Page 29

JULEHANDEL I STORGATA Jula nærmer seg og byen fylles av mennesker i alle aldre på jakt etter de perfekte julegavene. Det er viktig å senke farten og nyte den fine tiden når snøen daler og kulden biter i fingrer og tær, velkommen til en hyggelig julehandel i Storgata. Det er nemlig her du finner de fine gavene, storgata strekker seg gjennom hele sentrum av Molde og mangfoldet er stort. Her finner man alt fra de små nisje butikkene, kjedebutikker, frisører, spa og velvære, blomster, restauranter og kaffeer. Med andre ord alt man trenger til juleforbredelsene. Storgata var lenge Moldes eneste gate og den het enkelt og greit Gata. Etter hvert kom Øvre veg og de små kråpene som tverrgater til Gata. Gatenavn ble ikke brukt som adresser før langt innpå 1900-tallet. I den gard man måtte plassere personer og hus ble matrikkelnummer brukt. Så sent som i kartet fra 1916 ble Gata kalt Hovedgaten og Nedre veg. Nedre veg ble mest brukt om den østre delen av Gata, fra området ved Nedre bru og inn til Moldenæs. Storgata som navn ble for alvor tatt i bruk etter første verdenskrig. Storgata fremstår for oss som idyllisk og malerisk.

Den er fotografert opp og ned av utenlandske turistbåt-fotografer og av byens egne postkortfotografer. Smal og kronglet var den på enkelte steder og planlegging av en ny by var i gang midt i 1930-årene. Så kom krigen og tyskernes rasering av den gamle byen. De nye Storgata ble opparbeidet i 1941–1943. 18 meter bred ble den. Alt for bred syntes befolkningen, i dag er vi takknemelig for at byingeniør Sverre Dørum var bestemt og fikk gjennom forslaget sitt. Storgata har vært handlegata for byens befolkning men også for folket fra nabodistriktene og selvsagt for turistene. I tillegg til byens egne handlende har vi i dag mange kjedeforretninger som blir eid og dreve utenfra. det er ikke noe nytt, alt i siste halvdel av 1800-årene hadde mange utenbys firmaer etablert seg med butikker rettet mot tilreisende fra hele verden.

Full vinter i Storgata. Damene til venstre har med seg barnevogn som ser ut til å være montert på meier slik at den skulle være lettere få med seg. TIl høyre ligger H. George Dahls bokhandel. Myrabakken går opp til høyre bak bokhandelen.

Bymagasinet Molde  
Bymagasinet Molde  

Bymagasinet Molde 4 vinteren

Advertisement