Page 19

ØKONOMI | 019

Neste års budsjett

Januar er en grei måned å få orden på privatøkonomien. Sett opp netto lønn (den lønnen du får utbetalt), og eventuelt andre inntekter du har. Så setter du opp faste månedlige utgifter som boliglån eller husleie, telefon, strøm, barnehage, SFO, transport, kommunale avgifter, TV-lisens, internettabonnement, forsikringer etc. Deretter bør du vurdere hvor mye du bruker klær, mat, fritidsaktiviteter og andre varierende utgifter. Trekk utgiftene fra inntekten din. Slik finner du ut hvor mye du har å rutte med. Mange nettbanker har tjenester som gir deg nøyaktig oversikt over forbruket ditt. Dette kan være nyttig for å se om det er rom for justeringer og endringer.

Skatt

Sjekk også skattekort og årsoppgaver ved starten av året. Ligningskontoret baserer seg på foregående år og hva de tror blir din situasjon i 2013. Kontroller derfor at tallene som ligningskontoret har lagt til grunn er i tråd med din økonomi og send inn eventuelle rettelser. Husk også å gi arbeidsgiveren ditt nye skattekort for 2013 slik at du slipper uriktig skattetrekk.

Tenk sparing

Sparing er et godt nyttårsforsett. Med lavt rentenivå, har mange rom for å spare mer. Sett gjerne av et månedlig beløp til sparing. I første omgang er det lønnsomt å bygge opp en økonomisk buffer. Dersom du ikke har skaffet deg en bufferkonto, så sett av månedlige beløp til du føler deg komfortabel med uforutsette regninger. Etter hvert kan du tenkte mer langsiktig sparing til bestemte formål som reiser, ny sofa, konfirmasjon eller pensjon. Hva med å sette seg et nyttårsforsett? Kvitte seg med dårlige vaner som brusdrikking, snus og røyk? Kutter du ut en snusboks om dagen er det 70 kroner spart. Det blir over 2000 kroner hver måned som etter hvert kan bli en flott tur til sydligere strøk.

God julehandel!

Bymagasinet Molde  
Bymagasinet Molde  

Bymagasinet Molde 4 vinteren

Advertisement