Bygghemma-magasinet nr 2/2017

Page 1

HÖST/VINTER 2017/18

En inspirationstidning för dig som är kund hos Bygghemma.se

FINSNICKARE MOA BRÄNNSTRÖM OTT:

»Att vara i en skog omgiven av träd åt alla håll – det gör mig trygg.«

Tillbaka till naturen

TEMA FÄRG: NU SKA VI INREDA VÅRA HEM MED JORDIGA FÄRGTONER, BLADMÖNSTRADE TAPETER OCH MASSOR AV GRÖNA VÄXTER LJUSSPECIAL:

I RÄTT STÄMNING

Kolla in de bästa tipsen på hur du får till den skönaste belysningen.


IDO/IFÖ

Snygga och prisvärda kommodpaket för det mindre badrummet IDO Gloss kommodpaket finns med en låda, två lådor och med luckor. Samtliga är så klart mjukstängande. Generösa förvaringsutrymmen ger gott om plats för det du vill ha nära till hands. Tvättställ i äkta sanitetsporslin ingår. Skåpet levereras färdigmonterat för snabb installation - vägghängda möbler ger enkel badrumsstädning. Komplettera med spegel och energisnål LED-belysning i samma serie så blir ditt badrum ännu mer funktionellt.


INNEHÅLL

10

24

16

10

24

När höstmörkret kommer blir det än viktigare att få in ljuset i sitt hem. Inte bara det funktionella ljuset utan även stämningsljuset som får oss att stå ut genom den långa vintern. Men hur ska man tänka? Belysningskonsulten Charlotte Godfredsen ger sina bästa råd.

För finsnickaren Moa Brännström Ott är trä mer än bara virke. Det är en livsstil med en djup kärlek till det svenskaste av material. Med sin nya bok »Trä – snickerihandbok för inredning och odling « hoppas hon kunna inspirera människor till fler hemmasnickerier.

16

38

Glöm vita väggar, nu är det varma nyanser och mönstrade tapeter som ska pryda våra väggar. Hemmet ska ge lugn och kännas ombonat. Vi ger dig bästa tipsen för hur du ska tänka i ditt färgval – rum för rum.

Uppvärmning är en av de dyraste posterna på en husägares budget. I dag finns det en mängd alternativ på marknaden som både sparar pengar och på miljön. I vår guide får du hjälp att välja rätt!

LJUS

FÄRG

PORTRÄTTET

VÄRME

46

HEMMA HOS Badrummet från sjuttiotalet var både opraktiskt och stilmässigt fel, så Silvia Aulin och hennes make rev ut och byggde om. Följ med på resan och se det färdiga resultatet. Silvia Aulins ba drum som det såg ut före re noveringen.

Dessutom 5 Ledare 6 Extra extra! 8 Glas, sten och metall i kök och badrum 36 Förvara smartare 48 Bygghemma Butik 50 Tävling BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

3


NORWEGIAN DESIGN SINCE 1948

NEO

Skandinaviens mest sålda designradiator Termostat med digitalt display Inbyggd dag- och nattsänkning Knapplås 5 års garanti

Bygghemma.se / adax.no för mer information


LEDARE

Hösten kallar ÄNTLIGEN ÄR HÖSTEN HÄR! Finns det någon bättre tid att ägna sig åt hemmafix och inomhusprojekt? Jag hoppas att vi med detta magasin kan inspirera dig till förändringar och förbättringar av ditt hem. I vårt nya nummer kommer du att kunna läsa om projekt som hör hemmet till. Trenden just nu är att vi använder naturliga material och försöker leva hållbart för att spara både på vår miljö och pengar.

ROGER HALVARSSON

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. GÄLLER T O M 30 NOVEMBER 2017. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

VD för Bygghemma

FÖR FINSNICKAREN MOA BRÄNNSTRÖM OTT är trä mer än ett material, det är en passion. I sin nya bok ger hon tips på hur du själv kan bygga och snickra och lära dig vilket träslag du ska välja. Missa inte heller chansen att vinna ett exemplar av hennes bok i tävlingen på sidan 32. I den mörka, kalla tid vi går i möte, är ljus och värme något av det viktigaste i våra hem. Något som även vi på Bygghemma prioriterar. I detta nummer kan du få tips om olika värmekällor och hur du väljer rätt till just ditt hus. Även ljussättning är viktig när det blir mörkare ute och vi tillbringar alltmer tid inomhus. Men hur skapar man myskänslan i ett rum? Vi ger dig tipsen! SOM NYTILLTRÄDD VD har jag nyligen flyttat in i Bygghemma-huset och har ägnat sommaren åt att sätta mig in i verksamheten och lära känna alla nya kollegor. Jag har många års erfarenhet av arbete i butikskedjor och e-handel, men det var redan på mitt första jobb som säljare i en butik som sålde tv-apparater jag verkligen lärde mig om vikten av kundbemötande. Jag brinner för att du ska uppleva att vi på Bygghemma ger dig bäst support och rådgivning samt att vi alltid har de produkter du letar efter, till ett riktigt bra pris.

Ha en riktig skön höst! Bäddset Viva från Mogihome, 249 kr (rek 299 kr).

3

ROGERS FAVORITER JUST NU Multislip PSM 160 A från Bosch, 729 kr (rek 873 kr).

Taklampa Groa från Nordlux, från 584 kr (rek från 649 kr).

Kontakta redaktionen: magasinet@bygghemma.se. Ansvarig utgivare: Roger Halvarsson. Redaktion: Louise Olsson, Ola Jarvi, Jens Klaive och Kristina Olsson. Grafisk form: Jens Klaive. Skribenter: Kristina Olsson och Jens Klaive. Fotografer: Johan Andersson/Holy Grail, Miki Anagrius, Emilia Ahlgren och Silvia Aulin. Tryck: Quad/Graphics, Wyszków, Polen. Omslagsfoto: Johan Andersson/Holy Grail. CITERA OSS GÄRNA, MEN GLÖM INTE ATT ANGE KÄLLAN. ALLT INNEHÅLL I BYGGHEMMA-MAGASINET LAGRAS ELEKTRONISKT OCH BLIR ÅTKOMLIGT VIA INTERNET. EJ ANSTÄLLDA SKRIBENTER OCH FOTOGRAFER MÅSTE MEDDELA EVENTUELLT FÖRBEHÅLL MOT DETTA. ALLA PRISER I TIDNINGEN GÄLLER MED RESERVATION FÖR FÖRÄNDRINGAR, SLUTFÖRSÄLJNING SAMT KORREKTUR- OCH TRYCKFEL. © 2017 BYGGHEMMA.

BYGGHEMMA-MAGASINET GES UT AV

Bygghemma Sverige AB Postmästaregatan 18 572 30 Oskarshamn Telefon 020-25 00 25

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

5


Extra extra!

Som läsare av Bygghemma-magasinet får du 5% extra rabatt genom att använda rabattkoden BHMAGH17 . Dessutom har vi just nu extra bra priser på de här prylarna: JUST NU

Taklampa By Rydéns Hero

43

3 499:REKPRIS 4 499:-

GÄLLER TOM 2017-10-30

SPARA

1 000:-

JUST NU

49

GÄLLER TOM 2017-10-30

Takduschset Gustavsberg G2 med Logic-termostat

3 445:REKPRIS 7 938:-

Tvättmaskin Cylinda FT 5174

4 816:REKPRIS 6 100:-

Trägolv Kährs Garphyttan naturoljad ek

Element LVI Yali Digital

499:-/m2

1 915:-

REKPRIS 969:-/M2

REKPRIS 2 502:-

Sänksåg Makita SP6000J + styrskena

SPARA

4 000:-

3 699:-

Snöslunga Honda HSS 760 AEWD

SPARA

1 284:-

6

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

25 900:REKPRIS 29 900:-

REKPRIS 6 361:-

SPARA

2 662:-

PRISERNA PÅ DEN HÄR SIDAN GÄLLER T O M 31 OKTOBER 2017. ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

BYGGHEMMA SPECIALERBJUDANDEN


GOLV SOM TÅL ATT SYNAS Ett massivt trägolv är en njutning för både fötter och ögon. Ådringen, färgerna och den varma känslan gör golvet till det naturliga valet för dig som värdesätter kvalitet. Vi erbjuder exklusiva trägolv som tål att synas, nu och i framtiden – äkta kvalitetsgolv från DalaFloda Golv. www.dalafloda.com


KÖK & BAD DETALJER

Glas sten och metall

Knoppar av marmor, metallhandtag med ljusinsläpp – och ett fiskhandfat. Naturnära är höstens inneord.

HÖSTLÖV PÅ LUCKAN »När ljuset faller genom handtagen ger det skuggor som påminner om solljus som filtreras genom trädens grenverk.« Så säger den danska formgivaren Rikke Frost om nya handtagsserien Edge Filigree som blivit nominerad till det prestigefyllda German Design Award 2018. Handtagen finns i rostfri och antikbrons look. PÅ BYGGHEMMA.SE Profilhandtag Edge Filigree från Beslag Design, 109 kr (rek 115 kr).

Här har du en badrumsprodukt som tar ut svängarna. Glaskonstnären Kjell Engman står bakom Kosta Bodas minst sagt speciella tvättställ Lagoon med fisk. PÅ BYGGHEMMA.SE Tvättställ Lagoon med fisk från Kosta Boda, från 21 995 kr (rek 24 550 kr).

KOLLA CARRERAN

Bead Straight heter en superelegant knopp av äkta Carrera-marmor som är som gjord för att sitta på ett köks- eller badrumsskåp. Finns i grå och vit eller grön och svart. PÅ BYGGHEMMA.SE Knopp Bead Straight från Beslag Design, 235 kr (rek 248 kr).

Patinerat avtryck

PROGRESSIV PUMP

Ett läderlindat mässingshandtag. Det lyxiga handtaget Lounge från Beslag Design som passar både skåp och luckor ger köket ett snofsigt lyft. Handtaget är tillverkat i rostfritt stål och i läder som får en underbart fin patina med tiden. Finns i mässing/brunt läder, krom/svart läder, svart/svart läder och rostfritt/svart läder.

Ändå svag för det industriella? Då är kanske badkarsgolvblandaren Soho från Jee-O något för dig. Råare kan det nästan inte bli med mattsvart ytstruktur och kraftig profil. Blandaren är av typen progressiv, som innebär att blandningen av varmt/kallt vatten och flöde ökas successivt då vredet vrids.

PÅ BYGGHEMMA.SE Läderlindat handtag Lounge från Beslag Design, från 272 kr (rek från 283 kr).

PÅ BYGGHEMMA.SE Golvblandare Soho från Jee-O, 24 195 kr (rek 25 555 kr).

8

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. GÄLLER T O M 30 NOVEMBER 2017. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

Fina fisken från glasriketINREDNING & BELYSNING LJUS

I rätt stämnıng När höstmörkret kommer blir ljuset som viktigast för oss. Vi är många som gärna vill ha stämningsbelysning att mysa i. Men hur ska man tänka? Och vad ska man belysa? TEXT KRISTINA OLSSON MILJÖBILDER NORDLUX, MARKSLÖJD OCH BY RYDÉNS

Bordslampa Siv från Nordlux, 314 kr (rek 349 kr).

10

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18


DU FÅR 5% EXTRA RABATT MED RABATTKODEN BHMAGH17 GÄLLER PÅ ALLT HOS BYGGHEMMA.SE T O M 2018-02-28

E Golvlampa Conroy från By Rydéns, 1 599 kr.

Vägglampa Multi från Markslöjd, 995 kr (rek 1 059 kr).

fter ljus kommer mörker. Eller snarare, efter sommar kommer höst och vinter. I alla fall om man bor i Sverige. I ett land där solen går ner redan på eftermiddagen blir det elektriska ljuset livsviktigt. Därför borde vi bli bättre på att tänka in belysning redan från början när vi inreder våra hem. – Jag är ju såklart partisk, men för mig är belysning A och O. Jag menar, om vi inte har bra ljus kan vi ju inte se våra vackra saker, säger Charlotte Gotfredsen, belysningskonsult på det egna företaget 2700 kelvin. – Vi är så duktiga på att inreda med gröna växter och få in textilier i hemmet. Nu är det dags att vi tittar på ljuset. Självfallet är funktionsljuset i kök och badrum grundläggande för att vi ska kunna leva i våra hem. Likaså ljuset över matbordet och skrivbordet. Men mysbelysningen i vardagsrummet och de små ljuskällorna vi omger oss med är det som skapar stämning, menar Charlotte Gotfredsen. – Man brukar säga att man bör ha 5-7 ljuspunkter i ett rum. Jag har ett rum hemma där jag har Belysningskonsult tio ljuspunkter, berättar hon. Till Charlotte Gotfredsen. exempel har jag en bordslampa på golvet bredvid en fin stor växt. Lampan sprider ljuset över både hörnet och växten och det blir även fina skuggor från bladen som ger hörnet liv. Jag har också en rolig favoritlampa att titta på vid tv:n. Sedan älskar jag verkligen tavelbelysning, för att lyfta fram det vi har valt att ha på väggen. LYFTA FRAM OCH DÖLJA Att belysa hörnen är ett enkelt sätt att göra rummet större. Det gäller dock att variera höjd och position på ljuspunkterna och ha olika typer av lampor. Innan man väljer precis vilken sorts lampa man vill ha, bör man titta på funktionen och ljusflödet. Vad vill man lyfta fram och vad vill man dölja i ett rum? Hur använder man ett rum på olika sätt?

»Jag är såklart partisk, men för mig är belysning A och O. Jag menar, om vi inte har bra ljus kan vi ju inte se våra vackra saker.« BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

11


INREDNING & BELYSNING LJUS

»Innan man väljer precis vilken sorts lampa man vill ha, bör man titta på funktionen och ljusflödet. Vad vill man lyfta fram och vad vill man dölja i ett rum? Hur använder man ett rum på olika sätt.«

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. GÄLLER T O M 30 NOVEMBER 2017. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

Taklampa Aud från Nordlux, 143 kr (rek 159 kr).

12

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18


DU FÅR 5% EXTRA RABATT MED RABATTKODEN BHMAGH17 GÄLLER PÅ ALLT HOS BYGGHEMMA.SE T O M 2018-02-28

Bordslampa Abbey från Markslöjd, 626 kr (rek 659 kr).

Bordslampa Heritage från Markslöjd, 1 036 kr (rek 1 090 kr).

– Jag har en taklampa i mitt vardagsrum men det är endast för att min man vill stryka när han tittar på tv. Motsatt kan det vara fint med en tänd bordslampa i köket på kvällen när man kokar te, så man slipper tända lampan över köksbordet. I grunden handlar inredning med ljus om att belysa saker man tycker om, menar Charlotte Gotfredsen. Och även tänka in funktionen vid mysbelysningen. Ska man till exempel kunna läsa eller handarbeta så är det bra med en dimmer där man kan skifta mellan mer eller mindre ljus. Belysning handlar dock lika mycket om att dölja. Högen med stryktvätt på strykbrädan eller hörnet där man gärna ställer av saker, blir inte lika synligt om det får stå i mörker. JUSTERA LJUSET Liksom inom andra typer av inredning finns det trender inom belysning. Länge har nakna glödlampor varit populära, men nu ser man allt mer att vi döljer glödlampan och istället fokuserar på lampans design exempelvis med färgad skärm, gärna av sammet och lampor med skärmar av opalglas. Vilka är då de vanligaste felen människor gör när de inreder med belysning? Enligt Charlotte Gotfredsen att inte justera fast belysning efter vem som bor där. – Anpassa ljuset efter de nya förutsättningarna, som din möblering eller att den tidigare ägaren var mycket kortare än dig, säger hon. – Ljus är personligt. Det bör alltid justeras efter dig och dina behov.

Golvlampa Kiri från By Rydéns, 2 299 kr.

m

INRED MED BELYSNING CHARLOTTES BÄSTA RÅD k Tänk funktion först – vad behöver du ljuset till – sen kan du välja lampa. k Ha mellan fem och tio ljuspunkter i ett rum, variera höjd och typ av lampa. k Belys saker du tycker om – en vacker tavla, en fin växt, en mysig läshörna, och dölj saker som du inte vill lyfta fram. k Använd dimmer, då får du en lampa flera funktioner. k Våga rikta om och flytta lampor i rummet för att få bättre effekt. Följ Charlotte Gotfredsen på bloggen www.2700kelvin.se och på Instagram: @2700kelvin.

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

13


INREDNING & BELYSNING LJUS

Golvlampa Larry från Markslöjd, 1 399 kr.

Taklampa Groa från Nordlux, från 584 kr (rek från 649 kr).

Taklampa Lush från Markslöjd, 379 kr (rek 399 kr).

Taklampa Couture från Markslöjd, 1 226 kr (rek 1 290 kr).

14

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

Bordslampa Drein från By Rydéns, 379 kr.

Vägglampa Bazar från By Rydéns, 999 kr.

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. GÄLLER T O M 30 NOVEMBER 2017. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

Taklampa Disa från Nordlux, 359 kr (rek 399 kr).


Duschväggar

5 års garanti gäller på alla våra duschväggar

Se hela vårt produktsortiment på arrowshower.com

Väggar och inåt- och utåtgående dörrar med 6 mm säkerhetsglas. Vändbara och singelpackade. Finns i olika storlekar och glastyper som kan kombineras valfritt enligt eget önskemål. Samma pris oavsett storlek och glastyp.

Door delvis frostat glas

Wall tonat glas

Round delvis frostat glas

Corner klart glas

Designade entrétak Skapa en välkomnande entré med ett snyggt entrétak! • • • • •

Flera modeller och storlekar Enkel montering Unik aluminiumkonstruktion Lång livslängd Minimalt underhåll

Flera av våra tak levereras med infällda spotlights 100% svensktillverkat

I vårt breda produktsortiment finns ett entrétak för varje stil, tycke och smak. Förändra ditt hus och få en exklusivare tillvaro!

Entrétak som passar såväl till villor, flerbostadshus som kontor- och industrifastigheter. Besök oss på www.designtak.se


INREDNING & BELYSNING FÄRG

Vilken färg har dina väggar? Vita? Du är inte ensam, vi är många som fegat ur och valt vitt som basfärg i alla rum. Men nu är det dags att våga släppa in mer dova nyanser och vackra mönster. Här får du bästa tipsen! TEXT KRISTINA OLSSON MILJÖBILDER BORÅSTAPETER, DURO, ECO OCH NORDHEM

T

itta in i vilket svenskt hem som helst - vilken färg är Men färg kan betyda många saker forskningen visar att det på väggarna? Vitt, vitt och vitt. För med den ljufärgerna i ett rum påverkar oss rent fysiskt. Att befinna sig i sa, skandinaviska stilen som dominerat de sista tio ett rött rum gör en person mer aktiv, pulsen går upp och man åren har vi matats med bilder och idéer från de vita blinkar oftare. hemmen. De rena, ljusa, fläckfria och ofta minima – I dag tas det lika många bilder på en minut som det gjorde listiska hemmen, som synts i inredningstidningar på hela 1800-talet plus att vi dagligen matas och på Instagram. med en mängd intryck. Därför behöver vi i ännu – Det kändes som ett jättekliv när vi började högre grad hem som ger oss lugn och ro. släppa in ljusgrått, det var verkligen ’wow’, säger Jannice Wistrand, med glimten i ögat. TON I TON GER RYMD Hon är certifierad färgkonsult, feng shui-exOch 2017 handlar trenderna inte om 1970-tapert och vald till Årets inredningsbloggare 2017 i lets murriga färger eller 90-talets svampade Elle Decoration Swedish Design Awards, ett pris koboltblå väggar, utan om varsamma skiften i som är framröstat av svenska folket. nyanserna. Helst ska man låta hela hemmet gå – Men nu tror jag att färgerna kommer på allton i ton, då känns ytan också större än om man var. Färger ger oss lugn och får oss att må bättre. målar olika färger i varje rum. Det är generellt också mycket svårare att få till en Det senaste året har art deco-stilen varit en Färgkonsult Jannice Wistrand. inredning med vitt, det är svårt att få en helhet. av de mest populära med sin reaktion mot det

16

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. GÄLLER T O M 30 NOVEMBER 2017. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

5O nyanser av greige


»Trenden går mot mer jordiga färger, beige, brunt och greige. Man ska vända sig inåt och ta hand om sitt hus. Det ska kännas ombonat och varmt.«

Vardagsrum Vi får så mycket intryck utifrån så vardagsrummet där vi tillbringar mycket tid ska ha avkopplande färger som inte är för kalla. Grått och greige är snyggt på väggarna och passar fint tillsammans med kombinationen av rostrött och puderrosa som man just nu ser överallt. Det ger värme och under sommarhalvåret kan man plocka bort de roströda detaljerna och låta de rosa komma fram. PÅ BYGGHEMMA.SE Borosan Easy Up från Boråstapeter, 207 kr (rek 244 kr).

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

17


INREDNING & BELYSNING FÄRG

på mer med färger just för att den aldrig blir lika skarp som en glansig färg. TÄNK IN HELHETEN Det viktiga är att alltid tänka in helheten istället för att bara koncentrera sig på ett rum. Gör en moodboard och hitta den stil du vill ha och låt den genomsyra hela hemmet. – Då är det också lättare att byta möbler och inredningsdetaljer mellan rummen. Till exempel flytta in fina prydnadskuddar från sängen till soffan. Helheten ger lugn.

Sätt tonen med en moodboard.

FÖRÄNDRA MED FÄRG JANNICES BÄSTA RÅD k Gör en moodboard och inkludera alla rum. k Använd varsamma skiftningar som går ton i ton. k Måla helst ett helt rum i samma färg, men om du är osäker börja med en fondvägg. Glöm bara inte att lyfta upp någon färg och låta den synas på olika platser i inredningen. k Välj tapet om du vill ha en mer synlig stil. Läs mer om Jannice Wistrand och hennes filosofi på bloggen http://blogg.skonahem.com/addsimplicity eller följ henne på Instagram: @addsimplicity.

»Med en moodboard är det lättare att byta möbler och inredningsdetaljer mellan rummen. Till exempel flytta in fina prydnadskuddar från sängen till soffan. Helheten ger lugn.« 18

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. GÄLLER T O M 30 NOVEMBER 2017. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

m

BILD FRÅN ELFA

strama vita. Här finns dova färger, svulstiga möbler och mjuka textilier, perfekt när hösten kommer och vi vill ha det mer ombonat. Populära material är marmor och mässing. Samtidigt finns det en naturlig trend med material som ull, betong, skinn och lin. Bägge trender har något slags hållbarhetstänk gemensamt, menar Jannice Wistrand. – Trenden går mot mer jordiga färger, beige, brunt och greige [en blandning av grått och beige]. Man ska vända sig inåt och ta hand om sitt hus. Det ska kännas ombonat och varmt. TESTA I HALLEN FÖRST Om man nu vill våga sig på att testa färg på väggen, så är hallen ett bra ställe att börja. Det är ett mindre rum, där man inte tillbringar så lång tid åt gången. Där kan man dra på lite extra, menar Jannice, och varför inte låta en stil börja där. Har man lite fräsch New England-stil, så passar en vit- och blårandig tapet, vill man ha mer hotellkänsla så kan man ha en svulstig tapet. Ett annat rum där man kan testa färger är i sovrummet. Här passar dova färger som greige, grått och grönt eller varför inte puderrosa, som gör rummet mer ombonat. Vågar man inte måla hela rummet, kan en fondvägg vara en lösning. Men då krävs att man tar ut färgerna från väggen på olika platser i rummet, annars uteblir effekten. – Om man har en tapet med petroleum, vinrött och gult kan man under vinterhalvåret ha vinröda kuddar och kanske en pläd. När sedan våren kommer kan man istället välja gula eller petroelumsblå detaljer. TAPET ELLER FÄRG? Att välja mellan tapet och färg är framförallt en fråga om tycke och smak. Generellt kan man säga att tapet är för dem som vill ha en mer genomgående stil, och som är beredda på att det kräver lite mer att tapetsera. I gengäld behöver man lägga mindre jobb på att dekorera när man har tapet, det blir som en dekoration i sig själv. – Det finns däremot inget som kräver så mycket tavlor eller väggdekoration som vita väggar, säger Jannice Wistrand När det gäller färg har det kommit en lång rad matta färger på marknaden. En matt färg ger en mjuk känsla och man kan dra


Grågrönt och beige från Eco.

Sovrum Använd en naturlig färgskala, gärna blågrå, grågrönt eller puderrosa som gör rummet ombonat. Ta upp färgerna i enskilda detaljer som kuddar eller överkast. PÅ BYGGHEMMA.SE Decorama Easy Up från Eco, 207 kr (rek 244 kr), och Spira Malin Easy Up från Duro, 396 kr (rek 495 kr).

Puderrosa toner från Duro.

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

19


INREDNING & BELYSNING FÄRG

Färgglada blommor på väggarna med tapet från Boråstapeter.

Kök I köket ska man bli inspirerad att laga mat. Ett helt vitt kök är alldeles för sterilt. Varför inte en tapet med en varm ton eller kul mönster? Undvik däremot helt blått, det får en att tappa aptiten. Detsamma gäller i sovrummet om man vill stimulera kärleken. PÅ BYGGHEMMA.SE Borosan Easy Up från Boråstapeter 207 kr (rek 244 kr) och Spira Malin Easy Up från Duro 396 kr (rek 495 kr).

Handdukstorkar i mässing från Nordhem.

Badrum Naturliga, gärna basfärger som vitt, grått eller beige är vackert i kakel och klinker och så kan man använda handdukar, korgar och gröna växter för att få in färg. Tidens trend med armaturer i till exempel mässing ger en varm känsla. PÅ BYGGHEMMA.SE Kakel och klinker från från ett 20-tal varumärken.

20

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. GÄLLER T O M 30 NOVEMBER 2017. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

Grågröna blad och röda vinbär från Duro.


Pax Calima®

Innovation i varenda detalj!

Pax Calima® är en multifunktionell fläkt som är klar att använda direkt efter elanslutning. I sitt standardutförande arbetar Calima helautomatiskt på både fukt och ljus i tre hastighetslägen. Vill du ha fler funktioner och användningsområden så ladda ner Pax’s smarta app. Med hjälp av den kan fläkten programmeras även för värmeförflyttning, kalenderfunktion, boostläge, konstantflöde och vädringsfunktion.

Pax Norte®

Fully automatic bathroom fan. Download the app for more functions and settings.

Helautomatisk fläkt med möjlighet till appstyrning.

Läs mer på pax.se


INREDNING & BELYSNING FÄRG

DU FÅR 5% EXTRA RABATT MED RABATTKODEN BHMAGH17 GÄLLER PÅ ALLT HOS BYGGHEMMA.SE T O M 2018-02-28

Blommigt, grått och naturnära.

Tvättställsblandare i obehandlad mässing EVO från Tapwell, 4 046 kr (rek 4 495 kr).

Frottéhandduken Uni från Möve finns i 16 olika färger, från 150 kr (rek från 177 kr).

Hall I hallen sätter man stilen, och det är ofta här man börjar med att pröva färg eller tapet. I kombination med dold förvaring blir det ett bra första intryck av ditt hem.

Handtag Loop från Beslag Design, från 84 kr (rek från 87 kr).

PÅ BYGGHEMMA.SE Borosan Easy Up från Boråstapeter 207 kr (rek 244 kr).

Inomhusväxt Yucca, 1 895 kr (rek 2 369 kr).

Ekknopp Olympia från Beslag Design, 75 kr (rek 79 kr).

Bäddset Viva från Mogihome, 249 kr (rek 299 kr).

Diskret geometri.

22

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. GÄLLER T O M 30 NOVEMBER 2017. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

FÖRÄNDRA MED FÄRG DETALJERNA


Testad av vardagens vattenexperter www.hansgrohe.se

Trädgårdsspecial / Black Friday / Månadsfinal / Badrumsspecial Butiksaktiveter / Utförsäljning / Golvspecial / Mellandagsrea / Extrarabatter…

%

Missa inga smarta erbjudanden: Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Anmäl dig på bygghemma.se


PORTRÄTTET MOA BRÄNNSTRÖM OTT

Tankar om trä

För finsnickaren Moa Brännström Ott är trä mer än bara ett material. Det är en känsla, det är en doft, det är ren glädje. Med sin nya bok »Trä – snickerihandbok för inredning och odling« hoppas hon kunna ge sin kärlek vidare. TEXT KRISTINA OLSSON FOTO JOHAN ANDERSSON/HOLY GRAIL

24

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18


Att arbeta med händerna har alltid varit naturligt för Moa Brännström Ott som älskar att se det fysiska resultatet av sitt arbete.

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

25


PORTRÄTTET MOA BRÄNNSTRÖM OTT

Att vara kvinnlig finsnickare tillhör inte vanligheterna. Även om de var några kvinnor i klassen på Capellagården, så är det inte många av dem som fortsatt i branschen. Och det är tråkigt, menar Moa Brännström Ott eftersom just finsnickeri, passar kvinnor bra. INGET HINDER ATT VARA KVINNA – Om man ska generalisera, så är ju många kvinnor väldigt noggranna och duktiga på finliret. Och även om det kan vara tungt att bära stora plankor, så är det inget grovarbete. Att vara kvinna i en mansdominerad bransch har inte varit ett hinder för Moa, snarare tvärtom. – Jag har kanske fått en del jobb just för att jag varit kvinna, men det gör ju inget. Så har män haft det i alla tider. För att jobba med trä är något hon aldrig skulle kunna vara utan.

ALLT FRÅN MÖBLER TILL UTSTÄLLNINGSINREDNINGAR Efter utbildningen flyttade hon tillbaka till Stockholm och började frilansa. Hon kom i kontakt med designgruppen Uglycute och blev deras finsnickare när det gällde allt från möbler till utställnings- och restauranginredningar. Ryktet spred sig och så småningom hörde även andra konstnärer och företag av sig för att få unika snickerier som en del av deras koncept.

Slöjdkniv Frost från Mora, 183 kr (rek 229 kr).

26

»För mig har det varit helt naturligt att hantera trä ända sedan jag var liten. Det var en lek som vilken annan. Sedan har jag också alltid varit bäst på att arbeta med händerna.«

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. GÄLLER T O M 30 NOVEMBER 2017. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

N

är Moa Brännström Ott är på släktgården i Västerbotten är det i skogen man hittar henne. Hon pular lite, röjer, kikar runt. Drar med handen över de skrovliga stammarna, tar in skogen. – Det låter kanske lite flummigt, men jag tänker mycket på träd. Att vara i en skog omgiven av träd åt alla håll, det gör mig trygg. Och när hon nu som finsnickare får ge ut en bok om att arbeta med trä är det som om cirkeln sluts. För trä har varit en stor del av hennes 27-åriga liv. Gammelmorfar var skogshuggare, gammelmormor var handarbetare och mamma var konstnär. Hemma var det ingen som brydde sig om det kom sågspån eller bark på golvet. – För mig har det varit helt naturligt att hantera trä ända sedan jag var liten. Det var en lek som vilken annan. Sedan har jag också alltid varit bäst på att arbeta med händerna, säger hon. Dyslexin gjorde de teoretiska ämnena svåra under skolåren, men på slöjden fick hon blomma ut. Därför blev det en hantverkslinje på gymnasiet med grunderna i både silversmide och träarbete. Efter det testade hon ett år med keramik men upptäckte att hon mest satt och täljde i leran. Därför sökte hon sig istället till möbelsnickeriutbildningen på Capellagården på Öland. – Där lärde jag mig respekten för materialet och alla grunder i finsnickeri.


Kunskap om materialet och en stor noggrannhet är viktiga egenskaper för en finsnickare, menar Moa.

3

MOAS FAVORITTRÄSLAG

BJÖRK

Fantastiskt träd. Veden är underbar att jobba med. Är väldigt mild till utseendet. Har fin lyster och träet åldras väl. ASK

Har en oerhört fin lyster. Jag jobbade mycket med det på Capellagården, för det är roligt att jobba med. Det är mer som ek, liksom sprödare och porösare och inte lika len som björk och furu. FURU

Kommer från ett av mina favoritträd, tallen. Har lite dåligt rykte som ’fulträd’ och förr var jag inte så förtjust, men nu gillar jag det för man kan göra allt i det. Åldras väldigt vackert.

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

27


PORTRÄTTET MOA BRÄNNSTRÖM OTT

Filset från ETC, 136 kr (rek 151 kr).

Det levande materialet som kan vara så olika beroende på ålMoa och hunden der, träslag och jorden där det vuxit. Känslan att gå från raspig, Stella, som får vara med grov yta till silkeslena former. matte i verkstaden. – Doften och känslan trä har är så lugnande för mig. Att till exempel jobba med metall är ju ett väldigt smutsigt jobb, men trä känns så rent på något vis. BOKEN INGEN GLITTRIG LIVSTILSBOK Trä kräver också sin kunskap. Om hur fukt och värme kan skada materialet om hur en liten spricka i plankan, kan bli ännu större i rumstemperatur. Om hur olika träslag har olika egenskaper som är viktiga att känna till när man ska arbeta med dem. Dessa kunskaper ville Moa föra vidare och med hennes pinfärska bok »Trä – snickerihandbok för inredning och odling« gör hon ett gediget arbete i att förklara allt om verktyg, träsorter och ger tips på roliga projekt för hemmafixaren. Boken är ingen glittrig livsstilsbok utan en jordnära lektion i hur DET HÄR ÄR MOA man ska gå tillväga. NAMN: Moa Brännström Ott. – Jag vill att andra ska få uppleva ÅLDER: 27. känslan av att skapa något med händerBOR: Lägenhet i Hägersten. na. Alltid när jag berättar om att jag är FAMILJ: Pojkvän och två hundar. GÖR: Frilansande finsnickare. finsnickare, säger alltid någon: ’Åh, det önskar jag att jag var.’ Då brukar jag bara svara: ’Men gör det då. Det är ju bara att gå igång.’ Hela sitt liv har Moa arbetat med händerna och vant sig vid till Nu finns den snart i bokdiskarna och Moa hoppas inte bara fredsställelsen det ger att se ett resultat i slutet av dagen. Då var att den ska generera fler spännande jobb, hon vill också gärna det desto svårare att skriva en bok om trä. Efter åtta timmar vid lära ut i workshops och liknande. datorn, så fanns det visserligen texter, men inget man kunde ta på. Framtidens stora dröm handlar också om skog. Och snickeri. – Vissa dagar kändes det som om jag inte hade gjort något – Jag drömmer om att köpa en gård med skogsmark. Då kan som helst. Och för mig existerade inte boken på riktigt förrän jag stå där i min verkstad och snickra med trä från min egen jag höll den i min hand. skog.

m

Sugen på att snickra själv? På nästa uppslag bjuder Moa Bygghemma-magasinets läsare på ett projekt från sin nya bok Trä – snickerihandbok för inredning och odling. Vänd blad och börja snickra! 28

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. GÄLLER T O M 30 NOVEMBER 2017. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

»Alltid när jag berättar om att jag är finsnickare, säger alltid någon: ’Åh, det önskar jag att jag var.’ Då brukar jag bara svara: ’Men gör det då. Det är ju bara att gå igång’.«


Ett naturligt val – trä på vägg och golv Äkta trä är bra för både inomhusklimatet och miljön. Dessutom är det vackert och hållbart. Södra erbjuder parkett- och massiva golv, lister och paneler tillverkade i Sverige av svensk råvara, med stor hänsyn till miljö och människa. sodra.com/travaror berg-berg.com


GÖR-DET-SJÄLV BYGG EN PIEDESTAL

Snickra!

Ett problem som många verkar ha, inklusive mig själv, är att de har för många växter och för få platser att ställa dem. Lösningen är blompiedestaler! Så här gör du en praktisk och fin blompiedestal med två våningsplan. TEXT MOA BRÄNNSTRÖM OTT FOTO MIKI ANAGRIUS ILLUSTRATION STEFAN ENGBLOM

MATERIAL

3 st 900 mm räfflad rundstav, 27 mm i diameter 200 mm rundstav, 8 mm i diameter 750 mm stavlimmad skiva i ask, 300 × 18 mm Skruvar Trälim Vitpigmenterad hårdvaxolja

VERKTYG

Japansåg Tumstock Figursåg Japansåg från Stanley Fatmax, 181 kr Linjal (rek 201 kr). Passare Gradskiva Borr 27, 8 och 4 mm Skruvdragare och bits Slippapper 150 och 240 Slipkloss Fil Stämjärn Täljkniv Trä- eller gummiklubba Geringslåda Trasa och svamp 30

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

STEG 1: Såga benen i 3 bitar à 900 mm, om du inte köpte dem färdigsågade i 900 mm-längder. Använd geringslåda. Slipa sågytorna med slippapper 150 och en slipkloss. Bryt kanterna. Om du vill kan du runda ändarna på benen för ett mjukare uttryck. STEG 2: Borra två hål i varje ben med 8 mm borr. Borra inte helt igenom utan till ungefär mitten, cirka 15 mm in. Markera för borrhål enligt illustration. Var noga med att hålen blir parallella med varandra. Borra sedan vidare i samma hål med 4 mm borr tills du kommer igenom benet. STEG 3: Rita ut två cirklar på askskivan med diameter 260 mm. De kommer att bli hyllplanen. Rita cirklarna någon centimeter in från skivans kant, så du har lite material kvar runt om. Använd passare. STEG 4: Nu ska du rita ut var benen kommer att hamna på skivan. Rita löst med blyerts så blir det lättare när du ska ta bort strecken. Börja med att rita ett rakt streck från mitten av cirkeln ut till kanten av cirkeln. Där kommer det första benet att sitta. Utifrån det strecket

kan du med hjälp av en gradskiva rita ut var det andra och det tredje benet kommer att hamna. Gör en markering på 120 grader från det första strecket och dra sedan en linje från mitten till markeringen och vidare ut till cirkeln. Upprepa för det tredje benet. När du har tre streck kan du kontrollmäta att det är samma avstånd mellan de tre punkterna där strecken möter den ritade cirkeln. Se illustration nedan. HÅLBILD HYLLPLAN

120°

Ø 27

120°

Ø 27

120°

Ø 27

STEG 5: Borra hål med 27 mm borr på de tre punkter där strecket möter cirkelns linje. Placera borrstålets mitt precis på strecket. Gör likadant på båda cirklarna. Borra så rakt du kan.

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. GÄLLER T O M 30 NOVEMBER 2017. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

UTDRAG UR BOKEN »TRÄ – SNICKERIHANDBOK FÖR INREDNING OCH ODLING« (NATUR & KULTUR)


En enkel piedestal med en grön växt blir ett vackert blickfång i rummet.

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

31


GÖR-DET-SJÄLV BYGG EN PIEDESTAL

TÄVLING!

STEG 6: Såga isär skivan så de två cirklarna hamnar på varsin del. Såga sedan respektive cirkel efter linjen. Om du har en sticksåg så kan du använda den, annars går det bra med figursågen. STEG 7: Raspa, fila och slipa kanterna tills de är fina. STEG 8: Sudda bort blyertsstrecken och slipa hyllplanen med slippapper 240. Jag har valt att runda av kanterna, men det går också bra att bara bryta dem. STEG 9: Olja in hyllplanen med vitpigmenterad hårdvaxolja. Torka bort överflödig olja, slipa av lite lätt med slippapper 240 och olja sedan in dem igen. Se till att det inte kommer någon olja i halvcirklarna där benen ska fästas, för då fäster inte limmet.

32

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

STEG 10: Nu ska benen sättas fast på hyllplanen. Ta ett ben i taget. Stryk lite lim i halvcirkeln där benet ska fästas. Peta igenom skruven så spetsen syns genom hålet i benet, då ser du att skruven hamnar i centrum av hyllplanet. Skruva fast. Gör likadant med alla ben. Torka bort överflödigt lim med fuktig trasa. STEG 11: Såga upp tappar av 8 mm rundstav. Fasa av kanten i den ena änden av tapparna med grovt sandpapper eller kniv. Se till att skruvarna är ordentligt iskruvade och limma sedan in tapparna med den fasade änden inåt i hålen där skruvarna sitter. Se till att tappen går hela vägen in. Slå med gummi- eller träklubba om det behövs. Torka bort överflödigt lim med fuktig trasa. Låt torka. STEG 12: Såga av tapparna med japansåg eller flushsåg och fila och slipa sedan till resten så tappen går i liv med rundstaven. STEG 13: Jag har valt att lämna benen obehandlade och har bara slipat av dem med slippapper 240.

m

Svara på en fråga och tävla om ett exemplar av Moas nya bok! I boken lär hon ut de grundläggande snickerikunskaper som du behöver för att kunna inreda hemmet med personliga bruksföremål. Med utgångspunkt i bokens 20 projekt, anpassade för dig som kanske inte rört en såg sedan träslöjden, guidas du steg för steg igenom de tekniker som gör dig till vän med sågar, hyvlar, tvingar och stämjärn. Frågan: Träd är uppdelade i hårda och mjuka träslag, vilket är botaniska beteckningar snarare än beskrivningar av träets hårdhet. Vilka av dessa räknas inte som mjuka träslag? 1) Furu x) Ceder 2) Ask Skicka in ditt svar senast 30/11 till magasinet@bygghemma.se så har du chans att vinna. Glöm inte att skriva »Trä« i ämnesraden. Vinnarna presenteras på vår Facebook-sida under december. Lycka till!

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. GÄLLER T O M 30 NOVEMBER 2017. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

Hyvla hem en bok!


N ET

H

Indol Split 15 är en ny innovativ luftvatten/frånlufts-värmepump från Indol som kan kopplas till:

Y

SPARA TUSENLAPPAR MED NY INNOVATIV VÄRMEPUMP

• Varmvattenberedare (oavsett fabrikat) • Mindre golvvärmesystem • Ventilationsaggregat Med upp till 80% energibesparing.

Mer information hittar du på: www.bygghemma.se och indol.se

När du vill ha full kontroll över värmen! Nobö ger dig full kontroll över dina elradiatorer även när du inte är på plats. Du ändrar enkelt temperaturen i hemmet med din smartphone. Låg standby-förbrukning och exakt temperaturhållning får du på köpet.

Modern elvärme från Nobö ger i de flesta fall en besparing på upp mot 20% om du kombinerar Nobö elradiatorer med styrsystemet Nobö Energy Control, som du enkelt styr via en kostnadsfri app.

www.nobo.se Glen Dimplex Nordic AB, Linjalvägen 6A, 187 66 Täby, Tel: 08-471 03 50, Fax: 08-471 03 69, www.glendimplex.se


GÖR-DET-SJÄLV VERKTYG

DU FÅR 5% EXTRA RABATT MED RABATTKODEN BHMAGH17 GÄLLER PÅ ALLT HOS BYGGHEMMA.SE T O M 2018-02-28

Skruvtving från Irwin, 296 kr (rek 358 kr).

Elhyvel RT-PL 82 från Einhell, 837 kr (rek 943 kr).

Tumstock från Hultafors, 145 kr (rek 161 kr).

Trälim från Gorilla, från 72 kr.

Borrskruvdragare DDF453SYE från Makita, 2 399 kr (rek 3 013 kr).

Sticksåg GST 12V-70 från Bosch, 2 345 kr (rek 3 305 kr)

Stämjärn från Hultafors, 299 kr (rek 343 kr).

Japansåg med rygg från Edwin, 449 kr (rek 473 kr).

Gummiklubba från Hultafors, 129 kr (rek 147 kr).

34

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. GÄLLER T O M 30 NOVEMBER 2017. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

Figursåg från Bahco, 179 kr (rek 235 kr).


Effektiv badrumsfläkt håller imman borta från spegeln Badrumsfläkten Flexit Silent Eco TH är tystgående, med låg energiförbrukning och bra kapacitet. Diskret design som passar de flesta miljöer.

www.flexit.se


TRÄDGÅRD & UTEMILJÖ FÖRVARING

Rum för alla prylar

Förvaring till alla sina pinaler kan man aldrig få för mycket av. Här är några tips på ställen att att stuva undan dem på.

DU FÅR 5% EXTRA RABATT MED RABATTKODEN BHMAGH17 GÄLLER PÅ ALLT HOS BYGGHEMMA.SE T O M 2018-02-28

Råd med förråd Boarp är ett prisvärt knuttimrat förråd på 4,5 kvadrat som passar perfekt för dig som har en lite mindre tomt eller vill kombinera med en lite större friggebod. Förrådet levereras i byggsats med färdigkapade takåsar, oisolerad dubbeldörr, plexiglasfönster, råspontgolv, ventilationsgaller och spik/ skruvsats.

EN FÖRVARINGSBOX SOM STÅR PALL

Knökfullt i förrådet? GOP Bicycle Store är en robust förvaringsbox med gott om plats för till exempel trädgårdsredskap, grillar, dynor och cyklar. Boxen är tillverkad av galvaniserat stål med slitstark och tålig ytbehandling i åtta lager som ger upp till 25 års garanti mot rost. PÅ BYGGHEMMA.SE Förvaringsbox Bicycle Store från GOP, 7 395 kr (rek 9 995 kr).

Ordning och reda i redskapsboden »Nästa sommar ska jag se till att hänga upp redskapen på var sin krok på väggen…« Infria löftet redan nu, medan du fortfarande kommer ihåg hur jobbigt det är att leta fram rätt verktyg när alla ligger huller om buller i en hörna av förrådet. Ett sätt att organisera dem är med redskapshållare och krokar från Elfa. PÅ BYGGHEMMA.SE Förvaringssystem Utility Trädgård 2 från Elfa, 811 kr (rek 1 014 kr).

36

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. GÄLLER T O M 30 NOVEMBER 2017. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

PÅ BYGGHEMMA.SE Förråd Boarp 4,5 m2 från Jabo, 8 495 kr (rek 9 959 kr).


HAR DU SETT ÖVER DITT VÄRMESYSTEM?

Kolla kamp våra anjer !

Yali Digital elradiatorerna kan styras via Wi-Fi Yali Digital är en modern, energieffektiv oljefylld panelradiator med en rad smarta funktioner. Öppet fönster -funktion, avancerad elektronisk termostat och sekventiell temperaturstyrning. Elradiatorn kan enkelt anslutas till ditt trådlösa nätverk med hjälp av pekskärmen Touch E3. Ladda ner Clevertouch appen till din surfplatta eller smartphone och styr värmen på distans. Rettig Sweden AB, SE-531 75 Järpås

Tel. 0510-48 13 00

info@lviprodukter.se

www.lviprodukter.se


HUS & BYGG VÄRME

En het investering Att kunna värma upp sitt hus är nödvändigt, inte minst med tanke på Sveriges långa, kalla vintrar. Men alternativen på marknaden är många och det kan vara svårt att få överblick. Vi hjälper dig hitta rätt i djungeln. TEXT KRISTINA OLSSON MILJÖBILDER LVI OCH ADAX

Element Yali Parada från LVI.

38

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18


Prisbelönt, svensktillverkad badrumsfläkt

Sju fläktar i en

Tyst och energisnålast på marknaden. Klimat K7 är både en premium badrumsfläkt (med sex valbara ventilationslösningar) och en värmeförflyttare. Med den unika multifunktionsväljaren är det enkelt att byta funktion: Lyft täcklocket. Välj läge. Klart! Köp den hos bygghemma.se

klimatfabriken.se

Fem års garanti för din trygget. Endast material med låg miljöpåverkan.

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

39


HUS & BYGG VÄRME

V

issa saker tar man bara för givet. Som att ett hem ska vara uppvärmt. Och det är först när värmen av ett eller annat skäl inte fungerar som man förstår hur obehagligt det är att frysa inomhus. Tittar man däremot på ett hus ekonomi, är uppvärmningskostnaderna inget man tar för givet. Det är ofta en av de största posterna, och den kostnaden får man räkna med när man köper hus. – Oavsett värmekälla eller värmesystem så krävs det ofta underhåll. Därför är det bra att ha en ekonomisk buffert. Livslängden på en värmepump eller liknande är heller inte evig och måste bytas ut kanske varje 15 år, säger Joachim Nielsen, VD och verksamhetschef på energiteknikföretaget Umia. De senaste decennierna har tekniken utvecklats och trenderna avlöst varandra. På 1950-, 60-, och 70-talet värmdes många Energiexpert villor upp av oljepannor men på Joachim Nielsen. 80-talet började fjärrvärme göra sitt intåg och på 90- och 2000-talet blev värmepumpar och pelletspannor populära. VÄRMEPUMPAR VANLIGAST I dag är det värmepumpar av olika slag som är vanligast hos svenska villaägare, medan bergvärme och jordvärme, som kräver särskilda förutsättningar inte är lika utbrett. I storstäderna är det utbyggda system med fjärrvärme och naturgas som dominerar. Att installera ett nytt värmesystem är ett av de största besluten man gör som husägare. Första steget är därför att kika närmre på sina egna förutsättningar. Bor man ute på landet med större tomt kan bergvärme eller jordvärme vara ett alternativ. Det har en större investeringskostnad, men kvitterar med lägre driftskostnad och miljövänlighet. Även solceller börjar nu nå ut till fler än de första entusiasterna. Ändå är det inte miljömedvetenheten som är människors främsta drivkraft.

»Oavsett värmekälla eller värmesystem så krävs det ofta underhåll. Därför är det bra att ha en ekonomisk buffert.« 40

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

OLIKA VÄRMEKÄLLOR PLUS OCH MINUS BERGVÄRME

Använder solenergin som lagrats i berg, mark och sjö genom att man borrar djupa hål i berggrunden. Energin som används är gratis och miljövänlig. Kräver ett visst tekniskt intresse.

+

Billig driftskostnad Miljövänligt Enkel att underhålla

--

Dyr investering Kräver tomt för borrhål Ljud som kan upplevas störande

JORDVÄRME

Samma upplägg som bergvärme, men en lång slang placeras istället tätt på jordytan. Kräver tomtyta.

+

Billig driftskostnad Miljövänligt Enkel att underhålla

--

Dyr investering Kräver jordyta som inte ska användas till något annat Ljud som kan upplevas störande

FRÅNLUFTSPUMP

Inomhusluften från badrum och klädkammare tas upp och omvandlas i värmepumpen till energi som kan användas både till uppvärmning och vatten. Kräver elpatron när värmen inte räcker till.

+ -

Enkelt för en liten villa Billig driftskostnad Dyr investering Ljud som kan upplevas störande

LUFT-VATTENPUMP

Har både en inomhus och utomhusdel. Energin från luften utomhus omvandlas till varmt vatten som går in i radiatorsystemet. Kräver elpatron när värmen inte räcker till.

+ -

Enkel lösning till villan

Dyr investering Rekommenderas ej till hus i norra Sverige Försämrad effekt vid frostbildning Kräver vattenburet distributionssystem


ESTETIC UTMÄRKT FORM ÄR SMART FORM

Estetic från Gustavsberg gör det enkelt att inreda ett vackert, hygieniskt och funktionellt badrum. Den organiska formgivningen med mjuka linjer och dolda fästen förenklar städning och god hygien. Estetic blandarna är blyfria och harmoniserar med badrumsporslinet. Estetic finns i vitt, matt vitt och svart. Läs mer på www.gustavsberg.se


HUS & BYGG VÄRME

OLIKA VÄRMEKÄLLOR PLUS OCH MINUS SOLCELLER

Energilösning på frammarsch. Kräver mindre yta än solfångare.

+

Kan göra hemmet självförsörjande på el Billig driftskostnad Eventuellt finns bidrag att få

--

Stor investeringskostnad som blir billigare på sikt då tekniken blir bättre och billigare Kräver intresse och kunskap för att kunna sköta

– Många människor strävar efter alternativ som är så bra som möjligt för miljön. Men till syvende och sist är det den enskildes plånbok som styr, säger han. Då är en värmepump istället ett bra och enkelt alternativ. Här kan man bland annat med hjälp av frånluft eller utomhusluft omvandla den till värme och varmvatten. För den som bor i ett storstadsområde, finns det ofta fjärrvärme eller naturgas (i sydvästra Sverige) och då får man anpassa sig. Fjärrvärmeväxlare kräver mindre underhåll, men man är beroende av hur energibolagen sätter sina priser. DAGENS SYSTEM MINDRE ENERGIKRÄVANDE Tekniken inom uppvärmning utvecklas hela tiden, inte minst på grund av nya krav från myndigheterna. Äldre system eller utrustning kan behöva bytas ut. Den investeringen kan på lång sikt ge lägre driftskostnad eftersom dagens system är långt mindre energikrävande än tidigare. – Har man ett 70-talshus med el-radiatorer, bör man byta ut det mot vattenburen värme eller till och med golvvärme vilket är mycket mer ekonomiskt ur driftssynpunkt. Det kan rent faktiskt betala sig på några få år, säger Joachim Nielsen. Med ständigt nya byggtekniker och tätare material vid nybyggnation, tror Joachim Nielsen att uppvärmningsbehovet i framtiden snarare kommer att minska. Istället kommer behovet av att kyla ner våra bostäder att öka. – Vi ser det redan nu på nya kontorshus i städerna, där behöver man mer kyla än värme, säger han.

m

42

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

NATURGAS

Organisk gas som bildades under jordskorpan för miljoner år sedan. Fossilt bränsle men bättre ur miljösynpunkt än både kol och olja. Finns bara i vissa områden i sydvästra Sverige.

+

Enkel lösning Kräver liten plats Lätt att konvertera

--

Dyrare än fjärrvärme Fossilt bränsle Få har tillgång till naturgasnät Osäker prisutveckling


FJÄRRVÄRME

Fjärrvärme produceras på värmeverket och förs ut genom fjärrvärmeledningar till konsumenterna där de används till radiatorer och tappvarmvatten. Hittas främst i storstadsområden.

+ -

Trygg, enkel lösning Billigare än naturgas Beroende av energibolagens elpriser.

DAGS FÖR BADRUMSRENOVERING? VÄLJ SVERIGES MEST SÅLDA GOLVVÄRMEKABEL. T2BLÅ. FÖR VÅTA ELLER TORRA UTRYMMEN. Element Neo från Adax.

• •

Lång livslängd. Komplett i paket med digital termostat (NRGDM) och tillbehör. Låg investeringskostnad.

GOLVVÄRMETERMOSTAT MED TOUCH, SWIPE OCH WIFI Styr golvvärmen med SENZ-appen i mobiltelefonen. Uppgradera till nya SENZ-termostaterna, som energieffektiviserar golvvärmesystemet med upp till 55 procent.

Ring våra experter på

020-440 550

Vardagar 6–20/Helger 9–18

THERMAL MANAGEMENT

WWW.PENTAIRTHERMAL.SE


HUS & BYGG VÄRME

DU FÅR 5% EXTRA RABATT MED RABATTKODEN BHMAGH17 GÄLLER PÅ ALLT HOS BYGGHEMMA.SE T O M 2018-02-28

Luftvärmepump Mood 6 från Invest Living, 9 471 kr (rek 9 970 kr). Bergvärmepump GSi-12 från CTC, 81 309 kr (rek 85 588 kr).

Vattenburet element V4 från Thermopanel, 1 169 kr (rek 1 230 kr).

Elektrisk golvvärme Foil Kit från Ebeco, X XXX kr (rek X XXX kr).

Luft-vattenpump EcoAir 510 M från CTC, 61 346 kr (rek 64 575 kr).

Varmvattenberedare med värmepump Supreme 200S från Indol, 21 375 kr (rek 22 500 kr).

Oljefyllt element Electronic från Termo, 779 kr (rek 820 kr).

FTX-aggregat UNI 3 från Flexit, 21 495 kr (rek 26 086 kr).

44

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

Vattenburen golvvärme från Flooré, 3 768 kr (rek 3 967 kr).

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. GÄLLER T O M 30 NOVEMBER 2017. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

El-element Tego Roundline från Reco, 1 400 kr (rek 1 556 kr).


Hösten 2017 blir varmare än vanligt! KAMPANJ PÅ HANDDUKSTORKAR & BADKAR 1 OKT – 31 DEC

HANDDUKSTORK SOLLIDEN Tidlös design i flera storlekar och ytor. God uppvärmningsförmåga tack vare de tätt placerade rören.

fr. 6290:Ord. pris fr. 7 940:-

BADKAR EKERÖ Minimalistisk design med mjuka linjer, i det formbara naturmaterialet gjutmarmor. Ekerö har ett härligt baddjup och ryms i de flesta badrum.

14 990:Ord. pris 18 990:-

Kampanjen gäller 1/10 – 31/12 2017 för beställningar på bygghemma.se


KÖK & BAD HEMMA HOS

När Silvia Aulin skulle renovera sitt badrum, valde hon Bygghemma som leverantör av allt från handfat till kakel och duschdörr. Det gav henne god överblick och bättre flexibilitet.

2

1

Nu: Vitt, grått och svart. Tidlöst.

TEXT KRISTINA OLSSON MILJÖBILDER EMILIA AHLGREN OCH SILVIA AULIN

S

ilvia Aulin och hennes man köpte 70-talsvillan i Husie utanför Malmö förra hösten. I den rymliga villan skulle de och deras två barn börja bygga sitt nya liv. Men att stiga in i badrummet på ovanvåningen var som att göra en tidsresa fyrtio år tillbaka i tiden. – Det är originalbadrummet sedan huset byggdes 1977. Vi kände bara att vi ville ha bättre funktion och ett annat utseende, berättar hon. BÄTTRE FUNKTION OCH TIDLÖS STIL Paret började surfa runt på olika sidor för inspiration. De visste att de ville ha en bättre funktion, enkla färger och tidlös stil. Något som gjorde att badrummet inte skulle kännas omodernt efter fem år. Valet som leverantör av all badrumsinredning föll på Bygghemma. – Där fanns ju allt och man kunde titta i lugn och ro. Vi åkte också ut till Bygghemmas visningsbutik i Burlöv och fastnade för en sorts klinker, men när vi kom hem och läste produktinformationen på hemsidan, insåg vi att det inte skulle funka. Då valde vi något annat, säger Silvia som uppskattade den detaljerade informationen man fick på hemsidan. I originalbad-

46

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

Då: Orange och brunt i total dominans. Väldigt mycket 70-tal.

rummet stod ett badkar borta vid snedtaket framför fönstret, vilket gjorde svårt att stå upprätt när man duschade. Därför valde Silvia och hennes man att utnyttja utrymmet Bygghemma-kund från ett garderobsrum på andra siSilvia Aulin. dan väggen, och göra en duschhörna i badrummet. Vid en större badrumsrenovering händer alltid oväntade saker som ställer till det. När Silvia upptäckte

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. GÄLLER T O M 30 NOVEMBER 2017. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

Från murrigt till stilrent


DU FÅR 5% EXTRA RABATT MED RABATTKODEN BHMAGH17 GÄLLER PÅ ALLT HOS BYGGHEMMA.SE T O M 2018-02-28

4

Takduschset Raindance Air Comfort från Hansgrohe, 9 102 kr (rek 10 708 kr). Tvättställsblandare Eurosmart från Grohe, från 1 231 kr (rek från 1 296 kr).

1. EXTRA BRETT HANDFAT

Handfat från Bathlife som är extra brett för att barnen ska kunna stå där och borsta tänderna samtidigt.

3

PÅ BYGGHEMMA.SE Handfat Bathlife Utrymme 900, 4 259 kr (rek 6 655 kr).

2. PERFEKT FÖRVARING

»Jag tycker det har fungerat jättebra. Framförallt uppskattar jag att kunna göra valen i lugn och ro framför datorn.« att några leveranser hade planerats för tidigt, fick hon hjälp att ändra datum hos Bygghemmas kundservice. – Det var skönt att inte behöva hålla reda på en massa olika kvitton och ordernummer, nu hade jag allt samlat på en order. Dessutom kunde hantverkarna ta emot leveranserna när de kom. På det sättet slapp jag ta ledigt från jobbet. NÖJD MED HELA PROCESSEN Efter sex veckor var badrummet färdigt och Silvia kunde se tillbaka på en renovering utan större missöden. Hon är nöjd med hela processen, inte minst kommunikationen med kundservice. – Jag tycker det har fungerat jättebra. På Bygghemma finns ett stort utbud och vi har fått bra hjälp. Framförallt uppskattar jag att kunna göra valen i lugn och ro framför datorn, säger hon.

m

Sidoskåpet från Bathlife erbjuder perfekt förvaring till till handdukar och badrumsprylar som man slipper ha stående framme. PÅ BYGGHEMMA.SE Sidoskåp Bathlife Utrymme, från 2 237 kr (rek från 3 495 kr).

3. TIDLÖS FÄRGSÄTTNING

Klinker och kakel från Hill Ceramic i dämpad, tidlös färgsättning.

Spegelskåp Option Led Middle från Ifö, från 4 339 kr (rek från 5 563 kr).

Handdukstork Flex från Pax, från 2 299 kr (rek från 2 420 kr).

PÅ BYGGHEMMA.SE Kakel Hill Ceramic Premium Bianco, 169 kr (rek 389 kr), klinker Hill Ceramic Convers, 306 kr (rek 589 kr).

4. DUSCH I GARDEROBEN

Duschdörr i härdat glas från Bathlife leder in till duschutrymmet som tidigare tillhörde garderoben.

Plafond Moon från Markslöjd, 764 kr (rek 979 kr).

PÅ BYGGHEMMA.SE Duschdörr Bathlife Easy 800, 2 429 kr (rek 3 795 kr).

Handdukskrok House från Smedbo, 450 kr (rek 500 kr). BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

47


BYGGHEMMA BUTIK

EN PERSONLIG RÅDGIVARE TILL DIN TJÄNST

Vad är skillnaden mellan Bygghemma och andra byggvaruhus? – Vi är inte som andra varuhus med jättemånga kunder samtidigt, där du förgäves letar efter en säljare. Vi har tid att prata med kunderna, man slipper stressa runt. Vi kan sätta oss ner i lugn och ro och gå igenom det på datorn. Man kan även boka tid med oss om man behöver hjälp med att planera något större, till exempel ett helt Elfa-system till sin garderob.

Välkommen till våra butiker

Bor du i eller i trakterna av Stockholm, Göteborg och Malmö? Grattis! Då har du möjligheten att besöka någon av våra fyra visningsbutiker.

P

å Bygghemma.se hittar du över 350 000 produkter för hem och trädgård. För att underlätta inför ett köp finns våra visningsbutiker där du kan du se och känna på ett urval av vårt sortiment. Där kan du också få hjälp av en personlig

48

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

rådgivare att göra din beställning från vår webbshop. Efter beställning levereras dina varor direkt hem till dig eller till ditt närmaste utlämningsställe. Observera att vi inte lagerför varor i våra butiker och att du därför inte kan få med dig dina varor vid ditt besök. Välkommen!

Vad är ditt viktigaste råd till kunder som ska handla på Bygghemma? – Att ligga lite före i planeringen och att inte börja med att boka hantverkare. Det är något jag måste ofta förklara för kunderna, särskilt de som tror att vi har ett eget lager. De kanske ska byta fönster och säger till oss ’vi har bokat hantverkare till 24 november’, men då måste jag säga till dem att fönstren först kan levereras i mitten av december. Jag förstår att det kan vara svårt att boka en hantverkare idag, men just därför är det bättre att vara ute i god tid och ha lite marginaler. Vilken Bygghemma-pryl är ditt bästa tips just nu? – En produkt som jag brukar rekommendera är en rimfree-toalett. Rimfree betyder att det inte finns någon Ifö Spira Rimfree, spolkant på insidan 4 482 kr (rek 4 980 kr) av toalettstolen. Det gör det mycket lättare att städa toaletten och det är många kunder som uppskattar det.

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. GÄLLER T O M 30 NOVEMBER 2017. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

Hej Jacob Lundén, butikschef och personlig rådgivare på Bygghemma Butik i Mölndal, vad är det bästa med att jobba på Bygghemma? – Utbudet. Vi har över 350 000 artiklar och det gör oss väldigt attraktiva för kunderna. Vi är inget byggvaruhus som är specialiserat på ett område, utan vi har kunskap inom alla produktområden.


DU FÅR 5% EXTRA RABATT MED RABATTKODEN BHMAGH17 GÄLLER PÅ ALLT HOS BYGGHEMMA.SE T O M 2018-02-28

BYGGHEMMA TRÄDGÅRD Trädgård och utemiljö blir allt viktigare och därför har vi valt att satsa på en butik bara för trädgård med fokus på alla verktyg och maskiner som behövs för utomhusarbete. Butiken, som ligger i Danderyd är också auktoriserad återförsäljare och servicepartner till Husqvarna. BYGGHEMMA TRÄDGÅRD

Adress: Bryggare Bergs väg 5, Enebyberg. Telefon: 08-755 70 32. E-post: butik.bbu@bygghemma.se. Öppettider: Måndag till fredag 9-18, lördag 10-15.

STOCKHOLM

KUNGENS KURVA

GÖTEBORG

MÖLNDAL

Adress: Bygghemma Butik, Jolengatan 21A, Mölndal. Telefon: 031-797 19 70. E-post: molndal@bygghemma.se. Öppet: Måndag till fredag 10-19, lördag 10-17, söndag 11-16.

Adress: Bygghemma Butik, Dialoggatan 6, Kungens Kurva. Telefon: 08-522 11 950. E-post: kungenskurva@bygghemma.se. Öppet: Måndag till fredag 10-19, lördag 10-17, söndag 11-17.

MALMÖ

BURLÖV CENTER

Adress: Bygghemma Butik, Hantverkaregatan 32, Arlöv. Telefon: 040-643 16 16. E-post: burlov@bygghemma.se. Öppet: Måndag till fredag 10-19, lördag 10-17, söndag 11-16.

STOCKHOLM

STOCKHOLM CITY

Adress: Bygghemma Butik, Birger Jarlsgatan 62, Stockholm. Telefon: 08-522 11 990. E-post: stockholm@bygghemma.se. Öppet: Måndag till fredag 10-19, lördag 10-17, söndag 11-15. BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

49


TÄVLING

Vinn en färgstark blandare!

I nästa nummer:

DAGS ATT VÅRFIXA TRÄDGÅRDEN v v v

De bästa odlingstipsen De mest oumbärliga verktygen De skönaste utemöblerna 1/2018

Låt färgerna flöda! Tävla om ett exemplar av Grohes nya köksblandare Essence Pro vars utdragbara handdusch finns i sju härliga färger – från retro-orange och solgult till vårgrönt och skymningsblått. Värde ca 7 500 kr. GÖR SÅ HÄR

Välj din favoritfärg (det ska förstås vara en av dem du ser på bilderna ovan) och motivera varför du valt just den färgen. Exempel: »Yves Klein är min favoritkonstnär och därför är mitt kök helt målat i blått från golv till tak. Nu är det bara en blå köksblandare som saknas.« För mer info om Grohe Essence Pro besök www.bygghemma.se. Skicka in ditt svar senast 30 november till magasinet@bygghemma.se så är du med i tävlingen. Glöm inte att skriva »Grohe« i ämnesraden. Vinnaren presenteras på vår Facebook-sida under december. 50

BYGGHEMMA-MAGASINET HÖST/VINTER 2017/18

Odlingsbänk från Hasselfors Garden, 1 995 kr (rek 2 495 kr).

ALLA PRISER INKLUSIVE MOMS. GÄLLER T O M 30 NOVEMBER 2017. MED RESERVATION FÖR PRISÄNDRINGAR OCH SLUTFÖRSÄLJNING.

ute i april!


IDO GLOW

IDO Glow Rimfree® är en stilren, funktionell och mycket hygienisk WC. Den är väldigt enkel att hålla ren eftersom den saknar spolkant och därmed gömställe för smuts och bakterier. Läs mer på ido.se.

IDO/IFÖ


B PP

SVERIGE, PORTO BETALT

Avsändare: 21 Grams AB Box 90166 120 22 Stockholm

EN FÄRG TILL VARJE KÖK GROHE ESSENCE PROFESSIONAL

Med GROHE Essence Professional kan du välja den färg som passar ditt kök. Blandaren finns både i krom och SuperSteel (matt) och den flexibla slangen finns i standard svart och i 10 andra färger. Om du tröttnar på färgen kan du enkelt byta ut den till en annan färg. Du kan välja mellan vanlig stråle och duschtråle på själva pipen som är gjord av metall. Du får 30 dagars nöjdhetsgaranti och 5 års full produktgaranti hos GROHE. Hela sortimentet finns hos Bygghemma. Läs mer på bygghemma.se

Returadress: Bygghemma Sverige AB Hans Michelsensgatan 9 211 20 Malmö


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.