Page 1

B Y D E L S A V I S A

SIDE 18 www.bydelsavisa.no

Nardo Bil er Ă…rets handelsbedrift i 2017

Nr. 4 • 7. mars 2018

SIDE 22

10 kjappe før seriestart

Daglig leder i Ranheim fotball Frank Lidahl gir Bydelsavisa Strinda en statusrapport før eliteseriedebuten pü lørdag.

SIDE 2

Strindarussens bidrag til Krafttak mot Kreft

Toilldag med gedigen kakefest

SIDE 23

Toilldagen feirer 30 ür i 2018. Da mü vi selvfølgelig slü skikkelig pü stortromma.

GRATIS Å LESE pü nett & papir! Vi dekker Lade • Ranheim • Strinda • Moholt • Nardo OPPLAG 21.000

VÅRE TANNLEGER Kampanjetilbud som overbeviser TAR IMOT NYE PASIENTER Undersøkelse for NYE PASIENTER

– Din lokale tannlege Vi hjelper deg med alt av tannbehandling og undersøkelser. Ring oss i dag pü 73 91 13 13 eller bestill time pü vür nettside:

valentinlysttannlegekontor.no

Ytterdør

Automatisk garasjeport

fra 9.490 *

fra 10.490 *

uten sidefelt

Med forbehold om endringer og trykkfeil. * Veiledende priser inkl. mva. for kampanjestørrelser. Gjelder frem til 31.12.2017. Frakt til forhandler kommer i tillegg. Informasjon om kampanjeproduktene r du pü www.hoermann.no.

GRATIS KONSULTASJON!

Usynlig tannregulering Ytterligere informasjon fĂĽr du hos din HĂśrmann-forhandler:

KUN 495,-

fra Invisalign fĂĽr du hos oss. t4BMHt4FSWJDFt.POUBTKF t#FGBSJOHt6UTUJMMJOHt/FUUCVUJLL P Jakobslivegen 1 ¡ n 921 10 102 TFMFGPOtQPTU!QPSUMFWFSBOEPSFOOP E ranheimtannhelse@gmail.com LEVERANDĂ˜REN #FT“LPTTÂ?WSF'MBUĂŒTWFJ 'MBUĂŒTFO i www.ranheimtannhelse.no Din leverandør av HĂśrmann dører og porter wwwQPSUMFWFSBOEPSFOOP

ALLE BILMERKER EL - BILER EU - KONTROLL BILSKADE

BILSENTERET FOSSEGRENDA AS

Fossegrenda 7038 Trondheim Fossegrenda 34,34, 7038 Trondheim

Tlf. Tlf.73 7396 9655 5500 00


2

AKTUELT 7. MARS 2018 | NR. 4 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

Strindarussens bidrag til Krafttak mot Kreft Som mange år tidligere er russen på Strinda Videregående Skole i Trondheim igjen klar for å bidra til årets innsamlingsaksjon, Krafttak mot kreft. Med stort pågangsmot, godt humør og samhold ønsker Strindarussen å bidra til innsamlingen, og motbevise folks oppfatning av at russen bare er opptatt av fest og moro. TEKST OG FOTO Henrik Moldestad I vår avslutter 3.årselevene på Strinda Vgs. 13 års skolegang, men før den tid skal de som sine forgjengere være «Strindaruss». Som tradisjonen tro bidrar russen i en innsamlingsaksjon tidlig på våren, og elevene på Strinda er de samstemte i at de ønsker sterkt å bidra til årets aksjon; Krafttak mot kreft. - Vi synes det er flott at russen i Norge har denne felles innsamlingsaksjonen, slik at alle skoler kan være med og bidra til en viktig sak, sier Johannes Lyngaas. - Det var ikke noe spørsmål om Strindarussen skulle bidra her

eller ikke. Dette er viktig for alle oss på Strinda, og dette er absolutt noe som bidrar til å styrke samholdet blant oss elever, forklarer Rebecca Eck. På spørsmålet om hvorfor det er viktig for Strindarussen å bidra til Krafttak mot kreft trekker Bror Spilker frem viktigheten av å gjøre en innsats for å hjelpe andre; -Det er ikke alltid like enkelt å ta ansvar selv og bli med på slike tiltak på egenhånd, og derfor synes vi det er flott at dette organiseres for alle russ slik at alle har mulighet til å bidra. Johannes Lyngaas og Adrian Stieng tror at mange bare forbinder russen med fest og moro, men

dette inntrykket ønsker de nå å få endret på; -Russen har kanskje et litt dårlig rykte på seg, men vi anser Krafttak mot kreft som en fin måte for oss å kunne bidra og vise at russen også er opptatt av å hjelpe andre. Dette er en fin måte for russen å vise at også vi ønsker å ta i et tak!, sier Johannes, noe som resten sier seg enig i. 13. mars gjennomfører Strindarussen årets innsamlingsaksjon. Elevene håper at alle som har mulighet bidrar til årets innsamlingsaksjon om de får besøk av Strindarussen på døra!

Bror Spilker, Adrian Stieng, Johannes Lyngaas, Kristine Sandnes, Rebecca Eck og resten av Strindarussen er klare for å bidra til årets Krafttak mot kreft!

FAKTA Krafttak mot kreft 2018 • Krafttak mot kreft er Kreftforeningens faste årlige bøsseaksjon

• Mer enn en kvart million nordmenn lever med eller etter kreft.

• I årets aksjon samler vi inn penger til forskning for at færre skal få senskader og at flere skal få et godt liv etter kreftsykdommen.

• Minst 1 av 3 lever med senskader av varierende grad. Senskader er helseproblemer som varer i mer enn ett år etter avsluttet behandling, eller som opptrer ett år eller mer etter avsluttet behandling.

• Nær 25 000 bøssebærere vil besøke norske hjem i aksjonsukene • I Trøndelag vil 3740 bøssebærere fra 33 videregående skoler være i aksjon. • Hvert år får flere enn 32 800 nordmenn kreft. I Trøndelag rammes 2684 (1791 sør, 893 nord) av denne sykdommen årlig (gjennomsnittlig mellom 2012-1016). Det vil med andre ord si at hver dag får 90 personer en kreftdiagnose i Norge.

• Vanlige skader er kronisk utmattelse og nerveskader, men mange får også hjerteproblemer og store hevelser i armene. Noen har senskader i en periode, mens andre må leve med det resten av livet • Støtt Strindarussens digitale innsamling her: http://innsamling.kreftforeningen.no/ krafttakmotkreft2018/5-7586 • www.krafttakmotkreft.no

Strindheim Sanitetsforening - møter i 2018 Strindheim sanitetsforening avholder sine møter i Kløvestua, Persaunveien 52 (underetasjen). Hyggetreff: Neste møte er onsdag 14.mars kl 12.00. Deretter 11.april og 16.mai.

Utgiver: Aragon Media AS Org.nr: 812 796 712 Opplag: 21.000

Medlemsmøter: Neste møte er tirsdag 4.april kl 12.00. Deretter 2.mai og 5.juni. Alle er hjertelig velkommen !

EILIF BERGE

ANSVARLIG REDAKTØR Tlf: 924 33 180 E-post: eilif@bydelsavisa.no

Strindheim Sanitetsforening er ofte å se på Valentinlyst senter. Her sitter leder Kari Synnøve Kammen Fjæran og selger fastelavensris (Foto: Eilif Berge /februar 2018).

Bidragsytere i denne utgaven: Renate Brødreskift, journalist, Jan-Are Hansen, journalist Henrik Moldestad, journalist,, Asbjørn Gravås, journalist

Trykk: Polaris Trykk Distribusjon: Norpost Distribusjon AS Grafisk produksjon: Eiriksson Design


ANNONSER

F boli or å se g lge e n se d en. din, m å fo D in meg ler h lokalkj lk en je med lper de te g det.

Ta kontakt i dag for en uforpliktende boligprat GRILSTADPORTEN eiendomsmegler1.no/grilstadporten Frank Robert Bae Avd.leder/Eiendomsmegler MNEF frank.robert.bae@em1.no Tlf. 994 64 696

Kristian Sundland Eiendomsmegler kristian.sundland@em1.no Tlf. 454 73 421

Kjell Marius Vollan Eiendomsmeglerfullmektig kjell.marius.vollan@em1.no Tlf. 950 92 400

LADE eiendomsmegler1.no/lade Anton Kopreitan Avd.leder/Eiendomsmegler MNEF anton.kopreitan@em1.no Tlf. 950 53 608

Albert Eltvik Øien Eiendomsmeglerfullmektig albert.oien@em1.no Tlf. 958 16 940

VALENTINLYST eiendomsmegler1.no/trd-ost Roger Rones Avd.leder/Eiendomsmegler MNEF roger.rones@em1.no Tlf. 459 05 495

Stig Aune Eiendomsmegler/fagansvarlig stig.aune@em1.no Tlf. 483 10 555

Christer Aabø Eiendomsmeglerfullmektig christer.aabo@em1.no Tlf. 95 75 92 75

Lars Faanes Eiendomsmeglerfullmektig MNEF lars.faanes@em1.no Tlf. 920 82 262

Rune Nordbøe Hallan Eiendomsmegler MNEF rune.hallan@em1.no Tlf. 918 95 559


4

AKTUELT

Ring oss: Tlf: 924 33 180

Send oss mail: tips@bydelsavisa.no

AKTUELT

Vi er på nett: bydelsavisa.no

facebook.com/ bydelsavisa

Instagram: @bydelsavisa

Twitter: @bydelsavisa

BYDELSAVISA STRINDA NR. 4 | 7. MARS 2018

Hvorfor ble Strinda kommune en del av Trondheim?

Det er bare en av de mange fortellingene i den nye dokumentarfilmen Trondheims reisen som har premiere i forbindelse med filmfestivalen Kosmorama denne uka.

Tre om Trondheims reisen

Dag Hoel, produsent - Regissør Magnus Skatvold fra Spætt Film har gjort en formidabel innsats. Filmen favner vidt. Den er like relevant i Oslo og Bergen som i Trondheim, fordi den handler om hvordan Norge og nordmenn har vokst inn i tiden vi lever i med Trondheim som eksempel. Magnus har skapt en rød tråd. Og den tråden er trondhjemmerne, de som har levd historien om byen vår.

Silje Engeness, festivaldirektør i Kosmorama

Arild Kalkvik, kinodirektør i Trondheim Kino

- Trondheimsreisen er en hyllest til hverdagslivet i Trondheim gjennom 100 år. En film som jeg er helt sikker på kommer til å glede og engasjere alle som har et forhold til byen vår, uansett alder. Dette er en film som vi virkelig gleder oss til å vise for publikum.

- Jeg har sett en uferdig versjon av den. Selv om jeg ikke kommer fra Trondheim så ble jeg faktisk ganske rørt av fortellingen om byen. Det er en kjempespennende filmreise, rett og slett.

TEKST OG FOTO Jan-Are Hansen - Vent litt så skal jeg vise deg et interessant klipp fra filmen, sier regissør Magnus Skatvold foran arbeidspulten inne i lokalene til Spætt Film som har laget Trondheimsreisen. Opp på skjermen dukker tidligere AP-ordfører Olav Gjærevoll. Trondheim kommune har voksesmerter. Årstallet er 1962, stedet er bystyresalen. - Vi skal skape et stor-Trondheim. En by som har rom til å vokse. En by der mennesker kan bo og trives, understreker Gjærevoll visjonært fra talerstolen. Tre år senere var Strinda kommune en saga blott. - Historiske bilder som få har sett før? - Absolutt. Dette er et lite stykke byhistorie som gir innblikk i hvordan Trondheim har utviklet seg. Vi har hentet inn mange hundre timer med arkivmateriale fra Na-

sjonalbiblioteket og Trondheim kino. I tillegg har vi mottatt over 30 timer med film fra private loft og hjem i byen, sier Skatvold når Bydelsavisa Strinda prater med ham en drøy uke før premieren.

Tøffe avgjørelser Arbeidet med Trondheimsreisen startet for drøyt to år siden. Det var den kjente norske filmprodusenten Dag Hoel som tok initiativet. - Han tok kontakt med oss fordi han ville lage en film til Trondheim kino sitt 100-års jubileum. Vi fant fort ut at dette var et prosjekt vi definitivt ville være med på, forklarer Skatvold som legger til at arbeidet med filmen har vært et uhyre interessant dypdykk i byutviklingen. Han innrømmer samtidig at å fortelle hele byens historie på kun 80 minutter, har vært kilde til mye grubling. - Ingen enkel oppgave? - Helt klart ikke. Hva skal vi ha med? Hva må vi kutte? Det har


5 www.bydelsavisa.no

7. MARS 2018 | NR. 4 | BYDELSAVISA STRINDA

ØKONOMISPALTA

Fortellingen om Trondheim. Regissør Magnus Skatvold i Spætt Film er klar til å slippe dokumentarfilmen Trondheimsreisen.

vært endel tøffe avgjørelser underveis, smiler han. En annen utfordring var å finne ut på hvilken måte de skulle formidle hele reisen fra utgangspunktet i 1906 og fram til i dag. - Å sitte på et omfattende bildearkiv er vel og bra, men vi skjønte ganske tidlig at vi trengte levende stemmer fra Trondheim - tidsvitner om du vil - som kunne virkeliggjøre fortellingen om byen vår, sier Skatvold.

som forteller oss om hverdagen og arbeidslivet sitt. - Og samtlige involverte stilte villig opp da de ble spurt? Skatvold smiler engasjert. - Ja, og det er vi utrolig takknemlig for. Vi har hatt et kjempegodt

«Blokkunger»

Grovt skissert er filmen delt opp i tre deler: 1906 og fram til freden, etterkrigstiden og det moderne Trondheim. - Tidsreisen er lagt opp kronologisk, men vi gjør noen hopp her og der, sier Skatvold til Bydelsavisa Strinda. På spørsmål om hvilken målgruppe Trondheimsreisen henvender seg til, er regissøren klar. - Alle som har et forhold til Trondheim. Jeg pleier å si at den er generasjonssamlende. Vi har imidlertid vært på vakt for å ikke bli altfor nostalgiske. Endel mimring er det selvsagt, men vi søker hovedsakelig å trekke de store linjene som fortalt gjennom de individuelle livsopplevelsene. - Kanskje Trondheimsreisen får oss til å reflektere over hvordan vi vil at byen skal utvikle seg i framtiden også? - Det skaI du ikke se bort fra. I så fall er det en stor bonus for oss, avslutter Skatvold.

Og det mangler ikke på kjente personer som forteller om sitt forhold til byen. Både Odd Reitan og Liv Ullmann er navn som medvirker i Trondheimsreisen. - Her er et annet artig klipp fra filmen. I dette segmentet beretter Anne B Ragde om hvordan det var å bo og vokse opp i høyblokkene på Valentinlyst på 60 og 70-tallet, sier Skatvold og viser gammel arkivfilm av byggingen av høyblokkene på midten av 60-tallet. Ragde er forteller: - For familiene som bodde i de gamle og fine villastrøkene rundt de nye høyblokkene, var «blokkungene» en skummel gjeng. Huff, skulle de begynne på samme skole som barna våre? tenkte de. Og når vi kom på besøk fikk vi bare komme inn én om gangen. Vi kunne jo finne på alt mulig slags fark når vi var mange sammen, forteller Ragde med humor og erindring i stemmen. Skatvold understreker samtidig at selv om det er mange kjente trondhjemmere som snakker i filmen, så har det vært like viktig å formidle historiene til helt vanlige folk. - Mannen og kvinnen i gata, rett og slett. Levde liv i Trondheim

samarbeid med alle fortellerne som gir av seg selv. Uten dem hadde det ikke blitt noen Trondheimsreise. Så enkelt er det.

Generasjonssamlende

Trondheimsreisen vises hver dag i forbindelese med Kosmorama, Trondheim internasjonale filmfestival, mellom 5 og 11. mars på Prinsen kino. Ordinære visninger starter fra 16. mars.

Se mer på vår nettside:

nyttigenever.no

HVA KAN VI HJELPE DEG MED? Strekker ikke tiden til? Har du mest lyst å bruke den på andre ting? Vi hjelper deg med smått og stort i huset!

Vask • vedlikehold • småjobber • oppussing Vi har bred erfaring med vask og renhold, vedlikehold, flislegging og snekkerarbeid. Vi leverer helhetlige tjenester til hjemmet.

☎ Tlf: 400 17 080

Tunveien 9 · 7058 Jakobsli · post@nyttigenever.no

Følg oss: facebook.com/N yttigenever

Sju gode tips til pengesamtalen med barna Det er mange gode råd til deg som vil lære barna dine gode pengevaner. Her er sju tips til foreldre om hvordan de kan lære barna de viktigste tingene om penger. Mange foreldre spør oss om hvordan de kan sørge for at barna lærer seg om pengebruk og sparing på en god måte. Samtidig ser vi at barna blir best mulig rustet som voksen når de får inn gode pengevaner tidlig. Hvorfor bør du bruke tid på å lære barna om økonomi når jeg enkelt kan styre det for dem? Foreldrene har en uvurderlig verdi i å formidle et sunt forhold til penger, og gode sparevaner som barn fører til færre bekymringer som voksen. Vi ser at de som har vært flink til å spare som unge også tar med seg gode sparevaner i voksenlivet. Et godt tips til foreldre som vil at barna skal ha færre bekymringer som voksne, er derfor å sørge for at de vokser opp med et aktivt forhold til egen sparing.

Her er noen tips som skal bidra til gode pengevaner: 1. Hvis barna har lyst på noe så trenger de ikke få det med en gang En av de viktigste pengelærdommene barn kan få, er å lære seg at noe kan være verdt å vente på. Det er noe spesielt å ønske seg noe, for så å spare til det, eller få det som belønning for noe man har gjort. Det kan også bidra til å øke forståelsen for sammenhengen mellom arbeid og penger, og lære dem gleden over å spare til noe. 2. Snakk med barna om hvor mye 200 kroner er verdt Hva er pengene verdt om det er de eneste pengene de får lov å bruke denne uka/måneden? Hvordan bør man planlegge eller tenke for å få til det man har mest lyst til, f.eks. en tur på kino, godteri, eller fotballkort. Kanskje skal man heller spare noe for å ha råd til noe større senere. Når man kjøper noe, kan det bety at man må gi avkall på noe annet, eller at man må vente lenger på noe man ønsker seg. 3. Knytt penger til oppgaver de får Det er en god lærdom å lære seg at det er en sammenheng mellom penger og innsats. Derfor er det et godt tips til foreldre å lære barna å tjene egne lommepenger gjennom å gjøre faste oppgaver hjemme. En annen måte å gjøre det på er å hjelpe naboer eller besteforeldre. I tillegg til gode vaner, får

Hilde Sem Lykke Banksjef SpareBank 1 SMN

de nok en bedre forståelse for verdien av penger. 4. Gi dem lånetesten Gi dem muligheten til å få neste ukes lommepenger på forskudd, eller tilby dem å låne 200 kroner. Se så hvordan de planlegger å få pengene til å vare og/eller betale dem tilbake innen en avtalt dato. Det kan være veldig nyttig trening på hva det betyr å låne penger, og dermed gjøre dem mer bevisst på hva kreditt og lån er. 5. Ta kortpraten og la de ha sitt eget bankkort Bankkort for barn er tryggere enn kontanter. Med kort kan du enkelt overføre om det trengs, og hvis de mister kortet, så er fremdeles pengene på kontoen. Mister man kontanter så er de tapt, og det er vanskelig å få gitt litt ekstra om de er på trening og trenger til transport hjem. Når barnet får sitt første bankkort, får du i tillegg en veldig fin anledning til å snakke med dem om kortbruk og penger. Husk at det er svært viktig at ungene har en forståelse av at kortet faktisk er penger. 6. Lær dem hva pengene som står på saldo er verdt Det har kanskje blitt vanskeligere å lære barn om penger og deres verdi etter at de ble digitale i dagens tilnærmede kontantløse samfunn. Men det trenger ikke være så vanskelig som man tror. På samme måte som med fysiske sedler, er det fullt mulig å lære barna verdien av tallene i mobilbanken eller minibanken. Det viktigste er at de forstår hva 100 kroner betyr og hva de er verdt. For eksempel kan den kjøpe deg en kinobillett og en brus, eller litt av en sykkel om man sparer det hver måned i et år. 7. Lær barna å holde oversikten over egne penger Sjekk om banken din har utviklet en app for barn og unge. Den gjør det enkelt å holde oversikt og å lage seg gode vaner. I appen kan de sjekke saldo, enkelt be om penger hvis de er en situasjon hvor det trengs, og de kan se hva de har brukt penger på. På den måten kan de i trygge rammer lære seg å planlegge, lære av eget forbruk, og å følge med på pengene sine.


6

AKTUELT 7. MARS 2018 | NR. 4 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no FØRST UTE: Moholt bibliotek er først ute i landet med å tilby utlån av elsykler med lasteplan. Avdelingsleder Lars Danielsen (t.v.), varaordfører Ola Lund Renolen og rådgiver i Miljøenheten Hanne Aaserud (t.h.)

Bydelsbibliotek først ute med elsykkelutleie Som første bibliotek i landet tilbyr Moholt bibliotek utleie av elsykler med lasteplan. Målet er å inspirere flere til å bruke elsykkelen som transportmiddel. Av Renate Brødreskift Onsdag 28. februar trillet de to første elsyklene ut fra bydelsbiblio– teket på Moholt, etter at varaordfører Ola Lund Renolen hadde foretatt den offisielle åpningen av det nye lånetilbudet. Syklene er finansiert av Miljøenheten i Trondheim kommune, og målet er å gi folk mulighet til miljøvennlig varetransport uten bruk av bil. Lasteplanet på syklene har en maksvekt på 100 kilo, og syklene vil være utstyrt med piggdekk om vinteren.

Inspirert av Ikea

- Dette går jo rett inn i den grønne omstillingen med delingsøkonomi og Trondheim kommunes ambisiøse mål om å redusere klimagassutslippene med 80 prosent innen 2030, sa Renolen i sin tale til forsamlingen som hadde møtt opp på åpningen. Renolen fortalte hvordan ideen til sykkelutlånet ble til under en studietur med byutviklingskomiteen til København, der møbelkjempen Ikea er i ferd med å føre opp et stort varehus midt i København, uten en eneste parkeringsplass

« - Så vidt jeg vet er

det ingen andre bibliotek som har utlån av elsykler med lasteplan, så dette er en verdenspremiere. RÅDGIVER I MILJØENHETEN HANNE AASERUD

utenfor varehuset. I stedet vil det tilrettelegges med utlån av transportsykler.

opp andre behov. Så har jeg også veldig sansen for dette med å dele, sier hun.

Da det ble frigjort midler fra overskuddet i Trondheim kommune i fjor, dukket muligheten opp for et lignende tilbud i Trondheim. - Vi kom frem til at vi ville prøve dette. Og siden vi allerede har verktøyutlån på biblioteket, var det ikke så ueffent å spørre de, sier Renolen.

Mer fiksing

Verdenspremiere

Moholt bibliotek har siden juni 2017 tilbudt utlån av verktøy, noe som har blitt en suksess, og ved hovedbiblioteket i byen kan man låne frø fra et frøbibliotek. Rådgiver i Miljøenheten Hanne Aaserud sier det derfor var naturlig å legge sykkelutlånet til biblioteket. - Så vidt jeg vet er det ingen andre bibliotek som har utlån av elsykler med lasteplan, så dette er en verdenspremiere, sier Aaserud, som håper at flere vil få øynene opp for elsykkel som et alternativ til bil.

Aldri prøvd elsykkel

En av de første lånekundene som ville prøve elsykkelen var Charlotte Rikheim, som bor med mann og barn på Angelltrøa. Rikheim har aldri prøvde en elsykkel før, men tror at en elsykkel kan erstatte bilen på mange områder, og er heller ikke fremmed for å bruke den til og fra Ikea for å handle flatpakker. - Det vil jo bli i stedet for å bruke bil til slikt som småkjøring og handling. Hvis man har sykkelen tilgjengelig vil det nok også dukke

Avdelingsleder ved Moholt bibliotek Lars Danielsen er spent på hvilken mottakelse elsyklene vil få, og synes det er et godt tegn at de to syklene var reservert allerede før åpningen. Han sier det vil være naturlig å videreføre verktøy- og sykkelutlånet til å legge enda mer vekt på gjenbruk og det å reparere ting. - Vi ønsker å styrke kompetansen vår på det med å fikse ting, og vil få inn en egen person, en såkalt fikseressurs, som vil være finansiert av Miljøenheten. Da vil vi blant annet ha fiksing av sykkel til våren, forteller Danielsen.

OFFISIELL ÅPNING: Varaordfører Ola Lund Renolen stod for den offisielle åpningen av sykkelutlånet ved å låse opp sykkellåsen.

Hovedbiblioteket neste

Aasreud forklarer at sykkelutlånet er et prøveprosjekt som vil gå ut året. Dersom bruken av syklene øker, vil Miljøenheten gå inn for å utvide tilbudet med flere sykler og flere utlånsplasser. Før sommeren vil også hovedbiblioteket i byen kunne tilby sykkelutleie. Aaserud opplyser at hver sykkel har en verdi på 50 000 kroner. Ønsker du å låne elsykkel, kan du ta kontakt med Moholt bibliotek. Biblioteket har utarbeidet lånebetingelser for utlån av syklene, og syklene kan bare lånes og leveres på Moholt bydelsbibliotek. Det er 18 års aldersgrense for lån av elsykkel. I STEDET FOR BIL: Charlotte Rikheim var en av de første lånekundene som tok i bruk det nye lånetilbudet.


ANNONSER

A

COOP MEGAS NYGRILLET KYLLING

39

90

E k s t ra s t o r & saf tig!

Råvekt ca 1225 g. Pr stk

9

90

COOP MEGAS FERSKE MØRNEDE BIFFER AV STORFE

COOP MEGAS FLØTEGRATINERTE POTETER

Utvalget kan variere.

Fra varmedisken. Pr kg 99.- Pr hg

-30% r a u r b e f . 6 g a d s n Fiske FERSK SKREI HEL

4 varianter. 220 ml. Pr liter 113,18. Pr pk

TORSKEROGN Pr kg

69

00

Pr kg

59

39

00

FERSK SKREI I SKIVER

Prisene gjelder t.o.m. lørdag 10. mars 2018. Kun til privat husholdning. Forbehold om utsolgt og trykkfeil.

JOHN & MANFRED SAUS

TORSKELEVER

Pr kg

Pr kg

24

90

00

TORSKETUNGE Pr kg

79

00

129

69

90

LAKS Hel. Pr kg I skiver 79.- pr kg

ALL TINE YOGHURT

-40% Utvalget kan variere. Fra 125 g

17

90

EPLER/PÆRER/BANANER

Løsvekt. Røde, gule eller grønne epler, pærer og bananer. Pr kg

Som medlem i Coop Midt-Norge får du 2% kjøpeutbytte på alt du handler!

OPPSKRIFTER, TIPS OG INSPIRASJON: mega.no


8

NÆRING 7. MARS 2018 | NR. 4 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

Moderne fyringsteknologi gir mindre forurensning:

Fyr med forstand!

STOR PÅ SKREI: Fiskeansvarlig Ane-Malen Fjellstad Hansen har solgt mye skrei i år, takket være en god skreisesong.

Øker mest på fisk Coop Mega Valentinlyst er en av Coopbutikkene som øker mest på salget av fersk fisk. Det synes butikksjef Jørgen Bye er gledelig, sett i lys av at fiskesalget generelt har gått ned de siste årene. Av Renate Brødreskift Bye viser til tall som viser at fiskesalget i Norge gikk ned med 13 prosent i perioden 2012-2016. Størst var nedgangen blant unge under 35 år, der salget stupte med hele 46 prosent denne perioden. Når bare 1 av 3 spiser nok fisk i løpet av uka, og bare 1 av 4 spiser nok fet fisk, er de fleste av oss et godt stykke unna myndighetenes anbefalinger om å spise tre fiskemåltider i uka.

Innbydende fiskedisk

Med de forutsetningene, hvordan har de klart å selge mer fisk i ferskvaredisken på Valentinlyst i denne perioden? - Det kan jo ha sammenheng med at det ikke er mange fiskedisker igjen. Vi har en innbydende fiskedisk og vi har ansatte med høy kompetanse. Vi får levert fersk fisk hver dag, og på mandager og fredager får vi levert fisk to ganger om dagen, sier Bye. Butikken vil selge fisk for 3,8

millioner i 2018, noe som utgjør 4 prosent av butikkens totale omsetning. Størst er økningen på salget av skrei, som hittil i år har økt med 28 prosent. Resten av fiskesalget har økt med mellom 5 og 7 prosent i løpet av årets to første måneder.

God skreisesng

- Vi vil fortsette å øke i 2018, og det henger sammen med at skreisesongen har vært bra i år. Vi har knallet til på skrei, og ligger 20 prosent under prisen som på samme tid i fjor. Og enda varer skreisesongen ut mars, sier Bye. Kundebaserte tilbakemeldinger viser at kundene er interessert i fisk, men Bye tror mange kvier seg for å tilberede fisk. - Det har ikke vært så populært å holde på med fisk, men nå har det også blitt litt mer «in» å jobbe med fisk, sier han.

I ferskvaredisken på Valentinlyst er fiskeansvarlig Ane-Malen Fjellstad Hansen en viktig bidragsyter til fiskesuksessen, mener Bye. Ane, som er butikkslakter av yrke, har spesialisert seg på fisk og jobber nå mot å ta fagbrev i sjømathandel. I fjor deltok hun i NM i sjømathandel, noe som endte med en fjerdeplass. I år satser hun på en pallplassering. NM-deltakelsen gir både mer erfaring og større profilering av ferskvaredisken. - Det er klart Ane er en spydspiss ut mot markedet, sier Bye. - Man får veldig mye erfaring av å være med i NM. Nå trener jeg blant annet en del på filetering, varemottak og kvalitetsbedømming, forteller Ane. - Vi får inn hvalbiff i mai, flekksteinbit til sommeren, og så blir det krabbesesong og skrei og makrell til sommeren, sier fiskeansvarlig Ane.

Kompetanse

I Coop legger de vekt på å øke kompetansen blant de ansatte via egne opplæringsprogram.

BYENS BESTE: Ferskvaredisken på Coop Mega Valentinlyst er blant de Coop-butikkene som øker mest på fisk. F.v. ferskvaresjef Arne Balstad, fiskeansvarlig Ane Malen Fjellstad Hansen og butikksjef Jørgen Bye.

Dårlig trekk i skorsteinen gir store utslipp av svevestøv. Med en mekanisk røyksuger montert i pipa, kan røykutslippet til stua reduseres med opptil 80 prosent, til naturen utenfor med 20 prosent. TEKST OG FOTO Asbjørn Gravås Det er ovns- og fyringsekspert Heine Berg i Varmefag Tiller som sier dette til bydelsavisa. no. Sammen med Ragnar Tårland eier og driver Berg Varmefag-enheten med adresse Østre Rosten 66. Bedriften som ble etablert i 2012, har nå sju ansatte. Røyksugeren er ingen ny oppfinnelse. Danske Exodraft har drevet med utvikling, produksjon og salg av utstyr for styring av skorsteinstrekk i 60 år. I dag eksporteres Exodraft-sugerne til mer enn 40 land. Varmefag Tiller er en av flere norske Exodraft-forhandlere.

Suger støv – Fyring med ved er trivelig – og det er CO2-nøytralt. Men mange vedovner har dårlig rykte på grunn av svevestøv-utslippene. En vitenskapelig test, utført av et anerkjent firma og etterprøvd av et dansk teknologisk institutt, viser at mekanisk røyksuger kan redusere utslippene til inne- og utemiljø med henholdsvis 80 og 20 prosent. – Hver gang vedovnsdøra åpnes, slippes en liten mengde røyk ut

i rommet. Vi har alltid visst at røyksugeren har en effekt, fordi det dannes et vakuum i forbrenningskammeret som reduserer utslippet. Nå har vi altså tall som viser hvor stor røyksuger-effekten er, sier Heine Berg.

Mindre vond lukt Dette mener han må være interessant bl.a. for eierne av de ca. 73 600 ildstedene som finnes i tidligere Sør-Trøndelag. Selv om man investerer i helt ny vedovn, kan man oppleve at det ikke er god nok trekk i den opprinnelige skorsteinen. Analysen viser tydelig effekt i både gamle og nye ovner. Det mekaniske trekket minsker også utslippet av svevestøv fra skorsteinen og mørk røyk – begge deler godt for utemiljøet. – Dårlig forbrenning vil helt naturlig gi en del luktplager utendørs. Med røyksuger som forbedrer forbrenningen, reduseres luktplagene, og den mørke røyken omdannes til fin, tynn og hit røyk, påpeker Heine Berg. Han har følgende 5-trinns oppskrift på god opptenning: • Rens ildstedet, tøm askeskuffen. Sørg for at luftventilen er åpen. • Bruk tørt trevirke – maks 18 prosent fuktighet. Gode treslag er bjørk, rogn, selje og or. • Legg to-tre vedkubber nederst, mindre stykker opptenningsved oppå. Tennbriketter øverst. • Sett fyr på tennbrikettene, som raskt tenner de små og etter hvert de større stykkene. Hvis luftventilene ikke tilfører nok luft, bør ovnsdøra stå litt åpen, til ilden får tak i veden. • Når ilden har fått tak, kan trekkventilene justeres etter ovnprodusentens anvisninger. Ovnen må aldri overfylles, det er bedre å legge på ved oftere. Ikke lukk luftventilene før ilden har gått helt ut.


NÆRING

9

www.bydelsavisa.no

7. MARS 2018 | NR. 4 | BYDELSAVISA STRINDA

Toilldagen feirer 30 år i 2018. Da må vi selvfølgelig slå skikkelig på stortromma. TEKST OG FOTO Jan-Are Hansen Det sier Kirsten Schultz, daglig leder i Midtbyen Management. Lørdag 17. mars inviterer hun til en Toilldag utenom det vanlige.

Toilldag med gedigen kakefest

Den største kaken noensinne - Vi skal dekke til bord i Nordre gate med en enorm kake, og alle som vil er velkomne til å komme og smake og kose seg, smiler hun. - En heftig bursdagsfeiring? - Absolutt. Det er Rosenborg Bakeri som stiller med den største kaken de noensinne har laget, understreker Schultz. I tillegg frister midtbysjefen som vanlig med «hemningsløse vårkupp» hele dagen. - De som tar turen til Midtbyen har mulighet til å sikre seg varer til toillpris. Da snakker vi minst 60 prosent rabatt. Det blir en handledag helt utenom det vanlige, sier hun til Bydelsavisa Strinda. - Toilldagen har solide tradisjoner? - Helt klart. Den første ble arrangert i 1988. På en måte er den startskuddet for våren i Trondheim, legger hun til.

35

• Innramming av bilder, grafikk, malerier og broderier • Kunstverk av kjente kunstnere i stor utstilling • Oppspenning av maleri, andre typer lerret og broderi • Laminering og oppklebning • Tilskjæring av speil og glass

20%

rabatt på innramming av bilder kjøpt hos FineArt AS

Rammeverkstedet holder til Tordenskiolds gate 17, i krysset mellom Sandgata og Tordenskiolds gate. Ta gjerne turen innom for å se på vårt utvalg. Åpningstider: Mandag-Torsdag: 09-17, Fredag: 10-17, Lørdag: 10-15. www.rammeverkstedet.no

år

Velkommen til Rammeverkstedet


10

AKTUELT 7. MARS 2018 | NR. 4 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

LITT MER OM BIBLIOTEKET: Kulturtribunen åpnet i oktober 2016 i tribunebygget på Ranheim, og er Trondheim folkebiblioteks nyeste avdeling. - Vi er et bibliotek for alle, men som mange folkebibliotek i dag, har vi særlig fokus på barn og unge, sier bibliotekar Helene Torvund.

tur til Vassfjellet, i klatreparken «Høyt og lavt» og i trampolineparken Rush. Det koster ingenting å delta på Tweenies eller Tredjeetasjen. I biblioteket har vi jevnlig arrangementer for både barn og voksne, og det siste året har vi blant annet hatt kokkekurs, spikkekurs, sykurs, forfatterbesøk, foredrag, konserter, hobbyverksted og forestillinger for de yngste. I tillegg huser vi ukentlig språkkafé i regi av frivillige, en teatergruppe i regi av Barnekultur (kulturenheten), og et tilbud for eldre i regi av ergoterapitjenesten. Siden biblioteket ligger i tribunen på Extra arena, er vi dessuten VIP-område under Ranheim fotballs hjemmekamper!

I tillegg til vanlige bibliotektjenester er det fritidsklubber for ungdom

Biblioteket Kulturtribunen

Tweenies to ettermiddager i uka for 5.-7. trinn, og Tredjeetasjen to kvelder i uka for 8. trinn-VG1. I klubbene serverer vi mat og setter i gang ulike aktiviteter. Mange besøkende i klubbene spiller spill (vi har Playstation, Wii, chromebooks og brettspill), bordtennis eller gjør lekser. Hos oss jobber flere med kompetanse på f.eks. dans, friluftsliv, matlaging og yoga, og det er mulig å komme med innspill til ønskede kurs og aktiviteter. Et eksempel på dette er en gruppe ungdommer som lærer seg cheerleading med en av våre ansatte. I feriene arrangerer vi flere turer for klubbene, og vi har blant annet vært på kino, på

To fine arrangement nå i mars som kan være fint å få med seg på biblioteket. - Vi serverer kaffe og noe å bite i, og arrangementene er gratis, forteller bibliotekar Helene Torvund. Lørdag 17. mars, kl. 11:3014:00: Familielørdag

Mandag 19. mars, kl. 18-19: Litterær aftens

«Mange av dere har sikkert lagt merke til de flotte bildene på veggen i barneavdelingen vår illustrasjoner fra boken Klatrepus! Nå inviterer vi forfatter Lise Utne og kunstner Birgit K. Lundheim til oss. Lise leser høyt fra Klatrepus, og etterpå følger en workshop der vi lærer å lage bilder ved å rive og lime papir, slik Birgit har laget bildene i Klatrepus.

«Kulturtribunen på Ranheim starter i vår opp med litterær lunsj/ aftens - ca. en gang i måneden vil vi invitere til en hyggelig halvtime med servering av kaffe og boktips.

Arrangementet passer best for folk fra 5 til 100 år. Gratis inngang!

Første arrangement i rekka har vi lagt til kveldstid, og siden det nærmer seg påske har vi invitert inn vår egen lokale krimforfatter, Jan Boris Stene. Han skal tipse oss om noen av sine personlige krimfavoritter. Stene er særlig glad i detektivromaner, så vi spår en fin

kveld med tips om interessante forfattere og gode bøker i denne sjangeren! Stene har selv skrevet tre spennende kriminalromaner om Falkener og Wilberg, med handling lagt til Trondheim for hundre år siden.

Hver uke har vi lesestund for barn i barnehagealder, og vi har ofte skoleklasser innom. I vår vil vi øke satsingen på formidling til voksne, og starter derfor opp litterær lunsj/ aftens - det vil si at vi ca. en gang i måneden vil invitere til en hyggelig halvtime med servering av kaffe og boktips.

VÅRE ÅPNINGSTIDER: Biblioteket

Tweenies

mandag: 10-19

mandag: 14:00-17:00

tirsdag: 10-16

tirsdag: 13:30-17:00

onsdag: 10-19 torsdag: 10-16

Tredjeetasjen

fredag: 10-16

torsdag: 17:00-21:30

lørdag: 10-14

lørdag: 18:00-22:30

Følg oss gjerne på Instagram og Facebook (brukernavn begge steder er Kulturtribunen).

Vi søker FRISØR! Ring eller kom innom salongen .

Hjertelig velkommen!

Bestill time online med Fixit-appen!

Timebestilling: 73 90 20 50 • www.grandefrisor.no • åpningstider 9-20(18) Design: Bydelsavisa Strinda

I.

GR

ANDE

S FRISØR A


ANNONSER

10% 40%

PÅ SERVICE PÅ DEKK OG FELG*

Ring 03010 / 977 03010 eller besøk snapdrive.no Snap Drive Innherred Innherredsveien 103 7043 Trondheim

Snap Drive Tiller Østre Rosten 76 7075 Tiller

*Rabatten gjelder Snap Drive sitt dekk og felg sortiment.

Snap Drive Sorgenfri Sorgenfriveien 16 7037 Trondheim


12

BIL 7. MARS 2018 | NR. 4 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

Bilh suzuki s-cross1: En mer sporty og kraftfull front gjør at nye Suzuki S-Cross har gjennomgått en vellykket ansiktsløfting.

Sporty 4wd i populært segment Suzuki S-Cross SUV har gjennomgått en vellykket ansiktsløfting. TEKST OG FOTO Eilif Berge Sporty front, sprekere motor og høyere bakkeklaring, og ikke minst større bagasjerom. Tilsammen gjør dette at denne bilen hevder seg godt i SUV-segmentet. Firehjulstrekk er standard også på Suzuki S-Cross SUV.

Ny sprekere motor Suzuki har valgt en 1.4 l Boosterjet-motor med turbo, bensin, på 140 Hk /220Nm. Dette gir en behagelig kjøreopplevelse der du kjenner at du har godt med trekkraft, selv med ”fulllastet” bil. En moderne og sprek motor som oppgis å gi god drivstofføkonomi.

Moderne 4wd løsning Firehjulsdrift systemet Allgrip er standard. Suzuki har fått positiv omtale av sitt firehjulstrekksystem. Med en enkel dreibar knapp som er plassert ved girstanga, kan man velge mellom 4 innstillinger: Auto, Sport, Snow og Lock. Alt etter kjøreforhold er det da lett å tilpasse firehjulstrekk-systemet slik at det gir optimal kjøreflyt. Bilen leveres med CVT-automatkasse mot et pristillegg på kr 15 000,-.

Godt utstyrt Større bagasjerom er en positiv forbedring i forhold til forgjengeren. Muligheter for å justere bakseterykk og bunnplate i bagasjerommet gir fleksibilitet.

Standardmodellen har en utstyrsliste som de fleste i klassen. Velger man Skytech-modellen får man en veldig godt utstyrt bil. Panoramasoltak, LED- lys både foran og bak, skinnseter, nøkkelfri start/ stopp, Adaptiv cruise controll, kjørecomputer, parkeringssensorer, automatbremsing, Apple Carplay, Mirrorlink, DAB+ og mye mer.

Mye bil for pengene -Uttalelser som ”mye bil for pengene” går igjen i omtalen av denne bilen, kan Roar Arnstad som er daglig leder hos Bilhuset Midtbyen, slå fast. -Med denne modellen bekrefter Suzuki overfor sine kunder at de absolutt kan lage gode biler med moderne design, mye utstyr og gode kjøreegenskaper, sier han. Levert Trondheim kommer denne bilen seg på kr 384 900,-.

Bilh suzuki s-cross3: Høyere bakkeklaring, litt lengre og ikke minst større bagasjerom.

Daglig leder Roar Arnstad trives godt med å drive bilforretning i midtbyen, og selger både Suzuki og Citrøen.

Forhandlere i Trondheim: Bilhuset Midtbyen AS Kjøpmannsgt 41, 7011 Trondheim Tel: 73 80 77 50 post@bilhuset-trondheim.no www.bilhuset-trondheim.no Bilmerker: Citroën og Suzuki Daglig leder: Roar Arnstad

Bilh suzuki s-cross2: Skinn interiør og en 7-tommers touch-skjerm gir god oversikt og enkel betjening. Bilh suzuki s-cross3: Høyere bakkeklaring, litt lengre og ikke minst større bagasjerom.


ANNONSER

NULL TULL, NULL FORSKUDD! KOMPLETT PROFF FRA KR

1.998,-*

PER MND.

INKL. VINTERHJUL, GRIP CONTROL, FRAKT OG LEVERING

FORSKUDD KR 0,-

CITROËN BERLINGO MED MYE PROFF-UTSTYR • 3 seter foran • Plass til 2 europaller • Touch screen • DAB+radio med Bluetooth og USB • Skinnratt • Parkeringssensor bak • Lakkerte fangere, sidelister og sidespeil • Aircondition • LED-kjørelys foran • Høyre skyvedør med vindu • Komfortskillevegg med vindu • LED-lys i varerom • Reservehjul • Cruisekontroll og hastighetsbegrenser • Oppvarmede sidespeil • Fjernbetjent sentrallås • Tåkelys foran • 5 år/200.000 km garanti

SJEKK NÅ PÅ CITROEN.NO

*Eks mva. Leasingprisen er inkl. engangsavgift/frakt/levering, vinterhjul og Grip Control (kun med manuelt gir). Leieperiode er 36 mnd/30.000 km. Startleie er kr 0,- eks mva. og renten er 2,95 %. Etablerings – og termingebyr tilkommer. Nybilgarantien for Citroën Berlingo er 5 år/200.000 km. Modellen er illustrasjonsfoto og utstyr og farge kan avvike. Vi tar forbehold om trykkfeil. For betingelser og øvrig informasjon, se citroen.no eller kontakt nærmeste forhandler.

ØSTRE ROSTEN 8 • 7075 TILLER • firmapost@proven-bil.no TELEFON 73 80 42 60 • WWW.PROVEN.NO


14

BIL 7. MARS 2018 | NR. 4 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

Årets handelsbedrift. Daglig leder Rune Wang-Henrichsen og økonomisjef Frank Skjærstad i Nardo Bil

Nardo bil prisvinnere med jury: Terje Strickert Samdal (direktør bedriftsmarked Trøndelag Danske Bank), Kirsten Schultz (daglig leder Midtbyen Management), Rune Wang-Henrichsen (daglig leder i Nardo Bil), Frank Skjærstad (økonomisjef Nardo Bil), Berit Rian (adm. direktør Næringsforeningen i Trondheimsregionen) og Jørgen Voie Sagmo (daglig leder Retro og leder NiTs Fagråd Handel).

Nardo Bil er Årets handelsbedrift i 2017 - Det er en utrolig spennende pris å få. En bonus som virkelig inspirerer oss til satse ytterligere de neste årene. TEKST OG FOTO Jan-Are Hansen Det sier daglig leder Rune Wang-Henrichsen i Nardo Bil. Årets handelsbedrift er et samarbeid mellom Næringsforeningen i Trondheimsregionen og Danske Bank. Prisen ble første gang delt ut i 2006.

Lang erfaring Nardo Bil ble etablert på Nardo i

1983. De har ekspandert fra Nardo til totalt 8 lokasjoner Ålesund i sør til Steinkjer i nord. De selger nye og brukte Volvo i alle 8 lokasjoner, i tillegg Jaguar og Land Rover i Trondheim, hvor de er tilstede på Tunga og Leangen. I tillegg har de bilverksted, skadeverksted og delelager. - 35 år. Det har vært en en lang reise? - Det kan du godt si. I 2017 ble vi nummer to på statistikken over registrerte nye biler i Sør-Trønde-

lag i 2017. Det er vi stolte av, sier Wang-Henrichsen til Bydelsavisa Strinda. Økonomisjef Frank Skjærstad var også til stede da prisen ble delt ut i forrige uke av Berit Rian, administrerende direktør i Næringsforeningen og ved Terje Strickert Samdal, direktør bedriftsmarked Trøndelag.

Andre gang «...vi mener at Nardo Bil er en meget verdig vinner av prisen Årets handelsbedrift 2017 på grunn av meget solid vekst i omsetning, resultat og antall ansatte de siste årene. De har bygget opp en betydelig virksomhet med

SOLSKJERMING Få et nytt og moderne kjøkken på en enkel, hurtig, miljøvennlig og rimelig måte UTEN å rive det gamle. Vi bytter dører, skuffer, benkeplater etc hvor alt tilpasses eksisterende skapstammer. Uansett alder eller mål. Bygger også overskap opp mot tak. Stort utvalget av farger og profiler.

Konta for GRA kt Kjell TIS Tlf. 958 befaring 00 058

- Markiser - Persienner - Zipscreen - Levegg - Lamellgardiner - Plisségardiner - Rullegardiner Gratis befaring! Marius Berg tlf.: 976 86 880 marius.berg@scandic.no

Ambisjoner Nardo Bil gruppen har i dag totalt 219 ansatte hvorav 92 jobber i Trondheim. Virksomheten har

hatt en meget solid vekst i omsetning de siste 10 årene - fra cirka 200 millioner i 2008 til godt over 1,4 milliarder i 2017. Resultat før skatt viste et overskudd på nærmere 40 millioner i 2017. - Ambisjonen frem mot 2020 er høy vekst i salg av biler, bedre utnyttelse av bilparken og økt resultatgrad, understreker Wang-Henrichsen. - Det er ekspander eller dø i bilbransjen i Trøndelag i dag? - Vi skal i hvert fall ikke lene oss tilbake og tenke «godt nok». Det har vi aldri gjort. Målet vårt nå er å se framover, og bli en enda sterkere og tydeligere aktør, avslutter han.

Chafrisør Tlf. 73 91 15 16

r! Din lokale frisø i Prix-bygget på Jakobsli

Tlf: 73 91 15 16

man-fre 09.00 - 18.00 lørdager 09.00 - 15.00

04990

- et soleklart valg!

tlf. 958 00 058 - www.aktivkjokken.no

utgangspunkt fra Trondheim, i tillegg til at de har vist evne til innovasjon gjennom løpende markedstilpasning og strukturelle grep. De har videre et sterkt fokus på kundetilfredshet og gode serviceholdninger,» heter det blant annet i juryens begrunnelse. - Vi skal følge tett med Nardo Bil i framtiden, understreker Rian. Det er andre gang en bilforhandler blir kåret til årets handelsbedrift - Prøven Bil mottok den samme prisen i 2013.

www.scandic.no

Neste utgave av Bydelsavisa Strinda kommer 21. mars


ANNONSER

VINTERKAMPANJE! Leasing med 1,99% rente.

Kia Niro Plug-in Hybrid Hele 58 km el. rekkevidde!

2.600,- pr. mnd.* Inkl. vinterhjul og met. lakk!

Kia Optima sw Plug-in Hybrid Klassens lengste el. rekkevidde, 62 km!

3.200,- pr. mnd.* Inkl. vinterhjul og met. lakk!

Priser levert forhandler inkludert antirustbehandling Forbehold om trykkfeil og avvik fra avbildet modell. CO2-utslipp fra 29 g/km, forbruk fra 0,13 l/mil v/bl. kjøring. *Leiebeløp er basert på 36 mnd/30.000 km. Årsavgift tilkommer. Alle priser er inkl. mva. Finansieringstilbud tilbys via Bertel O. Steen Finans AS. Tilbudet gjelder t.o.m. 30.4. Niro Plug-in Hybrid Active m/LED 2.600,- pr. mnd. Tilbudet er basert på bilpris 347.800,-. Startleie/etabl. gebyr 68.011,-. Min.kostnad 101.772,-. Totalkostnad 161.611,-. Optima sw Plug-in Hybrid 3.200,- pr. mnd. Tilbudet er basert på bilpris 415.490,-. Startleie/etabl.gebyr 64.534,-. Min.kostnad 106.082,-. Totalkostnad 179.734,-.

KIA TRONDHEIM

Østre Rosten 8, 7075 Tiller Tlf 73 82 41 20, www.kiatrondheim.no

Mobil: 95421007-94805037-93255636-40227667


16

AKTUELT

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

Den internasjonale kvinnedagen

8. mars 2018

7. MARS 2018 | NR. 4 | BYDELSAVISA STRINDA

Hjertelig velkommen til ĂĽrets 8. marsmarkering! Den internasjonale kvinnedagen markeres pĂĽ torget i Trondheim sentrum kl 17, med appeller, kulturelle innslag og folketog gjennom byens gater.

Fra 8. mars 2018 Den internasjonale kvinnedagen i Trondheim sine hjemmesider.


ANNONSER

VINTERFEST

Vi ferier Vinter Norge med tilbud på alle modeller. Suzuki som skapt for norske forhold!

PRIS OG AVGIFTSVINNER FIREHJULSTREKK 2018

VINT ERFE ST! SPAR

80.500,Vitara 4x4 fra

314.900,- Automatgir + 15.000,- / PrivatLeie/Leasing 2.860,- pr mnd**

NYHET!

SWIFT 4X4 HYBRID VINTERFEST! SPA R

54.000,-

VINTERFEST ! SPAR

S-Cross 4x4 fra PrivatLeie/Leasing

334.900,- Automatgir + 15.000,-

2.861,- pr mnd*

42.600,Swift Hybrid 4x4 fra

229.900,-

/

PrivatLeie/Leasing

1.988,- pr mnd***

*Privatleievilkår: Inkl automat og SkyTechpakke. 36mnd/45000km. Startleie: kr. 50 000,Etableringsgebyr: 5.363 ink.mva.Rente: 3,95% Totalpris: kr. 158 359,I tillegg kommer årsavgift og forsikring. 3 års bindingstid. Tilbudet gjelder bil med vinterhjul og met. lakk

BILHUSET MIDTBYN AS KJØPMANNSGT. 41, 7011 TRONDHEIM TLF 73 80 77 50 WWW.BILHUSET-TRONDHEIM.NO

**Privatleievilkår: Vitara S 140HK m/automat og SportTech 36mnd/45.000k Startleie: kr. 50 000,Etableringsgebyr: 5.363 ink.mva Rente: 3,95% Totalpris: kr. 158 325,-I tillegg kommer årsavgift og forsikring. 3 års bindingstid. Tilbudet gjelder bil med vinterhjul og met. lakk

***Privatleievilkår: inkl SafeTech+ 36mnd/45.000km. Startleie: 31.250,- Etabl.geb.5.363,-. Rente 3,95% Totalpris:108.181,- I tillegg kommer årsavgift og forsikring. 3 års bindingstid. Tilbudet gjelder bil med vinterhjul og met. lakk

Veil. Priser inkl. mva. Frakt kommer i tillegg. CO2 106-131. Forbruk blandet kjøring fra 0,45-0,57l

Som skapt for norske forhold! www.suzuki.no

PÅ BØRSA

TILHENGER SERVICE R PE Y T E L L A PÅ E! R E G N E H L TI

NYHET!

TIPPHENGER BL-SERIEN » HELSVEIST UNDERSTELL

» BLADFJÆRER » HYDRAULISK TIPP

Klar for vinteren?

re Vi har snøfrese fra ARIENS på lager!

TILHENGERSENTERET TILHENGERSENTER

www.tilhenger.no

Børsa | tlf 72 86 31 24 post@tilhenger.no


18

AKTUELT 7. MARS 2018 | NR. 4 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

Sunn munn – året rundt! Visste du at tannsykdom er den mest vanlige sykdommen hos hund?

Daglig leder i Ranheim fotball Frank Lidahl er klar for seriestart på lørdag.

10 kjappe før seriestart Daglig leder i Ranheim fotball Frank Lidahl gir Bydelsavisa Strinda en statusrapport før eliteseriedebuten på lørdag. Av Renate Brødreskift

Hvordan står det til med økonomien i klubben?

Senvinteren har vært usedvanlig kald i år. Gjør dere noe ekstra for å få banen klar til seriestart 10. mars?

- Budsjettet er på 17 millioner. Vi har kommet godt i gang på inntektssiden, og det er fortsatt viktig å være disiplinert på kostnadssiden. Vi er positive til at vi skal klare å holde budsjettet, og mener vi har budsjettert edruelig.

- Vi gjør ikke noe annet enn det vi har planlagt å gjøre. Vi ser ikke på kulda som noen utfordring, matta er nesten grønn allerede og gresset er grønt og mykt. Hvor mange tilskuere forventer dere på åpningskampen mot Brann? - Vi kan ta inn 2700, og min følelse er at vi får brukt hvert eneste sete. Billettsalget har vært bra, og vi har halvfull stadion allerede. Hvordan har sesongkort-salget vært i år? - Vi har mer enn doblet salget sammenlignet med tidligere år, og selger sesongkort fra Meldal til Stjørdal. Vi forventer jo ingenting her i Ranheim, men jeg vil si at vi har hatt god respons på salget. Dere oppfyller ikke Norges Fotballforbunds krav om 3000 seter på eliteseriens hjemmearenaer. Hva er status på tribunekapasiteten i dag? - Vi ligger 300 under lisenskravet. Når vi skal begynne å forberede oss mot 2019-sesongen må vi øke kapasiteten ytterligere, men den vil ikke økes i år.

Hvordan er pågangen på sponsormarkedet? - Vi blir ikke ringt ned, men vi blir tatt godt i mot hos de vi tar kontakt med. Vi har fått med oss mange nye sponsorer, og det er fortsatt en del som er i loopen. Disse er på ulike nivå, men summen forteller oss at vi er på det riktige fremtidige sporet. Det er en god samling med trønder-

ske bedrifter som synes Ranheim fotball er en spennende samarbeidspartner.

for dag. Vi setter ikke resultatkrav til Svein som trener, men vi setter oss prestasjonsmål sammen.

Styreleder Frank Angelvik ga seg nylig i Ranheim Toppfotball. Var det uheldig at det skjedde rett før seriestart?

Dere signerte nylig en utlånsavtale med Rosenborg på spissen Andreas Helmersen. Hvorfor var det viktig å få Andreas inn i stallen?

- Nå er det sånn at når dyktige folk går ut, kommer det nye dyktige folk inn. Angelvik vil fortsatt ha en rolle i klubben gjennom blant annet markedsutvalget og kontrollkomiteen, så vi vil bli forsterket. Ny styreleder blir Geir Mæland, som har vært med i styret til nå, og som er veldig dyktig på fotball.

- Han er en veldig god spiller. Vi hadde en åpning i det angrepsleddet, og så er han et godt bilde på hva vi er som klubb. Han er en ung trønder, og en spiller som Rosenborg har veldig tro på. En god sesong i Ranheim kan gi ham erfaring slik at han kan bli en markant spiller i Rosenborg.

Dere har signert en treårskontrakt med hovedtrener Svein Maalen. Hvilke forventninger har dere til Maalen? - Vi er jo sammen om dette. Svein skal få være god i sin rolle, som er å lede en prestasjonsgruppe med trøndere som skal bli bedre dag

Hvordan opplever du medietrykket i år sammenlignet med tidligere år? - Det er jo større. Men vi får energi av at folk er opptatt av oss, så det er bare hyggelig. Vi har jo ingen hemmeligheter i Ranheim.

Lidelser i munnhulen kan være blant annet skadde/brekte tenner, tilbakeholdte melketenner, resorpsjon av tenner og bittfeil. Mest vanlig er nok likevel tannstein og tannkjøttsbetennelse, som igjen leder til periodontitt. Periodontitt er en sykdom hvor pasienten har fått påvist betennelse i/rundt tannens festeapparat. Sykdommen starter ved at bakterier fester seg til tannkjøttet ved overgangen mot tannen og fører til en betennelsesreaksjon. Tannkjøttet løsner gradvis fra tannen, og det blir dannet en lomme hvor tannstein, plakk og bakterier får tilgang til roten slik at betennelses spres. Festeapparatet og omkringliggende kjevebeinet går deretter gradvis i oppløsning. Bakteriene vil også trenger inn i blodbanen og spres rundt i kroppen hver gang hunden tygger, og dette kan føre til at indre organer som hjertet, nyrer og lever vil også kunne bli påvirket av denne sykdommen. Periodontitt er en smertefull sykdom, men det er ikke alltid like lett å se tegnene på at noe er galt. Tegn man skal se etter er rødt tannkjøtt, tannkjøtt som blør lett, dårlig ånde og løse tenner. Det er sjelden at matlysten opphører.

Hva kan man som eier gjøre for å unngå dette? Forebygging av tannsykdom går i all hovedsak ut på å ha god tannhygiene. Tannpuss er gullstandarden, men det fins også mange andre tiltak som også kan være forebyggende. Produkter tilgjengelige er blant annet tann-fôr, tyggebein, rense-geléer, middel som kan tilsettes i vannskålen, pulver i maten og så videre.

Hva tilbyr vi? Det kjøres ofte kampanjer som sunn munn måned, tannrens-kampanjer og liknende. Evidensia har tatt det hele ett steg videre med å innføre «Tannsjekken» - et gratistilbud hele året, til alle smådyreiere. Dette gjelder på samtlige Evidensia-klinikker i hele landet. Under tannsjekken undersøkes dyrets bitt for å se etter eventuelle bittfeil som kan føre til problemer, samt en vurdering av tannsteinsforekomst, tannkjøttsbetennelse og eventuelle andre tegn til sykdom. Dette er et tilbud vi anbefaler å bruke minst 2 ganger i året, og oftere i enkelte tilfeller. Ved behov anbefales det å gå videre med tannrens og tannrøntgen. Og husk, tannsjekken er like viktig for katt, som for hund. Ved å undersøke, behandle ved behov, samt informere om forebyggende tiltak jobber vi kontinuerlig for å ivareta Evidensias visjon; «Vi vil se flere friske og lykkelige dyr»! Iselin E. Solnes Klinikkleder/veterinær ved Evidensia Trondheim Dyrehospital


ANNONSER

GRANDE FRISØR PÅ MOHOLT

Du finner oss i Blokk 9 på Moholt studentby VINTERFERIETILBUD

20% på alle produkter 20% på GDH stylingjern 15% på alle behandlinger Vilde, frisør

Amalie, lærling

Facebook: frisormoholtstudentby Instagram: grandefrisormoholt Følg oss for å få vite om gode tilbud, konkurranser og kampanjer

Du finner oss i Moholt studenby, Moholt almenning 10

Åpningstider: Man-Fre: 09–17 Tors: 9–19, Lør: 09-14 Ring for timebestilling: 73 97 03 00 ONLINE BOOKING: FIXITONLINE.NO APP: ”FIXIT TIMEBESTILLING”

Skreifestival på Vikna Elvecruise på Donau London Malaga og Ronda Gdansk California Road Trip Den Gyldne Omveg Sør-Gjæslingan Gurispelet Elden på Røros New York Elvecruise Rhinen Ecuador

16. mars 7. april 8. april 17. april 21. april 1. mai 23. mai 30. juli 14. juli 3. aug 22. sept 30 sept 17. okt

3 dager 10 dager 5 dager 5 dager 4 dager 10 dager dagstur dagstur dagstur 2 dager 7 dager 8 dager 9 dager

5.495,15.995,9.995,9.995,7.995,24.995,1.195,1.395,1.495,3.295,17.995,16.995,23.995,-

Inkluderer reise fra Trondheim inkl. skatter og avgifter, overnatting i dobbeltrom, måltider og aktiviteter/utflukter som beskrevet i program, norsk reiseleder m.m

BOOKING: 73 95 10 15 (man–fre 9–17, lørdag 10–14) Besøk www.vegareiser.no for bestilling og fullstendige reisebeskrivelser

Din annonse her? 924 33 180 / eilif@bydelsavisa.no

SPØR KIROPRAKTOREN

Kiropraktor Håvard Nordås, jobber hos Kiropraktor Kjell Georg Eilertsen» på Nidarvoll

«Vondt i ankelen» Hei! Jeg er en 32 år gammel mann som spiller mye fotball. De siste 3 årene har jeg hatt smerter som har kommet og gått på baksiden av ankelen. Det startet etter en at jeg løp for rekke bussen og var 5 minutter unna busstoppet. Siden da har ankelen vært stiv om morgenen, når jeg begynner å gå etter å ha sittet en stund, og under starten av vanlige joggeturer på 5-7 km. For 6 måneder siden begynte jeg å trene til halvmaraton, og da begynte smerten å bli skikkelig ille. Det blir bare verre og verre. Nå er det så vondt at jeg halter når jeg går, jeg klarer ikke å trene normalt. Hva kan det være og kan du gi meg noen gode råd?

Hilsen Elias

Hei Elias!

Ut i fra beskrivelsene dine høres det ut som at du har fått en skade i en av de større senene til musklene på baksiden av leggen, mest sannsynlig akillessenen. Kronisk smerter i akillessenen hos folk som er aktive ser vi ofte i klinikken, og spesielt ofte hos løpere. Dette er svært vanlig og ikke farlig. Årsaken er som regel langvarig uvant belastning, som gir små mikroskader i senens kollagenfibre, som til slutt gjør at senevevet begynner å brytes ned og blir “sprøere” og mindre elastisk. Oppstår gjerne etter endringer i aktivitetsnivå, bruk av dårlig skotøy, trening på ugunstig underlag eller i kaldt klima. Nyeste forskning på området anbefaler blant annet dette:

1. Ikke hvil fullstendig. 2. Unngå øvelser som gir kompresjon på senen og eksplosive, raske bevegelser. 3. Unngå injeksjonsterapi i senen. 4. Ikke ignorer senesmerte. 5. Ikke tøy på senen. 6. Ikke være redd for avrivning. 7. Ikke forhast gjenopptrening hastverk er lastverk. I ditt tilfelle ville jeg oppsøkt din kiropraktor for en grundig undersøkelse, nøyaktig diagnose, behandling og et skreddersydd opptreningsprogram for best mulig fremgang på kortest mulig tid. Lykke til, Elias! Hilsen kiropraktor Håvard. Innholdet er levert av Kiropraktor Kjell Georg Eilertsen AS. Bratsbergveien 30, 7037 Trondheim. Tlf 73 95 12 12. E-post: post@kiropraktorkge.no

Bred erfaring på blant annet rygg nakke hodepine

idrettsskader armer og ben

TEAMET: Kjell Georg Eilertsen, Kiropraktor MNKF Håvard Nordås, Kiropraktor MNKF Elin Kvåle, Fysiopat

www.kiropraktorkge.no Besøksadresse: Bratsbergveien 30, 7037 Trondheim Telefon: 73 95 12 12 (Klinikken) E-post: post@kiropraktorkge.no | www.kiropraktorkge.no VI ER PÅ FACEBOOK: www.facebook.com/KiropraktorKGE


Vintertilbud t!

Nyhe

efo Kund

00,-

el kr eford Kund

r 15.0 rdel k

T-roc

Tiguan

Kompakt og kompromissløs SUV med tøff ”crossover”-design

Fra kr

292 700,-*

el kr eford Kund

Fra kr

3 320,-

**

En fullverdig familiebil og en praktisk SUV

pr mnd

Fra kr

inkl. vinterhjul og Serviceavtale 3 år/45.000 km

0,-

32.20

el kr eford Kund

Fra kr

Fra kr

4 900,-** pr mnd

inkl. vinterhjul og Serviceavtale 3 år/45.000 km

t!

20.0 del kr r o f e Kund

00,-

Tiguan Allspace

Nye Golf Alltrack er perfekt for tøffe kjøreforhold.

484 400,-*

495 300,-*

Nyhe

Golf Alltrack Fra kr

0,-

46.80

Stor SUV med gode kjøreegenskaper.

4 900,-

**

pr mnd

Fra kr

inkl. vinterhjul og Serviceavtale 3 år/45.000 km

0,-

15.00

el kr eford Kund

571 100,-*

Fra kr

4 900,-** pr mnd

inkl. vinterhjul og Serviceavtale 3 år/45.000 km

0,25.10

el kr eford Kund

Golf GTE

Passat GTE

Passat Alltrack

379 800,-* ** Fra kr 2 990,- pr mnd

505 300,-* ** Fra kr 3 750,- pr mnd

603 400,-* ** Fra kr 4 900,- pr mnd

Hybridbilen som imponerer deg.

Ladbar hybridbil med mange effektive løsninger.

Fra kr

Røff og sporty familiebil med masse utstyr.

Fra kr

inkl. vinterhjul og Serviceavtale 3 år/45.000 km

0,-

51.90

Fra kr

inkl. vinterhjul og Serviceavtale 3 år/45.000 km

inkl. vinterhjul og Serviceavtale 3 år/45.000 km

Kontakt en av våre selgere:

Markedssjef Volkswagen

Salgssjef Volkswagen Personbil

Selger Volkswagen Personbil

Selger Volkswagen Personbil

Selger Volkswagen Personbil

Selger Volkswagen Personbil

Jarl Mortensen

Kenneth Gripp

Terje Øyangen

Hans Petter Berntsen

Eva Cathrine Fjerdingøy

Lars Fallan

jarl.mortensen@moller.no 992 05 258

kenneth.gripp@moller.no 994 93 971

terje.oyangen@moller.no 992 05 251

hans.petter.berntsen@moller.no 994 93 945

Selger Volkswagen Personbil

Selger Volkswagen Personbil

Niklas Unger Nilsen

Torstein Arnstad Sletvold

niklas.unger.nilsen@moller.no 936 06 043

torstein.arnstad.sletvold@moller.no

992 05 266

Trondheim - Ingvald Ystgaardsvei 19-21, Tlf.: 24 03 17 00 Stjørdal - Havnegata 11, 7503 Stjørdal, Tlf.: 24 03 37 00 Orkdal - Tiltaksvegen 1, 7300 Orkanger, Tlf.: 72 47 11 00

eva.cathrine.fjerdingoy@moller.no

992 05 272

Selger Volkswagen

lars.fallan@moller.no 994 93 963

Selger Volkswagen Personbil

Caspar Vere

caspar.vere@moller.no 915 99 601

Selger Volkswagen

Steinar Bjørgmo

steinar.bjorgmo@moller.no 994 93 953

Terje Opheim

terje.opheim@moller.no 950 31 504

For oss handler bil om mennesker

Bydelsavisa Strinda #4 2018  
Bydelsavisa Strinda #4 2018  
Advertisement