Issuu on Google+

lokal

bydelsavisa

påske quiz Side 26-27

Aktivitets- og natursti på historisk grunn

Plages du med smerter? Oppsøk naprapat!

www.bydelsavisastrinda.no

Valentinlyst senter Tlf: 73 60 60 98

Årgang 13 - nr. 6- mars 2013

PASTOR PÅ MOHOLT OM DEN NORSKE KIRKE:

Fire HiST-studenter fikk drømmejobben med å tilrettelegge en aktivitets- og natursti på Engelsåsen gård ved Jonsvatnet.

Side 8

Flott korpskonsert på Charlottenlund Stort oppmøte da Brundalen og Charlottenlund skolekorps arrangerte vårens første konsert på Charlottenlund Ungdomsskole søndag 10. mars. Side 22

Slik lykkes du med egen

kjøkkenhage

Samtidig som stadig færre deltar på Den norske kirkes søndagsgudstjenester, øker også antallet utmeldelser. Pastor i Trondheim Frikirke på Moholt, Thomas Bjerkolt, mener Den norske kirke har seg selv å takke.

- Tannløs og blodfattig

Side 6-7

Side 4-5

Selge bolig? GUMMIVERKSTED I BILBY´N BRATSBERGVEGEN 11 (gml. SCANIA) Tlf.: 416 10 100 – 69 28 15 27

www.gummiservice.no

ALLE VINTERDEKK SKAL BORT!

-55% Dekk til personbil, lastebil, traktor, anlegg, MC, scooter, ter ATV, ATV traller +FELGER +FEL LGER ER R

ALLE

Bruk en bydelsmegler som vet forskjellen på Karisvingen og Devlesvingen. Bruk en lokalkjent bydelsmegler som har full oversikt og som har solgt flere boliger i ditt nærområde. Vi vet hva vi selger – og verdien av det.

SOMMERDEKK SKAL BORT !

Ring 05250

-50%

ll

di kt i d


nr. 6 - mars 2013

2

20. mars Oslo Trondheim Tromsø

OPP 06:18 06:19 05:43

Økning på Estenstadhytta

Bibliotekets åpningstider i påsken

NED 18.32 18:34 18:02

NAVNEDAG: Joakim har sin opprinnelse fra det hebraiske Jehoiachi, som betyr «fastslått av Gud». Kim er en kortform av Joakim. KIM NOVAK: Den amerikanske skuespillerinnen Kim Novak fylte forrige måned 80 år. Hun er mest kjent for sin rolle i Hitchcock klassikeren «Vertigo» hvor hun spilte mot James Steward.

FØDT PÅ DENNE DAG: Henrik Ibsen (født 1828) Minken Fossheim, norsk skuespiller (57) Hans Petter Buraas, norsk alpinist (38) HENRIK IBSEN: Den norske dramatikeren og lyrikeren ble født i Skien i 1828. Han regnes som en av de «fire store», som i sin tid var et begrep Gyldendal Forlag kom opp med i sin markedsføring. I 2003 gav forfatteren Daniel Haakonsen ut boken «Henrik Ibsen – mennesket og kunstneren på Aschehoug forlag.

DETTE SKJEDDE: 1815: Napoleon går inn i Paris med en hær bestående av 140.000 soldater i tillegg til 200 000 frivillige. Inntoget markerte starten på den franske hærlederens «hundre dager ved makten». 1916: Albert Einstein publiserer relativitetsteorien. Med den ble Newtons mekaniske verdensbilde forkastet. Einstein fikk i 1921 Nobelprisen i fysikk. 1969: John Lennon og Yoko Ono gifter seg. 2003: Den andre Irak krigen starter. NAKEN LENNON: 20. mars 1969 gifter John Lennon seg med Yoko Ono. Da det amerikanske musikkmagasinet Rolling Stone gav ut et nummer med en naken Lennon på forsiden skapte det rabalder. I 2005 ble imidlertid forsiden kåret til en av de beste gjennom de siste 40 årene. John Lennon ble skutt på åpne gate i New York i 1980.

STENGT PÅ HELLIGDAGENE: Liv Edel Berge ved Moholt bibliotek forteller at siste åpningsdag før påske blir onsdag. Da stenger bibliotek kl. 12. BESØKSØKNING: Estenstadhytta og Jarl Inge Krognes kan notere seg en omsetningsøkning på 11.3 % for årets to første måneder.

Har du planer om å kose deg meg litt påskekrim i påsken må du skaffe deg denne før helligdagene.

I årets to første måneder la flere turen innom Estenstadhytta sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Både Moholt og Risvollan bibliotek holder stengt fra og med skjærtorsdag til og med 2. påskedag. Her er filialenes åpningstider ellers i uken:

- Vi er godt fornøyd med besøkstallene. I januar og februar hadde vi 620 flere betalende gjester og en omsetningsøkning på 11.3%, forteller Jarl Inge Krognes. Krognes håper på godt besøk også i påsken. Åpent i påskeuken - Fjor var været så som så. Vi

satser på bedre vær i år. Titter vårsola frem er det få steder som er bedre enn solveggen ved Estenstadhytta. Mandag til onsdag i påskeuken vil Estenstadhytta holde åpnet fra kl. 11 til 15. Skjærtorsdag, langfredag og påskeaften er det stengt. 1. og 2. påskedag holder man åpent fra 11 til 15.

Dyreklubb på Voll i dag Voll gård inviterer i dag til Dyreklubb for barn i 3. – 7. trinn Her har man muligheten til nærkontakt med dyra på gården. Det vil også foregå en hobbyaktivitet inne på Gulhuset.

Dyreklubben starter kl. 18 og varer i to timer. Åpent tilbud uten påmelding. Kr. 20,-

MOHOLT: Mandag 10-19, tirsdag 10-19, onsdag 9-12 RISVOLLAN: Mandag 10-19, tirsdag 10-16, onsdag 9-12

TOTO kommer til Trondheim For fans av den amerikanske Rockegruppa TOTO er det bare å sette ring rundt 30.juni først som sist. Da spiller nemlig gruppen som i år feirer sitt 35 års jubileum på Torvet. Sist gruppa besøkte Trondheim var i 2007 hvor 6000 men-

nesker trosset regnværet for å få med seg rockelegendene, melder adressa.no

Kommunalt tilskudd til idrett 2013 Alle idrettslag i Trondheim kommune som er medlemmer i Norges Idrettsforbund (NIF) kan søke om kommunalt tilskudd. Det kan søkes om tilskudd til

aktivitet, drift av egne anlegg og leie av treningstid for barn og unge i private anlegg. Søknadsfrist 1. april 2013

3 KJAPPE: Per Hangerhagen Varehussjef IKEA Leangen 1. Hva skal du gjøre i påsken? - I år blir det en kombinasjon av kyst, fjell og bypåske. 2. Har du noen påsketradisjoner? - Vi bruker alltid å ha en felles skidag i fjellet med storfamilien. Mine foreldre, mine to brødre og søster med familie. Dette er en happening for store og små. 3. Hva vil du helst ha i påskeegget? - Er veldig svak for god sjokolade som nytes til kaffen

– Tips oss om det som skjer i din bydel strinda@bydelsavisa.no

bydelsavisa

Utgiver: Companiet AS, Postboks 4191,Valentinlyst 7450 Trondheim. Tlf.: 73 50 46 00. Redaktør: Jan Vestre jan@bydelsavisa.no mob. 901 635 92. Annonser/marked & grafisk formgiver: Terje Olsen, terje@bydelsavisa.no, tlf. 73 50 46 03 - mob. 92 48 44 55. Salg: Ronni Stiauren, ronni@bydelsavisa.no, tlf. 73 50 46 06, mob. 92 40 45 19. Opplag: 30.000. Neste utgivelse: 10. april 2013 www.bydelsavisastrinda.no


nr. 6 - mars 2013

3

VI ØNSKER ALLE VÅRE KUNDER EN RIKTIG KVIKK OG GOD PÅSKE!

RING OSS I DAG FOR ET GODT PÅSKETILBUD

VISSTE DU AT DEN HØYESTE GJENNOMSNITTLIGE VERDIØKNINGEN PÅ DIN BOLIG TRADISJONELT SETT SKJER I 1. KVARTAL AV NYTT ÅR?

RING EN AV VÅRE MEGLERE I DAG FOR ET GODT PÅSKETILBUD! Våre bydelsmeglere på østsiden av byen har full oversikt. Vi selger flest boliger på Trondheim øst, og er eksperter på DITT område.

BESØK OSS PÅ VALENTINLYSTSENTERET!

Roar Skomsvoll

Marius Husby

Stian Thoresen

Marthe Alstad

Katharina G. Minsaas

Elisabet Aass

Hans Petter Talberg

Kristian Dahl-Andersen

Anne Kleven

Avdelingsleder Eiendomsmegler MNEF

Megler

Eiendomsmegler MNEF

Eiendomsmeglerfullmektig

Jurist Eiendomsmeglerfullmektig

Salgskoordinator Megler

Megler

Eiendomsmeglerfullmektig

Fagansvarlig Eiendomsmegler MNEF

Tlf. 915 20 200

Tlf. 916 61 515

Tlf. 958 83 873

Tlf. 456 72 502

Tlf. 997 06 520

Tlf. 995 76 111

Tlf. 970 79 999

Tlf. 920 23 198

Tlf. 994 67 100

MIDT-NORGE


nr. 6 - mars 2013

4

PASTOR I TRONDHEIM FRIKIRKE PÅ MOHOLT:

- Den norske kirke er blitt tannløs og blodfattig Samtidig som stadig færre deltar på Den norske kirkes søndagsgudstjenester, øker også antallet utmeldelser. Pastor i Trondheim Frikirke på Moholt, Thomas Bjerkolt, mener Den norske kirke har seg selv å takke. Av Jan Vestre

- I sin iver etter å tekkes alle støter Den norske kirke stadig flere kristne fra seg. Noen spørsmål i Bibelen er absolutte. Når man begynner å gå på akkord med disse er man på villspor. Pastoren mener liberaliseringen i spørsmål som for eksempel homofilt ekteskap illustrerer mye av Den norske kirkes problem. - Bibelen ble skrevet for over 2000 år siden og mye av det som står der kan tolkes på forskjellige måter. På noen områder er imidlertid skriften klar. Ekteskapet er fra Gud ment å være mellom kvinne og mann. Dømmer ikke Bjerkolt mener det må være opp til den enkelte hvordan de velger å leve sine liv, men at Bibelen er klar på at noe er rett og at noe er galt. - Det er ikke opp til meg å rette dom over andre. Vi er allikevel klar på at de som ønsker å ta del i vårt kristne felleskap må følge det som står i Bibelen. Å være homofil er i seg selv ingen synd. Det er det den homoseksuelle praksisen Bibelen advarer mot. I møte med nye medlemmer legger derfor ikke Bjerkolt skjul på menighetens klare standpunkt. - Vi går gjennom alle de «upopulære» og politisk ukorrekte standpunktene først. Vi lever i en tid med stor velstand og sterk fokus på materielle goder. Dette kombinert med en generell avkristning av landet gjør at vi ønsker å tilkjennegi menighetens budskap på en klar måte.

We want to be christened – can you help us?

som ønsker å ta Jesus inn i sitt liv bør du legge alt annet til side. Etter flere besøk i forskjellige kirker banket ekteparet en morgen på døren hos Trondheim Frikirke. - Når jeg gikk for å lukke opp var det første som møtte meg en innstendig bønn. «We want to be christened – can you help us?» Flere nasjonaliteter Ekteparet er bare to av flere utenlandske borgere som har søkt seg til Trondheim Frikirke. - Vi har i dag over 20 forskjellige nasjonaliteter i vår menighet. Under våre gudstjenester simul-

tanoversettes derfor prekenen til engelsk. Bjerkolt forteller at utenlandske studenter og stipendiater utgjør en betydelig gruppe i menigheten. - Vi har i dag en større gruppe med kinesiske studenter. De er veldig aktive i menigheten og vi arrangerer blant annet språkkvelder hvor de får trening i å snakke norsk. Hjemløse kristne Men det er ikke bare utledninger som søker hen til Frikirken på Moholt. - Vi får stadig flere «hjemløse»

kristne inn i menigheten. Dette er personer som ikke lenger kjenner seg igjen i det Den norske kirke står for. Dette er ikke personer som nødvendigvis er spesielt konservative, men derimot kristne som søker et felleskap de ikke

DØMMER IKKE: Pastor gjennom 30 år i Trondheim Frikirke, Thomas Bjerkolt, dømmer ingen. Han er allikevel klar på at medlemmer i menigheten må leve etter de formaninger Bibelen gir.

Hjelp oss – vi vil bli kristne Bjerkolt mener Den norske kirke i stadig større grad spiller seg selv ut på sidelinjen. - I forrige uke døpte vi et ektepar fra et muslimsk land. De hadde først oppsøkt Nidarosdomen hvor de tilkjennegav sitt ønske om å bli kristne. Her måtte de forlate kirken med uforrettet sak. Dette i seg selv er ganske enestående. Om du som prest møter mennesker

Å være homofil i seg selv er ingen synd. Det er det den homoseksuelle praksisen Bibelen advarer mot.

UTENLANDSKE STUDENTER: Trondheim Frikirke har et stort innslag av utenlandske studenter. – Vi har flere kinesiske studenter som jevnlig møtes i kirken for språkkurs, forteller pastor Thomas Bjerkolt.


nr. 6 - mars 2013

5

Laila (45) møtte Jesus i Frikirken Høsten 2010 surfet den langtidssykemeldte hjelpepleieren nettet etter meningen med livet.

MØTTE JESUS I FRIKIRKEN: Laila Bye (45) surfet nettet etter meningen med livet. Et kurs hos Trondheim Frikirke på Moholt forandret livet hennes.

Av Jan Vestre - Det var en vanskelig periode i livet mitt. Jeg hadde vært sykemeldt en lang periode og ting føltes tomt og vanskelig. Jeg lette rett og slett etter noe som kunne gi livet mening. Laila Bye (45) kom da over hjemmesiden til Trondheim Frikirke. TANNLØS KIRKE: Pastor i Trondheim Frikirke, Thomas Bjerkolt, mener Den norske kirke i sin iver etter å være mest mulig politisk korrekt støter fra seg flere kristne.

finner i Den norske kirke. Bjerkolt mener Den norske kirke gjør seg selv en bjørnetjeneste når man stryker folk medhårs. - Folk som søker en større mening med livet trenger ikke nødvendigvis å høre at alt er lov og at alt er greit så lenge man er grei mot naboen.

40 år Trondheim Frikirke på Moholt fyller i år 40 år. Fra en sped begynnelse med leide lokale hos Aspås Varesenter disponerer menigheten i dag 1.200 m2 i den tidligere sveisesehallen i Brøsetvegen 145 A. Bygget ble kjøpt i år 2000, men

innflyttingen skjedde først to år senere. I dag teller Frikirken 600 medlemmer, hvorav 120 er barn. Menigheten driver flere aktivitetstilbud for de yngste, blant annet barnehage og speider.

Skummelt - Det som først fanget oppmerksomheten min var et av kirkens kurs. Her ble mange av de samme spørsmålene jeg selv hadde slitt med beskrevet. For Bye var det imidlertid ikke like selvfølgelig å skulle møtte opp i kirkens lokaler på Moholt. - Jeg hadde alltid sett på menigheter som noe skummelt hvor litt «rare» mennesker møttes for å be. Jeg var kort og godt en hedning. Kirken var noe jeg kun gikk i hvis noen skulle gifte seg. Bakerste benk Men hjelpepleieren bestemte seg allikevel for å se hva det hele gikk ut på.

- Jeg hadde en rar følelse i magen den dagen jeg satte meg i bilen for å kjøre opp til kirkens lokaler på Moholt. Hvordan ville jeg bli tatt imot? Og ville noen forsøke å «hjernevaske» meg? Under gudstjenesten satte Bye seg på bakerste benk. - Det var stappfullt i lokalene. Her satt småbarnsfamilier, unge studenter, voksne ektepar og eldre side om side. Jeg følte raskt at dette var noe annet enn det jeg hadde forestilt meg. Alpha-kurs Vendepunktet i Byes liv kom da hun meldte seg på kirkens Alpha-kurs. - Alpha-kurset er et kurs som går over 10 uker med samling hver tirsdag. Midt i kurset er det en week-end tur. Det var her jeg tok imot Jesus. I dag jobber Bye med å tilrettelegge det samme kurset for andre som er på søken. - Alpha-kurset og møtet med Jesus har forandret livet mitt. I dag føler jeg at alt har en mening. Jeg er blitt tryggere på meg selv og jeg ser lyst på livet.

TRONDHEIM FRIKIRKE:

FELLESKAP: I Trondheim Frikirke står det kristne felleskapet sterkt. Derfor ønsker man i størst mulig grad å involvere barn og unge i gudstjenesten.

Norsk trossamfunn basert på den protestantiske kristendom. Trossamfunnet ledes av dets medlemmer og er uavhengig av den norske stat. Frikirken består i dag av et 80-talls menigheter spredt over hele landet. Startet: 1973 Antall medlemmer: 600, hvorav 120 er barn Aktiviteter: Barnehage, speider, Alpha-kurs, samlivskurs, foreldrelekvelder, språkkvelder, ungdomskvelder Pastorer: Thomas Bjerkolt og Bjørn Jellestad. Adresse: Brøsetvegen 145 A, Moholt


nr. 6 - mars 2013

6

Slik lykkes du med egen

kjøkkenhage Det nærmer seg vår og det betyr mer utetid. Dagene blir lengre, de første blomsterpottene kan settes ut og ting begynner å spire og gro. Kanskje har du også lyst til å nyte grønnsaker fra egen hage når sommeren kommer? Av Kjersti Lunden Nilsen Skal du dyrke dine egne vekster er det lurt å starte planleggingen allerede nå. Matnyttige planter kommer i de fleste varianter og det er få begrensninger på hva du kan dyrke på egen hånd. De finnes frø for enhver smak. Fra frø til frukt Er du nybegynner kan det være

lurt å starte med de enkleste plantene. Gulrot, reddik, plukksalater og sukkererter skal alle forkultiveres, det vil si at de må plantes som frø innendørs. Når de blomstrer skal de plantes om i større krukker og vokse seg større til det er tid for å plante dem i jorda ute. - Det er viktig å passe på at det blir riktig balanse mellom lys og varme, forteller Trine Hogstad ved Drivstua Gartneri.

BLOMSTER PÅ REKKE OG RAD: Våren starter tidlig i gartneriene, som dyrker fram blomster og planter mens det ennå er vinter. De fleste vekster kan du dyrke fram på egen hånd, men det kreves optimale forhold for at resultatet skal bli bra.

I følge henne og andre erfarne planteeksperter er det noen tommelfingerregler som gjelder. Starten på april er en fin tid å starte, uansett hva du ønsker å så i jorda. Matnyttige planter og grønnsaker Som østlending innrømmer hun at ikke alle vekster er like enkle å få til å vokse på vår kant av landet. Selv om hun som gartner liker å så og odle fram egne vekster er hun ikke fremmed for at noen planter like gjerne kan kjøpes ferdig fremfor å blir dyrket fram fra frøstadiet. Særlig gjelder dette for populære maturter som basilikum og oregano, og det samme gjelder for tomatplanter. De kan i stedet plantes som småplanter. - Tomat, agurk, salat og mais er planter som trenger en lengre dyrkingsprosess, forteller gartneren. Er du nybegynner i såing kan det være lurt å starte med de mest hardføre sortene. - Gulrot, reddik, plukksalater og sukkererter er relativt enkle å få til. Det samme gjelder persille, gressløk og mynte. Men vær obs på at sistnevnte kan være svært viltvoksende, så det kan være lurt å ha den i en egen krukke, sier hun.

STEMORSBLOMSTER: Alt som tar litt lengre tid å lage, er vanskeligere å få pent hjemme fordi man ikke har optimale forhold. Alternativet da er å kjøpe ferdige småplanter når det nærmer seg utesesong. Her et eksemplar av stemor som er i ferd med å blomstre.

Riktig temperatur og lys Planter tåler ikke store svingninger , så det er bedre å oppbevare dem på et sted der det er jevn temperatur. - Mellom 10-15 grader er perfekt, oppfordrer gartneren. Blir det for varmt for plantene i den spede starten kan de vokse for fort og da kan de lett knekke, forteller hun. Hun vet hva hun snakker om . Som utdannet gartner er hun profesjonell i faget. - Jeg pleier å si at 25.mai er en fin dato for å sette plantene ut. Da er jorda blitt god og lun og vekstvilkårene er aller best. Tidligere enn dette må du holde plantene innendørs. Hun understreker at det ikke alltid er like lett å få det perfekte resultat, heller ikke for en som holder på med dette som arbeidsprofesjon. - Vi holder jo tross alt til i Trøndelag og særlig her på Snaustrinda kan det være både vindfylt og kald trekk. For ikke å snakke om at det fort kan bli frostnetter, også etter påsketider. Tiden rundt påske er en travel tid på året. Da starter alle sommerforberedelser for fullt.

EGEN KJØKKENHAGE: Matnyttige grønnsaker, urter og blomster kan du dyrke fram helt på egen hånd. Les på pakken eller spør om hjelp av noen som har erfaring. Eller prøv deg fram og eksperimenter på egen hånd!

Fargerike blomster Tiden etter påske er en fin tid å starte på, enten du er nybegynner og skal så frø for første gang eller du skal utforske nye sorter som du er nysgjerrig på. - Både blomkarse, solsikke og ringblomster kan settes ned i april

TOMATPLANTER: Tomatplanter i alle varianter, klare til utsplanting når tæla i jorda er borte.


nr. 6 - mars 2013

7

MORSOM SYSSEL: Selv om det krever både øvelse og tålmodighet å lage sin egen kjøkkenhage, er det først og fremst gøy, sier gartner Trine Hogstad hos Drivstua Gartneri.

og forkultiveres hjemme. Petunia og stemor kan like gjerne kjøpes som småplanter litt lenger ut i mai, anbefaler gartneren. Når det gjelder blomster og uteplanter er det store forskjeller i dyrkingstid. Noen trenger lang

tid, mens andre kan settes rett i jorda og blomstrer raskt. - Start sesongen med å se for deg hvordan du vil ha det rundt deg når sommeren kommer. Det er lov å drømme om vår selv om det fortsatt er skiføre utenfor, avslutter hun.

GODE E PÅSKETILBUD PÅSKE ETILBUD FRA A APOTEK POTEK 1 MOHOLT MOHOL LT

KUN PÅ APOTEK 1 MOHOLT

-50

%

SOLKREM

-50% CLINIDERM

SOLBRILLER TIL BARN

Før F ør kr 14990 Tilbudene Tilbudene gjelder gje elder f.o.m. f..o.m. 20. t.o.m. 31. mars 2013, så langt beholdningen rekker. rekkerr.

STORT PLANTEUTVALG: Noen vekster kan være krevende å få til i trøndersk klima, og kan kjøpes som ferdig plante i stedet for å så frøene selv. På gartneriene kan du få hjelp og tips til hvilke frø og planter du kan velge.

Apotek 1 Moholt.. Vegamot Vegamot g 8, 7048 Trondheim. Trondheim. Tlf: Tlf: 73 3 80 49 00, faks: faks: 73 80 49 01. Åpningstid: Å mandag - fredag 9-18, lø lørdag ørdag 9-15.


nr. 6 - mars 2013

8

Aktivitets- og natursti på historisk grunn De fire HiST-studentene fikk drømmejobben med å tilrettelegge en aktivitets- og natursti på Engelsåsen gård ved Jonsvatnet. Av Trond Nøstberg Driverne av Engelsåsen gård har de siste årene gitt tilbud om rehabilitering og tilrettelagt ”Inn på tunet”-aktiviteter, i tillegg til utleie for kurs, konferanser og selskaper. Som en del av aktivitetstilbudet ved Engelsåsen gård ønsket eierne, Linda og Matthew Wolfe å utvikle en tilpasset natursti der barn, ungdom og voksne brukere opplever praktisk mestring. Alternativ gårdsdrift Linda Wolfe, som driver gården sammen med ektemannen Matthew, er tredje generasjon i familien Fossen som eier av gården. Beliggende like ved Jonsvatnet er det en eiendom med lange historiske tradisjoner, med levninger tilbake til eldre jernalder. En vikinggrav ble avdekket da de tyske okkupantene anla en forlegning på gården, også arbeidsredskap etter de ubudne gjestene er tatt vare på som en del av gårdshistorien. - I dag driver vi ikke vanlig gårdsdrift, men har valgt å satse på alternativ virksomhet som rehabilitering og tilrettelagt tilbud til barn,

og arbeidstrening, men har også et ønske om at flere skal bruke gården og det flotte området rundt. Sammen med fire ergoterapeutstudenter fra Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) har vi et prosjekt for å legge til rette en natur- og virksomhetssti her på gården. Tanken er at barnehager, skoleklasser, bedrifter og andre grupper skal kunne få opplevelser ute i naturen. Gjennom vinteren har studentene utviklet en natursti med oppgaveposter. Planen er at vi skal ha offisiell åpning av stien i løpet av mai, sier Linda Wolf, som oppfordrer alle interesserte om å følge med på gårdens hjemmesider for nærmere informasjon om åpningen. (www.engelsaasengaard.no) ”Vikingtråkket” Naturstien er lagt øst for gården i det som har navnet Engelsåshaugen, eller Hjelhaugen som det heter lokalt, med utsikt over Jonsvatnet. Den største utfordringen for de fire HiST-studentene har vært snøen i perioden de har jobbet med den nye naturstien. - I og med at vi har jobbet med dette siden midten av januar har snøen vært den største utfor-

Vi tilbyr tilrettelagt skoletilbud og arbeidstrening, men har også et ønske om at flere skal bruke gården og det flotte området rundt

ungdom og voksne med spesielle ønsker og behov. Vi tilbyr dessuten utleie av lokaler til kurs, konferanser og selskaper både for bedrifter og private, forklarer Linda Wolf, som kan ta i mot grupper på 70-80 personer på gården. Natursti med oppgaveposter - Vi tilbyr tilrettelagt skoletilbud

dringen. Oppdraget vi fikk var å tilrettelegge for flest mulig brukere i tilknytting til de etablerte tilbudene her på gården. Navnet ”Vikingtråkket” sa seg selv i og med at det midt i området ligger en fredet gravhaug fra vikingtiden. Vi har valgt å legge opp flere løyper med ulike poster, som skal gi utfordringer for alle, enten det er barnehager, skoler eller bedrif-

FORNØYD: Eierne av gården er godt fornøyd med måten studentene har løst oppdraget. Fra v. Matthew Wolfe, Levi Hellesø, Bjørg Udahl, Elin Johnsen, Sara Wang og Linda Wolfe.

NATURSTI: De har brukt vinteren til å lage naturstien med ulike utfordringer, og så snart våren melder seg vil det bli satt opp mer permanente navneskilt og kart og infotavler. Fra v. Sara Wang, Levi Hellesø, Elin Johnsen og Bjørg Udahl.

ter som bruker løypa. Med litt hjelp skal alle kunne komme seg gjennom løypa og løse utfordirgnene under veis. Det betyr at utfordringene kan tilpasses de gruppene som kommer på besøk, sier Bjørg Udahl, som sammen med Levi Hellesø, Elin Johnsen og Sara Wang har fjernet trær, utviklet poster med praktiske oppgaver og poster med spørsmål som skal besvares. Så snart snøen forsvinner blir det satt opp skiltkasser med kart og oppgaver i tillegg til navneskiltene som forteller hvor i løypa en befinner seg. På kartet som alle får med seg på runden vises det tydelig at løypenettet er utformet som en sko med forsåle, skotupp, vrist og skolisser.

EDDERKOPPNETTET: Spesielt de yngste vil få utfordringer i ”edderkoppnettet”, håper HiST-studentene, fra v. Bjørg Udahl, Levi Hellesø, Sara Wang og Elin Johnsen.


nr. 6 - mars 2013

9

NR

M2

PRIS

A201

82

3 480 000

A205

90

4 250 000

A301

82

3 680 000

B302

82

3 580 000

B303

82

3 580 000

B304

90

4 550 000

B202

63

2 720 000

B205

90

4 150 000

B303

82

3 580 000

B304

90

4 450 000

C202

63

2 720 000

C205

90

4 150 000

C302

63

2 820 000

C303

82

3 580 000

D102

45

2 050 000

D201

63

4 150 000

D203

82

3 430 000

D204

90

4 150 000

D301

63

2 820 000

D303

82

3 580 000

D304

90

4 450 000

E102

45

2 050 000

E201

63

2 720 000

E203

82

3 430 000

E204

90

4 150 000

E301

63

2 820 000

E303

82

3 580 000

E304

90

4 450 000

F201

104

4 700 000

F203

90

4 350 000

F301

104

4 980 000

F303

90

4 650 000

D304

90

4 450 000

E102

45

2 050 000

E201

63

2 720 000

E203

82

3 430 000

E204

90

4 150 000

www.grilstadpark.no Siste kapittel i boligeventyret på Ranheim skrives nå. I en årrekke har boområdet ved Grilstad på Ranheim gått under betegnelsen «Eventyrbyen». Mest på grunn av gater med navn som f.eks. Tyrihansvegen og Askeladdvegen, men også fordi det alltid har vært en ettertraktet beliggenhet. Her bygges Grilstad Park – et eventyr i seg selv. Leiligheter fra 63 - 104 m2 Leilighetene selges til faste priser, og er dermed ikke underlagt regler om budgivning. Ingen betaling før leiligheten er ferdigstilt. Visning etter avtale.

Tom Erik Thorsø Megler, MNEF 987 65 432 thorso@heimdaleiendom.no


nr. 6 - mars 2013

10

Påskeguide for barnefamilier Lei av Yatzy og vri-åtter? Ta med barna ut. Det er mer enn nok å finne på i påska. Av Jan Vestre Ikke alle reiser til fjells i påsken. Faktisk tilbringer de fleste av oss høytiden i byen. Her er vår guide for en innholdsrik bypåske om du har barn i huset. UT PÅ TUR Bypåske kan også være skipåske. Bymarkas storstue, Skistua, holder åpent hele påsken fra kl. 11 til kl. 17. Her serveres varm sjokolade, solbærtoddy, vafler og kanelsnurr. For oppdaterte føremeldinger for Estenstadmarka og Bymarka kan du gå inn på Trondhjem Skiklubbs hjemmesider – www.skiklubben.no Vassfjellet Skisenter holder åpent hver dag i påsken fra kl. 10 til kl. 16.30. Kl. 12 settes det opp stor fellesgrill. Estenstadhytta holder stengt skjærtorsdag, langfredag og påskeaften, men holder åpent 1. og 2. påskedag fra 11 til 15. LEGO-FESTIVAL Ringve og Sverresborg holder i år stengt under helligdagene. Vitensenteret har derimot åpent skjærtorsdag, langfredag og påskeaften fra kl. 11 til kl. 17. I tillegg til verkstedsaktiviteter, planetarium og vi-

tenshow med forskjellige fysikk- og kjemitriks, inviteres det også til stor LEGO-festival. ROCK ‘N ROLL Rockheim holder åpent alle dager fra kl. 11 til kl. 16 bortsett fra 2. påskedag hvor de har stengt. BADING For den som har lyst til å oppsøke det våte element har Pirbadet åpnet hele påsken gjennom fra kl. 10 til 18. Barn under 10 år må være i følge med en voksen. Småbarn henstilles til å bruke badebleie som de får utdelt ved inngangen. LEKELAND OG BOWLING Zitrus lekeland på Solsiden har lagt ned. Leos lekeland på Tiller følger sine vanlige åpningstider (1020) påsken gjennom. Lekeland er det også hos Bowling 1 på Heggstadmyra. Barn over 8 år kan her få kjøre go-kart. Bowling 1 holder åpent fra kl. 12 hver dag. Centrum Bowling ved Tinghuset holder åpent fra kl. 12 hele påsken. TYHOLTTÅRNET En tur opp i Tyholttårnet er en sikker vinner hos de fleste barn. Egon holder åpent alle dager fra kl. 11 til kl. 22, bortsett fra påskeaften hvor restauranten åpner kl. 10 og stenger 23.30.

SPENNENDE BYPÅSKE: Det er mer enn nok å gjøre for barnefamilier som tilbringer påsken i byen. Vitensenteret vil holde åpent skjærtorsdag, langfredag og påskeaften fra kl. 11 til 17. Her blir det verkstedsaktiviteter, planetarium og vitenshow med forskjellige fysikk- og kjemitriks samt stor ELGO-festival.

BYVANDRING Påskeaften blir det byvandring i Trondheims gater hvor man kan oppleve byens historie fra middelalder til dagens høyteknologiske samfunn. Start er ved turistinformasjonen på torget hvor billetter kjøpes. Turen varer ca. 1,5 – 2 timer og passer nok derfor best for de større barna. GRILLING I RINGVE-BUKTA Titter vårsola frem vil det garantert bli fult i Ringvebukta. Ta med grill og godt humør og la barna få leke seg i fjæra. NB! Husk å kaste engangsgrillen i containeren.

ÅPENT BADELAND: Pirbadet er Norges største innendørs badeanlegg og holder åpent hele påsken fra kl. 10 til 18.

ROSENBORG- BRANN Runde 2. av Eliteserien går av stabelen 2. påskedag. Rosenborg tar imot Brann på hjemmebane. RBK har familietilbud på øvre og nedre del av REMA-tribunen. Kampen starter kl. 18.00

MUSIKK FOR BARNA: Rockheim har innredet et nytt aktivitetsrom der Øystein Dolmen har malt sine humoristiske og fantasifulle tegninger direkte på veggene.

Frokost på Hurtigruten Kjedelig bypåske? Ta med barna om bord på Hurtigruten og lat som om dere er på reise. Av Jan Vestre Påsken er en ypperlig anledning til å la de yngste i husstanden bli bedre kjent med den tradisjonsrike kystruta. Gå om bord Hver morgen møtes syd- og nordgående hurtigrute i Trondheim. Her ligger skipene til kai noen få timer før ferden fortsetter. Alle som vil kan da ta turen om bord. Det eneste man

trenger å gjøre er å «sjekke inn» ved at man registrerer seg og får utlevert et kort, som Frokost og lunsj Om bord kan man bevege seg stort sett fritt. Titter vårsola frem kan en liten hvil på dekk være kjekk å ha med seg før man inntar frokost eller lunsj i skipets kafeteria. På enkelte av skipene er det egne lekekroker/lekerom for de minste barna. Disse kan man også benytte som besøkende. Sydgående skip forlater Trondheim kl. 10, mens nordgående kaster loss to timer senere. PÅ TUR MED HURTIGRUTEN: Ta med barna om bord på Hurtigruten og lat som dere er på tur. MS Nordlys er ett av skipene som legger til kais i Trondheim i påsken.


nr. 6 - mars 2013

11

Norvegia

59 Tine. Ca 1 kg. Pr kg

Prisene gjelder t.o.m. lørdag 23. mars.

90

Valentinlyst/Moholt

9-22 (20) Stjørdal: 9-20 (18) Forbehold om trykkfeil og utsolgt.

Stort utvalg skåret og pakket spekemat og spekepølse fra Grilstad og Stranda.

-30%

Kjøttdeig Gilde. Av storfe. 400 g. Ord. pris 38,00 Pr kg ved kjøp av én 95,00 Pr kg ved kjøp av to 62,50

Rød/gul kaffe

Sjokolade

Coop. Assortert.

Nidar. Assortert.

Ord. pris fra 24,50. Nå fra 17,15. Pr kg fra 68,46/pr stk 1,16.

2 50 FOR

Pr kg

90

3 99

Ord.pris fra 61,50 Pr kg ved kjøp av én 165,30 Pr kg ved kjøp av tre 86,84

Prisene gjelder hos MEGA Valentinlyst, Moholt og Stjørdal.

FOR

-4ku0pp% !

39

Coop Megas Røkt svinekam


nr. 6 - mars 2013

12

Påskeskinke

Oksestek

79 Gilde. Ca 1,2 kg. Pr kg

119 Gilde. Pr kg

90

God Påske!

Skinkestek

Gilde. M/sjy. Ca 1 kg. Pr kg

Finnbiff

Varanger. Fryst. 500 g. Pr pk Pr kg 159,80

149

79

90

Lammestek

Gilde. M/sjy. Ca 1 kg. Pr kg

Reinsdyrstek Varanger. Fryst. Ca 1,4 kg. Pr kg

249

199

Kalvestek Coop. Ca 1,5 kg. Pr kg

Spekeskinke

Gilde. Bit. Røkt/urøkt. Pr kg

219

169


nr. 6 - mars 2013

13

2-pk. grillpølser

Helt lammelår

50 Gilde. 2 x 600 g. Pr pk

69 Gilde. Fryst. Pr kg

00

Pr kg 41,67

90

Når man ser på utvalget i butikkene er det lett å glede seg til påsken. Solgule eggeplommer og bacon til frokost. Salt spekemat og søte fristelser går hånd i hånd, dog til hver sin tid.Påsken er full av nytelser, og på Coop Mega finner du de fleste.

Stjernebacon Gilde. Skivet. 2x120 g. Pr pk Pr kg 166,25

Løvtynn

39

90

24

Gilde. Assortert. 100 g. Pr pk Pr kg 249,00

90

Coop Megas Nyskåret roastbiff Pr kg 219,00. Pr hg

Lakseloin Sea fraiche. Pr kg

21

90

169

Coop Megas Pepperbiff Mørbrad. Pr kg

Fersk kveite I skiver. Pr kg

229

199

Forbehold om trykkfeil og utsolgt.


nr. 6 - mars 2013

14

Ord. pris fra 21,30 Pr liter ved kjøp av to fra 15,00

2 30

19

90

Potetchips Kims. Assortert. 150/300 g. Pr pose Pr kg fra 66,33

Fanta orange/exotic/zero 1,5 liter. Pr stk. Ord.pris 24,90 eks. pant. Pr liter ved kjøp av én 16,60 Pr liter ved kjøp av fire 8,33

4 50 FOR

Coop. Assortert.

FOR

Pluss juice

Smågodt Candy King/Nidar. Løsvekt. Pr hg Pr kg 89.-

Sætre kjeks

MEDLEMSKUPP

-40%

8

90

Ikke-medlem: se hylleetikett

Prisene gjelder hos MEGA Valentinlyst, Moholt og Stjørdal.


nr. 6 - mars 2013

15

POST - BANK - APOTEK - VINMONOPOL - HELSE - 25 BUTIKKER - 230 GRATIS P-PLASSER

Høysesong for krim og spenning Ingen leser mer krimlitteratur enn Nordens befolkning, mens påskekrim er et særnorsk fenomen. Den som er glad i å lese går en spenningsfylt påsketid i møte. Vi gir deg tips til hva du kan velge. Av Kjersti Lunden Nilsen Krimsjangeren spenner vidt og byr på alt fra politihelter og antihelter til grøssere, spenningsdrama og lokale kriminalhistorier fra vår egen region. Og påskeferien er høysesong for grøss og spenning. - Vi har det så godt i Norge, at vi tåler å lese om grøss og spenning. Kanskje fordi vi trenger det?, spør Linn Staven ved Notabene Valentinlyst . Variert tilbud Tilbudet av krimlitteratur er stort og finnes mange steder. Bokhandler, kiosker, biblioteker og dagligvarebutikker tilbyr både bøker og lydbøker i den populære krimsjangeren. - Jeg må nesten advare mot å låne bort disse bøkene, for det er kanskje ikke sikkert du får dem tilbake, oppfordrer bokhandleren. Også i år er det noen bøker som skiller seg ut. Den litteraturinteresserte butikksjefen viser oss bredden av nyheter innen krimsjangeren. Hun har valgt ut fire titler hun

tror vil slå an denne påsken. - Det som gjelder for alle disse er at de drar deg raskt inn i handlingen, og gjennomfører både i krimplott og i spenningsoppbygging. Dette er fantastisk underholdning, forteller hun entusiastisk. Lokal krimhelt Noen av de utvalgte forfatterne er kanskje kjente for noen, mens andre ikke er fullt så fullt så etablerte ennå. En som selger godt for tiden er trondheimsforfatter Jørgen Brekke, som nylig har sluppet en ny bok i serien om sin politietterforsker Odd Singsaker. - Hele serien er jo nesten et must for alle krimelskende trøndere, oppfordrer butikksjefen på Valentinlyst. I tillegg til de utvalgte anbefalingene finnes det også masse spenningsbøker barn og ungdom. Bokhandleren oppfordrer alle til å finne en bok som passer for seg. - Enten du skal sitte foran peisen, i solveggen, være på fjellet eller sitte på kafe i byen; Lesing hører også denne påsken til, avslutter hun.

PÅSKELEKTYRE: Linn Staven ved Notabene Valentinlyst har valgt ut fire ulike bøker innen krimsjangeren som hun anbefaler til påsketuren.

Utvalgte anbefalinger ”Menneskets Natur” av Jørgen Brekke Dette er bok tre og har handling fra blant annet Hitra. Brekke spinner denne gangen sin historie rundt de fire temperamenter, og om alt det som er med å prege den menneskelige natur. Ligger det noen temperamenter nærmere å kunne ta et liv...? og hvilket temperament er du...? De to første krimbøkene om Odd Singsaker har også kommet i pocketutgave og kan leses som en opplading til den siste.

”Flink Pike” av Gillian Flynn Amerikansk stjerneskudd som raskt har etablert seg på bestselgerlistene i mange land. Forfatteren har et suverent fortellergrep, en tidvis beksvart humor, drivende spenning og en dyp innsikt i forkvaklede menneskesinn. Kritikeryndling som nå plukkes opp av en stadig større leserskare.

”Sandmannen” av Lars Kepler Det svenske forfatterparet bak pseudonymet Lars Kepler har hatt eventyrlig suksess i Norge. Den fjerde boken er kanskje en av de aller beste. Hvis du ennå ikke har lest en Kepler-bok, så har du muligheten til å bli kjent med etterforsker Joona Linna, og bli dratt med i et krimunivers som overrasker igjen og igjen. Hvis du tror du er god til å plukke ut morderen tidlig i historien, så har du herved en utfordring.

"En usynlig" av Pontus Ljunghill Forfatteren bak denne boken tar deg med i en krim-noir verden med handling fra Stockholm på 20-tallet og på 50-tallet. En iskald gjerningsmann puster deg hele tiden i nakken, som en usynlig skygge. En sak er snart foreldet, men rulles opp på nytt, er det for sent? Boken er en suksess i Sverige og er den første i en serie krimbøker fra Stockholm på den første delen av 1900-tallet.

Besøk oss på Facebook eller besøk vår hjemmeside www.valentinlyst.no


nr. 6 - mars 2013

16

NOTABENE

PARFYMELLE

BIOTHERM SOLPRODUKTER OG KROPPSPRODUKTER

BOOTS APOTEK

÷30% PONTUS LJUNGHILL EN USYNLIG Ord. pris 349,-

kr. 199,-

WALLDEN MOUM

RELAX

MELHUS BAKERI PÅSKELILJER I POTTE pr. stk - 20,- 3 stk 50,ENGELSKE PÅSKELILJER 1 bunt 20,- 3 bunter 50,-

BESKYTT HUDEN DIN I PÅSKEN MED FLOTTE SOLPRODUKTER FRA DECLEOR

MX SPORT

GRANDE

PIZZA M/ VALGFRI DRIKKE gjelder ut mars

49,- TA MED 54,- SPISE HER

LØKPØLSEMENY ‘Coca-Cola’, ‘Coke’, ‘Fanta’ and ‘The Coca-Cola Dynamic Ribbon Device’ are registered trademarks of The Coca-Cola Company. © 2012 The Coca-Cola Company

EN STOR OG SAFTIG STEKEPØLSE MED FINHAKKET LØK

49,-

GJELDER LØKPØLSE MED VALGFRI 0,5L BRUS / 0,5L VANN / 0,4L JUICE B - A4 - N - P6

FOTO: BILLYBONKERS

SALG!

299,-

÷50%

PÅ ALT AV VINTERTØY

÷10%

Vi

FLOYD PÅ ALLE JEANS UT MARS

jeans


nr. 6 - mars 2013

17

SUNKOST

BRILLEHUSET SYNSAM

KAFFEKOMPISENE

ALLE HORNSLETH-KOPPER

PÅSKEBRUN SUNKOST BETAKAROTEN Ord.pris 189,-

3 for 2

nå 149,-

GULLFUNN

MANDARIN

ØKONOMISKO

VÅRENS FRISKE FARGER STR.36-41

STRIKK HERLIGE FARGER Før 300,-

nå 199,-

kr. 299,BUNADSSØLV

÷15%

TROPEHAGEN ZOO

GJELDER ONS. 20. MARS LØRDAG 23. MARS

NILLE

TEKSTILFUNN JAKKER FØR OPPTIL 799,-

HAMSTER-PAKKE VALGFRI HAMSTERUNGE , BUR, FOR, SPON, VANNFLASKE, SNACK, KALK OG SALTSTEIN, veil.1089.-

nå 890,-

NON STOP OG M FREIA Ord.pris. 37,90,-

27,90,-

nå 499,-


nr. 6 - mars 2013

18

BUTIKKER:

Coop Mega

Mandarin

Nille

Rimi

Sunkost

Telefon: 40001249

Telefon: 95448440

Telefon: 97469302

Telefon: 73 84 99 66

Telefon: 73 91 99 91

Gullfunn

Floyd

Melhus Bakeri

Notabene

Sparebank 1 SMN

Telefon: 73 91 54 50

Telefon: 73 01 57 42

Telefon: 73 79 01 40

Telefon: 07300

Wallden Moum Blomster

Grande Frisør

MX Sport

Parfymelle

Tekstilfunn

Telefon: 73 90 20 50

Telefon: 90970812

Telefon: 73 91 30 40

Telefon: 73 91 88 70

Økonomisko

Kaffekompisene

Narvesen

Relax

Tropehagen Zoo

Telefon: 73 91 92 88

Telefon: 47 27 09 08

Telefon: 73 91 34 30

Telefon: 73 90 52 74

Telefon: 73 90 20 20

Telefon: 73 84 93 58

Boots Apotek Telefon: 73 82 98 00

Brillehuset Synsam Telefon: 73 91 90 30

Telefon: 73 98 63 25

Vi hjelper deg gjerne med en siste hilsen til avdøde, eller kondolanse til de etterlatte

Valentinlyst

Tlf. 73 98 63 25 valentinlyst@walldenmoum.no www.walldenmoumvalentinlyst.no Bli venn med oss på facebook: Wallden Moum Valentinlyst Blomster

åpningstider 9-20(18)

I

Bli vår venn på faceb facebook book : Grande frisør Valentinlys Valentinlyst st

Vi ønsker alle våre kunder en riktig god påske!

TTimebestilling imebestilling

73 90 20 500 www.grandefrisor.no www.grandefrisor .no o


nr. 6 - mars 2013

19

ANNONSE

ANNONSE

LØS KRYSSORD OG VINN! KONTURA KUNDESERVICE

tlf 215 00 780 (man-fre: 9-15) Delta i alle konkurransene for kun kr 45 pr uke

Konkurranse Kon ur a se 1 - Kryssord yssord

Konkurranse 2 - Sudoku

SMS&VINN™

Konkurranse 3 - Bildekryss

Vinn Samsung Vinn 5.000 kr Vinn espressomaskin Galaxy S3 kontant m /1 års forbruk av kapsler (1000 stk)

Gevinst hver 14. dag!

Gevinst hver 14. dag!

Gevinst hver 14. dag!

ROPE

OVERTA ETTER AVDØD

UMODEN FRUKT

GRÅTE KRAFTIG

VOKSE

AKSJESELSKAP

IKKE PÅ NORSKE SMÅMYNTER

SPISESPISE STEDET FOR ARBEIDERE

PÅSKEFARGE

ØSE NED DØSER IKKE INN

UTPEKE

KLOKKE FORSKJELLIG

STÅK SKOLEBARN

STRUTS MED DET SAMME NEVNE

PISKET FLØTE

KIKKER

TIGGE VANE

Løs kryssordet. Løsningen fremkommer i de fargelagte rutene lest ovenfra.

Løs sudokuen. Løsningstallet fremkommer i de fargelagte rutene lest ovenfra.

Løs kryssordet. Da vil løsningsordet fremkomme i de fargelagte rutene.

Send inn løsningen på SMS: Kodeord GYEKRYSS + Løsningsord sendes til 1906 Eksempel: GYEKRYSS OSLO sendes til 1906

Send inn løsningen på SMS: Kodeord GYES + løsningstall sendes til 1906 Eksempel: GYES 7863 sendes til 1906

Send inn løsningen på SMS: Kodeord GYEBILDE + Løsningsord sendes til 1906 Eksempel: GYEBILDE BÅT sendes til 1906

Våre siste vinnere - Uke 6-7 Bildekryss - Nespresso kaffemaskin: Jorunn Oddbjørg Urdal Monstad • Kryssord - Samsung Galaxy: Jarle Nilsen • Letekryss - Apple iPad: Ørjan Sjo • Sudoku - Kr 5.000 i kontanter: Seyran Berdahl Delta i alle konkurransene for kun kr 45 pr uke.

Konkurranse 4 - Letekryss

Vinn Apple iPad mini 10 av ordene som er listet opp til høyre kan du finne igjen i diagrammet. Du kan n finne dem vannrett, loddrett og diagonalt altt mot høyre. Ett av ordene finner du IKKE. E. Dette er oppgavens løsningsord.

Send inn løsningen på SMS: Kodeord GYELETE + løsningsord sendes til 1906 Eksempel GYELETE KJØKKEN sendes til 1906

Gevinst hver 14. dag!

K D R T Y C X I D O

S V J M U G G E Ø Y

L I E T R A K T R X

E J I R U G T J S Y

I B T U N R Z Y L P

V W W Z E Y Å Z A A

R Ø M O R T E R G M

Q Ø P Å L E V I S P

Q Å O T E S I L D Æ

P J B P A N N E K I

DØRSLAG GRYTE KJEVLE KVERN MORTER MUGGE PANNE SLEIV TESIL TRAKT VISP

Delta i alle konkurransene for kun kr 45 pr uke. Send løsning på sms til 1906. Abonnementstjeneste. Slik fungerer sms&vinn: Konkurransene er abonnementstjenester med nye vinnermuligheter hver 4. uke! Abonnementet kan stoppes når du vil ved å sende STOPP til 1906. Pris kr 45 pr uke. Tjenesten faktureres hver fjerde uke via ditt mobilabonnement. Minstepris kr 180. Svar på oppgaver etter innmelding koster kun alminnelig trafikktakst. Alle deltakere mottar en melding hver 4. uke på SMS med link som gir tilgang til nye oppgaver. Den eller de som sender inn korrekte svar på flest oppgaver i løpet av konkurransen, kåres til vinnere. Alle vinnere publiseres på www.smsogvinn.no og får 8 ukers karantene. Er du under 18 år, fornyes ikke tjenesten. Har du noen spørsmål, ring kundeservice tlf 215 00 780 (man - fre kl 09-15) eller e-post på post@smsogvinn.no. Tjenesten leveres av Kontura AS.


20

T E D L I B LAG

nr. 6 - mars 2013

Charlottenlund Gutter-96

Bakerst f.v.: Martin KĂĽsbøl, Marius Engen, Espen Claussen, Martin Tangvik, Stian Fredriksen Ă˜ien. Foran f.v.: Ola Risan Lien, Magnus Thornton, Adrian Danielsen, Marius Karlsen, Edvard Ellingsrud, Stian Gomo (trener). Ikke til stede: Emil Feldt, Aslak WanderĂĽs, Oskar Moe og assistenttrener Marita Refseth Hergren.

7 Ă…RS GARANTI ER BEDRE ENN 5

Kia Sportage fra kun

265.100,-

Kia Rio fra kun

170.900,-

Med Norges eneste 7 ĂĽrs fabrikkgaranti slipper du ĂĽ bekymre deg for bilhold Kia cee’d og kan heller bruke tiden pĂĽ ĂĽ glede deg over alle opplevelsene en Kia kan gi fra kun deg. ,PNCJOBTKPOFOTUJMJHEFTJHO NBTTFVUTUZSPHHVOTUJHFQSJTFS HKä?‚SBUGMFSFPH flere bilkunder velger KIA. ,JB DFFäł“E 4UBTKPOTWPHO IBS JLLF CBSF FU TQFOOFOEF EFTJHO FUTW䜰SUIä?‚ZUVUTUZSTOJWäœŻPHNBSLFEFUTCFTUFOZCJMHBSBOUJäł?EFOIBS ogsĂĽ klasseledende bagasjeplass. Alt dette fĂĽr du til en sensasjonelt god pris, og det er kanskje grunnen til at vi er det hurtigst voksende bilmerke i Europa PHJ/PSHF#FTUJMMFOGBNJMJFWFOOMJHQSä?‚WFUVSQäœŻXXXLJBDPN

Stasjonsvogn

223.900,-

Norges eneste bilmerke med 7 ürs garanti. Priser levert Trondheim, ürsavgift tilkommer. Forbehold om trykkfeil og avvik fra avbildet modell. CO2-utslipp fra 85 g/km, forbruk fra 0,32 l/mil v/bl. kjøring. Importør: Bertel O. Steen


nr. 6 - mars 2013

21

BLI MED PÅ BYDELSTORGET PÅ VOLL GÅRD, SØNDAG 2. JUNI Vi inviterer til bydelstorg på Voll Gård fra kl 1100-1500. Også i år ønsker vi oss et bydelstorg med mye aktiviteter og flotte salgsboder, samt at vi ønsker å vise fram bredden og mangfoldet som organisasjonene og næringslivet på Strinda byr på. Bydelstorget på Voll har alltid trukket mange mennesker, og er en dag med mye spennende innhold for hele familien. Målet med dagen er en sterk kulturell profil, mye liv og røre, mange aktiviteter og god stemning. Ta kontakt hvis du er interessert post@strinda.frivilligsentral.no

FRIVILLIGBØRS! Dette året har vi bestemt oss for å forsøke å arrangere FrivilligBørs her på Strinda. Dette vil bli den første FrivilligBørsen arrangert i Trøndelag. Vi ønsker også kontakt med frivillige lag/ organisasjoner og bedrifter som ser etter en spennende og interessant måte å utøve samfunnsansvar i lokalmiljøet på, dette være en god mulighet til å skape nye samarbeidsrelasjoner, gjerne med fokus på folkehelse, men slettes ikke en nødvendig vinkling på samarbeid. En FrivilligBørs er en møteplass for bedrifter, organisasjoner og offentlige tjenester, hvor målet er å etablere sosiale partnerskap og frivillige samarbeidstiltak. Dette for å bidra til utvikling av frivillighet i lokalmiljøet. Bedriftene kan tilby tjenester til bytte mot frivillig arbeid. Bærum kommune har arrangert FrivilligBørs i flere år på rad med stor suksess. For mer detaljer rundt FrivilligBørs kan dere gå inn på nettsiden til Bærum FrivilligBørs: http://www.frivilligbors-baerum.no SOMMERVOLL SommerVoll er et ferietilbud

for barn mellom 10 og 13 i Trondheim. Vi holder til på Voll gård på Moholt. I tillegg til å være der er vi på en del utfarter. Du melder deg på for en uke, og får da en uke fylt med aktiviteter som for eksempel gårdsliv, bading, fisking, grilling, baking, hesteridning/kjøring, uteaktiviteter, overnatting på gården, fjøsstell, og masse andre aktiviteter. Påmelding starter i midten av mai på www.opplevelsesvoll.no BURSDAG PÅ GÅRDEN? Vi arrangerer barnebursdager og tilbyr en annerledes og

artig feiring som passer barn i alle aldre som liker dyr! Med hopp i halmen, hesteriding og masse kos med våre firbeinte venner. Gå inn på www.vollgard.no SELSKAP PÅ GÅRDEN? Vi leier ut trivelige lokaler til mindre selskaper, runde dager, dåp, konfirmasjon m.m. Ta kontakt for priser og tilbud. DYREKLUBB PÅ VOLL GÅRD Åpent tilbud for alle barn i Trondheim. Her får du møte dyra på gården, være med på en hobbyaktivitet, hopping i høyet og hesteaktiviteter. Ingen påmelding, det er bare å møte opp. Alder: 9-13 år Tid: Onsdager kl. 18.00 – 20.00 Pris: 20 kr per gang Vil du vite mer om dyreklubben kan du gå inn på våre nettsider: www.opplevelsesvoll.no

har jobbet mye med barn, musikk og teater. Gratis inngang. Velkommen! Lørdag 6.april kl. 11 på Heimdal bibliotek Lørdag 6. april kl. 13 på Risvollan bibliotek Lørdag 13.april kl. 11 på Hovedbiblioteket Lørdag 13. april kl. 13 på Byåsen bibliotek Lørdag 20.april kl. 11 på Saupstad bibliotek Lørdag 20. april kl. 13 på Moholt bibliotek ÅPEN GÅRD Klapp og kos med dyra kjøring med slede/vogn hopp i halmen - vafler og pølser i kafeen Opplev nærkontakt med dyra, kjenn ekte fjøslukt, nyt en

stemningsfull tur med hest og slede eller vogn. På låven får de små hoppe og leike seg i halmbingen. Gråtass er en trofast venn for mange små på gården. Under taket over bålplassen kan man finne ly og varme og få grillet pølser. Inngang kr 40 per person over 1 år. Obs! Vi tar ikke kort, ta med kontanter. Neste "Åpen gård"-datoer: 7. april 21. april 28. april 12. mai 26. mai 16. juni Ta med venner og familie til en spennende dag på gården! Husk at gården også er åpen på hverdager.

FAMILIELØRDAG PÅ BIBLIOTEKENE MANDARINSAFT Mandarinsaft bringer lek og fantasi inn i musikken. Gruppa spiller for barn i alle aldre. Bandet består av Bendik Ulla og Even Moen Jensen. Begge

KONTAKT KULTURENHETEN: Administrasjon Dronningensgt. 1b - tlf.: 72 54 57 00, fax: 72 54 57 01 - kulturenheten.postmottak@trondheim.kommune.no - www.trondheim.kommune.no/kulturenheten BARNEKULTUR: Gamle Jonsvannsvei 1, Tlf.: 91 76 00 49 - kcb@trondheim.kommune.no - www.opplevelsesvoll.no VOLL GÅRD: Gamle Jonsvannsvei 1, Tlf. 480 49 452 - vollgard@vollgard.no -www.vollgard.no STRINDA FRIVILLIGSENTRAL: Gamle Jonsvannsvei 1, Tlf. 73 93 82 34, e-post: post@strinda.frivilligsentral.no


nr. 6 - mars 2013

22

Flott korpskonsert på Charlottenlund Stort oppmøte da Brundalen og Charlottenlund skolekorps arrangerte vårens første konsert på Charlottenlund Ungdomsskole søndag 10. mars. Av Jan Vestre Gjestekorps under konserten var Solbakken og Vikåsen skolekorps fra Ranheim og Jernbanen musikkorps. - Veldig hyggelig at så mange hadde tatt turen. Slike felleskonserter en fin måte både for barn og foreldre til å knytte kontakter utover skolekretsene, forteller leder av Brundalen og Charlottenlund skolekorps Brit Fridtjofsen. Korps i medvind Brundalen og Charlottenlund skolekorps merker lite til rekrutteringssvikten blant landets skolekorps. - Da vi skilte lag med Åsvang og Eberg skolekorps høsten 2011 talte vi ca. 30 medlemmer. I dag

Vi er et forholdsvis ungt korps hvor medlemmene er tett i alder

er vi 50 inkludert drilltroppen. Vi er et forholdsvis ungt korps hvor medlemmene er tett i alder. De eldste er dessuten veldig flinke til å ta vare på de yngste som kommer inn. Korpset har i dag medlemmer fra skoletrinn 2. til 7., mens drilltroppen består av elver fra første trinn. Travel vår Oppkjøringen til maidagene er allerede i gang.

BRUNDALEN OG CHARLOTTENLUND SKOLEKORPS: Bakerst rekke f.v.: Ola Christian Helgesen, Odin F. Enger, Tallak GrimaldoBjelland, Eivind Petersen, Karl Oskar Johansen, Magnus Halvorsen, Sondre Gabrielsen, Jeanett Horrigmo Lium, Kristine Dragland. Midterste rekke f.v.: Anahita Hanger Nazarian, Tina Havnen Andersen, Miriam Elgsæther, Anna Snøfugl Tenfjord, Solveig Snøfugl Tenfjord, Andrea Gresseth, Karoline Karlsen Gjerde, Ida Grøtte, Oda Rojas Frogner Fremste rekke f.v: Erlend Dalhaug Hombornes, Kamilla Lysgård, Åsne Stræte Opdahl, Ida C. Lindhe, Lillian Ellefsen Valla, Karen Elise B. Fridtjofsen, Mia Marie Wold Puksted

- Det blir en travel vår. 1 mai skal vi ha korpsfest hvor vi deler ut stjerner til de som har vært her en stund. Den store korpsdagen er jo som kjent 17. mai og i tiden fremover vil nok folk både på Brundalen og Charlottenlund legge merke til oss ute i gatene, smiler Fridtjofsen.

STORT OPPMØTE: Mange hadde tatt turen til Charlottenlund Ungdomsskole da Brundalen og Charlottenlund Skolekorps arrangerte vårens første konsert.

I juni reiser korpset på sin årlige korpstur. SOLBAKKEN OG VIKÅSEN SKOLEKORPS: Også aspirantene fra Solbakken og Vikåsen Skolekorps underholdt publikum under konserten på Charlottenlund Ungdomsskole.

DRILLTROPPEN: Korpsets nye drilltropp fikk vist seg frem under konserten. F.v. Ellinor, Elisabeth, Sandra, Maria, Emilie, Solveig


nr. 6 - mars 2013

23

www.utleirtoppen.no

36 Selveide leiligheter, i siste byggetrinn på populære Utleir. Her har du nærhet til flotte naturområder i Estenstadmarka

PRISEKSEMPLER

og samt kort avstand til Sentrum med alle sine tilbud. Like i nærheten ligger et flott anlegg med kunstgressbane. Leilighetene selges til faste priser, og er dermed ikke underlagt regler om budgivning. Ingen betaling før leiligheten er ferdigstilt. Visning etter avtale. Ta kontakt med en av våre meglere for mer informasjon:

Tom Erik Thorsø Megler, MNEF 930 36 369 thorso@heimdaleiendom.no

2-roms 38m2

fra kr 1 890 000,-

3-roms 62m2

fra kr 2 490 000,-

3-roms 71m2

fra kr 2 750 000,-

3-roms 80m2

fra kr 3 450 000,-


nr. 6 - mars 2013

24

VINN FLAX-LODD vi trekker to vinnere som får tre flax-lodd hver.

Send svaret til: Companiet AS, Postboks 4191,Valentinlyst 7450 Trondheim, innen 8. april. Merk konvolutten med: “Kryssord 4/13” Navn: Adresse

Postnr.:

Løsningsord kan også sendes på mail: strinda@bydelsavisa.no

Vinnere kryssord 3/13 Erik Lehn Stallmesterveien 4 C 7046 Trondheim Inger Aarlot Bragevegen 5 a 7032 trondheim Bydelsavisa Strinda gratulerer vinnerne som får tilsendt tre Flax-lodd hver.


helse&velvære

nr. 6 - mars 2013

25

Sol og legemidler

Spør naprapaten

Det er fristende å være lenge ute når sommersolen først titter frem. Bruker du legemidler, kan det være at du må være ekstra påpasselig med å beskytte deg mot sola.

Migrene Hei Jeg er en kvinne på 40 år som har hatt migrene siden ungdomstiden. Har ikke vært så veldig plaget av det tidligere da jeg bare har hatt anfall noen ganger i året. Men for 6 mnd siden skiftet jeg jobb, som innebærer ett mye større ansvar og mere stress. Etter dette har jeg opplevd å ha mye vondt i hodet og føler at jeg mer eller mindre har kontinuerlig migrene. Migrenen er dog ikke så intens som de anfallene jeg har hatt tidligere. Spm mitt er; er dette en forverring av min migrene eller kan det være noe annet?

Les pakningsvedlegget for å sjekke om ditt legemiddel kan gi hudreaksjoner i kombinasjon med sol. Kombinasjonen av p-piller og sol kan i sjeldne tilfeller gi hudutslett i form av pigmentflekker i ansiktet. Legemidler til å behandle kroniske lidelser, som f. eks. hjertesvikt, og kortvarige og mindre alvorlige sykdommer, som halsbetennelse eller urinveisinfeksjon

kan også gi hudreaksjoner i solen. Et godt råd er å prøve seg forsiktig fram for å se om man er blant de som får slike reaksjoner. Forebygg hudreaksjoner Det er best å være føre var. Når utslettet er kommet, kan ferien bli en ubehagelig opplevelse. Solkrem med høy solfaktor gir best beskyttelse.

Plages du med smerter? Verker kroppen?

Vi kan hjelpe deg med blant annet: Vond rygg Rygg og nakkeplager Muskelspenninger ”Kontor-nakke” Smerte i skulder/arm/hånd - Isjias og falsk isjias

De aller fleste hudreaksjoner vil gå over, men i verste fall kan man få mer langvarige hudplager. Har du først fått kraftig og ubehagelig utslett, kan det være nødvendig å kontakte lege.

Spørsmål kan stilles til Tommy Remen Hanssen via e-post på tommy@nidarosnaprapati.no

Kilde: Statens legemiddelverk

VERDIKUPONG FRA APOTEK 1 STRINDHEIM Compeed gnagsårplaster for hæl

Naturlig førstevalg ved muskel og leddplager individuelt tilpasset deg!

-

De første dagene er det lurt å begrense solingen.

Hei Migrene er ett fenomen som kan provoseres fram av forskjellige ting, som f.eks uregelmessig matinntak, enkelte mattyper(ost, sjokolade og sitrusfrukter), enkelte viner, væromslag og menstrasjon. Noe annet som også kan provosere fram migrenen er trøtthet, stress og dårlig søvn. Så den økte stressbelastningen som du har blitt utsatt for den siste tiden kan være med på å trigge i gang migrenen din. Men som du skriver så er smertene litt annerledes enn de vanlige anfallene dine. Stress kan også utløse spenningshodepine. Spenningshodepinen er

som regel ikke så intens og mer trykkende. Det kan virke som at du gjennom stressbelastning har fått spenningshodepine og mye av den kontinuerlige hodepinen du har kjent er dette. Det å gå rundt med spenningshodepine er også ett stress for kroppen og spenningshodepine kan ofte også trigge i gang migrene. Veldig mange forklarer at migrenen starter som en mer vanlig hodepine og går over i migrene etter hvert. Det som er viktig her er å få behandlet spenningshodepinen din, slik at den kontinuerlige hodepinen forsvinner og på den måten tar bort en av de provoserende faktorene for migrenen. Dette gjøres gjennom stresshåndtering samt å senke spenningene i muskulaturen i nakken. Det siste er relativt enkelt, og krever sjelden mer en 3-5 behandlinger. Dette sammen med stresshåndtering bør få deg tilbake til den tilstanden du var i før du skiftet jobb.

- Smerte i hofte, ben, kne og fot - Idrettsskader - Musearm/tennisalbue - Hodepine og kjevesmerter - Øresus

Veil pris 79,90 Maks en pr kunde

is Kupongpr

kr. 25,Gjelder kun Apotek 1 Strindheim

Apotek 1 Strindheim ligger ved Plantasjen og Rema

Valentinlyst senter - Tlf: 73 60 60 98

www.nidarosnaprapati.no

Apotek 1 Strindheim. Ved Plantasjen. Telefon 73 89 44 70, telefax 73 89 44 71. Åpningstid: mandag - fredag 9-18, lørdag 10-15


nr. 6 - mars 2013

26

lokal

påskequiz 1) Hvor lå den tidligere nudiststranden i Trondheim? a) Korsvika b) Devlebukta c) Djupvika 2) Ringve Museum åpnet 11. oktober i hvilket år? a) 1947 b) 1950 c) 1961 3) Hvor stor er fallhøyden ved Nedre Leirfoss kraftverk? a) 19 m b) 27 meter c) 61 meter 4) Hva kaltes krigsfangeleiren på Rotvoll? a) Kroaterbrakka b) Balkanleiren c) Serberleiren 5) Hvor mange meter over havet er Liaåsen, Strindamarkas høyeste punkt? a) 292 b) 387 c) 429 6) Høsten 2014 åpner nye City Lade. Hvor mange m2 blir senteret på? a) 25.000 b) 40.000 c) 45.000 7) Det har tidligere vært drevet pelsdyroppdrett i stor stil på Strinda. Hvor mange revegårder var det i kommunen i 1939? a) 39 b) 52 c) 68

8) Hva lagret tyskernes på Ranheim Papirfabrikk under 2. verdenskrig? a) Våpen b) Stål c) Melsekker 9) Hvor mange sitteplasser er det på Lerkendal Stadion? a) 17.210 b) 21.850 c) 24.302 10) I hvilket år ble de første innsatte overført til Leira Fengsel? a) 1979 b) 1981 c) 1986 11) Hvilken av disse bussrutene går IKKE til Dragvoll? a) 5 b) 7 c) 9 12) Hvor mye anslår Statens vegvesen at trafikken i Innherredsveien vil reduseres med når Stindheimtunellen åpner i 2014? a) 25 % b) 50 % c) 75 % 13) Hvor høyt er stålspiret på toppen av Tyholttårnet? a) 22 m b) 38 m c) 44 m 14) Hva heter redaktør av Adresseavisen? a) Arne Blix b) Gunnar Flikke c) Per Axel Koch 15) Hvem holder til på Kuhaugen? a) Sjøfartsmuseet b) Luftkrigsskolen c) Sivilforsvaret 16) Hvilken kjede tilhører bensinstasjonen på Skovgård? a) Shell b) YX c) Best 17) Trafostasjonen på Moholt ble oppført i 1926. Hvilken farge har den i dag? a) Rosa b) Hvit c) Rød 18) Leangen travbane åpnet i 1931. Hva er banelengden? a) 800 m b) 1000 m c) 1200 m 19) Nye Ranheim skole stod ferdig i 2010. Hvor mye kostet den? a) 122 millioner b) 178 millioner c) 255 millioner 20) Hvem driver Lade Behandlingssenter? a) LHL b) Blå Kors c) Trondheim kommune 21) Hva kalles aktivitetshuset på Voll Gård? a) Gulhuset b) Dyrestua c) Det grønne huset

22) Hvilke to dagligvarebutikker finner du på Valentinlyst Senter? a) REMA og COOP Mega b) COOP Mega og RIMI c) REMA og RIMI 23) Skrives det «Grillstadtunnelen» (to L-er) eller «Grilstadtunnelen» (én L)? a) Grillstadtunnelen b) Grilstadtunnelen c) Kan skrives på begge måter 24) Winston Churchill har fått en gate oppkalt etter seg på Charlottenlund. Han har også fått Nobelprisen. Hvilken? a) Fredspris b) Litteratur c) Kjemi 25) Skandia Cup er Norges nest største fotballturnering. I hvilket år ble den arrangert for første gang? a) 1971 b) 1975) c) 1979 26) I hvilket år ble Meråkerbanen offisielt åpnet? a) 1872 b) 1882 c) 1922 27) Lilleby Smelteverk ble lagt ned i 2002 og produktsjonen flyttet. Hvor? a) Mo i Rana b) Årdal c) Kongsberg 28) Hvor mange liter melk behandlet Tines meieri på Tunga i 2010? a) 22 mill. b) 65 mill. c) 98 mill. 29) Og hvor mange marsipanegg fra Nidar spiser det norske folk i påskesesongen? a) 1,2 mill. b) 3 mill. c) 5,3 mill. 30) Hotell Scandic Lerkendal åpner sommeren 2014 og vil være Norges største møte- og konferansehotell. Hvor mange rom vil det ha? a) 290 b) 400 c) 620 31) Hvis du rusler langs Ormen Lange veg, hvor i byen befinner du deg da? a) Lade b) Othilienborg c) Dragvoll 32) For tiden er det redusert hastighet ved den nye gangbrua over E6 på Rotvoll. Hva er fartsgrensen? a) 40 km/t b) 50 km/t c) 60 km/t 33) Trondheim trafikkstasjon(Biltilsynet) ligger på Sluppen. Når stenger de


nr. 6 - mars 2013

34) 35)

36)

37)

38)

39)

40)

41)

42)

43)

44)

kontoret på fredager? a) De har ikke åpent på fredager b) 16.45 c) 15.15 Hvilken bank har filial på Nardocenteret? a) DnB b) Sparebank 1 c) Nordea Miljøbyen Granåsen ved Jakobsli er Norges største miljøsatsing på bolig. Hva kalles enhetene som byggers her? a) Passivhus b) Termohus c) Økohus Kvilhaugen Gård ble bygget i 1820 og er i dag et av Trondheims største restauranthus. Hva heter deres chambre séparée? a) Grishuset b) Stallen c) Utsikten Strinda ble i 1964, sammen med Tiller, Byneset og Leinstrand, innlemmet i Trondheim kommune. Men i hvilket år ble Malvik skilt ut fra Strinda? a) 1891 b) 1905 c) 1922 IKEA Leangen åpnet dørene i 2002. I 1979 sang hvilken artist «I en sofa fra IKEA»? a) Finn Kalvik b) Jahn Teigen c) Ole Paus Fossegrenda Senter het tidligere Skippysenteret. «Skippy» er også navnet på en kjent TV serie for barn. Hva var «Skippy»? a) Tøydukke b) Kenguru c) Hest Hvilket fylkesvei nummer har gamle E6 mellom Rotvoll og Muruvika i Malvik? a) 706 b) 861 c) 950 I hvilket år ble Risvollan bibliotek etablert? a) 1959 b) 1973 c) 1981 Den kommunale kinodriften ved Rosendal kino ble nedlagt i 1986. Hvilken film var den siste som ble vist? a) Crocodile Dundee b) Adjø Solidaritet c) Rio Bravo TrønderTaxi holder til i Brøsetveien 145. Hvor mange turer kjører de hvert år? a) 950.000 b) 1,3 mill. c) 2,1 mill. Hva het den tidligere skoleavisen for

27

45)

46)

47)

48)

49)

50)

51)

52)

53)

54)

Strinda VGS som ble startet i 1959? a) Blæsuvoldens Efteretningstidende b) Blæsuvolden Adresse-Contoirs c) Strinda Tilskuer Hva heter friluftsspillet i Korsvika? a) Treller og Ladejarler b) Håkon og Kark c) Olav og hans menn Johan Dahle var ordfører i Strinda frem til kommunesammenslutningen med Trondheim. Hvilket yrke hadde han? a) Gårdbruker b) Ingeniør c) Ekspeditør I hvilket år kjøpte Reitangruppen Lade Gaard av Trondheim kommune? a) 1987 b) 1992 c) 1995 Jonsvatnet forsyner 99% av Trondheims befolkning med drikkevann. Hvor dypt er det? a) ca. 30 meter b) ca. 70 meter c) ca. 100 meter Skulpturen «Endring» står ved Statoils Forskningssenter på Rotvoll. Hva er den laget av? a) Stål b) Marmor c) Bronse Hvilken plass ble utpekt til kommunalt Tusenårssted ved overgangen til år 2000? a) St Hanshaugen på Rotvoll b) Blusuvold Plass c) Ladehammeren Hvilket av disse spisestedene finner du ved Lade Arena? a) Mc Donalds b) Burger King c) Big Bite Voll værstasjon ligger via a vis Åsvang Skole. I hvilket år ble den opprettet? a) 1923 b) 1940 c) 1962 I 1999 ble Sponhuset i Ringvebukta gjort om til serveringssted. Hva er et av husets kjennetegn bortsett fra den håndkløyvde sponen? a) Svalgang b) Glassveranda c) Utendørs vindeltrapp Ladeparken ble offisielt åpnet 31. august 2011. Hvor mye kostet parken som i mange år var byens sirkusplass?

a) 14 millioner b) 24 millioner c) 36 millioner 55) Ved Presthus gård på Ranheim finner du hvilket vernet kulturminne? a) Rester etter gammel boplass b) Helleristninger c) Bautasteiner 56) I hvilket år fikk Bratsbergvegen sitt navn? a) 1890 b) 1920 c) 1940 57) Anders Estenstad var gårdbruker på Valentinlyst og har fått en gate oppkalt etter seg der. Han var også en habil idrettsutøver i hvilken sport? a) Fotball b) Ski c) Løping 58) I Lademoen park står en av de gamle røde telefonkioskene, som i dag er fredet. Når kom den første telefonkiosken av denne typen? a) 1933 b) 1952 c) 1972 59) 31. mars 2010 ble de nye automatiske bomstasjonene i Trondheim satt i drift. Hvor mye koster passering for personbil (opp til 3.500 kg.)på E6 ved Ranheim? a) 18 kroner b) 33 kroner c) 39 kroner 60) I hvilket år ble Leangen stasjon ubetjent? a) 1976 b) 1984 c) 1994

Svarene finner du på side 31


nr. 6 - mars 2013

28

www.ranheimsavisa.no

Ranheim Idrettslags første fane Ranheim Idrettslags første fane er hele 113 år gammel. Fanen ble sist sett i 1950 og har således vært borte i 63 år. Ranheim Bydels Museum håper den finnes ett eller annet sted og at den kan inngå i museets samlinger.

Ranheim stasjon og Trønderbanen Det svirrer mange rykter og antakelser omkring et nytt togstopp på Ranheim. Blir det på Rotvoll, Grilstad eller der den gamle stasjonen ligger?

ETTERLYSER FANE: Ranheim Bydelsmuseum etterlyser nå Ranheim Idrettslags første fane. Den ble sist sett i 1950.

Tekst: Olav Paulsen Foto: Per Arne Johnsen På Ranheim Bydels Museum har man en fin samling med faner fra institusjoner og organisasjoner fra tidligere tider på Ranheim. Det finnes faner fra Ranheim Skole, Ranheim Musikkforening, Ranheim Skolekorps, Ranheim Kommunistiske Parti og fra den nå historiske Arbeidersportsklubben Skjold. Nye faner skal selvfølgelig brukes der de er, men de gamle fanene ønsker museet å ta vare på. Hull i samlingen I samlingen er det imidlertid et hull. Det gjelder for Ranheim Idrettslag. I RIL’s 50-årsjubileumsberetning fra 1951

står det at man ved grunnleggelsen den 17. februar 1901 gjennom sammenslåing med det lokale skytterlaget, overtok en fane med årstallet 1900. Dette ble jo en kuriositet i og med at fanen var eldre enn laget selv. Navnet på fanen ble endret til Ranheim Idrettslag, men om årstallet ble endret vites ikke. Sist sett i 1950 Fanen ble ifølge skriftlige kilder sist observert i 1950. Den kan forhåpentlig fortsatt eksistere på et loft eller i en kjeller på Ranheim. Dersom noen av Ranheimsavisas lesere vet noe om dette, er både Ranheim Idrettslag og museet interessert i opplysninger.

NY STASJON PÅ RANHEIM: Ennå er mye uavklart men mye taler for at det kan bli ny stasjon mellom nåværende Rotvoll stasjon og Ranheim.

Tekst: Kjell Arntzen Foto: Per Arne Johnsen Terje Sivertsvoll i Jernbaneverket forteller at man nå holder på med en utredning om dobbeltspor på strekningen Trondheim Sentralstasjon til Hommelvik. - I forbindelse med denne utredningen ser vi selvfølgelig på stasjonsstrukturen på strekningen øst og nord for Trondheim. Sterke signal Da statsminister Jens Stoltenberg og samferdselsminister Marit Arnstad besøkte Ranheim høsten 2012, ble det gitt klare signaler om at det skulle planlegges for dobbeltspor på strekningen Trondheim – Stjørdal. - Før stasjonsplassering bestem-

mes må vi ha denne utredningen ferdig. Det vil være grunnlaget for den videre satsing på tog på den aktuelle strekningen. Det klare signalet vi har fått fra regjeringen har satt fart i arbeidet, og vi forventer at det er hold i de sterke signalene som er gitt for transportløsninger Trondheim – Steinkjer, forteller Sivertsvoll. Stasjoner Når deg gjelder plasseringen av Ranheim stasjon og om det eventuelt blir flere stasjoner forteller Sivertsvoll at ingenting ennå er bestemt. - De fleste områder som kunne være aktuelle på strekningen er nærmest gjenbygd. Det er vel veldig mye som taler for at det blir en stasjon mellom nåvæ-

rende Rotvoll stasjon og Ranheim. Jeg kan forestille meg at stasjonen blir liggende ved det planlagte bydelssenteret, dvs. omtrent der stasjonsbygningene står i dag. Tidspunkt Tidspunktet for ferdigstillelse av ny stasjon er også uklart. - Det står på bevilgninger og hvordan samferdselsmidlene fordeles. De sterke signalene som ble gitt under statsministerens og samferdselsministerens besøk, skulle tyde på at den sittende regjering nok vil satse tungt på utbyggingen av den skinnegående trafikk mellom Trondheim og Stjørdal/Steinkjer.

Isbjørnen og Ranheim Kraft beholdes Det brygget opp til skikkelig frustrasjon da de nye eierne av Peterson Pacaging AS, Pemco AS, ville rive ned skiltet med isbjørnen og Ranheim Kraft som har prydet fabrikkbygningene på Ranheim siden 1951. Tekst: Olav Paulsen Foto: Per Arne Johnsen Flere i Ranheims samfunnet engasjerte seg mot at dette skulle sje.

Pemco tok signalene til etterretning og annullerte sin beslutning. I en melding sier de at skiltet fortsatt vil stå der det «alltid» har stått.

Skiltet med isbjørnen har stor symbolsk- og historisk verdi for det gamle industrisamfunnet Ranheim.

SKILTET BLIR STÅENDE: De nye eierne av Peterson Pacaging AS, Pemco AS, forteller at det gamle skiltet med isbjørnen vil stå der det alltid har stått.

bydelsavisa

www.bydelsavisastrinda.no

www.solgruppen.no

www.vaektarstua.no

www.fagtrykk.no

www.thagensen.no

www.olesivertsen.no

ranheim.frivilligsentral.no

www.ranheimsfjara.no


nr. 6 - mars 2013

Ingrids turforslag for helga

"Pælgalen". Her ble tømmeret lagret før det ble sendt opp til fabrikken.

Ranheim J99 fikk ungdomsstipendet Under Trondos (Ranheim krets) årsmøte 8.mars, ble Ranheims fotballjenter 1999 tildelt kretsstyrets ungdomsstipend for 2013.

Her bringer jeg et godt alternativ for helgas trimtur, gåtur, sykkeltur, kveldstur, måneskinnstur, eller det du kan kalle din tur. I passe tempo gjør du unna turen på vel en time. Runden, som vi gjerne kaller «Osenrunden», er på 6-7 km. Med andre ord er det en passende økt, og så gjør den så godt for kropp og sjel. Tekst: Ingrid Almaas Foto: Arne Strand Du må komme deg opp til Reppe før turen starter. Jeg følger gjerne Osveien fra Reppe til Jonsvatnet. Dette er et rolig og behagelig strekk med mulighet for fine naturopplevelser. Du har ikke gått veldig langt før du treffer den gamle damvokterboligen «Fjellstua» og Nydammen på høyre

29

DET L I B M I E RANH

side. Etter Nydammen følger du veien videre. Du har den bratte åslia på venstre hånd og skogsterrenget mot Vikelvdalen på den andre. På strekket mot Litjvatnet har du faktisk sjanse for å treffe på en rev, en hare eller en storfugl.

passerer snart osen i Litjvatnet og starten på Vikelva. Etter noen meter tar du igjen til høyre og er inne på Vikelvveien. Her er det opparbeidet gangbane som du følger helt fram til avtaket opp Dolpa.

Opparbeidet gangbane Følg Osveien helt fram til Jonsvatnet (Litjvatnet) og du kommer til Sæter. Der tar du til høyre og

Solbakken skole får du etter hvert på din venstre side. Rett overfor parkeringsplassen er det en tråkket sti i snøen som fører ned til

Stipendet var på kr. 5.000,-. I juryens begrunnelse sies det at jentene i gruppa er mange, dyktige og særs gode representanter for Ranheims ungdom. Stallen telte hele 39 jenter i 2012. Alle har deltatt i sesongen. Gode venninner Ikke bare er de av de dyktigste i Vikelva. Om du har godt skotøy, ta gjerne en avstikker på stien og ned til elva. En vakker liten avstikker. Vannforsyningsanlegget Du passerer vannforsyningsanleg-

sin lagidrett på dette alderstrinnet, de er også gode venninner og svært treningsvillige. Gjennom vinteren 2012 trente de hver tirsdag og fredag. På sommeren økte treningsmengden til hver mandag, torsdag og søndag. I tillegg ble det spilt mange kamper både i serie og cup. get til Ranheim og store deler av byen. Det er herfra vi sikres rent og godt vann. Videre går turen etter gangveien gjennom en blanding av skogsterreng, ny bebyggelse og små bergnabber. Vikelva har du rennende i dalbunnen på din høyre side. Etter hvert kommer du helt inn på Nydammen. Ta deg en avstikker ned til badeplassen som velforeningen der oppe har satt i stand. Rett over badeplassen kan du igjen se damvokterboligen. Benker og bord Badeplassen er en nydelig plass på sommerstid, med benker og bord, badebrygge og et plenområde for solslikking. Etter å ha nytt roen her en stund, går du videre og forbi avtaket til de store boligområdene på Vikåsen, fortsetter et stykke til ned Vikelvveien. Avtaket til Reppe er merket Dolpa. Dolpa fører deg tilbake til Reppe. Turen kan du også gå i motsatt retning med start på Vikåsen. Turen går altså rundt Nydammen i landlige og rolige omgivelser med naturen tett på. Jeg garanterer at du vil møte mange trivelige turgåere underveis som du kan slå av en prat med. Bruk gjerne helga til denne turen, men husk at hverdager duger også. Turen vil friste til gjentakelse.

Nydammen med Damvokterboligen i bakgrunnen. MALER KAMBUÅS Alt innen malerfaget utføres

Tlf. 992 62 999 ranheimbydelsmuseum.fastweb.no

www.grilstadmarina.no

www.heimdaleiendom.no

www.naf.no

www.romantica.no

www.romforalle.no

jon-akam@online.no

AUDHILD’S RENS OG VASK

KARL-OVE BJØRNSTAD EIENDOM A/S

Ditt renseri i nærmiljøet Jakobslivegen 53

Utleie av hus og leiligheter

Tlf. 73 91 12 35

Tlf. 73 99 19 60


nr. 6 - mars 2013

30

i

bydelsbildet

Martin Wåhlberg Daglig leder ved Senter for tidligmusikk Alder: 33 Sivilstatus: gift Bor: Øvre Charlottenlund

Han hører gjerne på franske damer som synger tysk på en forferdelig måte, han ser opp til Obama og han velger heller en liten el-bil fremfor en stor Hummer. Møt Martin Wåhlberg fra Charlottenlund, daglig leder av Senter for tidligmusikk.

FESTVALGENRAL PÅ CHARLOTTENLUND: Daglig leder av Senter for tidligmusikk, Martin Wåhlberg (33) fra Charlottenlund, kan love flere Barokk-festivaler i Trondheim.

Av Jan Vestre

N Hva opptar deg mest nå om dagen? Å gjøre ferdig alt etterarbeidet etter festivalen Barokkfest. Vi er nesten i mål, men det er mye arbeid som står igjen etter at en festival er avsluttet! Dessuten er det mange forberedelser til konsertene fra påske og utover, for vi driver ikke bare festival, men også en abonnementsserie med konserter i festsalen på Katedralskolen og i Nidarosdomen. Verdens aller fremste utøver på luttinstrumenter, Rolf Lislevand, spiller 10. april. Det er en begivenhet! Han er norsk, men han flyttet til Sentral-Europa allerede i tyveårene, så det er faktisk ikke så mange i Norge som har fått med seg at han er en minst like stor internasjonal stjerne som for eksempel Leif Ove Andsnes.

inn en og annen utgivelse av Dolly Parton eller 50 Cent? Ikke så mye Dolly Parton eller 50 Cent kanskje. Jeg må nok innrømme at jeg har mange plater med gammel musikk, men jeg liker egentlig best å komme over nye ting i alle genrer. Så man finner litt av hvert i platesamlingen, som for eksempel det tyske bandet StereoTotal med musikk inspirert av dataspills psykedeliske tekster hvor hovedpoenget er at en fransk dame synger på tysk med en helt forferdelig uttale. Jeg må innrømme at det høres sært ut, men det ganske vanskelig å ikke bli på godt humør av det. Jeg fikk oppleve dem på Samfundet en gang, det var helt fantastisk. Men for tiden må jeg innrømme at det jeg hører mest på er barnemusikk. Schlägeren i barnehagen for tiden er «Puppan til pappa», Trondheimsmusikk!

N Begrepet «tidligmusikk» har fra å være synonymt

N Du er forsker med doktorgrad fra NTNU. Men her

med renessanse- og barokkmusikken, de siste tiårene blitt utvidet til å gjelde stadig flere retninger og tidsepoker. Hvor setter du selv grensen? Er for eksempel Stravinskijs for nyklassisisme eller tidligmusikk å regne? Jeg pleier å si at tidligmusikk er musikk spilt på historiske instrumenter. Poenget er at våre moderne klassiske instrumenter er veldig annerledes enn de som ble brukt før i tiden, det vet jo alle som har vært innom Ringve. Det kan virke som en bagatellmessig detalj, men instrumentene hørtes faktisk veldig annerledes ut, og dermed ble også musikken annerledes. Fra begynnelsen av 1900-tallet og frem til i dag er derimot ikke forskjellene på instrumentene veldig store, så jeg tror man kan si at tidligmusikk, eller «early music» som det kalles på engelsk, dekker alle historiske perioder frem til omtrent midten av 1800tallet.

N Med musikere fra inn- og utland og Nidarosdomen som ramme, ble «Barokkfest» i år arrangert for første gang. Er det en musikkfest som er kommet for å bli? Så definitivt! Vi er veldig fornøyde med årets festival. Det var en sann fest! Begeistring og oppslutning fra publikum sier oss at dette er noe som har kommet for å bli. Forutsetningene for en sånn festival i Trondheim er egentlig veldig gode, med så mange fantastiske musikere innen tidligmusikk og så utsøkte lokaler, og ikke minst med et av Europas aller beste 1700-tallsorgel i Nidarosdomen. Det kan ikke sies ofte nok: dette instrumentet er noe byen virkelig kan være stolt over. N Hva finner vi i din egen platesamling? Er det Schütz, Händel og Bach det går i, eller har det lurt seg

er det andre ting enn musikk det går på. Nei, faktisk ikke. Avhandlingen min handler også om tidligmusikk, nærmere bestemt om musikk som ble trykket i romaner på 1700-tallet. Et spennende emne som jeg skulle kunne snakke om i mange timer… Det er ikke så mange som vet at romaner, altså bøker, var utstyr med musikk på den tiden, men det var de faktisk. Jeg mener forskningen innen de humanistiske fagene kan være relatert til verdenen vi lever i og vår kultur i dag, og musikkforskning er det på en forbilledlig måte fordi den kan si oss noe om hvordan vi skal fremføre musikken i vår egen tid – samtidig som den handler om historien.

N Du er vokst opp i regionen rundt Harstad og Vesterålen. Har du gjort deg noen tanker rundt oljeboring i Lofoten? Jeg er en klar motstander av oljevirksomhet på oppe hos oss. Inntektene fra Lofotfisket har jo tjent Norge godt i mange hundre år. Med mindre italienerne og spanjolene endrer matvaner med det første så vil de antageligvis fortsette med det noen hundre år til. Så hvis man ser på det rent økonomisk, så er jo spørsmålet om man vil tjene mer penger på noen tiår med oljeboring, enn noen hundre år med salg av fisk. N Du er en ihuga elbilentusiast. Men om du nå fikk velge én bil gratis - hadde det da blitt en liten lyseblå Peugeot iOn eller en svart Hummer H2 med sotete ruter? Nå ville jeg ha foretrukket en Nissan Leaf (som er den bilen vi har)! Men iOn er en flott liten sak, så valget blir enkelt. En gratis elektrisk er gave. En gratis bensinslukende SUV er en ny utgift!

N Du er selv småbarnsfar. Hva synes du om dagens fedrekvotesystem og at enkelte bedrifter betaler opptil 50.000 kroner i måneden mot at far sier fra seg hele eller deler av pappapermen? Selv hadde jeg ti måneder pappapermisjon og det var helt strålende! Jeg skrev faktisk en hel bok i denne perioden, man blir utrolig disiplinert av å ha små barn. Denne diskusjonen illustrerer egentlig bare hvor utrolig godt vi har det i Norge. Det som skjer hvis far ikke tar ut permisjon, er at mor får seks måneder i stedet for ti, eller kanskje til og med tolv. I mange europeiske land har ikke moren mer enn ti-tolv ukers permisjon i utgangspunktet og må ut i jobb etter tre måneder mens barna må i barnehage. Så vi vet ikke helt hvor godt vi har det. N Er årets sommerferie planlagt? Nei, men målet i år er at ungene skal få bade – og erfaringene fra i fjor tilsier at man da må lenger sør enn Danmark… N Du får tilbud om å lage et eget TV-program. Hvilket program ville dette blitt? Hvis det skulle være noe jeg ville likt å se på selv er svaret enkelt: krim. Kanskje satt i Trondheim? Eller i Nord-Norge. Det er egentlig det eneste jeg ser på tv, til gjengjeld står det høyt i kurs. N Du får gode venner på besøk. Hva serverer du? Blåskjell. Blåskjellene fra Trøndelag er helt fantastiske, og det er veldig enkelt å lage. Jeg spiste det i England en gang, og det var på ingen som helst måte like bra. Blåskjell altså, og god hvitvin. N Har du noen forbilder? Man har selvfølgelig forbilder innenfor det man holder på med, store musikere og forskere. Men etter hvert har jeg jo faktisk blitt kjent med de fleste av dem, og da blir det liksom litt rart å se på dem på den måten. Jeg tror jeg beundrer mest mennesker som får til noe som virker umulig, som ser mulighetene, og som ikke gir opp. At Obama greide å bli president i USA er et ganske godt eksempel på det. Det er egentlig helt utrolig hvis man først setter seg ned og tenker etter. N Hva er det beste med bydelen du bor i? At det er åpent landskap og ikke så tettbygd som på mange andre steder. Også er det menneskene her og ikke minst alle barna. Det er en slags egen følelse av stoltholet ved å bo her, og så er samlingspunktet parkeringsplassen mellom prix og kirka, akkurat som i en gammel landsby. Det liker jeg.


nr. 6 - mars 2013

31

Gatelangs på Strinda Av Jan Vestre

Gamle guder på Strinda Over 1000 år er gått siden Håkon den gode og Olav Tryggvason startet kristningen av landet. Men den norrøne mytologien er på ingen måte glemt. Mellom Nardo og Hoeggen er det et vell av gater som er oppkalt etter gamle guder og gudinner.

NORNEVEGEN: Nornene var gudinner som bestemte over skjebnen til menneskene og æsene. Opphavet til disse skjebnegudinnene er vanskelig å fastsette da de også går igjen i den greske og romerske mytologien.

Svar på

påskequiz 1-20 1-C, 2-B, 3-B, 4-C, 5-C, 6-B, 7-A, 8-C, 9-B, 10-C, 11-B, 12-B, 13-C, 14-A, 15-B, 16-C, 17-A, 18-B, 19-C, 20-B 21- 40 21-A, 22-B, 23-A, 24-B, 25-B, 26-B, 27-A, 28-B, 29-C, 30-B, 31-A, 32-B, 34-B, 35-A, 36-A, 37-A, 38-C, 39-B, 40-C 41- 60 41-B, 42-C, 43-B, 44-A, 45-B, 46-C, 47-B, 48-C, 49-A, 50-B, 51-B, 52-A, 53-B, 54-B, 55-C, 56-C, 57-B, 58-A, 59-B, 60-B

URDS VEG: Urd var sammen med Skuld og Verdande de viktigste nornene (skjebnegudinnene) i norrøn mytologi. Urd satt ved visdomskilden Urdarbrunn under verdenstreet Yggdrasil.

Strindamarka Vel Invitasjon til Kulturkveld med Årsmøte Torsdag 16. april 2013 kl. 18.00 på Estenstadhytta Program: Årsmøtesaker i følge vedtekter. Se også www.strindamarkavel.org IDUNS VEG: Idunn var kjærlighetsgudinnen. Hun var gift med Brage som var guden for diktning og skaldekunst. Idunn hadde ansvaret for eplene som skulle sikre gudene evig ungdom.

TRUDVANGVEGEN: Trudvang var Tors rike i Åsgård. Her bodde han sammen med sin kone Siv i boligen Bilskirne som hadde 540 rom.

Kulturelt innslag og premiering av flest registrerte turer til Trimkassene. Orientering om tiltak for å gjøre Strindamarka enda bedre for friluftslivet Utlodding Alle er hjertelig velkomne. Kafeen er åpen. Forslag til årsmøtet kan sendes oss innen 8. april, til e-post: k-hags@online .no eller

til telefon 934 68 506

FRIGGS VEG: Frigg var Odins kone og stod for morskjærlighet og den ekteskapelige kjærligheten. Friggs motstykke i gresk mytologi er Venus.

ULLINS VEG: Ullin, eller Ullr, var sønn av Siv, Tors hustru. Mange steder er oppkalt etter Ull, bl.a. Ullensaker, Ullern (bydel i Oslo) og Ullensaker. Ull var en dyktig kriger med buen som sitt fremste våpen.

TORS VEG: Tor var Odins yngste sønn, men var i norrøn mytologi allikevel den nest mektigste guden. Tor styrte over været og kunne fremkalle torden og lyn med sin hammer Mjølner.

NJORDS VEG: Njord var havets gud og han kunne stilne stormer og slukke ild. Njord var guden for alle som skulle ut på sjøen og fiske eller på jakt.


bydelsavisa

Tips oss p책 73 50 46 00 eller strinda@bydelsavisa.no


Strinda 2013-06