Page 1

bydelsavisa

Plages du med smerter? Oppsøk naprapat!

www.bydelsavisastrinda.no

Høstmoter

Årgang 12 - nr. 12 - september 2012

Valentinlyst senter Tlf: 73 60 60 98

Jentene inntar jaktlagene

på Valentinlyst Side 16

- Ja vi elsker Blussuvoll! De er verken eldst eller størst, men muligens har de noen av byens mest fornøyde beboere. I slutten av august feiret Blussuvold Borettslag seg selv. Side 4-5

Rita åpnet OBOS-banen Inger Korshavn (45) og Nina Bøkseth (35) er to av stadig flere kvinner som går på jakt.

Side 10

helse&velvære

Qi Gong-kurs i Korsvika Når Anita Lein denne høsten starter opp med nye Qi Gong kurs gjør hun som kineserne – trekker ut i det fri. Side 24

Salgssuksess i Ranheimsfjæra! Se side 3

Endelig! Nå har vi på Life Valentinlyst fått inn hele sortimentet til Bach originale blomsterremedier. Gjelder i perioden 26. sept. – 6. okt. ved kjøp av komplett brille.

VITALIS LIFE VALENTINLYST SENTER

Side 8-9

Valentinlyst senter Se annonse side 17


nr. 12 - september 2012

2

rundt

Av Jan Vestre

Stoler du på at nettbanken er trygg? I forrige uke gikk NorCERT (myndighetenes organ for datasikkerhet) ut og advarte norske nettbankkunder om et sikkerhetshull i Java, som er det programmet de aller fleste bruker for å logge seg på nettbanken.

Hurtigladerstasjon åpnet på Lade En ny hurtiglader for elbiler står nå klar til bruk ved Lade Arena. Gøran Vollan, daglig leder driftselskapet EV Power, har tro på at den nye hurtigladerstasjonen vil bli et sentralt ladepunkt. Vel 18 000 biler i døgnet kjører langs Haakon VII gate. Foreløpig står det kun en ladepumpe på stasjonen, men det er plass til flere om markedet blir stort nok. – Vi skriver nok 2017 før det er noe lønnsomhet i dette, sier Vollan. 800 000 kroner kostet det å sette opp stasjonen, som skal drives av EV Power. Selskapet har fått økonomisk drahjelp fra Trondheim kommune, Nordiske Handelsparker AS, Transnova, og Nord-Trøndelag Elektritetsverk til byggingen. HURTIG: Gøran Vollan, daglig leder i EV Power, og andre elbilkjørere kan nå lade opp batteriene på under halvtimen.

ESPEN SELBO (31): Ja det gjør jeg. Vil nok allikevel sjekke for å se at programvaren er oppdatert.

Lokalt håndverk og kulturliv på Bjørkmyr

SONDRE GJENGEDAL (24) Ja jeg føler meg helt trygg. Jeg har satt Java til å oppdateres automatisk, men gjør også dette manuelt med jevne mellomrom.

LERFLATEN GÅRD: Bjørkmyrmartna’n arrangeres på Lerflaten gårdsmuseum på Bjørkmyr den 6. og 7.oktober. Helgen 6. og 7.oktober arrangeres Bjørkmyrmartna’n for 3.året på rad. Lokale utstillere viser frem sine håndverk og lokale krefter bidrar med ulike kulturinnslag. Bjørkmyrmartna’n er en kultur, håndverks- og husflidsmesse som foregår på Lerflaten Gård. Bak martna’n står Bjørkmyr kulturforening, som består av seks ildsjeler som jobber for å spre kulturlivet på Bjørkmyr. Styreleder Bente Bogen Wik forteller at fjorårets martna hadde svært god oppslutning og håper så mange som mulig tar turen innom i år. - Det blir utstilling av husflid, trearbeider, maleri, keramikk, gårdsmat og mye mer. Hver hele time blir det kulturinnslag, og kaffe og kaker kan når som helst nytes i en av låvens trivelige salonger, forteller han. Lerflaten gård ligger på Bjørkmyr, ikke langt fra Leira Gartneri, avkjøring fra Bratsbergveien ned til Øvre Leirfoss.

Torbjørn Egner på Rotvoll MARIA FORBORD HELLAND (18) Nå er ikke jeg den som bruker nettbanken mest, men jeg føler meg ganske trygg. Jeg mener det bør være bankenes ansvar å sørge for sikkerheten.

Det er i år 100 år siden Torbjørn Egner ble født. I perioden 19. - 30. september vil utstillingen "Samfunnet til Torbjørn Egner" holdes ved HiST-biblioteket på Rotvoll.

Familielørdag på Moholt Bibliotek Lørdag 29. september kl. 13.30 innviterer Moholt bibliotek til gratis musikkteater for hele familien. I historien om Husene på Bronselurberget møter vi det røde og det grønne huset. Begge står på Bronselurberget. Det grønne huset ønsker å bli like glad som det røde huset, men hvor skal det lete etter sin historie? Bli med inn i det røde og grønne husets musikalske hage og lytt til sangens og tonenes vakre klanger.


nr. 12 - september 2012

engasjertbyra.no - pkfoto.net

3

– bynært og populært!

“Vi er kjempeglade for å ha så kort vei til den flotte nye skolen og idrettshallen!” Mor Beate og datter Andrea

SALGSSUKSESSEN FORTSETTER

STRANDSTIEN

VANNKANTEN

FJÆRASTEINAN

kommer for salg

Rekkehus med balkong og hage – like ved sjøen I Ranheimsfjæra finner du både flotte leiligheter i forskjellige størrelser og attraktive rekkehus med egen hage. I tillegg er du sikret gode solforhold, kort vei til butikk og skole, lett adkomst til herlige turområder – og et hyggelig bomiljø like ved byen! Nå selges rekkehusene i Fjærasteinan og leilighetene i Vannkanten, mens Strandstien kommer for salg om kort tid. Besøk vår hjemmeside www.ranheimsfjara. no Visning i salgslokalet tirsdager kl. 15–17 eller etter avtale!

Ta kontakt og meld din interesse nå! Tove K. Kulseng, avdelingsleder/advokat tove.kulseng@dnbeiendom.no - mobil: 901 85 490 Tanja C. Stormoen, eiendomsmegler tanja.stormoen@dnbeiendom.no - mobil: 916 61 573


nr. 12 - september 2012

4

BORETTSLAGET FYLLE

- Ja vi elsker Bl De er verken eldst eller størst, men muligens har de noen av byens mest fornøyde beboere. I slutten av august feiret Blussuvold Borettslag seg selv. Av Jan Vestre Det er i år 50 år siden de første spadetakene ble tatt for de 7 blokkene som i dag utgjør Blussuvold Borettslag på Tyholt. Mye er forandret, men det gode samholdet er bevart. Familiefest Derfor var det trangt om plassen da borettslaget inviterte til familiefest for beboerne. Styreleder Alf Rune Nilsen var godt fornøyd. – Det har vært lagt ned et flott arbeid blant alle i arrangementskomiteen. Derfor er det gledelig at såpass mange har tatt turen hit i dag. Et stort telt var for anledningen

satt opp på plenen bak garasjeanlegget. Her ble det servert rømmegrøt, spekemat og kaker. I løpet av kvelden ble det også underholdning og musikk. Veldrevet borettslag Blussuvold Borettslag, som består av 212 boenheter fordelt på 2, 3 og 4 roms leiligheter, ligger i et sentralt boområde like ved Tyholttårnet. Borettslaget er veldrevet og kan skilte med lave felleskostnader og lav fellesgjeld. Siden 1978 har Blussuvold vært et frittstående borettslag. Bebyggelsen ble reist i perioden 1962 – 1963 og var blant de første boligblokkene i daværende Strinda kommune.

50 ÅR I SAMME BORETTSLAG

ØNSKER SEG FLERE BARNEFAMILIER Mye var annerledes da Ruth Sandvik (74) og hennes mann flyttet inn i de da nyoppførte blokkene på Blussuvoll i 1962. – Den gang var det stort sett bare jordhauger å se, men det var allikevel et eldorado for ungene, er-

indrer Ruth, som forteller at de fleste kvinnene med små barn den gang var hjemmeværende husmødre. – Det var hverken barnehage eller SFO så vi stelte i stand egne aktiviteter. Alle kjente alle og alle passet på alle.

HJELPER TIL NÅR DET TRENGS Med 212 boenheter fordelt på 7 blokker og et 32 mål stort uteområde er det mer enn nok av arbeidsoppgaver å fylle dagene med for Torbjørn Aakerli (54) som siden 1986 har vært borettslagets vaktmester. Allikevel hender det at han stiller opp skulle noen av beboerne trenge hjelp til praktiske ting. – Det er ikke alle som har noen de kan spørre, så har jeg tid innimellom mine faste gjøremål hjelper jeg gjerne til.

Cecilie Haagensen (41) og Gunnar Skogset (50) flyttet inn i borettslaget for åtte år siden. I dag har de to barn som begge stortrives på Blussuvoll. – Når de skulle lage ny lekeplass fikk vi være med å bestemme. Så når står det en racerbil der, forteller Edvard (7). Lillesøster Jenny (4) er vel så begeistret for naboene. – Sølvi pleier å kaste ned is og frukt til oss, forteller hun. Selv om voksne og barn stortrives skulle de allikevel ønske at det var flere barnefamilier i området. – Det hadde vært kjekt for ungene om det kom inn flere jevnaldrende, forteller mamma Cecilie.

bydelsavisa

Utgiver: Bydelsavisene AS, Nardoveien 16A, 7032 Trondheim. Tlf.: 73 50 46 00. Redaktør: Jan Vestre jan@bydelsavisa.no - mob. 901 635 92 Annonser/marked & grafisk formgiver: Terje Olsen, terje@bydelsavisa.no, tlf. 73 50 46 03 - mob. 415 42 736. Opplag: 34.000. Neste utgivelse: 2. oktober 2012 www.bydelsavisastrinda.no


nr. 12 - september 2012

ER 50 ÅR:

lussuvoll!

5

Åpen kirke En torsdag i måneden vil Lade kirke være åpen mellom klokken 12.00 og 14.00 Dette er en anledning for alle som ønsker å komme innom enten for å tenne et lys eller bare sette seg ned en stund. Det vil alltid være minst en tilstede hvis noen har behov for en prat. Et pustehull i hverdagen - Velkommen! Lade kirke er åpen: Torsdag 27.09 kl. 12.00-14.00 Torsdag 25.10 kl. 12.00-14.00 Torsdag 29.11 kl. 12.00-14.00

Åpningstider: 9-18 og 9-15

Tlf. 73 91 15 16 www.chafrisr.com I Prix-bygget på Jakobsli

SMERTER i kroppen?

FEST PÅ BLUSSUVOLL: Et 60 talls beboere var møtt opp da Blussuvold Borettslag inviterte til familiefest i forbindelse med sitt 50-års jubileum.

Vrakbilmottak på Nyhavna i Trondheim, Kobbesgt 12, bak Dora

Åpningstider: Mandag-tirsdag-onsdag: 07-16 Torsdag: 07-17 Fredag: 07-14 Tlf: 73 99 10 80

;YVUKOLPT‹:[Q¥YKHS

www.norskgjenvinning.no

Timebestilling. Tlf 73 52 10 34. www.naprapatene.org


nr. 12 - september 2012

6

- Velkommen til Ranheimsdagen For aller første gang inviteres det til egen aktivitetsdag på Ranheim helse og velferdssenter. Av Trond Nøstberg De har lenge snakket om å samle gode krefter til en egen dag med ulike aktiviteter, men noe konkret ble det ikke før i juni i år. Da skulle den første Ranheimsdagen arrangeres ved sykehjemmet, eller helse og velferdssenter, som er den moderne benevnelsen. Men streik blant ansatte i kommunene gjorde at arrangementet måtte utsettes den gangen. Nå er det imidlertid klart for den aller første Ranheimsdagen onsdag 12. september. Mer livsglede - Selv kom jeg hit til Ranheim i 2003, og vi har i alle disse årene snakket om å få til et arrangement med forskjellige aktiviteter for lokalmiljøet. Tanken var å få med frivillige fra lag og organisasjoner, lokale bedrifter, skoler og barnehager i tillegg til velferdssenteret egne brukere og ansatte. I Trondheim kommune har vi i 3-4 år hatt gående et prosjekt for mer livsglede inn i pleiearbeidet. Målet er at alle brukerne skal få komme ut i frisk luft og være med på ulike aktiviteter hver dag, forklarer Unni Ottesen. Barn og frivillige - Ranheimsdagen vil være en na-

turlig del av dette med flere aktiviteter i området mellom velferdssenteret og Folkets Hus her på Ranheim. Det blir underholdning med barn fra barnehagene og skolene, og noen av de lokale bedriftene vil ha stand for å vise litt av det de har å tilby. Det blir loppemarked og fiskedam. Steinerskolen på Rotvoll skal ha egne salgsboder. Pensjonistforeningen og Frivilligsentralen stiller opp og er med på å få dette til, og familiene til de ansatte bidrar til at det skal bli en spennende og trivelig dag både for de som bor her på velferdssenteret og alle som bor rundt om i nærområdet, sier Ottesen. Forberedt på dårlig vær - Det har vært en del planlegging og forberedelser for å få alt på plass. Skulle været slå seg helt vrangt har vi avtale om å flytte det meste inn på Folkets Hus, så uansett vær blir det Ranheimsdag nå på onsdag. Det starter klokken 11 og vi holder det gående til ut på kvelden. Vi håper at denne dagen skal kunne et fast, årlig innslag, og tror det kan bety en del for området om vi lykkes med å engasjere folk til å være med, enten som frivillige eller besøkende, sier Unni Ottesen.

FEST PÅ BLUSSUVOLL: Et 60 talls beboere var møtt opp da Blussuvold Borettslag inviterte til familiefest i forbindelse med sitt 50-års jubileum.

- Kjelsberg stakkarsliggjør romfolket REAGERER PÅ RØDT-UTSPILL: Bystyrerepresentant Sivert Bjørnstad (FrP) fra Lade, reagerer på utspillet om å la romfolket få benytte offentlige bygg. nr. 11 - august 2012

E KOMMER PÅ KALPOLITKERN ØNSKER AT LO

6

BANEN:

et - Gi romfolk et sted å bo rens elig å følge somme har vært ubehag Nå ønsker gruppeleHan synes det om romfolket. Kjelsopphetede debatt Fylkesting, Ronny i Sør-Trøndelag r mer på banen. deren av Rødt litikerne komme berg, at lokalpo

Fordommer måneden hadde Av Jan Vestre Tidligere denne for og gruppelederen i Kjelsberg im bystyre, Astri også er nestleder Kjelsberg, som t i Sør-Trønde- Rødt i Trondhe legg i Adressa. integreringutvalge sterkt i rom- Holm, et debattinn en teleseg de dag fikk jeg lag, har engasjert helgen deltok - Påfølgen hadde lest .I en dame som folkets situasjon for- fon fra hvor nå skulle fortelle som møter og han på to åpne dis- innlegget t egentlig var. romfolket ble meg hvem romfolkei Romania og dommene mot vært kutert. for Hun hadde høre hvor lite disse det slik at alt fått - hadde der Dette - Dessverre er var å stole på. etniske gruppeka r menneskene mange tyr til ene mot romfolnår man diskutere . viser at fordomm rakteristikker noe særnorsk fenomen romfolket. en ket ikke er blant annet til Kjelsberg viser t av HL-senteHyklersk rapport utarbeide folks holddet er hyklersk Kjelsberg synes ellers er varme ret hvor det norske ter ble belyst. som ninger til minoriteat romfolket er når politikere Schengen av EØS- og Her går det frem Norge folk er forsvarere orde for å sende i avtalen tar til den minoriteten landet. til. romfolket ut av sier at hun vil mest skeptiske - Når Siv Jensen ut med første t Unge mer positive og sende romfolkegodt eksempel på et Integreringsto En rapport fra tet viser også at buss er det snakker med som e direktora mangfold mel- politiker gjerne ha avtaler sammenheng tunger. Hun vil vet, det er en klar og hvor mye kon- på plass som hjelper næringsli gir lom holdninger med den aktuelle men når de samme avtaleneinntakt man har som økt «uønskede» effekter minoritet. er har gjerne mer vandring er hun plutselig imot. - Unge mennesk ere og etkontakt med innvandr eldre nger enn den Et sted å bo niske grupperi ikerne er derfor mer posi- Kjeldsberg mener lokalpolit mer generasjon og ing, fortelhar opptrådt i Trondheim tivt innstilt til innvandr storbyer. Han ryddig enn i andre ler Kjelsberg. også at stadig etterlyser allikevel et større engaRapporten viser utinnvandringen færre mener at ver- sjement. en må nå komme på mot det norske - Kommun gjør en trussel digrunnlaget.

at Kjeldsberg, ønsker lag Fylkesting, Ronny ikke å tigge, de ønsker å Rødt i Sør-Trønde –Romfolket ønsker Gruppeleder for ET STED Å BO: romfolkets situasjon. GI ROMFOLKET mer på banen i spørsmålet om infå til en bedre kommunen kommer – På sikt må vi t inn i det til å se muarbeide. å handler om vilje tegrering av romfolke

Det Der har vi mye romfolket et fast ligheter. norske samfunn. banen for å gi Sverige. finnes flere offentlære av vårt naboland sted å bo. Det som i dag står Integrering at en lige bygg og arealer romfolket få bemener allikevel ig. og forfaller. La de vedlikehol- Kjeldsberg må være midlertid at nytte disse mot og områdene. slik ordning ne der bygninge

re? Gir du til tigge

KLÆBU EGIL EGGEN (39) Tigging burde ikke. Nei, det gjør jeg forbys.

AUNET (47) ERIK WIESETH MOHOLT om at det er Nei. Jeg er overbevist med koppen sitter ha andre enn de som Jeg kunne godt som får pengene. nde var gitt mat hvis vedkomme sulten.

(49) TILLER TERJE HEGVIK hvor eller hva pengNei. Jeg vet ikke til. Om jeg var sikker ene egentlig går som satt der den på at det tilfalt ha gitt. kunne jeg kanskje

(44) KJELL ARNE ØSTLYNG NARDO blir sluppet av på Nei. Når tiggere bra biler og gatehjørner av ganskeikke hvor reell vet minibusser, så jeg Når det er sagt er. nøden egentlig hvorforferdelig å se synes jeg det er behandlet i andre dan romfolket blir Europeiske land.

RK (19) MIA SANDMA tigRISVOLLAN ikke. Jeg har sett Nei, det gjør jeg de har kjøpt gere i butikker hvor folk i nød ikke tro varer man skulle til. hadde tatt seg råd

Av Jan Vestre Det var i forrige utgave av Bydelsavisa Strinda at gruppelederen av Rødt i Sør-Trøndelag Fylkesting, Ronny Kjelsberg, gikk inn for at romfolket kunne få benytte offentlige bygg og areal mot at de vedlikeholdt disse. Arbeidsinnvandrere - Dette er å stakkarsliggjøre en hel folkegruppe. Romfolket er arbeidsinnvandrere og bør behandles på samme måte som en hvilken som helst annen arbeidsinnvandrer fra et hvilket som helst annet land, enten det nå er Polen, Tyskland eller Sverige. Det kan ikke være slik at bare man setter opp en teltleir i en offentlig park så skal man automatisk får særrettigheter, poengterer Bjørnstad. Offentlige bygg Bjørnstad er dessuten usikker på hvilke bygg Kjelsberg sikter til. - Som medlem av bystyret og bygningsrådet lurer jeg på hvilke

offentlig bygg Kjelsberg egentlig snakker om når han sier at det står flere og forfaller. Dessuten er det ikke slik at alle bygg er egnet til boformål. Her må vi forholde oss til de reguleringene som finnes. Tilrettelegging FrP-representanten er dessuten sterkt kritisk til idéen om at kommunen skal sørge for midlertidige sanitæranlegg ved romfolk-leirene. - Ingenting er så permanent som midlertidige løsninger. Begynner vi å sette opp dusj og toaletter har vi satt en presedens som kan gi kommunen store problemer. Kommer det nye befolkningsgrupper til byen og slår leir, vil det være vanskelig å argumentere mot at også disse skal få samme tilbud. Kriminalisering Bjørnstad mener alt for mange ikke er reelle arbeidssøkere og derfor bør returnere til sine hjemland. - Et av problemene med Scheng-

REAGERER PÅ UTSPILL FRA RØDT: Bystyrerepresentant for FrP, Sivert Bjørnstad fra Lade mener det er en dårlig idé å la romfolket få benytte offentlige bygg slik gruppelederen av Rødt i Sør-Trøndelag foreslo i forrige utgave av Bydelsavisa Strinda.

en-avtalen er at vi ikke har noen registeringsmulighet for hvor lenge man har vært i landet. Når vi ser at enkelte har vært her så lenge som 5-6 år, er det klart at man her utnytter systemet. Bjørnstad mener derfor en krimi-

nalisering av tiggingen er veien å gå. - Vi har anledning til å regulere politivedtektene for kommunen, men dessverre er det så langt bare Fremskrittspartiet som har gått inn for dette.


nr. 12 - september 2012

7

BYGGINGEN HAR STARTET! Ă…pent salgslokale hver onsdag kl. 1 4-16

Leiligheter for deg som vil nyte gode dager

Trives du pü østsida, men vil bruke mindre tid pü hus og hage? Vi er allerede HPEUJHBOHNFECZHHJOHFOBW#ZHH#PH$J(JMEIFJNTWFJFO)FSLBOEVCP i en vedlikeholdsfri leilighet, pü nye Leangen. Trenger du hjelp til ü innrede ditt nye hjem, gir vi deg tre timer med interiørarkitekt for ü se mulighetene. Gled deg til ü flytte til bedre tid og mindre prakk – vüren 2013.

STUE/KJĂ˜KKEN A = 32,3 m2

SOVEROM A = 13,5 m2

SOVEROM A = 7,7 m2

SOVEROM A = 7,7 m2

BAD/WC A = 5,1 m2 GANG A = 7,7 m2

STUE/KJĂ˜KKEN A = 33,0 m2 SOVEROM A = 6,5 m2

GANG A = 12,6 m2

BALKONG A = 12,0 m2

BOD A = 3,1 m2

SOVEROM A = 12,1 m2 BAD/WC A = 7,5 m2

VASKEROM A = 3,4 m2

BOD A = 3,0 m2

BALKONG A = 7,5 m2

VENT.

VENT.

A303: 3.etg. Leilighet med god plassutnyttelse

A402: 4 etg. Leilighet med stor valgfrihet

Eierform Areal Soverom Driftskost.pr/mnd Pris

Eierform Areal Soverom Driftskost.pr/mnd Pris

Selveier 69 m2 2 1 841,3 250 000,-

Selveier 92 m2 3 2 368,4 550 000,-

Bo der bymaset slipper taket. Salgsansvarlig: Tonje Borthen, tlf. 416 05 422, tonje.borthen@em1mn.no .BSJVT4PMMJ UMG NBSJVTTPMMJ!FNNOOPr)FOOJOH4QFUT UMG IFOOJOHTQFUT!FNNOOP


nr. 12 - september 2012

8

FLERE OG FLERE KVINNER GÅR PÅ JAKT:

Pass opp gutter -

nå kommer jentene! Nina Bøkseth (35) og Inger Korshavn (45) er to av stadig flere kvinner som går på jakt. Av Jan Vestre Andelen kvinner som avlegger jegerprøven øker stadig. I år vil rekordmange kvinner bevege seg inn på det som tradisjonelt har vært mannfolkas domene. I Trondheim Jeger- og Fiskeforening er hver femte nye jeger en kvinne. - Veldig gledelig, sier Nina Bøkseth som i fjor tok over som kvinnekontakt i NJFF Sør Trøndelag og NJFF Trondheim.

Kvinner mer forsiktig Selv om Bøkseth vokste opp i et miljø med mange jegere var det ingen selvfølge at hun selv skulle slå følge med gutta ut i skogen. – Jeg avla jegerprøven for fire år siden og husker veldig godt at jeg ikke var spesielt høy i hatten da jeg møtte opp på skytebanen for første gang. Jeg var først og fremst veldig spent på hvordan jeg skulle bli mottatt og om jeg skulle klare å håndtere våpenet på riktig måte.

Bøkseth tror det nettopp er slike tanker som stopper mange kvinner fra å begynne med jakt. Sosialt samvær - Vi kvinner er kanskje litt mer

og Fiskeforening har vi derfor lagt opp til en rekke arrangement kun for oss jenter. I tillegg til egne skytekvelder og jaktkurs arrangerer vi også egne jenteturer. Og noen «gutte-jente» trenger

man i følge Bøkseth absolutt ikke å være. - Haha, mange tror kanskje det.

Det er klart du møter ikke opp i høyhælte sko når du skal ut i skauen, men utover det kan du være så feminin som bare det

forsiktige av oss. Derfor er nok det sosiale samværet vel så viktig som selve jakten. I Trondheim Jeger-

LAVERE PRIS

INGEN BINDING BLI MEDLEM OG FÅ MED EN GRATIS TRENINGSSEKK!

MELD DEG ENKELT INN PÅ WWW.ELIXIA.NO. STIKK INNOM ELLER RING ELIXIA LADE PÅ TLF 73 84 22 00 ELLER ELIXIA TEGLGÅRDEN PÅ TLF 73 96 27 00 FOR EN HYGGELIG PRAT :-)


nr. 12 - september 2012

9

Gled deg til 20. oktober

Dans oppĂĽ bordet pĂĽ Solsiden! Klar for ĂĽrets me st forrykend e moteshow

ller 60 mode er, viser mot g hĂĽr makeup o en. fra Solsid

Vi stiller ut over 2 0 dekorerte festbord.

STADIG FLERE KVINNELIGE JEGERE: Hver femte nye jeger i Trondheim Jeger- og Fiskeforening er en kvinne. Her representert ved Inger Korshavn (t.v.) og Nina Bøkseth.

Det er klart du møter ikke opp i høyhÌlte sko nür du skal ut i skauen, men utover det kan du vÌre sü feminin som bare det.

Trives med gutta Inger Korshavn fra Jonsvatnet har gĂĽtt pĂĽ elgjakt i flere ĂĽr og tenker ikke sĂĽ mye over at hun er kvinne

i en mannsdominert sfĂŚre. - Det er aldri noe tema. Det er klart at praten rundt kaffen kanskje hadde vĂŚrt en noe annen om jaktlaget kun bestod av menn, men

“

Det handler ikke bare om ĂĽ gĂĽ ut ĂĽ felle et dyr for matens skyld

Utdrag fr a Dropout musikal m e d da n sere fra Let’s Dan ce og hovedroll einnehav er. (les mer dropoutm pü usical.no)

det gjelder ogsü for oss kvinner. Korshavn er i dag med i et jaktlag bestüende av 9 menn og 3 kvinner. – Vi trives sammen med gutta, og jeg tror ogsü de synes det er kjekt at flere kvinner nü har begynt ü jakte.

FORVALTER DYREBESTANDEN: - Å vÌre jeger innebÌrer et stort ansvar, bl.a. ved ü vÌre med pü ü forvalte den norske dyrebestanden, forteller Inger Korshavn (t.v.) og Inger Bøkseth.

Forvalter dyrebestanden Bøkseth og Korshavn forteller at det ü vÌre jeger innebÌrer et stort ansvar. - Det handler ikke bare om ü gü ut ü felle et dyr for matens skyld. Som jeger gjør man et viktig arbeid i ü forvalte den norske dyrebestanden, forteller Korshavn. - I NJFF har vi vedtatt et eget verdigrunnlag som skal sikre at dyr ikke lider unødvendig, at det ikke skal sette unødvendige spor i naturen og at jakten skal foregü uten fare for skade pü mennesker, eiendom eller annet dyreliv, opplyser Bøkseth. For mer informasjon: www.njff.no

g, Duettsan , rap, dans og Operakor re. Are Hem

Pia Haraldsen loser oss stilsikkert gjennom showet lørdag 20. oktober kl. 13 og kl. 15. Regien er ved Elin Høyholm, kjent innen tv, radio, teater, VM-show m.m. og som damen bak alle Moods of Norway-visninger.

Følg oss pü Facebook BUTIKKERs30!sSPISESTEDERsSOLSIDENSENTERNO


sport&fritid

10

nr. 12 - september 2012

En kjærkommen tilvekst for Trygg/Lade Idrettslaget har lenge slitt med for liten banekapasitet, men nå har Trygg/Lade overtatt ansvaret for driften av den gamle kunstgressbanen på Lade idrettsanlegg.

Roste ildsjelene Ordfører Rita Ottervik foretok den offisielle åpningen av den nye kunstgressbanen, og roste ildsjelene i Trygg/Lade for det arbeidet som legges ned for barn og unge i

Leie i 40 år - Trygg/Lade leier banen av kommunen, og vi har en leieavtale som går over 40 år med en leiepris på 1 krone i året. Det betyr svært mye for aktivitetene i klubben at vi har fått tilgang på en ekstra bane. Frem til i dag har vi ikke hatt gode nok forhold for seniorlaget, og knapt nok plass til barneidretten på Ringvebanen. Klubben har 13 lag som skal ha

Det betyr svært mye for aktivitetene i klubben at vi har fått tilgang på en ekstra bane treningstid og spille seriekamper. I tillegg er det ca. 400 barn i alderen 6-12 år med på barneidretten i regi av klubben. Her på OBOSbanen regner vi med å disponere halvparten av timene til egne lag. Resten av tiden skal vi i forhandlinger med fotballkretsen for eventuell utleie, sier Roy Hassel som ser den nye kunstgressbanen som et godt løft i en bydel som forventes å vokse kraftig med mange nye boliger i årene fremover.

Bli 3T- medlem FR

bydelen. Hun var også fornøyd med avtalen kommunen har inngått med klubben om drift av kunstgressbanen, som er en del av det store kommunale idrettsanlegget i en bydel i sterk utvikling og kraftig vekst. For fotballavdelingen i Trygg/ Lade betyr avtalen at de nå kan tilby egne lag langt bedre treningsforhold. - Dette er en kjærkommen tilvekst til banekapasiteten. Ringvebanen er for lengst sprengt med stor aktivitet, og vi kan nå tilby la-

BYDEL I VEKST: Mange hadde møtt opp for å være med på åpningen av OBOS-banen, som har fått nytt kunstdekke og som skal driftes av fortballavdelingen i Trygg/Lade.

MELDING! NN I I

SPAPTRIL OP

1599

PR

E A K T I S K 3 T-S

Tilbudet gjelder t.o.m. 30. september 2012. Gjelder 12 betalende måneder på avtalegiro. Første betaling i resepsjonen. 16 års aldersgrense. Prisen du sparer viser til fri innmelding (inntil 1200,-) og 3T-sekk (fra 399,-) Vi tar forbehold om trykkfeil.

DET FØRSTE SPARKET: Ordfører Rita Ottervik og leder i Trygg/Lade, Jan Frode Saasen foretok den offisielle åpningen og det første avsparket på den nye kunstgressbanen i Lade idrettsanlegg.

KR

!

Det betyr mye for rekrutteringen og det sportslige at idrettslagene har store nok anlegg, med god mulighet for trening og konkurranser. For fotballavdelingen i Trygg/Lade har Ringvebanen lenge vært i minste laget for a kunne tilby alle lagene nok tid og gode treningsforhold. Men 1. september overtok klubben ansvaret for driften av den kommunale kunstgressbanen på Lade idrettsanlegg. En god og kjærkommen tilvekst til banekapasiteten for bydelsklubben.

gene våre bedre treningsforhold, og en bedre kamparena. Dette er kommet i stand i samarbeid med kommunen, tippemidler og private sponsorer som har gjort det mulig å legge nytt dekke på banen, forklarer leder i fotballavdelingen, Roy Hassel som en stund har vantet på at fotballagene skulle få slippe til på det splitter nye kunstgresset.

KK

Av Trond Nøstberg


nr. 12 - september 2012

11

Norges Beste Arbeidsplasser 2012 Norway

Vi har mange potensielle

Ring oss allerede i dag. Signér avtale denne uka, Selg når det passer deg.

kjøpere som kanskje er på jakt etter nettopp din bolig

Vet du verdien på boligen din? Ring oss i dag for en uforpliktende befaring

Fredrik Johnson Avdelingsleder/ EiendomsMegler MNEF Mobil 995 42 425

André Nilsen Megler MNEF Mobil 995 99 878

Trine Trine Skomsvoll Skomsvoll Fagansvarlig/ Fagansvarlig/ EiendomsMegler EiendomsMeglerMNEF MNEF Mobil Mobil 916 91661 61566 566

Linda Valseth Salgskoordinator/Megler Mobil 970 53 832

Gøran Aandal Megler MNEF Mobil 901 16 808

Frank Robert Bae Eiendomsmeglerfullmektig MNEF Mobil 99 46 46 96

Kristian Sundland Eiendomsmeglerfullmektig Mobil 454 73 421

DU FINNER OSS PÅ LADETORGET

Selge bolig? Bruk en bydelsmegler som vet forskjellen på Karisvingen og Devlesvingen. Bruk en lokalkjent bydelsmegler som har full oversikt og som har solgt flere boliger i ditt nærområde. Vi vet hva vi selger – og verdien av det.

Ring 05250 eller en av oss direkte i dag


sport&fritid

12

nr. 12 - september 2012

GÅR NYE VEIER FOR Å SKAFFE INNTEKTER:

Mange baller i lufta for Strindheim Håndball

MANGE BALLER I LUFTEN: Strindheim Håndball har inngått et samarbeid med Nidarø Treningssenter de håper skal gi klubben en mer stabil inntekt. Foran fv: Mads Alfer, Jan Erik Wiedemann, Tore Bakken Bolme, Didrik Berg Haltvik, Marius Haug Nysether, Fredric Staksrud, Erik Jansen, Leik Nygård Rødahl, Martin Halvorsen Bak fv: Henrik Halvorsen, Joakim Fisher Horrigmo, Ole Hannestad, Gisle Bakken, Even Svorkmo, Martin Aasvestad, Fredrik Varan, Fred Fikse Forbord, Leif Småland, Lasse Ross Hønstad og Morten Isachsen

I likhet med mange andre klubber sliter også Strindheim Håndball med trang økonomi. Nå håper de et samarbeid med Nidarø Treningssenter skal stoppe flukten av elitespillere. Av Jan Vestre -Vi har mistet flere talenter som i dag spiller for klubber i 1. divisjon og Eliteserien. En presset økonomi har gjort at vi ikke har klart å følge opp disse slik vi hadde ønsket. Trener for herrelaget, Jan Erik

Weidemann, forteller at klubben nå må tenke nytt. Verdiskapning - Det er svært vanskelig å drifte klubben kun på sponsorinntekter. Vi er derfor kommet til den erkjennelsen av vi i mye større grad enn før er nødt ut å skape verdi-

ene selv. Weidemann forteller at det nå jobbes med flere prosjekter man håper skal kunne gi klubben mer stabile inntekter. Treningssenter Ett av disse prosjektene er drift av treningssenter. – Sammen med Nidarø Treningssenter er vi nå i gang med å opprette to nye avdelinger på Selsbakk og Lade. Nidarø Treningssenter har opplevd en kraftig økning de siste årene og har behov for å utvide. Vi på vår

side sitter på en stor medlemsmasse og god treningskompetanse, så her har vi sammenfallende interesser. Styrker klubbfølelsen Weidemann forteller at prosjektet også er med på å styrke samholdet i hele klubben. – Vi er i dag Norges største håndballklubb målt i antall medlemmer. En sterk satsing på bredden er helt nødvendig skal man kunne få et godt elitelag. Derfor er dette noe hele klubben,

spillere, trenere og foreldre står sammen om. Åpning Det nye treningssenteret på Lade vil kunne åpne allerede neste måned. –Utstyret som brukes av Nidarø Treningssenter ligger på nivå med det som brukes i internasjonale styrkeløft konkurranser, så det kan være at vi må vente litt før vi har fått alt på plass, opplyser Weidemann.

RANHEIM TAEKWON-DO KLUBB Karusell Terrengløp

Ranheim til topps

Skiklubbene på østsida av byen gjentar suksessen fra i fjor og kjører i gang med terrengløp for store og små. Benytt muligheten til å bli med på ei morsom hardøkt i ei sosial ramme

Ranheim Skiklubb inviterer til Trondheims bratteste og tøffeste bakkeløp: Ranheim til Topps Søndag 30. september felles start Kl. 12.00 Konkurranseklasse : Start kl. 12.00 ved Ranheim idrettspark - opp bakken til Reppe - Tjønnstuggu—mål på Solemsvåttan. Spurtpris a kr. 1.000,- ved Reppekrysset til første løper, herrer/ damer! Mosjonsklasse: Start fra kl. 10.00—11.00 fra Ranheim idretts-park eller Tjønnstuggu til mål på Solemsvåttan. Løypa er 6 kilometer og 430 høydemeter fra Ranheim og 1,5 kilometer fra Tjønnstuggu.

Alle løp er i år på torsdager og starter med felles oppvarming pr. klasse kl. 18:00 Følgende klubber arrangerer: 20. september: Nidelv – Tempebanen 4. oktober: Jonsvatnet/Ranheim – Solbakken Skole 18. oktober: Utleira IL – Utleira Skole 1. november: Bratsberg il - Bratsberg Idrettsanlegg inkludert premieutdeling

Informasjon og trening for nybegynnere: Barn ( 7-12 ) Mandager kl.18.00-19.00 Ungd./Voksen. Man. og ons.kl 19.00-20.30 Gamle Ranheim skole Ranheimsveien 211 Kontakttlf: 917 30 943


nr. 12 - september 2012

13

Moholt, Valentinlyst 9-22 (20) - Stjørdal 9-20 (20)

STOR PAKKE -LITEN PRIS!

4 100 FOR

Grandiosa

«Stabburet» Original 575 g/Pepperoni 480 g/Kjøttdeig & Løk 520 g/Nacho 555 g. Pr stk for 1 fra kr. 40,60.

Utvalgte ferskvarer Pr. pk

Medlemskupp

30,Ikke-medlem: Se hylleetikett

!

KUPP S M E L D E M

89

90

Laksefilet M/skinn. U/ben. Pr kg.

Mørbradbiff «Gilde» Pr kg.

-4ku0pp% !

179

Prisene gjelder t.o.m. lørdag 15. sept. Kun til privat husholdning.

På alle typer rød & gul Coop kaffe! Forbehold om trykkfeil og utsolgt.


sport&fritid

14

nr. 12 - september 2012

Boksefesten fylte Charlottenlundhallen Arrangørene lovte et forrykende show, og publikum fikk valuta så det holdt for inngangspengene. Charlottenlundhallen var stappfull under Trondheim Fight Night, det første store kampsportarrangementet i byen siden 70-tallet. Av Trond Nøstberg Sammen med andre av byens kampsportmiljøer leverte Trondheim Bokseklubb nettopp det de hadde lovet publikum, et forrykende show med oppvisning og flere tøffe kamper i ringen. Og publikum viste å sette pris på at det endelig, etter flere tiår, ble arrangert et storstevne i Trondheim igjen. Fullsatt hall Ikke siden 70-tallet har det vært invitert til så stort kampsportarrangement i Trondheim. Da kampsportmiljøene i byen inviterte til Fight Night gikk billettene raskt unna, og nærmere 600 var inne i hallen i god tid før det hele startet i den store bokseringen.

- Det arrangeres boksestevner, men det er i regi av de enkelte klubbene og der er det stort sett ”familien” som møter opp. Dette er et stevne der Trondheim Bokseklubb samarbeider med de andre kampsportmiljøene i byen. Publikum setter tydeligvis pris på dette, og hadde fylt opp hallen lenge før den første kampen startet. Dette må vi prøve å få til flere ganger, mente speaker Martin Hansen som kunne presentere flere godbiter i ringen i løpet av kvelden. Men et innslag skapte nok litt ekstra interesse, i det minste underholdningsmessig, om ikke rent sportslig. NRKs Are Sende Osen benyttet bokseringen i Charlottenlundhallen for innspilling av en episode til tv-programmet ”Normal galskap”. Et innslag som nok bare kan beteg-

BEST MULIG: Trym-bokserne Anders Eggan (t.v.) og Andreas Eggan Jansen trener en gang om dagen, og har som mål å bli best mulig i idretten sin.

nes som ren underholdning, men tøft av programlederen å stille i ringen for å ta i mot juling, masse juling. Det sportslige høydepunktet for publikum ble nok bokser og kickbokser Christian Kvatningens avskjed med ringen. I Charlottenlundhallen møtte den tidligere Norgesmesteren, sølvvinneren fra VM og Europamesteren, sloveneren han kjempet mot i VM-kampen i Portugal i 2007. Denne gangen tok Christian hjem seieren.

GALSKAP: NRKs Are Sende Osen benyttet boksestevnet i Charlottenlundhallen for innspilling av en episode i tv-serien om normal galskap.

Fikk vist seg frem I forkant av selve stevnet ble publikum presentert for flere kamsportgrener under et oppsvisningshow i den gamle Charlottenlundhallen. Blant dem som fikk vist hva de kan foran flere hundre publikummere var søskenbarna Anders Eggan (15) og Andreas Eggan Jansen (14). Med treneren som sparringpartner viste de to ungguttene litt av teknikken og styrken de har opparbeidet i løpet

av noen år med trening. - Jeg har holdt på med boksing i fire år. Det var artig å få vist hva vi kan med så mye publikum i hallen, men jeg har bokset foran mange tidligere også. Under et stevne jeg var med på i Danmark var det ca. 1.000 til stede, forteller Anders som synes det viktigste er å få vist frem at boksing er en ok sport med mye teknikk. - Det vi driver med er individuell idrett hvor alt er avhengig av det du selv presterer. Det er ikke som i lagidretter hvor du ikke er bedre enn laget, mener de to Trym-bokserne. Målet er landslag og OL 14 år gamle Andreas har drevet med boksetrening i tre-fire år. - Det er en fordel å starte tidlig, uansett hvilken idrett du driver med. Målet mitt er å bli best mulig, og det går helt greit å kombinere trening og skole selv om vi trener en gang hver dag, sier Andreas. - Det er ikke så mange på vår

alder som driver med boksing, de fleste begynner i 17-årsalderen. Jeg trener for å nå et så høyt nivå som mulig, og målet er en plass på landslaget. Om åtte år er jeg 23 og på mitt beste som bokser, da er deltagelse i OL et naturlig mål å sette seg, mener Anders.

KAMPSPORT: Som en del av arrangementet Fight Night fikk publikum presentert ulike grener, som Tae kwon doe.

Høstsesongen for turorientering er i gang Et flott trimtilbud, med lett tilgang via den nye nettportalen turorientering.no. Turorientering til et av Norges mest populære mosjonstilbud, og ved hjelp av den nye nettportalen turorientering.no, som ble lansert i vår, kan du finne turorienteringsopplegg i ditt nærområde. Deretter kjøper du kart direkte på nett eller i butikk, så er det bare å begi seg ut på tur i jakt på turori-

enteringsposter. Pilotklubb - Vi synes det er en spennende vei å gå, og ble med på dette som pilotklubb fordi vi håper det kan generere noe «mersalg». Turorientering.no er en god måte å promotere turorientering, og for oss

er det samme arbeidet om vi selger 400 eller 600 konvolutter. Personlig er jeg sikker på at markedet er større enn de 450 tur-o konvoluttene vi selger i årlig per i dag, sier Jon Vindal som er turorienteringsansvarlig i Wing OK. - Det er det kanskje vel «hårete» å si at vi bør klare å selge 1 000 turo konvolutter, men en dobling av dagens antall bør absolutt være mulig, fortsetter han. Turorientering.no er brukervenn-

lig, og gir flere muligheter enn den tradisjonelle tur-o konvolutten. - Vi har tilbud om både turorientering for barn og ekstraposter i tillegg til den vanlige turorienteringen. Her er det mange muligheter. – Bra produkt - Turorientering.no er et bra produkt, om en først før øynene opp for det og finner ut av portalen.

Men det gjelder å lokke folk dit, og få dem til å utnytte det potensial og muligheter som finnes i portalen. Sigurd Fjerdingen har benyttet seg av mulighetene til fulle. Han har gått til anskaffelse av hele Wing OKs tur-o pakke ved hjelp av turorientering.no. - Jeg synes det er kjempebra at det har blitt en nettløsning på turorientering, sier han entusiastisk.


nr. 12 - september 2012

15

NILLE

GULLFUNN

BRILLEHUSET SYNSAM

FLOYD

ØKONOMISKO

TEKSTILFUNN

NARVESEN

TROPEHAGEN

R GRANDE FRISØ

RELAX

PARFYMELLE

MANDARIN

VITALIS LIFE

NOTABENE

KAFFEKOMPISENE

MX SPORT

WALLDEN M OUM


r e t o m Høst nr. 12 - september 2012

16

te n e s t s y l n i t n på Vale

r

Topp kr. 399,95 (Floyd) Cardigan kr. 399,95 (Floyd) Skinnshorts kr. 999,95 (Floyd) Strømpebukse kr. 249,95 (Floyd) Hjertesmykke (stort) kr. 349,95 (Floyd) Skinnsko kr. 1599,95 (Floyd)

Topp stripet kr. 149,(Tekstilfunn) Under: Blondetopp (langarm) kr. 199,- (Tekstilfunn) Bukse kr. 499,- (Tekstilfunn) NB! Kampanjepris t.om. 15. september kr. 299,Smykke kr. 299,(Tekstilfunn) Skoletter i skinn kr. 799,(Økonomisko) Str. 36 – 41 Finnes også i svart

Bukse kr. 599,95 (Floyd) Regnjakke kr. 1199,95 (Floyd) Skjerf kr. 199,95 (Floyd) Støvler kr. 399,- (Økonomisko) Str. 36 - 42

Topp - Fransa kr. 499,- (Mandarin) Bukse – Fransa kr. 699,- (Mandarin) Skjerf – Passigatti kr. 199,- (Mandarin) Armbånd kr. 249,- / 299,- (Mandarin) Sko – Mira Mira kr. 1.999,- (Mandarin) Jeans kr. 599,95 (Floyd) Genser kr. 299,95 (Floyd) Skinnveske kr. 399,95 (Floyd) Smykke kr. 449,95 (Floyd) Sko kr. 399,- (Økonomisko) Str. 36 – 41 Finnes også i brun og svart Kjole – Mira Mira kr. 1.199,- (Mandarin) Vest – Mira Mira kr. 899,- (Mandarin) Bukse kr. 699,- (Mandarin) Smykke – Snø kr. 699,- (Mandarin) Veske – Friis & Company kr. 849,- (Mandarin) Sko kr. 399,- (Økonomisko) Str. 36 - 41

Telefon: 95 44 84 40

Telefon: 73 91 88 70

Telefon: 73 91 92 88

Dynekåpe kr. 1.290,- (Tekstilfunn) Genser kr. 199,- (Tekstilfunn) Bukse kr. 399,- (Tekstilfunn) NB! Kampanje t.o.m. 15. september Skjerf kr.199,- (Tekstilfunn) Sko kr. 399,- (Økonomisko) Str. 36 – 41 Finnes i brun og svart. Svart finnes også i str. 42

Telefon: 73 91 54 50


nr. 12 - september 2012

17

Velkommen til Synsam Valentinlyst telefon 73 91 90 30

Vi tilbyr · Enkel servering til våre kunder · Konkurranser for store og små · Musikalske innslag Kom innom for en brilleprat!

Gjelder i perioden 26. september – 6. oktober ved kjøp av komplett brille.


nr. 12 - september 2012

Bli vår venn på faceb facebook book : Grande frisør Valentinlys Valentinlyst st

Tørt eller livløst hår?

Hydrate Shampoo Hydrate Mask

229,279,-

Prøv en av våre fuktighetskurer enten i salongen eller hjemme hos deg selv.

I

18

TTimebestilling imebestilling

73 90 20 500

åpningstider 9-20(18)

www.grandefrisor.no www.grandefrisor .noo

Endelig! Nå har vi på Life Valentinlyst fått inn hele sortimentet til Bach originale blomsterremedier. Helt siden Dr. Edward Bach utviklet de 38 essensene fra blomstene til viltvoksende planter og trær i 1930årene, har populariteten til de Originale Bach Blomsterremediene vært stadig voksende. Millioner av mennesker, i over 70 land, bruker i dag essensene. De kan hjelpe deg å møte de følelsesmessige utfordringene i hverdagen positivt, og gjenoppretter indre balanse. Originale Bach Blomsterremedier er blitt en viktig følgesvenn for mange mennesker. ”Sunnhet er vår fødselsrett. Det er den fullkomne forening mellom sjel, sinn og kropp. Det er ikke et uoppnåelig ideal, men noe så enkelt og naturlig at mange av oss har oversett det” Dr. Edward Bach

VITALIS LIFE VALENTINLYST SENTER Anders Estenstadsvei Valentinlyst senter tlf: 73 19 99 91


nr. 12 - september 2012

19

- Jeg er en bokorm Linn Staven (35) har alltid vært en lesehest. Som jentunge smugleste hun bøker under dyna etter leggetid. I dag leser hun fortsatt på senga, men nå er det en del av jobben. Av Jan Vestre - Jeg tror nok mine foreldre til tider synes det kunne bli litt vel mye av det gode. Jeg husker godt en sommer hvor familien skulle på fjelltur. Jeg hadde fått streng beskjed om ikke å ta med meg noen bøker. Når vi skulle sette oss ned for å raste løsnet plutselig beltet og ut raste den ene boken etter den andre jeg hadde gjømt i buksa. Bokhandel – hvor ellers? Med en slik forkjærlighet for det trykte ord var det kanskje ikke så rart at Staven endte opp i en bokhandel. Men egentlig var det ut i den store verden hun ville. Det

- Det var nesten som om de forventet å treffe meg bak disken, ler Staven. Status å lese I dag driver Linn Staven Notabene på Valentinlystsenteret, og noe av det som gleder butikksjefen mest er at unge mennesker nå har begynt å lese mer. - Før var det gjerne slik at barn kunne oppleve å bli mobbet om de leste mye. I dag er det stikk motsatt. Nå er det blitt status å lese bøker. Så om noen kaller meg en lesehest eller bokorm så tar jeg det som en hedersbetegnelse, ler Staven. Selv om det er stadig flere unge

Folk har blitt mer og mer opptatt av hva deres unger fyller hodene med

satte imidlertid kjærligheten en effektiv stopper for. - Etter studiene var jeg rastløs og ville ut å reise. Men så traff jeg mannen i mitt liv, og dermed var det gjort. Jeg ble værende i byen og måtte ha meg en jobb. Staven begynte da hos Notabene på Byhaven. Og i følge henne selv kom ikke dette som noen overraskelse på verken venner eller familie.

mennesker innom bokhandelen på Valentinlyst, er det først og fremst foreldrene som kjøper bøker til sine barn. - Folk har blitt mer og mer opptatt av hva deres unger fyller hodene med. I en digitalisert hverdag er det mange foreldre som ønsker at barna skal få oppleve litt av den lesegleden de selv opplevde som ung.

EN VASKEEKTE BOKORM: Linn Staven (35) ved Notabene på Valentinlystsenteret elsker bøker. – Kall meg gjerne en bokorm. Det er en hedersbetegnelse.

Oppfordrer til sidesprang Som bokkjøpere er mange av oss vanedyr. Staven oppfordrer flere til et litterært sidesprang. - Det er gjerne slik at når vi har funnet en favorittforfatter eller sjanger så holder vi oss til denne. Denne høsten er det mye spennende som kommer. Hvorfor ikke prøve noe nytt, er butikksjefens

oppfordring. For nå fylles bokreolene opp med nyheter. - Høsten er en spennende tid på året for oss i bokbransjen, forteller Staven. Bokhandelen vil bestå Til tross for e-bokas inntog og at det nå selges flere og flere bøker i

dagligvarebutikkene frykter ikke Staven for bokhandelens fremtid. - Jeg tror det alltid vil være en plass for den tradisjonelle bokhandelen. Det handler om service. Ønsker man tips om forfattere, bøker eller sjangere får man ikke dette hos en dagligvarebutikk. Der er boken en vare på lik linje med en pakke spagetti og en liter melk.

Tilbud! 3 calluna kun kr. 100,-

Valentinlyst

Tlf. 73 98 63 25 valentinlyst@walldenmoum.no www.walldenmoumvalentinlyst.no Bli venn med oss på facebook: Wallden Moum Valentinlyst Blomster


nr. 12 - september 2012

20

elsen Vi feirer utgiv oken b av den nyeste artin, m til Cecilia Sa

aria, Dona Mlb ud pĂĽ

med knallti ere hennes tidlig utgivelser!

#ECILIA3AMARTIN #ECILIA 3AMARTIN

#ECILIA3AMARTIN #ECILIA 3AMARRTIN

Dona Maria

SeĂąor Pereg Peregrino grino

369,-

nĂĽ 99,9

&Â’R

#ECILIA3AMARTIN #ECILIA3AMART IN

#ECILIA3AMARTIN #E ECILIA3AMARTIN

#ECILIA3AMARTIN

#ECILIA3AMARTIN #ECILIA3AMAR RTIN

La Peregrin Peregrina na

Drømmehjerte Drø ømmehjerte

Mofongo

Salvadorena Salvadore ena

nĂĽ 99,9

&Â’R

nĂĽ 99,-

&Â’R &Â’R 

&Â’R &Â’R

nĂĽ 99,-

nĂĽ 99,9

&Â’R

HĂ˜STENS SG GLEDER OG O

r e s l e k s a r e v o r

Gleder & Overraskelser O

.OTABENE6ALENTINLYSTs4LFsWWWNOTABENENO .OTABENE6 6ALE A ENTINLYSTs4LF sWWWNOTABENENO

FĂĽr flotte negler hos Relax! Vi tilbyr nĂĽ negldesign pĂĽ avdeling Valentinlyst og Trondheim Torg. Velkommen!

Velkommen til Relax Unisex Hud- og Kroppspleie!

Tlf. 73 52 03 00 Valentinlyst Senter

Moholt Storsenter

Trondheim Torg


nr. 12 - september 2012

21

Eiendomsmegler 1, Trondheim øst.

RING EN AV VÅRE MEGLERE I DAG!

Høstjakta er i gang - Vi kjenner ditt område Våre bydelsmeglere på østsiden av byen har full oversikt. Vi selger flest boliger på Trondheim øst, og er eksperter på DITT område.

Roar Skomsvoll

Marius Husby

Stian Thoresen

Marthe Alstad

Katharina G. Minsaas

Elisabet Aass

Hans Petter Talberg

Kristian Dahl-Andersen

Anne Kleven

Avdelingsleder Eiendomsmegler MNEF

Megler

Eiendomsmegler MNEF

Eiendomsmeglerfullmektig

Jurist Eiendomsmeglerfullmektig

Salgskoordinator Megler

Megler

Eiendomsmeglerfullmektig

Fagansvarlig Eiendomsmegler MNEF

Tlf. 915 20 200

Tlf. 916 61 515

Tlf. 958 83 873

Tlf. 456 72 502

Tlf. 997 06 520

Tlf. 995 76 111

Tlf. 970 79 999

Tlf. 920 23 198

Tlf. 994 67 100

MIDT-NORGE


nr. 12 - september 2012

22

FORFATTER OG JOURNALIST EGIL HYLDMO OM ROMFOLKET:

- Vi må tåle mangfoldet! Strinda-forfatter Egil Hyldmo ga i sommer ut boken «Folket som kunne fly» om taterfolket i Norge. Han ser mange likhetstrekk mellom taternes historie og hvordan dagens romfolk blir behandlet. Av Jan Vestre - Også taterne ble jaget fra sted til sted. Oppholdt de seg for eksempel i sentrum av byen kunne det vanke flere år på tukthus. Hyldmo understreker imidlertid at det er lite som kan sidestilles med de overgrepene taterne ble til del av norske myndigheter. - Staten greide nesten å utrydde taterfolket gjennom tvangssterilisering, menneskejakt, lobotomering og barnerov. Ikke ønsket Selv om det ikke sies rett ut mener Hyldmo det er åpenbart at

- Romfolket er en fullstendig marginalisert gruppe. Så er de noe annerledes, javel, men det mangfoldet bør vi tåle. Skeptisk Hyldmo kan allikevel forstå at mange er skeptiske til å få romfolket boende nært innpå seg. - Under min egen oppvekst i Meldal hadde jeg ikke noe godt forhold til verken tatere eller loffere. Det var mange historier ute og gikk og folk var redd. Når jeg beveget meg inn i skogen følte jeg det tryggest om jeg hadde en kniv på meg. For Hyldmos vedkommende var

Under min egen oppvekst i Meldal hadde jeg ikke noe godt forhold til verken tatere eller loffere

romfolket ikke er spesielt ønsket. - Det er mange vikarierende motiver ute og går når man snakker om romfolket og hvor de bør og ikke bør oppholde seg. Istedenfor å jage de rundt bør kommunen heller legge forholdene til rette med nødvendig sanitæranlegg. Forfatteren synes det er trist at romfolket ikke skal kunne tolereres i det norske samfunnet.

det Vibeke Løkkebergs film fra 1973 om forholdene på Svanviken, en arbeidsleir som skulle fornorske taterne, som fikk ham til å forandre syn på det reisende taterfolket. - Filmen gjorde sterkt inntrykk. Kanskje trenger vi en slik vekker når det gjelder romfolket óg.

ROMFOLKET OG TATERNE: Forfatter og journalist Egil Hyldmo ser mange likhetstrekk mellom taternes historie og måten dagens romfolk blir behandlet på.

Sterk bok om taterne av Strinda-forfatter Fire år gammel blir Laila tatt ifra foreldrene sine og sendt på barnehjem. 17 år gammel blir hun sendt til Leira skolehjem for «vanskelige piker» på Strinda. To år senere blir hun fortalt at hun må gjennomgå en operasjon før hun kan skrives ut av skolehjemmet. Hun sendes til Strinda sykehus hvor hun, uten å få vite noe som helst, blir sterilisert. Av Jan Vestre Boken «Folket som kunne fly» av forfatterne Liv Andersen og Egil Hyldmo inneholder mange sterke fortellinger om de mange overgrepene mot taterne opp igjennom historien.

GODT MOTTAT BLANT DE REISENDE: Boken «Folket som kunne fly» av forfatterne Liv Andersen og Egil Hyldmo er godt mottatt blant taterne selv. (Foto: Bernt Eide /Nasjonens Barn)

Lyst i bann De første taterne som kom til Kongeriket Danmark-Norge på 1300-tallet ble imidlertid godt mottatt. Ifølge den katolske kirken hadde disse menneskene, som da kalte seg pilgrimmer, krav på husly og mat. Under reformasjonen i 1536 endret ting seg. Kong Kristian III gav ordre om at taterne skulle ut-

vises. Da taterne allikevel valgte å bli i landet ble de lyst i bann. Taterne kunne da drepes uten lov eller rett. De som gav taterne husly kunne bli jaget fra gård og grunn. Tukthus På 1700- og 1800 tallet innførte styresmaktene tiggeforbud langs veiene. Dette rammet taterne hardt og mange ble arrestert. Noen ble sendt til tukthus hvor de skulle læres opp til å bli «nyttige» og «arbeidsomme» mennesker. Norges første tukthus ble bygd i Trondheim. Stolt folkeslag Selv om boken inneholder mange historier om storsamfunnets

mange forsøk på å utrydde taterfolket, er «Folket som kunne fly» også en bok som forteller historien om et stolt og fargerikt folkeslag. - Taterne var ressurssterke mennesker. De var flinke håndverkere og kunstsmeder, og de var flinke med hest, forteller Hyldmo. Boka er rikt illustrert med både historiske sort/hvitt bilde og bilder av nyere dato. Sissel Horndal har stått for illustrasjonene i boka. Boka som er utgitt på Ego media, er den første fakta- og fiksjonsboka for unge og voksne om de reisende. «Folket som kunne fly» er den sjette boken fra Strindaforfatter Egil Hyldmo som er kjøpt inn av Norges kulturråd.


nr. 12 - september 2012

Tevo Dekk Trondheim, tlf 72 88 19 71

23


helse&velvære

24

nr. 12 - september 2012

Badekar for eldre og uføre

Qi Gong-kur

Nå er det kommet et helt nytt produkt for eldre og uføre som sliter med å få utført intimvasken.

KORSVIKA: Når Anita Lein (37) denne høsten starter opp med nye Qi Gong kurs gjør hun som kineserne – trekker ut i det fri.

NYTT PRODUKT FOR ELDRE OG UFØRE: Kenneth Holbæk ved Spabutikken Polarbad på Lade viser her frem det nye «Walk In Bathtub».

Det nye produktet kalles «Walk In Bathtub» og er som navnet tilsier et badekar hvor man går inn og setter seg. Badekaret har en dør som går ned til gulvet slik at man slipper å klyve over høye kanter. På kanten av badekaret er det montert et solid håndtak for å holde seg fast i når man går inn i badekaret. Fra et oppbygd sete styrer man alt ved hjelp av spaker på høyre side. Selve badekaret måler 75 x 130 cm og er ca. 1 meter høyt. I Trondheim føres «Walk In Bathtub» av Spabutikken Polarbad på Lade. Kenneth Holbæk

Av Jan Vestre

forteller at de har hatt badekaret med seg på messer hvor tilbakemeldingene har vært meget positive. - Vi ser at det helt klart er et marked for et slikt produkt. For mange eldre og uføre er det å gi slipp på egen intimvask det samme som å gi slipp på verdigheten. Mange av de henvendelsene vi har fått har kommet ifra personer som ønsker å kjøpe et slikt badekar til sine gamle foreldre. I følge Holbæk er badekaret like enkelt å montere som et hvilket som helst annet badekar eller dusjkabinett.

- Korsvika og Ladestien er perfekt for Qi Gong. Her har vi nærhet til flere elementer i naturen. Lein, som til daglig driver Flatåsen akupunktur, har bedrevet den kinesiske treningsformen i flere år. - Qi Gong handler om å styrke sin egen energi og finne sin indre styrke. Setter man av 10 minutter hver dag til åtte forskjellige enkle øvelser vil man kunne høste flere helsegevinster.

Hver tirsdag Qi Gong kurset, som vil gå hver tirsdag utover høsten, vil være et såkalt lavterskeltilbud. - Her trenger man ikke å møte opp hver uke, om man ikke har muligheten. Selv om regelmessig trening gir det aller beste resultatet, kan en kan også hente opp øvelsene i krevende perioder, forklarer Lein.

QI GONG I KORSVIKA: Hver tirsdag utover høsten vil Anita Lein (37) holde kurs i den kinesiske treningsformen Qi Gong. – Alle er velkomne. Øvelsene er enkle og gir god helsegevinst, forteller Lein som til daglig driver Flatåsen Akupunktur.

Passer for alle Kurset er lagt opp slik at det vil passe både for nybegynnere og de som tidligere har praktisert Qi Gong. – Alle er velkomne. Man

Man trenger ikke drikke grønn te og ligge på spikermatte for å bedrive denne treningsformen

Utbrenthet Utbrenthet, stress, angst og uro er bare noen av de plagene man ifølge Lein kan få bukt med om man praktiserer Qi Gong. - Det handler om å finne roen og å koble ut. Øvelsene er enkle, men man må være til stede med både kropp og sinn. Bare det å puste riktig har mye å si for det fysiske velværet.

trenger ikke drikke grønn te og ligge på spikermatte for å bedrive denne treningsformen. Alle øvelsene gjør man med overkroppen, så om man for eksempel er dårlig til beins er ikke det noen hindring, forteller Lein. Mer informasjon finnes på: www.flataasenakupunktur.com PS! Ved dårlig vær vil kurset flyttes innendørs i nærheten.

- Ta ansvar for egen helse Stadig trett eller problemer med å stå opp om morgenen? Kanskje mangler kroppen din magnesium. Av Jan Vestre Magnesium er det fjerde mest alminnelige stoffet i kroppen. Mangel på dette stoffet vil ofte kunne gi de samme plagene og symptomene som ved kalsiummangel. Både neurale forstyrrelser som muskelsvakhet og kramper, samt nedsatt appetitt og tretthet. Ta ansvar for egen helse Ifølge Anna Estenstad ved Vitalis Life på Valentinlystsenteret handler det om å ta tå ansvar for egen helse. - Om bilen begynner å fuske er vi raske med å bestille time på verkstedet. Når kroppen gir de samme signalene er vi ikke like flinke til å gjøre noe med det. Estenstad mener det handler om å ta ansvar for egen helse. - Kroppen forteller oss når noe ikke er som det skal. Ved langvarig eller alvorlige tilfeller av for eksempel tretthet, søvnmangel eller nedstemthet kan et besøk hos fastlegen være best. Andre ganger kan et sunnere kosthold og riktig inntak av vitaminer og mineraler være det som skal til.

Riktig kosthold I en travel hverdag tyr mange til lettvinte middagsløsninger. Estenstad kjenner seg godt igjen. – Jeg er selv mor til tre barn og vet at det ikke alltid er tid til å lage et middagsmåltid som gir oss det vi trenger av vitaminer og mineraler. Hadde vi spist feit fisk flere ganger i uken hadde vi for eksempel ikke trengt noe særlig inntak fettsyrer. Om man ikke har tid til å stå på kjøkkenet i to timer hver dag kan inntak av kosttilskudd være en løsning, forteller hun. Stress ned Få ting er verre for kroppen og den mentale helsen enn stress. – Når vi stresser har vi et høyere forbruk av både vitaminer og mineraler. Personer som er superenergiske på visse tider om dagen forbrenner kroppens mineraler og vitaminer i mye større grad enn personer som fordeler energien jevnt utover. Uten nødvendig tilskudd kommer vi inn i en ond sirkel. Dårlig nattesøvn gir ringvirkninger for påfølgende dag. Natten former dagen, forteller Estenstad. Multivitamin Mange ganger kan det være vanskelig å vite hvilke vitaminer eller

mineraler kroppen mangler. – Tar man for eksempel multivitamin tabletter og Omega-3 dekker man i hvert fall kroppens minimumsbehov. Så kan det være at det er stoffer man trenger mer av enn andre. Igjen kan et besøk hos fastlegen være best om man har større plager. Estenstad forteller at man i helsekostbutikkene etter hvert har skaffet seg en bred kompetanse når det gjelder de vanlige hver-

dagsplagene og hva man kan gjøre for å unngå disse. Urter Urter som kan også være en løsning for de som ønsker en bedre søvnkvalitet. – Sitronmelisse, valerianarot er to naturlige urter som gir en beroligende effekt og som kan hjelpe på innsovningen. Andre urter igjen kan hjelpe for de som ønsker økt energi om dagen, opplyser Estenstad..

TA ANSVAR FOR EGEN HELSE: Anna Estenstad ved Vitalis Life på Valentinlystsenteret forteller at riktig inntak av mineraler og vitaminer kan hjelpe mot flere hverdagsplager..


helse&velvære

nr. 12 - september 2012

rs i Korsvika

25

Spør naprapaten Hei Jeg er en kvinne på 35 år som jobber på kontor. Etter en lang ferie, så begynte jeg på jobb igjen for ca 2 uker siden. Dette ble en ganske tøff start med masse å gjøre. Det ble lite tid til pauser og jeg ble sittende foran dataen konstant hele dagen. Allerede etter ett par dager begynte jeg å bli sliten i skulderen og den siste uken har jeg fått vondt nedover armen mot albuen. Mitt spørsmål er hva kommer denne smerten av? Jeg har jobbet flere år med dette og synes det er rart at jeg får dette nå etter ferien. Hei De smertene som du beskriver er det man kaller for musearm, noe som er veldig vanlig når man jobber mye med data og datamus. Smertene kommer av at skulderens muskler jobber så mye statisk at de blir stive og ømme. Og på samme måte som at spenninger i nakken kan gi hodepine, så kan spenninger i skulderen gi smerter ut i armen. Det du forklarer her er absolutt ikke uvanlig. Det er litt uvant for kroppen og komme tilbake på jobb, etter en ferie der kroppen ikke har blitt utsatt for den statiske belastningen du har på kontoret. Kroppen trenger noe tid til å venne seg til den statiske belastningen. Og begynner man veldig hardt på så kan kroppen reagere relativt sterkt på dette. Når det er sagt så er det en-

Plages du med smerter? Verker kroppen?

kelte tiltak man burde gjøre uansett for å motvirke dette. Da mange får slike problemer også når kroppen har kommet over tilvenningsperioden. Dette da fordi den statiske belastningen har blitt for stor. Tiltak for å minske sjansen for å få slike problemer er blant annet å ta korte pause der man får brutt opp den statiske belastningen. Sørg for å holde datamusen nære kroppen, albuen skal være avslappet og dette er mye enklere ved og jobbe med musen nære kroppen. Variere arbeidsposisjon. Har du høy-/senkbart bord og stol, bruk dette aktivt da arbeidsposisjonen ikke blir så statisk. Om smertene ikke gir seg i nærmeste tid burde du oppsøke hjelp. Det man gjør da er å senke spenningene i skulderen slik at musklene kan klare å jobbe aktivt igjen. Spørsmål kan stilles til Tommy Remen Hanssen via e-post på tommy@nidarosnaprapati.no

VERDIKUPONG FRA APOTEK 1 STRINDHEIM GODT FOR LEDD, HJERTE OG HJERNE!

Gevita Omega-3

Naturlig førstevalg ved muskel og leddplager individuelt tilpasset deg!

60 kapsler a 1000 mg. Veil pris 79,90 Maks en pr kunde

Vi kan hjelpe deg med blant annet: -

Vond rygg Rygg og nakkeplager Muskelspenninger ”Kontor-nakke” Smerte i skulder/arm/hånd - Isjias og falsk isjias

- Smerte i hofte, ben, kne og fot - Idrettsskader - Musearm/tennisalbue - Hodepine og kjevesmerter - Øresus

is Kupongpr

kr. 25,-

TA MED KUPONGEN TIL APOTEK 1 STRINDHEIM

Vi oppbevarer gjerne reseptene for deg.

Apotek 1 Strindheim ligger ved Plantasjen og Rema

Valentinlyst senter - Tlf: 73 60 60 98

www.nidarosnaprapati.no

Apotek 1 Strindheim. Ved Plantasjen. Telefon 73 89 44 70, telefax 73 89 44 71. Åpningstid: mandag - fredag 9-18, lørdag 10-15


nr. 12 - september 2012

26

Bygger barnehjem i Ghana 8. oktober reiser søstrene Kelly Aloma (27) og Liza Marie Pullinger (22) fra Leangen til Ghana for å hjelpe vanskeligstilte barn. Av Jan Vestre Sammen med Andrea Olsen fra Høylandet stiftet jentene tidligere i år organisasjonen «Ghana Child Care». - Vi ønsket å gi barnehjemmet en stabil inntekt slik at barna kan få en mer forutsigbar hverdag. Derfor var det viktig å få arbeidet inn i ordnede rammer, forteller Kelly når hun skal forklare hvorfor de valgte å stifte en egen organisasjon. Sterkt møte Det var i 2009 at Kelly for første gang besøkte det Vest-Afrikanske landet som hadde sitt første frie valg i 1992. Som en del av barnevernstudiet jobbet hun i 5 uker som frivillig ved et barnehjem like ved Ghanas hovedstad Accra. Det ble et sterkt møte for 27 åringen. - Til tross for at de manglet det meste utstrålte de allikevel en stor livsglede. Opp i all nøden var de allikevel glade. Det gjorde inntrykk, forteller Kelly. Stor nød Året etter dro hun tilbake til barnehjemmet, men denne gangen sammen med sin søster Liza Marie. - Jeg hadde ikke noe annet forhold til Ghana enn det jeg hadde hørt Kelly fortelle. Det var først når jeg kom ned dit selv at jeg skjønte hvor stor nøden ved enkelte barnehjem kunne være. Og det var etter denne turen at jentene bestemte seg for å starte

«Ghana Child Care». Eget barnehjem Organisasjonen samler nå inn penger til ett nytt barnehjem i landsbyen Gomoa Abaasa. Foreløpig er det kun et lite bygg uten verken vann eller strøm. Det er store mangler på både mat, medisiner og klær, og de vel 50 barna som holder til der får heller ingen skolegang. Barnehjemmet er dessuten avhengig av frivillige for å få det til å gå rundt. – I dag er det ingen som vil jobbe her på grunn av mangel på toaletter, oppholdsrom og en ordentlig seng å sove i, forteller Kelly. Betaler turen selv Alle pengene som kommer inn til «Ghana Child Care» vil i følge jentene gå uavkortet til barnehjemmet. - Vi betaler flybilletter, mat og opphold selv, forteller Liza Marie. Begge har bedt om permisjon fra sine nåværende jobber, men det er usikkert om de har noe arbeid å gå tilbake til når de kommer hjem. - Så lenge man ikke er fast ansatt er det en sjanse man må ta. Det viktigste er allikevel at vi får startet arbeidet med å ruste opp barnehjemmet i Ghana, forteller Kelly som håper på fortsatt giverglede blant folk i Trondheim. Mer informasjon om organisasjonen og arbeidet med nytt barnehjem finner du på: www.ghanachildcare.no

TO SØSTRE MED HJERTE FOR AFRIKA: 8. oktober reiser Liza Marie (t.v.) og Kelly Aloma Pullinger til Ghana for å bygge et nytt barnehjem. Nå håper de på støtte til sitt arbeid.

Swing i Strinda menighet Strinda menighet ønsker muligheter til å møtes på flere måter. Vi arrangerer derfor tre kvelder med glede og bevegelse på nyoppussede Moholt menighetshus i høst. Oppstarten er 20. september, de øvrige dagene er 18. oktober og 15. november, alle dager kl 19.30.

bedre kunne gjøre forberedelsene. Vi starter opp hvis vi får minimum ti personer.

Vi prøver oss på swing, linedance og folkedans, med hovedfokus på swing. Vi mener at det aldri er for sent å danse. Eller for tidlig, for den del. Kurset er for hvem som helst som har lyst til å danse; for de som kan litt, mye eller slett ikke noe; for unge, gamle, og de midt i mellom. Gratis moro er det også. Familien Moxness fra Berg menighet leder oss gjennom kveldene. For den som er interessert, er det bare å ringe Strinda menighet 41229597. Vi trenger påmelding for å

Operakafé på Lade Gaard Lørdag 22. september kl. 14.00 blir det Operakafé på Lade Gaard. Den engelske barytonen Leigh Melrose og mezzosopran Nina Sætherhaug fra Trondheim vil sammen med pianist Mona Spigseth Sagstad servere kjente arier fra operaer, operetter og musikaler. Arrangementet er en del av Trondheim Kammermusikk Festival som arrangeres i perioden 17. – 23. september.

BYGGER BARNEHJEM I GHANA: Kelly Aloma og Liza Marie har vært flere turer til Ghana. – Til tross for stor nød var det allikevel mye glede, forteller de.

Mezzosopran Nina Sætherhaug © Trondheim Kammermusikk Festival


nr. 12 - september 2012

27

HøstVoll

ferietilbud i høstferien 8. – 10. oktober

Åpen gård! Purka ”Emma” fikk grisunger 24. august! Det er ni små livlige krabater som sover i en tett klynge, herjer rundt i vilter leik og kjemper om de beste plassene når mamma legger seg

ned og gir melk. La barna få oppleve nærkontakt med dyra, kjenne ekte fjøslukt, kjøre med hest eller få en runde på hesteryggen (kr 20 per pers.). På låven får de små hoppe og leike seg i halmbingen. Gråtass er alltid en trofast venn for mange barn på gården. I gårdskaféen får man kaffe, vafler, pølse, is, brus m.m. Inngang kr. 25 per pers. Obs! Ingen betalingsterminal, ta med kontanter. Åpen gård arrangeres annenhver søndag kl. 11-15 I høst har vi ”Åpen gård” følgende søndager: 16. september 30. september 14. oktober 28. oktober 11. november

Familielørdag på bibliotekene HUSENE PÅ BRONSELURBERGET MUSIKKTEATER FOR HELE FAMILIEN I historien om Husene på Bronselurberget møter vi det røde og det grønne huset. Begge står på Bronselurberget. Det grønne huset ønsker å bli like glad som det røde huset, men hvor skal det lete etter sin historie? Bli med inn i det røde og grønne husets musikalske hage og

lytt til sangens og tonenes vakre klanger. Gratis. 29. september kl. 13.30 på Moholt bibliotek FORTELLERSTUND FOR HELE FAMILIEN - MED OLE VESTERGAARD Forteller Ole Vestergaard har gravd seg ned i de norske folkeeventyrs verden i anledning av 200 års dagen

Dette er for barn i 5.-7. klasse i Trondheim. Påmelding for tre dager, mandag til onsdag uke 41. Åpent kl. 9 – 16.

Friplasser: Vi har også noen friplasser for de som trenger det av økonomiske årsaker.

Aktiviteter Deltagerne får delta i livet på gården med fjøsstell og kos med dyra, hesteaktiviteter, håndarbeid, leiker, spill og mye moro. Det er fokus på smakfull og sunn mat, som alle får være med å tilberede, anrette og spise i fellesskap. Vi lager også mat på bål, delvis med råvarer fra gården. Pris kr. 800,- (kr. 500,- per søsken)

Påmelding: Påmeldingsskjema legges ut på www.opplevelsesvoll.no HøstVoll er et samarbeidsprosjekt mellom Kulturenheten i Trondheim kommune, Voll gård, Strinda frivilligsentral. Spørsmål? ta kontakt på tlf: 97 88 27 40 eller e-post: vollingan@gmail.com

Dyreklubb på Voll gård

melding, det er bare å møte opp. Alder: 9-13 år Tid: Onsdager kl. 18.00 – 20.00 Pris: 20 kr per gang

Åpent tilbud for alle barn i Trondheim. Her får du møte dyra på gården, være med på en hobbyaktivitet, hopping i høyet og hesteaktiviteter. Ingen på-

Vil du vite mer om dyreklubben kan du gå inn på våre nettsider: www.opplevelsesvoll.no

Ta med venner og familie til en spennende dag på gården!

for Peter Christen Asbjørnsen, vår store eventyrsamler. Fortellinger om troll og dyrefabler vil bli vekket til liv på bibliotekene denne høsten. Gratis. 20. oktober kl. 13.00 på Risvollan bibliotek 27. oktober kl. 13.00 på Moholt bibliotek MED SMIL OG BUE - MUSIKKTEATER FOR HELE FAMILIEN Med Smil og Bue har Ann Kristin og

Kjetil lekt med toner på jakt etter sanger og melodier som de synes er fine. De har også med noen rare ord som de ikke helt vet hva betyr. Kanskje du kan hjelpe til med å forstå noen av de rare ordene? Det som er sikkert er at Ann Kristin og Kjetil liker å leke og tulle med musikk, og at du får være med. Gratis. 27. oktober kl. 11.00 på Risvollan bibliotek

KONTAKT KULTURENHETEN: Administrasjon Dronningensgt. 1b - tlf.: 72 54 57 00, fax: 72 54 57 01 - kulturenheten.postmottak@trondheim.kommune.no - www.trondheim.kommune.no/kulturenheten BARNEKULTUR: Gamle Jonsvannsvei 1, Tlf.: 91 76 00 49 - kcb@trondheim.kommune.no - www.opplevelsesvoll.no VOLL GÅRD: Gamle Jonsvannsvei 1, Tlf. 480 49 452 - vollgard@vollgard.no -www.vollgard.no STRINDA FRIVILLIGSENTRAL: Gamle Jonsvannsvei 1, Tlf. 73 93 82 34, e-post: post@strinda.frivilligsentral.no


nr. 12 - september 2012

28

IKEA for alle Han leide IKEA-gründer Ingvar Kamprad i hånden da han besøkte varehuset på Leangen. Han fikk tatt brudebildet foran inngangspartiet på IKEA. Og han har møbler fra den svenske møbelkjempen i alle rom. Ingen kan beskylde Jens Ole Selnes (37) fra Brundalen for ikke å være en «company man».

Av Jan Vestre 10 år er gått siden IKEA klippet snoren til sitt nye varehus på Leangen. I løpet av disse årene har 15 millioner mennesker vært innom dørene. Med 430 ansatte fra 36 forskjellige nasjoner er IKEA i dag en av Trondheims største arbeidsplasser. Vi fulgte Jens Ole Selnes en helt vanlig dag på jobben.

KL. 09.15: Dagens morgenmøte er i gang. Her blir gårdagens resultater gått igjennom samtidig som man blir orientert om dagens omsetningsmål. 10 minutter senere blir dette lest opp over høyttaleranlegget slik at alle blir orientert.

s ene på han lgte produkt disse er å få so t es m e d g at ng av da pselgerne o tar opptelli ns Ole fore vi ikke går tom for top videre til lageret som . Je : 7 .3 9 0 . t es en a d KL kk n ig ti se u kt b n vi i Det er rett ut versikte avdeling. – kken, forteller han. O ndes til «siloen» eller ti u se b l i a sk te u r i re tak e va t nyankomn ser hvorvid

KL. 09.43: Jens Ole tar en tur ned i «siloen» for en liten prat med Robert Sunde som har ansvaret for mye av vareflyten på IKEA. For to år siden implementerte IKEA Leangen et helt nytt logistikk system de så langt er alene om i Europa. I en 22 meter høy hall lagres alle varer på over 4000 forskjellige plasser. Alt er automatisert og ved hjelp av kraner, scannere og forskjellige sensorer sendes varen direkte fra lageret og ut i butikken.

10 år på IKEA 37 åringen fra Brundalen er egentlig utdannet lærer. Under studietiden skaffet Jens Ole seg en deltidsjobb ved restauranten på IKEA. Her trivdes han så godt at han ble værende. I dag jobber han som salgsleder for avdelingen IKEA Work (kontormøbler og bedriftskunder). Her er det Jens Oles ansvar å sørge for at avdelingen til enhver tid er i tipp topp stand. Stillingen innebærer også personalansvar for 6 selgere. Men det er ute i butikken han trives best. - Det å få møte kunden face to face er kanskje det mest spennende. Skal man jobbe, og ikke minst trives, som ansatt ved IKEA, må man like å prate med mennesker samt være villig til å yte den service som trengs. Ingen faste plasser Men som salgsleder må Jens Ole også belage seg på en del administrativt arbeid. Noen fast kontorplass får han imidlertid ikke. Det er det forøvrig ingen andre på varehuset som har. - Vi roterer på plassene. Heller ikke Per (varehussjef Per Hangerhagen red. anm.) har noen fast plass. På den måten får avdelingene og de ansatte muligheten til dele erfaringer og idéer på en helt annen måte enn om vi satt hver for oss. Men selv om Jens Ole flytter litt rundt i det åpne kontorlandskapet prøver han allikevel å sette et lite personlig preg på arbeidsplassen. Ved siden PC’en står det et innrammet bilde av Jens Ole som holder Ingvar Kamprad i hånden da IKEA-gründeren kom på et overraskende besøk for en tid tilbake. - Haha. Jeg skulle kanskje hatt et bilde av kona på pulten. Vi tok jo tross alt brudebildet foran inngangspartiet på IKEA, men jeg synes bildet hvor jeg viser Kamprad rundt på avdelingen var så bra at det ikke kunne stå bortgjemt i et skap, sier Jens Ole med et smil. Godt arbeidsmiljø Etter 10 år hos IKEA på Leangen

KL. 09:57: Det næ både de og avde rmer seg åpningstid og Jens Ol e sjekker med sin lin e selgere at emballasje som gen er klar. – Alt må se rent og ligger og slenger pent ut. Papp og ha avfall fraktes ne an d på IKEAs miljøs r vi nulltolleranse på, smiler Je nen ns Ole. Alt tasjon hvor det sorteres i over 16 fraksjoner.

gleder Jens Ole seg fortsatt til å gå på jobb hver eneste dag. - IKEA er en arbeidsplass med mange spennende oppgaver. Her er ingen dag lik. IKEA er også en bedrift man kan vokse i, forklarer salgslederen som også trekker

frem det gode arbeidsmiljøet. - Det er som på fjellet. Der hilser alle på alle, uansett om man kjenner hverandre eller ikke. Vi er spesielt opptatt av at nye ansatte skal føle seg velkommen.

KL. 11.35: Klart for lunsj. Her sammen med Marthe Juliussen som jobber som Local Marketing Manager. Marthe prøvde seg på dagens varmmat som var fiskekaker, mens Jens Ole valgte rundstykker med egg og laks. De ansattes kantine og restauranten inne i varehuset ligger på hver sin side av det felles kjøkkenet. Restauranten er for øvrig byens største når det gjelder antall sitteplasser.

KL. 12.15: Flere bestillinger er kommet inn og Jens Ole klargjør kontormøbler for utsendelse. I kassa dobbeltsjekkes det at riktig varer er plukket ut. Denne dagen var det bare å kjøre rett frem til kassa, men på andre dager kan det være at Jens Ole må stå i kø på lik linje med alle andre kunder. – Her på IKEA gjør vi ikke forskjell på folk. Vi har ingen egen «VIP» kø for ansatte, sier salgslederen med et smil.


nr. 12 - september 2012

29

penga! ned Jens Ole pakker ass. pl seg slutten og er ny rm en le næ O en og Jens idsdag gen får bildet KL. 15.50: Arbe Kamprad. I mor ar gv In av et bild

FIRMAETS MANN: Han begynte i en deltidsstilling på varehusets restaurant for 10 år siden. I dag er han salgsleder for avdelingen IKEA Work. – Alltid nye utfrodringer her på IKEA, sier Jens Ole Selnes (37) fra Brundalen.

DETTE ER MULIGENS MARKEDETS BESTE BRUKTBILKJØP Kia Sorento 2.0 Crdi Exclusive Meget velutstyrt bil med alt ekstrautstyr fra fabrikk, skinnpakke, 3 klimasoner, 18» originale sommerhjul, fargenav. ++

2010

7 seter

Finnkode: 36778507

Panorama, 51 600 km

kr 479 900,-

Kia cee’d 1,6 CRDI Comfort Velutstyrt med bl.a tilhengerfeste, 2-soners klima, regnsensor, ryggesensor, bluethooth, alufelger, tåkelys m.m. Lavt forbruk.

2010

Defa motorvarmer

2004

Rimelig SUV

EU-godkj. til nov. 2014.165 800 km kr 225 000,-

Lav km. 29 600 km

Kia cee’d 1,6 EXE CRDI SW 115 hk

2008

Garanti helt til 2015

kr 199 900,-

Kia Venga 1,4 Comfort EcoDyna.

2010

Nybilgaranti til 2017

Finnkode: 36443528

Lav km. 16 400 km

Diesel + automat

kr 199 900,-

Kia Sportage 2.0 Diesel Automat

Garanti til sept. 2015. 58 424 km

2005 Se vårt øvrige

Topputgave

kr 199 900,-

på: bruktbilutvalg

heim.no www.kdtrond

Finnkode: 36329956

kr 199 900,-

2008

Finnkode: 36554733

Diesel + automat. 57 500 km

Særdeles velholdt bil med komplett servicehefte fra merkeforhandler, Skinnseter, soltak, cruise, klimal, navigasjon, ++

kr 209 900,-

Kia cee’d 1,6 EXE CRDI SW 115 hk Romslig og velutstyrt, rimelig vedlikehold, DEFA 2 Motor og kupevarmer, aut. klima, delskinn, nav. ESP, ryggesensor, regnsensor, ++

2008

Diesel + Automat

Finnkode: 36844549

Finnkode: 36785241

Garanti til 2017. 40 500 km

Kia cee’d 1,6 EXE CRDI SW 115 hk Godt vedlikeholdt. GARANTI HELT TIL oktober 2015. Romslig og velutstyrt, aut. klima., delskinn, navi, ESP, ++

Finnkode: 36361073

Romslig og velutstyrt, lav kilometerstand, fulgt alle servicer, Tilhengerfeste, aut. klima, delskinn, navi., ESP, ++

Finnkode: 36785242

Meget lav kilometerstand, kun 1640 mil. klima, multifunksjonsratt, bluethooth, fj.st. Sentrallås, blinklys i speil, ++

Kia Sorento 2,5l 140 hk crdi Aut. 140 Hk 2,5l turbodiesel, 5 trinns aut. Lavgirserie med diff.sperre Hengervekt: 2800 kg. dieselvarmer, skinn, ++

…med inntil 5-års nybilgaranti!

Velholdt. 135 000 km

kr 179 900,Scan QR-koden med din mobil for å se våre bruktbiler på Finn.no. Vi anbefaler app’n i-nigma


nr. 12 - september 2012

30

Godt besøkt lokalfestival Arrangørene er svært godt fornøyde med at så mange var innom festivalområdet på Ladehammeren under de to dager lange lokale festivalen. Av Trond Nøstberg Det å arrangere utendørs festival i Trondheim kan være en risikosport, avhengig av værgudenes gunst og i konkurranse med flere andre populære aktiviteter både på dag og kveldstid. Årets Ladehammerfestival fikk en liten nedgang i besøket lørdag formiddag, men hadde totalt 2.200 besøkende innom festivalområdet. Bra besøkt festival Festivalen på Ladehammeren skiller seg fra andre arrangement. Idealistene som har dratt det hele i gang vil ha en festival som skal være åpen og inkluderende, og tuftet på en miljøbevisst profil. Alle arrangementene er gratis for publikum. Overskuddet fra matsalg og loddsalg går til en utvalgt veldedig organisasjon. - Det var litt færre besøkende i år enn i fjor, noe som skyldes at været ikke var helt topp under Barnehammer-arrangementet. Andre familieaktiviteter rundt i byen gjorde nok også sitt til at det

sviktet litt på dagtid lørdag. Men vi er likevel fornøyde med 700 innom området på dagtid. Fredag kveld hadde vi 600 besøkende, og 900 lørdag kveld på konsertene. Det betyr at konserten lørdag var den best besøkte noen gang på festivalen, sier leder for Ladehammerfestivalen, Simon Lie. Mange unge på festivalen Selv om det ikke var like mange innom festivalen i år, opplevde ar-

grunn av alkoholservering og høye billettpriser. Sånn sett er Ldehammerfestivalen egnet og vil være tjent med å satse mer på ungdom framover, mener Simon Lie som roser bandene som var i aktivitet på scenen. Kokte på Ladehammeren - Bandene leverte virkelig varene. Særlig Anders Jektvik, som spilte tidlig på kvelden, og Ska-Frika som avsluttet imponerte stort. Da

Alt for ofte blir ungdommene utestengt fra denne typen arrangement på grunn av alkoholservering og høye billettpriser

rangørene at publikum ble lengre inne på området. - I og med at folk ble lengre var det mer folksomt. For oss var det artig å se så mye ungdom oppe på området utover kvelden. Alt for ofte blir ungdommene utestengt fra denne typen arrangement på

Ska-Frika spilte kokte det på Ladehammeren. Også Hammerslagvinneren The Only Bird Of Kazakhstan laget skikkelig liv i publikum. Vi hadde også en artist fra USA, David Rovics, og en fra Russland, Cpt. Nemoff, som spilte tidligere på dagen og som

PØLSE OG BALLONG: Familien Myrvoll Aune hadde funnet matserveringen der Johannes og Anna fikk hver sin pølse i brød. – Pølse og ballong er festival for barna. For oss som bor i nærheten er dette et fint opplegg. Her møter både voksne og barn kjente fra nabolaget, mente mor Janne Myrvoll mens Johannes var mest opptatt av klovnene på scenen.

Sang og k musikkle

barn 2-8 år

Voll gård, start tors. 20.sept. Mer info:

www.trampogklapp.no

Bursdag på Voll gård? Vi arrangerer barnebursdager på Voll gård! Hos oss får barna en minneverdig og anderledes opplevelse med koselige husdyr, riding eller tur med hest og vogn og hopping i halmen på låven. Gården gir en fin ramme rundt

selskapet, her er fritt for stress og mas. Som gjester på gården får dere et eget romslig og trivelig lokale med kjøkken. Dere serverer det dere velger å ta med selv. En av gårdens folk blir med til alle dyra og sørger for at triv-

FORNØYD: Leder for festivalen, Simon Lie var fornøyd med besøket, været og bandene som fikk med seg publikum under årets Ldehammerfestival.

var spennende å se på. Bookingen satt med andre ord der den skulle. Du må også få med at DjLoungen var pakket med danseglade mennesker utover kvelden.

Etter årets arrangement har vi bare fått positive tilbakemeldinger fra gjestene, sier en glad og fornøyd festivalleder.

TREFFSIKRE: Isak og Sara Osmoen-Prange var blant de ivrige som prøvde kastepinnene i spillet kubb. - Det er artig å kaste, og jeg traff med en pinne, rapporterte en konsentrert Sara før nye kastepinner fant veien i retningt kongen og kubbene lengre borte på gressmatta.

sel, sikkerhet og glede ivaretas for både folk og dyr. Velkommen til gårds! Selskap på gården? Vi leier ut trivelige lokaler til mindre selskaper, runde dager, dåp, konfirmasjon m.m. T a kontakt for priser og tilbud.


nr. 12 - september 2012

31

Nü har høsten offisielt kommet

Strindahistorie

Det er delte meninger om nür høsten egentlig begynner. Der noen viser til kalenderen vil andre kanskje si at den sure ürstiden begynner først nür bladene faller av. Metrologene derimot nÌrmer seg problemstillingen langt mer vitenskapelig. Av Jan Vestre Med forrige ukes begredelige ruskevÌr med flomvarsel flere steder i fylket, vil nok mange si at høsten nü er kommet. Og det passer for sü vidt bra med statistikken.

Statistikk YR.no har pü sine hjemmesider tatt en nÌrmere titt for ü se nür høsten tradisjonelt har kommet til forskjellige byer. Her kommer det frem at høsten, ut ifra en metrologisk definisjon, tradisjonelt har kommet til Trondheim den

8. september, altsü lørdag i helgen som var. Om du synes det er tidlig sü er det nok fattig trøst at høsten kommer mye før lenger nord i landet. I Vadsø for eksempel, har man ifølge den samme statistikken hatt høst i over en müned.

– Send oss dine høstbilder! Bydelsavisa Strinda tar gjerne i mot lesernes egne høstbilder. Send oss ditt blinkskudd med en liten bildetekst til strinda@bydelsavisa.no sü kan det vÌre at bildet kommer pü trykk til neste utgave.

STRINDA SYKEHUS I Ă˜STERLIVEIEN (Stor trebygning i vinkel t.v. pĂĽ bildet) 24. juni 1960. Foto: Widerøes Flyveselskap AS. Ubit X-Uhlf 80809

Leilighet/hybel Oppfølgingstjenesten for enslige mindreürige flyktninger ønsker kontakt med deg som har tid, lyst og engasjement til ü inkludere vüre ungdommer i vür by. Vi har behov for husverter; dvs at du har en hybel/liten leilighet knyttet til egen bolig og kan bidra i oppfølgingen av ungdommen sammen med vürt miljøterapeutteam. Du für en godtgjøring for dette i tillegg til ordinÌr husleie. Vi har ogsü behov for selvstendig liten leilighet som du leier utpü vanlig müte.

Ta kontakt med: Ann Elin DalĂĽmomo Sissel Hjelle Braa Fagleder Husvertkoordinator Tlf: 91760036 tlf 90472290 Eller epost: iph@trodnheim.kommune.no

Designcontainer.no

OPPLEV MER I FERIEN VEKSLE FĂ˜R DU REISER!

Last ned Ă›>Â?Ă•ĂŒ>‡appen til iPhone.

Ă•ĂƒÂŽĂŠFĂŠĂ›iÂŽĂƒÂ?iĂŠ}iLÞÀvĂ€ÂˆĂŒĂŒĂŠÂ…ÂœĂƒĂŠ", 8ĂŠ >Â˜ÂŽĂŠvŠÀÊ>ÛÀiÂˆĂƒi°ÊÂœ`ĂŠĂŒĂ•Ă€t

Velkommen til vĂĽr ďŹ lial for veksling eller tilbakeveksling, med ĂĽpningstider som passer deg. ĂŠ/,"  ĂŠ- /,-/-" ĂŠ"- ĂŠÂŁĂŠUĂŠ/\ĂŠÂł{ÇÊÇÎÊxÓÊÓÓÊääÊUĂŠ ʇÊ, \ÊänääʇÊÓä°ääÊ(,\ĂŠĂ¤Â™Ă¤Ă¤ĂŠÂ‡ĂŠÂŁĂˆĂ¤Ă¤ĂŠ-( \ĂŠ-/ /


bydelsavisa

Tips oss på 73 50 46 00 eller strinda@bydelsavisa.no

Ladebyhagen L ad debyhage en – På Lade skal OBOS bygge 450 nye boliger. Velkommen til en helt ny bydel.

Bli OBOS-medlem, få forkjøpsrett.

Interessert i leilighet? Registrer deg i dag:

ladebyhagen.no Som OBOS-medlem har du forkjøpsrett på leiligheter i Ladebyhagen. Bli medlem på obos.no eller send sms: OBOS til 2030 Salgskontakt: Tonje Borthen Avdelingsleder/Megler tonje.borthen@em1mn.no Tlf. 416 05 422

Mette Leinum Eiendomsmegler MNEF mette.leinum@em1mn.no Tlf. 464 28 420

Henning Spets Eiendomsmegler henning.spets@em1mn.no Tlf. 473 87 987

Jan Erik Fjeldseth Megler jan.erik.fjeldseth@em1mn.no Tlf. 932 54 144

MIDT-NORGE MI DT-NORGE

Strinda 2012-12  

Bydelsavisa Strinda, utg. 12 Utgitt 12. september 2012.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you