Page 1

OLAVSFESTDAGENE 2017:

B Y D E L S A V I S A

Nr. 11 • 28. juni 2017

SIDE 8–9

Festivaldirektør vil skape refleksjon Det er ikke de store headlinerne Petter Myhr jakter på. Direktøren for Olavsfestdagene vil heller skape en festival som får oss til å reflektere over de oppfatningene vi har av oss selv og andre.

Ildsjel:

SIDE 2

Ung trener med lang fartstid

«Graverende bygningsmessige mangler», «prekære utbedringsbehov» og «en risiko for personsikkerheten.» Slik beskriver rådmannen i Trondheim flere av husene på Svartlamon i en tilstandstandsrapport som formannskapet behandler denne uka.

uten sidefelt

fra 9.490 *

Automatisk garasjeport fra 10.490 *

Med forbehold om endringer og trykkfeil. * Veiledende priser inkl. mva. for kampanjestørrelser. Gjelder frem til 31.12.2017. Frakt til forhandler kommer i tillegg. Informasjon om kampanjeproduktene finner du på www.hoermann.no.

Ytterligere informasjon får du hos din Hörmann-forhandler: • Salg • Service • Montasje • Befaring • Utstilling • Nettbutikk Telefon 91 67 50 50 • post@portleverandoren.no Besøk oss: Øvre Flatåsvei 14, 7079 Flatåsen Din leverandør av Hörmann dører og porter www.portleverandoren.no

LEVERANDØREN

BILSENTERET FOSSEGRENDA AS

MIDTEN

i Børsa

Kampanjetilbud som overbeviser Ytterdør

Sommer i byen? Vi har tipsene! Foto: Trondheim Kajakk

Er det farlig å bo på Svartlamon?

SIDE 4–5

Anders Tanem (29) har over ti års trenererfaring i CSK, og er hovedtrener for A-laget. Målet er å få opp flest mulig spillere fra egne rekker. Og å berge A-lagets plass i 4. divisjon.

Påfyll til bil & folk!

– Din lokale tannlege Vi hjelper deg med alt av tannbehandling og undersøkelser. Ring oss i dag på 73 91 13 13 eller bestill time på vår nettside:

valentinlysttannlegekontor.no

Stort utvalg i mat & drikke! FØRSTE STOPP med bil fra Trondheim, langs E39 vestover

Fossegrenda 34, 7038 Trondheim

Tlf. 73 96 55 00


2

FRIVILLIGHET 28. JUNI 2017 | NR. 11 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

Neste utgave av Bydelsavisa Strinda kommer onsdag 16. august.

Lokal ildsjel

GOD SOMMER!

Navn: Anders Tanem Alder: 29 Bor: Ranheim Yrke: Prosjektleder i elektrofirma Hovedtrener for A-laget til Charlottenlund (CSK) Fotball.

UNG TRENER: Anders Tanem (29) har over ti års trenererfaring i klubben han selv startet å spille fotball for som 5-åring.

– Vi må ta vare på de som vil bli best Dårlige knær satte en stopper for hans egen fotballkarriere. Nå brenner Anders Tanem for å få unge spillere fra egen stall opp og frem. Du var ganske ung da du tok fatt på trenergjerningen i klubben? – Ja, jeg måtte gi meg som spiller som 17-åring på grunn av knærne. Jeg begynte med fotball som 5-åring. Som 17-åring gikk jeg over til trenerjobben for G16-laget. Da var jeg selv 17-18 år og to år eldre enn de jeg trente.

Hva var det som trakk deg til trenerjobben? – Da jeg måtte gi meg som spiller lurte jeg på hva jeg skulle bruke tida mi på. Det var enten dommer eller trener. For min del var valget enkelt. Nå er jeg inne i mitt fjerde år som trener for seniorlaget.

for spillerne skal se mulighetene som er der også. Handlingsvalgene til spillerne betyr mye for meg. Fotballforståelse er noe jeg setter høyt.

Har du noen trenerforbilder? – Manchester United med Sir Alex Ferguson og hans motivasjonstaler har alltid vært et forbilde. Og når man er fra Trondheim så er det naturlig å nevne Nils Arne Eggen. Det er kanskje han jeg først og fremst har plukket mye fra. Det er jo derfor nesten samtlige lag i Trondheim spiller 4-3-3.

Hva slags trenertype er du?

Vi må nesten snakke om årets sesong. Dere ligger på bunnen av tabellen i 4. divisjon?

– Jeg liker en spillestil som innebærer mye ballbesittelse. Målet er ikke 100 prosent ballbesittelse,

– Vi har tapt nesten alle kampene i år. I fjor havnet vi midt på tabellen i 3. divisjon. Vi er inne i et gene-

Utgiver: Aragon Media AS Daglig leder: Stig O. H. Larssen Org.nr: 812 796 712 Tlf.: 952 08 513 Opplag: 25.000

rasjonsskifte nå og har fått veldig mange nye spillere. De siste sekssju årene har A-laget vårt vært et lag for spillere fra første og andre divisjon, som egentlig har lagt opp, og som har kost seg med et par treninger i uka. Det litt spesielle med A-laget vårt er at vi har mikset egne spillere med eldre, etablerte spillere.

Hvordan ble det mottatt i en breddeklubb som CSK?

Og nå vil dere satse med egne spillere?

– Ja, det var det.

– Akkurat nå ser jeg på det som en utfordring. Vi må først få litt mer kontinuitet over treningene våre. Samtidig er det tre kamper der det har vært litt stang ut, så mye handler også om det mentale.

Men nå brenner du for trenergjerningen?

Likevel klarer dere å holde motivasjonen oppe?

– Ja, motivasjonen min er å se utviklingen hos spillerne. Spesielt hos de unge spillerne som er på vei opp og frem. Det jeg brenner for er å overføre min kunnskap til spillerne. Vi legger også stor vekt på trenerutvikling og prøver å skape et trenerengasjement i klubben. Med gode trenere vil spillerne få riktig trening fra starten. Og med riktig coaching og

– Motivasjonen er rett og slett at man elsker å spille fotball. Det blir et savn i hverdagen hvis man ikke får spille fotball.

– Målet for klubben er å få opp flest mulig spillere fra egne rekker.

Hvordan skal dere lykkes med det? – Et generelt punkt i norsk fotball er at vi sier vi må ta vare på alle, men jeg mener vi glemmer å ta vare på de som vil bli best. Jeg var spillerutvikler i klubben i to år, der vi arrangerte ekstra treninger for de spillerne som vil satse.

EILIF BERGE

– Det ble faktisk veldig godt mottatt. Vi plukket ikke ut spillerne, men satte åpen påmelding for å unngå å skape et skille. Uansett må det komme fra en selv dersom man vil bli god i fotball.

Var dette et tilbud du savnet da du selv var spiller?

veiledning fra starten av skal du se vi får opp spillere til A-laget.

Hvordan skal du klare å snu den dårlige trenden på A-laget?

Og målet for årets sesong? – Det er først og fremst å berge plassen i 4. divisjon. Tekst og foto: Renate Brødreskift

Bydelsavisa Strinda vil i utgavene fremover løfte frem lokale ildsjeler! Tips oss om noen som gjør en ekstra innsats for sitt lokalmiljø: tips@bydelsavisa.no / tlf: 924 33 180

ANSVARLIG REDAKTØR Tlf: 924 33 180 E-post: eilif@bydelsavisa.no

Bidragsytere i denne utgaven: Renate Brødreskift, journalist, Jan-Are Hansen, journalist, Grafisk/produksjon: Ann Rita Fosli – annrita@bydelsavisa.no

Trykk: Polaris Trykk Distribusjon: Norpost Distribusjon AS


ANNONSER

For å selge boligen din, må folk se den. Din lokalkjente megler hjelper deg med det. TA KONTAKT I DAG!

GRILSTADPORTEN eiendomsmegler1.no/grilstadporten Henning Spets Avd.leder/Fagansvarlig Eiendomsmegler MNEF henning.spets@em1.no Tlf. 473 87 987

Frank Robert Bae Eiendomsmegler MNEF frank.robert.bae@em1.no Tlf. 994 64 696

Kristian Sundland Eiendomsmegler kristian.sundland@em1.no Tlf. 454 73 421

Stig Aune Eiendomsmegler/ fagansvarlig stig.aune@em1.no Tlf. 483 10 555

Lars Faanes Eiendomsmeglerfullmektig MNEF lars.faanes@em1.no Tlf. 920 82 262

VALENTINLYST eiendomsmegler1.no/trd-ost Roger Rones Avdelingsleder/ Megler MNEF roger.rones@em1.no Tlf. 459 05 495

Simen Børseth Fostad Eiendomsmegler simen.fostad@em1.no Tlf. 979 76 172

LADE eiendomsmegler1.no/lade John Sivert Brandt Avdelingsleder/Eiendomsmeglerfullmektig MNEF john.sivert.brandt@em1.no Tlf. 951 13 860

Anton Kopreitan Megler MNEF anton.kopreitan@em1.no Tlf. 950 53 608

Kjell Marius Vollan Eiendomsmeglerfullmektig kjell.marius.vollan@em1.no Tlf. 950 92 400


4

AKTUELT

BOLIG & EIENDOM Ring oss: Tlf: 924 33 180

Send oss mail: tips@bydelsavisa.no

Vi er på nett: bydelsavisa.no

facebook.com/ bydelsavisa

Instagram: @bydelsavisa

Twitter: @bydelsavisa

BYDELSAVISA STRINDA NR. 11 | 28. JUNI 2017

SVARTLAMONITTER: Elia Waaberg (21) og Ida Olivia Skagfjord (26), kan ikke tenke seg et bedre sted å bo.

Er det farlig å bo på Svartlamon? «Graverende bygningsmessige mangler», «prekære utbedringsbehov» og «en risiko for personsikkerheten.» Av Jan-Are Hansen Slik beskriver rådmannen i Trondheim flere av husene på Svartlamon i en tilstandstandsrapport som formannskapet behandler denne uka. «Svartlamonstandarden» er et begrep som går igjen i rapporten. Det vil si svært nøkterne boforhold der mange husholdninger deler toalett og dusj, samtidig som de betaler en overkommelig husleie. På bakgrunn av en befaring som kommunen og Multiconsult AS utførte tidligere i år, hevdes det at vedlikeholdsetterslepet i 2017 er svært stort.

Har oppjustert husleiene Kathrine Emilie Standal, daglig

leder i Svartlamon boligstiftelse, er enig i at enkelte deler av bygningmassen de forvalter på vegne av huseieren Trondheim kommune, har behov for betydelige utbedringer. Hun er samtidig klar på at Svarlamon er et sammensatt område. – Man får kanskje inntrykk av at hele bydelen er i ferd med å falle sammen. Det er slett ikke sant. Svartlamon er alt i fra toppmoderne og nytenkende trehusbebyggelse, til bygninger som er over 150 år gamle, sier hun til Bydelsavisa Strinda. – Men kommunen har et huseieransvar her? – Det er helt riktig. Og vi har oppjustert husleiene jevnlig for å imøtekomme behovene for ved-

likehold. Men det er en grense. Svartlamon skal være et sted der det ikke koster skjorta å bo. Ikke alle mener at oppvarmet badegulv og høy bostandard er det viktigste i livet, understreker Standal. Hun forteller at hun får en jevn strøm av henvendelser hver eneste uke med forespørsler om det finnes ledige leiligheter. – For mange er boligsituasjonen i Trondheim fullstendig desperat. Det gjelder spesielt unge mennesker. De krever ikke mye, bare et greit sted å bo som de faktisk har råd til, sier Standal.

Folk bryr seg her Øverst i Biskop Darres gate på Svartlamon spiser Ida Olivia Skagfjord (26) og Elia Waaberg (21), vannmelon etter en formiddagsøkt med dugnadsarbeid. De er enige i at noen bygninger i bydelen har behov for oppgraderinger, men ler når de hører beskrivelsen av Svartlamon som et sted som ikke er egnet til beboelse.

« Svartlamon skal være

et sted der det ikke koster skjorta å bo. Ikke alle mener at oppvarmet badegulv og høy bostandard er det viktigste i livet.

– Det er så fjernt fra sannheten som det kan bli. Bostandarden er kanskje lavere enn ellers i byen, men det er et valg vi som bor her har tatt. Jeg har i hvert fall ikke lyst til å betale meg ihjel for å bo, understreker Skagfjord. Hun og sønnen har vært Svartlamonitter i fire år. – Enkelte mener kommunen sponser billig husleie til dere. – Det er jeg fullstendig uenig i. Vi betaler kommunale avgifter vi som andre folk. Selv om jeg bare leier har jeg brukt veldig mye tid og krefter på å pusse opp og vedlikeholde leiligheten min. Det er en del av regnestykket som de blå partiene gjerne glemmer, sier

Skagfjord som også trekker fram det sammensveisede bomiljøet. – Jeg kan rett og slett ikke tenke meg en bedre plass for sønnen min å vokse opp. Han har lekekamerater overat. Folk bryr seg her. Tar vare på hverandre, legger hun til.

17 kvadratmeter – Jeg har ikke angret et sekund på at vi flyttet hit på senhøsten ifjor, smiler Waaberg foran minihuset som hun og samboeren har bygd helt selv fra grunnen av. På 17 kvadratmeter har de sovehems, stue, kjøkken og bad. Det lille huset ble bygd bak Studentersamfundet og fraktet til Biskop Darres gate for et knapt år siden. – Vi leier grunn av Svartlamon boligstiftelse. Jeg tror ikke det finnes noen andre plasser i Trondheim der en løsning som vår hadde vært mulig. Og akkurat det er et fantastisk aspekt ved Svartlamon - fleksibiliteten og viljen til å tenke annerledes når det gjelder boformer. Noe Trondheim by bør


5

Byens beste karbis!

FOLK TRENGER HUS, HUS TRENGER FOLK: – For mange er boligsituasjonen i Trondheim fullstendig desperat. Det gjelder spesielt unge mennesker. De krever ikke mye, bare et greit sted å bo som de faktisk har råd til, sier Kathrine Emilie Standal, daglig leder i Svartlamon boligstiftelse.

Fredagsbuffét

Kalde og varme retter

Kl. 11 – 14 Kr.

175,-

inkl. kaffe

Vi har egen selskapsavdeling for Bryllup | Bursdag | Minnesamvær

Åpningstider: Mandag - lørdag 11.00 – 15.00 | Søndag 12.00 – 15.00

Vegamot 30 · Tlf: 73 20 17 60 · www.vegamotkafe.no IKKE LIV LAGA: – Det eneste riktige nå vil være at kommunen selger ut sine eiendommer på Svartlamon, mener Elin Marie Andreassen, kommunalråd og gruppeleder for FrP.

Vi holder sommerstengt fra 15. juli. Vi åpner igjen 1. august med ny kafevertinne. God sommer!

« Kommunen må slutte

med å påta seg ansvar og kostnader for å drifte og vedlikeholde eiendom og bygninger som kommunen i realiteten ikke har behov for å eie.

ta vare på, mener Wangberg. På spørsmål om 17 kvadrat kan bli i overkant initimt for to voksne, er hun enig med naboen Skagfjord. – Det er både et økonomisk valg og et verdivalg vi har tatt. Det passer nok ikke for alle. For oss er det perfekt akkurat nå, sier hun.

Bør kvitte seg med Svartlamon – Kommunen må slutte med å påta seg ansvar og kostnader for å drifte og vedlikeholde eiendom og bygninger som kommunen i realiteten ikke har behov for å eie. Det sier Elin Marie Andreassen, kommunalråd og gruppeleder for FrP, til Bydelsavisa Strinda. De omstridte trehusene har vært foreslått revet flere ganger. Så sent som i 2014 tok FrP og Høyre til orde for avvikle det kommunale samarbeidet med Svartlamon boligstiftelse, men fikk ikke gjennomslag i bystyret. De to partiene

vil ha en helt annen utvikling av områdene på Svartlamon. De ønsker seg blant annet en omfattende oppussing og renovering av husene i området. – Bygningsmassen krever store investeringer til utbedringer, og det eneste riktige nå vil være at kommunen selger ut sine eiendommer, fastslår Andreassen

som også peker på den dårlige arealutnyttelsen, og at husleien til boligstiftelsen er vesentlig underpriset. – Rapporten er nedslående lesning, og ikke minst er det svært alvorlig at tilstanden er så dårlig at det går på sikkerheten løs, legger hun til.

FAKTA | Svartlamon: • Trondheim kommune eier 24 boligbygninger med cirka 100 boliger. Disse leies bort til Svartlamon boligstiftelse som ble stiftet i 2001. • Første leiekontrakt ble inngått januar 2003. Den ble avløst av gjeldende leiekontrakt av • mai 2011 med varighet frem til mai 2021. • I alt bor det omlag 350 personer i bydelen. • Husleien lå på gjennomsnittlig 3300 kroner i 2016.

Få et nytt og moderne kjøkken på en enkel, hurtig, miljøvennlig og rimelig måte UTEN å rive det gamle. Vi bytter dører, skuffer, benkeplater etc hvor alt tilpasses eksisterende skapstammer. Uansett alder eller mål. Bygger også overskap opp mot tak. Stort utvalget av farger og profiler.

Kontakt Kjell for GRA TIS befa ring Tlf. 958 00 058 tlf. 958 00 058 - www.aktivkjokken.no

TIPS OSS: Telefon: 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no


6

AKTUELT 28. JUNI 2017 | NR. 11 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no URTEHAGE: Vibekke Vange og gartner Stefan Patrick Nilsen viser frem noen av plantene i den populære Renessansehagen.

LABYRINT: Plantesystemet er bygd opp som en labyrint, der planteordensrommene er delt inn med hekker. Omleggingen betyr at anlegget reduseres fra 50 til 36 ordensrom.

OMLEGGING: Daglig leder ved Ringve botaniske hage Vibekke Vange har lagt en plan for omleggingen av plantesystemet slik at det gjenspeiler den oppdaterte kunnskapen av plantenes evolusjon.

Botanisk hage i endring Deler av Ringve botaniske hage vil de neste tre årene gjennomgå en større omlegging som følge av ny kunnskap om plantenes utviklingshistorie. Av Renate Brødreskift Det er det plantesystematiske anlegget i hagen som blir berørt av omleggingen, som startet i fjor høst og som vil foregå de neste to-tre årene. Plantesystemet er det mest planterike anlegget i hagen, og har til nå vært bygd opp som en labyrint inndelt i 50 såkalte planteordensrom, der hvert ordensrom har inneholdt planter fra opptil tre plantefamilier man har trodd var nært beslektet med hverandre.

– Spennende Etter at man på 1980-tallet begynte å ta i bruk molekylære metoder slik at man kunne studere plantenes DNA, har botanikere

fått et mer riktig inntrykk av hvordan utviklingen i planteriket har foregått, og man har avdekket at planter som man tidligere trodde var i nært slekt ikke var det likevel. – Man så at mye av det vi visste fra før av var riktig, mens andre ting var feil. For at anlegget skal være relevant for 2000-tallet, både for publikum og skoleklasser, så måtte vi legge om, sier daglig leder ved Ringve botaniske hage Vibekke Vange. Hun sier det er viktig at hagen, som er en del av NTNU Vitenskapsmuseet, gjenspeiler den oppdaterte forståelsen av plantenes evolusjon. – Og så er det jo gøy og spennende at vi henger med på utviklingen, sier hun.

Åpner opp

Omleggingen betyr at plantesystemet reduseres til 36 planteordensrom, noe som igjen betyr at man får åpnet opp og gjort hagen mer tilgjengelig for publikum. En annen fordel er at planter slik som rododendron har fått bedre plass etter at den ble flyttet til sin rettmessige planteorden. – Vi flyttet rododendron med gravemaskin fra den ene enden av hagen til den andre. Rododendron hører til i samme planteorden som blant annet røsslyng, så nå står den i lyngrommet sammen med blant annet klokketrollyngen, forteller Vange. En

« Det jo et veldig fint

turområde som man kan kombinere med Ladestien. Og ikke minst så er det gratis, og hagen er åpen døgnet rundt og året rundt.

annen nyhet denne sommeren er det nye løkbedet som ligger ved siden av Renessansehagen. – Dette skal bli en demonstrasjon av gammel løk som er dyrket i Norge, men også av ulike løkarter fra hele verden, forteller Vange.

Publikumsvennlig Hun sier de legger stor vekt på at hagen skal være publikumsvennlig og tilgjengelig for alle typer mennesker, og forteller at det vil bli satt ut enda flere benker på området i tiden fremover. Hun påpeker også at Ringve botaniske hage er mer enn bare blomster. – Vi har noe for en hver smak her. Vi har humlevandringer, fuglevandringer og arrangerer sporjakt etter grevling. Og så er det jo et veldig fint turområde som man kan kombinere med Ladestien. Og ikke minst så er det gratis, og hagen er åpen døgnet rundt og året rundt, sier hun.

Visste du at Den store dammen i Arboretet i Ringve botaniske hage forestiller Nordishavet? Dersom du går en tur rundt dammen kan du bli kjent med trær og busker som danner ulike skogtyper på hele den nordlige halvkule. Nærmest dammen er det plantet trær og busker som danner skoggrensa mot nord i Europa, Sibir og Canada, og lenger vekk fra dammen står trær med mer sørlig utbredelse.


ANNONSER

VI GJØR SUNN MAT

BILLIGERE!

9

90 NORSK BLOMKÅL Pr. stk

9

90 NORSK ISBERGSALAT Pr. stk

SE MER PÅ KIWI.NOr

NÅ ove

650.00S-0

DE! DE KIWI PLUS .00ER0!BLI KIWI PLUSS-KUN 650 kunder! M M E L D ME

å! inn du ogs Meld deg 5 KIWI til 215 Send sms

15% BONUS

1.000.0S0- 0

PÅ ALL FERSK FRUKT OG GRØNT HVER GANG DU HANDLER! SE KIWI.NO ALLEREDE

ALLEREDE

650LE.M0M0ER0!

Snart

KIWI PLUS kunder!

Snart

1.500I P.LU0SS0- 0 KIW kunder!

Grøntprisen gjelder uke 26


8

KULTUR & FRITID 28. JUNI 2017 | NR. 11 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

« Folk spør meg hvilke

headlinere er det som kommer i år, men det er ikke sånn vi tenker.

Én måned til Olavsfestdagene:

Vil skape refleksjon Direktør for Olavsfestdagene, Petter Myhr, higer ikke etter de store pop- og rockestjernene. Han vil heller skape en festival som får oss til å reflektere over de oppfatningene vi har av oss selv og andre.

I RUTE: Programmet er sluppet og bare siste innspurt gjenstår før festivaldirektør Petter Myhr kan åpne årets Olavsfestdager i Trondheim.

Av Renate Brødreskift Det er en rolig men spent festivaldirektør som møter Bydelsavisa Strinda for en prat rundt årets program, vel en måned før det braker løs med konserter, gudstjenester, foredrag og ulike gratisarrangementer på området i og rundt Nidarosdomen og Erkebispegården. Programmet er sluppet, og nå følges det spent med på billettsalget, time for time.

Solgt færre billetter – Sammenlignet med de siste årene har vi solgt mindre på det her tidspunktet. Men det skyldes at vi de siste årene har hatt en konsert i Borggården som vi har sluppet tidlig, og som vi har solgt ut tidlig. I år slapp vi programmet senere. Men dagsalget i juni har vært bedre enn de siste årene så vi tror det skal bli bra i år også. For alle festivaler er det spennende når det begynner å nærme seg. Vi selger jo halvparten av billettene under festivalen og halvparten før festivalen, sier Myhr. Siden 2009 har Olavsfestdagene gått med overskudd, og i fjor gikk festivalen i balanse. – Vi har bygd oss opp en sunn egenkapital på 5-6 millioner, som er veldig bra å ha. Vi skal ikke tjene penger på kultur, men vi må ha en buffer, sier Myhr.

Tenker ikke headlinere I 2015 kunne festivalen skilte med verdensstjernen Sting i Borggår-

den. I fjor gjestet Bruce Springsteen, Van Morrison og Elton John byen, riktignok ikke som en del av Olavsfestdagene. Flere trønderske konsertarrangører uttalte tidligere i sommer til Adresseavisen at 2017 har vært et krevende booking-år, der tilgangen på de største artistene har vært begrenset. Myhr sier han har erfart det samme selv, men mener problemstillingen ikke er like relevant for Olavsfestdagene som for andre festivaler. – For et spesifikt segment av konserter har det vært færre artister tilgjengelig. Men det blir feil å si at det blir en dårlig konsertsesong fordi vi ikke har fått de og de navnene. Folk spør meg hvilke headlinere er det som kommer i år, men det er ikke sånn vi tenker. Den store headlineren i fjor, var det Patti Smith eller var det How like an Angel, som vi hadde i Nidarosdomen? Det var ingen i Trondheim som visste hva How Like an Angel var før Olavsfestdagene hentet det hit, med en nysirkusgruppe fra Australia og et kor fra England, som sammen skapte noe unikt i kirkerommet, sier Myhr.

Stargate i Borggården Årets festival kan riktignok skilte med verdensstjernene Stargate, som nå vender tilbake til hjembyen for å lage en forrykende festforestilling i Borggården torsdag 3. august. For første gang i sin karriere skal stjerneprodusentene selv stå for en helaftens konsert, med

stjerneskuddet Alan Walker som gjest. – Stargate har skrevet hitlåter for Rihanna, Beyonce og you name it av store popstjerner som finnes i vår tid. Nå sitter de og produserer innholdet i en festforestilling i Borggården som ingen har sett før eller vil se siden. De lager en happening som det garantert kommer til å snakkes om av de som har vært der, og som kommer til å ergre de som ikke har vært der, sier Myhr.

« Stargate har skrevet

hitlåter for Rihanna, Beyonce og you name it av store popstjerner som finnes i vår tid. (…) De lager en happening som det garantert kommer til å snakkes om av de som har vært der, og som kommer til å ergre de som ikke har vært der.

Unike konsertopplevelser Det er nettopp dette Olavsfestdagene handler om, i følge festivaldirektøren. Å skape unike konsertopplevelser som publikum ikke får noe annet sted. – Det er slik vi ønsker å jobbe. Det blir noe annet enn å hente en artist som er på turné, som gjør tingen sin og drar videre til neste sted. Det er utrolig kult at Robbie Williams kommer til byen, selv om det er litt synd at han kommer midt under Olavsfestdagene. Men når det handler om hva som er viktig for byen vår, så er det ingen tvil om hva som veier tyngst. Det er det som foregår rundt det byen er skapt rundt, sier Myhr. Hvilke konserter vil du trekke frem fra årets program? – Åpningskonserten, som er nyskrevet tekst av Jon Fosse, vår tids største forfatter, med BBC Singers som kor og TrondheimSolistene som orkester. Det vil bli en urfremføring av verket Pilgrim, som

fikk strålende kritikk på Orknøyene sist helg, og som nå kommer hit på åpningskonserten. Søndag 30.juli har vi en annen enestående konsert med Pursell Choir og Norsk Barokkorkester, som skal fremføre musikk av Telemann og Bach. Dette kommer til å bli utrolig fint i Nidarosdomen, og en konsert som du ikke får noe annet sted. Så har jeg også lyst til å nevne avslutningskonserten i Nidarosdomen, med Daniel Lanois, en verdenskjent produsent som er utrolig flink til å skape atmosfærisk lyd og som har skapt lyden på noen av de beste platene til Bob Dylan, U2, Peter Gabriel og Emmylou Harris.

Idol som tema Tema for årets Olavsfestdager er Idol, et tema som i følge Myhr kommer til uttrykk på flere måter under festivalen.

– Da vi sa vi hadde Idol som tema tenkte folk at det skal bli konkurranse om musikk, for det er det folk tenker på som idol i dag. Men vi er like opptatt av at det handler om avgudsdyrkelse og hvilke verdier vi går rundt med, sier han. Lørdag 29.juli kommer flere norske artister med Christer Falck i spissen, til Borggården for å fremføre sin hyllest til Prince, en artist som i følge Myhr utfordrer de oppfatningene vi har av et troende menneske. – Prince er en artist som er superinteressant for oss fordi han blander religion, sex, pophysteri og en gudbenådet musikalitet i en og samme person. Vi dyrker å sette fokus på artister som overskrider stereotypien for hva en artist er eller hva et troende menneske er. Vi ønsker å skape en festival som setter nye bilder av oss selv og andre, der du skal få reflektere rundt de oppfatningene du har fra før og kanskje få nye oppfatninger. Kunst og kultur kan gi en større slingringsmonn og skape et større rom for hver enkelt av oss slik at vi kan få være den vi ønsker å være. Og den vi ønsker å være kan forandre seg fra når man er 10, 20, 30 og 40 år. Og det er jeg veldig opptatt av. Vi må forandre oss hele tiden, sier festivaldirektøren, og siterer sitt store idol Bob Dylan. – Han sa at «he not busy being born is being busy dying.» Vi skal fødes hele tida.


Gravmonumenter Direkte fra våre produksjonslokaler på Melhus

Navnetilføyelser, oppussing og tilbehør til gravstein SENTRALT PÅ MELHUS Gratis parkering og stor utstilling. Rullestolvennlige lokaler med heis.

Gyllevegen 4, 7224 Melhus | Tlf: 72 87 26 70 info@trondheim-steinindustri.no

Åpent: Mandag - fredag 09:00 - 18:00 | Lørdag 10:00 - 15:00

www.trondheim-steinindustri.no

fp-interiør

solskjerming, tepper og interiør

Vi har det meste innen innvendig solskjerming. Alt blir laget etter mål og skreddersydd ditt vindu. Stort showrom og butikk. Best i pris og utvalg?

Nå også med innlevering til Marthes rens og vask VARIERT PROGRAM: Olavsfestdagene arrangeres fra 28. juli til 5. august, og har over 200 arrangement på programmet. Du kan oppleve Stargate i Borggården, en hyllest til Prince, den kanadiske stjerneprodusenten Daniel Lanois og åpningskonsert med TrondheimSolistene og BBC Singers.

fp-interiør

Fossegrenda Senter - Fossegrenda 44 7038 Trondheim -Tlf: 480 00 124


10

HUS & HAGE 28. JUNI 2017 | NR. 11 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

KONTRASTER: Små trær og busker i ulike farger er både trendy og skaper kontraster på balkongen eller terrassen, i følge gartner Snorre Wilmann.

La hagedrømmen leve på balkongen

Drømmer du om en frodig uteplass, men mangler plass? Du kan fint lykkes med sommerblomstene selv på en balkong eller terrasse. Av Renate Brødreskift – Egentlig kan man dyrke alt på balkongen, bare man har store nok krukker og legger forholdene til rette med drenering og gjødsling, sier gartner ved Hageland, Snorre Wilmann. Sommersesongen er godt i gang ved hagesenteret på Lade, og mange er klare for å bytte ut stemora som ble satt ned i vår med noe mer sommerlig.

God jord For å få en frodig balkong eller terrasse er det i følge gartneren tre ting du trenger: store krukker, en god krukkejord og gjødsel. For å få en mer porøs jord og bedre dre-

nering anbefaler Wilmann også at man blander lecakuler i jorda. – Man bør bruke en god jord som klarer å holde på fuktigheten, og så må man passe på å gjødsle oftere enn om man planter på friland. Det blir gjerne litt varmere i jorda i ei krukke enn i bakken, og det gjør at den tørker fortere slik at man må vanne ofte. Jorda må være godt drenert slik at det ikke blir for bløtt. Hvilken gjødsel man bruker avhenger av hvilke planter man har, sier Wilmann.

Nok vokseplass For å gi røttene nok plass til å vokse, er det viktig at krukken er stor nok.

– Roser må ha dyp jord, og skal man ha små trær på en terrasse må man også ha dype krukker. Rododendron trenger ikke den dybden, men må heller ha videre krukker. Noen ønsker seg en liten hekk på balkongen, og det lar seg fint gjøre så lenge krukkene er store nok, forklarer Wilmann.

Hjelper deg med alle spørsmål innen: • Familie- og parterapi –samliv, brudd oa • Individuell terapi – utvikling, mestring • Jobbutviklingkarriere, omstilling etc Kontakt: utvikling@pareli.no

www.pareli.no

KRUKKEPLANTING: Med en stor nok krukke kan du få til en fin sammenplanting av busker, sommerblomster, prydgress og stauder.

Følger trender – Hvilke er de mest populære sommerblomstene? – Vi ser at staudene har kommet tilbake. Dette er jo en plante som kan stå ute over vinteren, og som kommer frem igjen år etter år. Mange velger å ha en tuja foran inngangen, men vi ser også en del bruk av einer, som har enn mer buskform over seg enn tujaen. Ellers så er jo geranium og hengende lobelia fine sommerblomster. – Hva velger man hvis man vil

Ny familieterapeut i Strinda:

Pareli Utvikling

VÆRAVHENGIG: Johanne Urke er ansvarlig for sommerblomster på Hageland og venter bare på at sola skal titte frem slik at sommersalget tar seg opp.

Chafrisør Tlf. 73 91 15 16

r! Din lokale frisø i Prix-bygget på Jakobsli

Tlf: 73 91 15 16

man-fre 09.00 - 18.00 lørdager 09.00 - 15.00

være trendy? – Det går mye i grønne planter, spesielt blant de yngre. De vil ikke ha det som minner om foreldreeller besteforeldre-generasjonen. Nå er det jo mye funkis-stil som gjelder, og det gjenspeiles i plantene og møblene man velger til uteplassen. Vi ser det har blitt populært med den minimalistiske stilen slik som strå, prydgress og bambus.

Kjøkkenhage – Kjøkkenhager er jo blitt så populært. Kan man ha det på balkongen? – Ja, der kan man fint bruke krukker eller pallekarmer, og det finnes også systemer som kan monteres på veggen. De som ikke har et veksthus kjøper gjerne ferdige planter, og her er det mye spennende på markedet. Mynte er for eksempel ikke bare mynte lenger, og fås med både jordbærog eplesmak, sier Wilmann, og

legger til at man må ta hensyn til plantenes vekstvilkår. Tomat- og agurkplanter trenger for eksempel mye sol og varme, og dyrkes best frem i et drivhus. – Og så må man ta hensyn til at man kanskje skal på ferie og blir lenge borte. Da finnes det små anlegg for selvvanning, sier Wilmann.

For lite vann Han sier den vanligste feilen vi gjør med sommerblomstene våre er å slurve med vanningen. – Etter ferien er det mange som kommer hit og skal bytte ut blomstene. Det kan jo være lurt å trekke de inn i skyggen før man reiser bort og investere i et selvvanningsanlegg. Da kommer man hjem til frodige planter i stedet for et trist syn. Lyse blomster tåler gjerne litt mer skygge enn blomster med skarpe farger, som trenger mer sol, lyder rådet fra gartneren.


ANNONSER

PerspektiV STEINANVEGEN

SOLGTE I BYGG A SIDEN SALGSSTAR 21. JUNI Leilr.nr

Kvadratmeter

Pris

A-10

29 m

2

kr 1.900.000

A-11

81,5 m

2

kr 4.570.000

2

kr 4.490.000

A-12

81,5m

A-13

72 m2

A-14

kr 3.950.000 2

63,5 m

kr 3.650.000

A-15

63,5 m

2

kr 3.650.000

A-16

39,5 m

A-17

81,5 m2

kr 4.570.000

A-18

81,5 m2

kr 4.570.000

A-19

29 m

kr 1.900.000

A-20

29 m

A-21

81,5 m2

kr 4.890.000

A-22

81,5 m

kr 4.790.000

A-23

72 m2

A-24

2

2

SOLGT

kr 1.950.000

2

2

68 LEILIGHETER SOLGT

NYTT TRINN I SALG NÅ

kr 4.050.000 2

63,5 m

kr 3.750.000

A-25

63,5 m

2

kr 3.750.000

A-26

39,5 m2

SOLGT

A-27

81,5 m2

kr 4.890.000

A-28

81,5 m

kr 4.890.000

2

A-29

29 m

2

kr 1.950.000

A-30

29 m2

kr 2.050.000

A-31

81,5 m2

kr 4.990.000

A-32

81,5 m2

kr 4.890.000

A-33

72 m

kr 4.150.000

A-34

63,5 m

A-35

63,5 m

kr 3.850.000

A-36

39,5 m2

SOLGT

A-37

81,5 m2

kr 4.990.000

A-38

81,5 m2

SOLGT

A-39

29 m

2

kr 2.050.000

A-40

29 m

2

kr 2.150.000

A-41

81,5 m2

SOLGT

A-42

81,5 m2

SOLGT

A-43

72 m2

SOLGT

A-44

63,5 m

kr 3.950.000

A-45

63,5 m

kr 3.950.000

A-46

39,5 m2

SOLGT

A-47

123,5 m2

SOLGT

A-50

29 m2

kr 2.250.000

A-51

81,5 m

2

SOLGT

A-52

81,5 m2

SOLGT

A-53

72 m2

SOLGT

A-54

63,5 m2

kr 3.990.000

A-55

63,5 m

kr 3.990.000

A-56

123,5 m

2 2 2

2 2

2 2

Perspektiv Steinanvegen ligger fantastisk til i skråningen opp mot Steinanvegen. Dette er en beliggenhet som gir gode solforhold samtidig som du får utsikt over byen og fjorden. Her kan du fra balkongen din sitte å nyte solen store deler av dagen før den går ned bak Fosen og gir det et nydelig ly Store balkonger, vinduer fra gulv til tak og en høy, moderne standard legger grunnlaget for en bolig som tilfredsstiller den moderne boligkjøperen. Størrelsene strekker seg fra 29m2 til 123m2 og alle leilighetene vil få egen parkering i p-kjeller.

kr 3.850.000

SOLGT

Finn din leilighet og bestill prospekt på

PerspektivSteinan.no

VISNING

Mandag kl 17:00 - 18:00 & Onsdag kl 12:00 - 13:00 Frank Robert Nervik 928 67 908 frn@hem.no

Geir Johansen 970 21 220 gj@hem.no

Kirsti Næss Olsen 464 00 865 kno@hem.no

Thomas Løbakk 930 29 952 tl@hem.no


12

BYFERIE? 28. JUNI 2017 | NR. 11 | BYDELSAVISA STRINDA

Sommer i Trondheim Festivaler, mat, musikk, teater, byvandring, historie og rekreasjon. Det er ingen grunn til å kjede seg selv om ferien tilbringes hjemme i byen.

Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen – 3.-5. august

Foto: Wil Lee-Wright/Oi! Trøndersk Mat & Drikke

Foto: Torleif Kvinnesland/Oi! Trøndersk Mat & Drikke

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

Norges største lokalmatfestival samler 150 utstillere på Torvet i Trondheim. Her kan du smake på det beste av lokalmat og matspesialiteter fra regionen. I tillegg arrangeres over 20 gratis barneaktiviteter, samt kurs og sceneaktiviteter. Samtidig arrangeres Bryggerifestivalen, der over 20 bryggerier stiller med sine beste brygg. Begge festivalene arrangeres av Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS.

Foto: Lena Knutli

Foto: Birk Eirik Fjeld

Av Renate Brødreskift

NTNU Vitenskapsmuseet, Din kropp i bevegelse

En arena for deg som vil vite mer om hvordan din kropp fungerer. NTNU Vitenskapsmuseet arrangerer ulike aktiviteter i forbindelse med store arrangement i byen denne sommeren. Her kan du teste deg selv og finne ut hvor god din spenst og utholdenhet er, lære hvordan du og din kropp kan bli best mulig på lag og møte forskere og studenter fra NTNUs fakultet for Medisin og Helse og fra Senter for Toppidrettsforskninng i Granåsen. Du kan prøve VR-briller der du kjører utfor med den norske alpineliten, hopper i Granåsen eller spiller fotball på Rosenborg. Sted: Ved inngangen til Gunnerushuset. Se NTNU Vitenskapsmuseets hjemmeside for åpningstider i sommer. Første mulighet er torsdag 29. juni kl 11-16.

Ringve Musikkmuseum:

Barnas Ringve tilbyr aktiviteter for musikkglade barn og unge i hele sommerferien. Museet arrangerer daglige aktiviteter som instrumentverksted og quiz, tromme- og gitarkurs, omvisning for barn og eventyrstund. Alle aktivitetene er gratis for barn i følge med voksne. I uke 31 og 32 arrangeres Gitarklubb for barn i alderen 9-14 år. Pris 1500 kr.

Kafé Skuret

Kafeen på Fosenkaia serverer god mat og drikke for hele familien og byr på trivelige konserter gjennom hele sommeren. Noen av artistene som gjester Kafé Skuret i sommer er Unni Wilhelmsen, Anders Jektvik, Marit Larsen og Paal Flaata. Befinner du deg i sentrum kan du la Fløttmann ro deg fra Ravnkloa over kanalen og til Fosenkaia.

Olavsfestdagene 28. juli – 5. august:

Konserter, møter, skuespill, kirkemusikk og historisk marked på Olavsfestdagene i Trondheim.


13

SOMMER I TRONDHEIM

www.bydelsavisa.no

28. JUNI 2017 | NR. 11 | BYDELSAVISA STRINDA

Sommercamp på Trondheim Klatresenter uke 32 og 33:

For barn og unge i alderen 10 til 16 år. Klatrecampen foregår både på klatresenteret og på klipper rundt byen. Passer for både erfarne klatrere, nybegynnere og de som aldri har klatret før. Klatresenteret har satt opp en ekstra uke med camp i år på grunn av stor etterspørsel. Trondheim Klatresenter holder til i Falkenborgveien 37.

Foto: Dino Makridis

Foto: Trondheim Klatresenter

For barn og unge

For barn og unge

Historisk Ferieskole på Sverresborg Trøndelag Folkemuseum uke 25-33:

Bli med på en opplevelsesfylt uke der du får oppleve hvordan det var å være barn i Norge i 1906. På Historisk ferieskole får barna kjennskap til tradisjoner og historie fra slutten av 1800-talet og starten av 1900-tallet gjennom opplevelser, lek og læring. Ferieskolen varer en skoleuke fra mandag til fredag kl 10-15. Pris: 2 500 kr per barn per uke. Aldersgrense: 8-13 år. Påmelding: booking@sverresborg.no eller telefon 73 89 01 15.

Kajakktur langs Nidelva

Trondheim Kajakk arrangerer padleturer langs Nidelva i hele sommer. Dagsturer starter kl 12 og kveldsturer kl 18. Turen starter ved Tempe idrettsanlegg og avsluttes på Skansen. Pris 400/350 kr. Prisen inkluderer 20 minutter intro om padling, sikkerhet og utstyr, alt nødvendig padleutstyr, stabile og trygge dobbelkajakker og kajakk-transport. Ring eller send en epost til Trondheim Kajakk for bestilling eller mer info.

Kaffe-Walk i Trondheim sentrum:

Foto: Geir Mogen

Foto: Trondheim Kajakk

For barn og unge

Sommer på Rockheim 20. juni – 20. august:

Det nasjonale museet for populærmusikk har daglige tilbud gjennom hele sommeren, slik som Barnas time kl. 12, omvisninger og drop-in kurs i ukulele kl. 13.30. Tilbudene er inkludert i inngangsbilletten. Barn under 16 år kommer gratis inn på museet. Åpningstider i juni, juli og august: tirsdag søndag 11-18.

Munkholmen

Onsdager og lørdager i juli og august kan du bli med på Kaffe-Walk i Trondheim sentrum. Turen starter utenfor Turistinformasjonen i Nordre gate 11, og går deretter innom Sellanraa Bok & Bar, Dromedar Kaffebar i Olav Tryggvasons gate og ender opp på Jacobsen & Svart kaffebrenneri. Smaksprøver underveis. Mer informasjon på Visit Trondheim sine nettsider.

Den lille øya ute i Trondheimsfjorden har badestrand, kafé, selskapslokaler, husflidsgalleri og omvisningsturer. Munkholmbåten frakter deg over fra Ravnkloa på ti minutter. Fra 1. juni til 13. august går båten fra kl 10 til 18. Billetter kjøpes i billettkiosken i Ravnkloa før avgang.

Gardasjøen Veiholmen 20. Lørdagstur 27.juni mai- 6 dager Revy på Gøylandet Telemarkskanalen

Sommerles på Trondheim Folkebibliotek:

For barn og unge

En digital lesekampanje for 1. til 7. klasse. Sommerles foregår fra 1. juni til 31. august, og er en nettbasert kampanje der du kan registrere bøker, få lesetips og følge med på hva vennene dine leser. Sommerles skal gjøre lesingen enda artigere, og du får poeng for hver bok du leser.

Sommerteater på Munkholmen 9. – 30. juni:

VG-lista Topp 20– 12. juli: Gratisarrangement på Torvet. Området åpner kl. 12, konserten begynner kl. 18.

Det er fortsatt et par dager igjen av Teaterlaget i BUL Nidaros sin oppsetning av Ronja Røverdatter på Munkholmen. Årets sommerteater byr på spenning, humor og visdom i en herlig blanding, som passer både barn og voksne. Spilletid: mandag- fredag 18.30. Billetter: voksne 240 kr, barn/student/honnør 190 kr. Båtbillett ikke inkludert.

8.16. julijuni - dagstur – 3 dager Einunndalen 5. aug – dagstur Revy på Gøylandet 8. juli – dagstur Sør-Gjæslingan 19. aug - dagstur Gardasjøen 20. juli – 6 dager Opplev Barcelona 9. sept - 5 dager St. Petersburg 31. aug – 5 dager New York 17. sept - 7 dager Opplev Barcelona 9. sept – 5 dager Bilbao og New York 17.sept sept––67dager dager San Sebastian 23. California Road Trip 26. 19.sept sep -–12 10dager dager Kenya Lisboa og 4.4.okt Lisboa og Porto Porto okt-–7 7dager dager Polarnatt på Svalbard 17. nov 4 dager Polarnatt på Svalbard 17. nov – 4 dager Dubai 12. jan - 7 dager

14.995,1.195,1.595,5.995,1.295,1595,1.295,14.995,10.595,12.495,17.995,-

10.595,17.995,12.995,-

24.995,23.995,-

14.495,14.495,9.995,9.995,15.495,-

Inkluderer reise fra Trondheim inkl. skatter og avgifter, overnatting i dobbeltrom, måltider og aktiviteter/utflukter som beskrevet i program, norsk reiseleder m.m

BOOKING: 73 95 10 15 (man – fre 9– 17, lørdag 10– 14) Besøk www.vegareiser.no for fullstendige reisebeskrivelser


14

ARBEIDSLIV 28. JUNI 2017 | NR. 11 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

SLIK VI SER DET

En serie artikler der vi snakker med mennesker i Trondheim som har lang fartstid innen et yrke.

Hvordan har jobben og arbeidshverdagen forandret seg siden de startet, og på hvilken måte har Trondheim utviklet seg fra et yrkesperspektiv?

KUNNSKAPSRIKE: Driftsjef Bjørn Røsjordet (69), og salgsansvarlig Asgeir Bøgeberg (57), i Okkenhaug Bil.

Da kassettspiller i bilen var ekstrautstyr Adskillige tusen trøndere har fått hjul å kjøre på av Bjørn Røsjordet og Asgeir Bøgeberg i Okkenhaug Bil gjennom årene. Av Jan-Are Hansen – Når du er 20 år er det voldsomt stas å få kjøre en eksklusiv doning som for eksempel en Jaguar, fra Oslo og til butikken. I dag fraktes bilene på helt andre måter, men da jeg startet i bilforhandlerbransjen for en liten mannsalder siden så var det slik vi gjorde det, smiler Bjørn Røsjordet (69), driftsjef i Okkenhaug Bil i den nye lokalene på Leangen.

Kunnskap Salgsansvarlig Asgeir Bøgeberg (57), er heller ingen skårunge når det gjelder bilsalg. – Jeg startet i 1985. Essensen i det å jobbe som bilselger i dag kontra drøye 30 år siden, er på mange måter den samme. Samtidig er det store forskjeller også, mener han. – Kan dere peke på noen aspekter som har endret seg radikalt? – Kravene til kunnskap om kjøretøyene vi selger. Absolutt. En bil for 30-40 år siden var en relativt

enkel affære sammenlignet med dagens biler som er proppfulle av teknologi. Det er lenge siden kassettspiller i bilen var ekstrautstyr, understreker Bøgeberg. Røsjordet er helt enig. – Og kundene som kommer til oss har utrolig mye oppdatert kunnskap. Da kan ikke vi være dårligere. Vi må være eksperter. Å kjøpe en ny bil er tross alt en betydelig investering, legger Røsjordet til. Selgerinstinktet må imidlertid være intakt. – Det var sant før, og det er sant nå. Vår oppgave er å overbevise kundene om at de gjør et riktig valg. Bygge tillit, rett og slett, påpeker Bøgeberg.

Mann, omlag 55 år Hvem er den arketypiske bilkjøperen? Det må i hvert fall ha forandret seg siden de to karene solgte sin første bil. – Faktisk så er den mest typiske kunden fremdeles en mann på rundt 55 år, sier Røsjordet.

Kollegaen påpeker imidlertid at kundemassen er mer sammensatt i 2017. – Spesielt når det gjelder kjønn. Da jeg startet var det langt mellom kvinnfolkene som kom for å kjøpe bil. Kom det en dame inn i butikken før så hevet man øyenbrynene. Kanskje hun hadde gått inn feil dør? Det har heldigvis forandret seg, smiler Bøgeberg. – Har nettkanaler som finn.no forandret bransjen? – Absolutt, samstemmer de to klart. Store deler av bruktbilomsetningen skjer i dag på nett. Både når det gjelder etablerte forhandlere og mellom privatpersoner. – Hva med nybilsegmentet? – Akkurat der er linjene fremdeles mer tradisjonelle. Det vil si at kundene kommer fysisk inn i butikken for å se på, og diskutere bil. Hvilke løsninger det finnes til finansiering og slikt, sier Røsjordet. – Ikke glem leasing. Det er en løsning som stadig flere velger, legger Bøgeberg til.

Tøff konkurranse Begge hadde jobbet hos en hel rekke forhandlere i byen før de havnet hos Okkenhaug Bil. Fra 1975 til 2015 var de lokalisert på Blussuvoll.

– Vi flyttet inn her på Leangen i 2015. Det var helt nødvendig. De gamle lokalene våre hadde gått ut på dato, sier Røsjordet som er gift med daglig leder Ina Okkenhaug, datter av Kjell Okkenhaug som etablerte bedriften i sin tid. – Har beliggenhet noe å si? – Definitivt. Kanskje ikke så mye før, men i dag så er det helt avgjørende å ha en sentral og lett tilgjengelig lokalisering, understreker han. – Hvordan vil dere beskrive konkurransen i Trondheim i dag? De tok kikker på hverandre. – Den er tøff. Tilbudet er stort, men dersom man driver ordentlig så er markedet liv laga for redelige og oversiktelige aktører. – Er det mange useriøse i denne bransjen? – Det har det til en viss grad alltid vært. Når det gjelder bruktbil så finnes det nok dessverre en god del skrekkhistorier. Men det sant for alle bransjer, mener Bøgeberg.

Teknologi – Det er en del år tilbake, men jeg husker det kom inn en kunde som jeg hadde solgt en bil til. Radioen virker ikke, klaget han. Det var merkelig tenkte jeg, så jeg satte meg førersetet for å sjekke. Det

« Framtiden er her

allerede. Datamaskiner i biler i dag kan registrere og analysere hver eneste lille detalj i førerens kjøremønster.

viste seg at radioen hadde stått på AM og ikke FM hele tiden. Bare skurring. Da fikk vi oss en god latter begge to, smiler Bøgeberg Det er kort mellom de gode historiene når han og Røsjordet kommer på gli. De fleste avsluttes imidlertid med «...men det må du ikke skrive.» – Vi må ha litt taushetsplikt, ler de. – Hva tenker dere om framtiden? – At bilteknologien kommer til å utvikle seg i rasende fart, mener Bøgeberg. Røsjordet setter spørsmålstegn ved hvor langt utviklingen bør få gå. – Framtiden er her allerede. Datamaskiner i biler i dag kan registrere og analysere hver eneste lille detalj i førerens kjøremønster. Er dette informasjon som myndigheter, forsikringsselskaper og kommersielle aktører skal ha tilgang til? spør han til slutt.


ANNONSER

MOSE PÅ TAK VI VASKER OG IMPREGNERER TAK

Ring for pris 475 05 760 Ta kontakt for en uforpliktende befaring og pristilbud!

HEIMDAL malerteam as Østre Rosten 26, 7075 Tiller • eivind@mitt-tak.no

www.heimdal-malerteam.no SØR-TRØNDELAG AS

PARTNER I TRØNDELAG


ANNONSER

R E M SOM

P P KU 62%

49

50%

69

41%

pr.m2

pr.m2

229 90 pr.m2

99

k tt, blan nde is. Sle Veggfl te m/spenne overflaruktur. 50 linjest co 25x ia Blan Bohem

99

90

erk, omslitest n Megetikker og gjen frosts gulvflis. farget 0x30 Nero 3 Granito

90

50%

MAN-FRE: 7.00 - 20.00 LØR: 10.00 - 16.00 TLF: 73 91 71 71

saderom matt b ne: , it v h , e plat Slett Mål på plate. x2400mm. 0 2 110S 11x6 late NR Slett p it v H Fibo

90 pr.m2

ed ”-flis m til ubway Hvit “skant. Veggflis fasett eller bad. kjøkken 0x20 lanco 1 Bisel B

33%

1999,-

90 pr.m2

ulvflis. rmat g verflate i fo r o t S matt o Slett, g-look. n o x60 t e “b ngo 60 t Mare k a p m Co

ite d to nhtv. e m g o Skr er. Serva m. skuff i 80x70 c Speil ic hvit 80cm s RIS HÖG ba LETTP P M O K

50%

Kampa Velkom njeslutt: 1. Ivar Ly men til oss juli 2017 kkes ve p g 10 p å Revi-sente ret, å Tiller !

399 90 pr.m2

ng d beto nel me overflate. a p in e ff St att, rø 5cm. bak. M legge. 20x5 å t anel t Le Steinp l Natur a d s u a G

Velkommen til Nypan Hagesenter ✱ Vi kan tilby vakre blomstrende busker og trær i mange ulike farger og størrelser, og dersom du er litt utålmodig og ønsker raskere resultater kan du kjøpe trær og prydbusker i full størrelse hos oss ✱ Vi har stauder til steinbed, fjellet og hagen ved sjøen. Alt fra flotte peoner til herdige sukkulenter ✱ Vi har et godt utvalg av ulike typer jord, samt kugjødselkompost, dekkbark og lecakuler ✱ Hos oss finner du et godt utvalg av kulinariske urter samt agurk, chili og tomat ✱ Vi har ansatte med fagkunnskap innen bruk av nyttevekster og urtemedisin, bier og pollinering ✱ Her på huset har vi også fagdyktige anleggsgartnere som kan tegne, utføre og vedlikeholde hagen og uterommet ditt ✱ Beleggstein, heller, kantstein, trapp og murer, vi gjør jobben! ✱ Vi bestiller også opp det du måtte ønske, bla ferdigplen med leveringstid på 1-2 dager.

Ta turen innom og få en kopp kaffe, berik sansene og få inspirasjon til hagen og uterommet ditt i vårt utendørs hagesenter!

Telefon 48 50 50 80 | www.nypanhagesenter.no

Åpent : Mandag - Fredag 09 - 17 | Torsdag 09 – 19 Lørdag 10 – 16 | Søndag 12 – 16


FRITID

17

www.bydelsavisa.no

28. JUNI 2017 | NR. 11 | BYDELSAVISA STRINDA

DET GODE LIV PÅ LANDET: Wenche Sommerlid-Olsen, Tovelise Røkke-Olsen og Vivian Nordal tilbringer hele sommersesongen i kolonihagene sine, og pendler inn til jobb i byen.

Dyrker det gode liv i kolonihage Vivian Nordal og Wenche SommerlidOlsen har funnet sitt fritidsparadis i kolonihagebyen på Øysand. Av Renate Brødreskift Det spirer og gror i kolonihagebyen som ligger nesten helt nede i fjæresteinene på Øysand. Kolonistene har inntatt hagebyen for sesongen, og blomsterbed og spirende kjøkkenhager begynner å sette sitt preg på anlegget som åpnet sommeren 2015. Vivian og Wenche har sikret seg bruksrettighetene til hvert sitt jordstykke av de til sammen 72 parsellene i kolonihagebyen. Her har de fått oppført husvogner der de tilbringer store deler av sommerhalvåret sammen med sine respektive familier, kun en kort kjøretur fra Trondheim.

Hytte på hjul – Vi hadde vært på utkikk etter hytte, for alle i Trøndelag har jo hytte. Vi ville ha en radius på en time unna byen, og så dumpet vi over dette og så at det var parseller til salgs. Vi tenkte dette var den perfekte tomta, og hytta er akkurat passe stor til at vi klarer å ta vare på den, sier Wenche, som opprinnelig er fra Østlandet der kolonihager er et mer utbredt fenomen enn i Trøndelag. Wenche bor sammen med kona Tovelise og valpen Pippi Olsen i en husvogn på 36 kvadratmeter. Selv om de kaller det for «hytta», så sier reguleringsbestemmelsene for området at bebyggelsen på

parsellen må være en campingenhet, slik som campingbil eller husvogn. I husvogna har Wenche og Tovelise innlagt strøm og vann, og det de ellers trenger i hverdagen slik at de kan pendle til og fra jobb i byen.

Gode vekstforhold Utenfor husvogna har de både kjøkkenhage og et blomsterbed med tulipaner fra Amsterdam. – Vi bor i blokk i Ila, så vi var sugne på å få litt jord og grave litt. Her har vi to morelltrær og et plommetre, bringebærbusker, solbær, rips og noen få jordbær, reddiker og urteplanter. Det er gode vekstforhold på Øysand, sier Wenche. Litt lenger borte i kolonihagebyen holder Vivian og hennes familie til i en husvogn på 44 kvadratmeter. Fra stua har de panoramautsikt over Trondheimsfjorden og de stadig skiftende værforholdene, kajakkpadlere og brettseilere. – Øysand er et fantastisk og frodig område. For ikke å snakke om de himlene vi har her, sier Vivian. Men det var dette med kolonihage da? – Det eksploderte plutselig med løvetann i år, så jeg måtte kaste 20 søppelsekker med løvetann. Derfor har jeg ikke plantet noe enda. Vi skal først lage oss noen bærbusker, jordbær og et kirsebærtre, men i første omgang tror

jeg at jeg skal dyrke det gode liv her, smiler hun.

Et minisamfunn Fellesskapsfølelsen står sterkt i kolonihagebyen. Er man litt grønn på dette med hage og hagestell, finnes det alltid noen som har kompetanse på det feltet. Og trenger man å låne redskaper, er det bare å spørre naboen. Må man være utpreget sosial når man bor i en kolonihageby? – Vil man være helt alene så bygger man ikke hytte i en kolonihageby. Men vi går ikke inn i hagene til hverandre. Vi står heller og prater over hekken, sier Wenche. Hun mener kolonihagebyen gjenspeiler samfunnet, og sier parselleierne kommer fra ulike samfunnslag og bakgrunner. – Alt det du finner i en by finner du her. Du har pensjonister, folk i full jobb, folk som er uføretrygdet, pensjonister, folk med unger og enslige.

Ledige parseller Parselleierne betaler 7500 kroner i fellesutgifter i året. Strøm og vann kommer i tillegg. Vivian anslår at de har brukt rundt en million på tomta og oppføringen av husvogna, noe som er langt rimeligere enn om de skulle bygd en hytte så nært Trondheim. Fortsatt er det parseller ledig i kolonihagebyen, og Wenche og Vivian håper flere trøndere får opp øynene for kolonihager. – Selv om det er nært byen så får man hyttefølelsen når man kommer hit. Og så er det lett å komme seg hit med buss, sier Vivian.

GODE VEKSTVILKÅR: Denne squashen er dyrket frem i kolonihagen på Øysand.

GODE NABOER: Wenche Sommerlid-Olsen og Vivian Nordal lever ut kolonihagedrømmen på Øysand, og håper flere trøndere får øynene opp for kolonihagebyen.

FAKTA | Kolonihager: • En kolonihage er en gruppe parseller innenfor et avgrenset område i bynære strøk. Området er eid av kommunen eller privat. I kolonihagene er det hytter der det er mulig å bo i sommersesongen, parsellhagene har ikke hytter. • Kolonihagevirksomheten har en 100 år lang historie i Norge. Kolonihagene skal bidra til bedre oppvekstvilkår for barn og økt livskvalitet for voksne i byer og tettbygde strøk. Hagene skal fremstå som grønne lunger og tilgjengelige parker. De skal oppleves som en viktig ressurs for lokalmiljøene. (Norsk Kolonihageforbund)


ANNONSER

Der

kunnskapen

gror

% 0 3

T E G L A S R E M M SO R E L B Ø M E G A H PÅ ! T E T R A T S R A H

BETULIA kun

69

90

!

g l a v t u t r o t på et s

Alle KLATREPLANTER

Jord 3x50 liter økologsik plantejord+ ................... 200,5x50 liter plantejord ...................................................... 200,3 krukkejord 50 liter........................................................ 300,-

30%

Hageland Trondheim Østmarkveien 5, Lade, vis - à - vis Ladetorget • trondheim@hageland.no Åpent: Mandag - fredag 10 - 20 Lørdag 10 - 18 • Søndag 12 - 18 Vi tar forbehold om trykkfeil, forsinket levering eller at enkelte produkter raskt kan bli utsolgt.

Besøk oss på hageland.no


LOKALT

www.bydelsavisa.no

28. JUNI 2017 | NR. 11 | BYDELSAVISA STRINDA

FROSSENPIZZA FRA BIG ONE/GRANDIOSA

3990

-40% 155-1000 g. Utvalget kan variere fra butikk til butikk.

19

GILDE KARBONADEDEIG 400 g. Pr. pk. Pr kg 99,75

Som medlem i Coop Midt-Norge får du 2% kjøpeutbytte på alt du handler!

-30%

159

ALLE MELONER

COOP MEGAS SPARERIBS

Hel/delt.

OPPSKRIFTER, TIPS OG INSPIRASJON: mega.no

Rå. Fra ferskvaredisken. Pr kg

Prisene gjelder t.o.m. lørdag 2. juli Forbehold om utsolgt og trykkfeil.

Monica overtar Vegamot kafe Lover hjemmebakte kanelsnurrer når hun overtar roret i august. Av Eilif Berge Fra 1.august vil det være Monica Skikstein du treffer bak disken på Vegamot Kafe. Monica har mange års erfaring med kafedrift, blant annet fra Gjest Baardsen, mest kjent som bibliotekskafeen. – Jeg gleder meg veldig til dette, sier Monica, som forteller at hun er veldig opptatt av at alt det gode som Rolf og hans medarbeidere har sørget for å gi til sine gjester skal videreføres. – Selv er jeg veldig opptatt av at det skal lages mat fra bunnen av, sier hun. Og hun har allerede bestemt seg for at hjembakte kanelsnurrer skal det i hvertfall bli.

– Må slippe til yngre krefter

Monica Skikstein lover at gjestene fortsatt skal finne mange gode kaker til kaffen på Vegamot kafe når hun overtar i august.

Bestill time online med Fixit-appen!

Rolf Groven, som har eid og drevet kafeen i mange år, ønsker nå å trekke seg tilbake. – Vi må slippe til yngre krefter, smiler han. Selv blir han nok å se i lokalene

Rolf overlater roret til Monica 1. august. – Det er på tide å slippe til yngre krefter, smiler han.

en god tid fremover_ – Vi skal gjøre noen endringer i lokalene, sier han, uten at han vil røpe for mye. – Vi har prøvd mange ting her på Vegamot kafe fortelle Rolf. Mest kjent for mange er kanskje den tiden den het Golfkafeen og vi hadde et tilbud der man kunne spille på golfsimulator. Men jeg innrømmer gjerne at det skal bli litt godt å slippe unna alt ansvaret med å ha et slikt sted,sier han.

Mange faste gjester Vegamot kafe har mange faste

Husk å booke time til sommerklippen!

Timebestilling: 73 90 20 50 • www.grandefrisor.no • åpningstider 9-20(18) Design: Bydelsavisa Strinda

gjester, og Rolf har inntrykk av at mange trives godt med både mat og service. – Det er populært for både unge og litt eldre grupper og samles til litt sosialt felleskap her, over en kopp kaffe og noe å bite i. Vi er vel litt kjent for at det er hjemmekoselig atmosfære her, smiler han. – I tillegg til den ordinære kafevirksomheten, er utleie av lokaler til ulike arrangement og firmamøter noe vi vil fortsette med. avslutter Monica.

I.

GR

– Psst! Visste du at frisører også gjør våre vippefarge og bryndesign?

ANDE

S FRISØR A


20

BIL & MOTOR 28. JUNI 2017 | NR. 11 | BYDELSAVISA STRINDA

TIPS OSS: tlf. 924 33 180 / tips@bydelsavisa.no

SUV DESIGN: Kia Soul Electric har kommet med en utvidet rekkevidde på inntil 250km. Romslig elbil som har blitt godt mottatt.

Nye Kia Soul Electric:

Bedre rekkevidde med batterikapasitet på 30 kWh

Motor på 111 hk og rekkevidde på 250 km. Av: Eilif Berge Kia Soul Electric som kom på markedet i 2014, har nå i 2018-modellen (som allerede er på markedet), økt batterikapasiteten fra 27 kWh til 30 kWh. Det betyr i praksis 2-4 mil økt rekkevidde, alt etter kjørestil og kjøreforhold.

Økt rekkevidde Oppdateringen i seg selv virker moderat, men er for mange det lille ekstra som skal til for at elbil kan bli et reelt alternativ. Det er ingen hemmelighet at det fortsatt er rekkevidden mellom ladingene som er det mange er opptatt av. Det gjelder både de som har elbil, og de som vurderer å skaffe seg elbil. Motoren er på 111 hk og rekkevidden oppgis til å være på inntil 250 km.

Tre utstyrsvarianter Kia Soul Electric er en oversiktlig, lettkjørt og romslig bil. Bilen vi prøvekjører er også veldig godt utstyrt. Det er etterhvert ganske mange av denne bilen å se i trafikken, det er registrert over åtte tusen biler. Bilen har blitt godt mottatt og har fått mye positiv omtale, og i 2015 ble den blant annet kåret til årets bil. Bilen leveres i tre utgaver: classic, active og

exclusive. Prisen på 2018-modellen classic starter på kr 229 900,-. Det er mye utstyr å velge i, og selv standardutgaven gir deg det meste av det du trenger. På elbiler er varmepumpe viktig utstyr, spesielt på vinters tid. Det kan derfor være lurt å gå for en utgave der den er med.

Dreier det seg bare om rekkevidde? Å kjøre elbil betyr en endring i kjørevaner. «Rekkeviddeangst» er nok fortsatt et viktig stikkord. Min erfaring etter å ha prøvekjørt Soul Electric er at det i like stor grad handler om tettheten og tilgangen til ladestasjoner, og da tenker jeg spesielt på hutigladere. Da det nærmet seg tid for å lade, fikk jeg opp en automatisk varsling på skjermen. På en enkel og oversiktlig måte fikk jeg opp forslag over hvor nærmeste ladestasjonene befant seg. Jeg testet hurtiglading på Cirkle K Klett. Det var enkelt å koble seg til. Når stasjonen i tillegg er døgnåpen, er det perfekt å slappe av med en kopp kaffe mens bilen lader. Men det var litt uvant, å bruke ca 30 minutter på «å fylle batteritanken», sammenlignet med å fylle bensintanken som tar noen minutter. En kombinasjon av å

lade hjemme på natta, supplere med lading på arbeidsplass, i parkeringsanlegg og lignende, samt god tilgang på hurtigladere er viktige momenter når valget skal taes. Når vi i tillegg vet at det jobbes aktivt med finne bedre løsninger for å få ned ladetiden, kan dette bli veldig interessant. I såfall kan det gjøre det mer attraktivt å ha en ren elbil.

OVERSIKTLIG INTERIØR: Behagelig skjerm, som gir god informasjon. I førerposisjon har du full oversikt på det du trenger.

Positiv erfaring Min første opplevelse med elbil var positiv. Kia Soul Electric er en bil jeg ikke har noe problem med å anbefale. Samtidig vil jeg påpeke at det ikke er gjort noe forsøk på å sammenligne denne bilen med andre. Hvilken bil som er det beste kjøpet må den enkelte bilkjøper selv avgjøre. Mitt råd er at man bør prøvekjøre flere i samme prisklasse. Da får man et godt grunnlag for å gjøre det beste valget tilpasset det man har behov for.

Forhandlere i Trondheim: Kia Trondheim Østre Rosten 8 7075 Tiller www.kiatrondheim.no Bilmerker: Kia Daglig leder: Per Arne Megård

VARSLING: Detaljert varsling om behov for lading. Med informasjon om hvor langt man kan kjøre.


ANNONSER

5,30 m

HEADUP-DISPLAY

4,95 m

4,60 m

NYTTELAST OPPTIL 1400 KG

TILHENGERVEKT OPPTIL 2500KG

APPLE CARPLAY

KOMFORTSKILLEVEGG M LASTELUKE

NYE CITROËN JUMPY

ALT ER MULIG

FRA KR

213.858,- EKS MVA

• 3 seter foran • Skyvedører i begge sider med vindu • Aircondition • Touchscreen med DAB+ • Bluetooth og USB • Parkeringssensor foran/bak • Webasto kjørevarmer • Cruisekontroll og hastighetsbegrenser • Ryggekamera • Moduwork setesystem • Komfortskillevegg med lasteluke • Loddrette LED kjørelys • Økt nyttelast og tilhengervekt

FÅS OGSÅ SOM: KOMPAKT OG LANG

citroen.no

Prisen er pr. 01.06.17 og inkluderer avgifter eks.mva. Garantien er 5 år/ 200.000 km. Bildene er illustrasjonsfoto og utstyr og farger kan avvike. Vi tar forbehold om trykkfeil. For betingelser og øvrig informasjon, se citroen.no eller kontakt oss.

BILHUSET MIDTBYN AS • KJØPMANNSGT. 41 • 7011 TRONDHEIM • TLF 73 80 77 50 • WWW.BILHUSET-TRONDHEIM.NO

TILHENGERSENTERET PÅ BØRSA E C I V R E S R E P Y T PÅ ALLE RE! E G N E H L I T

HESTEHENGERE fra Cheval Libertè

BESTSELGER:

TYSSE 6301 NF

KASSEMÅL: 250/150/35 TOTALVEKT: 2000KG

? n e d y ø h i e b b o J Vi selger T YSSE stillashenger og JAMA X stillas

TILHENGERSENTER Børsa | tlf 72 86 31 24 / | post@tilhenger.no


ANNONSER

ON Energi – best på elbillading og elektrotjenester

Ladestasjon for elbil ON Energi har løsninger for ladestasjoner for boligselskaper, offentlige og private.

Elektrotjenester ON Energi har høy kompetanse på installasjon-, service- og vedlikeholdstjenester.

Hvem er ON Energi? ON Energi AS er et resultat av fusjonen mellom to sterke kompetansemiljø – Elnett Energi og TrønderEnergi Elektro. Vi styrker med dette vår satsing innenfor våre kjerneområder som trafo- og kraftstasjoner, vei- og områdebelysning, omformeranlegg, kabelanlegg og andre industri-, installasjons- og høyspentrelaterte systemløsninger.

73 60 59 00 • post@onenergi.no • onenergi.no


ANNONSER

Vårt kvalitetsløfte er Norges beste nybilgaranti

Nye Soul Electric

Nå med eeeenda lengre rekkevidde!

Sommertilbud! Kjøp innen 31.8 og få 3 års GRATIS service!* Nå med lengre rekkevidde 2018-modell Fulladet med utstyr

Fra kun

229.900,-

Priser levert forhandler, årsavgift tilkommer.Forbehold om trykkfeil og avvik fra avbildet modell. *Gjelder Basic serviceavtale 3 år/45.000 km med bremsevask.

KIA TRONDHEIM

Østre Rosten 8, 7075 Tiller Tlf 73 82 41 20, www.kiatrondheim.no

Mobil: 95421007-94805037-93255636-40227667


N E J N A P M A K I N U J R E T T E S T FOR •

KOM INNOM FOR ET VANVITTIG TILBUD

IKKE GLEDEN

TRONDHEIM Haakon den VII’s gate 23 Lade Man-Tors 10-19, Fre-Lør 10-16 Telefon: 99 300 400 WWW.GARDEROBEMANNEN.NO

KJØP NÅ 8 1 0 2 S R A M I L A T BE

Bydelsavisa Strinda #11 / 2017  

Bydelsavisa Strinda nr. 11: 28. juni 2017

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you