__MAIN_TEXT__

Page 1

Bloggere om trender på badet

Sjekk taket før det er for sent

Side 10-11

Side 9

Bolig & interiør Nr. 1 - mars 2011

Viktig å ha på kjøkkenet:

Godt humør og en god kniv

Kjøkkensjef Johnny Hartveit gir tips om hvilke ting som bør være på kjøkkenet. Side 6-7

Trangt på kjøkkenet:

Få mer ut av plassen

Side 2-3

Interiør Kjøkken ▍2 Bolig Oppussing ▍4 Livsstil Mat ▍6 Bolig Eiendom ▍8 Interiør Bad ▍10

kvalitetskupp Kjøp nytt kjøkken til gammel pris! Bestiller du kjøkken før 1. april får du kjøkken til 2010-priser. Bergen Kjøkken Atelier A/S Tlf. 55 15 50 00 www.bka-as.no


2

nr 1 - 2011 - www.byavisen.net

Løsninger i det små

Det finnes mange store løsninger som du kan bruke på ditt lille kjøkken om du vil få mer ut av plassen. Her er noen av dem.

PERSONLIG: Husk å vise frem at det er ditt kjøkken forteller interiørsjef Siw Haveland.

Daria Zoric

Daria@byavisen.net

og fett på toppen av skapene, samtidig får du utnyttet plassen. Og hvis du mangler høyde så husk å kjøpe en liten krakk som du kan trå på.

Siw Haveland har jobbet på IKEA i ni år. Hun er førsteinnreder, noe som vil si at hun har ansvar for alle utstillingene i Møbelavdelingen, hun har mye erfaring som interiørdesigner, og vet hvordan man skal innrede på liten plass. Så her kommer tipsene du lette etter, for å få mye ut av lite.

Stablestoler Stablestoler er veldig lurt, både for å spare plass, eller for å samle flere stoler slik at du har litt ekstra når det kommer folk. Dette gjelder selvfølgelig krakker også, disse kan du gjemme, og ta frem og plassere rundt bordet når det er fest.

Tenk på situasjonen din Det første tipset er det viktigste. Tenk på hvem som skal bruke kjøkkenet. Tenk på hva du trenger, og ikke trenger. Liker du ikke å bake? Da trenger du ikke plass til det. Sitter du med PCen din på kjøkkenet? Rydd plass til tilbehør. Ingenting er umulig, gå alltid etter dine behov. Utnytt takhøyden. Dette er veldig lurt, for det første slipper du støv

som deler inn hyller og skap slik at du får utnyttet mest mulig plass Rydd ofte På små plasser blir det mye fortere rotete. Dette er kanskje det eldste trikset i boka, men det er også det beste. Husk å holde ting ryddig og fri for smårot slik at det ikke ser trangere ut enn det er.

Skyvedører Skyvedører er veldig lurt, fordi disse ikke går Ting som kan foldes ut i rommet, bruker de mye mindre plass. De Stoler og bord er bare noen ting som kan klap- tar seg godt ut i alle rom i huset, men særlig på pes sammen. Hvis du har dårlig plass og ikke kjøkkenet, da de gir en illusjon om bedre rom. helt har plass til spisebord- og stoler er dette en bra løsning der du kan “rydde unna” spiseplas- Smarte løsninger sen når den ikke er i bruk. Det er småting som gjør kjøkkenet ditt praktisk. Heng opp stolene, finn praktiske God innside kroker, og innred skapene dine smart. Har Skap er delt inn i hyller, men disse er ikke alltid du ikke plass til kjøleskap? Prøv kjøleskuff. høyden vi ønsker oss. Bruk derfor redskaper Ikke plass til oppvaskemaskin? Sett inn en

benkoppvaskemaskin. Det er alle de smarte løsningene som gir et godt kjøkken. Tenk farger, og kombinasjon Her kommer rotet fra forrige punkt inn i bildet. Husk at alt du setter inn på kjøkkenet bør kombineres med det som allerede er der. Like farger, og ikke for store mønstre. De sier at lys gjør rom større, men Haveland sier at så lenge alt ser ryddig og kombinert ut, tar farger seg godt ut i alle rom. La barna få en del av kjøkkenet Dette er noe alle burde tenke på, la barna få bli med på kjøkkenet. Selv om du har et lite kjøkken, så bør du dedikere et område til barna. La Ole få leke med togbanen mens du kokkelerer, eller lille Lise hjelpe til med kjøkkensettet sitt.

priskupp Kjøp nytt kjøkken til gammel pris! Bestiller du kjøkken før 1. april får du kjøkken til 2010-priser. Bergen Kjøkken Atelier A/S Tlf. 55 15 50 00 www.bka-as.no

NORSK DESIGN KJØKKEN

NORSK DESIGN KJØKKEN


▍Bolig og Interiør Kjøkken

Er det ditt kjøkken? Ett av de viktigste elementene i innredningen er å vise at dette er ditt. Her er noen råd til å sette et personlig preg på kjøkkenet. – Et kjøkken skal reflektere de som bor der, det er det som skiller kjøkken fra hverandre, forteller Siw Haveland. Å få et personlig preg kan være så mangt, men her er noen håndfaste tips: Bland gammelt og nytt, bestemors gamle trefat tar seg fint ut i et moderne kjøkken. Man skal kunne se at interiøret reflekterer deg og din familie, forteller interiørdesigneren.

FARGERIK: Det er ikke farlig med farger på et lite kjøkken, bare ikke for mange.

ris

Kampanjep

40%

sparende på strømbeiglass! energ ping

som soldem Leveres også nsende glass! re og selv

3

Og om du står på bar bakke, finnes det andre nyttige tips du kan benytte deg av. Puss opp gamle møbler. Trekk om stoler, eller mal. Bytt ut småtingene. Knotter og håndtak, er en av mange ting som gjør store utslag. Tøffe detaljer spriter opp. Prøv deg frem, med tallerker, wallstickers eller tapet. ARTIGE OPPSLAG Oppslagstavler kan bli brukt til mye mer enn oppslag. Hva med en personlig scrapbook på veggen? Ikke vær redd for å bruke kreativiteten!

SMART: Vær lur når du innreder skapene dine, utnytt plassen.

STABLE: Løsninger som kan brettes og stables har god effekt på liten plass.

FANTASI: Bruk gjerne en skuff til ting som barna kan leke med når de er på kjøkkene.

Spar strøm!

Moderne ruter isolerer tre ganger bedre!

Fryser du?

Vil du spare strø Skift til energibesparenm? de glass!

40% avslag!

Gode tilbud på vedlikeholdsfrie produkter

• Wicona skyvedør Gratis befaring! • Sommer/vinterhager • Aluminiums rekkverk

Vi leverer også vinduer og dører i tre – aluminium – vinyl skyvedører – foldedører – glassrekkverk Vi leverer og monterer til konkurransedyktige priser!

Ved å skifte ut de gaml til energispareglass, kae isolerrutene dine n du sp tusen på strømregningare mange en!

Vi tar mål og gir pris!

Butikk Olsvikskjenet DØGNVAKT: tlf. 55 151 93 42 00 www.kn-glass.no

Butikk Olsvikskjenet 151 - Døgnvakt: tlf. 55 93 42 00 Se også vår hjemmeside www.kn-glass.no


4

▍Bolig og interiør Oppussing

– Folk er for gjerrige

FORSIKTIG: Morten Dahlberg fra flisekompaniet mener folk bær være forsiktig og nøye når man pusser opp badene sine.

Fukt og tomrom kan gi sopp- og råteskader. Det er viktig å være oppmerksom på fellene en kan gå i når badet skal pusses opp. sjelden kunder kommer inn med mugg- eller sopp-problemer. – Vi har kunder som kommer – Det sier seg selv at å spare noen igjen og igjen, og overser problehundrelapper på et bad til 200 mene. Vaskemidler hjelper bare 000 kr, kanskje ikke gir den stør- til en viss grad, og det er ganske ste gevinsten på lengre sikt, sier skummelt å tenke på hva som ligMorten Dahlberg, som har jobbet ger bak flisene i de hjemmene, sier på Flisekompaniet i tre år. Han Dahlberg. mener en av grunnene til at samDahlberg tror også det er mange funnet sliter med mye mugg er fordi leietakere, særlig studenter, som mange velger halvgode løsninger. ikke gjør noe med problemene i Dahlberg har mange ganger det hele tatt fordi det ikke er deres vært vitne til at kjøpere kommer til- leilighet. bake med problemer som ville vært – Det er viktig å tenke på helsen, unngått hvis de bare hadde brukt og det er viktig å huske at problelitt ekstra penger på å forsikre seg mene må gjøres noe med tidlig i om at alt var tett. prosessen, forteller han. – Det er mange som ikke vil bruke noen kroner ekstra på å Bruk fagfolk kjøpe nok membran før man leg- Mange gjør for mye selv, og vil heller ger fliser for eksempel. Den hjelper ikke bruke penger på fagfolk. med å tettpakke konstruksjoner, – Mange vil gjøre arbeidet selv, som nettopp er et grunnleggende og vi gir dem alle tips og råd vi har. problem, sier Dahlberg. Likevel er noen prosjekter for store, og her er det viktig å ty til fagfolk, Luft og tomrom råder Dahlberg, som har fått mange Fukt i tomrom er nemlig kjernepro- kunder på utkikk etter gode råd. blemet til sopp- og råteskader. Da Et godt tips er alltid å sørge for at får mikroorganismene noe å bite man velger godkjente fagfolk fortelseg fast i, og ernære seg på den fuk- ler han. Det er ikke dumt å spørre tige luften. Dette gjør at de vokser, rundt etter en god håndverker, slike og sprer seg. bygger fort opp ryktet sitt. – Sopp og mugg er veldig farlig Fagsjef for FFV (Fagrådet For for helsen. Mange ganger kan ikke Våtrom), Cato Ove Karlsen, er enig skadene sees fordi de er bak fliser med Dahlberg, og minner om at eller vegger, forteller arbeideren. det også er viktig å dokumentere Han forteller at det ikke er arbeidet. Daria Zoric

redaksjon@byavisen.net

– Det er viktig at folk viser litt respekt for den kompetansen som kreves for å bygge bad. Det er viktig å sørge for at du bruker godkjente fagfolk, og at arbeidet kontraktfestes, sier Karlsen. Med bruk av fagfolk har du en garanti på arbeidet som er gjort om noe skulle gå galt. Godkjente våtromsbedrifter og kontraktvilkår finnes på organisasjonens hjemmesider. Bruk sansene Det er viktig å passe godt på badet sitt forteller fagsjefen. – Den letteste måten å oppdage noe unormalt på er bare å bruke sansene dine. Nesen og øynene. Lukter du noe rart er det garantert noe i veien, forteller han. Du bør også være på vakt om noen rom i boligen din gjør deg tungpustet. Det er også viktig å se etter sorte flekker, da dette kan være sopp. – Ikke glem å rengjøre, og husk at alle rom med mye fuktighet trenger god ventilasjon, sier Karlsen. Med andre ord er det ikke bare badet som er utsatt. Alle ytre konstruksjoner og rom som kan påvirkes av fukt er utsatt for sopp- og muggskader. Kjøkken, kjellere og kalde loft er også på lista, forteller han.

For få forsikrer seg mot sopp Selv om de fleste nå vet at vanlig innboforsikring ikke dekker sopp, er det bare 20 prosent av befolkningen som forsikrer seg mot det. Alf Berglund, markedssjef for Norsk Hussoppforsikring mener for få benytter seg av en billig løsning til å forsikre livstiden på husene sine. – Per dags dato er det de med villa som helst forsikrer seg mot sopp- og råteskader, forteller Berglund, som merker at flere har åpnet øynene for problemet. De samarbeider med forsikringsselskaper i hele landet om å beskytte husstander mot sopp. Forsikringen koster deg rundt 400 kr i måneden. – Dette er en billig penge å gi for å garantere levetiden på huset sitt, særlig med tanke på at slike skader blir verre over tid, sier han. Han tror at kjernen til alle problemene er at folk bruker baderom mer flittig nå enn før. – Folk dusjer mange ganger om dagen, og holder det ikke like rent lenger. Dette resulterer i at fukten setter seg, og bakteriene får bite seg fast, forteller han. Det er også viktig å vite hva slags sopp man har med å gjøre.

Forsikringen dekker kun råtesopper. Altså sopp som har trengt seg inn i veggen din. – Den svarte soppen som legger seg på overflaten på baderom er ikke med, det er fordi det kun er renhold og eventuelt bedre lufting som skal til, konstaterer Berglund.

Pass på fallgruvene »» Bruk godkjente fagfolk til store arbeider. »» Husk å kontraktfeste arbeidet da det medfølger garanti. »» Sørg for god utlufting på alle våtrom. »» Bruk godkjente materialer for våtrom (godkjent av Sintef Byggforskning). »» Ikke hopp over de små grunntrinnene i byggeprosessen. »» Rengjør regelmessig på alle dine våtrom. »» Husk at råteskader ikke et problem som går vekk av seg selv.


nr 1 - 2011 - www.byavisen.net

5

Hva er mugg og råte? » Mugg og råte er små organismer som bosetter seg i forskjellige materialer og ærnerer seg med fuktighet og avgir skadelige gasser. » Mugg- og råteproblemer forekommer av fuktighet og bygger seg opp på bygningsglipp og hulrom i boligen din. » Fukt, mugg, råte og andre fuktskader en av de største inneklimaproblene i Norge. » Mugg og råteproblemer en vanligere på steder hvor det regner mye. » Det er sammenheng mellom å bo i hus med høy fuktighet, fuktskader eller mugglukt og sykdommer som allergi, astma og luftveisinfeksjoner.

TID FOR NY TT HUS

VÅRKAMPANJE på kjøkken Opptil

40%

(og det gode liv)

avslag

ARAN-kjøkken

– et kvalitetsprodukt fra Italias største produsent av kjøkken. Vi trør til med «knakende gode» tilbud på kjøkken i de kommende uker. Bedre tilbud skal du lete lenge etter! Og ikke nok med det – ingen prisstigning. Tilbudene i kampanjeukene gjelder for levering ut hele 2011.

PROVENZALE CREAM Malt/patinert Se prisguide ...............................

kr 47.400

MIA Hvit høyglans Se prisguide ..............................

kr 31.400 Færder

Prisguide - «Alt inklusiv»

I motsetning til andre kjøkken-annonsører mangler ikke overskap, benkeplater, håndtak etc. i priseksempelet. Her er alt inklusiv som du trenger til et komplett kjøkken - bortsett fra hvitevarer og vask.

NB! Ferdig sammensatt – ikke flatpakket!

ÅPNINGSTIDER: Mandag - fredag 10.00–17.00 ● Torsdag 11.00 –19.00 ● Lørdag 10.00 –15.00

STRANDGATEN 214

Telefon: 55 33 66 70 • Faks: 55 33 66 71 www.aranbergen.com • post@aranbergen.com

Dager vi gjerne vil feire

Perfekt til luncher og forretningsmiddager

Vårt hus Færder er en klassisk perle med alle fasiliteter på ett plan. Delvis åpen løsning mellom kjøkken og stue. Overbygd terrasse hvor du kan sitte svalt på solhete dager eller dekke opp til grillaften for familie og venner. Et sjarmerende inngangsparti som ønsker gjestene velkommen.

Villa Holmen i husserien Continental

Norhus leverer boliger i seriene Klassisk, Trend og Continental. Se våre spennende eneboliger og bestill huskatalogen på:

Macchiato i husserien Trend

Bryllup – Barnedåp Sølv/gullbryllup – Runde dager www.norhusnorge.no i flotte omgivelser påMandag - tirsdag - onsdag - fredag..........................................10 - 17 Torsdag..........................................................................................11 - 19 GAMLE BERGEN TRACTEURSTED Hauge-Bygg AS - 14 Elsesro 1, 5042 Bergen, Tlf. 55 25 70 34,Lørdag...........................................................................................10 Mail: gbtr@online.no www.tracteurstedet-gamle-bergen.no

Hagerupsvei 99, Bergen Telefon 55 50 68 20 e-post: bergen@norhusnorge.no


6

nr 1 - 2011 - www.byavisen.net

10 ting kjøkke

Kjøkkensjef Johnny Hartveit deler sine tips om hva du må ha på kjøkkenet for å lykkes med matlagingen. panne kan forenkle livet til enhver småbarnsfamilie. En annen viktig sak er stekespaJohnny Hartveit er kjøkkensjef den, denne mener Johnny de fleste på Sky:Skraperen på Ulriken og har godt av å la ligge litt. innrømmer at det er på jobb han – Alle burde ha en stekepinsett. trives best. Å legge til rette for gode Stekespaden er et bedre verktøy arbeidsrutiner er bare en del av job- for fisk, og en pinsett gjør det ben, men å ha de riktige verktøyene mye enklere å håndtere det du er like viktig. steker. La oss starte med kniven. Den er Det viktigste tipset for hjertet av kjøkkenet, og står i alle fall kjøkkenets yndlingsredkjøkkensjefen vår veldig nær. skaper krever derimot – Det er det første jeg gjør når jeg litt sjelegransking. 2. En kommer på jobb. Tar frem knivene – Ikke putt ting i fantastisk mine, og en god trefjøl, smiler kjøk- oppvaskmaskinen. trefjøl kensjefen fornøyd. Det ødelegger både Han har fortsatt mareritt om kniver, fjøler og stemorgenen han kom på jobb og kepanner, uansett fant yndlingsfjølen sin bøyd i hvilke typer du oppvaskevaskemaskinen. har, sier han. Klok – Fjøla er viktig. Den må være tykk av erfaring. og av tre. Det har mer å si enn man tror, både for deg og for kniven, sier Ikke vær han. redd Så kommer det store spørsmålet; Kreativiteten trenger det å være dyrt? kommer høyt – Det trenger ikke være dyrt. Det opp på lista, viktige er at du har redskaper som du og dette er en er fornøyd med og som er gode nok, viktig, og manforteller Johnny. glende ingrediDet er ikke til å legge skjul på at ens på mange høy pris ofte er i samsvar med høy kjøkken mener standard, derfor mener Johnny det Johnny. er viktig å prioritere. – Folk lager – Du klarer deg med kniver som er de samme tin3. Kreativitet gode og ikke så dyre. Da er det viktig gene, og følger at du er flink med å slipe og rengjøre. oppskrifter som Det er verre med kjøkkenmaskiner. om de skulle De er helst mye bedre når du går opp vært fasiter. Bruk i pris, forteller kjøkkensjefen. oppskrifter som Før du havner i økonomisk uføre, hjelpemiddel i så ikke glem en viktig ting; Hva har stedet, da skal jeg du egentlig tenkt å bruke kjøkken- skal love deg at du maskinen til? Rådfør deg alltid med har det mer gøy. noen før du slår på stortromma. Det Som sjefskokk gir tipset kan du gjerne bruke til andre Johnny arbeiderne ting også. sine muligheten til å eksperimentere fritt på Ikke bare bare kjøkkenet. Slik sørger han En stekepanne er en stekepanne sier for at de er fornøyde, og får du, men det er det ikke. Kanskje har utvikle seg som kokker. du prøvd tusen forskjellige? De er – Det er ikke alltid en sukegentlig mer like enn du tror. sess, men som oftest går det bra, – Alle har for vane å kjøpe teflon- og til slutt blir det helt perfekt. panner. Det er på tide å bytte ut disse Som er resultatet jeg streber etter. til titan, sier Johnny. Men det finnes en regel før Titanpanner tåler mer varme, du begynner å slå ut håret på og er mye bedre på å fordele var- kjøkkenet: men i pannen på komfyren. En slik – Husk å være trygg på det du gjør.

1. Gode kniver

Daria Zoric

redaksjon@byavisen.net

4. Stekepanne

– Alle har for vane å kjøpe teflonpanner. Det er på tide å bytte ut disse til titan. Kjøkkensjef Johnny Hartveit

5. Stavmikser


▍Bolig og interiør Mat

kenet bør ha 10. Godt humør

7

– Barn på kjøkkenet er generelt bare moro. Kjøkkensjef Johnny Hartveit Husk på grunnprinsippene i all matlaging, og lag gjerne retten etter oppskriften noen ganger, før du begynner å leke deg utenfor Her kommer også krydderet inn i bildet, og det skal i kjent kokkestil helst være ferskt. – Du trenger ikke gjøre drastiske forandringer, bruk krydder, eller bytt ut noen av elementene i retten din, det handler 9. Kjøkken- om å prøve og feile, forteller han, som maskin selv har jobbet med mat i syv år. Og bare så alt er på det rene; – Det handler like mye om å lykkes, som å feile. Jeg har selv feilet mange ganger i karrieren, men øvelse gjør mester, innrømmer Johnny.

FAVORITT: Yndlingsredskapet til kjøkkensjef Johnny Hartveit er definitivt kniven. Men krydder og urter er også småting som hjelper på matlagingen. Fra restauranten øverst på Ulriken er utsikten upåklagelig.   Alle foto: Daria Zoric

6. Godt utvalg i krydder

Ta med barna Kreativiteten 8. Orden på handler heller ikke bare om tingene maten, men hva du gjør på kjøkkenet. – Man må tenke på at det kanskje er kjedelig å lage mat hvis man ikke er så glad i det, men hva med å blande inn noen venner, eller resten av husholdningen, spør Johnny. Han har lenge etterspurt en bedre matopplæring for barn og unge, og mener at den bør starte i 7. Stekehjemmet. Ikke bare er det sunt, men også moro. pinsett – Jeg husker selv at jeg var med og lagde mat da jeg var ung. Barn på kjøkkenet er generelt bare moro. La oss ikke glemme det viktigste; barn tar ofte med seg vanene til foreldrene videre i livet. – Det er viktig å påvirke dem i riktig retning, så vi ikke får en “pizza- og pastagenerasjon”, sier han. Studenttipset Selvfølgelig er ikke studentene glemt, hva kan de forbedre? – Det viktigste tipset jeg kan gi er at de burde lage maten sin selv. Det

er både billigere, og mer morsomt, forteller mannen som bodde så nært vannet under studietiden, at han fisket fisken sin selv. Han råder også ungdommen til å bruke Youtube og internett som et alternativt hjelpemiddel til å få fart på sakene. – Det ligger veldig mye nyttig informasjon på nettet, og dette kan man dra nytte av. Det er bare viktig å ikke ta alt for god fisk. For de som har råd er det heller ikke noe skam i et kokkekurs. Eller to. – Det er veldig greit å ha et basiskurs, med grunnkunnskaper kan man komme mye lenger i matveien, forteller kokken. Han tror det er de små tingene som ødelegger for veldig mange når det kommer til matlaging. – De ser på flotte oppskrifte i bøker og tenker, «dette vil jeg lage». Før du vet ordet av det ser det ikke ut som bildet i boka i det hele tatt, sier han. Johnny mener at matlaging kan sammenlignes med fjellet han selv jobber på, du kommer ikke til toppen uten å starte på bunnen. – Det er ikke tvil om at det er mange talenter her. Bare se på TV. Mange hobbykokker har helt utrolig mye talent, og det er fantastisk. Og vanskelig er det ikke. – Lag mer mat på egenhånd, og tør å utfordre deg selv, da får du resultater du kan trives med, forteller kokken.

Johnny Hartveit Alder: 27 Oppvokst: Lista (vestagder) Liker best med Bergen: Byfaktoren og folkene. Yndlingsrett: Kamskjell med selleripurre og safranvinaigrette Yndlings-kjøkkenting: Kniven min Idol: Gordon Ramsey Beste mat-program: Kitchen Nightmares Trives best: På toppen av fjellet når sola går ned Beste dag: Lørdag ettermiddag Beste opplevelse: 12 retter på restauranten til Paul Bocuse Mål for karrieren: En resturant jeg kan kalle min Mål for livet: Kose seg hver eneste dag


8

nr 1 - 2011 - www.byavisen.net

nr 12 - 2011 - www.byavisen.net

15

GUIDE: BYGG & HÅNDVERK

BYGG & HÅNDVERK DESIGNUTKAST

ET DATTERSELSKAP I UMOE-KONSERNET

√ Eletroinstallasjon √ Sikkerhetsløsninger √ Tele- og datainstallasjon

Tlf. 55 15 58 00 Døgnvakt: 934 42 797 Jonstadveien 6, 5146 Fyllingsdalen

Glassmesteren sentralt på Minde * Vi leverer og monterer kvalitetsvinduer fra Lyssand H-vinduet Magnor Frekhaug * Tilskjæring av * Duggruter glass, speil og plexi ÷30% rabatt Gunstige priser- personlig service

Kanalveien 88 • 5068 Bergen • Tlf 55 29 81 91 glassbjerget.no • email: post@glassbjerget.no

PÅ JAKT ETTER NY

GARASJEPORT?

r Vi utfører også type alle ern og demontering r e j øp Vi kj er, skrap all ll vf Større Vi utplasserer meta kabela kvanta containere hentes Metallco Bergen AS

! D A B

Omtrekking, Restaurering, Produksjon og Vedlikehold

T T Y N Vi utfører rehabilitering av ditt bad. Alle fag. Spør etter Jan Ole.

Vi påtar oss oppdrag for store og små bedrifter og private innen:

Ifø Sign Toalett 6860

Villmed gjerne ha hele annonsen svart og Toalett hel sisternekappe/blått vann skrift(deler grønn tlf.og Det komHushvit bygget etter 1983. (om huset ditt er bygget før dette kan det komme et tillegg). plette gulv....)kan gjerne utheve tlf. Seperat stoppekrane må virke.

Avd. Laksevåg, Johan Berentsensvei 4, tlf. 55 94 24 85 Avd. Vest, Sartor Senter, tlf. 56 32 63 70

www.jors.no

Ferdigbetong TONA skorstein Byggmester firma med egen arkitektavdeling

TA KONTAKT FOR ANNONSER PÅ BYGG OG HÅNDVERK TLF. 55 21 45 79

Tlf. 55 27 05 47 ww.walloe.no

Hesthaugveien 18, Ulset • 55 38 23 00 www.bjorgvinvvs.no

Inkl. 20 km fra våre butikker

Kontakt oss på tlf: 55 50 03 60 www.hillerenprosjektering.no

www.ohbetong.no

Tlf. 55 34 17 70

med større tall. Håper duinkl.får til en fin annonse. 3990,00 mva

Hjellestadveien 72, 5868 Blomsterdalen Man-Fredag: 8-16, Tirs- og Torsdag: 8-18

Tlf: 55 24 93 33

Damsgårdsveien 95/97 5058 Bergen Tlf. 55 34 17 70 • Faks 55 34 32 32

Ferdig montert eks sete

TLF: 55 11 42 10

Ingen jobb for liten...

Avretting • Epoxybelegg • Gulvstøp Vi leverer også: • Lydgulv • Konforgulv med vannbårend varme. • Innstøping av varmekabler • Lavtbyggende gulvsystemer.

Ring for uforpliktende tilbud

Tlf : 930 48000

post@ngulv.no • www.næringsgulv.no

Vi utfører alt innen

MURARBEID

www.olenbetong.no

Betong 55 94 66 40 - Lager 55 94 66 30

Interiørmaling

169 fra kr

ÅPNINGSTIDER: Mandag – fredag 10.00-20.00 Lørdag 09.00-15.00

www.bergen-malingfabrikk.no

Kolstibotn 30 • tlf: 47921240

FLISER OG TILBEHØR til rette priser Spesialbutikken med fagkunnskapene til proff og amatør. HER FINNER DU OSS!

TLF. 55 28 01 00 ÅPNINGSTIDER: Mand./fre. 09.00-17.00 - Torsdag 09.00-19.00 Lørdag 09.00-14.00 - STORETVEITV. - TLF: 55 28 01 00


▍Bolig og interiør Eiendom

Oppfordrer til sjekk av taket

9

Kjøp din solskjerming nå! Vinterpriser! Inntil

÷30%

? n e r å v l i t r e s i k r Ma • • • • •

Markiser Screen Persienner Lamellgardiner Plissegardiner

Bestill i mars og få 1/2 pris på montering Gratis måltaking og pristilbud!

Tlf. 55 98 88 60 / Mobil: 96 20 96 00 / www.markisesenteret.no

Kampanjetilbud Kampanje 15. mars til 26. mars 2011 TAKSJEKK: Fagfolk oppfordrer alle boligeiere til å sjekke taket to ganger i året. Også huskjøpere bør være oppmerksomme på taket før de signerer kontrakten.

40A% TT

Mange glemmer å sjekke taket når de kjøper hus. Det kan få store konsekvenser. Camilla Aadland Camilla@byavisen.net

–Taket er husets femte fasade, men det er gjerne den fasaden vi ser og kontrollerer minst. Samtidig påvirker vær og vind taket mest, og det kan bli skader vi ikke legger merke til før det er for sent, sier administrerende direktør Geir Haugersveen i Icopal, som leverer byggevarer til tak. Han oppfordrer alle huseiere til å kontrollere taket to ganger i året. – Da bør man se etter fuktskader. Det viser seg gjerne ved misfarging innvendig. Hvis det har gått for lang tid, kan det også ha oppstått sopp- og råteskader, sier han. SJEKK TAKRENNER Også utvendig bør taket sjekkes. – Man bør se at taket er tett, at det ikke er skader og at takrennene er åpne og renset for løv, sier direktøren. Takrenner som er tilstoppet med løv og så fylt med snø, kan nemlig gi vanninntrengning når snøen smelter igjen. – Dette er en av de vanligste vannskadene som kan oppstå i vårløsningen, forteller Haugersveen. Han oppfordrer spesielt folk som skal kjøpe bolig til å sjekke taket. – Fukt- og råteskader forekommer ofte i boliger. Hvis det ikke blir oppdaget tidlig nok, kan det bli omfattende og kostbare skader, sier han. Et gjennomsnittlig tak varer i 30 år, ifølge takleverandøren.

PÅ ALLE

– Er det dyrt å skifte tak? – Det behøver ikke å være det. Det er en viktig del av bygget, man må tenke på at man bevarer huset ved å skifte taket, sier Haugersveen. GLEMMER TAKET Takstmann Knut Anders Aase i Takst team Hordaland er helt enig i at det bør være mer fokus på å sjekke taket ved boligkjøp. – Det er for lite fokus på det, folk burde vært mer opptatt av taket, sier Aase til Byavisen. – Hvorfor er det viktig å sjekke taket? – Hvis taket er tett, står huset mye lenger, svarer han. En vanlig takst sier ikke nødvendigvis alt om tilstanden til taket. – Vi som takserer kommer ikke til taket, vi ser det kun fra bakken. Men vi spør eier hvor gammelt det er og om det har vært problemer tidligere, sier Aase. En boligsalgsrapport går grundigere til verks, og kan si mer også om taket. – Da går vi opp i kryploftene, og sjekker der det er mulig å få oversikt, sier han. Takstmannen merker at mange glemmer å sjekke taket. – Det er nok av dem som pusser opp huset og så står taket fra 60-tallet igjen og lekker. Forsikringen dekker ikke lekkasje fra taket i stor grad, så det er enda en grunn til å være påpasselig, sier takstmannen.

*

RAB VINDUER * Tilbudet gjelder alle standard modeller og glasstyper av vinduer og balkong dører (med unntak av heve og skyvedører). RYDNINGSSETT 2 DELER Rydningssaks med utveksling. Beskjæringssaks med sideskjær.

249,-

Pr.stk

LADY PURE COLOR 3 liter emb.

LAMINAT Polaris Moonshadow Light Oak

149,-

Pr.m2

399,-

Pr.spann

Byggeriet Mestersalg Bergen AS Vågsgaten 6, LAKSEVÅG - Tlf: 55 34 87 00 www.byggeriet.no Byggeriet Mestersalg Bergen AS, avd. Arna Storaneset 20-24, INDRE ARNA - Tlf: 55 25 10 50 Byggeriet Mestersalg Bergen AS, avd. Åsane Salhusveien 55, NYBORG - Tlf: 56 11 30 70 Forbehold om utsolgte varer og trykkfeil.


10

nr 1 - 2011 - www.byavisen.net

La badet gjenspeile deg Anette Karlsen har pyntet opp badet sitt med blomster.

Marianne Haga Kinder mener det er viktig å ikke overdrive fargebruken på badet.

Små detaljer som pynter opp på badet til Live Madelén Smidsrød.

Ann-Elin Austgulen mener det er viktig å tenke på personligheten sin når man skal pusse opp badet sitt.

lengden. En roteskuff er en livredder, sier Austgulen. Hun er opptatt av at man må Ann-Elin Austgulen står bak blog- tenke på funksjon og oppbevaring gen Villa Kaos, og hun mener du bør når man innreder baderommet. tenke på personligheten din når du – Tenk gjennom hva du trenger skal pusse opp badet. å ha tilgjengelig på badet, og tilpass – Er du en rotete person bør du ta oppbevaringsmulighetene etter det. høyde for dette når du innreder. Unn Skjul rotet i skuffer, skap, pene bokdeg minst en skuff til rot. Ikke tro ser eller bak forheng, sier hun. du vil skifte personlighet bare fordi Hun mener man bør unngå åpne du har fått pusset opp et rom og vil løsninger. ha orden på alt. Det vil ikke holde i – Hyller hvor alt fra tamponger Linn Marit Hermansen

redaksjon@byavisen.net

til personlige eiendeler ligger til åpenbaring ser ikke bra ut, mener Austgulen. Kjøkkenløsninger Bloggeren Anette Karlsen har også en mening om hvordan badet kan fungere på en best mulig måte. Hun forteller at kjøkkeninnredninger er en bra løsning. – Om du bestiller innredningen til badet fra kjøkkenleverandøren kan dette fungere helt utmerket. Vanlige

benker med skuffeinnsatser er kjempepraktisk, sier hun. Hun er begeistret for store skuffer. ­– Kjøpmannsskuffer er supre til oppbevaring. En får full oversikt, og ingenting gjemmer seg bakerst i skapet, smiler hun. Overskap er unødvendig etter hennes mening. – De samler seg for mye støv på toppen. Vanlige benker med skuffer blir mer praktisk, sier hun.

Bloggeren Anette Karlsen er begeistret for store kjøpmannsskuffer.

Bloggeren Live Madelén Smidsrød mener badet må være ryddig og rent.

Akkurat som Austgulen synes Eksklusiv spa-følelse Live Madelén Smidsrød blogger Smidsrød at ting skal skjules. – Praktiske ting som hårfønere, under navnet Bettum Villa. Hun er glad i den eksklusive følelsen man får elektriske tannbørster, barbermaskiner og slikt er ting jeg ikke vil se. når man er på spa. –Jeg mener nyvaskede, strøkne Alt dette burde du få plass til i en håndklær bør ligge fremme, og så skuff eller et skap. Da holder du også kan man gjerne ha kandelaber i et benken fri for rot, sier hun. hjørne. Tente lys forsterker alltid følelsen av luksus. Som en ekstra Nattbord på badet bonus roes nervene i tillegg om man – Kjøp et gammelt nattbord eller en kommode på loppemarked. Skjær velger å bruke duftlys, smiler hun.

HVERDAGSGLEDE FRA BALLINGSLÖV


▍Bolig og interiør Bad

Dette er interiørbloggernes mening om hvordan badet skal se ut.

11

Du har råd til å la deg friste!

Badet til Live Madelén Smidsrød skal gi deg følelsen av å være på spa.

Ann-Elin Austgulen skjuler vaskemaskin og tørketrommelen på badet sitt.

ut plass til vaskeservant og mal det. Det blir lekkert, sier Marianne Haga Kinder som står bak bloggen Shabby Charm. Hun mener det er viktig å ikke overdrive fargebruken. – Ikke bruk for sterke farger i

innredningen. La håndklær og tilbehør stå for fargeinnslagene, sier hun. Det er viktig for Smidsrød at badet ser bra ut. – Et bad skal være ryddig og rent. Et sted hvor man slapper av. Out of sight, out of mind, avslutter hun.

Her finner du bloggerne Madame er en serie interiørprodukter tiltenkt den bevisste kvinne, Anette Karlsen – http://www.anetteshus.com Ann-Elin Austgulen – http://villa-kaos.blogspot.com Marianne Haga Kinder – http://shabbycharm.blogspot.com Live Madelén Smidsrød – http://bettumvilla.blogspot.com

Dropper skap – Utviklingen har gått mot mer skuf- Vestlandet, er det veldig mye klassisk fer og mindre skap. Vi ser at flere i hjemmene til folk, sier han. og flere går for løsninger med store Svidal forteller at det er ikke skuffer med mye lagringsplass, og bare er baderomsinnredninger som da blir det gjerne mindre overskap, benyttes når folk skal pusse opp forklarer han. badene sine. Men fortsatt er det den klassiske – Det er flere som benytter en stilen som dominerer. miks av kjøkken- og badeskap når – Jeg mener det er viktig å få de innreder badet sitt. fram at fortsatt, i hvert fall her på

at de skal “matche” hverandre i uttrykk, stil, form og farge.

Putetrekk

kr 149,-

Hamret blomsterpotte kr 149,-

Krukke m/skrift

kr 179,-

Skrin m/8 rom

kr 299,-

Hamret vase 52 cm

kr 599,-

Hane kopp m/skål

kr 139,-

Hamret bolle

kr 139,-

Hane Skål

kr 69,-

Hamret lysfat

kr 549,-

Hane Mugge

kr 189,-

M bokstav m/tekst

kr 499,LAYOUT: WWW.ZIGN.NO

Daglig leder, Reidar Svidal, hos JKE Bergen forteller at mange heller vil ha skuffer fremfor skap på badet.

derav navnet Madame. Produktene er håndplukket med tanke på

Oasen v/Vinmonopolet Vestkanten v/Sportsgalleriet Det tas forbehold om eventuelle avgiftsøkninger, tekst, trykk og bildefeil, samt utsolgte varer. Prisene er veil. og inkl. mva.


Kampanjetilbud Kampanjetilbud Partivaresalg

Kampanje 15. mars til 26. marsSalget 2011 Kampanje 15. mars til 26. mars 2011

starter torsdag

% 0 4 % 0 T 4 T A B A R ATT

Byggevarer verktøy - m.m

70%

* *

DUER LLE VIN RPÅAAB DUER LLE VIN PÅ A

avslag

Dørblad.Hvit og furu. div str. med eller uten glass Baderomsskap med vask. Hobbyplater.div str. Eik/ RYDNINGSSETT 2 DELER valnøtt farge. Håndtak tilLADY PURE COLOR RYDNINGSSETT 2 DELER LADY PURE COLOR Rydningssaks 3 liter emb. dører og skap. Rydningssaks med utveksling. med utveksling. Beskjæringssaks Beskjæringssaks med sideskjær. med sideskjær.

3 liter emb.

70%

Skru og Bormaskiner, arbeidsbord, div batteriverktøy fra Bosch Pr.stk og Dewalt. Pr.stk

249,249,-

El.matriell, spiker, skruer, bokser, postkasser, hansker, låser etc.

- nr 1 - 2011 - www.byavisen.net

NB: Kun Byggeriet i Arna

* Tilbudet * Tilbudet gjelder alle gjelder alle standard standard og modeller modeller ogav glasstyper glasstyper vinduer og av vinduer balkong og dører balkong (med dører (med unntak av unntak heve ogav heve og skyvedører). skyvedører).

LAMINAT LAMINAT Polaris Moonshadow Polaris Moonshadow Light Oak Light Oak

149,149,-

Pr.m2 Pr.m2

avslag

399,399,70%

Pr.spann Pr.spann

avslag

Byggeriet Mestersalg Bergen AS Vågsgaten 6, LAKSEVÅG - Tlf: 55 34 87 00 www.byggeriet.no AS Vågsgaten 6, Storaneset LAKSEVÅG -20-24, Tlf: 55INDRE 34 87ARNA 00 - Tlf: 55 25 10 50 www.byggeriet.no Byggeriet Mestersalg Bergen AS, avd. Arna Arna Storaneset 20-24, INDRE ARNA Tlf:11 5530 2570 10 50 Forbehold om utsolgte varer og trykkfeil. Byggeriet Mestersalg Bergen AS, avd. 9-1500 Åsane Salhusveien 55, NYBORG - Tlf:-56 Åpningstid man-fre kl 0700-1700,tors kl 0700-1900,lør Byggeriet Mestersalg Bergen AS, avd. Åsane Salhusveien 55, NYBORG - Tlf: 56 11 30 70 Forbehold om utsolgte varer og trykkfeil.

Profile for Byavisen Bergen

Bolig og interiør - 01 - 2011  

Byavisen Bergen, Bolig og Interiør

Bolig og interiør - 01 - 2011  

Byavisen Bergen, Bolig og Interiør

Profile for byavisen
Advertisement