Page 1


nr 46 - 2011 - www.byavisen.net

!

Flere meninger: På meninger.byavisen.net kan du lese de siste meningene og delta i debatten.

  Meninger Advokaten

@

Advokat Vegard Austgulen

Vegard Austgulen forteller om emner vi håper vil interessere deg. Austgulen har bl.a. praksis som konsulent ved Forbrukerrådet, dommerfullmektig og politijurist.

15

Delta i debatten: Send meninger, innlegg, kronikker eller annet til redaksjon@byavisen.net

Arv: Skal fordelingen vente?

Det er komplett og strengt regulert den frihet du har til å bestemme over dine verdier etter døden. Vegard Austgulen, advokat

Advokathus1 - Tlf. 55 70 63 64 - Faks 55 56 02 01 Sandviksboder 1E - 5035 Bergen. www.advokathus1.no e-post: vegard.austgulen@gmail.com

Det er ikke sjelden jeg får besøk av dere lesere ved kontoret. Mange av dere undres over det samme. Skal den som har en del verdier fordele verdier til sine barn i live, eller vente til egen bortgang og at verdiene skifter eier ved arv. Det finnes intet entydig svar.

Så finnes det en egen gaveavgift. Som er En annen variant er at hver giver hvert like stor som arveavgiften. Moralen er enkel, år, kan gi ca 34.000 kroner til en mottaker, uten det er like mye avgift enten verdiene overdras at det setter i gang noen avgift. Eller gjerne i live eller etter død. Men dokumentavgiften 340.000 kroner over ti år, uten avgift. Det må altså, den kommer på toppen i livet. planlegges og fordeles rett.

Jeg ser den dag i dag, etter snart tyve års praksis – at jeg endelig har begynt å få overblikket over alle reglene. Og over alle valgene. Sånn at det er godt å kunne velge nettopp sammen med deg.

Skulle du likevel komme til at verdiene Der det finnes like mange løsninger – som skal bero hos deg til etter døden, skal livsar- det finnes mennesker der ute i vår vakre by. vingene ha sine to tredjedeler av det hele. Og ektefellen skal som hovedregel ha en fjerdepart. Mange tror nok at det er strenge ram- Den lille biten du har igjen, bestemmer du selv mer for hva man kan gi og til hvem. Det er over. Har du ikke ektefelle, er det en tredjedel feil. Friheten er stor i levende live. Skulle bare du bestemmer over. mangle, friheten skal det vernes om i så måte. Det er komplett og strengt regulert den Men det koster i noen grad å ta over arv. Dersom man gir bort verdier i live, kan frihet du har til å bestemme over dine verFor fast eiendom gjelder den ordning at det til- de fordeles slik at avgiften blir lavest mulig, dier etter døden. Rommet er lite for sprell. I kommer dokumentavgift 2,5 prosent av eien- hver person kan motta inntil 470.000 kroner levende live er nærmest alt lov. Dette er rikt på dommens verdi. Denne påløper ved overgang fra hver giver – uten avgift. Så hvis man deler kontraster. i levende live, ikke etter død. opp sine verdier på mange nok, nuller man ut avgiften.

Noen synes det er ryddig og greit å gi fra seg sine verdier her og nå. Det er en slags tanke om at det er greit det som er gjort. La det være klart, du kan gi bort dine verdier i levende live. Ja, faktisk kan du gi verdiene til den du vil. Til arvinger eller til andre. I levende live står du fritt, ubundet av hvem som skal arve deg.

Så det kan vel sies å være dyrere å overdra i levende tilstand, men det gir også betydelig mer frihet.

  Meninger Innlegg Lyckliga gatan Det å være tenåring på 60-tallet, var en god tid. Vi hadde telefon hjemme, men ingen mobiltelefon, ingen PC, ingen iPod, ingen iPad, og alt dette andre dagens unge bare må ha for å eksistere. Vi gikk på kino sammen, mekket på mc og bil, og sendte brev til hjertevennen. Og etterhvert fikk mange tv-apparat, men video var

Men selv om vi ikke vokste opp i en tid fylt av kav, tempo og stress, og med alle disse tekniske dippeduttene, var det en god tid! Vi hadde selvsagt vår små krangler, som venner ofte har, men vi var jevnt over fornøyde med livet. Vi var jevnt over flinkere i lesing, skriving og regning (matematikk) enn dagens unge. Dette

Selv i en moderne verden, omgitt av høyteknologi på alle plan, til og med i barnehagen, er det godt å ha noen venner en 61-åring kan pleie kontakten med. Treffes, prate sammen, reise på tur med, - i det hele tatt: Man er lykkelig - selv om en ikke deltar på Facebook! Hva er vitsen med en bråte med elektroniske «venner», som man ikke en gang aner hvordan ser ut,- hva er vitsen? Nei, heller fylle livet med Dagens unge er kløppere på virkelighet, nærhet, menneskelig tekniske hjelpemidler, men går kontakt og ekte livsutfoldelse. Nå har mobiltelefonen og Facebook strømmen ut, eller mobilen faller overtatt styringen av svært mange i klosettet, er verden i grus, og den unge menneskers liv og hverdag. Vi stakkars ungdom er totalt hjelpeløs! er på vei mot det samfunn der små og store datamaskiner tar kontroll over alles liv og levnet. Hvorfor skjer Terje Haugom, samfunnsdebattant dette? Hvorfor lar vi «forskning» og «utvikling» gjøre oss til avstumpede, viljeløse og underkastede slaver av fremdeles et totalt ukjent begrep. fordi vi brukte hjernen vår mer, og tekniske nyskapninger, når vi vet at En del av oss gikk på håndball- eller måtte klare oss uten hjelpemidler. vi som mennesker vil tjene på å ta fotballtrening. Vi hadde stort sett Ikke en gang kalkulator! Dagens avstand fra det, og utvikle oss som respekt for våre foreldre og lærerne, unge er kløppere på tekniske hjelpe- mennesker i stedet for digitale slaver? og vi hadde ikke spesielt mye lom- midler, men går strømmen ut, eller mepenger. Det å få seg sommerjobb mobilen faller i klosettet, er verden Lyckliga gatan, du finst inte mer! som bud og lignende hadde høy i grus, og den stakkars ungdom er Terje Haugom, samfunnsdebattant prestisje. totalt hjelpeløs!

08000


26

nr 46 - 2011 - www.byavisen.net

Fire vestlandsfinalister

Fire av seks finalister i P2-lytternes romanpris er vestlendinger. Sammen med Gunstein Bakke fra Setesdal og lillehamringen Stig Sæterbakken konkurrerer Tomas Espedal, Ragnar Hovland, Marit Eikemo og Merethe Lindstrøm om denne prisen. – Å bli finalist i konkurransen om P2-lytternes romanpris gir et ubetinget kvalitetsstempel. Og en markedsføring som kan være gull verdt, skriver Jan Landro i en kommentar i Bergens Tidende.

Kultur Film

Julens filmfavo BIFF-sjef Tor Fosse mener du bør få med deg «Folk ved Fjorden», mens Agnete Haaland digger «Karl-Bertil Jonssons jul. Her er julens filmanbefalinger.

Mari-Louise Uldbæk Stephan

mari@byavisen.net

OLE PETTER BAKKEN, CINEMATEKET It’s a Wonderful Life (1946) Dette er den optimale julefilmen. Det fascinerende med filmen er at det er en dyp tragedie i to timer, før den avslutter med ti minutter med euforisk lykke. Dette gjør at man forlater kinosalen med en følelse av å ha sett en gladfilm.

Mongoland (2001) Filmen om Pia, Kristoffer, Vegar, rap-artisten Gary og den britiske oljearbeideren Wayne er en underholdende og morsom feelgood-film. Det er mange fantastisk gode scener i denne filmen. Fanny og Aleksander (1982) Den Oscar-belønnede filmen regissert av Ingmar Bergman er kanskje ikke en veldig lystig film, men den er et mesterverk. Jeg synes også at det er en film som fint kan ses resten av året også.

AGNETE G. HAALAND, PÅTROPPENDE TEATERSJEF VED DEN NATIONALE SCENE Karl-Bertil Jonssons jul (1975) Denne filmen er min absolutte julefavoritt. Det er en så utrolig søt tegnefilm om en liten gutt som jobber på posthuset. Han gir alle de dyre gavene til de fattige. Hjemme hos oss kan vi alle replikkene og ser filmen sammen hver julaften. Med Grimm og Gru (1976) Da min mann, Erling Borgen, var NRK-korrespondent i Kina, var våre barn 1 og 3 år. Der var ikke barne-TV for dem der og vi så derfor «Med Grimm og Gru» nesten hver kveld. Den rumenskrussiske filmatisering om geitekillingene og ulven er en surrealistisk historie. Neste år skal vi lage den som familieforestilling med navnet «Ulverock» på DNS. Love Actually (2003) Filmen med Hugh Grant, Martine McCutcheon, Colin Firth, Emma Thompson, Keira Knightley og Bill Nighy hører julen til. Alle får hverandre på den riktige måten, og den er rett og slett kjemperomantisk.

Diamantring m/1 stein 1,16 carat diamant TWSI 2 (Før 84.000,-) Nå 49.800,-

Velkommen til en hyggelig julehandel Internasjonalt sertifikat

IRMELIN NORDAHL, VESTNORSK FILMSENTER

TOR FOSSE, FESTIVALSJEF, BIFF

ERIK RICHTER STRAND, REGISSØR

Folk ved fjorden (2011) «Folk ved Fjorden» handler om et år i Ole, Magnhild og Marias liv i Nordhordaland. Denne filmen gjør at man blir varm i hjertet og går ut av kinosalen som et rikere menneske.

Nader og Simin - et brudd (2011) Denne filmen kan anbefales fordi det er en Gullbjørnvinner fra Berlinalen og en BIFF-film sikkert mange gikk glipp av i det overveldende programtilbudet festivalen hadde i år. Iransk film hadde et stort oppsving internasjonalt fra 90-tallet av og denne viser at iransk film fremdeles er å regne med for filminteresserte.

It’s a Wonderful Life (1946) Vi har dessverre ingen som Jimmy Stewart blant dagens filmstjerner. Han er fantastisk i denne filmen, som både berører, underholder og får deg til å tenke over julens budskap.

Jan Eggum - Ryktet forteller (2011) Dokumentarfilmen om Jan Eggum som skal bli vist på TV2 kan anbefales. Her går man litt bak fasaden og man blir mer kjent med Jan Eggum.

Tre nøtter til Askepott (1973) Jeg ser alltid «Tre nøtter til Askepott». Den hører julen til, og jeg er like begeistret hvert år. Jeg tror det er den enkle historien om jenten som strever, men som lykkes til slutt, som gjør den så god.

Dokumentarfilm på kino Jeg håper også at «Folk ved fjorden» og «Min elskede» fortsatt er å finne på kino i julen. Vi i BIFF prøver å få kinosjefene over hele landet mer engasjerte i sjangeren da den har så mange filmperler å by på.

Ringenes Herre-trilogien. Du trenger god tid for å se hele serien, derfor passer julen så godt. Episk, morsom og vakker historiefortelling.

Gi bort litt skjønnhet i julegave Kurset varer i 50 min og du vil lære om alt fra grunnleggende hudpleie til hvordan legge den perfekte make-up. Kurset koster kr 495,- og inkluderer at du får plukke med deg produkter hjem for hele beløpet. Nå spanderer vi et ekstra gavekort på mottager av gavekortet som gir en gave til verdi kr 130,- dersom gavekortet benyttes innen 28.02.2012

MAKE UP STORE Marken 5 - Tlf. 55 31 46 54 - www.juvelfatterne.no

The Mill and the Cross (2011) Denne filmen er nok for de mest engasjerte innen både film- og billedkunst. En High Brow-film for de sofistikerte om maleren Bruegel og hans verdensanskuelser, regissert av polske Lech Majewski på en særdeles innsiktsfull måte. En kontemplativ film - som sagt for de spesielt interesserte.

Fanny och Alexander (1982) Bergmans siste storfilm er også en av de jeg liker best. Han fanger barndommens forventninger, lengsler og fantasier bedre enn noen annen.

Xhibition 1 etg. inngang Olav Kyrres gate Tlf. 55330777 • www.makeupstore.se

Byavisen ønsker alle lesere en riktig god jul & et godt nyttår! Neste avis kommer 3. januar

TRENGER DU HJELP TIL RENHOLDET? * Trenger du hjelp til flyttevask? * Eller kanskje hjelp til tak og vegger? * Periodisk renhold hver 14. dag?

Ring oss for uforpliktende tilbud! Tlf. 959 04 335

www.rentogpent.biz


30

nr 46 - 2011 - www.byavisen.net

Strilepatriotisme

De er alle sammen stolte av hjemtraktene, de tre damene i Likcsome Chicks, Anita Heggholmen, Linda Ekeland og Ingvild Watnedal. Og nettopp dét er budskapet når de 28. desember setter opp «Stålt ‘tå vera stril» på Sotra. I forestillingen gir de deg svar på hva en stril er, hvem bygdadyret er, og hva strilemusikk egentlig er.

Kultur I byen

Foto: Presse

Flere fant veien

KUNST TIL FOLKET: Bergen Kunstmuseum ønsker på sikt å trekke til seg mellom 150 000 og 200 000 besøkende, for slik å slå rekorden i 2008 da de hadde utstillingen «Picasso - figur og bilde».

Bergen Kunstmuseum har hatt 24 prosent flere besøkende i år enn i fjor. Byens øvrige museer har også gode tall å gå inn i nyåret med. av at vi fremstår som relevant for publikum, blant annet via Astrup-utstillingen og Kunstlab for barn, sier Høyersten. Nytekning om museumsrollen og kunstsatsBarnas Kunstmuseum, Kunstlab, åpnet ning for barn, er noen av grunnene direktør i september i år. Bergen sikret seg da Norges for Kunstmuseene, Erlend Høyersten, trek- første kunstmuseum for barn. ker frem som suksessoppskriften. – Ser man de to siste årene samlet, har vi BANER EGEN VEI besøkstall med en økning på rundt 40 pro- Besøkstallene fra 2010, og foreløpige tall frem sent. Etter min oppfatning kommer dette til 12. desember 2011, viser at Kunstmuseet Janne G. Sørgulen janne@byavisen.net

har gått fra over 71 000 til over 88 000 besø- ANLEGGSARBEID INGEN HINDRING kende. Det er en økning på nesten 24 prosent. To av byens museum, Det Hanseatiske – Vi ønsker å måle oss med de beste i Museum og Bryggens Museum har i Europa. Det er et poeng at vi ikke skal være løpet av året hatt vedlikeholdsarbeid, eller en kopi av andre. Kopierer man, vet man at anleggsarbeid nær bygget. Besøkende fant man aldri kommer til å bli best, poengterer likevel frem. Høyersten. – Selv om vi har vært innpakket i plas– Vi er et museum i utvikling - på vei til tikk og har hatt et stillas rundt bygget i hele noe annet. Det gjør folk nysjerrige, sier han. sesongen, har faktisk vært flere tilreisende i år, sier Hilde Grotnes Arnesen ved Det

I byen Konsert Tirsdag 20. desember Kurt Nilsen - julekonsert, Ole Bull Scene, klokken 19.00 Julekonsert, St. Pauls kirke, klokken 19.00 Julekonsert, Bergen Domkirke, klokken 19.30 Onsdag 21. desember Kurt Nilsen - julekonsert, Ole Bull Scene, klokken 19.00 Kveldstoner i en åpen kirke, Storetveit kirke,

klokken 19.00 Julekonsert med Bergen Filharmoniske Orkester, Oseana Os Kunst og Kultursenter, klokken 19.30. Stille grender, Åsane kirke, klokken 21.00 Torsdag 22. desember Krüger & Taus swinger julen inn igjen, Øvre Ole Bulls Plass, klokken 19.00 Julekonsert, Håkonsballen, klokken 19.30 Lars Vaular + A-Laget, Ole Bull Scene, klok-

ken 21.00 Bloody Heaven & Hell, Madam Felle, klokken 22.00 Fredag 23. desember Julenattkonsert, Åsane gamle kirke, klokken 22.00 Aura, Glade Rosenkrantz, klokken 22.00 24.-25. desember - ingen arrangementer

Mandag 26. desember El Regn, Logen Teater, klokken 21.00 Pogo Pops julekonsert, Rick’s Teater, klokken 23.30 Tirsdag 27. desember Intimkonsert med Fredsbevegelsen Fyllesjuk i Folkedrakt, Dyvekes vinkjeller, klokken 21.00

Onsdag 28. desember Kveldstoner i en åpen kirke, Storetveit kirke, klokken 19.00 Dverger og gløgg, Madam Felle, klokken 21.00 Vassendgutane, Rick’s Teater, klokken 21.00 Torsdag 29. desember The Best of Pink Floyd, Oseana Os Kunst og Kultursenter, klokken 20.00


Byavisen - avis46 - 2011  

Byavisen Bergen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you