Page 1

Bergensk monster

Hjelp mot høstmørket

Pompido er noe så sjeldent som dodraugog og en beskjeden dodraug monster fra Bergen. Bergen. Animasjonsfilm er målet forfatterEndre Endre for forfatter Lund Eriksen.

Hver bydel i Bergen tilbyr nå kurs for å få bukt med vinterdepresjoner. Side 6

Side 28-29

Nr. 36 - 11. oktober 2011

Vil ha vin til fotballkampen

Pensjonistleder Inger Johanne Knudsen mener eldre bør få utvidet alkoholservering og fotballkamp på storskjerm. Side 4-5

Søvnløs i New York

Olivenpizza

Nathalie Nordnes har laget musikkvideo til nytt album på knappe to døgn i USA.Side 32

Mari-Louise lærer deg sine beste pizzatriks fra Italia. Side 8-9

Aktuelt Lokalt ▍2

Livsstil Mat ▍8

Meninger ▍12

Kultur Litteratur ▍28

HORDA BUSS TURBUSS VEST

F

STREF NYTTÅR

Musikk v/Morten

Stord hotell 30.12 - 3 dg. kun 3700,Påmelding i okt. kun 3500,-

HYGGE OG GJENSYN FØRJULSTREFF Loenfjord hotell Julekonsert Seim kirke Julebord, underholdning Pinnekjøtt m.m. 15.11 - 3 dg. kun 2700,1.12 - kun 600,SVENSK JULEHANDEL JUL PÅ GEILO Ustedalen hotell Nordby og Strømstad 23.12 - 4 dg. kun 4700,22.11 - 3 dg. kun 2500,Påmelding i okt. kun 4500,Rask påmelding - www.horda-buss.no

HORDA - buss / Turbuss Vest tlf. 55 18 34 08 / 958 50 965

Kultur I Byen ▍32

Torhilds Reiser - trygghet og kvalitet -

26/11 Julemarked Schwerin 6 dg 29/12 Nyttår i Tsjekkia

kr 6 500,-

Nyttårsfeiring i Cesky Krumlov. Nyttårskonsert i Praha m/Praha Filharmoniske. fly t/r, utflukt m/guide, reiseleder med fra Norge. 5* hoteller, shopping m.m. 5 dg kr

11 850,-

Reiseleder: Torhild Kvamme Tlf. 904 744 33 eller

e-post: info@torhildsreiser.no • www.torhildsreiser.no


2

nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

Italiensk fristelse

Aktuelt Meninger Leder NORDMENN ELSKER Å VÆRE BEST.Nå har vi klart det på nok et område. Vi er verdens sykeste folk. FLERE MEDIER kunne i forrige uke fortelle at 30 prosent av befolkningen mottar trygdeytelser. Det vil si hele 1,5 millioner nordmenn. ANTALL BARN OG UNGE i Norge er 1,4 millioner. Den yrkesaktive delen av befolkningen består av 2,1 millioner nordmenn. Dermed er det nå 42 prosent av befolkningen som forsørger seg selv og de resterende 58 prosent barn, unge, pensjonister og trygdede.

Mari-Louise loffet i Italia i sommer, og gir degsine aller beste pizzatriks fra Sør Europa.

▍10 Kjærlighet kvass som en kniv

Tenk etter. Er du og din bekjentskapskrets mye sykere enn før? ER VI VIRKELIG tretti, førti eller femti prosent sykere nå enn før? Tenk etter. Er du og din bekjentskapskrets mye sykere enn før? Eller har vi altfor gode velferdsordninger?

I 1995 kom omslaget fra underskudd og nedbetaling av statsgjeld til overskudd på det norske statsbudsjettet. I tiden etter har vi i rakettfart inntatt verdenstoppen i offentlig finansiert velferd.

SYKELØNNSORDNINGEN i Norge er svært sjenerøs. Vi får full utbetaling uansett om vi er på jobb eller er syk. Er det utenkelig at noen utnytter dette systemet? Vi vet vel strengt tatt ikke. For det føres ingen kontroll. Det er det ingen ansvarlige som tør å ta tak i. Så det vi har er statlig naivitet og snillisme.

FRA 1996 til 2010 har statens utgifter til sykdom og uførhet økt med 55 prosent. Målt i andel av statens samlede utgifter. Vel ønsker flertallet i befolkningen en god velferdsstat. Og levealderen øker. Men femtifem prosent?

ØKONOMIPROFESSOR ved Universitetet i Bergen, Kjell Vaage, uttaler til Bergens Tidende at ingen andre land i verden har det slik. Er det da mulig at vi har innført en altfor god ordning?

MED SNART EN TREDEL av befolkningen på trygd faller en stadig større del av byrden på de gjenværende yrkesaktive. Den utviklingen fortsetter med forventet økning i levealder. De neste femti år vil andelen alderspensjonister dobles. Sett i forhold til personer i yrkesaktiv alder. NÅR ANDELEN alderspensjonister øker, har vi da råd til å fortsette å finansiere en altfor god sykelønnsordning? Hva skjer hvis vi gjør det? Hva gjør det med den norske konkurransekraften? Blir det lettere eller vanskeligere å drive næringsvirksomhet i Norge? AV VIKTIGE økonomiske nøkkeltall har andel arbeidsløse fått ufortjent stor oppmerksomhet. For å utfylle bildet bedre bør politikerne og mediene legge like stor vekt på å få frem sysselsettingsandelen. SLIK DET SER UT nå er sysselsettingsandelen nemlig på vei nedover fra dagens allerede lave førtito prosent. Det er urovekkende. Ansvarlig redaktør Ole Tom Kolstad

Uken som gikk

Byblikk Daria Zoric

daria@byavisen.net

Det er en uke siden samboeren min kom hjem med «Star Wars. The complete saga». Ni disker, seks filmer, og masse ekstramateriale. Innstinktet mitt bad meg å snike meg unna, men den gang ei. For hvorfor skulle han fortsette og se på Grey´s Anatomy og Frustrerte Fruer om jeg ikke jeg var villig til å se verdens mest spennende del av filmhistorien? Dilemma. Greit, jeg har jo lært at man må gi, og ikke bare ta i et forhold. Du tror jeg skal klage, men den gang ei. Aldri i mitt liv har jeg følt meg så opplyst som nå. Det er kun en film igjen, og replikken «Luke, I am your father» er ikke lenger et irriterende sitat som jeg hater alle nerder for å bruke. Jeg skjønner hvorfor de nye filmene ble laget mange år etter de første, og ikke minst at forfatteren er like kjærlighetssyk som de som skriver såpeoperaene mine. Jeg har til og med gått til innkjøp av en Star Wars-ringetone, for melodien har jeg hatt på hjernen siden vi startet. Budskapet er lett, og du skjønner det selv, man får fortsatt igjen for å gi i denne verden. Og til neste gang du skal ta et vanskelig valg may the force be with you!

Høst på Storetveit Rødt, gult, brunt, oransje. De varme fargene blafrer over meg. Skjelver. Fryser. Slik som meg. Snart daler bladene til jorden. De blandes med bladet som allerede ligger der. Råtne og sleipe. Snart ligger bladene klistret. Trykt ned i den våte grusveien. Eller til gresset i parken. Kalde støvler vandrer mot Bybanen. Jeg lytter til høstlige toner fra Ane Brun. Paraplyen vrenges. Det er høst.

Foto: Mari-Louise Uldbæk Stephan

Avisprodukter AS – Krokatjønnveien 15 – 5147 Fyllingsdalen – Tlf: 55 17 36 50 – redaksjon@byavisen.net – annonseinfo@byavisen.net Ansvarlig redaktør: Ole Tom Kolstad


nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

Aktuelt ▍2-6

Livsstil ▍8-9

Meninger ▍12-13

3

Kultur ▍28-32

«Det er jo ikke farlig å være donor. Du redder liv. Det er en fantastisk ting.» Rekordmange har gitt bort organer i år. Likevel mobiliserer Stiftelsen Organdonasjon med 150 stands over hele Norge neste lørdag.

KAMPANJE: Donordagen er til for å øke folks bevissthet om et valg etter døden, nemlig å gi bort organer dersom man skulle bli erklært hjernedød.

i nord til Kristiansand i sør, forteller Mathisen. I Bergen vil stiftelsen være repre Aldri før har det vært realisert flere sentert både på Vestkanten og ved donasjoner i Norge enn første halv- Den blå steinen. del av 2011. Til sammen 100 dona– Organdonasjon er noe som sjoner er gjennomført hittil i år, mot angår alle og som alle derfor bør ta 102 for hele 2010. stilling til. Donasjonsdagen er viktig Likevel er det viktig for Troels Mathisen i Stiftelsen Organdonasjon Det er viktig å mobilisere til at flere nordmenn å ha tatt en tar stilling til organdonasjon, for hundrevis av nordmenn venter i kø samtale med for et nytt, livreddende organ. 22. ens pårørende oktober markeres Donasjonsdagen slik at de vet over hele landet. – Donasjonsdagen er blitt en eurohva du måtte peisk merkedag og arrangeres for ønske i en slik sjette gang i Norge. Rekordmange frivillige har meldt seg til å stå på situasjon. stands. Vi har jo ikke medlemmmer, men etter å ha fått 220 000 tilhengere Troels Mathisen, på Facebook satte vi rekord i fjor Stiftelsen Organdonasjon med 90 stands, mot 45 året før. I år blir det 150 stands fra Honningsvåg Silje M. Stavrum Norevik

silje@byavisen.net

for oss fordi da har vi en mulighet til å stå ute og snakke med folk som igjen snakker med familie og venner. Det er jo ikke farlig å være donor. Du redder liv. Det er en fantastisk ting.

Foto: Stiftelsen Organdonasjon

det donortallet som vi har nå med 30 donasjoner per en milliion innbyggere. Vi kan jo ikke belage oss på å ha en egen tv-serie hvert år, hvilket jeg tror var en medvirkende årsak til den positive holdningsendringen TV-serie blant befolkningen, sier Mathisen. Flere faktorer gjør at oppmerksomI 2010 ble det utført 15 organdoheten omkring organdonasjon har nasjoner ved Haukeland sykehus, økt. Andelen av befolkningen ville sammenlignet med ni i 2009. I sagt nei til donasjon aldri har vært gjennomsnitt er det mellom 3,5 og mindre. Nå viser spørreundersøkel - 4 organer som blir donert bort, hver ser at den er på 18 prosent. Mathisen donor redder altså i snitt fire liv. Troels Mathisen mener det har vært en holdningspåvisning av sikker sykdom eller endring de siste årene, samtidig som ikke regis Ter unge har et mer avslappet forhold til Det finnes ikke noe donorregister skade i hjernen, ingen respons fra kroppen. Organdonasjon fikk også i Norge over hvem som ønsker å hjernenervene ved testing og ingen kraftig drahjelp av TV2-serien «Livet donere organer dersom de skulle blodsirkulasjon. De pårørende blir i slike tilfeller spurt om de vet, eller på vent» som fortalte historiene til få muligheten til det. Stiftelsen femten nordmenn og deres vei mot Organdonasjon har derimot donor- kan tenke seg, hva avdøde ville ha organtransplantasjon. Hele 3000 kort som kan lastes ned som appli- ment om organdonasjon. – Det er viktig å ha tatt en samtale nordmenn lastet ned donorkort fra kasjon til iPhone eller Android, samt nett, og Facebook-siden fikk mange at man får donorkort på apotek og med ens pårørende slik at de vet hva flere tilhengere. legekontor. For å bli donor, må man du måtte ønske i en slik situasjon, – Jeg håper vi klarer å opprettholde være erklært hjernedød, det vil si understreker Mathisen.


4

nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

Pensjonister vil ha fot Ønsker helseforsikring på jobben Mer enn annenhver vestlending ønsker helseforsikring betalt av arbeidsgiver. På landsbasis svarer hele 67 prosent av dem under 30 år at de ønsker slik forsikring, mot kun 46 prosent av dem som har passert 50. – Det kan oppfattes som et paradoks at interessen for helseforsikring gjennom jobben daler med økende alder. Man skulle tro at de eldste er mest opptatt av å sikre helsen. Vi tror noe av årsaken er at unge i dag stiller flere spørsmåls tegn ved norsk helsevesen, på bakgrunn av hvordan helsevesenet fremstår i mediene, sier Bjarke Thorøe, administrerende direktør i Storebrand Helseforsikring i en pressemelding.

En av verdens beste cruisehavner Bergen havn havnet på tredje plass i en fersk tysk kåring av verdens beste cruisehavner. Havnen Falmouth på Jamaica gikk helt til topps i kåringen, mens Akdeniz i Antalya i Tyrkia og Bergen havn ble rangert likt. Juryen vurderte til sammen 80 for slag. Bergen blir en stadig mer populær cruisedestina sjon. Årets sesong har vært bedre enn noen gang før. Til sammen 264 cruiseskip anløp byen. Det er en økning på 20 prosent fra 2010. (NRK Hordaland)

Utreder lyntog Muligheten for lyntog mellom Stavanger, Haugesund og Bergen er under utredning. Til Bergen vil det ifølge de foreløpige tallene ta 1 time og 18 minutter, dersom traseen går via Stord. Reisetidene er basert på en topphastighet på 330 kilometer i timen for toget, og at toget i gjennomsnitt holder 75 prosent av maksfarten. Utredningen skal være ferdig på nyåret. Våren 2013 skal saken legges frem for Stortinget. Det er bevilget 50 millioner kroner til utredningen av høyhastig hetstog. (Rogalands Avis)

KLAR TALE: – Eldrerådet ønsker ikke å være en «stum bikkje». Skal vi være en vaktbikkje for de eldre må vi si i fra om våres meninger, sier leder for Eldrerådet i Bergen kommune,

Aktivitetstilbudet ved byens eldresentre er for traust, mener Inger Johanne Knudsen, leder for Pensjonistforbundet i Hordaland. Hun vil ha vin og fotballkamp på storskjerm. Mari-Louise Uldbæk Stephan

mari@byavisen.net

– Mange yngre pensjonister blir ikke tiltrukket av dagens tilbud på seniorsentrene, sier Inger Johanne Knudsen. Hun er leder for pensjonistforbundet i Hordaland og leder for Eldrerådet i Bergen kommune. Knudsen har snakket med flere eldre som forteller at de har snudd i døren fordi de føler at aktivitetene ikke passer for dem. – Vi ønsker derfor et bredere tilbud i tilknytning til både eldresen trene og kulturhusene i kommunen. Vin til kampen Ifølge Knudsen kunne bilijard, kul turarrangementer og fotballkamper være noen av aktivitetene. – Jeg er 81 år og elsker å se på fotballkamp. Det har jeg gjort hele mitt liv. Tenk om eldre kunne få muligheten til å se fotballkamp på storskjerm på et senter, sier hun. Knudsen lufter også tanken om alkoholservering ved slike

15 eller 16. Det er for tidlig, sier hun. sykepleier til daglig leder og trekker Lederen for Eldrerådet legger vekt inn bydelens fagressuser etter behov. på de positive effektene av å lytte til – Bergens Trygghetssykepleiere de eldres ønsker. som driver forebyggende hjem– Pensjonistforbundet i Oslo mebesøk til eldre, ville her være utførte i samarbeid med Kirkens en naturlig ressurs å bygge på, sier Bymisjon en undersøkelse som viste Knudsen. Skaper at kommuner med godt utbygde Hensikten med helsestasjonene er eldresentre utsatte sykehjemsinn - å få til en samlende kraft lokalt som man flere leggelse med inntil to år. Skaper man kan bidra til å utvikle helsefrem aktiviteter flere aktiviteter for eldre, vil det også mende og forebyggende arbeid med for eldre, vil det bli mindre isolasjon og ensomhet, utgangspunkt i lokale forhold. – Kommunen får en formidabel også bli mindre legger hun til. jobb med det forebyggende arbeiisolasjon og Forebygging det som er pålagt dem gjennom I tillegg til et økt aktivitetstilbud for Samhandlingsreformen som trer i ensomhet. eldre, mener Knudsen og Bergen kraft neste år, sier Knudsen. eldreråd at helsestasjoner for eldre Inger Johanne Knudsen, vil være et positivt tiltak i det fore Eldrerådet i Bergen byggende arbeidet. Helsestasjoner for eldre har de senere år blitt opprettet i bykommuner som Bodø, Tromsø og Hamar, der kommunes helsemyndigheter I tillegg til et mer mangfoldig til - sammen med frivillige organisasjo ner driver råd og veiledningsarbeid, bud ønsker Knudsen også utvidede kurs, fysisk treningsopplegg og åpningstider. samtalegrupper. De har gjerne en – Mange sentre lukker klokken

tilstelninger. – Er det helt utenkelig å ha en bar tilknyttet et slikt aktivitetssenter? Hvorfor skal det brått være slutt på øl og vin når man blir 70 år?


▍Aktuelt Lokalt

5

ballkamp på storskjerm

Er det helt utenkelig å ha en bar tilknyttet et slikt aktivitetssenter? Hvorfor skal det brått være slutt på øl og vin når man blir 70 år? Inger Johanne Knudsen, leder for Pensjonistforbundet i Hordaland

Inger Johanne Knudsen.

Foto: Mari-Louise Uldbæk Stephan

Bør lytte til de eldres drømmer – Ikke alle eldre liker kåseri og seniordans, sier eldreforsker Øyvind Nøhr. – Jeg reiser mye rundt på ulike eldresenter i landet. Der er det ofte kåseri hver torsdag og seniordans hver fredag. Det er jo selvsagt bra for de som liker det, men jeg opplever at det er mange eldre med andre interesser som ikke fanges opp av de tradi sjonelle eldresenteraktivitetene, sier Øyvind Nøhr, høgskolelektor ved Høgskolen i Lillehammer. Ifølge eldreforskeren er noe av problemet at aktivitetene settes opp av ledelsen, uten at de eldre har blitt spurt. – Mange eldresenter drives fortsatt etter gamlemåten. Der setter lederene opp tiltak og så håper de at folk kommer. På den måten risikerer ledelsen å lage tiltak som ikke er for ankret i de eldres interesser, sier han. Nøhr fremhever Forsmannsenteret i Sandefjord som et ideal på et eldresenter som lager aktiveter som treffer de eldre. – Forsmannsenteret har fått til en veldig vellykket modell. Der har alle alderspensjonister blitt spurt deres drømmer og interesser. De blir rett

og slett spurt om hva de ønsker å bli «når de blir store», sier Nøhr. Ved Forsmannsenteret finnes det både dataklubb, vinklubb, hvalfan gerklubb, frokostklubb, tippelag og engelsk studiering. – I alt har de mellom 30 og 40 interessegrupperinger. På den måten får folk være sammen med andre

som har de samme interessene. Det gir dem både tilhørighet og et godt nettverk, forteller Nøhr. – Er det stor forskjell på 70-80-årin ger i dag og for 20 år siden? – Ja, men det er samtidig veldig store forskjeller innad i denne aldersgruppen. Det vi ser er at folk har med seg sine særegenheter gjennom livet.

I motsetning til de som var 70 år for 20 år siden, er det mange flere av dagens 70-åringer som liker fritid og reising. Det kommer de til å fortsette med også når de blir eldre.

GOD HELSE: – Mange har en oppfatning om at de fleste eldre er elendige og bor på sykehjem. Helsedata viser imidlertid at de fleste eldre har god helse, sier eldreforsker Øyvind Nøhr. Han mener at de eldre i større grad bør bli spurt når det skal lages aktiviteter ved landets eldresentre. Foto: Høgskolen i Lillehammer

Vi søker folk til utkjøring av blomster

ALLE KUNDER FÅR PROSENT RABATT TILSVARENDE ALDER* (ID MÅ MEDBRINGES) MAX PLAGG 2 PR KUNDE

Blomsterexpressen AS

*MAX RABATT DAME KLÆR 40% *MAX RABATT HERRE KLÆR 60% DENNE KAMPANJE ER OGSÅ GYLDIG FOR:

LAGUNEN STORSENTER 2 etg LEATHER MAN STRANDGATEN 60 (GÅGATEN)

I Bergensområdet til jul fra vårt lager i Hegrenesveien f.o.m 16. desember t.o.m. 23. desember 2011. Du må være selvstendig næringsdrivende, disponere egen bil og være nøyaktig, pålitelig og høfl ig overfor kundene. Du kan arbeide heltid eller på deltid i tidsrommet kl. 8.00 – 22.00. Henvendelse daglig leder Martin Waage: post@blomsterexpressen.no

MOTEKLÆR FOR DAMER OG HERRER - ALLE ALDER

Blomsterdistribusjon i Bergen, Askøy, Os og Sotra


6

nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

Kurses mot høstdepresjon Hver bydel i Bergen har nå fått egne kurs for å holde høstdepresjonen på armlengdes avstand. Kvinner mellom 27 til 68 år er hyppige deltakere. Daria Zoric

redaksjon@byavisen.net

Lyssvake årstider som høst og vinter, når mørket faller på og sollyset blir mer og mer fraværende, er kjent som høysesong for stemningslidelser i befolkningen. - Søvnforstyrrelser, nedstemthet, og sug etter søtsaker er hovedproblemene ved såkalt vinterdepresjonen, forteller assisterende direktør i Folkehelseinstituttet, psykologipro fessor Arne Holte. Søvnmangelen kommer fordi man gjerne har behov for å sove lenger i vinterhalvåret. - Mangelen på morgenlys gjør at den naturlige oppvåkningsmeto den vår faller bort, og søvnbehovet vårt blir så stort at man ødelegger døgnrytmen, og dermed sliter med søvnløshet, sier Holte. Kroppen våkner ikke før lenger utpå dagen, noe som gjør at man ikke blir trøtt før sent. - Sammen med dette kan man føle seg litt nedfor. Det er dette vi populært kaller for vinterdepresjon, og det er mest vanlig blant unge voksne og kvinner, forteller han.

Ta turen ut i lunsjtiden for å nyte det sollyset som finnes. Arne Holte

NEDFOR: Vinterdepresjon ere mest vanlig blant unge voksne og kvinner.

- Det ikke alle kan gjøre, som hjelper mest, er å ta seg en tur ut i Viktig å skille Holte presiserer at å føle seg litt ned- de få dagslystimene som finnes ved lunsjtid, forteller han. for ikke nødvendigvis kvalifiserer til For de som ikke har tid til det fin en depresjonsdiagnose. Det er noe som heter Seasonal nes det også dagslyslamper. - Ikke en vanlig lampe, men affective disorder, (SAD) og dette er en sesongavhengig depresjon, men en som har et sterkt lys slik at den det er ytterst få som får denne diag - erstatter dagslyset, og gjerne en med fin fasong så du kan tåle å ha den på nosen, sier professoren. - For å få diagnosen SAD må du kjøkkenbordet, avslutter han. ha tilbakevendende depresjoner, som alltid kommer i de lyssvake årstidene, Berge Nsere Får HJel P For de i byen som faktisk sliter med informerer han. Han tror likevel ikke at folk søker depresjoner har kommunen startet opp tiltak. I forrige uke startet hjelp uten grunn. mange av Bergens KID-kurs (kurs - Det er viktig å huske at psykiske plager er ikke noe man har, eller ikke i depresjonsmestring) opp. - Det hele startet i 2008, hvor vi har. Det er noe man har mer eller lærte opp folk til å holde disse kur mindre av, sier Holte. sene, og nå er det kurs i hver bydel, forteller Audun Pedersen, som har Bruk dagslyset ansvaret for psykisk helse i Bergen. Likevel finnes det forholdsvis Han kan fortelle at søkertallene enkle grep man kan benytte seg har økt, og at kursene uten tvil er av for å motvirke negative følelser i kommet for å bli. vintersesongene.

Føler deg nedfor? » Godta at alle er litt «utafor» i mørketiden. Det vil gå over. » Lytt til kroppens signaler og behov. Spis regelmessig sunn og næringsrik mat selv om du aller mest føler for å trøstespise og proppe i deg snop. » Ta deg en joggetur slik at du får frisk luft og beveget deg. Noen tilfører ekstra lys i form av solarium eller UV-lamper, og føler seg bedre av dette. » Motvirk effekten ved å tenke positivt og øke antall fornøyelige aktiviteter. I stedet for å trekke deg tilbake, finn på på noe morsomt eller meningsfylt. Kilde: KK

llustrasjonfoto: Shutterstock

- Vi vil primært hjelpe folk med å mestre hverdagen, og minske antall sykemeldinger, informerer han. Til nå har de kun fått gode tilbakemeldinger. - Vi har ikke brukt noen spørre undersøkelse, men de tilbakemel dingene vi får kort tid etter kurset er strålende, sier Pedersen fornøyd. iNgeN klis Jeer Han tror ikke det finnes noen ste reotypier for hvem som sliter med depresjoner. - I det ene kurset som starter nå er det flertall av kvinner, og aldersspen net er fra 27 til 68 år. Dette er veldig typisk, forteller han. EKSPERTEN: Arne Holte er assisterende Kursene som starter i Bergen i direktør i Folkehelseinstituttet. høst har 32 deltakere, fordelt over flere kurs. tror de har et problem oppsøker lege - Det er samtaler med søkerne før først. kurset starter, og ikke alle er egnet, - Det er noen på venteliste nå, men sier Pedersen. vi sørger for å ikke la dem vente i mer enn et halvt år, sier han. til Bake til HVerdage N Han tror kursene er kommet for For dette er ikke et tilbud for men- å bli, men presiserer at han ikke tror nesker som sliter med de mest alvor- bergensere sliter mer med depresjon lige depresjonene. enn andre. - Menneskene på kursene våre - I fremtiden vil vi kanskje samle har ikke de dypeste depresjonene, kursene i et kurssenter, hvor vi kan disse trenger en annen type hjelp og sørge for at ingen trenger å vente på behandling, forteller Pedersen. kurstilbud, for tilbudet har definitivt Det er likevel viktig at alle som kommet for å bli, avslutter Pedersen.

TRENGER DU HJELP TIL RENHOLDET? * Trenger du hjelp til flyttevask? * Eller kanskje hjelp til tak og vegger? * Periodisk renhold hver 14. dag?

Ring oss for uforpliktende tilbud! Tlf. 959 04 335

www.rentogpent.biz


7

nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

PRISFEST STORE INNKJØP AV HØY KVALITET GIR

S

HU BO

35

1976

J

U

2011

ÅRS

M

BILEU

NÅ PÅ

LAGER

LIVING HJØRNESOFA

9.999,LIVING vinkelsofa i stoff Arco rød 9.999,- (før 22.070,-) LAGERVARE. BEGRENSET ANTALL

FØR 22.070,SPAR 12.071,-

NÅ PÅ

LAGER

KANSAS HJØRNESOFA

9.999,KANSAS hjørnesofa m/divan i stoff A227M Grå 314x248, H 85 cm 9.999,- Leveres som høyre- og venstreoppsett. LAGERVARE

399,-

PARTIKJØP - MYE FOR PENGENE

399,-

NÅ PÅ

LAGER

EASY hvilestol i stoff Cortina sand, ben i eik 72x84 cm, H 104 cm 4.999,- (før 6.999,-) LAGERVARE

EASY HVILESTOL CORTINA SAND

4.999,FØR 6.999,SPAR 2.000,-

VENELO spisestol i PU med stål understell. Små feil. KANONPRIS 399,PARTIKJØP. LAGERVARE

MANUELA spisestol i svartmalt treverk med rotting sete. KANONPRIS I SVART 399,PARTIKJØP. LAGERVARE

Nordås, Åsane, Drotningsvik, Os, Stord


8

nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

Hipp sushi

Livsstil Mat

- Sushi er blitt et symbolprodukt for mange unge, sier Annechen Bahr Bugge ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). Med symbolprodukt mener forskeren en matrett som signaliserer at man er en helsebevisst forbruker. Bugge forsker på sunnhet, ungdom og helse. Hun ble overrasket da hun oppdaget at mange mellom 15 og 39 år foretrekker sushi fremfor annen fastfood. (Aftenposten)

Minner fra en italiensk som

Når ruskeværet ruskeværetkommer kommersigende sigendeer erdet detgodt godtååtilbakekalle tilbakekalleden denitalienske italienske lekker minipizza eller to.

Mari-Louise Uldbæk Stephan

mari.stephan@byavisen.net

Årets sommerferie tilbragte jeg på den italienske vestkysten. Klipper og olivenlunder omkranset den vesle havnebyen Vernazza. Bading, boklesing og selvsagt mye god mat utgjorde hovedparten av dagens gjøremål. Et bekymringsløst liv på et av

verdens vakreste steder. Men det er noen måneder siden nå. Høsten har omkranset oss her i nord og tåken ligger tungt over Ulriken. For å hente frem de gode sommerminnene har jeg dog et lite triks: Jeg lager de italienske

klassikerne på mitt eget kjøkken. Og hva er vel bedre enn rykende fersk hjemmelaget pizza? Ofte pleier folk å ha mye forskjellig fyll på pizzaen. Og ofte smaker det godt også. Men har du prøvd en pizza med bare en hovedingrediens? Det er

Pizza Pizzabunn: 8 dl hvetemel 2 dl lunket vann 1 dl lunket melk 2 spiseskjeer olje 1 egg 50 gram tørrgjær salt * Bland sammen det tørre. * Bland i resten og form en smidig deig. * La den heve i minst 1 time et lunt sted. Tomatsaus: 2 fedd hvitløk 1 løk 1 boks hakkede tomater med basilikum oregano salt pepper olje * Skjær opp løk og hvitløk. * Varm opp en stekepanne med litt olje. * Tilsett løk og hvitløk. * La det surre et par minutter. * Tilsett tomatene. * La sausen putre i ca. 20 minutter. Fyll: Squash sopp Kalamata-oliven cherrytomater Brie * Skjær opp fyllet, husk å få ut vannet fra cherrytomatene. * Kjevl ut pizzadeigen til små pizzabunner. Det skal være plass til fire på et brett. * Smør på tomatsausen. * Legg på et fyll på hver av pizzabunnene. * Strø brie på toppen. * Pensle kantene med olivenolje. * Stek dem i ovnen på 250 grader i mellom 5 og 10 minutt. * Følg nøye med så de ikke blir brent. SOMMERIDYLL: Vernazza er en av de fem landsbyene som til sammen kalles Cinque Terre og som står oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv. I fjellsidene rundt byen dyrkes det oliven og vindruer.


nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

Vil ha bedre matmerking

Poetisk oliven

EU vedtok 29. september et nytt direktiv som pålegger produsenter av matvarer å merke produktene med informasjon som gjør det lettere for forbrukerne å velge sunnere matvarer. I tillegg styrkes merkingen i forhold til opprinnelsesland. Fra før gjelder merking av opprinnelsesland for kjøtt, frukt, grønnsaker, oliven olje og honning. De nye reglene medfører at opprinnelseslandet også skal merkes på svinekjøtt, lam og kylling.

ommer

Oliven har blitt mye omtalt i eldre diktning. I poeten Homers episke dikt Odysseen, kryper Odyssevs under to olivenknopper som vokser fra en enkelstamme. Den romerske poeten Horats nevner også i forbindelse med sitt eget kosthold, som han beskriver som meget enkelt: «For min del gir oliven, endiver og kattoster meg næring».

HTC DESIRE S

e sommeren med en

faktisk nydelig. Særlig om man lager flere minipizzaer med ulike typer fyll. Denne gangen har jeg laget én med oliven, én med squash, én med cherrytomater og én med sopp. Alle har tomatsaus og brie i tillegg. Vel bekomme!

899,Min. totalpris m/ Chess Sjakk Matt og 199,- nedbetaling i 12 mnd kr 5675,-

› FRI BRUK › RENTEFRI NEDBETALING › INGEN BINDINGSTID

Chess Sjakk Matt FRI MOBILBRUK TIL KUN 199,- / MND

Gjelder ved overføring av nummer fra annen operatør eller ved videreføring av eksisterende Chess-abonnement. Gjelder ikke spesialnummer og utland. Fri bruk gjelder helt til april 2012!

Våre forhandlere i Bergen:

ser. Mer

Drotningsvik Senter

Foto: shutterstock.com

9

Kleppestø Senter

Marken 8, Bergen

Lave pri

moro :)


10

nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

Vi trekker en

GRATIS montering hver uke i hele oktober (verdi 4.500,-)

www.ziem.no Heta Scan-Line 800 m/kleberstein ord 24.500,-

Nå 19.990,-

÷ 4.510,Heta Scan-Line 800 ord 17.200,-

Nå 13.990,-

Heta Scan-Line 850 ord 16.150,-

Nå 12.990,-

÷ 3.160,-

÷ 3.210,-

SU

÷ 3.510,-

NATT

Heta Scan-Line 500 m/kleberstein ord 24.700,-

Heta Scan-Line 850 m/kleberstein ord 20.700,-

Nå 19.990,-

Nå 16.990,-

÷ Heta Scan-Line 500 ord 17.500,-

INTR 3.710,- 14.

÷ 4.710,-

Nå 13.990,-

Stovas 450C

Heta Scan-Line 7d ord 11.950,-

Heta Scan-Line 7b ord 11.300,-

Nå 10.950,-

Nå 9.990,-

Heta Scan-Line 7b m/kleberstein ord 16.350,-

Nå 14.990,-

÷ 1.360,-

÷ ÷ 1.310,-

INTROPRI

HAL

Ny stor butikk på 0,1.00Kokstad

PÅ M

VED BEST

* GJELD stovas

peisovne

stovas

peisovne

stovas

peisovne

Velkomme

(vi


stovas

peisovner

stovas

peisovner

stovas

peisovner

nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

OPPTIL - som varmer! Nye ovner med

50% på enkelte

innsyn fra 3 sider! Stovas 450c ord 18.900,-

Nå 14.900,Hwam 3630 Nytt NORSK merke! peisovner tilhører den Nå fra 17.995,-Stovas nye generasjonen rentbrennende

modeller

miljøvennlige peisovner.

Stovas 450C Pedesatal

Hwam innsatser:

INTROPRIS 14.950,IN

÷ 2.000,-

peisovner 00,0 . 4 ÷ 4.000,-stovas ÷ stovas peisovner

SUPERUPER-TORSDAG ÷ 2.000,-

stovas

IS INTROP0R,14.95

SALG!

stovas

peisovner

peisovner

Stovas 400s ord 16.900,-

stovas Nåpeisovner 12.900,-

peisovner scan-line 500 stovas Heta

Ord. fra 17.500,-

TÅPENT I KANALVEIEN TIL KL 22Nå til 14.990,Wiking Optic innsats ord 9.995,-

Nå 8.495,-

ROPRIS .950,-

÷ 3.435,-

i påvente av ny butikk!

Meteor XL 470 ord fra 17.425,-

Nå fra 13.990,-

÷ 1.500,-

C Standard

Wiking Panoramic ord 12 995,-

IS INTROP0R,12.95

÷ 1.500,-

IS INTROP0R,12.95

0,-Nå-fra12.950,000,2.14.990,- 2.000,- - 5.00INTROPRIS Stovas 400S Pedesatal

STORE

INTROPRIS 12.950,IS 14.950,Nå 11.495,-

LV PRIS

Hwam 3630 Ord. 19.450,-

MONTERING

å

Nå 17.450,-

TILLING AV ILDSTED

DER KUN TORSDAG

er

er

er

ord fra 18.775,-

AVSLAG

Jydepejsen Cosmo Åpningstider: Jydepejsen Elegance Ord. 17.990,Ord.- 19.900,Man - fredag 09.00 17.00

÷ 3.785,Heta serie 7

Ny stor butikk på Kokstad. Nå fra 9.900,-

Nå 12.990,- Torsdag Nå 17.900,Langåpent 09.00 - 19.00hver

onsdag Lørdag 09.00 - 14.00 og torsdag til kl. 20.00

PÅ LAGERVARER

Mandag - fredag 10.00 - 17.00 Onsdag - torsdag 10.00 - 20.00 Lørdag 10.00 - 15.00 www.ziem.no

en til oss på Kokstad!

is á vis Sparkjøp)

StovasMeteor 400SXLStandard 550

VAR ME - MILJØ - ENER GI KANALVEIEN - KOKSTAD Tlf. 55 33 83 00 TLF. 55 33 83 00 www.ziem.no Kokstadflaten 33 - 5257 Kokstad

VAR M E - M I L J Ø - E N E R G I KANALVEIEN - KOKSTAD

11


12

nr 36 - 2011 2011--www.byavisen.net www.byavisen.net

Fra Gamle Bergen til New York

Meninger

Nathalie Nordnes tilbrakte to intense døgn i New York. Resultatet ble «America»

▍32 Livet etter valget

Meninger Synspunkt

De økonomiske utsiktene i verden er dystre, dette rammer Norge.

Foto: Hans Jørgen Brun

Trude H. Drevland Varaordfører Bergen kommune, Høyres ordførerkandidat

ETTER EN KORT OG intens valgkamp er vi nå tilbake til hverdagen. Den politiske hverdagen er for all del ikke en rolig en, men det er i alle fall ikke fullt så mye kjør som vi hadde for en måned siden. HØYRE GJORDE ET FORMIDABELT valg i Bergen, og vi må takke for den tilliten bergenserne har gitt oss for fire nye år. I åtte år har vi stått på for å gjøre Bergen til en god kommune å bo og leve i, og vi har mange ambisjoner de kommende fire årene, for å gjøre Bergen til en enda bedre by. Vi skal bli flere bergensere, og vi må jobbe for at vi har gode oppvekstvilkår for våre unge, at vi har en levende by med et mangfoldig kulturtilbud og aktiviteter for alle; og vi må sørge for at vi har et næringsliv som

sikrer bergenserne arbeidsplasser. Alt dette skal vi jobbe for hver eneste dag.

Trude H. Drevland

bedre rammevilkår. Et viktig tiltak vil være å fjerne formueskatten.

FOR TO UKER LA byrådet frem sitt forslag til VI VET AT UTDANNING og forskning er budsjett for Bergen, og på torsdag kom stats- helt avgjørende for at vi i Norge skal ha noe å budsjettet. Stoltenberg varslet på forhånd et leve av i fremtiden. Høyre har i sine alternastramt budsjett, og det var det han leverte. Vi tive budsjetter alltid prioritert økte midler til utdanning og forskning. Jeg hadde håpet at fikk se at de fagre løftene rødgrønne politikere omga seg med i valgkampen dessverre ikke utdanningsbyen Bergen ble prioritert, både hva gjelder bevilgninger til utdanningsinstiomsettes til aktiv politikk. tusjonene våre og til studentboliger. Når vi ser DE ØKONOMISKE UTSIKTENE I verden en budsjettøkning i basisbevilgninger på lusne er dystre, dette rammer Norge. Vi vet at økt 28 millioner nasjonalt ser jeg ingen grunn til bruk av oljepenger, som har vært den nor- å juble, og Regjeringens forslag om å legge ske resepten de siste årene, ikke kan fortsette. ned forskningsfondet er enda et hvileskjær for Derfor må vi satse for å sikre en bærekraftig sektoren. økonomisk utfordring, hvor næringslivet gis

I TILLEGG VET VI at det er mange oppgaver som krever midler fra staten for at kommunene skal kunne klare å løse. Storbyutfordringene som Bergen har må tas seriøst av regjeringen, og vi trenger penger til politi, vei, skole og eldreomsorg. VI HAR VENTET SPENT på statsbudsjettet – og hadde håpet på handlingsrom til å realisere våre ambisjoner for Bergen. Ikke uventet ble vi skuffet.

Meninger Innlegg Stopp forskjellsbehandlingen av friskolene Norge kan bli en frihavn for pedoÿ le FrP reagerer sterkt på at Utdanningsdirektoratet synes å ha en strengere praksis for å godkjenne søknader fra kristne friskoler, enn fra andre skoler. For eksempel ser vi at dersom én bibelskole søker om å få godkjent drift med en allerede godkjent læreplan, får den avslag med det som begrunnelse at en bibelskole på en Vi snakker muligens her om

DEN BESTE

elementgarasjen på markedet...

Bygget for det tøffe vestlandsklimaet: • Innendørs elementproduksjon • Ferdig grunnet kledning • Fukt og vindsperre som standard • LOBAS® Garasjeport i stål

Kontakt oss snarest så vi kan undebygge vårt utsagn!

Damsgårdsveien 72, 5058 BerGen 55 34 11 19 • post@bjorgvin-garasjen.no www.bjorgvin-garasjen.no

Når skal Kristelig Folkeparti lære at de ikke kan stole på de rødgrønne? Bente Thorsen, stortingsrepresentant FrP helt annen kant av landet har ledige skoleplasser. Direktoratet mener altså at studenter må flytte til en helt annen kant av landet, og gjerne til en skole med et annet konfesjonelt utgangspunkt, for å få en utdanning? Jeg kan ikke akseptere en slik overstyring og forskjellsbehandling av kristne skoler. Når skal Kristelig Folkeparti lære at de ikke kan stole på de rødgrønne? KrF har vært tydelige på at de føler seg lurt etter forliket om verdighetsgarantien for eldre. Nå forventer jeg at KrF, som inngikk forlik med regjeringen om friskoleloven, er like tydelige her, og krever at de kristne friskolene blir likebehandlet med andre skoler. Bente Thorsen, stortingsrepresentant FrP

Nylig ble en nordmann idømt to års fengsel for tre år med overgrep mot sitt eget barnebarn, og jeg skulle ønske jeg kunne skrive at det er det verste eksempelet jeg har sett. Den snillistiske rødgrønne «rettferdigheten» kan etter hvert få svært alvorlige konsekvenser. Vi kan risikere at sosialistenes naivitet i takt med tidligere rettslig-tilbakestående lands positive utvikling kan gjøre Norge til verdens fremste frihavn for overgripere. Mens Høyre og AP holdt dette argumentet høyt i kampen for avskogingen av personvernet, kan utfallet komme fra en hittil relativt undervurdert faktor. Nemlig måten myndighetene behandler pedofile og øvrige kriminelle i dette landet. I dag har vi kvantumsstrafferabatter, lave De som skulle være så uheldig å Mens i Norge går trenden i motstrafferammer, et sultefôret politi komme i fengsel tjener mer i form satt retning. Det er stadig eksempler som gir en lav oppklaringsprosent, av dagpenger enn en gjennomsnitt- på hårreisende lave dommer for og fengsler med luksushotellstan- lig rumensk industriarbeider. pedofile overgripere og voldtektsdard. Som om ikke dette er nok, så I dag blir kloden vår tilgriset av menn. Det er helt nødvendig at vi stemte AP og SV for i enda større banditter som driver såkalt sextu- river AP og SV fra roret og tar et tak grad å bruke samfunnsstraff mot risme med mål om å forgripe seg for ofrene og viser verden at i Norge seksuelle overgrep mot mindreårige, på barn. Enkelte land i Østen har et aksepterer vi ikke pedofile overgrep. slik det fremkommer av den nye korrupt rettsvesen og en lav seksuell Hvis ikke frykter jeg at Norge nok en straffeloven. lavalder. I takt med globalisering gang vil tiltrekke seg verdens krimiGrunnet de uakseptable tilstan- og internasjonalisering klarer disse nelle, forskjellen er at denne gangen dene har Norge allerede i dag blitt til landene heldigvis å forbedre seg. vil det gå ut over barna. en frihavn for organisert kriminali- Thailand har for eksempel fått svært tet. I dag er det flere rumenske orga- høy straff for barneprostitusjon. En Tristan Dupré niserte kriminelle i Norge enn i noe må ikke mange år tilbake før man ser 1. nestformann annet land. Disse driver med alt fra at det har vært en dramatisk progre- Hordaland FpU ulike former for vinningskriminali- sjon. Det er heller ingenting som tet til menneskehandel og narkotika. tyder på at utviklingen vil avta.


nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

!

Flere meninger: På meninger.byavisen.net kan du lese de siste meningene og delta i debatten.

  Meninger Advokaten

@

Vegard Austgulen forteller om emner vi håper vil interessere deg. Austgulen har bl.a. praksis som konsulent ved Forbrukerrådet, dommerfullmektig og politijurist.

Advokathus1 - Tlf. 55 70 63 64 - Faks 55 56 02 01 Sandviksboder 1E - 5035 Bergen. www.advokathus1.no e-post: vegard.austgulen@gmail.com

Jeg er bli TT kjent med folket. Både i byen, og i kommunene rundt den. Det har vært en glede. Man skal spandere noen tanker om den innsikt dere har fått, men også den viten jeg har fått. Om dere. nå er nok en avis gått i trykken, og dagens tema – det er knyttet til fri rettshjelp.

Delta i debatten: Send meninger, innlegg, kronikker eller annet til redaksjon@byavisen.net

Fri advokat

Rettshjelp innvilges av Fylkesmannen. Eller advokater innvilger den selv, på vegne av Fylkesmannen.

Advokat Vegard Austgulen

Tusen Takk til alle lesere, som har kontaktet meg over alle disse årene – siden år 2000, da Byavisen opprettet denne spalten. Utallige er mine besøk hjemme hos dere, med PC og penn og juridisk kunnskap i bagasjen. Dere er hundrevis som har vært innom på mitt kontor. Og jussen er bragt ut til folket, gjennom enkelt språk og klar tekst. I Annonseavisen – og senere Byavisen.

13

Vegard Austgulen,advokat

som er en offen Tlig støtteordning, ment for å sikre folket advokatbistand. Selv for den som ikke har en velfylt konto. r eTTsh Jelp innvilges av Fylkesmannen. Eller advokater innvilger den selv, på vegne av Fylkesmannen. Ordningen er den samme, vi er avhengige av å innfri visse vilkår.

f or Jeg ser at folk med såpass lav inntekt normalt ikke kan betale for sin advokat. En rettssak koster sjelden under 40.000 kroner å føre. Enkel bistand kan fort komme opp i 10.000 kroner. hvis du skulle betale selv. Advokatbistand er definitivt ikke for folk flest.

r eTTsh Jelp y Tes i visse saker. Noen saker går automatisk til dekning, som for eksempel oppsigelse i husleieforhold. Eller skilsmisse og barnefordeling. Et annet eksempel er oppsigelse i arbeidsforhold. Har du lav nok inntekt, er rettshjelp sikret.

Jeg opplever nok at noen kunder ser oss for en meng De saksforhol D gjelder som noe midt mellom det offentluge støtteap- at det ikke er automatisk dekning. Det må inn TekT er ett av dem. Du trenger som ens- parat og en selvstendig næringsdrivende. Men vurderes fra sak til sak, skjønnsmessig. Det er Fylkesmannen som vurderer dette. I den lig å ha en inntekt under 246.000 kroner. Eller faktum er at vi driver forretning, og all tid vi enkelte sak, og ut fra skjønn. Hvor viktig er om du lever i parforhold, må dere ikke ha over anvender – skal betales av noen. saken for deg, hva dreier den seg om. 369.000 kroner i årlig inntekt, samlet. Mange Derfor må Jeg ta dette opp med mine Rettshjelpen sitter langt inne. bryter denne grensen. kunder. Kan man betale for tjenesten? Det er f ormuen skal ikke være over 100.000 nødvendig, fordi det må avklares. kroner, men her er boligen din fritatt for å bli tatt med i kalkylen. Dette er stramme grenser.

  Meninger Innlegg Byromsreklame og kjøpepress Arne Jacobsen, æresmedlem i Arbeidarpartiet og mangeårig med lem av Bergen bystyre, meiner eg tek alldeles feil når eg ikkje vil ha rekla mefinansierte busskur og bysyklar i Bergen sentrum. Som han også skreiv i forrige nummer av Byavisen, røysta både AP og SV i forrige bystyreperioden mot byromsreklame. Det er ikkje mange bystyresa ker som har vore så diskuterte i det offentlege rom som saka om byromsreklame vart det i førre periode. Så var det også svært sterke kapitalinteresser på banen i form av reklame-gigantane Clear Channel og JCDecaux. Og når eg seier gigantar, snakkar vi om firma av stort internasjonalt kaliber. Clear Channel var firmaet som nådde lengst, og som saksøkte Bergen kommune då bystyret vende tommelen ned. Clear Channel hadde lite sansen for at bystyret skulle behandla saka, forresten. Dei er eit firma som internasjonalt sett er vane med å få viljen sin og som har ein (u)vane med å saksøkja når det ikkje går deira veg med byromsreklame. I Bergen var det ein brei, laus alli - - etter at domprosten hadde avslørt anse som dreiv fram motstanden Clear Channel sin Utomhusbibel mot byromsreklame. Kulturlivet som tilrådde å spela på kjønn og organiserte seg på ymse vis og var, kropp...Marknadsføringsekspertar slik eg hugsar det, den aller sterkaste på NHH gjorde felles sak med kul røysta. Kyrkja kom med på laget og turlivet, reiselivsnæringa likeeins. Og var heilt avgjerande for at KrF til slutt mange fleire kunne ha vore nemnde. hoppa over på motstandarane si side Dei som starta motstanden, var SV

sett at den har tilført noko positivt Middelaldertil eit bymiljø i form av særpreg eller estetikk. Middelalderbyen Bergen, byen Bergen, Fjord-porten, kan verkjeleg utvikla Fjord-porten, sin identitet som ein stolt by utan den massive, aggressive byromsre kan verkjeleg klamen. Så langt har korkje byråd utvikla sin ideneller bystyrefleirtal vilja - eller evna - det. Og det sjølv om dei som har titet som ein stolt mest greie på det, meiner at i slikt by utan den masligg det pengar å henta, ikkje minst for Bergen som turistmål. Då må sive, aggressive sjølvsagt også Bergen vera i stand byromsreklamen. til å handtera gateboss, ha toalett for dei som treng det - og standsmessige busskur og bysyklar. Eg Oddny Miljeteig, SV tvilar ikkje eitt einaste sekund på alt Arne Jakobsen som leiar for Ren Bergen måtte ha sett av bos i gatene aukast ytterlegare. Eit skikkeleg nattestid. Men eg meiner oppriktig prosjekt i så måte, så kan det vera at at det må gå an å få has på «driten» Arne Jacobsen og eg i lag kunne ha utan endå meir reklame i byromma. oppmoda om eit statleg, raud-grønt Likeeins med doane, busskura og tilskot attåt? bysyklane. Det burde kommunen og næringslivet greia i kompaniskap, Oddny I. Miljeteig, gruppeleiar for SV utan at kjøpepresset på stor og liten, i bystyret bemidla og ubemidla skulla måtta og dei funksjonshemma sine organisasjonar, hugsar eg. Når eg etter det bergenske «slag» om kommersiell byroms reklame har reist til andre byar i inn- og utland, har eg ofte sett etter byromsreklamen. Og den har eg jammen funne! Men aldri har eg

08000


14

▍Annonse GUIDE: DANS OG TRENING

DANS OG TRENING HARD TRENING - GOD HELSE! FINN TRENINGSTIDER PÅ: www.bergen-vest-taekwondo.org

PILATESTRENING TRENING FOR KROPP OG SJEL

INGEN BINDINGSTID - FRA KR 299,- PR MND Styrkeavdeling Saltimer Kostholdsveiledning Dansekurs Wellness & Spa Slyngetrening Kampsportavdeling Gratis Barnepark Solarium

•Bli sterkere, mykere, få en bedre kroppsholdning og masse energi. •Effektiv, skånsom og trygg trening. •God oppfølging av høyt utdannede instruktører. •Trening for alle, på alle nivåer.

Vi har

•Individuell trening med Pilates utstyr og grupper på matte.

BERGEN VEST TAEKWONDO Loddefjord og Fyllingsdalen

studio NORDISK INSTITUTT FOR FYSIO-PILATES

I Studio Pilates kan vi tilby:

For mer informasjon/timebestilling ring: 55 32 04 76 Hallheimslien 10, Olsvik - Tlf 4000 47 60

www.pilates.no

Tren

med oss

• God individuell oppfølging

spinning vektstang sal

• Høyt kvalifiserte instruktører;

18 timer i uken

• Trening i små grupper

• Fysioterapeuter med FysioPilates sertifisering • Svangerskapsog barseltrening Ring 55 20 33 60 Møllendalsveien 61a. post@studiopilates.no www.studiopilates.no

www.in-shape.no

ETABLERT i 1995

kun kr

850/400 pr sesong tlf: 55183357

www.friskissvettis.no/bergen

NYE DANSEKURS STARTER I UKE 43 ˜FRA 24 OKTOBER°

Meld deg på idag

Kom i form med Fit-Vibe og Zumba på rekordtid! Pr. mnd kr. 399,-

(www.stegdans.com)

(Forutsetter 6 mnd. bindingstid) Tilbudet gjelder til 31.oktober 2011 Tilbudet gjelder KUN for nye abonnenter.

POLEDANCE og POLEFITNESS ZUMBA FITNESS NÅ 8 TIMER I UKEN -også formiddagstrening

START NYHET! Zumba for bedrifter Utdrikningslag

NÅ!

Nygårdsgt. 89 - Tlf. 55 69 88 60 www.stegdans.com - www.stegdans.no - steg@ventelo.net

Kickboxing - Ju-Jutsu - Judo - Iaido MMA - BJJ - KravMaga - Karate

Oktoberleiren 2011 21-23.10, Sjøkrigsskolen på Laksevåg

Byens største kampsportsenter tilbyr trening i kickboksing, boksing, K1, karate, mma og dans

Åpen for alle, uansett stilart!

Mandag - torsdag 16.00 - 22.00 Fredag 16.00 - 20.00 Lørdag 12.00 - 17.00 Søndag 12.00 - 16.00

Kontaktinformasjon: Email: post@kampsport.no • Tlf: 93 26 90 00 www.bergenkampsportsenter.no

PS

TE

KA

M

R

Vårt studio er fylt med kondisjons- og treningsapparater, tredemølle, sykler, elipser, romaskin, styrkeapparater, frivekter og sekke felt.

P O RTSE N

www.bushido.no Yogarommet Yoga tilpasset alle nivå  Yoga , Rolig, Flyt, Gravid, Mor&Baby, Mindfulness Åpne drop‐in klasser 

i postkassen hver tirsdag www.hildemors.no

Energi, styrke og fleksibilitet  Strandgaten 10,www.yogarommet.no, 90894342 


nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

Hardangerveien 68, 5224 Nesttun Kjør rett frem i rundkjøringen på Midtun mot Arna. Etter 500 meter, opp til venstre. Mandag – Fredag: 08–16 Utvidet åpningstid til kl. 17.00 i uke 42

VI HAR FLYTTET INN I NYE LOKALER! MANDAG 17. OKTOBER TIL FREDAG 21. OKTOBER ARRANGERER VI TEMADAGER MED SPENNENDE INNHOLD MANDAG LED belysning LED normallampe 2W klar E27

68,-

inkl. mva, pr stk

TIRSDAG

TORSDAG

Lerretstape 3939 50mm x 50m

49,Sitrusrens 500ml 149,Maskeringstape 2090 2pk.

49,-

Motorscrubber ord. pris. 6276,-

4599,-

ONSDAG

Duni Julesortiment lys/servietter

÷25%

÷5%

til privatkunder

Miljøvennlige produkter fra bespisning fra HUHTAMAKI

÷20% avslag på

Dobbel Wall beger

MASKE MARKED VIL I

til bedriftskunder

UKE 42

FREDAG

FLOMME AV SUPER GODE TILBUD SOM VI ØNSKER AT DU SKAL FÅ NYTTE AV.

Gratis dispenser på vårt nye produkt SmartOne Mini Dobbel, betinger kjøp av minimum 1 kolli SmartOne mini toalettpapir pr. dispenser

Vi vil også presentere årets julekolleksjon i gaveinnpakning.

Privatpersoner og bedrifter Tilbudene gjelder hele uken så langt beholdningen rekker.

Alle er hjertelig velkommen!

www.maske.no

15


16

▍Livsstil Kryssord

25.august kom lille Ingrid til verden på Haukeland Universitetsykehus. Hun var 3390gram og 50cm. Martine (2år) er stolt storesøster, mens Kristin Gjelsvik og Johnny Langeland er lykkelige foreldre. Fotograf Elin Andersen.

Anmeldte dødsfall

12.september ble lille Kaylee født på Voss sykehus. Hun var 4160gram og 51cm. Lykkelige foreldre er Monika Lund og Ronny Steffensen. Mens Jayden (2år), Amalie (4år) og Alice (7år) er stolte søsken. Fotograf Elin Andersen.

03.10.2011 til og med 07.10.2011

Dødsdato

Navn

Fødselsdato

Dødsdato

Navn

Fødselsdato

01.10.2011 01.10.2011 30.09.2011 29.09.2011 30.09.2011 06.10.2011 27.09.2011 30.09.2011 12.09.2011 29.09.2011 29.09.2011 01.10.2011 30.09.2011 22.09.2011 02.10.2011 01.10.2011 30.09.2011 26.09.2011 01.10.2011 15.09.2011 01.10.2011

Andersen, Henrik Andersen, Sissel Marita Nohr Clausen, Kirsten Johanne Djupvik, Johan Fjeld, Olaug Fjeldtvedt, Edvard Forslund, Øivind Hauge Foss, Liv Franck, Inge Andreas Frantzen, Bjarte Haldorsen, Aud Halvorsen, Anne Elisabeth Haugen, Arne Haugen, Magnar Hestdal, Dagmar Sofie Hordvik, Audun Hægstrøm, Tor Georg Høgholm, Vidar Jablonskis, Aurimas Kjelsvik, Margot Knoph, Øystein

06.09.1937 03.01.1956 16.07.1928 28.02.1921 15.11.1935 15.01.1920 19.02.1940 16.02.1919 14.11.1945 25.04.1941 20.11.1916 26.06.1954 01.08.1943 18.10.1944 19.04.1914 30.07.1937 21.01.1966 07.10.1978 05.09.1987 31.08.1926 13.04.1927

20.09.2011 28.09.2011 25.09.2011 28.09.2011 27.09.2011 29.09.2011 16.09.2011 29.09.2011 23.09.2011 30.09.2011 28.09.2011 30.09.2011 21.09.2011 27.09.2011 01.10.2011 31.08.2011 29.09.2011 29.09.2011 26.09.2011 28.09.2011

Kristiansen, Olaug Lexau, Ingeborg Klausdtr Løkken, Arne Marthinussen, Nils Edvard Midtun, Alfred Moen, Inger Marie Nilsen, Sigfred Rune Notevarp, Tor Olaussen Nummedal, Erlend Røsland, Johnny Skotsund, Målfrid Soltvedt, Øivind Sæthre, Aksel Johan Terkelsen, Ruth Olufine Tuzagi, Mike Vedå, Borghild Vågenes, Jan Wollertsen, Aslaug Marie Øijord, Aud Ovidia Økland, Hans Andreas

20.11.1919 14.11.1912 26.05.1927 28.11.1919 17.06.1925 30.05.1936 15.05.1947 30.04.1926 04.01.1989 27.01.1935 27.10.1931 07.10.1926 22.01.1932 13.11.1919 21.02.2005 01.07.1928 13.06.1945 09.04.1925 03.06.1924 07.06.1933


17

SKISALG nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

VI SELGER UTGÅENDE MODELLER AV SKIUTSTYR TIL FANTASTISKE PRISER!

ALLE CARVINGSKI

ALLE ALPINSTØVLER

JUNIOR+SENIOR M/BINDING KUN 3 PRISER:

JUNIOR+SENIOR KUN 3 PRISER:

2000

1000

500

2000

1000

500

ALLE SNOWBOARD/

DIV. LANGRENN/ SNOWBOARDSTØVLER FJELLSKI JUNIOR+SENIOR PR. DEL

300 ATTIMYDLO FLEECEGENSER

199

JUNIOR+SENIOR UTEN BINDING

200 UANSETT FØRPRIS!

DAYBREAKER POLARTEC FLEEZE Komfortabel HH fleece genser i Polartec kvalitet.

199

KAMPANJEDATO: 12. oktober - 22. oktober 2011 så langt lageret rekker.


18

▍Annonse

399 SJEKK PRISEN!

PELLE

ELIAS

Teknisk vattert jakke til gutt Vannavstøtende plagg med gode pusteegenskaper Str. 1-6 år. Kr. 499,-

Teknisk vattert jakke til gutt Vannavstøtende plagg med gode pusteegenskaper Str. 1-6 år. Kr. 499,-

NYHETER FRA SKOGSTAD

KUN

599

KUN

599 E FI N N

AQUARIOUS DUNJAKKE Størrelse: Barn 6-14 år Dunjakke til jente • Avtakbar hette med krage og god justering • Avtakbar pels i hette • Glidelås lomme på erme • Dunmateriale både inn- og utvendig i jakka Kr. 699,-

HOP DUNJAKKE Størrelse: Barn 6-14 år Dunjakke med rett fasong til jente Elastisk snorstramming i nedkant og i hette Mjukt materiale i krage Avtagbar hette/avtagbar pels og g justeringsmuligheter Tildekka front glidelås Borrelåsjustering på ermane og bak på hette kr. 799,-

SIF

RG E A F E LE R

KIRA DUNKÅPE JENTE str. 6-14 år. Skjult MF glidelås med trykknappar, underliggjande stolpe Avtakbar hette med god justering Avtakbar pels Frontlommer med skinndetaljar Kr. 799,-

R


nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

1499

MOMSY JACKET Storleik: XS - S - M - L - XL Vassavvisande gåsedunsjakke med hette som kan justerast, og tovegs glidelås for større rørslefridom. Ekstra lengd på armane og bak, slik at du held deg god og varm på kalde vinterdagar. Kr. 2499,2499,-

MARMOT GUIDES DOWN HOODY

Dunjakke til herre med hette. Fylt med 650+dunfyll. Kr. 1999,-

PRISER SOM VARMER PÅ KALDE DAGER

TOFINO SIS JAKKE DAME/HERRE

En super 3-i-1-jakke: Én skalljakke som gir komplett værbeskyttelse og én innerjakke i Polartec fleece. Jakkene kan festes sammen med glidelås, bruk dem sammen eller hver for seg. Kr. 2499,-

1499

FORRESTER FRA HELLY HANSEN FORRESTER DAME/HERRE The Forester fra Helly Hansen er en god fritids-/hikingsko. Skoen har en EVA-midtsåle og er laget av vannavstøtende kvalitetslær. En suveren sko for de lange høstdagene. Kr. 999,-

SJEKK PRISEN!

699

MX SPORT ÅSANE - LAGUNEPARKEN - OS - KNARVIK - OASEN - SOTR A - VOSS - ÅSKØY

19


20

▍Annonse

BULA DUNJAKKE LOLLY DOWN KR. 999 Stilig dunjakke til Jr Gooseeye Ripstop med 60 %Dun og 40 % Fjær. Stramming rundt hetten og i nedkant samt snølåser i Lycra på armene med hull for tommel. Kr. 999,-

SJEKK PRISEN!

499

ULLSETT SR.

399

MICROFLEECESETT JR/SR

ULLSETT JR.

299

SETTTPRIS

99

ATLETEN

Knarvik Senter

MX SPORT LAGUNEPARKEN MX SPORT OASEN

Oasen Senter

MX SPORT OS Amfi

Senter

ASPEN ULLSETT JR/SR Aspen Ullundertøy. 50/50 Ull og polyester. Sr str. 36-44/S-XXL Jr. str. 6-14 år.

tlf. 56 35 04 15

MX SPORT SOTRA

Sartor Senter

tlf. 55 11 77 77

MX SPORT VOSS

tlf. 55 16 13 71

MX SPORT ÅSANE Gullgruven senter

tlf. 55 39 56 60

tlf. 56 30 09 02

MX SPORT ASKØY Askøy

tlf. 56 14 20 00

Vangsgaten 37 Senter

tlf. 56 33 14 20 tlf. 56 52 12 86

UTVALGET KAN VARIERE I DE ULIKE BUTIKKENE.

WWW.MXNETT.NO Distributør: T. Fjelland & Co. Det tas forbehold om trykkfeil og utsolgte varer. Design/produksjon:

12. oktober - 22. oktober 2011 så langt lageret rekker.


nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

ANNONSE ONSE

21

ANNONSE

Høstkonkurranser fra SMS&VINN

1. Løs en oppgave 2. Send SMS og delta i kownkurransen 3. Vinn en flott premie

Abonnementstjenester – kr 45 pr uke – kan stoppes når du vil!

Vinn 10.000 kr

Løs sudokuen. Løsningstallet fremkommer i de fargelagte rutene lest ovenfra.

Send inn løsningen på SMS: Kodeord GPES + løsningstall sendes til 1906 Eksempel: GPES 7863 sendes til 1906

Vinn 42” full HD flat-TV Løs kryssordet. Da vil løsningsordet fremkomme i de fargelagte rutene.

Send inn løsningen på SMS: Kodeord GPEBILDE + Løsningsord sendes til 1906 Eksempel: GPEBILDE SEILBÅT sendes til 1906 Kundeservice (man-fre 9-15) Tlf 215 00 780.

Kundeservice (man-fre 9-15) Tlf 215 00 780.

En vinner hver 14. dag!

To vinnere hver 14. dag!

Vinn iPhone 4 Løs kryssordet. Da vil løsningen fremkomme i de fargelagte rutene lest ovenfra.

Send inn løsningen på SMS: Kodeord GPEKRYSS + løsningsord sendes til 1906 Eksempel: GPEKRYSS SEILBÅT To sendes til 1906 Kundeservice (man-fre 9-15) Tlf 215 00 780.

vinnere hver 14. dag!

Vinn Apple iPad 2 10 av ordene som er listet opp til høyre kan du finne igjen i diagrammet. Du kan finne dem vannrett, loddrett og diagonalt mot høyre. Ett av ordene finner du IKKE. Dette er oppgavens løsningsord.

Send inn løsningen på SMS: Kodeord GPELETE + løsningsord sendes til 1906 Eksempel GPELETE DANS sendes til 1906

To vinnere hver 14. dag!

Kundeservice (man-fre 9-15) Tlf 215 00 780.

F R P S W I N G T C

O X T R O T C G Å I Z T H M Y Z S S U A G J L O C L A O M W T A N G O A U L B S R N B W T S A S A G R N F W A Q P L C L V O I M X X S Q C A X S B Æ Å A K R L I T A G S N L E S D O

FOXTROT POLONESE POLS RUMBA SALSA SAMBA SLOWFOX SWING TANGO TWIST VALS

Delta i en av konkurransene for kun kr 45 pr uke. Slik fungerer sms&vinn: Konkurransene er abonnementstjenester med nye vinnermuligheter hver 14. dag! Abonnementet kan stoppes når du vil ved å sende ST OPP til 1906. Pris kr 45 pr konkurranse pr uke + alminnelig trafi kktakst. Tjenesten faktureres annenhver uke via ditt mobilabonnement. Svarer du på en oppgave, mottar du en ny oppgave på SMS. Alle deltakere mottar en melding hver 14. dag på SMS med link som gir tilgang til nye oppgaver. Den eller de som sender inn korrekte svar på fl est oppgaver i løpet av konkurran sen, kåres til vinnere. Alle vinnere publiseres på www.smsogvinn.no og får 8 ukers karantene. Er du under 18 år, fornyes ikke tjenesten. Har du noen spørsmål, ring kundeservice tlf 215 00 780 (man - fre kl 09-15) eller e-post på post@smsogvinn.no. Tjenesten leveres av Kontura AS.


22

▍Annonse

VI HAR FÅTT INN KONKURSBOET FRA TANTE POSE PÅ CARL JOHANSGT GANT-HELLY HANSEN-DIESEL-TICKET TO HEAVEN-QUICKSILVER-LACOSTE M.M.

÷50-70%

MASSE VINTERKLÆR! TER BLOMfrSa

29,ULL FRA

49,-

JAKKER, LUER OG SKJERF!

÷50-90% KJØP 10 SEKKER VED FÅ GAVEKORT PÅ KR 100,-

ER 10 SEKKVED BJØRKr sEekker

495,40 lite

JULEN NÆRMER SEG, VI HAR MASSE JULEPYNT FRA TILBORDS!

skap

en te lid

har

e Ekt

a

nsk

lide

ar ph

avn

et n

avn

et n

– Ek

R E N E K BUTIK AV FULL

N N BRA TER K E F EF 2 lt mulig

3m0ed0a0 m

Åpent 13

hver sønd- 18 ut året ag

MIDTUN, ULSMÅGVEIEN 7 (TIDLIGERE GO CART SENTERET) HVERDAGER 10- 20 LØRDAG 10-18 - SØNDAG 13-18 - TLF 45 15 05 05 - OUTLETNORGE.NO

!


nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

23

GUIDE: BILSERVICE

BILSERVICE ALT I BILPLEIE PÅ MINDE ●

Ditt fagdekk verksted i Bergen

- EU-kontroll opptil 7500 kg seurran Konk priser! - Service og reparasjoner e dyktig - Service og rep. på campingbiler - Hjulstillingskontroll kr 1.300,-

Understellsbehandling/sandblåsing ● Dekkavdeling ● dekkhotell

-Diagnose, feilkodeavlesing alle bilmerker

10% til NAF medlemmer! Tlf. 55 38 21 50 Marit mobil: 928 34 532 e På Mind www.bilpleie.net

UANSETT BILMERKE kan vi hjelpe med

● Godkjent verksted EU-kontroll ● Lakkering ● Rep. av småskader ● Innvendig rens ● Polering

BILSERVICE VEST

Dekk & Felg Spesialisten AS - www.dekkfelg.no

Kanalveien 54, Minde – Telefon 55 59 62 30

Tlf. 56 33 15 30/ 56 33 47 77

Ådnekvam Auto

AUTORISERT BILVERKSTED Salhusveien 55/ Åsane Byggsenter

• Service og reparasjoner på alle bilmerker • EU/ Periodisk kontroll • Prøv oss på pris og kvalitet • Mobilitetsgaranti

UNDERSTELLSBEHANDLING

i Åsane

•> Mer enn 30 års erfaring •> Kort ventetid •> Gode priser

Tlf. 55 18 03 23 Fax. 55 19 46 95 - Mob. 93 23 94 83

Storetveitveien 50, 5067 BERGEN Telefon: 55 36 26 03 e-post: automester@beredt.no

BERGEN BILUTLEIE Lakkering &Karosseri

• Forsikringsbiler ekvam Auto • Taksering • Oppretting

Grønamyrvegen 22 (ved Sartor Storsenter)

5353 Straume

• Karosseri • Lakkering • Rustsveising

Tlf. 400 56 583 E-post: bj-lakk@live.com

Alt innen: • Bilskader • Billakkering • Bilglass Idrettsvegen 126 - Straume Næringspark

Tlf. 56 32 16 17

www.sartorbiloppretting.no

BEHOV FOR LEIEBIL?

• Personbiler • Kombibiler 5-9 seter • Varebiler 5-14 M3 • Lastebiler med lift. 22-35 M3 og minibusser 17s

Våre tjenester: – Reparasjon – Solfi lm – Buss/ Lastebil – Skifte

RING 55 13 31 32

Tlf. 55 24 47 00 Avd. Bergen - Liavegen 2 - Nyborg

Ulsmågveien 28 - 5224 Nesttun - www.bergenbilutleie.no

For mer informasjon: www.ruterknekt.no

Vi har testvinneren Continental Dekkskifte Personbil kun kr 300,Varebil, Suv kun kr 400,Kjente merker som: CONTINENTAL MICHELIN NOKIAN YOKOHAMA NEXEN KUMHO

ALLE BILMERKER

UlsetAutoAS AUT. BILVERKSTED

har nå skiftet navn til Jæger Ulset

Vi holder til i de samme lokalen og er den samme hyggelige gjengen! Liamyrane 6 • Tlf. 55 53 08 70 • Faks. 55 53 08 71

Alt du trenger til bilen! Tilbehør Rekvisita Slitedeler Mekonomen Fyllingsdalen Mekonomen Åsane Jonstadveien 6 Frydenbøgården, v/Elkjøp Tlf: 55 15 41 50 Tlf: 55 15 41 70

Nattlandsv. 104 • tlf. 55 59 59 55 • www.landasdekk.no


24

▍Annonse GUIDE: AKTIV FRITID

Blåtur?

Vi har egen fristende og hjemmelaget blåturmeny. Ring oss for et uforpliktende tilbud!

Nedre Nøttveit 12, Apeltun, 5236 Rådal Tel. 55 36 26 00 www.beredt.no

www.mittfokus.no

AKTIV FRITID Er du stresset, ofte sliten, lite energi eller har mange bekymringer? Flere og flere mennesker opplever å ha lite energi, mange er ofte slitne og har vansker med å hente seg inn igjen.

Galleri Nygaten med sine unike fasiliteter er et perfekt selskapslokale for arrangementer, fi rmamiddager, kick off osv.

Prøv vårt kurs i EnklE tEknikkEr! Lesmeromkursetogpåmeldingpå: www.mittfokus.no Ellertakontaktpåtelefonetterkl.17.00 HeleneS.Mjåtvedt:mobil+4748038039eller RagnhildS.Anderssen:mobil+4748036905 Tid:Torsdag29.september2011,kl.17.00–20.30, Tid: Torsdag 20. oktober 2011, kl. 17.00 - 20.30 Eller:Torsdag20.oktober2011,kl.17.00–20.30. Sted:CenterGruppen,DagHammerskjøldsvei2a,Fyllingsdalen.

www.gallerinygaten.no -

Tlf. 94 12 22 22

BERGEN SQUASHSENTER:

SQUASH

Det skjer mye på VilVite i høst På VilVite er det mye spennende å gjøre for både barn og voksne. I tillegg til utstillingene kan du oppleve vitenshow, se 3D-filmer og lære nytt i våre PopVit-foredrag og verksteder. Se høstprogrammet på vilvite.no. Tir – fre 9-15 Lør – søn 10-17 www.vilvite.no

149,-

fra kr. pr. mnd.* INKL. GAVEKORT PÅ 1000,GRATIS PRØVETIME *For mer informasjon:

WWW.SQF.NO

Vi “skreddersyr” den perfekte Blåtur, bedriftsarrangement eller kurs & konferanse for deres bedrift

Vi har alle rettigheter...

2 runder BOWLING, PEPPES PIZZA & ...

En av de mest populære pakkeløsningene blant bedrifter og vennegjenger!

Vestkanten Senter, 5881 Bergen Tlf.: 55 50 77 80

Åpn.tider: Man-tors 12–22 • Fre 12-23 • Lør 12-23 • Søn 12-22

Ole Ivars DANSEGALLA LAURDAG 15. OKTOBER, DØRENE OPNAR KL 21:00

Billettar på Oseana, Playcom – Amfi Os, Billettservice.no

NYE OPNINGSTIDER:

Måndag: Stengd • Tysdag-fredag: 11:00-16:30 • Laurdag/sundag: 12:00-18:00


nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

25

HØSTFERIE

PRINCESS Alle ferdigsydde gardiner

NAME IT Onepiece

Gjelder gardinhøyder, gardinsett, liftgardiner og panelhøyder

str. 80-128

150,- -30% KAPPAHL Alle ytterjakker til dame, herre og barn

-25% EUROPRIS Kaffetrakter

WALLENDAHL Mat termos

Thermos, 1,2 liter Før 329,-

129,WOW Høstens topper og gensere

halv pris, nå

(utvalgte modeller)

99

99

49,-

Prøv våre spisesteder:

Tilbudene gjelder kun på Vestkanten, tom. lørdag 15. oktober. Med forbehold om utsolgt.

BADELAND

BOWLING

www.vestkanten.no

ISHALL

CURLING

90 butikker · Gratis parkering · Dagligvarer · Ferskvarer


26

▍Annonse GUIDE: BYGG & HÅNDVERK

BYGG & HÅNDVERK Betong Vest

Supertilbud

DESIGNUTKAST FERDIGBETONG & BETONGPUMPING

FASTPRIS 200 LITER OSO SUPER S. Vi skifter din gamle bereder til en Oso Super S.2 kw. inkl. deler og montering.

• Ferdig Betong for utkjøring og henting • Betongpumper • Hydrauliske renner • Lørdagsåpent etter avtale

Bruk din lokale leverandør

55 11 66 00

Forutsatt at vvb står fritt i rom med sluk og stikkontakt. Stoppekrane må virke. Ring Christer Justad 970 53 158 for gratis kostnadoverslag, eller besøk vår butikk i Åsane, vis a vis Living.

7990,00

Pris inkl. mva Maks 20 km fra Bergen Sentrum

Åpent: Man-tirs-ons-fre 8 – 16 • Tors 8 – 20 • Lør 11 – 15

Fleslandsveien 77, 5258 Blomstedalen Hans Olaf tlf. 924 07 250 • Atle tlf. 926 26 692 Telefaks: 55 11 66 09 • E-mail: betovest@online.no

Avd. Laksevåg, Johan Berentsensvei 4, tlf. 55 94 24 85 Avd. Vest, Sartor Senter, tlf. 56 32 63 70

www.jors.no

Omtrekking, Restaurering, Produksjon og Vedlikehold

Vi utfører også er lle typ og a demontering r e p rn Vi kjø r, skrapje ll lle Større meta kabelavfa Vi utplasserer kvanta containere hentes

ET DATTERSELSKAP I UMOE-KONSERNET

˜ Eletroinstallasjon ˜ Sikkerhetsløsninger ˜ Tele- og datainstallasjon

Tlf. 55 15 58 00 Døgnvakt: 934 42 797

Metallco Bergen AS

Tlf. 55 27 05 47 ww.walloe.no

Jonstadveien 6, 5146 Fyllingsdalen

Glassmesteren sentralt på Minde Byggmester firma med egen arkitektavdeling Kontakt oss på tlf: 55 50 03 60 www.hillerenprosjektering.no

* Vi leverer og monterer kvalitetsvinduer fra Lyssand H-vinduet Magnor Frekhaug * Tilskjæring av * Duggruter glass, speil og plexi ÷30% rabatt Gunstige priser- personlig service

Damsgårdsveien 95/97 5058 Bergen Tlf. 55 34 17 70 • Faks 55 34 32 32

Tlf. 55 34 17 70

Rotter? Har du konkret rotte/mus problem i bedriften eller privat? Vi tilbyr GRATIS konsultasjon

Kanalveien 88 • 5068 Bergen • Tlf 55 29 81 91

Ring telefon 55 34 20 00

glassbjerget.no • email: post@glassbjerget.no

PÅ JAKT ETTER NY

GARASJEPORT?

57m2 Alu-Fasadestillas Proff med stiger og fotlister

21.990 +mva 24.990 +mva

Ferdigbetong TONA skorstein

Alu-kasser fra 990,- +mva

TLF: 55 11 42 10

Hjellestadveien 72, 5868 Blomsterdalen Man-Fredag: 8-16, Tirs- og Torsdag: 8-18

Tips oss! Skjer det noe i ditt nærområde? Send oss dine tips, meninger og synspunkt. Byavisen mottar tips om hendelser i Bergen og omegn på telefon 55 17 36 60, tips@byavisen.net eller via tips.byavisen.net

Får du ikke Byavisen hjem til deg? Ring 55 17 36 50

KAARE JEBSEN AS

KOKSTADFLATEN 15 • TLF. 55 98 21 21 kaare-jebsen.no

STIGER•TRØER•BRANNSTIGER•FLAGGSTENGER•FLAGG

MAND - ONSD 08 -16 • TORSD 09 - 18 • FRED 08 - 15

www.olenbetong.no

Betong 55 94 66 40 - Lager 55 94 66 30


nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

SOLESNES STEIN AS DET TRADSJONSRIKE STEINBRUDD I JONDAL Produsent av den berømte Proff Jondal Handstein

V

i er spesialister i produksjon av skifer og naturstein til tørrmuring og forblending. Vi produserer Proff Handstein, murtopp til mål, trappetrinn til mål, bruddheller, sålbenker til mål, pipeheller, skifer forblending system og flere andre skiferprodukter fra vårt eget steinbrudd i Jondal.

Proff Handstein 10-15 cm

Proff Handstein 15-30 cm og 30-40 cm

Handstein Pipe og benk

Proff Handstein 15-30 cm

Skifer forblending system

Vi leverer over hele Norge og Sverige. Vi kan skaffe deg rimelig transport rett til døren For se på vårvår For mer mer informasjon informasjon om om produktene produktenevåre våre og og forhandlere, forhandlere se nettside www.solesnesstein.no eller ring oss for en uforpliktende prat.prat nettside www.solesnesstein.no eller ring oss for en uforpliktende For informasjon på vår-/ sommertilbudene våre, For informasjon på vinter-tilbudene våre ring oss på 53 66 89 90 ring oss på tlf. 53 66 89 90 Åpningstider: Åpningstider: Man – fre kl 09.00 – 16.00 • Lør – kl 09.00 – 14.00 Man - fre kl 09.00 - 16.00 - Lør kl 09.00 - 14.00 Henting og visning av stein etter arbeidstid kan avtales på forhånd. Henting og visning av stein etter arbeidstid kan avtales på forhånd.

27


28

nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

20 000 vil se Raske Menn

Kultur Litteratur

Komikertrioen Raske Menn nærmer seg 20 000 solgte billetter til høstens show på Ole Bull Scene, melder BA. Til sammen kan Sølvi Rolland telle 42 000 solgte billetter til høstsesongen, inkludert Kurt Nilsens julekonserter som 5000 bergensere har sikret seg billetter til. Omsetningen til Rolland vil anslagsvis anslagsvis stoppe på et sted mellom 50-60 millioner etter denne konserthøsten.

– Monstre er som barn

I et hull langt langt borte gjemmer det seg mange monstre, og mange fortellinger. – Å lage et stort univers for barn er noe som har ligget i bakhodet mitt lenge, forteller forfatter Endre Lund Eriksen.˜ Daria Zoric

redaksjon@byavisen.net

Det er to uker siden storsatsingen «Dunderly», ble lansert, og godt var det, for gründerne klarte nesten ikke holde alt inni seg lenger.˜ – Det som har vært mest gøy de siste ukene har vært å se fjesene på barna når de hører fortellingene, forteller Endre Skandfer.˜ Han er illustratør for prosjektet, mens forfatter Endre Lund Eriksen er gründeren, og har skrevet historiene.˜ – Det ble et mye større prosjekt enn vi først trodde, men samtidig har det vært mye morsommere å jobbe med også, forteller Lund Eriksen.˜

LAR NY POELL MOD

- Oppvarming & kjøling - Bedre inneklima med aktiv luftrensing - Lavere strømregning - Gratis og uforplik-

Ta kontakt med din lokale salgsrepresentant. eller besøk vår butikk Lyngveien 2, Knarvik Tlf. 55 90 06 76 for et godt tilbud! FRA R

PRISE

0,-

14.99

Lars Øyvind Veland tlf. 977 74 200 Raymond Rosenlund tlf. 995 71

AUTORISERT TOSHIBA FORHANDLER

www.total-service.no

Det er ingen tvil om at barna våre har bidratt til å gjøre dette til en spennende verden. Endre Lund Eriksen, barnebokforfatter

presentert tegninger, og fortalt historier til barna våre, det er alltid gøy å få hjelp, sier Lund Eriksen.˜ Men tålmodighet må man ha.˜ – Det hjelper ikke å stille seg et spørsmål om hvorfor ting er som barna sier. Man må være tålmodig, og prøve å forstå hvorfor det er krise at kjærligheten knekker, eller at håret skal være blått og ikke rødt, sier han.˜ De forteller at man uten tvil blir barnslig av jobbingen. – Det minner deg om barndommen hvor du selv irriterte deg over småting. Som at Onkel Skrue hadde to pengebinger og B-gjengen plutselig var mer enn tre stykker, forteller Skandfer. Samen med Lund Eriksen håper de på at morroa skal vare noen år til. – Vi har jo begge jobbet med film før, så målet er definitivt animasjonsfilm, det er jo det eneste som mangler i pakken, ler Skandfer.

Prosjektet innebærer nemlig litt ut fra flertallet bergensere.˜ seks bøker, flere spill, leker, bamser, – Det er godt å kunne vri på noen apper, nettsted og en CD. klisjèer, samtidig som man kan Det at monstre er skumle tar han avvæpne dodraugen litt, ler han.˜ stor avstand fra.˜ ˜ – Monstre er utrolig morsomme. JOBBE MED BARN˜ Samtidig er de en metafor for det å Selv sammenligner forfatteren seg være barn. De griser, søler, bråker og med monsteret Buster, som har lager kål, ler forfatteren.˜ farsinnstinktet i monstergjengen. I fortellingene er det er mange Farsrollen er nemlig noe som er godt forskjellige monstre, og alle har sine utnyttet under arbeidet. gode og dårlige sider. Samtidig får – Det er ingen tvil om at barna de alltid nye tilskudd.˜ våre har bidratt til å gjøre dette til – Det er noe for enhver, og alle en spennende verden, forteller han.˜ kan identifisere seg med noen i for– For hvem blir egentlig sjefen når tellingene, sier Skandfer.˜ du skriver barnebøker?˜ ˜ – Vi har vært i barnehager og BERGENSK MONSTER˜ Han har en spesiell forkjærlighet for monsteret Pompido i fortellingene.˜ – Pompido et tilbaketrukkent monster, som liker best å få fortalt alle eventyrene, og så tegner han dem, han holder seg mest for seg selv, forteller illustratøren.˜ Ikke minst er han en dodraug, som holder til i en ubrukt utedo. ˜–Han har det utrolig renslig da, og alle historiene tegner han på dopapir. Jeg tenker hvordan jeg selv sitter hjemme for meg selv og tegner, men jeg har nok litt flere venner, ler Lund Eriksen.˜ Pompido er et bergensk BARNSLIGE: Illustratør Endre Skandfer og forfatter Endre Lund Eriksen tror aldri man blir Foto: Daria Zoric monster, men skiller seg nok for gammel for å leke seg i Dunderly.

POMPIDO: Den bergenske dodrau-


nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

Populære «Hodejegerne»

Norske filmer tiltrekker seg bergenserne i høst. Bergen kino har solgt cirka 850 000 billetter hittil i år. Programsjef Stein Stein Sørensen Sørensen sier siertil tilBA BAat at «Hodejegerne» sannsynligvis vil nærme seg 50 000 besøkende. Også barnefilmen «Knerten i knipe» er godt besøkt med 7000 bergensere på halvunnen uke. - I vår var ikke de fleste norske filmene attraktive nok for publikum. Vi visste tidlig at høsten så mye mye bedre ut, sier Sørensen.

29

Over 120 års erfaring - Din trygghet i en vanskelig tid. • Gratis samtale i hjemmet • Alle prisklasser - forhåndspris

• Egen blomsteravdeling • Gravmonumenter

Dreggsallm, 5003 Bergen, e-post: post@koba.no

Telefon: 55 300 800 www.koba.no

BOSSTAXI®

Rydder- Laster på - Kjører bort www.bosstaxi.no Gratis tlfnr 800 41 150

BRUKTBOK SALG I OASEN på Menytorget

• Torsdag 13. • fredag 14. • lørdag 15. OKTOBER Inntektene av salget går uavkortet til klubbens mange sosiale tiltak blant barn, ungdom og eldre i Fyllingsdalen. Har du bøker søm ligger og «støver» ned hjemme kan du levere dem til oss på Oasen

Arr:

VISNING

Varden Lion

En representant fra Bjørg viser frem hele kolleksjonen hos oss torsdag 13. oktober fra kl. 13:00 - 19:00 Velkommen til en spennende visning!

gen Pompido forlater aldri utedoen sin, men er i godt selskap for det.

Illustrasjon, Dunderly

BERGEN STORSENTER AS • 2. ETASJE t. 55 32 49 00 • bergen.storsenter@mestergull.no


30

▍Annonse DITEC LAKKBEHANDLING

Gravferd slik pårørende ønsker det. Verdighet - Omtanke Lavere priser

Viltuker på To Kokker f.o.m. 5. oktober til 5. november.

Natlandsveien 8

DØGNVAKT 55 20 23 00

Kontor og utstilling i Kringsjåveien 119

Ring for bordbestilling!

1984-2009

e-post: post@laksevaag-ror.no - Hjemmeside: laksevaag-ror.no

www.bosshenting.no Vi henter boss, rot og skrot. Gjør det enkelt! Du peker vi bærer.

÷40%

Alle standard lagerførte vinduer og balkongdører med avslag inntil:

÷37%

Kokstad Bilpleie tlf. 957 24 881 / 930 12 553

Ring 979 62 677

VINDUER OG BALKONGDØRER YTTERDØRER

25 år!

Tlf./vakttlf. 55 34 77 60 - Åpningstider: man-fre. 9-16

Enhjørningsgården, Bryggen, 5003 Bergen restaurant@tokokker.no Tlf. 55 30 69 55 – www.tokokker.no

ALLE NorDan

• Vinteren er her, • få bilen behandlet med Ditec... • Gjør det ikke selv. • En glans, som vi på forhånd ikke trodde var mulig. • Er effektiv og gir langvarig rustbeskyttelse. • Utfører alt innen bilpleie, også dekkskift. • Vi har dekkhotell.

ALLE IKKE LAGERFØRTE NorDan VINDUER OG BALKONGDØRER ÷ 30%

MANDAG – FREDAG 7.30 – 17.00 – TORSDAG 7.30 – 19.00 – LØRDAG 9.00 – 14.00

R VI HJEPE G N A IG G DE U FØR D ER... BEGYNN

• Har alt av byggevarer • STOR butikk/lave priser! • Skaffer håndverkere! • Fyller ut byggemelding

www.sotrabruk.no

5350 Brattholmen 56 31 20 40

Tilbudene gjelder t.o.m. 29. okt. og mot kontant betaling.

Nye m odelle på vei inn i sl r utten av mån e Saltre den med nsanle gg!

Arctic Spas Massasjebad Vi tilbyr produkter med meget høy kvalitet, design, den siste teknologien og massasjeeffekt. Besøk vår butikk på Storetveit og få råd, tips og et godt tilbud. Velkommen skal du være. Du gjør en trygg og god handel av forhandler med gode garantier, service og kvalitetsprodukter.

Arctic Spas - din forhandler i Hordaland Arctic SpasBergen Bergen - din forhandler i Hordaland Hagerupsvei 99 - 5067 Bergen www.arcticspas.no•ethel@arcticspas.no•Tlf.55506823

www.arcticspas.no • ethel@arcticspas.no • Tlf. 55 50 68 23 Åpningstider: Mandag - fredag: 09.00 - 16.00 • Torsdag 09.00-19.00 Åpningstider: Mandag - fredag: 09.00 - 16.00 • Torsdag 09.00-19.00

Ar

Vi ti tekn og f Du g


nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

31

Kom innom og bli inspirert!

ONEPIECE

150,-

LOUIE R E G A D R E SUP CORDBUKSER

Stort og unikt utvalg

KR

STRIKKET GENSER

KR

JEANS 4 BODY 3 TOPPER

KR KR KR

75,75,100,100,120,-

Her bugner det av vakre lys og tilbehør i høstens vakre farger! Velkommen innom Velkommen innom for for en en trivelig trivelig handel. handel.

FJØSANGERVEIEN 207 • TLF. 55 31 80 01 MAN. - ONS. 10-17, TORS. - FRE. 10-19, LØR. 10-16 NAME IT TELEGRAFEN / TLF.: 40 55 64 78 / BARNEKLÆR 0–12 ÅR NAME IT VESTKANTEN / TLF.: 55 69 34 42 / BARNEKLÆR 0–12 ÅR

BRYGGEN 9 • TLF. 55 31 70 30 • MAN. - FRE. 10-17 • LØR. 10-16

www.loiten-lys-bergen.no


32

nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

Foto: Arild Hansen

Kultur I byen

Spist 15 kilometer pølse

Ole Ivars skal lage god stemning i Os i helgen. Ifølge fansidens Facebook-side har bandet nå stått på scenen i 2 år sammenhengende. Bandet har gitt ut 45 CDer, og på fansiden sies det at de har kjørt en strekning som tilsvarer jorda rundt, 50 ganger. De skal også ha båret 150.000 tonn med utstyr hittil, noe som tilsvarende vekten av 15.000 elefanter.

NEW YORK: To dager i New York med Brooklyn Bridge og Manhattan som kulisser ble med i Nathalie Nordnes sin ferske musikkvideo til låten «America».

Drømmer om Amerika

Foto: Björn Myreze

En snuskete kirurg og Sir David Attenborough er blant Nathalie Nordnes sine inspirasjonskilder til platen N.N.

og mer trygg, og langt mer utfor- Alle har sin oppfatning av hva som produsent Kato Ådland i Studio 5071 skende i min måte å komponere på, er Amerika. Selv er jeg begeistret for i Havnelageret. også når det gjelder det tekstmessige, USA, det er et sted som alle har et for– Jeg skriver i Bergen og bor i Nathalie Nordnes er tilbake fra to hold til gjennom populærkulturen. Bergen. Sånn sett var det fint å få sier artisten. døgns musikkvideoinnspilling i Hun er kjent for å gå grundig Fortsatt er det et sted hvor mange med den enorme kontrasten melNew York. Refrenget «I go back to til verks når det gjelder historisk drar for å lykkes med musikk eller lom Gamle Bergen og New York i America» var en gylden mulighet til research, enten det gjelder Henrik andre karrierer, sier Nordnes. videoen. I refrenget går jeg inn en å dra nettopp dit. Både Times Square Wergeland, eller blåhvalens sonarlyPlaten er spilt inn sammen med dør i Gamle Bergen og kommer ut og Gamle Bergen utgjør kulissene i der som hun har fordypet seg i denne videoen til singelen «America» som gang. ble sluppet fredag. – Jeg blir ofte mer inspirert av – Det var to intense døgn, vi holdt film enn av musikk. Dessuten ser på til fem om natten, og jeg sov sik- jeg ofte på David Attenboroughs kert seks timer til sammen. Men det naturprogrammer. Naturen er så ble kjempefine bilder, sier Nordnes. massiv i forhold til den teknologiske Bak kamera sto Björn Myreze utviklingen. Det er så mange ting vi som også har laget videoer for ikke har svar på i naturen. Hvorfor Madcon. synger blåhvalen, for eksempel, spør Nordnes. MASSIV NATUR Det er to år siden siste plate. Nordnes GAMLE BERGEN har rukket å ta pedagogikk på «America» har altså fått sin egen sinUniversitetet i Bergen og sjonglerer gel, og er et ikke upløyd territorium en tilværelse som lærer på Bergen for låtskrivere. Private Gymnas med nyklekket plate – Drømmen om Amerika er vel som kommer i november. nesten som en metafor, og handler GAMLE BERGEN: Nathalie Nordnes har utnyttet kontrastene mellom Manhattan og Foto: Björn Myreze – Jeg føler at jeg har blitt grundigere om en lengsel der man vil opp og ut. Gamle Bergen Silje M. Stavrum Norevik

silje@byavisen.net

i en butikk i New York. Det blir et skifte i tid og sted, som en portal i drømmene i teksten. Nordnes sier hun er blitt mindre opptatt av at ting må skje i tekstene, og at det må være så mye dramaturgi. – Jeg stoler stadig mer på kvalitetene i komposisjonene, og forsøker derfor å skape lufte og rom til å lytte til dem som de er, uten å legge til andre uventede og underholdende elementer i produksjonen. Likevel har både en snuskete kirurg som utfører illegal abort og Gestapo-fanger blitt figurer i tekstene. – Jeg er opptatt av filmer som skildrer mennesker i krig, det handler nok om en fascinasjon for hvordan mennesker klarer seg under ekstreme forhold, og at de er så tilpasningsdyktige, sier Nordnes.


nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

Første gang i Norge

Fredag braker det løs med oppsetningen «Hairspray» på Forum Scene. Dette er første gangen den amerikanske musikalhiten skal settes settes opp i Norge. I en gladmusikal med instruktør Aimee Singer fra London vil vi forhåpentligvis få litt av West Endstemningen inn i Forum.

Onsdag 12. oktober Askeladden på nye eventyr, DNS Småscenen, klokken 12.00 og 17.00 Knutsen og Ludvigsen, Den Nationale Scene, klokken 16.30 Ordet, DNS Lille scene, klokken 19.00 Førstereis, DNS Småscenen, klokken 19.30 Gengangere, Den Nationale Scene, klokken 19.30 Raske Menn show 2&3, Ole Bull Scene, klokken 20.00 Torsdag 13. oktober Askeladden på nye eventyr, DNS Småscenen, klokken 12.00 og 17.00 Knutsen og Ludvigsen, Den Nationale

Søppel blir kunst

I sammenheng med Forskningsdagene har fagpersoner fra Permanenten og Høgskolen i Bergen forsket på bruk av søppel og readymades i keramikkunst. Dette kalles oppvinning, og er et begrep som kan brukes om søppel som får ny verdi. Disse resultatene kan du se i utstillingen «Ting, tang, Trash» på Permanenten helt til den 8. januar neste år. Foto: Dag Fosse

I byen Konsert

I Ibyen byen Scene Tirsdag 11. oktober Askeladden på nye eventyr, DNS Småscenen, klokken 12.00 og 17.00 Knutsen og Ludvigsen, Den Nationale Scene, klokken 16.30 Ordet, DNS Lille scene, klokken 19.00 Førstereis, DNS Småscenen, klokken 19.30 Gengangere, Den Nationale Scene, 19.30

33

Scene, klokken 16.30 Ordet, DNS Lille scene, klokken 19.00 Førstereis, DNS småscenen, klokken 19.30 Gengangere, Den Nationale Scene, klokken 19.30 Raske Menn show 2&3, Ole Bull scene, klokken 20.00 Fredag 14. oktober Askeladden på nye eventyr, DNS Småscenen, klokken 12.00 og 17.00 Knutsen og Ludvigsen, Den Nationale Scene, klokken 16.30 Ordet, DNS Lille cene, klokken 19.00 Førstereis, DNS Småscenen, klokken 19.30 Gengangere, Den Nationale Scene, klokken 19.30 Raske Menn show 2&3, Ole Bull scene, klokken 21.00 Hairspray, Forum Scene, klokken 19.30 Klypa, Ricks Teater, klokken 20.00 Kristine Koht på scenen, Nesttun teater, klokken 19.30

Småscenen, klokken 12.00 og 15.00 Knutsen og Ludvigsen, Den Nationale Scene, klokken 15.00 Hairspray, Forum Scene, klokken 15.00 Delfi nen, Fana Kulturhus, klokken 15.00 Bjarte alene, DNS Lille scene, klokken 18.00 Førstereis, DNS Småscenen, klokken 18.00 Gengangere, Den Nationale Scene, klokken 18.00 Raske Menn show 2&3, Ole Bull scene, klokken 21.00 Klypa, Ricks Teater, klokken 21.00 Søndag 16. oktober Hairspray, Forum Scene, klokken 17.00 Mandag 17. oktober Knutsen og Ludvigsen, Den nationale Scene, klokken 16.30 Ordet, DNS Lille scene, klokken 19.00 Gengangere, Den Nationale Scene, klokken 19.30

Lørdag 15. oktober Askeladden på nye eventyr, DNS

Onsdag 12. oktober Sivert Høyem, USF Verftet, klokken 21.00 The Grascals, Garage, klokken 21.00 Hayseed Dixie, Hulen, klokken 22.30 Marissa Nadler og Cat Marino, Bergen kjøtt, klokken 20.30 Torsdag 13. oktober King Kreosote/Hopkins John Vanderslice, Bergen Kjøtt, klokken 20.30

Lørdag 15. oktober Ausekarane spelar for livet, Logen Teater, klokken 19.00 Ole Ivars, Oseana Os kunst og kultursenter, klokken 20.30 Gold panda, active child, dirty peaches, handsome furs og telephones, Bergen Kjøtt, klokken 21.30 Greenland Whalefi shers, Madam Felle, klokken 22.30

Fredag 14. oktober Ausekarane spelar for livet, Logen Teater, klokken 19.00 Acoustify, Madam Felle, klokken 22.30 Einar Stokka, Teglverket, klokken 22.30

Søndag 16. oktober Herrerøster, Bergen domkirke, klokken 18.00

I byen Utstilling

I byen Annet

«Ting, tang, trash», Samtidskeramikk,17. september 2011 - 8. janar 2012, Permanenten «Details», Bergen kunsthall, 9. september - 30. oktober «Arbeider i tre», Lee Clark Reynolds, 1.-23. oktober, Galleri M, Bryggenw

Nasjonal frimerkeutstilling, Bergen Filatelist-klub fyller 100 år, Turnhallen på Slettebakken, 14-16 oktober. Salg av fi lateliprodukter, aktiviteter for barn og unge, samt fi rmerke- og postkorthandlere.

Norges mest kjøpte garasjer Kvalitet tvers igjennom, over 70.000 levert siden 1963. Vi har allerede gjort halve jobben. Vil du ha hjelp med resten? Eller vil du gjøre alt selv? Gå inn på

www. garasjer.no Kontorer i Grimstad, Oslo, Stavanger, Trondheim, Ålesund Tlf: 37 25 75 75

Ta kontakt og be om tilbud!


34

▍Annonse

Stell pent med deg selv i høst Ta en peeling, innpakning og massasje for kropp og

Tar du en av våre spesial ansiktsbehandlinger

få med en mini ansiktsbehandling

får du farging av vipper og bryn

Tilbudet gjelder ut oktober.

Tilbudet gjelder ut oktober.

Make-up tatovering

Vi tilbyr brasiliansk voksing

LongTimeLiner Vi er Elite Linergist

for dame og herre

lipliner - eyeliner - bryn

Kilden

HUD & KROPPSPLEIE Velvære siden 1993

Tlf. 55 13 70 01 - www.kilden-kroppspleie.com GAVEKORT • ANSIKTSBEHANDLING • KROPPSPLEIE • SPABEHANDLING • DAGSPA • BOBLEBADEKAR • SPRAY-TAN • FOTPLEIE • MASSASJE

- størst på kvinneklær fra GANT

7


pr S fr ese tr a le nte øn de re o nd r B e hu y le s ve og gg ra h nd ytt ør er er .

nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

35

NORGES STØRSTE PÅ MUR OG TREHUS

Murgaardhus er landets eneste ferdighusleverandør med egen huskatalog for både mur og tre.

50 husmodeller. I tillegg har vi hytter.

Hus og hytter med varig verdi Mod. Aalesund

Mod. Bergen

Mod. Fornebuhus

NYHET! Den eneste fullisolerte laftestokken. Patentert byggesystem gir kort byggetid. Konstruksjonen gir et stabilt og tett byggverk uten setninger og krymp. Benytter norsk furu.

Kom og se.

Våre samarbeidspartnere:

5643 Strandvik

Strøno Bygg AS er din lokale forhandler for Murgaardhus og Isolaft hytter. I samarbeid med Leigland Bygg AS.

sveinung@murgaardhus.no

Tlf. 994 27 669

STRØNO BYGG AS

Bestill katalog:

www.murgaardhus.no

Trenger du hjelp til

SNØBRØY TING? Vi har fortsatt noe ledig kapasitet på snøbrøyting og strøing, da vi har fått noen nye maskiner i år.

Ta kontakt for GRATIS befaring og pristilbud Elise Bygg & Eiendom AS Telefon 55 93 65 65 post@elise-bygg.no

w w w. e l i s e - b yg g. n o


Foto: Øivind Hjelmen Foto: Tom Haga

Slapp av – nyt utsikten. La tankene fly. Du reiser med Kystbussen.

- nr 36 - 2011 - www.byavisen.net

Med Kystbussen reiser du enkelt fra sentrum til sentrum.

t å! s n e l i b a L

Vi har mange daglige avganger fra både Bergen og Stavanger. Flere av disse er direkteruter. Det betyr kortere reisetid for deg! Rutetider og de aller billigste billettene finner du på kystbussen.no.

w w w.ky s t bus s en.no

Byavisen - avis36 - 2011  

Byavisen Bergen

Byavisen - avis36 - 2011  

Byavisen Bergen

Advertisement