Page 1

Samtidskomponist

Skandinavias beste musikkvideo?

Vil bort fra den pompøse orgellyden.

Lars Vaular nominert.

Side 6-7

Side 30 Ruben Sverre Gjertsen

Dvergene jubilerer Feirer 30 år som band. Side 28

Nr. 35 - 12. oktober 2010

Paola Ulland og flere andre designere vil holde bergenserne tørre. Side 14-16

Spøker for beredskapssystem

Skulle gjøre håndteringen av store ulykker lettere.

Lager regntøy i Bergen

Side 4-5

Tør ikke ta sjansen på kreftfare Bystyrepolitiker åpner for tilbakekjøp av tomtene på Storrinden. Side 6-7

Foto: Silje Stavrum Norevik

Aktuelt Lokalt ▍3 Livsstil Mat ▍12 Livsstil Mote ▍14 Meninger ▍21 Kultur I byen ▍26 Kultur Musikk ▍28

Vi selger god søvn... madrass-salg

» » » » » MADRASSER / OVERMADRASS

Direkte fra fabrikk Fjærmadrasser - skumplast - latex Overmadrasser og barnemadrasser Alt kan lages etter mål Alle Wilton tepper ÷ 50% CORONET MADRASSER AS

Standard str. som lagerføresIndustrihuset - 5265 Ytre Arna - Tlf. 55 24 80 60/55 24 73 73 Produksjon av Coronet madrasser - www.arna-coronet.no 75/190 80/190 85/200 90/200 75/200

80/200

85/190

75/210

91/213

120/200

90 81 82 90

Vi kan BRANNvern www.teknisk-industrivern.no 90 81 82 90

Vi kan BRANNvern www.teknisk-industrivern.no

Åpningstider: Man.-fre. 9-16.00 · tors. 9-19 · lør. 10-15

90/210

÷ 15%

MADRASSER / OVERMADRASS Standard str. som lagerføres

Voss seng

75/190

80/190

85/200

90/200

75/200

80/200

85/190

90/210


2

nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

Prince for første gang

Aktuelt

Når den store, lille musikklegenden Prince spiller i Vestlandshallen på mandag, er det også aller første gang han gjester Bergen. Sist han spilte i Norge, var i Konserthuset i Oslo i 2002. I 2007 spilte Prince 21 konserter på rad i London.

▍26 Vil byrådet skjule korrupsjon?

Meninger Synspunkt

Torstein Dahle Bystyrerepresentant for Rødt

MIDT OPPE I DET som sannsynligvis er Bergens største korrupsjonsskandale i nyere tid, presterer byrådspartiene i bystyret å gi revisor sparken. Saken stinker. DEN STORE SKANDALESAKEN gjelder tresifrede millionbeløp. Den gjelder ansettelse av politiske venner, i stilling som vedkommende åpenbart ikke burde hatt. Den gjelder instrukser fra den politiske ledelsen i strid med all god forvaltningsskikk. Mens denne saken ennå er under politietterforskning – full av forhold

et signal om at det er forhold som ledelsen er opptatt av å skjule, og som man er engstelig for at revisor skal oppdage. Spesielt hvis revisor kjenner selskapet svært godt, og har bedre forutsetninger enn de fleste for å avdekke forholdene, er det et kraftig signal om at noe er alvorlig galt.

betyr selvsagt at man er mindre uavhengig enn en fast ansatt revisor som ikke er avhengig av at kommunen fornyer kontrakten.

JEG PÅSTÅR IKKE at de private revisjonsselskapene er korrupte. Men de er selvsagt ikke mer uavhengige av dem som leder kommunen enn en revisor som er fast ansatt av bystyret DEN OFFISIELLE begrunnelsen holder ikke selv. Det er nemlig ikke byrådet som ansetter som ikke tåler dagens lys – springer bomben på vann; Byrådets partier påsto at kommune- kommunerevisoren, det er bystyret selv som siste bystyremøte: Bare med 3-4 dagers varsel revisjonen ikke er uavhengig, og at et privat gjør det. Kommuneloven har bestemmelser – høyst overraskende for alle utenfor byrådets revisjonsselskap vil være mer uavhengig av som nettopp skal sikre at revisor er helt uavpartier – beslutter byrådets partier å sparke den kommunen. Men det er blank løgn. Det er bare hengig av kommuneledelsen, som revisor skal dyktige kommunerevisoren, som har høstet de aller største revisjonsselskapene som er aktu- kontrollere. stor anerkjennelse for å ha gjort en god jobb elle for å revidere en så stor virksomhet som Bergen kommune. Alle disse har på forskjellig MEN I BERGEN har vi en spesiell ordning med som leder av kommunerevisjonen. vis – direkte eller indirekte – vært involvert i at det er politikere som selv leder kommunens NÅR ET AKSJESELSKAP beslutter å sparke oppdrag for Bergen kommune, eller de har administrasjon. Noen av bystyrepartiene revisor, mens det samtidig er midt inne i en sak gjennom ansatte hatt forbindelse med Bergen utpeker byrådet. Det er attraktive, høyt betalte der grove overtramp og sannsynligvis straff- kommune. Et slikt revisjonsselskap vil være jobber der politikk og administrasjon blandes bare forhold blir avdekket, er det vanligvis avhengig av at revisjonskontrakten fornyes. Det sammen i en lite oversiktlig suppe. De administrative lederne, byrådene, har stadige møter med gruppelederne for partiene sine, og det er selvsagt tette bånd mellom disse partienes bystyregrupper og byrådene selv. Når disse partiene, på kort varsel sparker revisjonen, så skjer dette selvsagt ikke uten at det er kontakt mellom byrådene og bystyregruppene deres.

Aktuelt Uken som gikk

DET ER PARTIFELLER av byrådsleder Monica Mæland som er involvert i den svære kommuneskandalen, som politiet nå etterforsker. Hva er det byrådet vil skjule?

Slanket bort halve seg og skriver om det Kristian Fjellanger er til daglig valgkampsekretær i SV. Nå debuterer han også som forfatter med boka «Feit - mitt liv som tjukkas». I 2007 veide han 140 kilo, fikk nok av å være overvektig, og bestemte seg for å slanke bort halve kroppen. Boken er en selvbiografi som også tar for seg skammen ved å være overvektig. – Det er mange gutter som ønsker å slanke seg både med piller og fettfjerning, men gutter snakker ikke om det, sier Fjellanger til TV2. Selv trente han hver dag og spiste mengder med grønnsaker. Han forteller at slankingen var en ensom prosess, men med vilje og humor klarte han å bli langt mindre.

ROSA STEN: Lørdag var den blå steinen rosa. Fargeleggingen var en del av årets rosa sløyfe-aksjon. Foreningen for brystkreftopererte og Kreftforeningen stilte på Torgallmenningen for å informere om brystkreft. Brystkreft er den klart hyppigste kreftformen hos kvinner, med om lag 2 800 nye årlige tilfeller. Det betyr at brystkreft Foto: Camilla Aadland utgjør 24 prosent av alle krefttilfeller hos kvinner.

Byavisen Avisprodukter AS Krokatjønnveien 15 - 5147 Fyllingsdalen Tlf: 55 17 36 50 - Fax: 55 16 50 75 redaksjon@byavisen.net annonseinfo@byavisen.net Ansvarlig redaktør: Ole Tom Kolstad


nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

Aktuelt ▍2-8

Livsstil ▍12-16

Meninger ▍20-21

Kultur ▍26-33

3

På Tv ▍35

Øker på tross av Bybanen

SENTERLEDER: Senterleder Ingunn B. Hansen så omsetningen falle mens Bybanen ble bygget og bussene flyttet. Hun er glad banen nå er ferdig bygget.

Foto: Camilla Aadland

Bergen Storsenter hadde en nedgang på fem prosent under byggingen av Bybanen. Nå er omsetningen på vei opp igjen. Camilla Aadland camilla@byavisen.net

– Vi har hatt en økning hittil i år på fire prosent. Det skyldes nok ikke Bybanen. De som kommer med den, kom tidligere med buss. Dessuten frakter den jo også folk videre inn til sentrum, sier senterleder Ingunn B. Hansen til Byavisen. – Hva skyldes økningen da? – Vi har jobbet hardt og bevisst med service blant annet. Hvis du får god service kommer du tilbake og du forteller vennene dine om det, sier Hansen. 22 ÅRS FARTSTID Hun har vært leder for senteret helt siden åpningen i 1988 og er dermed trolig den senterlederen i Norge med lengst fartstid fra samme sted. – De første årene var ganske vanskelige, med en rente på 18 prosent. Vi hadde mange konkurser og utskiftninger de første årene, forteller Hansen, som tidligere jobbet som senterleder for Arken i Åsane. Olav Thon overtok senteret i 1998. Da var omsetningen på 300 millioner kroner. Allerede året etter var den mer enn doblet. – Deretter gikk det bratt oppover til Bybanebyggingen begynte. Den dro oss ned, sier Hansen. I dag har senteret nesten motsatt utfordring enn i begynnelsen.

– Vi var første kjøpesenter i sentrum. Omsetningstall for Bergen Galleriet og Kløverhuset kom samme år. Det Storsenter: gjorde at sentrum ble innskrumpet. Butikkene på ytterkantene forsvant. De ble enten en del av sentrene, lagt ned eller flyttet utenfor sentrum, 2009 1 115 373 860,sier hun. INKLUDERER FAMILIEN 2008 1 107 944 607,Hun er likevel opptatt av at ikke livet på Både Lagunen og Åsane senter er større enn 2007 1 168 928 783,Bergen Storsenter. Også Sartor senter på Sotra gateplan forsvinner. – Jeg er opptatt av mangfoldet i sentrum. Det har gått forbi og blitt større. – Mange ønsker plass hos oss, men i motset- er viktig å dra med seg de spennende butikning til konkurrentene, har vi ikke muligheter kene på gateplan. Mange av dem vil du aldri finne i et senter. I stedet samles de gjerne i egne ORDFØRERKANDIDAT for å bygge på, sier Hansen. – Du har vært senterleder i over 22 år. gater. Se på alle antikvariatene i Lille Øvregate En stund så det ut som om senterlederen for eksempel. Slike områder er viktig for sen- skulle bli Arbeiderpartiets ordførerkandidat Hvorfor har du blitt så lenge? – Det er veldig bra her. Vi var fire som startet trum, sier Hansen. i Bergen. sammen og alle fire er her fremdeles. Vi har et – Jeg var i Roma da jeg ble spurt. Etter at jeg godt arbeidsmiljø og trives sammen. Noe av ALVORLIG SYKDOM hadde diskutert det med mannen min, fant grunnen er at vi valgte fra første dag å inklu- Senterlederen er også styreleder i Haukelands jeg ut at jeg ville gjøre det. Da jeg kom på jobb dere familien. Partnerne våre er med på alle Venner, som Byavisen skrev om i forrige dagen etter og sa jeg ville søke permisjon i fire samlinger, forteller senterlederen. utgave. Foreningen jobber for å bedre hverda- år, ble de mektig sur. Utpå dagen kom de traOgså på den årlige strategisamlingen i gen til pasienter og pårørende på Haukeland vende med svære plakater der det stod: ”Hold januar er ektefellene med. universitetssykehus. fingrene av fatet – hun er vår”, sier Hansen. – De bidrar også i den faglige delen. De er – Grunnen til at jeg ble spurt om å være med, Dermed valgte hun etter kort tid å takke kunder også og kan bidra med det perspektivet, er nok at jeg har hatt kreft to ganger. Dette er nei. sier Hansen. noe jeg bryr meg om, sier Hansen. – Det var smigrende, men jeg er glad jeg er Tross alvorlig sykdom, har hun unngått her, smiler hun. VIL HA MANGFOLD lange fraværsperioder fra jobb. – Jeg kreket meg på jobb så fort jeg kunne. Helt siden starten har hun vært engasjert i ulike sentrumsforeninger. I dag er hun styreleder i Det var verre å være hjemme. Det var ikke alltid jeg var like aktiv på jobben, men jeg var Bergen Sentrum AS. – Hvordan har sentrum endret seg siden dere her. Det har ikke vært noe behov for vikar, sier hun. åpnet i 1988? – Det går godt med alle og det er vanskelig å få til å fornye oss med nye leietagere. I stedet oppfordrer vi de eksisterende til å pusse opp, sier senterlederen.


4

nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

System skal gjøre samarbeid ved store ulykker enklere:

Stoppes på grunn

Brannvesen, politiet og helsevesenet har samarbeidet om et felles register som skulle gi bedre oversikt i nødsituasjoner. Nå legges dette trolig ned.

Camilla Aadland camilla@byavisen.net

– Jeg synes det er synd. Det har vært vellykket og det er et godt grunnlag for å gå videre, sier brannsjef Helge Eidsnes i Bergen brannvesen til Byavisen. Registeret, som fikk kortnavnet Narre, skulle være et nasjonalt ressursregister for brann- og redningstjenestene. Målet var å forbedre redningsetatenes håndtering av store ulykker. En pilot ble utviklet i Hordaland og planen var å utvikle det videre slik at hele landet kunne ta det i bruk. – Det er ikke bevilget midler til fortsatt utvikling. Derfor er utviklingen av en nasjonal løsning skrinlagt, forteller tidligere prosjektleder Jan Helge Kaiser i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). STOPPES I HORDALAND Det er heller ikke sikkert at registeret som allerede finnes i Hordaland vil bli videreført. – Vi har gjort forberedelser til å stoppe registeret, sier avdelingsleder Hans Kristian Madsen i DSB. DSB anbefalte egentlig at prosjektet skulle videreføres, men ble ikke hørt av Justisdepartementet, som måtte ha kommet med pengene til utviklingen. Bergen brannvesen og Hovedredningssentralen i Sør-Norge har vært aktuelle kandidater til å overta driften av registeret i Hordaland. Foreløpig er det uklart om det kommer til å skje. – Vi har fått spørsmål fra DSB om vi kan overta driften. Vi jobber med svaret, sier brannsjefen. Det finnes i dag ingen samlet nasjonal oversikt over rednings-, beredskaps- og spesialistressurser som kan benyttes i forbindelse med rednings- og beredskapsoperasjoner. Utvalget som ble nedsatt etter rasulykken i Ålesund skrev i sin rapport at et slikt register vil kunne forbedre

BRANN: Beredskapsregisteret kommer spesielt til nytte ved store hendelser, som brannen i Skuteviksbodene i 2009. I systemet, som nå kan bli lagt ned, kan blant annet politi

håndteringen av store og komplekse ulykker. Årsaken er at det gir mulighet til å få oversikt over og tilkalle egnede spesialressurser fra hele landet. På tross av dette, er det altså ikke funnet penger til å gjøre dette til et nasjonalt register. SKUFFET Pilotprosjektet i Hordaland omfattet blant annet politiet, helsevesenet, brannvesenet, sivilforsvaret og Hovedredningssentralen for SørNorge. – Det er stor enighet blant deltakerne om at ressursregisteret er et viktig, nødvendig og et meget godt

tiltak for å få oversikt over og kunne tilkalle ressurser i forbindelse med rednings- og beredskapsinnsats. Spesielt fremheves at registeret er egnet ved hendelser som er utenom det normale, heter det i Stortingsmelding 35, som omhandler brannsikkerhet. Senest i vinter ble Stortingsmeldingen behandlet i justiskomiteen. – Men når det kommer til gjennomførelse, blir det ikke gjort, sier Eidsnes. Han er skuffet over at ikke registeret blir videreført. – Vi synes det er veldig synd, spesielt siden erfaringene har vært så positive. Det er snakk om å koordinere

OVERRASKET: Brannsjef Helge Eidsnes er overrasket over at pilotprosjektet stoppes. – Det er synd, spesielt siden det foreligger positiv erfaring fra prosjektet, sier han. Foto: Endre Hovland, Bergen kommune


▍Aktuelt Lokalt

5

av pengemangel

og brannvesen enkelt finne ut hvor utstyret de trenger befinner seg.

ressursene bedre. Kostnadene til Narre er små, man får mye for lite, sier brannsjefen. SPESIALUTSTYR Visepolitimester John Reidar Nilsen i Hordaland politidistrikt antar at en kost-nytte vurdering ligger til grunn for at registeret stoppes. – Det er klart at et verktøy som gir full oversikt over ressursene til enhver tid er til nytte, sier Nilsen til Byavisen. Operasjonsleder Konrad Grindeland i Hordaland politidistrikt har flere ganger hatt god nytte av beredskapsregisteret. – Jeg har brukt det til å få tak i rette

vedkommende i ulike kommuner etter arbeidstid for å varsle om hendelser, sier Grindeland. Han sier Narres store fordel er at det gir bedre oversikt ved store hendelser. – Før vi fikk systemet, var det en stor brann der vi hadde bruk for en helt spesiell type utstyr. Jeg kunne ha funnet det i registeret, nå måtte jeg lete etter enkeltpersoner som kunne vite noe om utstyret, sier operasjonslederen, som beklager at systemet forsvinner.

Arkivfoto: Mette Torvund

Ikke friske midler Avdelingsdirektør Ole R. Hafnor i Justisdepartementet innrømmer at evalueringen av prosjektet i Hordaland gav en rekke positive tilbakemeldinger. – Justisdepartementet ser også positivt på pilotprosjektet og de tilbakemeldinger som ble gitt, men departementet må vurdere en investering i dette tiltaket opp mot mange andre viktige oppgaver innenfor området samfunnssikkerhet og beredskap. Etter en totalvurdering kom departementet til den konklusjon at Narre derfor ikke kunne videreføres på det

nåværende tidspunkt, skriver Hafnor i et brev til Norsk Brannbefals Landsforbund. Justisdepartementet ga tilbakemelding til DSB om at departementet ikke ville bidra med friske midler til å videreføre Narre. Dermed besluttet direktoratet å avvikle piloten. – Departementet mener at man i forbindelse med piloten har fått erfaring og innspill som vil være nyttig i et videre arbeid med blant annet ressursoversikter, avslutter avdelingsdirektøren.


6

nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

Tomtene på Storrinden:

Åpner for tilbake

UTSATT: Byrådet sier nei til bygging av tomtene på Storrinden. Det ligger allerede flere hus i området, men disse ble bygget før nytt regelverk kom. Nå er det opp til komité for miljø og byutvikling å avgjøre om tomteeierne skal

– Det er viktig å ivareta tomteeierne så ikke de blir skadelidende, sier bystyrepolitiker Haakon Lønning Aarø (Sp). Han mener kreftfare fra høyspentlinjen gjør at det ikke bør bygges hus på tomtene på Storrinden. Camilla Aadland 4

▍Aktuelt Lokalt

nr 34 - 2010 - www.byavisen.net

5

Byrådet frykter kreftfare

Får ikke bygge hus ved høyspentlinje 13 tomter på Storrinden står foreløpig ubygd fordi Bergen kommune frykter kreftfaren fra høyspentlinjen i området. at folk utsettes for tilsvarende verdier Camilla Aadland camilla@byavisen.net som dette i dagliglivet, sier han. Etat for byggesak og private Søknaden om byggetillatelse for en planer i Bergen kommune har i et av tomtene har vært oppe i byrådet, fagnotat anbefalt Bergen kommune som har gitt avslag. Årsaken er frykt å si nei til bygging på to av tomtene for virkningene magnetfeltet fra høy- på Storrinden. spentlinjen mellom Fana og Kollsnes – Saken vurderes å være av stor vil ha, spesielt på barn. prinsipiell betydning da den hand– Byrådet mener det er viktig å ha ler om å ivareta barns sikkerhet mot en «føre var»-holdning når det gjel- fare fra magnetpåvirkning som i der magnetfeltpåvirkning som kan henhold til internasjonal forskning medføre dødelig sykdom, selv om kan føre til en doblet risiko for utviksannsynligheten for å få sykdom- ling av leukemi (blodkreft) hos barn, men må regnes som relativt liten. heter det i notatet fra etaten. Ved å legge «føre var»-prinsippet til grunn, vil kommunen også unngå et for stor kapasItet eventuelt framtidig ansvar for at leu- Bergegningene av magnetfeltet i kemi oppstår som følge av at man bor området er gjort med en forutsetfor nær høyspentanlegg, heter det i ning om at høyspentlinjen skal gå innstillingen fra byrådet. med en årsgjennomsnittlig linjelast på 500 Ampere. Ifølge BKK var gjenIkke skremt nomsnittet i fjor på cirka 485 Ampere, Tomteeierne lar seg ikke skremme av men linjen har en total overføringsden mulige faren fra magnetfeltet og kapasitet på 2400 – 3200 Ampere. har i lang tid jobbet for å få tillatelse Fagetaten legger derfor til grunn at til å bygge husene sine. høyspentlinjen er svært kraftig. – Disse tomtene ligger innenfor Advokat Ståle Eeg Nielsen, som gjeldende regelverk, slik vi ser det, representerer flere av tomteeierne, sier Jardar Kristensen, som kjøpte tilbakeviser at dette gir høyere risiko sin tomt i fjor. for eiendommene. Siden den gang har han og de I et brev til byrådet skriver han at andre tomteeierne brukt mye tid på det mest sannsynlige er at lasten vil å dokumentere at det er forsvarlig å gå ned i forhold til dagens nivå. En bygge hus på tomten. av årsakene er at Kollsnes trolig vil – Norge har verdens strengeste bli koblet på ny høyspentledning til regelverk, og vi ligger innenfor regel- Mongstad. verket, sier Kristensen om avslaget – Når kommunens fagetat hevder fra byrådet. det motsatte uten at det foreligger noen som helst dekning for spekukreftfare lasjonene, er avslagene kort og godt Befolkningsstudier har vist at barn ugyldige, skriver han. som vokser opp i magnetfelt på over Advokaten tror ikke byrådens 0,4 mikrotesla (måleenhet for mag- avslag kan bli stående. netisk felt) kan ha en høyere fore– Det er rimelig enkelt, kommukomst av leukemi (blodkreft). Ved nen har misforstått gjeldende regelbygging av nye bygninger nær høy- verk, sier Eeg Nielsen til Byavisen. spentledninger skal det gjennomføres en utredning som skal vurdere – synsIng eventuelle tiltak dersom boliger kan Han fremholder at bygninger opp til få magnetfelt som i gjennomsnitt 0,4 mikrotesla er klarert i forhold til over året vil overskride dette nivået. regelverket. – Alle tomtene ligger under dette – Dersom magnetfeltnivået er over nivået. Statens strålevern har vurdert 0,4 mikrotesla, skal det vurderes om saken, det samme har Helse- og det skal iverksettes krav om utredomsorgsdepartementet, Sweco, BKK ning om forebyggende tiltak, sier og NVE, alle med samme konklu- advokaten. sjon. Jeg forholder meg til faginstanEeg Nielsen viser til at Helse- og sene, sier Kristensen. omsorgsdepartementet nylig har Selv frykter han ikke for magnet- fastslått at dette er regelverket. feltet ved boligen. – Når magnetfeltnivået på tomten – Jeg ser ikke på det som noen ligger udiskutabelt under 0,4 mikrotrisiko i det hele tatt. En dom fra esla, kan ikke kommunen fritt synse Høyesterett i 2007 konkluderte med noe annet og sette en lavere grense.

Overrasket over kommunen Ifølge Statens Strålevern er det helt greit å bygge boliger på Storrinden. vi definert dette som et utredningsnivå. Det er snakk om en liten og usikker risiko, men vi fant at vi måtte ta det alvorlig og har sagt at 0,4 mikrotesla er et utredningsnivå. Ligger det rundt 0,4 mikrotesla, ser vi ingen grunn til å fraråde bygging, sier Hannevik. Hun sier Norge er blant få land som har tatt dette så alvorlig. Tomten som har vært oppe til vurdering i Bergen kommune ligger LIten rIsIko under 0,4 mikrotesla. Byrådet har Hun understreker at avgjørelsen skal likevel avslått søknaden. tas i kommunen og at Strålevernet – Noen kommuner kjører dette kun kommer med råd. ganske hardt og kaller 0,4 en gren– På grunnlag av en mulig økt severdi. Det er ikke intensjonen risiko for leukemi hos barn som vok- med utredningsnivået og ikke i ser opp i boliger med magnetfelt over tråd med Strålevernets anbefaling. 0,4 mikrotesla i årsgjennomsnitt, har I områder med boligpress kan det Camilla Aadland camilla@byavisen.net

To av tomtene i området har vært vurdert av Statens strålevern, som ikke har innvendinger mot at det bygges boliger i området. – Her har kommunen tatt en avgjørelse som ikke er i tråd med vår vurdering, sier seksjonssjef Merete Hannevik i Statens Strålevern.

Merete Hannevik

være en riktig vurdering å bygge i høyere magnetfelt enn tett opp i motorveien, sier seksjonssjefen. Hun sier det ofte holder å gjøre noen endringer med området, som å legge garasjene nærmest høyspentledningen, eller flytte soverommet lengst bort.

– Ønsker ikke ny boligbygging i slike områder – Vi ønsker å ha et forsiktighetsprinsipp når det gjelder stråling fra høyspentlinjer, sier byråd for byutvikling, Lisbeth Iversen. Derfor har hun avslått søknaden om utbygging for en av tomtene i området. – Fylkesmannen har støttet oss. Det er en alvorlig risiko. Selv om hyppigheten ikke er stor, er graden av alvorlighet stor. Det er en markert objektiv risiko til stede, sier Iversen til Byavisen. Byrådet ønsker derfor å heller ha en forsiktig tilnærming enn å gå inn med ny utbygging i områder som kan være utsatt for magnetfelt fra

UBYGD: 13 tomter kan bli rammet, dersom byrådets avslag til tomt nr 4 blir stående. Byrådet frykter kreftfare fra høyspentlinjen, mens flere fagetater har kommet frem til at nivåene fra magnetfeltet ligger under kritisk nivå. Foto: Camilla Aadland

Da er man på synsingsnivå og det er ulovlig, sier han. Allerede da de første tomtene på Storrinden ble lagt ut for salg i 2006, var det kjent at magnetfeltet fra høyspentledningen kunne bli en utfordring. Bergen Tomteselskap bestemte seg for å selge tomtene og overlate risikovurderingen til kjøperne. – De vil bli lagt ut for salg i august/ september. Vi skal gi folk all den informasjon de har krav på, også

om magnetfeltene som er målt, sa daværende administrerende direktør Asbjørn Algrøy i Bergen Tomteselskap til Bergens Tidende i juli 2006. Tomteselskapet har solgt ni av tomtene på Storrinden. – Ifølge det vi har fått opplyst, er det er ikke godkjent byggeoppstart på noen av de tomtene vi har solgt, sier administrerende direktør Frode Carlleif Hoff til Byavisen.

– Norge har verdens strengeste regelverk, og vi ligger innenfor regelverket Jardar Kristensen, tomteier

Han forteller at selskapet fikk en forhåndsuttalelse fra kommunen knyttet til hvordan en måtte eller burde forholde seg til magnetfeltproblematikken. – Basert på de råd vi har fått i utredninger som vi har fått laget, har vi tatt tilstrekkelig hensyn til magnetfeltsituasjonen. Derfor er også antall eiendommer som er lagt ut for salg, redusert i forhold til tilgjengelige tomter i reguleringsplanen, sier direktøren.

Alle tomtene er tilrettelagt med vann, vei og kloakk. – Det har blitt gjennomført en hel del utredninger fra kompetente fagmiljøer, som viser at ni av våre tomter kunne selges og det er disse som er solgt, sier han. Saken med den ene tomten som har fått avslag, skal behandles i komiteen for miljø og byutvikling denne uken.

høyspentlinjer. – Det er allerede flere hus som er bygget i området på Storrinden? – De kan selv gjøre en beregning av strålingen i boligen. Vi ønsker ikke å tilføre flere boliger og har tatt en avgjørelse om en konkret tomt, sier hun. – Skaper dette en presedens for bygging av andre boliger i slike områder? – Tilnærmingen vår kan skape en viss presedens for hvordan vi vil se på

fremtidige saker. Vi har gjort en nøye vurdering og har tatt i bruk et førevar prinsipp. Vi har støttet oss tungt til faginstansene, sier Iversen. Tomten som har fått avslag, ligger under nivået for utredning, som er på 0,4 mikrotesla. Iversen mener likevel at den ligger såpass nært dette nivået at de ikke vil anbefale bygging. – Det kan også bli sterkere stråling dersom lasten i høyspentlinjen økes, sier hun.

Venter du på ryggoperasjon? Gjennom ordningen Fritt sykehusvalg står du fritt til å velge Aleris. For deg betyr dette: • Kort ventetid • Kun offentlig egenandel • Erfarne og dyktige kirurger

Oliver Grundnes, fagansvarlig ryggkirurg

Kontakt oss på tlf 55 59 99 99 eller send din henvisning til: Aleris sykehus v/operasjonskontoret, Marken 34, 5017 Bergen Fax 55 59 99 88 • Eller kontakt din lege aleris.no/bergen

Helse og omsorg hele livet

FAKSIMILE: Byavisen skrev i forrige uke om tomteeierne på Storrinden som ikke får bygge hus på eiendommene siden fordi Byrådet frykter kreftfaren fra høyspentlinjen.

camilla@byavisen.net

Aarø støtter dermed Byrådet, som har sagt nei til bygging på Storrinden av frykt for kreftfare fra magnetfeltet til høyspentlinjen. Torsdag skulle byggesøknaden fra en av tomteeierne avgjøres i komité for miljø og byutvikling. Flertallet Haakon Lønning Aarø (Sp) avgjorde at de trenger mer tid før de har et nivå som ligger under dette, vil si ja eller nei til bygging. Haakon men Byrådet har likevel sagt nei til Lønning Aarø (Sp) var en av dem bygging i området rundt høyspentsom stemte mot dette. linjen. Dette er ikke i tråd med anbe– Saken er allerede svært godt falingen fra Statens strålevern, som opplyst og vi må kunne ta en avgjø- ikke vil fraråde bygging når nivået relse på det grunnlaget, sier Aarø til ligger rundt 0,4 mikrotesla. Byavisen. – Høyspentlinjen kan om fem år få en strømføring som gir et høyere LIV OG HELSE magnetfelt. Kommunen må ta stilBefolkningsstudier har vist at barn ling til om vi kan garantere for at som vokser opp i magnetfelt på over ikke nivået kommer over 0,4. Hvis 0,4 mikrotesla (måleenhet for mag- det gjør det, øker faren for leukemi netisk felt) kan ha en høyere fore- og kommunen vil være ansvarlig, komst av leukemi (blodkreft), som sier Sp-politikeren. Byavisen skrev i forrige uke. Han understreker at det her er De fleste tomtene på Storrinden snakk om liv og helse.

– Jeg er skeptisk til å være den som tar sjansen på at det går bra. Vi vet lite om elektromagnetiske felt i dag. Om ti år kan det vise seg at også lavere nivåer er farlige. Jeg mener det er grunn til å være føre var, sier Aarø. INDUSTRIOMRÅDE Han er samtidig opptatt av at ikke tomteeierne skal bli skadelidende dersom avslaget til bygging blir stående. – Fagetaten åpner for å lage industriområde i stedet for boligområde. Hvis tomteselskapet tar tilbake tomtene og selger dem til industriformål i stedet, trenger det ikke bli så dyrt, sier han. Bergen Tomteselskap har solgt ni av tomtene på Storrinden. Aarø mener bystyrekomiteen bør kunne lage en merknad om at de mener tilbakekjøp av tomtene er den beste veien å gå. Komitémedlem Johan Jacob Horn (H) mener spørsmål om tilbakekjøp blir et forhold mellom


▍Aktuelt Lokalt

7

E-avis

kjøp

Les nye og tidligere utgaver på byavisen.net/e-avis

Får du ikke Byavisen hjem til deg? Ring 55 17 36 50

BYGGET FOR VESTLANDSVÆRET

få bygge. Avgjørelsen er utsatt til november.

Foto: Camilla Aadland

tomteselskapet og tomteeierne. Han – Alle tomtene er solgt av Bergen var en av dem som tok til orde for å kommune gjennom Bergen utsette avgjørelsen om bygging. Tomteselskap. De ble forhåndsgod– Det er en svært komplisert sak, kjent så sent som april i fjor av byggemed en svært alvorlig konsekvens- saksavdelingen i Bergen kommune bekrivelse. Det er fare for leukemi før de ble solgt, sier han. hos barn. Nasjonale forskrifter har Han sier det vil få store konsesom utgangspunkt at da skal man kvenser, dersom kommunen ikke være føre var, sier Horn til Byavisen. lar tomteeierne få bygge. Han ønsker blant annet å få en – Det er nå et titalls familier som avklaring på hvilket ansvar kom- står overfor et samlet tap på 15-20 munen kan få ved eventuelle frem- millioner kroner, hvor alle har kjøpt tidige krefttilfeller. Selv er han i tvil byggeklare tomter hos Bergen komom tomteeierne bør få bygge. mune gjennom Bergen Tomteselskap, – Nå får vi anledning til å stille sier han. ytterligere spørsmål til Byrådet. Han viser til at BKK har lagt til Dermed får vi mer input i en vanske- grunn gjennomsnittlig forventet lig sak, sier han. belastning på høyspentlinjen frem i tid og at den ikke er ventet å stige. HÅPER PÅ JA – Tomtene vil også i fremtiden få Tomteeier Jardar Kristensen er lavere verdier enn 0,4, sier han. ikke fornøyd med forarbeidet som Hans håp er at komiteen omgjør Fagetaten har gjort. avslaget. – Vi håper de behandler saken – Vi mener at Fagetaten har utarbeidet et dokument i saken som er i henhold til gjeldende regelverk, kryssklippet og basert på informa- fagdokumentasjon og konklusjoner sjon de har funnet vilkårlig på inter- fra den nasjonale kompetansen som eksisterer i Norge, sier han. nett, sier han. Han har derfor forståelse for at oppgaven til komitémedlemmene er utfordrende og at de ønsker seg mer tid. Kristensen understreker at alle tomtene er kjøpt og forhåndsgodkjent av Bergen Kommune før salg.

• • • •

Åpent: Man-tirs-ons-fre 8 – 16 • Tors 8 – 20 • Lør 11 – 15

Innendørs elementproduksjon Ferdig grunnet kledning Fukt og vindsperre som standard Velg mellom mange standardmodeller eller en «skreddersydd» garasjeløsning • LOBAS® Garasjeport i stål - en sikker portløsning som krever lite vedlikehold

Damsgårdsveien 72, 5058 BerGen 55 34 11 19 • post@bjorgvin-garasjen.no www.bjorgvin-garasjen.no

Venter du på ryggoperasjon? Gjennom ordningen Fritt sykehusvalg står du fritt til å velge Aleris. For deg betyr dette: • Kort ventetid • Kun offentlig egenandel • Erfarne og dyktige kirurger

Oliver Grundnes, fagansvarlig ryggkirurg

Kontakt oss på tlf 55 59 99 99 eller send din henvisning til: Aleris sykehus v/operasjonskontoret, Marken 34, 5017 Bergen Fax 55 59 99 88 • Eller kontakt din lege aleris.no/bergen

Helse og omsorg hele livet


8

▍Aktuelt Lokalt

–Har ikke glemt kunstnerne – Jeg ble overrasket over at det er så mange kunstnere på Askøy som lever av kunsten sin, sier Rosalind Fosse (FrP). Men ennå kan hun ikke love eget visningsrom til profesjonelle kunstnere på øyen.

BEHOV: Christine Hoem med kolleger viser frem kunsten sin for å understreke behovet for et eget galleri på øyen.

fra fotografier, silketrykk til oppbevaring av mat, sier Rosalind Fosse. Hun vektlegger at partiet er posiForrige uke skrev Byavisen om tive til en dialog om et mulig fysisk kunstnere på Askøy som arran- rom for Askøykunstnerne. gerer utstillingen «Ønskebrønn» – Men enda er det mange steisom er en tydelig oppfordring til ner som skal bygges. Kommunen kommunen om å satse på et offent- har kjøpt en fysisk bygningsmasse lig galleri på øyen. Både ordfører som vi er i dialog med foreninger Knut Hanselmann (FrP) og hans og lag om hvordan skal brukes for partikollega Rosalind Fosse, som er et best mulig kulturliv på øyen, sier utvalgsleder for Oppvekst og levekår, Rosalind Fosse. deltok på åpningen av utstillingen i Strusshamn. INGEN RIK KOMMUNE – Jeg synes det var en kjempespen- Også ordfører Knut Hanselmann nende utstilling, særlig fordi den viste tror Askøykunstnerne på sikt kan få en bredde i uttrykksformer med alt eget lokale til å vise frem sin kunst. Silje Stavrum Norevik

silje@byavisen.net

Nye viNterdekk? Vi har kvalitetsdekk fra Continental til svært gunstige priser!

vi har også dekkhotell

45%

rabatt på alle dekk!

du finner oss i Fjøsangerveien 70a, tlf. 55 98 43 00, like ved kverneland bil

– Det ville forundre meg stort om vi ikke skulle få plass til kunstnerne i det nye kultursenteret som vi har brukt 15 millioner på å kjøpe. Men dette skjer selvsagt ikke over natten, sier Knut Hanselmann. Utstillingen «Ønskebrønn» ble holdt i en nedlagt interiørbutikk i Havna. – Det som lager litt vanskeligheter er at vi allerede har kjøpt Shoddyfabrikken for kulturliv og frivllig arbeid. Vi kan ikke gå inn og kjøpe andre lokaler til kunstnerne, men i dette kultursenteret vil det nok være plass, sier ordføreren på Askøy. Roslind Fosse understreker at samarbeidet foreløpig er på dialognivå. Blant annet er politikerne i samtale med nystiftede «Kulturlogen» som arbeider for det profesjonelle kulturlivet på øyen. Blant kjernesakene er at Askøys kulturelle støtteordninger i dag ikke er «særlig godt tilpasset profesjonelle kunstnere», samt arbeidet for et offentlig galleri. – Jeg er overrasket over at så mange kunstnere på Askøy lever av kunsten sin og har egne galleri. På en måte har de også selv vært med på å holde seg skjult. Derfor er det fint at de danner lag og viser seg sammen. Askøy kommune er ingen rik kommune, men i sterk vekst. Da er kultur en viktig faktor både i oppvekstmiljøet og for å gi opplevelser til folk i hverdagen. Vi ønsker å samarbeide med malerkunstnerne, men også å vise bredde, sier Rosalind Fosse.

Foto: Silje Stavrum Norevik

POSITIV: Ordfører Knut Hanselmann sier det vil forundre ham sterkt om det ikke er plass for kunstnerne i et kultursenter, men helt eget lokale kan FrP-politikeren ikke love.

34

OVERRASKET: Rosalind Fosse ( FrP) vil ta kunstnernes ønsker med seg inn i dialogen om bruken av et nytt kultursenter på Askøy.

▍Kultur Kunst

nr 34 - 2010 - www.byavisen.net

35

Vil sette Askøy på kunstkartet Silje Stavrum Norevik

silje@byavisen.net

– Kunstnerne på Askøy er en ressurs som ikke blir brukt, sier tekstilkunstner Christine Hoem. Med dugnadsutstillingen «Ønskebrønn» håper Hoem og kolleger å få et permanent og kommunalt visningslokale på øyen.

– Vårt ønske for et kommende galleri er

Solen skinner og virvler opp støvet i et rustikt at det ikke bare skal galleri i Maskinhuset i Strusshamn på Askøy. være et visningsrom Tre uker har Christine Hoem og kunstnerkollegene hatt på å gjøre en nedlagt interiørfor kunstnere med butikk om til visningslokale. Midt i rommet tilholdssted på Askøy, står en ønskebrønn av murstein. Den har gitt navnet til utstillingen som skal få askøyvæmen også vise kunstringene på banen. nere av internasjonalt – I brønnen skal besøkende kunne legge sine ønsker for Askøy. Disse skal jeg samle format. inn og gi til ordfører Knut Hanselmann, forteller Christine Hoem. Christine Hoem, tekstilkunstner Men tittelen «ønskebrønn» viser også til et tydelig ønske fra de fem kunstnerne bak utstillingen – et permanent og offentlig vis- gatebilder hentet fra Iran – vanlige mennesker ningsrom for kunst på Askøy. portrettert fra fotografi til vev. – På Askøy bor det veldig mange kunstnere. – Bildene ble tatt på en tid som sammenfalt Men vi vet ikke om hverandre, har ikke noe med atomutbygging. Men Iran er jo så mye felles utstillingsrom og regner oss for bergens- mer enn det som kommer frem gjennom kunstnere. Dermed er kunstnere på Askøy en mediebildet. Å bruke gatemotiv er et forsøk ressurs som ikke blir brukt. på å vise frem andre sider ved det iranske samfunnet sier Christine Hoem. Mødres innsats Hun argumenterer påfallende likt når hun Utstillingen åpnet lørdag og skal fremvise snakker om ideologien bak installasjonen kunstnernes tilhørighet til øyen, men også «Ønskebrønnen» - nemlig at Askøyfolkets spennvidden i deres kunstneriske uttrykk. behov og tanker kanskje ikke alltid formidles Christine Hoem arbeider selv med tekstile nyansert nok i en dagspresse med vekt på konbilder, hun bruker fotografi som hun vever flikt. Hoem har tidligere stilt ut både i Beijing med silketrykk. Det mest iøynefallende verket og Haugesund. ser ut som et gigantisk kjøkkenhåndkle med – Du forener både globalpolitikk og lokalpoportrett av en eldre kvinne. Det er Hoems litikk gjennom bildene dine? egen bestemor. Tittelen er «Livsverk». – Jeg har ikke sett den parallellen selv. Men – Det er viktig for meg, men ikke for publi- det stemmer nok. Med «Ønskebrønnen» kum. Hovedsaken er at det er en gammel handler det om å gjøre synlig det den vanlige dame og de assosiasjoner det gir, forteller askøyværing tenker på uten kanskje å få sagt Hoem. noe om det. Få frem nye tanker, sier Hoem. Silketrykket er nettopp kommet tilbake fra Kunstnerne, med Christine Hoem og Riga hvor det nylig har blitt utstilt. Også flere Stine Karlsen i bresjen, har hatt til sammen av de andre kunstnerne er internasjonalt aner- tre uker på å forberede utstillingen. De kjent. Blant annet grafikeren Erlend Valtyrson anser utstillingen som en slags svenneprøve som har hatt separatutstillinger i både Paris og for arbeidet med et permanent tilholdssted. New York og er innkjøpt av Dronning Sonja Kommunen har nemlig leid lokalet for tre og Nasjonalgalleriet. måneder som en tilskuddsordning. Også – Vårt ønske for et kommende galleri er kunstnere Suivi T. Nieminen og Bas Wlam at det ikke bare skal være et visningsrom for deltar. Jan Henning Larsen og Martin Haarr kunstnere med tilholdssted på Askøy, men åpner samtidig ny utstilling i privateide Galleri også vise kunstnere av internasjonalt format. Haarr i underetasjen. Se på Kunsthuset Kabuso i Øystese og på Os – Hva er så grunnen til at så mange kunstnere hvor de har to kommunale utstillingslokaler. ser Askøy som et potensielt tilholdssted. Flukten På Askøy bør det være rom for noe lignende, fra det urbane og inspirerende land-idyll? sier Christine Hoem. – Jeg tror det først og fremst handler om økonomi, at her er det mulig for kunstnere å Haugesund og Beijing kjøpe. Men mange bor langt nord på øyen og Flere av motivene fra Hoems bidrag er da får man jo også fred og ro, sier Hoem.

– Frir til politikernes velvilje

TeksTil: Christine Hoem arbeider selv med tekstile bilder. Hun bruker fotografi som hun vever med silketrykk og håper flere kunstnere fra Askøy kan vises fram i nytt kunsthus.

FAKSIMILE: Byavisen, avis 34, 5. oktober 2010

Foto: Silje Stavrum Norevik

Solfrid Hess, kulturkonsulent i Askøy at politikerne på Askøy på sikt skal bevilge kommune kan ikke love mer kommunal midler til et permanent visningsrom for støtte utover leien av gallerilokaler i tre Askøykunstnerne. – Med denne testutstillingen og sammåneder. – Men jeg håper det kan være en dør- arbeidet med Askøy kommune frir vi til åpner til Askøys kunstmiljø. Med 25 000 politikernes velvilje ved å vise den profeinnbyggere er det et kjempeønske å få et sjonelle kunsten som en slags begynnelse. mer permanent tilholdssted, men foreløpig På sikt ønsker vi helt klart å få et offentlig finnes det ingen budsjettmidler, understre- visningsrom for samtidskunst i kommuker Hess. nen. Men da må vi først vise politikerne Inititativtager og kunstner Stine hva som foregår, sier Stine Karlsen. Karlsen har likevel en klar målsetning om


nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

9

HØSTFERIE CARLINGS Utvalgte jentevarer

JACK & JONES Jakke, før 1199,95

VILA Jakke

-70% 899 499 95

DIN SKO Midt-sesong salg! En mengde varer fra

MANI

TEX-dager hos Mani! Alle sko med Gore-Tex membran til barn, dame og herre

95

JACK & JONES Jeans, før opptil 799,95

99,- -20% 349

95

BAD - BOWLING - ISHALL - CURLING

Illustrasjonsfoto: KappAhl

Prøv våre spisesteder:

Tilbudene gjelder kun på Vestkanten, tom. lørdag 16. oktober. Med forbehold om utsolgt.

www.vestkanten.no

90 butikker · Gratis parkering · Dagligvarer · Fersk varer


10

nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

Snøbrøyting!

Vi har noe ledig kapasitet til kommende sesong, i forbindelse med innkjøp av mye nytt utstyr. Ta kontakt i dag, for et gratis pristilbud på ditt behov!

Elise Bygg & Eiendom AS

T NYHE DELL MO GULV

- Oppvarming & kjøling - Bedre inneklima med aktiv luftrensing - Lavere strømregning - Gratis og uforpliktende befaring

www.elise-bygg.no Telefon 55 93 65 65 - Mobil 905 94 107

Trenger du elektriker?

Ta kontakt med din lokale salgsrepresentant. eller besøk vår butikk Silhuett i Håkonsgt. 13 Tlf. 55 90 06 76 for et godt tilbud! RA

Hva med en sjekk av ditt elektriske anlegg?

Ring tlf. 55 11 83 00 For avtale Døgnvakt

Alt i elektriske installasjoner Timesbestilling for servicebil

RF PRISE

,13.990

Lars Øyvind Veland tlf. 977 74 200 Nils David Hellesland tlf. 483 17 821

Tlf.

800 49 900

AUTORISERT TOSHIBA FORHANDLER

www.total-service.no

OTERA DELTA AS

RØKEKNOKE

SALTA FÅREKJØTT

Saltet/ røkt, Nordfjord, 29,00 pr. kg

Frys, Ringdal, 59,90 pr. kg OTERA DELTA AS • Nedre Nøttveit 62 Pb. 196 Rådal • 5858 Bergen Tlf. 55 11 83 00 firmapost.vest@otera.no • www.otera-delta.no

SPEIL PÅ MÅL

Hurtig levering/montering fra eget sliperi. Kontakt oss i Midtunlia 73, Nesttun. Tlf. 55 28 29 20 fax. 55 28 35 10. www.holeglass.no

KJØTTDEIG

SKINKEPIZZA

Frys, Nordfjord, 400 g, 48,50 pr. kg

Fersk, Staur Food, 480 g, 39,58 pr. kg

Alt innen utvendig vedlikehold Alt innen utvendig Alt innen utvendig Vi utfører: vedlikehold • Malerarbeid vedlikehold Vi utfører:

• Fasade/Takrengjøring Vi utfører: •• Malerarbeid Fargebehandling av takstein •• Malerarbeid Fasade/Takrengjøring • Håndtverkstjenester/Rehab. •• Fasade/Takrengjøring av takstein • Fargebehandling Alt innen eiendomsvedlikehold •• Fargebehandling av takstein • Håndtverkstjenester/Rehab. Stillas- og liftutleie •• Håndtverkstjenester/Rehab. Alt innen eiendomsvedlikehold •• TOTAL Alt innenogeiendomsvedlikehold Stillasliftutleie SERVICE AS • Stillasog liftutleie Kvassnesv. 33, 5914 Isdalstø TOTAL AS90 Tlf. 56 35 70SERVICE 80, Fax. 56 35 25 TOTAL AS Kvassnesv.SERVICE 33, 5914 Isdalstø firmapost@total-service.no 33,Fax. 5914 Tlf.Kvassnesv. 56www.total-service.no 35 70 80, 56Isdalstø 35 25 90 Tlf.firmapost@total-service.no 56 35 70 80, Fax. 56 35 25 90 firmapost@total-service.no www.total-service.no www.total-service.no

DESIGNERS REMIX COLLECTION DAY BIRGER ET MIKKELSEN TUSNELDA BLOCH C’ARLA DU NORD

Gjelder Hordaland uke 41 - Kun til private husholdninger. Vi tar forbehold om eventuelle trykkfeil og at noen varer kan være utsolgt.

LOLLYS LAUNDRY MARGIT BRANDT BITTE KAI RAND TORSK PREMIUM

GULROT I BUNT

Godehav, 400 g, 99,75 pr. kg

12,00 pr. kg

8 pk! ANANAS

COCA COLA, 1,5 L

10,00 pr. stk

Coca-Cola, 8x1,5 l, 7,49 pr. l

NØR DENMARK BZR

gizmo Halfdan Kjerulfsgt 4 . Tlf. 55 24 06 36 (bak politistasjonen)

OG OG OG

firma w

firma ww firma ww


Kurs og Konferanse V

E

L

K

O

M

M

E

N

T

I

L

Ta Bergensbana, Flåmsbana, Fjord1, E-16, eller «Norge i et nøtteskall» tur til Flåm! Koble av, få ro, ny energi, nye impulsar

VilVite

- på nytt hotell, restaurant og bryggeri i drivved, stein og glas.

for møter, konferanser og events

Kurssamling – fjordsafari – ølsmaking og sjokoladekake!

Gode møtelokaler og en stor utstilling. Kombiner det faglige med nye opplevelser! www.vilvite.no – 55 59 45 15

Bestilling: tlf. 57 63 20 50, booking@flamsbrygga.no

Ægir var kåra til «Årets Bryggeripub i Norge 2008 & 2009»! Stå opp-poesi - rakfisk - julebord!

– en annerledes arena

Postboks 44, N-5742 Flåm | Tel: 57632050 | Fax: 57632051 | E-mail: mail@fl amsbrygga.no | www.fl amsbrygga.no

Velkommen til luksus i havgapet!

Opplev Mobryggjas vakre og rolige omgivelser Vi tilbyr:

Vi tilbyr flere ulike konferansepakker til gunstige priser!

• Konferansefasiliteter • God mat • Herlig julebord • Aktiviteter • Overnatting • Galleri • Skreddersydde pakkeløsninger

Fjordutsikt ved Bøvågen på Radøy 1 time fra Bergen. Konferansesal til 60 personer. Luksus rorbuer og ferieboliger med utendørs oppvarmet spa.

Mobryggja

Ta kontakt for mer informasjon. 56371290

www.kvalheimfritid.no

• Kurs og møter selskapslokale.

Vi tilbyr

Vi kan bistå med det meste innen persontransport • Alt innen persontransport med plasser fra 1- 60 personer. • Bedriftsbesøk • Bryllup • Faste oppdrag • Dagsbesøk • Sightseeing • Dagsturer • Ledsagertjeneste • Statsbesøk • Offesielle besøk

• Mange maritime lokal i sjøkanten. • A la carte. • Kafe/restaurant open kvar dag heile året.

Bergen MC Skole AS

Ring gratis grønt nr. 800 83 555 Opplæring personbil · Bil/tilhenger Motorsykkel Vi har kontor nær Brann Stadion

• God mat til utkjøring Sotra Bergen Vest og Bergen. Tlf. 56 33 90 80 - 95 10 33 94 Se vår hjemmeside www.holmakaien.no

Velkommen til et hyggelig opphold på Fitjar Fjordhotell Vi har en idyllisk beliggenhet ved sjøen i Fitjar sentrum. Kurs/konferansehotell som ligg midt mellom Haugesund og Bergen Kursopphold fra Kr. 1 290,inkl middag, overnatting, frokost og lunsj + AV-utstyr.

anser på Thon Hotels!

Ta kontakt for meir info!

5419 Fitjar - Tlf. 77 00 Tlf 53 45 53 774500

ar e-post:post@fitjar-fjordhotell.no - www.fitjar-fjordhotell.no n for pengene.

selokaler og bistår som Fine ideer gror omføring. lys! rrangement! Tlf. godt 55 92i mye 01 50.

Kontaktinformasjon: Telefon: 481 19 941 • www.mobryggja.no • post@mobryggja.no

post@kvalheimfritid.no

Handelsstaden Glesvær

Vi ønsker velkommen til en unik sammenkomst hos oss!

AB

5419 Fitjar - Tlf. 53 45 77 00

CF Inspirasjon og motivasjon er viktige stikkord når du skal arrangere kurs og konferanse. Thon Hotel Bergen Airport er et moderne kurs- og konferansehotell – vi vil gjøre vårt ytterste for at arrangementet ditt får den rammen du ønsker. Reserver neste års kurs og konferanser nå og vi gir deg 10 % av samlet verdi tilbake. Les mer på thonhotels.no/tilbud Gyldighetsperiode: Arrangementene må avholdes i perioden 1. januar – 31.desember 2011 Ta kontakt med oss i dag for et godt tilbud på ditt neste arrangement. Thon Hotel Bergen Airport Telefon 55 92 01 15 - e. post: bergen.airport@thonhotels.no

Bergen Tur & Minibuss

Liaflaten 118, 5132 Nyborg, Tlf. 934 55 800

www.rogstadtrafikkskole.no

Sans og Samling er navnet på våre konferanselokaler. Lokala ligg i den historiske delen av hotellet. I Marthe Stova og i dei andre vakre stovene kan du drikke kaffi og mingle i pausene, eller du kan trekke deg tilbake i Sivlebiblioteket for ei stille stund. Utanfor vindauga ligg vakker vestlandsnatur og badar i sprakande haustfargar. Me trur omgjevnadene hjå oss vil gje dykk inspirasjon til kreativitet, konstruktiv debatt og klare nye tankar. Teambuilding hjå oss: • Sykle Rallarvegen • Vandre i Flåmsdalen eller i Aurlandsdalen • Båttur på Nærøyfjorden • Vinsmaking i hotellet sin vinkjellar • Hageselskap heile året i Fretheimhagen med telt, lykter i trea, peis, grillhus og badestamp. • Temafest i puben

Dagkonferansepakkar frå kr. 415,pr person inkl. konferanserom og 2 rettars lunsj henta frå Det Bevisste Kjøkken. Bestill gode forelesarar gjennom oss!

er rande møt til inspire Velkomen im Hotel i Flåm! he et på Fr

www.fretheim-hotel.no

Kontakt oss på tlf 57 63 63 00 eller mail@fretheim-hotel.no for pristilbod. Grunnopplæring i Arbeidsmiljø Lovpålagt opplæring av ledere, verneombud og medlemmer av arbeidsmiljøutvalg. Kurset tilfredsstiller LO/NHOs krav til grunnleggende opplæring i helse, miljø og sikkerhet. Bergen, 25. – 27. oktober og 04. – 05. november Bergen, 06. – 08. og 16. – 17. desember Hovedverneombudets rolle og oppgave Kurset skal utvikle hovedverneombudet til å bli en ressursperson og samarbeidspartner for alle i virksomheten innen helse, miljø og sikkerhet. Bergen, 23. – 25. november

mellomstore virksomheter, og har sin innretting mot det organisatoriske miljøet. Bergen, 04. – 05. oktober Arbeidsmiljøopplæring for arbeidsgiver Arbeidsmiljøloven krever at alle virksomheters toppledere gjenomfører opplæringi helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. Bergen, 18. november Arbeidsmiljø til sjøs Arbeidsmiljøsenteret arrangerer kurs basert på sjømanslovens bestemmelser om arbeidsmiljø, sikkerhet og helse. Bergen, 27. – 29. september

God samhandling; godt arbeidsmiljø Vi inviterer til et praktisk kurs der du vil bli kjent med ulike verktøy for å skape et godt psykososialt arbeidsmiljø. Bergen, 06. – 07. oktober

Arbeidsmiljøopplæring – 3 dager Kurset er tilpasset virksomheter og bransjer som har skriftlig avtale om kortere grunnopplæring enn 40 timer. Bergen, 27. – 29. september

HMS-revisjon av organisatorisk arbeidsmiljø Kurset bygger på etablerte prinsipper for systemrevisjon, men er tilpasset små og

www.arbeidsmiljo.no • 815 59 750

F og rer nå VH kurs. e in b m o K tt røven i e båtførerp


12

nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

En fransk idé Smakens uke finner sted 1.-5. november og arrangeres i samarbeid med opplysningskontorene i landbruket, Nofima Mat, Norges Kokkemesteres Landsforening, Coop Norge med flere. Ideen er hentet fra Frankrike. Hensikten er å øke bevisstheten rundt matglede. Målet er at Smakens uke, som i år arrangeres for femte gang skal være en årlig begivenhet over hele landet. Mange skoleelever vil få merke at det er Smakens uke. Profesjonelle smaksteam vil reise rundt for å gjennomføre undervisningsopplegget «Med smak på timeplanen». Over 200 skoler la dette inn i undervisningen i fjor.

Livsstil Mat

Grytemat Krydrede lammeskanker Ingredienser * 4 stk lammeskank * 4 skive spekeskinke * 2 dl sorte oliven * 2 dl kapers med stilk * 8 stk aromasopp eller sjampinjong * 2 boks hermetiske tomater cherry * 2 stk rødløk i grove båter * 1 stk aubergine i tykke skiver * 400 g potet med skall, delt i to * 4 båt hvitløk * 4 ss hakket bladpersille * 4 ss hakket frisk basilikum * 4 ss hakket frisk mynte * 2 dl rødvin * 1 ss sukker

Slik gjør du 1. Surr spekeskinken rundt skankene, fest evt med tannpirker eller bomullstråd og brun de raskt i en panne. 2. Sett skankene i en ildfast form og ha over resten av ingrediensene.

3. Ha på lokk eller aluminiumsfolie og sett i ovn på 180 °C i 1 1/2 - 2 timer til kjøttet løsner fra bena. Tips Lammeskankene kan alternativt stekes i ovn på 150 °C i ca. 4 timer til kjøttet løsner fra bena. Kilde: Matprat.no

Smak av høst

Livsstil Matbloggen Frode Alræk Kokk hos søtt+ salt , Bergen Fagbrev som kokk 1998. Erfaring fra blant annetBagatelle (Oslo), Oro (Oslo), og French Laundry (USA). Frode ble Young Chef of the Year i Norge i 2002 og Årets Sjømatkokk i 2004.

Etter uker og måneder med grillmat på terrasser og svaberg, er det tid for et godt gammeldags middagsselskap med gode venner. Her kommer en 3-retters meny som de fleste kan klare å lage på sitt eget kjøkken. Lykke til.

Creme Catalan 2,5 dl melk 2,5 dl fløte 100 g sukker 5 stk eggeplommer zest av en appelsin lite stykke kanelstang

Hjortefilét med rødkål og sennepsaus

400g ½ stk 1dl 1ss 2ss 1stk 200g 1dl Slik gjør du Bland alt utenom eggene i en kas- 1ts serolle, varm det opp til kokepunket. 1ts

Avkjøl i 5 minutter, visp inn eggeplommene. La det trekke i minst en time, dette kan godt lages noen dager i forveien. Sil blandingen og hell i former eller dype skåler. Sett midt i ovnen på ca 100 grader. Stek i 40 minutter, den skal ha en gele konsistens. Husk at den koker videre når du tar den ut av ovnen, så den kan godt være litt i underkant. Sett på kjøl. En halv time før servering tar du den ut på kjøkkenbenken, så den blir litt temperert. Dryss ett lag med sukker på, og karamelliser med en gass brenner eller under grillen i ovnen..

hjortefilét rødkål ripssaft ripsgelé usaltet smør hjertesalat kokte ratte poteter hjorte glacé dijon sennep ripsgelé

Slik gjør du Kjøttet brunes godt i en panne, urter kan brukes med hell. Stek så kjøttet i ovnen på 160 grader i 7-9 min, for så å la det hvile i 5 min før det serveres. Kutt rødkålen i tynne skiver og legg den i en ildfast form. Kok opp rips og smør og dekk kålen. Dette bakes i ovnen på 150 grader i cirka 20-25 minutter. Hjertesalaten deles i to og blansjeres, varmes så opp i ovnen ved servering. Til sausen trenger du en god kraft, gå gjerne innom Søtt+Salt for å få hjelp og tips om dette. Kok opp kraften og tilsett rips og sennep, sausen bør ikke koke etter dette.

Kremet skogsopp suppe 300g 2stk 1fed litt 5dl 3dl

skogsopp sjallotløk hvitløk timiankvister lys kraft fløte

Slik gjør du Soppen og løken svisses godt i en gryte, det skal bli gyllent. Kraften helles over og dette kokes ned til det halve. Ha så i fløten og la dette koke videre i ett par minutter. Suppen kjøres så med en stavmikser eller i en blender, det skal bli en tykk suppe. Smakes til med salt, pepper og gjerne litt sitronsaft. Kan gjerne serveres med brødkrutonger og sprøtt bacon.


13

nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

GUIDE: JULEBORD

Bestill bord:

Nå nærmer julebordstidene seg, ring og bestill hos oss

tlf.: 55 59 11 00 mail: petter@bienbar.no

Pinnekjøtt «en pause fra hverdagen, en reise i tid til et sted hvor man kan oppleve en atmosfære som ikke lenger finnes.»

TBOU MA

E E QU QU TI TI

BYE B NS YENS

1939

med tilbehør

fra kr

Svineribbe med tilbehør

- Fjøsangerveien 30 -

TBOU MA

fra kr

240,-

Julebord i Bergens vugge

210,-

Årets julebord

• Varm buffet med Pinnekjøtt, rødkål, kålrotstappe - Svineribbe, julepølse, medisterkake og julesaus. • Dessertbord: Riskrem - Multekrem Karamellpudding - Sitronfromage Marinerte Skogsbær - Sjokolademousse - Konfektkake • Kaffe

Julebord

med pinnekjøtt, svineribbe og dessert

620,-

410,-

Snart tid for julebord

Prøv vår julemeny

kr.

• Koldtbord • Bryllup • Snitter • Julebord • Tapas • Grillkokk

Du ringer, vi bringer!

Arken senter 55 18 80 20 - 959 30 612 Se vår hjemmeside - www.baunen.no

Pinnekjøttbilde: Sture Nepstad © www.skandinaviske-fotografer.no Btyggenbilde: Øystein Klakegg © www.skandinaviske-fotografer.no

JULEBORD

Kjøkkensjef : Rodrigo Noriega

Kjøring inkludert i prisen

Vi har nye spennende festantrekk

For mer info:

Oasen www.dreyerselskap.no Xhibition Mob: 913 41 460 Kløverhuset Lagunen Åsane

– garantist for en god opplevelse Dreyers Catering & Selskapsservice Lambertsveien 4 - 5032 Bergen

• Oasen • Xhibition • Kløverhuset • Lagunen • Åsane •

Tlf: 91353333 • E-post: mail@showboat.no w w w. s h o w l i n e . n o

3 ENKLE MÅTER Å BESTILLE TAXI I BERGEN Internett Bestill på www.bergentaxi.no Ring 07000 Vårt kundesenter er alltid åpent

Få en forsmak på julestemningen –

Send SMS Taxi <gatenavn> <gatenr> til 07000

Legg årets julebord til Kamben! Vi holder åpent i hele julen, også julaften.

Tlf: 32 07 39 00 www.kamben.no - E-post: kamben@kamben.no

shirt / knit / jeans 2 stk.

Årets julebord

knit 2 stk.

2010

knit 2 2 STK. stk.

400,400,400,-

silja outerwear

699,-

silja outerwear

699,-

silja OUTERWEAR outerwear SILJA

699,699,-

silja outerwear

699,-

Chilli Bar & Restaurant Strandgt. 190, ved Comfort Hotel Holberg

MØTE

-OG

400,-

400,-

Vi leverer julematen din på døren, med alt fra utsøkte Tapasretter til tradisjonelle juleretter. Chilli leverer catering i hele Bergen, ta kontakt i dag for et godt tilbud. God Jul

BAR

shirt / knit / jeans 2 stk.

knit 2 stk.

Vi har lokaler for 10-120 pers. Kanskje du i år ønsker en intim feiring hjemme i gode venners lag, eller på arbeidsplassen din?

RESTAURANT

400,-

400,-

knit 2KNIT stk.

Julemeny i restauranten på Nordnes fra 26 november – 21 desember.

Bestill bord eller catering på post@chillibar.no eller ring oss på 55 30 42 50/ 95 00 65 00. www.chillibar.no

SHIRT / KNIT / JEANS 400,shirt / knit / jeans 2 STK. 2 stk.

SELSKAPSLOKALER

CATERING

jeans

300,jeans

300,-

jeans JEANS

jeans

300,300,-

300,-

Åsane 55 19 23 80 Telegrafen 55 32 49 99 Vestkanten 55 26 45 60

shirt / knit / jeans 2 stk.

400,-


14

nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

Vannavstøtende Tre designere fra Bergen lot seg inspirere av alt regnet og gjorde regntøy til forretning.

FORNØYD: Lisbeth Lillebøe angrer ikke på at hun satset på regntøy. Målet hennes er å få folk til å føle seg fin, selv om det pøser ned.

Foto: Camilla Aadland

Fornøyd når det regner For Lisbeth Lillebøe var det ikke vanskelig å få ideen til å lage regntøy. – Det var bare å se ut, smiler hun. Camilla Aadland camilla@byavisen.net

Hun begynte å lage regnkåper i 2005. Siden det har regntøyet hennes fått Merket for god design og selges i dag i en rekke land. – Det var et skrikende behov for å få folk til å føle seg vel, selv om regnet plasker ned, sier designeren.

Fremdeles selges mye i Tyskland og Danmark. I tillegg sendes regntøyet til Sveits, Luxembourg, Østerrike, Sverige, Finland og Canada. Hvor mye som selges og hvor mye de tjener på det, vil ingen av dem ut med. – Vi er godt fornøyd, sier Greve. I Bergen selges regntøyet i Emilbutikkene, Aksdal i Muren, Finn Mohn og Bryggen Handel , i tillegg til at noen av regnkåpene finnes i skokjeden Mani. – Jeg var så heldig å få Norsk Designråds utmerkelse. Det har gitt en tyngde til produktet og har gjort sitt til at vi får henvendelser fra et bredt marked, sier Lillebøe.

I UTLANDET Hovedkolleksjonen hennes har fått navnet Blæst. I år har hun også begynt med regntøy til herre og barn, i tillegg til støvler og ullklær. Lillebøe har også fått med seg en partner, Anne Gro Starefoss Greve, som skal stå for alt det praktiske i bedriften. – For to år siden begynte salget i utlandet, først i Tyskland og FARGERIKT Danmark. Nå har det tatt helt av i I begynnelsen ble regntøyet laget utlandet. Det er en utrolig interesse av regntøystoff fra Norsk Titanduk. for Lisbeths design, sier partneren. Etter at bedriften gikk konkurs,

kjøpes samme type stoff fra andre steder i Europa. Selve produksjonen skjer i Kina. – Design er ikke bare å lage noe nytt, men også å lage kvalitet, sier Greve. De to sier at kjennetegnet for regntøyet er bruk av masse farger. – Det er gledelig å se at folk bruker plaggene også når det ikke regner, sier Lillebøe, som tidligere har drevet med film og TV. Hun er ikke utdannet innen design. – Jeg er autodidakt. Det handler om å ha en lidenskap for det jeg driver med. Man kommer til et punkt i livet hvor man må velge vei. Da ble det dette for meg. Det er lidenskapen som driver meg, sier hun. OPPE PÅ LOFTET Akkurat nå har hun tre kolleksjoner i hodet. Høstens, som akkurat er kommet i butikkene. Vårens, der

innsalget akkurat er avsluttet. Og neste høsts, der det meste nå er ferdig designet. – Jeg designer alt selv. Det er fint at jeg ikke er alene om hele driften lenger, sier Lillebøe. – Hva inspirerer deg? – Jeg er alltid på jobb og får impulser av alt jeg ser, sier hun. Øverst på loftet i et stort, hvitt trehus har hun atelieret sitt. Dit får Byavisen ikke komme. – Det ser ikke ut der nå, det har vært så intensiv jobbing i det siste, sier designeren. Partneren er opptatt av at den videre veksten skal skje sakte og sikkert. – Det som er fantastisk er at plaggene er etterspurt. Vi har ventelister og alt er utsolgt, sier Greve. PLAN: Paola Ullands ønske kolleksjon av vannavstøtende


▍Livsstil Mote

15

design fra Bergen Regntøysrevolusjonæren Går det an å forene mote med et idealistisk budskap? Ja, mener gründer Paola Ulland som er helt fersk på regntøymarkedet i Bergen. Silje Stavrum Norevik

silje@byavisen.net

600 vannavisende jakker kom nettopp til Skuteviksboder 17 hvor Paola Ulland har kontor. Ulland er utdannet kaospilot fra Århus, og har mer erfaring fra serveringsbransjen enn fra vannavstøtende design. To år har hun brukt før kolleksjonen endelig er ferdig. – Hvordan oppstod ideen? – Jeg lekte med ideen om å starte business i Bergen. Opprinnelig tenkte jeg på paraplyer, men fant ut at jeg ville jobbe med et større konsept. Dessuten ville jeg drive med bevisstgjørende mote, sier Paola Ulland. Den første kolleksjonen kom i salg nå i oktober og merkelappen forklarer tydelig at fokuset er på vold i nære relasjoner. På jakkens innside er det printet en kalender som belyser idealistiske initiativ. – Er det ikke en fare for at budskapet kan drukne i merkevaren? – Å forene idealisme med kapitalisme er jo utfordrende. Mye av min motivasjon for å starte innenfor design kommer av at i utdannelsen min jobbet jeg for ulike organisasjoner i Europa, Afrika og Sør-Amerika, forteller hun.

er å kombinere business med idealisme gjennom å knytte underskriftskampanjer til egen klesproduksjon i høstens jakker. Foto: Silje Stavrum Norevik

mest «drive». Men jeg vil bevisstgjøre, ikke belære, sier Ulland.

VIL UNNGÅ SORT I juni var Paola Ulland i Kina for å besøke fabrikken hvor kolleksjonen blir laget. For bare noen uker siden ble de ferdige kåpene og jakkene shippet over i brune pappkartonger med navnet «Paola» på. Nå selges jakkene gjennom butikkene Vrimmel i Bergen og I Syvende Himmel i Stavanger. Fra november vil hun også selge regntyøy gjennom nett. Foreløpig er hun alene om businessen, men hun har egen agent. – I slike perioder er det viktig å ta vare på familie og venner. Det kan bli veldig mye jobbing, av og til fra ni om morgenen til ett om natten. Du trenger noen som minner deg på at det finnes et liv utenom regnkåper. I det du tror du er ferdig, er det alltid tre runder til. Man skal turnere alt fra innsalg til excel-ark med budsjett. Fra skolen i Århus fikk jeg mye selvtillit og troen på at jeg kan klare det, men min fagbakgrunn er jo ikke fra design, sier Paola Ulland. – Hva inspirerer kleskolleksjonen din? – Først og fremst klær jeg ville gått med selv. Men også fargene i fjellet utenfor her, natur, replikker, folks VIL IKKE BELÆRE holdninger, identitet og kroppspråk, Blant annet har Paola Ulland sier Ulland. arbeidet i Kenya, 30 minutter med Foreløpig går fargene i blått og helikopter fra Nairobi hvor hun job- rødt. Paola Ulland vil helst unngå bet for organisasjonen Lorika. sort i kolleksjonen. – Jeg jobbet med å ansette og – Kåpene skal spre glede på en trene opp to masaier til å kunne regnfull dag. videreformidle et businesstreningsSammen med designerduoen program som var skreddersydd for «Viggo», Beate Godager og Vigdis analfabete. Johnsen, har hun også fått patent på Hun har også arbeidet i Colombia det urnorske Marius-motivet som er i en organisasjon som jobber for trykket på de 600 nye regnkåpene å redusere arbedsledighet blant som kommer senere denne måneungdom. den. Samarbeidet med å moderni– Jeg erfarte hvordan organisasjo- sere Marius-motivet krevde lange nene ofte jobber veldig hardt uten arbeidskvelder og bruk av «skype» at de får den anerkjennelsen eller og mail for å kommunisere med publisiteten som de fortjener, og danskene. Nå skal Paola Ulland som muligens ville gjort det enklere bruke høsten til en «roadtrip» for dem å overleve. Å bruke mote og for å markedsføre sin bergenske design kan være en måte å fremme regntøymote. slike prosjekter. Tanken er at folk kan – Folk spør meg hva jeg vil frembli bevisste ved å gå med buskapet over. Men for meg er det også viktig å så tett på kroppen. Muligheten til å nyte stadiet hvor jeg har kommet nå. kunne bruke ett stort medium til å kunne gjøre en endring i verden,om Les også: så bare litt etter litt, er det som gir Regntøy for stilfulle herrer 


16

▍Livsstil Mote

Lager regntøy for stilfulle herrer

BERGENSK REGNTØY: Utviklingen av regntøyet fra Norwegian Rain har vært et samarbeid mellom blant andre de grafiske designerne Christian Bergheim (t.v.) og Magnus Helgesen i Grandpeople, initiativtaker og kreativ leder Alexander Helle og klesdesigner og herreskredder T-Michael.  Foto: Jacy Varisha

Da Alexander Helle studerte i Milano, følte han seg tørr for første gang på lenge. Dermed kom ideen om å lage regntøy for menn. Norwegian Rain, som ble lansert i fjor høst. – Jeg ville lage regntøy som ikke bare var teknisk, men som også var stilfullt. Det trenger ikke å være nødvendig å Camilla Aadland camilla@byavisen.net skifte stil for å holde seg tørr, sier Helle. I 2007 startet han samarbeidet med Siviløkonomen hadde lenge tenkt på at T-Michael i Skostredet og fikk med seg det han ville gjøre noe kreativt. grafiske designstudioet Grandpeople. – Da jeg skulle studere, stod det mel– Det var en skikkelig dugnadsinnsats lom designveien eller businessdelen. Jeg for å få det til, der mange bidro. Alle så at begynte med det siste for å lære dynamik- det var noe de kunne tenke seg, sier han. ken i forretningslivet slik at jeg kunne leve av de kreative sidene mine når jeg ble stor, Også i Japan sier Helle til Byavisen. I dag selges regntøyet hos T-Michael i Bergen, i egen butikk i Oslo, i tillegg til to Stilfullt og teknisk butikker i Tokyo. Det har han tydeligvis blitt nå, for nå lever – Vi har vært på motemesse i Milano tre han av å lage regntøy for menn. Sammen ganger og kom i kontakt med japanerne med designer T-Michael står han bak der. Det er viktig for oss hvilke butikker

Les også: « Vannavstøtende design fra Bergen

vi kommer inn i. Vi har sagt nei til mange stoffer som er mest mulig vanntett, men som ikke passer vår profil godt nok, sier som ikke ser slik ut og som er miljøvenngründeren. Tanken er at regntøyet skal lig og pustende, sier Helle. selges i butikker som gir litt ekstra. For ham er det et eget poeng at regn– Hvordan vil du beskrive regntøyet? tøyet skal være miljøvennlig. – Det er en blanding av det mest – Vi er såpass små, så det har ikke så tekniske regntøyet du finner og skred- mye å si i den store sammenhengen. Men derfaget. Vi bruker høy-teknologiske tek- det er et signal om at hvis alle tar et tak, stiler fra Japan, økologisk bomull som er hjelper det til slutt. Det nytter ikke å si kraftig vannavstøtende på utsiden og en at de store bedriftene skal gjøre noe hvis vanntett membran på innsiden. I tillegg man ikke gjør noe selv, sier han. er alle sømmene forseglet med membran, Foreløpig er det regntøy for menn sier Helle. Norwegian Rain satser på. – Vi har en unisex-modell nå. I tillegg Miljøvennlig leverer vi noen mindre størrelser til Japan, Ifølge ham er det ekstremt mye tekniske som passer til norske kvinner. Vi planlegdetaljer i regntøyet. Men de er skjult så ger å komme med en egen kvinnemodell, godt som mulig, slik at ikke plaggene skal men hovedfokuset akkurat nå er på herse ut som regntøy. residen, sier Helle. – Fokuset fra første dag har vært å finne


nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

STORSALG!

17

USLÅELI G PRISER! E

Lagertømming! Vi skifter leverandører på fliser!

% 0 4 % 0 ÷3

÷50%

ukter Lip murerprod

÷20%

PÅ ALLE FLISER! Tilbudene gjelder så lenge lageret rekker.

Åpningstider: Mand-fred 09.00 – 16.30 Torsd 09.00 – 18.00 Lørd 10.00 – 14.00 TOTALLEVERANDØREN PÅ ESPELAND I ARNA - 55 39 38 50/53 - WWW.ARNAROR.NO - HARDANGERVEIEN 871 - 5267 ESPELAND


18

nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

I R P E V A L A TR 2500

2350

KARBONADER 800 g. Coop. Pr. pk. (pr. kg kr. 31,25)

KJØTTDEIG

Coop. 400 g. Pr. pk. (pr. kg kr 58,75)

6900 LAMMELÅR

Hel. Med ben. Skjeggerød. Pr. kg.

790

SMÅGODT Plukk & Mix. Candy King. Pr. hg. (pr. kg kr 79,-)

1000 PIZZA CAPRICCIOSA

9900 LAKSEFILET Lerøy. Pr. kg

Coop. 300 g. Pr. pk. (pr. kg 33,33)

EXTRA LAVE PRISER


nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

G L A V T U T ha en tra R O T S ISER OG god påske

1000 ANANAS Pr. kg

1000

lav pris

5850

DRUER Muskat Pr. kg

LAmmELåR Skjeggerød. Fryst. Pr. kg.

lav pris

790

smågodt

Candy King. Pr. hg. (pr. kg kr 79,-)

lav pris

980

AppELsinER

2 kg. X-tra. Pr. pose (pr. kg 4,90)

570

KNEIPPBRØD

lav pris

Rognaldsen Bakeri Pr. stk.

7900 påskEskinkE Kokt, surret. Gilde. Pr. kg.

tra kupp

lav pris

40% 1950

9900 19900

÷

kARtongsALg Coop juiCE

Coop LEttstEktE bRød

Appelsin, eple eller frokostjuice. 8 x 1.5 ltr. Pr. kartong.

Alle varianter. Pr. stk.

POTETER 5 KG

MIDDAGSERVISE DAISY

Pr. sekk (pr. kg kr. 3,90)

Pr. sett

Coop Extra Danmarksplass Coop Extra Nyborg

Coop Extra Skulestadmo Coop Extra Nesttun

9-22 (20)

lav pris

9800 4900 + pant

kAssEsALg

Coca-Cola/Ringnes. Assortert 10 x 1.5 ltr. Kjøp med/uten kasse (pr. ltr. 6,53)

OPPBEVARINGSBOKS 29 ltr. pr. stk.

Coop - litt ditt Som Coop medlem får du kjøpeutbytte på alle varer, spennende medlemstilbud, rabatter på drivstoff hos Esso og Statoil, billig mobiltelefoni fra Netcom, gode rabatter på hotellovernatting med mer.

19


20

nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

Synspunkt:

Meninger

Det er partifeller av byrådsleder Monica Mæland som er involvert i den svære kommuneskandalen, som politiet nå etterforsker. Hva er det byrådet vil skjule? Spør Torstein Dahle i ukens Synspunkt på side

▍2 Kunnskap er fremtiden

Meninger Bybloggen Henning Warloe - Stortingsrepresentant for Hordaland. - Satt i byrådet i Bergen fra 2003 til september 2009. - Warloe har vært byråd for kultur, idrett og næring/ bedrift og finansbyråd i Bergen.

FOR NOEN UKER SIDEN deltok jeg på en og enorme ressurser. De tiltrekker seg de beste studiereise til Canada og USA, sammen med lærerne, forskerne og studentene fra hele vermine kollegaer i Stortingets komité for kirke, den. Kanskje er det urealistisk å tro at vi i Norge utdanning og forskning. Akkurat da vi besøkte noen gang kan komme dit. Men hvorfor ikke? verdens beste universitet, Harvard i Boston, Burde ikke verdens rikeste land også kunne få kom nyheten om at Universitetet i Bergen var verdens beste universiteter? rangert som nr 135 i verden, og best i Norge. UiB hadde dermed klatret oppover listen og JEG TROR IKKE DET er så enkelt at penger alene kan hjelpe oss. Verdens beste forskere og gått forbi Universitetet i Oslo. Gratulerer! studenter vil nok ikke uten videre satse på et lite DET ER NATURLIGVIS LIKEVEL et godt stykke land i utkanten av verden, med kulde og mye opp til de aller beste. I løpet av vår studietur dårlig vær. En spennende storby i et mildere besøkte vi fem av de 35 beste universitetene i klima virker nok mer attraktivt. Men dersom verden. Dette er universiteter med lang historie Norge skal utnytte den heldige situasjonen vi er

i, og sikre vekst og verdiskaping også i fremtiden, kommer vi ikke utenom en storstilt satsing på kunnskap. Og mye bra finnes i Norge allerede. På noen områder er norske forskere og kunnskapsmiljøer allerede i verdenstoppen. Og heldigvis finnes mange av dem i Bergen! På områder som hav- og klimaforskning, undervannsteknologi, geologi og marin forskning ligger Bergen i tet globalt. Universitetet i Bergen er blant dem som har fått stor anerkjennelse og uttelling i kampen om de meste prestisjefylte midlene til forskning fra EU. Og regjeringen satser flere titalls millioner på et nytt forskningssenter for

klima, nettopp i Bergen. Jeg synes det er flott å kunne si at ”de beste vi har i Bergen er også blant de beste i verden!” REGJERINGENS FORSLAG til statsbudsjett har nettopp kommet. Etter min mening griper ikke regjeringen de mulighetene vi har til å satse offensivt på kunnskap i Norge. Derfor er jeg glad for at Høyre har større ambisjoner for Norge enn regjeringen. I fjor satset vi en ekstra milliard på kunnskap i Høyres alternative budsjett. I ukene fremover skal jeg arbeide for at vi skal være like ambisiøse i budsjettet for 2011. Også for kunnskapsbyen Bergen vil det være viktig!

Meninger Innlegg Et mørkeblå budsjett som rammer de svakeste Byrådets forslag til budsjett er et hardt angrep på de svakeste gruppene i byen vår. Barn og unge, eldre, pleietrengende og uføre får svi i dette budsjettforslaget fra det Høyre /FrPdominerte byrådet. (Det er meg en gåte at KrF kan være med på denne galeien). Egenandelen til hjemmehjelp blir nesten doblet til 434 kroner timen. Maksimal egenbetalingen på sykehjem øker med 800 kr og maks egenandel i aldershjem øker med 500 kroner. Byrådet vil legge ned 100 plasser i et kommunalt aldershjem (hvilket aldershjem tør de ikke si), konkurranseutsetter 150 kommunale sykehjemsplasser og det nye sykehjemmet som er planlagt i Fyllingsdalen, er igjen utsatt. (Når det kommer må gudene vite). Miljøarbeiderne i omsorgsboligene skal vekk, bevilgningene til frivillige organisasjoner på helse- og

sosialfeltet reduseres med 1,4 mill og utekontakten kuttes med 1 mill.

Langt fra folket

for bruk av kommunale idrettsanlegg. Vestlandet ligger for langt fra Oslo. Gratisbussen skal legges ned. Saken om nye kraftlinjer i Hardanger Byrådet vil også fjerne 80-prosents- Den svake økningen som er lagt inn har igjen fremvist den politiske regelen som sikrer varige uføre i budsjettet for helse-og omsorg (0,7 avstanden mellom statlig byråkrati og minstepensjonister 80 prosent porsent) og for eldre (0,4 prosent) og politisk ledelse og en av landets av pensjonen etter at boutgifter er betyr i realiteten at tjenestetilbudet mest verdiskapende regioner. betalt. 80-prosentsregelen skal nå på disse viktige feltene blir svekket. kun gjelde alderspensjonister over Når avstand resulterer i politiske ufor67 år. Sosialhjelpssatsene fryses, noe Alt dette vil byrådet kutte og helt stand fører det selvsagt til reaksjoner. som betyr at de som har minst fra før sikkert mer til. Byrådet ofrer nå de skal få enda mindre. svakeste for å dekke inn inntektstapet Nå har også Statsminister Stoltenberg til kommunen da de halverte eien- har vært i Hardanger. Først sendte Internatet på Alrekstad skole fore- domsskatten til de rikeste. Hadde han en politisk fortropp, nå har han slås nedlagt (Alrekstad skole er en de beholdt satsene fra 2006, hadde også vært der selv. Det er de sterke alternativ skole med botilbud for kommunen hatt 230 millioner mer reaksjonene mot bygging av monsungdom i 13 – 16-års alderen, som å rutte med hvert år og alle disse kut- termaster i det nasjonale Hardangerhar store sosiale og/eller emosjonelle tene kunne vært unngått. Når en i landskapet som har tvunget vanskeligheter). Andre skoler er også tillegg leser i budsjettet at inntektene landets statsminister på langtur til nedleggingstruet og rehabilitering av fra staten i direkte rammetilskudd Hardanger. skolebygg må utsettes. I tillegg fore- forventes økt med 753 millioner(hele slås bokbussen nedlagt og det skal 38,6 prosent) fra 1950 mill i 2010 til Han gir lite håp om ny kurs i kraftinnføres egenbetaling for bedrifter 2703 mill i 2011, så kan en begynne å linjesaken. Tvert imot forsterkes lure hva dette byrådet egentlig driver uforstandig håndtering av saken når med. regionens største avis samme dag som besøket har et ”skryteinnlegg” Økonomistyringen synes helt fravæ- fra Statnett. Stadige gjentagelser fra rende. Pengene er vel brukt på rådgi- Regjeringshold om at det skal starvere, konsulenter og advokathjelp ifm tes bygging av kraftmaster i oktoalle skandalene siste året. ber virker mer provoserende enn beroligende. Odd Inge Matre, Varamedlem (Ap), Bergen bystyre Utspillene om hele 4 utredninger beroliger heller ikke når nye

08000

utredning om de to viktigste forholdene ikke inkluderes; nemlig kraftbehov og dekning av eventuelt kraftbehov gjennom regional og lokal produksjon. Statsminister Stoltenberg snakket i en av sine siste nyttårstaler om behovet for og viktigheten av samråd. I denne saken har regjeringen og regjeringens sjef igjen demonstrert at regjeringen verken bryr seg om innspill, råd eller fakta. En slik holdning viser at særlig AP har beveget seg langt bort fra det folket som har gitt partiet makt og innflytelse i norsk politikk. En slik holdning viser at det er mer nødvendig enn noen gang å gi innbyggerne nasjonalt, regionalt og lokalt mer makt gjennom bindende folkeavstemninger. Dessverre er det bare FrP som arbeider for en slik overføring av makt til innbyggerne bort fra Regjeringskontorene og ut i landet der folket bor og der verdiene skapes. Stortingsrepresentant Arne Sortevik, FrP


nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

!

Flere meninger: På meninger.byavisen.net kan du lese de siste meningene og delta i debatten.

Meninger Advokaten

@

Delta i debatten: Send meninger, innlegg, kronikker eller annet til redaksjon@byavisen.net

Hva kan du forvente ? Juridiske tema kan pakkes inn i tunge prinsipper og vanskelige regler. Men her ser du egentlig en såre enkel og fornuftig idè, vanskeliggjort i treg lovgivning.

Advokat Vegard Austgulen Vegard Austgulen forteller om emner vi håper vil interessere deg. Austgulen har bl.a. praksis som konsulent ved Forbrukerrådet, dommerfullmektig og politijurist. Advokathus1 - Tlf. 55 70 63 64 - Faks 55 56 02 01 Sandviksboder 1E - 5035 Bergen. e-post: vegard.austgulen@gmail.com

Kjøpsretten bygger på kompliserte regler. Det finnes en kjøpslov. Og det finnes en egen forbrukerkjøpslov. Skikkelig uoversiktlig, vrient å finne frem til.

21

Advokat Vegard Austgulen En annen gang var det en regnkåpe som var lekk. Vannet kom inn gjennom sømmene. Neppe vanntett, men kunne man vente det av en lekker damekåpe ?

røffe ut. Hvor mange av dagens firehjulsdrevne biler, ville du kjørt utenfor alminnelig vei ? Hvem hadde i praksis tålt det ?

Dine forventninger bygger på type produkt. En Men egentlig er det enkelt. For alle regler om Forventninger kan være etter produkt. Du ven- varmepumpe skal varme. Men jeg har skjønt at kjøp handler om en sak. Hva kan kjøper for- ter at gummistøvler er tette. Både billige og dyre en del av disse gjerne virker dårlig i kaldt vær. vente ved kjøp av en vare. Er forventningene støvler skal ha en sånn kvalitet. Men varigheten Altså noe som skal varme – tåler ikke kulde. Er det noe du som kunde skal forvente ? Er kandu kan stille – innfridd ? av støvlene, den kan variere. skje tvilsomt. Det kan sies komplisert. Domstolene kan prate Forventninger kan du ha etter pris. En dyr i vei. Men det er egentlig såre simpelt. Hva kan radio låter kanskje bedre enn en billig. Men Men sist vinter måtte jeg akseptere at bilen min du vente deg. lyd skal de ha – begge to. Kvaliteten på lyden, var vrien å starte i 25 grader minus. Kanskje mer akseptabelt. den er ulik. Jeg jobbet en gang ved Forbrukerrådet, og mottok klager på mangt og meget. En kjøper klaget. Både pris og bruk spiller inn. Kjøper du en Kjøpslovene knytter dine forventninger til avtaHun hadde kjøpt en badedrakt. Den tålte ikke offroad sykkel, forventer du at den skal tåle å len. Og til markedsføringen. Sånn at det som er kombinasjonen av sol og vann. Det var ikke hva brukes utenfor vei. Spesielt hvis den er dyr. Men uttrykt, bygger dine tanker om varens kvalitet. hun forventet. ikke alle sykler tåler røff bruk, selv om de ser

Men verden er egentlig enkel – du skal ha innfridd dine forventninger. Juridiske tema kan pakkes inn i tunge prinsipper og vanskelige regler. Men her ser du egentlig en såre enkel og fornuftig idè, vanskeliggjort i treg lovgivning. Kjøpsretten er på mange måter legemliggjøring av fornuft. Ikledd litt tung språkdrakt.

Verdens beste klassikere Vi som jobber med dette skal forenkle. Det har jeg nå gjort. Ha en fin høst i vår vakre by, og meld gjerne om tema som opptar deg.

Verdens beste klassik

Meninger Innlegg

Hvor blir det av tannhelsereformen

Et ord er en pil, heter det i en gammel sang Et godt ord varmer mer enn en god dram, sies det. Hvem har ikke kjent hvordan vennlige ord balsamerer og lindrer. I vår daglige dont, bruker vi en mengde ord. Tenker vi egentlig over hvordan vi bruker og formidler ordene våre? Til all sannsynlighet gjør vel flertallet av oss ikke det. Løsslupne munner og udelikate ymt, lever friskt i dagliglivet. Vi ser og sanser hvordan mennesker krenkes og hånes av harde og unådige ord. Ingen kan innhente ord som er sagt. I et engelsk ordtak heter det at en er herre over de ord som ikke er talt, hvorimot det talte ord er herre over deg.

ugresset av skravell og baktalelse som splitter og sprer vonske. Når en baktaler, skader en den som baktales, de som lytter, men aller mest en selv. Usannheter lever vanligvis godt, og ofte i mange varianter. Sannheten har bare en historie. «Hvis du ikke har noe pent å si om noen, så kom og sett deg her ved siden av meg», uttalte en kjent person en gang. Her ville det nok blitt trangt om plassen.

dagligtale kan lett gjøre oss til slike solklatter i mørket. Noen enkle, vennlige ord som kanskje er glemt i morgen--si de likevel. Et ord er en pil, heter det i en gammel sang. Ja, de farer avsted. De gleder og sårer. Begeistrer og gjør oss motløs. Gir oss håp og fortvilelse. Løfter oss opp og drar oss ned. «Kom med nokot som vekkjer mod», sier dikteren, som nok òg har følt seg «stungen med spottord».

Et godt ord er verd mer enn ti vonde, Overveide og taktfulle ord er musikk og en høster i regelen et godt svar. De i hverdagen. Ja, som friske frukter i er like lett å si og utretter atskillig mer. skåler av utsøkt sølv, er de. Leter en Dårlige ord er lett å få, men er ofte etter velklingende harmonier her i Ordene våre bereder veien for alt. lei å ri av seg. Resultatet er ofte at vi livet, står disse skålene til disposisjon Med våre ord gir vi oss til kjenne. Vi blir verre. for oss alle. skaffer oss venner, men også uvenner Renslig omtale er vi sjelden vitne og fiender. Mange av oss ville sikkert til, men spisser ørene som hunden Jarle Johannessen, Loddefjord. betalt mye for å kjøpe tilbake ord som når upålitelig stoff serveres. Det skulle vært usagt. I omgang med ord er bare å sanne at en sparekonte kan en aldri være forsiktig nok. med rettlinjede og ærlige ord ville Tungen makter ingen av oss å temme. sett slunken ut hos mange av oss. Med den forbanner vi, og med den Hva om en behandlet sine ord slik lovpriser vi. Langtidsvirkningen av Michelangelo malte, våre ypperste tankeløs tale, forstår vi sjelden konse- diktere skrev, eller Mozart kompokvensene av. Hvor mange uslukkelige nerete sin musikk. Hvor mye hadde branner er ikke oppstått fra tankeløse ikke vært annerledes da? sinn.»Treffende» og mishagsbetonte replikker hagler i hverdagen. Blant Et speil kan med enkelhet brukes til venner, på jobben, i nabolaget og i å fange sollys, og reflektere lyset som dagliglivet ellers, sår vi villig av dette klatter til mørke steder. Litt øvelse i

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å bruke 29 millioner kroner for å bedre tannhelsetjenestene i distriktene gjennom å satse på bedre utdanning avtannleger til distriktene. Men hvor blir det av de flotte løftene fra APs landsmøte før valget i 2009 om gratis tannpleie til alle over 75 år? Demokratene mener at det haster med en tannhelsereform som til slutt må sikre gratis tannpleie for alle, som en del av folketrygdsordningen. ”Jeg konstaterer at vi nesten må ha det ene benet i graven før vi kan få gratis tannpleie, dersom AP får bestemme,” sa jeg lakonisk etter partilandsmøtet i 2009. Nå konstaterer jeg at selv ikke løftet om å gi gratis tannpleie til de alle eldste pensjonistene følges opp. Demokratene mener også at det er meningsløst at Regjeringen øker www.jke-design.no skattene for mange av landets penwww.jke-design.no sjonister som ikke Stikk innom oger se minstepende og lekre nyhetene: sjonister, ikke har tatt høyde i

Verdens beste klassikere!

budsjettet for en kraftig økning av minstepensjonen. Jeg vil mimnne Arbeiderpartiet om at mange mennesker i Norge er fattige eller i det minste har en trang økonomi. “Mange av disse nordmennene har ikke råd til å få kontinuerlig tilsyn hos tannlege, og får dårlige tenner lenge før de blir gamle.” Demokratene har programfestet at nødvendig tannpleie skal regnes som en ordinær helsetjeneste og dekkes av folketrygden på lik linje med annen legebehandling. «Tennene er en del av kroppen, derfor er det meningsløst at tannhelsen ikke er underlagt de samme støttereglene som skader på resten av kroppen,” denne programposten har vært med i Demokratenes program siden partiet ble stiftet, og alltid vært ansett som en av partiets viktigste programposter. Foto: Milano Farg Vidar Kleppe, Leder i Demokratene www.jke-design.no www.jke-design.no

Akkurat nå kampanje på:

Verdens beste klassikere! Askøy kjøkkensenter As juvikflaten, 5300 kleppestø

tlf. 56 14 24 50 Se: www.jke-bergen.no

jke Bergen As Danmarksplass - solh.gt. 66, 5054 Bergen tlf. 55 kjøkkensenter 20 73 00, www.jke-bergen.no Askøy As jke Bergen As juvikflaten, 5300 kleppestø tlf. 56 14 24 50

NO_bergen+_RettHjem.indd 1 NO_bergen+_RettHjem.indd 1

Danmarksplass - solh.gt. 66, 5054 Berg tlf. 55 20 73 00, www.jke-bergen.no


22

▍Livsstil Kryssord

Kristin Sårheim og Terje Hatlelid viet i Foldnes kirke 22. mai 2010 Fotograf Trude Brun Wilhelmsen

Linda Olsen og Ole Chrisitan Abrahamsen viet hos byfogden 28. mai 2010 Fotograf Trude Brun Wilhelmsen

Eirin Åserud og Idar Løvlid viet i Meland kirke 26. juni 2010 Fotograf Trude Brun Wilhelmsen


nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

23


e på lst dia, g ter

24

nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

Føttene trenger IE

også

RS

Mona´s

BESØK FØR NYHETER Ayurvedisk skjønnhets produkter fra Shahnaz Husain Herbal anerkjent indisk firma

I N D I S K

fagfolk!

Høsttilbud på LPG

Figurforming, oppstrammende, cellulitter. LPG-maskin

÷ kr 1500,-

i rabatt i oktober

KLINIKK

VESTRE VADMYRA 3 · TLF. 55 26 86 40

time prøve Gratis ling av kur til v/bes

MAGEDANS ANTREKK SMYKKER, KLÆR, GAVER, SJAL SELSKAPSTOPPER

ABC-Klinikken

Tlf. 55 32 44 07 - Olav Kyrresgt. 33 www.abc-klinikken.no

Skjønnhet og hudpleie

Ayurvedisk klinik

Threading Indisk metode Forming av bryn med Tråd Kr 150,- hårfjerning hele ansiktet Kr 380,-

ABC klinikken (noen dager) 55 32 44 07

Nakke ryggmasj.

• Akupunktur • Klassisk massasje • Qi-terapi • Soneterapi

Gavekort

Kr 350,- (Ord Kr 500,-)

Voksing legg og lår inkl. Bikinikant

Kr 560,- (Ord Kr 745,-)

Luksus ansiktsbehandling med dyprens og hodebunnmsj.

Kr 450,- (ord. Kr 850,-)

Hudebunnmsj. Kr. 300,- (ord. Kr. 400,-)

Hudebunnmsj. Kr. 300,- (ord. Kr. 400,-) Kun for nye kunder Kun for dame

Frøken Dings er den eneste klinikken i Bergen som har spesialisert seg kun på rynkefjerning.

Tlf: 90273727, 99237074

Tis,tors og lørd Tverrgatten 13, Marken 5017, Bergen

Mon,ons og fre Åsamyrane 86, 5115 Ulset

Vi tilbyr våre kunder det nyeste innen rynkereduksjon med Botox, Restylane og medisinske peelinger. Alle behandlinger blir utført av autorisert helsepersonell med lang erfaring innen kosmetisk medisin.

UØNSKET TATOVERING? Før

Haukeland Spa & Helseklinikk spesialiserer seg på fjerning av tatoveringer. Som eneste klinikk i Norge tilbyr vi behandling med Lynton Lasers nyeste Q-switched laser!

t til å bli frisør? Etter

www.frokendings.no

SVÆRT GODE RESULTATER! Behandlingen utføres av sykepleier

Ring oss for en gratis konsultasjon NÅ!

e med stortTlf.engasement 55 20 25 70 www.haukeland-spa.no jør undervisningen målrettet og lystbetont. Du får god oppfølging og skolen gir deg t godt grunnlag for en videre karriære. em innholdsrike måneder kan eplass i frisørsalong. dkjent for lån/stipend ens lånekasse. Alle som søker blir kalt ervju.

Bioline.no

Foto: Babor

Lyst til å bli hudpleier? Frisør- og hudpleieinstituttet lanserer et helt nytt utdanningstilbud. Skolen holder høyt faglig nivå, gir god oppfølgning og

1000 KR I GAVEKORT TIL ALLE di n konsultasjonstime skj ønnhetskonsul ent som bestiller en GRATIS eller booker en time til behandling

Gavekortet gjelder behandlinger ved Frøken Dings, Nøstegaten 83. Det kan kun benyttes ett gavekort pr behandling. Tilbudet gjelder t.o.m.10.10.2010

benytter kun anerkjente kvalitetsmerker. Vi lover engasjerte lærere, svært mye praksis, avsluttende prøve og vitnemål. Studiet er ettårig og foregår på dagtid. Godkjent av Statens Lånekasse.

Opptak for oktober er igang

Bestill time på www.frokendings.no eller tlf. 955 29 365 Nøstegt. 83. Kun åpen ved timebestilling.

Se www.f-i.no for mer informasjon. www.f-i.no for mer informasjon!

i postkassen hver tirsdag


Bilserviceguide UANSETT BILMERKE kan vi hjelpe med - EU-kontroll opptil 7500 kg - Service og reparasjoner - Service og rep. på campingbiler - Hjulstillingskontroll kr 1.250,-

Chiptuning Kampanje 5390,-

errasnes- ! onukrruan KoKnk tigperpisreisre! r ke dyig

“Effektøkning er vår profesjon” Biler, lastebiler, båter

dykt

-Diagnose, feilkodeavlesing alle bilmerker -Diagnose, feilkodeavlesing alle bilmerker

BILSERVICE VEST Idrettsveien 128, Straume Næringspark Tlf. 56 33 15 30/ 56 33 47 77

Kanalveien 54, Minde – Telefon 55 59 62 30

KOMPLETT VOLVO-FORHANDLER I BERGEN VEST / KJØKKELVIK

Ådnekvam Auto

Nye biler • Brukte biler • Import • Deler • Tilbehør • Verkstedstjenester

AUTORISERT BILVERKSTED

• Besøk vår hyggelige avdeling, med den personlige servicen. • Topp utdannete Volvo-teknikkere tar vare på din bil.

Salhusveien 55/ Åsane Byggsenter

• Service og reparasjoner på alle bilmerker • EU/ Periodisk kontroll • Prøv oss på pris og kvalitet • Mobilitetsgaranti

Ny 2011 mod. C30 Drivè fra kr. 249.900,-inkl. omk. og vinterhjul

i Åsane

Velkommen -Vi har god parkering!

Et autorisert Volvo-verksted, og et selskap i Frydenbø-gruppen

Tlf. 55 18 03 23

Nedbergeveien 13 - 5178 Loddefjord • Tlf. 55 50 15 40 - Salg: 55 50 15 42

Fax. 55 19 46 95 - Mob. 93 23 94 83

BERGEN BILUTLEIE

Velkommen til

Yamaha Bergen

ekvam Auto Alt innen:

onic

Tlf. 55 92 41 40 Hardangerveien 34 v/ Friele-bygget www.bilelektronikk.no www.qwt.no

Dekk & Felg Spesialisten AS - www.dekkfelg.no

• Service • reparasjoner • vedlikehold

• Bilskader • Bilglass Idrettsvegen 126 - Straume Næringspark

Tlf. 56 32 16 17 www.sartorbiloppretting.no

BEHOV FOR LEIEBIL?

• Personbiler • Kombibiler 5-9 seter • Varebiler 5-14 M3 • Lastebiler med lift. 22-35 M3 og minibusser 17s

RING 55 13 31 32

Ulsmågveien 28 - 5224 Nesttun - www.bergenbilutleie.no

Du treffer oss på:

Beste utvalg av MC • Scooter • kjøreutstyr Vi reparerer alt i MC og båtmotorer

Liamyrene 15 • 5132 Nyborg Tlf. 55 39 58 80 • www.omv.no

MER INFO MER SEINFO SE

Liamyrane 8 5132 NYBORG

www.OMW.NO www.OMW.NO

Tlf. 55 55 71 55

GH V 11

GH V 11

www.autodeler.no

BILPLEIE PÅ MINDE Bilpleie

INNVENDIG RENS innvendig rens POLERING polering UNDERSTELLSBEHANDLING understellsBehandling

10%

til NAF MedleMMer

e

På Mind

Tlf. 55 38 21 50 www.bilpleie.net

BILGLASS SKADE? Kostnadsfri

reparasjon av steinsprut ved kasko/delkasko. Unngå egenandel - ikke vent til ruta sprekker. Vi skifter og reparerer bilglass til alle merker og modeller.

Velkommen til oss

AVD. KOKSTAD KOKSTADV. 31 A • TLF. 55 10 49 00

AVD. BERGEN MØLLENDALSVEIEN 1 • TLF. 55 20 86 80

www.glassdrive.no

VINTERDEKK

÷40%


26

nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

Klatremus og vennene hans

Dyrene i Hakkebakkeskogen spilles på Den Nationale Scene i høst. Regisssør Ivar Tindberg står bak denne oppsetningen, som har skuespillere som Tonje Bakken, Kim Kalsås og Eirik del Barco Soleglad med. Torbjørn Egners fortelling handler om Mikkel Rev som truer med å spise musene i skogen og hvordan dyrene sammen finner en løsning.

Kultur I byen

Brødrene Iversens orkester, Dyvekes vinkjeller Klokken 21

I byen Barn TIRSDAG 12. OKTOBER Dyrene i Hakkebakkeskogen, Den Nationale Scene Hverdager klokken 16.30

FREDAG 15. OKTOBER The Batallion, slippfest for ny plate, Inside Rock Cafe Klokken 22

LØRDAG 16. OKTOBER Sov søtt herr Spiss, teater på Barnas Kulturhus Klokken 13

Andsnes spiller Brahms, Bergen Filharmoniske Orkester, Griegsalen Klokken 19.30

Drømmer; Organist, film på Barnas Kulturhus Klokken 13.45 Dyrene i Hakkebakkeskogen, Den Nationale Scene Klokken 15

I byen Annet TIRSDAG 12. OKTOBER Henrik Langeland i samtale med Jørgen Sejersted, Landmark Klokken 19 FREDAG 15. OKTOBER Hans Kolstad om kunsten mellom livet og døden, Bryggen Kunstskole Klokken 19

I byen Scene TIRSDAG 12. OKTOBER Tilbaketoget fra Moskva, Den Nationale Scene, Hverdager klokken 19 Min familie, Den Nationale Scene Hverdager klokken 19.30 Ole Bull – Jeg bygger luftslott, Fana kulturhus Klokken 19.30 Eit draumspel, Det akademiske kvarter Klokken 19.30 ONSDAG 13. OKTOBER Ole Bull – Jeg bygger luftslott, Fana kulturhus Klokken 12 og 19.30 Tilbaketoget fra Moskva, Den Nationale Scene Klokken 19 Carte Blanche: Klokka 3, Studio Bergen Klokken 20 TORSDAG 14. OKTOBER Rune Andersen: Litt av en mann, Ole Bull Scene Klokken 19 Bjørn Jensen: On my own, Ricks Teater Klokken 19 Geografi og kjærlighet, Den Nationale Scene Klokken 19

SAMTID: Casiokids har laget forestilling sammen med to samtidsdansere. Den vises på Ekkofestivalen til helgen.

Ekkofestival med bl.a Casiokids’ shuffle, Lo-fi-fnk og Henning og Håvard, Studio USF Klokken 21.30 Kit Downes Trio, Sardinen USF Klokken 21

Foto: Aki-Pekka Sinikoski & Blank Blank

Izakaya Heartbeat, Hulen Klokken 22

Elektronisk musikk for store og små Camilla Aadland

USF, men også Bergen Kunsthall fra seks år og oppover. camilla@byavisen.net og Hulen tas i bruk. – Det er et bestillingsverk, – Det er en festival primært men det ligger et felles initiativ Ekkofestivalen, en festival for ny for musikk, men vi har også en bak. Det er sånn det er gøyest å elektronisk og alternativ musikk, egen del for elektronisk kunst lage nye produksjoner, sier den sparkes i gang denne uken. og videokunst. I tillegg har vi en kunstneriske lederen. – Det er et alternativ til de egen utstilling som handler om I tillegg trekker han frem større festivalene, med en sma- kassettkunst, forteller Brodin. svenske Niki and the Dove, aka lere profil. Vi tar tak i andre ting Av årets høydepunkter nev- Malin Dahlström, som spiller enn de større festivalene, sier ner han blant annet en splitter fengende elektropop. kunstnerisk leder Asle Bakke ny forestilling med Casiokids og – Det er en ukjent artist som Brodin til Byavisen. to samtidsdansere som har fått vi tror har veldig stort potensial, Festivalen arrangeres i år for navnet Shuffle. Den spilles også sier han. syvende gang. Hovedarena er som familieforestilling for barn

High School Musikal, Forum Scene Klokken 18

Carte Blanche: Klokka 3, Studio Bergen Klokken 20

Eit draumspel, Det akademiske kvarter Klokken 19.30

En del Barco og en del soleglad, Logen Teater Klokken 19

En del Barco og en del soleglad, Logen Teater Klokken 19 Carte Blanche: Klokka 3, Studio Bergen Klokken 20 FREDAG 15. OKTOBER High School Musikal, Forum Scene Klokken 18 Rune Andersen: Litt av en mann, Ole Bull Scene Klokken 19 Geografi og kjærlighet, Den Nationale Scene Klokken 19 Bjørn Jensen: On my own, Ricks Teater Klokken 21.15 Eit draumspel, Det akademiske kvarter Klokken 19.30

I byen Konsert ONSDAG 13. OKTOBER W.A.S.P, Teglverket, Kvarteret Klokken 22

Ole Bull – Jeg bygger luftslott, Fana kulturhus Klokken 19.30

Lava, Ricks Teater Klokken 21

LØRDAG 16. OKTOBER High School Musikal, Forum Scene Klokken 14 og 17.30

Nils Breistein med venner, Dyvekes Vinkjeller Klokken 20

Bjørn Jensen: On my own, Ricks Teater Klokken 20.30

Stian around a hill quartet, Kafé Knøderen Klokken 20

Rune Andersen: Litt av en mann, Ole Bull Scene Klokken 21.30 Tilbaketoget fra Moskva, Den Nationale Scene, Klokken 18 Min familie, Den Nationale Scene Klokken 18 SØNDAG 17. OKTOBER High School Musikal, Forum Scene Klokken 17

TORSDAG 14. OKTOBER Up And Coming, nyoppstartede bergensband, Teglverket på Det Akademiske Kvarter Klokken 20 Andsnes spiller Brahms, Bergen Filharmoniske Orkester, Griegsalen Klokken 19.30 Christel Alsos, Madam Felle Klokken 21

Rhytmic, Madam Felle Klokken 22.30 Ryan Leslie, Garage Klokken 21 Have fun – go mad, Banco Rotto Klokken 21 LØRDAG 16. OKTOBER Bodil Eldhuset, Ludvig Bar – Hotel Neptun Klokken 14 De musikalske dvergenes 30-års jubileum, Logen Teater Klokken 21 Polly’s Jeans, Inside Rock Café Klokken 22 Thieves Like Us og Frank (just Frank), Kvarteret Klokken 20 Ekkofestival med bl.a Moderat, Nosaj, Niki and the Dove og Walls, Røkeriet USF Klokken 20 Tone Damli, Zachariasbryggen Klokken 21 Jørn Hoel , Madam Felle Klokken 22.30 Fairy, Garage Klokken 22.30 Have fun – go mad, Banco Rotto Klokken SØNDAG 17. OKTOBER Kule damer og vise menn, prosjektkor med Rita Eriksen og Olav Stedje, Grieghallen Klokken 17 MANDAG 18. OKTOBER Prince, Vestlandshallen Klokken 18.30 Voksne herrers orkester med gjester, Logen Bar Klokken 21 Biffy Clyro, Ole Bull Scene Klokken 21 Vet du om noe som skjer? Tips oss på redaksjon@byavisen.net


nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

Få bedre tid og orden Få bedre og orden på hverdagen din i 2010 på tid hverdagen din i 2010! CityMaid hjelper deg gjerne med husvasken! Vi utfører:

Fra et av verdens førende forskningsentre innenfor hudpleie

Hjemmehjelp?

Godkjent wFast vaskehjelp av kommunen! wEngangsoppdrag Samme pris. wVindusvask Tlf.: 98 29 77 80 wFlyttevask og visningsvask

Ny epoke innenfor hudpleie Exuviance Age Reverse Det beste fra forskningen og vitenskapen. Det beste fra naturen

FåFåtilbud 6330eller ellerwww.citymaid.no www.citymaid.no tilbudi idag dag på på tlf. tlf: 4000 4000 6330

25 år!

Kontor og utstilling i Kringsjåveien 119

27

Få kontroll over hudens aldring takket være dermatologisk utviklede produkter, som har en klinisk påvist effekt. Det fortjener du!

1984-2009

Tlf./vakttlf. 55 34 77 60 - Åpningstider: man-fre. 9-16 e-post: post@laksevaag-ror.no - Hjemmeside: laksevaag-ror.no

VANNTETT - FORET Bukse og jakke

1000,-

6 - 14 år

VARM OG TØRR

Gravferd slik pårørende ønsker det. Verdighet - Omtanke Lavere priser

SPESIALBUTIKKEN FOR UTEKLÆR

Solheimsviken Tlf. 55 29 90 20 9-1630 9-19 9-14

CHR.MICHELSENSGT. 5 - TLF.55 32 11 24 WWW.CLINICIT.NO

Natlandsveien 8

DØGNVAKT 55 20 23 00

VINDUER OG BALKONGDØRER

÷40%

Alle standard lagerførte vinduer og balkongdører med avslag inntil:

ALLE NorDan

YTTERDØRER

÷37%

R VI HJEPE G N DEG IGA U D FØR ER... BEGYNN

• Har alt av byggevarer • STOR butikk/lave priser! • Skaffer håndverkere! • Fyller ut byggemelding

www.sotrabruk.no

ALLE IKKE LAGERFØRTE NorDan VINDUER OG BALKONGDØRER ÷ 30%

5350 Brattholmen 56 31 20 40 Tilbudene gjelder t.o.m. 2. okt. og mot kontant betaling.

MANDAG – FREDAG 7.30 – 17.00 – TORSDAG 7.30 – 19.00 – LØRDAG 9.00 – 14.00

Å tenke stort tar ikke mer plass intergrering karriere

nestekjærlighet fornybar energi

utdanning

kvalitetstid

lidenskap

morgendagen

å bidra

planer

Toyota Aygo 68 hk 5 dørs kun kr. 129.800,Inkludert met. lakk og 2 sett hjul

de vanskeligstilte

Å velge bil etter behov er en annen stor tanke som flere av oss bør leke med. IQ,Aygo og Yaris er store biler med lave utslipp som vi nå har gode tilbud på. Frakt- og lev.omk. inkludert i prisen. Reg.omk. kr. 950,-. Forbruk: 0,45l/mil. CO2:106 g/km. Importør: Toyota Norge AS. Med forbehold om trykkfeil.

MINDE: Kanalvn. 111 - Tlf: 55 33 55 00 - ÅSANE: Myrdalsvn. 20 ved Ikea - Tlf: 55 33 48 00 VOSS: Strandavn. 500 - Tlf: 56 52 30 20 TOYOTA NORHEIMSUND - TOYOTA SOTRA


28

nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

Neil Young: Le noise

Kultur Musikk

Odd Nordstoga: November Leif Ove Andsnes: Rachmaninov Kari Bremnes: Fantastisk allerede Neil Young: Le noise Hellbillies: Leita etter lykka Basert på salgstall fra Platekompaniet Bergen siste uke

– Det er Nygårdsparken, og ikke Hyde Park eller Central Park jeg ser for meg om jeg skriver om en grønn park Helge Grønhaug

BRØDRE: Til tross for litt indre slitasje, bandet De Musikalske Dvergene har holdt sammen i tykt og tynt i 30 år nå, bare noen bandbusser har de slitt ut på veien. Her representert med Helge og Arne Grønhaug som er brødre. Foto: Silje Stavrum Norevik

Feirer 30 år med gatepoesi De debuterte med «garantert ambisjonsløs rock», kan feire 30 år som artister og kjenner slektskap med John Olav Nilsens stedsnære gatepoesi. De Musikalske Dvergene er blitt voksne. generasjon av gatepoeter som skriver om blokk- vært endel av pakken, sier Helge Grønhaug. landskapet som omgir dem – som John Olav Derimot har de noen kasserte bandbusser Nilsen & Gjengen. bak seg. Dette skyldes Arne Grønhaugs pasjon – Men arenaene har jo forandret seg. Da vi for gamle busser. Den nyeste har fått navnet Det er noen kilo siden Helge Grønhaug og MOPEDKJÆRLIGHET bandkompanjongene var på kino, så «Life of I en av de mest kjente slagerne heter det: skrev «Torsdagsfisken» med ordlyden «fårikål «Sølvsneglen» og har sågar egen katteluke. – Men vi har jo ikke turnert så mye med Brian» og fikk ideen som skulle bli et slitesterkt «Marianne, du skulle ha vært med, ja, eg sier i første, fårikål i andre osv», så minner det om band, «De Musikalske Dvergene» som nå kan Marianne / Marianne då skulle du fått se / at eg en regle, men referer til alle naboene som fikk bussene da. Men de har sin historie med blant feire 30 år med oppturer og nedturer. I den ikkje så bleik så eg tror du tror eg e / du skulle fårikål levert av kjenninger på Voss. Den type annet en gammel Hardangerbuss på 11 meter anledning relanseres platen «En klase bananer sotte bak meg då skulle du fått se / et udyr på byttehusholdning er jo fjernt fra situasjonen i med et dysfunksjonelt varmeapparat som min brors moped». dag. Men både John Olav Nilsen og vi skriver sluker drivstoff. En av bussene våre ble lånt av og en enkel seng». Dvergene forsøkte seg en gang på en sang på om det som som skjer rundt oss i et dagligdags Jazzforum for å hente artister på Flesland. – Hvorfor har dere overlevd som band? – Har dere noen fans som har vært med helt – For oss har bandet vært som en hobbysyssel engelsk, men den ble hurtig forkastet. Snarere språk, sier Arne Grønhaug. fra starten? på linje med andre som driver med idrettslag, har de fokusert på å dyrke det bergenske – Jeg tror ikke det er så mange av dem. Om hagearbeid eller fjordbåter. Vi var aldri opptatt gatespråket. På nettstedet til gruppen finnes USNOBBET MED BANDBUSS av å bli store stjerner, men å jobbe jevnt og trutt, et kart over alle steder i Bergens topografi der De Musikalske Dvergene påstår at det ikke lig- Facebook-responsen er symptomastisk, ser vi og dessuten alltid ha noe å strekke oss etter for å De Musikalske Dvergene enten har spilt eller ger noen knuste hotellrom igjen etter dem, og at vi har flest tilhengere mellom 34 og 46 år. De de har en raider som er ubergensk beskjeden og er jevnt fordelt på kjønn, sier Helge Grønhaug. bli flinkere. Det trenger ikke være genialt, men skrevet om stedet. – Men det er ikke så mange stedsnavn som lyder: «kaffe og mineralvann er fint» Lørdag 20.oktober skal fødselsdagen feires vi skal heller ikke kopiere oss selv, sier Helge og er direkte nevnt i tekstene. Du tar jo utgangs– Vi er der for å gjøre enn jobb. Festingen kan på Logen med kollegene Gjennomslag, Pompel Arne Grønhaug som er brødre. Navnet «De Musikalske Dvergene» skulle punkt i stedet du skriver fra og forteller om det man ta et eget sted. Jeg husker en gang vi deltok & the Pilts, Elektrisk Regn, Havarikommisjonen være motkulturelt og upretensiøst, men kom du ser. Det er Nygårdsparken, og ikke Hyde på et nachspiel, da klarte jeg bare en øl før jeg og Torsk på Norsk. Alle med det felles at de synger på bergensk. som følge av en naboklage fra en som slett ikke Park eller Central Park jeg ser for meg om sovnet, sier Helge Grønhaug. I det hele tatt har de holdt seg langt borte fra – Jeg så en gang at bergensk ble kåret til mente at bandet hadde noe å tilføre folk med jeg skriver om en grønn park - selv om ikke en smule gehør. Så hadde den første skiva også parken nevnes med egennavn. Der har vi fel- rockemytologien når det kommer til hårpryd Norges styggeste dialekt, men det er jo en gang lestrekk med tradisjonelle bergenssanger som og klesdrakt. sånn vi snakker, sier Helge Grønhaug. undertittelen «Garantert ambisjonsløs rock». – Det nytter ikke å legge om klesstilen når – Og i begynnelsen måtte vi jo lære oss også fokuserer på elementer av selvironi og du likevel må ned på butikken for å kjøpe fårehåndverket. Vår styrke har aldri vært det humor, konstaterer Helge Grønhaug. Bandet relaterer også til den oppvoksende pølse dagen etterpå. Så ytre staffasje har ikke instrumentelle, vi har vært opptatt av å være Silje Stavrum Norevik

silje@byavisen.net

rimelig folkelige og ha liten avstand mellom scene og sal, sier Helge Grønhaug.


nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

29

Konkursbo fra

varer Restene av

÷50-80%

a alle varer fr

SLALOM SKI- TURSKI- STØVLER- SNOWBOARD(STØVLER-BINDINGER)- KLÆR- TUR/FJELL SKO-TRENINGS SKO-JAKT UTSTYR.+++ ADIDAS-MADSHUS-ÅSNES-SWIX-LOWA-MARMOT-PUMA-TECNICA-CRISPI+++

Resten av konkursboet til Frekhaug Zoo

Nye varer fra

TILBORDS også julevarer

÷80%

÷75%

Vi har tørr fin Bjørkeved

NYE VARER KOMMER HVER UKE

Klær, sko, møbler, verktøy, pynteting, kjøkkenartikler, elektriske artikler, leker, hermetikk, pluss mye mer. KJENTE MERKER: MOODS OF NORWAY- CHILLNORWAY-GANT-VIKING-CHEROXSHIMANO-NIKE-NAVIGARE-TILBORDS-BY TORINN- PLUSS MANGE FLERE

OUTLET NORGE 3000m2 KONKURS/LAGERUTSALG

MIDTUN, ULSMÅGVEIEN 7 (TIDLIGERE GO CART SENTERET) HVERDAGER 10- 20 LØRDAG 10-18 - 45 15 05 05 - OUTLETNORGE.NO


30

▍Kultur Musikk

Får frem dyret i orgelet Samtidskomponist Ruben Sverre Gjertsen lar gjerne solisten drukne i orkesteret, eller lokker fram dyret i orgelet når han komponerer. Nå spiller han inn plate i Bergen.

Silje Stavrum Norevik

silje@byavisen.net

Utenfor Grieghallens hovedsal signaliserer en lysende lampe at stillhet er påkrevd. Innefor svetter det bergenske samtidsmusikk-ensemblet BIT20 over den unge komponisten Ruben Sverre Gjertsens komposisjoner. Gjertsen er selv tilstede for å diskutere tvetydig notasjon eller andre usikkerhetsmomenter. Ensemblet har i flere år jobbet med å få til en innspilling med den unge Spellemannprisvinneren. I fjor spilte de spesialskrevne «Gamelan Terrains» på Festspillene. Stykket er et av flere ensembleverk som inngår i innspillingen. – Det er kjekt å spille med så gode musikere som er åpne for andre spillemåter, sier den beskjedne komponisten selv. Sin unge alder til tross ( han fyller 33 i år), har han rukket å få Arne Nordheims komponistpris, og å spille for en av de store etterkrigsskikkelsene innenfor samtidskompoisjon, Pierre Bolaize. I mars mottok han Spellemanprisen i klassen samtidskomponist for platen «Grains». – Jeg er glad for anerkjennelsen som medfører at jeg får drive med det jeg liker aller best. STØY I HVERDAGEN Allerede som Mozart-lyttende 11-åring begynte Gjertsen å komponere. Instrumentet var orgel for det hadde bestefaren i stuen. Da han som 18-åring endelig fikk studere komposisjon var han svært sulten på samtidsmusikken. Den klassiske musikkarven er med når Gjertsen lager moderne samtidsmusikk.

Bildetekst

– Jeg er blant annet inspirert av det 40-stemte stykket «Spem in Alium» av Thomas Tallis fra 1570 som høres ut som en folkemengde. I samtidsmusikk har man et større spenn hvor flere ting kan være med, og en kan bygge opp store strukturer, sier Ruben Sverre Gjertsen.

Ruben Sverre Gjertsen

LYDEN AV LOKOMOTIV Gjertsen har også brukt flymotorlyder og vannlyder. Han har analysert flymoRuben Sverre Gjertsen ( f. 1977) norsk torlydene og skrevet tonehøydene ut for komponist innen samtidsmusikk. orkester. Hans musikk er blant annet blitt frem– Samtidsmusikerne begynte jo å bruke ført i Norge, Norden, Athen, Berlin, støy fra hverdagen allerede fra begynSalzburg, Århus, Reykjavik, Paris og nelsen av 1900-tallet for eksempel ved å Birmingham. KOMPROMISSLØS bruke lyd fra lokomotiv. Man overfører Ifjor vant han Spellemannprisen i klasHan er blitt beskrevet som «kompromissegenskapene fra en lyd til instrumentsen samtidskomponister for platen løs» og «spennende», og som en av de mest stemmer. Opptak av vannlyder har jeg «Grains». løfterike samtidskomponistene i vår genebrukt direkte, forklarer Gjertsen. rasjon. Utdannelsen har han fra Bergen, Nå har han ett år på seg til å ferdigstille og nå er han tilbake for å påbegynne en en pianokonsert for Bergen Filharmoniske doktorgrad på Griegakademiet etter flere Orkester. års opphold i Berlin. – Det kommer ikke til å bli en romantisk – Jeg ønsker å komme bort fra den mer – På hvilken måte er du kompromiss- massive og pompøse orgelmusikken. Et konsertform slik som hos Liszt, Chopin løs? orgel har et stort register fra nærmest eller Paganini hvor solisten har en hero– Kanskje fordi jeg er opptatt av å skrive brumming til pipetoner. Dette var et slags isk posisjon og orkesteret blir bakgrunett partitur for alle stemmene i et orkester. absurd stykke hvor jeg plasserte sauelyder nen. Like gjerne kunne jeg tenke meg å la Da blir det lett intrikat i rommet, og brukte orgelets mer «bre- solisten «drukne» i orkesteret, sier Ruben – Jeg har også hørt at du bruker sauely- kende» register, forklarer komponisten. Sverre Gjertsen. der i orgelmusikken?


nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

31

Nytt treningssenter * Treningssenter uten bindingstid * Fra kr. 299,- pr. mnd. * Treningssenter over 1000 m2 * Gratis Badstue * Zumba - inkludert i ditt medlemskap * Solarium - ogsĂĽ for ikke-medlemmer * Gratis parkering

Askøy

Lyderhorn n eie rav Sot

n eie nsv hor r e Lyd

ten an stk ve Fra

Sotra

Her er vi! Hallheimslien 10

VESTKANTEN

n Sotrabroe

Ols viks kje net

* Shaping - kun for kvinner

Hallheimslien 10, Olsvik - Tlf 4000 47 60 www.in-shape.no


32

nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

«Spis Elsk Lev»

Mest sett på kino Uke 40, 01.10 - 07.10.2010

Knerten gifter seg Nokas Spis Elsk Lev Wall Street: Money Never Sleeps Toy Story 3 (norske stemmer)

Kultur Film

Kårer Skandinavias Bergenske Lars Vaular og Casiokids står på lista når BIFF kårer Skandinavias aller beste musikkvideo for første gang.

EN ENESTE»: Karoline Stemre fra prisbelønte «Vegas» er blant skuespillerne i Lars Vaular-videoen av Andrew Amorim som er nominert.

Silje Stavrum Norevik

silje@byavisen.net

– Men egentlig er det bare Lars Vaulars video av Andrew Amorim som er en helbergensk produksjon. Casiokids sin video er laget i Oslo og bandet er ikke med. Her er det jo filmskaperne og produsentene som er de nominerte, presiserer Jan Ingar Grindheim i BIFF. 15 musikkvideoer fra hele Skandinavia er med når en jury skal kåre den beste musikkvideoen fra 2009 og 2010 på BIFFs siste dag 26. oktober. Juryen består av Eirik Kydland, Frøydis Moberg og Øystein Fyxe. – Musikkdokumentaren har alltid vært en viktig del av BIFF. Men det var på tide å sette et eget fokus på denne kunstformen som fortjente sitt eget program, sier Jan Ingar Grindheim som sammen med Kamilla Rønnestad har arbeidet frem nominasjonene. Prosessen begynte med at duoen kontaktet musikkjournalister i Norge, Sverige og Danmark for å orientere seg om hvilke videoer som har fått oppmerksomhet i presse- og bransjemiljøet. Juryen som plukket ut de 15 nominerte bestod av folk med bakgrunn i filmkritikk, fotografi og musikk. – De 15 nominerte representerer godt bredden i skandinaviske musikkvideo. Vi ser tydelig trenden med at rene artisvideoer ikke står høyest i kurs. Vi har rene dokumentarer, en falsk dokumentar, fortellende videoer som kan minne mer om kortfilm og mer avant gardistisk visuelt «spetakkel», forklarer Jan Ingar Grindheim. EN VARSLET DØD Det finnes mange meninger og

De nominerte Danmark Mew - Repeaterbeater (dir: Martin De Thurah) Fever Ray - When I Grow Up (dir: Martin De Thurah) Mew - Introducing Palace Players (dir: Martin De Thurah) Trentemøller - Sycamore Feeling (dir: Jesper Just) Lulu Rouge - Bless You ft. Mikael Simpson (dir: Jimmy Falinski Kornhauser)

VAULAR: Lars Vaular er selv en aktiv musikkvideoskaper, her i

er det en veldig demokratisk form – alle kan legge uten video. Men det er klart, selv om musikkvideoen med internett har fått sin renessanse, man blir ikke Rembrandt fordi om maling er billig. Det er egen kunstform som krever talent, sier Grindheim. – Dessuten åpner det opp for ikkekommersielle videoer som er laget på lavt budsjett, supplerer Kamilla Rønnestad.

MUSIKKVIDEO MÅ SKAPE STEMNING De femten nominerte filmene skal Sverige alle vises under BIFF, og flere av El perro del mar - Change of regissørene kommer for å delta i en Heart (dir: Filip Nilsson) debatt om kunstformen. Fever Ray - If I Had a Heart (dir: – Vi skal ha en estetisk debatt Andreas Nilson) omkring utviklingen, som vi har Familjen - Det var jag (dir: Mads kalt «concept versus performance». Udd) Konseptfilmer er videoer hvor Kent - Idioter (dir: Gustav musikken fungerer som et lydspor Johansson) til en visuell eller narrativ idé, mens Adiam Dymott - Miss you (dir: performance-videoer prøver å vise Senay&Kolacz) en opptreden fra artist og band Norge på en spektakulær måte. Av de 15 Donkeyboy - Ambitions (dir: nominerte er det bare tre videoer Kristoffer Borgli) som hovedsakelig er en opptreden Casiokids - En Vill Hest (dir: fra musikerne. Vi vil stille spørsmål Kristoffer Borgli) ved hvorfor det er slik, forklarer Torgny - The Only Game (dir: Emil Grindheim Trier) – Hva legger dere så selv i begrepet Lars Vaular - En Eneste (dir: en god musikkvideo? Andrew Amorim) – Det er jo subjektivt hva som Kvelertak - Mjød (dir: Fredrik S. Hana) skaper en god musikkvideo, men den må utfylle musikken slik at det retninger innen musikkvideoen som skaper en større helhet og fange en sjanger, og arrangørene tror det kan stemning, mener duoen fra BIFF. – Hva er deres personlige favoritter bli debatt og temperament når den aller beste skal kåres. Dessuten mener innenfor sjangeren? – «Human» med Carpark North, de nye sosiale medier har gitt en vitasier Kamilla Rønnestad. mininnsprøyting til sjangeren. – Den siste videoen som virke– Musikkvideoens død ble jo spådd da TV-kanalene skiftet program- lig imponerte meg var «On to the mering og gikk over til å vise reality next one» av Jay-Z, sier Jan Ingar istedet. Men med internett har man Grindheim. fått en ny visningsarena. Dessuten

TALENT: Musikkvideoens død ble spådd med MTVs omlegging, men musikkvideo under filmfesitvalen BIFF.


nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

33

Ukens premierer

Grusomme meg. Filmen handler om en av verdens største superskurker som møter sin største utfordring når tre barn kommer inn i livet hans. Omringet av en hær av uskikkelige små hjelpere finner vi Gru, som planlegger det største kuppet i verdenshistorien: Han skal stele månen. Men tre foreldreløse jenter ser i ham noe ingen andre noen gang har sett - en potensiell pappa.

Fritt vilt III. Jotunheimen 1976. Stehøe fjellhotell er på konkursens rand etter flere mistenkelige og bisarre hendelser. Sikre på at deres sønn har noe med hendelsene å gjøre, holder vertsparet ham unna gjestene ved brutalt å holde han innesperret i kjelleren. Men en dag skjer det noe som skal ryste familien for alltid.

Piranha. I Lake Victoria er Spring Break vårens vakreste eventyr. Skoletrøtte ungdommer flokker til byen i hopetall for å oppleve sol, bading og ølstafetter. Men i år blir harmløs moro og spontan livsutfoldelse forvandlet til blodig alvor, død og lemlestelse.

beste musikkvideo

i sin egen prisnominerte video.

Torgny - The only game

Fever Ray - When I Grow up

- Musikkvideoer må være mer enn øyedrops

Kamilla Rønnestad og Jan Ingar Grindheim i BIFF viser sjangerens renessanse når de kårer Skandinavias beste Foto: Silje Stavrum Norevik

Eirik Kydland, jurymedlem og redaktør i musikkmagasinet ENO, er tydelig på hva han ser etter når han skal å kåre Skandinavias beste musikkvideo 26. oktober. En musikkvideo må være et selvstendig kunstverk, en estetisk interessant filmsnutt – nesten som en kortfilm tonesatt av musikk. Den bør også tilføre en ekstra dimensjon, men uten å at musikken blir overforklart, mener Eirik Kydland. I puberteten næret musikkredaktøren selv et pasjonert forhold til musikkvideoer som «November Rain» av Guns N Roses, «1979» av Smashing Pumpkins, samt «Smells like Teen Spirit» av Nirvana. – De kan jo virke sentimentale og overdramatiske i dag. Men de siste årene har jeg selv fått en fornyet interesse for musikksjangeren, særlig gjennom amerianske hiphoppere og undergrunnsrappere. Musikkvideoen er tilbake i sterkere grad enn før gjennom at det er så billig å lage, her finnes utrolig mye interessant og du føler du blir kjent med artisten og stedet, og blir sugd inn i universet. På den måten har nok disse videoene noe til felles med med mine første musikkvideoopplevelser,

sier Eirik Kydland. Han mener BIFF gjør rett i å lansere en konkurranse som setter fokus på musikkvideouttrykket akkurat nå: – Interessen for musikkvideoer lå lenge død, men nå virker det som den kunstneriske kreativiteten er tibake. Det er jo ikke så mange som tjener penger på musikk lenger slik at det ofte er kunstnere og filmskapere uten tilknytning til musikkbransjen som har lyst til å lage noe interessant. Samtidig når alle har tilgang på god bildekvalitet, blir utfordringen enda større når det gjelder å lage en god historie, en musikkvideo skal ikke bare se tiltalende ut, presiserer Eirik Kydland. Som et moderne eksempel på en vellykket musikkvideo nevner Kydland artisten M.I.As «Born free». – Den er som en åtte minutter lang kortfilm hvor en slags militærtropp kommer inn i en landsby og utrydder alle med rødt hår. Den er både rå og poetisk, men fungerer også politisk, ikke bare som «øyedrops» ved å sette fokus på tamilers situasjon i Sri Lanka.


34

nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

BRUKTBOK SALG I OASEN • Torsdag 14. oktober • Fredag 15. oktober • Lørdag 16. oktober

Arr:

Varden Lion

Supertilbud på VINTER Returordning for DEKK brukte piggdekk KJENTE MERKER SOM:

• CONTINENTAL • NOKIAN • MICHELIN • YOKOHAMA • KUMHO • COOPER • NEXEN

Vær riktig skodd! Husk snøen som falt i fjor.

Også i år har Bergen kommune innført piggdekkavgift. Refusjonsordning for brukte pigdekkk på kr 200,- pr. dekk. (maks 4 dekk pr. bil) ved skifte fra pigg til piggfrie dekk. Ved kjøp av 4 nye piggfrie dekk tar vi imot dine gamle piggdekk, og er behjelpelig med utfylling av nødvendige skjema. Skjema får du hos oss.

13” hjulpakke KOMPLETT

fra 3.995,-

Tlf. 55 59 59 55

Nattlandsv. 104. Åpningstider: Mandag - torsdag 08 - 18 Fredag 08 - 16 • Lørdag 10 - 14 www.landasdekk.no

- størst på kvinneklær fra GANT

7


nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

35

15. – 21. OKTOBER

Må redde jorden En asteroide på størrelse med Texas er på vei mot jorden, og Nasa innser at de kun har et valg. Nemlig å sende opp et lag for å ødelegge asteroiden. En av verdens beste til å bore olje, Harry Stamper, blir kontaktet for å drille seg inn i asteroiden og slippe en atombombe inn i dens hjerte. Han må trene opp Nasas astronauter til å sprenge asteroiden, noe som viser seg å være umulig på ti dager. Harry må dermed sette sammen sin egen gjeng for å forhindre jordens undergang. «Armageddon» ser du på TVNorge lørdag kl. 21.30.

BIG MOMMA «Big Momma's House.» Amerikansk komedie fra 2000. FBIagenten Malcolm Turner er ute på sitt første, hemmelige oppdrag. Han skal spore opp en bankraner på rømmen, og Malcolm tror han har satt kursen mot huset til bestemor Big Momma. Da hun plutselig reiser fra byen, er det opp til Malcolm å spille rollen som den gretne bestemora. Med: Martin Lawrence, Anthony Anderson, Nia Long. Regi: Raja Gosnell. (11 år) NRK3 fredag kl 20.00 BRUCE AND LLOYD – OUT OF CONTROL «Get Smart's Bruce and Lloyd Out of Control.» Amerikansk komedie fra 2008. De klønete oppfinnerne Bruce og Lloyd er ennå nye i spionverdenen, og møter utfordringer utenfor de trygge laboratorieveggene da de skal prøve å finne en usynlighetskappe som de har greid å miste. Med: Masi Oka, Nate Torrence, Jayma Mays. Regi: Gil Junger. (15 år) TVNorge fredag kl 21.30 TOLKEN «The Interpreter.» Britisk-amerikansk-fransk thriller fra 2006. Silvia Broom er en sørafrikansk FNtolk som overhører en privat samtale og avdekker en uhyggelig hemmelighet som kan velte en regjering. Nå må hun bare leve lenge nok til å fortelle hemmeligheten videre. Med: Nicole Kidman, Sean Penn, Catherine Keener. Regi: Sydney Pollack. (15 år) TV3 fredag kl 21.30

HELT: Viggo Mortensen spiller en familiefar som overmanner to ranere.

A HISTORY OF VIOLENCE Amerikansk action fra 2005. Familiefaren Tom overmanner to hensynsløse ranere i kafeen han driver og blir over natten en nasjonal helt. Han vil bare leve i fred, men får etter hvert besøk av en påtrengende gangster som mener å kjenne Tom fra det kriminelle miljøet i Philadelphia. Med: Viggo Mortensen, Maria Bello, William Hurt. Regi: David Cronenberg. (18 år) NRK3 fredag kl 21.35 10,000 BC Amerikansk eventyrdrama fra 2008. En forhistorisk episk fortelling om en ung mammutjeger kalt D'Leh på en reise gjennom uoppdagede områder i et forsøk på å redde stammen sin. Med: Steven Strait, Camilla Belle, Cliff Curtis, Joel Virgel. Regi: Roland Emmerich. Viasat 4 fredag kl 21.35

VEIEN TIL FORTAPELSE «Road to Perdition.» Amerikansk drama fra 2002. Vi er i USA under depresjonen på 1930-tallet. Mike Sullivan jobber som leiemorder for mafiaboss John Rooney. Sullivan ser opp til sjefen som sin egen far, men begynner et nytt liv den dagen hans egen sønn blir vitne til mord. Med: Tom Hanks, Paul Newman, Jude Law. Regi: Sam Mendes. TV 2 fredag kl 00.50

LØRDAG 16.10

POPULÆR COWBOY: Woody blir stjålet av en lekesamler, og må reddes.

YOU ONLY LIVE TWICE «You Only Live Twice.» Britisk actioneventyr fra 1967. Verden er på randen av atomkrig. I det ytre rommet blir flere romkapsler med astronauter og kosmonauter om bord kapret av en mystisk rakett, som etter kapringene setter kursen mot jorden og forsvinner uten et spor. James Bond sendes for å finne hvem som står bak. Med: Sean Connery, Akiko Wakabayashi, Tetsuro Tamba. Regi: Lewis Gilbert. TV3 lørdag kl 21.30 I, ROBOT «I, Robot.» Amerikansk science fiction fra 2004. I år 2035 er roboter programmert til å leve i perfekt harmoni med mennesker, og har blitt en del av hverdagen på jorden. Når en briljant forsker ved U.S.Robotics Corporation blir funnet død, blir kriminalbetjent Del Spooner satt til å etterforske saken. Med hjelp fra psykologne Susan Calvin avslører Spooner mulighetene for at en robot kan være den hovedmistenkte. Med: Alan Tudyk, Will Smith, Bridget Moynahan. Regi: Alex Proyas. (11 år) TV 2 lørdag kl 22.45

TOY STORY 2 Amerikansk animasjon fra 1999. Den grådige leke-samleren Al ser sitt snitt i å stjele Woody, fordi cowboyleken er en antikvitet. Buzz og de andre vennene prøver seg på en heseblesende redningsaksjon. I mellomtiden møter Woody cowboyjenta Jessie the Cowgirl. Regi: Ash Brannon, John Lasseter. TV 2 lørdag kl 13.15 TVILLINGER «Twins.» Amerikansk komedie fra 1988. Tvillingbrødrene Julius og Vincent ble atskilt ved fødselen. Den ene vokste opp i trygge, landlige omgivelser, mens den andre måtte kjempe for å overleve i New York. Da brødrene plutselig blir klar over den andres eksistens, gjenforenes de og reiser ut på komiske eventyr for å finne moren sin. Med: Arnold Schwarzenegger, Danny DeVito, Kelly Preston. Regi: Ivan Reitman. (11 år) TV3 lørdag kl 18.30 IT HAD TO BE YOU Amerikansk romantisk komedie fra 2000. Charlie er forlovet med Claire. Anna er forlovet med David. Tilfeldigheter gjør at Charlie og Anna møtes på et hotell, hvor de egentlig skulle planlagt hvert sitt bryllup med Claire og David. Etter hvert begynner de å få følelser for hverandre og blir tvunget til å vurdere forholdene og fremtiden sin på nytt. Med: Natasha Henstridge, Michael Vartan, Michael Rispoli. Regi: Steven Feder. (15 år) FEM lørdag kl 21.00 ARMAGEDDON «Armageddon.» Amerikansk action fra 1998. Se omtale. Med: Ben Affleck, Bruce Willis, Liv Tyler. Regi: Michael Bay. (15 år) TVNorge lørdag kl 21.30

ELSKER BRYLLUP: Disse kameratene drar i ukjentes bryllup for å sjekke damer.

WEDDING CRASHERS Amerikansk romantisk komedie fra 2005. To barndomsvenner har spesialisert seg på å komme uinvitert og sjekke opp de peneste jentene i høyprofilerte bryllupsfester. Med fantastiske løgnhistorier sjarmerer de jenter i senk, men problemene begynner da de møter kjærligheten. Med: Owen Wilson, Vince Vaughn, Christopher Walken, Rachel McAdams, Isla Fisher. Regi: David Dobkin. (11 år) NRK1 lørdag kl 23.30 THE JACKET Amerikansk-tysk thriller fra 2005. Krigsveteranen Jack Starks overlever et pistolskudd i hodet, men får hukommelsestap. Og da han etter hjemkomsten til Vermont blir anklaget for drap, er det ingenting han kan gjøre. Han blir innlagt på lukket avdeling og utsatt for en ny kontroversiell behandlingsform. Sterkt påvirket av hallusinerende stoffer reiser han til fremtiden hvor han møter Jackie, som har nøkkelen til den mørke fortiden Jack ikke husker. Med: Keira Knightley, Adrien Brody, Kris Kristofferson. Regi: John Maybury. (15 år) TVNorge lørdag kl 01.15

SØNDAG 17.10 THE NEXT BEST THING Amerikansk romantisk komedie fra 2000. Etter en fuktig natt på byen, havner Abbie og hennes homofile venn Robert i samme seng. Dagen derpå oppdager de at de har ligget sammen. Et enda større sjokk venter da det viser seg at Abbie er gravid. Med: Benjamin Bratt, Madonna, Rupert Everett. Regi: John Schlesinger. (11 år) FEM søndag kl 21.00

NÅDELØSE MENN «Unforgiven.» Amerikansk western fra 1992. Den en gang beryktede revolvermannen William Munny er nå en eldre, giktisk bonde. Den pensjonerte dusørjegeren lar seg lokke av en bunke med dollar, og drar av sted sammen med vennen Ned Logan og den unge Scholfield Kid for å hevne en forbrytelse mot en prostituert i byen Big Whiskey. Med: Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman. Regi: Clint Eastwood. (15 år) TV3 søndag kl 01.50

MANDAG 18.10

TILBAKE: Møt Bridget Jones igjen og ta del i hennes kompliserte kjærlighetsliv.

BRIDGET JONES: PÅ RANDEN «Bridget Jones: The Edge of Reason.» Britisk-fransk-tysk-irskamerikansk komedie fra 2004. Bridget Jones er tilbake! Fortsatt noenogtredve, fortsatt full av dårlig selvtillit, fortsatt karrierebevisst. Og hun teller fortsatt kalorier. Den store forskjellen er at nå har hun endelig litt romantikk i livet sitt: Seks uker har forholdet til den nærmest perfekte Mark Darcy vart, og tingenes tilstand kunne ikke ha vært bedre. Eller...? Med: Renée Zellweger, Colin Firth, Hugh Grant. Regi: Beeban Kidron. TV3 søndag kl 21.20 LEIEMORDERE «Assassins.» Amerikansk thriller fra 1995. Leiemorderen Robert Rath er en ener i sitt yrke, men ønsker å slutte. Nykommeren Miguel planlegger å drepe Rath for selv å trone på toppen. Med en leiemorder i hælene jakter Rath på sitt nye mål, en vakker kvinnelig overvåkningsekspert. Oppdraget viser seg å bli et av hans farligste, og Rath må gjøre den ene tingen både instinktet og treningen sier man aldri må gjøre: stole på fienden. Med: Sylvester Stallone, Antonio Banderas, Julianne Moore. Regi: Richard Donner. (18 år) Viasat 4 søndag kl 22.30 AFTER IMAGE Britisk thriller fra 2001. Å fotografere mordofre har gått innpå den følsomme politifotografen Joe MacCormack. Han reiser derfor til New York for å tilbringe tid sammen med sin skrantende tante og sin mentalt syke bror. Han får også et godt øye til døvstumme og synske Laura. Da en seriemorder begynner å herje involveres både Laura og Joe i jakten på morderen. Med: John Mellencamp, Terrylene, Michael Zelniker. Regi: Robert Manganelli. (15 år) FEM søndag kl 22.55

GOTHIKA «Gothika.» Amerikansk thriller fra 2003. Miranda er en vellykket kriminalpsykiater som brenner for jobben sin. En dag våkner hun opp som pasient på sin egen mentalinstitusjon og får vite at ektemannen er blitt brutalt drept, og at de blodige sporene peker mot henne. Selv har hun ingen minner om drapet hun blir beskyldt for å ha begått. Med: Halle Berry, Robert Downey Jr., Penélope Cruz. Regi: Mathieu Kassovitz. (15 år) NRK3 mandag kl 21.40

TIRSDAG 19.10 UNDER ANGREP «The Siege.» Amerikansk actionthriller fra 1998. New York blir utsatt for en voldsom terrorbølge. Livene til tre forskjellige personer blir viklet sammen mens de prøver å stanse angrepene som kan true hele det amerikanske demokratiet. Med: Denzel Washington, Annette Bening, Bruce Willis. Regi: Edward Zwick. (15 år) Viasat 4 tirsdag kl 22.35

ONSDAG 20.10 ALL THE KING'S MEN «All the King's Men.» Amerikansk drama fra 1949. Politikeren Willie Starks klatrer på karrierestigen fra et beskjedent sete i parlamentet. På veien mister han sin uskyld, blir like korrupt som de han tidligere anklaget og innleder et forhold til en kvinnelig medarbeider. Med: Joanne Dru, Broderick Crawford, John Ireland. Regi: Robert Rossen. TV3 torsdag kl 01.25

TORSDAG 21.10 DA VINCI-KODEN «The Da Vinci Code.» Amerikansk thrillerdrama fra 2006. Symbolforskeren Robert Langdon blir kalt inn til Louvre-museet i Paris for å undersøke et merkelig mord. Det blir begynnelsen på en jakt som fører ham fra Frankrike til England i et forsøk på å løse en gammel kode og avsløre tidenes største mysterium. Med: Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian McKellen. Regi: Ron Howard. (15 år) Viasat 4 torsdag kl 22.35

©Universum

FREDAG 15.10


HOS OSS KAN DU VELGE Badeland byr på friske muligheter for liten og stor. Herlige bassenger både ute og inne. Isen er alltid trygg! Påbudt med hjelm for alle under 15 år.

VI HAR ÅPENT I UKE 41 Mandag tom fredag ...........10-20*/** Lørdag ................................10-18 Søndag ................................12-18 *

20-21 voksensvømming i Badeland ** 20-22 curling åpen, men må forhåndsbestilles Alle barn under 10 år kun i følge med badende voksen. Skøyter og hjelm kan leies. www.vannkanten.no

www.iskanten.no

- nr 35 - 2010 - www.byavisen.net

HØSTFERIE?

Byavisen - avis35 - 2010  

Byavisen Bergen, avis35, 2010

Byavisen - avis35 - 2010  

Byavisen Bergen, avis35, 2010

Advertisement