Byavisen - avis29 - 2011

Page 36

36

nr 29 - 2011 - www.byavisen.net

Veum til Haugesund

Kultur Litteratur

– Barnebøker skal være for barn. Ikke for voksne

Forfatter Gunnar Staalesen fra Bergen lover en Varg Veum-roman med handling fra Haugesund innen fem år. Det skriver Haugesunds Avis. Til høsten kommen en ny tegneserie med Varg Veum i hovedrollen. Staalesen har såvidt begynt å legge planene for den neste boken også. Den kommer høsten 2012.

BARN: Debutant Irene Hantveit har brukt sine egne barn som modeller for karakterene Truls

Ikke alle forfatterdebutanter tilbyr ansiktsmaling ved signering. Irene Hantveit mener oppmerksomhet må til for å skille seg ut i barnebokjungelen. Silje Stavrum Norevik

silje@byavisen.net

To førskolelærere og askøyværinger født i 1977 står bak barneboken «Truls og Mias elleville flytur» som handler om et søskenpar som ved hjelp av fantasien tar av sted på en spektakulær og imaginær fantasitur. Irene Hantveit har brukt tre år på boken, og fikk etter hvert med seg illustratør Øyvind Tumyr. Nå foreligger skisser til to nye bøker om Truls og Mia. –Jeg jobber i barnehage og liker å dramatisere. Jeg merket at barna Irene Hantveit er førskolevar ekstra fascinert av det å dra ut DEBUTANT: lærer og forfatterdebutant med flere på flytur. Det handler nok om fasci- bøker på lager. Foto: Silje Stavrum Norevik nasjonen over nærmest å kunne fly som fuglen, og å komme seg fra sted Samtidig er det fint, hvis det er noe til sted på kort tid, sier Hantveit. som appellerer til begge gruppene, Hun brukte barna i Bildøy barne- sier Hantveit. hage som konsulenter for boken, og Lek og fantasi er tydelige motiver det førte til at forkledningsmotivet i pedagogens litterære debut, og ble sentralt. De ville at barna skulle hun synes det er viktig å la barn få kle seg ut som Batman og prinsesse. fritt spillerom, og ikke la tv-industri sløve evnen til å finne på ting på LATTERKRAMPE egenhånd. –Jeg er opptatt av at barnebøker –Det er utrolig viktig å la barna hovedsaklig skal være for barn. Her leke selv. Hvilke småbarnsforeldre er det ingen moralsk pekefinger, skulle ikke ønske at barna satt fordysamtidig er det viktig å formidle pet i en skattekiste mens man vasket noen verdier, jeg er jo pedagog, sier huset, spør debutanten. Hantveit og fortsetter: Hun mener at å lese for barna og –Når jeg leser for mine egne unger gi økt leseglede er essensielt for at opplever jeg av og til at jeg kan le meg barna skal utvikle egen fantasi. i hjel selv, mens ungene ikke synes –Som voksne skal vi mer være det er noe morsomt. Barnebøker som støttende stillas, og ikke gripe skal være for barn og ikke for voksne. altfor mye inn i barnas egenverden.

Det er en balansegang som jeg opplever hver dag på jobb, man ser det litt an før man griper inn i eventuelle konflikter, slik at barna i alle fall får anledning til å løse ting selv, sier førskolelæreren. ELSA BESKOW Hantveit opplevde at det ikke var lett å få manuset godkjent hos de store forlagene, og til slutt falt valget på bokforlaget Publica. –Jeg tror det er vanskelig å slå gjennom i barnebokmarkedet. Det er mest fokus på voksenbøker, og mange voksne leter selv etter bøkene de selv leste da var små som Elsa Beskow og andre klassikere. Et forlag jeg snakket med sa de rett og slett hadde gitt opp å utgi barnebøker, sier Hantveit. Selv tenker hun å tilby en litt annerledes lansering for å få oppmerksomhet om sin barnebokdebut. Foruten opplesning, og eventuell dramatisering, vil hun også ansiktsmale barna som figurene Truls og Mia i boken, som Batman og prinsesse. Nå jobber hun i Skogen barnehage på Askøy, og barn er fortsatt en uttømmelig kilde til inspirasjon. –Dessuten er barn dønn ærlige.

BILDØY: I Bildøy barnehage har Irene Hantveit et eget kobbel av litteraturkritikere og konsu-