Issuu on Google+

Mat

Scene

Jobbpaien

Camille blir Annie

Ta med en lunsjpai i matboksen. Side10-11

Bergensjenten Camille Rød spiller hovedrollen når Musikalshuset setter opp «Annie». Side 20

Nr. 28 - 14. august 2012

Se oversikten over høstens byggeprosjekter i Bergen

Vil ha kontor i nord

Sykkeleleganse for miljøet

Lilly Vinje sykler hver dag - og digger gamle klær. Nå arrangerer hun Bergen Vintage Sykkelløp. Side 24-25

Handel og bolig fyller Åsane. – Nå bør også kontorarbeidsplasser følge etter, mener Dag Skansen (H).Side 4-5

UiBs nye glis

Denne uken åpner det nye odontologibygget dørene for prøvekaniner i plast, studenter og pasienter. Side 3

Aktuelt Lokalt ▍2

Livsstil Mat ▍10

Meninger ▍12

Kultur Scene ▍20

Kultur I byen ▍24

Med Temareiser ut i verden til høsten og vinteren Idrettsveien 53, 5353 Straume ... å reise er å leve EKEND

HYGGEWE

EKSTRA TUR Klækken Hotel Båt Strømstad Sande˜ ord 21.9 – 3 dg. Fra kun

2012,-

Inkl. halv pensjon

E

KIELCRUIS

- Klækken Hotel - Color Magic 3.9 – 4 dg. Fra kun

3990,-

Inkl. halv pensjon

Tlf. 46 98 77 77

RONDANE 03.9 - 4 dg.

Østerrike

Dette er turer for dem som vil oppleve det “lille ekstra”. Turene holder høy kvalitet og går alle sammen ut fra Bergen. Ta kontakt for utførlig program.

Fra 4900,-

TYROL 18.9 - 10 dg. RHINDALEN 12.10 - 8 dg.

For våre turer bestill i dag!

20/9 Spesiell tur til Liverpool, 4 dager, kr. 8.950,25/10 India m/ Taj Mahal og Ganges, 11 dager, kr.21.950,9/11 Vietnam/Kambodsja, bare fantastisk, 17 dager, kr. 26.985,13/1 Burma, med norsk bosatt reiseleder, 16 dager, kr. 33.875,Sør-Afrika, Cognac/Bourgogne og Grønland følger.

RESSE

STOR INTE

Fra 9900,T

NYHE

www.hordabuss.no

Tyskland

Fra 8500,-

Prisen er fra Bergen og pr. pers. i dobbeltrom. www.temareiservest.no

Ring vår bookingtelefon 23 38 33 00 i tiden 09.00 - 15.00


2

nr 28 - 2012 - www.byavisen.net

Skammes over feil

Aktuelt

– Norske entreprenører har fortsatt fortsatten envei vei å gå når det gjelder åpenhet om feil man har gjort, mener Sondre Rasch.

▍12

Meninger Leder

Byblikk

Slutt å straffe selvstendig næringsdrivende

HAR DU LEST om han som fikk regning på 106.000 kroner fra Skatteetaten? Han hadde bygget på familiens hytte østpå. På fritiden. Med sitt eget verktøy. Som så mange andre. Det skal vi vel ikke skattes for? Mannens problem er at han er tømrer av yrke. Og selvstendig næringsdrivende. DERMED KUNNE SKATTEETATENmed dårlig skjønn og loven i hånd sende Geir Lundheim fra Kongsberg et skattekrav på 106.000 kroner. For arbeidet han hadde gjort på egen hytte i årene 2007 til 2011. Hvordan Skatteetaten har fått med seg tømrerens fritidssysler er underlig nok i seg selv. Men det rareste er at de har konkludert som de gjorde. FORKLARINGEN PÅ KRAVET ER at han har brukt sin spesialkompetanse på hytten. Det skal etter reglene anses som uttak av tjenester fra bedriften han driver i arbeidstiden. Dermed skal han som selvstendig næringsdrivende fakturere seg selv som privatperson - inkludert merverdiavgift - og betale merverdiavgiften inn til staten. TILSVARENDE skal vel da andre selvstendig næringsdrivende betale merverdiavgift når de bruker sin spesialkompetanse på fritiden. En lege skal betale merverdiavgift for å hjelpe familie og kjente med råd om sykdom, skader og helse. Bilmekanikeren skal betale merverdiavgift når han pusser rust på sin

Hva ville sykepleierne ha sagt om Skatteetaten skulle kreve inn merverdiavgift for at de bruker sin spesialkompetanse til å hjelpe sine aldrende foreldre til en verdig alderdom? egen privatbil. Frisøren skal selvsagt betale merverdiavgift for å klippe mann og barn. HVA MED RENHOLDERENsom driver sitt eget byrå? Skal han betale merverdiavgift for å holde huset sitt rent på fritiden? Det tar som kjent en god del tid å holde det rent og ryddig i hjemmet, så det kan bli solide beløp å betale hvis renholderen liker å ha det rent rundt seg også på hjemmebane. Fysioterapeutens kone kan også se langt etter massasje av ømme skuldre på kvelden og i helgene hvis det skal koste skjorten i merverdiavgift til staten. Bare fordi fysioterapeuten er selvstendig næringsdrivende og bruker sin spesialkompetanse i fritiden.

MANGE ØKONOMER OG JURISTER er også selvstendig næringsdrivende med spesialkompetanse på forbrukerøkonomi og forbrukerrett. Skal for eksempel juristen betale merverdiavgift for tiden hun bruker på å få sin private byggesak gjennom byråkratiets ofte mange klage- og behandlingsrunder? Bare fordi hun tilfeldigvis har spesialkompetanse og er selvstendig næringsdrivende?

DET ER FRISTENDE å trekke parallellen til andre med spesialkompetanse som ikke er selvstendig næringsdrivende. Hva ville sykepleierne ha sagt om Skatteetaten skulle kreve inn merverdiavgift for at de bruker sin spesialkompetanse til å hjelpe sine aldrende foreldre til en verdig alderdom? Og lærerne. Hva ville de ha sagt om de skulle betale merverdiavgift for å hjelpe sine egne barn med lekser og skolearbeid? Skatteetaten burde i større grad bruke skjønn når de etterforsker selvstendig næringsdrivende og hva de bruker fritiden sin på. Og regjeringen bør instruere sine etater til å bruke det nødvendige skjønn, samt sørge for å justere regelverket slik at selvstendig næringsdrivende ikke straffes for å starte og drive de virksomheter vi alle er avhengige av. Ansvarlig redaktør Ole Tom Kolstad

Uken som gikk

Mari-Louise Uldbæk Stephan

mari.stephan@byavisen.net

Offentlig innblanding Skal jeg si fra til jenten som går på toalettet før meg at hun har en liten strimmel med dopapir hengende fast i den ene skoen sin? Skal jeg fortelle hun med den fine kjolen at hun har vært så uheldig å henge den opp i strømpebukselinningen slik at halve bakenden vises? Hverdagen er fylt med slike små dillemmaer. Situasjoner der jeg lurer på om jeg skal involvere meg i ukjente menneskers liv. Men ikke alt omhandler flauser. Noen situasjoner

Skal jeg fortelle hun med den fine kjolen at hun har vært så uheldig å henge kjolen opp i strømpebukselinningen slik at halve bakenden vises? er av en mer praktisk karakter. Turister som spør om veien, men som får feil forklaring av en annen person. Bør jeg da huke tak i dem etterpå og fortelle hva som egentlig er riktig? Forrige uke ble jeg også i tvil om jeg skulle vekke en kvinne som sov tungt på bussen, men som nærmet seg farlig siste holdeplass. Skal hun av der, eller har hun rett og slett sovet forbi det stedet hun skulle gå av? Til nå har jeg stort sett holdt kjeft og latt folk seile sin egen sjø. Det kan jo fort bli oppfattet som plagsomt dersom man prikker ukjente folk på skulderen i tide og utide. Jeg har imidlertid vurdert å kjøre ekstremvarianten, gjennom å blande meg i all verdens avgjørelser i det offentlige rom. Ikke på heltid, men kanskje bare for en ukes tid. For hadde det ikke vært litt morsomt å komme med innspill til hun som ikke klarer å bestemme seg for hvilken bok hun skal kjøpe på bokhandelen? Eller hva med noen middagstips til han som tydeligvis ikke klarer å bestemme seg for hva han skal kjøpe på matbutikken? Det er ikke sikkert at de ville ha satt pris på det, men jeg hadde i alle fall fått en mer underholdende hverdag.

Byavisen arbeider etter Vær Varsomplakatens regler for god presseskikk. Avisprodukter AS Krokatjønnveien 15 – 5147 Fyllingsdalen Tlf: 55 17 36 50 redaksjon@byavisen.net annonseinfo@byavisen.net Ansvarlig redaktør: Ole Tom Kolstad FOLKEOPPLYSING: I toppen av det som må være en av byens bratteste bakker, Skivebakken, gir et rødmalt el-skap deg en kort innføring i hardingfelemusikkens rolle. «Hardingfelespel brukast gjerne til dansar som halling, gangar, marsj, springar og rudl». Foto: Janne G. Sørgulen


nr 28 - 2012 - www.byavisen.net

Aktuelt ▍2-4

Livsstil ▍10-11

Meninger ▍12

3

Kultur ▍20-24

Den nye tanngarden Pasienter i plastikk ligger allerede klar i det nye odontologibygget. Nå inntar også studenter og vanlige pasienter UiBs nye signalbygg for tannhelse. janne@byavisen.net

Det romsteres i blomsterbeddene utenfor, folien henger på heisdørene og i et rom står fremdeles røntgenmaskinen uåpnet. En uke før offisiell åpning av nybygget til institutt for klinisk odontologi i Årstadveien 19 den 15. august, har de fleste bitene i puslespillet kommet på plass. – Å komme inn et så nytt og flott bygg er helt fantastisk, sier klinikksjef Hildur Cecilie Søhoel. De ansatte og studentene ved odontologen har måttet smøre seg med tålmodighet før de nå kan innta bygget. Gamle odontologen i Årstadveien 17 ble bygget i 1962, og selv om en oppgradering ble omtalt allerede i 1991, ble ikke første spadetak tatt før 2009.

PRØVEKANINER: På ferdighetssenteret ligger flere pasienter i plastikk til en hver tid gapende, klar for at nye studenter skal studere og ta for seg tennene deres.

SAMLET AVDELINGENE – I år er det 50 år siden tannlegeutdanningen startet i Bergen, så det var på høy tid med et nytt bygg, sier instituttleder Anne Nordrehaug Åstrøm. Odontologen, som tidligere delte tannpleiestudiet og tannlegestudiet i hvert sitt bygg, er nå samlet. Nå huser bygget også Hordaland fylkeskommunes odontologiske kompetansesenter. –˜Tegningenefor bygget har vært klare lenge, så det var litt seigpining å vente hvert år for å se om regjeringen ville tildele byggeprosjektet penger, sier administrasjonssjef ved instituttet, Tone Friis Hordvik.

NYTT GLIS: 15. august åpner det nye odontologi-bygget, tre år etter første spadetak. Ledelsen ved institutt for klinisk odontologi gleder seg over nye lokaler. F.v. administrasjonssjef Tone Friis Hordvik, klinikksjef Hildur Cecilie Søhoel og instituttleder Anne Nordrehaug Åstrøm. Foto: Janne G. Sørgulen

˜°SOM ET NYTT LAND På et kontor sitter doktorgradsstuBYGG SOM GLISER Nybygget er dekket med glassplater i dent Hager Zein Elabdeen og leser. lyse varianter av grønt, blått og grått. Hun er på sitt tredje år med studier Inngangspartiet og vrimlehallen er i Bergen. –˜Deter uvant å komme hit, når derimot signalrødt, og gir assosiasjoner til tannkjøtt. Ikke rart arkitek- man har vært vant med å oppholde tene kalte prosjektet for «Jaws», eller seg i et annet bygg over så lang tid. Men jeg liker det veldig godt. Her er kjever på godt norsk. –˜Byggeter nærmest formet som det flere fellesarealer slikt at det blir en tanngard, der boksene som rom- lagt mer til rette for sosialisering, sier mer auditorium på innsiden, ser ut hun. – Overgangen med å reise fra som tenner mot det røde på utsiden, forklarer kvinnene i instituttledelsen. hjemlandet mitt Sudan til Norge, Selv om utseendet til bygget er er nesten den samme som nå når vi en fryd for øyet, er det forståelig nok har flyttet over i nybygget. Det er helt et annet punkt som var viktig med annerledes, smiler studenten. oppussingen. – Luften her er noe helt annet i det 400 PASIENTER DAGLIG gamle bygget. Det var mange som Bygget er ifølge instituttleder Anne klaget på tung og dårlig luft, etter- Nordrehaug Åstrøm veldig teknisk som det gjorde dem trøtte og slitne avansert. – Man har hatt en del krav når i løpet av dagen, sier Søhoel.

det gjelder tilgang til vann, lys og luft. Ikke minst utstyret. Vi har en hel etasje med mange ulike tekniske løsninger, forklarer Åstrøm. Mens bygget tidligere hadde to rom for spesialkirurgi, har de nå fått fire, og har dermed doblet kapasiteten. På instituttets ferdighetssenter finner man flere benkerader med gapende plastikkhoder som studenter kan øve seg på. Av «vanlige» pasienter vil til sammen 400 kunne få behandling hver dag fra og med 20. august. – Mange vet kanskje ikke at det er mulig å få tannlegebehandling her til 30-40 prosent lavere enn takstene offentlige tannleger opererer med. Hver gang vi annonserer med prisene våre får vi et rush av telefoner, sier Søhoel. Hva som skjer med de det gamle odontologibygget i Årstadveien 17 er

OVERVEKTIG? GJØR NOE MED DET I DAG

ennå usikkert. Men ifølge Åstrøm ønsker universitetet å pusse dem opp slik at de kan brukes igjen. Til hvilket formål er ikke bestemt. Se bildeserie fra innsiden av bygget på byavisen.net

Nye odontologen » Har en prislapp på 853 millioner kroner. » Er fordelt på 15 000 kvadratmeter, inkludert tannklinikk og garasje. » Rommer 260 ansatte og 286 studenter. » Vil kunne behandle 400 pasienter daglig. » Arkitekt: Kristin Jarmund arkitekter Kilde: UiB.no

A GLOBAL HEALTH PARTNER

Bariatric Center Bergen kan hjelpe deg til et lengre og friskere liv. Våre kirurger har lang erfaring i slankeoperasjoner. Laparoskopisk gastric bypass og gastric sleeve operasjon. Avansert og skånsom kikkehullsteknikk.

Ta deg råd til et bedre liv! Ring oss på tlf: 940 00 760, eller 55 20 90 80 og spør etter koordinator Siren.

www.bariatriccenter.no

www.eggedosis.no

Janne G. Sørgulen


4

nr 28 - 2012 - www.byavisen.net

7 11 12

Åsane

4 Askøy

Byggeprosjekter i perioden august 2012 - januar 2013

1. Midtun Leir, Nybygg av kontor i Fana bydel, september-oktober 2012

7. Svanen, Heiane boligområde, november 2012

2. Damsgårdsveien 84, boligprosjekt, 62 leiligheter, senhøsten 2012

8. Bjerknes plass, nybygg av fl erbolighus, september 2012

3. Skarven, nybygg av fl erbolighus i Bergen, Damsgårdssundet Sør, 200 millioner, september 2012.

9. Hjellestadklinikken, nybygg av ungdomsklinikk, desember 2012

4. Hanøytangen, nybygg av industribygning og kontor ved Askøy, 1. kvartal 2013 5. Skjold skole, nybygg av volleyballhall på Skjold, senhøsten 2012

Sentrum

10. Nøstet, nybygg av fl erbolighus, oktober 2012

Laksevåg

10

11. Coop Obs! Hypermarked, Myrdalsveien, vinter 2012

2

12. Åsane boligblokker, Myrdalsveien, vinter 2012

3

6. Brennhaugen, Kjærlighetsstien, nybygg av fl erbolighus i Bergen, august 2012 Kilde: Teknisk Ukeblad

6

– Bergen presser naboene

Fyllingsdalen Lodde˜ ord

Storutbygging i Bergen øker byggepresset i nabokommuner, sier sivilarkitekt Tore Jensen i Opus Bergen. Mari-Louise Uldbæk Stephan mari.stephan@byavisen.net

–˜Vi trenger nok prosjekter under utvikling og en raskere prosess på klargjøring til utbygging. Det har vi ikke i dag, sier Jensen. I forrige uke skrev Bergens Tidende at Bergen er en plansinke sammenlignet med andre storbyer. Og saksbehandlingstiden har bare økt de siste årene. I 2003 var saksbehandlingstiden for plansaker 365 dager. I 2011 var den på 564 dager. – Vi har laget et tidkrevende system. Samtidig er det veldig mange perfeksjonister i det offentlige byråkratiet, som gjør at det kanskje blir vel mye frem og tilbake, mener Jensen.

Planleggeren har imidlertid liten tro på at saksbehandlingsprosessen blir enklere med det første. –˜Dettehar vært prøvd tidligere, uten særlig hell. Det man imidlertid kan gjøre, er å ha en større fleksibilitet i kommuneplanen, sier han. Ifølge Jensen får presset på Bergen nå store konsekvenser også for nabokommunene. –˜Antakeligat det er helt nødvendig at nabokommunene tar i mot en del av veksten, men nabokommunene har ikke vært klar for det. I dag er samspillet mellom bykommunene og nabokommunene for dårlig organisert, mener han.

8

Nesttun

1

Flesland

5

9


▍Aktuelt

5

Etterlyser kontor i nord Handelsbygg og boligprosjekter fyller Åsane. Dag Skansen (H) oppfordrer også bedriftene til å etablere seg i bydelen. Mari-Louise Uldbæk Stephan mari.stephan@byavisen.net

Kontorbygg i Fana, boliger i Åsane, Fana og Damsgård, samt nybygg av ungdomsklinikk på Hjellestad er noen av byggeprosjektene som planlegger byggestart de neste seks månedene. I Åsane har nye IKEA åpnet dørene, men snart kommer også Coop Obs hypermarked til å prege handelsområdet. SYV ÅRS VENTETID Klargjøring av tomten starter i oktober i år, men selve byggingen starter en gang i 2013.˜Planener at det skal stå klart˜høsten 2014. Storprosjektet har både en boligdel og en næringsdel. Hypermarkedet blir på rundt 20.000 kvadratmeter, og i dette byggetrinnet skal det bygges 66 leiligheter. –˜Vistarter salget av leilighetene

om ikke så altfor lenge, sier Øystein Kahrs, administrerende direktør i Coop Hordaland.˜ ˜Det er nå syv år siden Coop kjøpte tomten i Myrdalsveien. ��� Bergen kommune gjør et

˜Direktørenmener at det burde være mulig å gjøre reguleringsprosessen mindre omstendelig enn den er i dag, og han tror prosessen hadde gått noe raskere i andre deler av landet.˜Hanunderstreker at dialo-

Særlig ser vi for oss at en del kontornæringer kunne hatt interesse av nordre bydel når Eidsvåg og Åsane bygges ut. Dag Skansen, (H)leder for komité for miljø og byutvikling i Bergen kommune

grundig arbeid, men det er svært gen med Bergen kommune har vært kostnadskrevende for oss når plan- meget god. ˜ prosessen tar så lang tid. Det er mange forvaltningsnivåer som skal ˜ FOR MYE PENDLING uttale seg og påvirke prosjektet, og –˜Mitt inntrykk er at det er et høyt tempo på utbyggingen i Bergen det tar tid når disse ikke er enige seg generelt, og i Fana spesielt, sier Dag i mellom, sier Kahrs.˜

Skansen, leder for komité for miljø og byutvikling i Bergen kommune. Skansen mener imidlertid at det er flere utfordringer knyttet til balansen mellom boliger, handel og arbeidsplasser i kommunen. – Vi har veldig mange store bedrifter i søndre bydel, men ikke så mange i nordre bydel. Det gir en dårlig balanse som betyr at mange av de som bor i nordre bydel bruker mye tid på å pendle. HAR TRO PÅ EIDSVÅG Ifølge Skansen er det vanskelig å diktere hvor arbeidsplasser skal ligge, men mener den store troen på sør er en feilvurdering. – Det er ikke så rart at bedriftene i oljenæringen ønsker å etablere seg nær hverandre, men det finnes mange andre bransjer som ikke handler om olje, sier han. Skansen mener at næringsliv som planlegger nye storetableringer, har

mye å vinne på å flytte til nordre bydel. – Særlig ser vi for oss at en del kontornæringer kunne hatt interesse av nordre bydel når Eidsvåg og Åsane bygges ut, sier han.

NYHETER på no rso l.n o

SOLSKJERMING Gratis befaring og måltaking Produksjon på Møre - rask levering.

Erling Midttun Mob: 970 95 032 erling@norsol.no

www.norsol.no

NYE AYGO. Liten og smart

Nye Aygo+ Orange fra: 159.700,-*

Aygo+ Orange • Aluminiumsfelger • Lakkerte sidelister i bilens farge • Orange instrumentringer rundt speedometer og lufteventiler • Skinn girspak • VSC (Stabilitetskontroll)

*Inkl. frakt, lev- og reg. omkostninger . Årsavgift kommer i tillegg. Forbruk blandet kjøring, utslipp CO2 og NOx: Aygo 1.0 VVT-i: fra 0,43 l/mil, fra 99g/km, fra 0,05 g/km. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Med forbehold om trykkfeil.

MINDE

Kanalvn. 111 Tlf: 55 33 55 00

ÅSANE

Myrdalsvn. 20 Tlf: 55 33 48 00

VOSS

Strandavn. 500 Tlf: 56 52 30 20

TOYOTA NORHEIMSUND • TOYOTA SOTRA

www.jaegerbil.no


6

nr 28 - 2012 - www.byavisen.net

Livsstil Familie Bryllupsfoto Har du bryllupsbilder, send dem gjerne til redaksjon@byavisen.net.

27. juni kom lille Sarah til verden.Hun var 49 cm og veide 3280 gram. Foreldrene er Jannike Sørheim Thorsen og Rune Thorsen. Julie er en stolt storesøster. Foto: Janneche Strønen, Fana Fotostudio

12. mai ble Live Ø. Drivenes Storebø født. Hun var 50 cm og 3920 gram. Foreldre: Christina Østervold Drivenes og Helge Brekkhus Storebø. Søsken: Benn Roger Vågen Rolland. Foto: Fotograf Kate-Monica

Cathrine Jakobsen og Tord Monsen giftet seg 21.april i Loddefjord kirke.

Foto : Frost Studio


nr 28 - 2012 - www.byavisen.net

7


8

▍Annonse

AUGUSTSALG Se vårt store utvalg i butikkene på Minde og Askøy

20-30% PÅ ALLE MODULSALONGER Spar 3000,-

ODEL VIK KONTINENTALSENG 150*200 Komplett med sokkel og overmadrass

ASKØY Strusshamn Senter

Bergen Frydenbøgården, Minde Allé 35

3995

ODEL FOSS KONTINENTALSENG 150*200 Komplett med overmadrass og bein

8995

Over broen, gjennom en tunell, to ganger til venstre, da finner du oss vel.

LVEIEN

KANA

N

ÅRDE

NBØG

FRYDE

NGER

FJØSA DANMARKSPLASS

VEIEN

KRAMBUA

Telefon 56 14 35 60 www.fagmobler.no

- Åpent: mandag-fredag 10-20, lørdag 10-16 bergen@fagmobler.no


nr 28 - 2012 - www.byavisen.net

IKKE SOM ALLE ANDRE

NY MODELL! NY MODELL!

Lexus CT 200H fra

kr.

Lexus RX 450h. fra

305 000

Lexus GS 450H fra

kr.

862 500

BERGEN

Kanalveien 111 Tlf 55 57 57 00

kr.

881 900

9


10

nr 28 - 2012 - www.byavisen.net

Populære bringebær

Livsstil Mat

Ingen matvarer øker så mye i popularitet leverte som bringebær. For ti år siden leverte Bama åtte tonn norske bringebær til norske butikker. I sommer går det ut 1000 tonn, skriver Landbruks- og matdepartementet. Etterspørselen har nå blitt så stor at Bama etterlyser flere bringebærprodusenter. (Nationen)

Lekker lunsj fra

Pai er et supert lunsjalternativ. Og så smaker det jo mye bedre enn de tørre brødskivene. Gresk pai Lag en herlig sommerlig pai som vekker ferieminner! I Hellas bruker de mye tomater, og sammen med fetaost og oliven er dette en smaksrik pai. Godt med en grønn salat til. Ingredienser 4 plater butterdeig Fyll: 4 stk plommetomat 2 stk rødløk 2 ss smør 10 stk sorte oliven 200 gram fetaost 1 ss frisk timian 2 ss olivenolje

SLIK GJØR DU 1. Tin butterdeigen og kjevl den ut. Legg den i en ildfast paiform. 2. Del tomater i båter og løk i tynne båter. 3. Smelt smøret og stek løken litt i pannen. 4. Fordel tomater, løk og oliven i paiskallet. 5. Smuldre over fetaost og strø på hakket timian. Slå over litt olivenolje. 6. Stek paien ved 200 grader C i cirka 20 minutter. Server paien varm eller kald.

Spinat- og olivenpai En god pai setter en spiss på måltidet. Denne paien har et sus av middelhavet over seg og passer kjempegodt til spekemat. Ingredienser 150 gram smør 3 dl hvetemel 2 ss vann Fyll: 3 stk egg 1 pk frisk eller dypfryst spinat 1 beger lettrømme 150 gram parmesan 6 båter hakket hvitløk ½ ts salt 1 glass sorte oliven uten stein

SLIK GJØR DU 1. Smuldre sammen smør/margarin og mel. Elt inn vann til en smidig deig. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskap i minst 1 time. Trykk deigen ut i en paiform (cirka 24 cm i diameter). Prikk paibunnen godt med en gaffel. Forstek ved 230 °C i cirka 15 minutter. 2. Visp sammen eggene i en bolle. Klem ut vannet fra den tinte spinaten og slå det vekk. Bruker du frisk spinat, damp den i cirka 2 minutter i litt vann og la den renne godt av. Ha i spinat og de andre ingrediensene, og hell fyllet over i den forstekte paibunnen. 3. Stek paien videre ved 220 °C i cirka 20 minutter.

Mager skinkepai Pai kan være en riktig kaloribombe med kremfløte og store mengder fet ost. Her er en pai med mager paibunn. Fyllet er laget av mager skinke og lettmelk. Den gode smaken gjør at det er enkelt å velge lett.

SLIK GJØR DU 1. Elt sammen mel, margarin, cottage cheese og vann i en bolle eller kjøkkenmaskin. Dekk med plast og la deigen hvile i kjøleskapet i cirka 30 minutter eller over natten.

Ingredienser Mager paibunn: 125 g hvetemel 50 g flytende margarin 75 g cottage cheese 2 ss vann

2. Trykk deigen ut i små paiformer. Pass godt på at deigen dekker godt opp langs sidene. Prikk bunnen med en gaffel og forstek paibunnene i cirka 10 minutter ved 225 °C.

Fyll: 100 g kokt skinke 100 g frisk sjampinjong ¼ stk purre ½ stk rød paprika 50 g hvitost, halvfet 2 stk egg 3 dl lettmelk 1 ts salt ½ ts pepper

3. Skjær skinke i strimler og sjampinjong i skiver. Skjær paprika i små terninger og purren i strimler. Riv osten. 4. Visp egg og ha i melken. Bland i skinke og de andre ingrediensene. Smak til med salt og pepper. 5. Fordel fyllet i paibunnene. Dryss revet ost på toppen. Stekes ved 180 °C i cirka 30 minutter.

Tekst og foto: matprat.no og frukt.no


nr 28 - 2012 - www.byavisen.net

Regelmessig drikking av sukkerholdig drikke, drikke, som som brus, øker vekten, ødelegger fettforbrenningen og øker glukosenivået i blodet. Det viser en ny britisk studie som er publisert i European Journal of Nutrition. I fjor ble det drukket 495 millioner millioner liter liter brus brus ii Norge, Norge, viser tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen. (Dagbladet)

Sunne middager og frukt og grønt

Til skolestart

reklame

Brus ødelegger ødelegger fettforbrenningen

11

a formen

Lettsaltet torsk pr. kg

89

00

ips!

Serveringst

- Ertestuing -Smeltetsmør bacon - Sprøstekt - Poteter

Ferskvaredisken:

Fiskedisken:

Sosekjøtt

Fersk seifilet

pr. kg

pr. kg

9900

7990

t! Fersk

Varmmatdisken:

Ostedisken:

Påleggsdisken:

Hjemmelaget lapskaus

St Albray

Grillskinke/ Kokt skinke

pr. kg

7990

k& Fersd go !

pr. hg

2490 Mat i farten:

Urtebaguett

1690

med ost/skinke eller kylling, pr. stk

19

90

Bakeriet vårt er igang fra kl. 7.00 hver morgen. Vi har nystekte brød og rundstykker slik at du kan stikke innom for varme fristelser på vei til skole og jobb.

Brød og bakervarer:

Nystekt Muslibrød fra Jakobs, pr. stk

nylaget, løsvekt, pr. hg

Italiensk salat nylaget, løsvekt, pr. hg

990

2490

Frukt- & grøntavdelingen:

Bananer pr.kg

rikt Vitamin for små ! og store

9

90

Druer i kurv, røde, grønne, pr. kurv

1990

Agurk

Tomater

pr. stk

pr. kg

1290

1690

Med forbehold om trykkfeil og utsolgte varer. Fotokilder: www.matprat.no, www.seafood.no

Foto: shutterstock.com

Tilbudene gjelder t.o.m. lørdag uke 33www - GALLERIET - tlf. 55 30 19 30


12

nr 28 - 2012 - www.byavisen.net

Meninger Meninger Synspunkt

Medlem i komité for fi nans i Bergen bystyre

IKKE UVENTET kommer amerikanerne bedre ut på dette samfunnsmessige målet. Ikke bare startes det flere bedrifter og skapes flere oppfinnelser, men langt flere unge bedrifter klarer å bli store. Da jeg har tilbrakt denne sommeren som student i entreprenørskap ved UC Berkeley og jobbet i en oppstartsbedrift har jeg begynt å kjenne denne forskjellen på kroppen. POLITIKK og herav lover i et samfunn er viktig for muligheten til å skape noe nytt. Som illustrasjon på den artikkelen nevnt over kunne man se det kjente franske maleriet «Friheten leder folket», der kvinnen som symboliserer frihet var surret inn i rød teip, det klassiske bildet på en byråkratisk stat som hindrer entreprenører i å lykkes.

Camille Rød (12) (12)ble bleplukket plukketututtiltilååspille spille«Annie» «Annie» blant 80 barn på påaudition. audition.

▍20 Lett å være entreprenør i Bergen? Min oppfordring til oss alle er at vi omfavner våre lokale nyetablerte bedrifter som kunder, som investorer og som venner og familie.

Sondre Leiren Rasch (H)

ORDET ENTREPRENØR kommer fra fransk og betyr å skape noe. I siste utgave av det internasjonale magasinet The Economist ser de på forskjellen mellom å være entreprenør i Europa og i USA. Funnene er ikke oppløftende.

Kapret hovedrollen hovedrollen

I PRAKSIS er denne teipen lover som arbeidsmiljøloven. Regler som vanskeliggjør omstilling fordi det er vanskelig eller kostbart å si opp ansatte. Dette gjør det vanskelig for små bedrifter som er uheldig med en ansettelse og gjør at nystartede bedrifter vegrer seg før de faktisk ansetter. DET ER FELT der Norge er bedre enn Europa. Vi har et universelt sikkerhetsnett som fanger opp de som ikke lykkes. Vi har også en effektiv konkurslovgivning som gjør det mulig for den som har feilet å starte på nytt. Dette er begge viktige elementer som stimulerer risikoviljen. I NORGE HAR MAN de siste tiårene fått et stadig mer positivt syn på entreprenører. Penger kanaliseres gjennom Innovasjon Norge. Selv om mye kanaliseres til annet enn innovasjon, så er kontorer som Innovasjonshuset her i Silicon Valley positive eksempler på det motsatte.

FORSKJELLIGE KULTURER vil i varierende grad være positive eller skeptiske til det som er ungt og nytt. I Europa generelt (noen vil hevde i Bergen spesielt) så er en skeptisk til små oppstartsbedrifter i det etablerte næringslivet. Det kan eksempelvis bety at det er urimelig vanskelig for unge bedrifter i Norge å finne bedriftskunder. Eller at de beste topplederne sjelden tar jobber i nyetablerte bedrifter, slik de gjør her. DEN NESTE KULTURELLE FORSKJELLEN er aksepten for å feile. Her i San Francisco er det en fjær i hatten å ha etablert en bedrift, selv om man feilet. Særlig om man børster av seg støvet og prøver igjen. I Norge er dette noe man gjerne unnlater å nevne. Det å feile er nok ikke lenger forbundet med skam som for et århundre siden, men vi har fortsatt en vei å gå før vi har et sunt og avslappet forhold til det å ikke lykkes første gang.

DEN SISTE KULTURELLE FORSKJELLEN er tilgang på risikovillig kapital. I San Francisco får man inntrykk av at det er rike, risikovillige mennesker er overalt. Uten dyktige investorer med kunnskap, kompetanse og risikovilje, vil selv de beste ideer forvitre. Her har det bergenske næringsliv en jobb å gjøre. Vi kan med fordel investere litt mindre i bygårder, og litt mer i nyetablerte bedrifter som sårt trenger såkornmidler. Det kan vise seg å bli svært så lønnsomt, både for byen og investoren. DET VI KAN GJØRE som bergensere er å hylle entreprenørskap, som vi allerede hyller næringsvirksomhet. Min oppfordring til oss alle er at vi omfavner våre lokale nyetablerte bedrifter som kunder, som investorer og som venner og familie. At vi løfter dem frem på den pidestallen de fortjener å være. For de er kilden til fremtidig vekst og våre barns arbeidsplasser. Vi bør være stolte av dem.

Fellesutgifter i eiendom

Meninger Advokatene Advokat Janneche C. Lindtner

Janneche C. Lindtner arbeider mye med familierett. Hun er også bistandsadvokat. Hun hjelper mennesker med å sette opp testamenter, fordele arv, overføre eiendom, bistå i arbeidstvister, og skrive klager til NAV. Abacus advokat as/Familiesenteret Tlf. 55 32 12 52 – Faks 55 31 99 21 Kong Oscarsgate 25 – Postboks 111, Sentrum, 5804 Bergen www.bergenadvokat.no abacusadvokat@yahoo.no

FELLESKOSTNADER VED EN EIENDOM er for eksempel utgifter til styret, vaktmester, renovasjon, felles fyring eller lignende. Felleskostnadene omfatter også vedlikeholdskostnader knyttet til fellesarealer. Dette er kostnader som ikke knytter seg direkte til den enkelte bruksenhet.

som fellesareal og boligselskapets ansvar, mens de innvendige overflatene er den enkelte eier sitt ansvar. Dette utgangspunktet kan endres gjennom vedtekter fastsatt konkret.

HOVEDREGELEN ER AT FORDELINGav felleskostnader skal skje i forhold til eierforholdet til den enkelte eier. Når man eier en enhet i PLIKT TIL Å BETALE felleskostnader kan ha sameie, skal dette skje etter sameiebrøk/verdiforhold. Unntak fra denne fordelingen er når flere grunnlag. En beboer kan være forpliktet til å betale fordi han eier eller bruker arealer, særlige grunner taler for å fordele kostnaden eller på grunnlag av særlig avtale - for eksempel etter nytte eller forbruk for den enkelte bruksenhet. Det skal mye til for at dette unntaket skal avtale om medlemskap i en velforening. komme til anvendelse. Det må være tale om en VED FORHOLD HVOR MAN eier eiersek- betydelig utgift og utgiften må være knyttet til sjon i sameie eller eier en borettslagsandel, har et tiltak som etter sin karakter ikke kommer eierseksjonsloven og borettslagsloven regler alle sameierne til gode. om hva som faller inn under boligselskapets ansvar, og hva som er den enkelte sameier/ NÅR MAN EIER ANDEL i borettslag skal andelseiers ansvar. Utgangspunktet er at den som hovedregel felleskostnadene i laget deles bygningsmessige konstruksjonen er å anse mellom andelseierne ut fra forholdet mellom

Hvis en andelseier på tross av skriftlig advarsel vesentlig misligholder sine plikter, kan laget pålegge han å selge andelen. Janneche C. Lindtner, advokat verdiene på boligene, eller ut fra andre retningslinjer som går fram av bygge og finansieringsplan. Fordelingen skal justeres hvis endringer av boligene eller eiendommen ellers fører til vesentlig endring av verdiforholdet. Også her er det slik at når særlige grunner taler for det, skal kostnader deles etter nytten for den enkelte boligen eller etter forbruk. HVIS EN BEBOER IKKE betaler sin andel av felleskostnadene, bør laget i første omgang sende en purring og sette en frist for betaling. Det bør her informeres om at hvis beløpet ikke betales innen fristen, ser laget seg nødt til å starte rettslig inndrivelse av kravet, og kostnadene ved dette vil bli belastet beboeren. VED SAMEIE etter eierseksjonsloven har de andre sameierne panterett i seksjonen for krav mot sameieren som følger av sameieforholdet med en fastsatt begrensning. Hvis en sameier

til tross for advarsel vesentlig misligholder sine plikter, kan styret pålegge vedkommende å selge seksjonen. Advarsel skal gis skriftlig og opplyse om at vesentlig mislighold gir styret rett til å kreve seksjonen solgt gjennom namsmyndighetene. VED EIERFORHOLD TIL ANDEL i borettslag har også laget panterett i andelen. Pantekravet kan ikke være større enn en sum opptil to ganger grunnbeløpet i folketrygden på tidspunktet da tvangsdekning blir vedtatt gjennomført. Hvis en andelseier, på tross av skriftlig advarsel , vesentlig misligholder sine plikter, kan laget pålegge han å selge andelen. Også ved borettslag kan laget få hjelp av namsmyndighetene til å gjennomføre tvangssalg. DERSOM DET ER USIKKERT om det foreligger plikt til å betale felleskostnadene, bør laget kontakte advokat for å få en vurdering.


nr 28 - 2012 - www.byavisen.net

13

tøy uter • Senge p g o r e n y D • r arnemadrasse

eb

ivennlig rasser • Allerg d a rm æ fj / st • Skumpla

! T E N O R O C D E M E R D E B SOV

ingvogn. p m a c g o il b o b t, hjem, hytte, bå il T l. å m e ll a å p er Vi lager madrass 1 2 .J U N - 3 1 .A U G

S O M M E R K A M PA N JE

Alle senge

r

÷10% Golseng Priser m/skuff:

u/skuff:

90/120/200 kr 10.900,- kr 8.900,90/150/200 kr 11.900,- kr 9.900,-

Voss familieseng:

75/200 kr 1700,-

75/75/200 kr 3290,-

90/200 kr 1800,-

90/90/200 kr 3390,-

120/200 kr 2200,-

90/120/200 kr 3590,-

150/200 kr 2500,-

90/150/200 kr 3990,-

kr 4.500,-

120/200 kr 6.990,-

kr 4.900,-

150/200 kr 7.500,-

kr 5.500,-

180/200 kr 7.500,-

kr 5.500,Utforming: Bygdanytt

Voss enkelseng:

90/200 kr 6.500,-

Solide etg./familiesenger • forskjellige design • m/eller uten skuffer • flere farger • inkl. bunner MADRASSER / OVERMADRASS Standard str. som lagerføres 75/190 80/190 85/200 90/200 75/200 80/200 85/190 90/210 75/210 91/213 120/200

Overmadrasser og alle andre madrasser

÷10%

Fjærmadrass stoppet m/ullmatte og allergivennlig fiber

÷30%

Stor

t ut

valg Opp i teppe til r

÷50

%

(Gjelder ikke ukurante mål)

SALG DIREKTE FRA FABRIKK

CORONET MADRASSER AS Industrihuset - 5265 Ytre Arna • Tlf. 55 24 80 60 / 55 24 73 73 Produksjon av Coronet madrasser. • www.arna-coronet.no E-post: post@arna-coronet.no

Åpningstider: Mandag - fredag 9-16 Torsdag 9-19 Lørdag 10-15


14

▍Annonse REGNTØY

50% barn og voksen

KJEMPEUTVALG I

STORT UTVALG I

DISNEY

VILMARKS KLÆR

SKO

50%

SPORTSKLÆR OG FOTBALLSKO barn og voksen

30-70% ADIDAS - BERGANS - UMBRO - CRAFT STORMBERG - NIKE - PINEWOODTIMBERLAND - DIADORA - ODLOLINING - LOTTO - HELLY HANSEN m.m

TIL HELE FAMILIEN

SCHOLL - GABOR - RHODE HØGL - VIKING-KLAVENESS ALGARVE - ROCKPORT SHOECARE - CONWAY M.M

KVALITETSHAGEMØBLER

INNTIL

70%

INTERIØR

50% LYS - SERVIETTER BESTIKK - SERVICE POTTER - VASER GLASS - ETC.

MIDTUN MIDTUN, ULSMÅGVEIEN 7 (TIDLIGERE GO CART SENTERET) HVERDAGER 10-20 LØRDAG 10-18 - TLF. 454 15 05 05 - OUTLETNORGE.NO


nr 28 - 2012 - www.byavisen.net

TONJE BRODERING AS BERGENS STØRSTE LAGERFØRERENDE SYMASKINSBUTIKK

25%

JANOME ˜ ELNA ˜ BABYLOCK ˜ HUSQVARNA ˜ SINGER ° PFAFF

rabatt på disse maskinene

MySyle 100 veil. 2095,-

NÅ 1570,Spar 525,-

MyLock 990D veil. 3995-

NÅ 2995,Spar 1000,-

ller e n e s n anno d e m kk og a i t T u b t t år ne v k åre ø v s e å b p t rabat % 0 1 få kter u d o r p andre

1 000,r k r e ov ed kjøp v r e d l august : e Gje d o k t Rabat

Hamreveien 10, 5229 Bergen-Kalandseidet - e-post: ehandel @ tonje.no - Telefon 55 10 97 00 Åpningstider: Man - Fre 08:00- 16:00 Tilbudet varer til og med 31.08.2012 eller så langt beholdningen rekker

15


▍Annonse

KBS KOKSTAD BILPLEIE SERVICE AS

er p y t alle ern og r e øp krapj j k i V er, s ll a l f l v a t a me kabel

ÅSANE Ditec lakk-

Frydenbøgården behandling

(samme hus somGir Roalds Kro) lakken en glans vi ikke trodde var mulig. 6 års garanti.

Tlf. 957 24 881 Beskytter mot salt og rust.

Dekkskift

Vi utplasserer containere

Vi utfører også demontering

kr. 250,- + mva. Dekkskift kr.

350,- + mva Dekkhotell

Vask og stiming av hvert sett før lagring. Inkludert i leie skifter vi til sommer/vinterdekk

Større kvanta hentes

kr. 1.500,-

inkl. mva.

Ditec lakkVi utfører alt innen: behandling • Totalfjerning av reklame

Glastec

• Full beskyttelse av alle Gir lakken en glans vi ikke • Rens og polering typer glass trodde var mulig. 6 års garanti. • Skinnbehandling og • Øker trafikksikkerheten Beskytter mot salt og rust. interiørfornying 35% bedre sikt i regn-/mørkekjøring

Metallco Bergen AS

Damsgårdsveien 95/97 5058 Bergen Tlf. 55 34 17 70 • Faks 55 34 32 32

Vi utfører alt innen:

Glastec

• Totalfjerning av reklame • Full beskyttelse av alle • Rens og polering typer glass • Skinnbehandling og • Øker trafikksikkerheten Kokstad Bilpleie Service AS interiørfornying 35% bedre sikt i regn-/mørkekjøring

Kontakt oss

Tlf. 55 34 17 70

Kokstadflaten 32, Kokstad Tlf. 957 24 881 Tlf. 930 12 553

SKOLESTART

E-mail: kokstadbilpleie@hotmail.com www.kokstadbilpleie.no

KLAR TIL

16

NAME IT VESTKANTEN / TLF.: 93 46 25 51

JEANS Str. 104 - 152

Fra kr

150,-

2 TOPPER Str. 104 - 152

Kr

120,-

NAME IT TELEGRAFEN / TLF.: 40 55 64 78 / BARNEKLÆR 0–12 ÅR


nr 28 - 2012 - www.byavisen.net

17

EU – KONTROLL - BREMSER – HJULSTILLING – STØTDEMPER EKSOS – SERVICE – AC – SERVICE – DIAGNOSE

05999

5 VERKSTEDER - ET TELEFONNUMMER

Verkstedene våre har moderne utstyr for å utføre service og reparasjoner på ALLE bilmerker, og hos oss møter du topp kvaliÿ serte fagfolk som setter sin ære i å gi deg og bilen din den beste service til riktig pris.

Kvalitet til riktig pris! Reparerer alle typer bilmerker Autorisert bilverksted

Ring og bestill time for service! Åsane

Laksevåg

Loddefjord

Fyllingen

Arna

 55 19 94 20

 55 34 99 80

 55 94 97 00

 55 15 05 15

 55 17 63 00

aasane@toresauto.no, Liavegen 8 v/ Dekk 1 5132 Nyborg

laksevaag@toresauto.no, Damsgårdsveien 106 (rett under Puddefjordsbroen) 5058 Bergen

loddefjord@toresauto.no, Lyderhornsveien 291 (Tennebekken næringspark) 5171 Loddefjord

fyllingen@toresauto.no, Vardeveien 2 (v/ Shellstasjonen) 5141 Fyllingsdalen

arna@toresauto.no, Storaneset 24 (ved Europris) 5260 Indre Arna

Følg oss på facebook eller www.toresauto.no


re på elst ndia, og eter

18

▍Annonse GUIDE: TID FOR VELVÆRE

TID FOR VELVÆRE SOV GODT

Føttene trenger også

fagfolk!

SALG PÅ TEMPUR

Mona´s

Den Ene, Marken 19, 5017 Bergen Tlf 55 21 33 50 (10-14) Mobil 932 81 703

VESTRE VADMYRA 3 · TLF. 55 26 86 40

Effektiv fi gurforming m/naturlige planteoljer. ● virker avgiftende ● oppstrammende ● mot cellulitter.

Kur 10 beh.

kr

490,-

pr. gang

brukes ofte til røykeslutt, vektreduksjon, søtavhengighet, fobier, stresskontroll, selvtillit, negative tanker og følelser, sosial angst, søvnproblemer, prestasjonsangst, uvaner m.m.

Terapeut Else Nygård

KLINIKK

Body Wrapping

Hypnoterapi og EFT

www.elses.no

August ÷ 20% Se opp for kopier

Soveputer, madrasser, senger, sitteputer m.m.

Nyhet! Cloud mykere serie

På 17 år har ingen klart å kopiere det unike skummet til verdensledende Tempur - Flere nye modeller og konsistenser - Sov bedre, dypere, bedre støtte, mer hvile

ABC-Klinikken

Tlf. 55 32 44 07 - Olav Kyrresgt. 33 www.abc-klinikken.no Følg oss på

Foreningsgaten 1 – Det hvite hus, post@rezepten.no Tlf. 53 69 80 00, man-fre 10-1630, tor 10-17, lør 10-15

IE RS

Web : indiskgroup.com

Tlf: 90273717, 99237074 Vi har gave Kort

S p e siapå listbehandlinger p å b e ha nd lingmed e r meBotulinumtoksin d Botu linu mtoksinog og Restylane Re st y la ne Spesialist

Kun for dame

Behandling utføres av off.godkj. helsepersonell m/spesialkompetanse

Skjønnhet og hudpleie

I N D I S K

KJEMISK PEELING NYDELIG HUD OG FANTASTISK GLØD

Ayurvedic - En naturlig

Nakke ryggmasj. med hodebunnmsj.

RESTYLANE M.M.

Kr 350,- (Ord Kr 500,)

Raskt og synlig resultat. Lepper, kinn, hake m.m. Behandlingene utføres av sykepleiere som er Injeksjonsspesialister på Restylane m.m.

Voksing lår + legger Biknikant inkl.

Nå Ansikts behandling med 24 karat ekte Gul Kr.600,- (ord. Kr.1000,-)

Kr 580,- (Ord. Kr 745,-)

÷50%

Luksus ansiktsbehandling med dyprens og hodebunnmsj. Kr 475,- (ord. Kr 900,-)

Kun for nye kunder Threading Indisk metode Forming av bryn med Tråd Kr 150,hårfjerning hele ansiktet Kr 400,Tirs,tors,lør Man,øns,fre Åsamyrane 86, Tverrgatten 13, Marken 5017, Bergen 5115 Ulset

Ayurvedic Skjønnhet Produkter

MAGEDANS ANTREKK,

KLÆR, SMYKKER, SJAL, GAVER, SELSKAPSTOPPER MM

RELIABLE SOURCE FOR IMPORT OF INDIAN PRODUCTS Kun for Ny Kunder

Rynkefjerning

kr.1900,- pr. område Gratis konsultasjonstime Hos oss får du behandling av autorisert helsepersonell, med lang erfaring og brennende engasjement for faget sitt. Vår lidenskap og spesialisering gjør at du får de beste og mest oppdaterte metoHudebunnmsj. 300,-i dag. (ord. Kr. 400,-) dene som finnes påKr. markedet

Bestill time på www.frokendings.no eller tlf. 955 29 365

Cort Piilsmauet 7 5005 Bergen

DITT ANSIKT ER SPESIELT DET ER VÅR SPESIALITET Vi utfører medisinsk dokumenterte behandlinger som gir flotte resultater Vi benytter medisinsk teknisk utstyr som gir dokumenterte resultater Ellipse Klinikken har medisinsk ansvarlig lege

Strandgaten 3, tlf. 55 32 80 98 w w w.el l ipsek l i n i k ken.com


nr 28 - 2012 - www.byavisen.net

19 studio-loops.no

Kampanjeperiode 15.08 - 01.10. Vinneren trekkes 01.10 og vil bli kontaktet

Hamnevegen 48 5200 Os. T: 56 30 63 40 Bowling1.no


20

nr 28 - 2012 - www.byavisen.net

Kultur Scene

Lerche gir ut egen sangbok sangbok Sondre Lerche får mange spørsmål fra fansen om hvordan hvordan han han spiller låtene sine. sine. Nå Nå svarer svarer han hanmed med åå trykke trykke opp sin sin egen egen notenotebok. Den planlagte sangboken skal inneholde tekster og noter til bergensartistens fire første album. album. II tillegg tillegg til til sangboken sangboken kommer bergensartisen også ut med en konsertplate denne høsten. (NRK)

ANNIE PÅ ASKØY: – Vi håper at «Annie» kan bli et springbrett for de som er med til å drive mer med musikk, dans, teater og musikal, sier Marianne Juvik Sæbø(f.v.). Her sammen med Camille Rød, Raymond Corrado Knutsen og Ann-Sofie Jonsson. Foto: Mari-Louise Uldbæk Stephan

Like tø˜ som Annie Bergensjenten Camille Rød (12) har lært å synge ved hjelp av karaoke-videoer på YouTube. I høst skal hun spille hovedrollen i musikalklassikeren Annie. Mari-Louise Uldbæk Stephan

mari@byavisen.net

Den amerikanske musikalen om den foreldreløse jenten med de røde krøllene har blitt fremført på uttallige scener i hele verden. Nå har turen kommet til Askøy, Nesttun og Os. –˜«Annie» er på mange måter den ultimate musikalen for barn og ungdom. Historien er veldig rørende og musikken er flott, sier Marianne Juvik Sæbø. Sammen med Ann-Sofie Jonsson driver hun Musikalhuset på Askøy, der barn og unge mellom åtte og 18 år blir kjent med musikalens verden. Til sin første store musikalforestilling

«Annie», har de også fått med seg skuespiller og regiansvarlig Raymond Corrado Knutsen. 80 PÅ AUDITION Jakten på de små og store som skal fylle rollene, har vært en omfattende prosess. –˜Tilsammen var 80 barn med på audition i en hel helg. Det var veldig vanskelig å bestemme seg for hvem vi ville ha med, men vi klarte til slutt å velge ut 16 barn, forteller Jonsson. Den gjeve hovedrollen ble delt mellom to jenter, Celine Benedicte Gjevik og Camille Rød. –˜Søsteren min så annonsen for audition og hang den på

kjøleskapsdøren slik at jeg skulle se den, forteller Camille Rød. YOUTUBE˜ØVING 12-åringen går til vanlig på Haukeland skole, og har ikke vært med på Musikalskolen på Askøy tidligere. Men hun meldte seg med glede på den åpne auditionen. – Jeg har gått et halvår på Vestlandske Teatersenter, men ellers har jeg øvd meg på å synge gjennom karaoke-videoer på YouTube. Det skal bli gøy å showe på scenen også, forteller Rød som gjerne kan tenke seg å jobbe med teater, musikk, dans eller musikal når hun blir stor. Camille Rød synes selv at hun har

Bosshenting.no Vi 1. 2. 3.

henter boss, rot og skrot. Du peker vi bærer Utleie av bosstilhengere Bosscontainer-utleie

Ring 09234

flere fellestrekk med Annie. – Vi liker begge å stå på scenen og så har vi kanskje litt lik personlighet, sier hun. – Og så er du like tøff som Annie, sier Knutsen. Ifølge initiativtakerne er «Annie» en semiprofesjonell forestilling. – I musikalen er de medvirkende fra Askøy, Bergen og Fana i alderen syv til 60 år. I tillegg til barna har vi med folk fra lokale mannskor og innleide profesjonelle. Vi har også fått med oss fylkesordfører Tom-Christer Nilsen til å spille president Roosevelt, avslører Sæbø. MOBBER IKKE MUSIKALER Målet er at musikalen skal bli starten på en årlig forestilling, men å lage «Annie» hver gang, har de ingen planer om. – Vi ser for oss at vi kommer til å velge en ny musikal hvert år. Det er så mange flotte musikaler å velge mellom, mener Jonsson. For skuespiller Raymond Corrado Knutsen, er interessen for musikalsjangeren relativt ny. –˜Førjeg fikk erfaring med musikaler, hadde jeg ikke så store tanker om denne sjangeren. Men i fjor spilte jeg «Grease» på Forum Scene og fikk erfare det flotte med å kombinere musikk, dans og teater. Nå mobber jeg ikke musikaler mer, forteller han. Hvor mange ganger Annie har

blitt fremført siden premieren i 1977, er det nok ingen som har tall på, men musikalentusiastene tror ikke at dens popularitet vil dale med det første. – Nei, jeg tror faktisk ikke denne musikalen kommer til å gå ut på dato. Det har både noe med de sterke melodiene og den gode historien å gjøre. Annie handler her jo om å tro på fremtiden, og er det noe mennesker trenger til enhver tid, så er det å tro på fremtiden, sier hun.

ANNIE » «Annie» handler om en liten foreldreløs jente som forsøker å flykte fra barnehjemmet, med den strikse forestanderen miss Hannigan, og adopteres av en gammel streng millionær, Oliver Warbucks, i 1930-tallets USA under depresjonen. » Musikalen hadde premiere på Broadway i 1977. Den vant syv Tony Awards, blant annet som årets beste musikal. På Broadway gikk den hele 2377 ganger. » 6. oktober til 3. november setter Musikalhuset opp «Annie» på Askøy, i Fana kulturhus og på Oseana kunst- og kultursenter.


du vil se ut Hvordan bestemmer du vil se ut du helt selv bestemmer Resten kan vi ta oss av, SPAR PENGER du helt Hvordan så er du sikker. selv OG ENERGI: duResten vil sekanutvi ta oss av,

nr 28 - 2012 - www.byavisen.net

KAM UKE PANJ 33- E34

Hvordan så er du sikker. bestemmer - Kampanje du vil se ut med svært gode priser du helt selv - Energiglass som reduserer varmetap bestemmer Resten kan selv vi tavalgmuligheter oss av, - Utallige du helt

KVALITETSVINDU OG DØRER TIL USLÅELIGE PRISER

så er▪du Gratis sikker. varmkant

▪ Bedre finish med kvalitetsmaling ▪ ▪ Bedre inneklima ▪ Tilpasset mål uten kostnad (ikke toppsving) ▪ Energiglass m/argon u-verdi 1,0 ▪ Gratis varmkant ▪ Bedre finish med kvalitetsmaling KVALITETSVINDU OG DØRER TIL USLÅELIGE ▪ Ekstra varmebesparing ▪ Bedre inneklima PRISER KVALITETSVINDU OG DØRER TIL USLÅELIGE PRISER Gratis varmkant ▪toppsving) Bedre finish med kvalitetsmaling beslag og deler ▪ ▪Gratis varmkant ▪ Bedre(ikke finish med kvalitetsmaling ▪ Anerkjente og deler▪ Anerkjente ▪ Tilpasset mål uten kostnad ▪ Ebeslag nergiglass m/argon u-verdi 1,0

▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪

Anerkjente beslag og deler 5 års produkt garanti Produktene er testet hos NDVK

KVALITETSVINDU OG DØRER TIL USLÅELIGE PRISER

Resten kan vi ta oss av, Ekstra varmebesparing så er du sikker.

Nytt BOSCH Car Service verksted TOPPSVING VINDU

▪ ▪Ekstra varmebesparing Ekstra varmebesparing ▪ Tilpasset mål uten kostnad (ikke toppsving)

▪ Bedre inneklima ▪ 5 års produkt garanti ▪ Bedre inneklima ▪ 5 års produkt garanti ▪ Energiglass m/argon u-verdi 1,0 ▪ Produktene er testet hos NDVK H E R R E G Å R D S ▪ Tilpasset kostnad ▪ Energiglass m/argon u-verdi 1,0 ▪ Produktene er testet hos NDVK H E RmålRuten EG Å R (ikke D Stoppsving)

SKYVEDØRER

HERREGÅRDS

180x200/210 kr 14 990,SKYVEDØRER H E RH RE R DESG Å R D S EGRÅ R

med gangavstand til flyplassen!

HERREGÅRDS

TOPPSVINGHVINDU ERREGÅRDS

TOPPSVING VINDU

200x200/210 kr 15 490,SKYVEDØRER

180x200/210 kr 14 990,-

SKYVEDØRER 180x200/210 kr 14 990,- kr 15 990,220x200/210

109 x119 kr 2 890,119 x119 kr 2 990,-

200x200/210 kr 15 490,220x200/210 kr 15 990,-

109 x119 kr 2 890,99 x 119 3 010,119 x119 kr 2kr990,-

kr 15 490,- kr 14 990,180x200/210

200x200/210 Hvit malt skyvedør med energiglass m/argon 220x200/210

kr skyvedør 15 990,Hvit malt med

HERREGÅRDS mekanikere tar imot alle typer biler og dyktige Våre 109 x119 kr 2 890,TOPPSVING VINDU bedrift for modeller 119 x119 kr 2 990,- og private.

59 x 59 kr 2 215,-

200x200/210 kr 15 490,-

energiglass Hvit malt skyvedør medm/argon 220x200/210 kr 15 990,energiglass m/argon

119 x 59 kr 2 500,-

129 x 119 kr 3 205,-

99 x 99 kr 2 885,-

139 x 119 kr 3 275,-

109 x 109 kr 3 010,-

59 x 59 kr 2 215,119 x 59 kr 2 500,-

Hvit malt skyvedør med HERREGÅRDS energiglass m/argon TERASSEDØRER

99 x 99 kr 2 885,-

99 x 119 kr 4 145,-

149 x 99 kr 5 080,-

109 x 109 kr 3 010,-

109 x 119 kr 4 290,-

149 x 109 kr 5 740,-

119 x 119 kr 4 375,-

149 x 119 kr 5 965,-

Fra kr 5 800,Vi produserer også sprosser i aluminium til uslåelige priser. HERREGÅRDS ønsker du mer vedlikeholdsfrie vinduer, har vi også aluminiumsbelagte vinduer. Kan leveres i alle RAL farger.

99 x 119 kr 4 145,-

TERASSEDØRER

HERREGÅRDS

99 x 159 kr 7 270,-

109 x 119 kr149 4 290,x 159

kr 9 250,-

109 x 159 kr 7 315,-

x 159 119 x 119 kr159 4 375,-

kr 9 310,-

119 x 159 kr 7 515,-

Fra kr 5 800,-

169 x 159 kr 9 550,-

TERASSEDØRER

Vi produserer også sprosser i (priseksempler er allerede rabatterte priser) aluminium til uslåelige priser. Med dyktige fagfolk kan de trygt be om et godt tilbud på utskifting av glass, vindu og dører. ønsker du mer vedlikeholdsfrie 99 x 159 kr 7 270,Kontakt oss på tlf: 55 20 25 47 for gratis befaring og priser på montering! 109 x 159 kr 7 315,vinduer, har vi også

Fra kr 5 800,-

HERREGÅRDS

TERASSEDØRER G DØRER TIL USLÅELIGE PRISER aluminiumsbelagte vinduer. Vi produserer også sprosser i Kan leveres i alle RAL farger.

▪ ▪ ▪

Anerkjente beslag og deler 5 års produkt garanti Produktene er testet hos NDVK

119 x 159 kr 7 515,-

• Service

109 x119 kr 2 890,• Reparasjon 59 kr 2 215,AC-service • 119 x119 kr592x 990,99 x 119 kr 3 010,-

99 x 119 kr 3 010,-

• EU-kontroll 119 x 59 kr 2 500,129 x 119 kr 3 205,129 x 119 kr 3 205,lakkering uten parkeringsbulker av Utbedring • 99 x 99 kr 2 885,139 x 119 kr 3 275,139 x 119 kr 3 275,• Formidle reparasjoner av glass, større skader 109 59x x109 59 kr kr 3 2 010,215,99 x 119 kr 3 010,og forsikringsskader 119 x 59 kr 2 500,129 x 119 kr 3 205,spesialister • Citroën de fleste til2 885,• Programvare 99 x 99 kr 139 xmodeller 119 kr 3 275,149 x 99 kr 5 080,• Leiebil 149 x 109 kr 5 740,- 109 x 109 kr 3 010,149 x 11999 kr 5x965,119

kr 4 145,-

149 x 99 kr 5 080,-

119 x 119 kr 4 375,-

149 x 119 kr 5 965,-

rask og rimelig behandling din er i trygge hender og får en Bilen 109 x 119 kr 4 290,149 x 109 kr 5 740,-

VERDIKUPONG

149 x 15999 kr 9x250,119

kr 4 145,-

159 x 159 kr 9 310,-

109 xkjøp 119 over kr 4 290,ved kr.

149 x 99 kr 5 080,-

2.000,trekker kr. 500,- på regningen. 119 x 119 vikrfra 4 375,149 x 119

169 x 159 kr 9 550,-

turen innom vår butikk priser. og utstillingslokale i Kanalveien 55, Bergen • mandag–fredag 08.00–16.00 aluminiumTatil uslåelige Tlf: 55 20 25 47 • E-post : post@johnsenglass.no • www.vindustorget.no • www.johnsenglass.no Fra krdu5mer 800,ønsker vedlikeholdsfrie 99 x priser) 159 (priseksempler er allerede rabatterte Bedre finish med kvalitetsmaling ▪ Anerkjente beslag og deler vinduer, har vi også 109 x 159 dyktige fagfolki kan de▪ trygt omprodukt et godt tilbud på utskifting av glass, vindu og dører. Vi produsererMed også sprosser Bedre inneklima 5be års garanti aluminiumsbelagte vinduer. 119 x 159 Kontakt oss på tlf: 55 20 25 47 for gratis befaring og priser på montering! aluminium til uslåelige priser. Energiglass m/argon u-verdi ▪ Produktene er testet hos NDVK Kan leveres i alle1,0 RAL farger. ønsker du mer vedlikeholdsfrie 99 x 159 vinduer, har vi også 109 x 159 Ta turen innom vår butikk og utstillingslokale i Kanalveien 55, Bergen • mandag–fredag 08.00–16.00 Tlf: 55 20 25 47 • E-post : post@johnsenglass.no • www.vindustorget.no • www.johnsenglass.no aluminiumsbelagte vinduer. 119 x 159 Kan leveres i alle RAL farger.

kr 7 270,kr 7 315,kr 7 515,kr 7 270,kr 7 315,-

149 x 109 kr 5 740,kr 5 965,-

149 x 159 kr 9 250,REISE? Å T U U D L A SK 159 x 159 kr 9 310,hos oss kekrr9 550,P169axr159 149 x 159 kr 9 250,in. 4 krm9 310,åx 159 G 159 169 x 159 kr 9 550,Nyt din reise

kr 7 515,Hvordan du vil H E se R Rut E G Å R D S Med dyktige fagfolk kan de trygt be om et godt tilbud på utskifting av glass, vindu og dører. å 4 min. Kontakt oss på tlf: 55 20 25 47 for gratis befaring og priser på montering! (priseksempler erG allerede rabatterte priser) bestemmer TOPPSVING VINDU r! in bil står kla D du helt selv Med dyktige fagfolk kan de trygt be om et godt tilbud på utskifting av glass, vindu og dører. (priseksempler er allerede rabatterte priser)

109 x119 kr 2Ta890,Kontakt påogtlf: 55 20 25 47 for gratis befaring og priser 08.00–16.00 på montering! turen innom våross butikk utstillingslokale i Kanalveien 55, Bergen • mandag–fredag 119 x119 kr 2 990,Tlf: 55 20 25 47 • E-post : post@johnsenglass.no • www.vindustorget.no • www.johnsenglass.no

Resten kan vi ta oss av, så er du sikker.

Ta turen innom TIL vår butikk og utstillingslokale i Kanalveien 55, Bergen • mandag–fredag 08.00–16.00 KVALITETSVINDU OG DØRER USLÅELIGE PRISER 59 x 59 kr 2 215,99 x 119 kr 3 010,▪ Gratis varmkant ▪ Ekstra varmebesparing ▪ Tilpasset mål uten kostnad (ikke toppsving)

55 20med 25kvalitetsmaling 47 • E-post : post@johnsenglass.no • www.vindustorget.no • www.johnsenglass.no ▪ Tlf: Bedre finish ▪ Anerkjente beslag og deler 129 x 119 ▪kr53års205,produkt garanti ▪ Energiglass m/argon u-verdi 1,0 ▪ Produktene er testet hos NDVK

119 x▪59 kr 2 500,Bedre inneklima 99 x 99 kr 2 885,-

139 x 119 kr 3 275,-

109 x 109 kr 3 010,HERREGÅRDS

HERREGÅRDS

TOPPSVING VINDU

SKYVEDØRER 180x200/210 kr 14 990,200x200/210 kr 15 490,-

99 x 119 kr 4 145,-

220x200/210 kr 15 990,-

109 x119 kr 2 890,149 x 99 119 x119 kr 2 990,-

109 x 119 kr 4 290,-

Hvit malt skyvedør med energiglass m/argon

kr 5 080,-

149 x 109 kr 5 740,-

119 x 119 kr 4 375,-

99 x 119 kr 3 010,149 x 119 kr 5 965,-

59 x 59 kr 2 215,119 x 59 kr 2 500,-

129 x 119 kr 3 205,-

99 x 99 kr 2 885,-

139 x 119 kr 3 275,-

109 x 109 kr 3 010,-

HERREGÅRDS

TERASSEDØRER 99 x 159 kr 7 270,Fra kr 5 800,-

99 x 119 kr 4 145,-

149 x 99 kr 5 080,-

109 x 119 kr 4 290,-

149 x 109 kr 5 740,-

119 x 119 kr 4 375,-

kr 5 965,-

149 x 159 kr 9 250,149 x 119

109 x 159 kr 7 315,-

Vi produserer også sprosser i aluminium til uslåelige priser. ønsker du mer vedlikeholdsfrie vinduer, har vi også aluminiumsbelagte vinduer. Kan leveres i alle RAL farger.

159 x 159 kr 9 310,-

119 x 159 kr 7 515,-

169 x 159 kr 9 550,99 x 159 kr 7 270,-

149 x 159 kr 9 250,-

109 x 159 kr 7 315,-

159 x 159 kr 9 310,-

119 x 159 kr 7 515,-

169 x 159 kr 9 550,-

(priseksempler er allerede rabatterte priser) (priseksempler er allerede rabatterte priser)

Med dyktige fagfolk kan de trygt be om et godt tilbud på utskifting av glass, vindu og dører. Kontakt oss på tlf: 55 20 25 47 for gratis befaring og priser på montering!

ygt be om et godt tilbud på utskifting av glass, vindu og dører. 5 20 25 47 for gratis befaring og priser på montering!

Ta turen innom vår butikk og utstillingslokale i Kanalveien 55, Bergen • mandag–fredag 08.00–16.00 Tlf: 55 20 25 47 • E-post : post@johnsenglass.no • www.vindustorget.no • www.johnsenglass.no

ingslokale i Kanalveien 55, Bergen • mandag–fredag 08.00–16.00

@johnsenglass.no • www.vindustorget.no • www.johnsenglass.no

Lønningsveien 39 • Mobil 91 66 24 40/40 00 47 75 E-post: service@automegler1.no

21


22

▍Annonse GUIDE: KURS & KONFERANSE

KURS & KONFERANSE Bergen MC Skole AS

gratis grønt nr. nr. 800 555555 RingRing gratis grønt 8008383

Hotellet med fjorden i hagen!

Opplæring personbil · Bil/tilhenger Motorsykkel

Badestampar, badestrand, sandvolleyballbane. Kort avstand til kjende turistmål i området som Briksdalsbreen, Geiranger eller Vestkapp. Rom med fin utsikt, god mat.

Vi har kontor nær Brann Stadion

10.-14. sept.: «Vi over 60» 21.-23. sept.: Regional konferanse for Kvinner i Nettverk

Bergen MC Skole AS

Ring gratis grønt nr. 800 83 555 www.rogstadtrafikkskole.no

Opplæring personbil · Bil/tilhenger Opplæring personbil • Bil/tilhenger Motorsykkel Motorsykkel

Unik kafe, unik meny, unik opplevelse! ● FISKESUPPE ● FERSK FISK ● BACALAO ● KLIPPFISK ● STEIKT ROGN ● RASPEBALLAR ● GRATINERT KRABBE

• 24-25 august Periferi-festivalen • 07 oktober Glesværløpet ● Selskapsmenyar. ● Selskapslokaler ● Kurslokaler. ● Alle rettigheter. ● Rorbu leilighet 50 skritt fra kafeen. ● Catering, diesel

Innvik Fjordhotell, Misjonsheimen AS • 6793 Innvik Tlf. 57 87 49 90, fax 57 87 49 99 e-post: post@innvikfjordhotell.no

Vi har nær Brann Stadion Vi har kontor nær kontor Brann Stadion - Møtested etter avtale

www.rogstadtrafikkskole.no

Diamantring

Ukens tilbud

0,40 carat WSI (Før 23.000,-) Nå 14.535,-

NB! Lørdagslukket i juli

Open kvar dag heile året !

Tlf 56 33 90 80

www.holmakaien.no

www.innvikfjordhotell.no

FIAT VAREBIL med nye, topp moderne lokaler på Kokstad. Vi er også autorisert Iveco verksted. Prøv oss!

- vi utfører alt det praktiske eller tilrettelegger for pårørende som ønsker å gjøre noe selv

Bilsalg Kokstad

Telefon 966 24 971 934 63 749

KUNDEMOTTAK VERKSTED: Tlf. 934 63 837 bilsalgkokstad.no

e-avis – din partner på nyttekjøretøy

Knut Helge Polden

Espen Polden

Tom Wilson

Heine Polden

Døgntelefon: 55 21 44 50 • mobil: 917 51 700 www.bergenogomegn.no

AVD. BERGEN

Marken 5 - Tlf. 55 31 46 54 - www.juvelfatterne.no

Gode tilbud på nye biler!

AUTORISERT VERKSTED

Teatergt. 20 5010 Bergen Tlf: 55 21 44 50

AVD. BERGEN VEST

Les også Byavisen på internett:

2.etg på Shellstasjonen Sartor, 5353 Straume Tlf: 55 21 44 50

byavisen.net/e-avis Pano

Bygg

rama

esett

1

eks. f rakt kr. 5 9 for st 5.000,øpt d ekke

En bedre livsstil

EU-kontroll Sjekk når bilen din skal ha EU-kontroll på www.meca.no

SERVICE OG EU-KONTROLL PÅ ALLE BILMERKER Autoteam utfører service og EU-kontroll på alle bilmerker. Vi har topp moderne utstyr og høyt kvalifiserte mekanikere med lang erfaring. Konkurransedyktige priser! Rabatt til Vestbo medlemmer.

Vestlandets største bilvarmesenter Webasto / Eberspächer / Defa Mercedes Benz Vi har spisskompetanse på Mercedes Benz. Vi selger også eksklusiv styling. «One stop shop» Stort utvalg i dekk, felg, batteri, styling etc. Rimelige utleiebiler

Ivar Lunde - salgsrepresentant. Mandag til torsdag fra kl. 10 - 16. Tirsdag hyttekveld frem til kl. 19. Adr. Fantoftvegen 16 - postboks 7 - 5899 Bergen - Tlf. 55 28 26 90 - Mob. 958 24 517 - lunde@stjernehytten.no

FISKEUTSTYR, TAU, GARN, TEINER OG RUSER FISKEUTSTYR:

TAU: Fortøyningstau, bøyer m.m. Alt til trygg fortøyning av båten.

Vi har alle typer fiskeutstyr. Fiskegarn til sjø og ferskvann, krabbeteiner, sjøkrepsteiner og torskeruser.

NAVIGASJON:

FLYTEPLAGG:

Garmin og Humminbird kartplottere og ekkolodd.

Stort utvalg av flytedrakter, jakker og vester.

Besøk oss for en hyggelig handel!

Tlf. 55 38 04 44 www.autoteambergen.no

Totlandsveien 8 • 5224 Nesttun E-post: erik@autoteambergen.no • Fax: 55 38 04 45

www.autoteambergen.no

Norsk Fletteri as

Tauprodusenten i Bergen. Nordåsdalen 11. Like nedenfor Elkjøp og Expert Tlf. 55 10 50 27 www.norsk-fletteri.no


Vi tar alle bilmerker www.fixbil.no www.fixbil.no www.fixbil.no www.fixbil.no

23

- Bremse-reparasjoner - Eu-kontroll personbil nr 28 - 2012 - www.byavisen.net - Diagnose-utstyr under 3500 kg - Stort delelager personbil Hjulstilling www.fixbil.no -- Lakkering www.fixbil.no www.fixbil.no www.fixbil.no www.fixbil.no - Service på nyere og eldre biler og karosseri

Vi tar alle bilmerker Vi er medlem i verkstedkjeden Fixbil

Vi tar alle bilmerker•

EU-kontroll kjøretøy og bobiler opp til 7500 kg - Bremse-reparasjoner • Hjulstilling - Eu-kontroll personbil - Diagnose-utstyr under 3500 kg • Lakkering og karosseri - Stort delelager personbil - Hjulstilling Fixbil Nesttun Fixbil Fana - Service på nyere og eldre biler - Lakkering og karosseri • Bremser, foringer m.m. Nå også med (Nesttun Auto) Nesttunv. 87 (Fana Bilverksted) Fanav. 15. Tlf. 55 13 58 58. Man-Fre, 07.30-16.30 Tlf. 55 11 22 22. Man-Fre, 07.30-16.30 understellsbehandling • Diagnose-utstyr Vi er medlem i verkstedkjeden Fixbil • Stort delelager personbil • Service på nyere og Fixbil Fana Dekksenter eldre biler Vi har flyttet! Vi har flyttet! (Fana Bilverksted) Fanav. 15 Tlf. 55 11 22 22 Man-Fre, 07.30-16.30

Fixbil Landås

Fixbil Landås Dekksenter

Bilverksted) Kolstien 2. (Landås Dekksenter) Nattlandsveien 104. ikke du vestlandets(Landås største verkstedskjede Fixbil ! Tlf. 55 28 08 18. Man-Fre, 07.30-16.30 Nesttun Fixbil Fana Hvorfor brukerFixbil Tlf. 55 59 59 55. Man-Fre, 08-16Kort

(Fana Bilverksted) Fanav. 15. Tlf. 55 11 22 22. Man-Fre, 07.30-16.30

(Nesttun Auto) Nesttunv. 87 Tlf. 55 13 58 58. Man-Fre, 07.30-16.30 MEKANISK

Fixbil Nesttun

Vi har flyttet!

(Nesttun Auto) Nesttunvn. 87 Tlf. 55 13 58 58 Man-Fre, 08.00-16.00

Fixbil Landås

(Landås Bilverksted) Kolstien 2. Tlf. 55 28 08 18. Man-Fre, 07.30-16.30

Fixbil Fana

KAROSSERI

LAKKERING

Vi har flyttet!

Fixbil Landås Dekksenter

(Fana Bilverksted) Fanav. 15 Tlf. 55 11 22 22 Man-Fre, 07.30-16.30

(Landås Dekksenter) Nattlandsveien 104. Tlf. 55 59 59 55. Man-Fre, 08-16

(Hartveit Bilsenter AS) Møllendalsv. 17 Tlf. 55 20 70 70. Man-Fre, 07.30-16. Tlf. 55 20 70 70 Man-Fre, 07.30-16.00

Fixbil Hartveit Fixbil Landås

(Hartveit Bilskadesenter AS)2Møllendalsv. 17. (Landås Bilverksted) Kolstien Man-Fre, 07.30-16. Tlf.Tlf. 5555 2820 0870 1870. Man-Fre, 07.30-16.30

Kort ventetid

Ledig kapasitet karosseri og lakk

Fixbil Hartveit Fixbil Møllendalsveien (Hartveit Bilskadesenter AS) Møllendalsv. 17.

ventetid

Fixbil Olsvik Fixbil Landås Dekksenter (Godvik Bilservice) Hallheimslia 21.

(Landås Dekksenter) Nattlandsveien 104 Tlf. 55 93 02 74. Man-Fre, 08-16 Tlf. 55 59 59 55 Man-Fre, 08.00-16.00

Bestill time på www.fixbil.no

Fixbil Olsvik Fixbil Olsvik

(GodvikBilservice) Bilservice)Hallheimslia Hallheimslia 21. (Godvik 21 Tlf. 55 55 93 93 02 Man-Fre, 08.00-16.00 08-16 Tlf. 02 74. 74 Man-fre,

Bestill time på www.fixbil.no

Kort ventetid

Fixbil Bilservice vest Sotra Fixbil Knarvik Idrettsvegen 128 - 5353 Straume Åpningstider Man - fre 07.30 - 16.00

(tidligere Viken Auto) ved Knarvik Senter Kvassnesv. 41, 5914 Isdalstø Tlf. 56 35 69 90


24

nr 28 - 2012 - www.byavisen.net

Valen til Ricks

Tidligere i år fikk vi se Kristian Valen i NRKs satsning «Valens «Valens Rikskringkasting». I oktober tar komikeren og sangeren turen til Bergen og Ricks for å gjøre forestillingen «Fra Hillevåg til Hollywood». Showet tar for seg erfaringer han har gjort hjemme og i Hollywood, der han nå bor. Tidligere har han avslørt at han blant annet skal parodiere TV-programmet «Hver gang vi møtes» med sitt eget program «Hvorfor skal vi møtes?».

Kultur I byen Så er spørsmålet om man skal bruke hjelm eller hatt til løpet. Jeg har et dilemma der. Lilly Vinje, Initiativtaker Bergen Vintage Sykkelløp

GJENBRUK: Under Bergen Vintage Sykkelløp stiller Lilly Vinje med sin gamle DBS-sykkel. Den fant faren hennes på bossdyngen på Voss. Litt reperasjon i etterkant - og den var klar for bruk igjen. Foto: Janne G. Sørgulen

Stilfult sykkelløp for by Lilly Vinje liker gamle klær og sykler til jobb hver dag. Nå kombinerer hun begge interesser i Bergen Vintage Sykkelløp for å få flere bergensere på to hjul.

“Jeg er en av gutta på gølvet, men kjører mer standsmessig enn sjefen”

Janne G. Sørgulen janne@byavisen.net

–˜Flere av klærne og skoene her inne er mine, sier Lilly Vinje der hun står blant vintageklær i butikken Kleskapet i Skostredet. Flotte hatter,

NYHET! Tidlige avganger hver mandag: Bergen

10.40 10.25 10.05

Skjoldskiftet Tøsdalskiftet (Os)

04.40 04.50 05.10

40 min

08.40 08.25

Føyno

07.45 Haugesund 06.35

Leirvik

06.35 06.45

07.30 07.50

Aksdal

vesker, sko og klær henger på hver side av veggen i det vesle lokalet. Vinje har vært her utallige ganger tidligere. Både for å fristille sine egne brukte skatter, eller for å skaffe seg noe selv. Hun liker stilen, mønstrene og fargene fra gamledager.

Nå kan morgenfulger reise luksuriøst mellom Bergen og Sandnes

199,-

Nå kjører vi grytidlig om morgenen på mandager. Dermed kan du som pendler kjøre komfortabelt. Det er kun tre seter i bredden, setene er i skinn og det er god seteavstand. Alle plasser har arbeidsbord, strømuttak og det er fri tilgang til trådløst internett.Se kartet for informasjon om de tidligste avgangene. Billetter koster fra 199,- og kjøpes på mobil eller bus4you.no Se mer info om korte turer på bus4you.no

22 min

05.20 05.10 04.45

Dusavik

Stavanger

09.10 09.30

Sandnes

10.00

fra


nr 28 - 2012 - www.byavisen.net

Barn og mysterier

25

Møt filmskaperne filmskaperne

Illustatør og billedkunstner Anne Angelshaug har frem til 26. august utstillingen «Shadeshape & Finearts» ved Gallery Forrest. Hun er kjent for å lage bilder med eventyriske skildringer av særegne barn og samspillet deres med den mystiske verden rundt dem. Angelshaug kommer fra Jølster i Sogn og Fjordane. Hun har bakgrunn i visuell kommunikasjon i Ålesund og har studert illustrasjon i England. Hun har jobbet som billedkunstner og illustatør siden 1999.

Søndag 19. 19. august augustkjører kjørerBIFF BIFFigang iganget etnytt nyttkonsept, konsept, der man får muligheten til å møte menneskene bak nye norske filmer. Konseptet Konseptet har har fått fått navnet navnet «Blått «Blått lerret», og man vil ved det første arrangementet arrangementet få få møte blant annet Joachim Rønning og Espen Sandberg, filmskaperne bak den kommende kommende storfilmen Kon-Tiki. Ellers vil dokumentarfilmen «Eksorsisten i det 21. århundre» og kortfilmen «Ballett» bli vist. Arrangementet blir holdt på Det Akademiske Kvarter. Kvarter.

I byen Utstilling Nikolai Astrup, Lysverket, 1. januar – 8. september. Sankta Sunniva og det heilage skrinet, Bryggens museum, 2. januar – 1. oktober. Sølvskatten - Bergens gullsmedkunst, Vestlandske Kunstindustrimuseum, 3. januar – 31. desember. Mennesket og tingene, Vestlandske Kunstindustrimuseum, 3. januar – 31. desember. Fragment fra fortida, De Kulturhistoriske samlinger, 7. januar – 31. desember. Kinasamlingen, Vestlandske Kunstindustrimuseum, 4. februar – 31. desember. Malerier, foto og rakukeramikk, Galleri Perma, 1. april – 31. desember. 50 år i eget hus, Bergen Sjøfartsmuseum, 9. april – 31. desember. Toner i tråd - Åse Eriksen, Hordamuseet, 17. april – 28. februar 2013. Tre døde og en overlevende – ÿ re Titanic-skjebner, Bergens Sjøfartsmu-

seum, 30. april – 6. januar 2013. Gavebordet - folkegaver til kong Haakon og dronning Maud, Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum, 24. mai – 2. september. Tekstile bilete - Åse Ljones, Osterøy museum, 24. mai – 15. september. Festspillutstillingen 2012: Marianne Heier - Surplus, 24. mai – 19. august. Begjær, Bergen Kunstmuseum - Stenersen, 14. juni – 16. september. Geir Nymark - salgsutstilling, Galleri Oz, 28. juni – 18. august. Renata Lucas: «Falha» (Failure), Hordaland kunstsenter, 30. juni - 26. august. Gripen av havfolket, Herdla fort, 10. juli – 26. august. Fotograÿ og skisser av villsauer og natur, Lyngheisenteret på Lygra, 18. juli - 30. august. Ho bygde seg eit hus, Osterøy museum, 18. juli – 15. august. Laurie Grundt, Revolusjon, Bryggens

museum, 22. juli - 31. august. Erika Anÿ nsen, skulpturutstilling, Oseana kunst- og kultursenter, 27. juli - 1. september. «Mes amis fantastique!» - Illustrasjonsutstilling Nhu Diep, Leker og mer, 1. august – 17. august. Ikonutstilling «Vestiges from the past», Korskirken, 1. august – 24. august. Unnatural Abstraction, Naturally, Lille Atelier, Lille Øvregate, 3. august - 31. august. Linjer om roser og fugler, Trygve Amundsen, Galleri Skjold, Nesttun, 4. august - 26. august. Kari Aasen, Galleri Parken, 4. august 26. august. Anne Angelshaug, Shadeshape & Finearts, Gallery Forrest 5. august - 26. august. Marta Nerhus og Jorunn Småland, Galleri Mjøsvågen, 15. juli – 26. august.

I byen Konsert Tirsdag 14. august Lunchkonsert, Troldhaugen, klokken 13.00. Bergen Filharmoniske Orkester, Grieghallen, klokken 20.00. Los Explosivos + Scampi, Chips, Dip & Campari, Klubb Kosmo, klokken 21.00. Hulen presenterer: Eye Emma Jedi + Carnival Kids, Det Akademiske Kvarter, klokken 22.00.

y luften –˜Jegliker så mye fra gamledager. Jeg synes for eksempel det er så kjekt å bli invitert på kaffe hos gamle damer. Bare det å studere de flotte kaffekoppene deres er kjekt. Gamle damer har stil! smiler Vinje.

INSPIRERT AV BILLØP Helt siden hun var liten og vokste opp på Voss har sykkel vært et sentralt fremkomstmiddel. Og selv om hun har førerkort, sykler hun fra Landås til jobben på Haukeland hver dag. Kjærligheten for gamle klær er stor, men det er grønne tanker som gjør at hun vil arrangere Bergen Vintage Sykkelløp 18. august. –˜Deter ikke godt nok lagt til rette for syklister i byen. Flere steder mangler egne felt for syklende, og man burde hatt sykkelutleie og satse mer på sykkelparkering for å stimulere flere til å bruke sykkel, sier Vinje. Bare når vinteren slår inn for fult går hun over til å bruke buss. Likevel, biler var med på å skape grobunn for ideen om et sykkelløp.

– Da jeg var liten tok foreldrene med meg og søsteren min på veteranbilløp, som Firdaløpet og Vossarudl'n. I London har de også noe som heter «Tweed Run», et sykkelløp der alle deltakerne er ikledd tweed. Det inspirerte til å arrangere noe eget, sier Vinje. HJELM OG KJOLE Sykkelløp-paraden vil gå fra Skostredet til Lepramuseet. Sykkelen bør helst være gammel, uten at det er et absolutt krav. Ifølge arrangøren er klærne det viktigste. – Så er spørsmålet om man skal bruke hjelm eller hatt til løpet. Jeg har et dilemma der. Jeg vil gjerne gå frem med et godt eksempel, så kanskje jeg har på hatten inntil jeg skal sykle og deretter bruke hjelm? tenker Vinje høyt. Den erfarne syklisten har på sin side et velment råd til deltagerne. – Jeg har tidligere klart å sette fast et silkeskjerf i hjulet, så man må være obs på at klærne kan komme inn i

Onsdag 15. august Lunchkonsert, Troldhaugen, klokken 13.00. Getting a glimpse of Grieg, Troldhaugen, klokken 16.00. Kjell Sandvik - gitarkonsert, Storetveit kirke, klokken 19.00. Internasjonal orgelaften, Johanneskirken, klokken 19.30. Grieg in Bergen, Korskirken, klokken 19.30.

hjulet, sier hun med et glimt i øyet. REBUS°UTFORDRING Velger man antrekket med omhu, kan man stikke av med pris for beste dame- eller herreantrekk og mest originale sykkel. Sistnevtne i den forstand at det er originale deler. –˜Det vil også bli holdt rebusløp som starter ved Lepramuseet og som vi kommer til å avslutte med en omvisning på Bergen Sykkelmuseum, forklarer Vinje. Innehaver av Kleskapet, Linda Herlofsen, skulle gjerne ønske hun selv kunne stille. – Jeg har syklet til jobben i alle år, og stilfulle kjoler har jeg jobbet med i til sammen 20 år, så jeg likte virkelig ideen om et vintage sykkelløp. Selv må jeg nok passe butikken på lørdagen, sier hun, før Vinje avløser henne. – Du kan jo stenge butikken et kvarter for å snike deg med på paraden?

Torsdag 16. august Lunchkonsert, Troldhaugen, klokken 13.00. DJ Rotekopf, Café Opera, klokken 23.30. Fredag 17. august Lunchkonsert, Troldhaugen, klokken 13.00. Grieg in Bergen, Korskirken, klokken 19.30. Dinosaur, Glade Rosenkrantz, klokken 22.00. Vallkyrien Allstars, Hulen, klokken 22.30. Lørdag 18. august Lunchkonsert, Troldhaugen, klokken 13.00. Grieg in Bergen, Korskirken, klokken 19.30. Dinosaur, Glade Rosenkrantz, klokken 22.00.

Disaster in the Universe, Det Akademiske Kvarter, klokken 22.30. Heksed, Det Akademiske Kvarter, 23.55. Søndag 19. august Lunchkonsert, Troldhaugen, klokken 13.00. Les Petits Chanteurs de Saint Andre de Colmar, Johanneskirken, klokken 15.00. Joachim Kwetzinsky & Bjarne Magnus Jensen, Troldhaugen, klokken 18.00. Oseana Kammer Scene, Oseana Kunst & Kultursenter, klokken 19.00. Mandag 20. august Lunchkonsert, Troldhaugen, klokken 13.00. Grieg in Bergen, Korskirken, klokken 19.30.

08000 Gode tilbud hos oss nå!

plissé

markiser garasjeporter

SESONGENS

NYHETER

ONy automatikk – kan styres via Iphone OGlidelås-screen – tåler opptil 100 km/t vind, egenprodusert OSelvrensende markiseduk

MARKISER, PERSIENNER GARASJEPORTER OG SCREEN Alt innen solskjerming og garasjeporter

Kjell Berdal Tlf: 977 72 817

Fasadeprodukter er en av landets ledende leverandører av solskjerming og garasjeporter. Vi kommer gratis hjem til deg med gode råd og løsningsforslag. Ring GRATIS: 800 80 488 www.fasadeprodukter.no


26

▍Annonse

Back to school

BOWLING! 1 serie bowling. 150 gr hamburger og 0,35 l min.vann

kun

Inkl. 1 stk. 150 g hamburger + 0,35 l min.vann

149,Vinn iPad2!

Drotningsvik og Amfi Os

HerjedalsKjøkken fornyer kjøkkentil til nye nyekjøkken kjøkkenpå på under en dag. HerjedalsKjøkken fornyer gamle gamle kjøkken under en dag. HerjedalsKjøkken fornyer gamle kjøkken til nye kjøkken på under en dag. Bytt dører og skuffer på ditt Spisnåværende frokost iskrog. ViVi helt enkelt nye dører og skuffer på deres kjøkken. Vimonterer monterer helt enkelt nye fronter og skuffer på deres nåværende monterer helt enkelt nye fronter og skuffer på deres nåværende skrog.

nåværende skrog og få et ditt gamle kjøkken. kjøkken med nytt utseende og Besøk våre visninger: Besøk våre visninger: Lag middag i nyeOnsdag funksjoner i høyeste kvalitet! Ønsker 4. Februar Februardu gratis kostnadsoversikt? Onsdag 4. Passer alle skrog, uansett ditt Nestun Senter Senter 12:00 Ring osskl. tlf.-- 16:00 55 25 71 01nye. Nestun kl.på 12:00 16:00 konstruksjon og alder. Torsdag 5. Februar Torsdag 5. Februar Vestkanten Vestkanten

kl. kl. 12:00 12:00 -- 16:00 16:00

Fredag 6. Februar Februar Ring Christer Justadoss på i vår butikk i Åsane. Fredag 6. eller besøk Slettebakken Senter kl. -- 16:00 Senter kl. 12:00 12:00 16:00 tlf.Slettebakken 970 53 158 for gratis prisoverslag. Hesthaugveien 24

Følg oss på sosiale medier.

Vestkanten tlf.: 55 50 77 80, www.bowling1.no

NYTT KJØKKEN, BYTT DØRER OG SKUFFER.

Kan du du ikke ikke komme? komme? Ring Kan Ring oss oss på på 55 55 25 25 71 71 01 01 for for et et gratis gratis kostnadsoverskostnadsoverslag, eller besøk vår butikk i Åsane, vis a vis Living. lag, eller besøk vår butikk i Åsane, vis a vis Living. Åpent: Man-fre 8 - 16 • Tors 8 - 20 • Lør 11 - 15 Åpent: Man-fre Man-fre 11 11 -- 17 17 • Åpent: • Tors Tors 11 11 -- 19 19 •• Lør Lør 11 11 -- 15 15

Kampanjeperiode: 01.08-16.09

www.herjedalskjøkken.no

www.herjedalskjøkken.no • 55 25 71 01 www.herjedalskjøkken.no • 55 25 71 01

Følg oss på facebook

Tlf. 55 26 70 80

- Alt i bilglass - Vi takserer skaden.

55 26 70 80

Åpent hverdager fra 08.00 til 16.00

ep. r i r f s ad Kostn nsprut i av ste venter. du mens elkasko /d Kasko

Også avd. i fi Os Am

- Vi ordner med forsikringen. - Alt arbeid utføres på dagen.

GRATIS LÅNEBIL

- Vi har gratis lånebil Varebil og personbil Det er enkelt å være kunde hos BilglassBergen AS

1

Du bestiller time til ruteskift på Tlf: 55 26 70 80 eller sender en email. Husk å bestille lånebil ved timebestilling

2

Du leverer bilen til avtalt tid, vi tilbyr gratis lånebil mens vi skifter ruten. Husk å bestille lånebil ved timebestilling

3

Et par timer senere er bilen klar for avhenting, vi har ordnet alle papirer. Husk å bestille lånebil ved timebestilling

Bilglass Bergen AS - Janafl aten 52, 5179 Godvik - Tlf: 55 26 70 80 - godvik@bilglassbergen.no - Åpent alle hverdager fra 08:00 til 16:00


nr 28 - 2012 2012--www.byavisen.net www.byavisen.net

27

Attraksjoner i Bergen

Livsstil Kryssord Hvilken storslått bygning i Bergen ble brukt som kornmagasin på 1600-tallet? 2. Den ene Fløibanen heter Blåmann, hva heter den andre? 3. Ulriksbanen er ikke bygget av et norsk firma. Hvilket land kommer firmaet fra? 4. Hva har vært VilVite-senterets store attraksjoner i sommer? 5. Hva heter museet som legger vekt på de tradisjonelle næringsveiene fiske og jordbruk, husflid og håndverk? 6. Hvor ble Fantoft stavkirke opprinnelig bygget? 7. Hvor ligger Norsk Trikotasjemuseum? 8. Hva heter bergensmuseet som er viet til historien om en sykdom? 9. Hva heter lyststedet i Gamle Bergen? 10. Hva slags museum finner du på Haakon Sheteligs plass 15?

M M S

C

T

Ordene finner du både horisontalt, vertikalt og diagonalt.

1.

Løsning fra forrige avis: 1. Løkkeberg 2. Løkkeberg 3. Hennie 4. Pax 5. Maskeblomst 6. Jørgen 7. Terje 8. Rapace 9. Hodejegerne 10. Fuzz M M S

F

P

H

F

F

E

B

A

N

J

R

S

C

P

Y

O

Y

H N

Y

H

F

T

N

Z

X

J

L

R

X

H A

S

L

D

Z

O U

F

X

R

E

L

S

S

Q G

Q W T

Q

S

X

F

V

T

H

E

P

D W A

P

J

T

R

T

N

Y

L

W L

O

L

E

P

R

A M U

Z

G

B

I

Q M F

D

Y

V

Z

M U

Y

U

X M W O Q

M H Å

K

O N

S

L

O

B

C

J

M W Z

X

L

E

A

V

P

S

G

T

K

Z

V

Y

E

H U

I

H A

Z

N

I

N O E

N

P

Z

Y

J

Q

Y

Q

L

H O

R F

T

P

J

U

T

L

S

E

S

R

O D

Q N O

R

G

Y

N

C

J

I

L

V

V

T

J

I

S

U

R

S

J

Ø

A

R

B

H N Q

T

X

G

Q Q

J

S

A

P

T

P

B

C

N O

X

P

Y

H

F

O

Y

Y

E

T T

A

L

R

V Q

L

J

G

B

R

H

X

S

T

H Q U

H Q H

J

Z

A

E

P S

Z

R K

T

K M R

Y

A

E T

S

U

R

S

H G W L

C

R

E

Z

H O

S

L

P

Y

O U

O O

J

A

U

Z

J

V

Q

B

E

E

T

N

Z

N N

N

R

G

J

U

E

K

L

Y

H

P

X W B E

W A

S

Ø D H

E

T

B

O

V

S M U

S

E

U M Z

C

T

T

T

I

G

C M D Q

K

F

R

I

E

E

U

T

C

Y

O G

S

Q

C

U W E

B

L

E

U

U

N

E

P

P

X M Q

L

I

V

V D D O

I

F

F

L

E

Z

C

X

C

I

S

Q

L

L

I

T

V

X

J

V

E

K

I

H

Y

C

P

N

S

N

I

O

K

P

D

Y

I

P W T

I

B

Q

V D

Y

V

X

D G

B

N U

I

H

R

P

G

S

G

N D

B

A

N

J

R

S

C

P

Y

M K

U

T

Z

Y

H

F

T

N

Z

X

J

L

R

X

H A

S

I

S

X

A

X

N

O U

F

X

R

E

L

S

V

E

I

T

S

I

X

U

A

L

R

V

Q

S

X

F

V

J

N A

Q

F

N

R

V Q

L

J

G

L

T

B

R

H

X

S

E

T

H Q U

H Q H

J

Z

E

R

Z

S

Q G

Q W T

T

H

E

P

D W A

P

J

T

R

Y

T

N

Y

L

W L

O

L

E

P

R

A M U

Z

G

B

I

Q M F

D

Y

V

Z

M U

Y

U

X M W O Q

L

I

D

I

N O

S

A

U

R

H A

L

L

E

N

P

P

S

H G W L

P

Z

Y

J

Q

S

Z

M V D

Y

M H Å

K

O N

S

Z

O

B

C

J

M W Z

N

X

L

E

A

V

P

S

G

T

K

Z

V

E

W Q

F

K

J

Q

L

H O

R

Y

T

P

J

U

F

F

R

L

S

E

S

R

O D

C

S

G

Q N O

R

G

Y

N

C

K

Q

J

I

L

V

V

T

J

I

S

U

R

S

J

Ø

A

R

B

H N Q

B

N O

T

X

G

X

P

Y

Q Q

J

H

F

O

F

E

S

A

P

T

E

R

Navn

28.07.2012 Antonsen, Aud Lillian 03.08.2012 Arnesen, Arvid 04.08.2012 Astad, Laila Irene 06.08.2012 Buntz, Solveig Ovidia 03.08.2012 Davidsen, Wenche Karin 01.08.2012 Flesland, Eldbjørg Helgheim 07.08.2012 Hatlevik, Gerd 02.08.2012 Haukeland, Normann 04.08.2012 Havn, Wilfred 06.08.2012 Henning, Anne Karin 27.07.2012 Høyven, Gunnar 28.07.2012 Johnsen, Inger Marie 07.08.2012 Klungland, Trygve 01.08.2012 Knudsen, Steinar 08.08.2012 Kvamme, Solveig Andrea 04.08.2012 Kvamme, Torill Agate 06.08.2012 Kvingedal, Nordlaug Anna

E

H

D A M U K

E T

S C

Z

H O

S

L

P

Y

O U

O O

J

A

Q

B

B

C

U

Z

J

V

S

E

E

T

N

Z

N N

B

N

R

G

J

U

E

K

Q

Y

H

P

X W B

K M R

Ø D H

E

Y

A

V

T

L G

E

S

E

U M Z

Q

K

E

R

I

E

E

C

U

T

C

Y

O G

L

W L

S

Q

C

U W E

B

L

E

U

U

R

T

U

N

E

P

P

X M Q

L

I

V

W L

C

V D D O

I

F

F

L

E

Z

C

H W M O U

X

C

I

S

Q

L

L

I

T

V

L

V

E

K

I

H

Y

C

P

N

I

P W T

X

J N

V

K

O D

I

H

R

S

X

Q

P

G

S

G

N D

I

O

K

P

D

Y

B

Q

V D

Y

V

C M D F

S

I

W A

S M U

N U

T

T

I

T

B

V

E

O

J

E

A

T

S

O E

B

Y

Y

P

T

F

T

G

D

Y C

T

S

S

J

K

B M U Z

R

A

I

S

R

M

B

H G

S

J

K

E

B M U L

Z

R

A

I

S

R

V

V X

H

C

V

P

Y

I

X

D G

N U

V

V X

H

C

N U

V

PS: Forrige ukes kryssord hadde en feil. Riktig svar på nummer to skal være Kon-Tiki

Anmeldte dødsfall Dødsdato

Y

D

I

B

L R

E

R

H G

E

F

L

Q S

F

H N

B

M

C

O D

V

A

U

K

E

E

T

Q

Y

P

W L

X

T

G

C

D

S

V

O

B

H

S

U

R

R

V

J

C

N

E

D A M U F

X

L

H W M O U

Y

S

Z

A

T E

X

T

X

N

S

I

U

S

W L

R

L

F

L

C

E

S

W Q

P

Q

E

T Q

L

L

J

G

F

I

N A

D

K

F

E

J Y

M V D

F

K

C

V

M K

H

Y

C

I

P

O

H U

Y

F

06.08. 2012 til og med 10.08. 2012 Fødselsdato

15.08.1944 20.09.1936 08.02.1936 18.09.1920 13.02.1955 18.02.1926 24.12.1920 25.11.1920 26.08.1943 03.05.1943 14.09.1954 29.12.1926 23.04.1929 28.03.1946 15.09.1918 11.06.1957 21.08.1938

Dødsdato

Navn

07.08.2012 Larsen, Frid Sjofna 03.08.2012 Myrdal, Oddbjørg 04.08.2012 Rongved, Bjørn Lasse 01.08.2012 Saksvik, Paul Kristian 07.08.2012 Sandal, Mary 05.08.2012 Sellevold, Olaug Johanna 06.08.2012 Aarre, Trygve Helge

Fødselsdato

22.08.1915 22.01.1949 02.11.1943 17.07.1953 11.08.1928 06.03.1916 27.03.1932


Byavisen - avis28