Page 1

Kultur for familien

Kjøkkentips

Barna får både leke og oppleve på Barnas Kulturhus.

Bloggere om trende på badet r Side 4-5

Kjøkkensjef Johnny Hartveit forteller hvilke ting ethvert kjøkken bør ha.

Side 28-29

Bolig & inte riør

Nr. 1 - februar

Bolig og interiør: side 6-7

Sjekk taket før det er for sent Side 4-5

2011

Viktig å ha på kjøkken et:

Godt humør og en god kn iv

Kjøkkensjef John hvilke ti ting so ny Hartveit gir tips om m bør være på kjøkkenet.

Side 6-7

Trangt på kjøkkenet:

Fargerike dingser Få mer ut av plassen

Side 4-5

Bolig Oppus sing ▍3

Svein Mamen stiller ut sine skulpturer i Bergen.

Interiør Kjøkke n

▍4

Livsstil Mat ▍ 6

Interiør Bad ▍8

Side 30

Nr. 12 - 22. mars 2011

Frykter for graffitien

Trond Wathne Tveiten (V) frykter taggeforbud vil gå utover byens gatekunst. Side 6

Taket kan blåse av

Trenger 17 millioner til rehabilitering av taket på Håkonshallen. Side 3

Aktuelt Lokalt ▍3

Livsstil Mat ▍8

Flere eldre under kniven Stadig flere eldre ønsker å pynte på utseendet. Eldste pasient hos Klinikk Bergen i fjor var 97 år. – Det må sees i lys av den nye generasjonen seniorer som nekter å bli gamle, sier plastikkirurg Tom Ørner. Side 4-5

Meninger ▍10

Kultur I byen ▍26

Kultur Scene ▍28

Kultur Kunst ▍30

D UX BY T T E R U T S E E N D E Nå bytter vi snart utseende på vår madrasskolleksjon. Derfor tilbyr vi nå 25% rabatt på madrassene fra den eksisterende kolleksjonen. (Ikke Nordic-kolleksjonen) Flere gode tilbud i butikken. Gjelder fram til 11. april.

DU X I A NA . C OM

Spesialbutikken for DUX i Bergen Strandgaten 91 Ytterst i gågaten Kundeparkering tlf 55 32 24 55 Åpningstider: man–tor 10-18 fre-lør 10-16


2

nr 12 - 2011 - www.byavisen.net

Vil ha konkurranse

Dagens Cesar er kjent for å ha et fantastisk lag med hunder. Av alle størrelser og med all verdens problemer. Han er liten av vekst, men har et stort smil. Og han forfører TV seere verden over i sin egen programserie. Har du problemer med hunden ordner Cesar opp. Han kommer, ser og seirer.

▍10

Er det greit å sparke hunder?

  Meninger Leder Julius Cæsars berømte ord ”Jeg kom, jeg så, jeg seiret” er for lengst gjort udødelige. Ordene falt da han rapporterte en militær seier til det romerske senatet 47 år før vår tidsregning. I vår tid har en annen Cesar oppnådd berømmelse og heltestatus. Han sier ikke selv de samme fraser, men fremstår like seiersikker i sitt virke.

Foto: Hans Jørgen Brun

Aktuelt

Helse- og omsorgstjenester bør ikke ha monopolistiske begrensninger over seg. Flere tilbydere må få komme til slik at vi får en sunn konkurranse, mener Høyres ordførerkandidat, Trude Drevland.

Det er forbudt å utøve vold mot dyr i Norge. Fra 1. januar i år har du til og med meldeplikt hvis du ser eller kjenner til noen som bruker voldelige treningsmetoder på sine hunder.

Eller kanskje vi heller skal si det som det er; han kommer, sparker og smiler. Det geniale er at han sparker kun hunder. Ikke hundeeiere. Selv om det kan være fristende å si at det er eierne av disse hundene som skulle fått et par spark. Og Cesar selv, så klart.

Tilbake til hundene. Reagerer de virkelig annerledes? Mer enn tjue av verdens største og mest anerkjente fagmiljøer og organisasjoner innen dyrevelferd og trening av hund har svart med kritikk av Cesar Millan for hans voldelige treningsmetoder. De gikk samlet ut med en pressemelding globalt på slutten av fjoråret og oppfordret hundeeiere til å ta avstand fra hans metoder. Det er nemlig dokumentert gjennom forskning at Cesars metoder utgjør en fare både for hunden, dens eiere og andre! De samme fagmiljøene viser til viktigheten av å lese hundens signaler og peker på hvordan vi kan trene dem. De snakker om belønning av ønsket adferd og ikkevoldelig respons på det motsatte. Så slår det oss kanskje at mye er likt. Både hunder, barn og voksne kan og bør behandles med respekt. Og uten bruk av vold.

La oss illustrere galskapen i Cesars Det er for øvrig forbudt å utøve vold metoder med et par absurde sammenlikninmot dyr i Norge. Det skulle Cesar visst før ger. Hva om vi brukte hans metoder på små Det vår tids helt gjør, er å ’kurere’ hunhan entrer scenen i Oslo Spektrum senere i barn. Når de ikke gjør som vi vil, skal vi da der for aggressiv adferd. Han sparker, struper vår. Kanskje noen bør hviske han et par ord strupe de litt eller sparke de litt i magen? Eller og gir elektriske støt til hunder. På TV. Og han i øret? Vi håper derfor at TV Norge tar Cesar kanskje vi skal innføre metodene i arbeidslislipper utrolig nok unna med det. Hundene av plakaten, og at nordmenn vender ryggen vet. Når vi ikke gjør som sjefen sier kan han ta blir medgjørlige og rolige. Lurer på hvorfor… til den meksikanske keiserens erobringstokt kvelertak og sparke oss i magen… Blir vi mer Eierne blir takknemlige og glade. I hvert fall og treningsmetoder. medgjørlige av det? Eller sitter vi igjen underpå TV. trykket og med oppsamlet aggresjon?

  Byblikk Camilla Aadland

camilla@byavisen.net

Jeg kjenner et behov for å begynne planleggingen av sommerferien. Både for å ha det i boks, og for å ha noe jeg kan glede meg til. I år har jeg lyst til å reise til et varmt sted, som er barnevennlig, men kjekt for de voksne, autentisk, uten for mange turister, men likevel godt tilrettelagt, og med god mat på menyene. Men det må ikke være for dyrt. Fly til Lisboa kanskje, og så toge til Algarvekysten, slik at vi får en kombinasjon av storby og strand? Eller gjenta suksessen med fly til Barcelona og badeferie i nærliggende Sitges? Eller gjøre som vi snakket om i fjor, ta billigfly til ett eller annet sted i Italia, og så reise til en hyggelig, liten by. Eller rett og slett gå for charterferie? Vi hadde akkurat samme runden i fjor, med akkurat de samme alternativene, men kom liksom aldri helt i mål med bestillingen. For varmt, for dyrt, for mange turister – kanskje vi ikke skal ha strandferie i det hele tatt? Det ble juni, og vi var fremdeles uten planer. Til slutt endte det med at en diger hytte på Sørlandet dukket opp fra intet. Helt gratis. Og vi fikk ferie med sol, sjø, båt og strand. Så kanskje jeg rett og slett skal håpe på at min beslutningsvegring gir samme resultat i år?

  Aktuelt Uken som gikk FEST: Anna Kleiva debuterte denne uken med diktsamlingen «Ti liknande versjonar» på Oktober forlag og inviterte til slippefest på Landmark med opplesning og kaker. Blant gratulantene var poeten Pedro CarmonaAlvarez og Anna Kleivas mor som leste debutantens første og spede diktforsøk fra 1988. Foto: Silje Stavrum Norevik

Avisprodukter AS - Krokatjønnveien 15 - 5147 Fyllingsdalen - Tlf: 55 17 36 50 - Fax: 55 16 50 75 - redaksjon@byavisen.net - annonseinfo@byavisen.net Ansvarlig redaktør: Ole Tom Kolstad


nr 12 - 2011 - www.byavisen.net

Aktuelt ▍2-6

Livsstil ▍8-9

Meninger ▍10-11

3

Kultur ▍26-30

Frykter taket på Håkonshallen kan blåse av

17 millioner trengs for å utbedre taket på Håkonshallen. Behovet er prekært, ifølge regiondirektør Torbjørn Nævdal i Statsbygg.

– Vi kan ikke ta taket nå, vi rekker det ikke til jubileet. Men vi håper å kunne komme i gang med rigging til Takket har vært lappet på i en rekke høsten, og gjøre selve arbeidet første omganger, men trenger full utskift- halvdel neste år, hvis vi får midler. ning. Forrige uke var Statsbyggs eier, – Hva gjør dere hvis dere ikke får fornyingsminister Rigmor Aasrud midler? på befaring i Håkonshallen. – Da må vi fortsette å lappe på det, – Vi trenger å ordne taket. Vi og sikre det på best mulig måte, svaimponert over alt som bygTil sammen bygger Statsbygg er redd det kan blåse av ved neste rer regiondirektøren. ges i Bergen. for 4,5 milliarder i Bergen. Også høststorm, sa regiondirektøren til – Tror du at statsrådbesøket kan – Det er spennende å se at regiondirektøren er fornøyd statsråden. gjøre det lettere å få midler? Statsbygg tar på seg så mange med pengene som kom som Prosjektering av nytt tak vil koste – Det spørs. Men 750 års-jubileet forskjellige arbeidsoppgaver. motkonjunkturtiltak. to millioner, mens utbedringen vil blir en stor fest. Alle offentlige Fra middelalderbygg, til – Tiltaksmidlene har betydd komme på 15 millioner. Statsbygg organer vil gjøre mye ut av det, og bygg som trenger spesielle enormt mye. Det var tørke i Bergen har meldt inn behovet, men foreløpig statsråd skal settes her. Vi får håpe sikkerhetsinstallasjoner og før, og få prosjekter. Byggenæringen ikke fått svar fra regjeringen. det hjelper. undervisningsbygg med slet med å beholde folk. Bergen har – Vi har hatt lyst til å ta taket i Taket har vært gjennom stormer spesielle funksjoner, sier fått en stor del av pakken, og har MÅ BEDRES: Regiondirektør Torgeir flere år. Men det er et stort løft, sier før, og er midlertidig sikret. Aasrud til Byavisen. fått tatt igjen et stort etterslep, sier Nævdal viser frem Håkonshallen til Nævdal til Byavisen. – Det er punktert. Det er en reell Hun mener dette bevi- Nævdal. statsråd Rigmor Aasrud. Han håper på 17 millioner til utbedring av taket.  fare for at en storm kan ta taket, ser at pengene som ble satt Nå er utfordringen en annen: Foto: Camilla Aadland Midlertidig sikret Nævdal. av til byggebransjen under – Hvis det fortsetter slik, kan det Statsbygg har startet forberedende finanskrisen, har kommet bli et presset marked. Vi har dyre prosjektering av taket, og kan gå Bygger for 4,5 milliarder godt med. anbud og få anbud. Selv de som har raskt i gang dersom pengene blir Statsråden fikk kun få minutter i lagmannsrett, som begge er under – Vi har pøst penger inn i Statsbygg entrepriser for oss, har for lite kapabevilget. Men før feiringen av 750- Håkonshallen før hun hastet videre oppføring. Hun kunne ikke gi for å skaffe arbeidsplasser, og det har sitet, sier han. års jubileet blir det ikke. til Odontologibygget og Gulating noen løfter om mer midler, men er vi klart, sier statsråden. Camilla Aadland Camilla@byavisen.net

s e v i r t l i ev n i d o e n Penge høyrentekont godt påiabanken i Skand

0 000,over 10 d d u k s ed inn krone v e t s r ø f ente fra • 3% r indingstid du vil nb • Inge enger så ofte er måned er p lle kund hv • Ta ut inn på konto tingelser for a en be • Rent te og samme r. n e ingelse t e b • Lik r e r ed

tte til b y b å t l nke Det er e diabanken.no Se skan

Skandiabanken er medlem av banksikringsfondet


4

nr 12 - 2011 - www.byavisen.net

Flere bestemødre

LUKRATIVT: Stadig flere seniorer vil pynte på utseende hos Tom Ørner.

Foto: Silje Stavrum Norevik

– Vi er inne i en pervers kultur Professor i sosialmedisin, Per Fugelli, mener plastikkirurgene burde gå i skammekroken. dumt i å ikke godta aldring som en naturlig tilstand, og bekjempe den for enhver pris – slik skjønnhetsopeProfessor Per Fugelli etterlyser mer rasjoner for eldre er et uttrykk for. debatt om de etiske sidene ved kos– Vi dyrker ungdommen, frykter metisk industri. sykdom, forakter alderdom og hater – Jeg har et makabert eksempel død. Det er ikke bare forfengeligfra USA hvor de driver med noe het, men også en logisk følge av at som kalles post mortem-plastikki- vi bekjenner oss til «høyere, raskere, rurgi. Eldre og rike kvinner som har sterkere»-samfunnet der vi dyrker kjempet et langt liv mot aldring, leg- styrke og er redde for svakhet. Det ger inn et bilde av seg selv da de var å være en vinner er å være sterk, 18 år og betaler 15 000 dollar for å bli vakker, og uten flekker og feil. Vi er operert til å bli evig ung etter døden, inne i en pervers kultur som forakter sier professor Per Fugelli. natur, mener Per Fugelli. Han mener samfunnet gjør noe Professor i sosialantropologi, Silje Stavrum Norevik

silje@byavisen.net

Thomas Hylland Eriksen, er ikke like skeptisk som kollega Fugelli. - Bruken av kosmetisk kirurgi viser at alder har blitt elastisk og at vi verdsetter ungdom ekstremt høyt. Hele generasjonsbegrepet er i fri flyt, og vi har jo eksempler på dem som forblir tenåringer hele livet, i en evig Mick Jagger-tilværelse, sier Hylland Eriksen

– Det er betenkelig hvis vi får en medisin uten etiske standarder, hvor markedet bestemmer og ingen blander seg. I Norge mangler man jo plastikkirurgiske ressurser. Det er sløsing med medisinsk kapasitet. Da er det synd at plastikkirurger blir som kelnere som serverer det markedet vil. Disse burde gå i skammekroken, sier sosialmedisineren. – Hvordan ser du på utviklingen Kelnere fremover? Fugelli viser til konkurranseøkonoDer er jeg ikke så negativ. Jeg har mien og kapitalismen for å forklare at god tro på norsk folkevett, sier Per stadig flere legger seg under kniven Fugelli. for å bevare ungdommens tegn.

KRITISK: Professor Per Fugelli  Foto: Universitetsforlaget


▍Aktuelt Lokalt

under kniven Plastikkirurg Tom Ørner tjener godt på et skjønnhetsideal som strekker seg stadig lenger. –Jeg kan ikke si nei til en 80-åring, mener kirurgen. Silje Stavrum Norevik

silje@byavisen.net

Det er travle dager i Nesttunveien 90. Denne ettermiddagen kan plastikkirurg Tom Ørner telle 24 konsultasjoner. Fire av dem er over 60 år. Ørner har drevet med kosmetisk kirurgi siden 1994, og ser endringer ved at flere i seniorgruppen legger seg under kniven. – Eldregruppen er overrepresentert når det gjelder ansiktskirurgi. Men i fjor ble det også operert inn brystproteser på en 70 år gammel dame, sier Ørner. Tall fra Klinikk Bergen viser at fettsuging i fjor økte med 153 prosent. Og at stadig flere av pasientene er menn. Ørners eldste pasient er en kvinne på 97 som ønsket å løfte øyelokkene. – Først tenkte jeg, henne opererer jeg ikke. Men hennes høyeste ønske var å lese avisene uten besvær, og hun mente selv at i en offentlig kø, ville hun ikke ha overlevd. CARVING-SKI Kirurgen tror pasientgruppen 60+ bare vil øke – i takt med at befolkningen flest har færre motforestillinger med å legge seg under kniven. – Flere og flere aksepterer skjønnhetsoperasjoner. Jeg mener samtidig det må sees i lys av den nye generasjonen seniorer som nekter å bli gamle. I dag har bestemor personlig trener, hun går Birken og står på Carvingski. Man sparer ikke arven til etterkommerne, det er mer akseptert å bruke den på seg selv. Da er man ikke lenger fremmed for å bruke 20 000- 40 000 kroner på en kosmetisk operasjon på, sier Tom Ørner. Han er ikke nødvendigvis enig i at det er et stadig mer krevende skjønnhetsideal som har fått antallet operasjoner til å øke.

KIRURGI: Også menn med antydning til bryster legger seg på operasjonsbenken til Klinikk Bergen.

Foto: Silje Stavrum Norevik

– Kvinner gjør det for seg selv, og alderdom. Forfengeligheten har har en perfekt kropp. Det hender for andre kvinner, men du blir ikke aldri vært større. Jeg sier ikke nei til jo at jeg tenker at folk er for gamle nødvendigvis lykkeligere av en ope- en 80-åring dersom det er viktig for for en operasjon, men samtidig skal vedkommende. Det er få som gjør ikke jeg gjøre meg til dommer, også rasjon, påpeker kirurgen. kosmetiske inngrep på impuls, de eldre må ha anledning til å forynge fleste har gjennomgått en prosess seg selv. MENN – Hva er baksiden med økninFortsatt er ni av ti kunder hos Tom med seg selv, sier Tom Ørner. gen av denne type operasjoner? Ørner kvinner, men andelen menn som ønsker kosmetiske inngrep øker NATTESØVN –Først og fremst mener jeg vi må stadig. Ørner begynte med snorkeopera- erkjenne at skjønnhetsfokuset bare – Det kommer menn til meg på sjoner i 1994. Nå kan han jobbe tre kommer til å øke. Enhver operasjon nærmere 70 som plages av at de dager i uken og er bokført med en med narkose utgjør en risiko, men i har bryster og vil fettsuge dem. For formue på 24 millioner. praksis er det bare de færreste som å være ærlig, ser jeg ikke det som et – Du tjener godt på et skjønnhet- får komplikasjoner, dette er standarstort problem, men for dem det gjel- sideal som noen vil mene er blitt sykt. diserte operasjoner. der kan det være skjemmende, sier Sover du godt om natten? spesialisten. – Ja, det gjør jeg. Du spør om mitt Selv erkjenner kirurgen at skjønn- etiske ansvar, og det tar jeg på alvor. hetsidealet er strukket langt. Det er ikke min oppgave å dømme – Man søker stadig etter mulig- eller fordømme, og jeg har fortsatt heter for å kjempe mot sin egen til gode å høre noen fortelle at de

Gir kunstig hår til damer over 50 Stadig flere kvinner i overgangsalderen strømmer til hårspesialist Tor Verner Meyer. 20 prosent. – Grunnen er enkel, i – Vi dyrker ungdommen, frykter sykovergangs-alderen mister kvinner dom, forakter alderdom og hater død. østrogen og får mannlige kjønns– Mens kundegruppen tradisjonelt hormoner, noe som kan føre til sett har bestått av menn, får vi sta- håravfall. Det er veldig mange Tor Verner Meyer, daglig leder Tops Apollo Bergen dig flere kunder blant kvinner på 50 kvinner som sliter med det, men pluss. Her ser vi en radikal økning, problemet er fortsatt litt hysj-hysj, sier Tor Verner Meyer, daglig leder mener Meyer. alle typer samfunnslag. Samtidig Ifølge Meyer skal disse sitte fast i en av Tops Apollo Bergen. ser vi altså at flere kvinner velger å periode på fire uker før man må inn Siden oppstarten i 2009 har FISKERE bruke hårerstatninger. Kvinner er en til ny behandling. butikken solgt hårerstatninger for Han ser også en økende forfengelig- gruppe som har vært undervurdert – Bransjetall viser at 15 000 norske nærmere 20 millioner kroner. I år het blant menn. gjennom mange år, og det er noe vi menn bruker hårerstatning, mot 10 tror han på rekordomsetning etter – Det er ikke en typisk gruppe må ta tak i. 000 i 2007, sier Tor Verner Meyer. gode tall for januar og februar. Metoden Meyer bruker kalles menn som vil ta håret tilbake. Kvinnegruppen er voksende, og Det er alt fra fiskere, håndverkere, «hairfusion» og er mikrotynne hårMeyer estimerer at den nærmer seg meglere. Kundene kommer fra deler som festes fast til hodebunnen. Silje Stavrum Norevik

silje@byavisen.net

5

Hjemmekjære økonomistudenter 83 prosent av studentene ved NHH mener det er viktig at en arbeidsgiver har høye etiske standarder, mens kun 24 prosent av de finske studentene ved Aalto University School of Economics mener dette er viktig, viser en fersk forskningsrapport som ble lagt frem under arbeidslivskonferansen NHHSymposiet forrige uke. Samtidig er norske økonomistudenter de minst yrkesmobile blant alle de nordiske landene. Kun 8 prosent av NHH-studentene ønsker å satse på en internasjonal karriere, mens andelen svenske og finske er henholdsvis 21 og 23 prosent.

Etablererpris til Norwegian Rain Norwegian Rain er tildelt etablererprisen fra Bergen kommune. Leder og eier Alexander Helle fikk ideen til å lage regnfrakker som følge av at han etter 29 år i Europas mest regnfulle by ville ha et tørt og komfortabelt urbant liv. Resultatet er en kombinasjon av skredderhåndverk med de mest tekniske materialer og teknikker fra offshore, fjell- og regntøyindustrien – ispedd et hint av japansk enkelhet, heter det i en pressemelding.

Nye midler til barnevernet Bergen kommune har fått statlige midler til 18 nye stillinger i barnevernet. I utgangspunktet søkte Bergen om midler til 30 stillinger, samt om 3,55 millioner kroner til kompetansetiltak og 5 millioner kroner til tiltak i barnevernet. Byråd for helse og inkludering, Hilde Onarheim, er glad for å kunne øke bemanningen i barnevernet. – Det er imidlertid skuffende å registrere at søknaden om midler til tiltak ikke er imøtekommet. Gode tiltak er også vesentlig for et godt barnevern, sier Onarheim i en pressemelding.


6

nr 12 - 2011 - www.byavisen.net

Slakter byrådets plan mot tagging Trond Tveiten i Laksevåg Venstre kritiserer Lisbeth Iversens plan mot tagging, og mener den kan føre til flere lovbrudd. Silje Stavrum Norevik

silje@byavisen.net

– Det eneste som kommer til å skje med den planen byrådet har lagt frem, er at man ikke kommer til å se forskjell på graffiti og tagging, og at offentlige vegger med graffiti kommer til å bli spylt reine, og tilbakeført til sin kjedelige grå farge, sier Trond Wathne Tveiten, leder i Laksevåg Venstre, og tidligere bydelsstyrerepresentant i Laksevåg bydelsstyre. Strategi for håndtering av ulovlig graffiti og tagging ble vedtatt i januar. Planen er todelt, og skal både minske utbredelsen av ulovlig tagging, samtidig som den skal tilrettelegge for lovlig kunstnerisk uttrykk – graffiti. Tveiten mener likevel at strategiplanen ikke tar nok høyde for utbredelsen av lovlig graffiti som kunstuttrykk. Hovedpunktene i planen vektlegger at «det skal arbeides for å sikre rask fjerning av ulovlig tagging», og at «overvåkning, anmeldelser og straff som virkemiddel avklares nærmere i samarbeid med politiet, basert på erfaring fra andre byer». Det er slike punkter Trond Tveiten reagerer på. – Planen handler i stor grad om å forhindre ulovlig tagging. Den tar ikke høyde for at graffiti er kunst og en del av uttrykket i en moderne, urban kultur. Graffiti er et viktig kunstuttrykk.

KUNST: Trond W. Tveiten ( V) mener Bergen kommune ikke ivaretar gatekunst som her ved å lage en plan mot tagging. Han kritiserer Lisbeth Iversen for å ikke besvare hans etterlysning av en plan for graffiti i bydelen Laksevåg. Foto: Silje Stavrum Norevik

UNDERGANG Trond Tveiten sier hans fremste ankepunkt mot planen er at saksgangen har vært urimelig treg – og at den kommer som en rekke sanksjoner – fremfor å også sørge for spillerom for lovlig graffiti på tilviste arenaer. – Jeg har i flere år etterspurt en plan for graffiti i Laksevåg bydel. Byrådet har nå endelig lagt frem en plan som er svak, tynn og som er mer opptatt av ulovlig tagging enn av lovlig graffiti, sier Tveiten. – Hvilke konkrete tiltak savner du i planen? – Tiltak nummer en burde være å gå i dialog med graffitimiljøet. På

Laksevåg er det mange underganger som kunne bli tatt i bruk. Alle er enige om graffiti er et positivt tilskudd til bymiljøet, men det virker som om Lisbeth Iversen og co er mer redde for reaksjoner, slik at planen ikke fører handling med seg. Det hjelper ikke å anerkjenne graffiti som kunstform om man ikke har politikk på det. Tveiten har heller ikke tro på at en nullvisjonspolitikk fører til mindre tagging. – Se til Oslo og New York hvor man har innført nullvisjon, det har ikke blitt bedre der. Snarere er jeg redd for at Iversens forbud fører til at

Harald Victor Hove:

som er akseptable vegger for graffiti, og hvasom ikke er det. Tveiten bør være så-pass redelig at han faktisk erkjenner at dette byrådet faktisk har avvist krav om innføring av eksempelvis Oslos nulltoleranse for graffiti, sier han.

– Jeg er bekymret for at man skal skjære alt over en kam, sier Walter Wehus. Camilla Aadland Camilla@byavisen.net

Han driver bloggen Mot Veggen, som dokumenterer gatekunst i Bergen. – Alle er enig i at det er for mye tagging i byen, og at det er stygt. Men jeg er redd de skal fjerne for eksempel Dolk sine tegninger, at de tenker at alt skal bort, sier Wehus til Byavisen. Han er i mot nulltoleranse, fordi

Akkurat nå: nå kampanje på: Akkurat

han mener det blir for dogmatisk. – Det er synd om alt skal forsvinne i løpet av en dag, bare fordi noen har bestemt det, sier han. – Hvorfor er graffiti viktig? – Gatekunst gir noe ekstra, som overrasker. Det gjør byen litt rikere. Det er gjerne godt uttenkte ting, som folk arbeider lenge med. Det er et estetisk element, som det ville være veldig synd om ble borte, sier Wehus.

DOLK: Walter Wehus håper Dolk sin gatekunst får være i fred. Foto: motveggen.blogspot.com

Amalieskram klinikken

Verdens Spesialkampanje beste klassikere!

på utvalgte modeller i høyglans + høstkampanje på hele utvalget Se: www.jke-bergen.no

velkommen til å utvise graffitikunst på tilviste plasser, mener Tveiten. Han understreker at det er to år siden han for første gang stilte LAKSEVÅG muntlig spørsmål til Lisbeth Iversen Bydelspolitikeren mener at Iversens i byrådet og etterspurte en plan for plan er en bremse for det levende graffiti i Laksevåg bydel. kunst- og kulturmiljø på Laksevåg. –For ente gang ber jeg byrådet – Jeg har mange ganger blitt berg- komme med en plan om graffiti, tatt over flott og kreativ graffiti som ikke tagging. Hvor i bydelen vil er utført på underganger og lignende man tillate lovlig graffiti, spør Trond i bydelen vår. Dette er mennesker Tveiten. med stor kreativitet og store kunstneLisbeth Iversens politiske rådgiver, riske evner. Disse må få spillerom til Tor Andre Ljosland, tilbakeviser kriå få utføre kunsten sin på ellers grå og tikken og opplyser at det vil komme kjedelige offentlige vegger. Laksevåg en egen plan for graffiti, og at saken må være bydelen som ønsker disse nå er under kulturbyråden.

Frykter for gatekunsten

- Vanskelig balansegang – Trond Tveiten kan slappe helt av og se frem til Bergen kommunes graffitiplan leveres til bystyrebehandling denne våren. Saken vil omfatte alle lovlige vegger for kunstuttrykket graffiti, og dette suppleres med ulike tiltak for å fremme kunstarten, og fokuserer ikke bare på lovlige vegger, sier kulturbyråd Harald Victor Hove (H). Han viser til at saken som ble behandlet i byrådet tidligere i år, er en oppfølging av byrådets vedtatte plan om å stimulere graffiti, men samtidig reagere mot ulovlig tagging. – Her er det en vanskelig balansegang som både Tveiten og jeg er klar over, men vi må være tydelige på hva

folk tar seg veldig til rette, og at man da må bruke mer politiressurser på folk som bryter loven.

ved lege Jon Schjelderup

jke Bergen As Drammen: 32 89 30 50 Alta: 78 45 62 00 Danmarksplass - solh.gt. 66, 5054 Bergen Arendal: 37 02 67 00 elverum: 62 43 11 00 tlf. 55 20 73 00, www.jke-bergen.no Askøy: 56 14 24 50

Fredrikstad: 69 31 45 90

* * * *

Akupunktur Idrettsmedisin / Skader Smertebehandling Vektproblemer

Les mer på: www.amalieskramklinikken.no

Tlf.: 407 08 234 - 415 08 187

KORT TID VENTE


nr 12 - 2011 - www.byavisen.net

7

Gamle bedrifter som tenker nytt For ullprodusent Janus går det bare en vei: oppover. – For oss handler det utelukkende om å overleve, sier konsernsjef Janne Vangen Solheim. klarer vi ikke å overleve. I år skal vi nærme oss 250 millioner kroner, Hun overtok jobben som konsernsjef fastslår konsernsjefen. i fjor høst. Forrige uke fengslet hun I dag har Janus kontorer i Russland, hundrevis av deltagere på nærings- Sverige, Spania og Kroatia. livskonferansen Grow, med sin for– Hvis ikke vi har visjoner, klarer telling om Janus’ snuoperasjon. vi ikke å utvikle oss, sier Vangen – For en del år siden trodde jeg at Solheim. jeg var ferdig som leder på Janus. Det ”Vinnerne som bygger Norge” var var i 2004, vi hadde vært gjennom en undertittelen på konferansen. solid brottsjø, og måtte melde opp– Vi tør ikke kalle oss en vinner, sigelser og permitteringer, forteller men vi er en overvinner, fastholder Solheim. Vangen Solheim. Camilla Aadland Camilla@byavisen.net

Russland og Frankrike Motstand mot endring Løsningen ble å se ut av landet. Christine Haugland, som er leder for Gjennom iherdig jobbing og reising forretningsutvikling i BKK, repretil en rekke land, har hun oppnådd senterer en annen overvinner. å kle soldater i blant annet Norge, – Samarbeid er viktig for å lykkes Frankrike og Kroatia med ullun- med innovasjon. BKK og vår brandertøy fra Janus. Omsetningen har sje har vært flinke til å samarbeide i også steget. I fjor hadde konsernet en egen bransje, men har ikke vært så omsetning på 230 millioner, opp ti flinke til å samarbeide inn mot det millioner fra året før. tekniske miljøet. Vi må og kan bli – Vi må tjene penger, hvis ikke bedre, sa Haugland.

ULL TIL FOLKET: Direktør Janne Vangen Solheim i Janus brukte overhead i sitt foredrag om nyskaping. Bak henne er første utkast av forretningsmodellen og i hånden har hun en ullsau, tilsvarende den hun ga til en fransk offiser på atomubåtbasen i Lyon. Foto: Camilla Aadland

Hun merker at endring ikke alltid er like lett å få til i en tradisjonsrik bedrift. – Innovasjon er endring, men endring betyr noe for den enkelte, som må gjøre noe annerledes. Det

er ikke alle som vil det. Det er masse motstand mot endring, det opplever jeg hver dag. Vi må ha egen driv, vilje og drøm for å lykkes, sier hun. Hun opplever likevel at bedriftskulturen er formbar.

– Utfordringen er at vi ikke har kniven på strupen, men vi har et ansvar for å levere også de neste tyve årene, og da må vi ha nyskaping for å lykkes, mener Haugland.

Å tenke stort tar ikke mer plass intergrering karriere

nestekjærlighet fornybar energi

utdanning

kvalitetstid

lidenskap

morgendagen

å bidra

planer

Toyota Aygo 68 hk 5 dørs kun kr. 139.800,Inkludert met. lakk og 2 sett hjul

de vanskeligstilte

e av oss bør leke med. Å velge bil etter behov er en annen stor tanke som IQ,Aygo og Yaris er store biler med lave utslipp som vi nå har gode tilbud på. Frakt- og lev.omk. inkludert i prisen. Reg.omk. kr. 950,-. Forbruk: 0,45l/mil. CO2:106 g/km. Importør: Toyota Norge AS. Med forbehold om trykkfeil.

MINDE: Kanalvn. 111 - Tlf: 55 33 55 00 - ÅSANE: Myrdalsvn. 20 ved Ikea - Tlf: 55 33 48 00 VOSS: Strandavn. 500 - Tlf: 56 52 30 20 TOYOTA NORHEIMSUND - TOYOTA SOTRA


8

nr 12 - 2011 - www.byavisen.net

Livsstil Mat

Kake ikke bare kake

På norsk er kake et romslig begrep som kan innbefatte mange forskjellige bakverk og konditorvarer, mens andre språk har mer avgrensede betydninger. Kake er for eksempel ikke synonymt med amerikansk cake. Grunnen er at dette hovedsakelig innbefatter bløtkakevarianter, mens andre kaker der klassifiseres som f.eks. cookies, pies, shortbreads eller brownies. Kilde: wikipedia.no

Smakfulle kaker Fire kaker som frister. Kanskje er tiden inne for å prøve sitronkake eller banankake?

Sitronkake

Ingredienser 350 g smør , romtemperert 400 g sukker 4 stk egg 3 dl helmelk 450 g hvetemel 3 ts bakepulver 3 ts vaniljesukker 2 stk sitron , skall og saft Ostekrem med sitron:

125 g kremost naturell 60 g smør , romtemperert 4 dl melis 2 ts vaniljesukker ½ dl sitronsaft Fremgangsmåte Rør smør og sukker hvitt og porøst. Tilsette ett egg om gangen og pisk godt mellom hvert egg. Rør inn

væsken i røren vekselvis med de tørre ingrediensene. Rør til slutt inn sitronskall. Kle bunnen av formen med bakepapir og fordel røren jevnt i formen (ca 25 x 35). Stek kaken midt i ovnen. Avkjøl kaken før kremen smøres på.

Krem: Bland alle ingrediensene i en bolle og visp til en luftig krem. Smør kremen utover kaken og pynt etter ønske. Langpanne: ca 25 x 35 I stekeovn ved 175 ºC i 35–40 minutter Alle oppskrifter fra melk.no


Verdens beste klassikere! Spesialkampanje beste klassikere! Verdens beste klassikere! Verdens Verdens Spesialkampanje Verdens Verdens beste klassikere! Verdens Høyglans Verdens beste klassikere! Verdens Høyglans

de lekre nyhetene de lekre Stikk inno Akkurat nå kampanje på:nå kampanje på utvalgte modeller i høyglans Stikk innom Akkurat på: de lekre n Akkurat nå kampanje på: og seinnom de Stikk og se Akkurat nå kampanje på utvalgte modeller i: Stikk innom og se de lekre nyhetene: lekre nyhetene + høstkampanje på hele utvalget Stikk innom Akkurat nå kampanje på: de lekre nyhetene: Akkurat nå kampanje på utvalgte modeller i: Stikk innominnom og se de lekre nyhetene: lekre nyhetene Stikk Stikk innom Akkurat nå kampanje på:

Akkurat nå: Akkurat nå kampanje på utvalgte modeller i:

9deStikk innom og på modeller iihøyglans Verdens lekre nyhetene beste klassikere! beste klassikere! påutvalgte utvalgte modeller høyglans Verdens beste klassikere! de lekre nyhete klassikere! bestebeste klassikere! beste klassikere! beste klassikere! beste klassikere! 25 % + høstkampanje på hele utvalget +Verdens høstkampanje på hele utvalget 25 % beste klassikere! Verdens Verdens beste klassikere! Verdens Spesialkampanje ** – Salg av utstillinger Rabatt Spesialkampanje Rabatt Verdens beste klassikere! beste klassikere! besteVerdens beste klassikere! på utvalgte modeller iihøyglans - klassikere! Kampanje på utvalgte modeller på utvalgte modeller høyglans Verdens 25 % beste klassikere i malt høyglans 25 % + høstkampanje på hele utvalget Verdens + høstkampanje på hele utvalget beste klassikere! Verdens Banan for fordøyelsen Verdens beste klassikere! * Verdens Rabatt * Rabatt beste beste besteklassikere! klassikere! besteklassikere! klassikere!

Høyglans Høyglans

de Stikk innom nr 12 - 2011 - www.byavisen.net og lekre se de nyhetene: Stikk innom og se Stikk og se de innom og se og seinnom de Stikk og seStikk Stikk innom og senyhetene de lekre nyhetene: innom og se lekre nyhetene de lekre nyhetene: lekre Stikkde innom de lekre nyhetene: lekre nyhetene de lekre nyhetene: lekre nyhetene Vi fornyer: og se de Akkurat nå: Stikk innom Stikk innom og se StikkStikk innom og seog og seinnom de Stikk innom se Stikk innom ogde se de lekre nyhetene: lekre nyhetene og se kampanje innom Akkurat nå Akkurat kampanje pånå utvalgte modeller i: på: deStikk lekre nyhetene: Stikk innom de lekre nyhetene: lekre nyhetene Akkurat nå kampanje på: i: deStikk og se de innom Akkurat nå kampanje på utvalgte modeller nyhetene: Stikk innom Akkurat nå kampanje på: oglekre se deSalg Stikk innom og seav lekre nyhetene og se de Stikk innom og se Akkurat nå kampanje på utvalgte modeller i: og seinnom de lekre Stikk og seStikk nyhetene og seinnom de og se lekrenyhetene nyhetene: lekre Akkurat nå kampanje på utvalgte modeller i: de de lekre nyhetene: lekre nyhetene utstillingsmodeller *Ved bestilling innen 30.nov. de lekre nyhetene: lekre nyhetene de lekre lekre nyhetene innom og senyhetene: Akkurat nå kampanje på:nå kampanje på: Stikk *Ved Stikk bestilling innen 30.nov. innom Akkurat Stikk innom og se Akkurat nå kampanje på:nå kampanje på:de Stikk innom Akkurat lekre nyhetene:

Akkurat nå kampanje på:nå kampanje på: Akkurat Akkurat nå kampanje på:nå kampanje på: Akkurat Akkurat nå:

Høyglans Høyglans Høyglans Høyglans

Akkurat nå kampanje på utvalgte modeller i: Akkurat nå kampanje på utvalgte modeller i:

Høyglans Høyglans

Banan inneholder mer karbohydrater enn de fleste andre fruktslag, og er dermed velegnet for å gi et energitilskudd. Banan er derfor ideell å spise før og etter fysisk aktivitet, da kroppen fort tar til seg næringen. Bananer inneholder mye fiber som har en stabiliserende virkning på fordøyelsen. Bananer inneholder også A-, B- og E-vitaminer samt mineralene fosfor, kalium, jern og sink.  Kilde: frukt.no

www.jke-design.no www.jke-design.no www.jke-design.no www.jke-design.no www.jke-design.no www.jke-design.no

www.jke-bergen.no og se de innom deStikk lekre nyhetene: Stikk innom og og se se se og seinnom de Stikk Stikk innom ogog se de lekre nyhetene: lekre nyhetene Stikk innom de lekre nyhetene: Stikk innom de lekre nyhetene: lekre nyhetene Stikk innom de Stikk innom og lekre se de nyhetene: Stikk innom og se Stikk og se de og se innom

og seinnom de Stikk og seStikk og seinnom de og se de lekre nyhetene: lekre nyhetene de lekre nyhetene: lekre nyhetene lekre nyhetene: lekre nyhetene *Ved bestillingde innen 30.nov. lekre nyhetene: nyhetene Stikk innom og se 30.nov. delekre *Ved bestilling innen

Akkurat nå kampanje på utvalgte modeller i: Akkurat nå kampanje på utvalgte modeller i:

25 25% % ** Rabatt Rabatt Stikk innom og se

Stikk innom og se de lekre nyhetene: de lekre nyhetene:

Høyglans Høyglans

www.jke-design.no www.jke-design.nowww.jke-design.no www.jke-design.no www.jke-design.no www.jke-design.no www.jke-design.no

Banankake

Stik de l

*Ved bestilling innen 30.nov. *Ved bestilling innen 30.nov.

Stikk og se de lekreinnom nyhetene:

Foto: Milano Farget lekre nyhetene: Foto: Milanode Farget Foto: Milano Farget Foto: Foto:Milano MilanoFarget Farget

Foto: Milano Farget

www.jke-design.no Foto: Milano Farget www.jke-design.no Foto: Milano Farget www.jke-design.no www.jke-design.no www.jke-design.no www.jke-design.no Foto: Milano Farget www.jke-design.no Foto: Milano Farget www.jke-design.no www.jke-design.no Foto: Milanowww.jke-design.no Farget www.jke-design.no www.jke-design.no www.jke-design.no www.jke-design.no Foto: Milano Farget www.jke-design.no www.jke-design.no www.jke-design.no www.jke-design.no Foto: Milano Farget www.jke-design.no www.jke-design.no Foto: Milano Farget  www.jke-design.no www.jke-design.no www.jke-design.no Foto: Milano Farget www.jke-design.no www.jke-design.no Foto: Milano Farget  www.jke-design.no www.jke-design.no

Foto: Milano Farget  Foto: Milano Farget Foto: Milano Farget  Foto: Milano Farget

Skuffer Skuffer medglassider Foto: Milano Farget Foto: Milano Farget Foto: Riva Design

 

Skuffer med gl www.jke-design.no Ingredienser 2 stk banan godt modne www.jke-design.no www.jke-design.no www.jke-design.no  100 g smør romtemperert www.jke-design.nowww.jke-design.no www.jke-design.no  Skuffer med glassider www.jke-design.no 150 g sukker www.jke-design.no www.jke-design.no  2 stk egg www.jke-design.no  Skuffer ihvitt elegant hvitt eller svart www.jke-design.no eller svart Sokler med www.jke-design.no   Designhåndtak i rustfritt stålgjæring 225 g hvetemel www.jke-design.no www.jke-design.nowww.jke-design.no  Sokler med gjæring Skuffer elegant  www.jke-design.no www.jke-design.no Foto: Milano Farget Sokler med gjæring www.jke-design.no   Designhåndtak i irustfritt stål Foto: Milano Farget  ASKØY K JØKKENSENTER A S JKE BERGEN A S Foto: Milano Farget  Sokler med  Designhåndtak i rustfritt stål www.jke-design.no  Sokler med gjæring  Sokler med gjæring Foto: Milano Farget Skuffer i elegant Skuffer med www.jke-design.no Foto: Milano Farget www.jke-design.no www.jke-design.no Foto: Milano Farget JØKKENSENTER A S JKE BERGEN A S www.jke-design.no Juvikflaten, 5300 K leppestø Danmarksplass Solh.gt. 66, 5054 Bergen 2 ts bakepulver Designhåndtak www.jke-design.no Foto: Milano Farget medFoto: Skuffer medglassider Askøy kjøkkensenter As Bergen As www.jke-design.no www.jke-design.no Foto: Milano Farget Foto: Milano Farget Designhåndtak iMilano rustfritt stål www.jke-design.no www.jke-design.no www.jke-design.no Farget ASKØY K JØKKENSENTER A S JKE BERGEN S Designhåndtak Foto: Milano Farget hvitt eller svart  Sokler gjæring JKE BERGEN AAs S Tlf.Ajke www.jke-design.no Foto: Milano www.jke-design.no www.jke-design.no Foto: MilanoAFarget T lf.juvikflaten, 56Farget 14 24 50 55 20jke 73 00, www.jke-bergen.no Foto: Milano Farget Askøy kjøkkensenter Bergen As 5300 kleppestø Danmarksplass - solh.gt. 66, 5054 Designhåndtak ASKØY K JØKKENSENTER SDanmarksplass JKE BERGEN A Solh.gt. SBergen www.jke-design.no Foto: Milano Farget uvikflaten, 5300 K leppestø 66, 5054 Bergen www.jke-design.no Foto: Milano Farget Askøy kjøkkensenter As jke Bergen As Juvikflaten, 5300 K leppestø Danmarksplass Solh.gt. 66, 5054 Bergen www.jke-design.no Foto: Milano Farget hvitteller svart Askøy kjøkkensenter As Farget jke As Solh.gt. i rustfritt stål Designhåndtak ½ dl melk tlf. 56 14 24Bergen 50 tlf. 55 20 66, 73 00, www.jke-bergen.no www.jke-design.no Foto: Milano www.jke-design.no Foto: Riva Design Danmarksplass 5054 Bergen Foto: Milano Askøy kjøkkensenter As jke Bergen gjæring Juvikflaten, 5300 -K leppestø Danmarksplass 66, 5054 Bergen  66, 5054 juvikflaten, 5300 kleppestø Danmarksplass --As solh.gt. 66, 5054 Bergen iFarget rustfritt stål www.jke-design.no juvikflaten, 5300 kleppestø Danmarksplass - solh.gt. T lf. 56 24 50 Tlf. 55 7380 00, www.jke-bergen.no stål med glassid www.jke-design.no iirustfritt stål Solh.gt. med lf. 56 14 24 50 Tlf. 551466, 20 www.jke-bergen.no Skuffer i eleg Foto: Milano Farget  Sokler www.jke-design.no Stord: Lillestrøm: 64Bergen 84 Skuffer 10 30 Hamar: 62 512099 Drammen: 3273 8900, 30 50 Alta: 78 45 62 00 www.jke-design.no www.jke-design.no Foto: Riva Design juvikflaten, 5300 kleppestø Danmarksplass -www.jke-design.no solh.gt. 5054 Bergen www.jke-design.no Foto: Milano Farget  Skuffer elegant hvitt eller s juvikflaten, kleppestø Danmarksplass - solh.gt. 66, 5054 Bergen  Skuffer med glassider T lf. 56 2473 50 5300 Tlf. 55 20 00,Farget www.jke-bergen.no rustfritt Tlf. 5514 20 00, www.jke-bergen.no  Milano Farget Foto: Milano tlf. 56 14 2473 5073 tlf. 55 73 00,iwww.jke-bergen.no  Sokler med gjæring tlf. 56 14 www.jke-design.no 24www.jke-design.no 50 tlf. 55 20 00, www.jke-bergen.no Lillestrøm: www.jke-design.no Foto: Milano Farget  Skuffer med glassider Stord: 98 24 21Skuffer 52 64 84 10 30 Stryn: Hamar: 62Foto: 5120 99 80 Drammen: 32 89 30 50 Alta: 78 45 62 00 Foto: Milano Farget Oslo: 22 64 23 00 Jaren: 41 52 51 46 Elverum: 62 43 11 00 Arendal: 37 02 67 00 www.jke-design.no m  tlf. 56 14 24 50 tlf. 55 20 73 00, www.jke-bergen.no www.jke-design.no www.jke-design.no Foto: Milano Farget Foto: Milano  tlf. 56 14 24 50 tlf. 55 20 7367 00, www.jke-bergen.no  Skuffer med glassider www.jke-design.no Farget www.jke-design.no www.jke-design.no Foto: Milano Farget www.jke-design.no Foto: Milano Farget Skuffer med www.jke-design.no   www.jke-design.no Skuffer i elegant hvitt eller svart www.jke-design.no Foto: Milano Farget   Stryn: 57 87 62 00 Oslo: 22 64 23 00 Jaren: 41 52 51 46 Elverum: 62 43 11 00 Arendal: 37 02 00 www.jke-design.no Foto: Milano Farget www.jke-design.no JKE BERGEN A 24S50 A SFredrikstad:  Skuffer m med Sandnes: 51 60 38imed 30  Larvik: 33Farget 14i10 50 hvitt eller 69 31 45 90 Askøy: 56 14  Designhåndtak i rustfritt stål  svart Designhåndtak rustfritt stål Tromsø: Skuffer Skuffer elegant Designhåndtak www.jke-design.no Foto: Milano  www.jke-design.no Fremgangsmåte www.jke-design.no Foto: Milano Farget  Skuffer Sokler med gjæring  Designhåndta  Skuffer med glassider ASKØY K JØKKENSENTER JKE BERGEN A S www.jke-design.no  Designhåndtak i rustfritt stål www.jke-design.no Foto: Riva Design  Skuffer med glassider Foto: Milano Farget  i elegant hv www.jke-design.no Foto: Milano Farget Askøy kjøkkensenter www.jke-design.no As jke Bergen As  Skuffer med  Skuffer Tromsø: 77 75 80 20 Sandnes: 51 60 38 30 Larvik: 33 14 10 50 Fredrikstad: 69 31 45 90 Askøy: 56 14 24 50  Designhåndtak i rustfritt stå  Designhåndtak i rustfritt stål Designhåndtak Trondheim: Ski: 64 85 46 00 Leknes: 76 08 22 00 Førde: 57 82 85 00 Bergen: 55 20 73 00 Sokler med gjæring glassider  Skuffer med glassider  Foto: Skuffer med glai www.jke-design.no www.jke-design.no Foto:Solh.gt. Milano Farget  med  5054 Skuffer glassider Sokler med gjæring  Sokler med 73 Skuffer Danmarksplass -K leppestø Solh.gt. BergenFoto: Askøy kjøkkensenter As 66, 5054 jke Bergen www.jke-design.no glassider Designhåndtak i rustfritt stål 46gjæring www.jke-design.no Riva Design www.jke-design.no Juvikflaten, 5300 Danmarksplass -As Bergen www.jke-design.no Riva Design www.jke-design.no Foto: Milano Farget i Foto: rustfritt stål Skuffer i elegant hvitt  Skuffer glassider  Leknes: Sokler med gjæring www.jke-design.no Milano Farget Skuffer 66, Trondheim: 80 13 00 iee Ski: 64 85 00 76 0850 2200 Førde:66, 57 82 Bergen: 552420 73 14 Sokler med I stekeovn 180 °C i 1 time imed 76gjæring 20  med 74Farget 08 Gjøvik: 61 18 0585 40 00Bergen Bodø: 75 52 30 www.jke-design.no Foto: Milano 00Skuffer med glassider  glassider Sokler med gjæring juvikflaten, 5300 kleppestø Danmarksplass - 00 solh.gt. 5054 Bergen 11 Designhåndtak Skuffer elegant hvitt eller sv juvikflaten, 5300 kleppestø Danmarksplass - Levanger: solh.gt. 66, 5054 www.jke-design.no Foto: Riva Design ihvitt rustfritt stål Twww.jke-design.no lf. 56 2473 50 Tlf. 55 20 www.jke-bergen.no Sortland: Sokler med NO_bergen+_RettHjem.indd 1Bodø: Skuffer  glassider Sokler med gjæring Foto: Milano Tlf. 5514 20 Skuffer Skuffer elegant eller svart Levanger: med hvitt iglassider rustfri Farget Skuffer i elegant hvitt eller svart www.jke-design.no iSkuffer 20gjæring  Sokler med g 76 11 14 74 08 50 00 Gjøvik: 61 18 05 73 4000, 7500, 52 www.jke-bergen.no 24 30 med Foto: Riva Design  Designhåndtak i rustfritt stå  svart Designhåndtak i rustfritt stål   Sku Skuffer med glass Askøy kjøkkensenter As jke Bergen As olh.gt. Skuffer iSortland: elegant eller    Designhåndtak i rustfritt stål   Designhåndtak i rustfritt stål tlf. 56 14 24 50 tlf. 55 20 73 00, www.jke-bergen.no  Sokler med gjæring NO_bergen+_RettHjem.indd 1  Designhåndtak i rustfritt stål Skuffer med  Designh  Skuffer med tlf. 56 14 24 50 tlf. 55 20 73 00, www.jke-bergen.no  Skuffer i elegant hvitt eller svart Skuffer med    Designhåndtak i rus 66, 5054 Bergen Skuffer med glassider Kle en brødform med bakepapir. Del bananer og smørAskøy i min- kjøkkensenter As  Designhå  Skuffer i elegan Skuffer med jke Bergen As olh.gt. 66,1 5054 Bergen www.jke-design.no Foto: Riva Design  Designhåndtak i rustfrit glassider Designhåndtak i rustfritt stål  Skuffer med glassider  Skuffer i elegant hvitt eller svart  Skuffer med glassider  Sokler med gjæring NO_bergen+_RettHjem.indd  Designhåndtak i rustfritt stål  med Skuffer glassider  stål Designhåndtak i rustfritt stål Stikk innom og se  Designhåndtak i rustfritt  Skuffer med med glassider juvikflaten, 5300 kleppestø Danmarksplass solh.gt. 66, 5054 Bergen glassider Sokler gjæring glassider  www.jke-design.no Sku  Sokler med gjæring glassider  elegant Sokler med gjæring lf. 55 2066, 73 00, www.jke-bergen.no Skuffer iSokler innom og se  Designhåndtak Skuffer i elegant hvitt  Sokler Sokler med gjæring juvikflaten, 5300 kleppestø Danmarksplass - solh.gt. 5054 Bergen ASKØY K JØKKENSENTER A S  gjæring med Skuffer i elegant he dre biter. Ha alle ingrediensene i en bolle og kjør blandingen  glassider med Sokler med gjæring Stikk innom og se svart ime ru glassider  Skuffer Skuffer i elegant hvitt eller svart med BERGEN A S Sokler iihvitt rustfritt stål Sokler med gjæring Riva Design  Sokler m  Designhåndtak Sokler med Foto:Bergen  med Skuffer i Stikk elegant  Skuffer Skuffer i elegant eller  gjæring Skuffer med Foto: tlf. 56 14 24 50 tlf. 55 20 www.jke-design.no 73 www.jke-design.no 00, www.jke-bergen.no gjæring Designhåndtak rustfritt stål  med Designhåndtak i rustfritt stå Skuffer iSokler elegant Sokler med gjæring  gjæring de lekre nyhetene JKE BERGEN A Skjøkkensenter Designhåndtak rustfritt stål  Skuffer iistål elegant hvitt eller svart Skuffer med Juvikflaten, 5300 K leppestøAs  - AsSolh.gt. 66, 5054 Designhåndtak i rustfritt Designhåndtak Riva med glassider i rustf Des Askøy jke Bergen Skuffer ieller rustfritt stål Sokler med gjæring www.jke-design.no DesigniDesignhåndtak JKEDanmarksplass  Skuffer med glassider  Sokler med gjæring Skuffer ide elegant tlf.og 56 14 24 50 tlf. 55 20 73 00, www.jke-bergen.no stål NO_bergen+_RettHjem.indd 150  Skuffer elegant hvitt svart hvitt eller svart glassider Designhåndtak rustfritt  Designhåndtak Designhåndtak i rustfrit Danmarksplass - As Solh.gt. 5054 Bergen  lekre nyhetene! 56 14 24 Tlf.Danmarksplass 55 20 73 00, www.jke-bergen.no de lekre nyhetene Askøy kjøkkensenter As jkeTlf. Bergen i to minutter med en håndmikser. Ha røren i brødformen  Designhåndtak i rustfritt stål juvikflaten, 530066, kleppestø solh.gt. 66, 5054 Bergen  Designhåndtak i rustfritt stål  Sokler med gjæring eller svart Skuffer hvitt iSkuffer elegant hvitt eller svart glassider Skuffer iSokler elegant i rustfritt Designhåndtak iSok ru NO_bergen+_RettHjem.indd eller Tlf.Danmarksplass 55 20tlf. 73 00, gjæring Sokler med gjæring juvikflaten, 5300 kleppestø -1solh.gt. 66, 5054 Bergentlf. 55 20 73 00, www.jke-bergen.no med Skuffer  Skuffer 56 www.jke-bergen.no 14 24 50 glassider ieller elegant hvitt eller svart stål  i eleg svart Sokler med gjærin i hvitt elegant  Designhåndtak Sokler med gjæring Skuffer hvitt 1 www.jke-bergen.no iSokler elegant tlf. 56 14 24 50 BoNyttNO_uge35.indd tlf. 55 20 73 00,   Designhåndtak iDesignhåndtak rustfritt stål  Sokler med gjæring Sokler med Designhåndtak Sokler med gjæring Skuffer med irustfritt Skuffer med glassider Designhåndtak stål Askøy kjøkkensenter As jke Bergen As stek kaken midt i ovnen. Stikk en trepinne i kaken for å se om svart i Sokler rustfritt stålgjæ med Skuffer i gjæring elegant  eller med gjæring hvitt svart NO_bergen+_RettHjem.indd 1 BoNyttNO_uge35.indd 1  hvitt  Sokler med gjæring  i rustfritt stål Skuffer i elegant  Sokler med gjæring eller svart  Designhåndtak i rustfritt stål  Skuffer i elegant hvitt eller svart  med Designhåndt  eller Sokler gjærin hvitt svart BERGEN A S Skuffer med  Sokler Designhåndtak irustfritt stål Skuffer ieller elegant hvitt eller svart med gjæring Skuffer i Sokler elegant  Sokler med gjæring hvitt svart juvikflaten, 5300 kleppestø Danmarksplass - solh.gt. 66, 5054 Bergen JKE den er gjennomstekt. Avkjøl kaken på rist. med glassider   Designhåndtak i rustfritt stålgjæring BERGEN A5054 S Bergen Danmarksplass -AsSolh.gt. 66, Askøy kjøkkensenter As jke JKE Bergen Designhåndtak Designhåndtak i rustfritt stål  ASokler med gjæring Sokler med gjæring ASKØY K JØKKENSENTER A S JKE BERGEN S Designhåndtak Skuffer elegant hvitt svart NO_bergen+_RettHjem.indd 1 26-08-2010  Sokler med gjæring glassider 26-08-2010 08:40:24 eller Designhåndtak i irustfritt stål Askøy kjøkkensenter As ASKØY jke Bergen As Tlf.Danmarksplass 55K20 73 00, www.jke-bergen.no juvikflaten, 5300 kleppestø - solh.gt. 66, 5054 Bergen Designhåndtak  Sokler med08 g JØKKENSENTER A BERGEN S JKE BERGEN A S Designhåndtak i rustfritt stål JØKKENSENTER A S JKE A S  Sokler med gjæring tlf. 56 14 NO_bergen+_RettHjem.indd 24 50 tlf. 55 20 73 00, www.jke-bergen.no  Sokler med gjæring Danmarksplass Solh.gt. 66, 5054 Bergen Askøy kjøkkensenter As jke Bergen As Skuffer i elegant hvitt eller svart Skuffer iielegant Askøy kjøkkensenter As As Juvikflaten, 5300 KDanmarksplass leppestø Danmarksplass - Solh.gt. 66, 5054 Bergen 1 26-08-2010 08:40:24 JØKKENSENTER A SAsBergen BERGEN A5054 S Bergen Designhåndtak i rustfritt stål Juvikflaten, 5300 leppestø - AsSolh.gt. 66, 56jke 14 24Bergen 50 tlf. 55 20 73 K00, www.jke-bergen.no Designhåndtak Askøy kjøkkensenter jkeJKE Bergen Designhåndtak rustfritt stål Askøy kjøkkensenter As jke As Solh.gt. 66, 5054 Bergen ASKØY K JØKKENSENTER A S JKE BERGEN A S Designhåndtak hvitt eller svart Sokler medigjæring juvikflaten,tlf.5300 kleppestø Danmarksplass 66, 5054 Bergen A S leppestø Danmarksplass 66, 5054 Bergen juvikflaten, 5300 Danmarksplass solh.gt. 66, 5054 Bergen i rustfritt stål Tlf.juvikflaten, 56 JKE 14 24 50BERGEN Tlf.kleppestø 55--20solh.gt. 73Solh.gt. 00, www.jke-bergen.no Askøy kjøkkensenter As jke Bergen As rustfritt stål 5300 kleppestø Danmarksplass solh.gt. 66, 5054 Bergen Tlf. 56 14 24 50 Tlf. 55 20 73 00, www.jke-bergen.no Designhåndtak ASKØY K JØKKENSENTER A SDanmarksplass JKE BERGEN A Solh.gt. S99 80  Sokler med gjæring Tlf. 55 2032 73 www.jke-bergen.no Stord: 98 24 21 stål 52 Lillestrøm: 64 84 105054 30iBergen Hamar: 62-K5054 51 Drammen: 8900, 30 50 uvikflaten, 5300 Kleppestø Bergen juvikflaten, 5300 kleppestø Danmarksplass solh.gt. 66, 5054 Bergen Skuffer elegant Askøy kjøkkensenter As 66,i 5054 jke Bergen As Juvikflaten, 5300 leppestø Danmarksplass Solh.gt. 66, hvitt eller svart Askøy kjøkkensenter As jke Bergen As juvikflaten, 5300 kleppestø Danmarksplass solh.gt. 66, Bergen i rustfritt Designhåndtak rustfritt stål tlf. 56 14 24 50 tlf. 55 20 73 00, www.jke-bergen.no Tlf. 55 20 00,50 www.jke-bergen.no hvitt eller svart tlf.kleppestø 56 14 2473 5073 tlf. 55 7380 00, www.jke-bergen.no Danmarksplass -Kleppestø Solh.gt. 5054 Bergen lf. 5578 2045 7356 00, www.jke-bergen.no Askøy kjøkkensenter As jke Bergen 565566, Sokler med gjæring tlf. 56 14 24 50 tlf. 55 20 00, www.jke-bergen.no i30 elegant Juvikflaten, 5300 Danmarksplass 66, 5054 Bergen Stord: 24 52 Lillestrøm: 64 8466, 105054 Hamar: 62 51 99 Drammen: 32 89 30 Alta: 62 00 juvikflaten, 5300 Danmarksplass --As solh.gt. 66, 5054 Bergen iSkuffer rustfritt stål juvikflaten, 5300 kleppestø Danmarksplass -23 solh.gt. Tlf. 14 24 50 Tlf. 55 7380 00, i rustfritt Stryn: 5798 87Stord: 62 21 00stål Oslo: 22www.jke-bergen.no 64 00 Jaren: 41 51 Elverum: 43 11 00 2046Solh.gt. Sokler med gjæring lf.24 14 24 50 Tlf. 20 73 www.jke-bergen.no Lillestrøm: 64Bergen 84 10 30 Hamar: 62 512099 Drammen: 32 8900, 30 52 50 Alta: 78 4562 62tlf. 00 tlf. 56 14 50 55kleppestø 20 73 00, www.jke-bergen.no 66, 5054 Bergen juvikflaten, 5300 kleppestø Danmarksplass - solh.gt. tlf. 56 14 24 50 tlf. 55 20 73 00, www.jke-bergen.no juvikflaten, 5300 Danmarksplass solh.gt. 66,tlf. 5054 Bergen Tlf. 56 50 Tlf. 55 20 7300, 00, www.jke-bergen.no iwww.jke-bergen.no rustfritt stål Tlf. 5514 2024 73 00, www.jke-bergen.no tlf. 56 14 2473 50 55 73 00, hvitt eller Stryn: 57 87 6220 00 Oslo: 22 64 23 00 Jaren: 41 52 51 46 Elverum: 62 43 11 00 Arendal: tlf. 37 02 -www.jke-bergen.no Sokler med gjæring 5667 1400 24Fredrikstad: 50 tlf. 55 20 www.jke-bergen.no Stord: 98 24 21 52 Lillestrøm: 64 84 10 30 Hamar: 62 5120 99 80 Drammen: 32 89 30 50 Alta: 78 45 62 00 hvitt eller svart Oslo: 22 64 23svart 00 Jaren: 41 Designhåndtak 52 51 46 Elverum: 62 43 11 00 Arendal: 37 02 67 00 Tromsø: 77Stryn: 75 80 Sandnes: 51 60 38 30 Larvik: 33 1473 10 50 69 31 45www.jke-bergen.no 90 tlf. 56 14 24 50 tlf. 55 20 00, tlf. 56 14 24 50 tlf. 55 20 73 00, Sokler med gjæring JØKKENSENTER A SBERGEN JKE AElverum: S Askøy kjøkkensenter As jke Bergen As Stryn: 5720 87 62 00 Oslo: 6460 2338 00 Jaren:33 4114 52 51 626943 Arendal: 3724 02 6731 0045 Tromsø: 77 75 Sandnes: 51 60 38 22 3051 Larvik: 3300 1422 1000 50 Fredrikstad: 69 90 Askøy: 56 14 24 50 JKE A SBERGEN Designhåndtak Tromsø: Sandnes: 30 Larvik: 10med 50 46 Fredrikstad: 3111 45 90 Askøy: 56 14 50 Designhåndtak Trondheim: 73 8080 13 00 Ski: 64 85 46 00 Leknes: 76 08 Førde: 575054 82 85 00 Sokler gjæring Sokler med gjæring Askøy kjøkkensenter As jke Bergen As Sokler med gjæring ASKØY K JØKKENSENTER A S JKE BERGEN A S NO_bergen+_RettHjem.indd 1 Solh.gt. 66, Bergen www.jke-design.no 26-08-2010 www.jke-design.no Danmarksplass - Solh.gt. 66, Bergen Tropisk aroma Askøy kjøkkensenter As55 20leppestø jke Bergen As Foto: Riva Design Tromsø: 77 08:40:24 75 80 20 Sandnes: 51 38 30 Larvik: 33 14 5085 Fredrikstad: 315054 4508 90 Askøy:55 56 14 24 50 Designhåndtak i5054 rustfritt stål Trondheim: Ski: 64 00 60Trondheim: Leknes: 76 08 2210 00 Førde: 57 82 8569 00 Bergen: 20 73 00 73 80 13 00 Ski: 64 46 00 Leknes: 76 22 00 Sokler Førde: 57 82 85 00 Bergen: 73- Danmarksplass 00 Sokler med gjæring med Sokler26-08-2010 med gjæring Askøy kjøkkensenter As jke Bergen As50 Solh.gt. 66, 5054 Bergen NO_bergen+_RettHjem.indd 1 Bergen juvikflaten, 5300 kleppestø Danmarksplass solh.gt. 66, 5054 Sortland: 76gjæring 11 14 2085 46 Levanger: 745054 08 00 Gjøvik: 61 18 05 40 NO_bergen+_RettHjem.indd 1 08:40:24 Juvikflaten, 5300 K leppestø Danmarksplass Solh.gt. 66, Bergen www.jke-design.no Foto: Riva Design juvikflaten,www.jke-design.no 5300 kleppestø Danmarksplass solh.gt. 66, Bergen Designhåndtak www.jke-design.no Foto: Riva Design i rustfritt stål Designhåndtak i rustfritt stål Designhåndtak Trondheim: 73 80 13 00 Ski: 6420 85 46 0020 Leknes: 76 0850 2200 00 Sokler Førde: 5718 82 Bergen: 55 20 med Tlf. 55 20 73 www.jke-bergen.no NO_bergen+_RettHjem.indd 1 73 76gjæring 11 14 74Sortland: 08 Gjøvik: 61 0585 40 00Bergen Bodø: 75 52 2418 30 lf.NO_bergen+_RettHjem.indd 55 20 737500, www.jke-bergen.no 26-08-2010 juvikflaten, kleppestø Danmarksplass - 00 solh.gt. 66, 5054 76 Sortland: 11 14 Levanger: 74www.jke-bergen.no 08- Levanger: 50 Gjøvik: 61 05 4000, Bodø: 52www.jke-design.no 24130Tlf. juvikflaten, 5300 kleppestø Danmarksplass solh.gt. 66, 5054 Bergen Foto: Riva00 Design Askøy kjøkkensenter As jke Bergen As 5300 i Sortland: rustfritt stål 56 14 2473 50 Tlf. 55 20 73 00, NO_bergen+_RettHjem.indd 1Bodø: Tlf. 55 20 00, www.jke-bergen.no tlf. 56 14 24 50 tlf. 55 00, www.jke-bergen.no NO_bergen+_RettHjem.indd 13020 73 2 NO_bergen+_RettHjem.indd 1 76 11 14 20 Levanger: 74 08 50 00 Gjøvik: 61 18 05 40 75 52 24 tlf. 56 14 24 50 tlf. 55 20 73 00, www.jke-bergen.no Askøy kjøkkensenter Bergen As olh.gt. i rustfritt stål olh.gt. 5054 Bergen Askøy kjøkkensenter As jke Bergen As tlf. 56 2473 50 tlf. 55 20 73 00,www.jke-bergen.no stål NO_bergen+_RettHjem.indd 114 tlf. 56As 14 24 50 jke66, tlf. 55 20 00, www.jke-bergen.no  i irustfritt 66, 5054 Bergen rustfritt stål NO_bergen+_RettHjem.indd 1 Bergen 26-08-201 Askøy kjøkkensenter As jke As Stikk innom og se  Skuffer med glassider juvikflaten, 5300 kleppestø Danmarksplass solh.gt. 66, 5054 Bergen NO_bergen+_RettHjem.indd 1 2 Stikk innom og se olh.gt. 66, 5054 Bergen  Skuffer med glassider juvikflaten, 5300 kleppestø Danmarksplass solh.gt. 66, 5054 Bergen  Stikk innom og se juvikflaten, 5300 kleppestø Danmarksplass - solh.gt. 66, 5054 Bergen  lf. 55 2066, 73 00, www.jke-bergen.no Stikk innom og se juvikflaten, Danmarksplass - solh.gt. 5054 Bergen Ingredienser Sokler  Skuffer i elegant hvitt eller svart tlf. 56 14 24 50 5300 kleppestø Sokler med gjæring  med Skuffer igjæring elegant hvitt eller svart tlf. 56 14 24tlf. 50 55 20 73 00, www.jke-bergen.no tlf. 55 20 73 00, www.jke-bergen.no de lekre Sokler med gjæring de lekre nyhetene  Designhåndtak i rustfritt stål gjæring nyhetene Designhåndtak i rustfritt stål gjæring Sokler med Sokler med gjæring Sokler med tlf. 56 14 24 50 tlf.50 55 20 73 00, www.jke-bergen.no tlf. 56 14 24 tlf. 55 20 73 00, www.jke-bergen.no NO_bergen+_RettHjem.indd 1 Bunn: de lekre de lekre nyhetene  Designhåndtak i rustfritt stål nyhetene Designhåndtak i rustfritt stål NO_bergen+_RettHjem.indd 1 NO_bergen+_RettHjem.indd 1  Sokler med gjæring  Sokler med gjæring Sokler med gjæring 125 g meierismør BoNyttNO_uge35.indd 1  Sokler med gjæring  Sokler med gjæring As jke Bergen As Askøy kjøkkensenterAskøy As kjøkkensenter jke Bergen As NO_bergen+_RettHjem.indd 1 BoNyttNO_uge35.indd 1 NO_bergen+_RettHjem.indd 1 BoNyttNO_uge35.indd 1 275 g sukker juvikflaten, 5300 kleppestø - solh.gt. Danmarksplass solh.gt. 66, 5054 Bergen juvikflaten, 5300 kleppestø Danmarksplass 66, 5054 -Bergen 26-08-201026-08-2010 08:40:24 08: 2 stk egg NO_bergen+_RettHjem.indd 1 NO_bergen+_RettHjem.indd 1 26-08-2010 08:40:24 tlf. 56 14 24 50 tlf. 55 20 73 00, www.jke-bergen.no NO_bergen+_RettHjem.indd 1 26-08-2010 08:40:24 tlf. 14 NO_bergen+_RettHjem.indd 24 50 tlf. 55 20 73 00, www.jke-bergen.no 25056 g hvetemel 1 26-08-2010 08:40:24 2 ts bakepulver 1 ts revet muskatnøtt 1 ts malt kanel eller revet hel kanel NO_bergen+_RettHjem.indd 1 26-08-2010 08:40:24 2 ½ dl melk NO_bergen+_RettHjem.indd 26-08-2010 08:40:24 3 ss kakaopulver 1

www.jke-design.no

ASKØY K JØKKENSENTER A S Juvikflaten, 5300 K leppestø Askøy kjøkkensenter As T lf. 56 14 24 50 juvikflaten, 5300 kleppestø tlf. 56 14 24 50

 Design Skuffer Foto: Riva   Skuffer Skuffer i elegant hvitt e med glassider Foto: Milano Farget  Skuffer med Foto: Milano Farget Skuffer hvitt eller svart Skuffer   i elegant med   svart Designhåndtak i rustfritt st Designhåndtak i rustfritt stål  Sk Skuffer i elegant hvitt eller     Designhåndtak i rustfritt stål Skuffer med  Designh Skuffer med glassider Skuffer med glassider  Skuffer Skuffer med  Designhåndtak rustfri glassider Designhåndtak i rustfritt stål i ielegan  Sokler med gjæring  Skuffer med glassider  med Skuffer med glassider  Designhåndtak  glassider Sokler gjæringi rustfritt stål  hvitt Sk glassider  Sokler Sokler med gjæring  Skuffer i elegant  med gjæring glassider  Skuffer med  Designhåndtak i rm  Sokler med gjæring  Skuffer i elegant hvitt eller svart Riva Design Sokler Foto:   Skuffer med i rustfritt stål  Designhåndtak i rustfritt st Sokler med gjæring   Designhåndtak Skuffer iirustfritt elegant hvitt eller svar Skuffer med stål Designhåndtak  De Riva Design Foto:Farget Skuffer elegant hvitt eller svart Designhåndtak  Designhåndtak i rustfr Foto: iMilano Farget  glassider Sokler med gjæring Skuffer Foto: Milano iSokler elegant gjæring   med Skuffer Foto: Milano Farget ASKØY K JØKKENSENTER A SMilano BERGENFarget A S glassider stål  i rustfritt Sokler med gjærin Skuffer i elegant  i ele So  Designhåndtak Sokler med gjæring Foto: Skuffer iSokler elegant JKE BERGEN A S 5300Foto:  JKEDanmarksplass Designhåndtak iDesignhåndtak rustfritt stål Juvikflaten, K leppestø Milano - Solh.gt. 66, 5054 Bergen gjæring Farget   Skuffer medi glassider Askøy- kjøkkensenter As jke Bergen As i Sokler rustfritt stålgjæ hvitt svartmed  eller med Skuffer elegant Danmarksplass Solh.gt. 66, 5054 Bergen 56 14 24As 50 Tlf. 55 20 73 00, www.jke-bergen.no  jkeT lf. Bergen  Designhåndtak i rustfritt stål juvikflaten, 5300 kleppestø Milano Danmarksplass - Farget solh.gt. 66, 5054 Bergen hvitt eller svart Foto: Tlf. 55 20 73 00, www.jke-bergen.no  Designhånd hvitt eller svart Danmarksplass - solh.gt. 66, 5054 Bergentlf. 55 20 73 00, www.jke-bergen.no tlf. 56 14 24 50  Skuffer i elegant hvitt eller svart Skuffer med glassider

tlf. 55 20 73 00, www.jke-bergen.no

NO_bergen+_RettHjem.indd 1

NO_bergen+_RettHjem.indd 1

26-08-2010 08:40:24

NO_bergen+_RettHjem.indd 1

NO_bergen+_RettHjem.indd 1

26-08-2010 08:40:24

26-08-2010 08:40:24

Drammen: 32 89 30 50 78 45 62 00 Elverum: 62 43 11 00 37 02 67 00 Drammen: 32 89 30 50 Alta: 78 45 62 00 Fredrikstad: 69 31 45 90 56 14 24 50 Arendal: 37 02 67 00 Elverum: 62 43 11 00 Førde: 57 82 185 00 55NO_bergen+_RettHjem.indd 20 73 00 Fredrikstad: 69 31 45 90 Askøy: 56 14 24 50 Gjøvik: 61 18 05 40 75 52 24 30 Førde: 57 821 85 00 Bergen: 55NO_bergen+_RettHjem.indd 20 73 00 Gjøvik: 61 18 05 40 Bodø: 75 52 24 30

Lillestrøm: 64 84 10 30 Hamar: 62 51 99 80 Oslo: 22 64 23 00 Jaren: 41 52 51 46 Lillestrøm: 64 84 10 30 Hamar: 62 51 99 80 www.jke-design.no Sandnes: 51 60 38 30 Larvik: 33 14 10 50 Oslo: 22 64 23 00 Jaren: 41 52 51 46 Ski: 64 85 46 00 Leknes: 76 08 22 00 www.jke-design.no Sandnes: 51 60 38 30 Larvik: 33 14 www.jke-design.no 10 50 Sortland: 76 11 14 20 Levanger: 74 08 50 00 Ski: 64 85 46 00 Leknes: 76 08 22www.jke-design.no 00 Sortland: 76 11 14 20 Levanger: 74 08 50 00

Stord: 98 24 21 52 Stryn: 57 87 62 00 Stord: 98 24 21 52 Tromsø: 77 75 80 20 Stryn: 57 87 62 00 Trondheim: 73 80 13 00 Tromsø: 77 75 80 20 Trondheim: 73 80 13 00

Foto: Milano Farget

26-08-2010 08:40:24

Foto: Milano Farget

26-08-2010 08:40:24

NO_bergen+_RettHjem.indd 1

NO_bergen+_RettHjem.indd 1

NO_bergen+_RettHjem.indd 1

NO_bergen+_RettHjem.indd 1

17-09-2010 10:32:33

BoNyttNO_uge35.indd 1

17-09-2010 10:32:33

ASKØY K JØKKENSENTER A S Juvikflaten, 5300 K leppestø As Askøy kjøkkensenter

ASKØY K JØKKENSENTER A S JKE BERGEN A S 5300 K leppestø Juvikflaten, Askøy kjøkkensenter As Danmarksplass - As Solh.gt. 66, 5054 Bergen 56 14 24 50 jkeTlf. Bergen

JKE BERGEN A S Danmarksplass - Solh.gt. 66, 5054 Bergen jke Bergen As Tlf. 55 20 73 00, www.jke-bergen.no

530064kleppestø Danmarksplass Stord: 98 24 21 52 - solh.gt. 66, 5054 Bergen 84 10 30 Hamar: 62 51Tlf. 9955 8020juvikflaten, Drammen: 50 78 45 62 00 Tlf.juvikflaten, 56 1432 2489 50305300 73 00, Lillestrøm: www.jke-bergen.no NO_bergen+_RettHjem.indd 1kleppestø Danmarksplass - 22 solh.gt. 66, 5054 Bergen tlf. 56Oslo: 14 24 50 tlf.57 558720 Stryn: 6273 00 00, www.jke-bergen.no 64 23 00 Jaren: 41 52 51 46 Elverum: 62 43 11 00 37 02 67 00 Stord: 98 24 21 52 Lillestrøm: 64 84 10 30 Hamar: 62 51 9955 8020 73 00, Drammen: 3224 8950 30 50 Alta: 78 45 62 00 26-08-2010 08:40:24 tlf. 56 14 www.jke-bergen.no NO_bergen+_RettHjem.indd 1 Larvik: 33 14 10tlf. Tromsø: 77 75 80 20 Sandnes: 51 60 38 30 50 Fredrikstad: 69 31 45 90 56 14 24 50 Stryn: 57 87 62 00 Oslo: 22 64 23 00 Jaren: 41 52 51 46 Arendal: 37 02 67 00 Elverum: 62 43 11 00 Trondheim: 73 80 13 00 Ski: 64 85 46 00 Leknes: 76 08 22 00 Førde: 57 82 85 00 55 20 73 00 NO_bergen+_RettHjem.indd 1 26-08-2010 08:40:24 1 Tromsø: 77 75 80 20 Sandnes: 51 60 38 30 Larvik: 33NO_bergen+_RettHjem.indd 14 10 50 Fredrikstad: 69 31 45 90 Askøy: 56 14 24 50 Sortland: 76 11 14 20 Levanger: 74 08 50 00 Gjøvik: 61 18 05 40 75 52 24 30 NO_bergen+_RettHjem.indd Trondheim: 73 80 13 00 Ski: 64 85 46 00 Leknes: 76 08 22 00 Førde: 57 82 85 100 Bergen: 55 20 73 00 NO_bergen+_RettHjem.indd Stord: 98 24 21 521 Lillestrøm: 64 84 10 30 Hamar: 62 51 99 80 Sortland: 76 11 14 20 Levanger: 74 08 50 00 Gjøvik: 61 18 05 40 Bodø: 75 52 24 30

NO_bergen+_RettHjem.indd 1 57 98 87 62 Oslo: 22 64 23 64 00 84 10 30 Stryn: 41 52 4699 80 Stord: 2400 21 52 Lillestrøm: Hamar: 625151 Drammen: 32 89 30 50 Jaren: Alta: 78 45 62 00 77 20 6023 3800 30 51 99 80 Tromsø: Larvik: 1452 10 50 Lillestrøm: 6400 84 10 30 Hamar: 62 Drammen: 30Oslo: 50 62 00 3341 Stryn: 5775 878062 225164 Jaren: 51 46 32 89Sandnes: Arendal: 37 02 67 00 Elverum: 62 43 11 00 78 45 Oslo:77 2275 64 23 4138 52 51 46 Trondheim: Elverum: 11 00 64 85 46Jaren: 37 02 67 0076 73 80 13 00 Ski: 00Hamar: Leknes: 0814 22Drammen: 00 5062 4332 Tromsø: 8000 2084 10 30 51 60 Larvik: 10 Fredrikstad: 69 31 45Alta: 90 78 Askøy: 56 14 24 50 Lillestrøm: 64 6230 51 99 80 89Sandnes: 30 50 45 62 0033 Sandnes: 51 60 38 30 Larvik: 33 14 10 50 69 31 45 90 56Levanger: 14 24 50 74 Fredrikstad: Sortland: 76 11 14 5022 0000 62 43 Oslo:73 22 80 64 23 Jaren: Elverum: 11 00 02 67 76 0008 1300 00 Ski: 64 85 46 002041 52 51 46Trondheim: Leknes: 08 Bergen: 55NO_bergen+_RettHjem.indd 20 73 00 Førde: 57 821 85 00 Arendal: 37 Ski: 64 85 46 00 Leknes: 76 08 22 00 Førde: 57 82 185 00 55NO_bergen+_RettHjem.indd 20 73 00 Sandnes: 51 60 38 30 Larvik: 3320 14 10 50 31 45 90 76 56 14 24 50 74Fredrikstad: 11 14 08 50 0005 69 Gjøvik: 61 18 05 40 Askøy: Bodø: 75 52 24 30 BoNyttNO_uge35.indd Sortland: 76 11 14 20 74 08 50 00 Gjøvik: 61 18 40 Sortland:Levanger: 75 52 Levanger: 24 130

Bergen: 55NO_bergen+_RettHjem.indd 20 73 00 Førde: 57 821 85 00 Gjøvik: 61 18 05 40 Bodø: 75 52 24 30

Leknes: 76 08 22 00 Levanger: 74 08 50 00

Ski: 64 85 46 00 Sortland: 76 11 14 20

Stord: 98 24 21 52 Stryn: 57 87 62 00 Stord: 98 24 21 52 Tromsø: 77 75 80 20 Stryn: 57 87 62 00 Trondheim: 73 80 13 00 Tromsø: 77 75 80 20 Trondheim: 73 80 13 00

26-08-2010 08:40:24

26-08-2010 08:40:24

26-08-2010 08:40:24

26-08-2010 08:40:24

26-08-2010 08:40:24

17-09-2010 10:32:33 26-08-2010 08:40:24

26-08-2010 08:40:24 17-09-2010 10:32:33 26-08-2010 08:40:24

NO_bergen+_RettHjem.indd 1

NO_bergen+_RettHjem.indd 1

17-09-2010 10:32:33

BoNyttNO_uge35.indd 1

17-09-2010 10:32:33

78 45 62 00

Alta: 78 45 62 00 Arendal: 37 02 67 00 Askøy: 56 14 24 50 Bergen: 55 20 73 00 Bodø: 75 52 24 30

BoNyttNO_uge35.indd 1

Glasur: 45 g meierismør 300 g melis 3 ss kakaopulver 5 ss kaffe

Rør smør og sukker hvitt og kremaktig. Bland i sammenvispede egg. Sikt sammen mel, bakepulver og krydder. Rør det i vekselsvis med melken. Fremgangsmåte Ta av ca 1/3 av røren. Sikt kakao i resten av røren og bland godt.

Drammen: 32 89 30 50

Hamar: 62 51 99 80

Lillestrøm: 64 84 10 30

17-09-2010 10:32:33

Stord: 98 24 21 52

24 21 5223 00 Lillestrøm: 64 84 10 30 51 46 Stord: 98 Hamar: 62 51 Elverum: 99 80 62 43 11 Stryn: 57 87 62 00 Oslo: 22 64 Jaren: 41 52 00 37 02 67 00 Stord: 98 24 21 52 Lillestrøm: 64 84 10 30 Hamar: 62 51 99 80 Drammen: 32 89 30 50 Alta: 78 45 62 00 57 87 62 00 Oslo: 00 84 41 52 51 4699 80 69 31 Tromsø: 77 75 80 20 Sandnes: 51 60 38 30 Larvik: 33 14 10 50 Stryn: Fredrikstad: 45 9022 64 23 56 14 24 50 2422 21 5223 64 1052 30 Drammen: 32 89 30 50 Stryn: 57 87 62 00 Oslo: 64 00 Jaren: 41 51 46Stord: 98 62 43 Lillestrøm: 11 00 Arendal: Hamar: 37 02 6762 00 51Elverum: 87 62 51 0060 38 30 23 0033 14 10 50Stryn: 57 46 Elverum: 62 43 11 00Askøy: 56Jaren: Tromsø: 77 75 80 20 Sandnes: Fredrikstad: 69 Oslo: 31 45 22 90 64Larvik: 14 2441 50 52 51 Tromsø:Ski: 7764 7585 804620 51 60 3876 3008 22 00 Larvik: 10 5057 82 85Sandnes: Fredrikstad: 69 31 45Bergen: 90 55 Trondheim: 73 80 13 00 00 Leknes: 00 20 7333 00 14 Førde: Sortland: 7613 11 00 14 20 Levanger: 74 08 50 00 Gjøvik: 61 18 05Ski: 40 64 85 46 52 24 3076 08 Trondheim: 73 80 00 22 00 Førde: 57 82 85 00 Bodø: 75Leknes: Sortland: 76 11 14 20 Levanger: 74 08 50 00 Gjøvik: 61 18 05 40

BoNyttNO_uge35.indd 1

Pynt: 100 g kuler av sjokolade eller lignende Fremgangsmåte

17-09-2010 10:32:33

BoNyttNO_uge35.indd 1

Bryllupsfoto

17-09-2010 10:32:33

17-09-2010 10:32:33

Har du bryllupsbilder, send dem gjerne til redaksjon@byavisen.net.

Hell halvparten av den mørke røren i en smurt form. Hell på den lyse røren og til slutt resten av den mørke røren. Stek kaken. Glasur: Rør sammen smør, melis, kakao og kaffe. Smør glasuren på kaken. Pynt med sjokoladekuler e.l. Rund kakeform, 24 cm i diameter Stekes ved 180 °C i ca 30 minutter.

Sjokoladekake med solbær Ingredienser 5 stk egg 200 g sukker 200 g smør 200 g mørk kokesjokolade 200 g skåldede og malte mandler 3 ss solbærgelé eller solbærsyltetøy Solbærkrem 1 dl solbærsaft eller solbærlikør 15 g sukker 3 stk eggeplomme 2 dl crème fraîche orginal, 35 % Fremgangsmåte Forvarm ovnen til 150 °C. Pisk fem eggeplommer og en hel egghvite med sukker. Spar de fire eggehvitene til senere. Smelt smør og sjokolade i vannbad. Avkjøl sjokoladeblandingen, og bland det i eggemassen. Tilsett mandelmelet og vend solbærgelé/solbærsyltetøyet i. Pisk de fire eggehvitene stive og vend dem raskt, men forsiktig i. Hell straks massen i en smurt, melet springform og bak kaken i 50 minutter på 150 °C.

Solbærsaus Kok opp solbærsaft/solbærlikør sammen med sukker. Pisk sammen eggeplommene. Hell den varme laken i eggeplommene under kraftig pisking. Pisk til kremen er kald. Rør forsiktig inn crème fraîche, gjerne slik at kremen får en marmorert effekt.

Får du ikke Byavisen hjem til deg? Ring 55 17 36 50

26-08-2010 08:40:24


10

nr 12 - 2011 - www.byavisen.net

Vil ha graffiti

Meninger

Trond Wathne Tveiten (V) frykter at gatekunsten vil forsvinne i Bergen.

▍6 Hvem taler egentlig fagforbundene for?

  Meninger Synspunkt Foto: Hans Jørgen Brun

Trude H. Drevland

Dessverre uttaler både Arbeiderpartiet og fagforbundene at vi bør monopolisere omsorgstjenestene, og la stat og kommune være eneste tilbyder. I andre tilfeller hvor staten bruker monopol er det for å begrense tilganI de siste ukene har debatten rundt private teller prisen opp mot 40 %, mens den største gen på noe. Helse- og omsorgstjenester bør aktører innen helsearbeid, og brudd på arbeids- tyngden fremdeles ligger på kvalitet. På denne ikke ha monopolistiske begrensninger over tidsbestemmelsene, rast i norsk media. Det blir måten har byrådet, med bakgrunn i krav om seg. Vi må la flere tilbydere få komme til slik at satt likhetstegn mellom konkurranse og lov- konkurranseutsetting ifølge lov om offentlig vi får en sunn konkurranse og et sammenligbrudd. Fagforbundene, sammen med den rød- anskaffelser, gjort at kommunen sparer mil- ningsgrunnlag mellom tjenestetilbyderne, slik grønne regjeringen, kappes om å fordømme lioner av kroner samtidig som kvaliteten i våre at ansatte og brukere blir sikret både kvalitet, tilgjengelighet og valgfrihet. private aktører og alle andre som ønsker å tjenester står i fokus. gjøre noe med de rigide reglene i arbeidsmiljøloven. Samtidig har Bergen kommune med stor Når nye tjenester legges ut på anbud Et ledd i utviklingen av Bergen komsuksess ført videre sine forsøk med alternative må det utarbeides detaljerte beskrivelser på hva munes tjenester har vært utprøvingen av arbeidstidsordninger – deriblant «oljeturnus» som skal leveres, og hvilken kvalitet som settes alternative arbeidstidsordninger. To av disse som minstekrav. Konkurranseutsetting har ordningene er «medleverturnus», der de med arbeidsdager på opp til 14 timer. flere ganger blitt kritisert for å kreve for mye tid ansatte bor på arbeidsstedet i to-tre dager, og Det viktigste kriteriet når Bergen og ressurser til utvikling av disse kriteriene. «Vi «oljeturnus» hvor man jobber doble skift i opp kommune setter sine tjenester ut på anbud må heller gjøre oppgavene selv» sies det, men til en uke. Her legges det opp til at de ansatte er kvalitet. I flere tilfeller er faktisk kvalitet hvordan vet vi at vi selv gjør tingene riktig, uten jobber lange dager flere dager i strekk, for så å det eneste tilbyderne konkurrere på – prisen å ha de samme kriteriene for kvalitet på plass? ha en periode på én til tre uker fri. Responsen har ikke latt vente på seg. Brukere og pårørende er fast. Dette er tilfelle med både hjemmesyopplever en ny og bedre hverdag, de ansatte er kepleie, hjemmehjelp og BPA. I andre tilfeller Varaordfører Bergen kommune, Høyres ordførerkandidat

strålende fornøyde, og kommunen ser at fraværet faller og at konkurransen om stillingene er stor. I tillegg er alternative arbeidstidsordninger et av kommunens fremste våpen i kampen mot deltidsstillinger, behovet for slike stillinger faller med minst 30 %. FAFOs første rapport om alternative arbeidstidsordninger i Bergen kommune, viser at hele 90 % av de ansatte som er med i undersøkelsene at de er svært tilfredse med «oljeturnusen». 14 % sier det samme om tradisjonell turnus. Dette er til beste for klienter ,pårørende og ansatte! Hvor er så logikken hos fagforeningene? Arbeidsmiljøloven sier; trygge ansettelsesforhold og et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon. Våre alternative arbeidstidsordninger sikrer nettopp dette! Denne ordningen MÅ inn i loven. Kommunen må slippe å søkehvert år søke om fritak fra bestemmelser i loven! Fagforbundet må snart bli et forbund for moderne utfordringer i arbeidslivet!

  Meninger Innlegg Adecco De siste ukene har vi gang på gang hørt om dårlige arbeidsvilkår i Adecco. Dårlige lønninger, manglende overtidsavtaler… og for hver dag som går kommer flere og flere Vi snakker muligens her om

DEN BESTE

elementgarasjen på markedet...

Bygget for det tøffe vestlandsklimaet: • Innendørs elementproduksjon • Ferdig grunnet kledning • Fukt og vindsperre som standard • LOBAS® Garasjeport i stål

Kontakt oss snarest så vi kan undebygge vårt utsagn!

Damsgårdsveien 72, 5058 BerGen 55 34 11 19 • post@bjorgvin-garasjen.no www.bjorgvin-garasjen.no

kritikkverdige forhold frem. Vi lar oss tilsynelatende sjokkere over alt som kommer frem i media. Politikere forteller om hvor sjokkerende det er at slikt forekommer i Norge. Nå skal etter hvert alt gjennomlyses og sjekkes, og diskuteres mer, og kontrolleres etter sjekkingen. Her skal det sikkert brukes eksterne innleide firmaer. Og det skal brukes penger, og tid – langt inn i fremtiden. Men nå bør det være nok. Vi vet nå, som mange av oss egenlig antok, at ting er langt fra slik det bør. Det er ikke tvil om at Adecco har gjort alt de kan for å tjene penger på å drive offentlige sykehjem, tjene penger når de hyrer inn vikarer til skole og helsevesenet. Det er ikke tvil om at kontraktene kommunene har gitt Adecco som aktør har vært gullkantede for de som skal tjene penger for firmaet. Det er ikke tvil om at arbeidere har hatt så dårlige arbeidsforhold i Adecco at de har måtte jobbe langt over det normale antall timer, for å få nok penger til å klare seg. Det er ikke tvil om at Adecco har spekulert seg frem. Og det er flere liknende aktører der ute. Flere er i søkelyset, og enda flere kommer til å bli dratt frem. Tiden kommer til å gå, mye kommer til å skje. Samtidig som det egentlig ikke skjer særlig mye nytt. For saken er den, at det viktigste er

endelig kommet frem i lyset, og det er at aktører som Adecco ikke har noe å gjøre i offentlig skole eller helse vesen. Det er bare å gjøre kort prosess. Alle avtaler blir sagt opp. Kommunene må ta kommunale aktiviteter tilbake. Det gikk da bra å ha skoler, aldershjem, sykehjem, hjemmesykepleie og lignende før det ble snakk om å konkurranseutsette det meste, i en god borgerlig ånd. Jeg ser jo at konkurranseutsetting kan være bra noen ganger. Ikke minst fordi de kommunale tiltakene må tenke seg om litt mer. Hvordan de driver sitt virke, og hvordan ting blir lagt opp. De fleste av oss ønsker vel kanskje konkurranse innen noen næringer, som el-kjeder, mat, fly og klær. Det gir oss billigere varer, og vi kan presse med å fortelle at konkurrentene er billigere. Men det er bare å innse, at det er ikke alle steder konkurranse passer. Et godt eksempel på dette er helsevesenet. Her er man ikke ute etter å få billigst mulig vare, Man er ute etter å få god og tygg behandling. Man er ute etter å få det man trenger, på en måte som passer individuelt. Slik som det fungerer med kommunal hjemmesykepleie, som har faste ansatte, som jobber i turnus med skikkelige arbeidsforhold. Slik det

fungerer på kommunale sykehjem, bli værende lenge nok på et sted, i en drevet av kommunen, med faste jobb, til at der oppstår fortrolig foransatte så de som bor der vet hvem hold, og gjensidighet. De er altså ikke de som jobber der er. Slik at de som bare i en jobb som er dårlig betalt, og bor der kan føle seg trygge, og vite at har dårlige arbeidsforhold. De mister de som er på jobb vet hvem de er, og også muligheten til å bli kjent med kanskje huske noen av historiene de brukere/pasienter/elever. De mister har fortalt om sitt liv. Det er nemlig muligheten til å få gode kollegaer, slik, at for å føle seg verdifull kan man som de kanskje etter hvert kan utviikke være et nummer i rekken. Man kle et vennskap med. Fordi de ofte vil møte mennesker ansikt til ansikt, må bytte arbeidsplass, og fordi det bli kjent med dem, vite litt om dem, også blir vanskeligere å etablere gode og da nytter det ikke med vikarer forhold når man vet at man er der for som har to måneders kontrakter en kort tid, eller ikke vet hvor lenge Og det er jo ikke bare Adecco man blir der. Og for meg må dette bli dette gjelder. Bergen kommune et av de viktigste problemene med et har altså avtaler med 60 , ja, seksti, opplegg hvor man går fra vikar jobb forskjellige vikartjeneste tilbydere. til vikar jobb. Noen av dem ønsker å bli gransket, De som jobber må være de førfordi de har gitt gode arbeidsforhold ste til å få tilbud om vikarvakter. og lønn etter gjeldene satser. Og ære Vanskeligere er det ikke. Om alle være dem for det, men jeg skjønner som jobber i små prosent jobber får ikke hva kommunen skal med så tilbud om vikarvakter, tror jeg ikke mange vikarselskaper. Jeg skjønner behovet for vikarbyråer er faktisk tilikke hvorfor en ting som før var helt stede. Dette er en jobb kommunene vanlig, at hvert sykehjem hadde egne klarte fint selv før, og jeg tror de kan vikarer, og brukte folk som allerede klare det nå også. Kommunene må jobbet der. At hver skole hadde egne ta tilbake makten, sin egen rolle. Det vikarer, skal være så vanskelig å ha høres stadig klagesanger på at staten i dag. ikke lar kommunene ordne ting selv, Mange er avhengige av jobben i styre selv. Men når de først har sjanvikar byråene. Det er slik de tjener sene til det så vil de ikke. De overlater sine penger. De jobber og gjør så jobbene til andre. godt som det etter forholdene det er mulig. Men de får ikke sjansen til å Ingse Moen, Bergen SV


nr 12 - 2011 - www.byavisen.net

!

Flere meninger: På meninger.byavisen.net kan du lese de siste meningene og delta i debatten.

  Meninger Advokaten

@

Advokathus1 - Tlf. 55 70 63 64 - Faks 55 56 02 01 Sandviksboder 1E - 5035 Bergen. www.advokathus1.no e-post: vegard.austgulen@gmail.com

De dukker opp i hyttefelt. Ved båthavner. Varebilene. Eller personbilene du aldri har sett før. Hvite er noen av dem. Sikkert også i andre farver, kan de finnes. Det er Schengen avtalens litt skjulte side. De østeuropeiske bandene. De som stjeler påhengsmotorer, som de stabler opp i bagasjerommet. De som letter hyttene for store verdier, der de tar med seg alt. Gjerne puter og dyner også. Man må jo ha noe å ligge på bak i rommet.

Et sikkert vårtegn Etter Schengen avtalen er det fritt frem for en rekke fremmede til fritt å bevege seg inn over våre grenser. Ikke alle kommer her for å male, for å si det sånn.

Vegard Austgulen forteller om emner vi håper vil interessere deg. Austgulen har bl.a. praksis som konsulent ved Forbrukerrådet, dommerfullmektig og politijurist.

Det samme gjør de hvite varevognene. De bilene vi ikke helt skjønner hva gjør her. Hvorfor står den akkurat der. Hvem sitter inni der. Den har jeg ikke sett før.

11

Delta i debatten: Send meninger, innlegg, kronikker eller annet til redaksjon@byavisen.net

Advokat Vegard Austgulen

Det er vår på vei. Varme i luften. Den sniker seg på. Fuglene titter frem. Solen likeså.

Advokat Vegard Austgulen Ensomme firma får uanmeldt besøk. Gullsmeden i det lille tettstedet. Ruter knuses, varer stjeles. Og gjerningsmennene forsvinner i natten. Etter Schengen avtalen er det fritt frem for en rekke fremmede til fritt å bevege seg inn over våre grenser. Ikke alle kommer her for å male, for å si det sånn. Politiet sliter. Det er gjerningsmenn som rykker inn, bryter seg ned gjennom taket i supermarkedet, tar med seg hele safen, og forsvinner i natten. Til en helt annen landsdel. I sine vanskelig identifiserbare biler. De jobber profft, disse karene. De spaner og tegner ned informasjon. Forlegger seg i campinghytter og andre plasser. Drar ut på fisketur eller sightseeing, når nordmenn sover. Da

sniker de seg stille langs med veiene folk med litt uheldige hensikter. Jeg har fulgt en del saker der dette er tema. Og mønsteret er det samme. Det er varebilen. Den dårlige dekkhistorien. Og det underlige fenomen at 40 båtmotorer forsvinner i samme område, eller der et helt hyttefelt får uanmodet besøk. Mens eierne ikke er der.

om du ser noe uvanlig. Det som er uvanlig, er ofte nettopp det – uvanlig. Se etter nasjonalitetskjennetegn. Og numre, selvsagt.

Jeg leste en notis i avisen. Om en kommune som hadde så stor oppklaringsprosent av tyverier et år. Det var fordi de hadde i hovedsak hatt tyveri av båtmotorer det året. Så ble en liga tatt, og med det ble jo omtrent alt av vinningskriminalitet – oppklart – det ene året. De er ikke norsk registrerte, disse bilene. Politiet Men jeg leser også om gjenstander som aldri klarer ikke alltid ta dem. For det trengs et meget kommer til rette. Om kjettinger som klippes. oppmerksomt publikum, som ser det under- Båter som ligger og driver uten motorer. Om lige i den bilen som sto så lenge nettopp der i hytter som er ramponert og skitnet til – av går. Den bilen som virket så uskyldig. Som et uvedkommende. slags nattdyr kommer den forsiktig langs med Dette er et problem blitt. Schengen avtalen veiene på natten. åpner grensene for mange slags besøkende. Det jeg legger merke til er at publikum er det Ikke alle har med seg en ide om at en låst dør beste middel mot disse vanskene. Følg med, er en låst dør, eller at en kjetting ikke skal brytes. legg merke til det uvanlige. Noter deg bilnumre, Eller at hytter mest er for hyttefolk.

  Meninger Innlegg Kreftscreening kan redde 600 liv

Velferd i vasken

i året. Kunnskapssenteret for helsetje- diagnose har rammet dem selv eller nesten konkluderer med at masseun- familien. Frykten for undersøkelse er dersøkelser, der man tester for blod i forbigående, sorgen over å miste noen avføring, kan redusere dødeligheten sitter for alltid. Dessuten er ikke noen av tarm- og endetarmskreft med av disse utfordringene nye. Helt fram 15 prosent. Det tilsvarer i overkant til 1980-tallet kjørte det rundt busser av 200 sparte liv årlig. Det tilsvarer med tilbød om skjermbildeunderom lag tallet på trafikkofre. En slik søkelser for å kontrollere lungene i gevinst vil være en svært verdifull arbeidet mot tuberkulose. Gjennom investering både for pasientene, de mammografiundersøkelsene har pårørende og oss alle. man lang erfaring med overdiagnostisering, men det er bredt flertall for Helse- og omsorgsministeren har at tilbudet fortsatt skal gis. lansert et nasjonalt handlingsprogram for å bekjempe prostatakreft. Det viktigste poenget er likevel Prostatakreft rammer bare menn, at mange allerede får tatt CT-spiral, De fire største kreftsykdommene i men er likevel den mest utbredte tarmundersøkelser eller PSANorge er prostata-, lunge-, tykktarms- kreftformen i Norge med over 4 000 screening. Kreftscreening har god og brystkreft. Vi har et omfattende tilfeller hvert år. effekt. Et tilbud til alle tar vare på dem mammografiprogram som har til som ikke vet om mulighetene. Friske hensikt å oppdage brystkreft hos Kreftscreening er omdiskutert. mennesker får tilbud om helsesjekk. kvinner i en tidlig fase. Mammografi Det forstår jeg. Undersøkelser kan Det innebærer et likebehandlingsredder liv. Det er bra. Men nå dør klart framkalle frykt hos pasientene. Man prinsipp. Jeg ser fram til resultatene flere kvinner av lungekreft enn av risikerer overdiagnostisering, og at fra pilotprosjektet. brystkreft. Lungekreft har den egen- mennesker i noen få, sjeldne tilfeller skapen at en stor del av pasientene får en kreftdiagnose som er feilaktig Dag Ole Teigen, stortingsrepresentant kan defineres innenfor risikogrup- eller unødvendig – eller motsatt, at for Arbeiderpartiet pene, blant annet de over en bestemt screening gir falsk trygghet, hvis alder som har røyket i mange år, og den ikke avdekker noe ondartet som som har andre lungeproblemer som faktisk er der. kols, lungebetennelser og gjentatt tørrhoste. Et tilbud om screening til Jeg mener likevel at den frykten alle, kunne tatt utgangspunkt i disse mange opplever ved å la seg underrisikogruppene. søke, må veies opp mot den frykten Tykktarmskreft tar 1 000 menneskeliv mange opplever etter at en reell

Nok en gang har Riksrevisjonen gjort i tillegg til ”alt det andre”, ofte av avdekket at statlige virksomheter folk uten innkjøpsfaglig kompetanse bryter regelverket for offentlige og utført som venstrehåndsarbeid. anskaffelser, ofte med årsak i dårlig kompetanse. Resultatet er at betyde- Med bedre adferd, kompetanse og lige midler som kunne gått til offent- rutiner, kan offentlig sektor spare lig velferd går til spille. milliarder hvert år, som i stedet kan brukes til å forbedre helse og omsorg, Samtidig som mange kommuner utdanning og samferdsel. planlegger å kutte i velferdstilbudet, kaster de penger ut av vinduet med Direktør Hans Christian Holte, dårlig gjennomførte anskaffelser. Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) Virksomhetene i offentlig sektor kjøper inn varer og tjenester for en verdi av 386,5 milliarder kroner årlig. Dette er fellesskapets midler som skal forvaltes på en best mulig måte. Men mellom tre og fem prosent er feilkjøp, fordi innkjøperne ikke har klart å definere behovene.

Hvert år dør 10 000 norske kvinner og menn av kreft. Fullt utbygde screeningprogrammer for brystkreft, tykktarms- og endetarmskreft og livmorhalskreft kan forhindre rundt 600 kreftdødsfall i året. Jeg mener vi bør sette i gang slike undersøkelser for å oppdage for eksempel tykktarmskreft i en tidlig fase, mens prognosen fortsatt er god. Jeg tok dette opp med helse- og omsorgsministeren i fjor. I 2011-budsjettet er det bevilget 25 millioner kroner til et pilotprosjekt for screening av tykk- og endetarmskreft i to helseforetak.

Mange steder er innkjøpsfunksjonen lagtinnunderøkonomifunksjonenog

08000


12

▍Annonse

VI HAR FÅTT INN

100 PALLER ÷50-

FRA TILBORDS

80%

ER R A V S!! E L L D PÅ A TILBOR FRA

VÅRENS VARER ER KOMMET

HAGESLANGER PÅ TROMMEL

349,-

15M FØR 990,-

TER S O K E I E GATE/F ERE!!! + M YE

M YE M

39,-

Alt skal vekk ! E KJENT R MERKE

All påskepynten er kommet på plass

Husk : Vi har for tsat bjørkeved ! t

5,-

fra

kr.

Stort utvalg!!

MIDTUN, ULSMÅGVEIEN 7 ( TIDLIGERE GO CART SENTERET ) HVERDAGER 10- 20 LØRDAG 10-18 - 45 15 05 05 - OUTLETNORGE.NO Fo r b e h o l d o m t r y k k f e i l o g u t s o l g t e v a r e r. T i l b u d e n e g j e l d e r u t u k e n .


nr 12 - 2011 - www.byavisen.net

Sol- og innsynsskjerming fra verdens største solskjermingsbedrift

NOVA TERRASSEMARKISE MED MARCESA LØSNING

NYHET! Majesty Light helkassett terrassemarkise

nå - 15 %

50 % rabatt på Somfy terrassevarmer ved kjøp av ny terrassemarkise!

PLISSÉGARDINER MED NEDENFRA/ OPP & OVENFRA/NED FUNKSJON

SOMBRANO PARASOLL

MAJESTY LIGHT TERRASSEMARKISE

Se alle tilbudene på www.kjellsmarkiser.no Ring oss i dag for gratis besøk av konsulent og uforpliktende tilbud

Kampanjeperiode: 22.03. - 16.04.11

815 00 570

13


14

▍Livsstil Kryssord

Bryllupsfoto Har du bryllupsbilder, send dem gjerne til redaksjon@byavisen.net.

Anmeldte dødsfall 

Får du ikke Byavisen hjem til deg? Ring 55 17 36 50

14.03.2011 til og med 18.03.2011

Dødsdato

Navn

Fødselsdato Dødsdato

Navn

11.03.2011 14.03.2011 09.03.2011 12.03.2011 13.03.2011 12.03.2011 08.03.2011 17.02.2011 10.03.2011 16.03.2011 14.03.2011 12.03.2011 13.03.2011 14.03.2011 10.03.2011 11.03.2011 13.03.2011 07.03.2011 12.03.2011 14.03.2011 15.03.2011 13.03.2011

Andreassen, Nils Olai Angell-Hansen, Birger Bjørø, Nils Johan Boge, Osvald Carlsen, Andreas Fjeldberg Farsund, Karin Furre, Einar Gilborne, Ove Godvik, Jacob Hansen, Ada Hansen, Åse Karin Harkestad, Anne Berit Haukås, Olga Marie Herland, Olga Marie Holen, Bjørg Edel Nygård Jensen, Berit Karin Johannessen, Frode Juvik, Olga Henny Kristiansen, Astrid Mildrid Kuven, Stig Lie, Per Mongstad, Ditlef Martin

08.07.1914 10.06.1923 28.01.1923 27.12.1928 30.07.1997 11.08.1927 01.03.1923 25.10.1950 27.05.1935 25.05.1921 12.12.1940 14.02.1950 13.04.1927 15.07.1920 26.07.1938 30.03.1937 25.06.1933 19.03.1933 03.10.1925 06.04.1965 22.01.1946 28.02.1929

Nilsen, Per Normann 02.03.1925 Norheim, Gudny Ada 09.09.1922 Næsheim, Marry Johanne 09.07.1941 Olsen, Ester Alise 05.01.1925 Olsen, Åse 29.08.1925 Palmork, Johanne Emilie 20.01.1929 Paulsen, Ole Kristian 15.12.1923 Pettersen, Dagny Konstance 29.07.1908 Rasmussen, Gullborg 11.07.1926 Agnethe Rolland, Bernt 20.03.1942 Schjøtt, Ellen Wencke 18.06.1920 Schmidt, Olav Kjell 21.02.1946 Seim, Clara Irene 28.01.1921 Skaala, Trygve Lindtner 11.06.1937 Solberg, Jan 17.11.1937 Stabell Hansen, Kjell Østgård 23.06.1927 Thorbjørnsen, Margit 02.06.1920 Henriette Thorsen, Edith 20.02.1914 Tveit, Berit 21.03.1931 Åsmyhr, Solfried 18.02.1923

07.03.2011 09.03.2011 09.03.2011 12.03.2011 11.03.2011 09.03.2011 11.03.2011 11.03.2011 12.03.2011 10.02.2011 09.03.2011 15.03.2011 10.03.2011 02.03.2011 13.03.2011 12.03.2011 11.03.2011 10.03.2011 12.03.2011 03.03.2011

Fødselsdato


15

nr 12 - 2011 - www.byavisen.net

Vårmesse 25-26 mars Olav Grevstad ønsker nok en gang velkommen til messe på Nyborg. Rørlegger og murer fra vår rehabiliteringsavdeling vil være tilgjengelig for informasjon og eventuelle oppdrag velkommen til en prat!

Butikk Nyborg, vis-avis Coop Extra

Vinn et massasjekar Handler du for 500,-, eller mer, er du med i trekningen av et Tema Bad massasjekar for innbygging. (verdi ca 20.000,-) Trekning lørdag 26.03.11 kl. 14.00

Messens åpningstid: Fredag 25.03.11 fra kl 10:00 til kl 18:00 Lørdag 26.03.11 fra kl 10:00 til kl 15:00 Velkommen til Vårmesse hos Olav Grevstad vis-a-vis Coop Extra

Bildet avviker fra produkt. eks frontpanel.

KLOS

Pumpe

Klosett

1390.-

990.-

800w. Bilde avviker fra produkt. KUN

Med skjult vannlås. Eksl.sete. KUN

Bildet avviker fra produkt.

På messen vil representanter fra Hyttetorget, Viking Bad og Tema Bad være til stede. tad

vs Gre

v 2b OlaHeiane

Vi tar forbehold om trykkfeil. Frakt tilkommer.

e ren

my

Åsa

llg Gu

Butikk Nyborg , Heiane 2b Tlf. 55 70 65 90 - www.olavgrevstad.no Mandag – torsdag 10 – 19 – Fredag 10 – 17 – Lørdag 10 – 15

ru

ve

n

op Co ra Ext

"En ren opplevelse"


16

▍Annonse

MESSEDA Saga baderomsmøbel

Urem aliquate veriliquis nibh exercillam dolorem do con ullut

TEMA BAD:

Semi Dusjkabinett Hvit/ klart glass. Forskjellige størrelser samme pris. KUN TEMA BAD:

Alle Fusion og Easy baderomsmøbler

Easy Fano - 120cm m/porselenservant

÷30%

KUN

5999,-

8495.-

PULS:

Speilskap Hvit høyglans. B: 400 H:500mm KUN

695,TEMA BAD:

Box One Dusjkabinett Alu/ klart glass. 93*93cm. 103*103cm. eks blandebatteri KUN PULS:

Porselenservant/ hvit høyglans underskap

Hvit høyglans. B: 400 H:500mm KUN

750,-

Badekarsvegg

11990.-

Hvite profiler / klart glass KUN

790,tad

vs Gre

v 2b OlaHeiane

Vi tar forbehold om trykkfeil. Frakt tilkommer.

Gu ll

Butikk Nyborg , Heiane 2b Tlf. 55 70 65 90 - www.olavgrevstad.no Mandag – torsdag 10 – 19 – Fredag 10 – 17 – Lørdag 10 – 15

gr

uv

en

op Co ra Ext

ne

yre

m Åsa


AGER

nr 12 - 2011 - www.byavisen.net

17

25-26 mars

Vi har utstilling av SAGA baderomsmøbler

Vera Bordkomfyr gass hvit/ sort KUN

2250.-

Dovre Gasskomfyr hvit/ sort

Lørdag kl:12 00

KUN

3500.-

Tema:

• Toalettløsninger • Vann og avløp på hytten • Energi på hytten

Forbrenningstoalett INCINOLET 1800 W, Hvit

LEVERANDØR FRA HYTTETORGET VIL VÆRE TILSTEDE FREDAG OG LØRDAG

KUN

20 990.Vannsystempakker 12W og 230W KUN

9500.-

Ring hytten varm Vera Heat Link basispakke KUN

2490.-

"En "En ren ren opplevelse" opplevelse"


18

▍Annonse

MESSEDAGER

25-26 mars

VI

Tornado DS A304

Størrelse: 173 x 120 x 82 cm Kan leveres venstre- og høyrevendt (avbildet venstre). Kontrollpanel m/fjernkontroll, radio, 20 dyser, vannmassasje, hånddusj, vannfall og avtagbart frontpanel. Startsett med pleiemidler er inkludert. KUN

17 990.VikingSpa Royale II

Mål: 200x200x89 cm (5-6 Personer). Massasjebad med 31 dyser i rustfritt stål, isolert lokk, startsett med pleiemidler, LED-lys, vannfall med LED-lys, ozonator, syntetisk kabinett. Her vist med Mokka kabinett og Perlehvit skallfarge. KUN

54 990.-

Great Lakes Spa Sunlighter

Størrelse: 200 (diameter) x 86 cm. Rundt utendørs massasjebad med flott design, funksjon og verdi, som kan romme opptil 5 personer. Modellen har 23 dyser, isolert lokk og grupperte seter på tre nivåer. Startsett med pleiemidler er inkludert KUN

54 990.-

Tornado B601 steamdusj

Mål: 90 x 90 x 220 cm. 12 dyser, termostatstyrt blandebatteri, lakkert trerist, ozonator, avtagbart frontpanel, hånddusj, takdusj og kontrollpanel m/radio, cd-tilkobling og fjernkontroll. Kan leveres med bakvegger i sotet speilglass eller klart glass. En luksuriøs kombinasjon av dusj, steambad og massasje. KUN

19 990.tad

vs Gre

v 2b OlaHeiane

Vi tar forbehold om trykkfeil. Frakt tilkommer.

e ren

my

Åsa

llg Gu

Butikk Nyborg , Heiane 2b Tlf. 55 70 65 90 - www.olavgrevstad.no Mandag – torsdag 10 – 19 – Fredag 10 – 17 – Lørdag 10 – 15

ru

ve

n

op Co ra Ext

"En ren opplevelse"


på st dia, på gst er dia, g er

nr 12 - 2011 - www.byavisen.net

19

GUIDE: TID FOR VELVÆRE

TID FOR VELVÆRE UØNSKET TATOVERING?

HÅRFJERNING Legger / Lår Braziliansk voksing

Før

Vi gir 10% studentrabatt. Få også kundekort med bonusordninger. Etter

Haukeland Spa & Helseklinikk spesialiserer seg på fjerning av tatoveringer. Som eneste klinikk i Norge tilbyr vi behandling med Lynton Lasers nyeste Q-switched laser! SVÆRT GODE RESULTATER! Behandlingen utføres av sykepleier

Ring oss for en gratis konsultasjon NÅ! Vestre Torggt.6 Tlf: 55 96 38 00 www.duh.no

Tlf. 55 20 25 70 www.haukeland-spa.no

Body Wrapping

IE RS IE RSWeb : indiskgroup.com

Tlf: 90273717, 99237074

Skjønnhet og hudpleie Tlf:Ayurvedic 90273717, 99237074 - En naturlig Skjønnhet ogIndisk hudpleie Threading metode Web : indiskgroup.com

Effektiv figurforming m/naturlige planteoljer. ● virker avgiftende ● oppstrammende ● mot cellulitter.

Forming av bryn-med Kr 150,Ayurvedic EnTråd naturlig hårfjerning hele ansiktet Kr 400,-

I I N N D D I IS S

K K

Threading Indisk metode Kun forKr Ny150,Kunder Forming av bryn med Tråd Nakkehårfjerning ryggmasj. 350,- Kr (Ord Kr 500,) heleKr ansiktet 400,Voksing lår + legger Biknikant inkl. Kun for Ny Kunder

Kr 580,- (Ord. Kr 765,-) Nakke ryggmasj. Kr 350,(Ord Kr 500,) Luksus ansiktsbehandling Voksing lår + legger Biknikant inkl. dyprens og 765,-) hodebunnmsj. Krmed 580,(Ord. Kr

Alle er fornød med Indisk Ayurvedik Skjønnhet Alle er fornød med Indisk Produckt Ayurvedik Skjønnhet Produckt Må prøve

Kr 475,(ord. Kr 900,-) Luksus ansiktsbehandling Kun for dame Vi hhar gavekort med dyprens og odebunnmsj. Tirs,tors,lør Man,øns,fre Kr 475,(ord. Kr 900,-) Åsamyrane 86, Tverrgatten 13, Marken Kun5115 for dUlset ame Vi har gavekort 5017, Bergen Man,øns,fre

Du Du

Tirs,tors,lør

13, Marken Åsamyrane 86, Tverrgatten Ayurvedic Skjønnhet 5017, Bergen 5115 Ulset

Må prøve

Produckter

Ayurvedic Skjønnhet

MAGEDANS ANTREKK,

KLÆR, Produckter SMYKKER, MAGEDANS ANTREKK SJAL, GAVER,, KLÆR, SMYKKER, SELSKAPSTOPPER SJAL, MM GAVER, SELSKAPSTOPPER RELIABLE MM FOR SOURCE

RELIABLE IMPORT OF INDIAN SOURCE FOR PRODUCTS IMPORT OF INDIAN PRODUCTS

RYNKEFJERNING

1900 KR

PR. OMRÅDE

GRATIS KONSULTASJONSTIME Frøken Dings er den eneste i Bergen som di klinikken n skj ønnhetskonsul ent har spesialisert seg kun på rynkefjerning.

Hudebunnmsj. Kr. 300,Kr. 400,-) Kur(ord. 10 beh.

490,-

Hudebunnmsj. Kr. 300,kr (ord. Kr. 400,-)

Vi tilbyr våre kunder det nyeste innen rynkereduksjon med Botox, Restylane og medisinske peelinger. Alle behandlinger blir utført av autorisert helsepersonell med lang erfaring innen kosmetisk medisin.

www.frokendings.no

pr. gang

ABC-Klinikken

Tlf. 55 32 44 07 - Olav Kyrresgt. 33 www.abc-klinikken.no

Bestill time på www.frokendings.no eller tlf. 955 29 365 Nøstegt. 83. Kun åpen ved timebestilling.

Føttene trenger også

i postkassen hver tirsdag

fagfolk!

Mona´s KLINIKK

VESTRE VADMYRA 3 · TLF. 55 26 86 40

ABC klinikken (noen dager) 55 32 44 07

• Akupunktur • Klassisk massasje • Qi-terapi • Soneterapi

Gavekort


▍Annonse

Alle klasser er inkludert i medlemsskapet!

Andre klasser: Spinning, Stram opp, Dance Aerobic, Boot Camp, Pilates, Yoga, Basistrening, Styrke med stang. * Treningssenter uten bindingstid * Fra kr. 299,- pr. mnd. * Treningssenter over 1000 m2 * Wellness- massasje, behandling av ansikt, fot, negler mm. * Solarium - også for ikke-medlemmer * Gratis barnepass og parkering * Shaping

Vi har dansekurs for barn og ungdom! Vi tilbyr dansekurs i klassene 4 til 14 år!

Her er vi! Hallheimslien 10

As køy

e ra v S ot

ien ien

n nte tka

V E S T K A NT E N

s ve

ve rns rho e d Ly

Fra

S otra

Lyderhorn

net

n

viks kje

S otra broe

O ls

20

Hallheimslien 10, Olsvik - Tlf 4000 47 60 www.in-shape.no


nr 12 - 2011 - www.byavisen.net

21

GUIDE: BILSERVICE

BILSERVICE UANSETT BILMERKE

Ditt fagdekk verksted i Bergen

kan vi hjelpe med - EU-kontroll opptil 7500 kg seurran Konk priser! - Service og reparasjoner e dyktig - Service og rep. på campingbiler - Hjulstillingskontroll kr 1.300,-Diagnose, feilkodeavlesing alle bilmerker

Idrettsveien 128, Straume Næringspark Tlf. 56 33 15 30/ 56 33 47 77

● Godkjent verksted EU-kontroll ● Lakkering ● Rep. av småskader ● Innvendig rens ● Polering

Understellsbehandling/sandblåsing ● Dekkavdeling ● dekkhotell

10% til NAF medlemmer!

BILSERVICE VEST

ALT I BILPLEIE PÅ MINDE

Tlf. 55 38 21 50

Dekk & Felg Spesialisten AS - www.dekkfelg.no

Marit mobil: 928 34 532 e d in På M www.bilpleie.net

Kanalveien 54, Minde – Telefon 55 59 62 30

Ådnekvam Auto

Chiptuning

AUTORISERT BILVERKSTED

Kampanje 5390,-

Salhusveien 55/ Åsane Byggsenter

“Effektøkning er vår profesjon” Biler, lastebiler, båter

• Service og reparasjoner på alle bilmerker • EU/ Periodisk kontroll • Prøv oss på pris og kvalitet • Mobilitetsgaranti

Tlf. 55 92 41 40 Sanddalsringen 3, 5225 Nesttun www.bilelektronikk.no www.qwt.no

i Åsane

Tlf. 55 18 03 23

Fax. 55 19 46 95 - Mob. 93 23 94 83

BERGEN BILUTLEIE

Topp moderne lakkog karosseriverksted TOPP MODERNE LAKK- OG i Åsane Topp moderne lakk- og karosseriverksted i Åsane KAROSSERIVERKSTED I ÅSANE Skade på bilen? len? d alt mebi e gpå r de ad lpe Sk Vi hje kd alt melak rosrse gog deri kalpe innen Vi hje edr. gogmrke de rse lpe lakkhje bil rime Vi en e ros på kaall eid arbinn innen karosseri

erker. eid på alle bilm

ekvam Auto Alt innen:

• Bilskader • Billakkering • Bilglass

alt arb Kort ventetid tid rbr.eid på alle nte kaise vepr lak Ko ogrtde og go prir.ser. de go og m ke mer rer alt so ke Vi lak som PS: bil rer altID lakke kken PS: Vi kjø ET NT så VE og s, RT ke KO lak kjøkken kanka n lakkes, også R. . ISE ter PR bå DE åGO og sm OGsm å båter. og

BEHOV FOR LEIEBIL?

• Personbiler • Kombibiler 5-9 seter • Varebiler 5-14 M3 • Lastebiler med lift. 22-35 M3 og minibusser 17s

Idrettsvegen 126 - Straume Næringspark

Tlf. 56 32 16 17

RING 55 13 31 32

www.sartorbiloppretting.no

Ulsmågveien 28 - 5224 Nesttun - www.bergenbilutleie.no

the difference Feel Feel the difference

Bergen Bilskadesenter Bilskadesenter Bergen Litleåsveien 79, Nyborg Litleåsveien 79, Nyborg

Tlf. 55 19 72 40 - Faks 55 19 72 41 Tlf. 55 19 72 40 - Faks 55 19 72 41 E-post: frode.linde@bergenbilskadesenter.no

E-post: frode.linde@bergenbilskadesenter.no

Velkommen til

Yamaha Bergen

Lakkering &Karosseri

• Service • reparasjoner • vedlikehold

• Forsikringsbiler • Taksering • Oppretting

Beste utvalg av MC • Scooter • kjøreutstyr Vi reparerer alt i MC og båtmotorer

Liamyrene 15 • 5132 Nyborg Tlf. 55 39 58 80 • www.omv.no

Grønamyrvegen 22 (ved Sartor Storsenter)

5353 Straume

FAKTA OM BILBELTEBRUK - Bilbelte er det enkleste og mest effektive hjelpemiddel for å redusere antall skadde og drepte i trafikken.

MER INFO MER SEINFO SE

www.OMW.NO www.OMW.NO

- Trolig ville 100 færre blitt drept i trafikken hvert år hvis alle brukte bilbelte - ALLTID

- Bruk av bilbelter reduserer sannsynligheten for å bli drept med 40-50% for fører og GH V 11 GH V 11 forsetepassasjerer.

BRUK BILBELTE - ALLTID!

• Karosseri • Lakkering • Rustsveising Tlf. 400 56 583 E-post: bj-lakk@live.com

RESTSALG AV VINTERDEKK

÷55%


22

▍Annonse GUIDE: KVALITETSMAT

KVALITETSMAT Catering

www.safaricatering.no

Cateringmenyen med det lille ekstra

Fersk torsk, lever og rogn

Nå er det tid for vilt

Vi leverer til enhver anledning Ta kontakt for tilbud på tlf 55 22 20 00 Besøk vår hjemmeside www.safaricatering.no og la deg friste

Ring for

bordbestilling! Enhjørningsgården Bryggen, 5003 Bergen info@enhjorningen.no Tlf. 55 30 69 50 www.enhjorningen.no

BRYLLUP, KONFIRMASJON ELLER ANDRE ANLEDNINGER.

Telefon 55 22 20 00 catering@safari.no

Kjøttbasaren tlf. 55 31 03 76

Fantoftveien 14n • Tlf. 55 27 70 40/41 – 906 56 191 Ekspedisjonstid: Man – fre kl 08 -15 Faks 55 27 70 43 – E-post: catering@sib.no www.sibcatering.no

Prøv vår rikholdige meny av spennende kvalitetsmat

Pølser og pålegg i særklasse

Prøv vår rikholdige Tapasmeny

Biff med utsikt!

fra kr

258,-

Biff

m/soppstuing og kryddersmør kr 172,-ekte mat i en ekte kafé 4. etasje i Kløverhuset Tlf. 55 62 54 58 www.beredt.no

Bergen Storsenter - 55 32 32 88

Konfirmasjons til våren? Gjør som mange av byens beste restauranter, kjøp deres kvalitetsvarer hos oss.

Stort utvalg i fingermat pr stykk kr

20,-

Tlf. 55 27 70 40/41 – 906 56 191(0800-1500 mandag til fredag) E-post: catering@sib.no - Faks 55 27 70 43 (hele døgnet)

www.sibcatering.no

CATERING

Hjemmelagete pølser og pålegg av beste kvalitet

Koldtbord, tapas, snitter, varm mat m.m.

Det smakfulle, vellykkete måltidet starter næmelig med råvarene og det vet kokken å benytte seg av. Vi har eget kjøttutsalg i våre lokaler i Leirvikåsen 31. Kom innom og la deg friste av vårt kvalitetsutvalg.

Åpningstider : Man - Fre: 08.00 - 16.00 Lørdag: 08.00 - 13.30

Solheimsgt 25, Danmarksplass ● tlf. 55 29 29 48 www.solheimkjott.no

Tips oss! Skjer det noe i ditt nærområde? Send oss dine tips, meninger og synspunkt. Byavisen mottar tips om hendelser i Bergen og omegn på telefon 55 17 36 60, tips@byavisen.net eller via tips.byavisen.net

Får du ikke Byavisen hjem til deg? Ring 55 17 36 50

- håndverk og tradisjon -

Bønesstranden 50 - tlf. 55 91 68 44 Åpent tors-fre. 12-17


nr 12 - 2011 - www.byavisen.net

23

GUIDE: FERIE

VINTERFERIE

Vinter i Flåm

Visste du at Fretheim Hotel og Flåm ligg midt i smørauge mellom 4 store ski destinasjonar? Det tek berre litt over ein time til Hemsedal, Geilo og Filefjell. Og den nye store destinasjonen Myrkdalen som kan garantere mykje snø, ligg berre 40 minuttar frå Hotellet? Fretheim Hotel har laga skipakkar i Myrkdalen som inneheld overnatting med frukost og middag, transport og heiskort. I helgane frå midten av februar er det og afterski i baren på hotellet.

Pris fredag – søndag, inkl. heiskort i 2 dagar: Frå kr 2900,pr vaksen og halv pris for born. Pris midtveke frå kr 1230,pr døgn pr vaksen, halv pris for born. Prisane vert noko høgre i veke 8/9 og i påska. I området er det og fleire moglegheiter for turar på langrennsski. Kva med å gå Rallarvegen på ski? Dersom du berre ynskjer å bo, og velje sjølv kven bakke du skal til, er prisen for rom, frukost og middag frå kr 940,pr person pr døgn heile veka, ut april.

39 rom og 2 hytter i et perfekt skieldorado. Skiløyper rett utenfor døren. Velkommen til oss!

Tlf: 32 07 39 00 www.kamben.no - E-post: kamben@kamben.no

Fjellferie gBraartnis for familier

*

* * * *

500 m til ski/akebakke 400 km oppkjørt skiløype Kanefart/isfiske Badstue m.m. * God hjemmelaget mat * ved bestilling av min. 4 dager

Velkommen til oss Vats, 3570 Ål (Bergsjoområdet)

Fjellferie for folk flest

Tlf. 32 08 46 76 www.nordheim.com

j

e og og badstov PS: Me har adestamp, som b rs utandø ng dag i etter ein la gjer godt akken! b

www.fretheim-hotel.no

Kontakt oss på tlf 57 63 63 00 eller mail@fretheim-hotel.no for pristilbod.

Ta turen til fjells i påsken • Ypperlig utgangspunkt for skiturer i preparerte skiløyper. • Alpinbakker i nærheten. Ring for info. og booking tlf.:

Påskestemning på Golsfjellet!

32 09 09 20

www.filefjellstuene.no Utleie: hytter firma/åremål/ uke/weekend. tilbUd: (heiskort overnatting) hele vinter. be om tilbUd : post@filefjellstuene.no

j

j

En god start på ferien

VINTERFERIETILBUD 27/2–4/3

Fra kr. MARS Show m/Tor Endresen onsdag 2. mars kl.730,21.30. pr. pers. pr. døgn i dbl økonomirom Fra kr 830,- pr. pers. i dbl. økonomirom i min. 2 døgn med 1/2 pensj. med 1/2 pensjon min. 2 døgn MIDTUKETILBUD 2 barn u. 12 år fritt pr. rom.

SØNDAG-FREDAG

1 barn under 12 år fritt pr rom

WEEKENDTILBUD

Resteplasser 28/1–30/1, 4/2–6/2 og 11/2–13/2

Fra kr 1590,- pr. pers. i dbl. økonomirom i 2 døgn 1/2 pensj. WEEKENDTILBUD Fra med kr. 1590,-

pr. pers. pr. døgn i dbl økonomirom SER PLAS i 2 døgn med 1/2 pensjon. EDaNSEgaLLa-WEEKEND

REST

11/2 – 13/2 Restplasser 25/3 - 27/3 og 8/4 - 10/4 Steinar Engelbrektson Band – Karlson Band Fra kr 1740,- pr. pers. i dbl. økonomirom i 2 døgn med 1/2 pensj. inkl. bill.

SHOW-WEEKEND kr. 2190,DaNSEgaLLa-WEEKENDFra18/3–20/3

pr. pers. pr. døgn i dbl økonomirom 15/4 - 17/4 Ingemars – Karlson Band fredag i 2 døgn med 1/2 pensjon. VASSENDGUTANE SHOW anne Nørdsti – Karlson Band lørdag Inklusiv bilett Lørdag 16/4 kl.pr.22-24 pers. i dbl. økonomirom i 2 døgn med 1/2 pensj. inkl.bill. Fra kr 2390,-

HAKKESETSTØLEN FJELLSTUGU OG HYTTER

Tlf.: 32 09 09 20 Kikut, 3580 GEILO • www.hakkeset.no •1050moh

SKI- Og aKESENTER – BaDELaND – SPa Henv. reisebyrå eller direkte. Tlf. 32 07 85 00. Booking mandag – fredag kl. 8.30 – 16.00. Velkommen til oss!

Logolink AS, foto: Benjamin Hjort

Ferien starter med forberedelsene! Hva med ekte tapas på bordet når turen til Spania skal planlegges sammen med venner eller familie? La ferien starte med planlegging og god mat, så varer den også lenger. Kontakt oss og vi leverer maten hjem til deg. God mat gir gode opplevelser.

SAS Euro Bonus

Nedre Nøttveit 12, Apeltun, 5236 Rådal Tel. 55 36 26 00 • Fax 55 36 26 11 E-post: catering@beredt.no www.beredt.no

- 500 kr

Verdisjekk: kr 500,-

Book din skitur på Tlf. 4700 4700

www.vossresort.no

Bestill din skitur til Voss Resort, Norges beste skiterreng og få kr 500,- i rabatt. Verdisjekken gjeld for førehandsbooking i minimum 2 netter i hytter i Voss Resort søndag til fredag i vinter, unnateke veke 9,10 og påsken. Klipp ut annonsa og få kr 500,- i rabatt. Verdisjekken kan ikkje kombinerast med andre tilbod. Det kan nyttast kun éin sjekk per booking.

KLIPP UT


24

▍Annonse

KRONERULLING til ankesak for Erik Tysse

Trenger du elektriker?

Hva med en sjekk av ditt elektriske anlegg?

Ring tlf. 55 11 83 00 For avtale Døgnvakt

Alt i elektriske installasjoner Timesbestilling for servicebil

Kontonr.: 3633.30.18351 Initiativtakere: Einar Vevatne, tlf. 917 92 633 og Erling Andersen tlf. 901 63 338. www.kronerulling.net “Du må ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv…”

OTERA DELTA AS

BOSSTAXI® OTERA DELTA AS • Nedre Nøttveit 62 Pb. 196 Rådal • 5858 Bergen Tlf. 55 11 83 00 firmapost.vest@otera.no • www.otera-delta.no

Rydder- Laster på - Kjører bort www.bosstaxi.no Gratis tlfnr 800 41 150

ng kopieri design g i nor i k dl ek w e bskuiltt vog tstyr messeu ning bekled

Kontor og utstilling i Kringsjåveien 119

1984-2009

MicroPaint System er et unikt system for lakkering og reparasjon av skader som irriterer deg. MPS-lakken integreres permanent med områdene rundt, lakkeringsjobben minimaliseres, tid og miljø spares. Lakk-garantien beholdes! Vi gjør jobben på dagen, til riktig pris!

02044

Gravferd slik pårørende ønsker det. Verdighet - Omtanke Lavere priser Natlandsveien 8

00 · 55 57 73 o 202 · Bergen k.n filrer rinyg.kno t ro rp e te Strandgatenwwww t as s a .m ww .m

25 år!

Nå kan du fikse riper og småskader til en rimelig penge, på dagen og med lakkgarantien inntakt!

Ring oss i dag og bestill

R E K A S K TRYK • • • • •

MicroPaint System teknologi - unik i verden!

DØGNVAKT 55 20 23 00

Ny avis Hver tirsdag

Tlf./vakttlf. 55 34 77 60 - Åpningstider: man-fre. 9-16 e-post: post@laksevaag-ror.no - Hjemmeside: laksevaag-ror.no

micropaint.no

Gratis motor og fjernkontroll - ved kjøp av terrassemarkise

Tilbudet gjelder ut mars.

Det er NÅ det lønner seg å kjøpe solskjerming! AUTORISERT TOSHIBA FORHANDLER

Plaget med psoriasis psoriasisartritt - atopisk eksem eller andre hudsykdommer? Bli medlem du også! Vi gir deg støtte, råd og veiledning.

www.total-service.no Kristin Solberg tlf. 92 68 86 62 Svein Harald Veland tlf. 40 55 25 85

DITEC LAKKBEHANDLING • Vinteren er her, få bilen behandlet med Ditec... • Gjør det ikke selv. • En glans, som vi på forhånd ikke trodde var mulig. • Er effektiv og gir langvarig rustbeskyttelse. • Utfører alt innen bilpleie, også dekkskift. • Vi har dekkhotell.

Kokstad Bilpleie tlf. 957 24 881 / 930 12 553

Stiger og Stiger og yrkestrapper fra stillaser fra alu•stigen as Se mer på

www.total-service.no

Vi har Lift-utleie BERGEN OG OMEGN PSORIASIS FORENING Postboks 632 Sentrum – 5807 Bergen - mail: bergen@psoriasis.no Tlf 98 64 05 38 etter kl 17.00 mand-torsd www.psoriasis.no

MicroPaint System, Kokstadveien 31D, 5257 Kokstad Send sms: Tid til 2007 -Få tilbud!

Lei av å vaske? Mer fritid? Få CityMaid! Vi utfører:

wFast vaskehjelp wEngangsoppdrag wVindusvask wVisningsvask wFlyttevask m/garanti

Hjemmehjelp?

Vi har dyktige hjemmehjelpere. Godkjent av kommunen! Samme pris. Tlf.: 48 31 58 62

Få tilbud i dag på tlf: 4000 6330 eller www.citymaid.no

KLÆR •• SKO SKO KLÆR SKO KLÆR TILBEHØR TILBEHØR TILBEHØR

Friskt Flott Fargerikt Friskt Fargerikt Friskt Flott Flott Fargerikt

NSS V VÅREN N ETER NYHETER HVER UKE HVER UKE HVER UKE Fantastisk utvalg utvalg av varer Fantastisk vareriiegen egendesign design Fantastisk utvalg aveuropeiske varer i egen design ogfra fraandre andre kjente merker. og kjente europeiske merker. og fra andre kjente europeiske merker. Velkommen til til våre våre 22 Velkommen 22 butikker butikkeri iNorge Norge

Velkommen til våre 22 butikker i Norge Storgt. 41, Tønsberg Tlf. 33 33 41 55 Storgt. 41, Tønsberg Tlf. 33 33 41 55 www.designforum.no Storgt. 41, Tønsberg Tlf. 33 33 41 55 www.designforum.no Nordahl Brunsgt. 9, Bergen

Kvassnesv. 33, 5914 Isdalstø Tlf. 56 35 70 80, Fax. 56 35 25 90 firmapost@total-service.no www.total-service.no

www.designforum.no

(Vestlandske Kunstindustrimuseum, Permanenten) www.designforum.no


nr 12 - 2011 - www.byavisen.net

25

Følg oss på facebook

55 26 70 80 Åpent hverdager fra 08:00 til 16:00

Skifte & Reperasjon av Bilglass Frontruten er bilens viktigste synsfelt, slitte frontruter og steinsprutskader gjør myke trafikanter og farlige situasjoner vanskelig å oppdage. Ved regn og sterk sol, reduseres sikten ytterligere.

GRATIS LÅNEBIL

Bruker du vårt bilglass verksted er du garantert håndverksmessig utført arbeid, vi skifter og reparer alle typer bilglass. HUSK: AT STEINSPRUT ER KOSTNADS FRITT OG REPARERE VED KASKO/DELSKASKO. REPARERER DU FØR RUTEN SPREKKER SLIPPER DU EGENANDELEN. INGEN BONUSTAP PÅ BILGLASS SKADER.

Det er enkelt å være kunde hos Bergen Bilglass AS

1

2

Du bestiller time til ruteskift på Tlf: 55 26 70 80 eller sender en email.

3

Du leverer bilen til avtalt tid, vi tilbyr gratis lånebil mens vi skifter ruten.

Bilglass Bergen AS - Janaflaten 52, 5179 Godvik - Tlf: 55 26 70 80 - godvik@bilglassbergen.no

-

Et par timer senere er bilen klar for avhenting, vi har ordnet alle papirer

Åpent alle hverdager fra 08:00 til 16:00

Kvalitet og service... til riktig pris - Alle bilmerker

Bilen på verksted! Som -kunde er du sikret: • Personlig service • Godt kvalifisert mekanikere • Forhåndspris på alle reparasjoner • «Ingen ventetid». Vi gir deg plass når du trenger det.

Vi utfører

• Service på alle bilmerker til gunstige priser - OGSÅ BILER MED FABRIKKGARANTI • Alle typer mekaniske og elektriske reparasjoner • Karosseriskader - rustskader - småskader - taksering • Tilstandsrapport

TILBUD MARS:

Periodisk kjøretøy-kontroll (EU) utføres på dagen

n e k k e Vårsj lter m/oljefienning/CO t if k s e • Olj oll motor/t ll • Kontr ttende kontro r (demonø fa /r r ) • Om ser/slange ntering brem engjøring/mo/radiator/ tering/r ll kjølevæske g/ o in • Kontr er (trykkprøv g n la s ing) etterfyll

350,-

1900,

kr eler inkl. d . a v m og

HOVEDSERVICE ALLE BILMERKER Vi skifter • Plugger • Motorolje • Oljefilter • Luftfilter • Kupèfilter Vi kontrollerer/etterfyller • Spylervæske • Bremsevæske • Batteri • Dekk

Vi kontrollerer • Tenning • Tomgang/CO • Viftereim • Clutch • Hjullagre foran • Bremser, demontering, montering, rengjøring • Håndbremse • Bremsekloss/skiver • Bremseslanger/rør • Styring • Støtdempere

• • • •

Eksosanlegg Kjølevæske Drivstoffslanger Lys

Vi smører • Dører • Panser • Bakluke/hensler

3300,-

fra kr inkl. deler, arbeid og moms Utføres i henhold til fabrikkens spesifikasjoner.

Åpningstider: 07.30 - 16.30 Servicetelefon (hjelp/bestilling) etter kl. 16.30

934 02 535

Trenger du leiebil ved verkstedsbesøk kr 250,- pr. dag

LAKSEVÅG BILSERVICE Avd. Auto Verditaksering as

Flere glade bilister

Ring vårt kundemottak for timebestilling

AUTORISERT BILVERKSTED Damsgårdsveien 145, 5160 Laksevåg Tlf. 55 34 15 00 • Fax 55 94 00 25


26

nr 12 - 2011 - www.byavisen.net

Plateklare damer

Kultur I byen

Rockedamene inntar Bergen denne uken. Torsdag spiller Ida Maria på Hulen, fredag er Elvira Nikolaisen på Madam Felle og samme kveld spiller Jenny Hval, også kjent som Rockettothesky, på Kvarteret. Felles for de to sistnevnte er at de har nye plater ute, mens Ida Maria sin nyeste plate, Katla, er fra i fjor.

Elvira Nikolaisen

  I byen Scene

Utforsker tripping

Tirsdag 22. mars Et bedre sted, DNS Hverdager klokken 19

Både Håkonshallen og folks private hjem blir konsertsteder under årets Borealisfestival.

Camilla Aadland Camilla@byavisen.net

Borealis er en årlig festival for samtidsmusikk og lydkunst. I år flytter den også ut av byen. – Som en del av årets trippingtema drar vi utenbys. Vi vil ha arrangementer på Fantoft og i Odda, sier pressetalsmann Ole-Morten Algerøy til Byavisen. – Trippingtema? – Vi valgte temaet inspirert av en italiensk komponist, Fausto Romitelli, som har skrevet stykket ”Professor Bad Trip”, som utforsker det psykedeliske. Tripping er et ord som kan bety mye. En åpenbar assosiasjon er forholdet til hallusinogene rusmidler, men det kan linkes til mye annet, reise til en annen by eller en annen tid. Vi håper å kunne utforske så mange ulike betydninger som mulig, forklarer Algerøy.

prøve ut nye lokaler, kommenterer Algerøy. Selv anser han konserten i Klubb Fantoft som sitt høydepunkt. – Jeg gleder meg veldig til Konono Nº1 fra Kongo. I fjor samarbeidet de med Herbie Hancock, sammen med blant andre Seal og Jeff Beck, sier han. Samarbeidet ga Konono Nº1 en GrammySpre lyden pris i sjangeren ”Best pop I tillegg vil det bli konserter collaboration with vocals” for dem som jobber på hur- for versjonen av Lennontigruteterminalen, både i sangen ”Imagine” som de kantinen og i terminalen. gjorde sammen med blant – Vi er tilhengere av å annet Herbie Hancock, Pink og Seal. I tillegg nevner Algerøy avslutningskonserten som et høydepunkt. – Vi skal prøve å dusje hele Bergen sentrum i lyd. Arnold Dreyblatt skal spille på Landmark, en konsert som skal overføres direkte via Studentradioen. Vi jobber med å få tak i så mange deltagere som mulig, som PRISVINNER: Konono Nº1 spiller på Fantoft under Borealis- kan distribuere lyden i festivalen. Gruppen fra Kongo vant en Grammypris i år, foran sentrum, via bil, iPhone, artister som Lady Gaga, Beyonce,Eminem og Elton John. barer og butikker, sånn at

Til Odda Nærmere 45 forskjellige prosjekter står på plakaten under festivalen, som varer fra tirsdag til lørdag denne uken. Åpningsarrangementet foregår i Håkonshallen, med Forsvarets Musikkorps Vestlandet. – Den kanskje viktigste nålevende komponisten, Steve Reich, har 75 års jubileum i år, og det markerer vi i Håkonshallen som fyller 750 år. Ett av hans stiligste verker vil bli fremført på åpningen, sier Algerøy.

Som i fjor vil også folks private hjem være åsted for konserter. – Vi har et arrangement i Odda i år, der vi tar konsertene inn i folks hus, butikklokaler, biblioteket og museer. Det gir en mer intim stemning over arrangementet, noe som er spennende å utforske, sier pressetalsmannen.

Habbestad, Baltazar & Maumus, Håkonshallen Klokken 21 Killer Queen, Grieghallen Klokken 20.30 The Wombats, Team Me og Pipedream på Røkeriet USF Klokken 21 Onsdag 23. mars Program for Wien og Berlin med Bergen Filharmoniske Orkester, Grieghallen Klokken 19.30

Onsdag 23. mars Crimepro, Logen Bar Klokken 19.30 Ylvis 4, Ole Bull Scene Klokken 20 British stand-up night, Banco Rotto Klokken 21 Torsdag 24. mars Kill me baby one more time med Caroline Eckly, Andrea Spreafico og Yaniv Cohen, Galleri S.E Klokken 19 (spilles frem til søndag)

JAPANSK: Den japanske trommeslageren Tatsuya Nakatani spiller både i Odda og på Landmark under festivalen.

man kan høre musikken uansett hvor man befinner seg. Hvis vi får det til slik vi håper, kan det bli utrolig tøft, sier han. Målet er at 1000 personer skal bidra til prosjektet. De som er interessert i å være med og spre lyden kan sende en e-post til Borealisfestivalen, oppfordrer Ole-Morten Algerøy.

Ylvis 4, Ole Bull Scene Klokken 21 Fredag 25. mars Jahn Teigen fra Tønsberg, Grieghallen Klokken 19.30 Ylvis 4, Ole Bull Scene Klokken 21 Lørdag 26. mars Et bedre sted, DNS Klokken 18 Peder Påske, DNS Klokken 18 Ylvis 4, Ole Bull Scene Klokken 19 Jahn Teigen fra Tønsberg, Grieghallen Klokken 19.30 Jon Eikemo, Skjemt & alvor, Marholmen Brygge på Askøy Klokken 21

  I byen Konsert Tirsdag 22. mars Forsvarets Musikkorps Vestlandet, Håkonshallen Klokken 20

Peder Påske, DNS Hverdager klokken 19.30

son, Terminus Hall Klokken 18

Elvira Nikolaisen, Madam Felle Klokken 22

Arnold Dreyblatt Ensemble, Landmark Klokken 23

Program for Wien og Berlin med Bergen Filharmoniske Orkester, Grieghallen Klokken 19.30

Jenny Hval, Kvarteret Klokken 22.30

SØNdag 27. mars Iver Kleive og Knut Reiersrud, Bønes kirke Klokken 19

Unknown Joe, Logen Bar Klokken 20 Lars Martin Myhre, Madam Felle Klokken 21 Reidar Larsen, Kongesalen Radisson Blu Royal Hotel Klokken 22.30 Ida Maria, Hulen Klokken 23

Big Bang, Røkeriet USF Klokken 21

Fredag 25. mars Hiphop-fredag på U1880 Klokken 19 – 23

The Mommyheads og Herr Nilsson, Garage Klokken 22.30

Mojo Workout Special med bl.a. Louie and the Louies, Garage Klokken 21

Torsdag 24. mars Kristin Mulders og Knut Christian Jans-

Jazzklubb: China Moses, Sardinen USF Klokken 21

Lukestar, Hulen Klokken 22.30 Lørdag 26. mars Ensemble Cairn & Tor Åge Bringsværd, Bergen Kjøtt Klokken 16 Filmmusikk med Safir blandet og Bergens Turnforenings Orkester, Fana Kulturhus Klokken 18.30 Askøy Beat Club inntar Brakanes Hotell i Ulvik med sin 60-talls musikk Human Party, Grieghallen Klokken 20 NAS, Røkeriet USF Klokken 21 Green Granadas, Madam Felle Klokken 22.30

Filmmusikk med Safir blandet og Bergens Turnforenings Orkester, Fana Kulturhus Klokken 18.30 Mandag 28. mars Jazzklubb: Huntsville, Sardinen USF Klokken 20

  I byen Annet Fredag 25. mars Jeppe Holst om 87 dagers spasertur gjennom Norge, Bryggen Kunstskole Klokken 19 Mandag 28. mars Leidulf Melve om historieskrivning, Bryggens Museum Klokken 12

Mandag 28. mars Voksne Herrers Orkester, Logen Bar Klokken 21

  I byen Barn Tirsdag 22. mars Blå jakt, DNS Hverdager klokken 17 Torsdag 24. mars Snehvit og de syv dvergene, Fyllingsdalen Nye Teater Klokken 17 Lørdag 26. mars Teater, drama, utstilling og verksted på Barnas Kulturhus Klokken 13 – 16 Maritim barnekino på Bergens sjøfartsmuseum Klokken 11.30 og 13.30 Snehvit og de syv dvergene, Fyllingsdalen Nye TeaterKlokken 13 Ofelias skyggeteater, Ulriken bydelssenter Klokken 14 Blå jakt, DNS Klokken 15 Søndag 27. mars Snehvit og de syv dvergene, Fyllingsdalen Nye Teater Klokken 13 og 15.30


nr 12 - 2011 - www.byavisen.net

40

49

lørdag 11. desember 2010

De 100 beste rockeplatene fra Bergen

2

lørdag 6. november 2010

lørdag 15. januar 2011

UKe

lørdag 9. oktober 2010

God appetitt Hvem er Jette? Vi spurte nettet

39

lørdag 2. oktober 2010

Side 20-24

Byråkraten som sprenger reglene

1

lørdag 8. januar 2011

lørdag 16. oktober 2010

41

50

lørdag 18. desember 2010

Jeg er bare et veldig vanlig menneske som elsket en mann som skrev veldig høyt TONJE AURSLAND, KARL OVE KNAUSGÅRDS EKS-KONE

olje som klimatiltak

Heime på Helgeseter

Snapshots frå linje ein

46

lørdag 20. november 2010

30

lørdag 31. juli 2010

lørdag 28. august 2010

34

Kampen for tilværelsen

43

lørdag 30. oktober 2010

Klesbedrifter på Vestlande

t bruker det norske som

salgstriks.

Gård uten grunn lioner på.

Det tjener de mil

Den store kokkeflukten

fredag 24. desember 2010

51

lørdag 25. september 2010

38

lørdag 21. august 2010

33

Han gjekk aldri på offentleg skule. No er han sjefen over alle skulesjefar.

Jordisk juleparadis

Hjorteturistene

BTMagasinet – lørdag i BT!

lørdag 22. januar 2011

Mamma med mobilkontroll

3

27


28

nr 12 - 2011 - www.byavisen.net

Utfordrer barns På Barnas Kulturhus er det fullt hus nesten hele uken. – Pågangen øker stadig, særlig med barnefamilier på lørdagene, forteller daglig leder Turid Fadnes. Camilla Aadland camilla@byavisen.net

15 spente barn har stilt seg opp i en lang linje. De venter på at den usynlige døren inn til teatergarderoben skal åpne seg. – Har dere lyst til å komme inn? spør Linda Rios. – Jaaa, roper barna fra Nykirken barnehage. Det er onsdag formiddag og første etasje er fylt opp med barnehagebarn som snart skal få kle seg ut akkurat som de vil. I andre etasje sitter 25 elever fra Midtun skole og venter på å få være bydetektiver ute i Bergens gater.

RIDDERE: Ridderklær og sverd frister guttene, som straks kaster seg ut i kamp.

– Hvor mange husker hvordan dørhåndtaket inn til klasserommet ser ut? spør Elisabeth Hoff. En håndfull hender stiger i været. – Det var ikke mange, hvorfor husker dere ikke? spør Elisabeth igjen. – Fordi vi ikke tenker på det, svarer en av tredjeklassingene.

FARGERIKT: Kostymene henger pent på rekke og rad.

Detektiver «Bydetektivene slår til» er et tilbud til småskoletrinnet. Her får elevene lære om arkitektur, byggemateriale og byarkitekturhistorie. – De lærer å se og legge merke til det som er rundt. Jeg bruker prinsippet «learning by doing», barna er aktive i samtalen og i læringsprosessen. Da blir det hele mer spennende og de husker bedre, forteller kulturformidler Elisabeth Hoff. Etter at barna har fått prøvd seg som søylebyggere og tårnbyggere, bærer det ut for å studere byens arkitektur. – Vi ser på hus, byrom og snakker om byggeteknikker. Barna

SKYGGEVEGGEN: Barna fra Nykirken barnehage følger spent med når foten til Linda Rios

dokumenterer det hele ved å tegne, Planen er at vi skal følge det opp videre sier Elisabeth. på skolen, sier hun til Byavisen. Lærer Karianne Ospehaug er med for andre dag på rad. Fullt om lørdagene – Dette er veldig kjekt, vi ser hvor På hverdagene inntar barnehager og engasjerte barna blir. I går var vi ute skoler Barnas Kulturhus. Her kan de og tegnet dørhåndtak og hus, og oppleve forskjellige byprogrammer, mange likte det godt. utstillinger, teater og drama. – Planen var at vi skulle jobbe med hele kunstfeltet for barn, med spesielt fokus på skoler og barnehager. Men det viste seg fort at vi måtte tenke barnefamilier også, sier daglig leder Turid Fadnes. Hun har vært med helt siden kulturhuset åpnet for snart 20 år siden. – Familier er ikke en opplagt målgruppe for kunst- og kulturlivets

IVRIG LEK: Gjemt under teppet leker barna at de seiler med luftballong over lava som strømmer rundt dem. De voksne er med og leker de også.

OM BYEN: Oppe i andre etasje lærer elever fra de om å bygge en søyle.


▍Kultur Scene

fantasi

plutselig dukker opp bak skyggeveggen. 

Alle foto: Camilla Aadland

29

– Vi har en tilstrømning på lørdager som nesten er for stor. Daglig leder Turid Fadnes

EN FORTELLING: Linda Rios gjenforteller fortellingen som nettopp har skjedd for barna, som følger spent med.

KONGEN: Også de voksne kler seg ut. Nina Rugaard er konge for en dag.

FØLGER MED: Prinsesser og marihøner følger spent med når Linda Rios går inn i leken.

GRØNN PRINSESSE: Jentene finner kjapt frem til prinsessekostymene.

ENGASJERTE: Skolebarna fra Midtun skole følger spent med når Elisabeth Hoff forteller om byarkitektur.

aktører. Vi prøver å favne bredt, slik at både toåringen, femåringen, niåringen og foreldrene vil trives, sier Fadnes. Dermed er det fullt hus i kulturhuset om lørdagene. – Vi har en tilstrømning på lørdager som nesten er for stor. Det er åpenbart et stort behov for å gjøre

Midtun skole om byarkitektur. Her samarbeider

noe for familier på kultursiden, sier Fadnes. Kulturhuset har egen teatersal, med plass til rundt 70 personer, i tillegg til verksteder, utstillingsrom og kafé. I tillegg arrangerer Barnas Kulturhus flere festivaler i løpet av året. – 25.000 brukte Barnas Kulturhus MED SVERD: – Nå har jeg deg, sier prinsessen til kongen, som faller sammen. i fjor, forteller Fadnes, som også har ansvaret for Den Kulturelle – Barna får en opplevelse av å ha Skolesekken i Bergen, i tillegg til Den marihøner. Nå sitter de tett i tett på Kulturelle Bæremeisen, som er rettet gulvet, mens de reiser i luftballong deltatt på noe, de får være med på over lava som strømmer rundt dem. leken på sine premisser. Når man mot barnehagebarn. – Jeg vet aldri hva som skjer, det er leker, skaper man, en fortelling dandet som gjør at dette fortsatt er gøy nes, sier Rios, som er både forskoleDramatisk lek lærer og dramapedagog. I Teatergarderoben er barna fra for meg også, sier Linda Rios. Teatergarderoben er et populært Hun tar utgangspunkt i barnas Nykirken barnehage utkledd som tilbud som er både for barnehagelek, og fører det sammen i en draprinsesser, riddere, skjeletter og barn, skolebarn og familier. I helgene matisk fortelling. er det først påmelding, så drop-in for andre som er nysgjerrige. – Det er mer krevende om lørdagene, for da er aldersspredningen større. Men ofte tar lekens energi rommet likevel, sier Rios. Turid Fadnes merker at interessen for barnekultur har økt siden Barnas PÅ REKKE OG RAD: Før barnehagebarna får gå inn i Teatergarderoben, må de stille Kulturhus startet opp. seg pent på rekke.

FULLT HUS: På Barnas Kulturhus er det aktiviteter hele uken.

– I starten var oppfatningen at barn ikke har noe på museum å gjøre. I dag synes alle med respekt for seg selv at det er viktig å åpne dørene for barn, sier hun.


30

nr 12 - 2011 - www.byavisen.net

TEGNINGER I ROMMET: Svein Mamen kunne gjerne kalt utstillingen sin for ”dingser”, og bruker både ståltråd og gipsbandasje for å fargelegge tredimensjonalt.  Foto: Silje Stavrum Norevik

Stiller ut dingser og humler av rør Svein Mamen bruker paller, bobleplast og ståltråd når han lager fargesterke objekter som han ikke vil folk skal legge for mye i.

Silje Stavrum Norevik

silje@byavisen.net

Mamen er på gamle trakter i det han ferdigstiller sin utstilling med den nedpå tittelen ”Objekter” i Galleri Langegården. Her har han stilt ut mange ganger, og først i 1988. Da var det syv år siden han var uteksaminert fra Vestlandets Kunstakademi. – Det var en lykke å komme til Bergen og å komme inn på skolen. Der traff jeg venner som jeg fortsatt har kontakt med, forteller Svein Mamen som bor og virker i Oslo. Han har atelier i Markeveien på Grunerløkka i et gammelt bakeri. – Er det forskjell på kunstmiljøet i Bergen og Oslo? – Det er litt annerledes, i Bergen er det i alle fall et trofast og entusiastisk publikum. Jeg har blitt veldig godt tatt i mot, sier Mamen. Gips Egentlig tenkte han å kalle utstillingen sin for ”dingser”, fordi det er det det er. Arbeidene er bygd av ståltråd, plast, gips og tre. Fargene er sterke. – Jeg er opptatt av hvor kraftig det

kan være, til det dempede, og i noen av tingene foregår jo også lysspill. Dessuten skal tingene fungere sammen i rommet, sier Mamen. De klare og lysende fargene på de tredimensjonale formene gjør at han ikke tenker at han har forlatt maleriet – Men jeg har jo malt en god stund og ble lei den hvite duken. Å skape romvirking er en fortsettelse av det jeg Også verkene i ”Objekter” har gjort tidligere. Jeg har gått ut av flaten og inn i et rom, slik er menin- har tilforlatelige enkelttitler som gen at det oppstår tegninger i selve ”Palle”, ”Varde”, ”Humle”. Mamen vil nødig at folk skal komme drassende rommet.

med kunstteorien for å forstå verkene hans. – Snarere er jeg opptatt av å legge minst mulig symbolikk i tingene. Det er meningen at det skal være en lek for øyet. Tingene skal bare være akkurat det de er.

Til daglig kan oljearbeidere ved Gullfaks C nyte godt av kunsten hans i kantinen. Han har nemlig utført hovedutsmykningen ved plattformen. – Tenkte du over at det var oljearbeidere kunsten skulle kommunisere med? – I grunnen ikke. Jeg fikk helt frie Plattform tøyler, men jeg måtte jo tenke på hva Nå er Svein slags omgivelser plattformfolkene Mamen i gang er i til daglig, med vær og vind og med et utsmyk- store elementer. De fire oljemaleriningsoppene ble nok til i en kontrast til hva d r a g for plattformarbeiderne ser til daglig. GarderDet vekket en viss begeistring, sier moen Svein Mamen. Lufthavn. – Du sier at kunsten din ikke har Han har latt referanse til virkeligheten. Men er det seg inspirere av ting fra virkeligheten som inspirerer insekter og hum- deg? ler, kanskje blir det – Alt fra snøfnugg, til solglitter en røraktig form og i vannet. Eller bare en stein som er forlengelse av verket fantastisk å se på. Det å gå i skauen ”Humle” som er med eller å være ute i naturen. til Bergen. – Flyvningens historie er jo langt lenger enn menneskenes, poengterer Mamen.

TEGNINGER: Svein Mamen har ikke tatt farvel til maleriet selv om han nå konsenterer seg om objekter av ståltråd, gips og tre. Snarere tenker han at det er utvidelse av maleriet, med tredimensjonale tegninger i rommet. Foto: Silje Stavrum Norevik


nr 12 - 2011 - www.byavisen.net

31

Er du fornøyd med bare å sitte i klasserommet?

Eller er du blant dem som helst ville hatt mer kunstfag, håndverk, musikk, drama og friluftsliv — i tillegg til studiekompetanse?

Rudolf Steinerskolen i Bergen

Søknadsskjema finner du på www.bergen.steinerskolen.no Spørsmål besvares også på telefon 48 19 51 91

JØRGEN JÆGER – FANAS EGEN KRIMFORFATTER SKYGGEJAKTEN

DØDSSYMFONI

«Skyggejakten er en av de beste norske kriminalromaner jeg har lest på riktig lenge.» Haugesunds Avis

«Løsningen er sofistikert. Nok en triumf for Jæger.» Terje Stemland, Aftenposten «Jørgen Jæger sender leseren hodestups gjennom to-tre hundre sider på få timer. (...) Mannen har et utvilsomt bestselgerpotensial og et stort talent som intrigekoker.» Kurt Hanssen, Dagbladet

«Det går lenge mellom hver gang jeg setter natten på vent til fordel for en krimbok, men med denne måtte jeg bare gjøre det. Dette var altfor bra til å legge til side.» Bergensavisen

139,pocket

139,pocket www.juritzen.no

«Djevelsk god.» Bergensavisen

139,pocket

Trønderavisa

KAMELEONENE

BLODSKRIFT

«En gjennomført god kriminalroman ... Ole Vik er en lensmann man bør følge nøye framover.» Kurt Hanssen, Dagbladet

«Velskrevet, spennende, fartsfylt og godt komponert.» Kjell Einar

«Ole Vik er en krimhelt som er kommet for å bli, og han representerer en nyhet i den norske bokverdenen som er verdt å stoppe ved.»

«Imponerende tempo i actionfylt krim.»

Monika Nordland Yndestad, Bergensavisen «En velskrevet og drivende kriminalroman. Her går det så det suser.» Terje Stemland, Aftenposten

Øren, Haugesunds Avis Lars Helge Nilsen, BT

139,pocket

Terje Stemland, Aftenposten

BA

Haugesunds Trønderavis avisa

Sunnmørsposten


TIBE Drammen

WOW! Buddy-butikkene har alltid gode priser

til din dyrevenn Buddy kattesand

Catty klorebrett fra Buddy Finnes i tre varianter

300,-

Catty Klorebrett er produsert i Holland for Buddy.

Catty Klorebr ett 100x30 0 mm

Catty Klorebrett 100x300 mm

Catty Klorebrett 100x300 mm

betal

Catty Klorebrett med Catnip

Kjøp 2

Catty Klorebrett har god kvalitet og passer for katter i alle aldre. Klorebrettet inneholder urter som tiltrekker katter. På grunn av urtene i klorebrettet vil katten velge å kvesse sine klør på klorebrettet i stedet for dine dyrebare møbler. Kan plasseres rett på gulvet eller monteres på veggen med skruene som er lagt ved pakningen. (Ca. 30 cm fra gulvet).

Bestselger-produkt i Buddy-butikkene. Fantastisk klumpeevne. 10 kg. Veil pris 198,-

Fra

+ bonuskort!

198,-

Buddy hundebur

brett med

Catnip

har god urter som kvalitet og passer vil katten tiltrekker for katter velge dyrebare katter. På grunn i alle aldre. møbler. å kvesse sine Klorebrette av urtene med skruene Kan plasseres klør på klorebrette i klorebrette t rett som er t lagt ved på gulvet eller t i stedet for dine pakningen. monteres Catty Klorebrett på veggen (Ca. 30 cm fra er produsert gulvet). i Holland

for Buddy.

Catty Klorebrett med Catnip Catty Klorebrett har god kvalitet og passer for katter i alle aldre. Klorebrettet inneholder urter som tiltrekker katter. På grunn av urtene i klorebrettet vil katten velge å kvesse sine klør på klorebrettet i stedet for dine dyrebare møbler. Kan plasseres rett på gulvet eller monteres på veggen med skruene som er lagt ved pakningen. (Ca. 30 cm fra gulvet). Catty Klorebrett er produsert i Holland for Buddy.

pr. stk.

Nyhet! Pet Corrector

Markedets beste kvalitetsbur. 9 forskjellige modeller. Skråbur og rett.

Lærer hunden lydighet, avbryter dårlig oppførsel, avgir en ufarlig fresende lyd

Fra

359,-

Catty Klore

Catty Klorebrett inneholder

-20%

ved kjøp av bur

på valgfri madrass

En Buddy-smart lekeball!

Kun

159,Buddy-fôr til fugl & gnager

AquaBox

Pris eks. kaninpellets 5 kg

Med LED lys. 5,5 ltr. Før 698,-

Fra

155,-

498,www.buddy.no

Buddy Vestkanten, Vestkanten Senter, Loddefjord. Telefon 55 93 10 40 • Buddy Arken, Åsane Storsenter, Ulset. Telefon 55 18 84 80 Buddy Askøy Zoo, Askøy Senter, Askøy. Telefon 55 01 65 79 • Buddy Troyas Zoo, Sartor Storsenter, Straume. Telefon 56 33 20 83

- nr 12 - 2011 - www.byavisen.net

Buddy har alt

Byavisen - avis12 - 2011  

Byavisen Bergen

Byavisen - avis12 - 2011  

Byavisen Bergen

Advertisement