Page 1

Norges lavpriskjøkken Vi jobber smartere for at du skal få høy kvalitet og gunstige priser

GRATIS TEGNEPROGRAM Tel 9515 7585 eller epost post@smartkjokken.no

6

NYHETER

Torsdag 7. februar 2013

NÆR OG VIKTIG

ÅTTENDE ÅRGANG. NR. 06 - UKE 6 - 7. februar 2013

- Må endre revurderesgata - Bør

LILLEHAMMER: Politikerne i før det er for sent

ENVEIS: Storgata fra Lilletorget til Rosenlund har blitt enveiskjørt med sykkelfelt i begge retninger. Det skaper trøbbel både for trafikkavviklingen og næringslivet. Nå bør prosjektet evalueres - og eventuelt revurderes, mener politikerne. (Illustrasjonsfoto)

Lillehammer fikk ikke delta i avgjørelsen om å stenge Storgata for sørgående trafikk. Nå må det revurderes, mener de.

LILLEHAMMER: Kommunestyret ble ikke forelagt planene om å stenge Storgata for trafikk èn vei. Nå må planene endres før det er for sent, mener politikerne. LIV MAREN MÆHRE VOLD livmaren@byavis.no

Etter at Storgata ble enveiskjørt fra Lilletorget til Rosenlund til fordel for syklistene, raser både trafikanter og næringsliv. Handelen svikter, og i Fåberggata korkes trafikken alt tidlig på dagen. Men innstillingen om å gjøre Storgata enveiskjørt, ble aldri forelagt politikerne. - Vi vedtok traseene, men det ble ikke forelagt oss at man skulle stenge Storgata i en retning, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Arild Haugstad. Han etterlyste i kommunestyremøtet torsdag handling, og forventer at saken nå må behandles på nytt.

Omkamp - Jeg hadde etter kommunestyret møte med en av kommunalsjefene, og ba om at saken tas inn igjen i fagutvalget for samfunnsutvikling. Det har kommet så mye fram i denne saken i ettertid, at vi må gjøre noe nå, og ikke om to år, sier Haugstad, og vil ha oppregning over både positive og negative sider med sykkeltraseen i Storgata. - Dette kan vi ikke vente med, og det må en evaluering på plass snarest, understreker Haugstad.

- Vi mener det er all grunn til å revurdere tiltaket.Vi kan ikke akseptere en situasjon der næringslivet nord i byen utilsiktet skal påføres store kostnader. Vi må lytte til, og ta vare på det næringslivet vi har her i byen, sier Falk, og understreker at det ikke er bra verken for miljøet eller byen å gjøre det vanskeligere å handle i sentrum.

dette tilfelle sykkelbyprosjektet, få utilsiktede konsekvenser, i dette tilfellet at næringslivet nord i byen mister omsetning og dermed livsgrunnlaget. Da må vi ta grep omgående. Det er alt for lang tid å vente i to år, sier Falk, og forteller at Høyre nå jobber med en interpellasjon til neste kommunestyre der de ber om en omgående evaluering av sykkelbyprosjektet.

Konsekvenser - Et levende og livskraftig sentrum er et viktig bidrag til et bærekraftig bysentrum. Da må vi unngå tiltak som stikker kjepper i hjula for handelsnæringen. Som politikere er det viktig at vi ser helheten. Ofte kan et spesielt hensyn, som i

Revurdere Også Venstres Terje Rønning mener flere eksisterende planer nå bør revurderes, som å sperre Lilletorget for all trafikk. - Det som er viktig nå er at fagutvalget for samfunnsutvikling får saken på neste møte tar en rask

evaluering. Venstre kommer i hvert fall til å ta denne saken opp der og så får vi en politisk behandling på saken. Vi har jo i tillegg vedtatt at trafikken over Lilletorget skal bort, kanskje må vi også revurdere dette når vi ser disse problemene som kom her. Uansett blir det nå viktig å høste erfaring og sammen med næringslivet finne en løsning så sykkelprosjektet kan fortsette og samtid finne løsninger for trafikken i Fåberggata. Men det viktigste vil nå være at vi er i stand til å se helheten for handelen i sentrum og finne løsninger som gjør at sentrum blir attraktivt og ikke den nedgangen vi nå har sett over tid fortsetter, sier Rønning. Han tror derimot ikke at traseval-

SIDE 4

Ny Dahlsveen-byste - på ny plass LILLEHAMMER: Under Litteraturfestivalen for to år siden ble bysten av Edvard Dahlsveen stjålet fra sin plass i Kulturhuset Banken. Nå er en ny byste av den kjente dirigenten laget. TORE STEFFENS

toresteffens@byavis.no

Snakket for OL Bysten som ble avduket i 1992, ble i juni 2011 funnet strippet for hode med kun sokkelen igjen fra sin plass i Kulturhuset Banken. Bjørn Bergh og Harald Moen forteller at de nærmest har jobbet kontinuerlig med saken siden de fikk vite at den ble borte. - Vi undersøkte litt rundt omkring for å se om vi kunne spore oss fram til bysten, men den var som sunket i jorden. Vår antakelse er at noen stjal den for å smelte om metallet. Tilsvarende byster ble stjålet på samme tid i

DAHLSVEEN: Edvard Dahlsveens nye byste kan settes opp etter at den gamle ble stjålet. Nå skal bysten stå i Søndre Park og avdukes 17. mai.

Park. - At vi nå får plassere bysten av Dahlsveen i Søndre Park er helt perfekt. Da han dirigerte sto han alltid med ryggen mot parken. Nå skal bysten stå i forkant av porten til paviljongen, med ryggen mot parken så han hilser de som kommer inn. Det blir fint, sier Bergh og Moen.

Han hadde fortsatt formen liggende og sa seg villig til å støpe på nytt. - Da begynte ballen å rulle, og vi fikk etter hvert ja fra kommunen til å plassere bysten i Søndre Park, sier Bergh og Moen. 17. mai i år vil bysten avdukes, 150 år etter at Lillehammer Musikkforening ble stiftet. - Det er veldig hyggelig at vi er kommet så langt som dette. Denne bysten vil berike Søndre Park, sier Bergh og Moen.

- Ingen i nærheten 69 år gammel brukte Dahlsveen takstokken for siste gang, 47 år etter at han tok på seg ansvaret som dirigent i musikkforeningen. Men; Dahlsveen fortsatte å følge korpset også som pensjonist. - Det er ingen i nærheten av Dahlsveen. Han er nærmest som en institusjon å nevne. Lillehammer og Dahlsveen ble nevnt i samme åndedrag. Ikke bare holdt han mange konserter, men i løpet av året var det stadig nye stykker som korpset spilte, konsertene var aldri like, sier Bergh og Moen.

Perfekt plassering 22 år gammel, i desember 1917 tiltrådte Edvard Dahlsveen som dirigent i Lillehammer Musikkforening, som han hadde vært medlem av siden 1908. Våren, året etter dirigerte han musikkforeningen for første gang offentlig. Det skulle bli flere konserter. Veldig mange flere. I rundt femti år sto Dahlsveen i front av musikkforeningen. Blant annet dirigerte han omlag 750 konserter i Søndre

HAFJELL: Ordførerne fra de tre aktuelle «OL-kommunene» gjorde det de kunne for å overbevise direktør for Oslo 2022, Eli Grimsby, om å legge de alpine grenene ved et eventuelt OL til Lillehammer-regionen.

Ingen skam Høyres gruppeleder Eivind Falk mener det ikke er noen skam å snu, og at næringslivet ikke skal gå på bekostning av vyene om å være sykkelby.

get kunne vært gjort annerledes. Det er mulig det kunne ha gått å få trafikk i begge retninger ved å fjerne parkeringsplassene med det har jo også konsekvenser, mener Venstre-politikeren. - Jeg har i flere år mast på at det må lages en trafikkplan for sentrum. Og da ikke bare for sentrum men en plan som sier hvor skal dobbeltsporet jernbane gå, hvor skal E6 gå, hovedveger gjennom sentrum og da selvfølgelig sykkel og gangsoner. Sånn som det er i dag kommer prosjektene på bordet hver for seg og det utarbeides mere eller mindre gode løsninger for trafikken, sier Rønning.

Oslo, sier Bergh og Moen.

Avduking 17. mai Etter hvert tok de kontakt med Svein-Tore Kleppan, som hadde lagd den opprinnelige bysten.

SIDE 4

Lillehammerdesign for Tiril

LILLEHAMMER: Da Tiril Sjåstad Christiansen tok gull i slopestyle under X-games var det ei på Fabrikken som jublet litt mer enn vanlig. Monika Syversen har nemlig utviklet kleskolleksjonen til Geilo-jenta kjørte i. SIDE 35

HJEMME IGJEN

Se

Vi ønsker G

GULL og SØLV ekk kt, fratrjør insteve pg Ingen mgebyrer. Op24 t. r n e lle e to inn på kon

GULL pr. gram v/bytte i nye varer:

• 24 K (999) ............................................................. kr 290,• 18 K (750) ............................................................ kr 210,• 14 K (585) ............................................................. kr 160,v/kontant oppgjør: • 24 K (999) ............................................................. kr 250,• 18 K (750) ............................................................ kr 160,• 14 K (585) ............................................................. kr 130,-

SØLV pr. gram

PRISER BEDRE ! VI GIR DE FLESTE pp odela ENN

LILLEHAMMER: Under Litteraturfestivalen for to år siden ble bysten av Edvard Dahlsveen stjålet fra sin plass i Kulturhuset Banken. Nå er en ny byste av den kjente dirigenten laget. 17. mai i år vil bysten avdukes, 150 år etter at Lillehammer Musikkforening ble stiftet, på ny plass i Søndre Park. SIDE 6 GARANTERT BEST PÅ PRIS!

Steinsprut?

Geir Berg har erfaring som m Ta kontakt på tlf. 922 08 55

v/bytte i nye varer kr 3,50 v/kontant oppgjør kr 2,50

r, tilg jør. ye vare pg Bytt i nr kontant op elle

Vi garanterer at alle metaller blir raffinert i Norge.

GULLSMED

Storgt. 74, Lillehammer. Tlf. 61 25 03 36

www.frisenberg.no

TTeennkke tt!! h s ik k e rrh n yee p K jø K ny ekkkk rdekk e de m er m nt oom mneår!!d ssvi nå nå!

S T Ø R S T U T VA L G - B E S T P R I S

STØRST UTVALG - BEST PRIS

TILBUD: RING 61 25 90 00 • www.interdekk.no

Vi utbedrer skaden raskt og uten omkostninger for deg!

Gjelder ved kasko/delkasko når ruta kan repareres

V

Vi kjøper

kap nns ku gghet g y fa tr år din -

Industrigata 58b, 2619 Lillehammer Tlf. 61 26 56 60 - www.bilskadesenteret.com

Terra Salgsgara Selge bolig?

Vi Fritjof velkommen som megler oss Vi ønsker GeirLoen Berg velkommen Viønsker ønsker som hos megler. Han års erfaring som megler og ta gjerne kontakt medgjerne hamog forverdivurderer en Geir Berg har som og jurist. Han kommer verdivurderer din bolig bolig –– Gratis! Gratis! Geirhar Bergflere harerfaring erfaring sommegler megler og er er utdannet utdannet din profesjonell verdivurdering! Ta Takontakt kontaktpå påtlf. tlf.922 92208 08557. 557. Ring 926 94111 eller 61 22 79 70.

Prøv eiendomssidene PrøvTerra Terra Salgsgaranti! Salgsgaranti! Se annonse på eiendomssidene

Wiesesgt. gt.22GG--Lillehammer Lillehammer Wieses


2

VÅR MENING

Torsdag 7. februar 2013

”” Et sted i slutten av forrige årtusen gikk det fullstendig på skeiva, og plutselig er det greit å skrive som en førsteklassing...

LEDER: LIV MAREN MÆHRE VOLD

Språk i for fall Nettopp. Jeg gjør det denne gangen konsekvent, på pur djevel skap. Nettopp for og under streke hvor slitsomt det er å hver dag måtte forholde seg til et språk i for fall. Jeg er kanskje over gjennom snittet opptatt av skrive feil. Sær skrivinger, stave feil å og/åfeil. Jeg røsket Disney boka fra beste mor da jeg var tre, å sa jeg skulle lese sjøl. Siden den gang har jeg lest hundre vis av bøker og skrevet side opp å side ned, å derfor er det på tide med mitt eget lille kors tog mot språkets for fall. Det var nemlig ikke sånn når jeg begynte på skolen. Omtrent her skal jeg gå over til korrekt, norsk rettskriving igjen.

best i norsk, Sissel var best i matte, og innimellom fungerte vi som lærere for hverandre til vi entes om et minste felles multiplum i læringskurvene. Derfra gikk det brått unnabakk.

Vi hadde ikke datamaskiner (om man ser bort fra en Macintosh SE30 som spilte midi-filer av Beatles «Lucy in the sky with diamonds» og 8MB harddisk, eller mobiltelefoner (pappa hadde, en Ericsson Hotline på omlag fem kilo). Vi måtte jevnlig tyne oss gjennom diktater (finnes det lenger?) og gloseprøver, gramatikktester og norskstiler, og læreren rettet ivrig med rød penn. I min klasse var vi bare to elever, så det var heller dårlig med rom til å snike seg unna i mengden. Det man gjorde, ville bli - og ble - nøye gransket av lærer-Liv og lærer-Torhild, før resultatet uten det minste spørsmål ble kringkastet. Jeg var

Et sted i slutten av forrige årtusen gikk det fullstendig på skeiva, og plutselig er det greit å skrive som en førsteklassing, selv om man er godt voksen. Jeg skal slett ikke skryte på meg at jeg alltid skriver feilfritt selv, for i svingene går det som kjent ofte fort unna. Man trenger ikke lære å skrive riktig, for Word har jo stavekontroll! «Men tenk på dem med dysleksi, da», er argumentet, gjerne fra dem som selv slurver med språket. DE har ikke dysleksi selv, men man skal helst ikke påpeke at språket er i full revers mot noe gutturalt og huleboeraktig. Da kan man risikere å såre noen. Ikke et vondt ord om dyslektikere, jeg har samme problem med tall og gråter nesa sår og rød over KID-numrene fra Gausdalsvegen AS. Men såvidt meg bekjent, har dysleksi aldri vært smittsomt, iallefall ikke i den grad at det rammer hele årskull og foreldregenerasjonen i samme slengen. Mitt argument er alltid det samme, og jeg får alltid like mye kjeft; det kalles ikke dysleksi, det kalles latskap. Det er latskap, når Fakkelprisen

#MITTSTED

(som jeg egentlig skulle skrive om, og nå har blitt helt tilfeldig offer) melder på sine nettsider at «Fakkelprisen er et dugnadsprosjekt i regi av Lillehammer entusiaster». Det er latskap når butikkene annonserer for lamme lår og pute var (og ikke er). Det er fordømt latskap når man ikke gidder å bry seg om at aldri er to l’er i aldri, og alltid to l’er i alltid, eller den gang da og alltid når. Rett som det er får jeg telefoner fra bekjente som lurer på om hist eller her skrives i ett eller to ord. Jeg ber dem bare lese det høyt. Høres «pølsegrateng» mer vettugt ut enn «pølse *kunstpause* grateng» så er førstnevnte sannsynligvis verd å satse på. Hva folk foretar seg i sitt eget hjem, skal man som kjent ikke blande seg opp i. Likevel bør man ta en pause, lese litt høyt, og gjerne spørre en venn før man publiserer, reklamerer, annonserer og trykker «send», særlig når det er ting som skal ut i full offentlighet. Jeg er så kverulerende at jeg stoler mer på værvarslene til Yr.no fordi de i motsetning til Storm.no har «søkeresultater» og ikke «søke resultater». Klarer de ikke å skrive god norsk, stoler jeg ikke på at de melder været riktig heller. Bindestreker er små, unnselige og lett å glemme. Men du skal få dem av meg, helt gratis.

TWITTERKVITTER @HagenAlex: #P2 lyser ut stilling. For å speile befolkningen oppfordres innvandrere og bokmålsbrukere fra det sentrale østlandet til å søke @steinarbeinhar: Søndagshumor. Hvorfor sover ikke Knerten på magen? Han hater å våkne opp på morrakvisten. Sorry. @dagsoras: Oslo bystyre mener det blir «for dyrt» å la alle delta i en folkeavstemning om OL i Oslo. Oh. The. Irony. @JustusMoe: @stianhu Brumunddal, eneste stedet i Norge der G-sporten har en avdeling for antrekk til fest. @Houmb: «Mi amor ombombombombombooo. Let me be the skløtt, with the bøtt, and the sykkelstøtt. My lardass corazon ombombombombooooo» #mgp @sporsem: Glad Ola Borten Moe ikle er tannlege. «Her borer vi!! Og her!! Og her!! « @OyvindRein: ...idé til programkonsept: «10 år eldre på 10 dager!» unge menn/kvinner hopper inn i tidsklemma til trebarnsfamilie m/2 bikkjer... @kjetilba: Det er litt artig med vegetarianere som kjemper for rovdyr. @mirski75: Hadde akkurat bestemt meg for å slutte å skryte av sønn (12), så går han hen og kaller klassisk musikk-prosjektet sitt for «I’ll be Bach». @Vorkinn: Synes egentlig at GDs forsøk på å kopiere #Twitterkvitter fra @Byavisa er litt tamt. Overlat dette til ekspertene, @brostrup. @imilie: Superbowl i dag ja. Den ene dagen i året nordmenn later som de bryr seg om bowling.

VI ØNSKER OSS LESERNES BILDER AV DET DE ER STOLTE AV, LIKER BEST ELLER FORBINDER MED DISTRIKTET VÅRT. Send oss dine bilder av det du kaller ditt Lillehammer, Øyer og Gausdal på Twitter (@Byavisa) eller Instagram med hashtagíene #mittlillehammer, #mittoyer eller #mittgausdal på våre Facebooksider eller på mail til livmaren@byavis.no. Vi vil hver uke plukke ut et bilde som kommer på trykk i papiravisa! Ukens #mittgausdal er tatt av @mariannenorste på Instagram.

@OPSGudbrandsdal: Lillehammer sentrum - person melder om et sammenhengende blodspor over lengre strekning. Undersøkt av patr. viste seg å være rødvinsspor!!!

Følg oss på

@Byavisa

Ansvarlig utgiver: Byavis Lillehammer AS. Tlf. 96 50 22 22/Fax: 61 25 62 91 Besøk/postadresse: Lillehammer Byavis, Storgaten 75, 2609 Lillehammer LillehammerByavis.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avis-omtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonsledelsen. Pressens faglige utvalg er et klageorgan, oppnevnt av Norsk Presseforbund, som behandler klager mot pressen i presse-etiske spørsmål. Adr.: Rådhusgata 17, pb 46 sentrum, 0101 Oslo, tlf: 22 40 50 40

TORE FEIRING

LIV MAREN MÆHRE VOLD

TORE STEFFENS

ARVE WESTBY

BJØRN AUNE

OLAV LØKEN

Redaktør/Daglig leder

Journalist

Journalist

Markedskonsulent

Markedskonsulent

Seniorkonsulent salg

tore@byavis.no

livmaren@byavis.no

toresteffens@byavis.no

arve@byavis.no

bjorn@byavis.no

olav@byavis.no

Tlf.: 992 69 002

Tlf.: 482 14 617

Tlf.: 920 66 201

Tlf.: 911 27 452

Tlf. 909 55 731

Tlf.: 416 76 033


NYHETER

Torsdag 7. februar 2013

3

Mottok Tilgjengelighetspris LILLEHAMMER: Gullsmed Frisenberg i Gågata, bygget ny trapp, for å gjøre butikken mer tilgjengelig for alle. Det har de nå fått tilgjengelighetsprisen for, og ikke minst mange nye fornøyde kunder. SOL OLSEN

redaksjon@byavis.no

Norges Blindeforbund, Oppland fylkeslag har eget tilgjengelighetsutvalg som jobber med spesielt fokus på design, arkitektur og byplanlegging. Torgeir Solheim er leder av tilgjengelighetsvalget, og delte ut tilgjengelighetsprisen til Gullsmed Frisenberg. Begrunnelsen for prisen lød som følger: « Frisenberg er gullsmed i Storgata i Lillehammer. I 2011 tok han initiativ til å fjerne trappen utenfor butikken og lage nytt inngangsparti. Hans uttalelse var at han ikke ønsket å åpne butikken om morgenen med flere som ikke kunne komme seg inn. Den universelle utformingen utenfor butikken er ikke bare etter forskriftene, men også pen. Det står i stil med bygget, som er ett eldre trehus, og har gitt fasaden ett estetisk løft».

Kundevennlig Gullsmed Fredrik Frisenberg fikk på plass den nye trappa sommeren 2011. –Vi holder til i en gammel vernet tregård, og samarbeidet med kulturvernavdelingen i

KIRKEGATA 64 Medlem av Akupunkturforeningen Elisabeth Kongsrud, Liv Irene L. Høgvoll,

Tlf 991 62 624 Tlf 952 44 124

Massasjeterapeut MNMF

fylket og rehabiliteringsavdelingen i kommunen, samt arkitekt Svein Clausen for å få en vakker og god løsning. Vi ønsket en trapp som gjorde butikken vår mer kundevennlig, men som også er både innenfor forskriftene og i harmoni med det gamle bygget. Prosessen tok litt tid, kostet noen kroner, men er så absolutt verdt det, sier Fredrik Frisenberg. Han tror kostnadene med å bygge om er dekket inn igjen og vel så det, med alle de nye kundegruppene de nå har fått til butikken. –Nå er det blitt lettere for synshemmede, rullestolbrukere, barnevogner og rullatorbrukere å komme seg inn til oss. Dette var en stor kjøpegruppe som tidligere ikke stakk innom oss på

Liv Irene L. Høgvoll, Tlf 952 44 124 Medlem av Akupunkturforeningen Elen R. Knudsen, Tlf 997 86 948 Tlf 991 62 624 Tlf 952 44 124

Kraniosakralterapeut, Helhetlig psykoterapeut Ellen Ågot Solberg,

Tlf 900 73 929

Rolfing, Psykodrama, 2609 LILLEHAMMER Continuum Movement TM Kraniosakralterapeut, Tone Gilje,

Helhetlig psykoterapeut

Tlf 911 46 777

Ellen Ågot Tlf 900 73 929 Indre Ro,Solberg, Psykoterapeut

Bente Arneberg, 901 52 727 MassasjeterapeutTlf MNMF

R Hege Palm, Rolfing, Psykodrama,

Liv Irene L. Høgvoll, Kinesiolog Elen R. Knudsen,

NLP Life Coaching, Feng Shui Tone Gilje, Tlf 911 46 777

Marit J. Gudbrandsen, Fotterapeut

Tlf 952 44 124 Tlf 997 86 948

Tlf 976 75 747

grunn av at det var kronglete trapper og en tung dør.

Universell utforming Regjeringen har laget en handlingsplan for et universelt utformet Norge, og ikke minst økt tilgjengelighet, innen 2025. Universell utforming innebærer en ny måte å tenke på, som inneholder et sterkere likestillingskrav for personer med nedsatt funksjonsevne. –Universell utforming er en av våre hjertesaker, sier Solheim. –Lillehammer Kommune har gjort mye, men enda er det mye som kan forbedres. Det som Frisenberg har gjort her er et flott eksempel for andre å etterkomme, sier han.

2609 LILLEHAMMER

R

KIRKEGATA 64

Elisabeth Kongsrud, Liv Irene L. Høgvoll, Fotterapeut

FIN: Trappen er praktisk og brukervennlig, men også veldig fin å se på, sa Nestleder i Fylkeslaget Oppland, Torgeir Solheim da han delte ut tilgjengelighetsprisen til Gullsmed Fredrik Frisenberg.

Tlf 482 45 634

Continuum Movement TM

Anne Lyshaug,

Indre Ro, Psykoterapeut

Tlf 476 75 664

Bente Arneberg,

Tlf 901 52 727

Hege Palm,

Tlf 482 45 634

Marit J. Gudbrandsen,

Tlf 976 75 747

Anne Lyshaug,

Tlf 476 75 664

www.helsesirkelen.no • tlf 61 26 90 00

Kurs i selvutvikling, se www.solkurs.no Kinesiolog NLP Life Coaching, Feng Shui www.helsesirkelen.no • tlf 61 26 90 00

BYENS NYE TREFFSTED ÅPENT 08-21 HVER DAG

Husk komle/raspeball i dag fra kl. 14.00!

Ingen unnskyldning Fredrik Frisenberg håper nå at flere gårdeiere og leietakere blir inspirert til å utbedre og gjøre sine gårder bedre tilgjengelig for alle. -Jeg ser ingen grunn til at man skal vente til det nærmer seg fristen for å gjøre noe med det. Folk tenker kanskje at det blir alt for dyrt, og vet kanskje heller ikke hvordan de

skal komme i gang, og hva de bør tenke på. Da kan blindeforbundet være ett godt sted å oppsøke for råd og tips, sier Fredrik. Det er en investering for fremtiden og gjør at flere kan bruke butikkene i sentrum. Det er i hvert fall ingen unnskyldning å si at man har ett vernet bygg, påpeker han.

KUNSTPAUSE

Torsdager 11:30 – 11:45

ÅRSKORT 2013 Kjøp årskort nå! Les mer om alle fordelene på våre nettsider. www.lillehammerartmuseum.com

Vi sees på stasjonen.no

Jobzones veldedighetsaksjon 201

Vi søker lokale helter! Jobzone-prisen skal stimulere til veldedig arbeid på lokal grunn. Kjenner du noen som går i bresjen for humanitært arbeid i ditt nærmiljø, så tips ditt lokale Jobzone-kontor. Jobzone-prisen er på 10 000 kroner, og blir delt ut til 40 lokale vinnere over hele landet. Les mer på: www.jobzone.no

Jobzone har en visjon om å være den beste arbeidsgiver. Vi jobber tett mot kunder og vikarer ���������������������������������������������������������������������������������������������������� ��������������������������������������������������

Jobzone Lillehammer, Bankgata 15, 2609 Lillehammer. Jan Erik: 951 48 980/ jan.erik@jobzone.no. Knud: 932 30 631/������������������������


4

NYHETER

Torsdag 7. februar 2013

Polititwitter @OPSGudbrandsdal Lillehammer sentrum - person melder om et sammenhengende blodspor over lengre strekning. Undersøkt av patr. viste seg å være rødvinsspor!!! @OPSGudbrandsdal Lillehammer sentrum - krangling og knuffing mellom to gjenger om en dame. Rolig v/politiets ankomst. Ordnet på stedet. @OPSGudbrandsdal Lillehammer - politiet til utested etter

melding om slåssing. Uklart hva som har skjedd - mulig anmeldelse i ettertid. @OPSGudbrandsdal UP har hatt kontroll nord i Storgata på Lillehammer. 1 person anmeldt for hastighet. Kjørt 61 km/t i 30-sone. Førerkort beslaglagt. @OPSGudbrandsdal Kl 1300 elgkua opp på land igjen, og har nå krysset isen igjen, og «hjemmat» i skogen på Vingnessiden. Angivelig Elgkalv ikke sett noe til.

@OPSGudbrandsdal Kl 1148 Lågendeltaet, Lillehammer. Melding om to elger som har gått gjennom isen. Viltnemda, Brann og Politi til stedet.

@OPSGudbrandsdal Forsatt mange henvendelser om personer som sier de ringer fra Microsoft og skal hjelpe dem med pc. Dette er kun svindel,ikke svar - legg på!

@OPSGudbrandsdal Kl 0540: En mann innsatt dr.arrest. Krevde at politiet skulle kjøre han hjem, nektet å fjerne seg fra Lillehammer politistasjon. Anmeldt.

@OPSGudbrandsdal OBS OBS Meldt om 6 elger som går på E6 ved Ensby mellom Øyer og Lillehammer - kjør forsiktig - det kryr av elg!!

@OPSGudbrandsdal Melding om faretruende istapper fra tidligere Bliksethjørnet. Gårdeier varslet og pålagt å fjerne is/snø som var til fare for trafikanter. @OPSGudbrandsdal Bil fjernet av Viking fra privat parkeringsplass i Elvegata etter begjæring fra eier av park.plassen. Viktig å etterfølge skilting på stedet

@OPSGudbrandsdal I løpet av natten er 5 biler fjernet fra Jernbanegata og Nordre gate pga snørydding av Lillehammer kommune. Bilene inntauet av Viking.

@OPSGudbrandsdal To gjester røket uklar på eget rom på Breiseth hotel. Politi til stedet - fred og fordragelighet igjen oppnådd etter mekling på stedet.

@OPSGudbrandsdal Meldt om et dansk kjøretøy i skisporet ved Ilsetra, hmhm er de like dårlig til å kjøre bil som de er på langrennski.....?

- Må bistå verden Befaring i OL-anleggene

UTVIKLINGSMINISTER: Heikki Holmås var tirsdag i Kulturhuset Banken som et ledd i flere møter Utenrikdepartementet ønsker å holde i forskjellige byer i Norge. Temaet er utviklingspolitikk, og det ble satt på dagsorden i Lillehammer på tirsdag.

LILLEHAMMER: Utviklingsminister Heikki Holmås var tirsdag i Lillehammer, hvor han stilte spørsmålet; «skal Norge redde verden». Nei, mener ministeren, men vi må bistå. TORE STEFFENS

toresteffens@byavis.no

OL 2022: Direktør for OL 2022 Eli Grimsby var forrige uke i Lillehammer-regionen for å se på anleggene og høre regionens tanker og innspill.

LILLEHAMMER/ØYER/ RINGEBU: Ordførerne fra de tre aktuelle «OL-kommunene» gjorde det de kunne for å overbevise direktør for Oslo 2022, Eli Grimsby, om å legge de alpine grenene ved et eventuelt OL til Lillehammer-regionen. TORE STEFFENS

toresteffens@byavis.no

Leder for styringsgruppa som kjemper for de alpine øvelsene ved et eventuelt OL til Hafjell og Kvitfjell, ordfører i Lillehammer Espen Johnsen oppfordret Grimsby til å ta utgangspunkt i det beste og gjøre det enda

bedre. - Vi har i dag prøvd å gi et realistisk godt bilde og presentasjon av Lillehammer-regionen og prøvd å vise at et OL i Oslo står best sammen med oss, sa Johnsen.

Positivt inntrykk Grimsby ble tatt med på en befaring til Håkons Hall og Storhove før de endte opp på toppen av Hafjell. - Det virker som de har en veldig god struktur rundt Håkons Hall og at de har gode tanker knyttet opp mot media- og pressesenter og deltakerlandsby. Det vi vil er å vinne konkurranse om å arrangere et OL i 2022, men jeg hverken kan eller vil uttale meg om hvem som ligger best an av Norefjell kontra Lillehammerregionen. Men jeg kan si at jeg har fått et positivt inntrykk, og at denne regionen har en positiv

holdning for å støtte oppom Oslo, sa Eli Grimsby.

- De beste anleggene Espen Johnsen mener det er mye som taler for at Oslo bør se mot Lillehammer-regionen. - De beste anleggene i Norge har vi her. Kvitfjell er en av de mest kjente utfor-traseene i verden. Det vil nok være lurt å ta utgangspunkt i det beste og gjøre det bedre. Med tanke på infrastruktur kan de basere seg på nåværende struktur Vi kan gi en ekstra bærekraft i arrangementet. Vi sikrer god etterbruk, og Grimsby har fortalt at hun er opptatt av at det skal ha forankring fra en ny generasjon. Det passer som hånd i hanske med tanke på idrettsmiljøet i regionen og Ungdoms OL i 2016, sa Johnsen.

Bakgrunnen for ministerens besøk var et samarbeid mellom Utenriksdepartementet og Høgskolen i Lillehammer som arrangerte debattmøte «Skal Norge redde verden? Verdier og veivalg i utviklingspolitikken» i Kulturhuset Banken. Der møtte han Kristian Berg Harpviken, direktør i Prio og Inger Lise Hansen, tidligere nestleder i Kristelig Folkeparti, nå i Misjonsalliansen.

Lys på utviklingspolitikk - Nå begynner vi en reise til flere byer for å diskutere utviklingspolitikk. Nå har NrK sparket i gang debatten om utviklingspolitikk gjennom en dokumentar. Det er veldig bra, der har de satt lys på norsk utviklingspolitikk og det er fint at denne politikken blir diskutert på lik linje med annen politikk, sa Holmås til Byavisa før møtet. Norge fikk hjelp Holmås ønsket å trekke paralleller fra da Norge fikk støtte fra USA etter andre verdenskrig gjennom Marshall-hjelpen, og at Norge nå gjennom gode politiske valg i ettertid er blitt ett av verdens rikeste land.

- Støtten vi fikk fra USA var helt nødvendig. Nå er andre land i den posisjonen vi var, og mange har det jo verre enn det igjen også, men nå sitter vi på ressurser, informasjon og kunnskap gjennom gode politiske valg som vi kan bruke for å hjelpe og bistå land som trenger det, sa Holmås.

Dilemmaer Før debatten tok til redegjorde ministeren for endringer og utfordringer i det globale utviklingspolitiske landskapet, og fremhevet veivalg og dilemma som Norge som utviklingspolitisk aktør må ta stilling til. - Fortsatt lever en tredjedel av verdens befolkning for under to doller om dagen, og nær en milliard lider av underernæring eller sult, fortsatte Holmås. Marshall-hjelpen Norge fikk etter krigen tre milliarder kroner gjennom Marshallhjelpen, noe som ifølge Holmås i dag tilsvarer 50 milliarder kroner. -Utviklingsbudsjettet til Norge er på 30,2 milliarder kroner, og vi vet at bistandsmidlene vi bruker kommer fram. Når misbruk oppdages reagerer vi umiddelbart noe 58 millioner kroner i tilbakebetaling tilsier. DU har også egne korrupsjonsjegere som offentliggjør det de har funnet hver tredje måned, fortalte Holmås. Norges utviklingsbudsjett tilsvarer en prosent av Norges bruttonasjonalinntekt, eller en syvendedel av Norges forventede inntekter fra petroleumsvirksomhetene i 2013. Da Byavisa dro ti minutter før anslått avslutning av debatten var ikke den kommet ordentlig i gang.


ANNONSER

ÅRETS

Torsdag 7. februar 2013

+det lille ekstra

SKREI 299 Godt for hodet, godt for hjertet, godt for kjærligheten. Gir økt lyst, ���������������������������������� deg i godt humør.

00

Indrefilet storfe 1/1 og 1/2 Pr. kg

69

90

�������������

Er du ikke fornøyd med �������������������������� på døra!

Lettsaltet sideflesk u/ben Gilde. Pr. kg

VI KAN

FISK

+ det lille ekstra

149

00

Indrefilet av svin

59

90

29

Pr. kg

Lettsaltet

Fersk skrei

skinkeknoker. Pr. kg Salte-røkte Pr. kg 39,90

1/1-1/2. Pr. kg

I skiver. Pr. kg 79,90 Husk lever og rogn!

Rogn

8490 6490 11900 11900 12900

Pr. kg . . . . . . . . . . . . . .

Lever

Pr. kg . . . . . . . . . . .

Tunger

Pr. kg . . . . . . . . . .

Skreifilet

m/skinn. Pr. kg .

Skreiloins

m/skinn. Pr. kg . .

Tilbudene gjelder 7/2 - 9/2 Følg oss på Facebook

ccmat.no ccmat.no ccmat.no

CC Mat Hamar CC Mat Lillehammer CC Mat Gjøvik

9-21 (9-19)

90

39

90

Wienerpølser 560 g Finsbråten

Appelsiner Cevita. Pr. kg . . . . . . . . . . . . . . .

Avocado

14 990 2990 2990

Pr. stk . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Appelsinjuice Cevita 1 liter . . . . . . . . . + pant

Eplemost Cevita 1 liter . . . . . . . . . + pant

90

199

00

Surret kalvestek u/ben ”Gourmetkalv”. Pr. kg

Medisterpølser 400 g. Gilde . . . . . . . . . . . . . . . . .

Nygrillet kyllingvinger

2490 990

Pr. hg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

5


6

NYHETER

Torsdag 7. februar 2013

- Bør endre gata

før det er for sent LILLEHAMMER: Kommunestyret ble ikke forelagt planene om å stenge Storgata for trafikk èn vei. Nå må planene endres før det er for sent, mener politikerne. LIV MAREN MÆHRE VOLD livmaren@byavis.no

Etter at Storgata ble enveiskjørt fra Lilletorget til Rosenlund til fordel for syklistene, raser både trafikanter og næringsliv. Handelen svikter, og i Fåberggata korkes trafikken alt tidlig på dagen. Men innstillingen om å gjøre Storgata enveiskjørt, ble aldri forelagt politikerne. - Vi vedtok traseene, men det ble ikke forelagt oss at man skulle stenge Storgata i en retning, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Arild Haugstad. Han etterlyste i kommunestyremøtet torsdag handling, og forventer at saken nå må behandles på nytt.

Omkamp - Jeg hadde etter kommunestyret møte med en av kommunalsjefene, og ba om at saken tas inn igjen i fagutvalget for samfunnsutvikling. Det har kommet så mye fram i denne saken i ettertid, at vi må gjøre noe nå, og ikke om to år, sier Haugstad, og vil ha oppregning over både positive og negative sider med sykkeltraseen i Storgata. - Dette kan vi ikke vente med, og det må en evaluering på plass snarest, understreker Haugstad. Ingen skam Høyres gruppeleder Eivind Falk mener det ikke er noen skam å snu, og at næringslivet ikke skal gå på bekostning av vyene om å være sykkelby.

ENVEIS: Storgata fra Lilletorget til Rosenlund har blitt enveiskjørt med sykkelfelt i begge retninger. Det skaper trøbbel både for trafikkavviklingen og næringslivet. Nå bør prosjektet evalueres - og eventuelt revurderes, mener politikerne. (Illustrasjonsfoto)

- Vi mener det er all grunn til å revurdere tiltaket.Vi kan ikke akseptere en situasjon der næringslivet nord i byen utilsiktet skal påføres store kostnader. Vi må lytte til, og ta vare på det næringslivet vi har her i byen, sier Falk, og understreker at det ikke er bra verken for miljøet eller byen å gjøre det vanskeligere å handle i sentrum.

dette tilfelle sykkelbyprosjektet, få utilsiktede konsekvenser, i dette tilfellet at næringslivet nord i byen mister omsetning og dermed livsgrunnlaget. Da må vi ta grep omgående. Det er alt for lang tid å vente i to år, sier Falk, og forteller at Høyre nå jobber med en interpellasjon til neste kommunestyre der de ber om en omgående evaluering av sykkelbyprosjektet.

Konsekvenser - Et levende og livskraftig sentrum er et viktig bidrag til et bærekraftig bysentrum. Da må vi unngå tiltak som stikker kjepper i hjula for handelsnæringen. Som politikere er det viktig at vi ser helheten. Ofte kan et spesielt hensyn, som i

Revurdere Også Venstres Terje Rønning mener flere eksisterende planer nå bør revurderes, som å sperre Lilletorget for all trafikk. - Det som er viktig nå er at fagutvalget for samfunnsutvikling får saken på neste møte tar en rask

evaluering. Venstre kommer i hvert fall til å ta denne saken opp der og så får vi en politisk behandling på saken. Vi har jo i tillegg vedtatt at trafikken over Lilletorget skal bort, kanskje må vi også revurdere dette når vi ser disse problemene som kom her. Uansett blir det nå viktig å høste erfaring og sammen med næringslivet finne en løsning så sykkelprosjektet kan fortsette og samtid finne løsninger for trafikken i Fåberggata. Men det viktigste vil nå være at vi er i stand til å se helheten for handelen i sentrum og finne løsninger som gjør at sentrum blir attraktivt og ikke den nedgangen vi nå har sett over tid fortsetter, sier Rønning. Han tror derimot ikke at traseval-

get kunne vært gjort annerledes. Det er mulig det kunne ha gått å få trafikk i begge retninger ved å fjerne parkeringsplassene med det har jo også konsekvenser, mener Venstre-politikeren. - Jeg har i flere år mast på at det må lages en trafikkplan for sentrum. Og da ikke bare for sentrum men en plan som sier hvor skal dobbeltsporet jernbane gå, hvor skal E6 gå, hovedveger gjennom sentrum og da selvfølgelig sykkel og gangsoner. Sånn som det er i dag kommer prosjektene på bordet hver for seg og det utarbeides mere eller mindre gode løsninger for trafikken, sier Rønning.

Ny Dahlsveen-byste - på ny plass LILLEHAMMER: Under Litteraturfestivalen for to år siden ble bysten av Edvard Dahlsveen stjålet fra sin plass i Kulturhuset Banken. Nå er en ny byste av den kjente dirigenten laget.

Han hadde fortsatt formen liggende og sa seg villig til å støpe på nytt. - Da begynte ballen å rulle, og vi fikk etter hvert ja fra kommunen til å plassere bysten i Søndre Park, sier Bergh og Moen. 17. mai i år vil bysten avdukes, 150 år etter at Lillehammer Musikkforening ble stiftet. - Det er veldig hyggelig at vi er kommet så langt som dette. Denne bysten vil berike Søndre Park, sier Bergh og Moen.

TORE STEFFENS

toresteffens@byavis.no

Bysten som ble avduket i 1992, ble i juni 2011 funnet strippet for hode med kun sokkelen igjen fra sin plass i Kulturhuset Banken. Bjørn Bergh og Harald Moen forteller at de nærmest har jobbet kontinuerlig med saken siden de fikk vite at den ble borte. - Vi undersøkte litt rundt omkring for å se om vi kunne spore oss fram til bysten, men den var som sunket i jorden. Vår antakelse er at noen stjal den for å smelte om metallet. Tilsvarende byster ble stjålet på samme tid i

DAHLSVEEN: Edvard Dahlsveens nye byste kan settes opp etter at den gamle ble stjålet. Nå skal bysten stå i Søndre Park og avdukes 17. mai.

Oslo, sier Bergh og Moen.

Avduking 17. mai Etter hvert tok de kontakt med Svein-Tore Kleppan, som hadde lagd den opprinnelige bysten.

Perfekt plassering 22 år gammel, i desember 1917 tiltrådte Edvard Dahlsveen som dirigent i Lillehammer Musikkforening, som han hadde vært medlem av siden 1908. Våren, året etter dirigerte han musikkforeningen for første gang offentlig. Det skulle bli flere konserter. Veldig mange flere. I rundt femti år sto Dahlsveen i front av musikkforeningen. Blant annet dirigerte han omlag 750 konserter i Søndre

Park. - At vi nå får plassere bysten av Dahlsveen i Søndre Park er helt perfekt. Da han dirigerte sto han alltid med ryggen mot parken. Nå skal bysten stå i forkant av porten til paviljongen, med ryggen mot parken så han hilser de som kommer inn. Det blir fint, sier Bergh og Moen.

- Ingen i nærheten 69 år gammel brukte Dahlsveen takstokken for siste gang, 47 år etter at han tok på seg ansvaret som dirigent i musikkforeningen. Men; Dahlsveen fortsatte å følge korpset også som pensjonist. - Det er ingen i nærheten av Dahlsveen. Han er nærmest som en institusjon å nevne. Lillehammer og Dahlsveen ble nevnt i samme åndedrag. Ikke bare holdt han mange konserter, men i løpet av året var det stadig nye stykker som korpset spilte, konsertene var aldri like, sier Bergh og Moen.


NYHETER Månedlig rapportering

Lånegaranti til Stav

ØYER: Formannskapet ønsker en månedlig rapportering om økonomien til PLO i Øyer.

ØYER: Øyer kommune gir Stav SA tilsagn om garanti for lån i DnB på inntil kr. 1 300 000 i forbindelse med ferdigstilling av ridehallen på Stavsplassen, Hippodromen.

Pleie og omsorgstjenesten i Øyer hadde 11 millioner kroner i merforbruk i 2012. I kommunestyret forrige uke vedtok representantene enstemmig at «Det skal månedlig legges fram en økonomisk rapport med kommentarer om status til formannskapet, slik at man er informert om hvordan situasjonen er løpende i PLO».

Torsdag 7. februar 2013

, 9 9 1.4

Garantien gjelder for nytt låneopptak, hvor nedbetalingstiden er satt til 15 år. Garantien bortfaller i takt med at lånet nedbetales. Garantiforpliktelsene gis ved simpel kausjon.

, 9 9 4.4 Whirlpool kombiskap WbE3625NW

haka kjølEskap k132a

• Energiklasse A+ • Nettovolum: 130 liter • 2 flyttbare glasshyller • Plasseringsvennlig • Høyde og bredde 85 x 54 cm • No frost

• Energiklasse A+ • Automatisk avriming • Liter kjøl: 252 • Liter frys: 97

9,69Nilfisk

støvsugEr NEo oraNgE • 2000 watt • HEPA filter • Vekt 5 kg • Store hjul • Liten og handy

KABAR»T VIKER: Øyer Teaterlag setter opp forestillingen “Bak nye tepper”, som har premiere i morgen.

«Kabarevy» med teaterlaget ØYER: Både sparkepiker, ei tonedøv operasangerinne, vaktmester og vaskedamer har hovedroller når Øyer Teaterlag inviterer til premiere i morgen på oppsettingen «Bak nye tepper». TORE STEFFENS

toresteffens@byavis.no

Øyer Teaterlag har også i år laget sitt eget stykke, i fjor var mye inspirasjon hentet fra Øyertunellen, denne gangen er handlingen lagt til et teater; Kabarèt Viker.

Øyers Chat Noir - For noen år siden var Kabarèt Viker et av landets aller største teater, ler regissør Endre Skjåk og noen av skuespillerne. – Dette blir på en måte Øyers egen versjon av Chat Noir, fortsetter Skjåk. - Salig blanding Viker er direktøren for teateret, og ikke akkurat glad i fornying. I oppsetningen til Øyer Teaterlag følger vi direktøren og de på scenen, men også de bak scenen.

-Det blir en salig blanding, sier Skjåk. – Det er vel ikke helt en kabarèt heller, kanskje mer en kabarevy, ler Skjåk.

Fire forestillinger Det blir fire forestillinger av stykket over to helger. Premieren er i morgen, mens det også blir spilt på søndag. Helgen etter er det forestilling fredag og lørdag. - Det blir mye sang og musikk, og vi ønsker å skape stemning allerede når gjestene trår over dørterskelen, sier skuespillerne. Nye tepper Øyer Teaterlag har med tretten skuespillere på scenen, i tillegg er «som vanlig) bandet Old Friends med. Stykker heter «Bak nye tepper», og nye tepper er nettopp det Øyer kulturscene har fått.

, 9 9 9 2. kENWood kjøkkENmaskiN km631mp • 900 watt • Kapasitet 6,7 l • Hurtigmikser • Kjøttkvern

miElE støvsugEr s8330

• Parkett-munnstykke • HEPA filter • XXL Teleskoprør • 11 meter radius • 4,5 I GN Hyclean støvpose • Miele giftpack

, 9 9 4 2. haka kombiskap dd231a

, 9 9 7 2.

• Energiklasse A+ • Høyde: 145 • Glasshyller • Netto kjøl/frys 179/51 l • Dør kan hengsles om

tilbudENE gjEldEr tors, frEd og lørd, EllEr så laNgt bEhold. rEkkEr

EktE varE EktE varE EktE varE strai kjøkkEn

lillEhammEr as strai kjøkkEn strai kjøkkEn storgaten 169 lillEhammEr lillEhammEr as as 2615 lillehammer

PREMIUM Malt Profil

PREMIUM Malt Profil PREMIUM Malt Profil

storgaten 169 telefon:storgaten 61 25 72169 00 2615 lillehammer 2615www.strai.no lillehammer telefon: telefon: 61 2561 7225 0072 00 www.strai.no www.strai.no

LiLLehammer

Gudbrandsdalsveien 194 • Tlf. 61 05 78 40 Åpn. tider: man-fre 10-19, lør 10-16

7


8

Torsdag 7. februar 2013

Gausdal fikk tre Gaseller GAUSDAL: I forkant av torsdagens kommunestyremøte delte Ordfører Hans Oddvar Høistad ut blomster til bedrifter som er kåret til Gasellebedrifter. SOL OLSEN

redaksjon@byavis.no

Gasellebedrifter i Norge er en kåring gjort av avisen Dagens Næringsliv for norske bedrifter med ryddig økonomi og jevn omsetningsøkning over flere år. Av alle aktive bedrifter med omsetning over 1 million kroner er det kun ca 5% som får denne betegnelsen hvert år. I Gausdal var det Fredriksen Landbruksverksted Eik senter, Maler`n Karlsen og Gausa AS som nådde opp i kåringen.

GASELLER: Kenneth Skoglund, Jon Erik Haugen, Tommy Andersen og Thor Fredriksen fikk gratulasjoner av ordfører Høistad for å oppnå status som Gasellebedrifter.

Gode tall Fredriksen Landbruksverksted Eik senteret er en over 40 år gammel bedrift, som ble Eiksenter og AS i 2007. Bedriften har en omsetning på 22 millioner og har 3-doblet omsetningen på 4 år. Maler`n Karlsen ble etablert i 2008 har en omsetning på ca. 10 millioner og driver med maling samt boligutvikling. Gausa AS startet opp i 2006 og er et byggefirma for hus og hytter. Selskapet har en omsetning på mellom 4 og 5 millioner.

Skaper mest Begrepet Gasellebedrift ble skapt av den amerikanske forskeren David Birch. Allerede på 80-tallet viste han at det er små raskt voksende bedrifter som skaper mest arbeidsplasser, til forskjell fra økonomiske elefanter som alltid må effektivisere og ofte reduserer sysselsettingen. Flere andre land, blant annet Sverige og Danmark, kårer årlig Gasellebedrifter med tilsvarende kriterier som i Norge. Kriteriene for å bli valgt ut som Gasellebedrift er blant annet at man har en omsetning på over en million kroner første år, unngått negativ vekst, er organisert som aksjeselskap, har doblet omsetningen over fire år og har levert godkjente regnskaper.

NYHETER

Ungdomsforum i Olympisk ånd

GAUSDAL: Gausdal Videregående Skole er Skandinavias eneste Pierre de Coubertin skole. Til høsten skal skolen arrangere ungdomsforum, og elever ved skolen ga kommunestyret en kort innføring i hva det innebærer. SOL OLSEN

redaksjon@byavis.no

Gausdal Videregående Skole er tildelt «The 9th International Youth Forum» i 2013. I torsdagens kommunestyre informerte Hanne og Kristin Bakkeli om hva som skal foregå, og bakgrunnen for arrangementet. Annet hvert år arrangeres det internasjonale Pierre de Coubertin Youth Forum (YF). På YF samles alle medlemskolene for kulturell og idrettslig forbrødring på tvers av etniske-, kulturelle-, religiøse- og nasjonale grenser. YF har tidligere vært arrangert i Frankrike, Storbritannia, Sveits, Italia, Østerrike, Tsjekkia og Kina. Under ungdomsforumet vil det gjennomført ulike utdanningsaktiviteter med bakgrunn i det olympiske verdigrunnlag, samt en rekke idrettsaktiviteter. Forumet er også en mulighet for å presentere Lillehammerregionen som en Olympisk region.

Skandinavias eneste I 2009 ble Gausdal videregående skole fast medlem av det interna-

GLEDER SEG: Hanne og Kristin Bakkeli ser frem til ungdomsforumet som skal arrangeres i bygda i august. Torsdag informerte de kommunestyret i Gausdal om arrangementet

sjonale Pierre de Coubertin skolenettverk. For å bli medlem av dette nettverket, må man inviteres, og Gausdal Videregående skole er Skandinavias eneste medlem. Dette skolenettverket administreres av den internasjonale Pierre de Coubertin komiteen. Pierre de Coubertin er de moderne olympiske lekers og IOCs grunnlegger. Komiteen og skolenettverkets høye beskytter er derfor den internasjonale olympiske komite (IOC). I skolenettverket er det med 23 skoler fra 5 kontinenter lik det som symboliseres gjennom de 5 OL-ringene.

Forplikter Som Coubertinskole forplikter skolen seg til å gi en undervisning som er i Pierre de Coubertins ånd, noe som innebærer at skolen skal søke en internasjonal forbrødring

på tvers av etniske, kulturelle og religiøse skillelinjer, forklarte Hanne og Kristin. Det vil komme rundt 200 elever i alderen 16 til 18 år fra alle verdens kontinenter til Lillehammerregionen i august 2013. I tillegg vil IOCs utdanningskommisjon, Pierre de Coubertinkomiteen og en rekke lærere fra hele verden delta. Hver fast medlemsskole kan stille med 7 elever og 1 lærer. Observatørskoler møter med 2 elever og 1 lærer. Alder er mellom 16 og 18 år. En forutsetning er at begge kjønn er representert. YF har et fast program men verts-skolen legger og opp til et sideprogram som aktiviserer ungdommen og som presenterer arrangørlandet/regionen.

Livesending -Gausdal videregående skole vant søkerunden i 2011, mye fordi vi

har engasjerte elever og lærere, tror Kristin. Medielinja ved skolen har planer om et stort prosjekt i forbindelse med forumet. Det er snakk om livesending, film og avisoppslag. Åpningsseremonien skal foregå i Håkonshall, og gjennom arrangementet vil det være aktiviteter både i curlinghallen, bob og akebanen, Lysgårdsbakken og på Birkebeineren skistadion. All aktivitet i regionen vil kunne være med og befeste Lillehammerregionen som en idretts- og OL region. Mesteparten av idrettskonkurransene skal foregå på Linflåa, og kunnskapstestene vil skje på skolen. I Gausdal Arena blir det diskotek og sosialt samvær, mens avslutningsseremonien vil foregå i Gausdal Kulturhus, forklarte jentene til Gausdal Kommunestyre.

Ivaretar gammel kunnskap

LILLEHAMMER: - Gode komme fra Norge også. Han tjente minner, sier 93-årgamle 4,5 millioner kroner i 1898!, tenk på det. Det var mye penger den Karl Garder og skuer bort gangen, fortsetter Garder. på Tore Lilleødegård og Tor Håkon Viken fra Hun- Kulturarv derfossen, som har sagd Issaging er ett av flere prosjekter (Norsk handverksutvikling) løs en isblokk og er i ferd NHU har igangsatt for å sikre viderefømed å heise «isbeistet» ring av tradisjonelle håndverk, opp. – Den der er godt med særlig vekt på å redde håndover 100 kilo, sier Garder. verkskunnskap som står i fare for TORE STEFFENS

toresteffens@byavis.no

- På slutten av 1800-tallet var det lukrativt å drive med dette, sier Garder og peker bort på utallige isblokker som er skjært løs fra Mjøsisen. – En norsk skipper så en last med is ankomme London og tenkte at den lasten, den kunne da

å dø ut. - I tillegg legges det vekt på å sikre kunnskap innen håndverksfag som vi regner som viktige for bygningsog kulturminnevernet, som for eksempel smiing, tørrmuring, tradisjonell tømring, kunnskap om materialkvalitet, og issaging, sier direktør i NHU, Eivind Falk. Prosjektet issaging ble satt i gang i 2007 da Garder lært bort sin

ISSAGING: Karl Garder (93) bisto med sin kunnskap, men tok også i et tak når det trengtes (nummer fire i rekken). Tore Lilleødegård (i front), Eivind Falk, Tor Håkon Viken, Karl Garder og Thomas Orderud.

kunnskap til Thomas Orderud som har bygget opp en egen bedrift for salg av is (Orderud Ice-design), og ønsket gjennom prosjektet å tilegne seg mer kunnskap om faget. - Jeg bruker vanligvis litt mer nymotens verktøy jeg, gliser Orderud og ser bort på issaga. – På Hemnessjøen bruker jeg sag som er festet til traktoren for å kutte løs

isen, før jeg drar opp isklumpen med en hjullaster.

Lærlinger I år fikk Tore Lilleødegård og Tor Håkon Viken fra Hunderfossen ta del i kunnskapen. - I dag er vi lærlinger ja, smilte duoen. – Dette har vi aldri gjort før, fortsatte de.


NYHETER

AMERIKABREVET: SANNA SARROMAA Lillehamringen Sanna Sarromaa bor og jobber dette året i San Diego, California og er Byavisas faste korrespondent i USA.

Torsdag 7. februar 2013

Just say yes! Om den amerikanske kundeservicen

9

ALLTID BLID: Katie smiler og sier ja uansett hva som måtte komme.

SAN DIEGO: I USA har kunden alltid rett, uansett hva han eller hun skulle finne på. Mitt første fullamerikanske øyeblikk foregikk på en fortauskafé i Los Angeles i begynnelsen januar. Det var en varm solfylt ettermiddag og jeg hadde min gruppeleder fra Lillehammer på Amerikabesøk. Gruppelederen Rønning skulle ha øl, jeg skulle ha hvitvin. Øl er øl (antar jeg, men jeg har aldri prøvd), men min hvitvin – eller det som jeg trodde skulle være hvitvin – viste seg å være rosévin. Vinkunnskapene mine var ikke tilstrekkelige til å skjønne at det blir rosévin av druen med navnet white zinfandel. Og i min verden (les: i mitt fordomsfulle hode) har all rosévin en aldersgrense på 60 år. Jeg er ikke der ennå, spesielt siden servitøren spurte om jeg hadde fylt 21.

My bad og pengene tilbake Nesten uten å nøle tok jeg altså en amerikansk en og leverte vinen tilbake. Jeg sa at jeg skulle – og skal – ha hvitvin. Servitøren spurte om det var noe galt med vinen. Jeg sa at antakeligvis ikke var noe

”Nesten ” uten å nøle tok jeg altså en amerikansk en og leverte vinen tilbake. annet galt enn fargen. Det var altså my bad, men jeg fikk et nytt glass vin med riktig smak og farge – gratis. En av de deilige tingene med dette landet er at kunden har rett også når hun tar feil.

University of Starbucks Det er deilig for kunden, men litt verre for de som jobber i serviceyrker. Min venn, Katie, studerer der jeg jobber og jobber på Starbucks der jeg bor. Starbucks er dette herlige stedet hvor kaffe latte i Norge koster 44 kroner – på den eneste overprisede Starbucksen som finnes på Gardermoen. Her er det litt billigere, men fortsatt dyrt. For meg er Starbucks selve symbolet på det å være i USA. Jeg er der så ofte som jeg kan, stort sett

hver dag. Forskningens frihet er lik forskerens frihet. Jeg kan forske hvor jeg vil og når jeg vil. Det finnes ikke et hjørne uten Starbucks i denne byen (i noen amerikansk by?) og det finnes snart ikke en Starbucks i San Diego hvor jeg ikke har forsket (eller logget inn på facebook).

Ingen spørsmål, bare ja! Katie fortalte at Starbucks har en bedriftspolicy som heter ”Just say yes”, bare si ja. Det betyr at kunden alltid har rett. Katie fortalte om kunder som finner brukte kopper i søppelen og henter da refill for 50 cent. Hun ser det, de andre ser det, men de smiler og selger en billig refill. Katie fortalte også om noen oppfinnsomme tenåringer som først skulle ha tre isvann som

er gratis. Etter at tenåringsjentene hadde bestilt og drukket isvannet sitt, brukte de sin egen svarttusj for å markere at de egentlig hadde hatt grønn iste i koppen sin – og hentet liksom-refill for 50 cent per kopp. Det finnes også de som først drikker opp kaffen sin og så kommer og klager over den deretter – for så å få en ny kopp, og et gavekort, gratis. ”Vi skal ikke stille spørsmål. Vi smiler, beklager og sier ja”, sa hun. Vær så god, tenker jeg – og for så vidt Katie også. Om man virkelig vil finne brukte kaffekopper i søppelen og bruke dem opp, så synes jeg at man fortjener billig kaffe.

Kravstore kunder Katie fortalte også om kravstore kundene som vil at det nettopp er for eksempel Stanley som lager deres grande no foam cappucino extra hot decaf eller hvordan kundene blir sinte fordi de får feil drikke – selv om de selv hadde plukket drikken med feil navn. På Starbucks spør de jo hva man heter og så skriver de det på koppen. For øvrig også en ting den godt vante amerikanske kunden kan bli sint på. Det var visstnok en Rick som for noen dager siden ble Dick – og

ble lite happy for det. Jeg har vært Sauna, Selma, Sandra og Sabrina på Starbucks her, men jeg har ikke blitt sint, i hvert fall ikke på noe annet enn på min egen uttalelse og staving. Nå gjør jeg livet lettere for Starbucks-ansatte og bestiller alltid min skinny mocca frappucino som Lola. Med Lola har de bommet bare én gang. Da ble jeg Lolita.

Of course, no problem, sure! Min frisør, Yadira, har også et vilt repertoar av historier fra kunder som klager fordi frisøren ikke husker å spørre om kunden skal ha noe å drikke (her er frisører ikke bare frisører, de er tydeligvis servitører også) til kunder som klager fordi frisøren drar i håret deres (!). Klagene fremmes, ifølge Yadira, helst i etterkant og rett til sjefen slik at kundene får et nytt klipp gratis. Kundeservicen i dette landet er jo helt upåklagelig. Det er ikke bare på Starbucks man sier yes. Og de sier ikke bare yes, de sier of course, no problem og sure! Det er bare å komme med de rareste ønskene.


10

MENINGER

Torsdag Torsdag 7. 7. februar februar 2013 2013

SI DIN MENING! Byavisa vil høre din mening om avgjørelser og hendelser i ditt nærmiljøet. Hva engasjerer, provoserer, irriterer eller gleder deg? Skriv din mening/ytring/ kronikk til redaksjon@byavis.no Innlegget kan ikke være lenger enn to A-fire sider i skriftstørrelse 12.

Rommene mellom husene

Jeg hadde et innlegg om byrom i Lillehammer den 29.01.13. Men rommene mellom husene er ikke viktige bare i en urban situasjon. De er viktige fordi de føles bra for oss. Vi kjenner følelsen av velvære fra tun på gårdsanlegg i Gudbrandsdalen og på Maihaugen. Boligområdet Skårsetlia i Lillehammer var deltagerlandsby til OL1994. Området fikk Byggeskikkprisen. Hvorfor benytter ikke SOPP (studentsamskipnaden) noen liknende prinsipper for deltagerlandsbyen på Stampesletta til Ungdoms-OL2016, i stedet for den tette skivesammensetningen? Her vil jeg presentere noen klipp fra en lærebok av Erik Lorange, som repetisjonsøvelse for kollegaer, og som generell folkeopplysning: Enten man liker det eller ikke, så skaper bygninger, når de oppføres, nye romvirkninger – i samspill med eller i dissonans med andre byggverk og i forhold til landskapet .. .Det kan være på sin plass å sitere noen kloke betraktninger om byen, som finnen Gustaf Strengell gjorde i sin bok Staden som kunstverk (1922): - ”Byen oppstår som en sammenfatning av dels bygninger – altså plastiske kropper -, dels av de fri tomrom som fins mellom bygningene og som avgrenses av dem, luftvolumene – gater og torgplasser. Det som her er utslagsgivende for byen som kunstnerisk fenomen, er at disse luftvolumene – gatene og plassene – oppfattes og utformes på den riktige måten. De er slett ikke bare formløse rester eller ”hull” som er blitt tilbake mellom bygningene, uvesentlige eller direkte uvedkommende for toatalformen, byen, - altså negative verdier. Langt derifra. Gjennom alle perioder da bygbygging var, ikke bare en praktisk virksomhet, men en kunstnerisk

skapelsesprosess, ble disse luftvolumer oppfattet og behandlet som positive romformer, og de ble tildelt samme betydning som de plastiske formene eller massene, bygningene. Ja, man kunne gå enda lenger og like frem hevde at bybyggingskunstens egentlige oppgave er kunstnerisk å forme nettopp disse rom, gater og plasser ved hjelp av det plastiske husmaterialet. Det er romfølelsen som er det sentrale i bybyggingskunsten likeså vel som i husbyggingskunsten.” Det syn som Strengell her, for mange år siden , var talsmann for, synes langt på veg å ha gått i glemmeboken, når en betrakter de løse og tilfeldige sammenstillinger av bygninger og anlegg som ofte preger både nye og ombygde bydeler i vår tid. Det bygges nord for Lillehammer, på Smestadmoen. Lillehammer kommune overtok området fra Forsvaret midt på 1990-tallet, og hadde, med hånden på rattet, mulighet for å gjennomføre en eksemplarisk utbygging. Jeg tok en tur til USBL-LOBB (boligbyggelaget) og fikk en bebyggelsesplan for boliggruppe under oppføring. Der er 2+2 bygninger, boligblokker i 3-4 etasjer med parkering under. For 4x11 leiligheter/ familier. Fire bygninger som kunne vært gruppert omkring et tun, et rom mellom husene, som møteplass og for opphold og lek. Her, på et i utgangspunktet flatt område, er mellomrommet disponert for biler, med nedsjaktede adkomstveier til kjellerparkeringen, bratt og jævlig/ubrukelig. Disponeringen gjør at beboerne isoleres fra hverandre, slik det ser ut for meg. Skyldes det reguleringsplanen, byplanleggingen? Må det bli slik? Svein Klausen, arkitekt

Rekruttering til landbruket og levende bygder? I kommunestyremøtet ii Øyer 30. I kommunestyremøtet 30. januar januar ble ble det det gitt gitt konsesjon konsesjon til til kjøp Konsesjonen kjøp av avetetgardsbruk. småbruk. Konsesjonen ble ble vedtatt vedtatt til til tross tross for for at at avtalt avtalt kjøpesum lå vel en million kjøpesum lå vel en million kroner kroner over over takst. takst. Konsesjonsloven sier: Loven Konsesjonsloven sier: Loven har har til formål å regulere og kontil formål å regulere og kontrollere trollere omsetningen av fast eienomsetningen av fast eiendom for å dom foretåeffektivt oppnå etvern effektivt vern oppnå om landom landbrukets produksjonsareabrukets produksjonsarealer og ler ogeierslikeogeierog bruksforhold slike bruksforhold som er som mest gagnlige for samfunmestergagnlige for samfunnet, bl.a. net, for å framtidige tilgodese: framtifor åbl.a. tilgodese: generadige generasjoner behov, sjoner behov, landbruksnæringa, landbruksnæringa, behovet henfor behovet for utbyggingsgrunn, utbyggingsgrunn, milsynet til miljøet, hensynet allmennetilnaturjøet, allmenne naturverninteresser verninteresser og friluftsinteresser og friluftsinteresser til slutt og til slutt hensynet til og bosettingen. hensynet til bosettingen. Vi folkevalgte Øyer kommune har Vi folkevalgte Øyer syn kommune tydeligvis ikke samme på verhar ikke isamme syn på dientydeligvis av landbruket kommunen og verdien av landbruket i kommunen på behovet for landbruk i framtida. og på behovet landbrukati driftsframFlertallet tror for tydeligvis tida. Flertallet tror landbruket tydeligvis at grunnlaget innen er drifts-grunnlaget innen landbruket svært godt, siden prisen i den er sværtkonsesjonssaken godt, siden prisen den nevnte blei godnevnte tatt. konsesjonssaken ble godtatt. Når vi politikere skal vurdere om vi politikere skal vurdere enNår kjøper av en landbrukseiendom om av eneller landbrukseienskalen fåkjøper konsesjon ikke, skal vi dom få vekt konsesjon ikke, leggeskal særlig på om eller den avtalte skal legge særlig vekt på om prisenvitilgodeser en samfunnsmesden avtalte prisen tilgodeser en sig forsvarlig prisutvikling. Dette samfunnsmessig forsvarlig er ett av fem punkter en prisutkjøper vikling. DetteI erden ett aktuelle av fem punkter skal innfri. saken en kjøper skal innfri. I den de aktuelle innfridde kjøper absolutt andre saken innfridde kjøper absolutt de punktene, så vi stod igjen med priandre punktene, sen. Takst var på så ca. vi stod igjen med Takst var på ca. 4 300prisen. 000 kr., landbrukskontorets

4 300 000 kr., landbrukskontoprisvurdering på ca. 4 700 000 kr., rets prisvurdering på var ca. 4på 700 og avtalt kjøpspris 5 000 550 kr., 000 og kr. avtalt kjøpspris var på 5 550 000 kr. Vi ønsker ikke en uheldig prisutVi ønsker ikke en uheldig prisvikling på landbrukseiendommer. utvikling landbrukseiendomDet vil sipåpriser langt over det mer. Det vil si priser langt oversom det eiendommen faktisk er verd eiendommen faktiskPrisen er verdpåsom landbrukseiendom. en landbrukseiendom. Prisen på en landbrukseiendom må gjenspeile landbrukseiendom gjenspeile hvilke verdier det ermå mulig å ta ut hvilke verdier det er mulig å drift. ta ut på eiendommen gjennom på eiendommen gjennom Denne saken vil kunne væredrift. med Denne saken kunneprisnivå være med på å danne et vil uheldig for på å danne et uheldig prisnivå fremtidige salg. Det er tydeligfor at fremtidige Detogermegler tydeligstår at hensynet tilsalg. selger hensynet til selger sterkest, slik at deog tarmegler ut myestår av sterkest, tar ut mye avi verdiene,slik og at de kjøper kommer verdiene, og at kjøper kommer i andre rekke. andre rekke.i denne saken, advokaRådgivere i denne saken, har advoterRådgivere og eiendomsmeglere, et kater og eiendomsmeglere, har et etisk ansvar. De vet at omsetning etisk ansvar. Delandbrukseiendom vet at omsetning av denne typen av denne typen landbrukseiendom skal gjennom en konsesjonsbeskal gjennom konsesjonsbehandling, der ensamfunnsmessig handling, derskal samfunnsmessig prisutvikling telle. Eller har prisutvikling skal Eller har disse kun fokus på telle. egen inntjening disse kun fokus på egen inntjening ved et slikt salg? Hvilket hensyn ved et til slikt salg? Hvilket hensyn tar de kjøper? tar de til kjøper? Vi ønsker at yngre skal ta over Vi ønsker at yngre ta over garder og drive og haskal det som sin garder og driveViogønsker ha det som arbeidsplass. ikkesin at arbeidsplass. Vi ønsker ikke og at kjøp av landbrukseiendommer kjøp landbrukseiendommer og driftaavmå finansieres av andre drifta må finansieres av andre næringer. Landbrukskontorets næringer. Landbrukskontorets beregninger viste at avkastninger beregninger vistetilfellet at avkastninger av drifta i dette ikke vil av drifta i dettei forhold tilfellettilikke vil være forsvarlig prisen. være forhold har til prisen. Ok, siforsvarlig at kjøperi faktisk råd til Ok,kjøpet. si at kjøper harneste råd dette Men faktisk hva med

til dette kjøpet. Men hvatilmed neste kjøper som har lyst å drive kjøper som har lyst kan til åhadrive gard? Vedkommende alle gard? Vedkommende kanog hagjøre alle forutsetninger for å drive forutsetninger forhun å drive gjøre det bra, men nei, ellerog han kan det bra, men nei, hun eller han kan kjøpe fordi prisen krever en urimekjøpe prisen krever en urimelig høyfordi egenkapital. lig høy vi egenkapital. Hadde i Senterpartiet vært posiHadde vi i Senterpartiet vært tive til konsesjon i denne saken, positive konsesjon i ønsker denne ville vi hatilsignalisert at vi saken, hagardsbruk signalisertytterat vi å skru ville prisenvipå ønsker å skru prisen på gardsbruk lige opp. ytterlige opp. Selv om Høyre ønsker å redusere Selv om Høyre ønsker å redustatlige overføringer til landbruket, sere overføringer til landkuttestatlige ut priskontroll og oppheve bruket, kutte ut må priskontroll og konsesjonsloven, de følge gjeloppheve konsesjonsloven, måhva de dende lov. Så får vi se da, følge gjeldendevelger lov. Sååfår vi semed da, Fylkemannen gjøre hva Fylkemannen velger å gjøre denne saken. med denne saken. Hva slags utvikling for landbruket Hva slags utvikling forog landbruønsker egentlig Høyre Arbeiket ønskerHvor egentlig Høyre og derpartiet? går deres grense Arbeiderpartiet? Hvorfor gåretderes for hva en kan betale smågrense for hva ende kan betalekonsefor et bruk? Skjønner hvilke gardsbruk? kvenser detteSkjønner vedtaket de kanhvilke få for konsekvenser vedtaket kan få prissetting og dette utvikling i landbrufor prissetting og utvikling i landket i Øyer? bruket i Øyer? Vi i Senterpartiet ønsker levende Vi i Senterpartiet levende bygder der folk borønsker og garder dribygder der folk bor og drives. Landbruket er garder en viktig ves. Landbruket er en en del viktig næring i Øyer, også av næring i Øyer, også en del av turistsatsingen. turistsatsingen. Marthe Lang-Ree, gruppeleder Marthe Lang-Ree,for gruppeleder Sp. i Øyer Sp. i Øyer Steinar Grimsrud,for kommunestySteinar Grimsrud, kommunererepresentant Sp. i Øyer styrerepresentant Sp. i Øyer

Kommunikasjonstaperen Lillehammer Hvorfor skal Lillehammer bestandig måtte krangle om hver ekstra asfaltmeter og skinnegang? Hvorfor er det sånn? Hvilke smålige syn har de som bestemmer seg for ”smekke igjen lommeboka ” for et til de grader kjent sted som nettopp Lillehammer med sin bakgrunn som olympisk by, og en av de beste vinterdestinasjoner vi har å tilby her i Norge. Ja man kan nesten se det for seg billedlig, med en stor og fin messingfarget vekt hvor en skal legge penger og behov oppå på hver side. Blir faktisk Lillehammers behov veiet og funnet for lette?

I 2016 skal Lillehammer være arrangør for nok en vinter olympiade- YOG 2016. Til enhver tid arrangerer regionen viktige idrettsarrangementer med mange tilreisende deltagere og stort publikum. Vil arrangørene også i fremtiden velge Lillehammer når vei og jernbanesstandarden ikke blir fornyet og bygget ut? Denne usikkerheten som råder gjør at viktige investorer og gründere, (som vil skape nye arbeidsplasser i byen vår) trekker på skuldrene og velger de stedene der nettopp transport og kommunikasjon er lagt godt til rette. Det er faktisk enighet i de fleste politiske partier

om at dobbeltsport må legges helt frem til Lillehammer og at det bør legges en 4 felts motorveg til Lillehammer burde jo være en selvfølge for alle, men også her knirker det i den statlige portemoneens hengsler når budsjettene skal settes. Norge trenger moderne veier og moderne jernbane. FrP vil raskere til målet med kraftige økninger i statlig finansiering, pengene finnes men må bare prioriteres riktig. Har vi råd til å vente? Bjørn Styve, Lillehammer FrP

Diskutere, vurdere - eller kvotere Norge har vært kjent for god kvinnerepresentasjon i folkevalgte forsamlinger siden Gros kvinneregjering i 1986. Men faktum er at kvinner er underrepresentert i dagens Storting og kommunestyrer. Topposisjonene i norsk politikk er fullstendig mannsdominerte med 80 prosent menn som ordførere og komiteledere på Stortinget. Likestillingsutvalget påpeker at noe må gjøres og foreslår Sametingsmodellen. Den går ut på at folkevalgte forsamlinger pålegges å diskutere likestillingsstatus før hvert valg. På bakgrunn av dette kan det aktuelle folkevalgte organet selv vedta kjønnskvotering på listene for det kommende valget. Jeg mener dette er et svært godt

forslag. Fordelene med Sametingsmodellen er mange. For det første er det store variasjoner mellom kommunene, fra 4,8 prosent kvinner i Hægebostad til 61,3 prosent i Oppegård. Behovet for kvotering vil derfor variere. For det andre er det en viktig fordel at kommunestyret selv vedtar eventuelle kvoteringsregler, i stedet for å få slike regler tredd nedover hodet. For det tredje kan man også vurdere kvotering av for eksempel etniske minoriteter, der de utgjør en stor del av befolkningen. Sist men ikke minst vet vi at denne modellen har vært en suksess i Sametinget. Man har gått fra en situasjon med svært lav kvinnerepresentasjon til omtrent like mange kvinner som

menn. Norge har allerede kvoteringsregler for ASA-styrer. Det skulle bare mangle at vi ikke var like opptatt av likestilling i politikken. Når middelaldrende menn så til de grader dominerer i norsk politikk er det et demokratisk problem. Vi må jobbe for bedre representasjon av kvinner, etniske minoriteter, unge og eldre. Sametingsmodellen er et godt tiltak for å sørge for at folkevalgte forsamlinger faktisk er representative for befolkningen. Rannveig Kvifte Andresen, Stortingsrepresentant for SV.


EIENDOMSMARKEDET

Torsdag 7. februar 2013

UKE 06 • 7. FEBRUAR 2013

SKAL DU KJØPE ELLER SELGE BOLIG? KONTAKT DIN NÆRMESTE MEGLER!

Terra Follebu selveierleiligheter Kluftvegen 12 – 14 visning lørdag 9.2 kl 14.00-15.00 Lillehammer selveierleilighet Kvernhusvegen 24b visning mandag 11.2 kl 17.00-17.30 Lillehammer andelsleilighet Bøhmersgate 3i visning onsdag 13.2 kl 1700-17.30 Lillehammer enebolig Bergesvevegen 141 visning etter avtale med megler Lillehammer enebolig Gamlevegen 304 visning etter avtale med megler Lillehammer tomannsbolig halvpart Blåklokkevegen 22 visning søndag 10.2 kl. 15-16

Din Eiendomsmegler Enebolig, Harpefoss, Kjørstadbakken 4. Etter avtale med megler Enebolig Fåberg: Søre Jørstad vei 19. Etter avtale med megler Tomannsbolig Solheimsveien 13. Etter avtale med megler Hytte Skei, , Brannåsveien 11, Etter avtale med megler Hytte Sjusjøen. Natrudstien, etter avtale med megler Hytte Hafjell, Lisetra. Etter avtale med megler

Fåberg Enebolig, landlige omgivelser

kr 1790 000,- + omk Skrånende eiendom, barnevennlig med fin utsikt mot Lågen Adresse: Søre Jørstad vei 19 2625 Fåberg Salgstakst: kr 1.900.000,Oppført: 1958, rehab: 1987 Tomt: Eiet 1009 kvm BRA/BOA:180/ 142 kvm Soverom: 4 soverom Annet: Eldre uthus Visning: Etter avtale med megler, tlf. 40407590

DIN

EIENDOMSMEGLER

Tlf: 40 40 75 90 - 61 27 57 50

www.dineiendomsmegler.no

11


12

EIENDOMSMARKEDET

Torsdag 7. februar 2013

DIN

EIENDOMSMEGLER

Velkommen til Din Eiendomsmegler!

Harpefoss, enebolig med flott utsikt

DIN

EIENDOMSMEGLER

Prisant: kr 1.075.000,Enebolig i rolig boligområde. Store terrasser, barnevennlig. Praktisk og grei planløsning Adresse: Kjorstadbakken 13 2647 Sør-Fron Salgstakst kr 1.200.000,Oppført: 1989 Tomt 1209 kvm BTA/BRA : 163/148 kvm pluss uthus/ 16 kvm 3 soverom Visning : Henvendelse megler Kontakt: Jan Hauger tlf 40407590

1 sp. tekst

Følg oss på

byavis.no

o

DIN

EIENDOMSMEGLER

Tlf: 40 40 75 90 - 61 27 57 50

p. alm.

www.dineiendomsmegler.no 2 sp. tekst

Halvdel tomannsbolig, Følg Søre Ål, Prisant kr 775 000,- + omk. ossLillehammer på byavis.no byavis.no

o

Barnevennlig området med lite trafikk. Fin utsikt

Følg oss på nettet

1 sp. tekst

Følg oss på nettet

Adresse: Solheimsveien 13, 2613 Lillehammer Topp moderne bolig med to bad og carport. Barnevennlig 1 sp. tekst Type: Andelsbolig BTA/BRA:103/ 97 kvm Soverom: 3 soverom Fellesgjeld: kr1 452 244,Felleskostnad: kr 11 164,Totalpris: kr 2 227 244,Takst: kr 900 000,Kontakt: Jan Hauger Tlf 40407590 Visning: Etter avtale med megler

DIN

EIENDOMSMEGLER

byavis.no DIN

EIENDOMSMEGLER

Følg oss på et nett

www.dineiendomsmegler.no byavis.no byavis.no

Tlf: 40 40 75 90 - 61 27 57 50

Velkommen til Din Eiendomsmegler! 2 sp. tekst

2 sp. alm.

Skei. Fullstd. hytte. Flott utsikt, god planløsning kr. 2.475.000,- + omk Flott beliggende hytte med 40 kvm terrasser, barnevennlig nær skiløypene Adresse: Brannåsveien 11, 2652 Svingvoll Tomt: Eiet 1257 kvm Oppført: 2001 Separat garasjebygg BTA/BRA: 85/79 kvm Soverom: 3 soverom Visning: Etter avtale med megler Kontakt: Jan Hauger tlf. 40407590

DIN

Følg oss på

EIENDOMSMEGLER

byavis.no

Tlf: 40 40 75 90 - 61 27 57 50

www.dineiendomsmegler.no

Følg oss på nettet!

byavis.no

DIN

EIENDOMSMEGLER


EIENDOMSMARKEDET Merete Fjeldavlie Megler Mobil: 92 80 63 03 E-post: mfj@terraeiendom.no

Fritjof Loen Megler Mobil: 92 69 41 11

Stig Svartor Daglig leder / megler Mobil: 90 61 01 72 E-post: shs@terraeiendom.no

Elisabeth Melgård Fagansvarlig/Oppgjør Telefon: 61 22 79 73 Mobil: 41 54 82 84 E-post: elm@terraeiendom.no

Torsdag 7. februar 2013 Bent Nordseth Fagansvarlig/oppgjør Tlf. 612 27970

LILLEHAMMER 4-roms leilighet med sentrumsnær beliggenhet - barnevennlig område - nydelig utsikt

Se alle våre eiendommer på finn.no

KR 2 100 000,-

Bøhmersgate 3i Prisant.: kr 2 100 000,Fellesgjeld: kr 54 007,Totalt: kr 2 154 007,Omkostn.: kr 1 032,Felleskost.: kr 3 600,-/md Boligtype: Andelsleilighet Bra/P-rom: 117/108 m2

3.2 g1 0 a d 3 s on 17. g: .00n i 7 n 1 Vis kl

Lys og tiltalende leilighet bel i attraktivt boligområde Megler: Merete Fjeldavlie Tlf: 92 80 63 03 mfj@terraeiendom.no www.terra.no

Vi samarbeider med Handelsbanken avd Lillehammer

LILLEHAMMER Pen halvpart av tomannsbolig i Vårsetergrenda

KR 2 350 000,-

Blåklokkevegen 22 Prisant.: kr 2 350 000,Omk. ca.: kr 61 042,Boligtype: Tomannsbolig Bra/P-rom: 102/97 m2 Tomt: 255 m2 Nyere oppusset og innholdsrik bolig med 3 soverom. Solrik og fin utsikt fra romslig veranda. Garasje.

Visning 10.2. kl. 15-16 Visning:Søndag etter avtale Daglig leder / megler: Stig Svartor, lf: 90 61 01 72 shs@terraeiendom.no

Vi samarbeider med Handelsbanken

FOLLEBU 5 nye selveierleiligheter i innovativt prosjekt, fra 58 til 111 m2, priser fra 1750 000 - 2 640 000

FRA 1750 000,-

Kluftvegen 12 a og b og Kluftvegen 14 a, b, c Prisant.: fra 1 750 000,Omk. ca.: kr 3 655,- + 2,5% dok.avgift Boligtype: Leiligheter P-rom: 58-111 m2

.1 g 9 00 a d 5. ør g l .00-1 n i n 4 Vis kl 1

Lyst og moderne. Beliggende i naturskjønne omgivelser. Carport. Megler Merete Fjeldavlie Tlf: 92 80 63 03 mfj@terraeiendom.no

Vi samarbeider med Handelsbanken Lillehammer

LILLEHAMMER Lys og tiltalende 2-roms selveier i 2.etg. med balkong og carport. Stille og rolig boligområde. r

rua

eb 1. f 1 n :30 Ma g: 00-17 n i : n 17 Vis

Kvernhusveien 24 B Prisant.: kr 1 900 000,Fellesgjeld: kr 2 500,Totalt: kr 1 902 500,Omk. ca.: kr 49 792,Felleskost.: kr 267,-/md Boligtype: Leilighet Bra/P-rom: 56/51 m2 Nærhet til flotte turområder. Gode solforhold. Megler: Merete Fjeldavlie Tlf: 92 80 63 03 mfj@terraeiendom.no www.terra.no

Vi samarbeider med Handelsbanken avd Lillehammer

KR 1 900 000,-

13


14

EIENDOMSMARKEDET

Kjøkkenet - husets hjerte Torsdag 7. februar 2013

LILLEHAMMER: - Ingen bruker mer penger på hjemmet sitt og ingen skifter kjøkken oftere enn nordmenn. Gjennomsnittlig utskiftingstakt for kjøkken er nå under 10 år i Norge. Dette sier Ola Houmb, daglig leder i Innredningssystemer AS og styreformann i Smart Kjøkken AS på Rudshøgda.

Etter å ha vært gjennom en periode med høyglans kjøkkenfronter og fronter i mørkere farger er nå tendensen at folk ønsker seg mattere og dusere, men lyse farger. I motsetning til det mellomeuropeiske kjøkken som er preget av mørke trefarger, har det skandinaviske kjøkken alltid vært kjennetegnet med lyse farger. - Lenger sørover i Europa blir kjøkkenfargene ”sprekere”, gjerne i rødt, grønt, gult, ja endog fiolett. Men nå skal det være lyse fronter, gjerne hvit, eggeskallhvit, lys sandfarget, beige eller lyst grått. Frontene skal ha minimalt sp. alm. med profiler, noe som gjør renholdet lettere, forklarer Houmb. Som et eksempel nevner han et kjøkken med høyglans aubergine-fargede fronter som de hadde utstilt i butikken på Rudshøgda. Alle mente kjøkkenet var stilig og kjempetøft, men kun en kunde ønsket å kjøpe. - Nå er kjøkkenet byttet ut med mer nordiske farger, sier Houmb.

1 sp. tekst

Følg oss på

byavis.no

o

2 sp. tekst

Følg oss på byavis.no

byavis.no

o

Skuffer og atter skuffer En annen trend er skuffer. Alle skal ha mest mulig skuffer på kjøkkenet sitt og helst brede skuffer. Skuffer er praktisk fordi det gir bedre oversikt og organisering. - Alle kjenner seg igjen nå vi snakker om det som står innerst på ei hylle i et høyskap, bak melposer, sirupsboksen og annet småtteri eller når vi nevner armene som ikke strekker til på øverste hylle i overskapene. Dermed velger noen å kutte ut overskapene og i stedet flytte tallerkener og annet kjøkkentøy ned i skuffer, ifølge Houmb. - Når kundene ser hvordan en tørrvareskuff eller en tallerkenskuff kan organiseres, tar det ikke lang tid før antall skuffer øker i det nye kjøkkenet som skal planlegges, hevder han.

Følg oss på nettet

byavis.no

Integrerte hvitevarer 8 av 10 kunder velger integrerte hvitevarer når de skal ha nytt kjøkken. I dag kan alt av hvitevarer bygges inn i kjøkkenet slik at det blir en integrert helhet. Hvitevarene blir mer og mer avanserte og kan snart gjøre jobben for deg. Siste nytt er en såkalt sjette sans funksjon hvor eksempelvis oppvaskmaskinen selv finner ut hva som er i maskinen og mengden som skal2 vaskes og deretter settes sp. alm. det rette vaskeprogrammet i gang med perfekt resultat hver gang. Et annet eksempel er mikrobølgeovnen som i tillegg til mikrobølger gjerne har grill-funksjon, crisp-funksjon, varmluft og damp-funksjon. En mikrobølgeovn er nå mye mer enn kun for tining av mat. Plassert i et høyskap sammen med innbyggingskomfyren, utgjør dette et ”kraftsenter” for tilberedning av mat. - Trykk på sjette sans funksjonen og du kan konsentrere deg om råvarene, reklamerer Houmb. ”Gjør det selv”-snekkeren Fremdeles er det slik at mange kjøkkenkunder ønsker å sette opp kjøkkenet selv. Da er det praktisk å kjøpe flatpakk-kjøkken, forutsatt at alle delene som inngår i kjøkkenet finnes i pakken og at monteringsanvisninger er lettleste og forståelige. - Hos oss er vi miljøbeviste og trykker ikke opp monteringsanvisninger på flere titalls sider, men henviser kundene til vår hjemmeside hvor de kan laste ned monteringsanvisningen og

Følg oss på

1 sp. tekst

1 sp. tekst

Følg oss på nettet Følg oss på et nett

FRA 0 TIL 5,5MILL I OMSETNING PÅ 9 MND.: Innredningssystemer AS (I-SY) er en leverandør av innredningskomponenter og komplette innredninger til det profesjonelle markedet. I forbindelse med at de flyttet sitt lager til Rudshøgda, ble det besluttet å etablere en kjøkkenbutikk for privatmarkedet. Butikken fikk navnet XL Kjøkken, noe som i løpet av 2012 ble endret til SMART Kjøkken AS. - Butikken ble åpnet i mars 2011 og i løpet av 9 mnd omsatte vi for 5,5 mill kroner i butikken, noe som langt overgår våre villeste fantasier sier daglig leder Ola Houmb, som nå vurderer etablering på Lillehammer.

byavis.no

lese på skjermen på sin egen PC, sier Houmb og tenker på alle trærne som blir spart i papirproduksjon. De som ikke har PC får selvfølgelig en opptrykt versjon.

Lillehammer-markedet - Frem til nå har vi ikke hatt kapasitet til å bearbeide markedet i Lillehammer og nordover, selv om vi har hatt flere leveranser til både til Otta, Skjåk, Sør-Gudbrandsdalen og Lillehammer. Først og fremst har nok disse kundene funnet oss via vår hjemmeside og annonser, sier Houmb. I løpet av 2012 ble det åpnet en ny Smart kjøkken butikk på Eidsvoll og nå er planene å bearbeide Lillehammer og Sør-Gudbrandsdal, i først omgang ved å trekke kundene til Rudshøgda. - I løpet av 2013 ser vi for oss mulighetene av at vi etablerer en kjøkken-butikk i Lillehammer-området, enten i egen regi eller via forhandleravtale med en eksisterende kjøkkenbutikk, røper Houmb. Konkurransedyktig - Innen 2 år er Ikea etablert med nytt varehus i vårt distrikt, noe vi gleder oss til, fortsetter han. - Ikea skaper stort fokus på møbel og interiør, noe som kommer hele bransjen til gode, også de små aktørene. Ikke alle klarer å tegne kjøkkenet selv, plukke

byavis.no

byavis.no

frem kjøkkenet selv, stå i timevis i kassakø det koster ekstra, hevder Houmb. - Vi har også eget verksted som kan gjøre og deretter oppleve å måtte stå i nye køer dersom noe er feil eller mangler. Hos de nødvendige tilpasninger eller spesialskap lokale kjøkkenleverandørene bør man for- avslutter Ola Houmb. vente at man gjør alt for kunden, fra oppmåling, via tegning og tilbud, levering/ 2 sp. tekst utkjøring, montasje og etterkontroll, uten at

Følg oss på nettet!

byavis.no


EIENDOMSMARKEDET Merete Fjeldavlie Megler Mobil: 92 80 63 03 E-post: mfj@terraeiendom.no

Fritjof Loen 2 sp. tekst

Stig Svartor Daglig leder / megler Mobil: 90 61 01 72 E-post: shs@terraeiendom.no

Megler Mobil: 92 69 41 11

LILLEHAMMER 3-roms toppleilighet med nydelig utsikt. ølg FGarasje.

Elisabeth Melgård Fagansvarlig/Oppgjør Telefon: 61 22 79 73 Mobil: 41 54 82 84 E-post: elm@terraeiendom.no

Torsdag 7. februar 2013 Bent Nordseth Fagansvarlig/oppgjør Tlf. 612 27970

LILLEHAMMER Et hus med rom for livskvalitet. Panoramautsikt.

Bekkefaret 21 Prisant.: kr 1 975 000,Fellesgjeld: kr 309 114,Totalt: kr 2 284 114,Omkostn.: kr 1 032,Felleskost.: kr 3 712,-/md Boligtype: Andelsleilighet Bra/P-rom: 78/73 m2

oss på nettet!

Bergesvevegen 141 Prisant.: kr 3 950 000,Omk. ca.: kr 101 042,Boligtype: Enebolig Bra/P-rom: 223/190 m2 Byggeår: 1976 Tomt: 1344 m2 Kontakt megler for visning

Kontakt megler for privat visning

Megler: Merete Fjeldavlie Lillehammer og Gudbrandsdalen Eiendomsmegling AS Tlf: 92 80 63 03

byavis.no

Megler: Merete Fjeldavlie Tlf: 92 80 63 03 mfj@terraeiendom.no www.terra.no

Vi samarbeider med Handelsbanken avd Lillehammer

Se alle våre eiendommer på finn.no

Vi samarbeider med Handelsbanken avd Lillehammer

LILLEHAMMER Landlige omr. nydelig utsikt - barnevennlig Gamlevegen 304 Prisant.: kr 3 150 000,Omk. ca.: kr 81 042,Boligtype: Enebolig Bra/P-rom: 122/119 m2 Byggeår: 1976 Tomt: 1012 m2

Følg oss på ! nettet

byavis.no

kontakt megler for visning Megler: Merete Fjeldavlie Lillehammer og Gudbrandsdalen Eiendomsmegling AS Tlf: 92 80 63 03 mfj@terraeiendom.no

Vi samarbeider med Handelsbanken avd Lillehammer

LILLEHAMMER Innholdsrik leilighet på ett plan inkl. carport

KR 1 750 000,-

Sigrid Undsets veg 64 E Prisant.: kr 1 750 000,Omk. ca.: kr 46 042,Felleskost.: kr 420-/md Boligtype: Leilighet Bra/P-rom: 83/75 m2

T G L SO

Innholdsrik leilighet med alt på ett plan. Inneholder bad, kjøkken, 2 soverom, boder, carport. Visning: etter avtale Daglig leder / megler: Stig Svartor, Tlf: 90 61 01 72 shs@terraeiendom.no

Vi samarbeider med Handelsbanken

LILLEHAMMER-NORDRE ÅL Koselig enebolig med kanskje en av Lillehammer`s flotteste utsikt. Olasvevegen 64 Prisant.: kr 2 800 000,Omk. ca.: kr 72 292,Boligtype: Enebolig Bra/P-rom: 78/75 m2 Tomt: 939 m2

T G L SO Vi samarbeider med Handelsbanken avd Lillehammer

Liten og sjarmerende enebolig over 1,5 etg. med kjeller. Stor tomt med panorama utsikt! Visning: kontakt megler Megler: Merete Fjeldavlie Tlf: 92 80 63 03 mfj@terraeiendom.no

KR 2 800 000,-

15


16

KULTUR

Torsdag 7. februar 2013

BIBLIOTEKENE ANBEFALER HOEM, EDVARD:

FADEREN. PEDER BJØRNSON FORSVARER SEG. EIT MANNSPORTRETT FRÅ DET 19. HUNDREÅRET. OKTOBER FORLAG 2007 ANBEFALT AV GRETHE BORGEN, LILLEHAMMER BIBLIOTEK

Alle har hørt om Bjørnstjerne Bjørnson, dikterhøvdingen på Aulestad. Men få vet særlig mye om faren hans, Peder Bjørnson. Edvard Hoem har i arbeidet med sin store Bjørnson-biografi i 4 bind, også funnet mye interessant stoff om far til Bjørnstjerne. Han har samlet alle opplysningene i en egen biografi om Peder Bjørnson, og kalt boka «Faderen. Peder Bjørnson forsvarer seg. Eit mannsportrett frå det 19. hundreåret».

Strenge komposisjoner og abstrakte landskaper

Edvard Hoem har gått igjennom et utall brev. (Og Peder, i likhet med sønnen Bjørnstjerne, var virkelig store brevskrivere). Men Hoem har også hatt tilgang til offentlige arkiver og særlig de kirkelige arkivene og rettsprotokoller. Vi får et portrett av mann som i unge år gikk konkurs og måtte gå fra en storgård ved Randsfjorden. Vi kan bare tenke oss hvor vanskelig det var for odelsgutten å gi slipp på slektsgården. Han måtte finne andre måter å overleve på og reiste til Christiania i 1819 for å utdanne seg til teolog. Men han hadde et standhaftig og til dels kverulantisk sinn og fikk et vanskelig yrkesliv der han måtte reise fra flere av prestekallene på grunn av klager og saker. Vi får høre om livet blant de kondisjonerte midt på 1800-tallet og samtidig historien til Peder Bjørnson og kona Elise. Og vi får innsikt i den unge Bjørnstjernes oppvekst med denne sterke og til dels stridige faren. Det er lett å se at Bjørnstjerne arvet noe av farens sterke sjøltillit og trangen til å skrive, og kjempe for det han mente var rettferdig. Men i denne boka er det far Peder Bjørnson som er hovedpersonen. Som alltid skriver Edvard Hoem et godt nynorsk og så spennende at vi bare må lese videre. Boka finnes også innlest som lydbok, lest av forfatteren. Både bok og lydbok kan lånes på biblioteket. Anbefales!!

Kunstpause

MALERI, HUND OG MENNESKE: Ruth Elisiv Ekeland foran et av sine strengt komponerte malerier. Sammen med henne er Rosa, møte henne i Galleri Zink.

LILLEHAMMER/OSLO: Lørdag åpner Ruth Elisiv Ekeland utstilling i Lillehammer. Det er noe hun gleder seg til. – Å få stille ut hos Johan (Mæhlum) i Galleri Zink er en ære, sier hun. TORE FEIRING tore@byavis.no

I dag torsdag 7. februar er det igjen kunstpause på Lillehammer kunstpause. Dette foregår mellom kl 11.30-11.45. Konservator Cecilie Skeide vil snakke om Gitte Dæhlin. Du kan lese mer om Gitte Dæhlins kunstverk Fjern deltager her: http://www.lillehammerartmuseum. com/?p=1208

- Jeg arbeider på flere forskjellige måter, sier hun til Byavisa fra sitt atelier i Oslo. – Jeg komponerer ofte med parallelle linjer og flater. Ofte assosierer man da med åpne landskap og horisonter og det er dit jeg vil også. Denne strenge måten å komponere på mener Ruth Elisiv Ekeland er ganske så utfordrende med tanke på fargebruk og ikke minst rytmen i maleriet. Ved siden av denne strenge, nedstrippede måten å jobbe på, lager hun også malerier med friere uttrykk. Abstrakt det også, men her bestemmer kanskje fargene mer en geometrien. - Dette er to vidt forskjellige måter å jobbe på, forteller hun, - ofte maler jeg parallelt med dette, bildene spiller mot hverandre og disse kontrastene skaper en spenning som gjør arbeidet interessant og krevende.

Musikk Ekeland ser ingen problemer med å

være i den abstrakte verdenen. – Abstrakt kunst har nå vært her i mer enn hundre år, de siste femti årene sidestilt, ja kanskje større enn figurativ kunst, sier hun. – Og hva er mer abstrakt enn fargene i et maleri? Spør hun retorisk. Fargene er det viktigste elementet i Ekelands malerier og avgjørende for hvordan sluttresultatet blir. – Jeg kan min kunsthistorie og er særdeles inspirert av renessansens kunstnere, innrømmer Ekeland. Mange abstrakte kunstnere liker å bruke store lerreter å en eller svært få farger. - Mine bilder er mer komplekse enn som så, mener hun. –Jeg liker gjerne å sammenligne dem med musikk, musikk er også et abstrakt element for øyet, men avhengig av strenge formler og ikke minst rytme. Når det er sagt, bildene mine må sees ”live”, reklamerer Ekeland, et foto av maleriene mine blir aldri det samme som å se dem på et galleri.

kunne tenkt seg å ha flere arbeider rundt i Oppland. – Det er kjøpt inn noen yngre arbeider av meg, sier hun, - men det hadde ikke vært dumt av offentlige innkjøpsorganer å følge opp kunstnere på andre stadier i karrieren heller. – Jeg må få lov til å skryte litt av maleriene mine, smiler hun, - de fungerer utmerket godt i de offentlige rom. Her har hun sine ord i behold, det nye St. Olavs Hospital i Trondheim skal bruke utrolig mange millioner kroner på kunst, og her vil Ekeland være representert med flere arbeider.

Velutdannet Ruth Elisiv Ekeland er utdannet i Tyskland, her studerte hun fire år under den danske kunstneren Per Kirkeby, en av skandinavias mest betydningsfulle kunstnere gjennom alle tider. – Kirkeby har betydd enormt mye for meg, sier hun, - både som mentor og ikke minst inspirasjonskilde. – Jeg er en velutdannet, litt voksen dame, men utdannelsen er så sin sak, det viktige er hva man gjør etter utdannelsen, hevder Ekeland som gjerne

Til Lillehammer og Galleri Zink har hun med seg et tyvetalls malerier i både store og små formater. Hvem, hva og hvilken som blir hengt opp vet hun ikke enda. – Der stoler jeg på galleriet og ikke minst Johan Mæhlum, sier hun, - ham stoler jeg hundre prosent på. Jeg er kjempestolt og glad for at han kontaktet meg for et års tid siden angående denne utstillingen. - De fleste bildene er faktisk laget for denne utstillingen, avslutter Ruth Elisiv Ekeland.

Store og små malerier - Jeg lever godt som kunstner, innrømmer Ekeland, - ved siden av det å lage bilder var jeg fram til 2010 professor ved høgskolen i Oslo samt at jeg har vært konsulent for innkjøp av kunst i det offentlige rom, en utrolig inspirerende og utviklende frilansjobb.


KULTUR

Torsdag 7. februar 2013

17

Tilbake til radioens gullalder

RADIOSHOW: Femtitallets radiogleder skal hedres når Mjøsikale setter opp nytt korshow. 13. februar er det premiereklart i Kulturhuset Banken.

LILLEHAMMER: Femtitallet sto i radioens navn, og det er nettopp radioen som skal hedres når Mjøsikale slår til med nytt show 13. februar. LIV MAREN MÆHRE VOLD livmaren@byavis.no

, en Jack Russell-terrier oppkalt etter anarkisten Rosa Luxembourg. Lørdag kan du

Korets årlige showforestillinger er en lang fortelling om suksesser og utsolgte kvelder. Derfor avses også årets show med en ekstra forestilling når femtitallet skal gjenopplives. Det skjer selvsagt med polkaprikker og radioens ultimate hitlåter.

- Hele femtitallet handlet jo mye om radio, musikken og gjestene i Store Studio. Det skal vi lage show av, forteller regiansvarlig Sigrun Johanne Tveiten og Anders Riis.

Enerådende Et eget radioorkester er selvsagt med, når sangene fra radioens gullalder skal hedres i korform. - Vi har ikke tatt stilling til om radioen var best og aldri ble bedre enn akkurat da, men den var iallefall enerådende som underholdningskanal. Innimellom de kjente låtene, dukker flere gjester opp som publikum vil kjenne igjen, sammen med meldingene og reklameinnslagene fra den gang,

forteller Tveiten, og lover mimrefest.

Kjent for show - Men det er jo et show som passer alle, både gamle og unge. Vi har blitt kjent nettopp fpr å lage show med mye regi i korsangen vår, så dette blir full pakke, smiler hun. Showet spilles i fire forestillinger fra onsdag til lørdag i Kulturhuset Banken. - Det er fortsatt billetter igjen, men man må være tidlig ute. I fjor var vi utsolgt før premieren, og derfor har vi også satt opp en ekstra dag i år. Hvert år er det folk som ikke kommer inn. Det er jo bra for oss, men ikke så gøy for gjestene, sier Riis.

- Stadig flere unge investerer i kunst Deretter blir det en ukes pustepause før Terje Risbergs utstilling henges opp og åpnes. – Det blir i all hovedsak en grafikkutstilling, mener Mæhlum, - selv om aldri helt vet hva kunstnerne kommer med. – Dette blir hand første separatutstilling hos oss, den venter vi oss mye av, Terje Risberg er en av våre mest populære kunstnere, vi selger mye av ham, kan hun fortelle. – det er stemningsfull og vakker grafikk som presenteres. Her vil det nok bli kamp om bildene.

MYE SPENNENDE KUNST: Linn Cecilie Mæhlum hos Galleri Zink gleder seg til å presentere mye spennende kunst utover vinteren, våren og sommeren.

LILLEHAMMER: Hun går mot en travel vår og sommer, Linn Cecilie Mæhlum hos Galleri Zink. Mange utstillinger skal monteres og gjøres klare.

TORE FEIRING tore@byavis.no

Til helgen åpner utstilling med Ruth Elisiv Ekeland, i skrivende stund blir den nå hengt opp og vil være tilgjengelig for publikum fram til 24. februar.

Ektepar ”Maleren som elsker” Østfold er nestemann ut hos galleriet. Odd skullerud er bosatt sammen med sin samboer Anne Langsholt Apaydinli bor i Onsøy i Østfold hvor de har bygget opp et helt tun av gamle hus og stabbur. – Her blir det mye vakker østfoldnatur, og hans samboer er også kunstner og blir presentert i samme utstilling, sier Linn Cecilie Mæhlum. – Et spennende samarbeid hvor landskapsmalerier møter kvinner i gedigne positurer. Anne er norskamerikaner og jeg lover en fargerik utstil-

ling. Disse to har utstillingsåpning 23. Mars og blir etterfulgt av Anne Nilseng og Ole Petter Almaas. – Anne er jo fra Lillehammer og har atelier på Fabrikken, informerer Mæhlum, - og Almaas, lillehamring han også, har ikke hatt utstilling på veldig, veldig lenge. Det blir et slags comeback for ham. Her håper galleriet på et stort innrykk av lokale kunder, derfor henger også utstillingen oppe noe lenger enn vanlig, en hel måned.

Festivalkunstner I slutten av mai er det tid for litteraturfestival, og her er Galleri Zink sentral. – Det vil som tidligere foregå mye i galleriet i løpet av festivalen, Linn Cecilie Mæhlum gleder seg til dette. – Det blir foredrag og utstillinger, noe av det må vi komme tilbake til, alt er ikke på plass enda. – Men sikkert er det at årets festivalkunstner er Liv Heier, en av landets mest aksepterte kunstnere. Det er hundre år siden vi kvinner fikk stemmerett, da måtte det jo bli en kvinne som ble festivalkunstner, smiler hun. – Liv Heier er kjent for sine kvinneskik-

kelser i litt drømmende landskap, forklarer Mæhlum, - men som sagt tidligere, vi vet jo aldri helt hva kunstnerne kommer med. Denne utstillingen ser vi alle fram til med spenning og glede.

Mye besøk Sommerutstillingen hos Galleri Zink vil som vanlig være et utvalg fra forskjellige kunstnere, en slags kollektivutstilling. Galleriet åpner andre etasjen for første gang dette året, i første etasje vil Nico Widerbergs skulpturer dominere med noe grafikk fra samme kunstner på veggene. Linn Cecilie Mæhlum kan fortelle om et godt besøkt 2012 med mange nye besøkende og kunder. – Det mest gledelige er at unge mennesker også begynner å gå på utstillinger, forteller hun, - de kjøper også bilder. Kanskje ikke de dyreste, men et sted må man jo begynne, smiler hun. – Rike har vi nok ikke blitt av galleridriften enda, avslutter hun, - men vi håper og tror at vi er på riktig vei økonomisk, vi merker at stadig flere ønsker å investere i god og profesjonell kunst, avslutter hun.


18

ANNONSER

Torsdag 7. februar 2013

Heftig og begeistrede på KORtur

Kulturplakaten

Krig i Vingrom VINGROM: - Han er væpnet med vennligsinnede sarkasmer, en ivrig ansiktsmimikk og et parodisk overtydelig kroppsspråk. TORE FEIRING tore@byavis.no

I VILDEN SKY: Seriøs sangtrening i vilden sky med pasjon og innlevelse, her frontet av Marit Bogfjelldal fra Øyer

SAVALEN: Represen- var der på andre året, og selv Dereas konserten i tanter fra Øyer Seni- startet å synge i kor da hun Tynset kulturhus - Som resultat eller kliorkor og Lillehammer ble -senior. Selv om jeg har musikk maks etter SeniorKOR uka Pensjonistkor var i bunn. på Savalen gav alle dyktigblant en rekke kor gjorte sangerne fra de syv trente korene, en konsertsom imponerte på Kor og humor - Hvem har lengst sang- opplevelse i Tynset kulturkorfestival på Savadrøvel ? hus siste kvelden. - Et bevis len. - Ikke meg i alle fall - for på at det går an å beholde NILS BAKKE

redaksjon@byavis.no

En større tilstelning i Tynset kulturhus fant sted etter flere dagers spisskompetanse med noen av Norges beste korinstruktører. - Så nå har vi fått ny giv og kan synge i vilden sky, kvitrer kontaktperson for Øyer Seniorkor Marit Bogfjelldal høyt og tydelig til vår utsendte. Våre lokale sangfugler i moden alder fikk spisskompetanse av operasanger Harald Bjørkøy, professoren i sang ved universitetet i Bergen, som blant annet sang i begravelsen til kong Olav. Og Petra Bjørkhaug som er domorganist i Nidarosdomen. - Stor tilfredshet med turen til Savalen og en fantastisk ramme rundt dette ble gitt oss, forteller damen som

Vondt i ryggen?

I forbindelse med min hovedoppgave i Helhetsterapi gir jeg nå ryggbehandling til redusert pris. Jeg bruker aromamassasje, fotsoneterapi, kinesiologi, kostholdsveiledning, urtemedisin og øreakupunktur i behandling av muskelsmerter, overvekt, urinvegsplager og lavt energinivå mm. Ring Kjersti Hemma på telefon 90 50 29 47 og bestill time i dag. Les mer på www.naturdoktor.no

jeg snorket så fælt at legen rett og slett måtte operere bort noe av dette vedhenget, smiler Arne Håbjørg. Og ansvarlig for den årlige SeniorKORuka opplyser om at lengden av legemsdelen intet har med falsksynging å gjøre. Han legger til at hovedtemaet var hvordan beholde stemmen i høy alder. - Temaet kan virke kjedelig, men Harald la det frem på en så fantastisk morsom måte for oss, kvitrer Bogfjelldal og legger til: - Og kor og helse henger nøye sammen. En blir glad av å synge. Åtte kor var representerte i år, fra Bærum i sør til Malvik i nord.

Lokal kor-giv - Du må få frem at dirigenten vår i Øyer Seniorkor, Paula Strand, er alfa og omega for den store trivselen vi har i gruppen vår. Hun er alle tiders, og er ansatt i Øyer kulturskole blant annet. Paula Strand er den som stod for oppstarten for to år tilbake. Og medlemmene, 25 personer, er alle elever i Øyer kulturskole. - Den heter Spaserstokken tiltak for seniorer. Og der er det teatergruppe som seniorkor, tilføyer Marit Bogfjelldal ivrig: - Mange opptredener har vi allerede hatt. Og noe helt spesielt var det i forbindelsen med den nye Øyer tunnelen, da sang vi på hovedscena midt inne i den.

Vår utsendte, som overvar begivenheten kan bekrefte at opptredende var en mektig musikkopplevelse, hvor koret og alle sangere fikk vise sin ”stemme-rett,” akkompaniert av domorganisten og ledet av Harald Bjørkhaug, som også fulgte opp med sin ”stemme-rett” i opera.

Kulturell fellesoppleelse - Dette tente jeg på, seniorer er en ny utfordring. Sang i alle aldre er mental helse og fysisk velvær og overskudd. Folk som synger sammen uansett alder, har en felles kulturell opplevelse av både sangen, teksten og forestillingen, fortalte Harald Bjørkøy om opplegget. Og professoren la til: - Tenk deg opplevelsen av ”Fager kveldssol smiler” – det er veldig sterkt å synge sammen. Få denne fellesskapsfølelsen også. Og viktig å trene vår fysikk og pusteapparat spesielt for eldre mennesker. Pleier en stemmen vell, kan en synge til en blir 98 år. Kormusikk er glede - Kormusikk er temperament, inspirasjon og glede, og er innlevelse i det en utfører, utrykte Petra Bjørkhaug - Hvordan er det å jobbe med pensjonistene her? - Dette er levende gjeng, full av livserfaring, helt bra å være blant seniorene, la hun til.

Norsk ved til salgs 1,5 kubikk bjørk kr 1.500,Fritt tilkjørt Lillehammer-distriktet. Knut , mob. 917 27 424

Dette skriver Dagbladet etter Terje Sporsems show i Oslo som nå kommer til Vingrom. - Han har et arsenal av verbale krumspring, snurrige observasjoner, frie assosiasjoner, ordspill og stemmeleier til rådighet, sier Dagbladets anmelder videre. Vingrom IL arrangerer sin årlige stand-up pub i morgen, fredag. – Dette er et sosialt arrangement vi håper skal gi et bra overskudd, sier Gorm Gundersen i idrettslaget. – Vi har satset stort denne gangen, det blir spennende å se hvor mange som kommer utenbygds fra. Normalt kommer det ca- 150160 publikummere uansett hvilken komikere vi har. Gundersen legger ikke skjul på at de håper på rundt 200

publikummere denne gangen. – Det har vært mye mer jobb med lyd og lys, større krav og flere forberedelser enn vi er vant til, sier han. – Som regel har det holdt med 1 artist og 1 mikrofon, nå tror vi det blir mer liv på scenen, uten at jeg kan si sikkert hva det blir. Men spennende blir det, det kan vi love, reklamerer Gundersen.

Krig Selv om Sporsem antageligvis er alene på scenen, er han ikke en helt ensom kriger. André Jerman og Are Kalvø har bidratt med tekster, Magnus Jørgensen og Jonas Kinge Bergland med innspill. Tematisk er «Krig» knyttet opp mot krig og «krigslignende handlinger». Det siste begrepet kan tolkes enda litt videre enn det tolkes av norske politikere, lover pressemeldingen. Krig kan være et langt videre tema enn man skulle tro, viser det seg, til lands og til vanns og i lufta med, fra vikingetida til oppvaskmaskinen, og gjennom et stort utvalg av verdens nasjoner. Det loves sympatisk innstilt ironi, observerende

VINGROM I MORGEN: Terje Sporsem, er i krig men kommer uten hær.

utforskning av snodig oppførsel (like gjerne egens som andres), varmt ertende skråblikk, oppdiktede anekdoter, og kjærlig underfundig forundring. Med en viss frekkhet mot enkeltpersoner men gjort med et glimt i øyet uten ondsinnhet..

Morsdagsrestaurant på Biristrand BIRISTRAND: Det er høy aktivitet på Strandheim, samfunnshuset på Biristrand. En særdeles aktiv innsamlingskomite hviler ikke på laurbærene etter suksessen med strandingsballet i januar. Kommende søndag inviterer de til morsdagsrestaurant. TORE FEIRING tore@byavis.no

Leder i innsamlingskomiteen, Hanne Østby Velure synes dette er et fint tiltak. – Det er noe som har blitt gjort tidligere også, kan hun fortelle, - og det med rimelig godt besøk. For et par år siden hadde vi morsdagspub kvelden før morsdagen, vi hadde også tenkt det i fjor, men den måtte vi av forskjellige årsaker avlyse. I følge Østby Velure har det vært en del forespørsler etter å få i gang morsdagsrestauranten igjen, og ettersom komiteen så det litt for heftig å lage både pub og restaurant samme helg, valgte de i år å gå for søndagens restaurant.

God mat Det er en av bygdas egne kokker som står for maten – Robert Leulier vil i år stå for rettene, sier ØstbyVelure, - og årets meny er to retter, lasagne og gryterett. Hver vil koste

hundre kroner pr. porsjon, reklamerer hun, - og selvsagt blir det kaffe og kaker også. Og brus for de minste. – Jeg tror jammen vi kan love marsipankake denne gangen, smiler hun, - hjemmelaget og god. Ja kanskje fastelavensboller også, siden fastelavenssøndag faller sammen med morsdagen. Hun håper at alle gleder seg like mye som hun og resten av innsamlingskomiteen. – Vi skal gjøre vårt for at dette skal bli en minneverdig morsdag for både store og små.

Et godt år Samfunnshuset Strandheim har lagt bak seg et godt år. – Vi er i hvert fall storfornøyd med pengene vi har samlet inn, rundt 60.000 kroner har det blitt i år, de kommer godt med, sier Østby som også roser styret for samfunnshuset og alt dugnadsarbeidet som har blitt lagt ned. Både nytt fyringssystem og nye toaletter har kommet på plass. - Vi har et aktivt og godt styre som har gjort mye for Strandheim i særdeleshet og bygda generelt, sier Østby Velure. Morsdag - Vi konsentrerer oss nå om å få søndagens morsdagsrestaurant i havn, sier hun. – Men jeg kan jo fortelle at det jobbes hardt i komiteen for blant annet å få til flere quizkvelder gjennom året, betror hun. – men hvordan det går, er litt usikkert, for denne komiteen som er i jobb nå går av ved årsmøtet. I hvert fall de fleste av oss. - Men aller først inviterer vi både biringer og strandinger til morsdagsrestaurant nå søndag 10. februar mellom kl. 14-17. Ta med a´mor og kom da vel, oppfordrer hun.


KULTUR 9.- 24. februar 2013

HELT TOPP

nsj Søndagslu

19

STAND UP NORGE PRESENTERER:

TERJE SPORSEM

BRASSERIE LANDE Varm- og kaldbuffet inkl. dessertbord og kaffe kl 12.00–17.00 | 175,– pr person Egne barnepriser inkl. fri isbar

Torsdag 7. februar 2013

SEPARATUTSTILLING Ruth Elisiv Ekeland

Søndagsmiddag på Lillehammer Hotel

på toppen av Lillehammer T: 99 43 7000 NORDSETER.NO

Legg søndagsmiddagen til Lillehammer Hotel! Vårt velrenommerte kjøkken serverer en nydelig 2-retters mellom klokken 14 og 18 hver søndag.

kr

FREDAG 15. FEB. KL. 21.00

BIG CHIEF JAZZBAND

195,-

(Hovedrett, dessert + kaffe) Valg mellom kjøtt og fisk. Barn 6-12 år kr 100. Barn under 6 år gratis.

Vingrom Samfunnshus

Bordbestilling på 612 86 000. Velkommen! Radisson Blu Lillehammer Hotel Turisthotellveien 6, 2609 Lillehammer Tlf.: 612 86 000 post@lillehammerhotel.no www.lillehammerhotel.no

Fredag 8 februar kl. 2030. Dørene åpner 19.30. Inngang kr. 250, Aldersgrense 18 år Bildedesign: Svein Finneide

TORSDAG 28. FEB. KL. 20

ALLSANG MED ROLF ELVENES

FREDAG 8. MARS KL. 21

LARS MARTIN MYHRE

www.lillehammerkino.no

KINOPROGRAMMET FRA 8.02 TIl 14. 02

ANNE KAT HÆRLAND KAT AS PRESENTERER

LincoLn Am, 11 år, egn. u./v. Fre kl. 17.30,lør/søn kl. 17.15, man-tir kl. 21.00, ons kl. 18.30 Django UnchaineD am, 18 år, egn. V Fr ekl. 20.40, lør kl. 20.50, søn kl. 20.15, man/tir kl. 20.30, ons kl.21.00 jakten da, 11 år, egn. u./v Fre kl. 22.00, lør kl 18.15, søn kl. 15.00, ons kl. 18.30 hanseL & greteL Witch hUnters 3D am, 15 år, egn. u./v. Fre kl. 22.55, lør/søn kl. 21.30, ,man/tir kl. 18.30 Les MisérabLes en, 11 år, egn. u./v. lør kl. 15.00 en soM Deg no, alle, egn. u./v lør kl. 15.00, søn kl. 17.00

DAGBLADET

DRA DRAMMENS AMMENS MME M TIDENDE

STA STAVANGER AVANGER AFTENBLAD

ROG ROGALANDS G A LANDS AN AVIS

NETTAVISEN NETT TTTAVISEN

OTTA KULTURHUS

FREDAG 10. MAI, KL. 19.00 Billettsalg på telefon: 61 70 07 00 Billettsalg på web: www.ottakulturhus.no

MAIHAUGSALEN

LØRDAG 11. MAI, KL. 19.00 Billettsalg på telefon: 815 33 133 Billettsalg på nett: www.billettservice.no

FLight am, 15 år, egn. u./v. søn kl. 17.25

uKENs

perledykk

steM nei Ch, 11 egn u/v Etter internasjonalt press går diktator Augusto Pinochet med på å avholde en folkeavstemning. Skal han bli sittende? Ja eller nei? Gael García Bernal spiller den unge, fremgangsrike reklamemannen René som skal lage kampanjen for nei-sida Kan man felle et diktatur på samme måte som man selger brus og joggesko? Nominert til Oscar for Beste fremmedspråklige film Fre kl. 19.30, lør/søn kl. 19.00, man/tor kl. 18.30, ons kl. 21.35, tor kl. 20.00. Billetter og filminfo: www.lillehammerkino.no Billettautomat åpen 09.00 - 21.00

uKENs

premierer

rive-roLF 3D norske steMMer am, 7 år, egn.b. Disneys nye film. Rive-Rolf lengter etter å bli like elsket som den Snille Fyren i spillet hans, Problemet er at ingen elsker en Skurk.Fre kl. 17.30, lør/søn kl. 15.00, man-tors kl. 18.30 tony 10 ne, alle, egn. fam. En herlig familiefilm om kraner, tidsklemma og en gutt som skal feire 10 års dagen. Fre kl 17.30, lør/søn kl. 15.00 Zero Dark thirty am, 15 år Jakten på Osama bin Laden og hendelsene som førte til at han ble fanget og drept. Fre kl. 19.50, lør/søn kl. 20.15, man. tors kl. 21.00, ons kl. 12.00 ( babykino og formiddagskino) a gooD Day to Die harD am, 15 år, egn. u./v.Bruce Willis er endelig tilbake som vår store actionhelt John McClane! Fre kl. 19.25, lør/søn kl.19.30, man/tirs kl. 18.30, ons kl.12.00 og 20.30, tors kl. 20.30 beaUtiFUL creatUres Am, foreløpig usensurert. Original, mørk og morsom. En fengslende og overnaturlig kjærlighetshistorie. Spådd til å ta over for Twilight-franchisen. Førpremiere tors kl.18.30 steM nei Se ukens perledykk

LØRDAG 16. MARS KL. 20

ST.PATRICKS DAY

FREDAG 5. APRIL KL. 20

TROND GRANLUND

ÅPNINGSTIDER onsdag - torsdag fredag - lørdag fra kl. 19.00 Elvegata 19, LILLEHAMMER, tlf. 950 19108 e-post: post@lillehammerbryggeri.no www.lillehammerbryggeri.no


20

LITTERATURSIDER

Torsdag 7. februar 2013

STATISKE TEKSTER JO TORKJEL FENNE; STATUEVELTERE DIKT 132 SIDER. TIDEN FORLAG ANMELDT AV JON-MARTIN HELGESEN, NANSENSKOLEN

I denne boken presenterer forfatteren historiske velt og vandalismer av kjente og ukjente statuer verden over. Språket er lyrisk, med et vell av faktaopplysninger. Forfatteren skaper et originalt estetisk uttrykk. Men jeg synes han med dette paradoksalt nok forenkler andre alvorlige motiver. Jeg opplever tekstene som noe statiske og igjennom hele samlingen leter jeg etter en form for konklusjon i slutten av hver tekst. Forfatteren presenterer materialet som skal til for å forstå verket, men gir ingen løsning eller retningslinjer. Det virker som han overlater dette helt og holdent til leseren. Dette gjør at132 sider med tekst fort kan bli noe kjedelig. Forfatteren peker på store rom og store hendelser, men jeg som anmelder har problemer med å se dette rommet. Hva er meningen bak teksten? Har den noen funksjon bortsett fra en tett setningsoppbygning med utstrakt bruk av sitatteknikk og referanser både på norsk og engelsk? Prøver forfatteren å gi noe til den generelle leseren, eller er samlingen tiltenkt en snevrere målgruppe? I utgangspunktet er prosjektet interessant med åpninger for undring. Spørsmålet blir om forfatteren stiller vel store krav til leseren. En god diktsamling for lesere med spesiell interesse for monumentødeleggelser. Men kanskje i drøyeste laget for den jevne poesileser.

KJÆRLIGHET MARIANNE CLEMENTINES BILYDAR DIKT, 61 SIDER, FORLAGET OKTOBER ANMELDT AV JLILY RAGNHILD NILSEN, NANSENSKOLEN

Temaet er kjærlighet. Den går over et helt forhold, fra «eg vert alltid full og prøver å fortelje / at eg er glad i deg» til «vekk frå deg». Hun prøver febrilsk å uttrykke sin frustrasjon gjennom korte, små dikt, og til tider blander hun inn rockekonserter / nevner band som tilsynelatende har ingenting med resten av teksten å gjøre. Det er en kjærlighetshistorie, fra begynnelse til slutt. Hun bruker nye, oppfinnsomme ord, og skriver korte, små dikt. Hun snakker om et «røvardatterbehov», og forklarer diverse fremmedord som sikkert har stor betydning for henne. Hun snakker ofte om anatomi, dette med kroppen og dens rare påfunn. Personlig mener jeg at hun prøver litt for hardt, og at det kan bli litt for pretensiøst og uforståelig til tider. Det virker som om hun har anstrengt seg for å skrive uanstrengt og det blir ikke alt nødvendigvis like bra.

ANMELDTBØKER

Unge menn - den svake part?

REGNBUEPYTTENE (2012) AV: CHAND SVARE GHEI EGET FORLAG.

DET FINNES en bro som forbinder det jeg gjør og det jeg ønsker å gjøre, tenker han. Gradvis overtar drømmene styringen over hverdagen helt til han forstår at han er rede til det han alltid har ønsket. Da er alt han trenger litt dristighet – og de to livene smelter sammen til ett. (I: Håndbok for lysets krigere, forf. Paulo Coelho). DET ER en viss likhet mellom Coelhos drømmende, dristige kriger

og forfatteren av regnbuepyttene. Ja, ikke bare er Chand Svare Ghei en drømmer og kriger, men personene i boka hans er også det. Noen kriger mot seg selv, noen ganger for seg selv, noen ganger er det krig mot hverandre; hun mot ham oftere enn han mot henne. Mest kriger alle mot mye. Men regnbuepyttene er altså ikke en krigshistorie, få for all del med det! Men boka består av fragment fra selve livet, tilsynelatende et sorgløst liv med mot og lyst, letthetens liv, noe begynner, det varer ved en stund, karusellen er på til mismotet og angsten overtar – og angeren. Dette klippet fra Pytt 42 kan være representativt; ”… redd for å kjenne flammen igjen. Ikke kjærlighetsflammen, men selve helvetesovnen”. Ja, forfatteren sparer ikke på effektene, det vanker mye drikk, fyll, planlagt og tilfeldig sex … og så kommer ettertanken, meningen med livet? Men likevel, ikke noe her er slik at det ikke har hendt og hender, altså hverdagsrealisme. DE KNAPT 200 sidene rører alt i alt ved flere sider av … ja, nettopp livet. Svært tydelig er de mange forholdene mellom kjønn; han – hun, menn – kvinner, én – flere, flere – én. I små glimt mulig lykke, mulig harmoni, men mest er det problem, lettsindig sex, ”rovdrift” med tvilsomme utganger og uhyre sjelden med hell, enn si lykke. Unge menn synes å være den svake part i forhold til kvinnene, som her: … hver dag var like vidunderlig vakker. Fylt av frisk luft, av liv og lyder som lekte med ham.(…) Samtidig levde han i konstant frykt for at hun ville avvise ham – ”.

ET KAPITTEL, Pytt 882, skiller seg ut fra de mange andre Pyttene. Det gjelder konkurranse, status, prestisje, renkespill primært manifestert i en han og en hun i en vanlig bedrift. Kapitlet tar liten plass, men framstår derfor tydeligere som kontrast til annen tematikk og rører ved et miljø mange vil kjenne seg igjen i. ETT MOTIV som går igjen er naturen; fjell, vidder, vann, pytter, trær. Så tydelig er bruk av natur at vi aner en symbolikk her, et visst valg, og er det ikke da frihet naturen står for, som i Pytt 507. Han sto og måpte i et minutt eller to (…) overblikk over utsynet. Det var sletter, myrer, landskap så langt han kunne se. Langt, langt borte kunne han skimte høye fjell som tronet i horisonten. Rundt omkring (…) kunne han skimte små dammer, pytter med vann, (…). Pyttene strakte seg i landskapet i en nærmest uendelig strekke,(…). Det var totalt unikt; noe han aldri før hadde beskuet.” Pyttene kommer tilbake helt sist i boka, og i en svakt lyrisk-mystisk tone; Det knekker og brister i tusen pytter rundt ham. Sammen blir det til en symfoni av bråk og støy. Han vakler seg noe ustø bort til nærmeste pytt. Vannet er byttet ut med isflak; han løfter det opp og ser at selve regnbuen har blitt fanget i flaket. Tusen pytter, tusen flak, tusen regnbuer som holdes til fange. Han smiler. Nå er hun bare et vakkert, evig minne. I DEN KORTE Pytt 74 og den lengre Pytt 186 (og også i Pytt 833

”Et lite stykke Alfaterra”) fornemmer vi en svakt mystisk, svakt esoterisk tone (antroposofisk syn?) som minner om den tysk-sveitsiske forfatteren Hermann Hesse. Det hviler også en slags virkelighetsfjern atmosfære over den – etter mitt skjønn – interessante Pytt 445 (s. 103f.), et møte mellom den ensomme, fyllesjuke, angstfylte Jack og den (mystiske) doktor James Waller. Kapitlet er en tydelig framtidsvisjon, her en visjon med negativt fortegn. Som du forstår, forklarer doktoren, ”… er én av målene våre å kunne laste ned all informasjon i et menneskes hjerne og laste det opp i en av våre simulatorer.[…] Vi har nå kommet til det ultimate vendepunkt, der hvor vi er klare, klare for revolusjon!” JACKS HJERNE er utpekt som forsøkshjerne, ”Du har valget om det er ditt navn som blir innprentet i historien.” Alternativ til legens ukritiske framtidsoptimisme står Jacks venninne, Linda. ”-Tror du virkelig på ham – på det at hjernen bare er en datamaskin som du kan skanne inn og dublisere? Hva med sjelen din, det åndelige, det som ikke kan måles innenfor det fysiske?” Skal vi tro at dette også er forfatterens stemme? NOEN VIL nok hevde at regnbuepyttene er uryddig i formen. Boka blir neppe masselesning, heller tror jeg den hører til kategorien ”smal” litteratur. Og boka har poeng, mange poeng som artikuleres i forfatterens stemme. Ikke hvermannsens, men en stemme som har noe å si!

Märta Tikkanen er årets Bjørnson-foreleser LILLEHAMMER: Demokrati, ytringsfrihet og menneskerettigheter er temaer som har opptatt den finlandssvenske forfatteren Märta Tikkanen i alle år.

I samtale med Ebba WittBrattström Til å innlede til forelesningen, og til å lede en samtale med Tikkanen på Nansenskolen senere samme dag, er den svenske litteraturviteren, professoren og feministen Ebba Witt-Brattström engasjert. Witt-Brattström er kjent for et norsk publikum som spaltist i Klassekampen.

REDAKSJONEN

redaksjon@byavis.no

I godt selskap Märta Tikkanen er i godt selskap i rollen som Bjørnsonforeleser.Tidligere Bjørnsonforelesere har vært Yasar Kamal (Tyrkia), Musa Mutaev (Tsjetsjenia), Sahar Khalifhe (Palestina), Edvard Hoem (Norge), André Brink (SørAfrika) og Adonis / Ali Esber Said (Syria, Frankrike).

Helt siden 1970-tallet har hun skrevet bøker som problematiserer kjønnsroller og hvor hun skildrer det vanskelige samlivet mellom mann og kvinne, gjerne opplevd gjennom de sterke kvinneskikkelsene som karakteriserer forfatterskapet. I Bjørnsons ånd og som en markering av stemmerettsjubileet i 2013 er Märta Tikkanen invitert til å komme til Lillehammer for å holde årets Bjørnson-forelesning. Begivenheten finner sted på HiL torsdag 30. mai. - Jag ser fram emot Björnsonfestligheterna med stor förväntan, Norge har alltid tagit emot mej med oförliknelig värme, uttalte Märta Tikkanen da hun takket ja til oppdraget. Nå er hun i gang med å forberede forelesningen,

som hun understreker at vil ta utgangspunkt i det personlige. - Mitt sätt att ta tag i principiella och existentiella frågor har

alltid varit att föra dem ner på ett personligt och konkret plan där jag kan känna mark under fötterna, sier Märta Tikkanen.

Samarbeid Bjørnson-forelesningen er et samarbeid mellom Høgskolen i Lillehammer, Nansenskolen, Maihaugen og Norsk Litteraturfestival. Datoene for årets festival er tirsdag 28. mai til søndag 2. juni. Følg med på www.litteraturfestival.no for nyheter om forfattere og andre deltagere til Norsk Litteraturfestival.


LITTERATURSIDER

Torsdag 7. februar 2013

ANMELDTBØKER

Kommer til litteraturfestivalen bakteppet kan boka høres prosaisk ut; nøktern, hverdagslig og i beste fall ”litt” interessant. Men ikke noe av dette stemmer, for nærmere stor, stor diktning kommer en ikke. En bok full av undring, og en bok til å undre seg over. Og – merk – boka regnes som forfatterens gjennombrudd. DET SOM preger boka er spesielt to ting, for det første: det de to – Hammer og sekretæren – faktisk forteller utgjør bare en mikroskopisk del av alt som må ha skjedd dem og skjedd dem imellom gjennom deres livsløp. Boka lever opp til slik sekretæren siterer sin arbeidsgiver: Når man likevel ikke kan få sagt det man har å si, må man ganske enkelt la det være. Alt det som boka eksplisitt ikke sier inspirerer, utfordrer eller endog tvinger leserne å dikte videre der det usagte slutter. Denne såkalte antydningens kunst er fortellingens fascinasjon og for leserne inspirasjon, kanskje en psykologisk roman vi har mellom hendene?

STEINSAMLERE (1996/2010) MERETHE LINDSTRØM H. ASCHEHOUG & CO

ET ANNET kjennetegn er den impresjonistiske stilen, alt som fortelles siles gjennom de to fortellernes sinn, alt de sier farges av deres levde liv – eller rettere sagt gjennom deres ulevde liv. Begge deler, både den implisitte og den impresjonistiske fortellestilen, inviterer leserne til sterkt engasjement; grubling, refleksjon, undring. En er ikke ferdig med boka etter punktum på s. 224. PROFESSOR HAMMER og sekretæren Grüner lever som i en uforløst symbiose, uforløst seg imellom, men virker også utilpass (kan hende ulykkelig) hver for seg

ROMANENS 220 sider er ordnet i 14 deler (kapitler), selve handlingen inkluderer to hovedpersoner som også samtidig er fortellerne. Av sine egne liv. De to er filosofi- professoren Hammer og hans sekretær, Dagmar Grüner. Handlingen forløper på to tidsplan, et nåtidig som er en bilreise de to gjør fra øst og vestover til Skjolden der filosofen Wittgenstein skal ha holdt til en periode. Mer interessant enn denne konkrete turen er alle retrospektive scenene – fortidige hendelser, eller rettere sagt fragment av minner. Med dette

i forhold til andre. Hva er det som har gått galt – går galt? For noe galt er det. Noe kan kanskje spores tilbake til barndommen, for eksempel forkludret foreldre – barnforhold? Så er det dette 40 år lange arbeidsforholdet mellom Hammer og sekretæren Grüner? Om sin venn Bengtson, senere gift med Hammers niese, sier Hammer selv etter deres skilsmisse at de er ”to mennesker som begge hadde glidd av sporet”. Om Hammer og hans sekretær kan vi si at de aldri har vært og aldri kom på sporet, slik synes det, men hva vet vi? Dette er, som alt nevnt, bokas fascinasjon, dette: Hva vet vi? Det hviler mystikk, så mye usagt om disse 40 årene Grüner var Hammers sekretær, og det at hun var tilsynelatende bare det! Frigid er verken Hammer eller Grüner. Hammer har sitt, og fortellingen avdekker også et kjærlighetsforhold mellom Grüner og tidligere nevnte Bengtson, tilsynelatende et ekte forhold, men uforløst. I KJÆRLIGHETSKUNSTEN er Grüner upriviligert, det er hennes egen fasit etter en samtale med en kvinne som ytrer slik: – Men har du noen gang, begynte hun – var det noen gang noen? Så du på én og tenkte at det var ham.” Hun fortsetter ikke. Og det pussige er at hun ikke trenger gjøre det, likevel vet jeg akkurat hva hun mener. Privilegiet til dem som en gang har elsket.” Men det er ikke Grüner, hun er den tafatte, sympatiske, ”stakkars deg”- sekretæren, pliktoppfyllende, også kan hende litt redd (men for hva), og hva er det hun ikke forteller? Og forstår vi at slik kunne det gå? Med henne. For tilfreds med livet er hun ikke, enn

si lykkelig. I en mannsalder som sekretær hos mega-egoisten Hammer, sykelig selvopptatt, selvgod, manipulerende, svak, ja, særlig svak, hvorfor skulle han ellers behøve å vise nedlatenhet, arroganse i mange situasjoner – demonstrere makt? Om dette siste erkjenner han selv i en bestemt situasjon med en kvinne han har holdt et forhold til: ”Du må kvitte deg med det, vet du” (da hun forteller hun skal ha barn med ham). Gresset i hagen var så grønt, og stillheten som etterfulgte ordene, var så perfekt. Var det makten ved det hele? Jeg kan ikke helt utelukke at det var det.” Men som innbilsk idiot overfor studiner og andre unge kvinner får Hammer tid om annen sin dårlig skjulte selvopptatthet og selvhøytidelighet satt på prøve. Usårbar er han ikke. Hammer har ordet i bokas siste kapittel, men heller ikke her tror vi på at det bor noe ærlig og uselvisk i han når han snakker om skjønnheten i naturen, fjellene, himmelen, drømmen om morens blomsterhage, og – legger han til helt sist, ”alt det Grüner kjenner av stein”. Stein. Her er vi ved bokas tittel. STEINSAMLERE – .Å SAMLE STEIN er sekretærens livslange hobby. Det sies ikke mye konkret om dette, så vi må dikte med også her. Er dette Dagmar Grüners genuine interesse, eller et vikarierende motiv – for eksempel strev etter det å bli synlig? verdsatt? være menneske mer enn Hammers ”ting”? Det overlates til leserne å gjette. Også her. Steinsamlere er boka vi ikke raskt blir ferdig med.

Pionerer og foregangskvinner

CAMILLA COLLETT

FERNANDA NISSEN

LILLEHAMMER: I 2013 blir pionerene innen norsk kvinnesak og kulturpolitikk feiret. Særlig gjelder dette Camilla Collett, Fredrikke Marie Qvam, Gina Krog og Fernanda Nissen, som er utropt til de fire store i årets stemmerettsjubileum. REDAKSJONEN

redaksjon@byavis.no

Under Norsk Litteraturfestival – Sigrid Undset-dagene føyes det til en femte kvinne, Sigrid Undset, som hadde en mer ambivalent

FREDRIKKE MARIE QVAM

holdning til kvinnesak, men som gjennom sitt liv og kunstneriske virke har brøytet vei for kvinners stemmer i offentligheten, forteller festivalsjef for Norsk Litteraturfestival, Marit Borkenhagen. Onsdag 29 mai kan du møte Ebba Witt-Brattström som foredrar om Sigrid Undset. Ebba WittBrattström er svensk litteraturviter, professor og feminist og en av kreftene bak nettstedet nordicwomensliterature.net. Så går det slag i slag dagene framover, Kristin Brandsegg Johansen forteller om Fernanda Nissen, Brandsegg Johansen er idéhistoriker og forfatter. Hun har blant annet gitt ut Hvis kvinner

GINA KROGH

ville være kvinner: Sigrid Undset, hennes samtid og kvinnespørsmålet og Gi meg en grunn til å være kvinne. Kristin Ørjasæter og Tone Selboe er ikke snauere enn at de tar for seg selveste riksikonet Camilla Collett . Kristin Ørjasæter er direktør for Norsk barnebokinstitutt og har blant annet gitt ut biografien Camilla. Norges første feminist og boka Selvskreven. Om litterær selvfremstilling. Tone Selboe er professor i litteratur og er i vår aktuell med utgivelsen Camilla Collett. Engasjerte essays. Ørjasæter og Selboe vil med sine rike kunnskap om emnet presentere to ulike perspektiver på Camilla Colletts liv og forfatterskap.

SIGRID UNDSET

Bjerkebæk Hilde Hagerup om Gina Krogh kan du høre på lørdag. Hilde Hagerup er prisbelønt ungdomsbokforfatter. Hun har blant annet utgitt romanen Alt som er galt med Georg og faktaboka Virginia Woolf. Det hele avsluttes så søndag, da holder Anne-Karin Nygård foredrag om Fredrikke Marie Qvam. – Alt dette foregår selvsagt på Bjerkebæk, kan Marit Borkenhagen fortelle. – Husk at det fort kan bli trangt om plassen, de som allerede nå vil sikre seg plass har mulighet til å kjøpe billetter på eBillett, avslutter hun.

21

ET SPRANG INN I SCIENCE FICTION-POESIEN TERJE DRAGSETH: BELLA BLU–HÅNDBOK FOR VERDENSROMMET SJANGER: DIKT SIDEANTALL: 271 FORLAG: CAPPELEN DAMM ANMELDT AV HENRIK A. SVE NANSENSKOLEN

Bella Blu er en spesielt interessant diktsamling. Et slikt verk burde skapt debatt i landets aviser, av typen «er science fiction forenelig med poesi?» Det ser nemlig ut at det, til en viss grad, er det Dragseth har prøvd å sette under debatt. Men det er virkelig ikke bare litteraturspørsmål Dragseth belyser i samlingen. Han benytter seg av et velprøvd grep, nemlig å fjerne hovedpersonene fra jorden, for å så la de betrakte jorden fra utsiden. Dette kan fort bli en moralpreken, men han holder det vagt nok til ikke å bare slippe unna med det, men klare det med glans. I Bella Blu følger vi romsonden med samme navn, og dens passasjerer, som inkluderer fortellerstemmene VO 0011 og 0012, det mørke Nattbudet, og Hunden med den selvlysende pelsen. Felles for alle disse er at de holdes mystiske, og at vi sjeldent blir noe særlig kjent med dem, noe som passer til Bella Blus jevnt over usikre stemning. Grusomme hendelser blir så vidt antydet, som i Dag 1116: «Kaffe til de etterlatte.» Jo flere dager som går, jo lengre unna jorden Bella Blu kommer, jo lenger farer vi inn i en verden der språket er meningsbærende på en dypere måte. «Forklaringer er intetsigende,» påstås det på Dag 1253. Boken er bygd opp av veldig korte dikt, med «Dag [nummer]» som tittel, med noen lengre av VO 0011 og 0012. Resten av diktene er «skrevet av» Loggføreren, som da har fått jobben å skrive ned det som skjer, noe han gjør på en måte som åpner for tolkning i veldig stor grad. Loggføreren ser noen ganger ut til å være klar over at han er en figur, og at de alle er metaforer. «Ubemannede metaforer,» sådan. Også VO 0012, etter å ha kommet med en rekke nesten-bibelske bemerkninger om universet, konkluderer: «VIKTIG: SKAPELSESBERETNINGER I DIKT». Dette er ikke en bok som vil stå som et skinnende tårn innen norsk dikthistorie. Til det er den for ujevn, og de virkelig gode diktene er litt for langt fra hverandre. Bella Blu kunne nytt godt av å kutte ned sine 271 sider til et mer beskjedent antall. Dragseth er ofte overkryptisk (Dag 429: «Forbauset sand. / Og med hverandre: molo.»), men glimtene av umiddelbart talent er noe man vil huske lenge.


22

Torsdag 7. februar 2013

ANNONSER GD reklame

Gave

med suksessgaranti!

Gavekort fra Strandtorget passer til alle anledninger, og mottakeren får det de ønsker seg! Du får kjøpt gavekortene på Lampehuset i 2. etasje, i gavekortautomaten v/hovedinngangen og på www.strandtorget.no Lag et personlig gavekort på www.strandtorget.no Her kan du bruke egne bilder og skrive en personlig hilsen.

Meld deg inn i vår gratis kundeklubb!

9 - 2 0 ( 1 8 )  6 5 b u t i k ke r i L i l l e h a m m e r 1 0 0 0 g r a t i s p - p l a s s e r  s t r a n d t o r g e t . n o


Torsdag 7. februar 2013

23

GAVER TIL

MOR

på Strandtorget! MORS

10.feb DAG ruar

VALEN 14.feb

TINE

ruar

Hjerte

bank

230,Hjerte

bukett

Tilbud

230,ene g

jelder

ut uke

7 så la

��������������������� �������������

LOMME

BØKER

������������������ ���������������

÷25%

GAVESETT

÷25%

375,-

��������������������������

230,�������������� 550,��������������� 249,������������������ 695,�������������������������� ������������� ��������������� 285,-

149,125,349,125,259,175,199,-

ngt b

ehold

ninge

n rekk

er.

Hjerte i hvitt gull

med diamanter. Før 2098,-

1298,-

verdens beste, deiligste, vakreste, nydeligste, søteste

Morsdagskake Prisen for stor kjærlighet

kr 169,Meld deg inn i vår gratis kundeklubb! 9 - 2 0 ( 1 8 )  6 5 b u t i k ke r i L i l l e h a m m e r 1 0 0 0 g r a t i s p - p l a s s e r  s t r a n d t o r g e t . n o

GRATIS KAFFE! Vi spanderer kaffe hos Fattigmann kl. 09-10 hver dag.

GD reklame

ANNONSER


24

ANNONSER

Torsdag 7. februar 2013

Velkommen til ski og ake dag

Opplev bevegelsesglede med Idrettsbarnehage for barn i alderen 0-11 ĂĽr

Sted: Kleivbakken i Olympiaparken Dato: Lørdag 09.02.13 Tidspunkt: 12.00 - 14.00 Aktiviteter: KĆŒĹ?ÄžĹŻĆšĆŒÄ‚ĹľĆ‰Í• ŚŽƉƉÄ?ĂŏŏĞ͕Ć?ĹŹĹ?Ä?ĂŏŏĞ͕ Ä‚ĹŹÄžÄ?ĂŏŏĞ͕Ć?ĹŹĹ?ĆšĹ?ůǀĞŜŜĹ?ĹśĹ?  XL-BYGG Ă˜NSKER ALLE HUS- OG HYTTEEIERE

VELKOMMEN TIL GOD HANDEL

BĂĽl servering: /ĹśÄ¨Ĺ˝ĆŒĹľÄ‚Ć?ŊŽŜŽžŏŽŜĆ?ĞƉƚĞƚ/ÄšĆŒÄžĆšĆšĆ?Ä?Ä‚ĆŒĹśÄžĹšÄ‚Ĺ?Äž Ĺ˝Ĺ?Ĺ?ĆŒÄ‚ĆšĹ?Ć?Ć?ÄžĆŒÇ€ÄžĆŒĹ?ĹśĹ?Ä‚Ç€ žĂƚƉĊĹ?ĆŒĹ?ĹŻĹŻÍ•ƉĹ?ŜŜĞÄ?ĆŒĆ†ÄšĹ˝Ĺ?žĂĹ?Ć? Ĺ˝Ĺ?Ć?ŽůÄ?Ä?ĆŒĆšĹ˝ÄšÄšÇ‡Í˜ 

Maxbo Hafjell har blitt XL-BYGG og ønsker velkommen til en modernisert butikk!

  

  

Hos oss für du: rStort vareutvalg til nybygg og rehabilitering rEgen kjøkkenavdeling rHjelp til prosjektering og mengdeberegning rLevering pü faste kjøreruter

xl-bygg.no 

Fiskehusvegen 23 2636 Ă˜yer Tlf 61 27 65 10 Fax 61 27 65 11 Man-Fre 7-17, lør 9-14AVENSIS KAMPANJETILBUD!

Begrenset antall biler pĂĽ lager for rask levering!

2.0 Advance diesel sedan - kun 2 stk 1.6 Advance bensin stv - kun 1 stk

Kun kr

279.900,-

Inkl. vinterhjul og metallic lakk.

*Veil pris inkl. frakt og lev. omkostninger 10.500 ,-. Forbruk blandet kjøring, utslipp CO2 og NOx: Avensis 2.0 D-4D: fra 0,45 l/mil, fra 119 g/km, fra 164 mg/ km. Avensis 1.6 VVT-i: fra 0,65 l/mil, fra 150 g/km, fra 9,7 mg/km. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Med forbehold om trykkfeil.


ANNONSER

Foto: Per Melbye

Torsdag 7. februar 2013

120

25%

RABATT

på PREMIUM kjøkken og hele MIELE-sortimentet Mesterkokken Trond Moi demonstrerer Miele hvitevarer og frister med gode smaksprøver!

Kom innom oss for flere gode åpningstilbud! Åpningstilbudene varer en begrenset periode og gjelder ikke byggfirma/prosjektkunder.

PREMIEREFEST

TORSDAG 7. FEBRUAR

7. februar åpnes dørene til 220 kvadratmeter med kjøkken, bad, garderobe, belysning og hvitevarer, hvorav 80 m2 er flunkende nye! Vi feirer med ekstra gode åpningstilbud til alle som tar turen innom. Bli med på festen – og opplev våre nyeste modeller og produkter.

Velkommen til åpningsfest hos Strai Kjøkken Lillehammer! Husk også vår vinterkampanje som varer ut hele februar. STRAI KJØKKEN LILLEHAMMER AS. Storgaten 169. 2615 Lillehammer. Tlf. 61 25 72 00. lillehammer@strai.no. Åpningstider: Hverdager 10-17. Torsdag 10-19. Lørdag 10-15.

K J Ø K K E N . B A D . G A R D E R O B E . B E LY S N I N G . H V I T E VA R E R

strai.no

25


26

ANNONSER

Torsdag 7. februar 2013

Opplevelse i gave til mor?

Legg feiringen av morsdagen til oss!

50% rabatt

Søndag er mor sin dag!

på inngang for mor denne dagen (søndag) Åpningstider:

Hverdager 13-21 • Lørdag og søndag: 10 - 18

610 5 70 60

Velkommen

www.jorekstad.no

99

90

15 fine tulipaner

VINTERPARK

Aktiviteter i snø og is for hele familien

Åpent kl. 17 - 20 onsdag, fredag og lørdag 9.2 - 2.3 Stort fyrverkeri hver kveld kl. 20.00! www.hunderfossen.no

79

90

Hjerteformet Eføy

12990 Calla i potte

Brudekjole-design: Pernille Skurdal Foto: Arild Kristiansen

HAGELAND LILLEHAMMER

ANDREASSEN BLOMSTER Tlf.: 980 86 000 • Åpningstider: Man. - fre. 09-19 • Lør. 09-16 SØNDAGSÅPENT 12-16

ET! en H Y N ning n on te Isdr abyrin i isl

Ny ing! still fore www.hageland.no

i

Ny ling n! stil forellskoge Tro


ANNONSER VERSACE

PRADA

ARMANI

I`d bare minerals

VERSACE

PRADA

ARMANI

Yves Saint Laurent

I`d bare minerals

VERSACE

PRADA

ARMANI

Yves Saint Laurent

I`d bare minerals

ARMANI Yves Saint laurent

Yves Saint laurent

PRADA

I`d bare minerals

VERSACE

Morsdag - flotte tilbud

PRADA VERSACE I`d bare minerals

Bare minerals org. str.

479,- 325,-

ARMANI

495,- 169,-

PRADA

Biotherm bodylotion 400 ml

VERSACE

695,- 259,-

I`d bare minerals

ARMANI

Biotherm pkn. dagkrem m./gave (3 typer 575,- 375,- og 825,- 600,-)

ferregamo 50 ml edt. + bodylotion pkn. herlig dameduft

Yves Saint Laurent ARMANI PRADA VERSACE I`d bare minerals Yves Saint Laurent ARMANI PRADA VERSACE I`d bare minerals

545,- 349,-

BurBerry light 50 ml

425,- 225,-

oscar de la renta pkn. edt. + deo

550,- 275,-

mercedes deo stick herre

225,- 159,-

allesandro håndkrem

195,-

musk 500 ml bodylotion + 500 ml dusj

400,- 225,-

pkn.

PRADA

ARMANI

Yves Saint laurent

I`d bare minerals

VERSACE

PRADA

ARMANI

Yves Saint Laurent

I`d bare minerals

VERSACE

PRADA

ARMANI

Yves Saint Laurent

VERSACE

VERSACE

2550,-

698,-

VERSACE

PRADA

HERREtILbuD!

Bare minerals

I`d bare minerals

Velkommen til oss!

også flotte

99,-

ARMANI

Yves Saint laurent

jimmy shoe Eau de toilette

Yves Saint laurent

625,- 298,-

PRADA

sans soucis 400 ml bodylotion og 400 ml dusj pkn.

VERSACE

620,- 395,-

I`d bare minerals

elie saaB 50 ml edt.

Yves Saint Laurent

495,- 295,-

ARMANI

versace Bright crystal edt.

PRADA

350,- 169,-

VERSACE

green tea 400 ml herlig dusj og bad

I`d bare minerals

285,- 198,-

Yves Saint Laurent

dior 50 ml dagkrem, org. str. + luksus parfyme 800,- 495,oBs lancôme maskara

27 VERSACE

ARMANI

Yves Saint laurent

Torsdag 7. februar 2013

I`d bare minerals


28

ANNONSER

Torsdag 7. februar 2013

BRANSJEGUIDE

Foto: Esben Haakenstad

FOR LILLEHAMMER, Ă˜YER OG GAUSDAL ASFALTARBEIDER

Lemminkäinen Norge AS Hovemovegen 80 2624, Lillehammer Lillehammer tlf. 61 05 43 00 Otta tlf. 61 23 66 60 www.lemminkainen.no

BETONGARBEID Betongsaging AS Fautv. 5 - 2836 Biri Tlf. 61 13 23 90

BILGLASS Holms Bilpleie AS/Riis Bilglass Moaveien 10 - 2619 Lillehammer Tlf. 61 25 82 30, Fax 61 26 78 30 www.holmsbilpleie.no

BUSSREISER Bussmann Turbusser 2610 Mesnali Tlf. 95 70 60 09/62 36 33 68 Fax 62 35 24 44 - www.bussmann.no Tide Buss Tlf. 05505 E-post: lillehammer@tide.no

BYGGENTREPRENĂ˜R BYGGSERVICE InnlandsBYGG AS Industrigata 36 - 2619 Lillehammer Tlf. 469 80 560/469 80 561/469 80 562 E-post: post@innlandsbygg.no www.innlandsbygg.no

DAGLIGVARE Vingrom Handel Paul Owrens vei 45 2607 Vingrom Tlf. 61 26 21 15/900 17468 E-post: jokervingrom@ngbutikk.net

EIENDOMSFORV./UTLEIE FakkelgĂĽrden AS 2624 Lillehammer - Tlf.: 907 84 289 E-post: post@fakkelgarden.no www.fakkelgarden.no

ELEKTROENTREPRENĂ˜R Alsberg Elektriske AS Gausdalsv. 695 - 2625 FĂĽberg Tlf. 61 26 48 98 Mob: 907 50 463 El-Installasjon AS Industrigt. 35 - 2619 Lillehammer Tlf. 61 25 60 50, Fax 61 25 60 51 E-post: post@el-installasjon.no www.el-installasjon.no Skogvang Installasjon AS Gausdal - Lillehammer - Ă˜yer - Tretten Tlf. 61 22 66 99 E-post: installasjon@skogvang.no www.skogvang.no

KJĂ˜KKEN/BAD/GARDEROBE HTH Kjøkkenforum Lillehammer Storgata 106, 2615 Lillehammer Tlf. 61 24 68 50 info@lillehammer.hth.no

KOPIERING Lillehammer Lyskopi AS Storgaten 75 2609 Lillehammer Tlf. 61 25 02 42 - 90 87 44 51 ďŹ rmapost@lillehammer-lyskopi.no

OVNER / PEISER / PIPE-REHAB. Lillehammer Varmesenter Varmefag - Storgt. 161 B 2615 Lillehammer - Tlf. 61 25 44 36 E-post: post@lillehammer-varmefag.no

MALERARBEID MalerďŹ rmaet Harald Karlsen AS Tlf. 94 80 98 74 - 95 28 02 11 E-post: karl-erik@malerkarlsen.no

MASKINENTREPENĂ˜R Kjell-Arne Schjørn AS Aut. maskinentreprenør Anne Moruds vei 17, 2615 Lillehammer Tlf. 95 98 54 10/61 25 36 47 Ragnar Olstad AS Postboks 18 - Ă˜stre Gausdal E-post: post@roas.no Tlf. 476 00 990 Thor Engelund Aut. maskinentreprenør Tiurveien 2, 2609 Lillehammer Tlf. 95 72 53 44

MUR- FLIS NATURSTEINARB.

MĂ˜TER/SELSKAPSLOKALER Bjørns Kro & Motell Vignesgt. 24 - 2608 Lillehammer Tlf. 61 05 38 00 - www.bjornskro.com E-post: post@bjornskro.com

RĂ˜RLEGGER Arne Nyheim Rørleggerserv. AS 2651 Ă˜stre Gausdal, Tlf. 61 22 74 94 E-post: post@arne-nyheim.no Rørleggern AS Gamleveien 94 2615 Lillehammer Tlf. 61 05 23 11 Mobil: 92 22 61 50/97 65 68 86

SAND/PUKK/GRUS Litra Grus AS Hovemoen 78 - 2624 Lillehammer Tlf. 61 27 06 30

SEPTIKKTANK-TĂ˜MMING Oppland Miljøteknikk AS Lillehammer - Ă˜yer - Gausdal Tlf. 61 22 95 50 - Fax 61 22 95 75 www.opplandmiljoteknikk.no

TERMOGRAFI/ TETTHETSMĂ…LINGER

VARMEPUMPER Ingeniør Jan M. Jansen Nøttetreveien 17 - 2615 Lillehammer Tlf. 61 25 46 51, fax: 61 25 46 52 Mail: jan@ingenior-jansen.no www.ingenior-jansen.no

VARMLUFTSOL/FANGERE

Murmestre Delphin & Klashaugen AS Industrigata 56 C 2619 Lillehammer Tlf. 612 54 273 Mobil: 957 66 035 - 928 54 338 delkla@online.no

Vingrom Handel Paul Owrens vei 45 - 2607 Vingrom Tlf. 61 26 21 15/900 17468 E-post: jokervingrom@ngbutikk.net (Vi har AluďŹ sh-bĂĽter)

Brusveen Mur og Flis 2607 Vingrom Tlf. 909 28 020 E-post: cato@brusveenmurogis.com

Dialecta Tlf. 61 29 21 80, Lillehammer - Vinstra

WEBDESIGN/PROFILERING

Kjøkkenbad garderobe

og interiør

GRAFISK DESIGN/TRYKK

GULVSLIPING Service og Vedlikeholdspartneren Reidar Bue - Chr. Dahlsgt. 18 A - 2615 Lillehammer - Mob. 905 37852

Strandtorget Strandpromenaden 85 2609 Lillehammer Tlf. 61 25 15 50 www.strandtorget.no

Vi har üpent søndager fram til kl. 15.30. Velg fra vür meny. God hjemmelaget mat. Om du ikke bruker Hafjell i form av ürskort e.l. kjøp enkeltbillett med gondolen, hvor 50% av den trekkes fra i kassa ved kjøp av lunsj/middag. Bordbestillinger: Skavlen@hafjell.no

• STILLING LEDIG

InnlandsBYGG AS Industrigata 36 - 2619 Lillehammer Tlf. 469 80 561. www.innlandsbygg.no E-post: post@innlandsbygg.no

Dialecta Kommunikasjon Tlf. 61 29 21 80/61 14 54 80 Lillehammer - Vinstra - Gjøvik

KJĂ˜PESENTER

SĂ˜NDAGSMIDDAG ÂŤm/gondolturÂť

Norkart AS er med sine 140 ansatte Norges ledende leverandør av Geografiske Informasjonssystemer (GIS) og kommunaltekniske systemer. Norkart AS er küret til det 17. største programvarehus i Norge.Vüre produkter GISLINE og KOMTEK brukes i 390 norske kommuner og i store statsetater som Statens kartverk og Statens vegvesen. I 2012 leverte vi over 1,2 milliarder kartoppslag til det norske folk via FINN, 1881 og andre partnere.Ved bruk av KOMTEK ble det fakturert kommunale gebyrer for over 12 milliarder kroner i 2012. Norkart har kontorer i Sandvika, Bergen,Trondheim og Lillehammer. De siste ürene har vi hatt solid vekst og levert gode økonomiske resultater.Vi er kjent for ü ha faglig dyktige og svÌrt serviceinnstilte medarbeidere som gjør sitt ytterste for ü bistü vüre kunder med ü løse daglige oppgaver og utfordringer.

Fagkonsulent KOMTEK - Lillehammer Vi søker etter en dyktig fagkonsulent som vil vĂŚre med og videreutvikle vĂĽr programvare KOMTEK et totalkonsept for tjenesteproduksjon og forvaltning innen kommunalteknisk sektor. Scrum benyttes som metodikk for vĂĽre utviklingsprosjekt.Vi utvikler programvare innen fagomrĂĽder som vann og avløp, renovasjon, feiing/tilsyn og eiendomsskatt. Arbeidsoppgaver: r 7JEFSFVUWJLMJOHBW,0.5&, r 'BHBOTWBSGPSFOQSPHSBNWBSFNPEVM r 4QFTJĂ LBTKPOBWOZGVOLTKPOBMJUFU r 5FTUJOHPHEPLVNFOUBTKPO r ,VOEFPQQG‘MHJOH r /PFLVSTPHPQQMÂŽSJOH r *OOHÇJBSCFJETUFBNNFEVUWJLMFSFPHLPOTVMFOUFS Ă˜nskede kvalifikasjoner: r )‘ZFSFVUEBOOJOH r &SGBSJOHGSBQSPHSBNWBSFVUWJLMJOHTPHJOOG‘SJOHTQSPTKFLUFS r ,VOOTLBQPHFSGBSJOHJOOFOLPNNVOBMUFLOJTLFGBHPNSÇEFS r *OJUJBUJWSJLPHM‘TOJOHTPSJFOUFSU r 4USVLUVSFSUPHLBOIÇOEUFSFĂĄFSFBSCFJETPQQHBWFS TBNUJEJH r &WOFUJMÇKPCCFTFMWTUFOEJHPHJUFBN r ,VOEFPHSFTVMUBUPSJFOUFSU r (PEFNVOUMJHFPHTLSJGUMJHFGPSNVMFSJOHTFWOFS 7JUJMCZSFOQFSTPOBMQPMJUJLLPHFUGBHNJMK‘TPNTBNMFUVUHK‘S FONFHFUBUUSBLUJWBSCFJETQMBTT"SCFJETNJMK‘FUQSFHFTBW USJWTFM NPUJWBTKPOPHTUBCJMJUFU7ÇSLVMUVSHJSBMMFNVMJHIFUFS UJMÇPQQOÇFOSJLUJHCBMBOTFNFMMPNKPCCPHQSJWBUMJW*UJMMFHH IBSWJFUBLUJWUTPTJBMUNJMK‘7JPQQMFWFSTUPSTVLTFTTNFE WÇSFQSPEVLUFSPHUKFOFTUFSPHWJOOFSTUBEJHNBSLFETBOEFMFS Arbeidssted: -JMMFIBNNFS EFUNÇQÇSFHOFTOPFSFJTFWJSLTPNIFU

Haugsgutua 9 - 2636 Ă˜yer - tlf. 61 27 89 78 www.hafjell-kjokken.com

)‘SFTEFUUFTQFOOFOEFVU 4FOEFOT‘LOBEPHFOEFUBMKFSU $7JEBH 4Q‘STNÇMSFUUFTUJM4JTTFM.FSFUF#FSHQÇ &QPTUTJTTFMCFSH!OPSLBSUOP 4‘LOBENFE$7NFSLFUu'BHLPOTVMFOU,0.5&,uTFOEFTQÇ FQPTUUJMTJTTFMCFSH!OPSLBSUOPJOOFO13. februar 2013.


ANNONSER

HELSE OG VELVÆRE

Hjemsøkt?

Kald i kroppen Hodepine Smerter Søvnløshet Pustebesvær Konsentrasjonsproblemer Dårlig energi Merkelige ting som skjer Jeg renser det vekk. Gode referanser. Tlf. 952 19 645

Trenger du noen å snakke med? Volvat Medisinske Senter Vangsveien 121, 2318 Hamar Tlf: 62 55 35 50

Torsdag 7. februar 2013

• KUNNGJØRING Natteravnene Lillehammer

www.natteravn.no/members/lillehammer

Årsmøte i Kirkegata 53 (Frivilligsentralen) tirsdag 5. mars kl. 19.00. Saker til behandling sendes til: Natteravnene, Kirkegata 53, 2609 Lillehammer innen 20. februar 2013. Alle interesserte er velkommen! Styret

Du kan få hjelp til å sortere tanker, takle stress, søvnvansker, uro, angst, tristhet og depresjon.

Lillehammer Steinerskole er en barne- og ungdomsskole med ca 70 elever. Skolen ligger 10 min. fra Skysstasjonen. Vi har egen skolebuss, med bussfølge for de yngste elevene. Innmelding og opptak for barn født i 2007 skjer fortløpende. Vi har ledige plasser ved alle trinn.

Vi tilbyr også familierådgivning. www.volvat.no

har flyttet til Fåberggt. 14 A. Supert åpningstilbud

kun 1.200.-

pr. kjeve m/blekemiddel. Sikkert, trygt og uten risiko. Nå i samarbeid med tannlege. KUN TIMEBESTILLING på tlf. 953 31 840

Åpningstider Mandag - fredag 15-22 Lørdag og søndag 15-23

Alle store pizzaer 189,www.miamislice.no Strandgata 11/Svaneredet

Heimtunvegen 36, 2608 Lillehammer. Tlf. 61 25 83 46. www.steinerskolenilillehammer.no

Tlf. 95 98 70 80

Vi leier ut Svaneredet etter avtale! Til bl.a. bursdager, julebord, selskaper og andre anledninger.

www.facebook.com/Miamislicelillehammer

Pris fra kr:

250 900,-

NYE MOKKA

SALGSSUKSESSEN FORTSETTER. Den nye tiltalende kompaktbilen for nye generasjoner Opel-eiere. Nye Opel Mokka kombinerer SUV-ens fremkommelighet med kompaktbilens kjøreegenskaper i et fremragende formspråk. På sikkerhet er nye Opel Mokka dokumentert best i sin klasse. Med høyeste poengsum og 5 stjerner i Euro NCAPs sikkerhetstest 2012 fremstår nye Opel Mokka som en sikker vinner. Euro NCAP er det ledende og mest kjente uavhengige kollisjonstestprogrammet i Europa. Kom innom oss og prøvekjør det siste innen tysk kvalitet (4x4 eller FWD).

www.opel.no - Følg oss på

www.facebook.com/OpelNO

CO2 utslipp fra 116g/km, 4,5 l/100 km. Gjelder drivstofforbruk og utslipp blandet kjøring. Euro 5. Frakt og lev. omk. inkludert. Avbildet bil kan ha ekstrautstyr. Importør Opel Norge AS.

29


30

ANNONSER

Torsdag 7. februar 2013

Vi gratulerer Mek Eiendom AS

med nytt tilbygg for Strai Kjøkken i Storgata 169 Lillehammer! HOVEDENTREPRENØR

VI UTFØRER SMÅ OG STORE BYGGEOPPDRAG

• hus/hytter • grunnarbeid/forskaling • rehabilitering/totalrennovering • industri-/næringsbygg Spør oss – vi utfører det meste!

958 00 014 bademiljø.no

Vi takker for oppdraget med rørleggerarbeidet!

Vi takker for oppdraget med det elektriske arbeidet!

bademiljø.no

NY BARNEPULK MED ET UNIKT DESIGN OG NYE FUNKSJONER Sikkerhet og god ergonomi for barnet har høyeste prioritet. Dette har blant annet resultert i en helt ny ergonomisk seteløsning med høyde og vinkelstillbar rygg og veltebøyle. En ny kraftig vindskjerm i UV-bestandig og splintsikker Polycarbonat plast. Pulken er laget av 100% resirkulerbare materialer.

X-LINK - ET NYTT SKISYSTEM Det patenterte skisystemet gjør at du kan velge å stille inn skienes sporvidde slik at de passer ned i et vanlig 22 cm skispor, eller du kan velge en bredere sporvidde på skiene når du f.eks går i løsere snø eller i mer fartsfylte utforkjøringer.

Se vår nye barnepulk i en av byens sportsforretninger

Steinshågån 4, 2651 Østre Gausdal

Ventilasjon og blikkenslager levert av

Storgata 178, 2615 Lillehammer Ventilasjon og Blikkenslager Tlf. 610 54 502 - Mob.979 75 100


ANNONSER

Torsdag 7. februar 2013

M E L G E IKK EN 10.FEB! G A D S R MO

FØR 99,

7

NORHEIM ALPINE SOCK WMNS 2 PK

Tilpasset alpinstøvler. God passform. Transporterer fuktighet. Før

199,-

VI FEIRER ED M N E G A D MORS

KARI TRAA TRYLLE KNICKERS

Er en knelang bukse til koselige hytteturer, kul look på afterski eller om du bare vil se sporty, fin og feminin ut. Fin form og formsydde knær, noe som gir god bevegelsesfrihet og passform. Vind- og vanntett med mykt fôr på innsiden.

E M A D V A PÅ ALT G N I N D E L BEK

G-SPORT STRANDTORGET G-SPORT SPORT LILLEHAMMER Strandtorget Kjøpesenter. Tlf. 61 25 31 65

Storgata a 41. Tlf. 61 25 05 97

31


32

ANNONSER

Torsdag 7. februar 2013

MORSDAG Be my Valentine

Vi vil hjerne sende en morsdagshilsen fra Jens, Oda og Ole Even. Hilsenen er sån: Gratulerer med morsdagen mor, håper du får en kjempefin dag. Hilsen dine kjære unger og mannen!!

Efva Attling:Twosome «Be yourself an you will find your other half» kjede eller armbånd kr. 750.-

Til mor!

Ønsker Liv Ruud en fin morsdag, ønsker deg alt godt. Hilsen Kåre og Egil.

Vi vil gratulere vår mamma og samboer Svanhild mæ morsdagen! Vi æ utrolig gla ti de Hilsen Emine,Mille og den fremtidige mannen din.

Gratulerer så mye med morsdagen kjære mamma’n vår :) Du er den beste! Vi er veldig veldig glad i ideg :) Even & Kristoffer

Til verdens beste mamma. Gratulerer med morsdagen. Håper du får en super dag. Hilsen Dennis, Dina og Julie

÷ 20% på alt til mor

FJÄLLREVENSPESIALISTEN

Storgt. 94 - Lillehammer - Tlf. 61 26 37 20 Vi ønsker å gratulere vår kjære «mor» og mamma i Øyer, Astrid Holen, med morsdag!! Glad i deg! Klem fra Karoline og Eli i Oslo!

Vi vil gratulere verdens beste mor med morsdagen. Du er super og vi er veldig glad i deg. Hilsen dine søte små:)

Fra Englebarna Anita Foss Gratulerer med morsdagen kjære snille mammaen vår ! Håper du får en fin dag, og liker gava vår ! Klem Snuppelurene dine, Marthe og Annethe Flotte håndlagde kjeder av ferskvannsperler (1200,-)

nå halv pris 50%

Til mamma Bente O.Spidsberg Feragen. Ønsker deg en riktig så god morsdag. Du er så snill og god og har ALLTID en hjelpende hånd for oss alle både store og små. 1000 takk for at du er den du er og att du bruker så mye tid på dine barnebarn. Det setter både vi og barna ubeskrivelig stor pris på. Du er så god og vi er utrolig glad i deg kjære, kjære mamman vår:-) god klem fra Trude Merethe og Hege Anita:-)

på diverse BH’er fra

Kjære mamma Øydis! En stor klem til min kjære • Mandag mamma. Fortsett med å gi- Fredag meg et . . . . . . .9-18 kyss på nesa hver kveld. • Lørdag . . . . . . . . . . . . . . Hilsen Christine

Sølv anheng med kjede

SE UTVALGET AV MORSDAGSGAVER HOS OSS!

SE DET STORE UTVALGET AV MORSDAGSGAVER HOS OSS!

Velkommen! GULLSMED

Ønsker å hilse til verdens snilleste mamma, Anny Kindlistuen! Nå er det ny sesong, mamma ;) Glad i deg! klemmer fra Siv Merete, Tommy og prikke-gjengen

Storgt. 74, Lillehammer.Tlf. 61 25 03 36

Ved Sigrid Undsetsplass

Midt i gågata

Gratulerer med dagen til alle mødre!

Gratulerer med morsdagen til vår kjære mamma og mormor! Vi setter stor pris på deg. Klem fra Even, Thea og Stine. Grattis med morsdagen! Bjørn Eide Pedersen Gratulere med dagen mamma. Takk for den du er og alt du har stilt opp for meg. Arne Granum

Du mamma du mamma du er ikke god, tuller med maten og promper på do. Men vi har det så bra, du gjør oss så glad. Nå skal det bli fest med Nyburampen og Co. Hilsen Nataniel og Olivia.

Vil gratulere den kjempesnille mamma’n min,Kjersti Elisabeth Fremstad i Saksumdal med morsdagen.Jeg er veldig glad i deg!! God tur til NM i Bergen sammen med Saksumdal Musikkforening

Til alle andre: Be mor ut på et godt måltid hos oss!

Hei Solveig Finsrud Gratulerer med morsdagen! Du er verdens beste MOR, svigerMOR og besteMOR. Vi er så glad i deg. Hilsen Øystein, Wenche, Kjetil og Karoline.

Sjekk også ut vår nye Take Away Meny! Åpningstider: Mandag-torsdag 12.00-23.00 Fredag-lørdag 12.00-02.00 Søndag12.00-22.00


ANNONSER

God start hos Škoda! Frem til 31. mars 2013 kan du få 4x4 til Octavia for kun 19.900,-! Eller hva med varm bil for kun 4.900,-? Se alle våre

Torsdag 7. februar 2013

Parkeringsvarmer med fjernkontroll

kun 4.900,- Spar inntil 4.100,-

gode pakketilbud og gode priser på biler. Scan QR koden eller ta turen innom oss for mer informasjon. Velkommen!

Tilbudet gjjelder ved kjøp av ny Octavia frem til 31. mars 2013

Škoda Octavia Stv. fra 257.850,000.000,-. Škoda Octavia Stv. 4x4 fra 321.300,000.000,-

Forhandlernavn veiadresse 12, 1234 Postnummer. Tlf. 00 00 00 00. www.nettside.no

Norges lavpris kjøkken Du finner oss på Rudshøgda: • Lettvint å parkere • Kvalifisert betjening og veiledning • Stor utstilling • Tusenvis av fronter å velge mellom • Høy kvalitet • Kort leveringstid • Meget gunstige priser

Gjelder ved bestilling av komplett kjøkken innen

28. februar

Tilbudet gjelder 30mm benkeplater og kan ikke kombineres med andre tilbud

Gratis tegneprogram!

Send oss tegning og be om pris!

Logg deg inn på vår hjemmeside www.smartkjokken.no og tegn ditt eget kjøkken, hjemme hos deg selv i fred og ro

SMART Kjøkken www.smartkjokken.no

Kjøkken - Garderobe - Bad

Leinskogen 3, 2360 Rudshøgda (Vis à vis Obs! og Felleskjøpet) Åpningstider: Hverdager 12-17, torsdag 12-19, lørdag 10-14 • Telefon 9515 7585

33


34

SPORT OG FRITID

Torsdag 7. februar 2013

Norges raskeste menn HAUGESUND: Lillehammer vant 4 x 200 meter stafett under helgens innendørsmesterskap i Haugsund. Individuelt tok både Tormod Hjortnæs Larsen og Håkon Morken individuelle medaljer på sprinten. De to løper også trolig stafett for Norge under kommende helgs nordiske mesterskap i Vaxsjø. HELGE LANGEN

redaksjon@byavis.no

De lokale sprinterne blomstrer under Svein Johnsen sin kyndige ledelse. - Jeg er veldig fornøyd med mesterskapet her i Haugesund, oppsumerer Håkon etter stafettgull og bronse på 200 meter individuelt med 22,38. - For oss var stafetten viktig denne helgen, sier de to medaljevinnerne. Med på gullaget var også Sondre Nystrøm og Vebjørn Gilde. Håkon ble nummer tre på 200 meter med 22,38. - Jeg gjorde 22,23 i forsøket. Da hadde jeg en bedre bane, sier Håkon som bare var noen hundredeler bak sølvet. Han understreker at han er i bra form, og Lillehammer-gutten presiserer at han har store ambisjoner før årets utendørssesong. - Jeg håper mine prestasjoner i helgen holder til å få løpe nordisk i Sverige helgen som kommer, sier Håkon som understreker at laget ikke er offisielt.

Bedre enn fryktet I fjor vant Tormod Hjortnæs Larsen både 60 og 200 meter innendørs på NM. - Jeg har hatt en trøblete vinter med mye skader, sier Tormod som ble nummer tre på 60 meter med 6,95. Persen hans på 6,86 var identisk med vinnertiden i helgen. - Dette gikk faktisk bedre enn ventet. Jeg reiste til Haugesund uten de helt store forventingene. Det ble også finale på 200 meter, oppsummerer Tormod som her ble nummer fire. Løper lengre Tormod har de siste årene vært blant våre beste sprintere. - Til sommeren er planen at jeg skal prioritere 400 meter. Det blir spennende. De siste årene har jeg hatt fokus på fart. Planen har hele veien vært at jeg til syvende og sist skal bli best på 400 meter. Dette skal komme som et resultat av langsiktig planlegging, understreker han. Tormod har 10,54, 21,27 og 48,16 som personlige rekorder på 100, 200 og 400 meter. - Jeg har ikke satt meg noe konkret resultatmål for hvor mye jeg vil ned på 400 meter. 47-tallet er i alle fall et naturlig mål, sier Tormod som i dag har 48,16 som pers.

MEDALJE: Håkon Morken ble nummer tre på 200 meter under helgens senior NM innendørs. FOTO: Helge Langen

Håndballgutta kjemper om divisjonsseier...

...og en måneds fri for jentene

SKADET: Astrid Flægstad har ikke spilt de seneste kampene, og trener Reidar Møistad innrømmer at skaden på strekspilleren ikke var optimal i en tynt bemannet spillertropp..

SLO FET: Kadri Andre Fagerlund og LHH 09 gutta knuste Fet på hjemmebane og kjemper nå om seier i 3. divisjon.

LILLEHAMMER: LFH 09s tredjedivisjonsherrer knuste Fet i helgens oppgjør. Nå kniver de med Oslo-studentene og Skedsmo om førsteplassen i divisjonen. TORE STEFFENS

toresteffens@byavis.no

Fet møtte til kamp med mye rutine, men lite spillere. Så få var de at en utespiller måtte hente time-ut kortet og levere det til sekretariatet. - I første omgang slet vi med å sette forsvaret, men framover var det bra, sa trener Knut Brevik. LFH 09 tok med seg en 19-16 ledelse til pause. Den ledelsen var aldri truet i andre omgang. - Andre omgang vinner vi 19-9 og det er vi godt fornøyde med, vi løp dem i senk, sier Brevik.

Spennende innspurt Med seks kamper igjen av

sesongen er LFH 09 plassert på en tredjeplass på tabellen etter tre tap. Oslo-Studentene og Skedsmo, som ligger plassert som èn og to på tabellen, har to tap hver, skal møte hverandre til dyst, og må til Lillehammer for å møte LFH 09. - Det blir en spennende innspurt, men vi kan kun fokusere på oss selv, allerede til søndag møter vi Skedsmo og da må vi være skjerpet, sier Brevik.

Fire kamper på en uke Kampen mot Skedsmo markerer starten på en kamprekke som teller fire kamper på en uke. -Det er klart det ikke er helt optimalt, spesielt bortekampen mot Nit/Hak en onsdagskveld er ikke slik vi skulle ønsket, men vi har måttet flytte kamper og da blir det slik. Jeg tror uansett ikke det har noe å si på den fysiske biten, men all reisingen blir det verre med, men vi har fått låne buss av klubben og det er vi veldig glade for.

LILLEHAMMER: Etter en kjemperekke som telte seks seiere på rad har de to siste kampene endt med tap for LFH 09s andredivisjonsjenter. Nå venter en måned uten seriekamper. TORE STEFFENS

toresteffens@byavis.no

Lørdagens kamp mot Njård 2 endte med 31-25 tap, etter at LFH 09 hadde ledet 15-14 til pause. - I første omgang er vi gode framover, men slipper inn 14 som er altfor dårlig. Etter å ha studert kampen på video i ettertid ser jeg at vi burde avgjort kampen til pause, sier trener Reidar Møistad. Andre omgang startet på verst mulig måte for LFH 09-jentene som kun scoret en gang og slapp inn seks i starten av omgangen. - Det henger sammen med tekniske feil og dårlige valg framover og bakover, oppsummerer Møistad.

Lang pause Neste seriekamp for LFH 09 er

ikke før 2. mars, når de reiser til Oslo for å møte Rælingen og Vestli. - Det er aldri godt med så lange pauser, men den skal vi bruke godt. Vi skal møte både Gjøvik og Storhamar til treningskamp. Det vil gi oss fin trening, og vi vil komme til å få kjørt oss, men alt handler om å få tempo i kroppen foran de siste seriekampene, sier Møistad.

- Fire tøffe kamper Kun fire seriekamper gjenstår av årets sesong. LFH 09 ligger nå på en andreplass, og trener Møistad tror kun et lag kan ta de igjen. De møter dem likeså godt to ganger på de fire siste kampene. - Det kommer til å bli fire tøffe kamper. Med tanke på tabellen er jeg mest bekymret for Vestli, men klarer vi en andre plass er det langt over mine forventninger før sesongen satte i gang, sier Møistad. Helgen 9.- og 10. mars møter LFH 09 Vestli og Nordstrand 2 på hjemmebane. Det er LFH 09s siste kamper for sesongen, men først skal de måle krefter med serieleder Rælingen 2. februar, før de skal kjempe mot Vestli dagen etter på bortebane.


SPORT OG FRITID

Torsdag 7. februar 2013

Tirils nye klær LILLEHAMMER: Da Tiril Sjåstad Christiansen tok gull i slopestyle under X-games var det ei på Fabrikken som jublet litt mer enn vanlig. Monika Syversen har nemlig utviklet kleskolleksjonen til Geilo-jenta kjørte i.

Full fart i akebakken MORO FOR ALLE: Både barn og voksne koste seg i akebakken under Kom deg ut-dagen søndag.

LILLEHAMMER: Over 250 barn og voksne fant veien til Kleivbakken ved Håkonshall under Kom deg ut-dagen søndag.

SOL OLSEN

redaksjon@byavis.no

Da Sjåstad Christiansen suste inn til gull i slopestyle-konkurransen under X-games i Aspen, gjorde hun det i klær fra Bre Clothing, som er designet av Monika Sæterbø Syversen på Fabrikken. - Det var under en Slopestyle konkurranse i Telemark at Monika tok kontakt, sier Sjåstad Christiansen over telefon fra Sveits. – Da hun spurte om vi skulle utvikle en kleskolleksjon sammen syntes jeg det var helt sjukt rått, fortsetter hun. Hun kjører allerede i klær fra Bre Clothing, men klærne de utviklet sammen, har hun enda ikke prøvd, men kun sett på bilder. - Alle ønsker jo å lage egne klær, men det er utrolig vanskelig, og vi ble sittende i noen dager. Til slutt ble vi begge fornøyde og både fargene og formene synes jeg ser veldig bra ut, sier Sjåstad Christiansen.

Tiril-kolleksjon Sæterbø Syversen jobber som designer for Skogstad og var overbevist om at twintip kjører Tiril Sjåstad Christiansen ville slå igjennom og bli noe stort. Derfor valgte hun å lage en egen «Tiril-kolleksjon», uten sjefene i Skogstads velsignelse. Akkurat dèt er de glade for nå. - Magefølelsen min sa meg at den jenta kom til å bli noe-Kolleksjonen var allerede satt, da jeg satte i gang med Tirils promodell, så det var noe som kom utenom kolleksjonen. Jeg spurte Tiril om hun ville være med og lage sin egen promodell, og da ble hun veldig glad. Det er noe Tiril alltid hadde drømt om. Så vi satte oss sammen, og jobbet oss frem til noe Tiril liker. Tiril er ei skikkelig girly-girl, og elsker rosa, smiler Syversen. - Tiril er ei så sprudlende og positiv jente, med masse energi. Fra første gang jeg møtte henne har jeg visst at hun kom til å slå igjennom, og følte hun var verdt å satse på. Ble mye spørsmål Når hovedkontoret og sjefene i Skogstad fikk nyss i at Monika hadde laget en egen kolleksjon på Tiril, etter at kolleksjonen allerede var satt, ble det mange spørsmål. - Slike ting bør jo gjerne være planlagt og godkjent av sjefene, men jeg følte på meg at vi burde ha den jenta med på laget. Så jeg blåste i tidsfrister og sjefer, og tenkte at dette får vi solgt inn uansett. - Da Tiril dro til X-Games og gjorde storeslem, var sjefene umåtelig glade for det vi hadde gjort.

35

LIV MAREN MÆHRE VOLD livmaren@byavis.no

Det er leder i Lillehammer og Omegn Turistforening, Birgit Sildnes, fornøyd med. - Det kommer stadig flere, og vi håper å sette rekord i år. Kom deg ut-dagen er landets største friluftsarrangement, og i fjor trakk vi over 47500 personer ut i friluft landet over, forteller Sildnes.

Pølsegrilling Over store tønnegriller freser grillpølser og brødskiver, mens akebakken er det store trekkplasteret etter støynivået å dømme. - Vi vil vise at det er - og skal være - enkelt å komme seg ut og bruke nærmiljøet. Turistforeningen og Barnas Turlag har krøpet litt ned fra høyfjellet de siste åra for å vise at man ikke trenger å gå langt for å være på tur, sier leder i Barnas Turlag, Ragnhild Angard Wefling. Barnas Turlag arrangerer omlag 15 turer i halvåret, mens

Turistforeningen har godt over 150 turer, fra trilleturer til toppturer.

Verver flere - Vi håper jo at de som er ute i dag, trives, og kanskje blir medlemmer etterpå. Det er mange fordeler å høste av, blant annet egen nøkkel til over 400 hytter i Norge. Kontingenten er så lav at man betaler den med èn tur med familien, understreker Sildnes. - Vi er jo litt heldige i Lillehammer, hvor veldig mange er flinke til å bruke nærmiljøet til turer og aktiviteter. Folk er gjerne utendørs, og bruker søndagsturen til å grille og kose seg, det ser vi jo også i dag, sier Wefling. KOM DEG UT- DAGEN Norges største arrangement for friluftsliv Arrangeres for sjuende gang Første gang arrangert 26. april 2006 Blir arrangert to ganger årlig Hadde 47.500 deltakere i 2012 Det blir arrangert 60 flere lokale arrangementer i 2013 enn for bare tre år siden. Blir arrangert på over 140 steder over hele Norge av DNTs lokale medlemsforeninger og turlag

KOLLEKSJON: Slik ser klærne som Monika Syversen (på bildet) og Tiril Sjåstad Christiansen har utviklet, og X-games vinneren legger ikke skjul på at hun gleder seg til å bruke dem i konkurranse.

”Monika, det der er den beste og mest perfekte ”feilen” du noen gang kunne gjort”, sa markedssjefen og lo. Da er det deilig å kunne si hva var det jeg sa, ler designeren. - Under X-Games var jeg helt sikker på at hun ville komme på pallen. At hun skulle gå helt til topps er noe av det morsomste jeg har vært med på, og jeg var så glad på hennes vegne. Tenk at hun har hatt en lapp hengende på kjøleskapet sitt i to år, med påskriften «jeg skal vinne x-games». Hun fortjente virkelig å vinne.

Sub brand Bre Clothing er ungdomsklærne og et sub-brand til Skogstad. - Vi bruker Skogstad sitt allerede veletablerte nettverk, og det gjør jobben vår litt lettere, forklarer Monika. I Fabrikken på Lillehammer har hun kontor der hun jobber med å designe og promotere Bre Clothing. - Jeg skulle lage en egen kolleksjon rettet mot ungdom mellom 14-20 år, og begynte å snuse på twintip miljøet, der jeg så at de har en egen «greie». Monika jobber tett opp mot idrettsutøvere.

-Vi jobber sammen om å finne gode løsninger på klærne. Tiril har også tegnet sin egen logo, og vært en del av hele prosessen, hele veien. Hun har vært bevisst på å fronte vårt Bre, og er en flott rollemodell for andre jenter. Jeg er veldig glad jeg tok sjansen og satset, og at Tiril nå er med på teamet vårt. Noen ganger kan det faktisk lønne seg å gutse litt, ler Monika.

Fått henvendelser Etter gullet i X-games har ikke andre klesmerker latt vente på seg. Sjåstad Christiansen innrømmer at hun har fått henvendelser. - Jeg har kontrakt med Bre fram til mai, så får vi se hva som skjer da, men akkurat nå gleder jeg meg veldig til å bruke klærne. Jeg synes det er veldig kult at de er utviklet i Norge. Den 17-årgamle Geilo-jenta har fått sitt definitive gjennombrudd denne sesongen, og allerede helgen etter X-games gullet vant hun en ny konkurranse. - Jeg kan ikke akkurat klage på årets sesong til nå, ler hun. – Det er helt sjukt at jeg klarte å vinne det gullet, jeg hadde vært sykt fornøyd med topp 5, sier hun.

FULL FRES: Over 250 barn og voksne besøkte Kleivbakken søndag formiddag.

AKTIVE: Lillehamringene er flinke til å komme seg ut og bruke nærmiljøet både til korte og lange turer, forteller Ragnhild Angard Wefling i Barnas Turlag. Aking er gøy for alle!

KNALL OG FALL: Bråstopp blir det når kjelken plutselig stopper i bakken, noe disse gutta fikk erfare.


36

FRILUFTSLIV

Torsdag 7. februar 2013

IDYLL: I fint driv mot Hita seter. Bak setra ser man Veslefjellet og Hitfjellet.

På Øyerfjellet ØYER: Mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen ligger Øyer Statsallmenning. I sør grenser den mot Lillehammer og Ringsaker, i øst mot Stor-Elvdal og i nord mot Ringebu. ÅDNE NORHEIM Friluftsmedarbeider Lillehammer

FRILUFTSLIV Den er stor, hele 430.000 mål, hvorav 200.000 er snaufjell. Mesteparten av arealet ligger mellom 850 og 1.000 m.o.h. I dag skal vi på skitur i Øyerfjellet. Det er strålende sol, men litt for kaldt for optimal glid på skiene. Temperaturen er 13 kalde når vi parkerer ved Lienden på Lie-Hornsjøveien. Her går en av de mange maskinpreparerte løypene rett forbi. At løypenettet er utmerket visste vi fra før. Hadde vi ikke visst det hadde vi lett kunnet sjekke det. På nettsidene til Øyer fjellstyre kan man komme inn på kart over løypenet-

tet. Men ikke bare det; mange løypevalg er angitt med lengde, løypeprofil, høyde over havet for start og mål osv. Værmeldingen ligger der med kontinuerlig varsel, time for time framover. Forskjellige fargekoder angir antall timer siden siste kjøring av løypene. Et blinkende punkt på kartet forteller hvor løypemaskinen til en hver tid befinner seg.

Serveringstilbud Vi går løypa vestover forbi Lienden og over de store, åpne myrene vest for setrene. På Lienden er det kafé og varmestue i skisesongen. Den er åpen lørdag og søndag i tidsrommet 11.00 – 15.00. I tillegg er den åpen hele uke 8 og i påsken. På Rognhaugen, et par kilometer lenger mot nord, var det tidligere kafé, men nå er det dessverre slutt. Derfor er det hyggelig med det nye tilbudet på Lienden. For noen år siden forelå det for øvrig planer om en varmestue i Sjøseterkrysset, dvs. der Hitveien krysser LieHornsjøveien. Planene møtte problemer da varmestua ville bli liggende så vidt inne i villreinområdet. Vi forsto ikke helt problemet den gang. Veien går der jo allerede. Den brøytes jevnlig, og biltrafikken er relativt stor til en fjellvei å være. Løypenettet er der, løypene

brøytes kontinuerlig av store, tunge maskiner, skiløperne er der, mange til og med. Hva kunne en varmestue tilføre av problemer for den villreinen som sjelden eller aldri oppholder så langt mot sørvest i området?

Underlige langrennsvaner Turen fortsetter vestover myrene, og etter et par-tre kilometer treffer vi Trolløypa. Den går fra Høvringen til Sjusjøen og er 170 km. lang. På ettervinteren arrangeres Troll Ski Marathon i denne flotte løypa. Det er valgfrie startsteder. Mål er på Sjusjøen, og løypelengdene er 95, 70, 45 eller 15 km. Rennet samler noen entusiaster, ca. 300-400 hvert år, men har aldri oppnådd samme status og popularitet som f.eks. Skarverennet fra Finse til Ustaoset. For ikke å snakke om Marcia Longa i Italia! Hvorfor deltar bare 300 i Troll Ski Marathon, som går gjennom noe av det flotteste skiterrenget vi har, når 3.000 nordmenn går Marcia Longa og 12.000 går Skarverennet? Har det noe med markedsføring å gjøre? Arrangørene av Marcia Longa er for øvrig redde for at dette tradisjonsrike italienske skirennet ender som et nordisk renn, og drøfter nå regler for å begrense utenlandsk deltagelse.

Et nederlag? Nå følges Trolløypa sørover; passerer bilveien ved Steinmyrhaugen og kommer ut på det store åpne myrområdet ved Nedre Moksjøen. Dette vannet er regulert, og har tilsig fra mange bekker og vann, bl.a. Øvre Moksjøen, Raudtjønnet og Hitbekken. Ut fra Nedre Moksjø renner elva Mosåa. Den er 7.5 km. fra utløpet av N. Moksjø til den når Lågen nedenfor Øyer sentrum. Den renner gjennom det fantastiske juvet Mosådalen. Det er en typisk V-dal, med 100-150 meters stupbratte sider. Et sted er det 80 meters loddrette vegger. Denne dype dalen har termiske egenskaper som gjør at både luftfuktighet og temperatur er vesentlig høyere enn vanlig i området, og dette ser man tydelig på sommerens rike flora. Men nå er det vinter, og vi sliter med litt trå ski. I stigningen fra Hitbekken opp til krysset hvor løypa fra Pellestova møter Trolløypa blir vi passert av en spreking i rød kondomdress. Han står og leser anvisningsskiltet i løypekrysset når vi endelig kommer fram. Å bli fragått av yngre skiløpere er kanskje ikke noe nederlag, men når mannen stilte oss et spørsmål på pære dansk ble det likevel litt spesielt. Som trøst setter vi oss i stedet ned med matpakke

og kaffekopp.

Et fjell fullt av muligheter Etter kaffepausen tar vi løypa nordover, og passerer under Hita seter. I denne setergrenda har tre Øyergårder sin seter. Øst for setergrenda ligger Veslefjellet og Hitfjellet. Hitfjellet er med sine 1083 m.o.h. den høyeste toppen i området, bare 6 meter lavere enn Lillehammers høyeste topp, Nevelfjell. Høyset i Øyer er Eldåhøgda med 1232 m.o.h., langt oppe i nordøst. Men denne toppen må Øyer finne seg å dele med Ringebu og StorElvdal da ”treriksrøysa” står på toppen. I lett terreng fortsetter vi fram til Øvre Moksjø og Sjøseterkrysset. Derfra går løypa ved siden av bilveien tilbake mot parkeringsplassen ved Lienden. Dagens tur er på 12 km. i lett terreng og fine løyper, og vi kan oppsummere en flott tur i vakkert terreng. Trafikken på en hverdag så tidlig på vinteren er ikke stor. Likevel hilste vi på et par kjente, samt at vi som sagt ble fragått av dansker. Når dagene blir lenger og sola kommer høyere på himmelen vil trafikken ta seg opp. Øyerfjellet har også en rekke tilbud sommerstid, som sykkelturer, jakt, fiske, aktive seterbruk osv. Mulighetene er mange. Det er bare å benytte dem.

”Å ” bli fragått av yngre skiløpere er kanskje ikke noe nederlag, men når mannen stilte oss et spørsmål på pære dansk ble det likevel litt spesielt.


BYHISTORIE

37

Ungdomsliv i mellomkrigstida Torsdag 7. februar 2013

TROND FEIRING Førstelektor, Høgskolen i Lillehammer trond.feiring@hil.no

BYHISTORIE Mellomkrigstidas barn og unge gikk på skole - som i dag. De lekte og slåss – som i dag. Og de deltok i mange ulike foreninger – som i dag. Og når det gjelder foreningslivet, var nok de fleste aktive i ulike idrettslag – også som i dag. Men om mye er likt , er det sjølsagt også forskjeller. Hver historisk epoke har sitt særpreg. Ved siden av idrettsorganisasjonene var det to typer organisasjoner som trakk mange unge: den frilynte ungdomslagsbevegelsene og den sosialdemokratiske ungdomslagsbevegelsen.

Ungdomslagsbevegelsen Ungdomslagene vokste fram i siste halvdel av 1800-tallet og var sterkt knyttet til folkehøgskolebevegelsen. I 1896 gikk mange av disse lagene sammen i Noregs Ungdomslag. Ungdomslagsbevegelsen var først og fremst knyttet til norskhet. For å gi et bilde av disse lagene kan vi se på aktiviteten til Rinnaheim ungdomslag i Saksumdal i tida under og like etter første verdenskrig. Norskhet, avhold og målsak var sentrale verdier. På møtene sang medlemmene ”Jeg vil værge mitt land,” ”Giv agt du Norges unge blod” og ”Mot i brystet.” Det var foredrag om Henrik Wergeland, og innkjøp av norsk flagg selv om foreninga manglet stang å heise det på. Situasjonen under den første verdenskrig bidro til å understreke gleden og stoltheten over å bo i Norge. I7.mai ble feiret med fest sammen med avholdslosjen ”Solglimt.” Ungdomslaget så også på arbeidet med nynorsk bibeloversetting som et ”godt fyremaal,” men fant å måtte prioritere sparing til eget lokale. Åls ungdomslag presenterte seg slik ved sitt 20-årsjubileum i 1933: ”Et frilyndt ungdomslag som har som opgave å verne og bevare norsk selvstendighet og alt som er norsk.” Forøvrig kunne hvem som helst være med, uavhengig av politisk syn, og laget forholdt seg nøytralt i avholdsspørsmålet. Medlemmene i de de frilynte ungdomslagene samlet nok helst småbruker - og arbeiderungdommen på bygdene. Gardsungdommen samlet seg i bygdeungdomslagene. Både bygdeungdomslagene og de frilynte ungdomslagene eksisterer ennå i dag i beste velgående.

FORSAMLINGSHUS: Øverst: Slik husker mange Fagaberg, innfelt Einar Austlids opprinnelige tegning av ungdomshuset i Ålsbygda.

De sosialdemokratiske ungdomslagene I Lillehammer Socialdemokratiske Ungdomslag sto hverken bibeloversetting eller nasjonale symboler i fokus. I prinsippet var laget rettet mot den internasjonale arbeiderklassen og sosialismen. Men i praksis kom nok ideologien litt i annen rekke. Det var diskusjoner og foredrag på møtene, men mer av opplysende enn egentlig direkte politisk karakter. Revolusjonsåret 1917 foregikk blant annet en stor diskusjon om arbeiderne og kunsten. Forøvrig sto avholdsarbeid, fester og idrett sentralt. Kanskje ikke så store forskjeller? En sammenlikning mellom ulike ungdomsorganisasjoner viser at forskjellene på mange måter ikke var så store. Ungdommenes behov for opplysning og diskusjon på

den ene siden og leik og fysisk aktivitet på den andre siden går igjen i de fleste lagene. Men formene var ulike: Sangene som ble sunget var forskjellige; det var også forskjeller i språk og symboler som flagg og faner. Og dette var ikke uviktig. For slike forskjeller signaliserte ulike måter å se og oppleve både det som skjedde i lokalsamfunnet og verden utenfor på.

Fest – og fyll Men størstedelen av ungdommen var neppe aktive i ungdomsorganisasjonene. Som i dag, var nok de fleste opptatt av fest og moro. Og mange gikk på festene i de mange forsamlingshusene som etterhvert kom opp. På noen kunne det nok gå hardt for seg med ikke så lite fyll. Særlig Fram i Rosenlund på Nordre Ål hadde dårlig rykte på seg, mens Fagaberg ble regnet som

langt bedre. Men også der kunne det gå hardt for seg. En fest Lillehammer AUL arrangerte på Fagaberg i 1939 endte med at en festdeltaker kom på sykehuset med flenge i hodet, og en annen måtte for retten. Vi vet ikke akkurat hva denne slåsskampen dreide seg om. Men det hendte ofte at det ble bråk når det kom folk fra andre deler av byen eller andre bygder. Forsamlingshusene var del av ulike gruppers territorium. Krysset en grensene måtte en være forberedt på bråk. Territoriene hadde også noe med sosiale skiller å gjøre. Sven Bolton hørte sjøl til ”Skurvarampen.” Han forteller at sønner av det gode borgerskap som forvillet seg inn på deres dansefester, måtte regne med juling. Slik var det i alle fall da de var i 14-15-årsalderen. Studenter fra Landsbrukskolen på Storhove ble gjerne omtalt som ”potitstu-

”Medlemmene ” i de de frilynte ungdomslagene samlet nok helst småbruker - og arbeiderungdommen på bygdene. Gardsungdommen samlet seg i bygdeungdomslagene.

denter.” En del av guttegjengmentaliteten som vi har beskrevet tidligere, var nok også på plass i forsamlingslokalene. Den uformelle kontakten mellom de unge foregikk jo for de fleste utenom organisasjonene. Og som i dag kunne utfordringen være å finne ”et sted å være” utenom den organiserte aktiviteten. Her var det kanskje større muligheter i Fåbergsamfunnet. Ole H. Rønningen har fortalt hvordan de i Rudsbygd samlet seg i drengestuene - tjenestefolkets egne rom i uthuset. Der kunne det være samlet en 12-15 stykker i ei drengestue, jenter og gutter. De sang, fortalte skrøner og klemte hverandre litt. Sangene de sang var verken nasjonale eller revolusjonære. Her var det den gamle visetradisjonen, skillingsvisene, som ble tatt opp. De kunne være både humoristiske og triste. Sangen om Gjest Baardsen var en favoritt og etterhvert som radioen kom, ble de også kjent med Evert Taube. Slik var ungdomskulturen sammensatt og allsidig, preget av ungdommens umiddelbare behov og lengsler på den ene siden, ulike tradisjoner og framtidsvisjoner på den andre.


38

BY OG BYGD

Torsdag 7. februar 2013

Har du vært i Narvik? Da har du i så fall kanskje klart å sjarmere en svenske i senk sist helg. Nå leter Joel desperat etter Lillehammerjenta han møtte i Narvik i helga. Vi bringer e-posten Byavisa mottok. «Jag vet inte hur jag ska få tag i en tjej

som jag träffade i Narvik i helgen. Hon kommer ifrån Lillehammer, ca. 160165cm lång och runt 27-28 år gammal med brunt/rött hår, supersöt. Det är allt jag vet, har inget namn eller nummer. Finns det något sätt du kan hjälpa

mig? Det kan inte vara många som var i Narvik från lillehammer. Snälla hjälp mig!! Jag vet inte vad jag ska göra.» skriver han. Og høres dette kjent ut, så videreformidler Byavisa kontakt!

Etterlyser flere unge

Kattemøte

KATTEVENN: Bjarne O. Braastad vil holde foredrag om katter torsdag 14. Februar kl 18.30 på Rica Victoria Hotel.

LILLEHAMMER: Er du interessert og glad i katter, burde Rica Victoria hotell være stedet neste torsdag. Da kommer en av landets beste kattespesialister til byen. TORE FEIRING tore@byavis.no

Nina Jørstad er styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge, Lillehammer og omegn, og ser fram til dette åpne møtet som er gratis for alle. – Bjarne O Braastad er trolig den i Norge som vet mest om katter sier hun. - Bjarne O. Braastad har nylig utgitt en unik bok om katter, "Katten - Atferd og velferd". Boken gir katteeierne kunnskaper om atferd og velferd, og om forholdet mellom katt og menneske., forklarer Jørstad. Braastad er dr.philos. og professor i etologi ved UMB og bosatt i Ås. Han tok initiativet til å danne Norsk huskattforening i 1982, og har seinere holdt et stort antall forelesninger og foredrag om katteatferd. – Han vil nok sikkert fortelle om boka og ikke minst om kattens adfred og hvorfor dette dyret er som det er, forklarer Jørstad videre.

Fosterhjem Dyrebeskyttelsen har et stort ønske om at folk skal lære mer om katter. Nina Jørstad forteller at omtrent alle dyr de er borti i forbindelse med Dyrebeskyttelsen arbeide er katter, enten hjemløse eller katter som ønskes omplassert. – Vi ser blant annet at de hjemløse kattene vi kommer over kan ha store adferdsproblemer. Vi får også en del henvendelser fra folk som vil ha hjelp med katten sin, disse henviser vi helst til veterinærer som vi har et godt samarbeide med, sier hun videre.

FÅR DRAHJELP: Oppland Psoriasisforening får hjelp fra Oslo for å nå fram til de unge. På bildet: Alexander Nogva, Anne Louise Stulen, Anne Sofi Svendsås, Maren Awici-Rasmussen, Anette Nærby, Ingvild Moldal Stabekk, Heidi Bakken Ottosen og Kristian Henriksen.

DYREBESKYTTER: Nina Jørstad, styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge, Lillehammer og omegn.

Dyrebeskyttelsen i Lillehammer har ikke egne lokaler hvor de kan oppebevare kattene til nye hjem er funnet. – Vi er avhengige av fosterhjem hvor disse kan være inntil nye eiere er på plass, sier hun. – Vi her heller ikke lov til å ta tak i adferdsproblemer eller andre problemer rundt dette, da kommer Mattilsynet eller dyrevernsnemda inn i bildet.

Grasrotandel Dyrebeskyttelsen i Lillehammer må klare seg på egen hånd økonomisk. Noe støtte fra kommune eller andre offentlige etater finnes ikke. Inntektene baserer seg i stor grad på basarer, messer, gaver og innsamlinger. – Så kan du bli medlem og betale medlemsavgift, sier Jørstad, - det er en god inntektskilde så klart, og vi ønsker gjerne nye medlemmer hjertelig velkommen. Så har vi bra inntekter fra grasrotandelen, det kommer godt med, avslutter hun og ønsker medlemmer og andre kattevenner hjertelig velkommen til Rica Victoria Hotel torsdag 14. februar kl. 18.30.

LILLEHAMMER: Psoriasis og atopisk eksem er hudsykdommer som rammer omlag 120.000 nordmenn. Likevel er det vanskelig å nå de yngste, og nå får Oppland Psoriasisforening drahjelp fra Oslo. LIV MAREN MÆHRE VOLD livmaren@byavis.no

Bare 17 av Oppland-foreningens 300 medlemmer er under 26 år, og nå håper de drahjelp fra Oslo skal gjøre det enklere for unge, psoriasisrammede å ta kontakt. - Det er viktig å få samlet flere og dele erfaringer. VI er jo egentlig ganske mange, men for de unge sitter det langt inne å kontakte oss, forteller Anne Louise Stulen og Heidi Bakken Ottosen.

Tøff sykdom De forteller om en diagnose det ofte er tøft å få - særlig når man er tenåring. - Jo yngre man er, jo verre er det jo ofte. Det er mye mobbing på grunn av psoriasis og eksem, og det er jo en sykdom som gjerne er veldig synlig, med flassende hud, øyenbryn, ører og hodebunn. Heldigvis har Oslo kommet langt, blant annet i kampen mot mobbing. Det er ingen skam å få psoriasis, mener de.

Mobbing Anette Nærby fra Oslo fikk psoriasis som toåring. 19-åringen forteller om mange, tøffe år, og kjenner godt til hva unge psoriatikere sliter med. - Mange synes det er veldig flaut, og det er ofte skummelt å spørre om hjelp. Jeg har reist rundt blant annet på skoler og fortalt om sykdommen, og i ettertid forteller helsesøstrene at det er flere som har tatt kontakt på grunn av sine

HVA ER PSORIASIS? Psoriasis er en arvelig, kronisk hudsykdom og kommer vanligvis til uttrykk som tykke skjelldannelser som dekker en sår hudoverflate. Sykdommen oppfattes som en autoimmun reaksjon, hvor aktiverte T-celler induserer cytokinfrigjøring og inflammasjon. Atopisk eksem (også kalt barneeksem) er en kronisk, kløende hudsykdom. Ved atopisk eksem er huden tørr, kløende og overirritabel med infeksjonstendens.

plager som ingen har visst om. Og usikkerheten gjør det jo enda vanskeligere å spørre, forteller hun.

Syden Av de 320 unge medlemmene, er 60 å finne i Oslo, og aktivitetene er mange. - Vi arrangerer blant annet egne behandlingsreiser til Gran Canaria for unge medlemmer i samarbeid med Rikshospitalet. Blant annet er det lagt til rette for at man kan gå på skole der nede, og for min del er det de beste tre ukene i året, forteller Nærby. I tillegg arrangerer foreningen jevnlig bowling, pizzakvelder, hytteturer, juleverksted og turer til Tusenfryd. På planene for sommeren, er også tur til Hunderfossen. Lærerikt - Jeg innser nå at jeg ikke ville vært foruten sykdommen. Da hadde jeg aldri fått sjansen til å være leder for en så flott forening og møte så mange. Men det er mange fordommer å bekjempe, forteller hun. Den vanligste, er at psoriasis er smittsomt. - Mange synes det er ekkelt og ubehagelig. Jeg har hatt 8-9 tøffe år med mobbing, men jeg har blitt sterk og lært mye. Det positive overgår det negative, smiler Nærby .


BY OG BYGD BY OG BYGD

TORSDAG 21. JUNI 2012 Torsdag 7. februar 2013

Har du noen du vil gratulere med dagen, eller kanskje dere akkurat har blitt foreldre? Eller vil du bare sende en hyggelig hilsen til en venn eller slektninger? Send tekst og bilde til Lillehammer byavis, Storgata 75, 2609 Lillehammer. Merk konvolutten med «Hilsen». Vil du ha bildet i retur må du legge ved frankert returkonvolutt. Du kan også sende på e-post til redaksjon@byavis.no. Husk åErlegge ved ibilde! det noen din familie som du vil gratulere med dagen eller kanskje noen av dine venner har bursdag?

HILSENER OG GRATULASJONER!

Har dere akkurat blitt foreldre og vilBURSDAGSHILSEN vise omverdenen et bilde av gromungen? Eller kanskje dere akkurat har ANMELDTE DØDSFALL giftet dere eller inngått forlovelse? Eller vil du rett og slett sende en hyggelig hilsen? Da kan du sende tekst og bilde til Lillehammer Byavis, Storgaten 75, 2609 Lillehammer eller legge et brev i vår postkasse på samme Lillehammer: adresse. ( Vil du ha bilde i retur, legg ved frankert konvolutt med adresse) Eller aller helst, send bilde og tekst Solveig påBakken, e-post til:20.02.1931, redaksjon@byavis.no. Som en ekstratjeneste til våre lesere er dette gratis.

Kunnskap redder barns liv Hurra for Solveig! Solveig Nesland Larssen fyller 4 år. Renate, Oma og mamma gratulerer.

HILSENER

Hipp, hipp hurra for den fine lillesøstera mi, Andrea Pettersen Næstad, som ble 2 år 20.juni! Stor klem fra Johanna!

NYFØDTE

Lene Mari Andersen og Hans Asbjørn Saglien fra Kvam fikk ei jente 4. februar. Hun veide 3.580 gram og målte 50 cm. Linnea er storesøster. Foto: Jorunn Svenskerud

Lene Marie Fuglestrand og Morten Kristiansen fra Tretten fikk en gutt 10.juni. Han veide 3550 gram og målte 50 cm. Marte er stolt storesøster.

Elias fyller 1 år 22. juni. Gratulerer med dagen. Klem fra farmor og farfar.

Lene Børresen og Marius Waage Brendhaugen fra Øyer fikk en gutt, den 29. januar. Lucas Waage Børresen var 3850 gram og 50 cm lang. Elise Børresen er stolt og glad tante.

Anne-Mette Gården og Simen Holen fra Vågå fikk en gutt, Levi, 15. juni. Han veide 4210 gram og målte 52 cm. Hedda er stolt storesøster. Foto: Torbjørn Olsen

Lene og Kjell-Olav Emilsen fra Hamar fikk en gutt den 30.januar. Samuel veide 3940 gram og var 53 cm lang. Julian er stolt storebror.

SOL OLSEN

redaksjon@byavis.no

berg er to småbarnsfedre som er med på førstehjelpskurset på Lillehammer. –Jeg har en samboer som er sykepleier, og hun mente det ville være lurt av meg å bli med på et slikt kurs, så jeg vet hva jeg kan og bør gjøre om noe skjer. Det er jo greit å være litt forberedt, sier Nordnes. –Man føler seg litt tryggere på hva man skal gjøre om noe skulle skje, sier Hulberg. Småbarnsfedrene fikk seg en liten a-ha opplevelse i løpet av kurskvelden. –Jeg har alltid trodd at 113 er bare noe du ringer når du vil ha ambulansen til å komme. Men her i kveld har vi fått forståelsen for at 113 også er et medisinsk nødnummer, som kan og kan brukes, selv om man ikke nødvendigvis trenger ambulansen der og da. Det var nytt for oss, men veldig greit å bli gjort oppmerksom på, sier Nordnes og Hulberg.

Mange småbarnsforeldre er trygghetssøkende og ønsker å lære seg førstehjelp. Men tilbudet om førstehjelpskurs tilrettelagt for småbarn er begrenset. Derfor har Røde Kors og DNB laget et pilotkurs, og interessen for et slikt kurs har vært overveldende. –Kurset blir gitt som et tilbud til bankens kunder. Man får en profesjonell instruktør fra Røde Kors Førstehjelp, som underviser i hjerte og lungeredning for spedbarn, småbarn og voksne, samt tips og råd ift barn og sykdom, barn og skade og LIVREDDENDE TILTAK forgiftning, forteller kursholder Ragnhild Sætre og Tord Linnerudpågiftet seg i Garmokirka den 19. mai. Lillehammer Ragnhild Hoel. Foto: Fotograf Kirsti Hovde. - Frie luftveier

Kunnskap redder liv Sammen med paramedic Dennis Frydenberg går Ragnhild Hoel gjennom diverse scenarier, og hva man skal gjøre for å kunne redde liv, eller gjøre nødvendig førstehjelp. –Kunnskap redder barns liv. Å være klar til å handle, klar til å varsle, yte førstehjelp og å stabilisere situasjonen er viktig og kurset gjør småbarnsforeldre bedre rustet, sier Hoel. Medisinsk nødnummer Pål Vegard Nordnes og Jon Hul-

Hipp hurra for skolegutten våres, Alexander , som fyller 7år 8feb! Håper du får en super feiring. Endelig 7år!! Vi er kjempe glad i deg. Bursdagsklem fra mamma, pappa, Daniel og Lemmy.

Ingrid Julie Holen og Espen Turmo fra Otta, fikk ei jente 12. juni. Hun veide 3470 gram og målte 49 cm. Bjørner er stolt storebror. Foto: Torbjørn Olsen

Mona Englund og Ken Svenning fra Otta, fikk ei jente, 1. februar. Hun veide 3.030 gram og målte 46 cm. Jonas Vegar er storebror. Foto: Jorunn Svenskerud

Hipp hurra for go’jenta vår som fyller 6 år den 21.juni. Hun gleder seg til å begynne på Brøttum skole til høsten. Hilsen farmor og farfar.

Nina Gruven og Martin Sørheim fra Vingrom fikk ei jente, Sigrid, 11. juni. Hun veide 3426 gram og målte 49 cm. Foto: Torbjørn Olsen

Hipp hurra for gladgutten Nataniel! 11. februar fyller du 6 år, og vi gleder oss til å feire deg! Hilsen mamma, pappa og lillesøster.

Gro Nørstebø Moshagen og Jørgen Vole fra Lom fikk ei jente, 29. januar. Ida veide 3610 gram og var 49 cm lang. Simen og Einar er stolte storebrødre.

Johan Skaarseth fyller 9 år 28. juni. Gratulerer med dagen. Klem fra farmor, farfar og Tussa. 7.februar gratuleres bestemor/ svi-

rundt i Skårsetlia i minst 6 uker. Vi håper at noen savner denne fine pusen. Hjerte- lungeredning (HLR) 1 Hvis ikke tegn til liv, varsle 1-1-3 2 Start med 5 innblåsninger 3 Fortsett med 30 brystkompresjoner 4 Fortsett HLR med 2 innblåsninger og 30 brystkompresjoner

Nordre Ål kirkekl 11.00 Gudstjeneste Gudstjeneste kl 11.00 Sokneprest Ingunn D. Kosnes SkyssOddgeir 61254191Bolstad Sokneprest Organist Geir Ole Dahlen

Nordre ÅL kirke Familiegudstjeneste kl 11.00 SøreKarnevalsgudstjeneste. Ål kirke Sokneprest Oddgeir Bolstad Gudstjeneste kl 11.00 Organist Ragnar Geir Ole Granaasen Dahlen Vikarprest Knøttekoret og Mini-tensing deltar. Organist Thor Kvande Kirkekaffe og fastelavsboller Dåp, Nattverd v/Sanitetskvinnene.

Kirkeskyss: tel. 61254191

SakSumdaL kirke Kanefartsgudstjeneste kl 11.00

Fåberg R. kirke Sokneprest Floberg Bål og grilling. TaPilegrimsvandring med grillmat og drikke. Kollekt til Saksumdal menighet. til Fra Fåberg Menighetshus Øyer kirke, møt opp kl 8.30 hÅkoNS haLL Ta med mat og drikke. Gudstjeneste kl 11.00 Biskop Solveig Kontakt Sissel Vik Fiske Granseth tlf 91575704 Onsdag 13.februar for skyss tilbake til Fåberg. aSkeoNSdagSmeSSer

Velkommen til gudstjeneste! Søre ÅL kirke kL 19.00 Sokneprest Ingunn D. Kosnes

KONSERTER Organist Tim Collins

ViNgrom kirke Mandag 25.juni og kL 19.00 Sokneprest Onsdag 27.juniR.klFloberg 20.00 Organist Else Moen The Maggini Quartet KrVelkommen 200,- / 150,(for begge kr til gudstjeneste! 300,-) koNSerTer

Søndag 01.juli kl.19:00: LiLLehammer kirke Halgeir (orgel) SøndagSchiager 10.februar kl 18.00 Kr.150,- Kulturskolen (barn gratis) Tirsdag 12.februar kl 19.00

germor /mamma & kjerringa mi, REIDUN HAGEN med dagen! Vi er Noen som savner meg? glade i deg alle sammen. Klemmer fra Håkon, Ida, Lars, Marius, Anne, Snill, barnekjær og kosete tricolor jentepus har gått Rannei, Tom, Tone & Egil - Fjerning av fremmedlegeme i luftveiene - Hjerte- lungeredning - Stanse større blødninger - Ringe medisinsk nødtelefon - Legge pasienten i sideleie - Hindre at pasienten fryser

GUDSTJENESTER 3. februar 24. juni LiLLehammer kirke Gudstjeneste kl 11.00 Lillehammer kirke Sokneprest Tormod Kapelrud Gudstjeneste kl 11.00 Organist Tim Collins. Dåp og nattProst Per Halstein Nielsen verd. Kirkekaffe med fastelavnsboller v/Sanitetskvinnene. Organist Ole Lauvli

Nordre ÅL kirke Lillehammer kirke kL 19.00 Sokneprest Oddgeir Bolstad Sommerkonsert! Organist Geir ole Dahlen

INSTRUKTØRER: Ragnhild Hoel og Dennis Frydenberg holder førsteBRUDEPAR hjelpskurs for småbarnsforeldre. Kurset blir arrangert i samarbeid med DNB, og responsen har vært enorm.

LILLEHAMMER: Skulle barnet ditt bli rammet av en ulykke, som krever førstehjelp og livredning, er det godt å være forberedt, og vite hva man skal gjøre.

Kirkene i Lillehammer

Søre ÅL kirke

NYFØDTE

Vi vil gratulere go’jenta vår Tuva Wold med 2-årsdagen den 20. juni Klem fra Mommo og Beppe i Vestre. Storesøster Hedda gratulerer også.

39

VELKOMMEN TIL VERDEN

■GRATIS HILSENER OG GRATULASJONER BRUK BYAVISA TIL GRATIS

død 31. mai Liv Graffer, 02.04.1927, død 24. mai Eivind Løvdal, 09.02.1936, død 26. april Kristin Røstad, 30.10.2011, død 14. mai Knut Simensen, 27.10.1949, død 1. juni Rolf Ole Skansen, 27.09.1958, død 6. juni Odd Stokkmo, 14.07.1925, død 4. juni Kjellaug Åsen 06.01.1922, død 27. mai

55

Ta kontakt med ufrivillig fostermor Grete på tlf: 481 18 917.

Skjønne Mari vår ble født 18. april på Rikshospitalet. Hun veide 3400 gram og var 49 cm lang. Iver er stolt og flink storebror. Eline Feiring og Arne Sandvik.

Jeanette Myhre Ernst og Ivar Schjerpen fra Venabygd fikk en gutt den 30.januar. Han veide 3490 gram og var 50 cm lang. Trond og Jeppe er stolte storebrødre.

Konfirmant i frelsesarmeen neste år? Pga Londontur uke 40 tas påmelding før fredag 22. juni. For info/påm.: rees@frelsesarmeen.no

Vingrom kirketo herrer” ”To damer, SøndagHemsing, 24.juni kl 19.00 HemEldbjørg Ragnhild sing, Einarmed Olav Vingar Larsen, Gjermund Konsert Vocale

Larsen.Billetter kr 250,-/150,Forhåndskjøp www.kirken.no/hamar

ANDRE ARRANGEMENT ANDRE ARRANGEMENT

Lillehammer kirke LiLLehammer kirke Tirsdag 26.juni kl 8:30 Tirsdag 12.februar kl 8.30 Morgensang m/nattverd. Morgensang Alle Alle er hjertelig hjerteligvelkommen. velkommen LiLLehammer kaNTori

Søndag 1.juli kl 19.14 – 21.30 Øver torsdager Lillehammer Menighetsråd Info: Tim Collins tlf 97991305 innkaller til Menighetsmøte LiLLehammer kirkeSeNTer umiddelbart etter gudstjenesHver tirsdag kl 19.00 tenSALT i Lillehammer Lillehammerkirke. Tensing Sak: Ny gudstjenesteordning. Nordre ÅL kirke Ordningen er lagt fram på Fredag 8.februar kl 9.00 Kirkekontoret, Fåberggt. Morgensamling i kapellet128 ogtekstene med mandag 18.juni.sønVifra leser for kommende

dag, synger salmer og ber, før vi tar enLillehammer kopp kaffe og samtaler i Kirkestua. kirkesenter

Tensingkoret øver TorsdagSALT 7.februar hver tirsdag og kl 19.00 Knøttekor fam.middag

Fra kl 17.00. Mini-tensing kl 18.00 Barn mellom 7-12 år velkommen! Nordre Ål menighet.

Fredag 22.juni kl i9.00 kirkekrokeN Søre ÅL Morgensamling i kapellet Pepper, kor for barn mellom 1-6 klasse. Øver onsdager 18.00 – Vi leser tekstene for klkom19.00. Chillipepper, kor forsalmer barn mende søndag, synger under skolealder, Øver samme tid. og ber, før vi tar en kopp kaffe og samtaler i Kirkestua. Bønnesamling kl 11.00 hver fredag

Vi leser en bibeltekst og ber, de som har tid blir igjen og spiser matpakke.

Kirkekroken i Søre Ål Bønnesamling klkirke 11.00 hver ViNgrom Guttekoret Øver hverenonsdag kl 18.30 fredag. Vi leser bibeltekst Vingrom kirke og ber, ide som har tid blir igjen og spiser matpakke. FÅberg meNigheTShuS Tirsdag 12. februar Se nettsiden: Eldretreff kl 10.30

www.kirkekontoret.no Onsdag 13.februar Barseltreff kl 12.00

Lillehammer Kirkekontor Nordre Ål kirkekontor se nettsiden: www.kirkekontoret.no Fåberg kirkekontor Telefonnummer: Lillehammer Kirkekontor 61Ål27kirkekontor 08 88 Nordre Fåberg kirkekontor Telefonnummer: 61270888


Blomster til alle anledninger - også begravelser!

HUSK MORSDAG PÅ SØNDAG Vi har søndagsåpent 12-16

FLOTTE

20 sTk

FLOTTE

MORsdAGsbUkETTER

TULIPANER

PRIMULAGRUPPER

fra kr

239;

i flere farger

kr 99;

fra kr

99;

Storgata 181 - 2615 Lillehammer Tlf. 61 25 84 40

Åpningstider: man-ons 9-17, tors-fre 9-18, lør 9-16.

NOK=NOK

UKENS BILDE FRA LILLEHAMMER KAMERAKLUBB

Tvilsom moral Vi sitter her i Annen Etage og funderer litt over livets snodigheter. En tidligere politimester har havnet på Utrykningspolitiets ti på topp liste over dårlige unnskyldninger for hasardiøs råkjøring. Han fremholdt at bikkja var tissetrengt. Den samme mannen jukset med for lett sekk i Birkebeineren for en god del år siden. Da var han statsadvokat. Han ble avslørt under vektkontrollen på Rena. Vi vet det. Vi var der. En stor rettssak på Lillehammer ble utsatt en dag fordi kjendisforsvareren og dommeren hadde havnet i et solid bakkanal (et finere ord for løssluppent drikkelag) på det som den gang het Lillehammer Turisthotell. Vi vet det. Vi var der. En sorenskriver har fyllekjørt, men slapp fengselsstraff til tross for at promillen nærmet seg prosent. Så åkken skal en blunke til hva angår lover og regler og straffer og sådant mer? Nå har det dukket opp et nytt ekstremutvalg igjen, unnskyld, ekspertutvalg. En lyseslukkergjeng vil forby snus her til lands. Vindunker på tre liter betraktes som en vederstyggelighet og skal halveres, og den uhyrlige pilsen skal sendes fra butikkhyllene til mismodige kroker på Vinmonopolet. Hvem, lurer vi på, hvem i huleste oppnevner disse utvalgene som tilsynelatende kommer fra intet? Og hva mer: Hvem betaler dem? Lager de bestillingsverk? Grubler fælt på om medlemmene i utvalgene lever opp til sine egne forslag om forbud og påbud, eller kanskje det er grunn til å minne om Inger Lise Rypdals sang «Fru Johnsen» som vi her bringer et alltid aktuelt vers av: «Vår kjære pastor og herr lensmann, de som står i spissen for moralen vår, det var vel altervin på flaskene som dere bar inn bakveien i går? Er det fra denne samling hyklere jeg hører at jeg ikke strekker til, fordi min skjørtekant er nærmere den himmel dere aldri kommer til?». Står det ikke noe i en stor klok bok om en viss herre som gjorde om vann til vin nede i Midtøsten et sted i begynnelsen av vår tidsregning? Så vidt vites ble det gjort uten restriksjoner av noe slag. Men nå, under dekke av å skape et sunnere samfunn, griper ekstremistene fatt i forbudslinjen. Beboeren her i Annen Etage er murv og putt på sleipe fundamentalister.

HOLT!

TEKST OG FOTO: Anne Kirsti Ryntveit

Bildet er tatt en varm sommerkveld i Sildevika utenfor Porsgrunn. Motivet er fotografens tre år gamle datter som sitter på svaberget og ser på båtene som tøffer forbi. Bildet er tatt med mobilkameraet på en Iphone 4S. Det flotte med mobiltelefonen er at man stort sett har den med seg og at man dermed kan få tatt bilder i enhver situasjon. Dagens mobilkameraer er dessuten blitt ganske gode og tar som regel bilder med grei kvalitet så lenge det er brukbart med lys. I etterkant er bildet behandlet i Photoshop. Fargemetningen er dratt ned og det er lagt på et filter med varme toner. Det er også lagt på litt vignettering i kantene. Det er jo smak og

behag om man liker denne typen etterbehandling eller ikke, men her mener fotografen at det gir et nostalgisk preg som kler situasjonen og det litt drømmende uttrykket til den lille jenta. At bildet fikk en tredjeplass i konkurransen om månedens bilde, viser at det er mulig å ta gode bilder som når opp i konkurransen, selv uten fancy utstyr! I første rekke handler det om å finne de gode situasjonene og motivene!

Fototips: Vinter og snø - fotografering i vinterkulda Du kan trygt ta kameraet ut i kulden, men husk at batteriene

blir fort tappet i minusgrader. Ta derfor med ekstra batterier, og oppbevar dem i en lomme nær kroppen. Lithiumbatterier varer lengre i kulden. Når batteriene i kamera begynner å bli dårlig, bytt. Hold batteriene i kameraet varme, gjerne i ei innerlomme og du vil oppdage at de får tilbake mye av energien igjen i løpet av en times tid. Hold kameraet tørt, er det snøvær, bør du ta de samme forholdsregler som i regnvær. Ta gjerne en plastpose rundt kamera, og lag et hull til linsen. Pass også på at kameraet ikke blir utsatt for stor temperaturforskjell, da dette kan forårsake kondens i kamera. På tur inn for å se på bildene De som bruker briller har sikkert oppdaget at disse begynner

HAGBART & BREDO:

å dugge når man har vært ute i kaldt vær og kommer inn hvor det er godt og varmt. Det samme vil skje med kameraet ditt, og det kan også dugge på innsiden. Denne fuktigheten er selvsagt ikke bra for kameraet, men det er et enkelt triks du kan bruke for å unngå problemet. Når du skal inn igjen etter å ha brukt kameraet ute er trikset å legge kameraet inn i en plastpose, la det være godt med kald uteluft i den, og knyt igjen før du tar med kameraet inn. La kameraet ligge i plastposen en god stund til det er sakte varmet opp, da unngår du at det kondenserer på linsen og inne i kameraet. Fukt er aldri bra for elektronikk. Lykke til!

Byavisa 2013 06  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you