Page 1

Workplace Design


Introduction

BVH Architecture is a purpose-driven design practice committed to an immersive and collaborative creative process. We seek to create architecture that enhances and inspires the community in which it serves. BVH Architecture has engaged in the design and preservation of our built environment through the practices of architectural design, interior architecture, and planning since 1968. Our studio locations in Lincoln and Omaha are home to multidisciplinary design staff bent on making the world better by designing exceptional places to live, work, learn, and play. We employ the same creative and collaborative approach in our design studios as we do in our projects. We utilize an open and energetic environment which allows a unique approach to projects with the collective knowledge of everyone in the studio, and we encourage our clients and the community to engage with us in our design pursuits. At the core of our design practice lies the desire to do more with built environments than meet minimum requirements. Our vision as designers is to transform lives by creating places that contribute to the vitality of communities. We believe in making the world better by design.

A COMMITMENT TO PEOPLE We go beyond building design and invest in our community through an authentic, collaborative and meaningful dialogue. We’re interested in the multiplicity of voices—not just our own—to build consensus among everyone involved and impacted by our projects. THE PURSUIT OF KNOWLEDGE Our practice draws inspiration from immersive research and investigation— we love to learn. As a result, our projects respond to the context of their place, material and time. A SENSE OF WONDER We believe design excellence combines the tenets of function, economy, performance and beauty. When these tenets converge, our projects have the chance to inspire, creating a sense of wonder.

/ 01


Workplace Design

02 /


Archrival Studio Location/

Lincoln, NE Project Type/

Studio Remodel Year/

2017 Size/

6,700 sf Awards/

2018 IIDA Great Plains Chapter Corporate Excellence Award

When Lincoln-based advertising agency Archrival approached BVH to redesign their existing downtown studio, we took it upon ourselves to infuse our client’s personality and ethos into our own design process. As a firm comprised largely of Millennials–Archrival’s key target demographic–BVH saw this as an opportunity to engage our design culture and young professionals in a design competition to seek out the best idea. Eleven 20-something designers, from interns to licensed architects, were selected to form four design teams. The goal: reimagine Archrival’s design studio within their newly enlarged space, and push their creative solution to its illogical extreme. Armed with a creative brief supplied by Archrival’s team, it was the groups’ challenge to ask the deeper questions: How can we position our client to grow and mature while retaining their youthfulness? How can we use physical space to celebrate what made their old home so great— their people? The winning solution, dubbed the Wunderkammer, references the centuries-old “Cabinet of Curiosities.” The youthful and creative nature of Archrival’s studio has led to the accumulation of a number of personal artifacts which represent their individuality and collective culture. Rather than leave these items unorganized throughout the space, they become the driving force behind the space itself. Displayed in multi-compartmented cabinets and vitrines, the wunderkammer celebrates Archrival’s unique culture by curating the studio with their own personal objects. Workstations organically emerge from the wood box grids. Red vinyl-wrapped jam spaces locate themselves around the perimeter, facilitating chance encounters and creating a dense overlaying of people, allowing creative energy to permeate the studio. Curating opportunities for open, semi-open and enclosed work spaces, the design accommodates a myriad of different working styles and personalities. / 03


Workplace Design

04 /


Workplace Design

/ 05


Workplace Design

06 /


Workplace Design

/ 07


Workplace Design

08 /


Workplace Design

/ 09


Workplace Design

10 /


Workplace Design

/ 11


Workplace Design

12 /


Rail & Commerce Building Location/

Omaha, NE Project Type/

Historic Preservation Adaptive Reuse Year/

2016 Size/

76,472 sf Awards/

2018 ENR Midwest Best Project, Renovation/Restoration 2018 Novogradac Journal of Tax Credits Historic Rehabilitation Award 2016 ACEC Merit Award for Energy Efficiency 2016 Architectural Engineering Alumni Outstanding Project Award

The Burlington Mail Terminal, downtown Omaha’s once thriving central mail supply, has languished vacant for over 40 years, quietly deteriorating between the city’s growing 10th Street corridor and the rail yard which it used to serve. Inspired by its location’s legacy as a place where Omaha’s commercial spirit began and thrived, the 4-story building’s renovation has provided a home for several Omaha-based companies, including Warren Distribution, as well as an incubator space for over 90 start-ups. Renovation of the 76,000 sf building included the retention of original features such as mail chutes, terrazzo flooring, the lobby vault door, and hidden observation galleries. Old rails are incorporated into the lower level’s concrete floors, and the large factory windows have been restored, allowing for ample natural light. The new Commerce Village, a coworking community space, provides a unique environment of flexible work spaces, ranging from virtual offices, to single desks, to office suites fitted for a whole team. The nearly 100-year-old building is listed on the National Register of Historic Places.

/ 13


Workplace Design

14 /


Workplace Design

/ 15


Workplace Design

16 /


Workplace Design

/ 17


Workplace Design

18 /


Workplace Design

/ 19


Workplace Design

20 /


Workplace Design

/ 21


Workplace Design

22 /


Workplace Design

/ 23


Workplace Design

24 /


Warren Distribution, Inc Location/

Omaha, NE Project Type/

Adaptive Reuse Year/

2017 Size/

29,345 sf

After spending decades in an undersized office space in downtown Omaha, Warren Distribution enlisted BVH to design a new corporate headquarters that would celebrate the company’s culture and history while also attracting its next generation of employees and leaders.To address this challenge, the final proposal incorporated a diversity of space types in order to provide employees with the ability to choose where and how to work. In addition to dedicated workstation neighborhoods, the design incorporates a series of more casual supplementary work areas that provide employees with a range of space types from which they can choose to work. The design team focused on the use of a consistent material palette of otherwise ordinary materials that are applied or detailed in unique ways. Furthermore, with the new offices being located within the historic Rail and Commerce building, the designers ensured that all new building elements are clearly legible added elements, i.e., distinct and separate from the historic fabric of the original building. Any modifications to this existing fabric are subsequently highlighted in unique ways and act as a form of branding for the space. In this way, the new design celebrates both the history of the building as well as the history and growth of the company over the past one hundred years.

/ 25


Workplace Design

26 /


Workplace Design

/ 27


Workplace Design

28 /


Workplace Design

/ 29


Workplace Design

30 /


Workplace Design

/ 31


Workplace Design

32 /


Workplace Design

/ 33


Workplace Design

34 /


Workplace Design

/ 35


Workplace Design

36 /


Scooter’s Coffee Corporate Office Location/

Omaha, NE Project Type/

Adaptive Reuse Year/

2018 Size/

20,000 sf Office 55,000 sf Warehouse Awards/

2018 AIA Central States Design Excellence Merit Award

Utilizing an abandoned warehouse along Interstate 80, the newly designed national headquarters for Scooter’s Coffee includes 20,000 sf of office space, coffee and bakery production, and product warehousing to serve 180+ retail locations across the US. Private offices marked by wood thresholds array the perimeter, leaving the center of the office space open. The mezzanine floor plate was removed to allow natural light to penetrate the core of the office and organize a town hall space with a large expandable conference room adjacent. Multiple layers of transparency allow users access to natural daylight and views to the exterior from the center of the office. Open workstations, hoteling desks, and phone booths provide additional diversity for work tasks. A red fabric-wrapped form, inspired by an inverted coffee bean funnel, occupies the two-story space to provide an additional meeting room while baffling acoustics in the town hall space. Movable bench seating nest into the side of the object. The conical shape features a borrowed-lite skylight flooding the room with natural light. The front porch roof was removed to erect a new illuminated facade that appears opaque during daylight. A redefined front porch provides an employee amenity space masked by the new scrim and repetitious z-girts. The existing building becomes a silhouette to pronounce the Scooter’s brand. A luminescent red portal demarcates the entry. Beyond the all-glass entrance awaits an illuminated front lobby with reception desk. The lobby experience shifts from a white glow to a room enveloped in red for special events. / 37


Workplace Design

38 /


Workplace Design

/ 39


Workplace Design

40 /


Workplace Design

/ 41


Workplace Design

42 /


Workplace Design

/ 43


Workplace Design

44 /


Hudl Headquarters Location/

Lincoln, NE Project Type/

Tenant Buildout Year/

2017 Size/

85,000 sf

Hudl’s new global headquarters, located in downtown Lincoln’s Haymarket, is 4 stories of activity-based work spaces. Designed in partnership with Hudl’s Jeff Scott and Gabe Buglewicz, the space reflects the company’s interest in providing alternate work spaces—open office, lounges, meeting rooms, phone booths, and private niches—throughout each floor that would appeal to every kind of user. We understand that not everyone works the same all the time. Hudl’s squadbased project teams are no different. Therefore, instead of assigned desks, cubicles or offices, each day every employee is able to set up and work in the space that best facilitates the needs of their project or team. The ‘Arena’ at the center of the building connects the 4th and 5th floors via bleacher-style seating and stairs. With a functional half-court at its base, the 2-story space is used for weekly all-hands-on-deck meetings and doubles as additional employee workspace. The 7th Floor offers a full commercial kitchen, drink service, dining seating, and a coffee shop and lounge. Other key features include access to power everywhere, acoustic control by use of sound-walls, baffles and absorptive panels, and clear Hudl branding materials and colors with a focus on sports themes like artificial turf, salvaged bleachers, and walls made from a reclaimed college basketball court. The Hudl Headquarters currently serves 250 employees with future growth to 600. / 45


Workplace Design

46 /


Workplace Design

/ 47


Workplace Design

48 /


Workplace Design

/ 49


Workplace Design

50 /


Workplace Design

/ 51


Workplace Design

52 /


Bailey Lauerman Office Location/

Omaha, NE Project Type/

Tenant Buildout Year/

2016 Size/

20,000 sf

Omaha-based ad agency Bailey Lauerman relies on topnotch talent to set themselves apart and earn work from leading brands. To attract and retain this critical talent, an inspiring 21st Century work space design is essential. BVH Architecture, in collaboration with AWH Architects, designed the new 20,000 sf build out in their existing downtown Omaha office building. Through a series of reviews and meetings with the agency, BVH initiated a strong design process to ensure all project goals were fully communicated and addressed. The result is a robust new space complete with multi-functional areas for work and play, providing that critical “wow factor� for their roster of national clients and representatives. The open floor plan includes unique features such as custom-designed work tables, an open-top creative lab with adjustable work areas, a multi-seating employee commons area with a living green wall, a conference presentation room with recycled wood walls and an adjustable lit glass wall, semi-open cubicles and private offices. A majority of the existing HVAC system was repurposed, and LED lighting was used throughout the space to provide energy efficiency and additional cost savings. / 53


Workplace Design

54 /


Workplace Design

/ 55


Workplace Design

56 /


Workplace Design

/ 57


901 Jones Street, Omaha, NE 68102 / 402.345.3060 440 N 8th Street Ste 100, Lincoln, NE 68508 / 402.475.4551 BVH.COM

Profile for BVH Architecture

Workplace Design  

Workplace Design  

Profile for bvharch