Page 1

Bibliotheek Waterland voor de voorschoolse periode voor de schooljaren 2012-2013 en 2013-2014

1


Inhoudsopgave Voor de kinderen; leespromotie

blz. 05

Voor de kinderen; mediawijsheid

blz. 1 1

Voor de kinderen; collecties

blz. 1 3

Voor de pedagogisch medewerkers

blz. 1 5

Voor ouders

blz. 2 1

Abonnement

blz. 22


Voor de kinderen Leespromotie Voorleespakket: Nationale Voorleesdagen Pakket voor gebruik in uw kinderdagverblijf of peuterspeelzaal

Tijdens de Nationale Voorleesdagen (woensdag 23 januari t/m zaterdag 2 februari 2013) staat er altijd een bekroond prentenboek centraal. In 2013 is dat het Prentenboek van het Jaar: ‘Nog 100 nachtjes slapen’ van auteur en illustrator Milja Praagman. In Nog 100 nachtjes slapen kan Dorus niet wachten tot ze jarig is, dus maakt ze zelf een feestje. Haar moeder heeft gezegd dat ze lekker mag gaan knippen, dus knipt ze mooie lapjes: uit het tafelkleed, uit de jurk aan de waslijn, door de hele stad… Rond het prentenboek van het jaar wordt een programma aangeboden dat u in uw eigen organisatie kunt uitvoeren. Een powerpointpresentatie waarin het verhaal wordt verteld is daarvan een vast onderdeel, met lessuggesties om met het programma aan de gang te gaan in de groepen. Doelgroep:

dreumesen en peuters

Periode:

in 2013 zijn de Nationale Voorleesdagen van

23 januari - 2 februari, maar het programma

kan het hele jaar gebruikt worden

Leentermijn:

6 weken

Kosten:

E 10,00

Voorleespakket: Wiebelbillenboogie

Pakket voor gebruik in uw kinderdagverblijf of peuterspeelzaal Het wordt een dolle bende als papa voor de kinderen zorgt. Alles haalt hij uit de kast. En dat wordt natuurlijk een enorme bende. Mama is er niet … hoe reageert zij als ze thuiskomt? Papa en de kinderen hebben dé oplossing: ze dansen de wiebelbillenboogie!

5


Het boek ‘De Wiebelbillenboogie’ van Guido van Genechten stond centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen van 2010. Met de materialen uit dit pakket maakt u er ook nu een heerlijk dansfeestje van. Dit programma houdt rekening met de richtlijnen van de Taallijn VVE en wordt compleet geleverd met boeken en materialen. Doelgroep:

peuters vanaf 2 jaar

Periode:

hele jaar

Leentermijn:

6 weken

Kosten:

E 10,00

Voorleespakket: Fiet wil rennen

Pakket voor gebruik in uw kinderdagverblijf of peuterspeelzaal Struisvogel Fiet is dol op rennen. Hij laat zich niet tegenhouden door de storm, al komt hij niet vooruit. Hij slaat de uitnodigingen van andere dieren om te drijven, kruipen, kronkelen, vliegen, zwemmen en schuilen af. Fiet wil rennen! Het boek ‘Fiet wil rennen’ van Bibi Dumon Tak en Noëlle Smit stond centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen van 2011. Met dit pakket haalt u de wind in huis, met een eigenwijze struisvogel en heel veel andere dieren. Dit programma houdt rekening met de richtlijnen van de Taallijn VVE en wordt compleet geleverd met boeken en materialen. Doelgroep:

oudste peuters

Periode:

hele jaar, maar komt vooral tot zijn recht in de herfst

of wanneer het lekker hard waait

Leentermijn:

6 weken

Kosten:

E 10,00

Voorleespakket Logeerbeer

Voor gebruik in uw kinderdagverblijf of peuterspeelzaal De logeerbeer komt naar het dagverblijf of peuterspeelzaal en wil graag een nachtje gaan

6


slapen bij elke kindje in de groep. Hij is welopgevoed en heeft zijn logeer/boekstartkoffertje mee. Daarin zitten zijn pyjama, tandenborstel (poetsen zonder tandpasta!) en een aantal boekjes. Zonder een verhaaltje kan de logeerbeer immers niet slapen. Mama’s en papa’s die willen voorlezen, hebben de keuze tussen een prentenboek en een boekje met baby- en peuterliedjes. In het dagboekje van de logeerbeer is plaats voor kindertekeningen, opmerkingen van ouders en je vindt er ook voorleestips en info over de bibliotheek. Voor alle kinderen leuk, want de logeerbeer brengt aan de leeftijd van de kinderen aangepaste boekjes mee. De logeerbeer mag 1 of meer nachtjes bij het kindje blijven slapen. Doelgroep:

alle kinderen

Periode:

hele jaar

Leentermijn:

6 weken

Kosten:

E 10,00

Bibliotheek & bezoek U bent van harte welkom om met een groep kinderen de bibliotheek te bezoeken. Dit kan op afspraak tijdens openingstijden. Tijdens het bezoek aan de bibliotheek kunnen alle kinderen zelf een boek uitzoeken. In de vestigingen ligt een voorleespakket klaar waar u zelf mee kunt voorlezen in de bibliotheek. Bij sommige vestigingen zijn er ook mogelijkheden om buiten de openingstijden met een groep kinderen langs te komen. Bespreek de wensen en mogelijkheden met de vestigingscoördinator van uw bibliotheek. Voor telefoonnummers en e-mailgegevens zie onze website: www.bibliotheekwaterland.nl Aan het bezoek zijn geen kosten verbonden. Doelgroep:

alle kinderen

Periode:

hele jaar

7


Bibliotheek op bezoek Wanneer het voor uw instelling lastig is om met de kinderen op pad te gaan, kunt u ook een bibliotheekmedewerker in uw instelling uitnodigen. Bijvoorbeeld bij een bijzondere gelegenheid, of ter introductie van een leesbevorderingsproject uit dit aanbod. Duur:

1 uur

Periode:

alle kinderen

Periode:

hele jaar

Kosten:

E 30,00

1 9


Voor de kinderen: Mediawijsheid App, noot, muis

Over peuters, kleuters en mediawijsheid De stichting Mijn Kind Online heeft onderzoek gedaan bij 575 ouders en observaties van 35 kleuters en peuters naar de digitale vaardigheden, de verwachtingen en de gewoontes van de jongste groep technologiegebruikers. Enkele opvallende inzichten uit dit onderzoek zijn: Van de Nederlandse peuters en kleuters tussen 3 en 6 is maar liefst 78 procent al online. Ze brengen zo’n 22 minuten per dag door op computer, laptop of iPad. Dat is bijna net zo veel als de tijd die ze aan boeken besteden. 5 procent deed dit al voor ze 1 jaar waren. Ouders hebben daar ook steeds minder moeite mee; maar liefst 90 procent laat de kinderen met digitale media spelen. Meest gebruikte middel: de spelcomputer bij voorkeur met touchscreens omdat ze makkelijker te hanteren zijn dan gewone computers. Argumenten waarom ouders hun kinderen op de spelcomputer laten spelen: ze leren er iets van, ze worden gewoon om er mee te werken en het is een zoethoudertje.

Tips van de makers van het rapport:

• Check vooraf de applicaties en sites waar de kinderen mee spelen. • Begeleid de kinderen: “Jonge kinderen hebben nog veel behoefte aan uitleg en

verkennen niet voor niets liefst samen met hun ouder de computer, smartphone of tablet, zoals ze ook graag samen tv kijken. Gebruik apps daarom niet als zoethoudertje, maar speel mee met je kind.”

• Beperk de schermtijd: “Voor een driejarige vinden de onderzoekers vijf tot tien minuten voldoende, voor een zesjarige hanteren zij twintig minuten tot een half uur. Vaak gaan kinderen zich daarna vervelen, en bovendien is het belangrijk dat ze voldoende tijd hebben om zich motorisch te ontwikkelen en ook hun andere zintuigen gebruiken – zoals gebeurt bij buitenspelen.”

11


Bereslim Bereslimme Boeken zijn interactieve animatiefilms van bekende prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Deze interactieve films stimuleren de taalontwikkeling van kinderen. Maar ze zijn ook gewoon leuk, want kinderen beleven veel plezier aan de bewegende beelden, de muziek en de geluidseffecten. Kinderen hebben de mogelijkheid om de boeken te bekijken met of zonder vragen. Er zijn op dit moment 42 Bereslimme Boeken, waaronder verschillende Dikkie Dik boeken, boeken van Max Velthuis, Kleine Muis zoekt een huis en vele andere bekende prentenboeken. Uit onderzoek naar digitale prentenboeken (Universiteit Leiden) blijkt dat:

• Peuters en kleuters het verhaal

beter begrijpen en nieuwe woorden en zinsconstructies leren.

• Kinderen met een taalachterstand met

digitale prentenboeken in een half uur tijd 5 à 6 nieuwe woorden leren.

• Digitale prentenboeken ook zeer effectief zijn

voor drukke of afwachtende kinderen, die minder profiteren van groepsprocessen en klassikale lessen.

Via de bibliotheek (educatie@bibliotheekwaterland.nl) kunt u een code krijgen waarmee u 3 weken lang gratis Bereslim kunt gebruiken. U heeft daarvoor wel een computer met internetverbinding nodig. U kunt als instelling ook zelf een licentie kopen die u onbeperkt toegang geeft tot Bereslim. Zie hiervoor www.bereslim.nl

12


Voor de kinderen: Collecties Een collectie prentenboeken Met deze service van Bibliotheek Waterland breidt u uw boekencollectie wel heel gemakkelijk uit. Vlak voor de Nationale Voorleesdagen in januari ontvangt u een krat met 25 mooie prentenboeken voor kinderen tot 4 jaar. In juni ontvangt u weer een krat met 25 andere boeken. EĂŠn boek staat vast: het Prentenboek van het jaar maakt altijd deel uit van uw nieuwe collectie. Ook ontvangt u het vingerpoppetje dat hoort bij het bekroonde boek. De collectie wordt geleverd in een stevig krat met een boekenlijst. Geef uw voorkeuren door en wij proberen zo goed mogelijk aan uw wensen te voldoen! Bibliotheek zorgt voor:

het afleveren van de collectie

U zorgt voor:

het terugbrengen van de collectie naar de bibliotheek

Duur:

2 x een half jaar

Doelgroep:

dreumesen en peuters

Periode:

hele jaar

Kosten:

E 50,00 per jaar

Themacollecties Themacollecties kunnen worden gebruikt bij thema’s, projecten, vieringen etc. Ze bestaan voor een groot deel uit verhalende (peuter)boeken en eventueel audiovisueel materiaal. Collecties worden op afroep samengesteld. U kunt zelf het onderwerp aangeven. Enkele voorbeelden zijn:

13


• seizoenen • familie • circus • boerderij • feest U zorgt er zelf voor dat de collectie wordt opgehaald en na de uitleentermijn weer wordt teruggebracht naar de bibliotheek. Duur:

6 weken leentermijn per themacollectie

Doelgroep:

0 - 4 jaar

Periode:

hele jaar

Kosten:

E 35,00 per themacollectie

Kamishibai Verteltheater De Kamishibai (vertelkastje) is een klein houten theatertje waarin losse vertelplaten geschoven kunnen worden. Door de magische uitwerking van het vertelkastje op de kinderen, worden zij als het ware het verhaal ingetrokken. Vooral voor jonge kinderen is het een uitstekend middel om hun aandacht vast te houden en de taalontwikkeling te stimuleren. U kunt aangeven in welke periode u het kastje of de platen bij voorkeur wilt lenen. De materialen worden door uzelf in de bibliotheek opgehaald en weer teruggebracht. Het vertelkastje wordt geleverd met vertelplaten, het bijbehorende prentenboek, een handleiding en verwerkingssuggesties. De bibliotheek heeft vertelplaten van een groot aantal prentenboeken. Bijvoorbeeld: Waar is Dikkie Dik van Jet Boeke, Ik wil de maan van Jonathan Emmett en Kleine Ezel van Rindert Kromhout. Als u interesse heeft in het lenen van vertelplaten kunnen wij u de volledige lijst toesturen of u kunt kijken op onze website: www.bibliotheekwaterland.nl Duur:

4 weken

Doelgroep:

dreumesen en peuters

Periode:

hele jaar

Kosten:

gratis

14


Voor de pedagogisch medewerkers Inspiratiebijeenkomst Nationale Voorleesdagen In januari vindt jaarlijks de inspiratiebijeenkomst plaats voor de Nationale Voorleesdagen. Tijdens deze bijeenkomst wordt u geïnformeerd over alle producten, boeken en activiteiten betreffende de Nationale Voorleesdagen en krijgt u suggesties over hoe u het thema in uw kinderdagverblijf of peuterspeelzaal zou kunnen inzetten. Duur:

2 uur

Doelgroep:

pedagogisch medewerkers en leerkrachten

van groepen 1 en 2 basisonderwijs

Periode:

januari, vóór de Nationale voorleesdagen

Kosten:

E 10,00 per deelnemer

Lezing Mediawijsheid voor peuters en kleuters Lezing door een deskundige voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten groepen 1 en 2 van het basisonderwijs.

• Hoe kan mediagebruik creativiteit en oplossingsgericht werken stimuleren? • Hoe kunnen media worden ingezet naast alleen kijken of luisteren? • Zijn bepaalde media wel pedagogisch verantwoord? • Media als onderdeel van een dagprogramma Korte inhoud van de presentatie:

‘Mediawijsheid voor peuters en kleuters’ richt zich op pedagogisch medewerkers en leer- krachten van groep 1 en 2 van het basisonderwijs. Deze lezing geeft hen informatie om ‘mediawijs’ te worden in hun omgang met jonge kinderen. Dit strekt zich uit tot alle media, die de peuter en kleuter omringen: televisie, boeken, tijdschriften, dvd’s, tablet en internet.

15


Duur:

ca. 1,5 uur

Doelgroep:

pedagogisch medewerkers en onderwijzers

groepen 1 en 2 basisonderwijs

Periode:

maart 2013

Kosten:

E 25,00 per deelnemer

Bijzonderheden:

de lezing kan alleen doorgaan bij voldoende deelname.

Over de exacte datum en invulling houden wij u op de hoogte

via onze Nieuwsbrief.

Cursus Interactief voorlezen Alle pedagogisch medewerkers lezen voor. Iedereen doet dat op zijn eigen manier, die past bij zichzelf en bij het kind. De training ‘Interactief voorlezen’ geeft handvatten voor voorlezen met een specifiek doel: het versterken van de taalontwikkeling van kinderen. Bij voorlezen ten behoeve van taalstimulering gebruik je specifieke technieken en ook specifieke prentenboeken. In deze bijeenkomsten leer je wat voor technieken dat zijn en welke boeken daarvoor geschikt zijn.

Doel

Het verdiepen van en het oefenen met interactief voorlezen. Aanwezige kennis en kunde wordt geactiveerd en nieuwe deskundigheid toegevoegd. Voor leidsters en werkers in het veld van VVE is het een leuke training om de vaardigheden weer eens op te poetsen. De workshop biedt nieuwe inzichten, handvatten en eyeopeners op het gebied van voorlezen.

Wij beantwoorden vragen als

• Hoe kan je door middel van interactief voorlezen de taalontwikkeling van kinderen optimaal stimuleren? Welke technieken liggen hieraan ten grondslag?

• Welke prentenboeken zijn geschikt voor interactief voorlezen? Aan welke criteria moeten boeken voldoen?

• Hoe lees je voor aan kinderen die nauwelijks Nederlands beheersen? • Hoe lees je voor aan kinderen die helemaal niet bekend zijn met voorlezen? • Hoe kan je effectief onbekende woorden uitleggen aan kinderen?

1 17


Duur:

Doelgroep:

2 bijeenkomsten van 2 uur pedagogisch medewerkers

Periode:

de cursus kan gedurende het gehele jaar plaatsvinden

Kosten:

E 35,00 per deelnemer. De cursus kan in company worden gegeven,

dan zijn de kosten in totaal E 400,- voor een groep van

circa 12 deelnemers.

Cursus Voorleescoördinator De kinderopvang heeft een belangrijke taak in de ontwikkeling van de literaire competentie en leesmotivatie bij kinderen van nul tot vier jaar. Aandacht voor boeken, lezen en voorlezen in de kinderopvang is dan ook van grote betekenis. Onderzoek (TNS-NIPO) wijst uit dat kinderopvanginstellingen in het algemeen geen apart budget voor de aanschaf van boeken hebben en pedagogisch medewerkers geven aan dat ze het moeilijk vinden om geschikte boeken te selecteren voor hun doelgroep en volgen weinig scholing op het gebied van taal en leesbevordering. Om de plaats van boeken in het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal beter te borgen kunnen één of meer pedagogisch medewerkers per instelling worden geschoold tot voorleescoördinatoren.

Doel van training

Na de training bent u opgeleid tot voorleescoördinator in de kinderopvang.

Kennis

U beschikt na afloop van de training over basiskennis van jeugdliteratuur voor de doelgroep 0 - 4 jarigen.

Na afloop van de training bent u in staat om

• In samenspraak met de leidinggevende (en binnen het kader van de eigen organisatie) het (voor)leesbeleid op te zetten voor de eigen locatie

• Praktische uitvoering te geven aan dit beleid • Collega’s te enthousiasmeren en het voorlezen levend te houden binnen de instelling • Ouders te informeren (en te enthousiasmeren)

1 18


• Een samenwerkingsverband met de bibliotheek en andere cultureel-educatieve instellingen in de eigen regio op te zetten.

Duur:

de training bestaat uit 3 bijeenkomsten van 3 uur, met 10 uur huiswerk

Doelgroep:

pedagogisch medewerkers

Periode:

gedurende het gehele jaar

Kosten:

E 250,00 per deelnemer

Kennismaking met de Boek-O-matic workshop voor pedagogisch medewerkers

Boek-O-Matic is een programma voor jonge kinderen dat de fantasie en het vertellen stimuleert vanuit een multimediale invalshoek. Met een aantal getekende verhaalelementen maken de peuters een verhaaltje door plaatjes te plakken op een vertelstrook. Elk verhaal kan worden opgenomen met een iPad, waarbij het kind zijn eigen verhaal vertelt. Hierna kan het filmpje eenvoudig op het speciale boek-O-matic kanaal op YouTube worden gepubliceerd. De ingevulde vertelstrook wordt opgevouwen tot een mooi eigen boekje en mee naar huis genomen. Op de achterkant staat informatie over vertellen, voorlezen, de bibliotheek en een instructie om thuis verder te gaan met het maken en vertellen van verhalen. Bekijk op www.youtube.com op het boek-O-matic kanaal hoe Milo (3 jaar) zijn eigen verhaal en filmpje maakt! Het filmpje heet: Kennismaken met de boekOmatic. De bibliotheek biedt een workshop voor pedagogisch medewerkers aan. Tijdens deze workshop leert u hoe u de boek-o-matic zelf kunt uitvoeren in een groep. Duur:

1,5 uur per workshop

Doelgroep:

pedagogisch medewerkers

Periode:

hele jaar

Kosten:

E 25,00 per medewerker

19 1


Voor ouders Algemene ouderavond Op aanvraag verzorgt Bibliotheek Waterland graag (een deel van) een ouderavond in uw instelling.

Het programma wordt in overleg opgesteld en kan bijvoorbeeld gaan over: • Boekstart, voorlezen aan baby’s;

• interactief voorlezen aan peuters; • wat zijn ‘goede’ prentenboeken? Duur:

afhankelijk van de wensen

Doelgroep:

ouders

Periode:

gedurende het hele jaar

Kosten:

op basis van offerte, afhankelijk van het gekozen programma

Share the fun:

Ouderavond door onze Mediacoach Uw kinderdagverblijf/peuterspeelzaal is op zoek naar ouderbetrokkenheid? U wilt de ouders goed informeren over nieuwe media? Dan is de lezing van de Mediacoach een doelmatige, speelse en informatieve invulling van een ouderavond. Tijdens deze ouderavond informeert de Mediacoach over hoe je als opvoeder omgaat met je kind en mediawijsheid. Kinderen zijn immers op steeds jongere leeftijd online. Thema’s die aan de orde kunnen komen zijn: TV-kijken, leuke apps op de ipad/tablet, digitale prentenboeken. In de voorbereiding overlegt de Mediacoach met u of de ouderraad over wenselijke onderwerpen. Duur:

ca. 1,5 uur

Nodig:

pc/laptop en beamer met geluid

Kosten:

E 125,00 per ouderavond

21


Abonnement

Om gebruik te kunnen maken van ons aanbod dient u een abonnement voor (voorschoolse) instellingen te hebben. Dit aansluitabonnement van Bibliotheek Waterland geeft u recht op: • Een bibliotheekpas. Met deze bibliotheekpas kunt u maximaal 40 materialen lenen. De uitleentermijn is 6 weken en bij te laat terugbrengen betaalt u niets extra. U kunt kosteloos boeken reserveren. • Daarnaast kunt u met het abonnement voordelig gebruik maken van het aanbod aan diensten en activiteiten van Bibliotheek Waterland.

Instellingen-abonnement 2012

E 48,00

Instellingen-abonnement 2013

E 49,50

Instellingen-abonnement 2014

E 51,00

Voor de kinderen; Leesbevordering

Met abonnement

Zonder abonnement

Programma Nationale voorleesdagen

E 10,00

E 20,00

Pakket Wiebelbillenboogie

E 10,00

E 15,00

Pakket Fiet wil rennen

E 10,00

E 15,00

Logeerbeer

E 10,00

E 15,00

Bibliotheekbezoek

Gratis

Gratis

Bibliotheek op bezoek in de klas

E 30,00 per bezoek

E 50,00 per bezoek

Gratis

Gratis

E 50,00 per jaar

E 75,00 per jaar

Themacollectie

E 35,00 per 6 weken

E 40,00 per 6 weken

Kamishibai vertelkastje

gratis

E 5,00 per 6 weken

Voor de kinderen; Mediawijsheid Bereslim code voor 3 weken

Voor de kinderen; Collecties Wisselcollectie van 25 prentenboeken

22


Voor pedagogisch medewerkers Inspiratie-bijeenkomst Nationale Voorleesdagen

E 10,00 per deelnemer

E 25,00 per deelnemer

Lezing mediawijsheid

E 25,00 per deelnemer

E 40,00 per deelnemer

Cursus Interactief voorlezen

E 35,00 per deelnemer

E 50,00 per deelnemer

Cursus Interactief voorlezen

E 400,00 per team

E 500,00 per team

Cursus Voorleescoรถrdinator

E 250,00 per deelnemer

E 300,00 per deelnemer

Boek-O-matic

E 25,00 per deelnemer

E 50,00 per deelnemer

Ouderavond op aanvraag

In overleg

In overleg

Share the fun - Ouderavond mediacoach

E 125,00

E 200,00

Voor ouders

(alle prijzen zijn exclusief BTW)

Heeft u andere wensen? U bent van harte welkom met iedere vraag of opmerking. Zoekt u bijvoorbeeld een voorlezer? Wilt u tips over het samenstellen van een collectie? Wij horen het graag. Ook als u advies wilt over het inrichten van de leeshoek of mediatheek komen wij graag een keer bij u langs. U kunt het contactformulier invullen op www.bibliotheekwaterland.nl of mailen naar educatie@bibliotheekwaterland.nl U kunt ook direct bellen met de accountmanagers educatie van de bibliotheek: Ellen Otten en Lilian Leber, tel. 0299 454073.

23


Aanbod Voorschoolse periode 2012-2014  

Voor instellingen die zich bezig houden met peuters en kleuters heeft Bibliotheek Waterland een aanbod ontwikkeld. Pedagogisch medewerkers u...

Aanbod Voorschoolse periode 2012-2014  

Voor instellingen die zich bezig houden met peuters en kleuters heeft Bibliotheek Waterland een aanbod ontwikkeld. Pedagogisch medewerkers u...

Advertisement