Page 1

núm. 33 Març-abril de 2012

Exposició “Dones sense límit...accions” a la Biblioteca Nou Barris El passat 16 de gener vam inaugurar, a la primera planta de la Biblioteca Nou Barris, l’exposició “Dones sense límit...acions”, i ha restat durant tot el mes de gener a la nostra biblioteca. L’entitat organitzadora ha estat ASENDI NB (Associació per la Sensibilització envers la Discapacitat Nou Barris). ASENDI és una associació d’atenció i promoció de les persones amb discapacitat, situada al nostre districte, i té com objectiu principal la sensibilització de la societat cap al món de la discapacitat a fi de treballar per obtenir una societat inclusiva. ASENDI NB també té la voluntat d’ajudar totes les persones amb algun tipus de limitació, aconseguir la no-discriminació de les persones amb discapacitat o amb altres diversitats i l’eliminació de les barreres més importants, que són les culturals i les mentals. Aquesta exposició “Dones sense límit...acions” ha estat realitzada amb el desig de mostrar que la discapacitat no ens limita per a fer tot allò que ens proposem. Comptant amb les adaptacions adequades podem viatjar al Far-West, votar a les eleccions, ser actrius per uns dies, muntar a cavall, fer submarinisme o gaudir d’un dia a les curses de motos. Per aquest motiu l’exposició s’ha presentat a la biblioteca en una sala accessible i amb explicacions de les imatges en braille i audiodescripció per a persones cegues, així com encaminaments i lectura fàcil, perquè tothom pugui participar-hi.

“Dones sense límit...acions” ha estat una exposició fotogràfica en què hem pogut veure dones amb diversitat funcional (discapacitat física, discapacitat visual, etc.) realitzant activitats de la vida diària. Se’ns ha ofert una visió real de les capacitats i habilitats d’aquestes dones que fa que ens adonem que les veritables limitacions no són les que presenten les persones (pèrdua de mobilitat, pèrdua de visió, etc.), sinó les barreres que posa la societat (barreres físiques, prejudicis, pors, etc.). S’ha plantejat, doncs, en el marc d’aquesta exposició, la necessitat d’avançar cap a una societat més inclusiva en què qualsevol persona, sigui quina sigui la seva diversitat (gènere, origen de procedència, diversitat funcional, etc.) pugui participar i exercir els seus drets. Agraïm a ASENDI la participació i col· laboració amb la Biblioteca per haver portat a terme aquesta exposició.


Projecte Temps de barri, Temps per a Tu a la Biblioteca Nou Barris A la Biblioteca Nou Barris acollirem, a partir del dissabte 10 de març, tallers quinzenals adreçats a nens i nenes de 4 a 18 anys amb discapacitats. Aquests tallers tindran una durada de 3 hores, en dissabtes alterns, i coincidint amb el calendari escolar. Aquests tallers tenen com a objectiu fomentar la conciliació de la vida laboral, familiar i personal de les famílies que tenen a càrrec persones amb alguna discapacitat. l’Ajuntament de Barcelona , a través del programa Temps i Qualitat de Vida i de l’IMPD amb la col·laboració de la Biblioteca Nou Barris i d’altres entitats del districte, vol oferir, a aquestes famílies, la possibilitat de gaudir de temps personal, alhora que el seus fills i filles puguin gaudir d’un temps lúdic de qualitat, compartit amb altres nens i nenes. El servei que s’ofereix és un servei de proximitat, en el marc del nostre barri, dirigit a aquestes famílies, esmentades més amunt, i amb la possibilitat d’incloure els germans/es quan la família ho consideri adient. Pel que fa a les places que hem ofert, aquestes han estat limitades tenint en compte diferents criteris de priorització com ara l’adequació del servei ofert a les característiques de l’infant, les necessitats familiars, la proximitat de la llar familiar o la situació econòmica d’aquestes famílies. En ser un projecte pilot, enguany no s’ha previst l’aportació econòmica de les famílies per la realització dels tallers, però es preveu un preu públic per futures edicions. Durant el mes de febrer les famílies interessades van poder contactar amb els diferents serveis del districte de Nou Barris

que han col·laborat durant la campanya d’inscripció: • Àrees bàsiques de salut - Districte Nou Barris • Equips d’Atenció Psicopedagògica dels centres educatius (EAPS) • Centres de Serveis socials del districte Nou Barris • Biblioteca Nou Barris La inscripció es deixarà oberta al llarg de tot el curs escolar 2011-2012, si es dóna el cas que hi hagi places disponibles. Agraïm la col·laboració de totes les entitats del districte de Nou Barris, anteriorment esmentades, per haver fet possible iniciar aquest projecte a la nostra biblioteca. En propers números del Calidoscopi us anirem explicant com ha anat l’experiència.


El racó del Circ a la Biblioteca Nou Barris En aquest espai sobre el fons especialitzat en circ de la Biblioteca Nou Barris, trobareu informació de notícies, noves adquisicions, activitats que programem a la biblioteca, curiositats circenses i moltes més coses. Que comenci l’espectacle! NOVETATS DE CIRC MARÇ-ABRIL 2012 GÓMEZ, Joseba. El viaje de las semillas. Legutiano: Saure, cop. 2008 El còmic proposa un apropament a la figura de Wangari Maathai (la Dona Negra i Verd), keniata universal guardonada amb el Premi Nobel de la Pau l’any 2004. La història es desenvolupa com si fos un documental en què la veritable protagonista esdevé la natura.

El secreto de la magia [DVD], un film de Katinka Heyns El Hendrik és l’encarregat d’una estació de tren perduda. Un bon matí, la rutina es veu alterada per la inesperada aparició d’un circ ambulant que arriba per casualitat a l’estació. Quan el circ se’n va amb el tren, un misteriós pallasso decideix quedar-se.

Teatro de calle [DVD]. Coordinador: Antonio Martínez Calle. Sevilla: Wanceulen, DL 2007 El teatre de carrer és el que millor reflecteix un esperit integrador, en el qual es barregen personatges molt expressionistes. DVD documental. LACOMBE, Benjamin. Melodía en la ciudad. Zaragoza: Edelvives, cop. 2010 Una història única, màgica, inoblidable, fascinant. La història del secret de l’Alexandre i l’Helena, la misteriosa gitana andalusa. Circo = Circus = Cirque... [publicació periòdica]. Santander: Circo, 1988-


nfantil Entrevista a l’Elena Andrés

Narradora i educadora de massatge infantil, col·labora amb les biblioteques de Nou Barris. contacte amb Nascuts per Llegir sorgeix d’un anunci al diari que em va ensenyar la meva mare. Vaig veure fet realitat el meu somni, la unió de les meves dues grans passions, el món dels contes amb el món del massatge infantil, el 2007, quan van escollir Contes sobre la pell per representar NPL per tot Catalunya i Andorra.

Miniautobiografia Sóc Elena Andrés i em dedico a explicar contes des de sempre. De petita m’encantava escoltar i imaginar històries per explicar-les després. Professionalment vaig començar l’any 1999, encara que molt abans ja treballava amb infants. Vinc del món del teatre i dins les meves sessions m’agrada incorporar titelles, il·lustracions, llibres, disfresses..., tot el que sorprengui el nen/a i el faci gaudir de la narració. Sóc membre de l’ANIN i de l’AEMI i la raó d’explicar contes és perquè m’ho passo molt bé i el públic infantil m’enamora. Des de quan col·labores amb les biblioteques? Com sorgeix el primer contacte amb el projecte NPL? Col·laboro amb les biblioteques des de l’any 2002 quan començo a explicar contes a nens/es a partir de 3 anys, tot i que els nadons sempre eren benvinguts, l’energia de les famílies al complet escoltant contes és una sensació molt maca. El primer

T’agrada treballar amb nens tan petits? M’encanta. Sempre em pregunten com ho faig per no perdre la concentració. No es tracta de tècnica ni de saber fer, simplement de deixar-te anar i connectar amb l’energia dels nens/es; una energia pura i autèntica. Quan estic a la sessió i veig el seu moviment espontani i lliure, sóc feliç i els agraeixo poder compartir uns moments tan macos de les seves vides. En què creus que ajuda les famílies les activitats que imparteixes? Les meves activitats ajuden pares i mares a estar més a prop dels fills/es, a agafar i acaronar els nens/es sense por de malcriar-los, a establir vincles segurs a través del tacte. I tot això unint els contes i els massatges. A més es porten un grapat d’idees per practicar a casa, quan els contes i els massatges tenen el seu espai íntim. Un consell per a les famílies usuàries de biblioteques Que no deixin mai de visitar-les. Les biblioteques vetllen perquè els contes ajudin en el procés de vinculació de pares i fills. Estan plenes de màgia i de contes molt macos que arriben a l’ànima.

Biblioteques: • Nou Barris • Canyelles • Les Roquetes • Vilapicina-La Torre Llobeta • Zona Nord Els articles signats expressen únicament les idees dels seus autors, que poden no coincidir amb l’opinió del consell de redacció.

Calidoscopi  

Novetats de les biblioteques de Nou Barris