Page 1

Un xic de tot El ButlletĂ­ de l'escola Setelsis

Desembre 2012


Editorial "Si vols un adult amb pensament creatiu, de petit explica­li contes; si el vols, a més, savi, explica­li més contes” (A Einstein) Els sistemes educatius canvien i canvien, però hi ha un fil conductor que uneix la feina dels mestres d’abans i els d’ara: cal que els nostres alumnes esdevinguin lectors i lectores competents. La lectura és el substrat que ens permet fer créixer els altres coneixements. A l’escola, doncs, treballem la lectura des de tres vessants: ­ aprendre a llegir ­ llegir per aprendre ­ el gust per la lectura. En els primers anys escolars, els nens i les nenes aprenen a llegir, és a dir, a desxifrar un codi nou. A l’escola aquest aprenentatge es consolida gràcies a diferents metodologies que es treballen sobretot a Educació Infantil i a Cicle Inicial. Més endavant, ja caldrà haver consolidat els aspectes més mecànics perquè la lectura sigui font de coneixement i de plaer. I és que l’objectiu no és aprendre a llegir sinó llegir per aprendre, per tant es tracta d’incentivar la comprensió lectora de tot tipus de textos per extreure’n la informació que ens permet actuar millor, pensar millor, formular­nos noves hipòtesis per incidir d’una manera crítica i creativa sobre el nostre entorn. També és la clau que permet obtenir èxit escolar. I l’altre gran objectiu és llegir per plaer. Tot bon lector sap dels moments de gaudi que li han proporcionat els llibres, com d’una manera agradable ha descobert móns imaginaris, com s’ha traslladat d’època i de país per viure històries i aventures... Llegir és una bona cosa: a l’escola hi dediquem moltes energies i és un tema que ens fa reflexionar per buscar les millors estratègies d’èxit. Aquest curs, a més, ens hi dediquem d’una manera especial perquè estem dins del Pla d’Impuls a la Lectura. Al llarg del curs us anirem oferint més informació d’aquest pla perquè entre tots, família i escola, ajudem a formar bons lectors i bones lectores.

Bon Nadal, bon any 2013 i...bona lectura!


3

ESCOLA SETELSIS SOLSONA Avinguda Cardenal Tarancon, 20 25280 Solsona http://escolasetelsissolsona.blogspot.com escolasetelsis@xtec.cat


Som

Educació infantil

La rateta que escombrava l'escaleta. P­3 Passejada pel nucli antic. P­5 Treballem els aliments. P­4

Cicle inicial

Endevina endevinetes ... 1r Claes Oldenburg. 2n

Cicle mitjà

Hem conegut amics d'en Salvador Dalí. 4t VI fira de l'esport. 3r

Cicle superior

Estudiem els animals. 5è Cardona, castell i mines de sal. 6è

Les nostres comissions Anglès

Música Educació física Religió

USEE Entreteniments AMPA Bon Nadal


5

Les parets parlen ...


Educació infantil

LA RATETA QUE ESCOMBRAVA L'ESCALETA

EL CONTE DE LA RATETA ENS AGRADA MOLT, I ESTEM FENT UNS TREBALLS MOLT DIVERTITS PER DECORAR EL NOSTRE PASSADÍS. TAMBÉ APRENEM ELS NOMS DELS ANIMALS QUE SURTEN AL CONTE I EL SO QUE FAN: BEEEE, MEU MEU, BUP BUP... TENIM UNES TITELLES MOLT XULES PER REPRESENTAR­LO.


Educació infantil

PASSEJADA PEL NUCLI ANTIC DE SOLSONA

ELS GEGANTS I ELS DRACS DE P­5 HEM FET UNA GRAN PASSEJADA PELS QUATRE PORTALS, PELS CARRERS I PLACES. ENS HEM CANSAT UNA MICA PERÒ ENS HA AGRADAT MOLT. US EXPLIQUEM ALLÓ QUE HEM VIST. ● A l'Ajuntament hi ha l'escut de Solsona i el del mercader que va fer construir l'edifici. ● Les cases dels antics mercaders són molt grans. ● Els caps de biga estan molt ben fets i les cares són totes diferents. ● El Portal del Pont és el més gran i té un sol molt brillant. ● Hi ha teieres que s'encenen en algunes festes importants. ● A la Plaça del Camp hi ha l'escut de Solsona fet amb rajoles. ● El Portal del Travesset no hi és, però està marcat a terra el lloc on era i ens el podem imaginar. ● Els carrers són llargs i estrets, també hi ha places i moltes fonts.

7


Educació infantil

T R E B A L L E M E L S A L I ME N T S

PER TENIR FORÇA, CRÉIXER I JUGAR HEM DE MENJAR DIFERENTS TIPUS D'ALIMENTS: VERDURA, FRUITA, CARN, PEIX, LLET, OUS, PA, LLEGUMS... HI HA ALIMENTS QUE S'OBTENEN DELS ANIMALS, D'ALTRES DELS VEGETALS I ALGUNS SÓN D'ORIGEN MINERAL. ELS NENS I LES NENES DE P4 HEM TREBALLAT PER EQUIPS I HEM CLASSIFICAT UNS QUANTS ALIMENTS SEGONS EL SEU ORIGEN.


ALGUNS ALIMENTS ENS AJUDEN A CRÉIXER. D'ALTRES SERVEIXEN PER A OBTENIR ENERGIA I HI HA ALIMENTS QUE AJUDEN AL BON FUNCIONAMENT DEL NOSTRE COS. .

9

C A L M E N J A R UN A M I C A D E T O T ! ! !

PER AIXÒ HEM APRÉS QUE:


Cicle inicial

ENDEVINA, ENDEVINETES....

PER FER UNA SOPA DE LLETRES!

Els Ducs i els Falcons estem treballant les endevinalles. Sereu capaços de resoldre aquestes endevinalles? Les respostes les trobareu a la sopa de lletres. Endavant! NO SÓC CARXOFA PERÒ M'ARRENQUEN DE FULL EN FULL. QUI N'ARRENCA DOS ALHORA, ÉS SEGUR, LI FALTA UN BULL.

Passo la vida fent voltes caminant a poc a poc, però per més que camino sempre estic al mateix lloc.

EL SOL TÉ FRED I NO VOL SORTIR; S´AMAGA ENTRE ELS NÚVOLS I ES POSA A DORMIR.

LES VACANCES HAN ARRIBAT, TAMBÉ LES FESTES MAJORS. ÉS TEMPS DE BANYS I GELATS QUE MENJO DE DOS EN DOS.


Som set germans que sols vivim un dia; quan un mor, l'altre neix i així passem la vida. Unes veuen la llum, les altres el sol, totes juguen al rotlle i totes germanes són. NO M’AGRADA EL FRED, FAIG TORNAR LES ORENETES I PINTO ELS CAMPS DE VERD.

DESPRÉS DE LES CALORS ENS VISITA TOT PLORANT, I UN MUNT DE FULLES SEQUES CAUEN DANSANT.

11


Cicle inicial

CLAES OLDENBURG A 2n

Com ja és habitual a l’escola, els alumnes de cicle inicial treballem l’obra de l’escultor Claes Oldenburg. OLDENBURG pertany a un grup d’artistes d’un moviment anomenat POP ART. Acostuma a fer escultures d’objectes reals però molt grans, tan grans que han d’estar al carrer i als parcs. A nosaltres ens ha sorprès veure aquestes GRANS obres i hem volgut reproduir a petita escala una de les seves obres més emblemàtiques: “Cullera­pont i cirera”.

L’obra d’aquest artista que tenim més propera és a Barcelona (Vall d’Hebron) i s’anomena “Llumins”.


Us mostrem el procés que hem seguit per realitzar la maqueta utilitzant les següents tècniques: ­

Collage amb paper de seda.

­

Modelatge amb plastilina.

­

Pintura.

­

Envernissat.

13

Si voleu veure més activitats que fem durant el curs podeu visitar el nostre bloc: 2nsetelsis.blogspot.com


Cicle mitjà

HEM CONEGUT AMICS D’EN SALVADOR DALÍ

Tot passejant pel bonic poble de Cadaqués, vam aprofitar per entrar a la casa de Port Lligat d’en Salvador Dalí. Dins hi tenia animals dissecats i infinitat de mobles fets per un gran amic anomenat Joan Vehí, que vam tenir el plaer de conèixer. Com que la Gal∙la feia col∙lecció de cadires, en Joan li'n va construir una de sis potes. A part de fer els mobles per en Salvador Dalí i la Gal∙la, en Joan també li feia fotografies que mai havien estat exposades, i ens van invitar a entrar al museu de Cadaqués, on n’hi havia moltes!

El senyor Joan Vehí

Cadira de 6 potes, feta per en Joan Vehí

Taula del mateix fuster


El segon amic d’en Salvador Dalí que vam conèixer era el senyor Andreuet, que li feia i li arreglava els rellotges. Nosaltres el vam conèixer a l’església de Santa Maria de Cadaqués, i vam aprofitar per escoltar­ne una explicació, ja que la coneix molt bé. Tant en Joan com l’Andreuet ens van explicar que en Salvador Dalí, quan estava entre amics íntims, no feia “tant el boig” com quan sortia per la televisió o rebia visites de periodistes, i el record que en tenien era entranyable i genial. Gràcies a en Joan i l’Andreuet, ens vam assabentar de moltes més coses d’en Salvador Dalí que mai no haguéssim conegut. Aquestes colònies mai les oblidarem i el surrealisme el tindrem sempre amb nosaltres.

15


Cicle mitjà

VI FIRA DE L'ESPORT

Els dies 4 i 5 d’octubre prop de 150 nens i nenes de 3r de primària de les escoles Arrels I, El Vinyet i Setelsis vam participar a la VI Fira de l’Esport de la ciutat de Solsona. Aquesta activitat va tenir lloc al complex poliesportiu municipal. Tot plegat s’emmarcà dins del Pla Educatiu d’Entorn, que vol acostar­nos una mica més a l’esport, tant individual com d’equip. Els que hi vam participar vam poder familiaritzar­nos amb l’escalada al rocòdrom, amb el tennis, amb les bitlles catalanes, amb el bàsquet i amb el muntatge de tendes. Tots hi vam posar moltes ganes, a més de les nostres habilitats, per gaudir­ ne al màxim. Ens ho vam passar molt bé. Hem de donar les gràcies a l’Ajutament de Solsona, al Consell Esportiu del Solsonès, al Club Bàsquet Solsona, al Club de Bitlles Solsona, al Club Tennis Solsona i al Centre Excursionista del Solsonès per l’esforç que hi han posat per tal que la Fira hagi pogut ser una realitat un altre any.


Cicle superior

ESTUDIEM ELS ANIMALS

Els alumnes de 5è hem estudiat els animals. Hem fet treballs en grup sobre els vertebrats. Per fer el treball vam disposar d'una cartolina i tot allò que cada membre del grup anava portant. Fent el treball vam aprendre coses noves: curiositats que no sabíem, treballar en grup, informació nova, utilitzar enciclopèdies per buscar informació,... Ens vam distribuir la feina: uns enganxàvem fotos, altres escrivíem i uns altres pensàvem com donar forma al treball. Ens hem ajudat molt, ha estat molt divertit i ha valgut la pena. Les produccions han quedat molt boniques! Alumnes de 5èA

El divendres 16 de novembre estava previst que aniríem a l'aula de ciències a fer la dissecció d'un peix, i així va ser. Quina emoció! Alguns nens es van marejar, però a la majoria ens va agradar molt l'experiment. Ens vam posar en grups de cinc. Cada grup disposava de: safata, llapis, lupa, tisores, pinces i un peix. Tots els del grup vam examinar-lo. Primer vam tocar les escates, després vam observar totes les aletes, vam fer entrar el llapis per la boca i el vam treure per la fenedura branquial. Quin fàstic! Tot seguit vam obrir el peix des de l'anus fins a la boca per veure-li l'abdomen; a dins dels budells encara hi tenia caca. Ecs! Finalment li vam treure l'espina. Va resultar una classe diferent, divertida i molt profitosa per aprendre. Alumnes de 5èB

17


Cicle superior

CARDONA, castell i mines de sal El dia 14 de novembre els nens i nenes de 6è vam anar a Cardona. Vàrem visitar les mines de sal i el Castell. Com que som tants nens ens vam dividir en dos grups: 6è A i B per un costat i, 6è C i D per un altre. Mentre uns érem a la mina els altres visitàvem el Castell. Ens van acompanyar uns guies que ens ho van explicar molt bé. Al castell ens van ensenyar l'església i la cripta. Ens van explicar la llegenda de la torre de la Minyona, entre altres curiositats. Per baixar a l'entrada de la muntanya de sal i accedir a la mina vam anar­hi enfilats dalt d'un remolc tibat per un tractor. Això sí que va ser divertit!! Una altra cosa que vam trobar molt divertida va ser que ens vam haver de posar un casc per tal d'evitar que ens caigués alguna cosa al cap. Passejàrem per les galeries i vam veure estalactites, estalagmites, i com algunes d'elles ja havien format columnes. Ens van deixar tastar la sal: la sal comuna, l'amargant i una que picava una mica. Vam acabar la visita veient un video de la història de les mines de Cardona. Més tard, els dos grups vam dinar en una zona de picnic prop de les mines. Després de jugar una bona estona vam fer un tomb per Cardona i, cap a casa falta gent!


Les nostres comissions Comissió Escola Verda

QUÈ PODEM PLANTAR A L’HORT A L’HIVERN ?

Moltes vegades se’ns planteja el dubte de què podem plantar a l’hort i de com fer­ho. Des d’aquí us donem unes petites pautes perquè us puguin ajudar. DESEMBRE És un mes per fer tasques de manteniment i si és el cas de reparacions. Es un bon moment per mantenir el compostatge en condicions. Podem collir cols, bròquils, bledes, enciams, espinacs i api. GENER Es planten cebes, enciams, escaroles, bledes, alls, ... “Si vols tenir un bon aller, planta’l pel gener” Es prepara el terreny per fer la sembra de primavera. FEBRER Es planten cebes, cols, escaroles, bròquils, bledes, maduixes i alls. És moment de recollir les famoses cebes grillades, els calçots. Es pot iniciar la sembra de patata primerenca. SECRETS DE L’HORTOLÀ Recordeu que cal consumir aliments de temporada, ja que és quan contenen el màxim de nutrients. El consum de productes locals redueix les emissions de diòxid de carboni que s’emeten durant el transport a través de distàncies llargues.

19 21


Les nostres comissions Comissió Biblioteca i Butlletí

NO PENSIS EN UN ELEFANT! El primer que fa una persona quan li diuen “no pensis en un elefant!” és imaginar­se un elefant. És fàcil, llavors, pensar que hi ha alguna cosa en la comunicació que no funciona correctament, o bé que no utilitzem bé el nostre llenguatge per l’objectiu que pretenem. Aquest fet ens porta a pensar: què passa pel cap dels infants (o de nosaltres mateixos) quan els hi diem “no toquis això”? Pels anys 70 es va desenvolupar en psicologia una tècnica que es diu “Programació Neurolingüística”, també coneguda per PNL. La PNL es basa en la idea que les persones recollim tota la informació de l’entorn, de forma conscient o inconscient, mitjançant els nostres sentits.

Aquesta informació l’organitzem al cervell, creant una impressió o representació d’allò que passa a l’entorn. Partint d’aquesta idea, la PNL explica com fer canvis positius en les persones, ja que el coneixement de la comunicació ens permet saber com pensa l’altra persona i com transmetre la informació perquè es comprengui de manera ràpida i fàcil. Sabent que la PNL pot ajudar a ensenyar i a desenvolupar habilitats en un mateix (per comunicar allò que vol) i en l’altre (perquè aprengui) és molt interessant que arribi la manera d’utilitzar la PNL a les famílies i al professorat.


Sovint, malauradament, sentim expressions dirigides als infants com: ­ Pots provar­ho, però ja t’aviso que no te’n sortiràs! ­ No fas res bé! ­ Segur que no ho has pensat abans de respondre.

Són expressions que no porten enlloc, i que no aporten res més que negativitat. Es poden substituir per expressions com: ­ Equivocar­se és el millor camí per aprendre com es fan bé les coses. ­ Prova­ho! T’equivoquis o no, hauràs après una mica més. ­ Cada cop ho fas millor! ­ Prova de pensar una estona la propera resposta.

21

Les paraules que adrecem als infants tenen un impacte en el seu desenvolupament i en la construcció de la seva personalitat, la nostra tasca és fer­les servir amb saviesa i cura, tenint en compte que cada paraula que dirigim a un infant pot modelar la seva pròpia imatge i la del món que l'envolta. Els adults tenim el poder de la paraula, i hem de fer­ne un bon ús. Som el referent dels infants, el model que imitaran, i ells són el futur. Per saber­ne més sobre PNL:

http://www.xtec.cat/sgfp/llicencies/200405/memories/927m.pdf http://www.catradio.com/audio/422258/Exercicis­de­PNL http://www.santillanafol.es/sites/default/files/pnlexerc.pdf http://www.micronetcenter.com/acpnl/historia­pnl.html http://www.tecnos.cat/ampa/wp­content/uploads/2012/02/MA­ CARME­BOQUE­XERRADA­TECNOS­2012.pdf


Anglès

Find out the differences.

CLUE S G_ _ V_ S

S _ _R S

S__WF____S

H_TS

B_TT__S

B_W T_E E__B__WS BR _ _ CH _ S


WE WISH YOU A MERRY CHRISTMAS

23

AND A HAPPY NEW YEAR!


Música

CELEBREM SANTA CECÍLIA!

El dia 22 de novembre va ser Santa Cecília, la patrona dels músics, i a l'escola, com cada any, vam voler celebrar­ho. Aquest any hem assistit a un concert molt especial: els nens i nenes de sisè ens van preparar una audició. Ens van ensenyar un munt d'instruments, ens en van explicar les característiques i com es tocaven. Finalment van interpretar una peça amb el seu instrument.

Alguns dels instruments que hem pogut veure han estat la trompeta, la trompa, el saxo, la flauta travessera, el clarinet (com instruments de vent); la guitarra i el violí (com instruments de corda) també el piano (com instrument de percussió) i l'acordió diatònic. D'aquesta manera hem tingut l'oportunitat de veure instruments reals i al mateix temps poder gaudir de la música juntament amb els nostres companys de sisè.


Durant el concert tota la colla de sisè ens va cantar dues cançons molt boniques tot fent un cànon: "L'Escola" i "Cançó de Bres d'una Princesa Negra". Per acabar aquesta vetllada tan musical, tots junts vam interpretar una cançó ben coneguda: "Puff era un Drac Màgic" acompanyats per la guitarra del mestre Miquel. Aprofitem per agraïr als nens i nenes de sisè l'esforç i les ganes posades en aquest fantàstic concert, i animar­los a tots a seguir gaudint de la música.

25


Educació física

ACTIVITATS EXTRAESCOLARS ESPORTIVES

Aquest any, l’escola conjuntament amb l’AMPA, hem tornat a proposar tota una sel•lecció d’activitats extraescolars: unes de caire acadèmic i les altres de caràcter lúdicoesportiu. Jocs tradicionals: Qui ho prefereix, pot realitzar aquesta activitat dividida en tres blocs: bitlles catalanes, jocs de taula i petanca. La grandesa rau en què s’aprenen jocs i es fan activitats que han perdurat llargament fins als nostres temps a través del contacte popular i la transmissió d’adults a infants, i això queda pal•lès en aquesta activitat, que és impartida gràcies al monitoratge i la il∙lusió del Consell de la Gent Gran.

Escacs: Com ja és tradicional, els alumnes que decideixen apuntar­se a escacs desenvolupen, tot jugant­hi, una sèrie de capacitats com: la concentració, la paciència, la persistència, la creativitat, la intuició, la memòria, la presa de decisions, la motivació i l’esportivitat. A més a més, a partir de cicle mitjà, els i les alumnes poden posar a prova allò que han après durant l’any amb els diferents campionats als quals poden accedir en funció dels resultats que van aconseguint. Natació: Gràcies als espais i monitoratge del gimnàs Espaigua, els i les alumnes que ho desitgen poden introduir­se en la natació, i desenvolupar o millorar les capacitats en el medi aquàtic.


Futbol Sala: L’activitat més jove, amb només dos anys, i que ja s’ofereix per a l’alumnat de cicle mitjà i cicle superior. A més a més d’introduir­se en una variant del popularíssim futbol poden iniciar­se en competició escolar d’alt nivell contra els millors equips de la província defensant els nostres colors. Tota una experiència per un alumnat que no està gaire acostumat a competir enfundant­se la samarreta de l’Escola Setelsis. Tennis taula: Amb tres taules a la nostra disposició, la dotació és més que excel∙lent per introduir aquest esport amb el temps i la periodització que més li convé. Es tracta d’una activitat diferent, amb un grau de dificultat força elevat per la sèrie de capacitats que es posen en joc, i que resulta molt atractiva per a un alumnat disposat a posar­ho a prova.

Posa’t en forma ballant: A través del ball es pretén introduir l’alumnat en el món de l’aeròbic, tot desenvolupant el sentit del ritme i la capacitat de cooperació en l’elaboració de les coreografies que ens presenten a final de curs.

27


Religió

DITES POPULARS

Tots els nens i nenes de 6è que fem l'assignatura de Religió a l'escola hem elaborat un recull de dites populars relacionades amb els mesos de l'any i els seus sants. Volem donar les gràcies a totes les persones que ens han ajudat a fer aquest recull.

SETEMBRE

Per Sant Lluc mata el porc i tapa el cup.

OCTUBRE

NOVEMBRE

DESEMBRE

Per Santa Llúcia un pas de puça, per Nadal un pas de pardal, per Sant Esteve un pas de llebre i per any nou un pas de bou.

Per Sant Narcís cada mosca val per sis.


Busca en aquesta sopa de lletres el nom de 10 sants i santes que es troben als mesos de Setembre, Octubre, Novembre i Desembre.

Caterina, Andreu, Cecília, Miquel, Lluc, Esteve, Llúcia, Nicolau, Teresa, Martí

?

Busca 10 carrers de Solsona que portin per nom un sant o santa.

Pau, Pere, Cristòfol, Nicolau, Llúcia, Roc, Salvador, Miquel, Josep de Calassanç, Llorenç

?

29


USEE

FEM MASSATGES

A la USEE estem fent sessions de relaxació, per això adeqüem l'espai de la manera més adient. Necessitem un ambient relaxat, amb música tranquil∙la, olors relaxants, olis essencials i cremes per realitzar els exercicis.

Així, hem començat amb el massatge infantil que és un fàcil i agradable mètode per aconseguir un contacte positiu, ja que inclou els elements principals per establir­lo: la mirada, contacte pell a pell, somriures, sons, abraçades, olors, emissions de veu i respostes. El massatge infantil es basa en el contacte pell a pell, amb una seqüència de moviments, es proposa una trobada, en un espai i un temps, d'una gran qualitat entre els nens/es i els qui l'envolten. És una manera de comunicar­se amb l'infant a través del tacte, i alhora és un mètode terapèutic ja que comporta molts beneficis.


Els beneficis tant per a l'adult que el realitza com per al nen/a són diversos: Per a l'adult: ­ Facilita la interacció ­ Intensifica la comunicació i n'estableix un hàbit ­ Permet escoltar, adaptar­se i estar més en contacte amb el nen/a ­ Ajuda a escoltar i a comprendre el plor del nadó ­ Equilibra els períodes de relaxació i estimulació ­ Ofereix un moment de tranquil∙litat ­ Crea un moment de dedicació exclusiu ­ Incrementa les habilitats per ajudar els fills en el futur

31

Per a l'infant: ­ Ajuda a la relaxació i a l'alliberament de tensions ­ Augmenta la seva autoestima ­ Afavoreix la digestió ­ Ajuda a la maduració del sistema neurològic i a situar­se en l'espai on es troba. ­ Fomenta el descans i la son ­ Elimina contractures ­ Millora la circulació venosa ­ Enforteix el sistema immunitari ­ Ajuda a drenar secrecions a nivell respiratori ­ Elimina toxines ­ Proporciona seguretat i confiança ­ Desenvolupa el sistema respiratori ­ Desenvolupa el sistema muscular ­ Facilita la consciència corporal " EL MASSATGE INFANTIL ÉS UN ART TAN ANTIC COM PROFUND, SIMPLE PERÒ DIFÍCIL I DIFÍCIL PERQUÈ ÉS SIMPLE, COM TOT ALLÒ QUE ÉS PROFUND" Frédérik Leboyer


Entreteniments L’enigma dels pans

Un pa, un altre pa, pa i mig i mig pa. Quants pans són?

L’enigma del quadrat màgic Col∙loca a les caselles buides d’aquest quadrat màgic els nombres que manquen de manera que els quatre nombres de cada fila, diagonal i columna sumin 34.

L'enigma dels munts de palla La Llúcia té 3 pilots de palla al prat i 4 pilots al paller. Si els ajuntés tots, quants pilots tindria?

L’enigma dels forats Si dues persones fan dos forats en dos dies, quants dies necessita una sola persona per a fer un forat?


L'enigma dels pans Quatre pans L'enigma dels munts de palla Un L'enigma dels forats Dos dies L'enigma numèric L’1. Has de restar la fina de dalt a la fila del centre i obtindràs la tercera línia. SOLUCIONS

L'enigma del quadrat màgic 33

Quin nombre hauries de posar a la casella on hi ha un interrogant? Un enigma numèric

Educació infantil


AMPA INFORMACIONS Ha començat un altre curs i, també, les activitats extraescolars. Aquest any tornem a oferir guarderia al migdia com l'any passat. Quan es va incorporar l'hora sisena a l'escola, l'AMPA va oferir servei de guarderia a Educació Infantil i era subvencionada per als nens que tenien germans a cicles superiors. Des que es va deixar de fer l'hora sisena, vàrem creure oportú de continuar amb el servei de 12 a 13 h., per tal de conciliar la vida laboral amb la familiar. També hem dividit el preu del servei per franges horàries de matí (25 €), migdia (25€) i tot el dia (45€). Hi ha 20 usuaris al matí, 20 al migdia i 15 a la tarda. A l'octubre van començar les activitats extraescolars. En total hi ha 105 nens i nenes fent les diferents activitats. Aquest any, com que no hi ha cap mena de subvenció, els monitors es paguen amb les quotes que paguen els pares per fer cada activitat, és per això que ens hem vist obligats a apujar­les una miqueta. El preu de les activitats és de 68€, que es cobra en dues vegades, 34€ al mes de novembre i 34€ al mes de febrer. Les activitats que es fan són: TITELLES I CONTES a educació infantil, amb 5 inscrits. PLAY TIME a cicle inicial, dilluns de 12 a 13 h, amb 9 inscrits. PLAY TIME a cicle mitjà i superior, dimecres de 12 a 13 h, amb 13 inscrits. JOCS TRADICIONALS a cicle mitjà i superior, dilluns de 12 a 13 h, amb 8 inscrits. POSA'T EN FORMA a cicle inicial, mitjà i superior, dilluns tarda, amb 12 inscrits. ESCACS a cicle inicial, mitjà i superior, dimarts tarda, amb 8 inscrits. INFOMECA a cicle superior, dimecres de 12 a 13 h, amb 9 inscrits. INFOMECA a cicle mitjà, divendres de 12 a 13h, amb 10 inscrits. FUTBOL SALA a cicle mitjà i superior, dimecres tarda, amb 10 inscrits. MANUALITATS a cicle inicial, mitjà i superior, dijous tarda, amb 9 inscrits. TENNIS TAULA a cicle mitjà i superior, divendres tarda, amb 12 inscrits. Si hi ha algú interessat en gaudir del servei de guarderia o bé fer activitats, encara s'hi pot apuntar, només cal ser soci de l'AMPA i comunicar­ho a la secretària, que és al despatx tots els dimecres de 5 a 7 de la tarda.


Bon Nadal QUIETA NIT

PERE CALDERS. Dins Tots els contes (1936­1967)

Tot just acabàvem de sopar (i sentíem el pessigolleig del xampany en el nas), quan van trucar a la porta. L'Agustina, des de la cuina, tombà una cadira en alçar­se. Qui sap quina atenció ens va corprendre a tots, que acordàrem un silenci i ens miràrem els uns als altres, seguint amb l'oïda la fressa lenta de la minyona. El passador va fer el xerric de sempre i, en canvi, l'Agustina deixà sentir una exclamació tan desacostumada, que l'Ernest intentà acudir­hi ràpidament. Però no tingué temps, perquè la figura rodona i vermella d'un Pare Noel obstruí la porta del menjador. Duia un sac de tela blanca a l'esquena, i les filagarses de la barba el van fer esternudar dues o tres vegades. ­Fa fred, al carrer­ va dir, per justificar­se. I, desseguida, mentre picava de mans (potser per desentumir­se o per encomanar animació), preguntà. ­On són els nens?

Oriol Salas Ruiz 1r A

35


Un xic de tot Desembre 2012  
Un xic de tot Desembre 2012  

Recull d'activitats i informacions de l'escola Setelsis de Solsona.

Advertisement