{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

MATSVINNET

NYTT I HYLLAN

Så kan vi minska!

Senaste i butiken!

M NY AG T AS T IN

VEGETARISKT Vad erbjuds!

Butiksnytt www.butiksnytt.se

NUMMER 1 I 2019

VILTKÖTT ät vildare

an ar me k ö r Hu amhet n löns utiken? ib

Karriär

PÅ NYTT JOBB

......

STOR INTERVJU Butiksnytt möter

Anna Lundström

debatt

”För mig handlar mat om att ta ansvar”

K S I F D D Ö F P P K I U T D LAN ÅNE, NU I BU K S N B FRÅ LI

GV

ARUHA

N

D

TI

1

B

U

9

N

DA

EL

G

T R A B HÅLL

KS

NYTT

20

1/2019 BUTIKSNYTT  1

NYHETER BLICKFÅNGET I HYLLAN PÅ NYTT JOBB BUTIKSNYTT URVALET


2  BUTIKSNYTT 1/2019


1/2019 BUTIKSNYTT  3


4  BUTIKSNYTT 1/2019


1/2019 BUTIKSNYTT  5


Maten till höstens fester hittar du hos oss! I vårt kvarter finns det mycket att välja på. Här hittar du mängder av olika typer av restauranger med mat från världens alla hörn, caféer med rykande färska bakverk samt saluhallar och butiker fyllda med kött, fisk, grönsaker och delikatesser. Öppettider och adresser hittar du på sickla.se Smaklig måltid!

Coffeehouse by George, Daiichi Sushi Thai, Espresso House, Forno Romano, Garden kafé & boule, Willy:s Garden Kafé Sickla & Bistro Sickla i Dieselverkstaden, ICA Kvantum, IKKI Sushi, Libanesen, McDonald’s, Naked Cake mat&fika, Naked Juicebar, no.é, Restaurang Minh, Restaurang Thai Korat, Eatery, Sovel Kött & Grill, Subway, Systembolaget, Taco Bar, Tartine, Texas Burger, Wayne’s Coffee

6  BUTIKSNYTT 1/2019


1/2019 BUTIKSNYTT  7


s10

s34

Svedjans Gårdsost

Intervju med Anna Lundström

s16

Framtidens mat från bassängen

s40

Ingen vinner på en skamdebatt

2

62

74

Vi tackar våra annonsörer i detta nummer av Butiksnytt utan er inget Butiksnytt! 8  BUTIKSNYTT 1/2019

5

4

76


s20

Insekter siktar på genombrott

s66

Från parma med kärlek

6

7

14

s24

Brottsvågen skrämmer

Ny chef på Svensk Handel 15

18

43

Upplev de utsökta aromerna med Peugeot

www.bony.se

84

88

90

92 Nästa n ummer ute redan den 30 november! Boka dig redan idag. annons@butiksnytt.se Tfn: 0769-255 055 1/2019 BUTIKSNYTT  9


INTERVJUN

10  BUTIKSNYTT 1/2019


I SLUTTNINGEN NER MOT SJÖN BETAR 37 KOR. NÅGRA DRICKER VATTEN I STRANDKANTEN. GRÄSET ÄR GRÖNT OCH STÅR DU PÅ GÅRDSPLANEN ÄR UTSIKTEN ÖVER SJÖN STORKÅGETRÄSKET SVÅRSLAGEN. NEJ, LANDSBYGDSROMANTIKEN GÅR INTE ATT BLUNDA FÖR. MEN DET ÄR SÅ HÄR RESAN MOT EN AV SVERIGES MEST PRISADE OSTAR BÖRJAR.

1/2019 BUTIKSNYTT  11


INTERVJUN

I SLUTTNINGEN NER MOT SJÖN BETAR 37 KOR. NÅGRA DRICKER VATTEN I STRANDKANTEN. GRÄSET ÄR GRÖNT OCH STÅR DU PÅ GÅRDSPLANEN ÄR UTSIKTEN ÖVER SJÖN STORKÅGETRÄSKET SVÅRSLAGEN. NEJ, LANDSBYGDSROMANTIKEN GÅR INTE ATT BLUNDA FÖR. MEN DET ÄR SÅ HÄR RESAN MOT EN AV SVERIGES MEST PRISADE OSTAR BÖRJAR. TEXT: Jonny Bothin FOTO: Butiksnytt

F

asaden på gårdsmejeriet är vitputsad. Ytterdörren djupröd med ett sirligt sigill i rostfrittstål. I boningshuset strax intill lever Pär och Johanna. Precis som de vill. Och det innebär bland annat att de gör några av Sveriges bästa ostar. Det vittnar alla priser om, de som paret och deras ostar har kammat hem. SM-guld på SM-guld, Silver och Brons. Årets lantbruksföretagare. Folkets röst. Och lovord och hyllningsserenader i en rad andra fashionabla sammanhang. Men framför är det i mötet med Pär och Johanna som du inser att det här med ost handlar om kärlek. Till platsen. Processen. Och produkten.

12  BUTIKSNYTT 1/2019

– Man kanske kan säga att vi kondenserat ner våra liv – allt vi vet och vad vi står för; det vackra i livet på en gård i den nordliga skogsbygden. I en ost. TRE OSTAR – Men vi gör inte en ost – utan tre, säger Johanna och välkomnar in i mejeriet. Svedjan Gårdsost beskrivs som en grynpipig hårdost inspirerad av den svenska ystningstraditionen. Svedjan Rustik är en blåmögelost med fyllig behaglig smak och mjuk konsistens, medan Svedjan Blå är en smakrik blåmögelost med krämig konsistens.


” INSPIRATIONSRESA Historien om Svedjan Ost började 2009. På den tiden var Pär och Johanna en annan sorts jordbrukare. Men omvärlden förändrades och med det förutsättningarna för livet på en bondgård. – Vi visste väl inte riktigt vilken väg vi skulle gå, berättar Johanna. Visst hade vi sneglat lite på ostproduktion men mer än så var det inte. Paret åkte ändå på en inspirationsresa till franska Toulouse tillsammans med Eldrimner – nationellt centrum för mathantverk. – Och tänk, på en gård i Sydfrankrike trillade polletten ner. Det är precis så vi vill leva. Det franska sättet att vårda sin osttradition kändes självklar och dessutom direkt överförbart till våra naturliga förutsättningar långt upp i norr. KEMISKA PROCESSER Med stöd från franske ostmästaren Michel Lepage och Eldrimner med Bodil Cornell i spetsen påbörjade Pär och Johanna sin resa som osttillverkare. – Vi bestämde direkt att vi ville satsa långsiktigt och växa långsamt. I vår egen takt. Att göra ost är faktiskt rätt komplicerat och handlar till stor del om kemiska processer, berättar Pär. Det tog ungefär två år innan vi på djupet började förstå hur saker och ting hänger samman. Vad som händer med smaken under olika moment och hur det påverkar den slutgiltiga produkten. – Mjölken är förstås jätteviktig, fortsätter Johanna.

Vi använder morgonmjölk och 500 liter mjölk blir tre hårdostar.”

Vi använder morgonmjölk och 500 liter mjölk blir tre hårdostar. – Och allt hänger faktiskt ihop. Djuren. Mejeriet. Omsorgen. Gården. Historien. Byggnaderna. Kulturlandskapet. Allt påverkar hur du upplever smaken. Därför kan du inte göra Svedjan ost någon annanstans än just här.

KULTUREVENEMANG I LADAN På gården står också en lada. Götes hölada. Där har Johanna och Pär arrangerat kulturevenemang varje sommar sedan början av tiotalet. Ibland har det spelats teater, andra gånger musik. – Varje år kör vi också konsthagen. Då är det öppet hus och konst- och hantverksutställning – och förstås fika. NJUT AV SVEDJAN OST I SKELLEFTEÅ Svedjan Ost finns på menyerna hos flera restauranger i Skellefteå. Vill du köpa med dig en bit hem hittar du Svedjan Ost på flertalet ICA-butiker, på Burträsk Saluhall samt Nygatan 57s Skafferi och Stadskällaren i centrala Skellefteå eller kanske allra helst, från lanthandeln i Storkågeträsk, belägen ett stenkast från gårdsmejeriet.

1/2019 BUTIKSNYTT  13


14  BUTIKSNYTT 1/2019


Har du erfarenhet av annonsförsäljning och vill ha världens Butiksnytt nytt oberoende rikstäckande branschmagasin med fokus på dagligvaruhandeln. Vi finns även på vår hemsidan Butiksnytt.se, Facebook, Twitter och Pinterest.

Vi söker säljare över hela landet som kan och vill arbeta självständigt hemifrån, alternativt från redaktionen i Stockholm. Hör av dig via mail eller post. Inkludera ett kort personligt brev som berättar lite om dig själv och din bakgrund.

ARUHA

N

TI

1

B

U

N

B

9

GV

EL

DA

LI

D

G

saljare@butiksnytt.se

KS

NYTT

20

1/2019 BUTIKSNYTT  15


Framtidens mat

från bassäng?

City Gross var först bland landets dagligvarukedjor med att endast sälja fisk från

hållbara bestånd. Nu tar man nästa steg och inleder ett unikt samarbete med Gårdsfisk. Det innebär att samtliga butiker kompletteras med hållbart landuppfödd fisk från Skåne. 16  BUTIKSNYTT 1/2019


”De är supergoda. Rödstrimma liknar den svenska abborren.”

1/2019 BUTIKSNYTT  17


TRADITIONSENLIGT

21/11 - 21/12

INFO OM SITTNINGAR, MAT OCH BOKA BORD RESTAURANGGOTEBORG.SE

MIDSKEPPSGATAN 31 – 120 66 STOCKHOLM – TEL 031-13 99 33 WWW.RESTAURANGGOTEBORG.SE

18  BUTIKSNYTT 1/2019


F

ORSKNINGEN ÄR TYDLIG: vi måste ställa om våra matvanor radikalt för att klara klimatutmaningen. Och slaget om vad som ska bli framtidens mat är i full gång. Är svaret fisk på torra land? HÅLLBART OCH HÖGRE KRAV

ODLAD FISK

Drygt hälften av all fisk som konsumeras idag är odlad. Men fiskodlingar till havs har stor miljöpåverkan och kan bidra till utfiskning av världshaven. Som första aktör i Sverige har Gårdsfisk i Skättilljunga visat att det går att producera fisk på land. Deras fiskodling är dessutom konstruerad som ett slutet system där 95 procent av vattnet återanvänds, bland annat på åkermark.

IMPORTERAD FISK – Av den fisk vi äter i Sverige är 75 procent importerad. Det vill vi ändra på. Våra fiskar är lämpliga att föda upp. Dels för att de växer fort, lever i stim, inte blir sjuka och därav inte behöver medicineras. Dessutom kan de äta en hög andel vegetabiliskt foder, säger Johan Ljungquist, VD och grundare av Gårdsfisk. Fiskuppfödning i kassar i havet har sina risker eftersom vattnet flödar fritt genom kassarna. Det leder till att näring, sjukdomar och mediciner sprids till havet runtomkring. I landbaserade system där fisken bor i bassänger slipper man många av dessa problem. Vattnet flödar i slutna system och sedan används näringen från fiskbajset till att gödsla åkrar i närområdet. Ett kretslopp mellan land och vatten som också leder till mindre övergödning av haven.

”I den svenska myllan ligger den lilla Gretagården.”

SAMTLIGA BUTIKER City Gross blir den första livsmedelskedjan i landet med att erbjuda Gårdsfisk i samtliga butiker. – Kunderna kommer först och främst kunna köpa hel fisk och filé av Rödstrimma och Clarias i våra färskvarudiskar. Så småningom ska utbudet kompletteras ytterligare, säger Madeleine och fortsätter: – Vi gör så mycket vi kan för att bidra till ett hållbart fiske. Våra kunder kan känna sig trygga med att fisken som säljs på City Gross kommer från stabila bestånd, fångade med godkända redskap samt inom hållbara fiskezoner. KLIMATCERTIFIERADE Nu är det klart att det första företaget som blir klimatcertifierade enligt Svenskt Sigill är Gårdsfisk. Certifieringen gäller för uppfödning som sker i slutna system på land vilket gör den till världens kanske mest hållbara fiskuppfödning.

Foto: Mats Bäcker.

– Konsumenter ställer allt högre krav på att maten de äter ska vara hållbar och fisk är inget undantag. Vi är glada över att inleda ett samarbete med en inhemsk aktör som skapar fler möjligheter för våra kunder att äta fisk, utan att bidra till flera av dagens miljöproblem. Eftersom Gårdsfisk verkar på skånska gårdar bidrar vi också till en levande landsbygd, säger Madeleine Rispe, kategorichef för fisk på City Gross.

Det är ingen slump att Gårdsfisk är den första klimatcertifierade fiskuppfödningen. I en gammal lada har de byggt en toppmodern anläggning för ett integrerat lant- och vattenbruk. – Vi är så stolta över det här! Vårt mål är att öka mängden svensk och hållbart uppfödd fisk i fiskdiskarna och att vara med och bygga upp den här certifieringen är ett sätt för att oss att få kvitto på att det vi gör är hållbart. Vi klarade revisionen helt utan avvikelser, säger Johan Ljungquist. Idag utfodras uppfödd fisk med stora mängder fiskmjöl som kommer från vildfångad fisk och detta kan bidra till utfiskning av våra hav. Det ska inte gå åt mer fisk än vad man får ut av uppfödningen. Vid uppfödning av fisk märkt med Svenskt Sigill får man därför endast utfodra med en begränsad mängd fiskmjöl eller fiskolja. Fiskmjölet som används ska dessutom vara certifierad. En certifiering ser till att fisket har skett med omsorg om miljön och lokala fiskbestånd.

1/2019 BUTIKSNYTT  19


Är du nyfiken på

insekter i mat? Vi har väl alla någon gång skrattat åt Mowglis förskräckta utrop när björnen Baloo föreslår myror som mellanmål i Djungelboken. Men skratta lagom! Att det här ska bli verklighet ligger nämligen närmare i tiden än vad vi kanske trodde första gången vi såg den. TEXT: Jonny Bothin/ FOTO: Ville Juurikkala

INSEKTER 20  BUTIKSNYTT 1/2019


1/2019 BUTIKSNYTT  21 FOTO: Ville Juurikkala


DEBATT: Det är inte Norge som är den sista Sovjetstaten – Vi låtsas jobba och de låtsas betala vår lön. På så sätt kan vi upprätthålla bilden av att vårt samhälle fungerar”. Med de orden sammanfattade en person hur man i Sovjetunionen strävade på med att klara vardagen. Man byggde upp två parallella verkligheter. Den ena var den man pratade om och den andra var den man levde i. På så sätt man konflikter som ändå inte ledde till något. – Vår gamle minister Björn Rosengren kallade Norge för den sista Sovjetstaten, men det är inte sant. Det är Sverige. Vi har de senaste åren blivit allt skickligare på att bygga upp parallella verkligheter som passar våra syften. Här följer några exempel.Ingen förnekar att utmaningarna inom hållbarheten är mycket stora och att det finns behov av stora reformer för att lösa framför allt energifrågorna. Vad gör man då i Sverige.

dess, ingenting. Men det ser ut som om man gör något, man har ju minsann låtit göra en utredning! Detta var två exempel, du har säkert fler som visar på vilket land som är den sista sovjetstaten. Maila mig gärna på par.bygdeson@ livsmedelshandlarna.se

– Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna

Jo, man pratar plastpåsar, vilket är ett försumbart problem i samhället. Istället för att exportera svensk insamling och återvinningsteknik, pratar politiker om skatt och förbud, skatt och förbud och så vidare. För att lösa ett i realiteten icke-problem. Medborgare som inte är så insatta kan då känna att det var väl bra att man tar tag i detta. Men det löser inget, skapar bara kostnader och bromsar utvecklingen. Men genom att konstant prata om det ser det ut som om vi jobbar på att lösa ett verkligt problem. – Stölder, hot, våld och trakasserier hör idag till dagligvaruhandelns största problem, något som branschen högljutt påtalat de senaste fem åren. Behovet av förstärkningar inom rättsväsendet och modernisering av lagar är stora. Men detta kostar stora pengar och skattkistan har många stora hål, så vad får vi. Retorik till exempel, det som innan valet var 10.000 fler poliser är nu 10.000 fler polisanställda, inklusive personal i kriminalvården. Rikspolischefen bjuder in till konferens med handelns representanter för ett drygt halvår sedan, och sedan dess ingenting. Regeringen tillsätter en utredare, som inte själv tror på tillträdesförbud, att utreda tillträdesförbud. Utredningen kom i januari i år. Sedan

22  BUTIKSNYTT 1/2019

Debatt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Butiksnytt.


FOTO: Ville Juurikkala

Det kommer inte att vara hållbart i längden. Via bröd, frukt, grönsaker och andra livsmedel får vi redan i dag i oss en hel del insekter, utan att vi vet om det. I en hållbar framtid behöver vi medvetet välja olika alternativ för att tillgodose bland annat proteinbehovet och det innebär troligen att vi även kommer att äta mer insekter.

INSEKTER PÅ TALLRIKEN – SNART EN VERKLIGHET I SVERIGE...? Enligt nuvarande lagstiftning är insekter ännu ej godkänt som livsmedel. I stora delar av världen är insekter en viktig del av den vanliga kosten men är man inte van kan det kännas märkligt och till och med lite äckligt att tänka sig att stoppa insekter i munnen. Rent biologiskt borde det egentligen inte vara konstigare än att äta räkor och kräftor, som bara är en annan gren av leddjuren.

INSEKTER SOM MAT – Insekter som mat är ett gott, spännande och hållbart alternativ som vi bör utnyttja, och nu hoppas jag att vi som konsumenter blir mer medvetna om vad vi äter, säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad.

Eat:ems syrsbar innehåller hussyrsor från Global bugs. Om ansökan går igenom blir produkten tillåten i Sverige.

Insekter kräver inte alls lika mycket foder, vatten och energi per kilo protein man får ut som till exempel en ko eller en kyckling gör. De är inte heller lika kinkiga när det gäller vad de får för foder och en stor del av det de äter är sådant som vi människor ändå inte kan leva av eller betraktar som avfall. Resurserna kan därmed användas på ett mer effektivt sätt. En finländsk startup har tagit fram en insektsfarm som skulle kunna placeras mitt i stan. Den heter EntoCube och är i storlek av en liten husvagn. Där inne kan man producera cirka fyra kilo syrsor om dagen, syrsor som dessutom har matavfall från restauranger som foder. De säger att produktionen i framtiden kan bli bra mycket större och att det går att ta fram insektsfarmer som gör familjer eller hela grannskap självförsörjande. Liknande projekt har också gjorts i Sverige.

Amerikanska Chirps chips innehåller faktiskt både syrsorna Acheta domesticus och Gryllodes sigillatus. Oklart om de kommer att godkännas om ansökningarna går igenom.

Men varför ska vi då börja äta insekter? Jo, framför allt för att dagens matproduktion, och produktionen av olika protein i synnerhet, kräver väldigt stora resurser vad gäller såväl foder som vatten och energi. Stora delar av jordens jordbruksarealer, enligt en studie cirka 70 procent, tas till exempel upp för att odla foder till boskap.

1/2019 BUTIKSNYTT  23


”SVENSKT NÄRINGSLIVS VD: BROTTSVÅGEN SKRÄMMER BORT UTLÄNDSK KOMPETENS” Den lågprioriterade mängdbrottsligheten kostar svenska företag stora

summor. Utsattheten har fått var femte handlare att fundera på att sälja eller stänga och inbrottsstölderna i byggbranschen har ökat med 60 procent på fem år, skriver Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

D

TEXT: Jan-Olof Jacke/ FOTO: Evelina Carborn

e senaste årens dramatiska ökning av grova våldsbrott har orsakat stora nyhetsrubriker. Den lågprioriterade mängdbrottsligheten uppmärksammas inte på samma sätt, trots att den är mycket utbredd, ofta fungerar som inkörsport till tyngre kriminalitet och kostar svenska företag stora belopp. Jag möter många företagare som vittnar om hur brottslighet och otrygghet i allt högre grad drabbar deras företag. Problemen finns i näringslivets alla sektorer. Nästan sex av tio företag uppger att de har utsatts för brott under de senaste två åren. Några av de branscher som hittills drabbats hårdast är handel, besöksnäring, transporter och bygg. Låt mig ge några konkreta exempel som visar på omfattningen. Det brottsförebyggandet arbetet i handeln kostar 13 miljarder kronor. Utsattheten för brott har fått var femte handlare att fundera på att sälja eller stänga butiken. I byggbranschen ökade antalet inbrottsstölder med 60 procent under perioden 2013–2018.

24  BUTIKSNYTT 1/2019

Den ökande grova brottsligheten i Sverige väcker även stor uppmärksamhet utomlands. Den traditionella Sverigebilden – ett tryggt och säkert land – håller på att krackelera. Detta är allvarligt och gör det bland annat svårare för exportindustrin att rekrytera kompetens från andra länder. Brottsligheten hämmar företagens tillväxt- och utvecklingsmöjligheter. Deras direkta kostnader av brottsligheten uppgick i fjol till 55 miljarder kronor, enligt HUI Research. Till det kommer indirekta kostnader för säkerhetsåtgärder (exempelvis larm, kameror och väktare) och utebliven tillväxt. 55 miljarder är alltså sannolikt en ganska rejäl underskattning. Brottsligheten leder också till oro och otrygghet. Den effekten går inte att mäta i kronor men den påverkar hur både företag och människor agerar. Vem vill jobba i en butik där snatterier, rån och hot hör till vardagen? För många företagare är det vardag. Och hur går det för ett bostadsområde eller en ort när näringsidkare tvingas slå igen och


samhällsservicen, där företagen ofta är en viktig del, blir ännu sämre? Tyvärr talar mycket för att brottssituationen kommer att fortsätta att försämras. Polisen har de senaste åren inte nått sina rekryteringsmål. Det finns nu 10 procent fler invånare per polis än det gjorde 2010. Samtidigt är dessa poliser belastade av både en ökad problematik i de utsatta områdena och fler extrema brott som skjutningar och sprängningar. Konsekvensen har blivit mindre resurser till att bekämpa vardagsbrottslighet. Uppklarningsgraden av flera typer av brott faller. Antalet anmälda bedrägerier, en av de brottskategorier som kostar företagen mest, har ökat med 140 procent sedan 2009. Samtidigt hade andelen ouppklarade bedrägerier ökat till 95 procent 2018. Redan 2017 stängde företagen i Stockholmsförorterna Husby och Spånga sina butiker tillfälligt i protest mot att polis och politiker inte gjorde tillräckligt mot otrygghet och brottslighet. Sedan dess har det kommit många fler larmsignaler och situationen har förvärrats. Det borde vara en självklarhet att det ska vara tryggt att driva företag i hela Sverige. Så är det inte i dag. På allt fler platser tvingas företagare stänga sin verksamhet. Det vilar ett stort ansvar på politikerna att vidta åtgärder som minskar brottslighet och otrygghet. De måste i högre grad prioritera den brottslighet som kostar mest.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Butiksnytt. Vill du också medverka i branschens senaste magasin Butiksnytt? Mejla oss; debatt@butiksnytt.se

FOTO: Evelina Carborn

Debatt

1/2019 BUTIKSNYTT  25


i

BLICKFÅNGET Kiviks Musteri lanserar Björn Ranelid Paradismust Kiviks Musteri Ett unikt samarbete mellan Björn Ranelid och Kiviks Musteri, där Ranelids egna äpplen ska buteljera hans kärlek till Österlen i Björn Ranelid Paradismust. Lanseringen sker lagom till den traditionella Äppelmarknaden i Kivik, den 28-29 september.

26  BUTIKSNYTT 1/2019


1/2019 BUTIKSNYTT  27

Foto: Fredrik Skogkvist


Foto: Butiksnytt

28  BUTIKSNYTT 1/2019


Kiviks Musteri Familjeföretaget Kiviks Musteri är starkt förknippat med Österlen och böljande äppelodlingar. Äpplet och trakten ligger nära dem nära hjärtat, vilket de har gemensamt med författaren Björn Ranelid som delar av året bor granne med musteriet. Men det få vet, är att Björn dessutom själv äger 4 hektar äppelodling. Nu bekräftar Kiviks Musteri nyheten om samarbetet med den kända Österlenprofilen. Lagom till Äppelmarknaden lanserar musteriet en specifik äppelmust gjord på äpplen från författarens odling och den ska bära hans namn, Björn Ranelid Paradismust. Vanligtvis är det hans ord som transfereras till känslor, men nu ska alltså även hans äpplen buteljera hans kärlek till Österlen. – Många kända personer har viner döpta efter sig. Men jag dricker inte alkohol och föredrar att ha mitt namn på en nyttig dryck. När musteriet föreslog att vi skulle göra en särskild Björn Ranelid-must ser jag det som en större hedersbetygelse än alla priser i världen, säger Björn Ranelid. – Österlen är en fantastisk plats, ett starkt varumärke som vi gärna bidrar till att göra ännu starkare. Att få samarbeta kring det svenska äpplet med någon som har ett lika stort hjärta för Österlen som vi känns oerhört bra, säger Daniel Gejde, sälj- och marknadsansvarig på Kiviks Musteri. Björn Ranelid själv kommer att finnas på plats på Kiviks Musteri söndagen den 29 september kl 15 för att bjuda på sin must och berätta om sin kärlek till äpplet och Österlen. Produkt: Björn Ranelid Paradismust Försäljning: Musten kommer att finnas i Kivik Musteris egna butiker: Musteributiken och gårdsbutiken på Solnäs Gård i Fjelie utanför Lund fr.o.m v 39 Pris: 55 kr

Foto: Butiksnytt

Läs fler nyheter på deras hemsida: kiviksmusteri.se

1/2019 BUTIKSNYTT  29


Sveriges största godiskedja Hemmakväll har fått ny vd

– Huvudägaren Kent Olsson berättar att han är mycket nöjd med rekryteringen – Ulrikas breda kompetens, erfarenhet av modernt ledarskap och hennes stora konsumentförståelse kommer att vara en stark drivkraft i Hemmakvälls fortsatta tillväxtsresa, säger Kent Olsson.

– Som godisälskare är det med stor entusiasm jag tar över rollen att leda ett företag med så mycket kompetens och drivkraft. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med Hemmakvälls medarbetare, styrelse och kunder för att fortsätta växa företaget och vidareutveckla Hemmakväll konceptet till nästa fas där bland annat upplevelser och hållbarhet blir några nyckelfaktorer för att lyckas, säger Ulrika.

Ulrika Wallberg, började som ny vd hos Hemmakväll, september 2, 2019

Läs fler nyheter hemmakvall.se

Ulrika Wallberg kommer närmast från rollen som Business Executive Officer Nordics för Purina Pet Care inom Nestlé koncernen.

Foto: Yuval Hen

PÅ NYTT JOBB Hemmakväll tillkännager att Ulrika Wallberg har utsetts till ny vd på företaget. Tillträdet sker den andra september, då Kent Olsson, huvudägare och styrelseledamot, samtidigt avgår från sin roll som interim vd.

Ny CFO för Bergendahls

Läs mer på: www.bergendahls.se

30  BUTIKSNYTT 1/2019

Jag ser även fram emot att nu komma närmare handeln och konsumenten.

Foto: Butiksnytt

PÅ NYTT JOBB Bergendahlskoncernens nye CFO, Ulf Zenk, är 56 år och civilekonom. Han har i snart sju år varit CFO för Lantmännen-koncernen, som idag har en årsomsättning på över 45 miljarder kronor genom verksamheter i 22 länder. Ulf har utöver tiden på Lantmännen också en gedigen erfarenhet från positioner som CFO för Bong och från ekonomifunktionerna i bolag som Malaco Leaf, Coca-Cola, Master Foods och Procter & Gamble.sköta och angenäm att ta på. Corian är ett kompositmaterial som har funnits på marknaden i mer än 45 år.


Foto: Jonny Bothin

Kronfågel har utsettny vd PÅ NYTT JOBB Från och med 1 september 2019 är Mats Hedlund ny vd på företaget Kronfågel och medlem av koncernledningen på moderbolaget Scandi Standard. Han ersätter Magnus Lagergren som kommer att fortsätta som Group Business Development Director med fokus på M&A och andra grupprojekt inom bolaget. Mats Hedlund har 25 års erfarenhet av företag i FMCG-branschen. Tidigare har han haft olika ledande befattningar inom Arla Foods, Barilla, L´Oreál och Carlsberg. Läs mer nyheter på: www.kronfagel.se

Mats Hedlund vd Kronfågel.

Hon kommer ingå i Svegros ledningsgrupp och tillföra stort värde i den transformationsresa som Svegro genomför, säger Oscar Rosdahl, VD Svegro.

Hon är ny Innovations- och Marknadschef på Svegro PÅ NYTT JOBB Karin Fredlund Fröjd började 2019-09-16 tjänsten som Innovations- och Marknadschef på Svegro och tillför bolaget stark kompetens och erfarenhet för att fortsätta bolagets transformationsresa.

Karin har även arbetat som Reklamchef för Däckia kedjan, Global Brand Manager på Cederroth och i ett flertal olika marknadsroller på Unilever.

Karin kommer närmast från en roll som Senior Commercial Innovation Manager på Arla Foods AB där hon arbetat med innovation inom kategori matlagning och varit ansvarig för en av Arlas globala innovationsplattformar. Karin tar nu ledarskapet att accelerera Svegros tillväxt inom förädlade smakrika och hållbara produkter samt bygga en starkare varumärkesposition. Läs mer på: www.svegro.se

1/2019 BUTIKSNYTT  31


BARNÄNGEN FOUNDED IN STOCKHOLM

Det börjar då vi står i kassan på Monoprix, Frankrikes

motsvarighet till Åhléns. I hyllan bredvid oss har de skyltat upp med ett nytt varumärke, jag ägnar det ingen uppmärksamhet. Men mitt kvinnliga sällskap gör stora ögon ”Titta, det heter Stockholm, vad är det där för märke?” TEXT: Jonny Bothin / FOTO: Emelie Lager

J

ag tittar lite närmare och minsann, på samtliga förpackningar står det Stockholm, men inte bara Stockholm, det står faktiskt – Barnängen founded in Stockholm. Barnängen är ett namn som väcker minnen från intvålningar under uppväxten, och hade ens minne varit ännu bättre så hade man förmodligen kommit ihåg insmörjningar också, medelst Barnängen babyolja. Vad gör Barnängen i Paris? Vi köper en hudlotion och funderar sedan inte mycket mer på det. Förrän ett par dagar senare då varje buss och varje vägg nere i metron bär det glada budskapet - Barnängen founded in Stockholm. Det börjar bli dags att söka svaret på det här mysteriet. Och jakten på ett svar leder oss Stockholm. Där når vi Tarik Belqaid, Nordic PR & Digital Manager på Henkel Norden AB. Tarik ansvarar för varumärket Barnängen.

32  BUTIKSNYTT 1/2019

– I Sverige har alla en relation till Barnängens produkter, från ung till gammal. Vi har nu bestämt oss för att ta de värden och den historia som Barnängen står för och göra dem tillgängliga för fler människor, utanför Sverige så att även de får ta del av upplevelsen genom att lansera nya varumärket Barnängen founded in Stockholm, berättar Tarik Belqaid. Vad var det som fick er att lansera ett gammalt fint varumärke som Barnängen på andra marknader, jag menar, i Sverige känns ju varumärket lite ålderstiget, även om det har en positiv laddning?


– Det var rätt tidpunkt helt enkelt. Visst, Barnängen har varit med ett tag och nästa år är det 150 år sen varumärket grundades och under alla dessa år har vi alltid förnyat oss och sett till att vi är relevanta. Det är därför vi är här idag. Och nu ser vi en trend bland konsumenter där man efterfrågar produkter som har en historia att berätta och ett arv att dela med sig av, vilket vi med våra 150 år verkligen har. Man köper inte en produkt utan en upplevelse. – Det Barnängen står för, och det skandinaviska som Barnängen är en del utav, är värden som är väldigt aktuella i dagsläget: mildhet, natur, äkthet och kvalité. Nu när vi tar oss utanför Sveriges gränser har vi även skruvat på designen till en minimalistisk, skandinavisk estetik och tagit fram en ny formulering på produkterna som inspirerats av våra gamla recept - allt för att säkerställa att vi har ett genuint och tilltalande erbjudande för de som ska få uppleva Barnängen för första gången och gärna under en längre tid framöver. Hur har lanseringen gått, hur har den mottagits i Europa? – Lanseringen har precis börjat i Europa, och än så länge så har vi bara fått positiv feedback. Så kommer det sig alltså att ett svenskt varumärke som fyllt 150 år har krånglat sig ned till Paris. Och ni kan vara lugna, även det lite gammaldags hårschampot kommer att finnas kvar i dagligvaruhandeln. Den nya produktserien kommer att lanseras internationellt och säljas i fackhandeln i Sverige, på vissa apotekskedjor samt Lyko.

HISTORIA Barnängen är ett före detta fabriksområde vid Hammarby sjö i den östra delen av Södermalm, Stockholm. Området har skildrats i Per Anders Fogelströms roman Vävarnas barn. Namnet Barnängen är en förenkling av Barnstuguängen och kommer från ett barnhospital som Danvikens Hospital planerade på ängen invid Hammarby sjö i slutet av 1500-talet. I hospitalets räkenskaper talas om ”det nya hospitalet” och om ”barnstugan vid Hammarby sjö”. Man kan därför utgå ifrån att planerna förverkligades. Företaget Barnängens Tekniska Fabrik grundades på Södermalm 1868. I början tillverkades bland annat bläck och lyxig Eau de Cologne. Barnängen började 1873 tillverka tvål och 1897 munvattnet Vademecum (efter latinets gå med mig). Då Barnängens berömda tvål började tillverkas 1873 skedde all tillverkning från början för hand och det tog upp till tio dagar innan tvålen blev klar. *KÄLLA: Wikipedia.

1/2019 BUTIKSNYTT  33


AN FOR NA L TS UND ÄTT S T ER RÖ IM M PO NE RA INTERVJUN

34  BUTIKSNYTT 1/2019


TEXT: Jonny Bothin FOTO: Butiksnytt

1/2019 BUTIKSNYTT  35

Foto: Butiksnytt

Anna Lundström är inte bara en av tolv mest innovativa entreprenörer i Sverige. Hennes produkter är bland de senaste tillskotten i Urban Delis diskar. En onsdag i september träffade Butiksnytt Anna för en exklusiv och öppenhjärtig intervju där hon med värme bland annat berättar om hur allt allting började, framtiden, pojkvännen och sina produkter hon skapat.


INTERVJUN

I

ntervjun genomförs på en av Urban Delis butiker i Stockholm. Utanför flanerar gående och kastar sina skuggor mot butikens spegelblanka fönster. Här inne i den närmast fullsatta butiken/ restaurangen är stämningen hög. En blandning av stammisar och förstagångsbesökare. Det märks att Anna trivs i denna miljö. Den veganska ostmarknaden exploderar just nu runt om i världen och stora företag inom dagligvaruhandeln investerar betydande belopp på att ta fram smakrika produkter som påminner om ost. Samtidigt finns de små mejerierna som även de vill få ut sina produkter - en av dessa är Anna Lundström med företaget Maisha Delis som tillverkar både mandelost och smör. Dessa produkter säljs numer i samtliga Urban Deli butiker. Hur det hela började Anna Lundström som är företaget Maisha;s grundare och vd började experimentera med vegansk ost redan för ett par år sedan. Det var hennes veganska pojkvän som väckte intresset för att skapa en värdig växtbaserad ost. Efter flera tester har nu Annas skapelser tagits in av Axfood restaurang, saluhall och butik - Urban Deli. Insperation har hämtats Anna berättar att hennes växtbaserade versioner av ost och smör har testats och inspirerats av genuint mathantverk från olika länder med traditionella mejeritekniker såsom syrning, mögel och lagring, som hon vidareutvecklat och anpassat till växtbaserade råvaror, under ett antal timmar och dagar tills det en dag bara fanns där. – Maisha Deli var fött! 23 maj lanserades hennes produkter på Urban Deli i Stockholm. – Mitt mål med företaget har alltid varit att erbjuda de godaste, smakrikaste och mest attraktiva växtbaserade produkterna på marknaden, produkter som tilltalar alla. Oavsett vilken kost man äter. Jag tycker inte man ska behöva välja mellan god smak och omsorg om klimat och djur. Jag vill göra det enkelt att äta utsökt mat och samtidigt bidra till en mer hållbar framtid, säger Anna Lundström.

36  BUTIKSNYTT 1/2019


1/2019 BUTIKSNYTT  37

Foto: Butiksnytt

ÖM

TR

DS

n"

de

ärl

L å v UN

NA

ll n

"Vi

AN


Anna Lundström har skapat nya, delikata och spännande livsmedelsprodukter som är växtbaserade, naturliga och riktigt goda.

Foto: JButiksnytt

INTERVJUN

SMÖRIGT SPREAD MAiSHA Smörigt Spread är gjort med kokosolja, rapsolja och syrad mandelyoghurt. Produkten är syrad med en rund smörig smak och en len munkänsla. Konsistensen är fast men går lätt att bre. Det går även utmärkt att användas för stekning, matlagning och bakning. Då och då tillverkar vi det också smaksatt

38  BUTIKSNYTT 1/2019

MILD OSTIG MAiSHA Mild Ostig är gjord med syrad mandelyoghurt. Det är medelhård ost med en mild ostig smak och krämig munkänsla. Den går bra att skiva, riva och smälta samt passar fint varm eller kall som pålägg, i sallader, eller i matlagning och bakning. Mild Ostig finns också som Ostig Jalapeño. Samma goda ost plus en härlig hetta av grön jalapeño.

OSTIG JALAPEÑO Maishas Ostiga Jalapeño är gjord med syrad mandelyoghurt. Den har en mild ostig smak med hetta från grön jalapeño. Konsistensen är fast men samtidigt krämig. Den går att skiva och riva och är god att ätas både kall och varm. Den passar även utmärkt för matlagning och bakning då den smälter fint.


Foto: JButiksnytt

Anna berättar vidrae om hennes resor runt om i världen, vilket har förändrat hennes sätt att se på mat och konsumtion, där miljö- och hållbarhetsfrågor har blivit betytande för henne.

“Mina kunder visar att Maishas ostoch smörprodukter inte enbart köps av veganer utan även människor som äter mejeriprodukter. Detta skiljer sig från de flesta andra veganska ostar.” – Jag har bland annat varit bosatt i Tanzania och Malawi och arbetat via Forum Syd och UNICEF. Att få bo och leva i dessa länder gav mig perspektiv i livet -och tillsammans med att jag utvecklade mina produkter som jag anser ha stora potential gav det idén till mitt företag och mina produkter.

Maisha Deli, varför? – Superbra att du tog upp namnet. ”Maisha” betyder ”liv” på swahili vilket symboliserar företagets grundvärderingar och vision. Namnet knyter an till min tid då jag bodde i Tanzania, och jag driver även fortfarande en ideell förening som arbetar med att främja barns utveckling och hälsa. Maisha VS konkurrenter – Mitt mål är att erbjuda produkter med kvaliteter som inte bara attraherar veganer utan även människor som äter animalisk ost, så som vegetarianer och flexitarianer. Människor ska inte behöva tumma på god smak eller kvalité, Maisha ska bli ett naturligt och självklart val, säger Anna Lundström. Vilka tror du gillar dina produkter? – Det som är så fantastiskt roligt är att produkterna faktiskt även attraherar en

mycket stor publik, säger en “glad Anna “. Många kunder som köper mina produkter äter även mejeriprodukter av animaliskt ursprung men väljer även min Maisha för att de tycker så mycket om produkterna, säger Anna Lundström. Hur skiljer du dig från övriga marknaden? – Mina kunder visar att Maishas ost- och smörprodukter inte enbart köps av veganer utan även människor som äter mejeriprodukter. Detta skiljer sig från de flesta andra veganska ostar. På detta sätt kan produkterna locka fler till att äta mer växtbaserat, och Maisha har därmed i det större perspektivet möjlighet att konkret bidra till en mer hälsosam, djurvänlig och hållbar framtid, avslutar Anna Lundström med att säga.

FAKTARUTAN ANNA LUNDSTRÖM Familj: Pojkvän, bror, mamma, pappa och vänner Ålder: 36 Bor: På flera ställen just nu, men mest i Lund. Aktuell: Med Maisha Deli Det har jag alltid i kylen: Maisha-produkter under utveckling Jag om 5 år: Driver fortfarande Maisha, som då blivit ett välkänt varumärke i Sverige och även finns internationellt, och som utökats med produkter inom fler kategorier.

1/2019 BUTIKSNYTT  39


40  BUTIKSNYTT 1/2019

Foto: Jordbruksverket

”SVENSKA BÖNDER HAR INGEN ANLEDNING ATT KÄNNA SKAM”


Debatt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Butiksnytt.

Ingen vinner på en skamdebatt med bonden i skottgluggen. Snarare borde vi fokusera på jordbruket som en lösning, skriver Christina Nordin, Jordbruksverkets generaldirektör. TEXT: Christina Nordin / FOTO: Jordbruksverket

B

egreppet bondeskam myntades i kölvattnet efter klimatrapporten som FN:s forskarpanel IPCC släppte för ett tag sedan. I rapporten beskriver författarna hur den globala markanvändningen bidrar till klimatförändringarna och det kan lätt uppfattas som att jordbruket är den stora boven i dramat. Jag vill påminna om att det finns stora skillnader i hur jordbruk bedrivs globalt och därmed hur mycket det påverkar miljö och klimat. Rapporten pekar helt rätt på att det krävs åtgärder i det globala livsmedelssystemet – vi behöver producera mer mat och samtidigt ställa om till ett hållbart jordbruk. Svenska bönder har ingen anledning att känna skam. Sverige har, i ett globalt perspektiv, ett jordbruk med hög miljöprestanda. När trycket på världens resurser ökar samtidigt som mer mat måste produceras, måste vi ta vara på de svenska möjligheterna. I Sverige har vi goda möjligheter att öka jordbruksproduktionen på ett hållbart sätt. Vi har bördiga åkrar, gott om betesmark, mycket vatten och kunniga jordbrukare. Svensk mjölk- och nötköttsproduktion baseras på gräs, till skillnad från andra delar av världen där man har en resurskrävande odling av spannmål för foderproduktion. Gräs är en viktig del av kretsloppet på gården då gödsel från djuren används som gödning. Gräs och betesmarker är dessutom viktiga för inlagring av kol och för den biologiska mångfalden. Sverige har plats för fler djur och svensk mjölkproduktion – som är jordbrukets ryggrad – är enligt forskningen (Prince-rapporten) en av de mest klimatvänliga i världen. Vår köttproduktion är topp tre i världen när det gäller att hålla nere antibiotikaanvändning. Vi har en av världens strängaste djurskyddslagar som också innebär att

betesdjuren kan bidra till biologisk mångfald och kulturmiljöer med öppna landskap. Svenska bönder har kommit långt när det gäller att minska kväveläckaget och har en låg användning av växtskyddsmedel. Klimatfrågan är global och vi måste fortsätta att utveckla en hållbar livsmedelsproduktion för alla. Men faktum är att en ökad svensk matproduktion är miljö- och klimateffektivt eftersom Sverige nått långt i utvecklingen av hållbara produktionsmetoder. Om svenskproducerad mat kan ta en större del av marknaden och ersätta mat som är sämre för miljön och klimatet är mycket vunnet. Det handlar inte om protektionistiska åtgärder utan om att ge svenskt jordbruk förutsättningar att växa genom stärkt konkurrenskraft och lönsamhet. Det är bonden som ska genomföra arbetet på gården, ta till sig ny teknik och nya metoder. För att det ska gå krävs lönsamhet i branschen, och här kan både politiker och konsumenter bidra. Politiken måste stödja forskning och utveckling för ett hållbart och konkurrenskraftigt jordbruk, och vi konsumenter, även offentliga köpare, måste ha möjlighet att välja mat som är producerad på ett hållbart sätt, och vara beredda att betala för den. Ingen vinner på en skamdebatt med bonden i skottgluggen. Snarare borde vi fokusera på jordbruket som en lösning och ge bonden förutsättningar att ta sig an utmaningarna så att vi kan äta hållbart, i dag och i framtiden. Christina Nordin Jordbruksverkets generaldirektör

1/2019 BUTIKSNYTT  41


Foto: Butiksnytt

Håkan Åkerström (51) är utsedd till ny VD för Bergendahls Food.

HAN ÖVERTAR VD-POSTEN FÖR BERGENDAHLS

– Jag är både glad och tacksam över förtroendet att få ta över dagligvaruhandelns mest spännande uppdrag, säger Håkan Åkerström. Genom åren har jag med nyfikenhet och beundran följt Bergendahls och City Gross framgångar. Det är imponerande hur man lyckats utveckla Bergendahls till en så stark position och samtidigt skapat en egen profil i en tuff bransch. Läs mer på: www.bergendahls.se

42  BUTIKSNYTT 1/2019

Foto: Butiksnytt

PÅ NYTT JOBB Den 1 september tog Håkan Åkerström över som VD i Bergendahls Food. Håkan Åkerström (51) är utsedd till ny VD för Bergendahls Food. Han är utbildad i industriell ekonomi vid Linköpings universitet och har lång erfarenhet från ledande befattningar inom handeln, bland annat som VD för Martin & Servera, VD på Dagab, operativ chef på Plantagen och logistikchef på Lindex.


Hon är ny chef för Foodservice, Arla i Sverige PÅ NYTT JOBB – Vi är både glada och förväntansfulla över rekryteringen av Anna Månsson till tjänsten som chef för Foodservice för Arla i Sverige. säger Patrik Hansson, chef för Arla Sverige. Anna Månsson kommer senast från rollen som försäljningsdirektör på Fazer Bageri. Hon har en gedigen erfarenhet från försäljning av livsmedel och konsumtionsvaror och är en stark ledare. Hon startade sin karriär på SSAB och har arbetat elva år på Coca-Cola i olika roller både i Sverige och Storbritannien.

Upplev de utsökta aromerna med Peugeot

-Vi ser fram emot att Anna börjar både i den svenska och europeiska ledningsgruppen för Arlas Foodservice där vi kommer att få nytta av hennes breda expertis och passion för ledarskap. Anna kommer att rapportera till Patrik Hansson, chef för Arla Sverige, och även ha en streckad linje till David Field, global chef för Foodservice. Läs mer på: www.arla.se

Foto: Butiksnytt

Anna Månsson har en Master of Science från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm i Material Science och Metallurgi och bor med sin familj i Stockholm.

www.bony.se

1/2019 BUTIKSNYTT  43


svensk grillost även på Stora Coop Foto: Morgan Norman

COOPS MEDLEMMAR OCH KUNDER har efterfrågat allt mer mat som har svenskt ursprung. Därför finns nu Halloum – grillost gjord på skånsk mjölk av familjeföretaget Nablus i Malmö i alla Coops stormarknader i Sverige.odukter.

Halloumi har blivit en favorit på många svenska middagsbord. Grillosten har också blivit ett alternativ för många som vill dra ner på köttet. Samtidigt ökar efterfrågan på svenska produkter tillverkade av svenska råvaror. – Grillosten Halloum har funnits lokalt i vårt sortiment sedan 2016 och det är en produkt som har uppskattats av kunderna i de butikerna som erbjudit den. Det är därför roligt att vi nu kan erbjuda ännu fler av Coops kunder och medlemmar en grillost med ”Från Sverigemärkning”, säger Marie Llewelyn.

NY SVART IPA FRÅN SIGTUNA

Svart IPA är det nya svarta.

Foto: Galatea

DRYCK Är du en obotlig hispter som ännu inte har fått nog av hantverksöl och IPA? Eller gillar du helt enkelt god öl? Alltmer populära mikrobryggeriet Sigtuna Bryggeri har precis lanserat nya ölsorten Sigtuna Black Soil IPA – en ljus öl men med svart färg, i kategorin Black IPA. Den svarta färgen är också en vinkning till Sigtunas långvariga historia; staden är Sveriges äldsta – Sigtuna grundades på vikingatiden år 980 – och resterna av invånarna genom seklen har packats till ett flera meter jordlager som har en karaktäristisk mörk färg. Sigtuna Black Soil IPA finns tillgängligt i Systembolagets fasta sortiment med en prislapp på 24,90 kronor för en 33 cl flaska. LG sigtunabrygghus.se

44  BUTIKSNYTT 1/2019


Halloum finns nu i alla Coops stormarknader och har ett rekommenderat pris på 35,95. Det finns även en laktosfri variant.

Runt 12 procent av hushållens utgifter går idag till livsmedel

Nivån på strax över 12 procent har varit någorlunda stabil under de senaste åren. Under början av åttiotalet var andelen något högre låg då på runt 17-18 procent. Bakom livsmedlens minskande andel av utgifterna ligger lägre livsmedelspriser tack vare en ökad effektivitet, boendekostnadernas andel av utgifterna har vuxit och ökning av annan konsumtion. Enligt siffror från Jordbruksverket så spenderade hushållen 25 procent av sina utgifter på livsmedel 1963. Och i slutet av 1940-talet var andelen för livsmedel ungefär 40 procent mot dagens cirka 12 procent. JB

Foto: Warner Bros

Ungefär 12 procent av de svenska hushållens utgifter går till livsmedel. Utöver det lägger vi 3 procent på alkoholhaltiga drycker och tobak samt 7 procent på restaurangbesök, cafébesök, hotell och annan övernattningsservice enligt siffror Statistiska centralbyrån (SCB).

1/2019 BUTIKSNYTT  45


Har du erfarenhet av annonsförsäljning och vill ha världens roligaste - jobb? Butiksnytt nytt oberoende rikstäckande branschmagasin med fokus på dagligvaruhandeln. Vi finns även på vår hemsidan Butiksnytt.se, Facebook, Twitter och Pinterest.

Vi söker säljare över hela landet som kan och vill arbeta självständigt hemifrån, alternativt från redaktionen i Stockholm. Hör av dig via mail eller post. Inkludera ett kort personligt brev som berättar lite om dig själv och din bakgrund.

B2B saljare@butiksnytt.se

Av Branschfolk för Branschfolk 46  BUTIKSNYTT 1/2019


Helt Bananas JAG ÄR PÅ VÄG ATT GÖRA EN

Fredrik Gertten* och bli helt Bananas över alla dagliga val jag ständigt tvingas göra, speciellt i matbutikerna som alltmer tycks vara på väg att förvandlas till labyrinter med felaktiga vägval, återvändsgränder och konstiga produkter. TEXT: Lars Yngve / FOTO: Theresia Köhlin

J

ag har alltid en känsla av att jag är en kombination av Truman Burbank (karaktär i filmen The Truman Show) och en laboratorieråtta där jag irrar omkring i gångarna med neddragande kundvagn, svårtydd handlelapp (skånska för inköpslista) och dessutom förföljd av ständigt iakttagande övervakningskameror och övervakningsspeglar. Så kul de måste ha, de som sitter i kontrollrummen och spanar när jag är i butiken. Jag inbillar mig att de kallar på all personal på lagret så att de gemensamt kan studera mina butiksmässiga tillkortakommanden. Kunde de åtminstone inte bara haft en sort av varje produkt: en sorts diskmedel, en sorts korv, en sorts frukostflingor… och så vidare? Nähä, inte det, det va som fan! Det är ju naturligtvis lika otänkbart som att det bara skulle finnas en sorts musik och en bilmodell.

hårschampo med texten ”För normalt hår”, vilket jag inte upptäckte förrän jag stod i duschen med vattenfyllda öron och löddrade och råkade läsa på flaskan. Jag stelnade till som en jakthund innan turbulent panik utbröt. Jag kastade mig ut ur duschkabinen, öppnade fönstret och skrek: ”Tänk om mitt hår inte är normalt, vad händer då? Har det samma effekt som hårborttagningsmedel, i uppfostrande syfte, för att få oss otåliga och halvslarviga människor att skärpa oss och välja produkter med flugsmällarblick? Tar håret fyr? Men dagens ungdomar kan ni inte få rätsida med, era j...”.

7011 PRODUKTER Mångfald sägs berika, och om inget annat så berikas åtminstone de som tillverkar samma saker fast i olika förpackningar. För det vet man ju: alla tv-apparater är precis likadana på insidan och förmodligen tillverkade på samma ställe. Skillnaden är utseendemässig! Nej, bara en sådan sak som att välja vilken typ av yoghurt man ska köpa är ju på gränsen till en ren omöjlighet.

Vems hår är normalt? Nå, hur ska man veta om man har normalt hår, och dessutom: vems hår är normalt? Efter att ha, får man väl ändå trots allt säga, klarat mig förhållandevis bra tänkte jag att jag skulle unna mig en hamburgare och sprang därför in på närmsta hamburgerrestaurang som visade sig klimatkompensera hamburgarna. Jag kikade direkt på det största, finaste och dyraste som kompenserades med kgCO2e 3.0. Va? Efter att ha gått igenom hela listan med utsläppskompenserad snabbmat så beslöt jag mig istället för att göra ett annat utspisningsetablissemang den äran med ett besök och köpte en korv i bröd och konverserade med herr glad gatuköksdirektör. Jag föredrar nämligen konverserade måltider framför konserverade råvaror – hur miljövänliga de än må vara. Korv släpper inte ut några avgaser, ja det vill säga om man nu inte väljer rå lök som tillbehör.

Och skulle det nu ändå mot förmodan visa sig att jag lyckas välja rätt sort, så blir det naturligtvis fel märke. Det är Eco hit... och Eco dit... nyckelhål, titthål och osthål tycks det! Det finns heller ingen Lars Yngve-logik i placeringen av varorna. Det hade varit så mycket lättare för alla om de hade haft allt jag behöver samlat på ett och samma ställe, och då gärna strax innanför utgången. Då hade nämligen butikspersonalen sluppit att som personliga assistenter lotsa runt mig med ett rörelseschema som en bordshockeyspelare. Det är inte roligt att köra och handla och dessutom tar det onödigt lång tid vilket gör att jag ofrivilligt slarvhandlar. Sist fick jag i hastigheten med mig ett

“Jag skiter i vad folk tycker.”

1/2019 BUTIKSNYTT  47


Hon blir marknadsoch regelutvecklare hos KRAV TEXT: Jonny Bothin/ FOTO: Julius Production AB

K

RAV har anställt Rebecka Lööf som marknads- och regelutvecklare inom livsmedelsområdet med särskilt fokus på restauranger och storkök. − Rebecka Lööf har ett spännande helhetsperspektiv som omfattar både affärsnytta och hållbarhetstänk och det kommer vi ha stor nytta av när vi stöttar allt fler att KRAV-certifiera sin restaurangverksamhet, säger Carl Albertsson, tf Affärsområdeschef för Livsmedel på KRAV.

Foto: Julius Production AB

Rebecka Lööf är agronomekonom utbildad på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), och hon erbjöds anställning på KRAV efter ett framgångsrikt projektarbete om hållbara livsmedel.

48  BUTIKSNYTT 1/2019

− Man gör hållbara val av olika anledningar och jag tror det är viktigt att visa på alla mervärden som hållbarhetsarbete kan bidra med – även affärsnytta, som är ett av mervärdena med att vara

KRAV-certifierad. Det viktigt att ha affärsnyttan i bakhuvudet genom hela kedjan för att få ihop helheten, säger Rebecka Lööf. Hon ser hållbarhet som ett nödvändigt och användbart instrument för att möta framtidens klimatförändring och den råvarubrist som kan antas följa av den. − Om vi ska fortsätta konsumera som vi gör idag, måste vi ändra vårt konsumtionsmönster och börja tänka mer hållbart. Det är viktigt att få med den tanken in i livsmedelsbranschen för att gå i rätt riktning, säger Rebecka Lööf.


Foto: Sören Vilks

På Nytt Jobb: Han blir McDonald’s nya VD i Sverige TEXT: Jonny Bothin/ FOTO: Sören Vilks

Den 1 oktober tillträdde Joachim

Joachim Knudsen kommer närmast från rollen som VD för McDonald’s i Danmark.

J

oachim Knudsen kommer närmast från rollen som VD för McDonald’s i Danmark. Under samtliga fem år på VDposten har McDonald’s upplevt rekordtillväxt – både i omsättning och i antal gäster. Före rollen som VD arbetade han som marknadsdirektör inom bolaget och dessförinnan var han marknadschef på Carlsberg. Knudsen efterträder Thomas Kelly som går in i rollen som Senior Advisor för McDonald’s Norden. – Vi är mycket glada över att Joachim har tackat ja till jobbet som VD för McDonald’s i Sverige. Joachim har levererat fina resultat i Danmark år efter år och vi känner oss trygga med att välkomna honom in i den nya rollen. Vi vill även rikta ett stort tack till Thomas Kelly för ett utmärkt arbete och gläds över att ha kvar honom inom organisationen, säger Andrew Miller, VD för McDonald’s i Norden. Thomas Kelly har lett McDonald’s i Sverige i tre år och har, tillsammans med sitt team, varit framgångsrik med att utveckla McDonald’s position på den svenska marknaden. Sedan han tog över som VD har McDonald’s i Sverige sett en jämn tillväxt som stöds av växande marknadsandelar, prisbelönta marknadsföring-

Knudsen som VD för McDonald’s i Sverige. Han kommer från en position som VD för McDonald’s i Danmark. Knudsen ersätter Thomas Kelly som kommer att fortsätta inom organisationen men som Senior Advisor på nordisk nivå..

skampanjer och en omfattande modernisering av restaurangerna i Sverige. Under de senaste åren har man på den svenska marknaden fokuserat på att modernisera gästupplevelsen med digitala beställningsskärmar, burgare som tillagas på beställning, bordsservering och McDelivery. Det är ett arbete som kommer att fortsätta även framöver. Parallellt med arbetet att modernisera de befintliga restaurangerna så har McDonald’s i Sverige påbörjat en kraftig expansion där 30 till 40 restauranger ska öppnas under de kommande fem åren. Joachim Knudsen ser fram emot det nya uppdraget som han tillträder den 1 oktober. – Jag inspireras av mötet mellan ägarnas övergripande mål och visioner och den dagliga verkligheten för varje restaurangägare. Jag tror att vägen till framgång för är om jag som VD kan förena de två målbilderna och hitta gemensam grund. Från Danmark tar jag med mig ett mycket bra samarbete med våra engagerade franchisetagare och jag ser fram emot att fortsätta det arbetet i Sverige, säger Joachim Knudsen.

1/2019 BUTIKSNYTT  49


Debatt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Butiksnytt.

Att hitta lös otänkbara b

Det blir varmare. Eller, beroende på var du bor, blötare.Klimatet förändras och enligt FN är de massiva, globala effekterna den avgörande frågan i vår tid.

Den globala uppvärmningen orsakar skiftande vädermönster som utgör ett hot mot jordbruket och vårt utbud av mat. Dessa förskjutningar har redan gjort de senaste fem åren (2014–2018) till den varmaste perioden som någonsin har registrerats enligt NASA. Oförutsägbara eller minskade leveranser av färskvatten skapar redan problem. En fjärdedel av jordens 7,6 miljarder invånare undrar dagligen var de kan få tag på rent dricksvatten. Det här är den högst reella klimatförändring som 3 300 delegater från 130 länder kommer att diskutera under Stockholm World Water Week 2019 i slutet av augusti. Under konferensveckan kan deltagarna själva njuta av en oändlig tillgång på rent svenskt dricksvatten. En halv miljard människor råkar bo i ett av de 17 länder som lider av extrem vattenbrist, orsakad av utarmning och försämring av vattenresurserna. Men problemet blir snart ännu större. Medborgarna i 44 länder – från Europa och Amerika till Australien – måste också snabbt ta itu med vad World Resource Institute (WRI) beskriver som ”höga” nivåer av vattenbrist då den tillgängliga vattenförsörjningen minskar med mer än 40 % varje år. I Indien genomlider just nu hälften av landets 1,3 miljarder invånare den värsta torkan på decennier med stark hetta och brist på färskvatten. Förra året hotades Kapstaden av torka som riskerade att stänga den offentliga dricksvattenförsörjningen. Och 2017 var det nära att Rom tvingades till vattenransonering efter en långvarig torka.

ANDERS JACOBSON, GRUNDARE OCH VD BLUE GRUNDARE OCH VD UTSEDD TILL ÅRETS SUPERTALANG AV VECKANS AFFÄRER. Anders Jacobson ser kriterierna som bevis på den kombination av passion och uthållighet som krävs för att kunna åstadkomma verklig förändring. Efter sin examen från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet arbetade han på Nordea och Livingstone Partners och säger sig alltid ha siktat högt. Det gäller även på fritiden där hans passion för högpresterande sporter som triathlon och längdskidåkning kräver något utöver det vanliga. - Sportintresset och arbetet som investerare har lärt mig att det inte finns några genvägar till framgång. Det handlar om att kunna identifiera och bygga en affärsidé kring något du tror på, tillvarata möjligheter, fokusera på dina mål och vara helt passionerad i allt du gör, vilket gör det lättare att arbeta hårt, säger Anders Jacobson. - Att kunna bidra till att skapa en hälsosammare framtid för planeten, och att vi alla kan försörja oss på det, är ett kraftfullt incitament för att lyckas och ett privilegium att få arbeta med, säger Anders Jacobson.

Enligt FN-godkända prognoser kommer den globala efterfrågan på rent dricksvatten att överstiga utbudet med 40 % år 2030. Andra städer som står inför liknande problem med vattenbrist inkluderar Sao Paulo, Peking, Kairo, Moskva, Mexico City, London och Miami. Det här är den globala vattenkris som innovationstävlingen Urban Water Challenge försöker avhjälpa genom att identifiera innovativa och skalbara lösningar som står inför utrullning. Innovationstävlingen startades av Stockholmsbaserade Bluewater tillsammans med amerikanska 11th Hour Racing och Imagine H2O. Imagine H2O är en ideell organisation som ger människor möjlighet att lösa vattenutmaningar globalt. Drivkraften bakom Urban Water Challenge Award är att människans uppfinningsrikedom kan utnyttjas såväl för planetens bästa som för alla som lever här.

50  BUTIKSNYTT 1/2019

Einstein hade rätt när han sa att vi inte kan lösa problem genom att använda samma typ av tänkande som vi använde när vi skapade dem. Vi måste utforska nya idéer för att skapa bättre lösningar för de utmaningar vi nu står inför. Under Stockholm World Water Week kommer vinnarna av Urban Water Challenge 2019 att få finansiellt stöd från grundarna Bluewater och 11th Hour Racing. De belönas för sina innovativa metoder som berör dricksvatten, vattenanvändning, infrastruktur för återvinning och system som förbättrar ekosystemet och gör megastäder resilienta – i en tid då det otänkbara allt snabbare håller på att bli verklighet.


sningar när det börjar bli verklighet

Årets upplaga av Urban Water Challenge mottog över 226 ansökningar från 38 länder, alla med en nytänkande syn på lösningar som kan tillgodose de globala vattenbehoven i snabbt växande städer och samhällen. Från deltagarlistan utsågs sex finalister från fem länder: Indien, Kenya, Kolombia, Vietnam och USA, med Watch Tower Robotics (USA); Indra (India); och Zilper Trenchless (Colombia) som de tre vinnarna. De nya lösningarna balanserar individens och samhällets behov och hanterar de globala utmaningar som klimatförändringar och vattenbristen skapar. Målet med Urban Water Challenge är inte bara att visa

“Korna har blivit beskyllda för att förstöra klimatet och köttet ses som ohälsosamt.”

vad som är möjligt, utan också att stötta entreprenörers strategier och innovationer såväl finansiellt som med resurser för att skapa en framtid med säker tillgång på rent dricksvatten.

Missa inga nyheter från Butiksnytt! Uppdateras dygnet runt - året runt! Av Branschfolk för Branschfolk

@butiksnytt 1/2019 BUTIKSNYTT  51


Nytt helfoder med fermenterade grönsaker TEXT: Filippa Bothin/ FOTO: Butiksnytt

N

u kommer MUSH med en helt ny serie helfoder för hundar. MUSH Hellä är ett naturligt benfritt råfoder som innehåller fermenterade grönsaker, fisk- och olivolja med nyttiga omega3-fettsyror samt naturliga vitaminer och mineraler. Fodret innehåller endast en proteinkälla, nöt eller kyckling. MUSH Hellä passar extra bra för hundar som ska börja äta råfoder men det går också bra att serveras tillsammans med torrfoder. Ordet Hellä är finska och kan närmast översättas till skonsam eller tillgiven. MUSH nya helfoder för hund är ett naturligt skonsamt råfoder som hunden är skapt för att äta. Helfoder betyder att maten innehåller alla viktiga näringsämnen en hund behöver för att hålla sig frisk och stark utan att man behöver tillsätta något. MUSH Hälle-serien innehåller fermenterade grönsaker rika på nyttiga mjölksyrabakterier som är viktiga för att tarmen ska må bra. De fermenterade grönsakerna förbättrar också hållbarheten, näringsvärdet och smältbarheten och mjölksyrebakterierna ger bra struktur och gör maten extra god. Även en exklusiv blandning av omega-3 fisk- och olivoljaär tillsatt, vars nyttiga EPA- och DHA-fettsyror stöder kognitiva funktioner och är bra för ögonen och hjärtat. Kalciumkällan i produkterna kommer från äggskal och fodret är balanserat med en naturlig vitaminoch mineralmix av noggrant sammansatta örter och växter.

– MUSH Hellä är ett exklusivt helfoder med genomgående naturliga råvaror. Det är perfekt att börja med för de hundar som ska börja med råfoder men också för seniorer, de som behöver återhämta sig från sjukdom och hundar med överkänslighet. MUSH Hellä är framtaget för att ge friska, glada hundar, säger Robban Rosén, Sverigeansvarig på MUSH. MUSH Hellä kommer att säljas i svenska djurbutiker från oktober i år. Varje förpackning innehåller 1 kilo och kostar cirka 99 kronor.

52  BUTIKSNYTT 1/2019

NÄRINGSVÄRDEN / 100G ENERGI (KJ/KCAL) 690/165 PROTEIN (G) 15,4 FETT (G) 10,8 KALCIUM 0,35 FOSFOR 0,18 FUKT 70,0 RÅASKA 1,9 FIBER 1,0

Foto: Ola Kjellbye

MUSH Hellä Kyckling och MUSH Hellä Nöt är benfria och innehåller endast en proteinkälla, kyckling eller nöt, och hundägaren kan därför enkelt välja den sort som hunden mår bäst av att äta. Köttet kommer från Finland och Sverige, som båda länderna har bland världens högsta krav på djurhållning. Både kött och organ används för att få en bra balans mellan protein och fett.


Löfbergs har fått en kaxiga kusin TEXT: Jonny Bothin/ FOTO: Butiksnytt

F

unc är en ny naturlig funktionsdryck gjord på enbart naturliga råvaror, utan onödiga tillsatser eller sötningsmedel. Den innehåller kosttillskott med vitaminer och mineraler, och finns bland annat att köpa hos Willys, Hemköp och Preem.

Funktionella ämnen: Naturlig smak och färg från kallpressad juice av ingefära och citron. Boostad med vitaminer och mineraler som bidrar till immunsystemets normala funktion (vitamin C och B6, samt selen och zink).

Foto: Butiksnytt

– Perfekt för den medvetna och hälsosamma konsumenten som vill ha en naturlig funktionsdryck utan onödiga tillsatser, säger Anders Thorén, pressansvarig på Löfbergs. Den lite kaxigare kusinen Med Func breddar Löfbergs sitt utbud av naturliga produkter inom det växande Ready To-segmentet. Sortimentet består sedan tidigare av iskaffe, kallbryggt kaffe och den naturliga energidrycken Caffeine Water. Func sticker ut eftersom det är Löfbergs första produkt utan kaffe eller koffein. – Func är familjens kaxiga kusin. Den kommer attrahera aktiva konsumenter som gör medvetna och hälsosamma val för att ta hand om sig själva, säger Anders Thorén. Balance, Performance och Protection Func görs på lätt kolsyrat svenskt källvatten med smak och färg från kallpressade frukter och grönsaker, boostad med vitaminer och mineraler som bidrar till kroppens normala funktioner på olika sätt. Den finns i tre olika varianter.

Lagom till jul – proteinbar från Barebells TEXT: Filippa Bothin/ FOTO: Butiksnytt

L

Den limiterade julutgåvan Barebells Xmas Fudge gör ett gästspel i Barebells ordinarie proteinbarsortiment som består av totalt tio olika smaker; Cookies & Cream, Caramel & Cashew, Coconut-Choko, Salty Peanut, White Chocolate Almond, Hazelnut & Nougat, Mint Dark Chocolate, Limited Edition Strawberry White Chocolate, Limited Edition Lemon Curd White Chocolate och senaste tillskottet Blueberry Cake. Precis som Barebells övriga proteinbars innehåller Xmas Fudge 20 gram protein och är utan tillsatt socker. Barebells Xmas Fudge Protein Bar kommer som limiterad julutgåva och finns till försäljning från och med vecka 50 i butiker runtom i landet till ett rekommenderat pris på 30 kr.

Foto: Privat

agom till att årets julstämning börjar infinna sig lanserar Barebells en Limited Xmas Edition till sin familj av populära proteinbars. En tidig julklapp till alla julälskare – straight from Santa’s workshop. Barebells Xmas Fudge Protein Bar är helt utan tillsatt socker, berikad med 20 gram protein och har en oemotståndlig kärna av krämig fudge, täckt i len mjölkchoklad. En riktig smaksensation som garanterat ger dig extra inspiration och energi i julstöket – Santa’s helpers approved!

Näringsinnehåll per 100 g (per bar 55 g) ENERGI1584 kJ (879 kJ) /379 kcal (208 kcal) FETT15 g (8 g) varav mättat fett 6,6 g (3,6 g) KOLHYDRATER33 g (18 g), varav sockerarter 2,5 g (1,4 g) FIBER5,4 g (3 g) PROTEIN36 g (20 g) SALT0,16 g (0,09 g)

1/2019 BUTIKSNYTT  53


Foto: Donald Robitaille

Emmanuelle Lê Phan & Elon Höglund i svensk-kanadensiska duon Tentacle Tribe ger en fusion av streetdans och samtida dans i det nya dansverket “Fractals of You” – urpremiär på Norrlandsoperan 10 september under Urban North.

JULA LANSERAR JULA-MUST TEXT: Jonny Bothin/ FOTO: Butiksnytt

L

Lagom till årets julhandel lanseras den nya Jula-musten. – Vi är mycket stolta att nu kunna erbjuda våra kunder Jula-must. Det är en dryck som givetvis har inspiration från julmusten, men med ett eget unikt recept, säger Christian Blank, affärsområdeschef för Hem & Hushåll på Jula. – Det är givetvis även en kul grej för oss som företag, att nu, när vi firar 40 år, kunna erbjuda vår egen Jula-must. Vi hoppas att Julamusten kommer att få en flygande start under årets julhandel, säger Christian Blank.

54  BUTIKSNYTT 1/2019

Helt enkelt god Must är stort i Norden och Jula-musten kommer även att lanseras på den norska marknaden. Julamust med helt rätt smak och härligt skum! Inspirerade av julmusten och med hjälp av ett högkvalitativt svenskt musteri har man tagit fram ett eget recept och därmed skapat deras egen Julamust. Pris per liter 15,15 kronor. Artikelnummer: 008234


ÅRETS TOMTEGLASS FRÅN SIA

N

u nalkas Sveriges glassigaste jultradition – Tomteglass 2019 är här i begränsad upplaga. Låt oss presentera årets ljuvligt juliga smak: marsipangris! Godast på julbordet? SIA Glass håller på sina traditioner. För tredje året i rad har glassfabriken i halländska Slöinge producerat en Tomteglass av hög kvalitet. 2019 bjuder på en riktigt god marsipangris – av krämig gräddglass med slingor av marsipanrippel och chokladbitar. Alltid tillverkad i Sverige, alltid av svensk färsk grädde och garanterat godast på julbordet i år. Räkna med julrusch Årets Tomteglass kommer ut i en extra julfin förpackning på 0,5 liter. En limiterad upplaga på tillfälligt besök i butikerna från och med slutet av oktober. Vänta inte för länge med att lägga vantarna på ditt glassexemplar – förra året tog den slut innan första advent. Tomteglass finns i butik från 28 oktober. såklart.

Gräddglass med marsipanrippel och chokladbitar Skummjölk, grädde (21%)*, socker, glukossirap, vasslepulver (av mjölk), druvsocker, mandel, kakao, kakaosmör, kokosolja, naturlig arom, arom, färgämne (betakaroten, sockerkulör E150c,d), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av veg fettsyror, solroslecitin), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, pektin), surhetsreglerande medel (citronsyra), salt. *Grädde med 40% fetthalt.

Foto: Saga Berlin

Informationen på förpackningen är alltid den senast uppdaterade. Artikelnummer: 20120

1/2019 BUTIKSNYTT  55


BRÄMHULTS – nya smak – grapefrukt tli Foto: Jam

TEXT: Jonny Bothin/ FOTO: Butiksnytt

B

rämhults har utökat sitt sortiment med marknadens första nypressade grapefruktjuice. Drycken har en rosa färg och en frisk och fyllig smak med en balanserad beska. Juicen är perfekt för den som önskar något fräscht och samtidigt vill unna sig något extra lyxigt till frukosten eller senare under dagen. Brämhults bygger nu vidare på tidigare succéer av modiga smaker som ApelsinChili och Apelsin-Ingefära-Gurkmeja. Lanseringen av nypressad grapefruktjuice är den första på marknaden. Juicen består till 100% av solmogen grapefrukt, en frukt som har en positiv inverkan på immunförsvar, hud och skelett. Grapefrukt innehåller höga nivåer av antioxidanter och är rik på C-vitamin, A-vitamin, kalium och fibrer. – Vi är stolta över att vara först med att presentera en nypressad grapefruktjuice.

56  BUTIKSNYTT 1/2019

Det är en smak som länge varit efterfrågad av återförsäljare och konsument. Juicens lite vuxnare smak är härligt frisk och har en lätt beska som balanseras upp av en oväntad sötma från grapefrukten. Det är en juice för de med höga krav på smak och kvalitet, säger Stina Haglund, Senior Brand Manager på Brämhults. Det finns en rad olika sorters grapefrukt. I Brämhults nypressade grapefruktjuice är den primära sorten Star Ruby men även Ruby Red används i viss utsträckning, och majoriteten av frukten köps in från odlingar i Sydafrika och på Cypern. Star Ruby har ett rödrosa fruktkött och en syrlig men fyllig smak. Ruby Red har svagt rosafärgat fruktkött som med sin balanserade sötma ger en perfekt balanserad smak. Båda fruktsorterna har ett högt juiceinnehåll som gör dem perfekta att pressa till juice.

NÄRINGSINNEHÅLL/100 ML Energi 172 kJ/ 41 kcal Fett <0,5 g Varav mättade fettsyror 0,1 g Kolhydrater 8 g Varav sockerarter 8 g Protein 0,6 g Salt 0,01 g Vitamin C 20 mg*


Ahlgrens bilar presenterar nytt (h)julgodis TEXT: Jonny Bothin/ FOTO: Butiksnytt

N

u kan alla Ahlgrens bilar-älskare återigen njuta av ett (h)julgodis. De populära Bilgranarna från Ahlgrens bilar är tillbaka! Ahlgrens bilar Bilgranar är fluffiga skumgranar med en välbekant och underbar smak av Ahlgrens bilar Original. De är utmärkta när man vill äta sitt favoritgodis med en juligare känsla. Eller varför inte hänga upp några i backspegeln i bilen för optimal bildoft?

Hon har utnämnts till Pauligs CIO

– Det är roligt att kunna lansera en julprodukt som vi vet är uppskattad och efterfrågad av många Ahlgrens bilar-fans, säger Emily Möller, produktchef på Cloetta. Ahlgrens bilar Bilgranar är fria från palmolja och innehåller inga artificiella färgämnen. Produkten finns i en 140 grams påse och går att köpa i de flesta butiker inom dagligvaruhandeln under hösten och vintern. Det rekommenderade konsumentpriset är 14,90 kronor. Bilgranar EU2 140 g Ean-kod: 7 310350 118670 Näringsinnehåll 100 g Energi 1494 kJ / 348 kcal Fett: 0,2 g Varav mättat fett: 0,2 g Kolhydrat: 83 g Varav polyoler: 0 g Varav sockerarter: 56 g Protein: 4,4 g Motsvarande salt: 0,18 g Salt: 0 g

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

glukossirap, socker, stärkelse, gelatin, invertsockersirap, syra (e270), vegetabiliska oljor (kokos), aromer, ytbehandlingsmedel (karnaubavax), färgämnen (e141, e120).

Marika Lindström har lång erfarenhet av att leda IT-funktioner, utveckling av digitala tjänster och omstruktureringsprogram på olika företag. Hon har tidigare haft en ledande roll på bland annat OP Gruppen, CapGemini, Nokia och Tieto. För närvarande leder hon arbetet med att utveckla de digitala tjänsterna inom VR:s passagerartrafik. Marika Lindström har utnämnts till Pauligs CIO från den 7 januari 2020. – Vi hälsar Marika Lindström välkommen till Paulig. Hennes mångsidiga erfarenhet och starka IT-kompetens kommer att vara ett bra stöd för vår strategi, säger Pauligs ekonomidirektör Juha Väre. – Jag är entusiastisk över mina nya arbetsuppgifter och det känns jättefint att få vara med och fortsätta företagets framgångssaga tillsammans med alla andra på Paulig, säger Marika Lindström.

Foto: Kerstin Stickler

VI TAR EMOT SMAKPROVER - Publiceras i magasin

Butiksnytt, Facebook, Twitter och på Instagram och på vår hemsidan www.butiksnytt.se under menyn: I HYLLAN Ni skickar smakprover direkt hem till vår influencer/reporters dörr; Filippa Bothin, Sandhamnsgatan 23, 115 60 Stockholm. Lägenhetsnummer 1006, KOD: 3059 (Obs! Smakprover kan lämnas utanför dörren) Men bäst är att ringa vår reporter: 070 - 347 21 20

1/2019 BUTIKSNYTT  57


Nytt premiumris från Zeta TEXT: Jonny Bothin/ FOTO: Butiksnytt

D

et som redan är gott kan ibland bli ännu godare. Nu utökas Zetas risottofamilj med Zeta Carnaroli Gran Reserva Cá Del Cru, ett premiumris som erbjuder helt nya smakupplevelser.

-Riset lufttorkas i två år i stället för en månad som är det vanliga. Det gör att smakämnena flyttar in i kärnan och inte försvinner när skalet tas bort vid poleringen, berättar Måns Falk, ansvarig för Di Luca & Di Lucas matakademi. Hammarstedt.

Foto: Butiksnytt

-Hela processen är väldigt delikat. Riset skördas enbart under september och oktober och bara när luftfuktigheten är exakt rätt. Om det regnar måste man vänta. Riset vänds även regelbundet under torkperioden, precis som man gjorde i forna tiders mathantverk. Kanske är det därför vi tycker att Zeta Carnaroli Gran Reserva Cá Del Cru smakar som förr när allt ris polerades för hand, avslutar Måns. Ett paket med Zeta Carnaroli Gran Reserva Cá Del Cru innehåller 700 g. Eftersom riset näst intill bör behandlas som en färskvara är det uppdelat i två vakuumförpackade påsar à 350 g, och varje påse räcker till 4-5 portioner. Produkten finns att köpa på Ica och kostar cirka 50 kronor.

Lagom till jul – proteinbar från Barebells TEXT: Lotta Gustavson / FOTO: Butiksnytt

L

Den limiterade julutgåvan Barebells Xmas Fudge gör ett gästspel i Barebells ordinarie proteinbarsortiment som består av totalt tio olika smaker; Cookies & Cream, Caramel & Cashew, Coconut-Choko, Salty Peanut, White Chocolate Almond, Hazelnut & Nougat, Mint Dark Chocolate, Limited Edition Strawberry White Chocolate, Limited Edition Lemon Curd White Chocolate och senaste tillskottet Blueberry Cake. Precis som Barebells övriga proteinbars innehåller Xmas Fudge 20 gram protein och är utan tillsatt socker. Barebells Xmas Fudge Protein Bar kommer som limiterad julutgåva och finns till försäljning från och med vecka 50 i butiker runtom i landet till ett rekommenderat pris på 30 kr.

58  BUTIKSNYTT 1/2019

Foto: Butiksnytt

agom till att årets julstämning börjar infinna sig lanserar Barebells en Limited Xmas Edition till sin familj av populära proteinbars. En tidig julklapp till alla julälskare – straight from Santa’s workshop. Barebells Xmas Fudge Protein Bar är helt utan tillsatt socker, berikad med 20 gram protein och har en oemotståndlig kärna av krämig fudge, täckt i len mjölkchoklad. En riktig smaksensation som garanterat ger dig extra inspiration och energi i julstöket – Santa’s helpers approved!

Näringsinnehåll per 100 g (per bar 55 g) ENERGI1584 kJ (879 kJ) /379 kcal (208 kcal) FETT15 g (8 g) varav mättat fett 6,6 g (3,6 g) KOLHYDRATER33 g (18 g), varav sockerarter 2,5 g (1,4 g) FIBER5,4 g (3 g) PROTEIN36 g (20 g) SALT0,16 g (0,09 g)


À la Hawaii

Foto: @matlagerskan

GLASS Små pastellfärgade bollar har dykt upp i butiker och caféer. Den annorlunda glassen kommer från Hawaii och är omlindad av mochi, en japansk tunn deg av rismjöl. Att Bubbies finns i Sverige beror på en mans semester på ön 2013. Glassen gjorde sådant intryck att han började importera den. – Vi är glassälskare i Sverige och Bubbies är något helt nytt. Vi har 20 olika smaker och salted caramel är på ingång, säger Tobias Hernstig som efter resan startade Nordic Mochi AB med ungdomskompisen Mattias Lindström. Företaget kallar produkten bollar av lycka men det gäller att ha tålamod och låta glassen tina för maximal njutning. – Normalt rekommenderar vi 5–10 minuter, då kommer smakerna fram bäst. Det är ingen glass du tar stora skedar av och häver i dig, utan du äter och tuggar i lugn och ro. CL bubbies.se

Bubbies är glutenfria och smaksatta med allt från grönt te till choklad.

Bo som en fågel

Bo i Fågelnäste bland träden och njut god mat i vår restaurang

granobeckasin.com

info@granobeckasin.com

0933 - 410 00

1/2019 BUTIKSNYTT  59


I HYLLAN

Intresset för vegetarisk kost ökar markant. 1 av 4 svenskar uppger att de äter vegetarisk mins två gånger i veckan*. Dessa flexitarianer, som äter kött men medvetet väljer vegetariskt regelbundet, står för det största lyftet inom vego-trenden. De är främst kvinnor, den yngre generationen och storstadsbor som äter mer vegetarisk, men mer än 50 % av alla föräldrar säger att de vill att deras barn ska äta mer växtbaserat. När det gäller vegetariskt mat för barn, upplever familjer att utbudet är för litet. Det finns önskemål om att det borde finnas fler variationer av vegetariska rätter. Semper har lyssnat och lanserar Vego Eko, för fler vegetariska alternativ i barnmatshyllan. Vego sortimentet ger föräldrar möjligheten att välja vegetarisk mat för sina barn redan från start.

vi lyfta de vegetariska råvarorna tillsammans med ett modernt uttryck av ekologi. Den runda och goda smaken av falafel med couscous och tomater, som är kryddad med koriander och spiskummin, är svår att motstå, säger Sofia Lindskog, Innovation manager på Semper AB.

Foto: Butiksnytt

Barnmatshyllan blir allt grönare

Vego Eko lanseras i två barnmatsrätter: Falafel med couscous & tomatsås från 1 år och pastagratäng med broccoli och purjolök från 8 månader. Det kommer även två nya varianter av snacks med baljväxter, ärtpuffar och lins ringar. Med en bas av majs samt 51% ärtor respektive 51% linser blir snacksen såväl goda som nyttiga. Finns i butik från och med v.42.

-Nu lanserar vi Vego Eko, en helt ny serie av vegetariska och ekologiska rätter och snacks. Med det nya vego sortimentet vill

I HYLLAN Func är en ny naturlig funktionsdryck gjord på enbart naturliga råvaror, utan onödiga tillsatser eller sötningsmedel. Den innehåller kosttillskott med vitaminer och mineraler, och finns bland annat att köpa hos Willys, Hemköp och Preem. visit-tel-aviv.com

60  BUTIKSNYTT 1/2019

Foto: visit-tel-aviv.com.

LÖFBERGS HAR FÅTT EN KAXIG KUSIN

– Perfekt för den medvetna och hälsosamma konsumenten som vill ha en naturlig funktionsdryck utan onödiga tillsatser, säger Anders Thorén, pressansvarig på Löfbergs.


“Nu hoppas vi att fler får upp ögonen för fullkornets hälsofördelar.”

Veganskt – godis tar plats i hyllan VEGANSKT

D

VegoBears finns sedan tidigare i 2 varianter; Sweet & Black, men nu lanserar de även VegoBears Sour. Detta är en EKO-vegansk produkt där de små sura björnarna är tillverkade av råvaror som kommer från ekologiskt jordbruk och innehåller endast naturliga färgämnen från grönsaker och frukt. Du hittar VegoBears Sour från v.38 hos: City Gross, Pressbyrån, 7-Eleven, Direkten, Handlar’n och st1.

Foodoki lanserar nordisk fullkornshavre I HYLLAN Lagom till att hösten gör entré lanserar Okivi en ny okinordisk favorit, nordisk fullkornshavre. Forskningen visar att fullkorn är en av de viktigaste komponenterna i en hälsosam kosthållning1-5, ändå får 9 av 10 svenskar i sig för lite.6 Med Okivi Nordisk fullkornshavre blir det enklare att få i sig hälsosamma fullkorn. Servera istället för pasta, ris, potatis eller bulgur, gör en matig sallad, dryga ut bröd- och bulldegen, och baka ljuvliga havrekakor, säger, Anne-Charlotte Holmlöv, legitimerad dietist och vd på Foodoki.

NYA OKIVI NORDISK FULLKORNSHAVRE Odlas i Sverige och består av klippta fullkornskärnor av havre. Fullkornshavren är mild i smaken och grynen klipps istället för att valsas, så att de får en fylligare karaktär. Servera dem som ett gott och fiberrikt alternativ till pasta, ris, potatis och bulgur. Grynen är även svinnsmarta, de som blir över från middagen kan användas i matlådan dagen efter eller som bas i en matig sallad. Fullkornshavren är också god i gröt, granola, bröd eller bakverk. En liten portion ger halva dagsbehovet av fullkorn för kvinnor och tar bara 10 minuter att tillaga.

Foto: David Bicho

en ekologiska och veganska trenden är inte längre en trend utan ett faktum. På Candy People jobbar man hårt för att ge deras konsumenter produkterna de efterfrågar och breddar därför deras veganska sortiment. Målet är att göra godis tillgängligt för alla samtidigt som man vill bli 100% gröna både för miljön och konsumentens bästa.

VI TAR EMOT SMAKPROVER - Publiceras i magasin Butiksnytt, Facebook, Twitter och på Instagram och på vår hemsidan www.butiksnytt.se under menyn: I HYLLAN Ni skickar smakprover direkt hem till vår influencer/reporters dörr; Filippa Bothin, Sandhamnsgatan 23 115 60 Stockholm, Lägenhetsnummer 1006, KOD: 3059 (Obs! Smakprover kan lämnas utanför dörren) Men bäst är att ringa: 070-347 21 20 1/2019 BUTIKSNYTT  61


ALLA ALLABEHÖVER BEHÖVERNÅGON NÅGON ATT ATT PRATA PRATA MED MED IBLAND IBLAND Stöd oss. Swisha en gåva till 9015041 Stöd oss. Swisha en gåva till 9015041

62  BUTIKSNYTT 1/2019


ECR fönster 2020

1/2019 BUTIKSNYTT  63


Dagligvaruhandeln från region till region. Högst antal dagligvarubutiker per capita återfinns i Gotlands län och lägst antal i Uppsala län. Butikerna i delbranschen är generellt sett större än i detaljhandeln som helhet. 23 procent av butikerna omsätter mer än 50 miljoner kronor jämfört med 13 procent totalt sett för handeln.r ARUHA

N

B

U

TI

N

B

9

G

GV

EL

DA

LI

D

Detta är naturligt mot bakgrund av den låga e-handelsandelen. Under åren 2011 till 2017 minskade antalet butiker i dagligvaruhandeln med två procent. I dagligvaruhandeln fanns det 9 639 butiker 2017 varav 55 procent var kedjeanslutna. Branschen omsatte cirka 283 miljarder kronor och sysselsatte ungefär 103 000 förvärvsarbetande. Butikerna i dagligvaruhandeln finns förstås över hela landet men koncentrationen varierar

1

D

agligvaruhandelns totala omsättning. Värt att notera är dock att tillväxten för den nätbaserade dagligvaruhandeln varit mycket hög de senaste åren. Ett annat särskiljande drag för dagligvaruhandeln är att butiksbeståndet varit förhållandevis stabilt om man jämför med sällanköpsvaruhandelns.

KS

NYTT

20

NETTOOMSÄTTNING, RÖRELSEMARGINAL SAMT ANTAL FÖRETAG I BRANSCHER INOM DETALJHANDELN 2017 * Cirklarnas storlek speglar antalet företag i respektive bransch 350 300

Hemelektronik

250

Dagligvaruhandeln Kläder/skor

200

Bok- och papper

150

Bygg, järn och färg

100

Inredning/möbler Sport/fritid

50

Barnartiklar/ leksaker

0 - 50

0

1

*KÄLLA: SCB, FÖRETAGENS EKONOMI

2 3 Rörelsemarginal (procent)

4

5

HANDELN FRAM TILL 2030

F

Förändringstakten i handeln är hög, men handeln står även fortsatt inför en enorm förändringsresa, primärt driven av digitaliseringen. Det handlar om att vi förändrar vårt sätt att handla. I stället för att gå till en butik klickar vi allt oftare hem saker från en hemsida. När varje konsument kan jämföra priser

64  BUTIKSNYTT 1/2019

och produkter från hela världen ökar konkurrensen om kunderna till aldrig tidigare skådade nivåer. Det handlar också om allt annat som digitaliseringen för med sig, som självscanningskassor, digitala lagerhållningssystem och plockrobotar. Hela värdekedjan inom handeln måste enligt oss effektiviseras.


ANTALET DAGLIGVARUBUTIKER PER CAPITA PÅ LÄNSNIVÅ FAKTA OM DAGLIGVARUHANDELN 9 639

Antal butiker 2017

282 901 mkr

Omsättning 2017

103 125

Antal förvärvsarbetande

2%

Andel e-handel 2018

-2%

Förändring antal butiker 2011-2017

10 255

Antal företag 2018

-5 %

Förändring antal företag 2011-2018

*KÄLLA: SCB, HUIS BUTIKSDATABAS, SCB FÖRETAGENS EKONOMI, POSTNORD E-BAROMETERN, EGNA BERÄKNINGAR 45%

DAGLIGVARUHANDELNS UTVECKLING 2014-2018

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5%

Högt 2,7

2,7

2,7

Mellan

2,6

0% 2014

2015

2016

2017

Lågt

2018

*KÄLLA: SCB, HUIS BUTIKSDATABAS, OCH EGNA BERÄKNINGAR

*KÄLLA: SCB DHI, SCB FÖRETAGENS EKONOMI, POSTNORD E-BAROMETERN, OCH EGNA BERÄKNINGAR. 40%

ANDEL BUTIKER MED OMSÄTTNING STÖRRE ÄN EN MILJON SEK, PER OMSÄTTNINGSKLASS

35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% 1-4 (mkr)

5-9

10-19

20-49

50-99

100-500

500 <

*KÄLLA: SCB, HUIS BUTIKSDATABAS, OCH EGNA BERÄKNINGAR 1/2019 BUTIKSNYTT  65


FRÅN PARMA MED KÄRLEK

Foto: Thron Ullberg

TEXT: Carina Löfkvist / FOTO: Carina Löfkvist, Thron Ullberg

66  BUTIKSNYTT 1/2019


1/2019 BUTIKSNYTTâ&#x20AC;&#x201A; 67


Från en liten brödbutik utanför Parma till världsledande

pastatillverkare. Bakgrunden till Barilla är en fascinerande resa genom tre sekler. – Pappa gav oss tre bröder en tro på sanning och inte minst historia som vår styrka. Det är en fin historia som skapades av många starkt passionerade personligheter, men hela tiden med ambitionen att göra gott, säger Luca Barilla, fjärde generationen pastamakare från Parma.

P

ietro Barilla var en driven ung man med starka känslor för grödor, i synnerhet vete som han menade var en välsignelse för mänskligheten. Så kanske var det bara en tidsfråga tills han en solig septemberdag år 1877 äntligen kunde öppna sin kombinerade lilla brödoch pastabutik i samhället Ponte Taro strax utanför Parma. Staden och trakten i den bördiga italienska regionen Emilia Romagna har blivit något av en världskänd gastronomisk kelgris tack vare sina högklassiga produkter; de lufttorkade skinkorna, parmesanosten – och den stora variationen av vackert formade pastavarianter. Pasta skulle snart bli Pietro Barillas brödföda. Varje dag såldes runt 50 kilo pasta som tillverkades direkt i butiken i en press av trä. Pietros passion för det rena råvarorna och goda hantverket skulle snart fortsätta genom generationerna. Sönerna Riccardo och Gualtiero tog över familjeföretaget 1910 och startade snart Barillas första renodlade pastafabrik. Här kunde 80 anställda göra 8 ton pasta och 2 ton bröd per dag tack vare nya, innovativa bakugnar. Knappt 30 år senare uppfann Barilla en maskin som var en kombination av både mixer, knådare och press. Och snart blev Barilla först i världen att färdigpaketera pasta. FILMREGISSÖREN FELLINI FÖRFINAR Början av 1950-talet var ett omvälvande decennium och för många människor en förhoppning om en godare värld. Det blev också inledningen för det Barilla vi bokstavligen ser idag. Under bröderna Pietro och Giannis ledning fick arkitekten och grafiska formgivaren Erberto Carboni uppdraget att designa varumärket. Han inspirerades av hur ett ägg och äggvitan ser ut. Den ikoniska Barilla-loggan hade funnit sin form och Barillas samarbete etablerades nu med både konstvärlden och starka italienska

68  BUTIKSNYTT 1/2019

kulturpersonligheter, som sångikonen Mina och filmregissören Federico Fellini – den senare förresten själv bördig från Emilia Romagna. 1969 byggdes en hypermodern pastafabrik i Pedrignano. Folk i allt fler länder krävde pasta på bordet och produktionen gick nu på högvarv. Tanken är lätt svindlande hur de första laddningarna med 50 kilo pasta per dag hade förvandlats till en dagskapacitet på runt 1 000 ton pasta. Pedrignano är än i dag världens största pastafabrik. Storleken imponerar, men Barilla har hela tiden varit fast beslutna om att inte tappa den småskalighet och närhet till pastatraditionen i Parma som familjeföretaget värnat i alla år. När Pietro Barilla går bort 1993 står plötsligt tre bröder vid rodret: Guido, Luca och Paolo. – Även om det är länge sedan nu är pappa ständigt närvarande hos oss på Barilla på olika sätt. Vi har mycket att tacka honom för. När pappa gick bort för 26 år sedan kunde vi undvika många svåra situationer tack vare att han hade överfört en stark pliktkänsla till oss, berättade en öppenhjärtig Luca Barilla när Pasta-VM, Barilla Pasta World Championship, nyligen hölls i Paris. – Pappa gav också oss tre bröder en tro på sanning, ärlighet och inte minst historia som vår styrka. Och vi är väldigt stolta över vår bakgrund. För det är en fin historia som skapades av många starkt passionerade personligheter, men hela tiden med ett engagemang och åtagande om att försöka göra saker på rätt sätt. Det innebär kort sagt att vi hela tiden försöker håller etik och moral högt, och ge de allra bästa produkterna till våra kunder. Men också en vilja att skapa välgång i samhället i stort, sade Luca Barilla och drog ner varma applåder från publiken i Paris.


”VÅR BAKGRUND ÄR VÅR STYRKA”

Foto: Thron Ullberg

Guido, Luca och Paolo Barrilo

1/2019 BUTIKSNYTT  69


FÖRENAS KRING MATBORDET Mellanbrodern Luca Barilla talade också om lycka, och om de stunder när det är lättare och mer uppenbart att förstå vad som är storheten i lyckan. – Den vackraste gåva vi kan ge för att förena människor är just en liten bit av lycka. Att få förmedla det här ögonblicket hänger för oss starkt ihop med en vilja att få folk att samlas och sitta ner tillsammans vid matbordet. Det är ett underbart ögonblick. För något år sedan skrev en vän och känd italiensk kock till mig: ”Runt bordet äter vi, slåss, skapar fred och planerar för framtiden.” Jag förstod exakt vad han menade; för att samlas där runt bordet är ett av våra finaste ögonblick under dagen. Vi får äntligen tid att prata med varandra, vi utbyter känslor och kärlek – och vi kan lösa problem och dela vår lycka. Det är kanske det enda tillfälle vi har till detta under hela dagen. Den här viljan till förening och förändring var också en av anledningarna till att Barilla och ett 40-tal andra pastatillverkare 1998 instiftade Internationella pastadagen. Den firas fortfarande varje år, den 25 oktober. 1999 stärktes också banden till Sverige genom köpet av Wasa, världens största tillverkare av knäckebröd. Sedan dess har 2000-talet, både för Barilla och samhället i stort, inneburit ett allt större fokus på hållbarhet och en hälsosam diet, där vurmen för den vetenskapligt bevisade medelhavskosten vinner allt mer mark.n granne, som är just en viss kriminalkommissarie.

Framtidens pasta?

70  BUTIKSNYTT 1/2019

BRA FÖR DIG, BRA FÖR PLANETEN 2009 bildade Barilla ett tvärvetenskapligt centrum – Barilla Centre for Food and Nutrition, för att lättare förstå och dela kunskap om framtida utmaningar för hela

livsmedelskedjan. Därifrån togs sedan ambitionen vidare och vässades ytterligare under parollen Good for You, Good for the Planet. Satsningen gav snabbt resultat. Bland annat ersattes all palmolja i bakprodukterna, 99 procent av förpackningarna blev återvinningsbara, 3 000 av Barillas kontrakterade bönder involverades i hållbara jordbruksprojekt, och koldioxidutsläppen minskade med 30 procent. – För oss ska ”bra för dig, bra för planeten” genomsyra alla våra produkter och varumärken. Och att Barilla fortfarande i grunden är ett familjeföretag gör det enklare att nå våra mål. Vi kompromissar aldrig kring våra grundläggande värderingar. Samtidigt satsar vi nu på alternativ till vår klassiska pasta, bland annat gjorda på 100 procent kikärtor och röda linser – rika på protein men helt utan gluten, säger Ylenia Tommasato, hållbarhetsansvarig vid Barillas huvudkontor i Parma. SÅ, HUR KOMMER EN PASTARÄTT ATT SE UT 2030? – Det beror förstås på. Men jag skulle säga att en klassisk spaghetti alltid finns på menyn. Men alternativen kommer också att vara fler; nya grödor, smaker och kombinationer. Att äta pasta kommer att förändras i framtiden, och kommande generationer adderar allt mer av sina personligt färgade erfarenheter och preferenser i rätterna, tror Ylenia Tommasato. Ja, det är en sannerligen en resa. En gastronomisk odyssé från de första klassiska pastarätterna som först hittade till italienarnas hem via Pietro Barillas brödbutik utanför Parma, till att i dag vara världens största pastaproducent. Som numero uno går Barilla nu mot morgondagens utmaningar att skapa nya fantasieggande pastavarianter. – Vår långa historia är en gåva för oss. Mina bröder och jag har insett och är i dag helt medvetna om att företagets bakgrund är det absolut viktigaste arvet vi har med oss – och som vi måste vara mycket måna om att förvalta för framtiden. Det här är en ständigt pågående resa och det är därför vi hela tiden strävar efter att göra gott, säger Luca Barilla, fjärde generationen pastamakare från Parma. DET HÄR ÄR BARILLA Barilla är ett familjeföretag som drivs av de passionerade bröderna Guido, Luca och Paolo.


Företaget grundades av deras farfars far, Pietro Barilla, som öppnade sitt första bageri i Parma år 1877. Idag är Barilla känt både i Italien och i världen för sin pasta, sås och bageriprodukter. Samtliga märken inom koncernen (Barilla, Mulino Bianco, Pan di Stelle, Gran Cereale, Harry’s, Pavesi, Wasa, Filiz, Yemina och Vesta, Misko, Voiello och Cucina Barilla) erbjuder välsmakande och sunda alternativ inspirerade av medelhavskosten och den italienska livsstilen.

for the Planet” speglar det dagliga engagemanget hos företagets drygt 8000 medarbetare och en leverantörskedja som delar företagets värderingar och passion för kvalitet. ”Bra för dig” innebär att Barilla hela tiden förbättrar sina produkter, motiverar människor att föra en sund livsstil och förbättrar tillgången till mat och social inkludering. ”Bra för planeten” hyllar den hållbara leverantörskedjan, med ambitionen att minska koldioxidutsläpp och vattenkonsumtion vid tillverkningen av Barillas produkter. LÄS MER: www.barillagroup.com

När Pietro Barilla öppnade sin butik i Parma för 140 år sedan ville han framför allt skapa god mat. Idag har tanken omvandlats till mål: ”Good for You, Good

1/2019 BUTIKSNYTT  71

Foto: Carina Löfkvist

”Barilla producerar 150 olika sorters pasta”


DRYCK För dig som av olika anledningar försöker undvika socker utökar Nobe sitt sockerfria sortiment med två nya smaker: persika och grapefrukt. Dryckerna innehåller inget socker eller kolhydrater utan är sötade med sukralos, perfekt för den som är intresserad av träning och hälsa. Båda dryckerna innehåller, såsom de tidigare dryckerna, 50 procent aloe vera och endast naturliga färgämnen och aromer. – Den primära målgruppen för vårt sockerfria sortiment är personer mellan 20–35 år, främst kvinnor som tränar regelbundet och är medvetna om vad de äter. Aloe Vera Sockerfri är inte enkom en storstadsdryck utan den funkar lika bra runt om i hela landet, säger Mariette Wolfers, marknadschef. Kommer ni att utöka ert sockerfria sortiment, vilka nyheter kan vi i så fall förvänta oss? – Nej, för tillfället har vi inga planer på nya sockerfria smaker. Vi har precis lanserat vår nya smak för året, Aloe Vera Melon, som är mycket uppskattad, dock inte sockerfri. Vi på redaktionen dricker sedan länge ofta och gärna de här dryckerna, de är goda, nyttiga och precis vad man behöver efter träning eller i värmen. RF Läs mer: nobealoevera.se

72  BUTIKSNYTT 1/2019

Foto: Vitamin Well

Drink Different


Lidls 191:e butik i Sverige drog många nyfikna kunder... – Detta är en mycket viktig och efterlängtad butiksöppning för oss. Vår affärsidé är att erbjuda varor av högsta kvalitet till bästa pris och det känns enormt roligt att kunna ge ännu fler Sollentunabor möjligheten att veckohandla högkvalitativ mat och ändå ha pengar kvar till annat, säger Sebastiano Sacilotto Försäljningsdirektör Lidl Sverige.

fasadmaterial. Genom smart logistik minskas antalet transporter till och från butiken, med endast en leverans per dag, något som medför signifikant mindre utsläpp och bullerstörningar då alla varor som behövs transporteras i samma bil. Sortimentet präglas av hållbarhet och under 2018 växte det ekologiska sortimentet med 75 procent. Cirka 42 procent av varorna i butikerna kommer direkt från svenska leverantörer. Lidl har sen tidigare en butik på Tistelvägen i Tureberg, Sollentuna som kommer att kompletteras bra av den nya butiken. Närmsta grannar är Rudbecks gymnasium, Gärdesskolan och Sollentuna sim- och sporthall.

Johan Eriksson, Regionsdirektör Lidl Sverige, välkomnade Sollentunaborna

Lidl fortsätter att växa i Sverige och öppnade under torsdagen sin 191:a butik i Edsberg, Sollentuna. Därmed är Lidl nio butiker från att nå målet 200 butiker 2020. Öppningen lockade många förväntansfulla och skapade långa köer tidigt på torsdagsmorgonen. Lidls 191:e butik i Sverige drog många nyfikna kunder och invigdes med bandklippning, provsmakningar, barnaktiviteter och massor med öppningserbjudanden.

Lidl leder hållbarhetsarbetet i dagligvarubranschen och jobbar intensivt med att minska klimatpåverkan för hela verksamheten, från bygge till butikshylla. Butiken i Sollentuna är den sjätte Lidl-butiken i Sverige som certifierats enligt det internationella miljöklassificeringssystemet Breeam, utrustad med bland annat med solceller på taket och stora fönsterpartier för att dra nytta av dagsljuset samt rörelsesensorer för all belysning. Solcellerna på taket förser inte bara butiken med el utan även de kunder som har elbil kan ladda sitt fordon gratis med snabbladdare. I samråd med Sollentuna Kommun har butiksfastigheten dessutom anpassats till omgivningen vad gäller både gestaltning och

Förutom dagens öppning i Sollentuna har Lidl under 2019 öppnat butiker i Caroli i Malmö, Solna Centrum, Vårby, Strängnäs, Råå i Helsingborg, Kista Galleria, Frölunda, Lidingö och Växjö och Karlskrona.

Butikschef Camilla Gusfors inviger sin butik.

Läs mer på deras hemsida: www.lidl.se.

1/2019 BUTIKSNYTT  73


74â&#x20AC;&#x201A; BUTIKSNYTT 1/2019

BEGRIPLIG EKONOMI


T i p s !Benhälsa

– Vilken härlig creme! Nu känns benen lätta och lugna hela dagen.

Att vårda ben och fötter är viktigt. • MoTionerA gärna ta en halvtimmes promenad om dagen. Få upp pulsen, träning förebygger. • UnDviK att sitta still länge. Gå upp och rör dig.

Hjälpen för

• LäGG inTe benen i kors. Genom att sitta vanligt får du bättre cirkulation.

tunga och

• LäGG GärnA benen i ett högt läge, så får venerna lättare att cirkulera blodet i benen.

trötta ben Trötta, svullna ben som kändes som om de vägde ett ton, ömmande fötter och sprittande krypningar så fort hon satte sig ner. Det var verkligheten för Inga-Britt Åström i Sundsvall under många år. Hjälpen hette Provena Plus. Inga-Britt arbetar i kök och står hela dagarna. Det tar på kroppen. – Framåt eftermiddagen var mina ben så tunga att jag nästan inte stod ut, och att få av mig skorna efter en lång dag var en lättnad för mina stackars fötter. Men så fort hon satte sig ner kom nästa bekymmer, en orolig, krypande känsla som fick benen att spritta och gjorde det nästan omöjligt att koppla av. – Jag trodde inte att det fanns något att göra, men min dotter rekommenderade Provena Plus. Jag använder den morgon och kväll. På morgonen stöttar den och på kvällen svalkar den skönt efter en hård dag. Benen känns inte alls så tunga och den sprittande känslan är nästan helt borta. Så skönt!

88% fick hjälp av Provena *Studie utförd vid Viktoriakliniken i Stockholm. 88% upplevde att de fick hjälp av Provena. Det visade sig också att ju längre tid man använde Provena desto mer hjälp fick man. Stockholm 1996 utförd på 49 kvinnor.

Dokumenterad finsk studie Svullnaden minskade hos 49% Krypande minskade hos 41% Tyngdkänslan minskade hos 39%

Studie utförd i Finland. 25 flygvärdinnor ingick i studien som gjordes under 3 perioder - 1998.

• TänK På att använd fotriktiga skor.

Fotterapeuten rekommenderar

Birgitta Dehle, fotterapeut rekommenderar gärna Provena Plus. – Jag hittade cremen för femton år sedan när jag själv hade bekymmer och jag använder den fortfarande varje dag. – Jag har många kunder som besväras av tunga, svullna och trötta eller sprittande ben, jag brukar säga till dem att köpa en tub Provena Plus. Alla är lika positiva! De säger ofta att benen känns starka och lätta och att fötterna slutat ömma.

Provena Plus – stöd från naturen

Provena Plus en välgörande creme som innehåller ett naturligt alunmineralkomplex, extrakt av fläder och vindruva – en kombination som fungerar lätt sammandragande och stärkande. Provena Plus känns som en osynlig stödstrumpa som stärker, svalkar och lugnar. Cremen understödjer cirkulationen för ben och fötter som går och står mycket. Använd morgon och kväll på ben och fötter för bästa resultat. Huden blir mjuk och len och den sköna känslan varar hela dagen. q

Provena finns i din hälsobutik. Konsumentkontakt ProMedic: 036-12 99 43

Studier visar

8 av 10 är nöjd med Provena*

Fläder & Vindruva Provena Plus innehåller ett naturligt alunmineralkomplex, extrakt av fläder och vindruva – fungerar lätt sammandragande och stärkande. Tyngdkänslan och svullnaden i ben och fötter försvinner.

Känsla av lätthet

Om blodcirkulationen fungerar bra kommer du känna dig mer välmående. Att träna, äta sunt och leva ett balanserat liv ger dig en bra grund att stå på.

1/2019 BUTIKSNYTT  75


! E G I R E V S I NU

”För fet, acnebenägen och känslig hy” ”EKOLOGISK hudvård som gör skillnad”

www.dermascand.se info@dermascand.se 76  BUTIKSNYTT 1/2019


Tr3 Apor Äppelcider

Pris: 16.90 kr

Art.nr:1800-03

Alk.halt: 4,5%

enjoywine.se

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem 1/2019 BUTIKSNYTT  77


Ny förhandlingschef på Svensk Handel TEXT: Lotta Gustavson / FOTO: C/O Home

Svensk Handel har utsett Anna Nordin till ny

förhandlingschef. Hon arbetar idag som chefsjurist på Svensk Handel.

J

– ag ser fram emot detta intressanta och betydelsefulla uppdrag. Inte minst mot bakgrund av att vi står inför en stundande avtalsrörelse som kommer att vara viktig för många hårt konkurrensutsatta handelsföretag, säger Anna Nordin. Tidigare har Anna Nordin arbetat som förhandlingschef på både Livsmedelsföretagen och på bolaget Bravida. Hon har varit förhandlare och processförare på Teknikföretagen och har även erfarenheter från domstolsvärlden. Senast kommer Anna Nordin från rollen som chefsjurist på Svensk Handel. – Handeln står mitt i en stor omställning som drivs av ny teknik och förändrade kundbeteenden. Vi kunder har idag tillgång till all världens handel direkt i mobiltelefonen.

78  BUTIKSNYTT 1/2019

Det faktum att handeln på kort tid har blivit den mest internationella branschen i hela det svenska näringslivet måste återspeglas i den kommande avtalsrörelsen, säger Anna Nordin. Anna Nordin tillträder rollen som förhandlingschef den 1 november. Nuvarande förhandlingschef Tomas Undin går till Svenskt Näringsliv där han ska arbeta med strategiska arbetsgivarfrågor. – Genom Anna Nordin får vi en erfaren och kunnig förhandlingschef som kommer att spela en nyckelroll i Svensk Handels framtida arbete med att stärka konkurrenskraften för svenska handelsföretag, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.


Foto: C/O Home

“Anna Nordin tillträder som förhandlingschef på Svensk Handel”

1/2019 BUTIKSNYTT  79


Passionerade pionjärer Iskallt klimat, rigid alkoholpolitik, brist på tradition och

myndigheter som säger nej – inte de bästa av förutsättningar. Men med passion, envishet och kärlek till hantverket kommer man långt. Det har vingårdarna i Blackstaby, Kullahalvön och Klagshamn bevisat. TEXT: Amélie Gaude och Richard Flinck / FOTO: Björn Tesch/imagebank.sweden.se, Ulrika Vendelbo

80  RESEMAGASINET BUSS 4/2016 80  BUTIKSNYTT 1/2019


D

ET PRODUCERAS VIN I SVERIGE, ETT FAKTUM som inte är helt känt. Våra breddgrader är med traditionella krav för vinodling såsom exempelvis antal soldagar inte alldeles lämpligt för den här typen av odling. Det är helt enkelt för kallt för den typ av storskalig vinodling som förekommer i klassiska europeiska vinländer. Under slutet av 1900-talet började kommersiell vinodling så smått breda ut sig på nordligare breddgrader och i kallare regioner än de etablerade vinområdena, exempelvis i Kanada, Storbritannien och Danmark. Detta berodde på framför allt två faktorer: dels nya druvsorter – hybriddruvor, som är köldtåliga och mer lättmognande än klassiska europeiska druvsorter – dels nya odlingstekniker, anpassade till ett kallare klimat. Med hjälp av ny odlingsteknik blev det bland annat möjligt att få vinrankorna att överleva vinterkyla utan skador. I dag finns det kommersiella vingårdar på Gotland, Öland och i Skåne. Den största koncentrationen av vingårdar och vinproducenter finns i Skåne. För att ett vin ska räknas som svenskt så ska det vara framställt av vindruvor som är odlade i Sverige, på någon av de vingårdar vi har inom landets gränser. En del producenter odlar sina druvor i växthus snarare än i friland. Det är tveksamt om det går att

räkna som ett EU-godkänt projekt.

Blaxsta Vingård Ort: Blacksta, mellan Nyköping och Flen, Södermanland. Webb: blaxtawine.se Ägare/drivs av: Göran och Ulrika Amnegård. Startår: 2000. Produkter (samt eventuella beställningsnummer på Systembolaget): Blaxta Vidal Ice Wine. Utmärkelser och priser: Guld i International

Wine Masters Challange för Vidal Ice Wine, årgångarna 2007, 2008 och 2009. Med flera andra utmärkelser. Så här säger de själva: ”Jag (Göran) bodde i Toronto, Ontario, Kanada i 17 år. I Ontario har man en gigantisk vinindustri. Jag kom i kontakt en vinmakare där, och då jag kom hem till Sverige tänkte jag att klimatskillnaden är ingen alls, går det i Ontario så går

det här. Och på den vägen är det. Och det är ju så att under växtsäsongen (maj-september) har vi 25% fler dagsljustimmar än i exempelvis Bordeaux. Så det är klart att det ska gå att odla vin.” Övrigt: En stor del av försäljningen sker via så kallad direktimport. Är du intresserad av detta så kontaktar du med fördel Göran Amnegård på adress: goran.amnegard@spray.se.

1/2019 BUTIKSNYTT  81


Irene Fridlund på Klagshamns Vingård i färd med det hantverk som all vinodling utgör.

Med blid och livlig värma, till allt som varit dött, sig solens strålar närma, och allt blir ...återfött.

Produktionssätt för vin. Det finns även ”svenska viner” som framställs med importerad druvmust, vilket gör att de enligt reglerna inte alls är svenska. DANMARK VISADE VÄGEN Idén om att starta kommersiell vinodling på friland, det vill säga inte i växthus, i Sverige fick fäste hos några pionjärer under 1990-talet. Dessa pionjärer tycks ha fått sina mer konkreta idéer från två olika håll – dels från eget arbete i vinodlande länder, och

Vingården i Klagshamn Ort: Klagshamn, cirka en mil söder om Malmö, nära Öresundsbron. Webb: vingardeniklagshamn.se Ägare: Murat ”Murre” Sofrakis och Lena Jörgensen, med ovärderlig hjälp av Murres föräldrar, Tage och Emel, samt två säsongsanställda killar: Mattias och Jesper. Många frivilliga pensionärer tycker dessutom att det är skoj att vara ute och hjälpa till på en vingård. 2001 sattes de första plantorna på cirka 0,5 hektar. Vingården i Klagshamn har testat en massa olika sorter genom åren och kommit fram till att på deras jord med det svenska klimatet så passar druvorna solaris och rondo bäst (cirka 85% solaris och resterande rondo). Våren 2016 odlas 1,6 hektar druvor. Produkter (samt beställningsnummer på Systembolaget): Vingården i Klagshamn har flera olika produkter på systembolaget – framför allt vitt vin, men även rosé och under lite extra gynnsamma gör de även rött vin.  Två rosévin: Klagshamns Rosé (30278) och Klagshamns Rosé Barrique

82  BUTIKSNYTT 1/2019

(30953). Den senare har som namnet antyder, lagrats runt två månader på ekfat. Fleravita viner, alla gjorda på druvan solaris, men vinifierade på olika sätt. Öresund (30952) har en restsötma på runt 28 g/l, men med den bibehållna syran känns vinet fruktigt och fräscht. Jäst och lagrat på ståltank. För tillfället finns två olika årgångar på ”husvinet” Inkognito: 2013 (76519) och 2014 (90004). Vinerna har lagrats både på ståltank och ekfat och är helt torra. Ego II är ett torrt, vitt vin av sorten ”multi-vintage”. Det är till 100 procent jäst och lagrat på ekfat. Nordic Light, ett halvtorrt vin, lagrat på ekfat har en restsötma på 38 g/l men med sin bibehållna syra så känns vinet inte som ett ”sött vin”. Phantasmagoria är gjort på sent skördade druvor och har en restsötma på 62 g/l. Jäst och lagrat på ekfat. Utmärkelser och priser: Båda årgångarna av Inkognito (2013 och 2014) har fått utmärkelsen ”Commended” på International Wine Challenge i London. Ego II har också fått omdömet ”Commended” på

International Wine Challenge i London. Nordic Light och Phantasmagoria har båda vunnit brons på International Wine Challenge i London, samt att Nordic Light vunnit ”Double Gold” och blivit ”Category Winner” på Cuvée Ostrava i Tjeckien. Öresund och Klagshamns Rosé Barrique har vunnit ”Silver” på Cuvée Ostrava i Tjeckien. Phantasmagoria har dessutom blivit utvalt att representera Sverige på La Cité du Vin i Bordeaux. Så här säger de själva: “Vi båda hade (och har) ett stort, gediget intresse för vin. Vi är med i Munskänkarna sedan många år tillbaka och alla semesterresor går till olika vindistrikt. Vi skulle egentligen starta en vinodling utomlands, men efter en artikel i tidningen (1999) om en dansk vinodling så valde vi att stanna kvar och satsa allt här hemma istället. Detta är vår passion! Vi tar inga genvägar, det är hårt arbete och all den kärlek som läggs ner i vingården hoppas vi att man kan känna i vinerna.”


Kullahalvöns Vingård

Ort: Nyhamnsläge, Höganäs. Webb: khvingard.se Drivs av: Brunnby Vingård & Bryggeri AB. Startår: Etablerades 2006. Produkter (samt beställningsnummer på Systembolaget): Cuvée Marine 2015 (30309), Rose Auriel 2015 (30301), Claret 2014 (30768), Rödvin No.1 2014, Roscella 2015, Guylas vin 2014. Årgången 2015 lanseras den första juni på Systembolaget, Claret 2014 finns nu. Utmärkelser och priser: Diplom, Svenska Vinodlarföreningen. Så här säger de själva: “Vi startade vår vingård på grund av vår passion för vin och hantverket bakom drycken, samt drivkraften att vara med och sätta Sverige på vinkartan. Vi har en fransk ung vinmakare anställd, Timothée Marisal från La Rochelle som är utbildad oenolog.”

Vintunnorna förbereds på att rymma årets skörd av vin.

dels från observationer av vinodlingar i Danmark, där utvecklingen varit betydligt tidigare än i Sverige. Efter de första etableringarna har expansionen framför allt skett i Skåne. Under det tidiga 2000-talet har några svenska viner kommit att säljas via Systembolaget, inledningsvis via beställningssortimentet. I dag finns dessa viner generellt att få via samtliga Systembolagets butiker. Ett av de stora problemen för alla svenska vinproducenter är distributionen och försäljningen. Den restriktiva svenska alkoholpolitiken innebär att Systembolaget har monopol på försäljning till konsument, och inga undantag görs för försäljning av egenproducerat vin. Sverige är i och med detta det enda EU-land som inte tillåter gårdsförsäljning av viner, vilket är den försäljningskanal som mindre tillverkare i etablerade vinländer utnyttjar. Då detta har medfört kritik mot gällande alkoholpolitik och Systembolaget, infördes 2008 möjligheten till försäljning i en lokal butik under vissa villkor. Detta kräver en ansökan, men innebär att de normala sortimentsreglerna inte tillämpas.

Tillvaron som vinodlare är ofta ganska oglamorös. Ofta handlar det, som här på bilden för Murat ”Murre” Sofrakis, om hårt och envetet arbete.

MÄNNISKOR SOM VÅGAR Men trots väder och vind, trots en alkoholpolitik som söker sin maka i den civiliserade världen och ett Systembolag som går i sin herres koppel så finns det människor som vågar. Resemagasinet Buss har pratat med några av de vinproducenter som trots flera års yrkeserfarenhet, och ibland många års vinodling bakom sig, fortfarande nog måste kallas pionjärer.

1/2019 BUTIKSNYTT  83


Det finns bara ett original!

< < < < <

84  BUTIKSNYTT 1/2019

Nu Ekologiska majskrokar Originalet sedan 1994 Samma goda smak Samma krokighet och krispighet Smälter i munnen

mybug AB | Box 2813 | 187 28 TÄBY | 08-768 62 20 | info@majskrokar.se


Sveriges mest älskade hund- och kattshampoo sedan 1993, har fått ny logga, flaskdesign och hemsida!

DE!

• • • •

KAN BTOR

SNAB T! DRYG DANDE TRE TOVU H OC T! PRIS- RVÄNLIG A ND ANVÄ

Helsvenska PCL är en mild pälsvårdsserie som används av såväl proffs som vanliga djurägare sedan 1993. Du kan använda det hur ofta du vill. PCL gör pälsen lättborstad, snabbtorkande och ger fin glans. Innehåller vårdande ingredienser som t ex Pro Vitamin B5 och silkesprotein, som stärker hår och hårsäck samt framhäver pälsens naturliga lyster. Finns även på 2,7L och 5,7L dunkar. 1/2019 BUTIKSNYTT  85

pcldogcat.com


Foto: Anna-Lena Ahlström

KORT OM CLAES Press och PR-chef på Axfood AB Tidigare Seniorkonsult vid Publik Tidigare Chef Externkommunikation på SJ/Chefredaktör Kupé vid SJ AB Har studerat fil.kandexamen vid Karlstad University Har gått på Sundstagymnasiet, Karlstad Bor i Stockholm Från Tyresö kommun Har ett förhållande med Tina Kindblom

86  BUTIKSNYTT 1/2019


En av tungviktarna i branschen har valt att gå i pension TEXT: Jopnny Bothin /FOTO: Anna-Lena Ahlström

Claes Salomonsson går i

pension i förtid som tidningen Fri Köpenskap var först med att meddela. Butiksnytt;s Jonny Bothin ringer upp sin ”gamla” chef Claes Salomonsson från tiden på tidningen Aftonbladet.

M

– IN PLAN ÄR SOM SAGT ATT GÅ I PENSION NÄR JAG FYLLER 64 ÅR I MAJ 2020. NÅGOT SOM JAG FÖRÖVRIGT MEDDELAT MIN CHEF OCH AXFOOD SÅ ATT MAN I GOD TID KAN LETA EFTER EN ERSÄTTARE, SOM JAG DESSUTOM FÅR EN CHANS ATT SÄTTA IN I JOBBET. DÄRAV DEN PLATSANNONS SOM GICK UT.

Blir det pensionärsliv 2020? – Nej! Jag känner mig dock inte helt redo för pensionslivet på heltid, utan är fortfarande pigg, nyfiken och hungrig och tänker därför fortsätta jobba i någon form, men då som konsult med egen byrå och ta olika uppdrag. Vilka uppdrag söker du? – Jag kommer att fortsätta jobba med det område jag sysslat med hela mitt yrkesliv, kommunikation i någon form – press och PR. Med en av branschens vassaste CV – Jag har en röd linje i det jag ändå sysslat med; 20 år som journalist, dagstidningar, branschpress och kvällspress, tio år som PR-konsult. Jag har varit på fem olika byråer, varav vd och delägare i en av dem. Senast tio år på kundsidan, SJ och Axfood. Jag ger mig inte, vilka uppdrag tror du kommer finnas i din nya CV? – Jag kommer troligen att sitta i någon styrelse, jobba ideellt och sedan ta uppdrag som jag tycker är roliga och där jag tror jag kan tillföra något med min bakgrund, erfarenhet och breda nätverk. Det är ändå ett halvår till jag slutar på Axfood, så mycket är fortfarande öppet vad det blir. Ska fundera lite över detta under hösten ”skratt”.

Foto: Carina Löfkvist

Det bästa du varit med om som Presschef och PR-ansvarig på Axfood? – Svårt att välja. Jag kom in i ett skede när det gick väldigt bra för Axfood, vi växer och tar marknadsandelar hela tiden. Och så har det varit alla de snart fem år jag varit här. Jag har fått vara med om inte bara en fantastisk framgångsresa, utan också en tid som också inneburit många nya satsningar och det i en bransch som hela tiden förändras och växer. Jättekul! – Mitt uppdrag från förre vd:n Anders Strålman, som var den som anställde mig, var att han ville ”Axfood skulle höras och synas mer”. Det har jag hela tiden försökt leva upp till och hoppas, med stor ödmjukhet i rösten, att jag också bidragit till att vi faktiskt lyckats med. Claes säger att hans roll inte är kommunikationschef, utan presschef och ansvarig för pr för Axfood. – Jag hoppade dock in som t.f kommunikationschef under i stort sett hela 2018 då vår förra slutade i början av året och i väntan på att den ny ordinarie skulle rekryteras.

1/2019 BUTIKSNYTT  87


Foto: Lina Ikse.

Nytt i hyllan

Veganska pizzor tar plats i hyllan...

VEGANSKA PIZZOR FRÅN ANAMMA Pizzatrenden håller i sig, och efterfrågan på goda veganpizzor, som är ett mer hållbart alternativ ökar. Nu finns fyra pizzor från Anamma i frysdisken. – Pizzorna släpptes ut redan i förra veckan och vi ser en mycket positiv respons i sociala medier, där bilder av pizzorna dykt upp i olika veganska och vegetariska forum. Behovet av riktigt goda och enkla veganska lösningar som man kan njuta av både hemma och på språng har varit utgångspunkten för vår satsning, säger Karolina Bjurehag, T f Marknadschef för Anamma på Orkla Foods Sverige. Anammas frysta veganska pizzor finns i följande varianter: Måltidspizzor; VegoCapricciosa och VegoMexicana med stenugnsbakad surdegsbotten. Minipizzor: VegoVesuvio och VegoTexMex med stenugnsbakad panpizza-botten. På VegoMexicana och VegoTexmex har man bland annat använt Anammas Vegofärs och till VegoCapricciosa och VegoVesuvio har man utvecklat en ny vegansk skinka.

Missa inga nyheter från Butiksnytt! Uppdateras dygnet runt - året runt! Av Branschfolk för Branschfolk

@butiksnytt 88  BUTIKSNYTT 1/2019

COOPS MEDLEMMAR OCH KUNDER HAR efterfrågat allt mer mat som har svenskt ursprung. Därför finns nu Halloum – grillost gjord på skånsk mjölk av familjeföretaget Nablus i Malmö i alla Coops stormarknader i Sverige, säger Marie Llewelyn, kategori och inköpsansvarig för mejeri på Coop.

Halloumi har blivit en favorit på många svenska middagsbord. Grillosten har också blivit ett alternativ för många som vill dra ner på köttet. Samtidigt ökar efterfrågan på svenska produkter tillverkade av svenska råvaror. – Grillosten Halloum har funnits lokalt i vårt sortiment sedan 2016 och det är en produkt som har uppskattats av kunderna i de butikerna som erbjudit den. Det är därför roligt att vi nu kan erbjuda ännu fler av Coops kunder och medlemmar en grillost med ”Från Sverige-märkning”, säger Marie Llewelyn. Halloum finns nu i alla Coops stormarknader och har ett rekommenderat pris på 35,95. Det finns även en laktosfri variant.


1/2019 BUTIKSNYTTâ&#x20AC;&#x201A; 89


90â&#x20AC;&#x201A; BUTIKSNYTT 1/2019


DEN ALUMINIUMFRIA ANTIPERSPIRANTEN FINNS PÅ APOTEA.SE WWW.DESTI.SE

1/2019 BUTIKSNYTT  91


92â&#x20AC;&#x201A; BUTIKSNYTT 1/2019

Profile for butiksnytt

BUTIKSNYTT  

Nytt oberoende rikstäckande branschmagasin med fokus på dagligvaruhandeln. Vi finns även på Facebook, Twitter och Pinterest. Vi tar emot sma...

BUTIKSNYTT  

Nytt oberoende rikstäckande branschmagasin med fokus på dagligvaruhandeln. Vi finns även på Facebook, Twitter och Pinterest. Vi tar emot sma...

Advertisement