Page 1

¯

ΤΕΥΧΟΣ 19

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΝΑΣΗ

Έρευνα

International law

Έλλειψη Ταλέντου στη χώρα μας! Καριέρα

helpful tips για ένα πετυχημένο βιογραφικό Αφιέρωμα

Επιλέγουμε & προτείνουμε

Επιχειρείν Ο απόλυτος οδηγός στη Νέα Οικονομία

www.businesswoman.gr

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Σύλλογος

TOWER

Κάντε click! Ενημερωτικό

portal

επιχειρηματικότητας


www.businesswoman.gr

19


BUSINESS

WOMAN ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

BUSINESS

WOMAN

BUSINESS

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

WOMAN ΜΟΔΑ

Ανακαλύψτε τα κατάλληλα χρώματα για κάθε περίσταση και κερδίστε εντυπώσεις!

των

Ψυχολογία

ΧΡΩΜΑΤΩΝ

ΡΕ ΜΠ

ΓΥΑΛΙΑ GUCCI

ΦΟΥΛΑΡΙ CAROUZOU

ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΑΤΑΙ:

RO

Κ CA ΛΟ UZ OU

Έχετε δουλέψει με σημαντικά πρόσωπα στον εξωτερικό, πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει σε έναν μουσικό μια σοβαρή επαγγελματική πορεία στον χώρo σας; Θα ήθελα χωρίς τόνο απαισιοδοξίας να παρατηρήσω σε ποιο χώρο σήμερα ένας νέος θα μπορούσε να οραματιστεί μια επαγγελματική πορεία. Θα ήταν άδικο να σας πω σε αυτή τη χρονική συγκυρία ότι στη χώρα μας ένας μουσικός δε βρίσκεται στο σωστό περιβάλλον για μια σοβαρή επαγγελματική πορεία. Είναι τέτοια η στιγμή που δε βοηθά να σκεφτεί κανείς σε επίπεδο καριέρας … Από ένα σημείο και μετά ούτως ή άλλως μια καριέρα ενός λυρικού τραγουδιστή δε χτίζεται σε μια χώρα. Επομένως, ειδικά ένας νέος τραγουδιστής ή ακόμα και οποιοσδήποτε νέος επαγγελματίας στις μέρες μας, κοιτάει πάντα τις ευκαιρίες και στο εξωτερικό.

Σε ένα επαγγελματικό ραντεβού όταν θέλετε να προβάλετε εμπιστοσύνη και ανεξαρτησία. Οι μεσαίοι έως σκούροι τόνοι του μώβ είναι κατάλληλοι για μια επαγγελματική εμφάνιση και καλοσωρίζει μια διαφορετική προσέγγιση από τα παραδοσιακά μπλέ-γκρί. Είναι ένα χρώμα καλό για τη τηλεόραση, όταν θέλετε να προβάλετε καινούριες ιδέες σε ένα κατεστημένο περιβάλλον και όταν έχετε να παίξετε ένα διπλωματικό ρόλο. Είναι επίσης μια εναλλακτική και ταυτόχρονα ελκυστική λύση για βραδυνή εμφάνιση. Όταν θέλετε να δημιουργήσετε ένα low profil (χαμηλού τύπου προφίλ). Όταν πηγαίνετε για μία συνέντευξη για πρόσληψη. Δεν χρειάζετε κανείς κάποιον που είναι υπεροπτικός και ανεξάρτητος.

ΚΑΤΙΑ ΠΑΣΧΟΥ

ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: Στο πρώτο σας γεύμα με τον υποψήφιο σύντροφό αν θέλετε να τον κάνετε ότι ταιριάζετε και όχι ότι κολλάτε σε αυτόν. Όταν είστε θλίμμένοι το μώβ χρώμα κάνει τη ψυχολογία σας χειρότερα.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Ζωντανός, Ενθουσιώδης, Κοινωνικός, Διασκεδαστικός ΜΠΑΛΑΡΙΝΕΣ CAROUZOU

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Απότομος, καθόλου πρακτικός, υπεροπτικός.

ΠΟΥ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ:

ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙΑ CAROUZOU

Πορτοκαλί

DESIGNED BY CAROUZOU

Soprano!

ΓΥΑΛΙΑ DIOR

ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΑΤΑΙ: Εάν θέλετε να είστε εμφανείς στο σκοτάδι και είστε πάνω σε ποδήλατο ή κάνετε jogging Εάν θέλετε να φορέσετε ένα χρώμα που θα σας τονώσει. Όταν έχετε ένα αδιάφορο επάγγελμα

ZΩΝΗ FURLA

ΠΟΥ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ:

ΜΠΑΛΑΡΙΝΕΣ CAROUZOU

Σε επαγγελματικές συναντήσεις είναι το λιγότερο επαγγελματικό χρώμα. Όταν κάνετε δίαιτα – προσέξτε τα... fast food

ΤΣΑΝΤΑ MCBERRY

ΤΣΑΝΤΑ MCBERRY

ΤΣΑΝΤΑ ΦΑΚΕΛΟΣ DALIA

www.businesswoman.gr

www.businesswoman.gr

BUSINESS

WOMAN ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Το έργο του TOWER

είναι η ενσωμάτωση των ξένων στην κοινωνία

αφ ιέρ ω σύ στο μα λλ ογ ο

www.tower4women.gr 34

53

ΠHΡΕ ΤΗΝ ΑΠOΦΑΣΗ ΝΑ ΣΠΟΥΔAΣEI ΘΕΑΤΡΟΛΟΓIΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤHΜΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘEI ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚH, ΚΑΙ ΜEΣΑ ΣΕ ΑΥΤO ΤΟ ΠΛΑIΣΙΟ HΘΕΛE ΝΑ ΔΙΑΘEΤEI ΟΛΟΚΛΗΡΩΜEΝΗ ΠΑΙΔΕIΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓHΣEI ΤΗ ΦΩΝHΤΗΣ, ΩΣ OΡΓΑΝΟ. ΤΕΛΙΚA ΤΗΝ ΚEΡΔΙΣΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟYΔΙ… 10

www.katiapaschou.com katia_paschou@yahoo.com

10 Σε πρώτο πρόσωπο Κάτια Πάσχου

www.businesswoman.gr

BUSINESS

WOMAN ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Από τον Παναγιώτη Γ. Ρεγκούκο Σύμβουλος Οργάνωσης Επιχειρήσεων, Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων, Συγγραφέας, ομιλητής. info@pregoukos.gr

10

O TOWER (Οργάνωση Γυναικών Θεσσαλονίκης Επαγγελματικής Ενημέρωσης και Υποστήριξης) είναι ένα μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό δίκτυο γυναικών που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των επαγγελματιών αλλοδαπών γυναικών στην Ελλάδα. Καλωσορίζουμε γυναίκες από κάθε χώρα ως μέλη. Εκτός από το ηλεκτρονικό μας δελτίο, τα συνέδρια και τα σεμινάρια, τα μέλη έχουν την δυνατότητα να επωφεληθούν από την πείρα και εμπειρία που διαθέτουν οι ειδήμονες του δικτύου του TOWER στους ακόλουθους τομείς: τουρισμός, επιχειρηματικές σχέσεις, εκπαίδευση, τεχνολογία, καλιτεχνική έκφραση, μετάφραση/διερμηνεία, και υγεία & ευεξία. Επιπλέον παρέχεται ένα δίκτυο για τα νεοαφιχθέντα άτομα στη Θεσσαλονίκη.

34 Αφιέρωμα

Έχουμε ακούσει ότι έχετε κάνει ένα εργαστήριο όπερας, μιλήστε μας για αυτό. Πρόκειται για μια ιδέα του κ. Φώτη Παπαθανασίου, διευθυντή του Ιδρύματος Θεοχαράκη, και στοχεύει στο να φέρει την όπερα και τους καλλιτέχνες της πιο κοντά στο ευρύτερο κοινό. Η ιδέα αυτή υλοποιήθηκε πειραματικά πέρσι με αφορμή την Ημέρα της Μουσικής, και χάρη στην επιτυχία της, φέτος προχωρήσαμε σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Συμμετοχική Όπερα» για το κοινό που κορυφώθηκε με τη συναυλία μας «Οι μεγάλες Άριες της Όπερας» Του χρόνου σχεδιάζουμε ένα πιο ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα απευθύνεται σε σχολεία και θα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά όχι μόνο να γνωρίσουν θεωρητικά την ιστορία της όπερα και την ανθρώπινη φωνή αλλά και να τραγουδήσουν μαζί μας, ενώ με τα μεγαλύτερα παιδιά θα ανοίξουμε διάλογο και θα βρούμε πώς συνδέονται τα μηνύματα που περνά η μουσική και η όπερα με τη σημερινή πραγματικότητα.

The gifted

Επιπόλαιος, Ιδιότροπος, Μη αναμενόμενος

52

Σύλλογος TOWER

ΚΟΣΜΗΜΑ CAROUZOU

Εφευρετικός, επινοητικός, ευαίσθητος, διαισθητικός, ασυνήθιστος, ανιδιοτελής.

Βασικές Χρωματικές Βιταμίνες:

Ψυχολογία των χρωμάτων

Περιλαμβάνει τις αποχρώσεις του κόκκινου-μώβ και του μπλέ-μώβ, από το μπλέ της ιτιάς , το καθαρό μέτριο βιολέ, τη πορφύρα, το δαμασκινί και το ίντιγκο. Ψυχολογικές ιδιότητες του μώβ.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:

Από τη Βάσω Πατεράκη Image concultan Σύμβουλος Επικοινωνίας imagein@otenet.gr

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΤΕ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΣΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ; ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΟΥΜΕ ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ! ΦΟΡΕΣΤΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.

52 Μόδα

Από ποια ηλικία ένα παιδί μπορεί να ασχοληθεί με την μουσική; Υπάρχουν ειδικά προγράμματα όπως αυτό του συστήματος Ορφ που εξοικειώνει τα παιδιά από την προσχολική κιόλας ηλικία με τη μουσική μέσα από μεθόδους που συνδυάζουν το παιχνίδι, την κίνηση και εύκολα για να παίξει ένα παιδί όργανα. Η μουσική πάντως ακόμα και αν ένα παιδί δεν αποφασίσει να την ακολουθήσει επαγγελματικά, δρα ευεργετικά στην εκπαίδευσή του: τού μαθαίνει να έχει υπομονή και πειθαρχία για να επιτύχει ένα στόχο την ίδια στιγμή που του δίνει κίνητρο να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του και τους τρόπους έκφρασής του. Και φυσικά «παιδεύει» το αισθητικό του κριτήριο!Ποια είναι τα οφέλη που θα κερδίσει μια επιχείρηση αν συνεργαστεί με την APSON, ειδικά σ’ αυτήν την περίοδο κρίσης;

Μωβ

νονική ή ηλεκτρονική), μόνο και μόνο για να τον ενημερώνετε για νέες παραλαβές, νέες υπηρεσίες κλπ.

Ναι, βεβαίως, μπορούμε να συναντηθούμε!

δικαιολογίες

Είναι μια υπόσχεση που μπορεί να μην εκπληρωθεί ποτέ, γιατί ο πελάτης θέλει να κρατήσει απόσταση από τον πωλητή. Ουσιαστικά μπορεί να φαίνεται ότι του κλείνει το ραντεβού, εν τούτοις όμως, τελικά την στήνει και δεν εμφανίζεται. Γιαυτό ο πωλητής δεν πρέπει να «αποσπά» με τεχνάσματα το ραντεβού, αλλά με πλήρη αποδοχή εκ μέρους του πελάτη.

που κρατούν τους πελάτες σε απόσταση

Θα περάσω εγώ, δεν είναι ανάγκη να έρθετε εσείς!

ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ «ΠΙΕΣΗ» ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΞΑΣΚΟΥΝ ΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ, ΕΦΕΥΡΙΣΚΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΑΣΦΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ.

Α

ς δούμε μαζί ποιες είναι αυτές οι δικαιολογίες και πώς μπορούμε να τις ξεπεράσουμε, ενθαρρύνοντας τους να έρχονται σε επικοινωνία μαζί μας, ακόμη και αν δεν θέλουν να αγοράσουν κάτι. Και μόνο που θα μιλήσουμε μαζί τους, είναι «χρόνος πώλησης» για την επόμενη φορά. Γιατί με τον πελάτη θα πρέπει να κοιτάζουμε μακριά και όχι μόνο έως την τωρινή αγορά που κάνει. Στο πλαίσιο αυτής της συστηματικής και μόνιμης επικοινωνίας, χρειάζεται να χειριστούμε κατάλληλα τις δικαιολογίες, ώστε να μην παρεξηγηθεί ο πελάτης, ενώ παράλληλα να εξασφαλίσουμε την συνέχεια μαζί του.

Θέλω να κοιτάξω και αλλού!

Θα το σκεφτώ!

Για τον πελάτη είναι μια πολύ ισχυρή δικαιολογία, γιατί αν δεν έχει χρήματα ο πωλητής δεν μπορεί να κάνει κάτι. Όμως, επειδή ο πελάτης το λέει για να αποφύγει, ο σωστός πωλητής το κατανοεί, αλλάζει ύφος και επικοινωνία ώστε να καθησυχάσει τον πελάτη και μετά του κάνει την πρόταση να αγοράσει αυτό που θέλει και να φέρει ή αν στείλει τα χρήματα μετά (αν μάλιστα είναι και γνωστός, ακόμη καλύτερα). Αν σκεφτείτε πως μπορεί να μην τα φέρει ποτέ, σας προλαβαίνουμε λέγοντας πως καταγράφετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να τον βρείτε μετά.

Είναι η πιο κοινή δικαιολογία, που δίνει το μήνυμα πως ακόμη δεν είναι έτοιμος να αγοράσει ή πως η πίεση είναι πολύ μεγάλη και θέλει να φύγει, να σκεφτεί με την ησυχία του και μετά να αποφασίσει. Εμείς, μειώνουμε δραστικά την πίεση μας, του δίνουμε την αίσθηση ότι εκείνος «κινεί τα νήματα» με το ότι «η απόφαση είναι δική του». Στην συνέχεια τον καλούμε να σκεφτούμε μαζί, για να του απαντήσουμε σε όλες τις απορίες που πιθανώς να έχει.

20

Είναι μια «λογική» αντίδραση του πελάτη, που δυστυχώς την υιοθετούν οι πωλητές και τον αφήνουν να φύγει. Μάλιστα μερικοί τον προτρέπουν να δει και άλλους προμηθευτές, προκειμένου να δείξουν την αυτοπεποίθηση που διαθέτουν, ότι είναι οι καλύτεροι. Βεβαίως, δε αρνούμεθα την πρόθεση του πελάτη να δει και αλλού, αλλά του κάνουμε την δυνατή μας πρόταση για να μην χρειαστεί να κάνει «έρευνα αγορά».

Δεν έχω χρήματα μαζί μου!

Θα περάσω αργότερα!

Θα σας ειδοποιήσω εγώ!

Είναι το «χρύσωμα του χαπιού» προς τον πωλητή, που πολλές φορές πιστεύει πως όντως ο πελάτης θα ξαναγυρίσει. Τις περισσότερες φορές όμως δεν γυρίζει. Γιαυτό και εμείς του κάνουμε μια δελεαστική προσφορά που να μην μπορεί να αρνηθεί και του προτείνουμε να την δεχθεί «τώρα» γιατί δεν θα ισχύσει αργότερα.

Και αυτή η φράση αποτελεί «χρύσωμα του χαπιού» ενώ δίνει πλήρως την εξουσία στον πελάτη, να επανέλθει όποτε θέλει εκείνος, βάζοντας τον πωλητή σε παθητική θέση. Η απάντηση που χρειάζεται εκεί ο πελάτης είναι μια πρώτη αποδοχή της πρόθεσης του και ένα «ευχαριστώ» για την καλή του διάθεση, αλλά και καταγραφή μιας διεύθυνσης που έχει (κα-

Στο ίδιο στυλ, ο πελάτης δίνει υπόσχεση που δεν θα τηρήσει ποτέ. Για αυτό και χρειάζεται να αναλαμβάνει πάντα ο πωλητής την επόμενη κίνηση, για να έχει τον έλεγχο της πώλησης.

20 Επιχειρείν

Αναβάλω την αγορά για αργότερα! Προσπαθεί έτσι να πείσει τον πωλητή να σταματήσει τις προσπάθειες του, γνωρίζοντας πως ο πωλητής θέλει την πώληση «εδώ και τώρα». Μπορεί λοιπόν να αιφνιδιάσει ευχάριστα τον πελάτη, με το να τον διαβεβαιώσει πως είναι στην διάθεση του για όποτε θελήσει να κάνει την αγορά και με το να ξεκινήσει μια συχνή αλλά όχι ενοχλητική επικοινωνία με τον πελάτη.

Αυτές είναι βασικές δικαιολογίες που κρατάνε τον πελάτη μακριά. Καλύτερα να τις προλάβετε ώστε να μην φτάσει η στιγμή που ο πελάτης θέλει να σας αποφύγει, γιατί αυτό είναι το χειρότερο που θα μπορούσατε να καταφέρετε. Όμως, επειδή πολλές φορές μπορεί να φτάσετε στο σημείο αυτό, καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι, να μην αιφνιδιαστείτε, να δείξετε ψυχραιμία και να αναγνωρίσετε το λάθος στον πελάτη. Αυτή η αναγνώριση μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια πώλησης. Η σχέση με τον πελάτη πρέπει να είναι μια καλή, συνεργατική και με σεβασμό σχέση και όχι μια συμφεροντολογική οικονομική δοσοληψία.

Θέλω να ρωτήσω … κάποιον! Η γυναίκα θέλει να ρωτήσει τον άντρας της και ο άντρας την γυναίκα, ή τον δικηγόρο του ή τον σύμβουλο του κλπ. Είναι μια υπεκφυγή του πελάτη, την ουσία της οποίας δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει. Ο πωλητής την δέχεται ψύχραιμα και ειλικρινά και προτείνει στον πελάτη να επικοινωνήσει με τα τον «σύμβουλο» του για να του κάνει εκείνος την παρουσίαση.

Δεν μου αρέσει, δεν μου κάνει … ευχαριστώ πολύ! Είναι η τελειωτική βολή του πελάτη προς τον πωλητή, που δεν θέλει να τον ξαναδεί, αφού έχει δεχθεί ανελέητη πίεση για να αγοράσει. Ο έξυπνος πωλητής δεν αφήνει τα πράγματα να φτάσουν ως εκεί, αλλά και εκεί να φτάσουν, το αναγνωρίζει, κάνει πίσω, ζητάει συγνώμη από τον πελάτη και κάνει μια τελευταία προσπάθεια να τον προσεγγίσει ξανά. Αυτό γίνεται με μια ανοιχτή συζήτηση μαζί του και με μια ειδική πρόταση, που περιλαμβάνει και μια μικρή «αποζημίωση» για την ταλαιπωρία που επεφύλαξε στον πελάτη.

www.businesswoman.gr

www.businesswoman.gr

10 δικαιολογίες που κρατούν τους πελάτες σε απόσταση

21

www.businesswoman.gr

BUSINESS

WOMAN

BUSINESS

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

WOMAN

«Δώστε στο προσωπικό σας τη δύναμη για να απογειώσει την εταιρία σας»

ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

BUSINESS

Is Your Staff The best?

WOMAN

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝA ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ, ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΚΑΡΦΙΣΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ, ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΟΥΝ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΛΩΒΗΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΣΧΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ. ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.

Επιτυχία γένους

θυληκού

24 Απόψεις γυναικών Επιτυχία γένους θυληκού

Από την Χαραλαμπίδου Βασιλική Προπτυχιακή Φοιτήτρια Οικονομικού Τμήματος ΔΠΘ - Συγγραφέας vassilikihara@gmail.com

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ - ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΑΘΟΣ - ΣΕ «ΑΛΗΘΙΝΕΣ» ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΡΙΕΡΑ.

24

www.businesswoman.gr

www.businesswoman.gr

25

16

Μαθήματα από απόσταση

Βασίζεται σε γραπτά κείμενα τα οποία είναι κατάλληλα σχεδιασμένα να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κάθε τομέα και περιλαμβάνουν μελέτες περιπτώσεων, παραδείγματα και ενέργειες, οι οποίες ενισχύουν τη μάθηση.

E-learning

Μάθηση από τις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας. Το εκπαιδευτικό υλικό παρέχεται Online, μειώνοντας έτσι το κόστος και βελτιώνοντας την πρόσβαση στην εξειδικευμένη γνώση.

Εργαστήριο

Μία μέθοδος στην οποία ο εκπαιδευτής κάνει ανάλυση των διοικητικών ικανοτήτων και στη συνέχεια ζητά την πρακτική εφαρμογή τους από τον εκπαιδευόμενο.

Εμπειρική μέθοδος

Ίσως η πιο χαρακτηριστική μέθοδος που χρησιμοποιείται στην ελληνική επιχειρησιακή πραγματικότητα. Ο μαθητευόμενος εκπαιδεύεται από έναν έμπειρο συνάδελφό του, ο οποίος διαθέτει τα ανάλογα προσόντα και φυσικά πολυετή εμπειρία στο αντικείμενο.

Coaching

Ή

ρθε η ώρα για ορισμένες παραδοχές. Η αγορά «πονάει» πολύ και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πτώση σημαίνει πτώση και βέβαια συνεπάγεται με μειώσεις μισθών, απολύσεις και γενικότερα άλλο ένα μελανό σημείο στη ροή της οικονομίας στη χώρα μας. Η περίοδος που διανύουμε είναι μία περίοδος συντήρησης της επιχείρησης μας. O σκοπός είναι να βρεθούν ιδέες και τρόποι επιμόρφωσης του προσωπικού με τη βοήθεια των οποίων δίνετε ανέλιξη στην επιχείρηση σας. Το ανθρώπινο δυναμικό προσωπικό που επανδρώνει μία επιχείρηση (από την πιο μικρή οικογενειακή μέχρι και την πιο μεγάλη πολυεθνική) είναι αναντίρρητα ο βασικότερος της πόρος. Μέσω της εκπαίδευσης λοιπόν του προσωπικού μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση των δεξιοτήτων που ήδη έχουν οι μισθωτοί, αύξηση του εύρους των ικανοτήτων τους και φυσικά μέσα από τη διαδικασία της επιμόρφωσης είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν και νέες ικανότητες. Πάνω απ’ όλα όμως ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι αρκετό για να συναινέσει στο αίσθημα δέσμευσης στην επιχείρηση, διασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την επιτυχημένη πορεία ενός οργανισμού, όχι μόνον όσον αφορά την ικανότητα του να προσαρμόζεται στις αλλαγές αλλά βελτιώνοντας και την ανταγωνιστικότητα του. Είναι καιρός οι Έλληνες επιχειρηματίες να καταλάβουν ότι τέτοιου είδους κινήσεις πρέπει να είναι συνυφασμένες με τη συνολική κουλτούρα της επιχείρησης καθότι πέρα από την εικόνα του προσωπικού(που ενδιαφέρει απόλυτα τον πελάτη) δημιουργείται και μία ψυχολογική-συναισθηματική δέσμευση μεταξύ προσωπικού και επιχείρησης, γεγονός που σημαίνει πολλά για τη διατηρησιμότητά της.

Η όλο και μεγαλύτερη ανερχόμενη δύναμη στην οικονομική πραγματικότητα του 21ου αιώνα ονομάζεται γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ενώ στο παρελθόν οι γυναίκες περιορίζονταν στο γάμο, την οικογένεια και τη φροντίδα του νοικοκυριού, σήμερα έχουν εισβάλλει δυναμικά στην αγορά εργασίας, όχι μόνο ως εργαζόμενες αλλά και ως επιχειρηματίες. Τα δεδομένα και τα ποσοστά των επιστημονικών ερευνών επιβεβαιώνουν με τη σειρά τους τις μεγάλες διαστάσεις της επαγγελματικής εξέλιξης της γυναίκας τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα οι γυναίκες επαγγελματίες δίνουν το δικό τους σημαντικό αγώνα για μία αξιοπρεπή θέση στον επιχειρηματικό κόσμο. Ποια είναι όμως η θέση των ίδιων για το σημαντικό αυτό θέμα; Το Business Woman συγκέντρωσε τις ενδιαφέρουσες απόψεις των Ελληνίδων γυναικών και σας τις παρουσιάζει.

Η κλασσική διαδικτυακή μέθοδος της «αίθουσας διδασκαλίας»

Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει παρουσιάσεις, μελέτες περιπτώσεων ή πρακτικές ασκήσεις. Η οργάνωσή της γίνεται ενδοεπιχειρησιακά συνήθως και όταν είναι σωστά σχεδιασμένη εστιάζει επιτυχώς στο αντικείμενο εργασίας.

Ο όρος αναφέρεται στην ατομική εκπαίδευση δεξιοτήτων και γνώσεων, απαντήσεις σε απορίες, ενώ ταυτόχρονα εξετάζει συμβουλευτικά το αποτέλεσμα της εργασίας

Συμμετοχή στην εκπόνηση ενός σχεδίου επένδυσης

Η συμμετοχή στα δρώμενα της επιχείρησης δίνει την ευκαιρία εστίασης σε ένα υπαρκτό θέμα και μέσα από αυτό αναπτύσσεται το γνωστικό κεφάλαιο της επιχείρησης, οι ικανότητες λήψης αποφάσεων και οι ικανότητες παρουσίασης ενός θέματος από τους εργαζομένους.

Προσωρινή Μετάθεση

Ο εργαζόμενος μεταφέρεται προσωρινά σε μία διαφορετική θέση για να αποκομίσει νέες δεξιότητες, γνώσεις και εμπειρία.

Εναλλαγή των θέσεων εργασίας

Η ευκαιρία, οι εργαζόμενοι να εργαστούν σε διαφορετικά τμήματα της επιχείρησης και να αποκομίσουν γνώσεις και από άλλους τομείς.

Ανταλλαγή επισκέψεων ή συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις

Θεωρείται παρακινδυνευμένη κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα, παρ όλα αυτά θα μπορούσε να διευρύνει τις προοπτικές ανανέωσης των εργασιακών πρακτικών.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να τονίσουμε πως η εκπαίδευση του προσωπικού είναι μία μορφή επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει κάθε οργανισμός/επιχείρηση και όπως για κάθε επένδυση η υλοποίησή της συνεπάγεται κόστος. Είναι σημαντικό να αποκομίσουμε και να εξασφαλίσουμε ότι θα αποφύγουμε τα ανώφελα έξοδα, ακολουθώντας μια σχεδιασμένη και συστηματική προσέγγιση για τη διαχείριση της εκπαίδευσης.

www.businesswoman.gr

16 Επιχειρείν Is Your Staff The Best?

BUSINESS

WOMAN

BUSINESS

WOMAN

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Αθήνα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

TOP

Σαγανάκι κοχύλι

Κοχύλι

restaurants menu

Υλικά 4 γαρίδες νούμερο 1 100γρ. μύδια μεγάλα (ψίχα) 60γρ. καραβίδα (ψίχα) 1 αστακοουρά 80-90γρ. Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι Μισή κούπα λευκό κρασί Μισή κουταλιά της σούπας μουστάρδα 60ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά ζωική Λίγο τυρί παρμεζάνα τριμμένο

Εκτέλεση

The fish oil prevents??? Από την Δέσποινα Βασιλάκου, MD Ιατρός, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος vassilakou.d@gmail.com

50 Διατροφή The fish oil prevents???

Επιλέγουμε

&προτείνουμε

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΟ CANCER EPIDEMIOLOGY, BIOMARKERS & PREVENTION ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΙΧΘΥΕΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΧΡΟΝΙΩΝ ΝΟΣΩΝ.

Ε

ρευνητές από το Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Σηάτλ, με επικεφαλής τον Emily White PhD, μέλος του τμήματος της Επιστήμης της Δημόσιας Υγείας, ζήτησε από 35.016 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν είχαν ιστορικό καρκίνου του μαστού να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο 24 σελίδων σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, όπως πολυβιταμίνες, σκευάσματα συγκεκριμένης βιταμίνης, καρνιτίνη, λεκιθίνη και άλλες, στην καθημερινότητά τους. Η παρακολούθηση διήρκησε έξι χρόνια και μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό διαγνώστηκαν 880 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου, τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα ω-3 λιπαρά οξέα EPA και DHA, συνδέθηκε κατά 32% με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μα-

50

στού. Η μείωση του κινδύνου φάνηκε να είναι μικρότερη σε πορογενές διηθητικό καρκίνο του μαστού, δηλαδή, τον πλέον κοινό τύπο της νόσου, αλλά μεγαλύτερη σε πιο σπάνιες μορφές. Η χρήση άλλων ειδικών συμπληρωμάτων, τα οποία πολλές γυναίκες λάμβαναν, ώστε να περιορίσουν κάπως τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δε φάνηκε να σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που αποδεικνύει τη σχέση μεταξύ τη χρήση των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου και τη μείωση του καρκίνου του μαστού. Εντούτοις, μελέτες της ευνοϊκής επίδρασης της κατανάλωσης ω-3 από τα ίδια τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και άλλες πηγές, δεν φαίνεται να υποδεικνύουν τόσο υψηλή συσχέτιση. Οι ερευνητές σχολιάζουν: «Ενδεχομένως, οφείλεται στο γεγονός πως η ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων που καταναλώνεται μέσω συμπληρωμάτων

ιχθυελαίου είναι κατά πολύ υψηλότερη από αυτή που καταναλώνει ένας ενήλικας στην καθημερινότητά του.» Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως είναι πολύ νωρίς να εξάγουμε συμπεράσματα. «Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης είναι πολύ ενθαρρυντικά, σίγουρα ελπιδοφόρα, αλλά χρειάζεται περισσότερη μελέτη και παρατήρηση σε περισσότερες σειρές ατόμων, ώστε να καθιερώσεις μία αιτιώδη σχέση και να εξαχθούν συστάσεις.»

Υλικά 1 κιλό μπιστέκα

Για τη σος 100 γρ. ξύδι λευκό ½ ματσάκι εστραγκόν 50 γρ. λευκό κρασί 200 γρ. βουτύρο Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση Τοποθετούμε τη μπιστέκα πάνω σε μια σχάρα με το κόκαλο να στέκεται όρθιο και την ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Ψήνουμε κάθε πλευρά για περίπου 4 λεπτά. Τη βγάζουμε από τη σχάρα, φιλετάρουμε το κρέας, το κόβουμε σε φέτες των δύο εκατοστών και το ξαναψήνουμε όπως επιθυμούμε. Για τη σος: βράζουμε σε μία κατσαρόλα το ξύδι με το εστραγκόν και το κρασί για δύο περίπου λεπτά. Σουρώνουμε τα υλικά, προσθέτουμε το βούτυρο, δένουμε τη σος, αλατοπιπερώνουμε και συνοδεύουμε τη μπιστέκα.

www.businesswoman.gr

WOMAN

ΤΑΞΙΔΙ

1

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς γίνονται οι άνδρες Η κρυφή αγωνία και φύση των ανδρών

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τ

ι είναι τελικά ο ανδρισμός που αναζητούν τόσο οι νεαροί έφηβοι όσο και οι άνδρες; Και γιατί οι άνδρες αγαπούν τόσο πολύ τον ανδρισμό τους;

Από τον Γρηγόρη Τσελεπίδη Τεχνολόγος τροφίμων, Ερασιτέχνης φωτογράφος imsiri@otenet.gr

Είναι μια «τεχνητή κατάσταση» ή κάτι με το οποίο γεννιέσαι και κατακτάς κερδίζοντας έντιμα μικρές μάχες;

ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ!

Ο ανδρισμός είναι σίγουρα μια έννοια πολιτισμική, δηλαδή ποικίλει ανάλογα με το χρόνο και τον τόπο, διαφέρει από γενιά σε γενιά και καθώς μεγαλώνουν οι άνδρες, τα ανδρικά τους πρότυπα αλλάζουν και δίνουν τη θέση τους από την αποκλειστική ενασχόληση με το φυσικό σθένος στη μέριμνα για συναισθηματικό έλεγχο και δύναμη χαρακτήρα.

Τα πρώτα αντικείμενα που έμαθα να διαχωρίζω σε μάρκες και τύπους, ήταν τα αυτοκίνητα. Στα φοιτητικά μου χρόνια αλλά και μετά κατά διαστήματα δούλεψα μ’ αυτά και έτσι μπόρεσα και χρηματοδότησα τα ταξίδια και τα άλλα χόμπι που απέκτησα. Σ’ αυτά τα ταξίδια, τα τότε και τα τώρα, συναντώ συχνά παλιά αυτοκίνητα, αποκαμωμένα, θλιμμένα ίσως που περιμένουν να τα μαζέψουν για να γίνουν κατσαρόλες και τηγάνια.

62 Ταξίδι

4

www.businesswoman.gr

39

Επιλέγουμε & προτείνουμε

BUSINESS

BUSINESS

«Όλοι οι άνδρες υπήρξαν κάποτε αγόρια και τα αγόρια πάντα αναζητούν τρόπους για να γίνουν άνδρες»

James Dickey

Αποτελεί έναν κώδικα συμπεριφοράς που αξιώνει από τους άνδρες να διατηρούν αρσενικές στάσεις και συμπεριφορές, όπως και αν αυτές οριοθετούνται. Επομένως, ο ανδρισμός ή αλλιώς η αρρενωπότητα είναι δουλειά κυρίως ανδρική ή μήπως μπορούν να τον «διδάξουν» και οι γυναίκες; Έρευνες σε οικογένειες έχουν δείξει πως εκεί που υπάρχουν και οι δύο γονείς (ή τουλάχιστον δύο μέλη είναι άνδρας και γυναίκα ενήλικες), τα παιδιά μαθαίνουν για το φύλο από την αλληλεπίδραση ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα.

Αυτή είναι η μοίρα κάθε υλικού σώματος και η δική μας. Η μετουσίωση σε κάτι άλλο. Τίποτα δεν χάνεται, τίποτα δεν πετιέται. Μόνο μια μικρή θλίψη μένει, γι’ αυτό που κάποτε ήτανε, ήμασταν…

62

Ελπίδος 2Α Αγ. Παρασκευή, Αθήνα 213 0049626

www.businesswoman.gr

WOMAN

Μία φωτογραφία μία ιστορία

38 Αφιέρωμα

Asador

Μ

38

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι μέχρι να καλύψει την επιφάνια. Βάζουμε τις γαρίδες, την ψίχα από τα μύδια και την καβουρόψιχα. Κόβουμε την αστακοούρα σε κομμάτια και την ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μας και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Τα σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, την κρέμα γάλακτος και χαμηλώνουμε το μάτι και το αφήνουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Το σερβίρουμε στο πιάτο και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα. Εvery bite and a pleasure, by chef Demi.

Μπιστέκα φιορεντίνα

ία χώρα όπως είναι η Ελλάδα είναι γεμάτη από ανθρώπους που ξέρουν να εκτιμούν το καλό φαγητό. Γι’ αυτό το λόγο, ο αριθμός των εστιατορίων, των ταβερνών, των φαγάδικων και κάθε είδους επιχείρησης που ασχολείται με τη σίτιση στην Ελλάδα είναι εκπληκτικά μεγάλος. Γνήσια ελληνικά πιάτα φτιαγμένα από εκλεκτά μεσογειακά υλικά, καθώς και πιάτα από την πλούσια ιδιαίτερη κουζίνα του εξωτερικού μπορεί δοκιμάσει κάθε ντόπιος, αλλά και κάθε τουρίστας που την επισκέπτεται από όλα τα μέρη του κόσμου. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μπορεί να βρει κανείς χώρους για κάθε γούστο και διάθεση. Ποια είναι όμως τα καλύτερα μέρη για να απολαύσουμε ένα ωραίο πιάτο; Ποια είναι εκείνα τα εστιατόρια που θα μας σερβίρουν τις πιο νόστιμες και αυθεντικές λιχουδιές; Το Business Woman συγκέντρωσε τα καλύτερα εστιατόρια από όλη την Ελλάδα σε μία έρευνα για πραγματικούς καλοφαγάδες. Καλή σας όρεξη!

ΠΗΓΗ: Αμερικανική ένωση για την έρευνα του καρκίνου

www.businesswoman.gr

Παναγή Τσαλδάρη 27 Μελίσσια, Β. Προάστια, Αθήνα 2130 412732

www.businesswoman.gr

Εάν για οποιονδήποτε λόγο απουσιάζει ο πατέρας, τα μικρά αγόρια δεν έχουν τη δυνατότητα να μάθουν παρατηρώντας πραγματικούς άνδρες να κατευθύνουν μια πραγματική ζωή με πραγματικές γυναίκες. www.businesswoman.gr

63

58

www.businesswoman.gr

Και εάν ο πατέρας δεν είναι εξοικειωμένος με τα καθήκοντα της οικογενειακής ζωής, τα αγόρια, που κατά την εφηβεία κάνουν υπερβολική επίδειξη δύναμης κάτω από την πίεση και των συνομηλίκων τους, ενδέχεται να μην καταλάβουν ότι ο εφηβικός «τσαμπουκάς» είναι απλώς ένα τελετουργικό της μετάβασης και όχι ένας τρόπος ζωής. Με άλλα λόγια, οι έρευνες στο θέμα του πώς φτιάχνονται οι άνδρες, υποστηρίζουν πως ο ανδρισμός μεταβιβάζεται από τον πατέρα στο γιο μιας και μια μητέρα δεν γνωρίζει ούτε και μπορεί να γνωρίσει απόλυτα πώς να αναθρέψει το γιο της για μια εντελώς διαφορετική ζωή από τη δική της. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει πατέρας στην οικογένεια, είναι ανάγκη να ανατρέξουμε σε παππούδες, θείους ή πατριούς που θα βοηθήσουν τα αγόρια να γίνουν άνδρες. Η έννοια και ύπαρξη του ανδρικού προτύπου και σοφού συμβούλου είναι απαραίτητη στην απόκτηση και διάπλαση του ανδρισμού, γιατί αν οι άνδρες που γνωρίζουν τα αγόρια περιορίζονται στους υπόλοιπους συνομηλίκους τους και στους επισφαλείς ήρωες του κινηματογράφου, τότε ενδέχεται να αποκτήσουν μια διεστραμμένη και διογκωμένη ιδέα για τον ανδρισμό. Το αγόρι για να γίνει πραγματικός άνδρας και όχι μια οποιαδήποτε παραμορφωμένη εκδοχή του, έχει ανάγκη να αισθανθεί ολοκληρωτικά την αγάπη και την αποδοχή του πατέρα του. Στην καρδιά του προβλήματος της παρερμηνείας ή της υπερβολής του ανδρισμού βρίσκεται η μεγάλη επιθυμία για την αγάπη και την επιδοκιμασία του πατέρα, ενός άνδρα που μπορεί να πει σ’ έναν άλλο άνδρα ότι ο ανδρισμός του είναι επαρκής και έτσι να τον ηρεμήσει.

Από την Αναστασία Μουστάκα Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια anamous@otenet.gr

Το αγόρι ή ο άνδρας που δεν έχει χρισθεί από τον πατέρα ενδέχεται να ντρέπεται ή να δυσπιστεί απέναντι στα άλλα αγόρια/άνδρες και να αποφεύγει την αδελφική τους σχέση ή να τους ανταγωνίζεται άγρια. Αν δε η ανάγκη τους για πατέρα είναι ιδιαίτερα έντονη, ενδέχεται να επιλέξουν επισφαλείς ή δυσπρόσιτους ήρωες, τους οποίους μάλιστα θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν κατά γράμμα. Εν κατακλείδι, χωρίς πατέρα ο γιος, μπορεί ποτέ να μη γίνει άνδρας.

58 Ψυχολογία Πως γίνονται οι άνδρες


¯ ¯

ΤΕΥΧΟΣ 19

ΤΕΥΧΟΣ 19

Εκδότρια Εταιρεία

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΝΑΣΗ

International law

Έρευνα

PUBLICATION T.D. BUSINESSWOMAN LIMITED Γεωργίου Δαβάρη 1, Γραφείο 102, 2024 Λευκωσία Τ.Θ. 27164, 1642 Λευκωσία τηλ.: +357 22 442333, fax: +357 22 518090

Ηλεκτρονική Διεύθυνση Επικοινωνίας: info@paltayian.com

Έλλειψη Ταλέντου στη χώρα μας!

Υπεύθυνη Έκδοσης

Καριέρα

helpful tips για ένα πετυχημένο βιογραφικό

Ηρώ Καζαμία-Παλταγιάν ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Σύλλογος

TOWER

Αφιέρωμα

Επιλέγουμε & προτείνουμε

Σύμβουλοι Έκδοσης Δήμητρα Τοιχομίδου-Χατζηπανταζή Παρή Ράπτη-Λύρα

Επιχειρείν

Κάντε click!

Ο απόλυτος οδηγός στη Νέα Οικονομία

Ενημερωτικό

www.businesswoman.gr

portal

επιχειρηματικότητας

Marketing Ηρώ Καζαμία-Παλταγιάν

Art Director

EDITORIAL

6

Η δύναμη του εθελοντισμού

LEADER 7 Kamla Persad Bissessar COVER STORY 8 Λαμπρινή Νάση ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ 10 Κάτια Πάσχου ΘΕΜΑ 12 Παράδοση που... σκοτώνει ΘΕΜΑ 14 Marketing Plan ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 15 Ο απόλυτος οδηγός

ΚΑΡΙΕΡΑ

22

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ NEW BEAUTΥ

23 24 30

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΟΜΟΡΦΙΑ

32 34 38 48

για τη Νέα Οικονομία Helpful tips για ένα πετυχημένο βιογραφικό ManpowerGroup Επιτυχία γένους θυληκού Λείανση κυτταρίτιδας και σύσφιξη δέρματος με ρολό ακίδων Evan Γεωργουλάκης Σύλλογος Tower Επιλέγουμε & προτείνουμε 15 βήματα για μια καλύτερη σχέση με το σώμα και την υγεία σας

ΔΙΑΤΡΟΦΗ 50 The fish oil prevents??? ΜΟΔΑ 52 Ψυχολογία των χρωμάτων ΓΕΥΣΕΙΣ 54 Νάνσυ Υφαντίδου ΠΑΙΔΙ 56 Είναι και ο πατέρας... γονιός ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 58 Πως γίνονται οι άνδρες AUTO 60 Mini Cooper Countryman 1.6l ΤΑΞΙΔΙ 62 1 Φωτογραφία, 1 Ιστορία VIPS & EVENTS 64 Ότι συνέβη... ΤΟ ΑΞΙΖΩ 66 Coco Chanel

Ελένη Μπάτζιου

Ατελιέ Μαρία Προφήτη, Κωνσταντίνος Γκαντάς

Συνεργάτες Έκδοσης Δ. Βασιλάκου, Σ. Γκιώση, Α. Ευκαρπίδου, Α. Μουστάκα, Κ. Νικολακόπουλος, Β. Πατεράκη, Α. Ροδαφινός, Γ. Σαμπροβαλάκης, Ε. Σαμπροβαλάκη, Α. Σαραφαντώνη, Ε. Τζήκα, Σ. Τόλη, Π. Τσένος, Μ. Τσουλιά, Γ. Χαραλαμπίδου, Μ. Χατζηπανταζή

Συνεργάτες ειδικών θεμάτων Β. Αλεξιάδου, Δ. Βασιλάκου, Α. Ρέβελα, Δρ. Ι. Λύρας, Ο. Πάλλα, Π. Ρεγκούκος

Επιμέλεια Ύλης Αθανασία Καπλάνη, Γεωργία Καζαντζίδου, Νικολέτα Κιαπίδου

Φωτογραφίες Γρηγόρης Τσελεπίδης

Νομικό Τμήμα Σοφία Τόλη

Γραφεία Επικοινωνίας Γεωργίου Δαβάρη 1, Γραφείο 102, 2024 Λευκωσία Τ.Θ. 27164, 1642 Λευκωσία τηλ.: +357 22 442333, fax: +357 22 518090 Ηλεκτρονική Διεύθυνση Επικοινωνίας: info@paltayian.com Μητροπόλεως 15, Τ.Κ. 546 24, Θεσσ/νίκη τηλ./fax: 2310 239 790 Ηλεκτρονική Διεύθυνση Σύνταξης: info@businesswoman.gr Ηλεκτρονική Διεύθυνση Συνδρομών: info@businesswoman.gr Ηλεκτρονική Διεύθυνση: www.businesswoman.gr

Για τα αποστελλόμενα έντυπα, κείμενα και φωτογραφίες, ο εκδοτικός οίκος παίρνει αυτομάτως το δικαίωμα δημοσίευσης. Κείμενα και φωτογραφίες που αποστέλλονται στο περιοδικό προς δημοσίευση δεν επιστρέφονται. Απαγορεύονται, η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση όλου ή μέρους του περιοδικού χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη. Οι απόψεις των συντακτών και των δημοσιευμάτων δεν αποτελούν αναγκαία τις απόψεις του εκδότη και του ιδιοκτήτη του περιοδικού.

www.businesswoman.gr

5


BUSINESS

WOMAN EDITORIAL

Η δύναμη του

εθελοντισμού Π

αλαιότερα, στα χωριά και τις γειτονιές, οι άνθρωποι συνήθιζαν να δρουν εθελοντικά όποτε χρειαζόταν, απλά και αυθόρμητα. Υπήρχε ανθρώπινη επαφή, αλληλεγγύη, αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Η εθελοντική προσφορά προς το συνάνθρωπο ή την κοινότητα δεν είχε ανάγκη την ύπαρξη οργάνωσης και μεθόδευσης. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Στις κοινωνίες του «παγκόσμιου χωριού» κυριαρχεί η αποξένωση, ο ατομικισμός. Και η συστηματική, συντονισμένη εθελοντική δράση με στόχο τη συλλογική ευημερία είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Είναι κοινό μυστικό πλέον πως για να αντεπεξέλθουμε ακόμα και στα πιο δυσοίωνα σενάρια απαιτείται μια νέα στάση ζωής, όπως αυτή που προάγει ο εθελοντισμός, δηλαδή η αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά για την κοινή ευημερία. Μια στάση ζωής μέσα από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε αισιοδοξία και ελπίδα. Η οποία δημιουργεί ενεργούς πολίτες και δεσμούς εμπιστοσύνης. Ενθαρρύνει τη συνεργασία και τη συμμετοχή, δυναμώνει τα άτομα, ενισχύει την κοινωνική συνοχή, συνεισφέρει στην εξεύρεση λύσεων σε ζωτικά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα (υγεία, εκπαίδευση, υποαπασχόληση, ανεργία, φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό, ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτική προστασία...).

6

www.businesswoman.gr

Όσο οι κοινωνίες μας γίνονται πιο υλιστικές και η παρουσία του κράτους λιγότερο αισθητή, τόσο το έργο των εθελοντών είναι περισσότερο αναγκαίο. Ωστόσο ο εθελοντής δεν είναι μόνο αρωγός στο κοινωνικό κρατικό έργο. Μπορεί να γίνει και κριτής του εκφράζοντας απόψεις, θέσεις και αντιθέσεις, που οδηγούν σε κοινωνικές αλλαγές και βελτιώσεις, σε ένα καλύτερο αύριο για όλους. Με την εθελοντική εργασία προσφέρουμε ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο και τις γνώσεις μας, ταυτόχρονα όμως αποκτάμε νέες εμπειρίες και δεξιότητες (κοινωνικές, επικοινωνιακές και επαγγελματικές), μια νέα παιδεία συνειδητού πολίτη. Ο εθελοντισμός προωθεί τη δια βίου μάθηση, διευκολύνει την ένταξη στην αγορά εργασίας και μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της απασχόλησης. Ευνοεί την κοινωνική ενσωμάτωση, αυξάνοντας τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής των νέων, των συνταξιούχων και των μη εργαζομένων. Συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς σύμφωνα με τον OHE, το 8% του AEΠ των κρατών (και σε ορισμένα κράτη μέχρι 15%) είναι αποτέλεσμα της εθελοντικής δράσης. Έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων και στις μεταξύ τους σχέσεις. Γι’ αυτό καλό θα ήταν το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011 για εμάς να μην είναι απλά μία γιορτή, αλλά και μία πρόκληση. Ειδικά τούτα τα δύσκολα

χρόνια για την Ελλάδα, να αποτελέσει την αφορμή για να χαράξουμε νέους δρόμους συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας. Άλλωστε η εθελοντική προσφορά δεν έχει όρια και μπορεί να πάρει διάφορες μορφές: δωρεά αίματος, βοήθεια στο σπίτι, εμψύχωση, τηλεφωνική ακρόαση, επανένταξη, εξειδικευμένες επαγγελματικές παροχές, ψυχαγωγία, υγειονομική φροντίδα, προστασία δασών, καθαρισμό ακτών, αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Ακόμα και αν οι συνθήκες δε μας επιτρέπουν να συμμετάσχουμε ενεργά σε κάποια Εθελοντική Οργάνωση, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Ας αρχίσουμε να προτιμάμε τα ελληνικά προϊόντα ή ας κάνουμε λίγη παρέα στον ηλικιωμένο γείτονά μας. Αρχικά, αρκεί η σκέψη και η δράση μας να μην αποσκοπούν αποκλειστικά στο ατομικό όφελος, αλλά και στο συλλογικό καλό. Στην ενίσχυση για παράδειγμα μιας μη προνομιούχας κοινωνικής ομάδας, που μπορεί να είναι ακόμα και αυτή στην οποία ανήκουμε. Κάπως έτσι ξεκίνησε πριν χρόνια και η ιδέα του ΒusinessWoman.gr. Από μία ομάδα γυναικών που ήθελε να προωθήσει τη γυναικεία απασχόληση και επιχειρηματικότητα, προσφέροντας σε κάθε γυναίκα περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερες προοπτικές. Δήμητρα Τοιχομίδου-Χατζηπανταζή Σύμβουλος Έκδοσης


BUSINESS

WOMAN LEADER

Δυναμική

Γυναίκα Kamla Persad Bissessar

Η Kamla Persad Bissessar γενήθηκε στις 22 Απριλίου 1952 στην Σιπάρια. Είναι παντρεμένη με τον Dr Gregory Bissessar και έχουν αποκτήσει ένα γιo. Η Persad είναι πολιτικός στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο της Βενεζουέλας και σημερινή Πρωθυπουργός της χώρας. Αποφοίτησε από το Λύκειο του Ιέρε και συνέχισε της σπουδές της στο Πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών, στο τεχνολογικό Κολέγιο του Νόργοθντ, καθώς και στην Νομική Σχολή Χιου Γούντινγκ. Τo 2006 απέκτησε Μάστερ (Executive Masters) στην διοίκηση επιχειρήσεων (EMBA) από την σχολή αποφοίτων Άρθουρ Λοκ Τζάκ (Arthur Lok Jack Graduate School of Bussiness) του Τρινιντάντ. Η Kamla μετά της σπουδές της, εργάστηκε ως δασκάλα και κοινωνική λειτουργός σε συνεργασία με την εταιρεία της εκκλησίας του Λονδίνου (Τhe children’s society). Δίδαξε στο Λύκειο του Αγίου Ανδρέα του Κίνγκστον στην Τζαμάικα, στο Μόνα Κάμπους και στην συνέχεια στο Τρινιντάντ. Έπειτα από μερικά χρόνια στο Πανεπιστήμιο, εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής και Εισαγγελέας το 1995 και ξανά το 2001. Με το σχηματισμό Κυβέρνησης από το ενωτικό Εθνικό Κογκρέσο το 2000, ανέλαβε ως Υπουργός Παιδείας. Το 2010 εξελέγη πρόεδρος του Ενωτικού Εθνικού Κογκρέσου (UNC), επικρατώντας του ιδρυτή του κόμματος Μπανστέο Παντέι. Επίσημα διορίστηκε αρχηγός της αντιπολίτευσης στις 25 Φεβρουαρίου 2010, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη των περισσοτέρων βουλευτών του UNC. Έπειτα από τη νίκη του Συνασπισμού «Συντροφιά του Λαού» στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στις 24 Μαίου 2010, ο Πρωθυπουργός Πάτρικ Μάνινγκ παραιτήθηκε. Η Bissessar έγινε η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός στην ιστορία του νησιού και Πρόεδρος εν ενεργεία σε αξίωμα, προερχόμενη από μια χώρα της Κοινοπολιτείας. Αξίζει να σημειωθεί εκτός των άλλων, ότι ήταν και η πρώτη γυναίκα που έγινε Εισαγγελέας. www.businesswoman.gr

7


BUSINESS

WOMAN COVER STORY

ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡIΣΕΙΣ ΣIΓΟΥΡΑ ΤΡΕΙΣ ΛEΞΕΙΣ ΔΕ ΦΤAΝΟΥΝ. ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑIΑ ΔΙΚΗΓOΡΟΣ OΠΟΥ Η ΠΟΡΕIΑ ΤΗΣ ΕIΝΑΙ Ο ΚΑΘΡEΦΤΗΣ ΤΗΣ ΑΞIΑΣ ΤΗΣ. ΑΦΟΣΙΩΜEΝΗ ΣΤΟ ΕΠAΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΔIΝΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝA ΤΟΥΣ ΔΙΚΟYΣ ΤΗΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟΧΕΥΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. Η ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΝΑΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΖΕΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ TOWER ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ. Φωτογράφος: Ντέμπορα Επστάιν, Μακιγιάζ: Μαίρη Φίζη, Κομμώσεις: Κατερίνα Τασούλα

8

www.businesswoman.gr


Λαμπρινή Νάση

International law Με ποια αφορμή ξεκίνησε; Η ιδέα για το TOWER σχηματίσθηκε το 2002 σε ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη από έναν παρόμοιο σύλλογο από την Αθήνα με θέμα τον επαγγελματικό χώρο και τις αλλοδαπές γυναίκες. Ξεκίνησε με αφορμή την ομαλή προσαρμογή μιας γυναίκας όπου έχει έρθει από το εξωτερικό και είτε αναγκάζεται να μείνει στην Ελλάδα (συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη) για προσωπικούς λόγους είτε για επαγγελματικούς. Θέλαμε ως σύλλογος να απευθυνθούμε σε αυτές τις κυρίες για να μη νιώθουν ξένες και να υπάρχει μια υποστήριξη μεταξύ μας για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους σε μια ξένη χώρα όπου κάνουν μια καινούρια αρχή. Πόσο σημαντική θεωρείτε την οργάνωση των γυναικών μέσα από τους συλλόγους; Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντική η οργάνωση των γυναικών μέσα από τους συλλόγους διότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι γυναίκες να ανταλλάζουν διαφορετικές απόψεις σε διάφορους τομείς έτσι ώστε να καταφέρουν πολλά μαζί. Όταν συγκεντρώνονται δραστήριες γυναίκες μαζί να ανταλλάξουν ιδέες μπορούν να καταφέρουν ακόμη και τα ακατόρθωτα. Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας; Σχετικά με το σύλλογο, τα άμεσα σχέδιά μου είναι να προωθήσουμε το σύλλογο περισσότερο και να αυξήσουμε τα μέλη μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερες γυναίκες που έρχονται στην Ελλάδα. Από τα μέλη μας εισπράττουμε πολλά θετικά σχόλια για αυτό που

κάνουμε και θέλουμε να συνεχίσουμε δυναμικά το έργο μας. Αυτό μας χαροποιεί αφάνταστα. Σχετικά με τη δικηγορία, είμαι ικανοποιημένη με τη δουλειά μου αλλά ως τελειομανής πάντα στοχεύω ψηλά. Στόχος μου ήταν να δραστηριοποιηθώ εδώ και να ασχοληθώ με υποθέσεις στην Ελλάδα καθώς και στην Αμερική και αυτό το έχω καταφέρει προς το παρόν και συνεχίζω. Προσπαθώ επίσης μέσα από τη δουλεία μου να συμβάλλω στην κοινωνία με έντιμο τρόπο και με ειλικρίνεια για ένα καλύτερο μέλλον. Σχετικά με την εκπαίδευση, προσπαθώ πάντα να προσφέρω στους μαθητές μου την καλύτερη γνώση μέσα από την εμπειρία μου με το διεθνές δίκαιο. Πιστεύετε ότι μία γυναίκα πρέπει να επιδιώξει μια καριέρα αν το επιθυμεί, με όποιο τίμημα και αν συνεπάγεται αυτό; Πιστεύω πως αν μια γυναίκα έχει μεράκι να αφοσιωθεί στην καριέρα της πρέπει να την επιδιώξει αρκεί να έχει την αντοχή και τη θέληση να το κάνει. Η καριέρα δε χτίζεται εύκολα, θέλει πολύ αγώνα και κόπο αλλά και πολλές στερήσεις στη ζωή. Όταν μια γυναίκα αποφασίσει να αφοσιωθεί στην καριέρα η ίδια ξέρει τα όριά της και την αντοχή της έτσι ώστε να ισορροπήσει την επαγγελματική της επιτυχία με την προσωπική της ευτυχία. Ως δικηγόρος Νέας Υόρκης, πως πήρατε την απόφαση να έρθετε στην Ελλάδα; Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αμερική. Έχω οκτώ χρόνια που κατοικώ στην Θεσσαλονίκη. Την απόφαση την πήρα όταν δούλευα σε μια νομική εταιρία στην Νέα Υόρκη, όπου είχα αναλάβει κάποιες υποθέσεις ομογενών. Είχα σκοπό να αναγνωρίσω το πτυχίο μου εδώ και ύστερα να επιστρέψω στην Αμερική αλλά γνώρισα πολλούς Αμερικανούς στη Θεσσαλονίκη που είχαν κάποια νομικά θέματα οπότε αποφάσισα να ανοίξω δικό μου δικηγορικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη όπως και έκανα και αναλαμβάνω υποθέσεις εδώ και στο εξωτερικό.

T ip

Ποιες είναι οι δραστηριότητες και οι στόχοι του Tower; Το TOWER (Thessaloniki Organization for Women’s Employment and Resources) ή Σύλλογος Γυναικών Θεσσαλονίκης για την Επαγγελματική Ενημέρωση και Υποστήριξη ιδρύθηκε το 2003 με σκοπό να αναπτύξει την επαγγελματική σταδιοδρομία των αλλοδαπών γυναικών στην Ελλάδα. Δεχόμαστε γυναίκες από κάθε χώρα, στις οποίες παρέχεται ενημέρωση και συμβουλευτική υποστήριξη σε διάφορους τομείς όπως: τουρισμός, επιχειρηματικές σχέσεις, εκπαίδευση, τεχνολογία, καλλιτεχνική έκφραση, και μετάφρασηδιερμηνεία. Υποστηρίζουμε γυναίκες οι οποίες θέλουν να ξεκινήσουν δικές τους επιχειρήσεις στην Ελλάδα ή θέλουν να ενταχθούν σε κάποιο χώρο εργασίας καθώς και στην ελληνική κοινωνία.

«Όταν συγκεντρώνονται δραστήριες γυναίκες μαζί να ανταλλάξουν ιδέες μπορούν να καταφέρουν ακόμη και τα ακατόρθωτα.» www.businesswoman.gr

9


BUSINESS

WOMAN

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Από ποια ηλικία ένα παιδί μπορεί να ασχοληθεί με τη μουσική; Υπάρχουν ειδικά προγράμματα, όπως αυτό του συστήματος Ορφ που εξοικειώνει τα παιδιά από την προσχολική κιόλας ηλικία με τη μουσική, με μεθόδους που στοχεύουν στην εύκολη εκμάθηση ενός οργάνου, συνδυάζοντας το παιχνίδι με την κίνηση. Η μουσική πάντως ακόμα και αν ένα παιδί δεν αποφασίσει να την ακολουθήσει επαγγελματικά, δρα ευεργετικά στην εκπαίδευσή του: τού μαθαίνει να έχει υπομονή και πειθαρχία για να επιτύχει ένα στόχο την ίδια στιγμή που του δίνει κίνητρο να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του και τους τρόπους έκφρασής του. Και φυσικά «παιδεύει» το αισθητικό του κριτήριο! Έχετε δουλέψει με σημαντικά πρόσωπα στο εξωτερικό, πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει σε μία μουσικό μια σοβαρή επαγγελματική πορεία στο χώρo; Θα ήθελα να τονίσω ότι σε όλους τους χώρους εργασίας, ένας νέος άνθρωπος, οφείλει να οραματίζεται και να σχεδιάζει την επαγγελματική του πορεία με αισιοδοξία. Θα ήταν άδικο να σας πω σε αυτή τη χρονική συγκυρία ότι στη χώρα μας ένας μουσικός δε βρίσκεται στο σωστό περιβάλλον για μια σοβαρή επαγγελματική πορεία. Είναι τέτοια η στιγμή που δε βοηθά να σκεφτεί κανείς σε επίπεδο καριέρας … Από ένα σημείο και μετά ούτως ή άλλως μια καριέρα ενός λυρικού τραγουδιστή δε χτίζεται σε μια χώρα. Επομένως, ειδικά ένας νέος τραγουδιστής ή ακόμα και οποιοσδήποτε νέος επαγγελματίας στις μέρες μας, κοιτάει πάντα τις ευκαιρίες και στο εξωτερικό.

ΚΑΤΙΑ ΠΑΣΧΟΥ

The gifted

Soprano! ΠHΡΕ ΤΗΝ ΑΠOΦΑΣΗ ΝΑ ΣΠΟΥΔAΣEI ΘΕΑΤΡΟΛΟΓIΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤHΜΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘEI ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚH, ΚΑΙ ΜEΣΑ ΣΕ ΑΥΤO ΤΟ ΠΛΑIΣΙΟ HΘΕΛE ΝΑ ΔΙΑΘEΤEI ΟΛΟΚΛΗΡΩΜEΝΗ ΠΑΙΔΕIΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓHΣEI ΤΗ ΦΩΝH ΤΗΣ, ΩΣ OΡΓΑΝΟ. ΤΕΛΙΚA ΤΗΝ ΚEΡΔΙΣΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟYΔΙ… 10

www.businesswoman.gr

Γνωρίζουμε ότι έχετε κάνει ένα εργαστήριο όπερας, μιλήστε μας για αυτό. Πρόκειται για μια ιδέα του κ. Φώτη Παπαθανασίου, διευθυντή του Ιδρύματος Θεοχαράκη, και στοχεύει στο να φέρει την όπερα και τους καλλιτέχνες της πιο κοντά στο ευρύτερο κοινό. Η ιδέα αυτή υλοποιήθηκε πειραματικά πριν 2 χρόνια με αφορμή την Ημέρα της Μουσικής, και χάρη στην επιτυχία της, πέρσι προχωρήσαμε σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Συμμετοχική Όπερα» για το κοινό, που κορυφώθηκε με τη συναυλία μας «Οι μεγάλες Άριες της Όπερας». Για φέτος σχεδιάσαμε ένα πιο ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε σχολεία και δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά όχι μόνο να γνωρίσουν θεωρητικά την ιστορία της όπερας και την ανθρώπινη φωνή αλλά και να τραγουδήσουν μαζί μας, ενώ με τα μεγαλύτερα παιδιά ανοίξαμε διάλογο με στόχο να βρούμε πώς συνδέονται τα μηνύματα που περνά η μουσική και η όπερα με τη σημερινή πραγματικότητα. www.katiapaschou.com katia_paschou@yahoo.com


www.businesswoman.gr

11


BUSINESS

WOMAN ΘΕΜΑ

Παράδοση που...

ΣΚΟΤΩΝΕΙ Από την Πάλλα Όλγα – Ειρήνη, Απόφοιτος Νομικής του ΑΠΘ, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τομέα των Διεθνών Σπουδών Νομικής του ΑΠΘ, Δικηγόρος

Με τον όρο «γυναικείος ακρωτηριασμός» (Female Genital Mutilation - FGM) δηλώνεται η μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων των γυναικών. Ο μέσος όρος ηλικίας εφαρμογής του ακρωτηριασμού είναι από 4 έως 8 χρόνων. Συνήθως, ο γυναικείος ακρωτηριασμός γίνεται ομαδικά και λαμβάνει τη μορφή γιορτής, καθώς αποτελεί μια τελετή μύησης των μικρών κοριτσιών στην ενήλικη ζωή. Την όλη διαδικασία αναλαμβάνει κατά κύριο λόγο μια μεγάλης ηλικίας γυναίκα, μαία ή παραδοσιακή θεραπεύτρια ή -στην καλύτερη περίπτωση- μια γιατρός. Στις περισσότερες περιπτώσεις δε χορηγείται κάποιο αναισθητικό, ενώ τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως σπασμένα γυαλιά, ψαλίδια, τενεκεδάκια και κάθε λογής κοφτερά αντικείμενα. Για το ράψιμο των ακρωτηριασμένων περιοχών επιστρατεύονται αγκάθια και βελόνες και για την επούλωση των τραυμάτων χρησιμοποιούνται ορισμένα αντισηπτικά που δεν είναι τίποτε άλλο παρά παραδοσιακές αλοιφές από βότανα, γάλα, αυγά, στάχτη και κοπριά.

12

www.businesswoman.gr


«όταν το λουλούδι της ερήμου ανθίζει υπό σκιά....»

Ο

ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνδέεται με εκτεταμένα και σε κάποιες περιπτώσεις ισόβια προβλήματα υγείας. Μεταξύ αυτών πόνος, αιμορραγία κατά τη διάρκεια του ακρωτηριασμού και μετά, δυσκολία στην ούρηση και κατ’ επέκταση μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος, νεφρικές δυσλειτουργίες, ανωμαλίες στην αναπαραγωγική λειτουργία, στειρότητα, δημιουργία αποστημάτων, δυσχέρειες στην εργασία και επιβλαβή σχισίματα κατά τον τοκετό, προβλήματα στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει επέλθει θάνατος (είτε από αιμορραγικό σοκ είτε από σηψαιμία). Όσον αφορά τις ψυχολογικές επιπτώσεις του γυναικείου ακρωτηριασμού, αυτές είναι: συναισθήματα άγχους, τρόμου, ταπείνωσης και προδοσίας, τα οποία μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το σοκ και το τραύμα της επέμβασης μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας συμπεριφοράς από τις γυναίκες, που περιγράφεται ως «πιο ήρεμη» και «πειθήνια» και θεωρείται θετική στις κοινωνίες που εφαρμόζουν τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Υπολογίζεται ότι περίπου 135 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων παγκοσμίως, ενώ 6 χιλιάδες, κατά προσέγγιση, κάθε μέρα κινδυνεύουν να πέσουν θύματα αυτής της πρακτικής. Ο γυναικείος ακρωτηριασμός, αν και θεωρείται παράνομος, εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε 28 αφρικανικές χώρες, σε ορισμένες ασιατικές, καθώς και σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Συχνό είναι το φαινόμενο και σε χώρες της Δύσης, στις οποίες κατοικούν μετανάστες προερχόμενοι από περιοχές όπου ο ακρωτηριασμός αποτελεί παράδοση. Περιστατικά έχουν αναφερθεί στην Αυστραλία, στον Καναδά, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία αλλά και στις ΗΠΑ και την Αγγλία. Μια σειρά συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ξεκινούν από το1948 και είναι δεσμευτικές για τις χώρες που έχουν προσχωρήσει σε αυτές, περιέχουν διατυπώσεις που αφορούν το δικαίωμα στην υγεία, στη μη διάκριση με βάση το φύλο και στη φυσική και πνευματική ακεραιότητα. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων παραβιάζει κάθε ένα από αυτά τα δικαιώματα και θεωρείται μια μορφή βίας εναντίον των κοριτσιών, που επηρεάζει τη ζωή τους ως ενήλικων γυναικών. Είναι, λοιπόν, άλλο ζήτημα η προστασία της παράδοσης και της κουλτούρας ενός πολιτισμού και άλλο ζήτημα η υπόθαλψη και η ανοχή παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ενδεδυμένη με τον μανδύα της πολιτισμικής παράδοσης. Και όταν τίθεται ζήτημα σύγκρισης, η απάντηση οφείλει να είναι σύμφωνη με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τρεις είναι οι τύποι επέμβασης που εφαρμόζονται συνήθως στον γυναικείο ακρωτηριασμό: Στην κλειτοριδεκτομή αφαιρείται μέρος ή το σύνολο της κλειτορίδας και η αιμορραγία σταματά με πίεση ή ραφή. Στην εκτομή αφαιρούνται η κλειτορίδα και τα εσωτερικά χείλη του αιδοίου. Η αιμορραγία συνήθως σταματάει με ραφή, αλλά ο κόλπος δεν καλύπτεται. Στον αγκτηριασμό αφαιρείται η κλειτορίδα και μέρος ή σύνολο των εσωτερικών χειλιών, ενώ γίνονται τομές στα εξωτερικά χείλη προκειμένου να δημιουργηθεί μια τραχιά επιφάνεια.

www.businesswoman.gr

13


BUSINESS

WOMAN ΘΕΜΑ

Από την ΄Ελενα Τζήκα Σύμβουλος Επικοινωνίας elenatzika@yahoo.gr

Marketing Plan Η επιτυχία απαιτεί προετοιμασία! Ενότητες προετοιμασίας

Δεδομένου της οικονομικής κρίσης που πλήττει όλες τις χώρες διεθνώς, οι ελληνικές μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ψάχνουν διεξόδους για επιβίωση και αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους. Η σωστή προετοιμασία του Marketing Plan αποτελεί αν μη τι άλλο επιτακτική- βασική ανάγκη στο πλαίσιο λειτουργίας κάθε υγιούς επιχείρησης. Πόσο μάλλον στη παρούσα κατάσταση όπου η οργάνωση είναι το πιο δυνατό όπλο για την επίτευξη άμεσων ή μακροπρόθεσμων στόχων. 14

www.businesswoman.gr

Για τη λεπτομερή οργάνωση ενός επιτυχημένου και αποδοτικού Marketing Plan πρέπει πρώτα από όλα να γίνει μελέτη διάγνωσης του περιβάλλοντος της επιχείρησης και της λειτουργίας της. Επίσης εκτίμηση των δυνατοτήτων της σχετικά με την εκμετάλλευση επιχειρηματικών ευκαιριών και την τυχόν αντιμετώπιση προβλημάτων. Στη πορεία, ο υπεύθυνος Marketing με το επιτελείο του-βοηθούς, καθορίζει τους στόχους και τις βλέψεις που έχει η επιχείρηση για την ετήσια δράση της. Να σημειωθεί ότι ανάλογα marketing plan μπορούν να σχεδιαστούν και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ή και έτη, ωστόσο τα πιο άμεσα είναι και πιο λειτουργικά, καθώς δε χρήζουν συνεχών αναθεωρήσεων και τροποποιήσεων. Κατόπιν συντάσσεται το πρόγραμμα δράσης, η παρακολούθηση της εξέλιξής του, αλλά σε αυτή την ενότητα πολύ πιθανόν να υπάρξουν και σχετικές αναθεωρήσεις.

Επιλογή target group Για την οργάνωση ενός πλήρους Marketing Plan, γίνεται ανάλυση της παρούσας κατάστασης, του εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος, των αναγκών της επιχείρησης, της συμπεριφοράς και του ανταγωνισμού. Σημαντική είναι η επιλογή του target group στο οποίο και θα απευθυνθούμε ως επιχείρηση και αυτό εξαρτάται από το προϊόν μας. Επίσης η τμηματοποίηση των καταναλωτικών και βιομηχανικών αγορών και οι ηλικίες κοινού στις οποίες απευθυνόμαστε. Βασικά ερωτήματα που οφείλουμε οι

ίδιοι να διερευνήσουμε και να πάρουμε απαντήσεις. Τι ανάγκες έχουν αυτοί οι τομείς; Τι ζητάνε οι καταναλωτές; Η Στρατηγική που θα ακολουθήσουμε πρέπει να είναι μελετημένη, όπως επίσης και τα πλάνα υλοποίησης που αφορούν μια σειρά από ενότητες:  Τα προϊόντα - Brand Management  Τα κανάλια διανομής  Τα Logistics του marketing plan  Το Customer Service  Τον καθορισμό τιμολογιακής πολιτικής  Τον υπολογισμό νεκρού σημείου  Την προώθηση των προϊόντων/ υπηρεσιών Μετά τη διεξοδική και αναλυτική προσέγγιση είναι η στιγμή για την υλοποίηση του προγράμματός μας και του ελέγχου:  Αναλυτικός Σχεδιασμός Πλάνων Υλοποίησης  Εφαρμογή του action plan & Παρακολούθηση  Αποκλίσεις από budget - πλάνα υλοποίησης  Δείκτες Μέτρησης Αποδοτικότητας  Markering plan Audit Στη διατύπωση και οργάνωση του marketing plan οφείλουμε να εντάξουμε και επιμέρους ερωτηματικά που αφορούν τους πόρους που απαιτούνται προκειμένου να διευρύνει η επιχείρηση τις δραστηριότητές της, το ύψος των επενδύσεων και τέλος κυρίως απόσβεση της επένδυσης και η απόδοση πραγματικού κέρδους στην επιχείρηση. Να μη ξεχνάμε άλλωστε πως πρωταρχικός παράγοντας για τη διαμόρφωση κάθε σωστού marketing plan είναι το ύψος της επένδυσης να συνδέεται με την αύξηση του τζίρου αλλά και την ανάδειξη της επιχειρηματικής μας εικόνας.


Επιχειρείν Ο απόλυτος οδηγός της businesswoman στη Νέα Οικονομία

FOCUS στις οικονομικές αγορές, τις εξελίξεις και τα πρόσωπα που οδηγούν την οικονομία

Προγράμματα Λύσεις Έξυπνες συμβουλές Νέα προϊόντα Τεχνολογία

Com-επιχειρηματικές δραστηριότητες Επιχειρηματικές δυνατότητες και αξιοποίηση των νέων συστημάτων σε όλους τους κλάδους του Επιχειρείν www.businesswoman.gr


BUSINESS

WOMAN ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

«Δώστε στο προσωπικό σας τη δύναμη για να απογειώσει την εταιρία σας»

Is Your Staff The best? ΚΑΘΗΜΕΡΙΝA ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ, ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΚΑΡΦΙΣΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ, ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΟΥΝ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΛΩΒΗΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΣΧΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ. ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. Από την Χαραλαμπίδου Βασιλική Προπτυχιακή Φοιτήτρια Οικονομικού Τμήματος ΔΠΘ - Συγγραφέας vassilikihara@gmail.com

Ή

ρθε η ώρα για ορισμένες παραδοχές. Η αγορά «πονάει» πολύ και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πτώση σημαίνει πτώση και βέβαια συνεπάγεται με μειώσεις μισθών, απολύσεις και γενικότερα άλλο ένα μελανό σημείο στη ροή της οικονομίας στη χώρα μας. Η περίοδος που διανύουμε είναι μία περίοδος συντήρησης της επιχείρησής μας. O σκοπός είναι να βρεθούν ιδέες και τρόποι επιμόρφωσης του προσωπικού με τη βοήθεια των οποίων δίνεται ανέλιξη στην επιχείρηση σας. Το ανθρώπινο δυναμικό προσωπικό που επανδρώνει μία επιχείρηση (από την πιο μικρή οικογενειακή μέχρι και την πιο μεγάλη πολυεθνική) είναι αναντίρρητα ο βασικότερός της πόρος. Μέσω της εκπαίδευσης λοιπόν του προσωπικού μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση των δεξιοτήτων που ήδη έχουν οι μισθωτοί, αύξηση του εύρους των ικανοτήτων τους και φυσικά μέσα από τη διαδικασία της επιμόρφωσης είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν και νέες ικανότητες. Πάνω απ’ όλα όμως ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι αρκετό για να συναινέσει στο αίσθημα δέσμευσης στην επιχείρηση, διασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την επιτυχημένη πορεία ενός οργανισμού, όχι μόνον όσον αφορά την ικανότητα του να προσαρμόζεται στις αλλαγές αλλά βελτιώνοντας και την ανταγωνιστικότητά του. Είναι καιρός οι Έλληνες επιχειρηματίες να καταλάβουν ότι τέτοιου είδους κινήσεις πρέπει να είναι συνυφασμένες με τη συνολική κουλτούρα της επιχείρησης καθότι πέρα από την εικόνα του προσωπικού (που ενδιαφέρει απόλυτα τον πελάτη) δημιουργείται και μία ψυχολογική-συναισθηματική δέσμευση μεταξύ προσωπικού και επιχείρησης, γεγονός που σημαίνει πολλά για τη διατηρησιμότητά της.

16

www.businesswoman.gr

Η κλασική διαδικτυακή μέθοδος της «αίθουσας διδασκαλίας»

Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει παρουσιάσεις, μελέτες περιπτώσεων ή πρακτικές ασκήσεις. Η οργάνωσή της γίνεται ενδοεπιχειρησιακά συνήθως και όταν είναι σωστά σχεδιασμένη εστιάζει επιτυχώς στο αντικείμενο εργασίας.

Μαθήματα από απόσταση

Βασίζεται σε γραπτά κείμενα τα οποία είναι κατάλληλα σχεδιασμένα να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κάθε τομέα και περιλαμβάνουν μελέτες περιπτώσεων, παραδείγματα και ενέργειες, οι οποίες ενισχύουν τη μάθηση.

E-learning

Μάθηση από τις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας. Το εκπαιδευτικό υλικό παρέχεται Online, μειώνοντας έτσι το κόστος και βελτιώνοντας την πρόσβαση στην εξειδικευμένη γνώση.

Εργαστήριο

Μία μέθοδος στην οποία ο εκπαιδευτής κάνει ανάλυση των διοικητικών ικανοτήτων και στη συνέχεια ζητά την πρακτική εφαρμογή τους από τον εκπαιδευόμενο.

Εμπειρική μέθοδος

Ίσως η πιο χαρακτηριστική μέθοδος που χρησιμοποιείται στην ελληνική επιχειρησιακή πραγματικότητα. Ο μαθητευόμενος εκπαιδεύεται από έναν έμπειρο συνάδελφό του, ο οποίος διαθέτει τα ανάλογα προσόντα και φυσικά πολυετή εμπειρία στο αντικείμενο.

Coaching

Ο όρος αναφέρεται στην ατομική εκπαίδευση δεξιοτήτων και γνώσεων, απαντήσεις σε απορίες, ενώ ταυτόχρονα εξετάζει συμβουλευτικά το αποτέλεσμα της εργασίας

Συμμετοχή στην εκπόνηση ενός σχεδίου επένδυσης

Η συμμετοχή στα δρώμενα της επιχείρησης δίνει την ευκαιρία εστίασης σε ένα υπαρκτό θέμα και μέσα από αυτό αναπτύσσεται το γνωστικό κεφάλαιο της επιχείρησης, οι ικανότητες λήψης αποφάσεων και οι ικανότητες παρουσίασης ενός θέματος από τους εργαζομένους.

Προσωρινή Μετάθεση

Ο εργαζόμενος μεταφέρεται προσωρινά σε μία διαφορετική θέση για να αποκομίσει νέες δεξιότητες, γνώσεις και εμπειρία.

Εναλλαγή των θέσεων εργασίας

Η ευκαιρία, οι εργαζόμενοι να εργαστούν σε διαφορετικά τμήματα της επιχείρησης και να αποκομίσουν γνώσεις και από άλλους τομείς.

Ανταλλαγή επισκέψεων ή συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις

Θεωρείται παρακινδυνευμένη κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα, παρ’ όλα αυτά θα μπορούσε να διευρύνει τις προοπτικές ανανέωσης των εργασιακών πρακτικών.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να τονίσουμε πως η εκπαίδευση του προσωπικού είναι μία μορφή επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει κάθε οργανισμός/επιχείρηση και όπως για κάθε επένδυση η υλοποίησή της συνεπάγεται κόστος. Είναι σημαντικό να αποκομίσουμε και να εξασφαλίσουμε ότι θα αποφύγουμε τα ανώφελα έξοδα, ακολουθώντας μια σχεδιασμένη και συστηματική προσέγγιση για τη διαχείριση της εκπαίδευσης.


περί τεκμηρίων διαβίωσης Η ΕΦΑΡΜΟΓH ΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡIΩΝ ΔΙΑΒIΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ EΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟYΜΕΝΟΥΣ ΕΠEΦΕΡΕ ΑΛΛΑΓEΣ ΣΤΗΝ ΙΣΧYΟΥΣΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚH ΠΟΛΙΤΙΚH. ΠΟΙΑ ΕIΝΑΙ ΑΥΤA ΤΑ ΝEΑ ΤΕΚΜHΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠIΣΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟYΜΕΝΟΙ; ΠOΣΟ ΔIΚΑΙΟ ΜΠΟΡΕI ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕI ΤΟ ΣYΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡIΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛHΜΑΤΑ ΠΡΟΚYΠΤΟΥΝ ΑΠO ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓH ΤΟΥ; ΕΝΗΜΕΡΩΘΕIΤΕ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ BUSINESS WOMAN.

Ό

ταν τον Απρίλιο του 2010 η χώρα μας στράφηκε στην αναζήτηση εξωτερικής βοήθειας, και οι ινστρούχτορες του Δ.Ν.Τ. άρχισαν να πηγαινοέρχονται στην Αθήνα προτείνοντας και επιβάλλοντας… «λύσεις», τότε ήταν που ψηφιζόταν και ο Ν.3842/23.4.10, το μεγαλύτερο φορολογικό Νομοσχέδιο των τελευταίων χρόνων. Με τις διατάξεις του 3842 εν μία νυχτί –μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά- άλλαξαν δεδομένα πολλών ετών, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι μεταβολές είχαν ένα και μόνο στόχο: Την αύξηση των δημοσίων εσόδων μιας χώρας που τα κρατικά της ταμεία ήταν (και παραμένουν) από αναιμικά έως τελείως άδεια. Μέσα σε όλον αυτό τον καταιγισμό ριζικών αλλαγών στη φορολογία, πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα στα τεκμήρια, καθώς με τη δυναμική επαναφορά τους έφεραν τα πάνω-κάτω στα μέχρι και πέρσι παγιωμένα δεδομένα, και προβλημάτισαν έντονα πολλά νοικοκυριά. Ο κάθε φορολογούμενος λοιπόν είχε ανέκαθεν υποχρέωση – όπως άλλωστε είναι και απόλυτα λογικό- να δικαιολογήσει:  Αγορά αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, σκαφών αναψυχής και πλοίων & αεροσκαφών  Αγορά ακινήτων καθώς και την ανέγερση οικοδομών  Κατασκευή πισίνας, όπως και τη χρηματοδοτική και χρονομεριστική μίσθωση ακινήτων  Αγορά κινητών πραγμάτων άνω των 10.000 € (πλέον), αλλά και δωρεές ή γονικές παροχές  Εξόφληση δανείων ή πιστώσεων, αλλά παράλληλα και τη χορήγηση δανείων ή διευκολύνσεων  Χορηγίες χρηματικών ποσών άνω των 300 € (δεν ισχύει το χρηματικό όριο για χορηγίες προς δημόσιο, δήμους, κοινότητες κ.λπ.) Εξαιρουμένων των παραπάνω πράξεων -που ούτως ή άλλως αποτελούν στοιχεία του «πόθεν έσχες» και πρέπει να καλυφθούν- ο Έλληνας φορολογούμενος ξαναβρήκε μπροστά του μια σειρά τεκμηρίων που πρέπει να καλύπτει, «αντιμετωπίζοντας» πλέον τη λεγόμενη ετήσια αντικειμενική δαπάνη, ενώ, ήδη, με το μεσοπρόθεσμο, και τον επονομαζόμενο εφαρμοστικό νόμο, τα τεκμήρια γίνονται ακόμα αυστηρότερα.

Έχει έως τώρα αποτέλεσμα η εφαρμογή των τεκμηρίων; Αν αναλογιστούμε ότι τα περισσότερα φετινά εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά ή μηδενικά, μάλλον δεν έχουν επιφέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Σίγουρα, αρκετοί από τους φορολογούμενους πιάστηκαν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Στην πράξη όμως, διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι είτε

Από τον Παναγιώτη Τσένο, Φοροτεχνικός, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, contact@tsenos.gr

κάλυπταν άμεσα τα τεκμήριά τους είτε στη χειρότερη των περιπτώσεων τα κάλυψαν πραγματοποιώντας ανάλωση από εισοδήματα προηγουμένων ετών.

Είναι δίκαιο το σύστημα φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια; Η λέξη τεκμήριο είναι παράγωγη της λέξης «τεκμαίρεται» που σημαίνει συμπεραίνεται. Με άλλα λόγια τα περιουσιακά στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πόσα χρήματα κατ’ ελάχιστον κερδίζει (θεωρητικά) ετησίως ο φορολογούμενος. Θεωρούμε ότι και μόνο το γεγονός ότι το εισόδημα προς φορολόγηση δε βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία, αλλά απλά «συμπεραίνεται» υποθετικά το εισόδημα, υπάρχουν περιπτώσεις που δημιουργούνται κοινωνικές αδικίες. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που με θυσίες και σωστή οικονομική διαχείριση απέκτησαν κάποια περιουσιακά στοιχεία που ονειρεύονταν και δε σημαίνει ότι κάθε χρόνο έχουν κάποιο μίνιμουμ υψηλό εισόδημα. Επίσης, πάρα πολλών οικογενειών το εισόδημα είτε μειώθηκε δραματικά είτε για διάφορους λόγους δεν ανήκουν σε εκείνες τις κατηγορίες πολιτών που μπορούν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια που τους αναλογούν. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να τονιστεί ότι και η υπερβολική ελαστικότητα στα τεκμήρια δημιουργούσε προβλήματα, καθώς δεν επέτρεπε στην εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και στο ΣΔΟΕ να ελέγχουν επαρκώς την κατάσταση, και κυρίως να εντοπίζουν με μεγαλύτερη ευκολία όσους έχουν κάνει διασπάθιση δημόσιας περιουσίας. Θα λέγαμε λοιπόν, ότι παρότι το σύστημα των τεκμηρίων δεν είναι δίκαιο, είναι από ένα σημείο κι έπειτα αναγκαίο, ειδικά σε μια χώρα όπως η δική μας, που δυστυχώς μαστίζεται από φαινόμενα διαφθοράς.

Τι άλλα προβλήματα δημιουργούνται; Η δυναμική επαναφορά των τεκμηρίων, σε συνδυασμό με την κρίση και την -χωρίς ημερομηνία λήξης- ύφεση στην αγορά, αφαιρούν αναμφίβολα μεγάλο μέρος από την αγοραστική δύναμη των πολιτών, αφού, εκτός των άλλων, μειώνεται το εισόδημα προς ανάλωση και χρησιμοποίηση για μελλοντικές αγορές. Κατά συνέπεια, μείωση της κίνησης στην αγορά και νέα επιδείνωση της κρίσης. Στο portal www.businesswoman.gr θα βρείτε αναλυτικούς πίνακες για το τι ίσχυε έως και πέρσι, τι ίσχυσε για τις δηλώσεις που κατατέθηκαν φέτος, αλλά και το τι θα ισχύει από το 2012. Αξίζει πάντως, να αναρωτηθούμε και κάποιες άλλες παραμέτρους του θέματος. www.businesswoman.gr

17


BUSINESS

WOMAN ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

test

Από τη Μαριάννα Τσουλιά Τέως Γενική Διευθύντρια Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονί­κης, Πρώην Διευθύντρια ICAP Group Βόρειας Ελλάδας, Πρώην Διευθυντικό στέλεχος Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος mtsoulia@gmail.com

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ Θυμήσου Όσα γνωρ ίζεις και διαβάζεις για τη διαπραγμ άτευση Εσ ύ τα κάνει κ αι ο Αντίπαλ ός σου, μην τον υπ οτιμάς.

18

www.businesswoman.gr

ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΚΑΠΩΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙ­ΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ; ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΡΕΝΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΜΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΜΑΣ, ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ, ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΕΥΕΛΙΞΙΑ, ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ. ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΣΑΣ ΙΔΕΕΣ ΑΠΟ ΠΡΙΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΜΑΧΗ ΣΤΙΓΜΗ.


Ας δούμε λοιπόν πως απαντάμε σε μια σειρά από ερωτήσεις. Η πρώτη μας αντίδραση είναι η πιο ειλικρινής και στο τέλος θα υπάρχει ο σχετικός σχολιασμός για τις παρακάτω ερωτήσεις.

1 2 3 4 5 6 7

Θεωρείς τη διαπραγμάτευση σαν μια διαδι­κασία άκρως ανταγωνιστική ή μια διαδικασία συνεργασίας; Συμμετέχεις σε μια διαπραγμάτευση με σκο­πό να πετύχεις μια δίκαιη συμφωνία ή να νι­κήσεις; Σε τι αποτέλεσμα στοχεύεις, ένα καλό απο­τέλεσμα για την επιχείρησή σου ή ένα καλό αποτέλεσμα και για τα δύο μέρη; Πριν από τη διαπραγμάτευση , προσπαθείς να διαπιστώσεις το μέγεθος των αρμοδιοτή­των που έχουν παραχωρηθεί στο αντίπαλό από την εταιρεία του; Συζητώντας τις προσωπικές απόψεις του αντιπάλου σου για τα προβλήματα που αντι­μετωπίζει με το υπό διαπραγμάτευση θέμα, αισθάνεσαι συγκίνηση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει;

8 9 10 11 12

Όταν διαπραγματεύεσαι, πόσο πιστός παρα­μένεις στους βασικούς σου στόχους; Κατά τη διάρκεια των επαφών σου με άλλους ανθρώπους συνήθως ελέγχεις τα συναισθή­ματά σου ή αφήνεις να παρασύρεσαι από αυτά; Τι κάνεις περισσότερο κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ακούς ή μιλάς; Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης τι σε ενδιαφέρει περισσότερο, οι αδυναμίες του αντιπάλου σου ή τα δυνατά του σημεία; Μένεις αμετακίνητος στα σχέδιά σου κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων;

Πόσο γρήγορα ή πόσο αργά υποχωρείς από τις αρχικές σου απόψεις και προς την κατεύ­θυνση των απόψεων του αντιπάλου σου; Αν συμμετέχεις σε κάποια συνάντηση και κατά τη διάρκειά της δεν καταλαβαίνεις κάτι, τότε αφήνεις το θέμα να περάσει ή πάντα κάνεις ερωτήσεις μέχρι να αισθανθείς ότι το καταλαβαίνεις;

Σχολιασμός Η διαπραγμάτευση είναι ανταγωνιστική διαδικασία. Ο στόχος λοιπόν είναι να νικήσεις, και όλη η νίκη αφο­ρά την επιχείρησή σου. Μη σπαταλάς ενέργεια σε ανθρώπους που δεν έχουν αρμοδιότητα. Πρέπει να έχεις κρύο αίμα για τα θέματα που αφο­ρούν στη διαπραγμάτευση, για προσωπικά ζητήματα μπορεί να συμπάσχεις με ευγένεια και διακριτικότητα. Ο αργός ρυθμός υποχώρησης είναι σε όφελός σου, κουράζει και μπερδεύει τον αντίπαλο, ενώ καταλα­ βαίνει πως είσαι σκληρός διαπραγματευτής, πρόσεχε όμως μη εξαντλήσεις την υπομονή του και φύγεις από το στόχο σου. Να ρωτάς, να μην είσαι περήφανος, πρόκειται για το συμφέρον σου. Πρέπει να είσαι απόλυτα πιστός στους βασικούς σου στόχους, με την προϋπόθεση ότι έχεις πραγματοποι-

ήσει άψογη και ρεαλιστική προετοιμασία για αυτούς, ώστε να μη σε απορρίψουν από την αρχή. Η αποστασιοποιημένη στάση δείχνει επαγγελματισμό και πειθαρχία. Ποτέ μην υποτιμάς ότι το συναίσθημα παγιδεύει τη λογική. Μάθε να ακούς και να παρατηρείς. Πρόσεχε όμως τα επιχειρήματά σου πρέπει να αναπτύσσονται με πειθώ και πληρότητα. Οι επαγγελματικές αδυναμίες του αντιπάλου σου είναι εργαλεία για χειρισμό της συζήτησης, μη μπερδεύεις όμως άλλου είδους αναπηρίες με τη διαπραγμάτευση. Εκεί πρέπει να είσαι γενναιόψυχος και ευγενής. Οι στόχοι σου θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι αλλά πιο ξεκάθαρα τα όριά σου και οι εναλλακτικές που προκύ­πτουν από την στρατηγική σου. Οι ευέλικτες τακτικές είναι εκείνες που βρίσκουν σημεία συνάντησης. www.businesswoman.gr

19


BUSINESS

WOMAN ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Από τον Παναγιώτη Γ. Ρεγκούκο Σύμβουλος Οργάνωσης Επιχειρήσεων, Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων, Συγγραφέας, ομιλητής. www.pregoukos.gr info@pregoukos.gr

10

δικαιολογίες

που κρατούν τους πελάτες σε απόσταση

ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ «ΠΙΕΣΗ» ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΞΑΣΚΟΥΝ ΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ, ΕΦΕΥΡΙΣΚΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΑΣΦΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ.

Α

ς δούμε μαζί ποιες είναι αυτές οι δικαιολογίες και πώς μπορούμε να τις ξεπεράσουμε, ενθαρρύνοντάς τους να έρχονται σε επικοινωνία μαζί μας, ακόμη και αν δε θέλουν να αγοράσουν κάτι. Και μόνο που θα μιλήσουμε μαζί τους, είναι «χρόνος πώλησης» για την επόμενη φορά. Γιατί με τον πελάτη θα πρέπει να κοιτάζουμε μακριά και όχι μόνο έως την τωρινή αγορά που κάνει. Στο πλαίσιο αυτής της συστηματικής και μόνιμης επικοινωνίας, χρειάζεται να χειριστούμε κατάλληλα τις δικαιολογίες, ώστε να μην παρεξηγηθεί ο πελάτης, ενώ παράλληλα να εξασφαλίσουμε την συνέχεια μαζί του.

Θα το σκεφτώ! Είναι η πιο κοινή δικαιολογία, που δίνει το μήνυμα πως ακόμη δεν είναι έτοιμος να αγοράσει ή πως η πίεση είναι πολύ μεγάλη και θέλει να φύγει, να σκεφτεί με την ησυχία του και μετά να αποφασίσει. Εμείς, μειώνουμε δραστικά την πίεσή μας, του δίνουμε την αίσθηση ότι εκείνος «κινεί τα νήματα» με το ότι «η απόφαση είναι δική του». Στην συνέχεια τον καλούμε να σκεφτούμε μαζί, για να του απαντήσουμε σε όλες τις απορίες που πιθανώς να έχει.

Θα περάσω αργότερα! Είναι το «χρύσωμα του χαπιού» προς τον πωλητή, που πολλές φορές πιστεύει πως όντως ο πελάτης θα ξαναγυρίσει. Τις περισσότερες φορές όμως δε γυρίζει. Γι’ αυτό και εμείς του κάνουμε μια δελεαστική προσφορά που να μην μπορεί να αρνηθεί και του προτείνουμε να τη δεχτεί «τώρα» γιατί δε θα ισχύσει αργότερα.

20

www.businesswoman.gr

Θέλω να κοιτάξω και αλλού! Είναι μια «λογική» αντίδραση του πελάτη, που δυστυχώς την υιοθετούν οι πωλητές και τον αφήνουν να φύγει. Μάλιστα μερικοί τον προτρέπουν να δει και άλλους προμηθευτές, προκειμένου να δείξουν την αυτοπεποίθηση που διαθέτουν, ότι είναι οι καλύτεροι. Βεβαίως, δεν αρνούμεθα την πρόθεση του πελάτη να δει και αλλού, αλλά του κάνουμε τη δυνατή μας πρόταση για να μη χρειαστεί να κάνει «έρευνα αγοράς».

Δεν έχω χρήματα μαζί μου! Για τον πελάτη είναι μια πολύ ισχυρή δικαιολογία, γιατί αν δεν έχει χρήματα ο πωλητής δεν μπορεί να κάνει κάτι. Όμως, επειδή ο πελάτης το λέει για να αποφύγει, ο σωστός πωλητής το κατανοεί, αλλάζει ύφος και επικοινωνία ώστε να καθησυχάσει τον πελάτη και μετά του κάνει την πρόταση να αγοράσει αυτό που θέλει και να φέρει ή αν στείλει τα χρήματα μετά (αν μάλιστα είναι και γνωστός, ακόμη καλύτερα). Αν σκεφτείτε πως μπορεί να μην τα φέρει ποτέ, σας προλαβαίνουμε λέγοντας πως καταγράφετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να τον βρείτε μετά.

Θα σας ειδοποιήσω εγώ! Και αυτή η φράση αποτελεί «χρύσωμα του χαπιού» ενώ δίνει πλήρως την εξουσία στον πελάτη, να επανέλθει όποτε θέλει εκείνος, βάζοντας τον πωλητή σε παθητική θέση. Η απάντηση που χρειάζεται εκεί ο πελάτης είναι μια πρώτη αποδοχή της πρόθεσής του και ένα «ευχαριστώ» για την καλή του


διάθεση, αλλά και καταγραφή μιας διεύθυνσης που έχει (κανονική ή ηλεκτρονική), μόνο και μόνο για να τον ενημερώνετε για νέες παραλαβές, νέες υπηρεσίες κ.λπ.

Ναι, βεβαίως, μπορούμε να συναντηθούμε! Είναι μια υπόσχεση που μπορεί να μην εκπληρωθεί ποτέ, γιατί ο πελάτης θέλει να κρατήσει απόσταση από τον πωλητή. Ουσιαστικά μπορεί να φαίνεται ότι του κλείνει το ραντεβού, εν τούτοις όμως, τελικά την στήνει και δεν εμφανίζεται. Γι’ αυτό ο πωλητής δεν πρέπει να «αποσπά» με τεχνάσματα το ραντεβού, αλλά με πλήρη αποδοχή εκ μέρους του πελάτη.

Θα περάσω εγώ, δεν είναι ανάγκη να έρθετε εσείς! Στο ίδιο στυλ, ο πελάτης δίνει υπόσχεση που δε θα τηρήσει ποτέ. Γι’ αυτό και χρειάζεται να αναλαμβάνει πάντα ο πωλητής την επόμενη κίνηση, για να έχει τον έλεγχο της πώλησης.

Αναβάλω την αγορά για αργότερα! Προσπαθεί έτσι να πείσει τον πωλητή να σταματήσει τις προσπάθειές του, γνωρίζοντας πως ο πωλητής θέλει την πώληση «εδώ και τώρα». Μπορεί λοιπόν να αιφνιδιάσει ευχάριστα τον πελάτη, με το να τον διαβεβαιώσει πως είναι στη διάθεσή του για όποτε θελήσει να κάνει την αγορά και με το να ξεκινήσει μια συχνή αλλά όχι ενοχλητική επικοινωνία με τον πελάτη.

Θέλω να ρωτήσω… κάποιον! Η γυναίκα θέλει να ρωτήσει τον άντρας της και ο άντρας τη γυναίκα, ή το δικηγόρο του ή το σύμβουλο του κ.λπ. Είναι μια υπεκφυγή του πελάτη, την ουσία της οποίας δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει. Ο πωλητής τη δέχεται ψύχραιμα και ειλικρινά και προτείνει στον πελάτη να επικοινωνήσει με το «σύμβουλο» του για να του κάνει εκείνος την παρουσίαση.

Δε μου αρέσει, δε μου κάνει … ευχαριστώ πολύ! Είναι η τελειωτική βολή του πελάτη προς τον πωλητή, που δε θέλει να τον ξαναδεί, αφού έχει δεχθεί ανελέητη πίεση για να αγοράσει. Ο έξυπνος πωλητής δεν αφήνει τα πράγματα να φτάσουν ως εκεί, αλλά και εκεί να φτάσουν, το αναγνωρίζει, κάνει πίσω, ζητάει συγνώμη από τον πελάτη και κάνει μια τελευταία προσπάθεια να τον προσεγγίσει ξανά. Αυτό γίνεται με μια ανοιχτή συζήτηση μαζί του και με μια ειδική πρόταση, που περιλαμβάνει και μια μικρή «αποζημίωση» για την ταλαιπωρία που επεφύλαξε στον πελάτη.

Αυτές είναι οι βασικές δικαιολογίες που κρατάνε τον πελάτη μακριά. Καλύτερα να τις προλάβετε ώστε να μη φτάσει η στιγμή που ο πελάτης θέλει να σας αποφύγει, γιατί αυτό είναι το χειρότερο που θα μπορούσατε να καταφέρετε. Όμως, επειδή πολλές φορές μπορεί να φτάσετε στο σημείο αυτό, καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι, να μην αιφνιδιαστείτε, να δείξετε ψυχραιμία και να αναγνωρίσετε το λάθος στον πελάτη. Αυτή η αναγνώριση μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια πώλησης. Η σχέση με τον πελάτη πρέπει να είναι μια καλή, συνεργατική και με σεβασμό σχέση και όχι μια συμφεροντολογική οικονομική δοσοληψία.

www.businesswoman.gr

21


BUSINESS

WOMAN ΚΑΡΙΕΡΑ

Τι πρέπει να αποφεύγει ο υποψήφιος σε ένα βιογραφικό (συνήθη λάθη).

helpful tips για ένα πετυ χημένο βιογραφικό!

Γιατί είναι σημαντική μία καλή παρουσίαση ενός βιογραφικού; Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί το βασικό τρόπο να παρουσιάσετε τον εαυτό σας και να προκαλέσετε το ενδιαφέρον του πιθανού εργοδότη ώστε να πάρετε το εισιτήριο για τη συνέντευξη.

Τι είναι αυτό που θέλει να δει ένας εργοδότης σε ένα βιογραφικό;

Αυτό που θέλει ο εργοδότης να δει είναι οι γνώσεις, η εμπειρία και οι ικανότητες που κάποιος έχει. Μέσω της σύντομης περιγραφής και ανάλυσης των σπουδών και των καθηκόντων που κάποιος είχε κατά την εργασιακή του εμπειρία, θα μπορέσει να κατανοήσει αν ο υποψήφιος είναι κατάλληλος για τη θέση, άρα και να προχωρήσει σε συνέντευξη.

Ποιες είναι οι βασικές ενότητες που πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα βιογραφικό;

Το βιογραφικό πρέπει να είναι σύντομο και σαφές. Δεν πρέπει να πλατειάζει και να κουράζει τον αναγνώστη.  Τα προσωπικό σας στοιχεία  Επαγγελματική εμπειρία  Δημοσιεύσεις – Ανακοινώσεις  Εκπαίδευση/ Σπουδές  Σεμινάρια-Συνεχής Επιμόρφωση  Ξένες Γλώσσες  Γνώσεις Ηλεκτρονικών Υπολογιστών  Μέλος επαγγελματικών συλλόγων ενώσεων  Προσωπικά Ενδιαφέροντα  Συστάσεις

22

www.businesswoman.gr

Ο υποψήφιος θα πρέπει να προσέξει να:  Μην πλατειάζει με θέματα εργασιών που εκπονήθηκαν κατά την διάρκεια των σπουδών. * Μην πλατειάζει με αναφορά στα μαθήματα που ασχολήθηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών.  Ελέγχει το βιογραφικό του για ορθογραφικά λάθη.  Μη βάζει φωτογραφία που δεν είναι επαγγελματική.  Αναγράφει την επιθυμητή θέση εργασίας εάν αυτή συμπίπτει με το αντικείμενο της θέσης εργασίας που υποβάλλει αίτηση.  Μην αναφέρει ύψος, βάρος και παρόμοιες πληροφορίες.  Μην αποστέλλει ένα εκτενές βιογραφικό, αλλά να προσπαθεί να το περιορίσει στις 2 σελίδες.  Κάνει μία σύντομη αναφορά στις αρμοδιότητες της θέσης που κατείχε.  Αποφεύγει να χρησιμοποιεί χρώματα, σχέδια στο βιογραφικό.  Αποφεύγει τη συγγραφή του βιογραφικού στα Κεφαλαία.  Αποφεύγει τις μη επαγγελματικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις (e-mail).  Μην αναφέρει επιθυμητό μισθό.  Εμφανίζει αληθή στοιχεία, γιατί κατά τη διαδικασία της συνέντευξης θα φανούν οι αντιθέσεις.  Μην αναφέρει τους επαγγελματικούς στόχους και να μην αναλύει την ικανοτότητές του ή τι μπορεί να προσφέρει σε μια εταιρεία στο βιογραφικό του, αλλά τα παραπάνω να αναφέρονται στην συνοδευτική επιστολή.

Τι άλλο μπορεί να κάνει ο υποψήφιος πριν αποστείλει το βιογραφικό του;

Αν ο υποψήφιος επιθυμεί να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τη θέση μπορεί να καλέσει ο ίδιος (όχι κάποιο συγγενικό του πρόσωπο ή φίλος) να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τη θέση αφού πρώτα έχει σημειώσει την θέση εργασίας και τις ερωτήσεις που θέλει να κάνει ώστε να αφήσει καλή εντύπωση. Ο υποψήφιος θα πρέπει να ελέγξει ξανά το βιογραφικό για τυχόν λάθη, τα οποία όμως μπορεί να είναι ουσιαστικά για την επιλογή του. Ο υποψήφιος θα πρέπει να ελέγξει την αγγελία αν ζητάει την ύπαρξη συνοδευτικής επιστολής πέρα από το βιογραφικό σημείωμα. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρει τον κωδικό της θέσης για την οποία δηλώνει το ενδιαφέρον του. Αν η αποστολή του βιογραφικού δεν αφορά κάποια συγκεκριμένη αγγελία τότε θα πρέπει να αναφέρει τους τομείς του ενδιαφέροντός του.

Υπόδειγμα Βιογραφικού Σημειώματος θα βρείτε στο http://businesswoman.gr/epixeirimatikotita/epixirein


BUSINESS

WOMAN ΕΡΕΥΝΑ

Η Ετήσια Έρευνα της αποκαλύπτει την Έλλειψη

Π

όσο δύσκολο είναι για τους Έλληνες εργοδότες να βρουν τους κατάλληλους υπαλλήλους. Το 41% των εργοδοτών στην Ελλάδα δυσκολεύονται να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας τους, συγκριτικά με το 34% που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος. Την 1η Ιουνίου του 2011 στην Αθήνα η ManpowerGroup ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της τέταρτης ετήσιας έρευνας Έλλειψης Ταλέντου, που αποκάλυψε ότι το 41% των εργοδοτών στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κάλυψη σημαντικών για την επιτυχία της εταιρείας τους θέσεων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο για έκτη χρονιά, και φανέρωσε φέτος ότι ένας στους τρεις εργοδότες σε όλον τον κόσμο δυσκολεύεται να καλύψει σημαντικές κενές θέσεις εργασίας. Στην Ελλάδα, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων Επαγγελματιών Πωλητών, με δεύτερη ειδικότητα τους Τεχνικούς. Την τρίτη θέση κατέχουν φέτος τα Υψηλόβαθμα Στελέχη, παρά το γεγονός ότι την ίδια στιγμή καταγράφονται εκατοντάδες που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Αξιοσημείωτο είναι επίσης

Ταλέντου στη χώρα μας!

το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν τους κατάλληλους εργάτες, θέση που δεν απαιτεί τυπικά προσόντα.

Στην ερώτηση ποια θέση θεωρούν ότι είναι δυσκολότερο να καλυφθεί, οι εργοδότες στην Ελλάδα απάντησαν ότι είναι αυτές των Επαγγελματιών Πωλητών, των Τεχνικών και των Υψηλόβαθμων Στελεχών Το Προσωπικό όλων των βαθμίδων για λογιστήρια και οικονομικές υπηρεσίες όπως και οι Μηχανοτεχνίτες διατηρούνται περίπου στις ίδιες θέσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ η ζήτηση σε Εργάτες και Χειρώνακτες έχει ανεβεί στη λίστα. Το Προσωπικό Διοικητικής και Γραμματειακής Υποστήριξης παρουσιάζει μικρότερο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ για πρώτη φορά μπαίνουν στη λίστα με τα δέκα επαγγέλματα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση προσωπικού οι Οδηγοί και Χειριστές Βαρέων Οχημάτων και οι Επόπτες.

Όταν οι εργοδότες ερωτήθηκαν σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δυσκολεύονται να καλύψουν τις θέσεις εργασίας, ο πρώτος που ανέφεραν ήταν η Έλλειψη Εμπειρίας, σε ποσοστό 34%, ακολουθούμενος από την Έλλειψη Κατάλληλων Υποψηφίων σε ποσοστό 28%. Ακολουθεί η Έλλειψη Γνώσης της συγκεκριμένης (κατά περίπτωση) Αγοράς ή η έλλειψη Τυπικών Προσόντων ή Πιστοποιήσεων, με 24%. Οι εργοδότες, όμως απάντησαν και σε μια ακόμη ερώτηση, σχετικά με τις στρατηγικές αντιμετώπισης των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην κάλυψη θέσεων. Με μεγάλη διαφορά, πρώτη βγήκε η προσφορά επιπλέον εκπαίδευσης στο προσωπικό, με 39%, ενώ δεύτερη στρατηγική είναι η εστίαση στη διακράτηση προσωπικού στις συγκεκριμένες θέσεις με 17%. Επίσης σημαντικές στρατηγικές, τρίτη και τέταρτη στις προτεραιότητες των εργοδοτών με 15% και 14%, είναι ο επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων αξιολόγησης, για να περιληφθούν και υποψήφιοι χωρίς τα τυπικά προσόντα που είχαν οριστεί και η τοποθέτηση ανθρώπων που δεν έχουν τα προσόντα εκείνη τη στιγμή. www.manpowergroup.com

Οι 10 πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας το 2010 στην Ελλάδα

Οι 10 πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας το 2011 στην Ελλάδα

Επαγγελματίες Πωλητές

Επαγγελματίες Πωλητές

Τεχνικοί

Τεχνικοί

Προσωπικό για Διοικητική & Γραμματειακή Υποστήριξη

Υψηλόβαθμα Στελέχη

Προσωπικό όλων των βαθμίδων για Λογιστήρια /

Προσωπικό όλων των βαθμίδων για Λογιστήρια/

Οικονομικά Τμήματα

Οικονομικά Τμήματα

Υψηλόβαθμα Στελέχη

Εργάτες / Χειρωνάκτες

Προσωπικό εξειδικευμένο στην Πληροφορική

Προσωπικό για Διοικητική & Γραμματειακή Υποστήριξη

Εργάτες / Χειρωνάκτες

Μηχανοτεχνίτες

Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί & χειριστές βαρέων οχημάτων

Εξειδικευμένοι

Προϊστάμενοι Πωλήσεων

Εργαζόμενοι στον τομέα εξυπηρέτησης πελατών

Επόπτες www.businesswoman.gr

23


BUSINESS

WOMAN

ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

BUSINESS

WOMAN Επιτυχία γένους

θυληκού ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ - ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΑΘΟΣ - ΣΕ «ΑΛΗΘΙΝΕΣ» ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΡΙΕΡΑ. Η όλο και μεγαλύτερη ανερχόμενη δύναμη στην οικονομική πραγματικότητα του 21ου αιώνα ονομάζεται γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ενώ στο παρελθόν οι γυναίκες περιορίζονταν στο γάμο, την οικογένεια και τη φροντίδα του νοικοκυριού, σήμερα έχουν εισβάλλει δυναμικά στην αγορά εργασίας, όχι μόνο ως εργαζόμενες αλλά και ως επιχειρηματίες. Τα δεδομένα και τα ποσοστά των επιστημονικών ερευνών επιβεβαιώνουν με τη σειρά τους τις μεγάλες διαστάσεις της επαγγελματικής εξέλιξης της γυναίκας τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα οι γυναίκες επαγγελματίες δίνουν το δικό τους σημαντικό αγώνα για μία αξιοπρεπή θέση στον επιχειρηματικό κόσμο. Ποια είναι όμως η θέση των ίδιων για το σημαντικό αυτό θέμα; Το Business Woman συγκέντρωσε τις ενδιαφέρουσες απόψεις των Ελληνίδων γυναικών και σας τις παρουσιάζει. 24

www.businesswoman.gr


www.businesswoman.gr

25


BUSINESS

WOMAN

ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ρένια Καρακουλάκη

The power of design «Ένα μολύβι και ένα όνειρο, μπορεί να σε οδηγήσει παντού»

«Αυτή είναι και η μαγεία της διακόσμησης. Δεν σταματάς να ανανεώνεσαι ποτέ και φαίνεται στα έργα σου.» Η Ρένια Καρακουλάκη αγαπά τη δουλεία της και αυτό φαίνεται και από την πορεία της στο χώρο του design. Μιλήστε μας λίγο για την εταιρία σας: πότε ξεκίνησε, τι προσφέρει. Το 1985 άνοιξα το διακοσμητικό μου γραφείο στην Θεσσαλονίκη. Η αγάπη για τη δουλειά μου, μού έφερε πελάτες, που μου εμπιστεύτηκαν έργα από τα πιο μικρά έως τα πιο μεγάλα. Διαμερίσματα, μονοκατοικίες, εμπορικά καταστήματα, ιατρεία, φαρμακεία, ινστιτούτα αισθητικής, κομμωτήρια, γραφεία πολυεθνικών εταιρειών, εργοστάσια, ιδιωτικές κλινικές, αίθουσες εκδηλώσεων απαρτίζουν τον κατάλογο των έργων μου όλα αυτά τα χρόνια. Το γραφείο μου αναλαμβάνει την κατασκευή από την αρχή (σκελετό) του έργου ή την ανακαίνιση του ήδη υπάρχοντος. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια. Βλέποντας τις δυνατότητες που προσφέρει το ιντερνέτ και παρακολουθώντας πως δουλεύουν οι συνάδελφοί μου στο εξωτερικό, δημιούργησα το www.letsdecorateonline.com. Το letsdecorateonline προσφέρει πολύ οικονομικές υπηρεσίες διακόσμησης, μέσω διαδικτύου. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πελάτες από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Είναι απλό. Ο πελάτης μετράει ο ίδιος και μας στέλνει (μέσω e-mail κατευθείαν από τη σελίδα μας) τα μέτρα και τις φωτογραφίες του χώρου του. Εμείς κάνουμε τη μελέτη βάσει των πληροφοριών που μας έδωσε ο πελάτης και την αποστέλλουμε πάλι μέσω e-mail μαζί με κατάλογο προτεινόμενων επίπλων, αξεσουάρ, χρωμάτων, κατασκευών κ.λπ. καθώς και τιμές και διευθύνσεις των online καταστημάτων για να τα προμηθευτεί. Το καινοτόμο αυτό εγχείρημά μου, έτυχε μεγάλου ενθουσιασμού και έφερε καινούργιους πελάτες εντός της Ελλάδος αλλά και εκτός, όπως στην Ολλανδία, Καναδά, Αμερική. Πιστεύω μας είναι ότι «το design πρέπει να είναι προσιτό σε όλους». Ποιες ήταν οι σπουδές που ακολουθήσατε και κατά πόσο σας βοήθησαν στην επαγγελματική σας καριέρα. Στα 18 μου κέρδισα μια υποτροφία για 1 χρόνο στη Νέα Υόρκη στην αγγλική γλώσσα. Επειδή όμως από μικρή μου άρεσε η ζωγραφική και ό,τι είχε σχέση με καλλιτεχνικές

26

www.businesswoman.gr

δημιουργίες, παρακολούθησα παράλληλα και ένα χρόνο design εκεί. Αυτή ήταν και η αρχή της αναζήτησής μου στο χώρο της διακόσμησης. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα παρακολούθησα 3 χρόνια σπουδών διακόσμησης στις σχολές Δημητρέλη. Όμως οι πιο σημαντικές σπουδές μου, είναι η πείρα μου όλα αυτά τα χρόνια στις κατασκευές και η συνεχής ενημέρωσή μου για καινούργια υλικά, καινούργιες τάσεις, εκθέσεις κ.λπ. Αυτή είναι και η μαγεία της διακόσμησης. Δε σταματάς να ανανεώνεσαι ποτέ. Και φαίνεται στα έργα σου. Η λιτή πολυτέλεια, ο συνδυασμός των στυλ και η δημιουργία φιλόξενων χώρων χαρακτηρίζουν τις δημιουργίες μου. Είστε μια επιτυχημένη αυτοδημιούργητη επαγγελματίας. Τι θα θέλατε να συμβουλεύσετε μια νέα συνάδελφό σας. Ποιες δυσκολίες και προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει. Κάθε επάγγελμα αν δε το αγαπάς και δε το σέβεσαι, καλύτερα να μην το κάνεις. Ακόμη περισσότερο στο δικό μας επάγγελμα, όπου χρειάζεται διαρκής ενημέρωση, εργασία σε δύσκολες συνθήκες και δεν υπάρχει ωράριο. Το όμορφο τελικό αποτέλεσμα ενός έργου μας όμως, είναι η αποζημίωσή μας. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας πιστεύετε ότι μία γυναίκα επαγγελματίας μπορεί να συνεργαστεί καλύτερα με μία γυναίκα ή με έναν άντρα. Για μένα δεν υπάρχει διαφορά στο φύλο. Πρέπει να σέβεσαι τη δουλειά σου και τους συνεργάτες σου ανεξαρτήτως φύλου. Ένας σωστά διαμορφωμένος και όμορφος χώρος είναι αποτέλεσμα δουλειάς και του γραφείου μας, και των συνεργείων που εργάστηκαν για τη δημιουργία του. Πείτε μας μία έκφραση που χρησιμοποιείτε συχνά και σας δίνει κουράγιο και δύναμη. Δανείζομαι μια έκφραση της συγγραφέως της ζωής Joyce A. Myers. “A pencil and a dream can take you anywhere” «ένα μολύβι και ένα όνειρο, μπορεί να σε οδηγήσει παντού». karakoulaki@gmail.com www.letsdecorateonline.com


Θα θέλαμε να μας δώσετε πληροφορίες για το life coaching, (τι είναι, το ιστορικό και πως λειτουργεί). Ο όρος life coaching γεννήθηκε στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια στις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Ψυχολόγοι, θεραπευτές, σύμβουλοι, ήλθαν αντιμέτωποι με μια νέα κατηγορία ανθρώπων που ενώ δεν είχαν ιδιαίτερα ψυχολογικά προβλήματα είχαν ανάγκη καθοδήγησης και οργάνωσης για να μπορέσουν να ανακαλύψουν τι πραγματικά θέλουν από τη ζωή και να πετύχουν τους στόχους τους. To Life Coaching είναι μια συνεργασία, μεταξύ του Coach (Προπονητή) και του Coachee (Προπονούμενου), που έχει σαν στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του που βρίσκεται και που θέλει να πάει κάποιος. Συχνά, προϋποθέτει και αρκετή δουλειά σε σχέση με το τελικό ζητούμενο, μιας και πολύ άνθρωποι είναι εξαιρετικά μπερδεμένοι και δεν έχουν ξεκάθαρα κάποια βασικά πράγματα όπως, τι στόχους έχουν και γιατί, τι τους ευχαριστεί πραγματικά, τι τους κινητοποιεί κ.λπ.. Το θέμα της κάθε συνεδρίας το καθορίζει ο πελάτης, ενώ στο τέλος της, ο πελάτης δεσμεύεται σε κάποιες δράσεις ή ασκήσεις που θα τον βοηθήσουν να πλησιάσει τους στόχους του. Το πρώτο στάδιο του Coaching είναι να ξεκαθαρίσετε τους στόχους σας και να επιλέξετε αυτούς που πηγάζουν από εσάς τους ίδιους (όχι από την οικογένεια, την κοινωνία κ.λπ) και θα σας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους. Στη συνέχεια εστιάζει σε 4 βασικούς τομείς από όπου συνήθως πηγάζουν τα εμπόδια στη ζωή μας: α) Την εμπειρία σας: Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την εμπειρία με λάθος τρόπο. Αντί να μάθουν κάτι από το παρελθόν τους, το προβάλλουν στο μέλλον τους προεξοφλώντας το και επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη. β) Την ιστορία-δικαιολογία σας: Στη ζωή όλων μας υπάρχει μια ιστορία απώλειας ή πόνου. Με τον καιρό, η ιστορία αυτή γίνεται η δικαιολογία μας για ό,τι κάνουμε ή δεν κάνουμε το οποίο μας σταματάει από το να αναπτύξουμε την πραγματική μας δυναμική. Είναι στο χέρι μας να πιαστούμε από αυτή την ιστορία και να μεγαλουργήσουμε εξαιτίας της, ή να κρυφτούμε πίσω από αυτή και να δυστυχήσουμε. γ) Τις πεποιθήσεις σας: Όλες οι γενικεύσεις και οι κανόνες σύμφωνα με τους οποίους ζούμε είναι οι πεποιθήσεις μας. Κι ενώ στην πραγματικότητα ποτέ δεν τις επιλέξαμε συνειδητά, τις αφήνουμε να καθορίζουν τη ζωή και την ευτυχία μας. Στην πραγματικότητα, πολλές από αυτές είναι εντελώς περιοριστικές. Ευτυχώς, με τη βοήθεια του Coach μπορεί να αλλάξουν. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει πιο εύκολα από ότι φανταζόμαστε και να αλλάξει ολόκληρη τη ζωή μας. δ) Τον εσωτερικό σας διάλογο: Το μυαλό μας βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση. Μέσα μας υπάρχει πάντα ένας εσωτερικός διάλογος που συνήθως αφορά εμάς και μας προσδιορίζει. Ο τρόπος που αναφερόμαστε ή μιλάμε στον εαυτό μας δεν είναι ένας απλός χαρακτηρισμός ή διάλογος. Είναι μια εντολή στον εγκέφαλό μας για μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε και να επιλέξουμε τον εσωτερικό διάλογο που μας ενδυναμώνει.

Νάνσυ Μαλλέρου

Life coaching The principle of happiness

Το life coaching απευθύνεται σε όλους ή σε συγκεκριμένα άτομα; Σε όλους όσους θέλουν να βελτιώσουν τη ζωή τους, ανεξαιρέτως φύλου, ηλικίας, επαγγέλματος κ.λπ.. Υπάρχουν φυσικά και το Executive, το Corporate και το Business Coaching που απευθύνονται σε επιχειρήσεις, οργανισμούς ή ιδρύματα, σε μεμονωμένους επιχειρηματίες και σε στελέχη εταιριών. Με ποια αφορμή ξεκινήσατε και ποια είναι η προσωπική σας εμπειρία πάνω στην μέθοδο του life coaching; Ήμουν η πρώτη πελάτης του εαυτού μου. Το τίμημα της επιτυχημένης μου καριέρας στον ιδιωτικό τομέα ήταν ένα καθολικό burnout. Όταν αποφάσισα ότι αυτό που θέλω είναι να είμαι ευτυχισμένη και να ξυπνάω με κέφι για ζωή κάθε μέρα, έψαξα να βρω τρόπους να βοηθηθώ. Έτσι ανακάλυψα το life coaching. Η θεμελιώδης αλλαγή που πραγματοποίησα στη ζωή μου –προσωπική, επαγγελματική και πνευματική- με ώθησαν στο να ασχοληθώ επαγγελματικά με το coaching. Ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα. Ναι, ζω τη ζωή που πάντα ονειρευόμουν και είμαι πιο ευτυχισμένη και ισορροπημένη από ποτέ. Η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, είναι επαγγελματίας Life, Executive & Business Coach, από τις πρωτοπόρους του κλάδου, με δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω ατομικών, ομαδικών και εταιρικών πελατών αλλά και σεμιναρίων. Είναι ιδρύτρια της Life Coaching Greece ενώ παράλληλα συνεργάζεται με την Athens Beverly Hills Plastic Surgery. Είναι συγγραφέας του best seller «ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ! Ο 1ος Ελληνικός Οδηγός Life Coaching» και του «Ανταγωνιστές Συνεργαστείτε». Διδάσκει μάρκετινγκ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι Coach των Ομιλητών στα TEDxAthens & TEDxThessaloniki. Dr. Nancy Mallerou Life, Business & Executive Coach www.lifecoachinggreece.gr nkm@otenet.gr Φωτογράφος: Χρήστος Ζήνας www.businesswoman.gr

27


BUSINESS

WOMAN

ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Άντρη Πέντα «Επιτυχία για μένα είναι η επαγγελματική μου ενασχόληση με αυτό που πραγματικά αγαπώ» Γνωρίζει άριστα την αγορά, δουλεύει σκληρά και υπεύθυνα και θέλει να εξελίσσεται συνεχώς. Η image maker, man­ager και επιτυχημένη επιχειρηματίας Άντρη Πέντα μιλάει στο Business Woman για την επαγγελματική της πορεία, τα μελλοντικά της σχέδια και την τέχνη του marketing. Ποια είναι η δική σας ιστορία επιτυχίας; Ποια είναι η Άντρη Πέντα; Καταρχάς επιτυχία για μένα είναι η επαγγελματική μου ενασχόληση με αυτό που πραγματικά αγαπώ. Από τη φύση μου είμαι δημοσιοσχεσίστρια, άρα η επιλογή μου να ακολουθήσω τον κλάδο του μάρκετινγκ στις σπουδές μου ήταν καθαρά συνειδητή. Με την αποπεράτωση των σπουδών μου στο Λονδίνο και την κατάκτηση, τόσο του πτυχίου, όσο και του επαγγελματικού διπλώματος του Chartered Institute of Marketing, επιδίωξα κατευθείαν καριέρα σε αυτό τον τομέα. Αφού εργάστηκα για ένα χρονικό διάστημα στο Λονδίνο επέστρεψα στην Κύπρο για να εφαρμόσω τις γνώσεις μου. Η θέλησή μου να διευρύνω τους πνευματικούς και επαγγελματικούς μου ορίζοντες στο μάρκετινγκ, με οδήγησαν σε μεταπτυχιακές σπουδές και πάλι στο Λονδίνο, παράλληλα με την πλήρη απασχόλησή μου στην Εrnst&Young, όπου εκτελούσα καθήκοντα μάρ­κετινγκ και δημοσίων σχέσεων μέχρι και το 2008. Μεγάλη ικανοποίηση για μένα και ιδιαίτερη τιμή ήταν το αξίωμα, της Ευρωπαϊκής Πρέσβειρας της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στην ηλικία των 27, όπως και το ότι επελέγην να αντιπροσωπεύσω την Κύπρο στο πρόγραμμα Women in Leadership που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική υπό την ευθύνη της πρώτης κυρίας Μισέλ Ομπάμα. Αυτή τη δουλειά τη θεωρώ τέχνη (εξού και το Mar­keting ART) και μου αρέσει να την υπηρετώ. Νοι­ώθω τυχερή που κατάφερα να ασχοληθώ επαγ­γελματικά με έναν τόσο ενδιαφέροντα κλάδο. Ποίο είναι το δυνατό σημείο της εταιρίας σας, το πλεονέκτημά της σε σχέση με τις άλλες εταιρίες ανταγωνισμού; Η ταχύτητα ποιοτικής εξυπηρέτησης σε δελεαστικές τιμές. Πέρα από αυτό, η πολύ καλή γνώση της αγοράς στην οποία βασίζεται η εταιρία μας (σε όλα τα πεδία δράσης), η σκληρή δουλειά, η εντιμότητα και η υπευθυνότητα που μας διακατέ-

28

www.businesswoman.gr

χει είναι μερικά άλλα δυνατά μας σημεία. Είναι γεγονός, ότι για να επιβιώσεις στον ανταγωνισμό, χρειάζεται γνώσεις, ταλέντο, συνεχή ενημέρωση στις εξελίξεις της αγοράς, καινοτομία, εξαιρετική οργάνωση και φυσικά, διορατικότητα. Πόσο καλές μάνατζερ, θα λέγατε πως είναι οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες; Δε νομίζω πως πρέπει να συσχετισθεί η ικανότητα με το φύλο. Πρωτίστως, έχει να κάνει με το χαρακτήρα. Για να επιτύχεις πρέπει κάποια βασικά στοιχεία να τα έχεις στο χαρακτήρα σου. Ωστόσο, είναι αναμενόμενο οι γυναίκες να χρησιμοποιούν κάποια εκ φύσεως στοιχεία της γυναικείας ψυχοσύνθεσης στη δουλειά τους. Όπως για παράδειγμα τη διαίσθηση. Οι άνδρες είναι εξαρτημένοι από αριθμούς, ενώ οι γυναίκες εμπιστεύονται όπου χρειάζεται και τη διαίσθησή τους. Γενικά όμως, κάθε επιχειρηματίας έχει τα δυνατά και αδύνατα σημεία του και δεν έχουν σχέση με το φύλο του. Θα μπορούσατε να επαγγέλλεστε κάτι άλλο; Νομίζω πως όχι. Βρήκα το στοιχείο μου και είμαι ευτυχισμένη σ΄ αυτό. Ποια είναι τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον; Στο μυαλό μου κυριαρχεί το όραμα για διαρκή εξέλιξη και επέκταση των εργασιών μας, έτσι ώστε να ανταποκρινόμαστε τόσο στις απαιτήσεις των πελατών μας όσο και στο συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε.Το να κρατήσει κανείς τη θέση του στην αγορά είναι πιο δύσκολο από το να φτάσει σ΄ αυτή. Alexia Penta andrie@pentamarketingart.com www.pentamarketingart.com


Μαρία Σπυριδάκη

«Χρώματα Ελλάδας» Η οικοδέσποινα του τηλεοπτικού μαγκαζίνο ποικίλης ύλης «Χρώματα Ελλάδας», Μαρία Σπυριδάκη, μας καλωσορίζει μέσα από την εκπομπή της, από περίπου 40 τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικά. Στο Business Woman δείχνει την ευχάριστη και δημιουργική της προσωπικότητα απαντώντας στις ερωτήσεις μας! Ποιες ήταν οι σπουδές που ακολουθήσατε και πόσο βοήθησαν στην εξέλιξη της επαγγελματικής σας καριέρας; Το αντικείμενο των σπουδών μου είναι οι πολιτικές επιστήμες και η ιστορία. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αυτή την περίοδο ξεκινώ μεταπτυχιακό με θέμα την πολιτιστική διαχείριση και την επικοινωνία. Όσο για το κατά πόσο με βοήθησαν επαγγελματικά, θα έλεγα ότι, προς το παρόν, έχω κερδίσει γενικές γνώσεις και μια ευρύτερη παιδεία του νου. Ποια θα είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα; Προτεραιότητα στην καρδιά μου και τη ζωή μου έχουν τα «Χρώματα Ελλάδας»! Η παραγωγός της εταιρίας, κα Βασιλική Φαρμάκη –Τσίγκου, καθώς και όλοι οι συντελεστές, με στηρίζουν και με τιμούν με την επιλογή τους στο πρόσωπό μου. Και φυσικά, τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Επίσης, συνεχίζω ραδιοφωνικά και καθημερινά σε όλη την Ελλάδα, με το μαγκαζίνο που έχει τίτλο «Μαρία Σπυριδάκη» στο site lifestyleoptions.gr, όπου από φέτος θα ασχολούμαι και με το editorial. Είμαι ενθουσιασμένη με αυτό, καθώς λατρεύω την αρθρογραφία. Υπάρχει κάποιο όνειρο ζωής που δεν το έχετε ακόμη καταφέρει; Πολλά τα όνειρά μου, θερινής και… χειμερινής νυκτός! Η δημιουργία της δικής μου οικογένειας είναι το μεγαλύτερό μου όνειρο. Ελπίζω κάποια στιγμή να υπάρξει ο ιδανικός εκείνος άνθρωπος στο πλάι μου, που θα μπορέσω να αποκαλέσω «άνθρωπό μου». Πιστεύετε ότι μία γυναίκα πρέπει να επιδιώξει μια καριέρα αν το επιθυμεί, με όποιο τίμημα και αν συνεπάγεται αυτό; Δυστυχώς, για όλες τις επιλογές μας, πληρώνουμε ένα τίμημα. Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα οι γυναίκες με οικογένεια και καριέρα. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου άπειρο στο συνδυαστικό αυτό κομμάτι, όμως δεν παύω να θαυμάζω τις αντοχές και την υπομονή τους. Πάντως, το μόνο που δεν θα αντάλλαζα ποτέ, για κανέναν λόγο, είναι η ψυχική μου υγεία.

πως μπορούν, αν θέλουν, να καταφέρουν πολλά πράγματα. Οι ελληνίδες έχουν αποδείξει εντός, αλλά και εκτός συνόρων, ότι μεγαλουργούν στις επιχειρήσεις. Οπότε, ναι, πιστεύω πολύ στη δύναμη των σύγχρονων Ελληνίδων businesswomen! Πείτε μας μια έκφραση που χρησιμοποιείτε συχνά και σας δίνει κουράγιο και δύναμη. Οι… «ανατολίτες» είμαστε λίγο μοιρολάτρεις. Αυτό που λέω συχνά εγώ είναι πως «κάθε εμπόδιο είναι για καλό». Έχετε κάποια προσωπικά μυστικά ομορφιάς και υγείας; Έχω μικρά μυστικά ομορφιάς, όπως όλες οι γυναίκες. Αυτό που συνιστώ είναι τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό καθημερινά, καθώς αποτοξινώνει τον οργανισμό και χαρίζει λάμψη στο δέρμα. Επίσης, αν μπορεί μια γυναίκα να βρίσκει 30΄ χρόνο την ημέρα, τρείς φορές την εβδομάδα για λίγο περπάτημα μετά τη δουλειά, βοηθάει πολύ στην καλή λειτουργία του οργανισμού και στην ευεξία. Μην το βλέπετε λίγο, για προσθέστε τις ώρες μηνιαίως! Στο επάγγελμά σας η εικόνα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.Τι κάνετε για να διατηρήσετε τη γραμμή σας; Η σημερινή μου εικόνα έχει διαμορφωθεί μέσα από πολλά στάδια, καθώς περνούσα από την εφηβεία στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπως και σε κάθε κοπέλα. Πάχυνα και αδυνάτισα όπως όλες μας! Σήμερα, μπορώ να παραδεχτώ ότι θαύματα δε γίνονται. Η σύγχρονη γυναίκα οφείλει να ενδιαφέρεται και να περιποιείται τον εαυτό της. Και τα αγαθά…. κόποις κτώνται!

Τι θα συμβουλεύατε μια γυναίκα που φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον τομέα σας; Επειδή κάθε ημέρα της ζωής μας ζούμε και νέες εμπειρίες, μαθαίνοντας από αυτές, προτιμώ να μη δίνω συμβουλές εν γένει. Ο καθένας πράττει κατά το δοκούν. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι ότι πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις και να προχωράς, κοιτώντας πάντα μπροστά. Πόσο businesswomen πιστεύετε οτι είναι οι Ελληνίδες; Και πόσο θετικό ή αρνητικό είναι αυτό; Γενικά αγαπώ και πιστεύω πολύ στις γυναίκες. Νομίζω www.businesswoman.gr

29


BUSINESS

WOMAN NEW BEAUTY

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Λείανση κυτταρίτιδας και σύσφιξη δέρματος με ρολό ακίδων Όπως όλοι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη συνεχούς ανανέωσης έτσι και η Επιστήμη συνεχώς αναβαθμίζεται και «ανανεώνεται»... Σήμερα η Πλαστική Χειρουργική έχει να επιδείξει μία εντελώς καινούρια μέθοδο που προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα ανταποκρινόμενη στο αίτημα και την ανάγκη βελτίωσης της υφής του δέρματος του προσώπου και του σώματος. 

30

www.businesswoman.gr

Από τον Δρ. Ιωάννη Λύρα, Αισθητικός Επανορθωτικός & Laser Πλαστικός χειρούργος Δ/ντης Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Επίτιμος Πρόξενος της Βραζιλίας στην Ελλάδα www.ioannislyras.gr

S


SKIN needling

ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΗ

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

“Needling” είναι η μέθοδος που αρχικά εφαρμόσθηκε στην επανορθωτική χειρουργική με σκοπό τη λείανση των ουλών. Είναι μέθοδος λιγότερο παρεμβατική από οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη τεχνική, και αυτό την καθιστά ιδιαιτέρως δημοφιλή. Η πρωτοποριακή αυτή θεραπεία του δέρματος μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα στις περιοχές εφαρμογής όπως μέτωπο, μάτια, παρειές, λαιμός, ντεκολτέ, επιγάστριο, μηροί, γλουτοί, γόνατα, και όπου υπάρχει κυτταρίτιδα. Η τεχνική skin needling εάν επαναληφθεί μετά από δύο έτη έχει πιο ευνοϊκό και αθροιστικό αποτέλεσμα. Ακόμη όμως, και μία μόνο  θεραπεία αρκεί για ένα ορατό και θεαματικό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα οριστικοποιείται μετά από 6-8 εβδομάδες και παραμένει αναλλοίωτο για πολλά χρόνια.

Με το skin needling, ενεργοποιείται η παραγωγή νέου κολλαγόνου που συσφίγγει και λειαίνει το δέρμα. Οι μικροί «νυγμοί»  διατηρούν άθικτη την επιδερμίδα και αυτό σημαίνει ότι η επούλωση είναι άμεση.  Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ο εξαιρετικά σύντομος χρόνος ανάρρωσης.   Για την περιοχή του προσώπου και του λαιμού, σε μόλις 3 έως 7 ημέρες (ανάλογα με το βάθος των ρυτίδων) η/ο ενδιαφερόμενη/ος είναι απολύτως έτοιμος/η για όλες τις κοινωνικές της/του δραστηριότητες. Για το σώμα δεν υπάρχει περιορισμός και το άτομο μπορεί να επιστρέψει  στην εργασία του ήδη από  την επόμενη ημέρα.  Η επάνοδος στις συνήθεις δραστηριότητες και την εργασία είναι πλήρης και ομαλή.  Το skin needling αποτελεί καταπληκτική εναλλακτική θεραπεία για το σβήσιμο των λεπτών ρυτίδων και των ουλών.    Επίσης, το skin needling είναι αποτελεσματική θεραπεία για ευαίσθητες περιοχές δέρματος για τις οποίες δεν ενδείκνυνται άλλες μέθοδοι λείανσης.  Αυτό περιλαμβάνει την περιοχή γύρω από τα μάτια, ειδικά την περιοχή κάτω από αυτά, την περιοχή του τραχήλου (λαιμού) και την ράχη των χεριών.

Το Skin Needling: • Μειώνει το βάθος των ρυτίδων και σβήνει την λεπτή ρυτίδωση • Θεραπεύει τη χαλάρωση του δέρματος • Εξωραΐζει την ποιότητα του δέρματος • Βελτιώνει την όψη των ραγάδων • Βελτιώνει τις εμβυθίσεις της ακμής • Απαλύνει και λειαίνει τις ουλές από παλαιούς τραυματισμούς • Λειαίνει τις ουλές από παλιές χειρουργικές επεμβάσεις

ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Στο Skin Needling χρησιμοποιούμε μία συσκευή κυλινδρικού σχήματος (roller), που στην επιφάνειά του φέρει μικροσκοπικές ακίδες, με το οποίο πραγματοποιούμε νυγμούς μικρού βάθους (0,3 -3,5 mm) στο δέρμα, φτάνοντας στην δεύτερη-τρίτη στοιβάδα. Όταν αυτές οι ακίδες εισέλθουν στο δέρμα, διεγείρεται ο αυξητικός παράγοντας που με τη σειρά του ενθαρρύνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης από τους ινοβλάστες.  Αυτή η δημιουργία νέου κολλαγόνου (τύπου Ι) είναι η βάση για κάθε θεραπεία ανάπλασης και αναζωογόνησης.  Η τεχνική είναι απολύτως ασφαλής και δεν υπάρχει περίπτωση αλλεργικών αντιδράσεων ή παρενεργειών.  Η φροντίδα που ακολουθεί τη διαδικασία είναι απλή, και καθώς η τεχνική είναι ελάχιστα παρεμβατική (minimally invasive), η απορρέουσα πιθανότητα δυσκολιών, παρουσιάζεται απειροελάχιστη. Δε χρησιμοποιούνται κανενός είδους ουσίες ή υλικά. 

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ Γίνεται με τοπική αναισθησία και ελαφρά μέθη στην κλινική, εάν οι προς θεραπεία περιοχές είναι πολλές σε ολόκληρο το σώμα. Γίνεται μόνο με τοπική αναισθησία   όταν η περιοχή είναι μικρή όπως πόδι χήνας, μέτωπο, άνω χείλος, ραγάδες γύρω από τον ομφαλό, γόνατο κ.λπ.

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ειδικά όσον αφορά τη λεπτή και βαθιά ρυτίδωση, την κυτταρίτιδα (φλοιός πορτοκαλιού) και τη βελτίωση των ουλών και των ραγάδων, έχει αποδειχθεί ότι μια δεύτερη συνεδρία μετά από 1 ή 2 έτη θα λύσει οριστικά και δια παντός το πρόβλημα με κατοχυρωμένο το αθροιστικό αποτέλεσμα.    Η δεύτερη συνεδρία όμως δεν είναι υποχρεωτική για ένα άριστο αποτέλεσμα, απλά συμπληρώνει με ακόμη πιο αποφασιστικό τρόπο, την πλήρη θεραπευτική αντιμετώπιση. 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο www.lifting.gr www.businesswoman.gr

31


BUSINESS

WOMAN ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

face reveals

Evan Γεωργουλάκης ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΣ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΝ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΚΑΡΙΕΡΑ; Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ EVAN ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΚΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΙΣΑΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΚΗΣ. Evan Γεωργουλάκης, Φυσιογνώστης, Προσωπική επικοινωνία, Ανάλυση χαρακτήρα evan@trueface.eu www.trueface.eu

32

www.businesswoman.gr


Είστε γνωστός για την ικανότητά σας στη Φυσιογνωμική. Με τι ακριβώς ασχολείται αυτή η επιστήμη και πόσο δύσκολη είναι; Η μέθοδος της Φυσιογνωμικής ή Μορφο-ψυχολογίας μελετά την κατασκευή του ανθρώπινου προσώπου, του περιγράμματος και των επιμέρους χαρακτηριστικών, για να εξάγει συμπεράσματα για τις τάσεις και προδιαθέσεις του χαρακτήρα. Είναι σαφής, συγκεκριμένη και βασίζεται σε αναλογίες. Η γνώση της, μας βοήθα στο να ξεχωρίσουμε τις δι­αφορές μεταξύ των πραγματικών δυνατοτήτων μας, από τη στερεότυπη εικόνα που έχουμε χτί­σει για τον εαυτό μας όπως κάνει κάθε άνθρωπος. Αυτή η γνώση απελευθερώνει τις επιλογές μας και τους στόχους μας, δίνοντας παράλληλα τα κατάλληλα εφόδια για αποτελεσματικότερη επικοινωνία. Ξεκινώντας από τις μελέτες του Αριστοτέλη, μέχρι και τις επιστημονικές ανακαλύψεις της εξελικτικής ψυχολογίας και γενετικής του 21ου αιώνα, η Φυσιογνωμική προσφέρει με ακρίβεια μια βαθιά γνώση του πραγματικού χαρακτήρα, πίσω από τις κοινωνικές μάσκες των ανθρώπων. Έχετε κάνει πολλές αναλύσεις διασήμων προσώπων, πολιτικών, καλλιτεχνών κ.ά. Έχετε παρατηρήσει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων που συνέβαλαν στο να πετύχουν; Κάθε άτομο είναι μια ιδιαιτερότητα κληρονομημένων, επίκτητων αλλά και δυναμικών στοιχείων τα οποία ανακλώνται και στα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Η δύναμη του χαρακτήρα είναι ένα στοιχείο κοινό στη πλειοψηφία ατόμων που έχουν επιτύχει. Η ικανότητα να ακολουθούν το στόχο τους και να μην παρασύρονται από τα «μικρά» πράγματα στη ζωή. Η συνέχεια στην προσπάθεια είναι ταλέντο, το να μπορεί κάποιος να αναζωπυρώνει τη φλόγα της έμπνευσης και του ενθουσιασμού μέσα του αλλά και στους γύρω του, όχι αποσπασματικά αλλά με διάρκεια. Υπάρχουν άτομα με ορισμένα ταλέντα στην επικοινωνία, την επιρροή σε κάποιο τομέα ή τέχνη. Το στοιχείο όμως που εξασφαλίζει συνήθως μια πορεία είναι η συνοχή όλων των στοιχείων και ταλέντων μαζί σε διάρκεια χρόνου.

Επιπλέον, έχετε αναλάβει το image making πολλών διασημοτήτων. Σε ποιο βαθμό η φυσιογνωμική μπορεί να βοηθήσει στις σωστές συμβουλές για μία πετυχημένη καριέρα; Είμαστε όλοι ταυτόχρονα πομποί αλλά και δέκτες των οπτικών μηνυμάτων και πληροφοριών που μεταδίδουμε μέσα από το πρόσωπο και τη κινησιολογία μας, τα οποία επηρεάζουν πάνω από το 85% του τί αφομοιώνει ο εγκέφαλός μας. Σε μόλις 4 δεύτερα έχουμε υποσυνείδητα αποφασίσει αν «πάμε» τον άλλο ή όχι. Βιολογικά, το πρόσωπό μας μεταφέρει πλήθος πληροφοριών για την υγεία, τη γονιμότητα αλλά και το χαρακτήρα μας. Οι μικρο-εκφράσεις του προσώπου αποκαλύπτουν την παρούσα συναισθηματική μας κατάσταση και η γλώσσα του σώματος μας δίνει επιπλέον ενδείξεις. Σε επίπεδο προσωπικής επικοινωνίας (& image building) αυτό που μετρά είναι η γενικότερη εντύπωση και το αντίκτυπο που έχει η παρουσία ενός ατόμου στο κοινωνικό περιβάλλον. Με τη γνώση των μεθόδων αυτών μπορούμε να αναγνωρίσουμε άμεσα τον αληθινό χαρακτήρα των ανθρώπων και σαν συνέπεια να χρησιμοποιήσουμε κατάλληλους διαύλους επικοινωνίας στοχευόμενους στην ιδιαιτερότητα κάθε ατόμου και χαρακτήρα. Όταν οι τεχνικές εφαρμόζονται στον ίδιο μας τον εαυτό, οι κινήσεις μας είναι προσαρμοσμένες στη δική μας προσωπικότητα, για να μην κάνουμε πράγματα που δεν μας «πάνε», διαμορφώνοντας έτσι μια βελτιστοποιημένη συμπεριφορά, ώστε να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τις καταστάσεις. Με τη γνώση της Φυσιογνωμικής μπορούμε να εργαζόμαστε ευφυέστερα αναγνωρίζοντας τα μοτίβα που κινούν τη συμπεριφορά των πελατών και συνεργατών μας και να γνωρίζουμε τι να αναζητούμε σε υποψηφίους εργαζόμενους και τι να περιμένουμε από την απόδοση κάθε υπαλλήλου (Human Resources). Η Φυσιογνωμική βοηθά ουσιαστικά στην επιλογή της σωστής σταδιοδρομίας. Και η σωστή επιλογή αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση επιτυχίας. Ποιο είναι το προσωπικό σας σλόγκαν ή ρητό; Έχοντας μερικές φράσεις που μας ενδυναμώνουν και επαναλαμβάνοντάς τες στον εσωτερικό μας διάλογο, μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να κρατά σταθερή απόδοση και στόχευση, ακόμα και σε στιγμές δύσκολες. Ανάλογα με την εποχή μπορεί να αλλάζει το «ρητό» για να ανταποκρίνεται στις καταστάσεις. Στη παρούσα φάση το «στις δυσκολίες ανοίγουν οι ευκαιρίες» είναι κάτι που με βοηθά να ανοίξω τα παράθυρα του μυαλού μου, διευρύνοντας τις δυνατότητες που μπορούν να προκύψουν αν αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μια δεδομένη κατάσταση και το τί σημαίνει για μας αυτό, ξεπερνώντας παλιά στερεότυπα και πιθανόν περιοριστικά πιστεύω για το τί είναι και τί όχι δυνατόν να γίνει. www.businesswoman.gr

33


BUSINESS

αφ

WOMAN ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Το έργο του TOWER

είναι η ενσωμάτωση των ξένων στην κοινωνία

ιέρ ωμ σ σύ το α λλ ογ ο

O TOWER (Οργάνωση Γυναικών Θεσσαλονίκης Επαγγελματικής Ενημέρωσης και Υποστήριξης) είναι ένα μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό δίκτυο γυναικών που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των επαγγελματιών αλλοδαπών γυναικών στην Ελλάδα. Καλωσορίζουμε γυναίκες από κάθε χώρα ως μέλη. Εκτός από το ηλεκτρονικό μας δελτίο, τα συνέδρια και τα σεμινάρια, τα μέλη έχουν την δυνατότητα να επωφεληθούν από την πείρα και εμπειρία που διαθέτουν οι ειδήμονες του δικτύου του TOWER στους ακόλουθους τομείς: τουρισμός, επιχειρηματικές σχέσεις, εκπαίδευση, τεχνολογία, καλιτεχνική έκφραση, μετάφραση/διερμηνεία, και υγεία & ευεξία. Επιπλέον παρέχεται ένα δίκτυο για τα νεοαφιχθέντα άτομα στη Θεσσαλονίκη.

www.tower4women.gr 34

www.businesswoman.gr


Sousana Patsoumi-Kalfa

Relationship matters, business will come

Υ

ποστηρίζω την δημιουργία μιας νέας φιλοσοφίας και συνείδησης στην Επιχειρηματικότητα, που πάνω από όλα αυτό που θα μετράει, πέρα από τα επαγγελματικά προσόντα, ταλέντα, τους επιχειρηματικούς στόχους, κ.λπ. θα είναι: η ανθρωπιά. Θα χρειαστεί και στον επιχειρησιακό και στον πολιτειακό χώρο, να ευδοκιμήσει, η νέα συνείδηση ορθών κατευθύνσεων που θα στηρίζεται: • στο κοινό όραμα για ένα ιδανικό επαγγελματικό και κοινωνικό τοπίο, • στις κοινές απαραβίαστες αξίες (ακεραιότητα, αξιοπρέπεια, αξιοκρατία κ.λπ.), • στη συνεργατικότητα, • στο σεβασμό της διαφορετικότητας, • στην ευγενή άμιλλα και • στη δύναμη της ενότητας. Αυτή η συνείδηση θα οδηγήσει στην δημιουργία υπεραξίας σε όποια επιχείρηση την ακολουθήσει παράλληλα με την επίτευξη των επιχειρηματικών της στόχων. Γι’ αυτό προέχουν, η σωστή επιχειρηματική συνείδηση, οι σωστές επαγγελματικές και ανθρώπι-

νες σχέσεις γιατί οδηγούν στην ανάπτυξη, στην πρόοδο και στην κερδοφορία. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ξεχωριστός. Είτε είναι συνεργάτης μας, είτε υπάλληλός μας, είτε ο CEO της μεγαλύτερης πολυεθνικής στον κόσμο. Κανένας δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος. Η παλέτα των ταλέντων που έχει ο καθένας και πως αυτά τα ταλέντα τα αξιοποιεί, τον κάνει να ξεχωρίζει. Ξεχωριστός δεν σημαίνει καλύτερος. Σημαίνει όμως ότι υπάρχω γιατί υπάρχει και ο συνέταιρός μου, ο υπάλληλός μου, ο προϊστάμενός μου, ο εργοδότης μου, ο πελάτης μου, ο προμηθευτής μου, ο υπάλληλος στην δημόσια Υπηρεσία που με εξυπηρετεί, ο καταναλωτής, ο συνάνθρωπός μου. Γιατί αν ήμουν μόνος δε θα μπορούσα να επιβιώσω. Αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουμε να κερδίσουμε στις μέρες μας: να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνεργασίες που μας αναβαθμίζουν σαν ανθρώπους και σαν επαγγελματίες. Γι’ αυτό… Relationship matters, business will come και τότε θα ισχύει η εξίσωση της υπεραξίας που είναι 1+1=∞.

Managing Director Certified Accountant -Tax AdvisorBusiness Consultant www.atlasconsulting.gr email: skalfa@atlasconsulting.gr

Κρίση και επιχειρηματικότητα γένους θηλυκού Ηλιάνα Ε,

Κυνηγοπούλου

ναι η κρίση είναι γένους θηλυκού. Όταν υπάρχει αυτή αρχίζουν να τρίζουν οι προσωπικές μας σχέσεις, οι οικογενειακές, οι κοινωνικές, οι εργασιακές. Εμείς οι γυναίκες επιχειρηματίες, οι εργαζόμενες, οι μάνες, εμείς που κάθε μέρα περνάμε από πολλούς ακόμη ρόλους και με χίλιες άλλες υποχρεώσεις, που βρισκόμαστε μέσα στην κρίση; Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι που βάλλεται κυρίως. Είμαστε οι πρώτες που θα απολυθούν ή θα αποκλειστούν επαγγελματικά. Είναι που είναι δύσκολη η ζωή μας ως εργαζόμενες, είναι που είναι περιορισμένη η συμμετοχή μας στις επιχειρήσεις καθώς και η εξέλιξή μας σαν μάνατζερς ή η συμμετοχή μας στα κοινά. Έχουμε και όλη αυτή τη κατάσταση γύρω μας, να δημιουργεί ακόμη περισσότερο άγχος και να μας αποπροσανατολίζει. Έτσι δημιουργούνται συναισθήματα ενοχής, «εγώ φταίω; Μήπως έπρεπε να κάνω εκείνο, ή το άλλο;», φόβου «Και αν με απολύσουν τι κάνω;» ή «Θα τα καταφέρω με το μαγαζί μου;», εσωτερικής παραίτησης «Βαρέθηκα να παλεύω, ας πάνε όλα στο καλό». Και τι γίνεται τελικά; Παύουμε να ζούμε; Πηδάμε από το μπαλκόνι; Υπάρχει τρόπος να βγούμε από το αδιέξοδο, να χρησιμοποιήσουμε στο μέγιστο τις ικανότητες και τις δυνάμεις μας, να μη μας καταπιεί η δίνη των προβλημάτων; Εσείς τι λέτε; Εγώ σας βεβαιώνω πως ναι, υπάρχει τρόπος. Το κυριότερο που χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως: Όσο και αν αλλάξουν οι εξωτερικές συνθήκες, μόνο αν αποφασίσουμε να αλλάξουμε εμείς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να αντισταθούμε στις δυσκολίες. Πολλά πράγματα μπορούμε να κάνουμε, φτάνει να υπάρχει η θέληση και αν μόνοι μας δεν τα καταφέρνουμε να ζητήσουμε βοήθεια από ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και έχουν τα προσόντα να μας βοηθήσουν.

Η Ηλιάνα Κυνηγοπούλου διευθύνει την εταιρία Be Alive. Πρωτοπόρος και καινοτόμος στη συμβουλευτική προσωπικής ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας, life coaching και επαγγελματικού προσανατολισμού, σε ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες, διοργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια. Το πρόγραμμα 2011-2012 περιλαμβάνει σεμινάρια και ομάδες αυτο-

γνωσίας και ενδυνάμωσης, μαθήματα self coaching, εργαστήρια «Δημιουργίας» με μαθήματα ζωγραφικής σε μετάξι, ανανέωσης ρούχων και αξεσουάρ με χρησιμοποιημένα υλικά, εικαστικών κοσμημάτων καθώς και συνεδρίες Γελωτοθεραπείας (Laughter Yoga). info@bealive.gr, www.bealive.gr www.businesswoman.gr

35


BUSINESS

WOMAN ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Θέλετε να «τρέξετε» την επιχείρησή σας ή θέλετε αυτή να σας τρέχει; επιχειρηματίας [en·tre·pre·neur] Elisabeth Werter Πρωτοπόρος Ριψοκίνδυνος επιχειρηματίας. Κάποιος που ξεκινάει ή χρηματοδοτεί νέες εμπορικές επιχειρήσεις.* Οι πρωτοπόροι επιχειρηματίες είναι ονειροπόλοι. Οραματιστές. Άνθρωποι που παίρνουν ρίσκο. Βλέπουν τα πράγματα μεγαλύτερα και καλύτερα από αυτό που πραγματικά είναι. Βλέπουν το αόρατο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος επαγγελματικός έπαινος από το να βλέπετε το προϊόν ή την υπηρεσία σας να καρποφορεί και από μια απλή ιδέα να ωριμάζει σε μια επιτυχημένη επιχείρηση. Διότι το όραμά σας είναι μεγαλύτερο από κάθε εργασία, νιώθετε ότι δεν μπορείτε να δουλέψετε για κανέναν άλλον. Επιθυμείτε έντονα την ανεξαρτησία και την ελευθερία. Είστε καλλιτέχνης και η επιχείρησή σας είναι ο καμβάς για να δημιουργήσετε. Είστε το αφεντικό του εαυτού σας. Οι λόγοι που σας οδηγούν στην έναρξη της επιχείρησής σας μπορεί να είναι και οι ίδιοι παράγοντες που προE-mail: info@salonicainternationalconsultancy.com www.salonicainternationalconsultancy.com

καλούν την πτώση της. Ενώ υπάρχει τέχνη για την προώθηση του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας, υπάρχει επίσης μια πολύ συγκεκριμένη επιστήμη για την επιτυχή έναρξη της επιχείρησης. Το τίμημα για την παραβίαση των κανόνων είναι ακριβό. Η απώλεια των χρημάτων και του ελέγχου είναι δύο κυρώσεις που άμεσα έρχονται στο νου. Δεν είναι απαραίτητο να είναι αυτό το πεπρωμένο σας. Η επιχείρησή σας μπορεί να απογειωθεί και να ανέβει σαν πύραυλος εάν αγκαλιάσετε τις δύο λέξεις που απωθούν τους περισσότερους επιχειρηματίες. Οι πιο μισητές λέξεις στη γλώσσα τους είναι: «γραπτό» και «πρόγραμμα». Ο προγραμματισμός είναι ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟΣ! Έχετε προγραμματίσει ποτέ διακοπές, ή ένα ταξίδι, ή ένα πάρτυ, ή κάποιο ιδιαίτερο γεγονός ή μια έκπληξη; Σας διασκέδασε η διαδικασία; Αγκαλιάστε, λοιπόν, την επιστήμη και η τέχνη θα ανθίσει. Ξεκινήστε την επιχείρησή σας και η ζωή σας θα είναι όπως την είχατε φανταστεί. Θέλετε να «τρέξετε» την επιχείρησή σας ή θέλετε αυτή να σας τρέχει;

Η Ελίζαμπεθ είναι Διεθνής Σύμβουλος Επιχειρήσεων, καθώς επίσης και Μέντορας και Εκπαιδευτής Επιχειρήσεων διεθνούς επιπέδου. Τώρα, είναι αναγνωρισμένη από το Ίδρυμα Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων, το οποίο είναι παγκόσμιο δίκτυο με πάνω από 6000 εκτελεστικούς επιχειρηματικούς συμβούλους που λειτουργούν σε 38 χώρες.

Φωτεινή Ευστρατιάδου - Wisner

Ασφαλίζω την επιχείρησή μου. Πόσο χρήσιμο είναι; Σ

τον πόλεμο πετάμε τα όπλα, ή θωρακιζόμαστε ακόμη περισσότερο, όποιο κι αν είναι το τίμημα, μπροστά στο «κόστος»; Αντίστοιχα σε περιόδους κρίσης, γινόμαστε έρμαια των καταστάσεων ή προνοούμε για να προστατευτούμε και ν’ ανακάμψουμε; «Κυβερνάν εστί προβλέπειν», Αλκιβιάδης, 450-404 π.χ. Νιώθετε ανασφάλεια. Ενώ βασιζόσασταν στις αποταμιεύσεις σας, τώρα αυτές είναι αποδεκατισμένες, το εισόδημα μειωμένο, το σπίτι στ’ απούλητα, βιώνοντας «απογαλακτισμό» από το κράτος, τις τράπεζες, τον συγγενή. Το πρώτο που σκέφτεστε να κόψετε, είναι το δίχτυ ασφαλείας που σας επιτρέπει να κοιμάστε πιο γαλήνια. Σε καιρούς λιτότητας, φαινόμενα, όπως κλοπές, θάνατοι, αρρώστιες, επιδεινώνονται. Αλήθεια, στον πόλεμο περιορίζουμε δαπάνες για ΑΜΥΝΑ, ή παλεύουμε, πάση θυσία, να τεθωρακιστούμε; Εάν δεν υπάρχουν χρήματα για το ασφάλιστρο, πώς θα βρεθούν τα πολλά για την αποκατάσταση ζημιών; Κι αν υπάρχουν, θα φθάσουν; Συμφέρει να σπαταληθούν έτσι; Θ’ ανακάμψουμε γρήγορα, ή θα τροφοδοτήσουμε τον ανταγωνισμό; Ως απάντηση σ’ αυτούς τους προβληματισμούς, η δημιουργία ενός εύστοχου διευρυμένου πλέγματος λύσεων, που δημιουργεί κεφάλαια διαθέσιμα σε περίπτωση «κρίσης» μέσα στην κρίση, ή αποτελεσματικότερου οικονομικού σχεδιασμού, είναι «έξοδο», ή μήπως αποτελεί... «ΕΞΟΔΟ ΚΙΝΔΥΝΟΥ»; Πέρα από κινδύνους προφανείς (φωτιά, εργατικά ατυχήματα, κακόβουλες πράξεις, αστικές ευθύνες), θα χρειαστεί ένας συστηματικός συνυπολογισμός παραμέτρων, όπως συνεπακόλουθες ζημίες, εξασφάλιση των ανθρώπων κλειδί, θέματα διαδοχής ή φοροαπαλλαγών, που μόνο ένας έμπειρος επαγγελματίας ασφαλιστικός σύμβουλος μπορεί να αναδείξει, εκτιμήσει και συσχετίσει, προτείνοντας εξατομικευμένες λύσεις, συμφέρουσες κι εφικτές, ώστε να υπάρξει ρ ε υ σ τ ό τ η τ α εάν, ή όταν αυτή καταστεί απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτό, είμαι εδώ για να θεμελιώσουμε μια έμπιστη, μακροχρόνια, σχέση «συμμαχίας», και για να σας ακούσω προσεκτικά, συνεκτιμώντας πολλαπλές παραμέτρους κινδύνων κι αποταμιευτικού ή επενδυτικού προγραμματισμού. Στόχος, να «συνταγολογήσω», καταστρώνοντας στρατηγικές άμυνας, με έξυπνους, δημιουργικούς κι αξιόπιστους, σχεδιασμούς για το μέλλον σας, προστατεύοντας έτσι την αξιοπρέπειά σας, τους ανθρώπους σας, τα συμφέροντά σας, τα όνειρά σας.

36

www.businesswoman.gr

Ασφαλιστικός & Επενδυτικός Σύμβουλος, F.P. Mεταπτυχιακές Σπουδές σε Γαλλία, ΗΠΑ, L.U.T.C. E-mail: e-fot@otenet.gr Εξυπηρέτηση και σε Αγγλικά, Γαλλικά


Christine Lansdale Willis

Η τέχνη της κεραμικής

αφ

ιέρ ωμ σ σύ το α λλ ογ ο

Ο

στόχος της ως κεραμικός καλλιτέχνης, που ζεί και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη είναι να εκπαιδεύσει τους γύρω της, σχετικά με τη διαχρονική ομορφιά και χαρά δουλεύοντας με πηλό. Είναι ιδιαίτερα εμπνευσμένη από τα βυζαντινά χρόνια, και δημιουργεί μεγάλες πιατέλες χρησιμοποιώντας διαφορετικά βυζαντινά σχέδια με μια παλιά μέθοδο επονομαζόμενη “sgrafitto” η οποία είναι χαρακτική μέσω χρωματισμένης ολίσθησης. Επίσης, αγαπάει την απροσδόκητη επίδραση της φωτιάς σε κομμάτια της, και κάνει πολλά pit καύσεων. Αυτό σημαίνει ότι παίρνει ένα ολοκληρωμένο κομμάτι και το βάζει σε ένα παλιό βαρέλι με κοπριά πουλερικών, φύκια ή πριονίδι και την παρακολουθεί αργά να καίγονται για 2-3 ημέρες. Εκτός από την εργασία στο στούντιό της διδάσκει τμήματα ενηλίκων στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, όπου άρχισε το στούντιο κεραμικής το 1981. Επίσης συνεργάζεται με ασθενείς με ειδικές ανάγκες στο κέντρο αποτοξίνωσης Αναγέννηση στη Νέα Ραιδεστό. Κάθε χρόνο τον Ιούνιο, διοργανώνει δύο εβδομάδες κατασκήνωση κεραμικής για παιδιά. Είναι μέλος του ΣΚΕΤΒΕ, η ένωση των καλλιτεχνών της Βόρειας Ελλάδας. cwillis@hol.gr / www.slowlivinggreece.com

www.businesswoman.gr

37


BUSINESS

WOMAN ΑΦΙΕΡΩΜΑ

TOP restaurants menu

Επιλέγουμε

&προτείνουμε

Μ

ία χώρα όπως είναι η Ελλάδα είναι γεμάτη από ανθρώπους που ξέρουν να εκτιμούν το καλό φαγητό. Γι’ αυτό το λόγο, ο αριθμός των εστιατορίων, των ταβερνών, των φαγάδικων και κάθε είδους επιχείρησης που ασχολείται με τη σίτιση στην Ελλάδα είναι εκπληκτικά μεγάλος. Γνήσια ελληνικά πιάτα φτιαγμένα από εκλεκτά μεσογειακά υλικά, καθώς και πιάτα από την πλούσια ιδιαίτερη κουζίνα του εξωτερικού μπορεί δοκιμάσει κάθε ντόπιος, αλλά και κάθε τουρίστας που την επισκέπτεται από όλα τα μέρη του κόσμου. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μπορεί να βρει κανείς χώρους για κάθε γούστο και διάθεση. Ποια είναι όμως τα καλύτερα μέρη για να απολαύσουμε ένα ωραίο πιάτο; Ποια είναι εκείνα τα εστιατόρια που θα μας σερβίρουν τις πιο νόστιμες και αυθεντικές λιχουδιές; Το Business Woman συγκέντρωσε τα καλύτερα εστιατόρια από όλη την Ελλάδα σε μία έρευνα για πραγματικούς καλοφαγάδες. Καλή σας όρεξη!

38

www.businesswoman.gr


Αθήνα Σαγανάκι κοχύλι

Κοχύλι

Υλικά 4 γαρίδες νούμερο 1 100γρ. μύδια μεγάλα (ψίχα) 60γρ. καραβίδα (ψίχα) 1 αστακοουρά 80-90γρ. Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι Μισή κούπα λευκό κρασί Μισή κουταλιά της σούπας μουστάρδα 60ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά ζωική Λίγο τυρί παρμεζάνα τριμμένο

Εκτέλεση

Παναγή Τσαλδάρη 27 Μελίσσια, Β. Προάστια, Αθήνα 2130 412732

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι μέχρι να καλύψει την επιφάνια. Βάζουμε τις γαρίδες, την ψίχα από τα μύδια και την καβουρόψιχα. Κόβουμε την αστακοούρα σε κομμάτια και τη ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μας και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Τα σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, την κρέμα γάλακτος και χαμηλώνουμε το μάτι και το αφήνουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Το σερβίρουμε στο πιάτο και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα. Εvery bite and a pleasure, by chef Demi.

Asador

Μπιστέκα φιορεντίνα Υλικά 1 κιλό μπιστέκα

Για τη σος 100 γρ. ξύδι λευκό ½ ματσάκι εστραγκόν 50 γρ. λευκό κρασί 200 γρ. βουτύρο Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση Τοποθετούμε τη μπιστέκα πάνω σε μια σχάρα με το κόκαλο να στέκεται όρθιο και την ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Ψήνουμε κάθε πλευρά για περίπου 4 λεπτά. Τη βγάζουμε από τη σχάρα, φιλετάρουμε το κρέας, το κόβουμε σε φέτες των δύο εκατοστών και το ξαναψήνουμε όπως επιθυμούμε. Για τη σος: βράζουμε σε μία κατσαρόλα το ξύδι με το εστραγκόν και το κρασί για δύο περίπου λεπτά. Σουρώνουμε τα υλικά, προσθέτουμε το βούτυρο, δένουμε τη σος, αλατοπιπερώνουμε και συνοδεύουμε τη μπιστέκα.

Ελπίδος 2Α Αγ. Παρασκευή, Αθήνα 213 0049626

www.businesswoman.gr

39


BUSINESS

WOMAN

Πάθος για το κρασί ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Χοιρινό φιλέτο

Αθήνα

με μανιτάρια πορτομπέλο, άρωμα πορτσίνι και πουρέ από φρέσκες πατάτες Υλικά 1 τεμάχιο ψαρονέφρι (χωρίς την ουρά του να έχει κυλινδρικό σχήμα) 1 τεμάχιο μανιτάρι πορτομπέλο (μεγάλο ή δύο μικρά) 2 κουταλιές σούπας βούτυρο κλαριφιέ (ζωικό ή λαμπικαρισμένο) 1 κουταλιά του γλυκού αποξηραμένο μανιτάρι πορτσίνι (τριμμένο) 1 σκελίδα σκόρδο μικρή σπασμένη 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα demi-glace 2 κουταλιές της σούπας ζωμό λαχανικών Αλάτι, πιπέρι, λευκό κρασί ξηρό

Πόρτες

ΑΝΘΑΛΕΙΑ (Λευκό) Sauvignon Blanc, Chardonnay, Ασύρτικο

Ανοιχτό κόκκινο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες. Αρωματικά σύνθετο, συνδυάζει αρώματα εξωτικών φρούτων όπως ανανά, γκρέιπ φρουτ και εσπεριδοειδών, αχλάδι και μήλο. Στόμα γλυκό με άρωμα ακακίας και δυόσμου. Καλή ισορροπία και διάρκεια.

www.domaine-michaelidi.gr 40

www.businesswoman.gr

Εκτέλεση Βάζουμε σε τηγάνι μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και σωτάρουμε το ψαρονέφρι και από τις δύο πλευρές καθώς πρώτα το έχουμε αλατοπιπερώσει. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το κόβουμε σε πλάγιες φέτες ενός πόντου. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε και την άλλη κουταλιά βούτυρο και σωτάρουμε το μανιτάρι πoρτομπέλο κομμένο σε μεγάλους κύβους. Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε το σκόρδο, το ζωμό λαχανικών, τη σάλτσα demi- glace και το αποξηραμένο μανιτάρι πορτσίνι. Ψήνουμε στο τηγάνι το ψαρονέφρι και το αφήνουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Μετά αφαιρούμε το σκόρδο και σερβίρουμε τα χοιρινά φιλετάκια με πουρέ από φρέσκες πατάτες. Λ. Κηφησίας 242 Νέο Ψυχικό, Αθήνα 210 6716318


Βουβάλι κοκκινιστό

Σέρρες Ευ Ζην

με θυμάρι και ταλιατέλες Υλικά (για 4 άτομα) 1 κιλό βουβαλίσιο μπούτι 500 γρ. ταλιατέλες 250 γρ. κόκκινο κρασί 100 γρ. βούτυρο 750 γρ. ντομάτα κομμένη 5 καρότα 150 γρ. κρεμμύδι 4 σκελίδες σκόρδο 40 γρ. μαϊντανό 25 γρ. θυμάρι αλάτι, πιπέρι Μαδαγασκάρης Εκτέλεση Κόβουμε το κρέας σε ομοιόμορφα κομματάκια. Μαρινάρουμε το κρέας με το θυμάρι και το κόκκινο κρασί και το αφήνουμε για μια ώρα μαριναρισμένο. Κόβουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σκόρδο και τη ντομάτα σε κύβους. Τα σοτάρουμε σε βούτυρο για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε το μαριναρισμένο κρέας με το κρασί, κατόπιν προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με την προτίμησή μας. Επίσης προσθέτουμε 50 γρ. ελαιόλαδο και περίπου 1,5 λίτρο νερό. Το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να ψηθεί το κρέας και να δέσει η σάλτσα. Ετοιμάζουμε και τις ταλιατέλες και τις σερβίρουμε με το κρέας μας.

Μεραρχίας 119 Σέρρες Τηλ. 23210 85795

Κρασί με ιστορία KERKINITIS MERLOT

Μετά από παραμονή σε επιλεγμένη γαλλική δρυ Ernitage, χαρακτηρίζεται από κόκκινα ώριμα φρούτα σε αρμονική συνύπαρξη με αρώματα μπαχαρικών, βανίλιας, σοκολάτας. Μεστό στο στόμα με ισορροπημένη οξύτητα. Είναι αφιλτράριστο και προσφέρεται για επιπλέον παλαίωση. Σερβίρεται στους 18 °C.

KERKINITIS CHARDONNAY

Έντονα φρουτώδες με ελαφριές νότες βανίλιας και βουτύρου. Ευχάριστη οξύτητα και το ίδιο έντονη φρουτώδη επίγευση που διαρκεί. Απολαύστε το στους 12 °C.

www.kerkinitiswine.gr

www.businesswoman.gr

41


BUSINESS

WOMAN ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Ριζότο γαρίδας

Villa Luna

Υλικά 6 Γαρίδες 20 γρ. Σέλερι 20 γρ. Κρεμμύδι 20 γρ. Καρότο 1 φύλλο Δάφνη 100 ml Κόκκινο κρασί 1 κουταλάκι του γλυκού Πελτέ ντομάτας 1 κουταλάκι του γλυκού Ζάχαρη 2 πρέζες μαϊντανό 100 γρ. ριζότο Cannoli ή Αρμπόριο

Εκτέλεση Σοτάρουμε τα λαχανικά (καρότο-κολοκυθάκι-σέλερι) μαζί με τις γαρίδες. Αφαιρούμε τις γαρίδες και σβήνουμε με κόκκινο κρασί. Προσθέτουμε στο ζωμό γαρίδας το ριζότο και το μαιντανό. Όταν το ρύζι τραβήξει όλα τα υγρά προσθέτουμε μασκαρπόνε και παρμεζάνα σκόνη. Ανακατεύουμε ώστε να γίνει ένα κρεμώδες ριζότο. Τοποθετούμε το ριζότο στο πιάτο και για ντεκόρ τις γαρίδες με φλούδες παρμεζάνας και κάποιο φρέσκο μυρωδικό.

Ποικιλία Sushi

με California, Norimaki και Nigiri Les Zazous

Υλικά (για California Sushi) 1 φλιτζάνι (ειδικό) ρύζι για sushi 1 ¼ Κουταλιές Ξύδι ρυζιού Ένα πακέτο με φύλλα φύκι (nori) Λίγο καβούρι σε ψίχα 2 κομμάτια αγγούρι κομμένα σε μπαστουνάκια 2 κομμάτια αβοκάντο κομμένα σε μπαστουνάκια Σουσάμι Bamboo Mat (για την εκτέλεση) 1-2 κουταλάκια του γλυκού Chilli sauce

42

www.businesswoman.gr

Αναλήψεως 40 Πανόραμα, Θεσσαλονίκη 2310 340440

Εκτέλεση Πλένουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι 2 με 3 φόρες. Το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό, τόσο ώστε να περάσει 1 δάχτυλο πάνω από τη στάθμη του ρυζιού. Ανάβουμε το μάτι σε υψηλή θερμοκρασία και πάντα με σκεπασμένο καπάκι, αφήνουμε το νερό να βράσει για 2 λεπτά. Αφού περάσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και χωρίς να ανοίξουμε το καπάκι, αφήνουμε το ρύζι να βράσει για 10 λεπτά ακόμα. Κλείνουμε το μάτι, χωρίς να ανοίξουμε το καπάκι. Αφήνουμε άλλα 10 λεπτά να περάσουν και ανοίγουμε το καπάκι. Το βάζουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε το ξύδι ρυζιού και το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει. Παίρνουμε το Bamboo Mat και το τυλίγουμε με ζελοφάν και από τις δυο πλευρές για να μη κολλήσει επάνω το ρύζι μας. Απλώνουμε ένα φύλλο nori (φύκι) με τη γυαλιστερή πλευρά να κοιτάει προς τα κάτω, πάνω στο Bamboo Mat. Απλώνουμε το ρύζι, αφού βρέξουμε τα χεριά μας στο μπολάκι, πάνω στο φύλλο nori. Απλώνουμε σουσάμι πάνω στο ρύζι με ένα κουταλάκι. Πιάνουμε το φύλλο και το γυρνάμε ανάποδα, με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα εμάς και το ρύζι να κοιτάει προς το Bamboo Mat. Βάζουμε τα υλικά μας, το αγγουράκι, το αβοκάντο και την ψίχα καβουριού. Ανασηκώνουμε την άκρη του Bamboo Mat και σπρώχνουμε εμπρός. Όταν φτάσουμε σε αυτό ακριβώς το σημείο, σπρώχνουμε απαλά τα υλικά μας ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν έμεινε κενό. Ξετυλίγουμε και είμαστε έτοιμοι. Με ένα κοφτερό μαχαίρι (όχι πριονωτό) κόβουμε στη μέση το ρόλο, βάζουμε τα δυο κομμάτια παράλληλα και τα κόβουμε ξανά, αυτή τη φορά σε τρία ισότιμα κομμάτια. Από τον Chef Αγάπιο Παμπουκίδη.

Θεμιστοκλή Σοφούλη 108 Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη 2310 420600


Θεσσαλονίκη Σουτζουκάκια Σμύρνης

Πόλυς

με σάλτσα κόκκινη Υλικά Κιμάς μοσχαρίσιος Κρεμμύδι Άνηθο Μαϊντανό Πιπέρι- αλάτι για την σάλτσα: Νοπή ντομάτα βρασμένη Διάφορα καρυκεύματα

Εκτέλεση Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια και βράζουμε τη σάλτσα. Τοποθετούμε τα σουτζουκάκια σε ένα ταψί, ρίχνουμε την σάλτσα και τα βάζουμε για 10’ στο φούρνο.

Δημητσάνας 43 Κ. Τούμπα, Θεσσαλονίκη 2310 901600

Κατευθείαν στο ψητό

Διαβολοτηγανιά Υλικά 250 γρ. χοιρινή τηγανιά ½ πράσινη πιπεριά ½ κόκκινη πιπεριά ½ κίτρινη πιπεριά 1 καυτερή πιπεριά 1 ντομάτα περασμένη στον τρίφτη 3 κ.σ. ελαιόλαδο ½ ποτήρι λευκό κρασί αλάτι πιπέρι ρίγανη

Εκτέλεση

Αναλήψεως 50 Πανόραμα, Θεσσαλονίκη 2310 332460

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρέας και μόλις είναι σχεδόν έτοιμο ρίχνουμε τις πιπεριές. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τη ντομάτα και λίγη ρίγανη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί ο ζωμός.

www.businesswoman.gr

43


BUSINESS

WOMAN ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Γαριδομακαρονάδα

Ψαρού

Υλικά (για 2 άτομα)

8 γαρίδες φρέσκιες καθαρισμένες, περίπου 300 γρ. 500 γρ. spaghetti Barilla aldente προβρασμένα 3 φρέσκιες ώριμες ντομάτες ½ κούπα νερό 1 σκελ. σκόρδο 1 κουταλιά σούπας λιωμένο κρεμμύδι Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ζάχαρη, 1 κλων. Βασιλικό 1 κουταλιά σούπας τυροσαλάτα ¼ κούπας πιπεριές τρικολόρε Ελαιόλαδο Ψιλοκομμένο μαϊντανό ¼ κούπας κρασί

Εκτέλεση Για τη σάλτσα Τρίβουμε 3 ώριμες φρέσκιες ντομάτες. Βράζουμε με το σκόρδο, το λιωμένο κρεμμύδι, ¼ της κούπας πιπεριές τρικολόρε, 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, 1 πρέζα αλάτι,1 πρέζα πιπέρι, λίγη ρίγανη (προαιρετικά), λίγη ζάχαρη και 1 κλωνάρι βασιλικού για 10΄ λεπτά.

Για τη γαριδομακαρονάδα Σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο τις γαρίδες για 2 λεπτά και τις σβήνουμε με ¼ κούπας κρασί. Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, που έχουμε προετοιμάσει πριν, τα spaghetti και το νερό. Βράζουν για 2 λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε την τυροσαλάτα. Σε 1΄ λεπτό είναι έτοιμη. Σερβίρουμε τη γαριδομακαρονάδα σε βαθιά πιατέλα, γαρνίροντάς την με φρέσκο, ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προαιρετικά προσθέτουμε φρέσκο, τριμμένο κεφαλοτύρι. Πρόταση: Συνοδεύεται αρμονικά με 1 μπουκάλι λευκό κρασί. Λαγότοπος Chardonnay, κτήμα Michaelidi. Καλή όρεξη!

Καλαμάρι γεμιστό

Χαμόδρακας Υλικά Φρέσκο καλαμάρι ολόκληρο 400-500 γραμμάρια

Για τη γέμιση 6 γρ. φρέσκο σκόρδο ψιλοκομμένο 6 γρ. ελαιόλαδο 25 γρ. χταπόδι φρέσκο ψιλοκομμένο 35 γρ. καλαμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο 30 γρ. καβουρόψιχα φρέσκια

44

www.businesswoman.gr

20 γρ. ρύζι Μπονέτ 7 γρ. σουσάμι λευκό 7 γρ. κουκουνάρι 12 γρ. φιδές ψιλός 15 γρ. πιπεριές φλωρίνης φρέσκες 25 γρ. κεφαλοτύρι σε κύβους 10 γρ. αλάτι χύμα 5 γρ. πιπέρι μαύρο 1 ποτήρι λευκό κρασί

Κωφίδου 12 K. Τούμπα, Θεσσαλονίκη 2310 459749

Εκτέλεση Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά το καλαμάρι, κρατώντας τα μουστάκια. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και περιμένουμε να ζεσταθεί λίγο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο καλαμάρι, και το ψιλοκομμένο χταπόδι και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Στη συνεχεία προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και το σοτάρουμε στο λάδι για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα «καφέ». Προσθέτουμε το κουκουνάρι, το σουσάμι και το ρύζι που είναι ήδη προβρασμένο αλλά όχι τελειωμένο στο βράσιμο. Ρίχνουμε το μείγμα στο μεγάλο τηγάνι μαζί με τα άλλα αρχικά υλικά, προσθέτουμε την πιπεριά φλωρίνης, την καβουρόψιχα, λίγο αλάτι και πιπέρι και το κεφαλοτύρι σε κύβους. Αναμιγνύουμε μόνο, όλα τα υλικά μαζί. Παίρνουμε το καλαμάρι που είχαμε καθαρίσει στην αρχή και το γεμίζουμε κλείνοντας καλά την άκρη του καλαμαριού με οδοντογλυφίδες έτσι ώστε να μην απλώσει η γέμιση και πέσει έξω. Το ψήνουμε στην σχάρα για περίπου 15 λεπτά και το σερβίρουμε με λαδολέμονο η σάλτσα ταρτάρ. Μ. Γαγύλη 13 Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη 2310 447943


Μαμίσιο

Θεσσαλονίκη Σούπα βελουτέ Υλικά 10 αγκινάρες 2 πράσα (το λευκό μέρος του πράσου) 2 μέτριες πατάτες ½ ματσάκι άνηθο 50 γρ. ελαιόλαδο 1 κ.γ. αλάτι ½ κ.γ. πιπέρι Λευκό στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση Πλένουμε πολύ καλά τα υλικά μας και τα βάζουμε να βράσουν χωρίς τον άνηθο που προσθέτουμε λίγο πριν το τέλος. Μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα περνάμε από το μπλέντερ.Τα ξαναβάζουμε στην φωτιά μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μας, τα περνάμε από το σινουά (στραγγιστήρι) και το σερβίρουμε με μια κουταλιά της σούπας στραγγιστό γιαούρτι.

Βαλαωρίτου 19 & Εγνατίας 26 (εντός στοάς) Θεσσαλονίκη 2310 553366 www.businesswoman.gr

45


BUSINESS

WOMAN ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Θεσσαλονίκη Dishcotto

Dishcotto burger Υλικά Βurger από μοσχαρίσιο κιμά, μανιτάρια σωτέ, μπέικον, τσένταρ, γαρνιτούρα πατάτες τηγανιτές με καρύκευμα μπάρμπεκιου, αγγουράκι κορνισόν, ντομάτα και κρεμμύδι. Ντιπάκι μπάρμπεκιου σος. Αναλήψεως 5 Πανόραμα, Θεσσαλονίκη 2310 346540

Σαλάτα Κυκλαδίτικη Υλικά φύλλο μαρουλιού ντομάτα κριθαροκούλουρο κρέμα φέτας (καλής ποιότητας φέτα, χτυπημένη στο μίξερ με λίγο φρέσκο θυμάρι, ρίγανη και λάδι μέχρι να γίνει ρευστή) κάππαρη λιαστή ντομάτα

Εκτέλεση Στρώνουμε το φύλλο μαρουλιού. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το κριθαροκούλουρο σπασμένο σε κομμάτια. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την κρέμα φέτας, τις λιαστές ντομάτες και την κάππαρη

1901 46

www.businesswoman.gr

Κατούνη 9 Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη 2310 553141


Κρήτη Αρνί με μέλι & πίτα σοφεγάδα

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τις πίτες:

1 κιλό αρνί 2 ξερά κρεμμύδια 2 φρέσκιες ντομάτες 2 σκελίδες σκόρδο 15 γρ. ginger 1 κλαδί φρέσκια ρίγανη 80 γρ. λάδι 2 κουταλιές μέλι αλάτι, πιπέρι

για τη ζύμη 60 γρ. αλεύρι 55% λίγο αλάτι, λίγο λάδι

Εκτέλεση Πλένουμε το αρνί, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει, προσθέτουμε το σκόρδο και το ginger. Βάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά, αλατίζουμε, προσθέτουμε τη ρίγανη και σκεπάζουμε το φαγητό μέχρι να βγάλει τα υγρά του. Στο τέλος, ρίχνουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες μαζί με το μέλι.

για τη γέμιση 2-3 φρέσκα φασολάκια 1 κολοκυθάκι 1 μελιτζάνα λίγα βλήτα 2-3 μπάμιες φύλλα από σέσκουλα

Εκτέλεση Κάνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Ψιλοκόβουμε τα υλικά για τη γέμιση, τα σωτάρουμε ελαφρά ενώ φροντίζουμε να μην είναι πολύ ζουμερά όταν κάνουμε τις πίτες. Ανοίγουμε το φύλλο και προσθέτουμε τη γέμιση. Τις πίτες μπορούμε να τις τηγανίσουμε ή να τις βάλουμε στο φούρνο.

ΣΚΑΛΑΝΙ, Ιφιγένειας 1 Ηράκλειο Κρήτης 2810 731283

Στο τέλος σερβίρουμε μαζί. www.businesswoman.gr

47


BUSINESS

WOMAN ΟΜΟΡΦΙΑ

Ε ΚΑΛΥΨΕΤ ΖΙΝΑ ΥΣ ΓΙΑ ΝΑ Υ Ο Ο Π Κ Ο Ν Ρ Τ Η ΕΟΥΣ ΑΠΟ Τ Ω Ξ Ε λιοβασίλε Ο η Ν ΒΡΕΙΤΕ Ν ΙΚΟ ΚΕ ύστε ένα Τ α Α . ­ λ έ ο Μ φ π Η α ,α κ Θ ο ΙΣ άι ή α φίλ ΤΟ ΣΥΝΑ λιτζάνι τσ αλέστε έν ιείτε ένα φ ρίπατο, κ π ε ή π ιο τε ν ε ά ίν Πηγα ντικ­ ό μπ ΙΑ ένα ρομα Η ΣΑΣ ΑΞ μα, κάντε ΣΩΤΕΡΙΚ Ε δώστε ι Ν α Η κ Τ ς Σ α ζωή σ ΜΦΑΣΗ τη Ε σ Ε Τ τα Σ όπως τα α Ω μ ν Δ ργια πράγ τω και αν δεν πήγα ύ ο ιν α κ Δοκιμάστε τον εαυτό σας έσ τε. ρια σ υπολογίζα συγχαρητή ΣΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑ αγματικά. ΑΚΟΥΣΤΕ ρ εινάτε π π ν τα ό ο ν Υ Τρώτε μό ΦΑΓΗΤΟ ΚΗ ΜΕΡΑ ­μα υγιεινής Α Κ ΙΑ Μ ΕΧΟΥΜΕ πρόγραμ ΤΑΞΕΙ ΝΑ και συνεχίσετε ένα ΕΙΝΑΙ ΕΝ ρεαστεί. ικ έ π κ δε θα ε η ομμάτι ς κ α α σ ν έ ς ο τε ρ Αν φά ς, το βά διατροφή Ο Ο ΠΡΩΙΝ α τρώτε ΙΟΤΗΤΑ Τ Α ς βοηθά ν Ρ α Ε σ Τ ι Ο α Ρ κ Π ς α σ κεια της ό μ ιά τά τη δ ρ ταβολισ α ε κ μ α το ίν ε ό π ρ τερη σταθε ­ντας λιγό Διατηρεί τα, νιώθο α μ ας. ύ ρ ε έ γ μ ά η κανονικ ΤΡΟ ΣΑΣ ατα ΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑ αι/ή άλλα προβλήμ Ε Θ Φ Ε Κ κ να ή ΕΠΙΣ ιδ ια ε γ ο ς ε ειές σα τη, θυρ προσπάθ για διαβή ς ις τι ε ν σ υ τά ο ε ­ ίσ . Κάντε εξ να εμποδ ιές βάρος ορούσαν τε ένα υγ ε σ ή που θα μπ ρ τη δια ΡΟΤΥΠΑ ΝΤΕΛΑ –Π Ο Μ Α Τ Ε ΣΟΦΑ ΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΤ ΑΝΑΛΟΓ λες.» ΠΟΥ ΣΑΣ υν καμπύ τό να έχο φ α ρ γ ι α ες είν «Οι γυναίκ ΤΟΧΟΥΣ οκλειστιΤΙΚΟΥΣ Σ ΙΣ Λ Α Ε και όχι απ Ρ ς α σ ία ε γ ΘΕΣΤΕ νυ νται με τη να σχετίζο ος σας. ς ρ α ά σ β ι ο το χ ε κά μ Οι στό ΙΤΑ ΓΟΡΗ ΔΙΑ αργό ΜΙΑ ΓΡΗ άρους, σε Ε β ΙΤ Ε ια ε Θ λ Η ώ π α ΑΡΝ ή θ τα σ . ηγεί σε α ατάθλιψη δίαιτα οδ ό και σε κ μ ισ λ Μια τέτοια ο β μετα ΓΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟ α διατροφής. ΙΤΕ ΕΝΑ Ε μμ Τ α Υ ρ Ε γ Λ ό Υ ας πρ ΣΥΜΒΟ ι το δικό σ ε ν ­ ά κ ς α σ ΕΙΤΕ γκαίο να ΠΙΣΚΕΦΘ Είναι ανα ΝΟ ΝΑ Ε Ε Μ Ο Ο Χ Λ Ε ΒΟΥ Ε ΤΟ ΕΝΔ ΥΤΗ/ΣΥΜ οιείτε το ΕΞΕΤΑΣΤ ΘΕΡΑΠΕ χρησιμοπ Ο ν Χ ά Υ ε Ψ , α Ν μ ΕΝΑ ανάγκες. τικό βή τικές σας να σημαν α έ μ ι η α θ ίν ε ισ α α ν συ ρεί ν ώσετε τις Αυτό μπο να εκπλη­ρ ια γ τό ΟΣ ΣΑΣ η γ φα Υ ΣΩΜΑΤ Ο Τ Σ Ε Γ ΑΣ ΛΛΑ ΗΣ ΖΩΗ Σ ΣΤΕ ΤΙΣ Α εστε ΣΤΑΔΙΑ Τ ΑΓΚΑΛΙΑ Α να αισθάν Ρ ό Ο ικ Φ γ ­ ο ΙΑ λ Δ ι α Α ίν Τ ε Α α Τ ν μή ΚΑ δους του ένες περιό α με το σώμα σας. ιμ ρ κ ε κ γ υ Σε σ άβολ ΕΡΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΕΝ ΙΑ Μ Σ Ω λιά και Σ ΦΗ ΣΑ , στα μαλ Ο α Ρ ίδ Τ ­ μ ρ ΙΑ ε Δ ιδ ν επ Ε ΤΗ ΕΠΙΛΕΞΤ νακλά στη μα. οφή αντα ρο το σώ τρ η ια λ δ κ ό ή λ λ ο ε σ Η κα Σ ά ικ ν γε ΕΝΕΙΑ ΣΑ Ν ΟΙΚΟΓ Η ια Τ μ ν ΙΑ ύ Γ Ι αποκτο ΑΣ ΚΑ τα παιδιά ΕΑΥΤΟ Σ , ή Ο Τ φ ο ΙΑ τρ Γ Ο δια ΚΑΝΤΕ Τ ροπημένη τους. ς μια ισορ ε το σώμα τα μ ν ο η γ σ έ έ ιλ χ π σ Ε Από την Αγγελική Ρέβελα υγιή ΑΖΙ... Γενική γιατρός-Διαιτολόγος-Ψυχολόγος χαρά την ΝΟΥΜΕ Μ Α Κ Ο Τ αποτελεί Σ ς Α α Ι μ Α Κ ία ε γ Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης την υ οι. σώμα και σουμε όλ ση με το έ χ donnoiko@gmail.com σ ή α αποκτή λ ν α ε μ ύ Ηκ ο ρ ο π οποία μ

15

ΒΗΜΑΤΑ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

48

www.businesswoman.gr


www.businesswoman.gr

47


BUSINESS

WOMAN ΔΙΑΤΡΟΦΗ

The fish oil prevents??? Από την Δέσποινα Βασιλάκου, MD Ιατρός, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος vassilakou.d@gmail.com

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΟ CANCER EPIDEMIOLOGY, BIOMARKERS & PREVENTION ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΙΧΘΥΕΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΧΡΟΝΙΩΝ ΝΟΣΩΝ.

Ε

ρευνητές από το Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Σηάτλ, με επικεφαλής τον Emily White PhD, μέλος του τμήματος της Επιστήμης της Δημόσιας Υγείας, ζήτησε από 35.016 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν είχαν ιστορικό καρκίνου του μαστού να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο 24 σελίδων σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, όπως πολυβιταμίνες, σκευάσματα συγκεκριμένης βιταμίνης, καρνιτίνη, λεκιθίνη και άλλες, στην καθημερινότητά τους. Η παρακολούθηση διήρκησε έξι χρόνια και μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό διαγνώστηκαν 880 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου, τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα ω-3 λιπαρά οξέα EPA και DHA, συνδέθηκε κατά 32% με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μα-

50

www.businesswoman.gr

στού. Η μείωση του κινδύνου φάνηκε να είναι μικρότερη σε πορογενές διηθητικό καρκίνο του μαστού, δηλαδή, τον πλέον κοινό τύπο της νόσου, αλλά μεγαλύτερη σε πιο σπάνιες μορφές. Η χρήση άλλων ειδικών συμπληρωμάτων, τα οποία πολλές γυναίκες λάμβαναν, ώστε να περιορίσουν κάπως τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δε φάνηκε να σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που αποδεικνύει τη σχέση μεταξύ της χρήσης των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου και της μείωσης του καρκίνου του μαστού. Εντούτοις, μελέτες της ευνοϊκής επίδρασης της κατανάλωσης ω-3 από τα ίδια τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και άλλες πηγές, δε φαίνεται να υποδεικνύουν τόσο υψηλή συσχέτιση. Οι ερευνητές σχολιάζουν: «Ενδεχομένως, οφείλεται στο γεγονός πως η ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων που καταναλώνεται μέσω συμπληρωμάτων

ιχθυελαίου είναι κατά πολύ υψηλότερη από αυτή που καταναλώνει ένας ενήλικας στην καθημερινότητά του.» Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως είναι πολύ νωρίς να εξάγουμε συμπεράσματα. «Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης είναι πολύ ενθαρρυντικά, σίγουρα ελπιδοφόρα, αλλά χρειάζεται περισσότερη μελέτη και παρατήρηση σε περισσότερες σειρές ατόμων, ώστε να καθιερώσεις μία αιτιώδη σχέση και να εξαχθούν συστάσεις.» ΠΗΓΗ: Αμερικανική ένωση για την έρευνα του καρκίνου


Τριάντα λεπτά την εβδομάδα, μακροπρόθεσμα, βοηθούν το μπούστο σας να ανακτήσει την ανόρθωση, το γέμισμα και τη σύσφιξη που είχε στο απόγειό του. Το πέρασμα του χρόνου, η απότομη απώλεια βάρους και η εγκυμοσύνη προκαλούν τη σταδιακή χαλάρωση του στήθους. Χάρη στα φυτικά συστατικά του BREAST+ (pisum sativum, panax ginseng, δεντρολίβανο, αμαμελίδα, φασκόμηλο) και τα οργανικά λάδια (λάδι ρυζιού, σογιέλαιο, αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο, βούτυρο illipe) που περιέχει, με μία μόνο χρήση ανορθώνει, γεμίζει και συσφίγγει το στήθος (η πιστοποίηση το αποδεικνύει και η χρήση το επιβεβαιώνει).

Σύσφιξη: To pisum sativum (μπιζέλι), ενεργοποιεί

τη δράση της ελαστίνης και του κολλαγόνου. Αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος, μειώνει τη χαλάρωσή του και αναδομεί τους ιστούς.

Ανάπλαση δομής: To pisum sativum εξασφαλίζει μια

σημαντική ποσότητα από ζάκχαρα που αυξάνουν την ενυδάτωση του δέρματος, μειώνοντας την απώλεια νερού. Επίσης τροφοδοτεί την επιδερμίδα με ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, ποτάσιο, μαγνήσιο και ασβέστιο, που ενισχύουν το χρώμα και τη λάμψη της.

Τόνωση: Το δεντρολίβανο είναι εξαιρετικό για την

τόνωση του δέρματος. Η αμαμελίδα, πλούσια σε φλαβονοειδή και πηκτίνες, τονώνει και βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία. Το φασκόμηλο επανενεργοποιεί την περιφερειακή μικροκυκλοφορία και βοηθάει στην εξάλειψη των στάσιμων υγρών.

Αντιοξειδωτικό: Το Panax Ginseng είναι πλούσιο σε

πολυσακχαρίτες, οργανικά οξέα, βιταμίνη C και ginsenosides. Πρόκειται για ένα άριστο αντιοξειδωτικό που αποτρέπει τη δημιουργία ραγάδων. Η βιταμίνη Ε έχει μία ισχυρή δράση κατά των ελεύθερων ριζών και της γήρανσης του δέρματος, ενώ συμβάλλει στη διαδικασία αναζωογόνησης του συνδετικού ιστού.

Ενυδάτωση: Το σογιέλαιο, πλούσιο σε λιπαρά οξέα,

μέταλλα, ιχνοστοιχεία και λεκιθίνη, έχει μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες. Το λάδι ρυζιού και το ελαιόλαδο περιέχουν ελαϊκό, λινολεϊκό και παλμιτικό οξύ που έχουν ενυδατικές, μαλακτικές και ρυθμιστικές της λιπαρότητας ιδιότητες.

Ελαστικότητα: Το αμυγδαλέλαιο και το βούτυρο

illipe είναι πλούσια σε ελαϊκό, λινολεϊκό, παλμιτικό, στεατικό και αραχιδονικό οξύ που παρέχουν έντονη ελαστικότητα και ενυδάτωση.


BUSINESS

WOMAN ΜΟΔΑ

των

Ψυχολογία

ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Ανακαλύψτε τα κατάλληλα χρώματα για κάθε περίσταση και κερδίστε εντυπώσεις!

Από τη Βάσω Πατεράκη Image concultan Σύμβουλος Επικοινωνίας vp.imagein@gmail.com

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΤΕ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΣΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ; ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΟΥΜΕ ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ! ΦΟΡΕΣΤΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.

Βασικές Χρωματικές Βιταμίνες:

όκ

ρελ

Μπ

Γυαλιά Gucci

rou

Ca .gr

zou

Σκουλαρίκια Carouzou.gr

Πορτοκαλί ΘΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Ζωντανός, ενθουσιώδης, κοινωνικός, διασκεδαστικός

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:

Ballarinas Carouzou.gr

ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΑΤΑΙ: Εάν θέλετε να είστε εμφανείς στο σκοτάδι και είστε πάνω σε ποδήλατο ή κάνετε jogging. Εάν θέλετε να φορέσετε ένα χρώμα που θα σας τονώσει. Όταν έχετε ένα αδιάφορο επάγγελμα.

Zώνη Furla

ΠΟΥ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ: Σε επαγγελματικές συναντήσεις είναι το λιγότερο επαγγελματικό χρώμα. Όταν κάνετε δίαιτα – προσέξτε τα... fast food. Τσάντα Mc Berry

52

www.businesswoman.gr

Σύνολο Paul & Joe

Επιπόλαιος, ιδιότροπος, μη αναμενόμενος


Μωβ Περιλαμβάνει τις αποχρώσεις του κόκκινου-μωβ και του μπλε-μωβ, από το μπλε της ιτιάς, το καθαρό μέτριο βιολέ, την πορφύρα, το δαμασκινί και το ίντιγκο.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:

Κόσμημα Carouzou.gr

Εφευρετικός, επινοητικός, ευαίσθητος, διαισθητικός, ασυνήθιστος, ανιδιοτελής.

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Απότομος, καθόλου πρακτικός, υπεροπτικός.

ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΑΤΑΙ: Σε ένα επαγγελματικό ραντεβού όταν θέλετε να προβάλετε εμπιστοσύνη και ανεξαρτησία. Οι μεσαίοι έως σκούροι τόνοι του μωβ είναι κατάλληλοι για μια επαγγελματική εμφάνιση και καλοσωρίζει μια διαφορετική προσέγγιση από τα παραδοσιακά μπλε-γκρι. Είναι ένα χρώμα καλό για την τηλεόραση, όταν θέλετε να προβάλετε καινούριες ιδέες σε ένα κατεστημένο περιβάλλον και όταν έχετε να παίξετε ένα διπλωματικό ρόλο. Είναι επίσης μια εναλλακτική και ταυτόχρονα ελκυστική λύση για βραδινή εμφάνιση.

Φουλάρι Carouzou.gr

ΠΟΥ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ: Όταν θέλετε να δημιουργήσετε ένα low profil (χαμηλού τύπου προφίλ). Όταν πηγαίνετε για μία συνέντευξη για πρόσληψη. Δε χρειάζετε κανείς κάποιον που είναι υπεροπτικός και ανεξάρτητος.

ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: Στο πρώτο σας γεύμα με τον υποψήφιο σύντροφό σας αν θέλετε να τον πείσετε ότι ταιριάζετε και όχι ότι κολλάτε σε αυτόν. Όταν είστε θλιμμένοι το μωβ χρώμα κάνει την ψυχολογία σας χειρότερα.

Designer Mc Berry

Γυαλιά Dior

Ballarinas Rozario Carouzou.gr Τσάντα Mc Berry Τσάντα Φάκελος Dalia Carouzou.gr

www.businesswoman.gr

53


BUSINESS

WOMAN ΓΕΥΣΕΙΣ

ΝΑΝΣΥ ΥΦΑΝΤΙΔΟΥ

Never give the client what he expects Η Νάνσυ Υφαντίδου από το χώρο της διαφήμισης στο χώρο της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων. Η PR BIZZ παρέχει υπηρεσίες γραφείου τύπου, crisis management, διοργάνωσης εταιρικών εκδηλώσεων και παρουσιάσεων σε στοχευμένο κοινό-στόχο. Έχοντας σαν moto της εταιρίας της να μη δίνει στον πελάτη αυτό που προσδοκεί αλλά πάντοτε κάτι καινοτόμο, παρουσιάζει για τα μέλη του BW μια συνταγή πρωτότυπη και γευστική.

Γαριδομακαρονάδα με λάδι τρούφας Υλικά: Linguine, γαρίδες, μπισκ γαρίδας, ζωμός ψαριού, σάλτσα frutti di mare, ελαιόλαδο με οξύτητα 0,4%, παλαιομένη παρμεζάνα 24 μηνών Εκτέλεση: Σωτάρουμε τις γαρίδες σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε τους ζωμούς, αλάτι και πιπέρι. Τρίβουμε την παρμεζάνα, ρίχνουμε τη γαριδομακαρονάδα μέσα στην παρμεζάνα. Κατόπιν, προσθέτουμε μια σταγόνα λάδι τρούφας και μια σταγόνα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ανάβουμε με φωτιά την γκράπα, την οποία περιχύνουμε στη γαριδομακαρονάδα. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε πιο έντονα αρώματα από το λάδι της τρούφας καθώς επίσης και το λιώσιμο της παρμεζάνας. Τέλος, χτυπάμε 4 διαφορετικά πιπέρια, μαύρο, κόκκινο, πράσινο και ρόζα με το γουδί και το ρίχνουμε στη μακαρονάδα (όταν χτυπηθεί βγαίνουν τα αρώματα καλύτερα). Η γαριδομακαρονάδα μας είναι έτοιμη προς απόλαυση!

54

www.businesswoman.gr

Eυχαριστούμε πολύ το εστιατόριο «FRUTTI DI MARE» και τον ιδιοκτήτη Τάσο Ιωσηφίδη για τη φιλοξενία


...και μην ξεχνάς, ψάρι να φάς

Στη Frutti di Mare / το slow food τρέχει γρήγορα / το ψάρι γίνεται προσιτό σε όλους / το κρασί ξαναγίνεται το απαραίτητο ταίρι του φαγητού / το ούζο και το τσίπουρο ξανασμίγουν με τη θάλασσα / το χαμόγελο δεν είναι πολυτέλεια / μα ούτε και η πολυτέλεια είναι πολυτέλεια / είναι απλά ο τρόπος μας

Frutti di mare/ Κομνηνών 20, Θεσσαλονικη 2310239100

www.fruttidimare.gr

www.businesswoman.gr

51


BUSINESS

WOMAN ΠΑΙΔΙ

Είναι και ο πατέρας... γονιός Από την Αλεξάνδρα Ευκαρπίδου Παιδαγωγός, Διευθύνων Σύμβουλος της Perfection AE efkarpidou@in.gr

Έ

χουμε το γονεικό ρόλο περισσότερο με τη μητέρα, παρά με τον πατέρα. Ίσως γιατί οι επαγγελματικές υποχρεώσεις τον κρατούν πολλές ώρες μακριά από το σπίτι και τα παιδιά τους. Το ρόλο της ανατροφής των παιδιών τον έχει αναλάβει τις περισσότερες φορές η μητέρα. Υπάρχουν όμως και αρκετές περιπτώσεις, που ο πατέρας, ενώ βρίσκεται αρκετές ώρες στο σπίτι δε συμμετέχει πάλι ικανοποιητικά στη ζωή των παιδιών του και στην ανατροφή τους. Αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά έχουν μεγάλη ανάγκη από την παρουσία του πατέρα τους όπως και της μητέρας τους. Ο πατέρας δεν πρέπει να περνά απλά αρκετό χρόνο στο σπίτι αλλά συγχρόνως να παίξει ουσιαστικό ρόλο σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Όμως πολλοί άνδρες δεν είναι προετοιμασμένοι να

56

www.businesswoman.gr

ανταποκριθούν στο βασικό ρόλο τους. Ο πατέρας είναι καλό να ρυθμίζει κατά τέτοιο τρόπο τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις, έτσι ώστε να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή. Από την στιγμή που ένας γίνεται πατέρας προτεραιότητα έχει η οικογένειά του και τα παιδιά του. Θα καταφέρει να βρει χρόνο, που θα περνά με τα παιδιά του και μάλιστα όσο το δυνατόν ποιοτικά. Ο πατέρας πραγματικά οφείλει να καλλιεργήσει πολύ νωρίς σχέση με τα παιδιά του. Πρέπει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών του. Να ασχολείται με κάθε ένα, τα χαρίσματα και τις κλίσεις τους. Να συζητά τους προβληματισμούς και τους φόβους του. Να του δείχνει τον τρόπο πώς να παλεύει στην ζωή και να διώχνει κάθε φόβο μακριά. Ο πατέρας είναι η πηγή της ασφαλείας για το παιδί του. Να το ενθαρρύνει, να το αποδέχε-

ται, να το αγαπά, ώστε να χτίσει αυτό μια αυτοπεποίθηση. Ο πατέρας επίσης είναι αυτός που θα περάσει στα παιδιά του τις οικογενειακές αρχές, το αίσθημα της ευθύνης και τις αξίες βάσει των οποίων θα πορευθεί το παιδί αργότερα στη ζωή του. Όμως πρέπει να φροντίζει να παίξει και να διασκεδάζει με τα παιδιά του, ώστε να δημιουργήσει ένα κλίμα οικειότητας και αγάπης μαζί τους. Ιδιαίτερα, αν έχει αγόρια που αποτελεί το πρότυπό τους, πρέπει να έχει διάφορες δραστηριότητες «ανδρικές» μαζί τους π.χ. αθλητισμός, μαστορέματα κ.λπ. Ο πατέρας είναι αυτός που συγκεντρώνει όλη την οικογένεια μαζί σε κοινές οικογενειακές δραστηριότητες, ώστε να κρατά τη συνοχή της. Αυτές οι οικογενειακές αναμνήσεις θα συνοδεύουν το παιδί σε όλη του τη ζωή.


Ο πατέρας πρέπει να διαφυλάσσει την ψυχική και σωματική του υγεία, να είναι γελαστός, θετικός και αισιόδοξος, ώστε να γίνεται πόλος έλξης για τα παιδιά του. Ένα άλλο σημαντικό, που μπορεί να κάνει ένας πατέρας για τη συναισθηματική και ψυχική υγεία των παιδιών του είναι να αγαπά τη μητέρα τους. Έτσι δείχνει στα παιδιά το παράδειγμα για τη δημιουργία υγιών προσωπικών σχέσεων για την ατομική και οικογενειακή τους ευτυχία. Ακόμα και στις περιπτώσεις διαζυγίου οφείλει να σέβεται την προσωπικότητα της μητέρα των παιδιών του, έτσι ώστε και αυτά να τη σεβαστούν. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή έχει αναλάβει μόνη της την κηδεμονία και το έργο ανατροφής των παιδιών. Τέλος, ο πατέρας πρέπει να διαφυλάσσει την ψυχική και σωματική του υγεία, να είναι γελαστός, θετικός και αισιόδοξος, ώστε να γίνεται πόλος έλξης για τα παιδιά του. Πώς να μη θέλουν τα παιδιά τη συντροφιά ενός τέτοιου ανθρώπου; Να φροντίζει επίσης την υγεία του, να αποφεύγει τις καταχρήσεις και τις κακές συνήθειες, που μπορεί να του αφαιρούν πολύτιμη ενέργεια. Έτσι όταν είναι υγιής μπορεί να καλλιεργεί περισσότερο τις σχέσεις με τα παιδιά του. Ίσως να δυσκολεύονται κάπως οι άνδρες σήμερα να αναλάβουν αυτούς τους ρόλους. Αν υπάρχει καλή θέληση όμως υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένοι άνθρωποι, που μπορούν να σας βοηθήσουν πατέρες, να αναλάβετε και να φέρετε εις πέρας με επιτυχία τον πολύτιμο αυτό ρόλο σας.

www.businesswoman.gr

57


BUSINESS

WOMAN ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς γίνονται οι άνδρες Η κρυφή αγωνία και φύση των ανδρών

Τ

ι είναι τελικά ο ανδρισμός που αναζητούν τόσο οι νεαροί έφηβοι όσο και οι άνδρες; Και γιατί οι άνδρες αγαπούν τόσο πολύ τον ανδρισμό τους; Είναι μια «τεχνητή κατάσταση» ή κάτι με το οποίο γεννιέσαι και κατακτάς κερδίζοντας έντιμα μικρές μάχες; Ο ανδρισμός είναι σίγουρα μια έννοια πολιτισμική, δηλαδή ποικίλει ανάλογα με το χρόνο και τον τόπο, διαφέρει από γενιά σε γενιά και καθώς μεγαλώνουν οι άνδρες, τα ανδρικά τους πρότυπα αλλάζουν και δίνουν τη θέση τους από την αποκλειστική ενασχόληση με το φυσικό σθένος στη μέριμνα για συναισθηματικό έλεγχο και δύναμη χαρακτήρα.

«Όλοι οι άνδρες υπήρξαν κάποτε αγόρια και τα αγόρια πάντα αναζητούν τρόπους για να γίνουν άνδρες»

James Dickey

Αποτελεί έναν κώδικα συμπεριφοράς που αξιώνει από τους άνδρες να διατηρούν αρσενικές στάσεις και συμπεριφορές, όπως και αν αυτές οριοθετούνται. Επομένως, ο ανδρισμός ή αλλιώς η αρρενωπότητα είναι δουλειά κυρίως ανδρική ή μήπως μπορούν να τον «διδάξουν» και οι γυναίκες; Έρευνες σε οικογένειες έχουν δείξει πως εκεί που υπάρχουν και οι δύο γονείς (ή τουλάχιστον δύο μέλη είναι άνδρας και γυναίκα ενήλικες), τα παιδιά μαθαίνουν για το φύλο από την αλληλεπίδραση ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα. Εάν για οποιονδήποτε λόγο απουσιάζει ο πατέρας, τα μικρά αγόρια δεν έχουν τη δυνατότητα να μάθουν παρατηρώντας πραγματικούς άνδρες να κατευθύνουν μια πραγματική ζωή με πραγματικές γυναίκες.

58

www.businesswoman.gr

Και εάν ο πατέρας δεν είναι εξοικειωμένος με τα καθήκοντα της οικογενειακής ζωής, τα αγόρια, που κατά την εφηβεία κάνουν υπερβολική επίδειξη δύναμης κάτω από την πίεση και των συνομηλίκων τους, ενδέχεται να μην καταλάβουν ότι ο εφηβικός «τσαμπουκάς» είναι απλώς ένα τελετουργικό της μετάβασης και όχι ένας τρόπος ζωής. Με άλλα λόγια, οι έρευνες στο θέμα του πώς φτιάχνονται οι άνδρες, υποστηρίζουν πως ο ανδρισμός μεταβιβάζεται από τον πατέρα στο γιο μιας και μια μητέρα δεν γνωρίζει ούτε και μπορεί να γνωρίσει απόλυτα πώς να αναθρέψει το γιο της για μια εντελώς διαφορετική ζωή από τη δική της. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει πατέρας στην οικογένεια, είναι ανάγκη να ανατρέξουμε σε παππούδες, θείους ή πατριούς που θα βοηθήσουν τα αγόρια να γίνουν άνδρες. Η έννοια και ύπαρξη του ανδρικού προτύπου και σοφού συμβούλου είναι απαραίτητη στην απόκτηση και διάπλαση του ανδρισμού, γιατί αν οι άνδρες που γνωρίζουν τα αγόρια περιορίζονται στους υπόλοιπους συνομηλίκους τους και στους επισφαλείς ήρωες του κινηματογράφου, τότε ενδέχεται να αποκτήσουν μια διεστραμμένη και διογκωμένη ιδέα για τον ανδρισμό. Το αγόρι για να γίνει πραγματικός άνδρας και όχι μια οποιαδήποτε παραμορφωμένη εκδοχή του, έχει ανάγκη να αισθανθεί ολοκληρωτικά την αγάπη και την αποδοχή του πατέρα του. Στην καρδιά του προβλήματος της παρερμηνείας ή της υπερβολής του ανδρισμού βρίσκεται η μεγάλη επιθυμία για την αγάπη και την επιδοκιμασία του πατέρα, ενός άνδρα που μπορεί να πει σ’ έναν άλλο άνδρα ότι ο ανδρισμός του είναι επαρκής και έτσι να τον ηρεμήσει.

Από την Αναστασία Μουστάκα Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια anamous@otenet.gr

Το αγόρι ή ο άνδρας που δεν έχει χρισθεί από τον πατέρα ενδέχεται να ντρέπεται ή να δυσπιστεί απέναντι στα άλλα αγόρια/άνδρες και να αποφεύγει την αδελφική τους σχέση ή να τους ανταγωνίζεται άγρια. Αν δε η ανάγκη τους για πατέρα είναι ιδιαίτερα έντονη, ενδέχεται να επιλέξουν επισφαλείς ή δυσπρόσιτους ήρωες, τους οποίους μάλιστα θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν κατά γράμμα. Εν κατακλείδι, χωρίς πατέρα ο γιος, μπορεί ποτέ να μη γίνει άνδρας.


www.businesswoman.gr

59


BUSINESS

WOMAN AUTO

Από τον Κώστα Νικολακόπουλο meliko98@otenet.gr

Mini Cooper Countryman 1.6l και ΜΙΝΙ και 4Χ4

ΠΗΡΑΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ BMW ΣΤΗΝ ΓΛΥΦΑΔΑ ΣΕ ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΦΑΓΑΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΝΤΑΛΕ­ΠΤΟ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΑΘΜΕΥΜΕΝΟ, ΦΤΙΑΞΑ­ΜΕ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ, ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ.

Η

πρώτη πολύ καλή εντύπωση έρχεται από την εξωτερική εμφάνιση του αυτοκινήτου στην οποία οι τεχνικοί ευτυ­χώς δεν έμειναν και δείχνοντας ένα εντελώς ποιοτικό εσωτερικό με μεγάλη προσοχή στην λεπτομέρεια, έφτι­αξαν ένα πολύ καλό αυτοκίνητο ψηλώνοντάς το λίγο και προσθέτοντας τετρακίνηση. Βέβαια θέλει μία εξοικείωση, με τους διακόπτες αεροπορικού τύπου για τα παράθυρα, το τεράστιο ταχύμετρο στο κέντρο του ταμπλό, την πα­νοραμική ηλιοροφή η οποία χωρίζεται σε δύο μέρη και ανοίγει κ.λπ.. Μηχανικά το αυτοκίνητο της δοκιμής μας είχε τον γνω­στό κινητήρα 1,6 l με τους 122 ίππους το οποίο δεν έβαζε φωτιά στον δρόμο από πλευράς επιδόσεων, αλλά είχε πολύ καλό κράτημα στις στροφές αλλά και στις ευθείες. Είναι επίσης καλό και ταξιδιάρικο στο δρόμο, χωρίς

60

www.businesswoman.gr

να κουράζει ιδιαίτερα. Είναι γεγονός ότι παίρνει κλίσεις στις στροφές, αλλά δεν πρέπει να ανησυχήσεις διότι το MINI COUNTRY MAN (σε συνδυασμό και με την τετρακίνηση) θα σε κρατήσει στα όρια του δρόμου. Τέλος μετά από 7 ημέρες στο δρόμο και περίπου 850 χιλιόμετρα έχω να πω ότι πραγματικά είναι ένα καλό αυ­τοκίνητο το COUNTRYMAN 1.6l με τους 122 ίππους αλλά το αντίστοιχο σε S με τους 185 ίππους πως θα πηγαίνει άραγε στον δρόμο; Εάν το θέλετε ίσως θα πρέπει να ξανακοιτάξετε την τσέ­πη σας και να δώσετε τα παραπάνω χρήματα που θα χρειαστούν για να το πάρετε σαν όπλο πλέον για το δρόμο, διότι εάν κρίνουμε από τις επιδόσεις που υπόσχε­ται αυτός ο κινητήρας, τότε θα είναι πραγματική οδηγική απόλαυση.


Citroen DS3 1.6 ΟΙ ΓAΛΛΟΙ EΦΤΙΑΞΑΝ EΝΑ ΚΑΙΝΟYΡΓΙΟ ΑΥΤΟΚIΝΗΤΟ ΤΟ DS3. ΤΟ ΠAΤΩΜA ΤΟΥ ΕIΝΑΙ ΒΑΣΙΣΜEΝΟ ΣΤΟ ΝEΟ C3 (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚA ΑΛΛΑΓΜEΝΟ ΑΡΚΕΤA ΣΧΕΤΙΚA ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΚAΤΟΧO ΤΟΥ) ΑΛΛA ΜΕ ΒΕΛΤΙΩΜEΝΑ ΣΧΕΔOΝ ΤΑ ΠAΝΤΑ.

Α

νάρτηση, καθίσματα, πάτημα στο δρόμο, τιμόνι (αν και το θέλαμε ακόμα καλύτερο), φρένα, είναι αλλαγμένα στην φιλοσοφία του να είναι ένα πολυτελές σούπερ μίνι με σπορ οδηγική συμπεριφορά και να κάνει τα πάντα καλά. Πράγματι στο δρόμο πάει πολύ καλά, είναι ευθύβολο και τα χιλιόμετρα έρχονται γρήγορα στο κοντέρ (0-100 σε 7,4 δευτερόλεπτα, τελική 215). Δεν είναι απλώς ένα όμορφο αυτοκίνητο εξωτερικά, πραγματικά γυρίζεις να το κοιτάξεις, είναι και εσωτερικά όμορφο οπότε και για εσένα που είσαι μέσα είναι μία οδηγική απόλαυση. Η δυνατότητα που σας δίνει η CITROEN παραμετροποίησης της εξωτερικής εμφάνισης του αυτοκινήτου σας εγγυάται ότι το δικό σας «κουκλί» θα είναι άμεσα αναγνωρίσιμο. Η μικρή και γρήγορη CITROEN διατηρεί την ταυτότητά της παρά το διαφοροποιημένο σχήμα που έχει το καπό, διαχωρίζοντάς το από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα της εταιρείας. Ποιότητα κατασκευής πολύ καλή και κυρίως έχει πραγματικά πολύ καλά καθίσματα, τα οποία σε κρατούν όπως και εάν στρίβεις και με όσα και να πας. Η αναβάθμιση που έχουν (από ότι φαίνεται) όλα τα DS, δείχνει ότι η εταιρεία έχει βρει τον τρόπο να περνά μία φιλοσοφία πολυτέλειας με αγωνιστική συμπεριφορά. Εάν κάποτε οδηγήσουμε το ίδιο αυτοκίνητο με τα 200 εργοστασιακά άλογα τότε θα έχουμε να σας πούμε πολλά ακόμα. Για εμάς είναι ένα αυτοκίνητο γρήγορο αρκετά πολυτελές αλλά να μην ξεχνάμε ότι είναι ένα σούπερ μίνι και θα πρέπει να το δούμε σε βάθος χρόνου.

www.businesswoman.gr

61


BUSINESS

WOMAN ΤΑΞΙΔΙ

1

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τον Γρηγόρη Τσελεπίδη Τεχνολόγος τροφίμων, Ερασιτέχνης φωτογράφος imsiri@otenet.gr

ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ! Τα πρώτα αντικείμενα που έμαθα να διαχωρίζω σε μάρκες και τύπους, ήταν τα αυτοκίνητα. Στα φοιτητικά μου χρόνια αλλά και μετά κατά διαστήματα δούλεψα μ’ αυτά και έτσι μπόρεσα και χρηματοδότησα τα ταξίδια και τα άλλα χόμπι που απέκτησα. Σ’ αυτά τα ταξίδια, τα τότε και τα τώρα, συναντώ συχνά παλιά αυτοκίνητα, αποκαμωμένα, θλιμμένα ίσως που περιμένουν να τα μαζέψουν για να γίνουν κατσαρόλες και τηγάνια.

62

www.businesswoman.gr


Αυτή είναι η μοίρα κάθε υλικού σώματος και η δική μας. Η μετουσίωση σε κάτι άλλο. Τίποτα δε χάνεται, τίποτα δεν πετιέται. Μόνο μια μικρή θλίψη μένει, γι’ αυτό που κάποτε ήτανε, ήμασταν…

www.businesswoman.gr

63


BUSINESS

WOMAN VIPS & EVENTS

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 1

Ότι συνέβη... Με μια μεγαλοπρεπή εκδήλωση γιόρτασε ο πρόξενος της Ουκρανίας τα είκοσι χρόνια από την ανεξαρτησία της χώρας. Το Ελληνοουκρανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (G.U.C.C.I) στήριξε την εκδήλωση στην οποία παρευρέθησαν εκτός από τα μέλη του και πληθώρα επιχειρηματιών και πολιτικών φορέων της πόλης. Με μια πολύ πετυχημένη βραδιά και με μεγάλη ανταπόκριση από τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες, εγκαινιάστηκε από τον Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) - Τμήμα Μακεδονίας, ο κύκλος δράσης SUCCESS STORIES - ROLE MODELS με επίκεντρο τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα.

2

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του κομμωτηρίου του Γιώργου Μάσκα, στη Θεσσαλονίκη. Μέρος των εσόδων από την πώληση προϊόντων κομμωτικής διατέθηκε στο Σύλλογο Φίλων Καρκινοπαθών παιδιών ΣΤΟΡΓΗ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις του Χειμώνα με μία μικρή επίδειξη μόδας παρουσιάζοντας εντυπωσιακά και εκλεπτυσμένα χτενίσματα και φορώντας τουαλέτες και νυφικά από τον οίκο υψηλής ραπτικής silhouette. Ένας μαγικός κόσμος λάμψης ξεπρόβαλε μέσα από τις δημιουργίες LIANA VOURAKIS στο κατάστημα της οδού Προξένου Κορομηλά 47 στη Θεσσαλονίκη

3

1

Άγης Κυνηγόπουλος, Νάνσυ Υφαντίδου της PR BIZZ, Γιάννης Χατζηευθυμίου

2

Ο πρόεδρος του Ελληνοουκρανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (G.U.C.C.I) Τάσος Οικονομου, Πρόξενος της Ουκρανίας Igor Sybiga, Νάνσυ Υφαντίδου της εταιρείας δημοσίων σχέσεων PR BIZZ

3

Σωκράτης Βαρλάμης, Γιάννης Μπουτάρης, o Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας κ. Harizan Harizanov, Σωτήρης Αργυριάδης

4

Γιάννης Χατζηευθυμίου, o Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας κ. Harizan Harizanov, Μαριάννα Βαραδίνη.

5

Αποψη του ακροατηρίου της εκδήλωσης του Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ)

6

Η Πρόεδρος του ΤΟΓΜΕ - Τμήμα Μακεδονίας κ. Λιάνα Γούτα και οι κεντρικοί ομιλητές της Εκδήλωσης ο κ. Κωνσταντίνος Πιστιόλας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AGRINO ΕΥΓΕ ΠIΣΤΙΟΛΑΣ Α.Ε. και η κ. Αλεξάνδρα Πίττα - Χαζάπη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΗ Μελισσοκομική Εταιρία - Αλέξανδρος Πίττας Α.Ε.Β.Ε

7

Ο Hair Stylist Γιώργος Μάσκας που επιμελήθηκε το χτένισμα των μοντέλων που φορούν τουαλέτες του Οίκου Υψηλής Ραπτικής Silhouette.

8

O Hair Stylist Γιώργος Μάσκας με τα μέλη της ΣΤΟΡΓΗΣ Ηρώ Τζελέπογλου, Μάνια Τζιαφά, Ντίνα Παπαποστόλου & Βούλα Πενέλη.

9

Λιάνα Βουράκη και Αγνή Τσάρα.

10

Αγγελική Κουχτσόγλου, Μαρία Ιωαννίδου και Εύα Κοντού

4

64

www.businesswoman.gr


9

5

6

7

8

10

www.businesswoman.gr

65


BUSINESS

WOMAN ΤΟ ΑΞΙΖΩ!

COCO CHANEL Η νέα collection winter 2011 του οίκου chanel είναι έτοιμη να εντυπωσιάσει κάθε γυναίκα! Εμπνευσμένα από τον κόσμο της Chanel, σχέδια που γοητεύουν και επαναπροσδιο­ ρίζουν την έννοια των κοσμημάτων. Τα κρεμαστά σκουλαρίκια με μαρ­ γαριτάρια από γυαλί και σμάλτο εί­ ναι σίγουρο ότι θα αναδείξουν τη γυναίκα που κρύβεται μέσα σας!

66

www.businesswoman.gr


www.businesswoman.gr

67


BusinessWoman Τεύχος 19  

Περιοδικό online για την ελληνίδα γυναίκα επιχειρηματία με θέματα για την γυναικεία μόδα, εύρεση εργασίας, lifestyle, ανθρώπινες σχέσεις...