Page 1

ΑΛΕΞΙΑ ΤΡΑΥΛΟΥ

Ακολουθεί τα όνειρα και τολμά Ιατρικά Ώρα για λαμπερό χαμόγελο Ομορφιά Το άγγιγμα της λάμψης Αφιέρωμα

Ιντερνετικό... Shopping therapy Απόψεις Γυναικών Σύμμαχοι με την επιτυχία

Επιχειρείν

Ο απόλυτος οδηγός στη Νέα Οικονομία

www.businesswoman.gr

Κάντε click! Ενημερωτικό

portal

επιχειρηματικότητας


ΤΕΥΧΟΣ 25 Περιοδική έκδοση: του portal businesswoman.gr Ηλεκτρονική Διεύθυνση Επικοινωνίας: info@businesswoman.gr Επίτιμη Σύμβουλος Έκδοσης: Δήμητρα Τοιχομίδου-Χατζηπανταζή Σύμβουλος Έκδοσης: Λάζαρος Τοιχομίδης Σύμβουλος Ειδικών Θεμάτων: Παρή Ράπτη-Λύρα Επιμέλεια Ύλης: Εύη Λαζάρου Δημιουργικό: Svetlana Radojcic

Περιεχόμενα

Editorial

6

Ρισκάρω άρα κερδίζω

Cover story

8

Ακολουθεί τα όνειρα και τολμά

Σε Πρώτο πρόσωπο

10

“Κινητό” … Συνεργείο

Θέμα

12

Μικρά μυστικά για επιτυχείς διαπραγματεύσεις

Συνεργάτες Έκδοσης: Ε.Τζήκα, Π.Ρεγκούκος, Ι.Λυράς , Α. Δουλγέρη, Α.Μουστάκα, Ε.Μπλέτσας, Θ.Βατζάκα, Μ.Τσουλιά, Σ.Κάλφα, Γ.Σαμπροβαλάκης, Α.Ευκαρπίδου, Α.Στράτος, Τ.Μανωλούδη, Γ.Τσελεπίδης

Επιχειρείν

13

Business Metamorphosis

Απόψεις Γυναικών

24

Όταν αγαπάς κάτι , πρέπει να τολμάς!

Παιδί

30

Θηλασμός: Όσα πρέπει να ξέρει η νέα μαμά

Φωτογράφοι: Γ. Τσελεπίδης, Ε. Δάλλα, Δ. Τσακαλίδης

Ιατρικά

32

Ώρα για λαμπερό χαμόγελο

Ομορφιά

34

Το άγγιγμα της λάμψης

Ψυχολογία

36

Γιατί τα «όνειρα» μένουν όνειρα;

Διατροφή

38

Γιατί προσέχω τι τρώω και δεν χάνω βάρος;

Μόδα

42

Η “καρδία ”του vintage ενδύματος

Ταξίδι

46

Το Στέκι

Αφιέρωμα e-shop

48

Ιντερνετικό... Shopping Therapy

Γεύσεις

66

Μακαρονοσαλάτα με Γιαούρτι

Βιβλίο

67

Μοιραία Συνάντηση

Νομικό Τμήμα: Σοφία Τόλη Γραφείο Επικοινωνίας: Μητροπόλεως 15, Τ.Κ. 546 24, Θεσσαλονίκη τηλ./fax: 2310 239 790

Για τα αποστελλόμενα έντυπα, κείμενα και φωτογραφίες, ο εκδοτικός οίκος παίρνει αυτομάτως το δικαίωμα δημοσίευσης. Κείμενα και φωτογραφίες που αποστέλλονται στο περιοδικό προς δημοσίευση δεν επιστρέφονται. Απαγορεύονται, η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση όλου ή μέρους του περιοδικού χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη. Οι απόψεις των συντακτών και των δημοσιευμάτων δεν αποτελούν αναγκαία τις απόψεις του εκδότη και του ιδιοκτήτη του περιοδικού.


bw

editorial

Δήμητρα Τοιχομίδου Χατζηπανταζή

Ρισκάρω άρα Κερδίζω Ρισκάροντας ή θα κερδίσεις ή θα μάθεις και δεν θα ξανακάνεις το ίδιο λάθος, δεν θα χάσεις όμως ποτέ.

θα έρθει την επόμενη. Κι αν όχι την επόμενη, την μεθεπόμενη.

Κι αν κάποιος αμφισβητήσει τις ικανότητες και τη δύναμη σου λέγοντας πως δεν μπορείς, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να γυρίσεις και να του πεις κοίτα με.

Το χειρότερο δεν είναι να πέφτεις, είναι να μη σηκώνεσαι. Ηττημένος είναι μόνο όποιος παραιτείται. Οι άλλοι είναι όλοι νικητές. Άλλωστε μην ξεχνάς πως όλοι από κάπου ξεκίνησαν.

Να κάνεις αυτό που νομίζεις εσύ σωστό , έστω κι αν ξέρεις ότι θα σε κακολογήσουν. Ο χρόνος είναι κριτής του κάθε καλού πράγματος.

Ξεκινώντας από σήμερα, κάνε κάτι που θα ομορφύνει την ψυχή σου, όπως ότι σε βοηθάει να νιώθεις καλά και η επιτυχία θα έρθει από μόνη της να σε βρει.

Κι αν αξίζει τον κίνδυνο, παίξε και το τελευταίο κομμάτι της καρδιάς σου. Την ευτυχία μας την φτιάχνουμε εμείς.

Βάλε στόχους και κυνήγησέ τους. Τόλμησε και δοκίμασε τα όριά σου για να δεις πού μπορείς πραγματικά να φτάσεις.

Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν, αλλά εμείς αποφασίζουμε πώς θα αντιδράσουμε. Κι αν η νίκη δεν έρθει αυτή τη φορά,

Χιλιάδες πατούν τον ίδιο δρόμο, με τα βήματά σου όμως κανείς.

6│businesswoman


STORY

COVER 8│businesswoman

Αλέξια Τραυλού Ακολουθεί τα όνειρα και

τολμά

Η επιτυχημένη πολιτικός επιστήμονας υποστηρίζει πως εμπόδια υπάρχουν πολλά, όμως με σύμμαχο την δύναμη και την πίστη στον εαυτό μας μπορούμε να πάμε βήματα παραπέρα και να αγγίξουμε τη κορυφή της νοητής σκάλας των στόχων μας και σε αυτό αποτελεί ζωντανό παράδειγμα.


Ποιες ήταν οι σπουδές που ακολουθήσατε και κατά πόσο σας βοήθησαν στην εξέλιξη της επαγγελματικής σας καριέρας ; Είμαι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών με κατεύθυνση τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές. Οι σπουδές μου συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία και εξέλιξη της επιχείρησης μου, καθώς μου έδωσαν τα πρώτα εφόδια και μέσω της σχολής μου έγινε η πρώτη επαφή με τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Τι θα προτείνατε σε μια νέα γυναίκα επιχειρηματία που κάνει τώρα τα πρώτα της βήματα στον χώρο παροχής υπηρεσιών ;

Ποια είναι η πορεία και το μέλλον του επαγγέλματός σας ;

Mε την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου «ΕΣΠΑ 2014-2020», το μέλλον του συμβούλου επιχειρήσεων διαγράφεται λαμπρό με συνεχή ανάπτυξη, καθώς οι εν δυνάμει επενδυτές ολοένα και αυξάνονται.

Μελλοντικά σχέδια;

Στα μελλοντικά μου σχέδια είναι η επέκταση της εταιρείας και σε περιοχές εκτός Αττικής, όπως η Θεσσαλονίκη και το Νότιο Αιγαίο. Επίσης, ήδη συνεργάζομαι με εταιρείες συμβουλών επιχειρήσεων και μεσιτικά γραφεία του εξωτερικού για την εκπόνηση προγραμμάτων με διεθνή χαρακτήρα.

Αναμφίβολα, η χώρα βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Ωστόσο, για έναν νέο, ο οποίος έχει πίστη στις ικανότητες του, υπάρχουν πάντα ευκαιρίες, οι οποίες μπορεί να αξιοποιηθούν στο μέγιστο. Για το λόγο αυτό, θα συνέστηνα στις υποψήφιες επιχειρηματίες ν’ ακολουθήσουν το όνειρό τους και να τολμήσουν.

Θεωρείται πως η έλλειψη επιχειρηματικής κουλτούρας εμποδίζει την χώρα μας στην ανάπτυξη της ; Είναι αλήθεια πως στη χώρα υπάρχει έλλειψη επιχειρηματικής κουλτούρας, όμως δε θεωρώ πως αυτό είναι η κυριότερη τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας. Αντίθετα, υπάρχουν άλλα εμπόδια, όπως η γραφειοκρατία κλπ, τα οποία αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την εξέλιξη της Ελλάδος.

Χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προσθήκη των προϊόντων σας ; Σε μια εποχή όπου το διαδίκτυο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τομέα των επιχειρήσεων, δε θα μπορούσα να μην χρησιμοποιώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλωστε, τα μέσα αυτά αποτελούν ένα ανέξοδο και εξαιρετικά αποτελεσματικό μέσο διαφήμισης.

Ανταγωνισμός υπάρχει;

Φυσικά και υπάρχει, όμως, μόνο οι σοβαρές και υπεύθυνες επιχειρήσεις κατορθώνουν να επιβιώσουν

Θεωρείται τη σημερινή εποχή δελεαστικό το επάγγελμα του συμβούλου ; Το επάγγελμα του συμβούλου είναι ένα εξαιρετικά απαιτητικό επάγγελμα, το οποίο προϋποθέτει συνεχή ενημέρωση. Ο σύμβουλος πρέπει να ακολουθεί τις εξελίξεις, να είναι ενημερωμένος για διάφορα θέματα, όπως εργασιακά, νομικά, λογιστικά, οικονομικά ζητήματα κ.α.. Θα έλεγα, λοιπόν, πως για έναν επαγγελματία, στον οποίο αρέσουν οι προκλήσεις είναι ένα πολύ δελεαστικό επάγγελμα.

COVER

STORY


10│businesswoman


bw θεμα TEXΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ – ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ

Μικρά μυστικά για επιτυχείς διαπραγματεύσεις!

Η τεχνική των πωλήσεων αποτελεί αντικείμενο με ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις. Η ανταγωνιστικότητα στο τομέα προώθησης προϊόντων και παροχής υπηρεσιών με την υπερπληθώρα επιλογών για τον καταναλωτή καθιστούν απαραίτητη τη στελέχωση κάθε επιχείρησης, με δυναμικό επιτελείο ανθρώπων στο αντικείμενο των πωλήσεων. Ποια είναι τα μυστικά που θα μας οδηγήσουν στην επιτυχή έκβαση μιας συμφωνίας με τον υποψήφιο πελάτη-καταναλωτή; Υπάρχουν συνταγές που θα μας καταστήσουν ανταγωνιστικούς στην αγορά; Ιδιαίτερο θέμα για μακράν ανάλυση, θα επικεντρωθούμε ωστόσο στους βασικούς κανόνες –τεχνικές πώλησης που οφείλουμε να έχουμε υπόψιν μας. •Δεδομένου ότι είμαστε γνώστες της αγοράς, του προϊόντος ή της παροχής υπηρεσίας που προωθούμε, των χαρακτηριστικών τους, οφείλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του πελάτη. Αμεσότητα στην επαφή, επικοινωνιακό προφίλ που αποτελεί και έμφυτο χάρισμα συντελούν στο να έχουμε απέναντι μας κατά τη διάρκεια της πώλησης, πάνω από όλα έναν θετικό ακροατή. •Ο αφουγκρασμός των αναγκών του πελάτη αποτελεί επίσης ζήτημα διαίσθησης αλλά και πείρας. Δεν είναι τυχαίο που άτομα με ελάχιστες σπουδές στο αντικείμενο διαγράφουν εξέχουσα πορεία ως πωλητές. Εκπέμπουν θετική αύρα και κυρίως εμπιστοσύνη. Ανήκουν στη κατηγορία των λεγόμενων χαρισματικών πωλητών! 12│businesswoman

•Επικεντρωνόμαστε πάντοτε στα οφέλη του προϊόντος ή της υπηρεσίας και αναπτύσσουμε διάλογο για ενδεχόμενες απορίες, αντιπροτείνοντας λύσεις με ευγένεια και σεβασμό, ακόμη και στον πιο επιθετικό πελάτη. •Καμία πώληση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η απόρριψη στο τομέα είναι συχνή, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να πτοεί το στέλεχος πωλήσεων. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και βελτιώνουμε την επικοινωνιακή μας προσέγγιση. Διαθέτουμε αυτοπεποίθηση! •Αρκετές φορές λόγω της ‘’πίεσης’’ που δέχεται ο πωλητής καθώς στόχος είναι η αύξηση του τζίρου και κέρδους των επιχειρήσεων, πέφτει στη παγίδα να γίνει πιεστικός και φορτικός. Μπορεί ο ίδιος να γνωρίζει τα οφέλη της πρότασης του αλλά το σημαντικότερο είναι αυτά να γίνουν αντιληπτά από το δέκτη. Πάνω από όλα οφείλουμε να είμαστε καλοί ακροατές για να έχουμε τη δυνατότητα να αντιπροτείνουμε αυτό που έχει ανάγκη ως υπηρεσία ή προϊόν ο πελάτης μας. Περισσότερες επιλογές. •Η χρονική στιγμή κατά την οποία μπορούμε να προχωρήσουμε στο κλείσιμο της συμφωνίας εξαρτάται από τον ίδιο τον πελάτη. Παρατηρούμε τις αντιδράσεις τους και κατόπιν κάνουμε τη πρόταση μας για οριστικοποίηση της συμφωνίας μας. Μην ξεχνάμε ότι εμείς αποτελούμε τους μεσάζοντες –πωλητές. Αναλύουμε τη πρόταση μας, τα οφέλη βασισμένα στις ανάγκες του. Ο ίδιος πελάτης ωστόσο κάνει την αγορά. Αυτός επιλέγει. Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι το σημαντικότερο σε μια πώληση είναι η ειλικρίνεια και ο σεβασμός απέναντι στον πελάτη –καταναλωτή, αλλά εξίσου σημαντικό είναι το προϊον μας να είναι πράγματι ανταγωνιστικό!

Έλενα Τζήκα Σύμβουλος Επικοινωνίας


Επιχειρείν

Ο Απόλυτος οδήγος της Businesswoman στην Νέα οικονομία FOCUS στις οικονομικές αγορές, τις εξελίξεις και τα πρόσωπα που οδηγούν την οικονομία! - Προγράμματα - Λύσεις - Έξυπνες συμβουλές - Νέα Προϊόντα - Τεχνολογία

- Επιχειρηματικές δραστηριότητες - Επιχειρηματικές δυνατότητες και αξιοποίηση των νέων συστημάτων σε όλους τους τομείς του Επιχειρείν


bw επιχειρείν

«ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ» : Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Παρακολουθώντας την διεθνή πολιτική σκηνή και μάλιστα σε εκείνο το επίπεδο που οι δυνατοί και ισχυροί της γης μοιράζουν συμφέροντα και ίσως τον κόσμο ολόκληρο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σαν παρατηρητές να μελετήσουμε πως διαχειρίζονται τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους, ώστε να πετύχουν αυτό που θεωρούν εξαρχής δεδομένο, την αποτελεσματική διαπραγμάτευση και την επίτευξη των στόχων τους. 14│businesswoman


Γ

ια τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τη διαμεσολάβηση και τη διαπραγμάτευση είναι πάντα άξιο μελέτης και ιδιαίτερης προσοχής, πως τελικά επιτυγχάνονται συμφωνίες στο επίπεδο όπου πολιτικοί σαν τον Vladimir Putin ή την Hilary Klinton ή την Christine Langarde διαχειρίζονται τη δική τους ψυχολογία καθώς και την ψυχολογία του αντιπάλου τους, αφ’ υψηλού και με απόλυτη σιγουριά και με ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους καταφέρνουν να ισορροπούν τους δύσκολους ρόλους τους και τη ηγετική τους δύναμη και να θεωρούνται πάντοτε κερδισμένοι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Σε ένα προφανές επίπεδο οι άνθρωποι αυτοί δείχνουν εξαρχής σκληροί και αμετακίνητοι στις διεκδικήσεις τους. Πολλές φορές ματαιώνουν εξαρχής την προσέγγιση, άλλοτε επιδιώκουν να δημιουργήσουν σύγχυση και προσβολές στους αντιπάλους τους , καμιά φορά φοβέρες και απειλές καθώς και άλλες τεχνικές για να δείξουν την δύναμη και την υπεροχή τους. Το πρώτο αυτό βήμα τους είναι η τεχνική να αποκτήσουν πλεονέκτημα εξαρχής δημιουργώντας αρρωστημένη ενόχληση στην άλλη πλευρά . Πολλές φορές ενισχύουν την υπερβολή αυτή με μεγάλες σιωπές, βαρεμάρα και αδιαφορία, δημιουργώντας την αίσθηση του ανεξερεύνητου αγνώστου ή επιδιώκοντας την εξάντλησης της υπομονής του αντιπάλου , για να σκιαγραφήσουν τις αντοχές του. Τεχνικές όμως που είναι απόλυτα γνωστές και στις δύο πλευρές και που δεν αποτελούν παρά την πρόκληση της διαχείρισης της διαπραγμάτευσης μεταξύ πραγματικά δύσκολων αντιπάλων. Καμιά φορά η διαπίστωση και η αναγνώριση ενός δύσκολου αντιπάλου, που δεν δείχνει την επιθυμία να βρεθεί κοινό έδαφος, μπορεί να είναι και η πιο καθαρή μάχη. Τα εγχειρίδια διαπραγμάτευσης είναι πολύ σαφή στον καθορισμό της τακτικής και της τεχνικής : Η επιδίωξη είναι να βρεθεί η « ζώνη συναλλαγής» και να ακουμπήσουν πάνω της τα θεμελιώδη συμφέροντα των μερών που ενώ φαίνονται αδιαπραγμάτευτα είναι στην ουσία ο λόγος της επαφής και ο πυρήνας της μάχης. Για να θεωρηθεί κανείς κατάλληλος να συμμετέχει σε αυτό το επίπεδο των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να είναι ικανός να διαχειρίζεται τον εαυτό του έξω από συναισθήματα και προσωπικές ευαισθησίες, με σιδηρά πειθαρχία. Αυτό το χαρακτηριστικό θα μπορούσε να θεωρηθεί εγγενές στην προσωπικότητα των πολιτικών , ωστόσο για πολλούς αποτελεί επίτευγμα συνειδητής κατανόησης και άσκησης.

Ας φωτίσουμε λίγο το σκηνικό με τις συμβουλές των ειδικών:

Όλο το μυστικό είναι η διαπίστωση ότι ο παραλογισμός και οι υπερβολές της άλλης πλευράς δεν αποτελούν παρά μία πανοπλία και θα πρέπει να υπερβείς την εγωκεντρική σου άμυνα και τάση να πάρεις τα πράγματα προσωπικά, ώστε να μπορέσεις να κοιτάξεις μέσα από την πανοπλία, αξιολογώντας την ποιότητα των αντοχών του αντιπάλου σου. Μην αντιδράτε και μην απαντάτε με κανένα τρόπο σε μια παράλογη συμπεριφορά , ιδιαίτερα κάνοντας παρατηρήσεις ή μονομερείς υποχωρήσεις . Το πρώτο θα χειροτερέψει τα πράγματα το δεύτερο θα ενθαρρύνει την άλλη πλευρά να

διατηρήσει την κακή συμπεριφορά. Μην χάνετε την ηρεμία σας εξαιτίας του εκνευρισμού που δημιουργείται από την κατάσταση. Αντίθετα πάρτε το χρόνο σας ή κάντε ένα διάλειμμα και προστατεύστε τον εαυτό σας από τον να χάσετε την ψυχραιμία σας. Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για την ψυχραιμία, παρά αυτός που έχει προπονηθεί αρκετά και για μεγάλο χρονικό διάστημα προηγουμένως. Ένας τρόπος διαχείρισης είναι η προετοιμασία με τους συνεργάτες και τους συμμάχους σας σε προηγούμενο χρόνο, ώστε να ετοιμάσετε τα πιθανά σενάρια και τους ρόλους διαχείρισης από νωρίς. Καμιά φορά ακόμη και ατάκες και συλλογισμοί προετοιμασμένοι από πριν μπορούν να οδηγήσουν την σκέψη σας αποτελεσματικά σε μια «cool» και ουδέτερη διάθεση που θα σας κρατήσει στην επιθυμητή σας στρατηγική. Προβάρετε κάθε μορφή αντίδρασης ακόμη και την πιο υπερβολική και δημιουργείστε εναλλακτικές. Κάντε το αρκετές φορές ώστε να γίνει συνειδητή φύση σας . Είναι απαραίτητη και η γνωριμία και η μελέτη, από πριν με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του αντιπάλου, τους συμμάχους και συνεργάτη του, τους εχθρούς και τους ανταγωνιστές του. Πολλές φορές και η επικοινωνία μαζί τους μπορεί να δώσει μία άλλη οπτική γωνία της πραγματικότητας και να αποκαλύψει άλλες αιτίες και άλλες διαδρομές που συνυπάρχουν μαζί με τις προφανείς. Μην εμφανίζεσθε μόνος σας στη διαπραγμάτευση όση αυτοπεποίθηση και αν διαθέτετε. Ένα σύνολο συνεργατών και συμβούλων διαμορφώνει την εντύπωση ενός καλά οργανωμένου επιτελείου και επιβάλλει στον αντίπαλο την προσοχή στην συμπεριφορά του καθώς διαμορφώνει ένα σύνθετο ακροατήριο. Το να ενθαρρύνεται και η άλλη πλευρά να συνοδεύεται από συνεργάτες είναι επίσης καλή ιδέα. Μη φοβάστε τα πολλά άτομα ούτε τις πολλές γνώμες , στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης δημιουργείται μία ορμή , ένα momentum για την διαμόρφωση μίας λύσης , διαφορετικά ή συνάντηση δεν θα πραγματοποιούνταν. Χρησιμοποιείστε πρώτα τις προτάσεις σας που έχουν ξεκάθαρη περιγραφή των συμφερόντων σας και φαίνονται σαφή και ρεαλιστικά από την κοινή γνώμη και λογική χωρίς να προσβάλουν την άλλη πλευρά. Θα ήταν προτιμότερο να βάλετε εξαρχής στο τραπέζι και τα οφέλη της άλλης πλευράς δείχνοντας ότι είστε προετοιμασμένοι και διατεθειμένοι για την εύρεση κοινού τόπου και αμοιβαίας ωφελιμότητας. Τέλος μετά από κάθε συνάντηση δημιουργείστε μία περίληψη με τα θέματα που αποκαλύφθηκαν και αναδείχθηκαν και στείλτε το σε όλα τα μέρη που έχουν εμπλακεί στη συνάντηση και έχουν συμφέρον από αυτήν. Με τον τρόπο αυτό ενημερώνετε την άλλη πλευρά ότι έχετε επίγνωση του παιγνιδιού και της τεχνικής που χρησιμοποιεί και άρα ότι είστε ένας ισάξιος αντίπαλος. Μαριάννα Τσουλιά Διαπιστευμένη Διαμεσολαβητής Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τέως Γενική Διευθύντρια Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, πρώην Γενική Διευθύντρια ICAP Boρείου Ελλάδος, πρώην Ανώτερο Διευθυντικό στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος mtsoulia@gmail.com 15│businesswoman


bw επιχειρείν

Κοινωνική Επιχειρηματικότητα:

μύθος ή πραγματικότητα & οι ευκαιρίες απασχόλησης Ακούγονται πολλά για την κοινωνική επιχειρηματικότητα τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την ψήφιση του νόμου 4019/11 που οριοθετεί την έννοια των κοινωνικών επιχειρήσεων. Καλό είναι να λεχθεί ότι το κοινωνικό πρόσωπο της επιχειρηματικότητας δεν πρέπει να περιορίζεται σε αυτό που πρεσβεύουν οι κοινωνικές επιχειρήσεις αλλά υπό την πλατιά έννοια, όλες οι επιχειρήσεις να δείχνουν ευαισθησία, ενσυναίσθηση και σεβασμό προς την κοινωνία. Η επιχειρηματικότητα είναι μία και όταν αναφερόμαστε σε αυτήν, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την έννοια της βιωσιμότητας καθώς και της πραγματοποίησης κέρδους μέσα από την επίτευξη των σκοπών. Υπάρχουν διάφοροι μύθοι που έχουν δημιουργηθεί, γύρω από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, όπως: μύθος 1: Η κοινωνική επιχειρηματικότητα αναφέρεται σε οντότητες μη κερδοσκοπικές. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι κοινωνικές επιχειρήσεις αποσκοπούν στο κέρδος αλλά το μοιράζονται δημοκρατικά μύθος 2 : Επιλέγω να δημιουργήσω μια κοινωνική επιχείρηση επειδή στην ίδρυση της δεν προϋποθέτει κάποιος εταίρος να έχει ασφάλιση ΟΑΕΕ. Ναι είναι σωστό αυτό αλλά εφόσον εργαστεί κάποιος στην κοινωνική επιχείρηση, εταίρος ή μη, χρειάζεται να ασφαλιστεί. μύθος 3: Η κοινωνική επιχειρηματικότητα αποτείνεται σε «ευαίσθητους», «κουλτουριάρηδες»& «alternative» ανθρώπους. Είναι αφελές να έχουμε μια τέτοια θεώρηση για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες που εκτός από κοινωνικές ευαισθησί16│businesswoman

ες, χρειάζεται να έχουν και επιχειρηματική κουλτούρα συν της παιδείας. μύθος 4: Ιδρύω κοινωνική επιχείρηση για να επωφεληθώ από τις ευεργετικές διατάξεις. Είναι ωφέλιμο να έχουμε στο νου μας ότι καταργείται η κοινωνική εταιρία αν αποδεικνύεται ότι ΔΕΝ επιτελεί ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΚΟΠΟ. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις γεννήθηκαν και παρουσιάζονται ως η «αυτοθεραπεία» που επέλεξε η ανθρωπότητα για να επιλύσει υπαρκτά προβλήματα που την ταλανίζουν. Είναι


μια ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στον ακτιβισμό & στην επιχειρηματικότητα. Έτσι στην πραγματικότητα χρειάζεται να ισχύουν τα παρακάτω: αλήθεια 1: Το κέντρο του ενδιαφέροντος των κοινωνικών επιχειρήσεων θα έπρεπε να είναι η ανθρωπιά και η ανάδειξη της. αλήθεια 2: Οι κοινωνικές επιχειρήσεις στηρίζονται στην συλλογικότητα, στην συνεργατικότητα και στο ομαδικό πνεύμα για την επιτέλεση των σκοπών καθώς και χρησιμοποιούν οριζόντια μοντέλα διοίκησης και ηγεσίας. αλήθεια 3: Οι κοινωνικές επιχειρήσεις, επιχειρούν αλλιώς, δεν λειτουργούν με τους κανόνες του ανταγωνισμού και λειτουργούν όπως ο σολωμός που κολυμπά ενάντια στην ροή του ποταμού. αλήθεια 4: Οι κοινωνικές επιχειρήσεις αποβλέπουν σε αυτό που λέμε Ηθικό Εμπόριο και διαπνέονται από την αρχή: «Κάνε στους άλλους αυτό που θα ήθελες να σου κάνουν» δηλ. πρόσφερε προϊόντα & υπηρεσίες με ενσυναίσθηση. αλήθεια 5: Με τις κοινωνικές επιχειρήσεις επιτυγχάνεται αυτό που λέμε εκδημοκρατισμό της επιχειρηματικότητας. Η κοινωνική επιχείρηση συνδυάζει ισάξια την επιχειρηματική λειτουργία και την βιωσιμότητα μαζί με την κοινωνική προσφορά. Άνθρωπος-κλειδί για την κοινωνική επιχείρηση είναι ο κοινωνικός επιχειρηματίας που έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά: - είναι παθιασμένος - έχει ήθος - έχει πείσμα - σκέπτεται επιχειρηματικά - στοχεύει στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων - δημιουργεί βιώσιμες λύσεις Τι διαφοροποιεί την κοινωνική επιχείρηση από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό; - Η επιχειρηματική οπτική - Υπάρχουν κέρδη αλλά χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση του σκοπού και για αύξηση των θέσεων εργασίας - Τα οικονομικά κριτήρια λειτουργίας - Ο συνδυασμός πόρων (εσόδων) από την αγορά και εκτός αγοράς (επιδοτήσεις) Τι είναι τελικά οι κοινωνικές επιχειρήσεις; Είναι ένας άλλος τρόπος δημιουργίας, παραγωγής και επιχειρείν με βασικές συντεταγμένες: την κοινωνική στόχευση τη συλλογική οργάνωση και λειτουργία το αλληλέγγυο επιχειρηματικό πνεύμα και συνιστά ένα προνομιακό πεδίο καινοτόμων και ευρηματικών προσεγγίσεων και πρωτοβουλιών, ειδικότερα για νέους επιστήμονες, σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας Με άλλα λόγια τα κριτήρια για τον καθορισμό μιας επιχείρησης ως κοινωνικής είναί τα παρακάτω: Κοινωνικά κριτήρια: 1. Πρωτοβουλία που ξεκινάει από μία ομάδα πολιτών 2. Δημοκρατικό σύστημα λήψης αποφάσεων 3. Συμμετοχικός χαρακτήρας στην άσκηση της διοίκησης και των δραστηριοτήτων

4. Περιορισμένης έκτασης διανομή κερδών 5. Εμφανής κοινωνικός σκοπός - κοινωνική ωφέλεια Οικονομικά κριτήρια: 1. Αυτονομία στη διοίκηση και διαχείριση 2. Ανάληψη επιχειρηματικού/ οικονομικού κινδύνου 3. Υπαρκτό επίπεδο αμειβόμενης απασχόλησης - δεν είναι εθελοντισμός 4. Συνεχής οικονομική δραστηριότητα στην παραγωγή αγαθών Μερικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη - 2 εκατομμύρια επιχειρήσεις - οργανισμοί του τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας (περίπου το 10% του συνόλου των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων) - απασχολεί πάνω από 11 εκατομμύρια εργαζόμενους, (8% της μισθωτής απασχόλησης ή 6% της συνολικής απασχόλησης) - ειδικά στην Γαλλία, η Κοινωνική Οικονομία αποτελείται από περίπου 215.000 φορείς (181.000 ενώσεις, 25.000 συνεταιρισμούς, 6.672 αλληλοβοηθητικά ταμεία, 1.177 κοινωφελή και άλλα ιδρύματα) και καλύπτει το 10% της συνολικής μισθωτής απασχόλησης της χώρας. Απασχολεί 2,3 εκατομμύρια εργαζόμενους (54% εξ’ αυτών γυναίκες) και ειδικότερα απασχολεί κατά μέσο όρο 11 μισθωτούς ανά επιχείρηση (αντίστοιχος Μ.Ο.ιδιωτικού κερδοσκοπικού τομέα 8 μισθωτοί). Δημιουργούνται περίπου 100.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο. - Η αντίστοιχη εικόνα της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα είναι ισχνή παρουσία πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας. Περίπου 70.000 εργαζόμενοι-μέλη: 2,9% της μισθωτής απασχόλησης ή 1,8% της συνολικής απασχόλησης (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ιδρύματα, ενώσεις, κλπ) . Αυτό κυρίως οφείλεται στην πρόσφατη θεσμική αναγνώριση του Τομέα (πρόσφατος Ν. 4019/2011 για την Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα) ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη του Τομέα.

Σουσάνα Πατσούμη Κάλφα (MSc AFM, Dip.AIA, Bsc AFM) Managing Director @ Α.TL.AS Consulting Business Strategist & Coach- Cert.Tax Accountant 17│businesswoman


bw επιχειρείν

BUSINESS METAMORPHOSIS Μήπως υπάρχει εναλλακτική λύση; Μήπως υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουμε την κρίση ; Γιατί δουλεύω ; Για ποιόν δουλεύω ; Τι δουλεία κάνω; Ξέρω τι θα μου πείτε τώρα. Η αγορά είναι νεκρή, καθημερινά ακυρώνονται δουλειές, ο κόσμος δεν έχει λεφτά, οι πελάτες δεν κλείνουν καν ραντεβού, δεν υπάρχουν συστάσεις, η δουλειά απαξιώνεται κλπ. κλπ. Αν σας ρωτήσω επίσης, «τι θα γίνει λοιπόν, τι σκοπεύετε να κάνετε;» ξέρω πάλι θα μου πείτε «… και τι να κάνω; Προσπαθώ να επιβιώσω, περιμένω να αλλάξει η κατάσταση, ψάχνω να κάνω και κάτι άλλο για να συμπληρώσω το εισόδημα κλπ.» Άρα μην κάνετε τον κόπο να μου εξηγήσετε πώς έχει η κατάσταση, γιατί ξέρω την γνώμη σας. Και δεν θα διαφωνήσω μαζί σας, γιατί όντως έτσι έχει η κατάσταση. Αν νομίζετε πως δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από αυτή την εικόνα, μπορείτε να σταματήσετε να διαβάζετε εδώ. Αν όμως θελήσετε να μιλήσουμε σε άλλο επίπεδο, συνεχίσετε, γιατί μπορεί στις επόμενες γραμμές να βρίσκεται η ευκαιρία της ζωής σας. Ποιο είναι το άλλο επίπεδο; Μήπως υπάρχει εναλλακτική λύση και δεν την ξέρουμε; Μήπως υπάρχει ο τρόπος να αντιμετωπίσουμε την κρίση και δεν τον έχουμε βρει ακόμη; Για να δώσουμε θετική απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, θα πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά, να δούμε την δουλειά του επιχειρηματία διαφορετικά, να δούμε τι πρέπει να κάνει, με έναν διαφορετικό τρόπο. Γιατί αν εξακολουθήσουμε να σκεφτόμαστε με τον ίδιο, παλιό και αποτυχημένο τρόπο που είχαμε μέχρι σήμερα, τότε θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια και να καταλήγουμε στα ίδια συμπεράσματα. Στο πρόσφατο βιβλίο μου «Επιχειρηματικότητα σε Κρίση: Οι παθογένειες της ελληνικής επιχειρηματικότητας» 18│businesswoman

περιγράφω με ακρίβεια τα λάθη και τις παθογένειες που ταλανίζουν τους έλληνες επιχειρηματίες.

Τώρα λοιπόν είναι η ευκαιρία ! Τώρα είναι η ευκαιρία να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε την νέα κατάσταση με νέους τρόπους, αντιλήψεις, με αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση και θετικό πνεύμα, στην θέση της απαισιοδοξίας, της μιζέριας και της απογοήτευσης. Θέλετε; Θέλετε να κάνετε όλες τις απαραίτητες αλλαγές για να ξεφύγετε, να διαφοροποιηθείτε, να μπείτε στην ομάδα του 5% των επιχειρηματιών που βλέπουν ευκαιρίες και όχι προβλήματα γι’αυτό και πάνε καλύτερα τώρα από πριν; Αν θέλετε πραγματικά, θα πρέπει να κάνετε μια μικρή «επανάσταση». Με ημίμετρα δεν λύνεται το πρόβλημα. Χρειάζεται να κάνετε δομικές αλλαγές σε όλη την επαγγελματική σας υπόσταση. Αυτή είναι η ευκαιρία. Να προσαρμοστείτε στις νέες καταστάσεις και έτσι να αποφύγετε την απραξία και την απουσία πωλήσεων, που παρατηρείτε στην αγορά σας. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να κάνετε επένδυση, στον χρόνο σας, σε νέο τρόπο δουλειάς και λειτουργίας, σε χρήμα και σε νέο τρόπο σκέψης. Αν δεν επενδύσετε δεν θα κερδίσετε. Αν συνεχίσετε να λειτουργείτε όπως πριν θα γίνετε τελικά θύμα του φαύλου κύκλου «δεν έχει δουλειά, δεν επενδύω σε ανύπαρκτη δουλειά» και κάθε μέρα θα ζείτε το ίδιο δράμα. Ή θα κάνετε, λοιπόν, την υπέρβαση ή θα πηγαινοέρχεστε στο γραφείο με συνεχώς αυξανόμενη την αίσθηση της μα-


ταιότητας και της ανυπαρξίας προοπτικής, θα ανταλλάσετε με τους συνεργάτες σας τις ίδιες απαισιόδοξες εικόνες και σκέψεις, θα αλληλοεπηρεάζεστε αρνητικά και όλοι μαζί θα τα βάζετε με το «σάπιο σύστημα» που σας οδήγησε εδώ που βρίσκεστε σήμερα. Αυτό δεν είναι επιχειρηματικότητα. Αυτό είναι μια παθητική και ηττοπαθής στάση απέναντι σε ένα περιβάλλον που δεν είναι ευνοϊκό και που ακριβώς για τον λόγο αυτόν, έχει όλα τα στοιχεία για την επιτυχία. Ποια είναι τα στοιχεία αυτά; Πρώτον, οι ανοργάνωτοι και ηττοπαθείς επιχειρηματίες, μην βλέποντας άλλη λύση, από την «λογιστική», θα κλείσουν και θα εγκαταλείψουν τους πελάτες τους. Δεύτερον, οι αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν, θα σας βγάλουν από τον λήθαργο και την παθητική στάση των πωλήσεων του είδους «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Στάση που δεν εμπεριέχει «πωλήσεις» αλλά μόνο «παραγγελιοληψία» που ανήκει σε μια άλλη εποχή. Τρίτον, η επιχειρηματική «αφύπνιση» και κατεύθυνση προς την μεριά του πελάτη και όχι προς την μεριά του «ταμείου» που μέχρι σήμερα ήταν η μόνιμη και σταθερή κατεύθυνση του ενδιαφέροντος του επιχειρηματία. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, όλοι αντιλαμβάνονται πως το ταμείο θα γεμίσει, αν «γεμίσει» ο πελάτης με ικανοποίηση των αναγκών του. Τέταρτον, η καλύτερη προσαρμογή του «πανιού» του ιστιοφόρου, γιατί άλλαξαν οι αέρηδες και τώρα πρέπει να στραφεί προς άλλη κατεύθυνση, ξεσκουριάζοντας από μόνιμες νοοτροπίες, πρακτικές και αντιλήψεις, που δημιούργησαν το έλλειμμα επιχειρηματικότητας και δημιούργησαν όλες τις σχετικές παθογένειες. Πέμπτον, η αξιοποίηση της τεχνολογίας και η αντίληψη της νέας παγκόσμιας αγοράς, που σπάει τα σύνορα της παλαιάς ελληνικής αγοράς και «βλέπει» πλέον όλον τον κόσμο, γιατί μπορεί να φτάσει σε όλο τον κόσμο. Για όλα τα παραπάνω όμως, χρειάζεται δομική αλλαγή,

χρειάζεται μια BUSINESS METAMORPHOSIS, κυρίως στην επιχειρηματική αντίληψη που βασίζεται σε πέντε απλές ερωτήσεις όπως : Γιατί δουλεύω, για ποιόν δουλεύω, τι δουλειά κάνω, τι πουλάω, είναι χρήσιμη η εργασία που κάνω και σε ποιόν; Ο επιχειρηματίας που θα απαντήσει σωστά σε αυτές τις 5 ερωτήσεις, είναι εκείνος που θα μείνει, θα επιβιώσει και θα μεγαλουργήσει. Θα μεταμορφωθεί από «κάμπια» καθηλωμένη σε ένα κλαρί, σε «πεταλούδα» για να πετάξει ελεύθερη στον αέρα. Όλοι οι άλλοι, στην καλύτερη περίπτωση θα φυτοζωούν. Συγνώμη για το σκληρό ύφος μου, αλλά τώρα είναι ώρα να δουλέψουμε και όχι να κανακεύουμε ο ένας τον άλλον. Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος και Συνεργάτες Πρόγραμμα BUSINESS METAMORPHOSIS για την επιτυχία του επιχειρηματία. email: info@pregoukos.gr

time for change 19│businesswoman


Πως να Χτίσεις τον Επιχειρηματία Μέσα Σου Μεταξύ των πιο δύσκολων μεταβολών για κάθε άτομο, είναι η μετάβαση από τη νοοτροπία του εργαζόμενου στη νοοτροπία επιχειρηματία. Η ιδέα του, να πάρει κανείς τη ζωή του στα χέρια του, κάνοντας τη δική του επιχείρηση είναι δελεαστική. Είναι η επιθυμία πολλών ατόμων να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους και να δημιουργήσουν μια δική τους επιτυχημένη επιχείρηση. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές μεταβολές και αλλαγές που πρέπει να γίνουν από τη νοοτροπία του υπαλλήλου στη νοοτροπία του επιχειρηματία. Είναι πραγματικά θεμελιωδώς κρίσιμο να διαθέτεις αυτή τη

νοοτροπία επιχειρηματία για να πετύχεις στην επιχείρησή σου, επειδή οι περισσότερες από τις αρχές που θα χρειαστεί να εφαρμόσεις για να πετύχεις βασίζονται αποκλειστικά στο πόσο έχεις μέσα σου ένα πραγματικό επιχειρηματία. Και χωρίς να αστειεύομαι, υπάρχουν γιγαντιαίες διαφορές μεταξύ αυτού και της νοοτροπίας ενός καλού εργαζόμενου υπαλλήλου. Αυτό ακριβώς θα μελετήσουμε μαζί εδώ, δηλαδή το: Πώς να Χτίσεις τον Επιχειρηματία Μέσα Σου. Η σειρά άρθρων “Business Brain Builder” που θα ακολουθήσει θα σε βοηθήσει σε αυτό το χτίσιμο. Και θα σε βοηθήσει να το κάνεις με αποτελεσματικότητα και ενθουσιασμό.

Είναι σημαντικό το πώς να σκέφτεσαι και όχι το τι να σκέφτεσαι

Η ΑΛΛΑΓΗ - ΜΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ Για περισσότερο από 40 χρόνια αναπτύχθηκαν στην αγορά νοοτροπίες και συνήθειες που επιβράβευαν την προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα. Για δεκαετίες ολόκληρες γενιές εργαζομένων εκπαιδεύτηκαν στο να διεκπεραιώνουν διαδικασίες αγνοώντας ή και αδιαφορώντας για τη συμβολή τους στην παραγωγή θετικού έργου και αποτελέσματος. Αυτή η εποχή έχει τελειώσει. Και το σημαντικότερο δεν πρόκειται να ξαναγυρίσει! …ας αλλάξουμε ενότητα.

20│businesswoman


bw επιχειρείν ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιρετικοί άνθρωποι και οργανισμοί ασχολήθηκαν με τους τομείς της επιχειρηματικής και προσωπικής ανάπτυξης. Συναρπαστικές ιδέες και ενδιαφέρουσες τεχνικές αναπτύχθηκαν σε βάθος. Όμως κάθε θεωρία, τεχνική, κείμενο, κάθε νέα ‘σχολή’ συνέβαλαν ελάχιστα πέρα από μια νέα εκδοχή της κλασσικής επωδού του 20ου αιώνα: ‘Σκέψου Θετικά’ και ‘Ακολούθησε την Καρδιά σου’. Αντιδιαμετρικά της ‘θετικής σκέψης’ και της ‘συνομωσίας με το Σύμπαν’, οι τεχνοκράτες και οι ‘αγορές’ επέβαλαν το ιδιαιτέρα άκαμπτο μοντέλο: ‘Προγραμματίζω -Υλοποιώ –Ελέγχω’ προσομοιώνοντας τους οργανισμούς ανθρώπων με μηχανισμούς εξαρτημάτων. Όμως στη σημερινή ραγδαία εξελισσόμενη εποχή, το να περιοριστούμε σε μια λακωνική στρατηγική επιτυχίας -όπως το ‘σκέψου θετικά’- μοιάζει με την ιατρική στην άγρια Δύση: ένα ‘ελιξίριο προς πάσα νόσο και προς πάσα μαλακίαν’! Από την άλλη πλευρά, η μηχανιστική γραμμική λογική του σύγχρονου μανατζερισμού, οδήγησε με την ακόρεστη δίψα για ‘κέρδος με κάθε μέσο’ την παγκόσμια κοινότητα -και τη χώρα μας- στο χείλος της κοινωνικής και οικονομικής εξαθλίωσης. Πέρα λοιπόν από το αξιόλογο και αποδοτικό ‘σκέψου θετικά’ και τον άκαμπτο τεχνοκρατισμό του ‘πούλα και τη μάνα σου για να βγάλεις φράγκα’, υπάρχουν και άλλοι κρίσιμοι τρόποι σκέψης. Επίσης υπάρχουν και άλλοι τρόποι που χρειάζεται να σκέφτεσαι σε ένα κόσμο που η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά. Υπάρχουν αμέτρητες προκλήσεις τόσο για να κατακτήσεις όσο και για να ζυμωθείς μέσα απ’ αυτές. Μαζί θα ξεκινήσουμε ένα ταξίδι στο οποίο είναι σημαντικό το πώς να σκέφτεσαι και όχι το τι να σκέφτεσαι.

Τα κλειδιά της επιτυχίας Ας ξεκινήσουμε με κάτι που μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σου αμέσως. Για να γίνει αυτό, θα ξεκινήσουμε εξετάζοντας μερικές πρόσφατες ανακαλύψεις που θα σε βοηθήσουν στην προσωπική και ανθρώπινη πλευρά της επιχείρησης. Τα τελευταία 30 χρόνια, έχουν γίνει αμέτρητες μελέτες πάνω στα πολλά μονοπάτια για την ‘επιτυχία’. Όπως αποδείχτηκε τα περισσότερα από αυτά είναι μικρής ισχύος και διάρκειας, όπως οι ομιλίες παρακίνησης που σε εμπνέουν για μια δυο ωρίτσες, αλλά έχουν εξατμιστεί με το που ξυπνάς το άλλο πρωί. Το μόνο που μένει σε βάθος χρόνου από όλες αυτές τις ομιλίες και σεμινάρια παρακίνησης είναι το άβολο συναίσθημα ότι θα έπρεπε να κάνεις κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνεις τώρα για να αλλάξεις τη ζωή σου- αλλά δεν είσαι απολύτως σίγουρος τι είναι αυτό. Εάν θα ήθελες να ακολουθήσεις ένα δρόμο επιτυχίας που να διαρκεί και έχεις ήδη ενεργοποιηθεί στο χώρο του

Επιχειρείν, έχεις κάνει μια σωστή επιλογή. Στατιστικά, σου προτείνω να ψάξεις απροκατάληπτα αυτό τον ισχυρισμό, δεν πιστεύω ότι θα μπορέσεις να βρεις κάποιο τρόπο με μεγαλύτερη δυνατότητα μόχλευσης απ’ το να ακολουθήσεις μια επιχειρηματική καριέρα. Παρόλα αυτά φαίνεται να υπάρχει μια λανθάνουσα αίσθηση αμφιβολίας. Αυτή η αμφιβολία εκδηλώνεται με τη μορφή μιας ασαφούς δυσκαμψίας ή δυσπιστίας όσον αφορά τις πιθανότητες για επιτυχία. Ακόμη και με όλα τα στοιχεία μπροστά σου και έχοντας ακούσει όλες αυτές τις ιστορίες επιτυχίας, αυτή η εσωτερική αδιαθεσία επανέρχεται λέγοντας: ‘Μπορώ πραγματικά να τα καταφέρω;’ Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που ξεκινούν μια επιχείρηση, πρόκειται να τα παρατήσουν ή να μην καταφέρουν τίποτα. Αυτό δε σημαίνει ότι ο τομέας που επέλεξαν δεν λειτουργεί. Ούτε πως, αφού κάποιοι δεν τα κατάφεραν, δεν θα τα καταφέρεις και συ. Αντίθετα μάλιστα, αν κάνεις την έρευνα που σου πρότεινα παραπάνω θα ανακαλύψεις ότι το Επιχειρείν είναι το μόνο μέσο για οικονομική και χρονική ελευθερία. Το ερώτημα λοιπόν που σε απασχολεί είναι το αν μπορείς ΕΣΥ να τα καταφέρεις ενώ άλλοι δεν μπόρεσαν. Τι τους εμπόδισε να τα καταφέρουν;

Ιδού

λοιπόν το πρώτο μυστικό: Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν τα καταφέρνουν δεν αποδέχονται το γεγονός ότι για να πετύχουν κάτι –οτιδήποτε στη ζωή- χρειάζεται να αλλάξουν μερικά πράγματα. Όπως σε κάθε τομέα της ζωής για να πετύχεις κάτι αξιόλογο χρειάζεται να βελτιωθείς και να κάνεις πράγματα, έτσι και στη δικτύωση. Οι περισσότεροι λοιπόν θα αποτύχουν γιατί κάνοντας τα ίδια και τα ίδια πράγματα συνεχώς, περιμένουν καλύτερα αποτελέσματα. Και αυτό σύμφωνα με τον Αϊνστάιν είναι δείγμα παράνοιας.

Ο σκοπός αυτής της σειράς άρθρων είναι να σε βοηθήσει να αποκτήσεις γρήγορα αυτές τις δεξιότητες που χρειάζονται για να γνωρίσεις την επιτυχία αντί να γίνεις άλλη μια απώλεια… …ραντεβού στο επόμενο με το Δεύτερο Μυστικό.

Σαμπροβαλάκης Γιώργος –Σύμβουλος Επιχειρείν www.oxynous.gr e-mail: admin@oxynous.gr 21│businesswoman


Οι αποσβέσεις των παγίων περιουσιακών στοιχείων με την ισχύουσα νομοθεσία

Κατά τη διάρκεια της παρελθούσας χρήσης και εν μέσω βέβαια σαρωτικών φορολογικών αλλαγών, ξεκαθάρισε οριστικά το τοπίο για τις αποσβέσεις των επιχειρήσεων. Πάντως, πριν βεβαιωθούμε ότι έχουμε στα χέρια μας το τελικό σχέδιο και πριν ευτυχώς διενεργήσουμε αποσβέσεις για τη χρήση του ’13, μεσολάβησαν οι δεδομένες και συνήθεις σε σοβαρά φορολογικά θέματα, νομοτεχνικές βελτιώσεις. Η νέα μέθοδος υπολογισμού των αποσβέσεων αντικατέστησε τις διατάξεις του Π.Δ. 100/2003, που για μια ολόκληρη δεκαετία παρείχε τις ντιρεκτίβες για τη διενέργειά τους. Οι αποσβέσεις αποτελούν καθοριστικό παράγοντα προσδιορισμού του λογιστικού αποτελέσματος. Η σημασία τους είναι μεγάλη, ειδικά για εκείνες τις εταιρίες που έχουν κτίσει τη στρατηγική τους πάνω σε μια επενδυτική κουλτούρα, προσδοκώντας πως η αγορά νέου εξοπλισμού μπορεί να καταστήσει την επιχείρηση περισσότερο ανταγωνιστική και βέβαια περισσότερο κερδοφόρα μελλοντικά. Με τη διενέργειά τους, αυξάνονται οι εκπιπτόμενες δαπάνες της χρήσης, με άμεσο συνεπακόλουθο τη μείωση των κερδών και συνεπώς των φόρων. Ταυτόχρονα βέβαια, απομειώνεται βαθμιαία η υπολειμματική αξία των παγίων στοιχείων. Μπορούμε εν τάχει να δούμε κάποιες από τις παραμέτρους που έχουν δημιουργήσει πλέον το νέο θεσμικό πλαίσιο, όπως ισχύει μετά τις τελευταίες αλλαγές. • Καταργήθηκε η δυνατότητα επιλογής μεταξύ ανώτερου και κατώτερου συντελεστή, όπως προβλεπόταν με το έως τώρα ισχύον καθεστώς. Πλέον οι συντελεστές είναι συγκεκριμέ22│businesswoman

νοι, αλλά και κατατάσσονται σε λιγότερες κατηγορίες. • Καταργήθηκε επίσης, η φθίνουσα μέθοδος αποσβέσεων. Ακόμα και για τα παλαιότερα αγορασθέντα πάγια, επιβάλλεται πλέον η προσαρμογή τους στην σταθερή μέθοδο. • Η εφαρμογή των νέων συντελεστών τέθηκε ήδη σε ισχύ και μάλιστα εφαρμόζεται υποχρεωτικά και για τον προγενέστερα αγορασμένο εξοπλισμό, κάτι που συνεπάγεται την ανάγκη επικαιροποίησης του μητρώου παγίων. • Πάγια αξίας έως € 1.500, δύναται να αποσβεστούν ολικά, κατά τη φορολογική χρήση της αγοράς τους. Το όριο των χιλίων πεντακοσίων ευρώ είναι ανά τεμάχιο εξοπλισμού και δεν συσχετίζεται με την τελική αξία του τιμολογίου. • Εξακολουθεί να ισχύει η μέθοδος υπολογισμού με βάση τα δωδεκατημόρια. Η διαφορά σε αυτό το σημείο, έγκειται στο ότι ξεκάθαρα πλέον η απόσβεση ξεκινάει από το μήνα που ο εξοπλισμός τέθηκε σε λειτουργία, χωρίς να αποτελεί κριτήριο ο αριθμός των ημερών που χρησιμοποιήθηκαν εντός του συγκεκριμένου μήνα. • Η διενέργεια των αποσβέσεων παραμένει υποχρεωτική ως διαδικασία. Και ξεκινάει ουσιαστικά από την ημερομηνία που ο καινούργιος εξοπλισμός τίθεται σε λειτουργία.


bw επιχειρείν τα οικονομικής και φορολογικής πολιτικής. Από αυτήν την άποψη, σίγουρα μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια διάταξη που πληρεί τις βασικές προϋποθέσεις της απλοποίησης και εμμέσως καταπολεμά τα δεινά που επιφέρει η πολυνομία. Πλέον οι συντελεστές είναι λίγοι, ξεκάθαρα καταγεγραμμένοι, και οι εξαιρέσεις ελάχιστες.

• Παρέχεται η δυνατότητα σε νέες επιχειρήσεις (όπως αυτές καθορίζονται με συγκεκριμένα κριτήρια από τη νομοθεσία) να μην πραγματοποιούν αποσβέσεις για τις τρεις πρώτες διαχειριστικές χρήσεις. Αν πάντως επιλεγεί η συγκεκριμένη τακτική, οφείλει η επιχείρηση να την ακολουθήσει μέχρι το πέρας της τριετίας και για όλα τα πάγια στοιχεία της. • Στην περίπτωση που διενεργηθούν αποσβέσεις με μεγαλύτερο συντελεστή του προβλεπόμενου, το υπερβάλλον ποσό δεν αναγνωρίζεται ως εκπεστέα δαπάνη. • Μια επιχείρηση που δεν θα διενεργήσει αποσβέσεις σε κάποια χρήση, όπως και αν διενεργήσει, αλλά λιγότερες των προβλεπόμενων ποσών, δεν έχει το δικαίωμα να τις μεταφέρει σε επόμενες χρήσεις.

Τα αρνητικά

• Αρκεί μια απλή σύγκριση για να διαπιστώσει κάποιος τη σαφή μείωση των συντελεστών σε σχέση με τα μέχρι πρότινος ισχύοντα. Οι εταιρίες θα διενεργούν λιγότερες αποσβέσεις ετησίως, οι οποίες βέβαια θα εκτείνονται σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Αυτό συνεπάγεται ότι, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, οι επιχειρήσεις θα επιβαρύνονται φορολογικά. Κάτι που δεν αποκλείεται να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για όσους προτίθενται να ξεκινήσουν νέα επιχειρηματικά πρότζεκτ και να επενδύσουν.

Τα θετικά

• Η ανάγκη απλοποίησης της φορολογίας αποτελεί εδώ και χρόνια την μόνιμη επωδό όσων ασχολούνται με θέμα-

Είδος παγίου περιουσιακού στοιχείου

Συντελεστής

Εδαφικές εκτάσεις

0%

Κτιριακές εγκαταστάσεις, γραφεία, οικίες, βιομηχανοστάσια, αποθήκες σταθμοί, μη κτιριακές εγκαταστάσεις και ειδικές εγκαταστάσεις, κατασκευές, εξοπλισμός και ειδικά οχήματα φορτοεκφόρτωσης

4%

Μηχανήματα, εξοπλισμός (εκτός Η/Υ και λογισμικού)

10%

Εξοπλισμός Η/Υ (κύριος και περιφερειακός) και λογισμικό

20%

Μέσα μεταφοράς ατόμων

10%

Μέσα μεταφοράς φορτίων

12%

Λοιπά πάγια στοιχεία

10%

'Αυλα στοιχεία, δικαιώματα, έξοδα πολυετούς απόσβεσης

10%

Παναγιώτης Τσένος φοροτεχνικός σύμβουλος επιχειρήσεων και συγγραφέας φορολογικών και οικονομικών μελετών www.tsenos.gr 23│businesswoman


Απόψεις Γυναικών Επιτυχία Γένους Θηλυκού ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ - ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΣΕ «ΑΛΗΘΙΝΕΣ» ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΡΙΕΡΑ. Η όλο και μεγαλύτερη ανερχόμενη δύναμη στην οικονομική πραγματικότητα του 21ου αιώνα ονομάζεται γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ενώ στο παρελθόν οι γυναίκες περιορίζονταν στο γάμο, την οικογένεια και τη φροντίδα του νοικοκυριού, σήμερα έχουν εισβάλλει δυναμικά στην αγορά εργασίας, όχι μόνο ως εργαζόμενες αλλά και ως επιχειρηματίες. Τα δεδομένα και τα ποσοστά των επιστημονικών ερευνών επιβεβαιώνουν με τη σειρά τους τις μεγάλες διαστάσεις της επαγγελματικής εξέλιξης της γυναίκας τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα οι γυναίκες επαγγελματίες δίνουν το δικό τους σημαντικό αγώνα για μία αξιοπρεπή θέση στον επιχειρηματικό κόσμο. Ποια είναι όμως η θέση των ίδιων για το σημαντικό αυτό θέμα; Το Business Woman συγκέντρωσε τις ενδιαφέρουσες απόψεις των Ελληνίδων γυναικών και σας τις παρουσιάζει. Απο τη Νικολέττα Αλεξανδρή 24│businesswoman


Απόψεις

Δικηγόρος με γαλλικό αέρα

Δικηγόρος, ιδρύτρια του ελληνογαλλικού δικηγορικού γραφείου KOUVELA-PIQUET & Αssociates το έτος 1996, ειδικευμένη στο Διεθνές Δικαίο με αντικείμενο το δίκαιο των επιχειρήσεων και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Γεωργία ΚΟΥΒΕΛΑ–PIQUET μιλάει στο Business Woman για την επαγγελματική της πορεία, τον κόσμο της Νομικής επιστήμης και τα μελλοντικά της σχέδια. Ποιές είναι οι σπουδές και οι δραστηριότητες που σας απογείωσαν επαγγελματικά; Σημαντικό σταθμό της καριέρας μου αποτέλεσε το Πανεπιστήμιο Lille II στη Γαλλία, από το Τμήμα Νομικής του οποίου αποφοίτησα. Επίσης στο Πανεπιστήμιο αυτό ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στον τομέα του Διεθνούς και Κοινοτικού Δικαίου και κάποια χρόνια αργότερα δίδαξα τα μαθήματα του Συνταγματικού δικαίου και των Διεθνών Σχέσεων. Από το 2007, με την ιδιότητα του Διεθνολόγου, συμμετέχω σε Διαλέξεις και Συνέδρια για τη διεθνή Διαμεσολάβηση καθώς και για την Σύναψη και Εκτέλεση Δημοσίων Έργων στην Γαλλία και στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι ο συνδυασμός μάχιμης και συμβουλευτικής δικηγορίας, επιτρέπει καθημερινές κατακτήσεις για μία συνεχώς ανοδική επαγγελματική πορεία.

Μελλοντικά υπάρχει προοπτική επέκτασης των γραφείων σας και σε άλλες χώρες; Η δοκιμασία της δραστηριότητας στο εξωτερικό είναι μία πρόκληση που δεν αφήνει αδιάφορο κανένα φιλόδοξο επαγγελματία. Η διεθνής πελατεία του γραφείου μας συμβάλλει στη διαρκή του εξέλιξη. Με έδρα στο Παρίσι και στην Αθήνα, το γραφείο μας αποτέλεσε το πρώτο γαλλο–ελληνικό γραφείο με διεθνές δίκτυο συνεργατών στις Βρυξέλλες και στην Λεμεσό με αποτέλεσμα την γρήγορη και αποτελεσματική διευθέτηση των νομικών ζητημάτων των πελατών μας σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.

Ποίες είναι οι αρμοδιότητες του γραφείου και τι είδους υποθέσεις αναλαμβάνει κυρίως; Το γραφείο μας ασχολείται τόσο σε εθνικό όσο σε διεθνές επίπεδο με θέματα εμπορικού, αστικού δικαίου και εργατικού δι-

καίου αναφορικά με τις επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο να παραλείπει τους άλλους τομείς του δικαίου, όπως το οικογενειακό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, διαπραγματεύεται και συντάσσει συμβάσεις όπως διανομής, δικαιόχρησης παραχωρήσεις δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Η διεθνής του παρουσία επιτρέπει να διαθέτει ένα διευρυμένο κύκλο συνεργατών, καταρτισμένων στους κυριότερους τομείς της Νομικής Επιστήμης, παρέχοντας γνωμοδοτήσεις σε κάθε ζήτημα δικαίου και αναπτύσσοντας μια τεχνογνωσία συμβουλών στα εμπορικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά ακίνητα και τα ακίνητα κατοικίας.

Μια συμβουλή σε όλες τις γυναίκες που θα πάρουν την απόφαση να ασχοληθούν με τον κόσμο της νομικής; Ο χώρος της Νομικής είναι ανταγωνιστικός και οι συνθήκες εργασίας ιδιαίτερα απαιτητικές. Για μία επιτυχημένη καριέρα, απαραίτητα στοιχεία αποτελούν η ακαδημαϊκή κατάρτιση, η ψυχική αντοχή αλλά και η διαρκής ενημέρωση. Κάθε γυναίκα η οποία διακρίνεται για την διορατικότητα και τις φιλοδοξίες της θα κατορθώσει να διαπρέψει μην ξεχνώντας όμως να διατηρήσει την προσωπική και οικογενειακή της ισορροπία.

Κύκλος διασυνδέσεων, σωστό Marketing και Promotion, πόσο συνέβαλαν όλα αυτά; Σε ένα επάγγελμα κατ’εξοχήν κοινωνικό όπως αυτό του Δικηγόρου, η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου αξιόπιστων επαφών αποτελεί ένα παράγοντα εξέλιξης. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί αφ’εαυτού συνθήκη για μία επιτυχημένη καριέρα. Σε πρώτο πλάνο έχουμε πάντα την παροχή υψηλής ποιότητας νομικών υπηρεσιών. 25│businesswoman


φωτογραφια : Heinz Troll

Μαρίνα Μπουτάρη Γιατί αποφασίσατε να αφήσετε την επιτυχημένη καριέρα σας στην εταιρία Μπουτάρη και να ξεκινήσετε την Trip2taste? Γιατί όταν αγαπάς κάτι πολύ πρέπει να τολμάς! Η δική μου μεγάλη αγάπη είναι η γαστρονομία. Ξεκίνησα την Trip2taste (http://www.trip2taste. com ) διότι πιστεύω στη δύναμη της συνεργασίας & των συνεργειών. Στόχος μου είναι να δημιουργήσω και να προωθήσω μέσω γαστρονομικών εκδηλώσεων, εκδρομών γεύσης, οίνου και πολιτισμού, αλλά και γαστρονομικών δώρων ελληνικά προϊόντα με ιστορία, βραβεύσεις, εξαγωγικό προφίλ και ιδιαίτερο packaging. Φανταστείτε μία ελληνική dream team να ταξιδεύει μέσω της Trip2taste στην Ελλάδα και στον κόσμο!

Όταν αγαπάς κάτι

τολμάς!

Αγαπάει την γαστρονομία, συλλέγει γεύσεις και τις αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο μέσω της νέας της εταιρίας “Trip2taste”. Διοργανώνει γαστρονομικές εκδρομές και εκδηλώσεις που προβάλλουν την Ελλάδα και τα προιόντα της και προτείνει επιχειρηματικά δώρα με τους κατάλληλους συνδυασμούς γεύσεων και αρωμάτων.

Σε ποιόν τομέα θεωρείτε ότι υπάρχει επιχειρηματικό μέλλον στην Ελλάδα ; Στον τομέα του τουρισμού και ειδικότερα στον γαστρονομικό, πολιτιστικό και ιατρικό τουρισμό. Η Ελλάδα είναι μία καθαρά τουριστική χώρα που αν οργανώσει σωστά τις υπηρεσίες της προς τον ποιοτικό, θεματικό, εναλλακτικό τουρισμό μπορεί να κάνει θαύματα και να αυξήσει την τουριστική κίνηση καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Η Trip2taste δρα26│businesswoman

στηριοποιείται στον τομέα του γαστρονομικού τουρισμού με οργανωμένες εκδρομές στην Σαντορίνη. Υπάρχει η δυνατότητα διοργάνωσης εκδρομής και σε άλλα μέρη ανάλογα με τις προτιμήσεις και το budget του πελάτη. Η βασική δραστηριότητα μας όμως είναι τα γαστρονομικά events όπως το Trip2taste Festival (http://www.trip2taste. com/trip2taste-festival-marbella-corfu) που διοργανώσαμε στην Κέρκυρα στα μέσα Ιουνίου μετά από αίτημα του κύριου Βασίλη Δρακόπουλου Διευθύνοντα Συμβούλου του


Απόψεις

ξενοδοχείου Marbella Corfu. Το Marbella Corfu είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα ενός ξενοδοχείου που καινοτομεί και θέλει να προσφέρει στους πελάτες του κάτι παραπάνω από το συνηθισμένο. «Με το Trip2taste Festival @ Marbella Corfu δημιουργήσαμε μία ξεχωριστή τριήμερη γαστρονομική εμπειρία με πολλές δραστηριότητες όπως: μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσίες καφέ, κρασιού, λαδιού, και αυγοτάραχου καθώς και 6 ειδικά θεματικά μενού. Καθ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ προβάλαμε ποιοτικά ελληνικά brands με εξαγωγικό προφίλ.»

Ποιά είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίσατε μέχρι σήμερα στην καριέρα σας ως γυναίκα στέλεχος;

Δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα ή διαφοροποίηση στην επαγγελματική μου καριέρα λόγω του φύλου μου. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα στην καριέρα μου μέχρι σήμερα είναι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικών, οικογενειακών και προσωπικών υποχρεώσεων. Όντας μητέρα δύο παιδιών του Οδυσσέα (11) και τις Αλεξάνδρας (9) το οικογενειακό πρόγραμμα είναι αρκετά πιεσμένο. Καλώς ή κακώς, μάλλον κακώς, συνήθως αφήνω τελευταίες τις προσωπικές μου ανάγκες.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια ;

Η ανάπτυξη του νέου μου αγαπημένου ''παιδιού'', της Trip2taste τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό μέσω της δημιουργίας μίας πολύ δυνατής ομάδας συνεργατών όπου όλοι μαζί με τον συντονισμό και την υποστήριξη marketing της Trip2taste θα προσφέρουμε “The best of Greece”!

φωτογραφια : Χριστίνα Σταυριανάκη 27│businesswoman


Απόψεις

Ο κόσμος των κατεψυγμένων KALLIMANIS

Βασιλική Καλλιμάνη Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος Εκτός της ηγετικής της θέσης στην ελληνική αγορά, έχει να επιδείξει μια μακρόχρονη, οργανωμένη διεθνή παρουσία με επώνυμα προϊόντα σε χώρες της Β. Ευρώπης, της Μεσογείου και των Βαλκανίων μέσω στρατηγικών συνεργασιών με αξιόπιστους τοπικούς συνεργάτες. Ο λόγος για την εταιρία Καλλιμάνης, μιας εταιρίας με πάνω από μισό αιώνα ιστορία, με έδρα στο μικρό Αίγιο και με το 60% των εργασιακών θέσεων να καλύπτεται από γυναίκες και μάλιστα με 9 από αυτές σε ηγετικές θέσεις.

Γιατί δεν βλέπουμε συχνά γυναίκες στην κορυφή της ηγεσίας μίας μεγάλης επιχείρησης; Έχει ίσες ευκαιρίες με τους άντρες; Βασιλική Καλλιμάνη, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος: Στην Ελλάδα το ποσοστό των μεγάλων επιχει28│businesswoman

Έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στον κλάδο των κατεψυγμένων αλιευμάτων, ανήκει στις 40 κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις στον ευρύτερο κλάδο τροφίμων και ποτών, και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση στη Δ. Ελλάδα. Διαθέτει μια ευρεία γκάμα επώνυμων, καινοτόμων προϊόντων που απευθύνονται στον καταναλωτή αλλά και τον επαγγελματία.

ρήσεων που ξεπερνούν τα 50εκ ευρώ σε τζίρο και έχουν επικεφαλής γυναίκες, αντιπροσωπεύει μόλις το 8,2% του συνόλου. Ευθύνονται για αυτό μόνο οι επιχειρήσεις ή και οι ίδιες οι γυναίκες; Είναι βέβαιο πως την ευθύνη την μοιράζονται εξίσου και οι δυο. Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία όπου ο ρόλος που προάγει για τις γυναίκες δεν είναι ούτε η ευφυία τους, ούτε η μόρφωσή τους, ούτε η αποτελεσματικότητά τους. Τα πάντα γύρω μας, από τα τηλεοπτικά σήριαλ, τις διαφημίσεις, τις ταινίες, τις φωτογραφίες, τα περιοδικά, προωθούν τις γυναίκες με βάση την εμφάνισή τους, τη σεξουαλικότητά τους ή στην καλύτερη των περιπτώσεων τη μητρική τους υπόσταση. Παράλληλα, έρευνες καταδεικνύουν πως οι ίδιες οι γυναίκες αυτοπεριορίζονται, με άλλα λόγια αποδέχονται το ρόλο που τους έχει δώσει η κοινωνία και δεν επιδιώκουν να αναλάβουν το τιμόνι μιας επιχείρησης ενώ μάλιστα συχνά θεωρούν ότι οι άνδρες συνάδελφοί τους είναι πιο ικανοί για τις ηγετικές θέσεις. Το θέμα των ίσων ευ-


Ντίνα Καλλιμάνη, Εντεταλμένη Σύμβουλος καιριών, λοιπόν, είναι σημαντικό, όμως ίσως να είναι τελικά σημαντικότερο το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού των ίδιων των γυναικών.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες οι μεγάλες εταιρίες με γυναίκες επικεφαλής κατέγραψαν σημαντική αύξηση πωλήσεων συγκριτικά με τις υπόλοιπες εταιρίες. Θεωρείτε ότι έπαιξε ρόλο το φύλο; Ντίνα Καλλιμάνη, Εντεταλμένη Σύμβουλος: Προσωπικά δε θεωρώ ότι το φύλο καθορίζει την αποτελεσματικότητα ενός ανθρώπου. Την καθορίζει ο χαρακτήρας του, η προσωπικότητά του, η μόρφωσή του, οι οικογενειακές του αρχές, το κοινωνικό του περιβάλλον και πολλές φορές οι ίδιες οι συνθήκες. Αντίστοιχα και

η επιτυχημένη πορεία μιας επιχείρησης καθορίζεται από πολλούς παράγοντες στους οποίους πρωταρχικό ρόλο παίζει η στρατηγική σκέψη της ηγεσίας, το προϊόν, ο προσανατολισμός της εταιρίας και βεβαίως το εταιρικό της όραμα και οι αξίες της.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Ντίνα Καλλιμάνη, Εντεταλμένη Σύμβουλος: Η εισαγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων Kallimanis στην ελληνική αγορά και παράλληλα η διείσδυσή μας στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού μέσω της προσαρμογής στα δεδομένα των αγορών και της προσφοράς προϊόντων υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ξένου καταναλωτή. 29│businesswoman


“Θηλασμός: Όσα πρέπει να ξέρει η νέα μαμά” Το παρόν άρθρο θα αναφερθεί στην ιερότερη διαδικασία μετά τον τοκετό, τον θηλασμό και είναι αφιερωμένο σε όλες τις φίλες που εγκυμονούν ή ήδη έχουν γεννήσει και έχουν έλθει πρόσωπο με πρόσωπο με αυτό το φλέγον θέμα στη ζωή κάθε γυναίκας. Για να μπούμε όμως στο πετσί του ρόλου ζήτησα από μια νέα μητέρα την Ευαγγελία Κιουλαφά, που πρόσφατα απέκτησε το πρώτο της παιδάκι να μοιραστεί μαζί μας την δική της εμπειρία. Ο θηλασμός είναι μεγάλο ζήτημα για μια γυναίκα. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία του θηλασμού , η μητέρα θα πρέπει να γνωρίζει τι επακολουθεί μαζί με αυτόν. Πρέπει να είναι ενημερωμένη σε κάθε επίπεδο. Όλοι γνωρίζουμε ότι το γάλα της μαμάς είναι το καλύτερο, παρ’ όλα αυτά μια γυναίκα δεν θα πρέπει να νιώθει πως είναι εγκλωβισμένη λόγω του θηλασμού. Ο θηλασμός ίσως δεν είναι για όλες τις γυναίκες. Εξαρτάται από τη δύναμη θέλησης και την αυτοπειθαρχία τους. Χρειάζεται πολύ δύναμη, πίστη και αρκετή προσπάθεια για να καταφέρει η μαμά να θηλάσει το μωρό της. Πρέπει να κάνει αυτό που θεωρεί εκείνη σωστό για το μωρό της, αλλά και για τον εαυτό της. Οι καιροί έχουν αλλάξει και τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από τότε που θήλαζαν οι δικιές μας μανάδες και γιαγιάδες. Η γνώμη τους είναι σημαντική γι’ αυτό το νέο κομμάτι στη 30│businesswoman

ζωή της νέας μητέρας. Αλλά δεν θα πρέπει η νέα μαμά να πάρει τα λόγια τους ως κανόνα. Η πλύση εγκεφάλου που της κάνουν οι γιαγιάδες είναι περιττή. Το ένστικτο της θα την οδηγήσει στην σωστή απόφαση για το πως θα ήθελε να χειριστεί το θέμα θηλασμός. Τα μαθήματα θηλασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αρκετά καλά για παρακολούθηση, αν και διαφέρουν πολύ από την πράξη. Όμως δίνουν δυο συμβουλές στη νέα μαμά που ίσως να την βοηθήσουν. Έχω να πω ότι στην Ελλάδα τα μαθήματα θηλασμού χρειάζονται αναβάθμιση, εν αντιθέσει με την Αγγλία όπου γέννησα εγώ. Οι μαίες είναι αυτές που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά την νέα μητέρα. Με είχαν σε ειδικό δωμάτιο μόνη μου με το μωρό για 3 ημερονύκτια και οι εκπαιδευμένες μαίες ήταν συνεχώς κοντά μου την ώρα του θηλασμού


bw παιδι για να με διδάξουν. Δεν με άφησαν να φύγω μέχρι που ήταν τελείως σίγουρες, ότι έμαθα καλά τη διαδικασία και θα μπορούσα πλέον να χειριστώ καλά το θέμα και το βρέφος. Το γάλα έρχεται την τρίτη ημέρα μετά την γέννα. Τις 2 πρώτες ημέρες η μαμά έχει το λεγόμενο πρωτόγαλα ,το οποίο είναι χρυσός για το νεογέννητο μωρό. Εάν η μαμά αποφάσισε να συνεχίσει με το θηλασμό αποκλειστικά, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό απαιτεί κάθε 2 ή 3 ώρες κάθε μέρα να θηλάζει το νεογέννητο μωρό της για τους επόμενους μήνες. Φυσικά και μπορεί να αλλάξει τη ρουτίνα και να θηλάζει λιγότερες φορές την ημέρα αλλά όλο αυτό απαιτεί χρόνο για να αλλάξει και σίγουρα αρκετό πόνο. Πιστεύω πως οι νέες μητέρες πρέπει να είναι ενημερωμένες για το τι θα ακολουθήσει με την απόφαση του θηλασμού. Να γνωρίζουν τις απαιτούμενες ώρες, τη συνέπεια του χρόνου και τη συντονισμένη προσπάθεια. Σας παραθέτω στη συνέχεια δυο-τρεις πρακτικές συμβουλές για να βοηθήσουμε τις νέες μητέρες. Η σωστή θέση του μωρού στο στήθος είναι το πιο σημαντικό. Υπάρχουν αρκετές θέσεις θηλασμού ,αλλά η πιο συνηθισμένη και γνώριμη είναι η εξής: Η μύτη του μωρού να είναι στη θηλή και η κοιλίτσα του να “κοιτάει” την μαμά. Πιέζοντας το στήθος με τον αντίχειρα από την επάνω μεριά και τα υπόλοιπα δάχτυλα από κάτω, το στήθος παίρνει τέτοια μορφή που διευκολύνει το μωρό να “πιάσει” καλά το στήθος στο στόμα του. Το άλλο χέρι πρέπει να κρατάει το νεογέννητο από την πλάτη στο λαιμό ή και από το σαγόνι. Απαγορεύεται από το κεφάλι του, γιατί χρειάζεται να έχει το νεογέννητο την δική του ελεύθερη κίνηση. Σε περίπτωση που θέλει να “φύγει” από το στήθος έτσι ώστε να ξεκουραστεί ή και να καταπιεί. Κάνοντας αυτή την κίνηση κουνάτε το στήθος έτσι ώστε η θηλή να ακουμπά την μυτούλα του μωρού μέχρι κάτω το σαγόνι του. Επαναλαμβάνεται αυτή την κίνηση μέχρι το μωρό σας να κάνει μεγάλο στόμα. Εκείνη τη στιγμή είναι θέμα συγχρονισμού. Όταν το μωρό είναι έτοιμο με μεγάλο ανοιχτό στόμα, πρέπει γρήγορα να φέρεται κοντά το μωρό κρατώντας το από το λαιμό προς το στήθος. Έτσι θα έχετε επιτύχει την σωστή θέση θηλασμού. Σε περίπτωση που πονάτε αυτό σημαίνει πως το μωρό δεν έχει “πιάσει” καλά το στήθος. Αμέσως ανοίγεται το στόμα του βάζοντας το μικρό σας δαχτυλάκι για αποφυγή δαγκώματος. Επαναλαμβάνετε την κίνηση με τη θηλή στη μύτη μέχρι κάτω το σαγόνι με αποτέλεσμα το μωρό να θηλάζει χωρίς πόνο. Ο θηλασμός δεν πονάει!!! Εάν σας πονάει βγάζετε το μωρό από το στήθος και προσπαθείτε πάλι. Δεν θα γίνει με την πρώτη φορά διότι και εσείς και το μωρό μαθαίνετε πως να συνεργάζεστε μαζί.

Επίσης για όσες μητέρες χρειάζονται θήλαστρο για οποιοδήποτε προσωπικό τους λόγο, αυτό θέλει προσοχή. Όσο πιο πολύ γάλα βγάζετε με το θήλαστρο τόσο πιο πολύ γάλα θα “κατεβαίνει”. Είναι μια καλή λύση για τις μαμάδες που ίσως να μην έχουν το νεογέννητο μωρό κοντά τους για λόγους υγείας ή και για αυτές που θέλουν να ελέγχουν την ποσότητα γραμμαρίων που τρώει το νεογέννητο μωρό τους ή και για κάποιες που το μωρό τους έχει παλινδρόμηση και χρειάζεται να πίνει το γάλα σε μπουκάλι με το κατάλληλο φάρμακο. Αυτό θέλει προσοχή! Το θήλαστρο το χρησιμοποιείτε μόνο την τρίτη ημέρα μετά τη γέννα. Απαγορεύεται πιο πριν. Ο τρόπος για να βγάζετε το πρωτόγαλα είναι ο εξής: πρέπει με τα χέρια σας να πιέζετε το στήθος μέχρι να έρθει αυτή η κιτρινωπή ύλη. Με μια σύριγγα μπορείτε να μαζέψετε το γάλα και να το βάλετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που είναι να το δώσετε στο μωρό σας. Εάν όμως την τρίτη ημέρα δεν βγάζετε το γάλα με το θήλαστρο κάθε 3 ώρες το γάλα θα αρχίζει να στερεύει! Πρέπει να χρησιμοποιείτε το θήλαστρο γύρω στα 15-20 λεπτά σε κάθε στήθος. Για όσες μαμάδες χρειάζονται παραπάνω χρόνο 30 λεπτά είναι αρκετά. Το θήλαστρο θα πρέπει να χρησιμοποιείται τις ίδιες ώρες, που τρώει το μωρό. Εάν αργότερα στους 4 μήνες το μωρό τρώει κάθε 4 ώρες τότε μπορεί να το κάνετε κάθε 4 ώρες και επίσης στους 7 μήνες μόνο μια δυο φορές την ημέρα. Όσες λιγότερες φορές βγάζετε το γάλα τόσο πιο γρήγορα θα στερέψει. Για όσες μαμάδες έχουν παραπάνω γάλα από όσο μπορεί να πιει το μωρό τους μπορούν να αγοράσουν ειδικά σακουλάκια για την κατάψυξη και να το καταψύξουν. Αυτό μπορείτε να το φυλάξετε για τις ημέρες που δεν θα έχετε δικό σας γάλα έτσι ώστε να ωφελήσετε το μωρό σας για λίγο καιρό παραπάνω από της στιγμή που δεν θα έχετε άλλο γάλα. Επίσης μια πολύ καλή ιδέα για τις μαμάδες με περιττό γάλα, είναι να το δωρίσουν στο νοσοκομείο για τα νεογέννητα που οι μητέρες τους δεν έχουν καθόλου. •Το γάλα της μαμάς συντηρείται 4 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου από τη στιγμή που το έχετε βγάλει με το θήλαστρο • 4 ημέρες μέσα στο ψυγείο (σιγουρευτείτε πως έχετε βάλει αυτοκόλλητο με την ημερομηνία που το βγάλετε με το θήλαστρο) και • 6 μήνες στην κατάψυξη Για να έχετε αρκετό γάλα χρειάζεται να πίνετε πολλά υγρά. Πολύ νερό αλλά και υγρά όπως χυμό, βότανα, γάλα! Τέλος, μην νιώθετε άσχημα ,εάν για κάποιο λόγο δεν έχετε γάλα για το μικρό σας αγγελάκι. Η αγάπη σας και μόνο θα είναι αρκετή.

Αλεξάνδρα Ευκαρπίδου Παιδαγωγός aleefkarpidou@gmail.com 31│businesswoman


bw ιατρικά

Της Νικολέτας Αλεξανδρή

Επισκεφτήκαμε το ιατρείο του οδοντιάτρου, κ. Στράτου, στην Οδοντιατρική Μέριμνα Θεσσαλονίκης και μας έλυσε όλες τις απορίες που είχαμε γύρω από τη λεύκανση των δοντιών και την ορθοδοντική, λέγοντάς μας όλα τα «μυστικά» του επαγγέλματος.

Ώρα για λαμπερό χαμόγελο!

Είναι επικίνδυνη η λεύκανση των δοντιών; Αν ναι, υπάρχει τρόπος να κάνουμε λεύκανση χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία των δοντιών μας; Μπορούμε να κάνουμε λεύκανση δοντιών χωρίς κίνδυνο. Αυτό είναι και η ευθύνη του οδοντιάτρου, δηλαδή ανάλογα με την ποιότητα του δοντιού του καθενός να διαλέξει και τον καλύτερο τρόπο λεύκανσης. Αυτό που ακούμε πολλές φορές, ότι υπάρχει μια μέθοδος που είναι για όλους, δεν ισχύει. Κάποια λάθος λεύκανση μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθησίες στα δόντια ακόμα και, πιο σπάνια, σε ανάγκη για απονεύρωση. Η σωστή επιλογή του τρόπου λεύκανσης έχει μηδενικές συνέπειες για τα δόντια. Ακόμα και σε αυτούς που έχουν ευαίσθητα δόντια, υπάρχουν ήπιες μορφές λεύκανσης που θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. 32│businesswoman

Πόσο ασφαλή και αποδοτικά είναι τα προϊόντα λεύκανσης που κυκλοφορούν στο εμπόριο; Στην ουσία, δεν έχουμε καλή εφαρμογή με τα προϊόντα του εμπορίου. Η δράση τους είναι πάρα πολύ ήπια ώστε να αποφύγουν οι εταιρείες την τυχόν ευθύνη να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα. Δεν είναι επικίνδυνα αλλά δεν έχουν και κάποιο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, δεν υφίστανται οδοντόκρεμες που λευκαίνουν τα δόντια και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει άμεση λεύκανση. Κάποια άλλα προϊόντα λευκαίνουν ελαφρώς τα δόντια, συνήθως όμως αυτό γίνεται μέσω αφυδάτωσης και όχι πραγματικής λεύκανσης και τα αποτελέσματα δεν διαρκούν παραπάνω από μια εβδομάδα.


Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή στη λεύκανση των δοντιών;

Καταρχήν, η λεύκανση και το κάπνισμα είναι πράγματα που δεν συμβαδίζουν. Τα δόντια των καπνιστών θα ξανακιτρινίσουν άμεσα. Άλλες ουσίες, όπως το κόκκινο κρασί, οι κόκκινες σάλτσες, το κάρυ, η βυσσινάδα, το τσάι, σίγουρα θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της λεύκανσης και τις πρώτες μέρες μετά την ολοκλήρωση. Ύστερα, σίγουρα, οι ουσίες θα φθείρουν σιγά- σιγά το χρώμα. Είναι στο χέρι του καθενός πόσο μπορεί να περιορίσει αυτές τις τροφές. Τα δόντια μας είναι πορώδη και ότι τρώμε ή πίνουμε εισχωρεί στους πόρους των δοντιών και αυτά είναι που κάνουν το χρώμα να κιτρινίσει. Φυσικά, οι άνθρωποι έχουν και κάποιο χρώμα δοντιών εκ γενετής.

Όσον αφορά την ορθοδοντική, πέρα από τα παραδοσιακά σιδεράκια, υπάρχουν άλλοι μέθοδοι;

Η ορθοδοντική, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ξεκινάει όταν έχουμε χάσει τα νεογιλά δόντια και έχουν βγει τα μόνιμα, στην ηλικία των 11 ή 12χρονών. Σπανιότερα, στις περιπτώσεις που τα παιδιά έχουν και σκελετικά προβλήματα, τότε πρέπει να ξεκινάει πιο νωρίς. Τώρα, αν κάποιος δεν έκανε ορθοδοντική όταν ήταν παιδί και θέλει να το κάνει αργότερα ή έχει εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα, μπορεί να το κάνει όποια στιγμή θέλει. Απλά, όσο μεγαλώνει η ηλικία πιθανώς η ορθοδοντική να είναι πιο δύσκολη ή πιο χρονοβόρα. Τρόποι να γίνει ορθοδοντική υπάρχουν πολλοί, όπως τα κλασικά σιδεράκια που είναι η μέθοδος με τα καλυτέρα απο-

τελέσματα. Στους ενήλικες, που για λόγους αισθητικούς δεν θέλουν σιδεράκια, χρησιμοποιούμε είτε διαφανή ακρυλικές κατασκευές ή μπορεί να τοποθετηθούν από τη γλωσσική πλευρά των δοντιών ή σε κάποιες περιπτώσεις με κάποια διαφανή ναρθηκάκια που φοριούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πάντως, με αυτά καλύπτεται όλο το εύρος της ορθοδοντικής και δεν εμποδίζουν τους ανθρώπους στην κοινωνική ή την επαγγελματική τους ζωή. Φυσικά, υπάρχουν και οι προσθήκες κεραμικών υλικών στα δόντια που δημιουργούν ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Μετά την ορθοδοντική είναι γνωστό ότι χρειάζεται κάποια συντήρηση. Με ποιον τρόπο γίνεται αυτό και για πόσο χρονικό διάστημα;

Η παρακολούθηση πρέπει να γίνεται πρακτικά εφ’ όρου ζωής. Πολλές φορές χρειάζεται να τοποθετηθεί στον ασθενή κάποια συγκρατητική δομή ώστε να μην ξαναστραβώσουν τα δόντια. Είναι ευθύνη του ορθοδοντικού να παρακολουθεί τον ασθενή ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ευθύνη του ασθενή να πηγαίνει για παρακολούθηση, γιατί όσο μεγαλώνουμε τα δόντια αλλάζουν και μετακινούνται.

Αθανάσιος Στράτος, DMD, CAGD Προσθετολόγος Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγήτης Tufts University Boston USA www.odmerimna.gr 33│businesswoman


bw ομορφιά

Ενέσιμες θεραπείες: Το άγγιγμα της λάμψης Η έντονη επιθυμία των γυναικών για ανανέωση και νεανική εμφάνιση, δείχνει το δρόμο προς το σύγχρονο τρόπο απόκτησης επιθυμητού στόχου. Οι γυναίκες της «νέας γενιάς », εργαζόμενες, σύζυγοι, σύντροφοι, η κάθε μια αναζητά τη μοναδικότητά της μέσα κάθε έκφανση της σύγχρονης ζωής. Σε αυτή την διαδικασία η πλαστική χειρουργική αναλαμβάνει ενεργό ρόλο, μια και με τις νέες παρεμβατικές μεθόδους της, δίνει σε όλες τις ενδιαφερόμενες την ευκαιρία να αποκτήσουν αυτό που επιθυμούν …. Ο χρόνος όχι μόνο δεν είναι εχθρός αλλά μπορεί να γίνει σύμμαχος ακολουθώντας μερικές απλές θεραπείες ανανέωσης. Καθώς το στρες εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων και των συχνά εξοντωτικών ρυθμών της καθημερινότητας, επιδρά όχι μόνο στη ψυχολογία μας αλλά και την εμφάνιση μας. Για να μην αναφέρουμε το περιβάλλον, καταχρήσεις, κακές διατροφικές συνήθειες κ.α. Δρ Ιωάννης Λύρας Πλαστικός Χειρουργός Διευθυντής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Επίτιμος Πρόξενος της Βραζιλίας στην Ελλάδα

Υαλουρινό οξύ, ένα μικρό θαύμα… Μερικά θαύματα γίνονται.. ένα από αυτά είναι το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ. Το υαλουρονικό οξύ βρίσκεται στην επιδερμίδα και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενυδάτωση και τη καλή ποιότητα δέρματος, ως δομικό συστατικό της όταν μειώνεται , οδηγεί στη δημιουργία ρυτίδων. Σημειώνεται, ότι είναι φυσικός πολυσακχαρίτης που στην κατάλληλη μορφή προσφέρεται σαν ένα εξαιρετικής ποι34│businesswoman

ότητος, εύπλαστο προσθετικό υλικό μαλακών μορίων. Στην πλαστική χειρουργική χρησιμοποιείται ευρύτατα για την αντιμετώπιση ρυτίδων και πτυχώσεων. Όπως, επίσης για να ανασχηματίσει το περίγραμμα και τις τυχον ασσυμετρίες του προσώπου, καθώς και την αντιμετώπιση των τραυματικών ουλών. Αποτελεί μια ενέσιμη και δε θα ήταν υπερβολή να πει κανείς θαυματουργή θεραπεία που πραγματοποιείται εύκολα και επαναλαμβάνεται αν χρειαστεί. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα.


Αν παραστεί ανάγκη συμπληρωματικής θεραπείας μπορεί να επαναληφθεί μετά την πρώτη εφαρμογή και όταν θα έχει υποχωρήσει το ελαφρύ οίδημα μετά από λίγες ημέρες. Το ιδανικό αποτέλεσμα φαίνεται μετά από λίγες ημέρες όταν θα έχει υποχωρήσει το ελαφρύ οίδημα. Ιδανικό για ρινοπαρειακές αύλακες, οι γνωστές ρυτίδες του χαμόγελου, χείλη και άλλες περιοχές. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες αισθητικές θεραπείες. Με ένα καλό σχεδιασμό αντιμετωπίζει με επιτυχία, τρισδιάστατα πρώιμες μορφές χαλάρωσης προσώπου το γνωστό «υγρό lift» (liquid lift).

Διάρκεια Το υαλουρονικό μέσα σε 8-18 μήνες, συχνά χρησιμοποιείται δύο φορές το χρόνο, ώστε να έχουμε για χρόνια σταθερό αποτέλεσμα, τέλειο περίγραμμα προσώπου και λεία επιδερμίδα στο ντεκολτέ και τα χέρια. Ένα απόλυτα ασφαλές υλικό συμπληρωματικό στο βιολογικό υλικό που βρίσκεται στο δέρμα μας από τη γέννησή μας. Ένα προσωρινό υλικό, εξαιρετικά δημοφιλές, λόγω της αντιστρεψιμότητας του αποτελέσματος. Οι θεραπείες πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία, αναισθησία με αλοιφή ή στελεχιαία περιοχική αναισθησία.

Μεσοθεραπεία

λεμφαγγεία) της περιοχής του σώματος όπου η κυτταρίτιδα εντοπίζεται (γλουτοί, γάμπες) αλλά και το γενετικό σύστημα των γυναικών που προδιαθέτει αυτή τη δύσκολη κυκλοφορία, αποτελεί τη βασική αιτία της κυτταρίτιδας. Άλλος ένας παράγοντας είναι οι ορμονικές διαταραχές και μεταβολές. Στις περιπτώσεις όπου η κυτταρίτιδα δεν βρίσκεται σε προχωρημένο βαθμό αντιμετωπίζεται με ενέσιμη μεσοθεραπεία που συμβάλλει στη μείωση της τοπικής εναπόθεσης λίπους διότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, την παροχέτευση της λέμφου και διαλύει τα επιπλέον λιποκύτταρα. Η μεσοθεραπεία είναι κατάλληλη για γυναίκες που αποζητούν παρεμβάσεις με μικρό χρόνο αποθεραπείας, δεν χρήζουν χειρουργικής επέμβασης και αναζητούν αναδόμηση δέρματος, αναζωογόνηση και λάμψη. Και όπως είπαμε, σχεδόν κάθε γυναίκα εμφανίζει κυτταρίτιδα ή φοβάται ότι θα εμφανίσει. Βρείτε τη λύση!

Βιταμίνες, ο άσσος στο μανίκι Για να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές και λαμπερό θα πρέπει να το ενισχύουμε με βιταμίνες που είναι τόσο πολύτιμες για την εξωτερική εμφάνιση αλλά και τον οργανισμό μας. Η εξειδικευμένη ενέσιμη θεραπεία με βιταμίνες είναι μια εξαιρετική πρόταση αναζωογόνησης και ενυδάτωσης

Με την μεσοθεραπεία επιτυγχάνεται άμεσα η αναζωογόνηση του δέρματος, διότι εμπλουτίζεται το χόριο με βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και ένζυμα τα οποία παρέχουν τροφή στο δέρμα. Ταυτόχρονα, βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Συνδυαστικά, χρησιμοποιείται υαλουρονικό οξύ μέσω του οποίου επιτυγχάνεται ενυδάτωση του δέρματος σε βάθος. Εφαρμόζεται και που δεν εφαρμόζεται! Σε πρόσωπο, μπούστο, λαιμό κ.α για ανανέωση, ενυδάτωση, σύσφιξη, λείανση ρυτίδων και λεπτών γραμμώσεων . Βελτιώνει θεαματικά την υφή και την όψη του δέρματος του προσώπου και του σώματος, αφού συμβάλλει και στο τοπικό αδυνάτισμα μια και περιορίζει το συσσωρευμένο λίπος καθώς και την όψη φλοιού πορτοκαλιού. Η εφαρμογή:. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή, ενώ, η «ασθενής» μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητες της. Πιθανές ανεπαίσθητες εκχυμώσεις στα σημεία των νυγμών, υποχωρούν μέσα στα επόμενα 24ωρα. Ο αριθμός των θεραπειών είναι εξατομικευμένος. Συνήθως απαιτούνται 10 θεραπείες κάθε 10 – 15 ημέρες ενώ, εάν χρειαστεί, η θεραπεία επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση.

Πως εφαρμόζεται-αποτελέσματα

Μεσοθεραπεία και κυτταρίτιδα

Α-αλλαντοτοξίνη: Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη αγωγή για την μείωση των ρυτίδων έκφρασης, στο μέτωπο και το «πόδι της χήνας». Συνδυάζει ελάχιστο χρόνο εφαρμογής με θεαματικά αποτελέσματα καθώς σβήνει τις ρυτίδες και την βεβαρημένη όψη της υπερεκφραστικότητας. Χωρίς να παγώνει την έκφραση. Εφαρμόζεται κάθε 1 – 1,5 έτος με σωστή δοσολογία και λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα του δέρματος και τη διάπλαση των μυών. Η α-αλλαντοτοξίνη απορροφάται από τον οργανισμό μετά από ένα έτος από τη χρήση της, διάστημα κατά το οποίο δεν παρατηρούνται πλέον, ίχνη της. Γελάστε άφοβα λοιπόν, μια και οι ρυτίδες ανήκουν στο παρελθόν.

Η κυτταρίτιδα απασχολεί όλες τις γυναίκες. Ακόμα και τις αδύνατες, ακόμα και όσες δεν έχουν...ζουν με το άγχος της απόκτησης! Η εμφάνισή της δεν εξαρτάται ούτε από τον σωματότυπο ούτε από το σωματικό βάρος ή την ηλικία. Ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του λόγω της εναπόθεσης νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και στον υποδόριο ιστό και κάνει το δέρμα να μοιάζει με “φλοιό πορτοκαλιού”. Τα σημεία που συνήθως έχει την τάση να εμφανίζεται η κυτταρίτιδα είναι οι μηροί, οι γλουτοί, το στομάχι και η κοιλιά. Η επιβράδυνση ή και στάση στα μικρά αγγεία (τριχοειδή,

Η θεραπεία εφαρμόζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο πρόσωπο ή στο σώμα και μπορεί να συνδυαστεί με άλλες κλασικές θεραπείες όπως peeling, laser, fillers. Εφαρμόζεται, γρήγορα και ανώδυνα, προσφέροντας εκτός από ανανέωση και λάμψη, λείανση της λεπτής ρυτίδωσης στο πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ, στα χέρια αλλά και βελτίωση της κυτταρίτιδας δηλαδή της «όψης φλοιού πορτοκαλιού» στους μηρούς, γλουτούς και στην κοιλιακή χώρα. Ενδείκνυται για όλες τις γυναίκες σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται. Οι νεότερες θα κάνουν ένα πρώτο βήμα προς την αντιγήρανση, ενώ, οι μεγαλύτερες μπορούν να την εφαρμόσουν συνδυαστικά για πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Με τις βιταμίνες τα οφέλη είναι πολλά. Ενισχύουμε τις φυσικές άμυνες και τα κύτταρα του δέρματος, αυξάνοντας ταυτόχρονα, τη σύνθεση κολλαγόνου ενυδατώνοντας σε βάθος, εξαλείφουμε την οξείδωση και θέτουμε βάσεις για τη δημιουργία ενός υγιούς και νεανικού δέρματος.

Χαμογελάστε κάνει καλό

35│businesswoman


Γιατί τα «όνειρα» μένουν όνειρα;

d Η λέξη «όνειρα» από μόνη της συνοδεύεται για τους περισσότερους από θετικά συναισθήματα αισιοδοξίας, ελπίδας, χαράς. Τα όνειρα αποτελούν έναυσμα για πραγματοποίηση ή επαναπροσδιορισμό των στόχων, μας κινητοποιούν έστω και προσωρινά για μεγαλύτερη προσπάθεια, βελτιώνουν τη διάθεσή μας. Όταν ονειρευόμαστε τον εαυτό μας στη κατάσταση που επιθυμούμε νιώθουμε δυνατοί, ευτυχισμένοι, πλήρεις, δικαιωμένοι, έχουμε αυτοπεποίθηση και αισθανόμαστε ότι έχουμε αυτό που μας αξίζει. Αν έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τρεις μόνο λέξεις για να συνοψίσουμε τα όνειρα των ανθρώπων αυτές θα ήταν: υγεία, ευτυχία, επιτυχία. Αυτές τις λέξεις χρησιμοποιούμε ως επί το πλείστον όταν δίνουμε ευχές στον εαυτό μας ή σε άτομα που αγαπάμε, αυτές εμπεριέχουν το νόημα της ζωής μας. Πόσες φορές λέμε «θέλω να είμαι καλά εγώ και η οικογένειά μου» «θέλω να κάνω σχέση με τον κατάλληλο άνθρωπο που θα με καταλαβαίνει, θα ταιριάζουμε και θα περνάμε όμορφα» «θέλω να πετύχω στη δουλειά μου» «θέλω να κάνω μια όμορφη οικογένεια» «θέλω να αποκτήσω σπίτι, αυτοκίνητο κτλ.»; Τα όνειρα μπορεί να αφορούν την καθημερινότητα ή τη συνολική πορεία μας στη ζωή. Μπορεί να είναι μικρά ή μεγάλα. Μπορεί να είναι προσωπικά ή να αφορούν περισσότερα άτομα. Για κάποιους μπορεί να είναι ρεαλιστικά ενώ για άλλους ουτοπικά. Για ορισμένους σημαντικά όμως για άλλους μικρότερης σημασίας. Το στοιχείο, όμως, που κάνει 36│businesswoman

r τη διαφορά είναι ότι για κάποιους αποτελούν πολυτέλεια ενώ για άλλους επιλογή. Ποιες συμπεριφορές και πεποιθήσεις σαμποτάρουν τα όνειρα; •Περάστε από τη σκέψη στη δράση: ο προσδιορισμός των στόχων και οι σκέψεις για την επίτευξή τους είναι σίγουρα απαραίτητα. Δεν αρκούν, όμως, αν δεν ακολουθήσει η πράξη. Όταν η επιθυμία παραμένει επιθυμία και όχι δραστηριοποίηση τότε το όνειρο παραμένει όνειρο. Επενδύστε στο παρόν και μη περιμένετε το αύριο για να ξεκινήσετε. Είναι πολύ πιθανό να βαρεθείτε, να ξεχαστείτε, να απογοητευτείτε, να επιστρέψετε στη ρουτίνα της καθημερινότητας και να κρατήσετε το όνειρο μόνο ως παρηγοριά. Το παρόν είναι το μόνο δεδομένο. Οργανώστε τις ιδέες σας και εφαρμόστε τες. •Αξιοποιήστε το χρόνο σας: δοκιμάστε να μάθετε στον εαυτό σας πώς να αγαπά το χρόνο του. Μη περιμένετε να περάσει απλά η ώρα σκεπτόμενοι τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει, τι θα θέλατε ή πόσο ωραία θα νιώθατε αν το είχατε κάνει. Υιοθετήστε συνήθειες που θα σας προσφέρουν δημιουργικό τρόπο σκέψης και αποφύγετε να σπαταλάτε μεγάλα χρονικά διαστήματα σε δραστηριότητες που σας καθηλώνουν χωρίς να σας προσφέρουν ευχαρίστηση.

e


e

bw

a Το να αλλάξουμε μια συνήθεια δεν είναι απλό είναι όμως εφικτό. Επιλέξτε, λοιπόν, να απολαμβάνετε το χρόνο σας και να μην τον αφήνετε απλά να κυλάει. Προσπαθήστε να βρείτε νόημα και σημασία σε αυτά που κάνετε και αν δεν σας ικανοποιούν δοκιμάστε να τα αλλάξετε ή ακόμα και να διαφοροποιήσετε τον τρόπο με τον οποίο τα κάνετε. •Δώστε μια δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό σας και στις ιδέες σας: προσπαθήστε να μην απορρίψετε κάτι μόνο και μόνο επειδή πιστεύετε ότι δεν θα το καταφέρετε, ότι θα σας κρίνουν αρνητικά, ότι δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος. Είναι σαν να έχετε προδικάσει το αποτέλεσμα, έχετε πείσει τον εαυτό σας ότι είναι κατώτερος από αυτό που πιστεύετε, έχετε αγνοήσει το ένστικτό σας και έχετε επιλέξει να αφήσετε το παρόν περιμένοντας τη μελλοντική κατάλληλη στιγμή. •Αξιολογήστε τη νοοτροπία σας: σκεφτείτε ειλικρινά για ποιους λόγους δεν καταφέρνετε να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας; Μπορείτε να μιλήσετε για αυτά και να εξηγήσετε τις πτυχές τους; Επιδιώξτε να γίνετε συγκεκριμένοι, να βρείτε λόγο σε όσα επιθυμείτε, να μπορέσετε να δικαιολογήσετε τη σημαντικότητα στον εαυτό σας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να πραγματοποιηθούν τα όνειρα είναι να υπάρχουν. Αν δεν ονειρεύεστε κάτι ή αν συνεχώς το αναβάλλετε πιθανόν να μη πρόκειται για όνειρο δικό σας. Ίσως προσπαθείτε να ικανοποιήσετε

Ψυχολογία

m επιθυμίες άλλων ατόμων ή ακόμα και να μην έχετε κάποιο όνειρο. Οι γενικοί άξονες (υγεία, ευτυχία, επιτυχία) που αναφέρθηκαν παραπάνω καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων, όμως η ουσία του ονείρου είναι στη διαφορετικότητα του καθενός. •Σκεφτείτε αν η πραγματοποίηση του ονείρου σας φοβίζει: αισθάνεστε ότι δεν θα μπορέσετε να διαχειριστείτε την επιτυχία ή την ευτυχία; Νομίζετε ότι θα δυσκολευτείτε να βρείτε νέο σκοπό; Δεν θα έχετε πλέον τη συμπόνια των άλλων; Όσο περίεργες και αν σας φαίνονται αυτές οι σκέψεις, αφού δηλώνουν το ασυνείδητο σαμποτάρισμα του ονείρου από τον ίδιο μας τον εαυτό, μη βιαστείτε να κρύψετε τα συναισθήματά σας και να τα καταδικάσετε ως μη αποδεκτά. Θυμηθείτε πόσο λυτρωτικό είναι να έρχεστε σε επαφή με τον εαυτό σας και κάντε τις επιλογές σας. Να είστε καλά, όνειρα γλυκά!

Τάνια Μανωλούδη Συμβούλος Ψυχικής Υγείας tania@manoloudi.com www.manoloudi.com 37│businesswoman


bw διατροφή

Γιατί προσέχω τι τρώω και δεν χάνω βάρος; Αποφασίσατε να ακολουθήσετε ένα διατροφικό πρόγραμμα για να χάσετε βάρος! Ωστόσο, παρόλη την προσπάθεια που καταβάλετε η ζυγαριά δεν πέφτει και εσείς χάνετε το θάρρος και την διάθεση σας να κάνετε δίαιτα. Έχετε αναρωτηθεί όμως τι πραγματικά φταίει;  Τρώω υγιεινά και light προϊόντα, δεν σημαίνει απαραίτητα κάνω δίαιτα. Χρειάζεται η συμβουλή ενός διαιτολόγου που θα ορίσει την ποσότητα των θερμίδων που πρέπει να λαμβάνεται ημερησίως ωστε να πραγματοποιηθεί απώλεια βάρους. Εάν η δίαιτα γίνεται ταυτόχρονα με άσκηση πολύ πιθανό η απώλεια βάρους να μη φαίνεται άμεσα. Η άσκηση κάνει τους μυς να αποθηκεύουν υδατάνθρακες με την μορφή γλυκογόνου, διαδικασία που οδηγεί και σε κατακράτηση νερού μέσα στον μυ, που μπορεί να φτάσει έως και τα 1-2 κιλά. Αυτό δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί όμως, γιατί τα οφέλη τις άσκησης στην απώλεια βάρους αλλά και στη σύσταση του σώματος είναι πολλαπλά και μετά από 4-5 εβδομάδες άσκησης και διατροφής τα αποτελέσματα θα είναι εμφανή.  Η αναμενομένη και ιδανική απώλεια βάρους είναι 1/2 έως 1 κιλό την εβδομάδα. Εάν κανείς προσδοκά μεγαλύτερη απώλεια βάρους ακολουθώντας ένα πολύ αυστηρό διαιτολόγιο, ο οργανισμός αντιλαμβάνεται πως υπάρχει κατάσταση στρες και μειώνει πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό (BMR), συνεπώς και τις καύσεις.  Μήπως καταναλώνετε πολύ νάτριο; H αυξημένη κατανάλωση επιτραπέζιου αλατιού και επεξεργασμένων τροφίμων οδηγούν σε κατακράτηση υγρών η οποία δεν δείχνει την επιθυμητή απώλεια βάρους.  Μήπως στην προσπάθεια σας να μειώσετε το φαγητό τρώτε μόνο μια φορά την ημέρα; Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικρά και συχνά γεύματα αυξάνουν τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό άρα και τις καύσεις, ενώ δεν επιτρέπουν αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου και της ινσουλίνης που αποτελούν ρυθμιστή της όρεξης μέσω βιοχημικών μεταβολικών διαδικασιών.  Εάν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή που πιθανόν να προκαλεί αύξηση βάρους (κορτικοστεροειδή, τα αντικαταθλιπτικά , αγχολυτικά), πιθανότατα να δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος και θα πρέπει να προσαρμόσετε το διαιτολόγιο σας με τη βοήθεια ειδικού. Επίσης, ορμονικές διαταραχές όπως η ινσουλινοαντίσταση, προκαλούν αντίσταση στην απώλεια βάρους γιατί τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα συνεχίζουν να παραμένουν υψηλά αντί να πέφτουν σε φυσιολογικά επίπεδα 1-2 ώρες μετά από ένα γεύμα με αποτέλεσμα περισσότερη διαθέσιμη γλυκόζη να μετατρέπεται σε λίπος. 38│businesswoman

Η θεραπεία αυτού του συνδρόμου απαιτεί συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και ειδικής δίαιτας.  Ο υποθυρεοειδισμός είναι άλλη μια ορμονική διαταραχή που επηρεάζει τον μεταβολισμό άρα και την απώλεια βάρους. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο πριν από την έναρξη μιας δίαιτας να εξετάσετε τις ορμόνες του θυρεοειδή αδένα ώστε να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία στην περίπτωση που αυτό χρειάζεται.  Ένας συχνός λόγος για τον οποίο συνήθως η ζυγαριά αντιστέκεται στην απώλεια βάρους είναι το γεγονός ότι το βάρος σας είναι ήδη φυσιολογικό! Σε αυτή την περίπτωση ο οργανισμός σας αντιστέκεται στην απώλεια βάρους προστατευτικά, και ο πιο λογικός τρόπος για να αποκτήσετε την επιθυμητή εικόνα σώματος είναι η άσκηση. Με την κατάλληλη φυσική δραστηριότητα μπορείτε να βελτιώσετε το σώμα σας μειώνοντας το σωματικό λίπος και αυξάνοντας την μυϊκή μάζα.  Όταν κάποιος ξεκινάει δίαιτα αυτόματα αρχίζει να ασχολείται περισσότερο με το τι πρέπει να φάει και τι όχι. Προσπαθήστε να μην σκέφτεστε το φαγητό περισσότερο από όσο χρειάζεται γιατί σύντομα ο εκνευρισμός θα κλονίσει την διάθεση σας να συνεχίσετε την δίαιτα.

Το πρώτο βήμα για να χάσετε βάρος είναι να το θέλετε πραγματικά. Είναι σημαντικό να επιθυμείτε εσείς οι ίδιοι να χάσετε βάρος και όχι να πάρετε την απόφαση υπό την πίεση των φίλων, του συντρόφου ή της οικογένειας σας. Το δεύτερο βήμα είναι να θέσετε με τη βοήθεια διαιτολόγου ρεαλιστικό στόχο απώλειας βάρους, ο οποίος θα είναι σαφής, εφικτός και περιορισμένος χρονικά. Το τρίτο, ίσως και βασικότερο βήμα, είναι να αγαπάτε τον εαυτό σας και να θέλετε καθημερινά να τον βελτιώσετε!

Αναστασία Δουλγέρη Κλινική Διαιτολόγος MSc Διατροφής Αθλητών www.doulgeri.gr adoulgeri@gmail.com


business Let’s Party Όμορφο κλίμα, καλή παρέα και καλή διάθεση είναι όσα συντέλεσαν στη διοργάνωση του φετινού πάρτυ του Business Woman που πραγματοποιήθηκε στο coffee maniac’s Sosa για τα 14 χρόνια επιτυχημένης πορείας και παρουσίας στο διαδίκτυο και της έντυπης μορφής του Business Woman Magazine σε Ελλάδα και Κύπρο. Συζητήσεις με εγκεκριμένες παρουσίες που ήταν στο πλευρό του περιοδικού και γιόρτασαν, μοιραστήκαν την επιτυχία που σημείωσε τόσα χρόνια . Ωστόσο το περιοδικό και το site συνεχίζουν δυναμικά τα μελλοντικά τους σχέδια με την προσπάθεια να κρατήσουν τον πήχη ψηλά και τα επόμενα χρόνια να μείνουν ευχαριστημένοι τόσο αυτοί όσο και οι αναγνώστες του που είναι και η προτεραιότητα του με ενημερωμένα άρθρα και αξιόλογους συνεργάτες , πάντα πρόθυμους να μας διδάξουν και να μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις ,τις εμπειρίες και τις συμβουλές τους. 40│businesswoman


woman 41│businesswoman


MODA Το ιδανικό

σακάκι για κάθε γυναίκα Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τα σακάκια συνοδεύουν τις γυναικείες εμφανίσεις. Η κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει ποιος τύπος σακακιού ταιριάζει καλύτερα στο σωματότυπο της.

42│businesswoman


Το ιδανικό σακάκι για να καλύψει την περιφέρεια μιας ψηλής γυναίκας είναι σε ίσια γραμμή και το μάκρος τους ξεπερνά το σημείο της περιφέρειας. Αντίθετα γυναίκες μετρίου αναστήματος με έντονη περιφέρεια θα πρέπει να προτιμούν πιο κοντά εβαζέ σακάκια με βάτες.

Σε μια γυναίκα με παραπανίσια κιλά αρμόζει να φορά σακάκια φαρδιά, που έχουν πάντα έστω και λίγο μανίκι και φοριούνται κυρίως ξεκούμπωτα ώστε να μην τονίζετε η κοιλία. Μια μικροκαμωμένη κοπέλα πρέπει να αγοράσει ένα σακάκι κοντό εφαρμοστό στην μέση και στα χέρια με έντονα μανίκια έτσι ώστε να μην δείχνει μικρή μέσα σε αυτό.

Όταν μια γυναίκα έχει μεγάλες πλάτες και λεπτή μέση θα πρέπει να αποφεύγει σακάκια με έντονες βάτες και να προτίμα αυτά που εφαρμόζουν στο σημείο της μέσης και εβαζάρουν στην περιφέρεια ώστε να καταφέρει να τονίσει την μέση της. Αντίθετα εκείνες που έχουν μικρές πλάτες αλλά και πολύ λεπτή μέση ταυτόχρονα θα ήταν καλύτερα να προτιμούν σακάκια με έντονα μανίκια που τονίζουν τους ώμους και εφαρμόζουν στην μέση.

Οι γυναίκες με μεγάλο στήθος μπορούν να επιλέξουν το σακάκι τους ανάλογα με το αν θέλουν να κρύψουν ή να αναδείξουν το πληθωρικό τους μπούστο. Ανοιχτό σακάκι για τις τολμηρές και κλειστό για τις πιο συντηρητικές εμφανίσεις. ο σωστός τύπος σακακιού μπορεί πάντα να αναδείξει μια γυναίκα καλύβοντας τις ατέλειες του σώματος της. Τέλος τα σακάκια μπορούν να φορεθούν με όλα τα style ρούχων και όχι μόνο με midi φούστες και cigarette παντελόνια.

Θεοδώρα Βατζάκα Ενδυματολόγος


Η “καρδία” του

Vintage ενδύματος Ρούχα με ψυχή , έκφραση και ταλέντο αν και “second hand” ένδυμα χρίζει ανεκτίμητης αξίας. Δαντέλα, πανέμορφα σχέδια πλημμυρίζουν το κατάστημα και σας περιμένουν να ανακαλύψετε τον κόσμο τους προσθέτοντας ένα στη γκαρνταρόμπα σας , προσαρμοσμένα στις ανάγκες του καθενός, οικονομικά αλλά και στιλιστικά. Μιλήστε μας για τη δραστηριότητα και την φιλοσοφία της εταιρίας σας. Η επιχείρηση V for Vintage δραστηριοποιείται στο χώρο του vintage ενδύματος. Λέγοντας vintage ένδυμα εννοούμε το ‘δεύτερο χέρι’ ρούχο το οποίο φορέθηκε τις δεκαετίες ‘20 με ‘90. Βεβαία στο κατάστημα μας υπάρχει και μια ποικιλία πιο σύγχρονου ρούχου, το λεγόμενο second hand. Όπως προαναφέρθηκε το είδος του ρούχου αυτού είναι ‘used’, για τον λόγο αυτό η επιλογή του γίνεται πολύ προσεκτικά έτσι ώστε ο πελάτης να μην έχει την αίσθηση ότι το ρούχο που αγοράζει είναι δεύτερο χέρι αλλά να το επιλέξει λόγω του συνδυασμού ποιότητας και τιμής. Έτσι λοιπόν με λίγα χρήματα αγοράζει ένα μοναδικό κομμάτι δημιουργώντας ταυτόχρονα το δικό του μοναδικό στυλ. Θα τολμούσα να πω ότι κατά κάποιο τρόπο αγοράζει και λίγη ιστορία μόδας. Με λίγα λόγια η επιχείρηση μας απευθύνεται σε έξυπνους καταναλωτές με έντονη προσωπικότητα οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά οτι μπορούν vα ντυθούν κομψά χωρίς να ξοδέψουν μια περιουσία.

Ποιο είναι το «δυνατό» σημείο της εταιρίας σας, το πλεονέκτημά της σε σχέση με τις άλλες εταιρίες του ανταγωνισμού; Το δυνατό σημείο της επιχείρησης V for Vintage είναι το προϊόν μας, δηλαδή το vintage ένδυμα. Θα μπορούσα επίσης να πω ότι είναι και οι πολύ χαμηλές τιμές μας αλλά δεν θα το κάνω διότι έτσι θα υποβαθμιστεί το ρούχο. Δεν πουλάμε φθηνά γιατί 44│businesswoman

το ρούχο είναι χαμηλής ποιότητας, πουλάμε φθηνά γιατί το ρούχο είναι δεύτερο χέρι.

Πιστεύετε πως ο τομέας με τον οποίο ασχολείστε μπορεί να έχει εξέλιξη στο μέλλον; Ζούμε σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία περνά οικονομική και πολιτισμική κρίση με αποτέλεσμα την φθίνουσα ποιότητα στα αγαθά. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει τον καταναλωτή στην αναζήτηση έξυπνων αγορών δηλαδή στην επιλογή οικονομικών προϊόντων και ταυτόχρονα ποιοτικών. Το vintage ένδυμα λοιπόν έρχεται να δώσει την απάντηση σε αυτό. Υπάρχει δηλαδή δράση και αντίδραση. Όταν λοιπόν συμβαίνει αυτό τότε μονό για ανάπτυξη και εξέλιξη μπορούμε να μιλάμε. Και ας μην ξεχνάνε ότι το vintage και second hand ρούχο αποτελεί ένα πολύ ισχυρό παρακλάδι του κλάδου ρουχισμού στις αναπτυγμένες κοινωνίες του εξωτερικού.

Τι θα συμβουλεύατε σε μια νέα επιχειρηματία που θα επιθυμούσε να ασχοληθεί με το αντικείμενο σας. Ποιες δυσκολίες και προκλήσεις καλείτε να αντιμετωπίσει; Το vintage ένδυμα αποτελεί μια ξεχωριστή κατηγορία ρουχισμού, για τον λόγο αυτό μια νέα επιχειρηματίας που θα θελήσει να ασχοληθεί με το αντικείμενο αυτό θα πρέπει να είναι η ίδια ‘vintage’ προσωπικότητα. Ξεκινώντας με αυτό ως βάση θα πρέπει να έχει πίστη σε αυτό που κάνει καθώς θα αντι-


v

https://www.facebook.com/VforVintage

intage

μετωπίσει πολλές δυσκολίες οι οποίες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Η μια αφορά στις δυσκολίες μιας νέας επιχείρησης, πως θα στήσει την επιχείρηση, την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει, πως θα διαφημίζει την επιχείρηση, το target group στο οποίο θα απευθυνθεί και κυρίως την καχυποψία και την αρνητική διαθεση ορισμένων πελατών για το δεύτερο χέρι ρούχο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχει υπομονή και να εξηγεί ευγενικά τι ακριβώς είναι αυτό το ρούχο και την φιλοσοφία του εν γένει. Στο τέλος θα δει ότι και ο πιο δύσκολος πελάτης μπορεί να αγαπήσει και να συμπαθήσει το ρούχο αυτό και γιατί όχι να γίνει και μεγάλος θαυμαστής του. Η άλλη κατηγορία δυσκολιών που καλείται να αντιμετωπίσει είναι σε θέματα πιο εσωτερικά που έχουν να κάνουν με την ίδια και πως θα διαχειριστεί όλο αυτό. Το άγχος και το στρες σε έναν νέο επιχειρηματία είναι κάτι αναπόφευκτο. Θα πρέπει λοιπόν οι δυο αυτοί παράγοντες αρνητικοί για την ψυχολογία και αντιπαραγωγικοί για την εργασία να καταστούν διαχειρίσιμοι και όχι επιβλαβείς. Να μετατρέπονται σε κίνητρο για δημιουργία και παραγωγικότητα. Η αρνητική ψυχολογία σε έναν νέο επιχειρηματία μπορεί να αποφέρει μοιραία αποτελέσματα. Με πίστη λοιπόν όπως προανέφερα, αισιοδοξία και δουλειά μπορούμε να ελπίσουμε σε θετική έκβαση.

Κατά τη γνώμη σας ποια είναι τα χαρακτηριστικά για μια επιτυχημένη επιχείρηση;

Από τις γνώσεις μου ως οικονομολόγος και από την μέχρι τώρα εμπειρία μου ως ελεύθερος επαγγελματίας θα έλεγα ότι τα χαρακτηριστικά για μια επιτυχημένη επιχείρηση είναι πρώτον και βασικό η επιλογή του είδους προς πώληση, κατόπιν η προσωπικότητα, αυτό σημαίνει ξέρω τι κάνω και γιατί το κάνω, επίσης πολύ σημαντικό είναι μια καλά οργανωμένη και στημένη επιχείρηση, ευγένεια και ήθος στις συναλλαγές με τον πελάτη. Τέλος δεν επαναπαυόμαστε ποτέ, πάντα όμως με μετρό. 45│businesswoman


bw ταξίδι

ΤΟ ΣΤΕΚΙ..

46│businesswoman


bw ταξίδι

Σε όλα τα μέρη του κόσμου υπάρχουν «στέκια». Μπορεί να είναι παράγκες ή όμορφα καφέ αλλά δεν παύουν να είναι τα στέκια κάποιων ανθρώπων. Εκεί συναντιούνται τα φιλαράκια για μπύρα, εκεί κλείνουν τα «πρώτα» ραντεβού. Εκεί και τα «παράνομα», μερικές φορές. Εκεί «δένουν» φιλίες ή τελειώνουν σχέσεις. Εκεί ανοίγουν φιλοσοφική συζήτηση με τον θαμώνα του διπλανού τραπεζιού που μπορεί να σου βγει διάσημος μουσικός ή συγγραφέας. Εκεί και τα μεγάλα λόγια αγάπης: μικρά ψέματα και μεγάλες αλήθειες, ή το αντίθετο.. Και εκεί ξαναγυρνάς να θυμηθείς και να αναρωτηθείς: που πήγαν οι «αιώνιοι όρκοι»; Είχα και’γω ένα τέτοιο στέκι. Και ναι, τα έκανα και’γω όλα αυτά. Είπα και τα ψέματα και τις αλήθειες. Και τα άκουσα κιόλας.. Τα τελευταία χρόνια περνούσα από δίπλα και δεν έμπαινα, σαν να φοβόμουν λίγο. Σαν να μην έβραζε το αίμα μου πια. Και να που προχθές με πήγε φίλος τυχαία, με το ζόρι σχεδόν. Και εκεί, στο παλιό μου στέκι, χαζεύοντας τα πόδια των περαστικών από πάνω, θυμήθηκα, ένιωσα, συγχώρησα, μετάνιωσα, έγινα λίγο παραπάνω άνθρωπος. Τώρα ξέρω που θα με βρίσκω. Σε όλα τα μέρη του κόσμου υπάρχουν στέκια, και εκεί ο χρόνος κυλάει κάπως αλλιώς.. Γρηγόρης Τσελεπίδης Τεχνολόγος Τροφίμων Ερασιτέχνης φωτογράφος grekoart@gmail.com

47│businesswoman


αφιέρωμα Ιντερνετικό .. Shoppingtherapy Τι πιο εύκολο και βολικό από το να ψωνίζεις από τον καναπέ σου; Τα eshop έχουν μπεί στη ζωή μας πλέον κάνοντας μια δυναμική εμφάνιση αφού μπορούν να βρούν λύση και στους πιο απαιτητικούς με ένα οφθαλμόλουτρο από ποικιλίες προιόντων και πρωτότυπες ιδέες για ψυχική και σωματική ανανέωση. Μένα κλίκ ταξίδεψε στον κόσμο τους...

48│businesswoman


Το διαδίκτυο σήμερα αποτελεί τον πιο εύκολο τρόπο για να εντοπίσουμε αυτό που μας ταιριάζει και να το αποκτήσουμε πάρα πολύ εύκολα με ένα.. κλικ από την άνεση του καναπέ μας, εξοικονομώντας χρόνο! Το koobee.gr είναι το επίσημο e-shop για Crocs στην Ελλάδα και θα βρείτε τη μεγαλύτερη ποικιλία για όλη την οικογένεια και στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Επίσης, διαθέτει επιλεγμένα είδη από τη συλλογή των ιταλικών παπουτσιών Superga, για να είστε πάντα ένα βήμα μπροστά στις τάσεις της μόδας! Το KOObee επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στους φίλους του. Μείνετε ενημερωμένοι για ειδικές προσφορές, διαγωνισμούς και δώρα, κάνοντας εγγραφή στο newsletter (www.koobee.gr) ή κάνοντας like στη σελίδα του KOObee στο facebook (http://www. facebook.com/KOObeeGoesShopping). Μην είστε KOOb-ωμένοι απέναντι στο e-shopping! Το KOObee.gr παρέχει ένα φιλικό και εύχρηστο περιβάλλον, κάνοντας τις αγορές διασκεδαστικές. Είναι λειτουργικό και απόλυτα ασφαλές, με εύκολη πλοήγηση, αναλυτικές πληροφορίες για κάθε προϊόν, γρήγορη παράδοση σε όλη την Ελλάδα και διάφορους τρόπους πληρωμής, απλή διαδικασία εγγραφής και ολοκλήρωσης της παραγγελίας - 24 ώρες το 24ωρο.

www.koobee.gr

Το KOObee φέρνει μια νέα διάσταση στην εμπειρία των online αγορών

49│businesswoman


www.koolfly.com To KOOLFly.com αποτελεί μια καινοτόμα ιδέα στο ηλεκτρονικό εμπόριο καθώς συνδυάζει τις online αγορές με δημιουργία περιεχομένου σχετικού με fashion και lifestyle. To ΚOOLFly. com έχει ήδη λάβει διακρίσεις, καθώς έχει κερδίσει το βραβείο της κατηγορίας E-business Innovation in Fashion Sales στα βραβεία E-volution awards 2013. Επίσης έχει επιλεχθεί στις 200 πιο υποσχόμενες εταιρείες (ανάμεσα σε 1.674 startups) στον παγκόσμιο διαγωνισμό Global Webit Congress Founders Games και έχει προκριθεί απευθείας στην ημιτελική φάση όπου αναμένονται τα αποτελέσματα.

12, Αγγ. Σικελιανού Νέο Ψυχικό, Τ.Κ. 11525 Αθήνα Ελλάδα Τηλ: +302106710207 Fax: +302106710206 email: info@koolfly.com

Το KOOLFly.com συνεργάζεται με πάνω από 180 επώνυμα brands όπως Gant, Barbour, New Balance, Replay, Superdry, UGG Australia, WESC, Vans, Converse, Free People, Lacoste, 7For All Mankind, Spitfire και Komono μεταξύ πολλών άλλων. Το KOOLFLy.com ανανεώνεται συνεχώς με νέα must-have προϊόντα καθώς και με τα πιο hot νέα από το χώρο της μόδας. Επιπλέον η καθημερινή δημιουργία και ανανέωση των trends και των looks αποτελούν πηγές έμνευσης για το κοινό που θέλει να είναι up-to-date σε θέματα μόδας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συνεργασία του KOOLFLy.com με επιτυχημένους αλλά και ανερχόμενους Έλληνες σχεδιαστές , με κύριο στόχο την προώθησή τους και εκτός των ελληνικών συνόρων. Πετυχημένο από την πρώτη στιγμή το KOOLFly.com παραμένει πρωτοποριακό και πιστό στη μόδα και τους καταναλωτές του, ενώ παράλληλα παραμένει επίκαιρο στο συνεχώς μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό ψηφιακό κόσμο. Το KOOLFly.com έχει σταθερή παρουσία σε όλα τα social media όπως Facebook, Instagram, Pinterest, Tumblr, Twitter. 50│businesswoman


Στο mycosmetica.gr θα βρείτε προϊόντα διάφορων επώνυμων κατασκευαστών όπως L’Oréal, Max Factor, Maybelline, RoC, Clarins, Garnier, ενώ παράλληλα η γκάμα θα εμπλουτίζεται συνεχώς. Επίσης θα βρείτε και επαγγελματικά προϊόντα των κατασκευαστών CND, ibd και MUD. Δεσμευόμαστε ότι όλα τα προϊόντα που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα είναι 100% ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ και ΓΝΗΣΙΑ. Πραγματοποιείται διαρκής αναζήτηση των καλύτερων προμηθευτών από όλο τον κόσμο για την προσφορά οικονομικών τιμών, χωρίς ωστόσο να γίνεται η παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα των προϊόντων. Πραγματοποιώντας τις αγορές σας στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα κερδίστε χρόνο και χρήματα. Σας προσφέρουμε προϊόντα των μεγαλύτερων επώνυμων εταιρειών σε τιμές σημαντικά πιο χαμηλές απ΄ ότι στα συμβατικά καταστήματα. Ταυτόχρονα κερδίζετε πολύτιμο χρόνο κάνοντας τις αγορές σας εύκολα και αναπαυτικά από τον δικό σας χώρο όλο το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα. Η εξυπηρέτηση και η ικανοποίηση κάθε πελάτη ξεχωριστά αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για την ομάδα του mycosmetica.gr, ενώ παράλληλα προσφέρει δύναμη στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει.

Το mycosmetica.gr αντιλαμβανόμενο τις ανάγκες της εποχής δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στον τομέα των καλλυντικών. Σκοπός είναι η προσφορά επώνυμων προϊόντων σε ασυναγώνιστα χαμηλές τιμές. mycosmetica.gr

Τηλ: +306909805090 Email: info@mycosmetica.gr Facebook: http://www.facebook.com/mycosmeticagr


Το gwear.gr δεν είναι απλώς ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στον χώρο των υποδημάτων…! Είναι μια ομάδα ανθρώπων με γνώσεις και αγάπη για το παπούτσι, το εμπόριο μέσω internet αλλά και τις τάσεις της εποχής γενικότερα! Εδώ θα βρείτε παπούτσια και τσάντες για την γυναίκα, τον άνδρα αλλά και το παιδί σε εκπληκτικές τιμές ενώ η συλλογή ενημερώνεται συνεχώς με νέα σχέδια από τις μεγαλύτερες μάρκες όπως Tamaris, Arte Piedi, Marco Tozzi, Xti, Commanchero κ.α. αλλά και μάρκες από τον χώρο των αθλητικών ειδών όπως Nike, Adidas, Reebok, Asics κ.α. ! Στο Gwear.gr το κόστος των μεταφορικών ακόμα και για τις αλλαγές είναι εντελώς δωρεάν για όλες τις παραγγελίες ενώ μπορείτε να πληρώσετε με όποιον τρόπο πληρωμής εσείς επιθυμείτε όπως η πληρωμή κατά την παράδοση μέσω αντικαταβολής, η κατάθεση, η πιστωτική κάρτα αλλά και το paypal! Μην διστάσετε να βάλετε την παραγγελία σας είτε ηλεκτρονικά στο www.gwear.gr, 7 μέρες την εβδομάδα και για όλο το 24ωρο είτε τηλεφωνικά στο 2314 014839 από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και από τις 10:00 μέχρι τις 17:00. Είμαστε ήδη πολύ ενθουσιασμένοι που περιηγείστε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα και στόχος μας πλέον είναι να μεταδώσουμε αυτή τη χαρά και σε εσάς με το να σας εξυπηρετούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο… 52│businesswoman

Gwear.gr Fashion Online Store Τηλ. 2314014839 Email: info@gwear.gr

Gwear.gr… η μόδα στα πόδια σας!


Χειροποίητα κόσμηματα-πλεκτά

www.orangoula.com

Fairytale mood Για να μπορέσει να αναδειχτεί ένα ωραίο ντύσιμο τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός αξεσουάρ το οποίο εναλλάσσεται ανάλογα με το ντύσιμο, τη διάθεση και φυσικά το style της κάθε γυναίκας. Ένα χειροποίητο κόσμημα δίνει την ευκαιρία στην κάθε γυναίκα να αποκτήσει το δικό της αξεσουάρ, το οποίο θα είναι μοναδικό και φτιαγμένο ειδικά για αυτήν, κουμπώνοντας τελεία με το style και την γκαρνταρόμπα της. Συνδυάζοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητα της κατασκευάστριας με τις απαιτήσεις της κάθε γυναίκας μπορεί να δημιουργηθεί ένα μοναδικό κόσμημα για τις βραδινές αλλά και τις καθημερινές σας εμφανίσεις. Χειροποίητα αξεσουάρ με φαντασία μπορείτε να βρείτε στο www.orangoula.com, όπως επίσης μπορείτε να παραγγείλετε το κόσμημα που έχετε φανταστεί και να το αποκτήσετε πολύ εύκολα χωρίς βέβαια να ξοδέψετε πολλά χρήματα.

53│businesswoman


Κ. Χριστοπούλου, ποιο είναι το προφίλ του eshop σας; Δραστηριότητά μας είναι το εμπόριο βρεφικών και παιδικών ειδών μέσω διαδικτύου! Επιλέξαμε αυτή την μορφή πώλησης για να μειώσουμε τα λειτουργικά μας έξοδα και να καταφέρουμε, κατ΄επέκταση, να διατηρήσουμε χαμηλές τις τιμές μας! Επιπλέον, επιδιώκουμε να ικανοποιήσουμε το αγοραστικό κοινό των επαρχιών και δυσπρόσιτων περιοχών της επικράτειας, στις οποίες δεν υπάρχει πληθώρα καταστημάτων και αντίστοιχα ποικιλία ειδών. Όλα μας τα είδη είναι επιλεγμένα με κριτήριο την πρωτοτυπία, την άριστη ποιότητα, την χαμηλή τιμή διάθεσης και την μέγιστη ασφάλεια κι άνεση !

Σε ποιες ηλικίες έχει περισσότερη απήχηση; Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα απευθύνεται σε κάθε παιδί από την γέννηση του ως τα 14 του χρόνια! Αδιαμφισβήτητα όμως η βρεφική και νηπιακή ηλικία κατέχουν την πρωτιά καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ειδών μας αφορά την γέννηση, την βρεφοανάπτυξη και την βάφτιση.

Σκέφτεστε μελλοντικά να αναπτύξετε το eshop σας ; Ασφαλώς! Πέραν της εγχώριας λιανικής πώλησης, έχουμε στα άμεσα σχέδιά μας να επεκταθούμε με πωλήσεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς επίσης έχουμε ήδη ξεκινήσει συνεργασίες για χονδρική πώληση πανελλαδικά! 54│businesswoman


Από τον Απρίλιο του 1964 στην Ελασσόνα τα καταστήματα ‘’tzikas’’ δραστηριοποιούνται με συνέπεια και σεβασμό στον χώρο της ένδυσης. Πάνω από πενήντα χρόνια τώρα ντύνουμε τον άνδρα, τη γυναίκα και το παιδί με επώνυμα ποιοτικά ρούχα. Ακολουθώντας πάντα τις εξελίξεις, όχι μόνο στην μόδα αλλά γενικότερα στο εμπόριο, κάνουμε την εμφάνιση μας και στο ηλεκτρονικό εμπόριο εγκαινιάζοντας το ηλεκτρονικό μας κατάστημα. δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όσους δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιο φυσικό μας κατάστημα να αποκτήσουν το ρούχο που τους ταιριάζει στην χαμηλότερη τιμή της αγοράς. Τώρα μπορούμε όλοι μας να παραγγείλουμε online τα αγαπημένα μας ρούχα και να τα παραλάβουμε στην πόρτα μας και μάλιστα χωρίς έξοδα αποστολής!

Afroditi online store

Κ. Αλμπάνη πιστεύετε πως ο τομέας με τον οποίο ασχολείστε μπορεί να έχει εξέλιξη στο μέλλον.

Το ρούχο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γράφει τις μαύρες του σελίδες. Είναι ένας κλάδος με τεράστια προβλήματα & λόγω τις οικονομικής κρίσης, αλλά & από την αθρόα εισαγωγή ρούχων από τρίτες χώρες, αμφιβόλου βέβαια ποιότητας, αλλά πολύ χαμηλών τιμών. Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο γενικότερα ,πιστεύω ότι έχει προοπτική και μέλλον, αν και είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι. Πίσω από μια όμορφη σελίδα που πουλάει ,υπάρχουνε ώρες ατελείωτης εργασίας και αρκετά έξοδα, τα οποία τα βλέπεις μονό όταν ασχοληθεις με το αντικείμενο.Στη χώρα μας νομίζω ότι είναι ακόμη στην αρχή.

Ποια είναι για εσάς τα βασικά στοιχεία που εξασφαλίζουν επιτυχία σε μια επιχείρηση;

Η επιτυχία μιας επίχειρησης κατά την γνώμη μου, διασφαλίζεται με πολλές ώρες προσωπικής εργασίας, με σωστή επιλογή των συνεργατών, με συνέπεια και υπευθυνότητα απέναντι σε πελάτες ,με σωστό σέρβις,άριστη ποιότητα και χαμηλή τιμή.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Δυστυχώς μελλοντικά επιχειρηματικά σχέδια δεν υπάρχουν.Το σημερινό οικονομικό περιβάλλον δεν αφήνει περιθώρια ούτε για όνειρα. Τώρα απολαμβάνω τις σπουδές μου - καθώς βρίσκομαι στο τέταρτο έτος της “Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας” στο Θεσσαλικό Πανεπιστήμιο Βόλου και περνάω τις ελεύθερες ώρες μου, με το εγγονάκι μου, περιμένοντας το δεύτερο. 55│businesswoman


To Eyewish.gr φιλοξενεί προσεκτικά επιλεγμένα καλλυντικά και αρώματα επώνυμων και αγαπημένων brands που χαρακτηρίζονται από ποιότητα, καινοτομία και αξιοπιστία στη σύνθεση των προϊόντων τους. Μεταξύ των προϊόντων που φιλοξενούνται στις σελίδες του θα βρείτε είδη περιποίησης προσώπου, σώματος και μαλλιών για όλη την οικογένεια, είδη μακιγιάζ που ξεχωρίζουν, αγαπημένα αρώματα και φυσικά καλλυντικά. Στα brands που έχουν επιλεγεί και διατίθενται μέσω του Eyewish. gr περιλαμβάνονται: Shiseido, Macadamia Natural Oil, Tangle Teezer, Human + Kind, Parfumerie Tiki, Clinique, Bio – Oil, Models Own, Elizabeth Arden, Juicy Couture, Lancôme, Karl Lagerfeld, Lavera, Mario Badescu, Rimmel London, Schwarzkopf Professional, DKNY, Gucci, Hawaiian Tropic, Clarins, κ.λπ. Οι τιμές του είναι άκρως ανταγωνιστικές (στη συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων, οι χαμηλότερες της αγοράς), οι προσφορές συχνές και το κόστος αποστολής μηδενικό ή πολύ χαμηλό, ανάλογα με το ύψος της παραγγελίας (€2,9 ευρώ ανά παραγγελία, ανεξαρτήτως απόστασης και βάρους, δωρεάν αποστολή για παραγγελίες από €39). Το Eyewish.gr εξυπηρετεί Ελλάδα και Κύπρο (κόστος αποστολής στην Κύπρο: €6), οι παραγγελίες γίνονται μέσω του eshop, τηλεφωνικά, ή μέσω email, ενώ κάθε παραγγελία μπορεί να εξοφληθεί με αντικαταβολή (χωρίς επιπλέον κόστος), τραπεζική κατάθεση ή πιστωτική κάρτα (PayPal). Με 70 χρόνια εμπειρίας στο χώρο των καλλυντικών, αφού αποτελεί την ηλεκτρονική συνέχεια του ιστορικού Αθηναϊκού καταστήματος “Αφοι Κοκορέμπα”, το πρώτο καταστήματα καλλυντικών που λειτούργησε στη χώρα μας, υπόσχεται άμεση παράδοση, φιλική εξυπηρέτηση και ακόμα πιο φιλικές τιμές.

www.eyewish.gr Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλεφωνικές παραγγελίες: 6945020590 Εταιρικές πληροφορίες: 6957219988 Email: cs@eyewish.gr

56│businesswoman


Τheodora’s Jewellery To Τheodora’s Jewellery είναι ένα e-shop χειροποίητων ασημένιων κοσμημάτων που βασικό στόχο έχει την προώθηση σύγχρονων Ελλήνων σχεδιαστών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Γι’αυτό είναι σχεδιασμένο, όχι ως ένα κλασικό ηλεκτρονικό κατάστημα, αλλά σαν μια γκαλερί κοσμημάτων. Στις σελίδες μας θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία από χειροποίητα κοσμήματα, όπως δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, βραχιόλια, κολιέ, μενταγιόν, καρφίτσες, γούρια, μπρελόκ, παιδικά και ανδρικά κοσμήματα. Όλα είναι φτιαγμένα από ασήμι, χρυσό, μαργαριτάρια, ορυκτές ημιπολύτιμες πέτρες, κρύσταλλα Swarovski και πάντα φυσικά, υποαλλεργικά υλικά. Στις συλλογές μας θα βρείτε πρωτότυπα αλλά διαχρονικά σχέδια, που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και σε διαφορετικές προτιμήσεις. Τα κοσμήματα μας περνάνε από ποιοτικό έλεγχο και συνοδεύονται από πιστοποιητικά γνησιότητας και συσκευασίες δώρου, ενώ παρέχουμε και υπηρεσίες service των κοσμημάτων μας. Οι παραγγελίες μας γίνονται μέσα από το www. theodorajewellery.com, τηλεφωνικά, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος αλλά και μέσα από τη σελίδα μας στο Facebook. Ο πελάτης μπορεί να επιλέξει τον τρόπο πληρωμής της αρεσκείας του, όπως αντικαταβολή, PayPal, πιστωτική/χρεωστική/προπληρωμένη κάρτα ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Επίσης, προσφέρουμε κωδικούς έκπτωσης και δώρα – έκπληξη στους πελάτες μας, ενώ διοργανώνουμε διαγωνισμούς με ξεχωριστά δώρα. Επόμενος μας στόχος είναι η προσωπική γνωριμία με τους πελάτες μας διοργανώνοντας καλλιτεχνικά happenings, bazaar και εκθέσεις.

www.theodorajewellery.com info@theodorajewellery.com Facebook: JT Theodora’s Jewellery 210 4513107 6973983900 57│businesswoman


Η εταιρεία CosmeticsBusinessSystem αντιπροσωπεύει για την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες τέσσερις κορυφαίες εταιρείες περιποίησης προσώπου και σώματος. • Perlamar-Paracelsus Medicus • It Pharma-Innovating Center • CMS -CellFusion C • HL-Always Active Perlamar Φιλοσοφία της εταιρείας είναι η ομοιότητα σύνθεσης των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων στο θαλασσινό νερό και στο πλάσμα του αίματος. Τα προϊόντα της βασίζονται στην αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος PerlamarMarineExtract, μια φυσική ουσία της οποίας τα συστατικά διεισδύουν μέσα στο δέρμα και υποστηρίζουν τις βιολογικές ενέργειες του μεταβολισμού του. ItPharma Ερευνά, αναπτύσσει και κατασκευάζει προϊόντα και συσκευές για επαγγελματίες της ιατρικής αισθητικής. Η φιλοσοφία της βασίζεται σε φαρμακευτικές έννοιες που εφαρμόζονται στην έρευνα σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. CellFusionC Παρέχει ολοκληρωμένη λύση για την περιποίηση του δέρματος αποκλειστικά σε δερματολόγους, πλαστικούς χειρούργους και σε επαγγελματίες αισθητικής ιατρικής σε όλο τον κόσμο. Αποτελείται κυρίως πατενταρισμένη δομή της κυτταρικής μεμβράνης για επιτάχυνση της αναδόμησης του δέρματος. HLAlwaysActive Από το 1984 είναι συνώνυμο με τις επαγγελματικές λύσεις για τη θεραπεία και τη φροντίδα του δέρματος. Στόχος της είναι η καινοτομία στο χώρο της αισθητικής και ορατή βελτίωση του δέρματος χρησιμοποιώντας επιστημονικά αποδεδειγμένα συστατικά. Αλ. Σβώλου 17, Θεσσαλονίκη 2310-228577 info@cbshellas.gr www.cbshellas.gr


Το πάθος του για το καλό design και τις τέχνες μοιράζεται το online κατάστημα DesignIsThis.com. Μέσα από την ιστοσελίδα του μπορείς να βρεις τεράστια ποικιλία σε κομμάτια σύγχρονου design από φωτιστικά και έπιπλα, μέχρι διακοσμητικά είδη, gadget, έξυπνα εργαλεία κουζίνας και αξεσουάρ μόδας, με ασυναγώνιστη ποιότητα και πολύ καλές τιμές. Προϊόντα με πρωτότυπο σχεδιασμό και καλλιτεχνική διάσταση, όλα σχεδιασμένα από διακεκριμένους designers. Σχέδια που έχουν βραβευτεί με τα πιο σημαντικά βραβεία βιομηχανικού σχεδιασμού όπως το Red Dot Design Award, το IF Design Award, το IDEA International Design Excellence Award, το GOOD DESIGN και πολλά ακόμη. Αντικείμενα που κοσμούν τις συλλογές διάσημων μουσείων μοντέρνας τέχνης ανά τον κόσμο και θεωρούνται κομμάτι της ιστορίας του σύγχρονου design, ποζάρουν στην οθόνη σου και μπορούν να γίνουν δικά σου με ένα απλό κλικ. Επιπλέον, μέσα από το blog του DesignIsThis μπορείς να ενημερωθείς για όλες τις νέες τάσεις στο χώρο του design στο βιομηχανικό σχέδιο, την τέχνη ή την αρχιτεκτονική.


LaRedoute.gr… Από το Παρίσι με Αγάπη!

H La Redoute προσφέρει εδώ και χρόνια στη σύγχρονη γυναίκα υπέροχα ρούχα με μοναδική ποιότητα, την ποιότητα της La Redoute. Η μόδα εξελίσσεται και στη La Redoute διατηρώντας τις σταθερές μας συνεχίζουμε να εμπλουτίζουμε τις συλλογές μας με key items για την κάθε γυναίκα αλλά και για την fashionista που θέλει να ξεχωρίζει. Ενώ ξεκινήσαμε με πρωταρχικό μας στόχο την γυναίκα επεκτείναμε το εύρος μας και στην κατηγορία του άνδρα, του παιδιού αλλά και

του σπιτιού. Κατανοώντας επίσης την ανάγκη για δημιουργία ρούχων για κάθε σωματότυπο εντάξαμε στις συλλογές μας και μεγάλα μεγέθη σε ένα ανεξάρτητο τμήμα με σκοπό να είμαστε δίπλα σε όλες τις γυναίκες. Στo LaRedoute.gr η πλοήγηση γίνεται εύκολα μέσα από φίλτρα με επιλογή μεγέθους, είδους, χρώματος, boutique, brand αλλά και εύρους τιμής. Βρισκόμαστε πάντα δίπλα σας και μέσω του customer service μας στο 210 810 7000.


MELINAMAY.com TheOnline Fashion Mall Το MelinaMay.com είναι το μεγαλύτερο ελληνικό e-shop μόδας που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα brands στις καλύτερες τιμές. Περιηγηθείτε στις κατηγορίες του MelinaMay και θα έχετε μια ολοκληρωμένη εμπειρία shopping αφού με ένα κλικ θα βρείτε συλλογές σε ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ για τη γυναίκα, τον άνδρα και το παιδί. Ανακαλύψτε την κατηγορία Home, μια ολοκληρωμένη συλλογή για το Σπίτι, στην οποία θα βρείτε Επώνυμα Λευκά Είδη (Nef Nef, Βιοκαρπέτ, Kentia, Disney, La Luna), Ηλεκτρικές Συσκευές, χρήσιμα εργαλεία για την Κουζίνα, Αξεσουάρ Μπάνιου καθώς και έξυπνες λύσεις για την Οργάνωση του Σπιτιού. Τέλος στο MelinaMay, μπορείτε να βρείτε Bazaar που διαρ-

κούν λίγες ημέρες με Επώνυμα Brands σε Εκπτώσεις έως -80%. Αν είστε κι εσείς μια πολυάσχολη γυναίκα με περιορισμένο χρόνο για shopping το MelinaMay.com αποτελεί την καλύτερη λύση. Κάντε εγγραφή στο newsletter του MelinaMay για να λαμβάνετε νέα μόδας, στιλ, ομορφιάς και looks που επιμελείται ο fashion editor καθώς και προσφορές αποκλειστικά για τα μέλη. Εξοικονομείστε χρόνο και επισκεφτείτε το MelinaMay.com, βρείτε τα must- have της νέας σεζόν, δημιουργείστε looks για το γραφείο, τη βραδινή έξοδο, την εκδρομή και εντυπωσιάστε σε όλες τις περιστάσεις με ένα κλικ!

Enjoy www.MELINAMAY.com! 61│businesswoman


Όταν δύο cosmopolitan girls ενώνουν τις δυνάμεις τους, θαύματα μπορούν να γίνουν. Η fashion icon, φυσιοθεραπεύτρια Αλεξία Παππά και η αρχιτέκτονας και world traveler Έφη Σαΐνη, γνωρίστηκαν πριν δύο χρόνια. Λατρεύουν και οι δύο τη μόδα, το design και τα ποιοτικά προϊόντα. Η Έφη πάντα ήθελε να ασχοληθεί με τη μόδα, το ίδιο και η Αλεξία. Perfect Match! Τα κορίτσια αποφάσισαν πως αυτή ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή να δημιουργήσουν το δικό τους fashion brand. Ρούχα με απαλή υφή, σε limited παραγωγή, αρωματισμένα μοναδικά με το αποκλειστικό τους άρωμα. Το fashion brand Maraboo, μόλις είχε γεννηθεί. H Έφη και η Αλεξία ιδρύτριες της Maraboo by D.N.Gean, που ζουν και εργάζονται στη Πάτρα, έχουν μπει δυναμικά και με στυλ στο χώρο της μόδας προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στο αγοραστικό κοινό αφού η φίρμα τους διαθέτει ρούχα προπλυμένα και αρωματισμένα, έτοιμα να φορεθούν. Τα ρούχα Maraboo by D.N.Gean, απευθύνονται σε γυναίκες και παιδιά με άποψη. Ευκολοφόρετα t-shirts με μοναδικά σχέδια σε limited production, τα Maraboo by D.N.Gean διατίθενται ηλεκτρονικά στο eshop www.maraboo.eu ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Όλα τα Maraboo t-shirts, κατασκευάζονται στην Ευρώπη από 100% εξαιρετικής ποιότητας αντί-αλλεργικό βαμβάκι. Είναι σχεδιασμένα και κατοχυρωμένα κατ’ αποκλειστικότητα από τις δύο δημιουργούς Έφη και Αλεξία, ενώ οι εκτυπώσεις είναι χειροποίητες μεταξοτυπίες και χρυσοτυπίες κατευθείαν επάνω στο ρούχο. Τα προϊόντα είναι προπλυμένα και αρωματισμένα με το MarabooLove, που συνδυάζει νότες από exotic mandarin, jasmine sambac και madagascar vanilla.

www.maraboo.eu


www.e-xclusive.com Στα πλαίσια μιας καθημερινότητας η οποία θυμίζει όλο και περισσότερο επιστημονική φαντασία, η ζωή μάς καλεί να έχουμε ενεργητικότατες ψηφιακές περσόνες. Αυτό μεταφράζεται στις ηλεκτρονικές μας δραστηριότητες, είτε πρόκειται για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις είτε για δουλειά είτε για το αγαπημένο μας χόμπυ: τα ψώνια. Η Ελλάδα δε θα μπορούσε να μείνει πίσω από τα τεκταινόμενα, γι’αυτό και βλέπουμε να δημιουργούνται ολόκληρες λεωφόροι online καταστημάτων όλων των ειδών. Έτσι και η e-xclusive, είναι μία εταιρεία γυναικείας μόδας, μία εταιρεία που ουσιαστικά αναλαμβάνει να ανανεώσει την γκαρνταρόμπα σου, σχεδόν σαν προσωπική σου στυλίστρια. Με γνώμονα το άριστο ύφασμα και το καταρτισμένο επιτελείο που αποτελείται από κυνηγούς των διεθνών trends και τελειομανών σχεδιαστών, μεταφέρει και στο πιο απόκρημνο σημείο της χώρας και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής ηπείρου, ρούχα όλο κομψότητα, φινέτσα και ποιοτικό στυλ που ξεχωρίζει. Οι προσφορές «τρέχουν» συνέχεια, γι’αυτό και βγαίνεις κερδισμένη αν κάνεις τα απαραίτητα Like/follow,

ώστε να ενημερώνεσαι για τις εν δυνάμει ελαφρύνσεις στο πορτοφόλι σου. Οι συλλογές ρούχων της e-xclusive είναι η One off, η Limited Edition, η Collection και η Size plus. Όπου «One Off» μοναδικά κομμάτια ή αλλιώς η επιτομή του exclusive ντυσίματος, «Limited Edition» περισσότερα τεμάχια από το ίδιο πατρόν αλλά παρομοίως στυλ προς εξαφάνιση, η «Collection» είναι ο κορμός με τα περισσότερα ρούχα και μια μεγάλη σχεδιαστική γκάμα και τέλος η «Size Plus» είναι για μεγαλύτερα μεγέθη. Όπως καταλαβαίνεις, στο online shopping για την e-xclusive, ο χρόνος είναι χρήμα και σχεδόν εν είδει δημοπρασίας, το ταχύτερο click κερδίζει. Όλα σχεδιασμένα από Έλληνες και κατά κύριο λόγο κατασκευασμένα στην Ελλάδα, καθώς επίσης και σε επιλεγμένους Ιταλούς κατασκευαστές. Γνωρίστε μας αναλυτικότερα στην ιστοσελίδα μας www.e-xclusive.com και μετατρέψτε τη ντουλάπα σας σε κάτι.. {e}xclusive.

25ης Μαρτίου 55 Θεσσαλονίκη Tηλ. 2310 88 68 68


Κατευθείαν απ’ την κουζίνα του Ευτύχη

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής οικονομίας», παρουσιαστής της εκπομπής «Η κουζίνα της μαμάς» που αγαπήθηκε από όλους και δημιουργός της παράστασης «Μουσικομαγειρέματα» που προάγει την υγεία με εκπαιδευτική ψυχαγωγία. Βρείτε τον Ευτύχη στο www.bletsas.gr

Μακαρονοσαλάτα με Γιαούρτι ΥΛΙΚΑ 1/2 πακέτο ζυμαρικά πένες 200 γρ. Γιαούρτι 2% (1 κεσεδάκι) 1 πιπεριά κέρατο 1 στρογγυλή κίτρινη πιπεριά 10 ντοματίνια 1/2 κόκκινο κρεμμύδι 1 κουταλάκι σόγια σος 1/4 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ 2 κουταλιές ελαιόλαδο 2-3 φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη άσπρο πιπέρι αλάτι

66│businesswoman

ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζεις τα ζυμαρικά να βράσουν σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο. Είναι σημαντικό να τα κάνεις al dente για αυτή τη συνταγή ώστε να μην διαλυθούν στο ανακάτεμα αλλά και για να τρώγονται ευχάριστα σαν κρύα σαλάτα. Ψιλοκόβεις όλα τα υλικά: ντοματίνια στα 4, πιπεριές σε κυβάκια, κρεμμύδι σε μισοφέγγαρα. Βάζεις τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με σογια σος, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Τρίβεις εκεί μέσα και λίγο τζίντζερ και ρίχνεις λίγο ψιλοκομμένη ρίγανη. Τέλος βάζεις και το γιαούρτι και ανακατεύεις καλά να καλύψει όλα τα λαχανικά. Όταν ετοιμαστούν τα μακαρόνια, τα στραγγίζεις και τα αφήνεις να κρυώσουν. Αν βιάζεσαι μπορείς να τα κρυώσεις με νερό βρύσης, αυτό όμως δεν είναι και ότι καλύτερο επειδή φεύγει όλο τους το άμυλο. Τα ζυμαρικά όμως δεν πρέπει να είναι καυτά όταν τα βάλεις στα υπόλοιπα υλικά επειδή υπάρχει κίνδυνος να κόψει το γιαούρτι. Όταν κρυώσουν λίγο τα ανακατεύεις όλα μαζί και σερβίρεις. Μπορείς και να το φυλάξεις 1-2 μέρες στο ψυγείο! Καλή όρεξη!


Το βιβλίο “Μοιραία Συνάντηση” προσεγγίζει μέσα από τα δραματικά περιστατικά της ζωής των ηρώων του, τα βασικότερα προβλήματα στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης. Η δικαστική πλάνη, η ενδοοικογενειακή βία, η εμπάθεια των μαρτύρων, η ισόβια κάθειρξη είναι κάποια από αυτά που βασανίζουν τους δικαστές, προβληματίζουν την κοινωνία και εμπνέουν τη συγγραφέα. Στη “Μοιραία Συνάντηση”, η κάθαρση τελικά επέρχεται, έστω και με το βαρύ τίμημα του μακροχρόνιου και άδικου εγκλεισμού. Με δραματική όμως συνέπεια και παρενέργεια, την αδυναμία του ήρωα να επανενταχθεί στην κοινωνία που τόσο τον αδίκησε. Αυτή ήταν η κατάληξη ενός μοιραίου έρωτα που οδήγησε την όμορφη Κατρίνα στον θάνατο, τον δε Στράτο, τον άνδρα της, στη φυλακή σε μια οδυνηρή πορεία και σε ένα απρόσμενο τέλος. Στο βιβλίο, μεταξύ άλλων διαφαίνεται η επίδραση που είχε η Μικρασιατική καταστροφή στο πρόσωπο του Στράτου, όπως και τον ρόλο που παίζει ένας σημαντικός έρωτας που δεσπόζει με όλες του τις μαγικές στιγμές.


Profile for Dimitra Toixomidou

Τεύχος 25  

Τεύχος 25  

Advertisement