Page 1

H E L A D E N N A B I L AG A Ä R E N A N N O N S FR Å N TO U R I S M I N S K Å N E A B O C H S K Å N E S T U R I S T N Ä R I N G

om tävla ng h c o ed ni Var m ig övernatt å en lyx otell för tv på h soner! per

Trädgård

& vårshopping VÅRENS PRIMÖRER TILLAGAS I SKÅNES BÄSTA KÖK

SKÅNES STORA DRYCKESGUIDE S K Å N E S T I D N I N G I S V E R I G E • N R 1, 2 011 • W W W. S K A N E .CO M

ÖRESUND RUNT PÅ 48 TIMMAR KONST I SKÅNE


Kortaste vägen till Danmark.

Till Danmark var 15:e minut! Det bästa med Skåne är närheten till kontinenten. Så unna dig en semester från semestern och kliv ombord på första bästa Scandlinesfartyg (vi avgår var femtonde minut, så du behöver aldrig vänta särskilt länge). Väl ombord kopplar du av med god mat och dryck, fyndar i butiken eller bara njuter av milsvid havsutsikt. På plats i Danmark lockar utflyktsmål som Tivoli, Köpenhamns Zoo, Louisiana, Kronborg Slot och gemytliga kroer längs Strandvejen. Trevlig sommar och välkommen ombord!


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TOURISM IN SKÅNE AB OCH SKÅNES TURISTNÄRING

Alla vi som gillar Skåne Foto: Petter Söd

När jag skriver det här är det näppeligen vår i luften, men förhoppningsvis när du läser det. En sak är i alla fall säker: kommer våren till Sverige också i år, så är det till Skåne den kommer först. Ungefär tre veckor före stockholmarna plockar skåningarna blåsippor, hänger på uteserveringar och svingar golfklubban. (Ja de där golfarna brukar i och för sig inte låta sig hejdas av meteorologiska definitioner av vår – till det är ju som regel abstinensbesvären efter vintern alltför svåra…) Som vanligt skryter inte vi skåningar, utan säger bara som det är. Vanligtvis brukar Sveriges enskilt största konsthändelse, Konstrundan, markera startskottet för den skånsksvenska våren, men då rundan traditionsenligt drar igång på Långfredagen och Påsken infaller sent, blir den istället snudd på en försommarföreteelse i år. Självklart har vi på Tourism in Skåne hjälpt dig att plocka russinen ur den jättekakan. Andra medryckande rundor som snurrar i Skåne är Antikturen 26-29 maj, Matrundan 28 maj-6 juni och Trädgårdsrundan 4-5 juni. Om dessa och om många andra upplevelser kan du förstås läsa på skane.com.

erström

KLIC KAR NU!

Aldrig tidigare har möjligheterna att åka billigt till Skåne varit så många: Norwegian Airlines, Veolia, Öresundståget… alla tävlar de med de mer etablerade bolagen om kundernas gunst. Så passa på att avnjuta söderläge till en billig penning. Ett annat forum där du löpande kan få reda på vad som är på G i Skåne är facebook.com/upplevskane. Förhoppningsvis får vi nöjet att mötas både där och här, IRL – i Skåne. Med vänlig hälsning

Caroline Lilja-Grilly Marknadschef Sverige Tourism in Skåne AB

Ängelholmsgillet 3-4 juni

Ekebofestivalen 7-9 juli

Ängelholm Flower & Garden Show 22-24 juli

Ljusfesten 5 augusti

Ängelholms Hembygdspark med djurpark, stor lekplats, fem muséer, barnteater mm

Cykel-, vandrings- och golfpaket

boka Välkommen äVälkommen lkommen ttill ill Ä Ängelholm ntill gelhÄngelholm olm - d där är d det et -h händer änderdin n när ärlogi d det et online h hän änd der! e Tips på andra evenemang: 26-28/5 www.angelholmsjazzfestival.se 26-29/5 www.antikturen.se 3-5/6 www.tradgardsrundan.nu 16-17/7 Stora Barnkalaset, 4/9 Höstträdgårdsmässan.

Läs mer på www.engelholm.com


13

10

! ! Å P NU

SAjett S PAP Bil

Foto: Karolina Brunström

Foto: Tosselilla Sommarland

8

Foto: Leif Johansson

Foto: Gunnar Nydren

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TOURISM IN SKÅNE AB OCH SKÅNES TURISTNÄRING

19

INNEHÅLL Skåne för nybörjare och proffs Det är inne med örter Vårtävling Trädgårdsevenemang Utsökt, utvalt och närodlat i skånska kök Öresund runt – en upplevelseresa Vilken Ö-typ är du? Barnens bästa Skånetips Nöjen Fotbollshelg för alla, liten som stor Stockamöllan Swing- & Jazzfestival På två hjul genom Skåne Konst i Skåne Drycker för alla smaker Upplevelsepaket i Skåne Safarirunda: 24 timmar Söderslätt Evenemang

5 6 7 7 8 10-11 13 13 14-15 17 19 19 20-21 22 25 27 31

PRODUKTION Ansvarig utgivare: Tourism in Skåne AB Produktion: MacNeale AB i Helsingborg www.macneale.com Texter: Christina Högardh Ihr, Liselotte Fritz, Lina Weibull, Karin Erlandsson, Lisa Ising, Stefan Albrekt, MacNeale AB Annonsförsäljning: MacNeale AB i Helsingborg, 042-14 24 20 Repro och tryck: MacNeale AB, Sörmlands Grafiska AB Upplaga: 380 000 ex Omslagsfoto: Johnér Bildbyrå AB ©Peter Carlsson Med reservation för ändringar och tryckfel.

GRATIS PRENUMERATION Gå in på www.skane.com och klicka på ”Beställ broschyrer och nyhetsbrev” och prenumerera på Skåneavisen.

En militärmusikalisk upplevelse i världsklass! En traditionsfylld utomhusarena, inledning i dagsljus och avslutning i spektakulär belysning samt musik av skilda slag av ledande musikkårer, det är kännetecknen på ett äkta tattoo. Ystad International Military Tattoo som arrangeras för sjunde gången den 17-20 augusti innehåller allt detta och rankas därför som ett av de främsta i världen. Missa inte denna militärmusikaliska upplevelse som i år bjuder på musik och uppvisningar av kårer och grupper från Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Polen, Skottland, Sverige och Tyskland.

Köp biljetter här: Tattoo-expeditionen på Regementsområdet i Ystad, tel 0411-650 14, info@ystadtattoo.se Julius Biljettservice, tel 0775-70 04 00. Ystad Turistbyrå, tel 0411-57 76 81. För mer info: www.ystadtattoo.se

4

skane.com Annons YIMT Skåneavisen 105-273.indd 1

2011-02-09 14.49


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TOURISM IN SKÅNE AB OCH SKÅNES TURISTNÄRING

SKÅNE för nybörjare och proffs Hur börjar man upptäcka Sveriges sydligaste landskap om man aldrig varit här? Vi tipsar såväl första- och andragångsbesökaren som Skånekännaren. Men självklart kan du börja din upptäcktsresa var som helst i Skåne. Varmt välkommen!

l.com

FÖRSTAGÅNGSBESÖKARE

Foto: skane .com ©sydpo

1.

Helsingborg

Kullabygden Trettio minuter norr om Helsingborg finns Kullabygden som Mat-Niklas Ekstedt gjorde känt för hela Sverige i en serie tv-program i höstas. Kullabergs naturreservat och ”syndens näste” Mölle är ett paradis för vandrare, dykare och vågsurfare. I den vackra trakten kan man besöka Lars Vilks kända konst-

Neale, www.m

acneale.com

Stenshuvud,

Foto: Magnus

Sundets pärla, är det perfekta stället att starta ditt första skånebesök. Ingen annanstans i Skåne är du så nära kontinenten eller kan känna den speciella atmosfär som närheten till Danmark ger. I Helsingborg hittar du Dunkers Kulturhus, sexa på listan över Skånes mest besökta utflyktsmål. Se aktuella utställningar, fika eller ta en lunch och njut av utsikten över det smala sundet där danmarksfärjor, stora fartyg och fiskebåtar glider förbi.

rhus

Dunkers kultu

installation Nimis, fika hos rikskända Systrarna Lundgren och shoppa äkta höganäskrus hos Höganäs Saltglaserat.

Lund och Malmö På väg söderut mot Lund stannar vi till i Landskrona för att ta båten ut till Ven och uppleva Backafall, Tycho Brahe-museet och den intilliggande renässansträdgården. Lunds domkyrka är en av Skånes mest besökta sevärdheter med nästan

800 000 årliga besökare. Förutom domkyrkan invigd 1145 ska du passa på att besöka Kulturen, ”ett skånskt Skansen”. Som förstagångsbesökare måste du fortsätta till Malmö och se den spektakulära byggnaden Turning Torso liksom Moderna Museet, som öppnade 2009. Kanske avslutar du besöket med att ta tåget genom Malmös nya citytunnel och fortsätter över Öresundsbron till Köpenhamn.

Foto: skane.com ©Anders Norrsell

3. Wanås slott

skane.com

Österlen

2.

ANDRA GÅNGEN – ÖSTERLEN

Böljande landskap, äppellundar, oändliga sandstränder och betande får. Österlen beskrivs inte för intet som Sveriges Provence. Vad känns därför mer naturligt än att starta ditt andra besök i Skåne hos Peter Englander, som skapat sin egen version av Medelhavet på en innergård i Simrishamn. I Mandelmanns trädgårdar i Rörum är känslan kanske mer ”toscansk”, inte minst när man smakar på caféets delikatesser. Efter att ha besökt äppelriket Kivik och gudabenådade platser som Brösarps backar och Haväng, styr vi färden

söderut mot fiskeläget Kåseberga. Ovanför det mysiga fiskeläget, med vidunderlig utsikt över Östersjön, finns Sveriges svar på Stonehenge – Ales stenar. Njut en enkel sillamacka eller en trerättersmiddag på kände skånekrögaren Anders Vendels krog innan du fortsätter mot Ystad. I staden som blivit Skånes svar på Hollywood finns Skandinaviens största filmstudio och filmupplevelsecentrat Cineteket. Gillar du Kurt Wallander ska du förstås följa med på en guidad tur i kommissariens fotspår.

SKÅNEKÄNNAREN

Nordöstra Skåne

Mittskåne

Bjärehalvön

Här hittar du täta skogar, vida ängar och vattendrag som inbjuder till fiske och kanoting. Wanås skulpturpark och konsthall utanför Knislinge bjuder på kulturupplevelser av världsklass. Vattenriket utanför Kristianstad har utsetts till ett Biosfärområde av UNESCO och är ett modellområde för hållbar utveckling. Upptäck det till fots, med cykel eller båt.

Åk vidare till Eslöv och fika på Röstånga Mölla Skafferi, som ligger i en gammal signalverkstad alldeles intill järnvägsspåret. Upplev riktig vildmarkskänsla i Söderåsens nationalpark innan du beger dig till Klippans yllefabrik och shoppar filtar av högsta klass.

Anrika hotel Klitterhus i Ängelholm var inspelningsplats för Killinggängets ”Fyra nyanser av brunt” och ger ditt skånebesök ännu en dimension. Nu lockar Båstad och Bjärehalvön. Här finns Hovs hallar, världskända Märtha Måås-Fjetterströms vävateljé, och en av Skånes bästa spa-upplevelser – Hotel Skansens nybyggda kallbadhus med japansk utomhuspool.

5


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TOURISM IN SKÅNE AB OCH SKÅNES TURISTNÄRING

P

å Österlenkryddor strax norr om Köpingebro, öster om Ystad, har man sedan flera år odlat örter och förädlat dem på gården. I den egna butiken, som är öppen året om, kan du köpa fräscha, obesprutade örter och kryddor. Du kan också promenera själv bland örtfälten och njuta av doften från kryddor som kummin, kyndel, koriander, fänkål, fransk dragon och timjan. Eller följ med på en guidad kryddfältsvandring och lär dig varför det är så bra med citronmeliss i tet, rosmarin i fotbadet och ringblomma i ansiktssalvan. På Österlenkryddor odlas också lavendel i långa rader och efter skörd har man ett eget ångdestilleri där man tillverkar lavendelolja. Kom till Österlenkryddor och inspireras, fika på caféet där örterna spelar huvudrollen i teer och kakor, köp med dig några kryddplantor hem att odla själv på balkongen eller i trädgården. Upptäck hur kryddors doft och smak, och även utseende, kan förgylla din vardag.

Tirups Örtagård i Staffanstorp utanför Lund är örtagården med anor som började anläggas för 35 år sedan. Nu tillhör den en av Europas största örtagårdar med över 600 arter. Här finns välkända örter som olika sorters salvia, mynta, basilika och oregano men också de mer ovanliga trolldomsväxterna alruna, svart nysrot och kermesbär. På Tirup finns två örtagårdar, en äldre där örterna växer i mjuka rundlar tillsammans med gammaldags växter och en nyare del där örterna är indelade efter färg och omgives av doftande rosor. På plantskolan kan du botanisera bland 2000 växter och förutom örter finns här även perenner, skugg- och klängväxter. Här finns också citrusträd, vackra lerkrukor från Gränsfors, engelska trädgårdsredskap, fina vattenkannor och mycket annat för dig med trädgårdsintresse. Örtagårdens café är berömt för sina goda bakverk!

Bäckdalens Handelsträdgård på Bjärehalvön i byn Hallavara odlar kryddor och grönsaker med medelhavstema och en touch av Asien. Långa rader av olika sorters basilika och krispiga asiatiska bladgrönsaker med kryddiga smaker som mizuna, sareptasenap och ryokusai finns i växthusen. Bäckdalens odlingar är KRAV-märkta och kunskapsnivån hos Anders och Margaretha som driver Bäckdalen är hög och engagemanget stort. Det finns alltid tid att ställa frågor om smaker, odling och recept – eller att diskutera vikten av närodlade produkter. Handla plantor, kryddor, tomater och sommarblommor, fika eller kanske pricka in en matlagningskurs!

Det är inne med örter 6

Foto: © Copyright Johnér Bildbyrå AB / Peter Carlsson

Sveriges egna oändliga, skimrande fält av örter och lavendel hittar du i Skåne. Här finns också flera olika besöks- och handelsträdgårdar som satsar på odling av örter för kommersiellt bruk.

Hovdala slott ligger söder om Hässleholm, vid Finjasjön och vid de vackra Göingeskogarna. I år fyller det pampiga slottet 500 år, vilket kommer att firas vid flera tillfällen under sommaren. Den vackra slottsparken är en underbar och ståtlig oas att vandra i, och intill slottet finns ett orangeri och en välskött örtagård. Här finner du många gamla medicinalväxter som användes förr inom folkmedicinen. På Fröknarnas café serveras utsökta och populära bakverk. www.osterlenkryddor.se www.tirupsortagard.se www.basilika.nu www.hassleholm.se/hovdala

skane.com


Foto: skane.com ©sydpol.com

Foto: skane.com ©sydpol.com

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TOURISM IN SKÅNE AB OCH SKÅNES ES TU ES TTURISTNÄRING TURI URIS RISTNÄ ISTNÄ TN RIN RING

Trädgårdsevenemang 8-25/4 Julrosfestival, Ulriksdals trädgård i Kivik.

2 Foto: Magnus Neale, www.macneale.com

Foto: skane.com ©sydpol.com

1

Julrosfestivalen är en upplevelse när växthus och plantskola fylls med tusentals blommande julrosor. Utställning med information om olika arter och sorter av julrosor. www.julrosor.se

3

VÅRTÄVLING

skane.com

Tiotusen rhododendronbuskar står i sitt vackraste flor i park och raviner. Passa på att lära mer om dessa fantastiska växter och gå med på guidad rundvandring med någon av Sofieros experter. www.sofiero.se

2-3/7 Rosdagar på Fredriksdal, Helsingborg

Foto: Synnöve Larsson

Skåne är ett trädgårdsparadis utöver det vanliga. Var med och tävla om en lyxig övernattning för 2 på Hotell Kärnan i Helsingborg och 2 st Kultursommarkort. Det enda du behöver göra är att välja rätt svarsalternativ vid bildfrågan ovan. Gå sedan in på www.skane.com/skaneavisen senast den 30 april och lämna ditt svar där. Du skriver också några rader om varför just du vill åka till Skåne och njuta av våren. Rätt svar och bäst beskrivning vinner. Lycka till!

Vinstvärde 1 495 kronor

28-29/5 Rhododendrondagar på Sofiero i Helsingborg

Årets sommarutställning på Sofiero handlar om svensk-danska Drottning Ingrid, nuvarande danska drottningen Margrethes mor. På slottet får vi följa hennes liv i bilder och miljöer. www.sofiero.se

Vilken av följande blommor är Skånes landskapsblomma?

Övernattning med frukostbuffé på Hotell Kärnan för två personer i delat dubbelrum fredag-lördag eller lördagsöndag med undantag för v.29-32. Hotellet är ett privat, personalägt cityhotell mitt i Helsingborg, med närhet till allt. Läs mer om Hotell Kärnan och om aktuella erbjudanden på www.hotelkarnan.se. Vinsten innefattar också 2 x Kultursommarkortet Helsingborg: Kortet gäller i två dagar med start när man använder det första gången. Kortet ger fri entré till Sofiero, Fredriksdal, Dunkers kulturhus, Kärnan, och man kan alltså utnyttja kortet hur många gånger som helst under de två dagar kortet gäller. Läs mer om kultursommarkortet på www.mittkulturkort.se

I stadens alla parker exploderar tusentals lökväxter i regnbågens alla färger. www.malmotown.com

11/6-25/9 Blomsterdrottningen Drottning Ingrid på Sofiero

4

DETTA VINNER DU!

26-29/5 Blomsterfestivalen i Malmö

I Rosariet blommar tusentals rosor. Utställare, trädgårdsmästare, experter och andra rosenentusiaster ger dig bästa tipsen för rosodling, råd om skötsel och sjukdomar samt säljer plantor och mycket annat som hör rosen till. Njut rosenbakelser i Rosencaféet! www.fredriksdal.se

22-24/7 Ängelholm Flower and Garden Show Nyhet! Se blomstersmyckade broar och temaplanteringar i city, en blomstersmyckad gågata – Storgatan – och besök privata trädgårdar och Garden centers som har öppet hus. I Ängelholm med omnejd pågår även Trädgårdsrundan den 3-5 juni samt Höstträdgårdsmässan den 4 september. www.tradgardsrundan.nu www.turist.angelholm.se www.kratta.nu

19-21/8 Trädgårdsgillet i Landskrona är en unik tilldragelse med flytande trädgårdar i det gamla Citadellets vallgrav, öppna privata trädgårdar samt visning av Sveriges äldsta koloniträdgårdar med fantasifulla stugor och trädgårdar. www.landskronakultur.se

26-28/8 Den stora trädgårdsfesten på Sofiero, Helsingborg

Hotell Kärnan

Årets största trädgårdshändelse för alla med eller utan trädgård. Här finns de senaste trädgårdsidéerna, den bästa inspirationen och tips från experterna. www.sofiero.se

7


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TOURISM IN SKÅNE AB OCH SKÅNES TURISTNÄRING

Foto: Ulrika Vendelbo

Utsökt, utvalt och närodlat i skånska kök Glädje, råvaror av högsta kvalité, nyskördade primörer från skånska jordar med den där krispigheten som bara en nyss uppdragen liten morot får. Omsorg och genuin äkthet men också nyfikenhet och uppfinningsrikedom. Det är nyckelord bland krogarna i Skåne. Vacker miljö i en gammal skånelänga gör att man gärna stannar länge här. www.skanorsgastis.com

Fler tips på krogar Salt och brygga i Västra Hamnen i Malmö nära Turning Torso har flera gånger uppmärksammats med priser för sitt gastronomiska och samtidigt ekologiska tänk. Här är allt ekologiskt. All mat som serveras, kaffe, te, socker och restaurangpersonalens kläder. Lägg till en inspirerande miljö och man kan inte annat än må bra. www.saltobrygga.se Vendels Ale Stenar i Kåseberga på Österlen ligger så nära havet man kan komma. Här erbjuds mat i toppklass i restaurangens dining room och från grillen på ett sommardäck. Njut även ekologiskt surdegsbröd från eget bageri. www.vendelsrestauranger.se

Foto: Gunnar Nydren

I Skåne finns ett nätverk av krogar som går under benämningen Skånska Matupplevelser, vilka vill låta dig uppleva det bästa Skåne har att erbjuda i matväg och samtidigt bjuda på en unik miljö, lite utöver det vanliga. Just nu är det kanske mer än någonsin fokus på matens ursprung och allt fler vill ha närodlade grönsaker och kött från svenska djurproducenter. I Skåne bökas det och grymtas i jordarna, fjädrar yr och det kacklas på gårdarna och det tar inte lång tid för färskpotatisen att komma från jorden ner i krogarnas grytor. Ett ansikte och en krog som lyser lite extra på den skånska mathimlen i år är Jakob Lells, chefskock på Skanörs Gästgifveri. Med en perfekt tillagad piggvar tog han sig till finalen i Årets Kock-tävlingen i Stockholm den 3 februari i år. Jakob Lells kom på en hedrande 2:a plats. Det lagas utsökt mat på Skanörs Gästgifveri som serverar traditionell skånsk gästgiverimat med mycket nytänk.

Jakob Lells, chefskock på Skanörs Gästfveri blev 2:a i Årets kock.

Farbror Elofs Skafferi i Billeberga har blivit ett mycket populärt ställe med dess personligt, färgglada inredning av massor av prylar och gamla saker i en skånegård. Maten är en italiensk-provencalsk-skånsk cross-over och stämningen alltid glad och uppsluppen. www.elofsskafferi.com Elisefarm ligger intill Ringsjön nära Hörby, och är ytterligare en krog väl värd ett besök när man gästar Skåne. Extra intressant för golfspelaren då Elisefarm är rankad som en av Sveriges bästa golfbanor. Under våren serveras det sparris, nässlor och rabarber i köket och såklart fasan, som blivit ett signum för Elisefarm. www.elisefarm.se Rusthållargården i Arild på Kullahalvön ligger mitt i den pittoreska lilla fiskarbyn, vackert belägen vid foten av Kullaberg. Här serveras genuin skånsk mat, med lite dragning åt det franska. Fisken kommer från Skälderviken och grönsakerna från lokala producenter på Kullahalvön. www.rusthallargarden.se

Skånes matevenemang hittar du på www.skane.com. Skånska primörer på Salt och brygga

8

För att se hela listan på krogarna med de t där lilla extra i Skåne, gå in på: matupplevelser.skane.com Restaurang Sand på Hotel Skansen i Båstad håller hög, internationell standard på såväl mat som inredning. Här kan du sitta bland tennisstjärnor och andra och njuta av en skaldjursplatå eller fisk från lokala fiskare. Utsikt, stämning och elegant miljö bidrar till helhetsupplevelsen. www.hotelskansen.se

Ytterligare tips: Kastanjelunds Värdshus i Yngsjö nära Åhus och Kristianstad är en charmig herrgårdsbyggnad i vackra omgivningar. Maten som serveras är genuint lagad och får ta tid, bröd bakas med omsorg och man använder kött från lokala bönder. Stilen är gammaldags och avkopplande, och det är nära till ett rikt natur- och fågelliv vid Helge å men också till golfbana och havsbad. www.kastanjelund.se Sveriges första sparrismuseum finns nu på Sparrisgården utanför Skillinge. Det är Österlensparris som visar sina samlingar av äldre sparrisredskap, porslin och andra tillbehör till sparrismåltiden. I text och bild visas sparrisens historia på Österlen och i världen i övrigt. www.sparris.se

skane.com


HOVDALA SLOTT

En kulturhistorisk oas för alla åldrar! Kulturen är ett friluftsmuseum med hus från olika tider, från land och stad. Inne i de drygt trettio kulturhistoriska byggnaderna visas utställningar om kulturhistoria, hantverk, konst och design. Ta del av en magisk värld med program, restaurang, traditionsfirande och en fin lekplats. KULTUREN

e d.s n u el .or w ww

7 km syd for Hässleholm

Visningar, utställningar, köksträdgård, kulturevenemang, butik, café & restaurang. En historisk upplevelse i storslagen enkelhet. www.hassleholm.se/hovdalaslott 0451-183 70

Tegnérsplatsen i Lund www.kulturen.com

Dofta, upplev och njut... … av gårdens egna produkter och av andra närproducerade varor som t.ex. nybakat bröd, ost, gazpacho samt andra trevliga ting. Dessutom kan du njuta en stund i Orelunds lummiga Trädgårdscafé. Välkommen till oss! Orelunds Trädgårdscafé är öppet 1 juli–halva augusti varje dag 12–17 när vädret tillåter. Rörum 26, 272 95 Simrishamn, tel: 0414 - 243 00 ÖPPET: Maj–juni: Mån–fre 10–17, lör–sön 10–16. Juli–augusti: Mån–fre 9–18, lör–sön 10–16.


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TOURISM IN SKÅNE AB OCH SKÅNES TURISTNÄRING

ÖRESUND RUNT - en upplevelseresa

HELSINGÖR j

Foto: ©Magnus Neale, www.macneale.com

Foto: skane.com ©sydpol.com

När du står på stranden vid Öresund är grannlandet så nära att du nästan kan ta på det. Men allt är inte riktigt som du tror. De två syskonländerna har många intressanta skillnader. Olika kultur, olika mat, arkitektur, natur, ja faktiskt lite olika sätt att se på livet. Ta med en vän eller din familj och hoppa på äventyrståget.

HUMLEBÄCK i RUNGSTED h

KLAMPENBORG g HELLERUP f Domkyrkan

c Och så var det Lund a Nästa station Helsingborg Europas vackraste park heter Sofiero. 2010 utsåg en internationell expertjury Sofiero slottspark till vinnare i en prestigefylld tävling. Parken är mest känd för sina 5 000 rhododendron. Sofiero slott var i kungafamiljens ägo till 1973 då kung Gustaf VI Adolf testamenterade det till Helsingborgs stad. Fredriksdal museer och trädgårdar är ett Skåne i miniatyr, med upplevelser för alla åldrar. Besök 100 år gamla stadskvarter med handelsbodar, herrgården med fransk park, ros- och köksträdgården, 1600-talsgården med flera utrotningshotade lantraser av kor, getter, höns och grisar. Fredriksdal är norra Europas enda landskapsbotaniska trädgård. Ta en fika i caféet.

På kajkanten ligger Dunkers kulturhus, ritat av den danske arkitekten Kim Utzon. Här finns en konsthall, stads- och kulturhistoriska utställningar, en internationell musikscen, restaurang och stadens turistbyrå med försäljning av lokal design och hantverk. På uteserveringen kan du njuta av ett glas vin och av livet i småbåtshamnen. Eller ta en promenad längs stadens ”riviera”. Fika ”som på 1950-talet” på mysiga Ebbas fik med tidstypiska galonmöbler och plastbandslampor. Bullar och kakor är gigantiska, men du kan även få hamburgare med extra allt. Spisa plattor i jukeboxen.

En gång var det meningen att Landskrona skulle bli Sveriges huvudstad, därav namnet. Så blev det ju inte, men där finns ett ståtligt slott. Citadellet är Nordens bäst bevarade 1500-talsfästning med dubbla vallgravar. Vid slottet finns museiutställning, hantverksbutik och ett café som drivs av Lasse ”After Dark” Flinckmann. På Citadellets vallar ligger Sveriges äldsta koloniområde med bedårande kolonistugor med snickarglädje och blomsterprakt. Landskronas strandpromenad är vacker eftersom stora delar inte är bebyggda.

10

Foto: skane.com ©sydpol.com

b Landskrona nästa

Foto: Leif Johansson

Dunkers kulturhus

Citadellet

Vandra norrut längs med havet till pittoreska fiskeläget Borstahusen. Där finns Pumphuset med hembygdsmuseum, konsthall och en välbesökt sommarrestaurang.

KÖPENHAMN e

Den gamla lärdomsstaden är en av Sveriges äldsta städer, fullproppad med kultur. I Domkyrkan, från 1100-talet, huserar en stor sevärdhet: det medeltida uret Horologium Mirabile Lundensis, ett av tre i Europa. Uret är utsmyckat med rörliga figurer och spelar en hymn två gånger om dagen. ”Kulturen” är Skånes största museum. Här finns främst föremål från skånskt allmogeliv, som textiler, bruksföremål, vapen och leksaker, men även samlingar från andra länder. Kulturens friluftsmuseum rymmer ett 30-tal kulturhistoriska byggnader som flyttats till Lund. Ett ”skånskt Skansen”. Botaniska trädgården, med 7 000 olika växter, är en rogivande oas mitt i staden.

Turning Torso

Lunds domkyrka är Skånes näst största utflyktsmål med över 800 000 besökare.

Det är gratis att besöka trädgården och växthusen. På sommaren öppnar ett café. Missa inte lundabornas stolta maträtt ”Lundaknake” en varmkorv av fläsk- och nötkött. Kryddningen är jättehemlig. Säkraste platsen att köpa den är i saluhallen.

d Malmö, nästa, Malmö! På långt håll ser du Skånes i särklass högsta byggnad, Turning torso, som vrider sig stolt upp hela 54 våningar, eller 190 meter. Turning torso ligger i Västra hamnen, en helt ny futuristisk stadsdel med promenadavstånd både till centrum och till badstranden. Malmö är Skånes storstad med både rolig shopping, uteliv och restauranger. Davidhalls torg är ett charmigt och vackert torg kringgärdat av höga hus från tidigt 1900-tal. Kring torget och kvarteret Fersen hittar du mode- och vintagebutiker, ateljéer, gallerier, populära caféer och finare restauranger. Lilla torg ligger centralt i gamla Malmö och här finns många mysiga restauranger. Sommartid fylls torget av glada ätande och drickande gäster. Här hittar du även Form/design center.

skane.com


Nyhavn

e Köpenhamns huvud-

b LANDSKRONA

bangård

LUND

c

d MALMÖ

Veterantåget och Öresundsakvariet i Helsingör är trevliga utflyktsmål för familjen.

Danmarks glada huvudstad kräver kanske ingen närmare presentation. Och det räcker långt att bara flanera runt och njuta av atmosfären. Men det finns några måsten. Att sitta ner i Nyhavn en solig dag är en härlig upplevelse. Njut av gemytet med alla glada människor som tar sig en öl eller en matbit på serveringarna vid kanalen. Alldeles i början av Ströget finns en riktig godbit för hela familjen: Guinness rekord-museum, där bland annat världens längsta man, Robert Wadlow (272 cm), finns som modell. Smaka en äkta dansk kaka på La Glace. Danmarks äldsta konditori är berömt för sina kransekager och ligger mitt på Ströget. Att Tivoli är världsberömt och mycket populärt bland danskarna själva är inte så konstigt. Här kan alla äta gott, åka karusell, släcka törsten, underhållas av kända artister och njuta av blomsterarrangemang och kulörta lampor. Danmarks mest kända skulptur, Den lille havfrue, sitter på sin sten på Langelinie en bit från centrum.

Foto: Exprimentarium

f Nästa station Hellerup

Foto: A/S Dyrehavsbakken

På Experimentarium, Danmarks science center, har hela familjen roligt i flera timmar med vetenskapliga experiment, intressanta och förvånande fakta. Genom att prova, tänka, känna, smaka och lukta lär du dig samspelet mellan natur, teknik och människa. Jodå, det finns ett café att vila sig i när hjärnan är full.

skane.com

g Klampenborg nästa ”Bakken” eller Dyrehavsbakken som det egentligen heter är världen äldsta nöjespark. På en liten yta trängs massor av attraktioner. Barnen blir nog lyckligast över de 34 åkattraktionerna och 16 glasskioskerna. För de vuxna finns ett 30-tal ölcaféer, många spelhallar och skyttebanor. Antalet pubar och restauranger är stort. Inträdet är gratis.

Foto: Ted Fahn

station Karen Blixen-Museet är inrättat i författarinnans födelsehem, dit hon återvände efter 17 år i Östafrika. Det var i detta hus som hon skrev sina världsberömda skildringar om Afrika, bland annat ”Min afrikanska farm” som filmatiserades. Utöver hemmet visas författarens målningar och teckningar. Dessutom finns en butik, ett café och en vacker park.

Foto: ©Magnus Neale, www.macneale.com

a HELSINGBORG

h Det var Rungsted

i Humlebäck… Louisiana är samtidskonstens boning i Skandinavien. Här finns alltid en spännande utställning att se, utöver den fasta utställningen. Och ta med barnen! Här finns verkstäder där barnen kan måla och skapa med inspiration från den aktuella utställningen. Andra plus är en bra restaurang, en välsorterad shop med designföremål och böcker, och inte minst, en strålande utsikt över Öresund.

Foto: ©Magnus Neale, www.macneale.com

Foto: ©Magnus Neale, www.macneale.com

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TOURISM IN SKÅNE AB OCH SKÅNES TURISTNÄRING

j Helsingör, ändstation Hamlets eget slott drar mängder av turister. Och det är inte undra på. Det pampiga Kronborgs slott ligger makalöst vackert på en udde i gemytliga Helsingør. 1420 lät den danske kungen Erik av Pommern bygga slottet på den plats där sundet är som allra smalast, för att driva in

tull. Berömda sevärdheter är statyn av Holger Danske långt nere i de mörka kasematterna under slottet och sju kungatapeter från 1500-talet. Shakespeares Hamlet uppförs på borggården varje sommar. Kronborgs slott tillhör UNESCOs Världsarv.

Öresund runt-biljetten kostar bara 249:- för hela två hela dagar Du kan börja var du vill och göra så många stopp du vill. Enda kravet är att du åker över Öresundbron i ena riktningen och tar färjan Helsingborg-Helsingør i den andra. I Skåne gäller din biljett på Skånetrafikens Öresundståg, Pågatåg, stads- och

regionbussar. I Danmark på Öresundstågen, Movias bussar och Metron i Köpenhamn Köp biljetten på Skånetrafikens kundcenter eller på turistbyrån på Vesterbrogade 4 i Köpenhamn.

Res hur mycket du vill i Skåne Planerar du många resor inom Skåne kan det löna sig att köpa Skånetrafikens 24 eller 72 timmars biljett. Turistbiljetten

köper du hos Skånetrafikens kundcenter, återförsäljare och ombud. www.skanetrafiken.se

Från och med den 1 juni 2011 kan du inte betala med mynt och sedlar på bussar och tåg i Skåne. Det betyder att du måste köpa en biljett innan du påbörjar din resa.

11


STADSPARKEN LUND 100 ÅR VI FIRAR MED PROGRAM 19 JUNI–31 DECEMBER 2011 WWW.LUND.SE/STADSPARKEN

BADA, MOTIONERA Vattenpalatset Aq-va-kul – mitt i centrala MalmÜ. Upplev äventyrsbadet med vattenrutschkana, virvlar & vügor, relaxavdelning och turkbad.

RFKNRSSODDY

BesÜk gym och kafÊ pü Bulltofta motionscenter, beläget i naturskÜn omgivning. Koppla av i Torups vackra skog och ta en fika pü friluftsgürden. malmo.se/bulltofta malmo.se/torup

aqvakul.se

DJURISKAUPPLEVELSERMITTISKNE DJURISKA J R KA UP UPPLEVELSERMITTISKNE PP PLEVELSER R MITT I SKNE Tag med hela familjen pü spännande äventyr bland Nordens münga djur i Skünes Djurpark. Här mÜter du hundratals djur, büda vilda och tama i en vacker skünsk natur. Upplev massor av roliga aktiviteter och arrangemang. Under sommaren är vattenrutschen Üppen. Djurparken är Üppen ürets alla dagar. Läs mer pü www.skanesdjurpark.se

)(ššRBORDUSKšNT

Här ¿nns Àera olika boendeformer, hotell, vandrarhem, grottby, stugor och campingplatser. Välj det du tycker känns skÜnast och bäst!

Se alla vĂĽra olika paketerbjudanden pĂĽ www.visithoor.se

Välkommen!

Tosselilla är ett härligt sommarland i skĂśn natur fĂśr hela familjen. Här ďŹ nns ett stort Vattenland med massor av aktiviteter. Tivoliland med berg-och-dalbanor och karuseller fĂśr hela familjen. Motorland med bl a go-cart och bumperbĂĽtar. Det ďŹ nns tamdjur, gigantiska klätterborgar, grillplatser och mycket, mycket mer ‌ Läs mer pĂĽ vĂĽr hemsida, där du ocksĂĽ kan boka din biljett online, www.tosselilla.se

Öppettider 2011: 21 maj – 21 augusti

4OSSELILLA3OMMARLANDssWWWTOSSELILLASE

OBS!

När en t betald rÊn är k bada o an du ch karuse üka ll mycke sü t du orkar!


Vilken Ö-typ är du?

Barnens bästa Skånetips!

Foto: skane.com ©Birger Lallo

Om du vill ha allt: kultur, natur, mat och dryck… – åk till Ven. Här byggde Tycho Brahe slottet Uranienborg och observatoriet Stjärneborg på 1500-talet. Resterna av de byggnaderna är en av flera sevärdheter; S:t Ibbs kyrka från 1100-talet och Nämndemansgården andra. På Ven tillverkas både whisky, getost och pasta och här hittar du många caféer och restauranger. Hyr en cykel, njut av utsikten och upplevelsen – mitt i Öresund. Naturälskaren tar båten till Hallands Väderö. Vandra i bokskogen bland vitsippor eller på öppna betesmarker. Följ stigar mellan björnbär och en mot klipporna, där sälarna trivs. Mitt på ön finns det djungellika Ulagapskärret. Sandstränderna är vidsträckta. På sagoön Ivö i Ivösjön är sägnerna och de medeltida sevärdheterna många, som Biskopskällaren och S:ta Ursulas källa. Från Ivöklack har du enastående utsikt, och här finns också mycket gammal bokskog. ”Ungsmunnarna” är spännande grottor i på västra strandbrinken. I det nedlagda kaolinbrottet kan du hitta fossil.

Foto: Tosselilla Sommarland

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TOURISM IN SKÅNE AB OCH SKÅNES TURISTNÄRING

Foto: skane.com ©sydpol.com

Tosselilla

Tosselilla är det roligaste som finns! Lisa 8 år

Foto: skane.com ©sydpol.com

Ven

Jag har varit på Tosselilla två gånger och jag vill dit nästa sommar igen! Det är det roligaste som finns. Första gången jag kom dit blev jag överraskad av hur stort det var och hur mycket som fanns att göra. På Tivolilandet är det karusellen Extreme Fly som jag gillar bäst. Man snurrar jättefort runt i luften samtidigt som man gungar. I Vattenlandet var det Surfing Hill som var roligast. Jag och de andra tävlade mot varandra för att se vem som kom först ner i rutschbanorna. På en slags vattenlekplats som heter Tosseplasket får man akta sig för en låtsasfisk som långsamt fylls med vatten. När den fyllts upp till brädden tippar den över. Då blir det värsta vattenfallet! www.tosselilla.se

Foto: skane.com ©sydpol.com

Hallands väderö

En riktig Vikingaby! Theo 6 år I somras var jag och min familj på ett jätteroligt ställe utanför Malmö som heter Foteviken. Det är en riktig vikingaby. Det var häftigt och spännande att se hur människor levde förr, på vikingatiden. Där fanns riktiga vikingar som hade hjälmar med horn, en lärde mig att fäkta med svärd. Vi lekte nästan hela dagen. På kvällen grillade vi på stranden bredvid vikingabyn.

En dag var vi i Helsingborg på ett ställe som hette Tropikariet. Här fanns jättemånga djur. Jag gillade de små aporna bäst som hoppade runt i träden precis ovanför huvudet. I källaren fanns det ett JÄTTE-akvarium fullt med stora hajar som simmade runt, runt. Och så fanns där stora spindlar, sådana med hår på, och ormar som bytte skinn. www.foteviken.se www.tropikariet.com

Min bästa djurpark! Klara 6 år Skånes Djurpark är verkligen hur kul som helst. Jag gillar bäst björnarna och rutschkanan vid glasskiosken mitt i parken – den är spännande, man åker genom en tunnel i jättehög fart. Och sist vi var i parken så grillade vi korv på en av grillplatserna – jättekul, för precis bredvid är de söta hästarna som vi fick rida på. Jag red den långa rundan och min lillebror som bara är 3 år fick ta den korta. Sälarna är så himla söta när de tittar upp ur vattnet lite var som helst. Vi fick se när de matade dem förra gången, det gillade jag. Men allra bäst är getterna och kaninerna, de kan man ju gå in till i hagen och klappa själv. Också gillar jag fåglarna. Ugglorna som sitter i ett träd och bara tittar. www.skanesdjurpark.se

Ivön

skane.com

13


Foto: Tord Johansson

NÖJE N

Viva La Gre ta

17/6-28/8 Under sommaren spelas en musikalisk komedi i 70-talsanda på den härligt, grönskande Fredriksdalstea-

tern i Helsingborg. Med Eva Rydberg, Magnus Härenstam m.fl www.evarydberg.se

Sveriges roligaste revyartister 2-7/8 samlas de i Eslöv där Revy-SM går

Eslöv fyller hundra år och det firas med en härlig försommarfest den 4-6/6. Det blir stadsfest den 4/6 då Eslöv kommer sjuda av musik och underhållning för alla åldrar. Den 5/6 blir det Flygdag med uppvisningar i luften och spännande historia om nya och gamla flygplan. Den 6/6 är Sveriges nationaldag. Då kommer Kungen och Drottningen och firar med Eslöv. Denna dagen är det även Motorns dag, bilarnas och motorcyklarnas tur. Läs mer på www.eslov.se

av stapeln och en gigantisk fest utlovas i samband med Eslövs 100-årsjubileum. www.emus.nu/revy-sm

Foto: Steven Haberland

Foto: Mikael Bohlin

Ljusshow och Jubileumsrevy när Eslöv fyller 100!

Foto: Tord Johansson

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TOURISM IN SKÅNE AB OCH SKÅNES TURISTNÄRING

Från La Scala, Me tropolitan till Malmö Opera 11/5 Cecilia Bartoli sjunger en klassisk

Foto: Erik Törner/IMs bildarkiv

repertoar. Med 8 miljoner sålda skivor räknas hon till en av världens största klassiska artister. www.malmoopera.se

Bjärehalvöns Restaurangvecka 3-12/6 Traktens krögare bjuder in till

Foto: Julius production

16/4 är Dalai lama inbjuden till Lund och Färs & Frosta Sparbank Arena av Individuell Människohjälp. Evenemanget bjuder på tal av Dalai lama som även intervjuas av medieprofilen Johan Wester. Artisten Lars Winnerbäck står för den

musikala underhållningen. Biljetter hos www.juliusbiljettservice.se www.fofsparbankarena.se

17/4 Dalai lama deltar i en gudstjänst i Lunds Domkyrka. www.manniskohjalp.se

Kultband inom irländsk folkmusik 8/5 Missa inte tillfället att höra The Dubliners på Malmö Konserthus. Gruppen bildades redan 1962 på puben O´Donoghue´s i Dublin och är fortfarande ett världsnamn inom sin genre. www.juliusbiljettservice.se

14

Illustration: Emma P Borgström

Möt Dalai lama

gastronomiska höjdpunkter och en försmak av sommarens lokalt producerade råvaror. www.bastad.com

Jazz under stjärnorna på Österlen 6/7-3/8 Varje onsdag i juli kan man njuta av stjärnor som Gunhild Carling, Nils Landgren, Rigmor Gustafsson, Lill Lindfors m.fl. www.jazzbrantevik.se

Kärle ksäventyr i Of fenbachopera 21/4-21/5 spelas Hoffmans äventyr.

Marsvinsholms slot tsteater 2/7-14/8 spelas ”Resor med Moster Augusta” av Graham Greene på Marsvinsholms slottsteater; onsdagar t.o.m. söndagar. Biljetter på www.ticnet.se www.yst.nu

Poeten Hoffman och hans amorösa eskapader skildras i fem akter. www.malmoopera.se

Ängelholms Jazzfestival 26/5-28/5 Vocal Six, Anders Ekborg, Monica Dominique, LaGaylia Frazier, Mats Ronander, Jojje Wadenius… m.fl. www.angelholmsjazzfestival.se

skane.com


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TOURISM IN SKÅNE AB OCH SKÅNES TURISTNÄRING

Foto: Karolina Brunström

Foto: Falsterbo Horse Show

MALMÖ

– Musikalernas stad

Malmö är staden som länge varit känd för sina scener där musik, skratt och glädje strömmar ut från flera scener. 2011 är det premiär för två stora publiksuccéer!

Tennisveckan i Båstad

Lika mycke t show som horse

17-19/6 Musik, raw food, ekokläder,

I september har musikalen Les Misérables premiär på Malmö Opera. Victor Hugos berömda roman Samhällets Olycksbarn är omarbetad till musikal och har spelats på flera håll i Europa. Berättelsen handlar om den fattiga skogsarbetaren Jean Valjean, spelad av Dan Ekborg, som döms till hårt straffarbete för stöld av bröd. Efter 19 år i fängelse blir Jean en fri man och lyckas bli framgångsrik. Samhällsengagemang, dramatik och kärlek varvas i denna mustiga musikal som framförs på svenska. I övriga roller: Peter Harryson, Marianne Mörck m.fl. www.malmoopera.se

Foto: Magnus Tannus

Golftävling för morgondagens stjärnor 30/6-3/7 Henrik Stensons Challenge Tour-tävling ’’The Princess by Schüco” spelas på PGA of Sweden National i Bara

utanför Malmö. Stenson själv möter en inbjuden världsspelare den 4/7. www.theprincess.se

Foto: Robin Skjoldborg

Foto: Vikinga reservat

underhållning för barnen – allt genomsyrat av ett ekologiskt glädjerus – hittar man på Mossagårdsfestivalen i Veberöd mellan Lund och Sjöbo. www.mossagardsfestivalen.se

och andra kändisar som minglar. Nöjespulsen är på högtryck! www.swedishopen.org

Foto: Åhus Beachhandboll

Festival med e kotänk

Open i Båstad där det förutom matcher är fullt av tennisstjärnor, skådespelare

Affisch: Cesare Righetti

2-10/7 Falsterbo Horse Show bjuder på klassiska dressyrtävlingar, uppvisningar, roliga improvisationer, överraskningar och underhållning i världsklass. www.falsterbohorseshow.com

9-17/7 är det dags för Skistar Swedish

Vikingavecka 26/6-3/7 Levande historia, vikingamat, hantverksdagar och mycket annat på Fotevikens museum i Höllviken söder om Malmö. www.foteviken.se

Upplev de 10 000 riddarnas dag 18-19/6 på Glimmingehus; Nordens bäst bevarade medeltidsborg. www.raa.se

skane.com

På Nöjesteatern är det Skandinavienpremiär för publik- och kritikersuccén Legally Blonde. I flera år har den spelats för fulla hus på Broadway och i London West End och nu är det Malmös tur att få höra historien om Elle Woods, blondinen i rosa som tar sig in på Harvards juristlinje. Spelas från 26 september. www.nojesteatern.se www.legallyblondethemusical.se

Carmen på Österlens sköna backar

E uropas största beachhandbollturnering

25-26/6 Spelas Carmen under två da-

15-23/7 Åhus Beachhandboll-festival samlar flera tusen deltagare och det finns klasser för såväl barn, ungdomar som seniorer. Garanterat högtryck på stranden i Åhus! www.beachhandboll.com

gar i den vackra miljön kring Drakamöllans Gårdshotell norr om Brösarp. www.drakamollan.com

15


OPERA- OCH BALETTFESTIVAL PÅ MALMÖ ARENA 27–29 MAJ

CELEBERT GÄSTSPEL FRÅN ITALIEN PRESENTERAR TILLSAMMANS MED MALMÖ OPERAS ORKESTER

Romeo & Julia

28 maj 2011

27 och 29 maj 2011

ROMEO JULIA:

Giuseppe Verdis opera RIGOLETTO i tre akter

Julia: Teresa Molino, Romeo: Martin Zanotti, Koreografi: Giorgio Madia, Dirigent: Gianmario Cavallaro, Musik: Pjotr Tjajkovskij.

Gilda: Elena Rossi, Rigoletto: Robert Hyman, Duca: Valter Borin, Dirigent: Giuseppe Acquaviva.

BOKA DINA EVENEMANGSBILJETTER PÅ WWW.TICNET.SE Restaurangerna serverar menyer inspirerade från Italien under dessa dagar. Läs mer på www.malmoarena.com


SPELPROGRAM 2011

Foto: skane.com ©Lasse Davidsson

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TOURISM IN SKÅNE AB OCH SKÅNES TURISTNÄRING

FOTBOLLSHELG

för alla, liten som stor

3/4 10/4 11/4 17/4 20/4 22/4 1/5 1/5 2/5 9/5 15/5 16/5 20/5 24/5 26/5 13/6 18/6 20/6 23/6 23/6 26/6 3/7 9/7 11/7 16/7 18/7 23/7 30/7 31/7

16.30 16.30 19.00 16.30 19.00 15.00 14.00 16.30 19.00 19.00 14.00 19.00 19.00 19.00 19.00 19.00 18.00 19.00 19.00 19.00 19.00 19.00 18.00 19.00 16.00 19.00 16.00 16.00 16.30

Trelleborgs FF-Malmö FF Helsingborgs IF-IF Elfsborg Malmö FF-Halmstads BK Trelleborgs FF-IFK Norrköping Malmö FF-Mjällby AIF Helsingborgs IF-Syrianska FC Trelleborgs FF-Djurgården Helsingborgs IF-BK Häcken Malmö FF-IFK Göteborg Helsingborgs IF-Gefle IF FF Malmö FF-Örebro Trelleborgs FF-IF Elfsborg Helsingborgs IF-Kalmar FF Malmö FF-Helsingborgs IF Trelleborgs FF-Syrianska FC Helsingborgs IF-GAIS Trelleborgs FF-BK Häcken Malmö FF-Kalmar FF Helsingborgs IF-Trelleborgs FF Malmö FF-Gefle IF FF Trelleborgs FF-AIK Malmö FF-IFK Norrköping Trelleborgs FF-Kalmar FF Helsingborgs IF-Djurgården Malmö FF-BK Häcken Trelleborgs FF-IFK Göteborg Helsingborgs IF-Malmö FF Malmö FF-Djurgården Helsingborgs IF-IFK Göteborg

Har du bokat biljett för att se ditt fotbollslag möta skånska HIF, MFF eller TFF på bortaplan? Följer familjen med? Här finns tipsen på trevliga weekendupplevelser som förgyller besöket i tre skånska kuststäder.

S

Foto: Jesper Landby, Malmö FF

M-guldet gick till Malmö FF, HIF nöp andraplaceringen och Trelleborgs FF kom femma. Det är ingen tvekan att skåningarna är överlägset bäst i fotboll just nu. Och många revanschsugna supportrar från övriga landet har redan bokat resan för att stötta sina favoritlag på Swedbank Stadion, Olympia och Vångavallen. Att hitta till fotbollsarenan och hotellet är för det mesta ingen match. Men vad finns det att göra om man väljer att stanna en weekend i Malmö, Helsingborg eller Trelleborg?

Folkets park, Malmö Foto: skane.com ©Bengt Flemark

I Trelleborg – Sveriges sydligaste stad, börjar kontinenten. Sommartid vajar palmerna längs strandpromenaden. Bilarna köar till Polen- och Tysklandsfärjorna och många vill besöka Sveriges sydligaste udde Smygehuk, en bit öster om Trelleborg. Stadens största sevärdhet är annars den vikingatida ringborgen – Trelleborgen, som arkeologerna så sensationellt upptäckte 1988. En fjärdedel av borgen, byggd under 900-talets andra hälft, har återskapats och reser sig idag tillsammans med ett medeltida långhus och några grophus på den historiska platsen. Är man sugen på mer historia finns Trelleborgs museum, Sjöfartsmuseet och Axel Ebbes Konsthall, inrymt i en klassisk funkisbyggnad. Stadens bästa shopping, små, personliga butiker, restauranger och caféer hittar man på den trevliga gågatan Algatan. Ett spännande ställe att fika på är i Vattentornet ritat av Ivar Tengbom.

Foto: Oskar Falck

Trelleborg

Malmö I Malmö, en timmes bussresa från Trelleborg, finns förutom Sveriges bästa fotbollslag även Sveriges högsta byggnad Turning Torso. På sommaren erbjuds guidade visningar på femtiofjärde våningen i Santiago Calatravas 190 meter höga och skruvade mästerverk. Har du barnen med på resan rekommenderas ett besök i Folkets Park, Sveriges äldsta folkpark, invigd 1891. Barnen kommer att älska lekparken, tivolit, den lilla bondgården och terrariet. Lika populär blir du om du fortsätter till Slottet Malmöhus, där det förutom museum finns kanontorn,

skane.com

fängelsehålor och akvarium med pirayor, fladdermöss och söta apor. Eller varför inte pröva Malmös stora vattenland Aqvakul mitt i stan? Malmö är en rolig shoppingstad. Ett tips är att följa ”shoppingstråket” som löper mellan Stortorget och Triangeln, via Södergatan, Gustav Adolfs torg, Södertull och Södra Förstadsgatan. Två kilometer gågata med spännande butiker, trevliga restauranger och caféer. Andra roliga shoppingdistrikt hittar du i kvarteren kring Drottningtorget, Davidshallstorg och Friisgatan.

Helsingborg När du stiger av bussen eller tåget i Helsingborg är det bäst att inte yppa något negativt om hemmalaget HIF. Laget verkar ha lika många supportrar som staden har invånare. Ett bra sätt att bekanta sig med Helsingborg är att traska upp för trapporna till det medeltida borgtornet Kärnan. Här uppe har man en fantastisk utsikt över staden, hamnen, Öresund och Danmark. En ”tura” på Sundet med lunch utan avstigning i Helsingör är en klassiker du inte får missa. Shoppar gör du med fördel på trivsamma gågatan Kullagatan och i kvarteren runt Mariatorget. I Helsingborg är havet en av de stora sevärdheterna. Dunkers Kulturhus i norra Hamnen har en av de bästa utsikterna, spännande utställningar och bra restaurang. En promenad norrut längs med stadens fina strandpromenad rekommenderas. Här finns trädäck, badbrygga, boulebanor, utegym och kallbadhus. Sommartid myllrar det av liv på alla caféer och restauranger. Den som orkar kan promenera ända ut till sommarslottet Sofiero. Trädgårdsfester, hund- och bilutställningar och konserter med världsartister. Här händer det alltid något! www.trelleborg.se www.malmotown.com www.helsingborg.com

Tura Helsingborg-Helsingör

17


Hovdala S Persson, M GrĂśnvold

N AT U R O M R Ă… D E

Flygdag • Stadsfest • Motordag Nationaldag med kungligt besÜk www.eslov.se/eslov2011

www.hassleholm.se

FÖRSOMMARFEST I ESLÖV 4–6 JUNI

Hioriska mÜten & GrÜna rum... Hovdala trädhus – syrerika mÜten fem meter upp i trädtopparna! www.hassleholm.se/tradhus

Hovdala slott – nationellt kulturarv som ¿rar 500 ür i ür! www.hassleholm.se/hovdala

Information & bokning: Hovdala Slott 0451-183 70

’’Ž‡˜Â?ƒ–—”‡Â?‹”‹•–‹ƒÂ?•–ƒ†ÇŚ ‘…Š”‹•–‹ƒÂ?•–ƒ†Â?‹––‹Â?ƒ–—”‡Â?Ǩ Š‘’’ƒ‹†‡Â?‰‡Â?—‹Â?ƒ•–ƒ†•Â?¥”Â?ƒÂ?•‘Â? ‡”„Œ—†‡”†‡–Â?‡•–ƒƒ˜†‡–Â„ÂĄÂ•Â–ÂƒÂ?‡†Ď?Ž‡” ÂĄÂ?ʹ͡Ͳ„—–‹Â?‡”‘…Š–ƒ‡Â?’”‘Â?‡Â?ĠĂšÂ˜Â‡Â” ‡Ž‰‡¤—––‹ŽŽÂ?ƒ–—”—Â?ƒ––‡Â?”‹Â?‡–Č‚ ‡––Š—•ˆ—ŽŽ–ƒ˜—’’Ž‡˜‡Ž•‡”Ǩ

www.kristianstad.se/turism/natur

Tel. 044-135335 / Mail: touristinfo@kristianstad.se

Upplevelsefestivalen fĂśr hela familjen!

Biljetter & info: mossagardsfestivalen.se

FÜlj med pü en guidad tur och upptäck Lund i sommar! Vi erbjuder allt frün traditionella stadsvandringar till temavandringar.

Se hela sommarens program pĂĽ www.lund.se/guidadeturer eller kontakta turistbyrĂĽn fĂśr mer information. Telefon: 046-35 50 40 Foto: Lena MalmstrĂśm


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TOURISM IN SKÅNE AB OCH SKÅNES TURISTNÄRING

STOCKAMÖLLAN Swing- & Jazzfestival

PÅ TVÅ HJUL GENOM SKÅNE

För Gunhild Carling är Skåne lika med Sommar. En oslagbar kombination när raps och vallmo står i blom. Och på topp-trelistan över Skånefavoriter återfinns bland annat den egna husknuten.

I Skåne finns över 200 mil underbara mc-vägar och för den som dessutom vill ha bra matupplevelser, mysigt boende och spännande sevärdheter är utbudet oöverträffat.

Gunhilds Top Tre

1

Forsen och vattenfallet i Stockamöllan. Med matsäck och levande ljus på kvällen är det som en saga av bröderna Grimm…

2

3

Skillinge. Här finns Skillinge Teater där jag aldrig missar min trollerikompis och kollega Malin Nilsson – och havet. Där finns friheten och inspirationen.

S

kånes egen jazzdrottning, Gunhild Carling, som är på god väg att bli en institution. Det är här som fyller fem år med sin Stockamöllan SwingGunhild bor med sin storfamilj. Men provinsiell har hon aldrig varit. Trots breda svenska framgångar på Svenskoch Jazzfestival i sommar. Det firas med fullt internationellt ös toppen och i Allsång på SkanHär är så otroligt 17-19 juni. På årets sen och nu senast, den skånska gästlista står fransk Armhederstiteln Årets artist – är vackert och det är strong-jazz, amerikansk västdet Världen som är hennes arbetsfält. kust-brass, norska sångerskan enormt att kunna bjuda Tricia Bouté och washboardMusiken har sammanfört människor på musik i bandet South Side Jazz Serenahenne med jazzikoner som ders från Schweiz – och myck- världsklass i den här miljön, Count Basie, Toots Thieleet, mycket mer... Allt förstås mann, Arne Domnérus… Och inramat av Carlings eget utbrister Gunhild med det är till lilla Stockamöllan och den skånska sommaren 13-mannaband, trolleri, varité omistlig entusiasm. och dansskola hela helgen som hon bjuder jazzens världslång. För Gunhild är konceptet lika enkelt som det är stjärnor. För mer information om Stockamöllans Swing- & Jazzfestivals program: se givet. Hon vill bjuda på det fantastiska hon har. Stockamöllan är inte bara namnet på en unik jazzhändelse, www.stockamollan.com

skane.com

Foto: Karolina Brunström

Ribban (Ribersborgstranden) i Malmö. En klassiker och ett kärt minne från mina tre år som malmöbo. Helt underbart!

Anländer vi till Skånes hjärta, Höör, får vi en bra utgångspunkt om vi väljer att bo på Frostavallen som vet hur mc-åkare vill ha det. Först går turen mot Österlen, via S:a Rörum och vidare mot Brösarps backar, som kräver en titt-paus från körandet. Ett lunchstopp i Kivik rekommenderas vidare. Här kan vi få alla havets läckerheter att spisa och måltiden avslutas förslagsvis med glass på en bänk på kajen. Eftermiddagen tillbringas med fördel antingen på Autoseum i Simrishamn eller på Tryde Nostalgicafé utanför Tomelilla. Skulle det råka vara onsdag tar vi vägen tillbaka via Sjöbo och Flygrakans Café, där en av de största veckoträffarna i Skåne äger rum. Efter en god natts sömn kör vi mot Svensköp där man verkligen kan avnjuta skånsk mc-körning när den är som bäst. Vi styr bågen mot Åhus för en lunch ombord på Restaurang Pråmen… och den där obligatoriska glassen på kajbänken. En kort promenad förbi fabriken där den världsberömda vodkan tillverkas och resan fortsätter förbi Kristianstad och vidare mot Hässleholm. Är det torsdagkväll? Besök då Tydinge Camping och mc-caféet! Dagen avslutas där den började, på Frostavallen. Vår tredje runda går mot nordväst med anhalter som gamla Caltex-macken i Mörarp (utanför Helsingborg), lunch i Mölle på Grand Hotell och en tur ut på Kullaberg. Vi återvänder hemåt längs norra sidan med utsikt över Skälderviken, genom Jonstorp, förbi Ljungbyhed och Röstånga för att ånyo slutligen ta mark på Frostavallen, lagom till en kall öl i goda vänners sällskap.

19


Foto: skane.com ©Helena Bergqvist

Foto: skane.com ©Helena Bergqvist

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TOURISM IN SKÅNE AB OCH SKÅNES TURISTNÄRING

KONST © Copyright Naturbild AB / Dick Clevestam

i Skåne

Skåne är landskapet där konsten blomstrar och konstnärerna trivs. Flera konstnärer nämner atmosfären, ljuset och öppna och trevliga människor som inspirationskälla. Vill du träffa konstnärerna själva, besöka gallerier, bli berörd och uppfylld av KONSTEN, ja då ska du besöka Skånes konstrundor under Påskhelgen 2011.

Konstrundan i Sydvästra Skåne 22/4 -1/5 Konstnärsgruppen Sydväst med konstnärer från Skanör, Falsterbo, Trelleborg och Malmö öppnar sina ateljéer. Samlingsutställning och vernissage på Långfredagen på Naturgården i Bröddarp, väg 101 mellan Arrie och Västra Ingelstad. Här kan du också fika och beundra den gamla Skånegården från 1700-talet. www.ksvkonst.se

Konstrundan Östra Skånes Konstnärsgille 22/4 -1/5 112 konstnärer från Österlen öppnar sina ateljéer och har en gemensam utställning på Tjörnedala Konsthall i Baskemölla. Gillet utökar sitt samarbete med Skånetrafiken vilket gör det lätt att ta sig till de olika ateljéerna med buss eller tåg. Mer info hittar du i deras egen Kartan-tidning som distribueras över hela Skåne. www.oskg.nu

Konstrundan i Västra Skåne 22/4-1/5 Konstnärer i västra Skåne öppnar sina

20

ateljéer. Samlingsutställningarna finns i Alnarpsgården på Alnarp, i Kulturhuset Björnen i Åstorp samt på Kulturforum Esarp som ligger mellan Staffanstorp och Genarp. Här hittar du också kartor och info till alla deltagande konstnärer samt har möjlighet att pröva lyckan i konstlotteriet. www.vskg.se

Konstrundan i Nordvästra Skåne 22/4-1/5 Konstnärer i nordvästra Skåne öppnar sina ateljéer och har samlingsutställning i Landskrona Konsthall. Flera debutanter deltar i årets konstrunda bl.a. Chrissie Lundström som arbetar med träskulptur, måleri och mixed media. www.konstrundan.nu

Konstrundan Mittskåne 22/4-25/4 Konstnärer i Eslöv, Höör, Hörby och Hässleholms kommuner öppnar sina ateljéer och utställningslokaler. Samlingsutställning: Frostavallen Hotell & Konferens i Höör. Förutom en av de större

konstrundorna i Skåne bjuder även Mittskåne på en resa med den mest skiftande natur: slätt- och åkermark, ljusa, skira bokskogsdungar eller djupaste granskog. www.konstrundan.com

Konst- & Hantverksrunda på Linderödsåsen 22-25/4 Konstnärer och hantverkare på Linderödsåsen visar sina alster i sina ateljéer, gemensamma gallerier eller på samlingsutställning på Fulltofta Naturcentrum. www.linderodsasensturism.se

Konstrunda på Söderslätt 22-25/4 Öppna Sinnen, nätverk för konst och kultur på Söderslätt, arrangerar sin konstrunda. Antalet utställare är 52. Samlingsutställning på Lorensdal, Vellinge. www.oppnasinnen.org

d

j

f

g h

c ia k

e

1 Naturgården Bröddarp 2 Tjörnedala Konsthall 3 Alnarpsgården 4 Kulturhuset Björnen 5 Kulturforum Esarp 6 Landskrona Konsthall 7 Frostavallen Hotell & Konferens 8 Fulltofta naturcentrum

b olm np 9 Lorensdal, Vellinge 10 Johans Art Gallery 11 Höllvikens Konsthall/ ScandArt Gallery 12 Anne-Beth Borselius 13 Ralf Borselius 14 Åsa Melin 15 Carsten Nilsson 16 Annika Jägfeldt

skane.com


som skulptör och lever tillsammans med Anne-Beth Borselius i Vallby på Österlen. Ralf Borselius är utbildad på Konstfack i Stockholm och har sedan dess arbetat med uppdrag och skulpturer för både privat och offentlig miljö. Under senare år har Ralf arbetat med temat ”litet djur”. Han uttrycker det själv som att de blir en syntes av olika djurarter, inklusive människan. I Trelleborgs Stadspark står hans ”Fiaspelspjäser” och i Karlskrona flyger Nils Holgersson, ”liten nog att kunna rida på en gås” ut ur en skulpterad bok. Precis som Anne-Beth uppskattar Ralf enskildheten och naturen på Österlen där man också har närhet till kulturen och inte minst till publiken. Foto: PeO Eriksson

skane.com

eli n

aM

Ralf Borselius – skulptör och tecknare Ralf Borselius är verksam

www.ralfborselius.se

Anne-Beth Borselius – keramik med känsla för mönster och ornamentik Sedan 1983 har Anne-Beth Borselius levt och verkat som keramiker på Österlen. Anne-Beth är utbildad på Konstfack i Stockholm och har sedan dess deltagit i utställningar både i Sverige och utomlands. I lergods skapar hon finstämda föremål som kärl och urnor med lock, ofta med abstrakta mönster, ibland med någon liten oväntad detalj.

Carsten Nilsson är träbildhuggare och verksam på föräldragården Nilssons gård i Hammenhög på Österlen. Utsökt snidade spegelramar med inspiration från naturen och från Arts & Crafts-rörelsens William Morris är några av de arbeten man finner i Carstens verkstad. Hans populära rikt snidade pepparkvarn finns också här och beställningsarbeten på

Åsa Melin – en konstnär i samklang med naturen Hennes största inspirationskälla är landskapet hon lever i, ”där himlen möter jord och hav”. Så uttrycker sig mångsidiga Åsa Melin som både målar, skulpterar och skriver poesi. I den lilla byn Peppinge strax norr om Kåseberga på Österlen ligger hennes Galleri Peppinge i en före detta folkskola som numera är en välkänd mötesplats för konst, poesi och samtal. Galleri Peppinge är öppet året om – när snöflingorna pudrar gräsmattorna vintervita eller försommarsolen gassar över hustaken. Dramatiska väderlägen är, precis som det berömda österlenska ljuset ur ett

Porträt tmålaren på Österlen Annika Jägfeldt är känd hos publiken för sina porträtt av kända personer. Till Annikas galleri i Peppinge på Österlen kan man komma och beställa en bild av sin idol. Rolling Stones, Iggy Pop, Ulf Lundell och Cornelis Vreeswijk är några av de Annika avbildat. Just nu håller hon på med ett beställningsuppdrag av Björn Ranelid som vill få sig själv avporträtterad. Annika har ställt ut på platser som Las Vegas men hennes favoritplats är Knäbäcks strand på Österlen där hon byggde stora sandslott som barn. www.annikajagfeldt.com Foto: Terese Carlsson – Antikkulan

finns inom Fotevikens museum och Kulturcentrum. Det relativt nystartade galleriet drivs av Ronny Johansson, en eldsjäl som brinner för skandinavisk konst. Målet är att samla skandinaviska konstnärers verk, gärna med en expressionistisk stil, och visa och sälja dem från egna galleriet men också att sprida dem internationellt. Ronny Johansson menar att intresset för skandinavisk konst är stort ute i världen, i Kina och Asien anses den som exotisk. Under våren och sommaren kan man se internationellt kända konstnärers verk på Scand Art Gallery. Danska skulptören Hanne Vamrings bronsskulpturer visas här i mars. Senare exponeras verk av Birgitte Söndergaard och Ardy Strüwer. Under Konstrundan kan man ta del av oljemålningar, rakubränd keramik, glasskulpturer och fantasifulla möbler. www.scandartgallery.com

Träbildhuggare i Hammenhög

Foto: Carsten Nilsson

Höllvikens konsthall/ScandArt Gallery i Höllviken söder om Malmö

Premiär för Skånes Antiktur snidade möbler. Carsten Nilsson är 37 år och är född och uppvuxen på Österlen. Han menar att det bästa med att vara verksam i Skåne är möten med alla andra kreativa människor som är så generösa med att dela med sig av sina kunskaper och sin inspiration. Besök Carstens ateljé under Konstrundan på Österlen. www.carstennilsson.se Foto: Åsa Melin

Foto: Ralf Borselius

Foto: Ronny Johansson

na galleri. Under Konstrundan pågår här en samlingsutställning med verk av Peter Stolt, Maria Louisa Persson och Johan Lindahl. www.johansartgallery.com

konstnärsperspektiv, en stor inspirationskälla. Åsa Melin är född i Göteborg 1955, växte o: t Fo upp i Stockholm och flyttade 1973 till Peppinge – ett hem, arbetsplats och en livsbas varifrån hon under årens lopp kommit att ställa ut både i Sverige och utomlands. 1993 publicerades hennes diktsamling Närvaro. Förutom måleriet har hennes ansiktsskulpturer rönt stor uppmärksamhet. Skulpturer som representerar olika folkslag och tidsepoker, med vilsamma, meditativa uttryck i sina noggrant utmejslade karaktärsdrag. Besök Åsa i hennes Galleri under årets Konstrunda vilken hon deltagit i sedan 1987. www.galleripeppinge.se Ås

Anne-Beth inspireras av mönster från den islamiska mönstervärlden och av konstnärer som Matisse. Trädgårdsarbete, kärlek till djur och blommor återspeglas också i hennes arbeten. På frågan om favoritplats i Skåne svara Anne-Beth kuststräckan mellan Skillinge och Brantevik där himmel möter hav och där man finner Österlens själ. Men min favoritplats där är hemlig! Anne-Beth deltar i Östra Skånes Konstnärsgilles Konstrunda och öppnar sin ateljé i Vallby nära Hammenhög. www.annebeth.se

Johans Art Gallery i Stenestad på Söderåsen är Skånes högst beläg-

Porträtt: Annika Jägfeldt

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TOURISM IN SKÅNE AB OCH SKÅNES TURISTNÄRING

26–29/5 Samlar du på inredningsprylar från 50-talet, söker du efter drömservisen eller har du en särskild kärlek till gamla möbler med patina? Nu kan du som älskar antikviteter eller gillar att fynda på loppis ägna en hel helg åt att besöka en rad härliga antikställen i Nordvästra Skåne, Södra Halland och Sydvästra Småland. Det är antikhandlare, vintagebutiker och loppisar som organiserat sig i en egen ”Konstrunda” för antikviteter. Under fyra dagar i slutet av maj öppnar 26 butiker portarna. Det blir ett gyllene tillfälle för intresserade att i förväg få information och kunskap om det stora utbud som finns i Skåne och att få planera en riktig supertur under en intensiv helg i Skåne. Via Antikturens hemsida hittar du till de olika butikerna och här finner du också tips på mysiga ställen att äta, fika eller övernatta på i närheten. www.antikturen.se

21


DRYCKER för alla smaker

Spirit of Hven

Foto: Skane.com ©Birger Lallo

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TOURISM IN SKÅNE AB OCH SKÅNES TURISTNÄRING

Kiviks Musteri i Kivik, med Äpplets Hus och Åkesson Vin, ligger omgivet av rader med äppelodlingar. Här kan du från tidig vår njuta av äppelblomningen och längre fram av härlig grönska och tusentals äpplen. Besök café eller restaurang, musteri- och presentbutik, äppelträdgård och utställning med kunskap för hela familjen om äppelsorter och odling. Kiviks Musteri producerar juicer, cider, marmelader, chutney m.m. och eget fruktvin, mousserande vin och glögg. Kiviks Musteri samarbetar även med vinproducenter över hela världen. www.kiviksmusteri.se

Hallongården i Bodarp nära Trelleborg odlar hallon, krusbär och blåbär. Man producerar saft, sylt, glögg m.m. och dryckerna är tillverkade av kallpressad juice och endast socker tillsatt. Gårdsbutik och Halloncafé. www.hallongarden.com

Hällåkra Vingård i Anderslöv mellan Staffanstorp och Lund är en genuin vingård med egen odling och eget vineri för både rött och vitt vin. Här produceras 8 000-10 000 liter vin/år och man importerar också kvalitetsviner från Italien och Frankrike. Hit kan du komma under vår- eller sommarkvällar för att prova gårdens egna viner på druvorna Solaris och Bolero. Det populära vinet Hällåkra Rondo tillhör Systembolagets exklusivsortiment, lagras på amerikanska ekfat och kan även det provas på gården. www.hallakravin.com

Sövde Musteri i Sjöbo, Kivikås i Kivik och Kullamust i Mjöhult på Kullahalvön producerar must på frukt från egen odling, lokala odlare eller från privatpersoner som själva lämnar in sin frukt för att få den omvandlad till must. Kivikås odlar dessutom päron, plommon och körsbär i och runt Kivik och gör ljuvligt god must, helt fri från tillsatser och kemikalier. Kullamust gör must i kombination med smaker som kanel och jordgubbe. Alla tre har egna gårdsbutiker. www.sovdemusteri.se www.kivikås.se www.kullamust.se Flädergården i Vinslöv nära Kristianstad har egen fläderodling och producerar saft som säljs i egna gårdsbutiken. Även café, Spa och konferensanläggning. www.fladergarden.nu

Foto: Anna Jeppsson

Spirit of Hven ligger i Backafallsbyn på ön Ven utanför Landskorna. Ett mecka för dig som är whiskyfrälst. Besök destilleriet för en guidad rundtur och för en whiskyprovning. Här finns även restaurang och hotell för den som önskar övernatta. www.backafallsbyn.se

Hallongården

Havängsprodukter i Brösarp på Österlen är mest kända för sin fina Österlensenap men gör också saft och gelé på fläderblommor. www.havangsprodukter.se Malmö Brygghus i Richters gamla bryggerihus i centrala Malmö brygger bl.a. välhumlad pilsner med behaglig maltsötma och kraftigt skum. Pub med servering av egna ölsorter. www.thebeerproject.se

Kronovalls Vinslott nära Tomelilla ligger underbart beläget. Här kan du övernatta i vackert inredda rum och den berömda restaurangen Petri Pumpa står för trakteringen med förstklassiska skånska råvaror i centrum. Henric Åkessons champenoise Tirage lagras i slottets vinkällare och du kan få en guidning bland tiotusentals flaskor som ligger och mognar på sin jästbädd. www.petripumpa.se

Foto: Studio E

Foto: Magnus Neale, www.macneale.com

Kullahalvöns vingård vid foten av Kullaberg odlar och skördar druvor från 4 200 egna vinstockar. Här produceras vitt vin, rosé och mousserande och man är stolta pristagare till ett första pris i en vinbedömning i tyska Freiburg 2010. Här arrangeras guidade visningar och vinprovarkvällar hela sommaren med start i juni. www.kullahalvonsvingard.se

Kiviks Musteri

Foto: Anette Odelberg

I Skåne kokas det, jäser, bubblar och pyser av saft, glögg, must, vin, snaps och öl. Följ Skåneavisens dryckesguide!

22

skane.com Kullamust


DUNKERS KULTURHUS Njut av passionerad konst, hudnära fotografi, kunglig historia, folklig prakt och musik i världsklass pü sÜdra Sveriges stÜrsta kulturhus – en plats fÜr kultur i alla former!

Konstrundan i Sydvästra Sküne Konstnärsgruppen Sydväst

www.dunkerskulturhus.se

Samlingsutställning: Naturgürden, BrÜddarp, väg 101, ca 1 mil utanfÜr MalmÜ.

Vernissage: Lüngfredag den 22 april kl. 10-18. Öppettider: 22 april - 1 maj kl. 10-18. Vardagar efter Üverenskommelse. OBS! Även lÜrd. och sÜnd. den 30 april och den 1 maj kl. 10-18. Vürt uppskattade skraplotteri fortsätter även i ür. Konstbok med text och bilder av vüra konstnärer Ànns hos konstnärerna till fÜrsäljning. Karta och uppgifter om konstnärerna m.m. Ànner du pü hemsidan www.ksvkonst.se Vüra kartfoldrar Ànns att hämta pü Naturgürden och hos konstnärerna under utställningsdagarna.

Sofiero slott och slottsträdgürd

EUROPAS VACKRASTE PARK

Det bästa av trädgürdskonst och kunglig kulturhistoria.

Välkommen till Hotell Continental i Ystad! Klassiskt hotell i stadskärnan, nu varsamt renoverat med bredband i alla rum. Inpü knutarna finns Österlens inbjudande natur. Läs mer pü vür hemsida om prisvärda erbjudanden och upplevelsepaket!

Hamngatan 13, Ystad. Tel 0411-137 00 www.hotelcontinental-ystad.se

+XUYLOOGXP|WDYnUHQL6NnQH19" 9DUPWYlONRPPHQ WLOO +RWHOO(ULNVOXQG RFKbQJHOKROP +RVRVVNDQGXYlOMDPHOODQPnQJD ROLNDSDNHW

VĂ„LKOMMEN TILL

FREDRIKSDAL

MUSEER OCH TRĂ„DGĂ…RDAR

Pü Fredriksdal fÜrenas grÜnskande trädgürdar och levande historia – mitt i centrala Helsingborg. Här finns nügot att uppleva och lära fÜr alla üldrar 362 dagar om üret. Varmt välkommen till ett Sküne i miniatyr med unika miljÜer, byggnader och trädgürdar.

3nVNSDNHW*ROISDNHW6SDSDNHWNlUOHNV SDNHWHOOHUKHOWHQNHOW HWW%DUD9DUDSDNHW ZZZKRWHOOHULNVOXQGVH

0 4 2 1 0 4 5 0 0 , W W W. F R E D R I K S D A L . S E


Naturen har alltid Ăśppet!

Fü tips pü strÜvomrüden och vandringsleder nära dig. www.strovomraden.se www.skaneleden.se

Njut av Sküne – Upplev Häckeberga Slott

Det här är platsen fÜr dig som vill njuta av mat och dryck i en fantastisk omgivning. Med bokskogen som granne och HäckebergasjÜn vid dÜrrgaveln är slottet beläget i sin rätta miljÜ. Restaurangen utformar ständigt spännande matupplevelser efter säsongens bästa rüvaror.

www.hackebergaslott.se Tele: +46(0)40 – 48 04 40

Ă…rets sommarnĂśje i Teatersverige. 00

BAIG

=?5@=G??

CA

011

9 8=

=

 H5

@G5B85

6–

17/

82 28/

00

Magnus Härenstam Eva Rydberg Ola Forssmed Birgitta Rydberg Toni Rhodin Karin Bergquist Kalle Rydberg Robert Rydberg Alexander Larsson och stor ensemble. Manus: Åke Cato, Mikael Neumann. Regi: Anders Albien.

Biljetter: www.evarydberg.se Tel 042-21 06 78 eller 14 22 26. Julius Biljettservice 0775-700 400. Dunkers Kulturhus 042-10 74 00.

ICB^GMC2  2NBIDB^\BC O-2B$,!/2P2S"--2 00 I2R-/2^--2^*$

\GUSBDDBC22   2 2 /2

 2 220.%.0


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TOURISM IN SKÅNE AB OCH SKÅNES TURISTNÄRING

Foto: Ängavallen

Foto PGA of Sweden National:

Foto: Kim Stenlund

UPPLEVELSEPAKET i Skåne Golfa och bo på PGA of Sweden National

Lillse me st e r på Ängavallen

Kom och var med på en fantastisk konstfest när ett hundratal konstnärer öppnar sina ateljéer för besökare. ÖSKG´s samlingsutställning på Tjörnedala Konsthall i Baskemölla är en bra start. I paketet ingår övernattning samt konstlitteratur som du är välkommen att hämta på Simrishamns Turistbyrå.

Bo och spela på Sveriges nya toppresort med två banor och ett fantastiskt hotell i klubbhuset. I paketet ingår 2 greenfee, 2 luncher, en 2-rätters middag exkl dryck, 1 frukost, 1 natt med del i dubbelrum, hyrvagn 36 hål, 20 st rangebollar för uppvärmning båda dagarna och banguider.

Pris från 520:-/person i delat DR

Pris från 2595:-/person i delat DR

Gläds åt den vackra naturen, dra in doften av Örtagårdens kryddor och avsmaka dem sedan i restaurangen, tillsammans med gårdens egna råvaror. Samla sedan krafterna i det mysiga hotellet i äktskånsk miljö. I priset ingår ett glas ekologisk champagne och aptitretare, 4-rätters gourmetmiddag i restaurangen vid Örtagården, övernattning på det hemtrevliga hotellet samt Ängavallens ekologiska frukostbuffé.

Gäller 21/4-1/5 Boka (Konstfest på Österlen) på www.skane.com/packages

Gäller till den 8/8 Boka (36-hål & boende på PGA) på www.skane.com/packages

Pris från 1390:-/person i delat DR Gäller året runt Boka (Lillsemester) på www.skane.com/packages Foto:Jessica Kriesz

Foto: Mette <ottosson

Foto: Simrishamns Turistbyrå, Cleas Odelberg

Konst fe st på Öst e rlen

Trädgårdsrum på Öst e rlen

Familje we e kend med fredagsmys

Konst och njutning!

Upplev Medelhavet på Apotekarns Trädgård. Besök Österlens omväxlande, spännande och öppna trädgårdar. I paketet ingår övernattning, entré till Äpplets Hus, Kivik och boken ”Medelhavsträdgård på svenska”. Boken avhämtas på Simrishamns Turistbyrå. Evenemang i trädgårdstema: Tulpanfest i maj, Rosfest första veckan i juli, Ekologisk skördemarknad och Äppelmarknad i september.

Njut av ett besök i Torekov som ligger vackert med utsikt över Kattegatt och Hallands Väderö. I priset ingår boende på First Camp Torekov fre-sön i fina parkstugor med gångavstånd till havet, chips, dip, grönsaker och drycker på fredagskvällen, inträdesbiljetter till Äventyrsbadet i Halmstad, cyklar till hela familjen, Nintendo Wii och filmbox. Paketet gäller max 4 pers.

Bo på Pappersbruket – ett nyrenoverat hotell med unika miljöer i industribyggnader med gamla anor. Du äter gott i en härlig miljö. Besök Wanås, ett slott från dansk medeltid med ekologiskt jordbruk samt konst i naturskön skulpturpark och historiska byggnader. I paketet ingår 1 övernattning, frukost samt 1 tvårättersmiddag.

Pris från 585:-/person i delat DR

Pris från 2350:-/familj (2 vuxna och 2 barn)

Gäller 1/5-30/9 Boka (Trädgårdsrum Österlen) på www.skane.com/packages

Gäller till den 15/4 Boka (Familjeweekend med fredagsmys i Torekov) på www.skane.com/packages

Gäller vår och sommar Boka (Konst och njutning) på www.skane.com/packages

Foto: Simrishamns Turistbyrå, Cleas Odelberg

Foto: Shaw Petronio

Foto: Andreas Hylthén

Pris från 775:-/person i delat DR

Gästgivarepake t för stornjutare

Vandra på Öst e rlen

Besök konstnärer och Konstrundans samlingsutställning i Landskrona och passa på att njuta detta paket på trevliga Hotell Erikslund. I paketet ingår välkomstdrink, Påskbuffé/Påsk à la carte, 2 nätter i dubbelrum, frukostbuffé, lån av badrock/tofflor och fri entré till Hälsa & Spa. Konstrundans samlingsutställning i Landskrona.

Detta paket är för dig vill uppleva lite mer. Du bor fint på Hammenhögs Gästgivargård. I paketet ingår 2 övernattningar i dubbelrum, frukostbuffé med nybakat bröd, välkomstdrink och 4-rätters gourmetmeny den ena dagen.

Bo och vandra på Österlen. Njut av havet och den otroliga mångfald av natur och kulturupplevelser som Österlen har att erbjuda. Du bor på vandrarhem, bed & breakfast eller hotell. I paketet ingår övernattning och vandringskarta.

Pris från 1795:-/person

Pris från 1930:-/person i delat DR

Pris från 520:-/person i delat DR

Gäller hela året Boka (Gästgivarepaket) på www.skane.com/packages

Gäller till den 30/11 Boka (Vandra på Österlen) på www.skane.com/packages

Foto: Johan Delfalk

Foto: Pernilla Söderholm

Gäller 20-25/4. Boka (Påskpaket 2 nätter med konstrunda) på www.skane.com/packages

Foto: Knut Svensson

Påskpake t med konstrunda

Gourme tvandring på Bjäre halvön

Äventyr på Öst e rlen

Minife rie på Ven

Detta paket är utmärkt för den mer vane vandraren. Du vandrar längs med Skåneleden runt Bjärehalvön och bor och äter gott i Torekov. I paketet ingår övernattning på Torekov hotell med möjlighet att använda Spa-avdelningen och en 3-rätters middag.

Mitt på den vackra ön Ven i Öresund ligger charmiga Turistgården med närhet till alla öns attraktioner. Mys på punschverandan och den stora terrassen i restaurangen. Här finns även dansbana. I paketet ingår övernattning, 3-rätters middag samt frukost.

Pris från 1430:-/person i delat DR

Österlen erbjuder en rad spännande aktiviteter. Testa din skicklighet på jeepsafari i dramatisk natur där du kan prova bilarnas imponerande terrängegenskaper. Körning alla lördagar och söndagar kl 15. I paketet ingår övernattning på hotell eller bed & breakfast samt jeepsafari.

Gäller året runt Boka (Gourmetvandring 51 km, 1 övernattning) på www.skane.com/packages

Pris från 1200:-/person i delat DR Gäller till mitten av dec 2011 Boka (Äventyr på Österlen) på www.skane.com/packages

Gäller april-september Boka (Miniferie på Ven) på www.skane.com/packages

skane.com

Pris från 675:-/person

25


Restaurang och hotell mitt i den idylliska fiskehamnen fiskehamnen. Mysiga rum med havsutsik havsutsikt och härlig frukost.

Skepparevägen 1 274 56 Abbeküs Tel: 0411 53 33 13 www.abbekashamnkrog.se

Klostret i Ystad - en upplevelse fĂśr hela familjen!

â&#x20AC;˘ Spännande utställningar i Sveriges äldst bevarade medeltida kloster â&#x20AC;˘ En andlĂśst vacker klosterkyrka â&#x20AC;˘ Museibutik med det alldeles speciella sortimentet â&#x20AC;˘ Stämningsfullt cafĂŠ â&#x20AC;˘ KlosterträdgĂĽrdar med rosor, Ăśrter, kryddor, fruktträd och pioner Klostret i Ystad S:t Petri Kyrkoplan 0411-577 286 www.klostret.ystad.se

/PSEFOTCĂ&#x160;TUCFWBSBEF NFEFMUJEBCPSH ½QQFUEBHMJHFO 'SJFOUSĂ?GĂ&#x161;SCBSO HĂ&#x160;MMFSFKWJTTBBSSBOHFNBOH PDIQSPHSBN

Träffa vüra aporstora och smü!

Nyhet: Surikater!

NyfĂśdda djurungar!

MASSOR AV DJUR FRĂ&#x2026;N HELA VĂ&#x201E;RLDEN Bad med uppvärmda pooler (fr. 1/6), CafĂŠ och matservering, stort utedäck, ponnyridning och smĂĽdjursklappning, lantraser, terrarium, keldjurshage, lek- och grillplatser, kryddträdgĂĽrd, guidade turer, hundar är välkomna!

Ă&#x2013;ppet 1/5 - 15/9 (ej 24/6) kl. 10.00 - 18.00 0411-71017

www.ystaddjurpark.se

SKYLTAT FRĂ&#x2026;N E65

5BFUULMJWJOJUBMFU 5 (VJEBEFUVSFS (ZDLFMQĂ&#x152;4UPSB(MJNNJOHF 5FBUFS #FPXVMG #JTBSSBCFSĂ&#x160;UUFMTFS S %FSJEEBSOBTEBHBS 1JMCĂ&#x152;HTLWĂ&#x160;MMBS 1SPWBIJTUPSJTLBIBOUWFSLPDI TZTTMPS  'Ă&#x161;SBMMBĂ&#x152;MESBS

.VTFJCVUJLPDISFTUBVSBOH (MJNNJOHFIVT )BNNFOIĂ&#x161;H UFM XXXSBBTFHMJNNJOHFIVT

frĂĽn 1195 kr

frĂĽn 660 kr

Sommar 2011: Ă&#x2013;vernattning, frukost, spa och trerätters middag. Gäller 13 â&#x20AC;&#x201C; 30 juni. SĂśndagsmys: Ă&#x2013;vernattning, frukost, spa och tvĂĽrätters middag. Gäller ej 14 juni â&#x20AC;&#x201C; 21 aug. Välkommen till oss pĂĽ stranden. Prisexempel avser per pers. i standard dubbelrum.

0411-136 30 | ysb.se | info@ysb.se


Söderslätt

Vår promenad startar vid turistbyrån i Trelleborg och går upp på huvudgatan, Algatan. Den är hela 9 km lång och byter namn fem gånger. Effektiv shopping kan avverkas på Valen, mitt i centrum. www.valengallerian.se Ta en fika på Systrar och Bönor, i närheten. Härliga smörrebröd, bagels och bakverk! Här finns också ett B&B. www.systrarochbonor.se ”Trelle” är känt för sina många spännande statyer, som Fred Åbergs ”Böst”, placerad just på Algatan. ’’Böst’’ är skånska för ruskväder och statyn föreställer 4 kvinnor som står under paraplyer. En ensam hand sträcks ut för att känna efter om det slutat regna... På Algatan ligger också söta Borgquistska hattmuseét, som i autentiska lokaler visar tillverkning av hattar 1866-1978. Besök måste förbokas. www.gamlatrelleborg.se Parallellt med Algatan går Nygatan, som kantas av Nordeuropas enda Gingko Biloba-allé. Trädet – som också kallas tempelträdet – är en levande fossil; en rest av växter som var vanliga för 100-200 miljoner år sedan! I Stadsparken strax intill står flera ovanliga träd och buskar. Kanske har du hört att Trelleborg också kallas ”Palmernas stad”? Totalt finns här ett 150-tal, direktimporterade från Alicante, minsann. Titta också in på Trelleborgs museum; totalrenoverat och med spännande utställningar. Vi passerar den, på autentisk plats, rekonstruerade vikinga-Trelleborgen. Ett måste för alla historieintresserade. www.trelleborg.se

I närheten finns Sveriges sydligaste udde, Smygehuk, och Köpmansmagasinet. Luncha gärna på Skånsk Mat Café. Prova äggakagan, brännesnudan eller sillamaden. Enbart närodlat serveras. I hamnen står Uma Thurmas svenska mormor staty, i ”Famntaget”. Det, du! -Shoppingtips? New Food Köksshop i Smyge! www.newfood.se På Söderslätt finns flera finfina gårdsbutiker med grönsaker, kött, fisk mm. Inte så konstigt – här finns ju världens bästa åkermark, ”kategori 10+”! Väl värda ett besök är t ex Toftebo Kalkon i Östra Wemmenhög, härliga Hallongården i Bodarp, ekologiska Ängavallens Gård i Norra Håslev och Böste Grönsaker m.fl. Frossa loss! www.toftebokalkon.se www.hallongarden.com www.angavallen.se www.bostegronsaker.se Vi åker vidare mot Klagstorp… och ser massor av kyrktorn: Trelleborg är Europas kyrktätaste kommun med hela 31 stycken kyrkor! På Karlsro gård sydost om Klagstorp ligger Galleri Provinsen och Studio von Sydow. Möt Ulla och Christian von Sydow och ta del av spännande konst, inredningstips, möbler mm. www.studiovonsydow.se Via Hönsinge och N:a Grönby når vi på vackra vägar dagens sista mål – Hällåkra Vingård. Gårdens egna viner, som finns att köpa på Systembolaget, är odlade i vinfält söder om Hällåkra. I caféet kan man avnjuta fräsch mat och goda viner; ett destillat av Söderslätt som ger mersmak. www.hallakra.com Text: Karin Erlandsson

Galleri Provinsen

Jag sett vårarna gry,

Övernattning och middag kan med fördel intas på Hotell Dannegården Duxiana. Lite utanför staden äter och sover man gott på t ex Idala gård. www.trelleborg.hotelduxiana.com www.idalagard.se

Jag hört stormarna gny, Jag sett vildgässens sträck under kvällande sky Jag har bott vid en landsväg i hela mitt liv och sett människor komma och gå

DAG 2

Riktning västerut, på väg 9 mot Gislövs Strandmark. Exakt 1.3 km efter skylten ligger fina Galleri New Form, med ett omfattande urval av måleri, grafik, skulptur, glas, keramik och smide. www.gallerinewform.com

Hallongården

Foto: Jan Ponto

DAG 1

Trelleborgen Foto: Kerstin Biärsjö

Söderslätt. Namnet är beskrivande. Ett mjukt slättområde söder om åsarna, ”söder om landsvägen” (väg 101). Här är myllan en av Sveriges fetaste och här startade Nils Holgersson sin underbara resa. Söderslätts ”metropol” är Trelleborg, en småstad med oanade kvaliteter. Vår tur slingrar sig igenom de många byarna på Söderslätt, förbi rader av pilevallar och kyrkor, på jakt efter nya upplevelser.

skane.com

Foto: skane.com ©sydpol.com

24 timmar

Foto: Morten von Sydow

SAFARIRUNDA

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TOURISM IN SKÅNE AB OCH SKÅNES TURISTNÄRING

(C Henry, A Kraft, 1939)

MALMÖ

Destination Söderslätt www.soderslatt.com www.sesoderslatt.se

27


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TOURISM IN SKÅNE AB OCH SKÅNES TURISTNÄRING

AKTIVITETER / RESTAURANGER I Skåne finns det massor av saker att göra. Nedan finner du ett urval av aktiviteter och utflyktstips. I Skåne hittar du dessutom alltid ett boende som passar dig. Du kan välja mellan hotell, gårdshotell, vandrarhem, bed & breakfast och stugor. a Ateljé Gunilla Mann

i Hemslöjden Skåne

q La Traviata

Oljemålningar och litografier med temat ”Sverige är fantastiskt”. Sommartid konstcafé. Rörums Byaväg 7, Simrishamn Tel: 0414-244 29, 070-521 13 78 www.gunillamann.se

Material till yllebroderi, tvistsöm, flamskvävning och konstvävning. Stickgarner. Slöjd och hantverk från Skåne. Litteratur om slöjd. Citadellet, Landskrona 0418-59120 www.hemslojdenskane.se

Skånska Operan ger G. Verdis klassiska mästerverk La Traviata på slottsturné i södra Sverige. Premiär 9 juli på Bäckaskog Slott spelas tom 16 augusti. Tel: 040-18 75 95 www.skanskaoperan.se

b Autoseum – Bilmuseum

j Hovdala Slott

100-tal bilar och 75 motorcyklar. Ronnie Peterson utställning. Nisse Nilsson Collection. Café & restaurang. Fabriksgatan 10, Simrishamn Tel: 0414-137 80 www.autoseum.se

Hovdala slott, strax söder om Hässleholm vid Finjasjön, bjuder in till storslagen enkelhet! Box 223, Hässleholm 0451-183 70 www.hassleholm.se/ hovdalaslott

r Skäralids restaurang/café - Söderåsens nationalpark

c Brösarps Gästgifveri & SPA

k JohannaMuseet

s Sveriges Järnvägsmuseum

Genuin skånsk kultur med modernt inslag präglar både mat och miljö. Vi dukar till fest, bröllop, konferenser. Golf- & gästispaket. Albovägen 21, Brösarp Tel: 0414-736 80 www.brosarpsgastgifveri.se

Tekniskt och allmänt museum. Här kan du lyssna på olika marknadspositiv, museet där allting fungerar. Sandåkra 6, E65, Skurup Tel: 0411-427 80 www.Johannamuseet.se

Upptäck järnvägens spännande historia i upplevelsemuseet för hela familjen! Vid järnvägsstationen, Ängelholm Tel: 0431-44 20 75 www.jarnvagsmuseum.se

d Findus Ärtsafari

l Besök Kiviks Musteri

t Ting Ute & Inne

Välkommen på en annorlunda och spännande safari som tar hela familjen med på en resa längs den lyckliga ärtans väg från ärtfält till frysen! Vardagar 11 juli - 5 augusti Läs mer och boka på www.fi ndus.se/gronsaker

Upptäck våra trädgårdar • Prova cider i Ciderkällaren • Fynda i Musteributiken • Njut av utbudet i Café & Restaurang Kärnhuset Kivik Tel: 0414-719 00 www.kiviks.se

Butik & visningsträdgård med personliga ting, inspirerande växtarrangemang, gåvor, smycken, vattenspel – allt för Din ute- & innemiljö! Modeshögsvägen 5, Trelleborg Tel: 0410-33 47 37 www.tinguteoinne.se

e Galleri Jägfeldt

m Kronetorps mölla

Rockmålningar och förf. porträtt i kol eller olja- från Strindberg till Lundell, Stones till Tina Turner, Öppet: påsk och sommar Peppingev. 249, 2 mil öster om Ystad, Tel: 070-2231567 www.annikajagfeldt.com

En av Skånes största väderkvarnar, ett välbevarat byggnadsminne. Kryddträdgård och sommarkafé. Dalbyvägen 63, Arlöv Tel: 040-43 90 00 www.burlov.se

u Åbergs Trädgård & Café Ystad Egen odling i gammal trädgårdsmiljö. Perenner, kryddväxter, grönsaksplantor, sommarblommor. Karlshemsv. 37, Ystad Tel: 0411-12554 www.abergsgarden.nu

f Galleri Smedjan Bollerup

n Landskrona museum

v Österlenkryddor

Skulptur och bruksföremål i järnsmide. Jazz? Ok jag ”wailar”. Välkomna! Radgårdavägen Bollerup, Tomelilla Tel: 0417-330 66 www.bengtgustafsson.se

Lokalhistoria, Nell Walden och Der Sturm, Selma Lagerlöf. Tillfälliga utställningar med t ex konst och broderi. Slottsgatan, Landskrona Tel: 0418-47 31 20 www.landskrona.se/museum

Gårdsbutik, örtagård, kryddfältsvandringar och andra arrangemang. Karlsfältsvägen 363, Köpingebro Tel: 0411-55 06 06 www.osterlenkryddor.se

g Galleriet med stort utbud

o Möllegården kultur

Konstnärens egna alster. Internationella konstutställare. Kursverksamhet. Café med hembakat. Välkomna! Tranarpsvägen 81, Åstorp Tel: 070-2950730 www.catarina-hultman.nu

Kreativ mötesplats för kultur. Utställningar, kafé och butik i vacker miljö. Möllevägen 4, Åkarp Tel: 040-43 93 70 www.mollegardenkultur.se

h Helylle.se

p Utflyktsmålet för hela familjen

Garnbutik, brett sortiment av garner, stickor, böcker och tillbehör. Stickcafé varje torsdag 18-20. Västra Storgatan 51, Södertorg, Kristianstad Tel: 044-35 32 50 www.helylle.se

28

Ekologiskt och närproducerat. Plats för större sällskap. Vandringsleder i olika längd. Naturum med utställning. Tel: 0435-44 23 32 www.skaralidsrestaurang.se

Lyxig pannkaks & tacobuffé Barnens paradis, djur och natur Glasscafé, ponnyridning (högsäs.) Per Ols väg, Höganäs Tel: 0708-60 41 35 www.pannkaksladan.se

x

Bo i Skåne – Stugor, hus/lägenheter i hela Skåne.

p

å j

s g r d i n

q h A

y

c w la

o m t

vf kuz ö ä

b e

skane.com


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TOURISM IN SKÅNE AB OCH SKÅNES TURISTNÄRING

BOENDE

w Agda Lund Bed and Breakfast

x Bo i Skåne - Stugbokning

y Hotel Planetstaden, Lund

z Hotell Continental, Ystad

Tel: 0414-70175 www.agdalund.se Kiviks Stora väg 59 (riksväg 9), Kivik Charmigt och modernt, gångavstånd till hamnen. Rum med dusch & wc. Frukost med lokala specialiteter. Paket, cyklar, utomhusjacuzzi. Trådlöst internet.

Tel: 0411-55 94 20 www.boiskane.se Lingsgatan 2, Ystad 500 stugor, hus och lägenheter i hela Skåne – vid havet, på landet, i skogen, vid sjön och i staden. Alla utrustade med kök/pentry och dusch/WC. Hyr per dygn eller vecka.

Tel: 046-280 01 00 ★★★★ www.planetstaden.com Dalbyvägen 38, Lund Bo toppmodernt & njut av Gratis kvällsbuffé & kaffe med hembakat alla dagar från 2 maj. Galleri. Garage. Wellness. Välkommen.

Tel: 0411-137 00 ★★★ www.hotelcontinental-ystad.se Hamngatan 13, Ystad Klassiskt hotell mitt i charmiga Ystad. Bredband i alla rum. Parkering på hotellets gård. Ystadpaket. Filmpaket. Golfpaket. Utmärkta konferensrum.

A Ängshyddans Gårdshotell & B&B

å Hotell Statt Hässleholm

ä Lillehem Gårdshotell

ö Ystad Saltsjöbad

Tel: 0451-890 00 ★★★★ www.statt.se Stortorget, Hässleholm Hotell Statt är ett modernt konferensoch affärshotell som även passar utmärkt för turisten. Lätt att nå. Många paketerbjudanden!

Tel: 0411-53 34 96 www.lillehem.nu Lillehem Hörte, Skivarp Gårdshotell på Sydkusten med hög standard i genuin miljö. Nära till bad, golf, mat och övrigt kulturliv. Pentry, it-ansl. i alla rum.

Tel: 0411-136 30 ★★★★ www.ysb.se Saltsjöbadsvägen 15, Ystad Ystad Saltsjöbad tillgodoser alla krav och behov. Gästen känner en sinnlig touch av resandets flärd - utan överdådig lyx.

Restaurang

NPP foto

NPP foto

Familjerum

Konferensmöjligheter

Parkering

Pool

Tel: 044-23 28 55, 0708-25 07 05 www.angshyddan.se Yngsjövägen 462, Yngsjö En oas vid Ålakusten, mellan Åhus och Yngsjö. Galleri, café, restaurang, konsthantverk m.m.

Kokmöjligheter

Folkfest i tre dagar med artister, mat och nöje. Upplev en av Sveriges största stadsfestivaler när Helsingborg öppnar upp sig mot sundet. Fri entré över hela området!

NPP foto

www.helsingborgsfestivalen.se skane.com

29


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TOURISM IN SKÅNE AB OCH SKÅNES TURISTNÄRING Kommunala, öppna året om

Turistbyråer i Skåne

BROBY, Se Östra Göinge

a BROMÖLLA Turistbyrå Hermansens g 22, 295 31 Bromölla Tel 0456-82 22 22 www.bromolla.se

b BÅSTAD Turism Torget, Köpmansg 1, 269 21 Båstad Tel 0431-750 45 www.bastad.com

b

w

c ESLÖVs Turistbyrå

r ä

å

g

Norreg 9, 241 33 Eslöv Tel 0413-628 80 www.eslov.se Videholms allé 1 A, 236 31 Höllviken Tel 040-42 54 54 www.vellinge.se

e HELSINGBORGs Turistbyrå *

f

j

Kungsg 11, 252 21 Helsingborg Tel 042-10 43 50 www.helsingborg.se

e

a B

nE

m

f HÄSSLEHOLMs Turism * Hässleholm Kulturhus Vattug 18, 281 31 Hässleholm Tel 0451-26 73 00 www.hassleholm.se

k i h

c

g HÖGANÄS Turistbyrå

z

Stadshuset Centralg 20, 263 82 Höganäs Tel 042-33 77 74 www.turism.hoganas.se

ö

h HÖRBYs Turistbyrå

l

Gamla Torg 5, 242 31 Hörby Tel 0415-181 80 www.horby.se

o

v

s G

D u d

A

x C

j

k

y

l

Skala 1:500 000 0

5

10

15

20

© KartCentrum, Vällingby 08-687 98 00

Välkommen till Skåne på www.skane.com

25 km

Stortorget, 262 32 Ängelholm Tel 0431-821 30 www.turist.engelholm.se

ä ÖRKELLJUNGA Turistbyrå Storg 2, 286 80 Örkelljunga Tel 0435-551 58 www.orkelljunga.se

Botulfsgatan 1 A, 223 50 Lund Tel 046-35 50 40 www.lund.se

p MALMÖ Turistbyrå * Börshuset, Skeppsbron 2 211 20 Malmö Tel 040-34 12 00 Skånegårdsv 5, 218 36 Bunkeflostrand Tel 040-34 12 00 www.malmo.se

r OSBY Turistbyrå Östra Järnvägsg 3, stationen 283 41 Osby Tel 0479-165 51 www.osby.se

Kommunala, öppna under högsäsong

ö DEGEBERGA Turistbyrå (juni-aug) c/o Ekströms Café/Hemslöjdsboden Tingsv 23, 297 31 Degeberga Tel 044-35 00 04, 044-35 02 62 www.kristianstad.se

Tullhusg 2, 272 80 Simrishamn Fr o m 22/4 2011 Varvsg 2 Tel 0414-81 98 00 www.simrishamn.se

t SJÖBO Turistbyrå

u SKURUPs Turistbyrå Stora Torgg 4, 274 80 Skurup Tel 0411-53 60 58 www.skurup.se

w TOREKOVs Turistbyrå Hamnplanen 2, 260 93 Torekov Tel 0431-36 31 80 www.torekov.se

x TRELLEBORGs Turistbyrå *

KRISTIANSTADs Turistbyrå * Stora Torg, 291 80 Kristianstad Tel 044-13 53 35 www.kristianstad.se

y YSTADs Turistbyrå *

m Turistbyrån LANDSKRONA – VEN

Mossby 172, 274 53 Skivarp Tel 0411-53 30 05 www.mossbykaffestuga.se

B RÖSTÅNGA Turistbyrå (apr-sept) Nackarpsdalsv 4, 260 24 Röstånga Tel 0435-913 53 (0418-47 50 15 övr. tid) www.svalov.se

C SMYGEHUK Turistbyrå (maj-sept) Köpmansmagasinet, 231 79 Smygehamn Tel 0410-240 53 www.trelleborg.se

Gamla Torg 10, 275 80 Sjöbo Tel 0416-272 01 www.sjobo.se

KLIPPANs Turistbyrå Storg 46, 264 80 Klippan Tel 0435-282 00 www.klippan.se

KÄVLINGE Turistinformation Dahls Hotell, Marknadsv 1, 246 42 Löddeköpinge Tel 046-285 24 00 www.kavlinge.se

A Mossby Turistbyrå (maj-aug)

s SIMRISHAMNs Turistbyrå *

Centralg 13, 273 30 Tomelilla Tel 0417-181 10 www.tomelilla.se

Föreningsg 11, 243 30 Höör Tel 0413-275 75 www.turisthoor.se

t

o LUNDs Turistbyrå *

v TOMELILLA Turistbyrå

i HÖÖRs Turistbyrå *

p q

turistbyrå Landsv 275, 260 13 S:t Ibb, Ven Tel 0418-724 40 www.prastasvangen.se

q Skånegården *

d FALSTERBONÄSETs Turistbyrå

F

n Prästasvängen Konferens & Fritids å ÄNGELHOLMs Turistbyrå

Kontinentg 2, 231 42 Trelleborg Tel 0410-73 33 20 www.trelleborg.se S:t Knuts Torg, 271 42 Ystad Tel 0411-57 76 81 www.ystad.se

z ÅHUS Turistbyrå * (maj-sept) Järnvägsg 7, 296 31 Åhus Tel 044-13 47 77 www.kristianstad.se

Regeringsg 13, 261 36 Landskrona Tel 0418-47 30 00 www.landskrona.se/turism

D

Turistbyrån Johanna Museet (maj-sept) Sandåkra 6, 274 92 Skurup Tel 0411-427 80 www.johannamuseet.se

E Tycho Brahe-museets turistbyrå (apr-okt) Landsv 182, 260 13 S:t Ibb, Ven Tel 0418-725 30 www.tychobrahe.com

F ÖSTRA GÖINGE (juni-aug) Broby centrum, 280 60 Broby Tel 044-775 60 68 www.ostragoinge.se

Turistbyrå i privat regi, (Endast på Internet)

G Visit Österlen Turistbyrå Lillevångsg 6, 272 32 Simrishamn Tel 0414-204 10 www.visitosterlen.se * innehar blågula i-skylten, övriga grön i-skylt. Senaste aktualisering: 14/10-2010

ETT ÄVENTYR I ÄRTANS TECKEN! Välkommen på en annorlunda och spännande safari som bjuder på roliga aktiviteter för hela familjen! Våra guider tar er med på en resa längs ärtans väg från de vidsträckta ärtfälten, via vår fabrik och hela vägen fram till frysen! Tid: Vardagar 11 juli - 5 augusti Var: Bjuv i nordvästra Skåne Pris: Barn 50 kr Vuxen 100 kr, i barns sällskap 50 kr Familjebiljett 200 kr (2 barn + 2 vuxna) Priset inkluderar buss från Bjuv till och från fälten, guidning, aktiviteter samt lättare måltid.

LÄS MER OCH BOKA PÅ www.findus.se/gronsaker Bokning fr o m 1 maj. Reservation för att platserna kan ta slut.

N IGEN! JE IL M A F A L E H R Ö VF VI HA KUL I BJU RTSÄTTER! NU SKA

SUCCÉN FO


HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN TOURISM IN SKÅNE AB OCH SKÅNES TURISTNÄRING

Evenemang 17/4 Terränglopp i Malmö Friluftsfrämjandet och Hjärnarps OK i samarbete med Salomon. www.salomontrailtour.se 22-25/4 Konstrundan Mittskåne 64 konstnärer i Eslöv, Höör, Hörby och Hässleholms kommuner öppnar upp sina ateljéer och utställningslokaler. Samlingsutställning: Frostavallen Hotell & Konferens i Höör. Känd gästutställare samt spännande videokonst för den yngre publiken. www.konstrundan.com 22-25/4 Konst- & Hantverksrunda på Linderödsåsen Konstnärer och hantverkare på Linderödsåsen visar sina alster i sina ateljéer, gemensamma gallerier eller på samlingsutställning på Fulltofta Naturcentrum. www.linderodsasensturism.se

2-4/6 Siestafestivalen Musikfestival som årligen lockar tusentals ungdomar. Hässleholm. www.siestafestivalen.se

2-9/7 Collector Swedish Open Women Internationell damtennis i Båstad. women.swedishopen.org

2-5/6 Hvens Konstrunda Lokala konstnärer öppnar upp sina ateljéer för besökare. Cykla runt och stanna till hos konstnärerna. Ven. www.venskulturhus.se

2-10/7 Falsterbo Horse Show Falsterbo Horse Show med världsstjärnor från OS, VM och EM inom hoppning och dressyr. www.falsterbohorseshow.se

3-4/6 Ängelholmsgillet www.angelholm.se

2-10/7 Åhus Strand Beach Soccer Beachsoccer i fem-mannalag på stranden i Åhus. www.ahusstrandbeachsoccer.com

4/6 Cykla mountainbike Ringsjön runt, 35, 65 eller 125 km i en cykeltävling där alla kan vara med. Konferencier och prisutdelare, Ingvar Oldsberg. www.ringjonrunt.se 4/6 Pärans Dag & Primörernas dag på Bjärehalvön. Primörfest på Gamla Torget i Båstad. Bjäreodlarna bjuder på nyupptagen potatis. Underhållning, restaurangtält och provning. www.bastad.com 4-6/6 Eslöv 100 år Försommarfest i Eslöv i dagarna tre. www.eslov.se

22-25/4 Konstrunda på Söderslätt Öppna Sinnen, nätverk för konst och kultur på Söderslätt, arrangerar sin konstrunda. Antalet utställare är 52. Samlingsutställning på Lorensdal, Vellinge. www.oppnasinnen.org

5/6 Eslövs flygfest Se flygplan med anknytning till Eslöv och Skåne genom tiderna. Från ”klassiska” flygplan fram till dagens JAS 39 Gripen. Skånes Veteranflygplats har sitt årliga träff Fly-in vilket innebär ett stort antal flygplan både i skyn och på marken. www.flyin.se

22/4-1/5 Konstrundan i Sydvästra Skåne Konstnärer i sydvästra Skåne öppnar sina ateljéer. Samlingsutställning i Naturgården, Bröddarp, väg 101 mellan Arrie och Västra Ingelstad. www.ksvkonst.se

10/6-14/8 Sommarscen Malmö Cirka 200 arrangemang i form av teaterföreställningar, konserter med mera på 40 spelplatser runt om i staden. www.malmo.se/sommarscen

22/4-1/5 Konstrundan 2011 Östra Skånes Konstnärsgille, ÖSKG – Ett hundratal medlemmar öppnar sina ateljéer, med gemensam utställning på Tjörnedala Konsthall i Baskemölla. www.oskg.nu

11/6 – 25/9 Blomsterdrottning Drottning Ingrid på Sofiero Årets sommarutställning på Sofiero handlar om den svensk-danska Drottning Ingrid, nuvarande danska drottningen Margrethes mor. På slottet får vi följa hennes liv i bilder och miljöer. www.sofiero.se

22/4-1/5 Konstrundan i Västra Skåne Konstnärer i västra Skåne öppnar sina ateljéer. Samlingsutställningarna finns i Alnarpsgården på Alnarp, i Kulturhuset Björnen i Åstorp samt i Kulturforum Esarp mellan Staffanstorp och Genarp. www.vskg.se 22/4-1/5 Konstrundan i Nordvästra Skåne Konstnärer i nordvästra Skåne öppnar sina ateljéer. Samlingsutställning i Landskrona Konsthall. www.konstrundan.nu 8/5 Kultband inom irländsk folkmusik Missa inte tillfället att höra The Dubliners på Malmö konserthus. Gruppen bildades redan 1962 på puben O´Donoghue´s i Dublin och är fortfarande ett världsnamn inom sin genre. www.juliusbiljettservice.se 11/5 Från La Scala, Metropolitan till Malmö Opera Cecilia Bartoli sjunger med en klasisk repertoar. Med 8 miljoner sålda skivor räknas hon till en av världens mest säljande klassiska artister. www.malmoopera.se 14-22/5 Sparrisdagar med öppet hus Visning av odling och skörd samt provsmakning av grön nyskördad sparris. nära Skillinge. www.sparris.se 15/5-30/10 Årets utställning på Wanås En av årets konstnärer är Yoko Ono. Wanås, Knislinge. www.wanas.se

17-19/6 Mossagårdsfestivalen En festival för hela familjen med skön musik, ekologisk mat i massor, aktiviteter för alla åldrar på ett festivalområde i en annorlunda miljö. Veberöd. www.mossagardsfestivalen.se 17/6-28/8 ”Viva la Greta” Fredriksdalsteatern . Årets lustspel med Eva Rydberg i spetsen. Fredriksdal, Helsingborg. www.evarydberg.se 18-19/6 Swingfestival i Stockamöllan med en massa musiker, sångare och dansare. Medverkande och initiativtagare är multiartisten Gunhild Carling. Stockamöllan, Eslöv. www.gunhildcarling.net 18-19/6 De 10 000 riddarnas dag Festdag med medeltidsmarknad på borggården. Riddarbesök, sagor och berättelser. Mat, gyckel, dans och musik. Glimmingehus, Hammenhög. www.raa.se/glimmingehus 19/6-31/12 Stadsparken i Lund fyller 100 år Stadsparken fyller 100 år och det firas med många olika jubileumsaktiviteter. www.lund.se/stadsparken 24-25/6 Midsommar på Fredriksdal Upplev ett genuint midsommarfirande med ringdans, lekar, musik och picknickmys. Helsingborg. www.fredriksdal.se

20-22/5 Sofiero Trophy Årligen återkommande internationell orkidéutställning med Europas främsta odlare. Sofiero slottspark, Helsingborg. www.sofiero.se

25-26/6 Carmen 2011 års opera på Drakamöllans Backar – Carmen, tolkad av Guido Paevatalu och hans Opera. Entré. Bokas. Drakamöllan mellan Brösarp och Degeberga. www.drakamollan.com

21/5 Terränglopp Vallåsen Friluftsfrämjandet och Hjärnarps OK i samarbete med Salomon. www.salomontrailtour.se

25/6-14/8 Vinfestival på Kronovalls Vinslott Guidade visningar med besök i champagnekällaren. Fågeltofta. www.kronovall.se

21-22/5 Sweden International Tattoo Välkommen till ett av världens större inomhustattoo. Malmö Arena. www.swedeninternationaltattoo.se/starte.html

26/6-3/7 Vikingaveckan i Foteviken Vikingar från hela världen samlas i Foteviken för att mötas, kämpa och handla med varandra. Höllviken. www.foteviken.se

26-29/5 Antikturen i nordvästra Skåne En upplevelserik upptäcktsfärd bland saker från stenåldern till modern design i de 12 kommunerna i nordvästra Skåne. www.antikturen.se

27/6-2/7 Båstad Kammarmusikfestival I och kring Båstad. www.bastadkammarmusik.com

26-29/5 Blomsterfestivalen i Malmö I stadens alla parker exploderar tusentals lökväxter i regnbågens alla färger. www.malmotown.com 26-29/5 Rhododendrondagar Tiotusen rhododendron står i sitt vackraste flor och park och raviner fullkomligt exploderar i färg! Passa på att lära mer om dess fantastiska växter av de bästa experterna. Sofiero slottspark, Helsingborg. www.sofiero.se 27-29/5 Opera- och Balettfestival på Malmö Arena Celebert gästspel från Italien presenterar tillsammans med Malmö Operas orkester www.malmoarena 28/5-6/6 Matrundan på Österlen Kulinariska upplevelser, där lokala producenter – företagare, lantbrukare och krögare på Österlen står som värdar. www.matrundan.se eller www.culinaria.se

skane.com

30/6-3/7 Golftävlingen The Princess Henrik Stensons Challenge Tour tävling på PGA-banan i Bara utanför Malmö. www.theprincess.se 1-3/7 Halör marknad i Fotevikens Vikingaby Sveriges största vikingamarknad. Mer än 600 vikingar från 15 länder är på plats för att köpslå. Höllviken. www.foteviken.se 2-3/7 Rosdagar I Fredriksdals rosarium blommar tusendals rosor. Trädgårdsmästare, experter och andra rosenentusiaster berättar om rosen i konsten, musiken och poesin. Helsingborg. www.fredriksdal.se 2/7-14/8 Resor med Moster Augusta Ystad Stående Teatersällskap på Marsvinsholm varje onsdag t.o.m. söndag. www.ticnet.se, www.yst.nu 2-8/7 Österlens rosfest Rosfest i Simrishamn. Här firas rosen i ett stort antal evenemang! Runt om i Simrishamn och på Österlen. www.osterlenrosor.se

6-7/7 Hörby marknad Skånes äldsta och tredje största marknad. www.horby.se 6/7-3/8 Jazz under stjärnorna Stora jazzartister underhåller på idrottsplatsen i Brantevik varje onsdag i juli. www.jazzbrantevik.se 7-9/7 Ekebofestivalen Norden största dansbandsgala. 8 scener - 5 dansgolv. Ekebo, Munka-Ljungby. www.ekebonoje.se 8-16/7 Kristianstadsdagarna Festligheter för stora och små. Varje dag och kväll uppträder artister av alla slag. www.kristianstadsdagarna.nu 9-16/7 Musik i Kullabygden Musikvecka med sommarkonserter i Kullabygden. Höganäs med omnejd. www.musikikullabygd.se 9-17/7 Skistar Swedish Open i Båstad Skistar Swedish Open i Båstad med tennisvärldens toppspelare. men.swedishopen.org 11/7-5/8 Ärtsafari Kul i Bjuv för hela familjen. Bokning from 1 maj. www.findus.se/gronsaker 12-13/7 Hästveda marknad Stor traditionell familjemarknad med anor från 1870-talet. På torsdagen är den traditionella djurmarknaden. www.hastvedamarknad.se 14-15/7 Sjöbo Marknad En av sveriges största marknader med ca 150 000 besökare och 800 knallar. www.sjobo.se 14-16/7 Sommarrock i Svedala Flera stora artister och lokala band varvas på tre olika scener i tre dagar. www.sommarrock.nu

3-7/8 Ystad Sweden JazzFestival Med såväl svenska som internationella världsartister. www.ystadjazz.se 4-7/8 Höörs Sommaropera Den årligen återkommande sommaroperan på Kulturhuset Anders i Höör. www.kulturhoor.nu 5/8 Ljusfest i Ängelholm www.angelhom.se 5-7/8 Malmö City Horse Show En fartfylld och spännande fälttävlan. www.malmo.se/malmocityhorseshow 17-20/8 Ystad International Military Tattoo 2011 Ett musikaliskt fyrverkeri av militärmusik i Ystad. Några av de mest välkända musikkårerna i världen deltar. www.ystadtattoo.se 18-21/8 Continental Sheepdog Championship – EM i Fårvallning 2011 – Platsen för EM Får 2011 blir Andrarum, nära Christinehofs slott. www.svak.se, www.christinehofsekopark.se 19-21/8 Trädgårdsgillet i Landskrona Marknad, underhållning, öppna privata trädgårdar, flytande trädgårdar i vallgraven kring Citadellet och mycket mer. www.landskronakultur.se 19-26/8 Malmöfestivalen Sveriges största stadsfestival med marknader, konserter, teaterföreställningar, filmvisningar, konstutställningar, tivoli och mycket, mycket annat. Passa på att prova mat från världens alla hörn. www.malmofestivalen.se 20/8 Åhus Vinfest Prova goda viner, plocka och provsmaka delikatesser från trakten. Gör en vingårdsvandring på vingården och smaka de producerade vinerna. www.ahusvinfest.se 20-21/8 Vallåkraträffen Träff för stylade och ombyggda bilar. Enoch Thulins flygfält, Landskrona. www.vallakratraffen.com 26-28/8 Den stora trädgårdsfesten De senaste trädgårdsidéerna, den bästa inspirationen och tips från experterna. Årets tema är bröllop. Sofiero slottspark, Helsingborg. www.sofiero.se

15-23/7 Åhus Beachhandboll-Festival Ett av Skånes största sport- och turistevenemang. www.beachhandboll.com

26-28/8 SAS master Tour – golf Scandinavian Masters är en av de mest prestigefyllda tävlingarna på European Tour. Landskrona golfklubb www.landskronagk.se

18-20/7 Kiviks Marknad 17/7 Degeberga Antik- & Samlarmarknad Sveriges största och mest kända publikdragande marknad med tivoli och marknadsstånd och drygt 18-20/7 Kiviks Marknad 1.000 knallar. www.kiviksmarknad.com

26-28/8 Skånska Jakt- & Fiskemässan Årets mötesplats för jakt-, fiske-, hund-, häst-, och friluftsintresserade. Bosjökloster, Höör. www.bosjokloster.se

S

22-23/7 Thulinträffen v Veteranfordonsträff vid Citadellet, Landskrona d www.thulintraffen.nu

r

27/8 Lergökarallyt Rally och veteranfordonutställning i Hembygdsparken av ca 400 fordon av alla slag. Ängelholm. www.lergokarallyt.se

22-24/7 Ängelholm Flower and Garden Show Blomstersmyckade broar och temaplanteringar i city, 22-23/7 Thulinträffen besök i privata trädgårdar och Garden centers som har 27/8 Sillens Dag i Simrishamn V Följ sillens vandring från båt till bord. Underhållning öppet hus. www.turist.engelholm.se 24/7 Degeberga Antik- & Samlarmarknad 22-24/7 Ängelholm Flower and Garden En av landets största antikmarknader med Show över B 1 km marknadsstånd. planteringar i city, www.hembygdsparken-degeberga.se

o

27/7-7/8 World Scout Jamboree i Kristianstad World Scout Jamboree är världens största scoutläger. 30 000 scouter från 150 länder deltar. Rinkaby vid Kristianstad. www.worldscoutjamboree.se 28-30/7 Helsingborgsfestivalen Folkfest i tre dagar. www.helsingborgsfestivalen.se 29-30/7 SM i Beach Volleyboll Dam- och herrsenior, ungdomar och veteraner. Västra Hamnen, Malmö. www.malmo.se/Medborgare/Idrott--fritid/Evenemang/SM-i-beachvolley.html 29-30/7 Sveriges sydligaste Jazz- & Bluesfestival Smygehamns Jazzfestival – Sveriges sydligaste. www.jazzismyge.se 29-31/7 Hantverksmässa och Båstad Classic Motor – Två mässor – EN entréavgift! www.hantverksmassan.se, www.bastadclassicmotor.se 29-31/7 Röstånga Marknad Traditionell sommarmarknad. www.svalov.se 31/7 Sandskulpturtävling på Falsterbostranden En lek i sanden för hela familjen och alla åldrar. www.vellinge.se/uppleva-gora/kultur/falsterbokonsthall

och försäljning. www.simrishamn.se/sillensdag

2-4/9 Falsterbo Bird Show Ett internationellt naturevenemang. Förutom aktiviteter äger en tredagars friluftsmässa rum. www.falsterbobirdshow.se 3-4/9 Halm 2011 med Världsmästerskapen i Halmbalsrullning och Bollerup Country fair En marknad med halm och ensilage som förtecken. Beskåda årets halmskulpturer. Djurutställning, barnlekland, underhållning m m. Entrè. Bollerup, Tomelilla. www.destinationhalm.se 3-4/9 Nya Skånedagarna på Bosjökloster, Höör. Ett äventyr för hela familjen. www.skanedagarna.blogspot.com 16/9-12/2 2012 Les Miserables Samhällsengagemang, dramatik och kärlek varvas i denna mustiga musikal. Dan Ekborg, Peter Harryson, Marianne Mörck m.fl. www.malmoopera.se 17-18/9 Skånemat En hel mässa om den goda maten och drycken! Här finner man det mesta från skörd till färdig produkt. Kristianstad. www.kristianstadsmassan.nu 24-25/9 Äppelmarknad i Kivik Årlig skördefest på Hamnplan. ”Världens största Äppeltavla”. Tonvis av äpplen, provsmakning, försäljning och sortbestämning! Högklassig underhållning. www.applemarknaden.se

2-8/8 Hovturnén Wille Crafoord tar med sig Sveriges modigaste artister ut i de skånska skogarna på ett hisnande hästäventyr. Kring Söderåsen. www.hovturnen.se 3/8 Jazz under stjärnorna Stora jazzartister underhåller på idrottsplatsen i Brantevik. www.jazzbrantevik.se

31


Plats för längtan 

DE SPECIALERBJUDANRA

FY PÅ NÅGON AV VÅRA NINGAR SYDLIGASTE ANLÄGG Bo 3 nätter i stuga - betala för 2 Erbjudandet gäller 21 april – 3 juli, dock ej midsommarhelgen och Kristi himmelfärd Ange bokningskod: sommarstuga

Hej BLIX ! Jag HIT ADE ETT KORT FRÅN I SOM RAS DÅ VI V AR HOS DEJ . DET V AR J MINIDiS KOT VA ÄTEKUL! R BÄST. SAKNAR DE J O

Campa 3 nätter - betala för 2

C MINA KOM K ALA PISAR. VI SYNS I SOM MAR IJEN! KRAM K ARIN

Erbjudandet gäller 21 april – 3 juli, dock ej midsommarhelgen och Kristi himmelfärdshelgen Ange bokningskod: sommarcamping

firstca

mp.se

MÖLLE

• TORE

blix/Firs

INFORMATION OM ANLÄGGNINGARNA

KOV • T YL

t camp

ÖSAND

• MALM

First Camp Tylösand är sommarparadiset som erbjuder fina stunder året runt. Här finns allt för barnen, från minidisco till filmvisning. Här kan hela familjen vara med och tävla i musikquiz eller bara njuta av bad och sol på Tylösands härliga strand. Telefon: 035-305 10

Ö CAMP

ING

First Camp Torekov ligger som en pärla 15 km sydväst om Båstad, vid stranden av Kattegatt och med utsikt över havet och Hallands Väderö. Här finns allt från äventyrsgolf, barnklubb och sportaktiviteter till hundbadplats och arrangerade fisketurer. Telefon: 0431-36 45 25

Foto: Mette

Ottosson

b Barnklub

First Camp Mölle är den natursköna campingen vid foten av Kullaberg. För den aktive finns här massvis att göra. Fiske, dykning och klättring, exempelvis. De små gästerna har såklart fullt upp de också, med karaoke, barnklubb och disco. Telefon: 042-34 73 84 Malmö Camping erbjuder både bad och storstadspuls. Campingen är belägen 200 meter från havet med utsikt över Öresundsbron. Här kan ni besöka äventyrsbadet Aq-va-kul eller varför inte göra en utflykt till Köpenhamn? Telefon: 040-15 51 65

På First Camp ger vi alla små semeste rfirare lite extra uppmärksamhet, så att även deras föräld rar kan koppla av och njuta av ledighe ten. För när barnen ha r roligt får hela familjen en bra sem ester. Välkommen till en plats at t längta til lbaka till!

firstcamp.se

Skåneavisen nummer 1 2011  
Skåneavisen nummer 1 2011  

Skånes tidning i Sverige - för dig som är sugen på att semestra i Skåne. I detta nummer: Trädgård & vårshopping, vårens primörer tillagas i...

Advertisement