Page 1

gooi en eemland

regionaal zakenmagazine | Jaargang 28 | nummer 6 | december 2012

Nationaal

Arko van Brakel: ‘Nederland moet weer gaan dromen’

Jan Dekker:

24Kitchen is een megasucces

Bedrijfswagentestdag: Tijd voor vernieuwing

Ruud Koornstra:

‘Duurzaam stopt niet bij de eerste vier letters’

Piet Boon:

Schuift aan bij de groten der aarde Pagina 60 - 65:


DE GROTE BEDRIJFSWAGEN VERKOOP

FINANCIAL

LEASE

10 T/M 31 DECEMBER

*

Peugeot Bipper XR 75 HDi van € 10.872,-

Peugeot Partner Peugeot Expert

L1H1 1.6 HDi Profit+ van € 16.132,-

L1H1 110 HDi Profit+ van € 18.998,-

Inclusief volle tank + mattenset

Inclusief volle tank + mattenset

Inclusief volle tank + mattenset

RIJKLAAR VANAF € 8.925,-

Uw klantvoordeel € 4.142,-

Uw klantvoordeel € 5.019,-

Inclusief volle tank + mattenset

FINANCIAL LEASE **

PROFESSIONAL

Peugeot Boxer

L1 XR 1.6 HDi Profit+ van € 11.549,-

RIJKLAAR VANAF € 8.832,-

€ 99,-

0

FINALE 2012

25% KORTING

%

RIJKLAAR VANAF € 12.371,-

Uw klantvoordeel € 8.053,-

LEASE € 119,- FINANCIAL

LEASE € 175,- FINANCIAL **

**

+ GRATIS AIRCO

RIJKLAAR VANAF € 14.537,-

Uw klantvoordeel € 7.942,-

LEASE € 199,- FINANCIAL **

+ GRATIS AIRCO

Nefkens Gooi- en Eemland B.V.

Bovee Amersfoort

Melkpad 6-10 Ambachtsweg 48 Bergweg 101c

Siliciumweg 36 Amersfoort Tel.: 033 - 461 38 46

Hilversum Huizen Zeist

Tel.: 035 - 621 09 53 Tel.: 035 - 525 81 24 Tel.: 030 - 691 95 24

Direct afspraak maken?

Bel: Erik Westerbeek 06 - 27 01 89 82 of Rob Hakvoort 06 - 20 36 77 11

*Uitgezonderd de Peugeot Bipper. Dit model heeft 20% korting. **Actieaanbieding alleen geldig in de maand december. Afbeeldingen kunnen afwijken van standaardspecificaties. Overige acties uitgesloten. Vraag naar de voorwaarden in de showroom. Financial Lease op basis van 36 maanden via Peugeot Lease. © 11/12

1 DAG wERKEn 1 DAG BIJKOMEn EEn niErpatiënt moEt Er vEEl voor ovEr hEbbEn om EEn bEEtjE normaal tE lEvEn. Ze was 14 toen bij haar een nierziekte werd ontdekt. Inmiddels is Charlotte Trieschnigg 35 en na twee niertransplantaties moet ze nu opnieuw dialyseren. Dit is voor haar de enige manier om in leven te blijven. Charlotte slaapt vier nachten per week in het ziekenhuis om te dialyseren. Dat is heel zwaar maar toch heeft Charlotte het ervoor over om zo toch een beetje normaal te kunnen leven. De Nierstichting zet alles op alles om nierpatiënten een betere kwaliteit van leven te geven. Daarnaast werken we er keihard aan om nierziekten te voorkomen. Dat kunnen we echter niet alleen.

Wat hEEft u ovEr voor EEn niErpatiënt? StEun onS! KijK Wat u Kunt doEn op niErStichting.nl


De makelaar die voor ú werkt

De Strubbenweg 7

Almere Stad TE KOOP - Representatief kantoorgebouw met mogelijke

GROEP

showroom of bedrijfsruimte; - Gelegen op bedrijventerrein Veluwse Kant Oost op zichtlocatie langs de A6; - Kavelgrootte 6.357 m² - Totaal ca. 3.317 m² vloeroppervlakte verdeeld als volgt; - Ca. 643 m² showroom en ca. 2.674,50 m² kantoor/archiefruimte; - Ca. 66 parkeerplaatsen op eigen terrein; - Vraagprijs € 1.589.000,- VON, excl. BTW - Uitbreidingsmogelijkheden aan achterzijde object - Oplevering in overleg, per direct mogelijk.

Busplein 36

Almere Stad TE HUUR - Representatieve kantoorunits op centrumlocatie Almere Stad Centrum - Gelegen naast NS Station Almere Centraal; - Ingericht kantoor, 24/7 toegankelijk; - Gebruik algemene ruimtes, schoonmaak, beveiliging/alarm; - Ondersteuning receptiediensten; - Telefoonservice; - Huurprijs vanaf € 693,- per maand, excl. BTW - Oplevering per direct;

Arcuris Bedrijfshuisvesting Schoutstraat 110 1315 EZ Almere T. 036 - 521 19 00 bedrijfshuisvesting@arcuris.eu www.arcuris.eu


Uw geheel eigen financieel advies Als ‘Uw geheel eigen kantoor’ willen wij graag een verlengstuk van uw organisatie zijn. Persoonlijk contact en een plezierige sfeer staan daarbij voorop. Zodat u een goed gevoel heeft bij onze samenwerking en weet dat onze adviezen direct, persoonlijk, op maat en dus geheel eigen zijn. Pure toegevoegde waarde. U kunt rekenen op een vaste adviseur die hoogstpersoonlijk uw zaken behartigt en ze ook kent.

Voor meer specialistische kennis op het gebied van uw belastingen, medewerkers, pensioen, subsidies en bedrijfsoverdracht kan uw adviseur een beroep doen op diverse specialisten. Samen helpen wij u uw bedrijf én uzelf financieel nog beter te maken. Deze persoonlijke en op u afgestemde manier van werken hebben wij ons geheel eigen gemaakt.

Uw geheel eigen KanTOOR www.mth.nl Middendreef 297, 8233 GT Lelystad T: (0320) 23 24 35 E: lelystad@mth.nl Almere | Amersfoort | Assen | Baarn | Bussum | Emmeloord | Epe | Heerde | Hilversum | Lelystad | Meppel | Putten | Steenwijk | Veenendaal | Zeist

19525 Adv Lelystad 190x128 fc.indd 1

15-02-2011 16:27:21

Voorbereidingen Floriade 2022 in Almere

Op 24 september 2012 heeft de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) bekend gemaakt dat Almere de Floriade 2022 mag organiseren. De Floriade brengt een grote economische impuls met zich mee – denk aan een evenement van minimaal twee miljoen bezoekers en de economische ontwikkeling in de regio – en zal een blijvende impact op de stad hebben, op verschillende terreinen. De organisatie van de Floriade vergt een lange adem; het evenement is tenslotte nog tien jaar weg. Dat betekent niet dat er in de komende jaren niets zal gebeuren. Integendeel: de ‘making of’ van de Floriade is een belangrijk onderdeel van de plannen van de gemeente Almere. Zo wil de gemeente binnenkort al starten met de JeugdFloriade. Mocht u nog meer ideeën hebben, meld die dan aan op www.floriadealmere.nl.


Voorwoord (R)evolutie Het jaar 2012 is in vele opzichten een bijzonder jaar geweest. Enerzijds is er de crisis die dit jaar voor veel ondernemers het leidende thema is geweest. Het zal zeker voor velen de kijk op de toekomt danig veranderd hebben. En dat is maar goed ook want ontwikkelingen gaan snel. Sneller dan ooit, en zullen waarschijnlijk alleen nog maar versnellen in de nabije toekomst. De huizenmarkt, de pensioenen, de kantorenmarkt, de automotivesector, de grafische sector, de detailhandel… noem het maar op. Overal zie je aardverschuivingen. Bedreigingen voor de een leveren enorme kansen voor de ander. Een opmerkelijk snelle ontwikkeling zie je momenteel op het gebied van mobiel internet. Wereldwijd is er een revolutie gaande. Voor het eerst is in het derde kwartaal het aantal verkochte tablet computers groter dan het aantal pc’s. Voor het eerst zijn er grote economieën waar het mobiele internet het ‘vaste’ internet is voorbij gestreefd. Interessant is om te zien dat een derde wereld land als India op dit gebied de eerste en tweede wereld voorbij streeft. Een achterstand is in ‘no time’ omgebogen in een voorsprong. Het is de wet van ‘de remmende voorsprong’ die ervoor zorgt dat grote groepen Indiërs het vaste internet gewoon overslaan en dus mobiel beginnen. De wet van de remmende voorsprong, die overigens al door Jan Romein in 1937 voor het eerst werd beschreven, kan er overigens de oorzaak van zijn dat bedrijven het nu moeilijk hebben en nog moeilijker zullen krijgen. Innoveren en vernieuwen is meer dan ooit essentieel om te overleven. Op een bijeenkomst hoorde ik recent een interessante denkrichting. De betreffende spreker stelde dat nieuwkomers in een branche in staat zijn heel snel marktaandeel te verwerven omdat zij doorgaans een ander businessmodel hanteren. Stel dat je nu eens helemaal opnieuw zou kunnen beginnen. In uw bestaande branche. Denk eens volkomen vrij. Los van personele en financiële verplichtingen. Los van huisvestingsvraagstukken en andere ‘problemen’. Hoe zou u als nieuwkomer in uw branche aan de slag gaan? Zou u het, los van uw bestaande situatie, compleet anders aanpakken? Ontketen dan uw eigen revolutie. Doe het nu en wacht niet te lang. Ga deze uitdaging aan nu het nog kan. Veel succes bij uw plannen voor 2013! Prettige en gelukkige dagen gewenst voor u, uw familie en uw medewerkers. Bedankt voor uw aandacht in 2012 en wij hopen u snel weer te zien of te spreken in het nieuwe jaar.

Remco en Gerda Voorn, en het volledige team van Business Company.


COLOFON

8 Beeldspraak 10 Regio nieuws

‘Hanzelijn is absoluut een zegen voor de regio’ december 2012, editie 6

REDACTIE ADRES Postbus 257 8530 AG Lemmer Tel. 0514 - 560166 E-mail info@businessontmoetbusiness.nl

Lelystad wil uitgroeien tot dé watersportstad van Nederland

DIRECTIE Gerda Voorn E-mail info@businessontmoetbusiness.nl

TRAFFIC & COÖRDINATIE E-mail info@businessontmoetbusiness.nl

REDACTIE Remco Voorn | Thijs Wartenbergh Erik Endlich | Gerda Remmers Yvonne de Haan

FOTOGRAFIE Coverfoto: Rahi Rezvani Ebel-Jan Schepers | Frans Davids

VORMGEVING Linda Havelaar-Verhage E-mail studio@businessontmoetbusiness.nl

ADVERTENTIE-­EXPLOITATIE Remco Voorn E-mail remco@businessontmoetbusiness.nl Mobiel 06-52306206

29 Arbeidsmarkt

Werken aan kennis en vaardigheden

UITGEVER Remco Voorn E-mail remco@businessontmoetbusiness.nl

13 TFI nieuws 25 Zakennieuws 26 Sport en economie

36 Ziel en zaligheid

Piet Boon

40 Gadgets 52 Trots

24Kitchen van Jan Dekker groot succes

58 Duurzaamheid

Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer.

60 BOB Katern

Bedrijfswagentestdag midden

14 16 17

Tijd van vernieuwing Deelnemers Autotestdag Verslagen testrijders

nationaal I De nieuwe uitdaging van René Frijters

Gevestigde orde weer aan het denken zetten Word ‘Vriend van BOB’ BOB staat voor Business Ontmoet Business en is een initiatief van Business Company. Kijk voor uitgebreide informatie op www.businessontmoetbusiness.nl. Extra uitgaven kunnen worden aangevraagd door 7,75 euro per uitgave over te maken op bankrekeningnummer 39.82.13.747 t.n.v. Business Publishers Overijssel B.V. o.v.v. gewenste uitgave en aantal.

IV

High Growth Awards podium voor snelle groeiers ‘Als je iets bijzonders doet, kun je groeien’

XIII

Afschrijvingen bereiken recordniveau Europese campagne tegen betalingsachterstand

Abonnementen 47,50 euro per jaar E-mail info@businessontmoetbusiness.nl

COPYRIGHT Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden.

Word Vriend van BOB www.businessontmoetbusiness.nl

B U S I N E S S | N U M M E R 6 | d e c ember 2 0 1 2

Lees nu ook BUSINESS op de Ipad en www.businessontmoetbusiness.nl


Een megasucces, 24Kitchen, het digitale foodkanaal, dat is het. Mediaondernemer en oud-Zwollenaar Jan Dekker (57), algemeendirecteur van 24Kitchen, weet niet wat hem overkomt.

10

52

Een uitbreiding van het bestaande spoorwegnet sinds jaren (1994, de zuidtak bij Amsterdam) en meteen een die voor inwoners van Flevoland en de regio Zwolle van groot belang is: de Hanzelijn.

40

56

60

08

Als de R weer in de maand is, zoals nu, dan zou het goed zijn om flink te zweten in een sauna. Dat zou de weerstand verhogen en ons behoeden voor al te veel gehoest en gesnotter.

Van New York, Peking, Dubai tot Rio de Janeiro, Nederlandse bedrijven veroveren de wereld. Company Translations verzorgt al ruim 17 jaar vertalingen voor de zakelijke markt en overheidsinstellingen.

Business Company, uitgever van dit BUSINESS magazine is tevens organisator van de BOB netwerkbijeenkomsten. BOB staat voor Business Ontmoet Business en heeft als doel: u in contact brengen met goede leads.

Het is zondagochtend twee december en de wekker staat vroeg. We zijn uitgenodigd door Joop van Diest van het Batavia Sailing Center. In Lelystad wordt vandaag de tweede wedstrijd van de 2K Winter Team Racing Series gezeild.

‘Never a dull moment’ bij designer Piet Boon (interieur- en meubel ontwerper). Hij kan af en toe nauwelijks geloven wat er met hem gebeurt.

36

“Ik voel me af en toe net een missionaris die nog veel ongelovigen moet bekeren”. Ondernemer Ruud Koornstra, ook wel duurzaamheidsgoeroe genoemd omdat hij altijd wordt benaderd als het over duurzaamheid gaat.

58


Beeldspraak

8

B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2


Geopend! De Hanzelijn, die Noord-Nederland met de Randstad verbindt, is 6 december officieel geopend door koningin Beatrix. De vorstin kwam, ondanks het slechte weer, op tijd aan met de koninklijke trein. In Lelystad verrichtte ze de officiĂŤle openingshandeling: een druk op een oranje knop. De vijftig kilometer lange Hanzelijn verbindt Lelystad met Zwolle en verkort de reistijd tussen Groningen en de Randstad met een minuut of tien. Het was de bedoeling dat de rit twintig minuten korter zou duren, maar dit doel is nog niet gehaald. Waarschijnlijk levert de Hanzelijn medio 2015 meer tijdwinst op.

B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2

9


REGIO NIEUWS

Ondernemers verwachten veel spin-off van nieuwe spoorverbinding

‘Hanzelijn is absoluut een zegen voor de regio’ Tekst Thijs wartenbergh

Een uitbreiding van het bestaande spoorwegnet sinds jaren (1994, de zuidtak bij Amsterdam) en meteen een die voor inwoners van Flevoland en de regio Zwolle van groot belang is: de Hanzelijn. Studenten uit Lelystad die in Zwolle studeren en vijf kwartier in een bus zitten, zijn – nu de lijn officieel geopend is door koningin Beatrix – een half uur onderweg. VNO-NCW en MKB Nederland zijn dolblij met de spoorlijn, die Lelystad, via Dronten en Kampen met Zwolle, en verder, verbindt. “Dit is een zegen voor de regio”, aldus Jacco Vonhof van VNO-NCW.  

Hanzelijn officieel geopend door koningin Beatrix

10

Het traject bevat ruim 50 km spoor, 88 bouwwerken, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen), een forse verbouwing van station Lelystad en een 800 meter lange tunnel onder het Drontermeer. Het tracé, waar zes jaar aan gebouwd is, telt slechts enkele wissels en geen spoorwegovergangen. De trein gaat maximaal 140 kilometer per uur. De NS denkt dagelijks 32.000 passagiers te gaan vervoeren. Met de komst van de Hanzelijn is er een

B U S I N E S S | N U MMER 5 | n o v e m b e r 2 0 1 2

rechtstreekse verbinding tussen Groningen en Den Haag. Reizigers vanuit Zwolle en Kampen kunnen direct reizen naar Amsterdam in plaats van via Amersfoort. En uiteraard is belangrijk dat Lelystad geen eindstation meer is en ook Dronten per spoor is ontsloten. Per uur rijden er vier treinen, twee Intercity’s en twee Sprinters. In de toekomst, als de maatregelen die onder het project OV SAAL (verbinding Schiphol

Amsterdam Almere Lelystad) vallen gereed zijn, kunnen er meer treinen op het traject gaan rijden. Bovendien kan de reistijd tussen Groningen, Schiphol en Den Haag dan verder verkort worden.

Kwartier

Reizend vanuit de Randstad ben je ongeveer een kwartier sneller in Zwolle dan tot voor kort. Onlangs werd bekend dat de aanleg ca. 90 miljoen euro goedkoper is dan


begroot. De totale kosten waren begroot op ruim 1 miljard euro. Boze tongen beweren dat dit komt omdat niet alles rondom Zwolle is gerealiseerd zoals in de planning lag. ProRail ontkent dit. Alles is gedaan wat er in het oorspronkelijke tracébesluit voor de Hanzelijn gedaan diende te worden”, aldus woordvoerder Jouke Schaafsma. ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland: aanleg, onderhoud, beheer en veiligheid. De grote blikvanger van de Hanzelijn is de bijna één kilometer lange, rode spoorwegbrug, de 'Hanzeboog'. Deze is gebouwd tussen de zomer van 2008 en 2011. De Hanzeboog is een opvallende verbinding tussen de provincies Overijssel en Gelderland en de beide oevers van de IJssel. Sinds 14 juni 2011 rijdt het treinverkeer tussen Zwolle en Amersfoort over de nieuwe brug. Het ontwerp is van Quist Wintermans Architekten/Welling Züblin.

Groeibriljant VNO-NCW’er Jacco Vonhof meent dat het samenwerkingsverband de Regio Zwolle (16 gemeenten omvattend) al jaren in economische zin een groeibriljant is. “Deze regio doet het goed, in vergelijking met andere gebieden is ons land”, zegt hij. “Die positie kan verder versterkt worden door deze nieuwe verbinding, die ervoor zorgt dat Zwolle en omgeving nog beter bereikbaar wordt.” Vonhof stelt dat Zwolle meer dan ooit een spin in het web wordt van allerlei wegen. “Een multimodaal kruispunt”, voert hij aan, ofwel een sterke logistieke factor die diverse vormen van vervoer mogelijk maakt. Hij noemt de A28, de A50, het IJsselmeer, de haven van Kampen, het al bestaande spoor

en dan nu, als slagroom op de taart, de Hanzelijn. Een compleet plaatje van weg, water en spoor.“ Verder hebben we het vliegveld Lelystad in onze achtertuin. De Hanzelijn kan ook voor deze luchthaven een boost betekenen.” Volgens hem krijgt Zwolle en omgeving door haar ligging in ons land nadrukkelijker dan voorheen de positie van hub, overstappunt en doorvoerpunt. “Denk aan alles wat via de haven van Rotterdam en Schiphol verder naar Duitsland en Scandinavië moet. Dat komt via Zwolle." Het is, zeker in deze tijden van crisis, koffiedik kijken om te voorspellen of er veel of weinig bedrijven naar dit gebied zullen komen als gevolg van de Hanzelijn (de effecten ervan worden een jaar gevolgd door hogeschool Windesheim en dan gepresenteerd). “Dat er een en ander gaat gebeuren staat wel vast”, geeft Vonhof aan. "Zwolle heeft goede voorzieningen, om te wonen, te werken, te studeren en te ontspannen. Het is niet voor niets dat hier al grote ondernemingen als Scania, Wehkamp, Abbott en Wärtsilä zijn gevestigd.”

Vertaalslag Volgens directeur Irene Medema van de vereniging Bedrijfskring Lelystad (BKL) kan het bedrijfsleven in Lelystad binnenkort – met de betere verbinding door de Hanzelijn – beschikken over een grotere arbeidspool dan voorheen, “We kunnen nu makkelijker specifieke kennis aantrekken, Bijvoorbeeld vanuit Zwolle en omgeving, omdat we sneller bereikbaar zijn. Ik denk daarbij ook aan technisch personeel, dat steeds schaarser wordt.” De BKL is erg blij met de Hanzelijn, laat ze verder weten. “We zijn beter naar de Randstad gericht qua business”, aldus Medema. Het spoortraject betekent een stimulans voor het multimodaal overslagcentrum aan de kust.

Onderwijsinstellingen strijken neer rondom station Dronten

Corridor De geschiedenis laat zien dat langs corridors van wegen en spoor economische ontwikkelingen ontstaan of versneld plaatsvinden. Die ontwikkeling verwacht ik ook langs de Hanzelijn, laat demissionair gedeputeerde Jaap Lodders van de provincie Flevoland weten. Hij gaat ervan uit dat de Hanzelijn ertoe bijdraagt dat Flevoland steeds meer wordt gezien als een belangrijke schakel tussen de Randstad en Noord- en Oost-Nederland. Gevoegd bij de aanleg van de N 307 (N 23) ontstaat er zodoende een oost-west-corridor.

Nu er nadrukkelijk kansen liggen met de komst van de Hanzelijn, moeten die wel gepakt worden. Hoe doe je dat? “Het is nu een kwestie van een vertaalslag maken. Dat gaan we doen in overleg met ondernemers en overheid. Samen gaan we kijken hoe we deze mogelijkheden het beste kunnen aanwenden om daar optimaal profijt uit te halen.” Tijdens een extra ledenvergadering zal de Hanzelijn binnenkort centraal staan. B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2

11


REGIO NIEUWS

werd er al over gesproken. Ik kwam in 1967 naar Flevoland. Toen is er al ruimte gereserveerd voor het traject. Maar goed, besluiten rondom dit soort grote projecten duren nu eenmaal lang. Ik ben blij, daar niet van. De trein zal in en rondom Dronten extra traffic genereren.” Nu nog de bottleneck bij de Rottebotsluis (N307) oplossen, dan zijn we helemaal tevreden, voegt hij eraan toe.

Primark

Onderwijs Herman Vermeer, voorzitter van ondernemersvereniging ‘De Driehoek’ (Dronten) benadrukt, net als andere betrokken partijen, de verbetering van de bereikbaarheid van steden aan de spoorverbinding. Hij heeft al, net als vele anderen, met voldoening de eerste positieve signalen op dat punt kunnen constateren: het Almere College, het Ichthus College, Landstede MBO en de gemeente Dronten hebben nabij het nieuwe NS-station, begin oktober, een aanzet gegeven tot het realiseren van één onderwijscentrum waar jongeren worden voorbereid op de beroepspraktijk. “Dat is prachtig”, aldus Vermeer, “Het is een enorme stimulans voor het onderwijs, maar tevens voor het bedrijfsleven. Uit die opleidingen komen bedrijfjes voort. Die startende ondernemers blijven in Dronten hangen, is de verwachting. Vooral waar het techniek betreft, zou dit zeer welkom zijn. Het bestaande bedrijfsleven kan dan doorgroeien. Dat is belangrijk omdat veel groei in het mkb uit uitbreidingen voortkomt.” Wat betreft het tijdstip van realisatie van de Hanzelijn, komt dit tracé geen dag te vroeg. “Ik zou bijna zeggen, het werd tijd. In 1965

12

B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2

Martin Ort, directeur van de ondernemersvereniging in het Stadshart van Almere, denkt dat de Hanzelijn ook voor ondernemers in het centrum van Almere Stad goed kan uitpakken. De publiekstrekker bij uitstek, Primark (dat blijkt ook in andere steden met zo’n vestiging), is vlak naast het NS station Almere Centraal gesitueerd. “Ideaal voor bezoekers van buiten Almere. We verwachten dat de Hanzelijn een injectie betekent voor de winkels in Almere Stad. In het centrum zijn 400 winkels, dat op zich is al een attractie.” Primark is een zaak die goedkope textiel aanbiedt. De winkel telt 4000 vierkante vloeroppervlakte en gaat medio december

open. Het is de grootste winkel van dit merk in Nederland. Niet voor lang, in Eindhoven komt een filiaal die bijna tweemaal zo groot, 7.500 vierkante meter, telt.

Spoorzone De Zwolse wethouder René de Heer (Economische Zaken) denkt dat met name het stationsgebied de Spoorzone, een van de belangrijkste ontwikkelingsgebieden voor Zwolle, kan profiteren van de Hanzelijn. De Spoorzone ligt strategisch tussen de historische binnenstad en de wijken Hanzeland en Zwolle-Zuid en nabij het fraaie IJssellandschap. “Stationsgebieden in Nederland”, aldus De Heer, “ontwikkelen zich steeds meer als economische bronpunten. De locatie leent zich bij uitstek voor vestiging van hoogwaardige stedelijke en regionale voorzieningen waardoor de regionale betekenis van Zwolle toe zal nemen. Zwolle wordt het tweede intercity-station van Nederland qua treinbewegingen. We denken dat de Hanzelijn verder zorgt voor een toeloop in het centrum, met dagjesmensen die voor traffic zorgen en omzet in de binnenstad.”


TFI NIEUWS

Nieuw regeerakkoord heeft ingrijpende gevolgen

‘De zorg zal opnieuw ontworpen moeten worden’ De gezondheidszorg in Nederland staat aan de vooravond van een ingrijpende transformatie. De burger gaat betalen en zal steeds meer zelf moeten doen. In het recent afgesloten regeer­ akkoord staan vergaande maatregelen. Zo verdwijnt een groot deel van de huishoudelijke hulp uit de Wmo en wordt de persoonlijke verzorging en begeleiding uit de AWBZ gehaald. Wij legden Joost Nauta, oprichter van Joost Zorgt, een (thuis) zorgorganisatie ontstaan vanuit het perspectief van de zorg­ vrager, een aantal pittige vragen voor. ‘Het wordt hard werken de komende jaren,’ begint Joost Nauta. Wendbaar zijn, anticiperen en de uitdaging blijven zien, is zijn devies. ‘Er zijn ook kansen; per slot van rekening groeit de zorg.’ Over de consequenties die de maatregelen zullen hebben voor de medewerkers van Joost Zorgt kan hij kort zijn: ‘Het werk moet toch gedaan worden. De vergoedingen zullen naar beneden gaan en er moet afgebouwd worden tot het minimaal noodzakelijke.’ Van de medewerkers zal een grotere flexibiliteit worden vereist.

Volgens Nauta is met het regeerakkoord een nieuwe weg ingeslagen. ‘Er zal een nieuwe garde aan zorgpersoneel moeten komen met andere voorwaarden. De zorg zal opnieuw moeten worden ontworpen.’

Rol gemeenten

Bij de gemeenten zal nog veel moeten gebeuren voordat zij hun rol, namelijk de verantwoordelijkheid voor activiteiten op het gebied van ondersteuning, begeleiding en verzorging, kunnen oppakken. Nauta hoopt dat efficiënt omgegaan zal

‘NEDERLANDSE GAMESINDUSTRIE IN DE LIFT’ De Nederlandse gamesindustrie: jong, dynamisch, volop in ontwikkeling met veel groeipotentie. Dit is de conclusie die getrokken kan worden uit de Gamesmonitor 2012, een onderzoek naar de staat van de Nederlandse gamesindustrie. TFI heeft in samenwerking met Control Magazine, de Dutch Games Association, iMMovator, Dutch Game Garden, onderzoeks­ instituut TNO en Monpellier Venture onderzoek gedaan naar verschil­ lende onderdelen binnen de gamesector. Naast omvang en groei van gamebedrijven is ook onderzoek gedaan naar (internationale) samen­ werking tussen bedrijven en kennisinstellingen, ambitie en gewenste of noodzakelijke ondersteuning om verdere ontwikkeling te stimuleren. De gamesindustrie in Nederland bestaat uit circa 330 bedrijven, samen goed voor 3.000 banen. In vergelijking met de Gamesmonitor 2010 is het aantal gamebedrijven nagenoeg verdubbeld en het aantal banen en geraamde omzet flink toegenomen. De Gamesmonitor 2012 is te vinden via www.taskforceinnovatie.nl

Joost Nauta: ‘Ik vind dat er een garantie moet bestaan voor de allerzwaksten.’

worden met bestaande kennis. Hoewel hij de gedachte achter de wijzigingen begrijpt, vraagt hij zich af hoe dit er in de praktijk uit zal zien. ‘Ik vind dat er een garantie moet bestaan voor de allerzwaksten, geborgd op landelijk niveau. De gehandicaptenzorg zou bijvoorbeeld in een afgeslankte AWBZ moeten blijven bestaan.’

Integrale zorg

Joost Zorgt staat voor integrale zorg, oftewel; één loket waar de burger terecht kan met al zijn zorgvragen. Het wordt echter steeds moeilijker zorg op deze manier aan te bieden, want als een deel ervan naar de gemeenten gaat, wordt deze overal verschillend. ‘Wanneer je bijvoorbeeld als rolstoelgebruiker verhuist van Utrecht naar Amsterdam is het de vraag of de nieuwe gemeente de rolstoel wil overnemen.’ De mobiliteit van gehandicapten wordt op deze manier beperkt en dat is volgens de oprichter van Joost Zorgt een zorgelijke ontwikkeling. B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2

13


Autotestdag

Bedrijfswagentestdag:

Tijd van vernieuwing De markt voor bedrijfswagens kent in Nederland circa 1 miljoen voertuigen waarvan circa 45% in handen is van privépersonen. Een enorme markt waarin op dit moment veel gebeurt. De belangrijke spelers op deze markt introduceren dit najaar compleet nieuwe modellen. Auto’s die inspelen op de belangrijke trend om de autokosten verder te kunnen verlagen. Met de hoge brandstofkosten van dit moment is het tegelijkertijd ook interessant om te inventariseren welke alternatieven er voorhanden zijn. Aardgas en elektrisch rijden blijken steeds vaker interessant voor specifieke gebruikers. Een goed moment voor onze jaarlijkse autotestdag van bedrijfswagens. Tijdens een autotestdag worden ondernemers uitgenodigd om een dag in een auto van een regionale dealer te rijden. De testrijders worden geselecteerd op hun bedrijfsactiviteiten zodat er een passende match tot stand komt tussen auto en berijder. Alle testrijders krijgen van de redactie van dit magazine het verzoek hun persoonlijke bevindingen in een verslag met u te delen. De testverslagen leest u op de komende pagina's. Testverslagen uit de praktijk,

14

B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2

waarbij eerlijke en onafhankelijke meningen over de auto’s u laten kennismaken met het aanbod in de markt.

Nieuwe technologie Ten opzichte van 2012 is de belangstelling voor bedrijfswagens dit jaar groot. Bovenstaande cijfers geven al aan dat de grenzen tussen bedrijfs- en personenwagens steeds meer vervagen. Aan de ene zijde heb je de zakelijke gebruiker die puur voor zijn bedrijfs-

voering één of meerdere ‘bestelwagens’ heeft rijden. Voor deze gebruikers is er veel te winnen. Fabrikanten hebben de afgelopen jaren volop geïnvesteerd in innovatieve, nieuwe technologie waarmee de gebruikskosten naar beneden kunnen. Het zogenaamde ‘total cost of ownership’ komt daarmee veel gunstiger uit. Indien u een fors wagenpark heeft rijden, is dit een belangrijk aandachtspunt om met uw dealer te bespreken. Voor deze


specifieke gebruik, kunt u overwegen over te stappen op elektrische aandrijving of op het rijden op aardgas.

Maak kennis met het aanbod uit de markt

doelgroep biedt ook de mogelijkheid van een alternatieve brandstof stof tot nadenken. Afhankelijk van uw

Aan de andere zijde heb je de kleine zakelijke gebruiker die kiest voor het rijden op een grijs kenteken. Deze kan gaan winkelen bij alle grote bekende merken zoals Ford, Peugeot, Mercedes-Benz, Renault, Fiat en andere. In en rond de stad is er ook veel ontwikkeling. Hippe stadsvoertuigen en elektrische voertuigen zie je steeds

vaker in het stadsbeeld terug. Vele diverse merken springen hier op in. Renault heeft met haar ZE-lijn zelfs een complete elektrische modellijn geïntroduceerd. Het merk loopt hiermee voor op de markt en dat mag zeker gedurfd genoemd worden. Voor u is er in het aanbod van bedrijfswagens zeker iets te kiezen. Met deze testdag bieden wij u een eerste oriëntatiemogelijkheid. Wij zouden willen zeggen: ‘Ga zelf ook eens in gesprek met een dealer of maak een afspraak voor uw eigen testrit’. n

B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2

15


AUTOTESTDAG

Specificaties testauto’s Op deze pagina vindt u de dealers en de gegevens van hun testauto’s. Behalve de belangrijkste gegevens en de prijzen, ziet u een nummerverwijzing naar de pagina waarop de betreffende testauto belicht wordt.

Autobedrijf Bochane Mafait Merk: Renault Model: Trafic L2H1 DCI 115 Type: Black Edition Verkoopprijs: 22.940,00 euro Leaseprijs: 678,00 euro excl. brandstof Pagina: 21 Martien de Jong (links) en Floris Kruijsifix

Cosmo Trucks Almere Merk: Fiat Professional Model: Doblo Cargo 1,3 multijet Type: SX Verkoopprijs: 12.020,00 euro Leaseprijs: 336,00 euro Pagina: 18 Tobias Teleng

Nefkens Gooi & Eemland B.V.

Rob Hakvoort (links) en Erik Westerbeek

Merk: Peugeot Model: Expert Dubbele Cabine Type: L2H1 160HDi Profit+ Verkoopprijs: 25.252,75 euro excl b.t.w. Leaseprijs: 553,57 euro (full operational, obv. 30.000 p/jr, 4 jaar, excl. b.t.w.) Pagina: 20

Schurer-Kamphuis Merk: Ford Model: Transit Custom Type: Trend 270 L1H1 100pk Verkoopprijs: 23.150,00 euro Leaseprijs: 388,00 euro Pagina: 19 Hans Schurer

Stern Auto B.V. Merk: Mercedes-Benz Model: Citan Type: 108 CDI L Gesloten Bestelwagen Verkoopprijs: 15.535,00 euro ex btw/bpm Leaseprijs: 444,92 euro Pagina: 17 Cindy de Rooy

16

B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2


Autotestdag Dea lerbedrijf: S te rn auto Hilve rs um BV te h i lv er s u m

Mercedes-Benz Citan:

Een geweldig goed uitzicht over de weg Testverslag van: Arno Reijnen Bedrijf: ardecoratie www.ardecoratie.nl

Het merk is mij bekend en de verwachting was daarom ook erg hoog. Ik rijd zelf ook Mercedes-Benz, ik vind het aangenaam een comfortabele auto te rijden. De ontvangst bij de dealer was zeer bijzonder en prettig. Mijn contact, Martijn Gompel, toonde wederzijdse belangstelling en is een bijzonder aardige persoon. Reacties van medeweggebruikers waren wel opvallend. Het viel mij op dat er regelmatig naar de auto werd gekeken. Dit kwam natuurlijk omdat het model nieuw is. Ik kreeg zelfs een compliment van een klant. Hij vond dat het een verbetering was van de auto die ik normaal rij. Eindelijk kan ik als fotograaf mijn infra rood warmte panelen vervoeren. De auto is lekker ruim en rij-echt. Er is geen vreemde rammel en alles zit op de plek waar het hoort. Ik moet wel zeggen: deze auto was met handgeschakelde versnellingsbak en ik heb voorkeur voor een automaat. Dat valt natuurlijk zo in te vullen. De auto rijd vlot en pakt direct de snelheid die je wenst. Ik vind het een echte fijne bedrijfsauto en een auto die ook zeer zuinig is. Gedurende mijn testdag heb ik een verbruik gehad van 1 op 20, met 1 liter diesel kom je dus ruim

20 kilometer ver. Specifieke innovatieve snufjes in de auto: bij het stoplicht slaat de motor af en bij het weg rijden slaat hij weer snel aan. Het rijgedrag is ronduit goed en prettig. Zeker voor een bestelwagen heb ik het bijzonder prettig ervaren in deze auto te mogen rijden. Ook het uiterlijk is fraai. De kracht van de verschijning van deze auto is dat hij niet erg opvalt. Het interieur is ruim, eenvoudig maar functioneel. De stoelen hadden van mij wel iets comfortabeler gemogen. Deze auto roept een prettige emotie bij me op. Zuinig en je kunt in

de grote laadruimte veel vervoeren. De testdag vond ik heel fijn en ben ook erg gelukkig dat ik me heb aangemeld voor deze test. Ik ben zeer merktrouw en rijd al jaren Mercedes. Mijn droomauto is een Mercedes-Benz CLS Shooting Brake 350 CDI maar daar kunnen mijn infraroodwarmtepanelen niet in vervoerd worden. Ik hecht grote waarde aan een zuinige auto, ik schaf een bedrijfsauto aan als het ook meerwaarde oplevert. Deze Mercedes-Benz Citan is zeker een goede optie. B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2

17


AUTOTESTDAG Dealerbe d rij f: C o s m o T ruck s te A l me r e

Fiat Doblo 1.3 SX:

We hopen dat we nog lang zaken met elkaar kunnen doen

Testverslag van: Arjen Wichgers Bedrijf: Facility & Montage Service www.fmservice.nl

Facility en Montage Service is 6 jaar geleden opgericht als een montagebedrijf in kantoormeubelen. Door de financiële crisis bleven de investeringen in nieuwe kantoormeubelen achter en zijn we meer de nadruk gaan leggen op onze facilitaire dienstverlening. We verzorgen voor grote kantoren en banken de handyman diensten, interne verhuizingen, maar ook dagelijks klein onderhoud aan gebouw en terrein. Voor onze bestaande klanten bieden we de aanvullende service van glasbewassing met TuckerPool systeem en hebben we de mogelijkheid tot opslag van kantoormeubelen die nu tijdelijk niet worden gebruikt. Tevreden klanten en het leveren van kwaliteit staan bij ons hoog in het vaandel. Onze veelzijdige dienstverlening, verlangt kwalitatieve bedrijfsmiddelen. Voor onze onderneming hebben we daarom een Fiat Ducato 3.0 automaat met dubbele cabine

18

B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2

aangeschaft. Een comfortabele veelzijdige bedrijfsbus met een uitstekende trekkracht. De bestelauto hebben we ingericht met een vaste bedrijfswagen inrichting. Onze hulpmiddelen hebben hierin hun vaste plaats. Met de trekkracht van 2500 kg is het rijden met een aanhanger gevuld met meubilair, of een TuckerPool aanhanger vol met gedemineraliseerd water een ‘makkie’ . Onlangs hebben we onze onderneming uitgebreid met een Fiat Fiorino. We hebben opnieuw voor Fiat gekozen, omdat we tevreden zijn over de auto’s. Maar wat minstens zo belangrijk is, is dat we tevreden zijn over de service, kwaliteit van onze dealer CosmoTrucks en het meedenken van Tobias Teleng, adviseur bij CosmoTrucks. Ook het onderhoud is bij CosmoTrucks in goede handen. We hopen dat we nog lang zaken met elkaar kunnen doen.

Voor de bedrijfsauto testdag heeft Arjen Wichgers, eigenaar van Facility & Montage Service een dag mogen test rijden in de Fiat Doblo 1.3 SX met een laadvermogen van 1025 kg van CosmoTrucks. De Fiat Doblo rijdt soepel en heeft een goede wegligging. Het interieur is ruim en er is veel laadruimte. De SX heeft eigenlijk alles wat je nodig hebt. De uitstraling vinden we leuk en in het gebruik is het een zuinige auto. De Fiat Doblo waar wij mee reden, was voorzien van het Bleu & Me systeem. In combinatie met de navigatie van TomTom brengt deze uitstekende bedrijfswagen je naar iedere gewenste plaats. Plezierig is ook de stuurbediening van de mobiele telefoon. De Fiat Doblo is een praktische betaalbare bestelauto, die voor ons werk een prima aanvulling zou kunnen zijn. n


AUTOTESTDAG Dea lerbedrijf: Fo rd Sch ure r- K am p h uis

Ford Transit Custom:

De wegligging en het stuurgedrag is helemaal super Testverslag van: Gerwin van den Os Bedrijf: Spyker Automobielen B.V. www.spykercars.nl

goed te zien dat mensen nieuwsgierig zijn naar deze auto. Dat is erg leuk om te zien. Persoonlijk vind ik de neus van de auto het mooiste.

Bij binnenkomst van de nette showroom van Schurer-Kamphuis aan de Strubbenweg te Almere, gaat mijn telefoon. Het is Hans Schurer, hij was benieuwd of ik al onderweg was. Ik zei: “Nou, sterker nog, ik sta al in de showroom.” We treffen elkaar bij zijn kantoor, en onder het genot van een kop koffie krijg ik een uitleg van de nieuwe Ford Transit Custom en de modellen die er nog zullen volgen in de komende tijd. Ook krijg ik een stuk uitleg van een nieuwe after sales strategie (werkplaats/service) omtrent Ford Bedrijfswagens. Na dit duidelijke verhaal lopen we naar buiten naar de Transit. Daar staat hij, mooi wit van kleur en een hele sprekende verschijning die duidelijk zichtbaar afkomt van de mooie lijn die ze ook bij de personenwagens hebben de laatste jaren. Bij het starten van de auto viel mij op dat de auto heel stil is. Ik moest wel even wennen aan alle

knopjes op het met leer beklede stuurwiel en op het dashboard. Eerst maar eens mijn telefoon verbinden met SYNC (het bluetooth systeem) Dat ging vrij gemakkelijk. Dan het rijden. De koppeling voelt zeer licht aan, het gaspedaal daarentegen weer wat zwaar. Had van mij allebei iets het tegenovergestelde gemogen. Wat mij opviel is dat het een auto is waar je snel aan went, alsof je er al jaren mee rijdt. Terwijl ik op de grote weg rijd, kijk ik nog maar eens om mij heen naar het interieur van de auto. Alles ziet er solide uit. Er wordt bij Ford geprobeerd om je het gevoel te geven dat je in een personenwagen zit. Dat is zeker gelukt. Deze Transit is voorzien van een hoop opties, Lane assist, driver alert, cruisecontrol, navigatie, USB/AUX aansluiting met daarnaast 12V boven het instrumentenpaneel onder een afsluitbare klep. Dus ideaal voor je iPod, mp3 speler enz. Bij de stoplichten en ook bij mijn werk is

De laadruimte is ruim. Drie europallets kunnen makkelijk achter elkaar en wat erg handig is, is dat je een luikje kunt openen onder de stoel wat je de mogelijkheid geeft om 3m lengtes te laden. Wat ook erg opviel was de verlichting in de laadruimte, op 4 plekken mooie LED units waarmee de gehele ruimte wordt verlicht. De achterdeuren zijn voorzien van stevige scharnieren en je kunt deze makkelijk omzetten waardoor de deuren 180 graden open kunnen. Ik ben richting Amsterdam gereden om de snelweg op te gaan. Op de Eco stand gebruikt de auto maar 75% van zijn vermogen. Daardoor is de max snelheid ook maar 115 km/h. Als je dit uitzet kun je gewoon lekker met het verkeer meerijden. Deze auto is voorzien van een 100pk motor. Persoonlijk vind ik hem te licht. Het brandstofverbruik van deze auto is absoluut goed. De wegligging en het stuurgedrag is helemaal super van deze auto. Je voelt goed wat er gebeurt als je remt of stuurt. Absoluut een pluspunt van de auto. B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2

19


autoTESTDAG Dealerbe d rij f: P e ug e o t N e fk e n s G ooi & E e ml a n d B . V. t e A mer s f oort

Peugeot Expert Dubbele Cabine 160pk HDI Automaat:

Geheel naar mijn wensen De ontvangst bij dealerbedrijf Nefkens met Erik Westerbeek was zeer prettig waardoor ik, deze testrit met een goed gevoel begon.

Ik ben gewend om Duitse auto’s te rijden en ik moet eerlijk zeggen dat deze auto meer dan voldeed aan mijn verwachtingspatroon. Het verbaasde mij dan ook niet dat de reacties van collega’s en familie heel goed waren. Ze waren het met mij eens en vonden de Peugeot Expert erg mooi maar ook fijn rijden. Bij het dichtdoen van de deuren klinkt het niet als de Duitse degelijkheid, maar ik heb nu niet het idee dat de kwaliteit daarmee minder is. De auto heeft goede rijprestaties, is erg snel optrekkend en ligt goed op de weg. Het rijgedrag van de Peugeot zowel in de stad als op de snelweg is goed. Tot 140 km maakt de auto weinig lawaai, kom je daar boven gaan windgeluiden parten spelen. De uitstraling van de auto is goed en het interieur is netjes afgewerkt en je hebt niet het gevoel dat je in een bedrijfswagen zit. Er zitten veel snufjes in de wagen, als je iets verkeerd doet, krijg je een antwoord van de boordcomputer.

20

B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2

Een minpunt is toch wel de snelheidsmeter, deze geeft geen 80, 100 of 120 km aan. Voor de aanschaf van een nieuwe auto vind ik de laadruimte en degelijkheid erg belangrijk. Bij deze Peugeot Expert voldeed dit helemaal aan mijn wensen. De bedrijfsautotestdag, georganiseerd door de BusinessCompany vond ik erg interessant. Het heeft me toch een ander beeld gegeven op de aanschaf van een nieuwe bedrijfsauto. Ik moet zeggen dat ik erg

merkgetrouw was, maar nu ik deze auto heb gereden en de prijs die ik voor een Duitse auto moet betalen, denk ik dat ik bij een volgende aanschaf toch om ga.

Testverslag van: Bert Veenma Bedrijf: Veenma Installatie Techniek www.veenma.org


Autotestdag Dea lerbedrijf: Re n ault d e al e r B o ch an e te L ely s ta d

Renault Trafic Black Edition:

Een geweldig goed uitzicht over de weg Als architect zit ik weliswaar niet dagelijks op de weg, maar maak toch nog heel wat kilometers. Bedrijfspresentaties met maquettes en grote panelen maken ondanks het ‘digitale’ tijdperk deel uit van mijn externe bezoeken. Dan is een auto met veel ruimte erg handig mede omdat wij ook vaak producten waaronder zware edelstenen bij de groothandel in het zuiden van Duitsland ophalen (voor ‘Aquarius, beauty en wellness’ van mijn vrouw Ans). Vandaar dat ik mij ook graag aanmeldde voor een testrit met een bedrijfsauto en mijn vrouw als bijrijder mee ging. Het werd de Renault Trafic die klaar stond bij Renault dealer Bochane te Lelystad. Deze fraaie bedrijfswagen oogt direct goed. De bediening was zeer logisch, veel uitleg was daarom ook niet nodig. Direct bij het instappen of beter ‘inklimmen’, want de instap is vrij hoog ervaarden wij de enorme ruimte welke de cabine biedt. Ans merkte wel vrijwel direct op dat er geen make-up spiegels in de verder zeer luxe uitgevoerde cabine waren. De hoge zit was voor mij zeer prettig en bood een geweldig goed overzicht op de weg. Ook merkte ik dat bestuurders van kleine auto’s welke ik inhaalde nogal ‘omhoog’ keken toen wij passeerden. De krachtige snelle dieselmotor was relatief stil, zodat we een leuke radiozender konden opzoeken en mooie muziek luisterden. Wat ik zeer waardeerde was de wendbaarheid van de auto, die zich overigens ook bij hogere snelheid voortreffelijk liet corrigeren na

wat bedenkelijke manoeuvres van ‘medeweggebruikers’. Hierbij waren de grote spiegels een grote hulp om snel de situatie van het achterop komende verkeer te kunnen beoordelen. De dubbele cabine maakt de auto ook goed bruikbaar voor vakanties en familie uitstapjes. Verder vonden wij zowel het interieur als ook het exterieur fraai gestyled, zeker in de uitvoering waarin wij reden, de ‘Black Edition’. Na enige uren gereden te hebben stap je uitgerust uit door de comfortabele stoelen, die naar mijn idee wel iets breder hadden

gemogen. In het kort een prettige makkelijk bestuurbare bedrijfswagen met vele mogelijkheden, die zeker een optie is om zelf te kopen. Wel blijft het bukken naar de handrem nog een vreemde ervaring, maar dat mag het totaalbeeld niet beïnvloeden.

Testverslag van: René Smit Bedrijf: René Smit architecten BNA www.renesmitarchitecten.nl B U S I N E S S | N U MMER 5 | n o v e m b e r 2 0 1 2

21


REGIO NIEUWS

Ondernemersgala 2013:

Kamer van Koophandel en BKL luiden samen het nieuwe jaar in De Kamer van Koophandel slaat een nieuwe weg in met haar nieuwjaarsbijeenkomst. In 2013 is er voor het eerst sinds jaren geen grootschalige ontvangst meer op één plek, maar sluit ze aan bij bestaande nieuwjaarsbijeenkomsten.

Daarmee benadrukt de KvK het belang van samenwerking met organisaties in de regio. Dat is van groot belang nu er in de komende jaren forse veranderingen op komst zijn. De huidige KvK's worden samengevoegd tot één landelijke organisatie met een kleiner aantal vestigingen. Op die vestigingen, ondernemerspleinen genaamd, leveren zowel publieke als private partijen gezamenlijk diensten aan de ondernemer of zij die dat willen worden. Hier kunnen ondernemers meerdere zaken in één keer afhandelen en kennis en inspiratie opdoen bij meerdere partijen.

Iedereen wil op z’n allermooist vastgelegd worden

Aan het woord Ton Voortman, directeur economische ontwikkeling van de KvK Gooi-, Eem- en Flevoland. “Onze vestiging in Amersfoort is eind vorig jaar omgevormd tot Ondernemersplaza, waarin we bij wijze van pilot verschillende publieke en private dienstverleners hebben

22

B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2

ondergebracht. Het is een ontmoetingscentrum voor starters en ondernemers, een soort clubhuis. Je kunt er niet alleen zaken doen met de KvK, maar bijvoorbeeld ook met de Belastingdienst. Dat scheelt een hoop tijd en moeite. We houden daarom samen met onze partners in januari een nieuwsjaarsontmoeting in Ondernemersplaza”. “In Hilversum sluiten we aan bij de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van de gemeente en de Hilversumse bedrijvenkring. Het thema daarvan is verbinden. Daarom ligt het voor de hand dat wij als KvK zorgen voor de verbinding met ondernemers in de regio”. “In Flevoland viel ons oog al snel op het BKL Ondernemersgala. We komen hier al jaren als gast met vertegenwoordigers van ons bestuur en directie. Wat opvalt is, dat dit gala geen Lelystadse aangelegenheid is

maar een bovenlokale uitstraling en aantrekkingskracht heeft. Dat is knap werk van de organisatie. Samenwerking met de KvK kan die regionale uitstraling verder versterken. Andries Greiner, voorzitter BKL, en Petra Botter, oud-directeur en nog steeds verantwoordelijk voor de organisatie van dit gala waren gelijk enthousiast over de samenwerking”. Petra vult aan dat zij het gala organiseert in een samenwerking met het Organisatieburo uit Lelystad. “Karin Bouwmeester en ik hebben het gesprek gevoerd met Ton en natuurlijk ben ik trots als deze vraag gesteld wordt. Een samenwerking met de KvK vind ik net zo’n grote eer als het feit dat wij al tweemaal het Stan Huygens Journaal hebben gehaald met ons gala. Het is ook moeilijk om uit te leggen wat er allemaal bij komt kijken om een dergelijk groot gala neer te zetten. Dat is iets dat bij Karin en mij in onze genen zit” lacht zij. “De Bedrijfskring Lelystad bestaat al 37 jaar” gaat Petra verder. “Van de allereerste nieuwjaarsreceptie tot aan een ondernemersgala waar 800 gasten acte de


présance geven zit een hele historie. Ik mocht vijfenhalf jaar geleden het stokje overnemen van Rinkje Tromp. Ons Agoratheater was net gereed en natuurlijk was dat direct mijn eerste keuze voor een locatie. Immers, een gala verdient een ambiance. Belangrijk vond ik ook het invoeren van een dresscode. Dat hebben Camiel Maenhout -oud voorzitter BKLen ik stapsgewijs gedaan. Eerst de dresscode black tie met een uitleg voor de jongere generatie, daarna de dresscode en daarna een strikte dresscode. Jeans worden echt geweigerd. Zo is er ook gedacht aan een enorme grote fotolijst waarvoor geposeerd kan worden. Iedereen wil op z’n allermooist vastgelegd worden die avond. Het hele theater ademt gala en alle zalen zijn voorzien van entertainment en proeverijen. Voor iedereen is er iets van zijn of haar gading te vinden en te beleven.”

Speciale modeshow Dat het galafeest een bijzonder en belangrijk evenement is in Lelystad blijkt onder meer uit het feit dat een aantal weken voorafgaand aan het feest een speciale modeshow wordt gehouden. De BKL presenteert dan de laatste modellen op het

gebied van galakleding, galakapsels en spraakmakende make-up. Op 22 november werd deze show voor meer dan honderd vrouwen verzorgd in het Apollo Hotel. Verschillende BKL leden presenteerden deze avond aanverwante diensten en producten. Ook aan een Goodiebag wordt altijd gedacht. Petra: “Vanuit de gedachte dat veel vrouwen een druk bestaan leiden, is het initiatief voor deze modeshow vijf jaar geleden tot stand gekomen. Afspraken voor kapper en schoonheidsspecialiste kunnen nog dezelfde avond worden vastgelegd, galakleding kan worden gereserveerd of aangeschaft. Zo kan de Lelystadse zakenvrouw op een toegankelijke en laagdrempelige manier de nodige voorbereidingen treffen voor het ondernemersgala.” Het BKL Gala is hèt feest waar ondernemend Lelystad over praat en naar uitkijkt. Tijdens het feest houdt de BKL-voorzitter de jaarrede, waarin hij de economische ontwikkeling op de korrel neemt en aangeeft hoe de Bedrijfskring daarop inspeelt. Tevens vindt de uitreiking van de BKL Trofee plaats. De winnaar van de trofee mag zich een jaar lang ‘Ondernemer van het jaar’ noemen en wordt door de leden van de

BKL zelf gekozen, op voordracht van een deskundige jury. Voorts kunnen de gasten kennismaken met Irene Medema, de nieuwe directeur van de BKL, die ook het gala presenteert. “Natuurlijk kan een dergelijk groot gala niet georganiseerd worden zonder sponsors” vertelt Petra. “Trots ben ik dan ook op onze hoofdsponsors. Ik vind het mooi u te melden dat Rabobank Flevoland daar een van is. Rabobank Flevoland is een lokale bank die midden in de samenleving staat. Zij hechten groot belang aan de plaatselijke netwerken en zijn volop betrokken bij de ondernemers in onze regio. Daarom ondersteunt de Rabobank ook dit jaar weer het gala.”

Kaarten voor het Ondernemersgala 2013 zijn te bestellen via www.bklfeest.nl.

B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2

23


advies

De pot op Veel ondernemers doen hun zaken in het juridische jasje van een besloten vennootschap. Dat is verstandig want de ondernemersrisico´s kun je dan goed afschermen van het privé vermogen. Meestal hebben deze directeuren groot aandeelhouders (dga’s) ook een Holding B.V. waar bijvoorbeeld het bedrijfspand in zit en de langlopende schulden aan de bank. Veel dga’s hebben ook hun eigen pensioen in de Holding geregeld.

mr. Otto Brands Belastingadviseur van Meeuwsen Ten Hoopen Lelystad

Hoe werkt dat? De Holding B.V. stelt een contract op met de dga waarin wordt toegezegd dat de Holding een pensioen zal gaan uitkeren vanaf de 65e (straks 67e) verjaardag. De Holding B.V. mag hiervoor elk jaar geld reserveren in zijn eigen B.V. De fiscus accepteert dat je deze reservering ook alvast als aftrekpost mag nemen in je B.V. Altijd leuk een aftrekpost. Uiteraard zijn de pensioenuitkeringen (in de verre toekomst) niet aftrekbaar in de B.V. en als inkomen belast bij de dga. Tot zover een kabbelend beekje. Dan nu de stortvloed. Er zijn zeker 10 redenen om onmiddellijk met deze flauwekul te stoppen. Tien keer Den Haag als reden opschrijven is een optie maar ik zal kort een aantal bezwaren toelichten. De wetgever zit zo bovenop de spelregels van pensioenen dat je als ondernemer werkelijk niet meer gaat over wat je wel of niet mag doen met je eigen reservering. Bij echtscheiding ben je in veel gevallen verplicht meer dan de helft van de toezegging aan je vrouw mee te geven. Bij overlijden van de dga is er ook vaak een nabestaandenpensioen toegezegd. Dit houdt in dat de B.V. dan verplicht is om de weduwe een levenslang pensioen uit te keren vanaf het moment van overlijden van

24

B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2

de dga. Dat is –als je dat deel niet hebt verzekerd- een grote verplichting voor je B.V. waar je B.V. gerust aan failliet zou kunnen gaan. Bij overdracht van de pensioenpot aan een aparte pensioen B.V. moet je tegenwoordig hogere wiskunde gestudeerd hebben om vast te stellen welk bedrag je precies moet overdragen. Ik ken situaties waarin de belastingdienst er zelf al ruim een jaar op studeert of met extreem hoge bedragen komt. Door de lage marktrente moet de verplichting op de balans tegenwoordig namelijk veel hoger gewaardeerd worden dan voorheen. Fiscaal mag je deze hogere verplichting echter niet aftrekken. Een hoge verplichting op je balans betekent automatisch dat er minder eigen vermogen is om als dividend uit te keren. Bovendien stelt de belastingdienst zich op het standpunt dat je geen dividend mag uitkeren als dit ten koste zou kunnen gaan van je toekomstige pensioenuitkeringen. Die zijn immers belast en dat wil de fiscus graag zo houden. Als straf voor teveel dividend uitkeren heeft de fiscus de stelling achter de hand dat je dan je pensioen hebt afgekocht. Dan moet je afrekenen over de hele pensioenpot tegen tarieven waar links Nederland haar handen bij zou aflikken! De pot op dus met de pensioenpot in eigen beheer en in de toekomst gewoon lekker ouderwets geld oppotten in je eigen Holding B.V.! Het is mooi geweest.


zakennieuws

Werk van intercedent verandert komende tijd

Klant vraagt meer van accountantskantoren

Het vak van intercedent bij uitzendbureaus zal de komende jaren flink veranderen. Technologische ontwikkelingen, toenemende druk van opdrachtgevers en een veranderende arbeidsmarkt vragen om specifieke capaciteiten van de consulent op het uitzendbureau. Dat blijkt uit het onderzoek De Intercedent heeft de toekomst!, dat de brancheorganisaties ABU en NBBU in de uitzendbranche hebben laten uitvoeren onder directies en HR-managers in de uitzendbranche. De intercedent blijft de duizendpoot die hij nu ook is. Maar nog meer dan nu is de intercedent van de toekomst de omgevingsgerichte, innovatieve en commerciële netwerker. De vestiging in de straat is niet langer het vanzelfsprekende middelpunt en werkprocessen veranderen. De intercedent moet daarom anders worden opgeleid qua kennis en vaardigheden. 

Accountantskantoren willen hun dienstverlening uitbreiden omdat de omzet behaald met traditionele activiteiten onder druk staat. Ondernemers staan best open voor die extra diensten, maar geven tegelijkertijd aan dat hun accountants nog te weinig uit zichzelf in actie komen om de klanten echt te helpen bij het ondernemen. De veranderingen die nodig zijn om extra diensten te gaan verlenen gaan veel verder dan een andere houding alleen. Het gaat bijvoorbeeld om aanpassing van strategie, bedrijfsmodel, bedieningsconcept, organisatie en de relatie met klanten. Deze ingrijpende wijzigingen zijn nodig om als accountantskantoor ook in de toekomst bestaansrecht te houden. blijkt uit een enquête van het ING Economisch Bureau en De Zaak die is gehouden onder ruim 300 MKB’ers.

Hollandse groene stroom beter WISE stelt sjoemelstroom aan de kaak en haalt bedrijven over om Hollandse groene stroom te kopen. 30 % van de Nederlandse stroommix bestaat uit 'groene stroom'. Maar slechts 10% wordt ook echt in Nederland zelf geproduceerd. De rest wordt vergroend met certificaten van Noorse waterkracht. ‘Sjoemelstroom’ dus. WISE gaat hier wat aan doen. Met de campagne ‘Hollandse Groene stroom? Ja graag!’ gaat WISE bedrijven zo direct mogelijk koppelen aan producenten van Hollandse schone elektriciteit. Door groene stroom af te nemen kunnen bedrijven makkelijk en snel een relatief grote stap maken om te vergroenen. Maar helaas wordt er vaak sjoemelstroom gebruikt. WISE denkt dat er onder bedrijven veel animo is voor duurzame energie van Hollandse bodem. Schmid; “We gaan typisch Hollandse bedrijven of winkels overhalen om hun stroom zo direct mogelijk af te nemen van Hollandse, lokale, producenten, bijvoorbeeld een windcoöperatie. WISE zorgt er op die manier ook voor dat de producenten van Hollandse groene stroom een eerlijke prijs krijgen voor hun certificaten. Dat kan net het verschil uitmaken en een nieuw project rendabel maken.” Dat bedrijven voor lokale groene stroom kiezen is niet nieuw. KPN koopt al sinds begin 2011 alleen nog groene stroom die vrijwel volledig in Nederland is opgewekt. LTO Nederland heeft na een uitgebreide selectie gekozen voor een stroomleverancier die er alles aan doet om duurzame energie in Nederland van de grond te krijgen. www.groenestroomjagraag.nl

Flink online shoppen

Hajé introduceert webshop

Dé online shoppers van Nederland wonen in Utrecht, blijkt uit onderzoek van PostNL. Na Houten (2010) en Almere (2011) roept PostNL de Domstad dit jaar uit tot ‘Online Shopstad van 2012’. Op een combinatie van het gemiddeld aantal online aankopen per huishouden, de bereidheid tot winkelen op het web en het aantal bezorgde pakketten, scoort Groningen het hoogst. PostNL doet het onderzoek naar de Online Shopstad van Nederland ieder jaar voorafgaand aan de Grabbeldagen, een initiatief om het gemak van webwinkelen te benadrukken en online shoppers te belonen. De gemiddelde consument heeft gemiddeld bijna vijf keer een online aankoop gedaan in de eerste helft van 2012, zo blijkt uit de jaarlijkse Thuiswinkelmonitor. Dit is een toename van 7% ten opzichte van een jaar daarvoor.

Hajé Hotels, Shops & Restaurants staat bekend om haar sfeervolle inrichting en huiselijke sfeer. Omdat Hajé deze woon- en lifestyle sfeer met iedereen wil delen, komt de horeca-keten met iets nieuws, een eigen webshop: www.hajeshops.nl. De landelijke meubels, smaakvolle woonaccessoires, voeding en cosmetica uit de natuur zijn nu ook voor de mensen thuis beschikbaar. Daarbij staat voor de onderneming voorop: gezond, eerlijk, duurzaam en bijzonder. Duurzaamheid staat bij Hajé hoog in het vaandel en dat zie je overal in terug. In de bouwstijl, het energiegebruik, de natuurlijke materialen die in het interieur gebruikt worden, maar ook aan de fairtrade koffie, thee en aanbod in de shops.

B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2

25


sport en economie

Lelystad wil uitgroeien tot dé watersportstad van Nederland

Grootse zeilambities in Bataviahaven Tekst remco voorn

Het is zondagochtend twee december en de wekker staat vroeg. We zijn uitgenodigd door Joop van Diest van het Batavia Sailing Center. In Lelystad wordt vandaag de tweede wedstrijd van de 2K Winter Team Racing Series gezeild. Brrrr… het KNMI voorspelt sneeuw en nachtvorst. Ze moeten daar in Lelystad wel erg fanatiek zijn om juist nu het Markermeer op te gaan voor een zeilwedstrijdje. Ben vooral benieuwd wat we aantreffen want Batavia Sailing Center is ambitieus en heeft serieuze plannen om van Lelystad het mekka van het matchracen te maken. Als we rond de klok van 10.00 uur aankomen op de Bataviahaven breekt de zon door de wolken. Het is nog erg stil op de havenkade en er staat een stramme windkracht vijf. Het is vooral koud, erg koud. Maar de ambiance spreekt tot

26

B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2

de verbeelding door de Hollandse luchten, de verlaten haven en het mooie IJsselmeer op de achtergrond. Het is een geweldige winterse zeildag. Lelystad wil uitgroeien tot dé watersportstad van Nederland. De stad telt

nu al 3.000 ligplaatsen verdeeld over vier commerciële jachthavens. De ligging op de grens van IJsselmeer en Markermeer is erg gunstig. In het sportbeleid van de gemeente Lelystad is gekozen voor de zeilsport als kernsport.


Dat betekent dat de gemeente, ook via het Gemeentelijke Sportbedrijf, actief participeert in de ontwikkeling van de Bataviahaven tot het centrum van het matchracen in Nederland. Ook de Provincie Flevoland steunt deze plannen en ziet kansen om met zeilen een economische spin-off te realiseren. Joop van Diest is bezig om de plannen te realiseren en is directeur van Batavia Sailing Center (BSC) dat uiteraard gehuisvest is in Bataviahaven. Deze is aangelegd om ondermeer als evenementenhaven te dienen.

Er zijn kansen om met zeilen een economische spin-off te realiseren

Teamracing De zeilers hebben zich inmiddels verzameld in het havencafé waar de wedstrijdbriefing plaatsvindt. Zeven teams hebben zich deze zondag gemeld om onderling de competitie aan te gaan. Met minimaal zes zeilers per team is het druk in het kleine café. Het organiserende BSC is tevreden omdat met zeven de maximale deelname is bereikt. Bij het ‘Teamracen’ zeilen de teams in exact dezelfde boten. In dit geval de Maxfun 25 die beschikbaar worden

gesteld door BSC. De Maxfun is een sportieve boot die normaal door vier personen wordt gevaren. Vandaag zijn dat er drie omdat zonder gennaker wordt gezeild. Elk team heeft twee boten ter beschikking die tegelijkertijd de baan in gaan en de strijd aangaan tegen de twee boten van het andere team. Er zijn dus vier boten in de wedstrijdbaan. Het team dat als vierde eindigt verliest. Over de gehele dag wordt een klassement opgemaakt aan de hand van het aantal ‘wins’. Dit klinkt allemaal erg eenvoudig maar dat is het in de praktijk zeker niet. Veel draait om tactisch inzicht. De wedstrijdregels bij het zeilen zijn best complex en er wordt volop gebruik (soms misbruik) gemaakt van de wedstrijdregels. Er wordt overigens gevaren met gemengde teams, tijdens het Europese Kampioenschap in juni is dat zelfs verplicht.

ten. Een speerpunt is vooral het trainen en opleiden van teams en jonge zeiltalenten. We willen teams klaarstomen voor de grote zeilwedstrijden en richten daar ons begeleidingsteam op in. Zo is Stefan de Vries als vaste trainer aangetrokken. Stefan was tijdens de laatste Olympische Spelen in London nog coach van Jan-Pieter Postma in de Finn”. Joop stuurt ondertussen zijn begeleidingsboot behendig over de wedstrijdbaan. We voeren heen en terug tussen de kade en de zeiljachten om de bemanningen over te zetten. In totaal worden 21 wedstrijdjes gevaren van

We stappen bij Joop in de begeleidingsboot om de race van dichtbij te kunnen meemaken en tevens wat verder te kunnen praten over zijn plannen met het BSC. “We willen hier in Lelystad hét match- en teamrace centrum van Nederland realiseren. Het matchracen is erg in opkomst omdat het een dynamische vorm van zeilen is. Het zijn series van korte wedstrijdjes waardoor er veel spanning en beleving bij komt kijken. De Bataviahaven is bij uitstek geschikt omdat je binnendijks kunt varen zodat je weinig golfslag hebt. Ook varen we zeer kort onder de kust waardoor het voor publiek aantrekkelijk is om te komen kijken. De 2K WTRS is slechts één van onze activiteiB U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2

27


sport en economie

Dutch Match Cup 2013 Het Batavia Sailing Center, gestart in maart van dit jaar, is mede opgericht om als host voor de Alpari World Match Racing Tour op te treden. Door de aanwezigheid van het Sailing Center kan er het gehele jaar spin off worden gerealiseerd van de aanwezigheid van het internationale evenement. Dit event bestaat uit een internationale competitie met wedstrijden in Maleisië, Korea, Zwitserland, Bermuda, Portugal, Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Zweden.

circa 10 minuten. Aan boord is de sfeer goed. Er zijn veel studenten die meezeilen en die actief meedraaien in de Nederlandse zeilwereld. De deelnemers komen uit het hele land. Aan boord raken we in gesprek met Frans Hin. Een ervaren wedstrijdzeiler uit Ouderkerk aan den IJssel. We vragen Frans wat hem vooral aanspreekt in deze vorm van zeilen. “In het teamracen zijn vrijwel alle wedstrijdjes tot het

Alle wedstrijdjes zijn tot het einde toe spannend

einde toe spannend. Omdat je met twee zeiljachten een team vormt kun je op basis van tactiek wedstrijden winnen. Dat is spannend en uitdagend tegelijk. Uiteraard komt het ook aan op zeilvaardigheden. Daarbij is de Maxfun 25 een zeer sportieve en snelle boot. Veel top-

28

B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2

zeilers zeilen graag in de Maxfun waardoor wedstrijden zeer competitief zijn”.

Business-to-business Het Batavia Sailing Center is ambitieus om van match- en teamracing een succes te maken in Lelystad. Ook het bedrijfsleven is daarbij een doelgroep. Zeilen leent zich zeer goed voor events met relaties of medewerkers. Hiervoor heeft BSC diverse formats beschikbaar. Ook voor teambuilding is deze sport zeer geschikt. Zet een managementteam of salesteam maar samen aan boord en ze zullen zonder twijfel na een dag zeilen dichter tot elkaar komen. Het bezoek aan de 2K WTRS in Lelystad is mij boven verwachting goed bevallen. Goede ambiance en boeiende mensen. Het virus heeft mij al te pakken. Ik heb me ingeschreven voor een matchrace-clinic om zelf ook eens aan boord van een Maxfun 25 te stappen.

Een Nederlandse editie van de World Match Racing Tour, werktitel Dutch Match Cup, is gebaat bij deelname van Nederlandse zeilers aan de Tour. Immers, door die Nederlandse inbreng kan en zal het Nederlandse publiek zich gemakkelijker kunnen identificeren met wat er in de Tour gebeurt. Het is betrokkenheid en emotie die deze sport, zoals alle andere sporten, zo boeiend maakt. Mede om dat te bewerkstellingen is in het Batavia Sailing Center een speciaal programma gestart waarin de twee hoogste geklasseerde matrchrace teams in Nederland Den Boer Racing en Team Feitsma - op dit moment strijden om een wild card voor een van de komende edities van de World Match Racing Tour. Daarnaast bevordert het Batavia Sailing Center met speciale programma's gericht op zeilers de instroom van zeilers die voor het spectaculaire matchracen kiezen. Op dit moment wordt door BSC hard gewerkt aan de plannen voor de Dutch Match Cup die mogelijk in september 2013 al op de agenda zal staan. Bent u geïnteresseerd om het BSC bijvoorbeeld door middel van sponsoring te steunen of wilt u kennismaken met de wereld van het matchracen bezoek dan de website: www. bataviasailingcenter.nl.


arbeidsmarkt

Werken aan kennis en vaardigheden

‘Met dank aan de Scholingsvoucher’ Op 31 december stopt hij definitief: de Scholingsvoucherregeling die Flevolandse ondernemers stimuleerde om in zichzelf en daarmee in hun bedrijf te investeren. Een terugblik op een vernieuwend scholingsproject, dat ook het Flevolandse scholingsaanbod in kaart bracht.

Met een Scholingsvoucher konden zzp’ers en mkb-ondernemers een tegemoetkoming krijgen in de kosten van een cursus of training naar keuze. De achterliggende gedachte: investeren in de kwaliteit van ondernemers draagt uiteindelijk bij aan de kwaliteit van ondernemerschap in het algemeen, en dus aan een sterkere economische positie van Flevoland.

Social media Gedurende de ruim twee jaar dat de Scholingsvoucher bestond, zijn er tegen de duizend tegoedbonnen aangevraagd. Niet elke aanvraag kon worden gehonoreerd: soms hoorde een bedrijf niet tot de doelgroep van de regeling, regelmatig kwamen er ook aanvragen van buiten Flevoland. “Er zijn ook bedrijven die wel een tegoedbon hebben aangevraagd, maar daar om uiteenlopende redenen geen gebruik van hebben gemaakt.” aldus projectleider Marion Wichard. “Sommige bedrijven hielden op te bestaan, andere waren te druk bezig het hoofd boven water te houden.” Bij de afsluiting van het project zal de teller waarschijnlijk rond de 800 cursisten staan, verdeeld over een kleine 600 toegekende Scholingsvouchers. Hoewel er keuze was uit zo’n 650 verschillende cursussen, trainingen en opleidingen, zijn er wel

duidelijke uitschieters. Niet verrassend is dat cursussen rond ‘verkoop’ op grote belangstelling konden rekenen, zoals effectief verkopen, klanten bereiken en online marketing. Vooral de combinatie met social media bleek uiterst populair. “Veel ondernemers realiseren zich wel dat ze ‘iets moeten met Twitter en Facebook’, maar hoe je social media strategisch inzet voor je bedrijf, en hoe je er daadwerkelijk omzet mee genereert, is nog niet zo makkelijk. Een gerichte training kan helpen om nét even dat stapje te zetten.”

Projectleider Marion Wichard kijkt samen met Bob Lammers tevreden terug op het Scholingsvouchers-project. (Foto: Mona Alikhah)

Doel bereikt Ook in trek waren cursussen over het bouwen van een eigen site, een beter gebruik van kantoorsoftware, timemanagement en leidinggeven. “Ik heb maar twee keer meegemaakt dat iemand op zoek was naar een specifieke cursus die niet via de Scholingsdatabase te vinden was” vertelt Bob Lammers. Hij werkt bij het Technocentrum Flevoland, dat het project Scholingsvouchers onder zijn hoede heeft, en is verantwoordelijk voor de financiële kant van de zaak. “Dankzij de uitzonderingsclausule hebben die ondernemers toch gebruik kunnen maken van de voucher.” Medio november had Bob nog een paar duizend euro in kas. “Doordat niet iedereen het volle bedrag heeft benut, blijft er

waarschijnlijk aan het eind van de rit nog iets over van de 300.000 euro. Dat weten we pas zeker bij de afwikkeling, maar veel meer dan een of twee procent zal dat niet zijn.” Belangrijker dan het halen van de financiële doelstelling vinden Wichard en Lammers de vraag of ondernemers er daadwerkelijk iets aan hebben gehad. “We hopen dat ondernemers door de Scholingsvouchers inzien dat ze moeten blijven werken aan hun kennis en vaardigheden. En we hopen vooral dat ze zich ook zonder stimuleringsregeling blijven ontwikkelen. Dat is goed voor hun bedrijf, en daarmee ook voor de Flevolandse economie in zijn geheel.” B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2

29


economie

Succesvolle missie Brazilië levert goede contacten en meerdere leads op

Achter je bureau gebeurt het niet, je moet er op uit! Tekst Thijs Wartenbergh

Een succesvolle missie, die goede contacten en meerdere leads heeft opgeleverd. Zo karakteriseren enkele deelnemers de 7-daagse, recente handelsmissie naar Brazilië, waar maar liefst 175 bedrijven uit Nederland aan deelnamen. De Braziliaanse economie is één van de snelst groeiende ter wereld en biedt nog volop kansen, ook voor Nederlandse ondernemers. Namens Flevoland gaf OMALA (Ontwikkelingmaatschappij Airport Lelystad Almere), in de persoon van Serge Hollander, acte de presence. Business kijkt terug op deze reis en sprak met hem en enkele andere betrokkenen. OMALA, dat het rondom het Lelystadse vliegveld gelegen bedrijventerrein Airport Garden City ontwikkelt, maakte deel uit van de sector high-tech. Albert Weterings, directeur van het bedrijf Techn-Ventures, heeft destijds met het Flevum Forum Netwerk het initiatief genomen tot deze missie. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft daar ver-

30

B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2

volgens op ingehaakt: “De missie omvatte onder meer stadionbouw, jachtbouw, architecten, afvalverwerking, luchtvaart en landbouw. Onze groep richtte zich op high-tech. In Sao Paulo hadden wij een gemeenschappelijk programma, waarbij wij zijn voorgesteld aan Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima. Zij fungeerden als boegbeelden tijdens dit bezoek.”

Techn-Ventures zette met haar programma in op de driehoek bedrijfsleven-overheid-wetenschap en deed dit in de regio's Sao Paulo, Minas Gerais en Santa Catarina. Dezelfde driehoeken waren vanuit Nederland vertegenwoordigd via de regio's Rotterdam (Rotterdam Investment Agency), Delft (Technopolis-Science Port Holland), Oost NV (Gelderland/Overijssel) en


Flevoland (OMALA). Weterings: “Bezoeken zijn gebracht aan science parken, waarop een groot aantal bedrijven zijn gevestigd, en aan enkele Braziliaanse TNO's. Belangrijk waren ook de contacten die zijn gelegd met lokale en regionale overheden.” “Voor veel ondernemers is Brazilië nog een grote onbekende”, laat Erik Baudoin vanuit dat land weten. Hij is manager bij het Netherlands Business Support Office, dat Nederlandse bedrijven adviseert over de mogelijkheden van zakendoen in Brazilië én wat er komt kijken bij de vestiging van een bedrijf. Zijn werkgebied is ZuidBrazilië. Baudoin: “Om mensen een idee te geven: Brazilië heeft een oppervlakte van 8.5 miljoen vierkante kilometer, telt 27 deelstaten en 200 miljoen inwoners. Elke deelstaat c.q. regio heeft zijn eigen kenmerken qua industrie, cultuur en ontvankelijkheid. Wij adviseren bedrijven bij het zoeken van de juiste deelstaat.” Volgens hem liggen er voor Nederlandse bedrijven met name mogelijkheden op het gebied van havenontwikkeling (ICT, navigatie terminals, management), vliegveldontwikkeling (aanbouw en uitbreiding/renovatie van terminals, rolbanden, bewegwijzering, etc), agrofood en life sciences (productie dierlijke- en plantaardige eiwitten, horticultuur en verwerking van levensmiddelen in heel Zuid-Brazilië), scheepsbouw (luxe jachten maar ook schepen voor de offshore industrie), R&D (samenwerkingsverbanden met Nederlandse kennisinstellingen c.q.

universiteiten, science parken), machinebouw, gaming, financiële software en film industrie. Genoemde sectoren laten groeicijfers zien tussen de 8-27% per jaar. OMALA’s Serge Hollander kijkt tevreden terug op de reis naar Brazilië. “Ik ben een paar keer privé in New York geweest. Van die stad gaat je hart sneller kloppen. Er gebeurt iets met je, door de sfeer die er heerst. Je krijgt er nieuwe energie door. Dat gevoel had ik ook bij mijn bezoek aan Brazilië. Er gebeurt

De samenwerking gaan we stapje voor stapje opbouwen

van alles en er ligt een heel concrete markt voor hoogwaardige Nederlandse diensten en producten.” Hoewel het ging om een 'oriëntatiereis', zijn er interessante eerste contacten gelegd “Ik kreeg de indruk dat er veel bedrijven zijn die willen en kunnen investeren. Men wil graag contacten met innovatieve buitenlandse bedrijven en instellingen Vooral wat betreft innovatie wordt met enig ontzag naar Nederland en de rest van Europa gekeken. Braziliaanse bedrijven denken dat

ze het nodige van ons kunnen leren. Op het gebied van kennisoverdracht zijn er daarom zeker mogelijkheden, ook voor MKB-bedrijven in Flevoland.” Hollanders opdracht was om zoveel mogelijk nuttige contacten te leggen voor de regio. “Vooraf was bekeken welke bedrijven het beste een match konden vormen met ons. We richten ons onder meer op automotive, aerospace, producenten van hoogwaardige producten, logistics. Er zijn in Brazilië veel bedrijven die snel groeien en die in ‘broedkamers’ tot ontwikkeling komen. Onder meer op het snijvlak tussen high-tech en agro-business. Dat is interessant voor onze regio.” Afgesproken is om de komende tijd de contacten tussen Flevoland en Brazilie verder te verstevigen en elkaar te helpen indien een van de partijen hoort dat een onderneming interesse heeft om zaken te doen met Nederland, of andersom. “Zo gaan we de samenwerking stapje voor stapje opbouwen. Dat duurt natuurlijk even, maar de eerste stappen zijn gezet en het ziet er positief uit. Eén ding staat vast: als je wilt profiteren van de economische groei in de wereld moet je niet achter je Nederlandse bureau blijven zitten”, aldus Hollander.

OMALA, Ontwikkeling Maatschappij Airport Lelystad Almere Pelikaanweg 44, 8218 PG Lelystad Tel: 0320-820216 info@omala.nl, www.omala.nl B U S I N E S S | N U MMER 5 | n o v e m b e r 2 0 1 2

31


trots

‘Geen verkopers langs de weg: men weet ons toch wel te vinden’

Crisis heeft geen vat op Van Campen Industries Tekst Thijs wartenbergh

Joop van Campen (63), oprichter en algemeen-directeur van Van Campen Industries, kijkt ons verbaasd aan als we vragen of het vaak geroemde geluidsscherm langs de A2 bij Maarssen door zijn bedrijf is gerealiseerd. Alsof hij wil zeggen: ‘Uiteraard’. En dat bij Eindhoven, ook al zo’n opvallende geluidswerende wand? Oké, we vragen al niets meer... Natuurlijk, weten we nu, zit deze Lelystadse onderneming daarachter. Ze is immers toonaangevend in deze sector, zelfs in Europees verband, vertelt Van Campen.

Dat moet je wel even weten, en buiten de insiders in deze branche (Rijkswaterstaat, wegenbouwers, aannemers, architectenbureaus, investeerders) is niet iedereen daarvan op de hoogte. Zij weten inmiddels wel waar ze moeten aankloppen voor een klus van een dergelijke omvang: aan de Kolkweg op industrieterrein Noordersluis. Niet alleen voor geluidsschermen, maar voor een grote verscheidenheid aan producten die aluminium als basis hebben: apparatuur voor de medische sector, ronde ramen, halfronde serres, luchtvaartindustrie, infrastructuur, bruggen enz. De grote kracht van het bedrijf is dat het als een van de weinige in deze sector aluminium in alle gewenste vormen kan buigen.

Veelzijdig Een veelzijdige portfolio derhalve, toont bovenstaand rijtje aan, reden waarom de crisis geen vat krijgt op Van Campen Industries. De orderportefeuille is tot 2014 volgeboekt. Van Campen: “Volgend jaar wordt door Rijkswaterstaat en ProRail één miljard euro geïnvesteerd in de plaatsing van geluidschermen. Wij zitten in die business. Dat is dus goed nieuws. Het geeft ons een rustig gevoel.”

32

B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2

En dan zit Van Campen Industries ook nog eens in de top van de economische piramide, de plek waar je niet alleen snel benaderd wordt maar ook financieel in een gunstige positie vertoeft. Maar daar kom je niet zomaar op een achternamiddag terecht. Daar is hard voor gewerkt, 30 jaar om precies te zijn. Oprichter Joop en zijn echtgenote Thea, hun dochter Linda, zoon Peter, schoonzoon Rob van Kemenade en schoondochter Amber worden (Van CAmpen en Van KEmenade) ook wel de CAKEclub genoemd. Het is een waar familiebedrijf, derhalve, met ongeveer 35 medewerkers. De omzet bedraagt 12 miljoen euro. Op een terrein van 12.000 vierkante meter wordt met geavanceerde apparatuur van halfproduct tot kant-enklaar product gewerkt. In die periode van 30 jaar (oprichter Joop begon destijds als 14-jarige jongen als timmermansleerling, hout is in de loop der jaren uit zijn gezichtsveld verdwenen en vervangen door aluminium) heeft het Lelystadse bedrijf een naam opgebouwd die klinkt als een klok. Binnen onze landsgrenzen, maar ook ver daar buiten wordt de onderneming ingeschakeld. In het prestigieuze, Parijse kantorenpark La Défense bijvoorbeeld,

maar ook in vele Europese landen hebben de Lelystedelingen hun sporen liggen. In Tsjechië bijvoorbeeld, waar recentelijk de Golden Decibelprijs van de stad Praag in ontvangst mocht worden genomen. Eerder, in 2010, was al de European Aluminium Award in de wacht gesleept.

Filosofie Volgens Van Campen draait alles bij zijn bedrijf om een simpele filosofie: meer doen dan je klant vraagt, toegevoegde waarde leveren. "Even overdreven gezegd: onze producten zijn minder


belangrijk, het gaat er echter om dat de klant op zijn wenken bediend wordt. Kunnen we zelf niet aan diens wensen tegemoet komen, dan schakelen we een van onze partners in. We zoeken op een aantal vlakken samenwerking. Dat levert synergie op, een versterking van je activiteiten. Dat doen we om te bereiken dat de klant met een tevreden gevoel aan ons terugdenkt en een volgende keer zich opnieuw bij ons meldt.” Van Campen is altijd een probleemoplosser geweest. “Ook toen we als bedrijf nog klein waren. Het viel me dan op dat bedrijven kennelijk niet ergens terecht konden met hun vragen. Ik had klanten als Mees & Hope, de Jaarbeurs in Utrecht, om er een paar te noemen. De laatste wilde in het Beatrixgebouw kroonluchters omkleden, men wist echter niet hoe dat moest. Het kon niet met conventionele middelen. Aluminium bracht daar de oplossing, ik wist hoe dat op de juiste manier gebogen moest worden.” Hij voegt er lachend aan toe:

"Eigenlijk zijn we een beetje gestoord, als je nagaat wat we hier allemaal realiseren, prettig gestoord, wel te verstaan."

Inspirerend In de showroom staat een grote variëteit aan producten. “Dan kunnen wij onze opdrachtgevers die langskomen om te praten soms al snel op een idee brengen. Die omgeving inspireert namelijk.” Het aanbod geeft ook een aardig inkijkje in de aanpak van Van Campen Industries: de drang naar innovatie. “Daar barst dit bedrijf van”, geeft hij aan. “Dat zit in onze genen, kun je wel zeggen.

en toch door de bijzondere fabricatie sterk en brandveilig zijn. Of zitbanken die buiten staan, (bijvoorbeeld in een park) waarvan als basis gerecyclede plastic flessen gebruikt zijn, met daaromheen voorzien van een gebogen aluminium rand.” Hij kan niet ontkennen, licht hij toe, dat aluminium (dat vanuit Amerika en Noorwegen wordt aangevoerd) duurder is dan staal. “Maar dan hebben we de zaakjes nog niet gedetailleerd bekeken, zoals de aspecten als onderhoud en montage. Doe je dat wel en je maakt een rekensom, dan ben je met aluminium uiteindelijk goedkoper uit.”

Aandacht

Innovatief denken is belangrijk

Innovatief denken is belangrijk omdat bepaalde producten een bepaalde levenscyclus hebben. Daarnaast veranderen materialen, je blijft er de concurrentie mee voor en je houdt het initiatief in eigen handen. De leidraad bij dit alles is: out-of-the-box-denken: kijken hoe je dingen net iets anders kunt doen dan gangbaar is.” “We bedenken veel zelf, of samen met de al genoemde partners. Zoals tegels die uit glaspoeder zijn opgebouwd

Over de aanvoer van aluminium gesproken: Van Campen Industries wordt met enige regelmaat benaderd door leveranciers die het materiaal net iets onder de prijs van de concurrent kunnen aanbieden. “Bij ons is het dan zo dat we zeggen: misschien kunnen we zaken doen, maar belangrijker vinden wij het dat je ons onder de aandacht brengt van je zakelijke relaties. Dat ook zij weten wat we kunnen. Dat vinden we interessanter dan de euro’s die we winnen met de gunstige tarieven van de leverancier.” Van Campen heeft een eigen filosofie m.b.t. het zaken doen: “Regelmatig maken we gebruik van free publicity, plaatsen advertenties in vakbladen en staan af en toe op een beurs. Het afwijkende in onze filosofie is dat wij geen verkopers langs de weg hebben, dat scheelt tijd en geld. Men weet ons toch wel te vinden, ook vanuit het buitenland.”  B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2

33


‘Liever vragen naar de langste weg, dan een antwoord dat je stil doet staan.’

BioVak groeit “Eerlijk duurt het langst. Ook in de agrarische sector. Als we iets de tijd geven om te groeien en pas oogsten als het rijp is, smaakt het zoals het hoort te smaken. Onze biologische granen, fruit en groenten smaken zoals het hoort omdat wij de producten die tijd hebben gegeven. We hebben geen haast, gebruiken geen kunstmest. Met onze dieren gaan we geduldig om. Eerlijk duurt het langst, dat geldt ook in de natuur. In biologische producten proeven we dat terug.” “Een duurzame manier van leven en bedrijfsvoering wordt uiteindelijk beloond. Waar de meeste branches lijden onder de crisis en te maken hebben met een terugval, groeit de biologische sector verder. Wie zaait, mag oogsten. Gaan we

in 2013 door op deze weg? We bewegen ons in een groeiende markt. We hebben gevraagd om de langste weg, en deze gekregen.” “Een antwoord dat ons stil doet staan, hebben we niet gegeven en niet gekregen. Antwoorden als het gebruiken van bestrijdingsmidden en de bouw van megastallen kent ons woordenboek niet. Stil staan doen we zelf ook niet. Integendeel, de biologische sector wordt steeds breder en dynamischer. Daarom wordt het tijd om elkaar weer te ontmoeten en bij te praten. Elkaars producten te zien, te proeven. Vooruit te kijken. Te discussiëren. Te netwerken.” “BioVak beleeft in 2013 alweer haar zesde editie. In de loop der jaren zijn we uit-

gegroeid tot het grootste vakevenement voor de biologische sector in Nederland. We willen u graag uitnodigen om woensdag 23 januari en/of donderdag 24 januari naar BioVak in Zwolle te komen. Een gespecialiseerde vakbeurs voor de gehele branche, van de producent tot op de winkelvloer. Het is de plek waar agrariërs, detaillisten, producenten, groothandelaren, dienstverleners en andere belanghebbenden uit de keten, elkaar ontmoeten. Er worden op velerlei niveaus interessante seminars en workshops gehouden, proeverijen georganiseerd, en innovaties getoond. Het is naast een weerzien van oude bekenden bovendien de gelegenheid om nieuwe relaties te ontmoeten.” Joop en Mike de Looze

We willen er ook in 2013 weer, samen met u, iets moois van maken. U bent van harte welkom als bezoeker of om als standhouder deel te nemen aan de beurs. Wij sturen een relatiekaart mee zodat u nog een geïnteresseerde kunt uitnodigen. Wij hopen u op te mogen verwelkomen op 23 en/of 24 januari in De IJsselhallen in Zwolle. Uitgebreide informatie vindt u op www.biovak.nl.

34

B U S I N E S S | N U MMER 6 | d e c e m b e r 2 0 1 2


Het is weer tijd voor de winterbanden

Het is normaal dat menigeen, net voor de winter, langs de garage rijdt om winterbanden onder de auto te leggen om zich zo te wapenen tegen natte en gladde wegen.

Niet iedereen staat stil bij het feit dat winters weer nattigheid, zoals regen, sneeuw of ijs en vuiligheid in de vorm van pekel of modder mee de gebouwen in wordt genomen. Een mix van het voorgenoemde hecht zich aan schoenen of kleding en wordt verspreid over alle ruimtes. Tweelingenlaan 25 7324 AP Apeldoorn 055 - 368 33 88 info@keusschoonmaak.nl www.keusschoonmaak.nl

Tweelingenlaan 25 7324 AP Apeldoorn 055 - 540 15 95 info@gssbv.nl www.gssbv.nl

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen beter presteren bij een schone werkomgeving. Is dit dan een utopie voor de donkere maanden van het jaar? Als professionele schoonmaakorganisatie zorgen wij voor alle mogelijke schoonmaakwerkzaamheden en bijbehorende diensten. Daarnaast weten wij precies waar en wanneer er speciale voorzorgsmaatregelen getroffen kunnen worden. Een kwalitatief hoogwaardige en goed gedimensioneerde droogloopmat doet bijvoorbeeld al wonderen. Maar er zijn nog veel meer oplossingen om ook binnen de winter aan ‘banden’ te leggen. Meer weten over moderne dienstverlening met traditionele normen en waarden? Bel ons: 055 - 368 33 88. Of bezoek onze vernieuwde website: www.keusschoonmaak.nl


Zaankanter schuift aan bij groten der aarde


ziel en zaligheid

Tekst Thijs wartenbergh

Piet Boon heeft inmiddels een wereldwijd imperium

Foto: Matthijs van Roon

Een privéoptreden bijwonen van Bruce Springsteen bij een van je klanten (als muziekliefhebber een buitenkansje), ontvangen worden door koningin Rania en koning Abdullah van Jordanië (waarbij hij eerst dacht dat hij in de maling werd genomen toen de uitnodiging kwam, dit moest een geintje zijn), op bezoek gaan bij een puissant rijke dame in Londen die er trots op is dat jij iets voor haar kan betekenen. Leuke verhalen om te vertellen op een verjaardagsfeestje… ‘ Never a dull moment’ bij designer Piet Boon (interieur- en meubel ontwerper). Hij kan af en toe nauwelijks geloven wat er met hem gebeurt. Dan moet hij zich even in zijn arm knijpen: ben ik dit? Maak ik dit echt mee? B U S I N E S S | N U M M E R 6 | december 2 0 1 2

37


ziel en zaligheid

Een van de interieurideeën van Karin Meyn (foto: Gaelle Le Boulicau)

De Zaankanter is zo langzamerhand even beroemd in Amsterdam (of in het naburige Oostzaan waar kantoor en showroom staan) als in New York, Londen of Taipeh. Zijn naam is vanwege zijn kenmerkende interieur en architectuur wereldwijd een begrip. Hij vertoeft tussen de groten der aarde, reist als een popster de wereld rond (en oogt er ook als een) en ontmoet daarbij de leukste mensen. “Daarom word ik ook niet moe van het vele reizen. Je komt steeds weer met andere mensen in contact. Ik heb een prachtig vak”, zegt hij, in zijn werkkamer, gezeten onder een grote foto van zijn favoriet Bob Dylan. Van hem heeft hij alle muziek in huis. In zijn kantoor wordt hij omringd door veel wit. “De mooiste kleur die er is.” Grote merken willen graag zijn naam aan hun producten verbonden hebben: Range Rover, Sourcy, Wehkamp, het tv-programma RTL Woonmagazine. Zo ongeveer alles wat hij aanraakt verandert in goud. Daar willen andere partijen graag deel vanuit maken. Piet Boon is, kortom, hot. Piet is designer en de studio van het bedrijf maakt een breed scala aan ontwerpen: exterieur en interieur van villa’s, hotels, resorts, kantoren (recentelijk is een megakantoor voor Delta Lloyd afgeleverd), de uitbreiding van het hoofdgebouw van Amsterdam ARENA, woonwijken en een eigen meubellijn (Piet Boon® Collection en talloze productdesigns die in licentie worden gemaakt door gerenommeerde partners).

Karin Meyn

Naast een succesvolle man staat, zoals bekend, een sterke vrouw. Bij Piet Boon is dat Karin Meyn. En zij heeft niet zo’n klein beetje invloed in het bedrijf… Zij is creative director en is, als topstylist, voor een groot

38

B U S I N E S S | N U M M E R 6 | december 2 0 1 2

Een typisch Piet Boon-interieur (Gaelle Le Boulicaut).

deel verantwoordelijk voor de herkenbare Piet Boon-stijl. De hoofdkenmerken van de meubellijn zijn materiaal, robuust en duurzaam, maar daar komen we later op terug. Karin is in staat om aan elke omgeving een persoonlijke beleving te geven. In het prachtige, inspirerende boek ‘Piet Boon Styling by Karin Meyn’ vertelt ze hoe je ruimten een persoonlijke sfeer kunt geven. Daarbij geeft ze ‘tips en tricks’ hoe je van een huis een thuis kunt maken, een sfeervolle plek dus, waar je graag naartoe gaat.

Breed scala aan producten garandeert luxe lifestyle merk

Piet oogt casual, als hij ons te woord staat in zijn bedrijf, op een zichtlocatie gelegen, nabij de Coentunnel, langs de A7, met zijn spijkerbroek, overhemd zonder stropdas, colbert en modieuze gympen, dan wel sneakers. Maar pas op. Deze kleding is niet even snel op een achternamiddag bij een landelijke modeketen gekocht. Eerder liet hij, in een ander magazine, al weten veel waarde te hechten aan de manier waarop hij eruit ziet. Hij kan zich zo langzamerhand een en ander veroorloven. Hij heeft een kast vol met overhemden van Armani, op maat gemaakt wel te verstaan. Spijkerbroeken zijn veelal van het merk Cast Iron, waar desnoods een

scheurtje in mag zitten. Zijn gympen zijn ook al speciaal ontworpen. Om de arm draagt hij een Rolex.

Beslissing

Volgens hem wordt er niet moeilijk gedaan over de losse kledingstijl, zelfs niet door een Raad van Bestuur van een groot bedrijf, als er een toelichting op een of ander bouwplan gegeven moet worden. “Mijn ervaring is dat dit geen negatieve invloed heeft op de uiteindelijke beslissing al dan niet voor mij te kiezen. De heren zitten allemaal strak in het pak, ik echter niet. Dat is niets voor mij.” Hij moet toegeven af en toe met enige gêne aan te schuiven bij architecten van naam en die te moeten vertellen wat hij het liefst gerealiseerd zou zien. Boon is zelf destijds begonnen als aannemer. Hij leidt, samen met Karin een gepassioneerd en ervaren team van architecten, designers en stylisten. Zij beschikken over alle specialisten om het totaalconcept van megagrote projecten uit te voeren. “Dan heb je het over mensen die betrokken zijn bij de wereldberoemde en exclusieve Hiatt-hotels. Wie ben ik dan wel, vraag ik me op zo’n moment wel eens af. Ik ben ook maar een gewone jongen uit de Zaanstreek.” Maar dat went allemaal, hij komt immers steeds vaker oog in oog te staan met mensen van naam. Zijn bedrijf begon een grote sprong voorwaarts te maken toen Karin zich intensief met de styling van de projecten ging bemoeien. Dat deed ze aanvankelijk zijdelings. Zij richtte zich eerst op de boekhouding, en had ook nog banden met het familiebedrijf Meyn: Boon en Meyn liggen nu bijna zij aan zij op het bedrijventerrein Skoon in Oostzaan.


Verfijnd Toen Karin de cijfertjes wat meer links liet liggen kwam er een schwung in het bedrijf. Al snel bleek haar verfijnde gevoel voor kleur, materiaal en vorm en haar oog voor bijzondere objecten, kunst en woonaccessoires. De twee, Piet en Karin, bleken niet alleen privé een sterke band te hebben, maar hun beider activiteiten liet een versterking, een synergie, zien. Het duo vult elkaar perfect aan. Het bleek een soort toverformule, waarmee – bijna letterlijk – de wereld zou worden veroverd. Piet Boon groeide uit tot Piet Boon®, een veelzijdige designstudio met een wereldwijd portfolio en een gerespecteerd internationaal luxury lifestyle merk. De eigen meubellijn wordt in 46 landen verkocht. Het is niet veel minder dan een imperium. Piet en Karin waren jaren geleden toen duurzaamheid nog niet zo’n belangrijk item was als nu, al bezig met het denken over het milieu. Het is bij hen beslist geen aspect dat er even voor het gemak is bijgesleept omdat je tegenwoordig bijna niets kunt doen of het begrip ‘ duurzaam’ moet eraan vast zitten.

Energieneutraal

Compleet

“We hebben heel veel passie voor ons werk, maar dat kan ik ook van ons personeel zeggen. Ik verwacht van hen eenzelfde inzet en betrokkenheid. Maar daar hoef ik me nauwelijks zorgen om te maken. Als iets een bepaalde dag klaar moet zijn omdat ik naar een klant moet, of dat nu in Nederland is, of ergens anders, dan zijn de spullen klaar. Wat dat betreft gaat er zelden iets fout. Dat weet ik. Desnoods wordt er ’s avonds of ’s nachts doorgewerkt.”

Wat is het geheim van het succes? De opdrachten, uit binnen- en buitenland, stapelen zich op. Crisis of niet. Piet: “Ik denk dat dit komt omdat wij een compleet product leveren. Het is, als men ons inschakelt, een ‘one-stop-adres’: wij regelen vervolgens alles. Zowel het exterieur en het interieur. De klant Hoeft zich nergens meer zorgen om te maken.” Het zal niet makkelijk zijn om precies dat te ontwerpen dat helemaal voldoet aan de smaak van de klant. Daar gaat, zo blijkt, een zorgvuldig proces aan vooraf. Dat blijft niet bij een enkel interview, dan wel gesprek, met de betrokkene. Geprobeerd wordt te doorgronden wat precies de wensen zijn van de klant en pas als die duidelijk zijn, wordt stap voor stap toegewerkt naar een concept voor die specifieke opdrachtgever. Uiteraard kunnen Piet en Karin niet zonder een toegewijd team van gepassioneerde specialisten. De twee zijn in de gelukkige omstandigheid dat ze daar over beschikken.

Veel van de creatieve impulsen zijn afkomstig van Piet en Karin, maar niet van hen alleen. Piet: “We hebben een jong en dynamisch team. Dat komt met veel verfrissende suggesties. Die gasten zijn niet te stuiten! Het is, al met al, een teamprestatie.” Zelf doen hij en Karin veel inspiratie op tijdens hun buitenlandse reizen. Met de iPhone kunnen makkelijk foto's genomen worden van alledaagse situaties, die vervolgens tot een ontwerp kunnen leiden. Piet werkt minimaal 60 uur per week. Tussen de bedrijven door probeert hij zich te ontspannen met mountainbiken en kitesurfen. “Je bent in principe veel, zo niet bijna altijd, met je werk bezig. Ik lig wel eens onrustig in bed en denk dan: hoe zou het met dat en dat project gaan? Er speelt veel door je hoofd, omdat je met veel verschillende projecten, en ook nog eens in verschillende landen, bezig bent. Daarom is ontspanning van tijd tot tijd goed.”

Verfrissend

Karin Meyn en Piet Boon

Foto Rahi Rezvani

“Begin deze eeuw”, aldus Piet, “hebben we alles ingezet op een energieneutrale woning. Het milieu speelt een belangrijke rol bij ons. We vinden niet dat we de generatie na ons kunnen opzadelen met het onbeperkt gebruik maken van fossiele brandstoffen. We probeerden op onze manier een steentje bij te dragen aan het klakkeloos uitputten van de aardse energiebronnen, door zo min mogelijk energie te gebruiken. Dat komt nu naar ons toe met een lage energierekening, plus veel comfort. Iedere kamer heeft een eigen thermostaat, omdat je in een slaapkamer een andere temperatuur wilt hebben dan in de woonkamer of badkamer.” In de ontwerpen van Piet en Karin is duidelijk een passie voor natuurlijke materialen en een stoere vormgeving terug te vinden. Ook wel barefoot chic genoemd, omdat die stijl tegelijkertijd toch elegant is. Die passie voor natuurlijke materialen had hij al toen hij zich nog alleen focuste op zijn bouwbedrijf. Het is logisch dat het aspect duurzaam hier naadloos bij aansluit. Een andere omschrijving ervoor is sober, maar daar dienen direct tijdloos en verfijnd aan gekoppeld te worden. Op de website van Boon staat ook ‘simple sophistication’,

waarbij functionaliteit, stijl, comfort en aandacht voor detail onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Op een ingetogen manier wel te verstaan. De herkenbare Piet Boonstijl heeft inmiddels niet alleen in ons eigen land, maar ook ver daarbuiten veel losgemaakt. Piet Boon® heeft zich ontwikkeld tot een internationaal merk, een luxury lifestyle merk wel te verstaan. Waar vind je de de ‘ Boon-look’ niet, kun je bijna zeggen?  


Gadgets

Forse koptelefoon Je moet er maar tegen kunnen: rondlopen en –fietsen met een enorme koptelefoon. Velen geven er de voorkeur aan een wat kleinere geluidoverbrenger op het hoofd te hebben. Die zijn trouwens ook trendy. Philips heeft toch gemeend deze koptelefoon te introduceren, dit is gebeurd in samenwerking met O’Neill. Wie dit model koptelefoon wil gebruiken, moet daar wel iets voor over hebben. Meer info: toaheadphones.com.

Stoel op bierkrat Een leuk idee: een bierkratje met daarop een stoel. Dan kan, terwijl net een flesje is geopend, het gerstenat al zittend op die stoel naar binnen worden gewerkt. Het is een van de vele ontwerpen van Atelier Belge, een Belgische onderneming dus, die op haar site de vele ontwerpen toont die inmiddels de weg naar vele klanten hebben gevonden. Prijs: 99 euro, Meer info: deinvasie.be.

Bijzondere kasten Piet Hein Eek Bijzondere kasten worden er gemaakt door Piet Hein Eek. Hij schaamt zich er niet voor sloophout voor zijn ontwerpen te gebruiken. En hij heeft er veel succes mee. In Eindhoven is hij in een leegstaande fabriek begonnen. Daar had hij erg veel ruimte, een reden waarom hij ook maar een restaurant is gestart. Dat is, net als zijn meubelen, ook populair. De Piet Hein Eek, genoemd naar de baas dus, is voorzien van glimmende panelen in diverse kleuren: van lichtblauw naar donkerbruin.Er moet wel wat geld worden neergelegd voor zijn artikelen. Voor bijgaande kasten wordt 999 euro gevraagd. Meer info: www.kewlox.nl

40

B U S I N E S S | N U M M E R 6 | december 2 0 1 2


Lekker zweten Als de R weer in de maand is, zoals nu, dan zou het goed zijn om flink te zweten in een sauna. Dat zou de weerstand verhogen en ons behoeden voor al te veel gehoest en gesnotter. Het bedrijf Duravit heeft een compact zweethok op de markt gebracht, waarbij één persoon tegelijk – met een beetje inschikken kunnen dat er wellicht twee zijn – de poriën van zijn of haar lichaam kan openzetten, waarna het echte transpireren begint. De sauna vraagt niet veel ruimte: met 120 bij 120 cm bent u er al. Er zijn twee houtsoorten beschikbaar: wit hoogglans of donker Amerikaans notenhout. Prijs: 7.000, meer info: www.duravit.nl

Mag gezien worden Slanke motorhandschoenen Meestal zijn motorhandschoenen nogal grof van model. Enige slankheid valt er meestal niet in te ontdekken. Daar komt nu verandering in: de motorhandschoen mag gezien worden. Bikers hoeven zich er niet langer voor te schamen. Het model is gemaakt van lamsleer, waardoor het geheel veel soepelheid geeft. Er zit ook nog een mooie ritssluiting op. Prijs: 205 euro, meer info: www.zegna.com

Knik in lamp Er zit een knik in deze Philips-lamp, daarom heeft dit armatuur de naam Nick-Knack gekregen. In een rechte lijn wordt de verlichting verzorgd, uiteraard led en ook dimbaar, maar de verbuiging zit er niet voor niets aan. Daardoor wordt het mogelijk een bijzondere sfeer te creëren door bijvoorbeeld op de muur te schijnen, of op een voorwerp, een schilderij, waardoor deze een extra accent geeft. Uiteraard kan de lamp functioneren als leeslamp, daar is het meestal toch om begonnen. Kenners herkennen in de Nick-Knack de La Linea, een zogenaamd lijnmannetje, bedacht in Italië. Dat ventje moet de designers in Eindhoven hebben aangezet tot dit ontwerp. Opvallend is daarmee dat Philips niet alleen ‘tekent’ voor de lampen, de verlichting, maar ook met het externe deel, het uiterlijk. Meer info: www.philips.nl.

B U S I N E S S | N U M M E R 6 | december 2 0 1 2

41


Bedrijfsprofiel

The Value Added Solutions van TGN Fritom TGN Fritom in Zwolle behoort tot de Fritom Group, één van de twintig grootste logistieke bedrijven in ons land. Een gesprek over deze logistieke speler dat klanten veel meer biedt dan alleen vervoer. “Wij bieden value added solutions voor de klant.”

“Bij logistiek hebben veel mensen nog het traditionele beeld voor ogen van een vervoerder, maar onze dienstverlening is veel uitgebreider,” begint Managing Director Marcel Punselie. “Wij verzorgen het volledige transitieproces van opslag, overslag, vervoer en douaneactiviteiten. Naast wegtransport regelen wij ook het vervoer per trein, schip en vliegtuig. Alle combinaties zijn mogelijk, want de wens van de klant is altijd ons uitgangspunt. Daar passen wij onze bedrijfsprocessen ook zoveel mogelijk op aan. Als een klant op maandag belt dat hij dinsdagavond een lading in Milaan wil hebben, dan doen wij er alles aan dat te verzorgen met eigen middelen of zo nodig van derden.”

Robert Jan Bravenboer (links) en Marcel Punselie

Het volledige transitieproces van opslag, overslag, vervoer en douaneactiviteiten

Nationaal en internationaal De Fritom Group is van origine een familiebedrijf waar persoonlijk contact

42

B U S I N E S S | N U M M E R 6 | december 2 0 1 2

centraal stond. Ondanks het feit dat het bedrijf inmiddels tot de twintig grootste logistieke spelers in Nederland behoort, is het persoonlijke karakter behouden. “Wij willen onze opdrachtgevers het gevoel geven dat wij zaken doen met een mens en niet met een klantnummer,” vult Robert Jan Bravenboer, Manager Operations aan. “Daar doen we alles aan. Klanten hebben bij ons een vaste contactpersoon. Iemand die met de klant mee- en vooruitdenkt en de bedrijfsprocessen kent. Daar is TGN Fritom expert in. Wij weten letterlijk en figuurlijk

de weg in de nationale en internationale logistiek. Beschikken over een groot netwerk van rederijen, vliegtuigmaatschappijen en kennen de internationale wet- en regelgeving en alle ontwikkelingen daarbinnen. Ook bezitten we de vereiste douanevergunningen, certificeringen en borgstellingen.”

Klant behoudt regie Het ontzorgen op logistiek gebied uit zich ook in warehouse solutions. TGN Fritom heeft in Zwolle 15.000 m² overdekte opslagruimte. “Maar indien gewenst huren


Stelling warehouse TGN|Fritom

wij elders ruimte als dat beter voldoet aan de vraag van de klant,” stelt Punselie. “Onze dienstverlening is ingericht op specifieke wensen van de klant. Desgewenst bouwen we hier complete displays zoals we voor Nintendo ook hebben gedaan. Die leveren wij kant-en-klaar af bij de winkelier en kan direct in de winkel worden neergezet.” TGN Fritom biedt ook de mogelijkheid voor variabele opslag. Bedrijven met een eigen magazijn, maar met een incidenteleof tijdelijke opslagbehoefte, kunnen hiermee aanzienlijk besparen op capaciteitsen loonkosten. Via een track-and-trace systeem kunnen klanten online bijhouden waar hun opslag zich bevindt. Zo behoudt de klant altijd de regie over zijn eigen goederen.

Besparen op logistiek Klanten die willen besparen op hun

Blokstapeling warehouse TGN|Fritom

logistieke uitgaven, kunnen hiervoor een beroep doen op intern opgeleide Logistic Engineers van Fritom. Deze doorlopen samen met de klant de bedrijfsprocessen en onderzoeken kostenbesparende mogelijkheden. De bevindingen worden gerapporteerd in een vrijblijvend adviesrapport. “Daar zijn we heel transparant in,” stelt Bravenboer. “Als blijkt dat een andere logistieke dienstverlener beter bij onze opdrachtgever past, melden we dat ook.’

Quooker Voor bedrijven die snel groeien kan het volgens Punselie al snel lonend zijn het logistieke proces uit te besteden. “Eén van onze Fritom klanten is het bedrijf Quooker in Ridderkerk. Zij brengen de gelijknamige Quooker op de markt; een kraan met kokend water. Die kraan is een enorme trend en het bedrijf groeit zo snel dat de productie is verplaatst naar China. Alleen de kwaliteitscontroles voldeden niet altijd aan de Nederlandse maatstaven, waardoor er problemen ontstonden met productie en levering. Fritom heeft als logistiek partner meegedacht over een passende oplossing. In de verschepingshaven in China heeft Fritom een magazijn geopend waar hercontroles plaatsvinden volgens Nederlandse maatstaven. Chinese medewerkers van Fritom zijn hiervoor bij de klant in Nederland getraind, zodat ze de juiste skills bezitten. De kwaliteit is inmiddels sterk verbeterd. Deze oplossing scheelt onze klant niet alleen direct vele euro's, maar ook heel veel hoofdpijn en slapeloze nachten. Wij zijn er trots op dat dankzij deze oplossing het productieproces verbeterd is en tegelijkertijd ook het imago en de betrouwbaarheid van onze opdrachtgever.”

Hanzelijn De regio krijgt er met de ingebruikname van de Hanzelijn een nieuwe impuls bij. “Wij zijn blij dat de regionale overheid investeert in verschillende vormen van vervoer. De Hanzelijn stimuleert ook het spoorvervoer. Wij zijn blij dat gemeenten als Zwolle, Kampen en Dronten hierin investeren, ook in deze tijd van economische crisis. Het stelt ons in staat ons werk zo goed mogelijk uit te voeren en het biedt nieuwe kansen voor de regionale economie.”

TGN / Fritom Postbus 595 8000 AN Zwolle Telefoon: 038-8501500

43


opinie

Humphrey G. van der Laan:

Je moet niet met de kalkoen overleggen over de samenstelling van het kerstdiner Aan die wijsheid moet ik in deze tijd van Kerst en de naderende nieuwjaarborrels vaak denken als ik ondernemers hoor die het nut niet inzien van het inzetten van social media in hun bedrijf. En dat ze ook nog niemand hadden kunnen vinden die hun het nut daarvan laten inzien.

Je moet ook geen overleg voeren met hen die niet overtuigd zijn van de inzet van social media als noodzakelijk kanaal om te overleven als ondernemer. Ik voorspel u dat binnen drie jaar ruim vijfentwintig procent van de winkelpanden leeg staan. Dat is niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Ik ben ervan overtuigd dat de inzet van social media een onmisbaar instrument is voor de communicatie van bedrijven en zelfs dat het een uitzondering zal zijn als een bedrijf de komende tien jaar zal overleven zonder een brede inzet daarvan. Dat gaat harder dan de inzet van de telefoon. Ik kan mij nog herinneren dat bij mijn vader op kantoor de telefoon bij de chef op zijn bureau stond en alle klerken er geen hadden. Mijn vader vond dat eigenlijk al overbodig, want wat was er mis met een brief? Dat ging toch al eeuwen zo?

‘Ik bedoel ook intern gerichte social media als Yammer en Chatter’ Toen ik mijn eerste baan begon op een accountantskantoor moesten wij met tien man één rekenmachine delen. Mijn vennoot vond dat eigenlijk al onzin. We konden toch sneller uit ons hoofd tellen en we leerden daar ook veel trucjes voor? Dat ging toch al eeuwen goed zo? Hoe declareerde je die grote investering nu dan aan de klant door? Als het al sneller was, dan hadden we minder uren

44

B U S I N E S S | N U M M E R 6 | december 2 0 1 2

te declareren en dat was niet de bedoeling hoor, klinkt het na ruim 40 jaar nog in mijn oren. Bedrijven die social media nu al inzetten, zullen sneller groeien dan bedrijven die dat niet doen. Sterker nog: ik heb de stellige overtuiging dat bedrijven die social media niet omarmen, niet overleven. Bij bedrijven die ik raad mag geven blijkt dat het gebruik van social tools binnen hun organisatie de productiviteit met 22% verhoogt en de tijd aan veelvoorkomende taken als het lezen en versturen van e-mails, het voeren en beantwoorden van telefoontjes en het bijwonen van meetings en het zoeken van informatie met meer dan 25% vermindert. Voor de duidelijkheid: met social tools bedoel ik naar buiten gerichte social media als Facebook, Twitter en Linkedin, maar ook intern gerichte social media als Yammer en Chatter. De snelheid van de besluitvorming kan door middel van tools met 26% verbeteren.

Zakelijke doeleinden Waarvoor kan een ondernemer die tools dan gebruiken? Ik noem zo uit mijn hoofd maar enige voorbeelden zonder daarover compleet te willen zijn, zoals bijvoorbeeld het sneller vinden van mensen, informatie of expertise, het samenwerken in een groep en daarmee informatie delen, het verbreden van mijn persoonlijke netwerk, het meehelpen bouwen aan mijn professionele relaties, het verbeteren van mijn eigen status en het creëren van communities die het zelfde onderwerp in hun belangstelling hebben, het verminderen van aantal en lengte


van e-mailberichten en het verminderen van aantal en lengte van telefoongesprekken. Dat laatste is wel heel opvallend in mijn eigen functioneren. Nog maar twee jaar geleden werd ik regelmatig op mijn GSM gestoord als ik mijn vriendjesmiddag en -avond had. Alhoewel mijn GSM beroepsmatig nooit uit kan, word ik nu vrijwel nooit meer gebeld of het is echt ernstig en wil ik die oproep ook zeker niet missen.

Je moet niet in een boom klimmen als je vis wilt vangen Je moet als ondernemer dan wel zelf het goede voorbeeld geven aan je personeel, klanten en leveranciers. Zo kan het gebruik en interactie langzaam in uw bedrijf en uw dagelijkse werkzaamheden doordringen. Wanneer die deze social tools nog niet gebruiken, krijgen die echt het idee dat ze iets missen en dan is het omslagpunt bereikt. Ambassadeur zijn binnen je organisatie blijkt een winfactor voor de succesvolle implementatie van social media te zijn. Ik zou daarbij wel vooraf een te behalen doel stellen volgens het smart-principe: specifiek, meetbaar, acceptabel, realiseerbaar en tijdsgebonden. Als u en uw personeel, klanten en leveranciers merken dat u hun kennis en inzet van social media meet dan zullen die er eerder en meer aandacht aan schenken. Mogelijk te behalen doelen zijn bijvoorbeeld, 50% minder e-mails en telefoontjes binnen drie maanden, maar ook elke twee weken het bedrijfsblog met een successtory (testimonial) aanvullen, sociale netwerken opbouwen of projecten met collega’s van een andere vestiging of collega ondernemer oppakken.

‘Ik betaal dus bepaal’ Het is belangrijk om een succesje bij het behalen van een stap te delen, bijvoorbeeld bij het opzetten van een

‘Stel wel vooraf een te behalen doel volgens het smart-principe’ blog, opdoen van contacten in een bepaalde community en dergelijke en dat vooral ook te vieren bij de koffie, vergaderingen of bij een presentatie. Je kunt daar ook een competitie voor opzetten of mensen daarvoor belonen. Maar dat komt niet in de plaats van persoonlijke contacten! Alle social tools ten spijt gaat er natuurlijk niets boven een persoonlijke ontmoeting met klanten, personeel en collega ondernemers. Dat ervoer ik onlangs weer bij een geslaagde bijeenkomst van het NCD (Nederlands Centrum voor Directeuren sinds 1953) bij de Rabobank in Meppel met het aansprekende motto van dit decennium, Durf te delen! Daar werd een prachtige basis voor een community gelegd, (ont)moeten, (net)werken, (ver)kopen waren zo maar wat steekwoorden die ik opschreef, maar ook dat een KPN’er daar hun netwerk kwam onderhouden. Want hoeveel directeuren en toezichthouders durven zich kwetsbaar op te stellen en ronduit te zeggen dat ze iets niet weten? Van dé directeur wordt immers nog steeds geacht op alles een antwoord te weten, altijd en overal. B U S I N E S S | N U M M E R 6 | december 2 0 1 2

45


Overal zaken kunnen doen, waar en wanneer u het uitkomt met Regus Businessworld

Toe alle R gang tot e gu in Ne s locaties de r l a nd

25 €

pe r m

a a nd

Met een Regus Businessworld lidmaatschap heeft u toegang tot meer dan 1200 professionele locaties wereldwijd. Met Regus Businessworld Gold krijgt u: • Onbeperkte toegang tot elke Regus • Professionele administratieve Business Lounge in het Regus netwerk, ondersteuning, van inpakken en waar u in een professionele zakelijke verzenden tot en met afdrukken en omgeving kunt werken inbinden van documenten • Inclusief koffie, thee en internet • 10% korting op vergaderruimten, dagkantoren en videoconferenties

• Toegang tot Regus Purchasing Group met fantastische aanbiedingen

Meer weten over Regus Businessworld Gold? www.regus.nl

0800 020 2000

1200 locaties | 550 steden | 95 landen


opinie

‘Van dé directeur wordt immers nog steeds geacht op alles een antwoord te weten’ Autocratisch, eigenwijs, directief en afstandelijk, imago, ‘ik betaal dus bepaal’, blijken steeds vaker onverwachte en zeer kostbare gevolgen te hebben! Dankzij grotere transparantie, een hoger opleidingsniveau en een andere beleving van het recht op participatie is ook de rol, maar vooral ook de verwachting ten aanzien van die rol als ‘directeur’ drastisch veranderd. Werknemers willen nog steeds geleid worden, maar wensen daar zelf invloed op uit te kunnen uitoefenen. Het ‘beleven’ als collectief dat bewust doelen met elkaar deelt in plaats van er als een gedachteloze en ongeïnteresseerde werknemer achteraan te lopen. Van een baan die je kunt missen naar een baan met een missie. Een gezamenlijke missie. Als u nog niet via social media met uw collega directeuren communiceert, maar dat wel uw passie voor leiderschap als een ‘moderne leider’ en uw kennis, kunde en contacten eens met collega directeuren zou willen delen, kijk dan eens op www.ncd.nl.

De meesten zijn nog op zoek naar de meerwaarde van social media en vragen zich af, is het een hype of is dit een blijvertje? Sommigen zijn wel al gestart, maar zitten voor een groot deel nog in de fase van het ‘zenden’ en maar een klein gedeelte zoekt ook de interactie op. Als u toch meetpunten aanbrengt, dan merkt u direct dat social media u veel opbrengt als effect op (bedrijfs-) doelstellingen. Als je samen met een paar medewerkers een speciaal team hebt aangesteld of tijdelijk hebt aangetrokken, dan kun je met social media activiteiten sneller tot meetbare goede resultaten komen. Doe dat vooral met mensen die in social media voor u als ondernemer en voor henzelf nieuwe onvermoede kansen zien en niet overleggen met de kalkoen over de samenstelling van het kerstdiner.

Social media Terug naar social media. Die horen onderdeel van de communicatiestrategie van uw bedrijf te zijn. Echter ook daar constateerde ik dat de meeste MKB ondernemers nog geen strategie voor hebben, zoals bijvoorbeeld ICT, klantenservice, HRM en uw verkoop en marketingmedewerkers die klaar moeten staan voor de dialoog met organisatiedoelgroepen. Ik hoor vaak dat er nog niet begonnen is wegens budgetproblemen, herkenbaar in deze tijd. Maar vooral dat de meeste directeuren geen ‘fan’ van social media zijn, maar ook de capaciteit en de kennis missen om social media actief in te zetten.

Humphrey G. van der Laan Onze vaste columnist, Humphrey G. van der Laan is als jurist en register informaticus in Almelo een professionele geschillenboer voor ondernemers (arbeid, samenwerken, koop/verkoop, zakenpartners en (ondernemers) huwelijk) maar daarnaast is hij (president) commissaris/raadgever bij 16 ondernemingen met gezamenlijk 5857 medewerkers en is hij universitair (gast)docent strategie en recht en schreef hij mede aan vier management boeken en tientallen publicaties. Opmerkingen over deze column, vragen of tips, mail dan naar juristen@hgl.nl B U S I N E S S | N U M M E R 6 | december 2 0 1 2

47


regio nieuws

Hallo Dronten! Tekst Louis Westhof

Wachten op de trein kan eindeloos duren; inwoners van Drachten kunnen er over meepraten. Dat uitstel niet tot afstel hoeft te leiden, bewijst Dronten, dat vijftig jaar geduld heeft betracht.

Om mensen te bewegen naar Dronten te verhuizen werd hen in 1962 een station in het vooruitzicht gesteld. Autorijden was in die tijd voorbehouden aan een kleine minderheid: slechts één op de zes gezinnen. Het gros van de Nederlanders was voor reizen aangewezen op het openbaar vervoer. Dat het geduld van de polderpioniers (van wie de eersten zich al in 1957 vestigden) uiteindelijk een halve eeuw op de proef zou worden gesteld, was niet voorzien. Het ministerie van verkeer en waterstaat stelde voortdurend andere prioriteiten, vooral in de Randstad. De Drontermeertunnel aan het hanzelijn traject

48

B U S I N E S S | N U M M E R 6 | december 2 0 1 2

Vanwege de infrastructuur – met doorgaande snelwegen A6 en A28 op enige afstand – is Dronten relatief onbekend gebleven. Natuurlijk, velen kennen familiepark Walibi en het cultureel festival Lowlands, beide in Biddinghuizen (6200 inwoners), dat ook tot het grondgebied van de gemeente (ruim 40.000 inwoners) behoort. En dankzij de jachthavens aan de Veluwerandmeren, de bungalowparken en de campings boekt de gemeente het respectabele aantal van zo'n 700.000 toeristische overnachtingen per jaar. Maar de stad zelf (28.000 inwoners) wordt tot dusver alleen aangedaan door mensen

die er echt iets te zoeken hebben. Dit verandert dankzij de Hanzelijn, die dwars door de stad is aangelegd, precies volgens het tracé dat planologen al in de jaren vijftig hadden getekend: ten noorden van het spoor concentreert zich de bedrijvigheid, aan de zuidkant zijn de woonwijken gesitueerd. “We hopen dat de spoorlijn een aantrekkende werking zal hebben”, zegt Huib Veldhuijsen van de gemeente Dronten. “Landelijk gezien is Dronten redelijk centraal gelegen. Dankzij de Hanzelijn worden Oost- en West-Nederland juist hier met elkaar verbonden.”


“Ook positief is dat je hier een hoop huis en vierkante meters hebt voor je hypotheek, terwijl je toch dichtbij de Randstad zit.” Over het nieuwe spoor is het maar net iets meer dan een uur naar Amsterdam CS of Schiphol. Den Haag is bijna een uur en drie kwartier. Voorbij zijn de tijden dat reizigers eerst enkele tientallen kilometers in de bus moeten – naar Kampen, Zwolle of Lelystad – om per trein de reis te kunnen vervolgen. Veldhuijzen: “Studenten, die vanwege de reistijden elders zijn gaan wonen, hopen we hier nu langer te kunnen houden.”

Landelijk gezien is Dronten redelijk centraal gelegen

Wellicht leidt de Hanzelijn tot een flinke stijging op de jaarlijkse lijst van het weekblad Elsevier van beste Nederlandse gemeenten op het gebied van wonen, werken en recreëren. In 2011 strandde Dronten nog op plaats 401, op het totaal van 418 gemeenten. Zo'n lage klassering mag dan niet goed zijn voor de beeldvorming, de huidige Drontenaren halen er hun schouders over op. Zij waardeerden het woon- en leefklimaat met een 7.6, een paar tienden hoger dan het landelijk gemiddelde.

Wat de treinreiziger zoal zal opvallen in Dronten? Komend van Zwolle ziet hij het karakteristieke silhouet van evenementencentrum De Meerpaal, dat ooit in de pioniersjaren van de Nederlandse televisie – in de jaren zestig en zeventig – in trek was als mediacentrum. Huidige vijftigplussers herinneren zich ongetwijfeld het kinderprogramma ‘Stuif 's in' met presentatrice Ria Bremer. Voorbij het station is links de haven, te herkennen aan een appartementencomplex in de vorm van een hoog huis. Rechts van het spoor is bedrijventerrein Poort van Dronten in ontwikkeling en springt een groot ovaal gebouw in het oog: de overdekte 400-meter kunstijsbaan. De grote kas ter linkerzijde is het hoofdgebouw van CAH Vilentum, de agrarische hogeschool. Wie op het station is uitgestapt, heeft grote kans om zich heen geen dialect te horen, maar accentloos Nederlands. Het Meertens Instituut stelde eind jaren negentig, na jarenlang onderzoek, vast dat niet in Haarlem, zoals algemeen werd verondersteld, maar in Dronten het meeste Algemeen Beschaafd Nederlands wordt gesproken. Dat zit zo: de eerste bewoners van Dronten kwamen uit alle windstreken, met elk hun eigen streektaal. Om elkaar te kunnen verstaan, moesten de verschillende tongvallen zo snel mogelijk overboord. Dit lukte de eerste generatie Drontenaren nog niet optimaal, maar hun kinderen des te beter. Onder hen Paul de Munnik, de helft van het zangduo met Thomas Acda: in 1970 in Dronten geboren. www.dronterland.nl

Poort van Dronten Gemeente Dronten bestaat uit de stad Dronten en de dorpen Biddinghuizen en Swifterbant. De gemeente is 42.000 hectare groot en telt ruim veertigduizend inwoners. Grenzend aan de westelijke kant van bedrijventerrein Business zone Delta in Dronten wordt het hoogwaardige bedrijvenpark Poort van Dronten ontwikkelt. Om te stimuleren dat het bedrijventerrein duurzaam en veilig wordt, wordt er samen met de betrokken ondernemersvereniging parkmanagement opgezet. Het gebied wordt voorzien van een glasvezelnetwerk en ligt 5 minuten van de A6. Er zijn zichtlocaties beschikbaar direct gelegen aan de N307. Grondprijzen op Poort van Dronten variëren van 97,00 tot 112,00 euro per m². Kijk voor meer informatie over vestigingsmogelijkheden op www.poortvandronten.nl.

Het artikel ‘Hallo Dronten’ is eerder gepubliceerd in de Leeuwarder Courant van 1 december 2012.

B U S I N E S S | N U M M E R 6 | december 2 0 1 2

49


zakennieuws

DTP Pakketservice wil CO2-uitstoot terugdringen

Grootste kansen in machinebouw

DTP Pakketservice wil samen met haar klanten op zoek gaan naar oplossingen die moeten leiden tot een terugdringing van de CO2-uitstoot in haar logistieke keten. Berner, Specialized en Xerox als grote klanten denken mee over een aanpak die verduurzaming van dat proces kan realiseren. MVO Nederland (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) is hierbij betrokken. DPD is zich bewust van haar onvermijdelijke aandeel in de uitstoot van CO2. Naast het compenseren van de uitstoot (offsetting) neemt DPD samen met moederbedrijf GeoPost, diverse interne maatregelen voor het constant verminderen van de CO2-emissie (insetting). Het streven is uiteindelijk om de CO2–uitstoot zoveel mogelijk te reduceren. Een groot aantal klanten van de pakketvervoerder is zelf ook actief begaan met verduurzaming, ieder op zijn eigen manier en met zijn eigen middelen. De vervoerder denkt dat overleg met partner tot nieuwe impulsen kan leiden voor de vermindering van de CO2-uitstoot. Michaël van Ooijen, CEO van DPD Nederland: “Het initiatief voor de co-creatiesessie toont het belang dat DPD hecht aan het terugdringen van CO2–uitstoot in de gehele keten. We zijn ervan overtuigd dat samenwerken essentieel is om daarin stappen te kunnen maken. We beginnen bij onze eigen klanten, door hen te betrekken bij het verkennen van duurzame en tegelijk economisch en bedrijfskundig passende oplossingen, voor nu en in de toekomst.”

De Nederlandse focus ligt sterk op Noordrijn-Westfalen. Van de export naar Duitsland gaat 41% naar deze regio. Voor de Nederlandse industriële toelevering liggen de grootste kansen in de specialistische machinebouw en elektrotechnische bedrijven. In deze branches zijn de zuidelijke regio’s BadenWürttemberg en Beieren leidend. Afstand is echter nog altijd een belangrijke factor in het zakendoen. Hessen en Noordrijn-Westfalen blijven daarom interessante regio’s met groeimogelijkheden, zeker voor kleinere Nederlandse toeleveranciers.

1 op de 10 Nederlanders is wel eens gehackt De helft van de Nederlanders gebruikt nog steeds makkelijk te kraken wachtwoorden ter bescherming van hun privacy en apparatuur zoals laptops en tablets. Hoewel 1 op de 10 Nederlanders wel eens is gehackt, blijven voor de hand liggende wachtwoorden als de eigen naam, naam van de kinderen of huisdier of een bijzondere datum zoals een huwelijk of geboorte onverminderd populair. In geval van een hackaanval is de grootste angst dat hackers toegang krijgen tot bankgegevens en saldo. Dit blijkt uit onderzoek van MeMo2 in opdracht van Digibewust onder 760 Nederlanders ter gelegenheid van de campagne ‘Je Wachtwoord: maak het niet te makkelijk’.

Belangrijkste tips

Bankgegevens en stelen online identiteit Nog steeds gebruiken veel mensen één wachtwoord voor meerdere sites (66%) en bijna een derde wisselt zijn of haar wachtwoord nooit. Grootste angst bij een hackaanval is dat criminelen en andere kwaadwillenden inzage krijgen in bankgegevens en het banksaldo. Ook is men bang dat hackers via het gekraakte wachtwoord online goederen bestellen of hun identiteit stelen. Wachtwoorden testen op sterkte gebeurt niet of nauwelijks. Bij meer dan de helft van werkend Nederland is er een wachtwoordbeleid op het werk (53%), terwijl 63% van de mensen vindt dat het bedrijf waar zij werkzaam zijn verantwoordelijk is. “Veel bedrijven zijn al op de goede weg en verplichten bijvoorbeeld hun werknemers om periodiek hun wachtwoord aan te passen (38%), maar dit is dus bij lang niet alle bedrijven het geval”, aldus Marjolijn Bonthuis. “Met de tool op www.digibewust.nl kan iedereen de kracht van zijn wachtwoorden gemakkelijk testen. Ook raden wij bedrijven aan om op sites waar een wachtwoord moet worden aangemaakt, een krachttestmeter te laten meelopen.”.

Een sterk wachtwoord is niet zomaar te raden en is moeilijk te kraken door een computerprogramma waar hackers gebruik van maken: Concrete tips van Digibewust: • Een veilig wachtwoord is lang en bestaat uit met minimaal 8 tekens; • Een veilig wachtwoord is altijd een combinatie van (hoofd)letters, getallen én bijzondere tekens; • Moeite met onthouden? Bedenk een ‘onvergetelijke’ zin; • Gebruik nooit voor de hand liggende woorden of reeksen (bv. 123); • Gebruik (veel) verschillende wachtwoorden; • Verander je wachtwoord(en) vaak, zeker wanneer een website van een bedrijf is gehackt; • Sla wachtwoorden niet op.

Meer informatie is te vinden op www.digivaardigdigiveilig. nl

50

B U S I N E S S | N U M M E R 6 | december 2 0 1 2


Uw specialist in creatie, ICT services, druk- en printwerk, opslag en distributie. Wij bieden totaaloplossingen in cross media. Hoe u ook wilt communiceren,

wij

maken

het

mogelijk!

Deskundig en betrokken, van advies tot duurzaam serviceconcept, zoals u van ons als partner mag verwachten.

Print en Drukwerk

w

w .sm

g-

gr

oe

p.

nl

ICT Services

w

Creatie en Design

www.smg-groep.nl

Fulfilment en Warehousing


trots

24Kitchen van oud-Zwollenaar Jan Dekker groot succes

‘Iedereen is bij ons gelijk, er zijn geen ego's’ Tekst Thijs wartenbergh

Een megasucces, 24Kitchen, het digitale foodkanaal, dat is het. Mediaondernemer en oud-Zwollenaar Jan Dekker (57), algemeen-directeur van 24Kitchen, weet niet wat hem overkomt. Hij en de medewerkers, die vanuit Houten en Fox Amsterdam opereren, bevinden zich in een rollercoaster.

Deze achtbaan slingert alle kanten op en komt steeds weer op een nieuw station aan. Nu kan een prijs voor de beste website worden verwelkomd. “Het is niet normaal”, zegt Dekker hoofdschuddend. Ga maar na wat er zich heeft afgespeeld sinds de lancering van de zender in september 2011 via providers als UPC en ZIGGO: deze telt inmiddels 2 miljoen kijkers per week, wordt geroemd om zijn crossmediale mogelijkheden (combinatie van tv, website, magazine, boeken en social media), organiseert kookworkshops, de eerste Live on Stage-event is inmiddels gehouden in de Heineken Music Hall, er zijn al twee prijzen in ontvangst genomen (beste digitale zender van Nederland en website van het jaar), in andere landen is zijn de programma ook te zien, het aantal members neemt sterk toe: kortom, het kookpunt is bereikt bij 24Kitchen... Maar laten we bij het begin beginnen. Ik kan me voorstellen dat u verbaasd bent over deze ontwikkelingen. Dekker: “We hadden in het begin wel het idee dat er mogelijkheden waren, maar dat het zulke vormen zou aan-

52

B U S I N E S S | N U M M E R 6 | december 2 0 1 2

nemen, dat hadden we niet voorzien. ‘We’ waren in het begin Rob Baan, de man achter kiemplantjesbedrijf Koppert Cress, die ervan overtuigd was dat 24 uur per dag naar kookprogramma’s kijken voldoende mogelijkheden bood om dat daadwerkelijk in de markt te zetten. We hadden zoiets in ons land niet, in Amerika en Engeland was het geen onbekend fenomeen. Fox International Channels sloot zich aan als partner, zodat we ons konden voegen bij een grote speler op de internationale tv-markt.” Maar waarom moest er eigenlijk een kookzender komen in ons land? Dekker: “Het idee vloeide voort uit het succesvolle RTL4-programma Life and Cooking met Irene Moors en Carlo Boszhard. Dat sloeg aan, niet alleen omdat je hier twee kanjers van presentatoren had, maar ook omdat het publiek veel belangstelling toonde voor het kookgedeelte dat meesterkok Rudolph van Veen voor zijn rekening nam. Ik had het idee dat ik daar iets meer mee moest doen. Rudolph zou daar een belangrijke rol in gaan spelen.”

Hoe bent u in dit wereldje terechtgekomen? Dekker: “Ik zou aanvankelijk iets doen in de tuinarchitectuur. Dat was althans de opzet. Toen ik eenmaal tuinarchitect was, bleek het dat er weinig werk voor me te vinden was. We praten beginjaren 80, financieel ook niet zo’n geweldige periode. Ik besloot daarom een andere koers te varen en kwam in de mediawereld terecht, als salesmanager. Dat was in 1984. Voor jeugdbladen en popbladen, waaronder het toen bekende Muziek Express, was ik verantwoordelijk. Bij, toen nog, VNU.

Ik ben een ‘mensen-mens’, een empatisch leider

Ik was er een van de Young Potentials. Ik ben er bij toeval ingerold, maar vond het er zó leuk dat ik in die business ben blijven hangen. Vijf jaar later begon ik


voor mezelf, Jan Dekker Producties. In totaal ben ik vijf jaar bij kranten en tijdschriften betrokken geweest. Ik heb daar steeds aan de commerciële kant gezeten. Toen deed de commerciële tv zijn intrede.” Toen rook u uw kans? Dekker: “Gezien mijn achtergrond en inmiddels opgedane ervaring was dat niet zo vreemd. Er waren ontwikkelingen die aangaven dat dergelijke tv-zenders goede mogelijkheden hadden om succesvol te zijn. Ik dacht: daar moet ik iets mee doen.” Bij de uitgeverijen kreeg u het gevoel dat het goed is de consument meerdere mediavormen aan te bieden. Dekker: “We waren toen al met multimedia bezig en dat heb ik doorgetrokken naar 24Kitchen: zoveel mogelijk vormen van communicatie integreren in een project. Een crossmediale aanpak. Niet alleen tv, waar het in eerste instantie om draait, maar ook een website, een magazine, boeken en social media. Al die delen versterken elkaar, zorgen voor een synergie. Je kunt op deze manier de boodschap beter overbrengen. We zaten ermee wel in een gunstige tijd. De digitalisering van de media heeft mede gezorgd voor de gunstige situatie waarin we ons met 24Kitchen bevinden.” Waar kwam u bij de commerciële televisie terecht? Dekker: “Bij RTL4. Ik ben betrokken geweest bij Telekids, Eigen Huis &

53


trots

'Rudolph van Veen is de Messi van de Nederlandse keuken'

Tuin en deed bijvoorbeeld ook het management voor Irene Moors. Life and Cooking werd de eerste food- en kookconfrontatie voor mij. Dat sloeg geweldig aan. Er ontwikkelde zich, omdat je door dat programma veel over voeding en voedsel hoort, bij mij een interesse in dat onderwerp. Ik begreep ook, door de respons van kijkers, dat er meer potentie in zat. Ik wilde het uitbouwen en kwam uiteindelijk op het idee voor een eigen kookzender.” Ik begreep uit eerdere verhalen met u dat u nogal een strijd voert tegen het voedsel dat er in winkels ligt en hoe consumenten daarmee omgaan. Dekker: “Eten wordt door veel mensen gezien als een soort maagvulling; het hongergevoel moet worden gestild.

54

B U S I N E S S | N U M M E R 6 | december 2 0 1 2

Denk aan fast food, voorverpakt eten, kant en klaar-maaltijden. Een groot gedeelte is in ieder geval niet vers en dat is juist wat wij willen promoten bij 24Kitchen. Omdat het gezond is en je je gewicht ermee op peil houdt, zodat er minder kans op obesitas ontstaat. Je kunt er de kans op hartproblemen mee verkleinen. Mijn ogen gingen open door een film over voeding waarbij duidelijk werd dat veel producten vol zitten met suikers, vetten en zout. Dat zijn bestanddelen waarvan je er liever niet te veel van binnen krijgt.” U had op een bepaald moment, een groot woord misschien, een missie. Dekker: “Dat is niet overdreven gezegd. We willen bij 24Kitchen de samenleving met z’n allen een stukje

gezonder maken. Via goede voorlichting over voedsel en voeding, door allerlei tips aan te dragen, interessante feiten aan te dragen en niet belerend over te komen. Of dat lukt is moeilijk te meten, maar we zijn, gezien de reacties op onze uitzendingen, aardig op weg.” Het overbrengen van kennis over voedsel werd daarna belangrijk voor u? Dekker: “Kennisoverdracht is een van de key items bij ons. Wat is een mango, een avocado? Waar worden die geteeld, hoe groeien ze? Neem een programma over spruitjes dat we gemaakt hebben. Daar weten mensen weinig vanaf, ook al omdat het niet bepaald een populaire groente is. Kinderen gruwelen ervan. Na die uitzending wisten ze hoe


spruitjes groeiden, waarom je ze moet eten en hoe je ze kan bereiden. Bij ons gaat het allereerst om de inhoud. Bij andere omroepen, waar ik zeker niets op af wil dingen omdat ze zonder meer in hun genre goed zijn, staat toch een grote mate van entertainment voorop. Daar is niets mis mee, maar wij kiezen een ander uitgangspunt.” Waar heeft u inspiratie opgedaan voor 24Kitchen? Dekker: “Ik heb bij de BBC rondgekeken, daar zie je koks bezig met veel passie voor hun vak. Ik heb ook een bezoek gebracht aan ‘The Good Food Show’ in Birmingham. Hoe ze daar performen, daar heb ik op gelet. Bij Carlo en Irene wilde ik daarom ook een kok, één die het goed zou doen bij het publiek. Dat werd Rudolph van Veen, de jongste meesterkok ooit in Nederland. Als je ziet welke uitstraling hij heeft, geweldig. Met hem hebben we een hele goede in huis gehaald. Noem hem maar de Messi van de Nederlandse keuken. Een soort tovenaar dus, in dit geval met potten en pannen, en niet met de bal. Als je ziet hoe hij in het buitenland wordt ingehaald, dat is ongelofelijk. Als een popster of filmster, zo gek zijn de mensen op hem.” Maar er zijn meer opvallende koks bij jullie, veel vrouwen. Dat is, hoe dan ook opmerkelijk in het koksvak. Dekker: “Ja, we hebben Angélique Schmeinck, ook een meesterkok, en Roberta Pagnier, om er een paar te noemen. De keuze voor vrouwen is een bewuste keuze geweest, we hebben twee jaar lang screentests gedaan. Het is idioot dat er alleen kerels als kok te zien zijn. Dat idee hebben wij doorbroken. Giovanni Caminita, bassist in de begeleidingsgroep van Marco Borsato, is ook een opmerkelijke verschijning in dat rijtje. Hij zegt eerlijk dat hij geen opleiding tot kok heeft gedaan. Maar, elke Italiaan kan koken, zegt hij, dus ik ook. Hij heeft het koken van zijn moeder geleerd. Zijn optredens doen het goed. Zijn moeder is een keer over geweest, ze stond samen met Giovanni in de keuken. Heel leuk.”

Wat zijn de toekomstplannen met 24Kitchen? Dekker: “We willen meer met kinderen gaan doen. Zij zijn de toekomst en zij moeten ervan doordrongen raken dat ze gezonde producten moeten eten. We willen kooklessen gaan geven voor en met kinderen. Er dient ook een webomgeving voor ze te komen, zodat ze er optimaal bij betrokken raken.” 24Kitchen draait als een tierelier, nationaal en internationaal. Ik neem aan dat de onderlinge sfeer een belangrijk deel van het succes bepaalt. Dekker: “Die sfeer is essentieel. Bij ons hebben de medewerkers geen ego’s. Samen staan we er voor, schouder aan schouder, om mooie programma’s te brengen. Daarin zijn we gelijk, hoewel er één persoon, ik dus, wel de leiding moet hebben.”

me heen. Zelf wil ik elke dag veel energie geven aan onze mensen en aan onze zakenrelaties. Als je bij 24Kitchen op bezoek bent geweest, ga je met meer energie en motivatie de deur uit. Dat is mijn filosofie, over hoe om te gaan met elkaar en je zakenpartners, met betrouwbaarheid als basis.” Houdt u zelf van koken? Dekker: “Ik durf het in deze omgeving bijna niet te zeggen, maar ik kan niet koken, of althans, ik laat dat aan mijn vrouw over. Mijn prestaties achter het fornuis zijn niet om over naar huis te schrijven… Je kunt ook niet in alles uitblinken. We hebben een hele goede kookbrigade in huis bij 24Kitchen.”

Veel mensen zien voedsel als een soort maagvulling

Wat voor een manager bent u? Dekker: “Ik ben een mensen mens, een empatisch leider, de dame die de toiletten schoonmaakt bij 24Kitchen is net zo belangrijk als ik ben, en dat geldt voor iedereen binnen 24Kitchen.” Bent u gauw tevreden over bereikte prestaties? Dekker: “De lat ligt heel hoog bij 24Kitchen. We hebben een missie die we met zijn allen dagelijks invullen. We gaan voor 100% kwaliteit, we zijn open en transparant en eerlijk over eten.” Bent u iemand van: leuk wat we vandaag bereikt hebben, maar morgen moet het nog beter? (dit om iedereen scherp te houden…) Dekker: “We houden elkaar scherp. Ik heb voldoende kritische mensen om

55


Van New York, Peking, Dubai tot Rio de Janeiro Nederlandse bedrijven veroveren de wereld

Vertaalbureau Company Translations

Uw vertalingen in professionele handen Company Translations verzorgt al ruim 17 jaar vertalingen voor de zakelijke markt en overheidsinstellingen. Wij vertalen en tolken voor ruim 300 tevreden opdrachtgevers. Onze opdrachtgevers komen vooral voort uit de groot industrie, de overheid en de zakelijke dienstverlening. Van juridisch tot technisch en van commercieel naar ict, alle vertalingen worden uitsluitend door native speakers verzorgd. Native speakers hebben de doeltaal als moedertaal. Company Translations verzorgt voor u alle talen wereldwijd. Wij nemen u zorg uit handen en vertalen uw teksten professioneel. Naast vertaalwerkzaamheden leveren wij ook veel tolken en tolkenapparatuur voor uw bijeenkomsten. Grieks, Turks, Tsjechisch, Roemeens, Japans, Engels, Frans of Duits, de taal die u nodig heeft, leveren wij. Vertaalbureau The Company Translations heeft wereldwijde samenwerkingsverbanden met vertalers voor het professioneel vertalen van al uw zakelijke teksten. Alle vertalers zijn HBO of Universitair afgestudeerd en hebben ruime ervaring. Kennis, vakmanschap en uiterst scherpe tarieven zijn synoniem voor onze organisatie. Wij weten welke vertaler ingezet moet worden om uw tekst professioneel te vertalen. Een juridische tekst moet immers naar een hele andere vertaler dan een technische tekst. Onze know-how zorgt dan voor de kwaliteit die u beoogt. Bij elke opdracht wordt de juiste vertaler gezocht die aansluit op het vakjargon van uw tekst. Uw vertaling is bij ons in goede handen.

Het onderscheidend vermogen van vertaalbureau Company Translations: • Werkt met meer dan 300 (native) vakbekwame vertalers wereldwijd • Alle vertalers zijn HBO/Universitair opgeleid met ruime werkervaring • Vertalen van en naar alle talen wereldwijd • Specialisatie in BRIC-talen • Zeer scherpe tarieven • Juiste match tussen tekst en vertaler • Reeds 17 jaar ervaring • Zeer klantgerichte flexibele instelling • Hoge kwaliteitseisen • Specialisatie in tolkwerkzaamheden • Specialisatie in ondersteuning van uw congressen en events • Persoonlijke kennismaking is mogelijk • Tekstproductie/Correctie/DTP/Opmaak


Met onze hulp spreekt u duidelijke taal en doet u zorgeloos zaken met uw internationale klanten!

www.companytranslations.nl


duurzaamheid

Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer:

“Ik voel me soms een missionaris

die veel ongelovigen moet bekeren” Tekst Thijs wartenbergh

“Ik voel me af en toe net een missionaris die nog veel ongelovigen moet bekeren”. Ondernemer Ruud Koornstra, ook wel duurzaamheidsgoeroe genoemd omdat hij altijd wordt benaderd als het over duurzaamheid gaat, doet er alles aan om mensen tijdens de huidige crisis niet dieper de put in te praten. Om niet te zeggen: hij brengt als eenvoudige ondernemer realistische hoop. Hoop in bange dagen… Koornstra staat aan het roer bij Tendris, dat hij in 2001 oprichtte, en heeft hechte banden met Pharox, Innolumis, Visa Greencard, The New Motion en XXimo, om er een paar te noemen. Investeren en ondernemen is zijn tweede natuur geworden, zo lijkt het. Andersom wordt er regelmatig contact gezocht met hem. Kortom, een zakenman die zijn sporen heeft nagelaten en ook door anderen ‘gezocht’ wordt. En een die zich graag laat horen. Via RTL, BNR en Radio1 bijvoorbeeld, maar hij is ook een paar maal te gast geweest bij Pauw & Witteman. Verder heeft hij een wekelijkse column in De Telegraaf en zit hij in de jury die bepaald welk bedrijf de Groene Telegraaf Award, een jaarlijkse onderscheiding, in ontvangst mag nemen. Daarnaast trekt hij regelmatig het land in om een lezing te houden. Veelal met duurzaamheid en ondernemerschap als uitgangspunt.

Geen luchtfietserij “Hoop in het vooruitzicht stellen is geen luchtfietserij”, benadrukt hij. “Ik ben ervan overtuigd dat er

58

oplossingen zijn voor de huidige crisis. Maar ook als je kijkt naar de klimaatcrisis. Alleen: daar is tijd voor nodig en daarvoor is het ook belangrijk dat bepaalde partijen met grote belangen een stapje terug doen. Om niet te zeggen, een reuzenstap. Zoals oliemaatschappijen.” Hij licht dat toe. “Als je nagaat dat alles in onze wereld gebaseerd is op verspilling. Alles moet eerst kapot of op zijn. Veel van de totale energie verspillen we. Totaal onnodig. Er is, naast de huidige crisis, allang een voedselcrisis. Als we de zaken wereldwijd anders organiseren, dan kunnen bijvoorbeeld mensen die weinig tot niets te eten hebben ook geholpen worden. Dan moeten de huidige partijen wel beseffen dat oneindige groei onmogelijk is en dat we

ons succes moeten in plaats daarvan moeten vinden in vernieuwing. En dat is de bottleneck.” Ofwel, er is een – wat hij noemt – reset nodig. Een andere manier van denken. Idealisme, duurzaamheid en een beter milieu zijn daarbij onlosmakelijk verbonden. Dat moet leiden tot een ander, beter leven. Daarbij komt zijn eerder genoemde ‘missiewerk’ om de hoek kijken, waarbij de ‘ongelovigen’ in beeld komen.  Zoiets gebeurt niet even op een achternamiddag. De missionaris zal overuren moeten maken.

Pensioenen “Ik heb onlangs nog voor een gehoor gestaan, waarbij het over pensioenen ging. Ik ben er geen expert in, maar denk


er wel over na. Ik praat ook mee over de gezondheidszorg. Misschien juist omdat ik er niet te diep in zit. Daardoor kijk ik er anders tegenaan en stel ik vragen waar anderen nooit op zouden komen. Ook in de gezondheidszorg mag er wel een en ander veranderd worden omdat de kosten die erin omgaan veel te hoog zijn.” Bij doorvragen over dat item komt naar voren dat het systeem van verzekeraars zorgt voor die hoge kosten. Preventie om ziekten tegen te gaan zou ertoe kunnen bijdragen om het aantal ziekenhuisbezoeken terug te dringen. Dat komt er niet van, aldus Koornstra. Angst dat gezonde klanten na jaren lange investering in preventie overstappen naar de concurrent, maakt het voor verzekeraars momenteel onmogelijk om echt te zorgen dat mensen niet ziek worden. Ook hier houdt het huidige systeem effectieve verandering tegen.Maar het hart van Koornstra ligt toch, naast de lezingen die hij verzorgt, bij duurzaamheid. Hij zag aan het eind van de vorige eeuw zijn bankrekening bijna exploderen toen hij zijn televisieproductiebedrijf - van onder andere Lingo en Villa Federhof - verkocht. Hij was tot twee jaar geleden bij Villa Felderhof betrokken door uitzendingen te produceren. In 2001 startte hij het bedrijf Tendris, met als filosofie dat de wereld moet veranderen.

Perspectief Een ledlamp, een greencard en een energiemaatschappij waarbij de klant groene stroom krijgt geleverd (OXXIO) afkomstig uit de ‘keuken’ van Koornstra – hebben veel losgemaakt en zijn vehicles voor die filosofie. Aan de horizon lonkt

een duurzaam commercieel perspectief. “We moeten anders leren denken. Duurzaam denken. Wij brengen dat in praktijk”, aldus Koornstra.

Duurzaam stopt niet bij eerste vier letters

Waarom de fascinatie voor duurzaamheid? “Ik kreeg op een bepaald moment wel door dat er veel diende te veranderen. Kijk naar de crisis die we nu hebben, en wat er al was, zoals droogte, hongersnood, noem maar op. Ondernemen is nog steeds een werkwoord: voor mij het sein om daarmee aan de slag te gaan. Tendris was daarvan een voorbeeld.” Hij werd aanvankelijk met de nodige scepsis bekeken, hij was ondernemer, dus hij was schuldig, en ook nog eens duurzaam ondernemer, dus ook nog een oplichter. In die tijd was duurzaam ondernemen een tegenstrijdig begrip. “We hadden vrijwel meteen een flink zakelijk succes. En dat met duurzame producten. Dat kon niet, werd gezegd, daar moest een luchtje aan zitten. Mensen kregen korting op groene stroom. Er was van alles aan de hand, volgens sommigen. Ik moest me verantwoorden in het consumentenprogramma ‘Kassa’.  Dat vond ik niet zo erg, want na elk bezoek aan de studio kwamen er duizenden klanten

bij, omdat we iedereen hadden kunnen overtuigen van het feit dat we niets verkeerd deden en dat we bewezen dat je duurzame keuzes ook financieel kunt belonen. Vandaar die reactie. Mijn marketing man van OXXIO vroeg op een bepaald moment; “Wanneer mag je weer naar Kassa?” Want dat leverde zomaar 10.000 nieuwe klanten op.”

‘Duur’ De gangbare gedachte is dat duurzaamheid stopt bij de eerste vier letters; duur. Maar niets is minder waar. Als met het woord duurzaamheid duurder wordt bedoeld of minder van kwaliteit is het juist niet duurzaam. Ik kan ook zeggen: Is een ledlamp duur, zoals sommigen denken? Ja, als je hem in de kast legt. Niet als je hem daadwerkelijk gebruikt waarvoor hij is gemaakt, om licht te geven, dan kun je geen voordeliger keuze maken. Niet voor niets wordt een groot aantal kroegen van Heineken voorzien van ledlampen, waarbij de terugverdientijd al in acht maanden een feit is.” De zaken gaan voorspoedig: een fraaie bolide, voldoende inkomsten, nog plannen genoeg om ten uitvoer te brengen. Is er nog wat te wensen over, zou je zeggen? “Zo af en toe”, zegt Koornstra, “zou ik wel eens een tijdje postbode willen zijn. ‘s Ochtends vroeg beginnen, ‘s middag vroeg thuis. Lekker overzichtelijk. Verder weinig zorgen aan je hoofd. Een eerbaar beroep overigens, dat van postbezorger. Maar dan bedenk ik alweer snel: als ondernemer kun je direct invloed hebben, iets bereiken, ondernemen is een werkwoord. Ik zou ook wel tegen anderen willen zeggen: neem zelf ook meer initiatief als je wat wilt bewerkstelligen. Wacht niet op de overheid. Je bent immers zelf verantwoordelijk voor je daden.” B U S I N E S S | N U M M E R 6 | december 2 0 1 2

59


netwerken

Benut uw netwerk

om sneller doelstellingen te bereiken Business Company, uitgever van dit BUSINESS magazine is tevens organisator van de BOB netwerkbijeenkomsten. BOB staat voor Business Ontmoet Business en heeft als doel: u in contact brengen met goede leads.

Tenminste 20 nieuwe contacten Op de BOB bijeenkomsten ontvangen wij jaarlijks ca. 10.000 ondernemers. Een enorme potentie om uw zakelijk netwerk uit te breiden. En wij helpen u daarbij. Op elke BOB bijeenkomst wordt georganiseerd genetwerkt. Op ludieke wijze, brengen wij u in contact met tenminste 20 nieuwe contacten. Ervaar de kracht van uw netwerk om sneller je doelstellingen te bereiken.

Netwerkagenda 31 januari 2013 (datum onder voorbehoud)

BOB Hybride Peterman Autogroep Hybride rijden en fiscaliteiten bij Peterman Autogroep. Hybride testen, fiscale voordelen en netwerken. 7 februari 2013

BOB GrandPrix Kartplaza Nijverdal

Ben even netwerken… Netwerken kan u helpen om het verkoopproces te versnellen. Netwerken is vragen anderen u te helpen. Het is beter om 1% te ontvangen van de inspanningen van 100 mensen, dan 100% te vragen van uw eigen inspanning. Word Vriend van BOB BOB organiseert ca. 30 bijeenkomsten per jaar in Oost- en Midden-Nederland. Als Vriend van BOB heeft u toegang tot alle BOB-bijeenkomsten, heeft u uw persoonlijke profiel op onze website www.businessontmoetbusiness.nl én u ontvangt het BUSINESS magazine altijd.

Dynamisch zakelijk event voor een ieder die een passie heeft voor de autosport. De teams rijden een uur lang in de snelle karts op de fraaie indoorbaan van Kartplaza te Nijverdal. Een ieder kan zich individueel inschrijven maar ook als bedrijventeam! 21 februari 2013

BOB Bijeenkomst KienhuisHoving advocaten en notarissen Enschede KienhuisHoving is marktleider in Twente op het gebied van juridische dienstverlening. Een groot kantoor met ruimte voor veel specialismen. Deze specialismen zijn voor relaties van belang. Problemen kunnen daardoor in snel tempo worden opgelost. Een kennismaking! 7 maart 2013

People’s Business Zwolle

Nieuw: BOB Nieuwkomerslunch Librije’s hotel

60

B U S I N E S S | N U M M E R 6 | december 2 0 1 2

People’s Business Zwolle 2013 is een 1-daags evenement dat geheel in het teken staat van het leggen van nieuwe contacten, het verbreden van kennis en op creatieve en innovatieve wijze worden geprikkeld het ondernemers- en bestuurdersvak succesvol te blijven uitoefenen. People’s Business Zwolle 2013 wordt voor de 7e keer georganiseerd en vindt plaats bij het Deltion College in Zwolle.


Preferred Partners:

Registreren als Vriend van BOB kan via onze website: www.businessontmoetbusiness.nl. Klik op de link: Word Vriend van BOB.

11 maart, 14 mei, 1 juli 2013

BOB Nieuwkomerslunches Librije’s Hotel Word je Vriend van BOB, dan ontvang je gelijk de uitnodiging voor de BOB Nieuwkomerslunch bij Librije’s Hotel. U wordt hier kosteloos voor uitgenodigd en u ontmoet direct alle nieuwe Vrienden van BOB. (datum volgt)

BOB Borrel Regus Zwolle 16 april 2013

BOB Borrel Stern Auto Hilversum BOB bijeenkomst in de prachtige showroom van Mercedes dealer Stern Auto te Hilversum. Introductie van de nieuwe E-klasse! 25 april 2013

People’s Business Twente & BOB Borrel Creatieve Fabriek Hengelo People’s Business Twente 2013 is een 1-daags evenement dat geheel in het teken staat van het leggen van nieuwe contacten, het verbreden van kennis en op creatieve en innovatieve wijze worden geprikkeld het ondernemers- en bestuurdersvak succesvol te blijven uitoefenen. Locatie: Creatieve Fabriek Hengelo 16 mei 2013

BOB Teambuilding Adventure Topprestaties beginnen met een topteam. En een topteam heeft synergie, begrip, vertrouwen en training nodig. Om van uw goede team een topteam te maken, organiseren wij deze BOB Teambuilding Adventure aan. 23 mei 2013

BOB Duurzaam Ondernemen bij SMG Groep

creating airport garden city

creating airport garden city

creating airport garden city

creating airport garden city

Deze BOB bijeenkomst staat helemaal in het teken van Duurzaam Ondernemen. Bedrijven die Duurzaam Ondernemen hebben de toekomst. Het zal een dynamische avond worden met ca. 6 verschillende onderwerpen. Sprekers, workshops, koken met bekende Nederlanders, netwerken - deze BOB bijeenkomst wilt u niet missen. Registreren als Vriend van BOB én voor de netwerkbijeenkomsten kan via www.businessontmoetbusiness.nl

61


ik

terugbl

Succesvolle BOB Eindejaarsbijeenkomst Meeuwsen Ten Hoopen Maar liefst 160 ondernemers kwamen naar het Agoratheater in Lelystad voor de BOB eindejaarsbijeenkomst van Meeuwsen Ten Hoopen. Een ongekend hoog aantal, maar het programma dat geboden werd was dan ook zeer krachtig en divers.

“Verbreed uw persoonlijke perspectief!”

Een tweede presentatie werd verzorgd door Jan Frens en Louise Knegtel, auteurs van het boek ‘Krachtvoer voor Ondernemers’. Ondernemers werden uitgedaagd om hun persoonlijk perspectief te verbreden en het eigen veranderingsproces te versnellen. Ofwel, hoe te ondernemen in een nieuwe economische werkelijkheid. De middag werd afgesloten met heerlijke tapas op de Informatiemarkt.


De middag ging van start met een informele Informatiemarkt waar bijna 35 ondernemers hun dienst en/of product presenteerden. Het officiële programma vond plaats in de theaterzaal waar alle fiscale gevolgen voor 2013 door Otto Brands, fiscalist bij Meeuwsen Ten Hoopen, werden toegelicht. Hoewel een ieder het in de portemonnee zal voelen, wist Brands er geregeld toch een humoristische ondertoon aan te geven. Natuurlijk is het een serieuze zaak en daarvoor heeft Meeuwsen Ten Hoopen de juiste kennis in huis. In slechts twintig minuten wist hij alle aanwezigen te boeien en aan te zetten tot het ondernemen van actie.

Ook een een BOB Bijeenkomst bezoeken? Wilt u ook een BOB bijeenkomst bezoeken, heten wij u van harte welkom. U kunt zich registreren via onze website www.businessontmoetbusiness.nl

“Onderneem nu actie”

63


ik

terugbl

BOB Twents Techniek Museum HEIM Het Twents Techniekmuseum HEIM in Hengelo is voor bedrijven en instellingen een ideale ontmoetingsplaats met historische allure. Het museum leent zich bij uitstek voor vergaderingen, presentaties van nieuwe producten, symposia, tentoonstellingen of noem maar op. 22 november jl. was dan ook een mooie gelegenheid om de BOB bijeenkomst bij dit interactieve, inspirerende museum te organiseren.

“Het juiste netwerk hebben is erg belangrijk”

Ruim 100 ondernemers en bestuurders kwamen naar het fraaie pand waar ze werden ontvangen door het ‘ MINI How do you drive your coffee’ team. 6 flitsende MINI’s konden getest worden en aan de hand van je rijgedrag werd bepaald hoe sterk je koffie wordt gedronken. Echt leuk!

In het interactieve museum is alles aanwezig om enthousiast te worden over techniek. Technisch vernuft uit het verleden maar ook duurzame en slimme alternatieven in het heden. Zo ontdekten we duurzame energie in de E-MISSION zaal, en hoe bijzonder de radartechnologie is in de vernieuwde Radar& Detectiezaal. Ook maakten we kennis “...” een nieuwe bewoner: AAp, een interactieve orang-oetan die een spelletje met je speelt!


“Toenemende digitalisering geeft meer behoeft aan persoonlijk contact�

Bij alle BOB bijeenkomsten draait het om netwerken. Met het juiste netwerk heb je sneller de ingang die je zoekt om je verhaal te kunnen doen. Ook de toenemende digitalisering maakt dat er meer behoefte is aan persoonlijk contact. Naast de populaire sociale media is een persoonlijke klik nodig om een zakelijke relatie op te bouwen. Tijdens de rondgang door het museum was er bij elk onderdeel dan ook voldoende tijd om kennis met elkaar te maken. Aan de hand van diverse stellingen werd duidelijk wat de aanwezigen dagelijks ondernemen, maar ook wat zij bijvoorbeeld doen op het gebied van duurzaamheid en innovatie.

65


wenst u en de uwen een gezond en gelukkig 2013!


BUSINESS

RenĂŠ Frijters

Terug in de schijnwerpers


‘Ik verwacht voor Knab eenzelfde trend als indertijd bij Alex.’

Data als format voor betere dienstverlening. Het klinkt logisch, maar in de financiële dienstverlening lijkt Knab een uitzondering. Sinds drie maanden zet de nieuwe online bank vooral in op innovatie en meldt, haar focus te richten op klanten en niet op producten. Bedenker en oprichter René Frijters is overtuigd van het aanstaande succes. ‘Al is het maar omdat hun cultuur traditionele banken in de weg zit.’ Met veel kennis van ICT en gevoel voor ondernemen richtte Frijters in 1999 Alex Beleggersbank op. Met laagdrempelige beleggingsproducten faciliteerde hij zelfstandig beleggen via internet en veroverde al snel de harten van vermogende particulieren. Toen de succesvolle beleggersbank in 2007 werd verkocht aan voormalig concurrent Binck en Frijters op een vriendelijke manier de deur werd gewezen, maakte hij een kortstondig uitstapje naar de DSB Bank. Deze zomer keerde hij met Knab terug in de schijnwerpers. ‘Het is heerlijk je tanden te zetten in een nieuwe uitdaging, één die opnieuw banken aan het denken gaat zetten.’

Snedig Knab is een onlinebank voor mensen die slim met hun geld willen omgaan, aldus de website. Zijn er dan mensen die niet slim met hun geld willen omgaan?

II

BUSINESS NATIONAAL


Profiel

De nieuwe uitdaging van René Frijters

Gevestigde orde weer aan het denken zetten TEKST MART RIENSTRA FOTOGRAFIE NADINE VAN DEN BERG

‘Nee, daarom wordt het gegarandeerd een succes’, luidt het snedige antwoord van Frijters. Vervolgens, serieus: ‘De meeste mensen zijn te druk of hebben te weinig belangstelling voor bankzaken. Als gevolg daarvan besteden ze hun financiële zaken uit aan banken en verzekeraars, die met hun winstmarges juist profiteren van dit gedrag. Wij helpen particulieren beter inzicht te krijgen in hun financiële situatie en bieden een methode die dit makkelijker en profijtelijker maakt.’

Vertrekpunt In een notendop schetst Frijters het businessmodel van Knab. Met deze kanttekening dat niet het product centraal staat maar de financiële situatie van de klant. ‘Onze kans van slagen zit er vooral in dat we het anders doen dan de traditionele banken.’ Anders is volgens Frijters: slimmer en beter. ‘Daar heb je dus moderne ICT voor nodig, maar ook een andere marktbenadering.’ Veel grote banken handelen ouderwets vanuit producten zoals hypotheken, sparen en verzekeren, stelt Frijters. ‘Productmanagers worden afgerekend op het behalen van targets. De specifieke situatie van de klant is in dit proces ondergeschikt. Sterker nog, die komt vaak niet eens ter sprake.’ Bij Knab vormt de individuele financiële situatie juist het vertrekpunt. Om deze inzichtelijk te maken voor de klant biedt de online bank diverse financiële tools, zoals een digitale spreekkamer en een financieel dashboard. ‘Met één klik krijg je hierdoor een beeld van alle rekeningen, ook die je wellicht bij andere banken hebt. Met dit totaaloverzicht van geld,

vermogen en pensioen kun je goed je financiële situatie inschatten en mogelijk plannen maken voor de toekomst.’

te helpen slim om te gaan met hun geld. Daarom zetten wij juist in op bewustwording, gemak en aandacht.’

Eenvoudige rekensom

Niet gek

Een andere noviteit is het geven van alerts. ‘Klanten ontvangen deze op het moment dat een financieel voordeel lonkt. Bijvoorbeeld bij veranderingen in de fiscale wetgeving of als ze onnodig rood staan op hun betaalrekening. Wij signaleren kansen en geven een advies. Wat de klant ermee doet, is zijn of haar eigen keuze. Besluit iemand een nieuwe hypotheek af te sluiten dan profiteren andere banken daarvan, want wij hebben dat product niet. Nog niet.’ Frijters wil er maar mee zeggen dat het bij Knab primair draait om het voordeel voor de klant, niet van zijn online bank. Als tegenprestatie is een maandelijkse fee verschuldigd (€ 15); ‘That’s all.’ Maar een eenvoudige rekensom leert dat je met 1.000 klanten (Knab bereikte dit aantal medio november) geen organisatie van 70 medewerkers draaiende kunt houden. Daarom is er Aegon. Als enig aandeelhouder investeert de verzekeraar in Knab en zorgt voor de noodzakelijke bankvergunning. ‘Maar we opereren volledig zelfstandig,’ zegt Frijters, die de samenwerking vooral logisch vindt. ‘Ook vanwege onze gezamenlijke visie waarin we mensen bewust willen maken van hun financiën, zodat ze er grip op kunnen krijgen.’ Juist in deze tijd moet dit argument menig particulier aanspreken. Profiteert Knab dus van de economische crisis? ‘Geen idee. Wij profiteren vooral van de fouten die banken blijven maken door nauwelijks tijd en aandacht aan klanten te besteden en hen niet

Maar neemt de gemiddelde particulier wel de moeite om zich bewust te worden van zijn of haar financiële situatie? ‘Misschien niet. Daarom richten wij ons met name op klanten die nieuwsgierig zijn, kritisch, ondernemend en enigszins vermogend. Mensen vanaf 30 à 35, die gelet op hun gezinssituatie grip willen hebben op geldstromen en nadenken over later. Mensen ook die openstaan voor verandering en meegaan met hun tijd.’ Deze omschrijving lijkt op het lijf geschreven van de gemiddelde ondernemer. Maar juist bij deze doelgroep geeft Knab vooralsnog niet thuis. ‘Maar dat gaat veranderen. We doen nu onderzoek naar de behoeften en wensen van kleinere bedrijven en zelfstandig ondernemers. Juist zij betalen fors voor zakelijke rekeningen en producten bij traditionele banken. Ik ben ervan overtuigd dat deze doelgroep oren heeft naar een online bank die snel schakelt, vooruit denkt en niet te veel aan hen wil verdienen.’ Met deze beloftes denkt Frijters binnen vijf jaar meer dan 100.000 klanten aan zich te binden. ‘Mensen zijn niet gek. Als je geen waardering voelt en geen vertrouwen meer hebt in je bank, stap je over. Vroeg of laat. Ik verwacht voor Knab eenzelfde trend als indertijd bij Alex. Pas als duizenden mensen de overstap eenmaal hebben gemaakt, gaan banken nadenken en zullen ze pogingen ondernemen hun business te veranderen. Helaas voor hen zit hun cultuur daarbij in de weg.’ BUSINESS NATIONAAL

III


Trends

High Growth Awards podium voor snelle groeiers

‘Als je iets bijzonders doet, kun je groeien’ TEKST hans hajée

Succesvolle snelgroeiende bedrijven een podium geven en rolmodellen creëren die dicht bij ondernemers staan. Dat zijn de belangrijkste doelstellingen van de High Growth Awards, een jaarlijkse competitie waarbij zowel kwantiteit als kwaliteit van groei wordt beoordeeld. In 2012 zijn 82 groeibedrijven genomineerd, goed voor een gezamenlijke omzet van 976 miljoen euro. Port4Growth brengt groeiondernemers bij elkaar. Met partners als Rabobank, Grant Thornton, Philips, Nobel, DPO2, Sandler en het Ministerie van EZ, Syntens, Kamer van Koophandel en Agentschap NL organiseert het kennisnetwerk landelijke en regionale bijeenkomsten, masterclasses en het Groeiversneller-programma.

Dichtbij ondernemers Prominent onderdeel van de activiteiten van Port4Growth zijn de High Growth Awards, een competitie voor snelle groeiers die dit jaar voor de zesde keer is gehouden. ‘Deze ranglijst maakt inspirerende rolmodellen zichtbaar,’ zegt Port4Growth-directeur Joop de Jong. ‘Door de regionale opbouw gaat het om voorbeelden die dichtbij andere ondernemers staan.’ Voor een nominatie moeten bedrijven drie jaar achtereen een gemiddelde groei van minimaal tien procent laten zien. Het aantal deelnemers lag dit jaar met 82 vrijwel op het niveau van 2011. ‘Naast vertrouwde gezichten zijn er veel nieuwe bedrijven bij,’ aldus Marleen Smid, eventmanager van de High Growth Awards. ‘Een goede zaak. Wel hebben we meer bedrijven moeten afwijzen omdat ze niet voldeden aan de groeicriteria. Maar het goede nieuws is dat in alle branches groei mogelijk is. Als je iets bijzonders doet, kun je groeien.’

IV

BUSINESS NATIONAAL

Ideaalprofiel Van de 82 genomineerde bedrijven hebben zes regionale jury’s elk een top 5 gemaakt. Deze dertig bedrijven zijn beoordeeld door de landelijke jury, bestaande uit ervaren ondernemers en deskundigen van de partners. Deze jury heeft het mandaat om zelfstandig bedrijven naar boven of beneden te schuiven. ‘Anders dan bij competities als de FD Gazellen en de Deloitte Fast 50 is bij de High Growth Awards niet uitsluitend de mate van groei maar ook de kwaliteit ervan bepalend voor de rangorde,’ verduidelijkt

Winnaars van de High Growth Awards in 2011

De Jong: ‘In ons Groeimodel zijn zes elementen gedefinieerd waarop succesvolle groeibedrijven zich onderscheiden: strategie, marktpositionering, automatisering, kapitaal & financiering, businesspartners en overname & opvolging. Hoe dichter een bedrijf bij het ideaalprofiel komt, hoe hoger de score. Die bepaalt uiteindelijk de plek op de ranglijst.’

Testen als ambacht De ranking van de High Growth Awards 2012 werd op 28 november bekend


gemaakt tijdens een bijeenkomst bij Rabobank Nederland. Nummer 6 was Bartosz ICT (Arnhem), dat voor de tweede keer deelnam aan de High Growth Awards. ‘Nominatie betekent een kwaliteitsstempel. We zien de competitie als een goede manier om ons te positioneren en de naamsbekendheid te vergroten,’ vertelt MT-lid Vincent Verhelst. Bartosz ICT richt zich op het testen en toetsen van softwaresystemen, -pakketten en maatwerkapplicaties voor de top 250-organisaties van Nederland binnen industrie, overheid, banken en verzekeraars. De gemiddelde groei over 2009-2011 bedroeg 73%. Op 1 november bestond het bedrijf vijf jaar en verwelkomde Bartosz de 101e medewerker. Wat is het geheim achter deze indrukwekkende groei? ‘We zien testen echt als een ambacht, leveren de beste mensen met

Snelle groeiers financieren hun ontwikkeling vooral uit cashflow

“state of the art” kennis. Ook is veel aandacht voor hun communicatieve en sociale vaardigheden. Medewerkers werken op locatie bij klanten; het moeten dus prettige collega’s zijn.’ Het overgrote deel van de nieuwe aanwas komt uit het netwerk van de eigen medewerkers. ‘Via een korte

maar intensieve procedure selecteren we streng. Het aantal nieuwe mensen dat we kunnen aannemen, bepaalt ons groeitempo.’ Bartosz maakt geen gebruik van vreemd vermogen en groeit autonoom. Financieel is het bedrijf zeer solide. ‘Op alle relevante ratio’s scoren wij maximaal; een sterk punt bij aanbestedingen.’

Bouwen aan een nieuwe generatie Diederik Six is financieel directeur van CompaNanny (nummer 46 en gemiddeld 38% groei over 2009-2011). Met een hoofdkantoor in Amsterdam, elf vestigingen en 400 medewerkers biedt het bedrijf kinderopvang en buitenschoolse opvang. ‘We bestaan bijna tien jaar. Vooral na 2008 groeide de vraag naar onze dienstverlening sterk. Vorig jaar zijn er drie nieuwe vestigingen geopend en dat gebeurt in 2013 opnieuw.’ Kwaliteit is de rode draad. ‘We streven continu naar verbetering en betrekken ouders en kinderen intensief bij de ontwikkeling van ons aanbod.’ CompaNanny financiert de groei met eigen vermogen. ‘Investeringen voor verbouwingen betalen we via een annuïteit bovenop de huursom terug aan de eigenaar. Hierdoor wordt de cash out beperkt en kunnen we blijven investeren in kwaliteit en personeel.’ Overheidsmaatregelen maken kinderopvang duurder. CompaNanny biedt daarom alternatieve diensten zoals een nanny thuis. ‘Een uitkomst voor grote gezinnen of buren die opvang willen combineren. Ook is de buitenschoolse opvang uitgebreid met sport en andere activiteiten. De meerwaarde neemt hierdoor verder toe. Ouders reageren positief en geven hoge

HIGH GROWTH AWARDS 2012 Overall Bedrijf % Gemiddelde Juryscore ranking groei 1 Emesa Nederland 111,58 27,33 2 Drukwerkdeal.nl 54,14 25,83 3 Polyganics 23,83 25,17 4 Mconomy 56,77 25,00 5 Haco Tail Lift Parts 38,82 25,00 6 Bartosz ICT 73,70 24,83 7 Central Point Europe 15,05 24,83 8 Ambitious People Group 84,93 24,67 9 Daisycon 24,16 24,67 10 Hippo 15,97 24,50 11 Beslist.nl 72,37 24,17 12 Solutions on Silicon 66,63 24,17 13 Hamilton Bright 29,99 24,17 14 Voiceworks 66,66 24,00 15 Maiken Systems 43,74 24,00 16 Kunststof Recycling Van Werven 53,99 23,83 17 Adversitement 27,30 23,83 18 ACES Direct 23,05 23,83 19 Axxerion Facility Services 11,19 23,83 20 CM Groep 31,65 23,67 21 Fier Fryslãn 16,64 23,67 22 Bukatchi 15,43 23,67 23 Atama Solar Energy 355,40 23,50 24 belsimpel.nl 248,97 23,50 25 Herke ICT Group 43,79 23,33 26 DMT Milieutechnologie 53,38 23,00 27 YourSurprise.com 33,33 23,00 28 FBD Bankmensen 42,59 22,83 29 Compare Group 23,89 22,76 30 Neomax 28,63 22,67 31 D&F Techniek 23,12 22,67 32 Conclusion FIT 186,21 22,50 33 Clansman 59,52 22,50 34 Iter Fidelis 45,58 22,50 35 Greetz 42,40 22,50 36 Infradata 112,11 22,33 37 AFAS Software 24,98 22,33 38 eFocus 19,85 22,33 39 Paphos Group 109,13 22,17 40 LB Transport 50,58 22,17 41 Maas&Hagoort Lampen 31,97 22,17 42 MTTM Group 154,67 22,00 43 Vitaminstore 19,45 21,83 44 Polyfluor 39,64 21,67 45 Anderis 82,80 21,50 46 CompaNanny 38,63 21,50 47 QSM 16,21 21,50 48 Phenom World 167,24 21,33 49 Tritel 39,82 21,33 50 Azerty 13,56 21,33 51 ATS All Tape Supplies 73,32 21,17 52 VisionsConnected 52,58 21,00 53 MaxGrip 11,52 21,00 54 2Moso 62,71 20,83 55 De Uitzendspecialist 23,93 20,83 56 Henri Willig Beheer 19,41 20,83 57 Begra Trading 15,89 20,83 58 Strootman Group 15,49 20,67 59 Bax-shop.nl 100,01 20,50 60 Solimas Groep 33,52 20,50 61 Interactive 3D 134,72 20,33 62 Perfect Coat 30,39 20,17 63 Ormer ICT 26,35 20,17 64 Payroll Company 24,96 20,00 65 Sparco International 37,31 19,67 66 Zijlstra Beroepskleding 18,70 19,50 67 Proud Company 25,80 19,17 68 Contronics Engineering 11,57 19,17 69 Unilogic 10,91 19,00 70 Van Vliet Buitenruimte 8,29 19,00 71 Quanza Engineering 52,39 18,83 72 JOYinCare 11,30 18,83 73 Digimo Media 49,84 18,67 74 Calco 14,62 18,67 75 Noten transportbanden 11,22 18,67 76 Verkeersveiligheid Groep Ned. 40,91 18,50 77 Sequint 34,08 18,00 78 NOVER Beheer 17,34 17,83 79 Dexter Groep 9,41 17,83 80 Excellent Products 3,61 17,75 81 Jitscale 16,85 17,33 82 CRI-Service 14,01 15,17

BUSINESS NATIONAAL

V


Trends

cijfers voor klanttevredenheid.’ Medewerkers spelen een sleutelrol in de filosofie. ‘Iedereen is zich ervan bewust dat wij bouwen aan een nieuwe generatie. Door kinderen een stabiele basis te geven, kunnen zij later een bijdrage leveren aan een betere wereld. Deze missie zit echt tot in de haarvaten van het bedrijf.’

het bedrijfspand – komt uit eigen middelen. Belangrijk actueel aandachtsveld is een verdere professionalisering op gebieden als ICT en veiligheid. ‘Hier is meer structuur nodig. De eigenaar, Ben van Heemst, is grotendeels vrijgemaakt om zich met dit proces bezig te houden.’

Hoezo recessie?

Het valt op dat veel snelle groeiers hun ontwikkeling vooral uit de cashflow financieren. ‘Ze kiezen ervoor zelf de touwtjes in handen te houden en zo min mogelijk afhankelijk te zijn van banken en investeerders,’ aldus De Jong. ‘Ook als dat betekent dat zij minder snel groeien dan met vreemd vermogen mogelijk zou zijn.’ Investeerders daarentegen zijn juist gecharmeerd van snelle groeiers. ‘Venture capitalists die voldoende vermogen in kas hebben, kunnen moeilijk geschikte ondernemingen vinden om in te investeren. Bij de aanvragen die binnenkomen, gaat het vooral om bedrijven die in zwaar weer zitten; kansrijke groeiers melden zich amper.’ Een trigger voor Port4Growth. ‘Beide partijen hebben er baat bij als het lukt de vertrouwenskloof te dichten. Een door de ondernemers opgezet eigen financieringsfonds zou hiervoor kunnen zorgen. Zo’n fonds waarin verschillende investeerders deelnemen, maakt het mogelijk snelle groeiers te financieren tegen gunstige

D&F Techniek (nummer 31) levert producten en verleent service voor onder meer perslucht, gas en atmosferische luchtbehandeling. ‘In de 18 jaar van ons bestaan hebben we nog nooit last gehad van een recessie,’ zegt general manager Fred van der Ploeg van het Rijense bedrijf. Over 2009-2011 realiseerde D&F een gemiddelde omzetgroei van 23%. Dit jaar bedraagt de groei zo’n 15%. Tot een sterke toename van personeel – nu 9 fte – leidt dit niet. ‘Omdat wij erg allround zijn, is het lastig goede nieuwe mensen te vinden.’ D&F ontzorgt klanten met oog voor de lange termijn. ‘Wij bieden oplossingen op maat. Uitbreiding van de activiteiten ontstaat vooral als gevolg van de vraag van klanten. Met velen van hen hebben we een langjarige, hechte band. Daarom is ook het sociale aspect heel belangrijk. Natuurlijk moeten kwaliteit en prijs kloppen. Maar is dat het geval dan is de gunfactor doorslaggevend.’ Financiering van groei – zoals onlangs de uitbreiding van

VI

BUSINESS NATIONAAL

Touwtjes in handen

voorwaarden. Bijkomend aspect: de kapitaalbehoefte van groeibedrijven is voor investeringsmaatschappijen vaak te laag. Het managen van dergelijke deelnemingen kost naar verhouding veel tijd. Als wij dat kunnen ondervangen door een tussenliggende schakel te creëren, levert dat een win-winsituatie op.’

Impact Waar veel organisaties krimpen, laten de deelnemers aan de High Growth Awards een tegenoverstelde ontwikkeling zien. Snelste groeier over de periode 2009-2011 was Atama Solar Energy met maar liefst 355,40%. 28 van de 82 deelnemers realiseerden een omzet van meer dan 10 miljoen euro. De koploper qua omzet haalt ruim 56 miljoen euro. Om de economische waarde van snelle groeiers inzichtelijk te maken, stelde Port4Growth een jaarverslag op met de geconsolideerde cijfers van alle genomineerden. De Jong: ‘Er is een nieuwe multinational geboren: de Multinational4Groei. Uit het jaarverslag blijkt onder meer dat de totale gezamenlijke omzet toenam van 543 miljoen euro in 2009 naar 976 miljoen euro over vorig jaar, een groei van 80%. Het aantal fte steeg in deze periode met 42% van 3.046 naar 4.327. Ook de productiviteit van de medewerkers heeft zich dus positief ontwikkeld.’ De impact van snelle groeiers is fors, zoveel is duidelijk. ‘Daarom moeten we deze specifieke groep bedrijven koesteren en faciliteren. Zij zorgen immers voor de zo noodzakelijke dynamiek in de Nederlandse economie.’


Multinational4Groei Groeien in crisistijd: het kán! Voor u ligt de jaarrekening van de Multinational4Groei. Deze geconsolideerde jaarrekening is gebaseerd op de financiële gegevens van de 82 genomineerde groeiondernemers voor de High Growth Awards 2012. Opgeteld vormen zij een bedrijf van formaat: Multinational4Groei. Midden in de crisisperiode van 2009 tot 2011 groeien deze ondernemers gezamenlijk met maar liefst 80% naar een omzet van 1 miljard. Groeien in crisistijd: het kán! De Multinational4groei vormt een financieel gezond bedrijf dat met uitstekende vooruitzichten voor 2013 een positief signaal afgeeft aan ondernemend Nederland. Wat de multinational bijzonder maakt is dat deze bestaat uit 82 ondernemers die tegen de stroom in weten te groeien. Met vestigingen in 18 landen en een toename van de werkgelegenheid in de periode 2009-2011 van ruim 40% naar 4.300 FTE vormt de Multinational4Groei een voorbeeld van formaat. Samen met onze partners Rabobank, Nobel, Philips Innovation Services, Grant Thornton, ministerie van Economische Zaken, Agentschap NL, Syntens en de Kamer van Koophandel hopen we dat deze Multinational4Groei een statement afgeeft aan u als ondernemer: groeien kan! Kijk naar deze ondernemers. Leer van hen. Ontmoet elkaar. Als platform verbinden we u graag met één van de collega-groeiondernemers. U bent van harte welkom bij één van onze bijeenkomsten waar we met elkaar en met de groei experts van onze partners sparren over onze groeiambities.

Joop de Jong en Jaap Engelsman

Directie Platform voor Groeiondernemers Port4Growth

Jaarverslag Gebaseerd op de 82 groeibedrijven die genomineerd zijn voor de High Growth Awards 2012

Port4Growth Platform voor Groeiondernemers


Liefde voor elektronenoptiek

leidt tot expansie Microscopen die de gebruiker méér laten zien dan voorheen. Dat is de inzet voor vooruit-gang van Phenom-World uit Eindhoven, een leverancier van desktopscanners. “Met onze elektronenmicroscopen krijg je niet alleen een preparaat snel en scherp in beeld”, aldus CEO Emile Asselbergs, “maar kun je ook nauwkeurige metingen en analyses uitvoeren. Door deze uitbreiding van productfuncties zijn we zelf natuurlijk ook groter geworden.” Phenom-World is in 2009 voortgekomen uit Philips’ en FEI’s rijke ervaring met de ontwikkeling en productie van microscopen. Binnen een paar jaar ontplooide het bedrijf zich tot speler van formaat in de branche van desktopscanning. Phenom-World bedenkt en verkoopt inmiddels drie handzame beeld- en analysesystemen.

Toename van productfuncties Inmiddels telt Phenom-World een twintigtal medewerkers in Nederland en de Verenigde Staten. “Onze mensen zijn behoorlijk dol op elektronenoptiek”, aldus Asselbergs. “Met die passie zet Phenom-World zich in om aan de veranderende vraag van klanten te voldoen. Zij willen een preparaat goed kunnen zien, maar hebben ook behoefte aan informatie over de samenstelling ervan. Waar bestaat een preparaat precies uit? Welke stoffen zijn aanwezig en in welke verhoudingen? Vaak levert dat gebruikers zinvolle extra informatie op. Als je bijvoorbeeld in een poeder onder de microscoop koperdeeltjes vindt, terwijl die niet in het product thuishoren, kan dat wijzen op een versleten mengkraan.”

Groei als enige weg Phenom-World is voor de nabije toekomst op zoek naar schaalvergroting in productieaantallen en marktafzet. Volgens het bedrijf liggen er nog volop kansen in landen als India, Japan en Zuid-Amerika. Toch is groei volgens Asselbergs niet per se het enige teken van succes. “Als ondernemer vind ik het geen hoofddoel. Naar mijn idee is het veel zinvoller om te focussen op producten, klanten en medewerkers. Is die mix goed, dan komt je onderneming bijna als vanzelf in een positieve spiraal terecht. Misschien lijkt dit wat kort door de bocht, maar voor Phenom-World werkt het zo: wanneer iedereen de waarde van jouw product helder heeft, dan komt de groei vanzelf. Simpelweg omdat het de enige weg vooruit is.”

2

www.port4growth.nl

De 2012 editie van de High Growth Awards presenteert de ondernemers van 82 bijzondere groeibedrijven


Toelichting op het financiële verslag van de Multinational4Groei

Grant Thornton vindt het een eer dat zij de eerste financiële analyse(*) mocht maken van deze nieuwe Nederlandse Multinational4Groei-onderneming, bestaande uit 82 groeiondernemingen. Door het consolideren tot één organisatie van circa € 1 miljard plaatsen we niet alleen de 82 ondernemingen in een heel ander perspectief, maar blijkt de analyse van de financiële gegevens bijzonder interessante inzichten op te leveren. De uitkomsten spreken nadrukkelijk tot de verbeelding en met veel plezier hebben wij onderstaande toelichting uitgewerkt.

Een stevige groei in de periode 2009 - 2011 We zien dat omzet en medewerkersaantallen van de 82 HGA deelnemers de afgelopen jaren sterk zijn gegroeid. De omzet is gestegen van € 543mln. (2009) naar € 976mln. (2011), een stijging van 80% in twee jaar tijd. Het aantal medewerkers (in FTE) is in deze jaren gestegen van 3.046 naar 4.327, een stijging van 42%. We zien dus een scherpe stijging van de omzet per FTE in die periode van € 178.000 naar € 226.000, waaruit blijkt dat de productiviteit van medewerkers sterk is toegenomen.

De omzet van de 250 grootste Nederlandse ondernemingen is maar 8% gestegen tussen 2010 en 2011, terwijl de Multinational4Groei in dezelfde periode is gestegen met 29% (Bron: CBS)

50 Groei in %

We hebben een analyse gemaakt van de belangrijkste financiële kengetallen. Hierbij dient wel rekening te worden gehouden met de typologie van de betrokken ondernemingen; te weten diensten, productie en handel of combinaties van deze drie. Wij hebben in onze analyse hierin geen onderscheid gemaakt, omdat de 82 HGA ondernemingen meestal combinaties van diverse typologieën zijn.

40 30 250 grootste Nederlandse

20

ondernemingen

10

Multinational4Groei

Periode 2010-2011 Speelveld van de 1 miljard bedrijven in Nederland (groei 2010 – 2011) Facilicom (+4%) • TKH Groep (+19%) • Tom Tom (-16%)

Financiële Status 2011

Markten 2011

In 2011 is op een omzet van € 976mln. een bruto marge behaald van € 312mln. (32% t.o.v. omzet) en een EBIT (bedrijfsresultaat vóór rente en belasting) van € 82mln. (8% t.o.v. omzet). Uiteindelijk hebben alle ondernemingen, op een tweetal na, een positief resultaat. De financiële stabiliteit komt tot uiting in de solvabiliteit en de liquiditeitspositie van de onderneming. De gemiddelde solvabiliteit (eigen vermogen/totaal vermogen) bedraagt 38% welke als goed kan worden gekwalificeerd. De liquiditeitspositie ten opzicht van het totale vermogen bedraagt 15%, wat gezien kan worden als een prima (buffer) positie en waarmee eventueel investeringen kunnen worden gedaan.

De meeste omzet wordt gegenereerd in Nederland. De 82 bedrijven hebben een totaal van 126 vestigingen in Nederland, echter hebben slechts 1 op de 5 ondernemingen meer dan één vestiging. De omzet binnen Multinational4Groei wordt grotendeels gegenereerd in de ICT, Business Services en E-Commerce sector. Deze zijn verantwoordelijk voor respectievelijk 33%, 17% en 22% van de omzet en 28%, 34% en 11% van de totale FTE. Verder is men op 17 buitenlandse markten met eigen vestigingen vertegenwoordigd. De belangrijkste landen waar HGA ondernemingen zijn gevestigd, buiten Nederland, zijn: België (10), Duitsland (8), Engeland (5) en de VS (5).

* De meeste cijfers van de 82 ondernemingen zijn ‘non audited’ en ontbrekende cijfers zijn geëxtrapoleerd gebaseerd op het gemiddelde van de doelgroep

De omzet van de

82 HGA ondernemingen is sterk gegroeid van

€ 543 mln. (2009) naar € 976 mln. (2011).

Aantal FTE is gestegen van 3.046 naar 4.327 in dezelfde periode. Dit is een stijging van 42%

Omzet per FTE in die periode is gestegen van

In 2011 is op een

€ 178.000 naar € 226.000

een bruto marge behaald

samengevat Een stijging van 80% in twee jaar tijd

omzet van € 976mln. van € 312mln. (32% t.o.v. omzet) en een EBIT (bedrijfsresultaat vóór rente en belasting)

van € 82mln. (8% t.o.v. omzet)

Multinational4Groei 2012

3


300

Toekomst 2013 We hebben de ondernemers gevraagd naar hun toekomstverwachtingen. Zij verwachten een verdere toename van de omzet tot € 1.417mln. in 2013; dit is een gemiddelde stijging van 21% op jaarbasis sinds 2011. Het aantal FTE zal naar verwachting toenemen tot 6.307 in 2013; dit is een gemiddelde stijging van 21% per jaar. Verrassend genoeg betekent dit dus ook dat tegen de trend van de afgelopen jaren in de omzet per FTE niet verder zal stijgen. Wel is de verwachting dat het bedrijfsresultaat zal gaan stijgen naar € 133mln. Hieruit blijkt dat de ondernemers uit de omzet nog meer resultaat denken te gaan realiseren (ruim 9% t.o.v. omzet 2013, waar dit in 2011 nog 8% is).

250 200 150 100 50 0

2009 2010

2011 2012

2013

Het verwachte investeringsniveau bedraagt met €67mln. ongeveer de helft van het, in 2013, verwachte resultaat.

omzet

FTE

omzet/FTE

Kijkend naar de liquiditeitspositie 2011 en/of het verwachte resultaat 2013, dan is de verwachting dat de geplande investeringen in 2013 zonder extra veel bancaire financiering kan worden gerealiseerd.

Conclusie: Multinational4Groei creëert waarde Al met al kunnen we concluderen dat de Multinational4Groei per eind 2011 een sterke financiële positie heeft met een prima winstgevendheid. Ook voor de nabije toekomst hebben de ondernemers een zeer positieve blik op een verdere winstgevende uitbreiding van de activiteiten.

De combinatie van een solide solvabiliteit, de prima cashpositie en een sterke winstgevende groei zijn de pijlers voor een hoge aandeelhouderswaarde van de Multinational4Groei. Deze waarde ontstijgt de boekwaarde (€ 156mln) van Multinational4Groei fors.

Luc Daemen

Partner - Grant Thornton - Specialist Advisory Services B.V.

“ Pas als je samen groeit, maak je het verschil” Excellent Products groeide min of meer vanzelf, maar daaraan ligt wel een uitgekiende strategie ten grondslag. “Wij leveren hoogwaardige bevestigingsmiddelen voor veilig vervoer van goederen, mensen en dieren”, aldus algemeen directeur Monique Ansink. “De strenge eisen die onze branche stelt, staan bij ons hoog in het vaandel. Bovendien zijn wij ook nog eens een voorvechter van duurzaamheid.” Excellent Products ‘doet’ het elk jaar zo’n 10 procent beter. “Aan de ene kant is onze groei een logisch gevolg van de striktere veiligheidsvoorschriften voor vervoer en arbeid en de toenemende focus op het milieuvraagstuk. Wij waren het beste jongetje van de klas op het juiste moment”, zegt Ansink. “Aan de andere kant hebben wij flink gestreden tegen de prijsvechters uit het buitenland en is ons succes ons zeker niet komen aanwaaien. Zo zijn al onze producten gecertificeerd en uitgebreid getest. Excellent Products heeft veel geïnvesteerd en gezaaid en voor mijn gevoel zijn we nu klaar voor de grote oogst. We willen de totaalaanbieder worden van ons segment.”

4

www.port4growth.nl


Waardevolle samenwerking Ansink heeft een duidelijke visie op groei. Een die onlosmakelijk is verbonden met samenwerking. “Dat is een van onze groeilessen: als onderneming kun je het niet alleen.” Ansinks advies is daarom partners op te zoeken binnen de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven. Ook al kost dat tijd. “Samenwerking is zo waardevol, met name om zelf fris, creatief en innovatief te blijven in je vak. Bovendien is het ontzettend leerzaam om met anderen naar je product en onder-

neming te kijken.” In dit kader volgt Ansink Programma Groeiversneller en begeleidt ze afstudeerders van de TU Delft bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Bovendien zet Ansink zich in voor Jong Ondernemen, een platform voor de ontwikkeling van ondernemers in het onderwijs. “Waarom werk je als ondernemer zo hard? Toch niet alleen voor de hoge maandcijfers? Voor mij persoonlijk hangt groei samen met iets wat veel duurzamer is. Want pas als je samen groeit en anderen helpt zich te ontwikkelen, maak je het verschil.”

Zelfs in crisistijd ziet Maas & Hagoort Lampen overal lichtpunten. “Juist nu is het essentieel om in jezelf, je product en de markt te geloven”, zegt Willem Jan Zwemer, commercieel directeur van de allround verlichtingsleverancier. “Iedere wolk heeft een zilveren randje. En als de stralen door de duisternis even niet zo goed zichtbaar zijn, dan maken we het licht toch gewoon zelf?”

“Laat je niet afschrikken door een donkere wolk” Maas & Hagoort Lampen, met vestigingen in Goes en Apeldoorn, verdubbelde in drie jaar tijd zijn omzet tot 7 miljoen euro. Deze prestatie zette het bedrijf neer zonder flinke uitbreiding van het personeelsbestand. Zwemer: “Wij hebben geïnvesteerd in onze mensen en de ontwikkeling die intern nodig was. Geheel op onze eigen manier, want voor groei is authenticiteit noodzakelijk.”

Kracht in handen Het ontwikkelingsproces leidde tot zes speerpunten voor de praktijk van alledag. “Deze zijn min of meer ontstaan op de achterkant van een bierviltje. Daar zijn ze nog steeds op te vinden, alleen heeft iedereen nu een exemplaar”, vertelt Zwemer. “Zo kunnen we eenvoudig onze missie aan de klant uitleggen en hebben we bovendien de kracht van ons bedrijf letterlijk bij de hand.”

Risico overnemen De centrale vraag is bij Maas & Hagoort altijd dezelfde: wat heeft de klant nodig? “Het antwoord hierop kan liggen bij de inzet van nieuwe technologieën of de reductie van kosten, maar ook bij flexibiliteit in randvoorwaarden en contractafspraken”, legt Zwemer uit. “Wij werken bijvoorbeeld risicodragend samen met installateurs: zij zijn onze klanten. Maar op hun beurt vervullen zij opdrachten voor scholen, bedrijven en andere organisaties. Daarom nemen ze graag partijen in de arm die hun risico’s deels overnemen.”

Kwestie van overleven Maas & Hagoort wil de grootste onafhankelijke lichtleverancier van Nederland zijn. Niet omdat groei een doel op zich is, maar een kwestie van overleven. “Dat klinkt misschien wat somber, maar er zit een heldere logica achter”, aldus de directeur. “Verbeteringen zijn nu eenmaal gemakkelijker te managen wanneer je als organisatie meer volume hebt. Denk daarom als ondernemer wat groter en laat je nietafschrikken door een donkere wolk.”

Multinational4Groei 2012

5


Polyganics wint tijd met parallelle ontwikkelingen Gestart als spin-off van de Rijksuniversiteit Groningen en inmiddels uniek in de biomedische sector: Polyganics uit Groningen maakte vooral de laatste twee jaar een enorme groeispurt door. “Onze groei is voortgekomen uit de bijzondere technologie achter onze producten”, aldus Maarten Nibbelke, CEO van Polyganics. “Wij ontwikkelen synthetische medische hulpmiddelen, die volledig afbreekbaar zijn door het lichaam. Een sterk concept dat nog ontzettend veel mogelijkheden biedt.” Polyganics ziet kans voor ontwikkeling van meer bioafbreekbare hulpmiddelen voor de chirurgie. Met veertig specialisten en verschillende eigen onderzoeks- en testafdelingen werkt het biomedisch bedrijf aan verschillende productvariaties. “Wij hanteren drie vaste criteria voor groei en productontwikkeling”, aldus Nibbelke. “Op de eerste plaats moet een nieuwe toepassing een oplossing zijn voor een onbeantwoorde vraag uit de medische wereld. Daarbij gaan wij uit van de kracht van ons unieke basismateriaal. De tweede voorwaarde is dat het nieuwe product de potentie heeft de standaard te zijn. Zo sta je garant voor blijvende oplossingen. En de laatste eis is dat we de groei uit eigen middelen kunnen financieren.”

Trotse medewerkers Nibbelke vindt dat de groei van zijn onderneming heel zinvol is geweest en niet alleen vanwege de mooie cijfers. “De erkenning van ons product doet veel met onze mensen en de organisatie op zich. Bij Polyganics zie je dat medewerkers trots zijn op wat ze doen. Er hangt een heel gezonde sfeer van ‘wat wij doen is bijzonder’. En die beleving geeft iedereen alleen maar meer energie en nieuwe goede ideeën!”

Multinational4Groei geconsolideerde jaarrekening WINST-EN-VERLIESREKENING

BALANS PER 31 DECEMBER ACTIEF

TOTAAL VAN 82 HGA BEDRIJVEN

PASSIEF

Overige Activa

€ 345.299.692

Eigen Vermogen

€ 156.960.478

Liquide Middelen

Voorzieningen

61.665.881

Kort- en Lang Lopende Schulden Totaal

€ 406.965.573

Totaal

6.047.349

€ 243.957.747 € 406.965.573

Disclaimer

Werkwijze

Hoewel de partijen die mee hebben gewerkt of genoemd worden in deze jaarrekening van het fictieve bedrijf Multinational4Groei er alles aan gedaan hebben om ervoor te zorgen dat de gegevens en informatie in deze jaarrekening correct is weergegeven, nemen geen van de partijen die mee hebben gewerkt of genoemd worden in deze jaarrekening enige aansprakelijkheid jegens enige partij voor enig verlies, schade of verstoring veroorzaakt door fouten of omissies, ongeacht of dergelijke fouten of omissies het gevolg zijn van incorrectheid, nalatigheid of enige andere oorzaak. Er is geen accountantscontrole of een aanvullend onderzoek in de vorm van een due diligence uitgevoerd op de ontvangen informatie. Aan deze jaarrekening kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze jaarrekening betreft een jaarrekening van het fictieve bedrijf Multinational4Groei. De jaarrekening is opgesteld op basis van gegevens van de 82 bedrijven uit de HGA lijst van 2012. Van meer dan driekwart van de bedrijven waren alle benodigde gegevens beschikbaar, van de overige bedrijven was een deel van de gegevens beschikbaar. Er waren voldoende gegevens beschikbaar om te kunnen extrapoleren en zo tot een zo volledig mogelijke jaarrekening te komen. De informatie in de jaarrekening is daarom een benadering en is slechts bedoeld om een zo goed mogelijke indicatie te geven van financiële cijfers van de Multinational4Groei.

Omzet

€ 976.146.462

Bruto Winst

€ 312.398.644

Bedrijfsresultaat

82.199.341

IN PERCENTAGE

32% 8%

Bestel of download nu de complete jaarrekening via www.port4growth.nl

Partners4Groei Port4Growth Platform voor Groeiondernemers

Port4Growth Platform voor Groeiondernemers

6

Bezoekadres Port4Growth Burgemeester Verderlaan 17 3544 AD Utrecht

Postadres Postbus 8505, 3503 RM Utrecht 030-6866370

Port4Growth

An instinct for growth

De kleur van P4G is aangepast naar een meer contrasterende kleur donkerrood. ook de pay-off is aangepast in twee varianten. De bovenste onder het hele logo omdat ook de het woord ‘voor’ is behouden. Versie 2 is met een pay-off zonder ‘voor’ Het geheel is door het iets grotere beeldmerk een krachtiger geheel.

Port4Growth

Platform Groeiondernemers

HighGrowthAwards

Platform voor Groeiondernemers

Ook voor HGA en HGF zijn voorstellen gemaakt die een duidelijke binding hebben met het P4G logo. Kleurstelling en fontkeuze is identiek om zo een duidelijke communicatie naar buiten te hebben Het beeldmerk van de trap is wat verder gestileerd om een binding te krijgen met de vuurtoren


case

Afschrijvingen bereiken recordniveau

Europese campagne tegen betalingsachterstand TEKST CEES LOUWERS

In Europa bereikten de afschrijvingen door achterstallige betalingen afgelopen jaar een recordniveau van 340 miljard euro. Elke dag sluiten tientallen bedrijven noodgedwongen de deuren doordat facturen niet of te laat worden betaald. Reden voor de Europese Commissie een campagne te starten. Centraal staat een nieuwe Europese richtlijn waarmee betalingsachterstanden kunnen worden aangepakt. Jaarlijks publiceert Intrum Justitia de European Payment Index, een onderzoek naar ontwikkelingen in betaalgedrag. 57% van de Europese bedrijven zegt liquiditeitsproblemen te ondervinden door betalingsachterstanden; een stijging van 10% vergeleken met het voorgaande jaar. In Nederland gaat 2,5% van de totale omzet verloren door betalingsachterstanden. De gemiddelde achterstand bedroeg in 2012 18 dagen voor transacties tussen bedrijven en 19 dagen voor betaling door overheidsinstanties.

Wettelijk kader Om op Europees niveau de betalingsmoraal te verbeteren, heeft de Europese Commissie de Richtlijn 2011/7/EU over achterstallige betalingen opgesteld.

Deze moet vanaf 13 maart 2013 in alle lidstaten geïmplementeerd zijn. De richtlijn biedt een wettelijk kader voor het vervolgen van debiteuren en bevat onder meer de volgende nieuwe regels: - Overheidsinstanties moeten binnen 30 dagen betalen voor goederen en diensten, in zeer uitzonderlijke omstandigheden binnen 60 dagen. - Ondernemingen moeten facturen binnen 60 dagen betalen, tenzij expliciet anders overeengekomen en indien dit niet onbillijk is jegens de crediteur. - Ondernemingen hebben automatisch het recht rente in rekening te brengen voor betalingsachterstanden en op een minimaal vast bedrag van 40 euro com pensatie voor incassokosten. Ook kunnen zij compensatie eisen voor alle overige Antonio Tajani: Europese richtlijn snel vertalen in nationale wetgeving

-

billijke incassokosten. Bedrijven kunnen zeer onbillijke voorwaarden en praktijken eenvoudiger voor nationale rechtbanken aanvechten.

De maatregelen uit de richtlijn zijn optioneel voor bedrijven maar bindend voor overheidsinstanties. Achterliggende gedachte is dat zij een voorbeeldfunctie hebben. Die impliceert betrouwbaarheid en efficiency, en dus het respecteren van contractuele afspraken.

Halt toeroepen Antonio Tajani – vice-president van de Europese Commissie – gaf op 5 oktober in Rome het startsein voor de campagne. De Nederlandse kick-off vond een maand later plaats met een seminar in Den Haag. In de campagne draait het vooral om voorlichting. Welke rechten kunnen mkbbedrijven aan de richtlijn ontlenen, hoe kunnen zij deze uitoefenen? De noodzaak om de richtlijn zo snel mogelijk te vertalen in nationale wetgeving is helder, benadrukt Tajani. ‘Elk jaar gaan duizenden kleine en middelgrote ondernemingen failliet die wachten op betaling van hun facturen. We willen deze praktijk een halt toeroepen. De Europese campagne biedt een podium voor informatie-uitwisseling en helpt ondernemingen bij het tegengaan van betalingsproblemen. Het is cruciaal dat zij hun rechten kennen en weten hoe ze hier maximaal gebruik van kunnen maken.’ BUSINESS NATIONAAL

XIII


Thema

Betalingsmoraal loopt terug

Credit management wint aan belang TEKST paul de gram

De betalingsmoraal van bedrijven loopt zienderogen terug. Met voor de economie verstrekkende gevolgen. Bijna de helft van de credit managers in Nederland ziet het aantal dagen dat een factuur gemiddeld open staat, toenemen. Bovendien denkt driekwart dat het de komende tijd alleen maar slechter wordt, waar dat vorig jaar nog 25% was. Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Verbond van Credit Management Bedrijven (VCMB). Het overgrote deel van de credit managers in Nederland (87%) verwacht, dat de betaalcapaciteit van debiteuren verder onder druk komt te staan. Hoewel de meeste bedrijven van oordeel zijn dat ze het voor de continuïteit van de onderneming essentiële proces van credit management op orde hebben, valt dat volgens voorzitter Peter Meefout van de Vereniging voor Credit Management (VVCM) in de praktijk tegen. ‘In het verleden werden rekeningen grotendeels betaald en was sprake van constante groei. Vandaag de dag is dat niet meer het geval. Waarom zouden incassobureaus en gerechtsdeurwaarders het anders zo druk hebben met in veel gevallen oninbare vorderingen? In het algemeen geldt: er wordt slechter betaald en er wordt niet tijdig ingegrepen,’ aldus Meefout, wiens kennisplatform van en voor de credit manager en aanverwante functies 750 leden telt. Allen zijn natuurlijke personen werkzaam als credit manager of als dienstverlener bij incassobureaus, gerechtsdeurwaarders, softwareleveranciers en kredietbureaus.

Adagium Peter Meefout (VVCM): ‘Transparantie in de relatie met trouwe klanten is noodzakelijk.’

XIV

BUSINESS NATIONAAL

Volgens Meefout ontbreekt het credit managers aan voldoende mandaat om adequaat weerstand te kunnen bieden

aan de commerciële belangen van de onderneming. ‘Hierbij geldt nog steeds het adagium: “Omzet is pas omzet als de factuur is betaald en het geld op de bankrekening staat”. We zien dat bijvoorbeeld bij de introductie van de nieuwe wet Incassokosten. Veel bedrijven hebben nog niet, niet tijdig of op onjuiste wijze hun processen en algemene voorwaarden aangepast. Hier valt nog veel winst te behalen.’

Het ontbreekt credit managers aan voldoende mandaat

Uit het trendmeteronderzoek 2012 van de VCMB blijkt, dat vier van de vijf respondenten van mening zijn dat de functie van credit manager in hun organisaties aan belang heeft gewonnen. Meefout: ‘Wij zien dat terug in de toenemende aandacht voor opleidingen en ook aan de enorme belangstelling voor door ons georganiseerde bijeenkomsten


Jet Creemers (NVI): ‘Geef debiteurenbeheer zo vroeg mogelijk uit handen.’

voor leden en niet-leden. Als ondernemers vandaag de dag geen goed credit management bedrijven, kan dat al snel resulteren in een nakend faillissement. Alleen ondernemingen die credit management hoog in het vaandel hebben, zullen – in combinatie met andere, tijdig te nemen maatregelen – de huidige crisis overleven.’

Koren op de molen Het VCMB-onderzoek toont aan dat de betalingstermijn bij de respondenten is opgelopen tot gemiddeld 32 dagen. Dat is ten opzichte van 2011 een stijging van 33% (was 24 dagen). De betalingsmoraal van bedrijven en van de overheid wordt matig tot slecht beoordeeld. Om deze ontwikkelingen een halt toe te roepen is volgens Meefout behoefte aan goed opgeleide credit managers. Reden waarom de VVCM samen met de NIBE-SVV (het kennisinstituut van en voor de financiële dienstverlening) volwaardige gecertificeerde credit management opleidingen aanbiedt. De omgang met jarenlange relaties die moeite krijgen met betalen, is koren op de molen voor de goede credit manager en/of financiële professional, meent Meefout. ‘Vaak is een passende oplossing mogelijk, waarbij de credit manager een grote rol speelt. Te denken valt aan financieringsoplossingen in samenwerking met de bank van de klant of het verkrijgen van voldoende zakelijke zekerheden in de vorm van aansprakelijkheidsverklaringen van moedermaatschappijen en/of aandeelhouders.’

Alle partijen zijn erbij gebaat dat de samenwerking wordt gecontinueerd. ‘Transparantie in de relatie met trouwe klanten is noodzakelijk. De goede credit manager is in staat dit vertrouwen te winnen en de oplossing te verwezenlijken. En is hierdoor een onmisbare schakel bij het genereren van business, die leidt tot een tevreden klant en een betaalde rekening.’

Omzet is pas omzet als de factuur is betaald en het geld op de bankrekening staat Wanbetaling Een kwart tot een derde van de faillissementen wordt veroorzaakt door wanbetaling, schat Jet Creemers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI). ‘De helft van de B2B-bedrijven ziet het betaalgedrag van klanten verslechteren. Een op de acht betaalt zelf ook na de gestelde betaaltermijn. Een kwart van de te laat betalende bedrijven kan niet anders vanwege financiële problemen. Meer dan de helft plant betaling bewust na de betaaltermijn. 30% doet dat om de eigen liquide middelen op peil te houden. Ondanks dat verslechteren de betalingstermijnen gelukkig nog niet echt.’

6 miljard tegoed De leden van de NVI behandelen 3,6 miljoen dossiers ter waarde van ongeveer 6 miljard euro. Creemers: ‘Bedrijven hebben dus alleen al op basis van wat zij aan onze leden hebben uitbesteed nog 6 miljard tegoed. Het blijkt ook voor incassobureaus steeds moeilijker om het geld binnen te krijgen. Ze moeten meer inspanningen verrichten, maar hebben minder opbrengst dan in economisch betere tijden.’ De vereniging heeft vastgesteld dat steeds meer bedrijven ervoor kiezen hun vordering aan een incassobureau uit te besteden. Vorig jaar waren het 3,27 miljoen dossiers, nu 3,65 miljoen. ‘Het is van groot belang voor een gecertificeerd incassobureau te kiezen. Dan weet men zeker dat de klant op een correcte manier wordt bejegend.’ Voor het gemiddelde mkb is debiteurenbeheer geen core business en krijgt daardoor te weinig aandacht,’ stelt Creemers. ‘Maar juist als klanten moeite hebben om te betalen is het noodzakelijk daar veel tijd en energie in te steken. Bovendien is het er door recente regelgeving niet bepaald eenvoudiger op geworden. Bedrijven doen er daarom verstandig aan hun debiteurenbeheer zo vroeg mogelijk uit handen te geven, liefst al bij facturatie.’

BUSINESS NATIONAAL

XV


Business Nationaal: Landelijk bereik via dé 23 regionale BUSINESS-magazines De totale oplage van BUSINESS Nationaal, het landelijk katern van de 23 Business-uitgaven, bedraagt ruim 100.000 exemplaren. Door een meeleesfactor van drie personen bereikt elke editie van BUSINESS Nationaal meer dan 300.000 zakelijke beslissers. Adverteren in BUSINESS Nationaal is werken aan zakelijk succes.

Amsterdam Business Amsterdam Amstelveen Schiphol Diemen e.o.

Noord-Limburg Business Gennep Venlo Roermond e.o.

Utrecht Business Utrecht Nieuwegein Houten Zeist e.o.

Arnhem Business Arnhem Duiven Oosterbeek e.o.

Noord-Nederland Business Assen Groningen Leeuwarden e.o.

Vallei Business Ede Wageningen Veenendaal e.o.

Drechtsteden Business Dordrecht Sliedrecht Gorinchem e.o. Driesteden Business Apeldoorn Deventer Zutphen e.o.

Want zaken doe je met elkaar in de regio!

Facts & figures: - Toonaangevend sinds 1984 - Oplage 100.000+ - Bereik 300.000+ - Verschijning 6x per jaar - Sterke regionale binding

Flevoland Business Almere Lelystad Emmeloord e.o. Gooi en Eemland Business Hilversum Amersfoort Nijkerk e.o. Haaglanden Business Den Haag Zoetermeer Leidschendam Wassenaar e.o.

BUSINESS

Kennemer Business Haarlem Beverwijk IJmond e.o. Midden-Brabant Business Tilburg Waalwijk Oisterwijk e.o.

BusinessNationaal6.indd 1

22-11-12 10:08

Nijmegen Business Nijmegen Malden Boxmeer e.o.

Zeeland Business Vlissingen Goes Terneuzen Zierikzee e.o.

Oost-Gelderland Business Doetinchem Winterswijk Zevenaar e.o.

Zwolle Business Zwolle Kampen Hardenberg Steenwijk e.o.

Rijnmond Business Rotterdam Spijkenisse Schiedam Vlaardingen e.o. Rijnstreek Business Leiden Alphen aan den Rijn Bodegraven Lisse e.o.

Leeuwarden

Alkmaar Zwolle Almere

Haarlem Amsterdam

Twente Business Leiden Enschede Hengelo 's Gravenhage Almelo e.o.

Enschede

Utrecht

Ede Tiel

Arnhem

Nijmegen

's Hertogenbosch

Breda

www.business-nationaal.nl voor zakelijk succes!

Apeldoorn

Amersfoort

Rotterdam Dordrecht

Middelburg

Groningen Assen

Rivierenland Business Tiel Zaltbommel Leerdam e.o.

René Frijters

Terug in de schijnwerpers

West-Brabant Business Breda Roosendaal Etten-Leur Oosterhout Bergen op Zoom e.o.

Noordoost-Brabant Business ‘s-Hertogenbosch Oss Veghel Eindhoven e.o.

Tilburg

Venlo

Maastricht

Winterswijk


GAZINE

| JAARGAN

MER G 28 | NUM

NMA AL ZAKE GAZINE

GAZINE

NUMMER G 28 |

NMA AL ZAKE

| JAARGAN

REGIONA EMB 5 | NOV NUMMER G 28 |

r staat voo je open ? Niet als mbinatie emde co Een vre eën. tsje een poe ide soneel hoe nieuwe

ER 2012

rdracht:

enlaan 25 Tweeling rn Apeldoo 7324 AP 88 de agenda - 368 er33op 055hog ak.nl Moet hoonma info@keussc maak.nl sschoon www.keu

ve Bedrijfso

de on: ten der aar Piet Bo bij de gro Schuift aan ents: op z’n Tw en m ne Onder

nieuw voor ver

Tijd

Bakas: Aedtojiekeomdstjis leuk zien’ enlaan 25 Tweeling rn Apeldoo 7324 AP 15 95 055 - 540

D’ran!

: ers’ ornstra ste vier lett t bij de eer Ruud Ko stopt nie

ker: Jan Dek

‘D info@gssbv.nll nsen wilt debv.nka je .gss alswww

erken’ is

‘Samenw

OBE 4 | OKT

ZW

R 2012

2012 3 | JULI

ernemers

Impuls

R 2012

Rabo Ond

Kampen

chil:

Het Vers

OBE 4 | OKT

er

NUMMER G 28 |

NMA AL ZAKE

GAZINE

| JAARGAN

NUMMER G 28 |

NUMMER G 28 |

Event Business

uw Isala

REGIONA

OLLE

| JAARGAN

| JAARGAN

erk

Zakenvlo

21:31

GAZINE

GAZINE

izen

e

Nieuwbo

10:54

NMA AL ZAKE

NMA AL ZAKE

informati

| JAARGAN

1

deren

REGIONA

REGIONA

Handelsre Bron van

E

GAZINE

‘Kom uit

BUSINESS

ZWOLL

2012 2 | MEI

BUSINESS

t g me NUMMER G 28 | rspron JAARGAN ers |voo GAZINE ernem rlei ZAKENMA denALond bieIONA ken bij alle streven. WijREG rken en zijn betrok eid , dat is ons bedrijvigh net we nomische lbaar maken en sterke al’ n eco loc haa de ieze for en we ere cal r ied TE heldere adv regio. ‘Lo EN stimuleren TWvoo Ideeën roducten, gen in de Bovendien ncieringsp financierin nementen. . ten voor unieke fina ies en eve IJsseldelta ten in te zet , organisat u en voor r onze klan Voo projec ten van n ekenis. armiddele we van bet door de spa rmee zijn we dat. Daa noemen

NMA AL ZAKE

B Ramon de keu

BusinessNationaal1.indd

‘Ik wil an

Pagi

REGIONA

het the

: aymtivaerenn’n Jörgen R gaan mo

29-10-12

5.indd 1 012_285-21 g.indd 1 Keus_nr1_2 wolle_omsla 13:52 Business_Z

SS

2012: l Business voor Zwols zakenfestiva ma People’s

na 60 - 65:

08-12-12

BUSINE

ker

Dwarsden

ZWOLLE

dichtbij. Verrassend

1 dd 1 wente.indd ess_T _omslag.in Busin wente Business_T

ers voor start &Go Rabo Pitch

ys: e Guido Then Bedrijfsverloskundig

ZWOLLE

42 00 . (053) 480 chede Tel 0 AC Ens 57 31 00 s 109 750 Tel. (0541) 25 Postbu Oldenzaal Pantheon 42 00 7570 AH es cc 480 Enschede 303 s su 3) tbu ga me de Tel. (05 nnas at 14 Pos che ee tra is Ens AC en 0 31 00 Kitch Wilhelmi 24 s 109 750 . (0541) 57 Oldenzaal 25 Postbu enzaal Tel Pantheon 0 AH Old Enschede s 303 757 14 Postbu nastraat Wilhelmi Oldenzaal

‘Duurzaam

Podium

oon per mee sch leert het nsten BV ve vlak om k en Die (origami) het effectie oonmaa wenoude anig dat Keus Sch pele, eeu wen, zod is. Een sim d moet vou doek goe zelf stofvrij en al optima te maken haal. ern jasje. macrosc in een mod ro- als op techniek Op dit zowel mic municatie. veren op r is com tinu te inno n hiervoo een dynami en wij con nderen in hulpmiddele Zo prober e klansite te vera ngrijkste onz web bela eel, e de isch person Een van ook ons ig onze stat komen st wijzelf zijn wij bez Daarnaast waar naa . moment komen. waard zijn icatietool’, rd zullen dan mun woo r het ‘com n mee sche iers aan van het leze e leveranc de moeite f ten en onz orde die k.nl en/o s aan de oonmaa allerlei item w.keussch inforne (zie ww enoeg alle onli nag al t nu moe staat amische uari 2012 gedeelte r het dyn van febr Een klein den is. Doo In de loop ons gerust voor han eus.nu). . Bezoek zijn n die dan www.kiesk ed staa of stuur maal gere de website tie, bel ons nooit hele matie op r informa website Wilt u mee zal onze hoogte! karakter - 47: u op de Pagina 39 houden eens. Wij ail. een e-m 24-01-12

eman:nieuws’ Paul Waititt bij mij om te: ‘Alles dra dag Twen agentest Bedrijfsw ing

n’

n drome

Lokaal netw

RT 2012 1 | MAA

| JAARGAN

alleen v

er gaa Arko van d moet we ‘Nederlan

E

REGIONA

BUSINESS

keant, aa t z s e s h c n s i o d i j r JBui ons staat, Bbioujeieenrdn zaokietn eo ulolneezerenznaovkeoonoi.trr.. a oo

TWENTE

al Nationa Brakel:

ZWOLL

S.NL

ER 2012

TWENTE

NMA AL ZAKE

EMB 5 | NOV

TWENTE

g.nl huishovin ER 2012 www.kien 6 | DECEMB REGIONA

NMA AL ZAKE

maak NUMMER G 28 |

TBUSINES

BUSINESS

REGIONA

| JAARGAN GAZINE

ONTMOE

ZWOLLE

oon i & Sch m a g i r O

g.nl huishovin www.kien

BUSINESS

eidende

Ondersch

bedrijven

har Luca isCo over mijn de baas ‘Ferrari

rkt

in de ma

zemelo:

Monte rdera di t’

an

erm d Cloost Raymon uals: t’ Rit r gewees

G 28


Een compacte bestelwagen. Maar dan van Mercedes-Benz.

Nieuw: de Citan Al voor € 11.990,- of € 69,- per week. Als er een nieuwe compacte bestelwagen op de markt verschijnt, is dat niet meteen nieuws. Maar er zijn uitzonderingen. Of beter: er is één uitzondering. Er is nu namelijk een nieuwe compacte bestelwagen van het meest gerenommeerde automerk van Duitsland. De meest comfortabele, sterke en zuinige bestelwagen die ooit is gebouwd. We kunnen er natuurlijk heel veel meer over vertellen, maar eigenlijk kan het net zo makkelijk in een paar woorden: het is een Mercedes-Benz.

Kom kennismaken met de nieuwe Mercedes-Benz Citan bij Stern Auto in Hilversum.

Hilversum Zeverijnstraat 16, 1216 GK, T 035 - 6927200, info@sternauto.nl, www.sternauto.nl

Gooi en Eemland BUSINESS  
Gooi en Eemland BUSINESS  

Nummer 6 | December 2012 Deze uitgave heeft de volgende onderwerpen: Jan Dekker - 24 Kitchen en Piet Boon, opening Hanzelijn, Hanzelijn voor...

Advertisement