Page 1

Flevoland & Gooi en Eemland

Jonnie en Thérèse Boer: ‘We leren nog iedere dag’

Hans Biesheuvel:

‘Meer ‘lucht’ voor ondernemer bij financiering van projecten’

Kasper Klaarenbeek: Leiderschap van succes vraagt om focus

regionaal zakenmagazine | nummer 1 | maart 2013


“Het verschil tussen online en alleen.”

Brouwers Online Boekhouden voor slechts € 37,50 p/maand inclusief hosting en helpdesk Maak met Brouwers Online Boekhouden uw administratieve proces veel efficiënter. Benut het internet én de expertise van Brouwers. U krijgt een compleet boekhoudpakket tot uw beschikking - maar dan online. Kleine en grote MKB-bedrijven voeren hierin hun financiële administratie. Van facturatie tot debiteurenbeheer en van kasboek tot BTW-aangifte. En u hebt direct toegang tot de helpdesk van Brouwers. Daardoor bent u altijd zeker van persoonlijke ondersteuning als dat nodig is. Meer weten of een demo bekijken? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder van Brouwers óf bel (038) 852 88 88.

T / 038 852 88 88

E / info@brouwers.nl

W / www.brouwers.nl

V / Zwolle / Arnhem / Deventer / Genemuiden

> > > > > >

Direct toegang tot de helpdesk van Brouwers. U hoeft geen software te installeren. Via internet hebt u altijd en overal toegang. De kosten zijn laag: vanaf € 37,50 per maand. Omdat u per module betaalt, betaalt u alléén voor functionaliteit die u daadwerkelijk gebruikt. Geen gedoe meer met (ontbrekende) back-ups of software-updates! U beschikt automatisch over de meest recente versie. Al uw gegevens staan online en worden automatisch gebackupped. Wijzigingen in wet- of regelgeving worden automatisch doorgevoerd. Uitermate gebruiksvriendelijk.


Voorwoord Wat moet je doen? Veel ondernemers zijn zich aan het heroriënteren. Ze zoeken de juiste weg voor toekomstig succes. Dat is niet eenvoudig. Zeker niet voor ondernemers die in de gouden jaren zijn gestart en die hun onderneming bijna als vanzelf hebben zien groeien. Dat vanzelf is nu wel voorbij en directe actie is in veel gevallen noodzakelijk. Wat moet je doen? Onze redactie wordt veelvuldig met dit thema geconfronteerd en we hebben er al menig reportage over geschreven. Ook in deze uitgave brengen we u weer verschillende interessante nieuwe inzichten. Zo spraken we met Kasper Klaarenbeek. Hij helpt ondernemers te focussen, te innoveren en te versnellen. Een van zijn thema’s gaat over de Bewezen Toegevoegde Waarde. “Je zult als ondernemer los moeten komen van de ‘zesjes-cultuur’ en heel snel en duidelijk je unique buying reasons moeten definieren. Waarom doen klanten zaken met uw bedrijf? Dit is de kernvraag die beantwoord moet worden. Als deze vraag niet haarzuiver wordt beantwoord, loopt een bedrijf grote risico’s. Syntens ziet businesskansen in composieten. Dit nieuwe materiaal is zeer kansrijk voor de industriële branche. Het materiaal geeft meer vormvastheid, geen corrosie en een hogere stijfheid. Door de vele voordelen is het niet verwonderlijk dat het materiaal sterk aan belangstelling wint. Het kan in bepaalde situaties een alternatief zijn voor staal of aluminium. Noordelijk Flevoland heeft een sterke positie op de composietenmarkt en Syntens steekt in op een versterking van deze positie. Onze gewaardeerde columnist Humphrey van der Laan start dit jaar aan zijn 14de jaargang waarin hij zijn kritische opinie geeft op ondernemerschap. Hij weet als geen ander kansen, trends en technologische ontwikkelingen te signaleren. Het is al weer enige jaren geleden dat hij zijn column schreef over de opkomst van bluetooth. Van der Laan voorziet nu dat door het mobiele 4G netwerk een nieuwe economische revolutie ontketend wordt. Eentje die elke ondernemer zal dwingen om een mobiele strategie te ontwikkelen op het gebied van sales, communicatie en marketing. Zoals u in dit magazine zult lezen is ondernemerschap veel interessanter aan het worden. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen en kansen waar u gebruik van kunt maken. Of wel van moet maken. Want we constateren wel; het is ‘Do or Die’. Dus wensen wij u veel wijsheid en succes in 2013.

Remco Voorn Uitgever


COLOFON

6 Passie

Jonnie en Thérèse Boer leiden succesvol restaurant

10 Opinie

jaargang 29 maart 2013, editie 1 ISSN 1571-6538

Gaston Sporre

12 Economie

Gemeente Meppel REDACTIE ADRES Postbus 257 8530 AG Lemmer Tel. 0514 - 560166 E-mail info@businessontmoetbusiness.nl UITGEVER Remco Voorn E-mail remco@businessontmoetbusiness.nl

DIRECTIE Gerda Voorn E-mail info@businessontmoetbusiness.nl

18 Interview

Kasper Klaarenbeek: Leiderschap van succes vraagt om focus

20 Coverstory

B&S Media Internetmarketing weet uw website vindbaar te maken

26 Groei

Fietsmarkt booming business

28 Innovatie in Praktijk

Kan composiet uw huidige materialen vervangen?

TRAFFIC & COÖRDINATIE E-mail info@businessontmoetbusiness.nl

REDACTIE Remco Voorn | Thijs Wartenbergh Erik Endlich | Gerda Remmers Yvonne de Haan

34 Economie

Voorzitter MKB-Nederland, Hans Biesheuvel, is optimistisch

40 Economie

Oost NV een instrument voor groei

42 Opinie

FOTOGRAFIE Ebel-Jan Schepers | Frans Davids

Humphrey van der Laan

47 BOB Katern

VORMGEVING Linda Havelaar-Verhage E-mail studio@businessontmoetbusiness.nl

ADVERTENTIE-­EXPLOITATIE Remco Voorn E-mail remco@businessontmoetbusiness.nl Mobiel 06-52306206

Word ‘Vriend van BOB’ BOB staat voor Business Ontmoet Business en is een initiatief van Business Company. Kijk voor uitgebreide informatie op www.businessontmoetbusiness.nl. Extra uitgaven kunnen worden aangevraagd door 7,75 euro per uitgave over te maken op bankrekeningnummer 39.82.13.747 t.n.v. Business Publishers Overijssel B.V. o.v.v. gewenste uitgave en aantal.

nationaal I Retraite in VS voor Ben Tiggelaar

‘Geluk en groei niet op afroep beschikbaar’

VI

Trendbreuk bij files geen reden achterover te leunen Managen van mobiliteit: dwingen of verleiden?

XII

Doorbraak elektrisch rijden laat op zich wachten De kip of het ei?

Abonnementen 47,50 euro per jaar E-mail info@businessontmoetbusiness.nl

COPYRIGHT Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden. Word Vriend van BOB www.businessontmoetbusiness.nl

Lees Business Magazine vanaf nu ook digitaal op uw tablet, smartphone of computer. Download onze app in de App Store of surf snel naar www.businessontmoetbusiness.nl.


26

De fietsmarkt is booming. ‘s Werelds grootste fietsproducent, Giant (met een Europese- en Beneluxvestiging in Lelystad), profiteert daarvan. 

48

Eind januari jl. stond de BOB Borrel Auto en Fiscus op de agenda. Deze bijeenkomst was in samenwerking met Peterman Autobedrijf georganiseerd. Het thema voor deze avond was Auto en Fiscus.

Voorzitter van MKB-Nederland, Hans Biesheuvel, schrikt nauwelijks als hem wordt voorgelegd dat er in ons land volgens prognoses 60.000 banen verdwijnen in het midden- en kleinbedrijf in 2013.

34

Bij binnenkomst van 3-sterrenrestaurant De Librije heb je meteen het idee dat je niet zomaar een restaurant binnenstapt. De stoelen, om iets simpels te noemen, lijken als zetels waar je makkelijk 4 tot 5 uur op kunt zitten.

Op de BOB bijeenkomsten ontvangen wij jaarlijks ca. 10.000 ondernemers. Een enorme potentie om uw zakelijk netwerk uit te breiden. En wij helpen u daarbij.

6

46 Is uw bedrijf wel ‘Merkwaardig’ genoeg? Op 7 maart a.s. is Kasper Klaarenbeek te gast als key-note spreker bij het Flynth Symposium tijdens People’s Business Zwolle.

18

12

Meppel is een stad die weliswaar bestuurlijk tot de provincie Drenthe behoort, maar die zich in sociaaleconomisch opzicht goed thuis voelt in de regio Zwolle.

Weinig materialen zijn zo multi purpose als composiet. De tandarts gebruikt het voor het vullen van een gaatje, een vliegtuigfabrikant maakt er een vleugel voor een Boeing 747 van.

28


Passie

Jonnie en Thérèse Boer leiden succesvol restaurant

Al 20 jaar op uitzonderlijk hoog niveau dineren in ‘De Librije’ Tekst Thijs Wartenbergh Fotografie Frans Davids

Bij binnenkomst van 3-sterrenrestaurant De Librije in Zwolle heb je meteen het idee dat je niet zomaar een restaurant binnenstapt. De stoelen, om iets simpels te noemen, lijken als zetels waar je makkelijk 4 tot 5 uur op kunt zitten. Dat is ook wel nodig als je daar een 5-gangendiner bestelt. Topkok van het etablissement, Jonnie Boer, is er niet de man naar kapsones te hebben over zijn ver over de grenzen bekende bedrijf, dat hij met zijn vrouw Thérèse leidt. ”Ik heb iets bereikt, maar ik leer nog iedere dag. En ik ben bovendien elke dag zenuwachtig. Er kan wel eens iets fout gaan.”

Iets extra’s ondergaan, een beleving... Niet alleen de bijzondere menukaart zorgt daarvoor, ook de ambiance is iets waarvoor ‘een avondje uit’ een te simpele uitdrukking is. De gast wordt ondergedompeld in een sfeer, een ervaring, een beleving die hij niet snel vergeet. Met name de term ‘beleving’ staat hoog in het vaandel van Jonnie en Thérèse geschreven. Ze hebben het daarbij over 3D: iets extra’s ondergaan. Dit jaar is bijzonder voor het tweetal dat inmiddels binnen De Librije-formule (met onder andere ook een hotel en een winkel) 80 man in dienst heeft, omdat hun bedrijf – gevestigd in de bibliotheek van een voormalig Domincaner klooster in het hartje van de Hanzestad – 20 jaar startte met de overname van De Librije. Ze namen het stokje over van Ed Meijers, destijds eigenaar van de zaak, en stonden daarmee (wat ze toen nog niet konden bevroeden) aan de basis van een

horecabedrijf dat een begrip zou worden in ons land. Via hun eerste Michelinster in 1993, het toetreden tot de Alliance Gastronomique Néerlandaise (gerenommeerd culinair verbond in ons land), Jonnie als meesterkok en Thérèse als wijnmeester (en later meestergastronoom), een tweede Michelinster in 1999, aansluiting bij de gebiedwaardige vereniging Tradition & Qualité Les Grandes Tables du Monde, diverse boeken (waarvan PUURST de meest recente is) en de benoeming van Jonnie tot Ridder en Thérèse in de Orde van Oranje Nassau,is in het kort de historie van een bijzondere onderneming zichtbaar. Zat het er van jongs af aan al in dat je kok zou worden? “Zeker niet. Het was niet zo dat ik als klein kind al een idee had wat ik later voor mijn beroep zou gaan doen. Mijn vader had een café, De Harmonie

‘Bloemen en planten die ik vind in de natuur vormen vaak de basis voor een nieuw gerecht’

in Giethoorn, en daarom zat ik als kind al dichtbij de horeca, om het zo te zeggen. Dan heb je daar toch al enige affiniteit mee. Het betekende dat ik, ongeveer vanaf mijn twaalfde, mee moest werken in de zaak. Veel afwassen bijvoorbeeld.” Zij die de film ‘Fanfare’ van Bert Haanstra uit de jaren 50 van de vorige eeuw hebben gezien: daarin speelde naast het gelijknamige café Fanfare ook café De Harmonie, van Jonnie’s vader, een rol. Het verhaal speelde zich af in Giethoorn en ging over twee rivaliserende muziekkorpsen. Beide café’s zouden na het uitkomen van de film beroemd worden.   Het was vooral voetballen op jeugdige leeftijd? “Nou, dat viel mee. Ik ben eigenlijk blij dat ik destijds niet overdreven veel gevoetbald heb. Ik was veel in de natuur te vinden. Ik ging eieren zoeken bijvoorbeeld. Zat ook veel in allerlei bootjes die had je daar, vanwege het water dat ruimschoots aanwezig was, genoeg. Die liefde voor de natuur heb ik nog steeds. De bloemen en planten die ik vind vormen namelijk niet zelden de basis voor een nieuw gerecht.” B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

7


Passie

‘Ik leer nog iedere dag en ben ook nog dagelijks zenuwachtig’

Je had geen andere idealen over wat je zou kunnen worden? “Het was de bedoeling dat ik de zaak van mijn vader zou overnemen. Dat heb ik niet gedaan. Het was niet helemaal wat ik zocht. Ik zat wel eens te mijmeren dat ik tekenaar was. Dat leek me wel wat. Ik was toen waarschijnlijk al creatief, daar heb ik nu veel profijt van. Het beroep van tekenaar vond mijn vader maar niets. Het leek hem het beste als ik naar een particuliere opleiding voor kok zou gaan in Groningen. Zo gezegd, zo gedaan. Daar leerde ik basisbegrippen en simpele gerechten te bereiden, zoals een huzarensalade. Ook wist ik op een bepaald moment hoe je een pudding moest maken, hoe het uitbenen ging en hoe je brood moest bakken.” Je kreeg toen waarschijnlijk aardig de smaak te pakken, letterlijk en figuurlijk? “De echte klik met dit werk kreeg ik in Amsterdam. Ik was inmiddels 18 jaar en ging als jongste bediende aan de slag in ‘De Herberg’, aan het Leidseplein in Amsterdam. Die zaak bestaat overigens niet meer. Daar kreeg ik te maken met ganzelever, bouillon, fazant, jus. Daar werd alles authentiek gemaakt, niets uit een zakje. Ik dacht: dit is het. Dit wil ik doen. Ik moest weliswaar vooral aardappelen schillen, maar de sfeer vond ik geweldig. De eigenaar zei op een bepaald moment tegen mij: ‘Je denkt dat je al aardig wat kent, maar ik zou eerst nog maar een tijdje naar school gaan, als ik jou was.’   Wat was de volgende stap? “Ik kwam vervolgens in mijn huidige werkomgeving terecht, De Librije. Dat was 27 jaar geleden. Ik begon er als leerling-kok. Na enige tijd zei Ed Meijers: ‘Je kunt hier chef worden.’ 

8

B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

Dat was dus een promotie. Ik wilde dat aanvankelijk niet, maar heb het toch maar gedaan. Ik dacht: ‘Op die manier kan ik als kok steeds op een niveau hoger komen, me verbeteren.’ Ik ben blij dat ik die stap gezet heb. Je ziet wat ervan gekomen is.” En Thérèse, jij komt misschien ook uit een familie met binding met de horeca? “Nee, dat niet. Ik ben heel simpel begonnen. Als afwashulp, op mijn 14e. Dat was een bijbaantje, om wat geld te verdienen. Je snuift dan wel een bepaalde sfeer op. Daarom ging ik op mijn 17e naar de Hotelschool in Zwolle. Een jaar later ontmoette ik Jonnie. Hij werkte toen in De Librije. Ik kwam erbij en enige jaren later vatten we het idee op om het bedrijf van Ed Meijers over te nemen.”   Jonnie: kun je wat voorbeelden noemen van dieren en planten en bloemen die uit de natuur haalt? “Neem de pimpernel, die ik onder de sneeuw aantrof. Zou je in salades kunnen gebruiken. Dennetoppen, dat is ook zoiets. Daarvan kun je suikers en

siropen maken. Druppen we in gefermenteerde spitskolen bijvoorbeeld. Waterpeper, een ander voorbeeld. Een heel bijzonder plantje. Prachtig dat dit in Nederland groeit!” Dat je veel in de natuur bent en steeds weer nieuwe gerechten wilt samenstellen, komt voort uit een drang om te vernieuwen? “Dat is inderdaad de essentie. Thérèse en ik komen elders wel eens in restaurants waar je jaren geleden, overigens iets heel moois en goeds kreeg voorgeschoteld, maar dan valt op dat die producten nog steeds op de kaart staan. Ik vind juist dat je je voortdurend moet vernieuwen. De essentie van ons bedrijf is: de gast verrassen. Die wil geregeld verbaasd worden over de mogelijkheden die wij met de kaart bieden.”   Daar speelt de bediening een grote rol in, Thérèse? “Zeker. Een belangrijk aspect van onze filosofie is dat we onze bezoekers iets willen laten beleven. We willen ze een verhaal brengen over de producten die we serveren. Er moet iets te beleven zijn. Dat noemen we 3D. We merken


dat mensen het leuk vinden als ze het verhaal achter bepaalde ingrediënten horen. Ze komen dan thuis en hebben iets te vertellen. Het blijkt dat ze vervolgens graag nog eens terugkomen.” Jonnie: je bent al jaren manager. Is dat leidinggeven ook iets wat je aanspreekt? Je bent destijds immers met een kleine ploeg begonnen. “Elk beroep heeft zo zijn voor- en nadelen. Managen vind ik, eerlijk gezegd, iets minder leuk. Ik kijk altijd maar naar de voordelen. Een ervan is dat je met meer medewerkers en een goede verdeling van taken, ook de mogelijkheid hebt om ergens in een rustig hoekje kunt gaan zitten om wat nieuws te creëren. Daar had ik, toen we een klein team hadden, minder kansen voor. Toen moest ik zelf met alles volop meewerken.”   Het zal niet altijd makkelijk zijn om iets geheim te houden voor anderen als je een nieuw idee hebt. In elke sector wordt nu eenmaal graag gekopieerd. “Dat is zeker een feit. Kopiëren vinden sommigen nogal makkelijk. Ik zou zeggen: ‘Verzin zelf eens wat’. Maar goed, het gaat nu om een fermentatieproces dat ik met een boer heb ontwikkeld. Dat geheel bevindt zich nu nog in een experimentele fase, maar als je ziet wat er al gedaan wordt om erachter te komen wat we aan het doen zijn, tot het nemen van foto’s aan toe, dat is ongelooflijk.”   Iets anders: het lijkt soms wel of koks de status en bekendheid van popsterren of voetballers hebben. Zo graag staan ze in bladen en kranten en zijn ze op tv. “Ik zeg altijd maar zo: een kok is er om de gasten iets moois voor te zetten. Hij of zij is er voor de gasten en niet andersom. Sommigen vinden koks ware kunstenaars, omdat ze iets heel moois op een bord kunnen toveren. Ik dim dat altijd een beetje. Ik zeg: ‘Een kok doet zijn werk, en als hij dat goed doet (waarbij een perfecte smaak voorop moet staan), dan heeft hij het druk’.

Maar maak er niet zo’n poespas omheen. Als ik het hier minder druk zou hebben dan nu, dan zou ik toch op de ingeslagen weg verdergaan, omdat dit dé weg is, naar ons idee. Hier staan we achter: passie hebben voor pure producten.” De Michelinsterren ervaar je niet als een psychische last? Sommige restaurateurs zijn blij als hen de ster wordt ontnomen. Dan zijn ze van die spanning af die zoiets met zich meebrengt. Je moet altijd op hoog niveau presteren. “Iemand die blij is van de ster af te zijn, tsja, ik vraag me af waar je als restaurateur mee bezig bent. Okee, het is waar, dat er elk moment een Michelininspecteur tussen de gasten zitten. Nou en? Ik ben destijds niet begonnen om een Michelinster te verdienen. Ik geef toe: als er zo’n criticus tussen de gasten is, en ik zou dat weten (wat meestal niet zo is), dan verhoogt dat wel iets mijn bloeddruk. Maar goed, ik ben elke dag zenuwachtig. Hoop ik dat alles goed

gaat. En of ik jou nu iets moois moet voorzetten, of een Michelinvertegenwoordiger, dat maakt me niets uit.” Hebben we nog iets nieuws op het menu? “Zeker, dat is leuk om te vertellen. Het heet Vette Melkkoe. Het gaat om een stuk uit de rib van een Nederlandse melkkoe. Die krijgt, vlak voor deze geslacht wordt, goed voer en veel mais te eten. Dat zorgt voor een goede vetdooradering. Het dier wordt daarna twee maanden afgehangen in een droge kas. Dat zorgt voor een mooie rijping. Ik snij er dunne plakken van, en leg die op een hete steen op de tafel bij de gast. Die maakt iets spectaculairs mee. Over beleving gesproken. Samen met gedroogd eekhoorntjesbrood zorgt dat voor een heerlijke geur, echt aromatisch. Het vet smelt, vanwege de hete steen, weg uit het vlees. In Japan hebben ze dit soort bijzonder vlees ook. Je hoeft dus niet in Japan te zijn om van heerlijk vlees te genieten.”


Uw specialist in creatie, ICT services, druk- en printwerk, opslag en distributie. Wij bieden totaaloplossingen in cross media. Hoe u ook wilt communiceren,

wij

maken

het

mogelijk!

Deskundig en betrokken, van advies tot duurzaam serviceconcept, zoals u van ons als partner mag verwachten.

gr

oe

p.

nl

Fulfilment en Warehousing

w .sm g-

Print en Drukwerk

w

ICT Services

w

Creatie en Design

www.smg-groep.nl


opinie

Economische achtbaan

Waarin en passant, hoe cynisch ook, de Iedere dag komt het einde van de ecoafslanking van de bouw met nog eens nomische crisis dichterbij. Het is een 27.000 arbeidsplaatsen slechts vermeld opmerking waar weinig op af te dingen staat onderaan pagina 9. Het begint er valt. Voorlopig zullen we het met dit Gaston Sporre bijna op te lijken dat er ook een soort soort uitspraken moeten doen. Het Voorzitter gewenning optreedt aan de aanhoualternatief is dat we ons gaan laven aan Kamer van Koophandel dende stroom van faillissementen. Zeg de diverse groei- en krimpcijfers die Oost Nederland dus niet dat het uitdagende tijden zijn dagelijks via de media over ons worden waarin de markt selecteert op echt uitgestort. Of nog erger, als we wijs column ondernemerschap. Deze selectie heeft proberen te worden uit de debatten die inmiddels al plaatsgevonden. Ook extra op het Binnenhof worden gevoerd over hard werken helpt niet. Dat deed de het thema ‘kapot bezuinigen’. De moraal van dit alles is dat niemand het precies weet. Niemand ondernemer al. Hij of zij is nu overgeleverd aan heel andere krachten en machten. Tegenover het credo ‘too big to fall’ is had op 1 januari kunnen denken dat SNS voor de prijs van een er in de alledaagse economie helaas al te vaak sprake van de kleine 4 miljard euro in handen zou komen van de overheid. situatie ‘too small to help’. Al te uitbundig optimisme en Dit allemaal onder het motto ‘too big to fall’. allerhande stoere uitspraken helpen de doorsnee ondernemer niet echt. Velen zitten nog steeds gevangen in de pendel tusDuidelijk is dat we ons in economisch opzicht nog steeds in sen saneren en stabiliseren. Hoopgevend zijn misschien de een achtbaan bevinden. Het gaat nog steeds alle kanten uit, stijgende beurskoersen, de zich gunstig ontwikkelende interecht leuk is het nog niet. Daarmee is misschien gelijk de toon nationale inkoopindex en de groei van de Amerikaanse gezet voor de geluiden die ik dagelijks om me heen hoor van economie. ondernemers. Daarbij moet onmiddellijk de kanttekening Er ligt een mooie taak weggelegd voor het nieuwe Kabinet. worden gemaakt dat de gemiddelde ondernemer over zijn Daarin is Minister Dijsselbloem, om maar eens een uitspraak zakelijke toestand van nature naar buiten toe niet erg medevan Ruud Gullit te gebruiken, niet te benijden. Tegelijkertijd deelzaam is en vaak geneigd is de kaarten tegen de borst te denk ik dat de opvolger van Jan Kees de Jager, om maar eens houden. Toch liggen de voorbeelden uit ondernemersland een andere term uit het voetbaljargon aan te halen, een goed voor het oprapen. Tegenover de gevestigde horecaonderneventje is. Hij blijft kalm, heeft in Europa in sneltreinvaart (?!) zijn mer die zijn klantenstroom ziet krimpen, staat de jonge starvisitekaartje afgegeven en hij geeft blijk van een prima dostende internetondernemer die meer dan succesvol cosmetica sierkennis. Hij deed onlangs een verstandige uitspraak door te aan de vrouw brengt. Tegenover de winkeleigenaar die zijn stellen dat we onze economie niet op dagbasis maar op kwarpand als pensioen niet verkocht krijgt, staat de high tech taalbasis tegen het licht moeten houden. Het zijn immers geen ondernemer die zijn producten niet aangesleept krijgt. En opiniepeilingen. We hebben te maken met economische onttegenover de onderdelenproducent die in de keten last heeft wikkelingen en tendensen. Dat is iets anders dan het korte van betalingsproblemen, staat de succesvolle uitrol van de glasfiberfabrikant. Kortom, het is een vat vol tegenstellingen. baan werk waar de politiek zich nogal eens aan over geeft. B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

11


economie

Gemeente Meppel:

“Een transparant aanbestedingsbeleid stimuleert de regionale economie”

Meppel is een stad die weliswaar bestuurlijk tot de provincie Drenthe behoort, maar die zich in sociaaleconomisch opzicht goed thuis voelt in de regio Zwolle. Om de economische groei in de regio Zwolle te stimuleren ondertekenden diverse gemeenten een alliantie om het aanbestedingsbeleid in de regio eenvoudiger te maken. Tijdens People’s Business Zwolle licht Meppel haar visie uitgebreid toe. Nu alvast een voorproefje. als de regio Zwolle. En dus is er veel uitwisseling tussen beide groeikernen als het gaat om bijvoorbeeld werkgelegenheid. Net als elke gemeente in Nederland heeft ook Meppel te maken met forse bezuinigingen, maar wordt er flink gewerkt aan oplossingen voor deze bezuinigingen. “Het is een moeilijke periode. Wij moeten als gemeente Meppel voor 20 miljoen euro aan grondposities afwaarderen, maar ook Zwolle (60 miljoen), Heerenveen (80 miljoen) en Apeldoorn (120 miljoen) hebben met Jacob Mussche

Meppel is een stad die weliswaar bestuurlijk tot de provincie Drenthe behoort, maar die zich in sociaaleconomisch opzicht goed thuis voelt in de regio Zwolle. Om de economische groei in de regio Zwolle te stimuleren ondertekenden diverse gemeenten een alliantie om het aanbestedingsbeleid in de regio eenvoudiger te maken. Tijdens People’s Business Zwolle licht Meppel haar visie uitgebreid toe. Nu alvast een voorproefje. Meppel voelt zich verbonden met het conglomeraat Zwolle, zoals wethouder Koos de Vos van de gemeente Meppel dat omschrijft. Niet in de laatste plaats omdat Meppel een groeigemeente is en daardoor eerder aansluiting vindt bij een groeikern

12

B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

Meppel voelt zich verbonden met het conglomeraat Zwolle

dezelfde problematiek te maken. Het blijft een lastig verhaal, maar we doen er alles aan om de economische situatie te verbeteren”, aldus De Vos. “Een van de manieren om dat te realiseren is het stimuleren van de lokale en de regionale economie. De regionale economie heeft baat bij gemeentelijke opdrachten. Op die manier blijft het geld in de regio. Daar zetten we op in.”

Regionaal versus landelijk De Vos vertelt dat de gemeente nogal eens het verwijt van de lokale ondernemers krijgt dat er te weinig lokaal/regionaal ingekocht wordt. “Dat is een gevoel dat onder onze ondernemers leeft. Een hardnekkig gevoel dat lastig weg te krijgen is. De cijfers laten daarentegen een heel andere werkelijkheid zien.” In 2012 werd er bijvoorbeeld voor 5 miljoen euro aanbesteed door de gemeente Meppel, waarvan de helft landelijk en de helft regionaal aanbesteed is. In 2011 was het percentage regionale aanbestedingen nog hoger: 6,5 miljoen van de 9,5 miljoen. “Daar waar ondernemers roepen dat veel meer, zo niet alles regionaal aanbesteed moet worden, geven wij aan dat dit onmogelijk is”, zegt Jacob Mussche, adviseur inkoop en aanbestedingen. “Een deel van de in te kopen producten of diensten is gewoon niet aanwezig in de regio en daarvoor moeten we wel uitwijken naar landelijke partijen. Daarnaast heeft de gedachte dat alles lokaal zou moeten een beperkende werking voor de ondernemers. Wat nou als elke gemeente zo denkt?” Toch wil de gemeente Meppel in de toekomst nog meer gaan inzetten op lokale/regionale inkoop en aanbestedingen.

Alliantie Het nieuwe aanbestedingsbeleid van de gemeente Meppel is daar een belangrijk


hulpmiddel bij. Binnen het nieuwe beleid wordt het makkelijker om regionale aanbestedingen te doen. Bovendien heeft de gemeente Meppel, samen met 15 andere gemeenten, VNO-NCW Midden, MKBNederland/Midden, Bouwend Nederland Regio Oost en de Kamer van Koophandel Oost-Nederland een alliantie ondertekend om het aanbestedingsbeleid in de regio eenvoudiger te maken: meer eensluidend en meer mogelijkheden voor de regionale ondernemers. Dit vanuit de gedachte dat opdrachtgevers en opdrachtnemers elkaar nodig hebben om ambities te realiseren en dat er dus samengewerkt moet worden.” Nog steeds behoort de regio Zwolle tot de best presterende regio’s in Nederland. Om die koppositie vast te blijven houden moet de lokale en de regionale economie gestimuleerd worden. Een meer transparant aanbestedingsbeleid moet ruimte bieden voor innovatief en ondernemend aanbesteden. Daardoor kunnen partijen beter op elkaar inspelen en kan de lokale/regionale economie gestimuleerd worden. Koos de Vos

Meer sturing Mussche is blij dat in het nieuwe aanbestedingsbeleid van de gemeente Meppel onder de Europese drempelbedragen geen eigen drempels meer gelden. Dat biedt de mogelijkheid om opdrachten makkelijker binnen de regio weg te zetten. De drempel voor Europese aanbestedingen van werken ligt op vijf miljoen euro. Meppel had onder de Europese drempel een eigen drempel van 100 duizend euro voor openbare aanbestedingen. Die drempel vervalt binnen het nieuwe aanbestedingsbeleid. Per aan te besteden opdracht bepalen de projectleider en inkoop samen welke aanbestedingsprocedure het beste past bij de betreffende opdracht, en dus ontstaan er meer mogelijkheden voor lokale en regionale ondernemers. Bovendien is het in het nieuwe beleid verplicht om bij onderhandse aanbestedingen minimaal één lokaal of regionaal bedrijf mee te nemen. Die ondergrens van 100 duizend euro was wat aan de lage kant, geeft Mussche toe. Maar hij benadrukt dat hierdoor het inkoopbeleid van de gemeente gepositioneerd kon worden. “Nu het inkoopbeleid stevig binnen de organisatie staat, met een optimale samenwerking tussen projectleiders en inkoop, kunnen we die ondergrens met een gerust hart loslaten.”

daarmee voorbij. Als gemeente worden we gedwongen om kwalitatieve aspecten van een aanbieding mee te laten wegen bij de gunningsbeslissing. Goed voor ons als opdrachtgever, maar opdrachtnemers zullen de waardering van hun kwaliteiten

Heftige prijsgevechten zijn door de nieuwe Aanbestedingswet voorbij ook zeker toejuichen. Ook mogen er in beginsel geen omzeteisen meer gesteld worden aan partijen die mee doen aan aanbestedingen en dat geeft starters een betere kans. “De nieuwe Aanbestedingswet, ons nieuwe aanbestedingsbeleid en de alliantie versterken wat wij beogen: regionale economische groei door gemeentelijke opdrachten.”

Kansen Een pluspunt van de nieuwe Aanbestedingswet die naar verwachting op 1 april 2013 van kracht wordt, is dat een opdracht niet meer gegund mag worden op basis van de laagste prijs. Een goede zaak, vindt Mussche. “Heftige prijsgevechten, waarbij het vaak neer kwam op werken onder de kostprijs, zijn

Gemeente Meppel Grote Oever 26 7941 BJ Meppel Tel: 0522-140522 Mail: postbus@meppel.nl Internet: www.meppel.nl

13


advies

Online marketing trends

Waar zitten uw klanten? Hoe bereikt u hen en met welke boodschap verleidt u uw klanten om voor uw bedrijf te kiezen? Houdt u vast aan traditionele media of alleen uw website of haalt u het maximale uit de digitale mogelijkheden van morgen? De mogelijkheden van online marketing, communicatie en sales veranderen sneller dan ooit, maar waar moet u op letten als u in 2013 online succes wilt boeken? Vanuit mijn rol als creatief strateeg bij Triggerfish! digital creatives geef ik in deze column graag mijn persoonlijke top 3 voor 2013.

Sander van den Dries Triggerfish! digital creatives www.triggerfish.nl

een geïntegreerde marketingaanpak noodzakelijk. Vanuit een goed doordachte strategie vindt en bindt u uw doelgroep met slimme interactie, waardevolle content en een inspirerend verhaal. Zorg dat u op de juiste plaatsen aanwezig bent en geef iedere stap van het proces (vinden, inspireren, informeren, converteren, binden) een doelgerichte invulling op basis van de specifieke behoefte van uw doelgroep op dat moment.

Content is King

Hoe creëert u de ultieme like-ability factor voor uw bedrijf en/of producten? Op basis van de ontwikkelde strategie column deelt u uw unieke verhaal met de Internet op smartphones wereld. Stap voor stap creëert u de en tablets aansluiting met uw doelgroep met Hoe bekijkt uw doelgroep uw website? unieke en betekenisvolle content zoals geschreven boodOp het werk achter een computer, op de bank met een tablet schappen, inspirerende afbeeldingen, video, etc. of misschien onderweg op een smartphone? De verwachting is dat in 2013 het internetgebruik op smartphones en tablets Waar? Overal waar uw doelgroep zich bevindt, van Facebook de computer gaat inhalen. Dat heeft niet alleen consequenties tot Google en van uw eigen website tot Pinterest, populaire voor de manier waarop uw website wordt weergegeven maar sites of juist een branche specifiek platform. ook voor het gebruik en de mogelijkheden van touch navigatie. Een mobiele of responsive* website zal in 2013 een belangrijke rol gaan innemen in de marketing/communicatie Succesfactoren voor succesvolle content: en aansluiting met uw doelgroep. 1. De like-ability en share-ability van uw boodschap 2. De visuele aantrekkelijkheid Integrated marketing 3. Het tijdstip en de plaats waar u uw Het vinden en binden van (potentiële) klanten is een steeds boodschap deelt grotere uitdaging geworden in de online jungle. Inzetten op alleen uw website is natuurlijk een optie, en dan rustig wachMeer tips, trends en achtergrondinformatie vindt u op faceten op succes. Alleen hoe komt uw doelgroep op uw website? book.com/triggerfishhhh En hoe houdt u ze vast na het website bezoek, stimuleert u merkvoorkeur en creëert u terugkerende klanten? Voor wie de concurrentie in 2013 achter zich wil houden wordt

14

B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

* Een responsive website past zichzelf automatisch aan op het schermformaat, navigatie en apparaat.


bedrijfsprofiel

Kennispoort geeft gas op ontwikkeling kunststofsector Tekst Yvonne de Haan

De kunststofsector is één van de belangrijkste economische sectoren in deze regio,” stelt Annemarie Beumers van Kennispoort. “Sinds 2008 zijn we actief bezig om deze business nog belangrijker te maken binnen de regio Zwolle. Kennispoort brengt bedrijven uit deze sector bij elkaar en heeft onderzocht waar gezamenlijke uitdagingen liggen. Daaruit kwamen thema’s als duurzaamheid en de reductie van hoge grondstofprijzen naar voren. Het lectoraat Kunststoffen op de Hogeschool Windesheim is in 2008 opgericht en gezamenlijk hebben we onderzocht hoe we vraagstukken op het gebied van innovatie en ontwikkeling in de kunststofsector bij elkaar kunnen brengen. Daar heeft Kennispoort flink gas op gegeven. Er zijn verbindingen tussen bedrijven geïnitieerd. Samen met onderwijsinstellingen heeft Kennispoort onderzocht hoe lesprogramma’s beter kunnen worden afgestemd op vragen uit de markt. Uit die gezamenlijke zoektocht is het Polymer Science Park ontstaan. Een verbintenis van bedrijfsleven en onderwijsinstanties aangevuld met financieringsmiddelen vanuit de overheid. En als bedrijven bij elkaar komen, ontstaat er dynamiek. Nieuwe samenwerkingsvormen komen tot stand en er wordt gezamenlijk gewerkt aan nieuwe producten. Het mooiste voorbeeld daarvan is de vestiging van Westrup Engeneering als eerste onderneming op het PSP. Kennispoort zal binnen de kunststofsector een aanjagende rol blijven vervullen. Onze focus is daarbij gericht op het ontwikkelen van cross-over verbanden met andere sectoren zoals Health en Energie. Dit jaar organiseren we in samenwerking met onder andere Hogeschool Windesheim enkele themabijeenkomsten bedoeld om nieuwe verbindingen binnen deze sectoren tot stand te brengen.”

3D printen op Polymer Science Park Westrup Engineering is sinds 1 januari dit jaar gevestigd op het Polymer Science Park (PSP). Hier werkt hij met samen met collega bedrijven en studenten aan nieuwe innovaties op het gebied van kunststof verwerkingen. Westrup Engineering is productontwikkelaar en verkoopt 3D printers voor het bedrijfsleven en de industrie. “Mijn bedrijf zat in Vollenhove. Daar had ik niet voldoende tijd en ruimte voor productinnovatie. Ik zocht naar mogelijkheden om mijn kennis te delen en slagkracht te vergroten.” Zijn wens werd per toeval gedeeld door voormalig DSMdirecteur Ed Kooijman. Hij zocht grote kansen in de polymeren Westrups eerste wapenfeit op het PSP. Een oud model sector. Westrup wilde het 3D printer dat samen met studenten is omgebouwd tot 3D-prinen promoten in Zwolle en een moderne printer die verschillende soorten kunststof daarbuiten. Beider zoektocht op zeer hoge temperaturen omsmelt tot nieuwe creaties. krijgt een impuls als ze via Windesheim met elkaar in contact komen. Kennis delen, Innoveren, bruggen bouwen tussen MKB is de basis geworden van beider plannen. Uiteindelijk is daar het Polymer Science Park uitgerold. Een centrum waar bedrijven, overheid en onderwijsinstanties gezamenlijk werken aan nieuwe innovaties op het gebied van kunststof. “Ik vind het een fantastisch initiatief. De energie van studenten werkt stimulerend. Het PSP biedt een platform waar de Nederlandse economie de vruchten van gaat plukken.” Kennispoort ondersteunt Westrup Engineering in zijn innovatieplannen met vragen op het gebied van financieringen. “Om met de nieuwste techniek mee te kunnen, is een investering noodzakelijk,” vertelt Edwin Netjes van Kennispoort. “Wij onderzoeken samen met Gert Westrup de mogelijkheden voor alternatieve financiering. Dat is de taak van Kennispoort. Wij willen deze ondernemer de ruimte geven om zijn innovatieplannen waar te maken.”

B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

15


opinie

Laat bankierseed geen papieren tijger worden

Onlangs legde onder grote belangstelling van de media een groep financiële intermediairs in de Grote Kerk in Den Haag de eed af. De eed/belofte is sinds 1 januari 2013 een wettelijke verplichting voor bestuurders en commissarissen van financiële instellingen. De intermediairs zelf leken de gebeurtenis overwegend als “indrukwekkend” te ervaren. Maar in diverse reacties en commentaren klinkt scepsis door. Gaat de eed echt helpen om het vertrouwen van ondernemers en burgers te herstellen? En is het geen symboolmaatregel?

Eddy van Hijum Reageren? e.vhijum@tweedekamer.nl of twitter: @vanHijum

column

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, zo luidt het gezegde. De financiële crisis heeft geleid tot een vertrouwensbreuk tussen de klant en de financiële sector. Bij velen leeft het beeld dat het financieel gewin op korte termijn en een doorgeslagen bonuscultuur bij financiële instellingen de samenleving hebben opgescheept met ingewikkelde producten en grote financiële risico’s. Denk aan de derivaten die aan veel MKB-ondernemers zijn gesleten. De overheid heeft inmiddels de regelgeving en het toezicht op tal van terreinen aangescherpt, zodat de sector - op termijn - niet langer aan het infuus van de belastingbetaler ligt. Maar de morele dimensie van de financiële crisis krijgt nog steeds te weinig aandacht. Naar mijn stellige overtuiging keert het vertrouwen alleen terug als de financiële sector zelf een dienstbare houding in

16

B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

woord èn daad (weer) voorop weet te stellen. Dat zal nooit alleen kunnen worden afgedwongen met regels en sancties. Daar is een cultuur voor nodig waarin professionele en ethische standaarden leidend zijn in het dagelijkse werk. En een omgeving waarin men elkaar op deze standaarden durft aan te spreken. Een eed of belofte kan daarbij een nuttig symbool zijn. Niet alleen voor beleidsbepalers, maar juist ook voor de professionals die dagelijks hun klanten van advies dienen.

Maar dan moet de vlag wel de lading dekken. Het is opmerkelijk dat er over de tekst van de eed in de sector vooraf nauwelijks een inhoudelijke discussie is gevoerd. Ook zie ik nog weinig initiatieven tot reflectie op de betekenis van de eed voor de dagelijkse praktijk en de dilemma’s die zich daarin voordoen. En durft men elkaar voortaan ook echt aan te spreken bij normoverschrijdend gedrag? Volgen er sancties bij overtreding? Het tuchtrecht biedt mogelijkheden voor een sector die de ambitie heeft om zelf hoge kwaliteitsstandaarden te handhaven. Maar ook over de naleving is het nog erg stil. De bankierseed wordt alleen een succes als er in de financiële sector echt ruimte komt voor morele zelfreflectie. Het uitspreken van goede intenties is een belangrijke eerste stap. Mijn oproep aan de sector: laat het geen vrijblijvende stap zijn!


Uw geheel eigen financieel advies Als ‘Uw geheel eigen kantoor’ willen wij graag een verlengstuk van uw organisatie zijn. Persoonlijk contact en een plezierige sfeer staan daarbij voorop. Zodat u een goed gevoel heeft bij onze samenwerking en weet dat onze adviezen direct, persoonlijk, op maat en dus geheel eigen zijn. Pure toegevoegde waarde. U kunt rekenen op een vaste adviseur die hoogstpersoonlijk uw zaken behartigt en ze ook kent.

Voor meer specialistische kennis op het gebied van uw belastingen, medewerkers, pensioen, subsidies en bedrijfsoverdracht kan uw adviseur een beroep doen op diverse specialisten. Samen helpen wij u uw bedrijf én uzelf financieel nog beter te maken. Deze persoonlijke en op u afgestemde manier van werken hebben wij ons geheel eigen gemaakt.

Uw geheel eigen KanTOOR www.mth.nl Middendreef 297, 8233 GT Lelystad T: (0320) 23 24 35 E: lelystad@mth.nl Almere | Amersfoort | Assen | Baarn | Bussum | Emmeloord | Epe | Heerde | Hilversum | Lelystad | Meppel | Putten | Steenwijk | Veenendaal | Zeist

19525 Adv Lelystad 190x128 fc.indd 1

15-02-2011 16:27:21


interview

Kasper Klaarenbeek

Leiderschap van succes vraagt om focus Tekst Gerda Voorn fotografie Frans Davids

Is uw bedrijf wel 'Merk-waardig' genoeg? Op 7 maart a.s. is Kasper Klaarenbeek te gast als key-note spreker bij het Flynth Symposium tijdens People’s Business Zwolle. Waarom we Kasper Klaarenbeek hebben uitgenodigd? Het thema tijdens People’s Business is ‘Vooruitkijken’. Klaarenbeek helpt ondernemers en hun medewerkers te focussen, innoveren, versnellen en houdt ze graag een (lach)spiegel voor. Dus ondernemer, is uw bedrijf wel Merk-waardig genoeg? In zijn presentatie ‘Merk-waardig’ combineert Kasper Klaarenbeek op een vriendelijk confronterende wijze zijn eigen ervaringen met de inzichten die hij de afgelopen 12 jaar als ‘Ontwikkelings-partner’ van bedrijven en instellingen heeft opgedaan. Wij spreken hem bij Grand Hotel Wientjes in Zwolle, en Kasper steekt gelijk van wal: “Leiders van 'Merk-waardige' bedrijven zorgen voor heldere kaders, dialoog, onvoorwaardelijke sturing op merkwaarde(n) en vooral concrete actie! Leiderschap van succes vraagt om focus, leren loslaten en vooral ook om samenwerking op basis van duidelijkheid. Bedrijven zonder ‘live’ innovatiekracht en B.T.W. (Bewezen Toegevoegde Waarde) zullen hun klanten niet meer kunnen overtuigen en bovendien in de ‘war on talent’ hun menselijk potentieel verliezen. “De crisis is in dat opzicht eigenlijk een zegen” aldus Klaarenbeek. “Er dendert een trein van een demografische ontwikkeling over ons heen. De arbeidsmarkt zal compleet veranderen. Nu is er werkloosheid, maar zodra de economie aantrekt is er direct een probleem. Wil je als bedrijf succesvol kunnen zijn, dan heb je goede mensen nodig.

18

B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

Net als de economische markt zal de arbeidsmarkt sterk concurrerend worden.” Kasper Klaarenbeek hanteert drie thema’s om de ‘Merk-waardigheid’ in beeld te krijgen: A. Wat is de B.T.W. (Bewezen Toegevoegde Waarde) van uw product of dienst en heeft uw bedrijf voldoende innovatiekracht om door te ontwikkelen? B. Is uw verdienmodel wel transparant en toekomstbestendig? C. Heeft uw bedrijf een cultuur van succes, waarin mensen kunnen excelleren? (vrij naar het ‘Egel principe’ van Collins uit Good to Great)

Thema A: Bewezen Toegevoegde Waarde Waar is uw bedrijf nu uniek in binnen uw branche, wat zijn de echte pluspunten? Vaak zijn dit volgens Klaarenbeek in de praktijk maar héle korte lijstjes. “Om los te komen uit de ‘zesjes-cultuur’, zul je jouw Unique Buying Reasons (UBR’s heette ‘vroeger’ USP’s) moeten definiëren. Waarom doen businesspartners en klanten zaken met uw bedrijf? Als deze vraag niet haarzuiver kan worden beantwoord loopt een bedrijf grote risico’s. Er is maar één keuze: Do or Die.”

Thema B: een toekomstbestendig verdienmodel “De verwachting is dat er tot 2017 geen economisch herstel in Nederland zal zijn. Heb je overlevingsvermogen om de crisis uit te zitten? Kun je het nog zo lang uitstellen of ga je actie ondernemen? Veel bedrijfstakken zullen kritisch naar hun waarde creatie c.q. verdienmodel moeten kijken en niet alleen naar hun kostenstructuur. Dienstverleners hebben bijvoorbeeld in het verleden veel geld verdiend met het ‘ontzorgen’ van hun klant. Nieuwe technologieën maken het mogelijk dat klanten veel meer zelf kunnen doen tegen lagere kosten. Het meeste uitvoerend, sterk repeterende werk, zal geautomatiseerd worden en de toegevoegde waarde zal omhoog moeten. Kijk naar banken en hypotheekbemiddelaars. Voorheen wist je echt niet hoe de kosten van een hypotheek waren opgebouwd, nu is alles transparant. Geen verstoppertje meer spelen!

Wil je als bedrijf succesvol kunnen zijn, dan heb je goede mensen nodig

Veranderen, je organisatie aanpassen en écht met je klanten in gesprek gaan over de toegevoegde waarde die uw bedrijf heeft om klanten meerwaarde te bieden! Uw klant wil graag ondernemen en bezig zijn met de dingen waar hij goed in is en zijn geld verdient.


Als u in staat bent deze klant echt te helpen met uw kennis en diensten, dan is hij zeker bereid daar een redelijke prijs voor te betalen. Creativiteit, diensten en kennis gaan geld kosten en dat is de klant niet gewend! Dus ondernemers helpen ondernemen, is de basis om een commitment aan te gaan.”

Thema C: Last but not least: een Cultuur van Succes “Als je aan de binnenkant niet meer waar maakt wat je aan de buitenkant belooft, zit je in alarmfase één!” aldus Klaarenbeek. “Leeft je bedrijfssysteem nog wel, kun je met je medewerkers vlammen, zit je team in een gezonde ‘flow’? Waar ga je op sturen, waar ga je het verschil in maken? Ondernemers weten heel goed dat ze het niet alleen kunnen, dat ze de goede mensen om zich heen moeten verzamelen om de werkzaamheden uit te voeren. Waar zijn uw medewerkers goed in? En hoe kun je hun talenten inzetten? Hoewel, bestuurders en managers met de beste intenties toch soms de verkeerde dingen meegeven aan hun medewerkers. Ik zie bijvoorbeeld heel veel dat managers hun medewerkers ‘voor de voeten lopen’ met regels en procedures. Wat doe je bijvoorbeeld als een medewerker met een idee komt? Leg je dan gelijk uit dat er geen budget is of ga je in gesprek om te ontdekken wat het potentieel van het idee is? Het gaat er in deze fase juist om je mensen met de goede focus en gepaste vrijheid de behoefte van een klant in te laten vullen. Medewerkers moeten de twinkeling in hun ogen krijgen als ze over hun werkzaamheden praten omdat zij hèt verschil maken.” Klaarenbeek durft hierover de confrontatie aan. Op vriendelijke confronterende wijze

gaat hij met bestuurders, managers en medewerkers in gesprek om blokkades op te ruimen en nieuwe energie vrij te maken. “Wat moet, wat mag en wat kan iemand doen? Wat is de kernbijdrage van de diverse medewerkers binnen de organisatie? Hoe krijgen we de ‘hokjesgeest’ eruit en werken we maximaal samen? Dit betekent: concreet in actie komen doordat iedereen weet ‘waarom’ je dingen doet, dan ontstaat er intrinsieke motivatie.” “Ik help bedrijven hun interne dialoog te herstellen door de dilemma’s samen op te lossen. Medewerkers nemen in de regel graag verantwoordelijkheid door zelf mee te denken en oplossingen in praktijk te brengen.” Klaarenbeek geeft daarbij aan dat vertrouwen heel belangrijk is. “Medewerkers zijn de kroonjuwelen van je organisatie. Zij staan aan de frontlinie van uw bedrijf. Alles wat er boven zit (het management), is er om de medewerkers te ondersteunen. Mijn advies is anticyclisch te managen ofwel kritisch zijn als het goed gaat en ruimte creëren als het tegen zit. Kijk wat er nog wél kan, en niet kijken wat er allemaal niet meer kan. Betrap mensen op dingen die ze GOED doen, en niet op de dingen die niet (meer) lukken. Anticyclisch denken is niet gemakkelijk, maar leer het snel; want je moet het in deze tijd echt goed kunnen. Ik zoek in bedrijven en bij mensen graag naar ‘verschilligheid’; dat is dus het tegenovergestelde van onverschilligheid. Betrokkenheid, mensen vooruit helpen die echt bereid zijn om verder te komen.” “Ben je als bedrijf bereid om intern en extern maatwerk te leveren en maximaal in

7 maart 2013 People’s Business Zwolle Flynth Symposium om 10:30 uur Registreer uw komst via www.peoplesbusinesszwolle.nl

te spelen op de behoeften, dan zijn er veel kansen. Als je in staat bent met méér plezier méér te bereiken, werkt dat als een magneet op je businesspartners én de juiste nieuwe medewerkers. Uw huidige klanten én medewerkers zijn DE ambassadeurs zijn van uw organisatie, daar kan niets tegenop!”. Tot slot wil Klaarenbeek nog even iets kwijt over ‘veranderen’, hij zegt: “Veranderen is eigenlijk heel simpel, maak de keuze en doe het. Doen werkt! Heel lang plannen maken en er vervolgens niets mee doen, schiet niet op. Ben je in staat de knop om te zetten, zodat je niet bezig bent problemen te managen, maar juist bezig bent om kansen te managen? Kijk waar de markt behoefte aan heeft, innoveer, versnel en haal meer rendement op uw talent!” Durft u de uitdaging aan om bij deze vriendelijk confronterende en interactieve keynote van Kasper Klaarenbeek te zijn? meldt u dan nu aan! B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

19


Bedrijfsprofiel

B&S Media Internetmarketing weet uw website vindbaar te maken

Zoekmachinemarketing experts in online vindbaarheid Tekst Gerda Voorn Fotografie Frans Davids

Het internet, een onmisbare tool. Ieder bedrijf heeft een website, iedereen zoekt naar producten en diensten op het internet en daarom wil ieder bedrijf graag goed vindbaar zijn via zoekmachines zoals Google. Want topposities in Google betekenen meer leads en meer omzet. Maar ja, zoek maar eens op een willekeurige term, en je krijgt tientallen - zo niet honderden pagina’s met keuzes. Wie wil er nu niet bovenaan in beeld komen? Tijd voor B&S Media Internetmarketing. Zij weten exact waarom iemand uw website vindt, waar men op zoekt, waarom men weer afhaakt en hoe je een bezoeker op je website weet te behouden en vervolgens actie laat ondernemen. U bent bijvoorbeeld op zoek naar een organisatie over ‘Het nieuwe werken’ en typt deze woorden in op Google. U bent gevestigd in de regio Zwolle. Uw zoekresultaten leveren 1.290.000 resultaten op met ca. 9 geplaatste betaalde advertenties per pagina over dit thema. Oké, genoeg keuze. Maar als u deze zelfde zoekopdracht plaatst vanuit bijvoorbeeld Zeeland of Groningen, dan krijgt u weer hele andere zoekresultaten. Google analyseert alle zoekopdrachten en geeft dan ook per regio en gebruiker verschillende zoekresultaten. Wilt u in een bepaalde regio in beeld komen met uw website, dan moet uw website daar juist op ingericht worden. Omdat ongeveer 98% van de Nederlanders Google gebruikt als zoekmachine, is het dus van groot belang om te weten hoe Google websites rangschikt. B&S Media Internetmarketing heeft zich met name gespecialiseerd in deze vindbaarheid van bedrijven via Google. De campagnemanagers van B&S Media optimaliseren continu de campagnes en websites van hun opdrachtgevers. Dit gebeurt na persoonlijke gesprekken met de betreffende opdrachtgever en na analyse van de bezoekers. Een creatief en continu proces waar B&S media druk mee is.

20

B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

Zoekmachinemarketing Iedere website in elke branche is geschikt voor zoekmachinemarketing. Zoekmachinemarketing betekent letterlijk: hoe krijg je jouw website hoger in de rankings in de zoekmachine. En hoe hoger, hoe meer kans op resultaat. Robbie Bremer, partner van B&S Media vertelt: “Veel ondernemers denken dat zoekmachinemarketing alleen voor bedrijven geschikt is met een webshop maar dat is absoluut niet waar. Wij zijn in heel veel branches actief,

lokaal, regionaal en internationaal. Als kleiner bedrijf kun je je in jouw eigen regio juist succesvoller laten zien dan bijvoorbeeld de Wehkamp’s of Zalando’s.” Hij vertelt dat je met een kleine investering heel veel kunt bereiken door heel veel in het adviestraject te analyseren en het budget zo effectief mogelijk in te zetten. “In de regio Kampen wordt bijvoorbeeld zo’n 5500 keer per maand op diverse zoekwoorden met betrekking tot catering gezocht. Een lokale cateraar met


Een toppositie in Google op de juiste zoektermen zorgt voor nieuwe klanten

vele culinaire gerechten kwam daarbij nauwelijks in beeld, terwijl zij juist de mooiste producten verkopen en de perfecte cateraar zijn. We zijn met dit bedrijf in gesprek gegaan en hebben zijn kansen in kaart gebracht. Zijn vindbaarheid is drastisch verhoogd en daarmee ook zijn kansen om zijn verkoop te verhogen.”

Als regionaal bedrijf kun je je heel succesvol laten zien in alleen jouw eigen werkgebied

Rendement B&S media investeert veel in het rendement van een campagne. Maandelijks worden rapportages geleverd om de klant inzicht te geven in de ontwikkelingen. Compagnon Sander Schilder vervolgt: “Met elke potentiële opdrachtgever gaan we eerst een adviesgesprek aan. We analyseren waar een bedrijf zoveel mogelijk mee naar buiten wil treden. Wij maken vervolgens een kansenanalyse en willen heel betrokken zijn. We werken al voor zoveel uiteenlopende branches dat wij vrij snel zien welke kansen er zijn.” Vervolgens inventariseren de B&S campagnemanagers de kansen aan de hand van de besproken zoekwoorden. “Eigenlijk moet je in een bepaalde straal

denken, dat levert de meeste resultaten op. Wij zorgen dat via de juiste zoektermen de juiste mensen uit jouw werkgebied op jouw website terechtkomen.” Steeds zijn de campagnemanagers in gesprek met onze opdrachtgevers om de zoektermen te verfijnen. Want waarom gaat iemand weer van de site af zonder bij het gewenste onderdeel te komen? Robbie Bremer: “Wij zoeken dan naar de oorzaak en passen dat direct weer aan op de website. Zo trachten we voor elk bedrijf in kaart te brengen het rendement zo hoog mogelijk te maken. Je kunt tegen een lage investering veel rendement halen via Google door veel in het adviestraject te analyseren. En hier denken we graag in mee. Onze ervaring delen we graag met onze opdrachtgevers.” De heren geven overigens ook duidelijk aan dat ze met hun opdrachtgevers open en transparant willen zijn. Het adviesgesprek, dat geheel vrijblijvend is, wijst ook uit wat de kansen van de organisatie zijn. Sander Schilder “We zijn kritisch naar de verwachtingen van de klant. Als men teveel verwacht en dat is niet realistisch, dan geven we dat vooraf duidelijk aan. Ons doel is om bedrijven in het MKB het maximale resultaat uit hun online vindbaarheid te laten halen. Dat is waar we goed in zijn.”

Gecertificeerd B&S Media Internetmarketing is door Google gecertificeerd. De certificering waarborgt kennis, service, kwaliteit, continuïteit en ervaring. Met een enthousiast team van 6 deskundigen brengen wij uw Google campagne tot het gewenste resultaat.

Robbie Bremer Is medeoprichter van B&S Media Internetmarketing en is als Online Marketing Adviseur verantwoordelijk voor new business, het begeleiden van online marketing trajecten en geven van workshops over zoekmachinemarketing. Robbie is tevens Google AdWords Qualified Professional.

Sander Schilder Is medeoprichter van B&S Media Internetmarketing en verantwoordelijk voor productontwikkeling, online marketing trajecten en finance. Sander houdt zich vooral bezig met zoekmachine adverteren (SEA), zoekmachine optimalisatie (SEO), websites en webshops. Sander is ook AdWords Qualified Professional.

B&S Media Internetmarketing Gildestraat 18 D, 8263 AH Kampen Tel: 038-3376678 www.bsmedia.nl

21


Bedrijfsprofiel

Erik van Lenthe, arbo- en gezondheidsdienst HumanCapitalCare

Rol van bedrijfsarts is cruciaal Fotografie Ebel-jan Schepers

Afgelopen maand is er in de media volop gesproken over het imago van bedrijfsartsen. Ook zou deze beroepsgroep door de kostendruk nauwelijks meer toekomen aan preventie, maar zich alleen bezighouden met begeleiding van zieke werknemers. Idealiter functioneert een bedrijfsarts als adviseur van werknemer én werkgever en treedt hij op als intermediair tussen de curatieve sector, werknemer en werkgever. Zo werkt het in ieder geval bij arbo- en gezondheidsdienst HumanCapitalCare.

Voor u als werkgever kan de toenemende vergrijzing in combinatie met het oprekken van de AOW-leeftijd een behoorlijke zorg opleveren. De vraag is hoe je medewerkers zo lang mogelijk vitaal houdt. Als vooruitstrevende arbo- en gezondheidsdienst kan HumanCapitalCare u hierbij ondersteunen. Wij kennen als geen ander de actuele ontwikkelingen. Daarop spelen we in door verder te gaan dan het beheersen en voorkomen van verzuim. Het gaat om maatregelen die ervoor zorgen dat medewerkers vitaal en gezond zijn én blijven. Curatief hebben we duidelijke verzuimprotocollen en richtlijnen om te voldoen aan de Wet verbetering poortwachter. Omdat we het preventieve beleid zeker zo belangrijk vinden, bieden we organisaties geschikte handvaten om signalen te herkennen en op te pakken. Leidinggevenden kunnen met de juiste kennis en middelen immers zelf veel verzuim voorkomen en ervoor zorgen

dat medewerkers ook op de lange termijn inzetbaar blijven.

spreekuur om de werknemer weer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen.

Maatwerk

Samen sterker

Doel van HumanCapitalCare is om leidinggevende en medewerkers te begeleiden en te ondersteunen bij de aanpak van zowel de mentale als de fysieke gezondheid. We willen de vitaliteit van alle werkenden, jong en oud, stimuleren. Uiteraard leveren we daarvoor maatwerk. De bedrijfsarts speelt in het preventie- en verzuimproces een cruciale rol. Hij is de intermediair tussen de curatieve sector en de werknemer/werkgever en treedt op als adviseur. Hij adviseert de werkgever over arbeidsomstandigheden en de werknemer over competentie, gezondheid en motivatie. Een veel bredere rol dan die van verzuimboer die uit kostenoverwegingen pas in een laat stadium wordt ingeschakeld voor een kort verzuim-

HumanCapitalCare werkt in het kader van duurzame inzetbaarheid nauw samen met haar klanten, vertelt Erik van Lenthe, directeur Noordoost Nederland van HumanCapitalCare. “We ondersteunen werkgevers volop en hebben interessante programma’s ontwikkeld om preventief aan de slag te gaan. Die ondersteuning bieden we met professionele adviseurs vanuit verschillende disciplines zoals een bedrijfsarts, arboverpleegkundige, adviseur arbeid en organisatie, arbeidshygiënist, arbeidsdeskundige, bedrijfsmaatschappelijk werker en/of gezondheidscoördinator. Daarbij ligt de focus vooral op de 95 procent van de mensen die aan het werk zijn, en niet op de 5 procent uitval: we voeren preventief medi-

De SER heeft in december 2012 in haar rapport ‘Stelsel gezond en veilig werk’ het ministerie geadviseerd de mogelijkheden te onderzoeken van een online persoonlijk dossier van de werknemer waarin resultaten van een periodiek medisch onderzoek worden opgenomen en dat de individuele werknemer gedurende zijn loopbaan met zich meeneemt. Het doel is om de werknemer zelfredzaam te maken. Deze bepaalt zelf door wie, wanneer en waar hij geadviseerd, begeleid of behandeld wordt.

22

B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3


sche onderzoeken uit, adviseren de individuele medewerker over zijn of haar gezondheid en bieden persoonlijke begeleiding aan. Signalen van te zwaar werk, overbelasting, stress of ontevredenheid worden tijdig opgepakt. Wij kijken uiteraard naar de fysieke, medische gezondheid van werknemers, maar daarnaast ook naar alle andere vraagstukken die de motivatie, inzetbaarheid en het mentale welzijn van medewerkers beïnvloeden.”

Objectieve meting “Onze klanten willen graag objectief inzicht in de vitaliteit van hun medewerkers; cruciale factor daarbij is het meetbaar maken van preventie”, vertelt Erik van Lenthe. Daarom heeft HumanCapitalCare de HumanCapitalScan ontwikkeld: een methode om objectief inzicht te krijgen in zowel de competentie, motivatie als gezondheid van medewerkers. Tevens ontstaat er een duidelijk beeld per afdeling en bovendien krijgt de organisatie als totaal een referentiecijfer dat het menselijk welzijn van de organisatie uitdrukt: de HumanCapitalFactor.

deze gewenste zelfredzaamheid te ondersteunen, heeft HumanCapitalCare voor de individuele medewerker my-care ontwikkeld: een virtueel, persoonlijk gezondheidsdossier dat snel en duidelijk inzicht biedt in persoonlijke gezondheid, werkvermogen en werkbeleving.

Gebruiksvriendelijke software Naast my-care heeft HumanCapitalCare voor verslaglegging van de resultaten van alle trajecten bij klanten nog drie softwareapplicaties. Deze zijn ontwikkeld door IT&Care, één van de werkmaatschappijen van HumanCapitalCare. Het IT&Care-systeem bestaat dus uit vier softwareapplicaties die afzonderlijk én gekoppeld te gebruiken zijn: my-care: het persoonlijk gezondheids dossier voor de medewerker e-care: verzuimgegevens en acties op afdelingsniveau voor de leiding gevende we-care: statistische gegevens en adviezen op organisatieniveau med-care: het medisch dossier van de bedrijfsarts.

Succesvolle aanpak

We willen de vitaliteit van alle werkenden, jong en oud, stimuleren

Zelfmanagement Werknemers van nu nemen veel meer de eigen regie; ze dragen steeds meer zelf zorg voor de kwaliteit van het werk en voor de eigen gezondheid. Ze streven naar zelfmanagement. Het is ook hun eigen plicht en verantwoordelijkheid om hun kennis, competenties en gezondheid op peil te houden en zo de opties voor huidig en toekomstig werk open te houden. Dan kunnen werkgever en werknemer in overleg competenties, inzetbaarheid en productiviteit bepalen en deze koppelen aan flexibiliteit in beloning, werktijd en werkplek. Om

De heldere visie en benadering van HumanCapitalCare spreekt veel organisaties en bedrijven aan. Erik van Lenthe: “In de regio Noordoost behoren vele onderwijsorganisaties waaronder de Universiteit Twente maar ook bedrijven als IKEA, Twence, Huiskes – Kokkeler, Cogas en TriMM tot ons klantenbestand. Uit ons jaarlijkse klant-tevredenheidsonderzoek komt naar voren dat meer dan 85 procent van onze klanten tevreden tot zeer tevreden is over de wijze waarop wij onze dienstverlening uitvoeren en ons aanbeveelt bij anderen.” HumanCapitalCare wordt gezien als innovatieve speler op de markt van arbeid en gezondheid. We zijn een transparante en ondernemende organisatie en werken vanuit diverse kantoren door heel Nederland. Met zo’n 300 medewerkers handelen we snel en efficiënt en staat persoonlijke dienstverlening voorop. De klant staat altijd centraal en de focus ligt op kwaliteit.

Erik van Lenthe, directeur Noordoost Nederland van HumanCapitalCare.

Privacy gegarandeerd Als wettelijk gecertificeerde arbodienst voldoen we met de WCA- en ISO-9001-certificering aan de maximale eisen op het gebied van procesbeheersing. Daarnaast weten we als innovatieve dienstverlener op het gebied van arbeid en gezondheid als geen ander wat het betekent te werken met persoonsgegevens en medische gegevens en de vertrouwelijkheid daarvan. Niet voor niets zijn wij gecertificeerd met de hoogste vorm van ISOcertificering op het gebied van privacy en informatiebeveiliging: de ISO 27001-norm. Daarmee borgen we als enige arbodienst in Nederland maximale beveiliging van persoonsgegevens en medische gegevens voor onze klanten.

Meer informatie? Kijk op www.humancapitalcare.nl.

23


advies

Kadootjes uitpakken

onderneming. U kunt vanuit de onderneming het bedrijfspand gaan huren mr. Otto Brands van de eigen B.V. Al uw werkzaamheden voor het bedrijf verricht u nu als fiscaal Belastingadviseur van ondernemer in plaats van werknemer. Meeuwsen Ten Hoopen Lelystad Daar heeft de wet-gever kadootjes voor in petto. Ten eerste krijgt u als fulltime column ondernemer de zelfstandigenaftrek (7.280 euro) en waarschijnlijk ook drie jaar de startersaftrek (2.123 euro). Een aftrekpost van maar liefst 9.403 euro per jaar! Ten eerste bent u sinds 1 januari 2013 verplicht als ‘directeur De resterende winst wordt gewoon belast volgens de tariefgroot aandeelhouder’ voor uw arbeid een salaris te ontvangen schijven maar er ligt eerst nog een kadootje klaar: de MKB van maar liefst 43.000 euro (2012: 41.000 euro). Als de winsten winstvrijstelling. Deze bedraagt vanaf 1 januari 2013 maar liefst niet zo hoog zijn wordt uw ondernemingsinkomen dus volledig 14% van uw resterende winst. belast met loonbelasting. U krijgt geen fiscale kadootjes van onze wetgever. Daarnaast kan het zijn dat de B.V. zelfs een Een piepklein rekenvoorbeeld maakt het duidelijk. Als de winst negatief resultaat gaat krijgen omdat het salaris dat u ontvangt van uw b.v. van 60.000 euro volledig aan u wordt uitbetaald als van de b.v. hoger is dan de B.V. kan opbrengen. In dat geval salaris dan betaalt u over elke cent belasting. Als u deze winst betaalt u privé belasting tot misschien wel 52% terwijl u in de niet als werknemer maar als vennoot (ondernemer) ontvangt B.V. nog moet wachten op belasting-teruggaaf (20%)vanwege uit uw onderneming dan betaalt u slechts over (60.000 – 9.403) x 86% = 43.513 euro uw inkomstenbelasting. Dit scheelt al snel de verliezen. 7.000 euro netto per jaar ! Als uw samen met uw man of vrouw Veel ondernemers weten niet dat je met de werkmaatschappij onderneemt kunt u dit voordeel nog verdubbelen ook. Toch (de B.V. met de onderneming erin) ook gewoon een v.o.f. kunt maar even kijken dus of de rechtsvorm van uw bedrijf niet kan aangaan met jezelf. In dat geval wordt u als prive-ondernemer worden aangepast. Want wat is er nu leuker dan kadootjes rechtstreeks in privé aansprakelijk voor de exploitatie van de uitpakken? Veel ondernemers hebben twee b.v.´s. In de Holding zit bijvoorbeeld het bedrijfspand terwijl de onderneming dan zit in de werkmaatschappij. Een dergelijke structuur levert maar een beperkte aansprakelijkheid op in privé. Dat is een groot voordeel natuurlijk. De risico´s zijn beperkt. Maar deze structuur heeft bij teruglopende resultaten ook duidelijke fiscale nadelen.

24

B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3


EBU UpdatE

Dynamisch incubatorconcept floreert in Amersfoort Het plan ontstond heel spontaan. ‘Heb je geen interesse om ook een aantal incubators in het pand te huisvesten?,’ vroeg Ton van Mil, Secretaris Economic Board Utrecht/TFI-directeur aan Paul Lomans, directeur van de Lomans Groep Totaalinstallateurs. Daarmee was het idee voor een succesvol incubatorconcept geboren... Nu maken in totaal zeven kleine bedrijven gebruik van de faciliteiten van het pand van Lomans in Amersfoort. De diversiteit onder de bedrijfjes is groot. Twee ervan zijn ontstaan vanuit Lomans; andere richten zich op bijvoorbeeld videoconferencing, risicomanagement en advies.

Dynamiek

Paul Lomans heeft met elke onderneming een klik. Met start-up DENK rolde hij een gezamenlijke communicatiecampagne uit op het gebied van duurzaamheid. Start-up Pridea zette haar expertise op het gebied van het realiseren van verbeterpotentieel ook in bij Lomans. Want het mes snijdt aan twee kanten, aldus Lomans. ‘Wij faciliteren de bedrijfjes en

er ontstaat dynamiek. De start-ups maken gebruik van elkaars netwerk en proberen elkaar op weg te helpen. Dit leidt uiteindelijk tot business.’

Eve Energy

Op 15 februari nam ook Eve Energy haar intrek in het pand: een nieuw, duurzaam energiebedrijf voor prosumenten (producenten/consumenten). Door slim te investeren, kan deze doelgroep straks profiteren van bijna kosteloze energie. Co-Founder en Director Marijn Beuling ziet veel voordelen in haar intrek bij Lomans: ‘Voor een starter in deze branche zijn niet alleen het pand en de typen bedrijven die er gevestigd zijn een voordeel, maar ook de verwelkomende wijze waarop Paul Lomans ons uitnodigt in zijn

AGENDA 8 april:

Utrecht doet het zelf! – Zelfmanagement in de regio

27 mei:

2e Netwerkbijeenkomst Get Connected

Meer informatie op www.economicboardutrecht.nl bedrijf; een foto in de kantine, businesspresentaties, cross-sales et cetera. Het zijn zinvolle faciliteiten die ons helpen bij de start.’ Daarnaast heeft Eve Energy nu haar kantoor en opslag in één gebouw. Eve Energy werkt al samen met enkele bedrijfjes in het pand. Bijvoorbeeld met DENK dat de engineering van grote zonnesystemen aankan. Ook biedt Lomans Totaalinstallateurs potentieel op het vlak van de installatie van onder andere warmtepompen. Eve Energy is ook gespot door Syntens als sociaal innovatieve start-up met groeipotentie voor 2013. Dit leverde het bedrijf twintig uur gratis coaching van Syntens op. n

NETWERK GET CONNECTED VAN START! Op 25 januari vond bij Capgemini in Utrecht de eerste bijeenkomst van het netwerk Get Connected plaats. Ruim 150 deelnemers reageerden enthousiast op het voornemen om dit netwerk in 2013 verder uit te bouwen. Aanwezig waren veel ondernemers maar ook wetenschappers, mensen uit de wereld van zorg en cultuur en vertegenwoordigers van overheden, waaronder de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen. De volgende bijeenkomst vindt plaats op maandagmiddag 27 mei. Ondernemer Wim van de Leegte uit Eindhoven spreekt dan over de kansen van het nieuwe industriebeleid en het succes van Brainport. Wilt u ondertussen online netwerken? Word dan lid van onze EBU LinkedIn groep. Meer informatie: www.economicboardutrecht.nl

B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

25


Groei

Vrouwen pakken ook steeds vaker de fiets

Fietsmarkt booming business Tekst Thijs Wartenbergh Fotografie Cor Vos

De fietsmarkt is booming. ‘s Werelds grootste fietsproducent, Giant (met een Europese- en Benelux-vestiging in Lelystad), profiteert daarvan. Worden er nu nog door dit van oorsprong Taiwanese bedrijf 6 miljoen fietsen geproduceerd voor klanten wereldwijd, dat aantal moet in 2015 op 9 miljoen liggen. Dat kan ook zijn invloed hebben op het bedrijf in Lelystad.

Op wat voor fiets reeds Marianne Vos vorig jaar naar Olympisch goud? Een Giant. Op wat voor fiets rijden de Team Blancorijders (voorheen Rabobank) het liefst? Giant. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Aan Team Blanco kan makkelijk ‘Giant’ worden toegevoegd, want de Lelystedelingen leveren niet alleen het materieel, maar tekenen ook voor de kleding. Zoals de Raboploeg dat vele jaren gewend was, en waarmee het bedrijf, ook bij het mountainbiken bijvoorbeeld, een grote faam heeft opgebouwd.   

Taiwan

Zoals aangegeven, Giant is in Taiwan opgericht. Dat gebeurde in 1972. De productie vond aanvankelijk alleen plaats op het van China afvallige eiland. Dat veranderde toen bedacht werd dat dichter bij de Europese fietsen in elkaar gezet zouden kunnen worden. Afgestemd op die specifieke markt. In Nederland wil men andere fietsen dan in Frankrijk bijvoorbeeld. In 1986 zag Giant Europe het licht. De frames worden nog steeds gefabriceerd in Taiwan, en ook in China, en verder geassembleerd in Lelystad. In een gebouw van 13.000 vierkante meter. (Om aan te geven hoe men in Taiwan en China over de omvang van fietsfabrieken denkt: daar is een oppervlakte van 200.000 tot 400.000 vierkante meter geen uitzondering). In Lelystad gaat het om ruim 200.000 fietsen per jaar.

26

B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

Wensen Eric Ramaekers, directeur Giant Europe BV: “Wij kennen onze klanten het beste en daarom bouwen we ze af, via de assemblage, op hun wensen. Ontwikkeld door ons, omdat wij weten op wat voor fietsen men wil rijden. Je moet dan denken aan aspecten als kleur, maatvoering en geometrie. Dicht op de markt zitten betekent ook dat je sneller op veranderingen kunt inspringen en de concurrentie met de lokale merken beter

Marianne Vos behaalde de Olympische titel op een Giant-fiets

aan kunt.” Het afmonteren vindt plaats met veelal Europese onderdelen, zoals zadels uit Italië, spaken uit Frankrijk en banden uit Nederland. Inmiddels werken er 250 man personeel in Lelystad, een aantal dat (mogelijk) wordt uitgebreid als de productie toeneemt. Giant is daarmee een belangrijk motor voor de lokale-, dan wel regionale arbeidsmarkt. Regionaal, omdat Lelystad uitstekend bereikbaar is en niet filegevoelig.


Team Blanco (voorheen Rabobank) rijdt ook Giant

Verschillen

Populair

Wat zijn nu de verschillen met de fietsen die men bijvoorbeeld in Frankrijk wil hebben, en hier? In Frankrijk geeft men de voorkeur aan wat smallere banden dan wij die op onze fietsen hebben. De fiets wordt daar bijvoorbeeld ook meer als funobject gezien dan als vervoermiddel, zoals bij ons. Wij willen bijvoorbeeld een dichte kettingkast, althans voor de stadsfietsen, daar niet. Een veer op de bagagedrager wordt elders ook wel gewaardeerd, bij ons wat minder. Gezien het grote aantal fietsen dat in Nederland (geschat op totaal ongeveer 17 miljoen, dat is bijna één op één met het inwoneraantal) gestolen wordt, ligt er bij ons ook veel nadruk op een degelijk slot.

Het is bekend: de elektrische fiets doet het goed, deze wordt steeds meer gezien in ons land. En niet alleen op fietspaden op het platteland als men er een dagje op uit trekt. Ramaekers moet toegeven dat hij die groei op voorhand niet zo had voorzien. “Dit type fiets is met name populair bij de 50-plusser. Wij hadden de elektrische fiets in eerste instantie bedoeld voor de jongere gebruiker. Wij lanceerden de eerste elektrische fiets 14 jaar geleden. Vanaf dat moment is de ontwikkeling ervan snel gegaan en is het gebruik van de elektrische fiets ook veranderd”. Het aspect gezondheid, het in beweging zijn speelt daarbij – naast het recreatieve aspect - een rol. Dat facet, een bijdrage aan ons algemene welbevinden, zal ook doorslaggevend zijn bij de te verwachten groei van 6 miljoen naar 9 miljoen over een paar jaar. Het extra aantal fietsen dat wordt verkocht – kennelijk tegen de stroom in van de slechte financiële situatie in Nederland in het algemeen – zal naast dit feit ook een impuls krijgen doordat steeds meer vrouwen de fiets pakken.  

Mannenwereld

Die ontwikkeling zie je steeds meer, aldus Ramaekers. “Fietsen was aanvankelijk met name een mannenwereld. Zeker waar het de sport- c.g. racefietsen betreft. Dat zie je veranderen. Vrouwen zitten anders op een fiets dan mannen. Daar moet je qua geometrie en design  rekening mee houden.” Deze tendens is zo overduidelijk aanwezig, en daarmee interessant voor

Giant, dat er speciale afdelingen komen in fietsenwinkels waarbij het assortiment alleenop vrouwen is afgestemd.”  Het merk Liv/giant is het damesmerk van Giant en focust zich volledig op de fietsende vrouw. Naast de fiets zelf, die afgestemd is op het lichaam van de vrouw, spelen bij vrouwen accessoires uiteraard ook een grote rol.

Administratie bij veel ondernemer een warboel

Stores Het past in een ontwikkeling waarbij Giant niet meer puur de fabrikant is. Deze positie wordt uitgebreid door meer naar de vakhandel op te trekken en in winkels het merk Giant sterker dan ooit uit te dragen.  Giant Stores zijn de volgende stap in de ontwikkeling en de presentatie van het merk. Wereldwijd wordt er ingezet op het ontwikkelen en neerzetten van Giant Stores. Zo ook in Nederland. Naast het creëren van een mooie winkel is de ondersteuning aan de achterkant leidend om deze winkels tot een succes te maken. Op dit moment zijn er 10 Giant Stores en één Giant Experience. In de komende jaren zal dat aantal zich verder uitbreiden.

27


Innovatie in Praktijk

Kan composiet uw huidige materialen vervangen?

Ontdek de businesskansen door de inzet van nieuwe materialen Weinig materialen zijn zo multi purpose als composiet. De tandarts gebruikt het voor het vullen van een gaatje, een vliegtuigfabrikant maakt er een vleugel voor een Boeing 747 van. Autobumpers, kogelvrije panelen, dakkapellen, kunstwerken, transportschepen, vliegsimulatoren, grasmaaiers, je kunt het zo gek niet bedenken of composiet komt er aan te pas. Dankzij de vele toepassingsvoordelen, waaronder gewichtsreductie, sterkte en duurzaamheid, is het niet verwonderlijk dat composiet steeds belangrijker wordt in de industriële branche.

Composietmateriaal vindt inmiddels zijn toepassing in vele sectoren. Wie een afweging maakt tussen gewicht, materiaaleigenschappen en duurzaamheid, komt steeds vaker uit bij composieten. Ook bij Syntens Innovatiecentrum zijn ze overtuigd van de kansen die composieten bieden. Geert Roorda, innovatieadviseur bij Syntens, constateert een groeiende belangstelling voor het materiaal.

Meer vormvrijheid, geen corrosie, hogere stijfheid, de voordelen zijn talrijk

“Meer vormvrijheid, geen corrosie, hogere stijfheid, de voordelen zijn talrijk. Zo hebben ook de bruggenbouwers het materiaal ontdekt. Een composietbrug vergt weinig of geen onderhoud, heeft een lange levensduur, is duurzaam en is veel lichter dan een stalen of

28

B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

betonnen brug.” Syntens wil ondernemers nog meer bewustmaken van de voordelen van composiet en ondernemers ook daadwerkelijk ondersteunen bij de transitie naar composiet. Daarom

heeft Syntens als uitvoeringspartner van het innovatieprogramma Kansen voor Flevoland, onlangs een workshopreeks ‘Starten met composiet’ georganiseerd.


Workshop: ‘Starten met Composiet’

Workshop ‘Starten met composiet’ Speciaal voor ondernemers die nog niet goed bekend zijn met het materiaal is een praktische workshop georganiseerd

bij Deen Composite in Emmeloord. Op een ongedwongen manier kwamen de ondernemers letterlijk in aanraking met het materiaal en werden ze geïnformeerd over de toepasbaarheid. Een van de deelnemers, Dirk Klaver, architecteigenaar K4 Architectenbureau dna, actief in interieur, renovatie en nieuwbouw vertelt hierover. “De diversiteit aan deelnemers en ideeën werkte inspirerend. Het was een heel gemêleerd gezelschap, met als gemene deler dat alle ondernemers op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden en kansen. Ik ben inmiddels zelf ook enthousiast aan de slag gegaan met het maken van een ontwerp, waarbij we ons niet alleen richten op de vormgeving, maar ook op een product. Mijn collega’s en ik voelen allen inmiddels de prikkel om ons ontwerp in de markt te zetten. De workshops waren heerlijk praktisch. Het mooie was dat concrete ideeën in de interactie ter tafel kwamen, daar leer je van, inspireert tot nieuwe wegen en daar heb je als ondernemer wat aan.” Ook Adrie Weevers van LMB Weevers Marknesse (Landbouw Mechanisatie Bedrijf), actief in de verkoop en reparatie van landbouwwerktuigen en tractoren, was benieuwd naar de haalbaarheid

van composiet. “In de landbouw is vraag naar zo licht mogelijke voertuigen. Voor LMB is het dan nog wel de vraag of we een type composiet kunnen vinden dat sterk genoeg is voor bepaalde voortuigen. Ik ben benieuwd of ze een front-tank, behorend bij een trekker, voor mij kunnen fabriceren.

Syntens wil ondernemers nog meer bewustmaken van de voordelen van composiet

Afhankelijk van de kostprijs, zou ik dit ontwerp graag in productie willen nemen.”

Gerichte kennis en activiteiten Ondernemers bewustmaken van de kansen via praktijkgerichte workshops en masterclasses is de eerste fase. Vervolgens, voor de al meer ‘bewuste’ B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

29


Innovatie in Praktijk

Composietenbeurs ‘JEC’ in Parijs Syntens organiseert net als vorig jaar, in samenwerking met CompoWorld een reis naar Parijs, om daar de grootste internationale composietenbeurs te bezoeken: de JEC. Op 12 en 13 maart worden ondernemers die onbekend zijn met composieten rondgeleid door deskundigen over de beurs. Na afloop krijgen de ondernemers een goed beeld van wat composiet voor hen kan betekenen. Flevolandse ondernemers zijn van harte welkom om deel te nemen aan deze reis en kunnen zich nog steeds aanmelden. Meer informatie is te verkrijgen via Geert Roorda (geert.roorda@syntens.nl of via 06-51994452)

Ondernemers bij Deen Composite in Emmeloord

ondernemer, zoekt Syntens samen met de ondernemer naar businesskansen. Door de ondernemer in contact te brengen met de juiste kennispartijen en andere ondernemers, wordt hij op weg geholpen naar de transitie van ‘oude’ materialen als staal naar ‘nieuwe’ materialen als composiet. Een doelstelling die ook precies past in het straatje van Stichting Compoworld, die op haar beurt graag het ‘composietenklimaat’ in Flevoland faciliteert.

Syntens helpt van ‘oude’ materialen als staal naar ‘nieuwe’ materialen als composiet Via het NLR (Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium) wordt gebruik gemaakt van de kennis en kunde die al ruim twee decennia in de luchtvaart aanwezig is. Ondernemers met een toegepaste onderzoeksvraag kunnen goed verder geholpen worden door

30

B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

CompoWorld. Jasper Klarenbeek, business developer bij Compoworld: “Een doordacht innovatieproject kan niet alleen rekenen op facilitaire steun, maar ook op een aanzienlijke financiële ondersteuning. Uiteindelijk willen we met onze activiteiten de bedrijvigheid en werkgelegenheid in Noordelijk Flevoland laten groeien.” Flevolandse ondernemers kunnen zich nog steeds aanmelden voor diverse activiteiten gericht op de kennis- en haalbaarheid van composiet als vervanger van hun huidige materialen. Op korte termijn worden de volgende activiteiten georganiseerd, zie kader.

Workshop ‘Starten met composiet’ Wie op een ongedwongen manier wil verkennen of composiet iets voor zijn of haar bedrijf kan betekenen, kan zich opgeven voor een nieuwe workshopreeks ‘Starten met composiet’. De workshop bestaat uit drie bijeenkomsten, van 16.00 tot 18.00 uur, dit keer bij VABO Composites in Emmeloord. Bedrijven kunnen producten inbrengen, die van composiet gemaakt kunnen worden. Op basis van dit product geven de deskundigen van het composietbedrijf advies. Daarnaast krijgt u inzage in de eventuele productiekosten. Wie daarna kiest voor vervolgstappen, kan ondersteuning krijgen van Syntens. Voor meer informatie kunt u terecht bij Willemien van Putten (willemien.vanputten@syntens.nl of 06-53803350).


Hét netwerkevenement van Noord en Oost Nederland!

Leerentveld Vrijetijd verhuist naar A-locatie in Zwolse binnenstad

Op 26, 27 & 28 maart 2013 bent u als ondernemer van harte welkom bij Evenementenhal Hardenberg. Gedurende drie dagen staat Evenementenhal Hardenberg tijdens Business Inspiratiedagen in het teken van netwerken.

Medio september verhuist Leerentveld Vrijetijd, dé specialist op het gebied van outdoor, kamperen en wintersport, van de Hogenkampsweg in Zwolle naar een nieuwe locatie aan de rand van de Zwolse binnenstad. Hiervoor hebben Patrick en Berry Leerentveld, eigenaren van Leerentveld Vrijetijd, eind januari een huurcontract ondertekend waarmee zij het voormalige pand van Leen Bakker en Gall & Gall aan de Pannekoekendijk in het centrum van Zwolle huren. Door deze verhuizing vergroot het bedrijf haar vloeroppervlak van 700m2 naar 1700 m2.

Naast de trouwe exposanten die jaarlijks hun bijdrage leveren aan dit netwerkevenement, mogen we dit jaar ook vele nieuwe exposanten verwelkomen met bruisende ideeën. Business Inspiratiedagen wordt komende editie een echt platform voor de ondernemer van de toekomst. Netwerken is zaken doen! Het uitgebreide programma of aanmelden voor de lezingen kan middels de website van Business Inspiratiedagen of middels de QR code. Vol = Vol

Bezoeken? Wilt u ook graag netwerken? In deze editie bieden wij u een GRATIS entreebewijs aan! Heeft u vragen over een deelname aan dit evenement? Neem contact op met de beursorganisatie tel: 0523-289898 Volg ons op twitter @Business_EH

De winkel van Leerentveld Vrijetijd aan de Hogenkampsweg is de afgelopen 15 jaar een begrip geworden. Vanuit de wijde regio komen mensen naar deze speciaalzaak. Volgens Patrick Leerentveld groeit het bedrijf aan de Hogenkampsweg uit zijn jasje. Mogelijkheden om op de bestaande locatie uit te breiden, zijn er niet. “De nieuwe plek aan de Pannekoekendijk is een echte A-locatie: op de aanrijroute naar het centrum, volop parkeergelegenheid in de directe omgeving en met het nieuwe busstation dat bij ons vlak voor de deur komt, uitstekend bereikbaar voor onze klanten.”


advies

Informatievoorziening

continu monitoren van de onderneIn tijden van economische onzekerheid Mea Schutte ming. Het belang van meer rapportage is het belangrijk voor ondernemers om momenten, waarbij er inzicht wordt meer zekerheid te hebben over de Brouwers Accountants verkregen in de prestaties van de gang van zaken binnen hun ondernem.schutte@brouwers.nl onderneming, neemt toe. Informatie ming. Keuzes over investeringen, zicht over de huidige situatie is toch altijd op de resultaten en over de continuĂŻteit relevanter dan die van het afgelopen van de onderneming. De ondernemer column jaar? zal zich vaker moeten verantwoorden tegenover stakeholders over de prestaties van de onderneming. Binnen dit proces is een juiste en Een vereiste voor het continu monitoren van de onderneming is dat de benodigde informatie altijd up to date is. De ondertijdige informatievoorziening van cruciaal belang. nemer moet te allen tijde toegang hebben tot de cijfers, Niet in de laatste plaats om als ondernemer tijdig inzicht te zodat hierop gestuurd kan worden. Binnen dit proces gaan hebben in de veranderingen binnen de onderneming en hier technologie en ICT een steeds belangrijkere rol te spelen. Een tijdig op in te kunnen spelen. Op deze manier kan de continu- efficiĂŤnte wijze is om de administratie in the cloud bij te houĂŻteit van de onderneming beter gewaarborgd worden. Vooral den, zodat de administratie minder werk oplevert en meer wanneer de winstverwachting niet altijd even rooskleurig is, informatie. Bovendien kunnen de verschillende partijen altijd kan een tijdig inzicht hierin van groot belang zijn. Dit betekent en overal toegang hebben tot de actuele informatie. dat u kunt sturen op deze cijfers. Op deze manier kan uw accountant altijd meekijken en advies Om een voorbeeld te geven, als in de eerste maanden van uitbrengen op basis van de meest recente gegevens. Dit is het jaar de omzet achterblijft, ten opzichte van de overige een belangrijke stap in de richting van het ontzorgen van de maanden in het jaar, kunt u ervoor kiezen om meer gebruik te ondernemer en het continu monitoren van de organisatie. maken van flexibele arbeidskrachten. Zo behoudt u meer marge tijdens de rustige maanden, maar staat er een volledig Kortom, in tijden van economische onzekerheid wordt het belang van tijdige informatie voor de meeste ondernemingen team tijdens de drukke maanden. groter. Hier ligt een belangrijke rol voor de accountant om Binnen deze informatievoorziening is er een belangrijke rol proactief in te spelen op deze vraag, zodat de ondernemer weggelegd voor uw accountant. Van een eenmalige controle zich bezig kan houden met hetgeen hij of zij goed in is, nameaan het eind van het jaar, vindt er een verschuiving plaats naar lijk: ondernemen!

32

B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3


column

Even voorstellen…

De smeerolie van netwerken

ieder zich in een veilige, betrouwbare omgeving kan ontplooien. Waar je fouten mag maken en het met elkaar deelt en waar je ook regelmatig door de Gonnie Klein Rouweler ‘gezinsleden’ op een respectvolle wijze feedback krijgt. Dit komt dan ook regelImage Consultancy matig aan de orde in de trainingen van info@imageconsultancy.nl Gonnie. “Ik geef trainingen aan mensen in bedrijven en leer hen bewust te worden hoe anderen hen zien en hoe hun column cliënten ze zouden willen zien. Hoe ze Gonnie Klein Rouweler, 57 jaar, zich kunnen onderscheiden in wat ze getrouwd, heeft twee kinderen van 26 doen. Hoe kunnen mijn cliënten dingen en 25 jaar en bijna 20 jaar eigenaar/ directeur van Image Consultancy. Ze is columniste van Your beter gaan doen dan ze daarvoor ooit gedaan hebben, waarWay of Life en bij VROUW.nl van De Telegraaf en daarmee door hun cliënten hun graag willen hebben. Het is geen baan deelt ze graag haar kennis. Tot 2011 was ze, naast Image van 9.00 tot 17.00 uur. Ik probeer bij mijn cliënten eruit te halen Consultancy, zes jaar de executive director van een butleroplei- wat erin zit. Dat wat al in het DNA aanwezig is, probeer ik met ding, waar drie keer per jaar butlers vanuit de hele wereld mijn cliënten verder te ontwikkelen en continu te verbeteren worden opgeleid. Daar was ze verantwoordelijk voor de dage- en dat houdt niet op om 17.00 uur”. lijkse gang van zaken, het curriculum, de Internationale fieldtrips en gaf ze ook de image en etiquette trainingen aan de Cliënten butlers. Zes jaar lang (tot 2012) was ze eerste vrouwelijke voor- Haar cliënten zijn veelal (Internationale)bedrijven in veel verzitter van Ondernemerssociëteit T4, waarbij het accent ligt op schillende branches. Zo zijn er cliënten in Taiwan, Bahrein, verbinding, vertrouwen met goede afwisselende bijeenkom- Antibes, Frankrijk, Sardinië, Engeland, Luxemburg, België en sten en het sponsoren van een Twents maatschappelijk goed uiteraard in Nederland. Regelmatig is ze op pad met vooraandoel. Hobby’s zijn netwerken (ze is een echte people’s person), staande personen om hun imago en etiquette te trainen, maar watersport, golfen, tennis en lezen. geeft ze ook lezingen aan grote groepen. Diverse keren was ze in (internationale) televisieprogramma’s, zoals in 2012 in het programma van Jort Kelder: “Hoe heurt het eigenlijk”. Bedrijf als één groot gezin Gonnie‘s werk is een lifestylegebeuren. Een bedrijf ziet ze als Ook staat ze regelmatig met een artikel in magazines en kranéén groot gezin, waar ze overigens zelf ook deel van uit maakt. ten. Met veel passie voert ze haar opdrachten uit en is ze pas Een ‘gezin’ die altijd de deur open heeft staan, waarbij iedere tevreden als haar cliënten zelf verder invulling kunnen geven gast van harte welkom is en waar het de gasten zoveel moge- aan de verbeterde richting. Haar cliënten spreken vaak van: lijk naar de zin wordt gemaakt, zodat ze graag terug komen en “Gonnie proof”. over hun belevenissen aan anderen vertellen. In een groot gezin is rust, reinheid, regelmaat en respect de basis waar een Reageren? info@imageconsultancy.nl Een nieuwe columniste. Haar columns zullen voornamelijk tips over etiquette, imago en netwerken bevatten. Eigenlijk zijn deze drie onderdelen niet los van elkaar te zien en is het de smeerolie om de ander een opdracht te gunnen. Met veel plezier nodigt ze u uit op haar columns te reageren, zodat er meer interactie is.

B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

33


Economie

Voorzitter MKB-Nederland, Hans Biesheuvel, is optimistisch

Meer ‘lucht’ voor ondernemer bij financiering van projecten

Biesheuvel ziet enkele lichtpuntjes in deze sombere tijden, die ondernemers weer wat hoop moeten geven. Mede na een gesprek met Henk Kamp, minister van Economische Zaken. Daarbij kwam naar voren dat kredietverstrekking aan ondernemers via allerlei alternatieve financieringsprojecten mogelijkheden bieden. Slechts twee dagen na zijn aantreden als minister, medio oktober vorig jaar, meldde minister Kamp zich al op de burelen van MKB-Nederland, in de Malietoren aan de Haagse Bezuidenhoutseweg. Een afstandje van niks, bekeken vanaf het Binnenhof. Oud-ondernemer Biesheuvel heeft vanaf zijn werkkamer zicht op het politieke centrum van ons land. Maar toch. “Kamp gaf daarmee duidelijk een signaal af”, aldus de mkb-voorman.

Banenmotor En wel het teken dat hij het midden- en klein bedrijf serieus neemt, stelt Biesheuvel. Het kabinet zit er pas een paar maanden, dus direct resultaat is er van zo’n gesprek niet te verwachten. Dat heeft enige tijd nodig. “De bewindsman gaf in ieder geval aan dat hij het mkb als banen- en innovatiemotor ziet. Hij wil daar de komende tijd de nadruk op leggen”. Dat is belangrijk want die motor moet wel blijven draaien. Kamp en Biesheuvel hebben afgesproken dat ze de komende jaren, zo’n periode is nodig omdat economisch herstel nog wel even op zich zal laten wachten, gezamenlijk zullen optrekken om aan de slag te gaan voor de Nederlandse ondernemer. Het is een open deur intrappen maar de


Voorzitter van MKB-Nederland, Hans Biesheuvel, schrikt nauwelijks als hem wordt voorgelegd dat er in ons land volgens prognoses 60.000 banen verdwijnen in het midden- en kleinbedrijf in 2013. Een rampscenario, zou je denken. Natuurlijk hoort hij zo’n getal liever niet, het doet hem pijn, maar hij is desondanks redelijk optimistisch gestemd. Hij gaat zeker niet bij de pakken neerzitten.

Tekst Thijs Wartenbergh Fotografie michel Grolle

financiële positie van de ondernemer is niet al te best. Met de detailhandel en de bouw als voorbeelden van sectoren waar het water velen tot de lippen staat. De lijsten met faillissementen, die langer zijndan ooit, zijn er de trieste bewijzen van. Om te groeien, te investeren, te exporteren en te innoveren hebben ondernemers geld nodig. De banken hebben de touwtjes strak aangetrokken waar het gaat om kredietverstrekking. Bij het kleinbedrijf wordt 52% van de aanvragen voor vreemd vermogen afgewezen. Vaak komt dat omdat de solvabiliteit bij de aanvrager onvoldoende is. Het middenbedrijf is succesvoller. Daarom zijn alternatieven belangrijk, maar daarover straks meer.

Structureel Biesheuvel: “We zijn blij dat de Garantie Ondernemingsfinanciering een structureel karakter krijgt. Bovendien worden de mogelijkheden voor microfinanciering verruimd. Tevens ontstaan er meer kansen voor risicodragend vermogen door het Innovatiefonds MKB+. Dat moet wat lucht geven.” Wat de microfinanciering betreft: de bijbehorende organisatie, Qredits (een samenwerkingsverband van enkele banken en het ministerie van Economische Zaken), blijkt een groot succes te zijn, aldus Biesheuvel. Met name bedoeld voor startende, maar ook voor bestaande ondernemers. Zij kunnen, tegen voorwaarden, een krediet krijgen van max. 50.000 euro. Dat was eerst 35.000 euro. Die mogelijkheden zijn dus breder getrokken. Gesproken wordt ook over een bedrag tot 150.000 euro. Daarover

vindt overleg plaats. “Een flinke stap voorwaarts”, aldus Biesheuvel. Hij is enthousiast over Qredits. “Omdat ook goed wordt gekeken naar de ondernemer. Wat zijn de mogelijkheden, hoe ziet het businessplan eruit en waar heeft hij/zij behoefte aan? ‘Eerst de vent, dan de tent’, die uitdrukking is hierbij van toepassing en die werkwijze spreekt me aan. Vrijwillige coaches zetten zich ervoor in. Ik ben een van hen. Ondanks mijn drukke agenda maak ik daar graag tijd voor vrij. Ik ben tenslotte ruim 20 jaar zelfstandig ondernemer geweest. Ik voel me daarom nauw met hem of haar betrokken.”

Crowdfunding Een aantrekkelijk alternatief wat betreft financiering, dat zijn bestaan inmiddels bewezen heeft, is crowdfunding. Daarbij investeren diverse personen om een naar hun idee leuk bedrijfsplan financieel mogelijk te maken. Vorig jaar is hiermee 14 miljoen euro ‘opgehaald’. Nog een paar interessante cijfers: Het middenbedrijf is afgelopen halfjaar succesvol geweest met betrekking tot het verkrijgen van eigen vermogen. Slechts 5% van de aanvragen is afgewezen. Dit lag op 31%. Het kleinbedrijf heeft echter meer moeite om eigen vermogen te verkrijgen. Nu wordt 30% van de aanvragen afgewezen, terwijl dat bij de vorige meting – van het ministerie van EZ - 16% was. Maar ook met andere kansen lijkt er meer rek te ontstaan voor de bestaande ondernemer die op zoek is naar geld om investeringen te doen, c.q. voor hem of haar die een onderneming wil star-

ten. Kamp heeft daar zelf, via een brief aan de Tweede Kamer, enkele voorbeelden van genoemd. Hierboven zijn er al een paar behandeld. Te noemen vallen nog de MKBobligaties (de belegger en de ondernemer worden daarmee in contact gebracht), het Business Angel Programma (speciaal bedoeld voor snelle groeiers) en kredietunies die tegenwoordig ook via de garantieregeling BMKB geld mogen lenen aan bedrijven.

Administratie bij veel ondernemer een warboel

Als we kijken naar een eventueel herstel van de economie hangt veel af van het woord vertrouwen, geeft Biesheuvel verder aan. Dat begrip lijkt met name voor de detailhandel en de bouw van toepassing, de twee zwaarst getroffen sectoren. De consument die geloof heeft in de economische situatie, zal eerder geld uitgeven. “Vertrouwen in de economie zal veel kunnen oplossen. Dat geloof is echter al geruime tijd dalende, of vertoont slechts moeizaam een minimale verbetering. In ons omringende landen, met name Duitsland, kijkt men positiever naar de toekomst”, meent hij. B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

35


Economie

‘Stroop de mouwen op en wacht niet op anderen. In zowel ons eigen land als daar buiten liggen er opportunities.’

Zorgelijk In een brief aan de Tweede Kamer heeft de MKB-voorzitter gepleit voor een aanpak van de zorgelijke toestand in de detailhandel en de bouw. Iedereen kent de leegstand in winkelcentra. Het overleg lijkt te gaan helpen. Minister Henk Kamp heeft aangegeven met MKB-Nederland te willen gaan praten over een plan om de situatie in de detailhandel te verbeteren. En na een recent gesprek met het kabinet, kwam naar buiten dat de regering de komende twee jaar ruim 100 miljoen euro wil uittrekken voor de bestrijding van werkloosheid, en voor projecten in de bouwsector. MKB-Nederland heeft inmiddels samen met VNO-NCW en Bouwend Nederland een plan uitgewerkt om vastgelopen bouwprojecten in heel Nederland vlot te trekken. Biesheuvel sprak kort geleden voor een netwerkbijeenkomst van vrouwelijke ondernemers. Daar ging het onder meer over het tekort aan technisch personeel. Een punt van zorg, aldus Biesheuvel. “Op dit moment worden er 60.000 vacatures niet vervuld. Dat is over een paar jaar (2016) opgelopen tot 150.000. Schrikbarende aantallen! Dit tekort kan de groeiambities van bedrijven ernstig bedreigen. Het is een probleem dat we met elkaar moeten aanpakken, kabinet, sociale partners en onderwijs. We kunnen de jongste generatie niet vroeg genoeg interesseren voor techniek. Jongens, van nature, maar zeker ook meisjes. Daar liggen volop kansen. ” Over kansen gesproken: volgens hem zijn die ruim voldoende voorhanden, maar daar moet je wel iets voor doen! “Ik zou zeggen”,

36

B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

geeft hij aan, “stroop de mouwen op en wacht niet op anderen. In zowel ons eigen land als daar buiten liggen er opportunities. Door internet ben je met de hele wereld verbonden. Waar je zit maakt dan in feite niets uit. Binnen twaalf uur kun je, als je een locatie wilt bezoeken, ver weg zitten. Je kunt een soort multinational worden. Een ondernemer kan toeslaan in landen als Polen, Tsjechië, Rusland, Azerbeidzjan (Nederlanders zijn daar nog niet echt actief, begreep ik laatst), ik noem er een paar. Ik ben recent met een handelsmissie naar Brazilië geweest. Ook zo’n voorbeeld. Het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië, Afijn, het zijn er talloze.”

uitgewerkt moeten worden. Ik ben trots op zo’n ontwikkeling: het toont aan dat ons bedrijfsleven internationaal heel wat te bieden heeft. We scoren goed.” Het klinkt enigszins belerend wellicht als hij het zegt, maar een ondernemer kan pas tevreden achterover leunen als hij ook zijn administratieve zaakjes goed op orde heeft. Biesheuvel komt nog maar al te vaak tegen dat een bedrijf weliswaar een leuke omzet draait, maar daar overzicht over hebben, ho maar. Omdat het bijhouden van de administratie voor velen, zacht uitgedrukt, niet bepaald een hobby is. Ze stellen dat uit en die noodzakelijke werkzaamheden vormen daardoor een sluitpost op de begroting.

Handelsmissie

‘Kop in het zand’

De recente handelsmissie naar Brazilië is genoemd. Een grote groep van 175 ondernemers ging daar heen, een reis die was georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken en onder leiding stond van het prinselijk paar. Biesheuvel, die er fungeerde als zakelijk missieleider, hecht grote waarde aan dit soort trips naar landen met goed draaiende economieën. Brazilië is een van de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China). Het Zuid-Amerikaanse land biedt de ondernemer volop mogelijkheden, en zeker met de organisatie van het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2018. “Veel bedrijven hebben er goede zaken gedaan. Er zal daarom zeker een follow-up komen. De creatieve sector, afvalmanagement, wegenbouwers, ik noem er een paar, waren er succesvol. Of althans, er zijn hoopvolle contacten gelegd, die verder

“Ik heb het niet alleen”, zegt hij, “over bonnetjes bewaren en tijdig je rekeningen betalen, maar je boeltje op orde hebben betekent dat je een inschatting kunt maken hoe je ervoor staat, kunnen zien wat extra aandacht verdient, waar investeringen nodig zijn. Kortom, je kunt weloverwogen beslissingen nemen wat betreft je liquiditeit. Nogal wat ondernemers hebben daar weinig zicht op, terwijl de uitdrukking ‘meten is weten’ toch bekend moet zijn. De goeden niet te na gesproken, steken ondernemers te vaak hun kop in het zand en zien ze uiteindelijk wel waar het schip strandt. En dan is het vaak te laat. Ik kan niet genoeg benadrukken dat regelmatig zicht houden op je financiële ontwikkeling van levensbelang is. MKB-Nederland start dit voorjaar, samen met Flynth, de campagne ‘Sturen op cijfers’, waarmee we bedrijven op dit front willen ondersteunen.”


bedrijfsprofiel

InToBytes - when IT matters!

Hartbewaking van ICT-netwerken voor het MKB Tekst Gerda Remmers Fotografie Ebel-Jan Schepers

Voor het MKB is een eigen ICT-specialist niet altijd lonend. Inhuren van ICT-diensten is vaak voordeliger. Bij InToBytes uit Enschede kan dat tegen een maandelijks vast tarief. Met inzet van de nieuwste technieken is men zo altijd verzekerd van een optimaal werkend server- en telefonienetwerk zonder onverwachte kosten. “Een IT-netwerk mag nooit uitvallen, want het MKB kan niet meer zonder!” “We zijn een bedrijf dat alles regelt voor bedrijven omtrent hun IP-netwerk”, begint commercieel directeur Paul Lobeek. “Ontwerpen, bouwen en beheren van een betrouwbare en veilige IT infrastructuur en VOIP telefonieomgeving is onze specialiteit. Storingen lossen we snel op. Daarvoor hebben we desgewenst een 24-uurs-service. Bedrijven worden steeds afhankelijker van een goed werkend IP-netwerk en er verandert veel op dit gebied. Nieuw is bijvoorbeeld desktop virtualisatie en helemaal hot is ‘Cloud’. Bij Cloud heb je geen eigen serveromgeving meer in je bedrijf, maar wordt alles extern via het internet aangeboden en opgeslagen. Wij kunnen onze klanten over alle nieuwe technieken adviseren.”

Borgen betrouwbaar netwerk Lobeek: “InToBytes is dus eigenlijk een soort externe ICT-afdeling voor MKBbedrijven. Ons doel is voor de klant de beste oplossing te vinden die past bij zijn budget. Alle netwerken beheren we via een monitoringprogramma. Dat programma signaleert problemen op afstand, zoals een kapotte schijf, zodat we meteen kunnen ingrijpen. Naast dit reactieve beheer hebben we proactieve beheercontracten: daarin gaan we nog een stap verder en waarschuwen we tijdig op zaken die gáán gebeuren.” “Dat kun je vergelijken met de hartbewaking. Een IT-netwerk mag nooit uitvallen, want het MKB kan niet meer zonder!”,

Paul Lobeek (rechts) en Arjan Beverdam.

benadrukt technisch directeur Arjan Beverdam. “Wij bewaken de ICTomgeving dusdanig dat we alles steeds onder controle hebben en optimaal laten draaien.”

ICT-techniek bereikbaar maken InToBytes wil ICT-technieken beter bereikbaar maken voor het MKB. Daarom zijn de diensten aantrekkelijk geprijsd. Beverdam: “Met de nieuwste technieken leveren we een kwaliteitsproduct met een stel goede techneuten die bovengemiddeld hun diensten neerzetten en daarbij niet op een uurtje extra kijken. Omdat we – met acht medewerkers – niet al te groot zijn, zijn de lijnen kort en kunnen we persoonlijke aandacht geven. We werken in de regio omdat je

tussen je klanten moet zitten. De klant is voor ons geen nummer en krijgt veel aandacht. We werken samen met ervaren partners die zich al bewezen hebben en goede support geven. Zo kunnen we hoogwaardige producten garanderen. Met een all-in contract is men verzekerd van goed beheer, worden calamiteiten voorkomen tegen de kosten van 20 % van een ICT-er in dienst. Het is dus goedkoper en de klant is verzekerd van een hoger kennisniveau en van een goede prijs/kwaliteit verhouding.”

InToBytes Euregioweg 330, Enschede Tel. 053 4822000 Mail: info@intobytes.nl www.intobytes.nl

37


Juridische zaken, boeiende zaken, onze zaken.

DISCHE ZAKEN,.... 255 X 195

X 195

02-12-2008

12:31

Pagina 1

www.kienhuishovin

Juridische zaken, boeiende zaken, Juridische zaken, onze zaken. boeiende zaken, ADV. JURIDISCHE ZAKEN,.... 255 X 195

02-12-2008

12:31

Pagina 1

www.kienhuishoving.nl

onze zaken.

02-12-2008

12:31

Pagina 1

Enschede Pantheon 25 Postbus 109 7500 AC Enschede Tel. (053) 480 42 00 Oldenzaal Wilhelminastraat 14 Postbus 303 7570 AH Oldenzaal Tel. (0541) 57 31 00

www.kienhuishoving.nl Enschede Pantheon 25 Postbus 109 7500 AC Enschede Tel. (053) 480 42 00


Advies

Over vrijheid en onvrijheid

Techniek kan onderwerp zijn van een tijdelijk monopolie: men kan octrooi verkrijgen. In onze Rijksoctrooiwet wordt de mogelijkheid van octrooi ingeruimd voor nieuwe en inventieve technische vindingen. Nederland staat daarin niet alléén; mondiaal worden octrooien massaal aangevraagd en verkregen.

mr. M.A.S.M. (Mars) van Leent Advocaat Technologie, Media en Entertainment KienhuisHoving advocaten en notarissen mars.vanleent@kienhuishoving.nl

sche) kennis dus vrijelijk mag worden toegepast. Denk ook aan octrooiaanvragen die niet tot een verleend octrooi hebben geleid, en octrooien die in slechts enkele landen geldig zijn.

Ook het auteursrecht biedt voorbeelden van het spanningsveld tussen monopolie en ‘free flow of information’. Vrijheid column wordt geclaimd op velerlei terrein: denk In de wandelgangen rept men van bijvoorbeeld aan het recht om films of patenten, niet van octrooien. En dat muziek te mogen downloaden! Of aan woord stamt af van het Latijnse ‘patére’, het recht uit andermans werk te mogen hetgeen ‘ter beschikking staan/stellen’ betekent. Dat klinkt wat raar, nu een octrooi juist het vrije ter citeren. En ook in het auteursrecht is vrijheid een plaats toebebeschikking staan van techniek belemmert. Toch zit in de bete- deeld: soms heeft de rechthebbende geen verbodsrecht, maar kenis van dit woord patent de tweeslachtigheid besloten, die slechts een recht op redelijke vergoeding. En als er geen in de dogmatiek van de intellectuele eigendom een grote rol afbreuk wordt gedaan aan de exploitatiemogelijkheden van de speelt: het spanningsveld tussen het bestaan van monopolies auteur, is gebruik her en der toegestaan. De auteurswet wijdt enerzijds en de behoefte aan vrijheid van informatievoorzie- een hele paragraaf aan deze ‘beperkingen op het auteursrecht’! ning anderzijds. Bij octrooien is dat spanningsveld tot een balans gekomen: weliswaar wordt een tijdelijk monopolie verleend aan een uitvinder, maar in ruil daarvoor moet de uitvinder alle ins en outs van zijn vinding prijsgeven in de octrooiaanvrage. Die aanvrage wordt gepubliceerd, en is dus door iedereen te raadplegen. Kortom: er is – ondanks monopolie – tóch sprake van terbeschikkingstelling van informatie aan eenieder die er maar kennis van wil nemen! Da’s fijn om te weten! Octrooiregisters zijn namelijk een dankbare kennisbron, waaruit iedereen naar hartenlust – en kosteloos - kan putten; óók om kennis op te doen die vrijelijk ‘gebruikt’ mag worden. Denk aan octrooien, waarvan de beschermingsduur is verlopen, en waarvan de (techni-

Voorstanders van méér vrijheid hebben, naar het zich laat aanzien, een overwinning geboekt waar het ‘geschriftenbescherming’ betreft. Die geschriftenbescherming van het auteursrecht biedt een monopolie aan auteurs van alle geschriften, dus in afwijking van de hoofdregel ook aan auteurs van geschriften die geen expressie vormen van een zekere creativiteit van de auteur. Deze geschriftenbescherming is een vreemde eend in de bijt van het Nederlandse auteursrecht, en lijkt niet te rijmen met recente Europese rechtspraak. Staatssecretaris Teeven heeft inmiddels een wetsvoorstel in de maak om de geschriftenbescherming af te schaffen. Leve de vooruitgang! B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

39


Economie

Water en pokon voor innovatie

Oost NV

een instrument voor groei Tekst Erik Endlich fotografie Ebel-jan Schepers

Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland – kortweg: Oost NV – heeft in drs. C.W. (Karin) van Willigen een bevlogen algemeen directeur. Innoverende bedrijven in de regio die actief zijn in high tech systems en open staan voor samenwerking: daar wordt zij evident enthousiast van. Zo nodig krijgen die ondernemers financiële steun, maar Oost NV brengt ook ondernemers samen: een datingbureau dus voor bedrijven die op zoek zijn naar een bestendige relatie met een ander bedrijf… In het Enschedese Ondernemingshuis heeft Karin van Willigen een tussen prefabwanden gesitueerd, modern maar niet ongezellig kantoor. Zij had weinig aanmoediging nodig om haar verhaal te doen, zodat een vragenvuur van uw journalist achterwege kon blijven. Onder de dampende thee stak zij monter van wal en schetste in een boeiend betoog vlot maar helder de activiteiten van investeringsmaatschappij Oost NV: “Zoals u weet zijn het Ministerie van Economische Zaken en de provincies Overijssel en Gelderland de aandeelhouders van Oost NV. Zij steken risicodragend kapitaal in sommige innovatieve bedrijven, die actief zijn op het gebied van AgroFood, Life Sciences en High Tech. Wij richten ons dus niet op de bouw en de zakelijke dienstverlening, detailhandel en horeca, die doorgaans georiënteerd zijn op de onmiddellijke omgeving, zeg maar: binnen een straal van een kilometer of 30. Zij kunnen terecht bij de Kamer van Koophandel, die in beginsel alle bedrijven bedient. Ons doel is om de regionale economie in Overijssel en Gelderland te laten groeien. Hoewel dat in deze tijd bepaald geen sinecure is, zijn het vooral innoverende en internationaal georiënteerde bedrijven die groeien of groeipotentie hebben. Dat zien we ook in Twente, waar we met name goed zijn in High Tech Systems & Materials. Dat is vooral te danken aan de Universiteit

40

B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

Twente. De UT heeft sinds een jaar of 25 een hele actieve band met het bedrijfsleven, en daar hebben wij hier ongelooflijk veel profijt van.”

Innovation Gateway Naast het belang van de UT noemt zij ook de samenwerking tussen bedrijven onderling, die leidt tot een “ecosysteem van bedrijven”. Karin: “Dan ontstaat er een samenwerkingsverband tussen gelijksoortige ondernemingen, een consortium als het ware. We zien dat steeds vaker en het biedt voor de hand liggende voordelen. Soms zijn ze zo sterk, dat deze verbanden wereldwijd actief zijn.” Karin van Willigen haalt een kleurrijk en omvangrijk overzicht van haar whiteboard en legt dat tussen ons in. “Ik heb hier een mindmap, nuttig overzicht voor mij liggen van onze zogeheten “Innovation Gateway”: het is als het ware een plattegrond van bedrijven die op bepaalde terreinen actief zijn. Deze is op onze site te vinden www.oostnv.nl/innovationgateway. Ondernemers kunnen daarop zien dat er collegae zijn met wie zij eventueel kunnen samenwerken: er staan wel 1500 bedrijven op. Dat samenwerken aan innovatieve producten gebeurt steeds meer en dat bevorderen wij ook. Verder bouwen wij zogenaamde open innovatiecentra. Daarin kunnen bedrijven en kennisinstellingen gezamenlijk innoveren. Voorbeelden zijn


het Centre for Medical Imaging (CMI), dus hoogwaardige medische toepassingen en TPRC, Thermo Plastic composite Research Center, een open innovatiecentrum voor thermoplastische composieten, beide gevestigd op de campus van de UT, Door op bijvoorbeeld deze innovatieve gebieden samen te werken kun je Twente internationaal op de kaart zetten.”

Wij kunnen Twente internationaal op de kaart zetten

Pokon en water Karin van Willigen vergelijkt de activiteiten van Oost NV met pokon en water: “Water is dan het geld dat wij via ons participatiebedrijf PPM Oost, aan ongeveer 5% van de bedrijven, die bij ons om kapitaal komen vragen, verstrekken. Belangrijk, want innoverende bedrijven in wie wij potentieel zien krijgen aldus een belangrijke impuls. Het is natuurlijk erg belangrijk dat de provincies Overijssel en Gelderland bereid zijn te investeren in innovatie. Pokon is het groeimiddel, in onze terminologie: menskracht en hulp. Denk daarbij aan de eerder genoemde specialistische centra, die ook voor het MKB toegankelijk en nuttig zijn, maar ook op andere manieren brengen wij ondernemers bij elkaar. Voorbeelden zijn

het OICAM, Open Innovation Centre Advanced Materials in Nijverdal, een samenwerkingsverband waar nieuwe ideeën rond materialen ontstaan. Kortom, het opstarten van clusters van bedrijven die samen kunnen innoveren en kennis en technologie delen: dat is óók onze rol… Verder zijn wij partner in Silicon Europe en zoeken wij aansluiting voor Overijsselse bedrijven die actief zijn in de halfgeleiderstechnologie. We moeten Twentse expertise immers verkopen in de wereld. Wat productiekosten betreft moeten wij het hier natuurlijk afleggen tegen diverse lage lonenlanden. Alleen met kennis en kunde weten wij ons te onderscheiden.”

Werken voor de hele wereld Dat innoveren kostbaar is, realiseert Karin van Willigen zich. “Bij sommige sterk innoverende bedrijven bestaat wel 10 tot 20% van de kosten uit productontwikkeling. Soms is het beter om, in plaats van veel te investeren in R&D, kennis in te kopen. Ook daarin kunnen wij bemiddelen. Bedrijven moeten weten, dat ze hier alles kwijt kunnen: ze hoeven niet bang te zijn dat anderen met hun ideeën aan de haal gaan.” Karin wijst nog op een ander sterk voordeel van Twente: internationaal gezien staat het letterlijk “op de kaart” aangezien het tussen de Rotterdamse haven en Duitsland in ligt. “Dat maakt dat Twente logistiek gezien heel belangrijk is, wat voor bedrijven een groot pluspunt is. Ook voor internationaal opererende bedrijven is dat een interessant gegeven, wat maakt dat ze zich in Twente vestigen. Daar heeft collega Henk Ligtenberg je al het één en ander over ver-

Karin van Willigen, algemeen directeur Oost NV

teld. Tja: als we nou ook nog een vliegveld hadden, dat zou wel helpen zeg…” Over pluspunten gesproken: Oost NV helpt ook mee met het ontwikkelen van bedrijfsparken, aldus Karin van Willigen: “Wij houden ons bijvoorbeeld bezig met de fysieke kant, dus de aanleg van breedband, glasvezel en andere “snelle kabels”. Zij is er van overtuigd dat Oost NV, dat al tien jaar op de lijn van innoveren zit, een goed beleid voert. “We moeten Twente als het ware opnieuw uitvinden. Ik weet het: de conjunctuur zit niet mee. Maar als we doorgaan op de ingeslagen weg werken we straks voor de hele wereld.” B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

41


opinie

Wie achter de kudde aanloopt, stapt snel in de stront van anderen Daar moet ik wel eens aan denken als ik weer eens ondernemers hoor klagen dat zij nog geen voorbeelden bij hun concurrenten hebben waargenomen waar de inzet van social media de omzet omhoog heeft gestuwd. En als ik merk dat ze dat wel lukt, tja dan is het “vroeg genoeg voor mij om in die trein te stappen”, hoor ik vaak.

Net zo als: “ik heb facebook wel eens geprobeerd, maar ik zie de lol er niet van in om te lezen wat iemand nu weer doet”. Ik kan daar niets mee. En dat KPN zoveel heeft betaald voor dat 4G netwerk? Je ziet toch dat ze nu dik in de financiële problemen zitten, door dat 4G netwerk, daar heb je als zakenman niets aan. Het is nog maar twintig jaar geleden dat ik in Singapore liep en iedereen daar met een mobieltje op straat liep te bellen. Er werd toen beweerd; “Dat komt in West-Europa ook!” U kunt zich dat nu bijna niet meer voorstellen, dat zoiets toen onvoorstelbaar was. Het lijkt nu, alsof ik altijd mobiel bereikbaar ben geweest. Hoe lang is het geleden dat u uw eerste mobiele abonnement had? Met mijn familie in Indonesië werd in mijn kinderjaren in een radiostudio via de lange golf gesproken. Bij tijdens mijn vervulling van mijn dienstplicht werd ik opgeleid tot verbindingsofficier en leerde ik dat de grote Sovjet-Unie slechts zeshonderd internationale telefoonlijnen had. Dat kunt u zich nu lastig meer voorstellen. “Ik kan mij niet voorstellen dat social media winstgevend kan zijn en internet, tja daar heb je ook last van. Bij mijn winkel informatie komen halen en dan via internet kopen. En die e-mails… gek word ik ervan.” Die ondernemers die destijds de voordelen van de telefoon inzagen en hun business model aanpasten, die maakten er direct mooie rendementen mee. Wat we zien, hangt grotendeels af van wat we zoeken. Denk maar eens aan hotels, die boekt u toch niet meer via een reisbureau, zoals 5 jaar geleden gebruikelijk was. Ik hoor dan dikwijls: “ Morgen ga ik eraan beginnen”. Nu weet ik dankzij Einstein ook wel, dat leeftijd en gelijktijdigheid betrekkelijk zijn, maar hij had het over snelheden waarmee ik nog nooit gereisd heb. Toch vind ik tijd en informatie een steeds vreemder begrip.

42

B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

Pas uw bedrijfsmodel dus aan met in uw achterhoofd het communiceren met uw klant via elektronische middelen van vandaag! Herinner u gisteren, maar droom van morgen en neem de maatregelen met de hulpmiddelen van vandaag. “En als het niet direct lukt dan?” Probeer het dan opnieuw! Je moet in het leven tenslotte voor ervaringen betalen. Met een beetje geluk krijg je korting. Wie de Consumer Electronics Show in Las Vegas met ruim 175.000 vierkante meter beursvloer en 20.000 nieuwe producten en slimme apparaten onlangs heeft bezocht, staat te trappelen om die superlatieve technieken deel te laten uitmaken van zijn product of dienst. De nieuwe buigbare smartphones, tablets en 4G technieken scheppen weer ongekende mogelijkheden. De autofabrikanten liepen daarin voorop. De markt voor technische snufjes in auto's zal dit jaar groeien tot 8,7 miljard dollar. Audi presenteerde snufjes zoals in- en uitparkeren in krappe parkeerplekjes via je smartphone (nadat u eerst bent uitgestapt), een naar eigen inzichten in te richten dashboard en automatisch optrekken en afremmen bij filerijden. Toyota en Lexus hadden dit al weer vervolmaakt en toonden geheel autonoom rijdende auto’s in de file, terwijl je dan je krantje kan lezen. Toyota trok ook de aandacht met een armsteun waarin de bestuurder zijn mobiele telefoon draadloos kan opladen als dat mobieltje daarvoor geschikt is. Ford zoekt het meer in functionele integratie met elektronische apparaten. Met een software development kit (SDK) maakt Ford het mogelijk software te schrijven die een koppeling legt tussen het intelligente platform in de auto, smartphones en tablets. En wat is dan wel 4G breedband? 4G is de verzamelnaam voor de vierde generatie van mobiele netwerken. De datadoorgifte is tot tien keer sneller dan 3G, dat nu bij een smartphone of tablet-pc verkocht wordt. De theoretische downloadsnelheid ligt rond de 50 Mbit/seconde. In de praktijk komt dat neer op zo'n 20 Mbit per seconde. Je hebt in feite een breedbandverbinding, bewe-


Humphrey G. van der Laan:

‘Herinner u gisteren, droom van morgen, neem de maatregelen met de hulpmiddelen van vandaag’

gende beelden, in je binnenzak, want de snelheden zijn te vergelijken met die van de kabel of adsl-verbinding. Eigenlijk biedt KPN 'pre-4G' aan, want de uiteindelijke 4G-snelheid moet boven de 100 Mbit per seconde komen te liggen. Wat heeft u nu bedacht in uw bedrijfsmodel, zodat u dat winstgevend kunt inzetten? Of begint u daar morgen wel eens aan te denken? U heeft door nieuwe toepassingen al eens eerder het hoofd boven water kunnen houden? Wat weet je van zoete dingen als je nooit bitter hebt gekend? Denk bij 4G dus niet aan een consument die z'n data-abonnement gebruikt om te twitteren, facebooken, whats appen, een mail te sturen of soms een foto te bekijken. Het snelheidsverschil met het huidige 3G-net is vooral merkbaar bij video met een hoge kwaliteit (high definition of HD). Ook is de responstijd van 4G veel sneller; prettig voor online gamen - via smartphone of tablet-pc. KPN geeft daarnaast als voorbeeld dat HD-videobellen via 4G makkelijker gaat. Maar videobellen was ook al ‘De Grote Belofte’ toen 3G geïntroduceerd werd. In de praktijk doet vrijwel niemand dat. Zeker niet als je weet dat dit een flink gat slaat in het beperkte aantal MB's die je per maand mag verbruiken. Wordt het duur? KPN rekent mobiele data apart af, los van toestelprijs en andere bundels. Het duurste pakket kost 35 euro; met een 5 GB-databundel. De consument betaalt ongeveer 70 euro per maand, inclusief toestel. Het goedkope pakket kost 25 euro en is begrensd in-snelheid (25 Mbit/s) en datalimiet (2,5 GB per maand). Per MB valt de prijs mee, hoewel veel heavy users graag een onbeperkt abonnement zouden hebben. Dat zit er niet in. Bij meer verbruik moet worden bijbetaald - buiten de bundel zijn MB's prijziger. Werkt dat dan ook in NoordNederland? Het netwerk werkt de komende maanden alleen in Amsterdam. Daarna volgt Noord-Holland, de Randstad, de regio's Utrecht en Eindhoven. Ik verwacht het zomer 2014 in Noord-Nederland. Het duurt zo lang, omdat het een ingrij-

pende operatie is: KPN past behalve 4G ook alle andere apparatuur aan. Er worden 60 mobiele opstelpunten per week vervangen, vierduizend in totaal. Wel een belangrijke beperking voor 4G is dat er een heel nieuw toestel voor nodig is. De Samsung Galaxy SIII en de Nokia Lumia 920 en 820 zijn in 4G-versie beschikbaar. De iPhone 5 werkt bij KPN (nog) niet, omdat die andere frequenties ondersteunt. Alleen KPN denk je, waarom niet de andere providers? Ik leerde van mijn kantoorgenote een Turks spreekwoord: Vijf vingers zijn niet van dezelfde lengte. Ze bedoelde daarmee dat de techniek dan wel hetzelfde is, maar je hebt niet dezelfde service en toepassing. Waarschijnlijk beginnen alle providers dit jaar met de uitrol van 4G. T-Mobile belooft na de zomer een (beperkt) 4G-net dat ook met de iPhone 5 werkt. Ik denk overigens dat 4G nog veel sneller gaat worden. De hamvraag voor telecomproviders – niet alleen KPN – is niet of consumenten en zakenmensen extra willen betalen voor een snelle verbinding, maar wat voor soort zakelijke aanbieder herschept zijn bedrijfsmodel, zodat zijn klanten, verkopers, servicemensen, leveranciers liever met hen zaken doen, doordat dit een kostenvoordeel of nieuwe kansen schept die ze niet willen missen. Kan ik u verleiden om mee te denken aan een innovatief nieuw business model waar u uw klanten, personeel en leveranciers mee verrast of stapt u misschien in de stront van anderen omdat u achter de kudde aanloopt?

Humphrey G. van der Laan Onze vaste columnist, Humphrey G. van der Laan is als jurist en register informaticus in Almelo een professionele geschillenboer voor ondernemers (arbeid, samenwerken, koop/verkoop, zakenpartners en (ondernemers)huwelijk) maar daarnaast is hij (president) commissaris/raadgever bij 16 ondernemingen met gezamenlijk 5857 medewerkers en is hij universitair (gast)docent strategie en recht en schreef hij mede aan vier management boeken en tientallen publicaties. Opmerkingen over deze column, vragen of tips, mail dan naar juristen@hgl.nl B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart 2 0 1 3

43


Bedrijfsprofiel

In Zwolle ruim tachtig flexibele werkplekken

Regus geeft werken de ruimte Tekst Yvonne de Haan Fotografie Frans Davids

De Britse ondernemer Mark Dixon kwam op het idee Regus op te richten tijdens een zakenreis in Brussel. Dixon constateerde dat veel zakenmensen gedwongen waren om vanuit hotels te werken bij gebrek aan meer professionele opties. Hij concludeerde dat er een behoefte was aan volledig uitgeruste werkplekken die ondernemingen op een flexibele manier zouden kunnen gebruiken. In 1989 opent het eerste Regus Business Center zijn deuren in Brussel. Het kantoor is voorzien van units waar mensen in alle rust kunnen werken, maar waar ook ruimte is om elkaar te ontmoeten en business te genereren. Het prille begin van Regus is een feit. Al snel ontdekken ondernemers en thuiswerkers de voordelen van dit flexkantoor. Dixon bleek met zijn revolutionaire idee zijn tijd al ver vooruit te zijn. Zijn concept sloeg aan en 23 jaar later is Regus

Ideaal voor ondernemers die niet willen investeren in een kantoorruimte of pand

Fotobijschrift: Jeroen Imming geflankeerd door de Customer Service Representatives Mandy van Es (midden) en Laura van Houten. Collega Mireille Bloksma ontbreekt op de foto wegens ziekte.

expansie in Noord- en Oost-Nederland wordt hard gewerkt.

Tachtig flexplekken uitgegroeid tot wereldmarktleider op het gebied van flexibele werkplekoplossingen. Wereldwijd telt het concern 1500 locaties in 600 steden waaronder in Zwolle. Regus is goed vertegenwoordigd in het westen en zuiden van Nederland met meerdere vestigingen in de grote steden in de Randstad. Aan verdere

44

B U S I N E S S | N U M M E R 1 | maart f ebru a 2ri0 1230 1 3

“Het concept van Regus biedt ondersteuning bij iedere vorm van werken,” stelt General Manager Jeroen Imming van de locatie Zwolle. “Wij bieden in Zwolle ruim tachtig flexibele werkplekken en tevens meerdere vergaderruimten die voorzien zijn van alle gemakken en desgewenst 24 uur per dag toegankelijk zijn. Verder hebben we in ons centre een

business lounge, broodjeszaak, kinderdagverblijf en fitness mogelijkheden. Ideaal voor ondernemers die niet willen investeren in een kantoorruimte of pand, maar ook werknemers met een lange woon-werk reistijd kunnen hier veel reistijd besparen. Dat komt de efficiency ten goede. Met een werkplek bij Regus profiteer je van een prima IT-netwerk, koffie, thee en desgewenst contact met je collega’s via Video Conferencing. Die mogelijkheid bieden we ook in onze vergaderruimtes.”


Kantoor met een ruim balkon per direct te huur bij Regus Zwolle.

Flexibel werken Werken bij Regus kan al vanaf 25 euro per maand met een werkplek in de business lounge. “Klanten zijn niet gebonden aan één locatie,” vervolgt Jeroen. “Als je op maandag in Zwolle wilt werken en dinsdag op onze locatie aan bijvoorbeeld de Herengracht in Amsterdam, dan kan dat. Regus kantoren zijn goed bereikbaar en ook te vinden op stations en Schiphol. Ga je over de grens? Werk dan op één van onze buitenlandse vestigingen. Werk je vanuit huis, maar wil je beter bereikbaar worden voor je klanten, dan kan dat met een virtueel kantoor. Laat je bedrijfsnaam registreren op één van de Regus vestigingen en al je post - en telefoonverkeer wordt door ons verwerkt. Je klanten worden altijd vakkundig te woord gestaan door een van onze medewerkers die handelen vanuit jouw bedrijf. Dat zorgt voor een professionele uitstraling en je wordt als ondernemer compleet ontzorgd, zodat je je vol kan richten op de business.”

Netwerkstad Zwolle Oprichter Mark Dixon bleek met zijn visie zijn tijd al ver vooruit te zijn. Steeds meer mensen werken inmiddels vanuit huis als ZP-er of gewoon in loondienst. “Dat kan prima,” vervolgt Jeroen.

“Maar soms is het ook prettig om buitenshuis te werken. Bijvoorbeeld om klanten te ontvangen of met anderen samen te werken. Regus biedt daarvoor alle mogelijkheden. Zwolle groeit snel

Ondernemers richten hier hun vaste kantoor in, ook dat kan

als netwerkstad. Mensen zoeken elkaar op en gaan steeds meer samenwerken. Dat zien we ook op onze Zwolse locatie. Meer dan de helft van onze werkruimtes zijn al dagelijks bezet. Ondernemers richten hier hun vaste kantoor in. Ook dat kan. Regus biedt desgewenst alle ondersteuning die bij de inrichting nodig is. Niet alleen alle technische voorzieningen, maar desgewenst wordt het kantoor ingericht in de huisstijlen van het bedrijf. Er is heel veel mogelijk bij ons.”

Online matching Het concept van Regus biedt voor onze

klanten nog een extra aantrekkelijk voordeel. Bij het inchecken via de site kan vooraf al bekeken worden welke professionals waar aanwezig zijn. “Stel dat je een webdesigner of marketeer zoekt uit Utrecht, dan zoek je via de site wie waar werkt op welke dag. Online kun je zien welke expertise iemand heeft en een afspraak inboeken. Zo kunnen er heel snel matches tot stand komen en dat genereert new business.”

Business Centre Zwolle Dr. van Deenweg 13, 8025 BP Zwolle Tel: 038 8458300 www.regus.nl B U S I N E S S | N U M M E R 1 | f ebru a ri 2 0 1 3

45


netwerken

Benut uw netwerk

om sneller doelstellingen te bereiken Business Company, uitgever van dit BUSINESS magazine is tevens organisator van de BOB netwerkbijeenkomsten. BOB staat voor Business Ontmoet Business en heeft als doel: u in contact brengen met goede leads.

Tenminste 20 nieuwe contacten Op de BOB bijeenkomsten ontvangen wij jaarlijks ca. 10.000 ondernemers. Een enorme potentie om uw zakelijk netwerk uit te breiden. En wij helpen u daarbij. Op elke BOB bijeenkomst wordt georganiseerd genetwerkt. Op ludieke wijze, brengen wij u in contact met tenminste 20 nieuwe contacten. Ervaar de kracht van uw netwerk om sneller je doelstellingen te bereiken.

Netwerkagenda BOB Nieuwkomerslunches Librije’s Hotel Word je Vriend van BOB, dan ontvang je gelijk de uitnodiging voor de BOB Nieuwkomerslunch bij Librije’s Hotel. U wordt hier kosteloos voor uitgenodigd en u ontmoet direct alle nieuwe Vrienden van BOB. Locatie: Librije’s Hotel 20 maart 2013

BOB Autotestdag Twente 4 april 2013

BOB Autotestdag Zwolle Ben even netwerken… Netwerken kan u helpen om het verkoopproces te versnellen. Netwerken is vragen anderen u te helpen. Het is beter om 1% te ontvangen van de inspanningen van 100 mensen, dan 100% te vragen van uw eigen inspanning. Word Vriend van BOB BOB organiseert ca. 30 bijeenkomsten per jaar in Oost- en Midden-Nederland. Als Vriend van BOB heeft u toegang tot alle BOB-bijeenkomsten, heeft u uw persoonlijke profiel op onze website www.businessontmoetbusiness.nl én u ontvangt het BUSINESS magazine altijd.

Tijdens de Autotestdag stelt een select aantal dealers uit de regio een auto (nieuwste model) beschikbaar die getest worden door een gevarieerde groep ondernemers uit de regio. Wij zijn nog op zoek naar testrijders, meld u nu aan via info@businessontmoetbusiness.nl. Locatie: Nader bekend te maken 16 april 2013

BOB Borrel Stern Auto Hilversum BOB bijeenkomst in de prachtige showroom van Mercedes dealer Stern Auto te Hilversum. Introductie van de nieuwe E-klasse! Locatie: Stern Auto Hilversum 25 april 2013

People’s Business Twente & BOB Borrel Creatieve Fabriek

Nieuw: BOB Nieuwkomerslunch Librije’s hotel

Registreren als Vriend van BOB én voor de netwerkbijeenkomsten kan via www.businessontmoetbusiness.nl

People’s Business Twente 2013 is een 1-daags evenement dat geheel in het teken staat van het leggen van nieuwe contacten, het verbreden van kennis en op creatieve en innovatieve wijze worden geprikkeld het ondernemers- en bestuurdersvak succesvol te blijven uitoefenen. Locatie: Creatieve Fabriek Hengelo


Preferred Partners:

BOB Grand Prix Na het overweldigende succes van vorig jaar werd donderdag 7 februari voor de tweede maal een BoB Grand Prix georganiseerd bij de indoor kartbaan van Kartplaza Actionworld in Nijverdal. Bedrijven uit geheel Overijssel hebben zich aangemeld voor deze race. Met een startveld van 16 teams beloofde het een spannende avond te worden.

Na de hartelijke ontvangst werd de deelnemers een overheerlijk stamppotbuffet aangeboden om de nodige energie op te doen voor de race. Na het buffet volgde een briefing die werd verzorgd door Maik van der Blom (hoofd kartbaan Kartplaza Actionworld). Special guest ‘The Stig’ verzorgde een demonstratieronde waarbij de deelnemers de technieken konden observeren. Het team van Itannex wat de vorige editie net naast de eerste plek greep, was dit jaar terug gekomen om de overwinning te pakken. Tijdens de borrel vond de prijsuitreiking plaats. Het team van Itannex ging er na een fenomenale race met de eerste plaats vandoor. Trim-Line of Holland en het team van Zuiderzee BV maakten het podium compleet. Kartplaza Actionworld en Business Ontmoet Business kijken terug op een geslaagde avond.

creating airport garden city

creating airport garden city

creating airport garden city

creating airport garden city

De uitslag: 1 Itannex 2 Trim-Line of Holland 3 Zuiderzee BV 4 Dusseldorp BMW8 5 Daniels Huisman Advocaten

47


ik

terugbl

Succesvolle BOB Borrel Auto en Fiscus Eind januari jl. stond de BOB Borrel Auto en Fiscus op de agenda. Deze bijeenkomst was in samenwerking met Peterman Autobedrijf georganiseerd en vond plaats in hun prachtige pand aan de Spaansland te Enschede. Het thema voor deze avond was Auto en Fiscus. Wat betreft het onderdeel ‘Auto’ konden de aanwezigen kennis maken met de voordelen van Hybride rijden, meerdere modellen konden worden verkend en ook hoe een hybride auto er onder de motorkap uitziet, werd getoond. Betreft het onderdeel ‘Fiscus’ vertelde Fiscalist Janneke Boersma de fiscale voordelen om een hybride auto te rijden.

’s Werelds grootste automerk Toyota en zusterbedrijf Lexus brengen diverse hybride automodellen met groot succes op de markt. Door de overheid in Nederland wordt het gebruik van hybride auto’s fiscaal gestimuleerd. Zo is er een korting op de BPM-belasting en voor leaserijders een lagere bijtelling van slechts 14% van toepassing. Sommige modellen zijn ook geheel wegenbelastingvrij. Maak als onderneming dan ook volop gebruik van de mogelijkheden om hybride te rijden. Naast fraaie vormgeving en kwaliteit, ook veel kostenbesparing.

Na een winterse Stamppot werd gestart met het officiële programma. Na een introductie van Dennis Peterman, directeur van dit mooie autobedrijf werd het woord aan Hans Koier, Programmamanager Bereikbaarheid en Mobiliteit van de Gemeente Enschede, gegeven. “De Gemeente zet zich in op het thema Duurzaamheid. Het project Cargohopper start in maart, diverse stadsbussen rijden hybride, en een aantal medewerkers van de Gemeente rijden in elektrische personenauto’s, bedrijfswagens, motoren en scooters. Op dit moment zijn er 9 oplaadpunten en dat zal in de toekomst wel uitbreiden.”


Testrijder Paul van Dijk:

‘Wat een power heeft deze Lexus’ Door het gastvrije ontvangst bij Peterman Autogroep in Enschede word je al enthousiast. Een lekker kopje Nespresso voordat ik de autosleutels ontving voor een gratis weekendje sturen in de nieuwste Lexus RX 450 Hybride. Het eerste wat mij opviel zijn de enorme afmetingen ten opzichte van het oude SUV model.

Speciaal voor deze gelegenheid wist Peterman Autobedrijf het paradepaardje van Lexus binnen te halen. De Lexus RX 450 Hybride. Paul van Dijk was de gelukkige die werd uitgeloot om deze bolide een weekend te mogen testrijden.

Het interieur ziet er strak en naadloos uit. Het dashboard is overzichtelijk, al zijn er veel lampjes die reppen over energieverbruik. Niet gek natuurlijk, want de hybride techniek moet zijn brandstofbesparende werk doen. En dán het rijden... Het optrekken gebeurt deels op elektriciteit en dit geeft een enorme versnelling en trekkracht, wat een power heeft deze Lexus. Door de traploze automatische versnellingsbak gaat de acceleratie in één teug door alsof je vol gas geeft. Voor snelheden tot een kleine 35 km kan je de Lexus via de accu laten rijden, ideaal voor binnen de bebouwde kom of met file rijden. Tijdens het inparkeren is de achteruitrijcamera geen overbodige luxe. Het scherm is enorm scherp en geeft je voldoende zekerheid in combinatie met de parkeerhulpsignalen. Kent de Lexus geen minpunten? Jawel, mijn budget is te krap om hem aan te schaffen.

Ook het netwerken stond centraal. In diverse groepen werd nader kennis gemaakt met elkaar. Welke visie draagt u uit en welke meerwaarde weet u als onderneming te bieden. Bij BOB ervaar je de kracht van netwerken. Kom ook een keer kennismaken. Een ieder is van harte welkom.

49


Vooruitkijken en samenwerken… Toekomstgericht!

Zaken doe je met elkaar. In de regio! People’s Business is hét, exclusieve netwerkevenement in Twente en Zwolle. Bezoek nu het evenement op donderdag 7 maart in Zwolle en donderdag 25 april 2013 in Twente. Netwerken, entertainment, business, life-style en kennis komen samen tijdens dit professioneel georganiseerd Business-to-Business-evenement. People’s Business staat volledig in het teken van het uitbreiden van uw zakelijke contacten in de regio. Inspirerend, vernieuwend en vooral leuk!

www.peoplesbusinesszwolle.nl | www.peoplesbusinesstwente.nl


BUSINESS

Thema Bedrijf & Vervoer

Ben Tiggelaar

‘Wat ik vertel, is geen hogere wiskunde’


Profiel

Retraite in de VS voor Ben Tiggelaar

‘Geluk en groei niet op afroep beschikbaar’ TEKST MART RIENSTRA Fotografie Marcel bakker / hirez

Hij is met afstand de meest populaire managementgoeroe van Nederland. Tienduizenden leidinggevenden en ondernemers bezoeken jaarlijks de seminars van Ben Tiggelaar of lezen zijn boeken. Daarin verklaart hij het menselijk gedrag, rept over onze beperkingen en barricades die geluk, succes en groei in de weg staan en geeft concrete tips en adviezen. ‘Wat ik vertel, is geen hogere wiskunde. Onbewust weten we het allemaal. De essentie is echter: hoe maak je het bewust en pas je het vervolgens toe?’

De 44-jarige Ben Tiggelaar houdt deze maanden domicilie in Boston, in de Verenigde Staten. Tot augustus verblijft hij daar samen met zijn gezin. ‘Het was nu of nooit. Onze oudste dochter werd 18 en zou het huis uitgaan. Toen besloten wij om mee te gaan…’ Daarom pakten de Tiggelaars vorig jaar zomer hun boeltje op en verkasten naar de Amerikaanse Oostkust, een tussenjaar tegemoet. ‘Ik kwam hier om nieuwe plannen te ontwikkelen, te schrijven (een volgend boek staat gepland voor 2014) maar ook om collega’s te ontmoeten, bedrijven te bezoeken en te studeren.’

Buiten de boot Na zes maanden ‘eigen research’ ervaart Tiggelaar grote verschillen tussen zijn geboorte- en verblijfland. ‘Het is wellicht een cliché, maar toch: in Nederland is nagenoeg alles beter geregeld. Van ruimtelijke ordening tot zorg en van onderwijs tot sociale wetgeving. Mensen die hier niet mee kunnen komen, vallen echt buiten de boot. De armoede is vele malen

II

BUSINESS NATIONAAL

schrijnender, de rijkdom trouwens ook.’ In de gesprekken die hij sinds zijn komst naar de VS met onderzoekers, managers en ondernemers voerde, valt hem de grote prestatiedruk op, maar ook de traditionele hiërarchie. ‘Een advies van de werkgever is hier al gauw een order.’ Het extreem lage ziekteverzuim in de VS is het gevolg van deze gezagsverhouding, denkt Tiggelaar. ‘Mensen zijn – zeker in deze economische zwakke tijd – bang hun baan te verliezen. En dat gaat hier een stuk eenvoudiger en dus sneller dan in Nederland.’

American Dream Toch is hij enthousiast over de VS, vooral over het ondernemerschap en de flexibiliteit van haar inwoners.


‘Ook al is de “American Dream” voor lang niet iedereen weggelegd, toch hebben de meeste mensen grote ambities. Dat vind ik erg inspirerend.’ Niet voor niets gaat Tiggelaars bekendste boek ‘Dromen, Durven, Doen’ – met alleen al in Nederland 250.000 verkochte exemplaren – over dit onderwerp. ‘Dromen doet iedereen. Maar gedrag veranderen om je droom te verwezenlijken, dat blijft moeilijk. Ook voor Amerikanen. Mensen blijven te makkelijk in oude gewoontes hangen, ook al weten ze dat ze er op termijn niet gelukkig van worden.’ Ook organisaties hebben hier last van. ‘Vaak zie je dat gedragsverandering van bovenaf wordt opgelegd, verwoord in een nieuwe missie, targets of nieuwe processen. Wat vaak ontbreekt, is de echte motivatie bij de mensen die het moeten doen.’ De missing link zit in de persoonlijke overtuiging van die medewerkers. ‘Veranderen begint bij jezelf. En dat geldt zowel voor de directeur, de manager als voor de werkvloer. Veranderen is veel eenvoudiger als sprake is van persoonlijke motivatie, van de wil en bereidheid om dingen op een andere manier te zien en te doen. En daaraan vast te houden, ook als het even tegenzit.’

Overschat Wie resultaten wil, moet richting en actie én denken en doen combineren. ‘Cruciaal is dat ons gedrag vaak het resultaat is van onbewuste processen. Wie denkt dat hij voor 100% controle heeft over zijn denken en doen, overschat

zichzelf schromelijk.’ Ook dat maakt daadwerkelijke verandering zo lastig, aldus Tiggelaar. Op basis van onderzoek en literatuur verzamelde hij de afgelopen decennia tientallen inzichten en technieken om managers en professionals te helpen, gedrag beter te begrijpen en te sturen. Zowel het eigen gedrag als dat van anderen. Ondanks alle kennis die hij over zijn gehoor uitstrooit – en de urgentie om in deze crisis processen te veranderen – weet Tiggelaar dat lang niet iedereen daadwerkelijk munt slaat uit zijn verhaal. ‘Soms gaan mensen er meteen mee aan de slag, soms helpt het alleen om dingen beter te begrijpen.’

Geen wonderen Het bovenstaande getuigt van realiteitszin. Tiggelaar weet als geen ander dat zijn boeken en seminars geen wonderen verrichten. ‘Geluk, succes en groei kun je willen en najagen, maar niet op afroep verkrijgen. Kennis helpt, dat zeker. Maar het gaat er vooral om hoe je deze toepast.’ Tiggelaar kijkt in dat verband ook kritisch naar zichzelf. ‘Ik verdiep mij al 25 jaar in menselijk gedrag. Toch heb ook ik niet alles perfect op orde en leer ook ik nog elke dag bij.’ Het past bij zijn levensovertuiging als actief Christen. ‘Je bent er om elkaar te helpen; dat is mijn intentie in het leven. Ieder doet dat op zijn of haar manier. Als mensen erin slagen met mijn boeken en seminars het juiste spoor te vinden dan geeft dat extra zin aan mijn leven.’

Verdieping Ondanks zijn overtuiging twijfelt Tiggelaar ook regelmatig. Bijvoorbeeld

over wat hij zelf wil. ‘Ik ben 44. Dat is zo’n leeftijd waarop je terugkijkt maar tevens vooruit blikt: welke keuzes maak ik voor de tweede helft van het leven?’ Hoewel zijn antwoord verre van pasklaar is, hoopt hij zich meer toe te leggen op het schrijven van boeken en minder op het geven van seminars. ‘Sinds we in de VS zijn – en ik minder trainingen en presentaties verzorg en meer aan studie doe – voel ik mij op mijn gemak. Ik lees en schrijf meer dan ooit en ervaar de verdieping die daardoor ontstaat als verrijkend. Maar over een half jaar zijn we terug in Nederland. Dan is het de kunst het ook daar vol te houden.’ Hoe zijn levenspad er straks ook uit komt te zien, één ding weet Tiggelaar zeker: zijn passie voor menselijk gedrag, verandering en de behoefte om op dat gebied ondersteuning te bieden, zal altijd blijven. ‘Dit onderwerp verveelt nooit. Niet in de laatste plaats omdat we er allemaal zo’n strijd mee voeren.’

3 TIPS VAN BEN TIGGELAAR - - -

Samenwerken gaat beter als je meer weet van menselijk gedrag, als je weet wat de ander wil en hoe hij of zij in elkaar zit. De snelste weg naar groei verloopt via de ‘omweg’ van het leren. Maak niet eindeloos plannen maar experimenteer, evalueer en stuur bij. Wie leiding wil geven aan anderen moet eerst leren leiding te geven aan zichzelf. Dat is voor veel ondernemers en managers een grote uitdaging.

BUSINESS NATIONAAL

III


BEDRIJFSPROFIEL

De musketiersgedachte van Ctac

Enable your ambition ‘Op IT-gebied was het een fantastisch jaar’, zeggen klanten. Wij hebben dit jaar geen enkel IT-probleem gehad.’ Waarop Ctac steevast antwoordt: ‘U hebt ze wel gehad maar er uiteraard niets van gemerkt.’ Dat heet dus ontzorgen. In de grote open ruimte waarin Ctac-consultants samen werken (en samenwerken), is één muur nagenoeg volledig ingenomen door allerlei schermen. Daarop is de status van circa 800 SAP klantensystemen te zien. Het geheel oogt als een control center en functioneert ook als zodanig. Zodra iets fout gaat, krijgt het systeem in kwestie een afwijkende kleur. Binnen vijf minuten wordt actie ondernomen. Een responstijd die zowel ’s nachts als in het weekend geldt.

Allerminst Calimero

‘Onze klanten zeggen vaak dat we te bescheiden zijn’, zegt CEO Henny Hilgerdenaar. ‘Misschien hebben ze gelijk. Misschien moeten we inderdaad nog meer uitpakken met onze successen en laten zien waartoe we in staat zijn. In twintig jaar zijn we immers van een klein, low profile bedrijf, uitgegroeid tot een ICT Solutions Provider. Een ICT-dienstverlener die klanten op een unieke wijze ontzorgt. We ontwikkelen, bouwen, beheren en hosten onderscheidende branchespecifieke oplossingen voor en van klanten. Met andere woorden: we bedenken niet alleen unieke oplossingen maar managen ze ook. In deze bijzondere combinatie ligt onze toegevoegde waarde.’

Slim en baanbrekend

‘Marktkennis en innovatiedrang zijn de pijlers waarop Ctac al twintig jaar succesvol voortbouwt’, vult Douwe van der Werf (CFO) aan. ‘In de loop der jaren hebben wij een enorme branchekennis verworven, vooral in marktsegmenten als retail, real estate, groothandel, manufacturing, utility en logistiek. Dankzij die kennis kunnen we, zowel zakelijk als technisch met de klant sparren en onze oplossing afstemmen op zijn bedrijfsvoering. Met Business Intelligence software brengen we op een slimme manier de managementinformatie snel en accuraat in beeld. Door de oplossing te kiezen die het beste bij de klant past (te zorgen dat hij zich geen zorgen hoeft te maken), helpen we zijn ambities

Douwe van der Werf en Henny Hilgerdernaar ‘Misschien zijn we te bescheiden.’

waar te maken. Vaak is SAP de aangewezen oplossing maar soms ook Microsoft. Als één Ctac gaan we voor het belang van de klant. Dus vinden we het belangrijk de juiste mensen aan boord te hebben. Dat we ‘value partner’ van heel wat grote nationale bedrijven zijn, is dankzij de inzet van de hele organisatie.’  Ctac Meerendonkweg 11 5216 TZ ’s-Hertogenbosch T 073-6920692 E info@ctac.nl I www.ctac.nl /ctacnv /pages/Ctac/239166092801837 /company/ctac Jaarlijks zet Ctac zich in voor een goed doel. Dit jaar is dat ‘Stichting Verbeeten Fonds’. Ctac-medewerkers ontwikkelen geheel belangeloos een applicatie waarin patiënten onder andere hun medicijngebruik kunnen bijhouden, afspraken bewaken en informatie over hun behandeling kunnen opzoeken.

N SESS SN A N TAITOI O NA A LA L B UB SUISNI E NA

V2


Trends

Trendbreuk bij files geen reden achterover te leunen

Managen van mobiliteit: dwingen of verleiden? TEKST HANS HAJÉE

Meer wegcapaciteit en een dalend verkeersaanbod zorgen voor minder files. Maar blijft dat zo? ‘Als de economie aantrekt, is de kans reëel dat de congestie weer toeneemt,’ stelt hoogleraar Henk Meurs. Beprijzing, technische hulpmiddelen en mobiliteitsmanagement moeten de toekomstige groei van het autoverkeer beheersbaar houden.

Henk Meurs is hoogleraar infrastructuur en mobiliteit aan de Radboud Universiteit en directeur van MuConsult, adviesbureau op het gebied van verkeer, vervoer en ruimtelijke ordening. Hij houdt zich al meer dan twintig jaar bezig met mobiliteitsmanagement en was adviserend lid van de gelijknamige taskforce onder leiding van Lodewijk de Waal. ‘De afgelopen jaren namen de files flink af,’ constateert Meurs. Deze trendbreuk heeft een aantal oorzaken. ‘Allereerst uitbreiding van de infrastructuur. Belangrijke snelwegen en knelpunten zijn aangepakt waardoor het verkeer beter doorstroomt. Vóór de crisis zou de extra capaciteit snel weer ingenomen zijn door mobiliteitsgroei maar dat gebeurt nu niet; de economische omstandigheden zorgen juist voor minder verkeer. Ook de inspanningen van overheid en bedrijfsleven om het autogebruik in de spits terug te dringen, werpen vruchten af.’

2020 Dat alles betekent niet dat we achterover kunnen leunen, benadrukt Meurs. ‘Als de economie aantrekt, is de kans reëel dat een inhaalslag plaatsvindt en de congestie weer toeneemt. Alleen de mate waarin is lastig te voorspellen.

VI

BUSINESS NATIONAAL

Sommige groepen – denk aan jongeren – zijn minder mobiel dan vroeger. Aan de andere kant nemen mensen die van baan veranderen eerder een langere woon-werkafstand voor lief. Het feit dat steeds meer thuis gewerkt kan worden, draagt hiertoe bij. En de situatie op de huizenmarkt maakt het niet eenvoudig om snel dichter bij een nieuwe werkplek te gaan wonen. Alles overziend verwacht ik dat de mobiliteit de komende jaren opnieuw zal groeien. Pas na 2020 wordt dit door de vergrijzing structureel anders. Ouderen zijn weliswaar mobieler dan vroeger maar maken minder autokilometers dan werkenden. Ook reizen zij veelal buiten de spits.’

Geen koudwatervrees Tot de verwachte omslag in 2020 is het zaak, de mobiliteitsgroei beheersbaar te houden. ‘Onder economen bestaat brede consensus over de effectiviteit van financiële prikkels bij het terugdringen van autogebruik. Ik denk dat we uiteindelijk ook in Nederland toegaan naar een systeem van rekeningrijden. Op plaatsen waar de maatregel is ingevoerd – Stockholm, Londen, Singapore – blijkt deze succesvol. Neem Stockholm. Daar leidde rekeningrijden tot een forse daling van

de files. Toen het systeem werd afgeschaft, namen deze weer toe. In een referendum spraken de inwoners van Stockholm zich vervolgens uit voor hernieuwde invoering, met wederom minder files tot gevolg. En rekeningrijden is niet alleen effectief, het appelleert ook aan ons gevoel van rechtvaardigheid. Kosten zijn immers gekoppeld aan het gebruik van de auto en niet – zoals bij BPM of motorrijtui-

Als de economie aantrekt, is de kans reëel dat een inhaalslag plaatsvindt

genbelasting – aan het bezit ervan.’ De invoering van rekeningrijden is een politieke keuze. Daarbij lijkt geen reden voor al te veel koudwatervrees. ‘In vrijwel alle landen bestond aanvankelijk hetzelfde negatieve sentiment als in Nederland. Na de invoering van rekeningrijden veranderde dat beeld


Henk Meurs: ‘Bij het mobiliteitsbudget staat de keuzevrijheid van medewerkers centraal.’

meestal; zie de uitkomst van de Zweedse volksraadpleging.’

Winst door techniek Naast beprijzen draagt ook technologie bij aan het efficiënter gebruik van infrastructuur en het voorkomen van files. ‘Zo hebben steeds meer mensen via een navigatiesysteem toegang tot interactieve reisinformatie. Veiligheidssystemen worden alsmaar geavanceerder. Hierdoor daalt het aantal ongevallen en ontstaan dus ook minder files als gevolg daarvan. Verkeersmanagement werpt eveneens vruchten af, zo blijkt onder meer uit onderzoek, bijvoorbeeld op de ring van Amsterdam. Door de voortschrijdende techniek zijn al grote stappen gezet en dat zal in de toekomst niet anders zijn.’ In welke mate kan openbaar vervoer een bijdrage leveren aan het beperken van de druk op het wegennet? ‘In algemene zin is de invloed van het ov

gering,’ stelt Meurs. ‘Wel kan op specifieke locaties en trajecten richting de grote steden nog winst worden geboekt. Bijvoorbeeld door meer knooppunten te creëren waar reizigers op kunnen stappen.’

en uiteraard het openbaar vervoer. Rode draad bij dit alles is, mensen bewust maken van andere werk- en reismogelijkheden en zo hun gewoontegedrag doorbreken.

Gedragsverandering De overheid zet fors in op mobiliteitsmanagement, met veel aandacht voor beïnvloeding van het gedrag van weggebruikers. ‘Onder de noemer “Beter Benutten” ontwikkelen regionale overheden in tien gebieden plannen om de mobiliteit terug te dringen,’ aldus Meurs. ‘Speerpunt is het stimuleren van reizen buiten de spits.’ Werkgevers spelen daarbij een belangrijke rol, onder meer door afspraken te maken over slim werken en reizen. Denk daarbij aan maatregelen als flexibele werktijden, thuiswerken, tele- of videoconferencing. Ook kunnen bedrijven alternatieven voor de auto stimuleren: elektrische fietsen, scooters

Afgedwongen maatregelen hebben meer effect maar het draagvlak is kleiner

Hoge verwachtingen Wat werkt beter bij het managen van mobiliteit: dwingen of verleiden? ‘Afgedwongen maatregelen hebben meer effect maar het draagvlak is kleiner. Maar ook belonen leidt tot BUSINESS NATIONAAL

VII


Trends

Rekeningrijden: geen reden voor koudwatervrees

resultaat, zo blijkt onder meer uit het programma Spitsmijden.’ Weggebruikers in een bepaald gebied ontvangen hierbij een vergoeding die hoger wordt naarmate vaker buiten de spits wordt gereden. ‘Deze maatregel heeft onder meer in de regio Arnhem/ Nijmegen geleid tot een behoorlijke afname van de files,’ weet Meurs.

Invoering van rekeningrijden is een politieke keuze

Hoge verwachtingen heeft de hoogleraar van het zogenaamde mobiliteitsbudget. ‘De keuzevrijheid van medewerkers staat hierbij centraal. In plaats van de “standaard” leaseauto krijgen zij een vast bedrag toegewezen dat naar eigen inzicht gebruikt kan worden om de benodigde mobiliteit in te kopen. Onderzoek naar de effectiviteit van het mobiliteitsbudget staat nog in de kinderschoenen, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend.’

VIII

BUSINESS NATIONAAL

Wees transparant Tot slot een actueel thema en een bron van zorg voor veel regionale bestuurders: de bezuinigingen die minister Melanie Schultz van Haegen noodgedwongen doorvoert. Om aan de bezuinigingsopdracht voor haar ministerie te voldoen, moeten honderden miljoenen worden bespaard. Dit betekent dat al aangekondigde projecten zullen stoppen of vertragen. ‘Niet alle beloftes kunnen waargemaakt worden. Het is onvermijdelijk dat een aantal bestaande afspraken met regionale overheden worden opengebroken. Mijn advies aan de minister: wees transparant over de wijze waarop de keuzes tot stand komen. Zorg dus dat de criteria voor het al dan niet doorgaan van projecten voor iedereen helder zijn. Dat draagt bij aan het draagvlak voor de bezuinigingen, hoe pijnlijk deze ook zijn.’

TIPS VOOR WERKGEVERS - - -

Overweeg de invoering van een mobiliteitsbudget. Een prima manier om medewerkers meer verantwoordelijkheid te geven en tegelijkertijd de kosten van mobiliteit beheersbaar te houden. Stimuleer dat ook het top- en middenmanagement vaker thuis werkt. Het beperkt het autoverkeer en heeft positieve effecten op productiviteit en ziekteverzuim. Ook kan er een voorbeeldfunctie vanuit gaan. De bereikbaarheid per openbaar vervoer van sommige bedrijventerreinen laat te wensen over. Probeer als ondernemers gezamenlijk afspraken te maken met ov-bedrijven om te komen tot een betere verbinding.


Your global translation partner www.companytranslations.nl

Airconditioners en luchtgordijnen scheppen een beter werkklimaat.

AIRCONDITIONING

JA, Stuur mij meer informatie over:

LUCHTSLUIZEN FANCOILUNITS

luchtgordijnen

Bedrijf:

A.L.F. International BV Antwoordnummer 5478 4760 VN Zevenbergen Tel. 0168 - 33 54 78 Fax 0168 - 32 40 74 www.alf-international.nl

ALF 194 x 51mm 18-01-2011.indd 1

bel mij voor een afspraak

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Contactpersoon: Adres:

airconditioners

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

M/V

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Postcode/Plaats:

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Telefoonnummer: Faxnummer:

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Stuur dit formulier gratis naar ons antwoordnummer.

18-01-2011 11:17:05


BUSINESS FLITSEN GESTOLEN VOERTUIGEN SNELLER GESIGNALEERD In Nederland worden elk jaar zo’n 30.000 voertuigen gestolen. Dit levert een schadelast op van ruim 200 miljoen euro. Slechts ongeveer een derde van de ontvreemde auto’s wordt teruggevonden. Om dit aantal te verhogen, loopt een proef met het sneller signaleren van gestolen voertuigen. Minister Opstelten gaf het startsein voor de pilot. Die moet ervoor zorgen dat binnen twee uur na een melding van diefstal het kenteken zowel nationaal als internationaal als gestolen gesignaleerd staat. Haast is geboden, omdat veel ontvreemde voertuigen vaak al binnen een paar uur het land uit zijn. En nu kost het gemiddeld nog vijf dagen voordat een diefstal staat geregistreerd in het Kentekenregister en het Schengen Informatie Systeem. Behalve auto’s gaat het bij de proef ook om vrachtwagens, motoren en andere voertuigen met een kenteken. De snellere opvolging wordt mogelijk door nauwe samenwerking tussen verzekeraars, politie en RDW. Na signalering van een diefstal maken de verzekeraars direct een digitale melding aan. Die wordt doorgestuurd naar het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit; dit LIV verwerkt de melding tot een aangifte in het registratiesysteem van de politie. Door de snellere signalering gaat de pakkans van autodieven omhoog. Ook krijgt de politie nauwkeurige informatie over de manier waarop een voertuig is ontvreemd. Verder wordt de termijn verkort waarbinnen de eigenaar van een gestolen voertuig nog aansprakelijk kan worden gesteld. Bovendien hoeft hij niet meer naar het politiebureau om aangifte te doen. De pilot startte op 1 februari in de politieregio Brabant Oost en duurt zes maanden. Als de proef succesvol is, wordt de aanpak landelijk ingevoerd. Dan zouden wekelijks tien gestolen voertuigen meer teruggevonden moeten worden dan nu het geval is.

AUTODELEN HEEFT GROTE POTENTIE SnappCar is een online platform waar mensen hun auto’s met elkaar delen. Het initiatief startte in 2011, heeft ruim 10.000 deelnemers en is actief in meer dan 600 plaatsen. Randvoorwaarden als verzekering, controle van huurders, pechhulp en afhandeling van parkeer- en verkeersboetes moeten deelnemers over de streep trekken. SnappCar heeft partnerships met Centraal Beheer Achmea, Athlon Car Lease en Rabobank. Als uitbreiding van de dienstverlening introduceert het bedrijf SnappClubs: de mogelijkheid om auto’s uit te lenen binnen families, vriendenclubs, sportteams en verenigingen. De verwachting is dat dit een nog grotere vlucht neemt dan het delen van auto’s tussen personen die elkaar niet kennen. ‘We spelen in op de veelvoorkomende situatie waarbij mensen elkaar willen helpen maar door praktische drempels worden tegengehouden,’ zegt Pascal Ontijd, medeoprichter van SnappCar. ‘Nu wij die drempels wegnemen, is het potentieel enorm.’ Via de site van SnappCar kan worden aangegeven wanneer een auto beschikbaar of juist nodig is. Achmea ontwikkelde een verzekering die elke schade dekt en waarbij de no-claim intact blijft. Kosten voor de verzekering en de dienstverlening van SnappCar: 5 euro per leenperiode tot 8 uur, het dubbele bedrag voor het tijdvak van 8 tot 24 uur.

X

BUSINESS NATIONAAL

RITTEN BIJHOUDEN VIA SMARTPHONE TomTom Business Solutions introduceert de Webfleet Logbook-app voor Android en iPhone. Bestuurders kunnen hiermee hun ritten via de smartphone bijhouden. Bestuurders kiezen of de rit zakelijk, privé-of woon-werkverkeer betreft en valideren daarmee de reisinformatie op hun mobiele apparaat. Hiermee voldoen ze aan de wettelijke verplichtingen. De app helpt bedrijven om de administratielasten te verlagen. Hij werkt in combinatie met het Link-voertuigvolgsysteem. Die rapporteert de reisinformatie en de reisdata wordt geüpdatet in het fleetmanagementsysteem van TomTom.


BUSINESS FLITSEN WERKEN ONDERWEG

AANVALSPLAN VOOR SPOORGOEDERENVERVOER Nederland moet terrein terugwinnen bij het goederenvervoer per spoor. Daarom komt belangenorganisatie KNV Spoorgoederenvervoer met een aanvalsplan. Vervoerders, infrastructuurbeheerders, havens en overheid worden uitgenodigd om samen de concurrentiepositie te verbeteren. De spoorinfrastructuur moet daartoe optimaal worden gebruikt en tarieven moeten concurrerend worden. De belangen zijn groot. KNV benadrukt dat het teruglopende spoorgoederenvervoer een bedreiging vormt voor de concurrentiepositie van onze havens. Dat ligt vooral aan de kosten, die in Nederland sneller gestegen zijn dan in de omringende landen. Tussen 2006 en 2011 was sprake van meer dan een verdrievoudiging, van 0,80 naar 2,50 euro per treinkilometer. Spoorgoederenvervoerders laten daarom de routes vanuit het Europese achterland steeds vaker buiten Nederland om lopen. Staatssecretaris Wilma Mansveld omarmt het initiatief van KNV, meldde zij tijdens de nieuwjaarsreceptie van de belangenorganisatie. ‘Ik heb de boodschap van het aanvalsplan begrepen. Ik zal hier met KNV over in gesprek gaan.’

Werken OnderWeg is de naam van een pilot van het platform Slim Werken Slim Reizen. Uitgangspunt was dat het personeel van deelnemende organisaties kon werken op elkaars vestigingen. Zo werd reistijd bespaard en kwamen medewerkers in contact met andere professionals. De proef kreeg internationaal veel aandacht en heeft zeker bijgedragen aan de acceptatie van de zogenaamde derde werkplek, aldus het afsluitende rapport. Wel bleek dat de noodzaak van registratie en het reserveren van de werkplek een drempel vormde voor de deelnemers. Ook werd duidelijk dat alleen het aanbieden van werkplekken niet volstaat. Mensen hebben sterke triggers nodig om hun gedrag te veranderen. Bijvoorbeeld een situatie waarin de eigen huisvesting door omstandigheden niet beschikbaar is, zoals tijdens de pilot bij Rijkswaterstaat en Sogeti het geval was.

HANDTEKENING ONDER GREEN DEAL FOOTPRINT Provincie en gemeente Utrecht en de U15 – twintig beeldbepalende regionale werkgevers – zetten hun handtekening onder de Green Deal CO2-footprint. Hiermee stimuleren zij duurzaam reizen voor zakelijk verkeer. Met de footprint is het mogelijk om resultaten onderling te vergeleken. Werkgevers kunnen zo gericht maatregelen nemen om medewerkers slimmer te laten reizen en daarmee hun CO2-uitstoot te verlagen. De ontwikkelde footprint sluit aan op de CO2-Prestatieladder van de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen. Capgemini werkt al sinds 2006 met de footprint. ‘Het helpt ons om zakelijk verkeer en kosten te verminderen en het bedrijfsresultaat te verbeteren,’ stelt Henk Broeders. Volgens de CEO van Capgemini is de CO2-footprint een prima middel om inzicht te verkrijgen in het zakelijk verkeer. Het ministerie van Economische Zaken, provincie en gemeente Utrecht financieren de Green Deal. De U15 is een van de samenwerkingspartners van Beter Benutten Midden Nederland, onderdeel van het gelijknamige landelijke initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ambitieuze doelstelling van dit programma: twintig tot dertig procent minder files en vijf procent meer reizigerskilometers op het spoor in 2014.

BUSINESS NATIONAAL

XI


Thema

Doorbraak elektrisch rijden laat op zich wachten

De kip of het ei? TEKST TONY VOS

Er wordt naarstig gezocht naar alternatieve vormen van aandrijving, vooral om de afhankelijkheid van olie terug te brengen en het milieu te ontzien. Benzine, diesel, LPG, aardgas, waterstof of slaat de weegschaal door naar volledig elektrisch rijden? Het is koffiedik kijken welke kant het op gaat.

Wisselstation voor batterijen: de eerste Nederlandse Better Place op Schiphol

Noviteiten worden door de auto-industrie vaak hoogdravend aangekondigd. Toen Opel in 1998 de eerste generatie Zafira lanceerde, werd doodleuk beweerd dat de versie met brandstofcel rond 2005 in de showroom zou staan. Technisch hebben fabrikanten de brandstofcel wel in de greep, maar er moet een netwerk opgezet worden van tankstations waar het benodigde waterstof kan worden gekocht. Omdat dit ‘goedje’ hoogst explosief is, houdt vooral de bouw van een veilig distributienetwerk de verbreiding van deze techniek op. Eenzelfde probleem zien we bij de invoering van de volledig elektrische auto die op batterijen rijdt. Inmiddels bieden de Franse fabrikanten, Nissan en Mitsubishi elektrische voertuigen aan. Anderen

XII

BUSINESS NATIONAAL

staan te trappelen, maar sommigen hebben hun projecten juist in de ijskast gezet. Twijfel viert hoogtij.

Snellader De nadelen van elektrisch rijden op een batterij is de beperkte actieradius. Dat betekent dat een elektro-auto op dit moment geen alternatief vormt voor een benzine- of dieselvoertuig. Een netwerk van laadpunten is volop in opbouw, maar het volledig laden van een lege accu neemt normaal gesproken een uur of zes tot acht in beslag. Aan een snellader duurt het altijd nog zo’n 20 tot 30 minuten. Zolang de accucapaciteit en het laden een beperking vormen, zal de elektrische auto niet serieus kunnen doorbreken. Eventuele oplossingen zijn in

ontwikkeling, zoals inductieladen via het wegdek en nog snellere laadsystemen. Alleen voor specifieke toepassingen kan de elektrische auto op dit moment al aantrekkelijk zijn. Bedrijven die in de stadsdistributie actief zijn en met milieuzones geconfronteerd worden, zullen wel gedwongen zijn elektrische bestelauto’s aan te schaffen. Ook taxicentrales die opereren in een beperkte straal kunnen probleemloos van deze aandrijftechniek gebruik maken. Bovendien wordt de aanschaf door de overheid (landelijk en lokaal) gestimuleerd in de vorm van extra aftrek. Vooral de zzp-er kan daar ten volle van profiteren. Maar tegelijkertijd is het aantal kleine ondernemers dat aanwijsbaar voordeel kan halen uit de elektrische auto beperkt.


Zonder goede visie en een daaraan gekoppeld beleid is sprake van een kip of ei-verhaal. Zijn er onvoldoende oplaadmogelijkheden dan worden amper elektrische auto’s verkocht, de instanties die de laadpunten aanleggen en beheren wachten met uitbreiding totdat er meer elektrische auto’s rijden.

Snelle laadsystemen vergen veel van het netwerk

Duurste onderdeel Een van de mogelijke oplossingen biedt Better Place, een Amerikaans-Israëlisch consortium. Om te beginnen koopt de ondernemer alleen het voertuig, zonder de dure batterij. Daardoor gaat de initiële investering fors omlaag, omdat de batterij het duurste onderdeel is bij een elektrische auto. Better Place legt een netwerk aan van zogenaamde wisselstations waar klanten hun bijna lege batterij kunnen inruilen voor een volledig volgeladen exemplaar. Deze operatie duurt drie tot vier minuten, dus men is aan deze procedure niet meer tijd kwijt dan het tanken van een auto. Maar het project heeft alleen een kans van slagen als er in Nederland maar liefst ook daarbuiten voldoende wisselstations

beschikbaar zijn. De batterij blijft eigendom van Better Place en de klant betaalt louter voor het gebruik. Uiteraard kan de elektrische auto ook gewoon thuis of op het werk worden opgeladen. Better Place neemt hierdoor het bezwaar van de beperkte actieradius weg. Bovendien wordt gebruik gemaakt van bestaande technologie, waardoor de investeringen binnen de perken worden gehouden. Toch focust Better Place zich het liefst op relatief gesloten verkeersnetwerken (Denemarken, Israël, Hawaï). Op Schiphol is het eerste Nederlandse wisselstation gerealiseerd. Renault heeft voor deze proef tien Fluence-sedan-modellen ter beschikking gesteld die worden gereden door taxibedrijven. De tijd zal moeten uitwijzen of deze weg de goede is. Verder zal standaardisatie van de toegepaste batterijen in de toekomst van groot belang zijn om te voorkomen dat enorme opslaglocaties voor alle soorten batterijen nodig zijn.

Ingewikkeld Zwartkijkers beweren dat de elektrische auto helemaal geen toekomst heeft. Want als snelle laadsystemen beschikbaar komen, vergt dit het nodige van de capaciteit van het netwerk. De vraag is of die capaciteit beschikbaar is als structureel en op grote schaal op elektrische auto’s wordt overgeschakeld. Dat maakt het fenomeen elektrisch rijden ook zo ingewikkeld. Het is niet alleen de autofabrikant die met een product moet komen, het gaat ook om de rol van elektriciteitsmaatschappijen en overheden.

In de nabije toekomst lijkt meer draagvlak voor plug-in hybrides zoals de Toyota Prius, Opel Ampera, Chevrolet Volt en Volvo V60 die nu al beschikbaar zijn. Op korte afstanden elektrisch rijden met daarnaast de beschikbaarheid van een verbrandingsmotor voor lange trajecten. Het probleem van de beperkte actieradius wordt hiermee vermeden. Wel is de aanschafprijs relatief hoog en vraagt het enige discipline van de gebruiker. De Europese Commissie bemoeit zich eveneens met de elektrische auto. Nederland wordt geroemd om zijn voortrekkersrol, maar volgens berekeningen moet het huidige park van 1.700 laadpunten uitgroeien naar 32.000, passend voor 200.000 elektrische auto’s.

Reclameobject Maar zover is het nog lang niet. Op dit moment zullen bedrijven puur op economische gronden structureel kiezen voor elektrisch vervoer. De kilometerkostprijs van een elektrische auto moet worden vergeleken met de alternatieven op benzine, diesel of LPG. Dan is de uitkomst al snel dat alleen voor stadsdistributie binnen één beperkte regio de elektrische bestelauto een rol van betekenis kan spelen. Verder wordt de elektrische auto voorlopig vooral ingezet als reclameobject voor bedrijven die de aandacht willen vestigen op hun milieuvriendelijk handelen. Een grote doorbraak zit er voorlopig nog niet in.

BUSINESS NATIONAAL

XIII


Gaat u voor de 1000 euro vraag? Women on Wings is een Nederlandse organisatie die ondernemende vrouwen in India een vliegende start geeft. Women on Wings werkt zonder subsidies. Ze bereikt haar resultaten omdat vrienden en bedrijven het werk van Women on Wings omarmen. De 1000 euro vraag: Geeft u ook met duizend euro in geld of diensten Women on Wings vleugels? Kijk op womenonwings.nl/ getinvolved hoe u dat kunt doen. En wat Women on Wings ervoor terugdoet.


LI T E R A T U U R DE KRACHT VAN AFRIKAANS DENKEN

BORRELBABBELEN

BOVEN HET MAAIVELD

Door Hugo Vos

Door Glenn van der Burg

Netwerken lijkt een nationale sport. Honderdduizenden managers en ondernemers – waaronder een nog steeds uitdijende groep zzp’ers – storten zich wekelijks in tal van bijenkomsten. Om bestaande relaties de hand te schudden maar toch vooral om nieuwe contacten op te doen. En dan bij voorkeur contacten die commercieel interessant zijn. Praktisch probleem voor velen is echter: hoe manifesteer ik mij relaxed én succesvol op een bijeenkomst waar ik bijna niemand ken? Gelukkig is de redding nabij. Inspiratietrainer Hugo Vos stelt namelijk dat netwerken geen gave is maar ‘gewoon’ een spel. Een spel met regels die iedereen kan leren. In zijn boek Borrelbabbelen – Vos geeft al jaren een training met dezelfde naam – valt te lezen hoe dit spel gespeeld moet worden.

De kiem voor Boven het maaiveld ontstond na de confronterende constatering van Glenn van der Burg dat hij na elf jaar ondernemerschap ‘op’ was. Het ontbrak hem aan plezier, aan energie, aan perspectief. Hoog tijd voor iets anders. Maar wat? Deze vraag leidde tot een zoektocht naar wat anderen – leiders die echt het verschil maken – drijft en motiveert. En die zoektocht resulteerde in een boek: Boven het maaiveld. Van der Burg bestudeerde modellen en theorieën over leiderschap. Ook sprak hij met mensen als Trude Maas, Alexander Rinnooy Kan, diens voornaamgenoot Pechtold, Hans Couzy en Willemijn Verloop. Hun visies en ervaringen – en het schrijven van dit boek – hielpen de auteur om richting te geven aan het vervolg van zijn carrière.

Door Leontine van Hooft Echt crescendo gaat het momenteel niet in de Westerse wereld. Economische crisis, milieuproblematiek, haperende Europese eenwording: het besef dat wij de wijsheid zeker niet in pacht hebben, wordt steeds breder gedeeld. Wellicht opent dat ook onze ogen voor antwoorden van buiten het vertrouwde referentiekader. Uit Afrika bijvoorbeeld komt Ubuntu, een filosofie waarbij het draait om het besef, deel uit te maken van een groter geheel. Deze humanistische benadering baseert zich op tribale waarden maar is ook in het 21e eeuwse Afrika prominent aanwezig. Ubuntu is terug te vinden in de leiderschapsstijl van mensen als Nelson Mandela, Kofi Annan en Desmond Tutu. Leontine van Hooft laat in De kracht van Afrikaans denken zien hoe Ubuntu van waarde kan zijn bij de thema’s waar Westerse leiders en managers mee worstelen. 106 pag. ISBN 978-90-5871-598-2. € 29,95. Thema.

176 pag. ISBN 978-90-0030-554-4. € 19,99. Spectrum.

159 pag. ISBN 978-94-6126-044-4. € 16,95. Haystack.

ANDEREN STIMULEREN EN JEZELF MOTIVEREN Door Hans Jaspers Het boek van Hans Jaspers zorgt voor reële verwachtingen en doelstellingen. Zo wordt iemand die zich een grote motivator op de werkvloer waant met beide benen op de grond gezet. Jaspers maakt namelijk duidelijk dat mensen alleen zichzelf kunnen motiveren. Bijvoorbeeld door contact te maken met de eigen behoeften, doelstellingen en wensen. Iemand anders – of dat nu een leidinggevende, docent of ouder is – is daartoe simpelweg niet in staat. Maar hij of zij kan wel stimuleren. En er daardoor toe bijdragen dat een medewerker, leerling of kind zich goed voelt, zijn kwaliteiten positief gebruikt en zich daardoor verder ontplooit en ontwikkeld. 189 pag. ISBN 978-90-8850-346-7. € 24,95. SWP.

BUSINESS NATIONAAL

XV


Business Nationaal: Landelijk bereik via dé 22 regionale BUSINESS-magazines De totale oplage van BUSINESS Nationaal, het landelijk katern van de 22 Business-uitgaven, bedraagt ruim 100.000 exemplaren. Door een meeleesfactor van drie personen bereikt elke editie van BUSINESS Nationaal meer dan 300.000 zakelijke beslissers. Adverteren in BUSINESS Nationaal is werken aan zakelijk succes. Want zaken doe je met elkaar in de regio!

Facts & figures: - Toonaangevend sinds 1984 - Oplage 100.000+ - Bereik 300.000+ - Verschijning 6x per jaar - Sterke regionale binding

Amsterdam Business Amsterdam Amstelveen Schiphol Diemen e.o.

Noord-Nederland Business Assen Groningen Leeuwarden e.o.

Utrecht Business Utrecht Nieuwegein Houten Zeist e.o.

Arnhem Business Arnhem Duiven Oosterbeek e.o.

Noordoost-Brabant Business ‘s-Hertogenbosch Oss Veghel Eindhoven e.o.

Vallei Business Ede Wageningen Veenendaal e.o.

Drechtsteden Business Dordrecht Sliedrecht Gorinchem e.o. Driesteden Business Apeldoorn Deventer Zutphen e.o. Flevoland Business Almere Lelystad Emmeloord e.o. Gooi en Eemland Business Hilversum Amersfoort Nijkerk e.o. Haaglanden Business Den Haag Zoetermeer Leidschendam Wassenaar e.o.

BUSINESS

Midden-Brabant Business Tilburg Waalwijk Oisterwijk e.o.

Thema Bedrijf & Vervoer

Oost-Gelderland Business Doetinchem Winterswijk Zevenaar e.o.

Zwolle Business Zwolle Kampen Hardenberg Steenwijk e.o.

Rijnstreek Business Leiden Alphen aan den Rijn Bodegraven Lisse e.o. Rivierenland Business Tiel Zaltbommel Leerdam e.o. Twente Business Enschede Hengelo Almelo e.o.

Leeuwarden

Alkmaar Zwolle Almere Enschede

Rotterdam Dordrecht

Ede Tiel

Arnhem

Nijmegen

's Hertogenbosch

Breda

www.business-nationaal.nl voor zakelijk succes!

Apeldoorn

Amersfoort

Utrecht

's Gravenhage

Middelburg

Groningen Assen

Haarlem Amsterdam Leiden

Nijmegen Business Nijmegen Malden Boxmeer e.o. Noord-Limburg Business Gennep Venlo Roermond e.o.

Zeeland Business Vlissingen Goes Terneuzen Zierikzee e.o.

Rijnmond Business Rotterdam Spijkenisse Schiedam Vlaardingen e.o.

Ben Tiggelaar

‘Wat ik vertel, is geen hogere wiskunde’

West-Brabant Business Breda Roosendaal Oosterhout Bergen op Zoom e.o.

Tilburg

Venlo

Maastricht

Winterswijk


8

27 juni 2013

ED IT IE

De zakelijke rally van Oost-Nederland

Stel u voor: Het spel tussen navigator en rijder. De mooiste en slechtst vindbare weggetjes van Oost-Nederland. De prachtigste uitzichten. Even flink gas geven tijdens een slalom op een oud vliegveld. Afremmen voor een heerlijke lunch. Verdwalen in meer of minder bekend gebied. Om culinair te finishen op een verrassende locatie. Schrijf uw equipe in en geniet samen met andere ondernemers uit de regio van dit exclusieve, compleet verzorgde rally-event. Zorg dat uw startnummer klaar ligt, zodat uw klassieker of sportscar straks ook schittert in de voorjaarszon. Schrijf u in op businesstour.nl.

sponsoren

goed doel

organisatie

powered by

Met uw deelname steunt u de ‘Pest Mij Maar tour’

Bekend van o.a. Miles of Mystery


Afval wordt door de meeste mensen als 0ngewenst beschouwd. Als iets zonder waarde. Wij denken daar heel anders over. Want in het afval van vandaag groeit de kiem voor de producten van morgen.

Wij maken er zelfs graag iets moois van. Dat gaat niet vanzelf. Het begint met een gedegen kennis van grondstoffen en materialen. Vervolgens vangen wij alle afval zo vroeg mogelijk af. Dus kennen wij elke schakel van het ontwerp- en productieproces. Wij noemen dat een tweede huid die wij rondom het bedrijfsproces leggen. Op deze manier ontstaat er zo min mogelijk afval. Maar het afval dat wel overblijft wordt door ons gekoesterd. Want daar begint het tweede leven. Zoals Coolrec laat zien door afval in prachtige metalen en kunststoffen om te zetten. En Maltha door er schitterend glaswerk van te maken. En het allerlaatste afval dat dan nog overblijft? Dat wordt door AVR in zijn geheel gebruikt om er energie voor honderdduizenden huishoudens mee op te wekken. Steeds meer mensen ontdekken dan ook het credo van de Van Gansewinkel Groep. Afval bestaat niet. Wij maken er liever iets moois van.

Flevoland & Gooi en Eemland Business  

Nummer 1 | Maart 2013 Deze uitgave heeft de volgende onderwerpen: Interviews met Jonnie en Therese Boer en Kasper Klarenbeek, Economie: Voor...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you