Page 1

NOORD-NEDERLAND

regionaal zakenmagazine | Jaargang 8 | nummer 4 | oktober 2012

Bas Blekkingh: ‘Een goede leider kan anderen laten groeien’

Networking Monday:

Door Matchmaking 30 nieuwe leads op 1 dag!

Passie voor olie...

Eurol gaat voor kwaliteit en duurzaamheid! Pagina 60 - 65:


Groen & Gezond tegen Economy Prijzen •

Landelijke spreiding van 60 hotels in Nederland

Unieke locaties, prachtig gelegen in de natuur

Volledig Green Key gecertificeerd

Persoonlijke service

Eén contactpersoon, één prijs en één goede deal

Gezonde maaltijden en tussendoortjes

Teambuilding- en outdoorsessies

3

4

2

1

FLETCHER HOTEL-RESTAURANT DUINZICHT

2

FLETCHER HOTEL-RESTAURANT ELZENDUIN

3

FLETCHER HOTEL-RESTAURANT AMSTERDAM

1

NIEUW PER 1 MEI 2012

NIEUW PER 15 MEI 2012

NIEUW PER DECEMBER 2012

2

1

3 POPULAIRSTE HOTELKETEN

FLETCHER

Voor meer informatie over Groen en Gezond vergaderen, kijkt u op www.fletcherzakelijk.nl of neem contact op met onze landelijke Sales afdeling op +31 (0)347 - 750 495

HOTELS


1 IL R AP G

De Kalkovens

FLETCHER HOTEL-RESTAURANT NAUTISCH KWARTIER

Vergaderen in het Gooi Het splinternieuwe Hotel-Restaurant Nautisch Kwartier is een plaatje op zich. Het net geopende hotel (1 april 2012) is gebouwd in de stijl van een oud Zuiderzeedorpje en ligt op een unieke plek, aan de kop van de oude haven. Het gehele jaar door is dit een prachtige plek en hoeft u voor een motiverende meeting, boeiende seminar of inspirerende brainstormsessie niet verder te zoeken.

FACILITEITEN: • Tachtig luxe kamers • Acht multifunctionele zalen • Naast vergader- en feestlocatie De Kalkovens • Unieke combinatie vergaderen, (teambuilding-) activiteiten, eten, drinken overnachten • RIVA Wijnlounge en J Restaurant • Mooiste terras van het Gooi • Green Key Goud gecertificeerd • Gratis (voldoende) parkeergelegenheid

Mastspoor 1 | 1271 GL Huizen | 0347 - 750 465 | www.hotelnautischkwartier.nl

D

Vrijheid, 14 kamers

4

Hoofdgebouw, 19 kamers RIVA Wijnlounge en J Restaurant

Botter, 32 kamers

N PE EO

Lemsteraak, 15 kamers


Kom Koook m ook eens kijken eens kijken in in o n z e n ie u we onze nieuwe showroom! showroom!

Bij Xciting bent u aan het juiste adres voor het loyaal maken en houden van uw klanten, medewerkers en relaties.

Loyalty loont Loyale klanten & medewerkers als basis voor groei Van tevredenheid naar trouw; bindt uw klanten en medewerkers voor lange tijd aan uw bedrijf en vergroot uw omzet, groei en winst met een loyaltyprogramma. Hoe behaalt u het meeste voordeel? Wij vertellen het u graag in een persoonlijk gesprek!

Leren loont Online kennis zorgt voor aandacht Kennis over uw product, merk of bedrijfsproces wordt in uw persoonlijke e-learning omgeving efďŹ ciĂŤnt en leuk overgebracht. De juiste beloning maakt het programma compleet!

Geven loont Kerstpakketten, luxe relatiegeschenken en meer Een persoonlijk geschenk voor ieder bijzonder moment. Of het nu gaat om kerst- en eindejaarspakketten of luxe cadeaus en relatiegeschenken voor verjaardagen, jubilea, samenwerking, secretaressedag... Waardering tonen kan op vele manieren: maak het persoonlijk!

Vlotbrugweg 1B, 1332 AE Almere tel: +31 (0)88 - 44 55 900 - fax: +31 (0)88 - 44 55 990

www.xciting.nl


Voorwoord Say no to 1.000 things Over ondernemen zijn oneindig veel boeken geschreven. Alle aspecten van het ondernemerschap worden hierin beschreven. Oneindig veel coaches helpen ondernemers hoe ze sterker in hun schoenen kunnen staan en zich zelf kunnen verbeteren. Ook ik heb de laatste jaren wel eens een coach geraadpleegd. En heb inmiddels wel een boekenplank vol met managementboeken gelezen. Sommige boeken maken diepe indruk. Het spreekt mij vooral aan om de levensverhalen en ervaringen te lezen van succesvolle ondernemers. Zeg maar de koningsklasse van het ondernemerschap. Soms herken je je zelf in deze verhalen en herken je de keuzes, uitdagingen en problemen die je zelf ook hebt meegemaakt in je weg naar zakelijk succes. Ik kom zelf niet uit een ondernemersgezin. Het ondernemerschap is mij niet met de paplepel ingegoten. Mijn ouders hebben altijd hard gewerkt in loondienst. Deze weg zagen ze ook als de ideale route voor hun beide kinderen. In mijn hart heb ik echter altijd al geweten dat het ondernemerschap mij beter paste. Maar terugkijkend vraag ik me wel eens af waar dit gevoel op was gebaseerd. Hoe kun je weten dat je wilt ondernemen als je eigenlijk niet weet wat het inhoudt? Als ik het gevoel van toen probeer te verklaren dan houd ik het op vrijheid, onafhankelijkheid en een vorm van rebelsheid en dwarsheid van alles dat ‘gewoon’ was. Op jonge leeftijd had ik ook altijd een enorme berg ideeën en plannen. Mijn hoofd stroomde er wekelijks van over. Daarbij voelde ik een enorme drang om te gaan bewijzen dat mijn ideeën ook in de praktijk realiseerbaar bleken. Inmiddels ben ik nu vijftien jaar als ondernemer actief. Vele uitdagingen en ervaringen rijker. Diverse nieuwe activiteiten en uitstapjes heb ik de afgelopen jaren gemaakt. Velen daarvan hebben niet het gedroomde resultaat opgeleverd in harde meetbare resultaten. Wel hebben ze een enorme schat aan ervaring en kennis gebracht. Het heeft me gevormd tot de persoon die ik nu ben. Voor mij persoonlijk heb ik ervaren dat focus belangrijk is. Duizend dingen tegelijk doen, past niet bij mij. Wat dat betreft heb ik bewondering voor een man als Richard Branson die zo vele en diverse bedrijven succesvol maakt en zijn klanten blij maakt met vernieuwende producten en diensten. Aan de andere kant volg ik liever het advies van Steve Jobs: ‘Say no to 1.000 things’. En dat is al moeilijk genoeg als je rondloopt met een hoofd vol ideeën.

Remco Voorn Uitgever


COLOFON

8 Coverstory Eurol

Passie voor olie... jaargang 8 september 2012, editie 4 ISSN 2213-5340

10 Zakennieuws 16 Innovatie

OMALA zet in op nieuwe incubator voor Flevoland

22 Leiderschap Bas Blekkingh: ‘Een goede leider kan anderen laten groeien’

REDACTIE ADRES Postbus 257 8530 AG Lemmer Tel. 0514 - 560166 E-mail info@businessontmoetbusiness.nl

42 Business Tour 2012

Genieten, Genieten en Genieten!

46 Netwerken

Networking Monday: Door Matchmaking 30 nieuwe Leads op 1 dag! UITGEVER Remco Voorn E-mail remco@businessontmoetbusiness.nl

DIRECTIE Gerda Voorn E-mail info@businessontmoetbusiness.nl

Zorginnovatie als speerpunt en een sterk merk Flevoland

TRAFFIC & COÖRDINATIE E-mail info@businessontmoetbusiness.nl

REDACTIE Remco Voorn | Thijs Wartenbergh Erik Endlich | Gerda Remmers Freke Remmers | Ronella Bleijenburg Yvonne de Haan | Dirk Bosman

FOTOGRAFIE Ebel-Jan Schepers | Frans Davids

VORMGEVING Linda Havelaar-Verhage E-mail studio@businessontmoetbusiness.nl

ADVERTENTIE-­EXPLOITATIE Remco Voorn E-mail remco@businessontmoetbusiness.nl Mobiel 06-52306206

Word ‘Vriend van BOB’ BOB staat voor Business Ontmoet Business en is een initiatief van Business Company. Kijk voor uitgebreide informatie op www.businessontmoetbusiness.nl. Extra uitgaven kunnen worden aangevraagd door 7,75 euro per uitgave over te maken op bankrekeningnummer 39.82.13.747 t.n.v. Business Publishers Overijssel B.V. o.v.v. gewenste uitgave en aantal.

52 Zakennieuws 58 OMFL Nieuws 60 BOB Katern 66 Zakennieuws Het verschil

14 34

Events in Twente LBA BV

nationaal I Marketingcollege van Jos Burgers

‘Je moet klanten verrassen, hun verwachtingen overtreffen’

VI

Macht gaat van adverteerder naar klant, stelt Jan Driessen ‘We moeten ons vak opnieuw uitvinden’

XI

Egbert Jan van Bel bepleit nieuwe, eigenzinnige keuzes ‘Balanceren tussen geld en vriendschap’

Abonnementen 47,50 euro per jaar E-mail info@businessontmoetbusiness.nl

COPYRIGHT Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden. Lees nu ook BUSINESS op de Ipad en www.businessontmoetbusiness.nl Word Vriend van BOB www.businessontmoetbusiness.nl


Flevoland, land van doeners, innovatieve denkers en aanpakkers. Het zit allemaal in de genen van de polderbewoners. Die kracht wil OMALA benutten bij de ontwikkeling van Airport Garden City.

16

28

Veel onderweg zijn en toch je eigen werkplek hebben? Dat is mogelijk! Regus heeft in Nederland 42 Regus Business Lounges en Regus | NS station2station vestigingen.

26

Razend druk hebben ze het, bij het Winschotense Bionic Technology. Logisch, het bedrijf realiseert dit jaar naar verwachting een groei van maar liefst 4500 procent.

De opening van een openbaar vulstation voor Liquefied Natural Gas (LNG) in Zwolle is de voorbode van een netwerk van vulpunten. Minister Schulz van Haege van Infrastructuur en Milieu kwam dit persoonlijk benadrukken.

De nauwe verstrengeling van de Nederlands/Duitse economieĂŤn maakt een soepele onderlinge communicatie cruciaal. Juist op dat punt laten Nederlanders het steeds meer afweten.

12

40 Een goede leider? Dat is iemand die er plezier in schept als hij anderen kan laten groeien. Die zijn eigen positie iets minder belangrijk vindt dan de doorsnee aanvoerder.

20

42

Het is de tweede Business Tour (de zevende in totaal) die wij meemaken als mediapartner en dit jaar starten we wederom met twee equipes namens BOB.

Een zomerse spectaculaire BOB borrel in Italiaanse sferen. De ruim 250 gasten werden ontvangen met een drankje en vervolgens kon men het Landgoed per scooter ontdekken.

62


Coverstory

Eurol gaat voor kwaliteit en duurzaamheid!

Passie voor olie... TEKST Erik Endlich FOTOGRAFIE Ebel-Jan Schepers

Vader Johan en zoon Martijn Pfeiffer werken niet: ze beoefenen fanatiek een hobby. Zo zien de managing director respectievelijk director van Eurol Lubricants BV te Nijverdal hun niet aflatende inspanningen om hun kwaliteitsproducten nationaal en internationaal in de markt te zetten. Dat gaat ze goed af, aangezien hun onderneming blijft groeien – crisis of niet. Bevlogen maar bescheiden verklaren ze hun succes. “We blijven groeien en boeken jaarlijks winst: afgelopen jaar is de omzet, ondanks de crisis, nog met 15 procent toegenomen.” licht Johan toe. Dat sommige klanten het moeilijk hebben vanwege de economische recessie, wordt ruimschoots gecompenseerd door aanwas van nieuwe relaties in Nederland en het buitenland. Martijn Pfeiffer: “Onze duurzame kwaliteitsproducten, waaronder dus met name de smeermiddelen maar ook de ruitensproeiervloeistoffen, zijn goedgekeurd en officieel gecertificeerd door vele grote automerken. Aan de achterkant van de fabriek van Eurol Lubricants op het industrieterrein tussen Wierden en Nijverdal is het een af- en aanrijden van grote tankwagens en trucks, die voorzien zijn van de hagelnieuwe huisstijl – een grafische, in rood en blauw weergegeven soort van golf. “Eurol: Premium lubricants” prijkt voorts op de zijkant van de opleggers. Eurol… de auto- en motorsportliefhebber kent het merk vooral van ParijsDakar, waar de naam prominent op door de elementen en snelheid geteisterde supervrachtwagens staan. De extreme omstandigheden waaraan de motoren van deze kostbare trucks worden blootgesteld vormen een gedegen test voor onze smeermiddelen”. Er zijn geen zwaardere beproevingen denkbaar. Hoge temperaturen, de krachten van enorme motoren, het zand…. Maar ook onze drie Ferrari’s van het Eurol Veka Racing Team maken gebruik van de olie van

8

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | o k t o ber 2 0 1 2

Eurol; ze zijn overigens te zien op SBS. Men neemt er in deze voor mens en techniek veeleisende autosport alleen genoegen met de beste smeermiddelen. Wat overigens ook geldt voor de motorsport, waaronder wegraces, motorcross en dragraces, waarin Eurol actief is als sponsor én daarbij natuurlijk gebruikt wordt. En als het daar werkt, werkt het vanzelfsprekend ook in uw motor of machine…”

Export naar meer dan 60 landen Johan Pfeiffer heeft het bedrijf van de grond af opgebouwd door 35 jaar geleden op aanvankelijk bescheiden schaal het enige zelfstandige Nederlandse oliemerk Eurol te beginnen. Aanvankelijk als leverancier van smeermiddelen aan de motormarkt en tweewielerbranche, later volgde de automotive, landbouw, scheepvaart, marine en zo meer.


Inmiddels exporteren wij naar zo’n 60 landen in Europa, het Midden-Oosten, Azië en Noord-Amerika. Wij werken toe naar 100 landen, onder meer door beurzen in Frankfurt, Parijs, Moskou en Dubai te bezoeken. Kortom: wij zoeken de klanten zelf op.” Het succes van Eurol als premium merk is vooral gebaseerd op onderzoek en innovatie. In het eigen laboratorium worden bestaande producten telkens verbeterd, terwijl andere toepassingen ontwikkeld worden. Volgens Martijn worden de technologische ontwikkelingen nauwlettend gevolgd en resulteert dat in innovaties van smeeroliën om te kunnen voldoen aan strenge eisen van brandstofbesparing, lagere uitlaatgas-emissies en langere verversingsintervallen.“Wij stellen onze producten zelf samen en wat er op de verpakking staat zit er ook daadwerkelijk in: de kwaliteit is continue van het hoogste niveau en voldoet aan de meest stringente eisen.” Johan vult aan: “Dat wij als bedrijf nog nooit een claim hebben gehad vanwege motorschade zegt in dat verband natuurlijk genoeg.”

sen. Zowel de technici als de collega’s van sales en marketing en ook wij zelf als directie worden door externe deskundigen getraind, waarbij we leren kritisch naar onszelf te kijken. Dat leidt vaak tot verrassende inzichten en het houdt je scherp. Op den duur rendeert zo’n aanpak. We zijn al eerder gestart met onderdelen van het “World Class Manufacturing” principe. Hier hoort bij dat we onze medewerkers opleiden en bereiden we diverse “Eurol” praktijk trainingen voor. Met behulp van software worden metingen in productie efficiency – en effectiviteit uitgevoerd. Op deze wijze wordt duidelijk waar bottlenecks zijn en kunnen deze worden weggenomen. Met de betrokkenen worden de processen verbetert en komen we gezamenlijk op een hoger plan. Het enthousiasme om telkens te kijken hoe het beter kan en waar wij kunnen groeien: dat noemen wij het Eurol-DNA… Wij prijzen ons gelukkig dat onze medewerkers dat met ons bij zich dragen! Niet voor niets zijn er vele medewerkers die al decennia bij ons werken.”

Het Eurol-DNA

Dynamische huisstijl

Inmiddels biedt het miljoenenbedrijf, dat ISO 9001 gecertificeerd is, werk aan ongeveer 140 medewerkers. Een team van 3 medewerkers zorgen continu voor veiligheid, milieu, kwaliteit en arbo. Waar de producten van Eurol, die naast smeermiddelen als olie en vetten alsmede de ruitensproeiervloeistoffen ook koel-, rem- en metaalbewerkingsvloeistoffen omvatten, steeds worden verbeterd en nieuwe producten ontwikkeld worden, geldt de zucht naar verbetering ook voor het personeel. Martijn Pfeiffer legt uit: “Wij investeren niet alleen in machines en middelen, maar ook in men-

Hoewel Eurol beschikt over een uitstekende eigen ontwerpafdeling is ook bij de ontwikkeling van de nieuwe huisstijl gebruik gemaakt van een extern ontwerpbureau, zodat er met een objectieve en frisse blik naar kon worden gekeken. Volgens Martijn Pfeiffer is dat goed uitgepakt – of beter gezegd: verpakt, want niet alleen de website en de visitekaartjes ondergingen een vernieuwing, ook de verpakking ziet er zeer aantrekkelijk uit en is ergonomisch vormgegeven: “De nieuwe verpakkingslijn oogt inderdaad fraai en de klanten zijn er zeer over te spreken. Door de krachtige en scher-

pe lijnen in het ontwerp, hebben we het gewicht van de verpakking tot een minimum weten te beperken. Maar ook hier geldt, dat wij nooit stilstaan en steeds op zoek zijn naar beter en mooier.” Wie de site van Eurol opent ziet onmiddellijk waarin de huisstijlwijziging heeft geresulteerd. Handig overigens: op de site kun je eenvoudig, na invoering van je kenteken, zien welke Eurol-olie het beste bij je motor past. De “olieadviseur” heet deze tool.

Proberen! Eurol maakt als enige Nederlandse onafhankelijke producent van smeermiddelen een zodanige groei door dat in Rotterdam enorme opslagtanks zijn gehuurd waarin het bedrijf meer dan 2.000.000 liter kwijt kan. Je moet wat als je jaarlijks 35 miljoen liter olie produceert… Naast het merk Eurol produceert het bedrijf ook “private label-oliën”, waarbij het hele proces van ontwerp tot productie door Eurol verzorgd wordt. Misschien niet verkeerd om, in plaats van de motorolie, de antivries en de ruitenvloeistof van de grote en obligate oliejongens te betrekken, de premiumproducten van “onze” Nijverdalse trots Eurol eens te proberen…

Eurol BV Energiestraat 12, P.O. Box 135, 7440 AC Nijverdal – Tel. 0548 - 615165 info@eurol.com – www.eurol.com B U S I N E S S | N U M M E R 4 | o k t o ber 2 0 1 2

9


zakennieuws

ENERGY VALLEY ‘GOUDEN DRIEHOEK’ GENOEMD Energy Valley blijkt in trek bij bedrijven uit de energiesector. Energy Valley is de naam van het platform waaronder de drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe samenwerken om een meer duurzame energievoorziening te krijgen. In het vorige decennium (2000-2010) vestigden zich relatief veel bedrijven uit de energiesector in de noordelijke regio. Dat blijkt uit de ‘Energiemonitor Energy Valley en Regio Groningen-Assen’, die kort geleden is afgerond. Het aantal energiegerelateerde bedrijven in de Energy Valley bedroeg in 2010 3.150; dat betekent een groei van 83% ten opzichte van het jaar 2000. Landelijk was er met 60% ook wel een flinke groei in deze periode te zien, maar deze was toch beduidend minder groot dan in de provincies Friesland, Drenthe, Groningen en het noorden van Noord-Holland, zo melden de eigen onderzoekers van de partijen.

CREATIVITEIT IN SCHIJNWERPERS Alles wat met creatief ondernemerschap te maken heeft staat 8 november centraal tijdens de bijeenkomst TEDxUtrecht. De afkorting van TED is Technology, Entertainment, Design. Het doel is innovatieve oplossingen te tonen die de wereld verbeteren. Een voorbeeld daarvan is de ontwikkeling van de ‘mine kafon’. Met dit apparaat kunnen landmijnen onschadelijk worden gemaakt. Het idee is afkomstig van de Afghaan Massoud Hassani. Hij komt vertellen hoe hij op het idee gekomen is. Een andere spreker is Andrei Herasimchuk, de director of design van het succesvolle Twitter, met meer dan twintig jaar ervaring in het ontwerpen van software.

Mede door de groei die de Energy Valley doormaakt en de voorbeeldige samenwerking, ziet de Europese Commissaris Noord-Nederland als voorbeeldregio voor regionaal beleid. Een dergelijke aanpak zou elders, zo wordt gezegd, ook nagestreefd moeten worden. NoordNederland werd zelfs een Gouden Driehoek genoemd, aldus het Friesch Dagblad.

Waddenfonds moet geld uitgeven sancties opleggen als ze vertraging oplopen. In de afgelopen tijd is 69 miljoen euro toegezegd aan nieuwe projecten. Nadat het kabinet Rutte bezuinigingen doorvoerde en het fonds kortte met 75 miljoen euro, is nog een bedrag over van bijna 500 miljoen euro. Projecten die inmiddels zijn goedgekeurd zijn ‘Kiek over Diek’ en ‘Ruim baan voor vissen in het Waddengebied’.

Kiek over Diek

Tot 2011 zwaaide minister Schultz van Haegen de scepter over het fonds. Toen bleek dat het fonds onder haar leiding het geld maar mondjesmaat uitgaf, gaven de Noordelijke provincies aan zelf de regie te willen voeren. Vanaf 1 januari 2012 is het fonds daadwerkelijk overgedragen aan de provincies. Er kwam echter geen vaart in. Vanaf oktober komt de projectenstroom weer enigszins op gang. Projecten die al wel worden uitgevoerd, lopen vaak vertraging op. Doordat er zo weinig projecten worden aangedragen, zijn de overheadkosten voor het fonds hoog. Zo’n 4,6 miljoen euro gaat verloren. De provincies willen projecten ook

10

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | o k t o ber 2 0 1 2

De provincie Groningen wil een doorgaande fietsroute langs en over de gehele Groningse Waddenzeedijk realiseren, van 'Lauwersoog tot Dollard tou'. Met de route wil men de bijzondere natuurlijke, landschappelijke en cultuurhistorische rijkdom van de Groninger kust ontsluiten en zichtbaar maken.

Vissen in het Waddengebied Dit geld, ruim 6 miljoen, daalt neer in de drie Wadden provinciën is dan ook een waddenbreed project van de gezamenlijke waterschappen in het hele waddengebied. Doel is het realiseren van vismigratievoorzieningen en andere voorzieningen waardoor knelpunten op het gebied van vismigratie tussen Waddenzee en het achterland worden opgeheven (incl. inrichting van natuurvriendelijke oevers etc.).


PRIJSVRAAG VOOR TOEKOMSTVISIE NOORD-NEDERLAND De provincies Drenthe, Fryslân en Groningen stellen gezamenlijk een nieuwe ruimtelijke economische visie op. Deze zogenaamde Noordervisie 2040 komt tot stand met inbreng van inwoners en deskundigen. Zij kunnen meedoen aan een prijsvraag waarin zij aangeven hoe zij de toekomst en kansen van het Noorden zien. Welke kant moet het op met de ondernemers? Hoe gaan we om het milieu, klimaat en bereikbaarheid? Hoe richten we de ruimte in? De drie provincies nodigen inwoners en deskundigen uit voor het geven van hun visie hierop.

verbeeldt. In de prijsvraag voor burgers vragen de drie provincies om een persoonlijk verhaal van maximaal 400 woorden waarin concrete ideeën worden beschreven die nu al bijdragen aan een betere toekomst van Noord-Nederland. Voor beide prijsvragen zijn waardecheques te winnen die men kan inzetten om het ingediende idee te helpen realiseren. Meedoen aan de prijsvraag kan tot 14 oktober 2012. Meer informatie hierover is te vinden op www.noordervisie2040.nl.

De bestaande Strategische Agenda voor Noord-Nederland 2007-2013 loopt af. Deze moet worden vernieuwd om beter aansluiting te krijgen op landelijke en Europese agenda’s en bijbehorende subsidiemogelijkheden. De Noordervisie leidt tot een nieuwe uitvoeringsagenda voor de periode 2013- 2020 waarbij een doorkijk wordt gemaakt naar 2040.

Meedoen Het project start met twee prijsvragen; één voor inwoners van Groningen, Drenthe en Fryslân en één voor deskundigen. De provincies vragen aan deskundigen een essay van maximaal 5000 woorden te schrijven die het Noorden in het jaar 2040

Schildersbedrijf Elzinga mag onderzeeër spuiten

Crisis trekt wissel op innovatie

Schildersbedrijf Elzinga uit het Friese Jirnsum heeft de Europese aanbesteding voor het spuiten van de 80-meter lange marineduikboot Hr. Ms. Tonijn.

De aanhoudende crisis zorgt ervoor dat bedrijven minder investeren in innovatie en ontwikkeling. Dat maakte de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bekend. In het crisisjaar 2009 spendeerden bedrijven 4,5 procent minder aan onderzoek en ontwikkelingen. Ook daalden de investeringen in innovatie. De OESO verwacht dat die investeringen ook maar mondjesmaat zullen stijgen, zolang de financiële onzekerheid aanhoudt. Volgens de OESO heeft Nederland een goede kenniseconomie, maar wordt er te weinig geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. In 2010 was dat 1,85 procent van het bruto binnenlands product en dat wordt gezien als betrekkelijk laag. Het nivo is vergelijkbaar met dertig jaar geleden. Ook heeft Nederland minder onderzoekers aan het werk dan andere landen. De uitgaven voor innovatie zijn in Azië wel gestegen. Groeimarkten als China, India en Zuid-Korea zagen die uitgaven stijgen met tientallen procenten.

De Hr. Ms. Tonijn, die sinds 1994 in het Marinemuseum in Den Helder ligt, zal eerst gestraald worden en daarna opnieuw zwart worden gespoten. Een deel van dit werk zal Elzinga uitbesteden aan onderaannemers. Het is niet de eerste keer dat het 152-jarige schildersbedrijf een grote klus uitvoert voor defensie. Eerder spoot het bedrijf al 530 legertrucks en ook een F15 straaljager uit het museum op de vliegbasis Soesterberg werd door het bedrijf van een conserverende laag voorzien.

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | o k t o ber 2 0 1 2

11


Export

Johannes Reef (DNL-contact) en Jan Oostenbrink (Euregio/VNDU):

Ondernemers missen orders door ondermaatse kennis Duits Tekst: Gerda Remmers

De nauwe verstrengeling van de Nederlands/Duitse economieën maakt een soepele onderlinge communicatie cruciaal. Juist op dat punt laten Nederlanders het steeds meer afweten. Vooral Nederlandse mkb-ondernemers overschatten hun Duitse taalvaardigheid en onderschatten de culturele verschillen met Duitsland. Als gevolg daarvan missen ze potentiële zakelijke kansen. Ons land loopt zo naar schatting 8 miljard euro mis.

Jan Oostenbrink

Jan Oostenbrink, adjunct-directeur van de Euregio en directeur van de Nederlands/ Duitse werkgeversorganisatie VNDU en als zodanig onder meer betrokken bij grensoverschrijdende subsidiëring van en samenwerking bij innovatieve ontwikkelingen en activiteiten voor ondernemers, ervaart het probleem vrijwel dagelijks. Hij betreurt de ondergeschikte positie van het vak Duits in de onderwijsprogramma’s van het middelbaar onderwijs, die de laatste tien jaar heeft geleid tot een grote achteruitgang van de kennis van het Duits en het aantal studenten dat Duits studeert. “Alleen al in Münster studeren meer Duitse studenten Nederlands dan in ons héle land Duits studeren. Als je dan kijkt naar de statistieken (zie kader, GR) hoe nauw wij verbonden zijn met en afhankelijk zijn van Duitsland, dan vind ik dat een heel slechte zaak. Er zit structureel iets fout.”

Only in English Anderzijds signaleert Oostenbrink dat internet, ict en hightech business eigenlijk ‘only in English’ communiceren. “Onderliggende vraag is hoe je de Duitse taal en cultuur als aantrekkelijk kunt verkopen voor de doelgroep van de jeugd. Het spreken van en durven omgaan met het Duits ontbreekt steeds

12

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | o k t o ber 2 0 1 2

meer bij Nederlanders. Ik zie dat ook in de Euregio bij Nederlands/Duitse samenwerkingsprojecten in de hightech en medisch technologie waar kennisinstellingen en bedrijven samenkomen.” Steeds vaker is Engels de voertaal, zeker bij innovatieve bedrijven, universiteiten en hogescholen, en als die taal aan beide kanten goed wordt beheerst, is er in feite geen probleem.

No Englisch & kein Deutsch Problematischer vindt Oostenbrink echter de situatie bij het meer traditionele MKB, waar ondernemers het Engels doorgaans minder goed beheersen. Als zij over de grens naar Duitsland willen om een product te verkopen, een handelspartner te zoeken, een kantoor te beginnen of actief te worden in de bouw worden zij vaak door schade en schande wijs en blijkt het Duits toch ingewikkelder en de cultuur daar toch anders dan verwacht. Dit is ook de ervaring van Johannes Reef, directeur van DNL-contact, een bureau in Steinfurt dat Nederlandse bedrijven adviseert en begeleidt bij het zakendoen in Duitsland en omgekeerd ook Duitse bedrijven die in Nederland actief willen worden. Reef noch Oostenbrink durft te zeggen hoeveel de zakelijke schade exact is, maar beiden


daarop voor. Maar als het om Duitsland gaat onderschat men die verschillen vaak en bereidt men zich dus onvoldoende of überhaupt niet voor. Dat is de grootste fout die men kan maken, want dat is meestal de reden waardoor contactpogingen mislukken. Dat is jammer.” Anders dan in Nederland zijn bepaalde branches nog zeer formeel, met duidelijke hiërarchische drempels en ook de flexibiliteit in het zakendoen is in Duitsland soms kleiner dan in Nederland. En wie Herr Dr. Heinrich Müller bij een tweede ontmoeting al begroet met ‘Hallo Heinrich, wie geht’s dir’ slaat volgens Oostenbrink de plank goed mis.

Vele kansen

Johannes Reef

zijn ervan overtuigd dat de slechte talenkennis leidt tot het afkappen van relaties, misverstanden en ongepastheden.

Zelfoverschatting Veel ondernemers overschatten hun taalvaardigheid in het Duits. Steenkolenduits kan wel op de camping, vindt Reef, maar is onvoldoende voor het zakelijk verkeer of een discussie over zakelijke of technische details en maakt bovendien een verkeerde of slechte indruk. Oostenbrink signaleert dat de communicatie bij grensoverschrijdende bedrijfsbezoeken (die overigens goed worden bezocht) vaak met pijn en moeite verloopt. Het bureau van Reef profiteert daar in feite van en neemt bij zakelijk overleg naast de rol van adviseur steeds vaker ook een rol als tolk in. Hoe dichter bij de grens en hoe ouder de persoon, hoe beter men het Duits nog beheerst; de Duitse taalbeheersing valt in Oost Nederland dus nog mee. Minstens zo belangrijk vinden beide heren echter een goede kennis van en voorbereiding op de culturele verschillen. Juist omdat Duitsland zo dichtbij is en de grenzen toch vervagen worden volgens Reef de culturele verschillen met Duitsland vaak onderschat. “Wie naar China of Rusland gaat, beseft wel dat de cultuur daar anders is en bereidt zich

De Duitse economie heeft echter volgens Reef en Oostenbrink ook veel soms onderschatte voordelen. Zaken worden nauwkeurig en exact uitgevoerd, met Deutsche Pünktlichkeit, het niveau van wetenschap, technologie en bedrijfsleven is uitstekend en de afzetmarkt is enorm. Het belang van de Duitse economie wordt in Nederland nogal ondergewaardeerd, vindt Oostenbrink. “Ik houd ondernemers vaak voor dat alleen Noordrijn-Westfalen al 18 miljoen

inwoners heeft en dat Münster een ‘stadje’ is van bijna 300.000 inwoners met de een van de grootste universiteiten van Duitsland. Alleen, wij hebben dat op een of andere foute manier niet in ons blikveld. Aan handelscontacten, kennis, opdrachten en samenwerkingsmogelijkheden valt er veel te halen.” “En ondanks de verschillen passen de Nederlandse en Duitse zakelijke cultuur goed bij elkaar”, vult Reef hem aan. Bedrijven en kennisinstellingen die meedoen aan grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten, waarvoor zij Interreg-subsidies ontvangen en begeleid worden door onder meer Syntens, zijn doorgaans enthousiast over de kansen. Onder andere op het gebied van mechatronica loopt er momenteel zo’n samenwerkingsproject gericht op innovaties in het MKB. Gezien de kleine omvang van Nederland is het economisch belang van ons land voor de Duitse economie volgens Reef “waanzinnig groot”. Maar als we het bovenstaande ter harte nemen, kan het dus nog beter.

NEDERLANDS/DUITS HANDELSVOLUME NUMMER 2 WERELDWIJD Duitsland is veruit de belangrijkste handelspartner van Nederland voor zowel uitvoer als invoer. In 2010 bedroeg het handelsvolume tussen beide landen 132 miljard euro; het één na grootste volume tussen twee landen wereldwijd na dat tussen VS en Canada. Ruim 2000 Nederlandse bedrijven hebben dochterondernemingen in Duitsland. Omgekeerd is ook Nederland voor Duitsland van groot belang, vooral voor de doorvoer vanuit Rotterdam. In 2010 exporteerde Duitsland voor 63,2 mrd euro aan goederen naar Nederland, waarmee Nederland op de derde plaats van belangrijkste handelspartners van Duitsland staat (na Frankrijk: 90,7 mrd euro en VS: 65,6 mrd euro). Dit betreft vooral farmaceutische en chemische producten, voedingsmiddelen, auto’s, auto-onderdelen en machines. Nederland exporteerde in 2010 voor 68,8 mrd euro goederen naar Duitsland. Daarmee is Nederland de één na belangrijkste exporteur naar Duitsland (na China). De belangrijkste Nederlandse producten op de Duitse markt zijn cokes- en aardolieproducten, chemische en elektronische producten alsook aardolie en aardgas, agrarische producten en voedingsmiddelen. Meer informatie: www.euregio.nl, www.vndu.nl en www.dnlcontact.nl

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | o k t o ber 2 0 1 2

13


Het verschil

Moeilijk = mogelijk!

Events in Twente – voor de mooiste avonturen met uw bedrijf Tekst erik Endlich Fotografie Ernst Jan van Pel

Jeroen Ottink is een Tukker – en dat wil hij weten ook. Een man dus die meer van het poetsen dan het praten is, hoewel hij als medewerker van Events in Twente zijn bedrijf goed weet te promoten. Wat dunkt ons niet lastig is, want wie voor bedrijven zo ongeveer alles in huis heeft om het personeel een onvergetelijk bedrijfsuitje te bezorgen, zal geen moeite hebben om mensen blij te maken. Onder alle omstandigheden, zo blijkt.

Het kantoor in de Hengelose villa aan de Enschedestraat 128 staat vol foto’s met blijde gezichten. De één zit in een klassieke rallyauto, een ander grijnst vanuit de cockpit van een dubbeldeks vliegtuig, op een andere foto staan kennelijke levensgenieters met een glas in de hand. Onwillekeurig denk je: mooi vak – evenementen organiseren. Dat genereert doorgaans een hoop vrolijkheid en dat is natuurlijk al de helft van de verdienste. Dat er meer aan vast zit dan een tent en wat bijzondere vervoermiddelen maakt Denekamper Jeroen Otttink duidelijk: “Wat ons onderscheidt van andere organisatoren van bedrijfsuitjes is dat wij niet locatieafhankelijk zijn en heel snel kunnen schakelen. Wilt u alles wat opblaasbaar is – denk aan een zeskampachtige stormbaan, groot zwembad, glijbaan of pak ‘m beet boksring – dan kunnen wij dat overal neerzetten. Wat ons betreft in je achtertuin of midden in een bos. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de solexen, kevers of kickbikes. En als het weer ineens tegenzit dan veranderen wij de buitenactiviteit zo nodig dezelfde dag nog in bijvoorbeeld een indoor spelshow. Je kunt rustig stellen dat wij ontzorgen. ”

14

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober o k t o ber 2 0 1 2

Zóveel pracht en praal Er is in Twente een hoop te doen legt Jeroen Ottink uit: “De kwestie is alleen, dat niemand al die activiteiten aan elkaar koppelt, daarvoor is er misschien teveel diversiteit. Wij doen dat wel. We beschikken over een enorm netwerk. Dat ligt, zeg maar, tussen Deventer en Osnabrück.” Als we hem vervolgens confronteren met wat door de buitenwacht als typische Tukkerse bezigheden wordt beschouwd – boerengolf, klootschieten, op stap met de huifkar – dan reageert hij geprikkeld: “Ach, er is zóveel pracht en praal in deze streek, er is hier veel meer te doen. Daarbij staan wij niet stil en maken gebruik van nieuwe technieken en vervoermiddelen. Om eens wat te noemen: onlangs hebben wij in Almelo en in Ootmarsum groepen met een GPSapparaatje op pad gestuurd om de omgeving te verkennen. Daarbij moeten ze interactief vragen over de stad beantwoorden en opdrachten doen. Men was heel enthousiast: het is ook nog eens bijzonder leerzaam want je komt veel te weten over bijvoorbeeld de historie van die plaatsjes. Een succesnummer dus. Laatst hebben wij een personeelsuitstapje

Jeroen Ottink

naar Berlijn geregeld – ook dat doen wij. Met allerlei vervoersmiddelen op stap, zoals onlangs met Staatsbosbeheer, is ook dikke pret natuurlijk.”

Gemotiveerde medewerkers Dat veel bedrijven last hebben van de crisis en voor bedrijfsuitjes wat minder te besteden hebben wordt door Events in Twente begrepen,zo licht Jeroen toe: “Ondernemingen en instellingen hebben


wel door hoe belangrijk een personeelsfeest of teambuildingactiviteit is. Je wilt immers gemotiveerde medewerkers of zorgen dat de neuzen dezelfde kant op wijzen. Maar we kunnen er niet omheen dat we in een crisis zitten. Wij regelen dat een bedrijf met de helft van het gebruikelijke budget uit kan! Kijk: vaak begint en eindigt een bedrijfsuitje in de horeca. Dat is een flink hap uit het budget, maar wij kunnen met bijvoorbeeld een opblaasbare dome en een door ons geregelde catering voor aanmerkelijk minder kosten voor het natje en het droogje zorgen. En in plaats van een grote dansavond kunnen wij een geweldige spelshow regelen, of wat anders. Wij hebben bijna oneindig veel mogelijkheden. Dát is onze kracht: wij denken creatief met de klant mee en daarbij geldt ons motto: moeilijk is mogelijk! Verder zijn details vaak belangrijk, door onze ervaring weten wij bijvoorbeeld dat je soms voor regenponcho’s of damestoiletten moet zorgen.”

Het grotere geheel

Twente Beweegt

“Heb je die andere bordjes voor onze gevel gezien?” vraagt Jeroen Ottink, alsof de rollen omgedraaid zijn – jazeker, het is ons niet ontgaan. “Die ondernemingen werken achter de schermen nauw met ons samen. “Twenthe Promotions & Events” heeft de kennis en materialen om allerlei evenementen en activiteiten te organiseren. “Bcause” echter koppelt evenementen en concepten aan een maatschappelijk doel. Denk aan bedrijven die bouwen aan de interne organisatie en daarbij de handen uit de mouwen steken door in de natuur of

Events in Twente is een commerciële onderneming, maar maatschappelijk geëngageerd zijn ze ook, aldus Jeroen: “Zo zijn wij de vaste partner van Cliniclowns en verzorgen wij alle faciliteiten rond de zogeheten Rode Neuzen Loop, die op 7 oktober bij de UT in Enschede wordt gelopen en waarvan de opbrengst naar Cliniclowns gaat. Ook is Jeroen betrokken bij Wonderryck Twente: in het vroegere museum Natura Docet in Denekamp wordt er een belevingsmuseum en een landschapscentrum gerealiseerd, met onder meer een zogenaamd “Funky forrest” voor kinderen: een uniek verhaal! Hij zorgt als mededirecteur dat het project, met veel nieuwe bedrijfsactiviteiten en promotie, gereed gaat zijn voor de opening medio 2013. De organisatie rond Twente Beweegt, dat hier in Hengelo is gekoppeld aan fietsen, wandelen of estafetteloop, staan we ook bij. De opbrengst gaat naar De Nije stichting, voor mensen die zelf of in hun omgeving te maken hebben met kanker. Aan dat soort initiatieven willen wij graag onze naam koppelen.” Events in Twente kan veel, zo leert ook een blik op hun site. Overweldigend is het aantal outdoor- en indooractiviteiten. Een snoepwinkel voor wie zijn personeel eens verrassen wil…

Wij ontzorgen, ook bij een beperkter budget

bij bijvoorbeeld een zorgboerderij goed werk te verrichten. “De Aanleiding” heeft zich gespecialiseerd in bijvoorbeeld relatiemanagement en business events en “Uw eigen wereld” is een onderneming die weer de knowhow en ervaring heeft in het vinden van bijzondere locaties voor evenementen en dergelijke. Als een bedrijf aan Events in Twente vraagt iets te organiseren, dan kan het dus heel goed zijn dat wij dat in samenwerking met één van genoemde zusterbedrijven doen. Zo kunnen wij een totaalpakket leveren. Nee – dat kost natuurlijk niets extra’s.”

Events in Twente Enschedesestraat 128, Postbus 832, 7550 AV Hengelo (O) – Tel. 074 – 2502888 info@eventsintwente.nl – www.eventsintwente.nl

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober o k t o ber 2 0 1 2

15


INnovatie

OMALA zet in op nieuwe incubator voor Flevoland

Van innovatie naar business Tekst Niek donker Fotografie Frans Davids

Flevoland, land van doeners, innovatieve denkers en aanpakkers. Het zit allemaal in de genen van de polderbewoners. Die kracht wil OMALA benutten bij de ontwikkeling van Airport Garden City. Op 12 september stond het Agora Theater in Lelystad daarom in het teken van kiezen voor innovatie en samenwerking. Welkom bij de Community of Talents. Community of Talents is 4 jaar geleden opgericht op initiatief van het Ministerie van Economische Zaken met als doel om in cocreatie innovatiebeleid te maken via internet. Community of Talents is een online netwerk dat actief is op sociale platforms als Linkedin, Facebook, Twitter en Tumblr. Ondernemers, partners, wetenschappers en ambtenaren ontmoeten elkaar, stimuleren, wisselen gedachten en ideeën uit, vormen partnerschappen en creëren daarmee waarde. Ideeën en technologie worden omgezet in producten en diensten, die succesvol vermarkt kunnen worden.

Flevoland heeft een sterke band met hoogwaardige kennis en technologie

Incubator De maatschappelijke uitdagingen in deze tijd zijn enorm, de economie hapert en de overheid trekt zich verder terug. Dat biedt volop ruimte voor innovatieve ondernemers, die oplossingen ontwikkelen voor de uitdagingen van nu, zoals de vergrijzing, de stij-

16

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | o k t o ber 2 0 1 2

gende kosten van de gezondheidszorg, de uitputting van natuurlijke energiebronnen, wereldwijde voedseltekorten en de vervuiling van het milieu. Met Community of Talents is een crowdsourcing-omgeving ontstaan waar allerlei ondernemende talenten, financiers en anderen elkaar ontmoeten, helpen en versterken. Naast online discussies worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd. Op initiatief van OMALA was het dit keer de beurt aan Flevoland. OMALA steunt als innovatief ontwikkelaar Community of Talents en ziet mogelijkheden voor een nieuwe business incubator op of rond Airport Garden City. Flevoland blijkt door de jaren heen een kraamkamer voor innovaties, onder meer op

het gebied van de lucht- en ruimtevaart. OMALA ziet die sector als kansrijke bron voor meer duurzame werkgelegenheid. OMALA’s Serge Hollander schetst de mogelijkheden voor een tweede incubator op lucht- en ruimtevaartgebied naast Noordwijk, vestigingsplaats van ESA Estec. “Flevoland en zeker Lelystad heeft een sterke band met die hoogwaardige kennis en technologie, zodat we van daaruit verder kunnen ontwikkelen met ondernemers in het MKB. Flevoland heeft niet alleen het vermaarde NLR (Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium) in Marknesse, het succesvolle Geomatica park en diverse gespecialiseerde bedrijven in de composietsector, maar beschikt ook over de specifieke kennis van verschillende luchthavenbedrij-


ven en het Aviodrome. Een logische plek voor duurzame innovaties, onder meer in de lucht- en ruimtevaart en een uitstekende aanleiding om Community of Talents dit jaar in de Agora in Lelystad te houden.”

met goede plannen, die het verdienen om door te breken. Juist de combinatie van crowdfunding en crowdsourcing biedt mogelijkheden in denk- en daadkracht om businessplannen te verbeteren, en daarnaast is er voor de beste plannen geld beschikbaar in de vorm van een stimuleringspakket. De deelnemers leggen zelf ook een startbedrag in voor de top 3 van de beste plannen, en dat is uniek en ook een van de redenen dat Economische Zaken meedoet. Dit event is dan ook een showcase voor incubatie. Duurzaam pionieren past in de polder, dat wordt breed erkend.”

Inspiratie

Duurzaam pionieren Pim de Bokx van Community of Talents ziet de bijeenkomst in de Agora als een goed moment voor ondersteuning van een specifieke regio. “De voorgaande jaren was de opzet van de bijeenkomst van Community of Talents breder, deze keer zetten we duidelijk in op deze regio. Kunnen we Flevoland, innovatieve MKBondernemers en anderen bij elkaar brengen en ze een stap verder helpen met duurzame ideeën en producten op de themagebieden agro-food en veiligheid, vitaal ouder worden, duurzaam wonen, levenslustige wijken, energiezuinig transport, of toepassing van lucht- en ruimtevaart technologie in het dagelijks leven, dat is de uitdaging. Er lopen in Flevoland genoeg mensen rond

Een van de sprekers op de Community of Talents bijeenkomst van 12 september was Niels Eldering van ESA Estec, het internationaal vermaarde kennisrijke ruimtevaartcentrum in Noordwijk. Hij kwam naar Flevoland met een presentatie van diverse spin-offs, die hun bestaan danken aan de lucht- en ruimtevaarttechnologie. Noordwijk is door de Nederlandse overheid aangewezen als incubator op dat specifieke gebied. Eldering kon als inspirator en vanuit zijn kennis de nationale en internationale trends aangeven en de enthousiaste ondernemers en anderen van advies voorzien. Lucht- en ruimtevaart is een kennisrijke en innovatieve sector, biedt die ook kansen voor de Flevopolder? Eldering wijst er op dat de Nederlandse overheid en ESA momenteel geen plannen hebben om een tweede gebied naast Noordwijk voor ruimtevaart spin-off en incubatie aan te wijzen, maar het is goed te zien wat er hier in Flevoland allemaal gebeurt, welke

bedrijven hier zitten, dus ook welke bouwstenen er al aanwezig zijn in deze regio. “De kennis op het terrein van ruimtevaart is internationaal in de breedte aanwezig, dus het gaat er vooral om welke verbinding er lokaal gelegd kan worden, en of er lokaal ondernemers zijn die er mee aan de slag zijn of willen en of er een kennisclub in die regio zit die ondernemers kansen biedt. Het adagium ‘Think Global, Act Local’ is hierbij zeker van toepassing.”

Unieke kracht Als bewijs van die stelling en als toonbeeld van krachtige innovatie sprak Marcel Oud van 3D-Metal Forming. Het bedrijf, een spin-off van TNO in Rijswijk, vestigt zich in de loop van 2013 in Lelystad. 3D-Metal Forming past wereldwijd unieke methoden toe om materialen en metalen te vervormen en te verbinden. Daarmee maakt het bedrijf naam in de architectuur, de energiemarkt en de vliegtuigindustrie. 3D-Metal Forming slaagt er in om grote componenten in complexe, dubbelgekromde vormen uit een stuk te maken en materialen als bijvoorbeeld koper en staal naadloos en zonder lassen te verbinden. 3D-Metal Forming was als unieke en innovatieve wereldspeler een aansprekende gast bij Community of Talents, een inspirerend voorbeeld voor menig start-up en een trekker voor andere innovators in Flevoland.

OMALA, Ontwikkeling Maatschappij Airport Lelystad Almere Pelikaanweg 44, 8218 PG Lelystad Tel: 0320-820216 Email: info@omala.nl www.omala.nl B U S I N E S S | N U M M E R 4 | o k t o ber 2 0 1 2

17


ontwikkeling

Een krachtige bijdrage aan de Regio Zwolle

De Nieuwe Hanze... Toen de donkere middeleeuwen door de opkomende steden, de florerende handel en de zelfbewuste individuen ten einde liepen, ontwikkelde zich aan de Oostzeekust een verbond van Hanzesteden. Internationale handel was het doel en de Hanze werd gedragen door ondernemers met visie en stedelijke bestuurders met ambitie. Het verbond breidde zich uit over grote delen van Noord- en Noordwest Europa. De steden aan de IJssel vormden een belangrijke kern van het Hanzeverbond. De Hanze bracht economische welvaart, internationale contacten en een bloei van cultuur en wetenschap. Armoede, geslotenheid en repressie maakten plaats voor internationalisme, nieuwsgierigheid en brede maatschappelijke ontwikkeling. De Renaissance en de Verlichting gloorden. Kampen, Zwolle en Deventer werden spin in een dynamisch internationaal handels- en kennisweb. Zij groeiden uit tot prachtige, welvarende steden. Hun schoonheid heeft de eeuwen getrotseerd en ook hun economische dynamiek is onverkort aanwezig gebleven. Sterker nog. In het bijzonder de regio Zwolle heeft zich ontwikkeld tot één van de meest succesvolle economische regio’s in Nederland en zelfs Europa. De succesfactoren: perfecte verbindingen, ondernemerschap en bestuurlijke kracht zijn onverkort de dragers van voorspoed en ontwikkeling. Door de aankoppeling van de Hanzelijn, de ontwikkelingen op het gebied van wetenschap (Polymer Science Park en de nieuwe Isala Klinieken), Cultuur (Museum de Fundatie) gloort een kwantumsprong die de conceptuele continuïteit van het Hanze gedachtengoed op een ongekend hoog niveau in de regio Zwolle zal borgen: de Nieuwe Hanze.

De Hanzelijn verbindt de regio Zwolle via het nieuwe land met Amsterdam. Daarmee is Zwolle, een stad met optimale landelijke ligging aan de A28, het tweede spoorwegknooppunt van het land. Veel (inter)nationale bedrijven zijn er gehuisvest. Door dit gezonde ondernemersklimaat en door krachtig en dynamisch in de regio met elkaar samen te werken staat Zwolle, volgens recent onderzoek van het weekblad Elsevier, nummer twee op de ranglijst van economisch best presterende gemeenten van Nederland. Ook in de atlas voor Gemeenten scoort Zwolle jaarlijks in de top als woon – en werkgemeente. En tevens behoort de regio Zwolle tot de top 3 van Nederland.

ondernemende regio Zwolle een ondernemerscongres. De datum is (toepasselijk) 12-12-12, het thema is (uiteraard) Nieuwe Hanze. Topsprekers, waaronder de heer Bernard Wientjes. Excursies en workshops zullen de Nieuwe Hanze en de kracht van de regio op verschillende manieren belichten. De toekomst van de regio vraagt om verbindingen. Door adequaat inspelen op economische en culturele initiatieven uit de regio en die verbinden aan de (inter)nationale agenda, kan de beweging van ‘de Nieuwe Hanze’ een krachtige bijdrage leveren aan de Regio Zwolle, de positie van Noord-Oost Nederland en de BV Nederland. 12-12-12 is het startpunt van deze ontwikkelingen.

De officiële opening van de Hanzelijn is op 6 december. Op 8 december wordt de lijn opengesteld voor het publiek en zijn er talrijke festiviteiten op en rondom de Hanzelijn. Ter ere van de opening van de Hanzelijn en om de kwantumsprong te markeren, organiseert de

De Nieuwe Hanze biedt kansen en dat laat het ondernemerscongres zien. Congres De Nieuwe Hanze 12 december 2012 Theater de Spiegel Zwolle Kijk voor meer informatie op www.denieuwehanze.nl

ProRail/Ben Vulkers B U S I N E S S | N U M M E R 4 | o k t o ber 2 0 1 2


Najaars o p ru imin g o f grot e s ch o o n ma a k in het v o o rjaar?

Het lijkt er soms op dat opruimen of schoonmaken aan een jaargetijde gebonden is. Maar niets is minder waar! Tweelingenlaan 25 7324 AP Apeldoorn 055 - 368 33 88 info@keusschoonmaak.nl www.keusschoonmaak.nl

Tweelingenlaan 25 7324 AP Apeldoorn 055 - 540 15 95 info@gssbv.nl www.gssbv.nl

Keus Schoonmaak en Diensten zorgt, professioneel, het hele jaar door voor een schone en frisse werkomgeving bij bedrijven of instellingen. Wij proberen, als moderne dienstverleners met tradionele normen en waarden, bij te dragen aan een prettige sfeer en de prestaties van uw mensen zonder daarbij onze maatschappelijke verantwoordelijkheden uit het oog te verliezen. Interesse in seizoensongebonden schoonmaak door betrokken vakmensen? Bel ons: 055 - 368 33 88 Of bezoek onze vernieuwde website: www.keusschoonmaak.nl


leiderschap

Authentiek gedrag moet volgens Bas Blekkingh voorop staan

‘Een goede leider kan anderen laten groeien’ Tekst thijs wartenbergh Fotografie Focus Fotografie Lassche

Een goede leider? Dat is iemand die er plezier in schept als hij anderen kan laten groeien. Die zijn eigen positie iets minder belangrijk vindt dan de doorsnee aanvoerder. Deze persoon heeft bovendien een langetermijnvisie en geeft de voorkeur aan het woord ‘creatie’ in plaats van ‘angst’. Die duizendpoten bestaan, volgens Bas Blekkingh.

Het bedrijf van deze ondernemer heet ‘Authentiek Leiderschap’, hij is auteur van het boek met dezelfde titel, coacht samen met zijn collega's het hogere segment leidinggevenden en doceert bovendien parttime, ja, het kan bijna niet anders, authentiek leiderschap aan Nyenrode Business Universiteit. Bij wie kunnen we beter aankloppen als het om voormannen en voorvrouwen gaat van de troepen, die de volgers de goede richting moeten wijzen in hun zoektocht naar de juiste werkwijze? Hij bestiert zijn bedrijf in Lage Vuursche, een idyllisch startpunt voor een wandeling in de lommerrijke omgeving. Naast en boven een gezellig etablissement, prettig om af en toe even naar af te dalen, alleen of met een klant… ‘Troepen’ De verwijzing naar ‘de troepen’ is in het geval van Blekkingh niet zo vreemd. Hij heeft zijn opleiding gedaan bij de KMA (Koninklijke Militaire Academie). Het was in de tijd dat er nog dienstplicht bestond. Hij zou uiteindelijk, na te zijn opgeroepen, negen jaar verbonden blijven aan de landmacht. De KMA-studie was een combinatie van bedrijfskunde, logistiek, sociologie en psychologie. Daarnaast werd hij in zijn opleiding 'opeens baasje van zijn collega's'. En dat

20

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

is niet altijd even makkelijk. Blekkingh behoorde tot de eerste lichting met een wetenschappelijke attitude. Hij kreeg, uiteindelijk, de mogelijkheid om leidinggevenden op te leiden. Welke ervaring deed u op tijdens die opleiding? “Ik ontdekte dat ik leidinggeven heel leuk vond en wel zó leuk dat ik al gauw zei: ‘Dit wordt mijn beroep’. Het was dan ook niet zo vreemd dat ik na negen jaar, in 1993, de overstap naar het bedrijfsleven maakte en drie jaar later een eigen bedrijf begon in leiderschapsontwikkeling.” Waarschijnlijk zat dat leidinggeven, ‘de baas spelen’, even oneerbieding gezegd, er al een beetje in bij u. “Ja, dat denk ik wel. Ik was altijd wel aanwezig in een gezelschap. Ik hoefde niet tweemaal met een deur te slaan om te laten merken dat ik binnen kwam. Ik was vaak het middelpunt door grappen die ik maakte en pakte snel de leiding. Ik hield ook wel van doorzetten. Niet gauw opgeven. Dat is volgens mij ook wel een goede eigenschap als je anderen voor moet gaan. Ik zat op wedstrijdroeien en daar vielen ook termen als ‘over het dooie punt heen raken’, ‘doorzetten’, ‘niet opgeven’. Ik wilde iets avontuurlijks, niet iets saais. Leidinggeven paste daar goed

in. Je kon anderen bepaalde aanwijzingen geven en een bepaalde vorm van verantwoordelijkheid nemen. Een, voor mij, aardige combinatie.” Wat voor soort leider was u? “Ik gaf anderen graag de gelegenheid om mee te denken. Een vraag als ‘Hoe gaan ‘we’, met de nadruk op we, dit invullen?’

Er moet duidelijk naar een bepaald punt aan de horizon worden toegewerkt

was bij mij niet vreemd. Ik vertrouw bij voorbaat iedereen. Dat is het uitgangspunt. Waar wij moeten uitkomen is wél kristalhelder. Er is een grote mate van vrijheid, maar er moet duidelijk naar een bepaald punt aan de horizon worden toegewerkt. Gaat dat niet, of gebeurt dat onvoldoende, dan heeft zo iemand een probleem.” Was dat in die tijd gewoon, die


aspecten van wederzijds vertrouwen en een bepaalde vrijheid van handelen geven? “Rond de jaren 90, eind 1989, stelde het leger ‘een nieuw leiderschapsprofiel’ op, met deze facetten. Dat sprak mij aan. Zo wilde ik dat ook. Het was overigens voor veel kaderleden wel een schok. Die vonden de good old hierarchie wel makkelijk.” Welke valkuilen zijn er voor een leider? “Het mooiste is dat je vanuit je authenticiteit werkt, écht bent. Dat je vanuit een missie werkt, vanuit je diepste drijfveren, om het zo te zeggen. Dat je niet je ego voorop stelt, dat je je dus niet hoeft te forceren. Bij sommige leiders krijgt het ego teveel de voorrang, omdat men met name leuk, goed, krachtig of slim gevonden wil worden. Dat breekt zo iemand uiteindelijk op. Dat is de grootste valkuil.” Hoe komt dat naar voren? “Ik merk dat ik nogal eens klanten/cliënten krijg die na een aantal jaren zichzelf een beetje kwijt zijn, veelal rond de midlife-periode. Dan wordt de vraag nogal eens gesteld: waartoe zijn wij op aarde, c.q. waarom ben ik op aarde? Leiders vragen zich hardop af: de manier waarop ik werk, is dat nu wat ik zoek? Ik ben succesvol, verdien een goed inkomen, heb een mooi huis, auto, leuk gezin, echt gelukkig in mijn werk ben ik echter niet. Ik heb er geen lol meer in. Met name tegen dat facet lopen nogal wat leiders aan.” Wat helpt dan? “Ik probeer de betrokkene er dan van te B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

21


leiderschap

doordringen dat hij/zij gelukkiger wordt als zijn medewerkers de gelegenheid krijgen beter te worden, te groeien. Samen dingen creëren vanuit een missie geeft een goed gevoel. Sommige leiders vinden het enigszins gênant om dat te zeggen: het klinkt nogal soft, vinden sommigen. Maar daar moet je dan maar overheen stappen. Over het algemeen is geluk belangrijker dan succes. Dat iemand met name zijn ego inzet komt omdat je daarmee veelal snel scoort, op den duur is het echter niet de juiste aanpak.” Welke ‘gereedschappen’ zijn er om iemand vanuit zijn authenticiteit leiding te laten geven? “In de loop der jaren heb ik bedacht dat er zeven schillen zijn, zeven stappen, om als leider goed te kunnen functioneren. Volgens mij staat authenticiteit op één, daarna volgen waarden, ego, norm, vaardigheid, gedrag en omgeving. Deze facetten spelen een belangrijke rol in het geheel. Veel leiders blijven onbewust hangen in hun egoschil. Het belangrijkste gereedschap is je missie te ontdekken. Te ontdekken van welke creaties jij het gelukkigst wordt.” Daar heb ik ook een boek over geschreven en dat doceer ik eveneens op Nyenrode Business Universiteit.

Winnen is dan mogelijk een logisch gevolg

Aan welke namen denk je als je over Authentiek Leiderschap denkt? “Peter van Uhm, die pas afscheid heeft genomen als Commandant der Strijdkrachten (CDS) bleek een prima leider. Ik denk ook aan Marco Keim, ceo van Aegon Nederland. Van hem zullen we op het punt van leiderschap nog veel horen. Brian Farley, als ik even een zijsprong naar de sport mag maken, coach van het Nederlandse honkbalteam,

22

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

is wat dit betreft ook een man naar mijn hart. Zijn filosofie spreekt me zeer aan. Bijvoorbeeld dat je geluk kunt afdwingen door je goed voor te bereiden en te genieten van de mogelijkheden die je aangeboden worden. Pas dan kun je geluk sturen. Het gaat hem niet om winnen, maar om het beste uit jezelf en je team te halen. Hij traint zijn mensen continu om het beste aan elkaar te geven. Dat is het enige waar je invloed op hebt. Winnen is dan mogelijk een logisch gevolg. ” Is het allemaal niet een wat egocentrisch gedrag, jezelf leren kennen, alles uit jezelf halen? Is iemand niet erg met zichzelf bezig? “Als je alleen maar graaft in je verleden om te zien wat je allemaal hebt meegemaakt, dan kan ik me daarin vinden. Ben je echter bezig om te ontdekken wat je drijfveren zijn om een goed leider te kunnen zijn? Om anderen beter te kunnen beïnvloeden? Dan kan ik het alleen maar toejuichen. Hoe haal je het beste uit je mensen en hoe kun je iemand verder laten groeien? “Door iemand iets te laten doen wat hij net niet kan, maar waarvan jij gelooft dat hij het wél kan. Door hem uit zijn comfortzone te duwen. Het is een beetje balanceren op dat punt. Net buiten het randje zitten. Een leider moet geen genoegen nemen met een makkelijke prestatie. Iemand moet verder blijven groeien en dan komt die comfortzone in beeld. Er zijn leiders die het niet uitmaakt als mensen makkelijk hun resultaten halen, als ze het maar halen. Ik vind dat gevaarlijk. Mensen die met twee vingers in hun neus goede resultaten halen, moet je juist aanpakken, anders is het echt het verkeerde voorbeeld voor de rest van de organisatie. Wanneer is de prestatie die je behaalt het mooist? “Iets op routine behalen geeft weinig voldoening. Het moet zwaar zijn, dan kruip je naar elkaar toe. Dan is er volop sprake van saamhorigheid, is het één team. Daar geniet ik van. Dat doen leiders helaas niet altijd. Als het echt zwaar wordt, zoals nu tijdens de crisis,

dan willen leiders nogal eens op een eilandje gaan zitten. Die gaan solistisch te werk. Er is geen binding meer met anderen. Dat gaat meestal niet lang goed.” Als leider balanceer je op het randje van invloed en macht. “Sommigen kicken er echt op als ze de machtige baas kunnen spelen. Die uitdrukking zegt het al: er is weinig ruimte voor inspraak en overleg. Alleen maar macht hebben, maakt iemand niet echt gelukkig. Niet lang in ieder geval. Anderen op een hoger plan brengen, daar zou het om moeten draaien. Dan kun je gerust de term invloed gebruiken. En soms kun je ook je macht gebruiken om mensen over een dood punt te duwen. Kunnen mensen nog veranderen als ze al jaren in een bepaalde routine zitten en ze moeten wat anders gaan doen omdat er bijvoorbeeld een nieuwe manager komt? “Ik leg me er niet bij neer als iemand ogenschijnlijk ‘vastgeroest’ is in een bepaalde manier van werken. Dat iemand echt iets niet ontwikkelen kan, of iets anders wil, dat geloof ik, maar niet willen ontwikkelen, nee, dat gaat er bij mij niet in. Iedereen wil zich naar mijn idee ontwikkelen. Soms zijn mensen teleurgesteld geraakt, of durven niet, zijn bang om af te gaan, bang om hun veilige positie in de groep te verliezen. Het is vaak een kwestie van iemand voldoende vertrouwen geven, authentieke drijfveren boven tafel krijgen, richting geven, coachen, uitdagen en goed gedrag direct belonen. Dan blijkt meestal dat iemand die soms introvert is, of zogenaamd vastgeroest, los komt omdat hij oprechte aandacht krijgt. Dat is waarschijnlijk te lang uitgebleven. Een goed leider krijgt zo iemand mee in zijn/haar filosofie. Gelukkig zie je steeds meer leiders opstaan die hierin geloven. Mooi toch?”


bedrijfsprofiel

Actie met korting van 150 euro per maand

Shortlease is het sleutelwoord bij FleetRent Tekst thijs wartenbergh Fotografie Frans Davids

Voor me er informa tie bekij k de inser t van FleetRen t

Het komt bij elk bedrijf wel eens voor: je hebt een auto nodig voor een nieuwe medewerker die op een tijdelijk project gezet wordt. Wat is de beste en meest financiële oplossing in zo’n situatie? Dat is de CarWise Group uit Almere het adres waar u moet zijn. Dit bedrijf heeft daar zijn speciaal ontwikkelde programma FleetRent voor. “Shortlease is in een dergelijk geval het sleutelwoord”, zegt directeur Barend Elshout van CarWise Fleet. Zo'n opmerking lijkt voor de hand te liggen. Indien je voor een korte periode een auto nodig hebt als bedrijf, dan kom je al snel uit op shortlease. Het woord zegt het al. “Toch is dat bij veel bedrijven nog geen ingeburgerd begrip, iets waar ze meteen aan denken. Veelal moet er elders een contract voor een langere periode afgesloten worden. Wij bieden allerlei mogelijkheden voor een flexibel gebruik van een auto waarbij deze elk moment ingeleverd kan worden zonder penalty”, aldus Elshout. De kracht van het Almeerse bedrijf zit ‘m hierin dat er gewerkt wordt met vlijmscherpe tarieven, het hebben van één aanspreekpunt en enkele usp's (unique selling points) die we zo meteen zullen behandelen. Eerst de tarieven. “Er kunnen zulke concurrerende maandbedragen gehanteerd worden omdat er bij ons een schakel tussenuit is als je het hebt over het shortleasen van een auto. Wij zitten direct bij de bron, een dealer en auto importeur. Het zijn niet onze auto’s. Wij helpen de dealers en importeurs bij het verhuren van hun wagenpark. Bij ons ontbreekt de verhuurder die ook iets wil verdienen. Daarom kunnen wij goedkoper zijn”, aldus Elshout.

Vloot van 7200 auto’s Door een landelijk dekkend dealernetwerk met een gezamenlijke vloot van 7.200 auto’s, is er altijd de juiste auto voor de juiste persoon beschikbaar. De samenwerking behelst de merken Citroën, Peugeot,

Renault en Ford. Accountmanager Lennert Pol, aanwezig bij het gesprek, voegt eraan toe: “Er is nu bovendien een actie waarbij het gebruik van de Citroën DS3 diesel, Peugeot 208 benzine, Renault Megane diesel en Ford Focus een aanzienlijke korting van wel 150 euro per maand oplevert. We praten hierbij over auto’s met een fiscale bijtelling van 14 procent voor privégebruik. Dat zijn de zuinige modellen met weinig CO2-uitstoot. Bij andere modellen zit je op 20 of 25 procent.” Volgens Elshout gaat het niet alleen om deze aantrekkelijke korting waarmee FleetRent zich onderscheidt. “We hebben diverse usp's waardoor we een voorsprong op andere, soortgelijke bedrijven hebben. Dat we voor iedereen binnen een organisatie een passende auto hebben is al aangekaart. Verder praten wij over one-way rent: wij brengen de auto’s op werkdagen op de plek waar u die wilt hebben, tegen een kleine vergoeding. Dat kan bijvoorbeeld ook Schiphol zijn.” Voorts krijgt de tijdelijke gebruiker van een auto een brandstofpas, die overigens optioneel is. De verreden brandstof wordt maandelijks achteraf voldaan. FleetRent stelt verder gratis managementinformatie (I-Wise) beschikbaar, zodat managers weten wie er in onze auto’s rijden en wat het tankgedrag van hun werknemers is.

Winterbanden Daarnaast heeft FleetRent een wel heel

Barend Elshout en Lennert Pol bij één van de vier auto’s die een aanzienlijke korting ondergaan

bijzondere manier waarop gereden kan worden met winterbanden. Vooraf wordt niet een vast tarief betaald, maar de vergoeding wordt berekend aan de hand van de slijtage van de banden. Hoe zuiniger iemand rijdt, ofwel een slijtage van 2 mm van het rubber is beter dan 3 mm, hoe goedkoper men uit is!

CarWise De Binderij 68, 1321 EK Almere Postbus 60131, 1320 AC Almere Tel. 036 538 20 60 - www.carwise.nl

23


Fritom|Group:

TGN|Fritom

Greece

Germany

Turkey

Poland

Italy

Russia

Sanders|Fritom

Forvision|Fritom

Veenstra|Fritom


TGN|Fritom uw regionale logistieke poort naar een Global Network

Kiest u ook voor TGN|Fritom als uw logistiekdienstverlener in de regio?

Netherlands

Customs

Belgium

Value added

Luxembourg

Engineering

Oldenburger|Fritom

Melkweg|Fritom

TGN|Fritom is met zijn oorsprong in 1844 misschien wel de 1e logistiekdienstverlener van Nederland. Met Zwolle als vestigingsplaats de poort naar de hele wereld, als onderdeel van de Fritom|Group beschikken onze klanten over alle noodzakelijke kennis om hun logistiek te laten ontzorgen van de Benelux tot Rusland of van China tot Rotterdam. De onlangs behaalde AEO (Authorized Economic Operator) certificering onderschrijft TGN|Fritom als betrouwbare partner in de logistieke keten. Douane vergunningen en entrepot status zijn voor de klant een onderscheidende factor in de regio. Met agenten in bijna alle Europese landen waaronder, Griekenland, Turkije en Italië beschikt de klant ook over kennis van lokale Europese markten. Ook wanneer u een logistieke scan voor één van uw processen zou willen kunt u bij TGN|Fritom terecht. Als Fritom|Group bieden we dit ook, in de vorm van een engineering traject. Binnen de groep zijn een aantal engineers die deze scans al voor diverse bedrijven hebben uitgevoerd.

Bidon|Fritom

Voor meer informatie: 038 - 8501 500 of tgnfritom.nl


INNOVATIE

Gronings bedrijf heeft het er razend druk mee

Waterafstotend zand zorgt voor een bijzonder coating Tekst Thijs Wartenbergh

Razend druk hebben ze het, bij het Winschotense Bionic Technology. Logisch, het bedrijf realiseert dit jaar naar verwachting een groei van maar liefst 4500 procent. Het geheim van een dergelijke formidabele toename? Een flinterdunne coating die is gebaseerd op Nanozand-deeltjes en elk denkbaar materiaal (hout, steen, beton, glas, kunststof, ook kleding) beschermt tegen corrosie, vervuiling, verkleuring en slijtage. Het zorgt voor een ondoordringbare huid met een diepe, werkzame indringing in het materiaal. Ook brandstofsystemen en motoren voor auto’s kunnen worden voorzien van een inwendige coating gebaseerd op nano zinkdeeltjes. Al met al: het is zand dat water afstoot, simpel gezegd, en onschadelijk is voor het milieu. Het blijkt, ook internationaal, een schot in de roos. De meest aansprekende ‘klant’? Gaudi’s meesterwerk, de Sagrada Familia in Barcelona. Met de van Groningers bekende nuchterheid beziet algemeen-directeur Ton van de Klashorst deze hectiek. Bij een bezoek aan het bedrijf op een warme augustusdag is het vanwege de vakantieperiode echter rustig. Vanuit het Groningse land wordt de inmiddels wereldwijde sales ter hand genomen. De productie van het wondergoedje, de coating gebaseerd op zand, komt van het zusterbedrijf in Duitsland.

Chemisch bewerkt Nanozand is in principe quartz-zand dat zodanig chemisch is bewerkt dat de individuele zandkorrels ermee gecoat zijn. Dit laagje verbreekt de normale werking van het zand, het verschijnsel waarbij water in het zand verdwijnt. Het bijzondere is dat dit bij het nanozand, hoewel je dat verwacht, niet gebeurt. Deze eigenschap is zo sterk dat, toegepast in een laag van tenminste 50 centimeter dit een waterdicht scherm oplevert, dat zowel

26

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

horizontaal als verticaal toegepast kan worden. Water afschermen of vasthouden is dus nu eenvoudiger dan ooit en anders dan allerlei plastic folies is het bijzondere zand onschadelijk voor het milieu. Het werd al aangegeven: het zand vormt een ondoordringbare en bovendien, keiharde, laag. Dat laatste zorgt ervoor dat hier geldt: ‘erop is erop’. Ofwel: als het eenmaal is aangebracht, zie het er dan maar eens af te krijgen. “Dat kan slechts met heel veel moeite”, aldus Van de Klashorst.

zomaar door iedereen worden aangebracht, omdat er – volgens Van de Klashorst – fouten mee worden gemaakt, wat niet ongevaarlijk is. Daarom nemen speciaal getrainde en gecertificeerde bedrijven dat voor hun rekening.

Jaren 70 Het uitzonderlijke, waterafstotende zand komt overigens ook in de natuur voor. Voor de eerste maal werd het op grote schaal in de Verenigde Staten in de jaren 70

Terug naar de oorsprong, het beeldhouwen met zandsteen

Hij heeft het trouwens over nanoproducten. Via tuincentra o.a kan dit (bio)product in flesjes worden verkregen en daarmee is het bereikbaar voor de consument. Tuinmeubilair kan ermee worden behandeld bijvoorbeeld. Dit is een speciaal ontwikkelde lijn. De overige producten mogen niet

De druppel water blijft op het speciaal geprepareerde nanozand liggen, bij ander zand dringt het water erin.


gefabriceerd. Het werd daar met name toegepast om olievlekken te voorkomen. De productiemethode was echter kostbaar en het hydrofobe zand is toen niet verder gekomen dan kinderspeelgoed in zogenaamde scheikundedozen. Na jarenlang onderzoek is er nu een nieuwe methode gevonden om onder andere waterafstotend zand te fabriceren dat prijstechnisch interessant is. De techniek is revolutionair. Het resultaat is dat de agenda van Van de Klashorst vol staat met afspraken. Het product wordt steeds bekender en belangstellenden die ervan gehoord hebben, willen graag de ins en outs ervan weten. Wat kan het voor hun bedrijf betekenen? Vijf jaar geleden besloot Bionic de kant van het product ‘BioCoat’ op te gaan, gebaseerd op nanozand deeltjes, en dat bleek een goede zet. Talloze opdrachten komen er binnen, die vervolgens via zusterbedrijven worden gerealiseerd, Sijtsma Groep uit Zweins, Verbion Bedrijfsvloeren en Boerma Autoschade uit Winschoten en Castellanos Afbouw Groningen, waarbij er sprake is van een veelheid aan sectoren: bouwsector (zowel nieuwbouw als renovatie, gevels kunnen er goed mee beschermd worden, buiten kan weer met messing worden gewerkt; roestvrij staal krijgt meer glans), Monumentenzorg, hotelsector, luchtvaartindustrie, maritieme sector, food en petrochemie en scheepsbouw. Waarschijnlijk hebben we nog niet alles genoemd.

Sagrada Familia Het verhaal rondom de Sagrada Familia

mag bijzonder genoemd worden en verraadt het nodige van de ondernemingslust van Van de Klashorst. “We zijn er zelf maar heengegaan, nadat we ons eerder al hadden aangemeld. Tot een concreet gesprek met de eindverantwoordelijke had het echter nog niet geleid. Naar de bouwplaats gaan in Barcelona resulteerde in ieder geval in een onderhoud en daarna in een samenwerking”, zegt hij met de nodige trots. Uitgangspunt is

We vertellen uiteraard graag over het nanozand in het buitenland

dat het zandsteen van de sculpturen van de beroemde kerk in aanbouw, een meesterwerk van Gaudí, beschermd kan worden tegen vochtindringing en erosie. Van de Klashorst: “Terug naar de oorsprong, het beeldhouwen met zandsteen”. Hij zegt dat het bedrijf er geen probleem mee heeft om een garantie te geven op een jarenlange werking van het product, 15 tot 20 jaar. Dat komt omdat een verzekeraar, niemand minder dan Lloyd’s, het aandurft de coatings te verzekeren. Na een lang onderzoek overigens, en terecht uiteraard. Los daarvan: Bionic Technology

verwacht ook wel een aantal prijzen in ontvangst te mogen nemen. Innovatie en baanbrekendheid zijn facetten die inmiddels al zijn gesignaleerd en een nominatie tot gevolg hebben via het bedrijfsleven in Noord-Nederland. Dan is het tijd om een paar demonstraties te geven. Allereerst wordt er wat water op het nanozand via een pipet gedruppeld: opvallend genoeg blijven de druppels op het zand liggen, terwijl dat er – bij normaal zand – in opgenomen wordt. Het meest spectaculaire is de lamp die aan een lang snoer in een emmer met water wordt gestopt. De stekker gaat vervolgens in het stopcontact en de lamp brandt gewoon! De bedrading is bewerkt met DCP Multi Electro Spray en daarom krijg je dit resultaat.

Brazilië Van de Klashorst is er trots op dat zijn bedrijf is uitgenodigd om mee te gaan op een handelsmissie naar Brazilië. “Ze hebben ons bijna gesmeekt om op die invitatie in te gaan. De organisatie wilde namelijk aan de Brazilianen een product laten zien dat echt bijzonder is en waarmee Nederland kon aantonen innovatief te zijn. We zijn er uiteraard graag bij om iets over het nanozand te vertellen in het buitenland.”

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

27


Bedrijfsprofiel

Onderweg je eigen werkplek met Regus

Flexibel werken direct gerelateerd aan productiviteit en hogere omzet Tekst Gerda Voorn Fotografie Frans Davids

Veel onderweg zijn en toch je eigen werkplek hebben? Dat is mogelijk! Regus heeft in Nederland 42 Regus Business Lounges en Regus | NS station2station vestigingen. Met de Business World Card Gold krijgt u voor 25 Euro per maand onbeperkt toegang tot elke vestiging. Dit is inclusief internet, gratis koffie/thee, administratieve ondersteuning en een werkplek.

Het Regus salesteam met van links naar rechts: Björn van den Bergh, Bart Haasbeek en Pieter de Goeij

Mobiel werken, het raakt steeds meer ingeburgerd. Maar wat is het precies? “Bij mobiel werken kies je ervoor om anywhere, anytime te kunnen werken,” vertelt Bart Haasbeek. Hij is Area Salesmanager bij Regus, expert op het gebied van het nieuwe werken. “Vijftig jaar geleden was er nog geen computer te vinden op kantoren, over twintig jaar zijn er nog wel computers, maar geen kantoren meer.” Regus is gespecialiseerd in het creëren van werkplekken daar waar mensen er behoefte aan hebben. Maar wie maken er gebruik van de diensten van Regus? Bjorn van den Bergh ook Area Salesmanager bij Regus: “Dat kan iedereen zijn. Van zzp’er tot beursgenoteerde onder-

28

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

neming. Juist omdat we maatwerk leveren. Work your own way. Van flexplek tot kantoorruimte of behandelkamer. Wij kunnen elke werkplek creëren. De opmars van het mobiele werken heeft zes oorzaken. • Vastgoed is duur en wordt niet efficiënt gebruikt. Vergaderruimtes staan meestal leeg. Het flexibel inhuren van werkruimtes levert grote besparingen op. • Technische ontwikkelingen maken mobiel werken steeds gemakkelijker. Laptop, smartphone, tablet, videoconferencing. De techniek is voorhanden om overal te kunnen werken.

• De infrastructuur in Nederland is zeer goed. De afgelopen twintig jaar zijn transportmogelijkheden gegroeid. Je kunt overal komen. • De cultuur verandert. Er komt meer balans tussen werk en privé. We werken niet meer tussen half 9 en 6 uur, maar gebruiken ook de avond en het weekend. Daardoor kunnen privé-activiteiten zoals sporten of de kinderen van school halen gemakkelijk tussen het werken door gepland. Dat blijkt uit de Regus Work-Life Balance Index waarvoor meer dan 16.000 zakelijke respondenten in meer dan 80 landen werden ondervraagd. Ondanks dat we harder werken dan ooit tevoren, halen we meer voldoening uit ons werk. De Index combineert indicatoren over werktevredenheid en antwoorden van respondenten over de balans tussen werk en privéleven, zoals werk- en reistijden. De Index laat een verbetering van 33% zien in de Nederlandse balans tussen werk en privéleven over de periode tussen 2010 en 2012. • De nieuwe generatie jonge mensen zijn gewend aan nieuwe technologiën. Ze zijn meer op mobiel werken gesteld. • Duurzaamheid is een hot topic. 40 procent van de CO2 uitstoot wordt nog door kantoren veroorzaakt, nog eens 20 procent door forensen. Mobiel werken is duurzamer. Oproep aan bedrijven om manier van werken onder de loep te nemen Bart Haasbeek, zegt hierover: “Een goede


Regus | NS station2station locatie Amersfoort

balans tussen werk en privé is cruciaal voor de gezondheid en tevredenheid van medewerkers, maar uit onderzoek begin dit jaar komt naar voren dat die balans ook nodig is voor de groei van bedrijven. Dit onderzoek laat eindelijk zien dat er een relatie is tussen productiviteit en een betere, flexibelere levensstijl. Bovendien is het een dringende oproep aan bedrijven om hun eigen manier van werken onder de loep te nemen.” “Bedrijven zijn steeds meer op zoek naar toptalent en willen die ook behouden om zich te onderscheiden. Zij kunnen het zich niet permitteren om de waarde die de reputatie van een goede balans tussen werk en privé kan brengen, te negeren. Bovendien zijn bedrijven steeds resultaatgerichter geworden tijdens de recessie en kiezen ze voor minder traditionele manieren van werken. Dit doen ze door hun medewerkers meer flexibiliteit te bieden, waardoor werknemers bijvoorbeeld buiten spitstijden reizen, dichter bij huis werken of meer tijd met hun gezin doorbrengen.” De kosten voor het werken bij een Regus locatie zijn echt minimaal, al vanaf 18,75 euro per maand. Bjorn van den Bergh: “Geen geld als je weet dat mensen al 300 euro per jaar kwijt zijn internetverbinding en 1000 euro aan koffie.” Het abonnement kun je uitbreiden al naar gelang de wensen. De twee grote voordelen van Regus zijn de prijs en de flexibiliteit. Bart Haasbeek: “De prijs van onze faciliteiten ligt 60 procent onder de reguliere prijzen voor kantoorruimtes. Dat ligt vooral aan de flexibilteit. Een ondernemer huurt precies die ruimte die hij nodig heeft op de plek die hij handig

vindt. Ruimte huren kan per uur, dag, week, maand of jaar. Het gaat niet om de vierkante meters. Bij ons heb je een membership dat precies aan jouw wensen kan worden aangepast.” Over Regus Regus is wereldmarktleider op het gebied van flexibele werkplekoplossingen. Regus beschikt over producten en diensten die uiteenlopen van volledig ingerichte kantoorruimtes, tot professionele vergaderruimten, business lounges en het grootste netwerk van studio's voor videoconferentie. Regus biedt een nieuwe manier aan van werken, of dit nu van thuis uit, onderweg of vanuit een kantoor is. Naast klanten als Google, GlaxoSmithKline en Nokia bedient Regus duizenden groeiende kleine en middelgrote ondernemingen, die hun kantoor- en werkplekbehoeften uitbesteden aan Regus. Daardoor kunnen zij zich focussen op hun core business. Meer dan 1.000.000 klanten profiteren elke dag van de faciliteiten die Regus aanbiedt op meer dan 1.200 locaties, in 550 steden in 95 landen. Het stelt individuen en ondernemingen in staat om te werken waar, hoe en wanneer zij dat willen.

Contactgegevens: Bart Haasbeek: 06 - 34 95 07 60 of bart.haasbeek@regus.com Bjorn van den Bergh: 06-11 04 31 73 of bjorn.vandenbergh@regus.com www.regus.nl

Fantastische actie voor BOB (Business Ontmoet Business) leden Maak nu extra voordelig kennis met de Business World Card Gold (BWC Gold) van Regus. Normaal gesproken kunt u een Regus Business Gold Card alleen per jaar voor € 300,- (€ 25,- per maand) aanschaffen. U kunt nu kiezen uit drie perioden: 3 maanden, 6 maanden of een jaar. • 3 maanden kennismaken 3 maanden een BWC Gold voor alle 42 locaties in Nederland voor € 25,- per maand, daarna maandelijks opzegbaar; • 6 maanden (1 maand gratis) 6 maanden een BWC Gold voor alle 42 locaties in Nederland voor € 25,- per maand waarvan 1 maand gratis (= € 20,83 per maand), daarna maandelijks opzegbaar; • 1 jaar, waarvan 3 maanden gratis 12 maanden een BWC Gold voor alle 42 locaties in Nederland voor € 25,- per maand, waarvan de eerste drie maanden gratis (= € 18,75 per maand). Voordelen BWC: • Ongelimiteerde toegang tot alle Regus business lounges en cafes en Regus | NS station2station vestigingen • Gratis internet, koffie en thee • 10% korting op vergaderruimten, dagkantoren en videoconferenties • Professionele administratieve ondersteuning Wilt u gebruikmaken van deze fantastische actie? Neemt u contact op met Bart Haasbeek of Bjorn van den Bergh. Deze actie blijft 1 jaar geldig tot oktober 2013, alleen en exclusief voor leden en lezers van BOB.

Uitnodiging Op 25 oktober a.s. zal er een BOB Bijeenkomst plaatsvinden bij het Regus NS station2station in Amersfoort. Wij nodigen u hier van harte voor uit. U kunt de business lounges, werkplekken, vergaderruimten en alle faciliteiten bezichtigen. Tijdens deze bijeenkomst zal actief genetwerkt worden om zodoende veel nieuwe contacten te kunnen leggen. Registreren kan via: www.businessontmoetbusiness.nl

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

29


Interview

‘Teleurstellingen ombuigen in lessen voor de toekomst’ Tekst Thijs wartenbergh

Ben (27) heeft niet stilgezeten, dat wordt al snel duidelijk. Hij zit er inmiddels warmpjes bij. Volgens Quote is hij miljonair. Op de oprit staan enige bolides. Een ervan is een BMW Z4 sportwagen. Hij is van Ben.

Ben Woldring De jongen uit het Groningse Usquert die kauwgomballen verkocht toen hij acht jaar was, Ben Woldring, deed dat niet bij toeval. Met die actie werden de eerste – toen nog – guldens verdiend. Hier ontpopte zich, dat was toen al een beetje zichtbaar, een ondernemer in de dop. Dat zou de jaren erna blijken. Op zijn dertiende begon hij een eigen bedrijfje. Het zou uitgroeien tot een groot succes. In 2002 kreeg hij in Almere een prijs uitgereikt voor hetgeen hij in korte tijd had bereikt. Wij hadden toen een ontmoeting met hem. Hoe is het Ben sindsdien vergaan? Een terugblik.

In het ouderlijk huis in het hoge noorden begon zijn successtory en daar is hij nog steeds te vinden voor een deel van zijn zakelijke activiteiten. Ben (27) is directeur van de Bencom Group en hij heeft 25 medewerkers voor zich werken. Naast de vestiging in Usquert telt het bedrijf kantoren in Groningen en Voorthuizen. In een grote villa heerst een huiselijke sfeer, waar vader Jan opendoet en ons begroet. Hij en zijn vrouw wonen hier nog steeds. Er wordt thee gezet. Het is een persoonlijke benadering, waar warmte vanaf straalt. Zijn moeder is locatiedirecteur en vader regelt de afspraken met de pers en treedt waar dat kan op als persoonlijk assistent. Dat is toch wel een heel bijzondere situatie, die je zelden of nooit tegenkomt: ouders die je helpen in je bedrijf. Ben: “Ja, alledaags is het zeker niet. Maar dat is zo vanaf het begin ontstaan. Mijn ouders hebben me vanaf het begin gesteund, tips gegeven waar ik op moest letten. Omdat ik als 13-jarige geen bedrijf mocht beginnen en me ook niet kon inschrijven bij de Kamer van Koophandel, is het bedrijf aanvankelijk op de naam van mijn moeder gezet. Zo is dat gegroeid en wij vinden dat inmiddels heel normaal.” Zijn vader zegt erover: “Sommigen zijn B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

31


Interview

nogal eens jaloers zoals wij met elkaar omgaan als vader en zoon. We bespreken alles met elkaar. We voelen met hem mee, vanaf het begin, waar hij zich met vallen en opstaan doorheen heeft geslagen. Of ik trots op hem ben? Het is mooi wat er allemaal gebeurd is. “Maar op de tafel springen van blijdschap dat alles zo voorspoedig gaat, nee, dat ook weer niet. Groningse nuchterheid, hè…” Je vader vertelde zojuist, toen jij er nog niet was, dat hij er niet echt dol op was dat jij je ging inlaten met zakelijke activiteiten. Ben: “Hij schrok nogal dat er op een bepaald moment allerlei faxen binnen kwamen. Ik was toen nog 13. We praten eind jaren 90, toen bijna alles nog met de fax werd afgehandeld. ‘Wat gebeurt hier allemaal?’, zei hij. Ik stelde hem gerust en zei hem dat ik dat allemaal wel zou gaan automatiseren. Dat ben ik ook gaan doen.” Heeft Ben die handelsgeest van u overgenomen? Vader Jan: “Mijn ouders hadden een dorpsbakkerij, een kruidenierswinkel, cafeé en wat vee. Winkelsluiting bestond nog niet en iedereen hielp mee; een gezinsleven hadden we niet. Vader werd

Wat belangrijk is, is dat je je voortdurend blijft vernieuwen

maar 52 jaar. Dit wilde ik niet en daarom koos ik voor het onderwijs. Daarnaast ben ik gedreven met kunst en antieke klokken bezig geweest. Die handelsgeest zit dus in de genen.” Het begon voor Ben allemaal op de middelbare school, waar hij bij wijze van huiswerkopdracht een website maakte over het vergelijken van telefoontarieven. Onder het motto, zoals hij toen aangaf,

32

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

‘waarom duur bellen, als het goedkoper kan’, legde hij diverse tarieven naast elkaar. Iets wat niet eerder was gedaan. Hij werd een sensatie, in binnen- en buitenland. Het zou de basis worden voor zijn nu negen sites op het gebied van telecom, internet, digitale televisie, energie en hotelovernachtingen. Doel is consumenten, instellingen en bedrijven inzicht te geven in verscheidene complexe markten. Dat gebeurt via het aanbieden van objectieve en actuele prijs- en productvergelijkingen. De eerste onderneming (Bencom BV) werd opgericht in 1998, later volgden Benergy BV (2003) en Looking for Booking BV. Bencom is marktleider waar het vergelijkingssites betreft. Als iemand overstapt naar een andere provider, rinkelt de kassa in Usquert. Daar worden o.a. de verdiensten mee gemaakt. Hoewel je nog jong bent heb je eigenlijk al een leven achter de rug als ondernemer. Je geeft lezingen in binnen- en buitenland, je was Europees ondernemer van het jaar. Wat vind je daarvan? Ben: “Als ik terugkijk op de afgelopen periode, dan hebben al mijn activiteiten – die ik samen met anderen verricht – een enorme vlucht genomen. Dat heb ik uiteraard niet kunnen voorzien. Ik begon destijds aan een groot avontuur. Ik rolde in feite van het een in het ander. Mijn eerste website heb ik nog in de schoolvakantie gebouwd. Als ik daar aan terugdenk, dan gaat nu alles wel anders. Samen met mijn mensen vooral. Na een grondige inventarisatie en voorbereiding komen we dan met een nieuw product. Dat kan soms wel een jaar duren. Dat was het geval met Lookingforbooking.com bijvoorbeeld, de hotel vergelijkingssite. Dat kwam met name omdat de hotelbranche erg ingewikkeld in elkaar zit.”    Hoe heeft het bedrijf zich zo goed kunnen ontwikkelen? Je kunt zeggen misschien had je in het begin geluk, maar dat kun je niet 14 jaar achtereen hebben.   Ben: “Wat belangrijk is, zo heb ik gemerkt, is dat je je voortdurend blijft vernieuwen. Mijn sterke punt is, denk ik,

het ontwikkelen van nieuwe concepten. Ik wil vooral creatief zijn. Daar ligt mijn voorkeur. Een enkele keer moet er met iemand wel eens een slecht nieuwsgesprek gevoerd worden. Daar zijn dan de locatiedirecteuren voor. Dat is niet iets wat ik graag doe. Ik ben er voor de helikopterview, het overzicht, en hou zo de drie vestigingen in de gaten.” Wat ik gehoord heb wilde je vroeger niet eens een nieuwe fiets hebben. Je hoefde niet zo nodig op te vallen. Die tijden zijn wel veranderd, als ik je fraaie auto zie… Ben: “Die auto is natuurlijk wel gaaf om daar op de Groningse weggetjes mee door de bochten te scheuren. Ja, verantwoord, hoor, niet idioot hard. Door sommige bladen, vooral Quote, wordt er nogal eens benadrukt wat mijn vermogen is. Dat woord alleen al… Ik wil er niet teveel nadruk op leggen. Ik hecht niet zoveel aan materiële zaken. Ik verdien natuurlijk wel aardig, maar mij gaat het om mijn dromen na te leven en om gave producten voor consumenten te maken, zodat zij daarmee geld kunnen besparen.” Je bedenkt toch niet alles zelf? Ben: “Ik werk tijdens de brainstormsessies het liefst in kleine teams, van twee of drie personen. Dan komen de mooiste dingen naar voren. Er ontstaat dan een wij-gevoel van: ‘Ja, dat is het. Daarmee moeten we doorgaan’. Je raakt in een flow. Ga je met grotere groepen aan de gang, dan is de kans groter dat een in feite goed idee afketst omdat iemand het niet ziet zitten.” Wat voor soort werkgever, zeg maar leider, ben je? Ben: “Ik geef mijn mensen zoveel mogelijk verantwoordelijkheid. Ik probeer de ondernemer in ze naar boven te halen. We moeten immers commercieel denken. Mijn taak is ook om ze te stimuleren en te prikkelen, zodat ze het beste naar boven halen. En, wat ik al zei, het laten opereren in kleine groepjes blijkt goed aan te slaan. Zo blijven ze creatief. Ze moeten in feite hun eigen manager zijn. Dat gaat misschien ver, maar dat houdt iedereen scherp. Het zijn ondernemende medewerkers in vaste dienst, zeg maar. Dat alert zijn is


“Ik werk tijdens brainstormsessies het liefst in kleine teams, van twee of drie personen. Dan komen de mooiste dingen naar voren.” belangrijk want de ontwikkelingen op internet gaan razendsnel. Je moet je zelf voortdurend bijspijkeren, als het ware.” Heb je het idee dat je dingen in je jeugd hebt gemist, dingen die leeftijdsgenoten wel hebben kunnen doen en jij moest laten omdat je met je bedrijf bezig was? Ben: “Misschien wel, maar ik heb er veel voor teruggekregen. Wie kan er zeggen dat hij op zijn 15e in het Engels een presentatie moest houden in Monaco? Count Basie was daarbij nog aanwezig, het was een van zijn laatste concerten. Ik heb met topmensen van Google (Eric Schmidt) en Microsoft (Steve Ballmer) gesproken, met Richard Branson, de grote man van Virgin, en vele andere bedrijven trouwens. Hij is een grote favoriet van mij, ook al omdat hij vroeg met ondernemen is begonnen.”

Het lijkt wel of je alleen maar succes hebt gehad, of alles in goud verandert wat je aanraakt. Zijn er ook mislukkingen geweest? Ben: Zeker, als je al ruim 14 jaar aan het ondernemen bent, zijn er ook altijd wel zaken die minder goed uitgepakt zijn. De kunst is echter het negatieve van de zaken die minder goed gegaan zijn, om te buigen in een les voor de toekomst. Ten tijde van de internetbubble bijvoorbeeld, zijn er verschillende adverteerders van ons failliet gegaan. Rekeningen werden daardoor niet meer betaald. Je kunt dan erg lang daarbij stil blijven staan, je kunt ook juist weer extra focussen op het binnenhalen van nieuwe klanten.”

LookingforBooking.com, maar we gaan nog meer over de grenzen kijken. Verder willen we via ons Gaslicht.com de mogelijkheid bieden om meterstanden digitaal inzichtelijk te maken. Dat moet met de komst van de slimme meter kunnen.” Hoe ontspan je je? Ben: “Tennissen vind ik leuk, af en toe joggen ook. Af en toe kruip ik achter de piano. Zeilen in mijn Feeling 32, over de Wadden met name. Daarin zitten veel overeenkomsten met het zakenleven. Je moet een koers uitzetten, plannetjes A en plannetjes B maken, af en toe scherp aan de wind zeilen, overstag gaan, ondiepten ontwijken: met enige fantasie ziet iedere ondernemer zich dagelijks voor dit soort uitdagingen geplaatst.”

Je hebt al veel bereikt. Wat zijn je toekomstplannen? Ben: “Ik wil internationaal meer mijn vleugels uitslaan. Dat gebeurt al met B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

33


Het verschil

LBA: van weiland tot woning

De 3D Laserscanner een hightech trukendoos Tekst erik Endlich Fotografie Ebel-Jan Schepers

Het in Groenlo gevestigde LBA baseert zijn werkzaamheden onder andere op: meten. Wie denkt aan een bouwkundige aanpassing of een nieuw bouwproject, of op zoek is naar een partner voor de civieltechnische voorbereiding, kan nauwelijks om deze veelzijdige onderneming heen. Zeker nu men er een Leica C10 laserscanner heeft: een meetinstrument dat in 3D gebouwen en omgevingen uiterst nauwkeurig en digitaal kan weergeven in een x,y en z bestand.

René de Boer: LBA is flexibel en kan snel inspelen op allerlei problemen die zich bij geodesie, bouw en civiele techniek kunnen voordoen. Want dat zijn de terreinen waarop we ons bewegen.”

Directeur Erik Schuurmans en Bedrijfsleider René de Boer zijn trots op hun nieuwste aanwinst: een 3D laserscanner. Hoewel dit fenomeen op zichzelf genomen niet uniek is, hebben ze wel de hand weten te leggen op, wat zij noemen, de “Rolls Royce onder de 3D laserscanners”: een Leica C10. Ongetwijfeld een begrip in de geodetische wereld, maar waarschijnlijk niet bij elke ondernemer

34

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

bekend. De scanner wordt momenteel veelal ingezet bij het casco en constructief inmeten van oude gebouwen, het inmeten van de bestaande openbare ruimte en het in kaart brengen van gebieden ten behoeve van projectontwikkeling. Met name voor het snel scannen van bestaande gebouwen is de 3D scanner van LBA uitermate geschikt. Zowel inpandig als van de buitenkant kan de situatie snel digitaal in 3D in ieder CAD model worden weergegeven. Met een grote hoeveelheid nauwkeurig beschikbare data als basis beschikt de ontwerper over alle informatie die nodig is om een nieuw ontwerp goed in te passen in de bestaande situatie. “Snelheid en een grote hoeveelheid data met een hoge nauwkeurigheid” dat zijn de kenmerken van de 3D laserscanner, aldus Schuurmans. Daarnaast is de 3D laserscanner inzetbaar in een groot aantal werkgebieden. In de scheepsbouw, bij bouwbedrijven en projectontwikkelaars tot aan industriële productiebedrijven en chemische plants, overal waar hoge nauwkeurigheid wordt gevraagd t.b.v. een CAD-model kan de 3D laserscanner worden ingezet.

Visualisatie: rijden door de wijk René de Boer laat enthousiast foto’s van enkele projecten zien waar de 3D laserscanner is ingezet. “Zoals je ziet kan het apparaat fraaie foto’s van het gehele scangebied maken, die wij kunnen gebruiken voor 3D-visualisaties. Van een civieltechnisch ontwerp kunnen we een levendige presentatie maken, een film waarbij je bijvoorbeeld als het ware door een wijk rijdt: levensecht! Daarmee kun je bewoners tot in de detail tonen hoe een woonwijk er na de realisatie van het ontwerp uit komt te zien. Eén van de diensten die wij kunnen leveren.” De Boer toont vanaf zijn mobieltje zo’n presentatie: het lijkt waarachtig of je in een auto zit en zelfs het nemen van de verkeersdrempels wordt griezelig realistisch benaderd. Dergelijke presentaties blijken een succes als het gaat om draagvlak te krijgen in de samenleving. Wijkbewoners blijken overigens buitengewoon alert te zijn op waar er bijvoorbeeld een parkeervak of lantaarn nabij hun woning komt: vanzelfsprekend is zo’n visualisatie een nauwkeurige klus. Bij LBA beheersen ze dat – mede dankzij de 3D laserscanner.


Naast de reeds genoemde visualisaties heeft LBA de kennis, kunde en ervaring voor het uitvoeren van werkzaamheden als de maatvoering tijdens de bouw, maar ook het uitzetten van wegen en bouwwerken, het kadastraal uitzetten en splitsen van grondpercelen, het inmeten voor waterschappen en het ontwerpen van civiele projecten (o.a.kan men bij LBA terecht voor het uitwerken van enerzijds de bouw- en woonrijpfases van nieuwe plannen en anderzijds de nieuwe constructies). In een nutshell: van weiland tot woning…

3D visualisatie Scholtenenk in Winterswijk

600 meter! De Leica C10 wordt vanzelfsprekend ook ingezet, waarbij de gegevens dienen om projecten uit te voeren, zoals het ontwerpen van een nieuw gebouw of de herinrichting van een bestaande omgeving. Nadat Erik Schuurmans afscheid neemt omdat hij op weg gaat naar een klant, noemt René de Boer wat indrukwekkende data van de Leica: “Het apparaat heeft een bereik van maar liefst 600 meter bij een nauwkeurigheid van maximaal 4 mm! Omdat er een scan van 360 graden wordt gemaakt, ontstaat een enorme hoeveelheid gegevens van het gescande gebied. Gegevens, die in een kortere tijd beschikbaar komen dan via de meer conventionele methodes. Vanzelfsprekend is dat een belangrijk voordeel voor onze opdrachtgevers.” LBA heeft een grote diversiteit aan cliënten: van gemeenten en projectontwikkelaars tot woningbouwcoöperaties, waterschappen, aannemers, bouwbedrijven en nutsbedrijven. Ondanks de crisis heeft LBA vorig jaar meer opdrachten gekregen dan het jaar daarvoor. De Boer: “Het ligt niet in onze aard om ons op de borst te kloppen, maar het zal verband houden met de kwaliteit die wij leveren. Dat spreekt zich verder.”

Geodesie, bouw en civiel Om die kwaliteit te borgen heeft LBA niet alleen geïnvesteerd in apparatuur als de 3D laserscanner, zo licht De Boer toe: “Natuurlijk doen de nieuwste software en de beste instrumenten er toe, maar uiteindelijk moeten deze bediend worden door onze medewerkers. Overigens bevinden zich daaronder ook een

aantal bouwkundige tekenaars en een architect. Allemaal gemotiveerde collega’s die gekwalificeerd zijn en hun taken nauwkeurig uitvoeren. Mensen met ervaring, maar ook jongeren die de organisatie elan geven. Wie ze ook zijn, we zijn bij LBA gewend om met de klant mee te denken, zodat ieder project efficiënt verloopt. We houden van korte lijnen en wat we beloven doen we – dat past een nuchter bedrijf als het onze. LBA is flexibel en kan snel inspelen op allerlei problemen die zich bij geodesie, bouw en civiele techniek kunnen voordoen. Want dat zijn de terreinen waarop we ons bewegen.”

LBA gaat binnenkort naar een ruimer en fraaier pand – natuurlijk door de eigen architect ontworpen. “We zijn toe aan een nieuwe episode in ons bestaan”, aldus René de Boer. “Daarin past een nieuw onderkomen. En de 3D laserscanner – maar dat had je natuurlijk al begrepen!”

Het apparaat heeft een bereik 600 meter bij een nauwkeurigheid van max. 4 mm

Niet uitsluitend in de regio, maar in heel Nederland en ook over grens, zo blijkt uit de meetkundige tekeningen die de werkkamer van De Boer sieren en situaties uit alle delen van Nederland tonen. LBA is een grensverleggend bedrijf!

Diversiteit De veelzijdigheid van LBA blijkt niet alleen uit de variatie binnen het klantenbestand, maar volgt ook uit de vele disciplines die het Groenlose bedrijf beheerst.

Scan van het Oude Gemeentehuis in Gorssel

LBA BV Lichtenvoordenseweg 4A, 7141 DX Groenlo Tel. 0544 - 377880 info@bageo.com – www.lbageo.com

35


opinie

Uit de crisis

door ondernemen en hard werken

boekhouding op orde te brengen. Veel Het is nu medio 2012 en de financiële belangrijker is het om ruimte te geven economische crisis suddert maar door. aan ondernemerschap en om werken Het enige lichtpuntje in het tweede Eddy van Hijum financieel lonender te maken. Het zijn kwartaal van het lopende jaar was de immers uiteindelijk de creatieve en groei van de export, ondanks de terugReageren? innovatieve ondernemers en de wergang in andere Europese lidstaten. e.vhijum@tweedekamer.nl kende gezinnen die voor Nederland de Maar zowel de consumentenbestedinof twitter: @vanHijum boterham verdienen. Zij produceren gen als de bedrijfsinvesteringen bevincolumn goederen en diensten, voegen waarde den zich nog steeds op een veel te toe en vernieuwen hun aanbod telkens laag niveau. De woningmarkt zit op opnieuw om hun hoofd in de (internatislot, de consument houdt de hand op onale) concurrentiestrijd boven water de knip en ondernemers stellen investe houden. We moeten het groeivermogen van onze econoteringen uit. Het gevolg hiervan is dat ook de overheidsfinanmie versterken door te investeren in onderwijs, een betere ciën zich niet herstellen; de inkomsten uit belastingen nemen aansluiting van opleidingen op de arbeidsmarkt, inzet op niet toe, in tegenstelling tot de (werkloosheids-)uitgaven. ‘een leven lang leren’ en een betere aansluiting van publieke en private middelen voor innovatie en R&D. Ook moet de Om uit deze spiraal te komen is een aanpak langs twee spobetrokkenheid van het MKB – de motor van onze economie ren nodig. Op de eerste plaats moet een nieuw kabinet snel – bij innovatiecontracten worden vergroot. duidelijkheid en zekerheid bieden richting consumenten en ondernemers over hervormingen, bezuinigingen en investeDe invoering van een vlaktax – een gelijk belastingtarief voor ringen. Pas als die duidelijkheid er is, zullen burgers en iedereen van rond de 36% met een toptarief voor hogere bedrijven weer in beweging komen. Wat het CDA betreft inkomens – maakt werken voor de middeninkomens lonend moet het gaan om een uitgekiende mix van lastenverlichting, en verlicht de administratieve lasten van het bedrijfsleven. En investeringen in een sterkere economie en hervormingen/ door de eerste schijf in de vennootschapsbelasting te verlenbezuinigingen op het terrein van zorg, sociale zekerheid en gen, stimuleren we de ontwikkeling van MKB-bedrijven. Juist overheid die de financiële houdbaarheid op lange termijn in de komende jaren is het van belang om ons te blijven reaveilig stellen. liseren dat we het geld eerst samen moeten verdienen, voordat de overheid ook maar iets kan uitgeven. Maar we komen niet uit de crisis door alleen de overheidsB U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

37


Economie

Pioniersgeest, daar draait het om:

Dronten horizon voor ondernemers die ruimte zoeken Fotografie Reinier Gerritsen

Dronten is volop in beweging. En natuurlijk spelen ondernemers daar gretig op in. We vroegen drie belangrijke vertegenwoordigers uit de regio in te gaan op hun ambities voor de gemeente. ‘Die pioniersgeest, daar draait het allemaal om. Je kunt er hier groot mee groeien.’ Voor een rondetafelgesprek hebben we drie ondernemers uitgenodigd, die veel betekenen voor de toekomst van Dronten. Trudy Stoker is uitvoerend secretaris van de OndernemersVereniging De Driehoek en in het dagelijks leven is ze de drijvende kracht achter het full service evenementenbureau Out of Circle. Naast haar aan tafel vinden we Arthur Helling en Bert Trompetter. Helling is in Flevoland werkzaam als regiomanager voor RECRON, de vereniging van recreatieondernemers in Nederland, een ondernemende brancheorganisatie in de recreatiesector. Trompetter op zijn beurt representeert als voorzitter van ondernemersvereniging SuyderSee het winkelhart van Dronten. Stoker opent het gesprek: ‘Samen met de gemeente Dronten nemen wij deel aan de ‘Kerngroep Wervingskracht’. Dit is in feite een fysieke voortzetting van de economische visie 2015 van de gemeente Dronten, die is vast gelegd in de beleidsnota ‘Koersen op Karakter’. De kerngroep is een goed initiatief van de gemeente. Zo voeren wij overleg over de toekomst van Dronten en bepalen we gezamenlijk onze prioriteiten voor de toekomst.’

Drie ondernemers, die veel betekenen voor de toekomst van Dronten. Met van links naar rechts: Bert Trompetter, Trudy Stoker en Arthur Helling.

38

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

Dat deze gang van zaken een belangrijke basis vormt voor een goede samenwerking tussen gemeente en ondernemers beaamt Trompetter: ‘De gemeente Dronten heeft belangrijke taken, die ons ondernemerschap ondersteunen. Denk aan het startersbeleid. We zetten in op het creëren van ruimte voor een broedplaats. Noem het maar een ‘kweekvijver van ondernemers.’ Dat de kerngroep zoekt naar mogelijkheden voor innovatie is logisch. Startende bedrijven kunnen fors bijdragen aan de groei van de werkgelegenheid in Dronten.

Onderwijs Een belangrijke vestigingsfactor is het aanbod van gekwalificeerd personeel. Stoker: ‘Het onderwijs heeft een belangrijke taak. Goede samenwerking tussen scholen en bedrijven voor stageplekken is een voorwaarde om personeel en starters te binden aan deze regio.’ Trompetter vult aan: ‘En wij als bestaande ondernemers vormen daarin de crux. Zo is onze winkeliersvereniging met ruim duizend banen de grootste werkgever van de gemeente. Wij hebben baat bij een goede beroepsbevolking en voldoende aanbod van personeel.’ ‘We moeten dan voor de toekomst wel duidelijke keuzes maken in wat voor bedrijven we willen aantrekken,’ aldus Helling. Hij meent dat de keuze begint bij doelgroepsegmentatie: ‘Concreet noem ik het plein ‘De Rede’ in het centrum van Dronten. Dit heeft een duidelijke functie in de gemeenschap en is, net als de brink van vroeger, een natuurlijke ontmoetings-


plek. We moeten nog beter gebruikmaken van deze ruimte en het aantal markten en evenementen dat er plaatsvindt, zoals De Kofferbakverkopen, Meerpaaldagen en het FlevoFoodFestival, uitbreiden. Er moet constant sprake zijn van reuring. Dat trekt bezoekers en dus nieuwe ondernemers aan’. Trompetter: ‘We werken aan plannen en we hopen dat er ondernemers zijn die samen met ons dat avontuur willen aangaan. Ik denk daarbij ook aan ambachtelijke beroepen. Daar is echt behoefte aan.’

Niet gehinderd door historie Het wordt duidelijk dat de ontwikkeling van Dronten een integrale opgave is. De gemeente kiest voor samenwerking en is voortdurend in gesprek over wonen, werken, leren en recreëren met maatschappelijke partners. Maar wat is er zo gunstig aan het vestigingsklimaat in de gemeente Dronten? Stoker geeft antwoord: ‘We worden niet gehinderd door enige historie. We zijn een jonge gemeente. De cultuur is daardoor open en gastvrij. Je wordt zo opgenomen in de gemeente, je zult je niet gauw een vreemde voelen. Dat geldt ook voor startende ondernemers.’ Trompetter vindt Dronten uniek: ‘Er is ‘bijzonder’ onderwijs, volgens Elseviers Magazine is de CAH Vilentum (beter bekend als CAH Dronten) de beste agrarische hogeschool in Nederland, en ook zijn er prachtige sportfaciliteiten zoals het Leisure World Ice Centre in Dronten.’ Helling stelt dat de omgeving ook voor zijn achterban een gunstig perspectief biedt: ‘Er is zoveel ruimte dat rust en dynamiek uitstekend samengaan. Je hebt prachtige pretparken,

toonaangevende evenementen en schitterende natuurgebieden: Lowlands, Walibi Holland en de Veluwe... ze zijn bekend in binnen- en buitenland.’

Goede infrastructuur Er wordt enorm geïnvesteerd in de ontsluiting van het gebied: ‘De N307 verbindt Alkmaar rechtstreeks met Zwolle, deze Oost- West verbinding is een belangrijke infrastructurele verbetering die veel reizigers en vrachtverkeer ten goede komt. En niet in de laatste plaats de aanleg van de Hanzelijn. Deze verbindt in Dronten letterlijk Oost- en West-Nederland aan elkaar. Er is dus werkelijk potentie om de toeristisch-recreatieve sector te laten uitgroeien tot belangrijke economische peiler. De ontwikkeling van nieuwe activiteiten als leisure, wellness, congressen en outdoor-activiteiten die aansluiten op de behoeften van de ‘moderne mens’ maken het plaatje compleet’, aldus Helling. Het is nu vijftig jaar geleden dat de eerste bewoners en ondernemers zich in Dronten vestigden. Helling roemt wat er is bereikt in zo’n relatief korte tijd: ‘Ik ben het met Trudy eens dat de cultuur open en gastvrij is, maar nog belangrijker is misschien wel onze uitstraling. We zijn trots op wat we hier samen hebben opgebouwd. Als we dat met z’n allen uitstralen, brengt dat weer de volgende ontwikkelingsfase op gang. Voor de toekomst moeten we daar de juiste keuzes in maken. Trompetter knikt instemmend: ‘Die uitstraling kan zorgen voor de nodige dynamiek. En die cultuur willen wij ook uitdragen als ambassadeur: ondernemers die hier de ruimte willen nemen, krijgen dan ook alle waardering.’

Poort van Dronten Gemeente Dronten bestaat uit de stad Dronten en de dorpen Biddinghuizen en Swifterbant. De gemeente is 42.000 hectare groot en telt ruim veertigduizend inwoners. Grenzend aan de westelijke kant van bedrijventerrein Business zone Delta in Dronten wordt het hoogwaardige bedrijvenpark Poort van Dronten ontwikkelt. Om te stimuleren dat het bedrijventerrein duurzaam en veilig wordt, wordt er samen met de betrokken ondernemersvereniging parkmanagement opgezet. Het gebied wordt voorzien van een glasvezelnetwerk en ligt 5 minuten van de A6. Er zijn zichtlocaties beschikbaar direct gelegen aan de N307. Grondprijzen op Poort van Dronten variëren van 97,00 tot 112,00 euro per m². Kijk voor meer informatie over vestigingsmogelijkheden op www.poortvandronten.nl.

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

39


Economie

Netwerk LNG begint op Hessenpoort Fotografie Ben Vulkers

De opening van een openbaar vulstation voor Liquefied Natural Gas (LNG) in Zwolle is de voorbode van een netwerk van vulpunten dat het voor steeds meer transporteurs interessant maakt om te gaan rijden met LNG-trucks. Minister Schulz van Haege van Infrastructuur en Milieu kwam dit persoonlijk benadrukken op 5 september. Zij opende het vulpunt, onderdeel van een Texaco tankstation op bedrijvenpark Hessenpoort aan de A28.

Het LNG-vulpunt is onderdeel van een Texaco tankstation op bedrijvenpark Hessenpoort. Exploitant is het bedrijf Salland Olie uit Hasselt. De ambitie van de ontwikkelaar van de vulpunten, LNG24, is dat de komende jaren op steeds meer locaties in Nederland LNG kan worden getankt zodat er een echt netwerk ontstaat. LNG24 is een dochter van Ballast Nedam en is op meer dan tien

locaties in diverse stadia van voorbereiding om ook daar een openbaar vulpunt te kunnen openen. En er zijn meer spelers op die markt. Vrachtwagenproducenten hebben al trucks in hun assortiment die op LNG rijden en kijken halsreikend uit naar verdere verfijning van het netwerk.

Schoner en stiller In tegenstelling tot het bekende

LPG (liquefied petroleum gas) is LNG (liquefied natural gas) bedoeld voor vrachtwagens en is de keuze voor LNG vooral een milieukwestie. LNG geeft in vergelijking met diesel namelijk een lagere hoeveelheid uitlaatgassen. En de vrachtwagens zijn stiller. Producenten claimen dat een vrachtwagen die rijdt op LNG de helft minder geluid maakt dan een dieselende truck.

Keuze voor LNG is vooral een milieukwestie

Ook bij vrachtwagenfabrikant Scania, met een productielocatie in Zwolle, is een truck te koop waarvan de motor loopt op LNG. Op ĂŠĂŠn van haar laatste werkdagen voor de Tweede Kamerverkiezingen koos minister Melanie Schulz van Haege van Infrastructuur en Mileu voor een bezoek aan Zwolle, om het streven naar duurzame transportoplossingen kracht bij te zetten met de opening van het LNG-vulstation op bedrijvenpark Hessenpoort. Op de foto: minister Schulz van Haege en de heer Malizia, COO van Ballast Nedam.

40

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2


Het LNG-vulstation maakt deel uit van een onbemand tankstation waar alle mogelijke brandstoffen voor motorvoertuigen zijn te verkrijgen. Het Texaco-station wordt geëxploiteerd door Salland Olie uit het Overijsselse Hasselt.

Afgezien van de autonome keus die een klant maakt om met een LNG-truck te gaan rijden, is de verwachting dat het gebruik van deze brandstof en dus het aandeel trucks dat op LNG rijdt, gaat stijgen naarmate de klanten van transporteurs meer gaan kiezen voor een duurzame bedrijfsvoering en daar een logistieke partner bij zoeken.

er trots op dat Zwolle nu aan de wieg staat van een openbaar netwerk. Innovatie en duurzaamheid komen zo prachtig samen. Omdat Zwolle het logistiek centrum van Noord- en Oost-Nederland is, biedt dit vulstation een meerwaarde voor een wijde regio.”

Hessenpoort Meer weten over duurzaam ondernemen op Hessenpoort? Neem contact op met economisch adviseur Gert Engelsman bij de gemeente Zwolle, g.engelsman@zwolle.nl of 038 - 498 28 77.

We hebben alles op alles gezet om deze innovatie voor Zwolle mogelijk te maken

Pionier Omdat de regelgeving voor LNGtankinstallaties deels nog moest worden geschreven, is Zwolle een pionier op dit gebied, vertelt wethouder René de Heer: “We hebben alles op alles gezet om deze innovatie voor Zwolle mogelijk te maken, in samenwerking met de ontwikkelaar. Die inzet is de moeite waard gebleken: we zijn

Wethouder René de Heer van de gemeente Zwolle: “We zijn er trots op dat Zwolle aan de wieg staat van een openbaar LNG-netwerk. Innovatie en duurzaamheid komen zo prachtig samen. Omdat Zwolle het logistiek centrum van Noord- en Oost-Nederland is, biedt dit vulstation een meerwaarde voor een wijde regio.” B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

41


event

Business Tour 2012

Genieten, Genieten en Genieten! Tekst remco voorn Fotografie willem van walderveen

Rallyrijden tegen de achtergrond van een dreigende onweersbui, levert schitterende plaatjes op (met dank aan fotograaf Willem van Walderveen).

42

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2


Het is de tweede Business Tour (de zevende in totaal) die wij meemaken als mediapartner en dit jaar startten we wederom met twee equipes namens BOB. We weten nu wat we gaan meemaken en dat maakt dat we ons stevig op deze dag verheugen. De Business Tour is een professionele rally georganiseerd door het team van Bcause. Het bedrijf van Frank van Bokkum staat voor ‘Better World Concepts’. Dat klinkt goed en betekent dat we een mooi sponsorbedrag bij elkaar racen op zo’n dag. Echter het is een businessevent en de deelnemende ondernemers komen toch vooral voor de onderlinge competitie met hun raspaardjes. Na vorig jaar weten we dat we niet achter mogen blijven, willen we ons een beetje representatief presenteren. We breken enige weken ons hoofd over een geschikte sportwagen. Die hebben we nog niet in de garage staan en dus bellen we Erik van der Maat van Porsche Centrum Twente. Nadat Porsche Centrum Twente al enthousiast deel nam met vier auto’s aan onze autotestdagen, is Erik ook nu direct enthousiast. We mogen kiezen!!! Tja, dat overkomt je ook niet elk jaar dat je mag kiezen in zo’n geweldige ‘snoepwinkel’. Maar we hadden onze keuze op voorhand al wel gemaakt en we houden stand. We komen niet in de verleiding door de nieuwe 911 en Boxter en vragen Erik om zijn Porsche Diesel te mogen lenen. En dus verschijnen we in een superdeluxe Porsche Panamera Diesel aan de start van deze Business Tour. Ook zoeken we nog een navigator die zin heeft in een leuk dagje uit, een klein beetje netwerken en een serieuze dag rallyrijden in een Porsche. Een oproep via een e-mail onder de Vrienden van BOB levert een overweldigend aantal reacties op. Chris Wiekeraad wordt uitgeloot en samen rijden we ’s ochtends vroeg vanuit Kampen naar de start in Brummen.

De tweede BOB equipe komt uit Harderwijk. Mike en Jackeline Overhoff rijden in hun eigen BMW 335 cabriolet. Dit jaar stonden een kleine zestig auto’s in de startblokken. Het deelnemersveld groeit nog jaarlijks. Dat is zeker te danken aan de mooie locaties en de fraaie route. Dit jaar was de start bij de The Gallery Brummen, een prachtige locatie met een assortiment van ruim 350 klassieke auto’s en sportwagens. Ha, weer zo’n lekkere snoepwinkel. Maar weer kunnen we ons inhouden en richtten we ons op een goede voorbereiding op de rally. Als echte amateurs zijn we in 2011 bij onze eerste deelname direct als vierde geëindigd en daarmee leg je de lat toch automatisch een treetje hoger. Kortom, we gaan voor de prijzen dit jaar!

Mooie locaties waaronder de start in Brummen

Verantwoord rallyrijden kost soms extra tijd

In Brummen zijn we ook dit jaar wel weer onder de indruk van het 6 mm dikke routeboek. Elf trajecten zijn uitgezet met een totale geprognotiseerde totale rijtijd van zeven en half uur! En wil je deze tijd halen dan is het zaak om gefocust te zijn en weinig fouten te maken. We zullen niet te lang stil staan bij alle navigatietechnieken. Maar na enkele uren bollen, pijlen, ingetekende lijnen, letterborden B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

43


event

(links en rechts langs de weg), foto’s, stempels… en meer, ben je blij als je een pitstop kunt maken. En deze pitstops zijn van grote klasse bij de Business Tour. Dit jaar stoppen we voor een lunch bij kasteel Rosendael, een sprookjesachtige locatie waar de zon zich van haar beste kant liet zien. Wie zich ook van zijn beste kant liet zien, was de Panamera. Tussendoor werden we door organisator Frank van Bokkum al aangesproken op onze autokeuze. De Business Tour is bedoeld voor sportwagens en classic cars. En de Panamera werd door hem gezien als een zakenlimousine. Tja, zo hadden wij het nog niet helemaal bekeken. Het is toch een Porsche? En Porsche staat toch 100% synoniem met sportwagens? Wij dachten met de Porsche Panamera helemaal goed

te zitten. De Business Tour is namelijk erg populair onder Porsche rijders. Maar liefst 27 van de 55 equipes maken gebruik van een auto van dit Duitse sportwagenmerk. Maar Frank heeft wel een beetje gelijk. Deze Porsche is geen sportwagen. Dit is een langeafstandscruiser. Nog meer dan zijn benzinebroertjes is de Panamera Diesel het type superdeluxe zakensedan dat zijn gefortuneerde eigenaar verwent met een gevoel van superioriteit. In de Panamera is alles gericht op comfort en dat is een groot contrast met de andere deelnemende rally-equipes die het moeten doen met hard-core sportwagens en classic cars. Het is een oneerlijke strijd want de Panamera geeft je een gevoel van superioriteit en onoverwinnelijk zijn. In alle rust kun je je concentreren op het dikke routeboek. Het rijden van minimaal zeven en

Uitslag Business Tour 2012 Basic 1. Equipe Lenferink / Haandrikman, Porsche 911 Carrera cabrio, 147 punten 2. Equipe Morskieft / Wesselink, Cadillac Coupe du Ville, 160 punten 3. Equipe Nijkrake / Wijksma, Porsche 911 4S, 181 punten 4. Equipe Voorn / Wiekeraad, Porsche Panamera, 186 punten 5. Equipe Kremer / De Boer, Porsche 911 4S Cabrio, 186 punten Experience 1. Equipe Kuper / Werger, Porsche 993, 92 punten 2. Equipe Melse / Melse-Minnaar, Porsche 356, 98 punten 3. Equipe Van Essen / Van Essen, Porsche 911 4S, 99 punten 4. Equipe Gombert / Kok, Porsche 911 targa, 108 punten 5. Equipe Morssinkhof / Van den Nieuwboer, Jaguar XKR, 109 punten

44

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

half uur over kleine wegen en bospaden is een peulenschil. In deze auto kun je je concentratie er wel bij houden. Het erepodium lijkt niet ver weg voor BOB. Na een stevige bite was het tijd om de rally te hervatten en via prachtige Gelderse wegen op weg te gaan naar de finish bij Huis Verwolde in Laren. En hier werd het soms listig. Een ‘ingetekende lijn’, gevolgd door een moeilijke fotoroute temperde onze verwachtingen op een hoge eindklassering. Enkele plaatselijk, stevige buien maakten de laatste uren extra zwaar en vroegen veel van mens en machine. Ruim na de verwachte eindtijd van 18.00 uur kwamen wij, en diverse andere equipes, pas aan op Huis Verwolde. Geen idee over het niveau van onze prestaties. Maar hard toe aan een borrel.


De grote winnaars van de Business Tour worden direct nadat alle deelnemers ‘binnen’ zijn, bekend gemaakt. Dit jaar gaan Mark Leferink en Jan Thale Haandrikman in de Basic klasse en Ton Kuper en Raoul Werger in Experienced Klasse met de hoogste eer strijken. Heren gefeliciteerd! Wij zijn dit jaar met de BOB equipe, ondanks de Panamera, helaas weer net buiten de prijzen gevallen. Met een vierde plaats is de teleurstelling gelukkig niet groot. De Business Tour is een geweldig event en een grote uitdaging.

De Porsche Panamera

Wilt u meer weten over de Business Tour 2012 of bent u geïnteresseerd in deelname in 2013 houdt dan de website www.businesstour.nl is de gaten.

De Panamera is een exlcusieve en kostbare auto. Hij begeeft zich in de concurrentie met zakenlimousines zoals een Audi A8 en een BMW 7 serie maar biedt ook een alternatief voor de zakenman die een sportwagen zoekt met comfort en vier volwaardige zitplaatsen. Aan het design van de Panamera moet je in eerste instantie even wennen. Maar na een dag sturen, ben je snel verkocht. Alles valt op zijn plek en je voelt je makkelijk thuis in deze Porsche. Ondanks dat het een forse auto is, beleef je dit anders. De Panamera rijdt als een echte Porsche!

10.000 euro voor Welkomhuis Uiteraard stond ook dit jaar een goed doel centraal. Het ‘Welkomhuis Twente’ verzorgd voor mantelzorgende gezinnen met jonge kinderen compleet verzorgde vakanties. Het Welkomhuis is er voor iedereen ongeacht de financiële draagkracht. Het vakantiehuis wordt in 2013 gebouwd. In totaal hebben deelnemers en organisatie van de Business Tour 10.000,- euro kunnen doneren. Een bedrag om trots op te zijn!

Ook in de Panamera zit de sleutel nog steeds links in het dashboard. Net als in alle Porsches is dit een overblijfsel uit de racegeschiedenis. Oude racewedstrijden begonnen met een sprint naar de auto die schuin langs de baan stond, snel starten en wegrijden. Met de sleutel links gaat dit sneller en kan de bestuurder eerder starten met links en schakelen met rechts. Hoe je het ook went of keert. De Panamera is zowel limousine als sportwagen tegelijk. De 1.880 kilo (!) zware vierzitter heeft een keurige sprinttijd van 6,5 seconden en een topsnelheid van 242 kilometer per uur. En dan heb je in een diesel weinig te klagen. Al bij 1.750 toeren per minuut is de zescilinder lekker wakker en weet hij de dikke coupé aangenaam vlot van zijn plek te krijgen. Theoretisch kun je met de Panamera maar liefst 1.200 kilometer afleggen op één tank. Dat is 6,5 liter per 100 kilometer. En ze zitten er echt niet ver naast hebben we tijdens de Business Tour zelf ervaren.

Business bedankt Porsche Centrum Twente voor het gebruik van de Panamera!

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

45


netwerken

Networking Monday, 12 november 2012

Door Matchmaking 30 nieuwe Leads op 1 dag! Een effectieve manier van netwerken, waarbij de deelnemer door een uniek matchingsysteem 30 potentiële klanten wordt gegarandeerd en waar de ondernemer door netwerkprofessionals vaardigheden op het gebied van netwerken wordt bijgebracht. Welke ondernemer wil dat niet: 30 prospects scoren op één dag? Zo kan de nieuwe netwerkrevolutie ‘Networking Monday’ worden omschreven. Die staat voor 12 november in de Jaarbeurs te Utrecht op het programma. Op één dag worden voor de deelnemers ongekende commerciële kansen gecreëerd, waar deze anders veel langer voor bezig zou zijn. En duurder uit zou zijn. Het revolutionaire aspect van het evenement zit hem in de bijzondere aanpak, waardoor de juiste mensen aan elkaar gekoppeld worden, vertellen Gerda en Remco Voorn van ‘Businessontmoetbusiness.nl’. De twee hebben een jarenlange ervaring in het organiseren van succesvolle netwerkbijeenkomsten. “Wij hebben in ongeveer tien jaar tijd ruim 120.000 ondernemers ontvangen tijdens onze netwerkbijeenkomsten”, vertelt Remco. Het duo mag zich dus expert noemen op het gebied van netwerken. Gerda: “We hebben de afgelopen tijd vooral geluisterd naar mensen die al jaren trouw de BOB (Business Ontmoet Business)bijeenkomsten bezoeken. Het wordt vooral belangrijk gevonden dat men daadwerkelijk de juiste mensen kan ontmoeten. In veel gevallen lukt dat, maar om ervoor te zorgen dat dit nog beter kan, hebben we een nieuw concept ontwikkeld. Dat is ‘Networking Monday’ geworden.”

46

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

Dit concept maakt het volgens Gerda en Remco mogelijk dat ondernemers meer business, en daarmee, omzet generen. Remco: “Dat moet toch het uitgangspunt zijn. Met een paar bekenden een babbeltje maken en een drankje drinken is leuk, maar de opzet moet toch zijn dat je er nieuwe contacten, nieuwe leads, ontmoet.

Hoe vaak gebeurt het dat je op een event aanwezig bent zonder de juiste personen te ontmoeten? Daar wordt nogal eens te makkelijk over gedacht, is onze indruk. Het is vaak een vrijblijvende activiteit. Wij willen met ons event laten zien hoe je op de juiste wijze moet netwerken en hoe dat de juiste contacten kan opleveren. Je kunt als ondernemer zo’n dag zien als een effectief onderdeel van je salesstrategie.”

Netwerkrevolutie Dat wordt niet alleen gedaan door vier netwerkprofessionals die veel ervaring op dit gebied hebben en alle ins en outs kennen van het fenomeen netwerken.

Maar het geheim schuilt ‘m vooral in het vooraf selecteren van de deelnemers. Dit matchingsysteem zorgt ervoor dat de juiste ondernemers met elkaar in gesprek komen. Gerda: “Hoe vaak gebeurt het dat je op een evenement aanwezig bent zonder de personen te ontmoeten die juist iets voor jou kunnen betekenen? Je maakt links en rechts een praatje. Als dat vooraf professioneel wordt voorbereid, zoals wij doen, dan levert dat een veel effectiever evenement op. De kans op succes voor de deelnemer wordt daarmee aanzienlijk vergroot. We durven wel te beweren dat dit een revolutionaire manier van werken is. Zoiets bestaat, zeker op deze schaal, nog niet.” Om de meest juiste mensen te matchen die voor elkaar commercieel interessant kunnen zijn – simpel gezegd: wie past bij wie? - wordt deelnemers vooraf gevraagd een profiel aan te maken. Het profiel maakt onder andere aan in welke branche ze zitten, welke nieuwe contacten ze willen ontmoeten, wat ze zelf te bieden hebben (ofwel wat het voordeel van de ander is om met hem/haar nader kennis te maken) en wat ze verwachten dat Networking Monday voor hen kan betekenen. Hierdoor ontstaan kansen op nieuwe zakelijke mogelijkheden. Remco: “Het mooie aan deze aanpak is dat er geen tijd verspild wordt met het


zoeken naar de mensen die voor de bezoeker interessant kan zijn. Dat is vaak wel het geval: mensen zoeken naar de goede contacten. Wij nemen hen dat ‘zoeken’ uit handen en creëren direct kansen. Dat is prettig voor mensen die niet zo makkelijk het eerste contact leggen, maar ook prettig voor degenen die wel makkelijk op andere afstappen. Belangrijk om te weten is ook dat dit een landelijk netwerkevenement is. Daarmee vergroot een ondernemer zijn of haar mogelijkheden op business, in vergelijking tot regionale bijeenkomsten.“

Belang van Netwerken Beiden zijn ervan overtuigd dat netwerken steeds belangrijker wordt. Ten dele komt dat door de crisis die ervoor zorgt dat ondernemers moeilijker aan opdrachten komen. Men heeft dan ook behoefte om nieuwe contacten te ontmoeten. Remco: “Dat is ten dele de reden. We denken daarnaast ook dat het steeds lastiger wordt om diensten en producten te verkopen. De concurrentie op de markt neemt toe. Je moet dus steeds meer doen om business te genereren. De kans op succes is groter als je al wat ingangen hebt, leads, die je via een bijeenkomst van ‘Networking Monday’ opdoet. Het hebben van een goed netwerk toont direct zijn waarde.” Veel ondernemers realiseren zich nog niet altijd dat netwerken een belangrijk element vormt van het runnen van een eigen bedrijf. De ervaring heeft geleerd dat je er veel uit kunt halen. Je komt in contact met mensen, die ook weer hun contacten hebben. Zo kun je al snel in een

groter netwerk belanden. De kans wordt groter dat mensen je dan iets gunnen. Hoe je je netwerk ten volle kunt benutten en daar business uit kunt genereren, komt ook tijdens Networking Monday aan bod. De vier netwerkprofessionals: de ‘bedrijfsverloskundige’ Guido Thys, motivator Jaap Bron, certified LinkedIn-specialist Jan Vermeiren en ‘lifehacker’ Bert Verdonck begeleiden alle aanwezigen gedurende de dag. Gerda: “De deelnemers aan ‘Networking Monday’ krijgen, over de hele dag gezien in vier sessies, met deze vier professionals te maken. Zij geven aan hoe je jezelf maar ook je product of dienst het beste kunt presenteren, maar ook wat een netwerk voor jou kan betekenen. De vier zullen benadrukken dat je op een juiste manier presenteren doorslaggevend kan zijn bij het leggen van nieuwe contacten. Hoe kom jij bij je potentiële klant over? Misschien vind je zelf wel dat je jezelf goed profileert, maar meestal kan daar wel iets aan bijgeschaafd worden. De experts geven daar allerlei nuttige tips voor. Enige zelfreflectie, met veelal een verfrissende kijk op de manier van jezelf presenteren, kan daarbij heel positief uitpakken.” Achterover leunen en je e-mails checken is er dan niet bij. Van de deelnemers wordt verwacht dat deze – onder leiding van de vier netwerkprofessionals – actief meedoen.  Het zijn echte doe-sessies.

Networking Monday vindt plaats in Mediaplaza, onderdeel van Jaarbeurs Utrecht.

Effectief netwerken In de aanloop krijgt de deelnemer, na aanmelding, via de mail tips hoe hij of zij zich het beste kan voorbereiden op ‘Networking Monday’, zodat je dit evenement als ondernemer optimaal kunt benutten. Vooraf krijgt de deelnemer tips, na afloop wordt er nog steeds contact met hem of haar gehouden. Om te zien of de contacten resultaat hebben. Ook zijn alle netwerkprofielen zichtbaar op de website www.networkingmonday.nl of www.businessontmoetbusiness.nl. Tevens zal er een App te downloaden zijn waar ook alle profielen op bekeken kunnen worden. Registreer u snel via www.networkingmonday.nl of www.businessontmoetbusiness.nl

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

47


netwerken

LinkedIn specialist Jan Vermeiren enthousiast over ‘Networking Monday’

“Het concept maakt dit evenement waardevoller” Wat is er mooier dan tijdens ‘Networking Monday’ op 12 november in Jaarbeurs Utrecht van vier netwerkprofessionals talloze tips over de juiste aanpak bij het netwerken te krijgen? U bent dan namelijk na die dag een volleerd netwerker die optimaal gebruik maakt van zijn of haar contacten en daarmee meer business kan genereren. Certified LinkedIn-specialist Jan Vermeiren is een van die netwerkprofessionals. Hij geeft met name suggesties over de manier hoe je als ondernemer met je netwerk sneller je doelstellingen kunt bereiken.

klankbord”, meent hij. De Vlaming wordt gezien als een vooraanstaand deskundige op het gebied van netwerken. Hij beheert, samen met zijn zakelijk partner Bert Verdonck, het bedrijf de Networking Coach. Hij heeft boeken over dit onderwerp geschreven, Let’s connect en Hoe linkedIn nu echt gebruiken.

Enthousiast

Een netwerk bijhouden is, zeker in deze tijden van crisis, een vangnet. Het heeft toegevoegde waarde om daar over te beschikken. Daar zijn de deskundigen het wel over eens? Maar hoe onderhoud je die contacten, hoe presenteer je je, doe je dat wel goed? Vermeiren gaat daar tijdens ‘Networking Monday’ dieper op in, waarmee hij meer onderwerpen aansnijdt dan ingaan op de mogelijkheden van LinkedIn. “Een goed netwerk is niet alleen een vangnet, maar kan ook fungeren als

48

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

Hij is enthousiast over het Networking Monday-concept. “Het is zeker bijzonder. Het is de eerste keer dat op zo’n grote schaal een werkwijze wordt gehanteerd waarbij ondernemers vooraf worden geselecteerd, zodat ze met elkaar in contact worden gebracht en zodoende een optimaal resultaat van die dag kunnen hebben. Het idee van Networking Monday is prima te noemen: het maakt de aanwezigheid van een ondernemer om daar te zijn zonder meer waardevoller. Het zal hem of haar meer opleveren”, aldus Vermeiren. De aanwezige wordt op een efficiënte wijze gefaciliteerd: hij/zij wordt op een makkelijke manier met wel 30 ondernemers in contact gebracht waaruit een

nuttige relaties kunnen voortvloeien, gaat hij verder. “Dat is prettig voor degene die niet zo makkelijk op een ander afstapt en enige schroom bezit op dit punt. Deze zal zich comfortabeler voelen. Een ander, die toch al extravert is en makkelijk met een ander een praatje maakt, kan zich optimaal uitleven.”

Networking Monday zal de ondernemer meer opleveren

Het procedé van Networking Monday komt er volgens hem op neer dat er op een gerichte manier contacten worden gelegd. Dat is bij andere netwerkbijeenkomsten wel anders, stelt Vermeiren.


Dan moet je meer zoeken naar de juiste mensen. Volgens hem is het daardoor niet zelden toeval wanneer uit zo’n samenkomst een – wat later blijkt – belangrijk contact wordt overgehouden. “Waarschijnlijk was dat zo maar een ontmoeting”, geeft hij aan. Hij meent dat er methoden zijn om meer zekerheden in te bouwen tijdens een netwerkborrel, netwerklunch, het bezoeken van een bedrijf, een uiteenzetting van een bekende ondernemer, of anderszins. Kortweg, plekken waar ondernemers bijeenkomen.

D.O.E.N. Een hulpmiddel bij gerichter netwerken is, meent hij, de door hem gelanceerde aanpak onder de naam D.O.E.N. (Doelen Opstellen Effectief bereiken via Netwerken) in beeld. Een enigszins gekunstelde afkorting, geeft hij toe, maar wel een die ertoe leidt dat iemand makkelijker zijn doelstellingen realiseert. Daar moeten ondernemers nogal eens bij geholpen worden, is zijn ervaring, terwijl het een belangrijk streven is: je wilt toch ergens naar toe met je bedrijf, je wilt een route uitzetten, maar hoe pak je zoiets aan? Vermeiren: “Veel ondernemers hebben doelstellingen wel in hun hoofd zitten, maar ze schrijven zoiets niet op. Ze spreken het vaak niet uit. Ze kunnen het in een gesprek met iemand ook niet altijd makkelijk formuleren. Ze hebben daar hulp bij nodig. Ik geef ze daarbij tips, via D.O.E.N, tijdens Networking Monday.” Volgens hem ontstaat er een krachtig geheel met een evenement als Networking Monday en de koppeling via een veelgebruikt, professioneel netwerk

Netwerken en verkopen moet je niet op één hoop gooien.

als LinkedIn. “Je kunt zeggen dat offline, de persoonlijke ontmoeting, en online, het digitale netwerk, samenkomen. Dat is belangrijk. Je kunt als ondernemer niet alleen met het een of alleen met het ander succes behalen. Er moet een koppeling tot stand komen: ondernemen blijft toch mensenwerk. Dat vergeten sommigen nogal eens.”

Persoonlijk Een persoonlijke ontmoeting met iemand kan er, meent hij, makkelijker toe leiden dat je zo iemand – met wie je face-to-face contact hebt gehad – bij een van je relaties kunt introduceren. Dat kan weer leiden tot meer business. Vermeiren: “Je hebt, na een ontmoeting met iemand tijdens Networking Monday, een voorstelling van de persoon in kwestie. Je hebt een beeld van hem of haar. Dat maakt het eenvoudiger zo iemand bij een andere relatie te noemen. Zo’n introductie kan weer meer deuren openen.” Hij maakt daarbij een duidelijk onderscheid tussen ‘introduceren’ en ‘aanbevelen’. Vermeiren: “Uit zo’n eerste ontmoeting kun je niet verwachten dat je iemand kunt aanbevelen bij een van je relaties. Daar is meer voor nodig. Je zou

dan meer informatie van die persoon moeten hebben. Die kun je na enige tijd wel verwerven. Een aanbeveling weegt zwaarder dan een introductie. In het eerste geval kan een relatie sneller besluiten zaken te doen. Dus: eerst een introductie, en een volgende stap is een aanbeveling. Een introductie, hoewel lager in de hiërarchie dan een aanbeveling, kan echter al zeer waardevol zijn.” Hij zal tijdens Networking Monday ook behandelen op welke manier je effectief kunt netwerken. Wat je wel en niet kunt doen, de do’s en don’ts. In die laatste categorie valt het al te nadrukkelijk aanbevelen van je diensten, om niet te zeggen het verkopen van je diensten. Vermeiren: “Een netwerkbijeenkomst is echter geen verkoopmoment. Netwerken en verkopen moet je niet op één hoop gooien. De ‘tegenpartij’ zit niet op verkooppraatjes te wachten, is de ervaring. Zoiets moet geleidelijk gaan. Je moet elkaar een beetje leren kennen. Je merkt al snel of de ander interesse toont in je activiteiten. Vanaf dat moment kun je over je zakelijke activiteiten uitweiden.”

Aanmelden Maak snel uw aanmelding voor Networking Monday op 12 november in de Jaarbeurs Utrecht orde. Zo bent u er zeker van dat u niets van deze unieke bijeenkomst hoeft te missen.

Ga voor uw registratie naar www.networkingmonday.nl of www.businessontmoetbusiness.nl B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

49


opinie

Humphrey G. van der Laan:

Als je eerlijk deelt, heb je meer dan de helft Zowel verkoper als koper moeten beter worden aan een deal en het gunnen aan jou als persoon is belangrijker dan je denkt, was de zakelijke les die ik jong leerde. Alhoewel ik op school leerde dat één en één twee was, leerde ik thuis dat je de goede zakenman herkende als die er dan drie van kon maken. Op de universiteit leerde ik het begrip van de integraalberekening. Een functie met betrekking tot een daaruit afgeleide, met name de limiet van de som van een onbepaald aantal termen, terwijl elke term onbepaald afneemt. Dat begrip past heel goed als ik het nut van netwerken aan ondernemers probeer uit te leggen. Ondernemers zien vaak als belangrijkste taak; orders binnensle- De markt is nu veel concurrerender dan vroeger en er zijn er pen! Verkopen, verkopen, verkopen! Dat zijn de drie belangrijk- velen die uw product of dienst ook leveren. ste zaken die hier moeten gebeuren, hoor ik vaak. Waarom zou de klant derhalve nu juist bij u komen kopen? Regelmatig zie ik die ondernemers dan staan op beurzen en Waarom heeft u uw bedrijf nu eigenlijk en waar blijkt uw toegeevenementen. Om je heen zie je de resultaten daarvan dan voegde waarde dan uit? Ik raad u zeer aan om het zeer leesbare steeds slechter worden. Ik hoor vaak dat de verkopers dan met boekje van Prof. Simon Sinek, “Begin met het waarom” te te weinig visitekaartjes terugkomen van beurzen enz. We moe- lezen. Google anders maar eens op zijn naam, en kijk via You ten toch iets doen aan netwerken, zodat we op die manier meer tube een lezing van hem! Is netwerken dan uitsluitend een klanten zouden kunnen binnenhalen. Zoals Remco Voorn van acquisitie tool en een (wonder) middel om (snel) klanten te de Business Company (die “Networking Monday”, de Netwerk scoren, vragen ondernemers mij dikwijls. Ik heb plezier in het Revolutie die hij op 12 november 2012 organiseert) het stelt: (leren) kennen van andere mensen en plezier beleven aan wat ”We leven in ‘de eeuw van het netwerk. Uw persoonlijke net- andere ondernemers mij te vertellen hebben. Ik heb dan werk is een onmisbare schakel geworden om belangrijke men- oprechte interesse in wat die ander bezig houdt en boeit. Ik sen en bedrijven te bereiken. In het bedrijfsleven is een netwerk heb vervolgens veel plezier aan het verder helpen van die hét middel om contacten te leggen met (nieuwe) klanten, leve- ander. Daarom schrijf ik nu al ruim twaalf jaar mijn column in dit blad. Regelmatig vraag ik mij dan af hoe ikzelf, of beter nog, ranciers, medewerkers en andere stake-holders.” iemand die ik ken, die ander met zijn uitdaging/probleem zou kunnen helpen. Daarom introduceer ik graag mijn eigen contacten met elkaar, omdat ik meen dat die elkaar kunnen helpen of beter nog, dat zij ook weer plezier zullen beleven aan elkaars verhalen. Altijd met iedereen? Nee, alleen diegenen waarvan het mij helder als glas is welk product of dienst mijn contact kan aanbieden en welke ‘waarde’ dat mijn andere contact dan Ook netwerken moet je leren. Johan Cruijff had talent om te oplevert en van ‘toegevoegde waarde’ dat contact dan is voor voetballen, maar op zijn hoogtepunt toen hij voetballer van het de ander. Nietszeggende contacten “ontvriend” ik dan ook jaar werd; trainde hij zich iedere dag een ongeluk. Dat moet je direct, want het is waar, wie wat bewaart, heeft wat, maar ook nu ook met netwerken doen, als je daar talent voor hebt, kom dat wie veel bewaart, een hoop rotzooi krijgt. je echt wel in pupillen 1 terecht, maar daarna… trainen hoor! Tenslotte, wie niet in beweging is, loopt ook nergens Als je succes wilt hebben met netwerken en je onderneming naar meer succes wilt brengen, dien je jezelf dan ook eerst de tegenaan.

‘Als je namelijk met beide voeten op de grond staat, kom je geen stap verder’

50

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2


vraag te stellen hoe jij als ondernemer meer kunt betekenen voor het bedrijf, voor je mensen en hoe jouw bedrijf meer kan betekenen voor je klanten, leveranciers en jouw mede ondernemers in jouw buurt en/of branche. Dat geeft een enorme macht en invloed op de koers en de cultuur van een bedrijf. Maar vergeet niet: dat potentieel om de koers te bepalen en te inspireren, geeft grote verplichtingen. Als je die niet goed gebruikt, waarom zouden we je dan nodig hebben? Wat is dan het bestaansrecht van jouw bedrijf of van jou als leider van de club dan nog? Niet elk bedrijf kan de wereld veranderen, maar je kunt je wel tot doel stellen om wereld van je klanten en je medewerkers beter, prettiger te maken. Of je nou Shell de Rabo of Ikea bent, een uitgeverijtje ergens in Lemmer of een taxibedrijf in Almelo, het gaat erom dat jij op je eigen onderscheidende manier iets goeds toevoegt aan het leven van je klanten. Niet elk bedrijf kan de grootste in zijn branche worden. Maar moeten alle anderen zich daarom neerleggen bij middelmatigheid? Je bent het aan je medewerkers verplicht om daarover helder te zijn, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn. Als jouw bedrijf geen doel heeft, hoe zien medewerkers dan perspectief? Hoe gaan klanten dan voorkeur voor jou krijgen? Je moet je niet blindstaren op het verslaan van de concurrentie, maar vooral zelf kijken naar wat je wilt betekenen. Durf daarbij wat te dromen en blijf daarbij eens niet met beide voeten op de grond staan, omdat je het al jaren op die manier doet. Durf! Als je namelijk met beide voeten op de grond staat, kom je geen stap verder. Of je nou de allergoedkoopste speciaal winkel in sportduik benodigdheden wilt zijn, met low prices, of het beste accountantskantoor met de beste klantvriendelijkste service, je moet weten wat je wilt zijn en wat dat betekent voor je klant. “It’s all about who you want to be, not about beating who you want to beat”. Netwerken is het willen opbouwen van langdurige relaties en/ of (zakelijke) vriendschappen. Gewoon omdat je elkaar aardig vindt, of omdat je het leuk vindt om te weten hoe het met die ander gaat. Elkaar zo nu en dan eens bellen of e-mailen om er achter te komen wat die ander op dat moment bezig houdt. Of omdat je iets hebt gevonden waarvan je meent dat die ander daarin geïnteresseerd is. Netwerken is informatie delen. Als jij iets weet, vertel het je contacten die iets aan die wetenschap of informatie zouden kunnen hebben. Stuur artikelen of weblinks door naar diegene waarvan je denkt dat ze het ook zouden willen lezen. Zet de ander altijd centraal bij je gedachten. Zet je jezelf in het middelpunt, bedenk dan dat je dan vaak in de weg staat! Steeds terugkerend is in ieder geval het hebben van plezier. Netwerken is geen bezigheid op zich. Het is plezier beleven aan hetgeen waar je mee bezig bent. Vervolgens dat plezier met anderen willen delen. Je scoort geen nieuwe klanten door te netwerken. Als je nieuwe klanten wilt dan zul je ‘gewoon’ moeten acquireren, maar het is wel mijn ervaring dat er een soort emotiebank is die een soort kasregister bijhoudt. Als je veel voor anderen doet, komt er aan de creditkant wat bij. Als jij dan wat nodig hebt….het is mijn ervaring dat je dan hulp uit onverwachte hoek krijgt en dat

‘It’s all about who you want to be, not about beating who you want to beat’ ‘kost’ je dan punten. En zo ontstaat je saldo als mens bij de emotiebank. Dat kan ook via sociale media. Doordat je mensen persoonlijk spreekt en ziet, op beurzen, bij de BOB borrel bij netwerkevents enzovoort, herkennen mensen jou uiteindelijk. En herkennen leidt tot erkennen en dat schept vertrouwen. Vertrouwen is de basis van zaken doen. Ik noem dat dan ook liever social sales. De kracht van netwerken zit ‘m niet in de mensen die je kent, maar in de mensen die jouw kennissen kennen. Feitelijk wil je dat de mensen in jouw netwerk, jou gaan promoten bij de mensen die zij kennen. Je zorgt ervoor dat je allemaal ambassadeurs maakt van jouw bekenden. Daarmee krijg je een enorm groot verkoopteam die je helemaal niets kost! Dat is de kracht van social sales. Ga dan ook vooral naar bijeenkomsten waar veel ondernemers komen. Het voordeel daarvan is niet zozeer dat die bijeenkomst gezellig groot is, maar dat de kans groter is dat je het met één of twee mensen gezellig hebt en dat leidt dan tot business. En als je die tijd/aandacht (voordeel voor een ander en voordeel voor jezelf) eerlijk deelt, heb je meer dan de helft.

Humphrey G. van der Laan Onze vaste columnist, Humphrey G. van der Laan is als jurist en register informaticus in Almelo een professionele geschillenboer voor ondernemers (arbeid, samenwerken, koop/verkoop, zakenpartners en (ondernemers) huwelijk) maar daarnaast is hij (president) commissaris/raadgever bij 16 ondernemingen met gezamenlijk 5857 medewerkers en is hij universitair (gast)docent strategie en recht en schreef hij mede aan vier management boeken en tientallen publicaties. Opmerkingen over deze column, vragen of tips, mail dan naar juristen@hgl.nl B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

51


zakennieuws

‘BUSINESS’ ZOEKT TESTRIJDERS VOOR BEDRIJFSAUTO’S Het mag inmiddels een goede traditie genoemd worden: de autotestdag van ‘Business’. Nadat in het voorjaar personenauto’s door diverse testrijders kritisch zijn uitgeprobeerd, zijn nu de bedrijfswagens aan de beurt. Medio oktober zal die proef, voor het achtste achtereenvolgende jaar, plaatsvinden. We zoeken daarvoor nog een paar enthousiaste gebruikers van een bedrijfswagen die wellicht aan iets anders toe zijn en gedurende één dag een nieuwe auto willen uitproberen. Het is van belang dat de testrijders enige ervaring hebben met bedrijfswagens. We denken daarbij aan chauffeurs van koeriersbedrijven, transportbedrijven, aannemers, stucadoors e.d. Die ervaring is van belang omdat ze tijdens zo’n test een vergelijking kunnen maken met de auto waarin ze al enige tijd rijden. Het is op dit moment nog niet exact bekend welk model bedrijfsauto beschikbaar zijn voor een test. Het is in ieder geval de bedoeling dat de kandidaten ’s ochtends een wagen ophalen bij een dealer en deze een dag gebruiken., waarbij ze de kilometers kunnen declareren. Als tegenprestatie verwachten we dat de chauffeurs hun ervaringen in een verhaal vastleggen, zodat we die in de volgende editie van Business – het novembernummer – met de lezers kunnen delen.

STIJGING AANTAL MBO-DIPLOMA’S Steeds meer mbo-studenten sluiten hun opleiding succesvol af met een diploma. Dat blijkt uit een benchmark mbo. “Dat is een opsteker voor het midden- en kleinbedrijf”, aldus Jan van Zijl, voorzitter van de MBO-Raad. Het mbo scoorde 67.6 procent wat betreft het behalen van een diploma. Een jaar eerder was dat een procent minder. Het is een klein verschil, aldus Van Zijl, maar markeert wel een positieve trend. Volgens hem is het positieve resultaat behaald omdat docenten en instructeurs op de juiste wijze vernieuwingen, zoals beroepsgericht onderwijs en de invoering van kwalificatiedossiers, naar goed onderwijs weten te vertalen.” Volgens hem doen vrouwen het iets beter dan mannen in het mbo.

INSPIRATIE OPDOEN TIJDENS CONGRES Op 3 en 4 oktober wordt weer het ondernemerscongres in het Martiniplaza te Groningen gehouden, een evenement dat altijd druk wordt bezocht. Bekende, voormalige sporters zoals Pieter van den Hoogenband en Jochem Uytdehaage, maar ook ondernemers van naam zoals Annemarie van Gaal houden uiteenzettingen tijdens een groot aantal sessies. Er is dus alle gelegenheid om je als ondernemer te laten inspireren door deze bekende Nederlanders, die weten wat presteren is. Volgens de organisatie zal dit opsnuiven van

succesverhalen bijdragen aan het eigen succes van de ondernemer. ’s Ochtends staat een dynamisch nieuwsshow op het programma, waarna ’s middag een keuze kan worden gemaakt uit een of meerdere sessies die de bezoekers graag willen bijwonen. Zo is het mogelijk te gaan naar ‘van grenzeloze ambitie naar actie’ (Karl Raats), 100 ondernemerstips (Annemarie van Gaal), Van winnen krijg je energie (Pieter van den Hoogenband) en Elke dag beter (Jochem Uytdehaage). Na afloop is er uiteraard gelegenheid om te netwerken.

GOLFEN OP HET RIJK van Nunspeet De Het Rijk Golfbanen staan bekend om hun prachtige ligging. Golfers kennen de verschillende golfcourses waarschijnlijk wel. Op 13 oktober kunnen de golfers terecht op het Rijk van Nunspeet, waar dan voor de zevende maal de Gentlemen Cup. Zoals de naam al aangeeft mogen de mannen dan alleen hun 18-holes rondje op de baan maken: vrouwen zijn namelijk niet welkom. Deelnemers zijn vanaf 11.00 welkom, waar zij worden ontvangen met koffie en lekkernijen. Om 12.00 uur gaat de wedstrijd als een shotgun van start en wordt er vervolgens gestreden om de begeerde Gentlemen Cup. De spelvorm is individueel Stableford met ¾ handicapverrekening en een maximum van 30 slagen.

52

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2


het akkoord van dalfsen

Organisaties die streven naar succes, weten hoe allesbepalend omstandigheden kunnen zijn. Soms zit je in een ruimte waarin de energie zo goed is, dat er iets gebeurt. Strijd wordt harmonie, twijfels worden beslissingen en cynisme slaat om in enthousiasme. Wie wel eens bij Mooirivier in Dalfsen is geweest, weet wat de impact is van zo’n omgeving waar de natuur overal voelbaar is. Maar net zo belangrijk is natuurlijk wat we

aan faciliteiten te bieden hebben: 127 comfortabele hotelkamers bijvoorbeeld. Internationale receptiefaciliteiten en een capaciteit voor bijeenkomsten van 10 tot 500 personen. Of het betrokken en kundige personeel dat vaak al een paar stappen voor u uit gedacht heeft. Nog niet overtuigd? Dan wordt het misschien tijd voor een eerste bezoekje aan Dalfsen: www.mooirivier.nl HET CONGRESHOTEL WAAR MENSEN EN ORGANISATIES GROEIEN


Bedrijfsprofiel

SMG Groep:

Al uw druk- en printwerk gegarandeerd CO2 neutraal! Tekst DIRK BOSMAN Fotografie Frans Davids

De SMG Groep verzorgt al 60 jaar druk- en printwerk, de opslag en distributie voor grote en ook kleine bedrijven, door heel Nederland. Als specialist biedt deze onderneming een totaaloplossing in crossmedia. Daarnaast staat duurzaamheid bij SMG Groep centraal en daar profiteren partners van mee. U toch ook? In de hoofdvestiging in Hasselt doen Arend Hartlief, algemeen directeur en Evert Feith, commercieel directeur hun verhaal. Feith steekt van wal. “Vanuit onze deskundigheid als aanbieder van totaaloplossingen in crossmediale concepten denken wij met onze partners mee. Duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) staan bij ons erg hoog in het vaandel.

Wij begeleiden onze partners naar een duurzaam eindproduct

Hier komt bij ons ook steeds meer de nadruk op te liggen, omdat de SMG Groep zich bewust is van het feit dat een goed bedrijfsrendement moet worden gecombineerd met de aandacht voor de 3 M’s. Dat zijn de bescherming van het Milieu, het benutten van de talenten van Medewerkers en met een bijdrage aan de stabiliteit van de Maatschappij waarin mensen werken en leven. Daarnaast onderscheidt de SMG Groep zich op

54

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

basis van duurzaamheid en met MVO. We vinden het niet meer dan normaal om onze partners de mogelijkheid te bieden hun drukwerk te verduurzamen. Van advies tot serviceconcept, op alle niveaus begeleiden wij onze partners naar een duurzaam eindproduct.”.

Paradigm project in Kenia Arend Hartlief neemt het woord over. “De SMG Groep reduceert zoveel moge-

lijk de uitstoot van CO2 door middel van een reductieprogramma in het complete productieproces. Denk daarbij aan het verminderen van papiergebruik en aan besparingen aangaande energie en afval. Het resterende deel compenseren wij door de CO2 uitstoot ergens anders in de wereld te reduceren. Hierdoor is de totale uitstoot nul en wordt het drukwerk van onze partners CO2 neutraal geproduceerd. Om dit gecertificeerd te realiseren


hebben wij gekozen voor het Paradigm project in Kenia. Dit project voldoet aan de hoogste standaard in CO2 compensatie en is mede ontwikkeld door het Wereld Natuur Fonds. Via de Climate Neutral groep vindt de CO2 compensatie plaats. In het Paradigm project worden er in Kenia houtovens gebouwd en gedistribueerd. Hierdoor vermindert de CO2 uitstoot aanmerkelijk, in vergelijking met de traditionele kookmethode van veel Kenianen in de open lucht. Door onze medewerking aan dit project produceren wij gegarandeerd CO2 neutraal.”

Onderscheiden met duurzaamheid Het is een feit dat het veel branches de laatste jaren economisch gezien niet zo goed gaat. Hetzelfde geldt ook zeker voor de grafische sector. Evert Feith, commercieel directeur

Evert Feith legt uit. “Het volume aan drukwerk is de laatste jaren afgenomen. Daarnaast is er sprake van een overcapaciteit en daar over heen kwam de economische crisis. Toch gaat het bij de SMG Groep wel goed. Wij zijn een bedrijf dat constant en volop in beweging is. Binnenkort nemen we in Hasselt op onze productielocatie, waar we in drie ploegen werken, nog een nieuwe drukpers in gebruik. SMG Groep produceert en levert druk- en printwerk tegen een uitstekende prijs- en kwaliteitsverhouding. Daarnaast onderscheiden wij ons zoals gezegd met duurzaamheid. Dit trekt nieuwe partners aan. Wij spreken trouwens nooit over klanten, maar partners. Dit komt omdat wij met onze partners een langdurige samenwerking willen aangaan. Daarnaast zijn wij geen verkopers, maar adviseurs van onze partners. Graag nemen wij bij onze partners een kijkje in de keuken om te zien hoe processen verlopen, om daarna met suggesties te komen hoe het beter kan. In onze branche is er in Nederland geen enkel bedrijf die op dezelfde wijze actief is met CO2 neutraal werken. Alleen op ons vakgebied kunnen wij ons niet meer onderscheiden. In deze lastige economische tijd wordt steeds meer op geld gelet. Dat onderscheidende vermogen weten wij wel te realiseren door samen met onze partners CO2 neutraal te werken. Hierdoor gunnen nieuwe partners ons eerder opdrachten. Door zaken te doen met de SMG Groep kan een partner van ons zelfs zijn eigen CO2 reductie doelstellingen halen. Dat is zeer goed nieuws! Verder mogen onze partners het logo van de Climate Neutral Groep op hun drukwerk voeren.”

Arend Hartlief, algemeen directeur

Van veel markten thuis De meeste omzet behaalt de SMG Groep door het verzorgen van hoge kwaliteit druk- en printwerk. “Verder houden wij ons onder meer bezig met nieuwe media en direct mail. In totaal werken zo’n honderd mensen bij ons”, zegt Hartlief.

Certificeringen De SMG Groep is gecertificeerd voor ISO 14001, ISO 9001, ISO 12647-2 en FSC. Feith: “Met deze certificaten zijn onze partners niet alleen verzekerd van een uitstekende kwaliteit druk- en printwerk, ook hebben wij milieu geïntegreerd als onderdeel van het algemene managementsysteem.”

De bomen en het bos De heren Hartlief en Feith begrijpen dat mensen door alle duurzaamheidstandaarden de bomen in het bos niet meer zien. “Daarom volgen wij de ontwikkelingen voor onze partners op de voet. Op deze manier verzekeren wij onze partners niet alleen van een uitstekende kwaliteit drukwerk, maar ook van een product dat tijdens het gehele productieproces een minimale impact heeft op het milieu en de natuur”, besluit Evert Feith.

SMG Groep Randweg 12, 8061 RW Hasselt Tel: 038-4778877 info@smg-groep.nl

55


Open huis iedere woensdag van 11.00u tot 20.00u

prOef de sfeer van de Leeren Lampe 19,20 en 21 oktober 2012:

3e raaLter OktOberfest 18 november 2012:

GentLemen’s day Raalte / 0572 355855 / www.deleerenlampe.nl


advies

Betrouwbare ICT is een illusie Laatst hoorde ik een interview op de radio met een mevrouw van wie de laptop was gestolen. ’Vervelend voor die mevrouw’, zult u denken, maar of dat nou op de radio moet? Nou, het was wel een bijzonder gevalletje. Mevrouw was bijna vier jaar met een universitair promotieonderzoek bezig en had alle onderzoeksgegevens op die laptop staan. En nóóit een kopie of een back-up gemaakt. Tsja, ook als je gestudeerd hebt, kun je domme dingen doen! Of op z’n minst heel erg naïef zijn. Een ander voorbeeld komt uit de wereld van de gezondheidszorg. Daar is, terecht, erg veel aandacht voor de privacy van patiënten. De recente discussies over TV-camera’s op de afdelingen spoedeisende hulp van een Amsterdams ziekenhuis bewijzen dat we het er allemaal mee eens zijn dat de privacy van patiënten essentieel is voor het vertrouwen in de gezondheidszorg. En toch sturen medici elkaar patiëntengegevens toe via de e-mail. Lekker makkelijk, maar absoluut niet veilig! In een 24-uurs productiebedrijf waar ik onlangs werd rondgeleid, had men een oplossing gevonden om inloggegevens van het computernetwerk te onthouden: Op enkele beeldschermen in de productiehal hingen keurig netjes gegraveerde plaatjes met daarop gebruikersnaam en wachtwoord! Het bedrijf nam de betrouwbaarheid van haar informatiesystemen sowieso niet serieus, want de servers waarop de productie- en financiële gegevens draaiden, stonden op een oud bureau in de fabriekshal naast de deur naar de toiletten.

Maar toen een tijdje terug de stroom op het bedrijvenpark even uitviel leidde dat tot een storing in de airco, waarna het ruim anderhalve dag duurde voordat de (dubbel uitgevoerde) computersystemen weer draaiden! In een bedrijf waar alles draait om financiële data en declarabele uren van de medewerkers toch een kostenpost van jewelste! Ik heb het er in deze column al vaker over gehad: ICT is inmiddels doorgedrongen tot in het hart van elk bedrijf. Technische storingen zullen altijd blijven voorkomen en gemakzuchtige gebruikers ook. En kwaadwillenden zullen (bijna) altijd een weg vinden om hun schimmige doelen te bereiken. Maar voor u als ondernemer lijkt het me essentieel om zo nu en dan eens na te gaan of in uw bedrijf de nodige voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Een kleine moeite, die geen garanties geeft, maar wel nachtrust.

Gerard Dresens Algemeen directeur Loyall ICT Group Zwolle/Rotterdam

Laat eens een onafhankelijke expert door uw organisatie lopen en u zult versteld staan van de tips en adviezen om met weinig moeite de betrouwbaarheid en veiligheid van uw ICT te verbeteren. Vreemde ogen zien nu eenmaal andere dingen…en zeg nou zelf: je wilt toch niet zijn als die wetenschapper die niet kon promoveren omdat ze vier jaar lang vergeten was een veiligheidskopietje te maken..?

Nog een, en dan houd ik op met voorbeelden geven: een partner in een financieel adviesbureau vertelde vol trots dat zijn bedrijf vorig jaar voor anderhalve ton had geïnvesteerd in nieuwe computers. “Alles dubbel uitgevoerd!”

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

57


OMFL Nieuws

Zorginnovatie als speerpunt en een sterk merk Flevoland Tekst Niek donker

Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland (OMFL) is op allerlei terreinen actief in Flevoland om nieuwe initiatieven aan te boren en te ondersteunen. Deze keer een blik achter de schermen bij het omvangrijke project Zorginnovatie, de vacature en werkcommunity Fundawerk en aandacht voor verdere positionering van het merk Flevoland.Avontuurlijk Dichtbij.

Innovatie in de zorg is de komende jaren een speerpunt voor de provincie Flevoland. De toenemende krapte op de arbeidsmarkt en vergrijzing maken die aandacht noodzakelijk. Er zijn handen nodig in de zorg, er zal steeds efficiënter gewerkt moeten worden, er wordt vaker een beroep gedaan op inwoners om een bijdrage te leveren en er is behoefte aan innovatieve oplossingen om medische handelingen makkelijker te maken en mensen zelfstandiger te laten zijn. De OMFL steunt bedrijven en organisaties in de Flevopolder in het ontwikkelen van ideeën en producten en probeert bestaande innovatieve zorgproducten beschikbaar te krijgen voor inwoners van Flevoland.

MammaPrint Een van die innovatieve producten is MammaPrint©. Een test voor borstkankerpatiënten waarmee bepaald kan worden hoe hoog het risico op uitzaaiingen is over een periode van 10 jaar. Met de uitslag kan de arts bepalen of chemotherapie noodzakelijk is. MammaPrint is ontwikkeld door het Amsterdamse bedrijf Agendia. Het is een spinoff van het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. MammaPrint© is nu nog niet standaard beschikbaar in de ziekenhuizen in Flevoland en daarom maakt de OMFL

58

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

zich er sterk voor dat MammaPrint© door deze ziekenhuizen wordt aangeboden. De voordelen zijn volgens Karin Senf van de OMFL groot: het is van groot belang voor vrouwen om zoveel mogelijk zekerheid te krijgen als ze geconfronteerd worden met de diagnose borstkanker. Met de huidige richtlijn voor de behandeling van borstkanker kan MammaPrint© een besparing opleveren in het aantal patiënten dat met chemotherapie behandeld wordt. Naast

het voordeel voor de patiënt, is de toepassing van MammaPrint© ook kosteneffectief gebleken. Zie voor meer informatie: www.mammaprint.nl

Betere Zorg Samen met zorgorganisatie Icare en patiënten onderzoekt de OMFL de verdere ontwikkeling van een oogdruppelaar. De druppelaar stelt mensen in staat om zelfstandig, dus zonder hulp van zorgverleners, hun ogen te druppe-


len. Nu zijn voor die handeling altijd zorgverleners nodig en dus is dit een mooie businesscase, die rechtsreeks voortkomt uit vragen van patiënten en zorgverleners. De OMFL organiseert in opdracht van de provincie een aantal keren per jaar het Zorginnovatieplatform dat ruimte geeft aan patiënten, verenigingen, instellingen en bedrijven om themagericht met elkaar het gesprek aan te gaan over oplossingen in de zorg. Daarnaast organiseert de provincie Flevoland het komende half jaar een zorginnovatiewedstrijd, waar inwoners, bedrijven en zorgorganisaties van Flevoland aan mee kunnen doen onder het motto “Betere Zorg, Mijn Idee”. Zorginnovatie is een breed gedragen initiatief van Centrum Maatschappelijke Ontwikkeling Flevoland, Medisch Coördinatie Centrum Flevoland, de provincie Flevoland en de OMFL.

Aan de slag! Initiatiefneemster Elly Jonkman en de OMFL hebben elkaar gevonden in het project Fundawerk, dat een vernieuwende manier is om mensen met een uitkering aan de slag te helpen. Nadat Elly Jonkman merkte dat veel vacatures niet werden ingevuld, startte zij een discussiegroep op Linkedin en kwam ze in contact met UWV. Het is belangrijk een goed netwerk in de regio te hebben en Jonkman gebruikt daarvoor social media en de steun van de OMFL, die goed geïnformeerd is over waar en in welke bedrijven groei zit en dus behoefte aan werkgelegenheid. Fundawerk is is een hedendaags online platform, waar mensen elkaar ontmoeten en ook

Meer dan 70 avonturiers zijn op pad gestuurd om de onverwachte kanten van Flevoland en de prachtige toeristische bedrijven te ontdekken.

Elly Jonkman en Karin Senf over Fundawerk: “Mensen kunnen met elkaar en bedrijven in contact komen en zo een baan vinden om weer zelfstandig verder te gaan”

zzp-ers zich bij aansluiten die mensen in hun nieuwe situatie kunnen begeleiden. Karin Senf van de OMFL benadrukt dat Fundawerk geen concurrentie vormt voor bestaande uitzendbedrijven. “Juist het nieuwe en open karakter moet zorgen voor het succes, dat we samen de arbeidmarkt goed kunnen voorzien, zoals we nu met de eerste drie groepen laten zien. Iedereen kan een bijdrage leveren; door inzet van social media en sterke communitybuilding kunnen mensen met elkaar en bedrijven in contact komen en zo een baan vinden om weer zelfstandig verder te gaan.”

Flevoland, een sterk merk Toerisme Flevoland is in 2011 begonnen met het positioneren en promoten van het merk Flevoland. Avontuurlijk Dichtbij. Dit jaar is die branding uitgebreid en effectief geworden. Zo heeft Toerisme Flevoland door haar campagne de afgelopen maanden meer dan 70 avonturiers op pad gestuurd om de onverwachte kanten van Flevoland en de prachtige toeristische bedrijven te ontdekken. Toerisme Flevoland gaat samen met NORT Flevoland nu een stap verder om met ondernemers het merk te versterken, onder andere door de Toeristische masterclasses, zoals op 10 september aan het bedrijfsleven is aangeboden. Toerisme Flevoland en NORT Flevoland laten bedrijven zien hoe het merk Flevoland.Avontuurlijk Dichtbij en afzonderlijke merken van de bedrijven, elkaar kunnen versterken. Een van

de handvatten is het aanreiken van tools, zoals banners, beelden en het gebruiken van de pay-off, om de afzonderlijke kracht van een bedrijfsmerk te koppelen aan het bredere en sterke merk Flevoland. Toerisme Flevoland verzorgt onder meer nationale en internationale promoties, waar iedere toeristische ondernemer van kan profiteren. Daarnaast dagen NORT Flevoland en Toerisme Flevoland ondernemers in de toeristische sector uit om te kijken naar de eigen avontuurlijke elementen binnen hun bedrijf en hoe zij dit met het merk Flevoland.Avontuurlijk Dichtbij kunnen versterken; NORT Flevoland kan daarbij ondernemers terzijde staan met bedrijfs- en productontwikkelingen. Toeristische ondernemers in Flevoland hebben al verheugd op de branding van het merk gereageerd. Bewustwording van hoe je elkaar kunt versterken, is een belangrijk onderdeel, zo vertelt Rinkje Tromp van Toerisme Flevoland. Op de site van Flevoland.Avontuurlijk Dichtbij staan verslagen van avonturiers die toeristische bedrijven bezochten. Ondernemers zien de verdere positionering van het merk Flevoland, de gezamenlijke promoties en het feit dat zij dat aan hun eigen sterke merk kunnen koppelen als een extra, waar ze graag gebruik van maken. De branding van Flevoland samen met ondernemers gaat dit en komend jaar verder. Ook u kunt als ondernemer met uw vragen en suggesties altijd bij Rinkje Tromp en haar collega’s van Toerisme Flevoland en NORT Flevoland terecht. Mailt u naar info@toerismeflevoland.nl of bel met 0320-286752. B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

59


Netwerkagenda Meer informatie en toekomstige evenementen www.businessontmoetbusiness.nl

BOB Golftoernooi

actief netwerken

donderdag 4 oktober 2012 Op 4 oktober 2012 organiseert Business ontmoet Business in samenwerking met Golfbaan Het Rijk van Sybrook het tweede BOB Golfevent. Dit officiële Golfevent staat open voor alle Vrienden van BOB die houden van het ‘golfspelletje’. GVB is wel verplicht. Het BOB Golfevent is een formele wedstrijd waar ruim voldoende tijd is voor netwerken en relatiebeheer, inclusief een afsluitend captains dinner.

Aanmelden: www.businessontmoetbusiness.nl

BOB Borrel Station2Station

netwerken

donderdag 25 oktober 2012 Graag nodigen wij u uit voor deze BOB (Business Ontmoet Business) bijeenkomst bij de Regus Station2Station vestiging in Amersfoort, welke in mei jl geopend werd. U ontmoet tenminste 25 nieuwe relaties! Onderweg je eigen werkplek met Regus Veel onderweg en toch je eigen werkplek hebben? Thuiswerken is goed voor de concentratie, maar heeft u ook behoefte aan een werkplek met contact? Dat is mogelijk! Fantastische actie voor BOB leden: Maak nu extra voordelig kennis met de Business World Card Gold (BWC Gold) van Regus. Normaal gesproken kunt u een Regus Business Gold Card alleen per jaar voor 300,- euro (25,- euro per maand) aanschaffen. U kunt nu kiezen uit drie perioden: 3 maanden, 6 maanden of een jaar.

Aanmelden: www.businessontmoetbusiness.nl

60

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2


kennis & netwerken

Networking Monday maandag 12 november 2012

Nieuw in Nederland: De Netwerk Revolutie op 12 november 2012 U ontmoet deze dag tenminste 30 serieuze ondernemers die speciaal voor u gematcht worden door het unieke matchingssysteem. Aan de hand van uw inschrijving wordt u gekoppeld aan een grote groep ondernemers die commercieel interessant voor u zijn. Unieke leads om commerciĂŤle kansen te creĂŤren. Mis deze kansen niet en meldt u daarom aan voor dit unieke evenement! Locatie: Jaarbeurs Utrecht Aanmelden: www.businessontmoetbusiness.nl

kennis & netwerken

Doe mee met het BOB Directeurendiner! dinsdag 13 november 201

Uw netwerk is cruciaal in de strategie om uw bedrijf te laten groeien. De BOB Directeurendiners van Business Company bieden u daarbij een perfecte setting, die zowel aangenaam als effectief is. Door diverse tafelsettingen komt u in contact met vele eindbeslissers waarmee u op goed niveau een diepgaand gesprek kunt voeren. Geen vluchtige vrijblijvende kennismaking maar ruimte voor een goed gesprek. Chateuxhotel De Havixhorst in de Wijk is de toplocatie waar de diners gaan plaatsvinden. De BOB Directeurendiners zijn exclusief bedoeld voor directieleden en managers. Locatie Directeurendiner: Chateaux Hotel De Havixhorst Kosten voor deelname aan het directeurendiner bedragen 149,- euro excl btw. Aanmelden: info@businessontmoetbusiness.nl

Techniek Museum

netwerken

donderdag 15 november 2012 Deze bijeenkomst zal in het Twents Techniek Museum plaatsvinden. De maakindustrie was en is nog steeds een belangrijke inkomstenbron in de regio Twente. In dit interactieve museum in Hengelo is alles aanwezig om het hele gezin enthousiast te laten worden over techniek. Kennis en inspiratie! Duurzame energie in de E-MISSION zaal, op een enorme interactieve wereldbol onderzoek je hoe het met moeder aarde gaat en je kunt E-games spelen voor een schonere aarde. Bijzondere technologie ervaar je in de Radar- & Detectiezaal en vanaf november hoopt het museum een nieuwe bewoner te verwelkomen: AAp, een interactieve orang-oetan die een spelletje met je speelt! Aanmelden: www.businessontmoetbusiness.nl

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2

61


ik

terugbl

BOB - Landgoed Singraven Een zomerse spectaculaire BOB borrel in Italiaanse sferen. De ruim 250 gasten werden ontvangen met een drankje bij Restaurant De Watermolen, waar de molenaar aanwezig was om de molen te draaien. Vervolgens kon men het Landgoed per scooter ontdekken, waarna iedereen via de hoofdpoort welkom werd geheten bij het landgoedhuis en de moestuin. Hier trof men de unieke partners van het landgoed en deze borrel.

Het toenemende belang van netwerken Vanuit BOB zijn wij overtuigd van het sterk toenemende belang van netwerken. In deze concurrerende tijd is het steeds moeilijker om met een product of een dienst bij potentiĂŤle klanten binnen te komen. Met het juiste netwerk heb je sneller de ingang die je zoekt om je verhaal te kunnen doen. Ook de toenemende digitalisering maakt dat er meer behoefte is aan persoonlijk contact. Naast de populaire sociale media is een persoonlijke klik nodig om een zakelijke relatie op te bouwen.


Tijden de BOB Borrel werden o.a. de nieuwste Ferrari’s van Munsterhuis Sportscars werden geshowd, een wijnproeverij (Wijngaard Hof van Twente) en een bierproeverij (Twentse bierbrouwerij), Italiaanse culinaire geneugten werden geserveerd door Fox catering en tevens Prosecco werd er prosecco geschonken vanuit een prachtige oldtimerbus. Partners van deze BOB bijeenkomst waren: Landgoed Singraven, Restaurant De Watermolen, Munsterhuis sportscar, Bierbrouwerij Twente, Wijngaard hof van Twente, Biologische groentenboerderij de Witte Raaf, Fox Catering van Fox Lodges in Denekamp, Twente Scooter Denekamp, Corné de Regt van Rode Wangen, Jeroen Ottink - Events in Twente.

Netwerken Na de officiële opening door Gerda Voorn van de Business Company vertelde Landgoedbeheer Daan van Mierlo kort de mogelijkheden van het Landgoed Singraven. Vervolgens startten we met het netwerken want de belofte was dat je aan het einde van de avond zo’n 25 contacten had gelegd. Tijdens vier verschillende sessies werden de aanwezigen op verrassende wijze met elkaar in contact gebracht. De vele positieve reacties van de ondernemers na afloop waren dan ook groot.

63


terugbl

ik

BOB Directeurendiner Chateaux Hotel de Havixhorst

Welkom bij het BOB Directeurendiner Tijdens deze avond deelden we ervaringen met elkaar, werd kennis gemaakt met elkaar en op management niveau ondernemerskwesties aan de kaak gesteld. Geen vluchtige vrijblijvende kennismaking maar ruimte voor een goed gesprek. Het onderwerp tijdens dit Directeurendiner: Welk doel heeft u met uw bedrijf? En wat betekent dat voor uw klanten? En hoe zorgt u ervoor dat u uw doelen haalt? Het ondernemerschap is dynamisch en vraagt continu om leiderschap, om de juiste keuzes te kunnen maken. Kennis delen met elkaar is dan heel mooi en dat gebeurde tijdens dit Directeurendiner. Er staat dit jaar nog ĂŠĂŠn Directeurendiner gepland op 13 november a.s. Wilt u hier bij aanwezig zijn, meldt u zich dan aan via www.businessontmoetbusiness.nl of stuurt u een emailbericht naar info@businessontmoetbusiness.nl.


Het diner De Chef-kok bereidde een tongstrelend diner: Zachtgegaarde makreelfilet, met schelpdiertjes, zeekraal, kropsla en een vinaigrette van limoen en olijfolie; Gegrilde lende van het rosĂŠkalf, met kaantjes van kalfszwezerik, bloemkooltexturen, cantharellen, peterselie, en jus met kappertjes; Met witte chocolade gevulde frambozen, diverse bereidingen van yoghurt en framboos, en een sorbet van citroen verveine.

Meedoen? Business Company organiseert dit jaar nog een Directeurendiner, locatie Chateaux Hotel De Havixhorst in De Wijk. Datum is 13 november. Registreren kan via www.businessontmoetbusiness.nl

65


zakennieuws

BIO-COSMETICA PAVILJOEN OP BEURS Ondernemers die geïnteresseerd zijn in alles wat met biologische landbouw en – voedselkwaliteit te maken hebben, kunnen woensdag 23 en donderdag 24 januari 2013 terecht op BioVak 2013 in het Zwolse IJsselhallencomplex. Dan presenteert de gehele sector zich, ‘van boer tot winkelvloer’, aan een groot publiek. Aspecten die dan aan de orde komen zijn: bemesting, mechanisatie, teelttechniek en de manier waarop kanten klare producten voor groothandel, distributeurs, winkeliers en horeca worden gefabriceerd. Ook is er een aparte hal voor biologische cosmetica en verzorgingsproducten. Daar ken men met name terecht in het bio-cosmeticapaviljoen. Tevens is er de nodige aandacht voor ecologische mode en textiel.

‘Onttrokken aan de Tijd’ Tentoonstelling t/m 20 oktober, m.m.v.: Marc Vellay en Henk van Vessem bij Galerie Delfi Form Marc Vellay (1954, Fr) heeft bronzen beelden gemaakt naar aanleiding van de ramp in Fukushima. De beelden zijn gelijktijdig op twee locaties te zien: in galerie Delfi Form, Praubstraat 4 te Zwolle en in het Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41. De beelden staan opgesteld in de museumtuin en in de hal die toegang geeft tot deze tuin. Deze beelden, die mensen samen uitbeelden, laten de ontroering; het gedeelde verdriet en de kracht zien die mensen daardoor weer kunnen vinden voor het herstel van de fysieke en mentale geschondenheid.Vellay is door curator Wim van der Beek opgenomen in de tentoonstelling ‘Rituals’ in het Stedelijk Museum Zwolle. Deze tentoonstelling duurt tot 11 november. In galerie Delfi Form worden recente schilderijen van Henk van Vessem (1939, NL) getoond. Het thema van deze tentoonstelling is: “de ijlheid van het licht”. De aandacht gaat vooral uit naar werken op papier omdat ze een speciale transparante uitstraling hebben. Naast andere kleuren is veel wit te zien. Het papier is op paneel geplakt en sober ingelijst. Kleine formaten van 26x26 cm, die heel mooi in een blok opgehangen kunnen worden, worden afgewisseld met grotere formaten. Er zullen tevens olieverven op doek worden gepresenteerd. Ruimte, tijd en licht in verbinding met de kosmos zijn de thema’s in het werk van Henk van Vessem. Laag op laag, met soms als ondergrond een houtskooltekening, een blad of een stuk papier, zijn het verkenningen van de stoffelijkheid van deze aarde die even aangeraakt en dan weer losgelaten wordt in de ruimtelijkheid van het licht. Het werk is nergens dwingend of opzettelijk. Het laat de toeschouwer vrij in zijn associaties maar nodigt uit een verbinding aan te gaan met een metamorfose die ergens tussen het aardse en de kosmos tot stand komt. Galerie Delfi Form, www.delfiform.nl

APP TOONT SUCCESSEN Creativiteit levert het Overijsselse MKB veel rendement op. Dat wordt bevestigd door een flink aantal ondernemers uit Overijssel die reeds hebben deelgenomen aan het provinciale project ‘Met creativiteit meer economie’, dat wordt uitgevoerd door Syntens Innovatiecentrum. Hun verhalen zijn te lezen en de nieuwe producten en aangepaste concepten te zien in de app ‘Creatieve Impuls’ (voor Apple/Android) die officieel is gelanceerd tijdens PICNIC ’12 in Amsterdam, een toonaangevend Europees platform voor innovatie en creativiteit. Dan start ook het tweede project ‘Met creativiteit meer economie’ officieel. Paul Jansman, innovatieadviseur en projectleider: “We laten in de app zien dat andere sectoren heel wat kunnen leren van de creatieve professionals. Voorwaarde is wel dat partijen elkaar weten te vinden. In de praktijk zien we echter een kloof tussen MKB-ondernemers en creatieven: de manier van denken en werken verschilt zo veel dat er onvoldoende aansluiting is.” Het project ‘Met creativiteit meer economie’ van de provincie Overijssel en Syntens slaat deze brug

66

B U S I N E S S | N U M M E R 4 | oktober 2 0 1 2


BUSINESS

Jos Burgers

‘Alleen klanten helpen je door de crisis’ BUSINESS NATIONAAL

I


Profiel

Marketingcollege van Jos Burgers

‘Je moet klanten verrassen, hun verwachtingen overtreffen’ TEKST MART RIENSTRA

In een dynamische, sterk veranderende wereld lijkt marketing belangrijker dan ooit. Toch wordt in deze tijd van economische crisis juist op dit onderdeel fors bezuinigd. En dus lijkt het voor bedrijven nog moeilijker op te vallen en zich te onderscheiden in de wirwar van miljoenen boodschappen die dagelijks aan de klant voorbijtrekken. Volgens marketinggoeroe Jos Burgers is het geheim echter terug te brengen tot drie punten: onderscheidend zijn, verrassen en… luisteren naar de klant. ‘Want alleen klanten helpen je door deze crisis!’

Als je hem ooit hebt zien en horen spreken, ben je verkocht. Zeggen velen. ‘Dan zijn ze klant van mij,’ aldus de hoofdpersoon zelf, die jaarlijks zo’n tweehonderd presentaties verzorgt. Met dat aantal is Jos Burgers één van de meest gevraagde managementsprekers in Nederland. Zonder enige twijfel is hij de leukste en meest beklijvende. Voordat hij begon lezingen te geven en boeken te schrijven, was Burgers als docent verbonden aan Fontys Hogescholen en eigenaar van een marketingadviesbureau. In zijn zoektocht naar een platform voor zijn adviesdiensten – en zijn boodschap – begon hij eind jaren negentig lezingen over marketing te geven. Eerst gratis, anno 2012 voor een stevig tarief, hoewel hij nog steeds uitzonderingen maakt voor goede doelen, studentenclubs en benefietavonden. ‘Mensen reageren dan verrast: “Doet u dat gratis, wat geweldig!”. Verwachtingen overtreffen, ook daar gaat ondernemerschap over.’

Missionaris Net als in zijn nieuwste boek (‘Gek op gaten’) rolt ook tijdens het gesprek de ene anekdote na de andere over tafel. Burgers’ praktijkvoorbeelden zijn hilarisch en illustratief, maar ook erg con-

II

BUSINESS NATIONAAL

fronterend. ‘Toch twijfel ik sterk of mensen daadwerkelijk de wil hebben hun “oude” denk- en werkwijze los te laten en in te ruilen voor een nieuwe, onbekende route. Vroeger vond ik zo’n houding slap, vervelend en teleurstellend; nu raakt het mij minder.’ Het heeft ongetwijfeld met zijn leeftijd en het vermogen tot relativeren te maken. Zijn passie is er evenwel niet minder om. Avond na avond verkondigt Burgers als een soort missionaris zijn boodschap. Maar hoewel hij duizenden trouwe volgelingen heeft, oogt het marketinglandschap nog niet veel frisser.

betrouwbare bronnen, is de waarde ervan extreem hoog.’ Ter illustratie tekent hij een piramide met onderaan het woord promotie en bovenaan ervaringen.

Creëer ervaringen, dat is de beste promotie voor je bedrijf

Piramide De 60-jarige wijt dat vooral aan een ingesleten idee over marketing. ‘Zo heeft onderzoek al vaker aangetoond dat adverteren zonder onderscheidend te zijn, geld over de balk gooien is. Eigenlijk erken je dan vooral dat je niet zo goed bent als je denkt dat je bent.’ Burgers gelooft niet zo in enkel en alleen promotie en reclame maken. Hij geeft liever weer de voorkeur aan mond-totmondreclame. ‘De opkomst van sociale media heeft voor een nieuwe dimensie gezorgd, met reviews en recommendations. Zolang deze afkomstig zijn van

‘Creëer ervaringen, dat is de beste promotie voor je bedrijf. Geef gastcolleges, bied een second opinion aan, publiceer regelmatig: laat zien dat je erg goed bent in wat je doet. Dat heeft meer waarde en betekenis dan duizend brochures en advertenties.’

Uniciteit Een ander advies dat de laatste jaren flink in marketingwaarde is gestegen, is het maken van keuzes. Burgers beweert dat ondernemers zich in hun drang naar omzet steeds meer laten verleiden tot het


Jos Burgers: ‘Beter is het om keuzes te maken en uitsluitend te gaan voor het artikel of dienst waar je echt in uitblinkt.’

uitstallen van hun complete waar, het totale assortiment. ‘Maak onderscheid tussen je etalage (website, brochure, verkoopverhaal) en je winkel. Als je een grote winkel hebt, moet je niet alle artikelen in de etalage tentoonspreiden, dat wordt een chaos. Bovendien vallen de beste artikelen dan niet meer op. Beter is het om keuzes maken en uitsluitend te gaan voor het artikel of dienst waar je echt in uitblinkt. Dàt stal je dan breeduit in je etalage, goed zichtbaar voor klanten.’ Bij het maken van dit soort keuzes draait het volgens de Tilburger om drie punten: de klant moet begrijpen wat je doet, moet het onthouden en moet het doorvertellen. Uniciteit speelt daarbij dus een grote rol? ‘Klopt, en die creëer je deels zelf, door allerlei artikelen uit het schap te halen. Ik word wel eens gevraagd als dagvoorzitter of gespreksleider. Doe ik dus bewust niet, omdat mijn herkenbaarheid als spreker door dit soort randactiviteiten vervaagt. Bovendien klinkt het weinig aannemelijk, een presentator die ook goed seminars kan leiden. Mijn ervaring is dat je meer betrouwbaar voor klanten wordt als je zegt dat je niet alles kan, dan dat je beweert alles te kunnen.’

Lef en creativiteit Maar kiezen leidt tot kiespijn, aldus Burgers. ‘En voor pijn zijn we allergisch. Daarom doen we bij voorkeur hetzelfde als onze buurman en grazen allemaal in dezelfde weide, terwijl het grasveld ernaast misschien wel meer te bieden heeft.’ Maar die keuze voor het onbekende – het afwijkende – is slechts voor enkelen weggelegd. ‘Om je te onderscheiden, is lef nodig en een beetje creativiteit,

meer niet. Als je luistert naar de klant, vertelt hij je namelijk precies waar zijn behoeften liggen, waar het grasveld is en wat jij moet doen, hoe je daar moet komen.’ Maar in gesprek gaan met de klant doen ondernemers niet graag. ‘De meesten vinden het eng, bang als ze zijn om een reactie te krijgen die ze liever niet horen. Onzin, want echt ontevreden klanten geven nooit feedback; die zijn al vertrokken!’ Daarom stelt Burgers in zijn presentaties de klant altijd centraal. ‘Uitsluitend klanten slepen bedrijven door deze economische crisis heen. Daarom moet je ze koesteren, zodat ze uiteindelijk je accountmanager worden, zonder dat ze op jouw payroll staan.’

de klassieke vier marketing-P’s nog een rol? ‘Vanzelfsprekend wordt de basis gelegd door een samenspel van kwaliteit en prijs. Maar steeds relevanter wordt of je erin slaagt, klanten te verrassen en hun verwachtingen te overtreffen. Blijvend, welteverstaan.’ Burgers lepelt moeiteloos voorbeelden op, van verrassende kortingacties tot activiteiten die tot onverwacht extra gemak en comfort leiden. ‘Juist dit soort initiatieven zorgt voor onderscheidend vermogen, voor een scherp profiel en maken het verschil, vroeg of laat. Zeker weten.’

Verschil maken Maar hoe creëer je anno 2012 tevreden klanten en hoe bind je ze aan je? Spelen BUSINESS NATIONAAL

III


IV

BUSINESS NATIONAAL


BUSINESS NATIONAAL

V


THEMA

Macht gaat van adverteerder naar klant, stelt BvA-voorzitter Jan Driessen

‘We moeten ons vak opnieuw uitvinden’ TEKST PAUL DE GRAM FOTOGRAFIE RONALD FLEURBAAIJ

De communicatie-industrie verandert razendsnel. Onophoudelijk dienen zich in hoog tempo nieuwe instrumenten en vormen aan. Dynamische omstandigheden, die – gevoegd bij de hedendaagse economische crisis – reclameaanbieders dwingen andere wegen in te slaan. ‘Wij zullen ons vak opnieuw moeten uitvinden,’ meent voorzitter Jan Driessen van de Bond van Adverteerders (BvA). De BvA stelt zich ten doel het bevorderen en bewaken van de vrijheid van verantwoorde communicatie en het vergroten van de communicatie-effectiviteit van haar leden: honderdzestig middelgrote tot grote ondernemingen in Nederland. Samen vertegenwoordigen zij drie miljard van de in totaal circa vijf miljard euro die jaarlijks in communicatie wordt geïnvesteerd. Is het einde van reclame oude stijl nabij, vraagt preses Jan Driessen (51) zich af, nu datacampaigning (het vergaren, verrijken en kunnen gebruiken van klantgegevens) en nieuwe technologie het speelveld domineren? ‘Feit is’, zegt hij, ‘dat internet en sociale media een consumentenrevolutie teweeg hebben gebracht met ongekende gevolgen. Met een impact die we nog niet kunnen overzien, maar ook met oneindig veel nieuwe mogelijkheden waarvan we nog nauwelijks gebruik maken.’

Ongeremd en onweersproken Driessen, in het dagelijks leven directeur communicatie bij verzekeraar Aegon, constateert dat de macht in de communicatieketen is omgedraaid, van zender (adverteerder) naar ontvanger (klant). ‘In het verleden konden adverteerders op relatief eenvoudige manier hun boodschap kwijt. Ze "toeterden" hun commerciële

VI

BUSINESS NATIONAAL

mededelingen via betaald eenrichtingsverkeer de wereld in. Ongeremd en vrijwel onweersproken. Het systeem werkte, want de ontvanger liet zich graag verleiden. Reclamebureaus waren de smaakmakers, creatief talent wilde er graag werken. Tegenwoordig geloven klanten nog uitsluitend andere klanten

en hebben grote ondernemingen veel van hun geloofwaardigheid ingeboet. Door de complete transparantie blijft bovendien weinig verborgen. Klanten kunnen zich voor het eerst goed informeren, zich makkelijker organiseren en met kracht communiceren.’


Alles moet deugen

Betere wereld

Adverteerders zijn zich van die ontwikkeling volgens Driessen terdege bewust en verschuiven hun budgetten. Van ‘paid media’, betaalde uitingen als advertenties en commercials naar ‘earned media’, verdiende media-aandacht zoals positieve tweets en blogs. ‘Allemaal zijn we op zoek naar nieuwe wegen om weer geliefd en aanbevolen te worden. Het product, de belofte, de communicatie; alles moet deugen. Moet tot achter de komma echt en eerlijk zijn. Zo niet, dan staan machtige actiegroepen op, soms bestaand uit slechts 1 klant met veel volgers en hits op YouTube.’

Ondernemers met een scherp oog voor het wel en wee van de wereld hebben volgens Driessen de toekomst. ‘Neem Toms Shoes, ruim een jaar geleden in Nederland nog vrijwel onbekend, maar inmiddels een hype. Voor elk verkocht paar doneert Toms (Tomorrow) eenzelfde paar aan een “Child in Need”. Dat spreekt aan. Het bedrijf groeit als kool. Toms Shoes worden al in meer dan dertig landen verkocht. Niet slecht voor een merk dat in 2006 nog niet bestond.’

Kritische spiegel ‘Ons vak is volop in de overgang, van push naar pull. Klanten twitteren, gamen, hyven en kijken second screen tegelijkertijd. Mediaplanningtools, gebaseerd op bereikcijfers, werken niet meer. Hoe meten we geïntegreerd kijkgedrag; hoe meten we echt contact? Hoe bereiken we onze klanten nog? De BvA wil, in samenwerking met de VEA (vereniging van communicatieadviesbureaus) een kritische spiegel voorhouden en vooroplopen in deze discussies.’

In de watten Betaalde beïnvloeding, weet Driessen, is zo oud als de weg naar Rome. Vaak gebeurt dit zonder dat we het in de gaten hebben. Een opinieartikel in de krant is soms minder toevallig en objectief dan de lezer denkt. Een zonnebril op het hoofd van een topsporter blijkt een promotiecadeau van de fabrikant. De prachtige documentaire over Suriname is gewoon betaald door het Surinaamse bureau voor toerisme. ‘Het is heimelijke beïnvloeding zonder direct herkenbare afzender. We weten het, we accepteren het en we laten het gebeuren’, aldus Driessen, ‘Maar door Twitter werd het allemaal ineens veel groter en krachtiger. Wat is een echte mening? Wat een betaalde? Welke tweet van een bekende twitteraar is oprecht, aan welke verdient hij? Is het een betaald reclameblog of een eigen objectieve mening? Affiliate marketing maakt handig gebruik van de schijnbaar objectieve kanalen en betaalt per click of per lead. Bloggers worden flink in de watten gelegd om een bepaald merk of model aan te prijzen.’

Nieuwe code Omdat de naïeve ontvanger door de bomen het bos niet meer ziet, juicht Driessen het toe dat gewerkt wordt aan een nieuwe code voor social media. Opdat helder wordt of een tweet betaald is en een blog commercieel. ‘Verplichte vermeldingen als #paid, #samp en #sponsored kunnen helpen. Het initiatief is

BvA-voorzitter Jan Driessen: ‘Allemaal zijn we op zoek naar nieuwe wegen om weer geliefd en aanbevolen te worden. Het product, de belofte, de communicatie, alles moet deugen.’

honorabel, maar of de code gaat werken, vraag ik me af. Want bloggers en twitteraars hebben recht op hun (al dan niet betaalde) mening. Hoe gaan we de gemeende objectiviteit daarvan controleren en sanctioneren?’

Lossere band Volgens Driessen is de band tussen adverteerder en reclamebureau intussen losser dan ooit. ‘Bureaus hebben het economisch lastiger. Het pure reclamebudget per adverteerder is vaak lager. Daardoor is voor bureaus de financiële meerwaarde van het exclusieve partnership minder.’

Datacampaigning en nieuwe technologie domineren het speelveld

De VEA wil af van branche-exclusiviteit. Zoals dat ook bij organisatieadviesbureaus en advocatenkantoren het geval is. ‘Met ingebouwde “Chinese Walls” en aparte creatieve teams lijkt mij dat geen probleem. Strategisch ligt het lastiger. De top van een bureau kijkt diep in onze toekomst, kent alle geheimen van de relatie. Onze zwaktes en onze onzekerheden. Er zal een scheiding moeten plaatsvinden in loyaliteit. Welke topper doet welke klant?’‘Omgekeerd’, erkent de BvA-voorman, ‘heeft de moderne adverteerder aan één bureau niet meer genoeg. We doen nu zonder problemen ook zaken met bureautjes die net komen kijken en voor weinig geld veel werk willen verzetten. We gaan in zee met gespecialiseerde kenners van een bepaalde voorkeur. Contactbouwers, contentleveraars, sociale mediasurfers. Het partnercircuit is uitgebreid met een schare nieuwe aanbieders. Daar moeten gevestigde bureaus niet boos of verongelijkt over zijn. Onze relatie wordt er weliswaar niet makkelijker op, het resultaat wellicht zelfs niet eens veel beter, maar het werkbare leven wel een stuk spannender.’ BUSINESS NATIONAAL

VII


Maandag 12 november 2012 Jaarbeurs Utrecht

Nieuw in Nederland: De Netwerk Revolutie op 12 november 2012

Networking Monday Heeft u antwoord op de volgende vragen? Wat heeft u te verkopen of zoekt u een nieuwe leverancier?

Kom dan naar Networking Monday waar u zeker kennis gaat maken met potentiële relaties. Bij dit nieuwe, revolutionaire netwerkevenement

Naar wat voor soort nieuwe contacten bent u op zoek?

worden aanwezigen op een doelmatige en vooral professionele wijze bij

En waarom zouden die mensen dat juist bij u kopen of wat

elkaar gebracht. Een uniek netwerkevenement waar commerciële kansen

verwacht u van een nieuwe leverancier? Wat is hun voordeel om met u contact te hebben? Duwtje in de rug nodig bij het leggen van de juiste contacten?

“al ruim 120.000 ondernemers bezochten onze netwerkbijeenkomsten“

voor u gecreëerd worden en waar u tegelijkertijd uw vaardigheden kunt bijschaven. In elke branche is er beperkt plaats (vraag en aanbod worden door de organisatoren gereguleerd) wees er dus bij en registreer.

Voor wie Voor een ieder die op zoek is naar nieuwe contacten om nieuwe opdrachten te kunnen realiseren of te vergeven. Dan is juist Networking Monday een unieke gelegenheid. Hier wordt vraag en aanbod bij elkaar gebracht en wordt op basis van een persoonlijk netwerkprofiel de juiste match gemaakt.

locatie Jaarbeurs Utrecht – Mediaplaza Jaarbeursplein, 3521 AL UTRECHT

Registreren

VIII

www.networkingmonday.nl BUSINESS NATIONAAL


www.networkingmonday.nl

Grijp uw kansen en ontmoet waardevolle contacten! Wat maakt Networking Monday dan zo anders?

Programma

• Er worden commerciële kansen voor u gecreëerd, een nieuwe visie op uw salesmogelijkheden in een steeds meer concurrerende markt; • U krijgt door Netwerking Monday toegang tot een grote groep nieuwe contacten; • U maakt daardoor gebruik van nieuwe netwerken (aanbevelingen en social media); • U verhoogt hiermee de zichtbaarheid van uw organisatie, maar vooral van uzelf; • U vergroot uw vaardigheden om contacten te leggen; • U wordt meegenomen in een wereld van bewezen winnaars, een dag vol inspiratie om… succesvol te kunnen ondernemen.

Het programma op 12 november 2012 start om 09.00 uur en eindigt om 17.30 uur. Gestart wordt met een plenaire sessie, vervolgens wordt de groep opgesplitst en volgt een ieder 4 verschillende netwerksessies onder leiding van professionele netwerknetwerkprofessionals. Van 12.30 uur tot 14.00 uur vindt een plenaire netwerklunch plaats. Vanaf 16.30 uur een afsluitende plenaire netwerkborrel.

Waarom is Networking Monday dan zo succesvol? • Networking Monday gebruikt unieke matchingtools om de juiste personen met u in contact te laten komen; • Omdat de unieke Networking Monday sessies speciaal op maat voor de Nederlandse zakenman zijn ontwikkeld; • Omdat u uw vaardigheden verhoogt uzelf professioneler te profileren; • Omdat u inzicht krijgt hoe u uw kansen verhoogt op het ontmoeten van echt ‘interessante’ personen; • Omdat u de drie factoren gaat beheersen die beslissend zijn voor anderen om met u een relatie op te bouwen; • Omdat de organisatoren van Networking Monday de afgelopen 15 jaar al 120.000 bezoekers in Nederland hebben ontvangen op haar netwerkbijeenkomsten; • Omdat de organisatie gespecialiseerd is in netwerken en communicatie en een ondernemersnetwerk heeft opgebouwd met 1.000 leden.

09.00 – 09.30 uur Ontvangst en registratie 09.30 – 10.00 uur Introductiesessie High Energy – inzichten voor netwerken

Sessie 1 - Customer Experience door Guido Thys “Hoe formuleer je nu de optimale waarde propositie niet alleen rondom je product maar ook rondom jezelf?” Sessie 2 - De wet van Pareto door Jaap Bron “Hoe je 20% energie kunt stoppen in iets dat 80% resultaat oplevert”

12.30 – 14.00 uur Netwerklunch

Sessie 3 - D.O.E.N. door Jan Vermeiren “Ervaar de kracht van je netwerk om sneller je doelstellingen te bereiken”

Sessie 4 - Be Generous Game door Bert Verdonck “Be Generous: benut de kracht van je netwerk op de juiste wijze”

16.30 – 17.30 uur Afsluitende netwerkborrel met alle aanwezigen


HighGrowthAwards Kent u de beste groeier in uw regio? Of bent u dat zelf? De High Growth Awards vormen hét podium voor de topgroeibedrijven van Nederland. Nominatie hiervoor betekent onafhankelijke erkenning voor de buitengewone groeiprestatie, landelijke mediaexposure en het ontmoeten van collega-groeiers uit uw regio. Onderscheidend is dat de kwaliteit van de groei zwaarder meetelt dan de kwantiteit van de groei. Dit jaar maken deelnemende bedrijven tevens kans om door het publiek te worden verkozen tot rolmodel van het jaar 2012. Ga naar www.highgrowthawards.nl en meld u aan.

Initiatiefnemer

In samenwerking met

Preferred Partners

Port4Growth Platform voor Groeiondernemers

Port4Growth Platform voor Groeiondernemers

De kleur van P4G is aangepast naar een meer contrasterende kleur donkerrood. ook de pay-off is aangepast in twee varianten. De bovenste onder het hele logo omdat ook de het woord ‘voor’ is behouden. Versie 2 is met een pay-off zonder ‘voor’ Het geheel is door het iets grotere beeldmerk een krachtiger geheel.

Port4Growth Zoekt u ondernemingskansen? Platform Groeiondernemers

Wilt u een eigen onderneming starten? Of bent u een ondernemer die de bakens wil verzetten? Wilt u een vliegende start maken en niet het wiel opnieuw HGA en HGF zijn voorstellen gemaakt uitvinden? Denk dan eens aan franchise. Als ondernemer wilt u graag verzekerd zijn van een marktpotentieel waarmee u een succesvolle organisatie kunt duidelijke binding hebben met het P4G HighGrowthAwards Ookdielogo.eenvoorKleurstelling en fontkeuze is identiek om zo opbouwen. Repay Payroll kan u dat bieden. Payrolling is namelijk een markt met explosieve groeikansen. Het is een van de weinige branches met dit een duidelijke communicatie naar buiten te hebben beeldmerk van de trap is wat verder gestileerd uitzonderlijk gunstige perspectief. Het om een binding te krijgen met de vuurtoren

HighGrowthForum

van P4G

Wat is Payrolling?

prijskwaliteitverhouding bieden en de Dankzij payrolling kan een bedrijf zijn concurrentie op ruime afstand houden. loonadministratie en het juridisch werkOp het beeldmerk van HGA en HGF is ook nog een variant gemaakt een nieuw beeldmerk. Het is De met formule van Repay Payroll geverschap overdragen aan een payrollherkenbaarder als vorm t.o.v. de trap. De vorm is klein formaat ook beter te gebruiken. Als franchisenemer van Repay Payroll kunt organisatie. Een ideale formule. Toch op iseen de Omdat visuele stijl van de trappen toch helemaal is losgelaten is nu misschien ook de tijd om de te laten.commerciële talenten maximaal u losuw slechts 2% van de beroepsbevolking trap in helemaal dienst van een payrollorganisatie. Dat inzetten voor het werven en onderhouden aandeel zal substantieel groeien, want van relaties. Wij ondersteunen u daarbij met een uitgebreid opleidingsprogramma, verantwoord ondernemen is meer dan een goed HR-beleid. Het vergt ook een goede zodat u verzekerd bent van de nodige risicobeheersing. En dat is waar franchise- kennis en vaardigheden om uw marktnemers van Repay Payroll bedrijven in gebied te bedienen. Maar dat is nog niet alles, want al uw backofficewerkzaamondersteunen. Zeker voor starters en het MKB, waar het aantrekken van mede- heden worden verzorgd door Noad Service werkers vaak moeilijke beslissingen zijn, is Center. Dit is een onderdeel van Royal payrolling de ideale manier om een NOAD, de franchisegever van Repay Payroll. flexibele schil van arbeidskrachten op te Uw investering voor de opstart van deze bouwen. franchiseformule met uitstekende rendementsvooruitzichten bedraagt 50.000 euro Wie is Repay Payroll? Repay Payroll biedt sinds 2005 payroll- en zal zich ruimschoots terugverdienen. diensten aan in het MKB. Met meer dan 7 jaar ervaring in het payrollvak zijn wij Wat maakt een franchisenemer uitgegroeid tot marktleider. Met een van Repay Payroll succesvol? landelijk netwerk van franchisenemers Onze franchisenemers zijn gedreven kunnen wij deze marktpositie versterken ondernemers die graag netwerken en die en uitbreiden, waardoor wij de beste oprecht geïnteresseerd zijn in mensen en

HighGrowthAwards HighGrowthForum

Franchisenemers Renee de Gruijter (Den Haag) en Jeff Hudig (Breda)

organisaties. Zij hebben een HBO werk- en denkniveau, wonen in de regio en kennen de taal en handelscultuur van hun potentiële relaties. Kennis van HRM is meegenomen, maar niet noodzakelijk.

Bent u geïnteresseerd? Kijk dan eens op www.noadfranchise.com of neem contact op met Jaap Sanders van Well via 08800 21650, hij vertelt u graag meer.

w w w . r e p a y p a y r o l l . n l


Trends

Egbert Jan van Bel bepleit nieuwe, eigenzinnige keuzes

Balanceren tussen geld en vriendschap TEKST MARTIN VERSPEEK

Multinationals en grote bedrijven richten een afdeling webcare in om meningsvorming via sociale media te monitoren en direct te communiceren met hun klanten. Is de schaalgrootte van het mkb-bedrijf een handicap of juist een voordeel om dergelijke verbindingen tot stand te brengen? Platte verkoop is passé, stelt Egbert Jan van Bel, schrijver van managementboeken en docent Beeckestijn Business School. ‘Alles draait om klantwaarde waarbij service het nieuwe verkopen is. Iedereen is op zoek naar een vertrouwensrelatie.’ U mag het zeggen: beleven we spannende tijden vol lichtpuntjes of dreigen we te verdwalen in een afmattende speurtocht in het donker? Economisch hebben we de wind stevig tegen en de klant lijkt steeds grilliger in zijn aankoopgedrag en beslissingspatroon. Egbert Jan van Bel vindt die grilligheid in het aankoopgedrag wel meevallen. ‘Op de keper beschouwd zijn klanten niet veel minder trouw dan vroeger. Het concept van trouw zijn aan merken en bedrijven – loyalty – verandert wel. Je ziet dat mensen minder merkentrouw en meer kanalentrouw worden. Marktplaats, Zoover en webshops met een breed aanbod worden trouw bezocht.’

Service wordt sales Platte verkoop is op zijn retour. Er is meer vernuft nodig om klanten te raken, benadrukt Van Bel. ‘Pushen door de bedrijfskolom kan iedereen, maar is te eenzijdig. Service is geen helpdesk, maar de kunde om het juiste product op het juiste moment aan de juiste klant te

Iedereen is op zoek naar een vertrouwensrelatie

Huismerkkoffie Van Bel legt de connectie met ontwikkelingen van merken. ‘A-, B- en C-merken bestaan niet meer. Een voorheen C-merk auto als Skoda is net zo goed als een Volkswagen, maar heeft een betere prijs/ presentatie verhouding. Dat gaat ten koste van de VW. Dat zie je ook bij koffie van Douwe Egberts; de huismerkkoffie van Albert Heijn is duurder geworden, en beter. Albert Heijn is zelf een A-merk geworden dus de voorheen mindere huismerkproducten concurreren met de A-merken als DE.’

brengen. Dat houdt in dat bedrijven in hun processen klantkennis en klantinteractie moeten opbouwen. CRM wordt marketing, service wordt sales, merken zijn dialogen.’ Hij noemt voorbeelden van bedrijven zoals Miele en giffgaff (een telecomoperator uit Engeland, onderdeel van het grote 02 waarbij klanten zelf de helpdesk vormen) waar de wens en behoeften van de klant echt een

plek hebben gekregen. FBTO polst ook zijn klanten met ‘wat wil je nu echt’ met www.onderling.nl. ‘Ondernemen kun je niet meer alleen.’

Spelen met gevoel Liggen er op dit vlak niet geweldige kansen om het ‘beter’ te doen, extra services te bieden, online iets toe te voegen aan je aanbod? Van Bel doceert: ‘Klantwaarde betekent waarde voor de klant en waarde van de klant. De balans is dus de waarderelatie tussen bedrijf en afnemer. Verdien ik aan je en kan ik daarvoor bepaalde services verlenen waardoor je blij en gelukkig bent en dus klant blijft? Dat is de hamvraag. Iedereen is op zoek naar een vertrouwensrelatie, het gaat niet om geld alleen. Niemand koopt altijd het goedkoopste, of het duurste. Je wikt en weegt altijd in budget, belang en relevantie. Klantwaarde is uit te drukken in termen van geld (omzet/winst), maar ook in mond-tot-mond reclame, aanbevolen worden en zelfs de rol van de klant in je community. Een vliegtuigbouwer heeft partners nodig, de verzekeraar ook. Klantwaarde is dus een optelsom tussen gevoel en cijfers. Tussen geld en vriendschap. Spelen met gevoel kan door content management en dialoog.’ BUSINESS NATIONAAL

XI


maken? ‘Het is crossmedia management. Wat doe je analoog? Adverteren, per post, je winkel of kantoor. Een website is vooral informerend. Een blog of Facebook-pagina is interactie. Maak een mix van media, kijk naar concurrenten, kijk naar aansprekende voorbeelden en maak een doortimmerd crossmediaal plan. Geef sales altijd een goede rol, want het blijft gaan om de kaakjes.’

3 seconden Positionering is belangrijk, je eigen onderscheidende positie in de markt. Van Bel heeft het vooral over de propositie, de belofte die in het verlengstuk ervan ligt. Hoe ontwikkel je een sterke propositie? ‘Propositioning is 90% of the business. Dat was vroeger al zo en nu helemaal. Zeg heel duidelijk wie je bent en wat je doet. Wees transparant. Niet-heldere boodschappen worden niet begrepen. Omdat klanten steeds meer keuzes krijgen, haken ze snel af. Je moet in 3 seconden kunnen begrijpen wat iemand voor je kan betekenen. En die belofte moet je waarmaken. Als dat klopt, krijg je positieve referenties en trouwe klanten.’

Egbert Jan van Bel: ‘Ondernemen kun je niet meer alleen.’

Aandacht verdienen Als klantenbehoud voorop staat, hoe kun je daar een schep bovenop doen? ‘Er komen tientallen tools en apps op ons af om de sociale beweging en interactie van klanten te volgen. Van belang is dat je niet alleen de NAWen emailgegevens van je klanten hebt, maar ook die van twitter, Facebook en LinkedIn. Nieuwe technieken bijhouden, is niet te doen. Focus daarom op wat voor jou belangrijk is, probeer betaalbare partners te vinden die je helpen met je social presence en content management. Sociale media zijn een spel van aandacht verdienen, kopen en zelf beheren. Probeer te leren, volg opleidingen, ga naar een relevant congres.’ Wat is Van Bel’s boodschap voor de ondernemer die door de bomen het bos niet meer ziet? ‘Klein beginnen. Experimenteren en leren, je moet het vooral zelf doen en de lastige technische dingen

XII

BUSINESS NATIONAAL

uitbesteden. Resultaat telt. Wees kritisch op budgetten en uitgaven.’

Kaakjes Veruit de meeste bedrijven hebben een website, vaak de opvolger van de brochure van vroeger. Moet je daar extra energie insteken of kun je beter als de wiedeweerga een app laten

GEK VAN KLANTEN Egbert Jan van Bel is adviseur, schrijver van marketing- en managementboeken en docent bij Beeckestijn Business School. Zijn laatste boek ‘Follow that Customer’ wordt door de Amerikaanse uitgever Racom Publishers over de hele wereld verkocht. Zijn bestseller ‘Kloteklanten’ en zijn onderzoek ‘Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland’ zijn bekend als pleidooien om de klant centraal te stellen als ‘kernwaarde’. Met zijn boek ‘Event Driven Marketing’ won Van Bel een aantal jaren geleden de Marketing Literatuurprijs. Hij is tevens jurylid van de International Webby Awards, de Oscars voor de internetwereld. Als adviseur komt hij vaak in de keuken van organisaties waar plannen en acties worden bereid om klanten te winnen en te behouden.


Saltatie betekent “sprongsgewijze verbetering”. Het doel van Saltatie Investments is om bedrijven te helpen een sprong voorwaarts te maken. Het oplijnen van investeringskapitaal is vaak een belangrijke bijdrage van Saltatie Investments aan de “saltatie” bij onze klanten. Wij willen alleen worden betaald nadat wij hebben “geleverd”: d.w.z. nadat onze prestaties hebben bijgedragen aan het resultaat dat van tevoren is overeengekomen. Saltatie Investments richt zich op de meeste bedrijfstakken in de onderstaandesectoren. • Zakelijke dienstverlening • Zorgconcepten • Handel • Vrijetijdsconcepten • ICT • Maakindustrie


LI T ER A T U U R DE GROOTSTE MANAGEMENT DENKERS ALLER TIJDEN

WAAROM? DAAROM! Door Jolanda Bouman en Johannes de Geus

DE ECONOMIE VAN GOED EN KWAAD Door Tomáš Sedlácek

Door Ian Wallis

De namen van een paar managementgoeroes kunnen de meeste mensen nog wel reproduceren. En wellicht ook flarden van hun gedachtegoed. Ian Wallis gaat een grote stap verder en stelde een overzicht samen van ideeën, inzichten en visie van de 28 belangrijkste denkers op het gebied van management en leidinggeven. Van Michael Porter tot de onlangs overleden Stephen Covey, van Peter Drucker tot investeerder Warren Buffett. Met overzichtelijk opgebouwde items en in begrijpelijke taal belichten verschillende auteurs de 28 denkers. Hierbij is ook aandacht voor wederzijdse beïnvloeding, raakvlakken met andere theorieën en actuele relevantie. Dit maakt het boek tot een MBA-studie in pocketformaat. 235 pag. ISBN 978-90-4302-573-7. € 24,95. Pearson.

Discussiëren blijft een lastig fenomeen. Emoties bemoeilijken een rationele benadering en eigenwijze opponenten volharden vaak in hun standpunten. Daarom voorziet deze heruitgave van het eerder verschenen boek in een onverminderde behoefte. Tekstschrijver Bouman en adviseur/trainer De Geus geven in Waarom? Daarom! zowel een theoretische basis als veel praktische voorbeelden. Goed argumenteren is een kunst, stellen zij. Maar wel een die te leren valt. Onder meer door inzicht te krijgen in de structuur van argumenten en stellingen. En door logische en psychologische factoren te herkennen die een rol spelen bij het overtuigen van een tegenstander. 160 pag. ISBN 978-90-5871-678-1. € 24,95. Thema.

Als gevolg van recente uitwassen en de recessie ziet een toenemend aantal mensen vooral de zwarte kant van de economie. Dat is wellicht een gedeeltelijke verklaring voor het internationale succes van Tomáš Sedlácek’s boek De economie van goed en kwaad. De prominente Tsjechische macro-econoom was adviseur van Václav Havel en Yale Economic Review riep hem uit tot een van de spannendste economische denkers. Zijn stelling: economie is geen waardevrije mathematische wetenschap maar een product van onze beschaving. Economie gaat dus ook over goed en kwaad. In zijn boek legt Sedlácek een verbinding met onder meer mythen, religie, filosofie, psychologie en literatuur. Met zijn provocerende benadering weet hij een breed publiek te raken, ook mensen die normaal gesproken niets hebben met economie. 400 pag. ISBN 978-90-5594-029-5. € 29,50. Scriptum.

SUCCESVOL INSCHRIJVEN OP AANBESTEDINGEN Door Jessica van der Burg Steeds meer werk wordt gegund via formele aanbestedingen. Zo wordt jaarlijks voor maar liefst 18 miljard euro aan overheidsopdrachten aanbesteed. Ook bedrijven kiezen vaker voor deze vorm van opdrachtverlening. Voor veel potentiële leveranciers betekent zo’n traject een extra drempel. Zij zien op tegen de ingewikkelde procedures en het papierwerk. Maar is die hobbel eenmaal genomen, lonken interessante en vaak meerjarige opdrachten. Aanbestedingsadviseur Jessica van der Burg wil met haar boek bedrijven helpen om succesvol in te schrijven op aanbestedingen. Belangrijke les: in de kern is inschrijven niets anders dan verkopen. Met specifieke randvoorwaarden en daardoor complexer, maar het is een extra acquisitiekanaal dat zeker in de huidige marktomstandigheden alle aandacht verdient. 208 pag. ISBN 978-94-6126-031-4. €26,95. Haystack.

XIV

BUSINESS NATIONAAL


BUSINESS

Jos Burgers

‘Alleen klanten helpen je door de crisis’ BUSINESS NATIONAAL

BusinessNationaal4.indd 1

I

23-08-12 17:20


N KLUIZEN | CLOU UD COMPUTTING | COM MPUTER ONDER RHOUD | COMPUTER

RKEN | COMPU UTERS | CURSUSSEN & TRAINING | DATABAS SE MANAGEMEN

EER | E-COM MMERC CE SOFTWA ARE | FAXEN N | FRANKEERS SYSTEM MEN | GARD

FRASTRU UCTUUR R | INTER RIEURONTWERP | INTERN NET EN WE EBSITE ES | KANT

R | KAN NTOO ORARTIK KELEN | KAN NTOORINRICHTING | KANTOOR 3 UBILAIR 0R1MEU 2 T R A MA 4MOBILE 1 N E G | MAIL | MEUB BILAIR | MO OBIELE TELEFONIE E | E COMP PUTIN NG | N 12, 13 UUR 0 0 . 1 HEM 2 C AGE EN | NO DSTR MVOORZIENING | PAPIER | PRESE E NTATI I E MAT TERI N 0 I 0 R . 3 O 1 G L A ENH T N E M E TI RIC TING | REC PTIE IN HTINGE|VRE ELATIEBEHE EER | SCANN NERS S|S EN | SUP LIES SYS EMO WERP | TELECOMM MUNICATTIE | TIJJDREG GISTR RAT

RG G DE ME BILAI | VE PAKKING | VERLICHTING G | VISU UELE COMM MUNIC CA

In de kantooromgeving gebeurt veel. Cloud computing en “Het Nieuwe Werken” zijn actueel, maar er zijn nog veel meer ontwikkelingen. Of het nu gaat over automatisering, communicatie, telecom, documentenbeheer, print of kantoorinrichting. Jaren geleden was er de succesvolle Efciencybeurs met 200.000 bezoekers. Maar hoe krijgen we in deze tijd een goed beeld van de mogelijkheden. Er is nu géén event waar bezoekers zich breed kunnen oriënteren op de kantooromgeving. Hoe maken we kennis met noviteiten, hoe kunnen we producten ervaren en waar kunnen we vergelijken zonder terug te vallen op internet?

OfceExpo wil hiervoor het platform zijn. Bedrijven uit de markt van inrichting, automatisering, facilitair, telecom en kantoorartikelen zullen op deze beurs hun producten en diensten tonen aan een breed zakelijk publiek. De beurs zal een sterke focus hebben op alle kantooromgevingen, dus naast het kantoor ook op onderwijs, gezondheidszorg en horeca. Voor de bezoekers, zowel eindgebruiker als handel, zal OfceExpo een event zijn om zich kantoorbreed te oriënteren op mogelijke investeringen. Maar waar men zich ook kan laten voorlichten over nieuwe ontwikkelingen. Dit onder het motto: ontdekken, vergelijken en inspireren. Heeft u interesse in deelname of heeft u vragen, bel 0183 - 820 230 of mail info@fenexpo.nl.

Ontdekken, vergelijken en inspireren!

XVI

WWW.OFFICEEXPO.NL BUSINESS NATIONAAL


“stop met verkopen, laat je netwerk voor je werken!�

www.networkingmonday.nl


BUSINESS OP NIVEAU Exclusieve Business aanbieding! De Havixhorst in Zuidwest Drenthe kent een scala aan authentieke ruimtes met diverse terrassen, bij uitstek geschikt voor vergaderingen, presentaties, brainstormsessies, personeelsfeesten en teambuilding activiteiten, met een capaciteit van 4 tot 450 gasten. De Havixhorst biedt diverse arrangementen, die tevens gecombineerd kunnen worden met een overnachting in het Châteauhotel. De Business locatie, met alle aandacht voor u, uw zakenrelatie, uw evenement, uw organisatie, en uw produkt. Speciaal voor de lezers van Business heeft De Havixhorst een arrangement samengesteld, bestaande uit: • • • • •

café of thé met huisgemaakte patisserie bij aankomst; onbeperkt café, thé en mineraalwater; 2-gangen lunch; plenaire zaal; wireless internet.

Exclusieve Business aanbieding: € 45,00 per persoon. Gelieve bij uw reservering te vermelden dat u gebruik wenst te maken van de Business aanbieding. Châteauhotel en -restaurant De Havixhorst • reserveren via 0522 441 487, info@dehavixhorst.nl of

www.dehavixhorst.nl

Noord-Nederland BUSINESS  

Nummer 4 | Oktober 2012 Deze uitgave heeft de volgende onderwerpen: Coverstory Eurol, Interviews met Bas Blekkingh en Ben Wolters, diverse...

Noord-Nederland BUSINESS  

Nummer 4 | Oktober 2012 Deze uitgave heeft de volgende onderwerpen: Coverstory Eurol, Interviews met Bas Blekkingh en Ben Wolters, diverse...

Advertisement