Page 1

Flevoland & Gooi en Eemland

businessontmoetbusiness.nl

Guido Thys: Dwarsdenker en Bedrijfsverloskundige

Tom Lansink over Flevopenningengala: ‘Groeiende kansen voor Flevopenningen’

Jörgen Raymann: ‘Ik wil anderen gaan motiveren’

BUSINESS

Ramon Beuk, culinair ondernemer: ‘Kom uit de keuken’

BusinessNationaal1.indd 1

07-02-12 12:10


Veiliger, zuiniger, stiller

Ultrac Cento. Comfortabele zomerband ontworpen door Giugiaro Design.

Lage rolweerstand, ultralicht en stil. Uitstekende handling op droog en nat wegdek.

w w w.v r e d e s t e i n . n l


MAKELAARS IN ASSURANTIËN PENSIOENCONSULTANTS FINANCIEEL PLANNERS HYPOTHEEKADVISEURS

ADVISEURS IN FINANCIELE ZEKERHEID

ALLEEN VOOR U

Trouwen of samenwonen, kinderen krijgen, een nieuwe baan, een andere auto, een huis kopen: er gebeurt nogal wat in een mensenleven. En al die gebeurtenissen hebben financiële gevolgen. Zou het niet handig zijn om voor al uw financiële zaken één contactpersoon te hebben die alles voor u regelt? Veldhuis Adviesgroep heeft een naam hoog te houden als het gaat om gespecialiseerd financieel advies. Al bijna 50 jaar adviseren wij ondernemers en particulieren in zaken als verzekeringen, pensioen en hypotheken. En daarbij staan wij altijd aan uw kant. Onafhankelijk van banken of verzekeraars. Daarom luidt ons motto: ‘Alleen voor u’. Want dat is wat we doen: úw financiële belangen behartigen. En van niemand anders. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

www.veldhuisadvies.nl info@veldhuisadvies.nl Telefoon (0578) 699 799 Sportlaan 4a Postbus 1 8180 AA Heerde


Voorwoord Er is niet veel nodig om succesvol te zijn Twee berichten vielen mij de afgelopen tijd op in de media. Zo zou uit onderzoek blijken dat 50% van de ondernemers in het midden en klein bedrijf door tegenvallers failliet zou kunnen gaan. In het andere bericht werd gemeld dat ondernemers de vrijheid zouden willen hebben om medewerkers met een ongezonde leefstijl te kunnen ontslaan. Ik vraag me af wie nu de ondernemers zijn waarop deze berichten gebaseerd zijn? Vanuit mijn eigen netwerk zie ik geen ondernemers die bang en bibberend elke ochtend naar hun bedrijf rijden uit angst voor een faillissement. Kantoortuinen vol met obesitaspatiënten ben ik ook nog nooit tegengekomen. Ik ontmoet juist gedreven ondernemers die vol passie vertellen over hun onderneming. Ondernemers die het juist nu niet altijd even makkelijk hebben maar die vol vertrouwen zijn over de toekomst. En dat lijkt mij ook logisch. Deze tijd wordt gekenmerkt door nieuwe kansen. We leven in een wereld die snel verandert en waarin de bevolking alleen maar verder groeit. Nieuwe technologieën veranderen onze maatschappij en de wijze waarop we met elkaar communiceren. Ik zie miljoenen nieuwe kansen aan de horizon. “Toekomst hebben diegenen die zich continu bezig houden met een veranderende omgeving. Die niet vastgeroest zitten in wat ze al jaren doen”, zegt Guido Thys in een interview met onze redactie. Vaste columnist Humphrey van der Laan citeert Charles Darwin; “It’s not the strongest of the species that survives, not the most intelligent, but the one most responsive to change”. Ik onderschrijf van harte hun visie dat ondernemingen voortdurend moeten inspelen op veranderingen om succesvol te zijn. Echte ondernemers (dan heb ik het dus niet over managers) staan juist bekend om hun creativiteit om een vanuit een idee een succesvolle business op te zetten. Blijf dus dicht bij jezelf zou ik zeggen en vraag je vooral af waar de kansen tot vernieuwing zitten in je eigen business. Laat je inspireren door wat Thys en Van der Laan in dit magazine te vertellen hebben. Bezoek ook People’s Business, hét zakenevenement dat door de uitgever van dit magazine speciaal voor u wordt georganiseerd. Hier komen inspiratie en netwerken samen om u op koers te brengen naar een succesvolle toekomst. Per saldo is er niet veel voor nodig om succesvol te zijn. Je moet het echter wel zien en buiten uw veilige kantooromgeving is nu eenmaal meer te zien dan er binnen. Ik wens u succesvolle zaken! Remco Voorn

Remco Voorn Uitgever


COLOFON

8 Ziel en zaligheid

Jörgen Raymann

18 Interview

Guido Thys

maart 2012, editie 1

People’s Business

REDACTIE ADRES Postbus 257 8530 AG Lemmer Tel. 0514 - 560166 E-mail info@businessontmoetbusiness.nl

22 24 27 30

UITGEVER Remco Voorn E-mail remco@businessontmoetbusiness.nl

DIRECTIE Gerda Voorn E-mail info@businessontmoetbusiness.nl

TRAFFIC & COÖRDINATIE E-mail info@businessontmoetbusiness.nl

REDACTIE Remco Voorn | Erik Endlich Gerda Remmers | Freke Remmers Ronella Bleijenburg | Thijs Wartenbergh Yvonne de Haan

FOTOGRAFIE Ebel-Jan Schepers | Frans Davids Paul Voorham

ADVERTENTIE-­EXPLOITATIE Remco Voorn E-mail remco@businessontmoetbusiness.nl Mobiel 06-52306206

Founding partners Programma Verkiezing Starter en Ondernemer van het jaar

58 Gadgets 60 Column

Humphrey van der Laan

62 Ziel en zaligheid

Wybe van der Gang

68 BOB Borrel

Vitaliteits BOB Borrel WGC Oost te Almelo

VORMGEVING Linda Havelaar-Verhage E-mail studio@businessontmoetbusiness.nl

Thema: Samenwerken

70 Preferred Partnersl 60 Column

Eddy van Hijum

nationaal I Ramon Beuk over de kok als communicator

‘Ik wil mensen blij maken’ Word ‘Vriend van BOB’ BOB staat voor Business Ontmoet Business en is een initiatief van Business Company. Kijk voor uitgebreide informatie op www.businessontmoetbusiness.nl. Extra uitgaven kunnen worden aangevraagd door 7,75 euro per uitgave over te maken op bankrekeningnummer 39.82.13.747 t.n.v. Business Publishers Overijssel B.V. o.v.v. gewenste uitgave en aantal.

VII

Ad van Wijk gelooft in auto met brandstofcel ‘Iedereen zijn eigen elektriciteitscentrale’

XIII

Veel wordt bepaald door de rechtervoet Groene auto’s niet vanzelf zuinig

COPYRIGHT Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden.

Word Vriend van BOB www.businessontmoetbusiness.nl

Lees nu ook BUSINESS op de Ipad en www.businessontmoetbusiness.nl


Bereikbaarheid, centrale ligging, een divers bedrijfsleven en een economisch ingesteld bestuur; zie hier de ingrediënten voor veel bedrijvigheid in de Gemeente Noordoostpolder.

14

35

Dieselmodellen zijn weer enorm in trek bij de leaserijder, zo blijkt uit de jaarlijkse analyse van LeasePlan Nederland. Meer van de helft van de leaserijders (56%) koos in 2011 voor diesel als brandstof.

Wybe van der Gang: “Ik wilde iets met mijn handen doen, het is begonnen met niets. Maar als je wilt, dan groeit er iets.” Wat er groeide, beginnen we in de loop van het gesprek te begrijpen, te zien.

62

Cabaretier Jörgen Raymann (45) maakt dit seizoen iets mee wat vreemd voor hem is: sinds tijden zitten de zalen niet meer vol als hij het podium opstapt in een van Neerlands theaters. De recessie gaat ook aan de cultuursector niet voorbij.

Grabbit is de verzamelnaam van een aantal slimme en handige gadgets voor uw I-Pad, zowel voor vervoer, bescherming als het makkelijker hanteren en gebruiken van uw Pad.

8

58

53

Wie de ambitie heeft om door te groeien naar een strategische managementpositie, kan bij Windesheim de executive MBA opleiding volgen.

18

Hij omschrijft zichzelf als recalcitrante dwarsdenker die zijn luisteraars behoorlijk wakker kan schudden. Hij noemt zichzelf dan ook ‘bedrijfsverloskundige’ want hij weet een ieder onontkoombaar met de neus op de feiten te drukken.

Ruim 100 ondernemers bezochten deze BOB Bijeenkomst waar vitaal, gezond en duurzaam centrale thema’s waren.

68


Ziel & Zaligheid

Jörgen Raymann wil via Hi5 anderen gaan motiveren Tekst: Thijs Wartenbergh Fotografie: frans davids

En stopt tijdelijk met optreden in de theaters Cabaretier Jörgen Raymann (45) maakt dit seizoen iets mee wat vreemd voor hem is: sinds tijden zitten de zalen niet meer vol als hij het podium opstapt in een van Neerlands theaters. De recessie gaat ook aan de cultuursector niet voorbij. Vaak zal hij de aanblik van hier en daar een lege stoel niet meer hebben. Hij stopt met zijn theaterwerk. Voorlopig, voor de duidelijkheid. Zijn fans moeten het na voorstelling Frede in de theaters even zonder hem doen. “Ik denk dat ik over een paar jaar het publiek erg mis en weer zin krijg op de planken te gaan staan. Mijn tv-werk blijf ik overigens gewoon doen”, zegt hij in het Almeerse restaurant De Boathouse.

8

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012


‘Ik bid elke dag tot God dat ik dankbaar ben voor dit leven’ BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

9


BC Group levert HR-oplossingen voor werk en gezondheid. De persoonlijke aanpak maakt dat we snel kunnen inspelen op ingewikkelde vraagstukken, waarbij de continu誰teit van organisaties centraal staat. Van ontwikkeling tot en met verandering in de breedste zin van het woord, is de kennis op een hoog nivo aanwezig.

One-stop-shopping in HR Tegen concurrerende tarieven

BC GROUP TALENTMANAGEMENT

BC GROUP VERZUIMMANAGEMENT Gezondheid van uw medewerker is goud waard

BC GROUP WERVING & SELECTIE

Meten is weten, voor management van uw talent

Werving & Selectie van uw toptalent(en)

BC GROUP TRAININGEN

CENTRUM ARBEID EN MOBILITEIT

Trainingen voor communicatie, verkoop en management

Payroll , zorg over personeel uit handen

BCGroup Postbus 40188, 8004 DD Zwolle www.bcgroup.nl T 038-467 42 00 F 038-467 42 29 E info@bcgroup.nl


Ziel & Zaligheid

Het is niet toevallig dat we daar zitten op een maandagochtend. De in Amsterdam geboren, in Suriname opgegroeide en weer naar Nederland teruggekeerde Raymann woont al jaren in Almere. Hij heeft er inmiddels zijn droomhuis en geniet van de stad. “Ik ben vooral gek op de havenkom in Almere Haven, met zijn cafeetjes en restaurants. Je kunt er heerlijk eten. Ik wandel verder met onze hond graag in het bos vlakbij mijn huis, een prachtige omgeving. Ik vind het niet erg als mensen me dan aanspreken. Sommige BN’ers zijn daar niet zo dol op. Mij maakt het niet uit. Dat hoort er nu eenmaal bij. Had ik maar accountant moeten worden”, lacht hij. Het is even wennen, de populaire performer die Nederland al 10 jaar kent van zijn late night show op tv, die onverminderd veel publiek trekt met zijn vertolking van tante Es en Achmed de slager als vaste onderdelen, heeft een zwartgerande bril op. “De oogarts was op een bepaald moment een beetje in paniek. Ik ging in korte tijd van +1 naar -2. Dat leek op suikerziekte te duiden. Gelukkig viel dat mee.” Tegen fotograaf Frans Davids bij een korte fotoshoot: “Ik snap ook wel dat je liever Doutzen Kroes voor de camera hebt, maar je zult het vandaag met mij moeten doen. Doutzen was bij mij in het programma. Ze was leuk gekleed en ik dacht: ‘Die mag hier vaker langskomen’”. Hij moet weer hard lachen. “Kijk nu eens naar die Noorderplassen. Dat is toch fantastisch.” Je bent een echte Almere-fan “Je mag wel zeggen dat ik trots ben op Almere. Zoals ik al zei: de Havenkom is

een heerlijke plek om te zijn. Ik ben ook betrokken bij de stad en verzorg de Inburgeringsdag en presenteer zakelijke bijeenkomsten. Ik was er niet echt dol op, zacht uitgedrukt, dat de PVV de grootste partij werd in Almere met negen zetels. Hun sentiment begrijp ik wel. Mensen zijn Amsterdam ontvlucht en komen vaak uit wijken die ware ghetto’s zijn geworden. Ze willen dat niet meer en zoeken steun bij iemand, Wilders, die dat zegt. Maar wees eerlijk: hoeveel vrouwen zouden er in Almere met een burka lopen? Zal het er één zijn? Ik kom vaak bij een islamitische slager in Almere Stad. Daar zie ik vooral veel vrouwen met een hoofddoek.” Je zult het besluit niet zomaar genomen hebben om te stoppen met het theaterwerk “Ik heb 18 jaar onafgebroken in het theater gestaan. Dat sloopt je op den duur. Je hebt het dan ook wel een beetje gezien. Ik heb het dan nog niet over het reizen gehad. Dat wil ik niet meer. Ik verdwijn er niet helemaal uit, hoor. Ik hou me met jonge talenten bezig bijvoorbeeld.” Het heeft niet te maken met minder bezoek dan voorheen dat naar je voorstelling Frede komt? “Nee. Ik liep al langer met het plan rond. Ik maak nu iets nieuws mee: de zalen stromen niet meer automatisch vol zoals voorheen. Toen hoefde ik me daar geen zorgen over te maken. Nu gaat het allemaal niet automatisch meer. De recessie is daar natuurlijk debet aan. Ik speel overigens nog steeds met veel plezier. Ik ben ervan doordrongen dat de mensen die een kaartje kopen écht voor mij komen. Dat

stimuleert me weer. Het maakt me ook wel nederig als het niet allemaal zo makkelijk gaat. Dat neem je weer mee als een ervaring.” Je bent tv-persoonlijkheid van het jaar geweest, je hebt een succesvolle tvshow, alle theaters in ons land ken je van binnen en buiten. Het lijkt wel of alles alleen maar heeft meegezeten. “Zo is het ook weer niet. Ik heb ook mijn mindere periodes gehad. Het lijkt misschien alsof het allemaal vanzelf gaat. Ik heb er hard voor moeten werken. Dat wou ik er bij de vorige vraag nog aan toevoegen: een voorlopig vaarwel naar de theaters is mede ingegeven door het enorme aanbod aan cabaretiers. Veel stand-up comediens stromen door naar de schouwburgen en krijgen een eigen programma. De spoeling wordt daardoor dun. Maar de allerbelangrijkste reden is in feite wel dat ik me wil blijven ontwikkelen, andere dingen wil gaan doen, naast het werk voor mijn BV en de andere tak, tv-producties maken. Ik heb nu even andere keuzes gemaakt.” En wat is die nieuwe uitdaging? “Ik heb me aangesloten bij Hi5, waarbij meerdere mensen en ik anderen proberen te motiveren, jongeren maar ook ondernemers bijvoorbeeld, om succes te behalen. Ik probeer bedrijven ook een positieve injectie te geven. Aan de basis ervan staat de Hi5, de hand met vijf vingers die je als kompas naar dat succes kunt gebruiken. De vingers staan voor passie, focus, overzicht, betrouwbaarheid en kennis. BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

11


Eambitie

Zwolle

Op bedrijvenpark

Hessenpoort

is duurzaamheid big business Want goed omgaan met klimaat en hulpbronnen gaat prima samen met geld verdienen. Onder– nemers maken door slimme symbiose elkaars bedrijfsproces duurzaam en kostenefficiënt. Koude- en warmteopslag zorgen voor zuinig koelen en verwarmen. De ROVA maakt door gftvergisting groen gas, waarop bedrijfswagens rijden én waarmee het landelijke aardgasnet wordt gevoed. Ook dit jaar kunnen we de start van grote duurzame concepten tegemoet zien. Heeft u duurzame ambities? Bel Gert Engelsman op 038-4982877 of 06-57947221. Hessenpoort geeft u alle ruimte.

www.hessenpoortzwolle.nl


‘Hoe diep je ook in de shit zit, probeer er uit te komen’ Ik probeer anderen bij te brengen dat ze met deze aspecten en met name met een positieve levenshouding hun leven kunnen bijstellen. Voor succes kunnen gaan. Jongeren die in een slachtofferrol zitten bijvoorbeeld.” Je bent hiermee zichtbaar op grote evenementen, maar je benadert ook mensen individueel en in kleine groepen? “Ik ga naar jeugdgevangenissen en scholen, maar ben ook bij ondernemers te vinden. In gevangenissen hoor ik vaak van jongeren dat ze met die vijf punten makkelijk te onthouden aanknopingspunten hebben om anders in het leven te gaan staan. Dat is mooi om te horen en dat is ook de bedoeling van Hi5. Mensen kunnen hun denken veranderen. Mijn goeroe op dit gebied, Stedman Graham heeft mij overtuigd dat het kan. Ik neem de criminaliteit niet weg als ik met probleemjongeren heb gesproken, maar al bereik ik maar vijf procent van de jongeren die nu in de problemen zitten en daarna op het goede pad raken, dan ben ik een gelukkig mens. Ik zeg altijd tegen die jongeren: hoe diep je ook in de shit zit, probeer er uit te komen. Ik wil ze een zetje in de goede richting geven. Ik heb zelf ook in een dal gezeten, heb gebruikt. Maar ben gaan knokken. Kijk waar ik ben. Dat houd ik ze voor.” Het is wel even andere koek, jou ‘I have a dream’ (vrij naar Martin Luther King) te horen roepen bij een bijeenkomst van Hi5… dat is wennen “Ik kan dat doen omdat ik heilig geloof in deze aanpak. Ik had nog jaren hetzelfde werk kunnen doen, maar dat wilde ik niet. Ik wilde een bijdrage leveren om anderen een beter leven te geven. Je kunt voor de makkelijke weg kiezen en nog jaren doorgaan op tv en de theaters, maar je kunt je ook verder proberen te ontwikkelen. Nieuwe ervaringen opdoen. Het interviewprogramma 5 voor 2 past daar ook helemaal in. Ik ben me verder aan het ontdekken.

Voor dat laatste heb ik gekozen. Ik zeg wel eens: wil je simpel van dag tot dag leven en simpelweg oud worden of wil je ook wat met je leven doen en iets voor een andere betekenen? Dan kies ik voor het laatste.” Je bent ambassadeur van Unicef, nauw betrokken bij ‘Verder leren dan je neus lang is’, om jongeren langer op school te houden en zo help je nog wel meer. Zit dat er bij je in? “Het gaat mij nog steeds goed. Ik lach het leven toe en het leven lacht naar mij. Ik voel me een bevoorrecht mens. Ik ben gelovig, rk, en geloof in een grotere macht. Ik bid elke dag. Ik dank God dat ik zover ben gekomen. Ik ben dankbaar voor dit leven. En ik vraag tegelijkertijd of het nog even zo mag voortduren...haha. Ik heb in de loop der jaren de nodige kennis opgedaan en daar wil ik anderen van laten profiteren. Ik heb van alles gedaan waar ik van genoten heb: ik heb gefeest, het vele groten der aarde gesproken, dan wel geïnterviewd: Stevie Wonder, Lionel Ritchie, Earth, Wind &

Fire, Sting, Harrie Belafonte, 50 Cent, ik heb het Curaçao North Sea Jazz Festival tweemaal gepresenteerd . Ik kijk daar met plezier op terug. Je lijkt wel iets op Clarence Seedorf, ook van Surinaamse afkomst, hij wil ook graag wat terugdoen. “Ja, er zijn op dat vlak zeker overeenkomsten. Ik heb een documentaire gemaakt over Clarence. We hebben veel respect voor elkaar, we hebben beiden veel bereikt. Velen weten niet dat hij ook nog even, tussen de bedrijven door, een MBA-studie heeft gedaan. Hij helpt ook kinderen, dan el jongeren, in zijn geval via Champions for Children. Waarom zou je niet wat doen, als je de mogelijkheden hebt? Zo denken wij er allebei over. Ik ken clarence nog uit de Bijlmer, toen we daar woonden. Hij was 13, 14 jaar en ik zie hem nog zo een bal tegen de liftdeur trappen. Steeds maar weer opnieuw, zijn techniek bijschaven. Mede daardoor is hij een groot voetballer geworden.” BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

13


Bedrijfsprofiel

De klant centraal in ondernemende polder

Nieuwe kansen op Bedrijventerrein Ens Tekst: Niek Donker Fotografie: Frans Davids

Bereikbaarheid, centrale ligging, een divers bedrijfsleven en een economisch ingesteld bestuur; zie hier de ingrediënten voor veel bedrijvigheid in de polder. Gemeente Noordoostpolder heeft als groeiende en stabiele factor voor het bedrijfsleven prima vestigingsmogelijkheden op diverse locaties in de 70 jaar geleden drooggelegde polder. Op gesprek bij Economische Zaken, dat de klant centraal stelt.

Door de aanleg van de Zuiderzeespoorlijn in de huidige variant van Lelystad naar Zwolle, beschikt het Noorden van het land over compensatiegelden. De Gemeente Noordoostpolder met Emmeloord als economisch en bestuurlijk middelpunt, profiteert er ook van. Een van de voornaamste zaken die de gemeente daarvan betaalt, is de realisatie van de vernieuwde N50/A50 tussen Kampen en Emmeloord. Door de verbreding tot 4-baans snelweg en de aanleg tegelijkertijd van een verbrede en verhoogde Ramspolbrug, verbetert de gemeente met sprongen de bereikbaarheid van de Noordoostpolder in oostelijke richting. De noord-zuid verbindingen waren

14

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

met de A6 al uitstekend. Met deze stap wordt jubileumjaar 2012 extra feestelijk; de polder 70 jaar geleden drooggelegd, de gemeente bestaat 50 jaar en is nu extra goed bereikbaar. Niet voor niets is de slogan Buitengewoon Noordoostpolder, om het feestelijke jaar 2012 luister bij te zetten.

Sterk geprijsd Aan die vernieuwde N50 ligt Ens, dat stevig op de kaart staat door een aantal actieve, internationaal opererende bedrijven in de industrie en tuinbouw. Aan de N50 ligt ook het pas gerealiseerde bedrijventerrein, dat een uitstekende bereikbaarheid krijgt door nieuwe op- en afritten naar de snelweg. Het

bedrijventerrein van 12,5 hectare is voor een deel door Zuidberg Techniek gekocht voor verdere uitbreiding, en biedt menig bedrijf een perfecte uitvalsbasis. Henk Romkes en Jacob Korterink, de twee gedreven accountmanagers van Economische Zaken staan klaar om geïnteresseerden welkom te heten en wegwijs te maken als dat nodig is. “Ens is een van de uitbreidingslocaties van onze gemeente en we zijn blij dat we door de verbreding van de N50 weer een aantrekkelijk terrein kunnen aanbieden. De kavels zijn te koop voor 60,00 euro per vierkante meter en beschikbaar vanaf medio 2012. We zijn een


economisch sterke, stabiele regio voor ondernemers en bieden mogelijkheden, ruimte en een actief ingesteld bestuur.” Noordoostpolder is als gemeente onderdeel van de grote economische regio ZwolleKampen, waarvoor afgelopen jaar de handtekeningen werden gezet. De gemeente zet zich op het komende People Business in Zwolle in de spotlight en neemt de gelegenheid de voordelen eens op een rij te zetten. Wat kunt u als ondernemer in de polder verwachten?

Uurtje rijden De centrale ligging in het land willen Romkes en Korterink graag nog een keer benadrukken voor ze een aantal andere aspecten benoemen. “Amsterdam, Utrecht, Groningen, Arnhem, het is een uur rijden. Niet voor niets herbergt Noordoostpolder grote, nationaal en internationaal opererende bedrijven als Hakvoort Professional en Koopman International. Ze kunnen hier uitstekend uit de voeten, ook voor uitbereiding, en profiteren van de prima ligging en uitstekende bereikbaarheid. Bedrijven vestigen zich hier graag en… ze blijven ook.” Wat biedt de Noordoostpolder nog meer behalve die ligging en bereikbaarheid? “Naast aantrekkelijke grondprijzen, biedt de Noordoostpolder ruimte aan een grote diversiteit van bedrijven. Van oudsher is de agrarische sector sterk vertegenwoordigd, waaronder diverse wereldspelers op gebied van pootaardappelen. Korterink: “De pootaardappel is een van de pijlers onder de Noordoostpolder. De bedrijven hebben een sterke positie in de wereld en groeien nog steeds. Voedselproductie gaat altijd door, de agrarische sector heeft een geheel andere cyclus dan andere sectoren en dat betekent dat ook in minder goede tijden dat gedeelte

van onze economie voortdurend sterk staat. Twintig procent van de werkgelegenheid in de polder is direct agrarisch en nog eens 10 procent indirect. Dat brengt stabiliteit en komt de regio ten goede.”

Kennisrijk groeien De agrarische sector is niet het enige paradepaardje, zo benadrukken Romkes en Korterink. “Tussen Marknesse en Kraggenburg ligt al ruim 50 jaar het inmiddels vermaarde Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, NLR. Het NLR is een kennisrijk instituut dat komende jaren sterk zal groeien in specifieke Research & Development sectoren.

wordt uit de compensatiegelden van de Zuiderzeelijn.

R&D Een sterke agrarische sector, een groeiende Research & Development industrie, internationaal opererende (handels) bedrijven: Noordoostpolder neemt in toenemende mate een krachtige en stabiele positie in binnen de groeiende economische regio Zwolle-Kampen. De historische banden met de Overijsselse hoofdstad zijn goed en blijvend, menen Romkes en Korterink. Er is veel verkeer binnen de economische regio en Zwolle is voor scholing van groot belang, kijk maar naar bijvoorbeeld een instituut als Hogeschool Windesheim.

Zelfvertrouwen

Bereikbaarheid Noordoostpolder sterk verbeterd

Met CompoWorld zet NLR een actieve stap naar een sterk composietencluster in de Noordoostpolder. Niet alleen in de luchten ruimtevaart, maar zeker ook in de automotive en scheeps- en jachtbouw is een explosief groeiende vraag naar gewichtsbesparende kunststoffen en harsen. Noordoostpolder biedt ruimte aan die sterk groeiende bedrijfstak.” Samen met onder meer Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland en gemeente Noordoostpolder en provincie stelt NLR een masterplan op voor CompoWorld, dat ook deels gefinancierd

“Door duidelijke investeringen in zowel economische ontwikkeling als infrastructurele projecten, zet Noordoostpolder weer een goede stap. Het is zeker in deze tijd van groot belang dat we blijven ondernemen. Wij bieden als gemeente goede locaties, scheppen voorwaarden en helpen ondernemers bij hun plannen. Voor ons is normaal dat we naast een ondernemer staan; het zijn onze klanten, die bij de gemeente producten kopen, of dat nu een kavel is, een vergunning, dat maakt niet uit. Wij zijn de brug tussen de ondernemer en de bestuurlijke organisatie. Samen kun je dingen mogelijk maken, zo hoort het te werken. Noordoostpolder is een prima gelegen locatie, het is een brug tussen noord en zuid. We mogen trots zijn op deze polder en we kunnen dus ook het zelfvertrouwen uitstralen dat we een uitstekende omgeving zijn. Voor het bedrijfsleven, voor mensen om te wonen en te leven, en voor het verder groeien met behoud van ruimte.

Contactgegevens: Gemeente Noordoostpolder Jacob Korterink 06-48134673 j.korterink@noordoostpolder.nl Henk Romkes 06-48134646 h.romkes@noordoostpolder.nl Website: www.emmeloordwerkt.nl Twitter: @EmmeloordWerkt

15


Bedrijfsprofiel

Ontwikkeling Airport Garden City:

Wie lef heeft, zoekt de ruimte Tekst: Niek Donker Fotografie: Paul Voorham

Almere, Lelystad en Flevoland zijn de 3 partijen achter OMALA en de ontwikkeling van ‘Airport Garden City’. Een goed bereikbaar werkgebied tussen de A6 en Lelystad Airport met mogelijkheden voor menig ondernemer die de ruimte zoekt. In dit artikel aandacht voor een van de eerste klanten van Airport Garden City. Een houtcluster onder leiding van de architect Edwin Smit. Bij deze klant staat duurzaamheid, hout als bouwmateriaal en de kracht van samenwerking centraal. Onze twee gesprekspartners zijn ontwikkelaar Dennis Meerburg van OMALA en architect Edwin Smit van MIII Architecten in Rijswijk. Edwin Smit en Dennis Meerburg

In een vroeg stadium betrok OMALA het in Rijswijk gevestigde Architectenbureau MIII bij haar plannen. Architect Edwin Smit is vanuit zijn passie voor hout als bouw- en constructiemateriaal al jaren op allerlei manieren betrokken bij het ontwerpen van gebouwen in hout en heeft een groot netwerk onder bosbouwers, houthandels, timmerfabrieken, leveranciers van gereedschappen en machines.

Exposure

Airport Garden City vindt zijn oorsprong in het agrarische gebied. In de loop van de tijd werd dit aangevuld met het vliegveld en later met bedrijventerrein Larserpoort waar blikvangers als Donkervoort en Giant zijn gevestigd. Een gebied met veel ruimte, een goede infrastructuur en de nabijheid van de nieuwe woonwijk de Warande. Met Airport Garden City kiezen de aandeelhouders voor innovatieve en duurzame

16

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

groei. Het businesspark is 660 ha groot en biedt volop de ruimte aan (grootschalige) logistiek, luchthaven gerelateerde activiteiten en in/outdoor leisure. Airport Garden City symboliseert de evolutie van ingepolderd landbouwgebied naar een gebied dat ruimte biedt aan innovatief duurzaam ondernemerschap en wordt ontwikkeld conform BREEAM-normen voor duurzame gebiedsontwikkeling.

Veel organisaties en bedrijven in de houtsector hebben een groeiende behoefte aan exposure en het delen van kennis en inzicht. Smit zag al snel het belang van samenwerken en vond OMALA aan zijn zijde. “We hebben een verkennend gesprek gehad en zo zijn we op het plan gekomen om op Airport Garden City een houtbouwcluster te realiseren, met als centraal punt een Hout Informatie Centrum. Iedereen die wat wil weten over hout, over constructies, over materialen, of kennis nodig heeft over hout, kan straks bij ons terecht. En niet alleen in de vorm van folders of brochures. Er komt hier straks een echte etalage van alles wat er mogelijk is op het gebied van houtbouw”, aldus Smit. “Op dit moment doen alle partijen die bezig zijn met hout als bouwmateriaal, en dat zijn er niet eens zo veel, allemaal hun eigen ding, in hun eigen


tuintje. En nog zo zuinig mogelijk ook, want de markt is nog klein. Wij willen nu een centrale plek inrichten waar van alles te zien en te beleven valt, waar producenten en leveranciers hun krachten en middelen bundelen, zodat ze hun klanten ook iets kunnen laten zien dat een ritje waard is. Inmiddels staat Smit niet meer alleen in zijn enthousiasme. Diverse fabrikanten hebben aangegeven te willen deelnemen in het nieuwe houtbouwcluster. Voor Dennis Meerburg betekent het initiatief een prachtige start voor Airport Garden City. “Juist de afgelopen jaren hebben we gezien dat ontwikkelen en bouwen niet

Als je maar vanaf het begin in hout denkt, kun je het beste en mooiste neerzetten

bepaald vlot gaat. Als het gaat over gebiedsontwikkeling, zijn de verhalen het laatste jaar vooral somber. Dat betekent dat je anders moet gaan kijken. Het traditioneel ontwikkelen van bedrijventerreinen, waarbij je kavels verkoopt aan projectontwikkelaars, die er panden neerzetten en daar weer gebruikers voor zoeken, is nu niet meer aan de orde. Je moet nu eerst klanten zoeken, en dan pas gaan ontwikkelen. Het mooie aan het houtbouwcluster is bovendien dat het werkt als een steen in een vijver: het begint met een of twee bedrijven, maar die trekken weer nieuwe bedrijven aan, totdat uiteindelijk geen enkel bedrijf dat met houtbouw bezig is nog wil ontbreken!”

Hout als uitgangspunt Edwin Smit vult aan: “Het mooiste is natuurlijk als over een paar jaar iedereen die wat wil weten over hout, terecht komt op Airport Garden City. Daar zit dan het kennishart van de houtsector, van de industrie, van de handel. De productielocaties van de meeste van die bedrijven zullen gewoon blijven zitten waar ze nu al zitten. De overkoepelende organisaties, de samenwerkingsverbanden, het kenniscentrum, dat krijgt hier als het goed is een centrale plek.

Impressie van het Hout Informatie Centrum

“Hij wijst op het Duitse GarmischPartenkirchen dat door een spontaan idee na verloop van jaren het houtkenniscentrum van de Duitstalige landen is geworden. De Duitse stad herbergt een keer per jaar een meerdaags congres waar alle bedrijven en organisaties uit de houtbranche bijeenkomen. “Daarom hebben we een conceptplan gemaakt; het Hout Informatie Centrum, met gelegenheid voor congressen en workshops, met daarnaast een gebied met studio- ateliers, waar mensen kunnen verblijven, en ook gedurende kortere of langere tijd kunnen werken aan studies, projecten of opdrachten. Het concept lijkt nu haalbaar te worden, doordat we de eerste partijen serieus om de tafel hebben.” Hij roemt daarbij de steun van achterliggende partijen als ASN Bank en Vereniging voor Duurzaam Beleggen, die in de ontwikkeling van Airport Garden City concrete kansen voor duurzaamheid zien. “Zo is er het bedrijf Lokaal Hout, dat veel op locatie werkt en in jouw tuin je eigen dode boom komt verzagen tot planken die je daarna zelf voor een schuurtje gebruikt. Ook zij waren op zoek naar een centrale locatie waar ze gefaseerd kunnen groeien. In de polder heeft Staatsbosbeheer veel productiebos, en Lokaal Hout verzorgt de verwerking en verkoop van het rondhout. Airport Garden City is voor hen een ideale locatie.”

in staal of beton, alleen maar omdat wij dat toevallig zo leuk vinden. Maar als je ziet dat collega-ondernemers prachtige in hout geconstrueerde panden kunnen neerzetten tegen concurrerende prijzen, dan verleidt dat hen misschien wel tot een keuzes voor dit bijzondere en duurzame bouwmateriaal.” Waarop architect Edwin Smit vanuit zijn ontwerp- en houtkennis aanvult dat “als je maar vanaf scratch in hout denkt, kun je de beste en mooiste gebouwen neerzetten. Duurzaam, energiebewust en geschikt om heel lang mee te gaan.” Voor wie duurzame ruimte en innovatie zoekt: de website www.omala.nl geeft een goed idee van het gebied, de plannen en de mogelijkheden.

Van scratch af aan

OMALA, Ontwikkeling Maatschappij Airport Lelystad Almere Pelikaanweg 44, 8218 PG Lelystad Tel: 0320 – 820 216 Email: info@omala.nl

OMALA’s Dennis Meerburg denkt dat de aanwezigheid van zoveel kennis over houtbouw ook nog gaat uitstralen naar andere klanten. “Het is niet meer van deze tijd aan ondernemers te vertellen dat ze hun nieuwe pand in hout moeten bouwen, in plaats van

MIII Architecten Gen.Berenschotlaan 211-213, 2283 JM Rijswijk Tel: 070-3944349 Internet: www.m3architecten.com BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

17


Interview

Guido Thys Dwarsdenker en Bedrijfsverloskundige

Tekst: Gerda Voorn Fotografie: frans davids

Hij omschrijft zichzelf als recalcitrante dwarsdenker die zijn luisteraars behoorlijk wakker kan schudden. Hij noemt zichzelf dan ook ‘bedrijfsverloskundige’ want hij weet een ieder onontkoombaar met de neus op een aantal heel simpele feiten drukken. Tijdens een economische crisis is het natuurlijke selectieproces van de wet van Darwin dan ook extra van toepassing. Elke ondernemer krijgt te maken met de vijf basisprincipes van goed ondernemerschap. Op de vraag wie Guido Thys is, krijgen we direct antwoord: iemand die al z’n hele leven dwars denkt en dwars ligt. Ondernemer worden was in zijn familie ‘not done’, dus reden te meer om zelfstandig aan de gang te gaan.

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

19


Interview

“Ik pas niet in structuren. Ik ben nogal van het tempo en de resultaten. Ik wil slagen maken, effectief bezig zijn en ik ben niet van de interne politiek, daar ben ik te onrustig voor”. Dat is ook het klassieke onderscheid tussen de ondernemer en de manager. De ondernemer denkt aan nieuwe dingen en de manager voert ze uit, aldus Thys. In de 32 jaar dat hij werkzaam is, heeft hij vele bedrijven opgezet en ook weer verkocht. Hij wist bedrijven groot te maken met 150 man in dienst en met veel klanten. “En veel klanten is je grootste kwaliteitsnachtmerrie. Die moet je allemaal goed bedienen. Dat moeten jouw medewerkers doen! Je moet medewerkers vrijheid kunnen geven om binnen vastgestelde kaders te werken. Dan moet je als ondernemer eerst waarde creëren. Waarde voor je klant, waarde voor je aandeelhouders en waarde voor je medewerkers. Hoe die waarde dan verdeeld wordt binnen organisaties, dat blijkt een continue worsteling te zijn”.

Waarde Thys haalt met dit onderwerp het meest succesvolle bedrijf ter wereld aan: Apple. Steve Jobs is er als enige in geslaagd waarden te creëren door duidelijk te zijn en daar vooral niet van af te wijken. “Hij is

duidelijk (ik wil dit en niets anders), hij heeft duidelijke kaders geschetst (dit zijn wij en dit doen wij) én hij heeft voorzien in een behoefte. Jobs luisterde nooit naar zijn klanten, die weten namelijk niet wat ze willen en wat er (technisch) mogelijk is. Apple kijkt naar bestaande markten waar veel vraag naar is maar waar de ontevredenheid van gebruikers groot was. Hij is gaan aansluiten bij de onderliggende behoefte van

Ik pas niet in structuren, ik ben nogal van het tempo en de resultaten

klanten en is dat volgens het wetenschappelijke ‘scheermes van Ockham’ gaan ontwikkelen. Het moet simpel zijn, het moet goed werken en het moet een mooi product zijn dat goede dingen doet’. De essentie is: weten waar je goed in bent, met andere woorden: wat je core essence is! Stel je eens voor dat je eigen core business

wegvalt? Wat hou je dan nog over?” Thys noemt hierbij het verhaal van een bedrijf dat steenkolen leverde maar toen kwam aardgas en had niemand geen steenkolen meer nodig. Vijf jaar later was de steenkolenleverancier marktleider op het gebied van verhuizingen. Hij had zich afgevraagd: welke kennis hebben we, welke middelen hebben we en wat past daar goed bij? “Dat noem ik radicaal ondernemerschap! Maar wat doen veel ondernemers die hun core business, bijvoorbeeld door een economische crisis, niet kunnen handhaven? Die zeggen: mijn schuld is het niet, ik heb echt kwaliteit geleverd! Ik doe dan een emotioneel appel en vraag: Wat moeten we, wat kunnen we en wat willen we? Dat is juist een van de kenmerken van een ondernemer, mogelijkheden zien om verder te ontwikkelen. Een constante passie om te voorzien in een behoefte. En daar zul je als ondernemer waarde voor moeten creëren. Waarde voor je klant, waarde voor je aandeelhouders en waarde voor je medewerkers. Maar dat betekent overigens niet dat de rest van de wereld de door jou gestelde waarde ook zo ziet. Je zult continu flexibel moeten zijn om bij te kunnen stellen daar waar nodig is”.

Achterstallig onderhoud Thys is zelf niet de perfecte ondernemer, zo stelt hij. Kijkend naar de economische crisis blijft hij zelf toch nog veel ontdekken aan ‘achterstallig onderhoud’. De wet van Darwin is het natuurlijk selectieproces en daar krijgt iedereen tijdens een crisis mee te maken. Hij heeft daarom ook het boek geschreven: “Wake-Up Call, het gaat slecht dus moeten we weer normaal doen”, waarin hij de vijf basisprincipes van goed ondernemerschap onder woorden brengt.


‘Je moet als ondernemer eerst waarde creëren. Waarde voor je klant, waarde voor je aandeelhouders en waarde voor je medewerkers’

Op google zocht hij onder de zoekterm ‘crisis tips’ en kreeg 3,2 miljoen resultaten. Goed ondernemerschap: 1.Zorg goed voor je klanten 2.Zorg goed voor je medewerkers 3.Let goed op de kosten 4.Ga door met investeren 5.Ga voor het laaghangend fruit (de makkelijkste kansen) Zijn conclusie was dat ondernemers voor de recessie slordig waren, tijdens een recessie moet men echt weer goed ondernemen. Een recessie is een wake-up call! Tijdens People’s Business Zwolle op 8 maart a.s. zal Guido Thys een impactvolle presentatie verzorgen. Hij is tevreden als hij zijn luisteraars tot denken aanzet. “Zij moeten naar huis gaan met een aantal weekendvullende vragen”. Als wetenschapper wil hij grotere verbanden zien. De simpelste verklaring is volgens hem altijd de beste. We functioneren allemaal volgens dezelfde basisprincipes voor goed ondernemerschap. Hij krijgt vaak te horen: ja, maar bij ons in het bedrijf ligt het wel even anders. NEE, dat is niet zo. “Bedrijven beginnen mooi en lean maar dan gaan ze groeien! Weet men het dan nog wel te behappen? Heb je het niet te ingewikkeld gemaakt binnen je organisatie?”Thys stelt veel vragen tijdens zijn presentaties en confronteert mensen met het verschil tussen wat complex is en wat gecompliceerd is. Dat zijn twee hele verschillende dingen. Humor daarbij vindt hij heel belangrijk. “Humor relativeert en dat hebben ondernemers nodig. Mijn boodschap komt het beste aan bij ondernemers die relativeren, dat leidt tot flexibiliteit. En ondernemers moeten continu flexibel zijn om hun waarden bij te kunnen stellen.

Bestaansrecht Op de vraag hoe Guido Thys naar de toekomst kijkt antwoordt hij “dat weet je nooit natuurlijk”. Wat heeft bestaansrecht? “Veel ondernemers denken dat ze bestaansrecht hebben. Nee, dat klopt niet! Wij krijgen namelijk bestaansrecht van onze opdrachtgevers. Waarde heeft de toekomst en die waarde moet je creëren. Geld stroomt niet naar hard werken, geld stroomt niet naar mooie gebouwen, geld stroomt niet naar een specifieke opleiding. Geld stroomt naar waarde. Wie de klant iets biedt wat waarde heeft, wordt beloond met geldstromen. Het creëren van waarde is dus het enige doel en de enige bezigheid van organisaties. Dat heeft de toekomst. Het gaat om het percipiëren van waarde. Toekomst hebben diegenen die zich continu bezig houden met een veranderende omgeving. Die niet vastgeroest zitten in wat ze al jaren doen. Flexibiliteit leidt tot creativiteit. Kijk naar de retailmarkt of de autobranche. Zij krijgen het lastig maar door samen te werken en creatief te zijn, ontstaan weer kansen. Zij zullen waarde moeten creëren in de tussenstap. Denk dan bijvoorbeeld aan een perfecte combinatie tussen internet en een fysieke winkel. Of via het gemeentebestuur de krachten te bundelen en gezamenlijk een webshop openen”. Zo helpt Thys een groep ondernemers die hele mooie ‘uitvindingen’ hebben ontwikkeld maar die niet weten hoe ze dat moeten vermarkten. Guido Thys verzorgt een presentatie tijdens People’s Business Zwolle om 10.30 uur: het Flynth symposium ‘Samenwerken’ op 8 maart 2012. Registreren is mogelijk via www.peoplesbusinesszwolle.nl

Guido Thys Guido Thys is bedrijfsverloskundige: hij helpt zijn klanten bij het ter wereld te brengen van waarde voor hun klanten, medewerkers en aandeelhouders. Guido Thys heeft één passie: het herleiden van alle bedrijfs- en organisatiekundige problemen en uitdagingen tot hun simpelste essentie. Om van daar uit vervolgens op duurzame wijze merkwaardige en onderscheidende waarde te helpen creëren. Dank zij de wisdom & magic van communicatievaardigheid, humor, onderbouwde kennis en bedrijfservaring is Guido Thys een erkende bron van kennis en inspiratie voor ondernemers, managers en medewerkers. De laatste jaren verzorgde hij ruim 1.800 lezingen, workshops en seminars. Gangbare ideeën en doordeweekse zakelijke principes zijn niet van toepassing op deze notoire dwarsligger. Hij is de grondlegger van de Stichting Humor en de Klanten Wegjaagclub. Met uitspraken als “Het aantal overlegsessies in een organisatie is een barometer voor het gebrek aan leiderschap” heeft hij zijn naam gevestigd als een controversieel denker die een debat niet uit de weg gaat. Hij heeft inmiddels 14 boeken geschreven.

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

21


‘Samenwerken’ is het thema voor Zwols zakenfestival

Zesde editie People’s Business Zwolle De zesde editie van het dynamische People’s Business Ondernemers Festival zal op 8 maart 2012 worden gehouden in het prachtige gebouw van Deltion College in Zwolle. Tijden veranderen, we hebben behoefte aan het leggen van goede contacten, creativiteit, originaliteit en commerciële kansen. Het creëren van samenwerkingen heeft de toekomst en versterkt partijen slagvaardig te concurreren. Er is daarom gekozen voor het thema ‘Samenwerken’ – regionaal, nationaal en internationaal.

Samenwerken is een manier om activiteiten uit te breiden, producten te introduceren en nieuwe markten te ontwikkelen. Om economisch mee te blijven presteren in een steeds complexere en verder (internationaliserende) economische omgeving is samenwerken een absolute must. Gebruik maken van elkaars kennis en kunde en daarmee een innovatief product of dienst lanceren, is heel mooi. We starten dan ook direct na de officiële opening om 10.00 uur door Gedeputeerde economie de heer Theo Rietkerk, met het Flynth symposium ‘Samenwerken’. Dit symposium wordt verzorgd door bedrijfsverloskundige Guido Thys. Hij helpt zijn klanten bij het ter wereld te brengen van waarde voor hun klanten, medewerkers en aandeelhouders.

Keynote spreker Guido Thys Guido Thys omschrijft zichzelf als recalcitrante dwarsdenker die zijn luisteraars behoorlijk wakker kan schudden. Hij noemt zichzelf dan ook ‘bedrijfsverloskundige’ want hij weet een ieder onontkoombaar met de neus op een aantal heel ‘simpele’ feiten te drukken. Tijdens een economische crisis is het natuurlijke selectieproces van de wet van Darwin dan ook extra van toepassing. Elke

22

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

ondernemer krijgt te maken met de vijf basisprincipes van goed ondernemerschap. Rond de lunch kunnen aanwezigen speednetwerken onder leiding van netwerk-expert Charles Ruffolo. Na de middag verzorgt financieel analist Kees de Kort het tweede symposium.

zijn genomineerd. Voorzitter MKB Nederland Hans Biesheuvel is als speciale gast aanwezig en zal als keynote spreker de inleiding verzorgen.

Noviteit Als noviteit introduceren we Indoor Navigation . Exposanten geven vooraf aan wat ze te bieden hebben en naar wat voor soort klanten ze op zoek zijn. Bezoekers krijgen via hun mobiele telefoon een routing richting de gewenste exposant(en) in beeld.  Staat de bezoeker voor een stand, dan ziet hij direct in zijn telefoon wat de exposant te bieden heeft, met een link naar het product of website. Het is een hele nieuwe techniek die af te lezen is op Androit en Apple producten. Elke bezoeker wordt bij de ingang goed geïnformeerd.

Ondernemer en starter van het jaar Traditiegetrouw wordt aan het einde van de middag tijdens het ondernemerssymposium de Ondernemer en Starter van het Jaar bekendgemaakt, gevolgd door een netwerkborrel. Maar liefst 60 kandidaten

Gerda Voorn

Meer informatie: Business Company Postbus 257 8530 AG LEMMER Telefoon: 0514-560166 Fax: 0514-560275 info@businessontmoetbusiness.nl www.peoplesbusinesszwolle.nl www.businessontmoetbusiness.nl


Founding Partners

Geachte relatie, ondernemer, zesde editie van het dynamiWij nodigen u van harte uit voor de s Festival op 8 maart 2012. sche People’s Business Ondernemer r wilt u goede contacten age Als ondernemer, bestuurder of man rdig te concurreren in vaa leggen en geïnspireerd blijven om slag om. welk e de markt. Wij heten u dan ook van hart ement waar ondernemers, People’s Business Zwolle is hét even n. Wij stellen uw komst overheid en onderwijs elkaar ontmoete 10.00 tot 19.00 uur. van zeer op prijs. Het programma loopt Met vriendelijke groet, betrokken bedrijven. Namens alle Foundings Partners en saanmelding kijk op www.peoplesbusines Voor actuele informatie en kosteloze e welk even aang ook ite webs onze kunt op zwolle.nl. Registratie is verplicht. U . eken bezo wilt u en erdel aond programm

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

23


Windesheim levert waarde voor uw organisatie

Theo Rietkerk, Gedeputeerde economie, energie en innovatie “Wij als provincie willen met ons nieuwe regionaal economisch beleid investeren in de kracht van Overijssel”, zegt Theo Rietkerk, gedeputeerde economie, energie en innovatie van de provincie Overijssel. ”En die kracht zit in mensen; werkgevers, werknemers, scholieren, studenten, kenniscentra. Eén van de manieren om die kracht te benutten is dat mensen elkaar weten te vinden. Dat gebeurt op People’s Business Zwolle. Op dit evenement ontmoeten ondernemers, kennisinstellingen en overheden elkaar en leggen wij de basis voor nieuwe samenwerkingsverbanden. Het zijn de ondernemers en kennisinstellingen die zorgen voor de benodigde economische groei. Als provincie zetten we ons in om deze partijen  daarbij optimaal te ondersteunen. Denk daarbij aan voldoende bedrijventerreinen, goede infrastructurele verbindingen en aan snelle vergunningverlening Maar ook aan het ondersteunen van innovatieve ontwikkelingen.  Kennispoort Regio Zwolle speelt hierbij een belangrijke rol. Elkaar zien, elkaar ontmoeten en elkaar op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen, dat is voor mij het doel van People’s Business Zwolle. Ik verwacht dat het evenement net als voorgaande jaren weer veel kennis, kunde en kassa oplevert!”

24

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

Al voor het zesde achtereenvolgende jaar is Windesheim Founding Partner van People´s Business Zwolle. Windesheim is de HBO Kennisinstelling voor de regio Zwolle en wil graag laten zien wat ze kunnen betekenen voor het bedrijfsleven. Het is daarom essentieel de behoefte van ondernemers in de regio te kennen. Het doel is de dialoog aan te gaan om tot partnerships te komen die van toegevoegde waarde zijn voor het bedrijfsleven, stakeholders en natuurlijk voor de eigen organisatie. “Dat sluit naadloos aan bij de maatschappelijke en economische missie van Windesheim”, aldus Ron Journée. Windesheim werkt intensief samen met het bedrijfsleven en instellingen. Enerzijds om de kwaliteit van het onderwijs up-to-date te houden anderzijds om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de regionale economie. Zo kan er gezamenlijk een opleidingstraject worden gestart voor uw organisatie, kunnen de studenten van Windesheim bij uw organisatie worden ingezet of kan de kennis van de lectoren worden ingezet. “Wij komen graag in gesprek met ondernemers en bestuurders om behoeften te inventariseren”, vertelt Ron Journée. Journée is senior marketeer voor Windesheim en heeft zeer ruime ervaring in het bedrijfsleven. Hij weet dan ook dat het bestaansrecht van een organisatie zit in het leveren van meerwaarde en dat binnen elke organisatie behoefte bestaat aan extra kennis. “Windesheim heeft het specialisme en de expertise in huis, alsook de onderzoeksvaardigheden om meerwaarde voor uw organisatie te creëren”. Studenten kunnen bijvoorbeeld specifiek worden ingezet op een opdracht zoals het maken van een Social Media plan, het doen van veldwerk voor een nieuw product of een ingewikkeld proces in kaart brengen. Maar ook de kennis van onze lectoren wordt ingezet voor het bedrijfsleven. Windesheim is constant op zoek naar vernieuwende manieren op diverse terreinen, zoals sociale innovatie, ICT innovaties in de zorg, good governance in familiebedrijven of onderzoek naar de verwerking en het gebruik van kunststoffen. Op alle terreinen speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Bij Windesheim kunt u ook terecht voor trainingen en opleidingen voor professionals en bedrijven. Zoals leiderschapstrajecten op maat, voor zowel individu als organisatie en bijvoorbeeld de MBA-opleiding die al vijftien jaar aangeboden wordt, met deelnemers hoofdzakelijk uit deze regio. “Wij komen daarom graag met een ieder in gesprek die juist gebruik wil maken van onze kennis.” Op 8 maart zullen studenten, docenten, accountmanagers, adviseurs en lectoren u te woord staan en desgewenst adviseren op diverse terreinen. “Op elk onderwerp kunnen we een bijdrage leveren aan de kennis in de regio en aan de ontwikkeling van uw bedrijf”. Windesheim nodigt een ieder uit in de Business Unit bij People’s Business Zwolle. Op www.peoplesbusinesszwolle.nl is de programmering te zien. Naast advies op de stand, verzorgt Windesheim om 12:00 uur de workshop ‘ Ondernemend Techniek’ en om 13:00 uur de workshop ‘Zaken doen over de grens heen’.


Creativiteit en ondernemerschap speerpunten bij samenwerking bedrijfsleven Aan tafel bij Landstede Ondernemend Landstede is een ondernemende organisatie, die voor het derde achtereenvolgende jaar als founding partner aan Peoples’s Business is verbonden. Gert de Groot, namens Landstede: “Als onderwijsorganisatie stimuleren wij ondernemerschap, maar ook het ondernemend gedrag van onze medewerkers, leerlingen, studenten en deelnemers. Bij ons worden ondernemende eigenschappen als initiatief nemen, creativiteit en prestatiegerichtheid gewaardeerd én gestimuleerd. Dat resulteert in veel ondernemende initiatieven waarover we tijdens People’s Business graag met de bezoekers in gesprek gaan.” Bezoekers van People’s Business zijn letterlijk en figuurlijk in de gelegenheid om bij Landstede Ondernemend aan tafel te gaan. De accountmanagers van Landstede nodigen bezoekers uit om in gesprek te gaan over bijvoorbeeld Aegolius - ICT Kenniscentrum, het iLearnCentre, het ITPerformanceHouse, New Horizons, de Businessclub Topsport Zwolle, de partnerschappen met Hotel Lumen en andere bedrijven, maatwerk training, opleiding & advies en het nieuwe Business2Business Centre van Landstede aan het Dokterspad in Zwolle.

Business2Business en onderwijs In de masterclass ‘Creatief-ondernemend co-makerschip’ worden luisteraars meegenomen in een nieuw concept waarin onderwijs en bedrijfsleven een duurzame relatie aangaan. In het onlangs geopende Business2business Centre komt dit in optima forma tot uiting. Startende bedrijven wordt een springplank geboden. Daarnaast biedt het gevestigde bedrijven een toonaangevende omgeving die bijdraagt aan het verkrijgen en bestendigen van het vertrouwen van (potentiële) klanten en leveranciers. In het Centre vinden bedrijven elkaar om hun business te versterken door een sterk multidisciplinair netwerk. Binnen de deuren van het Centre zijn ze elkaars collega’s. Het onderwijs vervult een belangrijke spilfunctie in het laten draaien van het Centre. Bij hun producties kunnen bedrijven op tal van manieren gebruik maken van de inzet van studenten. Mbo-studenten werken aan projecten via een projectbureau, maar verzorgen ook structurele diensten zoals telefoonservice, receptieservice en administratieve ondersteuning. Hierdoor kunnen bedrijven zich optimaal op hun core-business richten. Landstede nodigt u op 8 maart om 15.00 uur van harte uit bij de masterclass: ‘Creatief-ondernemend co-makerschip. Een nieuw concept waarin onderwijs en bedrijfsleven een duurzame relatie aangaan’.

Gezondheid is business Hoe gezond is uw bedrijf? Jan Nabers, afdelingshoofd ruimte en economie gemeente Zwolle: “Ja, we bevinden ons in een recessie maar de grote lijn is dat Zwolle het in economisch opzicht nog steeds goed doet. We behoren al jaren tot de economisch best presterende gemeenten van Nederland. Wij hebben hier een sterke werkgelegenheidsfunctie en door de gunstige geografische ligging is Zwolle voor ondernemers een perfecte vestigingslocatie. Je zou dus kunnen zeggen dat we in Zwolle een gezond economisch klimaat hebben. Om deze positie te bereiken en te behouden zijn gezonde bedrijven een voorwaarde. Hiermee bedoel ik niet alleen dat uw bedrijf financieel gezond is, maar juist ook de mensen die in uw bedrijf werkzaam zijn. Gezondheid is niet langer alleen een privé aangelegenheid, maar gaat ook de werkgever aan. Een gezond en vitaal bedrijf maakt immers minder kosten. Gezond ondernemen is dus een investering die iedereen winst oplevert. Gezondheid is business. Dit jaar heeft de gemeente Zwolle dan ook gekozen voor het thema Zwolle Gezonde Stad. Weet u hoe gezond uw bedrijf is of ziet u nog mogelijkheden voor verbetering maar u weet niet precies hoe u dit kunt aanpakken? In onze stand krijgt u informatie over gezondheid voor uw bedrijf. U kunt ook onze workshop over gezond ondernemen bezoeken. Kom dus vooral langs en laten we komende jaren samen blijven werken aan gezonde bedrijven en een gezonde Zwolse economie”.

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

25


flynth adviseurs en accountants Flynth (voorheen GIBO Groep) is vanaf de start in 2007 actief betrokken bij People’s Business Zwolle. “We zijn voor de 6e keer Founding Partner en dit jaar voor het eerst onder onze nieuwe naam Flynth. Het thema Samenwerken – regionaal, nationaal en internationaal- spreekt ons erg aan en juist de gezamenlijke uitwerking door ondernemers, onderwijs en overheid”, aldus Henk Meuleman, directeur regio Zwolle van Flynth. Nieuw dit jaar op People’s Business is het Flynth Symposium ‘Samenwerken’ met Guido Thys. “Ook bij Flynth draait alles om samenwerken. We voelen ons daarom zeer gemotiveerd onze nieuwe naam aan dit symposium te verbinden. Met Guido Thys hebben we een spreker van formaat binnengehaald”, aldus Henk Meuleman. “Juist in deze tijd moet je als ondernemer eerst waarde creëren. Waarde voor je klant, voor je aandeelhouders en voor je medewerkers. Elke ondernemer krijgt nu te maken met de vijf basisprincipes van goed ondernemerschap”. Tijdens het Symposium van KvK, MKB en VNO-NCW spreekt de voorzitter van MKB Nederland Hans Biesheuvel en vindt tevens de Verkiezing van de Ondernemer en de Starter van het Jaar plaats. “Ook bij economische tegenwind is het belangrijk ondernemerschap te stimuleren en te bevorderen”. Henk Meuleman zal als voorzitter van de jury de winnaars bekendmaken en de prijzen uitreiken. “Flynth is dit jaar wederom aanwezig met een sterk en gemotiveerd team adviseurs met vertrouwde gezichten. U kunt ons ontmoeten tijdens de diverse programmaonderdelen en op onze stand. Ook voor dit jaar wens ik u als bezoeker een inspirerende dag toe en vele nieuwe zakelijke contacten”, besluit Henk Meuleman. Flynth nodigt u op 8 maart om 10.30 uur van harte uit voor het symposium: ‘Samenwerken’ met bedrijfsverloskundige Guido Thys.

26

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

VNO NCW Jacco Vonhof Bij de verkiezingen van Starter en Ondernemer van het Jaar‘samenwerken’ is VNO NCWvan graag van deBusiness partij. Het thema People’s Op staat de werkgeversorgasluitPeople’s naadloosBusiness aan bij het Deltion College. Niet nisatie naast haar partners werkgelegenheid, alleen omdat we altijd veelinstudenten hebben die zoals MKB Nederland. VNOwe NCW voorzitter stage lopen, maar ook omdat mensen uit het Jacco Vonhofopleiden”, over de gezamenlijke belangen bedrijfsleven zegt Jan-Ernst van Driel, voor de prachtige regio Zwolle. directeur Marketing en Communicatie en Deltion “De genomineerden bij Verkiezingen Starter Business van het Deltion College. Zijnvan veelzijdien Ondernemer van het zijn allemaal MKBge opleidingsinstituut is Jaar niet alleen Founding bedrijven, banenmotors Partner vandehet evenement, van maaronze ookeconomie. gastheer Zeker deze tijd moeten we focussen op initiavan hetinsuccesvolle Ondernemers Festival. tieven waar het echt om en er vooral voor “De twee speerpunten diedraait Deltion heeft naast zorgen dat de werkgelegenheid deze prachtige kwalitatief goed onderwijs , zijnininternationaliseregio toeneemt. DieDeltion gedachte staat ook ring enverder ondernemerschap. College is het heel op hetmet evenement People’s ROCcentraal in Nederland de meeste internationale Business daar past bij datstudenten je succesvolle stages, dusenwe hebben veel die van die ondernemers het zonnetje MKB heeft mogelijkheid in gebruik maken.zet! Daarnaast spelen jaren geleden initiatief genomen tot deze verwe sterk in ophet ondernemerschap en een ondernekiezingen en wijDat sluiten VNOvan NCW mende houding. doenons wedaar metals behulp graag aan.” diversebijprogramma’s, waarmee we stimuleren “Het stimuleren van succesvol ondernemerschap dat studenten al tijdens hun opleiding ook met in de regio is altijd goed; hebben in de regio andere studenten een eigenwebedrijf opzetten.” Zwolle hele goede bedrijven “Als Founding Partner willenen wesuccesvolle de verbinding ondernemers bij elkaar. Juist naar jongeren met de regio verder versterken. In dat licht speelt mogen we zichtbaarder Wij roepen dat stinaar ‘De Nieuwe Hanze’ een zijn. belangrijke rol. Het het onderwijs moeten er dusvan ooknieuw voor zorgen muleren tot eenenmoderne vorm onderdat het beeld met van creativiteit, de ondernemer en het belang nemerschap, co- creatie en daarvan voor dedat samenleving goed duurzaamheid, leeft sterk en kanonder alleendeinaande dacht komt enWat blijft. Door datbelangrijk te doen opis,een regio Zwolle. ontzettend is het forum Business door deze en verkomenals tot People’s allerlei vormen vanenverbinding kiezingen breng je ismet elkaar de regio promiPeople’s Business daar uitermate geschikt nenter in samenwerking beeld, kun je succesvolle ondernemers voor. De tussen de vier O’s, ontmoeten verbindingen met elkaar tot en stand Onderwijs, en Onderzoek, Ondernemerschap brengen.” Overheid, komen hier letterlijk bij elkaar, het Ondernemers Festival is daar een ultiem voorbeeld van.”


PROGRAMMA 10.00 uur Officiële Opening door Gedeputeerde Economie Provincie Overijssel de heer Theo Rietkerk Wij nodigen een ieder uit bij deze officiële opening met aansluitend een bijzondere act over het thema ‘Samenwerken’, verzorgd door Rob Bults. Ontvangst met koffie en gebak op Ontmoetingsplein. 10.30 uur Flynth symposium ‘Samenwerken’ met bedrijfsverloskundige Guido Thys Guido Thys omschrijft zichzelf als recalcitrante dwarsdenker die zijn luisteraars behoorlijk wakker kan schudden. Hij noemt zichzelf dan ook ‘bedrijfsverloskundige’ want hij weet een ieder onontkoombaar met de neus op een aantal heel simpele feiten te drukken. Tijdens een economische crisis is het natuurlijke selectieproces van de wet van Darwin dan ook extra van toepassing. 11.30 uur Workshop Nieuwe energie in Bedrijf Nieuwe energie in bedrijf is een samenwerkingsproject van Provincie, KvK en MKB, met als doel bedrijven te stimuleren tot nemen van maatregelen om energie te besparen. Een workshop hoe energie binnen bedrijven kan worden bespaard. De workshop zal gaan over de ‘organisatie van energiebesparing binnen een bedrijf’ 12.00 uur Speednetworking Time to do Business! met expert netwerker Charles Ruffulo Time to do business! Professioneel netwerker Charles Ruffulo gaat u in contact brengen met uw toekomstige opdrachtgever. Het gaat er niet om wie u kent, het gaat erom wie u kennen.  12.00 uur Workshop ‘Ondernemend Techniek’, Windesheim Techniek Onderneemt! spreker: ing. Jan Stegeman Studenten (uw nieuwe werknemers!) moeten ondernemend zijn! Vindt u dat ook? Wat levert een intensieve samenwerking met het bedrijfsleven in de praktijk op? Hoe passen lectoren specialistische kennis toe ten behoeve van specifieke oplossingen? Wat kunnen bedrijven, studenten en de opleidingen daarin voor elkaar betekenen? 14.00 uur Middagsymposium met Financieel analist Kees de Kort Macro-econoom Kees de Kort, als financieel analist werkzaam bij AFS Vermogensbeheer, geeft ongezouten zijn mening over economische ontwikkelingen. Dagelijks als commentator voor BNR Nieuwsradio, maar ook op zijn blog fulmineert Kees tegen de analisten en journalisten die hij “roze brillen en pennenlikkers” noemt. Met De Kort door de bocht… 14.00 uur  Samen in Bedrijf! Ervaringen Technasiumnetwerk Overijssel Toelichting op het project technasia. Het is een samenwerkingsproject van scholen voor voortgezet onderwijs uit Overijssel (HAVO-VWO) met bedrijven. Het doel is enthousiasme te kweken bij leerlingen om te kiezen voor een technische opleiding. We verwachten in deze technische sectoren grote tekorten in de toekomst aan goed opgeleid personeel, dus daar moet je op anticiperen. We gaan in Overijssel - en ook de Regio Zwolle - nu juist de cluster Hightech Materials an Systems stimuleren (voorbeeld: open innovatiecentrum Polymer Science Park Regio Zwolle). Hiervoor heeft de provincie veel geld vanuit economische innovatie voor bedrijven op de plank liggen.

14.00 - 16.00 uur doorlopend studenten en ondernemers Meet & Greet Van 14.00 uur  - 16.00 uur is er doorlopend een Meet & Greet tussen eindexamenstudenten/studenten met eigen bedrijven én ondernemers. Bezoekers kunnen tijdens de registratie aangeven of ze in contact willen komen met eindexamenstudenten, op zoek naar een job voor de toekomst. Bent u juist op zoek naar de nieuwe generatie afgestudeerden (van alle opleidingen), maak dan tijdens People’s Business Zwolle kennis elkaar. 15:00 uur: KvK en Kennispoort organiseren op PB een workshop/ masterclass met als titel “Slim samenwerken in internationale contacten en financiële constructies”. Succesvol ondernemen in 2012 vraagt om het doorbreken van het traditionele denken op diverse terreinen. Op deze bijeenkomst van Kamer van Koophandel en Kennispoort staat het samen pakken van kansen centraal; Door slim samen te werken in internationale contacten en financiële constructies. Aan deze bijeenkomst werken mee Flynth, ING Bank en  Thom Thorelli van advocatenkantoor Thorelli & Associates uit Chicago. Programma: • Financiering in de keten; spreiding van risico en financieringsbronnen • Letters of Credit; instrument om risico’s af te dekken én mogelijkheid van financiering int. Activiteiten • Zaken doen tussen VS en EU; businessopportunitys bezien vanuit het perspectief van de int. Advocatuur, Thom Thorelli 15.00 uur:  ‘Creatief-ondernemend co-makerschip. Een nieuw concept waarin onderwijs en bedrijfsleven een duurzame relatie aangaan’. Aan tafel bij Landstede Ondernemend Bezoekers van People’s Business zijn letterlijk en figuurlijk in de gelegenheid om bij Landstede Ondernemend aan tafel te gaan. De accountmanagers van Landstede nodigen bezoekers uit om in gesprek te gaan over bijvoorbeeld Aegolius - ICT Kenniscentrum, het iLearnCentre, het ITPerformanceHouse, New Horizons, de Businessclub Topsport Zwolle, de partnerschappen met Hotel Lumen en andere bedrijven, maatwerk training, opleiding & advies en het nieuwe Business2Business Centre van Landstede aan het Dokterspad in Zwolle. 15.00 uur Business2Business en onderwijs In de masterclass ‘Creatief-ondernemend co-makerschip’ worden luisteraars meegenomen in een nieuw concept waarin onderwijs en bedrijfsleven een duurzame relatie aangaan. In het onlangs geopende Business2business Centre komt dit in optima forma tot uiting. Startende bedrijven wordt een springplank geboden. Daarnaast biedt het gevestigde bedrijven een toonaangevende omgeving die bijdraagt aan het verkrijgen en bestendigen van het vertrouwen van (potentiële) klanten en leveranciers. 16.00 uur Ondernemerssymposium met Voorzitter MKB Nederland Hans Biesheuvel Verkiezing Ondernemer en Starter 2012 17.30 uur People’s Business Netwerkborrel op ontmoetingsplein 19.15 uur Start VIP diner voor alle directieleden (max. 2) van alle exposanten en partners


Gemeente Meppel, accountmanagement Economie, Grote Oever 26, Meppel, Postbus 501, 7940 AM Meppel, tel.: 14 0522, e-mail: economie@meppel.nl, www.meppel.nl

Meppel stad van verbinding Wilt u uw onderneming uitbreiden, nieuw bouwen of verplaatsen? Neem dan contact op met de accountmanagers Economie van de gemeente Meppel. Zij bekijken graag met u de mogelijkheden. Of het nu gaat over beschikbare kavels, vergunningen, arbeidsmarkt of ďŹ nancieringsvraagstukken. De accountmanagers Economie adviseren en begeleiden u graag.


MKB Nederland “People’s Business is dé ontmoetingsplek voor ondernemers”

deltion college “Dit kan alleen in Zwolle” Het thema ‘samenwerken’ van People’s Business sluit naadloos aan bij het Deltion College. Niet alleen omdat we altijd veel studenten hebben die stage lopen, maar ook omdat we mensen uit het bedrijfsleven opleiden”, zegt Jan-Ernst van Driel, directeur Marketing en Communicatie en Deltion Business van het Deltion College. Zijn veelzijdige opleidingsinstituut is niet alleen Founding Partner van het evenement, maar ook gastheer van het succesvolle Ondernemers Festival. “De twee speerpunten die Deltion heeft naast kwalitatief goed onderwijs , zijn internationalisering en ondernemerschap. Deltion College is het ROC in Nederland met de meeste internationale stages, dus we hebben veel studenten die van die mogelijkheid gebruik maken. Daarnaast spelen we sterk in op ondernemerschap en een ondernemende houding. Dat doen we met behulp van diverse programma’s, waarmee we stimuleren dat studenten al tijdens hun opleiding ook met andere studenten een eigen bedrijf opzetten.” “Als Founding Partner willen we de verbinding met de regio verder versterken. In dat licht speelt ‘De Nieuwe Hanze’ een belangrijke rol. Het stimuleren tot een moderne vorm van nieuw ondernemerschap, met creativiteit, co-creatie en duurzaamheid, dat leeft sterk en kan alleen in de regio Zwolle. Wat ontzettend belangrijk is, is het komen tot allerlei vormen van verbinding en People’s Business is daar uitermate geschikt voor. De samenwerking tussen de vier O’s, Onderwijs, Onderzoek, Ondernemerschap en Overheid, komen hier letterlijk bij elkaar, het Ondernemers Festival is daar een ultiem voorbeeld van.”

Hans Bakker van MKB Nederland is graag betrokken bij People’s Business. “Het bieden van een goed ondernemersklimaat is onze core business. En People’s Business is de grootste ontmoetingsplek voor ondernemers in de regio Zwolle en daar zijn we trots op. Het is vooral de mix die het evenement zo goed maakt. Ondernemers zijn vooral op zoek naar ontmoetingen en naar kennis. De beursvloer, de mogelijkheid voor netwerken en de vele momenten van kennisoverdracht tijdens de lezingen en masterclasses zijn belangrijk. Als je mensen ontmoet, gebeurt er wat, anders niet.” Informatievoorziening en ondersteuning zijn andere punten waar regiomanager Hans Bakker en zijn MKB voortdurend mee bezig zijn. Dat is bijvoorbeeld het nieuwe MKB-vriendelijke aanbestedingsbeleid van gemeenten dat dit jaar een rol moet gaan spelen, zo licht Bakker toe. “En de noodzaak van groeiende aandacht voor personeel binnen het MKB. De komende jaren gaan veel mensen met pensioen en er zijn minder jongeren, dus op termijn ontstaat een tekort. Het is begrijpelijk dat ondernemers in deze tijd vooral met de effecten van de economische dip bezig zijn, maar dit tekort op termijn verdient nu al aandacht, anders zijn we straks te laat. Het is aan ons ondernemers daarin te ondersteunen.”

Hans Bakker van MKB Nederland (foto links)

Klaas Korterink van KvK Oost-Nederland (foto rechts)

Kamer van Koophandel Oost-Nederland Netwerken hoort bij ondernemen. Als Kamer van Koophandel werken we graag mee aan een evenement als People’s Business waar ondernemers uit de hele regio elkaar kunnen ontmoeten. Gezien de grote belangstelling in de afgelopen jaren, voorziet het ook in een behoefte. People’s Business biedt een extra meerwaarde doordat kennisinstellingen en regionale overheden nauw betrokken zijn bij het programma. Niet voor niets is dit keer samenwerken het centrale thema van People’s Business. Samenwerken is een trend in het bedrijfsleven. Tussen bedrijven onderling, maar ook tussen bedrijven en kennisinstellingen. Met name op het gebied van innovatie worden soms verrassende matches gemaakt waarbij diverse partijen elkaars kunde en kennis zoeken. Een eerste stap daarin is netwerken en het kennen van elkaar. En daarin ligt met name de kracht van dit evenement. We nodigen ondernemers daarom ook van harte uit voor een bezoek aan Deltion op 8 maart. Een hoogtepunt van People’s Business is de uitreiking van de prijzen voor Ondernemer en Starter van het Jaar. Samen met MKB en VNO NCW organiseren we deze prijsuitreiking. De onderscheidingen honoreren goed ondernemerschap. Net als in de sport moet je goede prestaties met gepaste trots weten te vieren. Zeker in deze tijd is aandacht voor goed ondernemerschap op z’n plaats. Gezien het grote aantal nominaties voor deze prijs zijn goede ondernemers in de regio Zwolle in ruime mate aanwezig. Iets om als regio trots op te zijn.

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

29


Ondernemer en Starter van het Jaar

starters van het Jaar

Tijdens de zesde editie van People’s Business op donderdag 8 maart 2012 worden traditiegetrouw de MKB Ondernemer en Starter van het Jaar gekozen. De genomineerden, 3 in beide categorieën, presenteerden zich in februari aan de jury en stellen zich hier aan u voor. Genomineerd als Starter van het Jaar zijn de Zwolse bedrijven PM Works en Miss Lipgloss, en het Kampense Bio Bandits. Bij de Ondernemer van het Jaar strijden Horequip uit Steenwijk en de bedrijven Bepacom (Raalte) en Eurosafe Solutions (Zwolle) om de felbegeerde titel.

30

Pakketprijzen marketing

Biologisch modern

Professionele blogbeauty

Jordy Satoor de Rootas van PM Works in Zwolle verovert in ras tempo het land met zijn marketingpakketten. Flyers, websites en video’s zijn de drie productgebieden waar hij een scherp prijs/kwaliteitsbeleid voert. “In deze markt moet je scherp zijn in je prijs om concurrenten voor te blijven. Wat ons uniek maakt is dat we hele goede all-in pakketten leveren voor een scherpe prijs. Ons flyerpakket bestaat uit ontwerp, drukwerk en verspreiding voor 1 vaste prijs. We maken die flyerpakketten voor veel grotere bedrijven, hebben hoge oplages en kunnen daardoor interessante prijzen hanteren. We verspreiden in het hele land, zelfs in Belgie. Een mooi all-in product voor een scherpe prijs, dat maakt ons uniek. En dat doen we met flyers en met websites en video-producties. ” Hij is blij met zijn nominatie en heel benieuwd hoe het verder gaat.

“Doen waar je goed in bent”, zegt Pieter Bas Alferink van het in Kampen gehuisveste Bio Bandits. Ze veroveren de groene en lichtgroene consument, met in huis gemaakte sauzen, dressings en mayonaises. Puur biologische producten, die Bio Bandits levert via de groothandel aan winkels en horeca, vooral in Nederland maar beetje bij beetje ook naar het buitenland. “We richten ons op de smaakbewuste consument. En we doen dat met een fris, modern imago. We willen namelijk niet alleen de heel bewuste biologisch ingestelde consument aanspreken, maar ook de licht- groene consument. Mensen dus die het onze biologische producten gewoon leuk en lekker vinden. Ja, we maken alles zelf, in eigen huis, dat is nu net waar we goed in zijn. Distributie laten we aan anderen over, aan gespecialiseerde groothandels die de winkels en horeca beleveren.”

“Het is een hele eer, vind ik, dat ze me genomineerd hebben. Ik vind het heel cool dat ik doe wat ik leuk vind, dat ik daar eigenlijk uniek mee ben in Nederland en er mijn geld mee verdien.” Zegt Cynthia Schultz, professioneel blogger met haar beauty blog (dagboek) Miss Lipgloss, dat iedere dag door maar liefst 30.000 meisjes en vrouwen bezocht wordt. “Zij zien in mij een soort digitale vriendin, die ze adviseert. Ik doe dat persoonlijk en gedetailleerd en dat is wat heel erg aanspreekt. In de bladen vinden ze dat eigenlijk niet, die geven geen mening, zijn niet onafhankelijk. Ik ben gestopt met mijn studie journalistiek, omdat ik het te druk had met mijn blog, en nu werk ik er fulltime aan en verdien er mijn geld mee. Dat is echt tof, want het is mijn passie. En ik ervaar dat nog steeds als heel bijzonder!”

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012


Jury bestaande uit: vlnr. Jur Zandbergen (VNO NCW Midden), Luciën Perizonius (Jansen Venneboer, ondernemer v/h jaar 2011), Hans Bakker (MKB Nederland), Arend Kisteman (De Stadsbakker, starter v/h jaar 2011), Henk Meuleman (juryvoorzitter, Flynth adviseurs en accountants), Lens Nekeman (Interfloor BV), Wim Kamphuis (KvK Oost Nederland) en Ben Reuvekamp ( MKB IJssel-Vecht)

Goeie mensen lopen niet op straat

Geloven is kunnen

Erk Goudbeek en Mario Peters van Horequip steken de passie voor hun vak niet onder stoelen of banken. Horequip in Steenwijk maakte de afgelopen jaren de stap van grootkeuken leverancier naar een compleet bedrijf voor foodservice, van ontwerp tot en met interieurbouw. “Dat opvalt wat we doen is natuurlijk heel fijn, dus we zijn benieuwd! Wat Horequip sterk maakt is onze vaste prijs garantie als we ook het ontwerp doen. En we leveren niet alleen de keuken, maar ook de hele sfeer, het hele interieur, van vloer tot plafond en alles dat er aan tafels, stoelen en verlichting bij hoort. Het combineren van foodservice met interieurbouw is een beslissing die heel goed is uitgepakt. Al het RVS werk besteden we uit in Tsjecho-Slowakije, waar we voor een lage prijs met goede ambachtsmensen mooie producten laten maken. Kijk maar eens op onze referentielijst, dan krijg je een goed beeld van wat en voor wie we het doen! Horequip is nu ook een eigen groen label aan het ontwikkelen, voor een duurzamer keukenontwerp en inbouw.”

“Een kleine organisatie met hoogwaardige, specifieke kennis op gebied van klimaatbeheersing en gebouwbeheer.” Zo typeert Willy Kemper zijn genomineerde bedrijf Bepacom. “We hebben veel kennis in huis en leiden veel jonge medewerkers op, een ‘broedplaats’ voor jong technisch talent. Daarmee zijn wij onderscheidend en dat is met name de reden dat we zoveel investeren in het naar binnen halen van kennis. We leiden veel mensen met MBO en HBO niveau op binnen het vakgebied van meet- en regeltechniek. Goeie mensen lopen niet zomaar op straat rond, die moet je zelf opleiden. Vandaar dat Bepacom dicht bij de opleidingsinstituten zit, zoals Windesheim, Deltion college en het Carmell college om te weten wat daar speelt. Het is goed, juist voor de promotie van onze branche en de techniek in het algemeen om de nominatie om te zetten naar ondernemer van het jaar. Dat zou betekenen dat we techniek nog beter voor het voetlicht kunnen brengen.”

“Natuurlijk vind ik het hartstikke leuk te horen dat we genomineerd zijn. Waarom? Als iedereen het wil, kan er veel gerealiseerd worden. ”Voor Mark van Buiten van Eurosafe Solutions in Zwolle is het een kwestie van ergens in geloven en het doen. “Ik ben goed in het bedenken, in ideeën en plannen, ik zie de kansen in een markt. En het klinkt makkelijk, maar alleen kun je het niet. Samen met heel goed team werken we onze ideeën en plannen uit en bedienen we onze klanten. Wat Eurosafe speciaal maakt, is dat we optimaal samenwerken, met klanten en met leveranciers. We beginnen naar klanten uit te spreken dat we voor de lange termijn gaan, dus geen eenmalige dingen. Als ik ergens in geloof, dan ga ik ervoor. En Eurosafe is niet mijn enige bedrijf, dus de keten van de diverse bedrijven versterkt het geheel.”

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

Ondernemers van het Jaar

Passie voor keukensfeer

31


Ens? Buitengewoon goed voor u! Bedrijventerrein Ens Buitengewoon snel bereikbaar Direct gelegen aan de N50, de verbindingsas tussen Noord- en Zuid-Nederland. Met een snelle aansluiting op de A6 (Randstad-Groningen) en steden als Kampen en Zwolle. En veel kavelruimte tegen een gunstige prijs. Bedrijventerrein Ens is voor iedere ondernemer goed en snel bereikbaar! Ens. Dat is buitengewoon: • snel bereikbaar uit Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland • goed bereikbaar voor vrachtverkeer • veel mogelijkheden voor nieuwbouw • veel ruimte om te groeien • gezonde arbeidsethos • gunstig geprijsd.

Geïnteresseerd in de mogelijkheden? Wij vertellen u graag meer. Gemeente Noordoostpolder maakt het u zo gemakkelijk mogelijk. Gemeente Noordoostpolder Economische zaken 0527 - 633 377 enswerkt.nl

Jacob Korterink Accountmanager 06-48 13 46 73 j.korterink@noordoostpolder.nl

Henk Romkes Accountmanager 06-48 13 46 46 h.romkes@noordoostpolder.nl


bedrijfsprofiel

Hosted telefonie verandert zakelijke telecommunicatie

Telefonie via internet ideaal voor meeste MKB- bedrijven Specialist in telecommunicatie MER ICT in Zwolle is met haar kennis van hosted telefonie en een sterke dienstverlening partner voor MKB Bedrijven. Op het aankomende People’s Business presenteren ze zich aan regionale bedrijven. In gesprek met Alex Annink van MER ICT over de kracht van telefonie via internet. Een korte introductie van MER ICT leert dat het bedrijf sinds 1993 bestaat, Zwolle als thuisbasis heeft en de 25 mensen verspreid door het land wonen en werken. De meerwaarde van MER, legt Annink uit, is dat zijn bedrijf veel kennis in huis heeft en dat deze kennis zeer toegankelijk is voor klanten. “Dienstverlening is het hart van ons bedrijf, we zijn gewend om snel, vakkundig en accuraat op vragen en supportverzoeken van klanten in te spelen. Dat is ook de reden dat we ruim 50.000 werkplekken in het land ondersteunen, ook bij veel grote bedrijven.” De dienstverlening van MER ICT sluit goed aan bij de belangrijkste telecommunicatie ontwikkeling van de afgelopen jaren: Hosted Telefonie. Bellen via internet is technisch volwassen geworden, benadrukt Annink. “Bij Hosted Telefonie blijven investeringen in apparatuur achterwege, omdat de telefoniefunctie als een dienst via het internet wordt aangeboden. Randapparatuur wordt rechtstreeks op internet aangesloten en niet meer op een telefooncentrale. Het biedt steeds meer MKB- bedrijven een uitstekende oplossing voor hun telefonie. Overzichtelijk en tegen aantrekkelijke lage kosten. Minder productgericht, vooral dienstverlenend.” En juist die dienstverlening is de kracht van MER ICT. “Wij zijn heel erg gewend aan het geven van service; doordat we veel kennis hebben opgebouwd met levering

van telecommunicatiediensten voor grote en middelgrote bedrijven. En door de sterke ontwikkeling die hosted telefonie heeft gemaakt, is het binnen bereik gekomen van veel MKB- bedrijven. “

Alleen maar voordelen “Doordat de techniek de laatste jaren volwassen is geworden en de kosten zijn gedaald is Hosted Telefonie met name interessant voor veel bedrijven met 10 tot 50 werkplekken. Je kunt meer voor minder geld. Vooral de koppeling met flexibele (thuis)werkplekken, mobiele telefoons en andere mobiele apparaten is een groot voordeel van Hosted Telefonie. Zo bel je ook gratis tussen verschillende vestigingen, met de mobiele medewerkers en naar thuiswerkers.” Moeiteloos somt de ICT-er de voordelen op van de internetdienst, zoals lagere kosten, vaste maandbedragen, korte contractduur en flexibele toepassingen. “En daarnaast is het voor bedrijven overzichtelijk dat je nog maar met 1 partij te maken hebt. Het leveren van de verbinding, de support, het beheer, een goed bereikbare helpdesk voor al uw vragen; één dienst, één leverancier, één factuur, alles van en over uw telefonie in een hand bij MER ICT.” Prachtig natuurlijk, maar er komen vast weer nieuwe functionaliteiten, applicaties, hoe gaat dat? Alex Annink wijst op de kracht van Hosted Telefonie in dat opzicht.

“Alle nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden zijn direct na de release beschikbaar voor al onze klanten. Men heeft dus zonder kosten of inspanning altijd de beschikking over de nieuwste mogelijkheden”. Geen verrassingen, wel de service. Om met Annink te spreken: “De komst van hosted telefonie betekende een wezenlijke verandering in de telecommunicatie.” Doe er uw voordeel mee en vraag de specialisten van MER ICT om advies.

MER ICT Burg. Drijbersingel 25 8021 DA Zwolle Tel: 038 – 37 66 222 info@merict.nl www.merict.nl www. hostedvoipbellen.nl

33


hans biesheuvel verzorgt keynote op ondernemerssymposium Voor de zesde maal vindt tijdens People’s Business het Ondernemerssymposium plaats. Met prominente keynotes zoals Hans Wiegel, Willem Vermeend, Adjiedj Bakas en vorig jaar Jan Timmer heeft het evenement altijd toonaangevende sprekers gepresenteerd. Dit jaar verzorgt de voorman van MKB-Nederland de inleiding tijdens het Ondernemerssymposium. Biesheuvel is een echte ondernemer en is door zijn flair en ‘gevoel voor de markt’ een waardig opvolger van Loek Hermans. Na de inleiding van Biesheuvel worden de Ondernemer en Starter van het Jaar gekozen. De organisatie nodigt u op 8 maart om 16.00 uur van harte uit voor het Ondernemerssymposium.

Win 3 maanden fit20, fit in 20 minuten per week erwin NIJhoff verzorgt miniconcert tijdens netwerkborrel De Zwolse zanger Erwin Nijhoff zal tijdens People’s Business een miniconcert verzorgen tijdens de afsluitende netwerkborrel. Nijhoff was de grote verrassing van The Voice of Holland. Als finalist was Nijhoff één van de publiekswinnaars door zijn eigen stijl en stemgeluid. De afsluitende netwerkborrel is altijd een hoogtepunt van het Zwolse zakenevenement. Hier worden op informele wijze de opgedane zakelijke contacten verder verdiept en de agenda’s getrokken voor vervolgafspraken. Voor de exposanten is de druk van de ketel en wordt ontspannen teruggebblikt op een drukke dag. Tijdens de netwerkborrel is tevens gelegenheid om de Ondernemer en Starter van het jaar te feliciteren met hun overwinning. De organisatie nodigt u op 8 maart om 17.30 uur van harte uit voor de netwerkborrel op het ontmoetingsplein.

34

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

U bent druk met uw werk en privéleven, weet dat het goed zou zijn meer te bewegen maar het komt er maar niet van. Bij fit20 begrijpen ze dit en bieden de oplossing. 1 training per week is de ideale frequentie om sterker te worden en uw algemene conditie te verbeteren. De personal trainer zorgt voor optimaal resultaat en een positieve stok achter de deur en…. omdat omkleden niet nodig is kan fit20 in de meest gevuldeagenda’s worden ingepast, voor, tijdens of na werktijd. Speciaal voor u als drukke bezette professional verloot fit20 3 maanden gratis training, geef u op in de stand en win uw gezondheid terug!


zakennieuws

Windesheim en Brusselse business school samen in Second Life In samenwerking met ICHEC Brussels Management School introduceert de opleiding Bedrijfskunde MER van Windesheim een nieuwe manier van onderwijs op een virtuele campus in Second Life. Een groot aantal studenten uit Zwolle en Brussel maken samen opdrachten en discussiëren binnen deze nieuwe studieomgeving om onder andere interculturele vaardigheden op te doen. De eerste virtuele contacten tussen de studenten zijn gelegd. Zowel Windesheim als de ICHEC Brussels Management School willen met dit project het internationale contact tussen studenten op een andere, intensievere manier vorm geven, die nauw aansluit bij de belevingswereld van jongvolwassenen. Studenten van nu leren snel, zijn nieuwsgierig en ontdekkend ingesteld. De campus in Second Life biedt hiervoor talloze mogelijkheden. Studenten, die afstuderen of later gaan werken in het buitenland, lopen vaak tegen interculturele problemen aan. Nu kan iedereen deze interculturele samenwerking verkennen en uittesten op de online virtuele campus, die geldt als voorbeeld van duurzaam ondernemen in het onderwijs.

Flynth, de nieuwe naam voor GIBO Groep Al meer dan tachtig jaar laten ondernemers zich ondersteunen door de adviseurs en accountants van Flynth en de GIBO Groep. Beide organisaties zijn per 1 januari 2012 verder gegaan onder de naam Flynth. Hiermee is de grootste Nederlandse accountants- en adviesdienstverlener voor ondernemers met 35.000 klanten en 2.000 medewerkers ontstaan. De adviseurs en accountants werken vanuit 11 regio’s in een fijnmazig netwerk van 70 vestigingen. De nieuwe Flynthorganisatie is sterk in het MKB, de nonprofit, de agrarische sector en tuinbouw. Klanten hebben in hun persoonlijke adviseur bij Flynth een sparringpartner, die ze helpt om de juiste diensten te gebruiken uit het full-service dienstenpakket, inclusief online diensten. Flynth is een landelijke organisatie, die lokaal goed vertegenwoordigd is en de taal van de klant spreekt. Onze adviseurs bieden persoonlijk advies, met gevoel voor ondernemerschap en alles wat daarbij komt kijken. Dat doen ze enthousiast en gedreven. Want ondernemen inspireert niet alleen ondernemers, maar ook hun adviseurs!

Leaserijder kiest voor dieselauto Dieselmodellen zijn weer enorm in trek bij de leaserijder, zo blijkt uit de jaarlijkse analyse van LeasePlan Nederland. Meer van de helft van de leaserijders (56%) koos in 2011 voor diesel als brandstof. Dat is maar liefst 7,5% meer dan in 2010. Deze toenemende populariteit gaat ten koste van de benzinemodellen: het aantal benzinerijders daalde met zeker 8%. Deze verschuiving is deels het gevolg van een groeiend aantal zuinige dieselauto’s in de lage bijtellingscategorieën. Drie op de vier leaserijders koos het afgelopen jaar voor een auto met een lagere bijtelling. Het gevolg: een aanzienlijke vergroening van het Nederlandse leasewagenpark. De populariteit van de dieselmodellen valt onder meer te verklaren door de gunstige fiscale positie en het vergrootte aanbod van nieuwe, kleine en zuinige dieselauto’s die in de 14%-bijtellingscategorie vallen. Hybride modellen waren in 2011 iets minder gewild. Stonden de Toyota Prius en de Honda Civic Hybrid in 2010 in de top 10 van meest favoriete modellen, afgelopen jaar kwam alleen de Lexus Hybrid 5d nog als hekkensluiter in deze lijst voor. De keuze in hybride modellen is wel toegenomen. Volkswagen blijft onder leaserijders de meest populaire auto.

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

35


Zakennieuws

Ahrend in de ontwerp prijzen

E-mailmarketing levendig en in ontwikkeling In het onderzoek ‘The Forrester Wave (TM) Email Marketing Vendors, Q1 2012’ van afgelopen januari is Forrester ‘verrast’ dat een volwassen vakgebied als e-mailmarketing levendig en in ontwikkeling is. Het onderzoek is afgenomen onder klanten (corporate e-mail marketeers) van ‘s werelds grootste aanbieders van e-mailmarketing services. E-mail marketeers noemen de integratie van e-mail met andere kanalen de grootste uitdaging voor de komende twee jaar. Forrester evalueerde ook de prestaties van aanbieders van e-mailmarketing services. Forrester signaleert ten opzichte van het vorige onderzoek in 2009 een aantal belangrijke ontwikkelingen. E-mail marketeers zijn ‘volwassen’ zijn geworden en . zetten e-mail campagnematig in en wordt segmentatie toegepast. Daarnaast is de trend zichtbaar dat e-mailmarketing steeds meer geïntegreerd wordt met andere online kanalen, dit gecombineerd met klantenservice en het gebruik ervan om offline campagnes kracht bij te zetten. De belangrijkste uitdaging is het verbeteren van de integratie van e-mail met andere kanalen, concludeert het onderzoeksbureau dat zich richt op technologie en marketing. Voor meer informatie bezoekt u www.experian.nl

36

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

Vier producten van Ahrend hebben een ‘Good Design Award’ gekregen van het Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design: De Ahrend 380-stoel en tafel, De Ahrend 463- bezoekersstoel en de Ahrend 2020-bureaustoel. De ‘Good Design Award’ van het Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design wordt algemeen beschouwd als één van ’s werelds meest prestigieuze onderscheidingen. Ahrend won de awards in de categorie Furniture. Koninklijke Ahrend NV creëert inspirerende en stimulerende werk-, leer- en leefomgevingen waarin de mens centraal staat. Ahrend heeft meer dan 100 jaar ervaring als aanbieder van ergonomische functionele designproducten en is specialist in Het Duurzame Nieuwe Werken. Ahrend is marktleider in de Benelux en (via haar dochteronderneming Techo) in Centraal- en Oost-Europa. Op de foto: de Ahrend 2020-bureaustoel

MeMo, winnaar BKL trofee 2011 Op het jaarlijkse ondernemersgala van de Bedrijfskring Lelystad op 7 januari 2012 werd in een bomvol Agoratheater MeMo reclame/print/sign uitgeroepen tot Ondernemer van het jaar 2011. BKL voorzitter Andries Greiner en burgemeester Margreet Horselenberg hadden de eer de door kunstenaar Frans van der Ven ontworpen trofee aan de winnaar te overhandigen.”Een geweldig cadeau’ aldus Roel Vinke, directeur/eigenaar van MeMo. ‘De eerste nominatie in ons 38 jarige bestaan en dan direct de BKL Trofee winnen. Een bekroning op ons werk!” BKL voorzitter Andries Greiner noemde in zijn nieuwjaarstoespraak het initiatief van de BKL om een economische denktank op te zetten. Daarnaast hoopt hij op meer actieve studenten in Lelystadse bedrijven door comakerships: onderzoeksopdrachten waarvan zowel ondernemer als student profijt kunnen hebben. Een. De winnaar van de trofee mag zich een jaar lang ‘Ondernemer van het jaar’ noemen en is automatisch genomineerd voor de Flevopenningen als ‘Toponderneming van het jaar”.


Bedrijfsprofiel

Uit het jasje gegroeid:

Accord uitzendbureau Almere is verhuisd! Al ruim 13 jaar is Accord uitzendbureau een begrip in Almere aan de schoutstraat nummer 7! Ook in tijden van economische recessies bleef Accord meerwaarde bieden en dankt hieraan haar stabiele positie in de markt. Nu doen we er nog een schepje bovenop...

Op maandag 16 januari 2012 was het dan zover! Sindsdien is Accord te vinden in het nieuwe pand aan de Schoutstraat 36. Dit pand is maar 50 meter naar links maar heeft een veel betere ligging. Daarnaast is dit pand bijna twee keer groter en past het hierdoor beter bij onze werkzaamheden.

Accord heeft geïnvesteerd in een nieuw pand op een nog betere locatie om deze meerwaarde te kunnen blijven bieden.

Stap gerust een keer bij ons naar binnen. Wij laten u graag zien hoe wij op deze vestiging voor u te werk gaan.

Accoord Uitzendbureau Schoutstraat 36, 1315 EX Almere-Stad Tel: 036-5343788

Advocatenkantoor Parramore steunt Huizer Botters

Startersmarkt stagneert

In de Kalkovens tekenden Michael Parramore en Gert Jan Schaap het contract dat het advocatenkantoor tot bedrijfsvriend van de Stichting Huizer Botters maakt.. Advocatenkantoor Parramore met kantoren in Amsterdam en Blaricum is met haar rechtshulp gericht op het midden- en kleinbedrijf. Het kantoor is aangesloten bij een internationaal netwerk van Europese advocaten, United Legal Network (ULN) om internationaal georienteerde ondernemers te kunnen ondersteunen. Stichting Huizer Botters is blij met de uitbreiding van het aantal bedrijfsvrienden. Er wordt gezocht naar een vierde botter en naar een clubhuis met bergruimte. Stichting Huizer Botters bereikt met die vierde botter een ideale omvang voor de toekomst. Gert Jan Schaap zegt dat met bedrijfsvrienden van buiten Huizen ook meer invulling wordt gegeven aan de slogan “ Huizen, haven van ’t Gooi”.

In 2011 is het aantal startende ondernemers licht toegenomen tot totaal 123.500, zo blijkt uit cijfers van het ING Economisch Bureau. Dit aantal ligt overigens nog altijd 50% hoger dan in 2005. Aangezien het aantrekken van de economie waarschijnlijk nog even op zich laat wachten, wordt ook in 2012 stagnatie verwacht op de startersmarkt. In de adviesbranche en in e-commerce worden relatief veel bedrijven opgericht. Deze branches zijn onder meer favoriet vanwege de lage toetredingsdrempel: de benodigde investeringen, vergunningen en kennis om een bedrijf op te richten. Ook spelen branchespecifieke ontwikkelingen als de afzetgroei van de bedrijfstak een rol. ING ziet het afgenomen vertrouwen als belangrijkste oorzaak van de stagnerende startersmarkt.

37


OMFL Nieuws

OMFL en Fred Abbink willen brede toepassing in Flevoland

Nieuwe stichting CompoWorld wil aan de slag met composiet Teksten: Thijs Wartenbergh

Een bijdrage leveren aan de hoogwaardige economische groei van Flevoland. Dat staat de stichting CompoWorld voor ogen. Deze werd onlangs door Fred Abbink en de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland (OMFL), in de persoon van Jacques Timmers, adjunct-directeur, in het leven geroepen. Het doel van de stichting is de toepassing van composiet in verschillende bedrijfssectoren te stimuleren.

Donkervoort: carrosserie voor groot deel uit composiet opgebouwd

“Innovatie, onderzoek en ontwikkeling van bedrijven staan centraal om composiet een bredere toepassing te geven”, vertelt Abbink, voorzitter van de stichting. “Toepassingen zijn er niet alleen in de lucht- en ruimtevaart, maar zullen meer en meer hun weg vinden in andere bedrijfstakken zoals automotive (de automobielbranche), sport, medische technologie, transport en jachtenbouw.” Zijn naam heeft voor velen in Flevoland een bekende klank. Abbink was namelijk voormalig algemeen-directeur van het nationaal Lucht- en Ruimtevaartlab NLR. “Het innovatieklimaat kan op dit terrein,

38

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

vooral ten gunste van het het midden- en kleinbedrijf, verbeterd worden”, meent hij. “Als CompoWorld willen we op het gebied van MBO- en HBO-onderwijs in overleg met het bedrijfsleven zorgen voor de juiste technische opleidingen. Dit alles bij elkaar kan een steuntje in de rug zijn voor de (hoogwaardige) economische groei van Flevoland.” Composiet, een kunststofproduct van sterke vezels, kan gezien worden als een belangrijk materiaal voor de toekomst. Met name omdat het niet alleen sterk, maar ook licht in gewicht is. Dat betekent gewichtsbesparing. Gezien de potentie dat composiet de komende jaren heeft, hebben de gemeente Noordoostpolder, de provincie Flevoland, de OMFL, Fokker, NLR en Hogeschool Windesheim graag aansluiting gezocht bij de activiteiten van de stichting. “De stichting vindt het van groot belang”, vervolgt Abbink, “dat het bedrijfsleven actief meedenkt en meedoet in het zoeken naar nieuwe toepassingen. Bij het ontwerpen, produceren en testen van nieuwe producten kan het NLR een vooraanstaande rol spelen. Maar tegelijk zullen bedrijven in Flevoland (en daarbuiten), die nu al volop van composiet gebruik maken, een actieve rol kunnen vervullen bij het zoeken naar nieuwe processen en producten. Bedrijven, die nu nog gebruik maken van meer traditi-

onele materialen zoals aluminium en staal, kunnen van de bij die bedrijven aanwezige kennis veel leren.” Jacques Timmers, secretaris van de stichting laat weten dat er de komende tijd veel staat te gebeuren: “Over enkele maanden draait CompoWorld op volle toeren. Dan zal in samenwerking met de ROC’s een composietopleiding zijn opgezet, zal er een plan liggen voor een incubator of broedplaats voor nieuwe ideeën en ondernemers, zullen meerdere grotere en kleinere bedrijven onderzoeksopdrachten hebben uitgezet, zullen docenten bij de verschillende Flevolandse composietbedrijven. Verder is het de opzet dat het NLR een hoop kennis over de toepassing van deze materialen opdoet en zal de stichting voor het einde van dit jaar een landelijk congres op haar naam hebben staan. Daartoe zal CompoWorld aansluiting zoeken met andere initiatieven in Nederland en het buitenland en met de topsegmenten, die de nationale overheid sinds enige tijd hanteert als het gaat om het stimuleren van de economie.”

OMFL Tel: 0320-286794; Email: timmers@omfl.nl


Kennisquiz en plannen voor nieuwe seizoen staan centraal

Voor vijfde maal op rij evenement rondom toeristische ambassadeur Het is zo langzamerhand een begrip in Flevoland: de dag van de Toeristische Ambassadeurs. Het evenement voor professionals uit de toeristische- recreatieve sector vindt inmiddels voor de vijfde maal plaats en staat dit jaar voor donderdag 15 maart gepland in brasserie Zuiderzoet in Zeewolde. Dan wordt de opvolger van de ambassadeur van 2011, Arie van der Mee, bekend gemaakt. Tijdens deze bijeenkomst worden alle ondernemers en werknemers uit deze branche uitgenodigd om mee te doen aan een kennisquiz over Flevoland. Doel ervan is het vergroten van de kennis van de toeristische bestemmingen in Flevoland onder de aanwezigen. Zij zijn immers het eerste aanspreekpunt voor de toeristische bezoeker en kunnen de bezoekers navigeren naar de vele leuke, spannende en bijzondere bestemmingen die Flevoland rijk is. Degene die de vragen het beste beantwoordt is voor één jaar de toeristische ambassadeur van Flevoland. De quiz is leuk om te doen, maar het evenement – georganiseerd door Toerisme Flevoland en NORT Flevoland - is tevens bedoeld om het startsein te geven voor het nieuwe toeristische seizoen. Er zal aandacht zijn voor alle nieuwe items die de toeristische sector dit komende seizoen in de markt zet. Verder krijgt het onderwerp gastheerschap extra aandacht. Dit jaar zal de toerist vooral verleid moeten worden om Flevoland als avontuurlijke bestemming te bezoeken. Daartoe werd al eerder de commercial ‘Flevoland, avontuurlijk dichtbij’ ingezet. De nadruk op avontuur heeft met deze

campagne tot doel het imago van Flevoland te verbeteren, het beeld van ‘onbekend maakt onbemind’ kwijt te raken en meer mensen te activeren om Flevoland zelf te beleven. De campagne bestaat uit commercials met verrassende beelden die refereren aan bekende buitenlandse bestemmingen. De kijker wordt op het verkeerde been gezet… De beelden zijn gewoon in Flevoland. Het avontuur vind je dichtbij. In Flevoland! Bijzonder is de actiecampagne die dit voorjaar van start gaat. Flevoland zoekt avonturiers. Wie zich aanmeldt voor avonturier krijgt de kans een avontuur te beleven in Flevoland, voorwaarde daarbij is een verslag van hun ervaring op diverse sociale media moeten zetten. Zowel NORT Flevoland als Toerisme Flevoland gelooft in de kracht van deze manier van communiceren.

Arie maakt zich overigens lichtjes zorgen over de toeristische sector. “Aviodrome is failliet en maakt mogelijk een doorstart, maar dat is afwachten. Er komt een outletcentre in Halfweg. Dat kan klanten weghalen bij Bataviastad. Ach, aan de andere kant kan dit ook wel weer kansen bieden. Iedereen staat, mede door de crisis, met beide benen op de grond en zal creatief moeten zijn”, zegt hij. NORT is inmiddels een pakket van activiteiten gestart, waarbij duurzaamheid een belangrijke plaats inneemt. Toerisme Flevoland heeft ook zo haar initiatieven en op de sites van beide organisaties staat de nodige informatie voor belangstellenden.

Toeristische Ambassadeur van Flevoland 2011, Arie van der Mee, tweede van rechts. Hij overhandigt de onderscheiding over enige weken aan zijn opvolger. Geheel links CvK Flevoland, Leen Verbeek. Eigen foto.

Arie van der Mee van het Lelystadse pannenkoekenrestaurant Dubbel-Op, dat plannen heeft een nevenvestiging te openen in Almere, kijkt met plezier terug op zijn jaar als ambassadeur. “De oorkonde stond op de balie in het bedrijf en klanten vroegen er naar. Zo kun je de naam toch verder versterken. Irma heeft op de Vakantiebeurs gestaan. Dus we hebben ons wel kunnen profileren.” BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

39


Innovatie in Praktijk

Waarom is CleanTech een groeimarkt voor ondernemers?

Geld verdienen aan schone technologie

Flevoland heeft alles in huis om het voortouw te kunnen nemen in het ontwikkelen van schone technologie en duurzame energie. CleanTech is een groeimarkt, waarvan ondernemers in Flevoland volop kunnen profiteren. Syntens wil concreet aan de slag met ondernemers in Flevoland.

Schone technologie, CleanTech. Het is een onderwerp dat Marcel Huisman dagelijks bezighoudt. Als innovatieadviseur bij Syntens en trekker van het CleanTech-programma, maar ook als energieconsument en bewoner van deze aarde. Hij liet – zoals ook steeds meer andere Nederlanders – zijn woning voorzien van zonnecollectoren, die zonlicht omzetten in warmte. Een innovatie die niet had bestaan als ondernemers en wetenschappers zich niet gezamenlijk zouden hebben verdiept in de technologie, de toepasbaarheid en de mogelijkheden voor de markt. Zonnecollectoren zijn nog maar het begin. Consumenten staan meer voor open voor schone alternatieven, de vraag neemt toe bij zowel ondernemers als overheid. Syntens gaat zich de komende tijd richten op de CleanTech-bedrijvigheid in Flevoland, door ondernemers te mobiliseren om met nog veel meer slimme, duurzame concepten en producten te komen.

stijgende energieprijzen. ”Syntens heeft sinds enkele jaren projecten lopen met veel technische innovatie op het gebied van duurzame energie”, vertelt Huisman. Bijvoorbeeld door duurzame bouwmaterialen te ontwikkelen en slimme producten die de consument helpen energie- en waterverkwisting te voorkomen. Of door alternatieve energiebronnen te ontwikkelen of te installeren, denk aan windmolens en zonnecollectoren. “De Flevolandse ondernemers beschikken over de juiste pioniersmentaliteit. Daarnaast biedt het landschap voldoende ruimte om zonne- en windenergie op te wekken. En dan is er ook nog de steun van de provincie, die duurzame energie wil stimuleren.”

Waarom Flevoland?

Samenwerking tussen bedrijven

In Flevoland zijn voldoende ondernemers actief die de consument alternatieven kunnen bieden voor de alsmaar

De eerste stap is het mobiliseren van Flevolandse ondernemers, daarom starten we in 2012

Marcel Huisman: “Een minstens zo belangrijke motor onder CleanTech is de samenwerking tussen bedrijven onderling in zogenaamde businessclusters. Deze moeten leiden tot nieuwe producten, diensten en markten.”

40

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012


met de CleanTech-tour. Syntens wil nog voor de zomer, samen met TNO en regionale kennispartijen, vier sessies organiseren met ondernemers, bij bedrijven die hun geld al verdienen met schone technologie. Deze sessies staan in het teken van duurzame energie- en aandrijfsystemen en infrarood- en ventilatietechnieken. “Samenwerking van bedrijven met kennisinstellingen verhoogt het collectieve kennisniveau en vergroot de toepasbaarheid van de inzichten. De tweede stap en de motor onder CleanTech is de samenwerking tussen bedrijven onderling in zogenaamde businessclusters. Deze moeten leiden tot nieuwe producten, diensten en markten. Uiteindelijk is geld verdienen aan schone technologie de belangrijkste drijfveer voor ondernemers”. Syntens stelt als uitvoeringspartner van het innovatieprogramma Kansen voor Flevoland kennisvouchers en andere stimuleringsregelingen ter beschikking, waarmee gemotiveerde ondernemers hun innovaties, samen met andere

ondernemers, verder kunnen ontwikkelen en vermarkten.

Verbindingen leggen Syntens wil concreet aan de slag. Steeds meer ondernemers in Flevoland geloven in CleanTech. Onderlinge samenwerking en krachtenbundeling tussen ondernemers en met kennispartijen is hierin essentieel. En dan is er nog de overheid, met grote ambities op het gebied van duurzaamheid en de verwachting dat ‘de markt’ ze gaat waarmaken. Onlangs heeft Huisman samen met overheidsvertegenwoordigers, kennispartijen en ondernemers uit Noord-Nederland een bezoek gebracht aan Zweden. Marcel Huisman: “Opvallend was dat daar alle partijen de neuzen dezelfde kant op hadden staan. Deze hechte samenwerking tussen (lokale) overheid, kennispartijen en ondernemers heeft ervoor gezorgd dat Zweden wordt gezien als échte CleanTech regio, zelfs in het buitenland.” Ook in Flevoland wil Syntens dit jaar eenzelfde inspiratiereis naar het

buitenland organiseren. “Kortom, geld verdienen aan schone technologie, dat kan wanneer er verbindingen worden gelegd. Voor het optimaal verzilveren van de kansen zijn nieuwe coalities en allianties nodig”, aldus Marcel Huisman.

Voor meer informatie over de CleanTech initiatieven in Flevoland kunt u bellen met Syntens Innovatiecentrum 088-4440147 en vragen naar Marcel Huisman. Wilt u zich alvast aanmelden voor één of meerdere CleanTech-Tour sessies dan kunt u vragen naar Robert Witmond.

41


REGIO NIEUWS

Flowland verbindt:

Doe Het Niet Zelf-dag en Groentesoep Festival Flowland legt de verbinding tussen creatieven en de bestaande industrie of bedrijven. Veelal gaat het dan om maakindustrie maar ook andere combinaties zijn denkbaar. In voorgaande jaren heeft Flowland dat al gedaan door middel van de kernteams. Daarnaast zoeken we naar bredere mogelijkheden om ondernemers met elkaar in contact te brengen. Dit jaar staat vooral in het teken van verbinding tot stand brengen. Als eerste, grotere event in dat licht organiseren we een Doe Het Niet Zelf dag en nemen we deel aan het Groentesoep Festival op de Kemphaan.

Doe Het Niet Zelf Dag 10 mei 2012 Het principe van Doe Het Niet Zelf-dag is dat je je dienst of product gebruikt als je visitekaartje. Door te zien hoe iemand werkt, krijg je namelijk een beter beeld van iemand dan wanneer je alleen zijn visitekaartje krijgt. Door op de DHNZ dag elkaars hulp in te roepen krijgt netwerken een heel andere inhoud: elkaar ter plekke, concreet helpen. Door het ‘ruilen’ van elkaars diensten. Wat moet je je daarbij voorstellen? Een grafisch vormgever ontwerpt bijvoorbeeld een logo voor een advocaat, die op zijn beurt de grafisch vormgever adviseert over zijn algemene voorwaarden. Zo zijn er natuurlijk heel wat mogelijkheden en combinaties denkbaar. DHNZ dagen worden georganiseerd door de gelijknamige stichting. Inmiddels hebben al zo’n 35 van deze dagen plaats gevonden. Niet alleen in Nederland; er staat ook een DHNZ dag in Oslo gepland. DHNZ dagen zijn bedoelt om een afwijkende manier van netwerken neer te zetten. Door expertise in te zetten, kennis te

42

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

delen. Concreet, ter plekke een oplossing aan te dragen voor iemand met een vraag. Op die manier kun je jezelf laten zien: wat je kunt, wie je bent, hoe je werkt. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de zaken waar jij niet sterk in bent; die kun jij dan op jouw beurt weer zoeken. Zo onstaat een ruil waar iedereen blij van wordt. Naast deze één op één contacten wordt de dag gevuld met plenaire onderdelen waaraan je kunt deelnemen. Zodat je ook op die manier contacten kunt leggen en je aan het eind van de dag met een voldaan gevoel naar huis gaat.

Groentesoep Festival Kemphaan 20 mei 2012 Om het eerder genoemde ‘verbinding leggen’ verder inhoud te geven neemt Flowland deel aan de Creative Market Green Edition van het Groentesoep festival. Locatie Stadslandgoed de Kemphaan is op 20 mei ‘plaats van handeling’. Onderdeel van dit festival zijn standjes waar deelnemers zich kunnen presenteren. Flowland heeft een tweetal stands gehuurd die beschikbaar gesteld worden aan leden.

Dit festival is ontstaan uit het idee om duurzaam (groen) en art (kunstenaars) aan een breed publiek te presenteren. Er vinden allerlei activiteiten plaats, zoals bandjes die optreden, een vintage modeshow, exposities. Vorig jaar vond dit festival voor het eerst plaats en er waren naar schatting 2500 bezoekers. Meer informatie vind je op www.startculture.com onder het kopje projecten.

Aanmelden De deelname aan de DHNZ dag en aan het Groentesoep Festival is gratis voor Flowland leden. Verder geldt voor de DHNZ dag dat ook niet Flowlandleden van harte worden uitgenodigd. Ook zij mogen gratis aanwezig zijn. Weet je iemand die hier ook graag bij wil zijn? Nodig hem of haar dan ook uit. Aanmelden kan voor beide evenementen vanaf nu via de website; info@flowland.nl. Vergeet dan niet te vermelden om welke activiteit het gaat; je kunt natuurlijk ook deelnemen aan beide activiteiten.


TFI INNOVATIENIEUWS

MaSteRCLaSS SUCCESVOLLE FINANCIERING vorig voorjaar vond de pilot masterclass Succesvolle Financiering plaats. een masterclass met als doel, innovatieve ondernemers kennis en vaardigheden mee te geven waarmee ze beter in staat zijn om financiering aan te trekken. deze pilot was een groot succes. Mede daarom vindt in 2012 een tweede editie van de masterclass plaats. de introductiebijeenkomst die in januari plaatsvond, werd door ruim tachtig ondernemers bezocht. Bijna twee keer zoveel als bij de eerste editie. hierbij kwamen de ondernemers niet alleen uit Utrecht, ook andere provincies waren vertegenwoordigd. de opzet van de tweede masterclass verschilt iets van die van de eerste. dit om meer ondernemers te kunnen laten profiteren van het programma. de masterclass is nu opgedeeld in twee delen. het eerste deel bestaat uit een verkenning van de diverse beschikbare financieringsvormen. het tweede deel verdiept zich volledig in het aantrekken van zogenoemde business angels. Beide delen zijn separaat van elkaar te volgen. voor het eerste deel kunt u zich inschrijven via www.livewire.nl. er is plaats voor dertig bedrijven. Bij het tweede deel is er plek voor vijftien deelnemers en zal er voorafgaand een selectieprocedure plaatsvinden. de masterclass is een samenwerking van tFI, LiveWire/Syntens, UtrechtInc. en dutch Game Garden. voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bram van Beek, projectleider tFI, bram.vanbeek@taskforceinnovatie.nl.

Save the date Reserveer donderdagmiddag 29 maart vanaf 14 uur alvast in uw agenda voor een inspirerende bijeenkomst over dienst- en productontwikkeling rondom energie. de dag wordt voorgezeten door ad van Wijk (voormalig bestuursvoorzitter econcern) en is in samenwerking met onder andere hogeschool Utrecht, Social venture Network en Syntens. Benieuwd naar het programma? Bekijk onze agenda op www.taskforceinnovatie.nl.

WISt U dat... • Nederland een plaats is gestegen in de rangorde van innovatieve europese landen? • Het project Smart Grid officieel van start is gegaan? • Industriële en handelsbedrijven in de provincie Utrecht meer milieu-innovaties toepassen in hun eigen productieprocessen dan Nederlandse bedrijven in het algemeen? (bron: Regionale innovatie in Nederland, CBS 2011) • In de regio Eindhoven bijna 60% van de indus­ triële en handelsbedrijven die samenwerken voor innovatie, dat doet met buitenlandse partners? In de provincie Utrecht heeft slechts 35% van de samenwerkende bedrijven een buitenlandse partner. (bron: Regionale innovatie in Nederland, CBS 2011).

aGeNda 5 maart

Game developers Conference San Francisco, amerika 8 maart doe het Niet Zelf dag amersfoort 9 maart energiediensten voor mkb-ondernemers 12 maart Udesign café voor details zie onze agenda op www.taskforceinnovatie.nl

Deelnemers 1e masterclass Succesvolle Financiering

taskforce Innovatie Regio Utrecht wordt mede gefinancierd door Provincie Utrecht, Gemeente Utrecht, Gemeente amersfoort en het europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de europese Commissie.

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

43


programma

Programma

23 maart 2012

Flevopenningengala Het Flevopenningengala is inmiddels een traditie in Flevoland geworden. Daar zijn we trots op. Tijdens het gala wordt bekend gemaakt wie zich de beste startende, innovatieve of toponderneming van Flevoland van 2011 mag noemen. Naast de ondernemersprijzen draait het tijdens het gala om ontmoeten en gezelligheid. In een feestelijke ambiance ervaart u wat Flevoland te bieden heeft.

Programma 17.00 uur Ontvangst van de gasten voor het voorprogramma met diner 17.50 uur Gasten nemen plaats aan tafel 18.00 uur Diner 19.30 uur Ontvangst van de gasten voor de officiële prijsuitreiking en het galafeest 20.00 uur Alle gasten nemen plaats voor de officiële prijsuitreiking 20.15 uur Aanvang officiële prijsuitreiking 21.30 uur Aanvang galafeest 24.00 uur Einde van het programma Tijdens het galafeest kunt u genieten van een optreden van één van Flevolandse talenten. Sharon Kips zal met haar bijzondere stem samen met haar band een optreden verzorgen. De presentator voor de officiële uitreiking is Gert Jan Jansen.

Sharon Kips

Locatie Het Flevopenningengala vindt plaats op het Trekkersveld bij Asian Paradise te Zeewolde.

Volg ons op Twitter @Flevopenningen

44

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

Kaarten bestellen U kunt uw kaarten bestellen via www.flevopenningen.nl. Er zijn op dit moment alleen nog kaarten te koop voor de officiële prijsuitreiking en het galafeest. De kaarten kosten € 75,00 per stuk, inclusief drankenarrangement en hapjes exclusief 19% B.T.W. De kaarten voor het totale programma inclusief diner zijn inmiddels uitverkocht. Kleding De dresscode voor het gala is black tie. De foto’s van de voorgaande Flevopenningengala’s op www.flevopenningen.nl bieden u wellicht inspiratie, ook leest u op de site wat black tie inhoudt.


Flevopenningen

Tom Lansink over Flevopenningengala:

‘Groeiende kansen voor Flevopenningen’ Tekst: Niek Donker Fotografie: Frans Davids

Een gesprek met de voorzitter van de Flevopenningen, Tom Lansink is een goed gesprek over inzet, enthousiasme, poldermentaliteit en de samenwerking tussen ondernemers en provincie. Over gezien en gezien worden, de groeiende belangstelling van ondernemend Flevoland voor de Flevopenningen en de pluim voor Zeewolde. “De grootste uitdaging is mensen blijvend enthousiast te maken voor Flevoland,” zegt de ondernemer uit Lelystad, die sinds zomer 2011 Stichting Flevopenningen aanvoert. “Iedereen behoort zijn steentje bij te dragen aan de maatschappij en ik doe dat nu op deze manier, natuurlijk naast het runnen van onze bedrijven. In overleg doet de provincie vanaf volgend jaar een stapje terug in het Flevopenningengala, en we zien met veel waardering dat ondernemend Flevoland die rol overneemt en er groeiend enthousiasme is voor het evenement. Dat enthousiasme is zo groot, dat we denken dat eind februari alle kaarten voor het gala op 23 maart via sponsoren verkocht is. Waarmee ik maar zeggen wil, wees er snel bij! Want het Flevopenningengala is het moment om jouw verhaal aan Flevoland te vertellen; het is een prima plek om te netwerken, om nieuwe mensen te ontmoeten!”

Overstijgend Zijn voorganger in het bestuur Casper Swaan, heeft een goede en gezonde basis achtergelaten om op voor te borduren. De beschermheer Meine Breemhaar heeft het in het verleden als zijnde oud voorzitter van VNO/NCW – MKB Flevoland voor elkaar gekregen dat de voorzitters van de zes bedrijfskringen in het bestuur van VNO/ NCW-MKB Flevoland hebben plaats genomen.

“Dat is een hele goede zet geweest. Daarmee maak je mensen samen verantwoordelijk en zijn de lijnen naar de diverse bedrijfskringen zeer kort. En vergis je niet, nog iedere dag hebben we plezier van zijn inzet, want Breemhaar opent steeds deuren voor ons. En de provincie staat ook vierkant achter ons met gedeputeerde Appelman en Joan Algra. Met de uitbreiding van het bestuur met penningmeester Henk Strookappe van Flynth en secretaris Bas van Dijen van Okkerse en Schop Advocaten, zijn we transparanter geworden, zoals van een professioneel bestuur verwacht mag worden.”

Petje af! Lansink heeft veel waardering voor de inzet van bedrijfskring Zeewolde door het gala op 23 maart dit jaar naar zich toe te trekken en op het Trekkersveld de uitdaging aan te gaan ruim 600 gasten te willen ontvangen. “In samenwerking met voormalig winnaar Asian Paradise komt daar een enorme tent te staan, fantastisch! Een mooi voorbeeld van onze poldermentaliteit. En ik moet het de gemeente Zeewolde nageven dat het met beide handen de kans grijpt om ook topondernemers van buiten Flevoland naar zich toe te trekken en te interesseren voor het Trekkersveld. Ze geven extra schwung aan het evenement en dat voor een relatief kleine gemeente! Petje af! Het leeft enorm in Zeewolde, we merken dat ook aan Paul van Ferneij van de bedrijfskring die ons adviseert. Zeewolde en Stichting Flevopenningen geven zo concreet invulling aan de wens van Flevoland om provinciegrens overstijgend te werk te gaan. ” “Het gala straks in Zeewolde vullen we in met allerlei bedrijven uit Flevoland, de tenten, catering, muziek, aankleding, alles. Je ziet dat ondernemers graag willen meedoen, in goede samenwerking met de provincie, en dat is wat we graag zien, een goede samenwerking tussen ondernemers en bestuur! U kunt het allemaal volgen op www.flevopenningen.nl en natuurlijk zelf op 23 maart meemaken.”

Tom Lansink: “Het Flevopenningengala is een prima plek om te netwerken, om nieuwe mensen te ontmoeten!” BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

45


genomineerden

Wie worden de opvolgers van... Luxetenten.com, Kunststof Recycling van Werven en Zuidberg Frontline Systems? Op www.flevopenningen.nl kunt u via een poll aangeven wie u vindt dat de winnaar moet zijn.

Flevopenning Startende Onderneming

Naam bedrijf: Lucam Plaats: Luttelgeest Website: www.lucam-air.nl Lucam is een totaalleverancier in luchtbehandeling. Het verzorgen van een gezond en aangenaam leefklimaat in ruimten waarin wij verkeren is van groot belang. Lucam staat garant voor complete oplossingen in luchtbehandeling. Ze bedenken en bouwen luchtbehandelingkasten die gebalanceerd ventileren.

Naam bedrijf: BRV Interieurarchitect BNI Plaats: Zeewolde Website: www.bramvromans.com Bram Vromans heeft in 2010 de BNI-prijs gewonnen. Inmiddels heeft Bram zijn eigen bureau; BRV Interieurarchitect BNI. Als interieurarchitect vindt hij het belangrijk om heldere, goed functionerende en bijzondere ontwerpen te realiseren die precies passen bij hun functie en gebruiker. Oog voor ruimtelijkheid, details en materialen spelen hierin een belangrijke rol.

46

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

Naam bedrijf: KiekendiefPerspectief Plaats: Lelystad Website: www.kiekendiefperspectief.nl KiekendiefPerspectief is een onafhankelijk marktonderzoeken adviesbureau. Ze kunnen alle vormen van marktonderzoek uitvoeren. Al hun onderzoek is maatwerk, ze kunnen zich inleven in de behoeften van hun opdrachtgevers. Ze willen Flevoland naar een hoger plan tillen door opdrachtgevers te helpen met het verbeteren van hun product of dienst.

Naam bedrijf: Marfo B.V. / Chef Martin Plaats: Lelystad Website: www.marfo.com Marfo B.V. (sinds 2008 onafhankelijk van Martinair) bereidt in Lelystad complete gerechten voor onder meer gezondheidszorg, luchtvaartmaatschappijen en catering. Marfo B.V. zoekt constant naar nieuwe wegen om gasten, patiĂŤnten en bewoners lekkere, gezonde en authentieke maaltijden te serveren, van hoge culinaire kwaliteit.


Flevopenning Toponderneming

Naam bedrijf: Alfen Plaats: Almere Website: www.alfen.com Vanuit een sterke elektrotechnische basis heeft Alfen zich ontwikkeld tot een leverancier van compleet geassembleerde transformatorstations, behuizingen en schakelapparatuur. Deze producten vormen het hart van hun oplossingen. Maar daar stopt het niet. Zij bieden ook diensten aan op het gebied van beheer en onderhoud en er is de mogelijkheid transformatorstations te huren.

Naam bedrijf: MeMo Plaats: Lelystad Website: www.memo-lelystad.nl MeMo Reclame zorgt er al jaren voor dat op een opvallende manier bedrijven en organisaties gezien worden. MeMo reclame heeft alles in huis om van communicatie een succes te maken. Van ontwerp tot eindproduct, van huisstijl tot bijvoorbeeld de belettering van een pand.

Naam bedrijf: Tolsma Grisnich Plaats: Emmeloord Website: www.tolsma.com Tolsma-Grisnich is een innovatieve, internationaal opererende onderneming die totaaloplossingen biedt van bewaring tot en met verwerking van agrarische producten (aardappelen, uien en wortelen) bij agrariërs, verpakkers en verwerkers.

Naam bedrijf: Duc Diving Plaats: Urk Website: www.ducdiving.com Duc Diving is een wereldwijd opererend duikbedrijf met de hoofdvestiging op Urk. Met een eigen vloot van diverse werkschepen (voor kusten binnenwater), modern materieel en een meedenkend team van professionals staan zij klaar om u te assisteren bij de voorbereiding en uitvoering van alle voorkomende werkzaamheden onderwater.

Naam bedrijf: Profile Tyrecenter Flevobanden Plaats: Dronten Website: www.profile-fba.nl Profile Tyrecenter Flevobanden heeft al 40 jaar ervaring met de verkoop van banden en velgen. In de vestigingen werken gediplomeerde vakmensen met de modernste computergestuurde apparatuur aan de bedrijfswagens en ze staan dag en nacht voor hun klanten klaar. Ze onderscheiden zich door hun hoge servicegraad, de grote expertise en hun passie voor details. Profile Tyrecenter is niet voor niets marktleider op het gebied van vrachtwagenbandenservice in de Benelux.

Naam bedrijf: Delarange Cosmetics Plaats: Zeewolde Website: www.delarange.com Delarange Cosmetics biedt totaalconcepten voor het creëren, ontwikkelen en produceren van kwalitatieve verzorgende cosmetica. Het bedrijf is internationaal georiënteerd en hun afzetgebied bestrijkt grote delen van Europa. Ze verzorgen het hele proces naar een nieuw product: van de eerste brainstorm tot het leveren van een eindproduct met meerwaarde.

Flevopenning Innovatieve Onderneming

Naam bedrijf: Holland Composites Industrials Plaats: Lelystad Website: www.hollandcomposites.nl Holland Composites Industrials is van oorsprong specialist in de bouw van zeil- en motorjachten. Tegenwoordig is het bedrijf gespecialiseerd in het maken van specialistische producten in composiet voor de bouwen infrasector. Voorbeelden van producten zijn sonar domes voor internationale marine bedrijven, de Spacebox (tijdelijke studentenhuisvesting) en de smartcube (prefab kubus met badkamer & keuken).

Naam bedrijf: Wagenbouw Bolle Plaats: Emmeloord Website: www.wagenbouwbolle.nl Wagenbouw Bolle is gespecialiseerd in het bouwen van klant specifieke aanhangwagens en Fifthwheels (opleggers). Hierbij moet vooral gedacht worden aan transport van machine opstellingen of machines. Daarnaast bouwen ze transportmiddelen voor binnenstedelijke distributie en transportoplossingen voor langzaam verkeer of intern transport.

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

47


Flevopenningen

Flevopenningengala in Zeewolde

Flevolandse ondernemers in Zeewolder zon Tekst: Niek Donker Fotografie: Frans Davids

“Als ik denk aan Flevopenningen, denk ik aan mooie, goede en betrokken ondernemers, die we één keer per jaar in het zonnetje kunnen zetten. In een goede sfeer om te netwerken, met een biertje, met een aansprekende formule, want ieder jaar komen er honderden ondernemers die er graag bij zijn,” zegt Hendrik de Vries, namens de Gemeente Zeewolde. Met reden, want de Flevopenningen 2011 worden dit jaar uitgereikt in Zeewolde tijdens het jaarlijkse gala.

“Ik vind dat mooi, al die onderscheidende ondernemers uit Flevoland. Net even een tikkeltje anders dan ondernemers elders, avontuurlijker, de ruimte nemend zoals het is, ze zien de mogelijkheden die Flevoland hen biedt. Ja, ze zijn onderscheidend en dat mogen we belonen!” Om meteen desgevraagd zijn favoriet te benoemen: “Ja, daar ben ik eerlijk in! Ik hoop en ga er ook van uit, dat DelaRange Cosmetics zal winnen.” Hij gunt het zijn ondernemende plaatsgenoot. “ DelaRange is een mooi bedrijf, een goed productiebedrijf dat het uitstekend lijkt te doen. Met een ondernemer, Wim van Rij, die ook heel duidelijk zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en dat waardeer ik zeer. Als het gaat om werkgelegenheid, dan steekt hij zijn nek uit naar mensen die het misschien even wat minder makkelijk hebben. Als je zulke mensen in je gemeente hebt, dan stemt mij dat zeer tevreden.”

Succesvol Een beetje strijd tussen de zes gemeenten in Flevoland kan natuurlijk op zo’n moment niet uitblijven. De Vries als wethouder van onder meer Economische

48

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

Zaken van Zeewolde promoot graag zijn ‘dorp’. “In Zeewolde is het goed toeven en goed ondernemen. We zijn nog steeds succesvol in de verkoop van bedrijventerreinen, de werkgelegenheid is goed en we stimuleren als gemeente op diverse manieren. En met goed toeven bedoel ik dat het lekker wonen is in Zeewolde, met bos, strand en ruimte. Die ruimte hebben we ook op bedrijventerreinen, dus we hebben hier veel mogelijkheden.” Is Zeewolde daarmee ook onderscheidend in Flevoland? “Ja”, klinkt het resoluut… ”Natuurlijk bieden ook de andere gemeenten een prima omgeving, maar ik durf de stelling aan dat Zeewolde zich in Flevoland onderscheidt. Zeker als straks de Gooiseweg verdubbeld wordt en dat is aanstaande. Dat betekent dat Zeewolde nog beter bereikbaar wordt.”

Kom ook op 23 maart! Met het Flevopenningengala in het verschiet op 23 maart, is er voldoende reden om zijn gemeente te blijven promoten. De Vries kijkt uit naar een mooi gala, en vindt het prachtig dat nu Zeewolde gastheer is. “We zijn gewoon aan de beurt hoor, zo gaat dat als je het met zes

“In Zeewolde is het goed toeven en goed ondernemen. We zijn succesvol in de verkoop van bedrijventerreinen en de werkgelegenheid is goed.” gemeenten doet. Maar we zijn er blij mee dat we dit jaar als gastheer kunnen fungeren.” Kom dus gerust naar de onderscheidende gemeente Zeewolde; op 23 maart hebt u tijdens het Flevopenningengala alle gelegenheid met De Vries en collega’s van gedachten te wisselen. En voor wie de laatste stand van zaken wil weten, kijk gerust op www.flevopenningen.nl.


Sponsoren

De Flevopenningen worden mede mogelijk gemaakt door de bijdrage van verschillende organisaties. Wij vroegen onze Platina, Gouden en Zilveren sponsoren waarom zij de Flevopenningen en het Flevopenningengala een warm hart toedragen.

Gedeputeerde Economische Zaken Jan Nico Appelman, Provincie Flevoland "Ondernemers en ondernemerschap zijn de drijvende factoren voor de realisatie van duurzame economische ontwikkeling in Flevoland. Ik vind het belangrijk dat de meest toonaangevende ondernemers op dit gebied in het zonnetje gezet worden en hun collega's inspireren". 

Hendrik de Vries, Gemeente Zeewolde Zakelijk “Zeewolde is in 2012 gastgemeente en we willen de ondernemers in Flevoland graag laten zien dat het een prachtige plek is om wonen, werken en recreëren te combineren.”

Sponsoren

Harm van Veldhuizen,

Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland “Wij zetten succesvolle ondernemers graag in de schijnwerpers. Zij zijn een voorbeeld en een inspiratiebron voor ondernemend Flevoland.”

Bram Nauta, Nauta Evenementencommunicatie “Bij de finale van de Flevopenningen dragen bijzondere ondernemers uit dat zakelijk succes voortkomt uit betrokkenheid, duidelijkheid en een focus op de klant. Met deze kernwaarden zetten wij evenementen in als strategisch communicatiemiddel, dat is ons vak. Wij zijn er trots op dat we kunnen bijdragen aan het netwerkevent voor deze provincie.”

Nico van Staveren, Tank S / van Staveren “De Flevopenningen is het evenement voor het Flevolandse bedrijfsleven. Bij de jaarlijkse verkiezing van de beste Flevolandse bedrijven willen wij aanwezig zijn.”

Jacques Timmers, Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland “De OMFL ziet de Flevopenningen als een belangrijke, zakelijke bijeenkomst, misschien wel de belangrijkste in Flevoland. Een evenement van hoog niveau. Daarom nodigen wij ook altijd zo veel mogelijk relaties van buiten Flevoland uit.”

Gerard Hullegie, Omroep Flevoland

De stichting Flevopenningen fungeert net als Omroep Flevoland als een bindmiddel voor Flevoland: voor Flevolandse bedrijven en dus ook voor de Flevolandse samenleving. ComSi Countants Accountants + Adviseurs De Uitvaartverzorgers Sluijmer & Van Olst Drukkerij Bolhuis Lansink B.V. A1 Verhuur Flynth Duc Diving B.V. Profile Tyrecenter Flevobanden B.V.

Bestuur Flevoplein, Stichting Flevoplein “Flevoplein wil ondernemend Flevoland samen brengen en dit gala is dé ontmoetingsplaats voor ondernemers!”

Bas van Dijen, Okkerse & Schop Advocaten “Het is mooi om de omgeving waarbinnen je dagelijks de advocatuur uitoefent te kunnen meehelpen ontwikkelen.”

Wan Tung, Asian Paradise “De Flevopenningen is voor de allerbeste ondernemingen, die het alle jaren goed doen. Ik vind dat alle ondernemingen veel kunnen leren van de gekozen toponderneming. Het is ook goed voor het MKB, die zo’n gala kan organiseren. Daarom steun ik dit Flevopenningengala. Business to business, om elkaar te versterken.”

Peter Rinkel,

ABN-AMRO West Veluwe – Zeewolde “Bedrijven die zich onderscheiden in de bedrijfsvoering blijven vaak ook bescheiden. Middels de Flevopenningen krijgen ze waardering van collega ondernemers op een breed provinciaal podium.”

Marieke Danhof, Filmbedrijf

“Net als het Filmbedrijf is men bij ‘de Flevopenningen’ op zoek naar ondernemers pur sang. Het stimuleren maar vooral waarderen van ondernemerschap in Flevoland is waar het Filmbedrijf en de Flevopenningen voor staan.”

Meine Breemhaar, Mac3Park

“De Flevopenningen zijn belangrijk om Flevolandse ondernemers in de spotlights te zetten.”

Sponsor worden? Draagt u de Flevopenningen ook een warm hart toe? Wordt dan sponsor! U kunt contact opnemen via 0320 – 292 090 en we informeren u graag over de verschillende mogelijkheden.


REGIO NIEUWS

Zwolle in 2012 ‘Grimmstad’ Dit jaar is het tweehonderd jaar geleden dat de Gebroeders Grimm hun sprookjes optekenden uit de monden van de vele verhalenvertellers die Europa toen nog rijk was. Met grote gevolgen! Ieder kind in Nederland en van ver daarbuiten is opgegroeid met de bekende verhalen van o.a. Roodkapje, De Gelaarsde Kat en Doornroosje. Omdat Zwolle met de Verhalenboot en verhalenvertellers een échte vertelstad is en om het tweehonderdjarig bestaan te vieren vinden het hele jaar activiteiten plaats, die in het teken staan van sprookjes. De aandacht voor Grimm is groot. De verzamelde sprookjes van de gebroeders bevatten immers ons culturele erfgoed. Elk kind van vroeger en nu groeit op met de sprookjes van Grimm. Het zijn er minstens tweehonderd. Ze zijn tot op de dag van vandaag geliefd om hun actuele, universele thema’s. Het Grimmjubileum spreekt dan ook bij velen in Nederland en in de rest van Europa sterk tot de verbeelding.

Zwolle Unlimited Nu al is bekend dat in het eerste weekeinde van juni een compleet stadsevenement in het teken staat van Grimm, namelijk Zwolle Unlimited. Dit evenement, een samenwerkingsverband van onder meer De Zwolse Boekenmarkt, Straattheaterfestival Kunsten op Straat, Gedichten aan de Melkmarkt, Waterval Internationaal Vertelfestival, Theatergezelschappen De Jonge Honden en The Young Ones, gaat dit jaar onvoorwaardelijk voor de schat aan wonderverhalen uit het tweehonderd jaar oude Grimmboek. Ideeën die nu al vorm krijgen zijn: maandelijkse Sprookjeswandelingen, een Zwols Grimmdictee en het IJssculpturenfestival met Grimmfiguren. Ook initiatieven als ‘workshops grimeren’ in stijl van sprookjes en een openluchtbioscoop met ‘Grimm’ film passeren de revue. De hele stad zal gonzen van de Grimm-verhalen en wat te denken van Grimm-menu’s en een heuse Zwolse Grimmwhisky? Ook de expositie met de

50

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

originele tekeningen uit het recent uitgegeven verzameld werk van Grimm bij Waanders Boekverkopers wordt een grote trekker.

Co-creatie Ook volgens burgemeester Henk Jan Meijer zijn er genoeg koppelingen te maken en roept daarom ook iedereen op om actief mee te denken. Ondernemers, inwoners en organisatoren die in 2012 willen inhaken op Zwolle Grimmstad, kunnen contact opnemen met Zwolle Marketing. Wie wil meedoen is zelf verantwoordelijk voor de inhoud en dekking van de kosten, dus co-creatie. Zwolle Marketing coördineert het geheel en neemt de promotie voor haar rekening. Via www.zwollegrimmstad.nl kan iedereen alles volgen en zijn of haar idee kenbaar maken.

Vooruitblik Grimms ‘Sheesha’ Datum: 24 maart Locatie: De Verhalenboot Aanvang: 20.30 uur Sprookjestocht ‘De wolf en de 7 geitjes’ Datum: 25 maart Locatie: De Sassenpoort Aanvang: 11.30 uur ‘Sleeping Beauty’ (Doornroosje) (St. Petersburg Ballet)

Datum: 6 april Locatie: Odeon De Spiegel Theaters Aanvang: 20.15 uur ‘Bontepels en IJzeren Hans’ Datum: 21 april Locatie: De Verhalenboot Aanvang: 20.30 uur Sprookjestocht ‘Assepoester’ Datum: 22 april Locatie: De Sassenpoort Aanvang: 11.30 uur Expositie Charlotte Dematon originele tekeningen uit het verzameld werk van Grimm

Datum: 1 mei t/m juni Locatie: Boekhandel Waanders Aanvang: Openingsuren Grimm Workshop ‘Roodkapje’ (schminken met kids)

Datum: 1 mei Locatie: Studio Marian Aanvang: 13.30 uur


Golfcenter Sporthaantje:

De golfspecialist in uw regio Golfcenter Sporthaantje is begonnen in een klein pand in Drachten en heeft zich de laatste 10 jaar ontwikkelt tot dé golfspecialist in de 4 noordelijke provincies met 2 grote winkels in Drachten en Zwolle.

Vanaf 3 januari 2012 heeft Sporthaantje haar deuren geopend voor een schitterende nieuwe locatie aan de Benjamin Franklinstraat 20A waar de eerste honderden golfers al welkom zijn geheten. Dit nieuwe pand aan de Benjamin Franklinstraat 20A biedt alles wat de hedendaagse golf(st)er verlangd: • Grote ruimte met alle accessoires en ballen • Groot assortiment van heel veel kleding van alle topmerken, zoals: Röhnisch, Ben Ross, Nike, Galvin, Green, Glenbrae, Calvin Klein • Ruimte voor alle trolleys en tassen • Aparte en schitterende ruimte voor schoenen, laarzen ed van oa Ecco, Footjoy, Mizuno, Nike, Adidas, Puma, et cetera • Aparte koffiehoek met lectuur over golf en een tv waar de tour-spelers op bewonderd kunnen worden • 2 grote ruimtes voor clubs met afslag kooien, putting– en chipping mogelijk heden, in deze ruimte staan volop clubs van Ben Ross en Nike en alle andere topmerken. Zoals Adams, Callaway, Cleveland, Cobra, Mizuno, Ping, Taylor made, Titleist, Wilson • Speciale clubfittingruimte

Perfect op maat Golfcenter Sporthaantje is in beide winkels in het bezit van vele professionele fitting-

machines en heeft 4 gediplomeerde clubfittersin in dienst zodat u helemaal opgemeten kan worden en uw clubs perfect op maat gemaakt kunnen worden. Sporthaantje is ook blij dat nu ook in Zwolle het Mizuno Performance Fitting System gebruikt kan worden, voor meer info zie de site www. sporthaantje.com onder het merk Mizuno.

Speciale wensen U zult merken dat alle telefoontjes en e-mails die dagelijks binnenkomen direct beantwoord worden. Niet altijd kan er direct aan uw vraag worden voldoen, maar middels de vele contacten die Sporthaantje in de golfwereld heeft, is er ‘bijna’ geen nee te koop. Regelmatig wordt er op zoek gegaan naar uw speciale wens en het slagingspercentage hierbij ligt zeer hoog. Wekelijks kunt u zeer goede aanbiedingen verwachten middels de nieuwsbrief, over alles wat met golf te maken heeft. Deze eenvoudige maar doeltreffende manier van werken wordt erg gewaardeert en zullen daarom op dezelfde voet door blijven gaan. Al met al een bezoekje aan Golfcenter Sporthaantje is voor de golfer als het rondlopen in een snoepwinkel en zeker de moeite waard! Golfcenter Sporthaantje is officieel dealer van: Adams, Ben Ross, Cleveland, Cobra, Mizuno, Nike, Ping, Taylor Made, Titleist, Wilson.

De kracht van Golfcenter Sporthaantje is: • alle topmerken op voorraad • uitgebreide collectie welke in de shops te bezichtigen is zoals: clubs, tassen, trolleys, schoenen/laarzen, kleding, accessoires, ballen et cetera • 2 grote winkels te weten in Drachten - Zwolle • bij alle 2 golfwinkels kunt u proefslaan in de winkel en op een driving-range! • u wordt geholpen door personeel met heel veel ervaring • op alle vestigingen is een gediplomeerde golfleraar en clubfitter aanwezig • wekelijkse nieuwsbrief die steeds meer gewaardeerd wordt • ondersteuning door een eenvoudige maar doeltref fende website • perfecte garantie!

Sporthaantje Zwolle Benjamin Franklinstraat 20A 8013 NC Zwolle Tel: 038-8888381 / 038-4601788 www.sporthaantje.com

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

51


bedrijfsprofiel

Onderwijs en bedrijfsleven werken samen

Executive MBA van Windesheim Wie de ambitie heeft om door te groeien naar een strategische managementpositie, kan bij Windesheim de executive MBA opleiding volgen. U leert van en met anderen en maakt kennis met de organisaties en branches van uw medestudenten. Startpunt van onze MBA opleiding: de kennis en ervaring die u hebt opgebouwd in uw eigen vakgebied. Vanuit uw eigen expertise leert u kennis en vaardigheden, die u helpen de organiastie te (helpen) besturen. Opleidingsmanager MBA Ben Veldhuizen: “Het onderwijs en bedrijfsleven werken steeds intensiever met elkaar samen. Windesheim bedient het bedrijfsleven vanuit het regulier onderwijs met stagiaires en afstudeeropdrachten. Daarnaast op commerciële basis met praktijkgericht onderzoek en projecten. Al sinds 1994 verzorgen wij de tweejarige MBA-opleiding voor ondernemers en managers op strategisch niveau. Tijdens de opleiding werken onze studenten intensief aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Projecten worden uitgevoerd in hun eigen organisatie en in die van de collegastudenten. Hierdoor leren ze ook de organisaties van andere deelnemers goed doorgronden. Hun eigen organisatie ontwikkelt op deze manier mee, omdat die zo over een team specialisten met kennis vanuit andere organisaties en sectoren beschikt. Het advies heeft nog een extra toegevoegde waarde, omdat hierin ook de kennis en ervaring van docenten en lectoren zijn opgenomen. Zo ontstaan naast kennisvergroting en een professionelere houding ook blijvende netwerken van ondernemers en managers, die dankzij nieuwe theorieën en ervaringen in de praktijk in staat zijn hun onderneming future proof te leiden en te managen”.

Keuzeprogramma/tracks Voordat u uw opleiding afrondt met de dissertatie, volgt u een keuzeprogramma. Hiermee hebt u de mogelijkheid om in te zoomen op uw eigen sector en organisatie. Hoe maakt u de vertaalslag van een brede strategische visie naar uw eigen sector? Uw eigen organisatie? Studenten kiezen voor de keuzeprogramma’s/tracks Business, Health, Education of Technology. De businesstrack richt zich op internationaal zakendoen.

Flexibel studeren Onze MBA opleiding is intensief en vraagt een grote tijdsinvestering. En dat is soms lastig te combineren met uw werk en uw thuissituatie. Daarom kunt u er ook voor kiezen om de vijf deelprogramma’s afzonderlijk te volgen. Zodat u kunt studeren wanneer en hoe u dat wilt.

MBA biedt meer Windesheim onderschrijft het belang van kennis delen met de regio. En leren van de bedrijven en instellingen en professionals in die regio. Als u niet de gehele opleiding kunt volgen, maar wel geïnteresseerd bent in strategisch management, dan kunt u ook een deelprogramma volgen of een of meerdere modules. U kunt ook deelnemen aan het jaarlijkse

MBA congres of aan een van de interessante businesslezingen, die wij een aantal maal per jaar organiseren.

Vijf deelprogramma’s De opleiding is opgebouwd uit vijf deelprogramma’s met ieder een eigen thema: • Leadership & Strategy • Management & Change • Operations & Control • Keuzeprogramma • Afstudeeropdracht/Paper Na afronding van ieder deelprogramma ontvangt u een certificaat. Wanneer u alle deelprogramma’s hebt doorlopen bent u in het bezit van uw MBA titel. U studeert in een online werkomgeving, waar u vragen en ervaringen uitwisselt met uw docenten en medestudenten en waar u alle documentatie altijd tot uw beschikking hebt. Meer informatie vindt u op www.windesheim.nl. Vragen? stuur een mail aan mba@windesheim.nl


Wordt Vriend van BOB en profiteer van ons netwerk!

Aansluiten bij BOB? Vriend van BOB Kosten: 125,00 p/jr • Toegang tot de BOB-borrels • Toegang tot de symposia van de BOB Academy • Gelegenheid tot meenemen van relaties naar de BOB-borrels • Uw persoonlijk profiel word opgenomen in de Netwerkgids op internet • U krijgt een persoonlijk abonnement op zakenmagazine BUSINESS • U krijgt toegang tot diverse betaalde BOB evenementen en diensten tegen een gereduceerd tarief • U heeft de mogelijkheid van een zakelijk BOB communicatiepakket tegen een korting van 15% • U krijgt één maal per jaar de mogelijkheid van het plaatsen van een bedrijfsprofiel van 1 gehele pagina in full colour in het zakenmagazine BUSINESS voor het sterk gereduceerde tarief van 995,00 euro • Een Bedrijfsprofiel in Business Magazine: een professionele wervende reportage over uw onderneming, (nieuwe) producten en/of uw dienstverlening. Een professionele tekstschrijver en fotograaf uit het team van BUSINESS verzorgen in nauw overleg met u een op maat gesneden presentatie. Samen met u bespreken wij de doelstelling en eventueel de boodschap.


finance

ABN AMRO, ING en Rabobank introduceren de volgende stap binnen internetbankieren:

FiNBOX, de financiële inbox ABN AMRO, ING en Rabobank introduceren gezamenlijk de FiNBOX. Dit is een ‘digitale brievenbus’ binnen de internetbankieromgeving. In de FiNBOX kan financiële post binnenkomen, zoals rekeningen en acceptgiro’s, maar ook salarisstroken, pensioenoverzichten en polisbladen. Naast het ontvangen van financiële post heeft FiNBOX een bewaar- en een betaalfunctie. Voor de klant, maar ook voor de organisatie die de post digitaal verstuurd, moet dit grote meerwaarde bieden. Van de 222 miljoen acceptgiro’s die jaarlijks verstuurd worden, wordt al 75% via internetbankieren betaald. FiNBOX is dan ook een logische stap binnen internetbankieren, waarvan zowel klant als organisatie profiteren. De klant krijgt gebruiksgemak en overzicht. Financiële post wordt op één plek digitaal ontvangen, binnen de eigen internetbankieromgeving. Via een melding weet de klant dat er nieuwe post klaarstaat. Rekeningen betalen gaat snel en eenvoudig omdat alle gegevens al staan ingevuld. Betalingen via de FiNBOX worden met enkele klikken gedaan. De ontvangen documenten worden bovendien zeven jaar bewaard door de organisatie die het verstuurd

heeft. Deze organisaties die financiële post met FiNBOX versturen, de ‘verzenders’, leveren hiermee dus een aanvullende service aan klanten. Daarnaast wordt er een efficiencyslag in tijd en geld gemaakt met het versturen van digitale financiële post.

Aanmelden als verzender en als klant Organisaties die financiële post willen versturen naar consumenten kunnen terecht bij zogenoemde ‘billing service providers’ die het gegevensverkeer naar de bank organiseren. Op dit moment kan dat onder meer bij Bluem, ING Invoice Services en PostNL. De klant kan zich

voor FiNBOX aanmelden bij zijn bank en bepaalt vervolgens zelf van welke organisaties hij financiële post in zijn FiNBOX wil ontvangen. Alternatief is dat een klant zich aanmeldt via het bedrijf van wie hij financiële post wil ontvangen. De lijst met reeds aangesloten organisaties is te vinden op www.finbox.nl. FiNBOX is een doorontwikkeling op de eerder onder de namen Digitale Nota en Notabox aangeboden dienstverlening. De website www.viamijnbank.nl is nu www. finbox.nl. Op de website www.finbox.nl staat meer informatie en een demo waarin alle mogelijkheden van FiNBOX worden toegelicht.

“FiNBOX is een ‘digitale brievenbus’ binnen het vertrouwde internetbankieren. Hier kunnen klanten - naast het betalen van rekeningen en acceptgiro’s - ook andere financiële post ontvangen zoals salarisstroken, pensioenoverzichten en polisbladen.” Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

55


Gevestigd in Raalte op het nieuwe industrieterrein de Zegge Verhuur van:

Kantoorappartement vanaf â‚Ź295 p/mnd

Showroom en bedrijfshallen all inclusive mogelijkheid

Magazijn- en archiefboxen meer info? bel 06 53 71 83 24

Leg eens aan in raaLte bij

sta je er als zzp’er of startende ondernemer ook vaak alleen voor? Zou je graag eens sparren met mede-ondernemers? Of ben je uit je zolderkamer of garage gegroeid en zoek je een geschikte ruimte waar je je bedrijf professioneel kunt presenteren? bOei 10 in raalte biedt jou deze mogelijkheid. Wil je weten of bOei 10 bij jou past? neem vrijblijvend contact met ons op of kom langs aan de boeierstraat 10 in raalte. je bent van harte welkom! Kijk voor meer info op www.boei10.nl. Mirjam Marissink-buis info@mirjamontwerpt.nl 06 41 81 76 05


rendemens

De toekomst zit in de mensen

kan komen uit de mens. In alle edities Als we de economen mogen geloven, en alle regio’s aandacht voor het thema: duurt deze crisis nog wel even. Bernard Nanninga De mens in de organisatie. Wellicht… maar ik heb daar zo mijn BC Group Met als hoogtepunt het RENDEMENS twijfels over. Er wordt in Nederland symposium in juni 2012. Waar aannamelijk hard gewerkt. Natuurlijk bernhard.nanninga@bcgroup.nl sprekende partijen u willen vertellen wat merken we dat het in Europa rommelt, er te koop. Waar discussies met hard rommelt zelfs. We hebben geen column collega’s gevoerd kunnen worden over economische crisis, maar een politieke de weg waarlangs het menselijk crisis. Omdat ik zie dat veel van mijn kapitaal het best bediend kan worden. collega’s hard blijven werken aan hun En waar ook aandacht is voor nieuwe systemen en modellen. bedrijf, ga ik er ook vanuit dat we er alleen op deze manier In het Rendemens katern niet alleen aandacht voor de mens, doorheen komen. maar ook voor de manier waarop u en ik de crisis te lijf gaan. En als dat dan zo is, staat ons een nieuwe uitdaging te wachMet ondernemers die visie hebben en hard werken. ten. De grijze golf verlaat het bedrijfsleven. De aanvulling van Rendemens wil u daarbij ondersteunen. onderaf gaat mondjesmaat. Met veel minder kennis en vaardigheden. Zij moeten nog veel leren. Maar wij als onderArjan Klok is zo’n aansprekende ondernemer die tegen de nemers ook. Dit opnieuw afstemmen van onze medewerkers verdrukking in een nieuw pand heeft laten zetten in een zal veel aandacht vragen van onze managementvaardigheden. periode waar al veel leeg stond. Hij blijkt daarmee succesvol Voor veel vakken zal straks gelden dat er niemand meer te te zijn. Sander te Wierik heeft inmiddels meer dan vinden is. In de technische beroepen is veel uitstroom aan 17 miljoen medewerkers in zijn verzuimsysteem. Een prestatie ZZP-ers geweest, maar het vinden van een dakdekker in eigen van buitengewoon kaliber. dienst valt niet mee. Te vaak hoor ik in mijn omgeving dat men die specifieke functie maar niet ingevuld krijgt. Wie volgt? Rendemens gaat in de komende edities aandacht besteden aan de rol van de organisatie en die van de leidinggevende. Rendemens wordt een vast onderdeel van de Business bladen. Wat betekenen die veranderingen voor ons? Hoe kan ik mijn Omdat er behoefte is om aandacht te besteden aan het bedrijf goed positioneren en wat kan ik slimmer doen ten menselijk kapitaal van de onderneming. aanzien van personeel? Waardoor er daadwerkelijk rendement BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

57


BUSINESS gadgets

Ulysse- Nardin, precisie als handelsmerk Zwitsers als Zwitsers kan zijn, gemaakt volgens de beste tradities. Ulysse- Nardin is en blijft een van de toonaangevende horlogemerken. Voor klassieke, sportieve en voor elegante momenten, u kunt met Ulysse diverse kanten op. Met als zekerheid dat u een prachtig gemaakte klok koopt, zoals u op de bijgaande foto van de Chronometer Black Surf kunt zien. Voor meer informatie geniet u verder op www.ulysse-nardin.com.

iPadGrabbit, Grip op de I-Pad Grabbit is de verzamelnaam van een aantal slimme en handige gadgets voor uw I-Pad, zowel voor vervoer, bescherming als het makkelijker hanteren en gebruiken van uw Pad, omdat u met de IPadgrabbit uw mobiele applicatie makkelijker in de hand houdt! Voor al dat handigs kijkt u maar eens op www.ipadgrabbit.com, en het mooie is dat het gewoon in eigen land bedacht is!

Omgeven door geluid HĂŠt zitmeubel van nu, om lekker in te cocoonen, te relaxen, te werken... de Sonic Chair. De stoel heeft - door haar ronde vorm een heuse jaren zestig uitstraling. De toevoeging van moderne geluidstechnieken maakt het echter tot een echte gadget van nu. Omgeven door geluidsboxen wordt het zitmeubel als het ware een groot klankencentrum. De volledig draaibare stoel is gemaakt van leer en heeft een roestvrij stalen voet. Een geluidabsorberend membraam fungeert als rugleuning. www.sonicchair.de

58

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012


Hug Chair, conversation by Asztalos De ontwerpster wilde een intieme sociale interactie vertalen naar exclusief meubel design. Wat ons betreft, chapeau! Inmiddels bekroond met diverse prijzen en tijdens de afgelopen Miljonair Fair voor het eerst in ons land te zien en uit te proberen. De comfortabele zit tegenover elkaar maakt een aangename conversatie mogelijk en is een sieraad in ontvangstruimten. Meesterlijk gemaakt op een rvs stalen voet met houten buitenzijde, strak in hoogglans afgelakt en aan de binnenzijde afgewerkt met een comfortabele leren bekleding. Meer moois en informatie op www.asztalos.com.

Hightech ‘fiets’ De YikeBike is een super verantwoorde oplossing voor ondernemers die plezier en duurzaamheid willen combineren in een stadsomgeving. De ‘fiets’ is vooruitstrevend op gebied van design en technologie. Met een gewicht van 10.8 kilo is de YikeBike de kleinste opvouwbare elektrische fiets ter wereld. In slechts 15 seconden vouw je je fiets op of uit en reis je met 23 km/uur naar je vergadering aan de andere kant van de stad. Uiteraards met veel bekijks! www.yikebike.com

Houten cover Iphone en Ipad Een houten gloed in oranje setting, made in Holland: van Miniot zijn deze zeer fraaie IWood 4 Contour en de zeer subtiele IPadCase. Duurzaam van FSC gecertificeerd hout in verschillende houtsoorten vervaardigd. Gemaakt in fraaie stijl, mooi aansluitend en nauwkeurig en bijzonder gedetailleerd afgewerkt. De cases (in walnoot, kersen of mahonie) zijn beschikbaar voor de IPad 2 en de Iphone covers zijn in diverse uitvoeringen beschikbaar voor de Iphone 3 en 4 en 4s. Een andere zeer fraaie bureaugadget is de Dock 4 standaard voor uw Iphone. Voor een meer persoonlijke cover of case, kunt u nog kiezen voor het in laten graveren van logo, naam of boodschap. www.mionot.com

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

59


opinie

Humphrey G. van der Laan:

Ondernemen is als een suikerspin Ondernemen is als een suikerspin: vaak naar lucht happen en bij tijd en wijle smullen van de zoetigheid van succes. Ik heb net een site vernieuwd en die bracht mij niets extra’s. Ik begrijp wel dat Facebook niet op zich staat en dat het bedrijf een online economie aanstuwt die draait om 845 miljoen gebruikers.

Maar beste Van der Laan, wat kan ik daar nu mee? Succesvolle ondernemers ondernemen en proberen net zo lang het zoet smaakt. Groen, gezond, duurzaam dat is inmiddels gemeen goed en lijken inmiddels reclamekreten geworden voor ondernemers die het allemaal net niet lukt. Maar waar zijn succesvolle ondernemers dan nu wel mee bezig, wat is nu dan wel ‘hot en waarmee krijgen ze concurrentievoordeel? ‘Wendbaarder maken van hun organisatie’, daar zijn ze mee bezig! It’s not the strongest of the species that survives, not the most intelligent, but the one most responsive to change” stelde Charles Darwin al eens vast. En anno 2012 is dat één op één van toepassing op organisaties in deze turbulente maatschappij met zijn onvoorspelbaarheid, de mate van complexiteit en de mate van snelheid van veranderingen van de externe omgeving. Het sterker benutten van denkkracht van alle medewerkers, andere vormen van leiderschap en nieuwe verdien modellen maken de organisatie wendbaar. Een wendbare organisatie is daarbij een organisatie die ‘in balans is’: de binnenkant (de interne organisatie en ja ook de boekhouder) van de organisatie ademt als het ware mee met de buitenkant (verkopers maar ook de uitstraling) van de organisatie. Als de buitenkant (de omgeving) sterk fluctueert, dan moet de organisatie dus wendbaarder zijn. Wat moet je dan doen om wendbaar te worden, te zijn en te blijven? Dat is makkelijker gevraagd dan beantwoord. Ga daar samen met uw MT (Managenet Team) nu eens voor zitten en probeer dat eens samen op papier te zitten. Ik heb wel een paar acties voor u die kunnen leiden tot meer wendbaarheid. Samenvattend komen deze acties neer op het volgende: maak gebruik van de signaalfunctie en ‘denkkracht’ van die medewerkers die het dichtst tegen de omgeving ‘aanzitten’: de medewerkers van het klantencentrum, de medewerkers van de

60

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

helpdesk, de wijkbeheerders etc. Zorg dat ze alert zijn en dat ze signalen oppikken: wat willen klanten, wat doet de concurrentie, hoe wordt de dienstverlening ervaren, welke klachten zijn er etc. Maar om de juiste signalen op te pikken en deze vervolgens ook te kunnen ‘waarderen’, moeten medewerkers ook voldoende strategisch bewustzijn hebben: waar wil de organisatie naartoe en welke signalen zijn dan van belang? Weten uw medewerkers dat wel? Dan kunnen die signalen uit de omgeving intern besproken worden: moeten wij iets met deze signalen? En dan komt het neer op de echte ondernemer en zijn wendbare leiderschap. Heeft hij tijd, geld en moeite gestopt om een werkend middelmanagement op te leiden, prikkelt hij de medewerkers en bespreekt hij, bijvoorbeeld tijdens werkoverleg, de signalen. Of is hij de ‘oude’ ondernemer die bepaalt omdat hij tenslotte ook betaalt? Heeft hij wel een managementteam (dat kan en moet ook bij kleinere bedrijven hoor!) dan zouden deze middelmanagers de relevante signalen kunnen gaan voorzien van actie. Enerzijds actie in de vorm van aangepaste diensten, gewijzigde producten, andere processen etc. Anderzijds actie in de vorm van communicatie naar de top van de organisatie: dit zijn relevante signalen uit de omgeving, wat betekent dit voor onze positionering en onze koers? Vraag aan hen wat volgens hen de belangrijkste externe ontwikkelingen zijn die zij waarnemen? De succesvolle ondernemer stuurt in een wendbare organisatie minder op harde doelstellingen (die kunnen immers volgende week net een slag anders liggen!). Nee, hij stuurt meer op gedeelde waarden én op het vormgeven van structuur en cultuur passend bij een wendbare organisatie. Lastig, jazeker maar ondernemers die vis willen eten moeten soms verdraaid hoge golven trotseren. Vanuit deze wetenschap zou de dimensie ‘Strategie’ aangepast kunnen/moeten worden. Maar dan niet zozeer vanuit de ‘oude’ manier van strategie (een strategisch plan maken voor een periode van 5 jaar en dan


uitvoeren), maar anders: strategie als continue proces van scannen en bewustzijn van relevante ontwikkelingen. De externe oriëntatie wordt dan duidelijk versterkt. Bedenk eens dat elementen uit uw waardeketen sneller en slimmer georganiseerd kunnen worden, waardoor sneller kan worden ingesprongen op de veranderende consumentenvoorkeuren. Denk eens aan andere vormen van slimme samenwerking met flexibele en wendbare leveranciers en externe partijen zodat de kern van het eigen bedrijf klein en wendbaar kan worden gehouden. Door het slim benutten van klantenpanels, soms via het eigen netwerk (dus goedkoop) wordt snel informatie verkregen over klantenvoorkeuren. Neem eens een voorbeeld aan de belastingdienst. Die koos ook voor deze nieuwe manier van denken. Zij verzenden per jaar 160 miljoen brieven. Binnenkort kunnen burgers en bedrijven hun officiële correspondentie digitaal ophalen in de computer of I-Pad. Denk aan aangiften, voorlopige aanslagen, definitieve aanslagen, voorlopige teruggaaf , kinderopvangtoeslag, huurtoeslag en andere toeslagenbrieven. De belastingdienst bespaart daar niet alleen direct meer dan 95 miljoen per jaar mee, maar hun organisatie loopt ook beter. En die tip kwam gewoon uit de organisatie zelf. Verzendt u nu eindelijk uw facturen ook elektronisch of wacht u nog even? Ook de succesvolle bedrijven uit de ‘nieuwe’ Europese landen gebruiken deze wendbare techniek. Ik bekeek in Düsseldorf de traditionele (gewoon ouderwetse) motorbotenbranche. Beter goed gepikt dan slecht bedacht! Seaway brengt onder de slogan The future is Now! op industriële wijze een motorboot ‘Greenline’ op de markt die op diesel heel snel op zee en op de kanalen langzaam elektrisch kan varen. Met een verbruik van minder dan een kwart van de boten van dezelfde lengte. Een prachtig geïntegreerd gebruik van zonnepanelen en de nieuwste ontwerpen en materialen. Maar vooral veel vernieuwing van hedendaagse spullen. Zij maakten heel goedkoop een intern WiFi apparaatje waarop je met één of meerdere standaard I-Pad’s draadloos kan communiceren. Waar je dan ook bent (ook thuis) kun je alle navigatie instrumenten controleren, je motormanagement regelen maar ook onderweg de kachel of koelkast vast aanzetten et cetera. Maar vanzelfsprekend kan je daar tegelijkertijd ook kinder tv op ontvangen of via die I-Pad een filmpje afspelen op het grote tv scherm. Of waar je ’s avonds tevens vanzelfsprekend je e-mail, foto’s, muziek en social mediatijd mee kunt vullen. De fabrikant heeft met behulp van facebook een eigen Greenline community geschapen waar alle Greenline bezitters (in een jaar meer dan 200) alles kunnen opvragen over een favoriete ankerplek, restaurantje, vissersplek etc. Natuurlijk kan je overal naar huis bellen met Viber of Skype of via Facetime kunnen de kleinkinderen niet alleen praten maar ook hun laatste tekening laten zien aan opa en oma. En dat alles gratis via internet. Dat biedt inmiddels vrijwel elke haven inmiddels gratis aan. Net als Mac Donalds en heel veel hotels en restaurants overigens. Ook de navigatie kaarten zijn op deze I-Pad geïntegreerd, net als de weerkaarten en de weersvoorspelling ter plaatse.

‘Ga mee met je tijd, anders ga je mettertijd!’ Niet alleen alle instrumenten zijn met hun kleine apparaatje draadloos verbonden via een simpel WiFi, maar overal vind u een QR stickertje geplakt (u weet wel, zo’n raar vierkantje met stippels) met name op die plaatsen waar onderhoud plaats zou kunnen vinden of een vraag over zou kunnen zijn. U houdt daarop de I-Pad gericht en u ziet het instructieboekje over dat onderwerp met duidelijke foto’s, een filmpje hoe daar mee om te gaan et cetera. En dat wordt iedere week aangevuld en up to date gehouden door de gebruikers zelf! Olie verwisselen, een zekering vervangen, een pomp aansluiten... Zou dat nu ook bij uw producten of diensten kunnen? Wendbare organisaties met betrokken medewerkers die meer verantwoordelijkheid kunnen en willen dragen, kunnen hieraan een grote bijdrage leveren. Ga mee met je tijd, anders ga je mettertijd! Proberen en soms eens even niet direct een groot succes maar dan vooral doorgaan alstublieft! Want ondernemen is als een suikerspin: vaak naar lucht happen en bij tijd en wijle smullen van de zoetigheid van succes.

Humphrey G. van der Laan Onze vaste columnist, Humphrey G. van der Laan is als jurist en register informaticus in Almelo een professionele geschillenboer voor ondernemers (arbeid, samenwerken, koop/verkoop, zakenpartners en (ondernemers)huwelijk) maar daarnaast is hij (president) commissaris/raadgever bij 16 ondernemingen met gezamenlijk 5857 medewerkers en is hij universitair (gast)docent strategie en recht en schreef hij mede aan vier management boeken en tientallen publicaties. Opmerkingen over deze column, vragen of tips, mail dan naar juristen@hgl.nl BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

61


ziel en zaligheid

We zitten in het Noord-Friese Dokkum met acht graden onder nul. In de voormalige landbouwschool schijnt het volle warme zonlicht van de eerste februaridag. Wybe van der Gang verschuift naar een andere stoel, hij koestert zich graag in de zon, het licht en de warmte. “Passie”, zegt de geboren ondernemer, “alles wat we hier doen is bedacht en gemaakt met passie voor het ambacht.”

Exakt Fijnmechanika en Van der Gang Watches staat er in bescheiden goudkleurige letters op de strakke gevel van de voormalige Landbouwschool (uit eind jaren veertig) aan de Rondweg Noord. In de ontvangstruimte van zijn beide bedrijven steekt de gepassioneerde Dokkumer van wal met de geschiedenis. Exakt Fijnmechanika is het bedrijf waarmee Wybe Van der Gang in 1990 na zijn studie aan de Leidse Instrumentenmaker-

62

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

school begon; tien jaar later breidde hij het uit met Van der Gang Watches.

mooi gemaakte en vooral heel nauwkeurige, kleine mechanische producten.

Het maken

De passie voor het maken zit in zijn hart. “Vergis je niet, overal bij je thuis, in allerlei apparatuur zitten allerlei dingen die gemaakt moeten worden, bedacht, gecreëerd. In de fijnmechanische wereld wordt heel veel gemaakt, voor allerlei dagelijkse apparatuur zoals een koffiezetapparaat, maar ook voor allerlei medische

“Ik wilde iets met mijn handen doen, het is begonnen met niets. Maar als je wilt, dan groeit er iets.” Wat er groeide, beginnen we in de loop van het gesprek te begrijpen, te zien. We zitten aan tafel met een ondernemer, een man met passie voor fijnmechanica en een fascinatie voor hele


Wybe van der Gang’s fascinatie voor mooi gemaakte horloges

Liefde voor ambacht, passie voor fijnmetaal Tekst: Niek Donker Fotografie: Frans Davids en van der gang watches

toepassingen, voor ruimtevaart. Bedrijven kunnen niet alles zelf, ook Philips besteedt veel uit aan toeleveranciers. Zo zijn er veel specialistische bedrijven en bedrijfjes die producten, onderdelen maken. We zien dat wel eens over het hoofd ja, en dat is jammer. Er komen steeds meer bedrijven denk ik wel eens, die iets adviseren… Maar uiteindelijk moet het gewoon gemaakt worden.”

om de meest minuscule, fragiele onderdeeltjes te maken, die moeten voldoen aan de hoogste standaarden om te kunnen functioneren in het geheel waarin ze geplaatst worden. Een deel van de machines produceert fijnmechanische producten voor verschillende industriële toepassingen, een deel vervaardigt precisie- onderdelen voor de horloges die hier gemaakt worden.

Vertel wat je kunt “Gewoon gaan doen: zo ben ik ook begonnen met Exakt Fijnmechanika. Hoe? Gewoon op pad, in de auto stappen en vertellen wat je doet, wat je kunt. Gewoon doen. Dus niet alleen maar netwerken, achter een scherm zitten en op LinkedIn contacten opdoen, nee, gewoon iets gaan doen, ondernemen.” Dat hij dingen doet, en ze goed doet, dat is duidelijk. We staan naast een vijf meter lange machine waarin op dat moment hele kleine buisjes, zo lijkt het, gemaakt worden. “Dit buisje heeft een wand van een paar honderdste millimeter, die worden gebruikt voor het uitvoeren van netvliesoperaties…” Dat dit werk enorm hoge eisen stelt aan de makers, is helder. En dat treft, want “wij zijn heel goed in het maken van extreem kleine kritische producten,” zegt Van der Gang in alle rust en neemt ons mee naar de volgende ruimte om te laten zien wat zijn Exakt Fijnmechanika daar nog meer maakt. De indrukwekkende gecompliceerde machines, opgesteld in een rustige rij in het voormalige schoolgebouw zijn zonder uitzondering in staat

Iets maken dat je er kippenvel van krijgt, zo kloppend, zo af

Passie voor ambacht “Van der Gang Watches is een spin-off van Exakt Fijnmechanika. Ik heb een enorme fascinatie voor mooi gemaakte producten, dat is de reden. Daarom wil ik graag een eigen horlogemerk, een fabriek, waar we eigen horloges ontwikkelen, opzetten en maken. Onze horloges zijn een optelsom van details en wij willen ieder detail van onze horloges zo mooi mogelijk maken. De beste materialen, de beste technieken, ik wil geen concessies. Het is gemaakt uit passie. In Zwitserland zijn veel horlogemerken, maar bij de meeste is het mooi maken naar de achtergrond verschoven. Bijna

zestig merken zijn inmiddels eigendom van de Swatch Group, het gaat steeds meer over geld en steeds minder over het ambacht. Natuurlijk zijn er nog merken waar kwaliteit telt, waar de passie voor het prachtige ambacht niet is verdwenen….maar het worden er steeds minder.“ “Veel merken zeggen dat ze manufactuur zijn, maar dat is niet zo. Horlogemanufactuur zijn, betekent uurwerkcomplicaties (functies) kunnen ontwikkelen en in eigen huis volgens de geëigende Zwitserse technieken vervaardigen. Merken als Jaeger- LeCoultre, Patek Philippe, Ulysse- Nardin, natuurlijk zijn ze er nog, maar het aantal neemt af….” En waar staat Van der Gang Watches? Ik wil die manufactuur zijn; in 2008 zijn we begonnen met onze eigen afdeling waar we uurwerkonderdelen maken. En dit jaar is onze eeuwdurende kalender klaar, met allerlei complicaties, zoals een schrikkeljaaraanduiding, een maandaanduiding, een maanaanduiding, een jaartalschakeling en een weeknummeraanduiding. Wordt veel zakelijk gebruikt, mensen kijken daarvoor nog in hun agenda…..Ik vind dat mooi! Het is voor het eerst in Nederland dat we dit kunnen en dat is bijzonder. Dat je kunt zeggen dat het dan klopt, dat je het echt kunt….” En hij laat ons zien waar op dat moment minuscule onderdelen worden gemaakt die deel uitmaken van zijn eeuwdurende kalender die in de loop van het jaar functioneel model gereed is om in de eerste horloges gemonteerd te worden. BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

63


ziel en zaligheid

“Een paar jaar geleden heb ik een paar ton uitgegeven aan machines, waarmee we nog betere, mooiere, nog net iets strakkere kasten kunnen maken. En dat loont zich uiteindelijk….En dat doen we met stalen kasten en ook met gouden (wit, rosé) kasten.” De horlogekasten worden vervolgens geheel met de hand opgewerkt, gepolijst, met behulp van schuur en polijsthouten. Daardoor wordt de matte huid van de kast, ontstaan tijdens het draad- eroderen, geheel verwijderd en vervolgens hoogglans gepolijst. Na het diffunderen met

Ik heb een enorme fascinatie voor een mooi gemaakt product Voor mij is de schoonheid en de kwaliteit van onze horloges het resultaat van een uitgebalanceerd ontwerp waarin niets overheerst…

Liefde voor een strakke lijn “Die manufactuur te zijn, dat ambacht te kunnen beheersen, de kennis die we in Zwitserland hebben opgedaan, de hoogwaardige techniek, de speciaalmachines die je nodig hebt en die we hebben gekocht, dat voegt iets heel waardevols toe aan je bedrijf. Het aantal zelfstandige manufacturen in Zwitserland wordt kleiner, wordt minder. En ik hou juist van die charme, van een eigen horlogefabriek, dat gevoel, die passie voor het ambacht. Ik bedenk iets moois, we ontwerpen en maken het en zijn er uiteindelijk klanten voor….” Van der Gang beaamt dat hij grote stappen heeft gezet; zijn eigen manufactuur is een proces dat zes jaar in beslag heeft genomen. “Achteraf gezien was het te ambitieus, wij beheersten dat vak nog niet. Alles moesten we leren, kennis opdoen, opleidingen volgen, de machines kopen, het duurt een paar jaar voor je het kunt, voor je dat ambacht beheerst. Je kunt die kennis niet kopen. En ja, het wordt een schaars goed.” Om direct te

64

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

zeggen dat een schaars goed vooral kansen biedt, ruimte voor nieuwe mogelijkheden.

800 gram massief staal De geboren Dokkumer is overtuigd van zijn plek in de wereld, van de plaats die zijn horlogefabriek heeft: “Wij maken ‘s werelds beste en ’s werelds mooist gemaakte horlogekasten!” Hoe zie ik dat dan, is de vlot gestelde vraag? Van der Gang komt terug met ruw materiaal, met staal, een dikke schijf van ruim 800 gram prachtig getekend massief staal en legt er een puntgave, strakke horlogekast naast die hij ondertussen liefdevol oppoetst. “Kijk, deze kast, dat is 18 gram massief staal, dat verspanen we uit deze stalen schijf. We stansen het niet uit een stalen strip, zoals bijna overal gebeurd, nee, we verspanen het. Met deze technieken kun je het meest gedetailleerd werken en heb je de grootste vormvrijheid, waardoor het horloge ook fraai op de pols aanligt. En een recht vlak is ook echt een recht vlak dat je vervolgens eindeloos kunt polijsten waardoor het zijn bijzondere glans krijgt.”

koolstof, is de kast bijzonder hard en krasvast; nog een polijstbeurt verder voor de hoogglansbewerking en de montage kan beginnen….. Van der Gang wijst op de lijnen in het gave materiaal, de scherpte, zo zorgvuldig afgewerkt dat het niet snijdt. “Afwerking,” glundert hij, “ik kijk altijd hoe iets afgewerkt is…” Wrijft langs de tafelrand, voelt met zijn han-


den, met zijn vingers aan het materiaal. En even later laat hij, staand naast een van zijn kostbare machines, zien dat de schaal die uit het ruwe staal wordt verspaand, met een draad- erodeertechniek onder hoogspanning tot horlogekast wordt gesneden. Een uiterst kostbare en tijdrovende techniek, met als resultaat een schitterend gedetailleerde kast met fraaie strakke lijnen. Een Van der Gang horlogekast in optima forma, een werk dat gemaakt is door gepassioneerde mensen voor liefhebbende klanten die oog hebben voor alle details. Het loont… “Kijk, deze heb ik nu 3,5 jaar om. Ja, mijn lievelingshorloge, draag ik altijd (en ondertussen poetst de meester even de kast op), “kijk maar hoe strak, hoe gaaf alles nog steeds is…geen krasjes, niets. ”Hier spreekt, poetst, kijkt en overtuigt de man met passie voor staal, voor kleinmetaal, voor strakke lijnen, voor gedetailleerde afwerking, voor kwaliteit van ieder detail, hoe klein ook. Liefde en gedrevenheid in een passende, strakke omgeving; een modern klassiek pand, zorgvuldig gerestaureerd, lichte ruimten, strakke gestucte wanden, stalen binnenkozijnen, met hoge werkruimten vol indrukwekkende apparatuur.

Prachtige uitdaging We staan naast de onderhoudsafdeling waar horloges van zijn klanten na een

jaar of 4 tot 6 terugkomen. Hier worden ze volledig gedemonteerd, nagekeken, worden versleten onderdelen vervangen en wordt het werk weer piekfijn functionerend aan de klant afgeleverd. Onderhoud is nu een continu proces hier, zegt de trotse Van der Gang; na ruim tien jaar horloges maken, heeft het aantal verkochte werken een dusdanige omvang dat de service continue draait. Over hoeveel horloges hebben we het bij Van der Gang Watches?

Met een horloge zijn we zo’n vier maanden bezig, voor alles klaar is, met complicaties als de kalender gaat het natuurlijk langer duren. Ja, een groot deel van de prijs zit in de uren die we er aan besteden. “Tussendoor licht hij de prijzen van zijn horloges, variërend van bijna € 6.000 tot uiteindelijk € 40.000 toe. “Ik wil zorgen dat we dat allemaal goed verder uitontwikkelen, dat we het hele proces van het ambacht goed doen. Dat is een prachtige uitdaging, het leveren van die kwaliteit! Het buitenland? Als je het goed doet, komt dat naar je toe. Laten we eerst zorgen dat we Nederland goed kunnen bedienen….”

Ik wil geen concessies doen

“Ondertussen, ja, dit jaar nog, komen we met een vlieguur, een stoere, sportieve Van der Gang. Die zit al een tijd in het hoofd, ja, ik weet hoe het worden moet. Het is een proces, maar vooral moet het straks iets zijn waar je blij van wordt als je het ziet, dat je weet dat het klopt….Dat ik kan zeggen, dit is een echte Van der Gang….”

“Ik heb de intentie niet om fors te groeien, we maken nu zo’n 200 horloges per jaar. Het gaat om de kwaliteit van de eigen manufactuur, niet om de aantallen. Ieder werk wordt gebouwd voor een klant; we hebben de kasten en de basis, en dan bouwen we verder.

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

65


Bedrijfsprofiel

‘Het gaat om de ruimte die we hebben én die we geven’

Gemeente Dronten: 40 jaar citymarketing Fotografie: Wierd Massink, Jurjen drenth en walibi holland

In 1962 vestigden de eerste ondernemers en bewoners zich in het toen splinternieuwe Dronten. Dronten groeide in vijftig jaar uit tot een gemeente met meer dan 40.000 inwoners en met de ontwikkeling van Poort van Dronten biedt het moderne Dronten inmiddels totaal ruim 350 ha bedrijventerrein. In 1972 werd Dronten gemeente. Vanaf dat moment deed Dronten aan citymarketing. Er werd al vroeg een reclamebureau in de arm genomen om bedrijven en inwoners met opvolgende campagnes uit te nodigen zich in Dronten te vestigen. Van Kuifjealbums tot Harley Davidson spatborden. Van Flevosap tot Flevobike en van Lowlands tot landbouwbeurs. Vandaag de dag is de gemeenteslogan, Dronten geeft je de Ruimte. Geen loze slogan, stelt citymarketeer Huib Veldhuijsen: ‘Het is de optelsom van onze toekomstvisie. De visie, die is opgesteld met inwoners, politiek en ondernemers, kent zeven perspectieven waarin ruimte centraal staat. Niet alleen onze fysieke ruimte (gemiddeld meer dan een hectare per inwoner), maar vooral ook ruimte in de zin van gemoedelijkheid. Mensen hebben hier wat voor elkaar over en de gemeente biedt ruimte voor ontwikkeling en nieuwe ideeën. Eerder dit jaar was de gemeente Dronten genomineerd voor de Citymarketingaward, vanwege Het Palet. Een woonwijk waarbij mensen nieuwe woonvormen mogen ontwikkelen. Voor één van de deelprojecten, Wonen bij je Paard, hebben inmiddels 70 gezinnen belangstelling getoond.’ Over de fysieke ruimte van Dronten stelt Veldhuijsen: ‘Wanneer een weerman of weervrouw op het journaal met zijn of haar hand de kaart van Nederland aanwijst, is Dronten moeilijk te missen. Geen gemeente in het midden van Nederland heeft zo’n duidelijke landvorm als de gemeente Dronten. We hebben een kustlijn van zestig km waar zo’n 260.000 mensen per jaar onze watersportaccommodaties bezoeken. Eén van onze grootste attracties

66

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

Citymarketeer Huib Veldhuijsen

is Walibi Holland, maar vooral het evenemententerrein náást Walibi is goed voor zo’n 400.000 bezoekers per jaar, met Lowlands als één van de meest opvallende popfestivals. Daarnaast hebben we ook evenementen die aansluiten op het karakter van Dronten, zoals het Flevofoodfestival, een preuvenement met streekproducten. Vele mensen bezoeken dus al onze randmeren, de attracties en het buitengebied. Waar we nu nadrukkelijk mee bezig zijn is de bezoekers zich ervan bewust maken dat ze in Dronten zijn. De Streekgids Dronten

geeft al aan dat het niet alleen gaat om de stad Dronten, maar ook de streek er omheen. Zomers hebben we bijvoorbeeld de Dronter dinsdagen, om de bezoekers aan de randmeren in het centrum van Dronten een zomerprogramma te bieden. We experimenteren die dagen met livemuziek, en kofferbakverkopen.

Veertig jaar citymarketing Het bureau Total Design van Wim Crouwel en Ben Bos kreeg in 1972 de opdracht om een identificatieprogramma voor de


gemeente Dronten te ontwikkelen. Compleet met geluid, een eigen bewegwijzeringsysteem en natuurlijk een beeldmerk. ‘Onze inwoners moesten een logo krijgen, waardoor ze zich thuis voelen en hun trots kunnen uitdragen’, stelde toenmalig burgemeester Eppo van Veldhuizen. Het reclamebureau (tegenwoordig Total Identity) had al naam gemaakt met merknamen als De Bijenkorf, Randstad en Ahrend. Voor het eerst zou ook een gemeente zich als merk presenteren.

Uniek centrum Schoolbussen vol, bezochten de permanente landbouwtentoonstelling Flevohof in Biddinghuizen. De gemeente profileerde zich als sportstad met grote wielerrondes en deelname aan Zeskamp en Spel zonder Grenzen. Architect Frank van Klingeren bouwde De Meerpaal, precies op het kruis-

punt van het centrum. Het gebouw groeide uit tot een beroemd mediacentrum. Wie is er niet groot geworden met Stuif es In, vanuit De Meerpaal in Dronten? Van Klingeren ontwikkelde een uniek centrum waar sportwedstrijden, raadsvergaderingen, markten en televisie-uitzendingen vanuit één ruimte konden plaatsvinden. In het moderne Dronten is De Meerpaal een multifunctioneel cultuurhuis dat ruimte biedt aan een Centrum voor Kunstzinnige Vorming, Centrum voor Jeugd en Gezin, een moderne bibliotheek en een uitgebreid cultureel aanbod. Het gebouw voldoet aan alle moderne eisen, maar de oorspronkelijke contouren van Van Klingeren zijn nog steeds voelbaar en zichtbaar. Niet alleen De Meerpaal onderging een grondige verbouwing. In 2006 heeft het gemeentebestuur het hele centrum op de schop genomen en bouwde er een compleet nieuw stadscentrum met moderne architectuur en een nieuw stratenplan. Dronten biedt met maarliefst 52 winkelbranches, een goede schouwburg en natuurlijk de Christelijk Agrarische Hogeschool, alles wat men van een moderne stad mag verwachten. Met in 2012 de kroon op deze ontwikkelingen: aansluiting op het landelijke spoorwegnetwerk. De Hanzelijn betekent niet alleen dat Dronten voortaan aan de spoorlijn ligt, maar ook dat west- en oost- Nederland op elkaar worden aangesloten. Het aanéénknopen van deze spoorwegen betekent een waanzinnige boost voor Dronten, waar we met ons woningbouwprogramma en ontwikkeling van bedrijventerreinen goed op zijn voorbereid’, aldus citymarketeer Huib Veldhuijsen. In de eerste decennia heeft De Meerpaal zeker bijgedragen aan de bekendheid van

Dronten. Inmiddels is de TV generatie nostalgie geworden waar we nog een beetje op doordeinzen. Ons jubileum is een mooie aangelegenheid om onze highlights nog eens in beeld te brengen. Maar we zijn ons er ter degen van bewust dat we een nieuw icoon nodig hebben dat past bij onze identiteit en ons verhaal. De ontwikkeling van durfsportpark I-Challenge kan daar een goed antwoord op zijn. De organisatie heeft de ambitie het grootste sport- business en entertainmantpark van Europa worden, dat ruimte biedt aan tientallen olympysche sporten. Sluit prima aan op de vele sportvoorzieningen die we hier hebben.

Groei De prognoses voor de gemeente Dronten zijn goed. Volgens de statistieken groeit Dronten de komende acht jaar met 5.000 tot 6.000 inwoners. Prognoses of niet, we gaan er niet op wachten. Citymarketing in Dronten richt zich op het waarmaken en tonen van de kwaliteit van onze ruimte met de nadruk op de ruimte die we voor elkaar over hebben. De vele bezoekers die er al in Dronten zijn maken we ervan bewust dat ze in Dronten zijn en wat Dronten hen nog meer heeft te bieden. En het begrip ruimte vertalen we letterlijk naar beleid. Daarmee is de zogenoemde ‘Warme citymarketing’, het ‘er zijn’ voor inwoners en ondernemers, onderdeel van ons reguliere beleid.

Gemeente Dronten Postbus 100, 8250 AC Dronten Tel: 0321-388 911 E-mail: gemeente@dronten.nl Internet: www.dronten.nl

67


Vitaal, gezond, duurzaam, dat zijn actuele items

Vitaliteits BOB Borrel WGC Oost te Almelo WGC staat voor Werk en Gezondheidscentrum, waarin alle specialisten en activiteiten, voor werkenden en zieke medewerkers, onder ĂŠĂŠn dak te vinden zijn. Met als doel het verhogen van de vitaliteit, inzetbaarheid en de arbeidsgeschiktheid van de werknemers. De specialisten zijn deskundigen op het gebied van vitaliteit, gezondheid(smanagement), verzuim en financiĂŤn. De samenwerking van meerdere partijen is dusdanig uniek vanwege het feit dat WGC is ondergebracht in een van de oude hallen van de sociale werkplaats SOWECO te Almelo.


Programma

Netwerken Uiteraard stond ook het netwerken centraal en werden weer vele contacten gelegd. Netwerken zijn belangrijk om geïnspireerd te raken en ook om bijvoorbeeld samenwerkingen te starten.

Ruim 100 ondernemers bezochten deze BOB Bijeenkomst waar vitaal, gezond en duurzaam centrale thema’s waren. Na het officiële programma en de ‘sportieve’ opening kon men een aantal testen doen vanuit de vitaliteitscan. Entertainment werd verzorgd door het trio Ultimate Entertainment Group. Een mooie bijeenkomst waar we positief op terugkijken.

Network your way to succes! Op de BOB Borrel kunnen ondernemers en managers, overheden en kennisinstellingen uit de regio elkaar op informele wijze ontmoeten in een dynamische ambiance. Ondernemen is immers vooruitzien en daar kan een goed netwerk u bij helpen. Business Company brengt jaarlijks zeker 10.000 ondernemers met elkaar in contact in Noord, Oost en Midden Nederland. De borrel wordt een aantal keer per jaar georganiseerd. Elke keer een verrassend programma op een steeds wisselende maar unieke locatie. Kijk voor uitgebreide informatie op www.businessontmoetbusiness.nl.


BOB is een communicatie- en netwerkplatform in Noord-, Oosten Midden Nederland. Met momenteel bijna 1.000 aangesloten ‘Vrienden van BOB’, en snel groeiend, vormt het BOB netwerk een krachtig instrument voor bedrijven die zich willen profileren en hun relatienetwerk willen uitbreiden.

Business Company biedt kwalitatieve organisaties de gelegenheid toe te treden als ‘Preferred Partner’. Als Preferred Partner van BOB neemt uw onderneming een bevoorrechte positie in. U krijgt uitgebreid de mogelijkheid uw bedrijf prominent te profileren in het netwerk. Als Preferred Partner bieden wij u de gelegenheid om zowel via gedrukte media, nieuwe media en persoonlijk in contact te komen met uw doelgroep. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar onze website www.businessontmoetbusiness.nl of bel ons voor een vrijblijvende afspraak 0514 – 560166.

preferred partners bob: Chateaux Hotel De Havixhorst / De Leeren Lampe / Joop van den Enk SMG Groep / Gemeente Zwolle / OMFL / Mac3Park / Golfbaan het Rijk van Sybrook / Golfbaan het Rijk van Nunspeet / Brouwers Accountants BC Group / Arcuris / Fletcher Hotel Group / Gemeente Dronten Keus Schoonmaak / Loyal ICT Group / Omala / Syntens Groningen UWV Werkbedrijf / Van der Veen & Kromhout / Zwolle Marketing 70

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012


BOB (Business Ontmoet Business) heeft weer een aantal verrassende netwerkbijeenkomsten in de planning staan. Aanmelden kan via de link onder elk genoemd evenement. Wat BOB u allemaal te bieden heeft, leest u onder het overzicht evenementen.

Coming up - Voorlopige Agenda: 08-03-12: 19-03-12: 20-03-12: 05-04-12: 17-04-12: 19-04-12: 15-05-12: 07-06-12: 12-06-12: 11-09-12: 04-10-12: 13-11-12: 13-12-12:

People's Business Zwolle Hét zakelijk netwerkevenement met topprogramma BOB Directeurendiner ‘De Mens Achter’ met o.a. Dr. Frank, Rob Snel (Grolsch) en Jean-Marie Pfaff bij Landhuishotel de Bloemenbeek BOB Borrel Noord - 't Feithhuis Groningen BOB Autotestdag (wij zoeken enthousiaste testrijders!) BOB Directeurendiner Chateaux Hotel de Havixhorst BOB Borrel De Leeren Lampe in Raalte BOB Borrel Noord - 't Feithhuis Groningen BOB Rendemens Symposium – Over het belangrijkste kapitaal van uw bedrijf: medewerkers BOB Directeurendiner Chateaux Hotel de Havixhorst BOB Directeurendiner Chateaux Hotel de Havixhorst BOB Golftoernooi Het rijk van Sybrook BOB Directeurendiner Chateaux Hotel de Havixhorst BOB IJssculpturenfestival borrel Zwolle

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012

71


opinie

Naar de keukentafel!

De laatste maanden is er veel te doen over flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Eerst zette het kabinet de discussie in gang met het voorstel om langdurige tijdelijke contracten mogelijk te maken na een proefcontract van één jaar. Dit zou voor werkgevers een aantrekkelijk alternatief kunnen zijn voor een serie tijdelijke contracten, terwijl er voor werknemers meer zekerheid en mogelijkheden tot scholing ontstaan. De vakbeweging reageerde woest. In de praktijk zal deze extra mogelijkheid tot flexwerk alleen maar leiden tot een verdere uitholling van vaste dienstverbanden, zo verwacht men. Een tegenzet volgde al snel: werkgevers zouden volgens de FNV juist meer WW-premie moeten betalen als zij veel mensen op een tijdelijk contract in dienst hebben. En zoals verwacht: werkgevers fakkelden dit voorstel vrijwel direct tot de grond af. Slecht voor de werkgelegenheid.

Eddy van Hijum Tweede-Kamerlid CDA e.vhijum@tweedekamer.nl

verlengen. Ook werd een convenant voor de uitzendbranche gesloten. Dit was een grote sprong vooruit. De realiteit is echter dat de wereld de jaren daarna niet heeft stilgestaan. Het aandeel werk met flexibele kenmerken is verder toegenomen in talrijke verschijningsvormen: tijdelijke contracten, uitzendwerk, zelfstandigen zonder personeel, payrolling etc. Daarnaast is de doorstroom naar vast werk vanuit flexibele arbeid de afgelopen jaren gedaald. Steeds meer mensen zijn langdurig aangewezen op flexibel werk. Overigens niet zelden als gevolg van een bewuste keuze, maar soms ook noodgedwongen.

Men kan dus moeilijk volhouden dat de Nederlandse arbeidsmarkt niet flexibel column is. Wat zorgen baart is de groeiende tweedeling op de arbeidsmarkt. Een steeds grotere groep werknemers heeft minder baanzekerheid, een gemiddeld lager inkomen en minder scholingsfaciliteiten dan vaste werknemers. En een verblijf in de ‘flexibele schil’ is steeds minder Zo houden werkgevers en vakbonden elkaar al een tijdje vaak een opstap naar een vast contract. Voor werkgevers zijn bezig. In de politiek wordt uiteraard hetzelfde rituele debat de financiële risico’s van het in vaste dienst nemen van medegevoerd, langs de bekende scheidslijnen van links en rechts. werkers toegenomen. Naast het vaak genoemde ontslagrecht Hoe langer ik in de politiek zit, hoe meer ik me er over verbaas gaat het daarbij vooral om (twee jaar) loondoorbetaling en het – en aan erger – dat het niet mogelijk is om een nuchtere en arbeidsongeschiktheidsrisico. zakelijke discussie over flexibiliteit (en zekerheid) op de arbeidsmarkt te voeren. Want voordat je het weet gaat het Eerlijk is eerlijk, de politiek is tot dusverre niet in staat gebleover het ‘o-woord’ (ontslagrecht, voor de outsiders) en zit ken om dit dilemma op te lossen. Het kabinet van CDA, PvdA iedereen weer in de loopgraven. en CU had een mooie kans, maar maakte vooral ruzie. En in het huidige versplinterde politieke landschap overheerst tot Dat was 15 jaar geleden wel wat anders. Onder dreiging van nu toe de behoudzucht. Ik hoop daarom dat werkgevers en wetgeving kwam in 1996 het Flexakkoord tot stand, aan de vakbonden 15 jaar na dato weer eens een keukentafel keukentafel van de toenmalige FNV-voorzitter De Waal. In het opzoeken. Een nuchtere analyse van de ontwikkelingen en akkoord kwamen sociale partners meer rechten overeen voor een eerlijke erkenning van elkaars belangen moet toch ook uitzend- en oproepkrachten, een snellere ontslagprocedure en anno 2012 kunnen leiden tot een nieuw sociaal contract? verruiming van de mogelijkheid om tijdelijke contracten te

72

BUSINESS | NUMMER 1 | MAART 2012


BICTT (Consultancy) BV Microsoft System Center Specialisten BICTT (Services) BV MKB ondersteuning en outsourcing BICTT (Detachering) BV Detachering, werving en selectie IT consultants/specialisten

Binnenkort ook in Amersfoort !! www.bictt.nl . contact@bictt.nl . Telefoon 055 - 543 1618 Gruttersdreef 607, 7328 DX Apeldoorn

Your global translation partner www.companytranslations.nl halve_pag _adv.indd 1

17-02-2010 13:37:01


business

Willem Middelkoop

Onafhankelijk en controversieel


Profiel

Willem Middelkoop over het verval van Amerika

‘Je kunt een kredietcrisis niet oplossen met extra krediet’ TEKST MART RIENSTRA FOTOGRAFIE SANDER NIEUWENHUYS

Dat niet iedereen Willem Middelkoop (48) even serieus neemt, heeft ongetwijfeld te maken met zijn afkomst en profilering. Hij studeerde af aan de HTS in Amsterdam, in de richting confectieindustrie. Daarna werkte hij als fotojournalist en later als verslaggever. Middelkoop is dus allesbehalve opgeleid in of gevormd door de financieel-economische wereld. Dat maakt hem onafhankelijk, maar ook controversieel. ‘Ik ben een nieuwsgierig mens, en ontdekte bij het lezen van artikelen over economie en financiële markten in wat voor een wereld wij leven.’

Monopolie Volgens Middelkoop is het een maatschappij die op schulden is gebaseerd, en op het vertrouwen dat we die schulden op termijn weer kunnen aflossen. Een wereld ook die door de kapitalistische Verenigde Staten is gecreëerd en vooral ook door de machthebbers daar in stand wordt gehouden. ‘Als ik het over machthebbers heb, dan praat ik over de politiek – dus het Witte Huis – maar meer nog over Wall Street en specifiek over de FED. Hoewel de naam Federal Reserve anders doet vermoeden, is de bank nièt het eigendom van de staat; de aandelen zijn namelijk verdeeld over de deelnemende banken. Het is dus in feite een private onderneming, die dan weer wel het monopolie bezit op de dollaruitgifte. En juist dat instrument is in de afgelopen twee jaar regelmatig gebruikt of beter gezegd: misbruikt.’

Bidden Middelkoop weet waarover hij praat. In de afgelopen tien jaar deed hij actief

II

business nationaal

onderzoek naar de vermeende geheimen van het financiële systeem in de VS. Zijn conclusie: het systeem staat op ontploffen, vooral door de enorme schuldenlast en de ontembare geldgroei. Om dit statement kracht bij te zetten, schreef hij in 2007 een boek over de wereldwijde gevolgen van de ineenstorting van het dollarsysteem. Nog geen jaar later werd zijn profetie deels bewaarheid. Met de val van de investeringsbank Lehman Brothers – het grootste faillissement in de Amerikaanse geschiedenis – ontstond een mondiale kredietcrisis van schrikbarende omvang. ‘Het voorspellen ervan was niet zo moeilijk. Wat mij echter wel heeft verrast, is de snelheid en vooral de omvang. Ik had niet verwacht dat de totale Westerse wereld in zo’n kort tijdsbestek zou worden geïnfecteerd.’ Middelkoop vertelt een verhaal over Henry Paulsen, de minister van Financiën van de VS ten tijde van de uitbraak van de kredietcrisis. ‘Die heeft op een gegeven moment de deur van zijn kantoor dichtgedaan, zijn vrouw opdracht gegeven het geld van de bank te halen en voor hem te bidden.’

Liegen Waarmee Middelkoop de ernst van de situatie twee jaar geleden nog maar eens onderstreept. Zelf had hij ook zo’n moment van bezinning. ‘Ik was te gast bij De Wereld Draait Door. Matthijs van Nieuwkerk vroeg vlak voordat de slottune werd ingestart of we nog wel rustig konden slapen of dat we extra moesten pinnen. Hoewel ikzelf die dag – bezorgd als ik was – ruim 2.000 euro had opgenomen en tien minuten lang het failliet van

ons financieel systeem had uitgelegd, besloot ik te liegen. Ik realiseerde mij dat een eerlijk antwoord het vertrouwen wellicht nog meer zou ondermijnen. Die keer koos ik voor het gezamenlijk belang.’ Het is bij die ene uitzondering gebleven. Voor het overige leeft Middelkoop in betrekkelijke autonomie. Hij schrijft boeken, geeft zijn mening in lezingen en presentaties en is eigenaar van twee bedrijven, de edelmetaalwebwinkel amsterdamgold.com en het Gold & Discovery Fund. Beide ondernemingen zijn gebaseerd op de waarde van edelmetaal en delfstoffen. ‘Goud heeft door de geschiedenis heen haar koopkracht behouden. Bovendien gedijt de prijs ervan bij een zwakke dollar.’ En daar is en blijft de komende jaren sprake van, is Middelkoop’s vaste overtuiging. ‘Als je – zoals de FED doet – het schuldprobleem wilt oplossen door meer dollars te creëren, krijg je als munteenheid maar ook als land vroeg of laat de rekening gepresenteerd.’

Instorten Daarom staan de VS aan de vooravond van het grote verval. ‘De gedachte om oneindige welvaart te creëren door blijvend te anticiperen op toekomstige groei van de economie en vertrouwen van de consument, mist elk fundament. Daarom staat het kredietkaartenhuis van het Amerikaanse financiële systeem nu op instorten. De waarde van de bezittingen weegt in veel gevallen niet langer meer op tegen de enorme schuldenlast.’ Een dergelijke situatie zie je volgens de auteur overigens terug in nagenoeg de hele Westerse wereld. ‘En de oplossing van overheden


Omdat hij de kredietcrisis begin 21e eeuw al voorspelde, werd Willem Middelkoop in 2008 opeens de rol van ziener toebedeeld. Dagelijks gaf de onafhankelijke financieel-economisch specialist in tal van media zijn ongezouten mening. Opeens werd naar hem geluisterd en zijn mening gerespecteerd, hoe pessimistisch de tendens ervan vaak ook was. Ruim twee jaar later is de economie enigszins hersteld en lijken de visie en argumenten van Middelkoop alweer vergeten. Maar of we daar verstandig aan doen?

‘Het kredietkaartenhuis van het Amerikaanse financiële systeem staat op instorten.’

om deze schuldenlast van banken over te nemen, leidt uitsluitend tot het failliet van landen. Kijk naar Griekenland en Ierland. Je kunt een kredietcrisis niet oplossen met extra krediet.’ Volgens Middelkoop zijn we met hulpkredieten uitslaande brandjes aan het blussen, maar niet de onderliggende veenbrand. ‘Uiteindelijk moeten we mondiaal onze schulden saneren en de financiële wereld van scratch af aan opnieuw inrichten. Maar dat gebeurt niet. Dat laten degenen die nu de macht hebben niet toe.’

Decadentie En dus? ‘Dus draait de wereld door, tot we de façade niet langer kunnen ontkennen. En dan …’ Middelkoop is voor een

moment stil. ‘Kijk naar de geschiedenis. De crisis in de dertiger jaren bleek later de oorsprong van het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog. Hitler kwam aan de macht omdat vooral Duitsland in de hoek zat waar de economische klappen vielen en mensen daar zo arm waren. Amerika voelt zich met een zwakke dollar straks vergelijkbaar in het nauw gedreven. Dan lijkt er maar één uitweg. De geschiedenis leert namelijk dat een oorlog altijd voor nieuwe economische groei zorgt.’ De ondernemer illustreert het sombere perspectief met een andere vergelijking, die van het Romeinse Rijk. ‘De Westerse wereld – en dan met name de VS – gaat ook aan decadentie en verloedering ten onder. Kijk naar de gemiddelde

Amerikaan; die is zo volgevreten, dat hij te dik is om überhaupt nog in actie te komen.’ En Nederland? ‘Wij zijn een satellietstaat van de VS, doen gedwee wat van ons verlangd wordt. Ons wacht in principe hetzelfde lot, met dit verschil dat het verval aan de randen van het Romeinse Rijk nog eerder begon.’ Maar kunnen we dan helemaal niets doen? ‘Ik zou elke ondernemer nu adviseren zijn of haar bedrijf te verkopen, nog even flink te cashen en een boerderijtje ergens te kopen, ver weg van het naderende verval.’�

business nationaal

III


LI T ER A T U U R HET HART ZIT IN HET MIDDEN

DE GEPLUNDERDE PLANEET

Door Peter van Lindonk

Door Paul Collier

Creativiteit staat bij veel mensen hoog op de ranglijst van gewenste eigenschappen. Een carrière als kunstenaar, componist of schrijver is echter maar voor weinigen weggelegd. Toch kan iedereen creatief zijn. Althans, dat vindt Peter van Lindonk. Alles draait volgens hem om associatief denken, als sleutel tot originaliteit en creatieve ideeën. En associatief denken is aan te leren. Het hart zit in het midden staat vol met vingeroefeningen: citaten, prikkelende vragen, en hoe gedachten daar vervolgens mee aan de haal gaan. Creativiteit is vooral een kwestie van jezelf durven zijn en over alles, over elk onderwerp vragen durven stellen, meent Van Lindonk. Voor zijn lijfspreuk is de auteur schatplichtig aan Picasso, bij het antwoord op de vraag waar zijn inspiratie vandaan komt: ‘Ik zoek niet, ik vind’. Het hart zit in het midden biedt inspiratie bij dit proces.

Kan welvaart voor iedereen samengaan met een duurzame omgang met de beschikbare natuurlijke hulpbronnen? In dit actuele spanningsveld kiest Paul Collier geen partij voor de romantici – met een allesomvattend ‘terug naar de natuur’ als hoogste doel – noch voor de struisvogels, die alle doemscenario’s afdoen als onzin. Sterker nog: volgens Collier voeren beide kampen de wereld naar de ondergang. In De geplunderde planeet geeft hij blijk van een nuchtere kijk op klimaatverandering. Collier onderkent de voordelen van industrialisatie en houdt tegelijkertijd rekening met de noodzaak, alternatieve energiebronnen in te zetten. De geplunderde planeet maakt de samenhang tussen deze aspecten inzichtelijk. Opmerkelijk is dat Collier niet alleen analyseert, maar ook met een concreet voorstel komt om de omgang met natuurlijke hulpbronnen te hervormen en zo welvaart en natuur te verzoenen.

112 pagina’s. ISBN 978-94-6003-299-8. Balans, € 12,50.

256 pagina’s. ISBN 978-90-4910-235-7. Spectrum, € 19,99.

DOSSIER SUPERTRENDS Door Carl Rohde, Norbert Mirani en Goos Eilander Zoveel trends, zoveel trendwatchers. De professie lijkt aan inflatie onderhevig en het wachten is op een gelijknamige LOI-leergang. Zwaargewichten Carl Rohde, Norbert Mirani en Goos Eilander gaan in Dossier Supertrends voor de broodnodige verdieping: kwalitatieve signalering, kwantitatieve bepaling en sociologische duiding. Het boek combineert trendobservaties en analyses en wil inspireren om nieuwe wegen in te slaan. Aan bod komen onder meer de veranderende rolverdeling van mannen en vrouwen, maar ook de betekenis van obesitas, barbificatie en – jawel – de loodgieter als nieuwe god. Daarbij gaat het niet om oppervlakkige duidingen, maar ontleedt Dossier Supertrends de verschillende betekenislagen die zich pas na een nadere beschouwing tonen. Volgens de auteurs is dit een voorwaarde om te komen tot het belangrijkste doel van professioneel trendwatchen: het analyseren van trends op toekomst en potentie. 180 pagina’s. ISBN 978-90-5594-709-6. Scriptum, € 22,50.

NETWERK JE WEG NAAR SUCCES Door Charles D.A. Ruffolo Charles Ruffolo is professioneel netwerker, trainer, spreker en schrijver. Na een 20-jarige carrière in het Amerikaanse leger vestigde hij zich in Nederland en introduceerde zijn merk van netwerken. Ruffolo – Ruf voor intimi – maakte van netwerken zijn beroep. Hij brengt mensen uit alle disciplines en alle lagen van de bevolking met elkaar in contact. Ruffolo’s persoonlijke database bevat meer dan 15.000 namen. In Netwerk je weg naar succes maakt hij duidelijk dat voor een goede netwerker letterlijk alles mogelijk is. Het boek is een praktische schets van de ins and outs van het netwerken, met Ruffolo’s persoonlijke ervaringen als rode draad. Het grote aantal testimonials bewijst dat de auteur zijn vak verstaat. 184 pagina’s. ISBN 978-90-7150-135-7. Thieme Boekentuin, € 15,-.

IV

business nationaal


West-Brabant

De ideale accommodatie

logistieke hotspot!

Tenten- en hallenverhuur West-Brabant is de ideale vestigingsplaats, van éénmanszaak tot multinational.

Voor een geslaagd feest of evenement is een geschikte accommodatie essentieel. Of het nu gaat om een intiem bruiloftsfeest, een swingend muziekevenement of een zakelijke bedrijfspresentatie: De Weerd Tentenverhuur zorgt voor de perfecte entourage.

Uitstekend bereikbaar en gelegen tussen Rotterdam en Antwerpen. Een breed aanbod

Bel 0575 - 501 223

geschikte vestigingslocaties. Wij helpen u bij het nemen van gefundeerde beslissingen.

BEL GRATIS: 0900 - 6000 600

of surf naar: www.deweerdtenten.nl MAAK ‘T IN WEST-BRABANT!

NV REWIN West-Brabant | Postbus 3182 | 4800 DD Breda | www.rewin.nl

3200146_Alg advertentie 190x277_1.indd 1

20-07-10 10:56

CrivINO V I N I

D ’ I T A L I A Verrassende Italiaanse wijnen Eigen en directe import -

Voor consument, horeca en bedrijfsleven Wijnproeverijen Relatiegeschenken Industrieweg 3 Tel.: 0416 - 69 06 01

w w w. c r i v i n o . c o m

5151RV Drunen Fax: 0416 - 31 98 38


THEMA

Toenemend vertrouwen wekt kooplust op

‘Veel fusie- en overname- deals in de pijplijn’ Tekst PAUL DE GRAM

Volgens directeur Tjarda Molenaar van de Nederlandse Vereniging van Participatiebedrijven (NVP) zijn de verwachtingen van verkopende partijen anno nu bovendien realistischer dan voorheen. Daardoor is het gemakkelijker (geworden) om tot een overnametransactie te komen. ‘Er zitten veel deals in de pijplijn. Wel moet meer onderzocht en onderhandeld worden dan een paar jaar geleden, waardoor het allemaal langer duurt. Bovendien kan het ingewikkeld zijn om de financiering rond te krijgen. De voorwaarden zijn zwaarder en de prijs is hoger. Maar goede proposities worden gelukkig gewoon weer door de bank gefinancierd.’

Meer eigen vermogen

Directeur Tjarda Molenaar van de Nederlandse Vereniging van Participatiebedrijven: ‘Private equityfirma’s financieren met meer eigen vermogen dan tot voor kort.’

VI

business nationaal

De NVP-directeur wijst erop dat private equityfirma’s op het ogenblik met meer eigen vermogen (en dus behoudender PdG) financieren dan tot voor kort. ‘De echt grote leveraged buyouts van voor 2008 vinden niet meer plaats. Toch zijn door grote participatiemaatschappijen alweer overnames gedaan van meer dan 100 miljoen euro. Kijk naar Catalpa, Refresco en Intertrust. Onder de 100 miljoen heb je bijvoorbeeld NRC Media en Johma. Daarbij kan het gaan om typische buyouts, maar ook om familiebedrijven die een minderheidsaandeelhouder aantrekken, zoals de technische groothandel Kramp. Bij dit bedrijf bleven de familie en het management aan, maar de directeur stapte uit en verkocht zijn belang van 40 procent aan NPM Capital.’ Grote investeringen gaan volgens Molenaar in de regel gepaard met fikse kredieten. ‘Dat kan betekenen dat meerdere banken moeten worden ingeschakeld


De stofwolken van de crisis trekken op. Nu de economie aantrekt, verbeteren de vooruitzichten van veel ondernemingen in hoog tempo. Banken en advocaten maken overuren om nog voor het einde van het jaar overnamedeals rond te krijgen. Het herstel van het vertrouwen wekt de kooplust bij private equityhuizen. Goed geleide bedrijven hebben tijdens de crisis flink op kosten bespaard en zijn daardoor heel efficiënt geworden. Als nu ook de omzet stijgt, zal hun winstgevendheid snel verbeteren. Dat maakt deze ondernemingen voor kopers aantrekkelijk.

SPECIFIEKE KNELPUNTEN De komende tien jaar zullen in Nederland ieder jaar 15.000 bedrijven ter overname worden aangeboden. De meeste komen te koop in de sectoren detailhandel en zakelijke dienstverlening. De belangrijkste drijfveren achter deze aanbiedingsgolf zijn de vergrijzing, groei van het zelfstandig ondernemerschap en serieel ondernemerschap. Het overdragen en overnemen van een bedrijf kent specifieke knelpunten. Voor de verkopende partij zijn het vinden van een opvolger en het regelen van de financiering van de overdracht het moeilijkst. Voor de koper zijn de voornaamste problemen het verkrijgen van financiering en meer specifiek het financieren van de goodwill.

Rob Wolthuis, secretaris ondernemerschap van MKB-Nederland: ‘Overnames zijn vooral in het midden- en kleinbedrijf niet alleen zakelijke maar ook emotionele en persoonlijke aangelegenheden.’

om de financiering rond te krijgen. Dat kost tijd. Doordat ook corporate kopers zich melden op de markt, kunnen participatiemaatschappijen soms op snelheid worden afgetroefd. Een paar jaar geleden was dat precies andersom.’

Groei-investeringen Door het economisch herstel worden ook weer omvangrijke groei-investeringen gedaan. Zoals door Holland Private Equity in kunststoffabrikant Airborne, dat met de

ontvangen 9 miljoen euro een nieuwe fabriek bouwt in het Rotterdamse havengebied. NIBC, voorheen de Nationale Investeringsbank, investeerde in het lingeriebedrijf van Marlies Dekkers, dat Europese aspiraties heeft. Ook de overnames in het midden- en kleinbedrijf trekken aan. Molenaar: ‘Daar zitten veel groeifinancieringen bij, waar de participatiemaatschappij een minderheidsaandeel neemt en de oorspronkelijke eigenaar aan het roer blijft. Of waar de oprich-

ter of de familie geen opvolging in eigen kring vindt en het bedrijf verkoopt aan een nieuw managementteam. In dit soort situaties wordt over het algemeen meer met eigen vermogen en minder met leningen gefinancierd.’

Voorbeelden Recente voorbeelden hiervan zijn kampeerwinkelexploitant De Vrijbuiter en Juicy Details. De Vrijbuiter koopt met een kapitaalinjectie van participatiemaatschapbusiness nationaal

VII


THEMA

BUITENLANDSE KOPERS IN MEERDERHEID

pij Ecart de oprichter uit en gaat uitbreiden naar de Duitse markt. Juicy Details rolt met een minderheidsinvestering van Antea Participaties haar juice bars uit door heel Nederland. Verder heeft Berk Participaties het belang van 40 procent in rolstoelfabrikant Life & Mobility overgenomen van ABN AMRO

Herstel vertrouwen wekt kooplust private equityhuizen Participaties. ‘Life & Mobility heeft de ambitie om met het nieuwe kapitaal overnames te gaan doen en sneller te groeien,’ aldus de NVP-directeur, die zegt de komende jaren in de zorgmarkt veel investeringen te verwachten.

Toekomstperspectief ‘Overnames en fusies horen bij het huidige economische beeld,’ zegt Rob Wolthuis, secretaris ondernemerschap van MKB-Nederland. Ook hij constateert na een moeilijke fase weer een toename. Sterke bedrijven zullen naar zijn inzicht doelgericht investeren. ‘Maar omdat investeringen in productie nog laag zijn, is investeren in overnames interessant. Verder hebben we te maken met bedrijven die minder sterk uit de crisis zijn gekomen maar wel degelijk toekomstper-

VIII

business nationaal

spectief hebben. Dat heeft een voor kopers gunstig effect op de prijs,’ aldus Wolthuis. ‘Banken en equitypartijen’, weet de secretaris ondernemerschap van MKBNederland, ‘kunnen bij overnames gebruik maken van overheidsgarantieregelingen. Banken van de BMKB (Besluit Borgstelling MKB Kredieten) en de GOregeling (Garantie Ondernemingsfinanciering), equity van de Groeifaciliteit. Aan de hand hiervan is het mogelijk 50 procent door de staat te laten garanderen. Ook zijn overnames door het vorige kabinet fiscaal aantrekkelijker gemaakt.’ Wolthuis verwacht vooral transacties in sectoren waar de crisis hard heeft toegeslagen, zoals de bouw. Doelwit: door de omstandigheden verzwakte bedrijven.

Tijdig oriënteren Volgens Wolthuis is een goede match tussen vraag en aanbod van groot belang. ‘Want vooral in het midden- en kleinbedrijf is een overname niet alleen een zakelijke, maar ook een emotionele en persoonlijke aangelegenheid. De ondernemer draagt immers zijn “kindje” over. Dat maakt een match minder snel mogelijk. Daarom is het voor betrokken ondernemers verstandig om zich tijdig op een overname te oriënteren.’ �

Het aantal grensoverschrijdende deals in de Nederlandse fusieen overnamemarkt is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van OverFusies.nl. Sinds 2006 is het aandeel grensoverschrijdende transacties groter dan het aandeel van deals tussen Nederlandse partijen. In het eerste halfjaar van 2010 gingen de dealmakers bij 73 procent van de transacties de grens over. Ondertussen verschuift het initiatief bij grensoverschrijdende deals naar het buitenland. In het merendeel van de gevallen is de koper hier een buitenlandse partij, waar in voorgaande jaren het initiatief veelal aan Nederlandse zijde lag. De opgetelde waarde van transacties in ons land in het eerste halfjaar van 2010 beloopt 38 miljard euro. Tussen de verschillende sectoren wisselen de fusie- en overnameactiviteiten sterk. In vier branches is de activiteit toegenomen ten opzichte van 2009: consumenten/voedsel, detailhandel, farmacie/biotech en telecommunicatie. De industrie is net als vorig jaar de sector met de meeste transacties. Van de financieel adviseurs zat de Rabobank bij de meeste deals aan tafel, gevolgd door ING en Boer & Croon. Van de advocatenkantoren heeft Allen & Overy het vaakst geadviseerd, gevolgd door Loyens & Loeff en Houthoff Buruma. Gesorteerd op dealwaarde, exclusief de transacties van niet-Nederlandse praktijken, staat Stibbe op de eerste en De Brauw Blackstone Westbroek op de tweede plaats. Loyens & Loeff completeert het podium.


PINC.12 17 MEI 2011

WWW.PINC.NL

DÉ JAARLIJKSE CONFERENCE 16 KEYNOTE SPEAKERS 7 ONVERWACHTE INTERMEZZO’S 500 UNIEKE BEZOEKERS The PINC.12 Conference is enthusiastically supported by these golden sponsors:


BEDRIJFSPROFIEL

De nieuwe flexibele bouwmethode

Posthuis Haaren en De Meeuw bouwen tijdelijk kantoor met permanente beleving Michon de Brouwer & Ad Vugs

Stem in eindresultaat

In mei 2009 nam Vugs contact op met De Meeuw om zijn plannen te bespreken. Accountmanager Michon de Brouwer stelde voor om het tijdelijke kantoor van Witlox en Van den Boomen in Waalre als referentie te bekijken. Vugs was direct enthousiast. ‘Het is geweldig om te zien hoe groot de keuzevrijheid in bijvoorbeeld het gebruik van kleuren en materialen, de raamverdeling en de inrichting is’, vervolgt hij. ‘We kregen een belangrijke stem in het eindresultaat. Zo verdween de oorspronkelijke scepsis over opnieuw een tijdelijk kantoor als sneeuw voor de zon.’

Duidelijke afspraken

Helemaal te spreken is Vugs over de leanbijeenkomst met bouwpartners aan het begin van het traject. ‘Tijdens deze bespreking maken we met alle betrokkenen duidelijke afspraken’, vertelt Michon de Brouwer. ‘Zo kent iedereen zijn verantwoordelijkheden en dat heeft een zeer positief effect op de voortgang. Die is vrijwel rimpelloos verlopen.’

Heldere communicatie Blijvend passende huisvesting® van De Meeuw past zich razendsnel aan capaciteitsproblemen van uw bedrijf aan. Zowel ruimtelijk als functioneel. Daarmee is deze flexibele bouwmethode hét antwoord op tijdelijke en permanente huisvestingsvraagstukken. Ook Posthuis Haaren plukt sinds kort de vruchten van een nieuw tijdelijk kantoor. Directeur Ad Vugs is in zijn nopjes met de extra capaciteit: ‘Onze medewerkers hebben het gevoel dat ze in een permanent kantoor werken.’ Posthuis Haaren ontwikkelt en bouwt vastgoed in opdracht van BTL, een toonaangevend bedrijf in ontwerp, aanleg en onderhoud van groenvoorzieningen. ‘De oude tijdelijke huisvesting van de stafmedewerkers van BTL was helemaal versleten’, vertelt Vugs. ‘Het was de hoogste tijd voor een nieuw onderkomen. Daarbij hebben we bewust gekozen voor een tijdelijke oplossing. Dat is met het oog op de toekomst ideaal, omdat we zo flexibel blijven.’

X

business nationaal

‘Het product kan nog zo goed zijn’, besluit Vugs, ‘uiteindelijk draait het ook om mensenwerk en dus om inlevingsvermogen, betrokkenheid en communicatie. Vanaf de eerste contacten tot de uiteindelijke oplevering was er een prima wisselwerking met De Meeuw. De inschatting van de begroting was zelfs zo realistisch dat De Meeuw binnen dit budget is gebleven. Dat verdient een groot compliment.’

Voor meer informatie: De Meeuw Industrieweg 8 5688 DP Oirschot T 0499-572024 E info@demeeuw.com I www.demeeuw.com/kantoren


Leeuwarden

Landelijk bereik via 25 regionale BUSINESS-edities

Groningen

Assen

Zwolle Almere

Haarlem Amsterdam

Enschede

Leiden

Utrecht Ede Tiel

De totale oplage van BUSINESS

Rotterdam

Dordrecht

Arnhem

Winterswijk

Nijmegen

's Hertogenbosch

Nationaal, het landelijk katern

Breda Middelburg

Tilburg Venlo

van de 25 Business-uitgaven, bedraagt 100.000 exemplaren.

dan 300.000 zakelijke beslissers. Adverteren in BUSINESS Nationaal is werken aan zakelijk succes!

Business Nationaal: 25x direct bereik in het hart van de regio

van BUSINESS Nationaal meer

Arnhem Business Arnhem Duiven Oosterbeek e.o.

Regio Business Midden-Brabant Tilburg Waalwijk Oisterwijk e.o.

Drechtsteden Business Dordrecht Sliedrecht Gorinchem e.o. Drenthe Business Assen Hoogeveen Meppel e.o. Driesteden Business Apeldoorn Deventer Zutphen e.o.

Door een meeleesfactor van ruim drie personen bereikt elke editie

Oost-Gelderland Business Doetinchem Winterswijk Zevenaar e.o.

Apeldoorn

Amersfoort 's Gravenhage

Amsterdam Business Amsterdam Amstelveen Schiphol Diemen e.o.

Flevoland Business Almere Lelystad Zeewolde Noordoostpolder e.o. Friesland Business Leeuwarden Heerenveen Drachten Sneek e.o. Gooi en Eemland Business Hilversum Bussum Amersfoort Nijkerk e.o. Groningen Business Groningen Delfzijl Winschoten e.o. Haaglanden Business Den Haag Zoetermeer Leidschendam Wassenaar e.o. Kennemer Business Haarlem Beverwijk IJmond e.o. Nijmegen Business Nijmegen Malden Boxmeer e.o. Noord-Limburg Business Gennep Venlo Roermond e.o.

Regio Business Noordoost-Brabant ‘s-Hertogenbosch Oss Veghel e.o. Rijnmond Business Rotterdam Spijkenisse Schiedam Vlaardingen e.o. Rijnstreek Business Leiden Alphen aan den Rijn Bodegraven Lisse e.o. Rivierenland Business Tiel Zaltbommel Leerdam e.o. Twente Business Enschede Hengelo Almelo Oldenzaal e.o. Utrecht Business Utrecht Nieuwegein Houten Zeist e.o. Vallei Business Ede Wageningen Veenendaal e.o. West-Brabant Business Breda Roosendaal Etten-Leur Oosterhout Bergen op Zoom e.o. Zeeland Business Vlissingen Goes Terneuzen Zierikzee e.o. Zwolle Business Zwolle Kampen Hardenberg Steenwijk e.o.

www.business-nationaal.nl voor uw zakelijk succes!


TRENDS

Financieringsmonitor onderzoekt kredietverlening door banken

Weg naar herstel lijkt ingezet Tekst HANS HAJÉE

Omdat rijwielbedrijven vallen onder de automotivebranche zijn banken terughoudend met het verstrekken van krediet

Banken zijn zeer terughoudend met financiering, aldus een veelgehoorde constatering. Door toegenomen risico’s en strengere richtlijnen wordt de kredietkraan maar mondjesmaat geopend. De Taskforce Kredietverlening (bestaande uit vertegenwoordigers van werkgevers, banken en de ministeries van Economische Zaken en Financiën) liet recent onderzoek doen naar de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf. Uit de resultaten blijkt dat tijdens de crisis juist meer kre-

XII

business nationaal

diet is verstrekt, benadrukte de Nederlandse Vereniging van Banken. Volgens MKB-Nederland hangt dit echter vooral samen met het beroep dat bedrijven in roerige tijden doen op hun bestaande kredietfaciliteit. Nieuwe kredieten worden substantieel minder verleend, aldus de belangenvereniging.

Andere functie Als onderdeel van het programmaonderzoek mkb en ondernemerschap brengt

ook onderzoeksbureau EIM de kredietverlening door banken in kaart. Hierbij wordt specifiek gekeken naar aanvullende financiering, naast de bestaande faciliteiten. De resultaten worden weergegeven in twee financieringsmonitoren, voor het mkb en voor grote bedrijven. ‘Aanleiding voor de mkb-monitor was de wens van het ministerie van EZ en MKB-Nederland om inzicht te krijgen in de gevolgen van de Basel II-wetgeving,’ zegt Lia Smit, accountmanager bij het EIM. ‘De finan-


De financieringsmonitor van EIM houdt de vinger aan de pols bij de kredietverlening aan zowel mkb als grootbedrijf. Op grond van het meest recente onderzoek lijkt de weg naar herstel – zij het langzaam – ingezet. ‘Vooral grotere bedrijven gebruiken financiering vaker voor nieuwe activiteiten en overnames. Een duidelijk signaal dat het vertrouwen in de economie toeneemt.’

cierbaarheid van het mkb was al een onderwerp waar regelmatig over werd geklaagd door ondernemers. De indruk bestond dat door de Basel-richtlijnen verdere verslechtering zou optreden.’ Toen het eerste onderzoek eind 2008 plaatsvond, was de kredietcrisis net in volle hevigheid losgebarsten. ‘Hierdoor veranderde de functie van de monitor ingrijpend; het werd een instrument om te meten in welke mate het mkb überhaupt nog aan financiering kon komen.’ In 2009 is gestart met een vergelijkbaar onderzoek voor het grootbedrijf. In beide monitoren worden de sectoren zorg, welzijn en landbouw buiten beschouwing gelaten.

de rentetarieven op een lager niveau liggen dan voor het mkb. In het midden- en kleinbedrijf had 30% van de bedrijven het afgelopen halfjaar te maken met een aanscherping van voorwaarden. Ook melden ondernemers dat zij vaker de eigen woning als extra onderpand moeten inzetten.’

Toekomstige toppers

Bij de beoordeling van een kredietaanvraag speelt de sector waarin een onderneming actief is een cruciale rol. ‘Het valt op dat bedrijven soms ten onrechte over één kam worden geschoren. Zo werd een aannemer in de weg- en waterbouw – een activiteit die prima draait – een krediet geweigerd. Hij viel voor de bank onder de bouwsector, waardoor de financiering per Teugels strak definitie als risicovol werd ingeschat.’ Ook Voor de meest recente financieringsmonirijwielhandelaren komen moeilijker aan tor zijn 500 (grootbedrijf) respectievelijk krediet. ‘Dat blijkt samen te hangen met 2.000 (mkb) bedrijven geënquêteerd. Het het feit dat zij in de categorie automotive blijkt dat de behoefte aan financiering vallen. Voor banken is dat aanleiding om lager ligt dan bij de meting in februari. ‘Achtenzestig procent van de grote bedrij- zeer terughoudend te zijn met financiering. ven die financiering zoekt, krijgt deze ook Daarbij gaan ze voorbij aan het feit dat de rijwielsector te maken heeft met compleet geheel,’ aldus senior onderzoeker Ro Braaksma. Voor het mkb ligt dit percenta- andere marktomstandigheden dan de autobranche.’ ge aanzienlijk lager; slechts 33% slaagt De globale beoordeling op basis van sectoerin de gevraagde financiering volledig te ren hangt volgens Smit deels samen met realiseren. ‘Bij de vorige edities van het onderzoek zagen we dat banken de teugels de Basel II-richtlijnen. ‘Op grond hiervan gelden voor zakelijke kredieten onder de steeds strakker aantrokken. Voorwaarden 1 miljoen euro in feite dezelfde criteria als werden verscherpt, condities verslechtervoor krediet aan consumenten en detailden en de rente steeg. Deze ontwikkeling komt nu in het grootbedrijf langzamerhand handel. De kosten voor dergelijke kredieten zijn als gevolg daarvan dermate hoog, tot stilstand. Uit de monitor blijkt dat dat het voor banken vaak niet rendabel is evenwicht ontstaat tussen bedrijven die om maatwerk toe te passen bij de beoordeeen aanscherping ervaren en zij die juist ling van een aanvraag. Dat leidt tot een een versoepeling constateren. Het wordt standaardprocedure waarbij het stempel voor grote ondernemingen iets gemakkevan de branche veelal doorslaggevend islijker om financiering te krijgen, waarbij

LANGJARIG ONDERZOEKSPROGRAMMA EIM verricht economisch en sociaal beleidsonderzoek voor overheden, beleidsinstanties en branche- en koepelorganisaties. Met 70 medewerkers behoort het tot de grotere bureaus. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken voert EIM een langjarig onderzoeksprogramma uit over mkb en ondernemerschap. De informatie en data die dit oplevert – zoals de financieringsmonitor – zijn beschikbaar via www.ondernemerschap.nl.

voor de risicobeoordeling en dus de kans van slagen. Al verschilt het per bank, ondernemerschap wordt lang niet altijd meegewogen.’ Daarbij is ook van belang dat de ondernemer bij de onderbouwing van zijn aanvraag in gesprek kan komen met de juiste persoon binnen de bank. ‘Meerdere respondenten geven aan dat het maar niet lukt om met de uiteindelijke beslisser aan tafel te komen,’ aldus Braaksma. ‘De communicatie verloopt via ondergeschikten waardoor het lastig is de motivatie voor een kredietaanvraag goed voor het voetlicht te brengen bij de beslisser.’ Het EIM doet ook onderzoek naar de financiering van snelgroeiende ondernemingen. ‘Het blijkt dat deze vergelijkbaar scoren met “gewone” bedrijven, terwijl de risico’s groter zijn. Banken blijken onder snelle groeiers meer perspectief te business nationaal

XIII


TRENDS

Bedrijven in weg- en waterbouw – een activiteit die prima draait – wordt financiering geweigerd omdat zij onderdeel zijn van de bouwsector

zien voor aantrekkelijke relaties.’ De ambitie om toekomstige toppers te financieren, ligt ook ten grondslag aan de aantrekkingskracht van sectoren als biotechnologie en micro-elektronica. ‘Als dergelijke bedrijven starten of willen groeien, zijn ze eerder interessant voor banken dan ondernemers in traditionele sectoren als horeca en bouw.’

Kansen voor adviseurs Uit de financieringsmonitor blijkt dat bedrijven vaker een accountant of adviseur inschakelen voor de onderbouwing van hun aanvraag. Smit: ‘Dit percentage lag lang rond de 50%, maar is nu voor beide groepen gestegen naar 60%. Een substantiële toename dus. Dit hangt deels samen met de hogere eisen die banken aan een aanvraag stellen. In meer algemene zin leidt het er tevens toe dat het mkb op het gebied van financieel management professioneler en transparanter wordt. Ook ondernemers zelf krijgen beter inzicht in de financiële situatie van hun bedrijf. Dit komt de kwaliteit van het ondernemerschap en de onderneming ten goede.’ Voor accountants en adviseurs biedt deze ontwikkeling zeker kansen. ‘Zij kunnen hun activiteiten uitbreiden en de rol als vertrouwenspersoon en steunpilaar van hun klanten nog meer inhoud geven.’ De accountant is ook een voor de hand liggende bron van inzicht in de

XIV

business nationaal

verschillende garantieregelingen van de overheid. ‘Toch wordt maar mondjesmaat gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Slechts 11% van het mkb doet een beroep op de BMKB of andere regelingen; in de vorige monitor was dit slechts 1 procent. Naar aanleiding van de crisis zijn de garantieregelingen uitgebreid en kregen ze veel publiciteit. Dit heeft ertoe geleid dat er vaker een beroep op werd gedaan. Toch blijft de bekendheid beperkt; zelfs van de BMKB, een regeling die al dertig jaar bestaat.’ Braaksma benadrukt de noodzaak van een consistent overheidsbeleid. ‘Misschien nog belangrijker dan de precieze inhoud van een stimuleringsregeling is het feit dat deze gedurende langere tijd wordt aangeboden. Ook moet de naam niet telkens wijzigen; dat zorgt voor onduidelijkheid bij ondernemers.’

Duidelijk signaal Uit de meest recente financieringsmonitor blijkt dat de bestemming van kredieten in toenemende mate verschuift van herfinanciering naar meer ‘offensieve’ doelstellingen. ‘Het krediet wordt aanzienlijk meer dan bij de vorige meting gebruikt voor de aanschaf van bedrijfsmiddelen, investeringen en innovatie,’ constateert Smit. ‘Vooral grotere bedrijven gebruiken financiering vaker voor nieuwe activiteiten en overnames. Dit is een duidelijk signaal dat het vertrouwen in de econo-

mie groeiende is.’ Dit gunstige perspectief blijkt ook uit het toegenomen vertrouwen in de mogelijkheid om financiering te vinden. ‘Hoopgevend is dat bedrijven verwachten dat de acceptatiegraad van hun kredieten zal stijgen. Minder ondernemers denken geen financiering te kunnen vinden, en van degenen die dat wel verwachten, proberen er meer die financiering alsnog te krijgen.’ Met andere woorden: het herstel is ingezet? ‘Al is het broos, de conclusie lijkt gerechtvaardigd dat het ergste achter de rug is. Bedrijven willen weer investeren en krijgen vaker de daarvoor benodigde financiering. Vooral de positie van het grootbedrijf is verbeterd. Zij hebben ook meer macht als kredietvrager, kunnen makkelijker shoppen bij verschillende banken. Voor het mkb is echter nog een lange weg te gaan. Uiteraard is het goed dat banken financieringsaanvragen kritisch beoordelen. De indruk bestaat echter dat met name bij kleinere bedrijven het ondernemerschap onvoldoende wordt meegewogen. Hierdoor missen bedrijven de mogelijkheid om te investeren en dus te groeien, maar laten ook banken kansen liggen.’ �


BUSINESS FLITSEN NYENRODE START TOEZICHTACADEMIE

HARRY VAN DORENMALEN NIEUWE VOORZITTER ICT~OFFICE

Nyenrode Business Universiteit start een toezichtacademie. Zij speelt hiermee in op de maatschappelijke discussie over de effectiviteit van het toezicht. Doel is om samen met toezichthouders, bedrijfsleven, intermediaire marktpartijen en het Nyenrode Center voor Public Auditing en Controlling het vakgebied te ontwikkelen en effectievere en efficiëntere vormen van toezicht te vinden. De nieuwe toezichtacademie is een gezamenlijk initiatief van Nyenrode, De Nederlandsche Bank, de Belastingdienst, De Autoriteit Financiële markten en de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Momenteel worden gesprekken gevoerd met andere toezichthouders. De academie wil onder meer een platform zijn waar toezichthouders kennis en ervaringen uitwisselen en ontwikkelingen in het toezicht vorm en inhoud geven. Daarnaast wordt (wetenschappelijk) onderzoek verricht naar de effectiviteit van toezicht.

Harry van Dorenmalen, algemeen directeur IBM Nederland en directeur IBM Benelux, is gekozen tot voorzitter van ICT~Office. Met een achterban die € 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers vertegenwoordigt, is ICT~Office de belangrijkste belangenbehartiger van de ICT- en officesector. Van Dorenmalen volgt Henk Broeders (Capgemini) op, die de brancheorganisatie dertien jaar heeft geleid. Broeders blijft als vertrekkend voorzitter deel uitmaken van het bestuur. Martin Trampe, managing director Canon Nederland, is gekozen tot vice-voor-

Harry van Dorenmalen: voorzitter ICT~Office en directeur IBM Europa

zitter. ‘Uitdagingen waar ons land de komende jaren voor staat op gebieden als gezondheidszorg, mobiliteit en klimaatverandering kunnen met behulp van ICT worden aangepakt en zelfs opgelost,’ aldus Van Dorenmalen. ‘Als nieuwe voorzitter zal ik het goede werk van Henk Broeders op dit gebied voortzetten, zodat onze sector ook de komende jaren een prominente rol speelt in het dienen van de nationale agenda.’ Harry van Dorenmalen is recent ook benoemd tot directeur van IBM Europa. Hij is de eerste Nederlander die deze functie vervult. In zijn nieuwe rol vertegenwoordigt hij IBM bij Europese organisaties en instellingen. Van Dorenmalen is eveneens verantwoordelijk voor het overkoepelend beleid van IBM op het gebied van corporate citizenship, milieuvraagstukken, intellectueel eigendom en universiteitsrelaties.

WERKNEMER WORDT MERK Steeds meer Nederlandse werknemers ontwikkelen hun eigen, persoonlijke merk. Dit past in de ontwikkeling dat zij het heft voor hun loopbaanontwikkeling in toenemende mate zelf in handen nemen. Dit blijkt uit de Kelly Global Workforce Index, waarin opvattingen zijn verzameld van 134.000 mensen in 29 landen, waaronder Nederland. Persoonlijke marketing of branding wordt voor werknemers steeds vanzelfsprekender. Voor het opbouwen van hun identiteit vinden de respondenten – in afnemende importantie – de volgende elementen belangrijk: mondelinge communicatievaardigheden, cv, schriftelijke communicatie, technische kennis, gebruik van sociale media en een persoonlijke kledingstijl. ‘Nu veel mensen zich niet meer in een typische arbeidsrelatie bevinden, denken ze na over hoe ze zichzelf kunnen promoten en zich van de massa kunnen onderscheiden,’ zegt Astrid Akse, HR Manager Benelux van Kelly Services. ‘Medewerkers zijn zich ook sterk bewust van de snelheid van veranderingen op de werkplek en van het belang van het vermogen met deze ontwikkelingen om te gaan.’ Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna tweederde van de respondenten bereid is geld te steken in het verbeteren van de eigen vaardigheden. Een vergelijkbaar percentage denkt in de toekomst van loopbaan te zullen veranderen en zichzelf hierdoor opnieuw uit te vinden. Niet alleen een baan voor het leven, ook een loopbaan voor het leven wordt steeds minder vanzelfsprekend.

business nationaal

XV


Gaat u voor de 1000 euro vraag? Women on Wings is een Nederlandse organisatie die ondernemende vrouwen in India een vliegende start geeft. Women on Wings werkt zonder subsidies. Ze bereikt haar resultaten omdat vrienden en bedrijven het werk van Women on Wings omarmen. De 1000 euro vraag: Geeft u ook met duizend euro in geld of diensten Women on Wings vleugels? Kijk op womenonwings.nl/ getinvolved hoe u dat kunt doen. En wat Women on Wings ervoor terugdoet.


7

5 juli 2012

ED IT IE

D    O-N

Het spel tussen navigator en rijder. De mooiste en slechtst vindbare weggetjes van Oost-Nederland. De prachtigste uitzichten. Even flink gas geven tijdens een slalom op een oud vliegveld. Afremmen tijdens een heerlijke lunch. Verdwalen in een gebied dat je eigenlijk behoort te kennen. Een culinaire finish op een verrassende locatie. En de afgelopen zes edities stralend weer, waardoor de glimmende bolides en cabrio’s optimaal tot hun recht kwamen. Natuurlijk bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Toch raden wij u aan om mee te doen. Schrijf u in op www.businesstour.nl.

Met uw deelname aan de Business Tour steunt u het Welkomhuis Twente. Dit vakantiehuis voor gezinnen waarvan ouders of kinderen 24-uurs zorg nodig hebben, wordt in 2013 gebouwd in Oldenzaal.

De Business Tour is een initiatief van Bcause, de organisator van onder andere de Miles of Mystery.

powered by


De makelaar die voor ú werkt

De Steiger 104

Almere Haven TE KOOP / TE HUUR • Representatief bedrijfspand met eigentijdse afwerking • Bedrijventerrein De Steiger • Ca. 2.248 m2 bedrijfs-, productie- en archiefruimte • Ca. 645 m2 kantoor op beg. grond + verdieping • Parkeren op eigen terrein • Vraagprijs € 1.350.000,-, k.k., excl. BTW • Huurprijs € 130.000,- per jaar, excl. BTW • Aanvaarding in overleg

Steurstraat 11

Almere

Midwaystraat 9-11

TE HUUR

TE KOOP / TE HUUR

• Representatief bedrijfspand, onderdeel van kleinschalig verzamelgebouw • Bedrijventerrein Gietersplaats • Ca. 380 m2 bedrijfsruimte + 180 m2 tussenvloer (demontabel) • Ca. 120 m2 kantoor op beg.grond + verdieping • Parkeren op eigen terrein • Huurprijs € 32.500,-- per jaar, excl. BTW; koop bespreekbaar • Aanvaarding in overleg

• • • • • •

Almere Buiten

Luxe kantoorruimte op zicht locatie bedrijventerrein De Rederij, nabij A6 Ca. 200 m2 begane grond en 1e verdieping Luxe opleveringsniveau Koopprijs € 365.000,- v.o.n, excl. BTW Huurprijs € 26.500,-- per jaar, excl. BTW Aanvaarding in overleg

K i j k v o o r a l h e t a a n b o d o p w w w. a r c u r i s . e u Arcuris Bedrijfshuisvesting Schoutstraat 110 1315 EZ Almere T. 036 - 521 19 00 bedrijfshuisvesting@arcuris.eu www.arcuris.eu

Flevoland&Gooi en Eemland BUSINESS  
Flevoland&Gooi en Eemland BUSINESS  

Nummer 1 | Maart 2012 Deze uitgave heeft de volgende onderwerpen: De ziel en zaligheid van Jorgen Raymann, Interview met Guido Thys, versla...

Advertisement