Centrul de Pregătire Vocațională „ZIUREL”: Raport activitate 2018

Page 1

2018 RAPORT DE A C T I V I TAT E C E N T R U L D E P R E G Ă T I R E V O C A Ț I O N A L Ă „ Z I U R E L”

F U N D A Ț I A F A S T, S Ă C E L E


C E N T R U L D E P R E G Ă T I R E V O C A Ț I O N A L Ă „ Z I U R E L ”, S Ă C E L E


Despre noi Centrul de Pregătire Vocațională „ZIUREL” a fost deschis oficial în octombrie 2017, în urma unui proiect implementat de către Fundația pentru Asistență Socială și Tineret (FAST) și finanțat de Velux Foundations, ERSTE Stiftung, FAST UK și Bolton at Home. În cadrul Centrului, funcționează un program educațional pentru tineri, care îmbină educația nonformală cu practica profesională. Prin intermediul parteneriatului cu Liceul Tehnologic „Victor Jinga”, elevii din Săcele, Tărlungeni, respectiv Zizin, au ocazia să participe săptămânal la ateliere educative și sesiuni de consiliere pentru dezvoltare personală. La Centrul „ZIUREL”, copii și tineri cu vârste între 12 și 18 ani descoperă resursele necesare pentru a-și îmbunătăți abilitățile tehnice și sociale, devenind, astfel, mai bine pregătiți pentru viață. În prezent, la Centrul „ZIUREL”, lucrează, cu energie și devotament, o echipă alcătuită din 6 formatori. Pregătirea practică se organizează sub forma unor ateliere în domeniile: coafură, menaj, bucătărie, mentorat, bricolaj - construcții, mecanică. Programul anual include și întâlniri profesori elevi, excursii și ieșiri de grup, o festivitate de premiere și o tabără la final de an școlar.


Ianuarie 2018

Ianuarie ne-a adus din nou împreună, după o vacanță binemeritată! Am început anul responsabil, cu și mai multă pasiune și cu țeluri care se pot îndeplini pe parcursul anului! Ianuarie

a fost o lună încărcată pentru elevi la atelierele de mecanică, tâmplărie, coafură, calculatoare și cu toții ne-am bucurat de minunatele preparate de la bucătărie!

Se anunță un an bogat pentru echipa noastră, cu mulți elevi în spațiul nostru, cu profesori si prieteni noi!

Orice clădire își are propria poveste, noi o scriem pe a noastră!


Ianuarie 2018 Atelierul „Eematico” - Ceasul Ateliere de bricolaj îmbină creativitatea, precizia, luarea deciziilor cu asamblarea și utilizarea diferitelor unelte. La final, elevii pot lua acasă obiectele/produsele pe care le construiesc individual sau în echipă.

Atelierul de mecanică

Atelierul de bricolaj e mereu plin de voie bună; credem că ni se trage de la cele mai faine unelte și cele mai creative dintre ateliere!

La atelierul de mecanică, elevii au început luna cu o recapitulare pregătită de colegul nostru, Ion Mezei, având, astfel, ocazia să revizuiască ceea ce au învățat în anul trecut!

Atelierul „Eematico” - Automata


Februarie 2018

Februarie a fost o lună în care elevii au continuat

șirul atelierelor din centru și au putut avansa cu fiecare lecție! Tot în această lună, un nou grup de elevi, clasa a VI-a A de la Școala Gimnazială nr. 5 din Săcele, vor participa săptămânal la o serie de 4 ateliere de bricolaj, marca Eematico! Alături de ei vom parcurge fiecare temă în parte, pentru a descoperi fiecare unealtă, fiecare bucată de lemn și fiecare tehnică despre lucrul manual! Se anunță o primăvară cu multe activități!

Aici, vin cu drag pentru că învăț ceva și nu pierd vremea! Maria Ioviță Elevă, clasa a IX-a D, Tărlungeni


Februarie 2018 Atelierul de tâmplărie

Atelierul de coafură

Aici, elevii pot învăța cum se utilizează corect uneltele specifice și realizează, astfel, alături de colegii noștri – Beni, Adi și Avram - piese de mobilier din pal.

La atelierul de coafură, elevii au ocazia de a exersa și de a invăța cum se usucă corect părul, care este întreg procesul de coafare și care sunt pașii pentru a avea un păr sănătos.

Împreună la atelierul de bricolaj În această lună, un grup de elevi de clasa a V-a de la Liceul Tehnologic „Victor Jinga”ni s-a alăturat și împreună vom descoperi, în perioada următoare, lumea bricolajului și a uneltelor de tot felul!


Martie 2018 Luna aceasta a fost cu adevărat o lună a începuturilor, a noilor prietenii, căci, începând cu luna martie, după- amiezile în cadrul Centrului au devenit cu mult mai animate. Săptămânal, în zilele de miercuri și vineri o serie

de noi întâlniri cu tinerii săceleni au început! Vorbim cu ei despre hobby-uri și despre comunicarea în public; astfel, le oferim tinerilor oportunitatea de a se dezvolta, de a socializa cu

alți tineri din oraș și de a învăța. Tot în această lună, am avut și un prim eveniment dedicat tinerilor din comunitate - “Povești de

Îmi place locul acesta! Mereu abia aștept să vin aici, să mai facem lucruri minunate împreună! Georgiana Crăciun Elevă, clasa a XI-a E, Zizin

voluntari” - , unde tinerii au fost invitați să cunoască voluntarii de lângă ei și să afle mai multe despre ceea ce înseamnă voluntariat!


Martie 2018 Vizita copiilor de la Centrul de Zi

Povești de voluntariat

Luna aceasta am primit vizita echipei de copii de la Centrul de Zi din Săcele, care și-a putut confecționa un suvenir, ca amintire în cadrul atelierului de bricolaj!

Trei povești, trei vorbitori, trei experiențe. Totul – în trei ore excelente petrecute împreună!

ȘCOALA ALTFEL împreună!

Am petrecut săptămâna “Școala Altfel” împreună cu elevii clasei a V-a C de la Școala nr. 5 Săcele! Împreună, am realizat o super rachetă și o reclamă foarte creativă!


Aprilie 2018 Se spune că mereu e bine să-ți cunoști rădăcinile și să știi mereu cum a pornit totul. Tocmai în acest sens, clădirea în care ne desfășurăm activitatea duce mai departe numele de „Ziurel”, cel care a consacrat Fundația FAST în comunitatea locală. Luna aceasta, atelierele au fost vizitate de elevi de la Liceul „George Moroianu” din Săcele, în cadrul săptămânii „Școala Altfel”, elevi care au reușit să

petreacă timp de calitate cu colegii și să învețe tot felul de lucruri utile pentru dezvoltarea lor educațională. Aprilie a fost și despre tehnica realizării celui mai bun „Choux à la Creme”, în atelierul de bucătărie,

Pentru mine, lucrul aici conține mai multe ingrediente: colegi faini, atmosferă pe măsură și plăcerea de a face ceea ce fac! Bogdan Doroftei Administrator

unde fetele au putut descoperi din secretele reușitei: timpul ideal de preparare, ingrediente, răbdare.


Aprilie 2018 Vizită la Școala de Meserii „Concordia” La finalul lunii aprilie, elevii de la clasa a XI-a B au fost în vizită la Școala de Meserii „Concordia”, aproape de Ploiești. Acolo, elevii au putut descoperi campusul, atelierele de meserii și tot ceea ce se întâmplă în cadrul programelor școlii.

Atelierul de bucătărie

„Școala Altfel” împreună!

Colega noastră, Anca Mariaș, se ocupă de elevii care vor să învețe din tainele culinare. Pentru început, anul acesta preparăm deserturi, printre care prăjituri, checuri, biscuți.

Ultima săptămână din aprilie a fost ,pentru o parte a elevilor Liceului „George Moroianu” din Săcele, săptămâna „Școala Altfel”, iar elevii clasei a VI-a au petrecut-o alături de noi, la bricolaj!


Mai 2018 Mai a fost o lună în care Centrul „Ziurel” a găzduit prieteni și colaboratori în cadrul conferinței anuale LEAPS 2018! De asemenea, în această lună ne-am bucurat de evoluția fiecărui elev de la începutul acestui an

școlar. Făcând o scurtă analiză a programului de practică derulat în Centru până acum, ne putem mândri cu elevi conștiincioși, cu prezență foarte bună, care au acumulat cunoștințe utile viitoarei vieți profesionale.

Eu știu că fericirea nu se măsoară în cât de mult avem, ci în cât de mult ne bucurăm, iar eu aici sunt fericită! Sunt mereu bucuroasă de tot ce pot să învăț, în fiecare zi! Camelia Ivan Coafor

Și pentru că vara bate la ușă, noi am început lucrul la grădina Centrului, care, pe zi ce trece, crește tot mai frumos!


Mai 2018

Atelierul de coafură Marțea și vinerea după-masă, la atelierul de coafură, se reîntâlnesc tinerii din Săcele, pasionați de coafură și îngrijirea părului! La ultima lecție din mai, au învățat despre bucle naturale, realizare și întreținere.

Voluntarii „Bolton at Home” Tinerii de la „Bolton at Home” au ajuns, la finalul lunii mai, în Săcele, unde dau o mână de ajutor echipei Fundației și s-au implicat în activități de voluntariat comunitar la Zizin și Tărlungeni!

Vizită la elevii de clasa a VI-a Luna aceasta, am fost în vizită la Școala nr. 5, unde ne-am întâlnit cu elevii de a VI-a, alături de care am lucrat la atelierele de bricolaj în fiecare zi de joi! I-am felicitat pentru munca lor, le-am oferit diplome și îmbrățișări!

Conferința LEAPS 2018 Ediția 2018 a conferinței LEAPS a avut loc la Săcele, la Centrul „Ziurel”! Vechi și noi prieteni, colaboratori și parteneri s-au reîntâlnit aici pentru a împărtăși experiențele fiecăruia în domeniul integrării sociale!


Iunie 2018 Anul acesta a fost primul an de activitate a Centrului și am organizat, pentru prima dată, în luna iunie, un eveniment de premiere a elevilor pentru rezultatele lor pe parcursul anului școlar. Am avut ocazia de a le mulțumi cu toții și profesorilor de la Liceul Tehnologic „Victor Jinga” pentru colaborare și străduință! Tot în această lună, ca o răsplată a muncii lor, elevii au participat la o excursie în Brașov. Ne-am

bucurat să petrecem timp în natură alături de ei, să discutăm despre motivația lor în legătură cu educația și despre planuri de viitor. Am organizat, luna aceasta, și o zi dedicată

Mie îmi place aici cel mai mult la atelierul de mecanică și de Ion, pentru că mereu ne învață ceva nou! Laurențiu Dulcă Elev, clasa a XI-a B, Săcele

jocurilor copilăriei, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului. Ne-am jucat alături de copii din cartierul Ștefan cel Mare și elevi din Zizin. Am încheiat cu medalii și entuziasm!


Iunie 2018

Excursie La finalul lunii, ne-am aventurat într-o excursie, alături de elevii participanți la activitățile uzuale ale centrului! Am urcat cu telecabina pe Tâmpa, am vizitat Brașovul și ne-am bucurat de timp petrecut împreună!

Ziua de 1 Iunie Am sărbătorit împreună cu elevii noștri, dar și alături de copiii din comunitate, Ziua Internațională a Copilului, o zi cu multă distracție și jocuri diverse!

Premiere Am încheiat anul școlar cu un moment de premiere a elevilor cu care am lucrat în 2018. Ne-am bucurat să le oferim o diplomă și un mic cadou celor care au avut cea mai bună prezență.

Atelier „Eematico” – Mașinuța Luna iunie ne-a readus împreună cu prietenii de la Asociația Eematico, cu un nou atelier. De data aceasta, elevii au învățat despre forțe și au descoperit cum își pot construi o mașinuță din lemn!


Iulie 2018

Examen final – mecanic auto

Tabăra „VIAȚA”

Elevii de la profilul tehnic, mecanic auto, au susținut proba practică a examenului de final de clasa a XI-a, în luna iulie, în atelier nostru. Pentru a obține note cât mai bune, s-au pregătit bine de-a lungul întregului an alături de doamna prof. Anca Crețu și de colegul nostru, Ion Mezei!

Anul acesta, 12 tineri din Săcele și din Brașov au participat la Tabăra de educație prin aventură - „VIAȚA”, din stațiunea Straja, județul Hunedoara, timp de 4 zile! Au învățat despre abilități de viață, printre care: lucrul în echipă, comunicarea, rezolvarea conflictelor.


August 2018 VACANȚĂ pentru elevi și echipa ZIUREL

 Apelează la serviciile de cazare „ZIUREL Bed&Breakfast”. Rezervări pe booking.com sau la 0728 326483 (Ema Hristea).  Mobilă la comandă prin „ZIUREL Furniture” - întreprindere socială. Contact - Daniel Hristea, 0732 281283.  Programează-te la salonul de coafură pentru un look nou. Contact - Camelia Ivan, 0751 456567.  Închiriază o bicicletă și descoperă orașul Săcele! Informații pe Facebook.com/FASTBikeSacele sau la 0758 650265 (Ionuț Dénes).  Invită-ți angajații să descopere programul nostru educațional, printr-o vizită la sediul nostru. Contact - Ruxandra Oprică, 0733 939447.

MODALITĂȚI DE SUSȚINERE Alăturat, îți oferim ocazia să participi activ la susținerea activității noastre. Ne bucurăm să avem, alături de noi oameni, care cred în importanța educației, oameni care simt responsabilitatea de a le oferi sprijin celor aflați în nevoie, oameni care știu că implicarea în comunitate aduce beneficii de ambele părți și creează modele pentru generațiile viitoare. Vino cu noi în misiunea de a schimba destine, de a transforma vieți și de a lăsa ceva valoros în urma noastră! Află mai multe și de pe Facebook.com/centrulziurel.

 Oferă sponsorizări, donații sau directionează 2% din impozitul pe venit! Contact - Ruxandra Oprică, 0733 939447.  Contractează serviciile noastre de transport și transfer aeroport. Contact - Bogdan Doroftei, 0743 518526.  Donează online pe bursabinelui.ro, proiectul „O tabără cât o viață” și ajută-ne să mergem într-o tabără de vară cu elevii. Contact - Ruxandra Oprică, 0733 939447.


Septembrie 2018 Vara a trecut, iar odată cu începerea noului an școlar, am început și noi activitatea de pregătire a

cursurilor, a planurilor de lecții și a materialelor necesare! Echipa a revenit cu energie în fiecare atelier, iar fiecare a contribuit cu idei destinate îmbunătățirii procesului de învățare a elevilor. Grupe noi de elevi din Zizin, Tărlungeni și Săcele au pășit pentru prima dată în Centrul „Ziurel”! Avem încredere că elevii care vor petrece orele de practică aici, vor deprinde acele abilități de care

Aici, în centru, elevii au parte de o oportunitate unică! Și nu doar că obțin cunoștințe, dar cu grijă și atenție din partea profesorilor, ei învață cum să se comporte în viața de zi cu zi, iar asta este extraordinar! Anca Crețu Profesor Liceul Tehnologic „Victor Jinga”

au nevoie în viața lor personală și profesională.

Asta ne face fericiți și ne motivează să continuăm munca zilnică!


Septembrie 2018

Bun venit! Un nou an școlar a început în această lună, iar noi grupe de elevi au vizitat Centrul pentru prima dată! Aici, suntem în vizită la atelierul de tâmplărie!

Bucătărie

Alături de Anca, elevele de la Tărlungeni au descoperit, luna aceasta, câteva dintre secretele bucătăriei și au pregătit deserturi delicioase!

Mecanică În această lună, la atelierul de mecanică, activitatea a început, iar primii elevi au putut lucra alături de Ion, la unul dintre proiectele atelierului.

ZIUREL Bed&Breakfast În zona de recepție și la etajul superior al clădirii, lucrurile au avansat, iar camerele încep să arate din ce în ce mai bine, fiind gata pentru a-și primi oaspeții!


Octombrie 2018 În această lună, am avut parte de un atelier foarte interesant, alături de prietenii de la Asociația „Eematico”, din București. Alături de ei, noi și elevii am învățat să realizăm propriul nostru cart

mobil. Am găurit, am tăiat și am construit; astfel, la final, am avut parte și de un test drive! Octombrie s-a arătat a fi o lună activă și aglomerată, însă ne bucurăm să știm că elevii vin cu plăcere în atelierele Centrului și că activitățile gândite de echipă sunt pe placul și interesul lor profesional! Tot în octombrie, am fost gazde

Aici, fiecărui elev i se deschide nu doar o ușă spre ateliere de practică, ci și o ușă spre SINE! El are ocazia extraordinară de a se simți, astfel, mai capabil, mai curajos pe drumul în viață și mai VALOROS, atât în interiorul său, cât și pentru societate. Lucia Mătăsaru Psiholog

pentru un grup de voluntari veniți din Anglia, cu dorința de a-i da o mână de ajutor echipei FAST în

proiectele din Zizin și Tărlungeni.


Octombrie 2018

Atelierele „Eematico” – Mașina/Cartul Atelierele „Eematico” sunt speciale pentru noi pentru că mereu învățăm lucruri noi și putem instrui elevii să vadă cât de pricepuți sunt și ei! În această lună, am realizat, împreună cu elevii, o serie de mașinuțe din lemn, dar vedeta lunii a fost realizarea unui cart. A fost un atelier de echipă, în cadrul căruia am construit, am tăiat, am găurit și, la final, l-am testat, rând pe rând!

Mentorat Elevii au șansa ca, pe lângă atelierele practice, unde își pot descoperi și perfecționa abilitățile profesionale, să participe și la ateliere de mentorat și consiliere vocațională. Sesiunile sunt pregătite și desfășurate de colega noastră, Lucia Mătăsaru, psiholog și consilier dezvoltare personală. Este o ocazie bună pentru elevi de a se cunoaște, de a evolua, de a menține relații și de a se forma personal conform unor valori bine definite în grup.


Noiembrie 2018

În această lună, a avut loc o primă întâlnire din noul an școlar, alături de elevii și profesorii Liceului Tehnologic „Victor Jinga”. A fost o zi a cunoașterii, a dialogului și a discuțiiilor interactive, toate tratate într-o manieră

nonformală. Centrul „Ziurel” găzduiește și în acest an școlar orele de carting din cadrul Clubului Copiilor Săcele. După-amiezile le sunt dedicate și copiilor

În cadrul Centrului, pot contribui la noua generație de tineri și pot face ceea ce îmi place! Simt că tinerii au nevoie de un prieten, care să îi asculte și înțeleagă, iar eu le ofer tot sprijinul ca împreună, să schimbăm viitorul! Ionuț Dénes Bricolaj

din comunitate, timp în care testează și experimentează în atelierul de mecanică! Tot în noiembrie, în atelierul de bricolaj, s-au construit obiecte utile din lemn, cum ar fi o boxă, care a fost tare apreciată de elevi!


Noiembrie 2018

Carting

Orele de carting se desfășoară în cadrul Centrului și sunt o variantă bună de petrecere a timpului liber pentru copiii din oraș și de a învăța mai multe despre cum funcționează mașinile.

Atelierele „Eematico” – Cartul și Boxa În cadrul atelierelor „Eematico”, pe lângă rezultatele finale vizibile și care sunt apreciate de toți, poate cel mai important rezultat este acela că elevii învață să colaboreze, deprind lucrul în echipă și despre cât de important este să oferi ajutor și să experimentezi alături de colegi!

Atelier interactiv profesori - elevi Trimestrial, organizăm câte o întâlnire special pentru a aduce împreună elevi, diriginții și profesorii de practică care vin la FAST. A fost o activitate de grup care a inclus jocuri de cunoaștere, exerciții de relaționare și ocazia de a petrece timp împreună.


Decembrie 2018 Cursul de calificare în meseria de coafor stilist, găzduit de Centrul „Ziurel” și organizat de Ultra Training SRL, s-a încheiat! Fiecare elev a susținut

un examen teoretic și practic; chiar dacă au avut emoții, s-au străduit din răsputeri să obțină rezultatele cele mai bune. Tot în decembrie, a avut loc și ultimul atelier de bricolaj din 2018, alături

de colegii din București. De această dată, am învățat să ne construim un proiector mobil. Nu înainte de a intra în vacanță, elevii, alături de formatorii din Centru, au luat cu asalt patinoarul din Săcele și s-au bucurat împreună de timpul pe

Îmi place să lucrez cu tinerii de aici, simt că îi pot cunoaște și altfel și pot da astfel mai departe, ceea ce știu! Anca Mariaș Bucătărie - Cazare

gheață, chiar dacă, pentru mulți dintre ei, a fost prima experiență de acest fel! Abia așteptăm noul an și provocările ce le așterne!


Decembrie 2018

Curs finalizat – coafor stilist Cursul de coafură început în luna august, găzduit de Centrul „Ziurel”, al cărui trainer a fost Camelia Ivan, a luat sfârșit în decembrie. Elevii au avut parte de examenul final și fiecare s-a străduit să obțină un rezultat cât mai bun. Felicitări tuturor!

Împreună la patinoar Înainte de vacanța de iarnă, elevii din Tărlungeni, Zizin și Săcele s-au putut bucura alături de formatori de o oră pe patine. Pentru unii dintre elevi a fost prima lecție, însă cu toții s-au bucurat de timp distractiv împreună!

Tâmplărie În atelierul de tâmplărie, mereu se lucrează fie la un corp de mobilier, fie la diferite măsurători. Atras de ceea ce se întâmplă aici, Stelian, elev în clasa a XI-a, a devenit cu adevărat implicat și, de la zi la zi, învață tot mai multe de la colegii tâmplari, care sunt mulțumiți de efortul continuu din partea elevului.

Atelier de bricolaj - Boxa Luna aceasta, elevii din clasa a VI-a au construit un obiect pe care îl folosesc foarte des, dar care nu se așteptau să poată fi construit și din...lemn. Rezultatul a fost unul cu adevărat spectaculos și încântător!


Donează tinerilor elevi „O tabără cât o VIAȚĂ” La final de 2018, cu emoție și entuziasm, am lansat strângerea de fonduri pentru ca 40 de elevi de la Centrul „ZIUREL” să poată participa într-o tabără de vară - Tabăra „VIAȚA”. Perioada de desfășurare a campaniei este decembrie 2018 – iunie 2019, urmând ca tabăra să aibă loc în luna iulie 2019. Fondurile se colectează prin intermediul platformei online BursaBinelui.ro, donațiile sunt sigure și fără comision, astfel încât orice posesor de card Visa/Mastercard care dorește să ne susțină, o poate face în mod eficient și rapid, direct de pe pagina proiectului „O tabăra cât o viață”: https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/O-tabara-cat-o-VIATA . Dorința noastră este ca, la final de an școlar, în luna iunie 2019, să atingem suma de 50.000 lei. Crezi că ne poți ajuta și tu?Centrul „Ziurel” Fundația FAST Bd. G. Moroianu, nr. 17 Săcele, jud. Brașov 0268 276504 fastromania@gmail.com www.fb.com/centrulziurel