Raport activitate 2016

Page 1

Community Aid Network este o rețea de suport pentru ONG-urile din județul Brașov, având ca instrument principal portalul canbv.ro, prin intermediul căruia publicul larg este informat cu privire la noutățile din sectorul nonprofit, facilitând schimbul de informaţii şi de experienţă între organizaţiile implicate în proiecte sociale.

Raport activitate 2016 Asociația Community Aid Network www.canbv.ro


C UPRINS 1. Despre noi ...................................................................................................................... 2. Membrii și partenerii Rețelei CAN Brașov ........................................................................ 3. Servicii foto .................................................................................................................... 4. Trei ani de "Multimedia - Pregătire pentru Viață" ........................................................... 5. Studio foto pentru comunitatea locală ............................................................................ 6. Noi începuturi: inițiative comunitare............................................................................... 7. Informații financiare ....................................................................................................... 8. Cum poți sprijini activitatea unui ONG ............................................................................ 9. Cursuri de formare continuă pentru 2017 ........................................................................ 10. Date de contact ............................................................................................................

2


1. R EȚEA DE SUPORT PENTRU ONG- URILE DIN JUDEȚUL B RAȘOV Community Aid Network (Rețeaua CAN) a fost înfiinţată în 2008 cu scopul de a dezvolta societatea civilă din România prin sprijinirea ONG-urilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniile: asistenţă socială, educaţie, sănătate,dezvoltare comunitară. Rețeaua CAN s-a constituit la inițiativa mai multor fondatori și directori ai ONG-urilor din județul Brașov. În prezent, membrii Consiliului Director sunt: Daniel Hristea (președinte), Ruxandra Oprică vicepreședinte din 2015), Maria Gavriliu (secretar).

Rețeaua CAN este un intermediar între ONG-urile din Brașov, având ca instrument principal portalul canbv.ro, prin intermediul căruia publicul larg este informat cu privire la noutățile din sectorul nonprofit, facilitând de asemenea interacţiunea, schimbul de informaţii şi de experienţă între organizaţiile implicate în proiecte sociale. Pe lângă rolul de ambasador pentru ONG-urile membre și partenere, Rețeaua CAN este și un promotor al integrării socio-economice a copiilor și tinerilor aflați în situatie de risc. În cadrul rețelei a fost demarat din decembrie 2013 un


program de training multimedia, mentorat și pregătire profesională pentru tineri din Săcele. Mai multe informații despre programul "Multimedia Pregătire pentru Viață" aflați în capitolul aferent acestuia. Rețeaua CAN asigură pentru ONG-urile locale următoarele servicii: PENTRU MEMBRI (C O TI Z AN ȚI *) o Apartenența la rețeaua județeană a sectorului nonprofit o Prezența pe site-ul www.canbv.ro cu o pagina personalizată o Creșterea vizibilității și promovarea activităților proprii (evenimente, proiecte, știri, publicare articole)

o Newsletter bilunar cu informații despre activitatea ONG-urilor din rețea și alte informații utile o Asistență în cadrul proiectelor (planificare, organizare, servicii foto, promovare) o Participarea în mod gratuit la traininguri, ateliere cu teme de interes pentru ONG-uri organizate în cadrul rețelei o Posibilitatea de promovare pe site-ul CAN a activităților generatoare de venit, a produselor confecționate cu beneficiarii sau cu voluntarii. o *50 lei/lună, 600 lei/an în urma încheierii unui contract de parteneriat.

4


PENTRU PARTENERI (G R A T UI T ) o Apartenența la o rețea locală a sectorului nonprofit o Prezența pe site-ul www.canbv.ro cu sigla si link către site-ul organizatiei o Promovarea evenimentelor și diferitelor anunțuri de interes o Newsletter bilunar cu informații despre activitatea ONG-urilor din rețea o Resurse despre promovare ONG, fundraising, antreprenoriat social, finanțări.

Pot deveni membre active ale Rețelei CAN organizații care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: sunt înființate conform legii și desfășoară activități în județul Brașov; activează în domeniul social, cu beneficiu pentru persoane dezavantajate; sunt neafiliate politic; prezintă raport de activitate și certificat acreditare (unde este cazul), bilanț anual.

5


2. MEMBRII REȚELEI CAN ÎN 2015

Despre fiecare organizație puteți citi accesând paginile individuale de pe site-ul nostru. (canbv.ro)

6


CATALOGUL ONG- URILOR MEMBRE ÎN R EȚEAUA CAN B RAȘOV Rețeaua CAN Brașov a publicat în luna iunie 2014 Catalogul ONG-urilor din județul Brașov, material ce oferă informațiile necesare pentru ca oamenii să afle, să cunoască și mai apoi să acționeze în sprijinul ONG-urilor locale.

succes și cu impact pentru comunitățile în care lucrează. O dată cu alăturarea unor noi membri și cu actualizarea informațiilor, în luna decembrie 2015, catalogul a fost republicat în 600 de exemplare.

Catalogul ONG își propune să aducă în atenția publiculuiv larg activitatea și serviciile oferite de ONG-urile membre și partenere ale Rețelei CAN, respectiv 28 de asociații și fundații din județul Brașov active în domeniile social, educațional și tineret, ONG-uri cu programe pentru toate categoriile de vârstă, cu proiecte de

Pentru a atrage un număr cât mai mare de utilizatori, publicația este disponibilă și în spațiul online, pe site-ul www.canbv.ro dar și pe platforma issuu.com/businesscharity/docs pentru un acces rapid și ușor, precum și pe site-urile de știri ale partenerilor media din județul Brașov.

7


Începând cu data de luna ianuarie 2016, publicația este disponibilă în următoarele locații: o

o

În Brașov: Consiliul Județean, Primăria, Instituția Prefectului, Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă, Direcția de Servicii Sociale, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport, Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, Inspectoratul Școlar Județean, Camera de Comerț și Industrie, Biblioteca Județeană, Centrul de Informare pentru Cetățeni. Sediul organizațiilor membre ale Rețelei CAN.

8


Echipa Rețelei CAN încurajează încheierea de colaborări și parteneriate locale între ONG-uri, instituții publice și alte entități publice sau private. Nu în ultimul rând, catalogul reprezintă o resursă pentru toate persoanele interesate de activitatea din sectorul nonprofit, putând fi utilizat și ca instrument de atragere donații, sponsorizări sau voluntari.


3. SERVICII FOTO vânzarea produselor și în valorificarea muncii beneficiarilor, a persoanelor din evidența serviciilor sociale.

Începând din mai 2015, Rețeaua CAN a venit către ONG-urilor membre cu oportunitatea de a beneficia de servicii de fotografie, printre care și fotografia de produs. Scopul nostru este de a promova activitățile economice ale ONG-urilor și unitățile protejate din județul Brașov, astfel încât să se înregistreze un succes în

Acest serviciu este destinat ONG-urilor membre care realizează în interiorul organizației diferite produse de tip handmade, ornamente sau decorațiuni. Fotografiile pot fi utilizate pentru website-uri, magazine on-line, reviste, broșuri, afișe, alte reclame. Am continuat să oferim servicii foto și la evenimentele ONG-urilor.

10


4. M ULTIMEDIA P REGĂTIRE P ENTRU V IAȚĂ ÎN 2015 Programul Multimedia – Pregătire pentru Viață oferă resurse și instrumente pentru tineri din spectrul etnic al municipiului Săcele (romi, maghiari și români), care prin training multimedia, mentorat și pregătire profesională au posibilitatea să își îmbunătățească abilitățile tehnice, practice, sociale și să devină modele pozitive pentru întreaga comunitate.

a tinerilor, care în municipiul Săcele lucrează pentru dezvoltarea tinerilor. Fundația ERSTE este susținătorul principal al proiectulului începând din decembrie 2013 și până în prezent.

Rețeaua CAN, inițiator al proiectului, este un promotor al integrării socio-economice

11


Pe parcursul anului 2015 echipa programului a fost implicată în diverse activități, printre care: sesiuni de training IT, foto și video, expoziție itinerantă pe raza municipiului Săcele, piesă de teatru, acțiuni de voluntariat, cursuri de comunicare, pregătire profesională, antreprenoriat, cursă cu obstacole pentru strângere de fonduri, tabără de educație prin experiență. Despre toate acestea puteți citi mai multe pe www.multimedia.canbv.ro. Organizată pentru prima dată în 2016, tabară de vară Multimedia Summer Camp a adus împreună 20 de absolvenți ai programului nostru în comunitatea rurală

din Roadeș, județul Brașov. Timp de două săptămâni, în perioada 27 iunie – 8 iulie 2016, două grupuri de câte 10 participanți/săptămână, alături de 3 traineri și 2 voluntari au experimentat viața împreună, de la locuit, gătit, jucat și lucrat în fiecare zi. Mai mult decât atât, tinerii au dobândit abilități și cunoștințe necesare pentru dezvoltarea personală și profesională. Programul taberei a inclus ateliere foto și video cu tematica diversității culturale, iar printre metodele folosite amintim: vedere foto, poveste din fotografii, spot știre video , vedere video. În plus, voluntarii au pregătit exerciții nonformale și jocuri de consolidare a echipei. O excursie în orașul

12


medieval Sighișoara a fost de asemenea inclusă în activitățile taberei! Multimedia Summer Camp a fost dezvoltată în urma participării la evenimentul local de fundraising – Brașov Heroes – organizat de Fundația Comunitară Brașov, unde am reușit să strângem o parte din suma necesară pentru costurile taberei, iar sponsorizările ulterioare au acoperit și cheltuielile cu materiale, transport, mâncare pentru înreaga echipă!

obstacole - Brasov Heroes, astfel ne-au ajutat să strângem fondurile necesare.. Mulțumim Krogan Inventiv pentru contribuția adusă la atingerea obiectivului propus. Mulțumim Fundației ERSTE pentru sprijinul oferit programului "Multimedia – Pregătire pentru Viață", un program pentru tinerii din Săcele, care acum poate include în curriculum anual și o tabără de vară multimedia!

Mulțumim ambasadorilor noștri - Géczi Gellért, Radu Colt, Erno Ungvari - care au participat în octombrie 2015 la cursa cu

13


Rețeaua CAN crede cu tărie în rolul și potențialul tinerilor dintr-un mediu interetnic, având ca scop final dezvoltarea lor ca agenți de schimbare pozitivă și dezvoltare a comunităților locale din care fac parte.

14


15


5. STUDIO FOTO Studio-ul foto a demarat în februarie 2016, ca departament de practică al programului “Multimedia – Pregătire pentru Viață”, cu viziunea de a deveni o ramură de antreprenoriat social în cadrul Rețelei CAN Brașov. Strategia a fost dezvoltată alături de consultanții de la IFUA Nonprofit Partner, din partea Fundației ERSTE.

realizarea de fotografii în interior, precum și echipamentele pentru procesare, editare și printare. În anul 2016, în faza de pregătire și inițiere, studio-ul foto este găzduit de Centrul de Zi din Săcele.

Ne propunem să oferim un pachet de servicii foto către comunitatea locală, în special către mediul educațional, respectiv către grădinițe, școli, dar și licee și alte organizații sau grupuri informale. Studioul foto include aparatura necesară pentru

16


6. NOI ÎNCEPUTURI: INIȚIATIVE COMUNITARE P ROACTIVI PENTRU G ÂRCINI De la începutul anului 2016, Rețeaua CAN și Asociația pentru Parteneriat Comunitar au făcut primii pași pentru a aduce organizarea comunitară în Săcele prin proiectul “Proactivi pentru Gârcini”. Organizarea comunitară este o modalitate prin care oamenii se unesc și acționează în interesul lor comun, în favoarea dezvoltării comunității lor. Prin această inițiativă neam propus să stimulăm, să încurajăm tinerii în implicarea activă în abordarea și soluționarea problemelor din cartierul Gârcini, municipiul Săcele. Am lucrat cu 10 tineri din cartier și 4 voluntari în ateliere de îmbunătățire a competențelor de leadership comunitar, tineri care formează acum primul grup de inițiativă civică al cartierului. Detalii pe www.garcini.ro.

17


18


De-a lungul acestui an am învățat să lucrăm ca echipă, să descoperim și să ne dăm seama ce înseamnă organizarea comunitară de fapt, am vizitat cartierul și cel mai important este că am cunoscut oamenii și astfel, am putut identifica și problemele cu care se confruntă. Ne-am dat seama că nu e ușor, că am pornit pe un drum anevoios, iar mentalitatea „îl așteptăm pe altul să facă ceva și pentru noi” este greu de schimbat, însă toate aceste provocări ne determină să continuăm cu entuziasm munca începută!

Proiectul “Proactivi pentru Gârcini” este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsor: Raiffeisen Bank.

19


DIN SĂCELE, CU DRAG Campania “Din Săcele, cu drag” aduce împreună tineri care lucrează la îndeplinirea misiunii comune de a evidenția aspectele pozitive ale vieții orasului și de a valorifica diversitatea locală. Proiectul reprezintă o inițiativă de valorificare a potențialului cultural din orașul Săcele, o inițiativă care are ca obiectiv principal demararea unei campanii de promovare a locurilor, oamenilor, valorilor și faptelor din municipiului Săcele în vederea creșterii implicării comunitare și a potențialul turistic (#dinsacelecudrag). „Din Săcele, cu drag” oferă nu doar promovare pentru oraș, ci și oportunități de voluntariat pentu tinerii săceleni, încurajând și susținând în același timp inițiativele culturale. Voluntarii sunt elevi ai liceelor din Săcele, absolvenți ai programului "Multimedia - Pregătire pentru Viață", pasionați de fotografie și dornici de implicare în comunitate. Tinerii aplică abilitățile de fotografiere, de publicare în mediul online și de administrare blog, abilități pe care le-au dobândit în cadrul trainingului multimedia.

20


21


Nevoia de promovare a fost identificată în colaborare cu autoritățile locale și oportunitatea de a implica tinerii din programul "Multimedia - Pregătire pentru Viață" în acest demers a reiesit ca soluție ideală, din perspectiva unui buget redus, implicarea tineretului în acțiuni comunitate cât și promovarea orașului. Caracterul multicultural și intercultural al localității Săcele ne permite să includem în campanie aspecte din patrimoniul fiecarui grup etnic, să combatem stereotipurile, să promovăm diversitatea și să încurajăm cunoașterea oamenilor și a locurilor săcelene. Împreună câștigăm experiență prin lucrul în echipă, ne îmbogățim cultural și oferim orașului șansa la o imagine mai bună la nivel local și regional! Campanie inițiată de Rețeaua CAN Brașov cu sprijinul Primăriei Municipiului Săcele, alături de tinerii din programul "Multimedia - Pregătire pentru Viață”. Detalii pe: www.dinsacelecudrag.ro.

22


7. DATE FINANCIARE VENITURI TOTALE din care

194.466.03

COTIZATII

7000

DONATII

3622.87

GRANTURI PMS, ERSTE)

(FDSC,

114398.92

SUBVENTII

56961.33

DIF CURS VALUTAR

2020.71

VENITURI PRESTATE

10200

SERVICII

ALTE VENITURI

262.2

23


CHELTUIELI TOTALE din care

206.217.41

TELEFON, TAXE POSTALE

2805.95

CARBURANT AUTO

10454.41

SERV BANCARE

882.51

SERVICII TERTI

77342.42

OB INVENTAR

6420.73

SALARII

61495

ALTE MATERIALE

12816.18

ASIGURARI SOCIALE SALARII

14000

PIESE AUTO

818.13

DONATII CATRE ONG

3450

CHIRII

600

DONATII

413

ASIGURARE

225.25

DIF CURS VALUTAR

1016.53

PROTOCOL

2477.77

AMORTIZARI MIJL FIXE

555.8

RECLAMA SI PUBLICITATE

1398

11751.38

TRANSPORT PERSOANE

8661.63

DETASARI, DEPLASARI

384.1

PIERDERE LA 31.12.2016, SE ACOPERÄ‚ DIN EXCEDENT 2015

24


25


8. CUM POȚI SPRIJINI ACTIVITATEA UNUI ONG A LEGE o o o o o

ȘI ACȚIONEAZĂ !

donaţii sau sponsorizări în bani, produse sau servicii către un ONG facilităţi fiscale: directionarea a 20% din impozitul pe profit (persoane juridice) sau 2% din impozitul pe venit (persoane fizice) către o organizaţie nonprofit promovarea proiectelor și evenimentelor din cadrul Rețelei CAN în rândul prietenilor prin Facebook, blog sau mass-media achiziţionarea de produse confecţionate de beneficiarii şi voluntarii unui ONG voluntariat, implicarea la organizarea şi derualarea activităților specifice ONG-ului

2% -

UŞOR ŞI BENEFIC PENT RU COMUNITATEA TA !

Prin intermediul prevederii 2% din Codul Fiscal, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea să direcţioneze până la 2% din impozitul pe venitul net anual datorat statului către o entitate nonprofit (fundaţie sau asociaţie) care se înfiinţează şi funcţionează în conformitate cu legea.

26


Direcţionarea a 2% din impozitul pe venit este un mod rapid şi uşor prin care dumneavoastră vă puteţi asigura că o parte din taxele pe care le plătiţi statului sunt folosite pentru ajutorarea unor oameni aflaţi în dificultate.

C UM PU TE ŢI RE D I RE C ŢI O N A CE I 2%? o Completaţi Formularul 230 sau dacă obţineţi, pe lângă salariu şi alte venituri, veţi completa Formularul 200. Ambele formulare se găsesc la administraţia financiară de domiciliu sau pe site-ul organizaţiei de care sunteţi interesat. Le puteţi descărca şi de pe site-ul ANAF și de pe paginile ONG-urilor membre pe site-ul CAN Brașov. o Formularele pot fi depuse personal la administraţia financiară de domiciliu sau pot fi trimise prin poştă . De regulă, organizaţia pe care doriţi să o sprijiniţi se poate ocupa de colectarea tuturor formularelor şi de trimiterea lor a administraţia financiară. Termenul legal pentru depunerea declaraţiilor de venit este de obicei în cursul lunii mai, dar ONG-urile încep campaniile încă din primele luni ale anului calendaristic.

27


F IRMELE

ROMÂNEŞTI POT DIRECŢIONA

20%

DIN IMPOZITUL PE PRO FIT

Codul Fiscal permite ca firmele să directioneze 20% din impozitul pe profit datorat statului către o organizaţie nonprofit, fără nicio cheltuială suplimentară. Suma direcţionată trebuie să fie însă mai mică de 3 la mie din cifra de afaceri. Extras din Codul Fiscal (titlul 2, cap. II, art. 21, alin. 4, lit. p): "(...) contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările ulterioare, (...) scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente în limita minimă precizată mai jos: 1. 3‰ (la mie) din cifra de afaceri 2. 20% (la sută) din impozitul pe profit datorat."

C UM PU TE ŢI D I RE C ŢI O N A CE I 20%? Potrivit procedurii din Codul Fiscal, directorul/administratorul trebuie doar:

28


o să aleagă un proiect din cadrul unei organizaţii nonprofit pe care îl consideră important o să semneze un contract de sponsorizare cu organizaţia nonprofit prin care declară că este de acord să direcţioneze 20% din impozitul pe profit la finalul anului. Discutaţi cu contabilul firmei pentru calcularea sumei. Modalitatea de direcţionare este foarte simplă: compania îşi calculează suma aferentă celor 20% din impozitul pe profit, apoi încheie un contract de sponsorizare cu ONG-ul susținut, cheltuielile fiind deductibile. Exemplu de calcul: Cifra de Afaceri (total venituri) = 100.000 lei Cheltuieli = 80.000 lei __________________________________________ Profit impozabil = 20.000 lei Impozitul aferent acestui profit (16%) = 3.200 lei Se poate redirecționa din impozit suma cea mai mică dintre: o 3‰ din CA = 300 lei o 20% din impozit = 3.200 lei Deci, în acest caz, se poate deduce din impozit o sponsorizare de până la 300 lei.

29


I MPLICAREA

ÎN ACTIVIT ĂŢI CARITABILE ADUCE BENEFICII !

P E N T RU CO M U N I T AT E : Î M B UN Ă T Ă ŢI RE A P RO BL E M E L O R S O CI AL E o Aveţi şansa de a ajuta comunitatea în care locuiţi şi lucraţi, de a contribui la îmbunătăţirea unor probleme sociale cu care vă puteţi confrunta dumneavoastră sau angajaţii firmei. o Sprijiniţi o cauză în care credeţi şi ajutaţi în mod direct beneficiarii unei fundaţii sau asociaţii, persoane aflate în dificultate (copii din familii defavorizate, copii abandonaţi, tineri proveniţi din centre de plasament, persoane cu dizabilităţi, persoane vârstnice, pacienți cu boli incurabile etc.) P E N T RU

F I RM Ă / CO M P AN I E :

R E P U TA ŢI E

Ş I I M A GI N E PO Z I TI V Ă

o Când donaţi bani, produse sau servicii obţineţi recunoaştere publică pe site-ul şi pe materialele promoţionale ale organizaţiei pe care o susţineţi, ceea ce duce la o promovare a imaginii firmei. o Acţiunile caritabile vă ajută să vă diferenţiaţi de concurenţă şi să obţineţi loialitate faţă de brand. Implicarea în astfel de acţiuni vă poate ajuta să creşteţi vânzările şi cota de piaţă a firmei dumneavoastră.

30


9. CURSURI DE FORMARE CONTINUĂ PENTRU 2017 Rețeaua CAN Brașov oferă din octombrie 2016 cursuri de formare continuă a celor implicați în furnizarea de servicii sociale licențiate sau în curs de licențiere. Astfel, prin încheierea unui parteneriat între CAN și Rozalia Timar, formator cu experiență în acest domeniu, se oferă cursuri în module de câte 8 ore. Oferta propusă pentru ONG-uri, instituții de stat, dar și pentru persoane interesate de formare continuă, cuprinde un program cu diverse teme de interes pentru domeniul social nonprofit, dar nu numai.

Grupul de formare cuprinde între 8 și 16 participanți. În cadrul sesiunilor de lucru se folosesc metode de învățare nonformală, activ-participativă. Se asigură materiale de curs conform metodologiei aplicate și se oferă certificat de absolvire modul formare cu număr de 8 ore curs. În 2017 cursurile se vor desfășura la sediul Asociației CAN din Săcele dar și în Brașov la sediile membrilor rețelei. Costul/curs este de 100 lei/participant.

31


32


33


ASOCIATIA COMMUNITY AID NETWORK S E D I U L S O C I A L : S TR . G E O R G E M O R O I A N U , N R .17, S A C E L E , J U D . B R A S O V TE L E F O N :

0268 275011; M O B I L : 0733 939447 ( R U X A N D R A O P R I C Ä‚ ) E-MAIL: CONTACT@CANBV.RO WWW.CANBV.RO

WWW.MULTIMEDIA .CANBV.RO; WWW.GARCINI.RO; WWW.DINSACELECUDRAG.RO F A C E B O O K . C O M / R E TE A U A C A N B R A S O V

34