__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

2014 Rețeaua CAN Brașov

Raport activitate Rețeaua ONG-urilor din județul Brașov Social | Educational | Voluntariat


CUPRINS 1. Despre CAN Brașov 2. Organizații membre 3. Organizații partenere 4. Catalogul ONG-urilor din județul Brașov 5. Economie socială în sectorul ONG 6. Parteneriate locale 7. “Multimedia – Pregătire pentru Viață” 8. “Povestea noastră” într-un album foto 9. Scurtmetrajul “Fericire? Simplu!” 10. Modalități de a sprijini activitatea unei organizații nonprofit 11. Date contact

În anul 2014 am lucrat pe două fronturi: unul fiind pentru ONG-urile din Brașov, în sprijinul activității și promovării lor, iar al doilea fiind pentru implementarea programului social "Multimedia - Pregătire pentru Viață" în Săcele. Am fost alături de ONG-uri la diverse evenimente, dar și în proiecte pentru comunitatea locală. În același timp, am reușit să demarăm programul de tineret care să îi ajute pe elevii de liceu în drumul lor profesional și la dezvoltarea lor ca lideri și modele pozitive.


1. DESPRE CAN BRAŞOV Community Aid Network (CAN) este o reţea de suport pentru organizaţiile neguvernamentale din județul Braşov implicate în proiecte de asistenţă şi protecţie socială, voluntariat, educaţie, dezvoltare comunitară, sănătate. Reţeaua CAN facilitează interacţiunea, schimbul de informaţii şi de experienţă între ONG-uri, având ca instrument principal portalul canbv.ro, prin intermediul căruia publicul larg este informat cu privire la noutățile din sectorul nonprofit. Servicii disponibile ONG-urilor: Bază de date online cu ONG-urile din domeniul social pe site-ul www.canbv.ro Pagină personalizată pe site-ul reţelei Newsletter bilunar cu anunţuri şi proiecte din sectorul nonprofit Colaborare la organizarea şi desfăşurarea acţiunilor comunitare Asistenţă în stabilirea de parteneriate cu alte ONG-uri sau cu instituţiile locale Servicii de promovare a proiectelor şi evenimentelor la nivel local Resurse ONG online (promovare, fundraising, antreprenoriat, finanțări) Participarea în mod gratuit la traininguri, ateliere de lucru, sesiuni de informare Din 2010 și până în prezent, Rețeaua CAN rămâne promotor activ al integrării socio-economice a copiilor și tinerilor aflați în situatie de risc, precum și un intermediar între ONG-urile din Brașov.


2. ORGANIZAȚII MEMBRE

Biserica Reformată “Casa Speranţei”


3. ORGANIZAȚII PARTENERE


4. Catalogul ONG-urilor membre în Rețeaua CAN Brașov din județul Brașov Rețeaua CAN Brașov a publicat în luna iunie 2014 “Catalogul ONG-urilor din județul Brașov”, publicație care oferă informațiile necesare pentru ca oamenii să afle, să cunoască și mai apoi să acționeze în sprijinul ONG-urilor locale. Catalogul ONG își propune să aducă în atenția publicului larg activitatea și serviciile oferite de ONG-urile membre și partenere ale Rețelei CAN, respectiv 25 de asociații și fundații din județul Brașov active în domeniile social, educațional și tineret, ONG-uri cu proiecte de succes pentru comunitățile în care lucrează. Catalogul poate fi accesat și în varianta online de pe site-ul www.canbv.ro, varianta print fiind disponibilă la sediul organizațiilor membre ale Rețelei CAN, dar și în următoarele locații din Brașov: Consiliul Județean, Primăria, Instituția Prefectului, Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare, Direcția de Servicii Sociale, Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, Inspectoratul Școlar Județean, Camera de Comerț și Industrie, Biblioteca Județeană, Centrul de Informare pentru Cetățeni, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret.


5. Promovarea antreprenoriatului social în rândul ONG-urilor membre Site-ul Rețelei CAN a fost actualizat cu informații despre activitatea economică a organizațiilor membre, în scopul promovării antreprenoriatului social din sectorul ONG. Printre ONG-urile care oferă spre vânzare produse confecționate manual de beneficiari sunt: Asociația Copiii de Cristal, Asociația de Servicii Sociale SCUT, Fundația Poplars, Fundația Rafael, Fundația pentru Copii Abandonați. Produsele pot fi achiziționate fie pentru ocazii speciale, sărbători, diverse cadouri sau decorațiuni. Prin această activitate ONG-urile își propun să atragă fonduri pentru a se autosusține din punct de vedere financiar, să valorifice talentul și abilitățile beneficiarilor care realizează produsele și nu în ultimul rând să informeze publicul asupra serviciilor sociale oferite în cadrul organizației.


6. PARTENERIATE PENTRU EVENIMENTE ȘI PROIECTE LOCALE

Începând din aprilie 2014, Rețeaua CAN este partener în cadrul implementării a două proiecte câștigate de Fundaţia Agapedia și finanțate prin FSE-POSDRU, proiecte care vizează formarea profesională: Workability și Rurability.

În 2014 am continuat parteneriatul cu Asociația Colors, fiind astfel implicați în organizarea Târgului de Voluntariat, Festivalului Open Park, evenimentului "Eu voluntar, tu?" și Galei pentru Supervoluntari.

În proiectul „Your Past is Your EuroFuture" al Agenţiei Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă am fost parteneri la implementarea activităților nonformale pentru tineri din România, Turcia şi Portugalia.

Pe parcursul anului 2014, Fundația FAST a fost partenerul nostru în derularea proiectului “Multimedia – Pregătire pentru Viață”, oferindu-ne accesul săptămânal la sălile Centrului de Zi pentru copii și tineri în situație de risc.


7. PROIECTUL MULTIMEDIA – PREGĂTIRE PENTRU VIAȚĂ Multimedia – Pregătire pentru Viață oferă resursele și instrumentele necesare în domeniul comunicației pentru tineri din municipiul Săcele, care printr-un training multimedia își îmbunătățesc abilitățile practice și sociale, devenind astfel modele pozitive pentru întreaga comunitate. Anul 2014 a fost un an plin de activități și evenimente! Am pregătit cu elevii (aboslvenți ai clasei a IX-a) o expoziție foto și am organizat sesiuni de prezentare în liceele din Săcele. Lansarea filmului de scurt metraj din cadrul expoziției foto-video de final de an a fost al treilea eveniment public în cadrul proiectului. Pe parcursul anului 2014 am implementat curricula multimedia care a cuprins diferite module de training: Windows, Internet, Foto, Video, Blog, Film, precum și cursuri de pregătire profesională pentru un loc de muncă, educație pentru viața de familie și limba engleză – noțiuni de bază. Pe lângă acestea, s-au organizat lunar întâlniri de grup cu jocuri socio-educative și de echipă, ieșiri în natură, vizite turistice, seri de film și excursii. Mulțumim partenerilor noștri, voluntarilor și Fundației ERSTE pentru susținerea oferită pe tot parcursul anului 2014! Galeria foto din cadrul proiectului este disponibilă pe www.multimedia.canbv.ro. Proiect susținut de Fundația ERSTE


8. “Povestea noastră” într-un album foto Albumul foto publicat la finalul anului 2014 în cadrul proiectului “Multimedia-Pregătire pentru Viață” cuprinde fotografii realizate de elevi în cadrul atelierelor de fotografie în natură și urbană, precum și imagini de la activitățile din anul 2014. Albumul foto poate fi descărcat și/sau răsfoit online de pe www.multimedia.canbv.ro.

9. Filmul de scurtmetraj “Fericire? Simplu! ” Filmul de scurt metraj “Fericire? Simplu!” a fost lansat în data de 29 noiembrie 2014 în cadrul unei expoziții foto-video la Centrul de Zi pentru copii și tineri din Săcele. Materialul video a fost realizat în întregime de elevii participanți în proiect care s-au ocupat de filmarea sceneor, iar la montaj au contribuit și trainerii. Tematica acestuia încurajează oamenii să caute fericirea în lucrurile mărunte și confirmă faptul că posesiile materiale nu sunt cele mai importante pentru a fi fericit! Filmul de scurt metraj “Fericire? Simplu!” este disponibil pentru vizionare online pe Youtube în varianta originală precum și varianta cu subtitrare în limba engleză.


10. Modalități de a sprijini activitatea unei organizații nonprofit donaţii sau sponsorizări în bani, produse sau servicii către un ONG facilităţi fiscale: directionarea a 20% din impozitul pe profit (persoane juridice) sau 2% din impozitul pe venit (persoane fizice) către o organizaţie nonprofit promovarea proiectelor și evenimentelor din cadrul Rețelei CAN în rândul prietenilor prin Facebook, blog sau mass-media achiziţionarea de produse confecţionate de beneficiarii şi voluntarii unui ONG voluntariat: implicarea directă la organizarea şi derualarea activităților specifice


2% - uşor şi benefic pentru comunitatea ta! Prin intermediul prevederii 2% din Codul Fiscal, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea să direcţioneze până la 2% din impozitul pe venitul net anual datorat statului către o entitate nonprofit (fundaţie sau asociaţie). Direcţionarea a 2% din impozitul pe venit este un mod rapid şi uşor prin care vă puteţi asigura că o parte din taxele pe care le plătiţi statului sunt folosite pentru ajutorarea unor oameni aflaţi în dificultate. Cum puteţi redirecţiona cei 2%?  Completaţi Formularul 230 sau dacă obţineţi, pe lângă salariu şi alte venituri, veţi completa Formularul 200. Ambele formulare se găsesc la administraţia financiară de domiciliu sau pe site-ul organizaţiei de care sunteţi interesat. Le puteţi descărca şi de pe www.doilasuta.ro.  Formularele pot fi depuse personal la administraţia financiară de domiciliu sau pot fi trimise prin poştă. De regulă însă organizaţia pe care doriţi să o sprijiniţi are deja formulare disponibile pentru public și se ocupă de colectarea tuturor formularelor şi de trimiterea lor la administraţia financiară. Termenul legal pentru depunerea declaraţiilor de venit este 25 mai 2014.


Firmele româneşti pot direcţiona 20% din impozitul pe profit către sectorul nonprofit! Codul Fiscal permite, începând din 2004, ca firmele să directioneze 20% din impozitul pe profit datorat statului către o organizaţie nonprofit, fără nicio cheltuială suplimentară. Suma direcţionată trebuie să fie însă mai mică de 3 la mie din cifra de afaceri (conform prevederilor Codului Fiscal , art. 21, lit. p). Potrivit procedurii din Codul Fiscal, un patron trebuie:  să aleagă un proiect din cadrul unei organizaţii nonprofit pe care îl consideră important  să semneze un contract de sponsorizare cu organizaţia nonprofit prin care declară că este de acord să direcţioneze 20% din impozitul pe profit la finalul anului. Discutaţi cu contabilul firmei pentru calcularea sumei. Un scurt exemplu de calcul găsiţi pe site-ul www.donatiionline.ro, secţiunea Donatori - Informaţii despre 3‰.


Implicarea în activităţi caritabile aduce beneficii firmei dumneavoastră şi comunităţii locale Pentru comunitate: Îmbunătăţirea problemelor sociale  Aveţi şansa de a ajuta comunitatea în care locuiţi şi lucraţi, de a contribui la îmbunătăţirea unor probleme sociale cu care vă puteţi confrunta dumneavoastră sau angajaţii firmei.  Sprijiniţi o cauză în care credeţi şi ajutaţi în mod direct beneficiarii unei fundaţii sau asociaţii, persoane aflate în dificultate (copii din familii defavorizate, copii abandonaţi, tineri proveniţi din centre de plasament, persoane cu dizabilităţi, persoane vârstnice, bolnavi incurabili etc.)  Puteţi face o diferenţă în viaţa oamenilor aflaţi la nevoie şi obţineţi astfel satisfacţia personală de a fi putut ajuta. Pentru firmă: Reputaţie şi imagine pozitivă  Când donaţi bani, produse sau servicii obţineţi recunoaştere publică pe site-ul şi pe materialele promoţionale ale organizaţiei pe care o susţineţi, ceea ce duce la o promovare a imaginii firmei.  Acţiunile caritabile vă ajută să vă diferenţiaţi de concurenţă şi să obţineţi loialitate faţă de brand. Implicarea în astfel de acţiuni vă poate ajuta să creşteţi vânzările şi cota de piaţă a firmei dumneavoastră.  Succesul multor companii depinde în mod direct de încrederea pe care le-o acordă comunitatea în care activează, autorităţile, mass-media sau partenerii.


Asociația Community Aid Network (CAN) Nr. Inreg. Registrul Asociațiilor și Fundațiilor: 52/07.07.2008 Punct de lucru: Str. George Moroianu, nr.17, Săcele, 505600, Jud. Brașov Coordonator proiecte – Ruxandra Oprică Email: contact@canbv.ro ; Telefon: 0268 275 011 www.canbv.ro Rețeaua CAN este un promotor al integrării persoanelor vulnerabile și un intermediar între ONG-urile din Brașov, având ca instrument principal portalul canbv.ro, prin intermediul căruia publicul larg este informat cu privire la noutățile din sectorul nonprofit (evenimente, activități caritabile, proiecte).


www.canbv.ro

www.multimedia.canbv.ro ReteauaCANBrasov

Profile for Rețeaua CAN Brașov

Raport activitate 2014  

În anul 2014 am lucrat pe două fronturi: unul fiind pentru ONG-urile din Brașov, în sprijinul activității și promovării lor, iar al doilea f...

Raport activitate 2014  

În anul 2014 am lucrat pe două fronturi: unul fiind pentru ONG-urile din Brașov, în sprijinul activității și promovării lor, iar al doilea f...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded