Business Amsterdam 4

Page 1

amsterdam

regionaal zakenmagazine | Jaargang 18 | nummer 4 | augustus 2022

Thema: marketing & communicatie

wat wil de consument?

Print vs.

social media


MG5 Electric www.vanmossel.nl/mg

De eerste 100% elektrische stationwagen | vanaf € 34.585


Voorwoord

Het land van de betutteling Ik begin mij inmiddels af te vragen waar wij in hemelsnaam mee bezig zijn. Wordt inmiddels niet alles onder een vergrootglas gelegd of op een enorme weegschaal gewikt en gewogen? In het land waar ooit bijna niks te gek was. Natuurlijk sloegen we door, soms gingen we te ver op het gebied van verworven vrijheden. Maar toch, er was veel mogelijk en velen onder ons konden daar prima mee omgaan. Niets aan de hand, zo lang je maar wist waar de grens lag. Nog niet zolang geleden mocht je nog met je vrienden onderbroekenlol hebben in de kleedkamer na het beoefenen van welke sport dan ook. Dit onder het genot van een biertje en een sigaretje. Toen stonden de moraalridders van de ChristenUnie klaar met het welbekende vingertje: ‘Wij geen lol en plezier in ons leven, dan de rest ook niet.’ Dat was nog niet alles. We mochten op het strand ook niet meer genieten van de vrouw en de man in de vormen zoals ze geschapen zijn. Het was bijna te smerig voor woorden als vrouwen ‘te’ sexy waren gekleed of topless op het strand lagen. Dan was de kans aanwezig dat er een vloek over ze zou worden uitgesproken. Maar er zijn nog meer vrijheden langzaam afgenomen. Onder meer het genieten van het vrouw of mijn man zijn. Zodra je daar een verkeerde interpretatie aan geeft, heb je een groot probleem. Voor je het weet, word je de hele week besproken in allerlei praatprogramma’s en worden kranten volgeschreven. En als het tegen zit ben je ook nog je baan kwijt. Eigenlijk nog veel erger: komt Mariëtte Hamer langs en zit je de hele week in een praatgroep met haar. Ik weet niet wat erger is, in een praatgroep met Mariëtte Hamer of geen blik meer werpen naar een leuke dame met wie je het gesprek wel wilt aangaan. Dan weet ik het wel: Gewoon als een robot door het leven gaan. Het enige advies dat ik u als lezer van Business Amsterdam kan meegeven is: Lees de nieuwe Business Amsterdam met veel plezier en in volle vrijheid en geniet van u welverdiende vakantie.


8

6

10 15 27

16

29


Inhoud

augustus 2022

6 Print versus social media

18 Next level, private banking

8 Jouw merk is uniek

20 Provada

10 Liever een oranje vis dan een grijze muis

22 Culturele agenda

12 Marketing & sales tips

24 Cybersecurity: zo bescherm je je bedrijf

15 Vastbouw BV - Amsterdam

26 MKB-Nederland voorman Jacco Vonhof aan het woord

16 Duurzame inzetbaarheid: klaar voor de toekomst

29 Het Kronenburgh College: topopleidingen voor business

22

Zakenmagazine voor de regio Amsterdam Jaargang 18 - nummer 4 Een uitgave van: BUSINESS HAAGLANDEN UITGEVERIJ Bezuidenhoutseweg 50 2594 AW Den Haag T: 070 - 346 72 17 info@business-amsterdam.nl www.business-amsterdam.nl

30

UITGEVER: R.P. Truijens

MEDIA ADVISEURS: Arjan van Deursen

REDACTEUR: Lonneke Gillissen Derick Maarleveld Pieter de Leeuw

FOTOGRAFIE: Bas Kijzers Shutterstock

traffic MANAGER: Chèr Bos

VORMGEVING: Cher Bos Design

COPYRIGHT: Het auteursrecht op de in dit nummer verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden. Oplage: 8500


Print versus social media wat wil de consument?

Toen de social media zo’n 20 jaar geleden een grote vlucht namen, waren de voorspellingen voor printmedia glashelder en inktzwart: dit betekende zonder twijfel hun einde. Nu, anno 2022, floreren de magazines echter als nooit tevoren. Nieuwe titels duiken op, oude maken hun rentree. Goed nieuws voor adverteerders. De afgelopen twee decennia was het onrustig in printmedialand, en zeker de laatste tien jaar. Magazines werden opgeheven, inkomsten uit advertenties daalden sterk, de lezersaantallen liepen terug. Vooral de zogenaamde mannenbladen hadden het zwaar te verduren. De oorzaak daarvan lag (mede) in de opkomst van sociale media, met de komst van LinkedIn in 2003 als eerste “social”-mediakanaal van echte betekenis als aftrap. Maar ondanks alle tegenslag, bleek print veerkrachtiger dan gedacht. Zo veerkrachtig zelfs dat er nu stemmen klinken die beweren dat print een gouden toekomst heeft zonder de socials. Maar wat vindt de consument? En wat betekent dit vervolgens voor adverteerders?

Jongeren gaan weer voor print Zoals de ene persoon ervoor kiest om op social media te gaan en de andere niet, geldt dat ook voor de media zelf. De ene uitgever van magazines stelt heel goed zonder de “socials” te kunnen, de andere zweert er juist bij. En andersom zijn er social media-experts die ook graag in de bladen staan, zodat ze daar eveneens zichtbaar én vindbaar zijn. Alles voor een zo groot mogelijk publiek. Waar je voor kiest, is een kwestie van voorkeur (en persoonlijkheid) en zeker ook een kwestie van leeftijd. Want het zijn toch vooral de wat jongere generaties die alle mogelijkheden van social media hebben omarmd.


tekst: lonneke gillissen fotografie: shutterstock

Magazines die het volgende decennium makkelijk zouden moeten halen, zijn volgens onderzoek onder meer de controlled circulation businesspublicaties Toch zweren niet alleen oudere consumenten, maar zeker ook de jongere tegenwoordig – weer – bij printmedia. Immers: als je de hele dag online bent geweest, wil je juist graag even op een andere manier informatie tot je nemen, bijvoorbeeld in zo’n heerlijk ouderwets tijdschrift. Even opladen en de drukke onlinewereld met al haar prikkels laten voor wat ze is. Sterker, volgens onderzoek van Content Marketing & Communications Agency Wardour, heeft print zijn huidige populariteit juist te danken aan jongeren. Want zowel Generatie Z (geboren tussen 1996 en 2015) als de Millennials (geboren tussen 1980 en 1995) lezen meer via printmedia dan consumenten in andere leeftijdscategorieën. Onderzoek toont dan ook aan dat de kans groot is dat drie categorieën magazines het volgende decennium makkelijk halen: de specialistische (niche)titels, de controlled circulation businesspublicaties en de ‘cadeau-aan-jezelf’-magazines als Happinez en Linda.

Print beklijft Wat betekent dit alles nou voor de adverteerders? Is het voor hen verstandig om online te adverteren of kunnen ze hun pijlen beter op print blijven richten? Uit onderzoek blijkt dat consumenten de overdaad aan informatie van online veelal als overweldigend ervaren, terwijl van print weinig dreiging uitgaat. Dit geeft print een zekere geloofwaardigheid die online maar lastig is te behalen. Daarbij komt dat consumenten die printmedia bekijken of lezen, vaak meer interesse tonen en bovendien langer lezen in vergelijking met de bezoekjes die aan websites worden gebracht. Daarbij opgeteld dat onlineteksten 20 tot 30 procent trager lezen dan printteksten, maakt dat zowel de mate van aandacht als van betrokkenheid bij print veel hoger liggen. Consumenten vinden het bij print nou eenmaal veel gemakkelijker om zich op de boodschap te concentreren (54 procent eens, 11 procent oneens). Ook geven ze duidelijk de voorkeur aan print wanneer ze wat ingewikkeldere boodschappen tot zich moeten nemen (61 procent eens, 10 procent oneens). En dan geeft ook nog eens een groot aantal

consumenten aan berichten in print beter te onthouden (43 procent eens, 12 procent oneens).

Online ondergesneeuwd Bovendien blijkt uit onderzoek van de Data & Marketing Association dat meer dan een kwart van de printmedia die op de deurmat vallen, na 28 dagen – bijna een maand later dus – nog in een huishouden aanwezig zijn. Magazines, brochures, boeken en folders blijven simpelweg langer in woonkamers en kantoren aanwezig, en worden rustig nog een keer opengeslagen. Digitale advertenties verdwijnen juist snel weer in de cyberspace, waardoor ze moeilijk zijn terug te vinden, als je dat zou willen. Bij dit alles speelt ook nog het feit dat het, door het enorme aanbod aan informatie dat ook nog eens elke seconde toeneemt, extreem lastig is voor adverteerders om online de aandacht van de consument te krijgen. Laat staat dat het eenvoudig zou zijn om die aandacht vast te houden. Wie alleen al denkt aan de oneindige stroom meldingen, pushberichten, mails en nieuws wordt al moe. De kans dan een (reclame)uiting online wordt ondergesneeuwd, is dan ook groot.

Actie ondernemen Wat in deze vergelijking zeker ook niet mag ontbreken, is de kwestie van het ‘nepnieuws’. Iets waar social media ruim meer onder gebukt gaan dan printmedia. Bij de eerste kan iedereen immers roepen wat hij wil, terwijl er in printmedia niet snel zal een advertentie zal staan die is opgesteld door een spambot of online troll. En dat weet de consument. De manier waarop die naar print- of online advertenties kijkt, verschilt dan ook enorm. Consumenten zien reclame in printmedia als meest betrouwbaar. Uit onderzoek komt naar voren dat 80 procent of meer van de consumenten de boodschap die hier wordt overgedragen gelooft. Online banners en reclame-uitingen op smartphones moeten het daarentegen doen met een schamele 39 procent betrouwbaarheid. Tot slot, en waar het natuurlijk allemaal om draait, de vraag wanneer consumenten het snelst geneigd zijn actie te ondernemen op een boodschap of reclame: bij print of online? Onderzoek van de CMO Council, het wereldwijde netwerk voor senior marketingbeleidsmakers, toont aan dat 79 procent van de mensen actie onderneemt na het zien van een printadvertentie, terwijl dit bij digitale media slechts 45 procent blijkt te zijn. Het geeft te denken. ‹

amsterdam business | nummer 4 | juli 2022

7


“Jouw merk is uniek.

Bea Mienis

Vertel dát verhaal ook in tijden van crisis.

Alexander Nijeboer

“Ieder bedrijf is uniek,” zegt Alexander Nijeboer, merkstrateeg bij marketingbureau Li Moon. Als het om merkstrategie gaat, spiegelen ondernemers zich volgens hem nog te vaak aan de gevestigde, grote namen. “Doodzonde. Durf uniek te zijn, juist nu een recessie dreigt.”

De Nederlandsche Bank voorspelt dat de Nederlandse economie dit najaar in een recessie zal terechtkomen. Als ondernemer of marketeer kijk je waarschijnlijk met argusogen naar wat dit voor jouw bedrijf betekent. Angst voor nieuwe COVID-varianten, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis en torenhoge inflatie die daaruit voortkomen. Wat zal de impact van deze factoren zijn op bedrijven?

Kaf van koren scheiden “Krachtige branding geeft een boost aan je sales en vergroot kansen, ook tijdens een crisis,” zegt Nijeboer. Bedrijven moeten juist in moeilijke tijden hun merkcommunicatie perfect op orde hebben, vindt hij. Inkopers zijn extra kritisch en klanten snijden in budgetten. “Vooral dan is het belangrijk dat je het onderscheidend vermogen van je bedrijf ijzersterk uitdraagt. Tijdens een recessie wordt het kaf van het koren gescheiden.’’ Maar - waar uitdagingen zijn, liggen ook kansen. Gebruik dit moment om eens goed naar binnen te kijken en te werken aan datgene wat nog aandacht nodig heeft. Sluit je marketingverhaal nog wel aan bij de ontwikkeling die jouw bedrijf de afgelopen jaren heeft doorgemaakt?

Li Moon Haarlem

Ga uit van eigen kracht Waar ligt de kracht van jouw bedrijf en hoe vertel je die? “Ga altijd uit van eigen kracht,” zegt Nijeboer. “Kun je die kracht nog beter vertellen? Doe dat dan.” In de praktijk ziet hij dat ondernemers zich vaak aan succesvolle consumentenmerken willen spiegelen. ‘’Ze willen op Apple, Tesla of Coca Cola lijken,” zegt Nijeboer, “zonder zich af te vragen of zo’n vorm wel bij het bedrijf, het service- en prijsniveau en de dienstverlening past.” Een andere groep kijkt vooral naar de directe concurrentie. “Dat is een goed vertrekpunt,” zegt Nijeboer, “maar hoe onderscheid jouw bedrijf zich dan?” In branding draait het er juist om dat je opvalt bij potentiële inkopers, dat ze voor jou kiezen en niet voor de concurrent. “Het belang van onderscheidende branding wordt in de zakelijke markt vaak onderschat,” zegt Nijeboer. Merksessie

8

amsterdam business | nummer 4 | juli 2022


“Wat je onderscheidend vermogen ook is, het feit dat je onderscheidend bent is de basis van je succes. Daarom kopen jouw klanten bij jouw bedrijf. Dat is het merkverhaal dat je moet dat uitdragen. Je voegt enorm veel kracht toe aan je sales wanneer je merk, je bedrijfscultuur én je strategie op dezelfde boodschap zijn gebaseerd.”

Heb je altijd een bureau nodig? Moet een bedrijf daarvoor altijd een bureau als Li Moon inhuren? “Nee,” zegt Nijeboer stellig. “Als ondernemer ken je je bedrijf en je markt het beste. Je kunt veel zelf doen.” Naarmate een bedrijf groeit, groeien ook de commerciële belangen en de complexiteit van de branding. “Dan moet je jezelf gaan afvragen: blijf ik dit allemaal zelf doen of ga ik met specialisten werken?”

Een toekomstbestendige merkidentiteit Li Moon is een one-stop-shop waar opdrachtgevers terecht kunnen voor branding en de doorvertaling naar online- en offline-middelen. Het bureau werd in 2003 opgericht door Bea Mienis. Zij is creatief directeur, Nijeboer sinds enkele jaren strateeg en zakelijk leider. “We willen een verlengstuk van jouw bedrijf zijn,” zegt Mienis. “Als ondernemer ken je je bedrijf het allerbest: wij willen jouw bedrijf dan ook aanvullen met onze specialistische kennis. Zo komen we samen tot de beste branding.” In de praktijk betekent dat ‘samen’ vaak een intensieve samenwerking. Die is nodig, vindt Mienis want “branding is geen wiskunde.” “Ieder bedrijf, ieder merk en iedere markt is anders,” zegt zij. “Ieder traject is maatwerk, vergt andere expertise.” De branding die Li Moon ontwikkelt, is voor nu en de toekomst. Dit betekent dat de merkidentiteit minstens 5 jaar het merk moet kunnen uitdragen. Om die reden kijkt Nijeboer als strateeg heel nadrukkelijk naar hoe een markt zich gaat ontwikkelen en betrekt hij dat bij zijn advies

20 jaar ervaring Het van origine Haarlemse marketingbureau specialiseerde zich in branding, maar de roots liggen in retail. “We begonnen bijna 20 jaar geleden als retail reclamebureau,” zegt Mienis. In retail draait alles om conversie en retentie. “Hoe zorg je er niet alleen voor dat consumenten bij jou kopen, maar ook terugkomen?” De retailkennis nam Li Moon in 2014 mee naar de zakelijke markt toen bleek dat de individuele klantervaring ook in zakelijke inkooptrajecten steeds belangrijker werd. “Sindsdien passen we onze retailkennis met succes toe bij zakelijke toeleveranciers en zijn uitgegroeid tot strategisch partner.” Dagelijks werken zo’n 15 merkmakers aan merkstrategieën en -identiteiten van zowel internationaal of landelijk opererende bedrijven als regionaal excellerende MKB-bedrijven vanuit kantoren in Haarlem, Alphen aan de Rijn, Den Haag en Assen. ‹

Meer weten over wat Li Moon kan betekenen voor de branding van jouw bedrijf? Kijk op Limoon.nl of neem vrijblijvend contact op met Alexander Nijeboer. T 06-54680269 E alexandernijeboer@limoon.nl. Merksessie

“We hebben toegang tot een groot aantal trendbibliotheken en wetenschappelijk onderzoek”zegt hij. “Deze kennis zetten we in om te anticiperen op ontwikkelingen in de toekomst.”

Branding is géén cosmetische laag “Branding is geen trukendoos of cosmetisch pakpapiertje,” zegt Mienis. Consumenten en inkopers prikken genadeloos door opgeblazen beloftes heen. Het bouwen van luchtkastelen is en blijft dus funest. “Een merkverhaal moet authentiek zijn en van binnenuit komen.” Een medewerker blijkt in praktijk vaak de belangrijkste ambassadeur van een merk. Voor ondernemers of managementteams ligt daar dan ook de grootste uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat medewerkers voldoende kennis van de merkstrategie hebben om ernaar te handelen en het merkverhaal correct uit te dragen. Om een merk of bedrijf in kaart te brengen, gebruikt Li Moon een eigen unieke methode. “Het Li Moon Merklichaam hebben we speciaal ontwikkeld om alle aspecten van een merk doeltreffend, praktisch en eenduidig uit te werken,’’ aldus Nijeboer. Daarnaast toont het model zich als een laagdrempelige manier om het merkverhaal intern te borgen. “Zo leggen we een krachtig fundament voor je merkcommunicatie.”

Li Moon Assen

amsterdam business | nummer 4 | juli 2022

9


tekst: pieter de leeuw

LIEVER EEN ORANJE VIS dan EEN GRIJZE MUIS In de winkel van A Fish named Fred in The Mall of the Netherlands (bij de Zara naar rechts) staan ze schouder aan schouder bij de toonbank, Rob Schalker (56) founder van het speelse en eigenzinnige kledingmerk en zijn zoon Boris (18) die regelmatig in de winkel staat. Hij combineert zijn e-commerce werk op het hoofdkantoor in Lijnden met de studie ondernemerschap en retail management aan de Haagse Hogeschool. Zo jong als hij is, weet hij nu al dat hij op een dag, net als zijn vader, op eigen benen wil staan. Maar voor het zover is, heeft hij ervaring nodig. Veel ervaring. “Hier kan ik nog zoveel leren.”

enthousiasme

mannen

Ruim tien jaar geleden bedacht Rob het merk of in meer hedendaags jargon, “lifestyle brand” dat nu in ruim 1500 winkels in 35 landen wordt verkocht. Het merk dat ze allebei liefkozend afkorten tot Fred, bestaat niet alleen uit kleding, maar vertelt vooral een verhaal. Een verhaal dat wil prikkelen en amuseren. Rob :”Waar het om gaat, is dat je de klant moet entertainen.” En dat lukt aardig. Daarbij wordt Fred geholpen door de collectie (twee per jaar) die steeds een herkenbaar thema heeft.

Echte concurrentie hebben ze niet. “Dat klopt, wij zijn als merk niet inwisselbaar.” Rob stelt dat je bij de meeste merken eerst het logo moet zien voor je weet wat het merk is. “Wat bij ons niet nodig is.” Vol overtuiging slaat hij bij iedere collectie nieuwe wegen in. “Ik denk dat het levensgevaarlijk is om op safe te spelen.”

Het thema van de huidige collectie is Italië, “La Dolche Fretta.” Waarbij ongeveer alles uit de kast wordt gehaald. Bij wijze van illustratie laat Rob het motiefje van een oleander zien op de overhemden. Op de toonbank staat een voor de gelegenheid geproduceerde fles Limoncello en verderop liggen de handdoeken in Italiaanse kleuren. Tel daarbij op dat enige tientallen BN’ers door Fred worden gekleed (Rob :”Ik denk alles bij elkaar zo’n 60”) die er voor zorgen dat de herkenbare stijl van Fred (met het vishaakje op de revers van het colbert) vrijwel dagelijks op televisie te zien is. Met jongensachtig enthousiasme zegt Boris :”Als je Fred eenmaal kent, zie je hem overal.”

10

amsterdam business | nummer 4 | juli 2022

Over de klanten zegt Rob : “We maken kleding voor alle mannen van welke leeftijd en achtergrond dan ook.” Wat ze gemeen hebben :” Attitude. Ze vinden het leuk om zich een klein beetje uitgesproken te kleden.” Boris groeide op met het merk. “Als kleine jongen hielp ik al mee met de sample sale en op mijn vijftiende stond ik in de winkel in Amsterdam.” Het voelt dan ook eigen nu, al ziet hij op de werkvloer zijn vader vooral als de directeur. “Ik zeg hier ook geen pap tegen hem.” Is Rob tevreden over de samenwerking? Met een grote glimlach :“Boris weet altijd precies wat ik bedoel. Ik hoef nooit iets uit aan hem te leggen. Dat is reuze fijn. Maar los daarvan, hoe gaaf is het om met je zoon samen te werken.” ‹


amsterdam business | nummer 4 | juli 2022

11


Marketing & Sales trends Met welke 10 trends moet je rekening houden De pandemie heeft niet alleen het normale leven maar ook het zakenleven ingrijpend veranderd. Veel van de trends en ontwikkelingen die wij nu signaleren op het gebied van communicatie, marketing en sales zijn erdoor ontstaan of versneld. Relevantie is key en het is dus belangrijker dan ooit om goed bij te blijven over de ontwikkelingen in je vakgebied. Daarom verzamelden wij in binnen- en buitenland de opvallendste trends en ontwikkelingen. Wij herkenden daarin in 3 overkoepelende thema’s:

1. Data en techniek spelen een steeds grotere rol 2. Focus op excellente klantervaring 3. Persoonlijke waarden en normen belangrijker Trend 1: Zingeving Onzekerheid en ongenoegen zorgen ervoor dat zingeving belangrijker wordt. Mensen gaan op zoek naar de kern van wat we willen in dit leven: zorgeloos zijn, een leuk leven, een betere wereld, maar ook van betekenis zijn voor anderen. Door als organisatie aan te sluiten op die hang naar een mooi, zinvol leven in een mooie wereld sluit je aan op

een (onbewust) verlangen van de consument. Sterke merken spreken het hart, hoofd en het onbewuste aan. Het helpt hierbij om transparant te zijn over de why, what en how. Dus wat is je bijdrage aan de wereld, wat lever je concreet aan de consument en op welke manier doe je dat. Purpose-driven communicatie wint aan belang.


Trend 2: Diversiteit & authenticiteit Diversiteit gaat niet langer alleen over kleur, maar over gelijke kansen en gelijke behandeling voor iedereen. Zaken die jarenlang vanzelfsprekend waren (alleen maar witte mannen aan een talkshow tafel, zwarte piet als het knechtje van sinterklaas) zijn niet meer vanzelfsprekend. En er is vaker een luisterend oor voor degenen die misstanden of verschillen onder de aandacht brengen. Ook is er veel sympathie en vertrouwen voor mensen die afwijken van de massa doordat zij volledig zichzelf lijken te zijn. Denk aan de populariteit van Raven Dorst of Bart Chabot.

ven. Online demo’s winnen aan belang. Webinars zullen blijven, zelfs al snakken we naar face to face contact. Gewoon omdat het veilig, snel en gemakkelijk is. Tegen lage kosten kun je een grote doelgroep bereiken. Hiermee samen hangt dat hoe jonger de koper is, hoe minder behoefte die aan persoonlijk contact met de (btob)verkoper. Jouw kopers van de toekomst zijn gewend om zelf informatie te verzamelen en verwachten vervolgens een perfecte digital experience. Door verschillende verkoopchannels aan te bieden, bedien je zoveel mogelijk prospects.

Trend 3: Duurzaamheid

Trend 7: (gepersonaliseerde) Video

De klimaatcrisis raakt soms een beetje ingesneeuwd door al het corona-nieuws maar er zijn wel degelijk steeds meer mensen die zich realiseren dat het anders moet. Duurzame producten en diensten vormen een groeimarkt. Denk bijvoorbeeld aan cosmetica producten in vorm van een zeepblok waardoor een plastic verpakking overbodig wordt, het niet zelf bezitten van een scooter maar er alleen een huren als je hem nodig hebt, de populariteit van vintage en tweedehands kleding. En daarbij wordt niet alleen naar het eigen boodschappenmandje gekeken maar ook naar de keuzes van het bedrijfsleven. Geen aandacht voor de duurzaamheid van je organisatie is een no-go.

Bewegend beeld is al jaren bezig met een opmars in marketing en verkoop. Het gebruik van video is dan ook zoveel krachtiger dan het gebruik van platte tekst of foto’s. En de volgende stap is gepersonaliseerde video, waarbij je een offerte of aanbod voor een baan vergezeld laat gaan door een korte video waarin de ontvanger persoonlijk en met naam en toenaam wordt toegesproken. Er is steeds meer software waarmee je zo’n boodschap in een paar minuten opneemt en klaarzet.

Trend 4: Recruitmentmarketing

De Klantenservice is een belangrijke schakel in het verkoopproces en die heeft veel invloed op herhaalaankopen, reputatie en klanttevredenheid. De klantenservice heeft enorm veel invloed op de merkbeleving en wordt ook wel de verpersoonlijking van het merk genoemd. Het is dus essentieel dat de klantenservice excellent is. Ook omdat slecht nieuws online snel verspreid. Er moet hierbij overigens niet alleen veel aandacht zijn voor de werkwijze van de klantenservice, maar ook op het behoud van de juiste medewerkers. Ervaren klantenservice medewerkers die het merk daadwerkelijk belichamen zijn goud waard in de huidige krappe arbeidsmarkt.

Een periode van grote onzekerheid en een krappe arbeidsmarkt zorgt ervoor dat het werven van nieuwe medewerkers pure marketing is geworden. Door in je employer branding aan te sluiten op de waarden en normen die nu belangrijk worden gevonden, maar je jezelf relevant en aantrekkelijk. Op Frankwatching lazen wij dan ook: Het is niet meer cool om te zeggen dat je werkt bij bedrijf ABC, maar wel om te vertellen welk wereldprobleem jij met je werk bij jouw werkgever helpt op te lossen.

Data en techniek spelen een steeds grotere rol

Focus op excellente klantervaring

Trend 8: Focus op klantenservice

Trend 5: Nog meer data-driven

Trend 9: Social selling

De meest wendbare en succesvolle organisaties lopen voorop als het gaat om data-driven. Want met AI, data-analyse en algoritmen kun je als bedrijf nog beter inspelen op wensen, behoeften en kansen. Met op maat ontwikkelde en aangeboden producten, diensten en (marketing)communicatie. Op het gebied van sales en marketing verschijnen er steeds meer tools om data te verzamelen, samen te voegen, te verrijken en te vertalen naar sales funnels. En ook de koppeling tussen diverse verschillende databronnen wordt steeds verfijnder. Als sales of marketing professional ontkom je er (nu echt) niet langer aan om je te verdiepen in de kansen en mogelijkheden die data-analyse je bieden.

Social selling betekent dat je veel meer doet voor je klanten dan alleen een product verkopen en daar al je energie in steken. Je zorgt ervoor dat klanten ook op andere momenten bij je terecht kunnen. Voor inspiratie en informatie. Je denkt mee en geeft kosteloos waardevolle kennis weg waardoor je geliefd raakt en top of mind komt in het hoofd van de (potentiële) klant en dus als eerste omhoog popt als er wel een aankoop moet worden gedaan. Je bent sowieso proactief bezig om dat moment voor te zijn en jouw oplossingen gaandeweg al gepersonaliseerd op de specifieke situatie aan te bieden.

Trend 6: Remote selling Voorheen deden wij overal kopjes koffie voor, met name in de sales, maar dat is blijvend veranderd. Corona of niet, we hebben ontdekt dat veel zaken prima digitaal kunnen en dat zullen we blijven doen. Ben je een sales professional, dan moet je je trainen om jouw (potentiele klanten) ook tijdens online verkoopsessies een ultieme ervaring te ge-

Bron: bekend bij de redactie beeld: PIXABAY

Trend 10: Personal branding Ook je aanwezigheid op social media is onderdeel van social selling. Door hier kennis en informatie te delen, verbindingen te maken, mensen op weg te helpen en autoriteit in je vakgebied op te bouwen vergroot je je bekendheid en het vertrouwen in jouw vakmanschap. Het gaat hierbij niet alleen om de sales mensen, ook personal branding van CEO’s of andere belangrijke uithangborden van het bedrijf op socials is hier ook onderdeel van dat in belangstelling en belang groeit. ‹

amsterdam business | nummer 4 | juli 2022

13


Bewaakt & Bewoond BV is sinds 1997 actief en gespecialiseerd in het beheren en bewaken van leegstaand vastgoed, zowel op zakelijk als creatief gebied. Bent u een vastgoedeigenaar en op zoek naar bescherming en beheer van uw onroerend goed? Dan bent u bij ons aan het juiste adres!

✓TIJDELIJKE BEWONING

Een betrouwbare en complete manier om uw onroerend goed te laten beheren door Bewaakt & Bewoond is via tijdelijke bewoning. Door de zorgvuldige selectie van de potentiële bewoners en de regelmatige controle is uw pand verzekerd van toezicht en beheer. Dit minimaliseert leegstandsrisico’s zoals kraak, braak en/of vandalisme. Is de huidige functie van uw pand zakelijk? Geen probleem! Wij plaatsen kosteloos voorzieningen om een kantoorpand te transformeren tot een woonruimte.

KANTOOR OF ✓TIJDELIJKE ATELIERRUIMTE Wilt u dat uw bedrijvenpand de kantoorfunctie behoudt? Dat kan! Naast woningen verzorgt Bewaakt & Bewoond ook kantoor of atelierruimtes. Door het plaatsen van startende ondernemers en kunstenaars krijgt uw pand een maatschappelijke verantwoorde invulling, terwijl het wordt beschermd. Heeft u liever geen tijdelijke gebruikers in uw pand? Stalling van motorvoertuigen, caravans en boten is ook mogelijk.

✓BEVEILIGING EN BEWAKING

Bij dreiging van braak, vandalisme of kraak regelt Bewaakt & Bewoond direct bewaking voor u. Dit kan in de vorm van wonen/werken, maar ook middels bewakingsmogelijkheden op maat. Om uw pand

optimaal te beveiligen maakt Bewaakt & Bewoond gebruik van beveiliging middels stalen platen, surveillance en mobiele camerasystemen. Naast deze beveiligingsopties biedt Bewaakt & Bewoond ook eventuele ontruimingen en schoonmaakacties aan en is Bewaakt & Bewoond 24/7 bereikbaar waardoor meldingen direct worden aangepakt.

BEHEER EN ✓TECHNISCH ONDERHOUD Gedurende de periode dat uw onroerend goed leegstaat verzorgt Bewaakt & Bewoond ook het klein onderhoud, schoonmaak, groenvoorziening en het herstel van eventuele ruitschade. Hierdoor voorkomt u verwaarlozing en verval van het pand, zonder dat het u bezighoudt en tijd kost.

✓FILMLOCATIES

Wilt u meer rendement halen uit uw pand of kostendekkend werken met leegstaand vastgoed? Dan biedt Bewaakt & Bewoond ook alternatieve invullingen. De mogelijkheden kunt u bekijken op www.oogoplocatie.nl.

✓KEURMERK LEEGSTANDBEHEER

Bewaakt & Bewoond is in het bezit van het Keurmerk Leegstandbeheer (KLB) en legt afspraken vast door middel van juridische waterdichte overeenkomsten.


Business Amsterdam spreekt met Dennis Beemsterboer, vestigingsleider van Vastbouw BV in Amsterdam. De Vastbouw Groep is een internationaal opererend familiebedrijf met vestigingen in Nederland, Duitsland en Polen. Voorheen was de Amsterdamse vestiging bekend onder de naam Gebro BV. Per 1 januari 2020 is de vestiging verder gegaan onder de naam Vastbouw BV - Amsterdam.

Vastbouw BV - Amsterdam Betrouwbare businesspartner Vanaf de oprichting in 1983 is de Vastbouw Groep actief op het gebied van nieuwbouw, renovatie, restauratie, groot-onderhoud, utiliteitsbouw en projectontwikkeling. Door inzet van eigen vakmensen en de ontwikkeling in bouw- en organisatiemethodieken is het bedrijf uitgegroeid tot een slagvaardige en betrokken internationale bouwpartner.

deze projecten. Rondom dit specifieke renovatie- en restauratiewerk beschikken wij ook over ervaring met communicatietrajecten en een omgevingsvriendelijke aanpak. Daarnaast hebben we veel kennis over verduurzaming en ervaring met ketensamenwerking en transformatie. Wij zijn in staat om verschillende scenario’s aan onze opdrachtgevers te presenteren, waarin techniek, esthetica, het organisatieproces en uiteraard de financiën een rol spelen.’

‘Een onderscheidende marktpositie Vakkundig team door bouwprojecten, met een eigen ‘Binnen Amsterdam Vastbouw werken we met een team van diverse ambachtelijke timmerwerkplaats’ specialisten in de bouw; timmerlieden, tegelzetters en metselaars. En Timmerwerkplaats Dennis Beemsterboer: ‘Onze vestiging in Amsterdam heeft een unieke marktpositie, omdat wij over een eigen inpandige timmerwerkplaats beschikken, waar gespecialiseerde vaklieden kozijnen, ramen, deuren, trappen en meubels en vele andere bouwelementen authentiek op maat produceren of repareren.’

Projecten en serviceonderhoud ‘Naast de productie uit de timmerwerkplaats verzorgen wij (ver)bouwen herstelwerk en onderhoud. Wij voeren een diversiteit van projecten uit, zoals dakopbouw (deels prefab) en balkons, maar ook de totale verbouwing van een bankkantoor, winkels casco opleveren, de verbouwing van het apenverblijf en de directiewoning in Artis. Naast deze projecten verzorgt onze vestiging ook het serviceonderhoud voor diverse Verenigingen van Eigenaren, zoals voor VVE Betondorp, bijvoorbeeld om houtrot aan deuren en kozijnen te repareren.’

Renoveren en restaureren ‘Een belangrijk werkgebied van onze vestiging in Amsterdam is renovatie en restauratie. We voeren zowel kleine eenvoudige, als grote complexe projecten uit. Denk aan de renovatie van historische grachtenpanden en moderne appartementen De liefde voor dit werkterrein van onze vakmensen en hun technische kennis vormt de basis voor

tekst: derick maarleveld fotografie: bas kijzers

natuurlijk ook projectleiders en werkvoorbereiders. Ook bieden wij stageplaatsen voor leerlingen in de bouw, waardoor Amsterdam Vastgoed een bijdrage levert aan de opleiding van gekwalificeerde vaklieden. Wij beschikken niet alleen onze eigen vakkennis en ervaring, maar werken ook samen met andere bedrijven door het uitwisselen van kennis en specialistisch personeel.

Bedrijfscultuur ‘In ons bedrijf heerst een prettige, open sfeer en zijn alle medewerkers doordrongen van de waarden vakmanschap, degelijkheid en klantvriendelijkheid, die de basis vormen voor ons dagelijkse onderlinge gedrag en het verlenen van optimale service naar onze klanten. Wie eenmaal bij Vastbouw werkt gaat niet snel meer weg, dat geeft continuïteit en stabiliteit in de bedrijfsvoering, waardoor wij onze klanten optimaal kunnen bedienen. Ik hecht enorm veel waarde aan deze bedrijfscultuur, die onze medewerkers in staat stelt plezierig en vakkundig te werken.’ ‹ Vastbouw BV – Is een internationaal opererend familiebedrijf met haar hoofdkantoor in Rijssen en vestigingen in Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Enschede, Groningen, Grou en Wateringen. Daarnaast is Vastbouw ook vertegenwoordigd in Duitsland en Polen. De vestigingen opereren zelfstandig en hebben hun eigen verantwoordelijkheid, waarbij vakkennis en kunde onderling worden uitgewisseld.

amsterdam business | nummer 4 | juli 2022

15


Duurzame inzetbaarheid: klaar voor de toekomst Wij, mensen, vergeten vaak dat we ook op de toekomst voorbereid moeten zijn als die anders is dan we altijd dachten. Daarvoor moeten we worden wakker geschud, een taak die onder meer is weggelegd voor HR. ‘Natuurlijk, het is belangrijk dat mensen niet zieker naar huis gaan dan ze op hun werk komen, maar gezondheid is slechts één pijler van duurzame inzetbaarheid waar je als werkgever invloed op kunt uitoefenen. Je kunt heel veel doen op het gebied van ziekteverzuim, leefstijl en psychisch welzijn, maar de andere pijler, vakbekwaamheid, is zeker zo belangrijk: zorgen dat medewerkers morgen kundig zijn en de juiste kennis in huis hebben om de toekomst tegemoet te gaan.’ Aan het woord is Margot Ruijters, eigenaar van ATWORKZ en gastdocent aan Nyenrode Business University. Ze is gespecialiseerd in duurzameinzetbaarheidsvraagstukken.

16

tekst: lonneke gillissen fotografie: shutterstock amsterdam business | nummer 4 | juli 2022

‘Bedrijven rijden vaak allerlei middelen naar binnen, waterflesjes, stappentellers, korting op de fitness. Die middelen zijn beperkt effectief, medewerkers die willen sporten doen dat toch wel. En neem e-learning: leuk en aardig die portals, maar werknemers moeten nog steeds zelf inloggen om aan de slag te gaan.’ Er zit een stap voor, stelt Margot. ‘Stel jezelf als bedrijf allereerst de vraag waarom je er überhaupt mee aan de gang zou gaan. Die stap ervoor hebben veel bedrijven overgeslagen omdat ze dachten: ik heb een mooie site en dat is voldoende. Terwijl: niet alleen de medewerkers, ook leidinggevenden en directie moeten in beweging komen. Alleen beleid maken is niet genoeg.


Daarbij moet je een aanpak kiezen gestoeld op verschillende poten, het verschilt immers per medewerker wat werkt.’ Wat ook niet mag worden vergeten: duurzame inzetbaarheid is een middel, geen doel. Margot Ruijters: ‘Een directeur moet zich afvragen welke mensen hij nodig heeft, wat die moeten kunnen. Als dat voor alle cruciale rollen duidelijk is, kan er een toekomstplaatje worden gemaakt dat moet worden nageleefd door de medewerkers, maar ook door de leidinggevenden. Het is de verantwoordelijkheid van iedereen binnen het bedrijf; je kunt ook geen relatietherapie met één partner doen. Als je het in de cultuur verankerd wilt krijgen, moet je iedereen doordringen van het belang.’

Spieken bij de buren Om dat voor elkaar te krijgen, heeft HR hulp van buitenaf nodig. ‘HRmedewerkers zijn vaak bezig met de waan van de dag, ze zijn druk, druk, druk. Als je niet uitkijkt ben je alleen met de korte termijn bezig en vergeet je de lange termijn. Op zo’n moment een ander bedrijf als voorbeeld nemen, is een goede stap in de juiste richting. Het is een ingewikkeld beroep en dan helpt delen en elkaar helpen echt. Je hoeft het wiel niet uit te vinden: spiek bij de buren. Dat scheelt veel tijd.’

‘Niet alleen medewerkers, ook leidinggevenden en directie moeten in beweging komen. Zelfregie ontstaat niet vanzelf en alleen beleid maken is niet genoeg’ Dit wakker schudden moet wel op een plezierige manier gebeuren, en vooral niet te bedreigend. ‘Dan gaan mensen in de ontkenning,’ vertelt Margot. ‘Het is de kunst de boodschap subtiel te brengen, bijvoorbeeld door te vragen: Heb je eigenlijk wel een plan b en c voor als je baan straks komt te vervallen? Vaak krijg je dan als reactie: Ik kan niets anders. Maar dat gen is in de DNA-streng niet ontdekt, dat je bijvoorbeeld alleen chauffeur kunt zijn. Ik begrijp dat je er leuk aan verdient en dat het zo fijn in je leven past, maar houd er rekening mee dat je ook als je baan verdwijnt nog van waarde moet zijn. Ik raad mensen daarom altijd aan in gesprek te gaan met hun leidinggevende en aan te kaarten dat ze een bepaalde opleiding of cursus willen volgen, dat ze willen bijleren.’ En het financiële aspect voor bedrijven? ‘Als bedrijf heb je er alleen maar baat bij als je medewerker zich wil ontwikkelen. Zeker, ontwikkeling kost geld, maar er gaat met name heel veel geld door het putje door ziekteverzuim. En dan is het ontwikkelen van je medewerkers ruim duurzamer.’ ‹

En dan zijn er natuurlijk de medewerkers zelf. ‘Als ik HR-medewerkers vraag waar ze staan, wat ze al doen, zeggen ze zonder uitzondering dat hoe ze ook hun best doen, de medewerkers niet willen. En dat is ook te begrijpen: als order picker heb je wel wat anders te doen. Die heeft het hartstikke druk. Terwijl: over vijf jaar zijn er robots die zijn werk overbodig hebben gemaakt. En wat gaat hij dan doen? Er zijn nu al geautomatiseerde distributiecentra. En de ontwikkelingen gaan alsmaar door. Als HR moet je je mensen verleiden naar de toekomst te kijken.’

3 tips

Verdwijnbanen

2. ‘Besteed aandacht aan alle spelers. Schakel niet van de ene op de

Margot geeft een ander voorbeeld, uit een workshop duurzame inzetbaarheid die ze gaf aan secretaresses. ‘Ik had het over verdwijnbanen. Veel vragende gezichten: hun baan verdwijnen, ze hadden het toch druk? Maar een zaal voor een event boeken kan iemand anders binnen het bedrijf ook wel, daarmee maak je je niet onmisbaar. Dat zeg ik ze ook. Door mensen zo een beetje uit hun comfortzone te halen, zet je ze aan het denken over hun talenten en in welke rol ze die nog meer kunnen toepassen. Dat maakt minder kwetsbaar, want functies zullen altijd veranderen.’

andere dag over op zelfregie. Vooral mensen die ergens al dertig jaar werken, hebben een narrow mind. Zo’n medewerker kun je niet ineens zelf verantwoordelijk maken voor zijn toekomst. Doe dat geleidelijk aan.’

1. ‘Zorg voor bewustwording. Vul niet meteen de etalage met middelen, maar leer je mensen eerst winkelen. Ik kwam ooit bij een bedrijf binnen en kreeg een stappenteller. Ik vroeg waarom ik die kreeg. Het antwoord was dat ze het ook niet wisten. Dat is zonde. Ik kan ook zonder stappenteller lopen, zonder dat het geld kost.’

3. ‘Doen is het nieuwe denken. Ga niet eindeloos notities maken en stukken opstellen. Het is prima om te weten wat je biedt, maar het gaat om de fase daarna: wat kun je dóén? Overtuig je werknemers van het belang van een gezonde geest in een gezond lichaam.’


Next level private banking

Oog in oog met de nieuwe generatie Als jonge ondernemer sta je aan het roer van een veelbelovend bedrijf. Met de koers zit ’t wel goed. Het harde werken wordt beloond. Maar vol in de actie wil je jezelf nog wel eens vergeten. Dan is het goed om te weten dat er iemand meekijkt. Private bankers Bas (26 jaar) en Karel (30 jaar) zijn die oplettende ogen. Zij houden de vinger aan de pols.

Duidelijke verwachtingen

Snel tot de kern

“Voordat je met elkaar in zee gaat, wil je weten wat je voor elkaar kunt betekenen“, begint Karel. “Het leven en bedrijf van onze klanten staan met elkaar in verbinding. Wij stemmen die dynamische werelden op elkaar af.” Jonge ondernemers staan voor een aantal vragen. “’Hoe kan ik slim en snel mijn

“We doen eerst een scherpe financiële analyse”, geeft Karel aan. “Zo maken we de aandachtspunten en behoeften concreet.” Het zorgt voor financieel inzicht. “Hoe eerder je tot de kern komt, hoe beter. Dan kun je gericht gaan sturen en je vermogen voor je laten werken.” Ook de toekomstige overdracht komt aan bod.

droomhuis financieren?’, is er zo één”, zegt Bas. “Maak ook vragen als: ’Welke investering doe ik vanuit mijn holding en

“Het is fiscaal gunstig om je kinderen nu al jaarlijks een schenking te doen,”, zegt Bas. “En met een optimale structuur houd je het

welke privé?’ en ‘Hoe zorg ik dat ik straks financieel vrij ben?’”

vermogen ook na je overlijden zoveel mogelijk in stand.”

Met een frisse blik Er is veel kennis en expertise in huis, de jonge private bankers zorgen voor een frisse wind. “Van een maatwerkkrediet voor je commercieel vastgoed tot een brede inkomensbepaling voor de hypotheek van je nieuwe huis”, vertelt Bas. De specialisten helpen ondernemers op belangrijke momenten in hun leven. “Als je na de komst van je eerste kindje een second opinion wil over je testament, bijvoorbeeld”, voegt Karel toe. “Of als je het fijn vindt om te weten of je eerder kunt stoppen met werken.”

Focus op groei Het team van ABN AMRO MeesPierson Amsterdam

“We doen eerst een financiële analyse. Zo maken we de aandachtspunten en behoeften concreet”. 18

amsterdam business | nummer 4 | juli 2022

Veel jonge ondernemers gaan hard. “De groei zit er vaak flink in”, gaat Karel verder. “Ze hebben behoefte aan een gesprekspartner op financieel gebied. Iemand die hun tempo bijhoudt en weet wat er in de wereld te koop is. Die wereld is met vastgoed, private equity en NFT’s groter dan alleen de traditionele beleggingsvormen.” De private bank is laagdrempelig, nuchter en zonder poespas. “Onze klanten willen persoonlijk contact, snelheid, efficiëntie en zoveel mogelijk digitaal, dat ondersteunt ze in hun groei”, schetst Bas. “En zo groeien wij met ze mee.”


In verbinding met de nieuwe generatie

Actief in verbinding “We zien een snelgroeiend aantal jonge vrouwelijke ondernemers”, gaat hij verder. “Onze vrouwelijke bankers hebben voor deze groep een netwerk opgericht. Vier keer per jaar ontmoeten we elkaar in het bedrijf van een vrouwelijke ondernemer. We delen kennis en ervaringen en helpen en inspireren elkaar.” Het zorgt voor nieuwe inzichten. “Zo kunnen wij nog beter aansluiten op de behoeften van deze ondernemende jonge vrouwen”, zegt Karel.

In en om Amsterdam beschikken steeds meer jonge mensen door hun bedrijf of een erfenis uit de familie over een vermogen. Ze weten vaak heel goed wat ze willen in het leven. Voor het beheer van hun vermogen hebben ze behoefte aan ondersteuning. Maar wel in hun eigen taal en op een manier die bij ze past. Speciaal voor hen staat bij ABN AMRO een nieuwe generatie bankers opgesteld. Elk met hun eigen expertise, maar zeker ook in verbinding met elkaar. Alles onder één dak.

Eén op één schakelen

Commercial Banking

“Voor klanten zijn wij één bank”, benadrukt Bas. “Dat ene

Jonge ondernemers die met hun bedrijf klant zijn bij de bank,

aanspreekpunt zijn wij. We zijn altijd bereikbaar, ook buiten kantoortijden. Per whatsapp, beeldbankieren, bij de klant of op

vinden een stevige gesprekspartner in de jonge relatiemanagers van de zakelijke bank.

ons kantoor, de klant bepaalt.” Voor Karel is het helder. “We zijn alert en denken actief met onze klanten mee. Zo kunnen we ze

Informal Investment Services

verrassen met mooie kansen en relevante informatie over nieuwe wetgeving of belastingregels. Door steeds te doen wat je belooft, groeit het vertrouwen”, zegt hij tot slot.

• Voor een investering: Een jonge ondernemer die met zijn geld, kennis en netwerk wil investeren in andere jonge ondernemers vindt de juiste match via de ‘datingservice’ Informal Investment Services. • Voor een financiering: Voor een jonge ondernemer die voor de volgende stap van zijn bedrijf een financiering zoekt, is een pitch bij Informal Investment Services een mooie kans.

Filantropieadvies Bas

• Voor ondernemers: De nieuwe generatie ondernemers wil met hun bedrijf graag iets terugdoen voor de maatschappij, gelijkgestemde adviseurs staan klaar om ze te helpen hun ideeën vorm te geven. • Voor families: Als familie iets betekenen voor de maatschappij wint steeds meer terrein, onze filantropieadviseurs zorgen

Karel

ervoor dat ‘oud’ en ‘jong’ aan bod komen.

Next Timothy

Jonge mensen die uitzicht hebben op een flink vermogen van hun familie, hebben bij Next een eigen coach die ze helpt met hun financiële zaken en ze begeleidt naar hun financiële toekomst.

Phaedra

Roan Ingrid

“Het leven en bedrijf van onze klanten staan met elkaar in verbinding. Wij stemmen die dynamische werelden op elkaar af.”

Direct een afspraak maken? Neem dan contact op met: • Bas Kempers, 06-23533181 of bas.kempers@nl.abnamro.com • Karel Goeijenbier, 06-82206510 of karel.goeijenbier@nl.abnamro.com


provada 2022Culturele agenda The Kid - The future is old

Massale schietpartijen, individualistische onverschilligheid, geïnstitutionaliseerd racisme, sociaal determinisme, ongelijke kansen en bedreigde burgerrechten dit is wat er dagelijks gebeurd in de Verenigde Staten. THE KID gebruikt kunst als een middel om ons vraagtekens te laten zetten bij de begrippen macht en privilege en meer in het algemeen bij de huidige ontwikkeling van humanisme in onze democratische maatschappijen. Deze tentoonstelling is te zien bij Moco Museum. www.mocomuseum.com

Het andere verhaal in Cobra Museum voor Moderne Kunst

Voor het eerst in Nederland worden zo’n 40 Marokkaanse kunstenaars bij elkaar gebracht om een beeld te geven van de ontwikkeling van de Marokkaanse moderne kunst vanaf de onafhankelijkheid in 1956 tot nu. cobra-museum.nl t/m 18 september

Zeur niet! De musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink in het Allard Pierson

Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink zijn de grondleggers van de Nederlandse musical. Tussen 1965 en 1984 maakten ze zeven musicals die zich onderscheidden door hun maatschappelijk engagement verpakt in Broadway-achtige showelementen. Het Allard Pierson werpt met de tentoonstelling Zeur niet! nieuw licht op het musicalgenre in Nederland en de creativiteit van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. www.allardpierson.nl/ t/m 30 oktober


Amsterdam Zomer in Teylers

Ga deze zomer mee op een ongedwongen ontdekkingstocht door het oudste museum van Nederland en vier de zomer in Teylers in Haarlem! Tijdens de zomervakantie bruist het van de activiteiten rondom de drie pijlers van het museum: wetenschap, kunst en de idealen van grondlegger Pieter Teyler. www.teylersmuseum.nl t/m 22 september

Barbara Hepworth in de Rijksmuseumtuinen

Bezoek deze zomer de gratis tentoonstelling van Barbara Hepworth in de prachtige tuinen van het Rijksmuseum Amsterdam. Ga op pad en ontdek haar indrukwekkende negen werken! Of boek een rondleiding en wandel samen met een rondleider langs de beelden van de Britse beeldhouwer en kom alles te weten over haar werk. www.rijksmuseum.nl t/m 23 oktober

Floriade Expo 2022

Floriade is een wereldtuinbouwtentoonstelling die slechts één keer in de 10 jaar in Nederland plaatsvindt. Het is de 7e keer dat de tentoonstelling in Nederland wordt gehouden, ditmaal op een prachtige locatie in Almere. De Nederlandse tuinbouw brengt hier in samenwerking met nationale en internationale deelnemers en partners het thema ‘Growing Green Cities’ tot leven. www.floriade.com/nl/ t/m 9 oktober

amsterdam business | nummer 4 | juli 2022

23


Cybersecurity: zo bescherm je je bedrijf Ieder bedrijf loopt risico op aanvallen van cybercriminelen. Beveiligingssoftware houdt maar een deel van de cybercrime tegen. Bescherm je bedrijf daarom ook op andere manieren Volgens het CBS is 1 op de 10 Nederlandse bedrijven jaarlijks slachtoffer van cybercrime. Ben je in je dagelijkse werk volledig afhankelijk van digitale systemen? Of heb je juist veel fysiek werk dat ook door kan gaan wanneer je ICT wegvalt? Besteed aandacht aan de cybersecurity van je bedrijf, ook wanneer je weinig gebruikmaakt van ICT, en internet bijvoorbeeld alleen nodig hebt voor je e-mail. Ontdek welke risico’s jouw bedrijf loopt.

Toegang Gebruik unieke wachtwoorden en beveilig toegang tot je systemen en social media accounts zoals WhatsApp en LinkedIn met tweestapsverificatie. Zo verklein je de kans op digitale inbraak. Denk niet alleen aan de technische beveiliging, maar ook aan veilig gedrag van jou en je personeel.

• •

Up-to-date software Installeer altijd updates voor je programma’s en beveiligingssoftware. Gebruik automatische updates, deze repareren zwakke plekken in oude software. Zorg dat medewerkers zelf geen software kunnen installeren. Als medewerkers zelf software installeren, weet jij niet of dit veilige software is. • •

24

Met tweestapsverificatie zorg je voor extra beveiliging. Naast je wachtwoord of pincode laat je dan ook op een andere manier zien dat jij toegang mag krijgen tot een account. Zorg dat je medewerkers hun wachtwoorden niet met anderen delen.

amsterdam business | nummer 4 | juli 2022

Laat je medewerkers regelmatig hun wachtwoorden veranderen. Wie heeft toegang tot de verschillende systemen? Check of er niemand onnodig toegang heeft tot bijvoorbeeld de financiële administratie of de beveiligingssoftware

Beveilig je wifi-bedrijfsnetwerk altijd minimaal volgens de WPA2standaard. Dit is een verbeterd wifibeveiligingsprotocol. Investeer in beveiligingssoftware voor alle apparaten die met internet verbonden zijn. Denk naast je computers ook aan tablets, telefoons en 'slimme apparaten'. Zo ben je beschermd tegen schadelijke computervirussen, ofwel ‘malware’. Beveiligingssoftware waarschuwt je ook voor verdachte mails of onveilige websites.


bron: KVK fotografie: shutterstock

Beperk risico’s

Met goede afspraken over je ICT-gebruik beperk je de risico’s op cybercrime. •

• •

Bespreek de beveiliging met je ICT-leverancier en sluit een Service Level Agreement (SLA) af. In zo’n SLA leg je afspraken vast over welke diensten, kwaliteit, onderhoud en risicobeperking het ICT-bedrijf biedt. Een website met SSL/TLS-certificaten is extra beveiligd. Het certificaat zorgt voor de versleuteling van de verbinding tussen je website en de internetbrowser van de bezoeker. Je webadres begint dan met ‘https’. Ben voorzichtig met gratis of weinig gebruikte apps. Zoek altijd naar gebruikerservaringen. Overweeg een cyberverzekering af te sluiten. Bekijk daarbij goed de voorwaarden en kies een passend pakket. De verzekeraar helpt je niet alleen financieel maar kan ook helpen om cybercrime te voorkomen. En om na een incident weer snel op te starten.

Veilige opslag Spreek af hoe jij en je medewerkers digitale informatie veilig opslaan. En bedenk welke stappen je neemt bij een cyberincident. •

Maak regelmatig back-ups van je data en sla deze op verschillende systemen op. Zorg dat tenminste 1 versie buiten je bedrijf is opgeslagen, bijvoorbeeld online. Dat is veiliger bij bijvoorbeeld brand of inbraak. Klantgegevens zoals adressen en facturen zijn privacygevoelig. Voorkom een datalek: sla gevoelige gegevens versleuteld op. Je slaat bestanden dan onleesbaar op en hebt een toegangscode nodig als je ze opent. Zijn er gevoelige gegevens gelekt? Dan ben je verplicht dit datalek binnen 72 uur te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook als je niet zeker weet of de data in verkeerde handen is gekomen, moet je het lek melden. Ben je slachtoffer van cybercrime? Doe aangifte bij de Politie. Laat eventueel een bedrijfsrecherche onderzoek doen naar de oorzaak. Meld het ook bij de Fraudehelpdesk, deze stichting geeft informatie en tips over actuele fraude aan burgers en bedrijven.

Veilig in de Cloud Sinds corona werken we meer vanuit huis en slaan we vaker bestanden op in de cloud. Zorg dat jij en je medewerkers onderweg en thuis net zo veilig werken als op kantoor. • •

Het bedrijfsnetwerk moet ook op afstand gemakkelijk bereikbaar zijn. Maar zorg voor veilige toegang met tweestapsverificatie. Gebruik geen openbaar wifinetwerk. Maak voor je laptop een mobiele hotspot aan via het 4G/5G-netwerk van je mobiele telefoon of werk met een VPN-verbinding via wifi.

Bedrijven die binnen de EU opslag in de cloud verzorgen, moeten voldoen aan de Europese AVG-richtlijnen. Controleer of je clouddienstverlener een ISAE3402-certificering heeft, daarmee laat die zien dat die aan de richtlijnen voldoet.

Zwakste schakel Heb je technisch veilige systemen en goede afspraken met je medewerkers gemaakt? Ook dan kan het nog fout gaan. Doordat bijvoorbeeld een collega even niet alert is of zich niet aan een afspraak houdt. Een crimineel is op zoek naar de zwakste schakel, en gebruikt hiervoor menselijke misleiding ofwel 'social engineering'. Voorbeelden van fouten die jij en je medewerkers kunnen maken: • • • • •

Je installeert onveilige software of gebruikt een onbekende USBstick waar een virus op staat. Je klikt op een schadelijke link in een phishing-mail. Je vergeet je scherm af te sluiten als je je werkplek verlaat. Je betaalt een spookfactuur. Je volgt een nepbericht of -telefoontje van een crimineel die zich voordoet als manager of CEO zonder nadenken op. Dit heet BECfraude.

Blijf alert Zorg dat alle medewerkers bewust zijn van de gevaren. •

Twijfel je of een bericht wel echt van de afzender komt? Neem dan bijvoorbeeld telefonisch contact op met de afzender. Criminelen doen zich vaak als iemand anders voor, dit heet zakelijke identiteitsfraude. Maak je medewerkers bewust van digitale veiligheid. Leg vast wie in je bedrijf toegang heeft tot welke informatie. Organisaties die met veel persoonsgegevens werken, moeten een functionaris gegevensbescherming aanstellen. Zorg dat ook vakantiekrachten, uitzendwerkers en stagiairs instructies krijgen over hoe ze veilig met informatie en systemen omgaan. Ga bewust om met informatie die je over jezelf en je bedrijf deelt via social media; criminelen gebruiken deze informatie om op te lichten.

Praktische tools Er zijn verschillende praktische tools waarmee je je bedrijf beschermt tegen cybercrime. Met de basisscan cyberweerbaarheid van Digitaltrustcenter (DTC) verklein je de cyberrisico’s in je bedrijf. De scan bestaat uit vragen over de beveiliging van je bedrijf. Op basis van je antwoorden krijg je feedback voor het verbeteren van je beveiliging. Het DTC is opgericht door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en helpt bedrijven met veilig digitaal ondernemen. Wil je meer doen aan de cybersecurity van je bedrijf? Gebruik deze 5 tools voor cyberweerbaarheid. ‹

amsterdam business | nummer 4 | juli 2022

25‘Verkeerde keuze om rekening politieke crisis bij ondernemers te leggen’ MKB-Nederland voorman Jacco Vonhof voorziet een zware recessie, nu de politieke problemen in het land zich opstapelen. ”Wie had vooraf kunnen bedenken dat we in deze clusterfuck terecht zouden komen?”, zegt hij tegen de Telegraaf, doelend op onder andere de inflatie, stikstofcrisis, krapte op de arbeidsmarkt en gastekorten. De rekening van die problemen komt teveel bij ondernemers terecht, vindt hij. ”Stop daarmee. Het trapt alle lucht uit het mkb.”

vonhof: ”Het kabinet moet ondernemers duidelijk maken waar ze aan toe zijn.” Vonhof benoemt dat de overheid budgettaire gaten teveel zou dichten door geld te verhalen op ondernemers in het land. Hij noemt dat 'de verkeerde keuze' en zegt zich zorgen te maken over het ondernemersklimaat in het land. Ondernemers zijn volgens hem namelijk de dupe van zogenoemd jojobeleid van het kabinet: het oplossen incidentele situaties of problemen waarbij steeds de ondernemers worden aangesproken. ”Het kabinet moet ondernemers duidelijk maken waar ze aan toe zijn.”

Niet alleen maar brandjes blussen Hij erkent ook dat de overheid voor een pittige taak staat. ”Het is met zulke complexe problemen ook moeilijk om vooruit te kijken, maar

toch kunnen we niet alleen maar brandjes blussen, en al helemaal niet steeds de rekening bij ondernemers laten vallen. Er is dus een langetermijnvisie en daarbij horend beleid nodig om het ondernemersklimaat te sparen.

Oplossing Wat is dan de oplossing? Vonhof: ”De koopkracht stutten zonder dat we elkaar structureel klemzetten. Ik denk dat het goed is dat we tot een koopkrachtakkoord of sociaal akkoord komen.” Ook benoemt hij een onbelaste vergoeding voor ondernemers die worden geconfronteerd met een hoge energierekening tot een belangrijk middel om ondernemers te beschermen. ”De bereidheid om tot afspraken te komen is er bij alle partijen inmiddels wel”, besluit Vonhof. Of dat ook gaat lukken zien we in augustus: dan vinden de onderhandelingen plaats. ‹

amsterdam business | nummer 4 | juli 2022

27


Summer vibes

Tan

We laten de Engelse woordspeling tussen Tan en Pantone even voor wat het is bij gebrek aan een deftige vertaling, en concentreren ons op wat écht belangrijk is – het strandlaken met kleurtabel voor het zonnen. What’s in a name? Wel, ken je die kleurstaaltjes in de verfwinkel? Juist. Deze zomer kan je dus gewoon lekker zonnen op zo’n kleurstaaltje. Waarom? Om perfect te kunnen zien welk tintje bruin je bent. Van lichtgevend-in-het-donker tot chocolade-bruin. Maar ehm, niet vergeten: 1) Smeer je goed in. 2) Overdrijf niet. 3) Smeer je nogmaals in voor de zekerheid. 4) Geniet ervan!

t e e f y l l i h C

19,95 www.radbag.nl

Dat pinguins tot de coolste dieren überhaupt behoren, valt nauwelijks te ontkennen. Ook dat ze tot de wereldwijd toonaangevende deskundigen tellen, als het om ijs gaat - men zou kunnen zeggen dat geen ijs hen vreemd is. Van zo veel koele knowhow zou men natuurlijk gebruik moeten maken. Daarom hebben we onze pinguin coolers brigade met niet minder als 18 verdienstelijke pinguins in het leven geroepen, die in plaats van saaie ijsklontjes in je zomerse drankje rond waggelen en dan net zo lang rondzwemmen tot alles net zo mooi koud is, als het moet zijn. Daar hoef je de kleine vogels overigens niet eens van te overtuigen, het is voldoende ze een tijdlang in de vriezer te stoppen.

12,95 www.radbag.nl

Natuurlijk ziet het er fantastisch uit (je gasten zullen verbaasd zijn), maar het mooiste is: er wordt niks verwaterd (wat met de saaie ijsklontjes wel het geval is) - nog de fruitige zomerse cocktail.

• Drinking • Buddies

Niemand drinkt graag alleen (en als dat wel zo is, dan is dat over het algemeen geen goed teken). Maar als dat eens een keer niet anders kan, dan helpen we je graag met de "Drinking Buddies". In leuke badpakken en atletisch/ goed geportioneerd hangen ze opvallend aan de rand van je glas en blijven daar net zo lang hangen als je wilt (dus ook tot het laatste glas leeg is en het laatste woord gezegd).

Natuurlijk zijn de Drinking Buddies geen echte vervanging voor menselijk gezelschap – daarom zijn ze ook heel geschikt als glasmarkers, dus om de afzonderlijke glazen in een vrolijke kring met mensen te markeren, zodat het hier niet tot mogelijk onhygienische verwisselingen komt. Zo weet iedereen altijd welk glas van hem/haar is en wat hem/haar nog allemaal te wachten staat. Thanks to your buddies.

12,95 www.radbag.nl


s Het Kronenburgh College biedt opleidingen in alle businessrichtingen aan, van Meao (MBO) tot bachelor. Het privé-college geeft zowel jongeren als volwassenen topeducatie.

Het Kronenburgh College

Topopleidingen voor business

Bevlogen Bevlogen en met trots praat Janssen over zijn college. Het Kronenburgh College is in het verleden in Rijswijk begonnen als Meao. Met steeds meer businessrichtingen zoals commercieel, secretarieel, juridisch, makelaardij en marketing is het Kronenburgh College nu een internationaal opleidingsinstituut met vier scholen. Naast de voltijd- en deeltijd-Meao kunnen studenten er terecht voor hun bachelor op internationaal universitair niveau. “Wij werken daarvoor samen met Engelse universiteiten,’’ zegt de collegedirecteur.” Leerlingen kunnen na het meao of het havo doorstromen naar dit onderwijs. Dat is een verschil met het Nederlandse systeem.’’ Daarnaast geeft het Language College - het taleninstituut van het Kronenburgh College - business Engels en academisch Engels en Nederlands op hoog niveau voor studenten, werkenden en expats. “Wij hebben twee groepen van gemiddeld vijftien studenten op de voltijd Meao. In de deeltijdopleidingen voor volwassenen hebben we meer studenten die bijvoorbeeld via hun werkgever hun kennis ophalen, bijscholen of voor een nieuwe beroepsrichting leren. Zij gaan een

tekst: evelyne lammerding fotografie bas kijzers

Wie het Kronenburgh College binnenloopt, komt eerst langs de Wall of Fame: Vrolijke foto’s van afgestudeerde studenten en een zonnige foto van de eerste cum laude geslaagde studenten. Op de begane grond bevindt zich ook het directiekantoor. Collegedirecteur Peter Janssen - iedere leerling spreekt hem naar traditie aan als ‘Meneer Janssen’ - heeft het druk. Op zijn bureau liggen aanmeldformulieren voor de volwassenenopleiding die eind september in deeltijd begint. Door de gangen lopen de leerlingen van de voltijdsopleiding die al is begonnen. Aan de telefoon een internationale student in spé met vragen.“Het begin van het schooljaar,’’ verklaart Janssen de drukte als het telefoongesprek erop zit. Wanneer de koffie op de tafel staat, steekt hij van wal.

dag per week naar school en werken vier dagen. We zijn kleinschalig en gaan diep in op de stof, soms individueel.’’

Stage Studenten lopen stage in uiteenlopende bedrijven binnen het MKB. Van stagebegeleiders binnen het bedrijf ontvangt Janssen vaak complimenten over zijn stagiaires. Zij werken snel volop mee en zetten ons aan het denken, hoort hij vaak. “Wij werken ook met de betere studenten. Onze verkorte mbo opleiding duurt twee jaar. Dus de leerlingen hebben het vermogen een opleiding sneller te doen. Daarbij leren zij op een hoger niveau en krijgen zij naast hun specialisatie een brede businessbasis mee,’’ legt Janssen uit. Ondernemers die willen, kunnen hun bedrijf aanmelden als stagebedrijf. “Bij de bachelors is het goed als er een vraagstuk ligt. De stagiaires kunnen dan mee in dat project. Ook krijgen de bachelorstudenten een business-case van school mee. Dit jaar is dat Transformation in the Workspace.’’

Certificaten Volwassenen die een of enkele vakken willen leren, kunnen certificaten behalen. Tenslotte voorziet het businesscollege in bedrijfsopleidingen, zoals de praktijkopleiding boekhouden. “Ik zie dat mensen vanuit de bedrijfsopleiding vaak verder leren. Zij zeggen dat ze dachten dat ze niet konden leren,’’ zegt Janssen, “maar dat blijkt meestal niet te kloppen.’’ Wie de smaak van leren eenmaal te pakken heeft, wil graag meer. Het Kronenburgh College helpt daarbij.

Meer info? Scan de code

Elke dinsdag houdt Janssen inloopavond en wie zich aanmeldt, krijgt een intake met de collegedirecteur. ‹

amsterdam business | nummer 4 | juli 2022

29


Ice Cooler - creatieve flessenkoeler Praktisch flessen koelen en een ijzig, mooie decoratie! € 27,95 Ice Cooler - creatieve flessenkoeler Deze wijnkoeler is gewoon veel cooler dan de rest. Waarom? Omdat hij er steeds anders uit kan zien. Het maakt niet uit welk seizoen of welke speciale gelegenheid er is, de flessenkoeler past zich aan. Daar houd ik van, eenvoudig maar ingenieus. Eenvoudig water in de vorm gieten en het vriesvak in. Even later heb je een super koeler voor flessen of zelfs ook een buitgengewone houder voor kaarsen. Nu hoeft niemand meer bang te zijn voor een gênante stilte tijdens het familie diner, deze leuke decoratie is een echt ijsbreker. www.radbag.nl/ice-cooler-creatieve-flessenkoeler

Gloeilampen glazen – Set van 4 Werkt gelukkig ook zonder stroom. € 17,95 Gloeilampen glazen – Set van 4 Het moet niet altijd het fijnste kristal of Murano design zijn. Soms is een beetje eenvoud alles wat je nodig hebt in je leven. Wat dacht je van een setje ‘ordinaire’ gloeilampjes die je plots tevoorschijn kan toveren op het volgende feestje als je andere glazen op zijn? Stevige en stabiele gloeilampjes uiteraard, waar het elektrische deel vervangen is door je favoriete cocktail. Klinkt best leuk, toch? De gloeilampen glazen, vierdelige party redder bij uitstek. Inclusief herbruikbare rietjes en met een inhoud van 400 ml. Proost! www.radbag.nl/gloeilampen-glazen-set-van-4

Zwemmen met je GoPro € 14,95 oor de mensen die hun GoPro het liefste overal op bevestigen om alles te filmen wat ze mee maken, hebben wij bij Megagadgets nu ook een duikbril met GoPro houder. Dus als jij graag snorkelt in jouw favoriete vakantieland en dit graag aan anderen laat zien, dan is dit de gadget voor jou. De duikbril is gemaakt van zwart plastic met gehard glas. Je hoeft hierbij dus niet bang te zijn dat er snel krassen op komen. Dus ga jij binnenkort op vakantie en heb je nog geen duikbril bestel dan nu de Duikbril GoPro houder. www.megagadgets.nl/fullface-neopine-gopro-duikmasker.html


ELEMENT AMSTERDAM HOTEL

stay in your element

PERFECT VOOR EEN LANG VERBLIJF IN AMSTERDAM Gelegen op loopafstand van de Zuidas en dichtbij beurs & evenementen centrum RAI Amsterdam. Element Amsterdam is bereikbaar vanuit luchthaven Schiphol en Amsterdam centrum in slechts 15 minuten. Geniet, ontspan en rust uit in de bekende Heavenly® Bedden en in de spa-geïnspireerde badkamers voorzien van een regendouche.

Element Amsterdam Gelderlandplein Shopping Mall | Amsterdam-Zuid Tel: 020 517 5300 E-mail: Reception@elementamsterdamhotel.nl


Bedrijfspand verhuren? Maak gebruik van onze lokale kennis en landelijk netwerk.

Van uniek aanbod naar de beste transacties 020 44 000 444

krk.nl

Maak kennis met onze experts

Bedrijfsmakelaardij | Taxaties | Vastgoedmanagement | Zakelijke Financieringen