Page 13

van elders Maria konden aanroepen (zie Kapelberg op mijngelderland.nl). De Hertog van Gelre verkoos deze kerk voor zijn jaarlijkse ridderdagen. In deze kerk was lange tijd het hooggerecht van Maas en Waal gevestigd. Op de helaas verdwenen Blauwe steen (zie Blauwe

steen op mijngelderland.nl) hoorden diegenen die ter dood veroordeeld werden hun vonnis. Niet ver van de kerk bevond zich de Galgenberg. Rond 1600 kwam de kerk in protestantse handen. Geheel afgestemd op de protestantse eredienst is er ook een dooptuin bij de kerk.

Keer om en fiets richting de knooppunten 72 90 89 91 92 16 . Aan het plein ligt de Oude Dorpstoren, voor meer informatie zie pag. 3 (nummer 4). Fiets vervolgens richting de knooppunten 27 15 14 . In de omgeving van 15 ligt Steenfabriek Vogelensangh (Munnikhofsestraat 33). Kijk voor meer informatie daarover op mijngelderland.nl. Richting knooppunt 85 ligt aan de rechterzijde Boerderij ‘t Uiversnest.

12

Boerderij ‘t Uiversnest Van Heemstraweg 2b, Deest ooievaar, de uiver. In de huidige vorm is de boerderij betrekkelijk jong, maar in oorsprong is het één van de vier boerderijen die het klooster Grafenthal in Deest bezat. Deze abdij had de boerderij reeds in 1348. Aan het boerenbedrijf is nood­ gedwongen een einde gekomen doordat de bij de boerderij liggende akkers en weilanden door ontzanding veranderden in een watervlakte, de Uivermeertjes. Je kunt hier even pauzeren en genieten op het boerenterras.

Het boerderijcomplex ‘t Uivers­nest ligt buiten de kom van Deest, met de rechter­ zijgevel gericht naar de Van Heem­straweg, de vroegere Koningstraat. Het complex bestaat uit de boerderij “‘t Uiversnest”, het bakhuis en een schuur. Boven de voordeur bevindt zich een geornamenteerd bovenlicht met een

Fiets verder richting knooppunt 85 86 88 . Tussen knooppunten 86 en 88 vind je aan de rechterzijde op huisnummer 14 Herenboer­ derij Het Hoogh Huys.

9

Routeboekje cultuur historie Land van Maas en Waal  

Fietsroutes

Advertisement