Page 1

HO “FIND RAOUL”

Kvartalni bilten AVGUST 2017.

Phone: +381615851005 E-mail: jovan.milic5@hotmail.com

Pomoć za porodicu Sulejmanović iz okoline Niša Velika Vaskršnja akcija Ekipa portala „Nađi Raula“, odnosno „Nađi Templtona“ u sklopu velike Uskršnje akcije je posetila porodicu Sulejmanović, koja živi u izuzetno teškim uslovima u naselju u blizini Niša. Glad, nemaština i beda su svuda oko ove porodice. Ono što najviše zabrinjava Sašu Sulejmanovića, glavu porodice jeste trošna kuća koja prokišnjava, te kada god pada kiša oni moraju da isključe struju, koju jedva plaćaju. Žive od socijalne pomoći, koju primaju 9 meseci godišnje. Obraćali su se opštini, koja im je dala 2.000 RSD. Javnim putem mole zainteresovane pojedince, institucije i organizacije da im pomognu. Kako kažu najbitnija im je kuća. „Kuća je u užasnom stanju, kao što vidite. Kada kod pada kiša mi se pokrijemo frotirima ne bismo li se zaštitili. U kući smo uvek obuveni, zato što nije higijenski da se krećemo drugačije“ – poručuju oni. Mi smo im odneli malu donaciju povodom Uskrsa i

Avgust 2017.

pozivamo sve ljude dobre volje da im pomognu uplaćivanjem donacije na račun: 275001051798423203 – Gabriela Benić, svrha uplate: Pomoć za porodicu Sulejmanović. Pored novačnih priloga, ovoj porodici znači bilo koji vid donacije (garderoba, nameštaj, oprema, kućni aparati...). Za sve dodatne informacije pišite nam.


Slatkiši za decu u crkvi Ekipa humanitarnog portala "Nađi Templtona" i "Nađi Raula" nedavno je uručila donaciju deci u Crkvi Presvete Bogorodice u Donjoj Vrežini u Nišu. Odlučili smo se da napravimo paketiće za svu decu koja su 8.aprila došla u Crkvu, na Vrbicu - praznik dece... Iako je bilo kišno vreme, to nije sprečilo onu najhrabriju decu da dođu u ovu svetinju i budu prisutni na Liturgiji. Veliku zahvalnost dugujemo i Svešteniku Vladi, parohanu ove crkve.

Podržali smo projekat SO “ESTIEM LG Niš” Humanitarni portal "Nađi Raula-Nađi Templtona” podržao je projekat studentske organizacije ESTIEM iz Niša. Uručili smo donaciju u vidu medalja za prvo, drugo i treće mesto. Čestitamo organizatorima na uspešno odrađenom takmičenju!

Donacija porodici iz Crne Gore Nedavno smo uputili donaciju porodici Vuković iz Crne Gore. Porodica živi u malom mestu u veoma teškim uslovima bez struje u staroj kući, koju su nasledili od porodice. Svi zainteresovani koji žele da im pomognu, neka nas kontaktiraju za više detalja. Zahvaljujemo se Slađani iz Crne Gore na pomoći. Bez nje ne bismo realizovali ovu akciju. Pored porodice iz Crne Gore, pomogli smo i porodici iz Matevca.

Jovan, Obren i Ljiljana Milić

.


Osnivač naše organizacije dobitnik Nagrade “Mladi Heroj” Jovan Milić, osnivač našeg portala proglašen je za mladog heroja Srbije u oblasti društvenog aktivizma. Priznanje dodeljuje EXIT fondacija u saradnji sa kompanijom NIS. Cilj konkursa je da motiviše ostale mlade ljude da steknu prave idole. Budući da je Jovan u terminu dodele bio na takmičenju u Bugarskoj, priznanje je u njegovo ime primila Ljiljana Milić, njegova sestra. Prema rečima domaćina svi dobitnici ispisuju novo ime srpske istorije. Čestitke pobednicima!

Održan šesti Boom Fest HO “Find Raoul” je i ove godine finansijski podržala organizaciju šestog BumFest-a. Čestitamo pobednicima! Veljko Arsić (18) iz Aleksinca pobednik je šestog balkanskog takmičenja u bacanju bumeranga koje su organizovali Prva tehnička škola „Milutin Milanković“ iz Niša i Ambasada Australije u Beogradu. Drugo mesto osvojio je Nišlija Danilo Ilić (11), učenik OŠ „Branko Radičević“ i on je najmlađi takmičar ikada koji je do sada pobedio na ovom takmičenju, a treće mesto zauzeo je Stefan Vasić iz Aleksinca. Takmičenje je večano otvorio Glen Morison, zamenik Ambasadora Australije u Srbiji, a svečanom otvaranju je prisustvovao i Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, kao i prof.dr Miroslav Milutinović, predsednik Gradske opštine „Crveni Krst“, Branislav Kačar, većnik za omladinu i sport i drugi. Na otvaranju je nastupio dečiji hor „Čarolija“ i foklorna grupa niške škole. Himnu Srbije je otpevao Todor Kitanović, dok je Australijsku himnu otpevala Sara Jorgačijević. Od stotinak prijavljenih kvalifikacije je prošlo njih 21, koji su se 19.maja nadmetali za titulu najboljeg bacača, odnosno hvatača bumeranga. Zanimljivo je da većina takmičara

nema nikakve veze sa Australijom ali se mnogi nadaju da će im ova veština pomoći da se domognu ovog kontinenta. Veština starih Abordžina u Nišu se neguje već šest godina a čak postoji i učenička kompanija koja izrađuje i prodaje bumerange. Abordžini su uz pomoć bumeranga lovili ali u sušini nikada do kraja nije utvrđena njegova namena. Bumerange koje su koristili takmičari su lagani, ne teži od 50 grama, tako da nikog nisu mogli da povrede a takmičari i gledoaci su se dobro zabavljali. Osnovni motiv organizatora je da ovo takmičenje promoviše mlade i zdrav način života, ali i, kako kažu, da ih odvoji od kompjutera i telefona. „Iz godine u godinu raste interesovanje, ne samo iz Niša nego i iz Beograda, Novog Sada, Aleksinca. Ove godine su najviše zastupljeni učenici osnovnih i srednjih škola, ali i studenti“, kaže Slavica Jukić, direktorka PTŠ „Milutin Milanković“. „Imamo samo jednu disciplinu, to je ‘izi raund’, reč je o bacanju bumeranga iz centra mete, gde je cilj da se bumerang vrati što bliže bacaču, a da prilikom bacanja ode što dalje“, navodi Ivan Nogić, idejni tvorac festa. Ove godine je dodeljena i Nagrada festivala za negovanje i afirmaciju sportskog duha, a pripala je Džuliji Fini, Ambasadorki Australije u Srbiji. Nagradu je njenom zameniku uručio Gradonačelnik Niša. „Ambasada Australije podržava ovaj festival već četiri godine, a jedan od razloga je i taj što škola na ovaj način neguje tradiciju naše zemlje“ – izjavio je Glen Morison, „U Australiji se, inače rekreativno neguje bacanje bumeranga. Starosedeoci Australije su koristili bumerange za lov, a deca Australije se igraju sa bumerangom. To je još jedan razlog zbog čega podržavamo ovu manifestaciju“ – izjavio je Glen. Predsednik opštine „Crveni Krst“ je izjavio kako opština iz godine u godinu finansijski pomaže ovaj festival, dok se Branislav Kačar, većnik za omladinu i sport, zahvalio Sportskom savezu Grada Niša koji je, u saradnji sa gradom pomogao održavanje ovog festivala. „Borićemo se da ovaj festival iz godine u godinu bude sve masovniji sa više učesnika, a grad će nadalje sve više pomagati ovakve i slične manifestacije oje promovišu sport i mlade ljude“ – izjavio je Kačar. Drugoplasirani Danilo Ilić, kaže da mu je ovo prvi put da se takmiči i da mu je drago da je osvojio drugo mesto. BUMFest je organizovala Prva tehnička škola „Milutin Milanković“ u saradnji sa Ambasadom Australije i TŠ „Prota Stevan Dimitrijević“ iz Aleksinca.


Prijem u Ambasadi Australije

Pomoć za porodicu iz Kamenice

BEOGRAD - Povodom započinjanja arheološkog projekta "Glac" u Srbiji, u okviru koga će Arheološki institut u Beogradu i Sidnejski univerzitet početi iskopavanja na palati iz kasnog antičkog perioda u Glacu u okolini Sremske Mitrovice, u junu je u Starom dvoru priređen prijem.

Na Vidovdan smo obišli porodicu Nikolić iz Kamenice u okolini Niša. Četvoročlana porodica, koja živi u izuzetno lošim uslovima je opremljena namernicima za jedan ceo mesec. Ovim putem želimo da se zahvalimo pojedincima koji su pomogli da kupimo ove namirnice. Posebno se zahvaljujemo porodici Popović na garderobi koju su donirali. Svi oni koji žele da pomognu ovoj porodici, neka se jave na naš mejl.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je rekao da će saradnja koju će dve ugledne naučne institucije, Univerzitet u Sidneju i Arheološki institut u Beogradu, ostvariti na istraživanju antičke građevine na Glacu imati višestruku i višeznačnu korist za srpsku, evropsku i svetsku arheologiju. Prijemu je prisustvovao i Jovan Milic, osnivač našeg portala i organizacije.

Dve nove knjige autora Jovana Milića

U aprilu u Niškoj Tvrđavi održana je promocija onlajn publikacije “Budimo ljudi”. Kako sam autor kaže u knjizi se govori o značaju tolerancije, ljudskih prava, duhovne dimenzije života... U julu je zvanično objavljena publikacija “I siromašni imaju san”. Knjiga predstavlja svojevrstan dnevnik mladog dečaka koji je odličan đak u školi, ali se bori sa nemaštinom i bolešću. Knjiga predstavlja svojevrstan dnevnik. Dizajn knjige je radio Dino Dervišić, kome dugujemo veliku zahvalnost. Obe knjige su dostupne na portalu: www.find-templeton.tk

Jovan Milić sa Nj.E. Džulijom Fini


Pomozimo mladoj mami

Petar Živković nam se obratio sa apelom da se uključimo u akciju pomoći mladoj mami Miljani Ristić. Naime, njoj je nakon porođaja dijagnostikovana akutna leukemija. Za njeno lečenje u inostranstvu potrebno je 150.000e. Pomozimo! Budimo humani! Dinarski račun je: 1605300100364761-79

- Dok sam mogao, plaćao sam i očev dug i svoje račune. Kada sam hteo da zaključim sporazum pre nekoliko godina, tražili su mi ratu od 40.000 dinara. Ja te pare nisam imao. Sada traže da platim ceo dug odjednom. Odakle?! Makar da nam je neki agregat za struju da možemo da preživimo. Nikada nismo tražili pomoć. Da nam nije isključena struja, niko ne bi ni znao za nas i naše probleme. Svesni smo svoje situacije i ne tražimo mnogo dodaje Bojan. Maloletna deca spavaju u pomoćnoj zgradi Njihov sin S. R. (13) učenik je sedmog razreda OŠ "Kole Rašić", a ćerka T. R. (17) je učenica druge godine u Pravno-poslovnoj školi. Oni spavaju u pomoćnoj zgradi u kući pored "kovanice" koja se nalazi u zajedničkom dvorištu. Iako rastu u siromaštvu, dobra su i skromna deca. (Branko Janačković)

Pomoć za siromašnu porodicu

Ovo prevazilazi sve naše mogućnosti, te pozivamo sve one koji mogu da pomognu, da se priključe akciji i pomognu. U kući bez kupatila, u totalnom siromaštvu bukvalno jedva preživljavaju. Jedini izvor prihoda im je socijalna pomoć od 14.000 dinara i dečji dodatak od 6.000, a život je postao potpuno nepodnošljiv kada im je 11. aprila EPS isključio struju, zbog duga od oko 800.000 dinara.

Foto: RAS

-Nemamo frižidar pa sve što se odmah ne pojede, pokvari se. Perem veš na ruke u koritu, u koritu se i kupamo. Uveče kada padne mrak, deca idu u devet na spavanje. Oni su skromni, svesni su situacije i ne traže mnogo. Samo da nam je struje, sve bi bilo lakše - poverava se majka Vesna. Bojan je teški bubrežni bolesnik. Radio je dok je mogao, a onda su počeli problemi i propast. - Do pre devet godina živeli smo u Beogradu, radio sam sezonske poslove, dok zdravlje nije počelo da me napušta. Prvo sam imao srčane tegobe, pa visok pritisak… Morali smo da se vratimo u Niš, u očevu kuću "kovanicu", koja je sagrađena od blata i drvenih greda. Od kada su mi otkazali bubrezi, više ne mogu da radim. Svaki drugi dan sam na dijalizi, 10 koraka ne mogu da napravim, nekad ne mogu ni da stojim tiho govori Bojan.

Preuzmite našu aplikaciju


Ekipa HO “Find Raoul”, već drugu godinu za redom ima svoju mobilnu aplikaciju. Putem aplikacije nas možete kontaktirati, možete se upoznati sa porodicama kojima je potrebna pomoć, ali se možete upoznati sa našim aktivnostima. Aplikacija je potpuno besplatna.

Dragi naši prijatelji, Već šestu godinu se trudimo da nešto promenimo na ovom našem Balkanu. Kada smo počinjali krenuli smo skromno, zahvaljujući motivaciji naše tadašnje razredne Ane Radulović, ali sada kada smo svoji ljudi nastavili smo sa našim aktivnostima. Priključili su nam se neki novi ljudi i svi zajedno gradimo lepši Balkan. Pred Vama je novi broj kvartalnog biltena koji obuhvata period od aprila do avgusta. U sklopu biltena možete da se upoznate sa nekim našim aktivnostima na polju humanitarnog rada, ljudskih prava i na polju promocije duhovne dimenzije života. Nadamo se da ste uživali u svakoj stranici biltena. I upamtite one čuvene Demelove reči: “Malo dobrote čoveka prema čoveku, više vredi nego li silna ljubav čoveka prema čovečanstvu”. Pozdravljam Vas do narednog izdanja biltena. Srdačno, Jovan MILIĆ,

U NAJAVI: Akcija za nesmetan početak škole Prokupačka promocija publikacije “Budimo ljudi” Sada već po tradiciji, u planu je organizacija humanitarne akcije “20 porodica opremljenih za školu”. Krajem avgusta posećujemo porodice na Balkanu i opremamo decu za nesmetan početak nove školske godine. Sredinom septembra u planu je promocija publikacije “Budimo Ljudi” u Prokuplju. Prema našim saznanjima, promocija će se održati na otvorenom, baš kao i u Nišu.

Osnivač HO “Find Raoul-Templeton”

Find Raoul / bilten 3.8.2017.  

Kvartalni bilten HO "Find Raoul"

Find Raoul / bilten 3.8.2017.  

Kvartalni bilten HO "Find Raoul"

Advertisement