Page 1

1/2017

t ä v e K Kesä


1/2017

KevätKesä Tässä lehdessä 3 Pääkirjoitus 4

Tunnelmointiin tai vaikka peittämään imurin ääni

6

Teatteria pitkissä sykleissä

9

Kiitos isosta työstä

10 Ystävät kuuluvat juhlaan 16 Käsillä tekemisen iloa 18 Moniselitteistä kuin elämä itse 22 Historia ja luonto osana kaupunkia 25 Suomalainen kulttuuri on jaettu kokemus 27 Teatteri irrottaa arjesta 28 Kerran kesässä lavatansseissa

Julkaisija: MAK Media Oy Nikkilänkatu 5 F, Forssa Puh. (03) 422 3047 Päätoimittaja: Anne Kinos anne.kinos@makmedia.fi Artikkelien kuvaukset: Ville Kujansuu, MAK Media Oy Vinkkien kuvaukset: Tuija Törmä, MAK Media Oy Taitto: Ville Kujansuu, MAK Media Oy Toimittaja: Maire Soiluva Paino: Forssa Print ISSN-L 2242-6256 ISSN 2242-6256 (painettu) ISSN 2242-6264 (verkkolehti)

www.makmedia.fi

441

PAINOTUOTE

428

PEFC/02-31-162

Huippuseurassa upeita kuvia

G

raafinen suunnittelija Ville Kujansuu vietti Bulevardi-lehteä tehdessä monta iloista kuvauspäivää kutomon voimalaitoksessa. – Miljöö siellä on niin upea, että katsottavaa ja tutkailtavaa olisi ollut useaksi päiväksi. Jos kuvaukset mielenkiintoisessa miljöössä olivat parasta, kuvien valinta oli sitten ehkä vaikeinta. – Niitä kun tuli räpsittyä 1500, innostuneena hauskoista tilanteista ja miljööstä ja koneista. Itseäni yhtään ylistämättä melkeinpä kaikki oli vielä törkeän hyviä. Ville on saanut työtä tehdessään nauttia työharjoittelija Taija Piikkilän avusta. – Taijan kanssa työskentely on sujunut oikein hyvin, hän on ollut "sopivasti huomaamaton”. Hänestä on ollut iso apu lehden vinkkisivujen kanssa. Taija kuvasi kaikki tuotteet ja taittoi sivut. Myös kuvauksissa kuvattu video näyttää hyvältä. Taija on siis päässyt tekemään ihan oikeita töitä, ei vain täyttämään Villen kahvikuppia. – No ei sentään kahvikuppia tarvitse täyttää, mutta siitä kannattaa pitää huoli, että kahvia on aina saatavilla, Ville nauraa. Juhlateemainen lehti, mitenkäs sen valmistumista sitten juhlitaan?

– Kyllähän sitä pitää hyvät pullakaffet nauttia porukalla, kun lehti saadaan painoon. Lehden ilmestymistä juhlistan Helsingin jäähallissa Ghostin ja Kvelertakin keikasta nauttien. Toivottu aika, arvokkaat opit Forssan ammatti-instituutissa audiovisuaalista viestintää opiskeleva Taija Piikkilä on into piukassa työharjoittelustaan. − Anne, Ville, ja Antti ovat huipputyyppejä; olen tosi mielissäni että pääsin MAK Mediaan työharjoitteluun. Harjoittelu on juuri sitä mitä toivoinkin sen olevan; pääsin heti monipuolisiin hommiin. Taija on videokuvannut Bulevardi-lehden kuvauksia. – Editoimani lyhyet trailerit julkaistaan Bulevardin nettisivuilla lehden julkaisun yhteydessä. Teen myös Bulevardi-lehden vinkkisivut. On huikeaa, että pääsen osallistumaan sellaisen lehden tekoon, mikä tulee luettavaksi niin moneen kotiin. Taija on ollut harjoittelussa vasta noin 3 viikkoa, mutta saanut jo omasta mielestään arvokkaita oppeja. – Lehden valmistumista juhlimme kenties työporukalla yhdessä lyhyen henkäyksen verran, jonka jälkeen odottavat heti uudet mielenkiintoiset ja innostavat haasteet, Taija kertoo iloisena.


PÄÄ KIRJOI TUS Perhekulttuuri antaa voimaa elämään

T

iimillämme oli suuri kunnia tehdä tämän Bulevardilehden kuvaukset Karl Lindahlin suunnittelemassa, Forssan kutomon vanhan voimalaitoksen turbiinisalissa. Ihastelimme marmorisia kojetauluja, sakkiruutulattiaa ja monia muita taidokkaasti tehtyjä yksityiskohtia. Salin tunnelma, valo ja hiljaisuus vei ajatukset Forssan menneisiin aikoihin. Menneeseen elämisen kulttuuriin, josta jatkumona on periytynyt osa meidänkin perheeseen. Antanut voimaa. Meillä on paljon vanhoja huonekaluja, joita on tullut kotiimme omilta vanhemmiltamme, perintönä kulkeutuneet jopa isovanhempiemme kodista. Me arvostamme kaikkea vanhaa – etenkin toisiamme. Me, minä ja mies, joka asuu meillä, sovimme oikein hyvin kotimme sisustukseen elämää nähneinä, vähän kolhittuina, mutta riittävän hyväkuntoisina. Eletty elämä saa näkyä. Surut, vastoinkäymiset, hyvät hetket, ilot ja aika ovat muokanneet ja höylänneet meitä. Kunnioitamme elämäämme, joka on tehnyt meistä meidät.

Halauksin, Anne

bulevardi 1/2017

Meidän perhe viettää paljon aikaa yhdessä. Se on osa perhekulttuuriamme. Syömme suomalaisia perinneruokia ulkomaalaisilla höysteillä, juomme ja saunomme suomalaisittain. Puhumme kovalla äänellä, sanomme mielipiteemme suoraan ja ihan päin naamaa. Suutumme tulisesti ja loukkaannumme verisesti. Osaamme kaikki suomalaiset kirosanat, mutta myös keskeiset ulkomaalaiset ilmaisut. Puolustamme toisille toisiamme, vaikka se toinen olisi väärässä. Sen verran meissä on sisua, että jaksamme potkia toisiamme persuuksiin, jos tarve vaatii. Osaamme halata ja antaa anteeksi. Anteeksi pyytäminenkin onnistuu, jos on oikein kova paikka. Me olemme samanlaisia ja ihan erilaisia. Siedämme erilaisuutemme. Meillä on oma perhekulttuurimme. Ja olen siitä ihan suunnattoman ylpeä.

www.bulevardi.fi

Olen valtavan ylpeä siitä, mitä olemme saaneet aikaan. Lapsemme. Nuo kaksi ihmistä, joissa näkyy ja kuuluu arvomaailmamme. Perhekulttuurimme, jonka perustukset saimme omista kodeistamme. Josta rakensimme yhdessä meidän perhekulttuurimme, ja sen onnekkaasti siirsimme lapsillemme. Lapsemme osaavat rakastaa ja asettaa asiat tärkeysjärjestykseen. He ovat rohkeita ja itsenäisiä. Heille on itsestään selvää, että perhettä suojellaan ja kannustetaan, että perhe on suurin voimavara ja tukipilari.

3


bulevardi 1/2017

www.bulevardi.fi

Suomalainen on sitkeä, sisukas, periksiantamaton, kunnes soi Finlandia. Silloin hän liikuttuu.

4

Muusiikin lumoissa Mikko, Saija, Tessu ja Elina. Tessun ja Elinan asut Muotiliike Oliviasta.


Tunnelmointiin

tai vaikka peittämään imurin ääni

Nuoruusajan hitit antavat vauhtia Elina Kivimäki Topi-Keittiöistä on musiikin suhteen melko kaikkiruokainen. Mieliala ja tilanne sanelevat sen, mitä kuunnellaan.

Ränttätänttää tai vaikka räppiä Mikko Ryyppö Forssan Isännöinti ja Kiinteistönvälityksestä kuuntelee myös musiikkia lähes koko ajan. Hänellä on omien sanojensa mukaan lyömätön kaveri nimeltä Spotify. Töissä musiikki soi taustalla, soittolistat ja genret vaihtuvat fiiliksen mukaan. − Harrastusten pariin mennessä voi soida rokki ja lasten urheilutapahtumissa olen useasti soittanutkin fiilismusiikkia. Musiikkimakuni on äärettömän vaihteleva, välillä peacefull-piano, välillä kunnon ränttätänttä tai jopa räppi. Rauhallisten biisien sanat saavat ajatukset liikkeelle, että mitäköhän tällä tarkoitetaan. Nopeammat biisit vaan vievät mukanaan. Mikon mielestä suomalainen musiikki on mennyt eteenpäin todella paljon ja

aineksia on monella yhtyeellä ulkomaille saakka. − Tällä hetkellä suomalaisista kuuntelen ehkä useimmin Sunrise Avenueta, viime vuoden keikka sai kiinnostumaan enemmänkin bändin musiikista. Soimaan onkin jo laitettava Funky Town… Yhtälö, johon ei kyllästy Saija Rantanen Finlaysonilta pitää monenlaisesta suomalaisesta musiikista. − Menee vähän tunnetilojen mukaan: vauhdikkaampaa, lohduttavaa ja ”pääntyhjennys”-musiikkia eli fiiliksen mukaan mennään. Saijaakin koskettavat suomalaisessa musiikissa eniten sanat. − Niistä saa itselleen voimaa. Jos musiikkia ei olisi, olisi kyllä tosi ankeaa. Suomessa on erittäin hyviä laulajia ja laulujen tekijöitä kuten esim. Johanna Kurkela, Juha Tapio, Suvi Teräsniska, Antti Tuisku ja Lauri Tähkä. Saijalle auto alla, tie edessä ja hyvä musiikki on sellainen yhtälö, mihin hän ei kyllästy milloinkaan. − Joka päivä kuuntelen musiikkia. Ja laulella saa mukana, kun yksin ajelee... Saija uskoo, että suomalaisella musiikilla on hyvät mahdollisuudet menestyä myös maailmalla ja se on hänen mielestään todella hieno juttu näin pienelle maalle. − 100-vuotiaan Suomen kunniaksi haluaisin kuulla juuri nyt Lauri Tähkän Minun Suomeni. Sitä kuunnellessa saa olla enemmän kuin kiitollinen aiemmille sukupolville. Suomi on hyvä paikka elää.

www.bulevardi.fi

− Suomalaisessa musiikissa usein sanat tuntuvat olevan ”läheltä” ja siksi niihin on helppo samaistua. Siivotessa usein soi vanhat, nuoruusajan hitit, mutta muuten menee rauhallisempikin musiikki oikein hyvin. Elina ei usko, että perussuomipoppi menestyisi maailmalla, mutta suomalaiset osaavat kyllä tehdä tahtoessaan myös maailmanmarkkinoille tarkoitettua musiikkia. Suomalaisista muusikoista Elina on aina pitänyt esimerkiksi Kari Tapiosta ja Paula Vesalasta. − Karismaattinen ääni ja hieno tulkitsija Kari Tapio on, kun taas Paula Vesala on lahjakas nuori nainen, jota arvostan. Mutta nyt juuri voisin kuunnella Janis Joplininin Mercedes Benzin, vaikka ihan tuon Tessun laulamana, Elina nauraa.

bulevardi 1/2017

T

essu Penttilä Tyykilyylilstä kuuntelee musiikkia aina, kun siihen on mahdollisuus. − Yksin autoillessa ja imuroidessa on napit kaakossa, tietysti. Kavereiden kanssa illanvietossa kuunnellaan tietysti musiikkia ja laulaa luikautetaankin. Moni vanha ja hyvä biisi tuo mukavasti mieleen hyviä muistoja siitä, mihin sen kappaleen yhdistää, ja niitä on aika paljon. Välillä, Tessu myöntää, on taas niin teini, kun kuulee jonkun vanhan tutun kappaleen. − Musiikin suhteen olen melko kaikkiruokainen, mutta kyllä vanha 70-luvun rokki, Rainbow ja monet muut, kuuluvat ehdottomasti kärkikastiin. Toisaalta taas välillä on mukava kuunnella vaikka vanhoja Kaj Chydeniuksen tekemiä kappaleita, ja mieluiten taas niitä alkuperäisiä 60-70-luvun tekeleitä. Niissä on jotenkin mieleenpainuva melodia ja sanoituksissakin jotain asiaa. Kotimainen nykymusiikki ei oikein Tessuun iske, eikä hän jaksa uskoa sen menestykseen maailmalla. − Suomalaisista muusikoista mielestäni oli ja on Juice Leskinen puhtaasti paras, sanoitukset ja sävelmät, ne vaan jäävät soimaan mieleen. Eput tulee hyvänä kakkosena.

5


M a i r e t t a Te ä s s i e l k y s ä s pitkis

aria Jotunin Kultaisessa vasikassa sain tehdä ensimmäisen oikean teatteriroolini Niilo Kuukan ohjauksessa kultaisella 60-luvulla. Hieman hopeaisempia ja pienempiä rooleja oli ollut erilaisissa produktioissa, kuten nykyisin sanotaan. Intoa oli huomattavasti taitoa enemmän. Jo omalla ensimmäisellä Voionmaan legendaarisella näyttämökurssilla pääsin Kurt Nuotion ryhmään, jolloin syntyivät perusajatukseni teatterin merkityksestä itselleni. Toisella kurssilla olin syönyt näyttelijäevääni ja menin reippaana poikana opettajienhuoneeseen asiani ilmoittamaan ja kuin ohimennen kysyin, miten voisi ryhtyä ohjaajaksi? Ohjaamalla poika, ohjaamalla, oli lyhyt, waltarimainen vastaus. Käteen lyötiin Shakespearen Richard III, kainaloon näyttelijä ja näytettiin monologi, joka tälle näyttelijälle piti ohjata. Sain unohtaa kultaiset ja hopeoidut tiet. Siitä alkoivat risuiset teatteripolut. 1965 ohjasin täyspäiväisenä TNL:n keikkaohjaajana jo ikonisella Ykspihlajan Työväen Näyttämöllä näihin päiviin asti jatkuvan urani näytelmällä Onnen päivät. Sitten Turun Teräksen-, Turengin-, Forssa Työväen Näyttämön ja mm Uudenkaupungin teatterin kautta monivuotiseen Rauhaniemen kauteen, jonka Kunniaritariksi tulin lyödyksi 2004. Sitä ennen olin perustamassa nykymuotoista Forssan Teatteria ja ohjasin sen ensimmäiseksi näytelmäksi A. Kiven Kihlauksen ja kokoamani runo- ja laulukollaasin 1980. 1987 Lauri Uusi-Hakimon Patruunan perintö, myös kantaesityksenä pyörönäyttämölle IlpoTuomarilan Juna 1992 ja itselleni erittäin tärkeänä ja mieleisenä Anne Kinoksen tähdittämän Väinö Lahden monologinäytelmän Helen S, mukana pianisti Minttu Siitonen 2006. Muistot ovat kultaisia ja tulevaisuuden suunnitelmat vasikkamaisia. Edessä ovat taas onnen päivät.

bulevardi 1/2017

www.bulevardi.fi

Olen hiljattain saanut kirjoittaa näytelmän Axel ja Emiliet ja ohjattavakseni siinä näyttelemään Anne Kinoksen, Tarja Söyringin ja Osmo Jaakkolan. Viulistiksi saan toivottavasti Josefiinan, valoihin varmasti Kimmo Ketolan ja puvustukseen Sari Hoon. Ensi-illaksi on määrätty 14.10.2017. Odotukseni ovat korkealla. Paineita en tunnusta. Prosessi on ollut pitkä ja se jatkuu. Teatteriesityksen valmistuminen on prosessi vailla verta. Ainoa veri on sydänveri ja sitä valuu paljon ja syvältä, jopa hikeä enemmän. Nestetasapaino palautuu ilon kyynelillä viimeistään ensi-illassa.

6

Olemme pitkähköllä harjoituskaudella etsineet näytelmäämme uusia näkökulmia Axel Wilhelm Wahrenin uskomattomaan elämään hänen läheisempien ihmisten kautta. Meillä on käytettävissämme paljon historiallista tietoa, mutta jokaisella ihmisellä on ollut oma historiansa. Luonnollisesti A.W. Wahrenista on paljon kirjattua aikalaistietoa myös persoonana, vaimosta ja sisaresta vähemmän, mutta näistä tosiasioista olemme rakentaneet fiktion mahdollisimman monin faktoin mm kirjeisiin pohjautuen, joiden kautta olemme luoneet henkilöihimme uskottavuutta, mutta toisaalta arvaamattomuutta ja inhimillisyyttä jopa arkisuutta. Jos jotain on pysynyt historialta salassa, me emme salaa mitään. Olemmehan laittaneet peliin eli näytelmäämme itsemme ja toisemme tosissamme, muttemme tosikkomaisesti. Pertti Munck


Foto Hellas 100 vuotta Valokuvanäyttely 29.5.-30.6.2017 Näyttelytila Vinkkeli, Forssa Moninaiset ovat ne tilanteet ja tapahtumat, joihin valokuvaaja urallaan pääsee. Erilaisia ihmiskohtaloita tulee seurattua ja moneen tutustuttua. Ihmisiän saatossa. Sataan vuoteen mahtuu vielä enemmän - kolmen valokuvaajasukupolven työsarka, koko Suomen itsenäisyyden ajalta. Elämää ja kuolemaa, rakentamista ja purkamista, iloa ja surua, työntäyteisiä aikoja yhden suvun valokuvaajat Forssan tallentajina. Tervetuloa! Valokuvaamo Hellas 100 vuotta on Suomi 100 –statuksen omaava näyttely.

JATKETAAN ELÄMÄMME HYVIEN HETKIEN IKUISTAMISTA! Jaana Lindfors ikuistaa elämän tärkeät hetket hyvällä maulla ja ammattikuvaajan vankalla kokemuksella. Upea studio vanhassa tiilitalossa tarjoaa kuvaukseen ajattoman tyylikkäät puitteet Forssan keskustassa Loimijoen rannassa. Keskusraitti 5, 30100 Forssa | Puh. 040 547 7001 jaana.lindfors@fotohellas.fi | www.fotohellas.fi

Palveluihimme kuuluvat mm. passikuvat, studio- ja miljöökuvaukset, tapahtumakuvaukset, mainos- ja tuotekuvaukset, kuvankäsittely.

Varaa aik persoonall a muotokuva iseen tai anna la ukseen hjaksi!


Juhlaan ja arkeen ja kaikkeen siitä väliltä

Nuorille ja vanhoille

ja kaikille siltä väliltä

Isoille ja pienille ja kaikille siitä väliltä

Puistolinna, Hämeentie 2, Forssa Avoinna: ma-pe 9.30–17.30, la 9.30–14.00 Puh. 050 566 8838 | www.muotiliikeolivia.fi


Isoäidille suomalaisuus oli pirtti, räsymatot ja pullantuoksu. Minulle se on askel asfaltilla, kesän tyhjentämä kaupunki, ystävän käsi ja maailmanpyörä. Hattarasta makea suu.

Kiitos isosta työstä

J

onna Mäkilä Muotiliike Oliviasta lähtee kesällä Kuninkuusraveihin. Ei hän muuten raveja kyllä harrasta. − Kunkkareissa on niin mahtavan rento meininki, että niihin on päästävä. Kaveriporukan kanssa hauskaa pitämään. Muuten Jonnan osallistuminen kesätapahtumiin on sattumankauppaa, koska hänen kesälomansa sijoittuu yleensä helmikuulle ja kesän viikonloput ovat aika kortilla juhlien ym. takia. − Kun on päästänyt itsensä näin vanhaksi, niin nykyään kiinnostaa enemmän päivä- ja iltatapahtumat, kun ennen men-

än e koko kes m m le e lv a P la 10-14. ja 8 1 0 1 ti-pe ikoina Muina a mukaan. sopimuksen

PARTURI • KAMPAAMO • SOLARIUM

tyykilyyli

KARTANONKATU 4, FORSSA • (03) 435 5887 • www.tyykilyyli.fi

tiin enemmän festareille riekkumaan yöt läpeensä, Jonna nauraa. Kesätapahtumissa Jonnaa viehättää eniten hyväntuuliset ihmiset ja leppoisa ajanvietto. − Forssassa on hienosti järjestetyt Holjat ja varsinkin Picnik. Tammelan Hakkapeliittapäivät ovat todella mahtavat ja keräävät aina kiitosta "turisteilta". Jonna ei itse ole järjestänyt varsinaista kesätapahtumaa, mutta pari outlet-tapahtumaa hän on tehnyt ja tietää, että tapahtuman järjestämisessä on iso työ. − Siksi kiitos tapahtumien tekijöille, että pääsemme taas nauttimaan suvesta yhdessä kivoissa tapahtumissa.


bulevardi 1/2017

www.bulevardi.fi

Suomalainen juhla on lippu salossa. Kahvintuoksu, valkoinen paita ja mansikkakakku. Sydämessä liikutus, vaikkei se sanoiksi taivu.

10

Juhlimassa Päivi ja Carola. Päivin asu Hushållskasta. Carolan kukkainen kaulakoru Terjen Kukkapuodista.


Ystävät kuuluvat Laulun ja naurun kera Vuosien myötä Vappukin muuttui. − Ensimmäinen aikuisiän vappu olikin sitten ylioppilaslakki päässä kuohuviiniä ”nauttien”. Olipa upea tunne olla aikuinen... Ehkäpä joskus jopa vielä vappu Helsingissä, ja siihen kuuluvana Mantan lakitus ja piknik Ullanlinnan mäellä.

Nyt vappuperinne on kuitenkin hiukan toisenlainen. − Perinteeksi on täällä Forssassa muodostunut ystävien tulo meille kotiin vappupäivänä laulun ja naurun kera. Lasit kuohuvaa maljapuheilla, pientä suolaista, torille ja Vispilään vappupiknikille.

Kutkuttavinta Carolasta on juhliin valmistautuminen, suunnittelu ja juhlakokonaisuuden toteutus, oli sitten itse vieraana tai järjestäjänä. Oma osansa on sitten paikan päällä, kun kaikki on valmista, ja pääsee nauttimaan iloisesta seurasta. Koska tottahan se on, vieraat tekevät juhlan.

Rento meno parasta Carola Flytström Terjen Kukkapuodista uskoo, että ystävät tekevät suomalaisen juhlan, onpa sen aihe mikä tahansa. − Juhla katkaisee arjen ja rytmittää vuotta. Siinä on ihana syy tavata tyttöporukalla, muistaa kummilasta ja onnitella serkkujaan. Koska muutoin kokoontuisimme yhteen ja saattaisimme kuulumiset, ilot ja surut ajan tasalle. Juhla ilman ystäviäni ja läheisiä jää helposti jäykäksi ja viralliseksi. Toki virallinen iltapukujuhla on Carolan mielestä hieno kokemus. − Mutta silti vaihtaisin sen rentoon menoon ystäväporukassa. Tässä mielestäni on ydin suomalaisessa juhlimisessa; perhejuhlissa ja ystäväporukkajuhlissa. Se ei tarvitse ympärilleen hehkeitä puitteita tai loistokasta krumeluuria. Kaikki panostus arjen yläpuolelle riittää.

Luovasti ja rennosti − Ammattini puolesta olen juhlakoristelun ammattilainen. Olen useimmiten töissä, kun muut juhlivat, ja omat pippaloni keskittyvät loma-aikaani. Ovatko sitten suomalaiset hyviä järjestämään juhlia? Ehdottomasti, Carola vastaa. − Omannäköiset juhlat ovat aina se paras juhla. Liika pönöttäminen ja höösääminen pois. Ylenpalttisten yksityiskohtien sijaan kokonaisuus on in. On ihanaa, jos juhlien kutsujakin ehtii rennosti nauttimaan seurasta, ilman huolta järjestelyjen sujuvuudesta tai loputtomasta uupumuksesta kärvistellen. Juhlien järjestäjän kultainen ohje mielestäni onkin luovuus ja rentous. Ei saa vetää itseään niin kireälle ettei ehdi nauttimaan.

bulevardi 1/2017

− Vappu on aina ollut se kevään ja ilon juhlapäivä elämässäni. Johtuisiko siitä, että olen syntynyt vappuaattona joskus viime vuosituhannella? miettii Päivi Heinämäki Hushållskasta. Hän miettii miten vapuksi kerrostalon pihaan tuli keinut, sai tennarit jalkaan ja polkupyörä kaivettiin esiin talvivarastosta. − Uskomaton vapauden tunne. Munkkirasva tuoksui porraskäytävässä ja sima oli juhlajuomaa. Kädessä kahisi vappuhuiska, kaulassa oli serpentiiniä ja itse puhallettiin ilmapallot. Päivi muistelee myös, miten vappumarssilla oli ihmisiä huomattavasti enemmän kuin soittokunnassa ja miten työväenaate kuului lapsuuteen. − Tulipa istuttua useampi vuosi Forssan Alun koripallojoukkueen vaihtopenkillä.

www.bulevardi.fi

juhlaan

11


n Alakouluje ti! s e i v I S S N A T

Kaupunkipuistonäyttelyn avajaiset!

Helminpäivän Laulajaiset!

Lue lisä ä: l astenforssa .fi


Apua lantionpohjan toimintahäiriöihin Lantionpohjan toimintahäiriöitä on kaikenikäisillä. Naisilla lantionpohjaa kuormittaa erityisesti raskaus ja synnytys, mutta myös ikääntymisen aiheuttamat hormonaaliset muutokset. Lisäksi neurologiset sairaudet saattavat aiheuttaa toimintahäiriöitä. Lantionpohjafysioterapiassa lihasten kunto ja toiminta tutkitaan sähköisesti biopalautteen avulla. Tutkimuksen perusteella suunnitellaan yksilöllinen hoito- ja harjoitteluohjelma. Laitteen avulla opetellaan tunnistamaan lantionpohjan lihasten oikea toiminta ja harjoitus. Hoidon tueksi vuokraamme kotilaitteen.

− Syyt ovat yksilöllisiä ja inkontinenssin syy täytyykin aina selvittää. Fysioterapiassa pyritään vaikuttamaan asiakkaan ongelmaan noin 3 kuukauden hoitojakson aikana, mutta asiakas jatkaa harjoittelua läpi elämän. − Fysioterapian tavoite on ennaltaehkäisevä, oireita helpottava, oireita korjaava ja tilannetta ylläpitävä. Tavoitteeseen päästään yhteistyöllä, mutta asiakkaan oma panos hoitotulokseen on yli 90 prosenttia. Kotiharjoitusten sisältö on yksilöllinen, mutta voi koostua esimerkiksi lihasharjoittelusta, lihasta stimuloivasta elektroterapiasta tai rentoutushoidoista.

Koulutettu fysioterapeutti auttaa

Kuntoutumisasema Ote Oy toimii Forssassa ja Tammelassa. Toiminnan lähtökohtana on asiakaslähtöisyys ja vuorovaikutuksellisuus. Mottona on ”henkilökohtainen hoito ja henkilökohtainen hoitaja”. Ammattitaitoinen fysioterapeutti paneutuu asiakkaan ongelmaan yksilöllisesti, ja yhdessä asiakkaan kanssa luodaan tavoitteet kuntoutukselle ja tulevaisuudelle kohti parempaa toimintakykyä.

Kuntoutumisasema Otteen fysioterapeutti Katariina Hiitiö suoritti Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry:n järjestämän Lantionpohjan toimintahäiriöiden fysioterapia -koulutuksen. − Koulutus antoi laajan tietopaketin lantionpohjan (LP) anatomiasta ja funktiosta, LP:n erilaisista toimintahäiriöistä, LP:n fysioterapiasta ja LP:n itsehoitokeinoista. Lantionpohjan toimintahäiriöihin kuuluu inkontinenssi sekä esimerkiksi leikkausten jälkitilat. − Inkontinenssin esiintyvyys kasvaa iän myötä. 25–60-vuotiailla se on n. 20% ja yli 70-vuotiailla n. 59%. Katariina Hiitiön mukaan hoito sopii kaikille ja kaikenikäisille, joilla esiintyy inkontinenssiongelmia.

KUNTOUTUMISASEMA OTE OY

Kuntoutumisasema Ote

Fysioterapeutti Katariina Hiitiö

Asemanpuiston Hyvinvointitalo, Rajakatu 2, 30420 Forssa Puh. (03) 435 6868 www.otefysio.fi • ote@otefysio.fi

Vuodesta 1992

Vuoden tärkein päivä Hyvää voi tehdä vaikka päivän kerrallaan. Siksi avasimme sivuston, jossa vapaaehtoistyön tarve ja tekijät kohtaavat. Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi kutsumme kaikki tekemään kanssamme tärkeitä tekoja, sadan vuoden edestä. Anna sinäkin vuodestasi yksi päivä:

hiiop100.fi #hiiop

ILMOITTAUDU EDULLISEMMIN 18.5.2017 ASTI! Juoksija-lehden kortilla tai Hämeenmaan S-etukortilla alennus osallistumismaksuista. Yksi alennus / henkilö.

ILMOITTAUTUMISET, LISÄTIEDOT JA TARKEMMAT AIKATAULUT NETISSÄ:

WWW.SUVI-ILTA.FI

Forssa


Juhlalimppu • Kuminalimppu • MARKUN PAKARI, Kuhalankatu, Forssa

Kranssi 44,95 • HUSHÅLLSKA, Wahdeninkatu, Forssa Kukkakimppu 22,• TERJEN KUKKAPUOTI, Kartanonkatu, Forssa

Taifun juhlamekko 179,99 • Linda Lykke laukku 39,90 • HARALD & FANNY, Puistolinna, Forssa

Tommy Hilfiger jakku 249,- • t-paita 59,90 • Huivi 39,90 • Housut 99,90 • Laukku 89,90 • Vagabond nahkatennarit 100,- • MODAVILLA, Prismakeskus, Forssa

Daniel Wellington rannekello 139,• TIMANTTISET KELLO-NYSTRÖM, Sibeliuksenkatu, Forssa

Vinkkejä kevääseen ja kesään

a n i i n u a K kevään juhliin MEILTÄ SAAT HENKILÖKOHTAISEN PALVELUN KORJAUSPALVELUINEEN Avoinna: ma-pe 10-18, la 10-16 Prismakeskus, Forssa | Puh. 03 435 5056 | www.modavilla.fi


PARASTA PUUTARHAAN VUODESTA 1969 TARJOAMME RUNSAAT VALIKOIMAT LAADUKKAITA KASVEJA PIHASI PARHAAKSI

Me puutarhan ammattilaiset haluamme auttaa sinua löytämään oikeat kasvit oikeaan paikkaan. Tänäkin vuonna olemme tuttujen tuotteiden lisäksi löytäneet kiinnostavia uutuuksia. Tervetuloa myymälään!

ISTUTA RUUSUPENKKI, JOKA KUKKII YLVÄÄNÄ VUODESTA TOISEEN EIKÄ VAADI SUURTA HOITOA.

VALIKOIMA KANADALAISIA RUUSUJA

15

90 kpl

RUUSUKVITTENI ’Venus’

Pikku pensas, 60 cm, jonka oranssinpunaiset kukat avautuvat touko–kesäkuun vaihteessa. Syksyllä pensaan alaoksilla erottuvat keltaiset, omenankaltaiset hedelmät. Piikitön lajike, jonka hedelmistä voi valmistaa mm. marmeladia.

10

90 kpl

Kanadalaiset ruusut ovat talvenkestäviä ja omajuurisia kuin pensasruusut, silti ne kukkivat yhtä pitkään ja upeasti kuin jaloruusut. Vienosti tuoksuvia kukkia puhkeaa tauotta juhannuksesta syyskuun loppuun. Leikkaustarve on vähäinen: poista keväällä vain kuivuneet versot. Ja mikä parasta, taimet ovat omajuurisia! Jos versoja paleltuu talvella, tilalle kasvaa keväällä uudet versot, jotka kukkivat jo samana kesänä.

6

90 kpl

2L ruukku

MAANKATERUUSUT ’Red Fairy’, ’The Fairy’, ’White Fairy’ Korkeus 60 cm

3 L ruukku

Ammattiliikkeen laajasta valikoimasta saat aina parhaat tuotteet ja ohjeet joilla onnistut!

Hakapellontie 85 30100 Forssa p. 03 4246 2500 www.jaakkola.fi

Palvelemme ma–pe 9 – 18 la 9 – 15 su 11–15


bulevardi 1/2017

www.bulevardi.fi

Suomalaisuus on sitkeyttä, ärräpäitä. Puurtamista ja lisää ärräpäitä. Ylpeyttä saavutuksesta sydämessä, vaatimattomuutta sanoissa.

16

Käsityötaiturit Terje ja Tarja.


Käsillä

tekemisen

Elämän kauneutta Oi, miten kauniin oksan tuuli on tuonut jalkojeni eteen, voisin antaa sille uuden elämän, laittaisin tähän kukan ja vihreän oksan, miettii Terje Parkkila Terjen Kukkapuodista lenkkipolulla kulkiessaan. − Kukkakauppiaana on etuoikeus olla mukana ihmisten elämän erilaisissa tilanteissa ja nähdä, kuinka iso merkitys kukilla

on. Jokaisessa kimpussa ja asetelmassa on käsityön leima. Käsityön perinne on kulkenut Terjen mukana lapsuudesta saakka. − Meillä Eestissä tehtiin paljon käsitöitä. Sitä arvostettiin, koska ilman sitä ei tullut toimeen. Elämän varrella mottoni on ollut: mitä minulta puuttuu, pyrin tekemään sen itse ja mitä en pysty tekemään, sitä en tarvitse. Terje kertoo, ettei heidän perheessä koskaan valitettu, ettei ollut vaatteita tai ruokaa kaupoissa, vaikka niitä ei oikeasti ollut. − Meidän naisväki, äiti ja kolme siskoa, ompelimme perheellemme ja myös tutuille vaatteita. Äiti kasvatti broilereita ja isän kanssa he viljelivät oman perheensä tarpeisiin mm. perunat, porkkanat ja me autoimme pellolla, minkä pystyimme. Elämän kauneuden huomaa, kun kaikkea ei olekaan tarjottimella. Viimeisin Terjen suuri ompelutyö on ollut mekko, jonka hän ompeli tätinsä 80-vuotisjuhliin. − Olen iloinen, että käsillä tekemiseen on taas innostuttu enemmän. Kun on jotain itse käsiin tehnyt, osaa myös arvostaa toisten työtä.

www.bulevardi.fi

kuvioita. Taulujen osalta on sama tilanne, oppimista on varmasti paljon. Hopeakorujen valmistus on sellainen taito, jonka vielä haluaisin osata. Ja valokuvaus, joka ei ehkä niinkään ole kädentaito, mutta johon olenkin kevään aikana saamassa oppia. Tarja uskoo, että monet arvostavat käsitöitä. Varsinkin sellaiset, jotka ymmärtävät niihin käytettävän ajan ja materiaalien merkityksen. − Osalle varmaankin on yhdentekevää miten ja missä tuotteet valmistetaan. Mielestäni kyllä käsityön merkitys ja kotimaisuus ovat selvästi nousevia trendejä. Lähellä tehtyä ja yksilöllistä kyllä osataan arvostaa tässä globaalissa maailmassa. Esimerkiksi Facebookissa on käsityöryhmiä, joissa on mukana kymmeniätuhansia harrastajia.

bulevardi 1/2017

T

arja Heino Lounaismaan Osuuspankista on hurahtanut villasukkiin. Omien sanojensa mukaan hän ”väkästää niitä lähes joka ilta”. – Tykkään tehdä käsillä monenlaista. Maalaan mielelläni myös tauluja. Tälläkin hetkellä on yksi työn alla, mutta se on jäänyt nyt noiden villasukkien vuoksi kesken. Aikanaan olen myös maalannut posliinia ja ommellut vaatteita. Piirrelläkin tykkään, vaan mieluiten otan käyttööni pensselin. Tarja arvelee, että suomalaisuus käsitöissä ehkä näkyy parhaiten raaka-aineiden valinnassa sekä aiheissa. − Neulomisessa olen käyttänyt yksinomaan suomalaista lankaa ja taulujen aiheeksi saatan valita esimerkiksi suomalaisia maisemia. Sukkia Tarja on tehnyt sekä omaan käyttöön että perheenjäsenille. Myös ystävät saattavat niitä saada lahjaksi. Tauluja hän on antanut paljon lahjaksi, niin ettei oman kodin seinillä ole tällä hetkellä yhtään omatekoista taulua. − Käsityötaidoissa on aina kehitettävää. Sukista, ja ehkä muistakin käsitöiden tuotoksista, haluan oppia tekemään vieläkin kauniimpia ja opetella myös vaativampia

iloa

17


Suomalaisuus on mustarastaan kaihoa, kuikan kutsua, palokärjen yksinäinen huuto korvessa.

Moniselitteistä kuin elämä itse − Jonkun vieraan ihmisen maalaama, kehystetty kuva seinälläni, Siinä pitää olla jotain erityistä, jotain, missä silmä ja sielu lepää ja joka herättää ajatuksia, tunteita, kysymyksiä. Ehkä hiukan provosoikin, ravistelee, sanoo Markku Lehtinen Markun Pakarista. Markun mielestä taide saa ja ehkä sen pitääkin olla moniselitteistä ja jokaisen ihan itse arvioitavissa. − Teoksen arvo ja arvostus on aina katsojan omassa silmässä. Sen ei tarvitse eikä mielestäni pidäkään kuvata ns. näkyvää maailmaa. Toki se voi sitäkin olla ja sekin on aivan huikeaa, kuten vanhat mestarit osoittavat Suomessa ja maailmalla. Mutta aina taiteilija pistää työhönsä omaa sieluaan ja sitä kuinka hän näkee maailman ja vallitsevan yhteiskunnallisen tilan tai jonkin tilanteen, tapahtuman, maiseman tai maailman yleensä. − Olisiko kuvataide aika tylsää jos taiteilijat vain "jäljentäisivät"sitä mitä näkevät? Viiva, muoto, väri, kuinka paljon eri vaihtoehtoja niissä onkaan. Loputon määrä! Aaro Rauhala oli Markulle "herätys" taiteesta innostumiseen. − Oman tiensä kulkija ja jäljittelemätön maalari. Aaron taulut ovat hauskoja, moniselitteisiä kuten elämä itsekin. Näyt-

Markku esittelee mieluisimmat taulunsa.

tävät ihmisen vajavaisuuden ja suuruuden ja pienuuden yhtä aikaa. Niissä on mielestäni jotain samaa kuin suuren Charlie Chaplinin elokuvissa. Valot ja varjot, aina pienen ihmisen puolella ja lopulta jää hyvä ja onnellinen maku suuhun. Markun kodin seinillä on AaroRauhalan töiden lisäksi Lehtorannan ja Niskan maalauksia sekä Seppo Salosen Schjerfbeck-jäljennöksiä. − Jos haluaa tutustua maalaustaiteeseen, kannattaa ehdottomasti käydä Ateneumissa. Joka kerta, kun siellä käy, polvet notkahtavat, eikä se johdu siitä kiertämisestä eri saleissa, vaan niistä käsittämättömän upeista teoksista, joita on syntynyt eri maalarien käsitöinä. Avoin ja ennakkoluuton mieli sekä uuden ja ainutlaatuisen etsiminen kannattaa mielestäni pitää mukana, jos ja kun lähtee taidenäyttelyyn. Kuvataide ravitsee ja ruokkii Markun mielestä niin sielua kuin ruumista, antaa elinvoimaa ja toivottavasti auttaa ymmärtämään jotain muutakin kuin sitä omaa pientä elämänpiiriä, joka kuitenkin on meille kaikille se oma ja ainutkertainen. − Schjerfbeck, Miro, Chagall, Edelfelt, Picasso, jne. Maailma olisi paljon köyhempi paikka ilman suuria ja pienempiäkin mestareita. Taide voi olla kansallista ja suomalaista, mutta aina se on rajoja ylittävää ja kansainvälistä, kuten muukin kulttuuri.

Hyvän leivän ystävälle

LÄHILEIPÄÄ

– aina tuoretta! Tervetuloa!

TÄLLÄ KUPONGILLA

-20 %

YHDESTÄ KERTAOSTOKSESTA Etu lasketaan normaalihinnoista ja on voimassa 31.8.2017 asti. Ei koske tehtaanmyymälätuotteita.

Avoinna ma–pe 8–16, la 8–13 Kuhalankatu 11, Forssa, p. 03 433 5335 www.markunpakari.fi

Finlayson Forssa, Puuvillakatu 4, ma-pe 9-17, la 9-14. Heinämessujen aikaan la 1.7. klo 10-18, su 2.7. klo 10-17. Finlayson PopUp Humppila, Lasitehtaantie 5, ma-la 10-18, su 11-18 (31.8.2017 asti)

EST. 1820


Tervetuloa Kehräämölle! Kesäkuussa • • • •

Rajoitettu erä!

Ehtootori 29.6. klo 17 - 20 Forssan museon Aulagalleriassa Filttiflikat – Filttiä fiinisti ja villaa villisti Kirjaston näyttelytila Vinkkelissä Valokuvaamo Hellas 100 vuotta -näyttely Luonnonhistoriallisen museon Suojassa -näyttely avautuu!

Heinäkuussa

• Ehtootorit torstaisin 6.7., 13.7., 20.7. ja 27.7. klo 17-20 • Aulagalleriassa Kalsola, Laitonen, Leppämäki, Aho ja Kemppi VERES -näyttely • Vinkkelissä Forssan Seudun Kamerat ry:n juhlanäyttely

Elokuussa

Äidille 14.5.

Ikonien kevät

• Aulagalleriassa Irma Heiskanen ja Pirkko Lammenoja: Esiäitien elämänvoiman juurilla • Vinkkelissä Luovan tilkkuilun ryhmä Neuliaiset: Mitä mukanasi kannat

Hehku ja Vitriini -juhlapakkaus Svh 249€

Aukioloajat

• Forssan museo on avoinna ti-pe klo 10-16; la klo10-14; su klo 12-16 • Kirjasto on avoinna ma-to klo 11-19, pe klo 11-17 • Luonnonhistoriallinen museo on avoinna 15.6.-15.8. ti-su klo 10-16, muulloin ke, pe ja su klo 12 - 16

Vain Timanttisilta

LÄHELLÄ kaulakoru 42/45cm hopeaa 3190-15764

SYDÄMESSÄNI kaulakoru

99,-

3490-11602

79,-

Sukella iloiseen

Forssan Vesihelmeen! Vesihelmi on avoinna kesäaikaan 26.5.–21.7.2017 ma, ke, pe klo 12-19 ti, to klo 12-20 la-su klo 11-17 Vesihelmi suljettuna vuosihuollon vuoksi 22.7.–13.8.2017

FORSSA: Sibeliuksenkatu 1, ma-pe 9.30-17.30, la 10-14. Prisma, Tapulikuja 6, ma-pe 10-19, la 10-16. EDULLISET HINNAT

Eteläinen Puistokatu 2, 30420 Forssa Puh. (03) 41 41 5640

Aikuiset Lapset (4-16v.),

opiskelijat, eläkeläiset

Perhelippu

8e 6e 20e

(2 aik. + 1 lapsi, seur. 5e/ lapsi)


Optikko Kirkassilmä

panostaa kotimaisuuteen

Silmien hyvinvointi ja miellyttävä näkeminen on tärkeää. Me Kirkassilmän optikot olemme kouluttautuneet kuivien silmien hoitoon, piilolinssien sovittamiseen, työnäkemiseen ja lasten näkemiseen. Silmänpohjan tutkimus oftalmoskopoiden kuuluu osana jokaista näöntutkimustamme. Haluamme näin huolehtia asiakkaamme näkemisestä kokonaisvaltaisesti. Panostamme linssipuolella pääasiassa kotimaisiin Piilosetin tuotteisiin ja tarvittaessa käytämme Variluxin tai Hoyan tuotteita. Pyrimme vastaamaan jokaisen yksilölliseen tarpeeseen parhaalla mahdollisella tavalla. Meiltä löydät lisäksi silmien hyvinvointia tukevia ravintolisiä ja kostutustuotteita sekä tietenkin silmiä suojaavia aurinkolaseja.

OPTIKKO JA SILMÄLÄÄKÄRI – KORVAAMATTOMIA TOISILLEEN Kirkassilmästä voit varata ajan sekä optikolle että silmälääkärille. Optikon näöntutkimusaikoja on saatavilla lähes päivittäin ja silmälääkärillekin pääsee melkein viikottain. Moni kuitenkin pohtii kummalle varaisi ajan ja mitä eroa tutkimuksilla on. Optikko on näön tutkimiseen ja näkemisen apuvälineisiin, kuten silmälaseihin ja piilolinsseihin erikoistunut asiantuntija. Optikko tekee aina hyvän näöntutkimuskäytännön mukaisen näöntutkimuksen ja tarvittaessa silmien terveystarkastuksen. Näöntutkimuksessa otetaan huomioon sukurasitteet ja tutkitaan tarvittaessa sekä silmän etuosat että silmänpohja. Tutkimuksessa mennään näkökyky ja näkemisen korjausvaihtoehdot edellä. Esimerkiksi piilolinssiasioita ja työlasiasioita hoitaa lähes aina optikko. Silmälääkäri on silmätautien erikoislääkäri eli silmäterveyden asiantuntija. Lääkärin vastaanotolla pureudutaan silmän rakenteisiin ja tutkitaan tarkemmin silmä etuosista pohjalle saakka. Lääkäri käyttää silmälasimäärittämistä apunaan selvittääkseen näkökyvyn toimintaa, mutta ensisijaisena tutkimuskohteena on aina silmäterveys. Tästä syystä meidänkin lääkärimme haluavat useasti, että optikkomme tekevät asiakkaalle lopullisen silmälasimääräyksen. Siispä silloin, kun kyseessä on näönkorjaukseen liittyvä asia, on optikko oikea valinta. Optikolla on vahva osaaminen lasimäärittämisessä ja näkemiseen sopivassa linssi- ja kehysvalinnassa. Silmälääkärillä käydessä voi varmistua silmiensä terveydestä ja tästä syystä säännöllinen vierailu lääkärin vastaanotollakin on kannattavaa. Oli asia mikä tahansa näönhuoltoon liittyvä, meillä yhteistyö optikoiden ja silmälääkäreiden välillä toimii erinomaisesti. Sekä näkemisesi että silmäterveytesi tulee varmasti otettua kokonaisvaltaisesti huomioon.

OPTIKKOMME

Satu Järvinen Pro-Auctore oikeudet, piilolinssisovitukset, työnäkö, lasten näkeminen Emmi Lintonen piilolinssisovitukset, työnäkö, lasten näkeminen Pauliina Marttila piilolinssisovitukset, työnäkö, lasten näkeminen Jenny Räikkönen piilolinssisovitukset, työnäkö

SILMÄLÄÄKÄRIMME Antero Lähteenmäki silmäkirurgi, LL, silmätautien erik.lääkäri Marketta Järveläinen LL, silmätautien erik.lääkäri Rahim Keshvari LL, silmätauteihin erikoistuva lääkäri

TOUKOKUUN TARJOUKSET Silmälasien ostajalle aurinkolasit kaupan päälle (ei yhdistettävissä muihin tarjouksiin) Polarisoivat aurinkolasit voimakkuudella alk. 200 € Silicon kuukausipiilolinssit alk 15€ / pari Kertapiilolinssit alk 15 € /15 paria

www.kirkassilma.fi

FORSSA: Kartanonkatu 4, puh. 0207 698 950 | Avoinna ma-pe 9.30–17.30, la 9.00–13.00. LOIMAA: Heimolinnankatu 14, puh. 0207 698 954 | Avoinna ma-pe 9.00-17.00


ja silmien hyvinvointiin

Satu Järvinen ja Emmi Lintonen toivottavat sinut tervetulleeksi hyvän palvelun optikolle!


Suomalaisuus on laskematon aurinko, ja lehmät peltoniityllä.

HISTORIA JA LUONTO

bulevardi 1/2017

www.bulevardi.fi

osana kaupunkia

22

Suunnittelupalaverissa Erkki, Makreeta ja Keijo.


Paljon kauneutta Kello-Nyströmin Makreeta NyströmTuomola näkee Forssassa paljon kauneutta. − Loimijoen rantamaisemat, Forssan Ankkalampi, torin ympäristö, Lamminranta-urheilukenttä-alue, kehräämö, sekä kutomon tiilirakennukset ja oma asuinalueeni Pekolanraitin ja Wahreninpuiston

ympäristö. Makreetan mielestä monta kaunista, vanhaa rakennusta on jo kunnostettu. − Meillä on hienosti pidetty huolta vanhoista rakennuksista, viimeisimpänä mm. linja-autoasema ja teatteritalo. Tietyn aikakauden rakennuksia on tärkeä kunnostaa, mutta ei kuitenkaan ihan kaikkea. Vanha S-marketin rakennus kyllä joutaisi Makreetankin mielestä nopeasti pois. − Kaikki rempallaan olevat rakennukset keskustan alueella, joilla ei ole selkeää tarvetta, olisi hyvä siistiä kaupunkikuvan eduksi pois ja rakentaa tilalle houkuttelevia asuinrakennuksia tai liiketiloja. Historia tekee kaupungista kiinnostavan ja ainakin Forssasta myös kauniin Makreetan mielestä. Hänestä keskustaalueen viihtyisyys tulee elävyydestä ja toiminnasta, kunnossa olevista rakennuksista ja viimeistellyistä puistoalueista, joista pidetään huolta. Punaiset tiilirakennukset ovat upeita ja niistä voi olla ylpeä. Myös urheilukentän alueen lampi ja kentät ovat parasta Forssaa, joka houkuttelee Makreetankin perheineen kesällä alueesta nauttimaan. − Toivoisin, että Aurinkorannan uudesta asuinalueesta osattaisiin tehdä kaupunkiimme yksi uusi, upea osa, joka houkuttelisi lisää asukkaita muualtakin. Sijainti on loistava kaupungin kupeessa, lähellä kaikkea. Aurinkorannalla olisi mahdollisuus yhdistää Loimijoen vesistö asuinalueeseen niin, että jokea levennettäisiin ja rakennettaisiin venesatama, josta olisi mahdollisuus lähteä vaikka veneilemään Pyhäjärvelle. Ulkomailla rakennusten arkkitehtuuri tekee Makreetaan vaikutuksen, ja siitä kaupungit jäävät hänen mieleensä. Myös sijainti, vesistöt, vuoristot, erilaiset maastot luovat moneen paikkaan hänen mielestään ainutlaatuisen tunnelman. Erityisesti mieleen ovat jääneet Italian kaupungit, joissa on upeaa arkkitehtuuria, kuten Firenze ja Milano.

www.bulevardi.fi

Monta arvoa Erkki Tervomaan mielestä Forssassa ehdottomasti kauneinta on Loimijoki ja kävely kehräämöltä kutomolle ja torille. − Tori on Forssan kruunu. Luontoa keskellä kaupunkia. Se on oikeasti harvinaista. Erkki muistelee kävellessään lempireittiään, miten oli nuorena sahalla töissä. − Se historia ja vanhat muistot, jotka tulevat mieleen; tuossa tehtiin tapulia, tuos-

sa oli työnjohtajien toimisto.. Niin moni vieras, joita olen tuota reittiä kuljettanut, on ollut ihmeissään siitä, mitä meillä täällä on. Erkki muistuttaa myös Forssan kaupunkipuistostatuksesta. Kansallisen kaupunkipuiston status on huomionosoitus asukkaiden käytössä olevalle yhteiselle ympäristölle. − Tämäkin on yksi niistä asioista, joita käytetään markkinoinnissa liian vähän. Ei tällaista kaikilla kaupungeilla ole Suomessa, mutta meillä on! Ihan niin kuin meillä on Vuoden museo -palkinnon saanut museo. Kunpa vain kaupunkilaiset käyttäisivät näitä hyviä asioita, joita meillä on ja siten osoittaisivat arvostusta niille. Voimme oikeasti olla ylpeitä kaupungistamme. Toki Erkki löytää myös ne paikat, joille ”jottain tars tehdä”. − Vanha S-market pitäisi purkaa ja vanha Hämeenkulma vähintäänkin kunnostaa, nythän se on kuin luurangonraato, ja parhaalla paikalla. Mutta Erkki puhuu kyllä mieluummin asioista, jotka ovat hyvin, tai vähintäänkin antaa korjausehdotuksensa. − Meillä on erittäin hieno kevyenliikenteen verkosto, kuntoilumahdollisuudet kaupungissa on hienosti järjestetty, hienosti ja turvallisesti. Vielä kun valojen tilalle saataisiin kiertoliittymät, niin liikenteen tulppakohdat olisivat poissa ja liikenne kulkisi sujuvasti. Maailmalta kauniiksi kaupungiksi Erkki mainitsee Budabestin ja Wienin. − Sielläkin viehättää historia, historialliset kokonaisuudet ja alueet. Tai vaikka Wien upeiden, historiallisten rakennusten reunustamine konserttiaukioineen.

bulevardi 1/2017

K

eijo Koskimies Forssan Teatterista nimeää Forssan kauneimmaksi asiaksi joen. − Joki on Forssan lähde. Kaikki alkoi koskesta ja sen virtaavasta vedestä. Yksi kauneimmista kuvista piirtyy verkkokalvoille, kun veneellä puksuttaa padolta kohti jokisuuta. On harmi, että monelta forssalaiselta tämä kuva jää saamatta. Toinen ylpeyden aihe Forssassa on Keijon mielestä Tehtaanpuisto, yksinkertainen mutta kaunis vehreä keidas. − Vanhan yhtiön valopihat ovat todella kauniita. Itselläni oli mahdollisuus käydä Kirjalöydön aikana niissä. Jos Keijolla olisi valtaa ja rahaa, hän rakentaisi uusiksi vanhan Viksbergin kartanon ja sen puiston, entisajan loistoon. Vanhan S-marketin hän hävittäisi keskustasta. − Luonto, puistot ja puistomaisuus tekee kaupungista viihtyisän. Lisäksi museofriikkinä vanhat kauniit rakennukset, joiden yksityiskohdat paljastuvat pikkuhiljaa aina uudelleen katsellessa. Rakennukset, jotka ovat uhmanneet aikaa satoja vuosia. Varmaan siksi rakastan Euroopan vanhoja kaupunkeja ja kyliä. Keijon mielestä kaunein kaupunki on Lontoo. − Sen vehreät puistot ja vanha viktoriaaninen rakennuskanta houkuttelee aina uudestaan ja uudestaan. Voisi sanoa, että se on henkinen kotikaupunkini. Sen sykkeen voi tuntea iholla kun maleksii Sohon katuja pitkin.

23


FORSSAN

KUKKAMARKKINAT

Hullaannu vihreydestä ja anna kasvivoiman koskettaa!

27.5.2017 29.5.2013

LOIMI-HÄMEEN JÄTEHUOLTO OY:n toimialueen jätemaksutaksan mukaiset sekä muut vastaanottopisteiden

JÄTEMAKSUT

Pistäydy puotiimme, toteutamme mielellämme kukkatoiveesi.

Lauantaina klo 9–15 , Forssan torilla 2013

RUOKAPALVELUT: Panco Oy (lohta) • Reissuherkku (muikut yms.) Viialan kotileipomo • Miia Palta (kahvio) Antin Konditorian jäätelöt Torikahvila Cafelot • Kahvila Kulkuri

PUUTARHATILA

Malmnäs

Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy hoitaa jätteen hyödyntämisen ja käsittelyn osakaskuntiensa alueella.

Järjestää:

Osakaskuntina yhtiössä ovat: Akaa, Forssa, Humppila, Jokioinen, Koski TL, Loimaa, Oripää, Punkalaidun, Pöytyä (ent.Yläneen alue), Sastamala (ent. Kiikoisten, Vammalan ja Äetsän alueet), Somero, Tammela, Urjala ja Ypäjä.

FORSSA

Tämä hinnasto on voimassa uuden tarkistetun hinnaston voimaantuloon saakka, kuitenkin niin että mahdollinen arvonlisäveron tai valtakunnallisen jäteveron muutos sekä tuottajavastuujärjestelmän aiheuttamat muutokset hintoihin tai vastaava huomioidaan maksuissa niiden voimaantulosta lukien.

Ympäristössä. Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy | Kiimassuontie 127, 30420 Forssa | vaihde (03) 424 2600 | www.lhj.fi

Kartanonkatu 12, Forssa Puh. (03) 422 5375 Avoinna: ma-pe 9-18, la-su 9-15 www.terjenkukka.fi

Vinkkejä kevääseen ja kesään Matkaföönisetti 59,- • PARTURI-KAMPAAMO TYYKILYYLI, Kartanonkatu, Forssa

Ziaja Cupuaqu -vartalonhoitotuotteet alkaen 8,-/kpl • PARTURI-KAMPAAMO TYYKILYYLI, Kartanonkatu, Forssa

Rahkapiirakka • MARKUN PAKARI, Kuhalankatu, Forssa

Missya rintaliivit 44,95 • Missya alushousut 22,95 • LIIVIKESKUS, Säästöpankinkatu, Forssa

Asetelma puulaatikossa 36,• TERJEN KUKKAPUOTI, Kartanonkatu, Forssa

Minja hartiahuivi 39,90 • Joseph Ribkoff mekko 299,- • MUOTILIIKE OLIVIA, Puistolinna, Forssa


Suomalaisuus on lauantai-iltapäivä, koivuhalon palo saunankiukaan alla, veden sihahdus kiukaalla ja renkaat tyynessä järvessä, kun kylmä kirpaisee ihoa.

Suomalainen kulttuuri on jaettu kokemus

S

uomalainen kulttuuri on meille itsestäänselvyys. Harvemmin tulee mietittyä mitä se on tavallisessa arjessa. − Ehkä ensimmäisenä tulee mieleen sauna. Sauna on aina ollut vahvasti suomalaisessa kulttuurissa esillä. Sillä on ollut iso rooli suomalaisten elämässä vauvasta vaariin, pohtii Kirsi Lund Harald & Fannysta. Kirsi tietää, että suomalainen kulttuuri on saanut paljon vaikutteita Ruotsista ja Venäjältä, mutta Suomessa on paljon myös omia ylpeyden aiheita. − Esimerkiksi Sibelius, ja muut 1900-luvun taiteilijat ja kirjailijat. Nyt tietenkin Teemu Selänne, Patrik Laine, Kimi Räikkönen ja muut menestyneet urheilijat. Ja muusikot kuten Saara Aalto, joista saamme olla ylpeitä ja jotka tuovat suomalaisuutta hienosti esille. Kirsi Lund nauttii suomalaisesta kulttuurista tällä hetkellä monella tavalla.

− Innostuin vuosi sitten Enni Mustosen kirjallisesta tuotannosta, joka kuvaa mielenkiintoisesti Topeliuksen, Sibeliuksen ja Edelfeltin elämää. Sen myötä innostuin myös Suomen taiteen tarinasta Ateneumissa. Helene Schjerfbeckistä kertovista kirjoista innostun aina uudelleen. Konsertit ja baletti ovat myös esityksiä, joista nautin. Uskon, että myös muissa maissa arvostetaan suomalaista kulttuuria. Yhteinen ilo Kirsi Lund jakaa ilon kirjoista ja lukemisesta myös työkavereidensa kanssa. Näin hän edistää kulttuuria, vaikka ei ole sitä ehkä ihan niin ajatellutkaan. − Huomaamattani olen tainnut edistää kirjojen muodossa ja vasta luettuani Mustosen tuotantoa huomasin, että kirjat sopivat hyvin tähän juhlavuoteen. Yksi työkavereistani alun perin suositteli näitä kirjoja ja pian huomasimme, että luimme ja kierrätimme näitä kirjoja työporukan kesken ja meillä oli hauskoja hetkiä, kun tapahtumia yhdessä mietimme.

aa k l a o l o Hyvttä eiden alta! vaa Meiltä löydät alusvaatteet kaikenkokoisille naisille, kaarettomat ja kaarituelliset rintaliivit, proteesiliivit, imetysliivit, urheiluliivit jne. Tervetuloa alusasuostoksille!

Tukeva kaareton rintaliivi leveillä olkaimilla

Upea pukuvalikoima ja frakkien vuokrauspalvelu.

56,-

Puistolinna, Hämeentie 2, Forssa P. (03) 433 5550 | Avoinna: ark. 9.30-17.30, la 9.30-14.00

Myös isoja ympärysmittoja.

Muista myös lahjakorttimme!

OSCAR MAC

BLUES BAR KC

SAUSO

BUZO

LINDA LYKKE

Avoinna: ma-pe 9.30-17.30 ja la 9.30-14.00 Säästöpankinkatu 2, Torikeskus, Forssa Puh. 03 422 2317 | www.liivikeskus.fi


Vinkkejä kevääseen ja kesään STI tummansininen juhlamekko 89,95 • Kaulakoru 19,90 • Laukku 24,60 • MODAVILLA, Prismakeskus, Forssa

Hopeinen Kalevala riipus Lähellä 99,- • TIMANTTISET KELLO-NYSTRÖM, Sibeliuksenkatu, Forssa Pöytäliina Kestit 41,90 (145x250 cm) • FINLAYSON FORSSAN TEHTAANMYYMÄLÄ, Puuvillakatu 4, Forssa

Kehys Roberto Cavalli 490,• OPTIKKO KIRKASSILMÄ, Kartanonkatu, Forssa

Petri Okkonen 050 411 4011 Reijo Järvi 040 094 0414

Antennijärjestelmät • Pien- ja yhteisantennijärjestelmät 20 vuoden kokemuksella

Ilmalämpöpumput • Mitsubishi • Scanvarm

Valvontalaitteet • Tamcent ovipuhelinjärjestelmät • Jablotron murtohälytinkeskukset • Kocom valvontakamerajärjestelmät

www.okkonen.net

Puinen tarjotin 44,95 • Iso lautanen 25,50 • Pieni lautanen 13,20 • Viinilasi 10,95 • Kahvikuppi 18,75 • Pentik lautasliina 6,50 • Sydämenmuotoinen servettipidike 16,95 • Muovikukka 7,50 • HUSHÅLLSKA, Wahreninkatu, Forssa


Suomalaisuutta on työn karhentama koura, jossa taipuu rauta ja pysyy kirja.

Teatteri

irrottaa arjesta

O

bulevardi 1/2017

Kevyestä helppo aloittaa Teatterissa Satu Järvinen käy katsomassa monenlaisia näytelmiä, mutta komedia kolahtaa parhaiten. − Nauru auttaa jaksamaan arjessa. Paikallisessa teatterissa pyrin katsomaan lähes kaikki. Tosin lasten näytelmät ovat jääneet väliin, koska sopivan ikäistä seuraa ei ole tarjolla. Satu käy muualla teatterissa 3-5 kertaa vuodessa, joskus myös ulkomailla. − Olen vieraillut Ruotsissa eri kesäteattereissa ja New Yorkissa käynyt katsastamassa pari näytöstä. Mielestäni näytöksissä ei ole eroa kovin paljoa. Toki komediassa pitää olla hyvä kielitaito, että vitsit avautuvat näytöksen aikana. Teatteri sopii Sadun mielestä kaikille. Jos ei ole aiemmin harrastanut teatterissa käymistä, niin kevyet kappaleet ovat hänen mielestään helppoja aloittaa. − Oma valintani perustuu usein näyttelijävalintoihin, tai jos olen lukenut kirjana, niin on kiva nähdä myös näytelty versio. Useimmiten menemme yhdessä ystäväni kanssa, jolloin käymme myös syömässä ja vietämme illan parantaen maailmaa.

www.bulevardi.fi

ptikko Kirkassilmän Satu Järviselle teatteri on hengähdys arkeen. − Silloin saa ajatukset pois arkisista asioista. Teatterissa voi tuntea iloa, surua, toivoa – kaikkia tunteita! Nuorena Satu harrasti teatteria jonkin verran myös näyttämön puolella, mutta nyt hän nauttii katselemisesta. Tosin hän myöntää, että koskaan ei voi olla varma, etteikö innostus voisi palata ja näyttämö kutsuisi. Tavallisessa arjessa ihmisellä on myös monta erilaista roolia riippuen tilanteesta. − Äiti, työntekijä, esimies, siivooja, talonmies, rooleja tarpeen mukaan, Satu nauraa ja jatkaa, että toisissa rooleissa onnistutaan paremmin ja toisissa saattaa jäädä onnistuminen hieman vajaaksi.

27


www.bulevardi.fi bulevardi 1/2017

28

Liikunnalliset Katariina ja Miia haukkuineen. Miian asu Moda Villasta.


− Kokeile pallopelejä, kuntosalia, retkeilyä, tanssia, pilatesta tai joogaa, golfia tai taistelulajeja ja löydä oma lajisi. Kuuntele mieluisaa musiikkia liikuntatuokion aikana tai lähde lenkille ystävän kanssa. Kunto kohoaa nopeasti liikunnan aloittamisen jälkeen ja motivaatio kasvaa, kun huomaa jaksavansa seuraavan liikuntatuokion tai arkiaskareet paremmin. Personal trainerilta tai fysioterapeutilta saa hyviä vinkkejä liikunnan aloittamiseen turvallisesti ja tehokkaasti. Katariinan mieluisimpia liikuntamuistoja ovat ulkoleikit lapsena siskojen ja vanhempien kanssa, tanssiesitykset ja SM-kisat muodostelmatanssissa sekä liikunnanohjauksen peruskurssi - puoli vuotta liikkumista eri muodoissa ja paljon lajikokeiluja. Kun tunne on niin makea − Tanssin oikeastaan vain mieheni kanssa. Silloin, kun olemme "reissussa" paikassa, jossa pääsee hyvän musiikin tahdissa tanssimaan, kertoo Miia Laaksonen Forssan Salamasta. Tanssiminen on mukavaa, mutta varsinainen liikunnan ilo löytyy muista lajeista. Eniten Miia nauttii ulkoilusta, ratsastuksesta tai kävelystä koirien kanssa.

− Nyt olen vasta oppinut nauttimaan liikunnasta, jossa ei tule hiki. Jooga on mukavaa, mutta nyt vaan ei ehdi joka viikko käydä. Avantouinti on uusin harrastukseni. Siinä kyllä "joudun" mukavuusalueen ulkopuolelle, mutta jälkeenpäin tunne on niin makea. Tällä hetkellä on paljon erilaisia liikuntalajeja tarjolla. Niiden kautta on helpompaa löytää liikunnan ilo. − Forssassa on upeita ulkoliikuntapaikkoja, jos ei halua ryhmään liikkumaan. Lavatanssiakin eli Lavista voi nykyään harrastaa yksin, joten ei ole vaaraa, että kukaan talloo varpaille. Joogaan ja pilatekseen löytyy erilaisia tunteja, joiden tarkoitus on notkistaa ja rentouttaa kehoa. Toki nykyään niitäkin voi yksin kotona harrastaa. Netistä löytyy opastusta. Miian parhaita liikuntamuistoja ovat este- ja kouluratsastuskilpailuissa voitot sekä sijoitukset itse koulutetulla hevosella. Yksi maratonjuoksu on myös jäänyt mieleen. Juoksu sujui niin hyvin alusta loppuun, ilman ongelmia. Silloin juoksu oli flowta.

bulevardi 1/2017

K

atariina Hiitiö Kuntoutumisasema Otteesta tanssi nuorempana pitkään street -lajeja. − Tanssitekniikkaa hiottiin baletti- ja showtanssitunneilla. Pidän edelleen erityisesti tanssillisista ryhmäliikuntatunneista, joissa on reipas tahti ja hyvää musiikkia. Katariina haluaa liikkua myös ulkona. − Metsässä kävely ja polkujuoksu ovat kivaa. Liikunnan harrastamisessa pidän tärkeänä sitä, että tulee hiki ja hengästyy - siitä kumpuaa jälkikäteen hyvä olo. Olen oppinut siitä huolimatta nauttimaan myös rauhallisemmasta liikunnasta: kun aloitin pilates-harrastuksen, se veikin mennessään ja toimin nyt pilatesohjaajana. Pilates-harjoittelu lisää liikkuvuutta ja voimaa, parantaa ryhtiä ja koordinaatiota sekä lisää kehontietoisuutta. Tanssia Katariina ei ole kuitenkaan hylännyt. − Kyllä kerran kesässä pitää käydä lavatansseissa. Katariina haluaa innostaa kaikkia nauttimaan liikunnasta niin, että etsii itselleen ensin mieluisan liikuntalajin, jossa ollaan omalla mukavuusalueella.

www.bulevardi.fi

Suomalaisuus on saimaannorppa rantakalliolla köllöttämässä. Ja toinen suomalainen sitä köllötystä katsomassa.

29


Missya rintaliivit 44,95 • Missya alushousut 22,95 • LIIVIKESKUS, Säästöpankinkatu, Forssa

Sitruuna-vaniljakierre • MARKUN PAKARI, Kuhalankatu, Forssa

Rantapyyhe 32,90 (90x180 cm) • FINLAYSON FORSSAN TEHTAANMYYMÄLÄ, Puuvillakatu 4, Forssa

Hiustenhoito matkasetti 18,- • PARTURIKAMPAAMO TYYKILYYLI, Kartanonkatu, Forssa Vihreät Polaroid aurinkolasit 120,- • OPTIKKO KIRKASSILMÄ, Kartanonkatu, Forssa

Huivi 16,90 • Micha jakku 99,95 • Micha paita 49,95 • Housut 59,90 • MUOTILIIKE OLIVIA, Puistolinna, Forssa

Secrid miniwallet 59,90 • TIMANTTISET KELLONYSTRÖM, Sibeliuksenkatu, Forssa

Vinkkejä kevääseen ja kesään NYT MYYDÄÄN

TARJOUS

KAUPALLA Tarjouskaupassa kohde saa parhaan markkinahinnan ja useimmiten myyntiaikakin lyhenee!

TOPILTA TOIMIVAA JA KOTOISAA

Myyjä määrittää lähtöhinnan, josta ostajat tekevät tarjouksia ylöspäin. Tarjoukset tehdään kirjallisesti. Myyjä päättää hyväksyykö tai hylkääkö tarjouksen.

Topin kevätedut voimassa vielä toukokuun loppuun asti uusiin kuluttajatilauksiin. Muista myös edullinen Topi-rahoitus.

OTA YHTEYTTÄ JA SOVITAAN TAPAAMINEN!

Myymälä auki ma-pe 10-17, la 10-13 (kesälauantaisin suljettu) Varaa ilmainen suunnitteluaika www.topi-keittiot.fi/ajanvaraus Elina 040 553 4954, Salla 044 276 2764 Topi-Keittiöt Turuntie 2, 30100 FORSSA

Hämeentie 11, 30100 Forssa | Puh. 010 231 7530

www.topi-keittiot.fi


Vinkkejä kevääseen ja kesään

Punottu tarjotin 22,95 • Teekuppi 10,95 • Paperiservetti 2,95 • Meritähti puukoriste 7,95 • Pentik lautasliinapidike 6,80 • Led-kynttilä 16,95 • HUSHÅLLSKA, Wahreninkatu, Forssa Taubert pyjama 77,- • LIIVIKESKUS, Säästöpankinkatu, Forssa

Roberto Cavalli aurinkolasit 460,• OPTIKKO KIRKASSILMÄ, Kartanonkatu, Forssa

Tamminiemi Sauna -kylpypyyhe 49,90 (90x180 cm) • FINLAYSON FORSSAN TEHTAANMYYMÄLÄ, Puuvillakatu 4, Forssa Huivi 39,95 • Farkkutakki 99,95 • Paita 69,90 • Housut 119,- • MUOTILIIKE OLIVIA, Puistolinna, Forssa

Miesten tummansininen puku 309,- • Paita 99,90 • Rusetti 26,- • Taskuliina silkki 29,- • Falke pukusukka 17,90 • HARALD & FANNY, Puistolinna, Forssa

Miesten Bed Head hiusten-, parran-, ja ihonhoitotuotteet 19,-/kpl • PARTURI-KAMPAAMO TYYKILYYLI, Kartanonkatu, Forssa Tapio Wirkkala Design kakkulapio 29,• TIMANTTISET KELLO-NYSTRÖM, Sibeliuksenkatu, Forssa

Ringella froteetakki 58,• LIIVIKESKUS, Säästöpankinkatu, Forssa

Carrera rannekello 1700,• TIMANTTISET KELLONYSTRÖM, Sibeliuksenkatu, Forssa

Rahkavuoka • MARKUN PAKARI, Kuhalankatu, Forssa

Vinkkejä kevääseen ja kesään


LIPUT VARATTAVISSA NYT! “Tulin näille seuduille vajain taskuin. Lompakossani oli vain aloitteellisuuteni, tietoni ja palava työhaluni.”

Tällä näytelmällä Forssan Teatteri juhlistaa 100–vuotiasta Suomea.

Käsikirjoittaja ja ohjaaja: Pertti Munck

Rooleissa: Osmo Jaakkola, Tarja Söyring ja Anne Kinos

Esityspäivät: La Ke Pe Su Ke Su Ti Ke Pe Su Ke Su La Su La

14.10. 18.10. 20.10. 22.10. 25.10. 29.10. 31.10. 1.11. 3.11. 5.11. 8.11. 12.11. 18.11. 19 .11. 25.11.

klo 19 klo 19 klo 19 klo 14 klo 19 klo 14 klo 19 klo 19 klo 19 klo 14 klo 19 klo 14 klo 19 klo 14 klo 19

Syksyllä 1867 Axel Wilhelm Wahren palaa Euroopasta taas kerran kotiin Forssaan. Suuret nälkävuodet koettelevat hänen uutta kotimaataan Suomea, mutta perhe-elämä kukoistaa lastenlasten muodossa. Tulevan suurliike- ja teollisuusmiehen arki on värikästä, uutta luovaa ja vaativaa. Sisar Emilie Tukholmasta on tullut vierailulle, josta arki saa lisäväriä. Axelin elämän jokaisesta viikosta voisi kirjoittaa näytelmän. Olen kirjoittanut Forssan Teatterille tarinan muutamasta syksyisestä päivästä 150 vuotta sitten ja olen kokenut ne työntäyteisyydestään huolimatta erittäin kiehtoviksi. Noista ajoista alkoi Forssan tunnettavuus sekä Suomen suurruhtinaskunnassa että laajasti Wahrenin hyvin tuntemassa Euroopassa. Silloin kirjoitettiin merkittävä osa suomalaista tekstiilihistoriaa ja Wahrenin suvun vaiheita, jota vivahdutti voimakkaasti myös rouva Emilie Wahren os Klebek.

Pertti Munck

Ohjelmistossa 2017–2018 KOKKISOPPA

Ensi-ilta 16.9.2017

VARAA LIPUT: 040 569 6897 050 303 2462 www.forssanteatteri.fi

PINOKKIO

Ensi-ilta 17.2.2018

TÄTI JA MINÄ Ensi-ilta 7.3.2018

Torikatu 8, Forssa

Bulevardi Kevat 2017  
Bulevardi Kevat 2017  
Advertisement