__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 4

4

@ redactia@manastur.info

w www.manastur.info

Buletin de Mănăştur

iunie • iulie 2017

La noi în CARTIER „INFERNUL” DIN INTERSECȚIE

Vara bordurilor

C

ea mai aglomerată stradă a cartierului Mănăștur – în ceea ce privește traficul auto – este, fără îndoială, strada Mehedinți. Breteaua rutieră în care se „revarsă” automobilele din extremitatea sudică a cartierului canalizează fluxul auto spre cele două ieșiri situate la strada Câmpului, respectiv Izlazului. Din păcate, la orele de vârf, ambele ieșiri se blochează, astfel încât aproape că ai ajunge mai repede în oraș mergând „per pedes”, decât cu mașina. Din această pricină, conducătorilor auto care locuiesc pe strada Mehedinți, fiecare di mineață le „oferă” gratuit un test de răbdare menit a le întinde nervii la maxim, în debutul unei zile obișnuite de muncă. Primăria promite că va rezolva această situație și că va fluidiza traficul prin realizarea unui sens giratoriu, la intersecția străzii Mehedinți cu Izlazului, în dreptul supermarketului Big. De altfel, de câteva zile, au demarat lucrările pentru lărgirea străzii Izlazului, care va avea trei benzi pe sens. Teoretic, pare o soluție bună. Dar, din păcate, numai teoretic. Dacă pe lângă sensul giratoriu – destinat a fluidiza traficul auto – nu se iau măsuri care să-i vizeze și pe pietoni, haosul de zi cu zi de la orele de vârf va continua să persiste.

Dovadă este sensul giratoriu de la intersecția străzilor Izlazului și Câmpului: dimineața, la ora de vârf, ai nevoie de circa 1015 minute să parcurgi distanța dintre Big și respectivul sens giratoriu, ca să te încadrezi pe strada Câmpului. Apoi încă vreo 10-15 minute să ieși în Calea Mănăștur și încă vreo 20 ca să scapi din infernul de pe Clinicilor și să depășești centrul orașului. Revenind la noul sens giratoriu, care se preconizează a fi funcțional până la sfârșitul verii, trebuie remarcat faptul că fără o reglementare a traficului pietonal în zonă, acesta nu își va atinge scopul pentru care urmează a fi realizat. Dacă în prezent, circulația se desfășoară cum se desfășoară – conducătorii auto acordându-și reciproc înțelegere –, nu același lucru se poate spune despre pietoni. Marea majoritate a celor care traversează strada Mehedinți spre și dinspre complexul Big par a fi lipsiți de cel mai elementar bun simț civic: se grăbesc să treacă strada, chiar dacă automobilele ce virează de pe Izlazului pe Mehedinți formează coloană, blocând intersecția, pentru a le acorda lor prioritate. Doamne ferește să aștepte câteva secunde! Zebra le aparține, e dreptul lor, așa că se grăbesc să ia fața automobilelor. Ba chiar îi apostrofează pe conducătorii auto, transmițându-și senti-

mentele pe care le nutresc față de aceștia, prin gesturi extrem de sugestive. Așadar, pentru a-și atinge scopul existențial, sensul giratoriu trebuie completat cu pasarele pentru pietoni și cu reguli stricte obligatorii pentru aceștia, puse sub incidența amenzilor, pentru ca traficul în zonă să se civilizeze. Dacă la pasajele din gară – care nu sunt chiar atât de utilizate de către pietoni –, se preconizează a se monta scări rulante și lifturi, de ce într-o zonă atât de intens circulată precum este intersecția în cauză, nu s-ar putea monta pasarele, conform standardelor UE, pentru a fluidiza traficul, a preîntâmpina producerea de accidente și a detensiona relația conducător auto-pieton? Sigur, realizarea sensului giratoriu – însoțit de pasarele pietonale –, ar soluționa problema traficului într-o oarecare măsură. În opinia mea, ideal ar fi ca edilii orașului să inițieze un concurs de proiecte vizând deschiderea unei noi artere rutiere, menită a lega strada Mehedinți direct cu sensul giratoriu de la intersecția Izlazului cu Primăverii. Sunt convins că mănășturenii au astfel de idei și de aceea îi invit să vină cu sugestii pe adresa redacției Buletin de Mănăștur, pentru ca apoi acestea să poată fi înmânate comisiei tehnice a Primăriei. Ioan CIORCA

După anunţurile ce au ca subiect modernizarea străzii Izlazului şi lărgirea străzii Câmpului, vicepri marul Dan Tarcea ne dă încă o veste „bună”: „Pri măria municipiului Cluj-Napoca a demarat lucrări de modernizare a străzilor şi trotuarelor, în cartierul Mănăştur, pe strada Grigore Alexandrescu. Termenul final de execuţie al acestor lucrări este data de 15 septembrie 2017 şi costul lor se ridică la 1.800.000 lei fără TVA”. Anunţul postat pe pagina de Facebook a viceprimarului e însoţit de o galerie foto. Pe lângă mesajele obişnuite de felicitare, au apărut şi mesajele nemulţumiţilor: „Felicitări. Spor la umflarea facturilor şi prelungirea lucrărilor până se dublează costul. Ajungem ca bucureştenii. Regele bordurilor şi la Cluj”, sau „Avem noi o obsesie cu bordurile… mai ales că în acea zonă erau chiar bune, atât bordurile cât şi trotuarele… pfuii... După aceasta urmează spargerea trotuarului pentru introducerea firelor care se văd atârnând deasupra capetelor muncitorilor. Succes, dar poate faceţi consultări publice reale când votaţi bugetul, poate se găsesc şi cetăţeni cu idei (idioţi se numesc).” Replica viceprimarului nu a întârziat: „Lucrările sunt efectuate de către RADP care are acționar 100% Consiliul Local, deci nu poate fi vorba despre nicio umflare sau altceva insinuat de dumneavoastră”. Acesta a ţinut să mai precizeze că pe această stradă era nevoie ca bordurile să fie schimbate, pentru că fiind de beton, nu se pot reutiliza.

„Cât mai permiteţi aşazişilor drumari să-şi mai bată joc de noi şi de tot ce înseamnă bun simţ? A fost cineva de la Primărie să vadă cam ce se întâmplă pe str. Grigore Alexandrescu? Cum este posibil ca în anul 2017 să se lucreze în asemenea hal: fără semnalizare rutieră minimă, să laşi în mijlocul drumului grămezi de moloz şi materiale fără a le semnaliza, să ocupi parcări care le-am plătit, fără să fim anunţaţi în prealabil? Domnilor de la Primărie, voi sunteţi acolo ca să apăraţi interesele noastre ale locuitorilor...”

sesizare depusă pe „mycluj” în 2 iulie 2017 şi aflată „în lucru” la data intrării ziarului în tipar

Termenul foarte îndepărtat pentru finalizarea lucrărilor de pe strada Grigore Alexandrescu – 15 septembrie 2017 – pare a conţine o perioadă de siguranţă luată în calcul de viceprimar, după ce termenul de 15 iunie 2017, anunţat ca dată de finalizare a lucrărilor de lărgire a străzii Câmpului, a fost depăşit. Din nefericire, chiar dacă acum a fost turnat un strat de asfalt pe Câmpului, lucrarea nu este pe deplin finalizată, pentru o perioadă se va lucra în paralel pe Câmpului şi Izlazului. (M.A.)

Profile for Buletin de Mănăştur

Buletin de Manastur nr 02  

Numărul doi al primului ziar dedicat cartierului Mănăştur - "Până aici democraţie, de aici Mănăşturul!"

Buletin de Manastur nr 02  

Numărul doi al primului ziar dedicat cartierului Mănăştur - "Până aici democraţie, de aici Mănăşturul!"

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded