Page 1

2014 CATALOGUS

INTERVIEWS TRENDS

NEW


COLOFON Editorial staff - DESCH-EPLA Copy - TAF! tekst Photography - Stef Nagel Lay-out and production - PIMZ Edition 2014

Copyright © EPLA 2014 Het is niet toegestaan informatie, foto’s en logo’s te kopiëren of op andere wijze openbaar te maken, te verspreiden of te vermenigvuldigen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerder. Afgebeelde kleuren kunnen afwijken van de werkelijke kleuren. Hier kunnen derhalve geen rechten aan verbonden worden.


EPLA | 2014 6

12 24 36

10

40

8

inhoud Catalogus 5 Over ons 14 Hangpotten 26 Sierpotten 38 Plantenbakken 42 Plantschalen 48 Ringen en klemmen 54 Symbolen

‘Interview’ 12 Flora Holland 24 FloraMedia 36 Florensis 40 ABZ Seeds

Colourtrends

NE W

by Dorien van den Berg

6 Coloured Green 8 Soft Pastel 10 Brilliant Red EPLA | 3


CATALOGUE 2014

‘You grow it, we show it.’


Over ons Desch-Epla BV is een modern spuitgietbedrijf, dat werd opgericht in 1978. Sindsdien heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een toonaangevend toeleverancier van de tuinbouwsector. Sinds 2010 is DeschEpla onderdeel van Desch Plantpak BV. Een constructie die beide bedrijven in staat stelt gebruik te maken van elkaars opgebouwde expertise en kennis van de professionele tuinbouwmarkt.

Epla. Meerwaarde voor plant én kweker Desch-Epla produceert voornamelijk sierpotten, hangpotten en plantschalen met toebehoren en diverse ringen en clips, in een gunstige prijs/kwaliteitverhouding. Onze designstudio is voortdurend bezig met het ontwikkelen van nieuwe modellen en kleuren. Meerwaarde bieden aan de plant én aan de kweker is daarbij het uitgangspunt. Altijd. Optimale plant-potcombinatie Om die meerwaarde te realiseren volgen we de trends op de voet en ontwikkelen we – samen met de klant – de optimale plant-potcombinatie.

Produceren doen we voornamelijk met gerecyclede grondstoffen. De verkoop van de Epla-producten is in handen van gerenommeerde handelaren binnen de sector. Levering Veel van onze producten zijn uit voorraad leverbaar. Voor alle overige orders stellen wij in overleg met de kweker een leveringstermijn vast. Onze stelregel voor levering: we doen het snel, flexibel én klantgericht.

EPLA | 5


colour trend

Coloured

Green G

Sabina

Sabina Vera

n e e r zell e g G ur, eerlijk, authenttieekn, ed r u o Col delijk ig, lan

nt: me u s n Co ntine accenten atu e n o r : g r e l e Sfe rieelraduwen, ge lanten a v e g ur: grijsb tuinepn n Kle e - o

meoreiend, gr bl Pla het ve a, Sabin van . a . o n: da tte Po a, Belin Ver ka n: nte ld,

Sabina 6 | EPLA


Dorien van den Berg NATURAL STYLING, VOORHOUT

EPLA Colours

colour! y m s i Green

‘Creëren en experimenteren met planten en potten.’

“Liefde voor de natuur, aandacht voor de mensen. Dat is waar groen voor staat. Maar groen staat ook voor beleven, binnen en buiten. Voor eerlijk, bewust en authentiek. Gezelligheid in en rondom het huis, zelf je eigen groente en fruit kweken. Groeien, bloeien en plukken. In combinatie met natuurlijke grijsblauwen en gele accenten ontstaan speelse, huiselijke creaties.”

Vraag naar de GRATIS TrendColour waaier!

Co Tre lou nd 20 rs 1 4

EPLA COLOUR

EPLA COLOUR

EPLA COLOUR

EPLA COLOUR

EPLA COLOUR

EPLA COLOUR

EPLA COLOUR

EPLA COLOUR

E-616

E-642

E-615

E-271

E-715

E-643

E-714

E-614

EPLA | 7


colour trend

SoftPPAAASSSTTE

Sabina

Sandra Sabina

Vraag naar de GRATIS TrendColour waaier!

Co Tre lou nd 20 rs 1 4

8 | EPLA


My cup o

f..

Dorien van den Berg NATURAL STYLING, VOORHOUT

‘Elegant, zacht en toch stoer.’ “Pastelkleuren zijn een zacht, vrouwelijk en romantisch antwoord op een ‘harde’ maatschappij. Vrouwelijke verhalen vertellen. Verleiden, poëzie. Aandacht voor het kleine en aandacht voor elkaar. Meer de focus op heldere, zachte tinten. In combinatie met veel bloemige planten. Met hier en daar een stoer, onverwacht, fel accent.”

Soft lassiek, traditione

EL PAST el

EPLA Colours

k ent: sum n o merig, C o r d , k j i l uwe h! r: vro romantisc Sfee

teltinatcecne,nten s a p e r e held felle r: alle Kleu loeminget,en b e h c s i t uinpla roman ten: mer- en t n a l a P onica, ge k i M d , a a l n b i n b i a le S k Sand,raL,ucia . .a o : n e Sonja Pott

EPLA COLOUR

E-714

EPLA COLOUR

EPLA COLOUR

EPLA COLOUR

EPLA COLOUR

EPLA COLOUR

EPLA COLOUR

E-214

E-615

E-418

E-516

E-419

E-412

EPLA | 9


colour trend

Brilliant Red Jacinta Pink leav e..

Jacinta Sabina

10 | EPLA


‘Luxe en weelderige idealen.’ “Rood symboliseert passie, extravagantie en show. Juist in economisch roerige tijden ontstaat er bij bepaalde mensen een eigenzinnige hang naar luxe. Zij idealiseren de omgeving, leven in overdaad en omringen zich met roodtinten, rosékoper, goud en parelmoer. Glans, lak en fluweel. Bloemrijke planten, exotische bloemen en fraaie versiersels. Pure luxe.”

Dorien van den Berg NATURAL STYLING, VOORHOUT

B

d e R t rillian ravert, eigenndzinnig

EPLA Colours

EPLA COLOUR

EPLA COLOUR

EPLA COLOUR

EPLA COLOUR

EPLA COLOUR

EPLA COLOUR

EPLA COLOUR

EPLA COLOUR

E-421

E-422

E-420

E-446

ext ent: end, m u g s uitda Con

prikkele k, ouweeltij r v , g i r weeldt,e show, velv , e x u l : r elegan Sfee elmoeerr, en goud r a p , , n tinte , kop : rood metalen r lantehn, u p e n i u Kl t er- enrijk, exotisc m a k e lux loem ten: oen en b elinda, B gr , P lan a t n i c lissa, Ja Nora e M . a . :o tten

E-445

E-413

Vraag naar de GRATIS TrendColour waaier!

E-372

E-371

Co Tre lou nd 20 rs 1 4

EPLA COLOUR

E-741

Po

EPLA | 11


inter view

‘Met een groen relevantie in Peter van der Voort - FloraHolland, Naaldwijk

BIJ HET RUNNEN VAN HUN BEDRIJF ZIJN KWEKERS VAN OUDSHER VOORAL GEFOCUST GEWEEST OP KWALITEIT EN KOSTEN. HOE KUNNEN WE EFFICIËNTER PRODUCEREN, HOE KUNNEN WE BESPAREN OP TRANSPORT EN VERPAKKING? DOOR VERANDEREND RETAILERGEDRAG – MEER FOCUS OP HET SCHAP – VERSCHUIFT DE AANDACHT LANGZAAM MAAR ZEKER NAAR DE CONSUMENT. MARKETING SPEELT DAARBIJ EEN STEEDS BELANGRIJKERE ROL. MARKETINGADVISEUR PETER VAN DER VOORT LEGT UIT WAAROM.

12 | EPLA


“Retailers hebben steeds meer maatwerk nodig”, aldus Peter van der Voort. “Consumententrends zijn leidend, hun producten moeten daarop aansluiten. Dat betekent ook dat ze voortdurend moeten vernieuwen, veranderen. Een proces dat steeds sneller gaat. Kijk maar naar de mode, daar is het inmiddels heel normaal dat er vier keer per jaar een nieuwe collectie is. Kwekers moeten zich ervan bewust worden dat de consument bepaalt en dus verleid moet worden. Maar ze zijn dat niet gewend. Zij moeten zich ineens met marketing bezig gaan houden, terwijl ze dat nooit nodig hebben gehad. Een enorme uitdaging, waar ze vaak wel wat professionele ondersteuning bij kunnen gebruiken.” Emotie Peter van der Voort heeft in dienst van FloraHolland jarenlang marketingadvies gegeven aan kwekers: “Samen met de kweker gaan we op zoek naar diens ‘groene DNA’, de unieke optelsom van de rationele en emotionele waarden van het bedrijf. Met name in de emotie is nog marge te behalen. Met het enkele feit dat je kwaliteit levert of flexibel bent, kun je je immers niet voldoende onderscheiden. Juist de emotie die aan je bedrijf gekoppeld is, die maakt het verschil. Als je die emotie boven water weet te krijgen, dan heb je als bedrijf een verhaal. Een DNA, waarmee je de juiste keuzes kunt maken. Daarmee creëer je relevantie in de markt.”

Marketing steeds belangrijker voor kwekers Horizontale samenwerking Een andere belangrijke ontwikkeling in de keten is de toename van horizontale samenwerking. Peter van der Voort: “We zien steeds meer kwekers die samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van marketing en verkoop. Een goed voorbeeld is PolderPride. Een collectief van zes ambachtelijke tulpenbroeiers met hetzelfde DNA, die de krachten hebben gebundeld. Onder een nieuwe naam, met een eigentijds logo, een herkenbare uitstraling en geclusterde veiling, trotseren zij de steeds grootschaliger wordende markt. Dat gaat fantastisch.”

DNA creëer je de markt.’ Gunfactor Als het groene DNA eenmaal is gedefinieerd, is het zaak dit consequent door te voeren in alle bedrijfsprocessen én in alle schakels van de keten. Peter van der Voort: “Een voorbeeld. Stel, je bent ‘de gezelligste rozenkweker van Nederland’. Dan moet je er dus voor zorgen dat die ‘gezelligheid’ in alle facetten van je bedrijf zichtbaar wordt. Oók in je collectie. Dit bevordert de herkenning door de hele keten heen. En als die herkenning er is, zullen klanten automatisch naar je producten gaan vragen.”

Keuzes maken Ook een voortdurende interactie tussen leverancier en klant is volgens Peter van der Voort belangrijk voor de toekomst: “Er moet sprake zijn van tweerichtingsverkeer. Bij Epla zie ik dat ook. Ze maken producten op vraag, maar nemen ook zelf het initiatief richting kwekers als ze een trend signaleren. Ik vind dat een goede ontwikkeling. Het stimuleert de kwekers om keuzes te maken, te segmenteren. Hetzelfde plantje laten aansluiten bij verschillende consumentengroepen. Dat is marketing. En dat is precies wat de kweker nodig heeft.”

EPLA | 13


14 | EPLA


CATALOGUE 2014

HANGPOTTEN HANGING POTS AMPELN SUSPENSIONS MACETAS COLGANTES BASKETS

EPLA | 15


HANGPOTTEN | HANGING POTS | AMPELN | SUSPENSIONS | MACETAS COLGANTES | BASKETS

Emma

NE W

* Geoptimaliseerd waterbeheer.

Optimized water management. Optimalisierte Wasserspeicherung. Reserve d’eau optimium. Programa optimizado de gestión del agua. Gestione dell’acqua ottimizzata. PATENT PENDING

*

16 | EPLA

250 EMM

250

140

150

5

54

2.250

CON44

12

270 EMM

270

155

162

6

48

1.500

CON44

10


CATALOGUE 2014

Anna

* Inlegrooster Ursula beschikbaar.

Also available with the Ursula grid insert. Einlegegitter Ursula lieferbar. También disponible avec grille amovible Ursula. También asequible con cuadrícula de colocación Ursula. Disponibile anche con l’inserto per la griglia Ursula.

210 ANN

210

138

137

3,0

63

3.600

CON40

18

230 ANN

230

146

160

4,5

58

3.000

CON40

15

250 ANN*

250

163

180

6,0

49

2.000

CON44

11

EPLA | 17


HANGPOTTEN | HANGING POTS | AMPELN | SUSPENSIONS | MACETAS COLGANTES | BASKETS

Nora

* Inclusief rooster.

Einschließlich Gitter. Grille comprise. Including grid. Rejilla incluida. Griglia inclusa.

270 NOR*

270

160

172

5,0 + 1,5

35

How it works Scan de QR-code en bekijk de instructiefilm.

18 | EPLA

1.000

CON 44

10


CATALOGUE 2014

Nora Verkoopondersteuning Promotiemateriaal op aanvraag verkrijgbaar. Vraag naar de mogelijkheden.

EPLA.NL

3D mobile

Nora

Standaard Steeketiket

Standaard Hanglabel

NorasyPot’ ‘ The Ea

Hanglabel EPLA BRANDING Uw eigen label geheel in stijl. WAVE-R

AVE.EU

EPLA | 19


HANGPOTTEN | HANGING POTS | AMPELN | SUSPENSIONS | MACETAS COLGANTES | BASKETS

Jacinta

* Inlegrooster Ursula beschikbaar.

Also available with the Ursula grid insert. Einlegegitter Ursula lieferbar. También disponible avec grille amovible Ursula. También asequible con cuadrícula de colocación Ursula. Disponibile anche con l’inserto per la griglia Ursula.

20 | EPLA

190 JAC

190

122

114

2,0

180

4.500

CON 36

21

210 JAC

210

133

128

2,7

70

3.600

CON 40

18

230 JAC

230

148

140

3,7

60

2.700

CON 40

15

250 JAC*

250

160

152

5,0

54

2.250

CON 44

12

270 JAC*

270

170

165

5,9

48

1.500

CON 44

10

300 JAC

300

180

180

8,0

30

1.000

CON 50

9


CATALOGUE 2014

Sabina/Patricia

180 PAT

Sabina uitgevoerd in classic bodem. Sabina with a classic base. Sabina mit klassischem Boden Sabina réalisé avec un fond classique. Sabina realizado con un fondo clásico. Sabina eseguito con fondo classico.

190 SAB

200 SAB

180 PAT

180

120

143

2,3

180

5.508

CON 36

21

190 SAB c

190

122

143

2,35

30

3.000

CON 38

21

125 SCH

200 SAB

200

130

150

3,0

65

4.050

CON 38

19

200 SCH

EPLA | 21


HANGPOTTEN | HANGING POTS | AMPELN | SUSPENSIONS | MACETAS COLGANTES | BASKETS

Tamara

Gebruik van de Tamara voor de teelt van Aeschynanthus is van rechtswege exclusief voorbehouden aan Kwekerij Bert Schouten. Uitzonderingen kunnen uitsluitend worden gemaakt met diens schriftelijke toestemming.

150 TAM

22 | EPLA

150

82

127

1,5

8.100

CON 32

28


CATALOGUE 2014

Containerhangers

Containerhangers. Container hanger. Container Hänger. Tringles. Macetas colgantes. Ganci per basket.

250 CON

250

900

42

280 CON

280

800

42

320 CON

320

700

42

360 CON h

360

500

42

360 CON

360

500

42

380 CON

380

400

42

400 CON

400

300

42

440 CON

440

250

42

500 CON

500

500

20

420 BUI

420

250

42

EPLA | 23


inter view

Michel Braan - Floramedia, Westzaan

‘DEGROENE MARKT IS BEZIG MET EEN ENORME INHAALSLAG.’ VISUELE COMMUNICATIE VOOR DE GROENE MARKT. DAT VAT IN HET KORT SAMEN WAAR FLORAMEDIA IN WESTZAAN VOOR STAAT. PRODUCT MANAGER MICHEL BRAAN FORMULEERT HET LIEVER ZO: “WIJ VERSTERKEN GROENE MERKEN MET ONZE CREATIVITEIT. JE KUNT HET ZO GEK NIET BEDENKEN OF WIJ BEDENKEN HET. EN WE MÁKEN HET OOK.” 24 | EPLA


Floramedia is de spin in het web van de groene markt. “Vroeger waren we de drukkerij van etiketten voor bloemen en planten, nu ontwikkelen we complete verkoopconcepten. Dat kan variëren van het ontwerpen en bouwen van een website en het bedenken van een passende huisstijl tot en met het ontwikkelen van een verkoopconcept voor een nieuw product. Een kweker vraagt ons bijvoorbeeld: ‘Kunnen jullie ons helpen onze nieuwe petunia’s in de markt te zetten?’ Wij bedenken vervolgens de productnaam, ontwerpen logo en uitstraling, ontwerpen de etiketten en de verpakkingsmaterialen et cetera. We adviseren zelfs over transportcondities.”

Floramedia Picture Library De ruggengraat van Floramedia is de zeer uitgebreide beeldbank. Michel Braan: “Wij beschikken over een eigen fotostudio en hebben vier fotografen plus een styliste in dienst. Zij volgen de laatste trends en creëren al het beeldmateriaal dat we nodig hebben. Dat wordt vastgelegd in onze online beeldbank, de Floramedia Picture Library. Die is toegankelijk voor heel Floramedia Europa, maar ook voor onze licentiepartners elders in de wereld. Verder hebben we een unieke ‘Picture Garden’ tot onze beschikking: maar liefst één hectare aan kas, kwekerij en daglichtstudio, met een eigen hovenier. Daar kweken we tal van planten op, zodat we ze precies op het juiste moment kunnen fotograferen.” Video’s Behalve voor de beeldbank fotografeert Floramedia ook in opdracht van kwekers. Michel Braan: “En we maken video’s, bijvoorbeeld over hoe de plant verzorgd moet worden. Deze video’s komen ook in de Picture Library. Al dit beeldmateriaal koppelen we aan groei- en bloei-informatie, zodat er een complete content factory ontstaat. En die fungeert weer als basis voor alle verpakkingen en labels die we maken.” Klik-moment Floramedia signaleert de laatste jaren een opvallende verschuiving in de communicatie binnen de groene markt: “Tot voor kort liep de groene markt achter op de ‘gewone’ markt qua consumentgerichtheid. We maakten waar de kweker om vroeg, de consument kwam op de tweede plaats. Nu zijn we bezig met een enorme inhaalslag. Alles draait om de ‘klik’ met de consument. De plant, de pot, het etiket, de hele entourage; alles moet kloppen. Gaat het om een courgetteplant, dan moet er bijvoorbeeld een online recept bij. Dergelijke details creëren beleving rondom een plant. We laten ons nergens door beperken. We komen eerst met outof-the-box ideeën en kijken pas daarna of ze uitvoerbaar zijn. En anders zorgen we er wel voor dat ze uitvoerbaar wórden.”

Uitdagingen Er moet over talloze details worden nagedacht: “Waar moet het product naartoe? Hoe wordt het vervoerd? Hoe lang blijft een etiket goed vastzitten? Is het kleurecht? Wat zijn de technische wensen van de klant? Al die factoren leveren ook de nodige uitdagingen op. Het is dan ook zaak dat we ze zo vroeg mogelijk in kaart brengen. Ook de algemene look & feel van een product is belangrijk; biologische kruiden kun je echt niet verkopen in een plastic potje. Onlangs hebben we een nieuwe verpakking bedacht voor een grote cactussoort. Hoe til je zo’n ding op zonder gewond te raken? Wij bedachten een unieke verpakking, waar je de cactus zowel tijdens transport als in de winkel eenvoudig in en uit kunt schuiven. De verkoop van deze cactus heeft daarmee een flinke boost gekregen.” Elk land zijn eigen jus Floramedia beschikt over negen verkoopkantoren in Europa en vijftien licentiepartners daarbuiten. Michel Braan: “Wij hebben overal ter wereld mensen die de juiste taal spreken. Die van de kweker en die van de lokale consument. Daardoor kunnen wij optimaal rekening houden met internationale eigenaardigheden. Vooral bij grootschalige concepten is dat belangrijk; elk land krijgt er zijn eigen jus overheen.”

EPLA | 25


26 | EPLA


CATALOGUE 2014

SIERPOTTEN DECORATIVE POTS ZIERTÖPFE POTS & CACHE-POTS MACETEROS VASI DECORATIVI EPLA | 27


SIERPOTTEN | DECORATIVE POTS | ZIERTÖPFE | POTS & CACHE-POTS | MACETEROS | VASI DECORATIVI

Melissa

NE W

HIGH GLOSS

28 | EPLA

190 MEL

186

134

152

2,8

3.762

21

210 MEL

205

149

166

3,8

2.550

18

230 MEL

225

163

180

4,8

2.070

17

260 MEL

260

189

206

7,5

1.296

12


CATALOGUE 2014

Sabina

120 SAB

120

79,5

90

0,65

40

13.750

140 SAB

140

90

107

1,0

56

10.752

150 SAB

150

98

113

1,3

26

5.500

170 SAB

170

110

130

1,8

50

6.300

54 √

40

28

33

190 SAB

190

122

143

2,35

43

4.257

21

200 SAB

200

130

150

3,0

45

4.050

19

230 SAB

225

150

178

4,5

42

2.898

17

260 SAB

260

170

198

6,5

36

1.728

12

290 SAB

290

189

218

9,0

30

1.080

9

320 SAB

320

208

240

12,8

23

759

8

350 SAB

350

227

268

16

20

480

7

EPLA | 29


SIERPOTTEN | DECORATIVE POTS | ZIERTÖPFE | POTS & CACHE-POTS | MACETEROS | VASI DECORATIVI

Sandra

A

30 | EPLA

B

140 SAN

140

101

114

1,1

56

10.752

170 SAN

168

124

137

2,0

44

5.500

√a

40

190 SAN

190

144

152

3,0

43

4.257

√b

21

210 SAN

210

155

165

4,0

40

3.000

√b

18

25

230 SAN

225

172

180

4,6

35

2.415

√b

17

260 SAN

260

196

206

7,5

34

1.632

√a

13

290 SAN

290

221

233

10,3

50

1.200

9

310 SAN

310

237

255

12,0

40

880

8

350 SAN

350

262

281

17,0

40

720

7


CATALOGUE 2014

Sandra XL

XL= Extra zware kwaliteit. Extra heavy quality. Stärkere Qualität. Qualité lourde. Calidad más robusto. Gualità extra, vaso più spesso.

270 SAN

270

188

225

7,6

50

1.200

10

320 SAN

320

230

275

14,0

17

561

8

400 SAN

400

290

325

24,0

25

240

4

480 SAN

480

360

390

45,0

25

160

3

EPLA | 31


SIERPOTTEN | DECORATIVE POTS | ZIERTÖPFE | POTS & CACHE-POTS | MACETEROS | VASI DECORATIVI

Claudia

A

32 | EPLA

190 CLA

190

139

180

3,3

32

3.168

20

210 CLA

210

155

198

4,5

32

2.400

18

230 CLA

225

167

215

5,7

30

2.070

17

260 CLA

260

190

245

8,5

25

1.200

11


CATALOGUE 2014

Monica

* Met hoge voet.

With high feet. Mit hohem Fuß. Avec pieds hauts. Provisto de pie alto. Con pie alto.

A

170 MON

168

119

158

2,14

50

6.300

240 MON

240

176

207

6,0

41

2.460

24 15

240 MON h*

240

176

216

6,0

41

2.460

15

EPLA | 33


SIERPOTTEN | DECORATIVE POTS | ZIERTÖPFE | POTS & CACHE-POTS | MACETEROS | VASI DECORATIVI

Sonja

34 | EPLA

110 SON

112

70

86

0,6

500

16.000

55

140 SON

137

93

124

1,5

225

5.600

36

140 SSO 190 SSO

190 SON

185

127

168

3,8

40

3.600

21

260 SON

260

170

225

9,5

17

600

10

140 SSO

117

106

15

250

190 SSO

155

140

23

120


CATALOGUE 2014

Gratia

230 GRA

230

148

217

6,0

29

2.000

15

EPLA | 35


inter view

‘VERTICALE SAMENWERKING HEEFT DE TOEKOMST.’ DE CONSUMENT NOEMT HEM NOG ‘MINIPETUNIA’. MAAR ALS HET AAN FLORENSIS LIGT, KENT BINNENKORT IEDEREEN DE ECHTE NAAM VAN DEZE FRAAIE SHOWPLANT: ‘CABARET’. FLORENSIS IS DE VEREDELAAR VAN DIT RELATIEF NIEUWE RAS EN HAD BIJ DE ONTWIKKELING ERVAN TWEE DINGEN VOOR OGEN: EEN BETERE TUINPRESTATIE EN STERKERE KLEUREN. INMIDDELS ZIJN ER OOK EEN AANTAL SPECIALE KLEURVARIANTEN OP DE MARKT, ONDER DE SERIENAAM ‘CAN-CAN’.

36 | EPLA


Florensis in Hendrik-Ido-Ambacht is een familiebedrijf, gestart in 1941 als plantvermeerderaar uit zaad. Tegenwoordig houdt Florensis zich ook bezig met vermeerdering uit stek én met eigen veredeling. “Unieke genetica komen steeds meer in”, zegt commercieel directeur Leo Hoogendoorn. “Vroeger leverden we waar de kweker om vroeg, nu denken we veel meer marktgericht. Zo zijn we bijvoorbeeld met het idee van de zwarte petunia gekomen. De kwekers moesten er eerst niks van weten; zwart kon écht niet voor een bloem, vonden zij. De handel daarentegen was direct enthousiast. Zwart zou de consument aanspreken, dat wisten ze zeker. En dat klopte ook, het werd een groot succes.”

Ketendenken Dergelijke vormen van ketendenken zijn flink in opkomst in de sector. “Als je eigen producten ontwikkelt, moet je die natuurlijk ook zelf promoten en verkopen”, aldus Regina Dinkla, International Product Marketeer. “Daarom zetten we nu ook stevig in op marketing en communicatie. We richten ons daarbij niet meer alleen op de kweker, maar met name op het inspireren van de retail. Via hen willen we vraag creëren en we informeren ze ook bij welke kweker ze de planten het beste kunnen kopen. De retailer vraagt ook steeds vaker zelf om informatie. Ze willen bijvoorbeeld weten hoe een bepaald ras het nou precies doet in de tuin. In onze proeftuin kweken we zelf alle soorten op. Iedereen die daar interesse in heeft, is welkom om ze te komen bekijken. Een mooi staaltje verticale samenwerking.” Nora hangpot Een ander mooi staaltje verticale samenwerking is de joint promotion van de “Cabaret” met de Epla Nora hangpot. Regina Dinkla: “De Nora met waterbuffer is natuurlijk een uitkomst voor de “Cabaret”. De consument hoeft alleen af en toe de buffer bij te vullen om de “Cabaret” rijk en langdurig te laten bloeien. Prettig voor de plant, prettig voor de klant. Wij zijn ervan overtuigd dat dit soort vormen van samenwerking de toekomst hebben: samen doordachte concepten vermarkten. Net iets extra’s doen waarmee je de markt ontstijgt. Als je dat goed aanpakt, wordt de factor prijs steeds minder belangrijk bij de koopbeslissing.”

Regina Dinkla - International Product Marketeer, achterop de fiets bij Leo Hoogendoorn - Commercieel directeur EPLA | 37


PLANTENBAK | WINDOW BOX | PFLANZENBEHÄLTER | JARDINIÈRES | JARDINERA | CASSETTE

Belinda

Inclusief haak. Including bracket. Inclusive Hacken. Inclus crochet de maintien. Incluye clip/gancho. Clip/gancio incluso.

530 BEL 530 BRA

38 | EPLA

530

175

176

11,6

860 860

7


CATALOGUE 2014

Lucia

270 LUC

272

115

97

2,2

168

3.120

22

SLU27

400 LUC

405

136

113

4,6

75

1.440

12

SLU40

270 SLU

236

75

14

440

400 SLU

362

90

17

250

EPLA | 39


inter view

Gé Bentvelsen - ABZ Seeds, Andijk

‘Toscana: fraaie sierplant, verrukkelijke aardbeien.’ 40 | EPLA


ABZ SEEDS IN ANDIJK IS EEN AMBACHTELIJK EN TEGELIJKERTIJD VOORUITSTREVEND VEREDELAAR VAN AARDBEIRASSEN. HET BEDRIJF IS WERELDMARKTLEIDER IN ZADEN VAN F1 HYBRIDE AARDBEIRASSEN, DIE NIET ALLEEN VERRUKKELIJK VAN SMAAK ZIJN, MAAR OOK EENVOUDIG TE TELEN IN UITEENLOPENDE OMSTANDIGHEDEN OVER DE GEHELE WERELD. IN 2011 WON ABZ SEEDS MET DE INNOVATIEVE TOSCANA DE PRESTIGIEUZE FLEUROSTAR AWARD.

ABZ Seeds is het enige bedrijf ter wereld dat aardbeirassen veredelt uit zaad. “Normaal gesproken worden de planten gekweekt uit uitlopers”, vertelt directeur Gé Bentvelsen. “Die moeten worden gerooid, gesorteerd en verpakt en worden in de winter uitgeleverd aan de kweker. Zaad is veel flexibeler. Je kunt het bovendien jaren bewaren, terwijl uitlopers in de koelcel maximaal acht maanden goed blijven.” Nieuwe teelt Zaad maakt ook de opstart van een compleet nieuwe aardbeienteelt een stuk eenvoudiger. “Waar je ook ter wereld een nieuwe teelt zou willen beginnen, met uitlopers is dat een ingewikkelde klus”, aldus Gé Bentvelsen. “Het importeren van planten is in verband met mogelijke plantenziektes aan allerlei regels gebonden. En dan moet je ze nog per gekoelde zeecontainer laten vervoeren. Met zaad heb je daar allemaal geen last van. Dat gaat in een compact, geseald en luchtdicht pakketje en wordt per koerier naar de plaats van bestemming gebracht. Je kunt direct na ontvangst beginnen met zaaien.” Toscana: het wow-effect De wereld van de aardbeienteelt is volop in beweging. Gé Bentvelsen: “Je ziet ook in onze sector een veranderende mindset. Voegden we ons vroeger met onze rassen vooral naar de wensen van de aardbeikweker, nu staat de consument centraal. Die wil vooral lekkere aardbeien. Maar óók aardbeiplanten met sierwaarde voor in de tuin. Die moeten er dus fraai uitzien, mooie kleurige bloemen hebben én matchen met andere perkplanten. Uit die twee wensen is de Toscana ontstaan. Staat prachtig in de tuin en geeft heerlijke aardbeien. Dat je die ook echt kunt eten, is echt een wow-effect; vruchten aan sierplanten zijn normaal gesproken meestal niet eetbaar.”

‘Urban Gardening’ De Toscana past daarmee ook uitstekend in de huidige trend van ‘Urban Gardening’. “Zelf in je stadstuintje of op je balkon je eigen eten kweken is helemaal van nu”, aldus Gé Bentvelsen. “Mensen zijn steeds meer geïnteresseerd in waar hun voedsel vandaan komt, willen met eigen ogen zien hoe het groeit. Die beleving stimuleert de verkoop van eetbare gewassen enorm. Op onze website hollandstrawberryhouse.nl vindt de consument handige teelttips en volop informatie over onze aardbeien. Nora-pot De jury van de FleuroStar Award 2011/2012 beoordeelde de Toscana unaniem als meest veelbelovende nieuwkomer. Gé Bentvelsen: “De Nora-pot van Epla maakt de beleving rondom onze Toscana helemaal af. Dankzij het waterreservoir is het namelijk niet erg als de consument een keer vergeet water te geven. Een luxe die de plant nóg aantrekkelijker maakt.” Klanten ondersteuning ABZ Seeds legt zich, naast onderzoek en ontwikkeling van nieuwe rassen, steeds meer toe op het ondersteunen van klanten. Gé Bentvelsen: “Wij verstrekken technische informatie en adviseren bijvoorbeeld over de beste manier om de zaden te laten kiemen. Ook helpen we onze klanten om de Toscana bekend te maken in de markt; met publiciteit, maar ook met showplanten. Soms zelfs met aardbeien, bijvoorbeeld als de klant op een beurs staat. Laten proeven is uiteindelijk de beste reclame.”

EPLA | 41


42 | EPLA


PLANTSCHALEN PLANT BOWLS PFLANZSCHALEN COUPES TARRINAS PARA PLANTAS CIOTOLE

EPLA | 43


PLANTSCHALEN | PLANT BOWLS | PFLANZSCHALEN | COUPES | TARRINAS PARA PLANTAS | CIOTOLE

Karina

230 KAR

228

152

97

230 NIN

226

152

98

2,4

55

4.500

15

55

3.312

15

Nina

44 | EPLA

2.0


CATALOGUE 2014

Mariska

230 MAR

230

147

120

3,0

74

5.100

15

EPLA | 45


PLANTSCHALEN | PLANT BOWLS | PFLANZSCHALEN | COUPES | TARRINAS PARA PLANTAS | CIOTOLE

Vera

46 | EPLA

160 VER

160

109

63

0,85

50

8.400

30

190 VER

190

125

80

1,4

55

7.260

21

210 VER

210

138

89

1,9

75

5.625

18

230 VER

230

151

97

2,6

60

4.140

15


CATALOGUE 2014

Miranda

270 MIR

265

134

142

4,3

63

3.000

10

300 MIR

300

150

155

6,0

50

1.800

9

330 MIR

330

170

172

7,5

52

1.300

8

EPLA | 47


48 | EPLA


CATALOGUE 2014

RINGEN & KLEMMEN RINGS & CLIPS RINGE & CLIPS ANNEAUX & PINCES ANILLOS & PINZAS ANELLI E CLIPS

EPLA | 49


RINGEN & KLEMMEN | RINGS & CLIPS | RINGE & CLIPS | ANNEAUX & PINCES | ANILLOS & PINZAS | ANELLI E CLIPS

Agroclip

Agroclip Medium

003AGR

7-11 mm

8.000

Agroclip Large

004AGR

11-16 mm

4.500

Cardclip Medium

003CAR

4,5 t/m 5,5 mm

75.000

Cardclip Large

004CAR

6 t/m 7,5 mm

60.000

Cardclip

© Product of Floramedia.

50 | EPLA


CATALOGUE 2014

Hortensiaring

Hortensiaring

000HOR

6 t/m 7,5 mm

max 180mm

500

12.500

Teepee ring S

002TEE

4,5-6 mm

Teepee ring L

004TEE

6-8 mm

30 mm

4.500

Teepee ring XL

005TEE

6-10 mm

45 mm

3.500

Teepee ring

25.000

EPLA | 51


RINGEN & KLEMMEN | RINGS & CLIPS | RINGE & CLIPS | ANNEAUX & PINCES | ANILLOS & PINZAS | ANELLI E CLIPS

Clipring

52 | EPLA

011CLS

smal

11 mm

75.000

70 x 1.000

25

013CLS

smal

13 mm

65.000

60 x 1.000

25

016CLB

breed

16 mm

40.000

35 x 1.000

25

020CLB

breed

20 mm

20.000

18 x 1.000

25

025CLB

breed

25 mm

15.000

25 x 500

25

032CLB

breed

32 mm

12.000

20 x 500

25


CATALOGUE 2014

EPLA | 53


CATALOGUE 2014

SYMBOLS Diameter in mm Diameter in mm Diameter in mm Diamètre en mm Diametro en mm Diametro in mm

Diameter in mm Diameter in mm Diameter in mm Diamètre en mm Diametro en mm Diametro in mm

Hoogte in mm Hight in mm Höhe in mm Hauteur en mm Altura en mm Altezza in mm

Met Y-bodem With Y-base Mit Y-Boden Avec fond Y Con base Y Con base Y

Met etiketsleuf With labelslot Mit Etiketten Schlitz Avec fente chromo Con ranura para etiqueta Con fessura per etichetta

Hanger Hanger Hänger Tringle Colgador Gancio

Volume in liters Volume in liters Volumen in Liter Volume en litres Volumen en litros Volume in litri

Afmetingen Dimensions Abmessungen Dimensions Dimensiones Dimensioni

Lengte van de hanger is in mm van boven tot onder Length of the hanger is in mm from top to bottom Länge der Hänger ist in mm von oben bis unten Longueur des tringles est en mm du haut jusqu’en bas El tamaño del calgador es en mm de encima para abajo La lunghezza del gancio è in mm da sopra a sotto

WELKE TRAY VOOR WELKE POT? WHICH TRAY FOR WHICH POT? WELCHE PALETTE FÜR WELCHEN TOPF? QUELLE PLAQUE POUR QUEL POT? CUAL BANDEJA PARA CUAL MACETA ? QUALE VASSOIO PER QUALE VASO? TYPE

PAGE

NORMPACK® 200 SERIES

NORMPACK® 400 SERIES

JACINTA 19

15

232

483

PATRICIA 18

18

232

483

SABINA 12

27

236

405, 406, 407, 408, 478

SABINA 14

27

234

486, 496

SABINA 15

27

234

403, 404

SABINA 17

27

202, 232

403, 404, 483

SABINA 19

27

232

SANDRA 14

28

204, 234

407, 476, 496, 482

SANDRA 17

28

202

403, 404

SANDRA 19

28

232

483

CLAUDIA 19

30

232

483

SONJA 14

32

MONICA 17

33

202

403, 404

KARINA 23

42

402

VERA 16

44

VERA 23

44

402

MARISKA 23

45

402

54 | EPLA

LGCUP®

LGcup®131


Aantallen per net Quantity per net Anzahl pro Netz Quantité par Cantidad por malla Quantità per rete

Aantal zakjes per doos Quantity of bags per case Anzahl Beutel pro Karton Quantité de sacs par Karton Cantidad de bolsillos por caja Numero di sacchetti per scatola

Schotel Untersetzer Soucoupe Saucer Plato Sottovaso

A-TRAY 56 X 31

Aantallen per doos Quantity per case Anzahl pro Karton Quantité par carton Cantidad por caja Quantità per scatola

Aantallen per net / doos Quantity per net / case Anzahl pro Netz / Karton Quantité par / carton Cantidad por malla / caja Quantità di reti per / scatola

Aantallen per pallet Quantity per pallet Anzahl pro Palette Quantité par palette Cantidad por pallet Quantità per pallet

Aantal planten per laag Number of plants per shelf Anzahl pro Lage Quantité de plantes par étage Cantidad de plantas por plataforma Numero piante per pianale

Standaard kleur op voorraad Standard colour from stock Standardfarben auf Lager Couleur standard en stock Color estándar disponible Colore standard disponibile in stock

MODULE 28X42 CM

Aantal dozen per pallet Quantity of cases per pallet Anzahl Kartons pro Palette Quantité de cartons par palette Cantidad de cajas por pallet Quantità di cartoni per pallet

Code Code Bestellnummer Code Código Codice

Uit de kleurwaaier op aanvraag leverbaar Available on request from the colour sampler Aus dem Farbfächer auf Anfrage lieferbar Disponible sur demande à partir du nuancier Selección de la carta de colores disponible bajo demanda Su richiesta disponibile nella gamma di colori di serie

MODULE 56X25 CM

DANISH TRAY

VARIOUS

4A19, 4A19, 6A13, 9A13, 10A13

38430

6A15, 7A15

38430

0381 Triangle

5A17, 6A17

38010, 38012

LGcup®131/Normpack®306

4A19, 5A17, 6A17 4A19 7A14, 8A14, 6A15, 7A15

38519 38430

38435

5A17, 6A17

LGcup®131/Normpack®306

4A19 4A19 8A15 R/S

38420

5A17, 6A17

LGcup®131/Normpack®306

38519

LGcup®131/Normpack®306

EPLA | 55


Desch-Epla B.V. Oude kerkpad 4e 2461 EW Ter Aar The Netherlands T +31 (0)172 60 53 00 F +31 (0)172 60 58 25 info@epla.nl www.epla.nl

Desch Plantpak B.V. Altenaweg 12, 5145 PC Waalwijk Postbus 188, 5140 AD Waalwijk The Netherlands T +31 (0)416 56 24 26 F +31 (0)416 56 24 88 info@desch-plantpak.nl www.desch-plantpak.com

Desch Plantpak Ltd Burnham Road CM9 6NT, Maldon, Essex United Kingdom T +44 (0)1621 74 55 00 F +44 (0)1621 74 55 25 info@desch-plantpak.co.uk www.desch-plantpak.com

EPLA  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you