Page 1

Apariţia Dinţilor la Copii

La cei mai mulţi dintre bebeluşi, primul dinte erupe la şase luni, dar există excepţii când acesta apare la vârsta de 3 luni sau întârzie până la 14 luni. Situaţiile extreme depind de câţiva factori genetici, în timp ce la bebeluşii născuţi prematur se întâmplă ca apariţia primilor dinţi să aibă loc mai târziu. La fel de variate sunt şi experineţele care ţin de apariţia dinţilor. Dacă la unii bebeluşi durerile dentare sunt aproape inexistente, sunt copii care manifestă o slăbiciune generală, febră, dureri gingivale şi salivează excesiv chiar înainte de prima erupţie dentară. Cum apar dinţii? De obicei, dinţii apar doi câte doi. Mai întâi erup incisivii centrali de jos. La aproximativ o lună distanţă, apare şi prima pereche de dinţi de sus. Totuşi, nu este ieşit din comun să vezi bebeluşi care au patru dinţi pe arcada de jos şi niciun dinte sus. La modul general, apariţia dinţilor decurge astfel:      

la 6 luni apar incisivii centrali inferiori la 8 luni: incisivii centrali superiori la 10 luni: incisivii laterali inferiori si superiori la 14 luni: primii molari la 18 luni: caninii la 24 luni: a doua pereche de molari

 Iată care sunt simptomele obişnuite pentru erupţia dentară:


Bebeluşul simte nevoia să roadă. Când un dinte este pe cale să erupă, el creează presiune sub nivelul gingiilor. În acest punct, la copii apare instinctul de mestecat ca răspuns la senzația că ceva ciudat se petrece în cavitatea bucală. Se umflă gingiile. Înainte ca un nou dinte să erupă, gingia din zona respectivă se înroşeşte şi se umflă. Salivează excesiv. Când nivelul de salivă din gură creşte, este un semn că un nou dinte îşi va face apariţia cât de curând. Dar salivarea exesivă este, de asemenea, o etapă normală de dezvoltare a copilariei, aşa că salivarea nu presupune întotdeauna apariţia unui dinte. Stare de nervozitate, mai ales pe timp de noapte. Erupţia dentară are loc atunci când dintele încearcă să treacă prin os şi gingie. Acest lucru se întâmplă mai ales pe timp de noapte decât în cursul zilei, astfel încât copilul devine irascibil în special noaptea. Se trage de urechi. Când copilul are tendinţa să îşi ducă adesea mâna la ureche, acest semn prevesteşte o infecţie la ureche sau erupţia dinţilor. În cel de-al doilea caz, durerea de maxilar este transferată la canalul urechii. O schimbare în obiceiurile alimentare. Bebeluşii care au trecut la alimentele solide şi sunt hrăniţi cu linguriţa, ar putea dori să primească mâncare din biberon, deoarece o lingură irită gingiile inflamate. Alţii procedează invers şi mănâncă mai mult decât de obicei, deoarece simt o presiune pe gingii. Și copiii care sunt alăptaţi la piept îşi pot schimba stilul alimentar, pentru că activitatea de supt pune presiune pe gingii și pe canalele auditive, ceea ce creaază disconfort. Modalităţi de a calma durerea - Durerile de gingii şi de dinţi ale celor mici pot fi calmate cu ajutorul unui obiect răcit la frigider sau congelator, cum ar fi un prosop umed, o ţesătură densă sau o jucărie pentru dentiţie. - Masajul gingiilor efectual cu degetul curat sau înfăşurat într-un prosop face şi el minuni în cazul dinţilor gata să erupă în orice moment. - Pentru copiii mai agitaţi, durerile temporare cauzate de erupţiile dentare pot fi ameliorate cu acetaminofen sau ibuprofen. - Dar, dacă nu doriţi să folosiţi anestezicele orale, distrageţi atenţia celui mic cu o jucărie nouă, o îmbrăţişare caldă sau cu un gel mentolat care nu are contraindicaţii.

Trucuri interzise pentru calmarea durerii - Unii părinţi tind să creadă că alimentele foarte tari, gen covrigi, morcovi, biscuiţi sau banane congelate îi ajută pe copii să treacă mai uşor peste durerile cauzate de dentiţie. Însă, înainte de a folosi aceste alimente, gândiţi-vă că un copil mic se poate sufoca cu bucăţile de alimente. Deci, această metodă este riscantă, de aceea nu este recomandată. - La fel de neinspiraţi sunt şi acei părinţi care spun că masarea gingiilor cu un pic de alcool amorţeşte zona dureroasă. Însă coniacul sau alte tipuri de alcool, chiar şi în cantităţi mici pot fi otrăvitoare pentru un copil.


Când să apelaţi la medic Deoarece unele semne de boală pot fi confundate cu erupţia dentară, pentru siguranţa dvs. este bine să apelaţi la medic. Nu lăsaţi copilul cu febră mare, mai ales dacă aceasta persistă pentru mai multe zile. Indicat este să cereţi opinia unui specialist şi în situaţia în care dinţii nu au erupt până la 15 luni. Consultul stomatologic şi o radiografie vă pot furniza mai multe detalii despre starea de sănătate a copilului dvs. Prin urmare, luaţi în serios orice simptom care ar putea însemna debutul unei boli. Sfaturi: - O dată ce apare primul dinte, nu ignoraţi igiena orală a bebeluşului. Curăţaţi de două ori pe zi dinţii de lapte ai copilului prin frecarea lor uşoară cu un prosop. - Nu lăsaţi copilul să adoarmă cu un biberon de sticlă alături, mai ales că dinţii sunt predispuşi la carii. De asemenea, dacă doarme cu suzetă, este bine să i-o scoateţi din gură imediat ce a adormit.

Aparitia dintilor la copii  
Aparitia dintilor la copii  

Citeste acum online despre Aparitia dintilor la copii aici http://www.babyplus.ro/blog/aparitia-dintilor-la-copii/

Advertisement