Page 1

magazine

!

KØDBYEN

Slagterhaller der oser af retrospectivitet Vi har besøgt kulturbyen med mest “kant”

>

*

H/F Vennelyst

Danmarks første moske + verdens mindste kolonihavehus

AFUK – Swedish Undercover

En retro-butik, en skole og et community 8 siders billeder + eksklusivt interview

Nr. 4 – April 2012 // www.retromagazine.buemonrad.com

Retro magazine – april 2012

1


.dk

Besøg butikken By Frank Steen Blichers Gade 10 9000 Aalborg 2

Retro magazine – april 2012

Åbningstider: mandag - fredag: kl. 10 - 17 lørdag: kl. 10 - 13


INDHOLD 04 AFUK

Who made RETRO…?

En retro butik. Redaktør, tekst, grafik & foto:

14 Kødbyen

Danmarks hippeste kulturby.

Bue Monrad Klitgaard Christensen Mail: buemkc@me.com Telefon: +45 40777793

Tryk: Digitaltrykkeriet – MCN

16 Chicky Grill Bar

Vesterbros ældste grillbar.

Rettigheder: Enhver uautoriseret brug, distribution, kopiering samt brug af hele eller dele af RETRO magazine er strengt forbudt.

20 Galleri Bo Bjerregaard

Copyright © 2011-2012.

Kunst i Kødbyen.

24 Butchers Lab

Træning i slagterhallerne.

30 H/F Vennelyst

Danmarks 2. ældste haveforening. magazine

!

KØDBYEN

Slagterhaller der oser af retrospectivitet Vi har besøgt kulturbyen med mest “kant”

> Soon to be available for iPad!

Keep updated – Sign up for RETRO magazine in Apples magazine-store.

*

H/F Vennelyst

Danmarks første moske + verdens mindste kolonihavehus

AFUK – Swedish Undercover

En retro-butik, en skole og et community 8 siders billeder + eksklusivt interview

Nr. 4 – April 2012 // www.retromagazine.buemonrad.com

Retro magazine – april 2012

1


» AFUK Skydebanegade 46 DK-1750 København V

Retro magazine – april 2012

5


AFUK – Swedish Undercover Interview/samtale af: Bue Monrad

Butikkens Historie Skolen, ved navn AFUK/“Akademiet For Uhæmmet Kreativitet”, danner grund for butikken AFUK. Her kan man finde alt, lige fra nytrykte og signerede 60‘er kunstplakater, til en gammel ny-afstøvet svensk håndværker-håndlampe, samt vovede kreationer; ting som skolens elever har pustet nyt liv i: lamper, møbler (you name it...). Især sidstnævnte, er essensen af butikkens sortiment. Her ud over, er der en flok venner af butikken, som bare elsker at finde lækre 50‘er, 60‘er og 70‘er ting. Denne flok mennesker har indset, at der ikke kan blive ved med at være plads til de lækre fundne skatter derhjemme, og leverer derfor fast mange af deres fund til butikken. Det gennemgående tema i AFUK-butikken, må siges at være skæret af 50‘ernes til 70‘ernes sjove former og særprægede farver – ting som hovedsagligt stammer fra Sverige og Danmark. Jeg besøgte butikken, og blev taget imod af praktikanten (som kvinden i butikken kalder sig), med åbne arme – i AFUK er man mere end velkommen! Da jeg ankom, var butikken lige åbnet. Jeg var den første til at se elevernes nye kreationer, som var kommet ind aftenen forinden. Fine gamle møbler, som i elevernes hænder havde fået sig et helt nyt liv, var som altid at finde, rundt omkring i butikken. En gammel svensk slagbænk, var noget af det første som sprang op, og gjorde sig bemærket. Med sine udskæringer, som man så dem i 1800-tallet, malet i 80‘ernes mintgrønne pastelfarve, og betrukket med en moderne form for skærgårdsstemning, tronede den frem, i den ene af butikkens store ruder. Farvetemaet må formodes, at være blevet ændret en del, siden bænken stod i sin originale stand, og motivet ganske fantasifuldt; men sigende.

Skolens mission Prakrikanten gav sit bud på, hvad butikskonceptet er for skolen: “Skolen startede i 78-79, som en gøglerskole, men senere blev den til en design- og kunstskole, som den er det i dag. Det eleverne de gør, det er jo at tage nogle gamle møbler og lamper, og giver dem så et nyt liv... Mange betragter ting som noget, der har en levealder, og når det så er ‘brugt op’, kyler man det på forbrændingen. På den her måde, kan tingene jo i virkeligheden få evigt lig – og hvem ved, hvilken opgave de mon får; i deres næste mange liv!?” RETRO magazine “...men når der er lagt så meget energi og tid, i hvert eneste produkt vi omgiver os med; hvorfor er alle tingene så, så billige??”

Praktikanten “Vores motto er: ‘Fede ting, til fattigrøve!’. Eleverne går i skole, for at lære en masse om design, og “redesign”. I den forbindelse, skal de lave en masse ting, som de jo bare kunne lade stå, og samle støv i skolens kælder. I stedet valgte man, i 2006, at åbne denne lille butik, for ligsom at få prøvet tingene af i praksis. På den måde, kan eleverne se, hvad der holder, og hvad der ikke gør. Det gør det også lidt sjovere, at de fine kreationer rent faktisk bliver brugt ude i virkeligheden.” RETRO magazine “Hvorfor hedder butikken så ikke ‘Virkeligheden’?” Praktikanten “Fordi det er AFUKs butik!”

Kunderne i AFUK Efter at have talt lidt frem og tilbage, kommer der kunder i butikken. Nogle af dem, har praktikanten talt med før. Det kan tydeligt høres, på blandt andet måden der bliver hilst genkendende på.


Imellem kundernes mange spørgsmål, om “hvad er det her?” eller “det her fad; er det ildfast – kan det gå i ovnen?”, taler vi videre, om hvem som egentlig kommer i butikken. Praktikanten “Mange af dem, som kommer her i butikken, er faste kunder, som bor her på Vesterbro. De ved at der kommer nye ting hver uge, og stikker jævnligt lige hovedet indenfor, for at se hvad nyt der er at finde. Også selvom at folk måske er flyttet til Frederiksberg, og måske ikke bare lige kommer forbi, bliver de ved med, at komme ind, for at se om der skulle være noget interessant til hjemmet. Jah, så er der dem, som også lige kommer forbi, og viser deres nye lille baby... -fordi sidst de var forbi, var de måske højgravide, og så synes de lige, at jeg skal have lov at se den lille ny.” RETRO magazine “Kan butikken på sin vis kategoriseres, som en slags sludrecentral eller en kaffeklub, eller en slags ‘community’?”

Praktikanten “Det er ingen kaffeklub. Jeg taler med dem som kommer i butikken, selvfølgelig – så ja, det er nok nærmere sådan et ‘community’. Vi har en fast kundeskare, som bliver større og større, og planen er faktisk, at der kommer en internetside, hvorpå man vil kunne se butikkens varer, og evt. også bestille den vej igennem.” RETRO magazine “Hvad taler du typisk med kunderne om?” Praktikanten “Ofte kommer de et specielt behov eller ønske, om en lampe, som skal give et specielt lys, eller hvad det nu kan være. Andre gange kan det være, at en person finder en ting i butikken, som de ser mulighder i.

Fortsættes på næste side » Retro magazine – april 2012

7


Så taler vi om, hvad man evt. kan sætte en fatning i bunden af en skraldespand; og for det meste, finder vi en løsningen på det. Flere og flere kommer også, og køber gaver her i butikken. Der er ligsom lidt mere liv i en gammel flot ting herinde fra, end i masse-producerede Herstal lamper i børstet stål.”

Retrospektivet i ting RETRO magazine “Du taler om, at det i har, er ‘retro’-ting. Retro betyder jo tilbageskuende; betyder historien på de ting du sælger især noget?”

Praktikanten “Altså for nogen er historien utrolig vigtig, imens andre bare køber en ting, fordi de godt kan lide den måde de ser ud på. Som udgangs-punkt er det tingenes nye liv, vi ser mest på, men hvis Jeg kender tingenes historie, får de tit og ofte også den med på vejen.” RETRO magazine “Så alt i alt er det her man skal komme ind, hvis man har et problem man skal have løst, og samtidig, med en løsning på dette, vil have en lille historie med på vejen?” Praktikanten “Haha – Husk nu, at du har lovet mig et eksemplar af dit ganske sikkert ganske udmærkede magasin!”


Retro magazine – april 2012

9


Elevkreationer – AFUK Sort bord med rød textur Dekorerede stole – FDB-lignende modeller


Elevkreation – AFUK Kommode med motiver af de beklædningsgenstande der skal være i skufferne. Retro magazine – april 2012

11


12

Retro magazine – april 2012


B.J. Lyndon ’a presidents choice

magazine – april 2012 13 Clothing and accessoriesRetro of the sofisticated.


KĂ˜D

14

Retro magazine – april 2012


DBYEN Tekstforfatter og fotograf: Bue Monrad

Før i tiden, var kødbyen udelukkende et sted, hvor man handlede kød. Restaurationer kom og købte stort ind til den daglige drift, ved de forskellige engros-handlende slagterier. Nu om dage bruges hovedparten af byg-ningerne på en helt ny måde. Caféer, natklubber, restauranter, gallerier, kontorer og sågar også et træningscenter toner frem, rundt omkring; i de gamle rå slagteri-lokaler. Dog er der stadig engroshandlere i Kødbyen. Kødgrossisten Inco, fiskegrossisten Jacob Kongsbak Lassen samt nogle små grossister er at finde, bag de store, med tiden hvidmatte rede, glasruder.

Kødbyen er uden tvivl et af de kulturelle centrummer i Danmark, som er fremstår allermest autentisk og råt. Her er en helt speciel atmosfære, og man kan alle steder herinde, mærke den summen af arbedende folk, som var overalt; indtil for få år siden. Redaktionen har været på besøg på nogle af stederne, i forsøget på at gengive Kødbyens summen, så godt som muligt.

Retro magazine – april 2012

15


16

Retro magazine – april 2012


Chicky Grill Bar Chicky Grill Bar Halmtorvet 21 DK-1700 København V

Retro magazine – april 2012

17


En ældgammel grillbar, lige ved indkørslen til Kødbyen, på Vesterbro. Et af de mange hippe steder på vesterbro, som må siges, at have styr på retro-stilen. Det skyldes, at grillbaren har eksisteret, siden dengang i 1978. Al inventar i spiseområdet, er det originale.

18

Retro magazine – april 2012


Lokalet er omgivet af båse, som var det på en amerikansk ’diner’. Bløde bænke med rød nappa, så man ikke går fra dineren, med ondt i bagen.

Retro magazine – april 2012

19


20

Retro magazine – april 2012


 Retro magazine – april 2012

21


Galleri Bo Bjerreggaard Galleri Bo Bjerregaard Flæsketorvet 17 A DK-1711 København V

22

Retro magazine – april 2012


Flæskeburet Her hentede arbejderne flæskekort, når de skulle benytte en hyrevogn. Et flæskekort, er det vi i dag kalder en taxabon. “Den originale glaslåge er der stadig” fik jeg livligt fortalt, da jeg besøgte Galleri B.Bjerregaard.

Retro magazine – april 2012

23


24

Retro magazine – april 2012


Butchers Lab Butcher´s Lab Høkerboderne 8-10, 1. sal 1712 København Retro magazine – april 2012

25


STREET-ART KUNSTNERE HAR UDSMYKKET SLAGTEHALLERNES KLINISKE VÆGGE.

Kettelballs. Et gammelt træningsredskab, som i den seste tid, er blevet moderne på ny. De kan bruges i mange forskellige sammenhænge, for eksempel ’crosstraining’ 26 Retro magazine – og april’squad’. 2012


Et træningscenter i en gammel slagtehal, i Kødbyen. 1000 m2, fordelt på to etager, er indrettet til crossfit og kampsport. Udover daglig træning og løbende udstillinger, vil man blandt andet opleve træning tillivemusik, udendørs træning og workshops med nogle af de bedste atleter og undervisere i verden. Et andet tiltag i de forhenværende slagtehaller, er Butcher´s Rehab, som tilbyder sportsmassage, fysioterapi og osteopati.

Retro magazine – april 2012

27


28

Retro magazine – april 2012


Glue Royal° Porcelænslim

RE-CREATING MOMENTS

Retro magazine – april 2012 Visit: www.glueroyal.com

29


30

Retro magazine – april 2012


H/F VENNELYST

H/F Vennelyst Kløvermarksvej 2300 København S

Retro magazine – april 2012

31


H/F Vennelyst Tekst af: Bue Monrad

Vennelyst er Danmarks anden ældste kolonihaveforening. Den blev startet i året 1892 og kaldes i formel tale H.F. Vennelyst. Haveforeningen ligger lige inde bag det knaldrøde stakit, klods opad voldgraven ved Christianshavn, på Amager. Her bruger både unge som ældre, indfødte som indvandrede danskere, en rum del af deres tid, på at holde hus og have i god stand. Blandt andet gør de det, så deres hjertebørn tager sig flot ud, når de mange besøgende turister kommer forbi de små matrikler, med deres rødglødende kameraer; og knipser billeder i vildskab. Området danner grund for rigtig mange små fine og finurlige havehuse. Blandt disse, gemmer der sig de mere kendte, og i øvrigt pristildelte, huse som: “verdens ældste havehus”, der også kaldes “kubehuset”, samt verdens allermindste kolonihavehus. Husene er bestemt et besøg værd. Muligvis flyttes de to huse, indenfor nærmere fremtid, for henholdsvis tredje samt første gang, idet man er i fuld gang med at platnlægge en museumspark, som opføres lige ved siden af H.F. Vennelyst. Her vil der blive skabt mulighed for, at læse en helt masse om haveforeningens historie, samt opleve huse med 32 Retro magazine – april 2012 særlig karakter og betydning i denne forbindelse.

Skulle man efter få lyst til at gå sig en tur i selve H.F. Vennelyst, skal man være så hjertens velkommen. I hele sommerhalvåret kan nemlig komme og gå som det passer én, og kommer man forbi på rette tid af ugen, vil man kunne høre skudsalver, fra det store grønne hus, for enden af de mange små veje. Havernes folk, har nemlig deres ejet skydelaug, som mødes hver/hver anden uge, og skyder til måls. Indenfor i huset, er en bar, samt tre borde at finde – også kaldet loger. I logerne snakkes der over en god portion mad, hvor efter at huset så vil danne rammer, for en ti meter lang skydebane, med en fast plads hvor der skydes fra. Et specielt gardin, som vil afvige de – en sjældent gang imellem – skud på afveje, samt en skydeboks, hvis opgave er, at stoppe skuddene, når stormestrene har ramt skydeskiven, er også installeret i det formidable klubhus. Tre til fire gange om året mødes laugets medlemmer med en venskabs forening, og dyster i den benhårde disciplin, hvor der uddeles medaljer og bånd til dagens dygtigste skytter. At gamle Vennelysts deltidsbeboere er et skydeagalt folkefærd, er knap til at forestille sig. Derimod vil man med sikkerhed kunne kalde de mange haveentusiaster, for et socialt folkefærd, med åbne arme, for enhver som skulle stikke snuden indenfor det røde stakit, og interessere sig bare en smule for, hvad H.F. Vennelyst mon er for en størrelse.


Retro magazine – april 2012

33


“Bertels Jørne”

Et ordspil og husets navn. Det skyldes, at det var Jørgen Bertelsen som startede kolonihavebevægelserne i 1884. Huset blev i 1998 skænket af “Jørgen Bertelsen Fondet”, til brug af en enlig kvinde.

Verdens mindste kolonihavehus

Præmieret i 1996 af BT, og fik midler til renovering og vedligehodelse af huset som snart forlader sin placering, til fordel for en plads, på museet 34 Retro magazine – april 2012 “H/F Vennelyst”.


Kuppelhuset

Er med sine over hundrede år Danmarks ældste kolonihus. Huset er blevet flyttet 2 gange, og flyttes snark på foreningens kommende museum. Huset bliver derfor ikke længe brugt som havehus, men derimod som én af foreningens mange attraktioner. Carlsbergfondet har givet midler til både renovering af huset, samt et skilt med husets histore. Retro magazine – april 2012

35


Kolonihavernes historie Tekst af: Bue Monrad

Vi kender dem alle, og har én eller anden holdning til dem. Ellers får vi da ihvertfald en speciel følelse i maven, når vi tænker på dem, men følelsen er med sikkerhed ganske forskellig fra person til person. Én ting er dog sikker; vi alle forbinder det med sommer, ligusterhække, sludrende naboer og linde mængder af frisk luft. Det er hipt at have en kolonihave – ihvertfald hvis du spørger én af hovedstadens mange byboere, der sidder som fanger i deres egen lejlighed, langt væk fra alt det der gror. Kolonihaverne er så eftertragtede, at det i hovedstaden er ganske almindeligt, at eje én på den dyre side af en halv million. Haverne bruges i en meget høj grad som et lille fristed, lettere trukket ud af bybilledet, men alligevel ikke langt fra hvor man bor; i storbyens jag. Nogle haver bliver også brugt til at dyrke frugt og grøntsager i, dog er dette mest i hobbyens navn – i modsætningen til den oprindelige tanke, om at kolonihaverne skulle være en gunstig forretning, for de fattige arbejdende folk.

Begyndelsen Kolonihaverne rækker langt tilbage i historien. Faktisk eksisterede fænomenet helt tilbage til i middelalderen, hvor byernes arbejdere havde små haver anlagt på fæstningsværkerne udenfor byportene. Kolonihaverne var en måde for arbejderne, at 36 Retro magazine – april 2012 få adgang til jord at dyrke, til eget formål, idet der

ikke var meget grønt at skue indenfor bymurene. At man så også fik noget grønt til øjnene, og kunne bruge haven som et lille åndehul, var såmænd bare en lille sidegevinst. Til trods for en lang historie, regner man den første egentlige kolonihave for, at være startet i Kappel, i sønderjylland, i år 1814. Danmarks allerførste kolonihavebevægelse, regnes for at være opstartet i Aalborg, i år 1884, af politikeren Jørgen Berthelsen. Han var var medlem af partiet Venstre, og sad dengang som medlem af Aalborgs byråd. Jørgen Berthelsen kom på den geniale idé; at udleje små dele af byens jord som havelodder, hvilket skulle foregå ved, at man tegnede en kontrakt med byen, og forpligtede sig herved til at holde og dyrke jorden, på den pågældende grund. Byrådet i Aalborg var dog i første omgang direkte modstandere af Jørgen Berthelsens idé, hvorfor han måtte tage sagen i egen hånd. Han lejede et stykke af kommunens jord, som han udstykkede til 85 haver, og udlejede dem til medlemmerne af “Arbejderforeningen af 1865”. Haverne blev udlejet til den enkelte lejer for 14 kr. om året, et beløb der svarede til en arbejders ugeløn. De danske byboerne elskede kolonihaverne, og i 1904 var antallet allerede nået op over 20.000 haver. Krigstiderne i Danmark gjorde imidlertid, at fødevarer steg voldsomt i pris, hvorfor fænomenet voksede stødt i mellemkrigstiden. Endnu flere fik et basalt behov for, at kunne komme til billige grøntsager, for simpelthen at undgå en falliterklæring.


Siden krigens tid, har det samlede antal af kolonihaver ikke flyttet sig i samme grad, som det gjorde i starten af det danske kolonihaveliv. Det skyldes blandet andet, at muligheden for selv at dyrke friske grøntsager, ikke længere har den samme nødvendighed, som før de to verdenskrige. Folk mistede interessen, og det blev mindre smart at have en have et andetsteds, som skulle passes.

Nutidens haver Indenfor de seneste femten år har koloni-moden foretaget en kovending. Det at eje et kolonihavelod, er, især i hovedstads-området, simpelthen blevet et statussymbol. Tallene, som Kolonihaveudvalget i Danmark nyligt opgjorde, viser at det samlede antal kolonihaver er cirka 62.150, fordelt ud over Danmarks 75 kommuner, med omtrent 400 tilsluttede haveforeninger i alt. (Tallene ovenfor er indhentet fra Dansk Statestiks hjemmeside.) Det er igen blevet “hipt” at være kolonihaveejer.

Retro magazine – april 2012

37


InFocus

Clear lenses for every behavior... www.infocus.co.uk

38

Retro magazine – april 2012

visit: www.punchcoffee.com


B.J. Lyndon

’a presidents choice

Clothing and accessories ofRetro the sofisticated.39 magazine – april 2012


punch

En sort kop kaffe med

40

Retro magazine – april 2012

RETRO magazine · Skoleopgave  

Retrospective places/concepts/ideas spotted by RETRO magazine.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you