Page 1

XVII. évfolyam 5. különszám

különszám

18. PRIDE

BUDAPEST

2013. 06.30. 07.07.

LESZBIKUS MELEG BISZEXUÁLIS TRANSZNEMŰ QUEER FESZTIVÁL


támogatók és partnerek

WITH THE SUPPORT OF THE FLEMISH GOVERNMENT

COMPANY www.companymedia.hu

Csatlakozzatok Ti is! www.nyitottakvagyunk.hu

2


Szeretettel köszöntök mindenkit a 18. Budapest Pride Fesztivál alkalmából, amelynek idei fő üzenete, hogy felhívja a figyelmet a szolidaritás, az egymásért és másokért való kiállás fontosságára. Hisszük, hogy a jelenlegi politikai és társadalmi kontextusban elengedhetetlen a szolidaritás: a mi szabadságunk a te szabadságod is! Idén nemcsak a sokszínűséget és a szolidaritást ünnepeljük, hanem a változatos kulturális és közösségi programokat kínáló fesztivál nagykorúságát is. 1993-ban szervezték meg először a Budapest Pride elődjét, akkor még „Első Magyar Meleg és Leszbikus Filmfesztivál” néven a Toldi moziban. Büszkék vagyunk hosszú múltunkra és arra, hogy elsőként Magyarországon rendeztek ilyen témájú fesztivált a kelet-középeurópai régióban. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a régió legnagyobb múltú LMBTQ-fesztiváljának hagyományait vihetjük tovább és ebben egyre több szervezet és személy támogatását élvezzük. Az első felvonulás 1997-ben a Capella bár elől indult és a Vörösmarty térig tartott, ezzel kimozdítva a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) embereket a négy fal közül. Ez a történelmi fordulópont is felhívta a figyelmet arra, hogy a nemi identitás és a szexuális orientáció jelen van életünk minden területén, meghatározza viszonyunkat a minket körülvevő közösséghez, és a társadalom velünk kapcsolatos viszonyát is. Ezért küzdünk egy olyan világért, ahol az LMBTQ embereket nem éri sem rendszerszintű, sem hétköznapi hátrányos megkülönböztetés nemi identitásuk és/vagy szexuális orientációjuk miatt, és ahol teljes az LMBTQ emberek társadalmi elfogadottsága és jogegyenlősége. A felvonulást

1997 óta minden évben megrendeztük, és ennek kiemelkedő és szimbolikus jelentősége van az LMBTQ-jogokért folyó küzdelemben. Az idei felvonuláson és a fesztivál programjában is kiemelt figyelmet fordítunk erre a hagyományra, valamint arra is, hogy közösen lépjünk fel olyan csoportokkal, amelyek az elfogadásért és az egyenjogúságért küzdenek. Fontosnak tartjuk, hogy ezek a közösségek, szervezetek együtt küzdjenek az őket érő elnyomással szemben, mert hiszünk abban, hogy egy olyan államban, ahol vannak, akiket másodrendű állampolgárként kezelnek, nem csak az érintettek szabadsága sérül, hanem az egész társadalomé.

köszöntő

„Hisszük, hogy egy olyan államban, ahol vannak, akiket másodrendű állampolgárként kezelnek, nem csak az érintettek szabadsága sérül, hanem az egész társadalomé.”

A fesztiválprogram arra tesz kísérletet, hogy teret és láthatóságot biztosítson az LMBTQközösségen belüli csoportoknak, és egyszerre képezzen hidat más társadalmi csoportok és a többségi társadalom között. A több mint húsz workshop között találhatunk olyat, amelyik a queer feminizmussal foglalkozik, amelyik a romákkal szembeni előítéleteket helyezi középpontjába, és olyat is, amelyik a gyűlölet-bűncselekményekre koncentrál. Idén is több irodalmi esttel várjuk az érdeklődőket, ahol közismert és feltörekvő LMBTQszerzők és támogatók olvassák fel szolidaritással kapcsolatos műveiket. Színházi előadásokkal, beszélgetésekkel és kiállításokkal feszegetjük a testiség és a szexualitás konvencióit. A Budapest Pride Fesztivál keretében július 6-án, szombaton tartjuk a Budapest Pride Felvonulást, amelynek fontos feladata az LMBTQ-közösség építése és erősítése, de egyben figyelemfelhívás is az LMBTQ embereket érő jog- és esélyegyenlőtlenségekre. Az egész évben rendezett LMBTQ-programok közül a felvonulásnak van a legnagyobb láthatósága, és mint ilyen, rendkívül fontos eszköz az intézményes homofóbia és transzfóbia elleni és az egyenlő jogokért folytatott küzdelemben. A felvonulás után egy jó hangulatú piknikre várunk mindenkit az Olimpia parkba! Nagy Szilvia elnök Szivárvány Misszió Alapítvány

Július 4., csütörtök ...................................... 11

Köszöntő .......................................................... 3

Július 5., péntek ........................................... 13

Információ és állandó programok ............... 5

Július 6., szombat (Felvonulás) .................. 15

Programhelyszínek ........................................ 5

Július 7., vasárnap ....................................... 16

Június 29., szombat ........................................ 6

Ticket Information in English ..................... 17

Június 30., vasárnap ...................................... 6

All-week Events in English ......................... 17

Július 1., hétfő ................................................ 7

Events in English .......................................... 18

Július 2., kedd ................................................. 8

Tárgymutató .................................................. 22

Július 3., szerda ............................................ 10

Térkép ............................................................ 23

tartalomjegyzék

Támogatók és partnerek ............................... 2

3


A fesztivál rendezvényeire, ha a programleírás másképp nem jelzi, a belépés díjtalan. Adományaitokat nagyon köszönjük! Keressétek adománydobozainkat a fesztivál helyszínein!

gödör

(Lost You) Inside and Out kiállítás

A kiállítás leírását lásd a 6. oldalon. Megtekinthető: június 29. és július 7. között

központ

lmbtq-könyvesbolt bálint ház (Nem csak) a könyvrajongókat várjuk az idei könyvvásárra. Az a célunk, hogy egy helyre gyűjtsük az olyan LMBTQ-témájú könyveket és filmeket, amelyek a közösségünket érintik és érdekelhetik. Kínálatunkban olyan magyar nyelvű szépirodalmi és szakirodalmi könyvek szerepelnek, amelyek az LMBTQ-témákkal, illetve a feminizmussal és gender témával foglalkoznak. Nyitva tartás: július 1., hétfőtől július 7., vasárnapig mindennap 16:30-tól 20:30-ig (kivéve szombat)

állandó programok pepita ofélia bár

Szeretni emberi jog kiállítás

A kiállítás leírását lásd a 6. oldalon. Megtekinthető: június 29. és július 7. között

Anker’t Budapest VI., Paulay Ede u. 33. Apacuka Budapest VI., Nagymező u. 54–56. Bálint Ház Budapest VI., Révay utca 16. Café Vis Major Budapest XIII., Szent István körút 2. (bejárat a Pozsonyi út felől) Charme Hungary Budapest VII., Szentkirályi u. 22–24. Dürer Kert Budapest XIV., Ajtósi Dürer sor 19–21. Fogasház Budapest VII., Akácfa u. 51. Gödör Klub Budapest VI., Király u. 8–10.

kiállítás

A kiállítás leírását lásd a 6. oldalon. Megtekinthető: június 30. és július 7. között

toldi mozi

Buliplakát-kiállítás kiállítás

A kiállítás leírását lásd a 7. oldalon. Megtekinthető: június 30. és július 7. között

fogasház

A Pride Közép- és Kelet-Európában kiállítás

A kiállítás leírását lásd a 8. oldalon. Megtekinthető: július 1. és július 7. között

kolor

Fragments kiállítás

A kiállítás leírását lásd a 10. oldalon Megtekinthető: július 3. és július 7. között

Kolor Budapest VII., Király u. 13. Központ Budapest VII., Madách Imre út 5. Krétakör Bázis Budapest IX., Gönczy Pál u. 2. II. em Ludwig Múzeum Budapest IX., Komor Marcell u. 1. Madrid Cafe & Bár Budapest V, Semmelweis utca 17. Margitsziget Budapest XIII.

programhelyszínek

a fesztivál helyszínei

Beyond Conventions

információ és állandó programok

jegyárak

Nemzeti Sírkert Budapest VIII., Fiumei út 16. New Orleans Club Budapest VI., Lovag u. 5. Olimpia park Budapest V. St. Columba’s Church of Scotland Budapest VI., Vörösmarty u. 51.

Pepita Ofélia Bár Budapest VII., Klauzál tér 5.

Toldi mozi Budapest V., Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.

Hátsó Kapu Budapest VII., Dohány u. 13.

Városliget Budapest XIV.

5


június 29., szombat

18:00 pepita ofélia bár

Szeretni emberi jog kiállításmegnyitó

Holland Kati plakátsorozata LMBTQ-emberekről a Budai Rajziskolában az Amnesty International támogatásával készült. Ma országok sora engedélyezi az azonos nemű párok házasságát, Magyarországon viszont a család fogalmának meghatározása kirekesztő, és akadályt gördít az egyenlő házasság elismerése elé. Célunk felhívni a figyelmet arra, hogy a párkapcsolatok alapja a szerelem, és SZERETNI EMBERI JOG. A megnyitón zenél: Olivia Lombardi

21:00 gödör klub

(Lost You) Inside and Out kiállításmegnyitó

június 30., vasárnap

Az emberi karakterek határait kutatja közös kiállításában két művész. Szuharevszki Mihály grafikus arra kíváncsi, hogy modelljei és általában az ideálok androgünitása mennyiben jelent a

17:00–18:30 ludwig múzeum

Vagy-vagy: Exkluzív tárlatvezetés a „Meztelen férfi” című kiállításon kiállítás

A linzi Lentos Kunstmuseummal való együttműködés eredményeképpen létrejött egyedülálló tárlat a férfitest változó jelentését vizsgálja a századfordulós aktoktól a kortárs művészetig. Az elmúlt évszázad különféle férfiasság-felfogását bemutatva hívja fel a figyelmet arra, hogy a maszkulinitás térben és időben milyen sokféle lehet, és hogy mennyire társadalmilag konstruált. A kiállításon olykor rejtőzködve, máskor nyíltan mindenütt ott húzódik a homoerotika, a szexualitás. Az exkluzív tárlatvezetés most ezt a nézőpontot választva, a melegség szemszögéből közelíti meg a kiállítás műveit. Ahogyan a kiállítás, ez a tárlatvezetés is kérdez, feltár, tabukat dönt, s ezzel izgalmas programlehetőséget kínál. A morális tér kitágítása feloldja szemlélődő kívülállásunkat. Persze csak nézhetünk is. Vagy – inkább – mégis részt veszünk?! A kiállításon Simon Kati és Turai Hedvig, a kiállítás kurátorai, valamint Muskovics Gyula vezetnek minket végig. Belépő: felnőtteknek 2300 Ft, diákoknak 1150 Ft Regisztrálj a kultura@budapestpride.hu címen!

6

személyiségnek plusz energiát és szabadságot is egyben. A fotós Jókúti András pedig az emberi arcon, testben vagy akár a képzeletünkben lévő állati vonások feltárásra vállalkozott „La Bête Humaine” című fotósorozatában. A kiállítást megnyitja: Szabó Tamás, a The Moog énekese, művészettörténész

22:00–04:00 gödör klub

GO!PRIDE – Budapest Pride Nyitóbuli buli

A fesztivál nyitóbuliján pörgős zenékkel, fergeteges hangulattal és a jól ismert !Szkafander és Brutkó bulikon játszó DJ-kkel várunk benneteket! A Gödör Klub új helyszínén hajnalig-kifulladásig táncolhattok. A buliból befolyó összeget a Budapest Pride Fesztivál szervezésére fordítjuk. Belépő: éjfélig 1000 Ft, éjfél után 1500 Ft

18:00 központ

Beyond Conventions kiállításmegnyitó

Fiatalok, idősek, keresztények, zsidók, leszbikusok, melegek, Down-szindrómások vagy vak emberek. Szerelembe esnek, mint bárki más. Fűrjes Viktória fotósorozatában 2013 Magyarországának konvencióit és azok határait boncolgatja. A kapcsolatok intimitását és sokszínűségét emeli ki az óriási, színes buborékokkal is, amelyekbe a párokat helyezi, a Budapesten élő, francia Adam Chaise buborékfújóval együttműködve.

20:00–21:30 toldi mozi

Budapest Pride Megnyitó megnyitó

A 18. Budapest Pride hivatalos megnyitó­ ünnepségének programjában ismert LMBTQ személyek, valamint a közélet és a kulturális élet kiemelkedő alakjai szerepelnek. A hagyományoknak megfelelően a megnyitóünnepségen adják át a Háttér Társaság a Melegekért díját is. Az idei fesztivál megnyitó­­beszédét Bán Zsófia mondja. A József Attila-díjjal, Palládiumdíjjal és Déry Tibor-díjjal kitüntetett író munkái több nyelven jelentek meg, legutóbb itthon az Amikor még csak az állatok éltek c. kötete. Februárban egy vele készült interjúban hívta fel a figyelmet annak fontosságára, hogy közismert személyek, művészek ne csináljanak titkot szexuális orientációjukból. „Ha mintaként működő kulturális ikonok nem vállalják, akkor


A megnyitón beszédet mond Fischer Iván Kossuth-díjas karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, Budapest díszpolgára. A világszerte ismert zeneművész számos helyen vezényelt már, 2008 és 2010 között a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekarnak is vezető karmestere volt. Számos rendezvény, így a Mahler-ünnep és a Budapesti Búcsú állandó karmestere. Rendszeresen felemeli hangját az emberi jogok tiszteletben tartásáért. 2012-ben Radnóti Miklós antirasszista díjban is részesült. Az eseményen fellép Gergye Krisztián, a kortárs táncélet egyik legmarkánsabb képviselője, rendező, koreográfus, táncos. 2001 óta készít önálló koreográfiákat, eleinte projekt-jelleggel, majd saját társulata tagjaival. Munkái láthatóak voltak a Trafóban, a Nemzeti Táncszínházban, dolgozott a Közép-Európa Táncszínházban, jelenleg a Nemzeti Színház társulatának tagja. A megnyitón fellép Péterfy Bori énekesnő, színésznő is. Péterfy Bori előbb a Krétakör Színháznak, majd 2008-tól a Nemzeti Színház társulatának tagja, az egykori Amorf Ördögök és a 2007 elején alakult Péterfy Bori & Love Band énekesnője, amellyel négy lemeze jelent meg.

2008-ban a Nemzeti Színház színművészeként a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta. Legutóbb Csehov Három nővérében volt látható a Nemzetiben. A megnyitóünnepségen Kulka Jánost, a Nemzeti Színház színészét, Jászai Mari- és Kossuth-díjakkal kitüntetett Kiváló művészt kicsit más oldaláról ismerhetjük meg. Pályája során százhúsznál is több színdarabban játszott és számos filmben szerepelt. Dalaival a fesztivál idei témájának megfelelően a szolidaritás és az egymásért való kiállás fontosságára hívja fel a figyelmet. Az est házigazdája Veiszer Alinda, Prima Primissima díjjal kitüntetett műsorvezető, aki néhány éve tűnt fel televíziós riporterként az MTV ESTE és Kultúrház című műsoraiban. Azóta hírműsorokban és kulturális programokban dolgozott riporterként és műsorvezetőként.

június 30., vasárnap

ki vállalja?” – tette fel a kérdést. „Nem lehet ezt kikerülni, nem lehet ettől elhatárolódni, ha valaki itt él ebben az országban” – mondta el az interjúban.

20:00 toldi mozi

Buliplakát-kiállítás kiállítás

Ott voltál az elmúlt 18 év kihagyhatatlan LMBTQbulijain? Esetleg lemaradtál valamelyikről? Bármelyik is igaz, ezen a kiállításon betekintést nyerhetsz a magyarországi bulitörténelembe. A kiállítás apropóját az adja, hogy az idén 18 éves Budapest Pride megnyitójával visszatér a Toldi moziba, amely 1993-ban az első meleg tematikájú filmfesztiválnak adott helyet. Most egy kiállításon megtekintheted a legjobban sikerült buliplakátokat! Nosztalgiázzunk együtt, emlékezzünk a legjobb pillanatokra és hódoljunk a múlt előtt!

21:30–24:00 toldi mozi

Megnyitó Lounge buli

A megnyitó után borkóstolóval egybekötött fogadásra várjuk szeretettel az esemény résztvevőit. A zenéről meglepetés DJ gondoskodik.

Az online gyűlöletbeszéd és a magyar gyűlöletbeszéd-ellenes kampány

17:00–18:30 bálint ház

műhelybeszélgetés

A szexuális orientációról, mint spektrumról való gondolkodás története: A Kinsey-skálától napjainkig

A hazai Kampánybizottság fontosnak érzi az LMBTQ-közösség bevonását az Európa Tanács által kezdeményezett No Hate Speech Movement ifjúsági kampányába, amely igyekszik a civil szférát és a magánembereket bevonva, az interneten is érvényesíteni az alapvető emberi jogokat. A workshopon a kampány módszereiről és a mozgalom működéséről lesz szó.

műhelybeszélgetés

Vezeti: Jósa Bálint (Szubjektív Értékek Alapítvány)

A workshop folyamán körüljárjuk a híres Kinsey által alkotott skála keletkezésének történetét. Bemutatjuk, hogyan változott ez a koncepció, hogyan ragadhatjuk meg a szexuális orientáció sokrétűségét. Közösen gondolkozva, együtt keressük a választ arra, hogy mire tudunk jutni ebben a kérdésben ma, Magyarországon. Vezetik: a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQszekciójának képviselői

július 1., hétfő

16:00–17:00 hátsó kapu

7


július 1., hétfő

17:30–19:00 hátsó kapu

Propaganda műhely buziknak műhelybeszélgetés

A homoszexuálisok megzavarták. Köcsögratyik támadnak a nemzetre. Az LMBTQ-kisebbség jogai. Buzifelvonulás. A szokásos szövegek mennek körbe-körbe a neten, a piacon, a boltban, a melóhelyen és a sarki fűszeresnél? Dobozok egymás mellett? Kilépnél? Meghackelnéd? Lépj be a Hátsó Kapu ajtaján. Infók, érdekességek, ötletek a kísérleti műhely előtt és után: buziskodas.kinja.com Vezeti: Seregély Ágnes

18:00 fogasház

A Pride Közép- és Kelet-Európában kiállításmegnyitó

Clare B Dimyon brit aktivista, fotós az LMBTQmozgalom kibontakozásának szemtanújaként és résztvevőjeként, nemcsak a kelet-európai régió aktivizmusába nyújt hiteles és izgalmas betekintést: vizuális utalásokkal, szimbólumokkal telített fotói az értelmezés tágabb, történelmi, politikai, vallási keretét is megteremtik. Egy-egy ország jellegzetes építészeti emléke előtt vonuló szivárványos tömegben itt-ott feltűnő nemzeti lobogók, a demonstrálók gyakran humoros, személyes üzeneteket tartalmazó transzparensei a szabadságjogok követelésén túl a nemzeti sajátosságok és a kulturális sokszínűség reprezentációi, 1968-tól 2013-ig.

19:00–20:30 bálint ház

Gyűlölet-bűncselekmény workshop műhelybeszélgetés

július 2., kedd

Gyűlölet és bűncselekmény. A két kifejezést érteni véljük. Mi van, ha összerakjuk a kettőt eggyé?

16:00–17:30 hátsó kapu

Vezetik: az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság a Melegekért

19:00–21:00 pepita ofélia bár

lmbtQuiz játék

Azt hiszed, okos vagy? Mindig mindent jobban tudsz a barátaidnál? Ismered az LMBTQ-témájú művészetet, történelmet, irodalmat, filmeket és az LMBTQ-hírességeket vagy csak szeretnéd megismerni ezeket? Jelentkezz csapattal vagy csatlakozz másokhoz a kultura@budapestpride.hu címen vagy a helyszínen!

20:00–21:30 hátsó kapu

Többszörös orgazmus színház

A Budapesti Anarchista Színház úgy gondolja, hogy elég színdarab készült már az etikátlan monogám kapcsolatokról, a Többszörös Orgazmus című produkciójával tehát az etikus nemmonogám kapcsolatok lehetőségeit járja körül. A „poliamória” vagyis sokszívűség olyan szexuális szubkultúra, ahol a szerelemnek nem előfeltétele a kizárólagosság, sem szexuális, sem érzelmi értelemben. A darab Dossie Easton és Janet Hardy The Ethical Slut című könyvén alapul (magyarul Szexbolondok Illemtana címen jelent meg) és olyan értékeket állít középpontba, melyek deficitje nem csupán a nemi életünk minőségét ronthatja: becsületesség, önismeret, intimitás, szabadság. Ilyenformán bátran ajánlhatjuk megrögzött monogámoknak is! Belépő: 2000 Ft

Vezetik: Czikora Dávid és Kertész Katinka

Rhetorics and Realities of Inclusion, Exclusion and Oppression within LGBTQ Communities

17:30–19:00 hátsó kapu

Angol nyelvű program. A leírást lásd a 19. oldalon.

műhelybeszélgetés

műhelybeszélgetés

17:00–19:00 bálint ház

Tanuljunk egymástól: mindennapi nehézségeink és az azzal való megküzdés

érzékenyítő problémamegoldó műhely

8

Az interaktív műhely olyan történeteket dolgoz fel, amelyekben az áldozat nem „véletlenül” vált az elkövetők célpontjává. Ügyek, a jog eszközei és korlátai, a társadalmi közeg.

Az LMBTQ+ emberek sokféle nehézséggel szembesülhetnek a mindennapjaik során. Mik ezek, és mit kezdünk velük? Másoknak milyen stratégiáik vannak erre, mit mond erről a pszichológia? Milyen előítéletekkel rendelkezünk mi magunk, és milyen diszkrimináció érhet minket az LMBTQ+ közösségen belül és kívül? A workshop tréning jellegű, és a résztvevők számára önismereti lehetőséget biztosít.

Túl a monogámián? Intimitás és szabadság a nyitott kapcsolatok tükrében Vitassuk meg a monogámiát és annak „alternatíváit”! Mi a monogámia? A pszichés érettség bizonyítéka, vagy a „normális” hetero- és homotársadalom kelepcéje? Mi a megcsalás? Mennyire fontos a szex egy kapcsolatban? Beszéljünk a kizárólagos és a nyitott kapcsolatok etikájáról, a birtoklásról és szabadságról, a szerelem határairól. Milyen tapasztalataink, ideáljaink, elvárásaink, félelmeink vannak? Vezetik: Turai Kati és Kis Kata


RapidRandi férfiaknak egyéb

Unod a bárok világát? Valami izgalmasra vágysz? Szívesen megismernél új arcokat? Flörtölnél, játszanál? Gyere, rapidrandizz velünk! Soha nem voltál még rapidrandin? Itt az ideje! Új srácok, új élmények, mosoly és szivárvány.

19:00–21:00 bálint ház

A kirekesztés – Ki? Miért? Mikor? Meddig? drámapedagógiai foglalkozás

19:00–21:00 apacuka

Mi történik akkor, amikor kirekesztenek? Hogyan reagálunk a kirekesztésre akkor, ha mással történik? Létezik olyan, hogy jogos kirekesztés? A kirekesztésben mekkora szerepet tölt be az előítélet? Keressünk közösen, játszva választ ezekre a kérdésekre! „Semmiben sem nyilvánul meg olyan világosan az emberek jelleme, mint a játékban.” (Lev Tolsztoj)

irodalmi est

20:00 café vis major

Jelentkezz be a rapidrandi@budapestpride.hu-n előre, hogy biztos legyen a helyed!

Budapest Pride irodalmi est

július 2., kedd

18:00 pepita ofélia bár

Vezeti: Farkas Ivona

Pikk Dáma játékest játék

A Labrisz Leszbikus Egyesület havi rendsze­ rességű játékestje a fesztiválon is. Ha szeretsz kártyázni, társasozni, vagy csak társaságra vágysz, gyere a Vis Majorba és játssz egy jót velünk!

21:00–01:00 pepita ofélia bár

Open Mic! – Szabad mikrofon est egyéb

Szoktad csinálni a zuhany alatt, otthon a tükör előtt vagy stikában? Itt az ideje, hogy mások előtt is megcsillogtasd a benned rejlő előadóművészt! Rabolj rá egy szabad mikrofonra és mutasd meg magad a világot jelentő deszkákon! A performansz lehet mókás, komoly, katartikus vagy éppen könnyed, mi kíváncsiak vagyunk rá. Várjuk jelentkezésedet a openmic@budapestpride.hu e-mail címre, illetve a helyszínen.

21:30 hátsó kapu A tavalyi felolvasóest nagy sikere után idén már hat kiemelkedő hazai LMBTQ- vagy támogató íróval, költővel találkozhatsz a Pride irodalmi kávéházában. A fesztivál idei központi témája a szolidarítás; a szerzők is a másokért való aktív kiállás témakörét járják körbe szövegeikkel. A program idén is sokszínű: Bán Zsófia, Kerékgyártó István és Parti Nagy Lajos legújabb prózai műveikből olvasnak fel, Bódis Kriszta, Erdős Virág és Nádasdy Ádám pedig saját versein keresztül hívják fel a figyelmet az egymásért kiállás fontosságára. A szerzőkkel a beszélgetést Artner Szilvia Sisso újságíró, a Magyar Narancs állandó szerzője, a Tűsarok blog alapítója vezeti.

Antonia Vai-koncert koncert

Antonia Vai, magyar származású svéd énekes, zeneszerző, stockholmi klubok színpadán tört be a svéd zenei életbe és szerzett magának egyre növekvő közönséget. „Bohém souldivának” is nevezték, de zenéjére nagy hatást gyakorolt a folkzene is. Javarészt angol nyelvű dalaival egy saját világot teremt, mindegyik szám egy külön történet, álmodozó, szenvedélyes és kiszámíthatatlan. Antonia zenéje egyik pillanatban a robbanásig feszül a dinamikától, máskor érzékien tárulkozik ki a közönségének. Antonia magánéletében és zenéjében is nagy jelentőséget tulajdonít a szabad szerelemnek.

19:00–20:30 hátsó kapu

Orientating Queer Femininities: Come and Make Your Own Fab Femme Collage műhely

Angol nyelvű program. A leírást lásd a 19. oldalon.

9


július 3., szerda

16:00–18:00 klauzál tér

19:00–20:30 bálint ház

műhely

műhelybeszélgetés

A pina-projekt

Neked is feltűnt, hogy a nőket lassan a nemi szervükkel azonosítják: csak szexuális célra illetve gyerekszülésre használhatóak? Van pár órád, hogy erre más figyelmét is felhívd és a témáról beszélgess? Ha igen, akkor téged is várunk szokatlan programunkra, ahol elkészítheted saját, vagy álmaid pináját. (Az elkészült alkotásokat hazaviheted, elfogyaszthatod.) Vezeti: Társaság egy Tudatos Társadalomért

17:00–18:30 bálint ház

Rape Culture in “Gay Culture” műhelybeszélgetés

Angol nyelvű program. A leírást lásd a 19. oldalon.

17:30–19:00 hátsó kapu

Politikai pártok, programok kerekasztal-beszélgetés

A moderált kerekasztal-beszélgetés során különböző témák, így különösen a család, az oktatás, az egészségügy és a transzneműek jogai kapcsán kérdezzük meg a résztvevő politikai pártok képviselőit pártjuk LMBT-embereket érintő programjáról. A beszélgetésre a Jobbik kivételével valamennyi parlamenti képviselettel rendelkező vagy a 2014-es választáson való indulást tervező politikai párt képviselőit meghívjuk. Vezeti: Magyar LMBT Szövetség

18:00–22:00 charme hungary

Szabad egy táncra? Charme Hungary nyílt óra és táncolás tánc

Mindig is tetszett a társastánc, de még nem volt alkalmad kipróbálni? Vagy jártál tánciskolába, de nem érezted magadénak, hogy csak férfi-női felállásban lehet táncolni? Nálunk bárki táncolhat bárkivel, és az sincs megszabva, hogy kövess vagy vezess. Egy nyílt óra keretében bepillantást nyerhetsz az azonos nemű táncba. Ha pedig „régi motoros” vagy, akkor is szívesen látunk. A táncóra után kötetlen tánc lesz, vagy akár kiülhetünk a verandára beszélgetni egyet.

18:00 pepita ofélia bár

RapidRandi nőknek egyéb

Érzed a nyarat? Látod a szivárványt? Gyere, rapidrandizz velünk idén is, találd meg azt a nőt, akit szeretnél. Beszélgess, ismerkedj, lazulj, flörtölj, mosolyogj, hallgass 5 percben! Ennyi idő bármire elég. Mi ott leszünk. És te? Jelentkezz be előre a rapidrandi@budapestpride.hu címen, hogy biztos legyen a helyed!

10

Transzfeminizmus

Hogyan kapcsolódnak egymáshoz a transz-jogi és a feminista mozgalmak? Mi a közös a nőket és a transz* embereket érő elnyomásban? Mi az összefüggés a szexizmus, a homofóbia és a transzfóbia között? Mi az a cisz-szexizmus és miért kellene fellépnünk ellene? És végül – mi az a transzfeminizmus? Ha szeretnél választ kapni ezekre a kérdésekre, gyere és vegyél részt workshopunkon! Vezeti: Kardos Nikolett

20:00 pepita ofélia bár

Kinyerma! – Zenei kocsmakvíz a Brutkótól játék

Az első taktusokból felismered az elmúlt száz év pop- és alternatív slágereit? Az átszűrődő basszusokból is tudod, mit hallgat a szomszéd? A baráti körödben te vagy az ügyeletes zenebubus? Akkor jó eséllyel nyerhetsz egy üveg piát Oféliától! Hozd el botfülű barátaidat kibickedni, vagy csatlakozz egy csapathoz, és bizonyítsd be, hogy álmodból felébresztve is...!

21:00 kolor

Fragments

kiállításmegnyitó & buli

A kiállításon bemutatott fényképek sorozata Budapesten és Berlinben élő LMBTQ alkotók munkáinak gyűjteménye, amely betekintést nyújt a személyes terekbe. A nemi sztereotípiákat megkérdőjelezve vizsgálja, s dokumentálja az identitás különböző aspektusait. Feltárja az önmegismerés és -elfogadás folyamatát, kiélezve ezt a rasszista társadalmi gyakorlatokban rejlő rendszerszintű problémák megoldatlanságára. A kiállítás párbeszédre sarkall – olykor nyílt provokáció. Kiállító művészek: Agnieszka Satine, Camilla Storgaard, Claudia Kent, Goodyn Green, Joseph Wolfgang Ohlert, Marianna Szczygielska A kiállítást megnyitja: Oltai Kata A kiállítást a Human Rights Initiative támogatja. A megnyitó után: Fragments by Garçons! Underground queer party for fashion junkies, posers, models, art-heads and other freaks.


Heteronormatív erőtérben – Affirmatív LMBTQ pszichológia műhelybeszélgetés

Az előadásban áttekintjük azokat a területeket, melyek az LMBTQ kliensekkel való munkában kiemelt figyelmet érdemelnek (coming out, párkapcsolat, szexualitás, gyermekvállalás). Arra is kitérünk, miben nyújt átfogóbb segítséget az affirmatív megközelítés (támogató terápiás szemlélet) a hagyományos terápiás módszerek szemléletével szemben.

19:00 apacuka

„Ki a fiú, ki a lány?” irodalmi est

Az irodalmi est a társadalmi és biológiai nem összetettségének irodalmi közelítéseit vizsgálja. A felolvasóesten feltörekvő LMBTQ-szerzők és támogatóik tartanak felolvasást műveikből, amelyek a társadalmi nem konvencióinak boncolgatásával foglalkoznak. A felolvasóest házigazdája a Queer Kiadó, amely Magyarország legújabb LMBTQ-fókuszú könyvkiadója.

Vezetik: Faix-Prukner Csilla és Rózsa Krisztián pszichológusok

Vendégek: Farkas Péter (író, a „Ki vagyok én és ki vagy te?” pályázat nyertese), Komáromi András (költő), Zelei Bori (író), Sós Dóra (a Queer Kiadó főszerkesztője).

18:00–20:00 hátsó kapu

Vezeti: Queer Kiadó

Minden, amit tudni akarsz másokról, de sohasem merted megkérdezni – avagy politikailag nem korrekt kérdezz-felelek szexuális orientációkról és nemi identitásokról

műhelybeszélgetés Személyes élettapasztalataink alapján, tabuk nélkül válaszolunk kérdéseidre, akár heteróként, akár az LMBT+ közösség tagjaként érdeklődsz a szivárvány többi színe iránt. Kérdéseidet elküldheted a pottyos.az.inged@gmail.com email-címre, a Pride hete alatt bedobhatod a Bálint házban és a Hátsó kapuban található dobozba és felteheted a beszélgetésen! Bővebb információ: pottyosazinged.blog.hu

18:00–20:30 több helyszínen

Pink Budapest Séta I. szabadtér

Kíváncsi vagy Budapest LMBTQ-múltjára? Érdekel, hol zajlott a közösség élete a dualizmus alatt, a Horthy-korszakban vagy éppen az államszocializmus idején a fővárosban? A Háttér Társaság és a Hosszúlépés. Járunk? sétája Budapest belvárosának ismerős helyszíneit mutatja be, melyekről sokszor nem is gondolnánk, hogy LMBTQ-személyiségekhez vagy eseményekhez kötődnek. Járunk? A séta kb. 120–150 percig tart magyar nyelven. Igény szerint angolul, németül és franciául is megszervezzük a túrát. Regisztrálni a hosszulepes.org/pink-budapestseta címen lehet, a pontos részletekről e-mailben tájékoztatunk. A séta összeállításánál elsősorban a Háttér Archívum gyűjteményére támaszkodtunk.

18:30 bálint ház

Mozaik keresztény közösség nyílt alkalma vallás

Meleg és keresztény? Egyszerre? Ha kíváncsi vagy, hogyan lehet melegként a kereszténységet (vagy keresztényként a melegséget) megélni, akkor gyere el a nyílt alkalmunkra, ahol egy kis ízelítőt kaphatsz abból, kik vagyunk, és hogyan működik a közösségünk. Szeretettel várunk!

július 4., csütörtök

16:30–18:00 bálint ház

19:00 krétakör bázis

TEST és ÁLLAM – Az LMBTQközösség gyerekvállalási esélyei műhelybeszélgetés

Milyen lehetőségei vannak ma Magyarországon egy azonos nemű párnak a gyerekvállalásra? Milyen működő „modellek” léteznek? Milyen érveket lehet felsorakoztatni a konzervatív és a szivárvány családmodell mellett? Meghívott beszélgetőpartnereinkkel együtt keressük a válaszokat. Vezeti: Gulyás Márton (Krétakör Alapítvány)

19:00–21:00 gödör

Drag Queer Workshop műhely

A queer feminista közösségi tér, a KLIT (klitbudapest.wordpress.com) meghív mindenkit, akit érdekelne, hogyan alakítson Drag Queer szerepet, és hogyan készüljön fel a csütörtök esti show-ra a Gödörben. A workshop lényege, hogy közösen fejlesszük magunkat abban, hogy szakállt, mellkasszőrt, sminket készítsünk magunknak, és hogy kialakítsuk a saját mesés Drag Queer performanszainkat.

19:30–21:00 bálint ház

L-M-B-T-Q-I-A-K: Megmondják a betűk, hogy ki vagy? műhelybeszélgetés

L-M-B-T-Q-I-A-K? Túl sok a betű? Vagy túl kevés? Egyikbe se tartozol? Vagy többe is? Vagy valami más betű kéne? Kell egyáltalán betű? Miért fontosak az identitás-kategóriák? Miben segítenek, miben korlátoznak? Mi alapján soroljuk be magunkat és másokat különböző identitásdobozokba? Hogyan kezelhető a nemi identitások és szexuális irányultságok összetettsége és folyékonysága a nyilvános/politikai/aktivista térben és a magánéletben? Vezetik: Rédai Dorottya és Horváth Katalin (Labrisz Leszbikus Egyesület)

11


július 4., csütörtök 12

21:00 gödör

22:00 anker’t

show & buli

buli

Drag Queer Show & Party

!TAPE – pRide

Sztárok, queerek, barátok és mesés emberek! Szeretettel hívunk meg, hogy együtt ünnepeljük meg a queerség örömét oly módon, hogy csatlakozunk a queenek, kingek és kvírek csapatához a Drag Queer Show 3. felvonásában. Nemcsak egy csodálatos show-ban lesz részed, de fel is léphetsz velünk! Szabad mikrofonos az esemény, bárki megmutathatja magát, aki nem azonosul a „heteró” vonallal, vagy üdvözli a diszorientációt és/vagy a radikális feminizmust. Az Afterparty-n DJane Yinna és DJ Andropauza égeti fel a táncteret! Az eseményt szervezi: Radical Queer Affinity Collective

A szokásos csütörtök esti tépelgetés ezúttal a pRide hetén, a pRide felvonulás tiszteletére, pRide-ozóknak és bárki másnak, a csengő fülnek, a punnyadt szívnek, a zsibbadt lábnak, a kimerült agysejteknek és a bizsergő ujjhegyeknek. Dobd le a szkafandert! DJ-k: DJ !Aendroid, Legars (!Szkafander) és vendégeik


hozhattok bármit ti is), és szeretnénk bátorítani egy kritikus hozzáállást a rasszizmus, transzfóbia, klasszizmus, ableizmus és homonacionalizmus interszekcióival szemben.

kerekasztal-beszélgetés

18:00 st. columba’s church of scotland Stuart Milk on the Legacy of Harvey Milk beszélgetés

Tízéves az azonos neműek házassága Belgiumban Az azonos neműek házasságáról szóló belga törvény elfogadásának tizedik évfordulója alkalmából rendez kerekasztal-beszélgetést a Flamand Kormány Képviselete meghívott kormányzati tisztviselők, politikai pártok képviselői, jogi szakértők és újságírók részvételével. A rendezvényen ismert belga és francia szakértők, politikusok szólalnak fel, többek között Cathy Berx, Antwerpen tartomány kormányzója, a flamand Kereszténydemokrata Párt elnökhelyettese. Az esemény zárt, meghívásos.

16:30–18:00 bálint ház

Gondolkodjunk együtt a roma identitásról és az előítéletes gondolkodásról! műhelybeszélgetés

Az UCCU Roma Informális Oktatási Alapítvány workshopján kötetlen, játékos formában törekedik a roma és nem roma emberek közötti párbeszéd kialakítására. Az interaktív foglalkozást roma fiatalok vezetik, ahol az egyszerre roma és meleg identitás témájára is sor kerül majd.

17:30–19:00 hátsó kapu

Beszélgetés a szegedi, debreceni és miskolci LMBTQ-szervezetekkel műhelybeszélgetés

Tudtad, hogy már több városban is működnek LMBTQ-szervezetek? Kíváncsi vagy, hogy kik ők, mit csinálnak? Érdekel, hogy máshol hogy alakul a közösségszervezés? Akkor itt a helyed! Közreműködnek: Colorful Circles’ World (Szeged), Boltív Csoport (Szeged), Debreceni Színtér Egyesület, Miskolci Mások

18:00–19:30 bálint ház LMBTQ-ként az iskolában: tapasztalatok és (fel)lépési lehetőségek műhelybeszélgetés

A workshopon leszbikus, meleg és queer középiskolás fiatalokkal együtt mutatjuk be egy most folyó kutatás első eredményeit. Ebben a fiatalok nem vizsgált személyek, hanem aktív résztvevőként oszthatják meg egymással iskolai tapasztalataikat. Gondolkodjunk együtt a „mit tehetünk a befogadóbb iskolai közeg” kérdéséről! Vezetik: Dr. Mészáros György és középiskolás fiatalok

18:00–20:00 klauzál tér Pink Block banner és stencil workshop műhely Ki van, és ki nincs reprezentálva egy Pride-hoz hasonló eseményen. És hogyan? A queer feminista közösségi tér, a KLIT meghív egy stencilkészítő workshopra. Készüljünk együtt a szombati felvonulásra. Nyersanyagot adunk (persze

Angol nyelvű program. A leírást lásd a 20. oldalon.

július 5., péntek

10:00–17:00

19:30–21:00 bálint ház

Változik-e az LMBTQ emberek helyzete Magyarországon? műhelybeszélgetés

Ha téged is érdekel a fenti kérdés, gyere, mesélj nekünk! Előbújtál már? Ha nem, miért nem? Ha igen, hogyan reagáltak a környezetedben élők? Hogyan befolyásolta évekkel ezelőtt és hogyan befolyásolja ma mindennapjaidat szexuális orientációd, nemi identitásod? Hasonló kérdésekre keressük majd a választ, rád is szükségünk van, hogy igazán érdekes legyen a kirajzolódó térkép! Vezeti: Társaság egy Tudatos Társadalomért

20:00 pepita ofélia bár

Akadályverseny játék

Emlékszel még az osztálykirándulásokon rendezett akadályversenyek hangulatára? Mérkőzz meg a legjobbakkal a Pepita Oféliában és környékén, ahol egy rendhagyó akadályversennyel ünnepeljük a sokszínűséget. A vállalkozó szellemű jelentkezők változatos ügyességi, logikai és sportfeladatok teljesítése közben mérkőzhetnek meg egymással. Lesz darts, póker, ping-pong, csocsó, „Ki nevet a végén?!” és „Most mutasd meg!” is.

22:00 new orleans club

CLUB BURLESQUE BRUTAL show

A 2009 óta működő bécsi queer-feminista börleszk csapat először látogat Budapestre, hogy elkápráztassa a hazai leszbikus, biszexuális, transznemű és queer közönséget vicces, csodálatosan bizarr és megbotránkoztató darabjaival. Zenés, minimalista, klasszikus és mindig őrülten börleszk darabjaik legjavát hozzák el Budapestre. Vágyak, játékosság, bujaság – egy előadás, amit senki nem akar kihagyni! Belépő: 500 Ft, Women’s Pride belépővel 1000 Ft

23:00 new orleans club

Women’s Pride buli

A Budapest Pride és az Ösztrosokk leszbikus bulija 11 órától vár titeket az Ösztrosokk best of zenéjével és csábító italakciókkal! A buli előtt 10 órától fellép a bécsi CLUB BURLESQUE BRUTAL, egyórás hajmeresztően szórakoztató és egyben pimaszul botrányos műsorával. Érkezz korán, mert a hely befogadóképessége korlátozott! Belépő: éjfélig 1000 Ft, éjfél után 1500 Ft

13


Jóga

szabadtér A jógával kapcsolatban több elképzelés is uralkodik nyugaton; egyesek csupán testmozgásként tekintenek rá, míg mások életmódjukat sűrűn átszövő értékrendként élik meg. A gyakorlók többsége azonban egyetért abban, hogy a jóga a testgyakorláson túl az önmegfigyelés, illetve önmagunk és határaink megismerésének egyik legjobb eszköze. Az órán azon területek megmozgatására törekszünk, ahol felhalmozódott a feszültség az ülőmunka miatt, illetve az ennek következtében (is) kialakuló rossz testtartást szeretnénk csökkenteni, megszüntetni. Jelentkezz be a joga@budapestpride.hu címen! Vezeti: Jávorszky Eszter pszichológus, jógaoktató

11:00 bálint ház

LMBTQ-barát zsidó istentisztelet vallás

A 2012-es Budapest Pride-on történelmi pillanatnak lehettünk tanúi: három befogadó zsidó hitközség deklaráltan kiállt a közösség mellett egy hagyományos szombat reggeli, sábát sáchárit szertartás keretében: az esemény oly nagy érdeklődésre tartott számot, hogy idén megismétlik a szervezők. A rendezvény nyilvános; zsidókat, LMBTQ-embereket és barátaikat egyaránt várjuk! Férfi vendégeinket fejfedő viselésére kérjük, női résztvevőinket bátorítjuk erre. Vezeti: Langer Ármin, a jeruzsálemi Konzervatív Jesiva növendéke Támogatók: Bét Orim Reform Zsidó Hitközség, Dor Chádás Közösség, Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség

13:00 bálint ház

Orientation about the Budapest Pride March in English egyéb

fontos, hogy lehetőleg 15:00 és 15:30 között érkezz! Az indulási helyszín megközelíthető a földalattival (M1), a 75-ös és a 79-es trolival, a 30-as, a 30A-s és a 230-as busszal. Ha nem tudsz csatlakozni a felvonuláshoz, a pikniket külön is meg tudod majd közelíteni a Jászai Mari tér felől. Gyere barátaiddal, pároddal, családtagjaiddal! Hozz magaddal transzparenst, sípot, dudát, dobot, lufit! Számítunk a hőségre, így legyen nálad naptej, sapka és megfelelő mennyiségű víz! A rendezvényt a rendőrség biztosítja. A felvonulók biztonsága érdekében a beléptető kapukon ellenőrzünk mindenkit: megnézzük a táskákat, csomagokat. A beléptetés időigényessége miatt megértésedet és türelmedet kérjük. Tilos szúró-vágó eszközt, fegyvert és a testi épség megsértésére alkalmas egyéb eszközt a rendezvényre hozni. A felvonulást nyíltan ellenzőktől, illetve az azt megakadályozni kívánóktól megtagadjuk a belépést. A rendezvény ideje alatt, ha bármilyen kérdésed lenne vagy problémád adódna, keresd a Budapest Pride rendezőit, akik feliratos láthatósági mellényben lesznek. Kérünk, fogadd meg tanácsaikat és kéréseiket! Segíts a piknik és a felvonulás lebonyolításában! Jelentkezz az onkentes@budapestpride.hu címen!

18:00–20:30 olimpia park

Budapest Pride Piknik A felvonulás után együtt piknikezhetünk az Olimpia parkban! A Piknik keretében beszédet mond többek között Ulrike Lunacek, az Európai Parlament LMBT Intergroupjának tagja; Schilling Árpád Jászai Mari-díjas rendező, művészeti vezető, a Krétakör alapítója; Jónás Marianna, emberi jogi aktivista; és Karsay Dorottya, a Budapest Pride szóvivője. A hangulatról a Kolin, az Anorganik & Lazy Hammock, illetve a Lashe Shave zenekar gondoskodnak. A piknik konferansziéja Steiner Kristóf. A civil faluban találkozhatsz több, mint 20 hazai LMBTQ- és emberi jogi szervezettel!

Angol nyelvű program. A leírást lásd a 21. oldalon.

22:00 dürer kert

15:00 andrássy út a hősök terénél

Rainbow Party

Budapest Pride Felvonulás 15:00 Gyülekező 16:00 Indulás A felvonulás útvonala: Andrássy út–BajcsyZsilinszky út–Alkotmány utca–Honvéd utca–Markó utca–Olimpia park Állj ki a jogaidért! Légy büszke magadra! Gyere ki a Pride-ra! Idén is várunk mindenkit a Budapest Pride Felvonulásra! Vonuljunk együtt zenével, kamionokkal, zászlókkal, transzparensekkel, lufikkal, több ezren! Csatlakozás: A felvonuláshoz csak a gyülekezési helynél, a Hősök tere és az Andrássy út sarkánál tudsz csatlakozni, az indulás után már nem, ezért

július 6., szombat

10:00–12:00 városliget

Ismét eltelt egy év, és elérkezett az év legjobb LMBTQ-bulija, mely egyben a Budapest Pride Fesztivál szombati bulija. Felvonulás után várunk téged is a Dürer Kertben! Szabadtéri és beltéri buli párhuzamosan, tűzzsonglőr-show, VJ, italakciók, pingpong és persze szuper társaság. A Tűzvarázs tűzzsonglőr-csoport a kerti részben improvizatív előadással várja a vendégeket a buli első felében – érkezz korán, hogy részese légy a tüzes élménynek! A nagyteremben: DJ Nyeste (club dance, a legkedveltebb party-slágerekkel), vizuálfelelős: VJ thebakerman A kertben: DJ cyborgmonkey, DJ misterlady, DJ beata pozitiva (pop dance) Belépő: éjfélig 1000 Ft, éjfél után 1500 Ft

15


július 7., vasárnap

08:45–17:00 nyugati pályaudvar

VándorMások fesztiváltúra szabadtér

A VándorMások csapata romantikus kisvasutazásra és 16 km-es, emelkedőktől mentes (szint: 210m) börzsönyi gyalogtúrára csábít. Úticélunk Zebegény, ahol kedvedre töltheted el az idődet a dunai szabadstrandon, vagy egy kocsmában (akár késő estig). Hozz enni-, s innivalót, húzz strapabíró, kényelmes cipőt, öltözz rétegesen, esőre is gondolva! Találkozás: 8:45-ig a Nyugati pályaudvar pénztárcsarnokának közepén. Útiköltség: 3120 Ft Érkezés (strandolás/kocsmázás nélkül): 17:00-ig. Túravezető: Gazsi (30/210-23-29)

14:00–18:00 margitszigeti nagyrét

1873 és 1941 között” címmel. Dolgozatából többek között arra is fény derül, hogy ezen időszakban Magyarországon törvény tiltotta a férfiak közötti kapcsolatot, és ez volt az első ország, ahol regisztrálni kezdték a hatóságok a „rajtakapott” homoszexuálisokat. De valójában közel sem volt olyan rossz a helyzetük, a társadalmi rang sokkal többet számított és ez így maradt a Horthyrendszerben is. Bár a leszbikusokkal senki nem foglalkozott a korban, a Tormay-per az egyik legérdekesebb botránytárgyalás volt a magyar történelemben. A regisztrált homoszexuálisok listája 1945 után eltűnt; lehet hogy a kommunisták zsarolásra használták fel?

17:00–19:30 több helyszínen

Pink Budapest Séta III. szabadtér

A séta leírását lásd a 11. oldalon.

Labrisz Csiknik

21:00–02:00 madrid cafe & bár

A Labrisz Leszbikus Egyesület idén is megrendezi az immár hagyománnyá vált vasárnapi piknikjét. Gyertek, töltsünk együtt a felvonulás utáni napon egy kellemes délutánt pihenéssel, játékkal, kinekkinek mihez lesz kedve.

buli

szabadtér

A margitszigeti nagyréten keresd a szivárványt!

14:00–16:30 több helyszínen

Karaoke-est

Úgy gondolod, jó hangod van? Ráadásul szeretsz társaságban énekelni? Ismersz minden melegslágert? Akkor ne tartson vissza semmi a mikrofontól. Gyere karaokézni a Madrid Cafe & Bárba, és érezzük jól magunkat a 18. Budapest Pride zárónapján! A zenéről mi gondoskodunk.

Pink Budapest Séta II. szabadtér

A séta leírását lásd a 11. oldalon.

16:00–17:00 nemzeti sírkert

Kertbeny Károly síremlékének megkoszorúzása egyéb

2002. június 29-én közadakozásból állított síremléket a magyar LMBTQ-közösség Kertbeny Károlynak (1824-1882), a magyar származású írónak, újságírónak, műfordítónak, tizenkilencedik századi „melegjogi aktivistának”, a homoszexuális szó megalkotójának. A Kerepesi temetőben álló, a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánított gránitoszlopot, mint minden évben, idén is megkoszorúzzák az LMBTQ-egyesületek és magánszemélyek. Gyere el te is, tisztelegjünk együtt Kertbeny Károly emléke előtt!

17:00–18:30 bálint ház

A meleg élet és szerelem története és szabályozása Budapesten, 1873 és 1941 között Beszélgetés Kurimay Anita történésszel.

beszélgetés

16

Kurimay Anita az amerikai Berkeley Egyetemen, majd a London School of Economics gender és szociálpolitika szakirányán szerzett diplomát. Doktori disszertációját a Rutgers Egyetemen írta, „Szex a Duna gyöngyén: A meleg élet és szerelem története és szabályozása Budapesten,

Nyolcadik

utas

a

babám

Viii. liFt leszbikus identitások Fesztiválja 2013. október 11–13. » Workshopok » Filmek » koncertek » tánc a részletekért figyeld a www.labrisz.hu honlapot és kövess minket a Facebookon! Hozd el a babádat is!


központ

Admission to Budapest Pride events is free unless otherwise noted.

exhibition

We thank you for your donations! Look for our donation boxes at the festival venues!

venues See p. 5 for addresses.

all-week events pepita ofélia bár

Love Is a Human Right exhibition

See p. 18 for description. Runs from June 29 through July 7

gödör

(Lost You) Inside and Out exhibition

See p. 18 for description. Runs from June 29 through July 7

Beyond Conventions See p. 18 for description. Runs from June 30 through July 7

toldi cinema

Party Poster Exhibition exhibition

See p. 18 for description. Runs from June 30 through July 7

fogasház

Pride in Central and Eastern Europe exhibition

ticket info & all-week events

ticket information

See p. 19 for description. Runs from July 1 through July 7

kolor

Fragments exhibition

See p. 19 for description. Runs from July 3 through July 7

17


events in english

saturday, june 29 6pm pepita ofélia bár

Love Is a Human Right

exhibition opening night Today many countries are legalizing same-sex marriage, yet in Hungary, the restrictive definition of the family prevents the recognition of marriage equality. The aim of this exhibition of photographer Kati Holland’s posters of LGBTQ people is to raise awareness that relationships are about love and that LOVE IS A HUMAN RIGHT. The photos were taken at the Budai Rajziskola and the project is supported by Amnesty International. Featuring music by Olivia Lombardi

9pm gödör

(Lost You) Inside and Out exhibition opening night

In this joint exhibition, two artists investigate human boundaries. Graphic artist Mihály Szuharevszki is interested in what androgyny means for his models both in terms of energy invested and freedom gained. In his photo series “La Bête Humaine,” photographer András Jókúti examines animal-like traits revealed in human faces, bodies, and imagination. Opened by Tamás Szabó, singer of The Moog, art historian

18

10pm–4am gödör GO!PRIDE – Budapest Pride Kick-Off Party party The opening party of this year’s festival awaits you with upbeat music from the well-known DJs of !Szkafander and Brutkó. Dance all night at the new Gödör! All proceeds will go to fund Budapest Pride. Entrance fee: 1000 HUF until midnight, 1500 HUF after midnight

sunday, june 30 6pm központ

Beyond Conventions

exhibition opening night

Youth, seniors, Christians, Jews, lesbians, gays, blind people, and people with Down syndrome fall in love, like anyone else. In this photo series, Viktória Fűrjes tackles societal norms in Hungary in 2013. With the help of Budapest-based bubble-blower Adam Chaise, she places each couple in a giant, colorful bubble to reflect their intimacy and diversity.

8pm toldi cinema

Party Poster Exhibition exhibition opening night

Have you been to all the LGBTQ parties of the last 18 years? Or have you missed a few? In either case, you can now get a glimpse of Hungarian party history. On the occasion of the 18th anniversary of


9.30pm–12am toldi cinema

Opening Lounge party

Following the opening ceremony, the audience is invited to a reception with wine tasting, with music provided by a guest DJ.

monday, july 1 6pm fogasház

Pride in Central and Eastern Europe exhibition opening night

British activist, photographer Clare B Dimyon has been a participant in and witness to the development of the LGBTQ movement in the Eastern European region. As such, she offers an authentic and exciting glimpse into the process: her photographs, full of visual references and symbols, offer a broader understanding through historical, political, and religious frameworks. Crossing all national and cultural borders, marchers can be seen with signs featuring humor and personal messages demanding rights — from 1968 through 2013.

tuesday, july 2 4pm–5.30pm hátsó kapu

Rhetorics and Realities of Inclusion, Exclusion and Oppression within LGBTQ Communities workshop

LGBTQ* communities often present themselves as all-inclusive. However, our own communities can be oppressive and exclusionary. This needs to be actively considered and discussed. The forum will focus on inclusion, exclusion and oppression with the LGBTQ* communities, through topics like racism, ableism, transphobia, misogyny, sizeism, ageism, etc. Led by Alexa Athelstan-Price

7pm–8.30pm hátsó kapu Orientating Queer Femininities: Come and Make Your Own Fab Femme Collage workshop Do you identify as queer and feminine and want to have some fun creating a visual representation of your identity? This workshop gives you the opportunity to explore your ideas by creating your own fab femme collage. Come along, bring your inspiration, creativity and your willingness to wield a glue stick and a pair of scissors and let’s have some fun making collages! For more info on queer femininities visit queerfeminineaffinities.wordpress.com Led by Alexa Athelstan-Price

9pm–1am pepita ofélia bár

Open Mic Night! other

Do you like to do it in the shower, at home in front of the mirror, or in secret? Here’s your chance to do it in front of other people and reveal the performer within you! Grab a microphone and take your place on the world stage! Your performance can be funny, serious, carthatic, or light-hearted. Sign up to perform at openmic@budapestpride.hu or in person before the show starts.

events in english

the Budapest Pride Festival, the opening ceremony returns to the Toldi Cinema, the scene of the first gay and lesbian film festival in 1993. In this exhibition you can see the most successful party posters. Come and reminisce with us!

9.30pm–11pm hátsó kapu

Antonia Vai Concert live performance

Antonia Vai is a Swedish singer/songwriter with Hungarian roots. Called a “bohemian soul diva,” she also shows folk influences. Focused on storytelling, shaped by rhythms and unique melodies, songs turns into a journey. She shifts between sadness and hopefulness, combining metaphors and contradictions. She’s explosive one moment, and emotionally stripped down the next.

wednesday, july 3 5pm–6.30pm bálint ház

Rape Culture in “Gay Culture” workshop

This workshop will open the topic of sexual violence within what is generally referred as mainstream “gay culture.” Definitions, the essence and nature of sexual violence, its forms and types, questions of silence and concealment of SV in everyday life will be in focus. We will explore together mechanisms and practices surrounding sexual violence, mysogyny, homonationalism and homonormativity. Led by Andrey Demidov (gay man, PhD candidate in public policy, trainer and head researcher at Home) and Yana Ziferblat (lesbian woman, head of Home, feminist counselor and trainer with over 18 years of activist experience)

8pm pepita ofélia bár

Kinyerma! – A Music Quiz by Brutkó game

Kinyerma! is a music quiz by the Brutkó crew for all music nutters and friends. If you are good and fast enough you might even win a bottle of booze from Miss Pepita Ofélia! Bring your friends or join a group, and show us what you’ve got!

9pm kolor

Fragments

exhibition opening night & party This collection of photographs by LGBTQ artists living in Budapest and Berlin offers a glimpse into the private sphere. Questioning gender stereotypes, the photos examine and document different aspects of identities, emphasizing the problems caused by structural racism. The collection is meant to provoke its audience and stimulate dialogue.

19


events in english

Artists: Agnieszka Satine, Camilla Storgaard, Claudia Kent, Goodyn Green, Joseph Wolfgang Ohlert, Marianna Szczygielska Supported by the Human Rights Initiative. After the opening: Fragments by Garçons! Underground queer party for fashion junkies, posers, models, art-heads and other freaks.

thursday, july 4 6pm–8.30pm multiple locations

Pink Budapest Walking Tour I. outdoors

Are you curious about the LGBTQ history of Budapest? Are you interested in what life was like under the Horthy regime or socialism? Brought to you by Háttér Support Society for LGBT People and the walking tour company Hosszúlépés. Járunk?, this tour will reveal the hidden LGBTQ history of familiar spots in Budapest. Hungarian is the main language of the tour, but English, German, and French tours can also be provided, based on need. Register online at hosszulepes.org/pinkbudapest-seta. Event details will be sent by email.

7pm–9pm gödör

Drag Queer Workshop workshop

The queer feminist community space KLIT (klitbudapest.wordpress.com) invites all who are interested to develop Drag Queer personas and prepare for the Thursday night show at Gödör. This workshop will be a collaboration in developing and sharing our skills in making beards or chest-hair, eye-makeup, etc. and work towards developing our own fabulous Drag Queer performances.

9pm–4am gödör

Drag Queer Show & Party show & party

10am–5pm

10 Years of Same-Sex Marriage in Belgium seminar

On the 10th anniversary of the acceptance of the Belgian law recognizing same-sex marriage, the Flemish Representation in Hungary will host a roundtable discussion for politicians, legal experts, and journalists. The event will feature well-known Belgian and French experts and politicians, including Cathy Berx, the governor of the province of Antwerpen and the vice president of the Flemish Christian Democractic Party. The event is invite only.

6pm–8pm klauzál tér Pink Block Banner and Stencil Workshop workshop Who is and who is not represented in an event like the Pride? How are they represented? The queer feminist community space KLIT invites you for a stencil workshop to prepare for Saturday’s Pride march. We provide materials (but you are welcome to bring your own objects) and encourage a critical engagement with the intersections of racism, transphobia, classism, ableism, homonationalism.

6pm st. columba’s church of scotland Stuart Milk on the Legacy of Harvey Milk film & discussion Following a screening of the feature film Milk, late activist Harvey Milk’s nephew Stuart Milk will discuss his uncle’s legacy with respect to LGBTQ rights today.

10pm–11pm new orleans club

CLUB BURLESQUE BRUTAL show

Stars, queers, friends and fabulousities! We invite you to celebrate with us the joy of being queer by joining our queens, kings, and kvírs at the 3rd edition of the Drag Queer Show! Not only can you enjoy a wonderful show, but actually perform with us! It’s an open mic event where everybody who does not follow or identify with a “straight” line, everybody who welcomes a state of disorientation and/or radical feminism can bring their song and join us on stage. Brought to you by the Radical Queer Affinity Collective. Afterparty with DJane Yinna and DJ Andropauza will burn the dancefloor!

Active since 2009, CLUB BURLESQUE BRUTAL is a queer feminist burlesque troupe from Vienna. Their shows feature musical, trashy, minimal, classic and always fabulously burlesque acts spiced with lust and power. They will offer a selection of acts from their shows. Performing for the first time in Budapest, the show will star Miss Kottlett, Miss Bourbon, Cunt, Madame Cameltoe, and Madame Don Chanel. Entrance fee: 500 HUF; 1000 HUF for the show and the following Women’s Pride party combined

10pm–3am anker’t

party

!TAPE – pRide party

20

friday, july 5

The usual Thursday night !TAPE party will be held during Pride week in recognition of the Pride march, for all marchers and everyone else with buzzing ears, a faded heart, numb legs, spent brain cells, and throbbing fingertips. DJs: DJ !Aendroid, Legars (!Szkafander) & guests

11pm–4am new orleans club

Women’s Pride

Co-organized by Budapest Pride and Ösztrosokk, this year’s lesbian party will feature Ösztrosokk’s “best of” music and enticing drinks specials. Before the party the Viennese CLUB BURLESQUE BRUTAL group will perform an hour-long show of scandalous entertainment. Make sure to arrive early, because space is limited! Entrance fee: 1000 HUF until midnight, 1500 HUF after midnight


6pm–8.30pm olimpia park

1pm bálint ház

picnic

Orientation about the Budapest Pride March in English

Budapest Pride Picnic

Would you love to take part in the Budapest Pride March, but you’re afraid of not knowing where to go, who to look for and how to get there? You can find answers to these questions, as well as anything else that might be of interest (security issues, etc.) in the orientation talk on Saturday morning. Come and ask us everything you want to know!

A picnic in Olimpia Park will follow the march. Speakers include Ulrike Lunacek, member of the European Union’s LMBT Intergroup; Árpád Schilling, Jászai Mari award-winning director, artistic director and founder of Krétakör; Marianna Jónás, human rights activist; and Dorottya Karsay, Budapest Pride spokesperson. Live music will be provided by Kolin, Anorganik & Lazy Hammock, and Lashe Shave. The picnic will be emceed by Kristóf Steiner. At the NGO Fair you can meet over 20 local LGBTQ and human rights organizations.

3pm andrássy út at heroes’ square

10pm–4am dürer kert

march

party

other

Budapest Pride March

Rainbow Party

3pm Arrivals 4pm March

A year has gone by, and it’s time again for the best LGBTQ party of the year: the 18th Budapest Pride Festival’s Saturday party. Indoor and outdoor parties simultaneously, live fire dancing, VJing, cheap drinks, ping-pong...

Route: Andrássy út – Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca – Honvéd utca – Markó utca – Olimpia park Stand up for your rights! Be proud of yourself! Come to Pride! We welcome everyone to this year’s Budapest Pride March on July 6! Come march with thousands of other people with music, floats, flags, signs, and balloons! How to join: You can only join the march at the corner of Andrássy út and Heroes’ Square before the march begins, so make sure to show up between 3pm and 3.30pm! You can reach the departure area by metro (M1), trolley (75, 79), or bus (30, 30A, 230). If you miss the march, you can join us at the picnic from Jászai Mari tér. Come with your friends, partners, and relatives! If you can, bring rainbow flags and umbrellas, as well as banners, whistles, drums, and balloons! The weather is expected to be hot, so don’t forget to bring some sunscreen, a hat, and water. The police are responsible for ensuring the security of the Budapest Pride March and picnic. In the interest of marchers’ safety, we will set up a security check-point, where we will inspect everyone’s bags before allowing entrance. We know this may be a time-consuming process, and we appreciate your understanding and patience. Please refrain from illegal behavior during the picnic and march. It is illegal to bring sharp objects, weapons, and any tools that may cause bodily harm. Counterprotesters and anyone else attempting to obstruct the event will be prevented entrance. If you have any questions or problems during the picnic or march, please turn to a Budapest Pride organizer or volunteer, who will be visible in marked vests. Please follow any instructions they provide during the event. We’re counting on your help to make this year’s picnic and march go smoothly! Sign up at volunteer@budapestpride.hu.

events in english

saturday, july 6

A live fire show will be provided by the Tűzvarázs group during the first half of the party. Come early so you don’t miss the show! Indoors: music by DJ Nyeste (club dance with the most popular club hits), visual performance by VJ thebakerman In the garden: DJ cyborgmonkey, DJ misterlady, DJ beata pozitiva (pop dance) Entrance fee: 1000 HUF until midnight, 1500 HUF after midnight

sunday, july 7 2pm–6pm margitsziget

Labrisz Csiknik outdoors

Now an annual tradition, the Csiknik picnic by Labrisz Lesbian Association will be held again this year. Come and spend a relaxing afternoon after the march. Bring games and whatever else you’d like to do. You can find us in the middle of the island. Look for the rainbow!

2pm–4.30pm, 5pm–7.30pm multiple locations

Pink Budapest Walking Tours II. & III. outdoors

See p. 20 for event description.

9pm–2am madrid cafe & bár

Karaoke Night party

Can you sing? Do you like singing with others? Do you know every gay anthem? Don’t let anything keep you from the microphone! Come to karaoke night at Madrid Cafe and Bar to enjoy the last day of the 18th Budapest Pride Festival! Music will be provided.

21


tárgymutató

10 Years of Same-Sex Marriage in Belgium 20

Gyűlölet-bűncselekmény workshop 8

Pink Block banner és stencil workshop 13

Akadályverseny 13

Heteronormatív erőtérben – Affirmatív LMBTQ pszichológia 11

Pink Budapest Séta 11, 16

Jóga 15

Politikai pártok, programok 10

A kirekesztés – Ki? Miért? Mikor? Meddig? 9 A meleg élet és szerelem története és szabályozása Budapesten, 1873 és 1941 között 16 Antonia Vai Concert 19 Antonia Vai-koncert 9 A pina-projekt 10 A Pride Közép- és Kelet-Európában 8 A szexuális orientációról, mint spektrumról való gondolkodás története: A Kinsey-skálától napjainkig 7 Az online gyűlöletbeszéd és a magyar gyűlöletbeszéd-ellenes kampány 7 Beszélgetés a szegedi, debreceni és miskolci LMBTQ-szervezetekkel 13 Beyond Conventions 6, 18 Budapest Pride Felvonulás 15 Budapest Pride irodalmi est 9 Budapest Pride March 21 Budapest Pride Megnyitó 6 Budapest Pride Picnic 21 Budapest Pride Piknik 15

Karaoke-est 16 Karaoke Night 21 Kertbeny Károly síremlékének megkoszorúzása 16 „Ki a fiú, ki a lány?” 11 Kinyerma! – A Music Quiz by Brutkó 19 Kinyerma! – Zenei kocsmakvíz a Brutkótól 10 Labrisz Csiknik 16, 21 LMBTQ-barát zsidó istentisztelet 15 L-M-B-T-Q-I-A-K: Megmondják a betűk, hogy ki vagy? 11 LMBTQ-ként az iskolában: tapasztalatok és (fel)lépési lehetőségek 13 lmbtQuiz 8 (Lost You) Inside and Out 6, 18 Love Is a Human Right 18 Megnyitó Lounge 7 Minden, amit tudni akarsz másokról, de sohasem merted megkérdezni 11

Pink Budapest Walking Tour  20, 21 Pride in Central and Eastern Europe 19 Propaganda műhely buziknak 8 Rainbow Party 15, 21 Rape Culture in “Gay Culture” 19 RapidRandi férfiaknak 9 RapidRandi nőknek 10 Rhetorics and Realities of Inclusion, Exclusion and Oppression within LGBTQ Communities 19 Stuart Milk on the Legacy of Harvey Milk 20 Szabad egy táncra? Charme Hungary nyílt óra és táncolás 10 Szeretni emberi jog 6 Tanuljunk egymástól: mindennapi nehézségeink és az azzal való megküzdés 8 !TAPE – pRide 12, 20 TEST és ÁLLAM – Az LMBTQközösség gyerekvállalási esélyei 11

Buli plakát kiállítás 7

Mozaik keresztény közösség nyílt alkalma 11

CLUB BURLESQUE BRUTAL 13, 20

Opening Lounge 19

Tízéves az azonos neműek házassága Belgiumban 13

Open Mic Night! 19

Többszörös orgazmus 8

Drag Queer Show & Party 12, 20

Open Mic! – Szabad mikrofon est 9

Transzfeminizmus 10

Drag Queer Workshop 11, 20

Orientating Queer Femininities: Come and Make Your Own Fab Femme Collage 19

Fragments 10, 19 Gondolkodjunk együtt a roma identitásról és az előítéletes gondolkodásról! 13

Orientation about the Budapest Pride March in English 21

Túl a monogámián? Intimitás és szabadság a nyitott kapcsolatok tükrében 8 Vagy-vagy: Exkluzív tárlatvezetés a „Meztelen férfi” című kiállításon 6

GO!PRIDE – Budapest Pride Kick-Off Party 18

Party Poster Exhibition 18 Pikk Dáma játékest 9

Változik-e az LMBTQ emberek helyzete Magyarországon? 13

GO!PRIDE – Budapest Pride Nyitóbuli 6

Pink Block Banner and Stencil Workshop 20

Women’s Pride 13, 20

VándorMások fesztiváltúra 16

A kiadványt tervezte és szerkesztette: Nagy Szilvia Kiadja az Ingyenes Műsorújság Kft., az Est Média tagja

22

Megjelenik: 2013. június 27-én, 13 000 példányban

rkp.

Felelős kiadó: Balázs Csaba • Főszerkesztő: Morvai Edina • Logisztikai vezető: Váradi Zoltán • Lapmenedzser: Gátmezei Enikő • Szerkesztőség: 1036 Budapest, Lajos u. 74–76. Tel.: 1/436-5000 • E-mail: pestiest@estmedia.hu • Nyomda: Oláh Nyomdaipari Kft., 1211 Budapest, Központi út 69–71. Tel.: 1/278-5000 • ISSN 1785-2315     


rkp.

út

kp.

Mari tér Szt. Istv Café án Vis Major

Balaton Olimpiai park S tollá B r Piknik . u. 2 Markó

r Te

éz

i ka

i ob

i

i)

aka

z 4-6 (éjs V u. 6 923

73 6 7

Kodály körönd zúr

nc

Be

u.

lib

u. fű L. eg . Sz u eth u m Lövölde Né

áb

u.

E

út

ti lige ros á V

u.

u.

Felvonulás Gyülekező

Hősök tere Ol of Pa lm e

rdy ete

or fas 75 9

n gto shin y. Wa y. stn G

Vajdahunyad vára

7 k ořá Dv

u. 23 79 9 u.

u. 20E 0 3 0A 3 0

F

u.

tán y

Városliget

k.

105 79 9

Ba

rty

Ch á

ny

nd

rA

Sz

Já vo r

án ia

1

2

ó

u.

út

u.

Iz s

Gé za

út

u. óza Mim

sétány

Ste f Zic hy

7 7 4 979 5 Dürer Kert

sétá

Lev Tolsztoj

PECSA

ly Mihá Zichy

ill rch hu tány sé

Vá H ros er G lige m ti ina

út

z Dó

sa

yi rán Mu 70 ernád H

Ne

u.

u.

u.

o ős erd

u.

. k rt

Honvéd

Vajkay u.

u.

u

u.

u.

Au lich

W ein e

Ha

jó s

Vadász

Lo va g

fy

Bajcsy-Zsilinszky

Kozma F. u.

ll be I za

dr ás sy

Hold

u.

u.

u.

ábo

r

l er bil

Alsó

.

u.

g ő Szövetsé Rejt u. J. u.

a

u.

u.

rsf

H

a

lsz Da

u.

Nádor

Garibaldi k. Akadémia

u.

ín h

Tüköry u.

Os

u.

zs Er

áz

e éb

70 8 7 kácfa u. A yi án ű Cs ed u. eg

K

. .P u. V u . . u

Sz

ió is D

ely ék

M.

Sas

Október 6.

u.

p. nyi rk Széche fa

ld

u.

ás Hercegprím

rt K ü t é sz r Ke

u.

y. u yG

u.

Fiu

t

u.

t

74

Gödör

u.

u.

Miatyánk u. Bécsi

u.

ro Do

ttya

Ap á

Jan

i cz a

Bá rcz y Sütő u. I.

74

u.

u.

74

ál uz K la r á iófa N y gy D Na

cz zin Ka

u.

.

u.

u.

ain eH

rzó kp. . ako r Cs.J Dun rkp. rád Belg

ing

Ge rlóc zy

74 9 7

u.

erh

át

Do b

nG thle Be

u.

Cs

Mo zs ár

jc s f e le

on

yi

i

i

7 A u. 7 7E . E 107 3E u 13 33E 2 07 9 3 u.97

u. 5

W e

ós

Ajt

Sz

nva

u.

Ro

út

Lóvásár

r

n tte

Ab

Kossuth Lajos tér

u. ab óJ óz se . tér r f N . u á u P s re a h Kálmán Im út 9 gym nic sy 4-6V u. 914 70 ez New Orleans ás mja ő terület 78 i r a Club d Hunyadi d 4-6 Báthory 914A a D Szenes Ar Vértanúk An tér 931 Hanna Récsei tere Véc u. 950 Apacuka Oktogon 78 zsef u. park u. u. sey Jókai u. 950 A jó Jó ky 78 a k z Garibaldi e S tér l s f r Percze gysándor in 3 Ma ew u. 3 a mb u. Szabadság M. u. Na J. u. ss ály ófi De r Liszt Reiner De Zoltán út Ferenc Sz u. Garay Alpá Kir ika . Hevesi s E. Toldi Bethlen s Kis u ő i ó Fr. park Istvánmezei út 2 y J n tér u. Mozi Sándor tér Gábor u. tér án Je u. tér 2V hn u. Steindl I. tér hy u. Bank u. u. u. Do E. u. 72,73 Z ic 73 . n . u . á u i 76 Istv Podmaniczky 73 6 aF Széchenyu. 7 áz y 79 tyr ár u.Fr. térBa Ó ő g u. ázh Hu jcs Láz eth. u. Sz o b b á u. b OSA P y o J S k. Zs. D Bálint Ház u. Verseny Almássy . Arany J. u út 78 20E tér Tivadar auyDo y Rózsák yi l v n ö b é 30,30 230 A, AnKERT u. . 15 k lé ó Révay R e ö 73 tere Vigyázu.ó F. 155 . s 115 u s or 11 Th Szent István k. 76 ray nd Keleti pu. We u. Ga Sá Baross 80 tér 4 E. u. fy y Zrínyi u. 4-6V ter sa 4 é n c Fogasház y r 80A 178 P Széchenyi s tér a A aula V á k 6 n B ) . Klauzál Mu kai 3 P István Mérleg u. Hild út jsza 92 Kerepesi H t é tér ( ú Gödör c oll tér y rá t . Lán tér 12616 u. ny ó 24 Klub Ba u Pepita há híd 105 József Attila Do Ofélia Bár Kolor Aréna y l Mosonyi u. Erzsébet sz József á e r . . Kéthly z i Eötvös u I s u Gozsdu. Ankerk K h nádor Pláza Lég u. Anna tér tér ácR tér16 As udvar d tér a b u 216 909 47 u. óth M út mb u. Sí ac d Deák F. ca . in 979 A p hS P Harm u. 49 Madách u. . tér u. nde Vörösm. I. tér u. elényi 4,6 Sze láng u. Kertbeny tér s II. János Pál pápa Gáz rédj Blaha 99 s e ó z Városháza e síremlék B ad . Hátsó . ó Szomory park j K E 217 g tér i a L. tér á V u z u H á r Kapu D. tér h r i o g k 5 Néps T. park gy F. rt. ly Herzl 4-6V hé u. Dolo Szilá u. z Fe Dohány 74 eák ín A 28,28 S h D 5 áz em 2 u. Kristóf Szervita V u. 37,37A 9 5 8,112,239 Fiumei úti Sírkert áro r I. . me tér Tür shá tér 62 15,11 ,950,979 itk.M i . V ly z (Kerepesi temető) z u h ta 14 óc Kamerm. Stá e posu. 909,9 Rá k © S. T., 2013. K. tér rmegy u. gi Charme A 0 is Vá u. Ré 500 m Táncklub u. Astoria Bérkocs B C D E F Teleki L. tér G

d on Sz

Sz

ma

u.

rös Vö

ry ge en Cs s 72 3 ötvö 7 E án rm K á u.

Eiffel tér

u.

u.

Alkotmány

u.

C

a ell ab

u.

Nyugati u. tér

Westend

2V 26,234 Nyugati 91,191 pu. 291 934 ív

u.

Kád B ár u.

Sz

ő els

Építési

krt.

2V u . 15 115 Honvéd Stollár Béla tér

2V 15 115

sz. u.

Víg

u.

Szalay

P

.

zsef rkp

rkp.

Lut

Car l

id. Antall Jó

u.

Ditr annó nia ó u. i M.

Újpez sti r

u.

Winston C

nyi

E.

Holl án Tát ra

u.

u.

2V u. 91 26,23,9 ,191 4 ,2 6 91 u. 923V (éjsz.) 93 934 1

Poz so

u.

y

nd

íd

i ú t

Vác

u.

va

Ludwig Múzeum, Komor Marcell u. 1. Charme Táncklub, Millenniumi Kulturális Központ (térképen kívül) Szentkirályi u.22. C5 Dürer Kert, Ajtósi Dürer sor 19-21. G2 New Orleans Club, Lovag u. 5. B-C3 Fogasház, Akácfa u. 51. C-D4 OSA, Arany János u. 32. B3-4 Gödör Klub, Király u. 8-10. B4 Pepita Ofélia Bár, Klauzál tér 5. C4 Hátsó Kapu, Dohány u. 13. C5 Toldi Mozi, Apacuka, Nagymező u. 54-56. B3 Bajcsy-Zsilinszky út 36-38. B3 Kertbeny síremlék Bálint Ház, Révay u. 16. B-C4 Fiumei úti Sírkert, 34-es parcella D5 D . u u. Café Vis Major, Szt. István krt. 2. A1-2 Kolor, Király u. 13. B-C4 75 79

Rad Felvonulás RaoA nót i M. ul W Gyülekező: Hősök tere E1 u. alle nbe Piknik: Olimpiai park A2 rg u. Kat 1 ona Bud Rendezvényhelyszínek Józ ai N sef Ma 75,76 u..A. rgit AnKERT, Paulay Ede u. 33. C4 u. Jászai h

Iz

yi

sa

z Ró

Balassi

k jno

Széchen

iM

nos

e iny e ers F

Bihari Já

Sz u.

út

n

a

jz Ba

Po d m an icz ky

u.

u.

ón

rL eó

ala

Gy .

ert

B.

ék

B ely

u.

Falk M.

Ba

ty

ih úr

Honvé d

Sz

ncz

Szemere

nk

u.

Mu

s ác

yM ály

Km e

.

u ai

Be

Nagy Ig nác

jza

Le

l-R

stny.

pp

ok elv r)

Festetics Gy. u.

-os (F

ros lig eti

56 e ter i té

r

Ri

on s ulá

Dü re

a 70 út

u.

zs . Gy

r

Dó sé

körú t

Paál László

so

-M zen ayer

rút

út

Lie

u.

. Gy

908 931 956 990

út

u.

u.

i me

Kun

u.

i seny Berz u.

m Ádá Vay u.

ező ár 5 yérm Husuz. 7 Ken u. 7A 7E r 07E u. őso 1133E ther erd 233E8Lu 17 . f u 907 ózse 908 Kiss J 931 u. 956 973 990 i u. Almássy kona u. Csou.

Na

. Fuv gy u. ra u. Auró u. u. ecske F

ai L. Toln u. u. Víg

B. Bacsóu.

krt.

József krt.

Somogyi Béla u.

. us E Márk u.

u.

Gyula

i Pál

u.

u.

u.

.

lwe

u.

ci

u.

u. Vas

ntu. Szeályi kir u. Pusk.in u

is s

u.

u.

tő Pe

fi S

nyAra z u. ké u.

u.

.u

.


Profile for Budapest Pride

Budapest Pride 2013 programfüzet  

A Budapest Pride Fesztivál 2013-as programfüzete

Budapest Pride 2013 programfüzet  

A Budapest Pride Fesztivál 2013-as programfüzete

Advertisement