Page 1

RIVER_Druck_23062012:Layout 1

23.06.2012

21:29 Uhr

Projekt partnerek

Seite 9

Projekt koordinátor Maren Satke

BUPNET Németország www.bupnet.de

CSVnet Olaszország www.csvnet.it

Forschungsinstitut des Roten Kreuzes Ausztria www.frk.or.at

Kamut Finnország www.kansallisetmaahanmuuttajat.fi

¡

Wipplingerstraße 32/23–26 1010 Vienna / Austria Tel: +43 1 532 45 45-1156 Fax: +43 1 532 45 45-1145 m.satke@dieberater.com www.dieberater.com

www.river-project.eu

LUNARIA Olaszország www.lunaria.org

Lifelong Learning Programme

Alliance of European Voluntary Service Organisations www.alliance-network.eu

Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a kiadvány a szerzõ nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehetõ felelõssé az abban foglaltak bárminemû felhasználásért.

Budapest Cultural Centre Magyarország www.bmknet.hu

Az intergenerációs tematikájú önkéntesség tapasztalatainak és eredményeinek elismerése


RIVER_Druck_23062012:Layout 1

23.06.2012

21:29 Uhr

Seite 10

A RIVER projekt célcsoportja A RIVER projekt fő célcsoportjai: ■ Felnőttképzési szervezetek, melyek már dolgoztak idős önkéntesekkel, vagy a jövőben tervezik azt. ■ Önkéntes szervezetek, melyek idős önkéntesekkel is dolgoznak. ■ A fent említettek ernyőszervezetei, melyek komoly szerepet játszanak az eredmények megosztásában. ■ Helyi, országos, európai hatóságok döntéshozói, akik az időskori önkéntességet anyagilag is támogathatják.

RIVER – Az intergenerációs tematikájú önkéntesség tapasztalatainak és eredményeinek elismerése

A RIVER projekt végső kedvezményezettjei maguk az idős önkéntesek.

Az aktív időskor népszerűsítésében az időskori önkéntességnek felbecsülhetetlen hatása van. Az ismert demográfiai trend – európai szinten növekvő számú idősödő lakosság – ismeretében még inkább szükségessé vált lehetőséget teremteni arra, hogy az idősek aktívak maradjanak.

A RIVER projekt célja, hogy ■ az időskori önkéntesség során jelentkező tanulási hasznot láthatóvá tegye, ■ az időskori önkéntesség tervezését és értékelését támogató rendszert fejlesszen és teszteljen, ■ tanulási lehetőségeket biztosítson az európai szinten növekvő számú idős lakosság számára, ■ az időseket motiválja, támogassa részvételüket a tanulási lehetőséget is biztosító időskori önkéntességben, ■ intergenerációs projektek kezdeményezésével előmozdítsa az generációk közötti tanulást.

Az időskori önkéntesség közelebb hozza egymáshoz a generációkat, mely kapcsolatból mind az önkéntes, mind a fogadó szervezet profitálni tud. Az önkéntesség új tanulási lehetőségeket biztosít ezzel járulva hozzá az önkéntes munkát végző személyes fejlődéséhez, valamint ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, teljes életet éljen. Az időskori önkéntesség az informális tanulás egyik lehetséges terepe. Ennek ismeretében a szervezetek olyan időskorú önkéntesekkel dolgozhatnak, akik széleskörű tudással és nagy élettapasztalattal rendelkeznek. Annak ellenére, hogy még hiányoznak az időskori önkéntesség hatását és eredményeit mérő megbízható módszerek, az időskori önkéntesség kulcs szerepet játszik társadalmunkban, így nagyobb figyelmet, és elismerést érdemel! A RIVER projekt célja, hogy személyre szabottan, a kompetenciaváltozást mérő eszköz fejlesztésével láthatóvá tegye az időskori önkéntesség tanulási eredményeit.

A RIVER projekt céljai

A RIVER projekt a LEVEL5 modell megközelítését alkalmazza azzal a céllal, hogy felmérje és értékelje az informális tanulási alkalmak során elsajátított kompetenciákat, valamint a modellt az önkéntes szektor egyedi követelményeihez igazítsa. Ezen megközelítésre alapozva egy átfogó módszer fejlesztése történik mind az önkéntesek mind az önkéntes koordinátorok támogatására: ■ meg lehet határozni az időskori önkéntes tevékenységhez kapcsolódó személyes célokat, ■ a célnak megfelelően lehet tervezni az önkéntes tevékenységet, ■ értékelni lehet az idős önkéntesre és a folyamatban résztvevőkre gyakorolt hatást.

A RIVER projekt tevékenységei A RIVER projek fő tevékenységei 2012. január és 2013. december között: Az időskori önkéntesség témakörével foglalkozó korábbi EU-s projektek eredményeinek vizsgálata. A projektpartnerek számára belső képzés a módszerről. RIVER módszer fejlesztése a LEVEL5 módszer alapján. Kétnapos workshop kerül kidolgozásra és megszervezésre, melynek során az önkéntes facilitátorok megismerkednek a RIVER eszközzel. A RIVER módszer kipróbálása a partner országokban. A teszt projektek értékelése és a visszajelzések összegzése alapján a RIVER módszer továbbfejlesztésre és véglegesítésre kerül. Brosúra készül, mely bemutatja az intergenerációs tematikájú önkéntesség során megvalósuló tanulási folyamatot. A projekt európai rendezvényeken, konferenciákon bemutatásra kerül.

www.river-project.eu

River projekt  
River projekt  

Az intergenerációs tematikájú önkéntesség tapasztalatainak és eredményeinek elismerése

Advertisement