Page 1

EGY RENDHAGYÓ MULTIMÉDIÁS KIÁLLÍTÁS

A DÖBBENET EREJÉVEL...

A Kontrasztkiállítás egy olyan multimédiás kiállítás, amely a látogató minden érzékszervét megdolgoztatja, de elsősorban elgondolkodtat és igyekszik pozitív döntésre segíteni. A fiatalok és a családok életét érintő legfontosabb kérdéseket hozza felszínre, méghozzá kíméletlenül őszintén. Ez a kiállítás egy hatalmas sikoly, nem simogat, hanem felráz, nem udvarias, hanem kiált ott, ahol a legtöbben némák, építeni akar azokon a pontokon, ahol a fiatalok életében legnagyobb a rombolás.

˝ RSÉG A MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ ÉS A RENDO CSALÁD- ÉS IFJÚSÁGMENTO˝ PREVENCIÓS KIÁLLÍTÁSA

BUDAPESTI MEGNYITÓ: 2012. JANUÁR 9.


Az elrettento˝ számok magukért beszélnek Az egyedülálló összefogást többek között a statisztikák elkeserítő számai hozták létre. Hazánkban minden harmadik fiatal már használt valamilyen illegális kábítószert, a 15-18 éves lányok felének már volt szexuális kapcsolata és az első aktus alkalmával a párok 90 százaléka semmilyen mód­ szerrel nem védekezik. Hazánkban 2010-ben összesen 40 449 abortuszt végeztek, ennek több mint a 10 százalékát a 15-19 éves korosztályon belül. NE FOLY(T)ASD!

NEKI SZEX „Ha szeretsz, megteszed!”

NINCSENEK JOGAI?

SOKAT ÍGÉR,

KEVESET AD,

NE SZÓLJ! NE KÉRDEZZ!

NE CSINÁLJ MAGADBÓL MOSOGATÓRONGYOT!

„...ti apák pedig ne ingereljétek gyermekeiteket, hanem neveljétek az Úr tanítása szerint…!”

ESÉLYEGYENLŐSÉG VÉGÜL MINDENT ELVESZ!

(Efézus 6,4)

Több mint kiállítás Mivel a Kontrasztkiállítás célközönsége elsősorban a 14-26 év közötti fiatal generáció, ezért a multimédia nyelvét választottuk kommunikációs csatornaként. Projektorok, plazmatévék, fotók, hanghatások, fényeffektek, színek, autó szimulátor, „részeg” szemüveg, fotók, tablók segítségével – a döbbenet erejével hat a kiállítás szinte minden érzékszervünkre, de elsősorban gondolkodásra késztet, dönteni segít. A Kontrasztkiállítás egy labirintusban vezeti végig a látogatót, amelyet végigjárva 8 szobába juthatunk el. Minden szoba egy-egy témakört dolgoz fel. A legutolsó az ún. „csend szoba”, ahol lehetőség van az elcsendesedésre, a látottak feldolgozására, amit igény szerint lelkipásztorok, pszichológusok, családgondozók is segítenek.

Több mint 40 000 látogató A Kontrasztkiállítást a Kisvárdai Református Ifjúság hívta életre. Az elmúlt 2 évben Kisvárdán több mint 6000-en, Debrecenben 20 000-en, Nyíregyházán pedig közel 15 000-en tekintették meg a nem mindennapi tárlatot.


A Kontrasztkiállítás hatása Döbbenetes a tárlat hatása – mindenféle értelemben. Ezt az is mutatja, hogy a kisvárosi kezdeményezésből mára már országos ismertségre tett szert a kiállítás és Budapest a negyedik, reménység szerint nem az utolsó helyszíne lesz a kiállításnak. A kiállítás legfőbb értéke az, hogy számtalan beszélgetést indít el és megtekintése ugródeszka lehet egy-egy osztályfőnöki órán vagy személyes konzultáción. Számos tanár elmondta, hogy a kiállítás előtt alig tudta szóra bírni a fiatalokat ezekben a témakörökben, míg a látogatás után maguk a diákok kérdeztek és sokkal nyitottabbak lettek a beszélgetésre, tanácsadásra. A hatásról azonban hadd beszéljenek inkább maguk a látogatók. Idézetek – név nélkül – a Kontrasztkiállítás vendégkönyvéből: „Köszönöm, hogy lehetőséget teremtettek ahhoz, hogy a kiállítás üzenete eljusson az emberekhez és felnyissa azok szemét is, akik eddig közvetlenül nem voltak érintettek a bemutatott problémákban. Több helyen sírtam és köszönöm erre is a lehetőséget. Úgy gondolom több lettem a kiállítással. Sok sikert kívánok a továbbiak­hoz és jusson el az üzenet még nagyon sok ember szívéig! Köszönöm!” „Én úgy döntöttem, hogy nem teszek olyat, amit tudom, hogy megbánnék. Egy gyermek jelent minden örömöt ezen a világon és annál szebbet nem is tudok elképzelni, hogy én is anya leszek!” „Most tanultam meg értékelni, hogy mim van. Köszönöm!!!” „Hat éve vagyunk házasok – hat év óta most beszélgettünk egymással először igazán őszintén. Nagyon sok némán hordozott sebet felszakított és kitisztított a kiállítás. Ezt nem lehet megköszönni!”

A Kontrasztkiállítás kíséro˝ rendezvényei A Kontrasztkiállítás egyik alapelve, hogy a tárlat megtekintését felkészítő és lezáró alkalmak kísérjék. Ennek megfelelően nem csak maga a kiállítás a fontos, hanem az azt megelőző diák- és tanári szemináriumok illetve a kiállítás utóélete. A diákoknak főleg a házasságon belüli problémákra és a házasság előtti szexualitásra vannak kiélezve a felkészítő alkal­ mak. Arra törekszünk, hogy a kiállítás megtekintése előtt és után az iskolák diákjai és pedagógusai egyaránt részt vegye­ nek egy-egy ilyen előadáson.


Hogyan lehet a Kontrasztkiállítást támogatni? A Magyarországi Református Egyház jelentős összeggel segíti a kiállítás megszervezését, emellett sok önkéntes fiatal kapcsolódik be a szervezésbe és áldozza idejét, energiáját a kiállítás megvalósítására. Számos eszközt és szolgáltatást azonban nem lehet egyházi keretek között előteremteni. A fennmaradó összeget, a hiányzó eszközöket és szolgáltatásokat önzetlen támogatók pénzbeli hozzájárulásával vagy eszközeik ingyenes felajánlásával szeretnénk biztosítani. • Anyagi támogatás • Eszközfelajánlás -Számítógépek, laptopok, LCD Tv-k -Színes nyomtató, scanner, pendrive, fénymásoló, projektor, fényképezőgép -Biztonságtechnikai termékek -Telefon, mobiltelefon és fax készülék -Asztalok, székek, padok, kanapék -Paravánok, szabadtéri hirdetőtáblák -Hang és fénytechnikai berendezések -Irodaszerek, papíráru, higiéniai eszközök, tisztítószerek -Ásványvíz, kávé, tea, üdítő, aprósütemény

• Szolgáltatás felajánlás - Internet és telefonszolgáltatás - Nyomdai termékek (szórólap, plakát, molinó) gyártása - Catering szolgáltatás a nyitórendezvényhez - Média megjelenés - Fuvarozás, személyszállítás - Takarítás - Karbantartói munkák (pl.: villany és gázszerelés) - Építőipari segítség (pl.: gipszkarton falak építés)

Mit ajánlunk a támogatásért cserébe? Támogatóink részére különböző megjelenési felületeket, lehetőségeket (honlap, molinó, hirdetőtábla, szórólap, plakát) tudunk felajánlani. Természetesen a támogatás módjától és mértékétől függően egyéni elképzelések is megvalósíthatók. További egyeztetés, felajánlások céljából várjuk megkereséseiket! Elérheto˝ségeink: A kiállítás helyszíne: 1133 Budapest, Pozsonyi út 58. Kapcsolattartó: Pusztai Tímea Email cím: info@kontrasztkiallitas.hu Telefonszám: (30) 4559054 Korábbi támogatóink: Generali-Providencia Zrt. Samsung Magyarország LG Magyarország Országos Rendőr-főkapitányság Microsoft

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzata Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Nyíregyháza Megyei Jogú Város önkormányzata Lénárd Zászló Kft. Parish Bull Hotel és Konferenciaközpont

Kontrasztkiallitas  
Kontrasztkiallitas  

A budapesti Kontrasztkiállítás tájékoztató anyaga.