Page 1


2013. augusztus

2013. augusztus 02. – Felavatták a táncosok új otthonát Augusztus második napjának délutánján, részt vettem a Jászság Népi Együttes felújított székházának avató ünnepségén. Sokaknak - láthatóan - csak protokoll, "egy a sok közül" megjelenés és átadás volt. Bennem két érzés kavargott: A nosztalgia. Hiszen e székház falai között nőttem fel és a közel tíz esztendő, melyet az Árendás Gyermek táncegyüttesben tölthettem, egész eddigi életemet meghatározta. Ettől vagyok az, aki... Valamint a büszkeség. Mert örömmel tapasztaltam, hogy még mindig sok fiatalt érdekel a népzene, a néptánc, a hagyományok őrzése, megélése. Meghatottan és örömmel konstatáltam, hogy az "új" székház ugyanúgy megtelik majd élettel, mint annak idején, az "én időmben".

Végül szeretném innen is kifejezni köszöneteimet: Volt tánctanáraimnak, régi táncos társaimnak (akik azóta már megértek arra, amire én is mindig vágytam: a Jászság Népi Együttes táncosai lettek), a Jártató Zenekarnak és Pál Mihály barátomnak, hogy magasról tettek az "elvárásokra" és arra, hogy városunk elöljárói is jelen vannak, és régi barátként, volt táncosként üdvözöltek. Valamint köszönet jár a két legautentikusabb embernek, akik meghívtak a műsort követő állófogadásra: volt tánctanáromnak, Szűcs Gábornak és az ételek készítőinek, Rozika néninek. Ott is elmondtam, hogy én az ilyen kötelező "jópofizást" nem szeretem. De


ígéretet tettem, hogy a XXIII. Csángó Fesztiválon bepótoljuk az elmaradást és koccintunk az új székházra és annak minden "lakójára"..

2013. augusztus 05. – A jászberényi piacon Édesapám nagy "piacra járó" ember. A közelmúltban meglepett néhány gyönyörű, fekete kakastollal. A néni - akitől a tollat kapta - követi és elismeri a munkásságomat, így cserébe csak egy fényképet szeretett volna a kakastollas kalapomról.

Mivel ebben a néhány napban szabadságon voltam, úgy döntöttünk, meglepjük a nénit és reggel – nem kis felbolydulást keltve - megjelentünk a jászberényi piacon... Az Isten éltesse sokáig!

2013. augusztus 08. – A Jászberényi Rendőrkapitányságon A 2012. nyarán, rágalmazás és becsületsértés vétségének gyanúja miatt, a Jobbik központi jogászainak segítségével megtett feljelentésem miatt jártam ismét a kapitányság épületében. A három (félreértések elkerülése végett civil és nem jobbikos) személy ellen megindult a nyomozás.


Néhány „szösszenet” a tisztán látás érdekében:

2013. augusztus 10. - A székely magyarság múltja és jelene, jövőbeni kérdései a Kárpát-medencében A szombati konferenciát Péterbence Anikó vezette. A hetes szám bűvöletében hét előadásra került sor. Az előadók között tudósok, tanárok, mesemondó és két polgármester is volt. A rendezvényen Turóczi Györggyel, Baráth Zsolttal és Kiss Gabriellával képviseltettük magunkat.


Elsőként dr. Szekeres Lukács Sándor, az Erdélyi Körök Országos Szövetsége elnöke egy történelmi székely ember sorsáról beszélt. Székely Mózes a székelyek fejedelme volt a középkorban. Élete során az erdélyi hadsereget is vezette, részt vett Erdély felszabadításában 1603-ban, majd Gyulafehérváron fejedelemmé választották. Nagy szerepe volt abban, hogy Erdély önálló maradt, a törökök nem foglalták el, így a magyarság bölcsője lehetett. Pávai István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének adjunktusa a székelyek zenekultúrájába engedett bepillantást. A székelyek néprajzilag különböznek más területeken élő magyaroktól. Így a néprajztudomány számos területén folytak róluk kutatások. A zene terén Vikár Béla, Bartók, Kodály, Domokos Pál Péter a legjelentősebbek. Szó esett sajátos hangszereikről, a már 18. században is használt citeráról, a cimbalomról, az ütőgardonról, pentaton dallamaikról, a magyar népzene gyökereiről. Az előadó máig járja a székely falvakat, még mindig végzi gyűjtéseit, kiapadhatatlan ugyanis a tárház. Gyimesfelsőlok polgármestere, Tímár Zsombor László arról beszélt, hogy mi minden szükséges a szülőföldön maradáshoz most, amikor Budapest, Bukarest és Brüsszel határozza meg sokszor a dolgok alakulását. Hangsúlyozta, hogy Erdélyben az ott élőknek kell elhatározni, hogy hol és hogyan akarnak élni. Más ebbe nem szólhat bele. Azonban mindig felmerül valami a politika szintjén, ami hangsúlyossá teszi a kérdést. Most a romániai régiók létrehozása a magyarság jelentős részét sorolná más-más közigazgatási egységbe. Ezzel a magyarság egységét akarják megbontani. Nagyon fontos, hogy a fiatalok maradjanak, megérje nekik otthon munkát vállalni, legyen jövőképük. Ez is a magyar közösség felelőssége.


Török László Nagyszalonta polgármestere bemutatta a Partiumban fekvő 20 ezres városát, Arany János szülőhelyét. Az 1920-as trianoni egyezmény után lett Nagyszalonta Románia határvárosa. Lakosai őrzik magyar múltjukat, történelmük dicső emlékeit, s a fiataloknak átadják az értékeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy az anyaországnak a szórványban élő magyarokra is oda kell figyelnie. A folytatásban Antal Imre csíkcsobotfalvi rajztanár faluja hagyományőrző tevékenyégéről, a gyermekeknek átadandó hagyományokról beszélt. A mai felnőttek kötelessége a hagyományaik megőrzése és továbbadása. Erre számos formában van is lehetőség. András Mihály Csíkszeredából érkezett. Ő a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vezetője. Néptánc-oktatás hivatalosan nincs Erdélyben, így a gyermekek népzenei és néptánc-oktatásában kell számos lehetőséget megteremteni ahhoz, hogy az együttes utánpótlása megteremtődjön. A táncház mozgalom ad ehhez széles bázist, ami nagyon kiterjedt Erdélyben. A néptánc hagyományok őrzése terén a táncházaknak óriási szerepe van. Felelevenítették az 1931-ben Domokos Pál Péter által elindított Ezer székely leány találkozókat, amelyeknek évente nagy sikere van, hallottuk az előadásban. Kóka Rozália mesemondó, énekes a Bukovinai székelyek történetét, kirajzásaikat, vándorlásaikat, a történelmi viharok során elszenvedett tragédiájukat vette sorra. A túlnépesedés miatt több erdélyi vidéken, majd a történelmi Magyarország tájain is letelepedtek. A politika is befolyásolta sorsuk alakulását, de székely hagyományaikat, identitásukat megőrizték, ami egyedülálló dolog és érték a XXI. században. Becslések szerint ma, szerte a világban mintegy 30 ezer székely él.

Nagyszerű, tanulságos és lélekemelő előadásokat volt szerencsénk végighallgatni. Köszönet érte az előadóknak és természetesen a rendezőknek, szervezőknek!


2013. augusztus 9, 10, 11. – XXIII. Csángó Fesztivál A XXIII. Csángó Fesztivál szervezőinek idén sem volt könnyű dolga. Az utóbbi években olyan magasra tették maguk számára a mércét, hogy annak a szintnek a megtartása is komoly kihívás, nem is beszélve a túlszárnyalásáról.

Mindehhez társult, hogy ebben az évben városunk volt a házigazdája a Jász Világtalálkozónak. Igaz ugyan, hogy a két esemény ilyen módon nincs kapcsolatban egymással, azonban óhatatlanul ki-ki összehasonlította magában. Egy szóval komoly kihívás volt rövid időn belül ismét három napon át megtölteni a város központját. Arról már nem is szólva, hogy a fesztiváligazgató, volt tánctanárom Szűcs Gábor közvetlenül a fesztivál előtt szenvedett balesetet és így csak egy praktikus kis járgány segítségével tudott mindenütt jelen lenni. Mindent összevetve ezúttal sem vallottak szégyent a szervezők, mert remek programok sokaságában – melyek közül számos rendezvényen Családommal magam is részt vettem - válogathatott mindenki maga kedvére.


2013. augusztus 17. – A Kárpátia zenekar Jászberényben Ezen az estén a szórakozásé volt a főszerep. A jászberényi szervezet néhány tagjával idén is ellátogattunk egyik kedvenc zenekarunk, a Kárpátia koncertjére. Petrás János zenekara most sem okozott meglepetést. Nagyszerűen éreztük magunkat. Rengeteg fiatallal beszélgettünk, a zenekar a koncert után régi ismerősként köszöntött bennünket. Öröm volt látni, ahogy több száz/ ezer ember üvöltötte, hogy: „Szebb jövőt!” Ismét azt éreztük, hogy az idő nekünk dolgozik, és igenis van remény…

2013. augusztus 20. – A városi ünnepségen Államalapításunk ünnepén, 2013. augusztus 20-án Jászberényben mondott beszédet Dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Városi rendezvényen - bár minden esetben képviseltetjük magunkat - nem szoktunk politizálni. Ebben az esetben azonban két okból is kivételt tettünk. Az egyik, hogy Jászberény közpénzen finanszírozott önkormányzati lapjában, a Jászkürt Újságban - városi képviselőként - nem kaptam lehetőséget, hogy kifejtsem véleményemet a számunkra elfogadhatatlan földtörvénnyel kapcsolatban. A másik pedig, hogy a júliusi rendes képviselő-testületi ülésünkön elfogadta a fideszes többség azt a polgármesteri javaslatot, miszerint e jeles napon, a fent nevezett fideszes képviselő mondjon ünnepi beszédet városunkban. Íme egy rövid videó a szónok személye körül kialakult képviselő-testületi vitából:

http://www.youtube.com/watch?v=vmW-wnOWFLU&feature=youtu.be Így a fideszes városvezetés (és hű kiszolgálóinak) döntése arra sarkallt minket, hogy a Ifjúsági Tagozatunk néhány tagjával kiegészített delegációnk a megérdemelt módon köszöntse azt az embert, aki aktívan részt vett a földtörvény megalkotásában:


Mindenképp szerettük volna megmutatni az embereknek, hogy ez a földtörvény bizony mégsem olyan jó, mint ahogy azt a Fidesz hangoztatja. Minden áron el fogjuk mondani az embereknek, ne higgyenek a szép szavaknak. Mi nem hagyjuk, hogy becsapják őket, elmondjuk az igazságot, akár tetszik, akár nem!

2013. augusztus 30. – Standolás a jászberényi piacon Ezen a pénteki piacnapon újra kilátogattunk a város egyik legforgalmasabb terére. Ezúttal a központból igényelt több száz Bar!kádból és egy saját készítésű szórólapból osztottunk szét néhány száz darabot. A földtörvénnyel foglakozó Bar!kádok mellett ezúttal olyan szórólappal készültünk, melynek egyik oldalán a szeptember 13-i lakossági fórumunkat propagáljuk , másik oldalán pedig az elmúlt időszak eredményeinek kivonatos változatával ismertettük meg a város lakóit.


A hónap önkormányzati munkája a médiában Folyamatosan csatolásra kerülnek

Augusztus 1. (Kánikulai politikai események – Jászkürt Újság) Augusztus 1. (Három év, három percben – Jász Trió TV) Augusztus 8. (Szolnok után Jászberényben is Ifjúsági Tagozat alakult – jobbik.hu) Augusztus 8. (Értük szól a harang – Jász Trió TV) Augusztus 14. (Három év, három percben – jobbik.hu) Augusztus 14. (A székelység sorsa a Kárpát-medencében – tutihir.hu) Augusztus 17. (A Hazaszeretet Napja – youtube.com) Augusztus 18. (A Hazaszeretet Napja – jobbik.hu) Augusztus 19. (A júliusi testületi ülésről – youtube.com) Augusztus 21. Szent István üzenete… – tutihir.hu Transzparenssel zavarták meg az ünnepséget – Új Néplap Augusztus 20-i rendezvények – infojaszsag.hu Augusztus 20-i ünnepség – jasznaplo.hu

"...A nemzet újraépítésének fontosságáról, a vidéki életminőség javításának szükségszerűségéről szólt ünnepi beszédében Jászberényben Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. A földtörvényről szólva rámutatott, törekvésük szerint vonzó életet szeretnének megteremteni vidéken is a minőségi élelmiszer termelés feltételeinek biztosításával. Amikor az államtitkár a földtörvényről kezdett beszélni, az ünnepségen részt vevő jobbikos csoport transzparenst feszített ki, amely szerint a föld átjátszása idegeneknek hazaárulás. Az ünnepség résztvevői nem reagáltak a történtekre...." (Új Néplap)

"...Miközben Budai Gyula a magyar földről beszélt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Jászberényi Szervezetének tagjai egy molinót feszítettek ki, melynek mindkét oldalán egy-egy mondat állt: Az anyaföld nem eladó! 2014. 05. 01. = 1920. 06. 04., illetve A magyar föld átjátszása idegenek: HAZAÁRULÁS!..." (tutihir.hu)


Beadványaim Folyamatosan csatolásra kerülnek

Augusztus 15. Lakossági megkeresés alapján történő segítség kérése egy öregerdei fakivágással kapcsolatban Kardos Orsolya, Környezetvédelmi ügyintéző asszonytól

Augusztus 23. Lakossági kérelem megfelelő helyre továbbításának és a fejleményekről való szíves tájékoztatás kérése Szatmári Antalnétól, a Humán Erőforrás Bizottság elnök asszonyától.

2013 augusztus  

Budai Lóránt (Jobbik Jászberény) önkormányzati munkája

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you