Page 1

Budai Lóránt Önkormányzati képviselő Jobbik Magyarországért Mozgalom Mobiltelefonszám: (70) 322-4164; drótpostacím: budai.lorant@jobbik.hu Cím: Jászberény, Nemes u. 15/e honlapcím: jaszbereny.jobbik.hu

ÖNKORMÁNYZATI BESZÁMOLÓ JÁSZBERÉNY


Október 2011. október 3. – A Jogi, Ügy- és Közrendi Bizottság rendes ülése A soron következő bizottsági ülés, rendhagyó módon nem a Városházán, hanem a Tűzoltóság épületében zajlott le. Fózer Tibor, a tűzoltóság parancsnokának meghívására érkeztünk a kihelyezett ülésre. Ennek az volt az oka, hogy ezen a napon került meghallgatásra és elfogadásra Jászberény Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltóságának 4 éves tevékenysége. Tárgyaltunk továbbá két szükséges rendeletmódosítást, egy településrendezési előírás módosítást és két drogprevenciós előadás anyagi támogatását. 2011. október 6. – „Összefogás a rendért és a biztonságért” Hosszú szervezési munka eredményként tartottuk meg ezen a napon nagyszabású demonstrációnkat. A jászberényi szervezet összehangoltságának, a meghívott előadóink profizmusának és felkészültségének köszönhetően a rendezvény nagyszerűen sikerült. Minden apró részlet (melyekért ezúton is köszönetemet fejezem ki minden szervezőnek és résztvevőnek) a helyén volt, így zökkenőmentesen zajlott minden. Egy ebéd elfogyasztása után Vona Gáborral, Murányi Leventével, Baráth Zsolttal és Kiss Gabriellával meglátogattuk Jászberény neuralgikus pontjait, így a Munkás utcát és a Neszűrt. Rövid körzetbejárás után érkeztünk a demonstráció helyszínére, ahol már több százan gyűltek össze.


A tüntetéssel kívántuk felhívni a közvélemény figyelmét a Jászság fővárosában uralkodó tarthatatlan közbiztonsági állapotokra. Meghívott előadóként felszólalt Murányi Levente, Orosz Mihály Zoltán és Vona Gábor is. Feltétlenül meg kell említenem, hogy hatalmas megtiszteltetés volt a jászberényi szervezet számára, hogy ellátogatott hozzánk Dr. Baranyi Tibor Imre magyar műfordító, könyvkiadó és szerkesztő, esszéíró, a magyarországi tradicionális iskola egyik legismertebb képviselője is, akit szerintem senkinek nem kell bemutatnom…


A megjelenők létszáma, az előadók valamint a városlakók és (a bokrok közt megbúvó) képviselőtársaim visszajelzése alapján kifejezetten sikeresnek értékelem a megmozdulást. A rendezvény végén tartott rendőri akció pedig kifejezetten azt mutatta, hogy egyre komolyabban vesznek bennünket…

2011. október 10. – Mezőőri válogatás és megbeszélés A város vezetése, tanulva az első rossz döntéséből, a második mezőőri válogatásra már meghívott engem is. Különös tekintettel az érintettségre, mely alatt a neszűri munkacsoport vezető beosztását értem. A délelőtt folyamán meghallgatott jelentkezők közül kellett kiválasztanunk a legalkalmasabbat. Konszenzus és rátermettség alapján jelöltünk ki két pályázót, melyek közül az egyik elnyerte az ideiglenes bizottság bizalmát a mezőőri posztra. A másik, igen értékes embernek a közterület felügyeletnél kívánunk majd állást felajánlani.

2011. október 12. – Jászberény Város Önkormányzatának rendes ülése Elérkezett a második szerda, így a rendes testületi ülés ideje. Tájékoztatókat hallhattunk többek közt a „Csángó Fesztivál” tapasztalatairól és a REGIO-KOM Térségi Kommunális Szolgáltató Társulás 2010. évi tevékenységéről. Beszámolót a Jászsági Többcélú Társulás Társulási Tanácsában végzett tevékenységről és Jászberény Város Önkormányzata


Hivatásos Tűzoltóságának 4 éves tevékenységéről. Valamint néhány rendeletmódosítás is megszavazásra került.

A neszűri fórummal kapcsolatos polgármesteri észrevételekre vonatkozóan tettem fel kérdést. Kíváncsi voltam, hogy milyen tapasztalatokkal gazdagodott és milyen gondolatokat ébresztett polgármester úrban a "közösen megtartott" neszűri fórum. Örömmel konstatáltam, hogy egy cseppet sem érezte jól magát... Egy neszűri ingatlan haszonkölcsönbe adásáról szóló előterjesztés kapcsán világítottam rá arra az ellentmondásra, hogy a nevezett ingatlan korábban 60 m2-rel volt bejegyezve, a mostani előterjesztésben viszont 27 m2-rel szerepel, ami megkérdőjelezi – többek közt - a bérleti díj mértékét is. Ezzel okoztam néhány kellemetlen percet a fülkeforradalmároknak, mert a két előterjesztés különbségét nemcsak, hogy senki nem vette észre, a képviselők közül (a kérdésemre adott válaszok alapján...) egy sem tudta, hogy miről is szavaz pontosan... Az utolsó napirendi pont során felhívtam a figyelmet egy igen érdekes közbeszerzési eljárás részleteire. Összegeket, dátumokat, konkrétumokat hoztam fel, mellyel igen nehéz volt vitatkozni. Elmondtam, hogy kíváncsian várom, hogy végül mennyiért épül majd meg a szóban forgó beruházás, és mikor. Egy évet elvesztegettünk, és a hibát nem a közbeszerzési eljárásban, vagy a törvényben kell keresnünk – mint ahogy egyes nyilatkozatok és az előterjesztés is sugallja – hanem a lebonyolításban magában. A közel fél órás vitát generáló felszólalásom egyetlen betűje sem került bele az online tudósításba...


2011. október 18. – Látogatás a Jászkürt szerkesztőségében „Kedvenc” újságunk, a helyi Jászkürt az október 6-i demonstrációnkról szóló cikkét (mellékelve) elolvasva döntöttem úgy, hogy ismét felkeresem a főszerkesztő „urat” és korrekciót kérek. Ezen a napon, a személyes találkozás alkalmával rávilágítottam néhány igaztalan, félrevezető és degradáló megjegyzésre és mondatra, mely miatt korrekciót kértem. A főszerkesztő „úr” erre nem adott lehetőséget. A pártpreferenciáját nem titkoló főszerkesztővel és általa közölt irományok tartalmával már többször meggyűlt a bajunk. A mostani eljárása miatt további (akár jogi) lépéseket tervezünk az elhallgatás és a félretájékoztatás elhárítása miatt.

2011. október 21. – A „Neszűri munkacsoport” megbeszélése Ezen a délutánon többszöri próbálkozásomat siker koronázta. Ugyan egy órás (!) késéssel, de egy asztalhoz tudtam ültetni a már beolvadt Berénykom kft. igazgatóját, a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Zrt. vezérigazgatóját, a Városüzemeltetési Iroda vezetőjét, Jászberény Város jegyzőjét és polgármesterét valamint a neszűri munkacsoport tagjait. Míg az elöljáróságokra vártunk, megbeszéltük a legutóbbi bejárás tapasztalatait és a következő terepszemle részleteit. Az „illetékes elvtársak” megérkezése után előadtam kérelmemet és javaslatomat a neszűri szemétszállítás és elhelyezés problémáinak megoldására vonatkozóan.


Minden évben elköltünk (a városlakók pénzéből!) 7 millió forintot a szeméthegyek megszüntetésére – mint a kép is mutatja, teljesen értelmetlenül. A több évtizedes probléma felvetésével és megoldásának szorgalmazásával elindítottam egy folyamatot mely már régóta várat magára.

2011. október 23. – A forradalom hőseire emlékeztünk Ebben az évben saját szervezésű megemlékezésünket október 23-án, délelőtt 10 órakor tartottuk, a Ferencesek terén található emlékműnél. Köszöntőm után két beszéd és egy vers hangzott el. A rendezvény fő előadója Oltvölgyi Béla okleveles pedagógus, a Jász-Nagykun Szolnok megyei pedagógiai díj tulajdonosa volt, aki személyes tapasztalatairól (is) beszámolt. A rendezvény végén mécseseket gyújtottunk az ’56-os emlékmű lábánál.

Délután a városi megemlékezésen vettünk részt. 16 órakor, szintén a Ferencesek terén került megrendezésre az önkormányzati megemlékezés. Az „érdekes hangvételű” rendezvényen elhelyeztük a Jobbik koszorúját, mely már a védjegyünkké vált.


Ezt követően, 17 órától a Városháza falán elhelyezett emléktábla előtt is koszorúztunk. Mindhárom megemlékezésen szép számmal képviseltettük magunkat, és büszkén mondhatom, hogy – ha a város vezetését, a koszorúzó szervezeteket és a cserkészeket leszámítjuk – saját rendezésű főhajtásunkon többen voltak, mint a központi, városi „műsoron”… Érdekességképpen megemlítem, hogy a Jászkürt ezúttal nem küldött tudósítót a helyi szervezet megemlékezésére.

2011. október 24. – Rendelet módosítás szorgalmazása Folytatva a legutóbbi megbeszélésünket, ezen a napon a jegyző úr irodájában elemeztük a jelenleg hatályos „hulladék rendeletünket”. Egyeztetve a lehetőségeket, kiemelve a módosítani kívánt részeket és a módosítással együtt járó veszélyeket, meghatároztunk egy következő időpontot a további egyeztetésre.

2011. október 26. – Lakossági fórum Dr. Apáti Istvánnal Nyolcadik alkalommal került sor önkormányzati beszámolóra, lakossági fórumra. Soron következő, ám mégis soron kívüli beszámolóm vendége Dr. Apáti István, országgyűlési képviselő volt.


Soron kívüli volt, mert az elmúlt egy évet értékeltem, különös tekintettel az általam elért eredményekre és az elvégzett munkára. A rendezvény ismét teltházas volt és nagy örömömre új arcokat is felfedezni véltem a sorok között. Az országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának alelnöke előadásával lenyűgözte a megjelenteket, melyért ezúton is köszönetemet fejezem ki. A megjelent Jász Trió TV munkatársai hitelesen tudósítottak az eseményről, kiemelve az általam végzett kiemelkedő munkát. A Jászkürt újságírója ismét igazolatlanul hiányzott. Valószínűnek tartom, hogy a korrekció kérése után a félretájékoztatás helyett az elhallgatást választották…

2011. október 28. - A Jogi, Ügy- és Közrendi Bizottság rendkívüli ülése A rendkívüli ülés előtti, szokásos gyors bizottsági ülés került ebben az időpontban megrendezésre. Egy előterjesztés került megtárgyalásra. Ez a Jászberény Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 15/2011. (V. 12.) önkormányzati rendelet és a Jászberény Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 25/2007. (XI. 5.) önkormányzati rendelet módosítása volt.


2011. október 28. – Jászberény Város Önkormányzatának rendkívüli ülése Ezen az ülésen elfogadásra került „A REGIO-KOM Térségi Kommunális Szolgáltató Társulás Jászberényi és Dél-Hevesi kistérsége szilárdhulladékgazdálkodási rendszerének fejlesztése” című megállapodás. Módosult Jászberény Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló két rendelete is. A Lehel Vezér tér fejlesztésére készített tanulmánytervek közül a továbbtervezésre alkalmas terv is kiválasztásra került. Én egyik tervet sem tudtam támogatni, hisz olyan modern stílusú és „esztétikailag hiányosságokkal küszködő” terveket készítettek (1,5 millió forintért!), melyek egyike sem illeszthető a jelenlegi főtér stílusába és a két meghatározó szobor környezetébe. A Magyar Állam javára történő jelzálogjog bejegyzéséhez kapcsolódó előzetes írásbeli hozzájárulás is megszavazásra került. Ezzel kapcsolatban is kifejtettem aggályaimat. Sor kerülhetett Jászberény belvárosának fejlesztésére irányuló, ingatlancserére vonatkozó szándéknyilatkozatra és zártkörű versenytárgyalás lefolytatásának engedélyezésére is. Ekkor szintén szót kértem és kifejtettem a Jobbik álláspontját, melyet már a szándék megfogalmazásakor (egy éve!) is írásba foglaltam. Miszerint a város vagyonát nem elherdálni, hanem azzal gazdálkodni kell. Az előterjesztés szerint ugyanis a városunk díszpolgára (a Fidesz kampány arca) tulajdonában álló malmot, a város vezetése elcserélni kívánja az önkormányzati tulajdonú „gondozóházzal”. Azaz rendkívül sok lehetőséget magában foglaló épületről mondtunk le egy olyan malom épülete javára, mellyel a város egyelőre nem tud mit kezdeni… Ezzel és a további ingatlanok értékesítésével (anyagi javaink elherdálásával) kapcsolatban a közeljövőben sajtótájékoztatót kívánok tartani.


2011. október 29. – A Jobbik VIII. Országos Kongresszusa Ezen a napon került megrendezésre a szokásos, éves kongresszus, melyen négy fővel képviseltette magát a jászberényi szervezet.

Tanulságos és megszívlelendő előadásokat hallhattunk Vona Gábortól, Morvai Krisztinától, Sneider Tamástól és Juhász Oszkártól. A napirendi pontok egyikeként újra megválasztásra került Szabó Gábor, az Országos Választmány élére. Az előadások szünetében sok ismerős arccal találkoztunk és jó ismerősként köszöntöttük egymást. (p.: Apáti István, Volner János, Orosz Mihály Zoltán, Dr. Baranyi Tibor Imre, Varga B. Tamás és sok-sok bajtársunk) Mint minden évben, idén is rengeteg élménnyel tértünk haza… Köszönet érte a szervezőknek!


A hónap önkormányzati munkája a médiában Folyamatosan csatolásra kerülnek Október 3. (Újra a Neszűrről volt fórum – tutihir.hu) Október 6. (A rendért demonstráltak Jászberényben – szoljon.hu) Október 6. (Összefogás a rendért és a biztonságért – Jász Trió TV) Október 6. (Újra a Neszűrről volt fórum – Jászkürt) Október 7. (Újabb fórum a Neszűrben – Jász Trió TV) Október 7. (Rendőri zaklatás Jászberényben – JobbikKarcag) Október 7. (A cigányság problémájának megoldásához akarat kell – tutihir.hu) Október 7. (Vona: Társadalmi bombaként használják a cigányságot – barikad.hu) Október 7. (Vona: Társadalmi bombaként használják a cigányságot – vonagabor.hu) Október 13. (A Karcag TV összeállítása a jászberényi demonstrációról) Október 13. (Füdőlecke kezdőknek – Barikád, 3. évfolyam 41. szám, 16-17. oldal) Október 13. (Búcsú az önkormányzati tűzoltóságtól – Frissített tudósítás a testületi ülésről – tutihir.hu) Október 14. (Míg a rendőrök a gárdistákat igazoltatták, betörtek egy házba – barikad.hu) Október 20. (Budai Lóránt fóruma – Jászkürt) Október 28. (Évértékelő lakossági fórum Dr. Apáti Istvánnal – Jász Trió TV) Október 31. (Az elmúlt egy év – ahogy Budai Lóránt látja – jaszberenyonline.hu)


Beadványaim Folyamatosan csatolásra kerülnek Október 31. Képviselői levél Dr. Szabó Tamás polgármester úrnak Egy gyanús, önkormányzati ingatlan csere ügyében megfogalmazott beadvány és kérdés

2011 október  

Budai Lóránt (Jobbik Jászberény) önkormányzati munkája

Advertisement