Page 1

Budai Lóránt Önkormányzati képviselő Jobbik Magyarországért Mozgalom Mobiltelefonszám: (70) 322-4164; drótpostacím: budai.lorant@jobbik.hu Cím: Jászberény, Nemes u. 15/e honlapcím: jaszbereny.jobbik.hu

ÖNKORMÁNYZATI BESZÁMOLÓ JÁSZBERÉNY


Július

2011. július 09. - Lakossági fórum Murányi Leventével A 2. sz. választókerület soronkövetkező rendezvényén vettünk részt, Jászszentandráson. A viszonylag kis érdeklődésre számot adó fórum vendége a Jászság képviselője, Murányi Levente volt. Az alelnök úr hozta a formáját és egy igen érdekes és tartalmas este kerekedett a beszélgetésből. Mindenki sajnálhatja, aki nem tudott eljönni. A jászberényi csapat 5 fővel képviseltette magát.


2011. július 13. - Jászberény Város Önkormányzatának rendes ülése Néhány fontosabb téma: Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a Déryné Művelődési Központ igazgatóját a csoportos létszámleépítésre. Erre az előterjesztésre reagálva idéztem a Fidesz kampány újságából (Jászpolgár), melyben munkahelyek megtartását és létrehozását ígérték a jászberényieknek. Polgármester Úr nem tudott vitatkozni, szájába adott egykori szavaival… Egy másik (sürgősségi) előterjesztésből kiderül, hogy önkormányzatunknak olyan számlák után is meg kell fizetnie a késedelembe esés okán a kamatot, amelyek esetében a Képviselő-testület felhatalmazása alapján egy nem megfelelő tartalmú megállapodást kötött. Ezzel kapcsolatban határozottan kértem a felelősök megnevezését és az ügy kivizsgálását! Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a már biztosított 5 000 000.- Ft összegű támogatáson kívül – bruttó 25 000 000.- Ft támogatást nyújt a Jászberényi Kosárlabda Sportegyesület további sikeres működéséhez. Elmondtam, hogy akkor, amikor a város vezetése csupán költséghatékonyságra hivatkozva intézményeket, iskolákat ad át és akar tőlük megszabadulni, amikor emberek sorait bocsájtja el és von meg különböző támogatásokat egyéb helyekről, akkor én nem tudom megszavazni az összesen 30 millió forintos támogatást…


Eléérkezett a két ülés közti beszámolók sora. Egy hónap elteltével újra megkérdeztem a polgármester urat, hogy a többi, érintett polgármesterrel ellentétben miért nem vett részt a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Közművelődési és a Pedagógia díj átadásán…? Válaszként kifejtette, hogy ennek pusztán az az oka, hogy a kitüntetett urak nem Fidesz szimpatizánsok… Az átruházott hatáskörök gyakorlásánál javasoltam, hogy készítsenek beszámolókat az önkormányzati delegációk tagjai arra vonatkozólag, hogy az utazásuk milyen pozitív hozadékkal járt a város számára. Egy utazással kapcsolatban megkérdeztem a polgármester urat, hogy nem okoz-e neki lelkiismereti problémát, mikor a város ügyeit nem tudja összeegyeztetni nagyon aktív országgyűlési munkájával. Az egyházak támogatása témakörnél megkérdeztem, hogy ha a Hit Gyülekezete megtelepedne a városunkban és támogatást kérne, megkapná-e azt. Az Országzászló emlékmű új helyszínének kijelölésével és az új helyszínnel kapcsolatban felvázoltam egy jövőbeni, esetleges megemlékezést, mellyel a javasolt helyszín alkalmatlanságát kívántam érzékeltetni…kevés sikerrel… Elérkezett egy felajánlott neszűri ingatlan megvásárlására irányuló előterjesztés. Előzetesen azt szerettem volna megtudni, - rövid közvélemény kutatás gyanánt - hogy tisztelt képviselő társaim tudják-e, hogy melyik ingatlanról volt szó. Ugyanis én vettem a fáradságot, megkerestem az érintett ingatlant és annak tulajdonosát. Így megtudtam, hogy a tulajdonos jóval többre tartja az ingatlan és a földterület árát, mint ami az előterjesztésben szerepel. Elmondtam, hogy a szerencsétlen idős urat saját életének egy nagyon fontos döntéséből próbálják kizárni. Hozzászólásom és ismeretanyagom olyan zavart keltett az Önkormányzatban, hogy a polgármester úr szünetet rendelt el és félrehívta (raportra…) a fideszes képviselőket. Végül az SZMSZ módosítás okáról, a rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről elmondtam, ha a kormánypárti városvezetés az ellenzéki képviselők javaslatait sem hallgatja meg, semmi garanciát nem látok arra, hogy a társadalmi véleményeket figyelembe fogja venni… Pedig az ellenzéki vélemények jelentős része társadalmi problémákat tükröz!


2011. július 16. – III. Megyei Jobbikos Családi Nap A harmadik rendezvényre Kunhegyesen került sor. Minden tiszteletem és elismerésem Szatmári Norbert, alelnök úrnak és a kunhegyesi szervezetnek. Rendkívül jól megszervezett és lebonyolított családi napot szerveztek Jásznagykun Szolnok megye jobbikosainak. Csak, hogy néhány dolgot kiemeljek: volt íjászat, lovaglás, néptánc, történelmi előadás, fegyverbemutató és koncert. Az első ízben megrendezett főzőversenyen „Berényi Betyárok” néven elhoztuk az első díjat, melyért köszönet Bobák Zsolt barátunknak!

A remek kikapcsolódást és csapatépítést szolgáló rendezvény vendégei voltak: Dr. Apáti István, Baráth Zsolt, Korondi Miklós, Murányi Levente, Balczó Zoltán és természetesen a megyei elnökség.

2011. július 19., 8 óra – Interjú a Jászkürtnek Halász Lajos főszerkesztő úr felkérésére érkeztem a szerkesztőség irodájába. Az ellenzéki képviselőket bemutató „rovat” utolsó vendégeként beszélgettünk vagy másfél órát. Az interjú közben többször kellett témát váltanom és figyelmeztetnem Halász urat, hogy fontosabb témáról is beszélgethetnénk, mint a tetoválásaimról de a végeredmény ismeretében, viszonylag elégedett vagyok a cikkel. A beszélgetés részleteiről, az általam kihúzatott epés megjegyzésekről és a főszerkesztő úr hozzáállásáról majd számot adok egy lakossági fórumon. Személyesen…


2011. július 21., 9 óra – Interjú a Trió Rádiónak A helyi rádió adó megkeresésére számoltam be a „Neszűri munkacsoport” eddigi eredményeiről és adtam visszatekintő tájékoztatást a megalakulás körülményeiről és a kitűzött célokról. Jászberény leghallgatottabb rádiójában, néhány nappal később – szokás szerint – óránként leadták a velem készített interjút.

2011. július 21., 13 óra – Megbeszélés Jászberény Város Kulturális Koncepciójáról Az Új Színházért Alapítvány - Dr. Várszegi Tibor vezetésével - 2011. januártól júniusig tartó időszak alatt elkészítette Jászberény város Kulturális Koncepcióját, A Jász kultúra közösségteremtő erejének megújítása címmel. A Koncepció Jászberény és a Jászság aktuális kulturális helyzetelemzését tartalmazza, a hosszabb távon értelmezhető célrendszereket rögzíti (összesen 38 konkrét és speciális cél, valamint 80 kulturális projekt). Tartalmaz 40 részletesen kidolgozott projektből álló akcióprogramot, melyet 2014-ig meg lehet valósítani vagy legalább el lehet kezdeni. Várszegi úr megkeresett és egyeztetni, ötletelni kívánt velem az említett koncepcióról és annak személyi vonzatáról. Erre a megbeszélésre került sor ezen a délutánon.

2011. július 21., 17 óra – „Neszűri munkacsoport” megbeszélés A soronkövetkező megbeszélésen levontuk a következtetéseket az elmúlt területbejárásról és megegyeztünk a következő lépés részleteiben. A rendőrség képviselőjével egyeztettünk az önkényes beköltözőkkel szemben alkalmazható gyorsított eljárás részleteiről, a sértettek hozzájárulásának megsürgetéséről és a bögrecsárdák felszámolásának lehetőségeiről. A megbeszélésen részt vett – a Neszűri munkacsoport tagjain túl - a Rendőrség, a Neszűri Polgárőrség és a Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselője.


2011. július 22. – A nándorfehérvári diadalra emlékeztünk Mi történelmünk egyik meghatározó eseményének tartjuk az 555 évvel ezelőtt Nándorfehérvárnál történteket és az önkormányzat tétlensége ellenére, méltó módon ünnepeltünk a nemzeti emléknapon. Csak a Jobbik tartotta fontosnak, hogy ünnepeljen ezen a napon – mondtam pénteken délután, a Városháza előtt tartott ünnepségen elhangzott köszöntőmben. De mit is várhatunk egy olyan városvezetéstől, melynek feje az országgyűlésben többször is oly módon szavazott, hogy azzal korántsem szolgálta a magyarság érdekeit – így nem csoda, hogy jászberényi társaival együtt az sem zavarja, hogy Lenin évek óta nyugodtan üldögél a Jász Múzeum udvarán.

Bevezetőm után, Túróczy György alelnök történeti áttekintést adott az akkori eseményekről, a hazafiságnak, az önfeláldozásnak, az emberi helytállásnak, a kereszténységnek máig élő példájáról. Harmadikként Bobák Zsolt lépett a mikrofon elé, aki egy cikk kapcsán, mely kétségbe vonja Dugonics Titusz létezését, a történelmi legendákról beszélt. A rövid ünnepség végén, még tettem egy megjegyzést a „bokrokból leselkedő és a Városháza ablakaiból hallgatózók” felé, majd a megemlékezés a Székely himnusz eléneklésével ért véget.


2011. július 23. – II. Jobbikos Családi nap Jászberényben A jászberényi szervezet második alkalommal tartotta meg Családi Nap rendezvényét. A közel 100 főt megmozgató rendezvényen volt íjászat és egyéb hagyományőrző eszköz felvonultatása, trambulin, kézműves foglalkozás, gyöngyfűzés és arcfestés. Vendégünk volt Baráth Zsolt, országgyűlési képviselő, akivel egy tál babgulyás és egy hideg „üdítő” mellett sokan elbeszélgettek. A rendezvény nagyon jól sikerült. Köszönjük mindenkinek, aki megtisztelt bennünket!


2011. július 25. – Segítő kezet nyújtottunk Egy civil megkeresésre érkeztünk egy helyi óvó nénihez, aki az anyagi támogatásunkat kérte, egy nyári táboroztatással kapcsolatban. Elmondtuk, hogy nem áll módunkban pénzzel támogatni az ügyet, azonban bármi másban nagyon szívesen segítünk. Így ezen a napon hárman érkeztünk a tábornak helyt adó házhoz és rendbetettük a ház vasszerkezetét…

2011. július 26., – Egyeztető megbeszélés a Neszűrért A munkacsoport megbeszélésén felvetődött probléma megoldása érdekében kerestem fel egy neszűri ingatlan tulajdonost. Igyekeztem meggyőzni, hogy tegyen feljelentést vagy legalább adjon egy meghatalmazást, hogy eljárhassunk a viskójába költözött önkényes lakásfoglalókkal szemben. Az elmúlt 20 évnek köszönhetően óriási az elkeseredés és az érdektelenség a Neszűrrel kapcsolatban. De hiszem,m hogy van értelme a következetes munkának és ha ez hatékony hivatástudattal és rendeltetésszerű jogalkalmazással párosul, előbb-utóbb eredményeket fog hozni.


2011. július 27. – A „Neszűri munkacsoport” ötödik, jubileumi terepszemléje Résztvevők: -

2 1 1 4 2

fő fő fő fő fő

a rendőrségtől állatorvos a Cigány Kisebbségi Önkormányzattól a Neszűri munkacsoporttól a Jász Trió Televíziótól

Az ötödik terepszemle célja az eboltási igazolványok további ellenőrzése és a tulajdonviszonyok rendezése volt. A munkacsoport segítségére ezúttal a kerületi állatorvos megbízásából, dr. Petróczi Ildikó volt. Az eboltási igazolványok bemutatására szánt 30 nap leteltével újra meglátogattuk a problémás helyeket. Az újra ellenőrzött hat hely közül egyiken sem találtunk jogkövető magatartást tanúsító lakót. Senki nem oltotta be a kutyáit. Útközben betértünk újabb két helyre, ahol hasonló állapotokat találtunk.

A terepszemle abból a szempontból rendhagyó volt, hogy nem „vaktában”, háztól-házig ellenőriztünk, hanem konkrét címekre érkeztünk. Az egyik ingatlanon a háztartási hulladék elhelyezésének körülményeit ellenőriztük. A második bejárás során felszólított családnál örömmel tapasztaltuk, hogy a


probléma megoldásán elkezdtek dolgozni és lassan de biztosan megoldódni látszik az évek óta fennálló probléma. A tulajdonviszonyok rendezése volt szándékunk a következő helyen. Azonban a két bejárás alkalmával is felszólított család nem tartózkodott „otthon”, így az ellenőrzés ezúttal elmaradt. Legközelebb (reményeim szerint) már a tulajdonos által megtett feljelentéssel fogjuk őket felkeresni. A délután folyamán találkoztunk terménylopással, illegális építkezéssel, kibogozhatatlan tulajdonviszonyokkal, áramlopás gyanújával és a mindig visszatérő szemétszállítási problémákkal.

A hónap önkormányzati munkája a médiában Folyamatosan csatolásra kerülnek

Július 29. (Sokat beszélgettem az emberekkel – Jászkürt) Július 28. (Nándorfehérvári megemlékezés, Neszűri bejárás – Jász Trió TV) Július 25. (Nándorfehérvár emlékezete – Jászberény Online) Július 25. (A nándorfehérvári diadal emléke - tutihír.hu) Július 22. (A Neszűri munkacsoport eredményei – Trió Rádió) Július 14. (Újabb neszűri bejárás - Jászkürt) Július 14. (Mindenki megdöbbent az élettelen testek látványától – szoljon.hu) Július 14. (Jászberény rendet akar: döglött struccok a külterületen – barikád.hu) Július 14. (Új helyet kap az országzászló – tutihír.hu). Július 1. (Újabb Neszűr-bejárás – tutihír.hu)


2011 július  

Budai Lóránt (Jobbik Jászberény) önkormányzati munkája

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you