__MAIN_TEXT__

Page 1

BTH – BLEKINGE TEKNISKA HÖGSKOLA

Mycket mer än teknisk 2021/2022


Mer än teknisk? Framtiden är full av teknik. Och tekniken är en av våra viktigaste tillgångar när vi möter våra största utmaningar, både som människor och som civilisation. Därför använder vi den i vår forskning och utbildning. Vi löser problem och gör saker bättre – oavsett om det gäller IT, tekniska ämnen, fysisk planering, industriell ekonomi, design eller hälsa och vård. Vi är tekniska, men vi är också mycket mer än så.

2


ekonomi, hållbarhet och ledarskap 28 Industriell Rim

18 Planeringsarkitekt Kalle 26

Spelteknik Arian

22 Datavetenskap Phoebe

24 Mjukvaruutveckling Stina 30

Marin teknik och maskinteknik Violetta

16 Hälsa och vård Marcus

Att hitta hem som student Från eftersläntrare till entreprenör Studiemiljö som inspirerar En ingenjörsexamen är bara början Vilken sorts ingenjör är du? Tekniskt basår Vad kan du söka? Plugga på distans Kurser och kurspaket Träffa oss

4 6 8 10 12 13 14 32 33 34

medier 20 Digitala Isac

3


Att hitta hem som student

De vanligaste orosmomenten inför att flytta iväg och plugga är att inte hitta någonstans att bo och att bli ensam – men inget av detta brukar bli ett problem. Tar du bara tag i bostadsletandet så löser det sig på något sätt. Väl på plats kommer du heller inte att känna dig ensam särskilt länge. Behåll bara ett öppet sinne och håll koll på studentkåren och nationen, så har du snart både vänner och en full kalender. Det finns alltid att göra. Oftast för mycket. Blekinge studentkår har som uppdrag att se till att din utbildning håller den kvalitet den ska, men jobbar också med bostadfrågan för studenter, jämlikhet och mycket annat. Kåren och dess sektioner och utbildningsföreningar anordnar också mängder av evenemang, till exempel Blekinge Arbetsmarknadsdag och Queerty-evenemanget. Rosenboms nation hjälper studenter att bygga nätverk utanför sitt program eller institution och med företag. De arrangerar också allt från Jul-lasergame, paintball och ölprovningar till exjobbsmässor.

Julia, student Gjorde förra året ett studieuppehåll för att vara ordförande i Blekinge studentkår.

3

1

2 3 4

saker att tänka på när du ska fixa bostad Börja leta tidigt, både hos kommunala och privata hyresvärdar. Kolla vad som ingår i hyran, till exempel el, vatten och nät. Får du betala 12-månadershyra eller är det hyresfritt på sommaren?

Läs mer på bth.se/bostad


5


Martin Walfisz

Från skoltrött eftersläntrare till framgångsrik spelentreprenör Trots skoltröttheten började Martin Walfisz plugga programvaruteknik. Efter två terminer såg det inte så bra ut och han ägnade en hel sommar åt att komma ikapp. Ett par terminer senare startade han Massive Entertainment.

Jag lärde mig att lära mig. Mina år på BTH gav mig verktyg och system för att lära mig nya saker i framtiden. Det är något oerhört viktigt och något jag burit med mig varje dag.

6


– Vi gjorde det på vårt sätt, och det var fantastiskt roligt, säger Martin om uppbyggnaden av det som skulle bli Nordens, och kanske Europas, största spelutvecklare som idag har ungefär 650 anställda. – Förvisso var jag ganska skoltrött i gymnasiet och gick ut med dåliga betyg, men jag var helt övertygad om att jag ville bli programvaruingenjör. Martin hade bra koll på programmering så första året på BTH rullade till en början på fint, men mot slutet av andra terminen blev det motigare. Han la en hel sommar på att komma ikapp och efter hand lättade det. – Jag tänkte ”Det här är på allvar, nu måste jag skärpa mig.” Och sen blev det bara roligare och roligare för varje år som gick. En stark, egen drivkraft i kombination med kunskaper och insikter från studierna ledde till starten av Massive Entertainment, som gav ännu fler lärdomar inom allt vad entreprenörskap innebär. – Men grunderna fick jag definitivt på BTH. Han uppskattade skolans närhet till näringslivet och att många av lärarna hade en fot där, att de visste vad som hände ”ute i verkligheten”. Samtidigt var den akademiska aspekten väldigt viktig. – Den akademiska touchen, fördjupningen i teorierna och att man kan bygga programvara på helt olika sätt, även om man ska uppnå samma sak, tyckte jag var väldigt spännande. Och väldigt inspirerande! Idag är Martin Senior Partner på Nordisk Games, den del av Nordisk Film som jobbar med spel, och hans roll handlar mycket om att identifiera spännande investeringar i spel­ studior runt om i Europa. – Jag har ingen ”vanlig dag på jobbet”. Imorgon sitter jag hela dagen i styrelsemöte, andra dagar sitter jag och skriver term sheets, alltså investeringsförslag, och andra sitter jag och spelar, eller gör research, alltså.

7


Studiemiljö som inspirerar

Jag behövde ett miljöombyte från storstaden och hade hört mycket bra om BTH. Aleks, tidigare student Digital bildproduktion

– Det går inte att sticka under stol med att det är Sveriges vackraste campus. Man kan ena stunden sitta uppe i ritsalen och nästa smyga ner och ta sig ett dopp, för att sedan gå upp och fortsätta sina studier. Det är en otrolig livskvalitet. Markus, tidigare student Fysisk planering

8


Alla innovationer – stora som små – börjar med en idé. Vi tar vara på idéer så att de kan växa och bli lösningar på samhällets utmaningar. Vi har skapat miljöer där du som student, forskare och företag tillsammans kan låta idéerna flöda och där nya uppfinningar och potentiella innovationer ser dagens ljus.

9


En ingenjörsexamen är bara början Som ingenjör gör du många olika saker, framför allt skapar du möjligheter. Att arbeta som ingenjör är ofta ett visionärt och kreativt arbete där du bedömer behov och förutsättningar och skapar lösningar som gör världen och framtiden bättre. Och det tar inte slut vid examen. En ingenjörsutbildning är en början på ett förhållningssätt där du kommer att fortsätta utvecklas och lära dig nya saker hela ditt yrkesliv. Du hittar alla våra ingenjörsutbildningar och de största skillnaderna mellan dem på nästa uppslag.

Du kan läsa mer om ingenjörsyrket,­ lönenivåer och annat på saco.se.

Högskoleingenjör eller civilingenjör? Om du har svårt att bestämma dig för om du ska plugga till civilingenjör eller högskoleingenjör kanske det blir enklare om du tänker på att… … arbetsmarknaden är bra för alla ingenjörer. … du blir en skicklig problemlösare vare sig du är civilingenjör eller högskoleingenjör. … en civilingenjör pluggar fem år, en högskoleingenjör tre. … civilingenjörer har större teknisk bredd och teoretiskt djup. … högskoleingenjörer arbetar mer praktiskt och tillämpat. … högskoleingenjörer arbetar med befintlig teknik, medan civilingenjörer arbetar med att utveckla ny teknik.

10


Tjej och ingenjör? – Jag har sedan gymnasiet vetat att jag ville bli civilingenjör. Jag gillar det innovativa framtidstänket. Jag tror även att det alltid kommer finnas ett behov av civilingenjörer, säger Malin, som läser programmet Civilingenjör i marin teknik. Phoebe, som läser Civilingenjör i AI och maskininlärning, har också haft siktet inställt på en ingenjörsexamen länge. – Att bli civilingenjör innebär att jag får en bred utbildning som gör att jag kan påverka och jobba med det man brinner för, säger hon. Men det är lite annorlunda att plugga teknik som tjej eftersom det är så mycket killar på utbildningarna. Rim, som går programmet Civilingenjör i industriell ekonomi, ser dock inga nackdelar. – Att studera till civilingenjör som tjej har bara fördelar, jag ser inget negativt med det. Vi kan ta med ett nytt perspektiv vid problemlösning. Phoebe ser också fördelar, särskilt efter examen. – En fördel med att vara tjej inom det tekniska yrket är definitivt efterfrågan på arbetsmarknaden, då företag ofta strävar efter jämställdhet. Rim tror att hon som kvinna får jobba lite än män, eftersom kvinnor ibland underskattas inom tekniska yrken – men hon är inte orolig. – Visst, det är negativt, men det kommer att ge positiva resultat ändå – man kommer ut som en stark kvinna.

Studentprojekt

– självkörande bilar, testmiljöer och AI-styrda system

Volvo

Volvo Construction Equipment har utfört många olika typer av projekt tillsammans med civilingenjörsstudenter på BTH. De senaste årens uppdrag har handlat om självkörande fordon. 2017–2018 åkte en grupp studenter till Palo Alto i Silicon Valley för att fördjupa sig i ett projekt med amerikanska kollegor och höll sedan sin slutpresentation på Stanford University.

Ericsson

Tio studenter inom området datavetenskap och mjukvaruutveckling på BTH gjorde ett stort studentprojekt på Ericsson under 2017–2018. Studenterna konstruerade en webbaserad testmiljö där företaget exempelvis kan undersöka hur en produkt används, eller om en webbsida är logisk för användaren. Tidigare dokumenterades dessa tester manuellt, men nu spelas de in direkt på skärmen.

Telenor

Kundärenden via e-post var svåra att hantera för Telenor, eftersom alla medarbetare arbetade med samma inkorg. Med AI som tagits fram i samarbete med studenter från BTH sorteras nu inkommande ärenden till den person som kan en viss typ av ärende bäst. Personalen kan nu specialisera sig på vissa frågor och Telenor får en effektivare ärendehantering.

11


Vilken sorts ingenjör är du? Ingenjörsutbildningar – likheter och skillnader

Ingenjör är en titel och examen som kan innebära många olika karriärer, eftersom det finns flera områden att välja mellan. Nedan får du en bättre bild av vad som skiljer dem åt. Dessutom kan du välja att antingen läsa till högskoleingenjör (180 hp) eller civilingenjör (300 hp). Väljer du att läsa till högskoleingenjör är du snabbare klar för arbetsmarknaden, medan du som civilingenjör läser längre och får en bredare grund och större möjlighet att specialisera dig.

Civilingenjör i AI och maskininlärning

Civilingenjör i datorsäkerhet

Högskoleingenjör i IT-säkerhet

Lär dig: IT-säkerhet, datavetenskap och programmering.

Lär dig: IT-säkerhet, programmering, nätverk och datorsystem.

Arbeta som: Säkerhetschef eller säkerhetsspecialist.

Arbeta som: IT-säkerhetsstrateg, system­ utvecklare eller konsult i säkerhetsfrågor.

Civilingenjör i mjukvaruutveckling

Civilingenjör i spel- och programvaruteknik

Civilingenjör i industriell ekonomi

Lär dig: Mjukvaruutveckling, datavetenskap och programmering.

Lär dig: Spelutveckling, programmering och datavetenskap.

Arbeta som: Systemarkitekt, projektledare, produktutvecklare eller mjukvaruingenjör.

Arbeta som: Programmerare, specialist på interaktiva 3D-applikationer, konsult eller teknikexpert.

Lär dig: Industriell ekonomi/management, maskinteknik och hållbar produkt­ innovation eller Industriell mjukvaruutveckling.

Civilingenjör i maskinteknik

Högskoleingenjör i maskinteknik

Civilingenjör i marin teknik

Lär dig: Produktutveckling, maskin­ konstruktion och simulering.

Lär dig: Maskinkonstruktion, produkt­ utveckling och beräkning.

Lär dig: Marin teknik, elektroteknik och maskinteknik.

Arbeta som: Produktutvecklare, konstruktör, beräkningsingenjör, projektledare eller teknisk chef.

Arbeta som: Utvecklingsingenjör, konstruktör eller utvecklingsansvarig.

Arbeta som: Utvecklingsingenjör, teknisk chef eller forskare.

Lär dig: AI och maskininlärning, data­vetenskap och mjukvaru­utveckling. Arbeta som: Maskininlärningsingenjör, data­ analytiker, specialist eller strategisk projektledare.

12

Arbeta som: Affärsutvecklare, analytiker, projekt­ledare eller konsult.


Tekniskt basår – ett år, många möjligheter 60 förutbildningspoäng | Karlskrona

Ett Tekniskt basår ger dig behörighet och förbereder dig för högskolestudier inom teknik och kan vara ett första steg mot att bli ingenjör. Efteråt har du en garanterad plats på någon av våra ingenjörsutbildningar. Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet samt Matematik 2a/2b/2c

– Att ha gått Tekniskt basår har hjälpt mig jättemycket i mina högskolestudier, dels för att jag vet vilka studiemiljöer som passar mig, och dels för att jag har utformat min studieteknik, säger Helene, som nu läser programmet Civilingenjör i marin teknik. Hon valde att gå ett Tekniskt basår för att få behörighet, men också för att repetera fysiken och matematiken från gymnasiet innan hon började läsa till civilingenjör. Men basåret gav mer än så. – Vi hade även en kurs i ingenjörsorientering där vi bland annat fick lyssna på gästföreläsare från olika ingenjörsutbildningar, företag och industrier. Det uppskattade jag jättemycket.

Helene, student Civilingenjör i marin teknik

Något som jag insåg när jag läste Tekniskt basår var vikten av det studiesociala – att plugga tillsammans och umgås med vänner gör det lättare att klara sina studier. Helene, student Daniel är mitt i sitt tekniska basår. För hans del var det den närmaste vägen till att börja studera hållbarhet och han uppskattar att det ger en inblick och möjlighet att tänka över sitt val av ingenjörsutbildning en gång extra. – Vi kommer i kursen Ingenjörsorientering välja tre olika program att se närmare på.

Daniel, student Tekniskt basår

13


Vad kan du söka? Är du behörig och uppfyller förkunskapskraven för den utbildning du vill gå? Här ser du vilka av våra program du kan söka – eller vad du behöver göra för att kunna söka ett visst program.

Här kan du se vad symbolerna betyder. Du är behörig till programmet* För att blir behörig behöver du ha grundläggande behörighet och godkänt betyg i: 1 Fysik 2 och matematik 4 2

Fysik 2

3

Matematik 3b/3c

4

Matematik 2a/2b/2c och matematik 3b/3c

5

Naturkunskap 1 och naturkunskap 2

6

Naturkunskap 2

7

Naturkunskap 2 och matematik 2a/2b/2c

8

Matematik 2a/2b/2c

9

Tekniskt basår kan vara ett alternativ för dig som har grundläggande behörighet och matematik 2a/2b/2c. (Läs mer på sidan 13)

* med minst godkänt betyg (E) i nämnda kurser.

Högskoleingenjör i IT-säkerhet, 180 hp Högskoleingenjör i maskinteknik, 180 hp

Utbildningsprogram Programmens förkunskapskrav (förutom grundläggande behörighet)

Matematik 3c, fysik 2, och kemi 1

14

NAT/nat

2

NAT/sam

TEK/tek

2

TEK/design

9

SAM

9

EK

9

EST

9

HUM

Här ser du om din gymnasieinriktning ger dig behörighet till programmen eller om du behöver välja till vissa kurser eller vidta andra åtgärder för att bli behörig.

Kontakta en studie- eller yrkes­vägledare på din gymnasie­skola för att få veta vilka kurser du kan läsa där.


Civilingenjör i AI och maskininlärning, 300 hp

Högskoleingenjör i IT-säkerhet, 180 hp

Civilingenjör i datorsäkerhet, 300 hp

Högskoleingenjör i maskinteknik, 180 hp

Civilingenjör i industriell ekonomi, 300 hp Civilingenjör i marin teknik, 300 hp

Matematik 3c, fysik 2, och kemi 1

Civilingenjör i maskinteknik, 300 hp Civilingenjör i mjukvaruutveckling, 300 hp

NAT/nat

2

NAT/sam

Civilingenjör i spel- och programvaruteknik, 300 hp

TEK/tek

2

TEK/design

9

SAM

9

EK

9

EST och HUM

9

ÖVRIGA

Matematik 4, fysik 2, och kemi 1 NAT/nat

1

NAT/sam

TEK/tek

1

TEK/design

9

SAM

9

EK

9

EST och HUM

9

ÖVRIGA

Design av digitala och immersiva upplevelser, 180 hp Digital bildproduktion, 180 hp Digital ljudproduktion, 180 hp Technical artist i spel, 180 hp Tekniskt basår, 60 fup

Software Engineering, 180 hp

Produktutveckling, 120 hp

Webbprogrammering, 180 hp

Matematik 2a/2b/2c

Webbprogrammering, 120 hp Spelprogrammering, 180 hp Matematik 3b/3c NAT/nat

NAT/sam

TEK/tek

TEK/design

3

SAM

EK*

4

EST och HUM

9

ÖVRIGA

* EK/jur kräver Matematik 3b/3c Fysisk planering, 180 hp

8

NAT/nat

NAT/sam

TEK/tek

TEK/design

SAM

EK

EST och HUM

9

ÖVRIGA

Sjuksköterskeprogrammet, 180 hp Matematik 2a/2b/2c, naturkunskap 2 och samhällskunskap 1b/1a1+1a2 NAT/nat

Matematik 3b/3c och samhällskunskap 1b/1a1+1a2

NAT/sam

5

TEK/tek

5

TEK/design

NAT/nat

NAT/sam

6

SAM

6

EK

TEK/tek

TEK/design

7

EST och HUM

9

ÖVRIGA

3

SAM

EK*

4

EST och HUM

9

* EK/jur kräver Matematik 3b/3c

ÖVRIGA

Fler funderingar? Du hittar svaren på Antagning.se och bth.se/antagning.

15


Hälsa och vård

– I framtiden tror jag att vården kommer att utvecklas mer tekniskt och ge bättre förutsättningar för patienter. – Efter utbildningen kommer jag att testa på lite olika områden för att sedan specialisera mig, säger Marcus. Just nu går han Sjuksköterskeprogrammet, eftersom han efter gymnasiet kände att han ville jobba med och för människor. Efter tre år kan han välja att arbeta i Sverige eller utomlands, eller läsa vidare och specialisera sig. Programmet använder problembaserat lärande och lägger efterhand till en allt högre grad verksamhetsförlagd utbildning (VFU) som ger erfarenhet från verkliga vårdsituationer. Första året läser Marcus grunderna inom omvårdnad och medicinsk vetenskap. Andra året fördjupas kunskaperna och används för att skapa en helhetssyn över patienten och dess närstående. Tredje året kombineras kunskaperna från tidigare terminer och skapar ett yrkeskunnande och en grund för att läsa vidare. Programmet har ett starkt inslag av e-hälsa och med en forsknings- och utbildningsklinik på campus delar du rum med både forskare och modern teknik.

16

Marcus, student Sjuksköterskeprogrammet


UTBILDNINGAR HÄLSA OCH VÅRD

Sjuksköterskeprogrammet 180 hp | Karlskrona

Avancerad nivå Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot distriktssköterska 75 hp | Karlskrona Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot psykiatrisk vård 60 hp | Karlskrona

Att plugga till sjuksköterska är det bästa jag gjort!

Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre 75 hp | Karlskrona

Marie, tidigare student Sjuksköterskeprogrammet

BTH FORSKNINGS- OCH UTBILDNINGSKLINIK År 2019 invigdes BTH forsknings- och utbildnings­ klinik. Den används för forskning, produktutveckling och som utbildningsmottagning. Här övar och simulerar du som student olika scenarion under realistiska former – och får dessutom vara med när ny forskning och teknikutveckling inom vård och hälsa tas fram.

17


Planeringsarkitekt

Man får möjlighet att delta i utvecklingen av våra fysiska miljöer, vilket kommer att vara viktigt i en föränderlig värld som behöver vara mer klimatanpassad och resurseffektiv. – Efter gymnasiet kände jag att jag ville kunna påverka världen, huvudsakligen då inom hållbarhetsfrågor. Jag kände att det var viktigt för mig, och det gav mig lite ångest att tänka på vart världen är på väg. Idag går Kalle andra året på programmet Fysisk planering. Han uppskattar att utbildningen varvar teori och praktik för att sedan kombinera dem i praktiska projekt. Han ser stora möjligheter att utveckla egna intressen och fördjupa sig i det han tycker är intressant. När han fått sin kandidatexamen har han siktet inställt på en master för att specialisera sig. – Efter utbildningen blir det jobb på en kommun, ett konsultföretag eller någon statlig myndighet, till exempel Trafikverket. Vi får se vart det tar mig, det finns många intressanta områden.

Hållbarhet för mig innebär en effektiv användning av resurser samt omtanke om både varandra och naturen.

Hållbarhet är viktigt och något Kalle fått fördjupa sig i under sin studietid, både genom egna val och genom kurser i programmet. Han tror på möjligheten att förändra genom att vara del av utvecklingen av fysiska miljöer – men att det inte är enkelt. – Under min tid här har jag insett hur mycket avvägningar som måste göras när man diskuterar hållbarhetsfrågor. Det är inte alls så klart och tydligt som man kan tänka sig, utan det finns många aspekter att ta in.

18

Kalle, student Fysisk planering


UTBILDNINGAR PLANERINGSARKITEKT

Fysisk planering 180 hp | Karlskrona Avancerad nivå Masterprogram i stadsplanering 120 hp | Karlskrona Masterprogram i strategisk fysisk planering 120 hp | Karlskrona

“ “

Jag har alltid tyckt att design, planering och kreativitet är intressant, därför valde jag fysisk planering.

Dahlia, student, Fysisk planering

– Det tog ungefär två månader efter min examen tills jag flyttat upp till Stockholm och börjat jobba.

Markus gick programmet Fysisk planering och Masterprogram i stadsplanering och fick snabbt jobb efter examen. – Man märker tydligt att arbetsgivare eftersträvar att fler planarkitekter från BTH ska söka just till dem. Man är väldigt attraktiv på marknaden, helt enkelt. Som planeringsarkitekt på Stockholms stad projektleder han större projekt. Han tycker om att få blanda teori och praktik, och samtidigt ha kontakt med många intressenter och göra avvägningar. – Det är ett väldigt ansvar man har som stadsplanerare och planeringsarkitekt.

Livet efter examen Markus Hellberg

Planeringsarkitekt Stockholms stad

Han känner att utbildningen fick honom att känna sig redo när han sedan började jobba. – Framför allt tror jag BTH lärde mig ett nytt tankesätt och att våga lita på de kreativa förmågorna som man utvecklar under studietiden.

19


Digitala medier

För mig är immersivitet när man kan fokusera på och ha kul med något utan att fundera på hur mycket tid man lägger ner, eller i vilket syfte det görs. Sara, tidigare student

Cecilia Barry

Head of Operations & E-Commerce Maffik, Berlin

– Jag skulle alltid hamna utomlands, frågan var bara ”Var börjar jag?”, säger Cecilia som jobbar på Maffick, ett globalt medieproduktionsbolag i Berlin. Som Head of Operations & E-Commerce tar hon fram verksamhets­ utvecklande strategier och processer. – Jag drogs till Berlin eftersom det är en stad i ett ständigt och nästan lite kaotiskt förändringsarbete, och jag delar väl kanske den energin lite. Vägen dit gick via Campus Karlshamn och programmet Digital bildproduktion. Hon trivdes med den individuellt anpassade utbildningen och variationen i kurserna, samtidigt som hon verkligen fick undersöka och fördjupa sig i det hon själv var intresserad av. – Friheten, känslan av community, att det är du som sätter gränserna för hur långt du är villig att pusha dig själv. Det går inte att efterlikna den miljön någon annanstans.

Livet efter examen

20

Hon tvekar inte det minsta på att digitala medier kommer ha en stor påverkan på framtidens utveckling. – Vi ger ut material som alltid påverkar och alltid har ett budskap, så att göra sig medveten om det och att arbeta med det som ett verktyg är verkligen betydande, och faktiskt unikt för utbildningarna i Karlshamn.


UTBILDNINGAR DIGITALA MEDIER

Design av digitala och immersiva upplevelser 180 hp | Karlshamn Digital bildproduktion 180 hp | Karlshamn Digital ljudproduktion 180 hp | Karlshamn

– Vi jobbar nära lärare och studenter på andra program vilket gör att man utvecklas väldigt snabbt.

– Det är en VR-upplevelse, där syftet är att skapa festival­ känsla utan att vara på plats, säger Isac. Han pratar om Festivalplaneten – ett projekt där han och Fredrik, som också pluggar på BTH, jobbat med tillsammans med företag. – Karlshamn är en välkänd spelstad och fördelen med det är att du kan jobba med redan etablerade företag, säger

Fredrik. Han berättar att studietiden gett möjligheten till ett stort kontaktnät inom spelindustrin, vilket var en god hjälp när han och Isak redan under studierna startade spelstudion Mana Brigade. – När jag är färdig med utbildningen hoppas jag att vi kan fortsätta jobba med Mana Brigade, där vi håller på med spel och digital utveckling.

Att något är immersivt innebär att man lätt tappar bort sig i upplevelsen. Det gäller inte bara spel utan även andra upplevelser, både fysiska och digitala.

Isac, student

Om utbildningen Design av digitala och immersiva upplevelser

21


Datavetenskap

– AI kan användas inom så mycket mer än jag först föreställde mig. Det är inte bara robotar och självkörande bilar. – För mig är hållbarhet viktigt. AI kan hjälpa oss minska vårt svinn i allting vi tillverkar och odlar. Personligen brinner jag för att förbättra och effektivisera våra jordbruk. Phoebe går andra året på programmet Civilingenjör i AI och maskininlärning. Programmets upplägg varvar teoretiska och praktiska moment. – Vi läser till exempel matematisk statistik samtidigt som vi läser datavisualisering, vilket ger oss det teoretiska och samtidigt hjälper oss visualisera det vi lärt oss. Hon ser fördelarna med teknisk utveckling och ger som exempel AI-kontrollerade växthus i Nederländerna. Där observerar och reglerar små drönare miljön att få en så bra skörd som möjligt, med så lite vatten som möjligt. – Jag tror att många är oroliga över att AI kommer att ta över våra jobb, säger Phoebe, som tvärtom är övertygad om att AI kommer skapa fler arbetsmöjligheter, dessu­ tom­inom nya områden.

22

Phoebe, student

Civilingenjör i AI och maskininlärning


UTBILDNINGAR DATAVETENSKAP

Civilingenjör i AI och maskininlärning 300 hp | Karlskrona Civilingenjör i datorsäkerhet 300 hp | Karlskrona

“ “

Det gäller att alltid hålla sig uppdaterad om den senaste tekniken, de senaste sårbarheterna och hur dessa kan utnyttjas – och sedan ta reda på om det finns en risk att någon av våra kunder hade kunnat drabbas av en sådan attack.

Högskoleingenjör i IT-säkerhet 180 hp | Karlskrona

Avancerad nivå Masterprogram i datavetenskap 120 hp | Karlskrona Masterprogram i telekommunikationssystem 120 hp | Karlskrona

Sara, tidigare student, Civilingenjör i datorsäkerhet Digital Forensics Investigator, DXC Technology

När samhället blir mer och mer digitalt måste vi ha folk som tar sig an uppgiften att skydda både företag, individer och slutanvändare.

– Jag uppskattar att vi fick möjlighet att jobba med så många olika saker, säger David, och berättar om samarbeten och projekt som gav bra lärdomar och gjorde studierna till något verkligt. Utbildningen gav honom en långsiktig trygghet och en stor bredd där han senare i karriären kunde välja ett område att specialisera sig på. Idag jobbar David på Orange Cyberdefense som Head of CyberSOC, det vill säga med den defensiva sidan av IT-säkerhet, och med ansvar som sträcker sig över Norden, Tyskland, Benelux-länderna och Kina. – Min del i det hela handlar om att se framåt, vad som kommer att hända, för att vi ska kunna skydda våra kunder på ett så bra sätt som möjligt.

Livet efter examen David Olander Head of CyberSOC Orange Cyberdefense

23


Mjukvaruutveckling

– Du kommer kunna arbeta med i stort sett allt som berör programvara.

Stina, student Software Engineering

Mjukvara finns i princip överallt och i framtiden finns yrkesroller vi idag inte anar, men i grunden ligger problemlösning och samarbete. – Efter utbildningen vill jag jobba med att hjälpa människor att förbättra verksamheter och system. Ett viktigt område­för mig är vård och omsorg och mitt mål är att bli projekt­ledare, säger Stina. Hon går programmet Software Engineering, en bred utbildning inom programmering. – Första året lägger vi grunderna, då är det mycket programmering och rätt mycket matte. Under andra året börjar vi med projektarbeten och arbetar med företag. Det tredje året är det fler projekt, examensarbete och individuella kurser man väljer själv. Hon berättar att det i början kändes lite konstigt att som kvinna plugga ett mansdominerat ämne. Samtidigt så ser hon en fördel i att sticka ut i mängden och att därför vara attraktiv på arbetsmarknaden. – Jag hoppas att arbetsgivare kommer se mig för den jag är, vad jag kan och vad jag kan tillföra deras verksamhet.

Ericsson Space Lab – Det är vi som styr och ställer, säger Stina. Ericsson Space Lab invigdes 2019 och studenterna använder det som en mötesplats och för att testa teknik och få inspiration. Labbet kompletterar föreläsningar och ”vanliga” labbar genom att vara något annat, något som uppmuntrar kreativitet och där studenter har möjlighet att göra verklighet av idéer med hjälp av den senaste tekniken.

24


UTBILDNINGAR MJUKVARUUTVECKLING

Civilingenjör i mjukvaruutveckling 300 hp | Karlskrona Software Engineering 180 hp | Karlskrona

BTH har ett bra rykte, både hos tidigare studenter och arbetsgivare, så valet var egentligen aldrig särskilt svårt.

Webbprogrammering 180 hp | Karlskrona Webbprogrammering 120 hp | Distans Avancerad nivå Masterprogram i Software Engineering 120 hp | Karlskrona Magisterprogram i Software Engineering 60 hp | Distans

Oscar, student, Webbprogrammering

Det roligaste med mitt jobb är att få följa en produkt från idé till att den är färdigställd. Emma gick Webbprogrammering och jobbar nu på Softhouse i Malmö, som med sina 250 anställda på sju olika kontor i Sverige hjälper sina kunder med produkt­ utveckling och digitalisering. Som programmerings­ konsult är Emma ofta med i uppsättningen av backlogg, i utvecklingen och i support när projektet är färdigställt. Hon uppskattar bredden på sin utbildning, som ändå har en spets inom webbprogrammering. – BTH gav mig en bred bas att stå på. Tack vare utbildningen kan jag förstå nya programmeringsspråk lättare. Utbildningen gav kunskaper inom frontend, backend och databaser, och skarpa projekt ute på företag gav goda erfarenheter redan innan examen. För Emmas del ledde det till en anställning, vilket inte är ovanligt. – Sista halvåret på utbildningen så gjorde jag ett programvaruprojekt på Softhouse – och efter examen fick jag jobb här.

Livet efter examen

Emma Thorén

Programmeringskonsult Softhouse

25


Spelteknik

Det finns inte många som lär ut spelprogrammering på det sätt som BTH gör. Arian läser programmet Spelprogrammering men har just nu tagit en paus i studierna för att vara ordförande i Blekinge studentkår, BSK. I den rollen får han möjlighet att jobba mycket med jämställdhetsfrågor, något som ligger Arian varmt om hjärtat. Till exempel finns representanter från BSK med i BTH:s jämställdhetsråd. – Där får jag sitta tillsammans med lärare och rektor och vara med och snacka om hur vi gör BTH mer jämställt. Efter sitt år som ordförande har Arian ett år kvar av studierna och efter det väntar arbetslivet. Ett alternativ är att gå med i någon av de startups som drar igång kring Campus Karlshamn, och med andra studenter starta en spelstudio och skapa indiespel, ibland redan innan examen. – Annars vet jag att många större spelbolag tar in ”rookies” och jag kan också jobba med backend! Arian ser en fördel i att man lär sig skapa spel och att programmet har två kurser där man i grupp gör riktiga spel, men samtidigt inte stängs in i facket ”spelprogrammerare” för mycket. Utbildningen öppnar andra vägar, delvis eftersom C++ är ett primärt programmeringsspråk i många branscher. – Det ger dig det du vill ha av en utbildning men samtidigt så smygs det in kompetens i programmet som gör dig redo att jobba med vad som helst inom datavetenskap.

26

Arian, student Spelprogrammering

Det är väldigt skönt att veta att skolan har ens ”back” Arian om att BTH går med i Pridefestivalen och aktivt jobbar med jämställdhetsfrågor


UTBILDNINGAR SPELTEKNIK

Civilingenjör i spel- och programvaruteknik 300 hp | Karlskrona Spelprogrammering 180 hp | Karlskrona Technical artist i spel 180 hp | Karlskrona

Man blir bättre på att samarbeta och får en försmak av arbetslivet.

Filippa, student, Technical artist i spel, om samarbetet med andra spelutbildningar

Livet efter examen

Jag har märkt nu i efterhand att jag har en otroligt bred och djup bas att stå på.

– Jag fick mitt jobb via min masteruppsats och är fortfarande kvar, säger Jonas Göransson som gick programmet Civilingenjör i spel- och programvaruteknik och nu jobbar på DICE. Utbildningen ger en bred bas och en djup teknisk kompetens. – Jag stöter fortfarande på nya problem där jag drar nytta av saker jag lärde mig under utbildningen.

Jonas Göransson

Lead Software Engineer Dice

27


Industriell ekonomi, hållbarhet och ledarskap

Ny teknologi påverkar ekonomin. Rim går fjärde året på programmet Civilingenjör i industriell ekonomi. – Det är en väldigt bred utbildning, där vi kopplar samman ekonomi och teknik. Vi lär oss mycket om ledarskap och management.

Entreprenörsskap är centralt i utbildningen, och successivt fördjupas och specialiseras kunskaperna. – Tredje året väljer man inriktning, maskinteknik eller mjukvaruutveckling, och det blir alltmer projekt­ arbeten. Hon ser mjukvara som en stor del av framtiden, där ny teknik förändrar hur företag fungerar. – Ett exempel är om vi skapar en AI-lösning och låter den förutse efterfrågan på en produkt. Efter exjobbet har hon alternativa planer, antingen fortsätta plugga och sikta på forskning eller ett jobb inom IT. – Jag vill göra något innovativt, avslutar hon.

Rim, student

Civilingenjör i industriell ekonomi

28


UTBILDNINGAR

INDUSTRIELL EKONOMI, HÅLLBARHET OCH LEDARSKAP Civilingenjör i industriell ekonomi 300 hp | Karlskrona

Avancerad nivå MBA-programmet 60 hp | Karlskrona Magisterprogram i strategiskt ledarskap för hållbarhet 60 hp | Karlskrona Masterprogram i industriell ekonomi och management 120 hp | Karlskrona

David Hedenbro försäljningschef Bacardi AB

Jag hade hört av vänner att det var ett av de bästa magisterprogrammen inom hållbarhet, och jag blev inte besviken!

Livet efter examen

Man får göra misstag, bara inte samma misstag flera gånger. Att arbeta med industriell ekonomi, ledarskap eller hållbarhet är en utmaning. David läste Civilingenjör i industriell ekonomi och är sedan fyra år tillbaka försäljningschef på Bacardi i Stockholm med ansvar för Finland, Danmark och Island. Han påpekar att det inte bara är svaren på tenta­ frågorna han tagit med sig, det är helheten. – Hur tar du ett stort komplext problem och avkodar det till ett, på pappret, enkelt problem som alla förstår och kan arbeta för att lösa? Det är det som du sedan gör i arbetslivet, menar han, samtidigt som du håller koll på omvärlden och läser av marknad och trender. Du blir mångsidig, och utbildningen är en grund för en mängd olika karriärvägar. – Många av mina tankar när jag valde vad jag skulle studera handlade om att öppna så många dörrar som möjligt. Jag visste inte vad jag ville göra och ville därför inte ”nischa” mig för mycket.

Simone, projektledare på ARK56, tidigare student Magisterprogram i strategiskt ledarskap för hållbarhet

29


Marin teknik och maskinteknik

Det känns givande att hitta lösningar på problem i tillverkningen redan innan de uppstår. Violetta jobbar på ett företag som utvecklar maskiner för att optimera olika typer av tillverkning, men går just nu programmet Produktutveckling. Efter examen går hon sedan från produktionssidan till konstruktionssidan på sin arbetsplats. – Det bästa är att jag får utlopp för min förmåga att lösa problem och att det är väldigt utmanande. Det är inte en dag som är den andra lik. Upplägget med distansstudier passar Violettas vardag och ger även ett mervärde. – En utbildning på distans funkar väldigt bra för mig som studerar med en funktionsvariation som gör att jag tycker det är jobbigt med många och nya sociala kontakter och nya miljöer. Hon upplever Produktutveckling som en bred utbildning som ändå ger fördjupad kunskap. – Något jag upplevde som ganska oväntat var hur intressant jag tyckte det var med hållbarhetsaspekten av produkt­ utveckling – och hur mycket man faktiskt kan åstadkomma redan på utvecklingsstadiet av produkten.

30

Violetta, student Produktutveckling


UTBILDNINGAR

MARIN TEKNIK OCH MASKINTEKNIK Civilingenjör i marin teknik 300 hp | Karlskrona

“ “

Mitt drömjobb efter examen är att på ett innovativt sätt förbättra havsmiljön.

Civilingenjör i maskinteknik 300 hp | Karlskrona Högskoleingenjör i maskinteknik 180 hp | Karlskrona Produktutveckling 120 hp | Distans Avancerad nivå Masterprogram i maskinteknik – strukturmekanik 120 hp | Karlskrona

Sofia, student Civilingenjör i marin teknik

– Det jag fått mycket hjälp av är det mindset som många av mina lärare och professorer framförde – ”Fail fast and fail often”.

Daniel gick Civilingenjör i maskinteknik och jobbar idag på Scania Group. – Jag är systemägare för Scanias kortdistansradar, en radar som möjliggör ADAS-funktionalitet (Advanced Driver Assistance Systems) på lastbilar och bussar. På BTH trivdes han med studiemiljön, öppenheten och att han fick en personlig kontakt och support, eftersom skolan inte är så stor som en del andra. – Jag lärde mig att lära väldigt snabbt, vilket jag kunnat utnyttja i min karriär – att snabbt anpassa sig till olika situationer, men även ta åt mig information och utnyttja den på rätt sätt för att ta mig framåt. Framtiden inom maskinteknik är enligt Daniel lovande, särskilt hans område, fordonsbranschen. – Det vi jobbar mot nu är ”The Shift”, som vi kallar det. Det är mycket miljötänk, en ständig förbättring för att minska bränsleförbrukning, optimera och få ut maximalt av våra produkter – för miljön, helt enkelt.

Livet efter examen Daniel Larmark

Scania Group

System Owner Short Range Radar

31


Plugga på distans

De flesta av våra program går på campus, men vi har ett antal utbildningar som du kan läsa på distans. Distansstudier kan beskrivas som frihet under ansvar – du bestämmer själv hur, när och var du pluggar, men du måste själv ta ett stort ansvar för dina studier. Ditt klassrum finns på webben och undervisningen bedrivs via BTH:s lärplattform. Här kan du till exempel ta del av information, lyssna på inspelade föreläsningar, delta i diskussioner, ställa frågor till läraren, göra inlägg, läsa och kommentera kurskamraters inlägg. Tänk på att heltidsstudier innebär att du bör studera ungefär 40 timmar per vecka.

32


Kurser och kurspaket

Specialisera dig på en sak eller sätt ihop en egen portfolio med kompetenser och kunskaper. Vill du inte ge dig på ett längre program kan du välja en kortare kurs eller ett kurspaket. Bygg precis de kunskaper du behöver eller söker och lägg den tid du vill eller kan.

Våra högskoleförberedande program, kurser och kurspaket hjälper dig hitta formen för akademiska studier.

33


Frågor och funderingar? På bth.se kan du läsa mer, se filmer och kontakta lärare, programansvariga och studievägledning. Men också ställa frågor till dem som allra bäst vet hur det är att bo, leva och plugga här – våra studenter.

Är det lätt att få nya vänner? Ja! Fördelen med en liten skola är just att det är lite ”alla-känner-alla”-känsla. Hur mycket tid tar studierna? Läser du på heltid ska du räkna med att det är som ett heltidsjobb, cirka 40 timmar per vecka. Behöver jag ha en egen dator? Det är inte nödvändigt, men det underlättar och blir smidigare för dig att ha en egen dator. Då kan du välja var du vill sitta och plugga. Behöver jag vara jätteduktig för att klara utbildningen? Det är viktigare att vara intresserad och att du har en vilja att lära dig nytt. Så tänk igenom ditt studieval noga. Skulle du behöva hjälp på vägen så finns det – men att du är intresserad för området du har valt är grunden. Jag har en funktionsvariation – kan jag börja plugga hos er ändå? Ja, det kan du. Ta kontakt med oss redan du då gör din ansökan så hjälper vi dig med det extra stöd du behöver. E-post: funka@bth.se

Vi finns överallt Nästan överallt, i alla fall. Vi finns på bth.se, sociala medier, mässor, på din gymnasie­skola... Vill du träffa oss, så finns det massa möjligheter: Mässor – vi är med på de stora utbildningsmässorna som i år är digitala Kunskap & Framtid 18-19 november Saco studentmässa 24-27 november Öppet hus – vi har ett digital öppet hus den 13 mars 2021 Gymnasiebesök – vi besöker kanske just din gymnasieskola Skugga en student – häng med en av våra studenter under en dag

34


BTH utbildar för samhällets behov av arbetskraft och kompetens. Vi förändras snabbt och naturligt med världen omkring oss och matchar den med utbildningar som driver innovation och skapar förändring. Vi är därför ofta först ute med unika utbildningsprogram som andra sedan tar efter. Rektor Mats Viberg

Viktiga datum Utbildningar hösten 2021 15 mars – Anmälan öppnar 15 april – Sista anmälningsdag 9 juli – Antagningsbesked med svarskrav 23 juli – Sista svarsdag 29 juli – Andra antagningsbeskedet Datum för övriga antagnings­ omgångar hittar på du på bth.se

35


Vi kan och vet mycket.

Men det är du som kommer att förändra världen. Som högskola skapar vi kunskap. Vi vet mycket om hur saker är, varför de är som de är – och vad vi kan använda den kunskapen till. Och vi tar hela tiden reda på mer. All den kunskapen står till ditt förfogande. Ta den, använd den och skapa förändring. I både stort och smått så kommer varje val du gör under resten av ditt liv att påverka dig, andra, världen och framtiden.

KARLSKRONA KARLSHAMN

Blekinge Tekniska Högskola | 371 79 Karlskrona | bth.se

Produktion och grafisk form: Kommunikationsavdelningen, BTH Tryck: Stibo Complete, oktober 2020. Tryckeriet är Svanenmärkt. Foto: BTH, JRJ Flyg och specialfoto, Björn Lindberg @kontoret.

Adresskälla: CSN

Precis som dem du möter i den här katalogen kommer du både att förändras – och förändra världen.

Profile for BTH – Blekinge Tekniska Högskola

Utbildningskatalog HT 2021 | BTH – BLEKINGE TEKNISKA HÖGSKOLA  

Vad ska du göra i framtiden? Bli projektledare i hållbar utveckling, programmerare eller sjuksköterska? Eller ingenjör, speldesigner eller p...

Utbildningskatalog HT 2021 | BTH – BLEKINGE TEKNISKA HÖGSKOLA  

Vad ska du göra i framtiden? Bli projektledare i hållbar utveckling, programmerare eller sjuksköterska? Eller ingenjör, speldesigner eller p...