Page 1

Foto: Scanpix

Guide

Februar 2014 - Se flere guider p책 bt.dk/plus og b.dk/plus

1sid8er

Undg책 at skade synet S책dan mindsker du PC-generne


Pas på dit syn INDHOLD:

Side 4-5 For meget skærm skader synet

Side 6

12 RÅD: Sådan mindsker du PC-generne

Side 7-17 10 RÅD: Sådan bevarer du et skarpt syn PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde 34, 1147 København K, Mail: plus@bt.dk, Web: www.bt.dk/plus og www.b.dk/plus, Ansv. chefredaktør: Olav Skaaning Andersen, Redaktør: Mette Bernt Knudsen, Bemærk: Der kan være omtalt forhold, der ikke længere er gældende. Se udgivelsesdato på forsiden af publikationen.

2


3


For meget skærm skader synet

Vi klistrer mere og mere til skærmen, Ny forskning advarer om, at vi skal tage flere pauser, hvor øjet får mulighed for at slappe af ved at se tingene på afstand. Foto: Scanpix

70 pct. af os klager over øjen-gener ved at sidde længe foran computerskærmen. Professor ser nu flere patienter med ubehagelige øjensmerter, tåge- og dobbeltsyn samt hovedpine Torben Bagge bagge@bt.dk Computer, iPad, smartphone, tv. Vi klistrer mere og mere til en skærm, og det øger presset på øjenlægerne og hospitalerne. Flere søger hjælp mod bl.a. ømhed og smerter i øjnene, tåge- eller dobbeltsyn og hovedpine, som piller har svært ved at

4

dulme. En situation, som nu får en af landets førende øjenforskere til at slå alarm. - Problemet med computerøjne er voksende – og et alvorligt problem. Når man hver dag i så mange timer sidder klinet til en skærm og spænder musklerne i og omkring øjet, giver det hos rigtig mange problemer med træthed, svie og smerter i øjnene, besvær med at se tydeligt på afstand og tågesyn. Mange kommer også til


at skele og se dobbelt eller slås med konstant hovedpine. Altså på mange måder en udvikling, der bekymrer os, siger Henrik Lund-Andersen, professor, ledende overlæge og chef på Glostrup Hospitals øjenafdeling. Professoren får opbakning af en helt ny amerikansk undersøgelse, som viser, at ikke mindre end 70 procent af alle, som sidder foran en pc, iPad eller smartphone i fem-seks timer om dagen, får mærkbare problemer med øjnene. Dvs. de opfylder kriterierne for diagnosen computer vision syndrome (CVS), som i en årrække har været almindelig anerkendt i USA.

Værre med alderen Henrik Lund-Andersen erkender, at problemet er svært at gøre noget radikalt ved:

- Mere og mere kommunikation foregår jo via skærmen, og det belaster synet i et eller andet omfang. Det hele tiden at skulle fokusere på en skærm 65-70 cm foran én kræver en hel del energi og kræfter. Vores evne til at fokusere er forskellig. Nogle bliver hurtigere trætte af at se på skærmen, spænder mere, får smerter osv. Også alderen forværrer problemerne. Foran en iPad har man mulighed for at variere afstanden mere end ved en almindelig pc, og det kan måske mindske problemet for nogle, men den samlede belastning af øjnene er dog vokset betydeligt, siger professoren, der bl.a. er bekymret over, at flere får sværere ved at fokusere, når de kigger væk fra skærmen. - Mange anstrenger simpelthen øjet så meget i den fastlåste position foran skærmen, at øjet får meget svært ved at vende tilbage til den afslapppede tilstand igen, hvor det handler om at kunne se ting på afstand. Afstandssynet forringes således mærkbart. Ifølge professoren forværres symptomerne ofte af, at man ikke blinker så ofte under sit ar-

bejde ved computeren. Undersøgelser har vist, at vi foran skærmen blinker helt op til en tredjedel mindre end normalt. - Når man blinker, holdes øjet fugtigt, og fugtigheden er vigtig, når det handler om at opretholde en beskyttelse af øjet. Når rigtig mange klager over tørre, irriterede øjne efter timers arbejde ved skærmen, kan det i øvrigt forværres af indeklima og statisk elektricitet, siger Henrik Lund-Andersen.

’Falsk nærsynethed’

I Danmarks Optikerforening kan formanden Per Michael Larsen bekræfte, at langt flere af optikernes kunder nu klager over problemer med ’computerøjne’: - I USA opererer man med begrebet ’falsk nærsynethed’. Det, at øjet vænner sig til at skulle se skarpt på 65-70 cm afstand, og hvor det så bliver svært at se klart på andre afstande. Mange kommer til os i den situation for at få målt synet og købe nye briller. Ofte helt unødvendigt. I stedet burde de arbejde med at træne synet. Dvs. tage langt flere korte og længere pauser fra arbejdet ved skærmen. Tag en kop

Uden flere små pauser går det galt Per Michael Larsen, Danmarks Optikerforening kaffe og kig ud ad vinduet f.eks. Det er så vigtigt, at øjet hele tiden skifter mellem at fokusere på det nære og derefter slappe af ved at se tingene på afstand. Uden flere små pauser går det galt, siger optikerformanden.

5


men. Professor ser nu flere patienter med nsmerter, tåge- og dobbeltsyn samt hovedpine

etydeligt, siger r bl.a. er beflere får svæusere, når de kærmen. strenger simmeget i den n foran skærmeget svært bage til den afnd igen, hvor m at kunne se Afstandssynet s mærkbart. soren forværne ofte af, at er så ofte unved computeser har vist, at en blinker helt el mindre end

1 2

SÅDAN MINDSKER DU PC-GENERNE Hav altid så lang afstand som muligt mellem øjne og skærm. Din afstand skal være min. 65-70 centimeter. Det samme gælder, hvis skærmen er lille. Så langt væk som muligt.

Computeren må ikke være placeret for højt. Du skal kigge en anelse nedad, når du skal se på skærmen. Sæt skærmen i en vinkel på 10-20 grader under din synsvinkel.

linker, holdes fugtigheden t handler om en beskytr rigtig mange re, irriterede s arbejde ved det i øvrigt eklima og stasiger Henrik .

K

K 6

Øg tekststørrelsen på skærmen.

7

Hold ofte pause. Kig jævnligt væk fra skærmen i et halvt til et helt minut. Hold også med mellemrum længere pauser, fem-ti minutter, hvor du lader øjnene fiksere på ting eller personer, der er langt væk. Du kan f.eks. kigge ud af et vindue.

8

En god lille øvelse: Fokusér skiftevis på to punkter, der er henholdsvis en og seks meter væk.

hed’

tikerforening n Per Michael fte, at langt nes kunder nu oblemer med

rer man med nærsynethed’.

en re små år det

3 4

Vær opmærksom på at blinke ofte. Når du blinker, holdes øjet fugtigt. Anvend om muligt en grå tone som baggrund på skærmen.

9 10

Det er vigtigt, at din computerskærm ikke er placeret foran en kraftig lyskilde, f.eks. et vindue. Undgå at have lamper, som spejler sig i skærmen.

11

En skærmbrille kan måske være en hjælp for dine øjne. Antireflekterende glas sikrer bedre fokus.

hael larsen, ikerforening

nner sig til at på 65-70 cm or det så bliklart på andre nge kommer ation for at få købe nye brilnødvendigt. I arbejde med Dvs. tage langt ængere pauser ed skærmen. e og kig ud ad et er så vigtigt, n skifter melpå det nære ppe af ved at fstand. Uden r går det galt, manden.

6

12

5

En time er det højeste, du bør se på skærmen uden afbrydelse.

Vælg altid den størst mulige skærm.

Anvend evt. kunstig tårevæske for at mindske generne.

Kilder: allaboutvision.com m.fl. Fotos: Iris


10 gode råd Sådan bevarer du et skarpt syn

Kilde: Roskilde og Glostrup Hospitals øjenafdelinger o.a.

7


1. LIVSSTIL Med en fornuftig livsstil kan du reducere risikoen for AMD og grå stær - ved at spise alsidigt og meget grønt, ved ikke at blive for overvægtig. Nedbrydningen af synsevnen ved AMD kan udsættes eller bremses med op til 20 pct. ved at spise meget frugt, grønt og nødder, viser engelsk forskning. Den grønne kost skulle også virke forebyggende.

8


2. Motion En rask løbetur holder dig ikke kun slank og i form. Nyere dansk forskning peger på, at fysisk aktivitet også mindsker risikoen for at blive nærsynet. Motion gavner blodomløbet og alle kroppens organer, herunder også øjnene, der får tilført mere frisk ilt.

9


3. GRØNT ER GODT Grønne bladgrøntsager har i forsøg vist sig at være særlig gavnlige for synet. Det gælder f.eks. spinat, grønkål og savoykål.

10


4. FISK OG SKALDYR Forskning fra Johns Hopkins School of Medicine i USA viser, at fisk og skaldyr, der er spækkede med omega-3-fedtsyrer, kan modvirke AMD (studiet er publiceret i lægetidsskriftet Ophthamology). Bevæger du dig i mere end syv timer om ugen, har du tre gange mindre risiko for at udvikle tidlig AMD, viser forskning fra Roskilde Sygehus. Det kan være alt fra trappegang til havearbejde over gåture, som har en gavnlig effekt.

11


5. KOSTTILSKUD Kosttilskud bestående af store doser af vitaminerne C og E, beta-karoten (forstadium til vitamin A) og mineralerne zink og kobber har i undersøgelser vist sig i næsten 25 pct. af tilfældene at have en vis bremsende effekt på den såkaldt tørre form for AMD.

12


6. PAS PÅ SOLEN Brug solbriller eller hat med skygge, hvis du f.eks. arbejder meget ude. Især midt på dagen er sollyset meget stærkt.

13


7. ØJENTRÆNING Du kan træne din øjekoordination. Det kan man f.eks. ved at udføre nogle koodinations-krævende motoriske opaver. Det kan bl.a. være at spille badminton eller tennis.

14


8. KVIT TOBAKKEN Rygning er den livsstilsfaktor, som har størst betydning for udviklingen af AMD. Et rygestop er derfor den bedste foranstaltning til at modvirke begyndende AMD.

15


9. BLÅBÆR Et tilskud af blåbær-ekstrakt menes at kunne bremse de forandringer i øjets nethinde, som udgør en risiko for, at diabetikere med tiden får et dårligt syn. Det fremgår bl.a. af et fransk forsøg. Blåbær hævdes også at kunne forbedre nattesynet. På det danske marked findes midlet Blue Berry (to tabletter dgl.). 16


10. COMPUTEREN Forskning har vist, at børn, som sidder ekstra meget foran en computer, løber en større risiko for at blive nærsynede. Når man sidder meget foran computeren, går man samtidig glip af en masse bevægelse og leg, som gavner kroppen på så mange måder herunder også synet.

17


Få meget mere indhold på PLUS for 29 kr. per måned Vi publicerer nye guider hver eneste dag året rundt om: Rejser Sundhed

Slank

Se mere på bt.dk/plus eller b.dk/plus Privatøkonomi 18

Motion

Undgå at skade synet preview