Page 1

Foto: Scanpix

Guide

Maj 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

20 GODE RÅD

Se tyvens 2

tricks

2 sider


TYVERISIKRING AF DIT HJEM INDHOLD: Vi er ligeglade med tyven: Derfor ligger Danmark højt på den europæiske indbrudsliste.........................................4 GUIDE: Sådan holder du tyven ude.................................................6 20 gode råd om, hvordan du undgår udbudne gæster, mens du er på ferie..............................................................10 GRAFIK: 20 gode råd...............................................................................14 Sådan tyverisikrer du dit hus...........................................................16

PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde 34, 1147 København K, Mail: plus@bt.dk, Web: www.bt.dk/plus og www.b.dk/plus, Ansv. chefredaktør: Olav Skaaning Andersen, Redaktør: Mette Bernt Knudsen, Bemærk: Der kan være omtalt forhold, der ikke længere er gældende. Se udgivelsesdato på forsiden af publikationen.

2


3


VI ER LIGEGLADE MED TYVEN: Derfor ligger Danmark højt på den europæiske indbrudsliste Af Mads Korsager Nielsen mkn@bt.dk

Kun i ludfattige Grækenland bliver der begået flere indbrud i private hjem end herhjemme. Danmark ligger i top i den europæiske indbrudsstatistik med en andenplads og det er langt hen ad vejen vores egen skyld. Sådan lyder en del af forklaringen fra Det Kriminalpræventive Råd. Sammenlignet med vores nabolande er vi simpelthen for dårlige til at indbrudssikre vores hjem. - Vi føles os trygge i Danmark og de fleste af os er alligevel forsikrede, så risikoen for indbrud er ikke noget, man tænker over for alvor, siger Lone Harlev, projektleder ved Det Kriminalpræventive Råd og Tryg Fonden. Ifølge politiet bliver mere end halvdelen af indbruddene herhjemme begået at udenlandske tyve. Flere af dem arbejder som velorganiserede bander med folk, der sørger for overnatning og spejder efter mulige steder at begå indbrud. Onsdag begynder ved Retten i Lyngby en omfattende sag mod et større netværk af rumænske tyve. Ifølge de seneste tal fra det europæiske statistikbureau Eurostat blev der i 2012 begået omkring 800 indbrud for hver 100.000 indbyggere.

4

Et højt tal som kun Grækenland kunne slå. Selv om både England og Sverige også er rige lande med masser af tyvekoster i hjemmene, så var de langt nede ad listen. Det skyldes især, at de begge er gode til tyverisikring samt nabohjælp. - Specielt englænderne er gode til at holde et vågent øje med det område, hvor de bor. Det skræmmer indbrydstyven væk, forklarer Lone Harlev. Desuden er der stort set ingen tradition for at tænke på indbrudssikring af de danske hjem. Groft sagt er det kun efter skaden er sket, at danskerne ser sig om efter nye låse, stærke dørkarme og eventuelt en alarm. - Skal man have nye vinduer eller en dør, så tænker man energimærkning og varme før sikkerhed. Der er slet ingen tradition for det område og heller ingen lovgivning eller mærkning på området, så forbrugerne er oftest på herrens mark, siger Lone Harlev. Hvad enten man bor i lejlighed eller hus er hendes bedste råd, at man først tænker på husets skal. Det vil sige, at døre og vinduer er sikrede og i orden. Derefter kan man se på omgivelserne. Det betyder, at hækken er klippet ned, så tyvene ikke får arbejdsro til at bryde ind i fred og at man selv og naboer holder øje med husene, vejen eller opgangen. Her på siden kan du få flere gode råd til, hvordan du holder indbrudstyven ude.


5


GUIDE: S책dan holder du tyven ude 6


HUS Har du en gammel dør, så forstærk den med en ekstra lås. Afspær tyvens flugtvej ved at sætte to låse på yderdørene - den ene skal kunne låses med nøgle. Sæt beslag eller hasper på dine døre og vinduer, hvis de ofte står åbne.

Luk det med en indvendig lås. Gamle kældervinduer er en lækker bisken for tyve. Stop hullet med tråd net eller gitter. I stueetagen er vindueslåse eller vride greb med lås en god ide.

Væk med haveredskaber eller andre genstande, som en tyv kan bruge som værktøj.

Træk stikket til dyre musikanlæg som f.eks. B&O, da tyven ellers kan tænde det udefra.

Sørg for frit udsyn, så tyvene ikke kan arbejde i fred bag en høj hæk eller et stakit.

Hvis dit hus er til salg så sørg for, at salgsbillederne ikke skilter med dyre designermøbler, tv, computere etc.

Er du på ferie, så få naboen til at tømme postkassen, smide skrald i affaldsspanden eller parkere i din indkørsel.

Hvis du er bortrejst i længere tid, så sig det endelig ikke på din telefonsvarer.

Forstærk yderdøren med en sikringsskinne mellem dør og karm - så er den svær at bryde op.

Hvis du forlader huset i flere dage, så tag batterierne ud af ringeklokken og lad gerne hjemmesko og en kaffekop stå fremme. Så ser det ud som om, der der nogen hjemme.

Ud med den gamle nøgle - nye firkantede Ruko-nøgler er langt mere sikre end de gamle, runde nøgler.

Brug et tænd-sluk-ur til lyset, så det ser ud som om, der er nogen hjemme.

Har du lige overtaget dit hus, så få låsene kodet om. Terrassedøren er ofte et svagt punkt. 7


LEJLIGHED Sørg for en solid yderdør med en god lås. De nye, firkantede Ruko-nøgler er langt mere sikre end de gamle, runde Ruko’er. Tynde døre kan forstærkes med en indvendig plade. Hoved- og bagdør bør kunne låses indvendigt fra med en nøgle, du kan tage med. Sørg for, at man ikke kan se åbenlyse værdigenstande nede fra gaden. Reservenøglen bør ikke ligge under måtten, på karmen eller ude på altanen. Er din lejlighed til salg, så sørg for, at billederne ikke skilter med dyre designermøbler, tv, computere etc. Tag batterierne ud af ringeklokken og fjern gamle aviser, hvis du er bortrejst i flere dage. Brug et tænd/sluk-ur til lyset, så det ser ud som om du er hjemme. Undgå at trække gardinerne for eller fjerne blomster fra vindueskarmen, når du er på ferie

8


OMGIVELSERNE Man kan selv gøre meget for, at opgangen eller området falmer for forbryderne. Tilmeld jer nabohjælp-ordningen og hold øje med, hvem der kommer og går. Vær opsøgende og venlig overfor fremmede. Det signalerer, at I er opmærksomme og det kan indbrydstyve bestemt ikke lide. Bor du i lejlighed så hold øje med, at det virkelig ER reklamemanden du lukker ind i opgangen. Giv naboen besked, når du rejser på ferie og husk at aflever dit telefonnummer, så de kan få fat på dig, hvis der er behov for det. Er man bortrejst, så få naboerne til at vande blomsterne, slå græsset og holde opsyn med lejligheden eller huset. Kend dine naboers rytme i hverdagen. Så er I opmærksomme, hvis der sker noget usædvanligt. Hæng vasketøj til tørre og benyt hinandens affaldssække i ferierne. Få din nabo til at parkere i din carport engang imellem, når du er på ferie. Så ser huset beboet ud. Ryd sne for hinanden så tykke snedriver ikke afslører, at huset er forladt og tomt.

9


HER ER 20 GODE RÅD OM, HVORDAN DU UNDGÅ

1.

4.

TYVEN: ser efter postkasser, der er proppet med aviser og reklamer. GODT RÅD: Få din familie, eller en nabo til at tømme postkassen, mens du er ude at rejse.

TYVEN: ser efter usolide døre med dårlige låse. GODT RÅD: Husk at alle døre skal sikres - også bagdøre og kælderdøre. En god yderdør er solid og slutter tæt til karmen. Yderdøre bør have to låse. Gode og sikre låse er borebeskyttede og har en høj dirke - og kopieringssikkerhed.

2. TYVEN: ser efter tomme udendørs skraldespande. GODT RÅD: Få din nabo eller dine venner til at smide hver anden affaldspose i din skraldespand, mens du er på ferie.

3. TYVEN: ser efter redskaber som stige og værktøj, der kan give god mulighed for at skaffe sig adgang til huset GODT RÅD: Lås dine haveredskaber inde i kælder eller udhus. Lås stigen fast, så den ikke kan flyttes.

10

5. TYVEN: ser efter mærkater med nabohjælp, da det signalerer, at områdets beboere holder godt øje med hinandens huse. GODT RÅD: Hæng en mærkat med nabohjælp op på postkassen. Det kan fås hos dit lokale politi. Informer din nabo, når du rejser på ferie.

6. TYVEN: går efter vinduer der er dårligt sikrede. GODT RÅD: Du bør sørge for, at dine vinduer har solide hasper, helst med låseanordninger eller særlige haspesikringer. Husk altid at sætte alle hasper på og lås vindueslåsen, inden du forlader din bolig.


ÅR UDBUDNE GÆSTER, MENS DU ER PÅ FERIE:

7.

10.

TYVEN: ser efter synlige værdigenstande som en bærbar computer i vindueskarmen, kontanter på bordet etc.. GODT RÅD: Pas på med at udstille dine værdigenstande, så de er synlige fra vinduerne. DU kan evt. lægge dem i et lukket skab eller en skuffe.

TYVEN: overvåger dig på Facebook, blogs og Twitter. GODT RÅD: Hvis du skriver i din statusopdatering på Facebook, at du ligger på stranden på Kreta de næste tre uger, ved tyvene, at du ikke er hjemme. Vær derfor varsom med, hvilke oplysninger du giver på de sociale medier. Du kan mindske risikoen ved at have en lukket profil, undgå adresse og telefonnummer på profilen, undgå at checke in og vente med at lægge feriebilleder op, til du er hjemme igen.

8. TYVEN: går efter kældervinduer, der er dårligt sikret. GODT RÅD: Hvis de ikke skal kunne åbnes, kan du skrue dem fast med indvendige vinkelbeslag og/ eller forsyne dem med jernstænger, trådnet, gitre eller fladjern.

9. TYVEN: ringer eller skriver for at se, om du er hjemme. GODT RÅD: Lav ikke autosvar på din mail, hvor du skriver, at du er bortrejst de næste to uger. Sig aldrig på telefonsvareren, at du er bortrejst, men at du er lige i nærheden og snart vender tilbage.

11. TYVEN: studerer nøje mæglernes boligannoncer for at se, hvor der er værdigenstande. GODT RÅD: Hvis dit hus er til salg, så sørg for at billederne ikke skilter med dyre designermøbler, fladskærme og andre værdigenstande.

12. TYVEN: udgiver sig for at gå med reklamer. GODT RÅD: I et lejlighedskompleks skal du være kritisk overfor, hvem du lukker ind. Er der tale om en omdeling af reklamer, så hold øje med, om der også kommer reklamer.

11


13.

16.

TYVEN: ser efter huse, der virker ubeboede. GODT RÅD: Få dit hus til at virke beboet. Du kan blandt andet få naboen til at hænge vasketøj på din tørresnor, slå græsset og lad gerne lidt legetøj ligge i haven.

TYVEN: ser efter huse uden udendørsbelysning, hvor tyven kan arbejde i fred. GODT RÅD: Udendørsbelysning med tænd/sluk-føler skræmmer tyven og får huset til at virke beboet.

14.

17.

TYVEN: ser efter huse med gode flugtmuligheder f.eks. op til S-tog eller øde huse, hvor kun få kommer forbi. GODT RÅD: Du kan selvfølgelig ikke ændre beliggenheden, men det betyder bare, at du skal være ekstra opmærksom på nabohjælp, og på, at huset ser beboet ud.

TYVEN: ser efter om huset har tyverisikring. GODT RÅD: Alarmer forhindrer ikke indbrud, men kan stresse tyven, så han hurtigere forsvinder. Naboen kan desuden tilkalde politi.

15. TYVEN: går efter et-grebs-betjente døre og vinduer, hvor man med en boremaskine kan lirke grebet op via et boret hul. GODT RÅD: Du kan blandt andet lade låsesmeden montere et aflåseligt greb på den indvendige side af døren, eller monter en metalplade, der dækker arealet omkring grebet på dørens indvendige side.

12

18. TYVEN: ser efter om der er nogen hjemme i huset. GODT RÅD: Er alt lyset slukket, er det et sikkert tegn på, at ingen er hjemme. Hvis du er ude at rejse i længere tid, kan du tilslutte tænd/sluk-ur, så der er lys i huset nogle timer hver aften.


19.

20.

TYVEN: ser efter tomme carporte eller biler, der ser ud til at have stået stille længe. GODT RÅD: Hvis du er bortrejst med din bil, kan du evt. få naboen til at parkere sin bil foran dit hus. Holder din bil i garagen, kan du få venner eller familie til at vende bilen, når de alligevel er forbi.

TYVEN: ser efter vinduer på klem. GODT RÅD: Det er ikke, mens du er på ferie, at du skal lufte ud på 1. salen. Husk at lukke alle vinduer og at låse alle døre. Forsikringen dækker ikke, hvis huset ikke har været forsvarligt låst.

SE GRAFIK PÅ NÆSTE SIDE

13


SE TY V

Se dit hus med tyvens øjne

Sådan holder du tyven ude LEJLIGHED

HUS

OMGIVELSERNE

ger

: Iris/Tekst: Mads Korsa

GRAFIK: Fagerheim/Foto

Kilder: Stopindbrud.dk, Forsikring & Pension, Det Kriminalpræventive Råd, Alm. Brand, Falck, Trygfonden og Nykredits Husdoktor.

14

Man kan selv gøre meget for, at opgangen eller området falmer for forbryderne. Tilmeld jer nabohjælp-ordningen og hold øje med, hvem der kommer og går. Vær opsøgende og venlig overfor fremmede. Det signalerer, at I er opmærksomme, og det kan indbrydstyve bestemt ikke lide. Bor du i lejlighed, så hold øje med, at det virkelig ER reklamemanden, du lukker ind i opgangen. Giv naboen besked, når du rejser på ferie og husk at aflevere dit telefonnummer, så de kan få fat på dig, hvis der er behov for det. Er man bortrejst, så få naboerne til at vande blomsterne, slå græsset og holde opsyn med lejligheden eller huset. Kend dine naboers rytme i hverdagen. Så er I opmærksomme, hvis der sker noget usædvanligt. Hæng vasketøj til tørre og benyt hinandens affaldssække i ferierne. Få din nabo til at parkere i din carport en gang imellem, når du er på ferie. Så ser huset beboet ud. Ryd sne for hinanden så tykke snedriver ikke afslører, at huset er forladt og tomt.

Sådan gør du

Har du en gammel dør, så forstærk den med en ekstra lås. Afspær tyvens flugtvej ved at sætte to låse på yderdørene den ene skal kunne låses med nøgle. Sæt beslag eller hasper på dine døre og vinduer, hvis de ofte står åbne. Væk med haveredskaber eller andre genstande, som en tyv kan bruge som værktøj. Sørg for frit udsyn, så tyvene ikke kan arbejde i fred bag en høj hæk eller et stakit. Er du på ferie, så få naboen til at tømme postkassen, smide skrald i affaldsspanden eller parkere i din indkørsel. Forstærk yderdøren med en sikringsskinne mellem dør og karm - så er den svær at bryde op. Ud med den gamle nøgle nye firkantede Ruko-nøgler er langt mere sikre end de gamle, runde nøgler. Har du lige overtaget dit hus, så få låsene kodet om. Terrassedøren er ofte et svagt punkt. Luk den med en indvendig lås. Gamle kældervinduer er en lækkerbisken for tyve. Stop hullet med trådnet eller gitter. I stueetagen er vindueslåse eller vridegreb med lås en god ide. Træk stikket til dyre musikanlæg som f.eks. B&O, da tyven ellers kan tænde det udefra. Hvis dit hus er til salg, så sørg for, at salgsbillederne ikke skilter med dyre designermøbler, tv, computere etc. Hvis du er bortrejst i længere tid, så sig det endelig ikke på din telefonsvarer. Hvis du forlader huset i flere dage, så tag batterierne ud af ringeklokken og lad gerne hjemmesko og en kaffekop stå fremme. Så ser det ud som om, der der er nogen hjemme. Brug et tænd-sluk-ur til lyset, så det ser ud som om, der er nogen hjemme.

Begynd med det simple og det, der virker: Yderdøre, vinduer og ikke mindst nabohjælp. Føler du, at du derefter har brug for en alarm, så undersøg markedet. Er det ikke nok, kan du se på, om du også skal have overvågning. Men begynd med “skallen”, det vil sige huset. Det nytter ikke noget at sætte alarm og overvågning på et hus, der er åbent som en papkasse.

Sørg for en solid yderdør med en god lås. De nye, firkantede Ruko-nøgler er langt mere sikre end de gamle, runde Ruko’er. Tynde døre kan forstærkes med en indvendig plade. Hoved- og bagdør bør kunne låses indvendigt fra med en nøgle, du kan tage med. Sørg for, at man ikke kan se åbenlyse værdigenstande nede fra gaden. Reservenøglen bør ikke ligge under måtten, på karmen eller ude på altanen. Er din lejlighed til salg, så sørg for, at billederne ikke skilter med dyre designermøbler, tv, computere etc. Tag batterierne ud af ringeklokken og fjern gamle aviser, hvis du er bortrejst i flere dage. Brug et tænd/sluk-ur til lyset, så det ser ud som om, du er hjemme. Undgå at trække gardinerne for eller at fjerne blomster fra vindueskarmen, når du er på ferie

19

Tyven ser efter tomme carporte eller biler, der ser ud til at have stået stille længe.

Godt råd Hvis du er bortrejst med din bil, kan du evt. få naboen til at parkere sin bil foran dit hus. Holder din bil i garagen, kan du få venner eller familie til at vende bilen, når de alligevel er forbi.

20

Tyven ser efter vinduer på klem. Godt råd Det er ikke, mens du er på ferie, at du skal lufte ud på 1. salen. Husk at lukke alle vinduer og at låse alle døre. Forsikringen dækker ikke, hvis huset ikke har været forsvarligt låst.

1

Tyven ser efter postkasser, der er proppet med aviser og reklamer. Godt råd Få din familie, eller en nabo til at tømme postkassen, mens du er ude at rejse.

Tyven ser efter tomme udendørs skraldespande.

2

Godt råd Få din nabo eller dine venner til at smide hver anden affaldspose i din skraldespand, mens du er på ferie.

3

Tyven ser efter redskaber som stige og værktøj, der kan give god mulighed for at skaffe sig adgang til huset. Godt råd Lås dine haveredskaber inde i kælder eller udhus. Lås stigen fast, så den ikke kan flyttes.

4

Tyven ser efter usolide døre med dårlige låse.

Godt råd Husk at alle døre skal sikres – også bagdøre og kælderdøre. En god yderdør er solid og slutter tæt til karmen. Yderdøre bør have to låse. Gode og sikre låse er borebeskyttede og har en høj dirke- og kopieringssikkerhed.


VENS TRICK Her er 20 gode råd om, hvordan du undgår ubudne gæster, mens du er på ferie

18

Tyven ser efter, om der er nogen hjemme i huset. Godt råd Er alt lyset i hjemmet slukket, er det et sikkert tegn på, at ingen er hjemme. Hvis du er ude at rejse i længere tid, kan du tilslutte et tænd/sluk-ur, så der er lys i huset nogle timer hver aften.

Tyven ser efter, om huset har tyverisikring. Godt råd Alarmer forhindrer ikke indbrud, men kan stresse tyven, så han hurtigere forsvinder. Naboen kan desuden tilkalde politi.

17

Tyven ser efter huse uden udendørsbelysning, hvor tyven kan arbejde i fred. Godt råd Udendørsbelysning med tænd/sluk-føler skræmmer tyven og får huset til at virke beboet.

16

Tyven går efter et-grebsbetjente døre og vinduer, hvor man med en boremaskine kan lirke grebet op via et boret hul. Godt råd Du kan bl.a. lade låsesmeden montere et aflåseligt greb på den indvendige side af døren, eller monter en metalplade, der dækker arealet omkring grebet på dørens indvendige side.

15

14

Tyven ser efter huse med gode flugtmuligheder f.eks. op til S-tog eller øde huse, hvor kun få kommer forbi

Godt råd Du kan selvfølgelig ikke ændre beliggenheden, men det betyder bare, at du skal være ekstra opmærksom på nabohjælp, og på, at huset ser beboet ud.

13

Tyven ser efter huse, der virker ubeboede. Godt råd Få dit hus til at virke beboet. Du kan bl.a. få naboen til at hænge vasketøj på din tørresnor, slå græsset og lad gerne lidt legetøj ligge i haven.

Nabohjælp ælp

!

ALARM

!

ALARM

Pas på Tyven udgiver sig for at gå med reklamer.

12

Godt råd I et lejlighedskompleks skal du være kritisk overfor, hvem du lukker ind. Er der tale om omdeling af reklamer, så hold øje med, om der også kommer reklamer.

11

PAS PÅ

POST P POS OST STT

Tyven studerer nøje mæglernes boligannoncer for at se, hvor der er værdigenstande.

Godt råd Hvis dit hus er til salg, så sørg for at billederne ikke skilter med dyre designermøbler, fladskærme og andre værdigenstande.

5

Tyven ser efter mærkater med nabohjælp, da det signalerer, at områdets beboere holder godt øje med hinandens huse. Godt råd Hæng en mærkat med nabohjælp op på postkassen. Det kan fås hos dit lokale politi. Informer din nabo, når du rejser på ferie.

6

Tyven går efter vinduer, der er dårligt sikrede.

Godt råd Du bør sørge for, at dine vinduer har solide hasper, helst med låseanordninger eller særlige haspesikringer. Husk altid at sætte alle hasper på og lås vindueslåsen, inden du forlader din bolig.

7

Tyven ser efter synlige værdigenstande som en bærbar computer i vindueskarmen, kontanter på bordet etc. Godt råd Pas på med at udstille dine værdigenstande, så de er synlige fra vinduerne. Du kan evt. lægge dem i et lukket skab eller en skuffe.

8

Tyven går efter kældervinduer, der er dårligt sikret.

Godt råd Hvis de ikke skal kunne åbnes, kan du skrue dem fast med indvendige vinkelbeslag og/eller forsyne dem med jernstænger, trådnet, gitre eller fladjern.

9

Tyven ringer eller skriver for at se, om du er hjemme.

Godt råd Lav ikke autosvar på din mail, hvor du skriver, at du er bortrejst de næste to uger. Sig aldrig på telefonsvareren, at du er bortrejst, men at du er lige i nærheden og snart vender tilbage.

10

Tyven overvåger dig på Facebook, Twitter og blogs. Godt råd Hvis du skriver i din statusopdatering på Facebook, at du ligger på stranden på Kreta de næste tre uger, ved tyvene, at du ikke er hjemme. Vær derfor varsom med, hvilke oplysninger du giver på de sociale medier. Du kan mindske risikoen ved at have en lukket profil, undgå adresse og telefonnummer på profilen, undgå at checke in og vente med at lægge feriebilleder op, til du er hjemme igen.

15


Sådan tyveri-sikrer du dit hus Vejledende pris: ca. 2500 kr. og derefter 300 kr./ md. Politimanden: En alarm gør naboerne opmærksomme på, at der er indbrud og alarmerer vagtselskabet, som ofte sender en mand ud og melder indbruddet til politiet. Det stresser også tyvene, så de slipper af sted med færre koster. Eks-tyven: Mange sætter skilte op, hvor der står, at huset har en alarm, uden at der er en alarm. Nogle gange kan de skilte næsten virke tiltrækkende for indbrudstyven, fordi man tænker, at hvis der er en masse skilte, er der nok ikke en alarm. Men selve alarmen virker afskrækkende. Forsikringsmanden: Med en alarm vil man i mange forsikringsselskaber kunne få en 10-25 pct. billigere indboforsikring. Til gengæld er det et krav, at alarmen virker og er tændt, ellers risikerer man at få nedsat erstatning i tilfælde af tyveri.

Tyverialarm

Vejledende pris 3-4.000 kr. Politimanden: Det er oplagt at anskaffe låse, hvor man skal bruge nøgle både indefra og udefra. Eks-indbrudstyven: Nøglebetjente låse kan ikke forhindre indbrud, for man kan ikke se dem udefra. Normalt går man også ind gennem vinduet. Men de kan betyde, at man ikke tager store ting som f.eks. designermøbler med sig. Forsikringsmanden: Tyvene tænker ikke kun på, hvordan de kommer ind i huset, men også på, hvordan de kommer ud med tyvekosterne. Hvis døren ikke kan åbnes uden nøgle, skal de kravle ud ad vinduet igen med tyvekosterne.

Nøgelbetjente låse

16


Vejledende pris: 50 kr. til en hængelås til skuret Politimanden: Det er en god idé at gemme stiger væk, og selvfølgelig har det en effekt at gemme værktøjet. Men når vi taler internationale indbrudstyve, har de ofte deres eget værktøj med. Eks-tyven: Jeg brugte altid en spade fra skuret. Hvis man som kendt tyv bliver taget med en skruetrækker i lommen, er det nok til, at man bliver taget med. Forsikringsmanden: Tyve render ikke rundt med et koben under armen, for det er nok til at komme i fængsel. Derfor bruger de gerne værktøj såsom en spade eller skovl, der bruges til at brække døre op.

Gem haveredskaber

Vejledende pris: 10.000 kr + 350 kr. / md. Politimanden: Det vil have den virkning, at tyvene ikke kan finde rundt. Mange firmaer har stor gavn af det, så hvorfor ikke i det private. Eks-tyven: Det er klart, at hvis lokalet bliver fyldt med røg, går du ud igen. Forsikringsmanden: En god idé, hvis det giver ro i sjælen, men det kan ikke stå alene. Du kan opstille ti røgkanoner, men det hjælper ikke, hvis du har dårlige låse.

Røgkanon

Forstærkning af døre og karme m. plader og jerndragere Vejledende pris: varierer Politimanden: Det har helt sikkert en effekt, at man ikke kan bryde døren op. Men så er det, man begynder at lave Fort Knox ud af sit hjem. Eks-tyven: Så brækker man i hvert fald ikke døren op, men man kan stadig komme ind via vinduet. Forsikringsmanden: Det har en effekt.

17


Vejledende pris: Gratis Politimanden: Det er helt afgørende. Hvis man har en god aftale med naboen om, at de kommer forbi en gang om dagen og tænder lys, fylder skraldesækken og slår græsset, så har det den effekt, at huset ser beboet ud. Og hvis der er indbrud, får man det hurtigt anmeldt, hvilket sikrer mod, at der kommer serieindbrud på vejen. Eks-tyven: Klistermærker med ‘nabohjælp’ har ingen effekt, men det virker, hvis naboen fjerner de spor, der viser, at ingen er hjemme. Forsikringsmanden: Nabohjælp er en rigtig god idé.

Nabohjælp

Vejledende pris: 500 kr. for en vindueslås Politimanden: Det er muligt at opsætte låse på vinduerne, så de ikke kan åbnes udefra. Der findes også specielle hasper, så det ikke er muligt at underbore og løfte haspen af. Eks-tyven: Generelt er haspe-vinduer nemme at bryde op. Der er kommet nogle nye typer vinduer, hvor der går en stav ned i karmen, og de er sværere at bryde op. Forsikringsmanden: Gamle vinduer er ofte det bløde punkt, hvor tyven trænger ind, så de skal udskiftes. Der findes nogle særlige hasper, hvor producenten hævder, at man ikke kan bryde ind, selvom vinduet er åbent. Men i forsikringsbranhcen er et vindue enten åbent eller lukket.

Sikre vinduer

Vejledende pris: 3.000 kr + udgifter til mad, dyrlæge etc. Politimanden: Det har en stor effekt. Jeg er sikker på, at de fleste tyve vil vælge naboen, hvor der ikke er hund. Men du kan ikke have hunden hjemme, når du er på ferie. Eks-tyven: De fleste hunde er søde. Jeg har klappet flere hunde i huse, hvor jeg brød ind. Men hunde har det med at gø, og det skræmmer tyven væk, for larm er ikke en god ting. Forsikringsmanden: Erfaringer viser, at mange hunde bare logrer, når indbrudstyven kommer. Men en hund gør, når den hører nogen, og det kan være nok til, at indbudstyven går videre, fordi hunden alarmerer naboer.

En stor hund

18


Vejledende pris: 500 kr. per måned Politimanden: Videoovervågning er især meget brugbart i efterforskningen af indbrud. Vi har set, at indbrudstyve forsøger at blænde videokameraer, fordi det er meget belastende at arbejde maskeret. Eks-tyven: Jeg stødte ikke så meget på det, dengang jeg var aktiv. Det er selvfølgelig noget, der afskrækker, men på den anden side kan man også bare tage en maske og noget mørkt tøj på. Et skilt om, at der er kameraovervågning, har ingen effekt. Forsikringsmanden: Det virker afskrækkende, men kan ikke stå alene, for det nytter ikke at have videoovervågning, hvis låsene er dårlige.

Kameraovervågning

Indbrudssikker boks

Vejledende pris: fra 600 kr. Politimanden: Godt, hvis man har ting af stor værdi. Men

den skal boltes fast i væggen. Eks-tyven: Hvis man ser en boks, tænker man, at der må være noget i af værdi. Hvis den er boltet fast, kan man også lægge en plan om at vende tilbage og tage den med. Forsikringsmanden: Tyvene går især efter kontanter og smykker, så det er godt at opbevare i boks. Den skal være støbt ind i væggen eller gulvet. så man ikke bare kan løbe med den. Man kan også gemme den, f.eks. bag et maleri.

Vejledende pris: 5.000 kr. per standardvindue. Politimanden: Det gør det meget svært at bryde ind, men man skal også tænke på, om det kan tiltrække tyve, fordi det sender et signal om, at der er noget at stjæle. Eks-tyven: Ja, hvis huset er en hel fæstning, så vælger man nok et andet hus. Forsikringsmanden: Sikkerhedsinstallationen begynder måske at koste mere, end det man vil beskytte.

Rullegitter til vinduer

19


Vejledende pris: 500-1000 kr. for tre udendørslamper m. sensor. Politimanden: Min vurdering er at det hjælper, for tyvene kan godt lide at gemme sig i mørket. Eks-tyven: Det er forfærdeligt med alt det lys. Man bevæger sig i mørket, og pludselig er der lys overalt. Det virker afskrækkende. Forsikringsmanden: Udendørslamper er en billig måde at gøre huset mindre indbydende for tyve. Udendørslamper med sensor får lamperne til at tænde, når der kommer nogen, og det alarmerer naboer og gør, at tyven ikke kan skjule sig.

Udendørslys

Lysstyring fra mobiltelefon

Vejledende pris: 1.500 kr. Politimanden: Hvis der er lys tændt, har det den effekt, at huset ser beboet ud. Har helt sikkert en virkning. Eks-tyven: En erfaren indbrudstyv kan godt gennemskue, hvis der er tændt lys for at få det til at se ud som om, der er nogen hjemme. Mange tænder alt for meget lys, og andre tænder kun lyset på badeværelset. Desuden foregår de fleste indbrud om dagen. Forsikringsmanden: Er udemærket. Godt omkring juletid, når tyvene ved, at folk er ude at spise med familien. Hvis der er mørkt, ved de, man er ude. Hvis der en gang imellem er lys, er det udmærket.

20


21


Få meget mere indhold på PLUS for 29 kr. per måned Vi publicerer nye guider hver eneste dag året rundt om: Rejser Sundhed

Slank

Se mere på bt.dk/plus eller b.dk/plus Privatøkonomi 22

Motion

Se tyvens tricks preview  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you