Page 1

Foto: Scanpix

Guide

Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

1side8r

Red din lever – og lev længere Pas på din lever – ellers risikerer du at udvikle leverkræft, fedtlever etc.


Sådan beskytter du det livsvigtige organ INDHOLD: Red din lever – og lev længere................................................... 4–5 Din levers seks værste fjender..........................................................6 Overvægtig?....................................................................................................7 10 gode råd.............................................................................................8–17

PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde 34, 1147 København K, Mail: plus@bt.dk, Web: www.bt.dk/plus og www.b.dk/plus, Ansv. chefredaktør: Olav Skaaning Andersen, Redaktør: Mette Bernt Knudsen, Bemærk: Der kan være omtalt forhold, der ikke længere er gældende. Se udgivelsesdato på forsiden af publikationen.

2


3


Red din lever

– og lev længere

Fedtlever er et overset problem, der kan true vores helbred, hvis ikke vi passer på, advarer en af landets førende fedme-eksperter Heidi Pedersen hped@bt.dk Torben Bagge bagge@bt.dk

Sukkersyge, hjerte-karsygdomme og kræft. Det er blot nogle af de sygdomme, du risikerer at udvikle, hvis du ikke passer godt nok på din lever. En såkaldt fedtlever er nemlig en bombe under dit helbred, advarer overlæge og leder af Enheden for overvægtige børn på Holbæk Sygehus, Jens-Christian Holm. - Det er desværre et overset problem, der ikke bliver undersøgt godt nok. Hverken på børn eller voksne. Og det betyder kortere levetid, siger overlægen, der sidste år behandlede 1.500 børn på sin klinik, hvoraf 44 pct. havde fedtlever.

Overbelastet lever

Det er dog ikke kun poderne på sygehuset i Holbæk, der har leverproblemer. Godt 700.000 - 800.000 danskere

4

har en overbelastet lever, mange uden at vide det. Vi spiser nemlig alt for meget fed og sukkerholdig mad og drikker for meget alkohol, lyder eksperternes dom. - Vi ved, at fedtlever hænger sammen med insulinfølsomhed i kroppen og i leveren. Det gør, at vi senere er disponeret for åreforkalkning og blodprop i hjertet og i hjernen. Det er et alvorligt faresignal, siger Jens-Christian Holm. Han får opbakning fra professor ved Aarhus Universitet Bjørn Richelsen, der har forsket i sammenhængen mellem indtag af sodavand og fedtlever: - Det vil være fornuftigt at få mere fokus på, at for meget fedt i leveren er et mellemstadie til udviklingen af nogle af de alvorlige folkesygdomme, herunder type 2-diabetes, siger han. En fedtlever er ellers ikke sådan lige til at opdage, når man står derhjemme foran spejlet. Det skyldes, at der ofte ikke er nogen mærkbare symptomer. Man skal derfor til lægen for at finde

ud af, om man har sendt sit livsnødvendige organ på overarbejde. Har man et BMI på omkring 30 eller derover, bør man i hvert fald lade sig tjekke, råder Jens-Christian Holm. Hele 90 pct. af alle svært overvægtige har fedtlever, heraf har 25-30 pct. udviklet sværere forandringer i leveren. - Har man overbelastet sin lever, er det vigtigt, at man taber sig. I løbet af kort tid vil man kunne se, at leveren og leverblodprøverne bliver normale igen, siger overlægen. Han fortæller, at det også har betydning, hvor på kroppen fedtet fordeler sig: - Fedt, der sidder på maven, er anderledes end det, der er andre steder på kroppen. Det er mere destruktivt og giver risiko for fedtlever, siger Jens-Christian Holm, der derfor anbefaler fedtfattig pålæg på rugbrødsmaden og begrænset indtag af slik og sodavand. I det hele taget skal vi lære at holde os til en sund og varierende kost uden for meget alkohol - hvis vi vil skåne vores lever.


Begæns sukkerindtaget

- Er man overvægtig og inaktiv, er der større stor risiko for, at der opstår fedtlever. Derfor gælder det om at begrænse sit sukkerindtag, siger professor Bjørn Richelsen. I Kræftens Bekæmpelse er man også opmærksom på det stigende antal danskere, der får problemer med fedtlever. Det er nemlig noget, der i værste fald kan udvikle sig til kræft. - Har man fedtlever, kan det være tegn på en usund

5

levevis med f.eks. overernæring, dårligt kontrolleret diabetes eller alkoholmisbrug. Det giver alt sammen øget risiko for kræft. Vi er naturligvis bekymrede for den udvikling, vi ser, og opfordrer derfor folk til at ændre deres livsstil, hvis de lever usundt, siger overlæge og lægefaglig redaktør Jens Oluf Pedersen. Hvis fedtleveren udvikler sig til skrumpelever, er der øget risiko for leverkræft, understreger han.

Symptomer • Overvægt (disponerer for fedtlever) • ’Svampet’ rød hud • Oppustethed • Træthed • Træg fordøjelse Kilde: Health News og Sundhedsstyrelsen o.a.


DIN LEVERS

SEKS VÆRSTE FJENDER 1

ALKOHOL Alkoholbetinget fedtlever er i de fleste tilfælde en godartet tilstand, som forsvinder, når alkoholforbruget reduceres eller helt ophører. Men i nogle tilfælde ser man tiltagende bindevævsdannelse i leveren. Det er imidlertid vigtigt at få årsagen til de forhøjede ’levertal’ klarlagt og få behandlet årsagen. Jo tidligere, man får behandlet sit alkoholproblem, jo større er chancen for et godt resultat.

3

6

4

OVERVÆGT Jo højere BMI, desto større er din risiko for fedtlever. Men også slanke kan få fedtlever - og ikke alle tykke personer har en fedtlever. En fedtlever er i sig selv ikke en sygdom, men den kan udvikle sig til betændelse og varig leverskade (cirrose).

2

MEDICIN: Den hyppigste årsag til leverskader er bivirkninger fra medicin. Det kan være alt lige fra p-piller til smertestillende håndkøbsmedicin, der kan skade organet. Særligt hvis man overskrider den anbefalede dosis. Når leveren er så påvirkelig af medicinen, skyldes det, at leverens vigtigste opgave er at fjerne medicinen og omdanne den til stoffer, der kan udskilles med galden eller urinen. Hvis mængden af medicin er stor, vil der ikke være enzymer nok til at nedbryde, omdanne og udskille den - og det påvirker leveren negativt.

5

MILJØGIFTE: Opløsningsmiddel, blødgører samt en lang række organiske og uorganiske kemikalier belaster vores lever. Det er dog som regel kun folk, der er i direkte kontakt med stofferne, f.eks. i forbindelse med deres arbejde, der er i fare. Et særligt kendt giftstof, der belaster leveren, er stoffet dimethylformamid, der bl.a. bruges til fremstilling af plantegifte. HEPATITIS Sygdommen er opdelt i tre grupper, A,B og C, afhængig af den virus, der er indblandet. Ved hepatitis går en del af leverens celler til grunde. Hepatitis B er den hyppigste infektionssygdom i verden, men i Danmark er den stort set udryddet.

SKIMMELSVAMPE Giften aflatoxin er et eksempel på en skimmelsvamp, der i leveren bliver til en gift, som kan påvirke cellernes arveanlæg og dermed føre til kræft. Giften kan findes i bl.a. nødder og tørrede frugter.

6


Sund lever

Fedt lever

Overvægtig? BMI (Body Mass Index) kan bruges som rettesnor, når du vil undersøge, om du vejer for meget. Du kan selv regne dit BMI ud ved at dividere din vægt med din højde gange højde (i meter).

7

BMI under 18,5: Du vejer for lidt. BMI mellem 18,5-25: Din vægt er passende. BMI mellem 25-30: Du er overvægtig. BMI over 30: Du er svært overvægtig.


10 GODE RÅD 1

HOLD VÆGTEN NEDE: Hav tjek på dit BMI. Hvis det nærmer sig 30, har du sandsynligvis allerede fået fedtlever, som kan øge din risiko for både diabetes, hjerte-karsygdom og kræft.

Kilde: Health News, Sundhedsstyrelsen o.a.

8


2

DYRK MOTION: Guld værd for din lever. Regelmæssig motion - f.eks. en halv times rask gang eller cykling om dagen - holder både vægten nede og din lever sund.

Kilde: Health News, Sundhedsstyrelsen o.a.

9


3

SPIS RIGTIGT: Hvis du spiser magert kød, flere grøntsager og mere fisk, gør du noget godt for din lever. På hjemmesiderne saesonforgodsmag.dk og 2gangeomugen.dk kan du finde sunde og lette opskrifter. Undlad også at spise fastfood, som f.eks. pizza og burger, da det ofte indeholder store mængder fedt og salt.

Kilde: Health News, Sundhedsstyrelsen o.a.

10


4

DROP SODAVAND: Drik vand, når tørsten melder sig - ikke sodavand. Dansk forskning viser, at et stort forbrug af sodavand giver fedtlever og dermed øget risiko for bl.a. diabetes.

Kilde: Health News, Sundhedsstyrelsen o.a.

11


5

ARTISKOK STYRKER: Artiskok har i forsøg vist sig at styrke leveren. Den har stort indhold af bitterstoffet cynarin, der fremmer omsætningen af fedt i leveren og styrker galdeproduktionen. Også cikorie betegnes af forskere som leverstyrkende.

Kilde: Health News, Sundhedsstyrelsen o.a.

12


6

SPAR PÅ SUKKERET: Vær ikke mindst opmærksom på det skjulte sukker i madvarer. Læs varedeklarationen. Er der mere end 10 g/10 pct. sukker pr. 100 gram i en fødevare, er det at sammenligne med slik eller dessert.

Kilde: Health News, Sundhedsstyrelsen o.a.

13


7

SPAR EVT. PÅ OST: Hvis du spiser fire skiver 45 pct. ost om dagen, svarer det til fedtindholdet af 30 pakker smør af 250 g årligt. Dvs. 7,3 kilo mættet fedt årligt. Et oplagt sted at spare på fedtet.

Kilde: Health News, Sundhedsstyrelsen o.a.

14


8 Kilde: Health News, Sundhedsstyrelsen o.a.

15

TAG KUN ÉN PORTION: Fyld kun tallerkenen én gang. Tager du en ekstra portion, kræver det mindst en times motion at forbrænde den ekstra mad.


9

DRIK FÆRRE GENSTANDE: Vær forsigtig med øl, der indeholder særligt mange kulhydrater. Vær opmærksom på, at hvis du både er overvægtig og samtidig har et højt alkoholforbrug, er der markant større risiko for, at du går rundt med fedtlever. Drikker du rødvin til aftensmaden, kan det være en god ide at holde øje med, hvor mange genstande du drikker, da forbruget let kan snige sig opad. Hold dig under Sundhedsstyrelsens anbefalede genstandsgrænser, det vil sige maks. syv genstande for kvinder om ugen og 14 for mænd.

Kilde: Health News, Sundhedsstyrelsen o.a.

16


10

DROP CIGARETTERNE: Tobak belaster hele kroppen og ikke mindst din lever. Gør din lever en kÌmpe tjeneste: Skod nu.

Kilde: Health News, Sundhedsstyrelsen o.a.

17


Få meget mere indhold på PLUS for 29 kr. per måned Vi publicerer nye guider hver eneste dag året rundt om: Rejser Sundhed

Slank

Se mere på bt.dk/plus eller b.dk/plus Privatøkonomi 18

Motion

Red din lever og lev længere preview  
Red din lever og lev længere preview