Page 1

Foto: Scanpix

Guide

Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

Undgå FARLIGE kemikalier i dit hjem Se hvad du kan gøre Gode råd fra eksperten


Få et kemikaliefrit hjem INDHOLD I DETTE HÆFTE: Farlige flour-stoffer i dit hjem.................................................5-6 Hvad er PFOA?.................................................................................... 7 Guide: Sådan undgår du farlige kemikalier i dit hjem............ 8-10 »Mange vaskemidler indeholder alllergifremkaldende stoffer«......................................................................................... 11-12 Vaskemidlets kemileksikon.......................................................13 Guide: Sådan finder du de sundeste vaskemidler... 14-16

PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde 34, 1147 København K, Mail: plus@bt.dk, Web: www.bt.dk/plus og www.b.dk/plus, Ansv. chefredaktør: Olav Skaaning Andersen, Redaktør: Mette Bernt Knudsen, Bemærk: Der kan være omtalt forhold, der ikke længere er gældende. Se udgivelsesdato på forsiden af publikationen.

2


3


FARLIGE flour-stoff Heidi Pedersen hped@bt.dk Du har en fjende i dit hjem, du ikke ser. Og den er langt farligere end hidtil antaget. De såkaldte fluorstoffer er bl.a. skyld i nedsat sædkvalitet hos mænd og fertilitet hos kvinder, svækket immunsystem eller forhøjet kolesterol, viser ny forskning publiceret i det nyeste nummer af Tænk. Stofferne findes i mange af de ting, vi omgiver os med i det daglige. De afviser fedt, snavs og vand, så vi bl.a. slipper for pletter i sofaen og våde vinterstøvler. Men bekvemmeligheden har en bagside – fluorstofferne er nemlig mere skadelige for vores helbred, end vi troede, viser den nye forskning. Et af de stoffer, vi især skal være bekymrede for, er stoffet PFOA. Det fortæller forskningsleder og dr. med. ved Institut for Miljømedicin ved Syddansk Universitet Philippe Grandjean i det nye nummer af forbrugermagasinet, som udkommer i dag.

Grænsen 1.000 gange for høj

- Med den viden, vi har i dag, er grænsen for dagligt indtag af PFOA op mod 1.000 gange for høj. Jeg mener, at både EU og de

4

danske myndigheder bør tage lovgivningen op til revision. Det saglige grundlag er i den grad til stede for, at man bør gribe ind hurtigst muligt, siger forskeren. PFOA bruges i en lang række produkter, f.eks. madpapir, regn- og skitøj, flyverdragter, fodtøj, møbler m.fl. PFOAs evne til at sky vand og fedt betyder, at vi ikke ophober det i fedtvævet eller udskiller det med urinen. I stedet binder det sig til proteiner og samler sig i vævet i bl.a. nyrer, lever og hjerne. Vi får primært PFOA ind i kroppen fra fødevarer og støv, men vi optager det også gennem huden. Det tager kroppen fire-fem år at halvere en bestemt koncentration af PFOA.

Påvirker immunforsvaret

- PFOA kan være et nyttigt stof, men vi skal ikke have det ind i kroppen - og det har vi alle sammen i dag, siger Philippe Grandjean. Han har bl.a. stået i spidsen for et forskningsprojekt på Færøerne, der viste, at jo mere PFOA børn har i blodet, desto dårligere reagerede deres immunforsvar på vacciner. - Vi kunne se, at for hver gang der var en fordobling af PFOA, var der en halvering


ffer i dit hjem

5


af den mængde antistof, børnene udviklede, når de fik en vaccine. Stoffet påvirker altså deres immunforsvar negativt, og det er meget alvorligt, siger forskeren. I dag er der ingen grænser for, hvor meget af stoffet der må være i forbrugerprodukter i EU. Men stoffet står på EUs liste over særligt problematiske stoffer, der skal vurderes af lovgiverne inden 2020. Det kan altså vare længe endnu, inden der kommer et forbud eller en regulering af stoffet. I Norge vil man ikke vente på, at det sker. Derfor har man fra 1. juni 2014 forbudt produktion, salg og import af produkter med PFOA. Det får dog ikke den danske miljøminister til at ændre praksis lige foreløbig: - I dag køber vi sko, jakker og andre produkter på vores ferier i udlandet og over internettet. Så det er mest effektivt at tage kampen i EU, hvor næste skridt er at få reguleret stoffet med henblik på at få det væk fra markedet, siger Ida Auken (SF).

Ønsker forbud Hos Forbrugerrådet så man ellers gerne, at stoffet blev forbudt nu. Forbrugerne bliver nemlig udsat for en unødig eksponering, mener seniorrådgiver Claus Jørgensen: - Industrien vil altid sige, at det er praktisk og at tingene bliver nemmere at gøre rent. Men måske man bare kunne bruge noget sæbe i stedet? Det er tale om stoffer, som ophober sig i naturen, og som er hormonforstyrrende. Derfor mener vi ikke, at det skal være tilladt at bruge. Der er rigelig med dokumentation for, at det er skadeligt, siger Claus Jørgensen. Vil man være sikker på at undgå fluorstoffer, kan man gå efter svanemærkede produkter, råder Forbrugerrådet.

Dagligt bombardement med hormon­forstyrrende stoffer, der blandt andet bruges til imprægnering, kan gøre dig syg.

6


HVAD ER PFOA? PFOA er et fluorstof, der bruges i en lang række produkter, f.eks. køkkentøj med slip let-belægning, madpapir, regntøj, skitøj, flyverdragter, all weathertøj, fodtøj, møbeltekstiler, tæpper, maling, lak og voks. Fluorstoffer bliver flittigt brugt i industrien, fordi stofferne er usædvanligt gode til at afvise vand, fedt og snavs. PFOA er på EUs ’bekymringsliste’. Når et stof er karakteriseret som ’særligt problematisk’ af EU, kommer det på den såkaldte SVHC-liste (Substances of Very High Concern). Stoffer på denne liste skal vurderes af EU og skal være sagsbehandlet inden udgangen af 2020. Man koncentrerer sig om de mest betænkelige først. PFOA hører til i den kategori, men det kan tage lang tid, inden et evt. forbud træder i kraft.

7


GUIDE

S책dan undg책r du FARLIGE kemikalier i dit hjem

8


SVANEMÆRKET ••Svanemærket

GØR RENT ••GØR RENT

De såkaldte per-fluorerede stoffer bliver slidt af møbler, tøj og sko over tid og blander sig med støv og nullermænd. Gør gerne rent en gang om ugen.

FØRFØR BRUG VASK BRUG ••VASK

En enkelt gang er bedre end ingen, men det kan tage op til tre vask at få de værste koncentrationer af fluorstoffer ud.

ENGANGSSERVICE ••ENGANGSSERVICE

Møbler, tekstiler og madpapir med Svanen må ikke indeholde fluorstoffer. Svanemærkede møbler kan være svære at finde, men eksempelvis har den svenske møbelforretning Norrgavel udelukkende svanemærkede møbler. Indtil videre kan de købes i Sverige, Norge og på norrgavel.se. Ikea meddeler desuden, at de er stoppet med at imprægnere deres møbler. I stedet har mange af dem fået aftagelige betræk, der kan maskinvaskes, oplyser kæden.

HÆNDER HÆNDER ••VASKVASK

På den måde vil du vaske fluorstofholdigt støv af. Især små børn bør ofte vaske hænder, da de er mest udsatte for støvet, når de leger på gulvet.

Undgå engangsservice i pap og plastic. Det kan indeholde fluorstoffer.

9


IMPRÆGNERING ••IMPRÆGNERing

Undgå at imprægnere dine vinterstøvler, hvis de i virkeligheden kan komme tørre gennem sne og sjap med jævnlig brug af læderfedt. Skal støvler eller skitøj have en gang imprægnering, så gå efter produkter uden fluorstoffer. Anvend midler der er baseret på en blanding af voks og paraffin. Brug pumpe frem for spray og imprægner altid udendørs.

og OG Bilvoks BILVOKS ••ski-SKI-

Når du vokser skiene for at få dem til at glide bedre gennem sneen, risikerer du samtidig at smøre dem ind i fluorstoffer. Der findes imidlertid voks uden fluorforbindelser, så spørg efter det i forretningen. Det samme gælder voks til biler.

SPØRGSMÅL SPØRGSMÅL ••STILSTIL

Spørg i forretningen om produkterne er imprægneret med fluorstoffer, og køb varer der ikke er behandlet. På kort sigt undgår du at få de skadelige stoffer med dig hjem, og på længere sigt kan du påvirke markedet.

TALLERKEN BRUG TALLERKEN ••Brug

Pizzabakker og anden fødevareemballage, som er fedtafvisende, indeholder højst sandsynligt fluorstoffer. Køber du en pizza, kan du med fordel lægge den på en tallerken, så snart du kommer hjem. Undlad endelig at skrabe det af, der sidder fast i låget – den varme ost kan have suget fluorstofferne til sig.

10


Mange vaskemidler indeholder alllergifremkaldende stoffer Trine Steengaard Nielsen og Astma-Allergi Danmark Over halvdelen af de vaskeprodukter, som Astma-Allergi Danmark har testet for BT, indeholder problematiske stoffer, som kan være allergifremkaldende. Hver gang du vasker dit tøj rent, risikerer du, at parfume, farvestoffer og konserveringsmidler sætter sig i dine bluser, bukser og sengetøj, hvilket kan give dig eller dit barn allergi. BT har i samarbejde med Astma-Allergi Danmark testet 12 vaskemidler, og tjekket viser, at syv ud af 12 produkter indeholder problematiske stoffer som f.eks. parfume og konserveringsmidler, der kan være allergifremkaldende. Det er et stort problem, som mange danskere ikke er nok opmærksomme på, forklarer Ewa Daniél, der til daglig er faglig leder af Astma-

Allergi Danmarks deklarationsordning og beskæftiger sig med at vurdere allergi­ risiko af produkter, som har kontakt med huden. - Hvis du f.eks. både går i tøj vasket i parfumeret vaskemiddel og ligger i parfumevasket sengetøj, så er din hud eksponeret for allergi­ fremkaldende stoffer 24 timer i døgnet, og det er bestemt ikke godt, hvis du vil undgå allergi eller irritation, siger Ewa Daniél. Du bliver allergisk over for et stof ved at komme i kontakt med det. Parfumestoffer kan f.eks. trænge ned i huden og aktivere nogle af cellerne i immunforsvaret. Du kan ikke mærke noget ved den første kontakt. Men jo mere din hud udsættes for allergi­ f remkaldende stoffer, desto større risiko er der for at få allergi. Allergien kan godt opstå pludselig, selv om du har vasket dit tøj i det samme middel i årevis. Bruger du desuden problematiske cremer, kosmetik

11


og rengøringsmidler, er risikoen endnu større.

Afslørende duft

Ifølge Ewa Daniél er problemet med vaskepulver, at det ofte ikke vaskes ordentligt ud – f.eks. kan man ofte stadig dufte parfumen efter en vask. - I mange menneskers og producenters (u)bevidsthed er duft lig med, at noget er rent. Men parfume har altså ingen funktion i vaskemiddel udover at dufte og være allergifremkaldende, fastslår Ewa Daniél og fortæller, at også farvestoffer, optisk hvidt og nogle konserveringsmidler kan være problematiske i for-hold til allergi. - Det kan være utrolig svært for forbrugerne at finde ud af, hvad vaskepulveret indeholder. For hvor der er fuld deklaration på kosmetik, er

12

der ingen krav i lovgivningen om deklaration på vaskepulver og lign. Det betyder, at har du en kendt allergi, kan du ikke umiddelbart kan se, hvad vaskepulveret indeholder, medmindre producenten har valgt at have fuld deklaration på produktet. Og det har de desværre sjældent, fortæller Ewa Daniél. Hun forklarer, at det heller ikke er nok at gå efter miljømærkerne, da f.eks. svanemærkede vaskemidler godt kan indeholde parfume og visse farvestoffer. Astma-Allergi Danmark anbefaler, at man holder sig fra produkter, der i testen har fået en sur smiley, hvis man vil undgå allergi.


Vaskemidlets kemileksikon ●● Optisk hvidt Et stof der modvirker gul farve som hvide tekstiler får med tiden. Det får vasketøjet til at se mere hvidt ud, men kan være problematisk, fordi det kan virke irriterende på huden og give allergi. Ikke tilladt i produkter med den Blå krans. Blegemiddel: Anvendes i hvidvask og bruges for at blege tøjet, så det holder sig pænt hvidt. Nogle blegemidler kan virke irriterende på huden.

●● Skyllemiddel Kan være allergiproblematisk, hvis det indeholder parfume og allergifremkaldende konserveringsmidler, men der findes produkter med Den Blå Krans, som er helt uden disse stoffer.

●● Parfume Tilsættes vaskemiddel for at få tøjet til at dufte, men har ingen reel funktion i at gøre tøjet rent. Parfume er allergifremkaldende og må derfor ikke anvendes i produkter mærket med Den Blå Krans.

●● Konservering Anvendes for at modvirke bakterie- og svampevækst, hvilket er nødvendigt, når der er vand i et produkt. Nogle konserveringsstoffer kan være allergifremkaldende, og mærket Den Blå Krans har derfor skrappe kriterier til hvilke og hvor meget, der må bruges i produktet.

●● Koldtvands-vaskemiddel Er lavet med enzymer der gør, at det kan vaske rent ved lave temperaturer. Vær dog opmærksom på, at husstøvmider først dør ved 60 graders vask.

●● Rinse-off produkt Et produkt der ikke skal blive i kontakt med huden, f.eks. shampoo, vaskemiddel og håndsæbe

●● Leave-on produkt Et produkt som er i kontakt med huden gennem længere tid, f.eks. dagcreme, deodoranter og makeup.

13


GUIDE

S책dan finder du de sundeste vaskemidler

14


Ewa Daniél, der er faglig leder af deklarationsordningen (mærket Den Blå Krans) i Astma-Allergi Danmark, laver mange risikovurderinger af bl.a. vaskemiddel. Hun giver her sine bedste råd i forbindelse med brug af vaskemiddel. Vælg parfumefri vaskemidler Sørg for at du bruger den rigtige/anviste dosering vaskemiddel. Hvis du bruger en højere dosis eller koncentration, så risikerer du at vaskemidlet ikke bliver vasket ordentlig ud af tøjet, og på den måde udsætter du nemmere din eller dit barns hud for allergifremkaldende stoffer. Find ud af hvor hårdt eller blødt vandet i dine haner er. Vandets hårdhed er afgørende for, hvor meget vaskemiddel du skal bruge. Blødt vand kræver f.eks. mindre sæbe end hårdt vand. Find ud af det ved f.eks. at gå ind på dit lokale vandværks hjemmeside eller ved at ringe og spørge. Er du allergiker/har eksem kan det være en ide at give tøjvasken et ekstra skyl efter vask. På den måde kan du nemmere sikre dig, at allergifremkaldende stoffer er skyllet ud af tøjet. Hvis du absolut vil dufte af noget, så er det bedre at spraye lidt parfume udenpå tøjet end at vaske tøjet i parfumeret vaskemiddel. Hvis vaskemidlet ikke har en indholdsdeklaration kan du… Lugte til produktet. Lugter det af parfume, så vælg det fra. Kigge på produktet. Er vaskemidlet grønt, gult, lilla, lyserødt? Eller kan du se små blå eller lyserøde kugler blandt det hvide pulver? Så betyder det nok, at der er tilsat farvestoffer, som kan være allergifremkaldende. Køb tørt frem for flydende. Du kan evt. købe de tørre vaskemidler frem for de flydende, da risikoen for at der er tilsat problematisk konservering er mindre i et pulver, end når produktet er flydende.

15


Hvis vaskemidlet har en indholdsdeklaration kan du … Undgå parfume. Kig på varedeklarationen, og hvis du støder på ordene parfume, fragrance eller aroma, så vælg produktet fra. Undgå farvestoffer. Støder du på bogstaverne CI nogle tal (CI står for Colour Index), så lad produktet stå. Undgå Benzylalkohol, der er et særlig allergifremkaldende parfumestof. Nogle producenter bruger det dog også som konservering og skriver derfor, at produktet er parfumefrit. Det er forkert. Undgå de 26 stoffer, der findes på EU’s liste som værende særlig allergifremkaldende, og som er deklarationspligtige. Nogle af dem har citruslignende navne som citronellol, citral og limonene.

16

Preview undgå kemikalier i dit hjem  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you