Page 1

Foto: Scanpix

Guide

November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

1sid8er

Maden der sænker dit blodtryk Simple kostråd


Sænk dit farlige blodtryk INDHOLD: Mad kan sænke dit farlige blodtryk................ 4-5 Vigtige råd......................................................................8-9 Fakta: For højt blodtryk............................................ 10 Fakta: Den tavse dræber...........................................11 Guide: Det skal du spise.......................................12-15 Guide: Det skal du undgå.....................................16-17

PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde 34, 1147 København K, Mail: plus@bt.dk, Web: www.bt.dk/plus og www.b.dk/plus, Ansv. chefredaktør: Olav Skaaning Andersen, Redaktør: Mette Bernt Knudsen, Bemærk: Der kan være omtalt forhold, der ikke længere er gældende. Se udgivelsesdato på forsiden af publikationen.

2


3


Mad kan sænke dit

farlige blodtryk

I dag har 1,2 millioner danskere for højt blodtryk. De fleste ville kunne sænke det, hvis de tabte sig eller spiste sundere.  Fotos på siderne: Scanpix og Iris

4


Med en række simple kostråd kan du beskytte dig bedre mod bl.a. hjerneblødning og nyrebesvær Heidi Pedersen hped@bt.dk Torben Bagge bagge@bt.dk Hver anden dansker, der lider af for højt blodtryk, ved ikke, at de har det. Og kun én ud af tre får den nødvendige behandling, viser en helt ny international undersøgelse. En farlig situation, fordi man risikerer bl.a. hjerneblødning, hjertesvigt og nyreproblemer ved at være helt uvidende om det for høje tryk, lyder det advarende fra forskningschef i Hjerteforeningen, overlæge Gorm B. Jensen fra Hvidovre Hospital. Der er imidlertid håb forude. Udover at tage medicin er det også muligt at sænke det høje tryk ved at motionere og spise sundere, fastslår flere nye undersøgelser. - Det lumske ved forhøjet blodtryk er, at man kan have det uden at mærke det. Mange mærker det først, når katastrofen er sket, og man f.eks. får en hjerneblødning. Det kan efterlade patienten med frygtelige mén, hvis man da overhovedet overlever, siger forskningschefen, der derfor anbefaler, at man får tjekket sit blodtryk ca. hvert andet år – eller når man alligevel er hos lægen til et almindeligt helbredstjek.

Mindre salt og mere motion

I dag har 1,2 millioner danskere for højt blodtryk. De fleste ville kunne sænke det, hvis de tabte sig eller spiste sundere. - Det er ikke alle, der kan spise sig fra et højt blodtryk, fordi mange tilfælde er genetisk betingede. Men man kan sænke sit blodtryk ved bl.a. at spare på saltet, undgå for meget lakrids og bevæge sig mere, siger Gorm B. Jensen. Særligt saltet fremhæver forskningschefen som en vigtig faktor. Hvis vi valgte at spise bare 3 gram salt mindre om dagen, ville vi nemlig kunne spare mindst 1.500 dødsfald på grund af blodpropper i Danmark, viser tal fra WHO. Tallene er ’højst alarmerende’, siger en anden ekspert, Hans Ibsen, professor og overlæge ved hjerteafdelingen på Holbæk Sygehus:

- Vi danskere spiser lige nu i snit 10 gram salt om dagen, især gemt i madvarer som f.eks. brød, konserveret pålæg og ost. Men vi burde højst indtage omkring halvdelen – fem-seks gram dagligt, siger han.

Det lumske ved forhøjet blodtryk er, at man kan have det uden at mærke det. Mange mærker det først, når katastrofen er sket, og man f.eks. får en hjerneblødning. Det kan efterlade patienten med frygtelige mén, hvis man da overhovedet overlever. Overlæge Gorm B. Jensen, forskningschef i Hjerteforeningen

Binder vand i kroppen Natrium-delen i salt påvirker cellemembranen i de små blodkar, så blodkarrene bliver stivere og trækker sig sammen. Samtidig binder saltet vand i kroppen, så blodårerne fyldes mere, og blodtrykket dermed øges. Forskning fra bl. a. Norge har vist, at blodtrykket hos en gruppe forsøgspersoner med let forhøjet blodtryk faldt med 10 millimeter kviksølv i gennemsnit, efter at de havde spist mindre end fem gram salt dagligt i 12 måneder. Foruden at være opmærksom på, hvor meget salt man spiser, skal man holde øje med vægten. Er man overvægtig, risikerer blodtrykket nemlig også at stige. Diætist Diana Kaiser ved Immanuel Klinikken i Hellerup anbefaler at skære ned på kulhydraterne. Samtidig anbefaler hun danskerne at huske på, at en eventuel slankekur i kombination med blodtrykssænkende medicin kan medføre for lavt blodtryk og dermed ubehag og svimmelhed.

5


Få styr på dit kolesteroltal - helt naturligt Mere end halvdelen af alle danskere mellem 25 og 65 år har i dag forhøjet kolesterol. Det skyldes bl.a. overvægt og indtagelse af for fed mad, men det kan også være arveligt. Forhøjet kolesterol kan give anledning til fedtaflejring i blodkarrene, og netop derfor er det vigtigt at vedligeholde et normalt kolesteroltal.

EU godkendt effekt Vil du gerne vedligeholde et normalt kolesteroltal, findes der nu en helt ny og 100% naturlig løsning med naturmidlet Cholemin. Det er tabletter, der indeholder 10 mg af stoffet monacolin K fra planten rød gær-ris, der bidrager til at vedligeholde et normalt kolesterolniveau i blodet, og netop har fået EU’s godkendelser som en løsning til dig, der gerne vil gøre noget godt for kolesteroltallet - helt naturligt og ganske enkelt.

Få styr på dit kolesteroltal Har dit kolesteroltal fået et gult kort, kan du med fordel tage et dagligt tilskud af Cholemin. På den måde kan du, helt enkelt, gøre noget aktivt for at bevare et normalt kolesteroltal. Er vægten lidt for høj, har din familie traditionelt haft forhøjet kolesterol eller har du i dag let forhøjet kolesterol, er Cholemin den helt rigtige løsning.

Dokumenteret effekt Effekten af planten rød gær-ris, som findes i Cholemin, er dokumenteret i mange videnskabelige studier. Produktet er 100% naturligt og kan anvendes af alle, som gerne vil bevare et normalt kolesteroltal. Cholemin er fremstillet af Wellvita. Vi har over 30 års erfaring i at udvikle effektive naturmidler. Få styr på dit kolesteroltal NU, start på Cholemin i dag og mål selv effekten.

Bestil nu! 82 30 30 40 eller www.wellvita.dk Prøv Cholemin - 2 måneders forbrug kun kr. 99,Prøv Cholemin i 2 måneder til halvpris - kun kr. 99,-. Herefter sørger vores leveringsservice for, at du får tilsendt Cholemin hver 2. måned for kun kr. 199,-. Med vores fordelagtige leveringsservice, sikre vi dig den optimale effekt

6

og bedste pris. Husk du kan holde pause eller stoppe leveringerne, når du ønsker det. Bestil på telefon 82 30 30 40 alle hverdage fra kl. 8.00 - 16.00 eller på www.wellvita.dk.


0% Oversk5 ere mellem af alle dan ar i dag 25 og 64 år h sterol forhøjet kole

STARTTILBUD

9900

Halv pris

Direkte til din postkasse Cholemin leveres direkte i din postkasse, så du undgår turen til posthuset. I pakken er der vedlagt et girokort, som du betaler senest 14 dage efter modtagelsen. Der tillægges kr. 39,- i porto pr. forsendelse.

TRUSTPILOT

10 Perfekt 9.0 af

7


VIGTIGE RÅD 1 2

Vægttab: Blodtryk og k­ redsløb belastes af overvægt.

Alkohol: Ved for højt forbrug øges risikoen for et forhøjet blodtryk. Drik højst to glas vin eller øl dagligt.

3

C-Vitamin: Enkelte studier peger på, at vitamin C-tilskud kan medvirke til stabilisering af blodtrykket. Tag op til 750 mg dagligt.

4 8

Vand: Rigeligt med vand kan gavne både nyrer og blodtryk.


9


For højt blodtryk ●● Blodtrykket er forhøjet, når det er over 140/ 90 mmHg. ●● Trykket måles i enheden mmHg. F.eks. læses 120/ 80 som ’120 over 80 millimeter kviksølv’. Statistisk set er det sundeste blodtryk omkring 120/ 80 mmHg. ●● Det øverste tal står for det systoliske tryk – når hjertet trækker sig sammen. ●● Det nederste er det diastoliske tryk – når hjertet slapper af.

10


Den tavse dræber

Forhøjet blodtryk er nu verdens største dræber. Mere end ni millioner dør årligt af blodpropper fremkaldt af forhøjet blodtryk, viser en opgørelse fra verdenssundhedsorganisationen WHO. 1,2 mio. danskere har forhøjet blodtryk – op imod 400.000 uden at vide det. Det høje tryk er hovedårsag til de fleste hjerte-kar-dødsfald. Omkring 50 pct. af dem, der er i medicinsk behandling, får ikke normaliseret trykket. Det skyldes, at de ikke får nok medicin – måske et-to færre medikamenter, end de egentlig har behov for. Det øger yderligere risikoen for hjerte-kar-problemer.  Kilde: Hjerteforeningen m.fl.

11


Det skal du spise Kylling/kalkun: Studier viser, at det er mere blodtryksvenligt kød – klart bedre end at sætte tænderne i de røde oksekødsbøffer.

Fisk: Medvirker til at sænke blodtrykket, sænker blodfedt-værdierne, modvirker rytmeforstyrrelse i hjertet og har en betændelseshæmmende virkning, dokumenter en række internationale studier. Hvis du spiser for lidt: Overvej at tage fiskeoliekapsler – helt op til et gram om dagen, anbefaler nogle læger og naturlæger.

12


Grøntsager: Bør fylde mest på tallerkenen, hvis du vil holde trykket inden for det normale. Mange grøntsager – især rodfrugter – er det vigtigste i den såkaldte DASH-diæt, der er særligt blodtryks-venlig (læs om diæten på nettet).

Ærter og bønner: Har dokumenteret gavnlig indflydelse på blodtrykket. Indeholder vigtige fibre og er rige på både vitaminer, antioxidanter og proteiner.

Nødder: Indeholder masser af det sunde fedt og giver god mæthedsfornemmelse. Skift mellem hasselnødder, cashewnødder, valnødder og jordnødder.

13


Yoghurt: En nyere undersøgelse fra USA viser, at du kan sænke risikoen for forhøjet blodtryk med 31 pct. ved at spise mere yoghurt af den fedtfattige slags uden sukker.

Hvidløg og bladselleri: Har i flere studier vist sig at kunne få pulsårerne til at slappe af. Spis to fed hvidløg om dagen.

14


Chokolade: Lidt mørk chokolade hver dag kan sænke trykket lidt, viser forskning.

Hørfrø: Har i enkelte studier vist sig at have en lille gavnlig indflydelse på blodtrykket.

15


Det skal du undgå i

Rødt kød og pålæg: Spis ikke oksekød i for store mængder. Det røde kød indeholder – sammen med pålægsvarer og nogle mejeriprodukter – de største mængder mættet fedt. Udover at påvirke blodtrykket øges også mængden af det skadelige LDL-kolesterol.

16


for store mængder Lakrids og cola: Det er blevet populært at bruge lakrids i maden. For meget lakrids får blodtrykket til at stige. Hvis du dropper cola, kan det ifølge forskning få blodtrykket til at falde med 3 mmHg, viser studie.

Salt: Brug ikke for meget salt i maden. Vær opmærksom på, at bl.a. bagerens brød og meget færdigmad indeholder overraskende store mængder salt.

17


18

Maden der sænker dit blodtryk preview  
Maden der sænker dit blodtryk preview  
Advertisement